Page 1

wkd FREDAG 2 NOVEMBER 2012

KROG

Konst och lunch – en lyxig kombo RIV UR OCH TA MED HEM

N E E W O L L A H Stjärnorna klär

ut sig till varandra t till helgens stora fest Inspireras av kändisvärlden när du väljer outfi

FOTO: ALL OVER PRESS


02 PÅ ALLAS LÄPPAR

metro wkd skåne fredag 2 november 2012

Hur het är 1 Robbie nu? ALL OVER PRESS

han ut Ullevi Senast Robbie Williams spelade i Sverige såldepen på Robbie i Göteborg två kvällar i rad. Metro Wkd tar tem i dag. Williams comeback och reder ut hur het han är

GÄSTAR ”SKAVLAN” Namn: Robbie Williams. Ålder: 38 år. Bor: I Los Angeles i USA. Familj: Gift med skådespelerskan Ayda Field, 33. Tillsammans har de dottern Theodora Rose, kallas Teddy, som föddes den 18 september i år. Aktuell: Med nya soloalbumet ”Take the crown” som släpps i dag. Gästar ”Skavlan” i kväll klockan 21.00 i SVT 1. Programmet är inspelat i London.

Spelar inför 375 000 fans i Knebworth

Se rekordkonserten

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Robbie Williams ska åka ut på soloturné men det är ännu inte klart om han kommer till Sverige. Hittills har intresset för att se Take That-kollegan Gary Barlow live varit större. Brittiska Independent skrev nyligen att det har sålts sex gånger fler biljetter till Gary Barlows solokonserter jämfört med till Robbie Williams konserter. På bilden uppträder han i kvällens ”Skavlan”.

Hur stor var Robbie Williams på sin senaste soloturné 2006? Så stor att ett nytt Guinnessrekord sattes när det såldes 1,6 miljoner biljetter till hans världsturné 2006 – på en dag. I Sverige sålde han ut Ullevi i Göteborg två dagar i rad. Tidningarna skrev om stjärnans minsta steg på blågul mark och kritikerna försökte toppa varandra i sina konserthyllningar. ”Helt otroligt. Helt makalöst. Med hjälp av publiken överträffar Robbie Williams sig själv”, skrev Markus Larsson på Aftonbladet och delade ut högsta betyg.

uttryckligen sagt till magasinet Music Week att det är ett vinna-eller-försvinna-album. – Framgång känns bra. När den försvinner känns det inte så bra, säger han till Music Week.

Take That återförenas

Blir pappa

Verkar hans förhoppning uppfyllas? – Nej, om Robbie Williams ska bli popkung igen måste nog verkligheten abdikera först, säger Metros musikredaktör Peter Lindholm. – Det är ju kul att merparten av låtarna är skrivna tillsammans med ett par okända rockmusiker från Australien som han lärde känna på en bar i Los Angeles. Men vilken baksmälla! Det låter Vad hände sedan? Den långa turnén ledde ju som om de gjort en tidstill att den brittiske entertai- resa till förra århundradet. nern drabbades av sömnbrist och började missbruka Hur het är han i dag? Som bäst ljummen. Enantidepressiv medicin. I februari 2007 skrevs han in på ligt Hans Shimoda på Hänt rehab och återhämtningen Extra och Ola Brising på Se har tagit tid. 2009 var han & Hör har intresset för Robfortfarande inställd på att bie Williams falnat sedan han lämnat sitt urspårade turnélivet var över. festande bakom sig. – Kändisar som skaffar Hoppas Robbie Williams barn och börjar leva ordentåterta poptronen med sitt ligt – det är kul för dem men nya album? Ja, hur ska man annars inte så spännande, säger tolka att han döpt albumet till Hans Shimoda på Hänt Ex”Take the crown”? Han har tra. EMMA BJÖRKMAN

VIKTIGASTE

Fem höjdpunkter i Robbie Williams karriär

Går med i Take That

1990 förändras livet för Robbie Williams, 16, när han blir en medlem av pojkbandet Take That. Under de följande sex åren får de fans världen över att skrika sig hesa till hittar som ”Pray” och ”Back for good”.

GESTUZ

Släpper första soloalbumet Gör jättekonsert Efter Take Thats splittring inleder Robbie Williams sin solokarriär med albumet ”Life thru a lens” 1997. Det toppar Englandslistan och han visar sina forna kolleger vems stjärna som lyser mest.

2003 spelar Robbie Williams tre dagar i rad vid Knebworth House i England. 375 000 personer ser konserten på plats och 3,5 miljoner människor följer den på tv och online.

Läcker i läder 2

2 300KR

PAP 999 KR

MAJA

VILA

2 284 KR

1 499 KR

Robbie Williams sammanstrålar med pojkbandet igen 2010. De släpper albumet ”Progress” och åker på turné. Enligt brittiska The Sun har Take That planer på ytterligare en ny skiva och turné.

Den 18 september i år föds Theodora Rose, som går under smeknamnet Teddy. Robbie Williams säger i en intervju med magasinet GQ att babyns nedkomst fått följden att han börjat oroa sig.

SNYGGA PLAGG FÖR EN BILLIG PENG Mattsvart, långa längder och tåliga material – den här säsongen bär vi helst skinn från topp till tå. De stora kedjorna svämmar över av skinnplagg till en snäll prislapp som inte ruinerar dig och julklappsGESTUZ kassan. Och i dag finns det 2 499 KR faktiskt riktigt bra skinnimitationer på marknaden, där du kommer ner ännu lägre i pris. Saknar du inspiration? Spana in Alexander Wangs FLER SHOPPINGTIPS OCH höstvisning som bjöd på BLOGGAR PÅ METROMODE.SE en show nästan helt i materialet.


PÅ ALLAS LÄPPAR 03

metro wkd skåne fredag 2 november 2012

AP/SCANPIX

a r o t s s n e t s Hö opera! Flickidoler i Stockholm

3

Räkna med öronbedövande tjut på ”X factor” i TV 4 klockan 20.00 i kväll när det brittiska pojkbandet One Direction – som bildades under brittiska ”X factor” 2010 – uppträder. Trycket på att se flickidolerna var stort – biljetterna till livesändningen i Annexet i Stockholm sålde slut på några minuter. I dag klockan 9.00 släpps biljetter till gruppens konsert på Friends Arena i Solna den 8 maj nästa år. METRO

Gråtkaos 4 i helgens ”Så mycket bättre” Olle Ljungströms, 51, dag i TV 4:s ”Så mycket bättre” bjuder på tårar och känslor på ett sätt som aldrig tidigare setts i programmet. Deltagarna framför sina tolkningar av hans låtar och ett framträdande under middagen blir överraskande känslosamt. Flera av deltagarna brister i gråt, och en av dem ber att få ta en paus från inspelningarna.

Olle Ljungström är även han märkbart tagen av upplevelsen. – Jag har aldrig hört talas om sådant här tidigare. Det känns som att jag är med om någonting som ingen annan någonsin varit med om, säger han, och beskriver framträdandet som ”en jättefin present”. ”Så mycket bättre” sänds i morgon klockan 20.00 på TV 4. TT SPEKTRA

AP/SCANPIX

AP/SCANPIX

”ORD KAN INTE BESKRIVA GLÄDJEN JAG KÄNNER. ÖVERVÄLDIGANDE.”

FILMSTJÄRNAN EVAN RACHEL WOOD, 25, TWITTRAR OM SINA KÄNSLOR EFTER GIFTERMÅLET MED SKÅDESPELAREN JAMIE BELL, 26. BRÖLLOPET ÄGDE RUM I TISDAGS I KALIFORNIEN MED FAMILJ OCH NÄRA VÄNNER, BERÄTTAR HENNES TALESPERSON FÖR JUSTJARED.COM.

”MARDRÖM. ÅR EFTER ÅR AV GRÅTANDE.”

olesya golovneva taras shtonda luc robert ivonne fuchs lars arvidson vladislav sulimsky emma lyrén

5

SUPERMODELLEN KATE MOSS, 38, BERÄTTAR ATT HON BLEV FÖRKROSSAD NÄR DET TOG SLUT MELLAN HENNE OCH FILMSTJÄRNAN JOHNNY DEPP 1998 I DECEMBERNUMRET AV VANITY FAIR, SKRIVER E ONLINE.

Kate Moss och Johnny Depp när det begav sig 1998.

Evan Rachel Wood är lyrisk över sitt giftermål.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Ansvarig utgivare Linus Paulsson. Bilagechef Pontus Hammarlund. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem Glober är högsta betyg.

BILJETTER 040–20 85 00, 0775–700 400 www.malmoopera.se


04NÖJE

metro wkd skåne fredag 2 november 2012

Klädda för fest

Så spökade stjärnorna ut sig på Halloween

3 NÖJEN I HELGEN

Fler utklädda kändisar

OSSIAN THESELIUS

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Ska du på halloweenfest i helgen? Låt dig inspireras av stjärnorna. Två av årets trender är att klä ut sig till en filmrollfigur – eller till en annan kändis. EMMA BJÖRKMAN

Technoartisten Blawan kommer till Inkonst i morgon kväll.

Årets bästa låt på Inkonst Chords är tillbaka

1

Batman och Catwoman

Kim Kardashian, 32, sätter fokus på sina berömda kurvor i sitt Catwomanfodral när hon går på klubb i Miami. Givetvis flankeras hon av sin egen Batman – pojkvännen Kanye West, 35.

Konsert. Svenska hiphopundret Jens Resch, mer känd som Chords eller en tredjedel av reggaekollektivet Helt Off, är tillbaka och det med besked. De senaste fyra åren har han varit baserad i New York och det är också där det nya albumet ”Looped state of mind” har arbetats fram. Singeln ”The dude” har hyllats av både kritiker och kolleger och i morgon är han äntligen tillbaka på scen i Malmö. När: I morgon kl 20.00. Var: Babel, Spångatan 38. Entré: 120 kr. Åldersgräns: 13 år.

Skräckfamiljen

Kate Moss, 38, och maken Jamie Hince, 43, har tittat på ”Familjen Addams” innan de bestämde hur de skulle se ut. Här är de på väg till en fest i London – hon som Morticia Addams och han som Gomez Addams.

Stenhård technofest

2

Klubb. Malmös hårdaste technokollektiv Choreia brinner för att hålla liv i rejvkulturen och dess undergroundscen. Och i morgon kommer underjorden att skaka runt Inkonst när Yorkshire-artisten Blawan gästar DJ-båset. I Storbri-

Klädd som fasters roll

Skådespelaren Emma Roberts, 21, är brorsdotter till Julia Roberts och klär ut sig till fasters mest berömda rollfigur – den prostituerade Vivian i ”Pretty woman”. Här är hon och pojkvännen Evan på väg från en fest i Los Angeles.

tannien är han redan hyllad och hans låt ”Getting me down” har blivit framröstad till Årets bästa låt av Fact Magazine. Med lekfulla mixar och smarta set kommer han sätta hela Malmö i gungning. När: I morgon kl 23.00. Var: Inkonst, Bergsgatan 29. Entré: 120 kr. Åldersgräns: 20 år (18 vid förköp).

Kal P Dals historia

3

Scen. Hyllningsmusikalen till en av Skånes största rockpersonligheter tar sin början den 16 juli 1977 på Värnhemstorget, bara timmar innan den i dag kultförklarade debutskivan ”Till Mossan” ser världen för första gången. Denna tvåaktare berättar Kal P Dals historia till tonerna av hans oförglömliga låtskatt. I rollerna syns bland annat Sven Melander, Nic Schröder och Sylvester Schlegel. När: I kväll och i morgon kl 20.00 Var: Slagthuset, Carlsgatan 12 A. Entré: från 395 kr.

SÖNDAGAR KL 13-17

BRUNCH À LA VEGAS LAS VEGAS-INSPIRERAD MED LÄCKERHETER I MÄNGDER

Value ticket: lägg till 40 kr och få 100 kr att spela för på utvalda spelautomater.

BOKA PÅ 040-664 18 54

SLOTTSGATAN 33 • ÖPPET 13-04 • ÅLDERSGRÄNS 20 ÅR • ALLA VISAR ID • CASINOCOSMOPOL.SE

BAMBOO CITY

Mongolisk, Thailändsk, Japansk& Kinesisk restaurang. Störst i Malmö med exklusiv miljö.

Stora Nygatan 35, nära Gustav Adolfs torg 2. Bredvid Hotel Scandic mittemot Hansagallerian. Tel 040-30 48 88

4 stora lunchbufféer

ANNONSBOKNING · 040-660 07 58 · noje.malmo@metro.se

Med 40 olika varm- och kallrätter. Thailändsk, kinesiskt och japanskt. Bla wok, sushi, dim sun, grillat Inklusive dricka och kaffe.

79:-

1 års jubileum!

5 stora kvällsbuffér Mongolian barbeque, asiatiskt, dim sun, sushi, fruktbuffé, grillat & wokat. Över 50 olika varm- och kallrätter.

Ord pris 200:-

Jubileumspris 99:-

Firmafest • Shoppingmiddag • Familjeträff • Högtidsarrangemang

Ät så mycket ! du orkar


GATSMART 05

metro wkd skåne fredag 2 november 2012

LIVE NATION, BY ARRANGEMENT WITH SOLO AND PROPER ARTIST MANAGEMENT PRESENT...

KLUBBAR ...

SER FRAM EMOT ...

Min klubb Freakyfolk Party ska få nytt liv på Kontrapunkt nästa år, har jag tänkt mig. Den innehåller performance, lokala liveband och DJ:ar. Den beskrivs bäst under parollen ”Because we want to dance like women with red lipsticks and jump like men in golden chains”. Inkonst har alltid bra grejer, till exempel. Grymma Indie Indie Superklubb! Och På Jam är som värsta opretentiösa hemmafesten. Jag jobbar i kassan men jamar alltid med lite tyst från dörren.

Malmöbanden Skilla och Babians kommande skivsläpp. Att starta eget. Min första tatuering som konstnären William Schaff designar. Doc lounge på Babel. Alla Urban Balkans bokningar, bland annat Damir Imamović Trio från Sarajevo.

Fler bilder

Smarta stilar

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

ONSDAG 27 MARS MALMÖ ARENA LIVENATION.SE, TICNET.SE / 077-170 70 70, TICNETOMBUD SAMT MALMÖ ARENA 077-578 00 00.

Köp dina biljetter på

eller Ticnet.se

VIP TICKETS & MEET & GREET PACKAGES AVAILABLE AT WWW.ILDIVO.COM KATHERINE JENKINS APPEARS BY ARRANGEMENT WITH THE AGENCY GROUP AND 247 WORLDWIDE MANAGEMENT ILDIVO.COM | KATHERINEJENKINS.CO.UK

”Jag brukar låna kläder” Žana Erdeljan, 34, kulturentreprenör, gillar a cappella och otippade fusions.

DANSAR TILL ...

HAR PÅ MIG ... Mammas mössa från 70-talet och mockajacka som hennes kusin Vita, pälsskräddaren, sytt, H & M-byxor, Monki-väska, Lindexsjal och Tomsskor där ett annat par doneras till barn i behov vid köpet. Jag klär mig enkelt och ganska mörkt men med färgglada detaljer som örhängen eller skor. Jag brukar låna kläder från Inkonst Kvarglömt-låda, där finns mycket fint som folk aldrig hämtar.

SHOPPAR ... Marinush Jewelrys glada smycken och free-shoppar i mammas garderob. Annars shoppar jag mest Jalla Jalla-falafel, frukt på Möllevångstorget eller tulpaner på EG-blomman vid Triangeln. Spontanhandlar musik på konserter, senast Steel Islands EP. Har ingen skivspelare, förresten.

Möllans stolthet Faela! Ett latinbalkanband som mixas med swing, reggae och rock till en faelistisk fusion. Gillar lindyhop trots noll koll på stegen. Elektroswing som Dirty Honkers, jazz-swing som Shirt Tail Stompers och Top Shelf Jazz är favoriter men när Movits! spelar i Malmö är det hiphop-moves som gäller! TEXT & FOTO: LINNEA SVENSSON ARBAB


06 REPORTAGE

metro wkd skåne fredag 2 november 2012

WARNER BROTHERS

Stanley Kubricks ”The shining” släpptes 1980. Nu kommer filmen ”Room 237” som letar efter dolda budskap i skräckklassikern. Ligger det något bakom teorinern?

Budskapen bakom ”The shining”, ”Exorcisten”, ”Omen” – gång på gång återkommer de på listor över världens otäckaste filmer. Hur kommer det sig att vissa filmer skrämmer oss mer än andra? Ett svar ligger förstås i hantverket, bra filmer är uppbyggda på ett skickligare sätt än andra. Men en del filmare tar också till andra knep.

D

olda budskap i form av inplanterade bilder, meddelanden och mönster fungerar som stämningshöjare. Sådana används inte bara inom skräckfilm, de fungerar bara oerhört bra där. Fenomenet dök upp i större omfattning på 50-talet, och i skräckfilmssammanhang var Alfred Hitchcock, skräckmästaren, tidigt ute. Ett exempel på hur effektfullt resultatet kunde bli var när Hitchcock lät integrera en grinande dödskalle med psykopaten Norman Bates leende ansikte i slutet av ”Psycho”. För tittaren blev effekten djupt obehaglig. Skallen var inte vilken dödskalle som helst, utan symboliserade Bates döda mor. Budskapet blev att Bates personlighet nu helt tagits över av den kontrollerande moderns. Han var förlorad. En annan form av mytbildning som skräckfilmer, inte alltid medvetet, kommit att kapitalisera på är skrönor om kaotiska inspelningar.

WARNER BROS

NONSTOP

”ROOM 237”

När. Visas på utvalda biografer nu, bland annat på Bio Rio i Stockholm Regissör. Rodney Ascher. Handlar om. Dokumentären undersöker flera teorier om de dolda meningarna i Stanley Kubricks skräckfilm ”The shining” (1980).

Att fyra personer dog under loppet av inspelningarna av ”Poltergeist”-filmerna var tydligen tillräckligt kittlande för att folk på 80-talet skulle börja tala om en förbannelse. Att det fanns medicinska orsaker bakom dödsfallen spelade mindre roll. Man skulle kunna tro att den senare sortens mytbildning lättare skulle gå att slå hål på i dag, när kunskap finns ett par klick bort. I stället har internet i vissa fall gett en motsatt effekt – nätet har blivit en grogrund för allehanda ryktesbildning. Här finns diskussionstrådar om allt från Exorcistens ”Captain Howdy”-demon och den mystiska skuggan bakom Clarice Starling i fängelsekorridoren i ”När lammen tystnar”, till hemskheterna som drabbade inspelningen av ”Omen”. Få filmer har dock utsatts för sådan mytbildning som Stanley Kubricks ”The shining”. Tidigare i veckan hade ”Room 237” biopremiär, en dokumentärfilm som

handlar helt och hållet om Kubricks rysare. När ”The shining” släpptes 1980 blev mottagandet rätt ljumt. Men ganska snart började en del att fråga sig i fall en artistisk filmskapare som Kubrick verkligen kunde nöja sig med att göra en banal skräckfilm. Många tvivlade, såg om filmen – och analyserade den till småsmulor. Några av teorierna om ”The shining” läggs fram i ”Room 237”, och även om vissa av de medverkande har intressanta poänger, når en del upp till rena foliehattsnivån. Milt uttryckt – en av de medverkande menar att filmen egentligen handlar om Förintelsen, en annan ser den som en metafor för massakern av Amerikas urinvånare, och så vidare.

K

ubrick själv är död, så honom kan ingen fråga. Men Jan Harlan, Kubricks svåger och exekutiv producent av ”The shining”, totalsågade nyligen de värsta konspirationsteorierna i The

Fyra personer dog under loppet av inspelningen av ”Poltergeist”-filmerna på 1980-talet. En slump? undrade filmfantasterna.


REPORTAGE 07

metro wkd skåne fredag 2 november 2012

3 EXEMPEL

Skräckmystik i klassiska filmer

KU LTU R B O L AG E T & TH E TI VO L I P R ES E N TE R A R

Baserad på Selma Lagerlöfs roman Från 7 år och uppåt ”...vansinnigt rolig” ”Det rockar och rullar”

1

”Vilka fantastiska musiker!” ”En musikal som åtminstone i Skåne lär bli lika mycket kult som den artist den handlar om” AFTONBLADET

”Slagthusets publik jublar” HELSINGBORGS DAGBLAD

”...proppfullt med värme och gott humör” KULTURNYTT, SVERIGES RADIO

”...minst sagt imponerande” ”Jag bockar och bugar för Schröders rolltolkning” SKÅNSKA DAGBLADET

”Det skrattas överhuvudtaget mycket i salongen” SYDSVENSKAN

”Apollo 11”-teorin i ”The shining” Enligt konspirationsteoretikern Jay Weidner (som medverkar i ”Room 237”) fyllde Stanley Kubrick ”The shining” med meddelanden som beskrev regissörens påstådda medverkan i den lika påstått fejkade filmatiseringen av 1969 års månlandning. Inte bara Weidner har grävt ner sig i teorin, det finns en hel film om den, ”The shining code”, där allt från antalet bilar på Overlooks parkeringsplats till formen på tujorna i häcklabyrinten avhandlas.

KVÄLLSPOSTEN

underbara resa

2/11 FÅTAL • 3/11 ENSTAKA • 9/11 FÅTAL • 10/11 ENSTAKA

15/11 BILJETTER FINNS • 16/11 FÅTAL • 17/11 ENSTAKA • 22/11 BILJETTER FINNS 23/11 FÅTAL • 24/11 ENSTAKA • 29/11 BILJETTER FINNS • 30/11 FÅTAL

Spelas 24 nov – 20 jan Storan

Den Gyllene Draken Sista föreställningarna! Ikväll 19 och imorgon 18

Den enfaldige mördaren Sista föreställningarna! Ikväll 19 och imorgon 18

1/12 FÅTAL • 6/12 BILJETTER FINNS • 7/12 FÅTAL • 8/12 FÅTAL

FÖRESTÄLLNINGEN SPELAS T.O.M. 15 DECEMBER! MEDVERKANDE: NIC SCHRÖDER , SVEN MELANDER, SANNA PERSSON M.FL. REGI ROBERT LILLHONGA MANUS CORNELIUS LÖFMARK & NIC SCHRÖDER KOREOGRAF KATARINA SÖRENSSON PALM SCENOGRAF MALIN KIHLBERG KOSTYM/MASK ANNA ELIASSON

SLAGTHUSET TEATERN MALMÖ BILJETTER: WWW.TICKSTER.COM, 0771-47 70 70 SAMT WWW.JULIUSBILJETTSERVICE.SE, 0775-700 400. GRUPPBOKNINGAR TEL 040-611 80 90. WWW.KALPDALMUSIKAL.SE | WWW.SLAGTHUS.SE

Bilj Dunkers 042-10 74 00 Stadsteatern 042-10 68 10 Dolda budskap om en fejkad månlandning.

www.helsingborgsstadsteater.se

AUGUSTBURNSRED

”Omen”-förbannelsen

KBNOVEMBER

2

En av de märkligaste händelserna – och det finns många – kring inspelningen av ”Omen” var när en specialeffektsartist råkade ut för en bilolycka där hans sällskap halshöggs på ett sätt som påminde om en av filmens rollfigurers öde. Vid platsen fanns enligt myten en vägskylt med ortsnamnet ”Ommen”.

GRAVEYARD

Döden fanns nära på inspelningen.

KBNOVEMBER

Fjärilen i ”När lammen tystnar”

3

Mönstret på svärmaren som pryder Jodie Fosters mun på filmaffischen känner alla till. Men hur många har sett att skallen utgörs av sju nakna kvinnor, efter en teckning av Salvador Dalí? Kanske den som har sett Dalís och Luis Buñuels ”Den andalusiska hunden” (1929), känd för en av filmhistoriens äckligaste filmsekvenser, den där ett öga snittas av en rakkniv. Obehaget blir påtagligt för den som följer associationskedjan.

TANTSTRUL

KBNOVEMBER

ANNATERNHEIMBAND KBNOVEMBER

OPETH

KBNOVEMBER

Dödskallefjärilen ger associationer.

skräcken så pass långsökta teorier kring en filmskapares budskap? – Det handlar om selektiv perception, att man ser eller tolkar det man själv vill. I grund och botten är det ju en överlevnadsteknik, men i extrema fall blir det till en besatthet. Rättshaverister och en del konspirationstänkande som några av människorna i ”Room 237” uppvisar, kan göra att man nästan tappar verklighetsuppfatttningen, säger Jonas Mosskin.

ELIN LARSSON, FILMSKRIBENT

KBDECEMBER

THEBRONX

KBDECEMBER

ANNONSBOKNING · 040-660 07 58 · noje.malmo@metro.se

Guardian. Harlan framhöll i stället att Kubrick medvetet arbetade med tvetydighet för att sätta stämningen i filmen. Det betonas även av Jonas Mosskin, psykolog och grundare till filmklubben Psykologer tittar på film. – Att Kubrick lämnade öppet för tolkningar bidrar till att folk gärna projicerar sina fantasier på filmen. Men Kubrick har andra tillvägagångssätt för att skapa oroskänslor. Jag tänker till exempel på de här scenerna med Danny i trampbilen, när han kör runt i hotellet och kameran gör ologiska hopp i hotellets fysiska rum, vilket bidrar till att skapa en förvirrad känsla hos tittaren. Också musiken, med det olycksbådande introt samt de här små ”skriken” de talar om i dokumentären och som kommer in här och var i handlingen, bidrar till att skapa en obehaglig stämning. Musik, men även tystnad, är oerhört starka förmedlare av stämningar. Hur kommer det sig att vissa applicerar

URBANCONE

MONEYBROTHER KBDECEMBER

THEHIVES

KBFEBRUARI

KENDRICKLAMAR KBFEBRUARI

FÖRHELAVÅRTPROGRAM OCHBILJETTERSE WWW KULTURBOLAGET SE


08 KROG

metro wkd skåne fredag 2 november 2012

KINGA LEZANSKA SJÖLIN

KULTUR

KINGA LEZANSKA SJÖLIN

Tupp.

Lyxig lunch på konsthallen

MISSA INTE

Dagens utställning. Strosa en sväng före eller efter maten.

UNDVIK

Ett besök utan att boka bord. Det brukar bli fullsatt snabbt.

PRIS

Lunch: 95–135 kr. KINGA LEZANSKA SJÖLIN

På restaurangen Smak i Malmö konsthall får Karin ett så rejält lammlägg på tallriken att hon känner ”wow, får jag det här på lunchen”.

Salladsbord. KINGA LEZANSKA SJÖLIN

Följ med in i restaurangen

Se dig omkring på Smak

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Att kunna följa upp lammlägg till lunch med en konstrunda är ren lyx, tycker Karin Ericson.

Ö. Rönneholmsv.

sv. Pildamm

K

onsthallen är en av mina favoritplatser i Malmö. Det ljusa vackra huset gör platsen till ett andningshål och de raka vita linjerna har samma effekt för kroppen som att blicka ut över ett hav. Utställningarna är gratis, så det är bara att gå dit när som helst och strosa runt. Just nu kan man se film från Copenhagen International Documentary Film Festival varje dag klockan tolv och halv tre. Luncherna är däremot inte gratis. Till Smak går man om man vill njuta och inte bara bli mätt. Här görs vällagade luncher på bra råvaror av duktiga kockar – priset är motiverat. Restaurangen fylls ofta med levande musik om helgerna och på sommaren och tidig höst utgör innergården en vacker plats under löven. Salladsbordet är en uppvisning i färger och grönt som får det att se ut som en dekoration i kyrkan inför tacksägelsedagen. Lila av kål, orange av morötter, gröna blad

SMAK

11111 SMAK

S:t Johannesgatan 7. Lunchrestaurang och kafé i den vackra konsthallen med njutfulla välkomponerade rätter av duktiga kockar med mycket grönt och gryn.

och linser i olika salladsblandningar. Bara den är värd det lilla extra du får betala för en riktigt bra lunch.

P

å den svarta griffeltavlan står dagens rätter i lockande ordalag, alltid en kött, en fisk, en vegetarisk och en soppa. Lyssna på detta; ”Långbakad gris, söta plommon, persiljerot, prästost och persilja”. Eller ”Rotselleriterrine, syltad kantarell, äpple, majrova, krasse och tranbärschutney”. Det börjar alltid vattnas i munnen. Smak har sin stil och greppar inte desperat efter trender. Även om det dyker upp en pulled pork på menyn just när det är som mest på tapeten och det picklas även här, så känner man igen kökets handlag i alla rätter år efter år. Det är grönt, gärna nötter, rötter, gryn och intressanta, väl avvägda, smaksättningar. När Smak serverar ett lammlägg till lunchen är det rejält, med ett kraftigt ben som

Fisksoppa.

sticker upp från tallriken och man hinner tänka, ”wow, får jag det här på lunchen” innan man sätter tänderna i det möra köttet. Det behövs inte mer än den fylliga tomatsåsen och rotfrukter till. Inget serveras med potatis men det finns alltid att hämta på salladsbordet. Vill man äta god fisk på lunchen ska man bege sig hit. Sej, havskatt och torsk kan dyka upp och det är alltid tillagat med något överraskande därtill. Kummeln en hektisk dag på konsthallen där alla bord är fullsatta är ljuv i köttet och får sin karaktäristiska smak av syrligt vinägerfläsk. En härlig smak. Krogen gör ständigt skäl för sitt namn.

KARIN ERICSON, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

DANSKT FRANSKT 11111 11111 MANFREDS & VIN BELLE EPOQUE

Jægersborggade 40, Köpenhamn. Om Noma vore en kvarterskrog skulle det vara så här. Naken matlagning, mycket grönt, naturviner och hygge.

Södra skolgatan 43, Malmö. Liten franskromantisk krog på Möllan med ypperligt kök som byter om till välfylld DJ-bar med medveten publik framåt kvällen.

LYXKROG 11111 NOMA

Strandgade 93, Köpenhamn. Världens bästa restaurang där matkonstnären René Redzepi skapar en helt unik upplevelse av det nordiska köket.

ASIAT 11111 SAIKO

S:t Knuts väg 7, Malmö. Toppsushi och japanska tapas komponerade av en av världens bästa sushikockar.

SNABBMAT 11111 SPOONERY

Östra stallmästaregatan 2, Malmö. Soppor och mustiga grytor som tagit tid att laga men som går snabbt att köpa hem.

EKO 11111 SALT & BRYGGA

Sundspromenaden 7, Malmö. Havsnära restaurang i Malmös ekologiska stadsdel med desserter som bjuder på upptäcktsfärd och en ekologisk meny.


BIO 09

metro wkd skåne fredag 2 november 2012

KOMPISTRIO

11111 KLIPP

Trött, tråkig hippa

kommer inte ens ”Möhippan” försöker rida på ”Bridesmaids” men slyckas rejält med i närheten och regissören Leslye Headland mis n. den tänkta svarta komiken, skriver C-G Karlsso

RADIUS

Drama. Rå skildring av en serbisk 16-årig tjejs vardag där hon pendlar mellan hårt festande, sexuellt utforskande och förnedring, och att handskas med sin fars sjukdom. Stark debutfilm som borde ha ägnat mer tid åt berättelsen än åt explicit sex. ELIN LARSSON

11111 ROBERT & FRANK

Dramakomedi. I en nära framtid får en pensionerad juveltjuv en robot som hemhjälp av sin son. Hans inledande skepsis avtar när han inser nykomlingens potential. En udda liten film med ett överaskande vemod och en lysande Frank Langella.

Kirsten Dunst på möhippa

Se trailer till filmen

C-G KARLSSON

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Kirsten Dunsts hyfsade skådespeleri är slöseri på talang. Här tillsammans med Lizzy Caplan och Isla Fisher.

K

11111 MÖHIPPAN

Komedi. Tröttsam, tillgjort cynisk och sällsynt oengagerande trots hyfsat (men bortkastat) skådespeleri.

WIDERBERG FILM AB

irsten Dunst, Isla Fisher och Lizzy Kaplan spelar en bitchtrio som får kollektiv chock när deras gamla överviktiga klasskamrat (Rebel Wilson) plötsligt ska gifta sig, dessutom med en kille som har pengar och – tänka sig! – ser hyfsat bra ut. Hur har Pigface (som de kallade henne i high school) rott i land vad ingen av de tre slanka men bittert ogifta väninnorna lyckats med? Natten före bröllopet dränker de sin frustration med droger, sprit och sjaskigt desperatsex – och råkar i villervallan ha sönder brudens klänning. Det kan ju låta befriande att slippa den Hollywoodpolityr som gjorde exempelvis ”27 dresses” och ”Brudens bäste man” så sövande, men medan Leslye Headland (regi och manus) tar i så hon storknar för att skapa edge med kokainblödande näsor, snuskdialog och toasex – misslyckas hon rejält med den tänkta komiken. Svärtan och cynismen blir mer tillgjord än träffande och ett stort problem är att den självföraktande trion i centrum inte

BRUDEN

Aktuell. Rebel Wilson – filmens brud – kanske känns igen från ”Bridesmaids”, där hon och Matt Lucas (¨Little Britain”) spelade bisarra rumskompisar till Kristen Wiig. I mars kan vi se Wilson även i musikkomedin ”Pitch Perfect”.

bara är svåruthärdlig utan också ganska trist. Jag kan inte låta bli att tänka på superbegåvningen Lena Dunhams smarta tvserie ”Girls” där likaledes privilegierade och neurotiska – om än aningen yngre – tjejers liv gestaltas med så oerhört mycket mer humor, intelligens och känsla. Det är naturligtvis ofrånkomligt att även jämföra ”Möhippan” med succékomedin ”Bridesmaids” – men ni som har förväntningar åt det hållet kommer att bli rejält besvikna. Även om den filmen hade sina brister var det ändå en av fjolårets roligaste komedier och scenen där Kristen Wiig flippar ut på ett flygplan var bara den värd biljettpriset. Inget ögonblick i ”Möhippan” kommer ens i närheten och det enda som hindrar mig från att ge en etta i betyg är Dunsts, Fishers och Kaplans skådespeleri. Det håller klart högre klass än vad manuset förtjänar.

11111 ALLA ÄR ÄLDRE ÄN JAG

C-G KARLSSON, FILMRECENSENT

Dokumentär. Fyra generationer Widerberg och det sociala arvets påverkan avhandlas i den här interna, smärtsamma men inte desto mindre fascinerande familjeuppgörelsen av Martin Widerberg, son till Bo. Poetiskt och osentimentalt på samma gång. ELIN LARSSON

DRAMADOKUMENTÄR 11111 THE IMPOSTER

FAMILJ 11111 PARANORMAN

RECENSERAT

Högst betyg just nu

Vilsen? Här är de bästa filmerna i respektive genre som spelas i helgen

ACTIONTHRILLER 11111 SKYFALL

50-årsjubilaren Bond är trasigare än någonsin, men har inte sett så bra ut på länge. EL

DOKUMENTÄR 11111 FIVE BROKEN CAMERAS

Palestinsk hemvideo om kamp mot israelisk barriär. Förtvivlan, vrede, frustration – och en strimma hopp. C-GK

DRAMA 11111 ÄTA, SOVA, DÖ

Regissören Gabriella Pichlers prisbelönta långfilmsdebut om en arbetslös 21-årig tjej är både gripande och galghumoristisk. C-GK

Fransk bedragare låtsas vara försvunnen USA-tonåring. Oerhört fängslande, fantastisk underhållning. EL

ACTION 11111 LOOPER

En stundvis fånig, men spännande, och för genren udda, historia som förflyttar sig i tid och rum. (EL)

Effektiva rysligheter, småsoft humor och snygga animationer i en film om en ung outsider från studion bakom ”Coraline”. C-GK


10 NÖJE

metro wkd skåne fredag 2 november 2012

”Skivan befinner sig i en mörk värld”

FRODE&MARCUS

När skivaktuella El Perro Del Mar i kväll kommer till Malmö är det i en helt ny päls. – Mina influenser av klubbmusik och dansmusik har fått större plats i min musik och skapat större element av lekfullhet. Sarah Assbring skapade El Perro Del Mar år 2003 efter ett egendomligt möte med en hund på en spansk strand. Sedan dess har hon släppt flera skivor som hyllats för dess kompromisslösa popmusik. Men genomslaget hos den breda publiken har hittills uteblivit. – På ett sätt är det här den mest komplexa skivan jag har gjort, så det vore ganska

100 procent fredag En perfekt fredagskväll, enligt Sarah Assbring.

ironiskt om det blev den skivan som fick den breda massan att känna till mig. Men jag har verkligen försökt blanda in allt som jag älskar och som är jag, så samtidigt vore det kanske naturligt om det blev så. Med den nya skivan, ”Pale fire”, vill hon berätta att det finns ett ljus i allt mörker. Ett ljus som kan bestå av viljan att fortsätta slåss

MARCUS CARLSSON

25 %

50% Lugn är av högsta prioritet för mig just nu. För mig är lugn att ha möjligheten att styra över sin tid och inte vara bunden till några måsten. Det kan vara allt ifrån att sätta sig framför brasan och läsa en bok eller lyssna på musik.

turnén tror hon är något positivt för Malmöpubliken. – Jag är sjukt pepp på att komma ut och spela låtarna från nya skivan, och jag hoppas att det finns mycket nyfikenhet och att folk är spända. Och med en totalfärsk skiva i bagaget så känns det askul. Pale Fire släpps den 12 november.

för det man tror på. Eller som i hennes eget fall – kärleken. – Skivan befinner sig i en mörk värld någonstans, men det finns element av ljusglimtar i form av dansmusik, en vilja att dansa, som på något sätt står just för hopp och lust, säger hon. Att kvällens spelning på Inkonst är den första i Sverige under den aktuella skiv-

25 %

Jag ser väldigt gärna skräckfilmer och rysare. Jag är en skräckjunkie. Det råder en konstant brist på bra filmer i de här genrerna, så man är nästan alltid svältfödd, men jag tycker om de spanska rysarna som kommit de senaste åren.

GÖTA LEJON PRESENTERAR JESUS CHRIST SUPERSTAR TEXT TIM RICE MUSIK ANDREW LLOYD WEBBER SVENSK ÖVERSÄTTNING OLA SALO REGI RONNY DANIELSSON

Att tillbring sin tid med den man älskar, och göra det här viktiga ”lugnet” med den personen. Det är ju det bästa med hela alltet, tycker jag. Att ha den här otvungna tiden tillsammans med den man lever med.

ÅRETS STORA KOMEDI! 1:A I FRANKRIKE! Foto: Peter Knutson

”ALLDELES FÖRTRÄFFLIGT! EN NJUTNING ATT SE!” MovieZine

ISABELLE HUPPERT

”LYSANDE KOMEDI!”Elle, Fr STUDIOSENTERTAINMENT.SE

BIOPREMIÄR IDAG! Fre-sö 20.40 Fre+on-to 18.00 Må-on 18.40 To 21.10 Sö 15.00 Barntillåten

En bohem i Paris

FIDÉLITÉ PRESENTERAR

DE ÄR KNEPIGA BRITTERNA!

OLA SALO

SVENSKA RÖSTER:

A

Nyhet – ”Välj ditt biljettpris!” När vill du gå? Var vill du sitta? Vad vill du betala? Välj själv! Priser fr 795:- till 330:- inkl serviceavgift! Nyfiken? Gå in på gotalejon.se.

SVE © 2012 – FIDÉLITÉ FILMS – CINETOTAL KFT – LUCKY RED S.r.l. – MORENA FILMS - FRANCE 2 CINÉMA – FRANCE 3 CINÉMA – SAINT-SÉBASTIEN FROISSART – PHOTO © JEAN-MARIE LEROY

PPEN! DEN PERFEKTA JULKLATI LL MARS. BILJETTER SLÄPPTA FRAM

MARIE SERNEHOLT ALLAN SVENSSON SUZANNE REUTER MARIE RICHARDSON MÅNS NATHANAELSSON FREDRIK HILLER FREDDIE ÅSBLOM

AR TAL A! LL A

NSK

EN FILM AV LAURENT TIRARD BASERAD PÅ SERIEN AV RENÉ GOSCINNY OCH ALBERT UDERZO MANUS AV LAURENT TIRARD OCH GRÉGOIRE VIGNERON ADAPTATION RIGHTS LES ÉDITIONS ALBERT RENÉ facebook.com/NobleEntertainment

Se trailer!

BILJ: TICNET.SE, 077-170 70 70. GÖTA LEJON, 08-505 290 00. RESEPAKET: SJ.SE/UPPLEVELSER ELLER TEL 0771-75 75 75, SJ RESEBUTIK.

I kväll gör El Perro Del Mar sitt första turnéstopp i Malmö. – Jag är sjukt pepp på att komma ut och spela, säger Sarah Assbring.

BIOPROGRAM FREDAG 2 NOV-LÖRDAG 3 NOV 2012 BABYBIO: 2 dagar i New York .........14.00 Min ungdoms kärlek Franskt drama.18.10 Äta, sova , dö ..................................18.30 Alla är äldre än jag Premiär! ...........18.50 The Imposter...................................20.20 En bohem i Paris Premiär! ...............20.40 Five Broken Cameras......................21.00 Program lördag: Palme Endast helgmatiné! ...............14.15 KNATTEBIO: Lilla Anna och långa farbrorn...........................................14.30 Searching For Sugar Man Helgmatiné! ........................................................16.20 Min ungdoms kärlek Franskt drama ..18.10 Till ungdomen Helgmatiné! .............15.30 Äta, sova , dö ..................................18.30 Alla är äldre än jag Widerberg .........18.50 The Imposter...................................20.20 En bohem i Paris Anne Fontaine ......20.40 Five Broken Cameras......................21.00 CINEMATEKET: www.cinemateket.se Begärets dunkla mål Buñuel..........14.00 Tid för hjältar George Roy Hill .........16.00

Min ungdoms kärlek........Fre 70:- 09.30, .................... Lö 14.30, Sö 15.00, To 20.15 Palme .. Fre-lö+ti-to 70:-16.30, Sö 17.00, ...........................................Må 70:- 16.00 Searching for Sugar Man..Fre+lö-sö+ti 17.00 Alla är äldre än jag Premiär! ............Fre+lö+må-on 18.45, Lö äv.15.00, ................Sö 19.15, To 16.30 (70:-), 21.00 The Imposter ..................Fre-sö+ti 18.45, .................................... Må+on 70:- 16.30 Äta sova dö ........... Fre+lö+må-on 20.15, ..... Lö äv.12.00, Sö 13.00, 20.45, To 18.00 Five Broken Cameras Palestina .........................................Fre-sö+ti 20.45 Till ungdomen Sista visningen! .. Lö 12.00 KNATTEBIO: Alfons & Milla ........ Lö 14.00 Repris Live på bio: Otello Metropolitan .................................. Sö 13.00, Må 18.00 Bebisbio: Äta sova dö 70:- ........ Må 10.30 Måndagsmatiné: Five Broken Cameras 70:- .. ......................................................... Må 10.30 Gå på Kino med psykoanalytiker: Balladen om Marie Krøyer psykoanalytiker Eva Hurtig pratar efter filmen ......On 19.00 Studentprästerna bjuder alla studenter på gratis förhandsvisning Änglarnas andel Loach.............. To 19.00

En bohem i Paris Premiär! ........ Fre 18.00 Lycka till och ta hand om varandra Sista veckan! ............................. Fre 20.00 Stängt imorgon lördag, öppnar åter söndag!

Tingeling: Vingarnas Hemlighet (Sv tal) . ........................................................13.00 Lilla Anna och Långa farbrorn.......13.20 Sammys Äventyr 3D (Sv tal) Sista chansen ..................................14.30 Hotell Transylvanien 3D (Sv tal) .....14.50 En oväntad vänskap ......................16.30 Hotell Transylvanien (Sv tal) ...........16.50 Möhippan ............................ 18.30, 20.15 Bond: Skyfall ....................... 18.45, 21.30 Paranormal Activity 4 Sista chansen..22.00 Program lördag: En oväntad vänskap ......................13.00 Tingeling: Vingarnas Hemlighet (Sv tal) ........................................................14.20 Balladen om Marie Kröyer Sista chansen ..................................15.00 Hotell Transylvanien 3D (Sv tal) .....16.20 Hotell Transylvanien (Sv tal) ...........17.00 Bond: Skyfall ....................... 18.30, 21.15 Möhippan ............................ 19.00, 20.45

Lilla Anna och Långa farbrorn Sista chansen ............................ Fre 13.30 Hotell Transylvanien 3D (Sv tal) ..Fre 14.40 En oväntad vänskap Sista chansen .................................................. Fre 16.40 Bond: Skyfall ................. Fre 18.45, 21.30 GRAND BIO Trelleborg Tel: 0410-71 15 35 Lilla Anna & Långa Farbrorn....Fre-lö 13.45, 15.00 Sammys äventyr 2 70:-........Fre-lö 14.15 Madagaskar 3 70:-...............Fre-lö 16.15 Hotell Transylvanien 70:- .....Fre-lö 16.45 Ted 80:- ................................Fre-lö 18.30 007 – Skyfall 85:- .................Fre-lö 19.00

BIOPROGRAM LÖRDAG 3 NOVEMBER 2012

BIOPREMIÄR NÄSTA FREDAG! 3D SV TAL: Filmstaden storgatan • Filmstaden lund FILMSTADEN HELSINGBORG 2D SVENSKT TAL: FILMSTADEN ENTRÉ FÖRKÖP STARTAR ONSDAG!

PREMIÄR ÄVEN I HÖLLVIKEN & LANDKRONA. sf.se

Asterix & Obelix och b...

Palme Endast helgmatiné! ...............14.15 KNATTEBIO: Lilla Anna och långa farbrorn...........................................14.30 Searching For Sugar Man Helgmatiné! ........................................................16.20 BIOPREMIÄR 16 NOVEMBER Min ungdoms kärlek Franskt drama ..18.10 Till ungdomen Helgmatiné! .............15.30 Äta, sova , dö ..................................18.30 Alla är äldre än jag Widerberg .........18.50 The Imposter...................................20.20

Idag är bion stängd, öppnar åter imorgon.

En oväntad vänskap ......................13.00 Tingeling: Vingarnas Hemlighet (Sv tal) ........................................................14.20 Balladen om Marie Kröyer Sista chansen ..................................15.00 Hotell Transylvanien 3D (Sv tal) .....16.20


BIOPROGRAM 2 – 8 NOVEMBER MALMÖ

Taken 2

100 kr (15)

Ted

100 kr (11)

18.00, 21.00

Plusstolar!

De är bredare och har extra benutrymme. Finns på biograferna Royal, FS Storgatan. Läs mer och boka på sf.se

Fre-on 18.10

Tingeling: Vingarnas hemlighet - sv tal 95/70 kr (Bt) Fre-sö 12.50, 15.00

Äta sova dö

Fre-sö 15.20

100 kr (Bt)

Hotell Transylvanien - sv tal 3D

125/100 kr (7) Fre-sö 12.35, 15.15, 18.20 Må+on-to 18.20

Hypnotisören 21.20

Södra Tullgatan 4. K.ö. fre-sö 14, må-to 17

Led Zeppelin – Celebration Day PREMIÄR ONSDAG!

Palme

100 kr (Bt) Fre-lö 15.10, 20.00 Sö-to 14.55, 18.25

100 kr (7) Fre-sö 12.45, 18.05 Må-to 15.05, 18.05

Lilla Anna och Långa Farbrorn

60 kr (Bt)

Modig - sv tal 3D 125/100 kr (7) Fre-sö 12.40

Skyfall

95/70 kr (Bt) Fre-sö 12.50

95/70 kr (7) Fre-sö 13.40

Äta sova dö

100 kr (Bt) Fre-lö 17.30 Sö 21.10 Må-to 15.00, 21.10

Hotell Transylvanien Savages 95/70 kr (7) 110 kr (15) - sv tal 21.20

110 kr (15) Fre-sö 18.10 Må-to 15.05, 18.10

Film dagtid alla dagar i veckan Storgatan 22. K.ö. fre-sö 12, må-to 14

100 kr (15) 21.25

Knattebio: 40 kr (Bt) Fre-sö 12.35

Skyfall

Balladen om Marie Kröyer

Dredd • Savages Paranormal Activity 4 Hotell Transylvanien Bitchkram • Skyfall Möhippan

50 kr (Bt) Fre-sö 12.30

100 kr (15)

Madagaskar 3 - svenskt tal 3D 125/100 kr (7) Fre-sö 12.55

100 kr (11) Fre-sö+ti 14.50, 18.10 Må+on 14.50

100 kr (11) Fre-sö 18.40 Må-to 18.10

Modig - sv tal 3D

Köp/reservera biljett på: sf.se eller mobil.sf.se

125/100 kr (7) Fre-sö 12.40

Köp/reservera biljett på: sf.se eller mobil.sf.se

Madagaskar 3 - svenskt tal 95/70 kr (7) Fre-sö 12.50

95/70 kr (7) Fre-sö 12.40, 13.40

Modig 3D - sv tal

100 kr (7) Fre-sö 18.10, 20.30 Må-to 18.40, 20.30

Balladen om Marie Kröyer

Möhippan

Fre-sö 15.45

Palme

PREMIÄR!

Bitchkram

100 kr (7)

Fre-lö 14.40, 17.00, 20.45 Sö 14.40, 18.00, 20.45 Må-to 18.00, 18.30, 20.45

En oväntad vänskap Paranormal Activity 4 105 kr (7) Sammys äventyr 2 - svenskt tal 3D

Hotell Transylvanien - svenskt tal

125/100 kr (7) Fre-sö 15.20

95/70 kr (7) Fre-sö 12.30

Skyfall

95/70 kr (7) Fre-sö 15.10

120 kr (11) Fre-sö 14.30, 17.20, 17.50, 18.00, 20.30, 21.00 Må 18.00, 21.10 Ti 18.00, 21.00, 21.10 On-to 17.50, 21.00, 21.10

Hypnotisören

Taken 2

Hotell Transylvanien - svenskt tal 3D

125/100 kr (7) Fre-sö 12.15, 15.10, 17.00

100 kr (7)

Paranormal Activity 4 100 kr (15) Fre-lö 19.50, 22.00 Sö-to 21.00

Sammys äventyr 2 - svenskt tal 95/70 kr (7) Fre-sö 14.40

Skyfall 120 kr (11) Fre-sö 12.00, 14.45, 17.30, 18.00, 20.40, 21.15 Må-to 17.45, 19.30, 21.00 Taken 2 100 kr (15) Fre-sö 19.10, 21.30 Må-to 21.10

Ted 100 kr (11) 110 kr (15) Fre-lö 17.15, 19.40, 22.00 Sö-to 18.10, 20.45

Hypnotisören 20.50

Ice Age 4: Jorden skakar loss - svenskt tal Tingeling: Vingarnas hemlighet - sv tal 95/70 kr (7)

100 kr (15) 21.20

Lilla Anna och Långa Farbrorn

Ted

60 kr (Bt) Fre-sö 12.30, 13.50

100 kr (11) Fre-sö 15.20, 21.10 Må-to 21.10

Fre-sö 13.00, 14.30

Liten Skär och alla små brokiga

Tingeling: Vingarnas hemlighet - sv tal

Liten Skär och alla små brokiga

95/70 kr (Bt) Fre-sö 12.30, 16.00

125/100 kr (7) Fre-sö 14.15

100 kr (11) 18.40, 20.50

100 kr (15) 21.20

50 kr (Bt) Fre-sö 12.40, 13.50

95/70 kr (7) Fre-sö 13.00

Alfons och Milla

En oväntad vänskap

110 kr (15) 21.10

Modig - sv tal

40 kr (Bt) Knattebio: Fre-sö 13.10

Möhippan PREMIÄR!

18.15

105 kr (7) Fre-sö 15.20, 18.30 Må-to 18.30

95/70 kr (7) Fre-sö 13.15

Söderg 19 Söderg 19 K.ö. fre-sö 11.00, må-to 17.00

Modig - svenskt tal

100 kr (7) Fre-sö 15.30 Må-to 18.20

100 kr (7) 18.30

Madagaskar 3 - svenskt tal

HELSINGBORG

Bitchkram

Hotell Transylvanien - sv tal

Liten Skär och alla små brokiga Looper

Balladen om Marie Kröyer

125/100 kr (7) Fre-sö 12.40

60 kr (Bt) Fre-sö 12.30, 14.00

21.15

Knattebio: 40 kr (Bt) Fre-sö 12.30

Hotell Transylvanien - sv tal 3D

Lilla Anna och Långa Farbrorn

Paranormal Activity 4 Alfons och Milla

120 kr (11) Fre-sö 14.50, 17.45, 21.05, 21.10 Må-to 17.45, 21.05, 21.10

Tingeling: Vingarnas hemlighet - sv tal

Sammys äventyr 2 - svenskt tal

125/100 kr (7) Fre-sö 15.20, 15.35

100 kr (11) Fre-on 15.05, 18.25, 21.05 To 15.05, 18.25

120 kr (11) Hypnotisören

Fre-sö 14.50, 18.00, 21.20 110 kr (15) Må-ti+to 17.50, 21.00 On 17.50

95/70 kr (7) Fre-sö 15.30

100 kr (15) Fre-lö 22.10

Hotell Transylvanien - sv tal 3D

Alfons och Milla

Ted

Paranormal Activity 4

150 kr (15) Fre-sö 12.35

On 21.15

Skyfall 120 kr (11) LUND Fre-sö 17.50, 21.00, 21.10 Må 14.40, 20.50 Ti-to 14.40, 17.50, 20.50 Barnvagnsbio: On 11.00 V. Mårtensgatan 12. Taken 2 100 kr (15) K.ö. fre-sön 12.00, må-to 17.00 Fre-sö+to 21.00 Må-on 21.00, 21.20

100 kr (7) Fre-sö 16.00, 18.30, 21.20 Må-to 18.30, 21.20 Barnvagnsbio: On 11.00

El Medico – The Cubaton Story PREMIÄR!

En oväntad vänskap

Ice Age 4: Jorden skakar loss - sv tal

Fre-sö 12.30

Möhippan PREMIÄR!

100 kr (7) Fre-sö 15.25

Fre-sö 12.35, 18.15 Må-to 18.15 100 kr (Bt) 105 kr (7) Fre-sö 15.25, 18.15 Må-to 15.25, 18.00

Värnhemstorget. K.ö. fre-sö 12.00, må-to 17.00

Hope Springs

Bitchkram

Dubbelvisning av Breaking Dawn del 1 och 2 den 13 november

För mer info och biljetter sf.se/twinight

Fre-sö 16.00

Fre-sö 16.00

95/70 kr (7)

Lilla Anna och Långa Tingeling: Vingarnas 60 kr (Bt) hemlighet 3D - sv tal Farbrorn

50 kr (Bt) Lö-sö 12.00

125/100 kr (7) Fre-sö 12.15

Äta sova dö 100 kr (Bt) 18.20

Prisinformation: x(ord)/x(under 12 år) kr • Pensionärspris 70 kr (tillägg vid 3D) gäller ej specialvisningar, t ex opera. För info om SF Bios rabattkort se sf.se

1 : A PÅ B I OTO P P E N

RICHARD GERE

ÖVER 300.000 BIOBESÖKARE

”HÄRLIGT GALET, 007

…PRECIS VAD MAN LÄNGTADE EFTER. OCH LITE TILL.” AFTONBLADET

”DEN COO7ASTE BOND NÅGONSIN” EXPRESSEN

SOFIA K AREMYR

”SVENSKE RAPACE ”…SPÄNNANDE, ROLIG OCH VANSINNIGT ELEGANT” GÖR SKURKSUCCÉ”

JOSEFIN ASPLUND RUTH VEGA FERNANDEZ PERNILLA AUGUST

DAGENS NYHETER

METRO

SIMON J BERGER SVEN NORDIN DAVID DENCIK

SYDSVENSKAN

FILMSTADEN ENTRÉ

SVT GOMORRON SVERIGE

FILMSTADEN STORGATAN

Fre-sö 14.50, 17.45, 21.05, Fre-sö 17.50, 21.00, 21.10 21.10 Må-to 17.45, 21.05, Må 14.40, 20.50 Ti-to 14.40, 17.50, 20.50 21.10

ROYAL

BIOPREMIÄR 9 NOVEMBER

Fre-sö 14.50, 18.00, 21.20 Må-ti+to 17.50, 21.00 On 17.50

FILMSTADEN LUND

Fre-sö 14.30, 17.20, 17.50, 18.00, 20.30, 21.00 Må 18.00, 21.10 Ti 18.00, 21.00, 21.10 On-to 17.50, 21.00, 21.10

TV4 NYHETSMORGON

FILMSTADEN HELSINGBORG

Fre-sö 12.00, 14.45, 17.30, 18.00, 20.40, 21.15 Må-to 17.45, 19.30, 21.00

VISAS ÄVEN I HÖLLVIKEN, LANDSKRONA & TRELLEBORG! www.sf.se.

STO R G ATA N

Från 11 år

Fre-sö 16.00, Fre-sö 18.10, 20.30 18.40, 20.50 18.30, 21.20 Må-to 18.40, 20.30 Må-to 18.30, 21.20 VISAS ÄVEN I HÖLLVIKEN. www.sf.se. Från 7 år

BIOPREMIÄR 9 NOVEMBER


VILL DU VINNA VÄRLDENS STÖRSTA FOTOTÄVLING? Nu har Metro Photo Challenge, världens största fototävling för amatörfotografer startat! Tävla med dina bästa bilder på metrophotochallenge.se och få chansen att vinna en unik fotoexpedition till Grönland. Du kan även tävla med dina bilder via Scoopshot-appen direkt från mobilen. Läs mer om tävlingen och övriga priser på www.metrophotochallenge.se Foto: Jesper Anhede, Metro Photo Challange 2011, Sverige

I samarbete med:

- Skapa din egen fotobok och låt dina minnen vara för evigt

20121102_se_weekendskane  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you