Page 1

wkd FREDAG 2 NOVEMBER 2012

KROG

Cramby testar en klassiker i ny tappning RIV UR OCH TA MED HEM

N E E W O L L A H Stjärnorna klär

ut sig till varandra t till helgens stora fest Inspireras av kändisvärlden när du väljer outfi

FOTO: ALL OVER PRESS


02 PÅ ALLAS LÄPPAR

metro wkd fredag 2 november 2012

Hur het är 1 Robbie nu? ALL OVER PRESS

han ut Ullevi Senast Robbie Williams spelade i Sverige såldepen på Robbie i Göteborg två kvällar i rad. Metro Wkd tar tem i dag. Williams comeback och reder ut hur het han är

GÄSTAR ”SKAVLAN” Namn: Robbie Williams. Ålder: 38 år. Bor: I Los Angeles i USA. Familj: Gift med skådespelerskan Ayda Field, 33. Tillsammans har de dottern Theodora Rose, kallas Teddy, som föddes den 18 september i år. Aktuell: Med nya soloalbumet ”Take the crown” som släpps i dag. Gästar ”Skavlan” i kväll klockan 21.00 i SVT 1. Programmet är inspelat i London.

Spelar inför 375 000 fans i Knebworth

Se rekordkonserten

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Robbie Williams ska åka ut på soloturné men det är ännu inte klart om han kommer till Sverige. Hittills har intresset för att se Take That-kollegan Gary Barlow live varit större. Brittiska Independent skrev nyligen att det har sålts sex gånger fler biljetter till Gary Barlows solokonserter jämfört med till Robbie Williams konserter. På bilden uppträder han i kvällens ”Skavlan”.

Hur stor var Robbie Williams på sin senaste soloturné 2006? Så stor att ett nytt Guinnessrekord sattes när det såldes 1,6 miljoner biljetter till hans världsturné 2006 – på en dag. I Sverige sålde han ut Ullevi i Göteborg två dagar i rad. Tidningarna skrev om stjärnans minsta steg på blågul mark och kritikerna försökte toppa varandra i sina konserthyllningar. ”Helt otroligt. Helt makalöst. Med hjälp av publiken överträffar Robbie Williams sig själv”, skrev Markus Larsson på Aftonbladet och delade ut högsta betyg.

uttryckligen sagt till magasinet Music Week att det är ett vinna-eller-försvinna-album. – Framgång känns bra. När den försvinner känns det inte så bra, säger han till Music Week.

Take That återförenas

Blir pappa

Verkar hans förhoppning uppfyllas? – Nej, om Robbie Williams ska bli popkung igen måste nog verkligheten abdikera först, säger Metros musikredaktör Peter Lindholm. – Det är ju kul att merparten av låtarna är skrivna tillsammans med ett par okända rockmusiker från Australien som han lärde känna på en bar i Los Angeles. Men vilken baksmälla! Det låter Vad hände sedan? Den långa turnén ledde ju som om de gjort en tidstill att den brittiske entertai- resa till förra århundradet. nern drabbades av sömnbrist och började missbruka Hur het är han i dag? Som bäst ljummen. Enantidepressiv medicin. I februari 2007 skrevs han in på ligt Hans Shimoda på Hänt rehab och återhämtningen Extra och Ola Brising på Se har tagit tid. 2009 var han & Hör har intresset för Robfortfarande inställd på att bie Williams falnat sedan han lämnat sitt urspårade turnélivet var över. festande bakom sig. – Kändisar som skaffar Hoppas Robbie Williams barn och börjar leva ordentåterta poptronen med sitt ligt – det är kul för dem men nya album? Ja, hur ska man annars inte så spännande, säger tolka att han döpt albumet till Hans Shimoda på Hänt Ex”Take the crown”? Han har tra. EMMA BJÖRKMAN

VIKTIGASTE

Fem höjdpunkter i Robbie Williams karriär

Går med i Take That

1990 förändras livet för Robbie Williams, 16, när han blir en medlem av pojkbandet Take That. Under de följande sex åren får de fans världen över att skrika sig hesa till hittar som ”Pray” och ”Back for good”.

GESTUZ

Släpper första soloalbumet Gör jättekonsert Efter Take Thats splittring inleder Robbie Williams sin solokarriär med albumet ”Life thru a lens” 1997. Det toppar Englandslistan och han visar sina forna kolleger vems stjärna som lyser mest.

2003 spelar Robbie Williams tre dagar i rad vid Knebworth House i England. 375 000 personer ser konserten på plats och 3,5 miljoner människor följer den på tv och online.

Läcker i läder 2

2 300KR

PAP 999 KR

MAJA

VILA

2 284 KR

1 499 KR

Robbie Williams sammanstrålar med pojkbandet igen 2010. De släpper albumet ”Progress” och åker på turné. Enligt brittiska The Sun har Take That planer på ytterligare en ny skiva och turné.

Den 18 september i år föds Theodora Rose, som går under smeknamnet Teddy. Robbie Williams säger i en intervju med magasinet GQ att babyns nedkomst fått följden att han börjat oroa sig.

SNYGGA PLAGG FÖR EN BILLIG PENG Mattsvart, långa längder och tåliga material – den här säsongen bär vi helst skinn från topp till tå. De stora kedjorna svämmar över av skinnplagg till en snäll prislapp som inte ruinerar dig och julklappsGESTUZ kassan. Och i dag finns det 2 499 KR faktiskt riktigt bra skinnimitationer på marknaden, där du kommer ner ännu lägre i pris. Saknar du inspiration? Spana in Alexander Wangs FLER SHOPPINGTIPS OCH höstvisning som bjöd på BLOGGAR PÅ METROMODE.SE en show nästan helt i materialet.


PÅ ALLAS LÄPPAR 03

metro wkd fredag 2 november 2012

ÖVRIGA NÖJEN

AP/SCANPIX

Flickidoler i Stockholm

3

samt

Räkna med öronbedövande tjut på ”X factor” i TV 4 klockan 20.00 i kväll när det brittiska pojkbandet One Direction – som bildades under brittiska ”X factor” 2010 – uppträder. Trycket på att se flickidolerna var stort – biljetterna till livesändningen i Annexet i Stockholm sålde slut på några minuter. I dag klockan 9.00 släpps biljetter till gruppens konsert på Friends Arena i Solna den 8 maj nästa år. METRO

”TALANGJAKTEN” VÄRD

Gråtkaos 4 i helgens ”Så mycket bättre” Olle Ljungströms, 51, dag i TV 4:s ”Så mycket bättre” bjuder på tårar och känslor på ett sätt som aldrig tidigare setts i programmet. Deltagarna framför sina tolkningar av hans låtar och ett framträdande under middagen blir överraskande känslosamt. Flera av deltagarna brister i gråt, och en av dem ber att få ta en paus från inspelningarna.

Olle Ljungström är även han märkbart tagen av upplevelsen. – Jag har aldrig hört talas om sådant här tidigare. Det känns som att jag är med om någonting som ingen annan någonsin varit med om, säger han, och beskriver framträdandet som ”en jättefin present”. ”Så mycket bättre” sänds i morgon klockan 20.00 på TV 4. TT SPEKTRA

AP/SCANPIX

AP/SCANPIX

”ORD KAN INTE BESKRIVA GLÄDJEN JAG KÄNNER. ÖVERVÄLDIGANDE.”

FILMSTJÄRNAN EVAN RACHEL WOOD, 25, TWITTRAR OM SINA KÄNSLOR EFTER GIFTERMÅLET MED SKÅDESPELAREN JAMIE BELL, 26. BRÖLLOPET ÄGDE RUM I TISDAGS I KALIFORNIEN MED FAMILJ OCH NÄRA VÄNNER, BERÄTTAR HENNES TALESPERSON FÖR JUSTJARED.COM.

”MARDRÖM. ÅR EFTER ÅR AV GRÅTANDE.”

5

ANMÄL DIG VIA INFO@SKEPPSBROEVENT.SE

SÖNDAGSMIDDAG: A’LA CARTERÄTT INKL. ENTRÉ 150 KR. ENDAST ENTRÉ 60 KR. VÄLKOMMEN! www.skeppsbronevent.se | www.engelen.se

BRUNCH À LA VEGAS

195

KR

SÖNDAGAR KL 13-17

LAS VEGAS-INSPIRERAD BRUNCH MED AMERIKANSKA LÄCKERHETER I MÄNGDER

BOKA PÅ 08-781 88 00 CASINOCOSMOPOL.SE

SUPERMODELLEN KATE MOSS, 38, BERÄTTAR ATT HON BLEV FÖRKROSSAD NÄR DET TOG SLUT MELLAN HENNE OCH FILMSTJÄRNAN JOHNNY DEPP 1998 I DECEMBERNUMRET AV VANITY FAIR, SKRIVER E ONLINE.

Kate Moss och Johnny Depp när det begav sig 1998.

FÖR UNGA ARTISTER. FÖRSTAPRIS: FRI INSPELNING AV RADIOSINGEL PÅ LEGENDARISKA OAL-STUDION

Evan Rachel Wood är lyrisk över sitt giftermål.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Ansvarig utgivare Linus Paulsson. Bilagechef Pontus Hammarlund. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem Glober är högsta betyg.

KUNGSGATAN 65 • ÖPPET 13-05 • ALLA VISAR ID • ÅLDERSGRÄNS 20 ÅR


04 REPORTAGE

metro wkd fredag 2 november 2012

WARNER BROTHERS

Stanley Kubricks ”The shining” släpptes 1980. Nu kommer filmen ”Room 237” som letar efter dolda budskap i skräckklassikern. Ligger det något bakom teorinern?

Budskapen bakom ”The shining”, ”Exorcisten”, ”Omen” – gång på gång återkommer de på listor över världens otäckaste filmer. Hur kommer det sig att vissa filmer skrämmer oss mer än andra? Ett svar ligger förstås i hantverket, bra filmer är uppbyggda på ett skickligare sätt än andra. Men en del filmare tar också till andra knep.

D

olda budskap i form av inplanterade bilder, meddelanden och mönster fungerar som stämningshöjare. Sådana används inte bara inom skräckfilm, de fungerar bara oerhört bra där. Fenomenet dök upp i större omfattning på 50-talet, och i skräckfilmssammanhang var Alfred Hitchcock, skräckmästaren, tidigt ute. Ett exempel på hur effektfullt resultatet kunde bli var när Hitchcock lät integrera en grinande dödskalle med psykopaten Norman Bates leende ansikte i slutet av ”Psycho”. För tittaren blev effekten djupt obehaglig. Skallen var inte vilken dödskalle som helst, utan symboliserade Bates döda mor. Budskapet blev att Bates personlighet nu helt tagits över av den kontrollerande moderns. Han var förlorad. En annan form av mytbildning som skräckfilmer, inte alltid medvetet, kommit att kapitalisera på är skrönor om kaotiska inspelningar.

WARNER BROS

NONSTOP

”ROOM 237”

När. Visas på utvalda biografer nu, bland annat på Bio Rio i Stockholm Regissör. Rodney Ascher. Handlar om. Dokumentären undersöker flera teorier om de dolda meningarna i Stanley Kubricks skräckfilm ”The shining” (1980).

Att fyra personer dog under loppet av inspelningarna av ”Poltergeist”-filmerna var tydligen tillräckligt kittlande för att folk på 80-talet skulle börja tala om en förbannelse. Att det fanns medicinska orsaker bakom dödsfallen spelade mindre roll. Man skulle kunna tro att den senare sortens mytbildning lättare skulle gå att slå hål på i dag, när kunskap finns ett par klick bort. I stället har internet i vissa fall gett en motsatt effekt – nätet har blivit en grogrund för allehanda ryktesbildning. Här finns diskussionstrådar om allt från Exorcistens ”Captain Howdy”-demon och den mystiska skuggan bakom Clarice Starling i fängelsekorridoren i ”När lammen tystnar”, till hemskheterna som drabbade inspelningen av ”Omen”. Få filmer har dock utsatts för sådan mytbildning som Stanley Kubricks ”The shining”. Tidigare i veckan hade ”Room 237” biopremiär, en dokumentärfilm som

handlar helt och hållet om Kubricks rysare. När ”The shining” släpptes 1980 blev mottagandet rätt ljumt. Men ganska snart började en del att fråga sig i fall en artistisk filmskapare som Kubrick verkligen kunde nöja sig med att göra en banal skräckfilm. Många tvivlade, såg om filmen – och analyserade den till småsmulor. Några av teorierna om ”The shining” läggs fram i ”Room 237”, och även om vissa av de medverkande har intressanta poänger, når en del upp till rena foliehattsnivån. Milt uttryckt – en av de medverkande menar att filmen egentligen handlar om Förintelsen, en annan ser den som en metafor för massakern av Amerikas urinvånare, och så vidare.

K

ubrick själv är död, så honom kan ingen fråga. Men Jan Harlan, Kubricks svåger och exekutiv producent av ”The shining”, totalsågade nyligen de värsta konspirationsteorierna i The

Fyra personer dog under loppet av inspelningen av ”Poltergeist”-filmerna på 1980-talet. En slump? undrade filmfantasterna.


ÖVRIGA NÖJEN L I V E PÅ H I LT O N S L U S S E N

3 EXEMPEL

Skräckmystik i klassiska filmer

”Apollo 11”-teorin i ”The shining”

1

Enligt konspirationsteoretikern Jay Weidner (som medverkar i ”Room 237”) fyllde Stanley Kubrick ”The shining” med meddelanden som beskrev regissörens påstådda medverkan i den lika påstått fejkade filmatiseringen av 1969 års månlandning. Inte bara Weidner har grävt ner sig i teorin, det finns en hel film om den, ”The shining code”, där allt från antalet bilar på Overlooks parkeringsplats till formen på tujorna i häcklabyrinten avhandlas.

LÖRDAG 3 NOVEMBER

Dolda budskap om en fejkad månlandning.

2

KARIN ADELSKÖLD KRISTOFFER APPELQUIST BEHRAD ROUZBEH ADEEL FAQIH PRIS FRÅN 195 KR | BILJETTER PÅ TICNET.SE

SHOW 21:00. BILJETTER I KASSAN FRÅN 19:00 WWW.RAWCOMEDY.SE

Döden fanns nära på inspelningen.

Fjärilen i ”När lammen tystnar”

3

Mönstret på svärmaren som pryder Jodie Fosters mun på filmaffischen känner alla till. Men hur många har sett att skallen utgörs av sju nakna kvinnor, efter en teckning av Salvador Dalí? Kanske den som har sett Dalís och Luis Buñuels ”Den andalusiska hunden” (1929), känd för en av filmhistoriens äckligaste filmsekvenser, den där ett öga snittas av en rakkniv. Obehaget blir påtagligt för den som följer associationskedjan.

FREDAG 2 NOVEMBER

KRISTOFFER APPELQUIST MARTIN LAGOS AHMED BERHAN

”Omen”-förbannelsen En av de märkligaste händelserna – och det finns många – kring inspelningen av ”Omen” var när en specialeffektsartist råkade ut för en bilolycka där hans sällskap halshöggs på ett sätt som påminde om en av filmens rollfigurers öde. Vid platsen fanns enligt myten en vägskylt med ortsnamnet ”Ommen”.

et s Å r li g a n m a ike r m ko 1 2 20

ANNONSBOKNING · 08-555 006 40 · nojen@annonsdax.se

REPORTAGE 05

metro wkd fredag 2 november 2012

Vi har något för alla. Dig också. CREATIVE CALL Järva möter amerikanska södern! Festkväll med DJ Lord från Public Enemy, breakdance med Burn Unit från Atlanta, livemålning m m. Fre 2/11 kl 18.30–23

VÄRLDSREKORDDAGEN Dödskallefjärilen ger associationer.

skräcken

Kan du slå rekord i längsta grodhoppet eller flest post-it lappar på kroppen på en minut? För barn från 5 år. Lör 3/11 kl 12–16

INTERNATIONELL FÖRFATTARSCEN:

ALAN HOLLINGHURST, ENGLAND

Möt en av Englands mest lästa författare. Nu för första gången i Sverige med Främlingens barn. I samtal med Hans-Olav Brenner, NRK.

Tor 8/11 kl 19. Bilj 150/75 kr I samarbete med Albert Bonniers Förlag

Guardian. Harlan framhöll i stället att Kubrick medvetet arbetade med tvetydighet för att sätta stämningen i filmen. Det betonas även av Jonas Mosskin, psykolog och grundare till filmklubben Psykologer tittar på film. – Att Kubrick lämnade öppet för tolkningar bidrar till att folk gärna projicerar sina fantasier på filmen. Men Kubrick har andra tillvägagångssätt för att skapa oroskänslor. Jag tänker till exempel på de här scenerna med Danny i trampbilen, när han kör runt i hotellet och kameran gör ologiska hopp i hotellets fysiska rum, vilket bidrar till att skapa en förvirrad känsla hos tittaren. Också musiken, med det olycksbådande introt samt de här små ”skriken” de talar om i dokumentären och som kommer in här och var i handlingen, bidrar till att skapa en obehaglig stämning. Musik, men även tystnad, är oerhört starka förmedlare av stämningar. Hur kommer det sig att vissa applicerar

så pass långsökta teorier kring en filmskapares budskap? – Det handlar om selektiv perception, att man ser eller tolkar det man själv vill. I grund och botten är det ju en överlevnadsteknik, men i extrema fall blir det till en besatthet. Rättshaverister och en del konspirationstänkande som några av människorna i ”Room 237” uppvisar, kan göra att man nästan tappar verklighetsuppfatttningen, säger Jonas Mosskin.

ELIN LARSSON, FILMSKRIBENT

PSYKOLOGER LÄSER SKAPARKRISER Lena Andersson och Jonas Mosskin analyserar klassikern Skaparkriser. Om Strindbergs kris och om Skaparkriser generellt. Tor 8/11 kl 18

A DAY IN THE WORLD Den 15 maj 2012 fotade människor från hela världen sin dag. Utställningen visar hundratals bilder på hem, arbete och kultur från 80 länder från just denna dag. Välkommen på vernissage 9/11 kl 17! I samarbete med Aday.org

INFO/BILJETTER kulturhuset.stockholm.se, 08-508 315 08


Ă–VRIGA NĂ–JEN

KATATONIA

TILL SJĂ–SS

MUSIKBĂ…TEN M/S VINDHEM

KLUBBEN-FRYSHUSET Â NOVEMBER

ACCEPT

GĂ–TAKĂ„LLARE NOVEMBER

BIGSEAN

GĂ–TAKĂ„LLARE NOVEMBER

06GATSMART

metro wkd fredag 2 november 2012

MIN FESTKVĂ„LL ...

ROCKKRYSS Ät räkor, smÜr och nybakat brÜd sü mycket ni orkar. Alt. tacos med tillbehÜr. Som dessert serverar vi ostbricka med kex.

FORTSĂ„TTER ...

bÜrjar med en lugn middag och nügra klassiska Youtubeklipp med vänner hemma i Stockholm som ibland utvecklas till en klassisk fÜrfest eller sü gür vi bara ut direkt.

till nügonstans där vänner spelar skivor, en bar där det gür att umgüs med bra ljudvolym sü man kan prata om livet eller om det inte är knÜkfullt sü tillbringar jag gärna nügra timmar pü Stockholms bästa bar: Indigo. Trevligaste personalen och bra musik. Tack.

275:Alltid livemusik och fest ombord!

Fredag 2 november Ständut Blakk LÜrdag 3 november Highride Fredag 16 november Smalare än Thord

MARKLANEGAN&BAND GĂ–TAKĂ„LLARE  NOVEMBER

KEANE

MĂœNCHENBRYGGERIET  Â?NOVEMBER

CRADLEOFFILTH

KLUBBEN-FRYSHUSET  Â NOVEMBER

LÜrdag 17 november Happymakers Fredag 23 november Coverakuten LÜrdag 24 november De Sotos Avgüng 19.00 frün Slussen Välkommen ombord! FÜr bokning & info

08–604 04 20

FÜr fler band/kvällar

www.vindhem.com

SUPPORTCHRISTIANKJELLVANDER FILADELFIAKYRKAN  NOVEMBER

BLOCPARTY

DEBASERMEDIS  Â?NOVEMBER

KAMELOT

GĂ–TAKĂ„LLARE Â?Â?NOVEMBER

MICHAELKIWANUKA

MĂœNCHENBRYGGERIET  ‚NOVEMBER

CONOROBERST

FILADELFIAKYRKAN  Â?JANUARI

KENDRICKLAMAR

MĂœNCHENBRYGGERIET  FEBRUARI

Ă„R DU REDO FĂ–R NĂ„STA STEG I KARRIĂ„REN? SĂśk nytt jobb pĂĽ www.metrojobb.se

KRISKRISTOFFERSON

Fler bilder

Smarta stilar

Ladda ner PointCloud pĂĽ App Store och sikta mot bilden med mobilen

Väljer bort Stureplan

Olle Kirchmeier, 23, fotograf frĂĽn Stockholm, gillar att bruncha och spela Korpeninnebandy

BRUNCHAR ...

DRICKER ...

FÖRHELAVÅRTPROGRAM OCHBILJETTERSE WWW€KULTURBOLAGET€SE

beror helt och hüller pü mület med kvällen, i vanliga fall en god Ül. Men ibland en Flädersour pü Indigo eller om Gallianon inte blivit uppdrucken av turister som beställt hot shots hela kvällen sü kan jag se fram emot en kall Galliano-cola.

UNDVIKER ... Stureplan med omnejd. Trükigare ställen für man leta efter även fast det sü klart finns nügra undantag pü den sidan om stan. Men dü ska det vara nügot speciellt som lockar dit mig eller att klockan bara har blivit alldeles fÜr mycket.

med innebandylaget efter fÜrhoppningsvis tvü segrar i Korpen division 1 en tidig sÜndag. Nügonstans i närheten av hemmaarenan i Liljeholmen. Ibland Hornstull Strand med deras vüfflor, ibland O’Learys. Eller om vi har fÜrlorat sü fÜrtjänar man ingen brunch och für üka hem och grüta i stället. TEXT & FOTO: JOHANNES HELJE


SID 1 MUSEER SEVÄRDHETER UTSTÄLLNINGAR 2  8 NOVEMBER

Anpassat Audioguide Butik Café Ej barnvagnar Guidade visningar

SKOKLOSTERS SLOTT

Nära SL Restaurang

2/11 11:30 & 13:00 Familjevisning med dramatiserade inslag: Äta bör man, annars dör man. 3/11 13:00 Visning: Gustav II Adolf. 14:00 Barnvisning 6-12 år. 4/11 13:00 Visning: Namnsdagsvandring genom historien. 6/11 17-20 Fri entré – Kulturell after-work 17:30 Visning: Gustav II Adolf - En historisk dimma. 8/11 13:00 Visning: Mat för en hel armé. Öppet tis 11-20, ons-sön 11-17.

Fjärilshuset i Hagaparken +27C. Alltid sommar på Fjärilshuset. En tropisk regnskog i Stockholm. Botanisk trädgård samt växthus 3000 kvm med fritt flygande fjärilar, fiskar, fåglar, pilgiftsgrodor mm. med medelhavsnatur, regnskog Stort växthuscafé. och öken. Höstlov i Edvard Andersons växthus 27 okt - 4 nov kl 11-16: Växter som mat. Hur växer bananer? Kan Öppet mån-sön 10-16. man äta kaktus? Hitta och lär dig www.fjarilshuset.se känna igen vanliga och ovanliga frukter genom en rolig frågesport för barn 5-10 år i förälders sällskap. Ingen kostnad. Öppen visning av P.K. – en utställning om intolerans. E. A. växthus ons o sön kl 13. Entré gäller för visning. Öppet i parken dagl, fri entré. EA växthus vard 11-16, helg 11-17, entré vuxna 50 kr, barn 0-15 år fri entré. Gustafsborgsv 4, T-Universitetet. Tel 08-545 917 00. www.bergianska.se

Biologiska museet Nordens djurvärld sedd i naturen.

Bonniers Konsthall visar utställningar med svensk och internationell samtidskonst. Mer än Ljud, en grupputställning om musik i samtidskonsten. Veckans program: Fr kl 13 Lugna visningen; lö kl 14 visning; on kl 18 Från MTV till VJ-kultur; to kl 13 sjungande barnvagnsvisning. Öppet ons-fre 12-19, lör-sön 11-17. Entré 70 kr, pens/stud 50 kr, under 18 år fritt. Torsg 19, T-bana S:t Eriksplan. Tel 08-736 42 48. www.bonnierskonsthall.se

www.armemuseum.se

Vandra genom en levande regnskog med dag och natt, regn och åska. Kom och se våra komulerockor och våra hammarhajar Bellman och Doris. Nordisk miljö med öringsfors och kloakäventyr. För mer information om våra aktiviteter titta in på vår hemsida: aquaria.se eller besök oss på Facebook. Öppet tis-sön 10-16.30 Adress: Falkenbergsgatan 2, Djurgården. Tel 010-708 72 00.

Höstlov: Kom och teckna serier. 30 okt – 4 nov start kl 10.00 och 13.00 Livsmedel – en utställning om arkitektur och design som livets basvaror. Projektrummet: Försiktig följeslagare- 2 oktober – 11 november serier av Joanna Hellgren Arkitektur i Sverige. Familjesöndag kl 13. Öppet tis 10-20, ons-sön 10-18. Skeppsholmen. Buss 65, Djurgårdsfärjan. Tel 08-587 270 00. www.arkitekturmuseet.se

Museum för dans, teater, konst och foto. Korolys Kostym Drama: sön 4 nov kl. 14.00 visar Charles Koroly sin egen kostymutställning. Kroki 7 nov. Barnrytmik 8 nov. Läs mer Välkommen till Artipelag! Ny utpå www.dansmuseet.se ställning i konsthallen! Upplyst – Öppet ti-fr 11-16, lö-sö 12-16. Det elektriska ljuset som konstens Fri entré till museet samlingar och fé. Upplyst, höstens utställning på filmserier. Gustav Adolfs torg 22-24. Artipelag Konsthall, omfattar utval- Tel 08-441 76 51. da verk av elektriskt ljus från några av samtidskonstens mest kända namn. Utställningen är en visuell och intellektuell resa genom konsten från 1960 talet fram till idag och en uppvisning av flera olika belysningstekniker. Konstnärer: Christian Andersson, Christian Boltanski, Joseph Beuys, Monica Bonvicini, Angela Bulloch, Tracey Emin, Spencer Finch, Dan Flavin, Höstlovspyssel 1-4 november – gör Sylvie Fleury, Felix González-Torres, en teatermask, klä ut dig i 1700-talsHans Haacke, Mona Hatoum, Jeppe kostym och följ med på en spänHein, Jenny Holzer, Joseph Kosuth, nande visning. Annika Liljedahl, Bertrand Lavier, Teaterboden öppen 11-16 Mario Merz, Isamu Noguchi, Otto Tel 08-759 04 06. Piene, Jason Rhoades, Günther Uecker www.dtm.se och Dan Wolgers. Familjevisning av utställningen ”Upplyst” på höstlovet varje dag kl. 14. Plättbuffé! 10 kr/år. Öppet i Konsthall, butik, Café och Buffé Bådan: öppet alla dagar kl 11-18, kvällsöppet onsdagar till kl. 20. Restaurang Baggen: tisdag – söndag: öppnar kl.11.30 Stängt i Rest. Baggen måndagar. Kocklandslagets och kökschef Fredrik Björlins OS-vinnarmeny serveras 13 och 14 nov. Boka bord! Tel 08-570 130 50, restaurang@artipelag.se Boka våra event & konferenslokaler, event@artipelag.se Entré Konsthallen: Vuxna: 200 kr 19-24 år: 100 kr Under 19 år: fri entré. Kommunikationer: Artipelagbussen avgår dagligen från Vasagatan, mittemot Centralstationen. 20 min med bil från stan. 350 parkeringsplatser! Mer information och tidtabeller se www.artipelag.se

Under perioden 28 oktober-17 november, utställning i Edsvik Konsthall Öst: ”Höstsalongen 2012, en jurybedömd samlingsutställning” Edsvik Konsthall Väst: ”Yrjö Edelmann” 27 oktober – 18 november 2012

rättas bäst i mörkret med pannlampsvisningar och mycket mer. Upplev Forty Part Motet – en skulptur av ljud. Fri Fredag med visn kl. 15.30. Lunchvisn tis kl. 12.30. Onsdagsvisn kl. 17. Föreläsn ons 7/11 kl. 18: Drömmar och liv i ett svunnet Europa år 19001939. Bokas på www.historiska.se

Tyra Lundgren - Märkeskvinna Retrospektiv utställning om den svenska keramikern, glaskonstnären, formgivaren och bildkonstnären Tyra Lunddgren (1897-1979), internationellt verksam, bl a i Finland, Tyskland, Frankrike, och Italien. Kom och se unika verk i keramik, porslin, glas, textil, brons tillsammans med bildkonst i olika tekniker av en av våra viktigaste kvinnliga konstnärer. Öppet ti-sö 11-16. Stängt lö. 60 kr, fri entré t o m 19 år. Odelbergs väg 5B. Tel 08-570 356 58, Gustavsberg. www.porslinsmuseum.varmdo.se

Öppet tis-fre 12-15, lör-sön 10-15. Tel 08-442 82 15.

Ny utställning: Textildesigner Mathilda Biblioteket tis-fre 13-16. Olsson, 19/9-18/11. Riddargatan 13. Tel 08-519 563 00. Öppet mån-fre 10-16, lör-sön 11-15. Visningar mån, ons, lör-sön kl 13. Mån kväll kl 18. Entré 65 kr. Repslagargatan 15. Tel 08-642 56 16. www.kasiden.se

Öppet må-fr 12-17. Fri entré. Stora Nygatan 10, Gamla Stan. www.levandehistoria.se

Öppet 2–4/11 kl 11–15.30, Slottsboden kl 11–16. T-bana Bromma, därifrån buss 301-323. HÖSTLOVSKUL varje dag kl. 11-17 Tel 08-402 62 80. t o m sön 4/11: Somliga historier be- www.kungahuset.se/drottningholm

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Från vår restaurang och bar har du utsikt över Stockholms vackra inlopp. Aktuella utställningar: Christer Strömholm, Speak Truth to Power, Maria Friberg, Johan Willner och Kenneth Gustavsson.

Färgfabriken är en plats för konst, arkitektur och samhällsutveckling. Här kan du se utställningar, delta i samtal och workshops och lyssna på föreläsningar. 22/10-21/11 stängt för omhängning. Öppnar 22 nov med vernissage kl 17 för Stockholm On The Move - en utställning om infrastruktur, utveckling och visioner.

ETNOGRAFISKA ÖSTASIATISKA MEDELHAVET

08-519 550 00 www.varldskulturmuseerna.se

Kungliga Slottet Judisk tradition, kultur och historia i Sverige. Guidning on, sö 13.30. Museiteater. Elsa Grünewald med kritan i hand. ”Min bror Isaac målar också!”

Lövholmsbrinken 1, T-Liljeholmen, TvB Trekanten. Tel 08-645 07 07. www.fargfabriken.se

Åk Sagotåg genom Astrid Lindgrens fantastiska sagor, lek i Villa Villekulla och se våra föreställningar varje dag kl 11, 12, 13.30, 14.30 och 15.30. Utställningen Skrot på Junibacken bygger på Jan Lööfs bilderböcker. Ny teaterföreställning – Aja baja Alfons Åberg!

Ett privatpalats från sekelskiftet Öppet tis-sön kl 10-17. 1900. Se Dräkter från Downtown, Vi finns på Djurgården och på herrskap & tjänstefolk i fakta & fiktion. www.junibacken.se Höstlovskul Hallwylen, dramavisn fr-sö 13, 14, 15. Förboka Gymnastik- & hälso- & tesalong, on 13.30 Förboka Öppet fr-sö, ti, to 12-16, on 12-19. Hamng 4. Tel 08-402 30 99. bokninghallwyl@lsh.se www.hallwylskamuseet.se

Arkitekturmuseet

VI .. FYLLER ÅR OPPET HUS 10–11 NOV FRI ENTRÉ SAMTAL OM FRAMTIDENS ANTIKVITETER Li Pamp från Antikmagasinet, 10 nov 14–15. SPECIALVISNING AV SAMLINGARNA 10 nov 11–17, 11 nov 11–13. FÖR BARN: BYGG ETT HEM & SAGOSTUND 10–11 nov, 11–17. 60% RABATT I BUTIKEN! PROGRAM PÅ WWW.ARKITEKTURMUSEET.SE

Egen rundvandring och guidade visningar av paradvåningarna, Skattkammaren och Museum Tre Kronor. Utställning: Prinsessan Estelle – födelse och dop. Föredragsserie onsdagar och lördagar, se program på webben. Jakten på Herr Eskils penningar! – höstlovsuppdrag t o m 4/11, i Museum Tre Kronor med fri entré för barn. Öppet ti-sö kl 12-16. Slottsboden ti-sö kl 12-16.30. T Gamla Stan. Tel 08-402 61 30 (vard 9-12). www.kungahuset.se/kungligaslottet

Ulriksdals Slott Höstmarknad 3–4/11 kl. 11–16 i slottsparken med hantverk, delikatesser och aktiviteter. Visning av slottet kl. 12, 13, 14, 15. Orangerimuseet och stallet med Drottning Kristinas kröningsekipage öppet kl. 12–16. Slottskapellet visas kl. 12 och 14, orgelkonsert kl. 13. Höstmarknad 3–4/11 kl. 11–16. T Bergshamra och buss 503. Tel 08-402 61 30 (vard 9-12). www.kungahuset.se/ulriksdal

Öppet för bokade visningar Förbokade grupper välkomna året om till Strömsholms Slott och Ulriksdals Slott, info på

www.kungahuset.se/kungligaslotten

Konstakademien SISTA VECKAN! T o m 4/11 Salarna: Sivert Lindblom. Galleri Väst/ Ateljé: Heinz Müllner. Galleri Öst/Tengbomhallen: Birgitta Samuelsson. Hörsal 7/11 kl 18.00: Lisen Hessner - Staden genom konsten. Uppsalaprofilen sedd genom den offentliga konsten. Öppet tis-fre 11-17, lör-sön 12-16. Fri entré. Fredsgatan 12 / Jakobsgatan 27C (hiss). Café Mejan, plan 2. www.konstakademien.se

BYTESLOPPIS! 10 nov 10–16. Öppet tisdag-söndag mellan kl 11-17. Mer info: www.edsvik.com

Guidad visning lö-sö kl 14. (ej 3-4/11) Väpnargatan 1. T Östermalm. Tel 08-402 61 06 (vard 10-17). www.kungahuset.se/hovstallet

Öppet sö-fr 12-16. Hälsingegatan 2.

Öppet torsdag, lördag-söndag 10-15. Fri entré. Mellersta Koppartältet. Tel 08-27 42 52. www.hagaparkmuseum.se

Öppet lör-sön kl 12-15. Tel 0159-101 94. www.kungahuset.se/gripsholm

Öppet tis-sön 11-17 samt ons 11-20. Hovstallet Entré 80 kr från 19 år, 60 kr pens och Stängt Alla helgons helg. Välkommen stud. Fri entré fredagar kl 13-17! Narvavägen 13-17. Tel 08-519 556 00. åter 10-11/1. www.historiska.se

Hagaparken är Sveriges främsta www.judiska-museet.se exempel på en engelsk park. I museets utställningar berättas om Hagaparkens historia, byggnader och 200 år av folkliv och teater. Dessutom visas den samtida modellen av det som skulle bli Gustav III:s storslagna slott. Hämta kostnadsfritt broschyren Hagapromenader Öppet alla dagar 9-21 (sön, mån, tis, eller lyssna på parkens audioguide. ons) och 9-23 (tor, fre, lör). Tel 08-509 005 00. www.fotografiska.eu

Gripsholms Slott Vasaborgen med sevärdheter som Gustav III:s teater och statens porträttsamling.

Sveriges ekonomiska museum på Slottsbacken. Aktuellt: Kul på höstlovet, sista dag 2/11. Familjelördag 17 nov. Höstens föreläsningsserie är igång. Se hemsidan för detaljerad info. Utst. ” Sveriges nya sedlar och mynt” se förslagen med de vinnande bidragen och övriga nominerade. 2012-års Fidem (medaljer) bidrag till Glasgow visas tom sista nov. Se alltid hemsidan för mer info. Öppet mån-sön kl 10-16. Fri entré måndagar. Slottsbacken 6, Gamla stan. Tel 08-519 553 04. www.myntkabinettet.se

Kungliga kulturarvet kungahuset.se/kungligaslotten

Drottningsholms Slott Vandra på egen hand i slottets paradrum eller följ med på slottsvisningar. Butik, kafé. Aktivitetspass för barn. Höstlovstema ”Sagor och myter” t o m 4/11 med familjevisning kl. 11 och 13 och aktivitetsspår. Slottsvisning kl. 12 och 14.

Stans roligaste och billigaste familjealternativ. Barbie, Lego, bilar, mjukisar, Märklin, StarWars, tåg, 200 robotar anfaller museet. Barnteater. Öppet vard 10-17, helger 11-16. Vuxna 40 kr, 7-18 år/pensionär 20 kr. Barn gratis. Tegelviksg 22, buss 66 och 2. Tel 08-641 61 00. www.leksaksmuseet.se

Helt akustiskt: Gustav Lundgern Torsdag 8 november kl. 19.00 En av Sveriges hetaste jazzgitarrister just nu. I Lundgrens gitarrspel paras briljant teknik med närhet, hjärta, en exceptionell dynamik och rottrådar direkt till Django Reinhardts gypsy-jazz. Att uppleva detta i helt akustisk form blir en kväll att bära med sig länge. Andreas Unge på bas och Martin Widlund på gitarr. Barservering. Längd ca 1,5 h. Biljettpris: 100/70 kr. Samarr. Musikcentrum.

Musik- och teatermuseet, Sibyllegatan 2 www.musikochteatermuseet.se


SID 2 MUSEER SEVÄRDHETER UTSTÄLLNINGAR 2  8 NOVEMBER

120 motorcyklar från 1894 och fram till idag med fokus på design och teknik. Aktuella utställningar: Tema Racing 24/5 2012–1/9 2013. Speedwayutställning 18/10-6/1 2013. Lekrum.

Anpassat Audioguide Butik Café

Öppet tis-sön 11-17. Landsnorav 42 i Sollentuna. Tel 08-35 07 07. www.mc-collection.com

Ej barnvagnar Guidade visningar

SKOKLOSTERS SLOTT

Nära SL

Fre Höstlov på museet: kl 12.30 Barnsång-sing-a-long, kl 14 & 15 Skuggspelsverkstad. Sön kl 13.00 Familjevisning, kl 14-16 Bygg enkla musikinstrument i vår verkstad. Från 5 år. Materialkostnad 20 kr. Tor kl 19.00 Helt akustiskt: Gustav Lundgren. Bilj 100/70 kr

Öppet tis-sön 12-17. Entré 70/50 kr, fritt under 19 år. Sibyllegatan 2. Tel 08-519 554 90. Astri och Evert, om kärleken till konwww.musikochteatermuseet.se

Restaurang

sten, 22 sept 2012-13 jan 2013. Måleri, skulptur, film. Allmänna visningar tis och tor kl 13.15. Amore Amarone en utställning om vin i Konstnärshemmet, 6 okt-13 jan 2013.

Öppet tor 11-19, fre-sön 11-17. Guidad visning lördag kl 14. Entré 60 kr, stud/pensionär 40 kr, under 20 år fritt. Entréavgiften inkluderar ett säsongskort. Magasin 3, Frihamnen. Buss 1 & 76 mot Frihamnen/Ropsten. Tel 08-545 680 40. Espressobar med sallader, smörgåsar och hemlagade bakverk. Barnvagnsparkering utomhus. Lånesittvagnar finns i entrén. www.magasin3.com

Öppet tis-sön 11-17. Herserudsvägen 32, Lidingö. www.millesgarden.se

Varning för ras. En utställning om den svenska vitheten och den framtida svenskheten. Länken: Den färgblinda fotbollen. Om fotboll i Botkyrka och rasism. Black Box: Näsan och jag av Ziska Szemes. Öppet ti-on 12-17, to 12-20, fr 1215, sö 12-16. Fri entré. T-bana Fittja. Tel 08-531 850 21. Öppen verkstad från 7 år. mkc.botkyrka.se

Höstmarknad PÅ KUNGLIGA ULRIKSDAL

Öppet on-sö 11-17. Wallingatan 12. Tel 08-411 85 05. Egen butik. www.miniWorldStockholm.se

Öppettider: OBS ändrade öppettider vecka 45. Tis-ons kl 11-20, tor-sön 11-17. Entré 80 kr, pensionärer och studerande 60 kr. Fri entré upp till 18 år.Djurgårdsvägen 60. Tel 08-508 313 30. www.liljevalchs.se

8 september - 25 november: Hembyg(g)d) med verk av Pawel Althamer, Kerstin Bergendal, Catti Brandelius, Anna Högberg & Johan Tirén, Kateřina Šedá, Anna Witt. Ny utställning från Hilding Linnqvist samlingen: Hilding Linnqvist i Nordafrika. Monsterklubben, aktiviteter för barn och unga: Höstlovspecial 30/10 - 4/11.

Wolfgang Tillmans. Picasso/Duchamp ”He was wrong”. Moment – Gerry Johansson. Ny presentation av Samlingen.

Öppet tis kl 10-20, ons-sön kl 10-18. Fri entré fredagar kl 18-20. OBS! Picasso/Duchamp stänger kl 18. Entré 120/100 kr fr o m 19 år. Öppet tisdag-söndag 11-17, onsdag Skeppsholmen. Buss 65 eller 11-20. Allmän visning söndagar kl 14. Djurgårdsfärjan. Tel 08-519 552 00. Entré 50:-. Marabouparken, Följ oss på: Löfströmsvägen 8, Sundbyberg. www.modernamuseet.se Tel 08-29 45 90. www.facebook.com/ModernaMuseet twitter.com/ModernaMuseet För mer information mobil.modernamuseet.se www.marabouparken.se

Aktuella utställningar: Stolthet och fördom. Intro i hörsalen varje tis-fre kl 13. Ljus och mörker, Det moderna livet, SlowArt. Lördagsvisning: Ikonmåleri med Ulf Abel, lör 3/11 kl 13. Ateljé för alla, sön 4/11, visning för barn kl 12, drop-in kl 12-16, fri entré. Teckna modell, tis 6/11 kl 17-19.30, 150 kr. Syntolkad visning: Slow Art, tor 8/11 kl 11.15. Öppet tis, tor 11-20, ons, fre-sön 11-17, mån stängt. Entré 120/100 kr. Fri entré t o m 18 år. Blasieholmen. Tel 08-519 544 10. www.nationalmuseum.se

Knappaktivera häftiga minivärldar: Playmobil, Star Wars, Barbie mm.

August. En djefla utställning. August Strindberg på ett annat sätt! Liljevalchs utställning handlar om August som människa, konstnär, dramatiker, debattör och alkemist. I utställningen omges besökaren från golv till tak av ljus och musik, måleri, foton, skisser, manuskript, vetenskapliga experiment, brev och mycket annat. Varje rum har ett tema som tex Mörkrummet, Rättegångsrummet, Mäster Ensams rum, Stora grusharpans rum och publiken vandrar också genom ett ljudlandskap som varierar i intensitet och möter en helt nyskriven komposition för piano. Här visas August original – guldprover, havs- och vädermålningar, fotoalbumet från Gersau, den lilla bronsskulpturen Den gråtande gossen och mycket mer. Utställningen presenteras två gånger dagligen kl 12.15 och 14.30. Program: i samarbete med Stadsteatern visas föreställningen Första varningen… två gånger per vecka. För mer information och biljetter se www.stadsteatern.stockholm.se.

NATIONALMUSEUM

Välkommen till Ulriksdals årliga höstmarknad i slottsparken, med hantverk, delikatesser och aktiviteter för hela familjen. Gå en visning av Ulriksdals Slott, besök Orangerimuseet med försäljning från Slottsboden, se slottskapellet och stallet med Drottning Kristinas kröningsekipage. Orgelkonsert, kafé, tipsrunda, fiskdamm m.m. info Höstmarknad 3‒4/11 kl. 11‒16. Slottet visas kl. 12, 13, 14, 15. Övrigt program se; www.kungahuset.se/ulriksdal

ÄR DET HÄR DIN FAVORIT?

Vandra med väsen - familjevandring på Tyresö slott 4/11 kl 15.30-18 - se annons. Perukmakerskan Theresia Frisk flyttar sin verkstad till utställningen Hår för en dag 4/11 kl. 12-16 och utställningen visas samma dag kl 15. Utställningar: Hår, Smycken, Skolslöjd, Dukade bord, Modemakt, Möblerade rum, Traditioner m.fl. Visning av museibyggnaden 7/11 kl. 17.30 (fritt). Tema flerfärgsstickning med lyfta maskor i Stickcaféet 7/11 kl. 17-20 (fritt). Ät skånsk äppelkaka och lyssna på ett samtal om Mårtensgås 7/11 kl 18 – se annons. Öppet fre–tor kl 10-17, ons kl 10-20. Höstlovsöppet i Lekstugan t o m 3-4/11 kl 12-16, därefter öppet kl 13-16 (entré 20 kr/barn). Djurgårdsvägen 6-16. Tel 08-519 547 70. Butik, restaurang och bibliotek. www.nordiskamuseet.se

Lördag 3/11, kl 15: Allting ryms i rymden, föreställning för barn, boka biljett. Öppet sö 12-15 visn varje timme. Ti-to 13-15 visn av Berzelius 13. Ti & to 18-21 visn med teleskop. Drottninggatan 120. Tel 08-545 483 90. www.observatoriet.kva.se

Höstlovsextra v 44: Följ mysteriespåret … Mysterievisning lö kl 14, sö kl 15. Kom till vår polisstad fylld med lek och lär – barnvisningar lö-sö kl 12. Vinn polisiga priser i vår tipsrunda eller målartävlingen ”månadens polis”. Minimonster: onsdag 7 november, kl. 17.30 Insektsbilder i monsterformat av John Hallmén, som håller föredrag och visar utställningen. Djupare än ljuset: Ny utställning som tar dig med på en resa till djuphavet. Nytt spår för barn: Laxe – Mulles kompis – har flyttat in på museet och visar dig alla sina vänner som lever i vattnets värld. Öppet tis-fre 10-18, lör-sön 11-18. T-bana Universitetet. Buss 40/540. Tel 08-519 540 40. Butik och restaurang. www.nrm.se

Öppet ti-fr 12-17, lö 11-15, sö 11-17 Museiv 7, buss 69. facebook.com/polismuseet polismuseet.se

Avsändare A. Strindberg. Om Strindbergs korrespondens. 7/11, kl 18. Strindberg och Posten föredrag med Jan Billgren, Strindbergssällskapet. 100 kr. Boka din biljett på 010-436 44 39. Din Post. Om Postens historia och om Posten idag. HEJ! Om kommunikation och det skrivna ordet. Lilla Posten. Lördag-söndag kl 1215, gör en brevpress.

Öppet ti-sö 11-16, on 11-19. Fri entré upp till 19 år. Vuxna 50 kr, pensionärer 40 kr. Lilla Nygatan 6, Mitt i Gamla stan presenteras T-bana Gamla stan. Tel 010-436 44 39. Nobelpristagarna, Nobelpriset Museishop. Restaurang Treskillingen. postmuseum.posten.se

och Alfred Nobel. Svensk visning kl 14 varje dag. 3/11–4/11 kl 14 familjevisning Pantrar och 20-lappar. Aktuella utställningar Livets kalla smycke och DNA – ärftlighetens molekyl. Besök Bistro Nobel, Aktuella utställningar: Lars Jonsson – Närvaro. Guidad visn ons samt fre goda luncher varje vardag. kl 14. Visas t o m 20/1 2013.

Sveriges kungl historia i Slottets källarvalv. Se Jag är Armfelt. I purpurn född. Höstlovskul fr-sö Tillverka maskeradmask 11-15 Barnvisn 13 Gustav Adolfsdagen, 6 nov, Kafé Lützen 11-15 Specialvisn Fri entré Tesalong m teater Kärlekens ljuva plåga, to 18 Förboka

Öppet tis 11-20, ons-sön 11-17. Börshuset, Stortorget, Gamla stan. Tel 08-534 818 00. e-post: bokning@nobelmuseum.se Nobelmuseet.se

Öppet fr-sö, ti-on 11-17, to 11-20. bokninglivrustkammaren@lsh.se www.livrustkammaren.se

Öppet tis-sön kl 11-17, tor kl 11-20. Prins Eugens väg 6, Djurgården. Tel 08-545 837 00. www.waldemarsudde.se

Traditioner med tilltugg i Nordiska museets matsal utvalda onsdagar kl 18.00 Mårtensgås

7/11 & 14/11

Samtal med Jonas Engman om hur vi formar våra traditioner. Skånsk äppelkaka och kaffe. Pris 120 kr

Grundades 1987 och är en av Sveriges ledande institutioner för samtida konst. Utställningar: Anton Henning – ”Too Much Skin, Taste & Turpentine”. Hennings arbeten beskrivs ofta som allkonstverk och utmanar ständigt den goda smaken. Chris Burden – en solopresentation med nyckelverk av den legendariske konstnären. Something turned into a thing – en grupputställning med unika verk från Magasin 3:s invigningsutställning 1988 till några av de senaste tillskotten till samlingen. För barn: gå på konstjakt med Violetta i utställningarna!

Hitta din favorit

MAGASINET – EN ETNOGRAFISK SKATTKAMMARE Nu öppnar vi förråden. Gå vilse bland fnöskpungar, apsaxar och giftpilar. Kanske blir penismusslan eller leopardmasken din favorit? Eller något annat av de 6000 föremål som du hittar i museets skattkammare. Välkommen in!

Lucia och julens bakverk 12/12 & 19/12

Tora Wall berättar om Lucia och jultraditioner. Kaffe, lussebulle och pepparkaka. Pris 120 kr Mer information och obligatorisk föranmälan: www.nordiskamuseet.se/program

Museiparken på Gärdet, www.etnografiskamuseet.se


SID 3

PÅ SCEN

PRIVATTEATRAR

Öppet må-sö 12-16. www.skoklostersslott.se

Kom och upptäck vår nya fina gård! Besök också Den femte olympiaden – en utställning om OS i Stockholm Välkommen till en ny, unik mötes1912. Poesitävling, tipsrunda, filmplats med fokus på svenskarnas visning och mycket mer! bitterljuva förhållande till alkohol. Spritmuseum på Djurgården bjuder Öppet tis-fre 12-17, lör-sön 11-17. på en oförglömlig resa, från lust till liDjurgårdsbrunnsv 26. Buss 69, dande, från parkbänk till cocktailparty hållplats Sjöhistoriska museet. i utställningarna”Spritlandet Sverige” Tel 08-699 60 10. och ”Äntligen fredag”. Här finns även www.riksidrottsmuseet.se Absolut Art Collection, en av vår tids mest särpräglade konstsamlingar med verk av b l a Andy Warhol och Arkeologisk basutställning: Kungen, Damien Hirst. Restaurang och cafe. Kristus och Sigtuna. 21 oktober-18 3.11 Amaroneprovning med Nadja november 2012: Kazuyo Johansson, Karlsson. 7.11 Whiskyprovning med måleri. Ulf Johansson, keramik. Angela D’Orazio. Förbokas.

Höstlov 2/11-4/11: BRIO-frossa, spökvisning m.m. Helgen 3-4/11: Testa eldrivna bilar! 100 Innovationer, en ny interaktiv utställning! Tävla i styrka Utställningen Äntligen vuxen!? och reaktionsförmåga i Sport & uppvisas t o m 13/1. lev film med hela kroppen i Cino4. Öppet fr-sö 12-16, ti-to 12-17. Fri entré. Dieselverkstaden, Sickla. www.stockholmslansmuseum.se

Stockholms medeltidsmuseum

Öppet mån-fre 10-17, ons 10-20, lör-sön 11-17. Arkiv & bibliotek ons 13-17. Entré 120/40 kr. Tel 08-450 56 00. www.tekniskamuseet.se

Skoklosters Slott

Öppet mån-fre 10-17, lör-sön 11-16. Tegelviksgatan 22. Buss 2 & 66 mot Sofia. sparvagsmuseet.sl.se

Sista chansen att uppleva rosade utställningen Äntligen Fredag. Stänger 11 november. Lakritsutställning öppnar 1 december. Absolut Art Collection (med verk av bl.a. Andy Warhol och Keith Haring) är öppen för all framtid, men med olika teman. Missa inte whiskyprovningen med Angela D’Orazio den 7 november. Mer information på spritmuseum.se.

”Vad hände?” Ett lyckligt liv i 2 akter. ”Så roligt att det gör ont!” AB RIVAL Mariatorget Bilj 077-170 70 70, ticnet.se

CHINATEATERN Berzelii Park Bilj 08-562 892 00, 0771-36 37 00, Showtic.se

JESUS CHRIST SUPERSTAR

Öppet ti-sö 12-17. Sjötullsbacken 8, Djurgården. Buss 69. Tel 08-662 58 84. Café i bankirens badrum. www.thielska-galleriet.se

Se Ola Salo i succén. Bilj t o m 30 mars. ”Rockig Jesus griper tag” SvD

Stockholm

”Ett genidrag” Expressen ”Chockerande vassa”Aftonbladet uriren nde”Västerbottens-K ”Väldigt, väldigt underhålla nom sympatiska”Arbetarbladet ”Filip och Fredrik är rakt ige Gefle Dagblad ”Högklassig stand-up duett”n”Norrbottens-Kuriren på en sce ”Det roligaste jag har sett live

GÖTA LEJON Götgatan 55 Bilj 077-170 70 70, ticnet.se, Göta Lejon 08-505 290 00

LA CAGE AUX FOLLES

Musikal, Loa Falkman, Sven Nordin, Suzanne Reuter, Per Andersson mfl. OSCARSTEATERN Kungsgatan 63 Bilj Oscarsteatern 08-20 50 00, oscarsteatern.se

LENNIE & SKIFS

Lennie Normans & Björn Skifs succéshow fortsätter i höst! ++++ ”En blivande klassiker” AB

EXTR

SHOWEA R

TYROL, Gröna Lund 14 sep-17 nov Bilj ticnet.se, 077-170 70 70, 010-708 70 00

Öppet tis-sön 11-17, tor 11-20, mån stängt. Årsbilj 70 kr, t o m 19 år fri entré. Torget – ett lekrum för barn öppet tis-sön 11-16. Faktarummet öppet tis, ons & sön 12-16, tor 12-19, fri entré. Ryssgården, Slussen. Tel 08-508 316 20. Kafé Ryssgården. Butik. www.stadsmuseum.stockholm.se

Höstlov med CSI-tema, till 4/11. ”Tjuvmysterium” att lösa för de yngre och digital utmaning för de äldre. CSI-lab för alla, med koll av fingeravtryck och blodstänk. Många kul ”spår” genom hela huset. Utställningen Body Worlds ingår i priset.

Strindberg i centrum

Öppet 10-18, Obs! Kvällsöppet tosdagar. Tel 08-550 225 00. www.tomtit.se Strindbergs bostad och bibliotek. www.bodyworlds.se Visas av guide to-sö 13. Utställn: facebook.com/BodyWorldsExhibition

STRINDBERGSMUSEET

Öppet to-sö 12-16. Drottningg 85. Tel 08-411 53 54. www.strindbergsmuseet.se

Öppet ons-fre 11-19, lör-sön 11-17. Eastmanvägen 10 i Vasaparken, T S:t Eriksplan el Odenplan. Tel 08-511 600 60. www.sven-harrys.se

Musikalisk berättelse om kärleken mellan Arthur Miller & Marilyn Monroe. Spelas nov-dec.

GROTTMANNEN

Tomas Bolme i en humoristisk upptäcktsfärd i skillnaden mellan kvinnor & män. Spelas 5, 12, 19 nov

1 2 3 SCHTUNK

Hemsöborna, Strindbergs pärla i händerna på 1 2 3 Schtunk i en aldrig tidigare skådad version! 9-25 nov. SCALATEATERN, Wallingatan 32-34 Bilj 08-14 35 75, scalateatern.se

GÖTA LEJON PRESENTERAR JESUS CHRIST SUPERSTAR TEXT TIM RICE MUSIK ANDREW LLOYD WEBBER SVENSK ÖVERSÄTTNING OLA SALO REGI RONNY DANIELSSON

PIPPI LÅNGSTRUMP FIRAR JUL

Tillfällig utställning Tullskolan 100 år. Alla tiders tull. Tullmiljöer. Smuggling och kontroll. Visning on, sö kl 13.

INTIMAN Odengatan 81 showtic.se el 0771-134300

SNÖVIT

Familjemusikal m 20-mannaensemble. ”Oemotståndlig familjeföreställning” ÖP Premiär annandag jul 26/12 RIVAL Mariatorget Bilj ticnet.se, 077-170 70 70. Info: drosenorberg.se

TOMAS LEDIN - SHOWTIME Succéshowen spelas tors-lör tom 5 jan ”Bland det bästa jag sett...” AB CIRKUS DJURGÅRDEN Djurgårdsslätten 43-45 Bilj 08-660 10 20, cirkus.se, ticnet.se, tomasledin.com

Öppet lör-sön kl 11-16, visning kl 12. Övrig tid efter ök. Fri entré. Tel 08-519 553 46. Butik, café, konferens. www.tumbabruksmuseum.se

TREATER

Treater- sex timmar komedi! ”Genialt komisk” DN. Spelas hela hösten INTIMAN Odengatan 81 Bilj ticnet.se, sj.se/upplevelser blixten.se

OLA SALO

www.privatteatrar.se

BOKA JULBORDS-

Öppet dagl 10-17, ons 10-20. Tel 08-519 548 00. www.vasamuseet.se

ANNONS

vandra med väsen på Tyresö slott

STOCKHOLM, RIVAL 5-14 DEC

BILJETTER: Ticnet.se 077-170 70 70 | filipochfredrik.com | blixten.se

Familjeföreställnig i finaste Astrid Lindgren-anda. Spelas hela jullovet på Intiman.

Öppet ti-on, sö 11-16. Fri entré. Alströmerg 39, T-Fridhemsplan. Tel 08-653 05 03. Utställning i konsthallen: Stig T www.tullverket.se/museum

Karlsson - foto & Lisa Karlsson - textiI. Program: ons 7/11 17:30: Niclas Östlind, Doktorand i fotografisk gestaltning, och Iréne Berggren, Curator, berättar om fotografen och filmaren Jean Hermanssons och Stig T Karlssons dokumentära uttryck; tor 8/11 14:30-15:00: Intendent Anette Granlund, Bukowskis, föreläser om Märta Måås-Fjetterström. Dagliga rundvandringar i hemmet på taket om 15 pers/grupp. Inget förköp gäller, biljetter släpps samma dag. För hålltider och mer information se www.sven-harrys.se.

5 & 6 DEC!

MIN MARILYN

Strindberg i centrum och Strindberg, Eldh och Titanen.

FREDAGSMYS: CHERRY HEERING & KEITH HARING. WHISKYPROVNING.

BABBEN LARSSON

Foto: Peter Knutson

Höstlovskul Mörker och ljus – 1600-talets båda ansikten. Barnverkstad, Familjevisn 12.30, 13.30, 14.30 Ficklampsvisn 16 Förboka: bokningskokloster@lsh.se

MAXIMTEATERN Karlaplan 4 Tic: ticnet.se, sj.se/upplevelser blixten.se

Succén fortsätter hösten 2012!

Utställningar: Sophie Tottie, En linjes Öppet tis, tor-sön 12-17, ons 12-19, Öppet dagligen 10-17, ons 10-20. försvarstal – Teckningar 2008 – 2012 Öppet tis-sön 12-16. Stora gatan 55. Visningar dagligen kl 13 på svenska mån stängt. Presentation av museet Cecilia Ömalm Krajcikova, Nocturne I/ Tel 08-591 266 70. & 15 på engelska. Biljetter förbokas 13 tis-sön. Entré: Årsbiljett 70 kr, Denderah – Ljusinstallation vid skymfri entré t o m 19 år. www.sigtunamuseum.se på www.spritmuseum.se Entré: ning Parken hålls öppen fram till 21. Strömparterren, Norrbro. Vuxen 100 kr, fri entré t o m 12 år. Permanent utställning: Samlingen Galärskjulen, Djurgårdsvägen 38-40. Tel 08-508 316 20. med nordisk sekelskifteskonst. Café Läs mer på vår hemsida Tel 08-121 313 00. Öppet tis-sön 10-17. Fri entré. www.medeltidsmuseet.stockholm.se i ny regi av Monika Ahlberg.

Sällskapsliv – litterära matinéer, Sällskapet för Ester Ringnér- Utställningar: Stockholm bit för bitLundgren sön 4 kl 15. För program Stockholmsmiljöer i Lego. Tidsstudierse www.skansen.se Teckningar från Stockholm av Öppet 10-16. Skansenbutiken Anna Åkerström. Höstlovsspecial: öppet 11-17. Skansen-Akvariet Modellbyggarverkstan´står öppet mån-fre 10-17, lör-sön 10-18. öppen mellan 27/10-4/11. Aktiviteten Tel 08-442 80 00. stänger en timme innan museet. Rälsbusskörning genom museet. 2-4/11 Familjevisning av museet 14.00. Minitunnelbanan kör dagligen utom mån 5/11.

A musical play based on Charles Dickens story. Runs 6th- 23rd of December.

DIRTY DANCING

Ny utställning: Spelhålan Lör 3/11: Familjevisning 14 Hantverkstan öppen 12-16 tema: Spel Sön 4/11: Dramatiserad visning 14.

Tel 08-519 549 00. www.sjohistoriska.se

A CHRISTMAS CAROL

PPEN! DEN PERFEKTA JULKLATIL L MARS. AM FR A BILJETTER SLÄPPT

söndag 4/11 2012

Nyhet – ”Välj ditt biljettpris!” När vill du gå? Var vill du sitta? Vad vill du betala? Välj själv! Priser fr 795:- till 330:- inkl serviceavgift! Nyfiken? Gå in på gotalejon.se. Tel: 08-555 00 640 E-post: nojen@annonsdax.se

Måleri, skulptur, film m m

Allmänna visningar tisdagar och torsdagar kl 13:15 Herserudsvägen 32 · Lidingö · www.millesgarden.se

Följ med på en vandring bland sägnernas väsen. Kanske får du se en älva dansa i skogsbrynet eller höra Näcken spela nere vid vattnet… Barn 60 kr. Vuxna 120 kr. Var 20:e minut 15.30–18.10 www.nordiskamuseet.se

KROGSHOWER SUCK•BOKA EN ARTIST! 08-662 71 10 • www.suck.se

bilje kö tter ticnpes på t.se

Se trailer!

BILJ: TICNET.SE, 077-170 70 70. GÖTA LEJON, 08-505 290 00. RESEPAKET: SJ.SE/UPPLEVELSER ELLER TEL 0771-75 75 75, SJ RESEBUTIK.

IKVÄLL

DOMINIK HENZEL FREDRIK ANDERSSON JÖRGEN SJÖBERG 3/11

FREDRIK ANDERSSON ANN WESTIN JANNE WESTERLUND SURBRUNNSG. 33 · BILJ. I KASSAN FRÅN 18.30 · TEL. 16 61 80 · WWW.NORRABRUNNCOMEDY.SE


10 KROG

metro wkd fredag 2 november 2012

GUSTAV HUGOSSON

FOLKLIG ”Finmat” i vackra lokaler

GUSTAV HUGOSSON

Fina råvaror.

MISSA INTE

Att ta en drink i den vackra baren. Och att alla Nobelmiddagar sedan 1901 finns tillgängliga för sällskap över tio.

UNDVIK

Att gå hit om du vill ha en vild partykväll (och inte tillhör ett konferensgäng).

Stadshuskällaren kommer inte att locka några hippa foodies. Men maten är klassiskt god och deras cocktailbar är oförtjänt bortglömd.

PRISER

Förrätter: 125–225 kr. Huvudrätter: 195–350 kr. Dessert: 95–140 kr.

ÖPPETTIDER

Mån: 11.30–14.30. Tis–fre: 11.30–24.00. Lör: 17.00–24.00. GUSTAV HUGOSSON

Desserter. GUSTAV HUGOSSON

Följ med in på Stadshuskällaren

Se dig omkring på krogen

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Lokalerna på Stadshuskällaren tillhör Stockholms vackraste.

G

amla Stadshuskällaren, inbillar jag mig, var den sorts gammaldags finkrog som skulle passat bra i Roy Anderssons ”Sånger från andra våning-

en”. Ni vet: vita dukar, rik mahogny, klingande matsilver och tjocka, vitsminkade gubbar i frack med medaljer som röker cigarr medan en uråldrig servitör långsamt, långsamt hasar ut från köket med en skål skvalpande hummerbisque i händerna. Även om arkitekt Jonas Bohlins renovering inför nyöppningen tidigare i höstas självklart har bevarat alla gamla detaljer är det ändå på många sätt en ny krog som möter mig när jag glider ner för den svängda trappan. De inrökta väggarna har skurats med limpor för att få fram väggmålningarna, spotlights har placerats för att få upp höjden i valven och en ny inredning har ritats. Det står helt enkelt återigen klart att det här är en av Stockholms vackraste restauranglokaler.

Centralen

Hantve

STADSHUSKÄLLAREN rkarg.

trand

N. Mälars

11111 STADSHUSKÄLLAREN

Hantverkargatan 1. Anrik finkrog i ny, lite modernare tappning.

Så hur är det då med maten? ”En folklig finrestaurang” har köksmästaren Andreas Hedlund, årets kock 2002, beskrivit det nya matkonceptet och det är precis vad det är. Rätterna är klassiskt svenska med råvaror som följer matårets säsonger och ofta har regionalt ursprung (som varje samtida krog med självaktning). Samtidigt är det också mat som såväl mormor Hulda och ens petiga kusin Göran skulle kunna tycka om.

B

eställer man till exempel Lamm från Välnäs gård tillsammans med Hedlunds lammkorv, konfiterade vitlöksklyftor, höstbönor samt potatisoch rotfruktsgratäng lammsadel med rotsaksgratäng, så kanske det låter fancy. Men det som ligger på tallriken skulle kunna serveras på vilket (bättre) stadshotell som helst. En fin bit kött, lite grönsaker och en gratängform. Inga konstigheter. Denna tradi-

Klassiskt folkligt.

tionella inställning kanske inte kommer att locka så många hippa foodies utan Stadshuskällaren får antagligen finna sig i att fortsätta att dra den sortens publik som redan verkar ha hittat hit: jubilarer, konferensgäng, företagskortare och turister. Dock finns det ett undantag: Cocktailbaren. Den är visserligen helt tom under hela mitt besök (en lördagskväll precis efter löning) men den är så trivsam, vacker och civiliserad att den förtjänar att upptäckas av många.

JONAS CRAMBY, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt.

MICHELIN 11111 FRANTZÉN/ LINDEBERG

Lilla Nygatan 21. Trestjärnig Michelinkrog eller inte. I Gamla stan ligger Sveriges bästa krog – enligt färska White Guide.

VEDELDAT 11111 EKSTEDT

Humlegårdsgatan 17. Folklig gastronomi på Niklas Ekstedts vedeldskrog.

KLASSIKER 11111 SMÖRGÅSTÅRTERIET

Dalagatan 42. Stockholms enda smörgåstårteria levererar.

BISTRO 11111 LINJE 10

Hornsbruksgatan 24. Sydeuropeisk bistro av citysnitt mitt på Knivsöder.

LYX 11111 LUX

Primusgatan 116. Njut av 16 årstider på 10-årsjubilerande Lux.

SNABBMAT 11111 RAMEN KI-MAMA

Birger Jarlsgatan 93. Populär ramenkrog är tillbaka i Vasastan.


KONSERTER

mozart requiem

proudly presents

THE LEGEND LIVES ON

S Barber Adagio för stråkar Sö 4/11 kl 16 i S:ta Maria Magdalena kyrka Maria Magdalena Kammarkör Medlemmar ur Sveriges Radios Symfoniorkester Sopran Marie Alexis Alt Matilda Paulsson Tenor Carl Unander-Scharin Bas Markus Schwartz Dirigent Mats Nilsson Inträde 150 kr, stud 100 kr. Biljetter i kyrkan (ej under gudstjänst)

l i v g i v a nld eå t

Fri entré

a

r

Tisdag 6 nov 18.00 Gunilla Törnfeldt tolkar Joni Mitchell och berättar hur hennes musik berört henne Söderledskyrkan

T-bana Hökarängen

20/11 kommer Gudmundur Mogensen och spelar musik som berört honom

www.p-floyd.se

WRITTEN AND DIRECTED BY JAMIE KING

STOCKHOLM 2012 ERICSSON GLOBE FRE 2 NOV & LÖR 3 NOV LIVENATION.SE, TICNET.SE / 077-170 70 70 SAMT TICNETOMBUD, INGEN FÖRSÄLJNING VIA ATG-OMBUD. STOCKHOLM GLOBE ARENAS BILJETTKASSA 077-131 00 00. OFFICIAL SPONSOR

OFFICIAL MEDIA PARTNER

Köp dina biljetter på

cirquedusoleil.com

Sonja Aldén

Marcos Ubeda ijuletid Magnus Johansson

“SANTTANA ERASES THE LINE BETWEEN ACOUSTIC AND ELECTRONIC MUSIC” Rolling Stone

Lördag 3 nov. 18:00

Rodion Sjtjedrin DEN FÖRSEGLADE ÄNGELN Mikaeli Kammarkör Jan Bengtsson, flöjt – Anders Eby, dir.

Entré: 150 kr. Förköp www.biljettnu.se 0771-77 66 00 Studerande: 75 kr vid entrén

www.mikaeli.se – www.adolffredrik.se

Maria Magdalena kyrka

Scalateatern www.scalateatern.se, 08-14 35 75 (tis–fre 12–18)

6 december kl. 19.30

Huddinge kyrka

14 dec kl. 19.00 Kör: Gaudia! Förköp: www.ticnet.se tfn. 077-170 70 70 & Ticnet-ombud Fullst.turnéplan: www.billyheil.se

BOKA JULBORDS-

ANNONS

TIS 6 NOV

LUCAS SANTTANA [BRAZIL] Tel: 08-555 00 640 E-post: nojen@annonsdax.se

FKP SCORPIO AND AEG LIVE PRESENTS

KÖP DIN BILJETT NU INNAN DE TAR SLUT!

ONSDAG / 8 MAJ 2013 WWW.ONEDIRECTIONMUSIC.COM

DANCE AGAIN WORLD TOUR

ALWAYS REMEMBER, YOU WILL LIVE AGAIN... YOU WILL LOVE AGAIN...YOU WILL DANCE AGAIN

Globe Arena Sthlm 5 November Ericsson WWW.FKPSCORPIO.SE BILJETTER SÄLJS VIA WWW.TICNET.SE 077-170 70 70 ALLA TICNET-OMBUD WWW.GLOBEARENAS.SE 077-131 00 00

LIVENATION.SE, FRIENDSARENA.SE, TICNET.SE / 077-170 70 70, TICNET-OMBUD SAMT FRIENDS ARENAS BILJETTKASSA. ”TAKE ME HOME” I BUTIK 9 NOV

Köp dina biljetter på

WWW.ONEDIRECTIONMUSIC.COM


12 NÖJE

KONSERTER WOLFGANG AMADEUS

MOZART REQUIEM 1756-1791

Nu!

finns biljetter till

Adventskonserten i Blå hallen 1-3 december

metro wkd fredag 2 november 2012

Stjärnorna är klädda för fest Ska du på halloweenfest i helgen? Låt dig inspireras av stjärnorna. Två av årets trender är att klä ut sig till en filmrollfigur – eller till en annan kändis. EMMA BJÖRKMAN

Så spökade stjärnorna ut sig på Halloween

Fler utklädda kändisar

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Numrerade platser

www.advent.nu alt. 0455-61 97 00

Klädd som fasters roll

Batman och Catwoman

Skådespelaren Emma Roberts, 21, är brorsdotter till Julia Roberts och klär ut sig till fasters mest berömda rollfigur – den prostituerade Vivian i ”Pretty woman”. Här är hon och pojkvännen Evan på väg från en fest i Los Angeles.

Kim Kardashian, 32, sätter fokus på sina berömda kurvor i sitt Catwomanfodral när hon går på klubb i Miami. Givetvis flankeras hon av sin egen Batman – pojkvännen Kanye West, 35.

alla helgons dag lördag 3/11 Stilla musik och ljuständning i Sjöstadskapellet kl 12–19 Musikandakt i Sjöstadskapellet kl 13, 14, 15, och 16

11.00 Högmässa i stora församlingssalen Marie-Louise Riise, präst. Vitabergskören, Staffan Sandström, körledare. Adress: Borgmästarg 11.

18.00 Musikgudstjänst i Sjöstadskapellet Stilla musik av Bach, Rachmaninov, Sjostakovitj och Fauré med Anton Dymkov, violoncell, Arne Johansson, klaver, Hans Ulfvebrand, officiant.

alla själars dag söndag 4/11 11.00 Högmässa i församlingssalen Marie-Louise Riise, präst. Seniorkören Stämbandet, Ingrid Baumgarts, körledare. Adress: Borgmästarg 11.

18.00 Mässa i Sjöstadskapellet Peter Sandin, präst. Sofia kyrkokör, Arne Johansson, körledare

18.00 Körmotetter av JS Bach i Ersta kyrka Sofia vokalensemble. Bengt Ollén, dirigent.

svenskakyrkan.se/sofia ~facebook.com/sofiaforsamling

En till Batman

Smarta hjärnor tänker lika? Även pojkbandsstjärnan Liam Payne, 19, från One Direction ville låtsas vara en superhjälte för en kväll och drog på sig Batmandräkten inför en halloweenfest i London.

Hyllar sin gäst

Ellen DeGeneres, 54, hyllar sin gäst till ”Ellen shows” halloweenspecial – skådespelaren Sofia Vergara, 40 – genom att klä ut sig till henne. Den kurviga figuren har programledaren fixat med stoppning.

Modell med stort konto

Black Eyed Peas-sångerskan Fergie, 37, klädde ut sig till Angelyne Woodruff, en modell som är känd för att ha köpt stora reklamskyltar för att marknadsföra sig själv.

Skräckfamiljen

Kate Moss, 38, och maken Jamie Hince, 43, har tittat på ”Familjen Addams” innan de bestämde hur de skulle se ut. Här är de på väg till en fest i London – hon som Morticia Addams och han som Gomez Addams.


BIO 13

metro wkd fredag 2 november 2012

KOMPISTRIOpa Trött, tråkig hip

11111 KLIPP

kommer inte ens ”Möhippan” försöker rida på ”Bridesmaids” men slyckas rejält med i närheten och regissören Leslye Headland mis n. den tänkta svarta komiken, skriver C-G Karlsso

RADIUS

Drama. Rå skildring av en serbisk 16-årig tjejs vardag där hon pendlar mellan hårt festande, sexuellt utforskande och förnedring, och att handskas med sin fars sjukdom. Stark debutfilm som borde ha ägnat mer tid åt berättelsen än åt explicit sex. EL

11111 ROBERT & FRANK

Kirsten Dunst på möhippa

Se trailer till filmen

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Dramakomedi. I en nära framtid får en pensionerad juveltjuv en robot som hemhjälp av sin son. Hans inledande skepsis avtar när han inser nykomlingens potential. En udda liten film med ett överraskande vemod och en lysande Frank Langella. C-G K

Kirsten Dunsts hyfsade skådespeleri är slöseri på talang. Här tillsammans med Lizzy Caplan och Isla Fisher.

K

11111 MÖHIPPAN

Komedi. Tröttsam, tillgjort cynisk och sällsynt oengagerande trots hyfsat (men bortkastat) skådespeleri.

irsten Dunst, Isla Fisher och Lizzy Kaplan spelar en bitchtrio som får kollektiv chock när deras gamla överviktiga klasskamrat (Rebel Wilson) plötsligt ska gifta sig, dessutom med en kille som har pengar och – tänka sig! – ser hyfsat bra ut. Hur har Pigface (som de kallade henne i high school) rott i land vad ingen av de tre slanka men bittert ogifta väninnorna lyckats med? Natten före bröllopet dränker de sin frustration med droger, sprit och sjaskigt desperatsex – och råkar i villervallan ha sönder brudens klänning. Det kan ju låta befriande att slippa den Hollywoodpolityr som gjorde exempelvis ”27 dresses” och ”Brudens bäste man” så sövande, men medan Leslye Headland (regi och manus) tar i så hon storknar för att skapa edge med kokainblödande näsor, snuskdialog och toasex – misslyckas hon rejält med den tänkta komiken. Svärtan och cynismen blir mer tillgjord än träffande och ett stort problem är att

NY

HE

BRUDEN

Aktuell. Rebel Wilson – filmens brud – kanske känns igen från ”Bridesmaids”, där hon och Matt Lucas (”Little Britain”) spelade bisarra rumskompisar till Kristen Wiig. I mars kan vi se Wilson även i musikkomedin ”Pitch perfect”.

T!

3 för

25

:-

1 för 12:-

den självföraktande trion i centrum inte bara är svåruthärdlig utan också ganska trist. Jag kan inte låta bli att tänka på superbegåvningen Lena Dunhams smarta tvserie ”Girls” där likaledes priviligierade och neurotiska – om än aningen yngre – tjejers liv gestaltas med så oerhört mycket mer humor, intelligens och känsla. Det är naturligtvis ofrånkomligt att även jämföra ”Möhippan” med succékomedin ”Bridesmaids” – men ni som har förväntningar åt det hållet kommer att bli rejält besvikna. Även om den filmen hade sina brister var det ändå en av fjolårets roligaste komedier och scenen där Kristen Wiig flippar ut på ett flygplan var bara den värd biljettpriset. Inget ögonblick i ”Möhippan” kommer ens i närheten och det enda som hindrar mig från att ge en etta i betyg är Dunsts, Fishers och Kaplans skådespeleri. Det håller klart högre klass än vad manuset C-G KARLSSON, FILMRECENSENT förtjänar.

DRAGSTER NU I LÖSVIKT

WIDERBERG FILM AB

11111 ALLA ÄR ÄLDRE ÄN JAG

Dokumentär. Fyra generationer Widerberg och det sociala arvets påverkan avhandlas i den här interna, smärtsamma men fascinerande familjeuppgörelsen av Martin Widerberg, son till Bo. Poetiskt och osentimentalt på samma gång. EL


ANNONSBOKNING · 08-555 006 40 · nojen@annonsdax.se

City Boule

PANEVINO

Rådhuset

VI HAR INGET JULBORD

Men god mat och bra boulespel!

Italiensk julavsmakningsmeny från 495kr

Boka på www.cityboule.com eller 08- 651 13 40 City Boule Rådhuset

“Varje oktober åker jag ned till Italien på en inspirationsresa och nu har jag satt ihop en sjurätters avsmakningsmeny med både klassiker och nykomponerade rätter. Låt er väl smaka!”

Galet gott.

Marco Tonelli med personal

www.panevino.se

Ett exklusivt, musikaliskt och humoristiskt julbord i skärgården, fyllt av hemlagade läckerheter. Boka 08571 490 00

08-720 35 50

ETT ROCKANDE JULBORD MED SVERIGES BÄSTA LIVE BAND

BOKA JULBORD:

0771 130 160 engelen.se

VARM JULSTÄMNING

PÅ HASSELBACKEN

Den 30/11 – 24/12 serverar vi vårt traditionella julbord med allt du kan önska dig. VARMT VÄLKOMMEN! Scandic Hasselbacken Tel: 08-517 343 07

Carlshälls Gård Långholmen

395:-

372 031 HOTELL

08-571 490 00 | www.djuronaset.com

AVGÅNG FRÅN SLUSSEN 28 NOVEMBER - 22 DECEMBER MÅND-FRED 12.30-14.30, 18.30-22.00 LÖRD 13.00-16.00, 19.00-22.30

Carlshälls Gård, Långholmen Tel. 668 07 10 www.carlshallsgard.se

Välkomna ombord!

För bokning och info 08-604 04 20 www.vindhem.com

Smalare Än Thord

Stort hemlagat julbord står uppdukat 27/11- 22/12

JUL PÅ KASTELLET Njut av ett julbord som många kallar ”det bästa” och låt dig förtrollas av den magiska miljön i den 400 år gamla fästningen. PAMPIGA PANSARBATTERIET

Dignande julbord med alla julklassiker. Från 355:-/person ELEGANTA, MODERNA MINBAREN

Julens favoriter i flera olika tallriksserveringar, 560:-/person JULAKTIVITET

Julfångarna och Jullagkampen, 375:-/person BÅTRESA

Från Strandvägen, ToR, 140:-/person Från Vaxholm, ToR, 80:-/person

Vardag 12-16 395:Vardag, kväll fr.18 525:Lördag, dag 12-16 395:Lördag, kväll fr.18 525:Söndag, dag 325:Även vegetariskt alternativ. Glögg vid brasan i trädgården ingår

Blå Porten tel 663 87 59 Djurgårdsvägen 64 (vid Liljevalchs) Blå Porten tel 663 87 59

ANNONSBOKNING · 08-555 006 40 · nojen@annonsdax.se

• Glöggmingel • Klassiskt julbord • Julgodis i mängder • Nattklubb • Liveband Lasse Lindbom Band • Casino

Hoffman Circus

Digert julbord med alla delikatesser som hör ett riktigt julbord till. Vårt kök har fått mycket uppskattning. Varmt, ombonat och med riktig julstämning till tonerna från vår Hustomte. Vi bjuder på glögg och pepparkakor när Ni stiger ombord.

465:Middagspris 495:-

till BLÅVälkommen PORTEN BLÅ PORTEN

Skåpmat

Desotos

Se Stockholms skärgård, klädd i vacker vinterskrud!

Välkommen till

exkl. moms & adminavgift (467:- inkl. moms)

Farbror Fläsk

M/S Vindhem

Lunchpris

Ta båten till julbordet!

Allt detta från

Julbord ombord på

TEL 08-12 00 48 70 KASTELLET.COM/JUL

i alla priser ingår:

STOCKHOLMS fräschaste RESTAURANG & NATTKLUBB. KLASSISKT JULBORD, med italienska delikatesser

- JULBORD. - Skaldjursplatå. - FANTASTISKT Dessertbord. - musikunderhållning & Entréavgift till nattklubb. - God Stämning. 08 545 121 40 WWW.KRISTALLS-JULBORD.SE kungsgatan 56, stockholm

BIO

Upplevelser i 4D!

Se film med hela kroppen i Cino4. Vi visar 3D-film med stolar som rör sig, vindpustar och dofter. Välj mellan 5 spännande 4D-upplevelser. Köp biljett på cino4.se

på Kungsholmen Erbjuder ett annorlunda julbord med smakinfluenser från grekland och länderna runt medelhavet. Julbordet består av ett 40-tal rätter.

För bokning: 08-619 04 00 | 076-308 88 88 | www.grekisk akolgrillsbaren.se | St Gör ansg. 121


”EN MAGNIFIK ÄVENTYRSFILM” - DAGENS NYHETER

LIVET PÅ

ORANGE DRIVE

BIOPREMIÄR 21 DECEMBER

Biopremiär 16 november

www.facebook.com/berattelsenompi

FIDÉLITÉ PRESENTERAR

EN NY SKÖN FILM AV GÄNGET BAKOM

DE ÄR KNEPIGA BRITTERNA!

I RYMDEN FINNS INGA KÄNSLOR ”EN LJUVLIG HISTORIA SOM TRÄFFAR HJÄRTAT”Aftonbladet

”BITCHKRAM ÄR UTAN TVEKAN DEN BÄSTA SVENSKA TONÅRSSKILDRINGEN SEDAN ’FUCKING ÅMÅL’” Elle

Helsingbo Helsi ngbo g or g gs D Da g gblad Helsingborgs Dagblad

P4 Filmprojektet

”EN FÄRGKLICK I HÖSTMÖRKRET”

S D SvD

Moviezine.se

© 2012 – FIDÉLITÉ FILMS – CINETOTAL KFT – LUCKY RED S.r.l. – MORENA FILMS - FRANCE 2 CINÉMA – FRANCE 3 CINÉMA – SAINT-SÉBASTIEN FROISSART – PHOTO © JEAN-MARIE LEROY

S

A li Amelia

”MISSA INTE DENNA ENERGIDRYCK”

SVENSKA RÖSTER:

BIOPREMIÄR IDAG!

Kulturnytt

MARIE SERNEHOLT ALLAN SVENSSON SUZANNE REUTER MARIE RICHARDSON MÅNS NATHANAELSSON FREDRIK HILLER FREDDIE ÅSBLOM

R AL A ! AT A

SK VE N

ALL

Tara

”INTAGANDE, COOL OCH ENTUSIASMERANDE”

obs visas tom 6/11!

EN FILM AV LAURENT TIRARD BASERAD PÅ SERIEN AV RENÉ GOSCINNY OCH ALBERT UDERZO MANUS AV LAURENT TIRARD OCH GRÉGOIRE VIGNERON

3D SV TAL: SERGEL • SÖDER • VÄLLINGBY • RÅSUNDA SICKLA • KISTA • CAMERA • GRAND LIDINGÖ • HERON CITY 2D SV TAL: SERGEL • KISTA • HERON CITY

Asterix & Obelix och b...

S RK O Y

W NE

SERGEL Fre-sö 15.00, 17.30, 20.30 Må-to 11.20, 13.50, 17.30, 20.30 SÖDER Fre-må+to 15.45, 18.15 Ti 15.00, 18.15 On 15.15 VÄLLINGBY Fre-sö 12.05

BIOPREMIÄR NÄSTA FREDAG!

förköp startar onsdag • köp/reservera: sf.se

N ME M ÖM O

DR

ADAPTATION RIGHTS LES ÉDITIONS ALBERT RENÉ facebook.com/NobleEntertainment

www.zita.se

BIOPREMIÄR 16 NOVEMBER

LSE

PU

DE

N RA

RTA

Ä

HJ

bio rio HORNsTULLS STRAND 3

Äta, sova, dÖ fre-lÖ 18 The Imposter fre-sÖ 20.30 Lilla Anna och LÅnga Farbrorn lÖ 13 Palme lÖ 15, sÖ 18 Filmfrukost: ChinaDOX sÖ 11 ChinaDOX sÖ 14.30, 16, 18 Salong 4: Searching for Sugar Man fre 18 Salong 4: Room 237 lÖ 18

SICKLA Fre-sö 15.45 Må 14.30 KISTA 18.50 Från 7 år CAMERA Fre-sö 16.30, 19.30 HERON CITY Fre-sö 12.25,

15.25, 18.25, 20.55 Må-to 18.25, 20.55 köp/reservera biljetter: sf.se, mobil.sf.se

2 - 4 nov

Bitchkram

biljetter. biorio.se • 08 66 99 500

ONDSKAN STARTAR DEN 30 NOVEMBER

PROGRAM 2 NOVEMBER

T. 665 12 56

Chaplins Guldfeber + stumfilmsverkstad, gratis under 15, Malena Jansson inleder ... 14 Sobibór Lanzmann, doku om lägeruppror....18

”KOMMER SKRÄMMA LIVET UR DIG” indiewire.com

T-bana Karlaplan. Caféet öppet före visningarna!

www.cinemateket.se

SOFIA K AREMYR

JOSEFIN ASPLUND

RUTH VEGA FERNANDEZ

PERNILLA AUGUST

SIMON J BERGER

SVEN NORDIN

DAVID DENCIK

EN POLITISK THRILLER AV

MIK AEL MARCIMAIN

Gå på bio ett stenkast från Stureplan.

Alla är äldre än jag – Premiär! ..................................16.15, 18.45 on-to 16.15 Klipp – Premiär! visas tom 6/11 .......20.30 Five Broken Cameras ............................ 18.30 (ej lö) lö-sö äv 14.30 Till ungdomen ........................... lö-sö 15.30 Omar dödade mig ........................16.00 (ej lö-sö) 20.15 (ej on-to) Laurence Anyways ...fr-ti17.45 on-to 20.15 Pojktanten ...................................20.45 ej to Barbara av Christian Petzold.....16.30 (to 16.00) Film i samtidskonsten: Du gamla, du fria av Öyvind Fahlström ........................lö 18.30 Knattebio: Liten Skär och alla små brokiga ..............................................fr 15.00 lö-sö 14.30 Kalas, Alfons! ................fr 15.00 lö-sö 14.15 Var är Bus-Alfons?......................fr-sö 15.15 Kort & Gratis: Middag med familjen.....18.00

PROGRAM 2 – 8 NOV GRAND Sveavägen 45 Kassan öppnar 14.30, lö-sö 12.00

VINNARE

En bohem i Paris Isabelle Huppert ...........................Fre-mån 16.00, 18.30, 21.00 .......................................... Tis-tor 15.00, 17.30 Palme ...Fre-mån 12.30, 15.00, 17.30, 21.00 .............................. Tis-tor 13.15, 15.45, 20.00 En oväntad vänskap ...Fre-mån 13.30, 20.00 Tis-tor 12.30, 20.00 Min ungdoms kärlek ...........................Fre-mån 13.30 Tis-tor 12.30 Searching for Sugar Man .... Fre-mån 16.00, 18.30 Tis-tor 15.00, 17.30 Stockholms filmfestival 7-15 november Kafé Gunvor öppet varje dag!

Balladen om Marie Kröyer

Fre-ti 15.00, 18.00 11 år/95 kr Lö-sö även 12.30 On-to 15.20, 20.15

En oväntad vänskap 7 år/95 kr 15 år/95 kr Fre-sö+ti 16.00, 20.45 Lö-sö även 14.20 Må 16.00, 21.00 On-to 16.00, 20.45

Balladen om Marie Kröyer

ALFRED P. SLOAN-PRISET

Kassan öppnar 12.00 Köp biljett på www.biosture.se

STOCKHOLMS KVALITETSFILMBIOGRAFER

2 dagar i New York

SUNDANCE 2012

fredag 2 november

www.zita.se • www.biosture.se • www.zita.se • www.biosture.se • www.zita.se • www.biosture.se

Fre-ti 15.30 Lö-sö även 12.30 On-to 16.00

BIOPREMIÄR 9 NOVEMBER

Fre-ti 20.30

Fre-ti 17.45, 20.00 11 år/95 kr Lö-sö även 13.00 On-to 18.30 En oväntad vänskap 7 år/95 kr Fre-ti 15.00, 18.15, 21.15 Lö-sö även 13.30 On-to 18.00 Palme 7 år/95 kr Fre-ti 15.15, 15.45, 20.45 Lö-sö även 12.30 On-to 15.00

Laurence Anyways

Fre-ti 20.45 On-to 20.15

15 år/115 kr

Lycka till 7 år/95 kr och ta hand om varandra Fre-ti 15.20

Min ungdoms kärlek

Fre-ti 17.45, 20.15 Lö-sö även 13.00 On-to 15.00

15 år/95 kr

Palme 7 år/95 kr 15 år/95 kr Fre-ti 15.40, 19.00 Lö-sö även 13.20 On-to 18.15 Skyfall 11år/110 kr Searching For Sugar Man Fre-ti 15.00, 18.15, 21.15 On-to 20.30 Fre-ti 16.20 15 år/95 kr VICTORIA Götgatan 67 Lö-sö även 14.00 On-to 15.20 Kassan öppnar 14.30, lö-sö 12.00 Skyfall 11år/110 kr Fre-ti 18.15, 21.15 On-to 21.15 2 dagar i New York 15 år/95 kr The Imposter 15år/95 kr Fre-ti 20.45 On-to 17.45, 20.15 Fre-ti 18.45, 20.15 On-to 15.40, 17.45 Searching For Sugar Man On-to 21.00

Äta Sova Dö

Fre-ti 16.40, 18.30, 21.15 Lö-sö även 13.40 On-to 18.45

Alla äldre är än jag PREMIÄR!

15 år/95 kr CINEMATEKET:

Fre-ti 18.45 Lö-sö även 14.00 On-to 17.45

Bt/95 kr

www.cinemateket.se

Ziggy Stardust and the Spiders from Mars

Må 19.00

www.svenskabio.se eller 08 - 5626 0000

BIOPROGRAM FREDAG 2 NOVEMBER 2012 SOLLENTUNA BIO Tel: 96 12 14 Hotell Transylvanien 70:- ..............12.15 Hotell Transylvanien (3D) 100:- .....14.30 Tingeling 70:-................................12.30 Liten skär och alla små….............12.30 Lilla Anna & Långa Farbron ... 13.30, 15.00 Modig 70:- ....................................14.45 Palme 80:- ....................................16.45 Bitchkram 80:- ..............................16.45 En oväntad vänskap 80:- ..............16.45 Balladen om Marie Kroyer 80:- .....19.00 007 – Skyfall 85:- ..........................18.45 Hypnotisören 85:- .........................19.00

BIOPREMIÄR IDAG! Fre-sö 15.00, 21.10 Må-ti+to 21.10 On 13.50, 21.10 Från 7 år

Robot & Frank

köp/reservera biljetter: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se

3D: SV TAL: SERGEL Fre-sö 11.50, 16.30 Må+on-to 12.10, 14.50 Ti 14.50 • SÖDER Fre-må+to 12.15, 13.00, 15.15 Ti 12.00, 13.00, 15.15 On 13.00, 15.15 • VÄLLINGBY Fre-sö 12.40, 16.15 On 13.00 • RÅSUNDA Fre-sö 16.30 • SICKLA Fre-sö 12.00, 16.30 Må 15.00 KISTA Fre-sö 11.20, 13.45, 16.10, 18.40 Må-to 15.40, 18.20 • CAMERA Fre-sö 11.25 GRAND LIDINGÖ Fre-sö 12.00 • HERON CITY Fre-sö 11.40, 12.30, 15.45, 18.00 Må-to 18.00 3D: ENG TAL: SERGEL Fre-sö 16.40, 19.00 Må 16.30 Från 7 år sf.se KISTA Fre 15.30, 18.40 Lö-to 18.40 • HERON CITY 17.35

FALKEN JAKOBSBERG Tel: 580 358 00 Lilla Anna och långa farbrorn 50:- .....13 Alfons och Milla 50:- ..........................13 Sammys äventyr 2 2D sv.tal 75:- ....13.30 ParaNorman 2D sv.tal 75:- .................14 Tingeling sv.tal 70:- .....................14.30 Hotell Transylvanien 3D sv.tal 95:- ...14.30 Skyfall 90:- ..................15, 18.30, 21.20 Modig 2D sv.tal 75:- ......................15.30 Madagaskar 3 2D sv.tal 60:- ..............16 Hypnotisören 85:- ...................18, 20.30 Balladen om Marie Kröyer 80:- ..........18 Bitchkram 80:- ..............................18.30 Palme 80:- ........................................ 19 Möhippan 80:-...............................20.30 Paranormal activity 4 80:- ............20.50 Hamilton 2 85:- .............................21.30


1 : A PÅ B I OTO P P E N ÖVER 300.000 BIOBESÖKARE

”HÄRLIGT GALET, 007

…PRECIS VAD MAN LÄNGTADE EFTER. OCH LITE TILL.” AFTONBLADET

”DEN COO7ASTE BOND NÅGONSIN” EXPRESSEN

”SVENSKE RAPACE ”…SPÄNNANDE, ROLIG OCH VANSINNIGT ELEGANT” GÖR SKURKSUCCÉ” METRO

DAGENS NYHETER

SYDSVENSKAN

SVT GOMORRON SVERIGE

MOVIEZINE

TV4 NYHETSMORGON

METRO

TT-SPEKTRA

UPSALA NYA TIDNING

GÖTEBORGS-POSTEN

SKANDIA Fre 16.45, 20.15 Lö 13.15, 16.45, 20.15 Sö 15.30, 19.00 FILMSTADEN SERGEL Fre-lö 13.20, 14.20, 17.40, 18.00, 21.00, 21.15, 23.00, 23.30, 23.45 Sö 13.20, 14.20, 17.40, 18.00, 21.00, 21.15 Må-to 11.50, 14.30, 16.10, 17.40, 20.00, 21.00 SAGA Fre-må+on-to 21.00 RIGOLETTO Fre 14.45, 18.00, 21.15 Lö-sö 11.30, 14.45, 18.00, 21.15 Må-ti+to 21.15

PARK Fre-sö 16.00, 19.30 FILMSTADEN SÖDER Fre-sö 11.45, 14.30, 15.00, 16.15,

FILMSTADEN SICKLA Fre-sö 14.30, 15.45, 17.45, 21.00, 21.20 Må 15.30, 17.45, 19.00, 21.15 Ti 17.45, 19.00, 21.00 On-to 17.45, 19.00, 21.15 FILMSTADEN RÅSUNDA Fre-sö 13.30, 15.00, 17.30, 20.30 Må+to 17.30, 20.30 Ti 13.00, 17.30, 20.30 On 18.30, 20.30 KISTA Fre-sö 11.50, 15.00, 15.10, 15.50, 18.00, 18.20, 20.50, 21.15, 21.20, 21.30 Må+on-to 14.30, 15.00, 18.00, 18.20, 20.50, 21.15, 21.20, 21.30 Ti 14.30, 15.00, 18.00, 20.50, 21.15, 21.20, 21.30

HELSINGBORGS DAGBLAD

FILMSTADEN CAMERA Fre-sö 14.00, 17.40, 20.45, 21.20

Må 17.30, 18.00, 20.30, 21.00 Ti 21.10, 21.30 On-to 18.30, 21.10, 21.30 18.00, 18.10, 19.30, 20.00, 21.15, 21.20 Må+on-to 12.00, GRAND LIDINGÖ Fre-sö 14.25, 17.30, 20.30 14.30, 15.45, 16.15, 18.00, 19.15, 19.30, 20.00, 21.15 Må 21.15 Ti-to 17.30, 20.30 Ti 12.00, 14.15, 15.45, 16.15, 19.15, 19.30, 20.00, 21.15 FILMSTADEN HERON CITY Fre-sö 11.45, 12.45, 14.00, FILMSTADEN VÄLLINGBY Fre-sö 13.10, 15.00, 18.10, 21.20 14.55, 15.55, 17.30, 18.05, 19.30, 20.00, 20.40, 21.15 Må+to 18.00, 21.00 Ti 21.00 On 13.00, 18.00, 21.00 Må-ti+to 18.05, 19.30, 20.00, 20.30, 21.15 GRAND SVEAVÄGEN Fre-ti 15.00, 18.15, 21.15 On-to 20.30 On 13.00, 18.05, 19.30, 20.00, 20.30, 21.15 VICTORIA Fre-ti 18.15, 21.15 On-to 21.15 KÖP/RESERVERA: sf.se, mobil.sf.se, svenskabio.se • Visas även på Sollentuna Bio & Falken Jakobsberg • Från 11 år

Skyfall

”MAN BLIR GLAD AV ALLT” – AFTONBLADET

”BERÄTTELSER ROLIGA ÄVEN FÖR VUXNA” – SYDSVENSKAN

”...LÄTT ATT FORTSÄTTA ÄLSKA LILLA ANNA OCH LÅNGA FARBRORN” – ARBETARBLADET

– MOVIEZINE

FS SERGEL Fre-sö 16.35, 18.50, 20.45 Må 15.00, 18.40, 20.45 Ti 15.00, 20.45 On 15.00, 19.00, 20.45 To 15.00, 19.00

FS KISTA 16.00, 18.30, 21.20 FILMSTADEN HERON CITY

Fre-sö 16.00, 18.30, 20.45 Må-to 20.00 FILMSTADEN SÖDER 16.00, 18.15

FALKEN JAKOBSBERG

RIGOLETTO

FILMSTADEN SICKLA

Fre-sö 19.00 Må 15.30 Ti-to 18.15

Fre-sö 16.30, 18.45, 21.05 Må-to 18.45, 21.05 Fre-sö 20.30 Må-to 19.30

KÖP/RESERVERA BILJETTER: sf.se, mobil.sf.se • Från 7 år

Möhippan

SERGEL Fre-sö 12.00, 13.40 Må-to 12.00 BIO RIO Lö 13.00 SÖDER 13.30, 14.45 VÄLLINGBY Fre-sö 11.00 RÅSUNDA Fre-sö 12.00 Barntillåten

SICKLA Fre-sö 11.45, 13.45

BIOPREMIÄR IDAG!

Må 12.30

KISTA Fre-sö 11.50, 14.00 CAMERA Fre-sö 10.30 HERON CITY Fre-sö 12.00, 13.30 KÖP/RESERVERA: sf.se, mobil.sf.se, biorio.se

Lilla Anna och Långa...

SERGEL Fre-sö 16.50, 19.00, 21.10 Må-to 14.40, 17.50, 20.10 KLARA Fre+ti 12.30, 18.00 Lö-må 18.30

KISTA 16.10, 19.00, 21.30 HERON CITY Fre-sö 15.50, 18.30, 21.00 Må-ti+to 18.30, 21.00 On 14.00, 18.30, 21.00 sf.se, mobil.sf.se • Barntillåten

El Medico


BIOPROGRAM 2 – 8 NOVEMBER

Alfons och Milla

Knattebio: 40 kr (Bt) CAMERA: Fre-sö 10.30 Lö-sö äv 12.30 HERON CITY: Fre-sö 12.10, 13.50 On 10.00 (30 kr) KISTA: Lö-sö 12.00, 13.30 KLARA: Lö-sö 12.30, 14.20 RÅSUNDA: Lö-sö 11.30, 12.30 SICKLA: Fre-sö 11.30 SÖDER: Fre-sö 11.30 On 10.00 VÄLLINGBY: Fre-sö 11.00

Balladen om Marie Kröyer 100 kr (11)

SAGA: Fre-ti 12.00, 14.45, 17.45, 20.15 On-to 12.00, 14.45, 17.30

Förälskad i Rom 110 kr (Bt)

RIGOLETTO: Lö-sö 13.00

Hamilton – Men inte om det gäller din dotter HERON CITY: Må-to 17.40 SERGEL: Fre-må+on-to 18.00

60 kr (Bt)

105 kr (15)

Hope Springs 100 kr (Bt)

SAGA: Fre-ti 11.30, 14.00, 17.30, 20.00 On-to 11.30, 14.00, 20.00

Hotell Transylvanien - sv tal 3D 125/100 kr (7)

CAMERA: Fre-sö 11.25 GRAND LIDINGÖ: Fre-sö 12.00 100 kr (7) HERON CITY: CAMERA: Fre-sö 11.40, 12.30, 15.45, Fre-sö 16.30, 19.30 18.00 Må-to 18.00 HERON CITY: Fre-sö 12.25, 15.25, 18.25, KISTA: Fre-sö 11.20, 13.45, 16.10, 20.55 Må-to 18.25, 20.55 18.40 Må-to 15.40, 18.20 KISTA: 18.50 RÅSUNDA: Fre-sö 16.30 SERGEL: Fre-sö 15.00, 17.30, 20.30 Må-to 11.20, SERGEL: Fre-sö 11.50, 16.30 Må+on-to 12.10, 14.50 13.50, 17.30, 20.30 Ti 14.50 SICKLA: SICKLA: Fre-sö 15.45 Må 14.30 Fre-sö 12.00, 16.30 SÖDER: Fre-ti+to 15.45, Må 15.00 18.15 On 15.00 SÖDER: VÄLLINGBY: Fre-sö 12.05 Fre-må+to 12.15, 13.00, 15.15 Ti 12.00, 13.00, 15.15 Dredd 3D 125 kr (15) On 13.00, 15.15 VÄLLINGBY: HERON CITY: 20.15 SERGEL: Fre-lö 21.20, 23.45 Fre-sö 12.40, 16.15 On 13.00 Sö 21.20

100 kr (Bt)

HERON CITY: Fre-sö 15.50, 18.30, 21.00 Må-ti+to 18.30, 21.00 On 14.00, 18.30, 21.00 KISTA: 16.10, 19.00, 21.30 KLARA: Fre+ti 12.30, 18.00 Lö-må 18.30 SERGEL: Fre-sö 16.50, 19.00, 21.10 Må-to 14.40, 17.50, 20.10

En bohem i Paris 100 kr (Bt)

KLARA: Barnvagnsbio: On 12.30 STURE: Fre-må 16.00, 18.30, 21.00 Ti-to 15.00, 17.30

En oväntad vänskap 105 kr (7)

CAMERA: Fre-sö 18.20 Må 19.00, 21.30 Ti-to 17.30, 20.00 GRAND LIDINGÖ: Fre-sö 16.15, 18.45, 21.10 Må 18.00, 21.00 Ti-to 18.30, 21.00 HERON CITY: Fre-sö 12.15, 15.30, 18.15, 20.10 Må-ti+to 18.15, 20.10 On 13.30, 18.15, 20.10 KISTA: Fre-sö 15.50, 18.30 Må-to 15.50, 18.30, 21.10 RÅSUNDA: Fre-ti+to 19.00 On 17.30 SAGA: Fre-må 12.30, 15.30, 18.15 Ti 12.30, 15.30 On-to 12.30, 15.30, 18.15, 20.15 SERGEL: Må+on-to 21.10 Ti 19.00, 21.10 SICKLA: Fre-sö 18.45 Må 12.30, 15.00, 18.15, 21.00 Ti-to 18.15, 21.00 STURE: Fre-må 13.30, 20.00 Ti-to 12.30, 20.00 SÖDER: Fre-sö 15.10, 17.45, 20.30 Må-to 15.00, 17.45, 20.30 VÄLLINGBY: Fre-sö 16.15, 18.50 Må-ti+to 17.30 On 13.00, 17.30

150/200 kr (15/18)

RIGOLETTO: On 21.15 RIGOLETTO VIP: On 21.15

Bitchkram

El Medico – The Cubaton Story PREMIÄR!

Led Zeppelin – Celebration Day PREMIÄR ONSDAG!

Hotell Transylvanien - sv tal 95/70 kr (7)

CAMERA: Fre-sö 15.30 HERON CITY: Fre-sö 11.55, 14.15, 15.20 KISTA: Fre-sö 11.40, 13.55 SERGEL: Fre-sö 11.15, 13.40 Må-to 11.20, 13.40 SÖDER: 11.30, 13.45 VÄLLINGBY: Fre-sö 17.30

Hotell Transylvanien - eng tal 3D 125/100 kr (7)

Lilla Anna och Långa Farbrorn CAMERA: Fre-sö 10.30 HERON CITY: Fre-sö 12.00, 13.30 KISTA: Fre-sö 11.50, 14.00 RÅSUNDA: Fre-sö 12.00 SERGEL: Fre-sö 12.00, 13.40 Må-to 12.00 SICKLA: Fre-sö 11.45, 13.45 Må 12.30 SÖDER: 13.30, 14.45 VÄLLINGBY: Fre-sö 11.00

Liten Skär och alla små brokiga 50 kr (Bt)

HERON CITY: Fre-sö 11.50 KISTA: Fre-sö 12.30 SERGEL: Fre-må 12.20, 13.40 Ti-to 12.20, 13.35 SÖDER: Fre-sö+on 11.45 Må-ti+to 12.00 VÄLLINGBY: Fre-sö 12.05

Looper

100 kr (15)

HERON CITY: 20.45 KISTA: Fre-sö 21.10 RIGOLETTO: Fre-sö 20.15 SERGEL: Fre-lö 18.15, 21.00, 23.10 Sö 18.15, 21.00 Må+on-to 18.15, 20.15 Ti 18.15, 21.20 SÖDER: Fre-sö 21.30 Må-to 21.00

Madagaskar 3 - svenskt tal 3D 125/100 kr (7)

HERON CITY: Fre-sö 15.05 SERGEL: Fre-sö 14.20 Må 13.30

Madagaskar 3 - sv tal 95/70 kr (7)

HERON CITY: Fre-sö 12.00, 14.10, 16.40 Må-to 17.35 KISTA: Fre-sö 13.40 SERGEL: Fre-sö 15.30 Må-to 15.10 SICKLA: Fre-sö 11.30 SÖDER: 11.30

Mera köttbullar

HERON CITY: 17.35 30 kr (Bt) KISTA: Fre 15.30, 18.40 VÄLLINGBY: On 10.30 Lö-to 18.40 SERGEL: Fre-sö 16.40, 19.00 Min ungdoms kärlek Må 16.30 95 kr (15)

Hypnotisören

STURE: Fre-må 13.30 Ti-to 12.30

HERON CITY: Fre-sö 14.45, 17.45, 20.35 Må-to 17.45, 20.35 KISTA: Må-to 18.10 RIGOLETTO: Lö-sö 12.00 SERGEL: Fre-sö 15.10, 17.50, 18.40, 20.40 Må 13.40, 18.00, 21.10 Ti 13.40, 17.50, 21.10 On-to 13.40, 18.10, 21.10 SICKLA: Fre-sö 18.45 SÖDER: Fre-sö 18.45 Må-to 12.30, 15.15, 18.00 VÄLLINGBY: Fre-sö 20.20 Må-to 20.00

Modig - eng tal 3D

110 kr (15)

Ice Age 4: Jorden skakar loss - svenskt tal 3D

Modig - sv tal 3D 125/100 kr (7)

HERON CITY: Fre-sö 12.05, 14.50 KISTA: Fre 12.00, 15.20 Lö-to 15.20 SERGEL: Fre-sö 11.30, 14.00, 15.15 Må 12.20, 15.10 Ti-to 12.20, 13.15 SICKLA: Fre-sö 11.45, 14.00 SÖDER: Fre-sö 12.40 Må-to 12.00

Modig - svenskt tal 95/70 kr (7)

SERGEL: Fre-sö 12.40

VÄLLINGBY: Fre-sö 13.10

Ice Age 4: Jorden skakar loss - sv tal 95/70 kr (7)

HERON CITY: Fre-sö 11.35, 13.45, 16.00

Köp/reservera biljett på: sf.se eller mobil.sf.se

KISTA: Fre-sö 11.50, 15.00, 15.10, 15.50, 18.00, 18.20, 100 kr (7) SERGEL: 12.50 20.50, 21.15, 21.20, 21.30 HERON CITY: Må+on-to 14.30, 15.00, Fre-sö 16.30, 18.45, 21.05 Robot & Frank 18.00, 18.20, 20.50, 21.15, Må-to 18.45, 21.05 PREMIÄR! 21.20, 21.30 Ti 14.30, Barnvagnsbio: On 11.00 100 kr (7) 15.00, 18.00, 20.50, 21.15, KISTA: 16.00, 18.30, 21.20 HERON CITY: Fre-sö 15.00, 21.20, 21.30 21.10 Må-ti+to 21.10 RIGOLETTO: Fre-sö 16.00, KLARA: On 13.50, 21.10 18.30, 20.45 Må-to 20.00 Barnvagnsbio: Må 12.30 SERGEL: Fre-sö 16.35, PARK: Sammys äventyr 2 18.50, 20.45 Må 15.00, Fre-sö 16.00, 19.30 18.40, 20.45 Ti 15.00, 20.45 - svenskt tal 3D RIGOLETTO: 125/100 kr (7) On 15.00, 19.00, 20.45 Fre 14.45, 18.00, 21.15 To 15.00, 19.00 KISTA: Fre-sö 13.00 Lö-sö 11.30, 14.45, 18.00, SICKLA: Fre-sö 19.00 Lö-sö äv 15.30 21.15 Må-ti+to 21.15 Må 15.30 Ti-to 18.15 SERGEL: Fre-sö 11.20, 13.40 RIGOLETTO VIP: SÖDER: 16.00, 18.15 Må-to 13.00 Fre 14.45, 18.00, 21.15 Barnvagnsbio: On 11.00 Lö-sö 11.30, 14.45, 18.00, Sammys äventyr 2 21.15 Må-ti+to 21.15 Niceville - svenskt tal RÅSUNDA: 70 kr inkl fika! (11) 95/70 kr (7) Fre-sö 13.30, 15.00, 17.30, VÄLLINGBY: On 14.00 CAMERA: Fre 12.00 20.30 Må+to 17.30, 20.30 Ti 13.00, 17.30, 20.30 HERON CITY: Fre-sö 13.15 Palme On 18.30, 20.30 KISTA: Fre-sö 11.20 100 kr (7) SAGA: SERGEL: Fre-sö 12.10, 14.30 CAMERA: Fre-sö 17.00 Fre-må+on-to 21.00 Må-to 12.00 Må 19.00 Ti-to 17.30 SERGEL: GRAND LIDINGÖ: Fre-lö 13.20, 14.20, 17.40, Savages Fre-sö 13.50 18.00, 21.00, 21.15, 23.00, 110 kr (15) 23.30, 23.45 Sö 13.20, HERON CITY: HERON CITY: 17.50, 21.20 14.20, 17.40, 18.00, 21.00, Fre-sö 13.00 Må-ti+to 18.20 KISTA: 21.00 21.15 Må-to 11.50, 14.30, On 13.40, 18.20 SERGEL: Fre-sö 18.20, 21.30 16.10, 17.40, 20.00, 21.00 KISTA: Må-to 15.20 Må-to 18.20, 21.20 SICKLA: RÅSUNDA: Fre-sö 14.30 Fre-sö 14.30, 15.45, 17.45, SÖDER: 21.00 SAGA: On-to 17.45 21.00, 21.20 Må 15.30, 17.45, 19.00, 21.15 SICKLA: Fre-sö 16.30 Searching For Sugar Må 12.30 Ti 18.15 Ti 17.45, 19.00, 21.00 Man On-to 17.45, 19.00, 21.15 100 kr (15) STURE: Fre-må 12.30, Barnvagnsbio: Må 11.00 15.00, 17.30, 21.00 KLARA: Fre+ti 15.00 Ti-to 13.15, 15.45, 20.00 SKANDIA: Lö-må 16.00 On 15.30 Fre 16.45, 20.15 SÖDER: 16.15, 18.50 RIGOLETTO: Fre 15.30, Lö 13.15, 16.45, 20.15 VÄLLINGBY: 17.30, 19.45, 21.45 Lö-sö Sö 15.30, 19.00 Fre-sö 14.20 Må-ti+to 17.30 12.30, 15.30, 17.30, 19.45, SÖDER: On 13.00, 17.30 21.45 Må-to 20.00 Barnvagnsbio: On 11.00 STURE: Fre-må 16.00, 18.30 Fre-sö 11.45, 14.30, 15.00, 16.15, 18.00, 18.10, 19.30, Ti-to 15.00, 17.30 20.00, 21.15, 21.20 Paranormal Activity 4 100 kr (15) Må+on-to 12.00, 14.30, Skyfall 15.45, 16.15, 18.00, 19.15, 120 kr (11) CAMERA: Fre-sö 21.50 19.30, 20.00, 21.15 CAMERA: Fre-sö 14.00, HERON CITY: 19.00, 21.35 Ti 12.00, 14.15, 15.45, 17.40, 20.45, 21.20 KISTA: Fre-sö 19.00, 21.10 16.15, 19.15, 19.30, 20.00, Må 17.30, 18.00, 20.30, Må-to 21.10 21.15 21.00 Ti 21.10, 21.30 RÅSUNDA: 21.30 VÄLLINGBY: On-to 18.30, 21.10, 21.30 Fre-sö 13.10, 15.00, 18.10, SERGEL: GRAND LIDINGÖ: Fre-lö 18.15, 20.30, 21.35, Fre-sö 14.25, 17.30, 20.30 21.20 Må+to 18.00, 21.00 23.50 Sö 18.15, 20.30, Må 21.15 Ti-to 17.30, 20.30 Ti 21.00 On 13.00, 18.00, 21.35 Må-ti 19.10, 20.50, 21.00 HERON CITY: Fre-sö 11.45, 21.30 On-to 21.00, 21.30 12.45, 14.00, 14.55, 15.55, SICKLA: Fre-sö 21.20 17.30, 18.05, 19.30, 20.00, Snabba Cash II 105 kr (15) 20.40, 21.15 Må-ti+to SÖDER: 21.30 18.05, 19.30, 20.00, 20.30, SERGEL: VÄLLINGBY: Fre-sö 21.50 21.15 On 13.00, 18.05, Fre-sö 20.20 Må-to 21.30 19.30, 20.00, 20.30, 21.15 95/70 kr (11)

HERON CITY: 20.20

KISTA: Fre-sö 13.40

HERON CITY: Fre-sö 12.35 SERGEL: Fre-sö 12.00

Paranorman - sv tal

125/100 kr (7)

CAMERA: Fre-sö 13.10, 14.40 GRAND LIDINGÖ: Fre-sö 11.30 HERON CITY: Fre-sö 12.40, 15.10, 17.40 KISTA: Fre-sö 11.20, 13.45 SERGEL: Fre-sö 13.50 Må-on 13.00 SÖDER: Fre-ti+to 13.15 On 12.30

125/100 kr (7)

Möhippan PREMIÄR!

För mer info och biljetter sf.se/twinight

Dredd • Savages Paranormal Activity 4 Hotell Transylvanien Bitchkram • Skyfall Möhippan Köp/reservera biljett på: sf.se eller mobil.sf.se

Prisinformation: x(ord)/x(under 12 år) kr • Pensionärspris 70 kr (tillägg vid 3D) gäller ej specialvisningar, t ex opera. För info om SF Bios rabattkort se sf.se

Dubbelvisning av Breaking Dawn del 1 och 2 den 13 november

Taken 2

100 kr (15) HERON CITY: Fre-ti+to 18.50, 20.25, 21.30 On 18.50, 21.30 KISTA: 18.20, 21.00 SERGEL: Fre-lö 16.00, 18.30, 21.15, 23.10 Sö 16.00, 18.30, 21.15 Må-on 16.00, 18.30, 21.20 To 16.00, 18.00, 21.20 SICKLA: 21.30 SÖDER: Fre-ti+to 20.45 On 21.30 VÄLLINGBY: Fre-sö 20.20 Må-to 20.00

Lidingö Centrum. Kassan öppnar fre-sö 11, må-to 17

Kungsgatan 24. Kassan öppnar 11

En oväntad vänskap, Hotell Transylvanien, Modig, Palme, Skyfall

Balladen om Marie Kröyer, En oväntad vänskap, Hope Springs, Palme, Skyfall, Äta sova dö

Kungens kurva. Kassan öppnar fre-sö 11, må-to 17

Alfons och Milla, Bitchkram, Dredd, El Medico – The Cubaton Story, En oväntad Ted 100 kr (11) vänskap, Hamilton - Men inte om det gäller din CAMERA: Fre-sö 18.55, dotter, Hotell Transylvanien, 21.50 Må 21.30 Ti-to 20.00 Hypnotisören, Ice Age 4: HERON CITY: Fre-sö 12.20, Jorden skakar loss, Lilla 15.15, 17.55, 18.35, 21.25 Anna och långa farbrorn, Må-ti+to 17.55, 18.35, Looper, Madagaskar 3, 21.25 On 18.35, 21.25 Modig, Möhippan, Palme, KISTA: 16.00, 18.30, 21.30 Paranormal Activity 4, Robot & Frank, Sammys RIGOLETTO: Fre-sö 15.15, äventyr 2, Savages, Skyfall, 17.45 Må-to 20.00 Taken 2, Ted, Tingeling: RÅSUNDA: 21.00 Vingarnas hemlighet SERGEL: Fre-lö 14.50, 18.45, 21.20, 23.40 Sö 14.50, 18.45, 21.20 Må 15.40, 21.30 Ti 15.40, 18.10, 21.30 Kista Galleria. On 15.40, 18.40, 21.30 Kassan öppnar 11 To 18.40, 21.30 SICKLA: Fre-sö 19.00, 21.30 Alfons och Milla, Bitchkram, El Medico – The Cubaton Må-to 21.00 Story, En oväntad vänskap, SÖDER: Hotell Transylvanien, Hyp16.30, 17.30, 19.00, 21.30 notisören, Ice Age 4: Jorden skakar loss, Lilla Anna och VÄLLINGBY: Fre-sö 17.30, långa farbrorn, Liten Skär 21.50 Må-to 18.30, 21.30 och alla små brokiga, LooThe Dark Knight Rises per, Madagaskar 3, Modig, Möhippan, Palme, Para125 kr (15) normal Activity 4, Sammys SERGEL: Må-to 19.30 äventyr 2, Savages, Skyfall, Taken 2, Ted, Tingeling: Tingeling: Vingarnas Vingarnas hemlighet

hemlighet - sv tal 3D

Hötorget. Kassan öppnar 10 Bitchkram, Dredd, El Medico – The Cubaton Story, En oväntad vänskap, Hamilton - Men inte om det gäller din dotter, Hotell Transylvanien, Hypnotisören, Ice Age 4: Jorden skakar loss, Lilla Anna och långa farbrorn, Liten Skär och alla små brokiga, Looper, Madagaskar 3, Modig, Möhippan, Paranormal Activity 4, Paranorman, Sammys äventyr 2, Savages, Skyfall, Snabba Cash II, Taken 2, Ted, The Dark Knight Rises, Tingeling: Vingarnas hemlighet, Äta sova dö

Sickla köpkvarter. Kassan öppnar fre-sö 11, må 10.30, ti-to 17 Alfons och Milla, Bitchkram, En oväntad vänskap, Hotell Transylvanien, Hypnotisören, Lilla Anna och långa farbrorn, Madagaskar 3, Modig, Möhippan, Palme, Paranormal Activity 4, Skyfall, Taken 2, Ted, Tingeling: Vingarnas hemlighet

125/100 kr (Bt)

SERGEL: Fre-sö 11.15, 13.15, 16.10 Må 13.10, 15.20 Ti-to 11.15, 15.20

Tingeling: Vingarnas hemlighet - sv tal 95/70 kr (Bt)

CAMERA: Fre-sö 11.00, 12.00, 14.40 HERON CITY: Fre-sö 11.30, 13.40, 15.40, 18.10 Må-to 17.30, 18.10 KISTA: 16.10 Lö-sö äv 11.30, 11.50, 14.00 RÅSUNDA: Fre-sö 11.15, 13.00 SERGEL: Fre-sö 11.50, 12.20, 16.15 Må-to 13.20 SICKLA: Fre-sö 12.40, 13.45, 14.30 Må 13.00 SÖDER: Fre-sö 12.15, 12.30, 14.15, 14.45, 16.45 Må-to 12.15, 14.15 VÄLLINGBY: Fre-sö 11.30, 14.20, 15.40

Kulturhuset, Sergels Torg. Kassan öppnar 30 min före filmstart Alfons och Milla, El Medico – The Cubaton Story, En bohem i Paris, Searching for Sugar man, Skyfall,

Sturegatan 18. Kassan öppnar fre-sö 15, må-to stängt Skyfall

Kungsgatan 16. Kassan öppnar fre 14, lö-sö 11, må-to 19

Drottninggatan 82. Kassan öppnar fre 16, lö 12.30, sö 14.30, må-to abonnerat Skyfall

Birger Jarlsgatan 41. Kassan öppnar 11.30 En bohem i Paris, En oväntad vänskap, Min ungdoms kärlek, Palme, Searching For Sugar Man

Medborgarplatsen – Folkungatrappan 2. Kassan öppnar 11.00

Förälskad i Rom, Hypnotisören, Led Zeppelin – Celebration Day, Looper, Möhippan, Alfons och Milla, Bitchkram, Searching for Sugar man, En oväntad vänskap, Hotell Äta sova dö 100 kr (Bt) Skyfall, Ted Transylvanien, Hypnotisören, Lilla Anna och långa RÅSUNDA: Fre-ti+to 18.30 farbrorn, Liten Skär och alla SAGA: små brokiga, Looper, Mada12.00, 14.45, 17.45, 20.15 gaskar 3, Modig, Möhippan, SERGEL: Fre-må+on-to Palme, Paranormal Activity 15.00 Ti 14.50 4, Savages, Skyfall, Tillträde till lounge/bar SÖDER: 13.45 Taken 2, Ted, Tingeling: 45 min innan föreställning. Vingarnas hemlighet, VÄLLINGBY: Fre-sö 18.50 Läsk och popcorn ingår. Må-to 18.30 Äta sova dö Inga rabatter gäller. 18 år.

Din biograf För visningsdagar och tider se ovan

Skyfall, Led Zeppelin – Celebration Day

Täby Centrum. Kassan öppnar fre-sö 10, må-to 17

Råsundavägen 150. K.ö fre-sö 11, må-to 17, ti även 12.30-13.15

Alfons och Milla, Bitchkram, En oväntad vänskap, Hotell Transylvanien, Lilla Anna och långa farbrorn, Modig, Palme, Paranormal Activity 4, Sammys äventyr 2, Skyfall, Ted, Tingeling: Vingarnas hemlighet

Alfons och Milla, En oväntad vänskap, Hotell Transylvanien, Lilla Anna och långa farbrorn, Palme, Paranormal Activity 4, Skyfall, Ted, Tingeling: Vingarnas hemlighet, Äta sova dö

Vällingby Centrum. Kassan öppnar fre-sö 10.30, må-to 17, on även 10-14.10 Alfons och Milla, Bitchkram, En oväntad vänskap, Hotell Transylvanien, Hypnotisören, Lilla Anna och långa farbrorn, Liten Skär och alla små brokiga, Mera köttbullar, Modig, Niceville, Palme, Paranormal Activity 4, Skyfall, Taken 2, Ted, Tingeling: Vingarnas hemlighet, Äta sova dö

Plusstolar! På Filmstaden Sergel och Filmstaden Söder kan du sitta på extra bekväma Plusstolar. De är bredare och har extra benutrymme. Läs mer och boka på sf.se.


18 NÖJE

metro wkd fredag 2 november 2012 JOHAN ENGMAN

3 NÖJEN I HELGEN

Död, teater eller go gubbe 1

Slumpartat

Scen. Vidga dina sinnen genom föreställningen ”Whenever I’m alone with you” som spelas på Orionteatern i kväll och i morgon. Den beskrivs som en ”slumpartad” föreställning som undersöker värderingar och världsbilder – och hur många lappar man kan kasta på varandra innan någon får nog. När: I kväll och i morgon. Tid: 21.30. Var: Orionteatern, Katarina Bangata 77. Pris: 100 kronor.

2

Joel med stråkar

Konsert. Under hösten har Joel Alme åkt runt på en hyllad turné i Sverige med sin lika rosade senaste skiva ”A tender trap”. I morgon är det turnéfinal på Södra teatern. För att göra kvällen lite extra speciell har Joel Alme bjudit in stråkkvartetten Treitlerkvartetten för att ge sin musik ytterligare en dimension. När: I morgon. Tid: Klockan 19.00. Var: Södra teatern, Mosebacke torg 1. Pris: 240 kronor.

3

Mexikansk fest

Klubb. I dag firas den mexikanska högtiden Dia de los muertos (De dödas dag) – även i Stockholm. Slakthuset ordnar därför ”Dödsdagsfesten” i mexikansk anda. Förutom musik av bland andra Mankind, Fredrik Strage och Suffragettegänget blir det lucha libre-uppvisning, skräckfilmsvisning, ansiktsmålning och nedsläckta rum med levande ljus. När: I kväll. Tid: Klockan 21–03. Var: Slakthuset, Slakthusgatan 6. Pris: 100 kronor. Ålder: 21 år.

Fler får gå på utsåld spelning

Brown nobbas inte av Panetoz

Biljetterna till Swedish House Mafias spelningar i Friends Arena i slutet av Kikki hävdar att hon är oskyldig. november såldes slut på nolltid. Men nu släpps nya biljetter till de tre konserterna den 22–24 november, skriver Expressen. På måndag den 5 november släpps biljetter Hovrätten för nedre Norrland med 18-årsgräns till alla kondömde i går Kikki Danielsson sertdagar. Dagen därpå säljs nya biljetter med ålderstill 100 dagsböter à 100 kronor för narkotikasmuggling, gräns 15 år. De tre konserterna i Solna skriver Expressen. norr om Stockholm är del i Det var 2010 som tullen den världsturné som avslutar stoppade ett paket med ett Steve Angello, Axwell och narkotikaklassat preparat Sebastian Ingrossos gemenadresserat till den folkkära samma karriär. TT SPEKTRA artisten. TT SPEKTRA

Kikki döms för knarksmuggling

Snart Sverigeaktuelle Chris Brown nobbas av irländska bandet The Original Rudeboys. De har fått en förfrågan om att vara förband till Brown när han spelar i Dublin i december – men vägrar. Anledningen är domen från 2009 då Brown dömdes för att ha misshandlat sin dåvarande flickvän Rihanna. Förband i Globen är svenska Panetoz, gruppen bakom landsplågan ”Dansa pausa”. – Vi kommer att uppträda på Globen, det är så det är bestämt, säger Nebeyu Baheru, Panetoz. TT SPEKTRA

RESTAURANGER Ny öp pn ad

d na p öp Ny

FILÉFROSSA 179:Lördagar 17-21.30 - Ät så mycket du vill! I buffen ingår: • Oxfilé • Fläskfilé • Kycklingfilé

• Bakad potatis • Potatisgratäng • Råstekt potatis

• 7 olika såser • Salladsbuffé • Vitlöksbröd

Flasköl fr 29:- • LUNCH fr 79:- Vard 10.30-14 TEX MEX BUFFÉ 89:HAPPY HOUR

Tisdagar 17–21.30 Vardagar 14–22. Helger 12–22 Öl 27:- Vin 38:- Alkoholfritt 20:-

RESTAURANT & BAR Välkommen till nyöppnade Holiday i exklusiv miljö!

SPECIALERBJUDANDE

LYXBUFFÉ

128:-

/pers Ordinarie pris 198:-

PRESENTCHECK Ät

2 betala för 1

Gäller ej dryck/avhämtning.

Gäller bara middag.

GÄLLER NOVEMBER Visa kupongen innan ni beställer. Fullständiga rättigheter.

Roslagsgatan 15, 08-15 63 97 Stockholm www.flavourofindia.se Mån-fre 11-22, lör-sön 13-22

Barn under 10 år 88:-/pers. Serveras mån–tors kl. 17–21, fre 17–22, lör 12–22, sön 12–21

Kycklingfilésatay med kokos och jordnötssås. Nötkött med ingefära och ostronsås (thai). Friterade stora räkor med sesamfrö. Friterad fläskfilé i sötsursås (Kina). Efterrätt.

Tak awae y A´ la c ar t e

Pris:99:-

Stor thai- och sushilunchbuffé med 8 olika sushivarianter.

89:-

Visa annonsen innan ni beställer.

LAGAN

INDISK RESTAURANG

Sturegatan 34 • 08-29 95 45 Sundbyberg www.restauranglagan.se Mån-fre 11-22, lör-sön 13-22

JULKONSERT

»Let there be peace on Earth«

Stockholms Stadshus MEDVERKANDE

Mongolian Barbeque

Drottningholms Barockensemble, Voces Nordicae, Mathias Algotsson, Nacka Musikklasser m.fl.

Njut så mycket Ni vill. Här har vi garanterat stans fräschaste och mest välfyllda Mongolian Barbeque-bord med produkter av högsta kvalité. Stor frukt- och salladsbuffé. Soppa m. bröd. 20 olika sorters kött & skaldjur. 35 olika grönsaker. 12 såser. Efterrätt.

OBS! Vi erbjuder de 5 största asiatiska bufféborden för

158:-

Nyhet! Stor sushibuffé Shake EBI. Shake, sushi, nigiri, maki, mama sushi, vegetariskt, California roll, misosoppa m.m.

Firmafest • Shoppingmiddag • Familjeträff • Högtidsarrangemang • Fullständiga rättigheter

MÄSSOR

Nordens största livsstilsmässa inom hälsa

Hundratals fria seminarier • Uppvisningar 200 utställare • Prova-på-aktiviteter

www.alltforhalsan.se

Torsdag 10-18 Fredag 10-19

15 december kl 19:00 16 december kl 16:00

Anita Wall och Eric Bibb

Mongolisk, Thailändsk, Japansk & Kinesisk rest. i exklusiv miljö.

Njut så mycket Ni orkar. Salladsbuffé. 2 sorters soppa. 20 olika av Asiens mest populära maträtter, däribland många thailändska rätter och den världsberömda WOKADE ANKAN. Färsk fruktbuffé.

Gäller bara middag. GÄLLER NOVEMBER.

BARBARA HENDRICKS

Lunchbuffé 95:-

Mån–fre kl. 11–16. (Sushi, förrätter, asiatiska varmrätter & efterrätter)

Vid best. för minst 6 personer bjuder vi på en blombukett, samt en present. Drottningg. 28. Bordsbest. 08-24 36 55, fax 24 68 63

Thaibuffé

2 betala för 1

JULKONSERTER

Fullständiga rättigheter! www.restaurangholiday.se Mäster Samuelsgatan 60, tel. 08-673 34 20

Asiatisk middag

Ät

Gäller ej dryck/avhämtning.

Sushi, Wok, Grill, Frukt, Glass

Norrtullsgatan 15  Odenplan • Bordsbeställning 30 31 18

BAMBOO CITY

PRESENTCHECK

Lördag 10-18 Söndag 10-18

KÖP NYA BOKEN TILL PAKETPRIS!

Förköp: www.kulturdirekt.se, www.livepabio.se


UTMANINGEN 19

metro wkd fredag 2 november 2012

GUSTAV HUGOSSON

Fick klassisk kroppsbehandling i ”Robinson”

GRADERAT

Se Martins snoppmassage

Tuffometro

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Inför varje fråga får den intervjuade välja om frågan ska vara snäll eller tuff.

= tuff fråga = snäll fråga Så här många tuffa frågor har de intervjuade svarat på.

ANTON HYSÉN

”Sinnesjukt laglydig

att snart ge ut en egen deckare. För Martin Melin syns i ”Polisskolan” och siktar på a, vad som skulle hända om han Metro avslöjar han vem han aldrig skulle anställ står för pengarna därhemma. vaknade upp en dag och var okänd och vem som Din fru Camilla tjänar fem gånger mer än dig. Får du månadspeng? – Hahaha, nej men det var en bra idé! Nej, jag har min egen lön. Vi har gemensam ekonomi och som de flesta andra har vi en hushållsbudget.

Kan du redan efter ett avsnitt säga vem i ”Polisskolan” du inte skulle anställa som polis? – Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson. Han har för kort stubin. Han är ett socialt geni vilket talar för honom men hans stubin talar emot honom. Som tur är går det fort över. Nu ska du skriva en deckare. Hur mycket coaching får du av din fru Camilla Läckberg? – Ingen coaching alls vad gäller manuset. Däremot pratar vi mycket om att skriva, det är ett naturligt samtalsämne oss emellan. Något hon har lärt mig är gestaltning, hur man ska beskriva olika personer. Min bok, som jag hoppas kommer ut nästa höst, är en polisroman som utspelar sig bland uniformerande poliser och inte om mordutredare som de flesta andra inom genren. Vad är det svåraste du upplevt i polisyrket? – En natt fick jag hämta upp en mamma på hennes arbetsplats i Stockholm och köra henne till Akademiska sjukhuset i Uppsala för att hennes man och barn hade omkommit i en trafikolycka. Det var ingen rolig resa. En riktigt jobbig situation. Rädd har jag bara varit två gånger, den ena på Råsunda då vi höll på att bli nedsparkade av AIK-klacken. Andra gången när jag stoppade en kille från att ta livet av sig och vi står på ett tunnelbanespår och plötsligt kommer tunnelbanan. Det fanns ingenstans att ta vägen och tåget passerade två centimeter bakom mig.

DRILLAR KÄNDISAR

Namn: Martin Melin Yrke: Polis, programledare och författare Ålder: 45 Bor: Enskede Familj: Fru Camilla, Fanny, 9, Felix, 5, Charlie, 3, och två bonusbarn. Aktuell: I ”Polisskolan” som sänds på Kanal 5 klockan 20 på måndagar.

Har det någon gång uppstått en konflikt mellan dig och Camilla på grund av att hon sitter på pengarna? – Nej, vi har aldrig haft en dispyt om pengar. Jag är den snåla i vår familj och tittar fortfarande på extrapriser vilket Camilla blir sur på mig för. Först nu har jag accepterat att vi flyger business. Vi lever ett normalt liv men om vi gör något extra så betalar Camilla. Hon sätter nivån på vår levnadsstandard. Har du någon gång använt handklovar eller batong i sängen? – Hahaha, vilken konstig fråga, en batong!? Nej, jag har inte fistat min fru med en batong och hon har inte använt den på mig. Jag har inte använt handklovar heller. Händer är en del av sexet och jag går inte i gång på att kedja fast tjejer. Du har kritiserat dig själv som pappa tidigare. Har du försakat dina barn? – Jag försakade min äldsta dotter och min ex-fru de fyra första åren. Jag fanns där för barnen när det var roligt men inte i vardagen. Jag tog inte ansvar när de var sjuka eller när de borstade tänderna. Det tyckte jag att min ex-fru skötte så bra. Jag förstod att jag betett mig fel när jag skilt mig och hade min dotter Fanny själv för första

MARTIN MELIN

8

BJÖRN KJELLMAN EMILIA CARPINISAN ANDERS ÖFVERGÅRD

7

ANNA BROLIN

ADAM ALSING MALIN OLSSON

ANDREAS WEISE SEAN BANAN

6 6

ALEXANDER NILSON

Vad är det olagligaste du gjort? – Jag snattade godis när jag var tolv år. Och det är nog det värsta jag gjort i ung ålder. I vuxen ålder så är det fortkörning men jag har aldrig åkt fast. Jag är faktiskt PELLE LIDELL sinnessjuk laglydig.

Du och Camilla är ett extremt offentligt par. Vad skulle hända med dig, Camilla och ert äktenskap om ni vaknade upp och ingen längre brydde sig? – Jag skulle inte bry mig och jag tror inte att Camilla skulle göra det heller. Det är inte att synas som är grejen. Det som är roligt med att vara i offentligheten är allt roligt man får vara med om. Om jag fick gå på festerna, tjäna pengarna och träffa människorna så skulle jag inte ha något emot att jobba i det dolda. Efter ”Robinson” kände nio av tio igen mig på gatan, i dag är det en av tio som känner igen mig. Mår jag sämre för det? Inte ett dugg.

CAROLA ANDREAS LUNDSTEDT

FREDRIK VIRTANEN CHRISTER SJÖGREN SANNA LUNDELL

5

JESSICA ANDERSSON

När grät du senast för att du var ledsen? – Det var hösten 2007 när jag skilde mig. Då var jag ledsen för min ex-fru och för barnen och den situation som jag satt dem i. Jag hade skuldkänslor men Camilla var ett stort stöd. Jag är sällan ledsen. Mitt ordspråk är att det löser sig. Mer bit ihop än bryt ihop.

GINA DIRAWI

MARTIN BJÖRK

SARAH DAWN FINER

gången och hon efter tre timmar säger att hon vill hem till mamma. Numera sätter jag barnen i fokus och engagerar mig i dem.

ANNELI SANDBERG

FREDRIK WIKINGSSON

9

EVA NAZEMSON

GUNILLA PERSSON

SIGRID BÁRÁNY

REGINA LUND

ANDERS TIMELL

POLISSTJÄRNAN”

MALIN GRAMER

10

LINDA LINDORFF

CHARLOTTE PERRELLI

FREDRIK SKAVLAN

CHRISTER LINDARW

MARKOOLIO

JESSIKA GEDIN

DR ALBAN

4

JOSEFIN CRAFOORD

ERNST

BILLGREN

LINA HEDLUND

DOGGE DOGGELITO

3 ROBIN PAULSSON

2 PELLE ALMQVIST

1

AGNETA ROBERT SJÖDIN THOMAS DI LEVA ANDERSSON


FREDAG 24 MAJ STOCKHOLMS STADION BONJOVI.COM #BECAUSEWE CAN @BONJOVI

r F ö rk ö p s b il jerest ste Ko r tm ed lem ma r E xk lus iv t för Am eri ca n E xp

Förköp sbiljet ter finns till försälj ning från 2 novem ber kl. 09.00 till 5 november kl. 21 .00 endast för American E xpress Kor tmedlemmar. Besö k ticne t.se/ame rican expr ess no vem be r 20 1 2 kl. 09 .00 Or din ari e bil jet tsl äp p är 6 via tic ne t.s e

20121102_se_weekend stockholm  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you