Page 1

wkd FREDAG 5 OKTOBER 2012

KROG

Årekrogen har flyttat till stan RIV UR OCH TA MED HEM

SOLSIDr dAeN

Så lika ä sina rollfigurer je säsongen Metro har frågat ut skådespelarna inför den tred

MAURICE MECHAN


02 PÅ ALLAS LÄPPAR

metro wkd fredag 5 oktober 2012

1

Skål för den nya drinken LOTTA BERGSETH

du vara kung Baconfett, glasballonger och sifonbryggare. Vill Cocktails är i baren i höst gäller det att tänka utanför boxen. digaste drinkar. populärare än någonsin. Här är höstens allra tren Varför är det så populärt med drinkar just nu? – Statusen för bartenderyrket har höjts. Under de senaste åren har yrket börjat lyftas fram som ett både kreativt och krävande hantverk, inte minst i cocktailmetropoler som New York och London. Vi märker även det ökade intresset i det dagliga arbetet, konsumenterna har blivit fler och mer vetgiriga, säger Andreas Näslund som varit med och öppnat barer och restauranger som Brasserie Godot, Kungsholmen och Bar 101.

OSCARSGALA FÖR SPRITBRANSCHEN

Vad är det allra trendigaste i drinkvärlden i höst? – Att steka ut fettet ur exempelvis bacon och sedan blanda detta i en flaska sprit har blivit trendigt. Stockholmskrogen Svartengrens serverade redan i vintras en drink gjord på äppelcider, vodka, äggvita och fettet från en bit entrecote. – Stek ut fettet ur fem bitar bacon och blanda med en flaska Auchentoshan. Rör runt och ställ in i frysen. När blandningen stelnat lyfter du ut det överblivna fettet och silar resterande vätska genom ett kaffefilter för att få bort restprodukter, sä-

Bartenders Choice Awards är en årlig utmärkelse där cocktailbarer i Stockholm prisas för sina prestationer under det gångna året. Andreas Näslund och Joel Katzenstein är projektledare och kallar initiativet för ”en liten Oscarsgala för dryckesindustrin.” Vinnarna röstas fram av en jury bestående av de främsta bartendrarna i landet. Galan hålls den 9 december på restaurang Winterviken i Stockholm.

Sprit, citron, gris och rökmaskiner

Så blandar du bacondrinken Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Joel Katzenstein har arbetat på barer som Kungsholmen och Little Branch i New York.

ger bartendern Joel Katzenstein, som arbetat på bland annat Kungsholmen och New York-barerna Milk & Honey och Little Branch. Vad ska man mer göra i höst om man vill imponera på sina vänner? – Det finns många som kan göra bra drinkar i dag, tricket är därför att försöka vara nyskapande. Att jobba med häftiga glas eller att använda gedigen is på ett nytt sätt är två exempel, säger Andreas Näslund. Joel Katzenstein förklarar hur man gör en isboll. – Häng vattenfyllda vattenballonger i frysen. När de frusit till sig någon centimeter från utsidan gör du ett hål som vattnet kan rinna ut ur. Fyll sedan upp iskulan med Jameson. Lägg kulan i frysen igen och servera sedan med tesked att knäcka bollen med. Det har också blivit populärt att använda en sifon? – Den fungerar som en avancerad kaffepress. De torra ingredienserna läggs i den övre delen medan vätskorna hälls i den nedre delen, sedan är det bara att experimentera, säger Andreas Näslund. JOHAN KÄLLMAN LARSSON

TREND

Fem drinkar just nu Så imponerar du på festen

Copperface

En drink på Absolut elyx, calvados, Apricot brandy och Apelsinzest. Fruktig och spritig cocktail som passar bra som fördrink.

Hot rum punsch

Gjord på rom, Mandarine Napoleon, te, socker, kanel och kryddpeppar. Kräver en sifonbryggare. Som en spritglögg, perfekt efter en tur med långfärdsskridskorna.

Jameson in the rock

Kräver endast 50 ml Jameson Irish whisky, men serveras i en isballong som du tillverkar i frysen. Utmanande, men kul om det lyckas.

Kläderna 2

199 KRONOR H&M

49 KRONOR FITNESSGURU

som inspirerar 1 095 KRONOR NIKE

499 KRONOR NIKE

Barrel aged hanky panky

Drink gjord på gin, Carpano classico, Fernet Branca och apelsinzest. Häll upp 50 ml i ett rörglas med is, servera i cocktailglas.

Auchentoshan smoked bacon old fashioned Gjord på baconinfuserad Auchentoshan, 1 sockerbit och 3 Dash Angustura bitters.

TILLBAKA PÅ GYMMET

149 KRONOR H&M

Starta hösthalvåret med en riktigt schyst träningsgarderob – lys upp när höstmörkret faller och investera i färgglada plagg. Garanterat en humörhöjare, när vardagen känns grå och trist. Just nu svämmar butikerna över med träningskläder i alla regnbågens färger. Känner du av sommarens lata dagar, välj träningskläder med hold in-funktion som hjälper till de första veckorSHOPPINGTIPS OCH na när semesterhulMETROMODE.SE let hänger över.

FLER BLOGGAR PÅ


PÅ ALLAS LÄPPAR 03

metro wkd fredag 5 oktober 2012

BLIXTEN & CO PRESENTERAR

JONATHAN SHORT/AP PHOTO

EN SHOW OM DET PERFEKTA BOENDET AV & MED FREDRIK LINDSTRÖM & HENRIK SCHYFFERT

”Ihop är de oslagbara. En hysteriskt kul skrattfest.” Aftonbladet

”Lindström & Schyffert är en humorduo gjord i himlen.” Expressen

Adeles agentlåt

3

I dag är det på dagen 50 år sedan den första James Bond-filmen hade premiär. Och som av en slump (nej) släpptes Adeles Bondlåt ”Skyfall” natten till i dag (00.07 så klart). Låten läckte dock ut på nätet redan i tisdags. På home.adele.tv kan du själv lyssna på ”Skyfall”. Läs mer om 50-årsjubilerande Bond på sidan 16–17. METRO

E B O L G N O S S IC R FINAL PÅ E DECEMBER KL 20:00 LÖRDAG 15

Göteborgs-Posten

”Jag skrattade så jag fick ont i magen.” Dagens Nyheter

BOKA BILJETTER NU! Ticnet.se 077-170 70 70, Globe Arenas 077-131 00 00, blixten.se

Är Simonsson Eric Saades 4 nya dejt? Ett nytt romansrykte har blossat upp – artisten Eric Saade, 21, kopplas ihop med nattklubbsprofilen Rebecca Simonsson, 27. De sägs ha börjat umgås i somras och har bland annat synts tillsammans på Stockholmsklubben Hell’s Kitchen. En källa som umgås i samma kretsar som Eric Saade och Rebecca Simonsson säger till Expressen att de två träffas och håller kontakten även när de inte ses.

Men romansryktena tillbakavisas av Eric Saades manager Tomas Lingman medan Rebecca Simonsson inte vill ge någon kommentar, skriver Expressen. I början av året bröt Eric Saade upp från sitt treåriga förhållande med artisten Molly Sandén, 20. Rebecca Simonsson har tidigare kopplats ihop med flickfavoriten och före detta ”Idol”-deltagaren Darin Zanyar, 25. METRO

MATT SAYLES/AP PHOTO

ALL OVER PRESS

”AV VEM SOM HELST I VÄRLDEN SKULLE JAG ÄLSKA ATT JOBBA MED ANNIE LENNOX”. SWEDISH HOUSE MAFIA-MEDLEMMEN STEVE ANGELLO TILL DAILY RECORD. HAN BERÄTTADE DETTA FÖR ANNIE LENNOX FÖR ETT PAR ÅR SEDAN, MEN DÅ ”VAR JAG INTE SÅ STOR”. NU VILL HAN STÄLLA FRÅGAN OM ETT SAMARBETE IGEN.

5

”THE SMITHS KOMMER ALDRIG ATT .” ÅTERFÖRENAS – NÅGONSIN RYKTEN OM

MORRISSEY, 53, KROSSAR DEN SENASTE TIDENS INDIEPOPBANDETS ÅTERFÖRENING I EN INTERVJU MED METRO I BOSTON.

Morrissey.

Steve Angello.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Ansvarig utgivare Linus Paulsson. Bilagechef Pontus Hammarlund. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem Glober är högsta betyg.


04 REPORTAGE

metro wkd fredag 5 oktober 2012

Hur lika ”Solsidan” På söndag är Sveriges mest populära komediserie ”Solsidan” tillbaka för en tredje säsong. Vid det här laget känner vi Alex, Anna, Fredde och Mickan väl – men frågan är hur lika skådespelarna är sina rollfigurer i verkligheten? EMMA BJÖRKMAN LOTTA BERGSETH

MIA SKÄRINGER Ålder: 35 år. Bor: I Göteborg. Familj: Sambo och tre barn. Gör: Skådespelare och manusförfattare. Har varit med och skrivit manus till den nya säsongen av ”Solsidan”. Aktuell: Spelar Anna i ”Solsidan”. Mia Skäringer tappar inte lika lätt humöret som hennes rollfigur Anna över ”vardagsgrejer”.

”När det smäller, så smäller det rejält”

D

med den påhittade valutan et händer att Mia Skäuscados – har du gjort det på ringer, 35, syns till i Saltriktigt? sjöbaden även när inte – Vi har börjat med det efter serien spelas in. Hon har ”Solsidan”, vi har skojat om hur bekanta som bor där men känmånga uscados något är värt. ner ingen som seriens Fredde, Men jag tror privat inte på den Mickan och Alex. modellen, jag tror att man får – Nej, jag umgås inte så mycktänka att allt jämnar ut sig, säger et i sådana kretsar. De jag känMia Skäringer. ner på Solsidan är inte som de i I den nya säsongen av ”Solsi”Solsidan”, säger hon. dan” bär Anna på sitt och Alex Hur mycket är du som Anna i ANNA andra barn. Mia Skäringer har verkligheten? – Inte så mycket. Jag får inte sådana där kunnat plocka lite från sina egna mammautbrott, jag är inte så gnällig och tjatig som erfarenheter i serien. – Jag är inte alls så ängslig när det gäller hon är. Men när det smäller så smäller det rejält å andra sidan, säger Mia Skäringer barn som Anna är. Jag är ganska trygg och säker i min mammaroll och jämför mig och fortsätter: – Jag låter väl ungefär som Anna när jag inte så mycket med andra. När jag var yngblir arg. Och föder jag barn i rollen som re och fick mina första barn kunde jag henne försöker jag göra det så likt som när känna igen mig mer i Anna: ”Varför har jag själv föder barn. Våra uttryckssätt på- inte min unge börjat gör så?”, ”Är jag en nog bra mamma?” och så vidare, säger Mia minner om varandra. Skäringer. I ett avsnitt förhandlar Anna och Alex

LOTTA BERGSETH

FELIX HERNGREN Ålder: 45 år. Bor: I Stockholm. Familj: Fru och sex barn. Gör: Reklam- och långfilmsregissör, komiker och skådespelare. Aktuell: I rollen som Alex i ”Solsidan”. Regisserar och skriver manus till serien. Felix Herngren tycker att hans rollfigur Alex ligger ”ganska nära” honom själv.

”Hellre ett dåligt beslut än riskerar att folk blir arga”

”S

kan inte bara bjuda på pasta”. olsidan”-skaparen Felix Då måste jag till ÖstermalmshalHerngren, 45, tycker att len och köpa prosciutto, säger hans rollfigur Alex ligFelix Herngren och fortsätter: ger ”ganska nära” hans – Det är en Alexgrej jag har i privata jag. mig – jag tycker att det blir skit– Jag tycker också att det är jobbigt om gästerna frågar om jobbigt om det är konflikter nära det blir förrätt och man säger mig. På samma sätt som Alex tar ”eh, nej, vill du ha lite jordnötjag hellre ett dåligt beslut än rister. Nähä, de är för gamla. Men kerar att folk blir arga på mig, vi har lite fuktiga chips här om säger Felix Herngren. du vill ha”. Jag mår skitdåligt Hans fru Clara Byström är ALEX bara av tanken på det. född och uppvuxen på Solsidan. Även om Felix Herngren har många Med en svåger och flera vänner som bor där tillbringar Felix Herngren mycket tid i likheter med Alex skiljer de sig på en punkt – klädstilen. Alex bär gärna kortärSaltsjöbaden. I ”Solsidans” första säsong tävlar Alex made, storrutiga skjortor som är mer och Fredde om vem som kan bjuda på den praktiska än trendiga. Felix Herngren är lyxigaste middagen. Det ger Felix Hern- utsedd till Årets bäst klädde man av magren prestationsångest även i verklighe- gasinet Café. – Jag har ett par tre stycken kortärmade ten. – Där är jag verkligen Alex. Min fru sä- skjortor men inte en enda som är rutig på ger ”vi slänger ihop en pasta” men jag sva- den nivån som Alex skjortor är, säger Felix rar att ”de bjöd på värsta middagen sist, vi Herngren.

HANDLINGEN I ”SOLSIDAN” SÄSONG 3 När: Säsong tre har premiär på söndag (7 oktober) klockan 20 på TV 4. Handling: Anna och Alex väntar sitt andra barn och köper ett nytt hus. Mickan och Fredde prövas när de får vägglöss hemma. Ove och Anette fortsätter pröva sina grannars tålamod. Huvudroller: Felix Herngren (Alex), Mia Skäringer (Anna), Johan Rheborg (Fredde), Josephine Bornebusch (Mickan), Henrik Dorsin (Ove) och Malin Cederbladh (Anette). Biroller: Henrik Larsson, Mini Andén, Cecilia Forss, Mona Malm, Johan Rabaeus, Gunilla Nyroos, Joel Spira och Jenny Silfverhjelm med flera gör inhopp under säsongen.


REPORTAGE 05

metro wkd fredag 5 oktober 2012

är ni egentligen? LOTTA BERGSETH

Tidernas sämste granne – Ove Sundberg

Oves bästa ögonblick

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

JOHAN RHEBORG Ålder: 49 år. Bor: I Stockholm. Familj: Hustru och två barn. Gör: Komiker, skådespelare och manusförfattare. Aktuell: I rollen som Fredde i ”Solsidan”. Till 20 procent anser Johan Rheborg att han är lik sin rollfigur Fredde.

”Jag gillar att grilla, det gör alla killar tror jag”

E

I säsong två tror Fredde att fter en kort stunds fundehan har ändtarmscancer och rande säger Johan Rheblir undersökt av en läkare – i borg, 49, att han är lik sin en bil. Det är hämtat direkt rollfigur Fredde till ”20 från verkligheten när Johan procent”. Rheborg upptäckte en knöl på De delar till exempel samma halsen under inspelningen av vidlyftiga shoppingintresse. ”Percy tårar”. – När jag var yngre gillade jag – Regissörens bror var läkare fina bilar, jag hade en Ford Musoch undersökte mig i min bil på tang och när jag körde hoj hade parkeringsplatsen utanför sjukjag värsta hojen. Men jag har sålt huset och skrev ut penicillin. När av de flesta prylar nu. Jag har priFREDDE vi gjorde serien tänkte jag att eforiterat om, säger Johan Rhetersom det är fullt möjligt att bli borg. undersökt på en parkeringsplats måste FredFredde är grillgalen, hur många grillar de bli det. Men eftersom det är en komedisehar du? – Just nu har jag ingen, jag slängde gril- rie vände vi på det så att det var röven som len för att den var trasig. Men jag ska köpa undersöktes, säger Johan Rheborg. Hans rollfigur rullar gärna runt i sitt boen ny. Jag har flyttat till lägenhet och får inte ha kolgrill, så det blir en gasolgrill, stadsområde på en segway. Det skulle Jomen det blir inte lika gott. Jag är lite villrå- han Rheborg aldrig göra frivilligt. – Jag såg en man i kostym åka på en segdig nu vad gäller grill. Jag gillar att grilla, det gör alla killar tror jag, säger Johan Rhe- way och tänkte ”det ser inte klokt ut, han ser ut som en sketch”. borg.

JOSEPHINE BORNEBUSCH Ålder: 31 år. Bor: I Stockholm. Familj: Gift. Gör: Skådespelare. Aktuell: I rollen som Mickan i ”Solsidan”. Josephine Bornebusch tycker att hon är mer lik ”Solsidan”-rollfiguren Alex än Mickan.

”Hon är helt körd, så jag hoppas inte det”

D

var 70-procentsrea. Folk tyckte en nya säsongen av ”Solatt det var väldigt lustigt att jag sidan” börjar med att var där. Jag hittade en massa Alex och Anna flyttar till fina grejer, säger Josephine ett nytt hus. Det gav JoBornebusch. sephine Bornebusch, 31, déjà vuMickan brinner för heminkänslor. redning och ledorden är ”vitt – Min mormor bodde på Solsioch fräscht”. dan när jag växte upp, två hus – Jag är också inredningsinfrån det som är Alex och Annas tresserad men jag vill ha det så hus i år. På så sätt känner jag till mysigt som möjligt hemma, Saltis jättemycket. Jag är uppsäger Josephine Bornebusch. vuxen i Nacka, så jag hade myckMICKAN Är du lik Mickan till sättet? et kompisar där ute, säger Jose– Hon är helt körd, så jag phine Bornebusch. hoppas inte det. Hon är extremt fixerad vid Har du träffat någon i verkliga livet som sitt utseende och att vara bäst inför alla anär som Mickan? – Ja, det gör man ofta, konstigt nog. dra. Jag har nog dragen av att vara en tävMånga av mina kompisar tror att jag har lingsmänniska men inte utåt sett utan mer speglat dem på Mickan men det är Felix inför mig själv. Där har vi något gemensamt men det uttrycker sig olika. En av hennes som kommit på rollfigurerna. Mickan älskar att shoppa på lyxbutiken positiva sidor är att hon är väldigt rak men Nathalie Schuterman och myntade uttryck- där är jag helt tvärtemot. Jag är mer som Felix rollfigur i verkligheten, säger Josephiet ”70 på Schuttis” för 70-procentsrean. – Jag var faktiskt där förra gången det ne Bornebusch.

RÄKNA MED SÄSONG FYRA OCH FEM Nytt för säsongen: Mia Skäringer har varit med och skrivit manus. Måns Herngren gästregisserar. Fler säsonger: Det blir både en fjärde och femte säsong av ”Solsidan”. Såld till utlandet: ”Solsidan” är såld till det brittiska produktionsbolaget Bwark som planerar att göra ett pilotavsnitt. Manusidén är även såld till det amerikanska tv-bolaget ABC men där ligger serien på is, uppger Aftonbladet. Tittarsuccé: Det första avsnittet av ”Solsidan” säsong två slog tittarrekord och sågs av över 2,5 miljoner människor. I snitt såg 2, 3 miljoner tittare avsnitten på tv under säsong två.


Passa på att se Stockholm från ovan. Mån–fre 09:00–19:00 Lör–sön 09:30–18:00 globearenas.se/skyview

Återvinn mig tack!

UPPLEV STANS BÄSTA UTSIKT!

06GATSMART

metro wkd fredag 5 oktober 2012

MIN FESTKVÄLL BÖRJAR ...

… med att snabbt skynda mig hem för att svida om till det som jag känner för för stunden. Favoriten brukar bli ett par schysta leggings och till det high heels, så klart! Efter snabbvisiten hemma och kontroll av att lösögonfransarna sitter där de ska, bär det av vidare hem till någon av mina underbara tjejkompisar för lite vin innan vi beger oss ut i natten, ofta hamnar jag på en schyst spelning …

FORTSÄTTER ...

Jag går gärna på spelningar, Püssy a Go-Go tycker jag brukar ha ett bra utbud när det kommer till musik. Men även Strand brukar vara bra på det området. Jag undviker ställen med lång kö! Och ställen där man måste stå som en packad sill, oftast följer de två hand i hand. Väl ute byter jag ut vinet mot öl, som jag faktiskt tycker är mycket godare!

Fler bilder

Smarta stilar

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

RESTAURANGBESÖK ELLER HEMLAGAT? Med Volvokort med Visa får du bonus på allt – italienskt, indiskt och falukorv. Kortet är gratis och laddat med massor av förmåner! Läs mer på volvokort.com

STOCKHOLM JAZZFESTIVAL Årets samling av den internationella jazzeliten och ännu oupptäckta stjärnor. Tony Allen, Djangofestival, barnkonserter med Riedel och Hederos, lunchkonserter, frijazzparad, Adam Kanyama m fl. T.o.m. 7 okt

STREET SMART

-en tolerant samtidskonstutställning Sista helgen! Gratis visning sön 7/10 kl 14

INTERNATIONELL FÖRFATTARSCEN:

"Roligast på gayklubb"

Tihna Ivarsson, 26, är kontorsansvarig på en juristfirma, gillar att nätshoppa och att dricka öl.

ROSA LIKSOM, FINLAND

I möte med Malin Ullgren. Kupé nr 6 är en kompakt, poetisk och mångbottnad tågresa genom 1980-talets Sovjetunionen. Ons 10/10 kl 19. Bilj 120/60 kr I samarbete med Wahlström & Widstrand

HOTADE ORD: FÖRSTÅR VI VAD VI LÄSER? Enligt litteraturutredningen sjunker läsförståelsen hos svenska elever. Samtal med: Martin Ingvar, Dilsa Demirbag-Sten, Caroline Liberg. Samtalsledare: Annina Rabe.

Tis 9/10 kl 19 I samarbete med svenska PEN

INFO/BILJETTER kulturhuset.stockholm.se, 08-508 315 08

SHOPPAR ...

En dag med shopping för mig innebär att sitta bänkad framför datorn, Black Milk Clothing har de absolut bästa leggingsen! Dock brukar det sluta med att det är ett par skor som dimper ner hemma. Men hur som helst så är det alltid lika roligt att få gå och hämta paketen, lite som att få en present.

DAGEN EFTERBRUNCHAR ... … brukar jag sällan ha någon energi för men fick nyligen nys om att Casino Cosmopol skulle ha en bra amerikansk brunch med goda pannkakor, så det kanske kan vara värt att ta sig i kragen och testa dem! Bakfylleäter gör jag gärna, men först senare fram emot eftermiddagen/kvällen och då gärna ihop med en god vän och en bra film!

DANSAR TILL ...

Det är väldigt sällan jag har för avsikt att gå ut just för att dansa, dansa gör jag gärna hemma, själv! Haha! Det här med att ”jag dansar aldrig nykter” stämmer in på mig rätt bra. Men ska jag dansa så tycker jag att det är roligast på gayklubb. Där är stämningen alltid bra och folket glada och trevliga. TEXT & FOTO: JOHANNES HELJE


ÖVRIGA NÖJEN

TRO enligt WINGREN

L I V E PÅ H I LT O N S L U S S E N

Samtalskurs sju gånger kring Bengt Kristensson Ugglas bok ”Gustaf Wingren Människan och teologin”. Start: tisdagen den 16 oktober kl 18.30-20.00; mässa kl 18.00.

7 okt. kl. 19.00 ABF

Nedre Torekällgatan 7 Södertälje

Den 30 oktober kl 18.30 föreläser professor Bengt Kristensson Uggla.

Info: Peter Johansson 08-545 675 72

HEDVIG ELEONORA KYRKA

Pris: 150 kr, pens/ungd. 100 kr. Boka plats: Ring ABF tfn 08-554 424 30 mail anneli.wikstrom@abf.se www.husbyblues.com.

FREDAG 5 OKTOBER

DANIEL SLOSS (SCO) MÅRTEN ANDERSSON SHAPPI KHORSANDI (UK) KRISTOFFER APPELQUIST PATRIK LARSSON

Din öppna kyrka vid Östermalmstorg . www.hedvigeleonora.se

LÖRDAG 6 OKTOBER

DANIEL SLOSS (SCO) TV-IN SPE LNIN MÅRTEN ANDERSSON G KRISTOFFER APPELQUIST SHAPPI KHORSANDI (UK) PATRIK LARSSON ANN WESTIN PRIS FRÅN 195 KR | BILJETTER PÅ TICNET.SE

SHOW 21:00. BILJETTER I KASSAN FRÅN 19:00 WWW.RAWCOMEDY.SE

Napolitansk sångafton med Lars Cleveman, SödertäljeOperans kör & sinfonietta, dirigent Giovanni Impellizzeri. Biljetter: www.ticnet.se tel 0771 707 070, Luna Biljettcentrum tel 08 523 030 80

Metro Weekend varje fredag

www.fairerotica.nu

Nu sista gången i Alvik!

Shower varje timme R

H

ÅR

&

N

AG

LA

ER

D

SE E R D X ER IG KL A Ä UN

SA K

N G

RC I

SE XL EK

LA

PP O

TA KE TT R PI OO E

PD AN PE EP C E SH ST O W RI

internationella artister och de bästa från Sverige

25-28 oktober GAMLA TRYCKERIET ALVIK 2012 biljetter via NI SOM INTE VILL KÖA: Förköp dina o=biljett Kvitt 1 1396499 Pg: . a.nu rotic www.faire år! 18 lder Infotel: 070-745 30 22. Minimiå TS PLA PÅ S KÖP ENTREBILJETTER

TIDER & PRISER

Torsdag: Sveriges bästa manliga och kvinnliga artister på scen.

Tors

18–01

200 kr

Fre/lör

18–02

250 kr

Fredag & lördag: Internationella manliga och kvinnliga artister samt Sveriges bästa kvinnliga artister.

Sön

15–21

100 kr

Söndag: Sköna Söndag

HITTA TILL GAMLA TRYCKERIET: Brofästet Tranebergsbron, Gustavslundsvägen 149 B · www.gamlatryckeriet.se Gamla Tryckeriet i Alvik 2 min · Gångväg till mässan · Buss, tunnelbana, tvärbanan – station Alvik Åk bil – stora parkeringsmöjligheter finns


RESTAURANGER

KONSERTER

Ät

PRESENTCHECK

2 betala för 1

Ät

2 betala för 1

Gäller ej dryck/avhämtning.

Gäller ej dryck/avhämtning.

Gäller bara middag. GÄLLER OKTOBER.

Gäller bara middag.

Återvinn mig tack!

PRESENTCHECK

GÄLLER OKTOBER

Visa annonsen innan ni beställer.

Visa kupongen innan ni beställer. Fullständiga rättigheter.

LAGAN

INDISK RESTAURANG

Roslagsgatan 15, 08-15 63 97 Stockholm www.flavourofindia.se Mån-fre 11-22, lör-sön 13-22

Sturegatan 34 • 08-29 95 45 Sundbyberg www.restauranglagan.se Mån-fre 11-22, lör-sön 13-22

VÄLKOMMEN TILL GURU - en indisk restaurang och bar nära Odenplan i Vasastan med höga ambitioner Guru - indisk restaurang · Odengatan 87, tel: 08 – 30 17 18 Mån–fre: 11–23 · lunch 11–15 · lör: 15–23 · sön: 16–21

FILÉFROSSA 179:Lördagar 17-21.30 - Ät så mycket du vill! I buffen ingår: • Oxfilé • Fläskfilé • Kycklingfilé

• Bakad potatis • Potatisgratäng • Råstekt potatis

• 7 olika såser • Salladsbuffé • Vitlöksbröd

Flasköl fr 29:- • LUNCH fr 79:- Vard 10.30-14 TEX MEX BUFFÉ 89:HAPPY HOUR

Tisdagar 17–21.30 Vardagar 14–22. Helger 12–22 Öl 27:- Vin 38:- Alkoholfritt 20:Norrtullsgatan 15  Odenplan • Bordsbeställning 30 31 18

N

EXKLUSIVT MÖTE MELL AN IRL ANDS FRÄMSTA FOLKMUSIKER

Ny öp pn ad

d na p p yö

RESTAURANT & BAR Välkommen till nyöppnade Holiday i exklusiv miljö!

LYXBUFFÉ

168:-

/pers

Sushi, Wok, Grill, Frukt, Glass

Barn under 10 år 98:-/pers. Serveras mån–tors kl. 17–21, fre–lör 17–22, sön 17–21

Brunchbuffé 118:Serveras lör-sön kl. 12–16

Lunchbuffé 95:-

Mån–fre kl. 11–16. (Sushi, förrätter, asiatiska varmrätter & efterrätter)

After Work Mån–fre kl. 15–18

Tak awae y A´ la c ar t e

presenterar

LIONEL RICHIE

16.10 Stockholm Ericsson Globe

CHRIS ISAAK

+ Paul Freeman

17.10 Stockholm Cirkus

PETER JÖBACK

20.10 Stockholm Ericsson Globe

Fullständiga rättigheter! www.restaurangholiday.se Mäster Samuelsgatan 60, tel. 08-673 34 20

ULTRAVOX

20.10 Stockholm Filadelfiakyrkan

STEEL PANTHER 23.10 Stockholm Tyrol

WALKING WITH DINOSAURS The Arena Spectacular

25-28.10 Stockholm Ericsson Globe 27.10 EXTRAFÖRESTÄLLNING 19.00

LINNEA HENRIKSSON 29.10 Stockholm Södra Teatern

FATBOY

31.10 Stockholm Kägelbanan

TRIVIUM + As I Lay Dying,

Caliban, Upon A Burning Body

31.10 Stockholm Fryshuset – Arenan

Kära Stockholmare, I jakten på

så börjar vi med att

erbjuda de 99 första gästerna att prova på lunch

för endast 9 kr!

Gäller tisdag den 9 oktober

Vi serverar Lunch varje vardag mellan kl 11:00-15:00 I lunchen ingår även dryck, bröd, smör, sallad och kaffe.

Ordinarie pris för lunchen 79 kr/Mix 89kr. På à la carten har vi varmrätter som börjar på 99 kr. Varmt Välkomna!

Mvh Tam Åkesson med familj Restaurang Nio Nio Asian Cuisine •Tel 08-333 999 Folkungagatan 140 • www.nionio.se

MICHAEL JACKSON: The Immortal World Tour By Cirque du Soleil 2+3.11 Stockholm Ericsson Globe

KRIS KRISTOFFERSON 15.11 Stockholm Filadelfiakyrkan

KATIE MELUA

+ BOY

21.11 Stockholm Filadelfiakyrkan

KAMELOT

22.11 Stockholm Göta Källare

GRAVEYARD

23.11 Stockholm Debaser Medis

MASKINEN

+ The Very Best, Lilla Sällskapet & Per Hammar 24.11 Stockholm Annexet

MELODY GARDOT 2.12 Stockholm Waterfront

OPETH

Unplugged

4-5.12 Stockholm Södra Teatern

MARILYN MANSON & ROB ZOMBIE 5.12 Stockholm Hovet

MUSE

6.12 Stockholm Ericsson Globe 7.12 Malmö Arena

EUROPE + Mustasch 13.12 Stockholm Hovet På turné 11-18.12

Metro Weekend varje fredag

THE SOUNDTRACK OF OUR LIVES 17-22.12 Stockholm Södra Teatern

STONE SOUR

19.12 Stockholm Annexet

ULF LUNDELL 21.12 Stockholm Cirkus På turné 26.10-22.12

ALEGRIA By Cirque du Soleil

6-10.3 Stockholm Ericsson Globe

BAMBOO CITY

Mongolisk, Thailändsk, Japansk & Kinesisk rest. i exklusiv miljö.

Vid best. för minst 6 personer bjuder vi på en blombukett, samt en present. Drottningg. 28. Bordsbest. 08-24 36 55, fax 24 68 63

Asiatisk middag

Kycklingfilésatay med kokos och jordnötssås. Nötkött med ingefära och ostronsås (thai). Friterade stora räkor med sesamfrö. Friterad fläskfilé i sötsursås (Kina). Efterrätt.

Pris:99:-

Stor thai- och sushilunchbuffé med 8 olika sushivarianter.

89:-

Thaibuffé

Njut så mycket Ni orkar. Salladsbuffé. 2 sorters soppa. 20 olika av Asiens mest populära maträtter, däribland många thailändska rätter och den världsberömda WOKADE ANKAN. Färsk fruktbuffé.

ing Uteserver

Mongolian Barbeque

Njut så mycket Ni vill. Här har vi garanterat stans fräschaste och mest välfyllda Mongolian Barbeque-bord med produkter av högsta kvalité. Stor frukt- och salladsbuffé. Soppa m. bröd. 20 olika sorters kött & skaldjur. 35 olika grönsaker. 12 såser. Efterrätt.

OBS! Vi erbjuder de 5 största asiatiska bufféborden för

158:-

Firmafest • Shoppingmiddag • Familjeträff • Högtidsarrangemang • Fullständiga rättigheter

Nyhet! Stor sushibuffé Shake EBI. Shake, sushi, nigiri, maki, mama sushi, vegetariskt, California roll, misosoppa m.m.

OLLY MURS

17.4 Stockholm Fryshuset – Arenan

MAX RAABE

8.5 Stockholm Cirkus

P!NK

26.5 Stockholm Ericsson Globe

MARK KNOPFLER

14.6 Göteborg Trädgårdsföreningen 15.6 Malmö Arena

LiveNation.se, Ticnet.se / 077–170 70 70, Globe Arenas 077-131 00 00 m fl.

Köp dina biljetter på samt


NÖJE 09

metro wkd fredag 5 oktober 2012

SCANPIX

SCANPIX

Ellen DeGeneres får humorpris Komikern och tv-personligheten Ellen DeGeneres ska tilldelas USA:s förnämsta humorpris, Mark Twain Prize for American Humor. Hon mottar priset vid en ceremoni i John F Kennedy Center for Performing Arts i Washington den 22 oktober, skriver BBC. Vid tillställningen kommer hon att hyllas med framträdanden av stjärnor som Jimmy Kimmel, Kristin Chenoweth och Jason Mraz. Priset instiftades 1998 och den förste mottagaren var Richard Pryor.

Ellen DeGeneres.

TT SPEKTRA

Hon kan väljas till Hall of Fame

Astridmusik

Diskodrottningen Donna Summer har postumt nominerats för att bli invald i Rock and Hall of Fame nästa år. Det är sjätte gången som Summer nomineras för en plats i rockens finrum, skriver BBC. Sångerskan, som avled i maj i år 63 år gammal, tillhör en skara på 15 artister som nominerats inför nästa års tillställning. Bland artisterna kan nämnas Deep Purple, Rush, Randy Newman och Kraftwerk. I december meddelas vilka som blir invalda och själva ceremonin hålls i april nästa år. Donna Summer.

Familjekonsert med kända melodier från Astrid Lindgrens sagovärld. Text: Astrid Lindgren • Musik: George Riedel m fl Essinge Barnkör, Diskantkör, Musiklek, Instrumentalensemble under ledning av Anna Trensing. Solister: Julia Underskog, Klara Ekelund, Leo Danius. Piano,dragspel: Olof Oscarson. Trumpet: Martin Åsander. Bas: Niklas Fernqvist. Slagverk: Kalle Källman. Berättare: Birgit Norrman. Präst: Gunnel Wigg-Bergquist.

Söndag 7/10 kl 18.00 i Essinge kyrka Fri entré. Buss 1 till Essingetorget. svenskakyrkan.se/essinge

g.f. händel

israel i egypten

TT SPEKTRA

KONSERTER www.storkyrkan.nu

hannah holgersson sopran anna zander mezzosopran niklas engquist tenor

2xStrindberg

Fri entré 7 okt kl 15.00 Strindberg - den troende tvivlaren Biskop em Caroline Krook Musik: M Waldenby 11 okt kl 19.00 Mäster Olof (3.0) M Lafolie & T-L Rangström M Wager, orgel Storkyrkan, Trångsund 1, Gamla stan

ko n

se

drottningholms barockensemble nacka kammarkör per rönnblom dirigent

söndag 14 oktober kl 18.00 nacka kyrka

biljetter 120 kr: akademibokhandeln sickla, nacka forum. församlingsexp.gamla värmdövägen 14b. nacka kyrka 14/10 17.00.

www.svenskakyrkan.se/nacka

Välkommen!

wonderful broken place

Återvinn mig tack!

Sö 7/10 kl 18 i S:ta Maria Magdalena kyrka. En konsert om kärleken till det trasiga. Meditativ, akustisk soulmusik av och med Esther E. Therése Börjesson, Mikael Häggström, Paul Börjesson och Kören Youth Alive. Fri entré

SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER HANS EK DIRIGENT 7 DECEMBER KL 19.30 8 DECEMBER KL 15.00 Biljetter 08 – 784 18 00 berwaldhallen.se

Kungsholmens gymnasium/ STOCKHOLMS MUSIKGYMNASIUMS HÖSTKONSERT i BERWALDHALLEN tisdag den 16 okt kl 19.30

Nya nationalarenan i Solna, Stockholm

TEL 077-170 70 70

Dirigenter: Bengt Ollén, Helene Stureborg & Helle Rosenberg Biljetter: www.berwaldhallen .se , Berwaldhallens biljettkassa 08-784 18 00 el Kultur Direkt

rt


SID 1 Torsdag 11 oktober kl. 19.00

MUSEER SEVĂ„RDHETER UTSTĂ„LLNINGAR 5 ďšť 11 OKTOBER

Anpassat Audioguide Butik CafĂŠ Ej barnvagnar Guidade visningar

NATURHISTORISKA RIKSMUSEET MINIMONSTER ďšť INSEKTER I JĂ„TTEFORMAT

Nära SL

08-519 550 00 www.varldskulturmuseerna.se

Livsmedel – en utställning om arkitektur och design som livets basvaror. Projektrummet: FÜrsiktig fÜljeslagare – 2 oktober-11 november – serier av Joanna Hellgren. Arkitektur Ny utställning: Textildesigner Mathilda i Sverige. FamiljesÜndag kl 13. Olsson, 19/9-18/11. Öppet tis 10-20, ons-sÜn 10-18. Öppet mün-fre 10-16, lÜr-sÜn 11-15. Skeppsholmen. Buss 65, Djurgürdsfärjan. Tel 08-587 270 00. Visningar mün, ons, lÜr-sÜn kl 13. www.arkitekturmuseet.se Mün kväll kl 18. EntrÊ 65 kr. Repslagargatan 15. Tel 08-642 56 16. www.kasiden.se

Öppet tis-sÜn kl 10-16.30, mün stängt. Adress: Falkenbergsgatan 2, Djurgürden. Tel 010-708 72 00.

Ă–ppet tisdag-sĂśndag mellan kl 11-17. Mer info: www.edsvik.com

Fotografiska är en av världens stÜrsta samlingsplatser fÜr fotografi. Frün vür restaurang och bar har du utsikt Üver Stockholms vackra inlopp. Aktuella utställningar: Christer StrÜmholm, Kenneth Gustavsson, Maria Friberg och Johan Willner.

Ă–ppet mĂĽn-sĂśn 10-17. www.fjarilshuset.se

Sällskapsliv

7, 14, 21, 28 oktober & 4 november

LÜr 6/10 kl 13 Visning: En armÊ slüss inte pü tomma magar. Kl 14 Barnvisning 6-12 ür. SÜn 7/10 kl 13 Visning: Svenska armÊns utveckling. Tis 9/10 kl 17-20 Fri entrÊ – Kulturell after-work kl 17.30 Visning: Frün surdeg till hästbrÜd. Kl 18 FÜreläsning: Slagfältsgastronomi – Richard TellstrÜm om matlagande i bataljetsningar. Historisk smaka-pütallrik ingür. Pris 250 kr, anmälan abc@sv.se Tor 11/10 kl 13 Visning: Mat fÜr en hel armÊ. Öppet tis 11-20, ons-sÜn 11-17. Biblioteket tis-fre 13-16. Riddargatan 13. Tel 08-519 563 00. www.armemuseum.se

 ��� �� ­  �­�  �€�

‚ƒ „ Med hjälp av Eva Dahlgrens poetiska diktning tar de sig an nĂĽgra av livets stora frĂĽgor! 15, 22, 29 oktober och 5, 12 november kl. 12.00 200 kr inkl. lättare lunchtallrik Biljetter: 08–441 76 51

Biologiska museet Nordens djurvärld sedd i naturen. Öppet tis-fre 12-15, lÜr-sÜn 10-15. Tel 08-442 82 15.

Bonniers Konsthall visar utställningar med svensk och internationell samtidskonst. Mer än Ljud, en utställning om musik i samtidskonsten. Veckans program: Fr kl 13 Lugna visningen. LÜ kl 14 visning. SÜ kl 13 Sü funkar konsten med Eva Funck. On kl 18 The Blow, performance koreograferat av Jenny Wilson. To kl 13 Sjungande barnvagnsvisning.

 

 22–24

MÜt kvällens gäster! Kajsa Norell leder samtalet i museets och SR Kulturredaktionen P1:s samtalsserie med gäster frün teatervärlden! Biljettpris: 70/50 kr. Längd ca 1 tim Samarr. SR Kulturredaktionen P1 Samtalet spelas in och sänds i SR P1 under julhelgen

Ă–ppet alla dagar 9-21 (sĂśn, mĂĽn, tis, ons) och 9-23 (tor, fre, lĂśr). Tel 08-509 005 00. www.fotografiska.eu

Färgfabriken är en plats fÜr konst, arkitektur och samhällsutveckling. Här kan du se utställningar, delta i samtal och workshops och lyssna pü fÜreläsningar. Årets Beckersstipendiat Elin Behrens visar en ny serie mülningar & foton t o m 21/10. Anne WahrolÊn Sherman & Finn Ahlgren är pü plats och bygger en design/ konst/mÜbelutställning t o m 21/10. Öppet ons-sÜn kl 11-16. LÜvholmsbrinken 1, T-Liljeholmen, TvB Trekanten. Tel 08-645 07 07. www.fargfabriken.se

21/10

Öppet i parken dagl, fri entrÊ. EA växthus dagl 11-17, entrÊ vuxna 50 kr, barn 0-15 ür fri entrÊ, ürskort 150 kr. Gustafsborgsv 4, T-Universitetet. Tel 08-545 917 00. www.bergianska.se

Ragnar Thoursie

Alf Henrikson

Fredrika Bremer

Moa Martinson

28/10

Ester RingnĂŠrLundgren

Endast ordinarie SkansenentrĂŠ, kaffeservering

PRINS EUGENS

WALDEMARSUDDE

Absolut sista chansen att se: Gustavsbergs Studio – estetiskt laboratorium. 101 verk av 16 konstnärer, med Stig Lindberg, Wilhelm Küge, Lisa Larsson m fl. Offentlig visning: LÜ 6/10 kl 13 visas utställningen av Marianne Landqvist. Arr Gustavsbergs Porslinsmuseums vänner. Även sista chansen att se: Mingei – japansk folkkonst. Öppet ti-sÜ 11-16. 60 kr, fri entrÊ t o m 19 ür. Odelbergs väg 5B. Tel 08-570 356 58, Gustavsberg. www.porslinsmuseum.varmdo.se

4/11

Carl Jonas Love Almqvist

HelgĂśppet lĂśr-sĂśn 12-15. www.gripsholmsslott.se

Hagaparken är Sveriges främsta exempel pü en engelsk park. I museets utställningar berättas om Hagaparkens historia, byggnader och 200 ür av folkliv och teater. Sista helgen: Linn FernstrÜm, Evigheter. Dessutom visas den samtida moGrafikens Hus, museum och konst- dellen av det som skulle bli Gustav hall fÜr den grafiska samtidskonsten. III:s storslagna slott. Hämta kostnadsfritt broschyren Hagapromenader eller lyssna pü parkens audioguide. Öppet alla dagar kl 11-17. Sista helgen: Fri buss lÜrdag-sÜndag avgür kl 11 frün Klarabergsviadukten, Stockholm till Grafikens Hus i Mariefred, üter till Stockholm lÜr kl 16, sÜn kl 17. Läs mer pü: www.grafikenshus.se

Öppet torsdag, lÜrdag-sÜndag 10-15. Fri entrÊ. Mellersta Koppartältet. Tel 08-27 42 52. www.hagaparkmuseum.se

Ă–ppet ons-fre 12-19, lĂśr-sĂśn 11-17. EntrĂŠ 70 kr, pens/stud 50 kr, under 18 ĂĽr fritt. Torsg 19, T-bana S:t Eriksplan. Tel 08-736 42 48. www.bonnierskonsthall.se

Allmän skulpturvandring i City, sÜn kl 14-15.30. Samling vid Eldhs fontän i korsningen Grev Turegatan/Birger Jarlsgatan. Pris: 80 kr/pers. Biljetter: FÜrkÜp i museet eller pü plats. Läs mer pü www.eldhsatelje.se eller ring 08-612 65 60.

Lars Jonsson – När varo Museum fÜr dans, teater, konst och foto. Korolys Kostym Drama: SÜn 7 okt kl 14 visar Charles Koroly sin egen kostymutställning. Nytt filmprogram med Roberto Bolle. Kroki 10/10. Läs mer pü www.dansmuseet.se Öppet ti-fr 11-16, lÜ-sÜ 12-16. Fri entrÊ till museet samlingar och filmserier. Gustav Adolfs torg 22-24. Tel 08-441 76 51.14/10

7/10

Botanisk trädgürd med växthus. Mimosan blommar i Edvard Andersons medelhavsväxthus. Öppen visning av EA växthus ons o sÜn kl 13. EntrÊ gäller fÜr visning.

Teatersamtal: Gunilla Nyroos & Lennart HjulstrĂśm

Sibyllegatan 2 tel. 08-519 554 90 www.musikochteatermuseet.se

Fjärilshuset i Hagaparken +27C. Alltid sommar pü Fjärilshuset. En tropisk regnskog i Stockholm. 3000 kvm med fritt flygande fjärilar, fiskar, füglar, pilgiftsgrodor mm. Stort växthuscafÊ.

Restaurang

ETNOGRAFISKA Ă–STASIATISKA MEDELHAVET

Vandra genom en levande regnskog med dag och natt, regn och üska. Kom och se vüra komulerockor och vüra hammarhajar Bellman och Doris. Nordisk miljÜ med Üringsfors och kloakäventyr. FÜr mer information om vüra aktiviteter titta in pü vür hemsida: aquaria.se eller besÜk oss pü Facebook.

Öppet i Konsthall, Artbox, butik, CafÊ och BuffÊ Büdan alla dagar kl 11-18, kvällsÜppet onsdagar fram till 20. Restaurang Baggen sÜn, tis, ons, tor kl 11.30-22, fre-lÜr kl 11.30-23. Stängt i Rest Baggen pü mündagar. EntrÊavgift Artbox/Candida HÜfer: Vuxna 100 kr, 19-24 ür 50 kr, under 19 ür fri entrÊ. Kommunikationer: Artipelagbussen avgür dagligen frün Vasagatan, mittemot Centralstationen. Bütturer lÜrdag och sÜndag kl 10 & 12.30 med M/S Evert Taube frün Nybrokajen. 20 min med bil frün stan. 350 parkeringsplatser! Gästbrygga m 40 bütplatser. Mer information och tidtabeller se www.artipelag.se

P.K. – en utställning om intolerans. Under perioden 22 september-24 oktober, utställning i Edsvik Konsthall Öst: Tom Krestesen, �Extas – en Öppet mü-fr 12-17. Fri entrÊ. Stora Nygatan 10, Gamla Stan. dialog med historien�. Edsvik Konsthall www.levandehistoria.se Väst: Vattenburet, samlingsutställning. Period 22 september-21 oktober. Foto: Mats Bäcker

Välkommen till Artipelag! Artboxen: Utställningen Candida HÜfer Affinities/ Affinitäten/Affiniteter. Candida HÜfer är en av samtidens stora fotografer. I utställningen Affiniteter mÜter vi henne fÜr fÜrsta güngen i Sverige i en presentation som omfattar stora delar av hennes produktion frün 1968 och fram till idag. Kommande utställning: Upplyst. Visas 27 oktober-20 januari 2013 i Konsthallen.

Visningar av teatern fre-sÜn kl 12-15.30. LÜ-sÜ kl 14 familjevisning där barnen für klä sig i 1700-talskostym! Teaterboden Üppen kl 11.30-16. Tel 08-759 04 06. www.dtm.se

6 oktober 2012 – 20 januari 2013 Utställningen omfattar ca 150 nya verk av Lars Jonsson och koncentreras till platser som haft särskild betydelse fÜr hans konstnärskap. Resan gür frün sÜdra Gotland till mer avlägsna trakter som Antarktis och Arktis. Kommande program: Om platsens betydelse fÜr skapandet, 10/10 kl. 18 Lars Jonsson berättar om sina bilder hämtade frün upplevelser som har en bestämd plats och tid. Pris: 100 kr Biljettbokning: e-post: butiken@waldemarsudde.se alt. tel: 08-545 83707. Füglar i konsten, 14/10 kl. 13 Visning fÜr barn och fÜräldrar av Lars Jonssons verk. Ingür i entrÊavgiften. Öppet: tisd-sÜnd kl 11-17, torsd kl 11-20 Prins Eugens väg 6, Djurgürden Telefon 08-545 837 00 www.waldemarsudde.se

FÜreläsning: The New Ashmolean Tisdag V oktober kl NU Dr. Christopher Brown, chef fÜr Ashmolean Museum of Art and Archaeology i Oxford, fÜreläser om de fÜrändringar och ombyggnationer som Ashmolean genomgütt de senaste üren. Ingür i TessinfÜreläsningarna. Fri entrÊ. çÄÍ> pü engelska.Välkommen! www.nationalmuseum.se/ tessinforelasning

NATIONALMUSEUM

Herserud


SID 2 Ett privatpalats från sekelskiftet 1900. Se Dräkter från Downtown – herrskap & tjänstefolk i fakta & fiktion. Snigeljakten – dramatiserad barnvisn, lö 13. Dramavisning Drama i salongen on 17.30. Öppet fr-sö, ti, to 12-16, on 12-19. Hamng 4. www.hallwylskamuseet.se

Öppet tis-sön 11-17 samt ons 11-20. Entré 80 kr från 19 år, 60 kr pens och stud. Fri entré fredagar kl. 13-17! Narvavägen 13-17. Tel 08-519 556 00. www.historiska.se

Internationella Barnkonstmuseet

Konstakademien 6/10-4/11: Salarna Sivert Lindblom. Galleri Väst/Ateljé Heinrich Müllner. Galleri Öst/Tengbomhallen Birgitta Samuelsson. Studion, plan 4 Samira Englund. Den andra naturen. Hörsal 10/10 kl 18: Beate Sydhoff föreläser om Olle Nyman och Saltsjöduvnäsgruppen. Fri entré. Öppet tis-fre 11-17, lör-sön 12-16. Fredsgatan 12 / Jakobsgatan 27C

Internationella Barnkonstmuseet på (hiss). Café Mejan, plan 2. Fullersta Gård. Barn i Afghanistan – www.konstakademien.se ett liv i krig och drömmar om framtiden. Vernissage för hela familjen Fri Fredag med visn kl 15.30. med afghansk musik och pyssel Prova på vikingatida hantverk 6/10 kl 12-16. Foto: Lars Ekdahl i läder mm i vår barnverkstad Öppet tis-ons kl 14-17, lör-sön kl lör-sön. Teater på Historiska lör-sön kl 12-16. Fri entré. Fullersta Gårdsväg 18. 14-17.30: Kung Ladulås. Bilj bokas på Pendeltåg: Huddinge Centrum. Tel 08-535 357 70. www.historiska.se Lunchvisn – bakwww.ibkm.se om kulisserna – i museets skulpturkungahuset.se/kungligaslotten magasin tis kl 12.30. Obs! Begränsat antal platser. Onsdagsvisn kl 17. Föreläsn ons 10/10 kl 18: Religioner i Drottningsholms Slott konflikt. Bokas på www.historiska.se Vandra på egen hand i slottets paHerserudsvägen 32 · Lidingö · www.millesgarden.se radrum eller följ med på slottsvisningar. Trädgårdsseminarium 10/10 kl 13.30-16.45, kostnadsfritt, platsJudisk tradition, kultur och histo- biljetter förbokas, se program på ria i Sverige. Guidning on, sö 13.30. webben. Butik, kafé. Aktivitetspass Museiteater. Ny utställning 5 okto- för barn. 6/10 Husets Orkester ber: Elsa Grünewald med kritan i hand. ”Min bror Isaac målar också!” Öppet fre-sön kl 11-15.30.

Kungliga kulturarvet

20/10 Lisa & Esters Swingorkester 27/10 Immanuel Big Band*

Öppet sö-fr 12-16. Hälsingegatan 2. www.judiska-museet.se

tedans hösten 2012

Lördagar kl. 15–17 Entré 90 kr *Entré till storbandet lör 27/10 120 kr

Prova på Lindy Hop för nybörjare från kl. 14, i samarbete med Swedish Swing Society. Mer info på www.nordiskamuseet.se.

svenska trender och traditioner

Åk Sagotåg genom Astrid Lindgrens fantastiska sagor, lek i Villa Villekulla och se våra föreställningar varje dag kl 11, 12, 13.30, 14.30 och 15.30. Premiär på teaterföreställningen Aja baja Alfons Åberg 5 okt kl 14.30! Framförs därefter dagligen samma tid. Öppet tis-sön kl 10-17. Vi finns på Djurgården och på www.junibacken.se

Sveriges kungl historia i Slottets källarvalv. Se Jag är Armfelt. I purpurn född. Visn & stadsvandring i Armfelts spår lö 11. Riddarklubbens fajtklubb. Visn i barnvagnstakt Gustav III och hans familj on 11.15, förboka. Specialvisn Mina favoriter i museet to 18.

Öppet tis-sön kl 12-16. Slottsboden Öppet fr-sö, ti-on 11-17, to 11-19. tis-sön kl 12-16.30. T Gamla Stan. Tel 08-402 30 30. Tel 08-402 61 30 (vard 9-12). www.livrustkammaren.se www.kungahuset.se/kungligaslottet

Öppet för bokade visningar Förbokade grupper välkomna året om till Strömsholms Slott och Ulriksdals Slott, info på www.kungahuset.se/kungligaslotten

Sveriges ekonomiska museum på Slottsbacken. Aktuellt: Familjelördag 13 okt ”Vi snackar pengar”. Höstens föreläsningsserie är igång, se hemsidan för datum och föreläsare. Utst Sveriges nya sedlar och mynt se förslagen med de vinnande bidragen och övriga nominerade. Se alltid hemsidan för mer info.

Grundades 1987 och är en av Sveriges ledande institutioner för samtida konst. Utställningar: Anton Henning – ”Too Much Skin, Taste & Turpentine”. Hennings arbeten beskrivs ofta som allkonstverk och han utmanar stänÖppet mån-sön kl 10-16. Fri entré digt den goda smaken. Chris Burden måndagar. Slottsbacken 6, Gamla – en solopresentation med nyckelstan. Tel 08-519 553 04. verk av den legendariske konstnäwww.myntkabinettet.se Slottsboden kl 10.30-16. T-bana ren. Something Turned Into a Thing – Bromma, därifrån buss 301-323. en grupputställning med unika verk Tel 08-402 62 80. www.kungahuset.se/drottningholm från Magasin 3:s invigningsutställning 1988 till några av de senaste Stans roligaste och billigaste familGripsholms Slott tillskotten till samlingen. Vasaborgen med sevärdheter som jealternativ. Barbie, Lego, bilar, mjuGustav III:s teater och statens por- kisar, Märklin, StarWars, tåg mm. Barnteater. trättsamling. Öppet tor 11-19, fre-sön 11-17. Öppet lör-sön kl 12-15. Tel 0159-101 94. www.kungahuset.se/gripsholm

Hovstallet Visningar av paradvagnar, stallar och selkammare helger kl 14.

Öppet vard 10-17, helger 11-16. Vuxna 40 kr, 7-18 år/pensionär 20 kr. Barn gratis. Tegelviksg 22, buss 66 och 2. Tel 08-641 61 00. www.leksaksmuseet.se

Guidad visning lör-sön kl 14. Väpnargatan 1. T Östermalm. Tel 08-402 61 06 (vard 10-17). www.kungahuset.se/hovstallet

Guidad visning lördag kl 14. Entré 60 kr, stud/pensionär 40 kr, under 20 år fritt. Entréavgiften inkuderar ett säsongskort. Magasin 3, Frihamnen. Buss 1 & 76 mot Frihamnen/Ropsten. Tel 08-545 680 40. Espressobar med sallader, smörgåsar och hemlagade bakverk. Barnvagnsparkering utomhus. Lånesittvagnar finns i entrén. www.magasin3.com

Kungliga Slottet Egen rundvandring och guidade visningar av paradvåningarna, Skattkammaren och Museum Tre Kronor. Föredragsserie: 6/10

Lördag 6/10 kl 11–17 – FAMILJEDAG

Fantasifullt! – En dag med bubblande berättelser Ta med familjen och ta del av konstiga, kluriga och roliga berättelser. Eller varför inte skapa egna! Fri entré för alla barnfamiljer!

Lördag 6/10 kl 13 & 15 – FILM

Minifestival på Kulturhuset Nobelmuseets Film & Science och karin wegsjö produktion visar två filmer på Kulturhuset: Stamcellsrevolutioner och Människans första krig. Pris 50 kr. Läs mer: www.filmandscience.se

FILM& SCIENCE

The Nobel Museum International Film Festival.

Lördag 6/10 kl 11 – NY UTSTÄLLNING

Livets kalla smycke Vernissage fredag 5 oktober, kl 11.00–17.00. Utställningen invigs kl 12.00 av Mårten Castenfors. Djurgårdsvägen 60. www.liljevalchs.se

kl 13 ”Kungliga hästar i konsten” – Margareta Nisser-Dalman, chef för Kungl. Husgerådskammaren, om hur hästar avporträtterats från 1600tal till nutid. 10/10 kl 18 ”Nyfiken på gustaviansk hovmusik” – musik och berättande med Christina Larsson Malmberg, sopran, Anna Paradiso, cembalo, fil dr Göran Alm. Bokning per tel, försäljning i slottets biljettkassa. Se program på webben.

Ny utställning om 2009 års Nobelpristagare i litteratur Herta Müller. Hennes författarskap och liv men även den tyskspråkiga minoritetens vardag i Rumänien under kommunismen. Besöksadress: Börshuset, Stortorget 2, Stockholm www.nobelmuseet.se

8 september-25 november: Hembyg(g)d med verk av Pawel Althamer, Kerstin Bergendal, Catti Brandelius, Anna Högberg & Johan Tirén, Kateřina Šedá, Anna Witt. Hilding Linnqvist. Utställning pågår: Sommar sommar. Monsterklubben, aktiviteter för barn och unga, söndagar kl 1316. Söndag 7/10 gör vi gatukonstskulpturer av tandpetare och ärtor tillsammans med pedagogen/konstVälkomna till vernissage av August. nären Zafire Vrba. En djefla utställning. Fredag 5 oktober kl 11-17. Utställningen invigs kl 12 av Öppet tisdag-söndag 11-17, onsdag Mårten Castenfors. August Strindberg 11-20. Allmän visning söndagar kl på ett annat sätt! Liljevalchs utställ- 14. Entré 50:-. Marabouparken, ning handlar om August som män- Löfströmsvägen 8, Sundbyberg. niska, konstnär, dramatiker, debat- Tel 08-29 45 90. För mer information tör och alkemist. I utställningen omwww.marabouparken.se ges besökaren från golv till tak av ljus och musik, måleri, foton, skisser, manuskript, vetenskapliga experiment, brev och mycket annat. Varje rum 120 motorcyklar från 1894 och fram har ett tema som t ex Mörkrummet, till idag med fokus på design och teknik. Aktuella utställningar: Tema Rättegångsrummet, Mäster Ensams Racing 24/5 2012–1/9 2013. Lekrum. rum, Stora grusharpans rum och publiken vandrar också genom ett ljudlandskap som varierar i intensitet Öppet tis-sön 11-17. Landsnorav 42 i och möter en helt nyskriven kom- Sollentuna. Tel 08-35 07 07. position för piano. Här visas August www.mc-collection.com original – guldprover, havs- och vädermålningar, fotoalbumet från Gersau, den lilla bronsskulpturen Astri och Evert, om kärleken till konsten, Den gråtande gossen och mycket 22 sept 2012-13 jan 2013. Måleri, skulpmer. Utställningen presenteras två tur, film. Allmänna visningar tis och gånger dagligen kl 12.15 och 14.30 tor kl 13.15. Amore Amarone en ut(fr o m tisdag 9 oktober). Program: ställning om vin i Konstnärshemmet, I samarbete med Stadsteatern vi- 6 okt-13 jan 2013. sas föreställningen Första varningen... två gånger per vecka. För Öppet tis-sön 11-17. mer information och biljetter se Herserudsvägen 32, Lidingö. www.millesgarden.se www.stadsteatern.stockholm.se Obs! Ändrade öppettider vecka 41. Tis-ons kl 11-20, tor kl 11-17, fre-sön kl 11-17. Entré 80 kr, pensionärer och studerande 60 kr. Fri entré upp till 18 år. Djurgårdsvägen 60. Tel 08-508 313 30. www.liljevalchs.se

En interaktiv minivärld av leksaker! Fd Leksaksland. Öppet on-sö 11-17. Wallingatan 12. Tel 08-411 85 05. www.miniWorldStockholm.se


SID 3 MUSEER SEVÄRDHETER UTSTÄLLNINGAR 5  11 OKTOBER

Anpassat Audioguide Butik Café Ej barnvagnar Guidade visningar

NATURHISTORISKA RIKSMUSEET

MINIMONSTER  INSEKTER I JÄTTEFORMAT

Nära SL Restaurang

NATIONALMUSEUM

Mitt i Gamla stan presenteras Nobelpristagarna, Nobelpriset och Alfred Nobel. 5/10-6/10 Film&Science besöker Kulturhuset. 6/10-7/10 kl 14 familjevisning Pantrar och 20-lappar. Ny utställning Livets kalla smycke. Besök Bistro Nobel, goda luncher varje vardag. Öppet tis 11-20, ons-sön 11-17. Börshuset, Stortorget, Gamla stan. Tel 08-534 818 00. e-post: bokning@nobelmuseum.se Nobelmuseet.se

Hemligt?! Så jobbar Säpo – visningar i vår nya utställning lö-sö kl 14. Kom till vår polisstad fylld med lek och lär – barnvisningar lö-sö kl 12 & 15. Öppet ti-fr 12-17, lö-sö 11-17. Museiv 7, buss 69. polismuseet.se

Arkeologisk basutställning: Kungen, Träffa Skogsmulle lör 12-14. Bröd i Kristus och Sigtuna. 8 september-7 lust och nöd, nu är skörden bärgad, Kom och upptäck vår nya fina gård! dags att tröska och baka lör-sön oktober: 245 äpplen i original. Besök också Den Femte Olympiaden 11-16. Sällskapsliv sön 15-16.30. – en utställning om OS i Stockholm För program se www.skansen.se 1912. Poesitävling, tipsrunda, film- Öppet tis-sön 12-16. Stora gatan 55. Öppet 10-19. Skansenbutiken Tel 08-591 266 70. öppet 11-18. Skansen-Akvariet visning och mycket mer! www.sigtunamuseum.se

Öppet tis-fre 12-17, lör-sön 11-17. Djurgårdsbrunnsv 26. Buss 69, hållplats Sjöhistoriska museet. Tel 08-699 60 10. Avsändare A. Strindberg. Om www.riksidrottsmuseet.se

Strindbergs korrespondens. Din Post. Om Postens historia och om Posten idag. Hej! Om kommunikation och det skrivna ordet. I Lilla Museimys på fredagar – sagoPosten i oktober gör vi höstkort med stund i Lekstugan för 3-6 åringäppel- och lövtryck, öppet lördag ar 5/10 kl 13.30-14 (entré – se och söndag kl 12-15. nedan). Utställningar: Smycken, Skolslöjd, Dukade bord, Modemakt, Möblerade rum och Traditioner m fl. Öppet ti-sö 11-16, on 11-19. Visning av utställningarna Leksaker Fri entré upp till 19 år. Vuxna 50 kr, och Dockskåp 10/10 kl 17.30 (fritt). pensionärer 40 kr. Lilla Nygatan 6, T-bana Gamla stan. Tel 010-436 44 39. Snart är det Chokladfestival, Museishop. Restaurang Treskillingen. 12-14/10! Biljetter och mer info på postmuseum.posten.se www.nordiskamuseet.se/choklad Öppet fre-tor kl 10-17, ons kl 10-20. Entré 90 kr från 19 år, fri entré ons fr kl 17. Öppet i Lekstugan mån-fre kl 13-16 och lör-sön kl 12-16 (entré 20 kr/ barn). Djurgårdsvägen 6-16. Tel 08-519 547 70. Butik, restaurang och bibliotek. www.nordiskamuseet.se

Observatorium från 1700-talet.

Öppet sö 12-15 visn varje timme. To 13-15 visn av Berzelius 13. Ti & to 18-21 visn med teleskop. Drottninggatan 120. Tel 08-545 483 90. www.observatoriet.kva.se

Öppet tis-sön 10-17. Fri entré. Tel 08-519 549 00. www.sjohistoriska.se

DRAMA I SALONGEN Aktuella utställningar: Lars Jonsson – Närvaro. (Öppnar 6/10.) Guidad visn ons samt fre kl 14. Visas t o m 20/1 2013. Samlingar i fokus. Guidad visn tis kl 14. Visas t o m 14/10 2012. Erik Kinell – 100 år. Visas t o m 14/10 2012. 10/10 kl 18 Om platsens betydelse för skapandet. Konstnären Lars Jonsson berättar om sina bilder hämtade från upplevelser som har en bestämd plats och tid. Pris 100 kr. Bilj bokn e-post: butiken@waldemarsudde.se alt tel 08-545 837 07.

Aktuella utställningar: Stolthet och fördom – kvinna och konstnär i Frankrike och Sverige 1750-1860. Intro i hörWolfgang Tillmans öppnar imorgon! salen varje tis-fre kl 13, visning tor Öppet tis-sön kl 11-17, tor kl 11-20. Picasso/Duchamp ”He was wrong”. Ny 11/10 kl 18. Ljus och mörker, Det moPrins Eugens väg 6, Djurgården. Öppet sön o ons 12-16. Spetsg 2, presentation av Samlingen. Tel 08-545 837 00. derna livet, SlowArt. Lördagsvisning: Solna. Tel 08-83 97 44. Film, café. www.waldemarsudde.se Ljus och mörker i konsten med Martin www.solna.se/olleolssonmuseet Öppet tis kl 10-20, ons-sön kl 10-18. Olin, lör 6/10 kl 13. Ateljé för alla, sön Entré 100/80 kr fr o m 19 år. 7/10, visning för barn kl 12, drop-in kl Skeppsholmen. Buss 65 eller 12-16, fri entré. Teckna modell, tis 9/10 Djurgårdsfärjan. Tel 08-519 552 00. kl 17-19.30, 150 kr. Tessinföreläsning: Titta i teleskop varje tis & tors kl 18-21 Följ oss på: Christopher Brown om ”The New www.observatoriet.kva.se www.modernamuseet.se www.facebook.com/ModernaMuseet Ashmolean”, tis 9/10 kl 18, fri entré.

OBSERVATORIEMUSEET

http://twitter.com/ModernaMuseet mobil.modernamuseet.se

Möt både herrskap & tjänstefolk i en dramatiserad visning i palatsets salonger. kl. 17.30–18.30 10, 17 & 24 oktober Ingen föranmälan 120 kr (inkl entré till museet) Hamngatan 4, Stockholm

SM I SNAPSVISOR. VIN & CHOKLAD. DAMIEN HIRST. I morgon på Spritmuseum: SM i nyskrivna snapsvisor avgörs. Höstens provningar fortsätter. Och visningar. Fullständigt program på spritmuseum.se. Välkommen.

Öppet tis, tor 11-20, ons, fre-sön 11-17, mån stängt. Entré 120/100 kr. Fri entré t o m 18 år. Blasieholmen. Tel 08-519 544 10. Sön kl 13 Familjevisning, kl 14-16 www.nationalmuseum.se

Länken: Var Strindberg rasist? Öppet ti-on 12-17, to 12-20, fr 12-15, sö 12-16. Fri entré. T-bana Fittja. Tel 08-531 850 21. Öppen verkstad från 7 år. mkc.botkyrka.se

pssst...vi ska öppna en spelhåla den 6 oktober...

Öppet dagligen 10-17, ons 10-20. Visningar dagligen kl 13 på svenska, dock ej lördag 6/10, & 15 på engelska. Biljetter förbokas på www.spritmuseum.se Entré: Vuxen 100 kr, fri entré t o m 12 år. Galärskjulen, Djurgårdsvägen 38-40. Tel 08-121 313 00.

Kollektivtrafikens historia i Stockholms län. Utställningar: Tidsstudier – teckningar från Stockholm av Anna Åkerström. Stockholm bit för bit – Stockholmsmiljöer i Lego. Minitunnelbanan kör dagligen. Trafikhistorisk rundtur 6/10 kl 13. Pris 80 kr inklusive entré. Öppet mån-fre 10-17, lör-sön 11-16. Tegelviksgatan 22. Buss 2 & 66 mot Sofia. sparvagsmuseet.sl.se

Ny foto

MINIM

Foto: Joh

En fas värld a i mons

25/9 20 www.nr

Välkommen till vernissage av utst Äntligen vuxen lö 6/10 kl 13. Öppet fr-sö 12-16, ti-to 12-17. Fri entré. Dieselverkstaden, Sickla. www.stockholmslansmuseum.se

Lör 6/10 Ny utställning öppnar: Spelhålan. Hantverkstan öppnar för säsongen kl 12-16, tema: Spel. Familjevisning kl 14. Sön 7/10 Dramatiserad visning kl 14: Frivolter, slarvsylta och uppenbarelser, 50 kr. Öppet tis, tor-sön 12-17, ons 12-19, mån stängt. Presentation av museet kl 13 tis-sön. Entré: Årsbiljett 70 kr, fri entré t o m 19 år. Strömparterren, Norrbro. Tel 08-508 316 20. Läs mer på vår hemsida www.medeltidsmuseet.stockholm.se

Cosmonova-filmer och utställningar om dinosaurier, jorden, människan, universum, klimatet och naturen. Lördag 6/10: Guidade visningar av utvalda utställningar klockan 12, 13 och 14. Ingår i entrépriset. Minimonster: Ny fotoutställning med bilder av insekter i monsterformat av John Hallmén. Öppet tis-fre 10-18, lör-sön 11-18. T-bana Universitetet. Buss 40/540. Tel 08-519 540 40. Butik och restaurang. www.nrm.se

Välkommen till en ny, unik mötesplats med fokus på svenskarnas bitterljuva förhållande till alkohol. Spritmuseum på Djurgården bjuder på en oförglömlig resa, från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty i utställningarna ”Spritlandet Sverige” och ”Äntligen fredag”. Här finns även Absolut Art Collection, en av vår tids mest särpräglade konstsamlingar med verk av bl a Andy Warhol och Damien Hirst. Restaurang och café. 6/10 kl 13 SM i nyskrivna snapsvisor.10/10 Ölprovning, tema nanobryggerier, Nadja Karlsson. Förbokas.

Stockholms medeltidsmuseum

Bygg enkla musikinstrument i vår verkstad. Från 5 år. Materialkostnad 20 kr. Tor kl 19 Teatersamtal: Gunilla Nyroos och Lennart Hjulström. Bilj 70/50 kr. Öppet tis-sön 12-17. Entré 70/50 kr, fritt under 19 år. Sibyllegatan 2. Tel 08-519 554 90. www.musikochteatermuseet.se

öppet mån-fre 10-17, lör-sön 10-18. Tel 08-442 80 00.

trädgård och

trädgårds mästare

Sveriges nya sedlar och mynt

på drottningholm och ekerö - till nytta och nöje under 350 år

Se alla bidrag i Riksbankens designtävling Källa: Riksbanken

KOSTNADSFRITT SEMINARIUM Onsdag 10 oktober, 13.30 – 16.45 Drottningholms slottsteater Välkommen till ett seminarium som tar dig med på en kulturhistorisk resa i Drottningholms slottspark och vidare ut i Ekerö kommun, ”Stockholms trädgård”. Seminariet lyfter även fram Drottningholms lindalléer som ramar in barockträdgården och erbjuder en inblick i den speciella problematik som kännetecknar skötseln av alléerna. 250 platser finns tillgängliga. Biljetter bokas via e-post: seminarium@royalcourt.se. För mer information om programpunkter och föreläsare se www.kungahuset.se/drottningholm.

Ett kreativt rum för hantverkssugna barn och vuxna Öppet lördagar mellan 6/10 och 15/12 kl 12-16

Öppet alla dagar 10–16. Slottsbacken 6. Tel 08-519 553 04 www.myntkabinettet.se Fri entré måndagar

Öppet tis-sön 11-17, tor 11-20, mån stängt. Årsbilj 70 kr, t o m 19 år fri entré. Torget – ett lekrum för barn öppet tis-sön 11-16. Faktarummet öppet tis, ons & sön 12-16, tor 12-19, fri entré. Ryssgården, Slussen. Tel 08-508 316 20. Kafé Ryssgården. Butik. www.stadsmuseum.stockholm.se

Strindberg i centrum STRINDBERGSMUSEET

Strindbergs bostad och bibliotek. Visas av guide to-sö kl 13. Utställn: Strindberg i centrum och Strindberg, Eldh och Titanen. 6/10 kl 16: Strindbergs sagor med Anders Ahlbom Rosendahl och Erik Höök. Öppet ti-sö 12-16. Drottningg 85. Tel 08-411 53 54. www.strindbergsmuseet.se

ETNOGRAFISKA ÖSTASIATISKA MEDELHAVET

08-519 550 00 www.varldskulturmuseerna.se

SE

21 SEPT SKEPPS


SID 4 gäller, biljetter släpps samma dag. 25 år och bjuder på 25% rabatt på För hålltider och mer information se biljettpriset 10, 11 och 12/10. www.sven-harrys.se

12-14. Bröd i rden bärgad, baka lör-sön ön 15-16.30. skansen.se

Öppet ons-fre 11-19, lör-sön 11-17. Eastmanvägen 10 i Vasaparken, T S:t Eriksplan el Odenplan. Tel 08-511 600 60. www.sven-harrys.se

butiken Akvariet ör-sön 10-18.

unik mötesvenskarnasUtställning i konsthallen: Stig T e till alkohol.Karlsson – foto & Lisa Karlsson – textil. gården bju-Program: Fre 5/10 kl 17: Författaren ig resa, frånLasse Berg berättar om sin vän och parkbänk tillkollega Stig T Karlsson. Sön 7/10 ällningarnakl 14: Lisa Karlsson berättar om sich ”Äntligenna lapptäcken. Ons 10/10 kl 14: n Absolut ArtOffentlig visning av utställningen i ds mest sär-konsthallen. Tor 11/10 kl 14.30: Om gar med verkCarl Fredrik Hill av Intendent Pedro och DamienWesterdahl, Bukowskis. Dagliga café. 6/10 klrundvandringar i hemmet på tapsvisor.10/10ket om 15 pers/grupp. Inget förköp

ons 10-20. 3 på svenska, 5 på engelska.

MINIMONSTER

ör-sön 11-16.

DROP-IN FREDAGAR 19.00-21.00

Tillfällig utställning Tullskolan 100 år. Alla tiders tull. Tullmiljöer. Smuggling och kontroll. Visning on, sö kl 13. Öppet ti-on, sö 11-16. Fri entré. Alströmerg 39, T-Fridhemsplan. Tel 08-653 05 03. www.tullverket.se/museum

NYBÖRJARE - AVANCERAD

STOCKHOLMSALSADANCE.COM

Öppet dagl 10-17, ons 10-20. Tel 08-519 548 00. www.vasamuseet.se

Adolf Fredriks Kyrkogata 13, T-Hötorget, 08-212422 FÖREDRAG

KYRKOR OCH SAMFUND

SÖNDAGEN DEN 7 OKTOBER 2012

Föredrag om Hildegard av Bingen Annika Norin

Ny fotoutställning Thielska Galleriet Permanent utställning av den unika samlingen med nordisk sekelskifteskonst. Utställning: Peter Frie Hågkomst | Reminiscence t o m 14 oktober.

Entré: Vuxen 2 år. vägen 38-40.

a i Stockholms tudier – tecklm av Anna olm bit för jöer i Lego. ör dagligen. r 6/10 kl 13. ré.

Öppet mån-fre 10-17, ons 10-20, lör-sön 11-17. Arkiv & bibliotek ons 13-17. Entré 120/40 kr. Tel 08-450 56 00. www.tekniskamuseet.se

SALSAKURS

Öppet 10-18, tor 10-21. Tel 08-550 225 00. www.tomtit.se Öppet lör-sön kl 11-16, visning kl 12. www.bodyworlds.se Övrig tid efter ök. Fri entré. facebook.com/BodyWorldsExhibition Tel 08-519 553 46. Butik, café, konferens. www.tumbabruksmuseum.se

HÖGMÄSSA KL 11 18:E SÖN EFTER TREFALDIGHETEN – Att lyssna i tro Sven Milltoft • Hedvig Eleonora kammarkör framför Poulencs G-dursmässa • Dir Pär Fridberg.

Sön 7/10 kl 13.30

Oscarskyrkan, Narvav 6 Inget inträde. Efter följer Cirkeldans & Pärlmeditation www.oscarsforsamling.se

Öppet ti-sö 12-17. Sjötullsbacken 8, Djurgården. Buss 69. Tel 08-662 58 84. Café i bankirens badrum. www.thielska-galleriet.se

FÖRELÄSNING KL 17 Anders Jonåker

Teologiska tankar • Att inte vara religiös – kristen tro i Bonhoeffers liv • ca 18.00 mässa • ca 18.30 mingel och bokbord

Foto: John Hallmén

En fascinerande värld av insekter i monsterformat. 25/9 2012 - 7/1 2013 www.nrm.se

HEDVIG ELEONORA KYRKA Exklusiv möjlighet att se megasuccén Body Worlds. En utställning om anatomi och hälsa som går under huden. Se riktiga, donerade kroppar och organ. Visas till 25 nov. Ingår i ordinarie biljettpris. Hela huset öppet som vanligt. Lek och experiment att testa tillsammans, för alla åldrar. Vi fyller

Din öppna kyrka vid Östermalmstorg . www.hedvigeleonora.se

KROGSHOWER

Hamngatan 4, www.hallwylskamuseet.se

sage av utst kl 13.

12-17. den, Sickla. museum.se

ms seum

IKVÄLL

SUCK•BOKA EN ARTIST! 08-662 71 10 • www.suck.se

obryggerier, kas.

Nördcafé 10/10: Innovativa spelkonsoler. Helgen 6-7/10: Barnvisning i Gruvan, innovationsverkstad och visningar av modelljärnvägen. 100 innovationer, en ny interaktiv utställning! Tävla i styrka och reaktionsförmåga i Sport & upplev film med hela kroppen i Cino4.

DANS

HÅKAN JÄDER MALIN APPELTOFFT AHMED BERHAN IMORGON

HÅKAN JÄDER SORAN ISMAIL PETTER BRISTAV SURBRUNNSG. 33 · BILJ. I KASSAN FRÅN 18.30 · TEL. 16 61 80 · WWW.NORRABRUNNCOMEDY.SE

MÄSSOR

ng öppnar: stan öppnar , tema: Spel. 4. Sön 7/10 l 14: Frivolter, arelser, 50 kr.

MEGALOPPIS LÖR 6 oktober 10-18 & SÖN 7 oktober 10-16

SOLN A H A LLE N

7, ons 12-19, on av museet biljett 70 kr, ömparterren, 20. a stockholm.se

ANKDAMMSGATAN 46 •  SOLNA C • ENTRE 30:Jättesuccé 2008-2012. Nu är det dags igen! Denna gång 1 extra hall med mängder av privata säljare!

TEL 08-34 32 00 • 070-768 18 07

ah

st Si

!

en

elg

21:a

året i rad!

r 11-20, mån m 19 år fri m för barn ktarummet 16, tor 12-19, ussen.

aste Årets roligår nu! g å p mässa

. ockholm.se

i centrum

MUSEET

och biblioto-sö kl 13. centrum och itanen. 6/10 med Anders ch Erik Höök.

tningg 85.

et.se

Öppettider allmänhet: Fredag 5 okt 12 - 23 Lördag 6 okt 11 - 24

SECRET LOVE ㄇ ࢚

21 SEPTEMBER 2012 – 31 MARS 2013 SKEPPSHOLMEN, WWW.OSTASIATISKAMUSEET.SE

Genuint dryckesintresserad? Torsdag och fredag är lugnare! Medtag kontanter till provningarna. Biljetter hos Ticnet eller i Festivalentrén.

Sista två dagarna 5 - 6 oktober Två mässor – en biljett. Nacka Strandsmässan, Stockholm

stockholmbeer.se Företag/grupper/info: 08-662 94 94


14 KROG

metro wkd fredag 5 oktober 2012

FOTO: GUSTAV HUGOSSON

SKIDMAT

FOTO: GUSTAV HUGOSSON

Klassiska rätter.

AW-krog som saknar kärleken

MISSA INTE

Ölet. Kommer i frostade glas och det gillar man ju.

UNDVIK

Allt friterat.

PRISER

Smårätter: 40−140 kr. Huvudrätter: 110–198 kr. Desserter: 15−85 kr.

ÖPPET

Mån–ons: 11−24. Tors–lör: 11–02. Sön: 11 till sent.

Jonas Cramby älskar amerikansk ”comfort food”, men på nyöppnade Stockholmsfilialen av Årekrogen Broken misshandlas traditionen.

FOTO: GUSTAV HUGOSSON

Öl till snabbmaten. FOTO: GUSTAV HUGOSSON

Följ med in i restaurangen

Se dig omkring på Broken

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

After ski-konceptet med amerikansk ”comfort food” från Åre har översatts till after work i Stockholm.

BROKEN sg.

g Kun

.

sg Regering

T

rots att det bara är sen eftermiddag så är redan Stureplansgruppens nya Stockholmschapter av Årekrogen Broken fullt av ölande människor med stora högar av friterat framför sig. Det är stimmigt och, åtminstone i den sympatiskt inredda bardelen, ganska så trevligt faktiskt. After ski-konceptet översätts helt enkelt väl till att i stället bli en after work i huvudstaden. Menyn är som brukligt fylld av rätter som gjorda att ätas direkt ur takeawaypåsen liggande på golvet med bar överkropp: det är ribs, burgare och fajitas för hela slanten. Och absolut inget fel med det, jag är ett stort fan av den typ av klassisk amerikansk comfort food som Broken serverar. Problemet är bara att det finns så få krogar som faktiskt tillagar denna sorts mat med kärlek. I stället ser turistfällor och sunkhak över hela världen buffalo wings och nachos som ett snabbt och enkelt sätt att få mat från frysen till fritösen och sedan vidare ut till gästen.

11111 BROKEN STOCKHOLM

Kungsgatan 18. Jämtländsk afterskikrog etablerar sig på Kungsgatan.

Så även, ska det visa sig, Broken. Till förrätt får vi in en ”House five”, en blandad förrättstallrik bestående av lökringar, fredagsmys-quesadillas, ett par buffalo wings, en näve halvfabrikatschips, en liten burk mixad guacca, lite burksalsa samt ett par bake-off-baguetter med fabriksost och vitlök. Allt är frasigt, flottigt och har en tydlig bismak av ett kök som inte bryr sig.

D

en Texas burger som jag väljer till huvudrätt består av en grå puck kött med tydlig terroir av frysfack och brödet är så uppblött av barbecuesåsen att den skulle få en Sibyllahamburgare att skaka besviket på huvudet. Den är helt enkelt omöjlig att äta med händerna och rinner istället ut över tallriken som ett Salvador Dalí-stilleben. Inte bra. Jag tittar på mitt middagssällskap som för att fråga hur hennes Philly cheese steak smakar?

Sympatisk bardel.

Hon bara skakar på huvudet. Smådeppiga går vi därifrån och jag tänker att nu när fler och fler krogar faktiskt börjat ta den enkla snabbmaten på allvar så har Broken en gyllene chans att bli en modern afterworkkrog med enkel men vällagad comfort food. Men i stället väljer de att servera kärlekslös mat som bara vuxna barn kan tycka om. Ni vet sådana som fortfarande käkar Kalle Ankamarmelad, av princip inte äter grönsaker, postar ”roliga” baconlänkar på Facebook och som tycker att allt som inte kommer från en halvfabrikatsförpackning ”smakar konstigt”.

JONAS CRAMBY, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt.

MICHELIN 11111 FRANTZÉN/ LINDEBERG

Lilla Nygatan 21. Trestjärnig Michelinkrog eller inte. I Gamla stan ligger Sveriges bästa krog – enligt färska White Guide.

VEDELDAT 11111 EKSTEDT

Humlegårdsgatan 17. Folklig gastronomi på Niklas Ekstedts vedeldskrog.

LYX 11111 LUX

Primusgatan 116. Njut av 16 årstider på 10-årsjubilerande Lux.

SNABBMAT 11111 RAMEN KI-MAMA

Birger Jarlsgatan 93. Populär ramenkrog är tillbaka i Vasastan.

BAKFICKA 11111 SPECERIET

Artillerigatan 14. Överkomlig snabbgastronomi på Gastrologiks nya bakficka.

TAPAS 11111 BOQUERIA

Jakobsbergsgatan 17. Tapas och pulserande storstadsmiljö på Vassa Eggen-gängets nya spanska krog.


NÖJE 15

metro wkd fredag 5 oktober 2012

PÅ SCEN

PRIVATTEATRAR

GÖTA LEJON PRESENTERAR JESUS CHRIST SUPERSTAR TEXT TIM RICE MUSIK ANDREW LLOYD WEBBER SVENSK ÖVERSÄTTNING OLA SALO REGI RONNY DANIELSSON Foto: Peter Knutson

3 NÖJEN I HELGEN

BABBEN LARSSON

”Vad hände?” Ett lyckligt liv i 2 akter. Premiär 18 okt. RIVAL Mariatorget Bilj 077-170 70 70, ticnet.se

DEN SKALLIGA PRIMADONNAN

av Ionesco - En absurd fars Premiär 6 okt Kim Anderzon, Helge Skoog m fl Regi Lena Söderblom BOULEVARDTEATERN Götgatan 73 Bilj ticnet.se/08 642 98 00

DIRTY DANCING

Succén fortsätter hösten 2012! CHINATEATERN Berzelii Park Bilj 08-562 892 00, 0771-36 37 00, Showtic.se

JESUS CHRIST SUPERSTAR Se Ola Salo i succén. ”Rockig Jesus griper tag” SvD GÖTA LEJON Götgatan 55 Bilj 077-170 70 70, ticnet.se, Göta Lejon 08-505 290 00

LA CAGE AUX FOLLES

Musikal, Loa Falkman, Sven Nordin, Suzanne Reuter, Per Andersson mfl. OSCARSTEATERN Kungsgatan 63 Bilj Oscarsteatern 08-20 50 00, oscarsteatern.se

OLA SALO

LENNIE & SKIFS

Lennie Normans & Björn Skifs succéshow fortsätter i höst! 4 plus ”En blivande klassiker” AB

Royal Republic ska ut på Europaturné resten av året.

Royal Republic gör årets sista spelning

Sista spelningen i år

1

Konsert. Royal Republic släppte sin andra platta ”Save the nation” i augusti och nu ger sig bandet ut på Europaturné resten av året. Men innan de åker gör de en sista spelning i Sverige och den sker på Debaser Slussen i kväll. Var: Debaser Slussen. När: I kväll mellan klockan 19 och 23. Kostar: Fri entré före 21 därefter 100 kronor.

Arabiska filmdagar

2

Festival. Hela helgen med start i dag kommer Stockholm arabiska filmdagar att pågå på Zita Folkets bio. Det kommer att visas nya långfilmer, dokumentärer och kortfilmer från en rad olika arabisktalande länder. Dokumentärfilmaren Nujoom Al Ghanem kommer också att gästa festivalen. Var: Zita, Birger jarlsgatan 37. När: 5–7 oktober. Kostar: Filmbiljett 90 kronor.

Kidnappning blir pjäs

3

Scen. Natascha Kampusch var tio år när hon låstes in i en källare av kidnapparen Wolfgang Priklopil i Österrike. Åtta år senare lyckas hon fly. Tiden efter flykten från kidnapparen är det som skildras i pjäsen ”Natascha Kampusch – Förr var jag hans apelsinblomma” på Klarascenen på Stadsteatern. Var: Stadsteatern. När: Premiär i morgon klockan 18.00. Kostar: 290 kronor.

TYROL, Gröna Lund 14 sep-17 nov Bilj ticnet.se, 077-170 70 70, 010-708 70 00

MIN MARILYN

Musikalisk berättelse om kärleken mellan Arthur Miller & Marilyn Monroe

GROTTMANNEN

En humoristisk upptäcktsfärd i skillnaden mellan kvinnor & män. SCALATEATERN, Wallingatan 32-34 Bilj 08-14 35 75, scalateatern.se

Patrik Martinsson Fred Johanson/Kristoffer Hellström Gunilla Backman Morgan Alling/Johan Wahlström Janne Åström Rolf Lydahl m fl.

BILJETT-TRYCKET PÅ GRUND AV DET STORA TÄLLNINGAR! SLÄPPER VI EXTRAFÖRES Nyhet – ”Välj ditt biljettpris!” När vill du gå? Var vill du sitta? Vad vill du betala? Välj själv! Priser fr 795:- till 330:- inkl serviceavgift! Nyfiken? Gå in på gotalejon.se.

SNÖVIT

Familjemusikal m 20-mannaensemble. ”Oemotståndlig familjeföreställning” ÖP Premiär annandag jul 26/12 RIVAL Mariatorget Bilj ticnet.se, 077-170 70 70. Info: drosenorberg.se

TOMAS LEDIN - SHOWTIME

Succéshowen spelas tors-lör tom 15 dec ”Bland det bästa jag sett...” AB CIRKUS DJURGÅRDEN Djurgårdsslätten 43-45 Bilj 08-660 10 20, cirkus.se, ticnet.se, tomasledin.com

TREATER

Se trailer!

BILJ: TICNET.SE, 077-170 70 70. GÖTA LEJON, 08-505 290 00. RESEPAKET: SJ.SE/UPPLEVELSER ELLER TEL 0771-75 75 75, SJ RESEBUTIK.

Treater- sex timmar komedi! ”Genialt komisk” DN. Spelas hela hösten INTIMAN Odengatan 81 Bilj ticnet.se, sj.se/upplevelser blixten.se

www.privatteatrar.se

PÅ SCEN Möt Snövit och de legendariska sju dvärgarna i en nyskriven familjemusikal!

Årets familjejulklapp!

Spelas 26/12 - 4/1 Rival, Stockholm

TURNÉFINAL – SISTA CHANSEN!!!

RE, ”BÄTT CH RE O VASSA RE!” ROLIGA

I D É & KO R E O G R A F I

FR EDR I K BE NK E RY DMA N

”Sveriges främste mentalist imponera r!” PUBLIKSUCCÉN TILLBAKA ! S HUS N Y P R E M I Ä R 1 D E C PÅ DA N S E N

Biljetter: www.drosenorberg.se

O R I G I N A L MU S I K AV

PJ OT R T JA J KOVSK IJ

Återvinn mig tack!

S P E C I A L KO M P O N E R A D MU S I K AV

S A L E M A L FAK I R , MON EY BROT H E R LUNE, EYE N’ I & SK IZZ , A D I A M DYMOTT M A R I O PER E Z A M I G O, SIMS OA K

8, 9, 15 & 16 FEB I BILJETTER VIA TICNET.SE EN VILLMAN/FEXEUS PRODUKTION

B I L J ET T E R : T I C N ET. S E 077– 170 70 70 S J. S E / U P P L E V E L S E R 0 7 7 1 - 7 5 7 5 7 5 B L I X T E N. S E , DA N S E N S H U S . S E


16 NÖJE

metro wkd fredag 5 oktober 2012

50-åringen James Bonds

Det är på dagen 50 år sedan den gentlemannamässiga agenten debuterade på vita duken i filmen ”Agent 007 med rätt att döda”. Wkd listar det bästa av bästa från den officiella Bondvärlden genom åren. EMMA BJÖRKMAN I DAG SLÄPPS BILJETTERNA TILL DEN KOMMANDE BONDFILMEN ”SKYFALL” SOM HAR SVERIGEPREMIÄR DEN 26 OKTOBER

BÄSTA

BÄSTA

James Bond

1. Sean Connery

4. Pierce Brosnan

2. Daniel Craig

5. George Lazenby

Fick sitt stora genombrott genom att spela den brittiske agenten i de fem första filmerna och satte därmed ribban.

Den före detta James Bondstjärnan Roger Moore har kallat Craig för den bäste som spelat Bond. Nog sagt.

3. Roger Moore

Moore gestaltade agenten under stora delar av 70- och 80-talet med en humoristisk touch.

Med håret i sidbena fokuserade han på att balansera Bond mellan roliga repliker, drama och action i fyra filmer.

Fick bara spela i en film men man måste imponeras av hans mod att ta över efter Connery.

6. Timothy Dalton

Spelade en torr Bond och alla vet att James Bond utan charm är som en Martini som är rörd och inte skakad.

1. ”Goldfinger”

Film

1964.

2. ”Casino royale” 2006.

3. ”Agent 007 ser rött” 1963.

BÄSTA

Bondbrud

1. Ursula Andress

Honey Ryder i ”Agent 007 med rätt att döda” (1962). Satte ribban för alla efterkommande Bondbrudar.

2. Britt Ekland

4. ”Älskade spion” 1977.

5. ”I hennes majestäts hemliga tjänst” 1969.

6. ”Goldeneye” 1995. namn: ”Jag måste drömma.”

Mary Goodnight i ”Mannen med den gyllene pistolen” (1974). Sveriges första svenska filmstjärna.

4. Halle Berry

Pussy Galore i ”Goldfinger” (1964). Vi håller med Bonds reaktion när han får höra hennes

6. Grace Jones

3. Honor Blackman

Jinx i ”Die another day” (2002).

5. Jane Seymour

Solitaire i ”Leva och låta dö” 1973. May Day i ”Ur dödlig synvinkel” (1981).

Lasrar och radiomaskiner som skjuter missiler

Bonds bästa spionprylar

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Enrique Iglesias

“Andra läser Stieg Larsson. Jag läser Kotler.”

Mer musik. Mindre prat.


NÖJE 17

metro wkd fredag 5 oktober 2012

bästa sidor

Lev ditt liv som om varje avsnitt vore det sista

BÄSTA

Skurk

1. Ernst Stavro Blofeld

I bland annat ”Agent 007 ser rött” (1963). Det ondskefulla geniet med sin vita angorakatt är antagonist i sex filmer.

2. Auric Goldfinger

”Goldfinger” (1964). Har levererat ett av filmvärldens främsta citat på sin brutna tyska när Bond frågar om han förväntar sig att han ska prata och svarar ”Nej, jag förväntar mig att du ska dö”.

3. Francisco Scaramanga

I bland annat ”Mannen med den gyllene pistolen” (1974).

4. Oddjob

”Goldfinger” (1964).

5. Rosa Klebb

I bland annat ”Agent 007 ser rött” (1963).

6. Jaws

I bland annat ”Älskade spion” (1977).

BÄSTA

Filmlåt

1.”You only live twice”

4. ”Diamonds are forever”

2.”Goldfinger”

5. ”A view to a kill (Dance into the fire)”

Nancy Sinatra från ”Man lever bara två gånger” 1967

Shirley Bassey från ”Goldfinger” 1964

3.”Licence to kill”

Gladys Knight från ”Tid för hämnd” 1989

Shirley Bassey från ”Diamantfeber” 1971

Duran Duran från ”Levande måltavla” 1985

6. ”Live and let die”

Paul McCartney & Wings från ”Leva och låta dö” 1973

Svensk hiphop representerad

THERESE LINDSTRÖM/TT SPEKTRA FÖRSTA DELFINALEN I ”X FACTOR” SÄNDS I KVÄLL KL 20 I TV 4.

Video: Malcolm Brandin är klar för final

Knäcker juryn på audition

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Efter veckor av gallringar är tolv finalister nu redo att kliva in i direktsändningarna i TV 4:s ”X factor”. Rapparen Malcolm Brandin är ”sjukt peppad”. – Det känns bra att vara den förste rapparen i en sådan här final. Det är tv-historia, säger han. Medan några av finalisterna har stått i den ringlande kön och hoppats på att ens få möta juryn har andra handplockats till ”X factor” just för att produktionen tycker att de har en så kalllad X factor. Ett tungt ansvar vilar alltså på Malcolm Brandins axlar. Medan många av de andra finalisterna går upp på scenen och framför egna versioner av kända låtar skriver rapparen en helt ny låt varje vecka. – Jag får inte välja mina egna beats, vilket suger. Men det är också en utmaning. De ger mig ett beat och jag har tre dagar på mig att skriva en låt, säger han, och tillägger snabbt: – Jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt. Att rappa någon annans text är emot mina principer.

Säsongspremiär onsdag 21.00 – Jag går in för att vinna. Men jag är inte bitter om jag inte går hela vägen, så länge jag har visat vad hiphop är och vem jag är så är jag cool, säger rapparen Malcolm Brandin.


18 NÖJE

metro wkd fredag 5 oktober 2012

Posies-stjärnan spelar på Debaser Sångaren och låtskrivaren Ken Stringfellow har samarbetat med hur många artister som helst sedan han startade The Posies i 90-talets Seattle. Men som soloartist glänser han lite extra. Söndagens spelning i Stockholm blir en avskalad soloakt. Ken Stringfellow, 43, är mest känd som medlem i Seattlebandet The Posies och sångare i norska The Disciplines som gästade Peace & Love-festivalen i somras. Men det är som soloartist han kan ta ut svängarna ordentligt, menar den hårt arbetande rockmusikern, låtskrivaren och producenten som nu är skivaktuell med sitt fjärde soloalbum ”Danzig in the moonlight”. – Som soloartist har jag

en frihet att göra vad jag vill. Nya plattan har fått riktigt bra kritik men många menar att den är lite spretig. Det är precis så som jag vill ha den, säger Ken Stringfellow. Stockholmsspelningen på Debaser Slussen blir en avskalad soloakt med Ken på scen med gitarr och piano. Enda undantaget är countryduetten ”Doesn’t it remind you of something”, som han kommer att sjunga tillsammans med Sunshine

RECEPTET

100 procent fredag

50 %

Rabbits frontkvinna Cecilia Nordlund. – Det är kul att kunna spela med lokala artister på plats. Vi har gemensamma vänner och jag producerade en platta åt deras trummis band för några år sedan (Carolina Carlboms band The Pusjkins), säger Ken Stringfellow. Sedan förra soloalbumet från 2004, som för övrigt spelades in i Stockholm, har Stringfellow producerat ski-

Umgänge tillsammans med min familj. Jag är en person som jobbar extremt mycket. Om jag skulle ha lyxen att vara ledig en fredagskväll så är receptet enkelt.

vor åt en lång rad artister, som Damien Jurado, spanska Oh Libia! och holländska Avant La Lettre. Några svenska samarbeten är inte på gång just nu. – Det finns så många bra svenska artister, band som The Cardigans som verkligen är grymma musiker och kan sina instrument. Jag ser fram emot att komma dit och uppdatera mig lite om musikscenen, säger Ken Stringfellow.

SÖNDAG KVÄLL

JOHANNA G JIMENEZ

50 %

Var: Debaser Slussen. När: På söndag. Tid: På scen cirka klockan 21.30. Pris: 140 kronor plus förköpsavgift. Ålder: 18 år. 13 år med målsman.

Dricker lite gott vin, äter något gott hemma eller går till en trevlig restaurang.

Ken Stringfellow är känd som frontfigur i Seattlebandet The Posies och The Disciplines och samarbeten med artister som REM, Neil Young, Patti Smith, Mudhoney, och Death Cab For Cutie.

ANNONSBOKNING · 08-555 006 40 · nojen@annonsdax.se

Ät, drick och njut av ett traditionellt julbord med underhållning varje dag! Boka bord på 08-440 09 19 eller via info@sjattetunnan.se

Sjätte Tunnan

Stora Nygatan 41-43, T-bana Gamla Stan

Friends Arena

30/11 - 1,6,7,8/12

I alla priser ingår:

• Entréavgift • Klassiskt svenskt julbord • Dignande godisbufféer • Middagsunderhållning • Storslagen galashow • Nattklubb • DJ • Nattshow med liveband • Barer

Boka nu! www.julgalan.se • 0771 130 140

på Kungsholmen Erbjuder ett annorlunda julbord med smakinfluenser fr ån grekland och länderna runt medelhavet. Julbordet består av ett 40-tal r ätter.

För bokning: 08-619 04 00 | 076-308 88 88 | www.grekisk akolgrillsbaren.se | St Gör ansg. 121

VARM JULSTÄMNING

PÅ HASSELBACKEN

Den 30/11 – 24/12 serverar vi vårt traditionella julbord med allt du kan önska dig. VARMT VÄLKOMMEN! Scandic Hasselbacken Tel: 08-517 343 07

PANEVINO

Italiensk julavsmakningsmeny från 495kr “Varje oktober åker jag ned till Italien på en inspirationsresa och nu har jag satt ihop en sjurätters avsmakningsmeny med både klassiker och nykomponerade rätter. Låt er väl smaka!” Marco Tonelli med personal

www.panevino.se 08-720 35 50

Julbord ombord på

M/S Vindhem Se Stockholms skärgård, klädd i vacker vinterskrud!

Digert julbord med alla delikatesser som hör ett riktigt julbord till. Vårt kök har fått mycket uppskattning. Varmt, ombonat och med riktig julstämning till tonerna från vår Hustomte. Vi bjuder på glögg och pepparkakor när Ni stiger ombord.

AVGÅNG FRÅN SLUSSEN 28 NOVEMBER - 22 DECEMBER MÅND-FRED 12.30-14.30, 18.30-22.00 LÖRD 13.00-16.00, 19.00-22.30

465:Middagspris 495:Lunchpris

Välkomna ombord!

För bokning och info 08-604 04 20 www.vindhem.com

Metro Weekend varje fredag

En underhållande resa till ett medeltida värdshus

00 5 0 ålda 3 er r s Öv jette bil


BIO 19

metro wkd fredag 5 oktober 2012

GENIAL

UPI

Gripande varm

11111 TED

TRIART

ler imponerar Långfilmsdebuterande regissören Gabriella Pich med inslag av på filmrecensent C-G Karlsson. En gripande film ver han. både galghumor och brinnande intensitet, skri

Komedi. Mark Wahlberg spelar John vars flickvän börjar tröttna på hans bästis, en livs levande teddybjörn som röker gräs och köper prostituerade. Mestadels krystad grabbhumor av ”Family guy”-skaparen Seth MacFarlane. Gick hem i USA, dock. C-G K

SCANBOX

11111 TAKEN 2

Lysande skådespelarinsatser

Se trailer till filmen

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Den lysande skådisdebuterande Nermina Lukac spelar den 21-åriga industriarbetaren Rasa. Läs en intervju med skådespelerskan på sidan 20.

N 11111 ÄTA SOVA DÖ

Drama. Regissören Gabriella Pichlers prisbelönta långfilmsdebut om en 21-årig tjej som blir arbetslös är både gripande och galghumoristisk.

är man tittar på svensk film kan man få för sig att vårt land enbart bebos av folk ur medelklassen. Och så förstås en del gangstrar. Men industriarbetare vimlar det inte direkt av. Sålunda är hon en smått unik filmhjältinna, 21-åriga Rasa (Nermina Lukac), som har balkanrötter och bor i en skånsk byhåla med sin pappa (Milan Dragisic). Hans kropp värker så Rasa försörjer dem båda med arbetet på en grönsaksfabrik. Hon trivs med jobbet och kamraterna och är rena turbon vid löpande bandet, så beskedet att Rasa är en av dem som får gå när företaget varslar om uppsägningar blir en chock. Den långa, dialoglösa scenen när hon anar att personalchefen är på väg mot henne på fabriksgolvet, samtidigt som hon undviker hans blick, är genial ont-i-magen-spänning – rena thrillern. Långfilmsdebuterande regissören Gabriella Pichler (även manus) har inspirerats av egna erfarenheter och det märks i varenda

JÄMFÖRD MED BELGISK DUO

Humoristisk. Det är lätt att förstå att Gabriella Pichler har jämförts med bröderna Dardenne men hon tycker själv att hon använder mer humor än den belgiska duon. En humor som inte minst skådisdebuterande naturkraften Nermina Lukac bidrar med.

ruta att filmen inte är gjord från det uppifrånperspektiv som ofta ger ack så välmenande svensk socialrealism en småtaskig bismak. Vi känner Rasas desperation, förstår hennes vädjan att andra, mindre nyttiga än hon själv, ska få sparken i stället för henne. Vi grips av den varma relationen mellan Rasa och fadern. Och vi ler åt den absurda tragikomiken i de klämmiga övningar som de arbetslösa deltagarna i arbetsförmedlingens jobbcoachinggrupp utför tillsammans. Pichler har fin näsa för den galghumor som ofta uppstår när livet är bistert och den balanserar de mörkare stråk som skulle kunna göra filmen lite jämntjock. Fast just den risken kanske inte är så stor med naturkraften Nermina Lukac i centrum. Denna skådisdebuterande fritidsledare spelar Rasa med en brinnande intensitet och var säkert en av huvudorsakerna till att Pichlers film vann Publikpriset på Venedigs filmfestival.

C-G KARLSSON, FILMRECENSENT

Lösgodis i världsklass!

Action. Liam Neesons före detta CIA-agent på Istanbulsemester med ex-frun och dottern, när fadern till en av de albanska skurkar han dödade i ettan dyker upp för att hämnas. Hetsklippt, rasistisk dussinaction med en komisk brist på trovärdighet. C-G K

FOLKETS BIO

11111 OMAR DÖDADE MIG

Drama. Verklighetsbaserat drama om det kontroversiella franska rättsfallet Omar Raddad. Sami Bouajila är lysande i huvudrollen som den morddömde, men förmodat oskyldige, trädgårdsmästaren, och Roschdy Zem regisserar återhållsamt. EL


20 NÖJE

metro wkd fredag 5 oktober 2012

Fritidsledare hyllas för kaxig debutroll

FOTO: ROBIN HALDERT/SCANPIX

Till vardags jobbar Nermina Lukac som fritidsledare men i ”Äta sova dö” spelar hon huvudrollen som den kaxiga Rasa. – Hon är en stark person, en skånsk Rocky Balboa, säger Nermina Lukac. FOTO: TRIART

”Äta sova dö” är en av den tunga svenska filmhöstens mest emotsedda premiärer och har redan blivit en festivalhit. Filmen, som når biograferna i dag, handlar om 20-åriga Rasa, som bor på landsbygden i norra Skåne, tillsammans med sin pappa. Hon trivs med sitt jobb på fabriken, med sina vänner och sin plats i det lilla samhället. Men när fabriken måste rationalisera bort tjänster förlorar hon fotfästet.

bio rio HORNsTULLS STRAND 3

5 – 11 okt

Filmen har hyllats på festivaler.

Italienska kritiker har prisat filmens huvudrollsinnehavare för sin ”explosiva skildring”. Och huvudrollsinnehavaren, det är 22-åriga Nermina Lukac, som för da-

Gå på bio ett stenkast från Stureplan.

gen har lämnat jobbet utanför Helsingborg för galapremiär i Stockholm. För henne har skådespeleriet aldrig varit någon dröm och hon beskriver det snarast som chockartat när hon fick reda på att hon fått rollen. – Jag har aldrig tänkt att det skulle kunna gå att vara med i en film, jag har alltid trott att det var speciella, utvalda människor på tv. Men det kom en casting-lady till fritidsgården som jag brukade gå till när jag var liten

Spanska filmfestivalen 5-12 okt pÅ Rio! Se tider pÅ hemsidan. biljetter. biorio.se • 08 66 99 500

www.zita.se • www.biosture.se • www.zita.se • www.biosture.se • www.zita.se • www.biosture.se

BIOPROGRAM FREDAG 5 OKTOBER 2012 SOLLENTUNA BIO Tel: 96 12 14 Sammys äventyr 2 (3D) 100:- ........ 16.45 En oväntad vänskap 80:- ............... 16.45 Hope Springs 80:- .......................... 16.45 Hypnotisören 85:- .......................... 19.00 Palme 80:- ......................................18.45

FALKEN JAKOBSBERG Tel: 580 358 00 Sammys äventyr 2 2D sv.tal 75:-... 15.30 Äta sova dö 80:- ........................15.30, 19 Palme 80:- .................................15.45, 18 Modig 2D sv.tal 75:- ............................ 16 Hypnotisören 85:- ...............16, 18.30, 21

MIRANDA SIGANDER/TT SPEKTRA

rötterna i forna Jugoslavien och är starka personligheter.

fredag 5 oktober

Kassan öppnar 12.00 Kassan öppnar 15.30 Italienska Filmfestivalen 4-7 oktober ARABISKA FILMDAGAR 5-7 OKTOBER Cairo Exit ............................................. 18.30 Köp biljett på www.biosture.se hämta i Biomaten. Roman kring en massaker /Romanzo di una straga ...salong 1 20.30 Omar dödade mig – Premiär! ..16.15, 18.45 Laurence Anyways av Xavier Dolan ...................................................... 17.30, 20.30 Pojktanten av Ester Martin Bergsmark ................................................................. 21.00 Ai Weiwei: Never Sorry sista visningarna! ...............ej fr, lö-sö 14.00, ej må, ti-to 18.30 Barbara .................fre+må-to 16.30, 20.45, ............................................ lö-sö 14.15. 20.45 För dig naken Lars Lerin ................... 16.00 Palme ...................12.30, 15.00, 17.30, 21.00 En oväntad vänskap .13.30, 16.00, 18.30 Knattebio: Liten skär och alla små brokiga ...................lö-sö 14.00, 15.00 Searching for Sugar Man Kort & Gratis: Astrid av Fijona Jonuzi ..18.00 ..........................................13.30, 16.00, 18.30 Kafé Gunvor öppet varje dag! JUDISKA FILMFESTIVALEN 13-17/10

PremiÄr: Äta, sova, dÖ fre 20.30, lÖ-sÖ 18.30 The Punk Syndrome lÖ 16.15 Palme lÖ-sÖ 20.30 Salong 4: 2 dagar i New York fre 18 Salong 4: Searching for Sugar Man lÖ 18 Filmfrukost: Spanska filmfestivalen lÖ-sÖ 11

och en kompis tipsade om NERMINA LUKAC mig. Så fick jag provfilma och fattade knappt när jag Ålder: 22 fick rollen till slut, säger Utbildning: Fritidsledare. Nermina Lukac. Jobbar: Deltid i Kvidinge Hon hoppas kunna fortutanför Helsingborg. sätta med skådespeleri, Aktuell: Spelar huvudrollen samtidigt som hon också i ”Äta sova dö” av Gabriela vill jobba vidare som fritidsPichler, som har Sverigeledare. Drömjobbet finns premiär i dag. Filmen får dock i en helt annan genre fyra Glober i betyg av Metän den socialrealistiska. ros recensent på sidan 19. – Det hade varit kul att göra en actionfilm, som när man ser Angelina Jolie hoppa från en lastbil till en annan. Nermina Lukac känner igen sig i sin rollfigur Rasa, de har båda

PROGRAM 5 OKTOBER

BIOPREMIÄR 19 OKTOBER

T. 665 12 56

Starten Jerzy Skolimowski......................................18

www.cinemateket.se

T-bana Karlaplan. Caféet öppet före visningarna!

www.cinemateket.se

STOCKHOLMS KVALITETSFILMBIOGRAFER Taken 2 80:- ..............................18.30, 21 Ted 80:- .....................................19, 21.20 Hamilton 2 85:- .............................. 20.15 Ted 80:- .......................................... 19.00 Looper 80:- ..................................... 21.20

PROGRAM 5 – 11 OKT GRAND Sveavägen 45 Kassan öppnar 14.30, lö-sö 12.00

Förälskad i Rom

Bt/95 kr 16.40, 19.00, 21.15 Lö-sö även 14.20 Laurence Anyways 15 år/115 kr 15.00, 20.15

2 dagar i New York 15 år/95 kr 16.00, 18.45, 21.00 Lö-sö även 13.30 En oväntad vänskap 7 år/95 kr 15.00, 17.45, 20.15 Lö-sö även 12.30 Förälskad i Rom

Bt/95 kr

Hope Springs

Bt/95 kr PREMIÄR! 15.40, 18.00 Lö-sö även 13.10

Fre-on 15.30, 18.15 To 15.30

Omar dödade mig

Fre-ti 20.45 kort tid kvar

15 år/95 kr

7 år/95 kr Palme 7 år/95 kr Palme Fre-sö+ti-to 16.00, 18.30, 20.45 Fre-må+on-to 15.30, 18.15, 20.45 Lö-sö även 13.30 Må 16.00, 20.45 Lö-sö även 13.00 Ti 14.30, 18.15, 20.45

Searching For Sugar Man

Searching For Sugar Man

VICTORIA Götgatan 67 Kassan öppnar 14.30, lö-sö 12.00

Äta Sova Dö PREMIÄR!

Lö-sö 13.00 On-to 20.45 JUDGMENT IS COMING

2 dagar i New York

18.15, 20.45 Lö-sö även 12.30

15 år/95 kr 15.00, 18.15, 20.45 Lö-sö även 12.30

15 år/95 kr Bt/95 kr

Fre-sö+ti-to 16.20 Lö-sö även 14.00 15 år/95 kr Må 16.20, 18.30

CINEMATEKET: www.cinemateket.se En oväntad vänskap 7 år/95 kr En annan kvinna 15.20, 17.45, 20.15 Lö-sö även 12.50 W Allen/ G Rowlands Må 19.00

BIOPREMIÄR 12 OKTOBER

www.svenskabio.se eller 08 - 5626 0000

Upplevelser i 4D!

Se film med hela kroppen i Cino4. Vi visar 3D-film med stolar som rör sig, vindpustar och dofter. Välj mellan 5 spännande 4D-upplevelser. Köp biljett på cino4.se

BIOPREMIÄR NÄSTA FREDAG! FÖRKÖP STARTAR ONSDAG!

FILMSTADEN HERON CITY

Premium Rush

KÖP/RESERVERA BILJETTER: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se


”EN AV 2012 ÅRS BÄSTA FILMER” TOTAL FILM

”SPÄNNANDE” GOMORRON SVERIGE

”BANBRYTANDE”

”RIKTIGT ”HÄFTIG LEK JÄDRA BRA” MED TIDSRESOR” AMELIA

HELSINGBORGS DAGBLAD

MOVIEZINE.SE

JOSEPH GORDON-LEVITT

METRO

GÖTEBORGS-POSTEN

PLAZA KVINNA

EXPRESSEN

FACE YOUR PAST - FIGHT YOUR FUTURE!

FilmStaden Sergel

Fre-lö 15.50, 18.30, 21.10, 21.40, 23.50 Sö 15.50, 18.30, 21.10, 21.40 Må-to 14.50, 17.50, 21.10

FilmStaden Söder

Fre-sö 15.30, 18.30, 20.15, 21.15 Må-to 15.30, 18.15, 20.15, 21.00

FilmStaden vällingby 20.10

FilmStaden råSunda 20.30

FilmStaden Sickla Fre-sö 20.45 Må-to 18.30, 21.15

FilmStaden kiSta

FilmStaden camera Fre-sö 17.20, 20.20 Må-to 20.30

FilmStaden heron city

Fre-sö 15.25, 18.00, 21.00 Må-to 18.00, 21.00

Falken jakobSberg

18.50, 20.50

Fre-sö 21.20

KÖP/RESERVERA BILJETTER på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se, eurostar.se • Från 15 år

”Charmigt i Woody Allen-anda”

SVENSKA DAGBLADET

”Chris Rock är briljant”

bio rio Salong 4: Fre 18.00 rigoletto

”GRYMT UNDERHÅLLANDE”

JUDGMENT IS COMING

AFTONBLADET

Looper

Moviezine

VÅLDSAM OCH NERVKITTLANDE” BETYG: 4 ”SPÄNNANDE, Filmkritikerna.se

AMELIA

DAGENS NYHETER

victoria 18.15, 20.45 Lö-sö även 12.30

Fre-sö 15.45, 18.45 Må-to 17.45 FilmStaden kiSta Fre-sö 18.20 grand Sveavägen 16.00, 18.45, 21.00 FilmStaden heron city 18.15 Lö-sö även 13.30

sf.se, biorio.se, svenskabio.se • Från 15 år

2 dagar i New York

DE ÄR KNEPIGA BRITTERNA!

BIOPREMIÄR 9 NOVEMBER

www.savagesfilmen.se

BIOPREMIÄR NÄSTA FREDAG! BIOPREMIÄR 12 OKTOBER

Sergel • rigoletto • Söder • Sickla • vällingby kiSta • camera • heron city

BIOPREMIÄR

12 OKTOBER BIOPREMIÄR 12 OKTOBER

FÖRKÖP STARTAR ONSDAG! KÖP/RESERVERA BILJETTER: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se • Från 15 år

Savages


”HYSTERISKT ROLIG” Expressen

”INTE SOM ANDRA NALLAR” Moviezine.se

Ronny Svensson, TV4 Nyhetsmorgon

TT Spektra

Amelia

Studentmagasinet

Plaza Kvinna

”GARANTERAT ÅRETS ROLIGASTE FILM” Filmkritikerna.se

från skaparen av

PUBLIKSUCCÉ!

BIOPREMIÄR IDAG! SERGEL Fre-sö 15.40, 18.20

SÖDER 15.15, 17.45 VICTORIA Fre-sö+ti-to

Må-to 15.40 Barntillåten SAGA 12.15, 15.00, 18.00, 20.30 16.20 Lö-sö även 14.00 Må 16.20, 18.30 BIO RIO Fre+må 20.30 Lö-sö 18.30 Ti-on 18.00 To 17.30 KLARA Sö-to 18.20

KISTA 18.40, 21.20 HERON CITY Fre 15.30,

18.10, 20.40 Lö-sö 12.50, 15.30, 18.10, 20.40 Må-ti+to 18.10, 20.40 On 13.15, 18.10, 20.40

KÖP/RESERVERA: sf.se, biosture.se, svenskabio.se

SERGEL Fre-sö 15.20, 17.45, 20.30 Må-to 15.40, 17.45 • SAGA 12.45, 15.45, 18.30, 21.15 • STURE Fre 13.30, 16, 18.30 Lö 12.30 Må-to 13.30, 16, 18.30, 21 GRAND SVEAV. 15, 17.45, 20.15 Lö-sö äv 12.30 • VICTORIA 15.20, 17.45, 20.15 Lö-sö äv 12.50 • SÖDER Fre-sö 12.45, 15.30, 15.45, 18, 18.30, 21, 21.15 Må-to 12.45, 15, 15.30, 15.45, 18, 20.45, 21.15 • VÄLLINGBY Fre-sö 15.30, 18, 20.40 Må-ti+to 18, 20.40 On 13, 18, 20.40 • RÅSUNDA Fre-må+on-to 17.30 Ti 13, 17.30 SICKLA Fre 15.30, 18.15, 21.30 Lö-sö 15.45, 18.15, 21.30 Må 15, 18.15, 21.15 Ti-to 18.15, 21.15 • KISTA Fre 16.10, 18.20, 21 Lö-sö 12.40, 16.10, 18.20, 21 Må-to 16.10, 18.20, 21.30 • CAMERA Fre-sö 16.10, 20.20 Må-on 17.30, 20.30 To 15.15, 17.30, 20.30 • GRAND LIDINGÖ 21.20 • HERON CITY Fre-sö 15,

KÖP/RESERVERA: biorio.se, sf.se, mobil.sf.se, svenskabio.se

17.55, 20.35 Må-ti+to 17.55, 20.35 On 14, 17.55, 20.35 Från 7 år

”...EN SEVÄRD FILM, ” SPECIELLT FÖR DE YNGRE” Svenska Dagbladet

”...bra filmstund för knattecineaster” Expressen

TT-Spektra

Helsingborgs Dagblad

www.tedfilmen.se

LADDA NER SAMMY-SPELET

Se trailern och boka biljetter på mobil.sf.se

FÖR IPHONE OCH ANDROID

3D: fS SERGEL Fre-sö 11.15,

fiLmStAdEn KiStA

13.30, 15.10 Må-to 12.00, 16.00 Fre 14.30 Lö 12.00, 14.30 Sö 11.40, 14.00, 16.20 Må-to 16.20 Må-ti+to 12.30 GRAND LIDINGÖ fS SiCKLA Lö-sö 12.15, 14.30 Lö-sö 13.30 fS väLLinGby Fre-sö 15.00 fiLmStAdEn hERon City Lö-sö äv 10.30, 12.50 Fre-sö 16.30 fS RåSundA Lö-sö 12.00, 14.30 Lö-sö även 11.40, 14.00

fS SödER Fre-sö 11.30, 13.45

2D: fS SERGEL Fre-sö 14.10, 16.30 Må-to 12.50, 15.10

fS SödER Fre-sö 11.45 Må-to 12.00 fS SiCKLA Fre 15.00 Lö-sö 13.30,

fS CAmERA Lö-sö 11.00, 12.00, 13.45

16.00 Må 14.30

BIOPREMIÄR 19 OKTOBER

fiLmStAdEn VÄLLINGBY Lö-sö 12.10 fS KiStA Lö-sö 11.30, 13.50 fiLmStAdEn hERon City Lö-sö 12.00

Visas även i Sollentuna & Jakobsberg • sf.se, mobil.sf.se • Från 7 år

VISAS PÅ BIO NU!

Sammys äventyr 2

SERGEL • RiGoLEtto • SödER • SiCKLA • väLLinGby • RåSundA • KiStA CAmERA • hERon City • SoLLEntunA bio • fALKEn jAKobSbERG

KÖP/RESERVERA BILJETTER: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se, sollentunabio.se, eurostar.se • Från 11 år

Ted


A COPRODUCTION EUROPACORP – M6 FILMS - GRIVE PRODUCTIONS WITH THE PARTICIPATION OF CANAL+, M6 AND CINE+ LIAM NEESON “TAKEN 2” ORIGINAL US DIRECTOR OF EUROPACORP’S CASTING JOHN PAPSIDERA (CSA) PHOTOGRAPHY ROMAIN LACOURBAS REPRESENTATIVE IN TURKEY PULSAR/PATRICE LEDOUX SCORE NATHANIEL MECHALY MAGGIE GRACE FAMKE JANSSEN AND RADE SHERBEDGIA PRODUCED WRITDIRECTED BY LUC BESSON TEN BY LUC BESSON & ROBERT MARK KAMEN BY OLIVIER MEGATON © 2012 EUROPACORP – M6 FILMS - GRIVE PRODUCTIONS

BIOPREMIÄR IDAG!

FILMSTADEN SERGEL

Fre-lö 13.20, 16.10, 19.00, 21.20, 23.45 Sö 13.20, 16.10, 19.00, 21.20 Må-to 13.40, 16.20, 19.00, 21.20 FILMSTADEN SÖDER Fre-sö 14.00, 16.15, 18.30, 21.00 Må-to 12.00, 14.15, 16.30, 18.45 PARK Fre 19.00, 21.30 Lö 16.15, 19.00, 21.30

RIGOLETTO 18.30, 20.45 Lö-sö äv 13.00 FILMSTADEN VÄLLINGBY Fre-lö 17.30, 19.40, 21.50 Sö 17.30, 20.10 Må-to 18.30, 20.40 FILMSTADEN KISTA Fre-lö 16.50, 19.00, 21.30 Sö-to 19.00, 21.30

FILMSTADEN HERON CITY

Fre 15.05, 17.30, 19.45, 22.00 Lö 12.45, 15.05, 17.30, 19.45, 22.00 Sö 12.45, 15.05, 18.35, 21.35 Må-to 18.35, 21.35

FALKEN JAKOBSBERG

Fre-sö 18.30, 21.00 Må-to 19.00

KÖP/RESERVERA BILJETTER: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se, eurostar.se • Från 15 år

Taken 2

ETTA PÅ BIOTOPPEN! S v e r i g e s O s c a r® b i d r a g ! ”HELT KLART EN FILM VÄRD ATT SE” NSD

”PERSBRANDT I VÄRLDSKLASS” M MAGASIN

”EN PROFFSIGT SNYGG FILM” AFTONBLADET

★★★★

”Mycket spänning, bra skådespeleri” KULTURBLOGGEN

EFTER LARS KEPLERS SUCCÉROMAN SKANDIA

Fre 18.15, 21.15 Lö 15.15, 18.15, 21.15 Sö 15.30, 19.00 FILMSTADEN SERGEL Fre-sö 14.50, 17.50, 20.40 Må-to 15.20, 18.10, 21.00 Svensktextad: Fre-sö 12.50 Må-to 12.50, 18.40

RIGOLETTO

FILMSTADEN VÄLLINGBY

FILMSTADEN SICKLA

FILMSTADEN CAMERA

FILMSTADEN SÖDER

FILMSTADEN RÅSUNDA

FILMSTADEN KISTA

FILMSTADEN HERON CITY

Fre 15.30, 17.30, 20.15 Lö-sö 12.30, 15.30, 17.30, 20.15 Må-to 17.30, 20.15 Fre-sö 16.00, 18.45, 21.30 Må-to 18.45, 21.30 Svensktextad: Må-to 14.45, 18.30

Fre 15.00, 18.00, 20.40 Lö-sö 14.30, 18.00, 20.40 Må-ti+to 17.30, 20.10 On 13.00, 17.30, 20.10 Fre 15.30, 18.00, 21.00 Lö-sö 15.00, 18.00, 21.00 Må-to 18.00, 21.00

Fre 15.00, 18.45, 21.30 Lö-sö 16.15, 18.45, 21.30 Må 14.00, 18.00, 21.00 Ti-to 18.00, 21.00 Fre-sö 16.00, 18.10, 18.40, 21.30 Må-to 16.00, 18.40, 21.30 Svensktextad: Lö-sö 13.00

Fre-sö 14.30, 18.00, 21.40 Må-on 18.30, 21.00 To 15.45, 18.30, 21.00 GRAND LIDINGÖ 17.30, 20.50 Fre 15.10, 17.45, 20.45 Lö-sö 12.10, 15.10, 17.45, 20.45 Må-ti+to 17.45, 20.45 On 13.00, 17.45, 20.45

Visas även på Sollentuna Bio & Falken Jakobsberg • KÖP/RESERVERA BILJETTER: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se, sollentunabio.se, eurostar.se • Från 15 år

Hypnotisören


BILJETTSLÄPP 5 OKTOBER!

26 OKTOBER

BILJETTSLÄPP STARTAR IDAG! BIOPREMIÄR 26 OKTOBER!

KÖP/RESERVERA BILJETTER: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se • Från 15 år

Skyfall


BIOPROGRAM 5 – 11 OKTOBER 2 dagar i New York

Hypnotisören

HERON CITY: 18.15 KISTA: Fre-sö 18.20 RIGOLETTO: Fre-sö 15.45, 18.45 Må-to 17.45

CAMERA: Fre-sö 14.30, 18.00, 21.40 Må-on 18.30, 21.00 To 15.45, 18.30, 21.00 GRAND LIDINGÖ: 17.30, 20.50 HERON CITY: Fre 15.10, 17.45, 20.45 Lö-sö 12.10, 15.10, 17.45, 20.45 Må-ti+to 17.45, 20.45 On 13.00, 17.45, 20.45 KISTA: Fre-sö 16.00, 18.10, 18.40, 21.30 Må-to 16.00, 18.40, 21.30 Svensktextad: Lö-sö 13.00 RIGOLETTO: Fre 15.30, 17.30, 20.15 Lö-sö 12.30, 15.30, 17.30, 20.15 Må-to 17.30, 20.15 RÅSUNDA: Fre 15.30, 18.00, 21.00 Lö-sö 15.00, 18.00, 21.00 Må-to 18.00, 21.00 SERGEL: Fre-sö 14.50, 17.50, 20.40 Må-to 15.20, 18.10, 21.00 Svensktextad: Fre-sö 12.50 Må-to 12.50, 18.40 SICKLA: Fre 15.00, 18.45, 21.30 Lö-sö 16.15, 18.45, 21.30 Må 14.00, 18.00, 21.00 Ti-to 18.00, 21.00 SKANDIA: Fre 18.15, 21.15 Lö 15.15, 18.15, 21.15 Sö 15.30, 19.00 SÖDER: Fre-sö 16.00, 18.45, 21.30 Må-to 18.45, 21.30 Svensktextad: Må-to 14.45, 18.30 Barnvagnsbio: On 11.00 VÄLLINGBY: Fre 15.00, 18.00, 20.40 Lö-sö 14.30, 18.00, 20.40 Må-ti+to 17.30, 20.10 On 13.00, 17.30, 20.10

100 kr (15)

Cockpit

100 kr (7) HERON CITY: Fre-sö 14.50, 17.50, 20.30 Må-to 17.50, 20.30 KISTA: 16.10 SAGA: 14.30, 17.30

En oväntad vänskap 105 kr (7)

CAMERA: Fre-sö 16.10, 20.20 Må-on 17.30, 20.30 To 15.15, 17.30, 20.30 Barnvagnsbio: To 12.00 GRAND LIDINGÖ: 21.20 HERON CITY: Fre-sö 15.00, 17.55, 20.35 Må-ti+to 17.55, 20.35 On 14.00, 17.55, 20.35 Barnvagnsbio: On 11.00 KISTA: Fre 16.10, 18.20, 21.00 Lö-sö 12.40, 16.10, 18.20, 21.00 Må-to 16.10, 18.20, 21.30 Barnvagnsbio: On 11.00 KLARA: Barnvagnsbio: To 15.20 RÅSUNDA: Fre-må+on-to 17.30 Ti 13.00, 17.30 SAGA: 12.45, 15.45, 18.30, 21.15 SERGEL: Fre-sö 15.20, 17.45, 20.30 Må-to 15.40, 17.45 SICKLA: Fre 15.30, 18.15, 21.30 Lö-sö 15.45, 18.15, 21.30 Må 15.00, 18.15, 21.15 Ti-to 18.15, 21.15 Barnvagnsbio: Må 11.00 STURE: Fre 13.30, 16.00, 18.30 Lö 12.30 Må-to 13.30, 16.00, 18.30, 21.00 SÖDER: Fre-sö 12.45, 15.30, 15.45, 18.00, 18.30, 21.00, 21.15 Må-to 12.45, 15.00, 15.30, 15.45, 18.00, 20.45, 21.15 VÄLLINGBY: Fre-sö 15.30, 18.00, 20.40 Må-ti+to 18.00, 20.40 On 13.00, 18.00, 20.40 Barnvagnsbio: On 11.00

Flimmer

100 kr (11) SERGEL: 15.20

Förälskad i Rom 105 kr (Bt)

SAGA: 11.45, 20.00

Grannpatrullen 100 kr (15)

HERON CITY: 18.05

110 kr (15)

Ice Age 4: Jorden skakar loss - svenskt tal 3D 125/100 kr (7)

SERGEL: Fre-sö 11.30, 13.45 Må-to 11.30

Ice Age 4: Jorden skakar loss - sv tal 95/70 kr (7)

HERON CITY: Fre-sö 14.40 Lö-sö äv 12.30 KISTA: 15.50 SERGEL: 12.40 SICKLA: Lö-sö 11.40 SÖDER: 13.30 VÄLLINGBY: Lö-sö 12.50

Kom ketchup så går vi Knattebio: 40 kr (Bt)

HERON CITY: Fre 15.45, 18.25, 21.15 Lö-sö 12.55, 15.45, 18.25, 21.15 Må-to 18.25, 21.15 KISTA: Fre-sö 18.50 Må-to 18.50, 21.00 SERGEL: Fre-sö 18.10, 21.00 Må-to 11.50, 18.20, 20.50 Svensktextad: Fre-sö+to 13.00 Må-on 13.00, 17.30

CAMERA: Lö-sö 10.30 HERON CITY: Lö-sö 11.50, 13.30 On 10.00 (30 kr) KISTA: Lö-sö 12.00, 13.00 KLARA: Sö 12.30, 13.50 RÅSUNDA: Lö-sö 11.30 SICKLA: Lö-sö 12.15 Må 13.00 SÖDER: Lö-sö 12.30 On 10.00 VÄLLINGBY: Lö-sö 11.00 On 10.30 (30 kr)

Hope Springs

Lawless

100 kr (Bt)

105 kr (15)

GRAND LIDINGÖ: Fre-sö 15.00 HERON CITY: Må-ti 17.40 KISTA: Må-to 18.20 SAGA: 12.15, 15.00, 18.00, 20.30 SÖDER: Fre-sö 16.15 Må-to 13.00, 15.30

HERON CITY: 20.55 KISTA: Fre-sö 21.10 RIGOLETTO: Fre-sö 21.15 SERGEL: Må-to 20.30

Hamilton – Men inte om det gäller din dotter 105 kr (15)

Liten Skär och alla små brokiga 50 kr (Bt)

CAMERA: Lö-sö 10.30 HERON CITY: Lö-sö 12.15, 13.55 KISTA: Lö-sö 12.30, 13.30 RÅSUNDA: Lö-sö 13.00, 14.00 SERGEL: Fre-sö 11.30, 12.50 Må-to 11.30 SÖDER: 12.30, 14.15 VÄLLINGBY: Lö-sö 11.00, 12.10, 14.30

Looper

100 kr (15) CAMERA: Fre-sö 17.20, 20.20 Må-to 20.30 HERON CITY: Fre-sö 15.25, 18.00, 21.00 Må-to 18.00, 21.00 KISTA: 18.50, 20.50 RÅSUNDA: 20.30 SERGEL: Fre-lö 15.50, 18.30, 21.10, 21.40, 23.50 Sö 15.50, 18.30, 21.10, 21.40 Må-to 14.50, 17.50, 21.10 SICKLA: Fre-sö 20.45 Må-to 18.30, 21.15 SÖDER: Fre-sö 15.30, 18.30, 20.15, 21.15 Må-to 15.30, 18.15, 20.15, 21.00 VÄLLINGBY: 20.10

Modig - svenskt tal 95/70 kr (7)

CAMERA: Fre-sö 14.30 To 14.45 HERON CITY: Fre 14.45, 17.35, 20.00 Lö-sö 12.05, 14.45, 17.35, 20.00 On-to 17.35, 20.00 KISTA: 16.15 Lö-sö äv 11.30, 13.50 RÅSUNDA: Lö-sö 12.30 SERGEL: Fre-sö 15.20 Må-to 15.30 SICKLA: Fre-sö 18.15 Lö-sö äv 13.45 SÖDER: Fre-sö 11.30, 13.50 VÄLLINGBY: Lö-sö 10.30

Nalle Puh – Nya äventyr i Sjumilaskogen - sv tal 95/70 kr (Bt)

HERON CITY: Lö-sö 13.15

Palme

100 kr (7)

CAMERA: Fre-sö 17.20 Må-on 17.30 To 14.45, 17.30 GRAND LIDINGÖ: Fre-sö+ti-to 18.30 HERON CITY: Fre 15.25, 18.15 Lö-sö 12.15, 15.25, 18.15 Må-ti+to 18.15 On 13.45, 18.15 KISTA: 15.30, 18.50 KLARA: Sö 15.20 Må-on 12.30, 15.20 Madagaskar 3 RÅSUNDA: Fre-sö 16.00 - svenskt tal 3D SERGEL: Fre-sö 18.10, 20.50 125/100 kr (7) Må-to 20.35 HERON CITY: Fre-sö 15.35 Svensktextad: Fre-sö 11.40, 14.40 SERGEL: 12.30 Må-to 14.40, 18.00 Madagaskar 3 - sv tal SICKLA: Fre-sö 19.00 Må 15.30, 18.15 Ti-to 18.15 95/70 kr (7) STURE: Fre 12.30, 15.00, GRAND LIDINGÖ: 17.30, 21.00 Lö-sö 12.00, Lö-sö 12.40 14.30, 18.15, 21.00 HERON CITY: Må+on-to 12.30, 15.00, Fre 16.25, 18.45 17.30, 20.00 Ti 17.45, 20.15 Lö-sö 11.45, 14.05, 16.25, SÖDER: Fre-sö 12.00, 15.00, 18.45 Må-to 18.05 18.00, 18.15, 20.30 KISTA: Må-to 12.00, 16.00, 18.00, 16.20 Lö-sö äv 11.40, 14.00 18.15, 20.30 SERGEL: VÄLLINGBY: Fre-sö 13.00 Må-to 13.10 Fre-sö 15.00, 17.30 MåSICKLA: ti+to 17.30 On 13.00, 17.30 Lö-sö 11.40, 14.00 Paranorman SÖDER: 12.15

PREMIÄR!

Äta sova dö 21-åriga Raša bor på en liten skånsk ort tillsammans med sin far. Hon jobbar på den lokala fabri ken, där hon trots ett hårt jobb känner både gemensk ap och trygghet. Men hennes tillvaro förändras drastiskt när hon plötsligt blir varslad… Äta sova dö är en både ener gisk och varm ögonblicksbild av dagens Sverige. Sammys äventyr 2 - svenskt tal 3D 125/100 kr (7)

GRAND LIDINGÖ: Lö-sö 13.30 HERON CITY: Fre-sö 16.30 Lö-sö äv 11.40, 14.00 KISTA: Fre 14.30 Lö 12.00, 14.30 Sö 11.40, 14.00, 16.20 Må-to 16.20 RÅSUNDA: Lö-sö 12.00, 14.30 SERGEL: Fre-sö 11.15, 13.30, 15.10 Må-to 12.00, 16.00 SICKLA: Lö-sö 12.15, 14.30 SÖDER: Fre-sö 11.30, 13.45 Må-ti+to 12.30 VÄLLINGBY: Fre-sö 15.00 Lö-sö äv 10.30, 12.50

Sammys äventyr 2 - svenskt tal 95/70 kr (7)

CAMERA: Lö-sö 11.00, 12.00, 13.45 HERON CITY: Lö-sö 12.00 KISTA: - svenskt tal 3D Lö-sö 11.30, 13.50 125/100 kr (11) SERGEL: HERON CITY: Lö-sö 12.25 Fre-sö 14.10, 16.30 KISTA: Lö-sö 12.30 Må-to 12.50, 15.10 SERGEL: Fre-sö 11.50, 14.30 SICKLA: Fre 15.00 Lö-sö Må-to 13.30, 16.10 13.30, 16.00 Må 14.30 SICKLA: SÖDER: Fre 15.30 Lö-sö 16.45 Fre-sö 11.45 Må-to 12.00 SÖDER: 13.00 VÄLLINGBY: Lö-sö 12.10

Taken 2 PREMIÄR! 100 kr (15)

HERON CITY: Fre 15.05, 17.30, 19.45, 22.00 Lö 12.45, 15.05, 17.30, 19.45, 22.00 Sö 12.45, 15.05, 18.35, 21.35 Må-to 18.35, 21.35 KISTA: Fre-lö 16.50, 19.00, 21.30 Sö-to 19.00, 21.30 PARK: Fre 19.00, 21.30 Lö 16.15, 19.00, 21.30 RIGOLETTO: 18.30, 20.45 Lö-sö äv 13.00 SERGEL: Fre-lö 13.20, 16.10, 19.00, 21.20, 23.45 Sö 13.20, 16.10, 19.00, 21.20 Må-to 13.40, 16.20, 19.00, 21.20 SÖDER: Fre-sö 14.00, 16.15, 18.30, 21.00 Må-to 12.00, 14.15, 16.30, 18.45 VÄLLINGBY: Fre-lö 17.30, 19.40, 21.50 Sö 17.30, 20.10 Må-to 18.30, 20.40

Ted PREMIÄR! 100 kr (11)

CAMERA: Fre-sö 19.00, 21.00 Må-to 18.00, 21.30 HERON CITY: Magic Mike Fre 15.20, 18.20, 21.20 100 kr (15) Lö-sö 12.20, 15.20, 18.20, HERON CITY: 21.20 Må-to 18.20, 21.20 Fre-sö 21.05 Må-to 20.25 KISTA: SERGEL: Fre 15.40, 18.10, 21.10, Fre-sö 18.50 Må-to 18.30 21.30 Lö-sö 13.00, 15.40, 18.10, 21.10, 21.30 Modig - eng tal 3D Må-to 15.40, 18.10, 21.10 105/130 kr (7) RIGOLETTO: RIGOLETTO: Fre 15.00, 18.00, 21.15 Paranorman - eng Searching For Fre-sö 14.00 Lö-sö äv 11.30 tal 3D Lö-sö 12.00, 15.00, 18.00, Sugar Man 21.15 Må-to 18.00, 21.15 SERGEL: 125/100 kr (11) 100 kr (15) Må-to 14.00 RIGOLETTO VIP: SERGEL: Fre-sö 15.10, 20.30 SERGEL: Må-to 20.40 Fre 15.00, 18.00, 21.15 Må+to 14.10, 20.50 Ti-on Modig - sv tal 3D Lö-sö 12.00, 15.00, 18.00, STURE: Fre 13.30, 16.00, 20.50 125/100 kr (7) 21.15 Må-to 18.00, 21.15 18.30 Lö-sö 12.30, 15.00, 17.30 Må-to 13.30, 16.00, RÅSUNDA: CAMERA: Paranorman - sv tal 18.30, 21.00 Fre-ti+to 19.00, 21.30 Fre-sö 15.30 Lö-sö äv 12.50 95/70 kr (11) On 21.30 GRAND LIDINGÖ: CAMERA: Lö-sö 12.00 Simon och ekarna SERGEL: Fre-sö 16.00 70 kr inkl fika (11) Fre-lö 12.20, 15.00, 18.40, HERON CITY: Resident Evil: 21.15, 23.30 Sö 12.20, VÄLLINGBY: On 14.00 Fre-sö 15.15 Lö-sö äv 12.35 Retribution 3D 15.00, 18.40, 21.15 Må-to 125 kr (15) KISTA: 12.20, 15.00, 18.40, 20.40 Snabba Cash II 15.20, 15.30, 18.30 HERON CITY: 105 kr (15) SICKLA: Lö-sö äv 12.00 Fre-sö+on-to 18.50, 21.40 Fre-sö 19.00, 21.45 HERON CITY: SERGEL: Må 15.30, 18.30, 20.45 KISTA: 21.00 Fre 15.40, 18.40, 21.10 Fre-sö 12.00, 16.00 Ti-to 18.30, 20.45 Lö-sö 12.40, 15.40, 18.40, SERGEL: Fre-lö 19.10, 21.30, Må-to 12.50 21.10 Må-ti+to 18.40, 21.10 SÖDER: Fre-lö 15.15, 19.00, 23.50 Sö-to 19.10, 21.30 SICKLA: Fre 14.45 20.45, 21.45 Sö 15.15, On 13.30, 18.40, 21.10 Lö-sö 12.00, 14.15, 16.30 19.00, 20.45, 21.30 Må-to Rivalerna KISTA: 15.15, 18.30, 20.45, 21.15 SÖDER: 100 kr (7) Fre-sö 21.10 Fre-sö 12.00, 14.30 VÄLLINGBY: Må-to 18.20, 21.10 HERON CITY: 21.25 Må-to 12.00 Fre-lö 18.40, 21.20 SERGEL: Fre-sö 17.30, 21.30 SERGEL: Fre-lö 17.40, 23.40 Sö 18.40, 21.15 VÄLLINGBY: Må-to 17.30, 21.10 Sö 17.40 Må-to 19.00, 21.20 Fre 16.20 Lö-sö 11.30, SÖDER: 18.15 14.00, 16.20 On 13.00

The Amazing Spider-Man 3D 135 kr (11)

SERGEL: Fre-sö 12.10 Må+to 11.15

The Amazing Spider-Man 110 kr (11)

HERON CITY: Fre-sö 14.55 Lö-sö äv 11.55

The Bourne Legacy 110 kr (15)

HERON CITY: Fre-sö 17.40, 20.50 Må-ti 20.50 SERGEL: Fre-lö 18.00, 20.20, 23.20 Sö 18.00, 20.20 Må-to 17.50, 20.10 SICKLA: Fre-sö 20.45 Må-to 21.00

The Dark Knight Rises 125 kr (15)

HERON CITY: Fre-sö 16.00, 19.30 Må-ti 19.30 KISTA: Må-to 20.50 RIGOLETTO: Må-to 20.30 SERGEL: Fre-sö 18.00, 20.30 Må-to 19.30 SÖDER: 20.45

The Expendables 2 100 kr (15)

HERON CITY: 18.30, 21.30 KISTA: 21.20 SERGEL: Fre-sö 21.00 Må-to 21.30

Total Recall 105 kr (11)

HERON CITY: 21.05

Äta sova dö PREMIÄR! 100 kr (Bt)

HERON CITY: Fre 15.30, 18.10, 20.40 Lö-sö 12.50, 15.30, 18.10, 20.40 Må-ti+to 18.10, 20.40 On 13.15, 18.10, 20.40 KISTA: 18.40, 21.20 KLARA: Sö-to 18.20 Barnvagnsbio: To 12.30 SAGA: 12.15, 15.00, 18.00, 20.30 SERGEL: Fre-sö 15.40, 18.20 Må-to 15.40 SÖDER: 15.15, 17.45


26 NÖJE Divabråk

metro wkd fredag 5 oktober 2012

AP/SCANPIX

MINAJ TILL ATTACK PÅ CAREY

Moore bestulen på dyra smycken Julianne Moore fick oväntat besök av inbrottstjuvar i sin lägenhet i New York. Och tjuvarnas byte blev stort – den fyrfaldigt Oscarsnominerade skådespelerskan blev av med smycken till ett värde av 845 000 kronor, uppger Aftonbladet som citerar New York Post. TT SPEKTRA /ALL OVER PRESSSPW/SPLASH NEWS

Det fällda trädet.

Corgan i domstol efter trädras Smashing Pumpkins frontman Billy Corgan har hamnat i blåsväder. Musikern stäms av sina grannar, med ”Grey’s anatomy”-stjärnan Nicki Minajs ilska fångad på film Eric Dane i spetsen, sedan en storm fällt ett stort träd Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen över hans hus. Danes gravida hustru befann sig i Ju fler divor, desto hetsigare gräl. Rapparen Nicki Minaj, 29, och huset med parets 20 månaMariah Carey, 42, sitter båda i juryn för ”American idol” och rök der gamla baby när trädet häromdagen ihop under inspelningen. I en video som TMZ har kraschade in i taket, och nu publicerat hörs bland annat Nicki Minaj säga: – Jag har sagt till hävdar de att hon nästan dem att jag inte står ut med hennes kungliga jävla höghet där borta. Hon ska dessutom ha sagt: – Om jag hade en pistol skulle dödades i olyckan, skriver Rolling Stone. TT SPEKTRA jag skjuta henne, vilket dock inte fastnade på film. METRO

Se divornas storbråk

info@hittahem.se Tips på ny bostad anna@gmail.com

Dags att hitta hem! *Den nakna grannen hittade vi på. Allt annat går dock att få fram på HittaHem.se

Mer musik. Mindre prat.


UTMANINGEN 27

metro wkd fredag 5 oktober 2012

LOTTA BERGSETH

”Ett samhälle som är totalt otryggt”

Gunilla berättar om Sverige

GRADERAT

Tuffometro

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Inför varje fråga får den intervjuade välja om frågan ska vara snäll eller tuff.

= tuff fråga = snäll fråga Så här många tuffa frågor har de intervjuade svarat på.

ANTON HYSÉN

FREDRIK SKAVLAN

CHRISTER LINDARW

MALIN GRAMER

10

LINDA LINDORFF

SIGRID BÁRÁNY

ANDERS TIMELL

REGINA LUND

EVA NAZEMSON

9

FREDRIK WIKINGSSON

GINA DIRAWI

CHARLOTTE PERRELLI

8

SARAH DAWN FINER

MÅLMEDVETEN ”Jag är inte ökänd”

har gett ordet ”stagemom” ett ansikGunilla Persson från ”Svenska Hollywoodfruar” bjöd tre män till samma dejt, hur te. I Metros Tuffometro berättar hon om när hon gömde sig på en toalett i måndags. hon förberedde sig på att bli känd och varför hon

Hur mycket av dig i ”Svenska Hollywoodfruar” är skådespel och hur mycket är den riktiga Gunilla Persson? – Allt är den riktiga Gunilla. Hundra procent. Du säger att du är mest känd bland Hollywoodfruarna. Är det så viktigt att vara känd för dig att det inte spelar någon roll om du är ökänd? – Jag är inte ökänd, jag fick dubbellöpsedlar. Tidigare är det bara kungen och några namnkunniga politiker som fått det. Det finns ingen möjlighet att jag blir ökänd eftersom inget jag gör skulle kunna få mig att bli det. Är det dina egna drömmar om att bli känd som du nu försöker leva ut genom din dotter Erika? – Nej, inte alls. När man upptäcker att ett barn har en otroligt stor begåvning och inte får fram talangen så gör man barnet en otjänst med att inte föra fram det. Det har ingenting med mig att göra. Jag har aldrig haft några som helst drömmar om att bli sångerska, till exempel. Så jag förstår inte kritiken och vad jag gjort för att förtjäna den. Hur många kända män har du haft? – Oj, jag har inte räknat. Men det är väl tre stycken: Corbin Bernsen när han var som hetast med ”Lagens änglar”, prins Albert av Monaco och Lasse Hallström. En

HOLLYWOODFRU

Namn Gunilla Persson. Ålder 53. Familj Dottern Erika och mamman Iris. Aktuell Som en av de svenska Hollywoodfruarna i ”Svenska Hollywoodfruar” som visas på TV 3 på tisdagar kl 21.

EMILIA CARPINISAN

GUNILLA ANDERS ÖFVERGÅRD PERSSON

7

ANNA BROLIN

ADAM ALSING

ANDREAS LUNDSTEDT ANDREAS WEISE

6 6

SEAN BANAN

gång när jag skulle på en galamiddag med Lasse Hallström hade jag bjudit dit ytterligare två män; ambassadör Francis Kellogg och Patric Ellis. Ingen av dem visste att jag bjudit dit fler. De var inte så nöjda när de märkte det kan jag säga. Tyvärr slutade det med att jag valde fel man. Hade jag valt Lasse Hallström hade jag varit lycklig nu och hade jag valt ambassadör Kellogg hade jag varit rik.

När grät du senast för att du var ledsen? – I måndags. Jag åkte till ett ålderdomshem i Norrköping för att hälsa på min moster. Då visade det sig att hon sitter där helt övergiven. Jag blev uppriven och ville inte visa hur mycket jag grät, så jag gömde mig i badrummet. Men det var svårt att lämna henne där. I framtiden vill jag ta med henne hem till mig i Los Angeles.

Du har sagt att du träffade prins Albert av Monaco precis innan du blev gravid. Syftar du på att han kan vara pappa till Erika? – Absolut inte. Det är helt omöjligt att han skulle vara far till Erika. Skulle jag påstå det kommer furstendömet efter mig (skratt).

Flera manliga vänner till dig har synts i programmet. Har du många väninnor? – Ja, absolut, det finns inga problem för mig att umgås med kvinnor. Jag har mer väninnor än manliga vänner.

Vad är det bästa med att ha blivit rikskänd? – Jag har alltid hoppats på att få bli känd och har förberett mig länge. Både med teater och genom att se till att jag kan föra mig i tal och skrift. Men sedan gjorde jag ingenting åt det. När jag väl fick chansen kunde jag löpa hela linan ut. Så det här är en dröm som gick i uppfyllelse. Nu kan jag göra allt jag vill, som att skriva en bok – och få folk att köpa den. I framtiden vill jag hjälpa folk, kanske genom ett samhällsdebattprogram. Då skulle jag ha slagit det där ålderdomshemmet, Carema, i skallen.

BJÖRN KJELLMAN

Du verkar ha lätt för att tappa humöret. Är anger management något för dig? – Nej, varför skulle jag ha det för? Jag har ju skäl till att bli arg. Det är skillnad om man blir arg för vad som helst. Jag tycker inte att man ska undertrycka ilska, men man ska behärska den. När jag har svårt att göra det är när någon behandlar min mamma illa. Sist fick jag ett utbrott som nästan var värre än den där isländska vulkanen. Vad är det sämsta med att ha dig som flickvän? – Det finns ingenting som är dåligt med att ha mig som flickvän. Jag är lojal, ärlig och skulle aldrig svika någon. KAROLINA SKOGLUND

CAROLA

ALEXANDER FREDRIK NILSON VIRTANEN CHRISTER SJÖGREN SANNA LUNDELL

5

JESSICA ANDERSSON

MARKOOLIO PELLE LIDELL

JESSIKA GEDIN

DR ALBAN

4

JOSEFIN CRAFOORD

ERNST

BILLGREN

LINA HEDLUND

DOGGE DOGGELITO

3 ROBIN PAULSSON

2 THOMAS DI LEVA

CARINA BERG

1

AGNETA SJÖDIN

ROBERT ANDERSSON


FKP SCORPIO PRESENTERAR

27.6.13

28.6.13

29.6.13 27–29/6 2013 NORRKÖPING EARLY BIRD BILJETTER: 1-DAGARS 695:- / 3-DAGARS 1595:KÖP BILJETTER PÅ EVENTIM.SE/BRAVALLA ELLER VIA 0771 651 000 FLER BAND TILLKOMMER, MER INFO: BRAVALLAFESTIVAL.SE

20121005_se_weekend stockholm  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you