Page 1

wkd FREDAG 14 SEPTEMBER 2012

KROG

Köttkrogen som skapar mys i slakteriet RIV UR OCH TA MED HEM

BÖCKER

Wkd har träffat kvinnan bakom sexsuccén

SVINDYt mReTr

Så mycke kostar krogvinet

MALMÖ

Babel badar i tysk techno

et. Wkd har granskat. Upp till 300 procent dyrare än på Systembolag FOTO: URBAN BRÅDHE


02 PÅ ALLAS LÄPPAR

metro wkd skåne fredag 14 september 2012

Snuskigt 1 populär INVISION/AP

snusk Erika Leonard, mer känd som E L James, har gett honom” har i bokform en nytändning och ”Femtio nyanser av i Amsterdam. blivit en enorm succé. Metro har träffat E L James Blev du överraskad av bokens framgång? – Förvånad? Det var en chock! Jag blev särskilt överraskad hur snabbt den spred sig över världen. Kontraktet för masspublicering skrevs med Random House den 7 mars och första boken låg i butikerna den första veckan i april, säger E L James.

GES UT PÅ SVENSKA Namn: Erika Leonard. Ålder: 49 år. Bor: I Ealing i västra London. Familj: Make och två tonårssöner. Gör: Författare. Aktuell: Är med i ”Skavlan” i SVT 1 klockan 21.00 i kväll. ”Fifty shades of Grey” ges ut på svenska den 8 oktober med titeln ”Femtio nyanser av honom”. ”Fifty shades of Grey” är den första delen i en trilogi. De andra delarna heter ”Fifty shades darker” och ”Fifty shades freed”. ”Fifty shades of Grey” ska även bli en film.

”Femtio nyanser av honom” började som fan fiction till ”Twilight”. Handlingen kretsar kring oskulden och collegestudenten Anastasia Steele som skriver på ett kontrakt för att i princip bli den snygge, stenrike och mystiske entreprenören Christian Greys sexslav. – Alla tror att Anastasia är svag, men det är hon inte. Hon är stark och han är ömtålig. Anastasia är oskuld sexuellt, medan Christian är en känslomässig oskuld, säger E L James.

FLER SEXBÖCKER

Fem erotiska böcker I kölvattnet av ”Femtio nyanser …”

Svensk sexresenär

”Stockholm–Belize” av Ingrid Larsson. Två redan utgivna författare har under pesudonym skrivit den här svenska, erotiska romanen som släpps i morgon. Huvudperson är den frisinnade Gabriella Sandin som i sitt jobb reser världen över och lever ut sina sexuella lustar.

Assistent och affärsman

”Bared to you: A crossfire novel” av Sylvia Day. Den första delen i en trilogi som handlar om den unga assistenten Eva Tramell som stöter på den förmögne affärsmannen Gideon Cross. De dras sexuellt till varandra likt två magneter.

Sugs in i BDSM-världen

”My liege of Dark Haven” av Cherise Sinclair. Professor Abigail Bern planerar att skriva en rapport om en BDSM-klubb men blir snart mer indragen i vad som händer där än vad hon någonsin kunnat drömma om.

”Femtio nyanser …” började som en internetpublicering. Men nu har den sålts i över 40 miljoner exemplar över hela världen. – Siffrorna är häpnadsväckande. Rättigheterna har sålts till 45 länder, filmrättigheterna har sålts. Jag kan inte sluta förvånas. Alla pratar om att det är kvinnor som gillar boken. Har du manliga läsare? – Allt fler män läser mina böcker. Ibland säger de saker som: ”Tack så mycket för det dina böcker gjort med min fru … wow!” För ett tag sedan skrev en 71-årig man ett tackbrev till mig. Mina böcker har fått honom att minnas hur det känns att bli förälskad. Det var så gulligt. Fick du fantasierna för att du skrev den här historien,

Besatt av nakenmodell

”Naked (The Blackstone affair, part 1) av Raine Miller. Ytterligare en erotisk trilogi. Den framgångsrike, brittiske affärsmannen Ethan Blackstone köper ett nakenporträtt som föreställer studenten Brynne Bennett och blir besatt av att få henne i säng.

Skönaste 2

ZARA

HUNKY DORY

CUBUS

ZARA

299 KR

1 049KR

NELLY 549 KR

Är det all erotik som gjort boken så populär? – Delvis, tror jag. Det finns så mycket litteratur där ute som innehåller extremt sex. Folk gillar sexet, men framför allt gillar de den passionerade kärlekshistorien. Det var den som höll ihop det för mig. Lade du till allt sex för att undvika att det blev en kliché-kärlekshistoria? – Inte alls. Jag började skriva med idén: när du träffar någon som gillar BDSM (bondage, sexuell dominans, underkastelse, sadism och masochism) och du själv inte är inne på det, vad händer då? Jag hade läst om BDSM och tänkte: ”Oj, det här är sexigt! Skulle jag nånsin göra det?” Mina fantasier tog fart. WILKE MARTENS/METRO NEDERLÄNDERNA

Träffar yngre fransos

”Forty shades of Pearl” av Arianne Richmond. 40-åriga Pearl Robinson är frånskild och har inte haft en dejt på två år. Men när hon träffar den yngre fransosen Alexandre Chevalier väcks bådas lustar och de inleder en passionerad affär.

VILDA HÖSTEN ÄR HÄR

cowboystilen

1 395 KR

eller började du skriva för att fantasierna fanns där? – Bra fråga. Jag tror det var en kombination. Vi har alla drömt om en partner som är så otroligt rik att han kan köpa dig allt du önskar. Men den äventyrliga erotiken var verkligen bara en fantasi. Fast, efter att ha gjort lite research kanske det inte bara var fantasier längre.

4 999 KR

Hoppa upp i sadeln och haka på höstens skönaste trend. Satsa på fransar, mocka och inslag av rött. För en fulländad look kombinerar du trenden med slitstarka skinnplagg och sköna cowboyboots eller höstens itpjuck, de knähöga stövlarna. Pricken över i:et blir den stora slokhatten, som är perfekt för dåliga hårdagar. Hämta inspiration från franska modehuset Isabel Marant som bjöd på en visning i OCH riktigt västernanda.

FLER SHOPPINGTIPS BLOGGAR PÅ METROMODE.SE

PETRA TUNGÅRDEN


PÅ ALLAS LÄPPAR 03

metro wkd skåne fredag 14 september 2012

XXXX

Över 150 miljoner visningar på Youtube

Se succévideon

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Danssuccé

3

Den sydkoreanske rapparen PSY:s musikvideo till ”Gangnam style” har visats över 158 000 000 gånger på Youtube och ligger tvåa på den svenska Ituneslistan. I veckan fick Britney Spears en privatlektion i den speciella dansen av PSY själv på ”The Ellen show”. Och Jay Leno har visat ett fejkat humorklipp där republikanernas presidentkandidat Mitt Romneys huvud är inklippt på en person som dansar ”gangnam style”. METRO

Lady Gaga erbjöd jobb till fan Talang lönar sig. Det fick 20-åriga studenten och Lady Gaga-fanet Helen Green erfara nyligen då hennes idol fick upp ögonen för hennes konst. Gaga såg Greens porträtt på nätet och bad sina närmare 30 miljoner Tw i t t e r f ö l j a r e om hjälp att hit-

4

ta den unga konstnären. Sagt och gjort, Green bjöds in till superstjärnans Londonkonsert i helgen och erbjöds på stående fot ett jobb i Gagas kreativa team Haus of Gaga, skriver Contactmusic. ”Välkommen till Haus of Gaga min ängel till konstnär. Det första lilla monstret att bli en del av Hauskollektivet”, twittrade Gaga om sin nya medarbetare. TT SPEKTRA

PREMIÄR IKVÄLL KL 19.00 –21.30 FULLBOKAT! CHANSA PÅ ÅTERBUD

TEXT Tim RICE MUSIK Andrew Lloyd WEBBER ORIGINALREGI Harold PRINCE TM ©1978 RSO ltd

AP/SCANPIX

”VAKNADE TILL HUNDRATALS SNÄLLA MEDDELANDEN OM LÅTEN MED PINK, TACK ALLIHOPA, NI ÄR BÄST.”

AP/SCANPIX

LILY COOPER (FÖRE DETTA ALLEN) TWITTRAR OM LÅTSAMARBETET ”TRUE LOVE” SOM FINNS MED PÅ PINKS KOMMANDE ALBUM ”THE TRUTH ABOUT LOVE”. DEN MARKERAR SÅNGERSKANS OFFENTLIGA COMEBACK TILL POPBRANSCHEN.

5

”ALL A ANDRA KAN GÖRA DET, MEN INTE JAG. DET ÄR ANDRA REGLER FÖR MIG.”

BOB DYLAN NEKAR, I EN INTERVJU MED ROLLING STONE, TILL PLAGIERING AV LÅTTEXTER.

Bob Dylan.

Hör låten

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Lily Cooper.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Tf ansvarig utgivare Mona Johansson. Bilagechef Pontus Hammarlund. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem glober är högsta betyg.

Joakim Hallin REGI Linus Tunström

DIRIGENT

MEDVERKANDE

Charlotte Perrelli Fred Johanson Lindy Larsson David Lundqvist Annica Edstam Malmö Operakör & Operaorkester

BILJETTER 040–20 85 00 0775–700 400 www.malmoopera.se


04 REPORTAGE

metro wkd skåne fredag 14 september 2012

HENRIC LINDSTEN

Så mycket vin får du för pengarna Tycker du att vinet på krogen verkar onödigt dyrt? Metro Wkd har jämfört priserna på några av Skånes vinkrogar med hur mycket samma vin skulle kosta på Systembolaget.

Att det är dyrt att dricka vin på krogen vet vi. Men hur dyrt är det egentligen? Upp till 300 procent visar det sig. Wkd har undersökt hur många procent dyrare åtta välkända Skånekrogars vin är jämfört med Systembolaget.

S

amma vin som på Systembolaget – men upp till fyra gånger så dyrt. Skillnaderna är stora mellan hur mycket krögarna i Malmö och Lund tar för en flaska vin. Att en helkväll på krogen kan resultera i en dyr nota känner de flesta till. Däremot tänker man kanske inte på hur mycket vinet skulle kosta på Systembolaget. Metros granskning visar att flera av Malmö och Lunds restauranger tar fyra gånger så mycket för en flaska vin jämfört med vad samma vin hade kostat på Systembolaget. – Rent generellt så är det ju vansinniga påslag, Sverige är ett av de dyraste länderna när de gäller vin, säger Carl Reinholdtzon Belfrage, Metros krogskribent i Göteborg. På andra restauranger gör man inte mer

” JAG TYCKER NÄSTAN DET ÄR OFÖRSKÄMT, NÄSTAN SNUDD PÅ BEDRÄGERI.” DAN WALTERSSON, SANKT MARKUS VINKÄLLARE

än en dubbling av Systembolagets priser. Årstiderna i Kockska huset i Malmö är den restaurang i undersökningen som gör störst tillägg på sina vinpriser. – Det påslaget vi gör är naturligtvis baserat på vad vi anser att vi behöver i kostnadstäckning för vår lagerhållning, vår vinutrustning och våra sommelierer och servitörer, säger Marie Pieplow, krögarinna och ytterst ansvarig för vinhanteringen på Årstiderna. Hon anser att man bör se till restaurangbesökets helhet i stället för att bara titta på priserna. – Man betalar för att bli serverad det rätta vinet i en miljö som är lite extra. Vi har fyra sommelierer plus mig. Vi är mycket välutrustade totalt sett vad gäller vinhantering, säger hon.

Sankt Markus Vinkällare i Malmö är den krog som gör minst tillägg på sina vinpriser. Restaurangen ägs av Dan Waltersson som är kritisk till konkurrenternas höga prissättningar. – Jag tycker nästan det är oförskämt, nästan snudd på bedrägeri. Folk är inte medvetna vad de betalar för. Man ska simulera att folk dricker finare viner än vad de gör. Det finns ingen anledning och jag tror det straffar sig självt, säger han. På Sankt Markus vinkällare är vinet ungefär dubbelt så dyrt som på Systembolaget. – Vi är ett populärt ställe med mycket platser, så det går åt stora kvantiteter. Det gör att vi kan vara tuffa när vi förhandlar, säger Dan Waltersson. MARCUS CARLSSON OCH TOBIAS ANDERSSON ÅKERBLOM

På vinkrogarna i Skåne var vinerna upp till 311 procent dyrare än på Systembolaget.


REPORTAGE 05

ÅRSTIDERNA I KOCKSKA HUSET, MALMÖ 292 %

DYRARE

2010 Bourgogne Aligoté, Josph Drouhin 2009 Chablis Premier Cru, Mont De Milieu 2008 Riesling Schlossberg Gr. Cru, P. Blanck

Vitt Vitt Vitt

KLASSISK MUSIK I ÖRESUNDSREGIONEN

presenterar musik från världsstaden

ge

LONDON

Kr og Sy en st em bo

Krogen vs Systembolaget

3–14 oktober 2012

la

metro wkd skåne fredag 14 september 2012

London Sinfonietta Academy of Ancient Music BBC Singers Göteborgs Symfoniker

380 kr (99 kr) 284% 820 kr (209 kr) 292% 1 020 kr (269 kr) 279%

2010 Côtes-du-Rhône ”Domaine st. Gayan” Rött 405 kr (112 kr) 261% 2006 Torres Mas La Plana, Cabernet Sauvignon DO Penedès Rött 1 160 kr (369 kr) 214% 2004 Amarone Della Valpolicella Riserva, Sergio Zenato DOC Venetien Rött 2 270 kr (720 kr) 215%

Badke Quartet Malmö SymfoniOrkester Sjællands Symfoniorkester/Copenhagen Phil Helsingborgs Symfoniorkester

SANKT MARKUS VINKÄLLARE, MALMÖ

288 % DYRARE

795 kr (449 kr) 77% 1495 kr (649kr) 130% 4 200 kr (1 989kr) 111%

2004 Chablis Grenouille Grand Cru 2007 Riesling Clos St. Urbain Rangen de Tann Grand Cru 2008 Chevalier Montrachet

Vitt Vitt Vitt

2005 Incoqnito, Cortes de Cima 2007 Chambertin Clos de Béze Grand Cru 2004 Côte-Rotie La Landonne EKO

Rött 795 kr (329 kr) 141% Rött 3 495 kr (2 049 kr) 70% Rött 5 350 kr (1 895 kr) 182%

ATMOSFÄR, MALMÖ 2011 Alpha Zeta, Pinot Grigio 2005 Chablis Premier Cru, Vieilles Vignes 2007 Riesling Grand Cru Schlossberg Cuvée St Catherine

Vitt Vitt Vitt

295 kr (76 kr) 288% 765 kr (249 kr) 207% 1 100 kr (559 kr) 97%

2009 Beaujolais-Villages, Domaine Faiveley, Bourgogne Rött 395 kr (137 kr) 188% 2004 Poggio al Vento, Riserva, Tenuta Col d’Orcia, Brunello, Toscana Rött 1 400 kr (704 kr) 97% 2005 Cirsion, Bodegas Roda, Haro, Rioja Rött 2 900 kr (1 599 kr) 81%

311 % DYRARE

SKEPPSBRON 2, MALMÖ 325 kr (79 kr) 429 kr (139 kr) 605 kr (205 kr)

311% 209% 195%

Rött 375 kr (124 kr) Rött 925 kr (439 kr) Rött 357 kr (469 kr)

202% 110% 189%

Mouton Cadet Rèserve 2009, Rotschild, Bordeaux Chablis Tête d’Or, Billaud-Simon, Bourgogne Les Vieux Clos 2009, Joly, Savennières

Vitt Vitt Vitt

349 kr (119 kr) 549 kr (169 kr) 799 kr (249 kr )

193% 224% 221%

Mouton Cadet Rèserve 2009, Rotschild, Bordeaux Marsannay ”La Morisotte” 2009, Bouvier, Bourgogne Baune du Château 1er Cru 2007, Bouchard, Bourgogne

Rött 349 kr (119 kr) Rött 799 kr (229 kr) Rött 879 kr (229 kr)

193% 249% 283%

La Gascogne Gros Manseng-Sauvignon Blanc Alain Brumont Vitt Grüner Veltliner L&T Bründlmayer Kamptal Niederösterreich Vitt Blangé Arneis Ceretto Piemonte Vitt Urano Cabernet Sauvignon Château d´Angludet Margaux Bordeaux Jago Amarone Domini Veniti

Academy of Ancient Music Foto Marco Borggreve

182 %

DYRARE

MALMÖ KØBENHAVN HELSINGBORG

DR PigeKoret • DR VokalEnsemblet • Malmö Operaorkester • Musica Vitæ • Musikhögskolan i Malmö • Det Kongelige Danske Musikkonservatorium …och många fler. Alla medverkande, hela programmet och biljetter www.musicaround.nu

GÖTA LEJON PRESENTERAR JESUS CHRIST SUPERSTAR TEXT TIM RICE MUSIK ANDREW LLOYD WEBBER SVENSK ÖVERSÄTTNING OLA SALO REGI RONNY DANIELSSON Foto: Peter Knutson

LES HALLES, LUND 283 %

DYRARE

KLOSTERGATANS VIN & DELIKATESSER, LUND 291 %

DYRARE

249 % DYRARE

270 kr (69 kr) 570 kr (192 kr) 560 kr (165kr)

291% 197% 239%

2010 Brochet Facile, Sauvignon Blanc Bourgogne Blanc, Simon Bize et Fils 2004 Riesling Kabinett, Wehlener Sonnenuhr

Vitt Vitt Vitt

2010 Château Puybarbe, Côtes de Bourg 2004 Bricco Rocche Brunate, Ceretto Château D Ángludet, Margaux

Rött 270 kr (89 kr) 203% Rött 1 200 kr (699 kr) 72% Rött 1 295 kr (439kr) 195%

STURE, MALMÖ 2010 Three Trees, Chardonnay, Roussillon 2010 Etna Bianco, Tenuta Scilio (Finns inget jämförbart vin i denna prisklass)

Vitt Vitt

425 kr (149 kr) 545 kr (239 kr)

185% 128%

2009 Les Crestes, Priorat, Mas Doix (Finns inget jämförbart vin i denna prisklass) 2009 ”PS”, Ribera del Duero Bodegas Aalto

Rött 695 kr (199 kr)

249%

Rött 2 750 kr (799 kr) 244%

GRAND, LUND 272 %

DYRARE

OLA SALO

2010 Sancerre Domaine Vacheron 2008 Rotenberg, Domaine Marcel Deiss 2009, Pouilly Fumé Silex, Didier Dagueneau

Vitt Vitt Vitt

680 kr (299 kr) 850 kr (299kr) 1 900 kr (676kr)

127% 184% 181%

2005 Clarendelle, Clarence Dillon Wine Pessac-Léognan Rött 425 kr (129 kr) 229% 2004 Savigny-les-Beaune, 1er Cru La Dominode Domaine Bruno Clair Rött 1 745 kr (469 kr) 272% 2004 Château Hosanna Pomerol Rött 3 700 kr (999kr) 270% SAMMANSTÄLLNINGEN. SAMTLIGA VINER ÄR ETT URVAL UR RESTAURANGENS SORTIMENT. ETT VITT OCH ETT RÖTT FRÅN DEN LÄGRE PRISKLASSEN, ETT FRÅN MELLAN OCH ETT FRÅN DEN HÖGRE PRISKLASSEN. DYRARE OCH BILLIGARE VINER KAN FÖREKOMMA. PRISER INOM PARENTES ÄR SYSTEMBOLAGETS PRIS, PROCENTSATSEN VISAR HUR MYCKET DYRARE VINET ÄR PÅ KROGEN.

Patrik Martinsson Fred Johanson/Kristoffer Hellström Gunilla Backman Morgan Alling/Johan Wahlström Janne Åström Rolf Lydahl m fl.

BILJETT-TRYCKET PÅ GRUND AV DET STORA TÄLLNINGAR! SLÄPPER VI EXTRAFÖRES

Nyhet – ”Välj ditt biljettpris!” I höst har vi infört ett nytt system med olika priser för olika dagar och olika delar av salongen. När vill du gå? Var vill du sitta? Vad vill du betala? Välj själv! Priser från 750:- till 300:-! Nyfiken? Gå in på gotalejon.se

Se trailer!

BILJ: TICNET.SE, 077-170 70 70. GÖTA LEJON, 08-505 290 00. RESEPAKET: SJ.SE/UPPLEVELSER ELLER TEL 0771-75 75 75, SJ RESEBUTIK.


Följ de senaste trenderna på metromode.se

06 NÖJE

metro wkd skåne fredag 14 september 2012

Technoveteraner på Babel i kväll För första gången någonsin gör Berlinduon Mouse on Mars en Sverigespelning – i kväll på Babel i Malmö. Under sina 20 år på scen har de ständigt omformat begreppet elektronisk musik. De skivaktuella posttechnoveteranerna i Mouse on Mars, som inte låter sig begränsas av någon genre, ser fram emot att spela på svensk mark: – Det ska bli fantastiskt kul, jag är ett stort Sverigefan! Vi har spelat i Peru, Vietnam och Pakistan men Sverige har av någon anledning aldrig blivit av, säger Jan St Werner, som utgör ena halvan av Berlinduon. Bandet skapar ett slags posttechno och har aldrig slutat att ta nya grepp på experimentell elektronisk musik. Med senaste skivan ”Parastrophics” drar Andi Toma och Jan St Werner nästan åt hiphophållet, det är en detaljrik experimentell historia med mängder av samplingar och fragmenterade melodier. – Vi hade samlat på oss massor av material och idé-

er, som vi till slut bestämde oss för att slakta, och började om från scratch. Skivan känns som en bra nystart på många sätt, säger Jan St Werner. I november kommer ännu en platta, dansorienterade minialbumet ”Wow”. Duon har gjort otaliga samarbeten med olika artister och I KVÄLL dj:ar, Stereolab, von Südenfed och Chicago Symphony PÅ BABEL Orchestra för att nämna När: I kväll kl 19 på Babel några. Deras musik hämtar i Malmö, på scen kl 20. bränsle från allt från krautSupport: Nordbeck. rock och dub, till ambient Entré: 200 kr i dörren eller och industri, och efter 20 år förköp: 160 kr på skivbutipå scen är upptäckarlusten ken Rundgång (Kristianintakt. stadgatan 14), 180 kr+ för– Jag upplever fortfaranköpsavgift på Folk & Rock, de att det finns en aspekt av Kulturcentralen eller babelmusik som är helt outforsmalmo.se/biljetter. kad, det är det som gör det Ålder: 13 år. fascinerande. För mig är musik som en enda stor lekplats, säger Jan St Werner. Posttechnoveteranerna från Berlin hämtar bränsle från allt från JOHANNA G JIMENEZ

krautrock och dub, till ambient och industri.

AFTER WORK!!

VARJE FREDAG 16.00 – 19.00 (under en del av AW:n bjuder vi på lättare buffé) KANONPRISER I BAREN OCH FANTASTISKA COCKTAILS! TIDEN GÅR FORT – DAGS ATT BOKA ÅRETS JULBORD! VI HAR TABLEBUFFÉ – NI SITTER TILL BORDS OCH VI SERVERAR. RING O4O-30 62 02 ELLER MAILA INFO@SKEPPSBRON2.COM FÖR ATT BOKA

VI SES! ANDREAS PIEPLOW MED PERSONAL

040-30 62 02 | info@skeppsbron2.com www.skeppsbron2.com

BAMBOO CITY

Mongolisk, Thailändsk, Japansk& Kinesisk restaurang. Störst i Malmö med exklusiv miljö.

Stora Nygatan 35, nära Gustav Adolfs torg 2. Bredvid Hotel Scandic mittemot Hansagallerian. Tel 040-30 48 88

4 stora lunchbufféer

Med 40 olika varm- och kallrätter. Thailändsk, kinesiskt och japanskt. Bla wok, sushi, dim sun, grillat Inklusive dricka och kaffe.

79:-

1 års jubileum!

5 stora kvällsbuffér Mongolian barbeque, asiatiskt, dim sun, sushi, fruktbuffé, grillat & wokat. Över 50 olika varm- och kallrätter.

Ord pris 200:-

Jubileumspris 99:-

Firmafest • Shoppingmiddag • Familjeträff • Högtidsarrangemang

Ät så mycket ! du orkar


GATSMART 07

metro wkd skåne fredag 14 september 2012

HAR PÅ MIG ...

DANSAR TILL ...

… metalltunika och strumpbyxor från The Local Firm, D & G-linne och blommig jacka köpt secondhand. På fötterna creepers från vintagebutik i New York och runt halsen en bolo tie. Jag är nog hellre opraktiskt snygg än bekväm och blandar gärna olika material och färger. Jag äger massor av paljettplagg och älskar det mesta som glittrar. Kanske är min stil mer kul än snygg egentligen. Min hårfärg har till exempel skiftat från grönt till lila det senaste året och lila hår är väl ärligt talat mer roligt än det är vackert.

URPREMIÄR PÅ INTIMAN 29 SEPTEMBER

ÖPPEN REPETITION PÅ INTIMAN I MORGON KL 12

… djup house och techno eller brittisk basmusik som till exempel en av mina favoritproducenter Boddika. All out dubstep har bokat honom till Inkonst den 13:e okt och då kommer jag att dansa skamlöst till hans råa, industribeats. Han har producerat ett av årets hittills bästa vinylsläpp och om han spelar det kommer min kväll att vara fulländad.

GENGÅNGARE

& ZOMBIES MANKRAH / SJÖVALL

AV HENRIK IBSEN OCH GUSTAV TEGBY

”Mer kul än snygg”

Sandra (Mosh) Mickelsson, 27, dj och radioreporter. Gillar wakame -sallad och mörka tongångar. Fler bilder

Smarta stilar

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

ÄTER ...

… vegetariskt och nästan alltid ute. Frukost på Donau Bageri på Bergsgatan nära där jag bor. Det är jag och Malmös taxichaufförer som vet att de har stans bästa bryggkaffe. Till lunch, libanesisk buffé på Laziza på Baltzargatan. På grund av alla röror och grönsaksblandningar äter jag alltid för mycket. Äter ofta middag på japanska Yukai där jag frossar i wakame-sallad och vegetarisk teriyaki. Annars äter jag gärna tapas ihop med något härligt sällskap på Plockepinn, där minst en av rätterna måste vara en gruyerebit.

DRICKER ...

… fylliga, söta vita viner. På Babel beställer jag drinken boomerang om exempelvis Vera står i baren som kan blanda den rätt. Jag vet inte allt som är i men den innehåller gin och är ljuvlig. Annars älskar jag hot shots; alltså kaffeshots med galliano och grädde. Sen har jag blivit besatt av den här Aloeveradrycken som sägs ha någon form av läkande effekt men jag är rädd för att den bara förstärker mitt redan starka sockerberoende.

KLUBBAR ...

Det har kommit en ny klubb till Inkonst som heter Black Box Disco Club och de har lyckats skapa en skön warehousekänsla med snygga projektioner och mörka tongångar. Den 29 september ska jag värma där för den franska dj:n Jennifer Cardini, vilket kommer att bli en djup, mörk historia. Kiloton på Babel är annars den klubb som jag besökt mest i Malmö. Det är min kompis Erik som har den och han bokar alltid in schysta akter. Det ska bli fantastiskt att se Huxley där den 15/9 till exempel. TEXT & FOTO: LINNEA SVENSSON ARBAB

040-20 86 10 MALMOSTADSTEATER.SE


08 KROG

metro wkd skåne fredag 14 september 2012

KINGA LEZANSKA SJÖLIN

KÖTT

Lund dukar upp i ett slakteri

KINGA LEZANSKA SJÖLIN

Sharing plate.

MISSA INTE

Ketchupen.

UNDVIK

Schizofren dessert.

UNDVIK

Förrätter 55–125 Varmrätter 175–450 Desserter 19–85

Köttrestauranger med upphängda djur och vitt kakel är det senaste i krogväg. Nu kommer Meat, som lyckas skapa mys i slakteriet.

KINGA LEZANSKA SJÖLIN

Entrecote. KINGA LEZANSKA SJÖLIN

Kolla in slakterimyset i köttkrogen

Ta en tur i Meat

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

Meat i Lund är senast i raden av slakteriinspirerade krogar.

S

lakterier är inte direkt något man förknippar med mys. Kroppar utan huvuden som hänger upp och ner, sterila skyddskläder, blod på betonggolv som spolas ner i golvrännor och rå lukt. Men så hände något. Plötsligt blev det superinne att bo och äta i något som såg ut som ett slakteri. Alla inredningsbloggar exploderade av industrimodet, priset på gamla rostiga grislampor sköt i höjden och det skulle vara vitt slakterikakel i köken. Samtidigt har det ploppat upp köttrestauranger i världens städer med namn som The Spotted Pig i New York (2004), Bastard i Malmö och Djuret i Stockholm (2009). Servitörer i slaktarförkläden av brunt garvat skinn berättar om köttdelar på krogar överallt och djur hängmöras för beskådan bakom glaskylar i restaurangen. Trenden har blivit så utstuderad att den fått ett bäst-före-datum som snart har gått ut. Men än så länge håller det och i Lund öppnade för inte så länge sedan en restau-

11111 MEAT

Kattesund 8, Lund. Trendriktig mysig köttkrog med slakterikakel och servitörer i skinnförkläden, där det serveras bra kolgrillat med doft av USA.

rang med samma tema. Den heter, naturligtvis, Meat. I gränden Kattesund har de lyckats skapa en väldigt mysig stämning. Uteserveringen är byggd på en trapphöjd med lagom rostiga plåtstolar och snickrade soffor på hjul. Inomhus är det slakterikakel på väggarna och köttkrokar i taket som mjukas upp med pinnstolar i dova färger och gäster som fyller rummet med skratt.

D

et är hemtrevligt trots de råa inslagen som köttet som hänger i entrén, och jag blir inte sugen på något annat även om den vegetariska tallriken med grillade grönsaker ser lockande ut. Servitören kommer in i sitt (trumvirvel) skinnförkläde och är precis så kunnig och personlig som man vill bli bemött. Ska man börja med en drink med bacon eller en Williams Joker IPA? Dryckesutbudet är roligt och på menyn finns mycket kolgrillat. En wagyu från Nya

Husets egen ketchup.

Zeeland eller kanske en entrecote från Pampas? Mör, serverad på en planka med vackra lätt grillade cocktailtomater på sin kvist och en hel vitlök vid sidan om, en nypa flingsalt och en steksauce som inte tar över. Stilfullt. Hamburgaren är däremot grågrillad och trist men att få till krisp det kan de. Mjuka crab cakes är perfekt krispiga, pommesen likaså och de doppas med fördel i en kimchi-bearnaise med sting eller hemgjord riktigt bra ketchup som går att köpa med hem. Däremot är desserten schizofren med smaker och texturer som inte alls går ihop; gelé, mousse, puffar och flarn i en snurrig röra. Hoppa över den men prova något grillat innan bäst-före-datumet gått ut. Än är slakteri ett ställe att spisa i.

KARIN ERICSON, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

FRANSKT 11111 BELLE EPOQUE

Södra Skolgatan 43. Liten franskromantisk krog på Möllan med ypperligt kök som byter om till välfylld djbar med medveten publik framåt kvällen.

LYXKROG 11111 NOMA

Strandgade 93, Köpenhamn. Världens bästa restaurang där matkonstnären René Redzepi skapar en helt unik upplevelse av det nordiska köket.

ASIAT 11111 SAIKO

S:t Knuts väg 7, Malmö. Toppsushi och japanska tapas komponerade av en av världens bästa sushikockar.

SNABBMAT 11111 SPOONERY

Östra Stallmästaregatan 2, Malmö. Soppor och mustiga grytor som tagit tid att laga men som går snabbt att köpa hem.

GRÖNT 11111 SLOTTSTRÄDGÅRDENS KAFÉ

Malmöhusvägen 8. Ett trädgårdskafé i Slottsparken som drivs av en kändiskock och som serverar vackra vällagade rätter fulla av blommor och blad.

STREET 11111 SCANIA

Friisgatan 26, Malmö. Ny tequilabar och pubkrog som gör streetfood och blandar Korea och Mexiko i en överraskande lyckad kombination.


L ADIES

NIGHT

ENTERTAINMENT

PRESENTERAR

Vad är dans och vem kan dansa?

Den enfaldige mördaren

Välkommen att se två föreställningar av världsledande danskompanier som blandar dansare med och utan funktionsnedsättning

PREMIÄR! Av Maria Blom Storan 15 sep 18.00

På unikt Sverigebesök

Candoco Dance Company

Den Gyllene Draken

av Roland Schimmelpfennig Lillan 29 sep–3 nov

Om Paralympics avslutningsceremoni ”... en extraordinär show som innehöll ett nummer med Coldplay och specialinbjudna Candoco Dance Company”

På besök: Hans Alfredson – ett unikt, publikt samtal, Storan 14 sep 17.00 Reservera biljett!

Öppet rep! Den Gyllene Draken Lillan, 15 sep 13.00–14.00

Ann Heberlein Foajéscenen,

18 sep 19.00, FRI ENTRÉ!

Bilj Dunkers 042-10 74 00 Stadsteatern 042-10 68 10

Candoco Dance Company presenterar Turning 20 Gästspelar på Skånes Dansteater 26 & 27 sep kl. 19

www.helsingborgsstadsteater.se

Metro Weekend varje fredag

sbiljett Middag 0 00 56 5 08-50 t.se tt ticne je Showbil -70 70 70 0771 ★

12 oktober MALMÖ 13 oktober HALMSTAD 19 oktober KRISTIANSTAD Läs mer på www.ladiesnight.se

Vänd upp och ner på dina perspektiv Galaföreställning DansFunk med Marc Brew Company (UK), Scottish Dance Theatre (UK) och Spinn (SE) Gästspelar på Skånes Dansteater 28 sep kl. 19 samt 29 sep kl. 16

www.skanesdansteater.se, 040-20 85 00


10 BIO

metro wkd skåne fredag 14 september 2012

SCANBOX

VÅLDSAMTm” ”Snygg men to

flödar det av kött På papperet är ”Lawless” en fullträff, på duken bröderna Bonduoch blod. Men de kultförklarade brottslingarna ecensent. rant förblir ändå mysterier, skriver Metros filmr

11111 PALME

RICHARD FOREMAN/SF

Är ”Lawless” något för dig?

Se trailern i mobilen

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden

Dokumentär. Historiska tv-klipp varvas med Palmefamiljens egna semesterfilmer och färska intervjuer med inhemska och utländska politikerkolleger. Absorberande dokumentär om politikern och människan Olof Palme – tillika ett omistligt tidsdokument. C-G K

FOX

11111 RIVALERNA

Komedi. Will Ferrells ultrasexistiske bluffpolitiker utmanas i lokalval av naiv loserkuf (Zach Galifianakis) och kampanjen blir übersmutsig. Svennigt harmlös ”satir” men mellan de trötta sex & äckel-skämten glimmar en del småpigg komik. C-G K Shia LaBeouf spelar yngste brodern Jack Bondurant, som vill visa sina spritlangande storebröder vad han går för i den verklighetsbaserade gangsterrullen ”Lawless”.

J

11111 LAWLESS

Action. Snygg, genomtänkt men förvånansvärt tom våldsthriller om tre bröder i förbudstidens USA.

ag blev helt tagen på sängen av ”The proposition” när den dök upp på svenska biografer för några år sedan. John Hillcoats (regi) och Nick Caves (manus) samarbete resulterade i en smutsig, rå västern som skavde, krängde och överraskade. Även ”Lawless”, som duon nu återförenats för, handlar om laglösa bröder, men den här gången utspelar sig filmen inte i 1800-talets Australien utan i Virginia, USA, under förbudstiden. Den bygger på en bok av Matt Bondurant, sonson till filmens Jack, som utgör berättelsens nav. Liksom i ”The proposition” ligger här fokus på brödraskap och lojalitet. Bröderna och hembrännarna Bondurant (Tom Hardy, Jason Clarke) driver en illegal men okomplicerad affärsrörelse i Franklin County. Ryktet säger att de i princip är odödliga, en sanning med modifikation givetvis, men det, samt brödernas allmänt mulna uppsyn, räcker för att hålla konkurrenterna i schack. Omvärlden börjar dock få upp ögonen för Bondurants företag. Storstadens gangstergrupperingar vill ta del av kakan,

VILKEN TALANG

Ger allt. En riktigt bra skådespelare ger allt även om hen har begränsad tid på duken. Kolla in Gary Oldman här. Fem minuter, och han stjäl hela filmen. Respekt.

liksom lagens långa arm, framför allt en korrumperad åklagare och hans högra arm Charlie Rakes (Guy Pearce). Samtidigt vill yngste brodern Jack (Shia LaBeouf) visa vad han går för. En av Hillcoats styrkor ligger i hans förmåga att etablera trovärdiga atmosfärer. Det lyckas han med här också. I depressionens Franklin County har bonnläpparna dåliga tänder, uttjänta och stinkande kängor och byxbakar färgade av gårdsdamm. Benoît Delhommes foto, med färgskalor i brunt och grått, går hand i hand med beskrivningen av ett USA i fritt fall. Den här fingertoppskänslan appliceras dessvärre inte på filmens rollfigurer. Skådespelarurvalet är utmärkt, samtliga namn känns fräscha och starka, men fördjupningen i centralgestalternas öden uteblir. Bröderna Bondurant och människorna omkring dem förblir mysterier. På papperet är ”Lawless” en fullträff, på duken flödar det av kött och blod. Ironiskt nog är det just dessa substanser som filmen ELIN LARSSON, saknar mest.

SONY

11111 RESIDENT EVIL: RETRIBUTION

FILMRECENSENT

Action. Den femte filmen om Alice (Milla Jovovich) känns mer tvspel än de två senaste och är den minst engagerande hittills. Inte ens Alices outfit, fulast sedan den i andra filmen, lyckas skapa ett kompenserande underhållningsvärde. Illa. EL

ACTION 11111 THE AMAZING SPIDER-MAN

DRAMAKOMEDI 11111 MOONRISE KINGDOM

RECENSERAT

Högst betyg just nu

Vilsen? Här är de bästa filmerna i respektive genre som spelas i helgen

THRILLER 11111 SNABBA CASH II

Uppföljaren till ”Snabba cash” är hård och stämningsfull, men hade tjänat på en längre speltid. EL

DOKUMENTÄR 11111 SEARCHING FOR SUGAR MAN

Malik Bendjelloul har gjort en snygg, inspirerande och anmärkningsvärd debutfilm om artisten Rodriguez märkliga historia. C-G K

KÄRLEK 11111 WEEKEND

Andrew Haigh fångar perfekt osäkerheten, nyfikenheten och spänningen i förälskelsen mellan Russell och Glen. EL

DOKUMENTÄR 11111 POJKTANTEN

Filmhybrid som väver ihop förhoppningar, dramatisering och verklighet i kamp mot begrepp som normalitet, kropp och kön.

Andrew Garfield och Emma Stone har fin kemi i nya Spider-Manfilmen som är mer underhållande än väntat.

EL

C-G K

Möjligtvis en smula förutsägbar, men Wes Andersons scoutäventyrsfilm är inget annat än bedårande. EL


BIOPROGRAM 14 – 20 SEPTEMBER 7/9

HAMILTON 2 MEN INTE OM DET GÄLLER DIN DOTTER

14/9

HAMILTON 2 - MEN INTE OM DET GÄLLER DIN DOTTER 7/9 PALME 14/9 • FLIMMER 21/9 • LITEN SKÄR OCH ALLA SMÅ BROKIGA HYPNOTISÖREN 28/9 ÄTA SOVA DÖ 5/10 • BITCHKRAM 19/10 LILLA ANNA OCH LÅNGA FARBRORN 26/10 • CALL GIRL 9/11 OTLIMAH BLONDIE 23/11 • BEKAS 30/11 • DOM ÖVER DÖD MAN2 N7/12 EMLAP MAMMAS POJKAR 25/12 • SUNE I GREKLAND – ALL INCLUSIVE 25/12 9/12

9/82

01/91

26/10

11/32

30/11

11/03

7/12

21/7

25/12

21/52

25/12

125/100 kr (7) Lö-sö 12.30

Modig - eng tal 3D

125/100 kr (7) Fre-sö 15.10 Lö-sö äv 12.30

Modig - sv tal 3D

125/100 kr (7) Fre-sö 15.20 Lö-sö äv 12.40

Modig - sv tal

95/70 kr (7) Fre-sö 15.30 Lö-sö äv 12.30

PREMIÄR!

Ice Age 4: Jorden skakar loss - sv tal 95/70 kr (7) Lö-sö 12.50

Lawless PREMIÄR!

Palme Den 28 februari 1986 sköts Olo f Palme ihjäl på öppen gata i Stockholm. Mordet har i decennier överskuggat bilden av personen. Nu komme r filmen om Palme. En berättelse om en människa, en politiker och hans tid. Om en man som förändrade historien. Modig - sv tal

95/70 kr (7) Lö-sö 12.30, 15.10

Palme PREMIÄR!

100 kr (7) 15.20, 18.20 Lö-sö äv 13.30

Resident Evil: Retribution 3D PREMIÄR!

125 kr (15) 18.10, 21.20 105 kr (15) Fre-må+on-to 18.30, 21.10 Barnvagnsbio: On 11.00 Ti 21.10

Madagaskar 3 - svenskt tal 3D

Hamilton – Men inte Förälskad i Rom om det gäller din 105 kr (Bt) dotter 105 kr (15) Fre-sö 15.10 Må-to 18.00

Fre-må+on-to 18.10, 21.00 Ti 21.00

Hamilton – Men inte det gäller din Hope Springs 100 kr (Bt) om 105 kr (15) dotter Fre-sö+on 15.10, 18.00 Må+to 18.00 Ti 20.40

Ice Age 4: Jorden skakar loss - sv tal Lö-sö 13.00

Fre-lö 18.15, 19.50, 22.00 Sö-må+on-to 18.15, 19.50 Ti 18.15, 20.40

Hope Springs

95/70 kr (7) Fre-sö 18.00, 20.30 Må-to 18.00 100 kr (Bt)

Lawless PREMIÄR!

Rivalerna

100 kr (7) 125/100 kr (7) Barnvagnsbio: On 11.00 100 kr (7) Fre-sö 15.30 Lö-sö äv 12.40

Rivalerna PREMIÄR! 18.10, 21.30

21/52

Cosmopolis 100 kr (15)

Ice Age 4: Magic Mike 100 kr (15) Jorden skakar loss - svenskt tal 3D 18.00

COLLIDER

11/9

23/11

95/70 kr (7) Lö-sö 12.40

”TIGHT OCH HÄFTIG ACTIONFILM”

01/62

9/11

Förälskad i Rom Hamilton – Men inte 105 kr (Bt) 15.10, 18.10, 21.10 om det gäller din dotter 105 kr (15) Hamilton – Men inte 21.10 om det gäller din dotter 105 kr (15) Ice Age 4: Jorden Må-to 15.10 skakar loss - sv tal Lö-sö 12.50 95/70 kr (7) Hope Springs kr (Bt) Madagaskar 3 - sv tal 100 15.20, 18.10, 21.10

SCREEN INTERNATIONAL

01/5

Plusstolar!

100 kr (15)

SCI-FI-THRILLER”

9/12

19/10

21.20

”SPEKTAKULÄRT COOL TIDS-TWISTANDE

9/41

5/10

Grannpatrullen

Fre-ti+to 20.30 On 11.00, 20.30 105 kr (15)

Madagaskar 3 - svenskt tal 3D

Ice Age 4: Jorden skakar loss - sv tal Lö-sö 12.50

95/70 kr (7)

Searching For Sugar Ice Age 4: Jorden skaSearching For Sugar Madagaskar 3 - sv tal Man 100 kr (15) 125/100 kr (7) kar loss 3D - sv tal Man 100 kr (15) 95/70 kr (7) Fre 15.20 Lö-sö 12.30, 15.20 125/100 kr (7) Må-to 15.00 Fre-sö 15.10, 18.00 Lö-sö 12.40 Må-to 18.00 18.20

105 kr (15)

Fre-sö 15.30

Modig - sv tal 3D

The Dark Knight Rises 125/100 kr (7) Fre 14.30, 17.50, 21.00 15.20, 18.30 Lö-må+on-to 17.50, 21.00 Ti 21.00 125 kr (15)

The Expendables 2 21.10

Snabba Cash II

Madagaskar 3 - sv tal

The Bourne Legacy

Modig - eng tal 3D

Magic Mike 100 kr (15) 21.30

Snabba Cash II

100 kr (15)

Södra Tullgatan 4. K.ö. fre 17.00, lö-sö 15.00, må-to 17.30

105 kr (15) Lö-sö 12.40

110 kr (15) Fre+ti-to 15.00, 18.00, 21.00 Lö-sö 18.00, 21.00 Må 15.00, 21.00

Vem är var?

40 kr (Bt) Knattebio: Lö-sö 12.30

105 kr (15) Fre-sö 19.00, 22.00 Må-to 18.30, 21.00

LUND V. Mårtensgatan 12. K.ö. fre 14.00, lö-sö 12.00, må-to 17.00

Plusstolar!

Evil: t n e Resid ibutionståndsRetarns med mttoetr Alice

mm ella rtsä Tillsa relsen fo ot Umbr döda. rö amp m de o sin k ation och ! r Corpo MIÄR

PRE

95/70 kr (7)

125/100 kr (7) Fre-sö+on 15.30

Modig - sv tal 3D 125/100 kr (7) Fre-sö 15.20, 18.00 Lö-sö äv 12.40

Lö-sö 14.00

BIOPREMIÄR 28/9! STO R G ATA N

KÖP/RESERVERA: sf.se, mobil.sf.se

FÖRKÖP STARTAR 26/9! PREMIÄR ÄVEN I HÖLLVIKEN OCH LANDSKRONA!

Looper

Sveriges Oscar®bidrag!

Lawless PREMIÄR! 21.10

105 kr (15)

Madagaskar 3 - sv tal

95/70 kr (7) Fre 15.40 Lö-sö 13.15, 15.40

Madagaskar 3 3D - sv tal 125/100 kr (7)

Fre 14.40 Lö-sö 12.30, 14.40

The - sv tal Magic Mike 100 kr (15) Expenda- Modig Fre-sö+on 15.30 Fre-sö 19.00 Må-to 18.20 bles 2 Lö-sö äv 12.50 95/70 kr (7) 100 kr (15) Modig - sv tal Fre-on 21.10 Palme PREMIÄR! 95/70 kr (7) Fre 15.10, 17.50 Fre 15.30 Lö-sö 13.00, 15.30 Tigers Lö-sö 12.40, 15.10, 17.50 film Må-ti+to 17.50 On 11.00, Modig 3D - sv tal

70 kr (Bt) Lö-sö 12.50

Hamilton – Men inte om det gäller din dotter

IMPONERANDE UTFÖRD” VARIETY

REMMILF HCO RÄKS NETIL AGIKORB ÅMS ALLA NERÖSITONPYH ÖD AVOS ATÄ MARKHCTIB HCO ANNA ALLIL NRORBRAF AGNÅL LRIG LLAC EIDNOLB SAKEB NAM DÖD REVÖ MOD RAKJOP SAMMAM – DNALKERG I ENUS EVISULCNI LLA

28/9

Fre-sö 21.10 Må-to 15.10, 21.10

”STORARTAT UTTÄNKT OCH 21/9

RETTOD NID RELLÄG TED MO ETNI NEM

21/9

Värnhems. K.ö. fre 14.00, lö-sö 12.00, må-to 17.00

TOTAL FILM

9/7

PALME FLIMMER LITEN SKÄR OCH ALLA SMÅ BROKIGA HYPNOTISÖREN Modig - sv tal 3D MALMÖ 125/100 kr (7) ÄTA SOVA DÖ Lö-sö 16.00 BITCHKRAM LILLA ANNA OCH LÅNGA FARBRORN De är bredare och har extra benutrymme. CALL GIRL Finns på biografernaBLONDIEStorgatan 22. Royal, FS Storgatan. BEKAS K.ö. 14.00, lö-sö 12.00 Läs mer och boka påÖVER sf.seDÖD MAN DOM Cockpit 100 kr (7) MAMMAS POJKAR Fre-sö 15.00, 18.30 SUNE I GREKLAND – Må-to 18.30 ALL INCLUSIVE 21/9

”EN AV 2012 ÅRS BÄSTA FILMER”

De är bredare och har extra benutrymme. Läs mer och boka på sf.se.

Cosmopolis

100 kr (15) Fre-sö 15.30 Må-ti+to 18.10 On 15.30, 18.10

15.10, 17.50

100 kr (7) 125/100 kr (7) Fre 15.00, 17.30 Lö-sö 12.30, 15.00, 17.30 Resident Evil: Må+on-to 17.30 Retribution 3D

PREMIÄR! 125 kr (15) Palme PREMIÄR! Fre-må+on-to 18.20, 21.20 Fre-sö 16.10, 18.45 Ti 21.20 Må-to 18.45 100 kr (7) Rivalerna PREMIÄR!

18.20, 21.00 100 kr (7) Barnvagnsbio: On 13.15

Snabba Cash II 21.20

105 kr (15)

The Bourne Legacy 110 kr (15) Fre-må+on-to 20.30

The Dark Knight Rises 20.30

125 kr (15)

Resident Evil: Retribution 3D

PREMIÄR! 125 kr (15) Fre-lö 17.15, 19.40, 22.00 Sö-to 18.30, 21.00

Rivalerna PREMIÄR!

100 kr (7) Fre 15.15, 17.30, 20.00 Lö-sö 13.00, 15.15, 17.30, 20.00 Må-to 17.30, 20.00

Snabba cash II 105 kr (15)

Vem är var? 40 kr (Bt) Fre-sö 21.30 Må-to 21.00

Knattebio: Lö-sö 12.30, 13.30 On 10.00 30 kr

HELSINGBORG

Förälskad i Söderg 19, K.ö. fre 14.00, Rom 105 kr lö-sö 12.00, må-to 17.00

The Bourne Legacy 20.45

110 kr (15)

The Dark Knight Rises

EFTER LARS KEPLERS SUCCÉROMAN

125 kr (15) Fre-sö 17.50 Må-to 20.40

The Expendables 2

Fre-sö 21.20 100 kr (15) Fre-sö 18.10 Må-ti+to 17.50 Cockpit 100 kr (7) Vem är var? 40 kr (Bt) On 15.30, Fre 16.30 Lö-sö 14.00, Knattebio: Lö-sö 12.45 17.50 (Bt) 16.30 Må-to 20.30

Köp/reservera biljett på: sf.se eller mobil.sf.se Prisinformation: x(ord)/x(under 12 år) kr Pensionärspris 70 kr (tillägg vid 3D) gäller ej specialvisningar, t ex opera. För info oom SF Bios rabattkort se sf.se

FÖRKÖP STARTAR IDAG! BIOPREMIÄR 28/9 Fre-sö 18.15, 21.15

STO R G ATA N

PREMIÄR ÄVEN PÅ BIOHUSET HÖLLVIKEN OCH BIOHUSET LANDSKRONA! Hypnotisören

KÖP/RESERVERA BILJETTER: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se • Från 15 år


”MAGISKT” MAMA

DU BLIR INGEN HJÄLTE GENOM ATT VARA NORMAL

I HÄPNADSVÄCKANDE 3D paranormanfilmen.se

Se trailern och boka biljetter på mobil.sf.se

VÄRLDSPREMIÄR IDAG!

FILMSTADEN STORGATAN Fre-må+on-to 18.30, 21.10 Ti 21.10 FILMSTADEN LUND Fre-må+on-to 18.20, 21.20 Ti 21.20 FILMSTADEN HELSINGBORG Fre-lö 17.15, 19.40, 22.00 Sö-to 18.30, 21.00 BIOHUSET/HÖLLVIKEN • BIOHUSET/LANDSKRONA

© 2012 UNIVERSAL STUDIOS

BIOPREMIÄR NÄSTA FREDAG! VISAS I 3D MED BÅDE SVENSKT OCH ENGELSKT TAL Resident Evil: Retribution

FÖRKÖP STARTAR ONSDAG!

KÖP/RESERVERA BILJETTER PÅ: närmaste SF Bio, sf.se eller mobil.sf.se. Från 15 år

KÖP/RESERVERA BILJETTER: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se • Från 11 år

BIOPROGRAM FREDAG 14 SEPTEMBER 2012 BABYBIO: Jag minns en sommar ...14.00 Bill Cunningham New York Sista veckan! ........................ Fre+sö-to 17.00, Lö 13.45 Ai Weiwei -Never Sorry Sista veckan! ........................ Fre+sö-to 17.00, Lö 18.00 Barbara Silverbjörnen 2012 .... Fre+sö-to 18.45, Sö äv.15.00, Lö 16.00 Jag, Anna C. Rampling ...Fre+sö-to 20.30, ............................... Sö äv.13.30, Lö 14.15 Pojktanten .....................Fre+sö-to 20.45, ...............................Sö äv 13.30, Lö 19.45 Palme Premiär! .................... 18.10, 20.10 Searching for Sugar Man ..............18.50 Jag, Anna .......................................18.30 Bill Cunningham New York Sista veckan! ........................................................20.30 Pojktanten Ester Martin Bergsmark ..20.50

Modig 3D (Sv tal) ............................16.40 Lawless ..........................................17.45 Hamilton 2 ........................... 18.30, 19.50 Rivalerna ............................. 20.20, 21.40 Resident Evil: Retribution 3D.........22.00

Paranorman

BIOPROGRAM SMÅ HJÄLTAR FREDAG 14 SEPTEMBER 2012 PÅ STORA ÄVENTYR BABYBIO: Jag minns en sommar 14.00

Palme Premiär! ..................18.10, 20.10 Searching for Sugar Man ........... 18.50 Jag, Anna .................................... 18.30 Bill Cunningham New York Sista veckan! ..................................................... 20.30 Pojktanten Ester Martin Bergsmark 20.50 Searching for Sugar Man...Fre+sö-to 18.45, ............................... Sö äv.15.15, Lö 19.30 Kulturnatten lö 15/9: Halva priset - hela dagen - alla filmer, 3 förhandsvisningar! För program se; www.kino.nu FFF: Excision ............................. To 23.30

Modig 3D (Sv tal) ......................... 16.40

GRAND BIO Trelleborg Tel: 0410-71 15 35

HÖSTENS SVENSKA KOMEDI AV

PATRIK EKLUND

Madagaskar 2 70:-.........................16.15 Hamilton 2 ......................................18.10 Modig 70:- ......................................16.45 Rivalerna ........................................20.00 The Expendables 2 80:- .................18.30 Resident Evil: Retribution 3D.........21.45 Hamilton 2 80:- ..............................19.00

www.biografspegeln.se • www.kino.nu • www.biohuset.nu

Lawless ....................................... 17.45 Hamilton 2 .........................18.30, 19.50 Rivalerna ...........................20.20, 21.40 Resident Evil: Retribution 3D...... 22.00

Hamilton 2 ................................... 18.10 Rivalerna ..................................... 20.00 Resident Evil: Retribution 3D...... 21.45

Bill Cunningham New York Sista veckan! ......................Fre+sö-to 17.00, Lö 13.45 Ai Weiwei -Never Sorry Sista veckan! ......................Fre+sö-to 17.00, Lö 18.00 Barbara Silverbjörnen 2012 . Fre+sö-to 18.45, Sö äv.15.00, Lö 16.00 Jag, Anna C. Rampling Fre+sö-to 20.30, .............................Sö äv.13.30, Lö 14.15

BIOPROGRAM LÖRDAG 15 SEPTEMBER 2012

EN NY FILM AV XAVIER DOLAN

FILMSTADEN ENTRÉ

FILMSTADEN STORGATAN

21.10

Må-to 15.10

ROYAL

FILMSTADEN LUND

Fre-sö 19.00, 22.00 Må-to 18.30, 21.00

Fre-må+on-to 18.10, 21.00 Ti 21.00

FILMSTADEN HELSINGBORG Fre-lö 18.15, 19.50, 22.00 Sö-må+on-to 18.15, 19.50 Ti 18.15, 20.40

VISAS ÄVEN I HÖLLVIKEN, LANDSKRONA & TRELLEBORG

KÖP/RESERVERA BILJETTER: SF Bio, sf.se, mobil.sf.se. Från 15 år

WWW.FILMENFLIMMER.SE

BIOPREMIÄR 21 SEPTEMBER

Laurence anyways ”Hundra procent livsbejakande” SVT filmblogg BIOPREMIÄR 21 SEPTEMBER

Searching for Sugar Man 45:- ........19 Pojktanten .................. Fre+sö-to 20.45, Pojktanten Publikpriset GIFF 45:- ....19 ............................ Sö äv 13.30, Lö 19.45 Woody Allen: A documentary Bill Cunningham New York Sista veckan! Manhattan, movies and me 45:- .....21 ............................................. 14.20, 21.10 Laurence Anyways Förhandsvisn! 45:- ...21 Barbara Sista helgen! .....................13.40 Pojktanten Bergsmark ......... 15.40, 20.50 Searching for Sugar Man ... 16.20, 18.50 Palme .............................................18.10 Modig 2D (Sv tal) ............................15 Jag, Anna .......................................18.30 Modig 3D (Sv tal) ............................16 TT 3D – Closer to the Edge ............20.30 Rivalerna ............................. 17.40, 21 CINEMATEKET: www.cinemateket.se Hope Springs..................................18 A for Sugar Dom kallar oss mods Stefan JarlLL .......14 Lawless Searching Man..........................................19 Fre+sö-to 18.45, AMorinA...R16 Den sommaren Jean Rouch, Edgar L Hamilton 2 ......................................19 .............................Sö äv.15.15, Lö 19.30 A A T K S N lö 15/9: Resident Retribution Kulturnatten HalvaEvil: priset - hela 3D.........21 E V Sdagen - alla filmer, 3 förhandsvisGRAND BIO Trelleborg Tel: 0410-71 15 3 ningar! För program se; www.kino.nu Halva priset - hela dagen-alla filmer, Madagaskar 3 70:-.............. FFF: Excision ...........................To 23.30 14.00, 16 3 förhandsvisningar! Ice Age 4 70:- .................................14 Den fjärde kungen 20:- ..................10.00 GRAND BIO Trelleborg Tel: 0410-71 15 35 Modig 70:- ......................................16 Vem är var? 20:- ............................10.00 The Expendables 2 80:- .................18 Lyllo & Zorba 30:-...........................11.00 Hamilton 2 80:- ..............................19 Tigrar och tatueringar 20:- ............11.00 En katt i Paris 30:- .........................12.15 Bill Cunningham New York 45:- ....13.45 Jag, Anna C. Rampling 45:- ............14.15 Äta, sova, dö Förhandsvisning! 45:-..15.30 Barbara Silverbjörnen 45:- ..............16.00 Omar dödade mig Förhandsvisn! 45:- ..17.45

BIOPREMIÄR 28 SEPTEMBER

20120914_se_weekendskane  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you