Page 8

08

www.metro.se onsdag 2012-08-08

Testa dig själv här: Är du i riskzonen?

1

3

2

4 5

Har du någonsin försökt sluta använda alkohol/droger en vecka eller längre utan att lyckas med det? Tar du illa upp när andra människor försöker påverka dig att sluta använda alkohol/droger?

Har du försökt kontrollera ditt behov av alkohol/droger genom att övergå från en sort till en annan? Har du tagit en återställare under det sista året? Avundas du folk som kan hantera alkohol/droger

utan att råka ut för svårigheter? Har dina alkohol/drogproblem gradvis blivit värre under det senaste året? Har ditt drickande/drogande skapat problem i hemmet?

6 7

8 9

Försöker du skaffa dig extra drinkar på bjudningar? Hävdar du, trots bevis om motsatsen, att du kan sluta använda alkohol/droger av dig själv, när du så önskar? Har du under det senaste året varit borta

10

från ditt arbete därför att du har använt alkohol? Har du någonsin haft minnesluckor när du har använt alkohol? Har du någon gång haft en känsla av att du skulle kunna göra mer av ditt

11 12

liv om du slutade dricka alkohol/ta droger? Svarade du ja på minst 4 frågor så är det troligt att du har alkohol/drogproblem och det är dags att söka hjälp. KÄLLA: EN DAG I TAGET.

Baksmällan kan bli tung efter semestern Under sommaren och semestern dricker svenskarna som mest. Men höstens baksmälla kan bli tuff. – Ju längre semester man har, desto högre risk är det att falla in i ett beroende, säger alkoholexperten Sven Andréasson. TEXT: KAROLINA SKOGLUND karolina.skoglund@metro.se

I måndags började många sina arbeten efter en lång semester. De allra flesta lyckas ställa om sin vardag, men för vissa blir det svårt att vänja sig av med de ofta ökade alkoholvanorna vi skaffar oss på sommaren. – Vi märker att det är fler som hör av sig och behöver hjälp med alkoholmissbruk just till hösten, säger Sven Andréasson, alkoholexpert på Folkinstitutet samt överläkare och verksamhetsansvarig för alkohol- och hälsomottagningen Riddargatan 1. Även Alkohollinjen, som tar emot anonyma samtal, bekräftar höstens väntade högtryck. Från och med nästa vecka förbereder de sig med mer personal. – Många av dem som ringer på hösten upplever just att det är svårt att återgå till sin normala vardag, säger linjens rådgivare Ann-Louise Siren. Att vi dricker extra mycket på sommaren handlar, enligt Sven Andréasson, om mindre krav, fler sociala situationer och bristen på förpliktelser dagen efter. Vissa har svårare att bryta mönstret. – Oftast har de som drabbats redan en hög konsumtion. Men då är det lättare att bägaren rinner över just nu. Ju längre semester man har, desto högre risk är det att falla in i ett beroende på hösten. Ställ om efter semestern Så vänder du på din konsumtion efter semestern. • Sätt upp tydliga regler för dig själv. • Köp inte hem alkohol. • Bli mer uppmärksam på vad som är acceptabla gränser. • Ha minst två vita dagar per vecka och drick i måttlig mängd de andra dagarna i veckan. • Ta hjälp av dina närstående.

FOTO: GUSTAV GRÄLL gustav.grall@metro.se

Dricker folk för mycket på sommaren?

Diskutera!

Ladda ner PointCloud på App Store och sikta mot bilden med mobilen

I dag är Camilla Kuylenstierna nykter sedan sju år tillbaka. I våras släppte hon boken ”Ansvarsfull”, i vilken hon berättar sin historia.

Camilla, 45: Att dricka själv kändes plötsligt mysigt När den i dag nyktra alkoholisten Camilla Kuylenstierna, 45, tog semester fick hennes påbörjade alkoholmissbruk fritt spelrum. Det blev hennes fall. – Jag jobbade så hårt hela året och tyckte att jag förtjänade alkoholen när jag var ledig. Så jag såg till att tillbringa sommaren med likasinnade och slapp träffa på folk med pekpinnar, säger hon.

Metrofrågan

Dricker folk för mycket på sommaren? ”Det är andra rutiner och man vill fira att det är semester, så ja det tror jag. Jag tror att många lugnar ner sig efter semestern.” Helen Renvall Lopez, 41, förskollärare, Stockholm.

Men när hösten kom stod lådvinet kvar i köket. Att dricka själv kändes för första gången lite kontinentalt, mysigt och härligt. ”De dricker alltid – Plötsligt hade jag ett för mycket men vinglas i handen när jag ännu mer på skulle hämta en disktrasa, sommaren. Ja, utan att jag riktigt förstått det kan nog leda hur det gått till. Det ögontill alkoholism. blicket minns jag riktigt Mikael Andersson, 31 år, fotograf, starkt, säger Camilla Kuy- Stockholm. lenstierna.

”Det tror jag. Man passar på och bara njuter gott i solen. Många känner nog att det blivit lite för mycket under sommaren men att de börjar leva annorlunda efter semestern”, säger Caroline Wilbois, 28, dietist, Stockholm.

20120808_se_goteborg  
20120808_se_goteborg  
Advertisement