Page 1

wkd FREDAG 25 MAJ 2012

KROG

Cramby testar nätkändis

RIV UR OCH TA MED HEM

TOPPLISsTA Sommaren största filmer na solskenet. Här är storfilmerna som kommer få dig att läm

LMK, ALL OVER PRESS, UIP, SONY, FOX, NORDISK FILM, NOBLE


02 PÅ ALLAS LÄPPAR

metro wkd fredag 25 maj 2012

En agents 1 återkomst JIM ROSS/AP PHOTO

gått flera år Will Smith är tillbaka i ”Men in black III”. Det harhan till att få sedan vi såg honom sist och för comebacken ser ie Murphy. barnen på sin sida – ett knep han lärt sig av Edd När såg vi Will Smith på bio senast? Det har gått nästan fyra år sedan Will Smith hade en roll i en film på biograferna – den senaste var snyftaren ”Seven pounds” – så det är förståeligt att hans comeback var med en bekant film.

WILL SMITH Ålder: 43. Familj: Frun Jada Pinkett Smith och barnen Jaden och Willow och sonen Trey sedan ett tidigare förhållande. Bakgrund: Började i hiphopduon Dj Jazzy Jeff & The fresh prince innan han fick rollen i ”Fresh prince i Bel Air” som ledde till en framgångsrik karriär som skådespelare. Aktuell: I ”Men in black III” som hade biopremiär i onsdags. – Jag har inte jobbat på tre år (producerade ”Karate kid”, reds anm), så jag ville ta på mig en kostym som jag visste passade, säger Will Smith till Metro. Nu är han bioaktuell med ”Men in black III”. Läs recensionen på sidan 18.

Och då blev det alltså ”Men in black III”? Ja, han bildar åter team med Tommy Lee Jones i svart kostym och Raybans och kämpar med sitt hemliga uppdrag att hålla världen trygg och ovetandes från utomjordningar. Den här gången slänger de in en tidsresa också, och Josh Brolin får kliva in som en yngre version av Tommy Lee Jones.

Har han fått fler visdomsord från kloka kollegor? – Jag var i Australien 1990 med Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger och Bruce Willis när de öppnade Planet Hollywood, berättar Will Smith för Metro. – Jag fick sitta med dem och Arnold sa till mig: ”Jag vill att du ska veta att du inte är en filmstjärna bara för att du är känd i USA.” De gjorde detta väldigt klart för mig och det var därefter som jag började titta på nya marknader. Vi åkte till Ryssland med ”I, Robot”. Vi åkte till Brasilien. Det fanns en tid då man kunde få en filmsuccé bara i USA, men så är det inte längre. Så, jag gör mina varv runt jorden.

Varför ville han göra en trea? – Det var väldigt viktigt för mig, som varit borta så länge, att komma tillbaka på ett sätt som jag kände mig bekväm med och med ett projekt som var barnvänligt. Det var något Eddie Murphy sa till mig för några år sedan. ”Grabben, om du har tur nog att överleva i den här branschen så måste du var tjugonde år få med dig barnen igen, säger han till Metro.

Funderar han på att väcka liv i ”Bad boys” också? Hans medspelare Martin Lawrence har visat intresse för det. Smith är däremot inte lika övertygad: – Jag älskar att göra de där filmerna. Men materialet måste vara rätt. Jag är 43. Jag har kanske sju år till som jag kan springa och hoppa runt lite, sedan tänker jag låta häcken och magen växa resten av min karriär. NED

Cassius Clay

John Hancock

EHRBAR OCH ANNELI SANDBERG

5 STORA ROLLER

Will Smiths karriär Rollerna vi minns

Fresh Prince

William Smith, även kallad Fresh Prince, flyttar från Philadelphia till sina kusiner i Bel Air. Tv-serien, som sändes mellan 19901996 gjorde Will Smith känd.

Mike Lowrey

Rollen som kriminaldetektiven Mike Lowrey i ”Bad boys” från 1995 blev Will Smiths första stora filmroll. 2003 gjordes uppföljaren ”Bad boys II”.

399 KRONOR PAPRIKA 799 KRONOR

299 KRONOR

TOPSHOP

ZARA

Kapten Steven Hiller

I storfilmen ”Independence day” från 1996 gör Smith rollen som kapten Steven Hiller som ska rädda jorden från utomjordingar. En av Wills största roller.

I filmen ”Ali” som kom 2001 spelar Smith boxaren Cassius Clay, mer känd som Muhammad Ali. För att passa in i rollen fick han gå upp något i vikt.

Bada i färg 2 i sommar

349 KRONOR H&M

99 KRONOR

299 KRONOR

H&M

TOPSHOP

”Hancock” är en superhjältefilm från 2008 där Will Smith spelar hjälten vars insatser inte alltid uppskattas av invånarna. En uppföljare sägs vara på gång.

DJÄRVA PASTELLER

Till skillnad från vårens pasteller så är sommarens färgkarta ännu djärvare och knalligare. Och det är framför allt den galna mixen som kommer återspegla sommarens modebild. Vill du göra det enkelt för sig så satsa på en mönstrad klänning i alla regnbågens färger. Låt inte plaggen sno allt strålkastarljus – låt accessoarerna få minst lika mycket uppmärksamhet. Är FLER SHOPPINGTIPS OCH du feg kan du satsa BLOGGAR PÅ METROMODE.SE på vårens it-bågar i färgat plexiglas.


PÅ ALLAS LÄPPAR 03

metro wkd fredag 25 maj 2012

v uxenut b i l d ni ng

ALL OVER PRESS

Extrautrustad

3

Här är Chloë Sevigny, 37, som du aldrig sett henne förut, med en löspenis. Filmstjärnan spelar en transsexuell mördare i sin nya dramaserie ”Hit & miss” som hade premiär på den brittiska tv-kanalen Sky Atlantic i veckan. Att sätta fast attributet beskriver hon som en två timmar lång pina. – Jag grät varje dag när de satte fast den, jag kände mig väldigt utsatt, säger hon enligt Contact music. METRO

Hannah Graaf testar livet 4 som komiker

299:-

FOTOBYLINE

”KAN ÄNTLIGEN DELA DE GODA NYHETERNA … VI SKA FÅ EN POJKE!”

”JERSEY SHORE”-PROFILEN NICOLE ”SNOOKI” POLIZZI AVSLÖJAR PÅ SIN FACEBOOKSIDA ATT HON OCH JIONNI LAVALLE SKA FÅ EN LITEN ”GUIDO”.

5

FÖREDRAG En föreläsning av högsta klass!

Olof Röhlander Det blir alltid som man tänkt sig Om det blir som man tänkt sig – vad har du då tänkt dig?

”DET KOMMER SJÄLVKLART BLI DEN BÄSTA KOKBOK SOM NÅGONSIN GJORTS (ENLIGT MIG I ALLA FALL).”

Det är lika viktigt att träna kroppen mentalt som att träna den fysiskt. Följ med på 2,5 timmes inspiration, målande exempel och konkreta verktyg - börja fokusera på saker som stärker dig och din nyfikenhet på livets utmaningar. Olof blev Årets Föreläsare 2009 och nu även Årets Talare 2011, är licensierad mental tränare, certifierad coach och inspiratör i världsklass!

Jonas Cramby, Metro Stockholms krogrecensent, bloggar om sin kommande kokbok ”Texmex från grunden” som släpps den 17 september. I oktober kommer hans självbiografi ”Mandomsprovet”. Nicole ”Snooki” Polizzi.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Ansvarig utgivare Mona Johansson. Bilagechef Pontus Hammarlund. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem glober är högsta betyg.

Elite Palace Hotel i Stockholm, 30 maj kl. 13.00-15.30 & 18.00-20.30 Biljettpris: 500 kr inkl. moms www.wimab.se, 031-915040

www.infokomp.se

BENGT JANGEFELT Raoul Wallenberg: En biografi En skakande skildring som är ett resultat av efterforskningar i Wallenbergarkivet, som Bengt Jangfeldt är den förste att få tillgång till.

SFI och Komvux

mot den stora ståuppfinalen. Då tävlar deltagarna mot varandra och får möta publikens dom. En lång rad kändisar har antagit utmaningen – bland andra Hannah Graaf, Marcus Birro, Sofia Wistam, Bingo Rimér, Pernilla Wahlgren, Annika Jankell, Anders Öfvergård och Katrin Zytomierska. ”Mitt liv är ett skämt” bygger på formatet ”Celebrity standup” och har premiär i höst. METRO

GUSTAV GRÄLL

Jonas Cramby.

229:-

Utbilda dig!

Vilken svensk kändis är roligast som ståuppkomiker? Det får tv-tittarna veta i det kommande Kanal 5-programmet ”Mitt liv är ett skämt”. En rad kända profiler har bestämt sig för att pröva humorvingarna inför publik. De coachas av ståuppkomikerna Mårten Andersson och Kristoffer Appelquist på vägen

MAGNUS HEDMAN När ljuset släcks En ärlig, rak och naken berättelse om hur man går från att ha allt familj, status, arbete och pengar - till att förlora allt.


04 REPORTAGE

metro wkd fredag 25 maj 2012

Störst i biomörkret Sommaren är synonym med påkostade filmer med välrenommerade namn i rollistorna. Här är blockbusterfilmerna som kommer att locka flest besökare till biograferna de närmaste månaderna. EMMA BJÖRKMAN

ALL OVER PRESS

”THE DARK KNIGHT RISES”

1

Sju år har gått sedan regissören Christopher Nolan gav liv åt sin dystopiska, actionfyllda Batmantrilogi. I sommar når serien sitt crescendo när ”The dark knight rises” – handlingen tar vid åtta år efter ”The dark knight” slutade – har premiär. Allt talar för att den kommer bli sommarens blockbuster med stort B. Den har den största budgeten jämfört med sina två föregångare, trailern låter ana att inget krut har sparats när de kommer till att skapa massiva actioneffekter och rollistan är späckPremiär: 25 juli. ad med stjärnor. Regissör: Christopher Nolan. I slutet av förra året viI rollerna: Christian Bale, Ansade Christopher None Hathaway, Michael Caine, lan prologen för en liMorgan Freeman, Marion Coten publik. Det sex mitillard, Joseph Gordon-Levitt, nuter långa klippet viLiam Neeson med flera. sar hur filmens antagonist Bane – en muskulös man vars kännetecken är en svart mask som täcker munnen – lämnas över till agenter på ett flygfält. Men den diaboliske skurken (som spelas av ”Inception”-stjärnan Tom Hardy) låter sig inte fångas utan kamp. När Bane hotar säkerheten i Gotham City tvingas Bruce Wayne (Christian Bale) att återigen dra på sig sin svarta cape och stå upp för staden. Batman tvingas inte bara tackla Bane och hans svällande jättemuskler utan upptäcker att det finns ytterligare en aktör på spelplanen – Catwoman. Bakom den kroppsstajta dräkten gömmer sig ingen mindre än Anne Hathaway. Fansens förväntningar på ”The dark knight rises” är högre än skyskraporna i Gotham City. Bara på Facebook har filmens sida över 640 000 gilla-markeringar. ”The dark knight” drog in en miljard dollar världen över. Nu återstår att se om den bombastiska finalen spränger den vallen.

ALL OVER PRESS

JOHAN BERGMARK

”SNABBA CASH II”

Premiär: 1 juni. Regissör: Ridley Scott. I rollerna: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron, Guy Pearce med flera.

2

3

”PROMETHEUS”

År 1979 skrämde regissören Ridley Scott upp biobesökarna med ”Alien”. Sedan dess har det kommit tre uppföljare och crossoverfilmerna ”Alien vs. predator” och ”Alien vs. predator 2”. ”Prometheus” utspelas däremot omkring 30 år innan ”Alien”. Trots att de två filmerna har flera likheter vill Ridley Scott inte kalla sin nya storfilm för en föregångare. Han menar att det bara finns blinkningar till ”Alien” i ”Prometheus”. Men ”Alien”-fans lär känna igen sig när historien rullas upp. Handlingen kretsar kring besättningen på rymdskeppet Prometheus som utforskar en avancerad civilisation i jakten på mänsklighetens ursprung. I stället upptäcker de något som skulle kunna utplåna mänskligheten. Sigourney Weaver spelade huvudrollen i ”Alien” – vår svenska stjärna Noomi Rapace har huvudrollen i ”Prometheus” (hennes andra Hollywoodfilm efter ”Sherlock Holmes: A game of shadows”). Noomi Rapaces karaktär, arkeologen Elizabeth Shaw, tar ledningen i expeditionen och får sällskap av androiden David (Michael Fassbender) och övervakaren Meredith Vickers (Charlize Theron). Enligt glimtar i trailern får Noomi Rapaces rollfigur ångra sin utflykt. Lättskrämd? Ta med någon att hålla i handen. Ridley Scott visade redan i ”Alien” att han är en hejare på skrämseleffekter.

Premiär: 17 augusti. Regissör: Babak Najafi. I rollerna: Joel Kinnaman, Fares Fares, Matias Varela och Dragomir Mrsic med flera.

”Snabba cash” blev 2010 års mest framgångsrika film. 610 000 biobesökare följde JW:s (Joel Kinnaman) väg ner i den undre världen. Den 17 augusti har den andra delen i den planerade trilogin premiär. ”Snabba cash” gav regissören Daniel Espinosa en direktbiljett till Hollywood. Stafettpinnen har i stället lämnats över till Babak Najafi (”Sebbe” 2010) som har samlat succégänget från den första filmen – Joel Kinnaman, Matias Varela, Dragomir Mrsic och Fares Fares. Filmerna bygger på Jens Lapidus ”Stockholm noir”–serie men följer inte riktigt samma spår som böckerna. Till exempel har ”Snabba cash II” plockat delar från både Lapidus ”Snabba cash” och hans andra bok ”Aldrig fucka upp”. I filmen får JW permission från fängelset och utanför murarna möts han av ett lockande erbjudande. Men den som längtar efter upplösningen får vänta till nästa år. Då beräknas ”Snabba cash III” gå upp på vita duken.


REPORTAGE 05

metro wkd fredag 25 maj 2012

4

”THE AMAZING SPIDER-MAN”

Tio år efter att den första delen i regissören Sam Raimis ”Spider-Man”-trilogi hade premiär börjar historien om från noll med ny regissör och nya skådespelare. Regissören Marc Webb har baserat sin film på Marvel Comics serie med samma namn. Peter Parker (Andrew Garfield) försöker lösa mysteriet med varför hans föräldrar försvann när han var liten. Sökandet sätter honom på kollisionskurs med pappans före detta partner, Dr. Connors (Rhys Ifans) som döljer en mörk hemlighet. Precis som i den tidigare ”Spider-man”-trilogin får publiken se hur Peter Parkers förvandlas till den spandexbeklädda superhjälten som räddar människor i nöd och svingar sig mellan skyskraporna. Premiär: 3 juli. På internet diskuterar fans om det är positivt eller negativt att den Regissör: Marc Webb. ”nya” Peter Parker är mer framåt och självsäker jämfört med i ”SpiderI rollerna: Andrew man” (2002). De senaste åren har superhjältefilmer varit ett succéGarfield, Emma Stone, koncept – kanske är det Rhys Ifans och Martin därför som Sony reSheen med flera. dan planerat en uppföljare till 2014.

ÖVRIGA NÖJEN

BIL-BINGO i TUMBA JACK

20.000:-

SPELPLATS: Alfa Lavals P-plats vid Tumba Station, infart Hågelbyleden

INSPIRERAS PÅ METROMODE.SE

SÖNDAGAR MAJ–AUGUSTI, SPELSTART 17.00 Sittplatser för ej bilburna. Överskottet går till vår ungdomsverksamhet.

Välkomna! • IFK Tumba Hockey

HELA LISTAN

Alla sommarens premiärer 25 maj: ”Snälla Cecile”, ”Take shelter”, ”What to expect”. 1 juni: ”Prometheus”. 6 juni: ”Moonrise kingdom”. 8 juni: ”Chernobyl diaries”, ”Snow White and the huntsman”, ”Tigers film”. 13 juni: ”LOL”, ”Mörkt vatten”. 23 juni: ”Rock of ages”. 27 juni: ”Ica age 4: Jorden skakar loss”.

29 juni: ”Woody Allen: A documentary”, ”Weekend”. 3 juli: ”The amazing spiderman”. 6 juli: ”Nathalie”. 13 juli: ”Abraham Lincoln: Vampire hunter”, ”Cockpit”, ”Take this waltz”, ”Källan”. 20 juli: ”Inte ens det förflutna”. 25 juli: ”The dark knight rises”. 27 juli: ”Le prenom”.

”THE BOURNE LEGACY”

5

Den som ser Matt Damon som synonym med ”Bourne”-serien får tänka om. Tony Gilroy har skrivit de tre tidigare filmerna i serien. Nu, fem år efter den senaste spionrullen, hoppas han återupprepa sitt succékoncept med ”The Bourne legacy”. Filmen har tagit sitt namn, Premiär: 31 augusti. men inte handlingRegissör: Tony Gilroy. en, efter boken I rollerna: Jeremy Renner, med samma namn Rachel Weisz och Edward av Eric Van LustbaNorton med flera. der. Berättelsen plockar upp tråden där ”The Bourne ultimatum” slutade men Matt Damon och hans karaktär Jason Bourne syns inte till i filmen. I stället kretsar är en ny agent, som spelas av Jeremy Renner, i fokus. Att Matt Damon lyser med sin frånvaro verkar inte ha fått ”Bourne”-serien att slå av på det actionspäckade tempot. Trailern visar hur Jeremy Renners superspion slåss och skjuter hejvilt medan motståndarsidan försöker lista ut hur de ska ta kål på honom. En ”Bourne”-film i ett nötskal alltså.

1 augusti: ”Madagaskar 3”. 8 augusti: ”Total recall”. 10 augusti: ”Grannpatrullen”, ”Jag minns en sommar”, ”Barbara”. 17 augusti: ”Snabba cash II”. 22 augusti: ”The expendables 2”. 24 augusti: ”Förälskad i Rom”, ”On the road”. 31 augusti: ”Modig”, ”The bourne legacy”. KÄLLA: SF.SE, FOLKETSBIO.SE

FKP SCORPIO PRESENTERAR

14-16 JUNI 2012

THE CURE

THE STONE ROSES MUMFORD & SONS THE XX JUSTICE SLASH THE CARDIGANS KASABIAN NOEL GALLAGHER’S HIGH FLYING BIRDS

GORILLAZ SOUND SYSTEM THE GASLIGHT ANTHEM MARINA & THE DIAMONDS THE SOUNDTRACK OF OUR LIVES

THE KOOKS MARKUS KRUNEGÅRD M83 BIG K.R.I.T. DEN SVENSKA BJÖRNSTAMMEN BOMBAY BICYCLE CLUB VI HAR ALTERNATIVA BOENDEN: HULTSFREDS CHARTERTÅG (BILJETT + RESA + BOENDE) OCH BOENDE I POD PADS.

FÖR INFORMATION/ HELA LINEUPEN SE WWW.HULTSFREDSFESTIVALEN.SE

KÖP BILJETT NU ! www.eventim.se/ hultsfred


06 NÖJE

metro wkd fredag 25 maj 2012 PRESSFOTO

3 NÖJEN I HELGEN

Alme, klubb och ståupp

DANS DAKAR

När: I dag och i morgon. Var: Universitet i Stockholm. Vilka: Paul Kalkbrenner, Eric Prydz, Cassius, Digitalism, Familjen, Slagsmålsklubben, med flera spelar. Pris: Festivalpass 695 kronor + serviceavgift. Endagsbiljett 545 kronor + serviceavgift. Ålder: 18 år.

”Publiken ska bli en del av festen” Dj-kvartetten Fucking & Punching är laddade för Dans Dakar där de i kväll gör sin första festivalspelning.

I dag inleds årets upplaga av dansmusikfestivalen Dans Dakar vid universitetet. Dj-kvartetten Fucking & Punching är laddade inför sin första festivalspelning. – Vi har sett fram emot det här i månader, säger Anna Korsgren. Dj-duorna Cross Hill (Anna Korsgren och Karin Moberg) och Sharks on Heels (Susanna Friberg och Sophia Englund) har gjort otaliga klubbspelningar under det gemensamma namnet Fucking & Punching.

I dag gör de första festivalspelning på Dans Dakar vid universitetsområdet i Stockholm. – Det ska bli så himla, himla kul. Vi har med våra dansare med sina mexikanska wrestlingmasker och en

kolsyrebazooka som är jävligt fet. Det ska vara varmt som bara den så vi hoppas kunna svalka folk med den, säger Anna Korsgren. Ledorden för deras spelning är ”hård och elektronisk dansmusik” med allt

från dubstep till electro och house. – Vi hoppas att publiken kommer att röja så mycket som de brukar göra, vi vill att publiken ska bli en del av festen, säger Anna Korsgren. EMMA BJÖRKMAN

1

Konsert. I I början av maj släppte göteborgaren Joel Alme sitt tredje album – ”A tender trap” – full med poppiga melodier och stråkar. I kväll tar han plats på Debaser Medis scen för en spelning på Loadeds säsongsavslutning. Med tanke på hur hyllad skivan har blivit är det smart att vara ute i god tid. När: I kväll. Tid: Klockan 23.00. Var: Debaser Medis, Medborgarplatsen. Pris: 120 kronor. Gratis före klockan 22. Ålder: 20 år

2

Klubb. Medan finalen i Eurovision Song Contest går av stapeln i Baku ställer burlesk-, kabaret- och jazzklubben ”Fröken

Frauke presenterar” till med treårskalas i Nalens balsal. Kvällens fest har tema ”Cuba libre” och förutom burleskuppträdanden blir det kubansk dans och latinska tongångar. När: I morgon. Tid: Klockan 21-02. Var: Nalen, Regeringsgatan 74. Pris: 150 kronor. Ålder: 18 år.

3

Scen. I morgon ger Humormaffian – med komikerna Moa Svan, Liv Elf-Karlén och Pernilla Hammargren – sin ståuppshow ”En feministisk käftsmäll” för sista gången. Som gästkomiker har de bjudit in Nour El-Refai. När: I morgon. Tid: Klockan 20. Var: Bio Rio, Hornstulls Strand 3. Pris: 200 kronor.

Timberlake åter Västern nästa till musiken för Portman Justin Timberlake, musikern som blev skådespelare, ska återvända till sitt forna hantverk. Han ska nämligen göra musik till den kommande filmen ”The devil and the deep blue sea”. Han har dessutom tagit på sig rollen som ansvarig för hela plattan, skriver NME. TT SPEKTRA

Ha en grön sommar!

Systembolaget nr 11205. Alk 5,2% vol. 11,80 kr

Natalie Portman är klar för huvudrollen i kommande västernfilmen ”Jane got a gun”. Portman spelar Jane, vars make kommer hem med kroppen full av kulor och ett helt gäng laglösa efter sig. Jane tvingas uppsöka en gammal älskare för att få hjälp att försvara gården. TT SPEKTRA

Alkohol kan skada din hälsa.


pool

– VÄLKOMMEN TILL GRÖ NA LUND

GRONALUND.COM


08 NÖJE

metro wkd fredag 25 maj 2012

Mammorna vi aldrig glömmer

FLER MAMMOR

”Mamma mia”, 2008. Donna, utomordentligt spelad av Meryl Streep, är den skönsjungande modern som mest av allt vill se sin dotter lycklig, och att hon inte gör om sin mors misstag. Finaste mor-dotter-scenen är när de sjunger ”Slipping through my fingers” tillsammans.

• Beverly R. Sutphin (Kathleen Turner) i ”Serial mom”, 1994. • Momma (Anne Ramsey) i ”Släng morsan av tåget”, 1987. • Morticia Addams (Anjelica Huston) i ”Familjen Addams”, 1991. • Joan Crawford (Faye Dunaway) i ”Mommie dearest”, 1981. • Joanna Kramer (Meryl Streep) i ”Kramer mot Kramer” 1979. • Mrs. March (Susan Sarandon) i ”Unga kvinnor”, 1994. • Sarah Connor (Linda Hamilton) i ”Terminator 2”, 1991. • Emmeline (Brooke Shields) i ”Den blå lagunen”, 1980. • Elaine Miller (Frances McDormand) i ”Almost famous”, 2000. • Angela Channing (Jane Wyman) i ”Falcon Crest”, 1981–1990. • Nancy Botwin (MaryLouise Parker) i ”Weeds”, 2005–2011, ”Weeds”.

Ruth Fisher

Mary

På söndag är det dags att fira mamma med blommor och choklad. För att komma i stämning har Metro plöjt igenom modersporträtt och hittat film- och teveseriemorsorna – som vi aldrig glömmer. CAROLINE WETTERBORG

Lovis

”Ronja rövardotter” 1984. Ronjas mamma Lovis (Lena Nyman) är en riktig urmoder. Föder barn på en fäll under ett åskväder, håller ordning på rövare, den hetlevrade Mattis och äventyrslystna Ronja. Vem skulle inte somna när Lovis sjunger Vargsången?

Norma Bates

”Psycho”, 1960. I Hitchcocks klassiker finns en mycket speciell mor-son-relation. Trots att hon lämnat jordelivet tycks Norma Bates hålla ett hårt grepp om sin son. Hon blir svartsjuk när han träffar en kvinna och förmår honom att mörda.

Erin Brockovich

”Erin Brockovich”, 2000. Ensamstående och arbetslös, men med järnvilja som ingen annan. Erin Brockovich, spelad av Julia Roberts, tjatar sig till ett jobb, avslöjar en stor miljöskandal och tar hand om sina tre små barn – allt på samma gång.

Mrs. Gump

”Forrest Gump”, 1994. Sally Field som Mrs Gump, en mor som inte skyr några medel för att sonen ska få gå i en vanlig skola. Kanske ett högt pris, men Forrest får åka skolbuss som alla andra. Med villkorslös kärlek stöttar Mrs Gump sin, något säregna, son livet ut.

Stifler’s mom

”American Pie”-filmerna, 1999– 2012. Genom Stifler’s mamma (Jennifer Coolidge) blev MILF ett begrepp. Tonårskillarnas drömmamma, en kurvig livsnjutare som verkar ta sina söners festliv med ro. Men att ligga med sin sons kompis är inte game.

Peggy Bundy

”Våra värsta år”, 1987–1997. Vem kan glömma det röda burret, leopardtajtsen och de vickande höfterna? Peggy Bundy (Katey Sagal) kanske inte är den mest ömsinta modern. Men nog hade hon alltid ett vakande öga över barnen och det andra fäst på tv:n.

Donna

”Six feet under”, 2001–2005. Frances Conroy som änkan Ruth, mamma i familjen Fisher som driver Fisher & Sons Funeral Home. Trots en något dysfunktionell relation till de tre barnen är hon familjens nav. Under hennes tak samlas döda och levande.

Marge Simpson

”Simpsons”, 1989– . Hon har det inte alltid så lätt, Marge. Med en bråkig son, en överintelligent dotter, en liten bebis som gärna kryper i väg och en man som inte kvalar in bland de skarpaste. Men Marge löser det mesta, alltid med fläckfri grön klänning.

”Precious”, 2009. Få mödrar kan väcka så mycket ilska som Mary (Mo’Nique) i ”Precious”. Hon utsätter dottern Precious för psykisk och fysisk misshandel och har inte sagt ifrån när fadern utnyttjat dottern sexuellt. Ett gruvligt porträtt av en mor i misär.

Julius Production presenterar

JULIUS PRODUCTION & ICO CONCERTS PRESENT

IT‘S BALLET WITH ATTITUDE

AN EVENING WITH

TONY BENNETT

Created by

RASTA THOMAS

Direkt från New York

UTSÅLT I EUROPA – NU I SVERIGE!

VERY SPECIAL GUEST: ANTONIA BENNETT

CIRKUS - STOCKHOLM LÖRDAG 4 AUGUSTI KL 19.30 Biljetter: Cirkus biljettkassa 08-660 10 20, www.eventim.se, www.juliusbiljettservice.se Julius Biljettservice 0775-700 400 tonybennett.com / concerts.dk

Med hits av

LENNY KRAVITZ, U2, QUEEN, PRINCE, MICHAEL JACKSON och många fler ...

Duets II The New Album The new DVD ”TONY BENNETT: THE GREAT PERFORMANCES” available now

STOCKHOLM – CIRKUS Måndag 1 okt kl 19.30

Cirkus Biljettkassa 08-660 10 20, www.eventim.se, Julius Biljettservice 0775-700 400, www.juliusbiljettservice.se

www.rocktheballet.com


SPETSA MED SPÄNNING

UNDER FESTEN, MÖHIPPAN ELLER

KICK-OFFEN

UTMANA DINA KOLLEGOR, KUNDER ELLER KOMPISAR!

BOKA PÅ 040-664 18 54 LÄS MER PÅ CASINOCOSMOPOL.SE

SLOTTSGATAN 33 • ÖPPET ALLA DAGAR 13–04 • ALLA VISAR ID • ÅLDERSGRÄNS 20 ÅR


RESTAURANGER

BAMBOO CITY

ing • The big ben • Uteserver Fre-lör Limited edition-Partycovers Sön-tors big ben Stand-up Mongolian Barbeque Nyhet! Njut så mycket Ni vill. Här har vi garanterat stans

Mongolisk, Thailändsk, Japansk & Kinesisk rest. i exklusiv miljö.

Vid best. för minst 6 personer bjuder vi på en blombukett, samt en present. Drottningg. 28. Bordsbest. 08-24 36 55, fax 24 68 63

Asiatisk middag

Kycklingfilésatay med kokos och jordnötssås. Nötkött med ingefära och ostronsås (thai). Friterade stora räkor med sesamfrö. Friterad fläskfilé i sötsursås (Kina). Efterrätt.

Pris:99:-

Stor thai- och sushilunchbuffé med 8 olika sushivarianter.

89:-

Thaibuffé

Njut så mycket Ni orkar. Salladsbuffé. 2 sorters soppa. 20 olika av Asiens mest populära maträtter, däribland många thailändska rätter och den världsberömda WOKADE ANKAN. Färsk fruktbuffé.

Pris:138:-

fräschaste och mest välfyllda Mongolian Barbeque-bord med produkter av högsta kvalité. Stor frukt- och salladsbuffé. Soppa m. bröd. 20 olika sorters kött & skaldjur. 35 olika grönsaker. 12 såser. Efterrätt.

Pris:138:-

OBS! Vi erbjuder de 3 största asiatiska bufféborden fö r

148:-

Stor sushibuffé

Mån gunilla granqvist band

Shake EBI. Shake, sushi, nigiri, maki, mama sushi, vegetariskt, California roll, misosoppa m.m.

Firmafest • Shoppingmiddag • Familjeträff • Högtidsarrangemang • Fullständiga rättigheter

Biljetter säljs från 19.00 Gigtime 20.00

Tis KAOS Teatersport Ons Slowman band Rock, soul & blues Alla fotbollsmatcher visas på storbilds-tv

99:-

Folkungag. 97 tel: 08-641 40 44. www.bigben.nu

PRESENTCHECK Ät Nyöppnad Indisk restaurang & bar

Gäller bara middag.

Buffélunch mån-fre kl 11-14.30 89 kr

GÄLLER MAJ

8 st olika rätter varje vardag (Inkl. ris, sallad, dricka, kaffe, papadam)

Visa kupongen innan ni beställer. Fullständiga rättigheter.

A la carte fr. 119:- fr kl 15.00 Papadam ingår till valfri rätt. Starköl 50 cl 25 kr. Alkoholfritt alt. finns.

2 betala för 1

Gäller ej dryck/avhämtning.

BRA MAT - BRA VAL!

T-Rådmansgatan, Luntmakarg. 42, 08-22 17 20

NYHET!

NYRENOVERADDE: LOKALER ME

: D E M É F F U B S G MIDDA +

8 sorters glass

i

Teppanyak Sushi, Wok och

: 8 6 1 S I R P R Ä I PREM (ordinarie pris

198:-)

KUNGSGATAN 17, MITTEMOT RIGOLETTO TEL: 08-21 82 41 PÅ SCEN 2Entertain och Vicky Nöjesproduktion presenterar

SLÄPPTA! FLER FÖRESTÄLLNINGAR SEPT 22 14+15 SEPT SAMT 21+ – En hejdlöst rolig husvagnsbuskis!

”MÄSTERLIGT, MAGNUS”

/GT

”MITT I PRICK, HÄRENSTAM.”/AB ”VI VIKER OSS AV SKRATT”/GP

En komisk monolog om att mogna med behag Spelas endast utvalda dagar under hösten 2012. Premiär 29 aug.

BILJETTER: Intiman: 08-30 12 50 eller showtic.se För mer info: www.magnusharenstam.se

Roslagsgatan 15, 08-15 63 97 Stockholm www.flavourofindia.se Mån-fre 11-22, lör-sön 13-22

INSPIRERAS PÅ METROMODE.SE


KONSERTER &

OWIT MUSIC EUROPE, JULIUS PRODUCTION & CS EVENT PRESENTERAR

ART GARFUNKEL FUNKEL ANASTACIA

proudly present

KATIE MELUA

JOHN MILES

MÅNS Å ZELMERLÖW

SARAH DAWN FINER

IL NOVECENTO SYMPHONY ORCHESTRA DIRIGENT: ROBERT GROSLOT 27/9 STOCKHOLM ERICSSON GLOBE ARENA ticnet.se 077 170 70 70, globearenas.se 077 131 00 00, juliusbiljettservice.se 0775 700 400 www.notp.com

21 november

STOCKHOLM FILADELFIAKYRKAN LiveNation.se, Ticnet.se / 077-170 70 70 samt Ticnet-ombud.

proudly presents

j h roman:

Adolf Fredriks kyrka adolffredrik.se

ROYAL REPUBLIC ALONZO & FAS 3

Sjung i kör!

3 JUNI STOCKHOLM

Dirigent och körledare • Christoffer Holgersson

FRYSHUSET – ARENAN

LIVENATION.SE, TICNET.SE / 077-170 70 70 SAMT TICNETOMBUD, INGEN FÖRSÄLJNING VIA ATG-OMBUD.

PLANET PIT UTE NU!

TWITTER.COM/PITBULL FACEBOOK.COM/PITBULL

Köp dina biljetter på

S

LUTSÅLT CIRKUS 7.8 STOCKHOLM EXTRAKONSERT 8.8 STOCKHOLM CIRKUS

Adolf Fredriks kyrkas barnkör ca 6–8 år Adolf Fredriks kyrkas juniorkör ca 9–11 år Adolf Fredriks kyrkas diskantkör ca 12–18 år Adolf Fredriks kyrkas ungdomskör från 16–ca 26 år Mer information om körerna och deras verksamhet på www.adolffredrik.se Intresseanmälan och bokning av tid: christoffer.holgersson@svenskakyrkan.se

KROGSHOWER SUCK•BOKA EN ARTIST! 08-662 71 10 • www.suck.se

.T,

Köp dina biljetter på eller Ticnet.se

Fri entré

– Tora Carron, violin – masterkonsert

J. S. Bach: Partita nr 1 h-moll L. v. Beethoven: Sonat nr 9 A-dur op. 47 ”Kreutzer” Felix Mendelssohn: Stråkkvartett nr 2 a-moll op. 13 / Övriga medverkande: Natalia Kremska, piano, Joel Nyman, violin, Anna Widlund, viola, Andreas Lavotha, cello

– Hilde Huse, violin – masterkonsert

IKVÄLL

TOBIAS PERSSON ERIK LÖWENTHAL ISAK JANSSON LÖRDAG 26/5

AL PITCHER TOBIAS JACOBSSON PETTER BRISTYAV SURBRUNNSG. 33 · BILJ. I KASSAN FRÅN 18.30 · TEL. 16 61 80 · WWW.NORRABRUNNCOMEDY.SE

Psst..!

PINGSTDAGEN SÖNDAG 27 MAJ I S:T JOHANNES FÖRSAMLING Högmässa kl 11.00 i Stefanskyrkan Frejgatan 20 B THE MASTERS VOICE Ingmar Johánsson, präst. Monika Vikdahl, diakon.

Invigning av den nya askgravlunden kl 15 på S:t Johannes kyrkogård Edsbergs slott, Sollentuna Mån 28 maj / 19.00

S:ta Maria Magdalena kyrka sön 27/5 kl 18 Maria Magdalena Vokalensemble med solister. Barockensemble från collegium musicum, KMH. Dirigent Mats Nilsson Fri entré

eller Ticnet.se

LiveNation.se, Ticnet.se / 077-170 70 70 samt Ticnet-ombud, ingen försäljning via ATG-ombud. Cirkus biljettkassa 08-660 10 20.

Edsbergs slott, Sollentuna Sön 27 maj / 16.00

Adolf Fredriks församlings barn- & ungdomskörer provsjunger i början av juni inför spelåret 2012/2013

then svenska messan

Johannesgatan 21 Jan Stenberg, kontraktsprost. Per Qvarnström, kyrkoherde.

Christer Lindarw Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson Stor ensemble

Konsert ”Åh, vad sommaren är skön” kl 18.00 i S:t Johannes kyrka

Bjarne Brustad: Eventyrsuite för soloviolin Clara Schumann: Drei Romanzen op. 22 Robert Schumann: Sonat a-moll op. 105 Paul Hindemith: Klarinettkvintett op. 30 / Övriga medverkande: Anna McGregor, klarinett, Sofie Sunnerstam, violin, Fanny Maréchal, viola, Katrine Pedersen, cello, Per Lundberg, piano

Kungl. Musikhögskolan www.kmh.se

Johannesgatan 21 S:T JOHANNES BARNKÖR, DISKANTKÖR OCH UNGDOMSKÖR MED SOLISTER Stefansorkestern, Lotta Wilund, dirigent. Fri entré. www.johannesforsamling-sth.se

Biljetter: hamburgerbors.se 08-787 85 00 | showtic.se Hotellpaket: mornington.se 08-507 33 000

...när du har läst färdigt din tidning, ta med den hem eller lämna den för återvinning. Tack!


12 KROG

metro wkd fredag 25 maj 2012

KLARA LEO

TAPAS

KLARA LEO

Populärt på nätet.

Rätter kända från instagram

MISSA INTE

Friterad softshellkrabba.

UNDVIK

Percebes. Dyrast på menyn är också sämst. Åtminstone dagen jag var där.

PRISER

Tapas: 15−130 kronor styck. 4 till 6 rekommenderas för att bli mätt. Helgrillade huvudrätter för två eller fler personer: 355−670 kronor.

Metros krogskribent Jonas Cramby besöker det i sociala medier omtalade stället Bouqueria och äter tapas i en pulserande storstadsmiljö.

ÖPPETTIDER

Söndag till tisdag: 17.00–00.00. Onsdag till torsdag: 17.00– 01.00. Söndag till lördag: 17.00–02.00. Lunch vardagar: 11.30−14.00. Brunch lördag till söndag: 12.00–01.00. KLARA LEO

Sedan exakt när blev det okej att gå på krogen i ett köpcentrum? Det frågar sig Jonas Cramby och provkäkar på Bouqueria.

BOUQUERIA

en

g avä Sve

V

årens mest omtalade restaurang i sociala medier måste vara Bouquerian i MOOD-gallerian. Faktum är att jag har sett så många instagrambilder på deras tapasrätter att första gången jag går in i den stora lokalen, och ser vad folk äter, så börjar jag automatiskt ägna mig åt något slags kändismatspotting. – Åh, där har vi Pulpo Asado, viskar jag upphetsat till mitt middagssällskap. Och titta! Är inte det Hamburgesa?! Boqueria är uppenbarligen ett ställe som moderna Stockholmare vill att andra moderna Stockholmare ska veta att man varit på – frågan är bara varför? Tapas är väl ett trevligt sätt att äta, men knappast något nytt? Och sedan exakt när blev det okej att gå på krogen i ett köpcentrum? För att ta reda på det beställer jag in en öl, ett gäng smårätter och börjar mumsa i mig. Den friterade softshellkrabban ser visserligen ut som om den skulle skrämma

Hamng.

11111 BOUQUERIA

Jakobsbergsgatan 17. Tapas och pulserande storstadsmiljö på Vassa Eggen-gängets nya spanska krog.

skiten ur en om den dök upp i den nya ”Alien”-filmen, men smakar alldeles utmärkt. Frasig, krabbig och med sötsyrlig dippsås. Även den spanska, grillade jätteräkan (av ekovariant) får mig att känna solen i ansiktet och höra trippandet av seglarskor mot trädäck. Jag äter också friterade småfiskar, pimientos (chilis) och boquerones (sardellen som krogen är uppkallad efter) med god behållning. Instagramkändisarna hamburgesan (liten burgare) och pulled pork croqueta får mig däremot att rycka på axlarna, säga ”eh”, och stoppa i mig en till. Sämst är mitt fat med percebes. Denna underliga spanska delikatess ser ut – och smakar i detta fall – som något som flutit upp på en strand efter ett oväder och som sedan ett gäng barn står och petar på med en pinne. En besvikelse, men eftersom rätterna bara kostar 40–50 kronor styck så gör det inte så mycket om du åker på en nit då och då. Om vanliga krogar innebär ett slags

Porchetta.

stopp i utekvällen så finns det även ett naturligt flöde från Bouquerian vidare ut i natten som skulle kunna förklara dess popularitet. Man sitter till och med som på språng. Vid höga, bardiskliknande bord där servetten är fastbunden om man måste lämna stället hastigt.

I

en sådan här stor, stimmig lokal uppstår det också en storstadsenergi som kan vara väldigt trevlig. Vi stockholmare kanske är lite som New York-, London- eller Barcelonabor ändå, tänker man, och så länge ölen och smårätterna fortsätter att komma in är det väldigt lätt att fortsätta inbilla sig det.

JONAS CRAMBY, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt.

MICHELIN 11111 FRANTZÉN/ LINDEBERG

Lilla Nygatan 21. Trestjärnig Michelinkrog eller inte. I Gamla stan ligger Sveriges bästa krog – enligt färska White Guide.

VEDELDAT 11111 EKSTEDT

Humlegårdsgatan 17. Folklig gastronomi på Niklas Ekstedts vedeldskrog.

PEPPRIGT 11111 EAT

Jakobsbergsgatan 15. Europeisk bistro/ klassisk kinakrog från Luxgänget.

BURGARE 11111 FLIPPIN’ BURGERS

Kungsholms strand 157. Stockholms första, riktiga hamburgerbar har öppnat.

ITALIENSKT 11111 IL TEMPO

Högbergsgatan 40. Italiensk Stockholmsinstitution har nyöppnat.

KLASSIKER 11111 TENNSTOPET

Dalagatan 50. Ojämn mat men fantastisk miljö på gammal Stockholmsinstitution.


Sid 1

Mejan Residents (verk av studenter som under ett år bedrivit

Familjelördag 26 maj ”Prassel & Klirr”. Se hemsidan för mer info.

Öppet ti-fr 10-18, lö-sö 11-16. 60 kr, fri entré t o m 19 år. Odelbergs väg 5 B konstnärliga forskningsprojekt), Hus 28, Holmamiralens torg 8, Tel 08-570 356 58, Gustavsberg Skeppsholmen; Mejan Arc (projektKonsthall Öst: Mellan den 31 maj- www.porslinsmuseum.varmdo.se

5 augusti ställer vi ut skulpturer och grafik av surrealismens mästare Salvador Dalí – en av sommarens mest spännande utställningar. Konsthall Väst: Joakim Hansén ställer ut sina fantasifulla och färgglada målningar mellan den 31 maj-30 juni.

Museer Sevärdheter Utställningar

Öppet ti-sö 11-17. Landsnoravägen 42 i Sollentuna. Tel 08-92 05 00. www.edsvik.com

25 – 31 maj

Anpassat Audioguide Butik

Hagaparken är Sveriges främsta exempel på en engelsk park. I museets utställningar berättas om Hagaparkens historia, byggnader och 200 år av folkliv och teater. Dessutom visas den samtida modellen av det som skulle bli Gustav III:s storslagna slott. Hämta kostnadsfritt broschyren Hagapromenader eller lyssna på parkens audioguide. Öppet 15 maj-30 september varje dag kl 11-17. Fri entré. Mellersta Koppartältet. Tel 08-27 42 52. www.hagaparkmuseum.se

Fjärilshuset i Hagaparken +27C. Alltid sommar på Fjärilshuset. En tropisk regnskog i Stockholm. 3000 kvm med fritt flygande fjärilar, fiskar, fåglar, pilgiftsgrodor mm. Ett privatpalats från sekelskiftet Stort växthuscafé. 1900. Se Vackert Vikt – Skulpturala mästerverk av linne. Öppet mån-sön 10-17. www.fjarilshuset.se

Café

Öppet dagligen kl 10-17. Slottsboden dagligen kl 10-17.30. T Gamla Stan. Öppet mån-sön kl 10-16. Fri entré Tel 08-402 61 30 (vard 9-12). arbeten av studenter på Mejan Arc, www.kungahuset.se/kungligaslottet måndagar. Slottsbacken 6, Gamla stan. Tel 08-519 553 04. fd Arkitekturskolan), Galleri Mejan, www.myntkabinettet.se Riddarholmskyrkan Excersisplan 3, Skeppsholmen.

Utställningarna pågår till den Medeltida klosterkyrka och kunglig 17 juni (Mejan Residents och Mejan begravningsplats. Egen rundvandring och guidade visningar kl 15 och Arc till den 10 juni). Öppet vardagar 11-17, helger 12-16. 16 (eng). Utställning om Magnus Stans roligaste och billigaste familLadulås gravöppning, det pågå- jealternativ. Barbie, Lego, bilar, mjuFri entré. Tel 08-614 40 00. ende forskningsprojektet. www.kkh.se kisar, Märklin, StarWars, tåg mm. Barnteater. Öppet dagligen kl 10-17. T Gamla stan. Tel 08-402 61 30 (vard kl 9-12).

Kungliga kulturarvet kungahuset.se/kungligaslotten

Drottningsholms Slott

Vandra på egen hand i slottets paradrum eller följ med på guidad visning. Historisk trädgårdsutställning i parken: 350 års trädgårdshistoria presenteras på 1800 kvm, öppen kl Öppet fr-sö, ti, to, fr 12-16, on 12-19. 10-17, fri entré, se program på webHamng 4. ben. Butik och kafé. Nytt aktivitetswww.hallwylskamuseet.se pass för barn.

Ej barnvagnar Guidade visningar Nära SL

STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM

P.K. – en utställning om intolerans.

Restaurang

Öppet må-fr 12-17. Fri entré. Stora Nygatan 10, Gamla Stan. www.levandehistoria.se Öppet tis 11-20, ons-sön 11-17. Biblioteket tis-fre 13-16. Riddargatan 13. Tel 08-519 563 00. www.armemuseum.se

Öppet dagligen kl 10-16.30. Slottsboden dagligen kl 9.30-17. Fri fredag med visning om Oden T-bana Brommaplan, därifrån kl 15.30. Helgvisn lör-sön kl 13: buss 301-323. Tel 08-402 62 80. Birkaflickan Disa. Lunchvisn tis kl www.kungahuset.se/drottningholm

12.30: Om experten själv får välja. Öppet mån-sön 10-17. Entré 80 kr från 19 år, 60 kr pens och stud. Fri entré fredagar kl 13-17. Narvavägen 13-17. Tel 08-519 556 00. www.historiska.se

Öppet vard 10-17, helger 11-16. Vuxna 40 kr, 7-18 år/pensionär 20 kr. Barn gratis. Tegelviksg 22, Strömsholms Slott Gör en utflykt till barockslottet med buss 66 och 2. Tel 08-641 61 00. gustavianska inredningar och svenskt www.leksaksmuseet.se www.kungahuset.se/riddarholmskyrkan

måleri från 1600-talet. Egen rundvandring och guidad visning kl 13. Minnesutställning om Prins Bertil visas i sommar.

Öppnar 1 juni

Öppet må-fr 10-16, lö-sö 11-15. Visningar: Må, on, lö, sö kl 13. Må kl 18. Entré 65 kr. Repslagargatan 15. Tel 08-642 56 16. www.kasiden.se

Öppet i parken dagl, fri entré. E.A. växthus dagl 11-17. Entré 50 kr. Victoriahuset vard 11-16, helg 11-17. Entré 20 kr. Gustafsborgsv 4, T-Universitetet. Tel 08-545 917 00. www.bergianska.se

Biologiska museet

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Från vår restaurang och bar har du utsikt över Stockholms vackra inlopp. Aktuella utställningar: Helena Blomqvist, Steve Schapiro, André Kertész, August Strindberg och David Hodge & Hi-Jin Hodge. Öppet alla dagar 10-21. Tel 08-509 005 00. www.fotografiska.eu

www.kungahuset.se/kungligaslotten

Sveriges kungl historia i Slottets källarvalv. Se Jag är Armfelt, I purpurn född.

Sveriges ekonomiska museum på Slottsbacken. Aktuellt: Öppet dagl 11-17. Vasaborgen med sevärdheter Ny utst ”Sveriges nya sedlar”. www.livrustkammaren.se som Gustav III:s teater och statens porträttsamling. Gå på egen hand eller följ med på guidad tur. Min eld är den största! För barn: Familjevisning helger kl Strindberg, Eldh 13 med målarstuga.

Gripsholms Slott

och Titanen 25/5-14/10

Guidad visning av Hovstallet 26 och 27 maj kl 14 – se paradvagnar, selkammare och stallar. Därefter Judisk tradition, kultur och hisuppehåll t o m 18 juni. toria i Sverige. Guidning on, sö 13.30. Museiteater. Känner du Josephsons? En otrolig familjesaga! Guidad visning 26-27/5 kl 14. Väpnargatan 1. T Östermalm. Visning må 13.30.

Öppet tisdag-söndag 10-16.30, måndagar stängt. Adress: Falkenbergsgatan 2, Djurgården. Tel 08-660 90 89.

Samtida konst och arkitektur

Psychosis Part II: I is Someone Else, grupputställning, Stora Salen. Åk Sagotåg genom Astrid Lindgrens Öppet alla dagar 11-16. Psykosis Part III: Hilda Hellwig, collage, fantastiska sagor, lek i Villa Villekulla Tel 08-442 82 15. projektrummen. och se våra föreställningar varje dag kl 11, 12, 13.30, 14.30 och 15.30. Bonniers Konsthall visar utställKom och se vår nya utställning Öppet ons-sön kl 11-16. Skrot på Junibacken som bygger på ningar med svensk och internatioLövholmsbrinken 1, T-Liljeholmen, Jan Lööfs bilderböcker! nell samtidskonst. Se vårens stoTvB Trekanten. ra separatutställning med svensTel 08-645 07 07. ka Klara Kristalova. T o m 29 juli. www.fargfabriken.se Öppet tis-sön kl 10-17. Veckans visningar: Fr kl 13. Lö kl 14. Vi finns på Djurgården och på Konstrunda i Vasastan med stans www.junibacken.se bästa guide Gunilla Nordström, start på konsthallen sö kl 13. Barnvagnsvisning to kl 13. Öppet ons-fre 12-19, lör-sön 11-17. Entré 70 kr, pens/stud 50 kr, under 18 år fritt. Torsg 19, T-bana S:t Eriksplan. Tel 08-736 42 48. www.bonnierskonsthall.se

Fri entré t o m 29 maj. Vävskäl – 2160 silkessträngar i rum. Bucky Dome – en paviljong med musik, konst, arkitektur och design. Läs mer: arkitekturmuseet.se Arkitektur i Allmän skulpturvandring för Sverige. Familjesöndag kl 13. barn (4-10 år) i Humlegården lör kl 13-13.45. Samling vid lekskulpturen Tufsen intill parkleken. Pris Öppet tis 10-20, ons-sön 10-18. 40 kr/barn, medföljande vuxna Skeppsholmen. Buss 65, Djurgårdsfärjan. Tel 08-587 270 00. gratis. Allmän skulpturvandring på Södermalm, sön kl 13.30-15. Samling www.arkitekturmuseet.se vid fontänen Tors fiske på Mariatorget. Pris 80 kr/pers. Biljetter: Förköp i museet eller på plats. Lör 26/5 Hemliga rum. Visningar he- Läs mer på www.eldhsatelje.se eller la dagen om Sverige under kalla kri- ring 08-612 65 60. get, visning av skyddsrummen på gården. Gratis, bokas på plats. Se Armémuseum bakom kulisserna. Museum för dans, teater, konst Sön 27/5 kl 13 Visning: 1700-talet. Tis och foto. Korolys kostym drama t 29/5 kl 17-20 Fri entré – Kulturell after- o m 2/9 2012. Guidad visning sö kl work kl 17:30 Visning: Andra världs- 14. Dansfilmprogam i Filmrummet, krigets Sverige och Raoul Wallenberg i läs mer på www.dansmuseet.se Budapest. Kl 18.30 Författaren Ingrid Öppet ti-fr 11-16, lö-sö 12-16. Carlberg presenterar sin nya bok: Det Fri entré till museet samlingar och står ett rum här och väntar på dig – filmserier. Gustav Adolfs torg 22-24. Berättelsen om Raoul Wallenberg. Tel 08-441 76 51.

I samarbete med Carl Eldhs Ateljémuseum

Öppet dagligen 10-16. Guidad visn Konstakademien 12 och 14 på svenska, 15 på engelska. Kungl. Konsthögskolans elevutFamiljevisn lör och sön 13. ställning öppnar 31/5, vernissage www.gripsholmsslott.se

Strindberg i centrum

Drottninggatan 85 www.strindbergsmuseet.se

STRINDBERGSMUSEET

Tel 08-402 61 06 (vard 10-17). www.kungahuset.se/hovstallet

Leve Povel! 90-årsjubileum!

Kina Slott

D e t exo t i s k a l u s t s l o t te t i Drottningholms slottspark är öppet för egen rundvandring och guidade visningar. Blomstertrappa med 130 sorters penséer. Evert Lundquists ateljé visas sön kl 16.

Nordens djurvärld sedd i naturen.

Vandra genom en levande regnskog med dag och natt, regn och åska. Kom och se våra komulerockor och våra hammarhajar Bellman, Doris och Harriet. Nordisk miljö med öringsfors och kloakäventyr. För mer information om våra aktiviteter titta in på vår hemsida: aquaria.se eller besök oss på Facebook.

31/5 kl 18: Från August till Astrid. En skulpturvandring i Tegnérlunden.

Hovstallet

Öppet sö-fr 12-16. Hälsingegatan 2. www.judiska-museet.se

Djurgårdsvägen 60.

Gustav III:s Paviljong, Rosendals Slott, www.liljevalchs.se Rosersbergs Slott, Tullgarna Slott, Ulriksdals Slott med Orangerimuseet.

Öppet dagligen kl 10-16. Tel 0159-101 94. www.kungahuset.se/gripsholm

Botanisk trädgård med växthus. Tisdag 29 maj kl 17: Visning bland trädgårdens pioner. Om ursprung, skötsel och användning. Med botanist och trädgårdsmästare. Avgift 50 kr. Victoriahuset med näckH a n d a r b e t e t s v ä n n e r rosorna har nu öppnat för säsongExamensutställning 24 maj-19 au- en! Öppet maj-sept. Öppen visgusti på Almgrens sidenväveri & ning av E.A. växthus ons o sön kl 13. Entré gäller för visning. museum.

Stängt för omhängning. Öppnar åter 6 juni med Hemslöjden på Liljevalchs.

Öppet maj lör-sön kl 12-16. Tel 0220-430 35. www.kungahuset.se/stromsholm

Heldag lördag 2 juni Kl. 10.03 – 16.00 Direktsändning av Melodikrysset, utdelning av det 30:e Karamelodiktstipendiet, artistuppträdanden samt en liten utställning av Rameliana!

Öppet dagligen kl 11-16.30. T-bana Bromma, därifrån buss 301-323. Tel 08-402 62 70. www.kungahuset.se/kinaslott

Kungliga Slottet

Melodikrysset fri entré, insläpp 09.30 Povel Ramel-dagen biljettpris 200/150 kr

Foto: Jacob Forsell

Egen rundvandring och guidade visningar av paradvåningarna (ej 25-27/5), Skattkammaren och Museum Tre Kronor. Gustav III:s Antikmuseum öppet för säsongen.

Samarr. Povel Ramel-sällskapet

Sibyllegatan 2 tel. 08-519 554 90 www.musikochteatermuseet.se

ETT RIKTIGT HEM - EN REPLIK PÅ EN REPLIK

kl 15-20. Utställningen pågår t o m 17/6. Öppet vard 11-17, lö-sö 12-16. Fri entré. Fredsgatan 12 / Jakobsgatan 27C (hiss). Tel Kafé Mejan 08-22 89 02. www.konstakademien.se

!!!

N GE EL

S

Gustavsbergs Studio – estetiskt laboratorium. Utställningen uppmärksammar att det är 70 år sedan Wilhelm Kåge drog igång Gustavsbergs Studio, eller ”G-studion”, som den snart kom att kallas. Utställningen visar drygt 100 keramiska verk av 16 konstnärer, däribland Wilhelm Kåge, Stig Lindberg och Lisa Larson. Se också vår miniutställning i Kakelugnsrummet Titanic – en klassresa i porslin.

Vårutställningar 2012

Torsdag den 31 maj kl 15-20 är det vernissage av Kungl. Konsthögskolans vårutställningar: Masterstudenter i fri konst, Fredsgatan 12; Kandidatstudenter i fri konst, Drottninggatan 81B; Öppna ateljéer (verk av konststudenter under utbildning, samt projekt- och utbytesstudenter), Kungl. Konsthögskolan, Flaggmansvägen 1, Skeppsholmen;

OB

AH T S SI

SVEN-HARRYS (KONSTMUSEUM)


Mitt i Gamla stan presenteras Upplev världsunika leksakssamling- Nobelpristagarna, Nobelpriset och ar. Knappaktivera våra minivärldar! Alfred Nobel. 26/5-27/5 kl 14 familFd Leksaksland. Öppet on-sö 11-17. jevisning: Vetenskapens detektiver – Wallingatan 12. Tel 08-411 85 05. familjevisning i forskarens spår. Svensk www.miniWorldStockholm.se visning kl 14 varje dag, samt tisdagar kl 17. Besök Bistro Nobel, goda luncher varje vardag. 1987 och är gratis Grundades en av Sveriges ledande

Öppet tis 10-20, ons-sön 10-18. Börshuset, Stortorget, Gamla stan. Tel 08-534 818 00. e-post: bokning@nobelmuseum.se Nobelmuseet.se

under

institutioner för samtida konst. Utställningar t o m 10/6: Ai Weiwei. Den kinesiske konstnären och regimkritikern presenteras i sin första utställning i Sverige med fokus på ett antal monumentala installationer och hans politiska arbete. Stor samtalsserie under våren med internationella deltagare. Se vår hemsida för program. Museum Magasin 3 – presentationer från samlingen i två av salarna; med Cosima von Bonins maritima bildvärld samt ett möte mellan Danmarks målarnestor Per Kirkeby och den yngre danske konstnären Tal R. För barn: Gå på konstjakt med Violetta i utställningarna!

tjugo

2 juni 00

120 motorcyklar från 1894 och fram till idag med fokus på design och teknik. Aktuella utställningar: Tema Racing 25/5 20121/9 2013, Nisse Hedlund 24/5-15/7 2012. Lekrum.

Öppet ti-on 12-17, to 12-20, fr 12-15, sö 12-16. Fri entré. T-bana Fittja. Tel 08-531 850 21. Öppen verkstad från 7 år. mkc.botkyrka.se

NATIONALMUSEUM

Öppet alla dagar 11-17. Herserudsvägen 32, Lidingö. www.millesgarden.se

Strindberg i centrum STRINDBERGSMUSEET

Strindbergs bostad och bibliotek. Visas av guide to-sö 13. Utställn: Strindberg i centrum och Min eld är den största! Strindberg, Eldh och Titanen. 31/5 18: Skulpturvandr Lekar från förr för stora och små. Från August till Astrid. Lör-sön kl 11-17. För program se Drottningg 85. Tel 08-411 53 54. www.strindbergsmuseet.se www.skansen.se Öppet tis-sön 10-17. Fri entré. Tel 08-519 549 00 www.sjohistoriska.se

Kom till vår polisstad fylld med lek och lär! Barnvisning lö-sö kl 12 & 15. Öppet lö-sö 12-16. Fri entré t o m 18 år. Helgvisning kl 14 med kända brott. www.skoklostersslott.se Säpo – ny utställning 9/6!

Avsändare A. Strindberg. Om Strindbergs korrespondens. Din Post. Om Postens historia och om Posten idag. Hej! Om kommunikation och det skrivna ordet. Lilla Posten – Morsdagskort, 26-27/5 kl 12-15. Öppet ti-sö 11-16. Fri entré upp till 19 år. Vuxna 50 kr, pensionärer 40 kr. Lilla Nygatan 6, T-bana Gamla stan. Tel 010-436 44 39. Museishop. Restaurang Treskillingen. postmuseum.posten.se

Välkommen till en ny, unik mötesplats med fokus på svenskarnas bitterljuva förhållande till alkohol. Spritmuseum på Djurgården bjuder på en oförglömlig resa, från lust till lidande, från parkbänk till cocktailparty. Här finns även Absolut Art Collection, en av vår tids mest särpräglade konstsamlingar med verk av bl a Andy Warhol och Damien Hirst. Utöver konst- och spritutställningarna kan du delta i vin- och spritprovningar, shoppa loss i Butiken eller njuta av mat och dryck i Restaurangen (med uteservering vid vattnet). Öppet dagligen 10-18, ons 10-20 (restaurangen till 22). Visningar dagligen kl 13 på svenska & 15 på engelska. Biljetter förbokas på www.spritmuseum.se Entré: Vuxen 100 kr, fri entré t o m 12 år. Galärskjulen, Djurgårdsvägen 38. Tel 08-121 13 00.

Aktuella utställningar: Eugène Jansson – Blå skymning och nakna atleter. Guidad visn tis samt tor kl 14. Visas t o m 10/6 2012. Gamla huset – om

öppet : dagl 10.00–16.30 info: tel 08-402 62 8o kungahuset.se/drottningholm

Kollektivtrafikens historia i Stockholms län. Utställningar: Design: SL – en resa genom SL:s visuella värld 18772011. Ny utställning: Stockholm bit

Ä · V

RL D S A R V

·

A

GE

· P A T RI M

O

PRINS EUGENS

Skoklosters Slott

Öppet ti-fr 12-17, lö-sö 11-17. Museiv 7, buss 69. polismuseet.se

Gör en utflykt till världsarvet Drottningholm! Vandra i slottet på egen hand eller följ med på en guidade tur, upptäck lustslottet Kina, promenera i slottsparken och besök den historiska trädgårdsutställningen. I besökscentret finns kafé och butiken Slottsboden.

Öppet 10-19. Skansenbutiken öppet 11-18. Skansen-Akvariet öppet mån-fre 10-17, lör-sön 10-18. Tel 08-442 80 00.

Gamla huset på Waldemarsudde

Aktuella utställningar: SlowArt, ett 30-tal konsthantverksföremål där teknik, material och omsorgsfull arbetsprocess har getts särskild

Öppet tis-sön 11-17, tor 11-20. Somaliska Torget – ett lekrum för barn öppet tis-sön 11-16. Faktarummet öppet sön, tis & ons 12-16, tor 12-19, fri entré. Årsbilj 70 kr, t o m 19 år fri entré. Ryssgården, Slussen. Tel 08-508 316 20. Kafé Ryssgården. Butik. www.stadsmuseum.stockholm.se

Ett av världens främsta barockslott.

Öppet ti-sö 11-17. Landsnorav 42 i Sollentuna. Tel 08-35 07 07. www.mc-collection.com

Nu högsäsong med uteservering, fontäner och blomster!

ett kungligt slott och ett världsarv

IT

Öppet tisdag-söndag 11-17, onsdag 11-20. Entré 50:-. Marabouparken, Löfströmsvägen 8, Sundbyberg. Tel 08-29 45 90.

Romska resor. Fotoutställning av Joakim Eskildsen. Länken: Ut-märkt svensk form, om och med romer i Botkyrka. Black Box: Bildspel ”Daniel: Gud är min domare” av Andrzej Markiewicz.

Öppet sö 12-15 visn varje timme. Ti-to 13-15 visn av Berzelius 13. Drottninggatan 120. Tel 08-545 483 90. www.observatoriet.kva.se

Drottningholm

L D H ER

T o m 9 sept Hilding Linnqvist. Utställning pågår: Sommar sommar. Ny utställning öppnar 31 maj: Tre Fotografer. Tre tendenser.Lotta Antonsson, Yngve Baum, Stina Brockman. För mer information www.marabouparken.se

Öppet tis-sön 12-17, tor 31/5 12-19. Entré 70/50 kr, fritt under 19 år. Sibyllegatan 2. Tel 08-519 554 90. www.musikochteatermuseet.se

Observatorium från 1700-talet.

Öppet tis, tor-sön 12-17, ons 12-19, mån stängt. Presentation av museet 13 tis-sön. Entré: Årsbiljett 70 kr, fri entré t o m 19 år. Strömparterren, Norrbro. Tel 08-508 316 20. Läs mer på vår hemsida www.medeltidsmuseet.stockholm.se

OR

8-519 554 90 termuseet.se

Sön kl 15 Musikfabrikens finalkonsert med uruppförande av nyskrivet verk för den 16 m långa gigantofonen! Bilj 80/60 kr. Tor kl 19 Nya artister: Masterexamenskonsert med Kristine West, blockflöjt. Bilj 80/60 kr. Tis-tor kl 13 Arabiskt slagverk med Mohammed Rubaie, sista veckan.

Öppet fre-tor kl 10-17. Entré 90 kr från 19 år. Öppet i Lekstugan mån-fre kl 13-16 och lör-sön kl 12-16 (entré 20 kr/barn). Djurgårdsvägen 6-16. Tel 08-519 547 70. Butik, restaurang och bibliotek. www.nordiskamuseet.se

Öppet alla dagar 10–16. Slottsbacken 6. Tel 08-519 553 04 www.myntkabinettet.se Fri entré måndagar

Gulp – vad är det vi äter? t o m 31/8.

Entré med guidning: Vuxen 70 kr. Barn 7-15 år 40 kr. Ta båten varje dag från Strömkajen, Vaxholm eller Östanå färjeläge. Biljett löses ombord. Vandrarhem, matcafé och härliga bad. Se www.blidosundsbolaget.se för mer information.

Arkeologisk basutställning: Kungen, Kristus och Sigtuna. Vävstugan i utställningen Väv är Jubileumsutställning: Föreningen Konstplaneten t o m 10/6. öppen varje dag kl 12-16. Här kan Muntra fruar fyller 100 år, 22-28 Sturtevant: Bild över bild t o m 26/8. du prova att väva själv eller träffa maj 2012. vävare från Hälsingland som väver Ny presentation av Samlingen. slarvtjäll (28/5-3/6). Se även utställningar om flaggor, skolslöjd, mode, Öppet tis-sön 12-16. Stora gatan 55. Tel 08-591 266 70. Öppet tis kl 10-20, ons-sön kl 10-18. dukade bord, möbler och traditiowww.sigtunamuseum.se Entré 100/80 kr fr o m 19 år. ner mm. Välkommen till Sveriges Skeppsholmen. Buss 65 eller största kulturhistoriska museum! Djurgårdsfärjan. Tel 08-519 552 00. Följ oss på: www.modernamuseet.se www.facebook.com/ModernaMuseet http://twitter.com/ModernaMuseet mobil.modernamuseet.se

Stockholms medeltidsmuseum

W

Öppet tor 11-19, fre-sön 11-17. Guidad visning lördag och söndag kl 14. Entré 60 kr, stud/pensionär 40 kr, odikrysset, under 20 år fritt. Entréavgiften aramelodikt- inkuderar ett säsongskort. danden samt Magasin 3, Frihamnen. Buss 1 & 76 mot Frihamnen/Ropsten. ameliana! Tel 08-545 680 40. Espressobar med dumplings, soppor och belgiska , insläpp 09.30 våfflor från Jin & Peeters. ris 200/150 kr Fri audioguide. Barnvagnsparkering utomhus. vel Ramel-sällskapet Lånesittvagnar finns i entrén. Sibyllegatan 2 www.magasin3.com

Ett stycke svensk militärhistoria på egen ö mellan Vaxholm och Furusund, 1 1/2 timmas båttur från Stockholm. Hemlig bergsanläggning med kanoner, minstation, skjutbord och talrörssystem – här skulle ryssen stoppas!

Fri entré. Dieselverksataden, Sickla. www.stockholmslansmuseum.se

L

Restaurang

Öppet tis-fre 12-17, lör-sön 11-17. Djurgårdsbrunnsv 26. Buss 69, hållplats Sjöhistoriska museet. Tel 08-699 60 10. www.riksidrottsmuseet.se

Kul med pengar! Vad är pengar? Hur kan pengar se ut? Varför använder vi pengar?

E M IA O ND

STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM

Öppet tis-fre kl 10-18, lör-sön (pingst) kl 11-17. T-bana Universitetet. Buss 40/540. Tel 08-519 540 40. www.nrm.se

För den som inte får nog av OS 2012. Följ med på en idrottshistorisk vandring på Stadion 29 maj och skulpturvandring 30 maj. Besök även utställningen Den Femte Olympiaden på museet. Skriv en egen dikt och delta i vår poesitävling om du vill! Öppet fr-sö 12-16, ti-to 12-17.

IN

Nära SL

Pyssel i Summa Summarum kl 13-15

”Minns mig Albertus – Albertus Pictor och hans bildvärld,” pågår till 23/9. To 31/5 kl 12.30 Lunchvisning av ”Minns mig Albertus”. Lö 26/5 kl 11-16 Runrikets dag. Mer info på vår webb.

Visning för barn kl 12

Sista helgen för utställningen i konsthallen: Ett riktigt hem – en replik på en replik. Den 26-27 maj arrangerar Knut Larsson, serietecknare och boende i huset en ovanlig hemma-hos-utställning ”Das Unheimliche”. 30/5-1/6 stängt för omhängning. Nästa utställning i konsthallen öppnar 2/6: Glimtar ur Sven-Harrys (samling) & Jan Håfströms verk Paradise Lost II. 2/6 kl 17 visas Lotta Melins performance La Buena Muerte. Dagliga rundvandringar i hemmet på taket om 15 pers/ grupp. Inget förköp gäller, biljetter släpps samma dag. För hålltider se www.sven-harrys.se

Öppet lör-sön 11-17. Entré endast konsthall 70/50 kr. Entré takvåning & konsthall 120/100 kr. Fri entré upp till 19 år. Eastmanvägen 10 i Vasaparken, T S:t Eriksplan el Odenplan. Tel 08-511 600 60. www.sven-harrys.se

ETNOGRAFISKA ÖSTASIATISKA MEDELHAVET

08-519 550 00 www.varldskulturmuseerna.se

WALDEMARSUDDE !

Ej barnvagnar Guidade visningar

Öppet tis-sön kl 11-17, tor kl 11-20. Prins Eugens väg 6. Spårvagn från Sergels torg. Tel 08-545 837 00. Butik. Restaurang. www.waldemarsudde.se

N

Café

Familjelördag på museet 26/5

SE

Butik

Prassel & klirr

AN

Anpassat Audioguide

Lördag 26 maj: Exklusiva visningar av bensalen – ett gigantiskt rum med ben och monterade skelett – och våtmagasinet, där djur i vätskefyllda behållare bevaras. Jourhavande biolog berättar om djurens hemliga rum. Fri entré till museet denna dag! Cosmonova-filmer och utställningar om dinosaurier, jorden, människan, universum, klimatet och naturen.

Öppet mån-fre 10-17, lör-sön 11-16. Tegelviksgatan 22. Buss 2 & 66 mot Sofia.

CH

25 – 31 maj

för bit – Stockholmsmiljöer i Lego. Minitunnelbanan kör dagligen.

ST A

Museer Sevärdheter Utställningar

Öppet tis, tor 11-20, ons, fre-sön 11-17, mån stängt. Entré 120/100 kr. Fri entré t o m 18 år. Blasieholmen. Tel 08-519 544 10. www.nationalmuseum.se

prinsen och platsen. (Öppnar 26/5). Visas t o m 26/8 2012 (tis-sön kl 12-16). 31/5 kl 18 Trädgårdsmästeri med tradition. Visning av trädgårdsmästeri, växthus och orangeri med trädgårdsmästare Marina Rydberg och odlingsansvarige Christer Johansson.

SI

ileum!

betydelse. Ta dig tid att titta noga. Visning ons 30/5 kl 13. Det moderna livet – franskt 1800-tal, visning tor 31/5 kl 13. Passioner, visning tis 29/5 kl 13. Drivet och överdrivet, De fyra årstiderna (pågår t o m 27 maj).

Eugène Jansson

– blå skymning och nakna atleter Visas endast t o m 10 juni Eugène Jansson var en pionjär för det moderna måleriet och skildrade Stockholm insvept i ett skymningsljus. Efter 1907 fram till sin död ägnade han sig enbart åt figurmåleri. Öppet: tisd-sönd kl 11-17, torsd kl 11-20 Prins Eugens väg 6, Djurgården Telefon 08-545 837 00 www.waldemarsudde.se


ETNOGRAFISKA ÖSTASIATISKA MEDELHAVET

08-519 550 00 www.varldskulturmuseerna.se

DANS

SALSAKURSER DROP-IN FREDAGAR 19.00-21.00

NYBÖRJARE - AVANCERAD SSD FRIDAY´S SALSA CLUB 21.00-01.00 Helgen 26-27/5: Robotverkstad, visningar i modelljärnvägen & skattjakt i Gruvan. 100 innovationer, en ny interaktiv utställning! Tävla i styrka och reaktionsförmåga i Sport & upplev film med hela kroppen i Cino4.

STOCKHOLMSALSADANCE.COM

Adolf Fredriks Kyrkogata 13, T-Hötorget, 08-212422

GATSMART 15

metro wkd fredag 25 maj 2012

MIN FESTKVÄLL BÖRJAR ...

Den bästa kvällen börjar med ett gäng nära vänner, kanske har vi en hemmamiddag med mycket skratt och vilda diskussioner. Vi brukar oftast ses hos min kompis Tora som bor i Hornstull. Ibland blir det ett glas på Judit och Bertil eller på Strand. Om vädret tillåter kan det också vara trevligt att ha picknick vid Långholmen med rutig filt och engångsgrill och massor av bubbel. Det viktigaste är sällskapet som sätter den goda prägeln för resten av kvällen.

ÖVRIGA NÖJEN

FORTSÄTTER TILL ...

Det blir nog oftast Riche. Jag bor i Paris men brukar gå dit när jag är i Stockholm. Det är alltid många kända ansikten vilket är roligt, dessutom brukar stämningen vara på fin under helgerna. Jag gillar att gå till Kåken eller Tranan ibland. En bra kväll innehåller dans och en känsla av kravlöshet.

Öppet mån-fre 10-17, ons 10-20, lör-sön 11-17. Arkiv & bibliotek ons 13-17. Entré 120/40 kr. Tel 08-450 56 00. www.tekniskamuseet.se

Thielska Galleriet

m

dsarv

Museet har en unik samling nordisk sekelskifteskonst med verk av bl a Richard Bergh, Eugène Jansson, Ernst Josephson, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Karl Nordström, Anders Zorn, Vilhelm Hammershøi och Edvard Munch. Utställning: Eugène Jansson, pågår tom 10 juni. Öppet ti-sö 12-17, to 12-20. Sjötullsbacken 8, Djurgården. Buss 69. Tel 08-662 58 84. Café i bankirens badrum. www.thielska-galleriet.se

SOMMARKURS I BILDVERKSTAN Industrihistoriskt museum. Upplev design från de senaste seklen – dosor, askar, pipor och tändare. Ny fotoutställning Swedish Delight – om svenska smaker under 1800-talet. I butiken finner du elddon och äldre tändsticksaskar.

olm! med ina,

Öppet alla dagar 11-17. Fri entré för Skansenbesökare. Gubbhyllan, Skansen. Butik. www.tobaksochtandsticksmuseum.se

IN

A T RI

M

3 X SUBURBIA

L

·

E M IA O ND

V

18–20/6. Från 10 år Kostnad: 1000 kr för tre dagar

Tilde Björfors, direktör för Cirkus Cirkör, om cirkusens roll i samhället både historiskt och idag.

ksen.

D SAR

Arbeta konstnärligt med färg och form. Sista anmälningsveckan!

O

DDE

on

Fira mamma i helgen! 26-27/5 är det specialdagar för mammor, gratis entré för mammor som kommer med sina barn. 28/5-10/6 handlar det om positiv energi i temat ”Sol, vind och vatten”. Testa ett nytt quiz och värmekameran som avslöjar var du är varmast. Öppet lö-sö 11-17, må-fr 10-16. Tel 08-550 225 00. www.tomtit.se

Tillfällig utställning Tullskolan 100 år. Alla tiders tull. Tullmiljöer. Smuggling och kontroll. Visning on, sö kl 13. Öppet ti-on, sö 11-16. Fri entré. Alströmerg 39, T-Fridhemsplan. Tel 08-653 05 03. www.tullverket.se/museum

Lör 26/5 kl 13

FRI ENTRÉ

UNFAMILIAR FACES Två dansföreställningar går bakom streetdansens imponerande kuliss, förbi den aggressiva battle-attityden och plockar fram människan i dansaren. Sön 27/5, kl 16 och kl 19 Entré: 80 kr

Jagar aldrig en bra kväll

Ida Pyk, 26, är journalist och författare som nyligen släppte debutboken ”Paris, chérie – Så där säger folk, alltså”.

AWOLNATION Amerikanska electroindie-sjärnskottet besöker Taket. Ons 30/5 kl 19 Entré: 250 kr, 13 år.

Prova på papperstillverkning för barn. Öppet tis-sön kl 11-16, visning kl 11.30 samt kl 14. Fri entré. Tel 08-519 553 46. Butik, café, konferens. www.tumbabruksmuseum.se

leter i

LUNCH BEAT EUROPA Lunchdansa parallellt med 14 andra europeiska länder! Tor 31/5 kl 12–13. Bilj 100 kr

rna t skymhan sig

DESSUTOM: BOKBYTARDAGEN FRE 25/5 – MED FÖRFATTARMARATHON! Öppet dagl 10-17, ons 10-20. Tel 08-519 548 00. www.vasamuseet.se

FRI ENTRÉ TILL ALLA UTSTÄLLNINGAR INFO/BILJETT kulturhuset.stockholm.se, 08-508 315 08

UNDVIKER ...

HAR PÅ MIG ...

Kanske något plagg jag designat själv! I annat fall bär jag ofta Acne, jag jobbar för dem ibland i Paris (som modell) och får därför gratis kläder. Men vad du har på dig när du går ut är inte det viktigaste – det är hur du känner dig.

SHOPPAR HELST ...

Jag shoppar i princip aldrig kläder. Helt ärligt lägger jag mest pengar på bra mat som inte finns i Frankrike som fil, keso och müsli. I Paris har de fantastiska antik och vintagemarknader där man kan göra fynd. Det kan var en bra söndagsaktivitet som jag rekommenderar varmt.

Jag försöker alltid att undvika att gå ut för att ”gå ut”. En utgång blir bara bra om man är glad och gör det för att man vill ha roligt. Att ”jaga” en bra kväll blir sällan lyckat. Som när du trodde du skulle gå hem och titta på film men hamnade på världens roligaste fest med tokdans och nya vänner. TEXT & FOTO: JOHANNES HELJE


ÖVRIGA NÖJEN PRESENTED BY 2ENTERTAIN & VICKY NÖJESPRODUKTION, WITH KARL SYDOW AND JOYE ENTERTAINMENT AND IN ASSOCIATION WITH LIONSGATE AND MAGIC HOUR PRODUCTIONS.

100 000 BILJETTER SÅLDA – NYPREMIÄR 6 SEPTEMBER! Officiell mediapartner

BOKA NU OCH TÄVLA OM EN RESA TILL NEW YORK! FÖR MER INFO SE WWW.DIRTYDANCING.SE

CHINA TEATERN STOCKHOLM

Tävlingen sponsras av Svenska Resebolaget i Stockholm

BILJETTER: www.showtic.se och www.dirtydancing.se

högalids

NATTKLUBBAR

v å r f e s t i val

Fri entré till alla evenemang

konsertkväll i högalidskyrkan fredag 25/5 kl 19.30

TROPICAL SALSA CARIBBEAN LÖRDAGAR SÁBADOS 22–03

Puccini: Messa di Gloria

Jonas Degerfeldt, tenor, Gunnar Lundberg, bas, Högalids kammarkör, motettkör och symfoniorkester. Göte Widlund, dirigent. Insläpp kl 19.10.

festlördag på högalids kyrkbacke 26/5 kl 10–14

10–14 Barnklädbytardag

FIESTA TOTAL ®

Fynda begagnat! Kafé med hembakt, ansiktsmålning, vårsånger ...

Dj Alex Alejandro Dj Dario Toro Dj A-Vilan Dj Frah Cabrera

11.00 Clownen Manne

11.30 Föredrag: Högalid – från utkant till stenstad, m Johan Haage (även kl 13) 12.00 Annorlunda visning: Högalidskyrkans hemligheter! (även kl 10.30) 14.00 Konsert: Doftande blommor och eldig kärlek, Högalids kammarkör

22:00–03:00 Kungsgatan 17 08-21 82 41

i och vid högalidskyrkan söndag 27 /5 11.00 Familjemässa, »Bara vara barn«. 12–14 Kafé med hembakt. 12.30 Södervandring: Hus och människor i Högalid. Ciceron Johan Haage. Gratis. 14.00 Lasse Sjösten in memoriam: Jan Allan, trumpet, Erik Dahlbergs orkester m fl

Kapad kropp t o m 24/6

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin. Plats: Vid Högalidskyrkan. hela programmet på www.svenskakyrkan.se/hogalid

www.elclandestino.se

TIMBUKTU TORSDAG 31/5

TILL SJÖSS

MUSIKBÅTEN M/S VINDHEM

GOTHENBURG 2012 RÄKAFTON Ät räkor, smör och nybakat bröd så mycket ni orkar. Alt. tacos med tillbehör. Som dessert serverar vi ostbricka med kex.

295:Efter den 22/6 275:-

Alltid livemusik och fest ombord!

Mån-lör

IN FLAMES

REBECCA & FIONA FREDAG 1/6

SLAYER · MARILYN MANSON

MACHINE HEAD · LAMB OF GOD · SABATON · WITHIN TEMPTATION KILLSWITCH ENGAGE · OPETH · MASTODON · KYUSS LIVES · ANTHRAX · HAMMERFALL NASUM · DARK TRANQUILLITY · SOULFLY · CANDLEMASS · MAYHEM · VADER DARKEST HOUR · GOJIRA · ADEPT · TRIVIUM · OZ · AVATAR · HYPOCRISY · DEVILDRIVER SKELETONWITCH · DESCEND · YEAR OF THE GOAT · SKITARG · JASON ROUSE UNLEASHED · PRIMORDIAL · DEATH DESTRUCTION · SHINING · VILDHJARTA · AURA NOIR UNPURE · SECTU · KOBRA AND THE LOTUS · DETHRONE · WHO TORCHED CINDERELLA? ALENAH · VOICELESS LOCATION · START A FIRE · IMMINENCE · SEVENTRIBE

SE NÄR ALLA SPELAR

ALLA KONSERTER FÖR 199 KR! KÖP GRÖNA KORTET PÅ GRONALUND.COM ELLER PÅ PLATS. MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR I PROGRAMMET.

Lördag 26 maj Bee Flat Lördag 2 juni After Beach Lördag 9 juni Bulldog Lördag 16 juni Marmeladorkestern Avgång kl 19.00 fr. Slussen

Välkommen ombord! För bokning & info

08–604 04 20

För fler band/kvällar

www.vindhem.com

FLER ARTISTER TILLKOMMER

GÖTEBORG GALOPP

15-16 JUNI 2012

BI LJET TER : META LTOW N.SE · EV ENTIM.SE · EV ENTIMS CA L LC ENTER 0 7 71 6 5 1 0 0 0

Återvinn mig tack! När du har läst färdigt din tidning, ta med den hem eller lämna den för återvinning.

INSPIRERAS PÅ METROMODE.SE


ÖVRIGA NÖJEN

UPPLEV STANS BÄSTA UTSIKT! Passa på att se Stockholm från ovan. Mån–fre 09:00–19:00 Lör–sön 09:30–18:00 globearenas.se/skyview

”RUIN” TAR 5D-BIO TILL EN NY NIVÅ ANIMATION ELLER VERKLIGHET?

Friends Arena 30 nov 1,6,7,8 dec

Boka Julgalan 2012 nu! 0771-130 140 / bokning@julgalan.se / www.julgalan.se

Loreen / Danny Saucedo / Kate Ryan / Magnus Betnér / Molly Sandén / Lasse Berghagen / Lisa Miskovsky / Rydell & Quick

STAGEHEAVEN PRESENTERAR

tAKiDA EUROPE

JOHN PHILIP & THE GENERAL MOTORS

30 MAJ - 2 JUNI

INTERMEZZO

BOB HUND CRASHDIET TANT STRUL LATE STARS

TOMMY KÖRBERG & NORRKÖPINGS SYMFONIORKESTER

NOICE LASSE STEFANZ THE PUSHER

ROCKKÖREN ROLAND STONES

ALBIN GROMER

BILJETTER PÅ:

LARZ KRISTERZ

FLER ARTISTER PÅ: WWW.HUDDINGEFESTIVAL.SE


18 BIO

metro wkd fredag 25 maj 2012

TILLBAKA

ATLANTIC

Fyndigt avslut

11111 TAKE SHELTER

SONY PICTURES

Larsson är ändå ”Men in black III” är inget mästerverk, men Elin hon gillar många nöjd att filmen inte låtsas vara något den inte är och svart behövs inte. av skådespelarna. Men fler filmer om agenterna i

Dramathriller. Ohiojobbare får mystiska föraningar om en våldsam tornado. Trots tvivel över det egna psyket vidtar han allt extremare åtgärder för att skydda sin familj. Lågmält oroande film med utsökt spel av Michael Shannon och Jessica Chastain. C-G K

NOBLE

11111 WHAT TO EXPECT

Dramakomedi. Oinspirerat frieri till chic flick-publiken där vi följer fem blivande föräldrapar. Stråkförstärkta känsloscener varvas med (oftast krampaktig) igenkänningshumor – och filmtiteln är passande eftersom vi får just vad vi väntar oss. C-G K

Will Smith är tillbaka som agent J som reser tillbaka i tiden för att rädda sin kollega och vän agent K. SONY PICTURES

11111 MEN IN BLACK III

Sci-fi-komedi. ”Men in Black III” är oväntat fyndig men kommer knappast att gå till historien som annat än en hyfsad uppföljare.

H

mm. Såg jag inte den här filmen för ett par veckor sedan? Nej förlåt. Det var visst ”Dark shadows”. Ja, ingen är mer överraskad än jag över att ”Men in black III” osannolikt nog är aningen bättre än Tim Burtons (som för övrigt syns i ungefär en nanosekund i den här filmen, liksom Lady Gaga och Justin Bieber) senaste. Men jämförelsen, och det var den jag ville åt, är inte så långsökt. Båda filmerna innehåller tidsresor i någon form, en dramatiskt lagd psykopatskurk, övernaturliga varelser, samt draperar sig i populärkulturella referenser. Skillnaden är att ”Men in black III” känns mer ärlig i sitt uppsåt. Den låtsas inte vara något den inte är. Varken ”Men in black” (1997) eller uppföljaren (2002) var några filmhistoriska storverk, kassasuccéer eller ej. Men skaparen Barry Sonnenfeld har anammat en befriande lättsam hållning till den här tredje delen i serien, där agent J (Will Smith) ska hindra K (Tommy Lee Jones) från att dödas av en

SCANPIX

BÄST CAMEO

Tittar förbi. Missa inte Will Arnetts (”Arrested development”, ”30 rock”, ”Blades of glory”) cameo som den påträngande agenten med det fyndiga namnet AA.

rymdskurk (”Flight of the Conchords” Jemaine Clement) år 1969, och på köpet rädda jorden från rymdinvasion och undergång. Med tydlig inspiration från ”Tillbaka till framtiden” styr Sonnenfeld mot en mer relationsfokuserad berättelse än i föregångarna – det blir mer snubbar i svart än färgglada utomjordingar den här gången. Skönt, men samtidigt lite träigt. ”Men in black” och ”Men in black 2” tävlade visserligen inte i humorligans division 1, men åtminstone första filmen var rätt roande i all sin gemytliga good alien cop/bad alien cop-anda. Stundvis rapp dialog, en rad bekanta nunor (Bill Hader, Michael Stuhlbarg, Joseph R Gannascoli) samt en lysande Josh Brolin – som är så exakt i sin yngre version av K/Tommy Lee Jones att man ryser – räcker dock inte för att lyfta ”Men in black III” in i 10-talet. Se den i stället som en i sammanhanget värdig avslutning (hoppas!) på en franchise som hade gjort sig bäst som ELIN LARSSON, en enda film.

NJUTA FILM

11111 SNÄLLA CECILE

FILMRECENSENT

Vilket är ditt lag i fotbolls-EM? 2 för

199

:-

149:-/st

Drama. Stundvis glimrar det till i Laurent Bouhniks snåriga och fragmentariskt uppbyggda sexualterapidrama, men lika ofta hamnar den i stereotypa skildringar av ”sexualliberala fransoser”. En manusbearbetning eller två hade varit på sin plats. EL


AV

ALIEN

REGISSÖREN OCH

TILL

G L A D I AT O R

SÖK ANDET EF TER VÅRT URSPRUNG K AN BLI VÅR UNDERGÅNG

åRetS MeSt eFteRLÄnGaDe FiLM ÄR HÄR!

biopReMiÄR nÄSta FReDaG • biLJettFÖRSÄLJninG påGåR KÖP/RESERVERA BILJETTER: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se • Från 15 år

Prometheus

”FÖRBASKAT ROLIGT” AFTONBLADET

MOORE MAGAZINE

SLITZ

AMELIA

SvD

Dictatorfilmen.se

3D: SERGEL Fre-lö 12.30, 15.10, 18, 20.40, 21, 23.30 Sö-to 12.30, 15.10, 18, 20.40, 21 RIGOLETTO Fre-lö 23.59 • SÖDER Fre-lö 13.15, 16, 18.45, 21.15, 23.45 Sö-to 13.15, 16, 18.45, 21.15 VÄLLINGBY Fre-sö 16, 18.30, 21.20 Lö-sö äv 13.30 Må-to 18.30, 21.20 • RÅSUNDA Fre-sö 15.30, 18, 21 Lö-sö äv 12 Må-to 18, 21 • SICKLA Fre-sö 16, 18.30, 21.15 Lö-sö äv 13.30 Må-to 18.30, 21.15 KISTA 15.20, 18.30, 19, 21, 21.30 Lö-sö äv 12.45 • CAMERA Fre-sö 16.30, 19, 21.30 Lö-sö äv 13 Må-to 19, 21.30 • GRAND LIDINGÖ 18, 20.30 Lö-sö äv 15.40 • HERON CITY Fre 14.50, 15.15, 17.30,

18.15, 21.15, 21.30 Lö 11.50, 12.25, 14.50, 15.15, 17.30, 18.15, 21.15, 21.30 Men In Black 3 Sö 11.50, 12.25, 14.50, 15.15, 18.15, 20, 21.15 Må-to 18.15, 20, 21.15 To äv 23 2D: SKANDIA Fre 18.30, 21.15 Lö 15.30, 18.30, 21.15 Sö 16, 19.15 • SERGEL Fre-sö 11.50, 14.30 Må-to 13.10, 16, 18.50, 21.30 • KISTA 16, 18.45 Lö-sö äv 13.30 • HERON CITY Fre-sö 15, 17.50, 20.50 Lö-sö äv 12.10 Må-to 17.50, 20.50 KÖP/RESERVERA BILJETTER: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se • Från 11 år

Se trailern och boka biljetter på mobil.sf.se

etta på biotoppen! SERGEL • SAGA • RiGoLEtto • SÖDER • RÅSUNDA • VÄLLiNGBY SiCKLA • KiStA • CAMERA • GRAND LiDiNGÖ • HERoN CitY

sf.se, mobil.sf.se • Visas även i S-tuna & J-berg! Från 11 år

The Dictator


STOCKHOLMS KVALITETSFILMBIOGRAFER

★★★★

”Enastående”

”Utomordentlig”

★★★★

★★★★

EMPIRE

PROGRAM 25 – 31 MAJ GRAND Sveavägen 45 Kassan öppnar 17.00

A Royal Affair

Fre-sö 17.30

ÅRETS MEST FÖRVÄNTANSFULLA KOMEDI!

★★★★ THE NEW YORK TIMES

”En av årets bästa filmer”

”Mästerlig” CHICAGO SUN TIMES

11 år/100 kr

TOTAL FILM

Babycall

15 år/95 kr

Carnage

15 år/75 kr

Elena

15 år/95 kr

Fre-må+on-to 18.30, 21.00 20.30

Fre-må+on-to 18.00

En enkel till Antibes

Bt/70 kr

Hotell Marigold

Bt/95 kr

Laxfiske i Jemen

7 år/95 kr

Må-to 17.30

Fre-må+on-to 21.00 Ti-to 18.30

Snön på Kilimanjaro 15 år/95 kr

21.00

The Artist

7 år/ 95 kr

Fre-må 18.30

VICTORIA Götgatan 67 Kassan öppnar 14.30, lö-sö 12.00

A Royal Affair

11 år/95 kr

Albert Nobbs

15 år/95 kr

Babycall

15 år/95 kr

15.00, 17.45, 20.45 21.15

18.00, 20.15

Bullhead 15 år/100 kr 17.45, 20.45 Lö-sö även 12.30 Carnage 15 år/95 kr 19.00 Lö-sö även 12.30 Elena 15 år/95 kr 16.00, 18.15, 20.45 Hugo Cabret 2D 7 år/100 kr Lö-sö 13.10 Laxfiske i Jemen 7 år/95 kr 15.20 Lö-sö även 12.50 Bt/95 kr Margin Call 21.15 Lö-sö även 14.00 Pojken med cykeln 11 år/95 kr Lö-sö 13.30 Snön på Kilimanjaro 15 år/95 kr 16.20, 18.45 The Artist 7 år/ 95 kr 15.40 The Deep Blue Sea 15 år/95 kr 16.40 The Woman in the 5th 15 år/95 kr 18.30, 20.15 Tomboy Bt/95 kr Lö-sö 14.30 Wuthering Heights

15.00

15 år/100 kr

BIOPREMIÄR IDAG!

BIOPREMIÄR IDAG!

SERGEL Fre-lö 13.00, 15.50, 18.30, 21.10, 23.50 Sö 13.00, 15.50, 18.30, 21.10 Må-to 13.00, 15.40, 18.30, 21.10 Må även 18.20

18.40

18.45, 21.00

KÖP/RESERVERA BILJETTER: zita.se, sf.se, mobil.sf.se • Från 15 år

Klarabiografen

Take Shelter

WWW.NJUTAFILMS.COM

sf.se, mobil.sf.se

RIGOLETTO Fre-sö 15.30, 18.30, 21.30 Lö-sö även 12.30 Må-ti+to 18.30, 21.30 On 21.30 SÖDER 15.30, 18.10, 20.45 KISTA 15.45, 18.45, 21.30

VÄLLINGBY Fre-lö 14.30, 17.30,

20.40 Sö 14.30, 17.30, 20.00 Må-to 17.30, 20.00 What to Expect RÅSUNDA 17.30 Lö-sö även 15.00 HERON CITY Fre-sö 15.10, 18.00, 20.40 Lö-sö även 12.00 Må-to 18.00, 20.40 Från 7 år

FR ÅN SK APAREN AV THE AVENGERS

Kulturhuset Sergels torg

program 25– 31 maj

www.svenskabio.se TV4 Nyhetsmorgon

bio rio HORNsTULLS STRAND 3

25-27 maj

Babycall........................... Fre+må-to 12.30 Thriller, Noomi Rapace

Snälla Cecile ..........Fre+må-to 15.20, 18.10 ...........................................Lö-sö 12.30, 15.20 Drama av Laurent Bouhniks

biljetter. biorio.se • 08 66 99 500

KÖP/RESERVERA BILJETTER PÅ: sf.se

Kassan öppnar 14.30

Take Shelter - Premiär! ............18.45, 21.00 The Temptation of St Tony .......... to 18.30 Nannerl, Mozarts syster ..........................................15.00, 18.30 (ej to) Bullhead ................................................ 21.00 Terraferma .............................................17.30 För dig naken Lars Lerin ......... 15.30, 19.15 Tomboy Céline Sciamma ............ 17.00 ej lö Elle Juliette Binoche .............................20.45 Alla vilda med Birgitta Stenberg .........17.15 Nader och Simin – en separation kort tid kvar! ................................... 15.15 ej ti Film i samtidskonsten: Suzan Pitt + Marie-Louise Ekman lö 17.00

MovieZine.se

20 Minutes

Pina 3D fre 18 Babycall fre+sÖ 20.30 lÖ 16 Salong 4: SnÄlla Cecil fre-lÖ 18.30 Stand up: Humormaffian lÖ 20 SvansjÖn 3D sÖ 16 Film & samtal: RÄtten till din egen kropp sÖ 18.30

Gå på bio ett stenkast från Stureplan.

”Skr äckfilmernas svar på Inception”

”Déborah Révy lyser upp denna saga om frigörelsen genom sex.”

OBS! Innehåller lustfyllda och äkta sexscener.

SVT Gomorron

Metro

If you think you know this story,

think again.

”En av de bästa skr äckfilmer som kommit de senaste åren” TT Spektra

BIOPREMIÄR IDAG! KLARA

Fre+må-to 15.20, 18.10 Lö-sö 12.30, 15.20 Från 15 år

KULTURHUSET SERGELS TORG

KÖP/RESERVERA: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se

BIOGRAFEN

Snälla Cecile

WWW.NJUTAFILMS.COM fredag 25 maj

Kassan öppnar 14.30

Ministern av Pierre Schoeller .......................................... 15.30, 18.30, 21.00

Snön på Kilimanjaro av Robert Guédiguian ...........................17.45 The Artist ...................................15.00, 20.15 Elena ........................................... 15.00, 17.45 Tinker Tailor Soldier Spy .................. 20.15 KonstBio: Kisses Sweeter than Wine av Öyvind Fahlström Premiär 6 juni: Moonrise Kingdom av Wes Anderson Kafé Gunvor öppet varje dag!

www.zita.se • www.biosture.se • www.zita.se • www.biosture.se • www.zita.se • www.biosture.se

BIOPROGRAM FREDAG 25 MAJ 2012

FRANSKA FILMKRITIKERFÖRBUNDET

VINNARE 3 CESAR

BÄSTA MANUS, BÄSTA BIROLL, BÄSTA LJUD

FESTIVAL DE CANNES

VINNARE

”Ett genreöverskridande måste - missa den på din egen risk”

VINNARE

BÄSTA FILM 2012

FIPRESCI KRITIKERPRISET

EN FILM AV

PIERRE SCHŒLLER

OLIVIER GOURMET MICHEL BLANC ZABOU BREITMAN

”Frossar i hemligheter och oväntade tvister.”

Digital Spy

Svenska Dagbladet

WWW.NJUTAFILMS.COM

Expressen

Göteborgsposten

Fre-lö 16.00, 18.50, 21.20, 23.40 Från 15 år Sö 16.00, 18.50, 21.20 Må-to 16.00, 19.00, 21.20

BIOPREMIÄR 18 MAJ

sollentunabio.se • eurostar.se • sollentunabio.se • eurostar.se

Ain’t it cool

Screen

POLITIK ÄR ETT SÅR SOM ALDRIG LÄKER…

SOLLENTUNA BIO Tel: 96 12 14 FALKEN JAKOBSBERG Tel: 580 358 00 Hotell Marigold 85:- ...................... 16.15 The Dictator 80:- .................18.15, 20.30 Piraterna 70:- ................................ 16.30 Lorax (3D) 100:- ............................ 16.45

What to expect 80:- ............18.15, 20.30 Dark Shadows 80:- ....................... 18.45 Men In Black 3 3D 105:- .....18.45, 21.30 The Dictator 80:- ........................... 19.00 Dark Shadows 80:- ..................19, 21.30 Men in Black (3D) 100:- ................ 19.00 A Royal Affair 80:- ......................... 19.30

”Den smartaste rysaren på många år”

BIOGRAFEN

15.30, 18.30, 21.00 Från 15 år

KÖP/RESERVERA: biosture.se sf.se, mobil.sf.se

Ministern

KÖP/RESERVERA: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se

Cabin in The Woods


BIOPROGRAM 25 - 31 MAJ MEN IN BLACK 3 23 MAJ PROMETHEUS 1 JUNI SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN 8 JUNI

ICE AGE 4: JORDEN SKAKAR LOSS 27 JUNI THE AMAZING SPIDER-MAN 3 JULI COCKPIT 13 JULI

Iron Sky 100 kr (11) KISTA: 15.20, 18.30, 19.00, Project X 21.00, 21.30 Lö-sö äv 12.45 – Hemmafesten HERON CITY: 21.20

RIGOLETTO: Fre-lö 23.59 SERGEL: 21.30 RÅSUNDA: Fre-sö 15.30, 21 SÖDER: Fre-lö+to 15.15, 18.00, 21.00 Lö-sö även 17.30, 20.30, 23.15 12.00 Må-to 18.00, 21.00 Jump Sö-on 15.15, 17.30, 20.30 SERGEL: Fre-lö 12.30, 15.10, Street 100 kr (11) 18.00, 20.40, 21.00, 23.30 Isdraken 95/70 kr (11) Sö-to 12.30, 15.10, 18.00, Battleship HERON CITY: 20.40, 21.00 110 kr (11) HERON CITY: Fre-sö 15.20 18.10, 21.00 SICKLA: Fre-sö 16.00, 18.30, KISTA: 21.00 21.15 Lö-sö även 13.30 HERON CITY: 17.55, 21.25 105 kr (11) Må-to 18.30, 21.15 Järnladyn SERGEL: Fre-sö 15.30, 18.20 SÖDER: Fre-lö 13.15, 16.00, Bullhead 105 kr (15) SAGA: Må 14.20 12.15, 15.15, 17.45, 20.15 18.45, 21.15, 23.45 Sö-to Ti 18.20 13.15, 16.00, 18.45, 21.15 SERGEL: 15.40 On-to 14.20, 18.20 VÄLLINGBY: Fre-sö 16.00, Kalas Alfons! VÄLLINGBY: 20.40 18.30, 21.20 Lö-sö även 40 kr (Bt) Knattebio: Cabin in the Woods 13.30 Må-to 18.30, 21.20 100 kr (15) A Royal Affair HERON CITY: Lö-sö 12.35 105 kr (11) Ministern 100 kr (15) SERGEL: Fre-lö 16.00, SICKLA: Lö-sö 12.00 18.50, 21.20, 23.40 SÖDER: 12.30, 13.45 HERON CITY: Fre-sö 14.40, Sö 16.00, 18.50, 21.20 STURE: 15.30, 18.30, 21.00 17.40 Må-to 17.40 Må-to 16.00, 19.00, 21.20 VÄLLINGBY: Lö-sö 12.20 SAGA: Mästerkatten - sv tal Lorax - svenskt tal 11.30, 14.30, 17.30, 20.30 Dark Shadows 95/70 kr (7) 95/70 kr (7) SÖDER: 15.15, 21.00 105 kr (11) HERON CITY: Fre-sö 14.40, CAMERA: Lö-sö 12.00, 14.00 17.40 Lö-sö även 12.20 HERON CITY: Fre-sö 14.45, Alvin och gänget 3 Må-to 17.40 17.45, 20.55 Lö-sö äv 11.55 HERON CITY: Fre 14.35 - svenskt tal Lö-sö 12.15, 14.35 KISTA: 16.15 Må-to 17.45, 20.55 95/70 kr (7) Lö-sö även 14.00 RÅSUNDA: Lö-sö 13.00 KISTA: 16.10, 18.40, 21.20 HERON CITY: Fre 14.55 SERGEL: 13.10 SICKLA: Lö-sö 12.00 Lö-sö även 13.20 Lö-sö 12.35, 14.55 SICKLA: Fre 16.30 SÖDER: 12.15 RÅSUNDA: 20.30 KISTA: Lö-sö 14.15, 16.30 VÄLLINGBY: Lö-sö 12.20 16.20 Lö-sö även 14.00 SERGEL: Fre-lö 12.50, 15.40, SÖDER: 12.30, 15.00 SERGEL: Fre-sö 13.00, 15.20 18.20, 21.00, 21.35, 23.40 Lorax 3D - svenskt tal VÄLLINGBY: Sö 12.50, 15.40, 18.20, Må-to 13.00, 15.30 Fre 15.20 Lö-sö 12.50, 15.20 21.00, 21.35 Må-to 12.10, 125/100 kr (7) SÖDER: 13.00 14.50, 18.10, 21.00, 21.35 HERON CITY: Lö-sö 12.00 Mästerkatten 3D SICKLA: Fre-sö 15.30, 18.00, American Pie: SERGEL: Fre-sö 12.10, 15.30 - svenskt tal Reunion 100 kr (11) 21.00 Lö-sö även 13.00 Må-to 11.50, 15.00 125/100 kr (7) Må-to 18.15, 21.00 HERON CITY: 17.55 CAMERA: Lö-sö 12.20 SÖDER: Fre-lö+to 15.30, Men in Black III 18.10, 20.50, 23.30 SÖDER: 21.35 SERGEL: PREMIÄR! Sö-on 15.30, 18.10, 20.50 105 kr (11) Fre-sö 13.10 Må+on-to 11.50 Avengers 110 kr (11) Elena 100 kr (15) HERON CITY: Fre-sö 15.00, Nalle Puhs film 17.50, 20.50 Lö-sö även HERON CITY: 17.45 – Nya äventyr i 12.10 Må-to 17.50, 20.50 KISTA: Fre-sö 14.30, 18.00, STURE: 15.00, 17.45 Sjumilaskogen - sv tal KISTA: 16.00, 18.45 21.00 Må-to 18.00, 21.00 95/70 kr (Bt) Lö-sö även 13.30 En gång i Phuket SERGEL: Fre-sö 12.40, SKANDIA: Fre 18.30, 21.15 HERON CITY: Lö-sö 12.20 15.20, 18.30, 20.30 Må-to 100 kr (Bt) Lö 15.30, 18.30, 21.15 12.20, 15.20, 18.30, 20.30 HERON CITY: Sö 16.00, 19.15 Piraterna! - sv tal Fre-sö 15.20, 18.20, 21.10 SERGEL: Fre-sö 11.50, 14.30 95/70 kr (7) Avengers 3D Må-to 18.20, 21.10 Må-to 13.10, 16.00, 18.50, 135 kr (11) GRAND LIDINGÖ: Lö-sö 13.40 21.30 Get the Gringo CAMERA: 17.30, 20.20 HERON CITY: Fre 15.30 Lö-sö även 14.30 100 kr (15) Men in Black III 3D Lö-sö 12.30, 15.30 PREMIÄR! HERON CITY: Fre-sö 14.45, KISTA: 15.45 Lö-sö äv 13.10 SERGEL: Fre-lö 23.10 125 kr (11) 20.55 Må-to 20.55 SERGEL: 12.50 SICKLA: 21.30 KISTA: 15.40, 21.15 CAMERA: Fre-sö 16.30, Lö-sö även 12.30 19.00, 21.30 Lö-sö även Piraterna! 3D - sv tal 13.00 Må-to 19.00, 21.30 Hotell Marigold RIGOLETTO: 125/100 kr (7) Må-ti+to 17.30, 20.30 105 kr (Bt) GRAND LIDINGÖ: 18.00, On 20.30 HERON CITY: Lö-sö 11.55 20.30 Lö-sö även 15.40 HERON CITY: Fre-sö 14.55 SERGEL: Fre-sö 14.20, SERGEL: 11.50 HERON CITY: 17.40, 18.10, 20.50, 21.20 SAGA: Fre 14.50, 15.15, 17.30, SÖDER: 12.00 Må-to 14.30, 17.40, 20.50 11.30, 14.30, 17.30, 20.30 18.15, 21.15, 21.30 Lö 11.50, 12.25, 14.50, SÖDER: 14.15, 18.00, 21.30 SÖDER: 12.20, 18.15 Prinsessan Lillifee 2: 15.15, 17.30, 18.15, 21.15, Den lilla enhörningen 21.30 Babycall 100 kr (15) Hugo Cabret 3D - svenskt tal Sö 11.50, 12.25, 14.50, 125 kr (7) 15.15, 18.15, 20.00, 21.15 95/70 kr (Bt) HERON CITY: 20.35 Må-to 18.15, 20.00, 21.15 HERON CITY: Lö-sö 12.40 RIGOLETTO: Lö-sö 12.30 KLARA: Fre+må-to 12.30 To äv 23.00 KISTA: Lö-sö 13.45 SERGEL: Fre-sö 13.20 Må-to 12.40

W

Rom hat to E a x följe ntisk ko pect m r in i f fem pa edi so m ör ä l d r på rarsk väg PREM apet.

IÄR!

Köp/reservera biljett på: sf.se eller mobil.sf.se

100 kr (11)

HERON CITY: 21.25 SERGEL: 18.40

Prometheus

PREMIÄR NATT MOT FREDAG 1 JUNI! 110 kr (15)

HERON CITY: To 23.30

Prometheus 3D

PREMIÄR NATT MOT FREDAG 1 JUNI! 135 kr (15)

HERON CITY: To 23.45 SÖDER: To 23.45

Safe House 100 kr (15) HERON CITY: 21.20

RÅSUNDA: Fre-sö 16.30, 19.00, 21.30 Må-to 19.00, 21.30 Ti även 13.00 SAGA: 13.30, 16.00, 18.45, 21.15 SERGEL: Fre-lö 12.20, 14.40, 16.50, 19.00, 21.10, 23.20 Sö 12.20, 14.40, 16.50, 19.00, 21.10 Må-to 13.20, 15.50, 18.40, 21.00 SICKLA: Fre-sö 16.30, 19.00, 21.30 Lö-sö även 14.15 Må-to 19.00, 21.30 SÖDER: Fre-lö 12.00, 14.45, 17.50, 20.00, 22.15 Sö-ons 12.00, 14.45, 17.50, 21.30 To 12.00, 14.45, 21.30 VÄLLINGBY: Fre-lö 15.20, 18.00, 20.00, 22.00 Sö 15.20, 18.00, 20.40 Må-to 18.00, 20.40

The Hunger Games

CAMERA: Fre-sö 15.00, 18.00, 20.55 HERON CITY: Fre-sö 14.35, 95/70 kr (7) 17.35, 20.45 Lö-sö även HERON CITY: Lö-sö 12.40 11.40 Må-to 17.35, 20.45 KISTA: Lö-sö 12.30 KISTA: 18.00, 21.10 SERGEL: Fre-sö 15.20, Snälla Cecile 100 kr (15) 17.50, 21.00 Må-to 15.20, PREMIÄR! 17.30, 20.50 SICKLA: 18.00, 21.00 KLARA: Fre+må-to 15.20, SÖDER: 14.30, 17.45, 21.00 18.10 Lö-sö 12.30, 15.20 VÄLLINGBY: Snön på Kilimanjaro Fre-lö 14.30, 17.30, 20.40 Sö 14.30, 19.00 Må-to 100 kr (15) 19.00 STURE: 17.45 The Lucky One SÖDER: 13.00, 15.45 100 kr (11)

Spegel, spegel KISTA: 18.30 – Äventyret om Snövit SERGEL: 18.10 - svenskt tal CAMERA: Lö-sö 12.00 HERON CITY: Fre-sö 15.05, 18.05 Lö-sö äv 12.05 Må-to 18.05 KISTA: Lö-sö 13.30 RÅSUNDA: Lö-sö 12.30 SERGEL: Fre-sö 12.00, 15.00 Må-to 12.00, 14.40 SICKLA: Fre 15.30 Lö-sö 13.00, 15.30 SÖDER: 12.45 VÄLLINGBY: Lö-sö 12.50

SICKLA: 19.00 SÖDER: 19.00

The Woman in Black

Täby Centrum. K.ö fre 14.30, lö-sö 11.30, må-to 17.00 Avengers, Lorax, Men in Black III, Mästerkatten, Spegel, spegel – Äventyret om Snövit, The Dictator, The Hunger Games

HERON CITY: 18.20, 21.10 SERGEL: 21.30

Tinker, Tailor, Soldier, Spy

105 kr (15)

STURE: 20.15

What to Expect

Bjud mamma på bio den perfekta presenten till Mors dag Läs mer på sf.se/presentkort

Sturegatan 18. Park, den klassiska city-biografen med ny foajé. Stängt!

Lidingö Centrum. K.ö fre+må-to 17.30, lö-sö 13.15 Men in Black III, Piraterna!, The Dictator

Kungens kurva. Kassan öppnar fre 14.00, lö-sö 11.00, må-to 17.00 21 Jump Street, A Royal Affair, Alvin och gänget 3, American Pie: Reunion, Avengers, Babycall, Battleship, Dark Shadows, En gång i Phuket, Hotell Marigold, Iron Sky, Isdraken, Kalas Alfons, Lorax, Men in Black III, Mästerkatten, Nalle Puhs film – Nya äventyr i Sjumilaskogen, Piraterna!, Prinsessan Lillifee 2: Den lilla enhörningen, Project X – Hemmafesten, Prometheus, Safe House, Sean Banan inuti Seanfrika, Spegel, spegel – Äventyret om Snövit, The Dictator, The Hunger Games, The Woman in Black, What to Expect, Älska mig igen

Kista Galleria. K.ö 11.00 21 Jump Street, Alvin och gänget 3, Avengers, Dark Shadows, Men in Black III, Mästerkatten, Piraterna!, Prinsessan Lillifee 2: Den lilla enhörningen, Sean Banan inuti Seanfrika, Spegel, spegel – Äventyret om Snövit, Terraferma, The Dictator, The Hunger Games, The Lucky One, What to Expect, Älska mig igen

Kungsgatan 16. Kassan öppnar fre 14.30, lö-sö 11.30, må-ti+to 17.00, Men in Black III on 20.00 Singalong Sound of Music Spelas 30/5 kl 19.00-23.00 Avengers, Hugo Cabret, Bilj: ticnet.se/077 170 70 70 Men in Black III, The www.singalonga.net/sweden Dictator, What to Expect

Råsundavägen 150. Kassan öppnar fre 15.00, lö-sö 11.00, må-to 17.00, tis även 12.30-13.15

Kungsgatan 24. K.ö. 11.00 A Royal Affair, Hotell Marigold, Järnladyn, The Dictator

21 Jump Street, Alvin och gänget 3, Avengers, Bullhead, Cabin in the Woods, Dark Shadows, Get the Gringo, Iron Sky, Lorax, Men in Black III, Mästerkatten, Piraterna!, Prinsessan Lillifee 2: Den lilla enhörningen, Project X – Hemmafesten, Spegel, spegel – Äventyret om Snövit, Take Shelter, The Dictator, The Hunger Games, The Lucky One, The Woman in Black, What to Expect, Älska mig igen

Prisinformation: x(ord)/x(under 12 år) kr • Pensionärspris 70 kr (tillägg vid 3D) gäller ej specialvisningar, t ex opera. För info om SF Bios rabattkort se sf.se

Klara

3D ck III a l B In Men

IÄ PREM

Birger Jarlsgatan 41. Kassan öppnar 14.30

Elena, Ministern, Snön på Dark Shadows, Lorax, Men Kilimanjaro, The Artist, in Black III, Spegel, spegel Tinker, Tailor, Soldier, Spy – Äventyret om Snövit, The Dictator, What to Expect

HERON CITY: Fre-sö 15.10, 18.00, 20.40 Lö-sö även 12.00 Må-to 18.00, 20.40 Terraferma 100 kr (15) KISTA: 15.45, 18.45, 21.30 RIGOLETTO: Fre-sö 15.30, KISTA: 19.00 18.30, 21.30 Lö-sö även Sickla köpkvarter. biografen Kassan öppnar fre 14.00, The Artist 105 kr (7) 12.30 Kulturhuset, lö-sö 11.00, må-to 17.00 Må-ti+to 18.30, 21.30 On Sergels Torg. 21.30 STURE: 15.00, 20.15 Dark Shadows, Kassan öppnar Get the Gringo, RÅSUNDA: 17.30 Lö-sö 11.45 äv 15.00 Kalas Alfons, The Dictator Babycall, 105 kr (11) Lorax, SERGEL: Fre-lö 13.00, 15.50, Men in Snälla 18.30, 21.10, 23.50 Sö CAMERA: Fre-sö 16.00, Black 13.00, 15.50, 18.30, 21.10 Cecile 18.00, 20.55 Må-to 18.00, Må-to 13.00, 15.40, 18.30, III, 20.55 21.10 Må även 18.20 GRAND LIDINGÖ: 19.00, 21.00 Lö-sö även 14.40, SÖDER: 15.30, 18.10, 20.45 16.40 VÄLLINGBY: Fre-lö 14.30, HERON CITY: Fre-sö 15.10, 17.30, 20.40 Sö 14.30, 15.35, 18.00, 18.35, 20.40, 17.30, 20.00 Må-to 21.05 Lö-sö även 12.45 17.30, 20.00 Må-to 18.00, 18.35, 20.40, 21.05 To även Älska mig igen 23.15 100 kr (7) KISTA: 14.45, 16.30, 16.50, 18.40, 19.00, HERON CITY: 20.50, 21.15 17.35, 20.45 ka i l l ba d a Lö-sö även 12.40 t r KISTA: 21.30 e J res t räd RIGOLETTO: SERGEL: 17.50, gent 69 för at n en Fre-lö 16.00, A 20.30 å 9 . 19.00, 21.30, till 1 gent K fr ördare SÖDER: 18.15, 23.30 Sö 13.00, m A k 20.45 16.00, 19.00, ordis 21.30 Må-ti+to tomj VÄLLINGBY: u 19.00, 21.30 On 18.00 21.30 SERGEL: 18.40

Mästerkatten, Spegel, spegel – Äventyret om Snövit, The Dictator, The Hunger Games, The Lucky One

Drottningg. 82. kassan öppnar fre 17.30, lö-sö 14.30, må-to abonnerat

Hötorget. K.ö 10.00

100 kr (15)

Take Shelter 100 kr (15) PREMIÄR! 100 kr (7) PREMIÄR!

För visningsdagar och tider se ovan

110 kr (11)

Sean Banan - Inuti Seanfrika

95/70 kr (7)

Din biograf

THE DARK KNIGHT RISES 25 JULI MADAGASKAR 3 1 AUGUSTI SNABBA CASH II 17 AUGUSTI

R!

Plusstolar! På Filmstaden Sergel och Filmstaden Söder kan du sitta på extra bekväma Plusstolar. De är bredare och har extra benutrymme. Läs mer och boka på sf.se.

Medborgarplatsen – Folkungatrappan 2. Kassan öppnar 11.00 A Royal Affair, Alvin och gänget 3, American Pie: Reunion, Avengers, Dark Shadows, Hotell Marigold, Iron Sky, Kalas Alfons, Lorax, Men in Black III, Mästerkatten, Piraterna!, Prometheus, Snön på Kilimanjaro, Spegel, spegel – Äventyret om Snövit, The Dictator, The Hunger Games, The Lucky One, What to Expect, Älska mig igen

Vällingby Centrum. K.ö. fre 14.00, lö-sö 11.50, må-to 17.00 21 Jump Street, Kalas Alfons, Lorax, Men in Black III, Mästerkatten, Spegel, spegel – Äventyret om Snövit, The Dictator, The Hunger Games, What to Expect, Älska mig igen


Fredag 25 maj

Lördag 26 maj

Söndag 27 maj

Lunchtrav med Sverigeloppet, V4 och V5, totalt nio lopp Lopp 1: kl 12:20 Autografskrivning med Elitloppsprofiler efter sista loppet.

V75-finaler och Sweden Cup

Elitloppet och EXTRA V75

10:30 10:40 11:45 13:05 13:25 14:30 15:40 17:17

10:20 11:10 11:45 13:00 14:30 14:57 15:25 17:45

Lopp 1 SM för staketkuskar UppSnack: V75 Sweden Cup försök 1 Sweden Cup försök 2 V75-finaler V75-1 Sweden Cup final Harper Hanovers lopp, V75-7

60

miljoner

Lopp 1 Boko Stables Speed Race Uppsnack: V75 Invigning EXTRA V75-1 Elitloppet försök 1 Elitloppet försök 2 Elitloppet final

Volkswagen

2012

Smalare än Thord underhåller från tidig morgon både lördag och söndag! Entréerna öppnas 08.45 båda dagarna.

Entrépriser: fredag 50 kr, lördag 150 kr, söndag 200 kr, barn och ungdom under 18 år fri entré. Bussar går i skytteltrafik från CityTerminalen och Sundbybergs station kl 08:30 – 12:30 både lördag och söndag. Återresa efter tävlingarnas slut. T-bana åk till station Rissne och promenera 15 minuter. Smidigt speciellt vid hemgång. Läs mer på elitloppet.se

HUVUDSPONSORER:

PARTNER:


23 UTMANINGEN

metro wkd fredag 25 maj 2012

CARL-JOHAN SÖDER/SVT

GRADERAT

Tuffometro Inför varje fråga får den intervjuade välja om frågan ska vara snäll eller tuff.

= tuff fråga = snäll fråga Så här många tuffa frågor har de intervjuade svarat på. ANTON HYSÉN FREDRIK

DANNY SAUCEDO

SKAVLAN

10

PAOLO MAGNUS ROBERTOHEDMAN

MALIN GRAMER

SIGRID BÁRÁNY

ANDERS TIMELL SHIRLEY REGINA LUND CLAMP FREDRIK WIKINGSSON EVA NAZEMSON

9

CHARLOTTE PERRELLI

SARAH DAWN FINER

FRISPRÅKtaIGskiten” ”Man får ju

att kommentera Eurovision Song Just ny befinner sig Gina Dirawi i Baku för Melodifestival är hon inte rädd för Contest. Efter Youtube-succé, mordhot och i Tuffometron? att säga vad hon tycker. Men hur tuff är hon

I sommar ska du leda ”Hallå P3”, vem är din drömgäst? – Zlatan. Jag kan relatera till hans sätt väldigt mycket, jag älskar människor som är lite underdogs och tagit sig från ingenting till att bli så pass stora. Edward af Sillén har sagt att ni som kommenterar Eurovision Song Contest inte behöver vara neutrala, så vilket land har det sämsta bidraget? – Allt är ju relativt med musik, vissa låtar som låter totalt värdelöst kanske har någon hook-up så att man ändå vill lyssna. Då blir den smart, som ”The social network song” (San Marinos bidrag, slogs ut i delfinalen, reds. anm.). Det är ju en värdelös låt. Hela framträdandet är också sämst, men man vill ju se det för att det är så jävla dåligt. Stava till Azerbajdzjan! – Azerbadjan. Var det rätt eller fel? Men gud, men jag kan den engelska, Azerbaijan. Så stavar de här. Pest eller kolera – du måste välja: Att i direktsändning av misstag prutta högt och ljudligt eller avsluta varje mening ”tycker lilla jag”? – ”Tycker lilla jag”. Jag skulle inte ens kunna släppa mig inför min familj, det är på den nivån. Sa jag ”tycker lilla jag”, då skul-

le Sverige få något att reta sig på och det skulle de älska.

KOMMENTERAR EUROVISION

Namn Gina Dirawi. Ålder 21 år. Familj Mamma, pappa, storebror, lillasyster och lillebror. Aktuell Kommenterar finalen i Eurovision Song Contest på lördag. Håller i ringin-programmet ”Hallå P3” under fem veckor i sommar.

Du har sagt att du kritiserar saker som andra inte kritiserar. Om du nu är så tuff som du säger – nu är du i Azerbajdzjan, vad gör du för att göra skillnad därnere? – Jag har inte gjort någon skillnad för jag kom i går kväll (läs måndag) och har bara jobbat. Men jag tror att genom att komma hit så kan man uppmärksamma problem på ett annat sätt. Man kan sprida information och ge folk en uppfattning. Jag tror att det gör mycket, bara att folk får reda på vad det är som pågår. Vilket är det konstigaste stället du har kissat på? – Jag är mer en sådan som håller mig. Men bakom ett träd eller i havet. När man vet att det inte finns en toalett där man är på semester, ja, då blir det havet. Om polisen sökte igenom ditt hem, vad skulle vara mest pinsamt om de hittade? – Jag bor ju i andra hand så jag har knappt några grejer för att jag flyttar hela tiden. Jag har inga skumma saker. Jag kanske är lite nojig, tänk om någon skulle komma hem till mig och se det? Jag har bara massa, massa kläder.

GINA DIRAWI

8 BJÖRN KJELLMAN ANDERS ÖFVERGÅRD

PERNILLA ANDERSSON

7

EMILIA CARPINISAN ADAM ALSING

ANDERS KJELL JANSSON ERIKSSON

SEAN BANAN

6 6

ANDREAS LUNDSTEDT ALEXANDER NILSON

Du har anklagats för att svika islam och har mordhotats på grund av ditt jobb, är du någonsin rädd? – Nej, faktiskt inte. Om jag får ett mordhot på grund av något jag säger betyder det att det jag säger har jävligt mycket värde. När du säger något bra, när du vill väl, och det leder till att någon hotar dig så betyder det att du gör skillnad. Det stärker mig bara på något sätt. Man får ju ta skiten som kommer med det, annars kan man ju sätta sig och jobba med ett vanligt jobb eller bara hålla käft.

CHRISTER SJÖGREN

JESSICA ANDERSSON

PELLE LIDELL

5

SANNA LUNDELL MARKOOLIO

DR ALBAN JOSEFIN CRAFOORD

4

LINA HEDLUND

DOGGE DOGGELITO

Vad är det värsta du gjort på fyllan? – Jag är nykterist så jag har aldrig varit packad. Jag kan vara flippad och impulsiv bara normalt. Så jag vill inte tänka mig hur jag skulle vara om jag var full, och jag skulle verkligen inte vilja att folk skulle se det.

3

I din blogg skriver du att du inte tar itu med saker utan att allt samlas inuti dig. Med tanke på det, när grät du senast för att du var ledsen? – Kanske när min farfar dog för ett år sedan, det var också så att jag höll allting inom mig så fick alla runt om mig gråta. Men till slut på hans begravning då sprack det, då var jag väldigt, väldigt ledsen.

2

CAROLINE WETTERBORG

CAROLA

ROBIN PAULSSON

THOMAS DI LEVA

1 CARINA BERG

AGNETA SJÖDIN


VEM VILL DU SE SOM SVERIGES NYA STJÄRNA? Nu har du chansen att vara med och rösta fram Sveriges nya stora artister! Lyssna på alla låtar och rösta fram din favorit på Onstage.metro.se. Metro On Stage – tävlingen för osignade artister och band, oavsett genre.

//onstage.metro.se

20120525_se_weekend stockholm  

KROG Cramby testar nätkändis RIV UR OCH TA MED HEM Här är storlmerna som kommer få dig att lämna solskenet. FREDAG MAJ LMK, ALL OVER PRESS,...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you