Page 1

wkd

KROG

FREDAG 30 MARS 2012

11111 till Malmös bästa asiat RIV UR OCH TA MED HEM

PIRATER

Varför är de älskade på film?

ÄNTLIGrEN Don Drape är tillbaka

iär Femte säsongen av ”Mad men” har svensk prem

i helgen.


02 PÅ ALLAS LÄPPAR

metro wkd skåne fredag 30 mars 2012

”Mad men”1 är här igen LIONSGATE/LMK

” för en vecka Den amerikanska säsongspremiären av ”Mad men har den 5:e sedan är det mest sedda i seriens historia. På söndag rnan Jon Hamm. säsongen premiär på Kanal 9. Wkd har träffat stjä

JON HAMM

Ålder: 41 år. Bor: I Los Angeles och New York, USA. Familj: Flickvännen Jennifer Westfeldt, 42. Gör: Skådespelare. Aktuell: I den femte säsongen av ”Mad men” som har premiär på söndag klockan 22.00 i Kanal 9.

Du har sagt att om du inte etablerat dig som skådespelare när du fyllde 30 så skulle du sluta. Vilken var din plan B? – Jag hade aldrig en plan B. Jag har sällan en plan A, och ännu mer sällan en plan B. Jag var 28 eller 29 år när jag slutade jobba som servitör men jag såg pragmatiskt på det. Jag ville inte vara den där killen som närmar sig 50 år och delar ut porträttbilder. Om jag fortfarande inte fått jobb vid en viss tidpunkt skulle det ha varit dags att gå vidare, säger Jon Hamm. Du hade små roller på tv ett tag. Vad fick dig att tro på att du var unik? – Troligen en kombination av dumhet och envishet. Jag tror inte någon åker till Kalifornien – och ställs inför oddsen där – utan att ha en hälsosam övertygelse om att ”jag hör hemma här”. Jag förstod processen. Ibland blir du utvald, ibland inte. Du är 41 år, om ”Mad men” inte hade blivit en succé – skulle du ha en livskris nu? – Det hade jag troligen. [skratt] Absolut. 40 är åldern då alla börjar mäta framgångar. Jag är rätt nöjd med mitt liv, min relation och var alla

pjäser är på spelbordet. Det kunde ha varit mycket värre, antar jag. Närmar du dig rollen som Don Draper som om du vore hans hemliga, verkliga identitet Dick Whitman som spelar Don Draper? – Ibland. Det är en viktig distinktion att förstå eftersom Don Draper är en rollfigur som spelar en roll. På ett sätt, undermedvetet eller medvetet, är han alltid Dick. Men man får en mycket bättre bild av det när han är i Kalifornien. Han är mycket mer avslappnad och lugn och behöver inte hålla uppe sin fasad där. Scenerna i Kalifornien känns nästan som en annan serie? – De är väldigt annorlunda. När jag är på reklambyrån som Don är jag den här presentabla och tysta alfa-hanne skapelsen. Reklambyrån är en sådan kreativ plats där folk släpper på ångan och Roger ständigt kläcker skämt eller Peggy och Stan är på varandra. Jag är rektorn eller läraren som säger ”Kom igen allihop! Till arbetet!” Det är en trevlig kontrast att ha ett strängt centrum i en galen värld. MICHAEL FRIEDSON/METRO

Love Cosmetics

Winchestercigarrer

WORLD NEWS

”Jag gillar verkligen att prata om serien. Jag är stolt över den”, säger ”Mad men”-stjärnan Jon Hamm. Tvåa från höger.

REKLAMMAKARE

Precis som i serien

Mr. Leggsbyxor

Skräckexempel på 60-tals-reklam.

Byxor. Annonstexten berättar att efter att kvinnan kastat en blick på Mr. Leggsbyxorna var hon redo att låta mannen gå rakt över henne.

ADIDAS BY STELLA MCCARTNEY 3 195 KR

Palmolivetvål

Tvål. Texten berättar att vackra kvinnor ofta är populära medan smarta kvinnor ensamma. Med hjälp av tvålen kan kvinnor kombinera skönhet och intelligens.

Van Heusen-skjortor

Skjorta. Smisk, eldiga kyssar och beundran – män som bär Van Heusenskjortor har kvinnorna som i en liten ask. Åtminstone enligt den här annonsen.

Sporta in våren 2 H&M

H&M

NIKE/WMNS NIKE ZOOM ELITE 1 295 KR

349 KR

Cigarrer. Så här populära och omgärdade av trånande kvinnor var män som rökte cigarrer av märket Winchester. Enligt annonstexten säger ingen kvinna någonsin nej.

FÄRGSPRAKANDE GYMPASKOR

49 KR

ADIDAS PERFORMANCE

Skönhet. Skönhetsprodukter med hjälp av en bild på en Lolita med en nallebjörn och en slogan som ”För att oskuldsfullhet är sexigare än du tror”.

SOC 149 KR

199 KR

Nu står snart sommaren runt knuten och uteserveringarna öppnar i takt med att gymmen blir glesare. Ge inte upp i år! Unna dig nya träningskläder och sporta in våren. Det behöver inte kosta skjortan! I dag finns en hel uppsjö av budgetkedjor som erbjuder träningskläder till en billig penning! Hetast är du i ett par riktigt iögonfallande färgsprakande gympaskor eller i en keps!

FLER SHOPPINGTIPS OCH BLOGGAR PÅ METROMODE.SE


PÅ ALLAS LÄPPAR 03

metro wkd skåne fredag 30 mars 2012

ALL OVER PRESS

SILVERSTIEN

RIVALSONS

ANTHONYHAMILTON

DENSVENSKA BJÖRNSTAMMEN

DONKEYBOY

THESOUNDTRACKOF OURLIVES

YOUNGJEEZY

FRIDAHYVÖNEN

DEPORTEES

BLUEFORTWO

KB­MARS

KBAPRIL

KBAPRIL

KBAPRIL

Väntar barn

3

Skådespelarparet Megan Fox, 25, och Brian Austin Green, 38, väntar sitt första gemensamma barn. En källa säger till Star magazine att paret just har fått veta att de ska bli föräldrar och är jätteglada över nyheten, skriver Contact music. Brian Austin Green har sonen Kassius från ett tidigare förhållande. METRO

INKONSTAPRIL

KBAPRIL

Dottern född – i dag åker Robban i väg 4

ROBERT ANDERSSON.

Det blev inte mycket till särbehandling för Robert Andersson, 37, i årets ”Robinson”. I onsdags flög alla deltagare ner till Filippinerna men eftersom han skulle bli pappa den 1 april hade han tillstånd av TV 4 att åka ner senare. Men klockan 1 natten till i går föddes dottern Chili, 51 centimeter lång med födelsevikten 3 300 gram.

– Det känns fantastiskt, exakt lika bra som förra gången, säger ”RobinsonRobban”. I dag klockan 14 sätter han sig på planet till ”Robinson”-ön. – Jag är väldigt taggad men tror fortfarande att mina chanser att vinna är usla. Robert Andersson och flickvännen Linda Lundin, 30, har sedan tidigare sonen Tiger, 2 år. METRO

NICK SADLER/STARTRAKSPHOTO.COM

ANDREAS LUNDBERG/TV4

”JAG GICK NER MEST PÅ HEMMAPLAN MEN JAG FÅR INGENTING.”

KBMAJ

KBMAJ

VICTORIATEATERNMAJ

KBMAJ

MICHAEL SJÖGREN TILL METRO OM ATT HAN KOM TVÅA I GÅRDAGENS FINAL AV ”BIGGEST LOSER SVERIGE” MEN INTE FICK NÅGRA PRISPENGAR. FINALEN VANNS AV RALPH NICOLAISEN.

5

OZZY&FRIENDS

MALMÖSTADIONJUNI

”JAG KUNDE STÅ OCH STIRRA PÅ HONOM HEL A DAGEN”

THÅSTRÖM

SOFIEROJULI KRONOWALLJULI

POPSTJÄRNAN RIHANNA TILL EXPRESSEN OM HUR DET VAR ATT SPELA MOT ALEXANDER SKARSGÅRD I FILMEN ”BATTLESHIP”.

Rihanna.

Michael Sjögren.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Ansvarig utgivare Per Gunne. Bilagechef Pontus Hammarlund. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem glober är högsta betyg.

FÖRHELAVÅRTPROGRAMOCHBILJETTERSE

WWW KULTURBOLAGET SE


04 REPORTAGE

metro wkd skåne fredag 30 mars 2012

SONY PICTURES

DISNEY

AP

PIRATER I SOMALIA Pirater. Cirka 1 200 somalier, många av dem arbetslösa fiskare, ägnar sig åt piratverksamhet i Adenviken och Indiska oceanen. De kapar fartyg och tar gisslan för att sedan utkräva stora lösensummor. Enligt tankesmedjan Oceans Beyond Piracy kostade piraterna världssamfundet 47 miljarder kronor, bara under 2011. Problemen började under inbördeskriget på 90-talet, och möjliggörs av landets instabilitet och utbredda korruption.

Älskade på film – fruktade till havs Pirater i lera i nya ”Pirater”, Johnny Depp som Jack Sparrow i ”Pirates of the Caribbean” – och verklighetens brutala pirater i Somalia.

På vita duken och i litteraturen älskas de. Havets brottslingar ses som folkhjältar och symboler för frihet. Inte ens de moderna piraternas härjningar utanför Somalias kust har påverkat vår romantiska bild av det fria livet till sjöss.

D

e kapar, rånar och lemlästar – men älskas av ständigt nya generationer biobesökare. På film förvandlas historiens grymma pirater till folkhjältar och symboler för frihet. Inte ens de moderna piraternas härjningar utanför Somalias kust har påverkat filmpiraternas orubbliga goodwill. – Vi försöker få folk att förstå det lidande som pirater orsakar, men vi får jobba i uppförsbacke, säger Jens Vestergaard Madsen på Oceans Beyond Piracy, en tankesmedja som tar fram metoder för att stoppa modern piratverksamhet. – De flesta människor kan nog hålla med om att rån och kidnappning är hemska brott, men när de utförs av pirater så finns den här romantiska bilden av det fria livet på havet. Ja, vad har den grymma verkligheten att sätta emot en hjältefigur som för tankarna till både biosuccéer och barnkalas? Piratikoner som Long John Silver, Kapten Kidd och Svartskägg har triggat vår fantasi i hundratals år.

Det var Robert Louis Stevensons roman ”Skattkammarön” från 1883 som verkligen satte fart på piratfebern, men sjörövarna fick beundrare redan när de härjade som värst, i Karibien på 1600- och 1700-talen. Medan en bonde eller en fiskare varken hade rösträtt eller socialt skyddsnät hade piraterna en sorts demokrati, där de valde sin kapten och fick ersättning om de blev skadade. – Även om det var ett oerhört hårt liv, så var det ett fritt liv, berättar Tora Wall, folklorist på Nordiska museet och piratfantast. Hon menar att en annan viktig orsak till att sjörövarna blev mytomspunna var deras skatter. Historier om fattiga sjömän som väljer piratlivet och fyller sina kistor med stulet guld måste ha gjort starkt intryck på de svältande massorna. Varför är du själv så förtjust i pirater? – Piraten inom populärkulturen står för en sorts frihetskamp. Han har brutit sig fri från samhällets regler och hittat på egna. Sedan fanns det ju en rå verklighet där bakom,

men också väldigt mycket dramatik. På filmduken dök piraterna upp för första gången redan 1908, i den 16 minuter långa ”The pirate’s gold”, och har följts av piratklassiker som ”Slaghöken” med Errol Flynn och Disneys ”Peter Pan”. Men ingenting kunde ha förberett Hollywood på den monumentala succén ”Pirates of the Caribbean”, där Johnny Depp gjorde rockstjärna av piratkaptenen Jack Sparrow och drog in fem miljarder kronor i biljettintäkter.

B

ioaktuella ”Piraterna!” är det senaste tillskottet i genren. Det är en leranimerad komedi av gänget bakom ”Wallace & Gromit” om en piratkapten som måste gå i närkamp med sina konkurrenter om utmärkelsen Årets pirat. – Vi tittade tillbaka på det förflutnas fantastiska piratfilmer – klassikerna – och sedan drev vi hejdlöst med alltihop, berättar regissören Peter Lord i The Guardian. Många filmer om pirater är komedier eller parodier. Det är tacksamt att driva med

deras överdrivna (och ofta påhittade) attribut, från ögonlappen till träbenet. Historikern Stefan Eklöf Amirell har forskat om moderna pirater i Sydostasien. Efter den karibiska guldåldern har sjöröveri dykt upp på andra håll i världen, och där omges piraterna inte med samma sagoskimmer. – I Sydostasien fick jag ofta frågan ”vad är det med västerlänningar och pirater – varför är det så speciellt? De är ju bara rövare och banditer”. Har man inte den här romantiska bakgrunden så är det inte lika spännande som ämne. Ett skäl till att piratromantiken har överlevt så länge är att den passar så bra in i de frihetsideal som har präglat de senaste 300 åren. Piraternas revolt mot kungar och stater var en av inspirationskällorna till franska revolutionen, och de fortsätter att inspirera oss. Stefan Eklöf Amirell: – Piraterna är väldigt färgstarka, väldigt individualistiska – de följer inte normen. I vårt samhälle i dag är det något som många sympatiserar med. KARIN SVENSSON


REPORTAGE 05

metro wkd skåne fredag 30 mars 2012

PIRATER PÅ VITA DUKEN

Åtta grymma filmpirater

”Kapten Blod”

1

(1935). Matinéidolen Errol Flynn gör ett klassiskt hjälteporträtt som läkaren som måste bli pirat för att störta onda makthavare.

Svartskägg i ”Spöke på villovägar”

3

(1968). Peter ”Poirot” Ustinov spelar spöket av den (verklige) piratkaptenen Svartskägg, i mysifierad Disneyversion.

Madame

Butterfly opera av Giacomo Puccini

Long John Silver i ”Skattkammarön”

2

(1950). Stevensons roman har filmats många gånger, men aldrig med en lika skrämmande Kapten Silver som den galet stirrande Robert Newton.

Kapten Red i ”Pirater”

4

(1986). Roman Polanski följde upp ”Chinatown” med ett muntert piratäventyr, med Walter Matthau som den yvige piratkaptenen Red.

IKVÄLL

KL 19.00 Piraten Roberts i ”Bleka dödens minut”

5

(1987). ”Livet är en plåga, Ers Höghet – den som hävdar något annat är försäljare.” Carey Elwes är onelinerkung i kultförklarad sagokomedi.

Kapten Krok i ”Hook”

6

(1991). ”Hook” må vara en ganska fånig film, men Dustin Hoffman trollbinder publiken i rollen som alla barns stora skräck

Endast 3

! r a v k r a g n i n l l ä t s e r fö

Morgan Adams i ”Cutthroat island”

7

(1995). Det finns betydligt fler kvinnliga pirater i historieböckerna än på filmduken. Geena Davis tuffa piratprinsessa är ett lysande undantag.

Barbossa i ”Pirates of the Carribbean”

8

(2003). Johnny Depp i all ära, men Geoffrey Rush står för halva behållningen som den odöde piratkaptenen Barbossa med bristande tandhygien.

BILJETTER 040-20 85 00 0775-700 400 www.malmoopera.se


GÖTA LEJON PRESENTERAR JESUS CHRIST SUPERSTAR TEXT TIM RICE MUSIK ANDREW LLOYD WEBBER SVENSK ÖVERSÄTTNING OLA SALO REGI RONNY DANIELSSON

06GATSMART

metro wkd skåne fredag 30 mars 2012

MIN FESTKVÄLL BÖRJAR ...

Med hemmamiddag, helst hos någon annan än mig själv. Sen hoppas jag att det fortsätter till något av alla de små ohippa ställena i utkanten av Möllan, de som inte är så himla dyra och balla (och ligger på rad längs Nobelvägen). Jag med min lilla affär känner igen mig i de krögare som satsar och sliter häromkring. Det känns bra att stödja dem. Support my local kämpe.

Nypremiär 13 september!

FAVORITPLATS ...

Ärtholmens koloniområde bakom stadion. Där har jag en stuga som jag har fixat alldeles för lite med, men nu är det dags. Där kan man vandra runt och låta sig inspireras, även om man inte har en egen stuga. Det är som att vara på landet mitt i stan.

OLA SALO

LÄPPER VI ÄVEN S U N . LD Å S T LU S N VÅRE GAR TILL HÖSTEN! IN N LL Ä T S E R Ö F A R EXT Nyhet – ”Välj ditt biljettpris!” Nu inför vi ett system med olika priser för olika dagar och olika delar av salongen. När vill du gå? Var vill du sitta? Vad vill du betala? Välj själv! Priser från 795:- till 330:inkl serviceavgift! Nyfiken? Gå in på gotalejon.se eller scanna QR-koden här: BILJ: TICNET.SE, 077-170 70 70

GÖTA LEJON, 08-505 290 00.

RESEPAKET: SJ.SE/UPPLEVELSER ELLER TEL 0771-75 75 75, SJ RESEBUTIK.

SUCCÈN FORTSÄTTER FÖR 5 SÄSONGEN! KOM TILL ÅHUS, “THE HOME OF ABSOLUT”. UPPLEV EN SHOWKVÄLL MED VÅR BERÖMDA

BETRAKTELSE OM

”Öl som jag gjort själv”

Tomas Hanslep, 35, har secondhand-butiken ”Myr. little loppis” i Sorgenfri. Gillar bilar och fina sake

WEEKENDPRISER FRÅN 1.195 SEK med show, supé och övernattning i dubbelrum. Läs mer på vår websida www.ahusstrand.com

SHOWKVÄLLAR: 24 MARS 14 & 28 APRIL

ÅHUSSTRAND

SEASIDE HOTEL & CONFERENCE FACILITY BOKNING 044-28 93 00 www.ahusstrand.com

BAKFYLLEÄTER ...

DRICKER ...

Öl! På de där ohippa småställena har de oftast bara standardsortiment men hittar jag något jag inte testat förut så provar jag det. Sprit dricker jag aldrig, det är inte gott. Hemma dricker jag öl som jag gjort själv. Av ölsats från någon av alla ölbutiker, det är inte alls spännande. Och jag kan inte komma med konkreta tips här för själva charmen ligger i att experimentera själv.

HAR PÅ MIG ...

Loppisjobbarkläder eller kostym. Jag har kommit över massa kostymer i bra kvalitet. Favoriten är en ullkostym tillverkad av numera nedlagda Style, gammal svensk kvalitet från Örkelljunga. Mitt bästa loppistips är Drottningtorget som drar igång snart i april, där finns alltid mycket bra grejor.

En väl utvecklad leverfunktion i kombination med att jag inte dricker så mycket gör att jag slipper vara bakis, men en lång mysig helgfrukost är veckans höjdpunkt. Humus och persilja på surdegsbröd. Och ägg. Och en skål gröt. Det finns bra bagerier överallt, Popeye Grill vid Folkets park bakar gott eget bröd som går att köpa löst. TEXT & FOTO: LINNEA SVENSSON ARBAB


Julius Production & ICO Concerts present

Andrea Bocelli In Concert

JULIUS PRODUCTION PRESENTERAR

EXTRA FÖRESTÄLLNING KL 16!

Världens mest älskade tenor!

MALMÖ KONSERTHUS - SÖND 22 APRIL KL 16 & 20

MALMÖ ARENA - LÖRDAG 16 JUNI 2012 KL 19.30

Biljetter: Julius Biljettservice Personlig service 0775 700 400 www.juliusbiljettservice.se

www.andreabocelli.com

CS Event & Kulturbolaget i samarbete med Julius Production presenterar

Biljetter: www.juliusbiljettservice.se, www.ticnet.se Personlig service 0775 700 400, 0775 78 00 00 Julius Production presenterar

IT‘S BALLET WITH ATTITUDE

É

ENTR IP V & bästa plats

närmast scenen!

GOLDEN CIRCLE Endast 500 biljetter!

KÖP NU!

Created by

RASTA THOMAS

Direkt från New York

UTSÅLT I EUROPA – NU I SVERIGE! SPECIAL GUESTS

KINGEN

CHRISTINEHOF SLOTT Söndag 8 juli kl 18 Biljetter: www.juliusbiljettservice.se, Personlig service 0775 700 400, samt Julius ombud.

Med hits av

LENNY KRAVITZ, U2, QUEEN, PRINCE, MICHAEL JACKSON och många fler ...

MALMÖ – KONSERTHUSET Söndag 30 sept kl 18.00 Biljetter: Konserthusets kassa 040-34 35 00, Julius Biljettservice 0775-700 400, Nöjesteatern, www.juliusbiljettservice.se samt sedvanliga förköpskontor

www.rocktheballet.com


08 NÖJE

metro wkd skåne fredag 30 mars 2012

Malmöbon Spoek Mathambo skapar Afrikas nya sound

SEAN METELERKAMP

LA Times har kallat Spoek Mathambo ”en av årets mest spännande nya artister”. Han delar sin tid mellan Malmö och Johannesburg. – I Johannesburg blir jag igenkänd men inte i Malmö, säger han. Inför att Spoek Mathambo, 26, – vars riktiga namn är Nthato Mokgata – skulle släppa sin nya skiva ”Father creeper” för några veckor sedan omskrevs han som ”en av årets mest spännande nya artister” i en intervju med LA Times. Hans musik har beskrivits som en mix av det mesta, bland annat metal, electro, rock och crunk. – Det var en trevlig sak av LA Times att säga, säger han. Spoek Mathambo är född

och uppvuxen i Soweto, strax utanför Johannesburg i Sydafrika. För tre år sedan flyttade han till Malmö där hans fru Ana Rab, som också gör musik under artistnamnet Gnucci Banana, pluggar på högskolan. Han kallar Malmö för sin hemstad men åker till Johannesburg för att göra musik. – Malmö är mycket tystare än Johannesburg. Det är svårt att skapa i tystnad men jag försöker lära mig, säger han.

83.06 mm

1 |12

RECEPTET

100 procent fredag Enligt Spoek Mathambo

I Johannesburg blir Spoek Mathambo igenkänd på gatorna men inte i sin nya hemstad. – Jag har inte gjort så mycket intervjuer i Sverige och min första skiva distribuerades inte ens här. I Johannesburg ser många upp till min musik, säger han. Tillsammans med Die Antwoord är du en representant för det moderna Afrika. Men är din musik det? – Ja, på det viset att jag är född 1985 i Sydafrika och

5% Klockan är fem och Köpenhamns zoo stänger. Jag gillar Köpenhamns zoo.

2 |12

Tar tåget tillbaka till Malmö och ser en vacker solnedgång.

5%

3 |12

20 %

Kommer hem och lagar middag med min fru. Kanske är det burritokväll eller så är det lasagnekväll, jag vet inte.

JONATHAN SHORT/AP PHOTO

Vi går till Folkets park och åker luftballong. Jag är rädd för höjder men det är kul.

20 %

försöker att göra musik som beskriver hur musik i Sydafrika borde låta 2012, säger han. Hur hamnade du på skivbolaget Subpop, som upptäckte Nirvana och förknippas med grunge? – De skrev till mig när jag hade gjort min första skiva. Jag hade lyssnat på musik som de släppt men inte känt någon koppling till musiken som jag gör. De är riktigt stöttande, säger han.

4 |12

I dag har regissören Tarsem Singhs film ”Spegel, spegel” Sverigepremiär. Lily Collins, 23, spelar huvudrollen som Snövit. Trodde du att rollen skulle innebära så många actionscener? – Nej. Jag trodde aldrig att jag skulle fäktas och slåss med svärd och få lära mig alla de här coola stunt-tricken. Jag skrev på för att spela prinsessa och trodde inte att hon

skulle slåss, säger Lily Collins. Stjärnan berättar att de inte ville göra en spelfilmsvariant av den tecknade filmen. – Nu för tiden är flickor redo att göra samma saker som killar. Unga flickor vill se filmer där personerna de beundrar inte behöver prinsen lika mycket som de brukade göra, säger hon. NED EHRBAR/METRO WORLD NEWS LÄS RECENSION AV FILMEN PÅ SIDAN 13

Namn: Heter egentligen Nthato Mokgata men går under artistnamnet Spoek Mathambo. Ålder: 26 år. Bor: I Malmö. Familj: Hustrun Ana Rab. Gör: Musiker och artist. Aktuell: Med skivan ”Father creeper” som släpptes den 12 mars. Skivan fick fyra glober av Metros recensent.

EMMA BJÖRKMAN

50 % Jag skulle kunna göra musik men det är ju ändå fredag. Jag teleporteras till artisten Prince hus. Vi spelar spel och dricker drinkar och jag hoppas få göra musik med honom.

VITTORIO ZUNINO CELOTTO/GETTY IMAGES

Lily Collins gör rollen som Snövit i bioaktuella ”Spegel, spegel”.

Lily Collins får Snövit att fäktas

SPOEK MATHAMBO

SAM WORTHINGTON

Ålder: 35. Bakgrund: Född i England, men uppvuxen i Australien där han slog igenom i filmen ”Somersault”. Filmroller i urval: ”Terminator salvation” (2009), ”Avatar” (2009), ”Clash of the titans” (2010). ”Wrath of the titans” har Sverigepremiär i dag.

Efter sin roll i ”Avatar” är Sam Worthington ett stort namn i Hollywood.

Spoek Mathambo jobbar redan på en ny skiva som han hoppas kommer att släppas nästa år.

Sam lovar bättre effekter i nya filmen När ”Clash of the titans” kom för två år sedan, kritiserades den inte minst för de dåliga 3D-effekterna. Nu utlovar stjärnan Sam Worthington bättre effekter i uppföljaren ”Wrath of the titans”. Sam Worthington säger att kritiken mot förra filmen var rättvis. – De gjorde effekterna på sex veckor. Det blev inte bra, säger han. Därför ägnades mycket mer jobb på att skapa 3D-effekterna till uppföljaren ”Wrath of the titans”, som har Sverigepremiär i dag. Den nya filmen utspelar sig också i den grekiska my-

tologin tio år efter första filmen. – Medan vi gjorde ettan diskuterade vi inte en fortsättning. Det gällde ju först att se om publiken tyckte om det vi gjorde. När erbjudandet sedan kom hoppade jag på det direkt, säger Worthington. Efter sina roller i filmer som den här och i ”Avatar” är Worthington van vid att jobba med specialeffekter. – Det viktiga är bara att se till att skådespeleriet inte försvinner bakom alla effekter och alla explosioner. GUNNAR REHLIN/TT SPEKTRA LÄS RECENSION AV FILMEN PÅ SIDAN 13


proudly presents

2ENTERTAIN I SAMARBETE MED ROXY RECORDINGS OCH LINGMAN & CO PRESENTERAR

JAY-Z

KANYE WEST

WATCH THE THRONE Malmö & Lund

MALMÖ, AMIRALEN 28 APRIL LUND, AF-BORGEN 16 MAJ

FÅTAL BILJETTER KVAR. BOKA NU!

BILJETTER: Ticnet.se 077-170 70 70 | filipochfredrik.com

BILJETTER: Biljettbyrån 046-13 14 15 ticnet.se 077-170 70 70 | filipochfredrik.com

HELSINGBORG IDROTTENS HUS 30 Mars kl.19:00 MALMÖ BALTISKA HALLEN 31 Mars kl.19:00 BILJETTER: TICNET.SE, 077-170 70 70, 2ENTERTAIN: 0771-363700,TICNETOMBUD SAMT SEDV. BILJETTFÖRSÄLJNINGSSTÄLLEN För mer info se www.ericsaade.com

30 MAJ MALMÖ ARENA LIVENATION.SE, TICNET.SE / 077-170 70 70 SAMT TICNET-OMBUD, INGEN FÖRSÄLJNING VIA ATG-OMBUD. MALMÖ ARENA 077-578 00 00.

Köp dina biljetter på eller Ticnet.se

OPEN FOLK 29–31 MARS Seminarier, konserter, dans, utställningar BARNGALAN 31 MARS ALLA FAGRA

FOLK & VÄRLDS MUSIKGALAN 31 MARS Malmö Konserthus kl. 20.00

Åtta priser delas ut, nio grupper och solister på scen.

Faela • JeaNeTTe eRIKSSON • VäSeN • JeleNa JaKubOVITch m.fl.

EFTERFEST Moriskan kl 22.30

BI LJ ETTE R TI

LL GA

LAN Malmö 040-34 35 Konserthus 00 w 225 kr/170 ww.mso.se kr stud

I pubmiljö med storbildsskärmar, Chesterfieldfåtöljer, en utsökt grillmeny och till och med en riktig läktare vill Big Bowl bli Malmös bästa sportsbar.

www.gala.se

Folk och Världsmusikgalan är ett samarbete mellan en lång rad organisationer bl.a:

VÄLKOMMEN TILL SKEPPSBRON 2 | TAPAS, GRILL & VINBAR FÖR EN HÄRLIG MAT- OCH VINUPPLEVELSE I FANTASTISK MILJÖ!

INSPIRERAS PÅ METROMODE.SE

Hit kommer man för alla tillfällen. Titta in på en afterwork, välj bland smakrika tapas speciellt komponerade av restaurangens egen krögare, njut av en 3-rätters eller ta ett glas gott vin från den välsorterade vinbaren.

BURGER & BOWLING

vid 4–6 pers/bana t.o.m. 22/4 2012

ORD R IN G O C H B O K A B 0 4 0 -6 8 0 3 2 8 8

Varmt välkomna! Andreas Pieplow med personal

040-30 62 02 | info@skeppsbron2.com www.skeppsbron2.com 040-680 32 88 • BIGBOWL.SE


10 NÖJE

metro wkd skåne fredag 30 mars 2012

ALBuM OuT NOW!

ONE NIGHT - ONE STAGE ONCE IN A LIFETIME

BILJE

TTER

OLD IDEA

LEONARD

SLÄPP

S WORLD

FREDAG 31 AUGUSTI

S IDA

TOUR

G!

COHEN

TRÄDGÅRDSFÖRENINGEN GÖTEBORG

BILJETTER FINNS ATT KÖPA VIA WWW.EVENTIM.SE, 0771 – 651 000 SAMT ALLA EVENTIM-OMBUD WWW.FKPSCORPIO.SE

ALBUM “OLD IDEAS” UTE NU! AN FKP SCORPIO AND AEG LIVE PRESENTATION

LÖRDAG 31 MARS 12.45

Vill du läsa Metro på portugisiska?

Läs Metro från Brasilien på metropoint.com

NKOTBSB TOuR

3 NÖJEN I HELGEN

Brudfest, ekofilm och skränig punk 1

Klubb: Klubb KG för brudar som gillar brudar – har Malmöpremiär i kväll. För musiken står DJ-duon Swedish dyke vibes: Stockholmstjejerna Katja Gustafsson och Gunn Lundemo som utnämndes till årets festfixare på Gaygalan 2012. Internationellt kända DJ Ida Daugaard från Köpenhamn gästspelar. Plats: Deep på Amiralsgatan 20 Pris: 50 kronor före midnatt, därefter 100 kronor Tid: 23-05 Åldersgräns: 20 år.

Kär & Glad

2

3

Scen: Helgens ekofilmfestival i Malmö inleds med film och mingel. Scenrummet Karavan har byggts om till biograf och i kväll är det Sverigepremiär för ”Collapse”, en thrillerliknande dokumentär om Micahel Ruppert, expolisen som blev grävande reporter och förutsåg finanskrisen. Efter filmen spelar Dj Vagabond Sounds skivor. Tid: Mingel från klockan 18, filmen börjar klockan 19 Plats: Karavan, Bokgatan 18 Pris: 50 kronor.

Konsert: Skränig, hård punk i kombination med drömsk pop – så beskrivs Stockholmsbandet Paper som gästar Debaser i Malmö i kväll. Trion består av medlemmar från Bear Quartet, Paddington DC och Audionom. Spelningen börjar klockan 23, men den som längtar efter skönt häng under kulörta lyktor kan dra dit redan klockan 15 när uteserveringen premiäröppnar. Åldersgräns: 20 år Pris: 50 kronor efter klockan 22.

ALL OVER PRESS

ALL OVER PRESS

WILLIAMS OCH SEGEL

Will Ferrell i som ankare.

”Anchorman” får uppföljare Kultfilmen ”Anchorman” från 2004 får en uppföljare. Det var i Conan O’Briens pratshow som Will Ferrell avslöjade nyheten på onsdagskvällen. Klädd som nyhetsankaret Ron Burgundy berättade han att det kommer en andra film, men avslöjade inte när. ”Anchorman” utspelar sig i San Diego på 1970-talet, då den bufflige Ron Burgundy och hans mansdominerade Filmstjärnan Michelle Williams, 31, dejtar ”How I met your bransch utmanas av kollemother”-skådespelaren Jason Segel, 32. Han har tidigare setts på stan med Michelle Williams dotter Matilda, 6. Paret har också gan Veronica Corningstone. Vad som blir handlingen i fångats på bild under en romantisk promenad i Brooklyn, New den nya filmen återstår att York. – Michelle har inte varit så här lycklig på länge, säger en se. TT SPEKTRA källa till US Weekly. METRO LIVE NATION I SAMARBETE MED SINCLAIR ENTERTAINMENT PRESENTERAR

Stjärnor i olympiatravet lutfi Kolgjinis hemmastjärna joke Face utmanas av vinterns häst Quarcio du Chene, Åke Svanstedts topphäst Wishing Stone och elitlopps-

vinnaren iceland i en härlig delfinal till olympiatravet kryddat med en häftig v75jackpot med massor av topphästar i v75-loppen!

DE BÄSTA LÅTARNA FRÅN DE STÖRSTA MUSIKALERNA

S TJ Ä R N S O L I S T E R F R Å N W E S T E N D O C H B R O A D W AY STOCKHOLM SINFONIETTA

19.10 Scandinavium Göteborg 20.10 Ericsson Globe Arena Stockholm 26.10 Spektrum Oslo 27.10 Löfbergs Lila Arena Karlstad 9.11 Cloetta Center Linköping 10.11 Malmö Arena Malmö Biljetter säljs via LiveNation.se, Ticnet.se / 077-170 70 70 samt hos Ticnet-ombud.

MER GNÄGGANDE INFORMATION PÅ www.jAGERSRO.SE

W W W. P E T E R J O B A C K . C O M


NÖJE 11

metro wkd skåne fredag 30 mars

”Jag ser fram emot att komma till Skåne igen”

MIRANDA PENN TURIN

Multiinstrumentalisten Theresa Andersson är på Sverigeturné och kommer till Mejeriet i Lund med nytt album i bagaget, instrument för ett helt band och en jätteuppsättning loopingpedaler. Gotlandsfödda musikern Theresa har bott i New Orleans de senaste 20 åren och bygger sin musik genom en speciell livesamplings- och loopningsteknik. Med sina pedaler och effektboxar, som hon styr med fötterna skapar hon musiken direkt på scen. Hon sjunger alla stämmor och spelar alla instrument – fiol, gitarr och trummor, samt sköter skivspelaren, själv. – Tekniken växte fram av praktiska skäl, jag skulle på turné och hade inte råd att ta med mig ett helt band. Men så småningom insåg jag att pedalerna var ett fantastiskt uttryckssätt, säger Theresa Andersson. Theresa slog igenom stort för ett par år sedan när GALLE R I

JÄGFELDT

PE PPI N GE/ K ÅS E B E RGA Öppet 10–18 i påsk www.annikajagfeldt.com

hon lade upp ett klipp på Youtube där hon visar hur hon skapar sin musik. Hon har hyllats av bland annat Rolling Stone Magazine och Los Angeles Times och har gästat program som Conan O’Brien och Craig Ferguson i USA. Och efter morgondagens spelning i Lund klämmer hon in en inspelning för humortalkshowen ”Robins” på SVT i Malmö. – Jag spelade på Malmöfestivalen 2010 för en jättebra publik och jag ser verkligen fram emot att komma till Skåne igen. Det har alltid varit en väldigt entusiastisk publik de få gånger jag spelat där, säger hon. Nysläppta albumet ”Street parade”, med element ur ett marscherande band, blås och trummor

kom till med inspiration från den stora gatuparaden Mardi Gras i New Orleans 2010. Under samma år blev Theresa gravid – två erfarenheter som satt stort avtryck THERESA i arbetet med den nya skivan. ANDERSSON – Paraden kom att bli en Vad: Multiinstrumentalisväldigt bra metafor till mitt ten Theresa Andersson. eget liv under hela låtskrivVar: Kommer till Mejeriet i ningsprocessen. Jag hamnaLund i morgon. de mellan två parader och När: 20.00. kontrasten mellan de bomPris: 150 kronor. bastiska paraderna och det Ålder: 13 år. stora tomrummet däremelSenaste plattan: ”Street palan, var enormt häftig. Det rade” är producerat av Tovar en upplevelse som satte bias Fröberg i New Orleans igång en massa inspiration. och bland gästerna hörs Men det var först några måPeter Morén från Peter nader senare när jag fick reBjorn and John. da på att en bebis var på väg som alla pusselbitar föll på plats, säger Theresa Anders- Theresa Andersson har just släppt albumet ”Street parade”, som inspirerats av den stora gatuparason. JOHANNA G JIMENEZ den Mardi Gras i New Orleans.

LEDIN LIVE

LIVE

NATION

NATION

PRESENTERAR

PRESENTERAR

TOMAS LEDIN

Av Maria Blom

”…fina ögonblick där skrattet fastnar i halsen.” HD

Ikväll 19.00 Lör 31/3 18.00

Macbeth

MED ROMEO & JULIA KÖREN

Ikväll 19.00

Obesvarad kärlek

MED EVA RYDBERG & TOMAS VON BRÖMSSEN

Lör 31/3 15.00 och 19.00 Tis 1 /4 16.00 på Storan

Bilj Dunkers 042-10 74 00 Stadsteatern 042-10 68 10

www.helsingborgsstadsteater.se

NORGE SVERIGE FINLAND

2 O 1 2 SOMMARKONSERTER

”Faith tar upp stora och viktiga känslor. Det handlar om att passa in och samtidigt gå sin egen väg, något alla kan känna igen sig i.” Skånskan FOTO: THORE RODELIUS

UNDER HALLONBUSKEN

SOMMARKONSERTER

JÖRGEN INGESTRÖM • JOHAN FRANZON • SEBASTIAN NYLUND • OVE ANDERSSON

DEN HYPNOTISKA TAPETEN ”Mer spejsat än så här blir det nog inte /.../. Befriande!” Kvällsposten

SOFIERO SLOTT NORGE SVERIGE FINLAND HELSINGBORG 2 AUG Jörgen Ingeström • Johan Franzon • sebastIan nylund • ove andersson

2 O 1 2 www.tomasledin.com

Biljetter : Kulturbolaget.se Eventim.se samt Eventims callcenter 0771 651 000

WWW.KULTURBOLAGET.SE | WWW.THETIVOLI.NU

www.tomasledin.com

Spelas ikväll kl. 19 på Skånes Dansteater

En upplevelse man inte bör missa!” Jönköpings-Posten

FOTO: THORE RODELIUS

Ons 4/4 19.00 Tors 5/4 16.00

FAITH

Koreografi Melody Putu

EN William Shakespeares MIDSOMMAR NATTS DRÖM

”…stående ovationer…” HD

Gästspel med Unga Fuse Dance Ensemble

”... en känsla av att ha bevittnat något som ligger bortom och vid sidan av det mesta man hittills har sett.” Kristianstadsbladet ”Just ordet briljant följer mig en bra bit in i föreställningen.” Sydsvenskan Spelas 12, 13, 14, 15, 24, 26 samt 2 & 3 maj på HIPP

Biljetter www.skanesdansteater.se, 040-20 85 00


12 KROG

metro wkd skåne fredag 30 mars 2012

KINGA LEZANSKA SJÖLIN

ASIATISK

KINGA LEZANSKA SJÖLIN

Japansk öl.

MISSA INTE

Malmös toppjapan i golvhöjd

Att gå på toaletten.

UNDVIK

Fula håliga strumpor.

ÖPPET

Tisdag – torsdag: 17-22 Fredag – lördag: 17-24

KINGA LEZANSKA SJÖLIN

Saikō betyder nyskapande och här är sushin olik det mesta. Karin Ericson har suttit med benen i ett hål och ätit på stadens bästa japanska restaurang. Nigiri. KINGA LEZANSKA SJÖLIN

Nintendo i väntan på din take away. KINGA LEZANSKA SJÖLIN

A

ntingen har du tagit fel dörr och stigit in till en tonåring eller är du på Saikō. En japansk restaurang på S:t Knuts torg där du kan spela Nintendo i entrén medan du väntar på hämtsushi och dricka japansk öl med roliga etiketter. Här finns lika mycket att titta på som att smaka på och om du går in på toaletten tar du ett kliv rakt in i en grön skog. Saikō är inte bara ännu ett sushiställe. Det är en japansk restaurang som ägs av Pontus Johansson som tog silver i sushi-VM 2008. Tänk. Vi i lilla Malmö har en sushimästare som till och med slagit ut japaner i konsten. Själv har jag ätit Pontus sushi sedan hans tid på Regementsgatan och smakat mig igenom flera av hans vinägerblandningar. Att han gått sin egen väg och fantiserar fram egna smaker märks. VM-sushin var på renkött och på Saikō får vi smaka allt från sillsushi till spritskum. Jag tar med en födelsedagsgris i kväll vilket vi så klart berättar. När man har tillfälle är det bäst att nyttja situationen och hoppas på fyrverkerier, gratis glass eller att hela personalen kommer ut och sjunger. Vi får väl se. Servitrisen ber oss ta av skorna. ”Oj. Vad har jag för strumpor. Tänk om de luktar”.

Toaletter med fågelkvitter.

På stans bästa sushi avnjuter du måltiden i golvhöjd.

SAIKO

11111 SAIKO

S:t Knuts väg 7. Toppsushi och japanska tapas komponerade av en av världens bästa sushikockar.

Tankarna svindlar förbi innan vi tassar upp tre trappsteg och tar plats bland kuddarna på golvet i änden av ett vitt lågt långbord där det sitter gäster med amputerade ben. Eller egentligen är det bara en synvilla. Saikō vet att vi svenskar tycker det är knöligt, har ont i knäna och kjol och har sett till att vi kan sitta på golvet ändå genom att göra ett hål under bordet där vi stoppar ner benen.

V

i beställer sushi och japas; små rätter i tapasstorlek. Saikō har förmodligen snyggast porslin i stan och allt dukas fram på glastallrikar och fat i färger som gör dukningen till ett stilleben för den som ständigt instagramar, det vill säga jag och födelsedagsgrisen. Varje rätt föregås av en fotosession där vi fångar söta blå vattenglas, en liten sojaflaska, champagnekupor och en färgkaskad av sushi. Min favorit för kvällen är en Nigiri på en fin bit röding med en alldeles lagom dust av citron som susar förbi smaklökarna. Vinnaren enligt födelsedagsgrisen är sushin på sill som får både mmmm, tummar upp och oj oj oj när biten med senapssås på toppen möter tungan. Den första japasen som serveras är små

friterade potatisbollar, perfekt arrangerat i en ministrut av tidningspapper. De doppas i en traditionell japansk dipsås som ketchupgenerationen skulle likna vid HP-sås. Inte det godaste under kvällen. Det är däremot revbenen som nästan alltid finns på menyn. Små, mjuka med en kladdig söt sås och syrliga gurkstavar till. Så kommer äntligen födelsedagsnumret! Nigiri med levande ljus och sojatapioka. ”Kockens favorit” enligt pulp fictionservitrisen. Bitarna är lena mot smaklökarna samtidigt som tapiokan leker med konsistens och sötsalt smak. Det gäller att inte vara för mätt efter huvudrätten. Saikō ger sig nämligen inte heller på slutet utan kreerar utsökta desserter där jag och födelsedagsgrisen har huggsexa om ett syrligt fluff på äggvita och citron som serveras med smulor av kolakaka. Den nyblivna trettiotvååringen blåser ut ljuset och avslutar med att tugga i sig dekorationen, ett shizoblad. ”Som en blandning mellan nässlor och mynta”. Grattis, och grattis till Malmö som fått KARIN ERICSON, Saikō.

KROGSKRIBENT


NÖJE 13

metro wkd skåne fredag 30 mars 2012

FOLKETS BIO

SNÖVIT

11111 TOMBOY

Dubbad barnfilm

och barnvänlig. Tarsem Singhs Snövit-saga är vacker, skruvad ningen som drar Men Elin Larsson är inte nöjd med svenskdubb ner betyget.

NORDISK FILM

Drama. 10-årig pojkflicka, nyinflyttad i Parisförort, tas av sina nya kompisar för pojke – och spelar med. Men sanningens minut närmar sig. Laddningen tilltar gradvis i denna stillsamt rörande film med fantastiska skådespelarprestationer. C-G K

SONY PICTURES ANIMATION

11111 PIRATERNA

Familjeäventyr. Om ett misslyckat sjörövargäng vars kapten drömmer om att vinna titeln Årets pirat. En besvikelse från vanligtvis pålitliga Aardmanstudion. Visuellt snitsig men humorn lyfter sällan. Svenskdubbningen gör möjligen sitt till. C-G K Lily Collins spelar Snövit i den första av två filmer om flickan och dvärgarna som kommer under året.

M

11111 SPEGEL, SPEGEL

Familjeäventyr. Tarsem Singhs skruvade Snövit-saga berövas betydande finesser på grund av den klumpiga svenskdubbningen.

est känd av alla ”Snövit”-tappningar är, Disneys tecknade film från 1937 till trots, de tyska språkforskarbröderna Grimms 1800-talsversion – en mörk saga som slutar i typisk Grimm-anda med att en av huvudpersonerna tvingas dansa sig till döds i ett par upphettade järnskor. I samma spår verkar av allt att döma Rupert Sanders kommande ”Snow White and the huntsman” (med Kristen Stewart i huvudrollen) vandra. Jämfört med Tarsem Singhs barnvänliga ”Spegel, spegel” ser den ut som en ”Sagan om ringen” för 10-talet. Nu är i och för sig ”Spegel, spegel” svår att jämföra med något över huvud taget. Den har lager av märkliga överraskningar, men känns samtidigt lika klumpig som en Brendan Fraser-rulle. Filmen inleds med en resumé av hur en vacker drottning (Julia Roberts) kom att ta över makten över det rike vars sanna regent är den ännu omyndiga prinsessan Snövit (Lily Collins). Det hela sammanfattas med drypande sarkasm av drottningen själv, och visualiseras på duken med hjälp av elegant snidade

KOPIA AV BJÖRK

Blinkning. Klänningen som Snövit bär på drottningens bal är en uppskattande blinkning till sångerskan Björks omtalade och förlöjligade svanklänning på Oscarsgalan 2001.

dockor. Det låter larvigt, men det är snyggt – och det fortsätter i samma extravaganta stil (fast utan dockor). Filmens makalösa kreationer, signerade Tarsem Singhs långtida samarbetspartner Eiko Ishoika, är fantastiska. Samtidigt präglas den övergripande estetiken av en plastig Disney-känsla, som i sin tur får konkurrens av diverse stilarter. ”Spegel, spegel” är en moderniserad, skruvad ”Snövit”-variant som strösslar med populärkulturella referenser och dessutom rätt fint parar barnflirtande ramla-på-rumpan-humor med smart dialog. Tragiskt nog förtas filmens många finesser av en vansinnigt medioker svenskdubbning. Det räcker med att se den amerikanska trailern för att få en uppfattning av vad som går förlorat. Nu riktar sig visserligen filmen till yngre tittare, men ändå. Vill man höra Julia Roberts väsa fram elakheter på egen hand, eller avnjuta den tjurskallige dvärgen ”Slaktarens” ”Scarface”-citat i original får man helt enkelt invänta dvd-versionen. ELIN LARSSON,

FOX

11111 WRATH OF THE TITANS

FILMRECENSENT

Äventyr. Varför en uppföljare på det tvärsågade spektaklet ”Clash of the titans”? Fan vet, men den här har snäppet bättre effekter och Rosamund Pike som Perseus (Sam Worthington) sidekick i striden mot urfadern Kronos och hans hejdukar. EL

FAMILJEÄVENTYR 11111 HUGO CABRET

SCI-FIÄVENTYR 11111 HUNGER GAMES

RECENSERAT

Högst betyg just nu

Vilsen? Här är de bästa filmerna i respektive genre som spelas i helgen

DRAMA 11111 WUTHERING HEIGHTS

Andrea Arnolds filmtolkning av Emily Brontës klassiska roman är en makalös filmupplevelse på flera plan. EL

SPIONTHRILLER ROMANTIK 11111 11111 TINKER, TAILOR, THE ARTIST SOLDIER, SPY Rolig, rörande och

Tomas Alfredsons retrodoftande le Carré-filmatisering är en lågmäld, stilistisk triumf. EL

ytterst charmig är denna franska kärleksförklaring till klassisk Hollywoodfilm. C-G K

DRAMAKOMEDI 11111 THE DESCENDANTS

Personligt, rörande och oförutsägbart med finstämd humor och känsligt spel av George Clooney. C-G K

Martin Scorseses Oscarsvinnare är en Dickensdoftande filmsaga klädd i en magiskt vacker kostym. C-GK

Filmatiseringen av Collins roman om tonåringen Katniss Everdeen är en skickligt manövrerad berättelse med många bottnar. EL


”Underhållning när den är som bäst” The Independent

”Du kommer skratta minst varannan minut” What Culture

”Full av smart och rolig sci-fi” Screen Daily

BIOPREMIÄR IDAG!

Se trailern och boka biljetter på mobil.sf.se

BIOPREMIÄR ONSDAG! filmstaden entré • filmstaden storgatan • filmstaden lund filmstaden helsingborg • biohuset/höllviken biohuset/landskrona • grandbio/trelleborg

BIOPREMIÄR 18 APRIL American Pie Reunion

KÖP/RESERVERA BILJETTER PÅ: närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se. Från 11 år

www.facebook.com /ironskysverige

PREMIÄR ÄV PÅ BIOHUSET/HÖLLVIKEN/LANDSKRONA & GRANDBIO/TRELLEBORG. www.sf.se

ADAM JENNIFER JON KRISTEN MAYA CHRIS MEGAN EDWARD SCOTT WESTFELDT HAMM WIIG RUDOLPH O’DOWD FOX BURNS

”FÄRGGLATT OCH FANTASIFULLT”

friendswithkids

Expressen

Kamratposten

3D: FILMSTADEN ENTRÉ Lö-to 13.50 • royal Fre 16.00 Lö-sö 13.30, 16.00 Må-ti 16.00 On-to 14.30, 17.00 FILMSTADEN STORGATAN Fre-ti 18.35 • filmstaden lund Fre 15.10 Lö-ti 12.45, 15.10 On-to 12.45, 15.10, 17.20 FILMSTADEN HELSINGBORG Fre 17.45 Lö-ti 12.45, 17.45 On-to 12.45, 15.00, 17.10 2D: FILMSTADEN STORGATAN Fre 15.25 Lö-ti 13.10, 15.25 On-to 12.40 • filmstaden lund Lö-ti 12.00 On-to 12.35 • filmstaden helsingborg Fre 15.00 Lö-ti 12.20, 14.50, 15.00 On-to 12.20, 14.50 Från 7 år

DANIEL RADCLIFFE

”FANTASTISK” UNT

BIOPREMIÄR 13 APRIL

”GALEN HUMOR” Aftonbladet

EN FILM AV NIKOLAJ ARCEL

Mads Mikkelsen Alicia Vikander Mikkel Boe Følsgaard

FEAR HER CURSE

BIOPREMIÄR 13 APRIL

1:A PÅ BIOTOPPEN I USA

FRÅN SKAPARNA AV DUMMA MEJ WWW.LORAXFILMEN.SE

VISAS I 3D OCH 2D

Se trailern och boka biljetter på mobil.sf.se

VISAS PÅ BIO NU!

3D: filmstaden entré • filmstaden storgatan • filmstaden lund filmstaden helsingborg biohuset/höllviken • biohuset/landskrona 2d: fs storgatan • fs lund • fs helsingborg • grandbio/trelleborg • biohuset/höllviken KÖP/RESERVERA: på närmaste SF Bio, www.sf.se. Från 7 år

Lorax

NU PÅ BIO!

B IOPR EMI Ä R 4 M A J

BIOPREMIÄR 27 APRIL


BIOPROGRAM

30 MARS – 5 APRIL MALMÖ

Plusstolar!

Spegel, spegel – John Carter 3D 125 kr (11) Äventyret om Snövit Fre-ti 21.00 - svenskt tal PREMIÄR! Järnladyn Fre 15.15 Lö-to 12.40, ® 15.15 95/70 kr Oscar belönad!

De är bredare och har extra benutrymme. Finns på biograferna The Hunger Games 110 kr (11) Royal, FS Storgatan. Läs mer och boka på sf.se Fre-ti 17.50, 21.00 On-to 14.50, 17.50, 21.00

This Means War Värnhemstorget. K.ö. fre 14.30, lö-to 12.00

American Pie: Reunion

PREMIÄR ONSDAG!

100 kr (11) On-to 15.10, 18.20, 21.25

18.15, 21.30

Isdraken 95/70 kr (11) Piraterna! 3D - sv tal Jack and Jill 18.30, 21.15

PREMIÄR LÖRDAG!

Fre 16.00 Lö-sö 13.30, 16.00 Må-ti 16.00 On-to 100 kr (7) 14.30, 17.00 125/100 kr (7)

John Carter 3D 125 kr (11) 21.10

Journey to the Mysterious Island 3D 125 kr (11) Fre-ti 15.35, 18.20

Järnladyn ® Oscar belönad!

105 kr (11) 18.10

105 kr (11)

Kvarteret Skatan reser till Laholm 18.30, 21.20

100 kr (Bt)

Laxfiske i Jemen

100 kr (11) PREMIÄR ONSDAG! 100 kr (7) Vilda och Vilda Kanin On-to 18.15, 21.05 40 kr (Bt) Knattebio: Lö-sö 12.30 Lorax - svenskt tal 95/70 kr (7) Fre 15.30 Lö-to 13.00, 15.30

Södra Tullgatan 4. K.ö. fre 15.00, lö-sö 12.30, Hotell Marigold Fre-ti 21.10 105 kr (Bt) må-ti 15.00, on-to 13.30 15.30

Fre-ti 18.20

Titanic 3D

PREMIÄR ONSDAG!

3D PREMIÄR!

125 kr (11) Fre-ti 18.30, 21.00

Storgatan 22. K.ö. fre 14.00, lö-to 12.00

Lorax 3D - svenskt tal Alvin och gänget 3 125/100 kr (7) - svenskt tal

Piraterna! - sv tal

The Lady

PREMIÄR ONSDAG! On-to 18.00

Titanic 3D

PREMIÄR ONSDAG! On-to 13.30

PREMIÄR ONSDAG! 125 kr (11) On-to 18.30, 21.30

V. Mårtensgatan 12. Mästerkatten 3D K.ö. fre 14.00, lö-ti 11.30, - sv tal 125/100 kr (7) on-to 12.00 Lö-ti 12.35

Plusstolar!

De är bredare och har extra benutrymme. Läs mer och boka på sf.se.

American Pie: Reunion

Den lilla enhörningen En gång i Phuket - svenskt tal 100 kr (Bt) 95/70 kr (Bt) Fre 15.40 Lö-to 13.10, 15.40 20.30

Hotell Marigold

Fre 15.20 Lö-ti 13.30, 15.20 95/70 kr (7) On-to 12.55, 15.35 Må-to 15.35

Project X

Mästerkatten - sv tal

Hugo®Cabret 3D Safe House 100 kr (15) Oscar belönad!

95/70 kr (7) Fre-ti 15.25

Piraterna! 3D - sv tal PREMIÄR LÖRDAG!

American Pie: Reunion

21.25

Devil Inside

PREMIÄR!

On-to 21.20

Lö-to 13.50 125/100 kr (7) 21.30

100 kr (11)

Sean Banan - Inuti Seanfrika 95/70 kr (7) Lö-to 12.55

105 kr (Bt)

Fre-ti 18.20

Snön på Kilimanjaro

100 kr (15) 18.05

Prinsessan Lillifee 2: En fiende att dö för Den lilla enhörningen Fre-ti 21.15 100 kr (15) - svenskt tal Lö-to 13.00 95/70 kr (Bt) Hotell Marigold

17.45

Ti 18.25, 21.30 100 kr (11)

PREMIÄR ONSDAG!

100 kr (15)

Spegel, spegel – Äventyret om Snövit - sv tal PREMIÄR!

95/70 kr Fre 15.20, 18.25 Fre-sö 15.10, 18.10 Må-to 18.10 105 kr (Bt) Lö-må+on-to 12.40, 15.20, 18.25 Ti 12.40, 15.20

Project X

SMYGPREMIÄR TISDAG! 100 kr (11) Ti 20.30

Safe House

Spegel, spegel – Äventyret om Snövit - sv tal

Isdraken

Lö-to 13.05

Fre 16.30 Lö-ti 14.10, 16.30 On-to 15.15 95/70 kr

The Artist ® Oscar belönad!

Fre-ti 17.50

105 kr (7)

The Hunger Games 110 kr (11) 15.00, 18.00, 21.00 On-to äv 15.05

Titanic 3D

PREMIÄR ONSDAG! 135 kr (11) On-to 13.10, 19.30

Underworld: Awakening 3D

125 kr (11) Fre-må+on-to 21.05

Journey to the The Artist 105 kr (7) Mysterious Island 3D ® Fre-ti 15.20 125 kr (11) 15.00 125 kr (7) Oscar belönad! Fre-ti 18.00 On-to 15.25 Kvarteret Skatan Isdraken 95/70 kr (11) reser till Laholm Lö-to 13.05 Hugo®Cabret 3D Oscar belönad!

100 kr (Bt) Fre-ti 18.50, 21.10 On-to 18.15

Lorax - svenskt tal

95/70 kr (7) Fre 15.40 Lö-to 12.50, 15.40

Lorax 3D - svenskt tal

Fre-ti 21.20

Wrath of the Titans 3D PREMIÄR!

HELSINGBORG Söderg 19 K.ö. fre 14.00, lö-to 11.45

Piraterna! 3D - sv tal

95/70 kr (7) Fre 15.30 Lö-to 13.00, 15.30

PREMIÄR!

Lorax 3D - svenskt tal 125/100 kr (7) Lö-to 12.15

Mästerkatten 3D - svenskt tal 125/100 kr (7) Lö-to 12.30

Piraterna! - sv tal PREMIÄR!

Spegel, spegel –

Äventyret om Snövit 125/100 kr (7) Fre 17.45 Lö-ti 12.45, 17.45 - sv tal PREMIÄR! 95/70 kr On-to 12.45, 15.00, 17.10 Fre 15.15, 17.15 Lö-ti 13.15, 15.45, 17.15 Projekt X SMYGPREMIÄR TISDAG! On-to 13.15, 15.45 100 kr (11) The Artist Ti 18.15, 20.40

This Means War

Safe House

Ville och Vilda Kanin

100 kr (11) Fre-må+on-to 20.50

Titanic 3D

PREMIÄR ONSDAG! 135 kr (11) On-to 14.20, 19.30

®

Oscar belönad!

105 kr (7) Fre-ti 15.15

100 kr (15) Fre-ti 20.40

Knattebio: Lö-sö 12.15

The Hunger Games

Sean Banan

110 kr (11) Fre-ti 14.20, 17.30, 20.00, 20.45 On-to 15.00, 18.15, 21.10, 21.20

40 kr (Bt)

Wrath of the Titans 3D

PREMIÄR! 125 kr (11) Fre-ti 18.00, 20.45 On-to 17.45, 20.15

SUCCÉ - ETTA PÅ BIOTOPPEN!

Mästerkatten - svenskt tal

95/70 kr (7) Fre 15.35 Lö-to 13.00, 15.35

P Ett g irater de s latt pira na! 3D ju t

som haven gäng ko även pirater i jakt p rsar å tyr o ä ch de lskar m det titel n Åre n åtråväest: r t PREM s Pirat. da

EXPRESSEN

AFTONBLADET

TT SPEKTRA

AMELIA

METRO

Alvin och gänget 3 - svenskt tal Lö-to 12.30

95/70 kr (7)

American Pie: Reunion

PREMIÄR ONSDAG! 100 kr (11) On-to 18.10, 20.45

En gång i Phuket 100 kr (Bt) Fre-må+on-to 18.10

facebook.com/thehungergamessverige hungergamessweden.se

Hotell Marigold

®

Köp/reservera biljett på: sf.se eller mobil.sf.se

Lorax - svenskt tal

Vilda och Vilda Kanin

Fre-ti 15.30, 18.30, 21.15 125/100 kr (7) On-to 18.15 105 kr (Bt) Fre 15.30 Lö-ti 12.30, 15.30 On-to 12.30 Hugo Cabret 3D

!

Trots att Michel förlorat sitt jobb lever han och hans fru Marie-Cla ire ett lyckligt liv efter 30 år som gift a tillsammans med deras vänner , barn och barnbarn. Men deras lycka slås i bitar när två beväpn ade män anfaller dem och tar alla der as pengar de hade fått för att köp a en resa till Kilimanjaro. Chocken blir ännu större när de inser att rånet organiserades av en av Mic hels före detta arbetskamrater.

125 kr (11) Fre-ti 17.55, 20.30 105 kr (11) On-to 18.30, 20.30

John Carter 3D

IÄR

Snön på Kilimanjaro

95/70 kr (7) – Inuti Seanfrika Fre 15.00 Lö-ti 12.20, 14.50, 95/70 kr (7) 125 kr (15) 15.00 On-to 12.20, 14.50 Lö-ti 13.30 On-to 13.00

125 kr (7) 40 kr (Bt) Knattebio: Lö-sö 12.00 95/70 kr (11)

Järnladyn ® Oscar belönad!

PREMIÄR!

PREMIÄR!

18.25

Fre-ti 18.35 125/100 kr (7) PREMIÄR ONSDAG! 100 kr (11) Prinsessan Lillifee 2: On-to 18.10, 21.10

SMYGPREMIÄR TISDAG!

PREMIÄR!

100 kr (15) 21.15

LUND

Fre 15.25 Lö-ti 12.50, 15.25 On-to 12.50 95/70 kr (7)

PREMIÄR!

Piraterna! 3D - sv tal

135 kr (11) 125/100 kr (7) Fre 15.10 Lö-ti 12.45, 15.10 Wrath of the Titans 3D On-to 12.45, 15.10, 17.20

Mästerkatten - sv tal

Piraterna! 3D - sv tal

PREMIÄR LÖRDAG!

95/70 kr (7) 110 kr (15) Lö-ti 12.00 On-to 12.35

Lö-to 12.35 125/100 kr (7)

Piraterna! - sv tal

Mästerkatten 3D

110 kr (11) - svenskt tal Fre-må 14.40, 17.50, 20.55, 125/100 kr (7) 21.00 Ti 14.40, 17.50, 21.00 Lö-ti 12.55 On-to 14.50, 17.50, 21.00

Wuthering Heights 110 kr (15) Lorax 3D - svenskt tal 21.10

135 kr (11) PREMIÄR! Fre 15.25 Lö-ti 13.10, 15.25 On-to 12.40 95/70 kr (7) Wrath of the Titans On-to 19.30

The Hunger Games

Oscar belönad! 14.45

125 kr (7)

John Carter 3D Fre-ti 20.00

125 kr (11)

Järnladyn ® Oscar belönad! 105 kr (11) Fre-ti 18.00

Kvarteret Skatan reser till Laholm

100 kr (Bt) Fre-må 18.15, 20.30 Ti 20.30 On-to 14.45, 18.15, 20.30

Laxfiske i Jemen

PREMIÄR ONSDAG!

100 kr (7) On-to 18.30, 21.00

Prisinformation: x(ord)/x(under 12 år) kr Pensionärspris 70 kr (tillägg vid 3D) gäller ej specialvisningar, t ex opera. För info om m SF Bios rabattkort se sf.se

FILMSTADEN ENTRÉ

Fre-ti 17.50, 21.00 On-to 14.50, 17.50, 21.00

FILMSTADEN STORGATAN

FILMSTADEN LUND

15.00, 18.00, 21.00 On-to äv 15.05

FILMSTADEN HELSINGBORG

Fre-ti 14.20, 17.30, 20.00, 20.45 Fre-må 14.40, 17.50, 20.55, On-to 15.00, 18.15, 21.10, 21.20 21.00 Ti 14.40, 17.50, 21.00 Hunger Games On-to 14.50, 17.50, 21.00 sf.se. Visas även i Höllviken, Landskrona & Trelleborg. Fr 11 år

BIOPROGRAM FREDAG 30 MARS 2012 Babybio: Albert Nobbs ....................14.00 Tomboy Premiär!.............................18.20 Snön på Kilimanjaro Premiär!.. 18.40, 20.50 Albert Nobbs Glenn Close .... 18.00, 20.30 Förfilm: KONSTBIO ..........................18.00 Wuthering Heights .........................20.10

Extremt högt & otroligt nära Sista dgr! 70:- ................................18.30 Kairo 678 70:- ................................21.00

Piraterna! 3D (Sv tal) ......................17.15 Hotell Marigold ..............................18.15 Hunger Games .................... 19.00, 20.45 Wrath of the Titans 3D ...................21.30

Tomboy Premiär!...................Fre-ti 17.00, .......................................On-to 70:- 16.30 Carnage Sista dgr! .......... Fre+sö-ti 17.00 Snön på Kilimanjaro Premiär! Fre-ti 18.45, Sö äv.15.00, On-to 16.30 (70:-) 21 Albert Nobbs ....Fre-ti 18.45, On-To 18.30 Elle Binoche ......Fre-ti 21.00, On-To 20.45 Wuthering Heights ...............Fre-Ti 21.00 Knattebio: Kom Ketchup så går vi Premiär! .............................. Lö+sö 13.45 Mera köttbullar! . Lö-sö fr 3 år 40:- 13.45 This must be the place Sista helgen! ............................................. Lö+sö 14.45 Live på bio: Carmen Kungliga operan ................................................... Lö 15.00 The Lady Premiär!................. On-to 18.30

BIOPROGRAM FREDAG 30 MARS 2012

Babybio: Albert Nobbs ................. 14.00 Tomboy Premiär!.......................... 18.20

Snön på Kilimanjaro Premiär! ..18.40, 20.50 Albert Nobbs Glenn Close ..18.00, 20.30 Förfilm: KONSTBIO ....................... 18.00 Wuthering Heights ...................... 20.10

GRAND BIO Trelleborg Tel: 0410-71 15 35

Isdraken 70:-..................................16.45 Piraterna! 70:-................................16.15 Hunger Games ...............................18.30 Hunger Games 85:- ........................18.30 Wrath of the Titans 3D ...................21.15 Hotell Marigold 85:- .......................19.00

Extremt högt & otroligt nära Sista dgr! 70:- ............................. 18.30 Kairo 678 70:- ............................. 21.00

Piraterna! 3D (Sv tal) ................... 17.15 Hotell Marigold ........................... 18.15 Hunger Games ..................19.00, 20.45 Wrath of the Titans 3D ................ 21.30


U J B I S L E R UM Å 1 I HELGEN PÅ SINGELGATAN 1 i MALMÖ

Malmös prisparadis Mån–Fre 08–21 • Lör 08–19 • Sön 08–18

ZOEGAS

3för

59:-

KAFFE

MAX 1 KÖP /KUND

VID KÖP AV ANDRA VAROR FÖR 300:-

FÅR DU KÖPA 3 PAKET FÖR 59:-

OBS! Gäller ej telefonkort, tobak, eller andra rabatterade varor.

MAX 1 KÖP /KUND

2 för

PRIS BOMB!

15:-

9

1060 G, PRIDE

500 G, BUDGET

9

/st

/st

RÖDBETOR

CORNFLAKES

95

6

95

1

19

99 /st

95 /st

MAX 1 KÖP /KUND

KALLES KAVIAR 190 G

2

95 /st

GURKA

SPANIEN, KLASS 1

TOMATPURÉ 200 G, RUSSO

GODISMIX

1 KG, CASA NOSTRA

0

9

95 /st

/kg

/kg

MAX 2 KG /KUND

RYGGBIFF

DANMARK KLASS 1

BAKPOTATIS

APELSINER

95 /kg

SPANIEN, KLASS 1

VAR INTE PUCU HANDLA

Gäller 30/3-1/4 - 2012. Reservation för slutförsäljning och tryckfel.

89

95

95

5

IRLAND, KLASS 1

/st

500 G, OLIKA SORTER

450 G, LANTGÅRDEN

99 /st

MAX 1 KÖP /KUND

LYSEKILS SILL

SMÖRDEG

89

95

ENTRECôTE

DANMARK KLASS 1

1

99 /kg

VITKÅL

SVERIGE, KLASS 1

PÅ LUCU!

20120330_se_weekendskane  

KROG PIRATER Varför är de älskade på lm? 11111 till Malmös bästa asiat RIV UR OCH TA MED HEM Femte säsongen av ”Mad men” har svensk premiär...

20120330_se_weekendskane  

KROG PIRATER Varför är de älskade på lm? 11111 till Malmös bästa asiat RIV UR OCH TA MED HEM Femte säsongen av ”Mad men” har svensk premiär...

Advertisement