Page 1

PRINS CARL PHILIP PRINS DANIEL MALMÖ MIAMI AVENYN 5TH AVENUE MAGNUS & BRASSE LILLA EDET LAS VEGAS BOTKYRKA BANGKOK SOFIA KYRKA DRAMATEN OPERAN CLARION HILTON ZINAT BABBEN LILLA TORG RÖDA TORGET FAMILJEN OLSSON FAMILJEN MALHOTRA GLOBEN SLOTTET SLÄCKER FÖR EN LJUSARE FRAMTID

SLAGET OM STAN HAR BÖRJAT Vi ger dig koll på allsvenska premiären SID 44

GÖTEBORG

min +5O max +10O sunny

hazy

snow

Fredag 30 mars 2012 www.metro.se rain

partly sunny

cloudy

sleet

thunder

part sunny/ showers

thunder showers

showers

windy

Misstänkta pojkgänget kan släppas i helgen Mordförsök. Misshandlade 61-åringen ligger i koma. Senast i morgon måste åklagare besluta om häktning. SID 04

Nu ska de tacklas hemma i Göteborg I morgon väntar första roller derbymatchen på hemmaplan. SID 04

Kom igen – för klimatet! GRÖNA METRO

I dagens gröna Metro kan du läsa om gröna städer, framtidens kollektivtrafik, smarta miljöprylar och mycket mer. 18-åringarna Karl Kårsnäs och Max Johnson står upp för miljön genom att tävla i vem som kan spara mest energi på deras skola. SID 5, 8, 32–40 FOTO: HENRY LUNDHOLM

Vill göra stan mer människovänlig Studenterna Agnes och Emelié har en vinnande vision för Göteborg. SID 10

Äntligen – ”Mad men” är tillbaka Säsong fem av succén är hett efterlängtad. METRO WKD

SLÄCK DU OCKSÅ, I MORGON 20.30–21.30


1 Tolgfors avgång 02

www.metro.se www.metro.se fredag fredag 2012-03-30 2012-03-30

6 mars: Ekoredaktionen avslöjar FOI:s planer på stöd till bygget av en vapenfabrik i Saudiarabien. För att göra affären mindre politiskt känslig bildar FOI 2009 bulvanbolaget SSTI.

9 mars: Försvarsminister Sten Tolgfors skyller FOI för att ”strulat till” relationerna med Saudiarabien genom att lova dem mer än vad FOI kan hålla. FOI får i uppdrag att reda ut hur SSTI bildades.

7 mars: FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind uppger i SVT att det var han själv som 2010 stoppade upplägget med SSTI.

15 mars: Konstitutionsutskottet beslutar inleda granskning av affären. Utfrågningar tidigast i höst.

20 mars: FOI anmäler misstanke om brott mot offentlighetsoch sekretesslagen till justitiekanslern (JK). Frågan är hur Ekot fått tag i dokument som omfattas av utrikessekretess.

26 mars: JK inleder utredning om sekretessbrott.

22 mars: FOI lämnar in en polisanmälan efter granskningen av SSTI och åklagare beslutar om förundersökning.

28 mars: Försvarsdepartementet dementerar uppgifter om att det försökt skydda Sten Tolgfors genom att undvika att diarieföra dokument om affären.

27 mars: Uppgifter från Ekoredaktionen om att den militära underrättelset- och säkerhetsjänsten finansierat starten av SSTI.

29 mars: Sten Tolgfors avgår.

NYHETER

blev oundviklig

Välkommen!

LADDA FÖR NYA ”MAD MEN” 50- och 60-talen är på allas läppar den här säsongen. Hämta inspiration från den snygga tv-serien ”Mad men” som startar sin femte säsong i helgen. Vill du sno stilen kan du titta på det italienska modehuset Prada som hyllar kvinnans former på catwalken i vår. Läs mer om ”Mad men” i veckans Wkd gbg. PETRA TUNGÅRDEN, MODEREDAKTÖR

Kris. Medietrycket blev för mycket. I går avgick försvarsminister Sten Tolgfors (M) – tre veckor efter avslöjandet om Saudiaffären. Catharina Elmsäter-Svärd utsågs av Fredrik Reinfeldt till tillfällig försvarsminister. – Jag hade tänkt att lämna om en månad, men det blir nu i stället, säger han. Tolgfors säger själv att han haft planer på att avgå sedan i höstas, långt före Ekots avslöjande om planer på en svensk vapenfabrik i Saudiarabien. Motiveringen är att 4,5 år på den pressande försvarsministerposten är nog. Sedan affären briserat blev dock medieuppmärksamheten för mycket och drabbade inte minst barnen, sa han vid en pressträff i Rosenbad i går. – Mediedrev är ingenting en fyraåring förstår, men han ser hur mamma och pappa mår. Han hävdade också att den tvååriga sonen därhemma numera stänger av när han ser sin pappa på tv – för

han ”förstår att det innebär trubbel”. Om själva Saudiaffären lämnade han betydligt mindre information än om sin familj. Än mindre medgav han några egna misstag. – Jag har ingenting nytt att tillägga i sak. Ekots avslöjade i början av mars att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i hemlighet skulle hjälp Saudiarabien att bygga en vapenfabrik. Ett bulvanföretag startades av en FOI-anställd för att sköta kontakterna. Tolgfors har uppgett att han inte kände till upplägget förrän i mars 2010, då det övergavs. Oppositionen tänker inte släppa Saudivapenaffären. – Statsministern har fortfarande ansvar för att reda ut oklarheterna och återupprätta förtroendet för FOI, Försvarsmakten och andra inblandade aktörer, säger Mikael Damberg, gruppledare för S i riksdagen, till TT. Statsminister Fredrik Reinfeldt utsåg i går infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd till tillfällig försvarsminister. ANDERS GÖRANSSON anders.goransson@metro.se

Analys

JANNE SUNDLING Metros politiske expert

"NU ÄR DET MOTIGT FÖR REINFELDT"

Medietrycket efter Saudiaffären blev för mycket – Sten Tolgfors avgick i går. Nu måste Fredrik Reinfeldt hitta en ny försvarsminister. FOTO: KLARA LEO

Reinfeldts försök att rädda Sten Tolgfors misslyckades. Saudiaaffären kom för nära regeringen, Tolgfors blev en belastning. Att mista ännu en försvarsminister är en mardröm när det är riktigt motigt just nu för regeringen: S har vänt uppåt, ungdomsarbetslösheten och utanförskapet ökar, och allianspartierna börjar träta med varandra om det mesta. Tolgfors kunde få nytt ministerjobb när Reinfeldt snart ska ”toppa laget” inför nästa val. Nu måste Reinfeldt i stället snabbt hitta en ny försvarsminister. Att migrationsminister Tobias Billström tar över är en möjlighet. Henrik Landerholm, tidigare försvarspolitiker som nu leder civila insatserna i Afghanistan, en annan.

Så här sa Sten Tolgfors – och det här betyder det ... Kritik

”Jag blir ledsen när det beskrivs som om jag lever lyxliv och inte gör annat än shoppar och hänger på restauranger.” Prinsessan Madeleine till Kungahuset.se på frågan om hon har uppfattat kritiken mot hennes vistelse i New York. Sedan förklarar prinsessan att hon har flera åtaganden, som för organisationen Childhood. SIDAN 12

”När det gäller Saudidebatten har jag ingenting nytt att tillägga i sak.” Sundling: När det dyker upp nya avslöjanden kan Tolgfors säga att han nu har avgått och andra får svara på anklagelserna.

5 ANDRA FÅR TA HAND OM KRITIK

”Det regeringen gjort ligger väl inom ramen för avtalet från 2005, svensk lag och regler. Samtidigt finns det saker som kommer att behöva klarläggas.” Sundling: Läs: S-regeringen som satt till 2006 är lika skyldiga som vi och de tog de första besluten.

”Det finns inget spel bakom avgången”(..)”Jag har fullgjort mitt uppdrag och levererat försvarsreformen.” Sundling: Ett statsråd sitter så länge de har statsministerns förtroende eller fram till det hålls val, de har inget bäst-före datum.

”De gångna veckornas medieuppmärksamhet har underlättat och påskyndat mitt beslut.” Sundling: Läs: Tolgfors hade annars blivit en belastning för regeringen.

5 ANNARS BLIVIT EN BELASTNING

”Tvååringen har slutat peka på tv:n när pappa är med och stänger i stället av för att han förstår att det innebär trubbel.” Sundling: Tvååringen försöker nog snarare hitta Barnkanalen. Väldigt få tvååringar inser att pappa på tv betyder trubbel.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Postadress: Box 11275, 404 26 Göteborg. Telefonväxel: 031-743 81 00. Internet: www.metro.se Vd: Andreas Ohlson. Chefredaktör och ansvarig utgivare: Per Gunne. ISSN 2001-2381. Tryck: V-TAB 2012. Upplaga i Göteborg: 151 500 ex. Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej.

KOMMENTARER: METROS POLITISKE EXPERT JANNE SUNDLING


70% UPP TILL

RABATT

4 2

UPP

TILL

MÅN

RÄNT

PÅ UTGÅ ENDE M ODELLE I BUTIKE R RNA

EFRI

TAL AVBE

NING

PRISEXEMPEL POLLUX CLASSIC DAM/HERR 28” Utrustad med robust ram och aluminiumfälgar.

REX ELEONORA 3 VXL 26” ord. 5.995:Fullutrustad med navdynamo, belysning, godkänt lås och aluminiumram.

0 vxl 7 vxl

REX CITY CAFÉ 7 VXL 28” ord. 6.995:- REX TREKKING SPORT DAM/HERR Fullutrustad med korg, navdynamo, 24 VXL 28” ord. 6.995:belysning, godkänt lås och aluminiumram.

Fullutrustad med navdynamo, belysning, godkänt lås och aluminiumram.

FUJI TAHOE COMP V SLX 27 VXL 26”

Smidig och sportig mountainbike. Utrustad med Shimano SLX-växlar och vevparti, SR Suntour XCR dämpare fram med remote lockout och preloadjustering samt lätt aluminiumram.

SHARK BMX 12”

SVALAN CITY 16”

TIGER MTB HELDÄMPAD 20”

SVALAN CITY FLICK /POJK 24”

Finns även i vit flickmodell.

Finns även i vit/röd och vit/blå pojkmodell

Utrustad med fram- och bakfjädring, fälgar och sadelstolpe i aluminium.

Finns även i vit/ljuslila och vit/blå pojkmodell.

ord. 1.795:-

FYNDA

ord. 2.195:-

INNAN LAG TAR SL RET UT

!

TRAMPBIL CLASSIC CAR ord. 1.795:-

Finns i flera olika färger.

ord. 2.995:-

GÅCYKEL I TRÄ ord. 995:Finns i flera olika modeller.

SLEIPNER SCOOTER ord. 395-495:-

Backavägen 3 031-51 78 80

MÅN-FRE 10-20 | LÖR-SÖN 10-18

KICKBOARDS ord. 495-595:Max. 50 kg.

Max. 20 kg.

BACKAPLAN ÖPPETTIDER:

ord. 2.995:-

BUTIKER FINNS ÄVEN I:

Stockholm - Uppsala - Västerås - Örebro

Erbjudandet gäller så långt lagret räcker, dock längst till och med 4/4

WWW.CYKELRINGEN .SE


04

www.metro.se fredag 2012-03-30

Misstänkta för svår misshandel – kan släppas fria i helgen Misshandel. I morgon måste åklagaren begära de sex pojkar som misstänks för misshandeln i Kortedala häktade. Eller släppa dem fria. Samtidigt är det en svår tid för mannens anhöriga. Den 61-åriga mannen som misshandlades svårt på Kortedala torg förra söndagen ligger i koma med svåra hjärnskador. Anledningen till att ett gäng unga killar attackerade honom misstänks vara att han sa till när de retade hans hund, en Bouvier des flanders. – Jag försöker arbeta för att hålla tankarna borta. Det här tar på mina krafter hårt, säger 61-årigens syster, som bor i skånska Tomelilla. Hunden är hos andra vänner i Skåne. – Den har det jättebra. Hon märker av ett stort engagemang över det oprovocerade övervåld som hennes bror råkat ut för. – Det känns bra att många verkar engagerade i det här. Både i honom och hunden. Det är jag tacksam över. Utredningen fortsätter mot pojkarna som anhölls i onsdags misstänkta för försök till mord. Och utredarna har bråttom, senast i morgon måste åklagare Carl-Henrik Andersson besluta om han ska begära dem häktade eller om de ska släppas på fri fot.

Lina Andersson, Vilaivon Hagman, Julia Boberg tävlar i sin sport roller derby på hemmaplan i helgen. FOTO: CHRISTINA BLOM

Den 61-årige mannen misshandlade av ett gäng som attackerade honom på Kortedala torg förra söndagen. Mannen ligger fortfarande i koma med svåra hjärnskador. FOTO: SCOOPSHOT/PEDRAM TALEBIN ANNONS

Om de släpps fria kan det få konsekvenser. – Det är en akut kollusionsfara, det är mycket som står på spel, säger CarlHenrik Andersson. Kollusionsfara innebär att det finns risk att de misstänkta pratar ihop sig, kontaktar vittnen eller på annat sätt förvårar utredningen. Ingen av de misstänkta är myndig. För att då kunna häktas måste misstankegraden vara på sannolika skäl, den högre graden av misstanke. FREDRIK BECKMAN

Obnoxious Li, Villain Villa, Karrcrash och Julie Jet förbereder sig för den tuffa roller derby-matchen som väntar i morgon. För första gången tävlar Göteborgslaget på hemmaplan. Och det är ett exalterat gäng som laddar inför mötet med Stockholms B-lag. – Folk vet inte riktigt vad derby är i Göteborg, så det ska bli extra kul att få köra hemma, fast även nervöst, säger Julia Boberg, 29, alias Julie Jet. Roller derby är en kollisionssport på rullskridskor som går ut på att två motståndarlag försöker ta sig förbi varandra på en oval bana. Det lag som flest gånger passerat motståndarlagets spelare vinner. I Göteborg startades föreningen upp 2009, då fanns det bara tre lag i hela Sverige. Men sedan dess har intresset snabbt ökat och nu

fredrik.beckman@metro.se

Detta har hänt • Misshandel. 18 mars misshandlades en 61-årig man mycket svårt av ett gäng ungdomar på Kortedala torg. Enligt vittnesuppgifter till Metro samma dag ska det ha varit mellan åtta och tio personer. • Skadad. Mannen har svåra

Rollerderby. Första tävlingen på hemmaplan för tacklande lag

skallskador och det är ännu oklart om han kommer att klara sig. • Förhör. I onsdags togs sju unga killar till förhör. En släpptes eftersom han var under 15 år, de övriga anhölls misstänkta för försök till mord.

finns det över 14 olika lag. För att få tävla krävs det både praktiska tester och ett teoretiskt prov, så kraven är hårda innan man får åka ut på banan. Man måste exempelvis kunna ramla på rätt sätt, ha en schyst åkstil och ha lärt sig alla regler. Men så är det också en tuff sport som kan ge skador från tacklingar och fall. – Precis som i alla sporter finns det risk för skador. Blåmärken, hjärnskakning och vrickade fötter är vanligt, men det är man medveten om när man börjar, säger Julia Boberg. Och de roliga namnen är en del av sporten. – Det är så mycket enklare att hålla reda på derbynamn än vanliga, säg att det finns tre som heter Anna, då är det lättare att ha smeknamn, säger Julia Boberg. ANNE KYBJÄR

HBTQ sätter färg på Göteborg Sätt färg på Göteborg. Det är Tasso Stafilidis uppmaning inför årets HBTQ-festival i Göteborg. Han är verksamhetschef för festivalen och hoppas att många är sugna på färgläggning. – Vi vill bidra till att skapa en öppnare stad, säger han. Kampanjen startar om tre veckor och är dels interaktiv med en app till smartphones där man kan checka in på sin plats i Göteborg och därmed ge färg åt den platsen.

– Målet är att skapa en regnbågsflagga på hela Göteborgs kommunkarta. Eller så kommer vi hitta vita fläckar i staden där vi kanske måste jobba lite extra mot fördomar, säger han. Den andra delen av kampanjen är de kommunkartor som delas ut till förskolor, skolor, arbetsplatser, kulturinstitutioner och festivalens samarbetspartners, som ska färgläggas av alla som känner för att färglägga en karta. Och sedan visas upp under festivalen.

Viktiga datum • Flaggning. 21 maj börjar flaggningen, infocenter i Nordstan och Stora teatern öppnas. • Start. 30 maj börjar festivalen. Invigning sker i Regnbågsparken i Trädgårdsföreningen klockan 18. • Slut. 3 juni avslutas festivalen med regnbågsparaden, som går från Göteborgsoperan till Lisebergs stora scen.

Festivalens verksamhetschef Tasso Stafilidis på förra årets fest. FOTO: THOMAS JOHANSSON/ SCANPIX


05

www.metro.se fredag 2012-03-30

Earth Hour – perfekt för en blind date Mys. När lampan är släckt, vad gör du helst då? I stället för tv – varför inte passa på att utnyttja Earth Hour för en mysig träff i mörkret? På lördag infaller Earth Hour mellan halv nio och halv tio på kvällen svensk tid. Då är det tänkt att alla ska släcka lamporna för att visa sitt miljöengagemang. Samtidigt kommer företaget Björn Borg och marknadsundersökarna Xtreme med en undersökning som svarar på vad folk egentligen gör när lampan släcks. 1 700 personer mellan 18 och 30 från nio olika länder har svarat på frågan, och det visar sig att svenskarna tittar på tv medan spanjorerna ligger

med varandra. Av svenskarna är det också bara 37 procent som vill ha lampan tänd när det ska sexas. Sorgligt nog toppar svenskarna även listan över att känna sig fula i sovrummet – 22 procent listar det som en anledning att släcka inför sex. Då är Earth Hour ett bättre skäl. – Man ska ha det så mysigt som möjligt, och hur man definierar det är upp till var och en. Man kan ha mycket roligt i mörkret, säger Barbara Evaeus, klimatkommunikatör på WWF som står bakom Earth Hour. – Berätta sagor, äta gott eller ha en blinddejt kanske. Enligt Sifo har över hälften av Sveriges befolkning deltagit de senaste tre åren. Hälften av dessa blev också bättre på att släcka när de lämnar ett rum. MARIA FORSSTRÖM

Andel som helst ägnar sig helst åt sex när det är mörkt

Spanien Frankrike Italien Nederländerna Usa

75 % 69 % 66 % 58 % 52 %

Tyskland Kina England Sverige

48 % 47 % 47 % 46 % KÄLLA: XTREME

Metrofrågan

Arbogamorden

Döms till fängelse

Vad gör du under Earth Hour?

Löpte amok efter muskotrus

Christine Schürrer. FOTO: SCANPIX

Schürrer utvisas till Tyskland

”Stänga av datorn och tv:n och umgås med Ronja.” Moa Sjölander, 26, musiklärare, Norrtälje.

”Släcka alla lampor, tända ljus och umgås med vänner.” Ronja Ulvfot, 25, studerande, Stockholm.

Christine Schürrer – som mördade två barn i Arboga – är på väg att utvisas till Tyskland. Hon lämnade anstalten Hinseberg vid lunchtid i går, skriver den lokala nyhetssajten Magazin 24. Kriminalvården vill inte bekräfta uppgiften, men uppgav för en månad sedan för TT att bara rutiner återstår innan utvisningen. Schürrer dömdes 2009 till livstids fängelse och livstids utvisning för två mord och ett mordförsök. TT Nytt namn på staden

”Jag ska vara på en fest arrangerad av supportergruppen Bajen Brudar.” Albin Jorenbo, 27, filmare, Bagarmossen.

”Jag ska se till att det är släckt hemma och om jag är hemma blir det hela köret med te, ljus osv.” Frida Andersson, 27, filmare, Björknäs.

Detta är Earth Hour • Lördag 31 mars klockan 20.30-21.30. En klimatmanifestation för att sända en signal till makthavare – alltså inte någon energisparkampanj. Målet är

att få två miljarder människor över hela världen att delta. Förra året deltog 70 procent av Sveriges kommuner. Läs mer om Earth Hour på sidan 34.

Mannen hölls nedsövd flera dygn för att han var våldsam. Enligt honom berodde det på att han hade tagit en överdos av muskotnöt. När 28-åringen vaknade löpte han amok i sjukhuskorridoren. Nu dömer Gävle tingsrätt honom till fyra månaders fängelse. TT Nekades ambulans

Dog hemma efter nej till ambulans Ambulansen tillkallades av hemtjänstens sjuksköterska i mitten av mars när en 71-årig man blivit sjuk. Men ambulanspersonalen ville inte ta honom till sjukhuset. När hemtjänsten, som beslutat om extra tillsyn, kom hem till mannen var han död. TT Livsmedelsverket

Lidköping vill byta namn Det kan vara jobbigt att bli ihopblandad. Nu vill kommunstyrelsen i Lidköping att stadens officiella namn ska bli ”Lidköping vid Vänern”. Lidköpings kommunjurist har fått i uppdrag att utreda om namnbytet. Skälet: staden förväxlas med Linköping. TT

20

procent procent av dricksvattenanläggningarna hade återkommande problem med vattenkvaliteten under 2007–2012.

Dagens fel I gårdagens Metro har inga fel rapporterats.

MANO / SER A

44.798:-

Rekommenderat försäljningspris omfattar skåp, sockel, handtag och bänkskiva. Priset är exkl. diskho, blandare, vitvaror och belysning.

INVI GNIN FEST GS-

Fred ag 3 0M kl 10 ars

Öppningserbjudande Mano badset med marmorhandfat (exkl. blandare)

1299:-

Begränsat antal, max. 1 set per hushåll. Rek. försäljningspris 4 806:-

Nu inviger vi vår nya butik i Kungsbacka med exklusiva erbjudanden Med hög stämning och låga priser firar vi att ännu en Kvik-butik slår upp sina dörrar. Från mer än 120 butiker i Europa ger Kvik alla råd med ett häftigt kök, badrum eller garderob. Nu också nära dig. Kom in och låt dig inspireras av snygg design till överraskande låga priser. Bli klokare på kvik.se

Kvik Kungsbacka: Kungsparksvägen 21, 43439 Kungsbacka, tfn. 46 300 77220 * Erbjudandet gäller vid köp av kök till minst 50 000:- exkl. vitvaror, service och frakt. Erbjudandet gäller till den 13 maj 2012 och kan inte kombineras med andra erbjudanden.


06

www.metro.se fredag 2012-03-30

Kolumn

FRIDAH JÖNSSON

Hundliv à la 2012

FRILANSSKRIBENT

DET ÄR INTE LÄTT ATT VARA BARN I DAG

1

992: Jonas Gardell skriver ”En komikers uppväxt” och deklarerar att ”Det var ett helvete att vara barn”. Vecka 12 2012: Dokumentären ”Du är googlad” sänds på SVT. Den handlar om ens ”personliga varumärke” på nätet, om vad som kommer upp när någon googlar ens namn och vad det får för konsekvenser. Vecka 13 2012: Medan googlings-debatten går varm i medievärldens ankdamm hör jag att någon eller några i min hemstad har startat en blogg där den eller de skriver ”skvaller” om vad som händer i staden. Efter en hel del detektivarbete hittar jag bloggen. De första inläggen berättar att skribenten har hört att en tjej slagit en glasflaska i huvudet på en annan tjej (för- och efternamn är såklart utskrivna), vilka som haft sex med vilka på en fest i en stuga och vem som försökt ha sex med vem. De här tre sakerna hänger ihop på ett obehagligt sätt. Det var ett helvete att vara barn eller tonåring 1992 och det kan omöjligt vara lättare i dag. Det som tidigare blev rykten som spreds på skolan är numera ute på world wide web utan att någon kan kontrollera det. Det är inte länge sedan hela Sveriges högstadieelever förfasades av filmen ”Hip hip hora”, där en trettonåring blir för full på en fest, några gymnasiekillar tar av hennes kläder och fotar henne, bilderna visas för alla och rykKrunegård Fina Markus Krunegårds nya ski- tesspridningen är ett faktum. Och nu går allt så läskigt va har äntligen släppts! ”Sthlm fort. Bloggaren är såklart anoSkyline” är fin pop-poesi. nym men säger sig vara 25 år (borde hen inte ha något viktigare att göra, typ placera Saade Eric Saade tar 1 500 spänn för att fonder eller något?) och går hans fans ska få komma backsta- inte att sätta dit. Bloggen kan ge och ta en bild med honom. På raderas men sakerna finns ju min tid gick artisterna ut i arenan kvar ändå. Och nu i sommarjobbansöknings-tider är det efteråt helt gratis. inte direkt guldläge för en tonåring att en chef googlar sina anställda och ser att jasså han spydde ner hela stället i fredags eller jaha där ser man hon slängde en glasflaska i huvudet på sin kompis tack och hej. Och det läskigaste av allt är folk som säger att ”ryktesspridning har ju alltid funnits, det kan man ju inte stoppa”. Men problemet är ju inte att ryktesspridningen finns. Det är att den ligger till allmän beskådan för hela världen, att bloggarna hela tiden stängs ner och startas på nytt, att ingen vet vem som ligger bakom den. Jag och andra kolumnister pratar ofta om all hets vi får emot oss och att ”det är sånt man får ta när man är offentlig person”. Men vad ska gymnasister göra i sådana här lägen? De är inte offentliga, de har inte gjort något för att hamna där, de har bara gått på en fest. Så jag anmäler bloggen till plattformen där den finns. Den raderas direkt och är borta. Vecka 14 2012: Skribenterna testar förmodligen nästa bloggplattform. Metro.se

Läs och kommentera fler kolumnister

Hundhissar kan bli ett vanligt inslag i brittiska hem om inte hundarna börjar äta bättre varnar försäkringsbolaget More Than som byggt prototypen. FOTO: SCANPIX

Prototyp

Överviktiga

Hissar för hundar kan bli vanligt

Var tredje hund väger för mycket

Brittiska försäkringsbolaget More Than har utvecklat prototypen för att uppmärksamma alla hundägare om de växande problemen med fetma hos husdjur: Trapphissar för överviktiga hundar kan bli mycket vanliga i brittiska hem om inte attityden till hundars kost förbättras.

I dag är var tredje av Storbritanniens 8,3 miljoner hundar feta. Övervikten leder till begränsad rörlighet men kan också orsaka hjärtsjukdomar, leverskador, diabetes och ledbesvär hos de fyrbenta djuren. Onyttig mat och för lite motion är orsaken – precis som för många tvåbenta.

Hämta bollar

"I dag tar vi för givet att våra hundar kan hämta bollar och gå upp för en trappa utan att riskera hälsan men så kanske inte alltid kommer vara fallet.”

Tyngre och tyngre

52

procent av Storbritanniens hundar kommer att vara överviktiga 2022 om trenden fortsätter i samma takt som idag.


DEN HÄR SIDAN ÄR EN ANNONS FRÅN METRO CUSTOM PUBLISHING OCH GRAND PARFYMERI

Brun utan sol-guide!

Så fuskar du fram den perfekta solbrännan En vinterblek hy är inte alltid så rolig att visa upp i det första vårskarpa ljuset. Men det går att fejka en snygg solbränna snabbt. Räddningen heter brun utan sol. Jessica Nilsson, makeupartist på Grand Parfymeri, guidar hur du får den bästa fuskbrännan med tre enkla steg. Som med nästan allt annat bör man gå på känsla och komfort när man väljer en brun utan sol-produkt. Men det finns ändå några små detaljer man bör tänka på innan man bestämmer sig för en särskild produkt. – Vill man exempelvis ha en jämn och fin färg i ansiktet bör man vara noga att peela huden varsamt och helst applicera ett fuktserum efteråt. Tänk på att använda en brun utan sol som är anpassad för ansiktet om man vill undvika att den lägger sig i porerna, säger Jessica Nilsson.

3 steg till en snygg fuskbränna 1. Skrubba

, Börja med att skrubba hela kroppen noga med en peeling för att få bort alla döda hudceller och annat smuts. Använd gärna en skrubbvante. Brun utan sol-produkter färgar nämligen det yttersta hudlagret och för att få en så jämn solbränna som möjligt är det viktigt att huden är riktigt ren.

Be om hjälp Har man problemhy bör man också vara lite mer uppmärksam på vilken typ av brun utan sol man ska använda. – Bäst är att höra med oss som jobbar i butiken så vi kan konsultera kunden till rätt produkt. Det finns särskilda produkter bara för ansiktet om man har problemhy men det finns också ett och annat märke som har en kombinerad brun utan sol som fungerar både i ansiktet och på kroppen, säger Jessica Nilsson.

2. Återfukta

, Se till att återfukta partier som är extra torra – särskilt armbågar, knän, hälar och knogar – för att undvika bruna fläckar. Använd en bodylotion eller en dagkräm. I ansiktet bör man se upp med hårlinjen och ögonbrynen som lätt kan få en orange färg efter behandling. Lägg därför en fetare kräm på dessa områden innan applicering.

Välj rätt nyans Brun utan sol-produkter innehåller också ämnet DHA som färgar huden. Olika brun utan sol har olika grad av just detta ämnet – vanligast är att det ligger på en grad mellan 3-6. – Är man väldigt ljus i hyn kanske man inte ska välja en brun utan sol som har en hög Jessica Nilsson, grad av DHA. Har makeupartist på man en för hög grad Grand Parfymeri. i förhållande till sin hud så är risken stor att resultatet blir att man ser morotsbrun ut i huden. Hur ofta ska man använda brun utan sol? – För bästa resultat ska man applicera brun utan sol två till tre kvällar i rad. Då får man en fräsch solkysst hud som håller i cirka sju dagar. Därefter upprepas proceduren. Det viktiga är att man inte överdoserar, säger Jessica Nilsson.

Det viktiga är att man inte överdoserar.

3. Applicera

En bra brun utan sol fräschar upp en vinterblek hy på ett kick. Dessutom slipper du solens farliga strålar. 129 kr

4 bra brun

utan solprodukter

349 kr 899 kr

389 kr

Sisley

, Selftanning Hydrating Facial Skincare En fräsch och behaglig brun utan sol för ansiktet, som anpassar färgen efter din egna hudton. Återfuktar och skyddar mot fria radikaler. Ej portilltäppande.

Bare Minerals

, Faux Tan En färgad brun utan sol för kropp och ansikte som återfuktar och skyddar med aloe vera och olika botaniska extrakt. Ej portilltäppande eller irriterande för känslig hy.

Decléor

, Selftanning Milk Natural Glow En fuktgivande ört- & växtbaserad brun utan sol för både kropp och ansikte. Ger en naturlig solbränna, samt boostar hudens naturliga försvar.

Le Tan

, Jet Dry En express-solbränna idealisk för ben, armar och dekolletage! Torkar på tre minuter och håller upp till fyra dagar. Enkel att applicera med en ultrafin spraystråle.

Du hittar alla produkter på Grand Parfymeri.

, Det råder delade meningar om man ska använda handskar eller inte när man applicerar. Förespråkare av handskar menar att de hjälper krämen att tränga in i huden medan den andra menar att det är svårare att känna om man är jämnt insmord med handskar. Prova dig fram vilket du föredrar. När man applicerar brun utan sol ska man dela in kroppen i olika sektioner och fokusera på en del i taget. Låt krämen sjunka in och torka ordentligt innan du klär på dig. Undvik vatten direkt efter applicering.


FINANS 08

www.metro.se fredag 2012-03-30

börsen i går

–2,0%

OMXS. För tredje dagen i rad tappade Stockholmsbörsen – och det rejält. TT

NASDAQ/DOW JONES –0,54 % / –0,27 %

FRANKFURT –1,77 %

PARIS –1,43 %

LONDON –1,19 %

HELSINGFORS –1,31 %

MOSKVA –2,07 %

EURO 8,86

DOLLAR 6,67

PUND 10,63

Siffror från kl 21 i går

Uthyrning. Så ska det bli lättare att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand

Den här bensinmacken i Sollentuna är delvis byggd i trä, ett byggmaterial som blir allt vanligare i Sverige. FOTO: KLARA LEO

Det ska bli enkelt att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand. Men samtidigt sätts ett antal regler upp för att förhindra spekulation i bostadsrätter. Enligt en utredning ska bostadsrättsägaren inte behöva föreningens klartecken till uthyrningen och hyressättningen blir lite friare. Tanken är att enklare regler ska leda till att fler privatbostäder hyrs ut och på så sätt lindrar bostadsbristen i storstäderna. Bostadsminister Stefan Attefall, KD, hoppades när han tillsatte utredningen att det skulle visa sig finnas många lägenheter som med tydligare regler kan hyras ut. Men hur stor den potentialen är har utredningen inte kunnat visa. – Vi har tittat på Stockholms Handelskammares undersökning från 2010. Den visade på en hyggligt stor potential för Stockproducera syre samtidigt som holms del. Andra källor tadet binder koldioxid, säger lar emot, säger utredaren Niclas Svensson. Kan det bli en repris på Flyktingar Sundsvallbranden 1888? – Haha, det har jag väldigt Upphandling klar svårt att tro.

Hus i trä – billigt, snabbt, miljövänligt

Modern träbyggnadsteknik har flyttat husbyggandet in i industrilokaler. I stället för att bygga hus av betong blir det allt vanligare att bygga dem snabbt, billigt och miljö-

vänligt av trä. – Det är lätt och starkt på samma gång. Därför kan man flytta in byggprocessen i industrin. Genom det kan man bygga fem- och sexvåningshus på tio–tolv veckor jämfört med minst det femdubbla om man bygger på traditionellt vis – i betong, säger Niclas Svensson, chef på Sveriges träbyggnadskansli. Fram till 1800-talet byggdes nästan alla hus av trä. Efter flera omfattande stadsbränder bytte byggsektorn träet mot sten och det blev förbjudet att bygga flervåningshus i trä – det ändrades 1994. Med modern teknik

behandlas träet så det blir svårantändligt. Exempelvis är Stockholms slott byggt av trä – och det har hållit bra, menar Träbyggnadskansliet. Det finns en egenskap hos materialet som gör det extra attraktivt: – Träet binder kol. När det produceras av skogen har det den unika egenskapen att

VIKTOR BENDZ

viktor.bendz@metro.se ANNONS

1 dag k var!

Per Anders Bergendahl. – Det finns också marknad vid sidan av, utan kontrakt och med höga hyror. För att förhindra spekulation i bostäder i framtiden föreslås ett antal begränsningar, bland annat att bostaden inte får hyras ut i mer än fem år. Därefter måste två år gå innan man kan hyra ut den igen. Hyresgästföreningen ogillar förslagen som man tycker öppnar upp för oskäliga hyror och ger ungdomar det dyraste och mest otrygga boendet på marknaden. TT Arbetstillstånd

för asylboenden

Ingen effekt av tuffare regler

Migrationsverket har efter en upphandling slutit ramavtal med tio kommuner runt om i landet om totalt 1 221 tillfälliga boendeplatser för asylsökande. Platserna blir tillgängliga i maj. I år väntas cirka 31 000 personer söka asyl i Sverige. TT

De stramare reglerna för arbetskraftsinvandring har inte fått någon effekt. Hotell- och restaurangfacket har besökt 60 krogar som fått tillstånd att ta in arbetskraft. – Ingen av dem följer kollektivavtal, lagar eller regler, säger Per Persson, ombudsman på facket. TT

51%

MISSA INTE DAGENS ERBJUDANDE!

SPARA

Trähus. Fotbollsarenor, simhallar, höghus och bensinmackar. Nu ska allt byggas i trä – för miljöns och ekonomins skull. På tolv år har antalet flervåningshus i trä gått från 1 till 15 procent.

Reglerna för andrahandsuthyrning föreslås ändras. FOTO: SCANPIX

KÖP ETT PRESENTKORT FÖR 99 KR, SHOPPA FÖR 200 KR!

Design, smycken och inredning. Välj bland mer än 60 000 produkter från varumärken som Alessi, Kosta Boda, Orrefors, Georg Jensen, Dyrberg/Kern och många fler. KÖP ERBJUDANDET PÅ SAVEMYDAY.COM

- en del av


590:– ORD.PRIS 1 100:–

NIKE LUNARFLY +3 NEUTRAL Lätt och komfortabel löparsko byggd på Lunarteknologin. God passform och dynamisk dämpning. Förberedd för Nike +. Dam- och herrmodell.

Nu har vi laddat våra butiker med otroliga erbjudanden på allt du behöver inför löparsäsongen. Prova ut ett par nya skor tillsammans med någon av våra säljare. Med vår Nöjd-Kund-Garanti får du springa i dina nya skor i upp till 30 dagar och sedan byta om du inte är nöjd. Välkommen in till oss på INTERSPORT.

350:–

300:–

ORD.PRIS 700:–

ORD.PRIS 600:–

1 600:– ORD. PRIS 2 000:–

ASICS GEL-KAYANO 18 STABIL Löparsko i klassisk modell med utvecklad teknik. Utvändig hälkappa ger god passform, komfort och låg vikt. Dam- och herrmodell.

990:–

ORD. PRIS 1 300:–

PAKETPRIS

PAKETPRIS

CRAFT ACTIVE RUN SET DAM

CRAFT ACTIVE RUN SET HERR

T-shirt med effektiv fukttransport och meshpaneler för optimal ventilation. Knälånga tights i funktionsmaterial. Nyckelficka bak. Damstorlekar.

T-shirt med effektiv fukttransport och meshpaneler för optimal ventilation. Träningsshorts i funktionsmaterial. Innerbyxa och nyckelficka. Herrstorlekar.

990:– ORD.PRIS 1 600:–

NIKE AIR MAX MOTO +9 NEUTRAL Maximalt stötdämpad löparsko. Max Air i hälen, Zoom Air i framfoten och extra stöd i mellanfoten. Flywireteknologi i ovandelen ger skon en god passform. Förberedd för Nike +. Dam- och herrmodell.

790:–

ORD. PRIS 1 200:–

ADIDAS ASSERTION STABILITY STABIL Bra runningsko för motionären som önskar stabilitet och bra dämpning i häl och framfot. Finns endast på INTERSPORT. Dam- och herrmodell.

IFK GÖTEBORG-EVENT FREDAG 30/3 – LÖRDAG 31/3 Vid informationen i Nordstan.

ASICS GT-2160 STABIL Mängdträningssko med god löpkänsla. Mycket god balans mellan stötdämpning och stabilitet. Dam- och herrmodell.

Fredag kl. 16–17.30 Mikael Stahre kommer hit med R SERA VI LAN ORGS ett par av årets heta nyförvärv! TEB IFK GÖ TCHA NYA M ! Ö TR JA Priserna gäller t.o.m. 1/4 2012.

AVENYN Mån–fre 10–19, lör 10–18, sön 11–16. ALLUM Mån–fre 10–20, lör–sön 10–18. BACKAPLAN Mån–fre 10–19, lör 10–17, sön 11–17. FRÖLUNDA TORG Mån–fre 10–20, lör 10–18, sön 11–17. HÖGSBO 421 Mån–fre 10–20, lör 10–18, sön 11–17. NORDSTAN Mån–fre 10–20, lör 10–18, sön 11–17. KUNGSBACKA K1 (vid Freeport) Mån–fre 10–19, lör 10–17, sön 11–17. TROLLHÄTTAN ÖVERBY Mån-fre 10–19, lör 10–17, sön 11–17. UDDEVALLA TORP Mån-fre 10–20, lör 10–17, sön 11–17. www.intersport.se


10

www.metro.se fredag 2012-03-30

+ A M I S S I T LAT Exklusiv köpet! å p a d å ll e s p a k

v Gäller vi köp a Plus. Nya Lattissima (Värde 455kr)

Nya Lattissima Plus Ultimata kaffemaskinen Helautomatisk med mjölkskummare

Agnes Sandstedt och Emelié Carlsson presenterade i går sitt vinnande förslag för Skanska. Framför allt vill de bygga bort de barriärer som de anser de många infartslederna bildar. FOTO: CHRISTINA BLOM

2490 Kaffemaskin

• Den ultimata kaffemaskinen för kaffe med mjölk-älskare. • Ger dig en caffé latte, cappuccino eller andra mjölkbaserade kafferecept med ett knapptryck. • Nespresso erbjuder 16 kaffeblandningar med olika smaker och intensiteter. • Återvinningsbara kapslar. F411WHITE / F421SILVER

Annonsen gäller Elgigantens varuhus så långt lagret räcker, dock längst tom 31/3-2012. Se våra öppettider på www.elgiganten.se

Studenter vill bygga bort stadens gränser Visioner. Intresset var stort när en studenttävling anordnades för att ge nya idéer och visioner kring hur framtidens Göteborg kan se ut. I går fick vinnarna presentera sitt förslag. Anpassa staden efter människor i stället för bilar. Det är de båda planeringsarkitekturstudenterna Emelié Carlsson, 22, och Agnes Sandstedt, 23, idé som blev vinnande när Skanska anordnade den första tävlingen för unga. I går fick de presentera sitt förslag för 300 av Göteborgs beslutsfattare. – Vi fick väldigt bra respons och det verkar som att det finns sådana här idéer och att det kan få genomslag, säger Agnes Sandstedt. Tanken från studenterna är att trafiklederna runt om i stan ska byggas om så att

de i mindre utsträckning splittrar upp områden. Med mer parkstråk och nya vägar för biltrafiken vill de att vägarna ska bli mindre av barriärer och gränser i stadsmiljön. Som exempel ger de Götatunneln. – Vi är båda från Göteborgstrakten så då har det blivit mycket att man har pendlat in till Göteborg och infartslederna är ingen trevlig miljö att vara i, vi vill helt enkelt göra det männis-

kovänligare, säger Emelié Carlsson. Och ifrån byggnadsnämnden tycker man att förslaget är intressant. – Det ligger väl in i hur stan tänker, så de har hittat en väldigt bra sak att jobba med, detta är ju frågor som vi själva försöker titta på, säger Mats Arnsmar, byggnadsnämndens ordförande. ANNE KYBJÄR anne.kybjar@metro.se


! r e t e h y n s n Våre

Didriksons från Grundsund har på 99 år gått från att tillverka oljerockar för yrkesfiskarna, till att tillverka snygga, värmande och praktiska plagg för den aktiva användaren. Femmans Sport, utsedd till Sveriges bästa outdoorbutik, presenterar Didriksons vårnyheter. Hög kvalitet med 100% funktion i snygg design. Passar lika bra i skogen som en dag i city. Välkommen!

IRMA WOMENS PARKA

Dam, Black, Snow, Fuchsia, Sharp blue. Snygg, figursydd ¾-lång parkas i vatten- och vindtätt material. Alla sömmar är tejpade och tyget andas.

1499:-

THELMA WOMENS COAT

NINA WOMENS JACKET

ANNIE WOMENS PARKA

LAUREN WOMENS PARKA

1599:-

1199:-

1499:-

1999:-

Dam, Astral, Red, Amber, Black. Populär vatten- och vindtät allroundjacka i längre modell. Hög vattenpelare 5000 mm.

Dam, Snow, Black. Kort jacka i snygg diskret modell. Hög vattenoch vindtålighet. Tyget andas.

Dam, Graphite, Snow. Halvlång parkas i vatten- och vindtätt material som andas.

Dam, Black. Längre parkas i retrostil. Vind- och vattentätt material som andas. Snygga läderdetaljer.

SEVEN PANT Black.

999:-

HOWARD UNISEX WAX COAT

FOLSOM UNISEX WAX JACKET

1999:-

1799:-

Unisex, Black, Amber. Längre parkasmodell i retrostil. Hög vatten- och vindtålighet i material som andas. Vaxat ytskickt.

EBBA / MIZZIE WOMENS COAT

Dam, Snow, Black, Ruby circle. Snygga galonkappor i flera längder. Reflexdetaljer. Ebba från 599:- Mizzie 799:-

Unisex, Navy. Kort jacka i vaxat yttermaterial vilket ger ett snyggt utseende. Hög vatten- och vindtålighet. Tyget andas.

CLEVELAND UNISEX COAT

Unisex, Black. Längre rock med hög vatten- och vindtålighet i material som andas.

1799:-

SEVEN JACKET

Herr, Black, Amber. Dam, Black, Ruby. Lätt skaljacka och skalbyxa i 2-lagers konstruktion med mycket hög vatten- och vindtålighet och bra andningsförmåga.

1599:-

Strl 80-130. Opti blue, Kiwi. Skaljacka och byxa i vatten- och vindtätt material som andas.

Strl 80-130. Navy, Fuchsia, Offwhite zigzag. Softshelljacka med borstad insida vilket värmer kalla vårdagar.

JODY KIDS JACKET

WATERMAN KIDS SET

799:-

399:-

499:-

CAMERON KIDS SET

Strl 80-130. Navy, Fuchsia, Kiwi. Jacka och hängselbyxa i galon. Hög vatten- och vindtålighet.

Reserv. för slutförsäljning och ev. tryckfel.

Där äventyret startar.

Välkommen till Sveriges modernaste ortopedtekniska avdelning! Vi hälsar våra nya medarbetare välkomna: Ortopedingenjör · Akupunktör Leg. sjukgymnast OMT · Leg. arbetsterapeut · Sports medicine therapist Cert. massageterapeut · Hälsovetare · Dipl. massör · Testledare. För tidsbokning och frågor: Ortopedi: 0738-25 89 46, ortopedi@femmanssport.se Övriga behandlingar: 031-360 77 88 Femman, nedre plan i Nordstan, Göteborg. Tel 031-15 55 18

Vard 10–20 · lörd 10–18 · sönd 11–17 · www.femmanssport.se


12

www.metro.se www.metro.se fredag fredag 2012-03-30 2012-03-30

– Jag tar ledigt hela onsdagen och halva skärtorsdagen för att kunna vara med barnen. Jag ville ha ledigt tisdagen efter påsk också men det fick jag inte, säger Emma Pfannenstill, 34, med barnen Nova och Mio. FOTO: HENRY LUNDHOLM

Påsken – då flyr vi från jobbet Jobb i påsk. Skolorna stänger, röda dagar och skidbackar som lockar. Under påskveckan flyr många sin arbetsplats. Påsken är en tid på året då många väljer att ta semester. Ifjol när påskveckan, precis som i år, inföll under april arbetade den vanliga svensken i snitt 31,3 timmar. Både månaden innan och efter jobbade vi ungefär 2 till 3 timmar mer per vecka, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB. – Statistiken från SCB tyder på att fler väljer att vara

lediga under påsken, säger Samuel Engblom, jurist på fackförbundet TCO. Samuel Engblom tror att många passar på att ta semester under påskveckan eftersom skolorna är stängda. – Många tar nog ledigt för att åka skidor, säger han. Påskveckan innehåller även flera helgdagar, till exempel skärtorsdagen som brukar räknas som halvdag. Samuel Engblom ska inte själv vara ledig under påsken men han tror att arbetsdagarna kommer att vara lugna. – När jag tittar i min kalender för nästa vecka är det

Prinsessan. Madeleine om systerdottern: ”Hon är ett litet underverk” MILLER GENUINE DRAFT | USA | 4.7% | 33 CL | N:O 1579 | 14:90

Alkohol är beroendeframkallande

Kungahuset har nu lagt ut en intervju med prinsessan Madeleine på sin hemsida. Där kommenterar hon nyfödda prinsessan Estelle och kritiken mot hennes New York-vistelse. – Hon är verkligen ett litet underverk – som alla små bebisar är. Det är otroligt roligt att ha blivit moster, jag är så stolt och glad å Victorias och Daniels vägnar. Jag vet inte hur många gånger jag varit på Haga under de här dagarna. Det har verkligen varit svårt att

slita sig därifrån, säger hon om systerdottern. Hon får också frågan om hon uppfattat kritiken mot hennes vistelse i New York. – Jag blir ledsen när det beskrivs som om jag lever lyxliv och inte gör annat än shoppar och hänger på restauranger, säger hon till Kungahuset.se. Sedan förklarar prinsessan att det hon har flera åtaganden. – Dels har jag mitt arbete på Childhood, dels ställer jag upp för Sverige när jag blir ombedd. ARON ANDERSSON

nästan tomt. Så tror jag att det är för många. Jan-Eric Rönngren, från den fristående arbetsgivarorganisationen KFO, arbetar bland annat med att ge råd till företag hur de ska lösa sina semesterfrågor. Även han märker av ett högre tryck runt påskveckan. – Företagen ringer för att få råd hur de ska hantera sina semesterönskemål. Vi upplever samma sak inför julen och sommaren. Runt påskveckan har vi klart mer förfrågningar än vanligt, säger han. OSCAR NELSON oscar.nelson@metro.se

Olja i maten

Nya matvanor ger proppar i slasken Fettproppar har blivit allt vanligare i våra hem. Orsaken tros vara att frityrfett och matolja har blivit allt vanligare i svenskarnas matlagning. Konsumtionen av dessa produkter har mer än fördubblats sedan 2000, enligt Jordbruksverket. TT Mordförsök

Man hittades knivhuggen En man hittades knivhuggen utomhus i Enskededalen i södra Stockholm i går. Enligt polisen har mannen fått flera knivhugg mot kroppen. Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök. TT


Vårnyheter från Telia 269 kr per månad

Med Xperia S och Mobil Flex Small fångar du de stora ögonblicken i vår, tack vare en kamera på 12,1 megapixel. Spotify ingår i 6 månader (värde 594 kr). Bindningstid 24 mån. MTK 6 706 kr

Just nu får du 1000 kr rabatt på surfplattan Acer ICONA Tab A200 WiFi om du köper Telia bredband eller uppgraderar hastigheten på ditt befintliga bredband. 1995 kr (ord. pris 2995 kr)

995 kr

Surfa supersnabbt med Samsungs nya 4G-surfplatta och Telia Mobilt bredband Mellan. 449 kr/mån

Surfa i ett helt år med Samsung Galaxy Y. Telia Refill startpaket och Årskort Mobilsurf ingår (värde 599 kr).

41 % vill surfa på det senaste i vår. Därför har vi fyllt på med vårens senaste erbjudanden på surfplattor och mobiltelefoner hos oss. Välkommen till våra butiker eller telia.se så hjälper vi dig att hitta något nytt i vår. Välkommen till en smartare vardag.

Erbjudandena gäller privatpersoner t.o.m. den 22 april 2012. Xperia S med Telia Mobil Flex Small i 24 månader. 250 kr engångsavgift, månadsavgift 269 kr, därefter 199 kr/mån. Minsta totalkostnad 6 706 kr. Spotify 0 kr/mån i 6 månader, därefter 99 kr/mån. Värde 594 kr. Samsung Galaxy Y, Telia Refill Årskort Mobilsurf och ett Telia Refill Startpaket. Årskort Mobilsurf gäller för Telia Refill kunder. 0,5 GB/mån. Trafiktyperna mobil ip-telefoni och fildelning (peer-to-peer) ingår ej. Hastighet 1 Mbit/s. Överföringshastigheten begränsas till 120 kbit/s om användandet överstiger 0,5 GB/mån. Tjänsterna är giltiga inom Sverige i 365 dagar från aktiveringstillfället. Samsung Galaxy Tab 8,9” LTE med Telia Mobil bredband Mellan i 24 månader. 250 kr engångsavgift, månadsavgift 449 kr, därefter 249 kr/mån. Minsta totalkostnad 11 026 kr. 10 GB begränsas accesshastigheten i mobilnätet till 120 kbit/s (hastigheten via wlan i Telias Homerun Wireless Zones påverkas ej). All datatrafik ingår utom trafiktypen mobil ip-telefoni. Kostnad för samtal, sms, mms samt uppkoppling utomlands tillkommer. För information hur månadsbeloppet kan användas, prislista och villkor se telia.se/villkor, fråga i butik eller ring kundtjänst på 90 200. Ingen engångsavgift och fri frakt på telia.se, värde 349 kr. Acer ICONA Tab A200 WiFi gäller vid nyteckning av Telia Bredband, samt kunder med Telia Bredband som uppgraderar sin hastighet. Erbjudandet gäller t.o.m. 1/4 2012. Bindningstid 18 mån. Prisex: Telia Bredband 8 (hastighet 6-8 Mbit/s) kostar 309 kr/mån, kostnad för modem tillkommer med 495 kr eller 29 kr/mån för Telia Smart Start. För Telia Bredband xdsl tillkommer kostnad för fast telefon (Telia Bas 145 kr/ mån). Frakt 99 kr för hårdvaror. Erbjudandet kan inte kombineras med andra erbjudanden från Telia. Gäller under förutsättning att det finns kapacitet i Telias nät på din adress. För fullständiga villkor se telia.se/villkor.


18 14

www.metro.se fredag 2012-03-30

Påsk betyder svart trafikhelg Trafik. I snitt sex personer dödas på de svenska vägarna varje påskhelg.

köra utvilad, nykter, ha bältet på, hålla avstånd och hastighetsbegränsning och ha trafiksäkert fordon. Om påskvädret blir varmt brukar också fler motorcyklar och andra tvåhjulingar tas fram, och då ökar även riskerna för svåra olyckor. – Då är det lätt hänt att någon vill köra efter jättemånga månader, är lite rostig och vill prova på lite extra, säger Tingvall. I de senaste årens statistik för svåra olyckor generellt, säger Tingvall, syns mer och mer av att de orsakas av irrationellt beteende – som att i hastigt mod ge sig i väg nattetid med bil eller på motorcykel, drygt 274 s k a d a d e och inte sällan i hög fart och med alkohol i blodet. per år 2000–2011. – De olyckorna får svåra Självfallet gäller vanliga förhållningsorder om att följder, för då skyddar man

Påsken är i antågande – en av årets svartaste trafikhelger. Råden för att klara sig helskinnad är att ta det lugnt, använda vanligt trafikvett – och att hålla sig till de säkrare vägarna. – Du kan planera din färdväg så att den så mycket som möjligt går på vägar som är mötesfria eller har hastighetskameror. Att maximera det påverkar din risk väldigt mycket. Det är otroligt stora skillnader, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket. Under påsken ska mäng-

wendelsberg.se

der av trafikanter besöka släkt och vänner. Påsken är också en av de allra svartaste trafikhelgerna, med i genomsnitt 7,4 omkomna och

Gör klart gymnasiet – på Wendelsberg

Så många dödas i påsk Medeltal 2007–2011: • Skärtorsdagen. 0.8 • Långfredagen. 1.8 • Påskafton. 1,4 • Påskdagen. 1 • Annandagen. 1 • Totalt. 6

sig inte och man gör tokiga grejor, säger Tingvall. Han pekar på att vägbyggen vid in- och utfarterna vid landets större städer kan vara att tänka på. En olycksdrabbad sträcka att vara extra uppmärksam på är E 20 genom Västergötland. Det finns också ett antal extra farliga mindre vägar i landet. – De kännetecknas av att de inte är mötesfria, har ganska mycket trafik och har de inte ens hastighetskameror kan det vara illa, säger Tingvall. TT

Påskhelg betyder olyckshelg. Ta det försiktigt på vägarna om du ska någonstans. Annars kan det gå så här. FOTO: SCANPIX

Jubileumspris Opel Astra 5d.

189 900 KR

Jubileumspris Opel Astra Sports Tourer.

197 900

KR

ASTRA 150 EDITION

EVIGHETSMASKIN TILL KAMPANJPRIS. De bara går och går. Supersnål diesel på 110 hk/280 Nm.

års nybilsgaranti www.opel.se

För tredje året i rad toppar en Opel DEKRA:s kvalitetsrapport över begagnade bilar, baserad på hela 15 miljoner inspektioner av 230 olika bilmodeller. I år fyller också Opel 150 år. Vi firar med en extra prisvärd jubileumsversion av den stolta DEKRAvinnaren, Opel Astra. Och eftersom den är en miljöbil, får du fem års skattefrihet. En bil av tysk kvalitet, byggd för att hålla år efter år.

Bilforum Gesällgatan 5 • Enköping Tel: 0171-381 20 Mätarvägen 1 • Kungsängen Tel: 08-581 734 15 www.bilforum.biz

Expoautos AB Kanalvägen 1 1 • Sollentuna Tel: 08-5800 19 00 www.expoautos.se

Astra 150 Edition med bl a: 2-zons klimatanläggning • Farthållare • Regnsensor • 17-tums alu-fälgar • Sportstolar och sportratt •

Järna Bilcentrum AB Rönnvägen 1 • Järna Tel: 08-551 714 50 www.jarnabil.se

Opel Center

Vallentuna Motor AB

Smista allé 36 • Segeltorp Tel: 08-50 56 98 60 www.opelcenter.se

Industrivägen 2 • Vallentuna Tel: 08-514 308 10 www.vallentunamotor.se

Kampanjerbjudandet gäller t o m 30 juni 2012. Bränsleförbrukning blandad körning 4,3 l/100 km, CO2 114 g/km (Astra 5d 1,7 CDTI), Miljöklass Euro 5. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. 5 års nybilsgaranti består av 2 års fabriksgaranti + 3 års förlängd garanti. Obegränsad körsträcka gäller de två första åren alternativt 10 000 mil på fem år.


rabatt på allt! Rabatten dras i kassan. Gäller även stadium.se

Klart vi vill fira vårt 25-årsjubileum med ett unikt erbjudande till alla våra medlemmar. 25% rabatt på allt i butiken. Även vårens nyheter. Vill du bli medlem och vara med och fira? Enkelt, lämna bara ditt personnummer i kassan.

Erbjudandena gäller ej på Stadium Outlet. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

VAD ÖNSKAR DU DIG AV FRAMTIDENS STADIUM? TYCK TILL OCH LÄMNA FÖRSLAG PÅ VÅR FACEBOOK-SIDA!

Rabatten gäller alla som är eller blir medlem.

© STADIUM COMMUNICATIONS 2012. Reservation för slutförsäljning, lokala avvikelser och ev. tryckfel.

25%


16 14

www.metro.se www.metro.se fredag fredag 2012-03-30 2012-03-30

H&M satsar på lyxig klädlinje Moderörelse. Klädkedjan H&M, kända för sina designersamarbeten, lanserar en ny butikskedja 2013. Enligt ryktena blir det ett eget lyxmärke.

Samarbetet med Marni är det senaste av H&M:s kollektioner ihop med toppdesigner. Nu ska man starta en egen lyxlinje. FOTO:H & M

RELEA

SE

3/4

Den nya butikskedjan, vars namn är hemligt, ska lanseras i flera europeiska länder under 2013. Vilket segment och vilka länder kedjan kommer att verka i vill vd:n Karl-Johan Persson inte spekulera i, men modevärlden surrar av rykten om att H&M ska satsa på ett eget lyxmärke. – Vi har bestämt ett namn och vi har ett team på plats som jobbar med det. Det känns otroligt spännande med produkter som börjar komma fram, säger Persson. Han utlovar mer detaljer om planerna senare i år. H&M missade vinstförväntningarna rejält i kvarta-

let som avslutades i februari. Höga bomullspriser, reor och satsningar på en ny butikskedja drev upp kostnaderna, enligt Karl-Johan Persson. H&M-aktien hade inför delårsrapporten lyft med 17 procent hittills i år. Men med en rejäl resultatmiss blev det ett kursfall på 5 procent på torsdagen. För vd Karl-Johan Persson, medlem i ägarfamiljen, ANNONS

Idag fira

r vi :

Däckbytarn

innebär det en smäll på drygt 150 miljoner kronor. Vinsten före skatt från kvartalet som avslutades i februari hamnade en halv miljard kronor under marknadens förväntningar. Förklaringen är ökade inköpskostnader, där bland annat bomullspriser spökar – precis som under kvartalet före. – I kombination med det har vi valt att inte föra vidare kostnaderna till våra kunder utan behållit de priser vi har. Det påverkar marginalen negativt. Sedan har vi också en lång rad olika långsiktiga satsningar, säger Persson. Nyhet ! Satsningarna handlar om IT, mer av näthandel, en breddning av utbudet och just satsningen på en ny butikskedja 2013.

as dag

JOAKIM GOKSÖR/TT

449:-

Analys

KENYA HUNT Metros globala moderedaktör

”NY TREND FÖR DE BILLIGARE MÄRKENA” Vid en första anblick, verkar beslutet att satsa på ett lyxigare märke låter som en uppförsbacke för H&M. De fem senaste åren har trenden varit att toppdesigners närmat sig massmarknaden genom samarbeten med H&M och Topshop med flera. I vissa fall har detta lett till att designerna sedan lanserat mer överkomliga klädmärken i eget namn. Det kommer att bli intressant att se hur ett företag som H&M lanserar en lyxig klädlinje i ett försök att konkurrera med etablerade lyxmärken. Om en kund har pengar till en designerkappa, kommer hon verkligen att titta på H&M? Jag kan inte påstå att jag skulle göra det. Men H&M har redan designerkontakterna. Resten kommer att hänga på prisnivån och kvaliteten på tygerna. En sak är säker och det är att den nya riktningen förebådar en större trend för de billigare märkena.

RELEA

3/4

Kinect Star Wars

SE

Kinect Star Wars väcker liv i Star Wars universum som aldrig förr. Utnyttja de unika funktionerna med Kinect för Xbox 360, i Kinect Star Wars finns möjligheten för alla fans att få uppleva träningen för att bli en Jedi, använda Kraften och slåss med ljussabel. Art nr: B7063

499:Kinect Rush: A Disney Pixar Adventure

Kliv in i Pixar-världar med Kinect för Xbox 360. Använd Kinect och förvandlas till olika karaktärer i actionfyllda äventyr för att hjälpa dina Pixar-vänner genom fem unika filmvärldar. Art nr: B7062

529:Xbox LIVE

Xbox LIVE ger dig en underhållningsupplevelse direkt i din Xbox 360. Du kan ta kontakt med vänner, ladda ned och spela spel och få tillgång till ett enormt spelbibliotek. 12 månaders abonnemang inkl. 800 LIVE Points!. Art nr: B7078

Giltig 30/3–8/4

3 490:-

Xbox 360 Limited Edition Kinect Star Wars-bundling

Kliv in i Star Wars-världen när du köper Xbox 360 320 GB Limited Edition Kinect-konsol med Kinect Star Wars. Xbox 360 320 GB Limited Edition Star Wars-bundlingen är den kompletta upplevelsen för gamers, familjer och fans av Star Wars. Med 320 GB lagringsutrymme, exklusiv design, specialinbyggt Star Wars ljud och inbyggd Wi-Fi för lättare anslutning till en värld av underhållning med Xbox LIVE, där HD-filmer streamar utan laddningstid. Xbox 360 är fler spel, mer underhållning och ännu roligare. Art nr: B7064

Lägre priser – bättre service


Toklåga priser inför våren! BAUHAUS.SE

ONE TOUCH PREMIUM Klotgrill med Ø 57 cm grillyta och stor avtagbar askfångare.

Bäst i test!

1689:-

Kärchers ärchers K5-serie var bäst i test i Råd och Röns test i februari 2012. Maskinen får högsta betyg i tvättresultat, tvättkvalité och tvättid. Högtryckstvätten får även höga betyg i hanterbarhet och, det viktigaste, säkerhet.

JUBILEUMSPRIS! JUBILEUMSPRIS!

JUBILEUMSPRIS! FRÅN

8

95

TRYCKT TRALLVIRKE 28X120 MM

Finns i flera längder. Pris per m. 2,4-3,6 m längder 8,95/m. Längder över 3,6 m 9,95/m.

2890:-

HÖGTRYCKSTVÄTT K 5.585

Vattenkyld induktionsmotor för högre energieffektivitet, längre livslängd och avsevärt lägre ljudnivå. Max tryck 140 bar. Motoreffekt 2,1 kW. Inkl 9 m slang, tvättmedelsejektor, variopowermunstycke, rotojetmunstycke och tvättborste. ORD. PRIS 3495:-

SPARA 1000:-

JOTAPLAST VÄGG + TAK

SPARA 2000:BAUHAUS.SE

JORDMARKNAD

MÖBELSET MALIN

Möbelset i svart konstrotting. Ett bord 80x50x37 cm, en soffa 131x70x79 cm, samt två fåtöljer 70x68x79 cm. Dynor ingår. ORD. PRIS 4995:-

5 FÖR

Välj bland Plantjord, Barkmull, Täckbark, Toppdress, Torvmull naturell, Naturgödsel och Torvmull göd. 40 L.

99:-

Minst 20% på hela Scanbads sortiment! PRISEX: BADRUMSMÖBEL MULTO 60 Vit möbel, packad i en kartong. Inkl spegel och ramlucka. B:58xD:35xH:50 cm. ORD. PRIS 6450:-

Minst

20% JUBILEUMSPRIS!

BAUHAUS.SE

3995:-

25%

Matt akrylförstärkt färg för målning inomhus. Ger en avtorkningsbar och slitstark yta. Det fyrkantiga emballaget gör det enkelt och snabbt att rulla direkt från burken. Tak 10 L vit: ORD. PRIS 459:- NU 344:Vägg 3 L vit: ORD. PRIS 199:- NU 149:Vägg 3 L valfri: ORD. PRIS 229:- NU 171:Vägg 10 L vit: ORD. PRIS 569:- NU 426:Vägg 10 L valfri: ORD. PRIS 599:- NU 449:-

JUBILEUMSPRIS!

3995:-

Minst 20% på hela Noros sortiment! PRISEX: MÖBELPAKET SINGLE 450

Litet och smart möbelpaket som består av tvättställsskåp med handfat i porslin, 450x300x645 mm (BxDxH), fack på insidan av luckan. Spegelskåp Maja, 450x225/125x700 mm (BxDxH). Exkl. blandare och högskåp. Vit eller svart högglans. ORD. PRIS 5595:-

JUBILEUMSPRIS!

4395:-

BAUHAUS.SE

MÖBELSET TYLÖSAND

Soffgrupp med bord. Bord 72x72x35 cm med 5 mm tjock glasskiva. Total bredd på soffgruppen är 245 cm. Dynor ingår. ORD. PRIS 5995:-

JUBILEUMSPRIS!

3995:-

Minst 20% på Camargues sortiment! PRISEX: BUBBELBADKAR SKIATHOS

Gäll badkarer o duscharch

150x150x65 cm. Vatten- och luftmassage, totalt 20 jets. Frontpanel, blandare, handdusch, LED undervattensbelysning med kromoterapi. ORD. PRIS 16995:-

JUBILEUMSPRIS!

9995:-

Priserna gäller redan idag och så långt lagret räcker, dock senast tom 1 april 2012.


18

www.metro.se fredag 2012-03-30

Alexander Norén syns vanligen som ekonomireporter på SVT. Nu har han ”kommit ut” som husknarkare i sin nya bok ”Hög på hus”. FOTO: URBAN BRÅDHE

Alexander Norén ger tips till dem som knarkar hus Bostadsköpare. Ekonomireportern Alexander Norén på SVT kommer ut som missbrukare i boken ”Hög på hus”. Han var bostadsknarkaren som ständigt var på jakt efter den stora kicken – det perfekta hemmet. Nu behöver han inte längre hitta på ursäkter för att smyga i väg på bostadsvisningar. Efter 200 visningar, byten, köp och försäljningar under en sju år lång bostadskarusell har Alexander Norén, 36, hans fru och tre barn äntligen hittat hem till drömboendet, en åttamiljonersvilla i Bromma. Tidigare bostäder betraktade han bara som tillfälliga objekt. – Jag flyttade fram tidshorisonten lite för mycket och

började genast tänka på nästa när vi väl flyttat in. Någon gång skulle vi behöva något större. Och då var jag redan på väg till nästa. Alexander delar med sig av sina personliga erfarenheter i boken ”Hög på hus” och fortsätter skriva om bostadsmarknaden på högpåhus.se. Ett av de mer praktiska tipsen är hur man skaffar sig nästan helt gratis homestaging genom Ikea. – Vår bostadsrätt i Huvudsta var ju tom på möbler. Så jag köpte möbler på öppet köp och lämnade tillbaka dem efter visningen. De har väldigt generösa regler med öppet köp i tre månader. I boken beskriver Alexander att ett radhus blev mycket intressantare i hans ögon efter att han sett tvkändisen Fredrik Wikingsson på en visning. – Han skänkte någon form av coolhetsglans över det där radhuset. Jag tog med det för att synliggöra

hur mycket det egentligen handlar om att sälja en dröm, snarare än en bostad och som vi faktiskt låter oss påverkas av. Mer än vad vi tror. Nästa steg skulle kanske bli att hyra in kändisar? – Absolut. Man har ju till och med börjat lägga in statister i fotograferingarna. Det var ett gammalt hus som skulle säljas med svartvita bilder på inhyrda skådespelare i sekelskifteskläder. Nästa logiska steg är faktiskt att ha människor på visningen som ska skapa känslan av en viss livsstil för målgruppen. Är du verkligen nöjd med ditt hem nu? Drömmer du inte om ”Solsidan”? – Nej, faktiskt inte. Jag känner att det här är huset som jag kommer att kunna bo i. Det är ett hus som passar oss, som går att växa i och som jag är nöjd med. PETER LINDHOLM peter.lindholm@metro.se

Alexanders tips till den som ska köpa sin första bostad • Prioritera. Titta på mycket för att få koll på vad du egentligen prioriterar. Är det närheten till tunnelbana och pendeltåg eller en balkong? Sortera bort och fokusera på tre prioriteringar. • Hitta ett område. Avgränsa dig gärna till ett område så du får bra priskoll på objekten där. Då vet du vad som är dyrt

och vad som är fynd – och vet när du ska slå till. • Håll koll på de andra budgivarna. Om det blir budgivning: bestäm dig för en maxgräns och håll koll på klungan. Släpper de mycket tidigare än dig är det en varningssignal om att bostaden kan bli svårsåld i framtiden.

Noréns bok ”Hög på hus”.


Idag startar inflyttningsfesten med Hisingens första Drive In-Bilograf. Det sägs att film är bäst på bio. Vi tycker den är bäst i bilen. Utomhus. På 100 m² filmduk. Och gratis. Så vi byggde en Drive In-Bilograf på vår nya anläggning i Aröd. I tre dagar bjuder vi på storfilm för stora och små. Från morgon till kväll. Popcorn, pannkaksbuffé, hamburgare och fina erbjudanden finns till alla. Se hela helgens program på bilografen.se

En d as t r! 50 bila

Inflyttningserbjudande på Polo TSI 90 hk 129 900:–

Ord. pris 161 400:–. Fri service och vinterhjul ingår. 3, 95% kampanjränta.

Erbjudandet gäller endast från klockan 10.00 den 31/3 och endast på Volkswagen Aröd. Bränsleförbrukning blandad körning: 5,1 l/100 km. Miljöklass 5. Co 2 -utsläpp: 119 g/km.


GÖTEBORG I HELGEN 20

www.metro.se fredag 2012-03-30

Sci-fi-intresserade tar över Göteborg Vårkänslorna bubblar och stans uteserveringar öppnar i morgon – och om solen går i moln finns det gott om inomhusaktiviteter att roa sig med.

Svenska mässan

Mingla bland dina favoritkaraktärer på Svenska Mässan i helgen. FOTO: ANDERS WEJROT/SCANPIX

Galleri 54

Stora teatern

Avenyn

Sci-fi-intresserade intar stan

Palmemordet tas upp av konstnär

Skrivna och talade ordet i textival

Vårfest för att fira in april

För den som vill nörda ner sig bjuder årets Sci-fi-mässa på allt från kändisbesök till spelpresentationer. Du kan även spana in serietidningar, Harry Potter-prylar och samlarbilder när utställare från hela världen samlas.

I dag öppnar en utställning som tittar närmare på Palme-mordet. Det är konstnären Mattias Härenstam som genom ljudinstallationer och väntrumsliknande kontor vill utforska temat kontroll och när kontrollen förloras.

Textival Litteraturfestival kombinerar det skrivna och talade ordet. På programmet hittas bland annat en egen barnfestival, aktivisters vittnesmål från Palestina och Country Noir. Nytt för i år är att festivalen flyttat från Järntorget in i Stora Teaterns lokaler.

Uteserveringarna öppnas och butikerna flyttar ut när Avenyn blir familjevänlig med hoppborg, ansiktsmålning och trolleritrix. Den årliga vårfesten öppnar upp för april genom att göra kalas på den kända gågatan.

Var. Svenska Mässan När. I morgon och söndag, kl 10-18 Pris. 120 kr/dag, barn 3-7 år 80 kr/dag Mer. www.scifiworld.se

Var. Galleri 54, Kastellgatan 7 När. Startar i dag kl 18-21 Pris. Gratis

Var. Stora Teatern När. I morgon, kl 11-18 Pris. Frivillig entré

Var. Avenyn När. I morgon, kl 11-16 Pris. Gratis

peugeot.se

Läs in koden och förhandsboka din bil redan idag.

NYA PEUGEOT

3008 HYbrid4

NYA PEUGEOT 3008 HYbrid4 DEN FÖRSTA BILEN I VÄRLDEN SOM KOMBINERAR EL OCH DIESEL


www.metro.se fredag 2012-03-30

21

Riksdagsbeslut

Ja till assisterad befruktning Riksdagen beslutade i går att ge regeringen i uppdrag att ”skyndsamt återkomma” med lagförslag till riksdagen i den omstridda frågan som ska ge ensamstående kvinnor rätt till assisterad befruktning. Frågan har splittrat regeringsalliansen eftersom KD är emot förslaget. TT

Du är välkommen på kalas hos mig. Hej! Jag heter Miini och bor i ett litet bibliotek på Röhsska museet. Det är för alla barn 0 –5 år och öppnar med ett kalas 1 april 11.30. Kram – vi ses snart! Hela programmet hittar du på: stadsbiblioteket.nu/miinikalas Vasagatan 37–39. Fri entré

Söndag 1 april – torsdag 5 april firar vi 6 års-jubelium med stor

REA!

Till student och bal Studentkostymer fr. 1990:-

(inkl.svart Kavaj,Byxa,vit skjorta,frival slips)

Hyra smoking till bal fr. 600:Bal och festklänningar fr. 390:Brudklänningar fr. 490:Vi har allt till brudgummen! 30% på alla skor och väskor, accessoarer

Västra gatan 73, Kungälv • www.emilianos.se Öppettider vard 10-18, lör 11-15 • Sön 1 april 10-18 Tel: 0303–145 80/ 0735–30 33 65


22

www.metro.se fredag 2012-03-30

Leksakskatalog hyllas för ombytta roller Omvända roller. I en ny leksakskatalog poserar Spindelmannen med rosa barnvagn, och en ung tjej åker leksaksbil. Nu hyllas katalogen på nätet.

”Vi vet att pojkar leker med dockskåp. Vi vet att pojkar kan leka med barbiedockor.”

– Jag har också noterat detta och det är så här, att detta med könsroller är en förlegad sak, säger Kaj Wiberg, vd för Leklust, som ligger bakom katalogen. De senaste dagarna har han fått flera mejl från kunder som uppskattat att bilderna inte är så stereotypa som de ofta kan vara i leksakskataloger. Kaj Wiberg ser däremot inget konstigt i det. – Vi som jobbat i bran-

schen ett tag, jag är 71 år gammal, vi vet om att pojkar leker med dockskåp. Vi vet att pojkar kan leka med barbiedockor, säger han. ”Sånt här gör mig glad på riktigt”, ”Tummen upp!”, och ”Verkligen ett kliv i rätt riktning!” är några av de reaktioner som katalogen fått på bloggar och Facebook.

Kaj Wiberg, vd för Leklust, som ligger bekom leksakskatalogen

ARON ANDERSSON

aron.andersson@metro.se

Bilderna i leksakskatalogen, där spindelmannen syns med rosa barnvagn och en tjej kör bil, har skapat glada reaktioner runt om på bloggar och Facebook. ”Verkligen ett kliv i rätt riktning” och ”Sånt här gör mig glad på riktigt” är några av kommentarerna.

199:-

2ME BABYSITTER LOT

TA SVA RT/GRÅ

1 995:-

2495:-

(399:-)

(2 895:-)

(3995:-)

2ME SAN DIEGO SVART 2011

HANDLA ONLINE ELLER BESÖK VÅR HÄMTBUTIK I MÖLN DAL!

BRITAX HI-WAY

II OLIVIA

STÖRST UTBUD INOM BARN & BABY! ARGONGATAN 11, MÖLNDAL | 031-310 00 00 | MÅN – FRE KL. 9.00 – 18.00

“JAG ÄR SMART, FÖR JAG KAN TA BILDER BÅDE FÖRE OCH EFTER DU HAR TRYCKT NER AVTRYCKAREN HELT, SÅ ATT DU ALDRIG MER MISSAR ETT FOTOTILLFÄLLE....”

I AM 1 CLICK AHEAD


www.metro.se fredag 2012-03-30

23

Feriearbete

Ta en lott – vinn ett sommarjobb I dag lottas årets 1 550 sommarjobb hos kommunen ut bland stans intresserade gymnasister vid en ceremoni hos park- och naturförvaltningen. Under fyra veckor i sommar löper sommarjobben. Kommunen jobbar också med att ta fram 1 200 sommarjobb för stans niondeklassare, men det arbetet är inte klart ännu. Hos kommunen tjänar sommarjobbarna mellan knappt 55 kronor i timmen och upp till 81 kronor i timmen, beroende på ålder. METRO

ALLT INFÖR PÅSKEN BILDÄGG MED PERFEKT PASSFORM

Utegrupp Turino

FRÅN 10:-

bord och 6 positionsstolar samt parasoll. Textilene/alu/glas Mått bord: 180 x 96 H 75 cm.

PÅSKGODIS MARSIPAN CHOKLADFIGURER FÄRDIGA PÅSKÄGG TILL FÖRETAG

4.990:-

2.990:-

Gott-Ann Backa2 Backaplan 031-22 41 66

VAGABON D 699:-

Registerutdrag

Många vill se brottsutdrag Att kräva utdrag ur brottsregistret från arbetssökande har blivit vanligt inom branscher som transport, lagerhållning och hemservice. – Det är vanligt i branscher där den anställde har tillgång till varor eller kassaflöden, säger forskaren Christel Backman vid Göteborgs universitet. TT

STE P I NTO S PR I NG

Vårens utemöbler är Många kampanjerbjudanden! Passa på. här, Välkomna!

S h o p o n l i n e ! w w w. n i l s o n s h o e s .c o m

9.990:-

12.990:Konstrottingsoffa Luciano Exklusiv soffa i konstrotting med väl tilltagna dynor, hög och skålad rygg för maximal komfort. Bord med glasskiva. Soffa med 1 st hörndel, 3 st mellandelar och 2 avslut för maximal flexibilitet, inkl. dynor och bord.

SPEL A RO L L I VER KLI G H ETEN

2.990:-

Grupp Zafari Svart konstrotting. Sittdynor

ingår. 2-sits soffa, 2 fåtöljer, Bord med glasskiva.

6.190:-

3.990:-

4.490:Grupp Smögen vitmålad grupp i furu. Pris som på bild exkl. dynor.

Upp till 24 mån. räntefria köp.

Arizona finns i flera olika utföranden.

Robotar förbättrar vardagen för miljontals människor. Du kan bidra till samhällets fortsatta utveckling. Om du har modet att göra skillnad - ger vi dig vägen! Läs till ingenjör på Högskolan i Skövde www.his.se

YO U CR E AT E R E A LITY

Tävla oc din stude h vinn ntlä eller en iP genhet a his.se/din d2 på katalog

10.990:-

8.990:-

Arizona 3 med öppet avslut & divan Prisvärd soffa med generösa mått. B 330, öppet avslut 210 cm, D 90 cm, H 88 cm. Divandjup 140 cm.

OBS Vi reserverar oss för slutförsäljning.

nj!

Kampa

GÖTEBORG: Herkulesg. 1 Tel: 031-744 06 45. Vid Backaplan. Söder om Hjalmar Brantingsplatsen granne med Sängjätten.

www.sittymobler.se

Mån-fre: 10 - 19.00, Lör: 10 - 16.00, Sön: 11 - 16.00 Sitty möbler finns även i: LANDSKRONA: Östervångsplan 16. Tel: 0418-102 30. VÄNERSBORG: Trestad Center Tel: 0521-25 53 03. BRASTAD: Fabriksv. 1, Tel: 0523-475 50


82 x 150 Metro Flaskannonser SMÅ www.metro.se fredag 2012-03-30

24

Nu varslar Handels om strejk 62:-

ART NR 2062 14,0%

38:-

ART NR 2062 14,0%

“rekommenderas”

“topp”

ALLT OM VIN, 1/12

VÄRLDENS VINER. 4/11

Alkohol kan skada din hälsa

Storstrejk. Påskäggen klarar sig. I stället drar Handels till med en storstrejk lagom till fredagen den 13:e. Handlarna riskerar då förlora hundratals miljoner per dag.

Till sist kom det – strejkvarslet som legat i luften länge sedan fack och arbetsgivare i handeln inte lyckats komma någon vart i förhandlingarna. Den 13 april går omkring 5 600 medlemmar ut i strejk på 34 butiker och 31 lager runt om i landet om ingen lösning nåtts innan dess. Hårdast slår strejken mot al-

la centrallager. – Vi tar till exempel ut Icas lager där 2 000 butiker berörs, säger Handels andre vice ordförande Tommy Tillgren. Påskhandeln klarar sig men en eventuell strejk kommer ändå att slå hårt. Enligt Svensk Handel handlar det om hundratals miljoner per dag i uteblivna intäkter. – Vår bedömning är att det redan inom 1–2 dagar kommer att märkas i butikerna. Vi har ju leveranser varje dag, säger Ica:s presschef Staffan Ekengren. Handels, som tidigare inte velat ha medling, godkände på torsdagseftermiddagen de medlare som Medlingsinstitutet utsett. TT-METRO

”SÅ LÄNGE VI BEHÖVER”

Strejkvarsel. Varslet är framprovocerat, säger

Lars-Anders Häggström, Ordförande Handelsanställdas Riksförbund.

LARS-ANDERS HÄGGSTRÖM

ORDFÖRANDE, HANDELSANSTÄLLDA

Georgia

Hel grupp inkl dynor

5995:-

Se nyheter shop.brasommarmobler.se

DAG KLACKENBERG VD, SVENSK HANDEL

Varför blev det ett strejkvarsel? Primärt för att få Svensk Handel Vi har stått för långt ifrån varantillbaka till förhandlingsbordet. dra hela vägen. Vi har velat De lämnade för snart två veckor komma till medling och det har och har i princip vägrat förhand- blivit så att vägen dit går via ett la med oss. Vi vill fortsätta förvarsel. Varslet gör att Medlingshandla men de har sagt nej. Till institutet kan gripa in, och då sist har vi fått ta till åtgärder. kommer de be oss komma till förhandlingsbordet. Hur länge håller ni ut i strejk? Hur länge klarar handeln en strejk? Så länge vi behöver. Strejk kostar alltid pengar och det är därför man aldrig sätter igång det utan att tänkt igenom det väldigt noga. Det är inget man handskas ansvarslöst med utan det är noga genomtänkt.

Handeln klarar en strejk länge, frågan är hur länge varorna räcker. Förr eller senare minskar omsättningen för att varorna tar slut. Men så långt har vi inte tänkt, och det tror jag inte vi behöver heller.

Hur ser du på förhandlingsläget? Det är fortfarande lika låst. Nu har vi sagt ja till medling. Vi har aldrig varit med om att vårt utgångsbud har blivit slutresultatet. Skulle vi få det är det fullständigt unikt, så den förväntningen har vi inte. Vi får se var vi landar.

Vi har sagt att om det blir förhandling med medlare så är vi beredda att diskutera alla tänkbara frågor på bordet. Det gäller för medlarna att göra ett paket av vad Handelsanställda vill, deras krav, och vad vi kan anses vara villiga att betala.


25

www.metro.se fredag 2012-03-30

Rankningen av 26 lärosäten i Sverige

I topp. Chalmers i topp i ny rankning av Sveriges lärosäten Det är tidningen Fokus som har rankat 26 lärosäten i Sverige. Rankningen bygger på 23 olika variabler, till exempel högst akademisk nivå på lärarna, högst lärartäthet och flest sökande per plats. Variablerna delades upp i sex un-

- Ansök senast

dergrupper. Därefter skickades en enkät ut till 220 000 studenter, varav 15 000 svarade. De fick rangordna hur viktiga undergrupperna var för hur de såg på en högskolas eller ett universitets kvalitet. tt

15 maj

- Ansök senast

• Listan. 1. Handelshögskolan i Stockholm, 2. Lunds universitet, 3. Chalmers tekniska högskola, 4. Uppsala universitet, 5. Sveriges lantbruksuniversitet, 6. Umeå universitet, 7. Kungliga Tekniska högskolan, 8. Högskolan i Jönköping, 9. Karolinska institutet, 10. Linköpings universitet, 11. Göteborgs universitet, 12. Blekinge universitet, 13. Luleå tekniska

15 maj

Kontanter

universitet, 14. Högskolan i Borås, 15. Stockholms universitet, 16. Högskolan i Halmstad, 17. Högskolan i Gävle, 18. Mittuniversitetet, 19. Linnéuniversitetet, 20. Malmö högskola, 21. Karlstads universitet, 22. Örebro universitet, 23. Mälardalens högskola, 24. Gymnastikoch idrottshögskolan, 25. Högskolan i Skövde, 26. Södertörns högskola Källa: Fokus

- Ansök senast

15 maj

Hets mot folkgrupp

Uttagsautomater ska bytas ut

Man dömd för tröja med hakkors

Efter sommaren ska nya uttagsautomater i landet börja ersätta äldre generationer och de äldre ska uppgraderas. Mer användarvänlighet, bredare tjänsteutbud och de senaste säkerhetsarrangemangen utlovas. tt

En 28-årig man från Strömstad dömdes i går av Varbergs tingsrätt för hets mot folkgrupp. Han greps av polis sommaren 2009 efter att ha gått runt i en tröja med ett nazistiskt hakkors och texten ”white power”. tt

- Ansök senast

15 maj

- Ansök senast

15 maj

-

Gillar du utmaningar? Hos oss läser du yrkeshögskoleutbildningar som är framtagna ihop med arbetslivet. Vi har lång erfarenhet av att driva utbildningar, och av studenterna som tar examen får nästan alla arbete direkt efter utbildningen. Vi letar nu efter dig som är beredd att satsa tid, kraft och engagemang på din utbildning, för att nå dina karriärsmål. Låter detta som något för dig? Sök i så fall till oss! Välj bland karriärer som: P Affärsinriktad Redovisningsekonom P Marknadsinriktad Företagssäljare P Produktionsplanerare P Säljare inom Laboratorie- och Medicinteknik

P Konceptsäljare P Teknisk Säljare P Facility Manager

t: 0774-100 500 www.affarshogskolan.se

– Nordstan presenterar –

H.E.A.T live söndag 1 april kl 14.00 med sitt nya album ”Address the nation” Uppträdande och skivsignering

Sveriges ledande affärscentrum | Göteborg City | 200 butiker, varuhus, restauranger och kaféer | P-hus Nordstan alltid öppet, alltid plats Öppet mån–fre 10–20, lör 10–18, sön 11–17 | Livs mån-fre 08–21, lör 10–20, sön 10–20 Gratis söndagsparkering 10–19 (jan–nov) | www.nordstan.se | Avvikelser kan förekomma


26

www.metro.se fredag 2012-03-30

1

Nyheter i bilder

2 Spanjorer i storstrejk mot nedskärningarna I går var Barcelona en stad i kaos då invånarna gick ut på gatorna och visade sin frustration över regeringens åtstramningspaket. Foto: ap

1

Indien. Tibetan greps under protest mot Kinas president

Här grips en exiltibetan av indisk polis utanför Kinas ambassad i New Delhi. Hon och många andra exiltibetaner protesterade mot den kinesiske presidenten Hu Jintaos besök i Indien. metro foto: ap

2

Irland. Elefant rymde från cirkus – besökte kafé i Dublin

Fikande gäster satte kaffet i halsen när en cirkuselefant kom på visit. Den 40-åriga elefanten hade rymt från en cirkus i närheten. Kafépersonalen fick hjälpa djurskötarna att leda bort den stora gästen. metro foto: ap

3

Kina. PetroChina gick om amerikanska oljejätten

Maktbalansen bland oljebolagen har ändrats. I går blev det officiellt att det kinesiska oljebolaget PetroChina nu pumpar mer olja än världsledande amerikanska Exxon Mobil. metro foto: ap

Protest. Krisdrabbade spanjorer storstrejkade på torsdagen och gick ut på gatorna i protest mot arbetslöshet, nedskärningar och regeringens arbetsmarknadsreform.

Strejken kom olägligt för premiärminister Mariano Rajoy som vill övertyga andra EU länder om att landet

kan fullfölja sina löften om åtstramningar. Protesten genomfördes dagen innan regeringen ska godkänna budgeten för 2012 som ska minska de offentliga utgifterna med tiotals miljarder euro. Landets två stora fackförbund utlyste strejk i ett hundratal städer mot en arbetsmarknadsreform som antogs 11 februari. Reformen ska göra det lättare för arbetsgivare att sänka löner och säga upp anställda. Torsdagens protester visar

att invånarnas tålamod gällande nedskärningar börjar sina. Personer med röda flaggor och plakat med texter som ”Anställningsreform, nej” stod utanför butiker, banker och myndigheter. – Strejken är bara en startpunkt för ytterligare protester och jag tror att de kommer att trappas upp de kommande månaderna, säger Miguel Pastor, lokförare i Madrid. Enligt fackförbunden var deltagandet så högt att strejken nästan lamslog indust-

rin. Enligt regeringen flöt dagen på nästan som vanligt. Buss-, tåg- och flygtrafiken påverkades. Nio av tio inrikesflygningar och fyra av fem avgångar till övriga Europa ställdes in enligt BBC. – Jag har väntat på bussen i en halvtimme, jag måste jobba. Jag har en liten dotter och kan inte stanna hemma. Strejken kommer inte att lösa krisen, säger Alma Callet, kontorsarbetare från Madrid. TT-AFP-Reuters

MOTOR

G Ö T E B O R G – F R E D E R I K S H AV N • VA R B E R G – G R E N A A

SsangYong Actyon Sports Pick Up 4 WD

Slutförsäljning av 2011 års modeller.

SPARA UPP TILL

41.000:-

OBS Endast fåtal kvar! Generalagent för Ssang Yong www.ebn.se

info@ebn.se

Måndag – Torsdag 10.00-18.00 Fredag 10.00-16.30. Lördag 11.00-14.00 Stålverksgatan 14 (Ringöns Industriområde)

EBN Bilförsäljning, Stålverksgatan 14 GBG (Ringön), telefon 031-28 76 10 Mån-tor 10-18 Fre 10-16.30 Lör 11-14

Kör MC Med bilKörKort! Piaggio MP3 finns i 300 och 500 kubik. Bensinsnål, gratis parkering och du slipper vägtullarna.

På påsklovet får du lov att bada hela dagen! Här får du lov-special! Danmark lockar med LEGOLAND® som precis öppnat och tropiska badland. Kom och ha barnsligt skoj på påsklovet både till sjöss och i land! Läs mer om vår lov-special på stenaline.se/barnsligtskoj

Lillsemester Danmark fr

n

Lillsemester The Reef Hotel & Resort★★★★ fr 627:-/person Nypremiär för det populära karibiska vattenäventyret. *Båtresa t/r utan bil fr 860:-, 1 natt i familjerum fr 1648:-. Totalpris 2 vuxna, 2 barn fr 2508:-.

Mc Moped ATV Butik Verkstad

Argongatan 8, 431 53 Mölndal • 031-760 760 4 • www.wheels4u.se

Träffa Nicke Nyfiken, tävla i äggjakten och vårt påskiga familjequiz. Lekrum, fiskdamm, bio mm på Stena Danica 6–15 april.

Boka och läs mer på stenaline.se eller ring 031-704 00 00. Bokningsavgift vid personlig service. Du kan också kontakta din resebyrå.

CG TV: TM & © Universal Studios and/or HMCo.

Kom in och provkör!

Påskspecial! Bo 3 nätter betala för 2. Lillsemester Legoland Billund Resort★★★★ fr 824:-/person Båtresa t/r med 1 bil från 1290:-, boende 3 nätter i 8-bäddshus fr 5298:-. Totalpris 4 vuxna, 4 barn fr 6588:-. Inträde till badland på Lalandia ingår. Bo 3 nätter betala för 2 gäller ankomst mån–tis. För kompletta villkor, se stenaline.se Påskspecial! Bo 3 nätter betala för 2. Lillsemester Skallerup Klit★★★★ fr 910:-/pers Massor av aktiviteter ute och inne, t ex det romerska badet. Bo i fina stugor med självhushåll. Båtresa t/r m 1 bil fr 1290:-. Boende 2348:-. Totalpris 2 vuxna och 2 barn från 3638:-.

6/p27:-* erso

CG36_FLAT_CPG2.EPS

CG36_CPG2.EPS Preferred character art usage

CG36_BLK&WHT_CPG2.EPS Please refer to character size comparison chart when combining and scaling characters.


27

www.metro.se fredag 2012-03-30

Mohamed Merahs släktingar sänker ner kistan under en omstridd begravningsceremoni utanför Toulouse. FOTO: SCANPIX

Här begravs massmördaren – trots protester Begravning. Massmördaren Mohamed Merah kunde till sist begravas i hemstaden Toulouse i Frankrike i går. Borgmästaren i Toulouse vägrade först godkänna en begravning och Algeriet nekade tillstånd. Begravningen genomfördes strax före klockan 19, efter ett dygn av bråk, enligt nyhetsbyrån AFP. President Nicolas Sarkozy

blandade sig till sist i dispyten om var den döde Merah, som dödade sju personer i Toulouse, skulle begravas. – Han var fransman. Låt honom bli begravd och låt oss inte argumentera kring detta. Sarkozys utspel kom efter det att myndigheterna i Algeriet vägrat att tillåta en begravning av Merah i hans anfäders hemland. Begäran kom från Merahs far som är bosatt i Algeriet. Även borgmästaren i Toulouse, Pierre Cohen, vägrade först att låta Merah begravas i staden.

Begravningen, som enligt de första planerna skulle ha ägt rum under eftermiddagen, blev först uppskjuten med ett dygn. Borgmästaren förklarade att en begravning i Toulouse vore ”olämplig”, enligt ett uttalande från stadshuset. Men efter påtryckningar och presidentens utspel kunde begravningen genomföras. – Vi kom till en överenskommelse efter förhandlingar, sade Abdallah Zekri från det franska muslimska rådet. TT

SVINDLANDE LÖSÖGONFRANSEFFEKT

GRÄNSLÖS LÄNGD s på Nu till specialpri gäller från 22 Erbjudandet

139 kr Ord. pris 165 kr

mar s till 10 ap

ril 2012.

Arabländerna diskuterade Syriens framtid När representanter för Arabförbundets medlemmar i går möttes i Bagdad var det första gången på 22 år som de samlats i Irak. Under öppnandet påpekades det att flera ansikten är nya, en följd av fjolårets arabiska vår som ritat om den politiska kartan. Tunisiens president Moncef Marzouki förkunnade att de gamla regimernas tid var över. Att näste talare var folkmordsefterlyste Omar al-Bashir (bilden), som i nästan två decennier styrt Sudan med järnhand, kommenterades inte. FOTO: AP LORS 9363 Telescopic+Kicks Metro_125x370.indd 1

2012-03-26 10:06


29

www.metro.se fredag 2012-03-30

I grevskapet Dorset var bilköerna så långa att polisen bedömde att de var en fara för trafiken. FOTO: SCANPIX

Nu hamstrar britterna bensin Ville tanka. Långa köer, ransonering och politiker som ger bilister rådet att hamstra bränsle och förvara det i hemmet – en hotande strejk bland brittiska tankbilsförare orsakar redan stora problem.

– Dumma råd om att fylla tanken och hamstra i dunkar har lett till bensinbrist, säger Edmund King, talesman för motororganisationen AA. Köerna var i går på många håll så långa att polisen i grevskapet Dorset ansåg dem vara trafikfarliga. Deras lösning på problemet var att beordra mackar att stänga. Andra mackar stängUkraina

Bensinbrist

”Dumma råd om att fylla tanken och hamstra i dunkar har lett till bensinbrist” Edmund King, talesman för motororganisationen AA.

de självmant när de inte längre hade annat än kaffe och smörgåsar att sälja. På andra håll i Storbritannien har bensinmackar infört ransonering, skriver Daily Mail. I Cambridge får man bara fylla på med bensin eller diesel för högst 10 pund. Ransoneringen går stick i stäv med regeringens uppmaning att fylla tanken när man ändå är på macken. En minister gick ännu längre och uppmanade bilister att Japan

fylla dunkar och förvara dem hemma. Francis Maude tvingades snabbt göra en pudel efter att brandmännens fackförbund dömt ut förslaget som en brandfara. Oppositionspartiet Labour fick ännu ett tillfälle att kritisera regeringen som ”oansvarig”. Summan av de föreslagna strategierna för hur man klarar sig genom en eventuell strejk ledde till att bensinförsäljningen i går ökade med 81 procent. Dieselförsäljningen sköt också i höjden, med 43 procent. Bransch- och motororganisationer säger att allt har utvecklats till en riktig soppa. De påpekar också att strejken inte får inledas förrän efter en veckas varsel – och något sådant har inte lagts. Läget kan alltså snabbt förvärras. TT USA

Våldtagen avled av brännskador

Japan har avrättat tre fångar

Video visar att ordningsvakt ljög

En 18-årig ukrainska avled i går, tre veckor efter att ha utsatts för en brutal gruppvåldtäkt som väckt stor uppmärksamhet i Ukraina. Flickan hittades på ett byggarbetsplats där hon lämnats för att dö, sedan förövarna först delvis bränt upp henne. TT

Japan har hängt tre fångar, rapporterar japanska nyhetsbyråer. Det är de första avrättningarna i Japan sedan i juli 2010. Regeringen har bekräftat hängningarna men vill inte lämna ut några uppgifter om fångarnas identitet eller vilka brott de begått. TT

En video kastar nytt ljus över den uppmärksammade dödsskjutningen av tonåringen Trayvon Martin i Florida. Ordningsvakten som sköt har hävdat att han handlade i självförsvar efter misshandel, men en video visar att vakten inte hade synliga skador. TT

SÖKER DU JOBB? VI HAR 6046 LEDIGA PLATSER. 81, 4 % av våra examinerade studenter, får jobb i rätt bransch inom ett år.* Det bevisar att vår modell för arbetsintegrerat lärande (AIL) är oslagbar – och att vi ligger i topp i landet när det gäller högskoleutbildningar som leder till jobb. Hitta ditt framtidsyrke bland våra program. Välkommen med din ansökan, senast 16 april! * ) Enligt Högskoleverkets rapport 2011:16 ”Etableringen på arbetsmarknaden”.

HÖGSKOLAN VÄST I TROLLHÄTTAN – HV.SE


Allt om lamm och Gourmetkockar älskar lamm för köttets höga kvalitet ynka 1 kilo per person och år. Kanske är det

1

2 

1

2

3 3


dess olika smaker. och fina smak. Ändå äter vi svenskar väldigt lite lamm, myten* om att lamm smakar kofta som spökar. *

1

2

3

1 2 3


+ GO GREEN

Välkommen!

SLÄCK I MORGON Dagens gröna temasidor handlar om vad vi som storstadsbor kan göra för att förbättre miljön. Och redan i morgon har du en chans att göra något litet för miljön. Släck lampan, stäng av tv:n och logga ut från Facebook 20.30 i morgon. Det du missar på tv är ”Gladiatorerna” och ”Är du smartare än en femteklassare” – alltså ingenting. På Facebook händer följande: någon checkar in på en hipp bar, någon uppdaterar om en maträtt – absolut ingenting. Du släcker inte för att spara energi, du släcker för att visa att du bryr dig. Det är bråttom att hindra klimatförändringarna och en nedsläckt timme kan göra skillnad. Den måste det! VIKTOR BENDZ, REPORTER

32 32

www.metro.se www.metro.se fredag 2012-03-30 fredag 2012-03-30

”Vi kan bli mycket Go green. Svenska städer räknas till några av världens bästa på miljö. Men vi släpper ändå ut 6,5 ton koldioxid per invånare och år. – Vi har en livsstil som är energiintensiv. Mycket beror på det vi äter och shoppar, säger WWF:s Carina BorgströmHansson. Många av världens städer blir grönare på flera sätt. Storsatsningar på sopsortering och återvinning, bussar som går på biogas, utbyggd kollektivtrafik och nya cykelbanor är bara ett axplock av olika sätt storstäder miljöanpassar sig. – Grönt har blivit mainstream och städer gör en kraftansträngning för att bli ännu grönare, säger Sascha Haselmeyer som är generaldirektör på danska stads- och innovationsorganisationen Living Labs. Men utsläppen fortsätter vara höga. 60 procent av Sveriges utsläpp kommer från storstadsregionerna. Majoriteten av dem kommer från maten vi äter – och slänger, det vi köper och dit vi reser. – Vi har ganska gott rykte internationellt. Vi är relativt duktiga på stadsplanering i Sverige. Dessutom har bostadssektorn minskat sina utsläpp avsevärt utan att någon behövt frysa för det. Men vi ska inte slå oss för bröstet för det, vi kan bli

1 |12

mycket bättre, säger Carina Borgström-Hansson, sakkunnig om ekologiska fotavtryck på Världsnaturfonden. Internationellt klassas städer som Köpenhamn och Eindhoven, i Nederländerna, som föredömen. Där ligger fokus på att reducera – till och med eliminera – sina utsläpp av växthusgaser. Men de svenska städerna ligger också högt i kurs. Det görs många satsningar för att minska utsläppen. I Göteborg införs trängselskatt nästa år och kollektivtrafiken byggs ut. Över en tioårsperiod ska staden ha byggt ut spårvagnsnätet, infört nya busslinjer och förbättrat cykelvägarna. I Malmö drivs alla stads- och regionalbussar med biogas och cykelvägarna är väl utbyggda. Till 2020 ska flera stadsdelar försörjas med förnyelsebar energi. Stockholm befinner sig mitt i en ambitiös och mångårig satsning på ”förgröning”. Citybanan, nya spårvägar, cykelbanor och stadsdelarna Haga-staden och Norra Djurgårdsstaden vittnar om det. Enligt Världsnaturfonden är satsningarna bra, men långt ifrån tillräckliga. Och i en internationell jämförelse är de flesta utländska städerna långt efter. – Miljötänket finns inte överallt, och det är inte bara en fråga om pengar. I ett land som Sverige vill invånarna leva miljövänligare, så regeringen reagerar på det, säger Sasha Haselmeyer. VIKTOR BENDZ

83.06 mm

2 |12

3 |12

4 |12

viktor.bendz@metro.se

ELISABETH BRAW

Gröna urbana New York. En gammal spårväg har förvandlats till en park – High lane park. FOTO: SPENCER PLATT/GETTY IMAGES

METRO WORLD NEWS

Metro frågar experterna

TOPP I VÄRLDEN

De grönaste städerna

Hur skapar man den

Köpenhamn, DANMARK Vancouver, USA

Portland, USA

Eindhoven, NEDERLÄNDERNA

Vitoria-Gasteiz, SPANIEN

Tianjin, KINA

Hamburg, TYSKLAND

Masdar, FÖRENADE ARABEMIRATEN

Miljökämpe

”Städer per capita är mycket mer energieffektiva ställen att bo på än en förort.” Edward Norton, skådespelare och miljökämpe

Lavasa, INDIEN

Fukuoka, JAPAN

Kaohsiung, TAIWAN

Kapstaden, SYDAFRIKA Många städer kallar sig gröna. Men med hjälp av Living Labs har Metro identifierat världens 14 grönaste städer – och talat med stadsplanerare i fem av dem.

Sydney, AUSTRALIEN

”Att bygga vidare på Stockholms fantastiska vattenläge till en stad som lockar till promenader och cykling, förbättra kollektivtrafiken, gärna med attraktiva båtförbindelser. Stockholm växer kraftigt och satsningar görs nu på nya attraktiva och miljömässigt hållbara bostäder med sikte på kontinuerlig utveckling av hållbar byggteknik.” Anna Åsell, stadsplanerare Stockholm, Sverige

”Det gäller att satsa regionalt. Städer kan investera i förnybara energikällor på landsbygden och sälja elektriciteten till storstadsområdena. De kan även använda elektriciteten och värmen som kommer från restprodukterna och utveckla en effektiv kollektivtrafik, samtidigt som de minskar sina utsläpp.” Taichi Goto, stadsplanerare Fukuoka, Japan


www.metro.se www.metro.se fredag fredag 2012-03-30 2012-03-30

bättre”

33

GreenVillage har inkluderat design, stil och högteknologi – allt för att möta den moderna familjen i en tillåtande och trygg miljö.

Green Village – family first

perfekta gröna staden?

 

”Genom att garantera att det finns samband mellan resursslöseri, olika samhällssektorer, transportsätt, energieffektivitet, rent vatten och så vidare. Få människor att förstå att alla delar hänger ihop med stadsbyggnad och stadsplanering. Man kan inte nå framgång i en utan den andra. Planering och integration över alla delar för att förstå sambanden.” Alderman Belinda Walker, stadsplanerare Kapstaden, Sydafrika

”Vi måste erbjuda intressanta alternativ. Så fort man erbjuder ett effektivt och bekvämt kollektivt transportmedel kommer människor sluta ta bilen till sina jobb. Och om man även erbjuder bra cykelvägar kommer människor inse att de inte överger något utan att det är roligt att spara energi och släppa ut mindre växthusgaser.” Franka Kühn, talesperson Hafencity Hamburg, Tyskland

”Den enklaste vägen mot den perfekta gröna staden går genom att tänka på energiminskning. Människor måste vara villiga att följa med i tänket. Det största hindret är att vi inte ger människor möjligheten att göra det rätta. När saker designas så måste vi tänka på att ha människor i fokus. Nästa stora gröna grej blir maten.” Mary-Ann Schreurs, stadsplanerare Eindhoven, Nederländerna

 


34

www.metro.se fredag 2012-03-30

Vi släcker ner • Globen • Cirkus • Dramaten • Kaknästornet • Gröna Lund • Hötorgsskraporna • Kungliga Slottet • Södra Teatern • Kungliga Operan • Turning Torso • Centralstationerna i Stockholm, Malmö och Göteborg • GP-huset i Göteborg • Löfbergslilaskrapan i Karlstad • Masthuggskyrkan i Göteborg • Borås Djurpark LÄS MER PÅ WWW. WWF.SE/EARTHHOUR

Turning Torso.

216 svenska kommuner släcker ner för miljön Earth Hour. Fler svenska kommuner, företag och organisationer lovar att släcka lamporna på årets Earth Hour. I världen hoppas Världsnaturfonden att över två miljarder människor deltar. För femte året i rad släcks miljontals privata hem, internationella landmärken och ikonbyggnader, torg och kontorsbyggnader, ner i en manifestation för klimatets skull. Förra året deltog 52 procent av svenskarna,

enligt Världsnaturfonden (WWF). I år är förhoppningen att ännu fler gör det. – Earth Hour är en signal till politiker men också en påminnelse till oss själva. Många lovar att äta vegetariskt i sex månader, bara åka kommunalt och så vidare. Men politikerna måste vi påverka varje dag, året runt. Vi både sätter press på dem samtidigt som de får stöd, när de ser engagemanget, att agera handlingskraftigt, säger WWF:s klimatkommunikatör Barbara Evaeus. Minst 216 svenska kommuner och 1 235 företag och organisationer har lovat att mörklägga så mycket som möjligt mellan 20.30 och 21.30 i morgon kväll. Det är

betydligt fler än förra året. Dessutom arrangerar många kommuner olika evenemang. Till exempel arrangerar Botkyrka kommun tillsammans med det lokala förenings- och näringslivet fest, fackeltåg och möjligheten och smaka klimatsmart mat. Dessutom hålls WWF:s gratiskonsert Earth Hour show i Filadelfiakyrkan i Stockholm. – Det är så många som gör så mycket mer än tidigare. Kommuner och människor har engagerat sig mycket mer, säger Barbara Evaeus. VIKTOR BENDZ

Slottet i Stockholm släcker ner för Earth Hour förra året. FOTO: ERIK MÂRTENSSON/SCANPIX

Det händer i morgon • Stockholm. Earth Hour-vandring som avslutas med nedsläckning av Stadshuset. Filmvisning på Bonniers konsthall, Pocket Cinema-festival och koldioxidfotbojor. Huddinge firar i Sjödalsparken. • Göteborg. Musik, ståupp och talare på Vita fläcken i

Kungälv. Helaukustisk konsert och musiker på Kulturbruket i Mellerud. • Skåne. Klimatfest i Folkets park i Malmö och mingel och filmvisning i Folkets hus i Rosengård. I Kävlinge bjuds på blåbärssoppa och ”Candle Light Jam” i bibliotektet.

viktor.bendz@metro.se

Flyget och miljön I Sverige erbjuder LFV flygbolagen så kallade gröna inflygningar till de flygplatser där LFV bedriver flygtrafikledning. En grön inflygning innebär förenklat att flygplanet glidflyger i en jämn sjunkprofil från hög höjd ner till flygplatsen med motorerna på lågvarv. Man kan jämföra det med grön våg i biltrafiken. På marschhöjd möjliggör ny navigeringsteknik kortare flygsträckor genom svenskt luftrum.

Flyget fyller en viktig roll i dagens globala transportsystem. Samtidigt påverkar flyget, liksom alla andra transportslag, klimatet genom utsläpp av växthusgaser. Beräkningar visar att flyget globalt står för omkring två procent av de samlade utsläppen av koldioxid.

Även om andelen kan tyckas liten hindrar det inte hela flygbranschen från att arbeta intensivt med att minska flygets miljöpåverkan, både när det gäller utsläpp och buller. LFV är en av många viktiga spelare för att utveckla flygtrafiken i en miljömässigt mer hållbar riktning, men vi gör det inte ensamma. Flygplatser, flygbolag, flygplanstillverkare och andra länders flygtrafiktjänster spelar en stor roll i det arbetet och finns därför representerade i olika delar inom det europeiska programmet SESAR vars mål bland annat är att minska flygets miljöpåverkan med tio procent. Runt om i Europa pågår hundratals olika projekt med det målet för ögonen.

Under 2011 genomförde LFV med partners miljöprojektet VINGA vid Göteborg Landvetters flygplats. Med andra inflygningsvägar än de ordinarie visade projektet att det är möjligt att minska koldioxidutsläppen med nästan 300 kilo under inflygningsfasen och inflygningen kunde ske över områden där få människor bor. De positiva erfarenheterna från VINGA tar vi med oss i vårt fortsatta arbete för att minska flygets miljöpåverkan.

LFV är ett affärsverk som driver flygtrafiktjänst för civila och militära kunder vid 34 torn i Sverige samt vid kontrollcentralerna i Stockholm och Malmö. Vi trafikleder omkring 700 000 flygplan per år i det svenska luftrummet.

LFV blev som första svenska storföretag klimatneutralt år 2006. LFV arbetar systematiskt med att beräkna sina utsläpp samt att successivt genomföra åtgärder för att minimera utsläppen som härrör från den egna verksamheten. Kvarstående utsläpp kompenseras genom internationella klimatprojekt, där motsvarande mängd koldioxid minskas. På så sätt kommer vår verksamhet att bedrivas utan negativ påverkan på klimatet.

LFV är en av Europas ledande aktörer inom flygtrafiktjänst. Våra lösningar uppmärksammas i omvärlden och inom miljöområdet går vi i bräschen för att minimera miljöbelastningen. Mer information finner du på www.lfv.se


FÖR EN LJUSARE FRAMTID – ÅTERVINN DINA TIDNINGAR OCH SPARA ENERGI

I morgon är det Earth Hour, men visste du att du sparar energi året runt genom att återvinna dina tidningar? Tillsammans kan vi minska elanvändningen vid papperstillverkning med 70 procent. Vår ÅtervinningsGaranti innebär att allt återvunnet papper blir till nya produkter vid något av våra svenska pappersbruk. Lämna in din tidning – så gör vi resten av jobbet!

Papperskretsen är Pressretur, Holmen, SCA, Stora Enso, M-Real, IKEA, Metro, Medlemsföretagen i Tidningsutgivarna, Sveriges Tidsskrifter och Grafiska Företagens Förbund. Läs mer på papperskretsen.se och hitta din närmaste åtvinningsstation genom vår app – “lämna papper”.


36

www.metro.se fredag 2012-03-30

CARLO ALLEGRI/AP/SCANPIX

EDWARD NORTON Hollywoodstjärnan har länge kämpat för ett miljövänligare samhälle – särskilt för att man ska kunna leva miljövänligt i städer

STÄDER ÄR ENERGIEFFEKTIVA

När man pratar med Edward Norton är hans passion för planeten väldigt tydlig. Och han vet vad han pratar om – som ambassadör för FN:s program för biologisk mångfald. Dessutom har Hollywoodskådespelaren varit med och grundat Crowdrise, en välgörenhetsgrupp som stöttar en mängd aktiviteter med hjälp av sociala medier. Du har arbetat mycket för att förbättra standarden för billiga bostäder i USA. Är det ett område där du kan införa gröna initiativ och slå två flugor i en smäll? – Absolut. Man kan använda standard för energibesparingar och hållbarhet även för billigare bostäder. Och det är inte bara bättre för miljön, för städerna, för de boendes hälsa utan det är faktiskt även väldigt kostnadseffektivt. I slutändan

kommer den ytterligare kostnaden som krävs för att göra en miljövänligare och hållbar lösning i en billig bostad att betalas tillbaka de följande åren tack vare de energibesparingar man gör. Ändå är det många som tror att bygga miljövänligt är mycket dyrare. – Ibland associeras gröna världen med något slags elittänkande eller något som bara är tillgängligt för folk med en viss inkomst, och det är helt enkelt inte sant. Nämn några områden där folk antar att det är dyrare att göra miljövänliga val? – En del teknik kostar mer att investera i, men när du räknar med driftskostna-

derna så betalar det inte bara tillbaka sig på sikt – det finns även besparingar och effektiviseringar att göra genom att göra mer hållbara val. Smarta företag och smarta regeringar har börjat inse detta själva och har börjat investera miljövänligt. Vårt miljötema handlar om

Spolar inte efter toabesök

Säljer miljövaror på nätet

Producerade ekofilm

miljövänliga städer. Kan städer vara miljövänliga? – Ironiskt nog tror folk att befolkningstätheten i städer gör att de måste vara storkonsumenter av energi, men sanningen är att städer per capita är mycket mer energieffektiva ställen att bo på än i en förort. New

Välgörenhet genom sociala medier • Namn. Edward Norton.

na roller i ”Fight Club”, ”American History X” med flera.

• Ålder. 42. • Bakgrund. Hans pappa var advokat specialiserad på miljöfrågor och arbetade för president Jimmy Carter. Känd för si-

• Aktuell. Medgrundare av Crowdrise, en välgörenhetsgrupp som stöttar en mängd frågor med hjälp av sociala medier.

York är per capita troligen en mycket miljövänligare plats än en genomsnittlig förort. Garanterat mer energieffektiv än en stad som Phoenix där man har en enorm energikostnad på grund av hur utspridd staden är och avsaknaden av kollektivtrafik och andra saker. Vi intervjuade nyligen grundaren av The Pirate Bay som anser att unga människor har ledsnat på miljöfrågor och är mer intresserade av problemen för yttrandefrihet. – Jag håller faktiskt inte med om det. Jag tycker att man börjar se en bredare och bredare medvetenhet

och kunskap om ekologisk hållbarhet, förlust av biologisk mångfald och klimatförändringar. Jag tror att det är en av få sker som engagerar alla samhällen. Frågor om yttrandefrihet kan man säga är viktigare på vissa ställen än andra. En hållbar miljö är lika viktig överallt. Så jag ser inte att dessa frågor har blivit mindre viktiga alls. Ett sätt att återvinna energi är genom att ta hand om restprodukter från avlopp. Sopor och avfall omvandlas till energi och gas. – Jag anser att vi måste röra oss snabbare i den riktningen. Jag tror tillgången på vatten kommer att vara en av de viktigaste frågorna under det här århundradet. NED EHRBAR

Metro World News

6 andra skådespelare som gjort sig kända för sitt miljöengagemang

1

Cameron Diaz har länge vurmat för miljöfrågor. Hon har en hybridbil och hon propagerar för att man ska resa grönt. 2009 deltog hon i en kortfilm på You tube där hon uppmanade amerikaner att tänka mer på miljön. Hon har också sagt att hon inte spolar efter att hon har kissat.

2

Daryl Hannah bor i ett hus med solenergi och kör en biogasbil. Hon blev arresterad förra sommaren då hon protesterade utanför Vita huset då Obama planerade att dra en oljeledning mellan Kanada och USA:s kust. Hon har en onlinebutik med enbart miljövänliga saker.

3

Leonardo diCaprio kör en hybridbil och har installerat solceller på taket till sitt hus. Han var med och skrev och producerade eko-dokumentären ”The 11th hour”. Han har dessutom en fond, Leonardo DiCaprio foundation, som stöttar personer som väljer miljövänliga initiativ.

Försöker påverka Obama

4

Brad Pitt var en av de som hjälpte till att finansiera uppbyggnaden av New Orleans efter orkanen Katrina. Han bidrog till att bygga 150 hus med grön teknologi och med gröna material. Han har även haft möten med USA:s president Obama om projekt att bygga miljövänligt.

Odlar sina egna grönsaker Har ersatt sina gräsmattor

5

Alicia Silverstone bor i ett ekovänligt hus i Los Angeles där hon odlar egna grönsaker i sin trädgård. Hon har skapat en egen linje av naturlig kosmetika och hon har skrivit kokboken ”Den snälla dieten”. Hon driver också bloggen ”The kind life” där hon bloggar om sin miljövänliga livsstil.

6

Jessica Alba har under många år haft ett stort engagemang för miljön. 2009 hotades hon bli anmäld för vandalisering när hon klistrade upp affischer för att belysa de kraftigt minskande vithajsbestånden i världen. Komposterar, rengör med vinäger och har konstgräs hemma. METRO


Tänk om ful-el luktade skunk... Då skulle alla redan ha valt ren el! Det märks inte i ditt eluttag, men smutsig el innehåller kol som släpper ut enorma mängder koldioxid i atmosfären och förstör klimatet på jorden. När du väljer ren el från sol, vind och vatten så tar du ditt ansvar och tränger ut smutsig el från marknaden. Och du kan känna dig stolt varje gång du tänder lampan hemma. Vi hjälper dig att byta till ren el och svarar på frågor hur ren el funkar. facebook.se/telgeenergi

@telgeenergi

kundtjanst@telgeenergi.se


38

www.metro.se fredag 2012-03-30

Metros läsare ställer upp för miljön ... Chalmers åt svenskarna?

LÄSARBILDER Metro skickade via sin app Scoopshot ut en utmaning för att få er läsare att utmana er själva. 300 kr Och här är en bråkdel av resultatet – vänner, familjemedlemmar och ni själva har utmanats för klimatets skull.

Ladda ner Scoopshot till din smartphone för att skicka bilder till Metro.

F

örra året infördes en lag som gör att alla utomeuropeiska studenter tvingas bekosta sina egna terminsavgifter vid studier i Sverige. Så efter decennier av inflöde av talang från hela världen, sinar nu mångfalden på alla svenska universitet och högskolor; på två år har antalet utomeuropeiska studenter på Chalmers minskat med 56%. Eftersom många svenska företag verkar på den globala marknaden måste Chalmers utbilda ingenjörer med rätt, internationell kompetens. Och det har präglat hur vi tänker på Chalmers – ett svenskt lärosäte där i princip alla masterprogram hålls på engelska. Om vi ska kunna behålla en internationell miljö och attrahera talang till Sverige och våra exportföretag, måste vi mobilisera fler donationer och sponsorskap. Annars finns risken att Chalmers blir allt svenskare. Vilket vore ironiskt för en skola som fått sitt stolta namn av en andra generationens invandrare.

Arvid Sand, 14, från Älmhult: – Om det finns buss kan man ta den i stället för bilen tycker jag. Jag åker med den varje dag. Det är både billigare och bättre för miljön, säger han. Självklart kommer han släcka på Earth Hour, det är en tradition och han har deltagit alla år. FOTO: ARVID SAND/SCOOPSHOT

Karl Kårsnäs och Max Johnson, 18, studerar på Rytmus gymnasium i Nacka. De tävlar i vem som kan spara mest energi på sin skola. Det gör de genom att stänga av fläktarna i klassrummen och dra ner värmen. – Vi beslutade att bara ”shut it down”. Nu är de på ibland – när det behövs, men fler verkar ha tänkt på dem och märkt att de sällan behövs. Vi har mycket miljösnack på skolan, säger Karl Kårsnäs. FOTO: HENRY LUNDHOLM

Nu behöver vi din hjälp! Kontakta Marianne Gyllensten eller Peter Lindwall på 031-772 10 00 eller fundraising@chalmers.se, så berättar de mer. Alla bidrag är viktiga – stora som små.

Marife Wallin, från Stockholm, har slutat använda diskmaskinen för klimatet och ekonomin. – Vi är bara tre personer i huset så det är inte jättemycket som ska diskas. Man kan diska med händerna för miljön och dessutom spara pengar, säger hon. FOTO: MARIFE WALLIN/SCOOPSHOT

www.chalmers.se/fundraising

Ulrika Player, 49, och Rebecca Erkenstam, 20, från Hölsö i Göteborgs skärgård. Allt ska återvinnas. Till och med kapsyler. Mamma Ulrika utmanar sin dotter Rebecca att återvinna alla sina kapsyler. – Jag sopsorterar allt. Jag åker kollektivt och elmoped, dessutom tvättar jag kallare än vanligt. Det är intressant, enkelt och viktigt, säger Ulrika Player. FOTO: SCOOPSHOT

Magnus Cox och Jessica Lindqvist, från Stockholm har bestämt att återvända alla pappersutskrifter som blir över för att anteckna på. Dessutom har de ställt in skrivarna så att de skriver ut dubbelsidigt. – Vi vill så klart dra vårt strå till stacken och sluta slösa på förbrukningsprodukter. Vi försöker hela tiden att tänka grönt och på miljön. FOTO: MAGNUS COX/SCOOPSHOT


Vi hjälper er att lyckas nå miljömålen. Det är inte alltid lätt att infria visionerna. Ett sätt att lyckas kan vara att flytta fler transporter från lastbil till tåg, och att jobba bättre med lager och logistik. Läs mer om hållbara transporter och vårt nätverk av kombiterminaler på jernhusen.se/kombi, det kan spara både miljö, tid och pengar.


40

www.metro.se fredag 2012-03-30

Miljöministern utmanar oljejättar Olja. Arktis är ett av världens känsligaste områden. Och fullt av olje- och gasfyndigheter. Miljöministern utmanar oljebolagen att lämna det i fred, och lovar att själv göra allt i sin makt för att avskaffa subventioneringen av fossila bränslen. Världsnaturfondens kampanj ”Lovar du, så lovar jag” har gett utdelning. Miljöminister Lena Ek utmanar Shell, BP och alla andra oljebolag att inte investera i gasoch oljeutvinning i Arktis. I stället kräver hon att de ska investera i förnybar energi och arbeta för att minska sina utsläpp med 40 procent till 2020.

Miljöminister Lena Ek. (C) FOTO:PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

I utbyte lovar hon att göra allt hon kan för att avskaffa fossil subventionering. – Olja och kol subventioneras fem till åtta gånger mer än alternativa bränslen. När man avskaffar det kommer kalkylerna bli annorlunda för oljeutvinning och kolproduktion, säger hon. Kortsiktigt är Lena Eks utmaning inte speciellt attraktiv för oljejättarna. Det blir en dubbel förlustaffär för dem att dels inte utnyttja na-

turfyndigheterna på Arktis och dels få avsevärt högre bensinpriser runt om i världen om subventioneringen skulle försvinna. – Jag utmanar dem att tänka långsiktigt för det kommer bli dyrare, det kommer kosta mer. De subventioner som finns kommer avskaffas, därför är det bättre att de i tid satsar på en alternativ teknik. Jag utmanar dem att bli smartare, säger Lena Ek. För att avskaffa subventioneringen av fossila bränslen krävs en överenskommelse på klimatkonferensen Earth Summit i Rio de Janeiro i juni. – Jag tror det finns goda chanser att lyckas med de internationella förhandlingarna. Jag kommer satsa allt. VIKTOR BENDZ

DU KAN GÖRA SKILLNAD

S

edan starten för sex år sedan har Earth Hour vuxit från en engångshändelse i Australien till ett globalt fenomen – förra året deltog omkring en miljard människor i 135 länder i världens största klimatmanifestation. Hundratals miljoner människor runt om på globen kommer förhoppningsvis att bestämma sig för att göra mer än att bara släcka ljuset i morgon kl 20.3021.30. Själv kommer jag att vara på Earth Hour Show i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Sveriges artistelit ställer upp gratis för att visa sitt engagemang i klimatfrågan och sända en stark signal till världens regeringar att ta klimatfrågan på allvar. Under Earth Hour arrangeras föreläsningar, demonstrationer och konserter i många städer – från Sydney till Peking och New Delhi, Kapstaden och London, New York och Rio de Janeiro.

Kolumn

HÅKAN WIRTÉN GENERALSEKRETERARE VÄRLDSNATURFONDEN WWF

A

tt det inte räcker att släcka en timme för att rädda klimatet förstår nog alla. Vi behöver agera 365 dagar om året för att vända trenden och tillsammans gå åt rätt håll. För i dag är det faktiskt så att vi svenskar lever som om det fanns tre jordklot. Klockan är fem i tolv och tiden håller på att rinna ifrån oss om vi ska hålla den globala uppvärmningen under två grader. Det anses vara en kritisk gräns som politikerna en gång lovade att kämpa för. I Sverige ökade koldioxidutsläppen i fjol igen för första gången på länge. Luften verkar ha gått ur många politiker efter FNs klimatmöte i Köpenhamn 2009 och den ekonomiska krisen i Europa har bidragit till att sakta ner klimatarbetet. Samtidigt vet vi att vi tjänar på att agera nu. Att vänta ger ökade kostnader och missade möjligheter till nya lösningar och innovationer som kan hjälpa oss på vägen mot ett samhälle byggt på förnybar och hållbar energi. Temat för årets stora klimatmanifestation Earth Hour är att privatpersoner, företag och politiker ska utmana varandra – I will if you will. Världsnaturfonden WWF:s utmaning till regeringen är: ”Om regeringen lovar att satsa på 100 procent förnybar energi så lovar WWF att visa vägen”. Vad lovar du? Sätt igång att utmana på www.wwf.se – det är aldrig för sent. Ha en skön och utmanande Earth Hour!

viktor.bendz@metro.se

Fossil subventionering • Bensinen. I många länder i världen är bensinen subventionerad för att gynna industri och invånare. – Tanken från början var troligtvis att lindra fattigdom och erbjuda billig energi.

• Energikällor. Jämfört med bidragen till alternativa drivmedel och energikällor är den till de fossila fem till åtta gånger högre. Uppskattningsvis rör det sig om 1800 miljarder kronor per år.

• Reformera. Många länder har inlett eller planerar att reformera sina bidragssystem för fossil energi. KÄLLA: INTERNATIONAL ENERGY AGENCY/ TEKNIKDEBATT.SE

Emrik sparar energi av bara farten När familjen ändå behövde köpa nya vitvaror, valde de energisnåla alternativ. De bytte också ut sina vanliga gamla glödlampor mot lågenergi. Samtidigt passade de på att ha roligt. – Under Earth Hour förra året bakade vi kanelbullar i gasugnen i ljuset från pannlampor, berättar Emrik. Tankeställaren när det gäller energiförbrukningen, har även gjort sig påmint utanför hemmet. Emrik har till exempel funderat över sitt eget yrkesliv. Som musiker är han van vid hög volym och elslösande kräm i förstärkarna. Men om människor lyssnade mer aktivt till musiken kanske artisterna ibland hade kunnat dra ner på volymen. – Eller så kunde vi spela akustiskt istället, tycker han.

Att spara energi handlar inte bara om att värna om miljön. Det är också en fråga om livskvalitet. För Emrik Larsson och Nadine Alvarado blev projektet Leva Livet i Göteborg en ögonöppnare. – Det var så enkla grejer vi förändrade, ändå sparade vi både pengar och miljön. Det är över nu. Göteborgs Stads projekt Leva Livet, med elva familjer som fick hjälp att ändra sina konsumtionsmönster mot en miljövänligare livsstil. Men för musikern Emrik Larsson och hans sambo Nadine Alvarado var deras medverkan i projektet bara början. Små vardagliga förändringar har smugit sig in i deras liv, vilka numer går av bara farten. De har omförhandlat sitt elavtal, börjat släcka efter sig när de går ut och allmänt minskat sin dagliga elkonsumtion. – Fast just under själva projektet var tävlingsmomentet roligast, att vi faktiskt tävlade med de andra familjerna om vem som var bäst på en hållbar livsstil, medger Emrik Larsson glatt. Sju utmaningar rymdes inom projektet, där deltagarna bland annat skulle se över sina matvanor, sin avfallshantering och sin elförbrukning. Efter varje moment utsågs ett par vinnande familjer som fick stoltsera på stadens hemsida. För Emrik Larsson och

Läs mer om projekt Leva Livet och anta utmaningarna för att leva hållbart på www.goteborg.se/levalivet

Ett grönt beslut. Musikern Emrik Larsson har skaffat sig energisnålare vanor.

Nadine Alvarado gick energiutmaningen allra bäst. På två veckor lyckades de sänka sin elförbrukning med hela 35 procent. – Egentligen var det ganska töntiga grejer vi gjorde, som att slå av strömmen i grenuttaget på kvällen. Det var väldigt enkelt, konstaterar Nadine.

Ställ upp för klimatet!

SPARA ENERGI SOM EMRIK LARSSON • Släck i alla rum du inte vistas i. • Stäng av strömmen i grenuttaget när du lämnar bostaden eller går och lägger dig. • Låt inga apparater stå i standby-läge. Stäng av dem istället. • Byt ut alla gamla glödlampor mot lågenergilampor eller LEDbelysning. • Skaffa nya energisnålare vitvaror. • Frosta av frysen oftare. text: lotta engelbrektson

Den 31 mars klockan 20.30 släcker vi ljuset i en timme.

foto: svante örnberg


DELTA I

SOCIAL MEDIA BLACKOUT HOUR! Delta den 31 mars när vi för första gången under en timme kopplar ned sociala medier! Under denna timme, kommer alla sociala medier-nätverk vara på stand by för en god sak: miljön! Markera det i din kalender: 31 mars kl. 20:30 till 21:30!

What only the world’s largest newspaper can do.


2 SPORT

42

www.metro.se fredag 2012-03-30

Dramatiken i kvalserien fortsätter

Konståkning. Helgesson tia med mersmak: Var nervöst att gå ut allra sist Framgången har tagit henne dit ingen svensk konståkare varit på en evighet. Väl upp till bevis stod också Viktoria Helgesson pall för pressen i konståknings-VM. – Det var riktigt nervöst att gå ut allra sist i den bästa startgruppen, säger hon. Nervositeten syntes inte, däremot att 23-åringen mognat i en roll där hon nu kan konkurrera om inte med yttersta världseliten så i alla fall toppskiktet bakom de allra bästa. En kombination av ett svagt startfält på damsidan vid VM i Nice

Kvalfyllt. Timrå är i praktiken klart för fortsatt spel i elitserien. Bakom kvalserieettan ser dramatiken ut att fortsätta in i det sista. Djurgården vann den första av flera måstematcher när laget hemmabesegrade Örebro med 4–2 i kvalserieishockeyn. Örebro satte 1–0 redan efter 30 sekunder, men stockholmarna hämtade sig från mardrömsstarten. Mika Zibanejad sköt två av målen. Matchen mellan Timrå och Rögle stod 1–1 vid full tid innan Max Friberg satte avgörande 2–1 för Timrå i förlängningen. Timrå är nu så gott som klart för elitserien nästa säsong. BIK Karlskoga–Leksand slutade 1–3. TT

och en stabil insats av svenskan gav till slut en tiondeplats efter korta programmet. Poängen, 54,19, var visserligen aningen lägre än säsongsbästa men det fanns ändå gott att hämta – exempelvis inledningen. – Det var första gången jag gjorde en trippel-trippelkombination på tävling. Det var riktigt ”gött” även om det blev lite poängavdrag, säger hon. Men sett till den totala insatsen var Helgesson jättenöjd. TT

Handboll

Djurgården tog en viktig trepoängare mot Örebro. FOTO: LEIF R JANSSON/SCANPIX

Tre omgångar kvar Lördag 31 mars. Örebro–Timrå, Leksand–Djurgården, Rögle–BIK Karlskoga.

Timrå–Leksand, Örebro–Rögle. Fredag 6 april. Leksand– Örebro, BIK Karlskoga–Timrå, Rögle–Djurgården.

Tisdag 3 april. Djurgården–BIK Karlskoga,

Fotboll

Sävehof inledde med förlust

Milans Cassano tillbaka i träning

Elitserietrean Sävehof förlorade den första kvartsfinalen hemma mot femman Skövde med 23–26 i herrarnas slutspel. Gästerna skaffade sig tidigt en 5–1ledning, och Sävehof fick finna sig i att jaga matchen igenom. TT

Milananfallaren Antonio Cassano tränade i går för första gången på nästan fem månader. Cassano blev hastigt sjuk i höstas. Det visade sig att han hade drabbats av en så kallad ischemisk stroke, och han hjärtopererades sedan. TT

Resultat Basket SM-slutspel, herrar Kvartsfinal 3:5 Borås–Uppsala ................................ 89–75 (24–20, 27–16, 19–19, 19–20) • Borås leder med 2–1 i matcher.

Handboll SM-slutspel (h) Skadedrabbad

”Jag fastnade med handen i en motor, krossade pekfingret bland annat. Jag ska opereras i morgon.” Nack- och ryggproblemen höll Jesper Parnevik borta från golfbanan hela hösten. Nu riskerar han ett nytt längre uppehåll på grund av det krossade fingret. TT

Kvartsfinal 1:5 Sävehof–Skövde ...................23–26 (9–14) Sävehof: Emil Berggren 6, Tobias Albrechtson 5, Fredrik Larsson 3, Robert Johansson 2, Victor Fridén 2, Erik Fritzon 2, Erik Forsell Schefvert, Viktor Ottosson, Niclas Barud. Skövde: Niklas Forsmoo 6, Tobias Warvne 6, Jonas Samuelsson 3, Andreas Nilsson 3, Rasmus Wremer 2 (1), Fredrik Arvidsson 2, Adam Samuelsson 2, Daniel Komayesh 2. Publik: 1 223.

Handboll SM-slutspel (d) Kvartsfinal 1:5 Lugi–Skövde ......................... 22–25 e förl, 21–21 (12–7) vid full tid

Innebandy SM-slutspel (h) Kvartsfinal 4:5 Warberg–Pixbo .......... 5–6 (0–1, 3–1, 2–4)

Warberg: Henrik Olofsson, Kimmo Eskelinen, Jim Canerstam, Simon Nilsson, Linus Henriksson. Pixbo: Martin Östholm 2, Emil Julkunen 2, Oskar Henriksson, Alexander Andersson. Publik: 2006. • 2–2 i matcher. Dalen–Caperiotäby ..... 5–2 (1–0, 2–0, 2–2) • Dalen vidare med sammanlagt 3–1 i matcher. Helsingborg–Falun ..... 6–5 (0–2, 2–1, 4–2) • 2–2 i matcher.

Ishockey Kvalserien BIK Karlskoga–Leksand ...................... 1–3 (0–0, 1–2, 0–1) Skott: 32–32 (5–10, 16–8, 11–14). Djurgården–Örebro .... 4–2 (2–1, 1–0, 1–1) Skott: 28–31 (8–11, 9–10, 11–10). Timrå–Rögle ....... 2–1 (0–0, 1–1, 0–0, 1–0) Skott: 33–23 (10–4, 17–5, 5–14, 1–0). Timrå 7 4 3 0 21–12 18 Rögle 7 4 1 2 21–17 13 Djurgården 7 Leksand 7 BIK Karlskoga 7 Örebro 7

2 2 2 1

2 2 3 1

3 3 2 5

19–18 15–19 13–18 14–19

www.bigroom.se Mått: 110 × 32 × 100 cm Ord. pris: 3 890:-

TAVLA 349:Mått: 80 x 80 cm

En perfekt gåva till Påskägget!

Trådlöst vibrationsägg, vars geniala design har inspirerat ett antal nya leksaker på marknaden.

9 9 9 5

KOM IN OCH SE VÅRNYHETER !

RTI BEGR ÄNSAT PA

CAMBRIDGE SPIS, VIT 2 990:-

Nea

MEDIABÄNK 3710 1 490:Mått: 170 × 41 × 36 cm Finns i svart eller vitt!

MARTINI U-SOFFA 6 390:– Lagervara. Ord. pris: 7 790:-

SOFFBORD 765 1 490:– Mått: 120 × 60 × 38 cm Finns även i 90 x 60 cm Finns i Svart, vit och valnöt Hjul är tillval

PICASSO 3-SITS SOFFA MED DIVAN 6 990:Mått: 252 x 98 x 154 cm Finns i flertalet olika tyger och färger.

BIG LUXURY CONTINENTAL POCKETFJÄDRING 120 × 200 = 4 395:– inkl. ben 140 × 200 = 4 895:– inkl. ben 160 × 200 = 5 395:– inkl. sockel 180 × 200 = 5 890:– inkl. sockel

Gamla Tuvevägen 15, Backaplan f.d. Jysk • Tel 031-87 70 71 • Öppettider måndag–fredag 10.00–18.00, lördag–söndag 11.00–16.00


KOMBINATIONSSOFFA

15.900:− (17.900:-)

Kombinationssoffa Opus hörnsoffa med schäslong i tyg Natura silver, B 288/358 cm. Satsbord Olivia i vit högglanslack med underrede i kromad metall, 3 delar 990:-. NYHET! Handvävd ullmatta US Patch, grå eller offwhite 133x195 cm 1.490:-.

1.000:- FÖR DIN GAMLA SOFFA!

Lämna in din gamla soffa till oss så drar vi av 1.000:- på priset när du samtidigt köper en ny soffa, fåtölj eller bäddsoffa för minst 8.000:-. Din gamla soffa – den skänker vi till välgörande ändamål.

18.900:(19.200:-)

17.990:(19.990:-)

8.990:(9.990:-)

Byggbar soffa Modern Living/armstöd B i tyg Nordica grey, komb på bilden, B 384 cm.

3-sits soffa svängd Watford Delux i tyg Troy blå, plymåer med dun/fjäderblandning, B 250 cm.

9.490:−

Fåtölj Life i läder Meno white, svartbetsat underrede/snurrfot i krom. Fotpall 3.490:-.

8.170:−

NYHET!

3-sits soffa svängd Cambridge i tyg Saga ash, plymåer med dun/fjäderblandning, ben i ek/mässing, B 254 cm.

3-sits soffa Cloud, avtagbar/kemtvättbar klädsel i tyg Das grey-beige, plymåer med dun/fjäderblandning, B 236 cm.

Kombinationssoffa Liverpool med schäslong och divan i tyg Visby light grey eller Vera black, B 322 cm.

8.490:−

Byggbar soffa Sit Down, armstöd Big i tyg Cortina light grey, komb på bilden, B 299 cm.

NYHET!

9.990:(10.900:-)

3-sits med divan Memphis i tyg Cannes svart eller Visby antracit, inkl 2 nackkuddar, B 304 cm.

11.900:(14.280:-)

18.900:−

NYHET!

9.990:−

Bäddsoffa Gotland med schäslong med armstöd Fårö, längsbäddad med förvaring i tyg Vera beige, B 246 cm.

18.400:−

Fåtölj Timeout i fårskinn grafit och underrede/ snurrfot i ek. Fotpall 4.990:-.

NYHET!

3-sits soffa Impuls komfort Lux, avtagbar/kemtvättbar klädsel, tyg Sony pink, plymåer med dun/fjäderblandning, B 218 cm. Nackkudde 990:-.

8.995:−

Kombinationssoffa Chicago i tyg Cannes black , B 330 cm. Går att få i höger eller vänster utförande.

Mio Alingsås Bolltorpsvägen 2. 0322-66 94 00. Mån-fre 10-18. Lör 10-15. Sön 11-15. Mio Borås Viared. Viaredsvägen 4A. 033-25 80 00. Mån 10-19. Tis-fre 10-18. Lör 10-15. Sön 12-16. Mio Mölndal E6 avfart Lackarebäcksmotet. 031-87 03 10. Mån-fre 10-19. Lör-sön 11-16. Mio Trollhättan Båberg. Följ skyltar mot Båberg - Sjukhus. Båberg. 0520-972 00. Mån-fre 10-18. Lör 10-15. Sön 11-15. Mio Uddevalla Herrestad, 500 m från Torpkrysset mot Uddevalla. 0522-64 67 00. Mån-fre 10-18. Lör 10-15. Sön 12-16. Mio Varberg 0340-64 61 61. Mån-fre 10-18. Lör 10-15. Sön 12-16. Mio V:a Frölunda Västerleden avfart Frölundamotet (vid Frölunda torg) 031-89 11 00. Mån-fre 10-19. Lör 10-16. Sön 11-16. Priserna gäller vid nybeställning av valfri soffa eller fåtölj för minst 8.000:- fr o m 13/3 t o m 10/4. Reservation för ev. slutförsäljning och tryckfel. Mer info på mio.se

www.mio.se


ALLSVENSKAN 44

www.metro.se fredag 2012-03-30

Här tjuvstartar de slaget om Göteborg Kamp. Slaget om Göteborg har tjuvstartat. Gais Reuben Ayarna spelade tv-spelsfotboll mot bästa kompisen, Häckens Dominic Chatto. I morgon möts de igen i det allsvenska premiärderbyt. INFÖR ALLSVENSKA PREMIÄREN Gais–BK Häcken, lördag 16.00

Reuben Ayarna bryter fram med boll från mittfältet, hittar snabbe Eric Bassombeng med en passning ut åt höger. Bassombeng rycker förbi sin bevakning, slår ett inlägg som når Wanderson i straffområdet. Wanderson gör en snurrfint och placerar in 1–0 till Gais. – Det är som Gais i verkligheten. En stor del av deras styrka som lag är samspelet mellan Reuben, Wanderson och Bassombeng. Det är i den ytan jag tänker vara och förstöra för dem på lördag, säger Häckens defensiva mittfältare Dominic Chatto. Försäsongsmatchen mellan lagen spelas hemma i Chattos soffa. En av många dueller mellan Häckenspelaren och Gais Ayarna. Fiender på planen två gånger om året, vänner privat. – Vi har roligt åt sånt som händer i matcherna på fritiden. Som förra året när jag halkade i gräset men domaren tyckte att Chatto hade

fällt mig. När jag såg att domaren tänkte varna försökte jag se ut som att jag hade ont, men jag kunde inte hålla mig för skratt. Chatto var vansinnig, men jag sa åt honom att inte skylla på mig utan på domaren, berättar Ayarna och gapflabbar åt minnet. I andra halvlek av tvspelsmatchen fortsätter Gais att dominera. Chatto vill förändra matchbilden, få in lite speed i anfallet mot Gais lite tröga mittbackar. Han plockar ut Dioh Williams och sätter in sin granne – Majeed Waris. Ayarna ser nervös ut. – Waris har verkligen speed. Eric Bassombeng är snabb, men Waris är snabbare, kommenterar han. Hemma i soffan hjälper bytet inte Häcken. Ayarna och Gais håller undan och vinner med 1–0. – Jag ser fram mot lördag. Matcherna mot Häcken är alltid roliga att spela. Ett derby som brukar skilja sig från derbyn mot IFK. IFK kör ett rakare spel där jag som spelare hela tiden vet vad jag måste göra för att stoppa dem. Häcken har så många tekniska, irrationella spelare och då blir det så många fler alternativa spelvägar för mig att ha koll på i defensiven, funderar Ayarna inför den allsvenska premiären. Det är i morgon det gäller. Den första riktiga kampen om Göteborg för i år. Innan dess har polarna Ayarna och Chatto hunnit med några soffdrabbningar. PATRIK PERSSON

Häckens tänkta elva

MAJEED WARIS BJÖRN ANKLEV RENÉ MAKONDELE

ANDREAS DRUGGE

DOMINIC CHATTO

MARTIN ERICSSON

KARI ARKIVUO

DAVID MAREK

MATTIAS ÖSTBERG

MOHAMMED ALI KAHN

CHRISTOFFER KÄLLQVIST

Gais tänkta elva

PETER IJEH WANDERSON DO COMO JAKOB OLSSON

ERIC BASSOMBENG REUBEN AYARNA

ROMARIO SIPIAO

KENNETH GUSTAFSSON

RICHARD EKUNDE

ERIK JOHANSSON

CALUM ANGUS

HENRI SILLANPÄÄ

Reuben Ayarna, Gais, och Dominic Chatto, Häcken, har blivit bra kompisar vid sidan om planen. Försäsongsmatchen i soffan hemma hos Chatto vanns av Ayarna och Gais. FOTO: CHRISTINA BLOM

Reuben Ayarna • Född. 1985 i Accra, Ghana. • Position. Defensiv mittfältare. • Tidigare klubbar. Liberty Babies (Ghana) Boston Collage (USA).

Reuben Ayarna • Målsättning. ”Gais är på gång uppåt och vi gjorde en bra säsong ifjol. Men vi får inte glömma att vi under flera år innan dess kämpade för att inte åka ur. Vi vill försöka ta nästa steg, en plats i Europa League hade känts bra.”

• Född. 1985 i Kaduna, Nigeria. • Position. Defensiv mittfältare. • Tidigare klubbar. Heartland FC, FC Sheraton, AC Racines (Nigeria), Inter Åbo (Finland).

• Målsättning. ”Vi fick känna på spel i Europa förra säsongen. Det var inspirerande och något jag gärna vill uppleva igen. Även om vi kommer att sakna John Chibuike mycket så är Häcken moget att ta det steget i år.”

red@metro.se

Mikael Stahres änglar är flygfärdiga IFK. Att sluta trea i stan och sjua i Allsvenskan är inte acceptabelt för IFK Göteborg. Nu har Änglarna storsatsat för att ta tillbaka förstaplatsen.

IFK:s tänkta elva

TOBIAS HYSÉN ROBIN SÖDER

NORDIN GERZIC

PONTUS FARNERUD

DANIEL SOBRALENSE

PHILIP HAGLUND

ERIK LUND

EMIL SALOMONSSON HJALMAR JONSSON

KJETIL WAEHLER

JOHN ALVBÅGE

ALLSVENSKAN Syrianska–IFK, söndag, 17.30

Stahre har stora krav på sig att visa resultat direkt. ”Gillar du inte att jobba under de förutsättningarnaska du inte hålla på med det här”, säger han. FOTO: SCANPIX

Men med tunga nyförvärv och ny tränare med rötterna hos AIK är förväntningarna höga och tålamodet kort hos fansen. Tobias Hysén är kvar. John Alvbåge, norske landslagsmannen Kjetil Waehler, Nordin Gerzic, Daniel Sobralense och Pontus Farnerud in som nyförvärv. IFK har värvat tungt, tillräckligt för att få etiketten Real Göteborg. Budskapet är tydligt. Efter ett mediokert fjolår utan toppkänning i tabellen ska Änglarna få vingar igen. Störst i stan och bäst

IFK Göteborg • Bildad. 1904. • Allsvenska säsonger. 79. • SM-guld. 18. • Tränare. Mikael Stahre. • Placering ifjol. 7.

i Sverige är det enda som gäller för fansen och för Sveriges historiskt sett mest framgångsrika klubb. Tränaren som ska få det stjärnspäckade laget till en vinnande elva är AIK:s förre guldtränare Mikael Stahre. Förutsättningarna finns och försäsongens resultat med segrar mot tufft motstånd som Spartak Moskva och Rosenborg stärker fansens förväntningar. Men förväntningar kan snabbt bli krav, särskilt på en tränare med

bakgrund hos ärkerivalen AIK. – Förväntningar och krav ingår i paketet för fotbollstränare och spelare. Gillar du inte att jobba under de förutsättningarna ska du inte hålla på med det här, menar Stahre. Stahre vill ha in en ny dimension i IFK:s spel, men inte revolutionera de klassiska kännemärkena från grunden. – Vi ska fortsätta vara ett lag som är hårda i defensiven, förmågan att kunna spela destruktivt är viktig. Lika viktigt som att hitta en egen kreativitet när vi erövrat bollen. IFK premiärspelar borta mot Syrianska. På pappret en nedflyttningskandidat mot en guldfavorit. PATRIK PERSSON red@metro.se


45

www.metro.se fredag 2012-03-30

Djurgårdens ångestkamp i kvalserien kittlar mest – trots allsvensk fotbollspremiär / SCANPIX

”DET GÅR INTE ATT SLÄPPA KVALSERIEN”

Fredagspanelen. Gefle, Djurgården och Helsingborg blir topparna. AIK, Göteborg och Elfsborg blir flopparna. Enligt veckans panel alltså – som ändå inte glömmer hockeyn.

METRO I SAMARBETE MED

OLA WENNSTRÖM

FRIDA NORDSTRAND

NIKLAS JIHDE

Vem eller vilket lag blir årets utropstecken i allsvenskan?

Eftersom de alltid tippas i botten och lika ofta klarar sig mycket bättre; Gefle. Oremo hittar hem. Men ta tillbaka de ljusblå tröjorna.

Magnus Pehrsson, Djurgården. Jag tror att han kan göra något riktigt bra av sitt material. Blir mycket intressant att följa.

Är det redan fotbollstider här hemma?! HIF överraskar igen och vinner nytt guld. Blir även kul att följa Stahrens spår i Göteborg.

Och vilken klubb blir den stora besvikelsen?

AIK lever lite farligt året efter Banguras bombardemang. (För?) mycket ligger på Borges fötter. Fixar det ändå tack vare bastant försvar.

Real Göteborg. Kul att man satsar hårt, men risken är stor att klubben inte lever upp till förväntningarna.

Jag har ju länge trott att Elfsborg ska vinna nytt guld – men undrar om inte spelarna börjar bli lite trötta, trots en Växjötränare.

Vilken idrottshändelse missar inte du i helgen?

Fullt fokus på Citys jakt på ny serieledning såklart men det går absolut inte att släppa taget om överlevnadskampen i kvalserien.

Jag kör all in på hockey. Följer Brynäs, och naturligtvis mina kära kollegors arbete med kvalserien med spänning.

Står som vanligt mellan båsen och följer kvalserien på lördag. Missar inte heller att följa den allsvenskan premiären – med ett öga i alla fall.

PROGRAMLEDARE

Zlatanometern Experterna betygsätter Zlatans vecka

5

ÄNTLIGEN LÄGE! I ”DEN DÄR CHAMPIONS”

FOTBOLLS- & MOTORREPORTER

4

ANLEDNINGEN TILL ATT MILAN LEDER LIGAN.

Att slå vad om att Messi går till GAIS, Ronaldo till Djurgården och att Sundsvall kommer att tränas av Capello... Inte ens det skulle vara dumt.

HOCKEYANKARE

4

ZLATAN MOT BARCELONA ÄR ALLTID HETT.

To us, there are no stupid bets.


LÄSARE 46

www.metro.se fredag 2012-03-30

Insändare

”SVENSKAR VILL VERKA KONTINENTALA” Svengelska. Svenskar svänger sig med fel engelska ord, vilket får det att låta både fel och genant i engelsktalandes öron, skriver ”Ordbruk och bokstavsskötsel”. Svar till signaturen ”Student” (29/3). Helt riktigt det du svarade tidigare signaturen ”Jan T Andersson”, angående dennes felaktiga exempel på fenomenet ”svengelska”! De anförda orden hade inget med det att göra, som du sa, utan svengelska bottnar i att svenskar som ofta vill verka mer kontinentala och språkkunniga än de är, svänger sig med just fel engelska ord och grammatik som får det att

Engelska och svenska bör skiljas åt, enligt insändarskribenten. FOTO: SCANPIX

låta både fel och genant i de människors öron som har engelskan som modersmål. Inte sällan översätter dessa ”svengelsk-talande” (helt i onödan) svenska ortsoch gatunamn till engelska, vilket gör den lyssnande utlänningen mera konfunderad än om vi sagt det på svenska! (De skulle själva aldrig komma på tanken att

översätta sina egennamn på detta sätt!) Vidare görs ”rakt-avöversättningar” (utan tanke på omvänd, respektive rak ordföljd) är ett klart ”svengelskt” fenomen, såsom ”What are you for one, I feel not again you!” (”Vad är du för en, jag känner inte igen dej!” – rätt översatt ”Who are You, I don’t know You”) Detta, och annat liknande tönt, är typexempel på ”svengelska” något som det dessutom skämtas om i dag! En klassiker är denna: ”It’s not the fart as kills, it’s the smell! (Tänkt att betyda: ”Det är inte farten som dödar, det är smällen!” Vad det egentligen betyder låter jag läsaren själv komma på!) ORDBRUK OCH BOKSTAVSSKÖTSEL

HEN I BURKA NÄSTA STEG?

RÖKARE GÖR VÅRDEN SÄMRE

”Barnet ropade på föräldern. Hen hade ont i halsen och var lite trött. Föräldern kände på hennso panna och gav hennomo en kram. Föräldern nr 2 var inte hemma för hennso arbetsgivare på det stora IT- företaget krävde att en viktig rapport färdigställdes i dag. Föräldern nr 1 suckade lite för hen insåg att hen kommer att behöva vabba i morgon igen. Förhoppningsvis kunde hennomo arbetsgivare på det stora vårdbolaget få fram någon vikarier i tid. Hennomos lön var ju ändå en mycket mindre del av familjens ekonomi, så hen kunde lika gärna stanna hemma med lillon och vabba.” Snälla Sverige – lägg ner ”hen” och arbeta för att människor ska kunna vara stolta över sin identitet och könstillhörighet – arbeta för riktig jämställdhet! Jag bävar redan inför nästa förslag i könsdebatten – burka och röstförvrängare för att avidentifiera arbetssökande på arbetsintervjuer. STOLT OCH

Svar till ”Agnes”. Du kan inte blanda äpplen och päron. Pollen är en naturprodukt men rökning är helt frivilligt. Lika för lika går inte att jämföra. Rökare förpestar luften frivilligt det gör inte trä, gräs med mera. Hade det inte varit för att staten tjänare miljoner på er rökare så hade det varit förbjudet att röka över huvud taget. Och tänk vad pengar landstingen hade sparat då och så mycket bättre vård vi hade fått. PELLE

FRAMGÅNGSRIK SOM KVINNA

HÖGAVLÖNADE VILL SÄNKA LÖNER Har ni noterat att de nä-

Insändarskribenten föredrar hockey framför internationell fotboll i ”Sportnytt”. FOTO: LEIF R JANSSON/SCANPIX

ringslivsföreträdare och politiker, som vill lösa diverse ekonomiska problem med sänkta löner, ofta själva är mycket välbetalda och inte har några planer på att ändra detta? GÖRAN SAMUELSSON

FÖRSTÖR INTE DIN FRAMTID

Inte nog med att många ungdomar går ut skolan med dåliga och ofullständiga betyg som försämrar utsikterna till jobb. Många Ännu en gång har SVT:s ungdomar ignorerar också sport internationell fotboll konsekvenserna av ungsom huvudinslag i ”Sportnytt”! Är detta nationalspor- domsbrottslighet och dess rättspåföljd. Framtidens ten måntro i Sverige? Som arbetsmarknad är öppen andra inslag kommer det för de ungdomar som kan som väl uppfattas som det visa att de hållit sig borta stora intresset i detta land, från brottslighet. En arnämligen slutspelet i isbetsgivare måste kunna lihockey! ta på en anställd då en anVore det inte bättre om ställning är en stor kapiSVT hade ishockeyn som nationalsport med huvudin- talinvestering. En felanställning innebär kostnaslag än den internationella fotbollen, som är av sekun- der i förlorade kundrelationer och intäkter. SOM därt intresse! HS

HOCKEY ÄR VÅR NATIONALSPORT

• Mejla ditt inlägg till insandare@metro.se Uppge namn och adress även om du använder signatur. Inläggen kan komma att redigeras. Inskickat inlägg garanterar inte plats i tidningen. • SMS:a ditt inlägg till 72700. Skriv TYCK följt av texten. Du får skriva max 150 tecken. Varje SMS kostar 5 kronor. Inskickat SMS garanterar inte plats i tidningen.

Läsartävling

I must go. My planet needs me. NATALIE WARD, SUNDBYBERG

Skriv en rolig pratbubbla till bilden till höger. Gör så här: Skriv BILDEN följt av ditt förslag. Skicka SMS till 72700. Varje SMS kostar 5 kr. Vinnaren får boken ”Vilda djur – 100 fantastiska arter och deras läten” från Bokförlaget Max Ström.

Dagens sudoku och korsord

AFTER WORK FIRST HOTEL G & CRISTAL BAR FREDAGAR 16-20 Cristal bar öppet: onsdag-lördag NILS ERICSONPLATSEN 4 | TEL 031-63 72 64

Vinstchans varje dag Skriv KRYSS följt av ordet i det markerade fältet. Skicka sms till 72700 före klockan 24 i dag. Varje sms kostar 5 kronor.

Vinnaren får ett presentkort på 200 kronor från Adlibris.

Vinnarna presenteras på tisdagar.


VÄDER 47

www.metro.se fredag 2012-03-30

Allt kallare luft breder ut sig –20

–15

–10

–5

±0

+5

+10

+15

Idag

+20

+25

Lör

1 1

-3

2

0

+3

6

6

+3

5

Falun

8

8 +4

9

Stockholm

+9

10

Linköping

+8

Göteborg

9

12

10

Var med och spela våra nya spel! Vårregnet & Vårfloden.

7

+6

7

är det vårfinal med Leif “loket” Olsson på GRAND med extra vinster.

5

0

Östersund

mellan klockan 18:00 och 20:00

4 Skellefteå

+6

11

Väl mött!

11

Besök oss på Kungsgatan 47

12

Malmö

+11

Göteborg i dag

I morgon

Uddevalla

Uddevalla

Lidköping

+9 +9

+6

Söndag Lidköping

+5

Kungälv Borås

Uddevalla

+7

Kungälv Borås

+4

Borås

Göteborg

Göteborg

Göteborg

Kungsbacka

Kungsbacka

Kungsbacka

+9

+5

+9

(°c)

Norrland Lungö Svealand Blomskog Götaland Göteborg

+9 +10 +12

Kallast i går

(°c)

Norrland Tarfala Svealand Gustavsfors Götaland Hagshult

Blötast i går Norrland Katterjåkk Svealand Uppsala Götaland Fårösund

-8 -4 -2

(mm) 2.8 1 1.3

Varberg

Världen i morgon (°c) Aten Bangkok Barcelona Helsingfors Hongkong Kanarieöarna Köpenhamn London Los Angeles New York Paris Peking Rio de Janeiro Sydney Tokyo

Vi öppnar kl. 10.00 och stänger kl. 02.00

+5

Varberg

Varmast i går

+5

+5

+5

Varberg

Lidköping

+6

Kungälv

+8

Vårfinal! Lördagen den 31 Mars

3

3

0

4

Sön

2

Kiruna

-2

+30

+17 +34 +20 -1 +21 +20 +6 +11 +16 +7 +12 +12 +23 +21 +15

Sudokulösningen Dagens sudoku hittar du på sidan till vänster.

Hamburgertallrik

49 kr

www.idrottensbingo.se


48

www.metro.se Fredag 2012-03-30

SVT 1

TV LÖRDAG 7.00 Stoppa könsstympningen! 7.15 Vintermagasin. 8.00 Konståkning VM. Par, fria programmet. 8.45 Via Sverige. 9.00 Rapport. 9.05 Go’kväll. 9.50 Lyckan är en bluff. 10.20 Anslagstavlan. 10.25 Speedway VM-serien. 11.25 Ishockey: Brynäs–Modo. SM-final, damer. 13.50 Det söta livet. 14.00 Handboll: Kristianstad–Alingsås. SMslutspel, herrar. Kvartsfinal 2. 16.00 Rapport. 16.05 Konståkning VM. Herrarnas fria åkning. 17.50 Helgmålsringning. 17.55 Sportnytt. 18.00 Rapport. 18.15 Go’kväll. 19.00 Sverige. Svenskt kulturmagasin. 19.30 Rapport. 19.45 Sportnytt. 20.00 Smartare än en femteklassare. 21.00 Robins. 21.30 Mord i paradiset. 22.25 Rapport. 22.30 Suits. 23.15 Kaka på kaka. 23.35 Speedway VM-serien. 0.35 The science of sleep. 2.20–2.25 Rapport.

SVT 1

TV SÖNDAG 6.05 Minnenas television: Kar de Mummas blandning. 7.00 Uppdrag granskning. 8.00 Antikrundan. 9.00 Rapport. 9.05 Debatt. 9.50 Strömsö. 10.30 Go’kväll. 11.15 Suits. 12.00 Rapport. 12.05 Coacherna. 12.35 Sonja Henie – isens drottning. 13.30 Konståkning VM. Damernas final, fri åkning. 15.00 Konståkning VM. Uppvisningen. 17.00 Handboll: Malmö–Guif. SM-slutspel, herrar. Kvartsfinal 2. 17.55 Sportnytt. 18.00 Rapport. 18.10 Regionala nyheter. 18.15 Landet runt. 19.00 Sportspegeln. 19.30 Rapport. 19.55 Regionala nyheter. 20.00 Så ska det låta. 21.00 Coacherna. 21.30 The big C. 22.00 Damages. 23.00 Rapport. 23.05 Antikrundan. 0.05 30 grader i februari.

SVT 2 9.30 Krokodiler trängda av torkan. 10.15 Vid lägerelden. 10.55 Från Sverige till himlen. 11.25 Örter – naturens eget apotek. 11.45 Den njutbara trädgården. 12.15 In treatment. 12.40 Russin. 12.45 Vem vet mest? 13.15 Vetenskapens värld. 14.15 30 grader året om. 14.55 Kortfilm: Musen. 15.15 Året i trädgården. 15.45 AT-läkarna. 16.35 Moderna bönder. 17.05 Pixels. 17.10 Kungen och jag. 18.00 Nudisten. 18.15 Babel. 19.00 Simon & Garfunkel. Musik special. Dokumentär. I dokumentären visas unika bilder från Simon & Garfunkels karriär och inträngande intervjuer med dem båda. 20.10 Wozzeck. Veckans föreställning. Opera. Från Norrlandsoperan kommer Carina Reichs och Bogdan Szybers iscensättning av Alban Bergs opera om den olycklige soldaten Wozzeck. 21.55 Kvinnor utan män. Tyskt drama från 2009. 23.35 The wire. 1.05–1.55 De tusen kajmanernas sjö.

SVT 2 8.00 Bollywooddrömmar. 8.30 Året i trädgården. 9.00 Minnenas television: Kar de Mummas blandning. 10.00 Gudstjänst. 11.00 Örter – naturens eget apotek. 11.20 Simon & Garfunkel. 12.35 Agnès b. – modeskapare. 13.30 Vem vet mest? 16.00 Handboll: Malmö– Guif. SM-slutspel. Herrar. 17.00– 17.30 UR. 17.00 Toxic. 17.25 Underverk i världen. 17.30 Mitt Madrid. 17.37 Mitt Paris. 17.45 Mitt Paris. 17.52 Mitt Paris. 18.00 Babianerna i träsket. 1 8.50 Socker. 19.00 Naturens drivkrafter. 19.55 Världens underverk. 20.00 AT-läkarna. 20.50 Kryp och andra djur. 21.00 Aktuellt. 21.15 Agenda. 22.00 Dokument utifrån. 22.55 Motor: Rally-VM. 23.50 Moderna bönder. 0.20 Bollywooddrömmar. 0.50 30 grader året om. 1.30 Kortfilm: Musen. 1.50–2.40 Krokodiler trängda av torkan.

TV 3 6.00 Nanny. 6.30 Ska du säga. 6.55 I nöd och lust. 7.25 Hot in Cleveland. 7.55 Jims värld. 8.25 Jims värld. 8.55 Jims värld. 9.25 Jims värld. 9.55 Jims värld. 10.25 Dance your ass off. 11.25 Kollopapporna. Komedi från 2007. 13.10 Honey. Romantiskt drama från 2003. 15.00 How I met your mother. 15.30 Extreme home makeover. 16.25 Sveriges fulaste hem. 17.25 Lyxfällan. Svensk livsstilsserie. 18.25 How I met your mother. Komediserie. 18.55 Keno. 19.00 Whitney. Komediserie. 19.30 Up all night. Komediserie. 20.00 Bones. Kriminaldramaserie från 2009. 21.00 2 1/2 män. Komediserie från 2011. 21.30 Sing along. Svensk underhållning. 22.30 Extra extra! Svensk humorserie. 23.00 American pie presents: The book of love. Komedi från 2009. 0.50 Up all night. 1.20 The frighteners. Komedithriller från 1996. 3.10 En fars kval. Drama från 2000. 4.50 Hot in Cleveland. 5.10 Nanny. 5.35–6.00 The Bill Engvall show.

TV 3 6.00 Nanny. 6.30 Ska du säga. 7.00 I nöd och lust. 7.30 Hot in Cleveland. 8.00 The bachelorette. 9.00 Drop dead diva. 10.00 Drop dead diva. 11.00 What if God were the sun? Drama från 2007. 12.55 Pretty little liars. 13.55 Lyckan i LA. 14.55 Sing along. 15.55 Smash. 16.55 Project runway. Realityserie. 17.55 Revenge. Dramaserie från 2011. 18.55 Keno. 19.00 Top model Sverige. Svensk realityserie från 2012. 20.00 The mentalist. Kriminaldrama från 2011. 21.00 A perfect getaway. Thriller från 2009 med Milla Jovovich, Steve Zahn, Timothy Olyphant. 23.05 Extra extra! 23.35 Kjelles smakresa i Asien. 0.40 Mars attacks! Actionkomedi från 1996. 2.25 Unforgettable. 3.20 Royal pains. 4.00–4.45 Bones. 5.05 Hot in Cleveland. 5.30–6.00 Nanny.

TV 4 5.55–7.58 Barnprogram. 5.55 Elias – den lilla räddningsbåten. 6.05 Dora utforskaren. 6.30 Gissa med Frasse. 6.40 Mona vampyr. 6.55 Svamp-Bob Fyrkant. 7.05 Pop Pixie. 7.20 Doktor Mugg. 7.35 Godare än glass. 7.58 Nyhetsmorgon lördag. 11.30 Let’s dance. 13.25 Sveriges värsta bilförare. 14.25 Familjen Annorlunda. 15.25 Biggest loser Sverige. 16.25 Genibarnen. Brittisk dokumentär. 17.30 Kontoret. Svensk komediserie. 18.00 Trav: Vinnare: V75. 19.00 Nyheterna. 19.20 Väder. 19.30 Postkodmiljonären. 19.55 Lotto, Joker och Drömvinsten. 20.00 Gladiatorerna. Svensk underhållning. 21.30 Slumdog millionaire. Brittiskt drama från 2009. 22.00 Nyheterna. 22.05 Vädret. 22.15 Slumdog millionaire, forts. Brittiskt drama från 2009. 0.15 Out of towners. Komedi från 1999. 2.00–5.00 Parfymen: Berättelsen om en mördare. Fransk thriller från 2006. 5.30–5.55 Leila bakar.

TV 4 5.55–7.58 Barnprogram. 5.55 Chuggington. 6.05 Mumintrollens äventyr. 6.15 Tom & Jerry. 6.40 Scooby-Doo. 7.05 Pokémon. 7.25 Ap-tv med Zillah & Totte. 7.58 Nyhetsmorgon söndag. 11.30 Gladiatorerna. 13.00 Äntligen hemma. 14.00 Borås superstars. 14.30 Mitt märkliga missbruk. 15.00 Studio: Elitserien. 15.10 Ishockey: Färjestad–Brynäs. SM-slutspel. 17.45 Studio: Elitserien. 18.00 Världens längsta man. Brittisk dokumentär. 19.00 Nyheterna. 19.20 Väder. 19.30 Sporten. 20.00 Kontoret. 20.30 Time out. 21.00 Law abiding citizen. Dramathriller från 2009. 22.00 Nyheterna. 22.05 Vädret. 22.15 Law abiding citizen, forts. 23.25 Fotbollskanalen Europa. 0.10 Maria Wern. 1.10 Maria Wern. 2.10 Gladiatorerna. 3.45 Mitt märkliga missbruk. 4.20–5.15 Hem till gården.

Kanal 5 6.05 Kim Possible. 6.30 Eli Stone. 7.20 Brothers & sisters. 8.10–8.35 America’s funniest home videos. 9.00 Gilmore girls. 9.50 Greek. 10.40 Entertainment now. 11.10 America’s funniest home videos. 11.40 Katten. Komedi från 2003. 13.10 Blåst! 14.05 Tunnelbanan. 15.05 Unga läkare. 16.05 The middle. Komediserie från 2011. 17.05 Mike & Molly. Komediserie från 2010. 17.35 Happy endings. Komediserie. 18.05 Bedtime stories. Komedi från 2008. 20.00 America’s funniest home videos. Underhållningsserie från 2011. 21.00 Suburgatory. Komediserie från 2011. 21.30 Heartbreak kid. Komedi från 2007 med Ben Stiller, Malin Åkerman, Michelle Monaghan. Regi: Bobby Farrelly,Peter Farrelly. 23.45 Partaj. 0.45 The river. 1.40 Tom i bollen 2. Komedi från 1988. 3.30 Criminal minds. 4.15 The listener. 4.55 Greek. 5.40–6.00 Pantertanter.

Kanal 5 6.05 Kim Possible. 6.30 Eli Stone. 7.20 Brothers & sisters. 8.10–8.35 America’s funniest home videos. 8.55 Gilmore girls. 9.45 Greek. 10.35 America’s funniest home videos. 11.05 Sonnys chans. 11.35 The fashionista diaries. 12.30 Familjen Kardashian. 13.00 Desperate housewives. 14.00 Real housewives of New Jersey. 15.00 GCB. 16.00 Grey’s anatomy. 17.00 Djungelns drottning. Svensk realityserie från 2012. 18.00 Gossip girl. . 19.00 Sofias änglar. 20.00 Gordon’s kitchen nightmares. 21.00 Partaj. Svensk humorserie från 2012. 22.00 Missing. Dramaserie från 2012. 23.00 Får vi följa med? 0.00 Criminal minds. 0.55 CSI. 1.55 Schulman show. 2.50 Raw comedy club. 3.15 The life & times of Tim. 3.45 The life & times of Tim. 4.10 United States of Tara. 4.45 Greek. 5.20–6.05 Blåst!

TV 6 7.30 Scrapheap challenge. 8.20 Fab 5. 9.15 Fear factor USA. 10.35 Miami ink. 11.30 Tattoo highway. 12.00 Speeders. 12.30 Speeders. 13.00 Community. 13.30 The Bill Engvall show. 14.00 Spin city. 14.30 Spin city. 15.00 Royal pains. 16.00 Eureka. 17.00 The legend of the seeker. Actionserie från 2008. 18.00 The vampire diaries. Dramaserie från 2011. 19.00 Simpsons. Animerad komediserie från 200102. 19.30 Simpsons. Animerad komediserie från 2001-02. 20.00 Family guy. Animerad serie från 1999. 20.30 Family guy. Animerad serie från 1999. 21.00 Polisskolan 3: Begåvningsreserven. Komedi från 1986 med Steve Guttenberg, Bubba Smith, David Graf. Regi: Jerry Paris. 22.45 Spartacus: Vengeance. 23.55 Hell on wheels. 0.50 Behind enemy lines: Axis of evil. Action från 2006. 2.45 Dexter. 3.45 Breaking bad. 4.35 Spin city. 5.00 Spin city. 5.25–5.50 The Bill Engvall show.

TV 6 7.30 Robot wars. 8.25 Fab 5. 9.20 Amazing race. 10.15 Miami ink. 11.15 Eureka. 12.10 Fear factor USA. 13.35 Skål. 14.10 Simpsons. 14.40 Simpsons. 15.10 Family guy. 15.40 Family guy. 16.15 Polisskolan 3: Begåvningsreserven. Komedi från 1986. 18.00 LA Ink. Realityserie från 2009. 19.00 Amazing race. Realityserie från 2010. 20.00 How I met your mother. Komediserie. 20.30 How I met your mother. 21.00 2 1/2 män. Komediserie från 2008. 21.30 2 1/2 män. Komediserie från 2008. 22.00 NCIS: Los Angeles. 23.00 Den sista dokusåpan. 23.30 Karatefylla. 0.05 How I met your mother. 0.35 How I met your mother. 1.05 2 1/2 män. 1.35 2 1/2 män. 2.05 NCIS: Los Angeles. 3.00 Caught on camera. 3.50 Amazing race. 4.40 LA Ink. 5.30–6.00 Skål.

TV 8 6.00 Rachael Ray. 7.00 Drömhem vid havet. 8.00 En plats på landet. 8.55 Around the world in 80 trades. 10.00 Junior Masterchef Australia. 11.00 Antiques roadtrip. 11.35 Hustoppen. 12.30 Drömhem vid havet. 13.25 En plats på landet. Brittisk realityserie. 14.25 Trädgårdstoppen. Svenskt trädgårdsprogram från 2012. 15.10 Million dollar listing. Realityserie från 2010. 16.05 En plats i solen. Brittisk livsstilsserie från 2007. 16.35 Slottsliv. Svenskt historieprogram från 2011. 17.30 Restoration home. Brittisk realityserie från 2010. 18.45 Dragons’ den. Brittisk realityserie från 2011. 20.00 Morden i Midsomer. Brittisk kriminalserie från 2000. 22.10 Mördare okänd. Brittisk kriminaldramaserie från 2005. 23.15 Law and order. 0.10 Southland. 1.10 Kolya. Tjeckisk dramakomedi från 1996. 3.20 Law and order. 4.10 Polisstationen. 5.00–6.00 Southland.

TV 8 6.00 Rachael Ray. 7.00 Drömhem vid havet. 8.00 En plats på landet. 9.00 Slottsliv. 10.00 Million dollar listing. 11.00 En plats i solen. 11.30 The restaurant. 12.35 Drömhem vid havet. 13.30 En plats på landet. Brittisk realityserie. 14.25 Junior Masterchef Australia. Australisk realityserie från 2010. 15.25 Bukowskis. Svensk realityserie från 2012. 16.25 Antiques roadtrip. Brittisk livsstilsserie från 2009. 17.00 Country house rescue. Brittisk realityserie från 2010. 18.00 Hustoppen. Svensk livsstilsserie från 2012. 19.00 Trädgårdstoppen. . 20.00 Morden i Midsomer. 22.10 Brottskod: Försvunnen. Kriminalserie från 2008. 23.05 Inspector Lynley mysteries. 1.00 Saving Grace. 1.55 Killer couples. 2.55 Brottskod: Försvunnen. 3.50 Customs. 4.15 Speed. 4.45–5.30 Saving Grace. 5.40–6.30 En plats på landet.


Alltid rätt märken. Alltid bättre priser.

I K!

NY B UT

VI VÄLKOMNAR HELLY HANSEN TILL FREEPORT.

3 FÖR 2 PÅ ALLT I BUTIKEN. (BILLIGASTE VARAN PÅ KÖPET) GÄLLER 29/3–15/4.

NY B UTI

K!

VI VÄLKOMNAR FILIP OCH FILIPPA TILL FREEPORT. HÄR HITTAR DU ALLT FÖR DIN BEBIS. VARUMÄRKEN: BABYCUPCAKES, BABYTROLD, TOMMEE TIPPEE, DISNEY, FISHER PRICE, LAMAZE, NALLE PUH, TRILLE, HAUCK, ESPRIT, BEFADO, BOMBIBITT, ENERGIERS, KALOO, SPIEGELBURG, JANOD. Red is the preferred color for the Levi’s logo.

Hauck Boston Air kombivagn. Inkl. hård lift med vändbart styre. Färg navy blue. Ord. pris 4 899 kr

Outletpris 2 499 kr (Gäller så långt lagret räcker).

Hauck är en av världens största barnvagnstillverkare. Ett välkänt tyskt företag som står för både säkerhet och kvalitet. Alla våra vagnar är testade enligt europeiska säkerhetsstandard EN 1888.

Please try to use it where possible. Please also consider the differences in print versus screen when determining color usage. PRINT PMS 187 CMYK 0-100-79-20 screen RGB 196-18-48 HEX C41230

3 FÖR 2 PÅ ALLT I BUTIKEN.

3 FÖR 2 PÅ ALLT I BUTIKEN.

(BILLIGASTE VARAN PÅ KÖPET) GÄLLER 31/3–1/4.

(BILLIGASTE VARAN PÅ KÖPET) GÄLLER T.O.M 8/4.

Öppet: mån-fre 10-19, lör 10-18, sön 11-17 Freeport ligger i Kungsbacka, för vägbeskrivning och fler erbjudanden besök www.freeport.se

EN RIKTIG OUTLET


50

www.metro.se fredag 2012-03-30

Stiftelsen Söderborgska m fl stiftelser samfond Stiftelsen delar ut bidrag till ekonomiskt behövande kvinnor och män bosatta i Göteborgs Stad.

Stiftelsen Martin Jacobssons Pensionsfond Stiftelsen delar ut bidrag till ekonomiskt behövande änkor och ogifta kvinnor bosatta i Göteborgs Stad.

SLÄCK!

Inrutat – av Frode Øverli

LÖRDAG 31 MARS 20.30–21.30

Mer information finns att läsa på den gemensamma ansökningsblanketten för 2012 som finns på www.goteborg.se/stiftelser eller i receptionen på Köpmansgatan 20 Sista ansökningsdag är måndag 30 april 2012 Utdelningsansvariga för Stiftelsen Söderborgska och Martin Jacobsson

Mer inform www.malm ation på oopera.se

Malmö Opera söker

inspicient

Dagens horoskop – varje dag i Metro

Väduren

Oxen

Tvillingarna

Kräftan

Lejonet

Jungfrun

Någon i din omgivning ger ett emotionellt obalanserat intryck. Gör eller säg inget du kan få anledning att ångra.

Kanske ingen av dina bättre dagar. Möjligen går du och grubblar över något i ditt förflutna.

Du får beröm från oväntat håll. Frågan är bara hur du har tänkt dig fortsättningen på det du får en eloge för.

Något börjar framstå i en lite besvärlig dager, och du kan få oväntade problem på halsen, om du inte är på din vakt.

Att ändra på något som fungerar väl vore förmodligen en överloppsgärning, men det tycks ändå vara vad du har för avsikt att göra.

Med Jungfruns lite sinnliga aura attraherar du nu personer som nog gärna skulle vilja lära känna dig lite bättre.

Vågen

Skorpionen

Skytten

Stenbocken

Vattumannen Fiskarna 21/1–19/2

20/2–20/3

Impulsivitet är inget typiskt utmärkande för Vågen, men i dag tycks du försätta dig i en situation du nog hade velat undvika.

En efterlängtad sammankomst tycks nu snart bli av - eller så ror du ett lyckosamt projekt av något slag i hamn!

Den väg du stakat ut för dig i något sammanhang ser ut att vara den rätta, även om den ibland kan visa sig lite knagglig i början.

En liten nödlögn kan erbjuda en utväg när du träffar någton du brukar ha svårt att säga nej till.

Någon ondgör sig över dina åsikter i en speciell fråga, och möjligen får du betala för en tidigare oförsiktighet.

Mycket börjar gå lekande lätt för dig, och vad kärleken nu behöver för att slå ut i full blom är lite uppmuntran!

21/3–19/4

FIRA PÅSKEN MED OS-KVAL Minns du stämningen i Scandinavium under VM? Under påskhelgen möter det svenska herrlandslaget Brasilien, Makedonien och Ungern för att göra upp om två platser till OS 2012. Visa ditt stöd på läktaren och lyft landslaget hela vägen till London.

Köp biljetter från 215:-/dag

OS - KVAL H A N D B O L L

6–8 APRIL S C A N D I N A V I U M

G Ö T E B O R G 2012

SPELSCHEMA Fre 6 april (långfredag) 14.45 Ungern—Makedonien 17.00 Sverige—Brasilien

23/9–22/10

20/4–20/5

23/10–22/11

21/5–21/6

23/11–21/12

22/6–22/7

22/12–20/1

23/7–22/8

23/8–22/9

Lör 7 april (påskafton) 13.45 Brasilien—Ungern 16.00 Makedonien—Sverige Sön 8 april (påskdagen) 14.45 Brasilien—Makedonien 17.00 Sverige—Ungern

Stiftelsen Hyresfonden för Pauvres Honteux med underfonder Stiftelserna lämnar bidrag till bostadshyra till personer som är folkbokförda i Göteborgs kommun (kvinnor har företräde) och som bedöms vara i behov av ekonomiskt understöd.

www.handboll.info/os-kval

ticnet.se • 031-81 10 20

Mer information finns att läsa på ansökningsblanketten för 2012 som finns på www.goteborg.se/stiftelser eller i receptionen på Köpmansgatan 20. Sista ansökningsdag är 30 april 2012 Utdelningsstyrelsen för Stiftelsen Hyresfonden för Pauvres Honteux med underfonder

INSPIRERAS PÅ METROMODE.SE


51

www.metro.se Fredag 2012-03-30

5

ANNONS

PREMIÄR

, säng, PEDRA italienskt sovrum gel, 2 sängbord, byrå och spe :450 11. Nu tet) syn (svart

BOSS 3+2. Nu 13.800:-

ROMA MÖBLER Jessica Almenäs är tillbaka i ”Let’s dance”. FOTO: ERIC JOSJÖ/TV4

Dokumentär om den franska modeskaparen ”Agnès b”. FOTO: FOLAMOUR

Underhållning

Dokumentär

Herkulesgatan 1H ·Tel 031-23 18 40 Måndag-fredag 10-18 · Lördag 11-15

www.romamobler.se

Pratshow

Alexander Majorov i aktion. FOTO: ALASTAIR GRANT/AP

Krokodiler och flodhästar lever ihop i trånga vatten. /NATIONAL GEOGRAPHIC

Liam McIntyre spelar Spartacus. FOTO: STARZ ENTERTAINMENT

Naturfilm

Sport

Dramaserie

Cha cha cha och vals först ut

Modeskapare som håller än

Vårens sista Skavlan är här

Majorov svenskt VM-hopp i Nice

Torkan ställer till med problem

Spartacus försöker rädda Crixus

Dags att ruska bort dammet från fjäderboan och putsa lackskorna – ”Let’s dance” är tillbaka. Som vanligt står David Hellenius och Jessica Almenäs som värdar. Det blir sjunde säsongen för David Hellenius, som har varit med sedan starten. – Är det sju år? Helt galet. Men nu är det ju ett år sedan sist och jag tror att folk har längtat lite, säger han. I årets startfält finns allt från hästbönder till supermodeller.

Den franska modeskaparen Agnès Troublé – mer känd som Agnès b. – började designa kläder redan i slutet av 1960-talet. Förra året fyllde hon 70 men hon är fortfarande lika aktiv. Dokumentären ”Agnès b. – modeskapare” berättar om hennes mångfacetterade verksamhet. 1975 öppnade hon sin första butik och lanserade en kollektion som inspirerats av enkla arbetarplagg.

Den sjunde säsongen av ”Skavlan” är framme vid sitt sista program, men trogna tittare behöver inte bli nervösa. I februari stod det klart att det blir fyra säsonger till av Fredrik Skavlans pratshow. Inför nästa säsong kommer det att byggas en studio även i London, för att kunna ta emot fler internationella gäster. Det sista programmet gästas av The Hives, som bjuder på nya singeln ”Go right ahead”.

Konståknings-VM pågår för fullt i Nice och i dag är det dags för herrarnas korta program. Alexander Majorov försvarar de svenska färgerna. Vid Nordiska mästerskapen nyligen lyckades han göra en kvadrupel, det vill säga snurra fyra varv. Bjuder han på det i sitt VM-program? Klart är i alla fall att han musikmässigt bjuder på ”Soul Bossa Nova” av Quincy Jones under sitt korta program.

Veckans krokodiltema avslutas med den amerikanska naturfilmen ”Krokodiler trängda av torkan”. I nationalparken Katawi i västra Tanzania lever krokodiler och flodhästar tillsammans i floderna. Men landets tropiska klimat gör att torkan är väldigt svår under stora delar av året, och när torkan gör att floderna krymper uppstår farliga situationer för djuren.

Gladiatorernas växande slavarmé sätter skräck i det romerska riket i ”Spartacus: Vengeance”. Samtidigt som Spartacus (Liam McIntyre) försöker hålla ihop sin brokiga armé står nu en gladiator från Batiatus (John Hannah) hus i vägen för hans försök att rädda Crixus från fångenskapen hos romarna. Kvällens avsnitt är del fem av tio av den amerikanska dramaserien från 2011.

LET’S DANCE. 20.00, TV4.

SVT 1

AGNÈS B. – MODESKAPARE. 20.00, SVT2.

SVT 2

6.00 Rapport. 6.05 Regionala nyheter. 6.25 Gomorron Sverige. 10.00 Go’kväll. 10.45 Debatt. 11.30 Plus. 12.30 Född 2010. 13.30 Det söta livet. 13.40 Bakom 30 grader i februari – Maria Lundqvist. 13.45 Antikrundan. 14.45 Livet på Lærkevej. 15.30 Spisa med Price. 16.00 Rapport. 16.05 Konståkning VM. Herrarnas kortprogram. 17.55 Sportnytt. 18.00 Rapport. 18.10 Regionala nyheter. 18.15 Go’kväll. 19.00 Kulturnyheterna. 19.15 Regionala nyheter. 19.30 Rapport. 20.00 Minuten. Svensk tv-lek. 21.00 Skavlan. Svensk-norsk pratshow. 22.00 In the land of women. Drama från 2007 med Meg Ryan, Adam Brody, Kelsey Keel. 23.35 Rapport. 23.40 Kulturnyheterna. 23.45 Unfaithful. Thriller från 2002. 1.45 Rapport. 1.50 Game of thrones. 2.40 Tv-cirkeln: Game of thrones. 2.55 Rapport. 3.00 Så ska det låta. 4.00–4.05 Rapport. 4.15 Debatt. 5.00 Go’kväll. 5.45–6.30 Fråga doktorn.

8.10 De tusen kajmanernas sjö. 9.00–12.00 SVT Forum. 9.00 Riksdagen: Statsministerns frågestund. 9.45 Framtidskommissionen: Att växa upp i framtiden. 11.30 ESO-seminarium: Hjälp till barn som har det svårt i skolan. 12.00 In treatment. 12.25 Russin. 12.30 Vem vet mest? 13.00–15.30 UR. 15.50 30 grader året om. 16.30 Kortfilm: Musen. 16.50 Hockeykväll. 17.20 Nyhetstecken. 17.30 Oddasat. 17.45 Uutiset. 18.00 Krokodiler trängda av torkan. 18.45 Imorgon. 19.00 Vem vet mest? 19.30 In treatment. Dramaserie. 19.55 Russin. Kulturkortis. 20.00 Agnès b. – modeskapare. K special. 20.55 Léo lägger in en stöt. Fransk kortkomedi. 21.00 Aktuellt. 21.35 Regionala nyheter. 21.43 Aktuellt. 21.55 Nyhetssammanfattning. 22.00 Sportnytt. 22.15 Konståkning VM. Paråkning. 23.00 The wire. 0.00 Vetenskapens värld. 1.00 Kolossala krokodiler. 1.55–2.20 In treatment.

SKAVLAN. 21.OO, SVT1.

TV 3

TV 4

6.00 Nanny. 6.30 Rix morronzoo. 9.00 Jims värld. 9.25 Lyxfällan. 10.20 Våra bästa år. 11.10 Top model 16. 12.05 Project runway. 13.00 The real housewives of Atlanta. 14.00 Extreme home makeover. 14.55 Lyxfällan. 15.55 Top model 16. 16.55 Project runway. Realityserie. 17.55 Adam live. Svensk pratshow. 18.55 Keno. 19.00 How I met your mother. Komediserie. 19.30 2 1/2 män. Komediserie. 20.00 Snuten i varuhuset. Actionkomedi från 2009 med Kevin James, Keir O’Donnell, Jayma Mays. Regi: Steve Carr. 21.50 American pie: The wedding. Komedi från 2003 med Jason Biggs, Seann William Scott, Alyson Hannigan. 23.50 2 1/2 män. 0.20 Midnight run. Action från 1988 med Robert De Niro, Charles Grodin, Yaphet Kotto. 2.50–3.25 Ed – matchens hjälte. Komedi från 1996 med Matt LeBlanc, Gene Ross, Paul Hewitt. 4.25 2 1/2 män. 4.50 Adam live. 5.35– 6.00 The Bill Engvall show.

KONSTÅKNINGS-VM 16.05, SVT1.

Kanal 5

5.50 Nyhetsmorgon. 10.00 Efter tio. 11.35 Hem till gården. 12.10 Hem till gården. 12.45 Holby city. 14.00 Bygglov. 15.00 Ice road truckers. 16.00 Så mycket bättre. Svensk underhållning. 17.20 Halv åtta hos mig. Svensk matlagningsserie. 17.55 Trav: V75-klubben. 18.00 Sveriges mästerkock. Svensk underhållningsserie. 19.00 Nyheterna. 19.15 Lokala nyheter. 19.20 Väder. 19.30 Postkodmiljonären. Svensk lotteri- och frågesport. 20.00 Let’s dance. Svensk underhållning. 22.00 Nyheterna och sport. 22.15 Vädret. 22.25 Min stora kärlek. Komedi från 2001 med Gwyneth Paltrow, Jack Black, Jason Alexander. Regi: Bobby Farrelly,Peter Farrelly,Sean Moynihan. 0.50 Alfie. Dramakomedi från 2004 med Jude Law, Renée Taylor, Jane Krakowski. Regi: Charles Shyer. 3.00–5.00 Dirty game. Dramakomedi från 1997 med Gabriel Byrne, Ben Kingsley, Mimi Rogers. Regi: Steve Surjik. 5.30–5.55 Leila bakar.

6.05 America’s funniest home videos. 6.30–9.00 Vakna med The Voice/Mix Megapols morrongäng. 9.35 Grey’s anatomy. 10.25 Förhäxad. 11.20 Sjunde himlen. 12.15 Allt till salu. 12.45 Vänner. 13.15 Ellen DeGeneres show. 14.05 Gordon Ramsay’s the F-word. 15.05 OC. 16.05 Unga mödrar. Dansk dokumentärserie. 16.35 America’s funniest home videos. Underhållningsserie. 17.05 Grey’s anatomy. Dramaserie. 18.00 The middle. Komediserie. 18.30 The middle. Komediserie från 2011. 19.00 Wipeout Vinter. Svensk underhållning. 20.00 America’s funniest home videos. Underhållningsserie. 20.30 America’s funniest home videos. Underhållningsserie. 21.00 Criminal minds. Thrillerserie från 2010. 22.00 The reaping. Skräck från 2007 med Hilary Swank. 0.00 Missing. 1.00 Kickin it old skool. Komedi från 2007. 3.05 Murdoch mysteries. 3.55 Greek. 4.40 Greek. 5.25–6.00 Ellen DeGeneres show.

KROKODILER TRÄNGDA AV TORKAN. 18.00, SVT2.

TV 6 7.25 Lois & Clark. 8.20 Jims värld. 8.50 Skål. 9.20–10.15 Smallville. 10.45 Våra värsta år. 11.15 Våra värsta år. 11.45 Stargate Atlantis. 12.40 Stargate SG-1. 13.35 Jims värld. 14.05 Smallville. 15.00 Simpsons. 15.30 Simpsons. 16.00 Family guy. 16.30 My name is Earl. 17.00 Tattoo highway. 17.30 Speeders. Realityserie. 18.00 Cops. Realityserie. 18.30 Simpsons. Animerad komediserie. 19.00 The vampire diaries. Dramaserie från 2011. 20.00 Simpsons. Animerad komediserie från 2009. 20.30 Family guy. Animerad serie från 2007. 21.00 Hell on wheels. Kanadensisk dramaserie från 2011. 22.00 Spartacus: Vengeance. 23.10 The spirit. Kriminalaction från 2008 med Gabriel Macht, Samuel L. Jackson, Eva Mendes. Regi: Frank Miller. 1.05 Burn notice. 2.00 Våra värsta år. 2.30 Våra värsta år. 3.00 Stargate Atlantis. 3.50 Stargate SG-1. 4.35 Battlestar Galactica. 5.20 Whacked out sports. 5.45–6.10 Cops.

SPARTACUS: VENGEANCE. 22.00, TV6.

TV 8 6.30 Våra bästa år. 7.15 Rachael Ray. 8.10 Sjukhuset. 8.35 Sjukhuset. 9.05 Masterchef Australia. 10.05–11.05 Property ladder. 11.35 Masterchef. 12.45 En plats i solen – borta eller hemma bäst? 13.45 Bukowskis. Svensk realityserie. 14.45 Sjukhuset. Svensk dokumentärserie. 15.15 Sjukhuset. 15.45 Masterchef Australia. Australisk matlagningsserie. 16.15 En plats i solen. Brittisk livsstilsserie. 16.45 Property ladder. Brittisk realityserie. 17.50 Masterchef. Brittisk matlagningsserie. 18.30 En plats i solen. Brittisk livsstilsserie. 19.00 En plats i solen – borta eller hemma bäst? Brittisk realityserie. 20.00 The mentalist. Kriminaldramaserie. 21.00 På heder och samvete. Drama från 1992 med Tom Cruise. 23.45 Polisstationen. 0.35 Brottskod: Försvunnen. 1.30 Gran turismo. 2.25 Miami medical. 3.20 Rom – en maffiahistoria. 4.20 Between the lines. 5.15–5.40 Brottskod: Försvunnen.

”Atttt slippa glasögon och linser är det

bästa som hänt mig!”

Testa på memira.se om du kan behandlas!

Ta första steget mot ett aktivt liv utan linser och glasögon redan idag. Besök memira.se,

Från

622 kr per månad

 

Ring Memira på 020-61 62 00 för personlig rådgivning. Vi har kliniker över hela Sverige och finns nära dig.


VILL DU ATT FRAMTIDEN SKA VARA LJUS? SLÄCK LAMPAN I MORGON 20.30–21.30 Du känner säkert till Earth Hour? Under en timme varje år är det en chans att visa vad du vill göra med klimatet här på jorden. Signalsystemet är enkelt. Släckta lampor betyder: Jag har bestämt mig för att jorden ska fortsätta att vara en beboelig plats för djur och människor. Jag har därför ändrat mitt sätt att leva genom att till exempel sopsortera och återvinna, promenera och cykla mer, åka kollektivt till jobbet istället för bil, eller äta mindre kött.

Tända lampor betyder: Jag bryr mig inte om klimatet. Vilken signal vill du sända? Läs mer på wwf.se/earthhour. Om du inte har gjort något val ännu har du fortfarande några timmar på dig, men varför vänta så länge när du kan börja förändra saker till det bättre nu genast? Klockan halv nio i morgon kväll är det dags att visa var du står. Vi hoppas att du väljer att släcka. För framtidens skull.

20120330_se_goteborg  

Vi ger dig koll på allsvenska premiären Vi ger dig koll på allsvenska premiären Vi ger dig koll på allsvenska premiären SID PRINS CARL PHILI...