Page 1

wkd FREDAG 23 MARS 2012

MADONoNmA

Skivorna s skapat stjärnan järnans karriär. Inför nya albumet går Wkd igenom hela superst

AP/SCANPIX

Med dansdubbeln ”I Land” intar åtta av Sveriges mest lovande dansare GöteborgsOperan. Två koreografer från GöteborgsOperans Balett skapar varsitt verk för eleverna. Världspremiär 24 mars kl 18.30. Ges även 25 mars kl 16.00. GöteborgsOperan Lilla Scenen.

Pris: 150 kr Biljetter 031-13 13 00


02 PÅ ALLAS LÄPPAR

metro wkd gbg fredag 23 mars 2012

Twilights 1 utmanare NORDISK FILM

ie Meyer om Redan 2008 skrev ”Twilight”-författaren Stephen remiär. Metro boken ”Hungerspelen”. I dag har filmen världsp”Twilight”. Wkd reder ut varför ”Hunger games” är det nya

”HUNGER GAMES” Vad: Världspremiär av filmen ”Hunger games”. När: I dag. Regissör: Gary Ross. I rollerna: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth och Elizabeth Banks med flera. Bakgrund: Bygger på den första delen i Suzanne Collins succétrilogi ”Hungerspelen” (”The hunger games”). Läs Metros recension av filmen på sidan 10 och en intervju med Jennifer Lawrence på sidan 12. I både ”Twilight”-sagan och ”Hunger games”-trilogin finns ett triangeldrama. Precis som ”Twilight”-fansen delade in sig i Team Edward och Team Jacob har även vissa ”Hunger games”-fans börjat prata om två team, säger Jennifer Lindgren som ligger bakom fansajten Hungergamessweden.se.

Varför tilltalas fansen av de två historierna? Givetvis spänningen. Men också för att i dem finns en kvinnlig huvudperson som är lätt att känna igen sig i. ”Twilight”-sagans huvudperson Bella är en ung skoltjej som blir kär i en ovanlig kille (en vampyr). Katniss, som är hjälten i ”Hunger games”-trilogin, är en vanlig 16-årig tjej som tvingas in i ett spel på liv och död. – Bella och Katniss är väldigt olika men båda är självständiga tjejer som det är lätt att relatera till. Många unga tjejer har dem som förebilder, säger Jennifer Lindgren, som driver fansajten Hungergamessweden.se.

gång djungeltelegrafen. Även internationellt har marknadsföringen riktat in sig på sociala medier. – Man har fått andra att själva sprida marknadsföringen vidare genom att arbeta på ett interaktivt sätt via Twitter, webben och Facebook, säger Metros filmrecensent Elin Larsson.

Hur har fenomenet blivit en snackis? Stephenie Meyer fick många ”Twilight”-fans att upptäcka ”Hunger games” när hon bloggade om boken. I Sverige har Bonnier Carlsen skickat ut förhandsexemplar av trilogin till bloggare och personer inom sociala medier för att få i

Kan ”Hunger games” bli ännu större än ”Twilight”? Mycket pekar på det och då har den första filmen världspremiär först i dag. Det har sålts fler förhandsbiljetter till den än till någon annan film som inte varit en uppföljare, någonsin, skriver Entertainment Weekly. Men ännu så länge har trilogin en bit kvar innan den når samma framgång som ”Twilight”-sagan. Stephenie Meyers bokserie har sålt i över 100 miljoner exemplar världen över – ”Hunger games” har sålts i över 25 miljoner exemplar hittills. I Sverige har 200 000 exemplar av trilogin sålts.

”Wings”

”Warm bodies”

FEM ANDRA

På väg mot vita duken Ungdomsböcker som snart också ska bli film

”Cirkeln”

Uppskjuten. En film är på gång. Men efter att författarna Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren samt regissören Levan Akin har lämnat projektet har filmbolaget Filmlance skjutit upp inspelningen till nästa år.

”Divergent”

Debutroman. Veronica Roths dystopiska debutroman ”Divergent” har plockats upp av filmstudion Summit Entertainment (som står bakom alla ”Twilight”filmer). Ännu är inga skådespelare knutna till filmprojektet.

”The mortal instruments”

Bästsäljare. ”Spegel spegel”-aktrisen Lily Collins ska spela huvudrollen i filmatiseringen av Cassandra Clares bästsäljare och norrmannen Harald Zwart (”The karate kid” 2010) ska regissera den.

Vårens trend 2 är magstark

ACNE 3 995 KR

TOPSHOP

GINA TRICOT

149 KR

99 KR

ZARA 1 299 KR

ASOS 132 KR

TOPSHOP 299 KR

Rättigheter. Disney har köpt filmrättigheterna till Aprilynne Pikes debutbok och Miley Cyrus sägs vara klar för huvudrollen. Men ännu är det inte klart om Disney kommer att filma boken eller inte.

Zombieroman. Nästa år har filmatiseringen av Isaac Marions zombieroman premiär. Nicholas Hoult (”Om en pojke” 2002) spelar huvudrollen ”R”. Andra medverkande i filmen är Teresa Palmer och John Malkovich.

EN MAGSTARK VÅR I ÅR En av vårens hetaste trender är minst sagt magstark. Trenden som kanske inte är lämpad för alla – sågs på var och varannan vårvisning. Bär upp den rådande magtrenden med finess och satsa på ett par höga byxor som täcker naveln för att undvika att det ser för avklätt ut – matcha sedan med en söt blomstermönstrad bustier eller kortare magtröja. Inspireras av den här säsongens inspirationskälla Brigitte Bardot!

FLER SHOPPINGTIPS OCH BLOGGAR PÅ METROMODE.SE


PÅ ALLAS LÄPPAR 03

metro wkd gbg fredag 23 mars 2012

MALIN HOELSTAD/SCANPIX

MAGICSLIM &THETEARDROPS

STICKYFINGERS ‡APRIL

DEXYSPUSTERVIK/ STORAKLUBBENAPRIL

YOUNGJEEZY

BLACKLABELSOCIETY

BILLYTALENT

THÅSTRÖM

LADYANTEBELLUM

THEBEACHBOYSÅR

BREWHOUSEMAJ

TRÄDGÅR´N ƒMAJ

Turné med White

3

I slutet av mars påbörjar First Aid Kit sin USA-turné och därefter är det dags för Europa som förband åt Jack White. Duon kommer också att göra sitt första musikframträdande i amerikansk tv i pratshowen ”Conan” den 16 april. TT SPEKTRA

TRÄDGÅR´N JUNI

Kathy Bates 4 ska spela Sheens spöke Kathy Bates ska spela Charlie Sheens ande i ett avsnitt av ”Två och en halv män”, skriver Contactmusic. Sheen, som spelade Charlie Harper, skrevs ut ur serien efter ett bråk med producenten Chuck Lorre. Charlie Harpers spöke KATHY BATES.

kommer att komma tillbaka i serien, men spelas den här gången alltså av Oscarsbelönade skådespelerskan Kathy Bates. Sajten TMZ skriver att Sheen sagt till sina vänner att han är smickrad av valet att ta in Bates. TT SPEKTRA

ALL OVER PRESS

JESSICA GOW/SCANPIX

”ABSOLUT! GROUPIES BEHÖVER OCKSÅ KÄRLEK.”

TRÄDGÅRDSFÖRENINGEN ‚JULI

RÖDASTEN €JULI

TRÄDGÅRDSFÖRENINGEN ­JULI

GÖTEBORGGALOPP €-€ƒJUNI € WWWMETALTOWNSE

RIHANNA SVARAR ETT FAN PÅ TWITTER SOM FRÅGAR: ”OM JAG NÅGONSIN SER DIN TURNÉBUSS, KAN JAG FÅ BLI EN GROUPIE DÅ?”

5

”DET HAR KÄNTS LITE TRIST FÖR MAN VET ATT MAN GÖR ETT SJUKT BRA PROGRAM. MEN NU I SLUTFASEN HAR VI SLUTAT BRY OSS OM DET DÄR.”

RÖDASTENGÖTEBORG ƒJULI € WWWWESTCOASTRIOTSE

MET IN”THE VOICE”-COACHEN PETTER TILL TT SPEKTRA OM ATT PROGRAM I TV 4. TE BLIVIT EN TITTARSUCCÉ. I KVÄLL ÄR DET FINAL KLOCKAN 20.00

Rihanna.

Petter.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Ansvarig utgivare Per Gunne. Bilagechef Pontus Hammarlund. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem Glober är högsta betyg.

GÖTEBORGSKONSERTSCEN! FÖRHELAVÅRTPROGRAMOCHBILJETTERSE

WWWKULTURBOLAGETSE


04 NÖJE

metro wkd gbg fredag 23 mars 2012

De hyllar Göteborg – som hiphopstad

FOTO: GUSTAV WIKING

I kväll har Professor P och DJ Akilles releasefest på Publik för sin nya skiva – och passar på att hylla Göteborgs hiphopscen. Akilles: Det är en skitfet hiphopstad. Det är den tredje av fyra releasefester som hiphopduon kör för sin nya skiva ”The realism” som går av stapeln på Publik i kväll. Och Viktor ”DJ Akilles” Backemar lovar en bra show. – Det blir genuint jättebra hiphop av den gamla sorten, förpackat i en jävligt spektakulär liveshow. Vi kommer att köra 10–12 låtar i ett snabbt hopkok för att publiken ska få känna på den nya skivan, säger han. Musikaliskt är duon in-

spirerad av 1990-talets New York, men textmässigt är det Sverige år 2012 som gäller som inspiration. – Skivan heter ”The realism”, och det handlar väldigt mycket om vårt tvärsnitt på verkligheten, och om att drömma realistiskt. Vi vet att vi aldrig kommer att headlajna Wembley, utan vår dröm är att spela i en full källarlokal i London, säger Viktor Backemar. Betyder det att ni har

RECEPTET

100 procent fredag Enligt DJ Akilles

70 % 70 procent: Goda vänner. Det är alltid viktigast. Det spelar ingen roll om man sitter på världens flashigaste restaurang eller är på en konsert – har man inte sina polare med sig blir det aldrig så bra som det kunde ha blivit. Jag är ju hellre med mina kompisar hemma än ensam på Camp Nou.

sänkt era målsättningar och drömmar? – Nej, det går att ha jättemycket mål och drömmar utan att för den sakens skull vilja bli miljonär. Vi gör ju musik i en genre som kanske inte bevakas av den breda massan, och det är vi väl medvetna om. Men därmed inte sagt att vi inte vill slå. Också var det det där med att Göteborg är en skitfet hiphopstad. – Framför allt i början på 2000-talet var det mycket

20 % 20 procent: Bra musik. Antingen spelar jag bra musik eller så lyssnar jag på bra musik. Det kan vara Gangstar, Dialetad Peoples, JC, NAS, Evidence och Phonte. Jag och mina vänner är ju generellt väldigt musikintresserade, och det händer aldrig att vi inte lyssnar på musik.

3 NÖJEN I HELGEN

Frukost med serietecknare 2 1 3

Klubb. Vårens kanske festligaste projektarbete från gymnasiet når sin kulmen i kväll när Donnereleven Renata Osmanovic tillsammans med Balkan Beat Party (DJ SeFika och Yogo Boss) och Halkan Balkan ordnar Balkanfest på Henriksbergs Ballroom, klockan 21.00, 18 år, 80 kronor.

Konsert. Linnea Olsson har länge turnerat med sångerskan Ane Brun. Nu ger hon sig ut på egen hand och tar med sin finstämda pop för besök på Stora teaterns Kristallfoajé, i morgon lördag klockan 22.00, 18 år, 100 kronor.

Scen. Serieskaparen och feministiska debattören Liv Strömquist är känd för sina politiska seriealbum och som radioperson. Men det är seriealbumet ”Ja till Liv” som hon ska berätta om på författarfrukosten i morgon, restaurang Trappan Folkets hus, klockan 10.00, 100 kronor.

bra klubbar. Sedan kom det en liten svacka, men nu känns det som att det är tillbaka. Men är inte Göteborgs musikscen mer känd för rock, pop och indie? – Jo, men under all den där indien har hiphopen alltid bubblat konstant och bra, och det har alltid varit en stabil och bra undergroundscen. De spelningar vi har gjort här på det senaste har varit riktigt bra. PETER LÖWENDAHL

RELEASEFEST I KVÄLL

10 %

10 procent: God mat och dryck. Det är alltid trevligt. Öl går ner jättebra. Vällagad måltid med en enkel flaska rödvin är superbra. Jag gillar att göra långkok så har jag den tiden så tycker jag att det är skitnajs att koka sönder en högrev i fyra timmar.

Vad: Professor P och DJ Akilles har releasefest för sin nya skiva ”The realism”, som släpptes i onsdags. Var: Publik, Andra Långgatan 20. När: I kväll klockan 22–02. Pris: Fri entré. Viktor ”DJ Akilles” Backemar och Petter ”Professor P” Tarland hyllar hiphopstaden Göteborg i kväll.

LUNCH 89:-

Á la carte serveras efter kl 15

Vard. 10.30-15

Även avhämtning!

Svenskt | Kina | Thai | Sushi | Mongoliskt | Sallad

SUPERBUFFÉ 169:-

LIVE Gäller lör 12–22 & sön kl. 12–21 och vardagar 15.30–21 Öppettider: mån–fre 10:30–21:00 · lör 12–22 · sön 12–21 hela januari och februari Mölndalsvägen 93 · Tel. 733 29 66 · www.mrjohanssons.se

SÄNKT RESTAURANGMOMS - LÄGRE PRIS!

MAGIC FRIDAYS

ET

MUSIKUNDERHÅLLNING MED

RJAR EFTER J OB BÖ

T BE

LI V

AFTER WORK

KR

F R E DAG A R

BRUNCH LEVANDE MUSIK ENTRÉ

KL 17-22 ENTRÉ 30 KR

BOKA PÅ 0311-33 33 55 00 LÖR: BRUNCH À LA MONTE CARLO

SÖN: BRUNCH À LA VEGAS

31 MARS GÖTEBORG

BRUNCHERNA SERVERAS KL 12.00-16.30

KONSERTHUSET, STORA SALEN KL 19:30

PACKHUSPLATSEN 7 • 031-333 55 00 • ÖPPET 11.30-05 • ALLA VISAR ID ÅLDERSGRÄNS 20 ÅR • WWW.CASINOCOSMOPOL.SE

BILJETTER: WWW.GSO.SE ELLER KONSERTHUSETS BILJETTKONTOR 031-7265310

 ­€‚ƒ„…ƒ†‡ˆ‰ˆŠˆ‹†…ˆŒŒŽ‘’“’”ˆŠˆ„„ˆ•–ƒ—ˆ–˜ˆ ™„˜†—ƒš—›‡ƒˆœ’ˆ™—ˆŠˆžžžŽ ƒ–‡Ÿ Ÿƒ¡ŸŸ„Žƒ†


NÖJE 05

metro wkd gbg fredag 23 mars 2012

Stadskampen

Det är bara en vecka mellan Stockholm Music & Arts och Way Out West i Göteborg. Frågan är vilken stad som går vinnande ur striden. Metro Wkd ställer de två festivalerna mot varandra. METRO WAY OUT WEST

ANTAL DAGAR Tre dagar: 9–11 augusti

STOCKHOLM MUSIC & ARTS

Tre dagar: 3–5 augusti

PLATS Slottsskogen i Göteborg

TUNGA BOKNINGAR

Tre stycken scener på festivalområdet och flera på Göteborgs klubbar. Sångaren Damon Albarn kommer med sitt Blur till Göteborg och Way Out West i sommar. FOTO: ALL OVER PRESS

PRIS

Festivalpass: Tre dagar kostar 1 895 kronor + serviceavgift (1 595 kronor + serviceavgift om du är 13–17 år).

Lör 7/4

Christinae kyrka

27 och 28/3 kl 19.30 Göteborg Baroque Passionerat

Göteborgs domkyrka 1/4 kl 17 Matteuspassionen

Köp numrerad biljett i förväg 031-731 88 80 Besök oss i domkyrkan

Athena grekisk restaur ang och tapas bar

Tapas

Fre 20/4 Ons 25/4

”KONST, KULTUR OCH FILM ÄR ALLTID INSLAG PÅ WAY OUT WEST”

Festivalpass: Tre dagar kostar 1 495 kronor + serviceavgift. 13-årsgräns.

Aktuellt

Olskroksgatan 23, Göteborg Tel. 707 50 00

Fre 6/4

Ja. Festivalen kommer att ha ett konstprogram där alla typer av konstgenrer ingår. Bland annat kommer konstutställningar att finnas på festivalområdet.

En scen.

11.30–13.30

Lör 31/3

KONST

ANTAL SCENER

Start LUNCH 12 mars!

På klubbscenen kl 23

Patti Smith, Björk, Antony and the Johnsons, Marianne Faithfull med flera.

Ja. – Konst, kultur och film är alltid inslag på Way Out West, säger Joel Borg på Luger. Det är ännu inte klart hur årets konstprogram kommer att se ut.

20% på all mat & dryck

gers n i F y k Stic

Skeppsholmen i Stockholm

Blur, Refused, Bon Iver, The Black Keys, Florence + The Machine med flera.

Fredagar AW 16–19 Lördagar 15–18

ÖPPET 21-04

FRI ENTRE FÖRE 22 HAPPY HOUR 21-23

ALICE B

DEAD PREZ RIVAL SONS CASABLANCA TYSTA MARI DONKEYBOY

Fre 30/3. CHUCK NORRIS EXP. Lör 31/3. THE ANIMATION Lör 31/3. ANIMASOLA Fre 6/4. dEMOTIONAL Lör 14/4. BABY JANE + DREGEN Kaserntorget 7 Tel.7010017

Lör 24/3

BOMBUS

+ LÅNGFINGER Lör 21/4. LITTLE MARBLES Ons 25/4. DONKEYBOY Tor 26/4. URBAN CONE Sön 29/4. LEVELLERS Tis 15/5. PARADISE LOST www.stickyfingers.nu

Isländska Björk spelar på Skeppsholmen under Stockholm Music & Arts FOTO: SCANPIX

2ENTERTAIN I SAMARBETE MED ROXY RECORDINGS OCH LINGMAN & CO PRESENTERAR

En liten bit

D n Grekli Ga o öteb rg. Mest Grekland för minst peng.

Öppet alla dagar: Mån-fre från 17.00, lör och sön från 13.00. Ej bordsbokning fre–sön • Välkommen önskar Stefanos med personal! Olivedalsgatan 17 • 031-12 88 05 • www.lillatavernan.se

Live Nation & Nöjet Konsert presenterar

Öppet mån-fre fr. 17.00 lör-sön fr. 13.00

BOKA NU!

Engelbrektsgatan 53 tel 031-18 07 18 www.restaurangathena.se

FREDAG 30 MARS LISEBERGSHALLEN, GÖTEBORG

Biljetter: LiveNation.se, Liseberg 031-400 200, Ticnet 077-170 70 70 samt Ticnet-ombud. Ingen försäljning via ATG-ombud, dock uthämtning. mustasch.net

livenation.se

gain.se

sonymusic.se

AFTerWork

MexikAnsk TAcobuFFe inkL/öL/vin/cider/ALkoHoLFriTT. FredAgAr 16.00–20.00

Välkommen, Can`s Kök & Bar! Linnegatan 38A • Tel 031-14 12 32 MåndAg–TorsdAg 11.00–01.00 FredAg–LördAg 11.00–02.00 söndAgAr 12.00–01.00

HjärTLigT väLkoMnA!

www.restaurangcans.se

GÖTEBORG LISEBERGSHALLEN 18 April kl.19:00 BILJETTER: LISEBERGS NÖJESBOKNING: 031-400200 TICNET.SE, 077-170 70 70, 2ENTERTAIN: 0771-363700 TICNETOMBUD SAMT SEDV. BILJETTFÖRSÄLJNINGSSTÄLLEN För mer info se www.ericsaade.com

öl/vin/cider 29:Alacarte fr 59:-

TesTA vår LäckrA soMMAr Meny!

Andy Warhol, Self-Portrait (Fright Wig), 1986, detalj, Astrup Fearnley Museet

30:-/st

Även Grekiska specialiteter


06 REPORTAGE

metro wkd gbg fredag 23 mars 2012

Madonnas 29 år på Madonnas karriär går inte att sammanfatta, just därför bestämde sig wkd för att göra ett försök. På måndag släpps det tolfte studioalbumet, ”MDNA”, och därför tänkte vi att det kunde vara på sin plats att gå igenom den samlade diskografin. Album för album plus en bonus i form av samlingsskivan ”Celebration”. En duktig promenad nerför minnesallén – hand i hand med världens främsta popikon. JOHAN KELLMAN LARSSON BETYGEN SATTA AV METROS MUSIKREDAKTÖR PETER LINDHOLM MADONNA

JACQUES BRINON/AP

1

11111 1983

Precis som Patti Smith och Bob Dylan hade gjort på 1960-talet – som också de var landsortskids med drömmar om något större – flyttade Madonna till New York från Michigan 1977. Madonna, som ännu var långt ifrån någon ”Material girl”, arbetade på Dunkin Donuts och bodde i en risig lägenhet i East Village. Debuten är i dag en åldrad klassiker med ”Holiday” som mest minnesvärda låt.

LIKE A VIRGIN

2

11111 1984

”Like a virgin” – som blev Madonnas genombrott – fick ett blandat mottagande av kritikerna när det kom. Publiken älskade dock den här sortens discopop som verkligen var både ”shiny and new”. En hel generation tonårstjejer stod plötsligt framför spegeln i pösiga jeansvästar och vrålade ”Touched for the very first time”, vilket fick den kristna högern att rasa. De mest indignerade moralväktarna försökte stoppa albumet men vad de missade var att Madonna aldrig var ute efter att provocera just dem, utan bara flytta gränserna för vad popmusik kunde innebära. I boken ”101 album som förändrade popmusiken” skriver Chris Smith: ”Att anspela på sex inom popmusiken var egentligen inget nytt. Skillnaden? Madonna var inte en man.”

TRUE BLUE

LIKE A PRAYER

3

4

11111

11111

Tv-kanalen MTV, som var central för Madonnas tidiga karriär, fick sitt genombrott i mitten av 1980-talet och nu kunde Madonnas fans även ta del av ikonens stilbildande kläder och utmanande koreografier. ”True Blue”, som innehöll låtar som ”Papa don’t preach” och ”La Isla Bonita”, och som släpptes under MTV:s tidiga guldålder, blev också Madonnas mest framgångsrika album hittills.

Med ”Like a prayer” väckte Madonna, som vid det här laget redan var en ikon i popvärlden, återigen anstöt bland konservativa kristna. Den amerikanska musikvideoregissören Mary Lambert låg bakom videon till titelspåret som framställde Kristus som mörkhyad, vilket

1986

1989

förstås fick den kristna högern att sätta nattvardsvinet i vrångstrupen. Videon fördömdes av Vatikanen och religiösa grupper bojkottade Pepsi eftersom läskföretaget använde låten i en reklamfilm. Madonna hade med albumet, som även innehöll låtar som ”Express yourself” och ”Cherish”, kokat en häxbrygd på perfekt popmusik, religion och sex. Ett recept som för övrigt visade sig vara monumentalt framgångsrikt: albumet sålde i över 15 miljoner exemplar.

EROTICA

5

11111 1992

”Erotica” blev Madonnas första kommersiella bakslag. ”Bad girl”, som var den låt på albumet som klättrade högst på Billboardlistan, peakade som nummer 36 (samtliga singlar som Madonna släppt tidigare hade nått till topp 20). Men bland kritikerna mottogs albumet väl. Flera tidningar hyllade albumet, bland annat inflytelserika Rolling Stone, som delade ut en fyra i betyg.

BEDTIME STORIES

6 11111

1994

Det brukar sägas att alla stora konstnärer har en sak gemensamt: de förnyar sig ständigt. Är det någon popmusiker som förkroppsligar den klyschan är det Madonna. Efter flera album som på ett subversivt sätt anspelat på sex gjorde hon 1994 en helomvändning. ”Bedtime stories” var radiovänlig, r&binfluerad pop som till skillnad från ”Erotica” inte behövde någon ”Parental advisory”-etikett.


REPORTAGE 07

metro wkd gbg fredag 23 mars 2012

tronen RAY OF LIGHT

MUSIC

7 11111 1998

Vardagar 10-20, lördag 10-18, söndag 11-17

8 11111 2000

Två år efter ”Ray of light” var Madonna tillbaka med ”Music” och – naturligtvis – ett helt nytt sound. Den här gången valde hon att inkorporera genrer som rock och country. Videon till andrasingeln ”Don’t tell me” inleds med att Madonna går längs en dammig motorväg med cowboyhatten neddragen över ansiktet; ett slags modern John Wayne-figur i total kontroll.

THE HEART, M THE HEAD AND IGENT…COMEDY FRO es Tim “EXCITINGLY INTELL // AR M AND CONTROL” DELIVERED WITH CH ardian PERFECT SET” // Gu “M AGIC…HI’S IS A

) S (U R E T N U H D D L A IN G E R

ly Express AT IT´S BEST“ // Dai “MUSICAL COMEDY ER 37 MIL JONER ÖV TS SET R HA ” BE “4 CHORDS SONG GÅNGER PÅ YOUTU

(AUS)

Är det bara för att man är svensk som det första man tänker på, när man tänker på ”Ray of light”, är videon till titelspåret? Jonas Åkerlunds briljanta timelapsefilm vann en amerikansk Grammy för Bästa video och VH1 har även rankat den som en av de

bästa musikvideorna någonsin. Trots att ”Ray of light” är ett av Madonnas mest framgångsrika album lyckades det aldrig nå förstaplatsen på Billboard. Detta eftersom det krockade med en annan av 1990-talets stora popkulturhändelser, James Camerons ”Titanic” (vars soundtrack blev minst lika framgångsrikt som filmen). ”Ray of light” blev Madonnas storartade comeback på 1990-talet.

Oui Gant Barbour The Shirt Factory Bitte Kai Rand Stenströms Cambio Masai

UIST FF ER APPE LQ KRISTO t parl amentet // kontore time out //

ANDERSSON MÅ RT EN a extra raw // extr

RLSSON MA RIKA// CA gril lad // sthl m live

parl amentet nsert och Kongress) UPPSALA - UKK (Ko UMEÅ - Idun Teatern 26 SEPTEMBER DAG ONS ER huset ONSDAG 19 SEPTEMB VÄSTERÅS - Konsert hus ER LULEÅ - Kulturens TORSDAG 27 SEPTEMB ER EMB SEPT 20 TORSDAG Conventum hallen ÖREBRO LINKÖPING - Crusell FREDAG 28 SEPTEMBER FREDAG 21 SEPTEMBER salen KALMAR Kalmar vde SKÖVDE - Arena Skö LÖRDAG 29 SEPTEMBER LÖRDAG 22 SEPTEMBER aTeatern STOCKHOLM - Chin r´n ER GÖTEBORG - Trädgå SÖNDAG 30 SEPTEMB ER EMB SEPT 23 SÖNDAG

AMERICAN LIFE

9

CONFESSIONS ON A DANCEFLOOR

HARD CANDY

10

11

11111

11111

11111

Någon kritiker sa att ”American life” var ett tecken på att Madonna ”has simply run out of things to say”, medan andra menade att hon aldrig varit tydligare. Framför allt öppningslåtarna, titelspåret och ”Hollywood” var ett existentiellt ifrågasättande av kändiskulturen samt jakten på den amerikanska drömmen, som hon i hög grad själv varit en del av.

2005 gjorde Madonna återigen en musikalisk u-sväng – och den här gången nitade hon mitt på dansgolvet. Albumet komponerades som ett dj-set och förstasingeln ”Hung up” var en renodlad klubbsingel. I övrigt var många svenskar inblandade i arbetet på ”Confessions on a dance floor”. Björn och Benny lät till exempel Madonna sampla ”Gimmie! Gimmie! Gimmie!”.

I och med ”Hard candy” började Madonna på allvar skaffa sig en Bono-aura. Det vill säga skriva låtar som syftade till att rädda världen, börja frekventera de fattigaste delarna av Afrika samt projicera bilder på Aung San Suu Kyi och Dawit Isaak på videoskärmar under sina turnéer. Trots ”4 minutes”, blev det ett av Madonnas minst populära album under 2000-talet.

2003

CELEBRATION

12 11111 2009

I fjol pratade alla i Sverige om Veronica Maggio och Lykke Li och utomlands dominerade Adele, Beyoncé och Lady Gaga. Nio av de tio mest sålda skivorna i Storbritannien gjordes av kvinnliga soloartister. Trenden är tydlig och det krävs ingen raketforskare

2005

för att lista ut att det är en särskild artist som banat väg för den här utvecklingen: Madonna. På samlingsalbumet ”Celebration” blir det dock tydligt att just Madonna – popikonen som sålt över 200 miljoner album och haft fler listettor än Elvis – aldrig varit en albumartist. Det är singlarna som sticker ut och när man samlar dem så här blir det nästan överväldigande. De tidiga diskosinglarna, stilbildande ”Vogue”, hypermoderna ”Ray of Light” och feta klubbhiten ”Hung up”. Wkd knäböjer.

T BILJETTER PÅ TICNE

BOK A NU! via Biljetter till Stockholm säljs www.chinateatern.se dy.se samt på www.rawcome

GÖTA LEJON PRESENTERAR JESUS CHRIST SUPERSTAR TEXT TIM RICE MUSIK ANDREW LLOYD WEBBER SVENSK ÖVERSÄTTNING OLA SALO REGI RONNY DANIELSSON

2008

Nypremiär 13 september!

MDNA

OLA SALO

13 2012

”Cyndi Lauper kommer finnas kvar väldigt länge. Madonna kommer att vara ute ur leken om sex månader. Hennes image har totalt överskuggat hennes musik.” Billboardredaktören Paul Grein har nog ångrat sin profetia från 1985 mer än en gång. Den 26 mars släpps 54-åringens tolfte studioalbum. På den nya singeln ”Give me all your luvin’” flankeras Madonna av de båda stjärnorna Nicki Minaj och M.I.A.

ÄPPER VI ÄVEN L S U N . D L Å S T U L S VÅREN TILL HÖSTEN! R A G IN N L L Ä T S E R EXTRAFÖ Nyhet – ”Välj ditt biljettpris!” Nu inför vi ett system med olika priser för olika dagar och olika delar av salongen. När vill du gå? Var vill du sitta? Vad vill du betala? Välj själv! Priser från 795:- till 330:inkl serviceavgift! Nyfiken? Gå in på gotalejon.se eller scanna QR-koden här: BILJ: TICNET.SE, 077-170 70 70

GÖTA LEJON, 08-505 290 00.

RESEPAKET: SJ.SE/UPPLEVELSER ELLER TEL 0771-75 75 75, SJ RESEBUTIK.


08KROG

metro wkd gbg fredag 23 mars 2012

LENA GARNOLD

LUNCH

Stekt kummelfilé.

Lysande mat – sex dagar i rad

MISSA INTE

Salladen. Superfräsch och biodynamisk.

UNDVIK

Att komma sent. Det här är stans bästa lunch. Tyvärr är det ingen hemlighet.

PRISER

Varmrätter: 95 kronor.

ÖPPET

Mån–fre: 11–15. Fre–lör: 12.30–15.30.

Carl Reinholdtzon Belfrage får för sig att sätta Göteborgs bästa lunchrestaurang på prov – och får känna på riktig magi i barstolen.

Pannbiff.

Här kan du slå dig ner i baren och se hur maten tillagas.

I

nspirerade av Morgan Spurlocks dokumentär ”Super size me”, där Morgan uteslutande äter på McDonald’s, morgon, lunch, kväll, under en 30-dagarsperiod, bestämde jag och min vän Johan oss för att göra något liknande med den populära lunchrestaurangen Sandberg Månsson. Eller bestämde oss, det är så våra veckor brukar se ut, men denna gång skulle vi ta noggranna anteckningar. Sandberg Månsson är en restaurang som du blir kär i vid första ögonkastet, den har en filosofi som är väldigt enkel att bli just djupt förälskad i. Redan när du öppnar dörren och sätter in din fot ser du det stora öppna köket där kockarna förbereder dagens lunch. Här finns inga hemligheter, bara närodlade och rena råvaror från traktens bästa jägare, fiskare och samlare. Här kan du slå dig ner vid baren och se hur din fisk-, pasta- eller kötträtt förvandlas till magi framför dina ögon alternativt sätta dig i de moderna bås- och barstolarna

an

at Vallg

SANDBERG MÅNSSON

11111 SANDBERG MÅNSSON

Magasinsgatan 26. Sandberg Månsson – bästa lunchen i stan.

Enkelt. Genialt.

längs med fönster och väggar ut mot Magasinsgatan. Här är det lite mer tjo och tjim, traktens reklamare, medvetna innerstadsmänniskor och Patrik Sjöberg syns ofta här. På nedre plan är det lite lugnare och utrustat med större bord om du har med dig hela familjen ut på lunch. Jag föredrar ovanvåningen. Båda våningarna har lysande service utförd av en ung arbetsstyrka. Ung personal brukar betyda trubbel, men här är det ett nöje att se personalen gå den där extra biten för att lyfta gästens restaurangupplevelse. Jag och Johan besöker Sandberg Månsson för lunch måndag till lördag, tidigt anländer vi varje dag för att få vårt favoritbord. Lunchen kostar 95 kronor, vilket är vansinnigt billigt för vad kockarna här levererar. Så billigt att det måste vara omöjligt att gå runt. Gissningsvis fungerar den publika lunchen som en enorm reklamskylt för Sand-

berg Månssons catering, där kulorna rullar in. Under vår lunchvecka sticker en torsk ut, perfekt panerad. Tuggmotståndet är köttigt, texturen frasig, men samtidigt härligt saftig. Till detta skagenröra och potatis. Enkelt. Genialt. Johans favorit, och jag är inte sen att hålla med, är köttbullarna. – Stora som tennisbollar, hög och perfekt densitet, men också här lyckas man behålla mustigheterna och smakerna. Detsamma gäller det nyslagna moset och de rårörda lingonen. Den röda tråden genom veckan är, förutom det klara husmanskosttemat, de naturliga och vilda smakerna. Kockar vill ofta krångla till det för att styla och posera, Sandberg Månsson har självförtroendet att låta de perfekta råvarorna ensamma tala.

FINKROG 11111 MAGNUS MAGNUS

KORV 11111 GOURMETKORV

CARL REINHOLDTZON BELFRAGE, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

HUSMAN 11111 SMAKA

Vasaplatsen 3. Husmanskost i hipp innerstadsmiljö.

Magasinsgatan 8 Den perfekta kombinationen av mat och fest.

FISK 11111 STRÖMMINGSLUCKAN

Magasinsgatan 17. Strömmingsluckan – stekt strömming av bästa kvalitet.

Södra Larmgatan 6 Göteborgs bästa korv.

ITALIENSKT 11111 LA CUCINA ITALIANA

Skånegatan 33 Göteborgs bästa italienare.

MEXIKANSKT 11111 PUTA MADRE

Magasinsgatan 3 Smakrik mexikansk gastronomi i färgsprakande, maximalistisk miljö.


GATSMART 09

metro wkd gbg fredag 23 mars 2012

SÅ ÄR MIN FESTKVÄLL ...

Helst med en Brooklyn lager på Publik. Jag är lite kär i den sortens lokaler. Jag försöker att undvika Avenyn, för det är så opersonligt. Från Publik går jag gärna till det nya stället Clooney’s, som drivs av de prisbelönta klubbarrangörerna By Haart. Hela lokalen är som en lyxig salongsvåning, med en akvariebar, ett bibliotek och massor av kristallkronor. Det är lite som att man gjort en nattklubb av en svinrik gammal dams lägenhet.

DRICKER HELST ...

Jag är en sucker för rödvin. Jag har fått höra att jag har dyr smak i vin, men har ännu inte själv kommit på vad det är jag gillar mer med vissa viner och mindre med andra. Om jag inte beställer rödvin ber jag gärna bartendern göra en rolig kaffedrink. Speciellt om jag sitter i kaffebaren på Yaki-Da, där vi brukar avsluta kvällen.

9.997:-

[FINA GATAN 74.434:-]

5.997:-

[ FINA GATAN 22.400:- ]

Designklocka

1:-

2.197:-

[FINA GATAN 7.353:-]

[FINA GATAN 2.800:-]

DR erbjuder 1000-tals designikoner 75 % billigare än “fina gatan” med gratis hemleverans (över 5000:-). Du betalar 14 dgr efter leverans med 30 dgr ångerrätt och 5 års garanti. * Som ny kund får du köpa Designklockan för 1 krona, (2800:- “fina gatan”). Join the designers revolt!

10.997:-

[FINA GATAN 51.000:-]

”En sucker för rödvin”

11.727:-

[FINA GATAN 42.712:-]

Hannah Sommar, 19, från Partille pluggar, mingelfotar och gillar att festa på Publik.

ÄTER HELST ...

HAR PÅ MIG ...

Tröjan kommer från Weekdays second hand-avdelning. Hårbandet har jag gjort själv av ett örhänge och tyg som blev över när jag lade upp en klänning. Skor har jag ärvt av mamma och väskan är från Ullared. Jag gillar 20-talssalongskänsla och får mycket inspiration av gamla modefoton på Tumbler.

SHOPPAR HELST ...

På second hand. Jag tycker jättemycket om Pop Boutique på Magasinsgatan. De säljer speciellt utvalda second hand-plagg som oftast är lite äldre och mer unika än kläderna i andra vintagebutiker. En annan favorit är Awsome Rags. Nästan allt i den affären skapar ett skrikande vill-ha-behov.

Jag är väldigt kär i Dubbel Dubbel på Kastellgatan. Det är en kombinerad asiatisk bar och restaurang. Man kan drömma om deras mat på nätterna. De är jätteduktiga på att göra dumplings och deras Pork Burgers är fantastiska! Om jag inte går dit äter jag gärna på thairestaurangen Spice, för att det är så trevligt att sitta där och de har riktigt bra thaimat som är överraskande billig. TEXT & FOTO: EMELIE LAGER

1.797:-

[FINA GATAN 4.320:-]

www.designersrevolt.com The products advertised here are not licensed.


10 BIO

metro wkd gbg fredag 23 mars 2012

PICTURELUX

DÖDSKAMPel Hänsynslösa sp

11111 HOTELL MARIGOLD

ngerspelen” hyllas Filmatiseringen av Suzanne Collins roman ”Hugen är skickligt på bred front. Den dystopiska framtidsskildrin Larsson. berättad med många bottnar, skriver Metros Elin

NORDISK FILM

Komedi. Sju brittiska pensionärer hamnar på charmigt men slitet indiskt hotell. Elegant skådespeleri och bitvis spänstig dialog kompenserar delvis schablonerna i denna givna hit hos feelgood-suktande mogenpublik. C-G K

DISNEY

11111 JACK AND JILL

Komedi. Man våldgästas av jobbig tvillingsyster i denna Sandler all inclusive, med diverse Hollywoodstjärnor i birollerna och den sedvanliga sandlerska sensmoralen om att även misslyckade människor förtjänar kärlek. EL

Jennifer Lawrence spelar Katniss Everdeen som blir ofrivillig tävlingsdeltagare i ”Hunger games”.

F 11111 HUNGER GAMES

Sci-fi-äventyr. Filmatiseringen av Suzanne Collins första roman om tonåringen Katniss Everdeen är en skickligt manövrerad berättelse med många bottnar.

TRIART

ör ganska exakt ett år sedan rasade världens ”Hungerspelen”-fans över valet av den blonda Jennifer Lawrence för rollen som Katniss Everdeen i filmatiseringen av Suzanne Collins roman. Hade de sett ”Winter’s bone”, där Lawrence spelade en envis tonåring med exceptionella överlevnadsinstinkter, skulle de ha jublat i stället. ”Hunger games” inledande parti präglas dessutom av en rå, skitig känsla – inte alls olik den som förmedlades i Lawrences genombrottsfilm. Bilderna från kolarbetarnas Distrikt 12 tydliggör effektivt strukturen i berättelsens Panem, ett framtida, dystopiskt USA uppdelat i tolv inhägnade områden som alla styrs av en diktatorisk president (Donald Sutherland) från huvudstaden The Capitol. De så kallade hungerspelen är ett påfund med syfte att påminna de mindre bemedlade distrikten om deras sårbarhet, en underhållningsshow som är ett straff för ett folkligt uppror i det förflutna. Två barn per distrikt väljs slumpmässigt ut för

FIN COUNTRY

Filmmusik. Musikkännare kanske kommer att känna igen T-Bone Burnetts countrydoftande slingor från filmer som ”O brother where art thou?” och ”Crazy heart”. Fint är det, i alla fall.

att delta i de årliga, direktsända spelen. Från Distrikt 12 är det den 16-åriga Katniss och hennes skolkamrat Peeta (Josh Hutcherson) som blir motvilliga tävlingsdeltagare. Bara en kan överleva. Filmen har 11-årsgräns i Sverige, och väjer rätt snyggt undan från de mest explicita våldsskildringarna. Men intrycket blir ändå inte mindre brutalt – den eskalerande paniken och förtvivlan som spelar över Katniss och Peetas ansikten ju närmare spelstart de kommer är minst lika talande. Romanens komplexa väv av äventyrsberättelse, vänskaps- och kärleksskildring samt kritik mot klassamhälle, ”traditionella” könsroller och statlig och medial makt finns även i ”Hunger games”, om än snäppet slarvigare förmedlad. När filmen lyckas som bäst skapas en otäck förnimmelse av igenkänning hos åskådaren – hur långt bort från den här typen av hänsynslös underhållning är vi, ELIN LARSSON, FILMRECENSENT egentligen?

11111 ALBERT NOBBS

Drama. En kvinna utger sig för att vara manlig hotellbutler i 1800-talets Irland, men drömmer om ett annat liv. Trots ansenlig längd blir filmen aldrig mer än en flyktig livsödesskildring. Glenn Closes stela (och Oscarsnominerade) skådespeleri hjälper föga. EL

RECENSERAT

Högst betyg just nu

Vilsen? Här är de bästa filmerna i respektive genre som spelas i helgen

DRAMA 11111 WUTHERING HEIGHTS

Andrea Arnolds filmtolkning av Emily Brontës klassiska roman är en makalös filmupplevelse på flera plan. EL

SPIONTHRILLER ROMANTIK 11111 11111 TINKER, TAILOR, THE ARTIST SOLDIER, SPY Rolig, rörande och

Tomas Alfredsons retrodoftande le Carré-filmatisering är en lågmäld, stilistisk triumf. EL

ytterst charmig är denna franska kärleksförklaring till klassisk Hollywoodfilm. C-G K

DRAMAKOMEDI 11111 THE DESCENDANTS

Personligt, rörande och oförutsägbart med finstämd humor och känsligt spel av George Clooney. C-G K

FAMILJEÄVENTYR 11111 HUGO CABRET

Martin Scorseses Oscarsvinnare är en Dickensdoftande filmsaga klädd i en magiskt vacker kostym. C-GK

DRAMATHRILLER 11111 EN FIENDE ATT DÖ FÖR

Dalle ger oss en klaustrofobisk thriller om ett fartyg med forskare som 1939 styr mot Svalbard – när kriget plötsligt bryter ut. C-G K


Fredag 23 mars 2012

A N N O N S

pling

Tipsa Pling: e-post: pling@vasttrafik.se

Västtrafik Box 405, 401 26 Göteborg www.vasttrafik.se

Västtrafik: Har du frågor om tider, priser och biljetter eller vill lämna synpunkter på kollektivtrafiken – ring: 0771-41 43 00

Produktion: www.newsroom.se

Din guide till kollektivtrafiken

Dags för sommartid Natten mellan lördag och söndag går vi över till sommartid. För att få trafiken att fungera på bästa sätt kommer Västtrafik inte att göra övergången till sommartid förrän klockan 04.00 på söndagsmorgonen. Om du inte ställer om klockan förrän du kommit hem och rest klart på natten så kan du följa tidtabellen som vanligt.

Risk för problem i tågtrafiken DSB Väst AB har lämnat information om sin ekonomiska situation som gör att man kan befara att företaget inte klarar sina åtaganden kring tågtrafiken i Västsverige. För att säkerställa att kunderna drabbas så lite som möjligt pågår nu förberedelser från Västtrafiks sida för ett eventuellt övertagande av en annan operatör. DSB Väst har i dag avtal som omfattar all pendeltågs- och regiontrafik i Västra Götaland, med undantag för trafiken på Kinnekullebanan, samt trafik till Nässjö i Jönköpings län. Även om Västtrafik har en beredskap för sådana här händelser finns det risk att tågtrafiken som DSB Väst i dag kör för Västtrafik kommer att drabbas av stillestånd under en period. – Med den information Västtrafik nu fått om de ekonomiska problemen inom DSB Väst så måste vi agera, säger Västtrafiks vice vd Roger Vahnberg. Bakgrunden är en lång period av problem i tågtrafiken där DSB Väst inte kunnat erbjuda trafik enligt avtalet med Västtrafik. DSB Väst har därför varnats av Västtrafik. På senare tid har det även visat sig att DSB Västs ekonomiska situation är mycket pressad, vilket gör det svårt för bolaget att leva upp till de krav som finns i avtalet med Västtrafik. Med i förhandlingarna för Västtågen finns också Västtrafiks samarbetspartners Hallandstrafiken och Jönköpings länstrafik. Det är ännu för tidigt att säga om det kommer att krävas ett operatörsbyte. Alla parter arbetar för att lösa situationen så snabbt som möjligt.

Samarbete med polisen ska stävja stöket kring lönehelger Polisen i Storgöteborg samarbetar nu med Västtrafik vid lönehelger för att skapa trygghet i staden och ombord på kollektivtrafiken. Genom samordnade insatser kan man ingripa direkt vid bråk och fylla samt beslagta och hälla ut alkoholen. Under lönehelger är det mer folk i rörelse med tillgång till mer pengar, vilket ofta leder till mer alkoholförtäring och som i sin tur brukar medföra fylla och bråk. Därför sätter polisen in trygghetsskapande insatser redan när festande personer är på väg in mot centrala stan. – Om man möter poliser hemma på sin hållplats när man ska gå på spårvagnen skapar det trygghet, säger Joakim Sjöström, operativ chef vid polisen. Tanken är att polisen genom sin närvaro har en lugnande inverkan. Insatserna inleds på bussar, spårvagnar och pendeltåg på väg in mot stan och polisen samarbetar med förare och ordningsvakter samt polisens volontärer. – Vi arbetar preventivt och tar hand om fulla personer innan något händer, avstyr slagsmål och direktförverkar, det vill säga häller ut, alkohol direkt på plats, säger Joakim Sjöström.

På strategiska knutpunkter Polisen finns också på strategiska knutpunkter där det samlas mycket folk som till exempel Hjalmar Brantingplatsen, Frölunda torg och Järntorget. Ibland åker de också med hela vägen in till stan från till exempel Mölndals Bro till Centralen. Fulla personer som omhändertas förs till en tillnyktringscentral. Är de

trafiknytt NY Till och med fredagen den 30 mars är hållplats Sten Sturegatan indragen för linje 52 på grund av arbeten vid rondellen på Sten Sturegatan. NY På söndag mellan klockan 10 och 16 under Göteborgsvarvets seedningslopp stannar linje 16 på en tillfällig hållplats vid Frihamnen (vid Preem på Lundby hamngata).

Bildgåtan

Ökad trygghet. Fylla och bråk kring lönehelgerna gör att många känner sig otrygga i kollektivtrafiken. Därför tar Västtrafik hjälp av polisen

för att få bukt med problemen. Poliser och polisvolontärer kommer att finnas ombord på fordonen och vid strategiska hållplatser. Insatserna är inriktade på förebyggande åtgärder. FOTO: BLR

underåriga körs de hem till föräldrarna. Förra lönehelgen i februari omhändertogs 39 personer som fördes till tillnyktringscentralen. Till detta kommer 147 fall av direktförverkande av alkohol. Mer än hälften av alkoholen beslagstogs ombord på kollektivtrafiken. – Vi är väldigt tacksamma för polisens insatser, säger Nicke Ehk på Västtrafik. Det skapar trygghet för våra resenärer och förare. Kollektivtrafiken är ett av de största offentliga rummen med hundratusentals resenärer varje dag.

”Vi arbetar preventivt och tar hand om fulla personer innan något händer”

– Vårt uppdrag är att planera och upphandla trafiken, trafikbolagens uppgift att köra fordonen medan polisen har ordningsansvaret. Genom bra samarbete kan vi genomföra en hållbar och seriös insats under lönehelger.

Löpande möten Västtrafiks ledning har löpande möten med polisens ledning en gång i månaden för att bland annat planera dessa fortgående insatser och följa upp vad som händer i kollektivtrafiken. Denna månad får många sin lön i dag medan andra får vänta till nästa vecka. Det brukar innebära två

stökiga helger. Polisen planerar att göra en insats denna helg. – Om det blir en insats även nästa helg har vi ännu inte tagit ställning till, säger Mats Palmgren, operativ chef vid polisen. Erica Holm

? ?? ?? ?? ?? ???? ???? ??? ??? ???? ? ????????? ???????? ???? ??????? ?? ?? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ????? ?? ? ? ? ??? ? ? ? ? ??? ?? ?? ?

?

Känn igen platsen – tävla om presentkort Bildgåtan är en tävling där det gäller att känna sin stad. Lös? ningen skickar du i ett mejl till plingsvar@vasttrafik.se. Det går ?Grattis! ? även bra att skicka vykort till Plings bildgåta, Västtrafik, ? Box ? ?

?

405, 401 26 Göteborg. Senast onsdag måste vi ha ditt svar. Bland svaren lottar vi ut tre presentkort värda 100 kronor. Rätt svar och vinnarna publiceras nästa fredag.

Professor på gräs: Tillsammans med kompisarna Gunnar och Nils blev denne göteborgare, son till en snickare, något av en frälsare i sitt gebit i Italien. Ja här hemma också. Fast själv tyckte han att kollegan Lennart var den störste. Sen ett decennium är han själv förevigad i brons utanför en av sina ”gamla” arbetsplatser. Han föddes som Olsson, men hans gren av familjen bytte namn till ... ja, vad hette han egentligen?

Rätt svar på förra veckans tävling är Lindome. Västtrafik säger grattis till följande vinnare: Birgit Åbrandt, Krokslätts Parkgata 52 C, Mölndal, Kay Boklöv, Lågtrycksgatan 4, Göteborg, Maj-Britt Johansson, Mandolingatan 41, Västra Frölunda. Presentkorten skickas per post.

?

?

?

?

?

?

Känner du igen dig?

?

?

?

?

?

?

?

?

?

?

?

? ?

?


12 NÖJE

metro wkd gbg fredag 23 mars 2012

Skrämdes av rollen som Katniss

DAN STEINBERG/AP/SCANPIX

Från indieaktris till världsberömd. ”Hunger games” kommer att ta Jennifer Lawrences stjärnstatus till nya nivåer. – Jag känner mig väldigt lugn för det finns inget jag kan göra nu, säger hon. Precis som Katniss Everdeen, hjältinnan i ”Hunger games”, är skådespelaren Jennifer Lawrence, 21, redo att slåss. Hennes rollfigur är en skicklig bågskytt och Jennifer Lawrence har fortfarande pilar i sin bil från inspelningen. – Jag insåg inte att de låg där förrän två vänner skulle sätta sig i baksätet och frågade varför jag hade pilar där. ”Om jag skulle bli stoppad” svarade jag, säger hon. Jennifer Lawrence gjorde ett sådant intryck i rollen som Ree Dolly i kritikerrosade ”Winter’s bone” (2010) att producenterna till ”Hunger games” direkt tänkte på henne när rollen

som Katniss skulle tillsättas. – White trash med alldeles för mycket ansvar. Min PR-agent gillar inte när jag säger det, säger Jennifer Lawrence när hon jämför rollfigurerna. Hon gillade böckerna men tvekade ändå och var nära att tacka nej till rollen. – Det är inte många tillfällen i en persons liv som ett ja eller nej kan ändra deras liv för alltid. Det skrämde mig även professionellt. Jag vill fortsätta göra små projekt som jag älskar och vill att folk ska kunna fortsätta att förlora sig i mina rollfigurer. Jag vill inte att folk ska tänka ”kolla vad Katniss gör. Kolla, Katniss

har en klänning.” Men jag insåg att alla ”nej” bara handlade om att jag var skraj, säger hon. Paralleller har redan draPREMIÄR gits mellan Jennifer Lawrence och ”Twilight”-stjärnan I DAG Kristen Stewart – en annan Namn: Jennifer Lawrence. indieskådespelerska vars liv Ålder: 21 år. förändrades totalt av filmerBor: I Los Angeles. nas kommersiella framFamilj: Mamma, pappa och gångar. två storebröder. Pojkvän– Jag kommer att se tillnen och skådespelaren Nicbaka på mig själv om fem år holas Hoult, 22. och tänka ”du var en idiot. Aktuell: Spelar huvudrollen Du hade ingen aning om i ”Hunger games” som har vad som skulle hända”. Jag premiär i dag. känner mig väldigt lugn för det finns inget jag kan göra nu, säger Jennifer Lawrence. Jennifer Lawrence spelar tonåringen Katniss Everdeen som bor i en dystopisk version av NordameAV NED EHRBAR/ METRO WORLD NEWS

BIOPREMIÄR IDAG! FILMSTADEN BERGAKUNGEN 18.00, 20.30

FILMSTADEN BERGAKUNGEN

FACKLAN KUNGSBACKA Fre+ti 20.45 Lö 20.15 Sö 19.45 Må+on 20.30

rika. Hon väljs ut att delta i Hungerspelen där barn från hela landet ställs mot varandra i en kamp på liv och död.

Jack and Jill

KÖP/RESERVERA BILJETTER PÅ: närmaste SF Bio, sf.se eller mobil.sf.se. Från 7 år

18.30, 21.00 Från 15 år

KÖP/RESERVERA BILJETTER: sf.se, mobil.sf.se

En fiende att dö för


KAMRATPOSTEN

FRÅN SKAPARNA AV DUMMA MEJ WWW.LORAXFILMEN.SE

VISAS I 3D OCH 2D Se trailern och boka biljetter på mobil.sf.se

BIOPREMIÄR IDAG!

3D: filmstaden bergakungen • facklan • fregatten • trappan • bio vingen • bio vågen 2d: biopalatset • facklan KÖP/RESERVERA: på närmaste SF Bio, www.sf.se, www.facklan.se. Från 7 år

Lorax


B AS ERAD PÅ S U C C É B O K E N H U NG ERSPELEN

facebook.com/thehungergamessverige

BIOPREMIÄR IDAG! Premiär även på Fregatten, Trappan, Sagabio

KÖP/RESERVERA BILJETTER PÅ: SF Bio, www.sf.se eller mobil.sf.se, facklan.se. Från 11 år

VINNARE AV 5 OSCAR

®

hungergamessweden.se

FILMSTADEN BERGAKUNGEN BIOPALATSET Fre 14.00, 17.40, 20.50, 23.50 14.30, 17.40, 20.50 Lö även 24.00

FILMSTADEN BERGAKUNGEN VIP

21.20 Lö-sö även 14.00

Lö 11.30, 14.40, 17.40, 20.50, 22.30 Sö 14.40, 17.40, 20.50 Må-to 14.40, 17.40, 20.50

FACKLAN KUNGSBACKA

Fre+må-to 18.00, 21.15 Lö 17.30, 20.45 Sö 16.30, 19.30

BIOPROGRAM FREDAG 23 MARS 2012

”HELT MAGISKT”

SM i ordvitsar ons 28 mars kl 20.30

Kassan öppnar kl 15.00 THE ARTIST ..........................16.00, 20.30

Expressen

Aftonbladet

moviezine

Gomorron Sverige

SvD

Lorax 3D (Sv.tal)...............................17.30

The Hunger Games .........................19.30 Seniorbio: Järnladyn 70:- ...........On 14.00

Sydsvenska Dagbladet

Metro

”ETT MÄSTERVERK” Femina

KAIRO 678 .......................................18.30 Albert Nobbs Premiär! .....................18.00 Sv kortfilm: Supporten .....................18.15 Alla Vilda premiär Birgitta Stenberg och regissörerna gästar ...........................18.30 Elle...................................................18.45 Våga minnas ...................................19.00 Yo también-Jag med! .....................20.30 Mannen från le Havre .....................20.45 Pojken med cykeln .........................21.00

Hunger Games

Kungsbacka 0300-104 78 www.facklan.se

Kassan öppnar 15.30 Lorax 3D sv.tal .................................16.30 The Hunger Games ..............18.00, 21.15 Hotel Marigold .....................18.15, 21.00 Kvarteret Skatan .............................18.30 Jack och Jill....................................20.45

Lorax 3D (Sv.tal)...............................17.30 The Hunger Games .........................19.30

BIOPROGRA

Rösta fram Göteborgs bästa ordvitsare. En helkväll fylld av vitsar och galenskap, hemlig gäst och mys i biomörkret. Biljetter 110 kr 90 kr stud/pensionär www.smiordvitsar.se

BIO VINGEN Torslanda tel. 031 - 92 45 45

KAIRO 678 .............................

Järnladyn ........................................19.00 BIO VÅGEN Lerum tel. 0302 - 150 80 Hugo Cabret (3D) 100:- ...................16.30 En gång i Phuket 80:- .....................19.00 www.biovagen.se

Sv kortfilm: Supporten ........... Alla Vilda-En film om Brigitta ............................................... Elle......................................... Våga minnas ......................... Mannen från le Havre ........... Yo también-Jag med! ........... Pojken med cykeln ...............

www.facklan.se • www.hagabion.se • www.bioroy.se • www.fregattenbio.se

BIOPROGRAM FREDAG 23 MARS 2012 Kungsbacka 0300-104 78 www.facklan.se

Kassan öppnar 15.30 Lorax 3D sv.tal ................................16.30 The Hunger Games ............. 18.00, 21.15 Hotel Marigold .................... 18.15, 21.00 Kvarteret Skatan ............................18.30 KAIRO 678 ......................................18.30 Jack och Jill...................................20.45

BIOPROGRA

Avenyn 45, Göteborg 031-20 80 11 bioroy.se

ALLA TALAR SVENSKA

EN FILM AV LASSE

Elle........................................ Våga minnas ........................ Mannen från le Havre .......... Yo también-Jag med! .......... Pojken med cykeln ..............

Sv kortfilm: Supporten ....................18.15 Lorax 3D (Sv.tal)..............................17.30 Alla Vilda premiär Birgitta Stenberg och regissörerna gästar ..........................18.30 Elle..................................................18.45 Våga minnas ..................................19.00 Yo también-Jag med! ....................20.30 Mannen från le Havre ....................20.45 The Hunger Games ........................19.30 Pojken med cykeln ........................21.00 Seniorbio: Järnladyn 70:- ..........On 14.00

Lorax 3D (Sv.tal)..............................17.30 Kassan öppnar kl 15.00 The Hunger Games ........................19.30 THE ARTIST ......................... 16.00, 20.30 BIO VINGEN Torslanda tel. 031 - 92 45 45 Järnladyn .......................................19.00

Sv kortfilm: Supporten ..........

Alla Vilda-En film om Brigitt HALLSTRÖM ..............................................

Kassan öppnar kl 15.00 THE ARTIST .......................... Operaföreläsning med Margar MANON Biljetter 80 kr/60 kr .. Albert Nobbs.........................

BIOPREMIÄR BIOPREMIÄR 4 APRIL

The Hunger Games ..............

Seniorbio: Järnladyn 70:- ..... 1:A PÅ BIOTOPPEN I USA

BIO VÅGEN Lerum tel. 0302 - 150 80 Hugo Cabret (3D) 100:- ..................16.30 En gång i Phuket 80:- ....................19.00 www.biovagen.se Albert Nobbs Premiär! ....................18.00

BIOPROGRA

www.facklan.se • www.hagabion.se • www.bioroy.se • www.fregattenbio.se

VISAS PÅ BIO NU!

FÖRHANDSVISNING SÖNDAGEN DEN 25 MARS Kungsbacka 0300-104 78 PÅ FILMSTADEN BERGAKUNGEN KL 10.30 www.facklan.se

FS BERGAKUNGEN • BIOPALATSET • FACKLAN KUNGSBACKA • BIO VÅGEN LERUM KÖP/RESERVERA: www.sf.se, mobil.sf.se, facklan.se • Från 7 år

KAIRO 678 .............................

BIOPROGRAM LÖRDAG 24 MARS 2012 ALLA! SE FILMEN FÖRST AV Hugo Cabret

12.00 BIOPREMIÄR 30 öppnar MARS! KAIRO 678 ........................... 17.30, 19.30 Kassan Mästerkatten I stövlarna 3D sv.tal .. 13.00 CINEMATEKET: www.cinemateket.se BILJETTFÖRSÄLJNINGEN PÅGÅR! sf.se, mobil.sf.se • Från 7 år Lorax 3D sv.tal ..................... 13.15, 15.15 Amerika Amerika Elia Kazan, nyrestaurerad ..................................14.00 Mästerkatten I stövlarna sv.tal ......13.45 Lorax sv.tal .....................................15.00 Hugo Cabret 3D ..............................15.45 The Hunger Games ............. 17.30, 20.45 Kvarteret Skatan ............................18.30 Mera köttbullar ..............................13.30 Hotel Marigold ...............................19.00 Tigrar och tatueringar ...................13.45 Jack och Jill...................................20.15 Big Boys gone Bananas!*kort tid ...14.00 John Carter 3D ...............................21.30

B IOPR EMI Ä R 4

Afterlunch bio: Alla vilda-En fi Birgitta Stenberg .................. Sv kortfilm: M A J Supporten ........... Cine français: Tomboy förhands Alla Vilda-En film om Brigitta ............................................... Våga minnas ......................... Mannen från le Havre ........... Yo también-Jag med! ........... Elle.........................................


BIOPROGRAM 23 – 29 MARS Sean Banan - Inuti Seanfrika

Plusstolar!

De är bredare och har extra benutrymme. Läs mer och boka på sf.se.

Tillträde till lounge/bar 1 tim innan föreställning. Läsk och popcorn ingår. Inga rabatter gäller. 18 år.

Skånegatan 16. K.ö. fre-lö+må-to 11.00, sö 10.00

Kvarteret Skatan reser till Laholm

Albert Nobbs

The Hunger Games

PREMIÄR!

13.00, 18.10

100 kr (15)

Alvin och gänget 3 - svenskt tal 95/70 kr (7) 12.50

18.10

220 kr

PREMIÄR! 230 kr 21.20 Lö-sö äv 14.00

Margin Call

100 kr (Bt) 21.00 Lö äv 23.30

Chronicle

Mästerkatten - sv tal

Devil Inside

Mästerkatten 3D - svenskt tal

100 kr (15) Fre-må+to 17.30, 19.30 100 kr (15) 21.30 Lö äv 23.40

En fiende att dö för 18.30, 21.00

100 kr (15)

En gång i Phuket

100 kr (Bt) Fre-må 16.20, 18.40, 21.20 Lö äv 23.50 Ti-to 21.20

95/70 kr (7) 13.20

125/100 kr (7) Fre-lö+må-to 12.00, 14.20 Sö 14.20

Mission: Impossible Ghost Protocol 110 kr (15) 15.10, 20.40 Lö äv 23.40

Nalle Puh – Nya äventyr i SjumilaHamilton - sv tal – I nationens intresse skogen 95/70 kr (Bt) 105 kr (15) Lö 23.00

12.10

Hotell Marigold

Piraterna! 3D - sv tal

PREMIÄR!

105 kr (Bt) 12.20, 15.10, 17.50

Hugo®Cabret 3D Oscar belönad!

125 kr (7) Fre-ti+to 12.30, 15.20, 18.20, 21.10 Lö äv 24.00 On 18.20, 21.10

Isdraken

95/70 kr (11) 12.10, 14.10

95/70 kr (7) Fre-må+to 13.50, 15.40 On 13.50

Shoo Bre

Carnage 95 kr (15) Må-on 15.10 To 16.20

Descendants ® Oscar belönad!

95 kr (11) 16.20

100 kr (7) Fre+sö-to 15.40, 18.10 Lö 14.00, 16.40

Star Wars Episode I 3D - engelskt tal

En gång i Phuket

130 kr (11) Lö 23.10

Star Wars Episode I 3D - svenskt tal 130 kr (11) Fre-sö+on 12.30

100 kr (Bt) Fre 16.20, 18.50, 23.40 Lö 14.20, 16.40, 22.00 Sö 16.20, 18.50 Må-to 18.50

Hotell Marigold PREMIÄR!

105 kr (Bt) Fre 13.00, 15.40, 18.00, 18.20, 21.00, 21.10, 23.50 14.30, 17.40, 20.50 Lö-sö+to 13.00, 15.40, Lö äv 24.00 110 kr (11) 18.20, 21.00 Må-on 15.40, 18.20, 21.00 On äv 11.00 This Means War 100 kr (11) Hugo Cabret 3D 15.40 Lö äv 23.30

The Hunger Games PREMIÄR!

®

Underworld: Awakening 3D 18.50, 21.10 Lö äv 23.20

Oscar belönad!

125 kr (7) Fre 15.10 Lö 13.40, 16.30 Sö-må+on 15.10, 18.00 125 kr (15) To 15.10

Wuthering Heights 110 kr (15) Fre 15.00, 17.50 Lö-on 12.10, 15.00, 17.50 To 12.10, 15.00

Isdraken

95/70 kr (11) Fre+sö+to 13.20 Lö 11.30

Järnladyn ® Oscar belönad!

105 kr (11) Fre+to 15.30, 18.10, 21.10 EXKLUSIV Lö 13.40, 16.30, 19.00 Kungstorget. K.ö. fre+må-ti+to 11.30, SMYGPREMIÄR Sö+to 15.30, 18.10, 21.10 lö 10.30, sö 11.00, on 09.30 Må-on 15.10, 18.10, 21.10 SÖNDAG! Barnvagnsbio: Sö 10.30 125/100 kr (7) On 10.30 Ni blir bjudna på popcorn, Alfons och Milla MER och alla får en äkta 40 kr (Bt) piratlapp att sätta över Knattebio: ögat! Fina priser kommer Lö 11.30 Sö 12.00 även att lottas ut i salongen

PREMIÄR!

John Carter 3D

125 kr (11) Fre 23.10 Lö 19.30, 22.30 Sö-on 21.10

Kvarteret Skatan reser till Laholm

Lorax - svenskt tal PREMIÄR!

John Carter 3D

Fre-lö 15.10, 17.30, 20.00 Sö+to 15.10, 17.30, 20.40 Må-on 14.40, 17.30, 20.40

Lö 19.20, 21.50 Sö-to 21.20 Fre 20.40, 23.20 Lö 19.30, 22.20 Sö-to 20.40

The Hunger

Hun The ger V Hun arje år d Game g s stö er Gam irektsä

r st a nd s es s Spel mediala om en a et d vd hä – de är bara ndelsern e n Bygg som öv en vinne a. erlev r er p Hun å succéb er. ge ok PRE rspelen. en

Nobels testamente 100 kr (15) Fre+sö-to 18.20 Lö 15.40, 19.00

Prinsessan Lillifee 2: Den lilla enhörningen - svenskt tal

MIÄ

95/70 kr (Bt) Fre-sö+to 13.00

Simon och ekarna

Prinsessan Lillifee 2: Den lilla la enhörningen - svenskt tal

100 kr (15) 20.40 Lö äv 23.20

125 kr (11) 15.30, 18.00, 20.50 Lö äv 23.50

B

N E D R Ö ” TF O I T B O G Å P R TT A ”GÖ R K S R BEHÖVE lyckat sällsynt den är t t e r ä filmen humor när ktor” io här lång ”...den el på svensk b igenkänningsfa p g ö m h e d ex och me ksäkelarNya Tidning ic r p , n e nn psa

125 kr (11) 14.00, 16.30, 20.50

st, välfu

som bä

100 kr (Bt) Fre-sö+ti-to 16.40, 19.00, 21.20 Lö äv 23.30 Må 21.20

bladet

, Afton

Je

Kvarteret Skatan reser till Laholm

R!

PÅ A ! T T N E E P P O SOM IOT erson ns Pet

Journey to the Mysterious Island 3D

125 kr (15) Fre 24.00

105 kr (15) Fre+sö 18.00 Lö 16.10, Fre+sö-to 18.50 Må-to 15.20, 18.00 20.50 Lö 22.10 War Horse 110 kr (11) Fre+sö-to 20.30 Lö 22.10

100 kr (Bt) Fre+sö 13.30 Lö 11.50

U

vinna

Plaza k

Lorax 3D - svenskt tal PREMIÄR!

125/100 kr (7) 12.20, 13.30, 15.50, 18.30

Lora x

Hä r l igt, a fi l m skap även nimera arna t yr f t r a v om e DU M M å n skog n mag A ME J, s besk varelse isk so ydda r nat m PREM uren.

IÄR!

Köp/reservera biljett på: sf.se eller mobil.sf.se Prisinformation: x(ord)/x(under 12 år) kr Pensionärspris 70 kr (tillägg vid 3D) gäller ej specialvisningar, t ex opera. För info om o SF Bios rabattkort se sf.se

18.10 Fre-sö+ti-to 16.40, 19.00, 21.20 Lö äv 23.30 Må 21.20 Fre-lö+må+on 18.30 Sö 17.45 To 20.45

www.sf.se www.facklan.se

VISAS ÄVEN PÅ FREGATTEN & TRAPPAN. BARNTILLÅTEN

Se utm

Läs m

Tinker, Tailor, W.E. Soldier, Spy 105 kr (15)

Mupparna - eng tal ® Oscar belönad!

Fre+to 13.00 Lö 11.00 Sö 12.30

Läs mer på sf.se

Underworld: The Artist 105 kr (7) This Means War 100 kr (11) This Must Be the ® Fre 21.20, 23.40 Lö 23.40 Place 105 kr (11) Awakening 3D Oscar belönad!

95/70 kr (7) Games Fre+sö+to 14.00, 16.10 PREMIÄR! Lö 11.20, 13.30 110 kr (11) Må-on 15.40 Fre 14.00, 17.40, 20.50, 23.50 Mästerkatten - sv tal Lö 11.30, 14.40, 95/70 kr (7) 17.40, 20.50, 22.30 Fre 13.10, 15.20 Lö 11.40, Sö 14.40, 17.40, 13.50 Sö 13.10, 15.20 20.50 To 13.10 Må-to 14.40, 17.40, Mästerkatten 3D 20.50 Barn- svenskt tal vagns125/100 kr (7) bio: Fre+to 13.00 Lö 11.10 On Sö 12.00 10.30

105 kr (11)

Se bara utmärkt film

Surfa in på sf.se/app i din mobil

Fre 15.20, 17.30, 20.00, 23.30 Lö 15.20, 17.30, 20.00, 22.30 Sö+to 15.20, 17.30, 20.30 Må-on 14.40, 17.30, 20.30 100 kr (Bt) Svensktextad: Fre-sö 13.20

Safe House

100 kr (7) 18.00, 20.30

Ladda ner vår nya app för Android & iPhone!

Presentkorten finns att köpa på våra biografer och på sf.se/presentkort

95/70 kr (Bt) 12.00

Jack and Jill

Den perfekta påskpresenten

Fre 15.20, 17.30, 20.00, 23.30 Lö 15.20, 17.30, 20.00, 22.30 Sö+to 15.20, 17.30, 20.30 Må-on 14.40, 17.30, 20.30 Textad kopia: Fre-sö 13.20


TER T Ä S T R O F SUCCÉN

BLOMSTERLANDET E L L I T R A P I

Nu har vi öppnat dörrarna till ombyggda Blomsterlandet i Partille. Välkommen till en butik full av premiärerbjudanden. Självklart firar vi i alla våra Göteborgsbutiker.

! s i r p r ä i m e r P 10-PACK

PENSÉER Max 4 fpk/kund

19

90

Ord. pris 2990

Premiärpris

Premiärpris

2995

39

95

ROSOR

MINIPÅSKLILJA I SKÅL Ord. pris 7990

Premiärpris

5 99:-

Premiärpris

FÖR

PELARGON

TRÄDGÅRDSJORD

Ord. pris 2990

Vid styckköp 2990

6

10-pack. Ord. pris 5990

FÖR

99 KR

Du hittar oss här Partille Backaplan Nya Sisjön

Benjaminsväg 2 Backavägen 9 Ekonomivägen 1

Tel: 031-720 17 90 Tel: 031-721 17 60 Tel: 031-720 86 20

Öppettider: vardag 10Priserna –19, lördag 10 –16, 11 –16. Öppettider: vardag 10 –19, lördag 10 –16, söndag 11 –16. OBS! gäller tom.söndag 25/3 2012. OBS! Priserna gäller tom. 25/3 och endast i Göteborg. för slutförsäljning ochkrukor tryckfel. Reservation för slutförsäljning och2012 tryckfel. Alla priser är per Reservation styck och accessoarer som ex. Alla priser är per styck och accessoarer som ex.dekoration krukor och dekoration ingår ej omannat inget annat www.blomsterlandet.se och ingår ej om inget anges.anges. www.blomsterlandet.se

20120323_se_weekendgoteborg  

Inför nya albumet går Wkd igenom hela superstjärnans karriär. FREDAG MARS Pris: 150 kr Med dansdubbeln ”I Land” intar åtta av Sveriges mest...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you