Page 1

wkd FREDAG 23 MARS 2012

MADONoNmA

Skivorna s skapat stjärnan järnans karriär. Inför nya albumet går Wkd igenom hela superst

AP/SCANPIX


02 PÅ ALLAS LÄPPAR

metro wkd fredag 23 mars 2012

Twilights 1 utmanare NORDISK FILM

ie Meyer om Redan 2008 skrev ”Twilight”-författaren Stephen remiär. Metro boken ”Hungerspelen”. I dag har filmen världsp”Twilight”. Wkd reder ut varför ”Hunger games” är det nya

”HUNGER GAMES” Vad: Världspremiär av filmen ”Hunger games”. När: I dag. Regissör: Gary Ross. I rollerna: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth och Elizabeth Banks med flera. Bakgrund: Bygger på den första delen i Suzanne Collins succétrilogi ”Hungerspelen” (”The hunger games”). Läs Metros recension av filmen på sidan 14 och en intervju med Jennifer Lawrence på sidan 06. I både ”Twilight”-sagan och ”Hunger games”-trilogin finns ett triangeldrama. Precis som ”Twilight”-fansen delade in sig i Team Edward och Team Jacob har även vissa ”Hunger games”-fans börjat prata om två team, säger Jennifer Lindgren som ligger bakom fansajten Hungergamessweden.se.

Varför tilltalas fansen av de två historierna? Givetvis spänningen. Men också för att i dem finns en kvinnlig huvudperson som är lätt att känna igen sig i. ”Twilight”-sagans huvudperson Bella är en ung skoltjej som blir kär i en ovanlig kille (en vampyr). Katniss, som är hjälten i ”Hunger games”-trilogin, är en vanlig 16-årig tjej som tvingas in i ett spel på liv och död. – Bella och Katniss är väldigt olika men båda är självständiga tjejer som det är lätt att relatera till. Många unga tjejer har dem som förebilder, säger Jennifer Lindgren, som driver fansajten Hungergamessweden.se.

gång djungeltelegrafen. Även internationellt har marknadsföringen riktat in sig på sociala medier. – Man har fått andra att själva sprida marknadsföringen vidare genom att arbeta på ett interaktivt sätt via Twitter, webben och Facebook, säger Metros filmrecensent Elin Larsson.

Hur har fenomenet blivit en snackis? Stephenie Meyer fick många ”Twilight”-fans att upptäcka ”Hunger games” när hon bloggade om boken. I Sverige har Bonnier Carlsen skickat ut förhandsexemplar av trilogin till bloggare och personer inom sociala medier för att få i

Kan ”Hunger games” bli ännu större än ”Twilight”? Mycket pekar på det och då har den första filmen världspremiär först i dag. Det har sålts fler förhandsbiljetter till den än till någon annan film som inte varit en uppföljare, någonsin, skriver Entertainment Weekly. Men ännu så länge har trilogin en bit kvar innan den når samma framgång som ”Twilight”-sagan. Stephenie Meyers bokserie har sålt i över 100 miljoner exemplar världen över – ”Hunger games” har sålts i över 25 miljoner exemplar hittills. I Sverige har 200 000 exemplar av trilogin sålts.

”Wings”

”Warm bodies”

FEM ANDRA

På väg mot vita duken Ungdomsböcker som snart också ska bli film

”Cirkeln”

Uppskjuten. En film är på gång. Men efter att författarna Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren samt regissören Levan Akin har lämnat projektet har filmbolaget Filmlance skjutit upp inspelningen till nästa år.

”Divergent”

Debutroman. Veronica Roths dystopiska debutroman ”Divergent” har plockats upp av filmstudion Summit Entertainment (som står bakom alla ”Twilight”filmer). Ännu är inga skådespelare knutna till filmprojektet.

”The mortal instruments”

Bästsäljare. ”Spegel spegel”-aktrisen Lily Collins ska spela huvudrollen i filmatiseringen av Cassandra Clares bästsäljare och norrmannen Harald Zwart (”The karate kid” 2010) ska regissera den.

Vårens trend 2 är magstark

ACNE 3 995 KR

TOPSHOP

GINA TRICOT

149 KR

99 KR

ZARA 1 299 KR

ASOS 132 KR

TOPSHOP 299 KR

Rättigheter. Disney har köpt filmrättigheterna till Aprilynne Pikes debutbok och Miley Cyrus sägs vara klar för huvudrollen. Men ännu är det inte klart om Disney kommer att filma boken eller inte.

Zombieroman. Nästa år har filmatiseringen av Isaac Marions zombieroman premiär. Nicholas Hoult (”Om en pojke” 2002) spelar huvudrollen ”R”. Andra medverkande i filmen är Teresa Palmer och John Malkovich.

EN MAGSTARK VÅR I ÅR En av vårens hetaste trender är minst sagt magstark. Trenden som kanske inte är lämpad för alla – sågs på var och varannan vårvisning. Bär upp den rådande magtrenden med finess och satsa på ett par höga byxor som täcker naveln för att undvika att det ser för avklätt ut – matcha sedan med en söt blomstermönstrad bustier eller kortare magtröja. Inspireras av den här säsongens inspirationskälla Brigitte Bardot!

FLER SHOPPINGTIPS OCH BLOGGAR PÅ METROMODE.SE


PÅ ALLAS LÄPPAR 03

metro wkd fredag 23 mars 2012

ÖVRIGA NÖJEN Klubb Galaxy finns nu på

MALIN HOELSTAD/SCANPIX

Turné med White

3

I slutet av mars påbörjar First Aid Kit sin USA-turné och därefter är det dags för Europa som förband åt Jack White. Duon kommer också att göra sitt första musikframträdande i amerikansk tv i pratshowen ”Conan” den 16 april. TT SPEKTRA

Kathy Bates 4 ska spela Sheens spöke Kathy Bates ska spela Charlie Sheens ande i ett avsnitt av ”Två och en halv män”, skriver Contactmusic. Sheen, som spelade Charlie Harper, skrevs ut ur serien efter ett bråk med producenten Chuck Lorre. Char-

lie Harpers spöke kommer att komma tillbaka i serien, men spelas den här gången alltså av Oscarsbelönade skådespelerskan Kathy Bates. Sajten TMZ skriver att Sheen sagt till sina vänner att han är smickrad av valet att ta in Bates. TT SPEKTRA

Klubb Galaxy fortsätter att riva loss på Östersjöns bästa nöjeskvarter. Dj:s som Alex Moreno, Patrick Aurelle och Matt Hewie är heta namn som står på vårens line-up. Även duon Norlie & KKV med succéhitsen ”När jag går ner” och ”Tröjan du hatar” gästar Galaxy 4 april. Välkommen ombord på Östersjöns enda nattklubb med 18-års gräns! Klubb Galaxy-datum

28.3, 4.4, 11.4, 18.4, 25.4

Klubb Galaxykryssning fr 49:– Onsdagar t o m 25.4 2012,

KATHY BATES.

ALL OVER PRESS

JESSICA GOW/SCANPIX

”ABSOLUT! GROUPIES BEHÖVER OCKSÅ KÄRLEK” RIHANNA SVARAR ETT FAN PÅ TWITTER SOM FRÅGAR: ”OM JAG NÅGONSIN SER DIN TURNÉBUSS, KAN JAG FÅ BLI EN GROUPIE DÅ?”

5

”DET HAR KÄNTS LITE TRIST FÖR MAN VET ATT MAN GÖR ETT SJUKT BRA PROGRAM. MEN NU I SLUTFASEN HAR VI SLUTAT BRY OSS OM DET DÄR”

MET IN”THE VOICE”-COACHEN PETTER TILL TT SPEKTRA OM ATT PROGRAM I TV 4. TE BLIVIT EN TITTARSUCCÉ. I KVÄLL ÄR DET FINAL KLOCKAN 20.00

Rihanna.

Petter.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Ansvarig utgivare Per Gunne. Bilagechef Pontus Hammarlund. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem Glober är högsta betyg.

www.klubbgalaxy.se www.tallinksilja.se 08-22 21 40* Tallink Silja Butiken, Sveavägen 14 & Cityterminalen, 08-440 59 90 *Serviceavgift tillkommer, boka online så bjuder vi på den. Pris per person. Gäller utvalda onsdagar (ej specialkryssningar), begränsat antal platser.


04 REPORTAGE

metro wkd fredag 23 mars 2012

Madonnas 29 år på Madonnas karriär går inte att sammanfatta, just därför bestämde sig wkd för att göra ett försök. På måndag släpps det tolfte studioalbumet, ”MDNA”, och därför tänkte vi att det kunde vara på sin plats att gå igenom den samlade diskografin. Album för album plus en bonus i form av samlingsskivan ”Celebration”. En duktig promenad nerför minnesallén – hand i hand med världens främsta popikon. JOHAN KELLMAN LARSSON BETYGEN SATTA AV METROS MUSIKREDAKTÖR PETER LINDHOLM MADONNA

JACQUES BRINON/AP

1

11111 1983

Precis som Patti Smith och Bob Dylan hade gjort på 1960-talet – som också de var landsortskids med drömmar om något större – flyttade Madonna till New York från Michigan 1977. Madonna, som ännu var långt ifrån någon ”Material girl”, arbetade på Dunkin Donuts och bodde i en risig lägenhet i East Village. Debuten är i dag en åldrad klassiker med ”Holiday” som mest minnesvärda låt.

LIKE A VIRGIN

2

11111 1984

”Like a virgin” – som blev Madonnas genombrott – fick ett blandat mottagande av kritikerna när det kom. Publiken älskade dock den här sortens discopop som verkligen var både ”shiny and new”. En hel generation tonårstjejer stod plötsligt framför spegeln i pösiga jeansvästar och vrålade ”Touched for the very first time”, vilket fick den kristna högern att rasa. De mest indignerade moralväktarna försökte stoppa albumet men vad de missade var att Madonna aldrig var ute efter att provocera just dem, utan bara flytta gränserna för vad popmusik kunde innebära. I boken ”101 album som förändrade popmusiken” skriver Chris Smith: ”Att anspela på sex inom popmusiken var egentligen inget nytt. Skillnaden? Madonna var inte en man.”

TRUE BLUE

LIKE A PRAYER

3

4

11111

11111

Tv-kanalen MTV, som var central för Madonnas tidiga karriär, fick sitt genombrott i mitten av 1980-talet och nu kunde Madonnas fans även ta del av ikonens stilbildande kläder och utmanande koreografier. ”True Blue”, som innehöll låtar som ”Papa don’t preach” och ”La Isla Bonita”, och som släpptes under MTV:s tidiga guldålder, blev också Madonnas mest framgångsrika album hittills.

Med ”Like a prayer” väckte Madonna, som vid det här laget redan var en ikon i popvärlden, återigen anstöt bland konservativa kristna. Den amerikanska musikvideoregissören Mary Lambert låg bakom videon till titelspåret som framställde Kristus som mörkhyad, vilket

1986

1989

förstås fick den kristna högern att sätta nattvardsvinet i vrångstrupen. Videon fördömdes av Vatikanen och religiösa grupper bojkottade Pepsi eftersom läskföretaget använde låten i en reklamfilm. Madonna hade med albumet, som även innehöll låtar som ”Express yourself” och ”Cherish”, kokat en häxbrygd på perfekt popmusik, religion och sex. Ett recept som för övrigt visade sig vara monumentalt framgångsrikt: albumet sålde i över 15 miljoner exemplar.

EROTICA

5

11111 1992

”Erotica” blev Madonnas första kommersiella bakslag. ”Bad girl”, som var den låt på albumet som klättrade högst på Billboardlistan, peakade som nummer 36 (samtliga singlar som Madonna släppt tidigare hade nått till topp 20). Men bland kritikerna mottogs albumet väl. Flera tidningar hyllade albumet, bland annat inflytelserika Rolling Stone, som delade ut en fyra i betyg.

BEDTIME STORIES

6 11111

1994

Det brukar sägas att alla stora konstnärer har en sak gemensamt: de förnyar sig ständigt. Är det någon popmusiker som förkroppsligar den klyschan är det Madonna. Efter flera album som på ett subversivt sätt anspelat på sex gjorde hon 1994 en helomvändning. ”Bedtime stories” var radiovänlig, r&binfluerad pop som till skillnad från ”Erotica” inte behövde någon ”Parental advisory”-etikett.


REPORTAGE 05

metro wkd fredag 23 mars 2012

ÖVRIGA NÖJEN

tronen RAY OF LIGHT

MUSIC

7 11111 1998

Är det bara för att man är svensk som det första man tänker på, när man tänker på ”Ray of light”, är videon till titelspåret? Jonas Åkerlunds briljanta timelapsefilm vann en amerikansk Grammy för Bästa video och VH1 har även rankat den som en av de

bästa musikvideorna någonsin. Trots att ”Ray of light” är ett av Madonnas mest framgångsrika album lyckades det aldrig nå förstaplatsen på Billboard. Detta eftersom det krockade med en annan av 1990-talets stora popkulturhändelser, James Camerons ”Titanic” (vars soundtrack blev minst lika framgångsrikt som filmen). ”Ray of light” blev Madonnas storartade comeback på 1990-talet.

8 11111 2000

Två år efter ”Ray of light” var Madonna tillbaka med ”Music” och – naturligtvis – ett helt nytt sound. Den här gången valde hon att inkorporera genrer som rock och country. Videon till andrasingeln ”Don’t tell me” inleds med att Madonna går längs en dammig motorväg med cowboyhatten neddragen över ansiktet; ett slags modern John Wayne-figur i total kontroll.

michael bublé crazy love tour Ericsson Globe Arena, Stockholm 18 april 2012 kl 19.30 Biljettsläpp 11/11-11 Biljetter: globearenas.se, 077 131 00 00, juliusbiljettservice.se, 0775 700 400 Konserten presenteras av ICO Concerts, CS Event & Julius Production www.michaelbuble.com www.concerts.dk www.csevent.se www.juliusab.se

AMERICAN LIFE

9

CONFESSIONS ON A DANCEFLOOR

HARD CANDY

10

11

11111

11111

11111

Någon kritiker sa att ”American life” var ett tecken på att Madonna ”has simply run out of things to say”, medan andra menade att hon aldrig varit tydligare. Framför allt öppningslåtarna, titelspåret och ”Hollywood” var ett existentiellt ifrågasättande av kändiskulturen samt jakten på den amerikanska drömmen, som hon i hög grad själv varit en del av.

2005 gjorde Madonna återigen en musikalisk u-sväng – och den här gången nitade hon mitt på dansgolvet. Albumet komponerades som ett dj-set och förstasingeln ”Hung up” var en renodlad klubbsingel. I övrigt var många svenskar inblandade i arbetet på ”Confessions on a dance floor”. Björn och Benny lät till exempel Madonna sampla ”Gimmie! Gimmie! Gimmie!”.

I och med ”Hard candy” började Madonna på allvar skaffa sig en Bono-aura. Det vill säga skriva låtar som syftade till att rädda världen, börja frekventera de fattigaste delarna av Afrika samt projicera bilder på Aung San Suu Kyi och Dawit Isaak på videoskärmar under sina turnéer. Trots ”4 minutes”, blev det ett av Madonnas minst populära album under 2000-talet.

2003

CELEBRATION

12 11111 2009

I fjol pratade alla i Sverige om Veronica Maggio och Lykke Li och utomlands dominerade Adele, Beyoncé och Lady Gaga. Nio av de tio mest sålda skivorna i Storbritannien gjordes av kvinnliga soloartister. Trenden är tydlig och det krävs ingen raketforskare

2005

för att lista ut att det är en särskild artist som banat väg för den här utvecklingen: Madonna. På samlingsalbumet ”Celebration” blir det dock tydligt att just Madonna – popikonen som sålt över 200 miljoner album och haft fler listettor än Elvis – aldrig varit en albumartist. Det är singlarna som sticker ut och när man samlar dem så här blir det nästan överväldigande. De tidiga diskosinglarna, stilbildande ”Vogue”, hypermoderna ”Ray of Light” och feta klubbhiten ”Hung up”. Wkd knäböjer.

2008

MDNA

13 2012

”Cyndi Lauper kommer finnas kvar väldigt länge. Madonna kommer att vara ute ur leken om sex månader. Hennes image har totalt överskuggat hennes musik.” Billboardredaktören Paul Grein har nog ångrat sin profetia från 1985 mer än en gång. Den 26 mars släpps 54-åringens tolfte studioalbum. På den nya singeln ”Give me all your luvin’” flankeras Madonna av de båda stjärnorna Nicki Minaj och M.I.A.

.se


NÖJE 06

metro wkd fredag 23 mars 2012

DAN STEINBERG/AP

Stadskampen Det är bara en vecka mellan Stockholm Music & Arts och Way Out West i Göteborg. Frågan är vilken stad som går vinnande ur striden. Metro Wkd ställer de två festivalerna mot varandra. METRO WAY OUT WEST

ANTAL DAGAR Tre dagar: 9–11 augusti

STOCKHOLM MUSIC & ARTS

Tre dagar: 3–5 augusti

PLATS Slottsskogen i Göteborg

Skeppsholmen i Stockholm

TUNGA BOKNINGAR Blur, Refused, Bon Iver, The Black Keys, Florence + The Machine med flera.

ANTAL BILJETTER

Jennifer Lawrence tvekade inför rollen som Katniss.

Skrämdes av rollen som Katniss

Jennifer Lawrence, 21, gjorde ett sådant intryck i rollen som Ree Dolly i ”Winter’s bone” (2010) att producenterna till ”Hunger games” tänkte på henne när rollen som Katniss skulle tillsättas. Trots att Jennifer Lawrence gillade böckerna var hon nära att tacka nej till rollen. – Det var så stort och skrämde mig även professionellt. Jag vill inte att folk ska tänka ”kolla vad Katniss gör”. Men jag insåg att det bara handlade om att jag var skraj, säger hon.

Paralleller har redan dragits mellan Jennifer Lawrence och ”Twilight”-stjärnan Kristen Stewart – en annan indieskådespelerska vars liv förändrades totalt av filmernas kommersiella framgångar. – Jag kommer att se tillbaka på mig själv om fem år och tänka ”du var en idiot. Du hade ingen aning om vad som skulle hända”. Jag känner mig väldigt lugn för det finns inget jag kan göra nu, säger Jennifer Lawrence. NED EHRBAR/MWN

Patti Smith, Björk, Antony and the Johnsons, Marianne Faithfull med flera.

30 000 per dag.

Cirka 10 000 per dag.

ANTAL SCENER Tre stycken scener på festivalområdet och flera på Göteborgs klubbar.

En scen.

KLUBB Ja, Stay Out West har ett digert klubbprogram med spelningar på flera av Göteborgs klubbar. Bokade artister är bland andra Mazzy Star, Korallreven och Iceage.

Nej.

”KONST, KULTUR OCH FILM ÄR ALLTID INSLAG PÅ WAY OUT WEST”

KONST Ja. – Konst, kultur och film är alltid inslag på Way Out West, säger Joel Borg på Luger. Det är ännu inte klart hur årets konstprogram kommer att se ut.

Ja. Festivalen kommer att ha ett konstprogram där alla typer av konstgenrer ingår. Bland annat kommer konstutställningar att finnas på festivalområdet.

PRIS Sångaren Damon Albarn kommer med sitt Blur till Göteborg och Way Out West i sommar. FOTO: ALL OVER PRESS

Festivalpass: Tre dagar kostar 1 895 kronor + serviceavgift (1 595 kronor + serviceavgift om du är 13–17 år).

Festivalpass: Tre dagar kostar 1 495 kronor + serviceavgift. 13-årsgräns.

Isländska Björk spelar på Skeppsholmen under Stockholm Music & Arts FOTO: SCANPIX

PÅ SCEN

PRIVAT TEATRAR

2ENTERTAIN I SAMARBETE MED ROXY RECORDINGS OCH LINGMAN & CO PRESENTERAR

BROLLE ROCK´N´ROLL

*

”Rocken far fram som en snöplog” +++ AB A night of pure and wild Rock´n´Roll. SCALATEATERN Wallingatan 34. Bilj 08-14 35 75. www.scalateatern.se

ROBERT GUSTAFSSON ”I bättre form än någonsin” GP. Spelas våren 2012.

CIRKUS Djurgården. Bilj 08-660 10 20. 077-170 70 70, ticnet.se

MONTY PYTHON´S SPAMALOT

Vårens galnaste musikal! Med bl.a Henrik Dorsin, Johan Glans, Henrik Hjelt. Tor-lö t.o.m 28/4. Samt sön 29/4. OSCARSTEATERN Kungsgatan 63, 08-205000. www.spamalot.se

KORTARE STOPP PÅ VÄRLDSTURNÉN SÖDRA TEATERN 19-24 APRIL

BOKA NU! FREDAG 18.30 – 23.00, LÖRDAG 11.30 – 23.00

WWW.SODRATEATERN.COM BILJETTKASSA 08-531 99 490

I samarbete med Blåsarsymfonikerna, Operahögskolan i Stockholm, Elektronmusikstudion och Centrum för Operateknik. *Gäller ej Julius Caesar. Läs mer på folkoperan.se

ÄR DU REDO FÖR NÄSTA STEG I KARIÄREN? Sök nytt jobb på www.metrojobb.se

STOCKHOLM ANNEXET 28 April kl.19:00 BILJETTER: GLOBE ARENAS: 077-131 00 00 TICNET.SE, 077-170 70 70, 2ENTERTAIN: 0771-363700 TICNETOMBUD SAMT SEDV. BILJETTFÖRSÄLJNINGSSTÄLLEN För mer info se www.ericsaade.com


PÅ SCEN 2 E N T E R TA I N , V I C K Y N Ö J E S P R O D U K T I O N & L I V E N AT I O N P R E S E N T E R A R

metro wkd fredag 23 mars 2012

SÅ ÄR MIN FESTKVÄLL ...

”BLAND DET BÄSTA JAG SETT... EN BRILJANT SHOWMAN”

DANSAR ...

Min festkväll börjar med att jag och mina fina tjejkompisar träffas hemma i en av våra lägenheter. Väl där äter vi kallskuret och ostar, dricker massa vin, oftast vitt, pratar i mun på varandra om allt från män, jobb och kläder, lyssnar på musik och gör oss redo för kvällen. Sedan brukar vi promenera eller ta en taxi till Kåken, Riche eller Sturecompagniet för att fortsätta vår vinkonsumtion och kvällen.

AB

”HELT LYSANDE”

08 GATSMART

DN

”LEDIN ÄR KUNG”

Jag dansar till det mesta som inte är house eller techno, men att föredra är Lil Wayne, Nicki Minaj, Kanye West, Jay Z, Rihanna och släng gärna in lite Veronica Maggio på det så har vi säkert en riktigt trevlig kväll.

BT

”SNYGG SHOW, LEDIN” GP

OL M SU CC ÉN TIL L CI RK US I ST OC KH - BIL JE TT ER SL ÄP PTA! FESTEN BÖRJAR 20 SEPTEMBER

REGI:EDWARD AF SILLÉN. SPELAS TORS-LÖR HÖSTEN 2012. BILJETTER: CIRKUS 08-660 10 20, WWW.CIRKUS.SE, TICNET: 077-170 70 70, TICNET.SE ELLER 2ENTERTAIN: 0771-36 37 00. KÖP RESA OCH NÖJE HOS SJ: 0771 -75 75 75 ELLER SJ RESEBUTIK. SHOWEN SPELAS I GÖTEBORG T O M 12 MAJ. WWW.TOMASLEDIN.COM

GÖTA LEJON PRESENTERAR JESUS CHRIST SUPERSTAR TEXT TIM RICE MUSIK ANDREW LLOYD WEBBER SVENSK ÖVERSÄTTNING OLA SALO REGI RONNY DANIELSSON

”Att föredra är Lil Wayne” Carolina Neckelius, 26, är stylist från Östermalm och shoppar gärna på en high street-kedja.

Nypremiär 13 september!

OLA SALO

LÄPPER VI ÄVEN S U N . LD Å S T LU S N VÅRE AR TILL HÖSTEN! G IN N LL Ä T S E R Ö F A EXTR Nyhet – ”Välj ditt biljettpris!” Nu inför vi ett system med olika priser för olika dagar och olika delar av salongen. När vill du gå? Var vill du sitta? Vad vill du betala? Välj själv! Priser från 795:- till 330:inkl serviceavgift! Nyfiken? Gå in på gotalejon.se eller scanna QR-koden här: BILJ: TICNET.SE, 077-170 70 70

GÖTA LEJON, 08-505 290 00.

RESEPAKET: SJ.SE/UPPLEVELSER ELLER TEL 0771-75 75 75, SJ RESEBUTIK.

SHOPPAR HELST ...

Shoppar helst kläder på någon high street-kedja som Zara, Mango, Topshop eller H & M för att jag gillar snabba trender och tröttnar snabbt. Jag vill ha något med hög trendfaktor som inte kostar för mycket och som kan bytas ut efter säsong.

DAGEN EFTER-BRUNCH ... JAG HAR PÅ MIG ...

Jag har på mig något som faller mig i smaken just den kvällen, en snygg klänning, skinnbyxor och en blus, eller jeans och en topp med massa accessoarer till, alltid ackompanjerat av ett par riktigt höga klackar och härliga vänner.

Dagen efter-brunchar tillsammans med min pojkvän på någon trevlig och lyxig brunchbuffé. Bästa brunchbuffén i stan är nog på hotell Rival på Mariatorget eller Strands restaurang på hotell Radisson där vi äter ägg och bacon och söta små efterrätter. TEXT & FOTO: JOHANNES HELJE


KONSERTER

Ă–VRIGA NĂ–JEN

KONSERT FĂ–R HEMLĂ–SA

FOLKMUSIKGRUPPEN

SOFIA GOSPEL CARIBE KLARA KYRKA SĂ–NDAG 25/3

16.00

PROD: CURT & MARIA

FRI ENTRÉ, KOLLEKT

             

Arr:

SĂ–NDAG 25/3 KL 11.00 JUNGFRU MARIE BEBĂ…DELSEDAG Stefanskyrkan, Frejgatan 20 B

UruppfÜrande sÜndag 1/4 kl 16.00 S:t Johannes kyrka, Johannesgatan 21 Solister: Sandra Bundy och Daniel HällstrÜm Instrumentalister ur Kungliga Hovkapellet Orgel: Per-Ove Larsson

Musikmässa

S:T JOHANNES KAMMARKĂ–R Dirigent: Karin Oldgren

S:T JOHANNES VOKALENSEMBLE sjunger Magnificat av Gottfried August Homilius. Maria Goundorina, dirigent. Karl-Erik Nylund, präst.

Biljetter: 130:- (studerande 110:-, barn t o m 12 ür 90:-) FÜrkÜp www.biljettnu.se, 0771-77 66 00 Bryggarg 10, Stockholm. Biljetter säljes i kyrkan 1/4 frün kl 15.

Gilla fĂśrsamlingen pĂĽ Facebook! www.johannesforsamling-sth.se

PĂĽsklovskul

pĂĽ Sandhamn

BOENDE, MIDDAG, FRUKOST, KORVGRILLNING, SKATTJAKT, POOLPARTY, LEKRUM, FILMVISNING, PIRATKIT M.M.

FRÅN 445:-/BARN & 1145:-/VUXEN Läs mer pü

www.sandhamn.com

.RQVHUW 6WDEDW 0DWHU 0DULDN\UNDQVNĂ?UJHU3HUJROHVLVq6WDEDW 0DWHUq'DYLG6WUDQGEHUJGLULJHQW -HVVLFD%žFNOXQGVRSUDQ&KDUORWWD +HGEHUJDOW8OULND:LVWUĂ?PRUJHOVWUÂżN NYLQWHWWPHG8OULND:HVWHUEHUJ)ULHQWUĂƒ

VĂ?QPDUV0DULDN\UNDQ6NRJÂżV

DANS

Annons PĂĽsklov 2012.indd 1

KONSERT

ST JOHANNES KYRKA Tisdag 27 mars kl. 19.00 Medverkande: Adolf Fredriks Musikklasser och Stockholms Musikgymnasium/Kungsholmens gymnasium Dirigenter: Karin BäckstrÜm och Bengt OllÊn Biljetter å 100/80 kr säljs vid entrÊn en timme fÜre konserten

IL DIVO

24.3 Stockholm Ericsson Globe

MUSTASCH

13.4 Stockholm Annexet PĂĽ turnĂŠ - mer info, se LiveNation.se

SALSA KURS Drop In Fredagar kl 19-21

MELHEM

ZEIN

DRAKE

Vicky NĂśjesproduktion i samarbete med Julius Production & 2Entertain presenterar

JILL JOHNSON

15.4 Stockholm Cirkus PĂĽ turnĂŠ - mer info, se LiveNation.se

+ HammerFall

W W W. PA X A M R E C O R D S .C O M L U G E R P R E S E N T S BY A R R A N G E M E N T W I T H WM E

11 M A J WATERFRONT STOC KHOL M

THE SOUNDTRACK OF OUR LIVES 29.4 Stockholm Cirkus

OZZY OSBOURNE & FRIENDS + Black Label Society 25.5 Stockholms Stadion

B I L J E T T E R : W W W.T I C N E T. S E

JAY-Z & KANYE WEST Watch The Throne

OR KVAR! ENDAST 5 VECK

NICKI MINAJ

8.6 Stockholm Annexet

KROGSHOWER

MADONNA

25-28.10 Stockholm Ericsson Globe

MICHAEL JACKSON: The Immortal World Tour By Cirque du Soleil

2+3.11 Stockholm Ericsson Globe LiveNation.se, Ticnet.se / 077–170 70 70, Globe Arenas 077-131 00 00 m fl.

KĂśp dina biljetter pĂĽ samt

SUCK•BOKA EN ARTIST! 08-662 71 10 • www.suck.se

4.7 GĂśteborg Ullevi

The Arena Spectacular

HENRIK DORSIN JOHAN GLANS HENRIK HJELT ADDE MALMBERG NINA SĂ–DERQUIST ROBERT RYDBERG KIM SULOCKI MATTIAS LINDEROTH

USIKALEN ATT SE SUCCÉM SISTA CHANSEN

29.5 Stockholm Ericsson Globe

WALKING WITH DINOSAURS

Info@clubacademica.nu

PĂ… SCEN

15.4 Stockholm Ericsson Globe

16.10 Stockholm Ericsson Globe

Ditt privatliv kan faktiskt bli roligare och mer spännande bara genom ett knapptryck.

FÜr mer info och biljettbokning Josef: 076-069 77 24¡ 073-534 15 07 ¡ Afram: 073-310 20 13

+ Amaranthe

LIONEL RICHIE

40+, akad. ex. el. motsv.

9-ĂĽrsjubileum - dans 14/4

SÜndag 8 april ¡ 800:-/pers Lyxig meze, varmrätt och dessert ingür i priset

14.4 Stockholm Annexet PĂĽ turnĂŠ - mer info, se LiveNation.se

25.4 Stockholm Hovet

Club Academica Klubbprogram? BesÜk www.clubacademica.nu där ser du varfÜr och hur du skall bli medlem.

Tomtbergavägen 8 Norsborg PRESENTERAR presenterar

JUDAS PRIEST

Fredag & LĂśrdag 21.00 till 03.00

HALLUNDA SUPERSTJĂ„RNAN

TAKIDA

NATTKLUBBAR

FE ST VĂ… N I NG

6NRJ¿VWRUJHW  Y¾[HO  ZZZVYHQVNDN\UNDQVHKXGGLQJH

2012-03-16 15:26:04

IKVĂ„LL

FREDRIK ANDERSSON LASSE KARLSSON NIKLAS ANDERSSON LĂ–RDAG 24/3

FREDRIK ANDERSSON JAKOB ÖQVIST NIKLAS ANDERSSON SURBRUNNSG. 33 ¡ BILJ. I KASSAN FRÅN 18.30 ¡ TEL. 16 61 80 ¡ WWW.NORRABRUNNCOMEDY.SE

Regi: Anders Albien Koreografi: Siân Playsted Spelas to–lÜ t o m 29 april pü Oscarsteatern Biljetter: Oscarsteatern 08-20 50 00, ticnet: 077 170 70 70, www.ticnet.se FÜrmünliga tügpaket: SJ Resebutik eller 0771-75 75 75 www.spamalot.se BILJETTER FINNS TILL FÖLJANDE FÖRESTÄLLNINGAR:

FR 23/3 19.30 BILJ FINNS! LĂ– 24/3 15.00 FĂ…TAL KVAR LĂ– 24/3 19.30 FĂ…TAL KVAR TO 29/3 19.30 BILJ FINNS! FR 30/3 19.30 BILJ FINNS! LĂ– 31/3 15.00 BEGR ANTAL

LĂ– 31/3 19.30 BEGR ANTAL SPELAS EJ PĂ…SK 5-7/4 TO 12/4 19.30 BILJ FINNS! FR 13/4 19.30 BILJ FINNS! LĂ– 14/4 15.00 BEGR ANTAL LĂ– 14/4 19.30 BILJ FINNS!


10 KROG

metro wkd fredag 23 mars 2012

URBAN BRÅDHE

UTÖKAD

URBAN BRÅDHE

Friterade revbensspjäll med pepparstark chili.

Klassisk kines på ny adress

MISSA INTE

Friterade revbensspjäll på kantonesiskt vis. Perfekt sött, kladdigt och knaprigt.

UNDVIK

Det torrfriterade fläsket. Lagom knaprigt, men lite för sött och inte tillräckligt kladdigt.

PRISER

Förrätter: 35–165 kr. Huvudrätter: 100–270 kr.

Cramby färdas gärna över halva stan för en take away från Ho’s i Hornstull. Nu har den klassiska krogen expanderat och finns på S:t Eriksplan.

ÖPPET

Måndag till tors: 11–22.30. Fredag: 11–23. Lördag: 11–23. Söndag: 11–23. URBAN BRÅDHE

Det är full rulle på Ho’s nya restaurang på S:t Eriksplan. När Wkd var där hade kinakrogen ännu inte öppnat för dagen.

D

et finns många restauranger i Stockholm som är värda en omväg. Men det finns bara ett ställe jag är beredd att korsa halva stan för att hämta takeaway hos: Ho’s vid Hornstull. De serverar nämligen exakt sådan sorts kinamat som jag, personligen, är väldigt svag för (särskilt i ett redan försvagat tillstånd). Ni vet, knapriga sötsura revben, dipvänliga dumplings och spicy szechuanbiff. Maten hos Ho’s är tillräckligt autentisk för att höja sig över den vanliga kvarterskinesen, men samtidigt svennig nog för att påminna om barndomens comfort food, med tre små rätter, friterad banan och ett stort glas mjölk i spetsen. Och jag verkar inte vara ensam om att älska Ho’s (restaurangen alltså!). För trots att det bara är ett par veckor sedan de öppnade en ny filial i Sala Thais enorma gamla lokaler vid S:t Eriksplan så är det full rulle vid varenda ett av mina besök. FondväggsVasastaniter står lydigt och väntar på bord,

HO’S

n

ata

ng

e Od

11111 HO’S

S:t Eriksplan 1. Klassiska Hornstullskinans nya filial vid St Eriksplan.

leker ”jaga slemmiga bambuskottet med pinnarna” eller hämtar hem kung paokyckling i täckjacka och mysbyxor. Fint.

M

enyn är som vanligt lika stor och svåröverskådlig som en skala 1:100-karta över Gobiöknen. Men för att få något slags översikt så är den indelad i två sektioner: en gul för de mer autentiskt kinesiska rätterna och en vit för de ”klassiskt” svensk-kinesiska. Dock upptäcker jag inte så där jättestora smakskillnader mellan avdelningarna. Den gula har visserligen en mycket god friterad pilgrimsmussla med munvattnande XO-sås som man kanske inte skulle hitta överallt men Mammas kyckling (150 kronor) och den torrfriterade fläskfilén (170 kronor), i samma avdelning, är båda klassiskt sursöta kreationer som lätt skulle platsa på Royal Wokhouse i Lidköping. Samtidigt är det lite skit samma om det är lång meny, för du äter antagligen alltid

Menyn är indelad i klassiska svensk-kinesiska rätter och autentiska kinesiska rätter.

samma tre rätter, eller hur? För mig är de tre rätterna: 1. Biff Szechuan (125 kronor) som kommer med en varning om att den är stark, men tyvärr inte är tillräckligt het för den här recensenten. 2. Friterade revbensspjäll på kantonesiskt vis (135 kronor) som som vanligt är underbart sötspicy och knapriga samt 3. Den wokade biffen med ingefära och purjolök (125 kronor) – en kinakrogsklassiker som får mig att omedelbart sluta ögonen och minnas vintern när jag såg hur min klassföreståndare halkade på en isfläck och gled in under en parkerad Saab. Ahh, ljuva ungdomsminnen.

JONAS CRAMBY, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

MICHELIN 11111 FRANTZÉN/ LINDEBERG

Lilla Nygatan 21. Trestjärnig Michelinkrog eller inte. I Gamla stan ligger Sveriges bästa krog – enligt färska White guide.

VEDELDAT 11111 EKSTEDT

Humlegårdsgatan 17. Folklig gastronomi på Niklas Ekstedts vedeldskrog.

PRISAD 11111 MARIE LAVEAU

Hornsgatan 66. Cajunmat och barhäng på prisvinnande Söderkrog.

INDIER 11111 INDIAN GARDEN

Västgötagatan 18. Nyöppnad finindier av brittisk klass.

FINKROG 11111 GASTROLOGIK

Artillerigatan 14. Råvaran styr med järnhand på menylös finkrog.

PERUANSKT 11111 CEVICHERIA AJI Y AJO

Hökarängsplan 5. Skandinaviens första cevicheria ligger i Hökarängen.


ÖVRIGA NÖJEN

Leksaks& Samlarmarknad Leksaksmarknad

25 mars kl 10.00-15.00 Söndag 28 10.00-15.00••ÅSÖ ÅSÖGymnasium, Gymnasium,Blekingegatan Blekingegatan55 55 gamla leksaker alltBarbie, till salu. Komplettera med Barbie,gurer, bilar,1:43, båtar, dockor, 120 1000-tals bord proppade med: affischer, nallar, Märklin, Elastolin-tennfi porslinsdockor, elastolin, gurer,bokmärken, 1:43, Mek.leksaker, modellbilar, motorcyklar. star dockskåp, wars, kuriosa, tidningar,tennfi modelltåg, facklitteratur. comics, skyltar, samlarsaker, Märklin, modelljärnvägar,gurer-mc-fl kuriosa, yg, nallebjörnar, nostalgia, Wars, vykort, mek.plåt-bilar-båtar-fi vinyl, filmisar, technica,Star ångmaskiner, serietidningar, ångmaskiner, m.m. sälj, byt! dockskåp / tbh, överraskningar mm. Allt till Köp, salu. KÖP-BYT-SÄLJ!

Leksakskonsult, Mike von Matuska värderar gratis medhavda gamla leksaker. värderar medhavda gamla leksaker Entré 50 kr, barn under 12 år gratis i målsmans sällskap, Floorright fr. 8.00, 100kr. Cafeteria med goda mackor & bullar.

Matuska AB • 0706-55 65 75 • mike@matuska.se • www.matuska.se

SOMMARENS HÖJDPUNKTER Välkommen till nya KulTur-resor! Bakom står Jambo Tours och 38 års erfarenhet av kvalitetsresor i ordets rätta bemärkelse. Just nu kan du boka: BERLIN – HÄNDELSERNAS CENTRUM (22–27 aug) Pris i dubbelrum 13.495 kr/person, enkelrum 15.995 kr. ISTANBUL – PORTEN TILL ORIENTEN (19–24 april) Pris i dubbelrum 11.875 kr/person, enkelrum 14.375 kr. ANDREA BOCELLI I TOSCANA OCH OPERA I VERONA (11–18 juli) Pris (inklusive konsertbiljetter ca 5.000 kr) i dubbelrum 28.475 kr/person, enkelrum 33.475 kr. BRIDGEKRYSSNING I MEDELHAVET 15–22 september, från 13.995 kr. Avresor från Stockholm (Göteborg och Köpenhamn på förfrågan). Priserna inkluderar det mesta: flyg, transporter, färdledning, inträden, logi och måltider enligt program. Även flygskatt samt bränsletillägg ingår. På kultur.jambotours.se finns fler intressanta Europaresor med kulturell profil.

UPPLEV STANS BÄSTA UTSIKT! Passa på att se Stockholm från ovan. Mån–fre 09:00–19:00 Lör–sön 09:30–18:00 globearenas.se/skyview

KULTUR.JAMBOTOURS.SE • TELEFON 08-506 989 40

Upplev en ÖVERRASKANDE & oförglömlig HELKVÄLL

FREDAG 23 MARS

DINNERSHOW

NÄR DEN ÄR SOM BÄST BOKA PÅ 08-50 55 60 70 • www.wallmans.se

WALLMANS NYTILLSKOTT TG3 LOUNGE & BAR – FÖR EN PERFEKT FÖRKVÄLL

TIPPING POINT – VÄRLDENS CHANS Ny utställning! Naturens egna smarta lösningar är vår framtids största möjlighet.

KRISTOF FER THOMAS APPELQUIST MÅRTEN OREDSSON ANDERSSON SAMT MELODY FARSHIN

LÖRDAG 24 MARS

ÖPPET ONS-FRE FR. 16.30 LÖR FR. 18.00 • LIVEMUSIK VARJE TIS FR. 17.00. FRI ENTRÉ

17/3–3/6

FRI ENTRÉ

KURDISTAN SYNDICATE GROUP ORCHESTRA Fira persisk/kurdiska nyåret Newroz med välkända musiker och sångare från Kurdistan.

ARON FL AM

MÅRTEN ANDERSSON

KRISTOFFER APPELQUIST

SAMT SIMON GARSHASEBI

PRIS FRÅN 160 KR SLUSSEN LIVE HILTON

TICNET.SE

Lör 24/3 kl 19. Bilj 150/75 kr. Barn under 5 år gratis SANDBOX DJ-söndag med Lavas ljudverkstad och Swedish techno. Fika och häng till ohämmade grooves från lokala dj:s! Sön 25/3 kl 12-16

FRI ENTRÉ

NISSE LANDGRENS HÖRNA FRØY AAGRE KVARTETT MED NILS ØKLAND NORGE Vacker, melodisk jazz i kraftfulla kompositioner. Tor 29/3 kl 19. Bilj 160/80 kr I samarbete med Norska ambassaden

STOCKHOLMS H.P. LOVECRAFTFESTIVAL Vi hyllar skräckmästaren Lovecraft med litteratursamtal, film, uppläsningar och marknaden Bazaar of the Bizarre. Dessutom livs levande fiskmän. 26/3–1/4

RUM FÖR BARN – FORSKARNA BERÄTTAR OM BABYDRAMA

CHINATEATERN 19.30

26 & 27 MARS

TICNET ELLER BILJETTKASSAN 08-562 892 00

Tiina Rosenberg och Suzanne Osten samtalar om teater och kreativitet för en spädbarnspublik. Ons 28/3 kl 18

FRI ENTRÉ

DESSUTOM: EN VECKA KVAR TILL BARNENS KULTURHUS 31 MARS! FRI ENTRÉ TILL ALLA UTSTÄLLNINGAR INFO/BILJETT kulturhuset.stockholm.se, 08-508 315 08


Sid 1

fiskar, fåglar, pilgiftsgrodor mm. Lunchvisn tis kl 12.30. Onsdagsvisn kl Kungliga Slottet Stort växthuscafé. 17. Föredrag ons kl 18: När guldet blev Vandra på egen hand i slottet eller till järn. Ingår i entréavgiften. låt våra museilärare guida dig geBoka plats på www.historiska.se nom historien; visning av paradÖppet mån-sön 10-16. våningarna kl 13, Skattkammaren www.fjarilshuset.se kl 14, Museum Tre Kronor kl 15. Öppet tis-sön kl 11-17, samt ons kl 11-20. Entré 80 kr från 19 år, 60 kr Familjevisning ”Borgen Tre Kronor” lör-sön kl 12.15. Föredrag 24/3 kl pens och stud. Fri entré fredagar 13: Hovstallet ur ett konstperspekkl 13-17. Narvavägen 13-17. P.K. – en utställning om intolerans. Tel 08-519 556 00. tiv. Temakväll 28/3 kl 18-19.30: Tre kungliga kvinnliga konstnärer. Läs www.historiska.se mer på www.kungahuset.se Öppet må-fr 12-17. Fri entré.

Museer Sevärdheter Utställningar

Stora Nygatan 10, Gamla Stan. www.levandehistoria.se

Öppet tis-sön kl 12-16. Slottsboden tis-sön kl 12-16.30. T Gamla Stan.

Sveriges kungl historia i Slottets källarvalv. Se Kungliga med dig & mig, Jag är Armfelt, ny utst från on. Dagens visn 14, Barnvisn lö –sö 13 Klä dig som en prinsessa, barnlö 11-13 Kanonsalut & vaggor, Lena Rangström berättar to 18. Öppet fr-sö, on 11-17, ti- 11-13.30, to 11-20. Entré 80:-, fri entré under 19 år. www.livrustkammaren.se

Samtida konst mitt i cit y. Tel 08-402 61 30 (vard 9-12). 1 feb-25 mars: Runo Lagomarsino: www.kungahuset.se/kungligaslottet Even Heroes Grow Old.

23 mars - 29 mars

Öppet ti-fr 12-16, lö-sö 12-17. Fri entré. Kungsbro strand 19. T-Centralen. Tel 08-502 198 38. www.indexfoundation.se

Anpassat Audioguide Butik

Öppet för bokande grupper:

Gripsholms Slott, Strömsholms Slott, Ulriksdals Slott med Orangerimuseet. www.kungahuset.se/kungligaslotten

Café Ej barnvagnar Guidade visningar

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Från vår restaurang och bar har du utsikt över Restaurang FORUM FÖR LEVANDE HISTORIA Stockholms vackra inlopp. Aktuella 50 kr. Förbokas ej. Öppen visning av utställningar: André Kertész, Steve Judisk tradition, kultur och histoPROGRAM OCH UTSTÄLLNINGAR E.A. växthus ons o sön kl 13. Entré Schapiro, Anton Corbijn, Marcus ria i Sverige. Guidning on, sö 13.30. Bleasdale och Mats Bäcker. gäller för visning. Museiteater. Känner du Josephsons? En otrolig familjesaga! Visning må 13.30. Nära SL

.se .se .se

08-519 550 00

Öppet i parken dagl, fri entré. E.A. växthus dagl 11-17. Entré 50 kr. Gustafsborgsv 4, T-Universitetet. Tel 08-545 917 00. www.bergianska.se

Biologiska museet

Nordens djurvärld sedd i naturen. Öppet ti-fr 12-15, lö-sö 10-15. Tel 08-442 82 15.

Nordens sista sidenväveri. En gång Skandinaviens största kvinnoarbetsplats. Här produceras på originalmaskinerna i originalmiljö. Upplev materialets sensualitet och industrihistoria. Museibutik. Öppet må-fr 10-16, lö-sö 11-15. Visningar må, on, lö-sö kl 13, må kl 18. Entré 65 kr. Repslagargatan 15. Tel 08-642 56 16. www.kasiden.se

Bonniers Konsthall visar utställningar med svensk och internationell samtidskonst. Resan till månen. Säsongens stora grupputställning handlar om kärlekshistorien mellan konst och film. Douglas Gordon, Rosa Barba, Ming Wong m fl. T o m 8 apr. Lisa Jonasson. Människans inre i genomsnitt. T o m 29 apr. Veckans visningar: Lördagsvisning lö kl 14. Så funkar konsten! Familjevisning med Eva Funck sö kl 13. Barnvagnsvisning to kl 14. Lugna visningen fr kl 13.

Öppet alla dagar 10-21. Tel 08-509 005 00. www.fotografiska.eu

Öppet Färgfabriken, Lövholmsbrinken 1, T-Liljeholmen, TvB Trekanten. Tel 08-645 07 07. www.fargfabriken.se

Öppet tisdag-söndag 10-16.30, måndagar stängt. Adress: Falkenbergsgatan 2, Djurgården. Tel 08-660 90 89.

Djurgårdsfärjan. Tel 08-587 270 00. www.arkitekturmuseet.se

Lör 24/3 kl 13 Visning: Karl XII:s levnad. Lör 24/3 kl 14 Barnvisning, 6-12 år. Sön 25/3 kl 13 Visning: Artilleriets historia. Tis 27/3 kl 17-20 Fri entré – Kulturell after-work kl 17:30 Visning: Spanska inbördeskriget. Kl 18.30 ”Franco – diktator på livstid”. Bokpresentation av författaren Roger Älmeberg i samarbete med Nordstedts förlag.

Öppet ti-sö 11-16. Må stängt. 60 kr, fri entré t o m 19 år. Odelbergs väg 5 B Tel 08-570 356 58, Gustavsberg www.porslinsmuseum.varmdo.se

Öppet on-sö 11-17. Walling 12. Tel 08-411 85 05. Utställning o lek. Butik. www.leksaksland.se

Grundades 1987 och är en av Sveriges ledande institutioner för samtida konst. Utställningar: Ai Weiwei. Den kinesiske konstnären och regimkritikern presenteras i sin första utställning i Sverige med fokus på ett antal monumentala installationer och hans politiska arbete. Stor samtalsserie under våren med internationella deltagare. Se vår hemsida för program. Museum Magasin 3 – presentationer från samlingen i två av salarna; med Cosima von Bonins maritima bildvärld samt ett möte mellan Danmarks målarnestor Per Kirkeby och den yngre danske konstnären Tal R. För barn: Gå på konstjakt med Violetta i utställningarna! Familjevisning söndag 25/3 kl 14. En lekfull upptäcktsfärd i utställningen med konstpedagog Erik Sigerud. Från 5 år.

Stans roligaste och billigaste familjeÖppet tor 11-19, fre-sön 11-17. alternativ. Barbie, Lego, bilar, mjukisar, Guidad visning lördag kl 14 och 15, Märklin, StarWars, tåg mm. Barnteater. söndag kl 13 och 15. Familjevisning

T o m 13/5: Tengbomhallen Lars Olof Loeld. Salarna, Galleri Väst, Ateljén Carnegie Art Award. www.carnegieartaward.com T o m 8/4: Galleri Öst Ulrica Lundberg. Hörsalen 28/3 kl 18: Susanna Slöör, Bland berättare och lyriker – några utsiktspunkter över svenskt 1900-talsmåleri.

Uglycute 18/2-13/5. En retrospektiv utställning med konst & designgruppen Uglycute. Hilding Linnqvist. Utställning pågår: rum med utsikt. T o m 6/5. Monsterklubben, aktiviteter för barn och unga. Söndagar kl 13-16. Allmän visning söndagar kl 14. Kortare lunchvisning tisdagar kl 12.45. After-work bubbel och visning onsdagar kl 18. För mer information www.marabouparken.se Öppet tisdag-söndag 11-17, onsdag 11-20. Entré 50:-. Marabouparken, Löfströmsvägen 8, Sundbyberg. Tel 08-29 45 90.

Motorcyklar från 1894 och fram till idag med fokus på design och teknik. Årets tema är Amerika. Lekrum. Öppet ti-sö 11-17. Landsnorav 42 i Sollentuna. Tel 08-35 07 07. www.mc-collection.com

Ingrid Vang Nyman, Pippi och lite till 28 jan-20 maj. Allmänna visningar tis och tor kl 13.15. Öppet tis-sön 11-17. Herserudsvägen 32, Lidingö. www.millesgarden.se

BONNIERS KONSTHaLL OCH MODERNa MUSEET PÅ BIOGRafEN STURE

fÕRE & EfTER fILm THEDa aV GEORGINa STaRR 28 MaR KL 18.30-20 STORa SaLONGEN. aRRaNGERaS I SaMaRBETE MED SfI Visning av Georgina Starrs stumfilm Theda (2007) om stumfilmsstjärnan Theda Bara (1885-1955). Cellisten Peter Schuback utför egen specialkomponerad musik. Stumfilmsexperten Bo Florin introducerar. Frågestund med Georgina Starr efter filmen.

Öppet tis-fre 11-17, lör-sön 12-16. Fri entré. Fredsgatan 12 / Jakobsgatan 27C (hiss). Tel Kafé Mejan 08-22 89 02. www.konstakademien.se

Vårsalongen 2012. Här visas 130 konstnärer/grupper med totalt 264 verk, allt från måleri, foto, skulptur till installationer, film. Årets jury är Ernst Billgren, Annika von Hausswolff och kungahuset.se/kungligaslotten Peter Johansson. Tom 25 mars. Obs sista helgen! Liljevalchs konstvärd preDrottningsholms Slott senterar utställningen två gånger dagVandra på egen hand i slottets pa- ligen kl 12.15 och 14.30. Ung vårsalong. radrum eller följ med på guidad vis- Här visas 45 verk av gymnasieelever ning kl 12 och kl 14. Familjevisning från Stockholms län. 14 feb-25 mars. sön kl 13. Butik och kafé.

Kungliga kulturarvet

Hagaparken är Sveriges främsta exempel på en engelsk park. I museets utställningar berättas om Hagaparkens historia, byggnader och 200 år av folkliv och teater. Dessutom visas den samtida modellen av det som skulle bli Gustav III:s storslagna slott. Hämta kostnadsfritt broschyren Hagapromenader eller lyssna på parkens audioguide. Öppet lör-sön kl 12-15.30.

BIOGRafEN STURE, BIRGER JaRLSGaTaN 41 a, STOCKHOLM. BILJETTER fÖRBOKaS OCH KÖPS VIa BIOGRafEN STURES BILJETTKaSSa, TEL. 08-5629 4880 WWW.BONNIERSKONSTHaLL.SE ~ WWW.MODERNaMUSEET.SE

Öppet tisdag-söndag kl 11-17, tisdag och torsdag även 17-20. Obs sista helgen! Entré 80 kr, pensionärer och studerande 60 kr. Fri entré upp till 18 år. Djurgårdsvägen 60. Tel 08-508 313 30. Två föredrag i vår! 24/3 kl 15: Smycken www.liljevalchs.se

Öppet to, lö och sö 10-15. Fri entré. Slottsboden lör-sön kl 11.30-16. Mellersta Koppartältet. Tel 08-27 42 52. T-bana Brommaplan, därifrån buss www.hagaparkmuseum.se 301-323. Tel 08-402 62 80. Under perioden 8 mars-15 april viwww.kungahuset.se/drottningholm

sas två utställningar i Konsthall Öst: Världens allra största Tantutställning, med tantsaker och akvareller av Eva Björk, och Terra Nova,en utställning med tre Sollentunakonstnärer: Annika Nordensköld, Eva Skoglund och Sophia Desport. Danka Jaworska ställer ut sina senare års verk i Öppet tis 11-20, ons-sön 11-17. Biblioteket tis-fre 13-16. Riddarg 13. Konsthall Väst mellan 8 mars-15 april. Välkomna! Tel 08-519 563 00. www.armemuseum.se

Kliv in i en magisk leksaksvärld!

Konstakademien

Se Guldbaggen och mycket annat i utställningen Emalj på G – emaljkonst på badkarsfabriken i Gustavsberg 19491993. Se också Emalj från KKV – tio emaljkonstnärer från Konstnärernas Kollektivverkstad i Nacka. Allmän visning lö 24/3 kl 13: ”Världens vackÖppet ti-fr 11-16, lö-sö 12-16. Fri entré till museet samlingar och raste geggamoja”. Visning av konstfilmserier. Gustav Adolfs torg 22-24. nären Bengt Berglund, mångårig Tel 08-441 76 51. föreståndare för Emaljverkstaden. Unikt tillfälle! Arr: Gustavsbergs Porslinsmuseums Vänner.

Öppet dagligen 11-17. Entré 100 kr, fritt under 16 år. Tel 08-759 04 06. www.dtm.se

Åk Sagotåg genom Astrid Lindgrens fantastiska sagor, lek i Villa Villekulla och se våra föreställningar varje dag kl 11, 12, 13.30, 14.30 och 15.30. Kom och se vår nya utställning Skrot på Junibacken som bygger på Jan Lööfs bilderböcker!

Öppet vard 10-17, helger 11-16. Vuxna 40 kr, 7-18 år/pensionär 20 kr. Barn gratis. Tegelviksg 22, buss 66 och 2. Tel 08-641 61 00. www.leksaksmuseet.se

Museum för dans, teater, konst och foto. Korolys kostym drama 10/22/9 2012. Guidad visning sö kl. 14. Dansfilmsprogam i Filmrummet, läs mer på www.dansmuseet.se

Utställning: Sommarland – Stockholm är vår lustpark, Projektrummet 17 mars-13 maj. Ett projekt med Byggstudio (Hanna Nilsson och Sofia Østerhus). Under Verket – Stockholms stadshus på Arkitektmuseet. Arkitektur i Sverige. Familjesöndag kl 13. Visning av Under Verket ons 12 och sön 14. Kamelia Royale – utställning av Tage Andersen med över 60 sorters blommande kamelior, stilleben och obÖppet tis 10-20, ons-sön 10-18. jekt. I Teaterboden finns ett blomEntré 60 kr, fri entré fredag 16-18. migt sortiment och Tage Andersens Skeppsholmen. Buss 65, egna alster.

Öppet mån-sön kl 10-16. Fri entré måndagar. Slottsbacken 6, Gamla stan. Tel 08-519 553 04. www.myntkabinettet.se

Öppet tis-sön kl 10-17. Vi finns på Djurgården och på www.junibacken.se

Öppet ons-fre 12-19, lör-sön 11-17. Entré 70 kr, pens/stud 50 kr, under 18 år fritt. Torsg 19, T-bana Vandra genom en levande regn- S:t Erikspl. Tel 08-736 42 48. skog med dag och natt, regn och www.bonnierskonsthall.se

åska. Kom och se våra komulerockor och våra nya hammarhajar Doris och Harriet. Nordisk miljö med öringsfors och kloakäventyr. För mer information om våra aktiviteter titta in på vår hemsida: aquaria.se eller besök oss på Facebook.

Öppet sö-fr 12-16. Hälsingegatan 2.

Samtida konst och arkitektur

Vi har stängt för omhängning! Öppnar åter den 14 april med Psychosis Part II och Hilda Hellwig.

Sveriges ekonomiska museum på Slottsbacken. Aktuellt: Ny mindre utst Gömda & Glömda – Hemliga krigssedlar (aldrig tidigare visade). Nästa föreläsning 28 mars kl 18 (se annons 25 mars i DN o SvD kultur). Detaljerad information på hemsidan om alla aktiviteter.

söndag kl 14. Entré 60 kr, stud/ pensionär 40 kr, under 20 år fritt. Entréavgiften inkuderar ett säsongskort. Magasin 3, Frihamnen. Buss 1 & 76 mot Frihamnen/Ropsten. Tel 08-545 680 40. Espressobar med dumplings, soppor och belgiska våfflor från Jin & Peeters. Fri audioguide. Barnvagnsparkering utomhus. Lånesittvagnar finns i entrén. www.magasin3.com

på porträtt – Göran Alm berättar om smyckeshistoria med utgångspunkt ur porträttsamlingen. 21/4 kl 15: Slott i tiden – urmakare Kjell Pettersson Ett privatpalats från sekelskiftet 1900. och intendent Kerstin Hagsgård Litografiska Museet är ett levande Se Vackert Vikt – Skulpturala mästerverk berättar om slottets unika urverk. museum för litografi. Museet ligav linne. Husvisn vard 12.30, 14.30, lö- Biljettbokning per tel 0159-297 92. ger i vacker parkmiljö på Sundby sö 12.30, 13, 14, 14.30, eng lö 13.30. Föredrag 24/3 och 21/4.Tel 0159-101 94. Gård i Huddinge. Söndagen den Öppet fr-sö, ti, to, fr 12-16, on 12-19. www.kungshuset.se/gripsholm 25 mars sista dagen för Den inre Entré 70:-, visn 100:-, fri entré under kretsen med konstnärerna Cecilia Hovstallet Öppet ti-sö 11-17. Landsnoravägen 42 19 år. Hamng 4. Guidad visning lör-sön av Hovstallets Frisendahl och Nicos Terzis. Ny utwww.hallwylskamuseet.se i Sollentuna. Tel 08-92 05 00. unika miljö mitt i city – se paradvag- ställning 1 april Avtryck – från handwww.edsvik.com nar, selkammare och stallar. Föredrag avtryck till datagrafik.

© Ingrid Vang Nyman/Saltkråkan AB

Detalj ur en streamer för Barnens Dag-firande i Humlegården 1949

om Hovstallet på Kungliga slottet 24/3, se nedan. Öppet onsdagar 11-15, fr o m den Botanisk trädgård med växthus. 27 mars kl 17 Palmen – inte bara en semestersymbol. Visning i Edvard Andersons växthus. Avgift för visning

Fjärilshuset i Hagaparken +27C. Alltid sommar på Fjärilshuset. En tropisk regnskog i Stockholm. 3000 kvm med fritt flygande fjärilar,

Fri entré varje fred kl 13-17 med After work-visn kl 15.30. Familjehlg lör-sön kl 14-16. Famvisn lö 13. Konsert med Stockholms Kammarkör sön kl 15-16: Alfvén i Wien.

Guidad visning lör-sön kl 14. Väpnargatan 1. T Östermalm. Tel 08-402 61 06 (vard 10-17). www.kungahuset.se/hovstallet

25 mars söndagar 11-16. Pendeltåg till Huddinge C, buss 709. Tel 08-746 90 91. info@litografiskamuseet.se www.litografiskamuseet.se

I samarbete med Saltkråkan AB & Kungliga biblioteket.

Allmänna visningar tisdagar och torsdagar kl 13:15 Herserudsvägen 32 · Lidingö · www.millesgarden.se


Sid 2 Torsdag 29 mars kl. 19.00 Upplev en återskapad brottsplats. Hitta brottsspår! Helgvisning med kända brott; kl 12 Norrmalmstorgsdramat, kl 14 Internationell terrorisms intåg i Sverige. Barnutställning stängd v 10-14. Invigning ny polisstad 14/4!

23 mars - 29 mars

Öppet ti-fr 12-17, lö-sö kl 11-17. Museiv 7, buss 69. polismuseet.se

Teatersamtal: Rikard Wolff

Thielska Galleriet Söndagssalong kl 15. Museet har en unik samling nordisk sekelskifteskonst med verk av bl a Richard Bergh, Eugène Jansson, Ernst Josephson, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Karl Nordström, Anders Zorn, Vilhelm Hammershøi och Edvard Munch. Utställning: Eugène Jansson, påUtställningen Sverige från ovan – går tom 6 maj. flygfotografier av Lars Bygdemark. Café i bankirens badrum. Öppet tiTo 29/3 kl 12 Visning av utst Sverige sö 12-17, to 12-20. Sjötullsbacken 8, Djurgården. Tel 662 58 84. Buss 69. från ovan. Fri entré!

Avsändare A. Strindberg. Om Strindbergs korrespondens. Din Post. Om postens historia och om posten idag. Hej! Om kommunikation och det skrivna ordet. Raketpost – en annorlunda samling. Sista helgen! Lilla Posten 24-25/3, kl 12-15 Öppet fr-sö 12-16, ti-to 12-17. Fri Tema: Påskägg med frimärkscollage. entré. Dieselverksataden, Sickla.

Foto: Joi Grinde

Museer Sevärdheter Utställningar

www.thielska-galleriet.se

Museet är stängt 26-29 mars. Hela museet och Cosmonova är abonnerat för planering av polartrakternas hållbara utveckling. Föredraget Sturtevant: Bild över bild t o m 26/8. Universums öde, i Cosmonova Eija-Liisa Ahtila: Parallella världar t 27 mars kl 18, genomförs som plao m 6/5. Konstplaneten t o m 10/6. nerat. Färdas i universum med Cosmonovas teknik. Öppet tis kl 10-20, ons-sön kl 10-18. Entré 100/80 kr fr o m 19 år. Skeppsholmen. Buss 65 eller Djurgårdsfärjan. Tel 08-519 552 00. Följ oss på: www.modernamuseet.se www.facebook.com/ModernaMuseet http://twitter.com/ModernaMuseet mobil.modernamuseet.se

Fre kl 11 Musiklek i Klåjnk. Sjung, spela och dansa med Monica Åslund Forsén och Anna Rosén. Kölappar fr 10.30. Bilj 50/20 kr. Lör och sön kl 14 Fordringsägare. Entré = museientré. Åldersgräns 15 år. Tor kl 19 Teatersamtal, kvällen gäst; Rikard Wolf. Bilj 50/30. Öppet tis-sön 12-17, tor 12-19. Entré 50/30 kr, fritt under 19 år. Sibyllegatan 2. Tel 08-519 554 90. www.musikochteatermuseet.se

Öppet idag fredag kl 10-18, lör-sön kl 11-18. Stängt 26-29 mars. T-bana Universitetet. Buss 40/540. Tel 08-519 540 40. www.nrm.se

Mitt i Gamla stan presenteras Nobelpristagarna, Nobelpriset och Alfred Nobel. 24/3-25/3 kl 14 familjevisning: Vetenskapens detektiver – familjevisning i forskarens spår. 27/3 kl 18 litteratursamtal i biblioteket: Samuel Becketts Murphy, fri entré, boka biljett. 27/3 kl 18 teckentolkad specialvisning: Om människor, miljöer och kreativitet, fri entré, boka biljett. Aktuella utställningar: Marie Sklodowska/Madame Curie. Svensk visning kl 14 varje dag, samt kl 17 tisdagar. Besök Bistro Nobel, goda luncher varje vardag.

Öppet tis 11-20, ons-sön 11-17. Börshuset, Stortorget, Gamla stan. Tel 08-534 818 00. e-post: Länken: Att åldras på lika villkor. bokning@nobelmuseum.se Black Box: Nicola Bergström Hansen: Nobelmuseet.se

Excavation.

Öppet ti-on 12-17, to 12-20, fr 1215, sö 12-16. Fri entré. T-bana Fittja. Tel 08-531 850 21. Öppen verkstad från 7 år. mkc.botkyrka.se

NATIONALMUSEUM

Välkommen till Sveriges största kulturhistoriska museum! Här kan du titta på utställningar om skolslöjd, folkkonst, mode och bläddra i Strindbergs ockulta dagbok (digitalt) mm. Utställningen Svensk bostad visas 28/3 kl 17.30 (kostnadsfritt). Tedans 24/3 kl 15-17 – se annons. Stickcafé i museets rstaurang 28/3 kl 17-20 – tema pärlstickning (kostnadsfritt). Boka in våffla och kaffe med etnologen Jonas Engman 25/3 kl 14 eller 28/3 kl 18. Pris 100 kr – läs mer på nordiska museet.se/program

Öppet tor-tis kl 10-17, ons kl 10-20. Entré 90 kr från 19 år, fri entré ons fr kl 17. Öppet i Lekstugan mån-fre kl 13-16 och lör-sön kl 12-16 (entré 20 Aktuella utställningar: Passioner – kr/barn). Djurgårdsvägen 6-16. Tel konst och känslor genom fem sekler. 08-519 547 70. Butik, restaurang och Se ett 100-tal verk av Rembrandt, bibliotek. www.nordiskamuseet.se

Edvard Munch, Rineke Dijkstra, Bill Viola och många fler. Drivet och överdrivet – om karikatyren i Sverige. De fyra årstiderna, Skimrande silver. Lördagsvisning: Paris – arkitektur och stadsplaneförslag kring 1700, lör 24/3 kl 13. Temadag Passioner: Föreläsningar med Karin Sidén, Martin Olin och Karin Johannisson, sön 25/3 kl 13-15. Ateljé för alla: sön 25/3 kl 12-16, visning för barn kl 12, fri entré. Teckna modell, tis 27/3 kl 17-19.30, 150 kr. Öppet tis, tor 11-20, ons, fre-sön 11-17, mån stängt. Entré 120/100 kr. Fri entré t o m 18 år. Blasieholmen. Tel 08-519 544 10. www.nationalmuseum.se

Föredrag to 29/3 kl 18: Jacob Berzelius – kemisten som reformerade mineralogin, med Jörgen Langhof, pris 90 kr.

Aktuella utställningar: Eugéne Jansson - Blå skymning och nakna atleter. Guidad visn tis samt tor kl 14. Visas t o m 10/6 2012. Prins Eugen och hans konstsamling. Guidad visn ons kl 14. Visas t o m 13/5 2012. Peter de Wit – En mästare i guld. (Öppnar 31/3.) Visas t o m 13/5 2012. 29/3 kl 18 Kroppen som ideal och avvikelse. Från antikens avbildningar av kroppen till dagens ideal. Föredrag av Karin Sidén, docent i konstvetenskap och museichef för Prins Eugens Waldemarsudde. 27-30/3 kl 15 Fordringsägare. En fartfylld uppsättning av August Strindbergs pjäs Fordringsägare, omarbetad för en modern publik. Medverkande: Saskia Husberg, Peter Järn och Mattias Redbo. Regi: Franciska Löfgren. Nu växer snödroppar i parken. Öppet tis-sön kl 11-17, tor kl 11-20. Prins Eugens väg 6. Spårvagn från Sergels torg. Tel 08-545 837 00. Butik. Restaurang. www.waldemarsudde.se

tedans

Öppet tis, tor, fre-sön 12-17, ons 12-19, mån stängt. Presentation av museet, 13 tis-sön. Entré: Årsbiljett 70 kr, fri entré t o m 19 år. Strömparterren, Norrbro. Tel 08-508 31 620.

Industrihistoriskt museum. Upplev design från de senaste seklen – dosor, askar, pipor och tändare. Titta in i Ljunglöfska galleriet och läs berättelsen om Ettan. I butiken finner du handgjorda snusdosor av näver.

Lörd. kl. 15–17 Entré 90 kr *Sönd. kl. 15–17 Entré 120 kr Prova på Lindy Hop för nybörjare från kl. 14, i samarbete med Swedish Swing Society. Mer info på www.nordiskamuseet.se.

Öppet ti-sö 11-16, må stängt. Fri entré för Skansenbesökare. Gubbhyllan, Skansen. Butik. www.tobaksochtandsticksmuseum.se

svenska trender och traditioner

Premiär lördag 24 mars kl. 14.00

Experiment, synvillor, lek och upptäckter för nyfikna i alla åldrar. Allt provar man själv. Fart och fläkt som räcker hela dagen. Öppet lö-sö 11-17, ti-fr 10-16. Tel 08-550 225 00. www.tomtit.se

Öppet ti-sö 11-17, to 11-20, mån stängt. Årsbilj 70 kr, tom 19 år fri entré. Torget - ett lekrum för barn öppet tis-sön 11-16. Faktarummet öppet sön, tis & ons 12-16, tor 12-19, fri entré. Ryssgården, Slussen. Tel 08508 316 20. Kafé Ryssgården. Butik. www.stadsmuseum.stockholm.se

24/3 Anneli Evaldson Quartet 1/4 Lasse Samuelson Storband*

Tillfällig utställning Tullskolan 100 år. Alla tiders tull. Tullmiljöer. Smuggling och kontroll. Visning on, sö kl 13.

Fordringsägare Medverkande: Saskia Husberg, Mattias Redbo & Peter Järn. Regi: Franciska Löfgren Välkomna till en fartfylld uppsättning av Strindbergs Fordringsägare, omarbetad för en modern publik! Speldatum: 24–25/3, 31/3–1/4, 14/4. Längd ca 1 tim. Ingår i museientrén. Åldersgräns 15 år.

Sibyllegatan 2 tel. 08-519 554 90 www.musikochteatermuseet.se

Öppet ti-on, sö 11-16. Fri entré. Alströmerg 39, T-Fridhemsplan. Tel 08-653 05 03. www.tullverket.se/museum

Strindberg

i centrum Vi bygger nu om och nytt. Bland annat en ny aktivitetsyta och en utställ- STRINDBERGSMUSEET ning inför OS-jubileet. Vi har fortsatt öppet som vanligt med massor av Strindbergs sista bostad och bibliospännande idrottshistoria och ak- tek. Visas av guide to-sö 13. Utställn: Öppet lör-sön kl 11-16, visn kl 12. tiviteter. Gratis entré. Strindberg i centrum. Övrig tid enl ök. Fri entré. Öppet tis-fre 12-17, lö-sö 11-17. Djurgårdsbrunnsv 26. Buss 69, hållplats Sjöhistoriska museet. Tel 08-699 60 10. www.riksidrottsmuseet.se

Öppet ti-sö 12-16. Drottningg 85. Tel 08-411 53 54. www.strindbergsmuseet.se

Arkeologisk utställning: Kungen, Kristus och Sigtuna. Utställning: KarlAxel Larsson, naturmåleri. Öppet tis-sön 12-16. Stora gatan 55. Tel 08-591 266 70. www.sigtunamuseum.se

Öppet tis-sön 10-17. Fri entré. Tel 08-519 549 00 www.sjohistoriska.se

Tel 08-519 553 46. Butik, café, konferens. www.tumbabruksmuseum.se

Öppet dagl 10-17, ons 10-20. Tel 08-519 548 00. www.vasamuseet.se

Lör 24/3 öppnar samlingsutställningen Ett riktigt hem – en replik på en replik i konsthallen. Museet på taket öppnar åter med rundvandringar om 15 pers/grupp. Inget förköp gäller, biljetter släpps samma dag. För hålltider se; www.sven-harrys.se (Obs ons 28/3, inga turer.)

Öppet ti-on 11-15, to-sö 11-17. Bålsta. Tel 08-411 00 40. www.abergsmuseum.se www.abergsshop.se

EIJA-LIISA AHTILA PARALLELLA VÄRLDAR 11.2 – 6.5 www.modernamuseet.se

Carl Malmstensdagar i Snickerifabriken lör-sön 11-16. För program se www.skansen.se Öppet ons-fre 11-19, lör-sön 11-17. Öppet 10-16. Skansenbutiken öppet 11-16, Skansen-Akvariet öppet må-fr 10-16, lö-sö 10-17. Tel 08-442 80 00.

Kollektivtrafikens historia i Stockholms Öppet sö 12-15, visn varje timme. län. Utställningar: Design: SL – en reTi-to 13-15, visn av Berzelius 13. sa genom SL:s visuella värld 1877Ti & to 18-21, se månen i teleskop 2011. Sommaren 1976. Fotografier från vid klart väder. Drottninggatan 120. Stockholm 1976 av fotografen Peter Tel 08-545 483 90. Gullers. Banarbete pågår – Citybanan www.observatoriet.kva.se i bilder och modell. Visning av museet lör-sön kl 14. Minitunnelbanan kör dagligen.

Öppet sö och on 12-16. Spetsg 2, Solna. Tel 08-83 97 44. Film, café. www.solna.se/olleolssonmuseet

Gulp – vad är det vi äter? Ny utställning. Läs mer på vår hemsida www. medeltidsmuseet.stockholm.se Lör 24/3 14 familjevisning – Så levde man i Stockholm under medeltiden med Malin Ljung. Sön 25/3 14 Specialvisning – Hustrudok & Helvetesfönster, kvinnoperspektiv under medeltiden med Malin Ljung. Verkstaden öppen 12-16, tema: Grönt är skönt.

Foto: Loulou Cherinet

FORUM FÖR LEVANDE HISTORIA

Stockholms medeltidsmuseum

Biljettpris: 50/30 kr

Sibyllegatan 2 tel. 08-519 554 90 www.musikochteatermuseet.se

www.stockholmslansmuseum.se Öppet ti-sö 11-16, on 11-19. Fri entré upp till 19 år. Vuxna 50 kr, pensionärer 40 kr. Lilla Nygatan 6, T-bana Gamla stan. Tel 010-436 44 39. Museishop. Restaurang Treskillingen. postmuseum.posten.se

Kvällens gäst är Rikard Wolff i samtal med Lars Ring om sitt arbete som skådespelare och artist. Med utgångspunkt i Wolffs självbiografiska roman Rikitikitavi samtalar de om konstnärskap och om platser, händelser och möten som varit avgörande i livet.

Entré endast konsthall 70/50 kr. Entré takvåning & konsthall 120/100 kr. Fri entré upp till 19 år. Eastmanvägen 10 i Vasaparken, T S:t Eriksplan el Odenplan. Tel 08-511 600 60. www.sven-harrys.se

Avsändare A.Strindberg

100 Innovationer, en ny interaktiv utställning! Hiss till plan 1, 3 & 4 stängd för tillgänglighetsanpassning 19/327/4. Tävla i styrka och reaktionsförmåga i Sport & upplev film med hela kroppen i Cino4.

Pågår 23 mars 2012 till 3 februari 2013

Öppet mån-fre 10-17, ons 10-20, lörÖppet mån-fre 10-17, lör-sön 11-16. Tegelviksgatan 22. Buss 2 & 66 mot sön 11-17. Arkiv & bibliotek ons 1317. Entré 120/40 kr. Tel 08-450 56 00. Sofia. Tel 08-686 17 60. www.tekniskamuseet.se sparvagsmuseet.sl.se

En utställning om Strindbergs korrespondens.

Lilla Nygatan 6, Gamla stan Öppet: tis–sön 11–16, ons 11–19. postmuseum.posten.se


14 BIO

metro wkd fredag 23 mars 2012

PICTURELUX

DÖDSKAMPel

11111

Hänsynslösa sp

HOTELL MARIGOLD

ngerspelen” hyllas Filmatiseringen av Suzanne Collins roman ”Hugen är skickligt på bred front. Den dystopiska framtidsskildrin Larsson. berättad med många bottnar, skriver Metros Elin

NORDISK FILM

Komedi. Sju brittiska pensionärer hamnar på charmigt men slitet indiskt hotell. Elegant skådespeleri och bitvis spänstig dialog kompenserar delvis schablonerna i denna givna hit hos feelgood-suktande mogenpublik. C-G K

DISNEY

11111 JACK AND JILL

Komedi. Man våldgästas av jobbig tvillingsyster i denna Sandler all inclusive, med diverse Hollywoodstjärnor i birollerna och den sedvanliga sandlerska sensmoralen om att även misslyckade människor förtjänar kärlek. EL Jennifer Lawrence spelar Katniss Everdeen som blir ofrivillig tävlingsdeltagare i ”Hunger games”.

F 11111 HUNGER GAMES

Scifiäventyr. Filmatiseringen av Suzanne Collins första roman om tonåringen Katniss Everdeen är en skickligt manövrerad berättelse med många bottnar.

ör ganska exakt ett år sen rasade världens ”Hungerspelen”-fans över valet av den blonda Jennifer Lawrence för rollen som Katniss Everdeen i filmatiseringen av Suzanne Collins roman. Hade de sett ”Winter’s bone”, där Lawrence spelade en envis tonåring med exceptionella överlevnadsinstinkter, skulle de ha jublat i stället. ”Hunger games” inledande parti präglas dessutom av en rå, skitig känsla – inte alls olik den som förmedlades i Lawrences genombrottsfilm. Bilderna från kolarbetarnas Distrikt 12 tydliggör effektivt strukturen i berättelsens Panem, ett framtida, dystopiskt USA uppdelat i tolv inhägnade områden som alla styrs av en diktatorisk president (Donald Sutherland) från huvudstaden The Capitol. De så kallade hungerspelen är ett påfund med syfte att påminna de mindre bemedlade distrikten om deras sårbarhet, en underhållningsshow som är ett straff för ett folkligt uppror i det förflutna. Två barn per distrikt väljs slumpmässigt ut för

FIN COUNTRY

Filmmusik. Musikkännare kanske kommer att känna igen T-Bone Burnetts countrydoftande slingor från filmer som ”O brother where art thou?” och ”Crazy heart”. Fint är det, i alla fall.

att delta i de årliga, direktsända spelen. Från Distrikt 12 är det den 16-åriga Katniss och hennes skolkamrat Peeta (Josh Hutcherson) som blir motvilliga tävlingsdeltagare. Bara en kan överleva. Filmen har 11-årsgräns i Sverige, och väjer rätt snyggt undan från de mest explicita våldsskildringarna. Men intrycket blir ändå inte mindre brutalt – den eskalerande paniken och förtvivlan som spelar över Katniss och Peetas ansikten ju närmare spelstart de kommer är minst lika talande. Romanens komplexa väv av äventyrsberättelse, vänskaps- och kärleksskildring samt kritik mot klassamhälle, ”traditionella” könsroller och statlig och medial makt finns även i ”Hunger games”, om än snäppet slarvigare förmedlad. När filmen lyckas som bäst skapas en otäck förnimmelse av igenkänning hos åskådaren – hur långt bort från den här typen av hänsynslös underhållning är vi, egentligen?

ELIN LARSSON, FILMRECENSENT

26/3

TRIART

11111 ALBERT NOBBS

Drama. En kvinna utger sig för att vara manlig hotellbutler i 1800-talets Irland, men drömmer om ett annat liv. Trots ansenlig längd blir filmen aldrig mer än en flyktig livsödesskildring. Glenn Closes stela (och Oscarsnominerade) skådespeleri hjälper föga. EL


LUGER I SAMARBETE MED DN PRESENTERAR

SKE PPSHOLM E N 3–5 AUG USTI 2012

STOCKHOLM

M MUSIC USIC& ART US ARTS S F R E D A G 3 A U G U ST I

Antony and the Johnsons Patti Smith & her band MED SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER

Marianne Faithfull Frida Hyvönen LÖ R D A G 4 A U G U ST I

Laleh

Tinariwen inariwen

Fina med heldagar g Skep od mat p å psho lmen Öppn . ar alla d 14.00 agar.

MED GÄSTFRAMTRÄDANDE AV JOSÉ GONZÁLEZ

Ane Brun Jamie N Commons Amanda Jenssen S Ö N D A G 5 A U G U ST I

Björk

Buffy Sainte-Marie iamamiwhoami Fatoumata Diawara Anna von Hausswolff

www.stockholmmusicandarts.com www.facebook.com/stockholmmusicandarts www.twitter.com/sthlmmusicarts #stomusicarts BILJETTER Ticnet 077-170 70 70 och www.ticnet.se. Åldersgräns 13 år. Endagsbiljetter 595kr + service. Festivalpass (alla tre dagar) 1495kr + service.

www.luger.se

PARTNER


16 NÖJE

metro wkd fredag 23 mars 2012 SCANPIX

3 NÖJEN I HELGEN

Albin Gromer kör soul på svenska och Zita visar afrikansk film 1

Konsert. I kväll spelar Albin Gromer på Debaser Medis och bjuder Stockholmspubliken på sin soul på svenska. I februari i år släpptes hans debutalbum ”Album” som hyllades av kritikerna. Till exempel gav Metros recensent honom fyra glo-

ber. Den elektroniska duon Materikaa står för uppvärmning. Var: Debaser Medis, Medborgarplatsen 8. När: I kväll. Tid: På scenen cirka klockan 23. Pris: 145 kronor + förköpsavgift. Ålder: 20 år. Klubb. Butiken Sneakersnstuff

fyller 13 år och ställer till med galej på Mosebacke. I samarbete med klubben Yes! har de samlat artister och dj:er som varit butiken trogen. Under kvällen spelar bland andra Aaron LaCrate, Safari Sound och hemliga gäster. Blues är värd för festen. Klädkod: sneakers. Var: Mosebacke,

• The big ben •

PRESENTCHECK

2

Mosebacke Torg 1-3. När: I morgon. Tid: Klockan 21– 03. Pris: 150 kronor. Ålder: 20.

3

Festival. Filmfestivalen CinemAfrica som visar kvalitetsfilm från den afrikanska kontinenten anordnas för

13:e gången. I år genomsyras den av revolutionerna i Nordafrika. Var: Filmer visas på biograferna Zita, Bio Rio och Skandia och på Moderna museet. När: Fram till på söndag. Pris: Festivalpass 50 kronor. Medlemskort 150 kronor. Filmbiljett 75 kronor. Åldersgräns: 15 år.

Albin Gromer, nytt svenskt soulhopp, spelar på Debaser Medis i kväll.

RESTAURANGER

Ät

2 betala för 1

Fre-lör Scoop, partycovers

Gäller ej dryck/avhämtning.

Sön, torsbig ben Stand-up

Gäller bara middag. Gäller hela 2012. Visa annonsen innan ni beställer.

Mån Will Kimbrough USA, country

LAGAN

Tis KAOS Teatersportstisdag Alla fotbollsmatcher visas på storbilds-tv Folkungag. 97 tel: 08-641 40 44. www.bigben.nu

08-669 58 55

INDISK RESTAURANG

Sturegatan 34 • 08-29 95 45 Sundbyberg www.restauranglagan.se Mån-fre 11-22, lör-sön 13-22

MÅNDAGS-

BIRA 29:-

WWW.BARAS.S E

B OR D@BARAS.S E

NYTT PÅ BARAS 2012

Påskfesten 8 april 21-03

GRATIS

GARDEROB!

Mat för under hundringen från kl 16:00 måndag–torsdag. After Work alla dagar i veckan. Välj ur vår a la carte meny och få 25% mellan 16:00–18:00 alla dagar. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Månadens öl. 35:- alla dagar.

Entre: 750:Bokning: 073-744 87 92, 08-27 11 50 Plats: Solna

PÅ SCEN UNDERBARA BAR & BARA BISTRO BAR: ÖSTGÖTAGATAN 33 BARA VI: SKÅNEGATAN 59, T-BANA MEDBORGARPLATSEN

BAMBOO CITY

Mongolisk, Thailändsk, Japansk & Kinesisk rest. i exklusiv miljö.

Vid best. för minst 6 personer bjuder vi på en blombukett, samt en present. Drottningg. 28. Bordsbest. 08-24 36 55, fax 24 68 63

Asiatisk middag

Kycklingfilésatay med kokos och jord nötssås. Nötkött med ingefära och ostronsås (thai). Friterade stora räkor med sesamfrö. Friterad fläskfilé i sötsursås (Kina). Efterrätt

109:-

Tre stora lunchbufféer: thai, sushi och dimsum för

95:-

Thaibuffé

Njut så mycket Ni orkar. Salladsbuffé. 2 sorters soppa. 20 olika av Asiens mest populära maträtter, deribland många thailändska rätter och den världsberömda WOKADE ANKAN. Färsk fruktbuffé.

Mongolian Barbeque

Njut så mycket Ni vill. Här har vi garanterat stans fräschaste och mest välfyllda Mongolian Barbeque-bord med produkter av högsta kvalité. Stor frukt och salladsbuffé. Soppa m. bröd. 20 olika sorters kött & skaldjur. 35 olika grönsaker. 12 såser. Efterrätt.

OBS! Vi erbjuder de 5 största asiatiska bufféborden för

158:-

Nyhet! Stor dim sum och grillbuffé 14 sorter

Stor sushibuffé 8 sorter

Firmafest • Shoppingmiddag • Familjeträff • Högtidsarrangemang • Fullständiga rättigheter

BIO

Upplevelser i 4D!

Se film med hela kroppen i Cino4. Vi visar 3D-film med stolar som rör sig, vindpustar och dofter. Välj mellan 5 spännande 4D-upplevelser. Köp biljett på cino4.se

bio rio

23-25 mars

HORNsTULLS STRAND 3

Gå på bio ett stenkast från Stureplan.

fredag 23 mars

Klarabiografen Kulturhuset Sergels torg

program 23 – 29 mars

PRemiäR: ALbeRT NObbS fRe-Sö 20.30 SALONg 4: eLLe fR-Lö 19 fiLmfRUkOST: CiNemAfRiCA Lö-Sö 11 CiNemAfRiCA feS TivAL 23-25/3, Se PROgRAm På HemSiDAN biljetter. biorio.se • 08 66 99 500

PROGRAM 23 MARS

T. 665 12 56

The Leader, His Driver and…Broomfield .. 18

www.cinemateket.se

T-bana Karlaplan. Caféet öppet före visningarna!

www.cinemateket.se

Kassan öppnar kl 13.00 Elle ...............................fr 16.00, 18.45, 20.45 .. lö-sö 18.45, 20.45, må-to 16.15, 18.45, 20.45 Våga minnas................................fr-sö 13.30 .................. må-to 16.15, må & to även 13.30 Alla vilda ...............fr, må-to 15.00, lö 19.30 .......................sö 18.30, må & on även 18.30 Yo, También – Jag med.. fr-sö 16, må-to 20.15 Pojken med cykeln ............................ fr, må-to 16.30, lö-sö 15.15 Mannen från Le Havre .........................20.30, fr, må & to även 14.15 Nader och Simin – en separation ............................. fr 13.45, 18.15, lö-sö 13.45 .......................må-to 18.15, må & to äv 13.45 Kort & Gratis: Supportern – Premiär! .... 18 Knattefilm: Mera köttbullar..... lö-sö 13.00 Tigrar och tatueringar ............. lö-sö 14.00 Franska Tisdagar: Water Lilies .......ti 18.30 Premiär 30/3: Tomboy CinemAfrica 22-25 mars – info www.zita.se

Kassan öppnar 13.30 The Artist ...................................18.30, 21.00 ....................Lö-on 13.00, 15.30, 18.30, 21.00 ..................................... To 13.00, 15.30, 21.00 Wuthering Heights Andrea Arnold ......14.00, 17.30, 20.15 Onsdag endast 17.30 Järnladyn .............................................. 14.00 Carnage Roman Polanski ........................................ 17.30 (ej ons), 20.15 Bonniers Konsthall Före och efter film 28 mars: Theda 18.30 70 kr Georgina Starr: Theda, stumfilm från 2007, 40 min, som utgår från stumfilmsstjärnan Theda Bara (1885-1955). Cellisten Peter Schuback utför egen specialkomponerad musik. Bo Florin introducerar. Premiär 30/3: Snön på Kilimanjaro av Robert Guédiguian Kafé Gunvor öppet varje dag!

www.zita.se • www.biosture.se • www.zita.se • www.biosture.se • www.zita.se • www.biosture.se

WWW.NJUTAFILMS.COM

”I klass BIOPREMIÄR 6 APRIL med Tatis och Keatons bästa verk”SCREEN

DA N I E L R A D C L I F F E Avalon.......................... Fre-sö 16.20, 18.40 Må-to 14.30, 16.30, 18.50 Thriller, Johannes Brost

Mera köttbullar ...................... Fre-sö 12.30 Tecknad film för små och stora av Johan Hagelbäck Yo, también - Jag med ..............................Fre-sö 13.50 Må-to 12.10 Drama av Á Pastor och A Naharro KÖP/RESERVERA BILJETTER PÅ: sf.se

FEAR HER CURSE

BIOPREMIÄR 27 APRIL


KAMRATPOSTEN

FRÅN SKAPARNA AV DUMMA MEJ WWW.LORAXFILMEN.SE

VISAS I 3D OCH 2D Se trailern och boka biljetter på mobil.sf.se

BIOPREMIÄR IDAG!

3D: sergel • park • söder • råsunda • kista • Heron City • sollentuna bio • Falken jakobsberg 2d: söder • vällingby • siCkla • Camera • Heron City • sollentuna bio KÖP/RESERVERA: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se • Från 7 år

Lorax


VINNARE AV 5 OSCAR

®

”HELT MAGISKT” Expressen

Aftonbladet

Gomorron Sverige

Sydsvenska Dagbladet

Metro

moviezine

SvD

Se trailern och boka biljetter på mobil.sf.se

VISAS PÅ BIO NU!

3D: FILMSTADEN SERGEL • FILMSTADEN SÖDER

FILMSTADEN KISTA • Filmstaden heron city • Filmstaden camera

2D: FALKEN JAKOBSBERG

sollentuna bio • victoria

KÖP/RESERVERA BILJETTER: sf.se, svenskabio.se, sollentunabio.se, eurostar.se • Från 7 år

Hugo Cabret


OSCAR NOMINERAD BÄSTA MANUS ®

SVD

”DET ÄR NERV FRÅN FÖRSTA TILL SISTA RUTAN…” EXPRESSEN

DN

SOMEONE WILL PAY

AFTONBLADET

”…RASANDE SKICKLIGT…”

”förförande saga av madonna” svenska dagbladet

passion” ”glödhet tara E N F I L M AV MADONNA

GP

GÖTGATAN 67

Fre-sö 18.10, 21.00 Må+on-to 18.20, 21.00 Ti 21.00

FILMSTADEN SÖDER

16.15, 19.00, 21.30

SAGA

12.00, 15.00, 17.45, 20.30

11.30, 17.30

Barntillåten

KÖP/RESERVERA: sf.se, mobil.sf.se, svenskabio.se

friends withkids

SVEAVÄGEN 45

18.45, 21.15

Margin Call

PÅ BIO 13 APRIL

18.45

sf.se, svenskabio.se • Från 15 år

W.E.

BIOPREMIÄR 4 MAJ

FILMSTADEN HERON CITY FILMSTADEN KISTA Fre-sö 15.30, 18.00 Må-to 18.00

FILMSTADEN VÄLLINGBY 18.30

18.45

FALKEN JAKOBSBERG Fre-sö 20.30 Från 15 år

KÖP/RESERVERA BILJETTER: sf.se, mobil.sf.se, eurostar.se

En fiende att dö för

IDAG! SE FILMEN FÖRST AV ALLA! BIOPREMIÄR FILMSTADEN SERGEL FÖRHANDSVISNING SÖNDAG PÅ FILMSTADEN SICKLA KL 10.30 BILJETTFÖRSÄLJNINGEN PÅGÅR!

BIOPREMIÄR 30 MARS!

KÖP/RESERVERA BILJETTER: sf.se, mobil.sf.se • Från 7 år

Fre-lö 18.50, 21.10, 23.40 Sö 18.50, 21.10 Må-to 18.20, 21.10

FILMSTADEN KISTA 16.10, 18.20, 21.00 Lö-sö även 14.00 FILMSTADEN HERON CITY Fre-sö 14.55, 17.45, 20.55 Lö-sö även 12.15 Må-to 17.45, 20.55 FALKEN JAKOBSBERG Fre-sö 18.00 Må-to 19.30 Från 7 år

KÖP/RESERVERA BILJETTER: på närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se

Jack and Jill


BASERAD PÅ SUCCÉBOKEN HUNGERSPELEN

SVERIGEPREMIÄR IDAG! HERON CITY 17.50 VICTORIA 15.40, 18.15, 20.45 Lö-sö även 13.30 GRAND SVEAV. Fre-ti 15.15, 18.30, 21.00 Lö-sö även 12.30 RIO Fre-sö+ti 20.30 On-to 18.30, 21.00 Från 15 år Må 19.00 On 18.00 To 17.30 KÖP/RESERVERA: sf.se, svenskabio.se, biorio.se

STURE Fre 18.30,

21.00 Lö-on 13.00, 15.30, 18.30, 21.00 To 13.00, 15.30, 21.00

FILMSTADEN SÖDER

12.15, 15.00, 17.30, 20.30

GRAND SVEAVÄGEN

FILMSTADEN RÅSUNDA

VICTORIA

FILMSTADEN KISTA

18.00 Lö-sö även 13.00

Albert Nobbs

Lö-sö 15.00

Fre-sö+ti-to 18.45, 21.15 16.20 Må 21.15 Från 7 år

EN FILM AV

LASSE HALLSTRÖM

biosture.se, sf.se, svenskabio.se

BIOPREMIÄR 4 APRIL

PÅ A ! T T N E E P P O SOM IOT

B

EN D R Ö F ” T O I T B O G Å P R TT A ”GÖ R K S R E V Ö H E B kat synt lyc är ll ä s t t e när den lmen är är långfi nsk biohumor ingsfaktor” h n e .d n ”.. l på sve igenkän exempe och med hög säkerNya Tidning n, prick la Jens

nne

st, välfu

som bä

det

ftonbla

on, A Peters

Upsa

vinna

Plaza k

THE WORLD WILL BE WATCHING

facebook.com/thehungergamessverige hungergamessweden.se

FS SERGEL Fre-sö 12.40, 16.20, 17.50, 21.00 Må-to 12.40, 16.20, 17.50, 20.20

FILMSTADEN RÅSUNDA

FILMSTADEN CAMERA

16.30, 18.40, 21.00

FILMSTADEN SICKLA

Fre-sö 15.00, 18.00, 20.45 Må-to 18.00, 20.45

FILMSTADEN HERON CITY

FILMSTADEN SÖDER

FILMSTADEN VÄLLINGBY

Fre-sö 16.00, 18.00, 20.00 Må-to 18.00, 20.00

Fre-sö 17.30, 21.30 Må-to 17.30, 21.00

FILMSTADEN KISTA

16.00, 18.30, 21.00

BIOPREMIÄR IDAG!

Fre-sö 16.10, 19.10, 21.30 Må-to 17.30

SKANDIA Fre-lö 21.10 SÖDER Fre-ti+to 14.45, SERGEL Fre-lö 14.10, 17.30, 18, 21.15 On 21.15 20.40, 23.50 VÄLLINGBY Fre-sö

Fre-sö 15.35, 18.35, 21.15 Lö-sö även 12.35 Må-to 18.35, 21.15 Svensktextad: Fre-sö 14.40

sf.se, mobil.sf.se • Bt • Visas även i Sollentuna & Jakobsberg

Kvarteret Skatan

Sö-to 14.10, 17.30, 20.40 PARK Fre 17.45, 21 Lö-sö 14.30, 17.45, 21 Må-ti 17.30, 20.45

14.30, 17.30, 20.40 Må-to 17.30, 20.40 RÅSUNDA Fre-sö 18.00, 20 Må-to 20

SICKLA Fre-sö 14.30, 17.45, 21 Må+on-to 17.45, 21 Ti 21 KISTA Fre-on 15, 18, 21, 21.10 To 14.30,18, 21, 21.10 Från 11 år

CAMERA Fre-sö 15, 18, 21 Må-on 18, 21 To 21 GRAND LIDINGÖ

Fre-sö+ti-to 20.20

HERON CITY

Hunger Games Fre-sö 14.45, 17.30, 17.55, 20.40, 21.05 sf.se Lö-sö äv 11.45 Må-to 17.55, 19.30, 21.05 mobil.sf.se


BIOPROGRAM

Ladda ner vår nya app för Android & iPhone!

23 – 29 MARS Albert Nobbs

En gång i Phuket

RÅSUNDA: Må-to 18.00 SKANDIA: Fre 18.15 100 kr (15) Lö 15.30, 18.15 CAMERA: Fre-sö 21.30 Sö 17.00, 19.30 Må-to 20.00 HERON CITY: 17.50 SERGEL: Fre 13.00, 15.30 HERON CITY: Må-to 15.20, 18.30, 21.00 Alfons och pappa Fre-sö 15.15, 18.15, 20.35 SICKLA: Fre-sö 15.00, 18.00 Må-to 18.15, 20.35 Åberg Lö-sö äv 12.15 Må-to 18.00 40 kr (Bt) Knattebio: KISTA: 16.15, 18.45, 21.15 Isdraken 95/70 kr (11) STURE: 14.00 Lö-sö även 13.45 CAMERA: Lö-sö 11.00 CAMERA: Lö-sö 12.50 SÖDER: 13.15, 15.45, 18.15 SERGEL: To 10.00 (30 kr) 13.20, 15.50, 18.20, 20.50 HERON CITY: Fre-sö 15.00 VÄLLINGBY: Fre-sö 15.10 HERON CITY: SICKLA: Fre-sö 15.45, 18.30 SERGEL: Fre-sö 12.10, 14.15 Lö-sö 11.50, 13.20 Må-to 12.10 Kvarteret Skatan Må-to 18.30 KISTA: Lö-sö 12.00, 13.00 SICKLA: Fre-sö 13.15 reser till Laholm SÖDER: 18.15, 20.45 RÅSUNDA: 100 kr (Bt) VÄLLINGBY: 18.30 Lö-sö 11.30, 13.30 Jack and Jill PREMIÄR! CAMERA: Fre-sö 16.10, 100 kr (7) SERGEL: Lö-sö 12.00 19.10, 21.30 Må-to 17.30 Extremt högt och SICKLA: Fre 10.00 (30 kr) HERON CITY: Fre-sö 14.55, otroligt nära HERON CITY: Fre-sö 15.35, Fre-sö 11.45 17.45, 20.55 Lö-sö äv 12.15 105 kr (11) 18.35, 21.15 Lö-sö äv 12.35 Må-to 17.45, 20.55 SÖDER: Lö-sö 11.45 Må-to 18.35, 21.15 HERON CITY: 20.45 On 10.00 (30 kr) KISTA: 16.10, 18.20, 21.00 Svensktextad: Fre-sö 14.40 Lö-sö även 14.00 VÄLLINGBY: KISTA: 16.00, 18.30, 21.00 Hamilton – I nationens Lö-sö 11.15, 13.10 SERGEL: Fre-lö 18.50, 21.10, intresse 105 kr (15) RÅSUNDA: Fre-sö 17.30, 23.40 Sö 18.50, 21.10 21.30 Må-to 17.30, 21.00 HERON CITY: 21.10 Må-to 18.20, 21.10 Alvin och gänget 3 SERGEL: Fre-sö 12.40, SERGEL: Fre 21.20 - svenskt tal Lö-sö 15.30, 21.20 John Carter 100 kr (11) 16.20, 17.50, 21.00 Må-to 95/70 kr (7) 12.40, 16.20, 17.50, 20.20 Må-to 15.30, 21.10 VÄLLINGBY: 21.20 GRAND LIDINGÖ: SICKLA: Fre-sö 15.00, 18.00, Lö-sö 13.30 Happy Feet 2 - sv tal John Carter 3D 20.45 Må-to 18.00, 20.45 95/70 kr (7) HERON CITY: Fre 15.30 SÖDER: 16.30, 18.40, 21.00 125 kr (11) Lö-sö 12.40, 15.30 HERON CITY: Lö-sö 12.40 VÄLLINGBY: HERON CITY: KISTA: Lö-sö 14.00 KISTA: 16.00 Lö-sö äv 13.30 Fre-sö 14.55, 17.45, 20.55 Fre-sö 16.00, 18.00, 20.00 Må-to 18.00, 20.00 SERGEL: 12.30 Må-to 17.45, 20.55 SERGEL: Fre-sö 12.20 SÖDER: 13.00 KISTA: 18.20 Må-to 11.50 Lorax - svenskt tal SERGEL: PREMIÄR! Avalon 95 kr (11) Hotell Marigold Fre-sö 16.20, 18.30, 21.30 95/70 kr (7) 105 kr (Bt) Må-to 15.00, 18.00, 21.00 KLARA: Fre-sö 16.20, 18.40 PREMIÄR! Må-to 14.30, 16.30, 18.50 CAMERA: Fre-sö 15.35, CAMERA: Lö-sö 11.30, 13.30 SÖDER: 21.00 18.35 Må-on 18.20 To 12.00 95 kr (15) To 11.00, 18.00 Carnage Journey to the HERON CITY: Fre-sö 15.20, GRAND LIDINGÖ: Fre-sö+ti- Mysterious Island 3D 17.40 Lö-sö även 12.30 STURE: Fre-ti+to 17.30, to 17.45 Lö-sö även 15.05 20.15 On 20.15 Må-to 17.40 125 kr (11) HERON CITY: Fre-sö 15.10, SICKLA: Fre-sö 11.40, 13.40 HERON CITY: Fre-sö 15.10, Chronicle 100 kr (15) 18.10, 21.00 Lö-sö äv 12.10 18.10 Lö-sö även 12.10 SÖDER: 12.00, 14.15 Må-to 18.10, 21.00 CAMERA: Fre-sö 22.00 Må-to 18.10 VÄLLINGBY: Fre 16.00 Må-to 21.00 KISTA: 15.30, 18.20, 21.20 Lö-sö 11.45, 13.50, 16.00 KISTA: Lö-sö 12.40 Lö-sö även 12.30 SERGEL: Fre-lö 24 RÅSUNDA: Fre-sö 15.30, SERGEL: Fre-sö 12.10, VÄLLINGBY: 21.20 Lorax 3D - svenskt tal 18.30 Lö-sö även 12.30 14.30, 16.50, 19.10 Må-to 18.30 Ti även 13.00 Må-on 12.10, 14.30, 18.50 PREMIÄR! Descendants 125/100 kr (7) ® SAGA: Oscar belönad! 12.45, 15.45, 18.30, 21.15 105 kr (11) HERON CITY: Fre 14.50 Järnladyn 100 kr (7) ® Lö-sö 12.00, 14.50 SERGEL: 14.50 Oscar belönad! CAMERA: Må-to 20.00 KISTA: 16.00 Lö-sö äv 13.00 SICKLA: Fre-sö 15.45, 18.30, CAMERA: Fre-sö 16.10, 21.15 Må-on 18.30, 21.15 19.10 Må-on 17.30 HERON CITY: Må-to 18.00 PARK: Sö 12.15 To 21.15 To 12.00, 17.30 KISTA: Må-to 18.40 RÅSUNDA: Fre 16.00 Barnvagnsbio: Fre 11.00 GRAND LIDINGÖ: Lö-sö 12.00, 14.30 SAGA: 15.00, 17.45, 20.30 SÖDER: Fre-sö+ti-to 18.15, 20.50 SERGEL: Fre-ti+to 11.50, SERGEL: 18.40 12.45, 15.30, 18.20, 21.10 Lö-sö även 15.40 13.00, 15.10, 18.00 VÄLLINGBY: Fre-sö 15.10, SÖDER: 16.00, 18.50 Må 17.45, 20.50 On 11.50, 18.00 18.00 Må-to 18.00 HERON CITY: Fre-sö 15.00, SÖDER: 12.30 Devil Inside 17.50 Lö-sö även 12.20 Hugo®Cabret 3D 100 kr (15) Må-to 17.50 Margin Call Oscar belönad! KISTA: 16.15 100 kr (Bt) HERON CITY: 21.15 125 kr (7) 100 kr (Bt)

PREMIÄR!

KISTA: Fre-on 15.20, 18.10 Lö-sö även 13.10 To 15.20 SERGEL: Fre-sö 15.30, 18.20, 21.10 Må-on 15.40, 18.30, 21.20 To 18.30, 21.20 SÖDER: 14.15, 17.45

KISTA: 21.15 CAMERA: Lö-sö 12.15 SERGEL: Fre-lö 21.40, 23.20 Barnvagnsbio: To 11.30 Sö 21.40 HERON CITY: En enkel till Antibes Fre-sö 15.05, 100 kr (Bt) 18.05, 21.00 Lö-sö äv 12.05 SAGA: 12.00 Må-to 18.05, 21.00

Mera köttbullar

50 kr (Bt) KLARA: Fre-sö 12.30

100 kr (15)

HERON CITY: Fre-sö 15.30, 18.00 Må-to 18.00

Mission: Impossible Ghost Protocol

KISTA: 18.45 SAGA: 12.00, .00, 15.00, 17.45, 20.30

110 kr (15)

Lora Hä r l x

igt, skap filmäve animera arna ntyr t f r a å v n DU om skog en magMMA ME J, besk svarelse isk ydda som r PREM naturen.

IÄR!

Köp/reservera biljett på: sf.se eller mobil.sf.se

HERON CITY: Fre-sö 18.00, 21.10 Må-to 20.50 KISTA: 21.20 SERGEL: 14.50, 21.20

Mupparna - eng tal ® Oscar belönad!

STURE: Fre 18.30, 21.00 Lö-on 13.00, 15.30, 18.30, 21.00 To 13.00, 15.30, 21.00 SÖDER: 12.15, 15.00, 17.30, 20.30

The Hunger Games

PREMIÄR! 110 kr (11) CAMERA: Fre-sö 15.00, 18.00, 21.00 Må-on 18.00, 21.00 To 21.00 GRAND LIDINGÖ: Mästerkatten 3D Fre-sö+ti-to 20.20 - svenskt tal HERON CITY: Fre-sö 14.45, 125/100 kr (7) 17.30, 17.55, 20.40, 21.05 CAMERA: Lö-sö 10.15 Lö-sö även 11.45 Må-to 17.55, 19.30, 21.05 HERON CITY: Lö-sö 12.15 KISTA: Fre-on 15.00, 18.00, SERGEL: Fre-sö 11.40, 13.10, 14.00 Må-on 12.30, 21.00, 21.10 To 14.30, 18.00, 21.00, 21.10 13.20 To 12.30 SICKLA: Lö 12.00 Sö 12.30 PARK: Fre 17.45, 21.00 Lö-sö 14.30, 17.45, 21.00 SÖDER: 12.00 Må-ti 17.30, 20.45 VÄLLINGBY: Lö-sö 12.15 RÅSUNDA: Fre-sö 18.00, 20.00 Må-to 20.00 Nalle Puhs film SKANDIA: Fre-lö 21.10 – Nya äventyr i Sjumilaskogen - sv tal SERGEL: Fre-lö 14.10, 17.30, 20.40, 23.50 95/70 kr (Bt) Sö-to 14.10, 17.30, 20.40 HERON CITY: Lö-sö 12.45 SICKLA: Fre-sö 14.30, 17.45, 21.00 Må+on-to 17.45, Nobels testamente 21.00 Ti 21.00 100 kr (15) SÖDER: Fre-ti+to 14.45, 18.00, 21.15 On 21.15 HERON CITY: 20.00 SERGEL: Fre-sö 18.10, 20.50 VÄLLINGBY: Fre-sö 14.30, 17.30, 20.40 Må-to 21.00 Må-to 17.30, 20.40

Sean Banan - Inuti Seanfrika 95/70 kr (7)

HERON CITY: Fre-sö 15.25, 18.25 Lö-sö även 12.25 Må-to 18.25 KISTA: Lö-sö 12.15, 14.15 SERGEL: Lö-to 13.00 SÖDER: 12.15 VÄLLINGBY: Lö-sö 13.10

Underworld: Awakening 3D 125 kr (15)

HERON CITY: 21.25 KISTA: 21.30 SERGEL: Fre-lö 19.20, 21.40, 23.10 Sö 19.20, 21.40 Må-to 21.30

W.E.

105 kr (15) 95 kr (11) SAGA: 11.30, 17.30 HERON CITY: Fre-sö 15.25 KISTA: 18.45 War Horse 110 kr (11) SERGEL: 15.40 105 kr (11)

HERON CITY: 20.30 SICKLA: 20.45

SAGA: 14.30, 20.15

Wuthering Heights

Simon och ekarna

Star Wars Episode I 3D - sv tal

100 kr (15)

The Artist ® Oscar belönad!

95/70 kr (7)

105 kr (7)

Yo, también - Jag med 955 kr (15)

GRAND LIDINGÖ: Lö-sö 13.00

KISTA: 16.20 RÅSUNDA: Lö-sö 15.00

KLARA: Fre-sö 13.50 Må-to 12.10

Mästerkatten - sv tal

Läs mer på sf.se

Täby Centrum. K.ö fre 14.30, lö-sö 9.45, må-to 17, to även 9.30-12

Järnladyn, Kvarteret Skatan reser till Laholm, Lorax, Mission: Impossible Ghost Protocol, Mupparna, Mästerkatten, Prinsessan Lillifee 2: Den lilla enhörningen, Safe House, Sean Banan inuti Seanfrika, Shoo Bre, The Artist, The Hunger Games, This Means War, Underworld Awakening

Alfons och pappa Åberg, Chronicle, Descendants, En gång i Phuket, Hotell Marigold, Hugo Cabret, Isdraken, Järnladyn, Kvarteret biografen Skatan reser till Laholm, Kulturhuset, Sergels Torg. Lorax, Mupparna, MästerKassan öppnar 11.45 katten, Prinsessan Lillifee 2: Den lilla enhörningen, Avalon, Mera köttbullar, The Hunger Games Yo, también - Jag med

Klara

Lidingö Centrum. K.ö. 17.15, lö-sö 12.30 Alvin och gänget 3, Hotell Marigold, Järnladyn, Mästerkatten, The Hunger Games

Kista Galleria. K.ö. 11 Alfons och pappa Åberg, Alvin och gänget 3, Descendants, Devil Inside, En fiende att dö för, En gång i Phuket, Happy Feet 2, Hotell Marigold, Hugo Cabret, Jack and Jill, John Carter, Journey to the Mysterious Island,

Sturegatan 18. Park, den klassiska citybiografen med ny foajé. K.ö fre 16.45, lö 13.30, sö 12, må-ti 16.30, on-to abbonerat Lorax, The Hunger Games

The Hunger Games, This Means War, This Must Be the Place, Tinker, Tailor, Soldier, Spy, Underworld Awakening

Sickla köpkvarter. K.ö fre 9.30, lö-sö 11, må-to 17 Alfons och pappa Åberg, En gång i Phuket, Hotell Marigold, Isdraken, Järnladyn, Kvarteret Skatan reser till Laholm, Lorax, Mästerkatten, Piraterna!, Prinsessan Lillifee 2: Den lilla enhörningen, Safe House, The Hunger Games, War Horse

Drottningg. 82. K.ö fre 17.30, lö 14.30, sö 15.45, må-to abbonerat Hunger Games, Järnladyn Singalong Sound of Music Spelas 29/3 kl 19.00-23.00 Bilj: ticnet.se/077 170 70 70 www.singalonga.net/sweden

Råsundavägen 150. K.ö. fre 15, lö-sö 11, må-to 17, ti även 12.30-13.15 Alfons och pappa Åberg, Birger Jarlsgatan 41. Hotell Marigold, Järnladyn, Kassan öppnar fre 13.30, Kvarteret Skatan reser till lö-to 12.30 Laholm, Lorax, The Artist, The Hunger Games, Tinker, Carnage, Järnladyn, The Tailor, Soldier, Spy Artist, Wuthering Heights

Kungsgatan 24. K.ö. 11 Descendants, En enkel till Antibes, En fiende att dö för, Hotell Marigold, Simon och ekarna, W.E

Hötorget. K.ö. 10 Alfons och pappa Åberg, Alvin och gänget 3, Chronicle, Descendants, Devil Inside, En gång i Phuket, Hamilton – I nationens intresse, Happy Feet 2, Hotell Marigold, Hugo Cabret, Isdraken, Jack and Jill, John Carter, Journey to the Mysterious Island, Järnladyn, Kvarteret Skatan reser till Laholm, Lorax, Margin Call, Mission: Impossible Ghost Protocol, Mästerkatten, Nobels testamente, Prinsessan Lillifee 2: Den lilla enhörningen, Safe House, Sean Banan inuti Seanfrika, Shoo Bre, Star Wars Episode I,

Medborgarplatsen – Folkungatrappan 2. Kassan öppnar 11 Alfons och pappa Åberg, Alvin och gänget 3, Descendants, En fiende att dö för, En gång i Phuket, Hotell Marigold, Hugo Cabret, John Carter, Järnladyn, Kvarteret Skatan reser till Laholm, Lorax, Mupparna, Mästerkatten, Prinsessan Lillifee 2: Den lilla enhörningen, Safe House, Sean Banan inuti Seanfrika, The Artist, The Hunger Games, This Means War, This Must Be the Place, Tinker, Tailor, Soldier, Spy, Wuthering Heights

Vällingby Centrum. K.ö. fre 14, lö-sö 10.45, må-to 17.00 Alfons och pappa Åberg, Chronicle, En fiende att dö för, En gång i Phuket, Hotell Marigold, John Carter, Järnladyn, Kvarteret Skatan reser till Laholm, Lorax, Mästerkatten, Prinsessan Lillifee 2: Den lilla enhörningen, Sean Banan inuti Seanfrika, The Hunger Games, This Means War

Shoo Bre

SERGEL: Fre-ti+to 12.40

CAMERA: Lö-sö 12.50 HERON CITY: Lö-sö 12.20 SÖDER: 13.30

För visningsdagar och tider se ovan

105 kr (15)

STURE: Fre-ti+to 14.00, 17.30, 20.15 On 17.30 SÖDER: 15.15

100 kr (Bt)

Din biograf

Tinker, Tailor, Safe House 100 kr (15) Soldier, Spy

HERON CITY: 20.30 RÅSUNDA: Fre-sö 21.00 Må-to 20.30 SERGEL: 18.10 SÖDER: Fre-on 17.45

Se bara utmärkt film

Presentkorten finns att köpa på våra biografer och på sf.se/presentkort

Kungens kurva. Kassan öppnar fre 14, lö-sö 11, må-to 17 Albert Nobbs, Alfons och pappa Åberg, Alvin och gänget 3, Descendants, Devil Inside, En fiende att dö för, En gång Piraterna! 3D - sv tal i Phuket, Extremt högt och Exklusiv smygpremiär This Means War otroligt nära, Hamilton – I söndag! 125/100 kr (7) 100 kr (11) nationens intresse, Happy HERON CITY: 18.25, 20.45 Feet 2, Hotell Marigold, SICKLA: Sö 10.30 Ni blir bjudna på popcorn, KISTA: Fre-sö 18.50, 21.30 Hugo Cabret, Isdraken, Må-to 21.30 Jack and Jill, John Carter, MER och alla får en äkta piratlapp att sätta över SERGEL: Fre-lö 15.40, 21.10, Journey to the Mysterious Island, Järnladyn, Kvarteret ögat! Fina priser kommer 23.20 Sö 15.40, 21.10 Skatan reser till Laholm, även att lottas ut i salongen Må-ti+to 15.40, 21.30 Lorax, Mission: Impossible On 21.30 Ghost Protocol, Mupparna, Prinsessan Lillifee 2: SÖDER: 21.30 Mästerkatten, Nalle Puhs Den lilla enhörningen VÄLLINGBY: 21.20 film – Nya äventyr i - sv tal 95/70 kr (Bt) Sjumilaskogen, Nobels tesCAMERA: Lö-sö 11.00 This Must Be tamente, Prinsessan Lillifee HERON CITY: Lö-sö 12.25 the Place 2: Den lilla enhörningen, 105 kr (11) KISTA: Lö-sö 12.00, 14.00 Safe House, Sean Banan inuti Seanfrika, Shoo Bre, SERGEL: 13.10 SERGEL: Fre-sö 14.50 The Hunger Games, This Må-to 14.20, 18.10 SICKLA: Fre-sö 12.15 Means War, Tinker, Tailor, SÖDER: 20.45 SÖDER: 13.45 Soldier, Spy, Underworld VÄLLINGBY: Lö-sö 11.15 Awakening, War Horse

HERON CITY: 18.20, 21.20 KISTA: 18.00, 21.10 SERGEL: Fre-lö 18.30, 20.30, 23.30 Sö 18.30, 20.30 Må-to 18.50, 20.30 SERGEL: Fre-sö 18.10, 21.00 SICKLA: 21.15 Må+on-to 18.20, SÖDER: 21.30 21.00 Ti 21.00

En fiende att dö för

SÖDER: 16.15, 19.00, 21.30 VÄLLINGBY: 18.30

HERON CITY: Fre-sö 15.35, 18.35 Lö-sö även 12.35 Må-to 18.35 KISTA: 15.45 Lö-sö även 11.30, 13.40 SERGEL: Fre-sö 12.50, 15.20 Må-to 12.50 SÖDER: Fre-on 15.30 To 14.30 VÄLLINGBY: Lö-sö 11.15, 13.50

Surfa in på sf.se/app i din mobil

Den perfekta påskpresenten

130 kr (11)

Prisinformation: x(ord)/x(under 12 år) kr • Pensionärspris 70 kr (tillägg vid 3D) gäller ej specialvisningar, t ex opera. För info om SF Bios rabattkort se sf.se

H u n The g

er V H u n a r j e å r d G a me g er G irek s störs t t a m a mes so s ä n d s S p e l e d ia l a m e n a et d vd hä – d e ä r ba r a n d el ser n e n so e a. n vi m Bygg er på överlev nner Hun succéb er. ge ok PREMrspelen. en IÄR!

Plusstolar! På Filmstaden lmstaden Sergel och Filmstaden Söder kan du sitta på extra bekväma Plusstolar. De är bredare och har extra benutrymme. Läs mer och boka på sf.se.


SL I METRO l 23 MARS

Det här är en annonssida från AB Storstockholms Lokaltrafik

SL Kundtjänst 08-600 10 00, sl.se Glömt något i SL-trafiken? SLs hittegodsavdelning, besöksadress: Klara östra kyrkogata 6 Mån: 8–19, tors-fre: 8–17, lör: 8–14

Forssman Thullberg, kommunikationschef kontakt på sl: Jesper Pettersson, e-post: metro@sl.se produktion: Tidningsmakarna & Inspiration Media

MAT S B E RGGRE N

ansvarig på sl: Suss

† TRAFIKNYHETER Bussar BuSS 622. Trafiken är helt inställd mellan Härsbackavägen och Högbackavägen och för bussar mot Åkersberga station och för bussar mellan Kungsbacken och Härsbackavägen mot Skärgårdsstad i dag mellan klockan 09:00-15:00 på grund av vägarbete. BuSS 52, 62, 69, 69K & 76. Bussar har omlagda körvägar kring Hamngatan på grund av underhållarbete. BLÅBuSS 176 & 177. Hållplats Solna centrum norra är flyttad till före korsningen Solnavägaen/Frösundaleden för blåbuss 176 mot Stenhamra och 177 mot Skärvik. BuSS 509. Bussar mot Danderyds sjukhus stannar inte vid Frösundaleden. Resenärer hänvisas till hållplats Fotbollstadion. BuSS 513. Bussar mot Solna centrum-HagalundSolna centrum stannar inte vid Frösundaleden. BuSS 546. Bussar stannar inte vid Solna centrum norra och Solna stadshus. Trafikerar istället Solna centrum, läge L mot Jakobsberg och läge K mot Karloniska institutet.

Spårvagn

Den trådlösa tekniken pribuss som sänder signal till närmaste trafikljus, har länge funnits för blåbussarna i innerstaden.

Trådlös teknik minskar restider Punktligare resor när bussarna ges företräde vid trafiksignaler SL har precis avslutat ett arbete med att förbättra framkomligheten för bussarna i ytterstaden. projektet, som ger bussar företräde vid trafiksignaler med hjälp av trådlös teknik, kallas pribuss och förbättrar bland annat framkomligheten. Systemet, som länge har funnits för blåbussarna i innerstaden, innebär att en dator inne i bussen sänder ut en signal till närmaste trafikljus, som då prioriterar bussen före annan trafik. Syftet är att förbättra bussarnas framkomlighet och minska restiderna, så att trafiken blir punktligare och byten till andra trafikslag underlättas. Projektet är ett samarbete mellan SL, Trafikverket och ett antal kommuner. Det finansieras delvis med överskott från trängselskatten,

som ska gå till så kallade trimningsåtgärder för förbättrad framkomlighet. – Det här är ett led i våra satsningar på att förbättra tvärförbindelserna. I ytterstaden ingår sex busslinjer med totalt 57 000 resenärer per vardag. På de här linjerna finns totalt 101 signalreglerade korsningar eller övergångsställen. I innerstaden har de fyra blåbusslinjerna haft signalprioritering sedan 1998, berättar Per Ekberg som ansvarar för projektet från SL:s sida. Konsultföretaget Sweco, som har varit projektledare för bussprioriteringen för SL:s räkning, har i februari sammanställt en slutrapport för projektet. En utvärdering har fallit väl ut, och nu ska systemet fortsätta att trimmas in. Det finns tankar på en eventuell framtida utökning av antalet linjer. Hans Södergren är en erfaren busschaufför, som kört buss sedan 1978, och har bra koll på trafiken och systemet.

– När allt funkar som det ska så kan vi hålla tiderna bättre, komma fram fortare och framförallt så blir det färre bussköer, säger han. Veronica Aasa

† ÅK DIT MED SL: Ta buss 69 från Sergels torg mot Blockhusudden. Kliv av vid Museiparken.

† Fler trafiknyheter: sl.se

† SL FRÅGAR Vilken typ av färdbevis använder du?

† Fakta Så här fungerar pribuss I bussen sitter en radiosändare, som skickar signaler till närmaste trafikljus. En dator har koll på tidtabellen och tar emot information från SL:s databas. I anslutning till trafiksignalen sitter en lampa med en bussymbol som lyser när önskad prioritering är mottagen. prioriterade busslinjer i innerstaden: Stombusslinjerna 1, 2, 3 och 4. prioriterade busslinjer i ytterstaden: Linjerna 172, 173, 176, 177, 178 och 179

E L L I N o R A LG I N

† SL TIpSAR Vad: Utställningen 100 innovationer Var: På Tekniska Museet på Norra Djurgården Varför: Tekniska museet har låtit svenska folket välja de hundra viktigaste innovationerna genom tiderna. Utställningen är museets största någonsin. Du som besökare kan medan du tittar på utställningen också göra din röst hörd. Vilka tycker du är de viktigaste innovationerna? Enligt svenska folket hör i alla fall hårstyling, pengar och sängen hemma på listan.

SpÅRVäG CITY 7. Spårvagnar stannar inte vid Sergels torg och Kungsträdgården på grund av vägarbete.

Glöm inte sommartid natten mot söndag! Natten mot söndagen den 25 mars sker övergången till sommartid. Klockan 03.00 vrids klockan tillbaka en timme till 02.00. För information om hur din resa påverkas, besök sl.se.

Helmy Friberg, 81 år, Spånga: – Jag åker numera färdtjänst och har ett sådant blått kort.

Johanna Nordstrand, 23 år, Södermalm: – Månadskort. Det blir för dyrt att köpa för tre månader på samma gång.

Hanna Lundquist, 21 år, Gustavsberg: – Jag köper månadskort för att jag åker varje dag.


23 UTMANINGEN

metro wkd fredag 23 mars 2012

URBAN BRÅDHE

GRADERAT

Tuffometro Inför varje fråga får den intervjuade välja om frågan ska vara snäll eller tuff.

= tuff fråga = snäll fråga Så här många tuffa frågor har de intervjuade svarat på.

SHIRLEY DANNY CLAMP SAUCEDO PAOLO ROBERTO

10

ANDERS TIMELL

FREDRIK SKAVLAN

SIGRID BÁRÁNY REGINA LUND

EVA NAZEMSON

9

FREDRIK WIKINGSSON

CHARLOTTE PERRELLI

8

SARAH DAWN FINER

BJÖRN KJELLMAN

ANDERS PERNILLA MOLLY ÖFVERGÅRD ANDERSSON SANDÉN

MÄSTERKOi sCänKgen” ”Ruskigt dålig

7

ADAM ALSING

ANDERS KJELL JANSSON ERIKSSON

6 6

ANDREAS LUNDSTEDT SEAN BANAN

terkock”. I Tuffometro berättar hon Sigrid Bárány är en av finalisterna i ”Sveriges mäs gen och vem i juryn hon är rädd för. om varför hon älskar burlesk, hur bra hon är i sän

CAROLA

CHRISTER SJÖGREN

5

JESSICA ANDERSSON

MARKOOLIO

TV4/LINUS HALLSÉNIUS

I presentationen till ”Sveriges Mästerkock” säger du att du älskar sex och i trailern spelar du på det. Varför var det viktigt för dig att skylta med den sidan av dig själv? – Det var viktigt för att i ett sånt här program vill man lära känna personen så mycket som möjligt för att koppla ihop det med den mat den personen lagar. Det är en viktig del av mig. Jag ville inte censurera mig utan ville visa den oklippta varianten. Vem är minst värd att vinna ”Sveriges mästerkock” av de som är kvar? – Det är en omöjlig fråga att svara på. Under tävlingens lopp blev det så tydligt att alla som klarat sig så långt är jämbördiga och duktiga. Alla har en gedigen kunskap men några luckor som man sedan faller i om den utmaningen kommer. Men alla är ju värda att vinna. Pest eller kolera: Aldrig mer laga mat eller aldrig mer ha sex? – Då väljer jag att aldrig mer laga mat, det finns ju restauranger så jag kan i alla fall äta. Jag kan inte tänka mig att det finns någon vettig som skulle välja bort sex. Vem i juryn är du mest rädd för? – Per Morberg. När han sätter

i gång i köket så flyger det pepparkvarnar, flaskor, knivar och andra tunga objekt. Man kan komma emellan och förlora en lem. Han är som en välvillig naturkatastrof och det gäller att inte vara i vägen.

FINALIST I SVERIGES MÄSTERKOCK

Namn Sigrid Bárány. Ålder 36. Bor Hammarby sjöstad. Familj Sambo. Aktuell Som en av finalisterna i ”Sveriges mästerkock” som sänds på TV 4 på onsdagar klockan 20.00.

Du älskar burleskklubbar. Har du klätt av dig på scen nån gång? – Nej, jag älskar visserligen att bjuda på skinka men det ska helst vara på någon annans. Jag älskar burleskklubbar för att folk tar ut svängarna med sina uttryck och kostymer och det skapar sån härlig stämning. Det är glädje och öppenhet. Vilken mat är bäst att använda i sängen? – Med en rejäl fläskbog under huvudet så sover man den rättfärdiges sömn. Fläsk är kärlek och tryggt. Vad betyder följande två ord i köket? 1. Blondera 2. Slaka – Slaka vet jag, det är när man häller varmt vatten på till exempel kål för att den ska mjukna. Men blondera vet jag inte. Svar: 1. Steka på svag värme i lite matfett så att livsmedlet mjuknar och får en aning färg. 2. Att hälla kokande vatten på

livsmedel, oftast vitkål, för att det ska bli mjukt. Du framstår som passionerad. Hur bra är du i sängen på en skala 1–10? – Jag är ruskigt dålig i sängen. Det är därför jag måste laga mat till mina karlar hela tiden. Varför tror du jag blivit så bra på det här? Jag är en tvåa kanske, men de brukar i alla fall uppskatta fläskbogen under huvudet.

PELLE LIDELL

JOSEFIN CRAFOORD DR ALBAN

4

LINA HEDLUND

Vem i juryn är bäst kock? – Jag upplever Markus (Aujalay) som den mest tekniskt säkra och visionära kocken men när jag äter Leifs mat så blir jag både förälskad, förbannad och gråtfärdig. Det är så absurt, överjordiskt gott så jag väljer Leif av den anledningen. ANNELI SANDBERG

DOGGE DOGGELITO

3

Vad är det värsta som har hänt under inspelningarna som vi inte har fått se? – Det var nog när det blev strömming över efter en utmaning och Leif Mannerström ställde sig och stekte upp det till tvteamet. Och vi fick inget! Det luktade strömming överallt och det var smärtsamt. Jag kan fortfarande vakna på natten och gräma mig. Jag kommer aldrig mer att se på en strömming på samma sätt.

ROBIN PAULSSON

2

CARINA BERG

1

AGNETA SJÖDIN


51%

SPARA

MISSA INTE DAGENS ERBJUDANDE!

r r! k 9 0k 9 te ala för 20 B a p p o sh

KöP ETT PRESENTKoRT föR 99 KR, ShoPPA föR 200 KR På RoyAlDESIGN.SE! Design, smycken och inredning. Välj bland mer än 60 000 produkter från varumärken som Alessi, Kosta Boda, Orrefors, Georg Jensen, Dyrberg/Kern och många fler. KöP ERBJUDANDET På SAvEMyDAy.coM

- en del av

20120323_se_weekend stockholm  
20120323_se_weekend stockholm  

Skivorna som skapat stjärnan Inför nya albumet går Wkd igenom hela superstjärnans karriär. FREDAG MARS AP/SCANPIX

Advertisement