Page 1

wkd FREDAG 9 MARS 2012

KROG

Carl äter klassisk hotellmat

RIV UR OCH TA MED HEM

TEATER

Masthuggsteatern firar med maraton

GULDLÄt GE Loreen mo schlagerseger

BIO

11111

till en av helgens premiärer

odifestivalen Alla snackar om Loreen inför helgens final i Mel

URBAN BRÅDHE


02 PÅ ALLAS LÄPPAR

metro wkd gbg fredag 9 mars 2012

Stum av 1 förtjusning CHRIS PIZZELLO/AP/SCANPIX

storm. Franska En svartvit stumfilm har tagit Hollywood med Allen i kampen ”The artist” besegrade både Scorsese och Woodytill Sveige. om årets Oscar för bästa film. Nu kommer den

PRISREGNET ÖVER ”THE ARTIST”

Amerikanska Oscar: 5 Golden Globe: 3 Brittiska Bafta: 7 Franska Cesar: 6 Europeiska filmgalan: 1

Regissören Michel Hazanavicius och skådespelarna Bérénice Bejo och Jean Dujardin har ägnat vintern åt att ta emot priser för filmen ”The artist” på filmbranschens tjusigaste galor. Läs Metros recension på sidan 15.

”The artist” utspelar sig i det sena 20-talets Hollywood, i övergången mellan stumfilm och talfilm. Jean Dujardin – som numera kan sätta epitetet ”Oscarsvinnaren” framför sitt namn – spelar George Valentin, stumfilmens stora actionhjälte. När ljudfilmen gör entré kollapsar hans karriär. På papperet låter idén befängd: En långfilm i svartvitt, utan talad dialog och med en handling som stjäl friskt från filmklassiker som ”Singin’ in the rain” och ”Sunset Boulevard”. Men det var den idén som regissören Michel Hazanavicius presenterade för Jean Dujardin. – Min första reaktion var: ”Är du galen?” säger Dujardin när vi möts på Londons filmfestival. Men så småningom tackade han ja, och det har betalat sig. Ryktet började spridas på Cannesfestivalen förra våren, där filmen visades utom tävlan. Den blev en sådan publiksuccé att festivalledningen hastigt stoppade in den i tävlingssektionen, där Jean Dujardin fick priset för bästa skådespelare. Sedan dess har ”The artist” plockat prestigepriser

på årets alla stora filmgalor; fem Oscar, tre Golden Globe, sju brittiska Bafta och sex franska Césarpriser – och ”Hundpalmen” till jack russell-terriern Uggie. – Jag var orolig för att spela mot en hund. Det var viktigt att den kände sig bekväm med mig som husse. Men så länge jag hade en bit korv i fickan gick det väldigt lätt, säger Jean Dujardin. ”The artist” är en fransk filmproduktion, men filmen är inspelad i Hollywood, bland de klassiska studiobyggnaderna. Scenerna från George Valentins hus spelades in i en herrgård som hade tillhört en stumfilmsstjärnan Mary Pickford. – Allting omkring oss var inspirerande. Arkitekturen från stumfilmseran, de gamla biograferna – hela stadens energi, säger Dujardin och får medhåll av Bérénice Bejo, som spelar det unga stjärnskottet Peppy Miller: – Det var ett smart drag av producenterna eftersom vi fick kliva rakt in i vår historia. På morgonen åkte jag storögt igenom grinden till studiokomplexet, och senare på dagen skulle vi filma hur Peppy åkte genom samma grind.

Buster Keaton

Gloria Swanson

KARIN SVENSSON/TT SPEKTRA

TYST SKÅDIS

Fem stora stjärnor Inom stumfilm genom tiderna

Charlie Chaplin

(1889-1977) Blev efter debuten 1914 en av det tidiga Hollywoods stjärnor med filmer som ”Chaplins pojke” (1921) och ”Guldfeber” (1925). Känd för rollen som ”luffaren” med svart plommonstop, mustasch och käpp.

259 KRONOR ONLY 2 495 KRONOR TIGER OF SWEDEN

Mary Pickford

(1892-1979) Kallades för ”America’s sweetheart” och var en vass affärskvinna. Känd för filmer som ”Pollyanna” (1920) och ”Coquette” (1929) – sin första talfilm som hon Oscarbelönades för.

Rudolph Valentino

(1895-1926) Den fagre italienaren kallades för ”latin lover” och etablerade sig som en stjärna med stumfilmer som ”The four horsemen of the apocalypse” (1921) och ”The son of the sheik” (1926).

Mönster och 2

(1895-1966) Kombinerade fysisk komik med ett nollställt ansiktsuttryck och kallades därför för ”Stenansiktet”. Gjorde filmer som ”Teatern” (1921), ”Fart, flickor och faror” (1924) och ”Så går det till i krig” (1926).

färg i vårgarderoben 199 KRONOR H&M

7 200 KRONOR CHARLOTTE OLYMPIA

(1899-1983) Var inte bara en av de största stumfilmsstjärnorna utan även en modeikon. Oscarnominerades för filmerna ”Sadie Thompson” (1928), ”The trespasser” (1929) och för klassikern ”Sunset Boulevard” (1950).

BLOMSTRA I PRINT

I vår är mönstertrenden ännu större än i höstas – blomstra i print den här säsongen. Tänk Versaces 90-tal. Budgetalternativet är att investera i en 99 KRONOR stor scarf – knyt den sedan H&M till en sarongsklänning. Mönstermanin kombinerar du bäst med smycken i storleken större. Lev efter mottot more is more! Hämta inspiration från FLER SHOPPINGTIPS OCH D &G, Emilio Pucci, Roberto Cavalli och VersaBLOGGAR PÅ METROMODE.SE ce vars vårvisningar fullkomligt badade i färg.


PÅ ALLAS LÄPPAR 03

metro wkd gbg fredag 9 mars 2012

RAS FÖRKÖPREKOMMENDE

THEDRUMS

BREWHOUSEMARS

TAKIDA

TRÄDGÅR´NMARS

RAS FÖRKÖPREKOMMENDE

Gamla takter

JOEBONAMASSA

VERONICAFALLS

LAIBACH

CHESUDAKA

PERNILLAANDERSSON

DARKDARKDARK

SVENSKAMÄSSANMARS

HENRIKSBERGMARS

3

Eurovision Song Contest har ingen åldersgräns. Det visar Ryssland genom att skicka det etnopoppiga bidraget ”Party for everybody” som framförs av Buranovskiye Babushki (betyder Mormödrar från Buranovo) till Azerbajdzjan. Se tanterna framföra låten live på metro.se. METRO

Bobbi Kristina får Whitneys 4 förmögenhet Whitney Houston testamenterade alla sina tillgångar till sin dotter Bobbi Kristina Brown. Det är det amerikanska tv-programmet ”Inside edition” som har tagit del av det 19 sidor långa dokumentet, som nu återges i en rad amerikanska medier. Testamentet skrevs under 1993, strax innan dotterns födelse, men ändrades år 2000. Whitney Houstons exmake och Bobbi Kristinas

pappa, sångaren Bobby Brown, nämns i testamentet men får inte ett öre. Allting – pengar, bilar, möbler och andra personliga ägodelar – tillfaller den 19-åriga dottern. Enligt nöjessajten TMZ rör det sig om omkring 13,5 miljoner kronor, men det är inte bekräftat. På söndag gästar Bobbi Kristina Brown Oprah Winfrey.

BREWHOUSEMARS

HAGAKYRKAN MARS

MUSIKENSHUSMARS

HENRIKSBERGAPRIL

TT SPEKTRA

”JAG ÖNSKAR HONOM LYCKA TILL. ERIC VAR MER FAMILJ ÄN DAVE GROHL OCH KRIST NOVOSELIC.”

GÖTEBORGGALOPP -­JUNIWWWMETALTOWNSE

COURTNEY LOVE GODKÄNNER ATT FÖRE DETTA HOLEKOLLEGAN ERIC ERLANDSON SLÄPPER EN BOK OM KURT COBAIN I VÅR, SKRIVER NEW YORK DAILY NEWS.

5

RÖDASTENGÖTEBORG ­JULIWWWWESTCOASTRIOTSE

”SKULLE GÖRA EN BIKINIVAXNING, SEDAN INSÅG JAG ATT DET ÄR KVINNODAGEN. SÅ JAG AVBOKADE.” SÅNGERSKAN LILY COOPER (ALLEN) PÅ TWITTER.

Lily Cooper.

Courtney Love.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Ansvarig utgivare Per Gunne. Bilagechef Pontus Hammarlund. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem glober är högsta betyg.

GÖTEBORGSKONSERTSCEN! FÖRHELAVÅRTPROGRAMOCHBILJETTERSE

WWWKULTURBOLAGETSE


04 REPORTAGE

metro wkd gbg fredag 9 mars 2012

AP PHOTO

GETTY IMAGES

SCANPIX

Kameran vänd mot dokumentärfilmaren Michael Moore, Nick Broomfield och Morgan Spurlock går i täten för det nya sättet att se på dokumentärfilmarna. De bygger sina filmer lika mycket runt sig själva som runt ämnet.

Den nya vågen av dokumentärfilmare har blivit superstjärnor. De har gått från att anonymt visa sitt budskap till att ta över huvudrollerna. Karin Svensson berättar om hur de tog klivet ut framför kameran.

D

okumentärfilmaren har gått från fluga på väggen till superstjärna. Succéregissörer som Morgan Spurlock och Michael Moore spelar huvudrollen i sina filmer – men först av alla var Sverigeaktuelle Nick Broomfield. På årets upplaga av Tempo dokumentärfestival visas ”Sarah Palin – you betcha”. Men det är inte hockeymorsan från Alaska som är filmens huvudperson utan en ettrig engelsman i skogshuggarjacka och mössa med öronlappar. Med sin mikrofonboom i näven irrar han runt i Alaskasamhället Wasilla och försöker få en intervju med Sarah Palin. – Vi tänkte att om vi stannade i den här pyttelilla staden så skulle det förr eller senare dyka upp ett tillfälle, något snöröjningsjippo eller så. Vi tänkte till och med tillbringa julen där, berättar Broomfield när vi ses i London. Han fick aldrig någon intervju, men filmen blev inte sämre för det. Broomfields nyfikna, småkorkade filmpersona räcker

långt. I mer än 20 år har han gjort dokumentärfilmer med sig själv framför kameran, ofta som ett slags oförarglig pajas som lockar människor att säga mer än de hade tänkt sig. – Jag är inte bra på teknik, jag klarar det allra nödvändigaste eftersom jag övat så mycket. Ofta vill man ju bara gråta för att allt går snett. Min hemlighet som filmskapare har varit att vända det till något underhållande och en del av historien. Nick Broomfield bröt ny mark när han 1988 tog steget in framför kameran i filmen ”Driving me crazy”. Broomfield skulle dokumentera en musikaluppsättning i New York, men i stället kom filmen att handla om hans egna våndor bakom kulisserna. Hans stil har senare anammats av filmskapare som Michael Moore och Morgan Spurlock. Vågen av filmare som ställer sig framför kameran och påverkar sina filmers händelseförlopp har döpts till ”Les nouvelles égotistes”, de nya egocentrikerna. Men

alla uppskattar inte den självcentrerade stilen, berättar Tempofestivalens programchef Melissa Lindgren: – Det har funnits lite av två läger i branschen, ett som verkligen förkastar det här greppet och föredrar den klassiska ”flugan på väggen”-filmen. Men Broomfield och hans efterföljare har gjort dokumentärfilmen mer kommersiell och lättillgänglig, säger hon. Den svenske dokumentärfilmaren Fredrik Gertten har gjort en rad filmer i den gamla skolan, bland annat ”Bananas” från 2009. Den handlade om hur bananarbetare i Nicaragua stämde arbetsgivaren Dole för att ha tvingat dem att använda ett bekämpningsmedel som orsakade sterilitet. I nya filmen ”Big boys gone bananas” (som också visas på Tempo) skildrar Gertten hur han utkämpar en strid à la David och Goliat med Dole, som stämmer honom för förtal. För att kunna berätta den här historien fick han axla Nick Broomfields mantel och

bli huvudperson i sin egen film. Men det var inte alltid kul. – Jag har jobbat med duktiga filmklippare som hjälpt mig att inte flippa ut över att jag ser för jävlig ut i håret. Det är ju plågsamt att se sig själv på det här sättet, säger han. Vad finns det för fördelar med att synas i sin egen film? – Det blir lättare att marknadsföra den. Spelfilm säljs ju väldigt mycket på sina skådespelare, de syns på affischen medan regissören ofta är okänd. En dokumentär med regissören i huvudrollen får lättare att bryta igenom – se på Morgan Spurlock och Michael Moore. De nya egocentrikerna är också det yttersta beviset på att dokumentärfilm inte är – och aldrig har varit – objektiv. Även filmare som stannar bakom kameran har ett eget temperament, egna syften och agendor. Eller som Nick Broomfield själv uttrycker det: ”Att säga att man är objektiv och opartisk är helt igenom ohederligt”. KARIN SVENSSON


REPORTAGE 05

metro wkd gbg fredag 9 mars 2012

DOKUMENTÄRFILM

Sex filmer med skaparen i fokus

Aktuellt

SÄNKT RESTAURANGMOMS - LÄGRE PRIS!

Gudstjänsten i centrum 15 - 18 mars Var och när?

www.gudstjanstfestival.se Frågor?

MUSIKUNDERHÅLLNING MED

031-731 88 80

KR BRUNCH LEVANDE MUSIK ENTRÉ

Athena grekisk restaur ang och tapas bar

Tapas 30:-/st

”Roger and me”

1

(1989). I sin debutfilm försö-

ker Michael Moore få en intervju med General Motors vd Roger Smith, efter att 30 000 GM-anställda i Moores hemstad Flint har blivit arbetslösa.

”Supersize me”

2

McDonald’s.

(2004). Morgan Spurlock

dokumenterar hur hans kropp tar allvarlig skada när han under en månads tid bara äter mat från

Även Grekiska specialiteter

BOKA PÅ 0311-33 33 55 00 LÖR: BRUNCH À LA MONTE CARLO

SÖN: BRUNCH À LA VEGAS BRUNCHERNA SERVERAS KL 12.00-16.30

Öppet mån-fre fr. 17.00 lör-sön fr. 13.00 Engelbrektsgatan 53 tel 031-18 07 18 www.restaurangathena.se

 ­€‚ƒ„…ƒ†‡ˆ‰ˆŠˆ‹†…ˆŒŒŽ‘’“’”ˆŠˆ„„ˆ•–ƒ—ˆ–˜ˆ ™„˜†—ƒš—›‡ƒˆœ’ˆ™—ˆŠˆžžžŽ ƒ–‡Ÿ Ÿƒ¡ŸŸ„Žƒ†

LUNCH 89:-

Á la carte serveras efter kl 15

Vard. 10.30-15

Även avhämtning!

Svenskt | Kina | Thai | Sushi | Mongoliskt | Sallad

SUPERBUFFÉ 169:”Grizzly man”

3

(2005). Byggd kring grizzly-

björnsfantasten Timothy Treadwells egna filmupptagningar, men regissören Werner Herzog sätter personlig prägel – bland annat får vi se honom lyssna på ljud från Treadwells död i hörlurar.

”Religulous”

4

(2008). Religionskritikern

och komikern Bill Maher reser runt till olika religiösa platser, intervjuar troende och driver med deras trosuppfattningar.

LIVE Gäller lör 12–22 & sön kl. 12–21 och vardagar 15.30–21 Öppettider: mån–fre 10:30–21:00 · lör 12–22 · sön 12–21 hela januari och februari Mölndalsvägen 93 · Tel. 733 29 66 · www.mrjohanssons.se

noBody GöteborgsOperans Balett Vad är vi bortom våra kroppar? Poetiskt och drabbande dansverk av Sasha Waltz. Spelas den 10, 11, 14, 17, 18, 23, 25 och 30 mars.

”Sarah Palin – you betcha”

5

träffa.

(2011). Nick Broomfield drar

till Sarah Palins hemstad och gör sig hemmastadd med hennes grannar och föräldrar. Men guvenören får han aldrig

”Big boys gone bananas”

6

”Överväldigande och djupt gripande.” Borås Tidning

”Svindlande vackert samspel.”DN

(2012). Malmöfilmaren Fred-

rik Gertten skildrar efterspelet till sin film ”Bananas”, som fick det multinationella företaget Dole att stämma honom för förtal. MARIANA VODOVOSOFF

Tempo DOKUMENTÄRFILMSFESTIVAL

• Sveriges största dokumentärfilmfestival pågår den 6–11 mars, på biograferna Victoria och Bio Rio i Stockholm, och blandar långfilm, kortfilm och radio. • I år delas det internationella filmpriset Stefan Jarl International Documentary Award ut för första gången. Vinnaren får svensk biodistribution via Folkets Bio. • Nick Broomfield gästar festivalen, som visar sex av hans filmer. På fredag 9/3 samtalar han och medregissören Joan Churchill med Roger Wilson på Cinemateket.

GöteborgsOperans Balett Vad händer med själen i dödsögonblicket? I AFTON KL. 19.30. Spelas t o m 10 mars. GöteborgsOperan Lilla Scenen. Biljetter 031-13 13 00, www.opera.se


06 NÖJE

metro wkd gbg fredag 9 mars 2012

MELODIFESTIVALTOPPEN

Så mycket spelades låtarna på Spotify

Ett samarbete mellan:

Total %

Män %

Kvinnor %

28 %

1

Loreen – Euphoria

2

Danny Saucedo – Amazing

3

Ulrik Munther – Soldiers

10 %

4

Molly Sandén – Why am I crying

10 %

5

David Lindgren – Shout it out

8%

6

Dead by April - Mystery

8%

7

Lisa Miskovsky – Why start a fire

8

Björn Ranelid & Sara Li - Mirakel

9

Top Cats – Baby doll

10

Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern – Jag reser mig igen

28 %

16 %

28 %

15 % 10 %

11 %

9% 7%

5%

6%

4% 3%

10 % 9%

8%

9%

7%

7%

7%

7%

4%

5%

4%

4%

4%

4%

3%

4%

Så fungerar det. Varje dag fram till Melodifestivalfinalen i Globen i morgon presenterar Metro, Telia och Spotify hur mycket finallåtarna har spelats på Spotify.

Loreen: Jag vill inte göra folk besvikna

URBAN BRÅDHE

Hela veckan har Loreens låt ”Euphoria” toppat Spotifys lista över de mest spelade av Melodifestivalens finalister. På metro.se ger hälften av de som röstat henne sitt stöd på lördag och på Svenska Spel och andra spelsajter talar oddset sitt tydliga språk: Loreen vinner. Men sångerskan själv vill helst inte prata om sitt favoritskap. – Jag är mer fokuserad på mitt performance. Vill svenska folket att jag ska vinna så kommer jag att göra ett bra

rs

inge F y k c i St

jobb. Det är svenskarna som bestämmer vilket sorts bidrag vi vill att det ska vara som ska tävla i Europa, säger hon. Tror du det är en fördel eller en nackdel att vara vinsttippad? – Jag kan tycka att det är en nackdel. Men missförstå mig inte. Jag är tacksam, folks stöd betyder mer än många fattar. Jag läser alla inlägg på min Facebook och svarar på dem. Men vi har tio finalister och alla är vinnare. Man måste visa respekt. Det är så mycket

ÖPPET 21-04 * HAPPY HOUR 21-23

fokus på mig och Danny nu. Loreen är rädd att effekten av att vara vinsttippad kan bli tvärtom. Att man lägger fokus på något annat bidrag för att man är så säker på att hon ska vinna. – Ta inget för givet och rösta på den som är bäst. Viktigast för mig blir att göra så bra ifrån mig som möjligt. Jag vill inte göra folk besvikna samtidigt som jag vet att jag inte kan göra mer än mitt bästa, konstaterar hon. ANNELI SANDBERG

HÄR ÄR ODDSEN PÅ LOREEN

Loreen är favorittippad inför morgondagens Melodifestivalfinal. Men själv tonar hon ner förväntningarna.

AfTer Work fredAg kl 16.00

På scen kl 23 - releasegig

Fre 6/4 Lör 7/4 Fre 20/4

Livetrubadur, buffé & vin/öl 99 kr

BOMBUS + support DEAD PREZ RIVAL SONS CASABLANCA TYSTA MARI

Fre 9/3. STRANDVÄGEN Lör 10/3. THE COMMOTION Fre 30/3. CHUCK NORRIS EXP. Lör 31/3. THE ANIMATION Fre 6/4. dEMOTIONAL Kaserntorget 7 Tel.7010017

Svenska Spel: 1,22 gånger pengarna. De är så rekordlågt att Svenska Spel stängt spelet på henne och startar ett livespel under sändningen utan Loreen. Betway: 1,20 gånger. Betsson: 1,20 gånger. Unibet: 1,22 gånger. Nordicbet: 1,15 gånger.

Live Nation & Nöjet Konsert presenterar

RIDDARNA Lör 31/3

Favoriterna drabbade av virus Ett virus vandrar runt bland finalisterna. Danny Saucedo och Thorsten Flinck är hesa och favoriten Loreen fick besöka läkaren under gårdagen. Enligt hennes pressansvarige Helene Wigren känner hon sig frusen och förkyld men hon försäkrar att det inte är någon fara för morgondagen. METRO

Topplistor, odds och experter är eniga. Allt tyder på att det blir en promenadseger för Loreen i morgon.

Lör 24/3

16 %

12 %

10 %

28 %

16 %

8%

7%

Göteborg %

Lör Ons Tor Sön Tis

Psst!...

fredag även våfflor mellan 11–14 samt gUIdNINg 12.00

Fre 16/3

SALONG BETONG HOFFMAESTRO

SÖNdAg: Söndagsbrunch 11–16. Stor buffé, kaffe, etc inkl. våffelbuffé 189 kr. kom och ta del av göteborgs fantastiska historia!

21/4. LITTLE MARBLES 25/4. DONKEYBOY 26/4. URBAN CONE 29/4. LEVELLERS 15/5. PARADISE LOST www.stickyfingers.nu

FREDAG 30 MARS LISEBERGSHALLEN, GÖTEBORG

Biljetter: LiveNation.se, Liseberg 031-400 200, Ticnet 077-170 70 70 samt Ticnet-ombud. Ingen försäljning via ATG-ombud, dock uthämtning. mustasch.net

livenation.se

gain.se

sonymusic.se

bokning@skansenkronan.se • Tel: 031-711 30 33

JAPANSK FILMDAG Frölunda Kulturhus, Stora Salen

Lördagen den 10 mars

13.30: The Girl Who Leapt Through Time

(science fiction-anime för ungdomar och vuxna)

15.30: Ah, Spring (dramakomedi) Japanskt tal med engelsk text.

Gra tis

Arrangörer: Japanska Föreningen i Göteborg, Frölunda Kulturhus och Japanska Ambassaden

www.se.emb-japan.go.jp

!

...ta med tidningen till en kollega eller vän. Hjälp oss att hålla rent i kollek-


NÖJE 07

metro wkd fredag 24 februari 2012

De gör upp om schlagervinsten

Schlagerkvittrat Det blir tufft i finalen. Även om Loreen och Danny slåss om vinsten så är det bråk i fågelboet om vem som ska knipa bronsplatsen. Blir det Lisa eller Flinck? Eller Dead by April? Eller kanske muntre Ulrik? Jag har pippi på att spekulera.

MELLOMETRO Mello tar tempen på helgens startfält

HETA

10

M E L Lo

9

Här är de tio finalisterna som intar Globen i morgon. Men bara ett bidrag kan vinna. Metros schlagerexpert har tagit pulsen på artisterna.

8 DANNY

7 6

David Lindgren

1

”Shout it out” Text och musik: Tony Nilsson och Fernando Fuentes.

Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern

2

”Jag reser mig igen” Text och musik: Thomas G:son och Ted

Dead by April

3

”Mystery” Text och musik: Pontus Hjelm.

Ström.

Lisa Miskovsky

4

”Why start a fire” Text och musik: Lisa Miskovsky, Bernt Rune Stray, Aleksander With och Berent Philip Moe.

LOREEN

Top Cats

5

THORSTEN FLINCK

5

”Baby doll” Text och musik: Lina Eriksson, Mårten Eriksson och Susie

4

Päivärinta.

MOLLY SANDÉN

3 2

Loreen

6

”Euphoria” Text och musik: Thomas G:son och Peter Boström.

Ulrik Munther

7

”Soldiers” Text och musik: Ulrik Munther, Joy Deb, Linnea Deb, David Jackson och Johan Åberg.

Björn Ranelid och Sara Li

8

”Mirakel” Text och musik: Fredrik Andersson och Björn Ranelid.

Molly Sandén

9

”Why am I crying” Text och musik: Molly Sandén, Aleena Gibson och Windy Wagner.

1

Danny Saucedo

10

”Amazing” Text och musik: Danny Saucedo, Figge Boström och Peter Boström.

TOP CATS

KALLA

En liten bit

Fredagar AW 16–19 Lördagar 15–18 20% på all mat & dryck

Start LUNCH 12 mars! 11.30–13.30

Olskroksgatan 23, Göteborg Tel. 707 50 00

AFTER WORK FIRST HOTEL G & CRISTAL BAR FREDAGAR 16-20 Cristal bar öppet: onsdag-lördag NILS ERICSONPLATSEN 4 | TEL 031-63 72 64

D n Grekli Ga öteborg. Mest Grekland för minst peng.

Öppet alla dagar: Mån-fre från 17.00, lör och sön från 13.00. Ej bordsbokning fre–sön • Välkommen önskar Stefanos med personal! Olivedalsgatan 17 • 031-12 88 05 • www.lillatavernan.se

Och här kan du låna:

Vad gör alla superokända människor hela dagarna? Du kommer att hitta våra rosa boktips på överraskande platser. Läs av QR-koden och reservera det du vill låna. Hämta ut det på 300 m2 vid Brunnsparken, Södra Hamngatan 57. Välkommen.

Mindre – men större än någonsin.


08 NÖJE

metro wkd gbg fredag 9 mars 2012

FOTO: CHRISTINA BLOM

Firar tjugo år med en heldag

Tjugo år gammal och i dag Göteborgs största fria teatergrupp. Masthuggsteatern firar med ett pjäsmaraton och en premiär.

Åsa Bodin Karlsson och dockan Ninni spelar ”Det osynliga barnet” av Tove Jansson.

För 20 år sedan bestämde sig ett gäng från Larssons Teaterakademi för att bilda en teatergrupp. Det blev en medlemsteater som efter namn- och lokalbyte nu befinner sig på Masthuggsterrassen. Genom åren har det hunnit bli ett trettiotal pjäser och flera succéer för Göteborgs största fria teater. Med sina åtta medlemmar, fyra män och fyra kvinnor, har man satt upp pjäser både på hemmaplan och runt om i världen. Ibland med bara den egna ensemblen men också med inhyrd personal och fokus har alltid legat starkt på barnteater – med varannan uppsättning för den unga publiken. – Det är roligt att spela för unga, de har mycket kloka tankar och vi tar det på stort allvar, det är lika viktigt och seriöst för oss med barnpublik som vuxenpublik, säger Sassa Wickman som är producent

på Masthuggsteatern. Teatern har mellan en och tre premiärer om året och pjäserna brukar gå ungefär två år. Och det har blivit flera stora succéer för teatern. En av de första pjäserna ”Vinden viskar” har tagits upp flera gånger och varit ute på festivaler. – Ett tag var det så att när en ny skådespelare började hos oss så fick de repa in pjäsen och många kunde spela olika roller i den, allt som behövdes var tre skådisar med var sin resväska, säger Sassa Wickman. När 20-åringen nu ställer till med jubileumskalas blir det premiär med pjäsen ”Det osynliga barnet ”av Tove Jansson och sedan spelas samtliga föreställningar på repertoaren under lördagen. Och teatern hoppas att de ska kunna fortsätta uppträda i 20 år till. ANNE KYBJÄR

TEATER

Största succéerna enligt Sassa Wickman

Vinden viskar

(Rolf Sossna, premiär 1993) – Allt som behövs är tre skådespelare med var sin resväska, så den är väldigt enkel att spela var som helst.

Momo

(Kristina Ros, premiär 2001) – Det var en tre timmar lång föreställning som många inte trodde att barnen skulle orka, men de klarade detta alldeles utmärkt.

Den goda människan

(Berthold Brecht, premiär 2005) – Berthold Brechts klassiker som blev en succé.


GATSMART 09

metro wkd gbg fredag 9 mars 2012

SÅ ÄR MIN FESTKVÄLL ...

Jag brukar köra hela paketet: middag och en drink på Farelli’s, därefter ett glas champagne på Lipp, där min fästman jobbar, och sedan järn och Lynchburg Lemonade på Push. Slutligen går jag till Peacock, där det blir ännu mer Lynchburg och en massa Gammeldansk.

UNDVIKER ...

… att dansa. Jag kan inte, och har aldrig kunnat. Har ingen taktkänsla. Jag brukar bara svänga lite med armarna. Jag är så avundsjuk på alla som kan dansa. Ingen har någonsin sett mig göra det. Inte så vitt jag vet i alla fall …

”Har ingen taktkänsla” Elsa-Maria Michel, 25, bor i Johannesberg och är servitris på Joe Farelli’s.

ÄTER HELST ...

På Joe Farelli’s. Jag jobbar där, men är nog där ännu mer när jag inte jobbar. Även när jag dagenefterHAR PÅ MIG ... brunchar. Deras pizzor är Body från H & M, väst från helt magiska! Jag åt fem Nolita, lång blus och ring stycken förra veckan. från Stylebytyra.se, franskofta Annars äter jag helst på Caleo. Jag är där nästan och byxor från Tara, skor från lika mycket som på Farelli’s Jeffrey Campbell, armband – det vill säga sjukt mycket! från Buddah to Buddah och halsband från Cornelia, köpt på Och jag beställer alltid NK. Rolexklockan är en present ankan. Jag behöver inte och naglarna har världens bästa ens säga det till serveringspersonalen. Sukran på Nail Team gjort.

VEM BURRAR UPP SIG MEST? SHOPPAR HELST ...

Taras är en butik som jag inte kan gå in i utan att hitta något – tyvärr, för det är så dyrt där! W 19 är en annan favorit. Den bästa shoppingen utomlands finns alltid på Bershka. Jag gillar unika plagg. Mina största stilförebilder är min kompis Jolin Johnson och modebloggaren Fanny Lyckman. Fannys blogg är verkligen skitcool och jag kollar den varje dag för inspiration. TEXT & FOTO: EMELIE LAGER

Följ festivalen med Metro Vi ger dig en heltäckande bevakning av uppgörelsen mellan årets sångfåglar. Intervjuer, guider, filmklipp bakom scenen, experttips, bloggar, modereportage och mycket annat. Dessutom får du möjlighet att tävla och vinna biljetter till deltävlingarna och finalen i Globen! Följ Melodifestivalen i tidningen Metro och på metro.se/melodifestivalen


10 KROG

metro wkd gbg fredag 4 mars 2012

CHRISTINA BLOM

ANR IKT

CHRISTINA BLOM

Mandelstekt bergtunga.

Park Aveny Café – för dig med resurser

MISSA INTE

Brunchen på helgerna. Bästa återhämtningsstationen före shoppingrundan. Även lunch serveras måndag till fredag.

PRISER

Förrätter. 75–175 kronor. Varmrätter. 155–290 kronor. Efterrätter. 40–130 kronor.

Högst upp på Avenyn finns det stiliga vattenhålet för framgångsrika gubbar och tanter. Här finns solbränna i mars, råbiff och räkmackor

UNDVIK

Ett besök under Bokmässan. Hotellet är då invaderat av Gudrun Sjödén-människor med glasögon i näver.

ÖPPETTIDER

Mån–tors. 17.30–22. Fre–lör. 17.30–22.30. CHRISTINA BLOM

Halstrad pilgrimsmussla med salsiccia, purjolök och mejram. Klassisk hotellmat på Park Aveny Café.

K

ommer ni ihåg att vi diskuterade den cykelburna komposthögen ”hipstern” förra veckan? Subkulturen som häckar i kolonier på lågprisvaruhus som Weekday för att skydda gruppen mot yttre angrepp från mer kommersiella makter. Denna vecka kommer ni att slippa dem helt. Vi ska nämligen till Park Aveny Café, den anrika hotellrestaurangen högst upp på Avenyn där hipsterns beteende – alltså att klä sig som en nihilistisk uteliggare eller basist i Augustifamiljen om ni så vill – likställs med den kriminella handlingen tiggeri, varför du omedelbart avlägsnas platsen av polis. På Park Aveny Café reciteras ingen lo-fiinspelning från ett indieband med säte i Masthugget. Här serveras inga öl i plastglas. Här har baren och köket utrustats med resurser för att tillgodose ett klientel som ställer högre krav än billigt vin, barnsliga drömmar och en pinnstol att sitta på.

PARK AVENY CAFÉ

11111 PARK AVENY CAFÉ

Kungsportsavenyn 36. Park Aveny Café – klassisk hotellmat blandas med uppdaterade rätter.

Vi pratar om ett internationellt klientel, mer känt som affärsresande, dessa moderna nomader endast beväpnade med handbagage i rostfritt stål, läderinbundna kalendrar och svarta Amex-kort kopplade till gränslösa representationskonton. Park Aveny har ett vackert klientel. De har inga fläckar på kläderna och vet hur man uppför sig. Om det nu inte rör sig om någon apart gäst inackorderad av SVT för att vara med i den olyckliga följetongen ”Debatt”, vill säga. Men oftast är det en väldigt tilltalande pastellfärgad tavla som målas upp varje kväll på Parks restaurang: män och kvinnor med solbränna i mars, iklädda lammullströjor och stora leenden. Ja, om det skulle finnas en liten Cannes-, Nice- eller Monacofilial i Göteborg (det gör det naturligtvis inte) skulle den ha sin bas på Park Aveny. Club-blazers, cigarr och utsökt utvalda viner. Detta är den framgångsrika gubben och tantens ambassad.

Men det är inte så fruktansvärt konservativt för det. Visst, du kan fortfarande kasta dig över en råbiff, musslor och räkmackor (varför ska alla hotell i Göteborg servera räkmackor, är det SÅ inkomstbringande?), men mina nya favoriter är grillat kärleksfläsk (70 kronor), mandelstekt bergtunga (255 kronor) och tuppleverterrin med oxsvansragu (120 kronor). Gärna med hinkar av Dagueneau och Larmandier Bernier. Maten har helt enkelt kommit i fatt den alltjämt utmärkta vinlistan. En uppdatering har skett på den klassiska hotellrestaurangen. Jag saluterar den.

FINKROG 11111 MAGNUS MAGNUS

ITALIENSKT 11111 LA CUCINA ITALIANA

Lantm ‰teriet

CARL REINHOLDTZON BELFRAGE, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

HUSMAN 11111 SMAKA

Vasaplatsen 3. Husmanskost i hipp innerstadsmiljö.

Magasinsgatan 8 Den perfekta kombinationen av mat och fest.

KORV 11111 GOURMETKORV

Södra Larmgatan 6 Göteborgs bästa korv.

Skånegatan 33 Göteborgs bästa italienare.

MEXIKANSKT 11111 PUTA MADRE

Magasinsgatan 3 Smakrik mexikansk gastronomi i färgsprakande, maximalistisk miljö.

ASIAT 11111 PEACOCK DINNER CLUB

Kungsportsavenyn 21 Göteborgs motsvarighet till hypertrendiga Momofuku i New York. Maten håller hög klass.


Fredag 9 mars 2012

A NN O N S

pling

Tipsa Pling: e-post: pling@vasttrafik.se

Västtrafik Box 405, 401 26 Göteborg www.vasttrafik.se

Västtrafik: Har du frågor om tider, priser och biljetter eller vill lämna synpunkter på kollektivtrafiken – ring: 0771-41 43 00

Produktion: www.newsroom.se

Din guide till kollektivtrafiken

utflyktstips

Melodi-fest-i-VAL I morgon bjuder valarna i valsalen på Göteborgs Naturhistoriska museum in till årets Melodi-fest-i-VAL. Bland annat får besökarna höra knölvalen vars sång skapas i håligheter i näsan. Liksom de andra tävlande valarna i Melodifest-i-VAL saknar knölvalen dessutom stämband. Kom och lyssna på havets skönsjungande giganter och rösta på din favorit. Vinnarna publiceras på hemsidan. För mer information se: www.gnm.se.

trafiknytt Till och med 8 december pågår arbeten på Heden och Södra vägen. Så här påverkas trafiken: Linje 50, Röd och Grön express. Mot Korsvägen stannar linje 50, Grön och Röd express på läge D på Valand och läge B på Berzeliigatan. Mot Kungsportsplatsen stannar linje 50, Grön och Röd express på läge A på Berzeliigatan och på läge C på Valand. Linje 100, 101 och 102. Mot Göteborg stannar linjerna 100, 101 och 102 vid Scandinavium i stället för Korsvägen. Mot Borås kör bussarna ordinarie väg. Linje 300 och 330. Stannar inte vid Berzeliigatan. Mot Kungsportsplatsen stannar linjerna 300 och 330 vid Scandinavium i stället för Korsvägen. Mot Örgrytevägen stannar linjerna 300 och 303 vid läge H på Korsvägen. Linje 610. Stannar inte vid Berzeliigatan. Mot Kungsportsplatsen stannar linje 610 vid Scandinavium i stället för Korsvägen. Mot Örgrytevägen stannar linje 610 på läge D på Korsvägen. Linje 771 och Orange express. Stannar inte vid Berzeliigatan. Mot Brunnsparken stannar linje 771 och Orange express på läge F på Korsvägen. Mot Lana stannar linje 771 och Orange express på läge E på Korsvägen. Linje 58. Stannar inte vid Götaplatsen. Stannar på nya hållplatslägen på Valand – mot Kungsportsplatsen stannar linje 58 på läge A och mot Kapellplatsen stannar linje 58 på läge B.

Spanska vagnar intar Stockholms gator – men färgen på SL:s nya spårvagnar blir klassiskt blå Storstockholms Lokaltrafik, SL, satsar på fler spårvagnar. De första nya spårvagnarna börjar levereras 2013 i samband med trafikstarten på Tvärbanans förlängning mot Solna. Färgen på de nya vagnarna blir klassiskt blå, vilket återknyter till äldre tiders spårvagnar. De nya spårvagnarna är beställda från spanska CAF, Construcciones Y Auxiliar De Ferrocarriles, S A, och avtalet omfattar totalt 121 spårvagnar och uppskattas till ett värde om cirka 3,3 miljarder kronor. Genom avtalet säkrar SL fordonstillgången för flera planerade utbyggnader av spårtrafiken i Stockholms län. De första nya spårvagnarna börjar levereras nästa år då trafiken på Tvärbanans förlängning mot Solna kommer igång. Den nya spårvagnsdesignen är framtagen av Pangea Design och ska pryda spårvagnarna som trafikerar SL:s lokalbanor och spårvägar. Designen har röstats fram utifrån tre alternativ i en tävling om hur SL:s spårvagnar ska se ut i framtiden, både invändigt och utvändigt. Tävlingen hölls på SL:s webbplats under augusti förra året. Tusentals stockholmare röstade och första pris var ett årskort och nio personer vann var sitt 30-dagarskort. I november i fjol offentliggjordes den nya designen och det är blått som gäller, klassiskt ”SL-blått”. Den blå tonen ska återknyta till forna tiders spårvagnar som rullade på Stockholms innerstadsgator

Bildgåtan

Sex vagnar redan i trafik. De nya spårvagnarna i Stockholm blir klassiskt blå som i forna dagar. Redan nu syns den nya färgen på de sex vagnar som trafikerar Spårväg City. FOTO: BJÖRN SYLVÉN.

fram till högertrafikomläggningen 1967. Designen på stolstyget bygger på SL:s spårkartor och fortsätter från ena sätet till det andra. På så sätt knyts alla sittplatser samman till en helhet – precis som SL:s linjenät. Men redan nu kommer den nya färgen att börja synas på de sex vagnar som trafikerar Spårväg City mellan Sergels torg och Waldemarsudde. Dock kommer stolstyget på plats först i ett senare skede. Erica Holm

Stolstyget bygger på SL:s spårkartor och fortsätter från ena sätet till det andra. ILLUSTRATIONER: PANGEA DESIGN

? ?? ?? ?? ?? ???? ???? ??? ??? ???? ? ????????? ???????? ???? ??????? ?? ? ? ? ? ? ? ? ? ?? ? ? ?? ? ? ? ?? ?? ??? ? ? ? ?? ? ?? ?? ? ?

??

?

Känn igen platsen – tävla om presentkort Bildgåtan är en tävling där det gäller att känna sin stad. Lös? ningen skickar du i ett mejl till plingsvar@vasttrafik.se. Det går ?Grattis! ? även bra att skicka vykort till Plings bildgåta, Västtrafik, ? Box ? ?

?

405, 401 26 Göteborg. Senast onsdag måste vi ha ditt svar. Bland svaren lottar vi ut tre presentkort värda 100 kronor. Rätt svar och vinnarna publiceras nästa fredag.

Välbesökt: Lägg in R-växeln på flygtyget, eller? Nej, här härskar inga fordon med vingar, om vi räknar bort en och annan jänkare. Bilar brukar det däremot finnas gott om, fast de kollektiva förbindelserna är suveräna. Sin nuvarande attraktion fick området – vars namn vi söker – 1969 när Stor-EPA slog upp sina portar för alla checkhäften och deras ägare.

Rätt svar på förra veckans tävling är Sjömanshustrun (eller Kvinna tid havet). Västtrafik säger grattis till följande vinnare: Lea Johansson, Miraallén 25, Göteborg, Norine Svensson, Olof Persvägen 15, Älvängen, Calle Hacker, Walkeskroken 5 C, Uddevalla. Presentkorten skickas per post.

?

?

?

?

?

Känner du igen dig?

?

?

?

? ?

?

?

?

?

?

?

?

?

?

?

?? ? ? ?

?

?


12 BIO

metro wkd gbg fredag 9 mars 2012

DISNEY

CHARMIGT

Svartvit kärlek

11111 JOHN CARTER

SCANBOX

låta som en udda En fransk stumfilm i svartvitt – år 2012. Det måst” är årets stora film utan större genomslagskraft. Men ”The arti lssons hjärta. Oscarsvinnare, och den har även vunnit C-G Kar

Fantasy. Jag var beredd på kalkon inför filmatiseringen av Edgar Rice Burroughs roman om 1800talsäventyraren som hamnar på Mars. Och ja, här får man Jar Jar Binks, ”Avatar”, ”Blixt Gordon”, ”Indiana Jones” och kitsch i en säck. Men däremellan är det småkul. EL

TRIART

11111 KAIRO 678 Drama. Tre kvinnors kamp mot sexuella trakasserier i det egyptiska samhällets vardag blir en intressant, men samtidigt något klumpig och övertydlig berättelse i den långfilmsdebuterande Mohamed Diabs regi. EL

NOBLE

Jean Dujardin och Bérénice Bejo spelar stumfilmsskådespelare i ett Hollywood som sneglar mot ljudfilm.

N

11111 THE ARTIST

Dramakomedi. Rolig, rörande och ytterst romantisk är denna Oscarsvinnande franska kärleksförklaring till klassisk Hollywoodfilm.

är en svartvit, fransk stumfilm utan internationella filmstjärnor nyligen blev Oscarsgalans stora vinnare var det inte alls en sensation. Tvärtom. ”The artist” var ju huvudfavorit. Och det är naturligtvis det som är sensationen. Nämligen att en på papperet så udda film över huvud taget hamnade i denna guldsits. Ända sedan ”The artist” blev den stora snackisen vid förra vårens Cannesfestival har den befunnit sig på ett internationellt segertåg. När den så fick sin Oscar för Bästa film var det bara andra gången någonsin som statyetten gick till en stumfilm. ”The artist” tar sin början 1927, när George Valentin (Jean Dujardin) är firad stumfilmsstjärna i Hollywood. En av hans beundrarinnor är den unga, oprövade skådespelerskan Peppy Miller (Bérénice Bejo) som får chansen att spela mot Valentin, varvid vissa vibbar uppstår. Men ljudfilmen hotar i kulisserna och Valentin som skrattat åt det befängda i att skådespelare plöts-

FAVORITEN

Pension. Min solklara favorit i filmen är George Valentins oemotståndliga jack russelterrier. 10-åriga Uggie, som spelar honom, sågs senast i ”Water for elephants” – men ska nu pensioneras. Oscarsgalan blev sista framträdandet.

ligt ska tala blir snart en föredetting. Medan hans karriär går snabbt utför rör sig Peppy Miller lika snabbt mot toppen. Hon är den nya, heta stjärnan som alla vill se. Och höra. ”The artist” är regissören Michel Hazanavicius (även manus) hängivna kärleksförklaring till film i allmänhet och gammaldags glamorös Hollywoodfilm i synnerhet. Referenserna till klassiker står som spön i backen – ”Singin’ in the rain”, ”En stjärna föds” och ”Sunset Boulevard” för att nämna några. Men det fina är att man inte alls behöver ha koll på dessa för att ryckas med av denna roliga, rörande och ytterst romantiska film. Snygg är den också och kommenterar med diverse smarta grepp sin egen stumhet på ett fiffigt vis. Ska jag ha någon invändning så är ”The artist” ibland lite för påtagligt medveten om sin egen charm. Men den är ju också väldigt vinnande. C-G KARLSSON, Charmen alltså.

11111 THIS MUST BE THE PLACE

FILMRECENSENT

Dramakomedi. Sean Penns mumlande, hårdsminkade rockpensionär (tänk Ozzie Osbourne möter Robert Smith!) lämnar Dublin för döende USA-pappan, överlevare från Auschwitz. Bisarr, fängslande roadmovie – som dock inte är för alla smaker. C-G K

RECENSERAT

Högst betyg just nu

Vilsen? Här är de bästa filmerna i respektive genre som spelas i helgen

SPIONDRAMATHRILLER KOMEDI 11111 11111 TINKER, TAILOR, THE SOLDIER, SPY DESCENDANTS

Tomas Alfredsons retrodoftande Le Carré-filmatisering är en lågmäld, stilistisk triumf. EL

Personligt, rörande och oförutsägbart med finstämd humor och känsligt spel av George Clooney. C-G K

ACTIONTHRILLER 11111 SAFE HOUSE

En godkänd och actionspäckad Hollywooddebut för ”Snabba Cash”-regissören Daniel Espinosa – men någon genreförnyare är han knappast. C-G K

DRAMA 11111 WUTHERING HEIGHTS

Andrea Arnolds filmtolkning av Emily Brontës klassiska roman är en makalös filmupplevelse på flera plan. EL

ACTION 11111 MISSION IMPOSSIBLE: GHOST PROTOCOL

Tom Cruise gör en storstilad actioninsats som agenten Ethan Hunt i seriens fjärde film. EL

DRAMATHRILLER 11111 AVALON

Stilsäker långfilmsdebut av Axel Petersén där Johannes Brost är värd beröm för sin seniorstekare. C-G K


NÖJE 13

metro wkd gbg fredag 9 mars 2012

Penn vill inte vara kändis på film ens Så här har ni aldrig sett Sean Penn förut. I ”This must be the place” spelar han en övervintrad hårdrockare med melankolisk min och en obeskrivbar frisyr. ”This must be the place”, regisserad av italienaren Paolo Sorrentino, är en roadmovie om en uttråkad rockstjärna som beger sig för att träffa sin far innan dennes död. Han får veta att fadern, som kom från Tyskland, satt i koncentrationsläger och blev plågad av en lägervakt. Vakten lever nu i USA – och rockstjärnan ger sig i väg för att hämnas. – Allt började här i Cannes för några år sedan, säger Penn när vi träffar honom på Hotel Carlton, under filmfestivalen i fjol. Att det numera råder rökförbud inomhus i Frankrike struntar Penn i. Han kedjeröker och ingen ber honom sluta. – Jag träffade Paolo, sa att jag ville jobba med honom och han sa: ”Jag återkommer.” Så fick jag manuset och blev omedelbart förtjust i det. Paolo har ett unikt och originellt uttryck. Han är magisk, jag skulle inte tveka att jobba med honom igen. Sean Penn säger att han till viss del baserat sin rollfi-

OPULENCE STUDIOS gur på David Bowie. Hans karaktär, rockstjärnan Cheyenne, är kändis och lider av det, liksom Penn under åren gång på gång – handgripligen – låtit förstå att han inte tycker om närgången uppvaktning från fotografer. – Jag tycker att själva ordet ”kändis” är fasansfullt. Det är ett förklenande ord. Jag kommer ihåg när det handlade om någonting annat än den senaste person som ljuset sken på. I dag är det den som vinner en tävling i tv som är en riktig hjälte. Sean Penn är inte bara en av vår tids mest hyllade skådespelare, han är också en fiHAR VUNNIT rad regissör. Men han har inte gjort någonting i den vägen TVÅ OSCAR sedan ”Into the wild” 2007. Sean Penn slog igenom i – Jag vill regissera, jag har kultfilmen ”Häftigt drag i mängder med idéer, men det plugget” (1982) och blev är ett så tufft jobb. Man skrisedan världskändis över en ver manus, rekryterar skådenatt när han gifte sig med spelare, ordnar finansiering Madonna 1985. Han har – och så rycker de undan fivunnit två Oscarsstatyetter. nansieringen i sista sekunden. Och så får man börja om från början. Så ibland undrar jag om det är värt allt jobb. Sean Penn spelar en åldrad rockstjärna i ”This must be the

GUNNAR REHLIN/TT SPEKTRA

place”. Läs recension av filmen på sid 15.

3 NÖJEN I HELGEN

SCANPIX

Björnstammen lösa på Trädgårn 1

Scen. Henrik Schyffert och Fredrik Lindström kommer till helgen att spela sin hyllade humorshow ”Ljust & fräscht” på Scandinavium. Den tar med glimten i ögat upp vår strävan efter det perfekta boendet. Var: Scandinavium, i morgon kl 16, 525 kr. Klubb. På klubben Safety Dance kan den som vill dansa loss till 80-talstoner få sitt behov tillgodosett. Det

2

utlovas en hög dos nostalgi med neon, synth, laser och pastellfärger. Var: Henrikbergs Takterrass, i kväll kl 21, 60 kr, 18 år. Konsert. Det kreativa kollektivet Den Svenska Björnstammen har både kammat hem priser och slagit igenom stort med sin hit ”Vart jag mig i världen vänder”. I kväll tar de sig från sin gemensamma skogsstuga in till Göteborg. Var: Trädgårn, i kväll kl 21, 180 kr, 18 år.

3

mölndals stadsmuseum

SISTA CHANSEN! Utställningen pågår t.o.m 18 mars 2012. Kvarnbygatan 12 • museum.molndal.se FRI ENTRÉ! • Öppet: tis–sön kl. 12–16


BIOPROGRAM FREDAG 9 MARS 2012 Kungsbacka 0300-104 78 www.facklan.se

Sv kortfilm: Have a nice day ...........18.15 Kassan öppnar 17.00 Våga minnas premiär .....................18.30 Järnladyn .......................................18.00 John Carter 3D .................... 18.30, 20.00 The Artist........................................18.15 Nobels Testamente ........................21.15 En gång i Phuket............................21.00 Tisdag Dokumix: Living without money ........................................................18.30 Onsdag Seniorbio: Simon och Ekarna sv.text .... 12.30, 15.00 Järnladyn .......................................13.00 Yo también-Jag med! premiär .......18.45 Nobels Testamente ........................13.30 Big Boys gone Bananas!* ..............19.00 Mannen från le Havre ....................20.15 Pojken med cykeln ........................20.45 The skin I live in.............................21.00 The Artist........................................18.00 John Carter, 3D ..............................20.00 Extraföreställning måndag 12/3: Midnatt i Paris 50:- ........................19.00 Kassan öppnar kl 15.30 REVOLT Twittra under förhandsvisning. Arr: Göteborgs Film Festival...........16.30 KAIRO 678 Premiär! endast fre-lör + 19/3 ........................................................18.30 Wuthering Heights .........................20.30 The Artist på Roy fr.o.m. måndag BIO VINGEN Torslanda tel. 031 - 92 45 45

The Artist........................................18.00 John Carter, 3D ..............................20.00 BIO VÅGEN Lerum tel. 0302 - 150 80 Järnladyn 80:-................................16.45 Tinker tailor soldier spy 85:- .........19.00 www.biovagen.se

Nobels Testamente ........................18.30 SAGA BIO SKÄRHAMN The Artist........................................19.00 KAIRO 678 Premiär! ........................18.30

PUBLIKSUCCÉ! ÖVER 160.000 HAR REDAN SETTBIOPROGRAM DEN!

BIOPROGRAM BIOPALATSET Fre 15.10, 17.30

FILMSTADEN BERGAKUNGEN

TISDAG 13 MARS 2012 Kassan öppnar 17.30 ................................

Fre-ti 13.50, 16.30, 18.55, Lö-sö 14.50, 17.30 Må+on 14.50, 18.40 FREDAG 9 MARS 2012 The Artist........................................18.45 21.20 On-to 18.55, 21.20 Ti 14.50, 17.30 To 15.10, 18.40 www.sf.se John Carter 3D ...............................19.15 BIO CAPITOL Lö 18.15 Sö 15.45 Från 11 år FACKLAN KUNGSBACKA Sv kortfilm: Have a nice day ...........18.15 Dokumix: Living without money.....18.30 Fre+må+on 18.00 Lö-sö 15.45 Visas även i Lerum, Mölnlycke & Mölndal

Våga minnas Film & samtal med regissören Ewa Cederstam ..............18.30 Yo también-Jag med! ....................18.45 JOH ANNE S BROS T Big Boys gone Bananas!* ..............19.00 P ET ER C A R LB ER G LÉO N O R E EK S T R A N D Pojken med cykeln ........................20.45 The skin I live in.............................21.00 Mannen från le Havre ....................21.15

Sv kortfilm: Have a nice day ........ 18.15 Våga minnas premiär .................. 18.30

AVALON

Yo también-Jag med! premiär .... 18.45 EN FI LM AV A XEL PET ERSÉN Big Boys gone Bananas!* ........... 19.00 FACEBOOK.COM/AVALONTHEFILM Mannen från le Havre ................. 20.15 Pojken med cykeln ..................... 20.45 Kassan öppnar kl 15.00 The skin I live in.......................... 21.00 THE ARTIST ....................................16.00 JAQUES WERUP konsert på scen + film av Jan Troell ....................................18.00 Big Boys Gone Bananas!* Kort tid! 20.30 Kassan öppnar kl 15.30 REVOLT Twittra under förhandsvisning. Arr: Göteborgs Film Festival........ 16.30 KAIRO 678 Premiär! endast fre-lör + CINEMATEKET: www.cinemateket.se 19/3 ............................................ 18.30 Storstadshamn Kazan/Brando ........18.00 Wuthering Heights ...................... 20.30 Fröken Julie Alf Sjöberg/Anita Björk ..20.00 The Artist på Roy fr.o.m. måndag

Onsdag Seniorbio: Simon och Ekarna sv.text .... 12.30, 15.00 Järnladyn .......................................13.00 Nobels Testamente ........................13.30

The Artist........................................18.00 John Carter, 3D ..............................20.00 MÖLLAN BIO MÖLNDAL tel. 876400 Järnladyn ................. 13.00, 14.45, 19.00 BIO VÅGEN Lerum tel. 0302 - 150 80 Tinker tailor soldier spy 85:- .........19.00 www.biovagen.se

FÖRKÖP

BIOPREMIÄR NÄSTA FREDAG! PÅGÅR! Kungsbacka 0300-104 78 www.facklan.se

BIO VINGEN Torslanda tel. 031 - 92 45 45 Nobels Testamente ..................... 18.30 SAGA BIO SKÄRHAMN The Artist..................................... 19.00 Kungsbacka 0300-104 78 www.facklan.se

BIOPROGRAM LÖRDAG 10 MARS 2012 Mera köttbullar premiär .................13.30 Våga minnas ....................... 13.45, 18.30 Katinkas kalas kort tid ...................14.00 En katt i Paris.................................14.15 Tigrar och tatueringar ...................15.15 Alper ...............................................15.45 Mannen från le Havre ......... 16.00, 20.15 Yo también-Jag med! ......... 16.30, 18.45 Sv kortfilm: Have a nice day ...........18.15 Big Boys gone Bananas!* ..............19.00 Pojken med cykeln ........................20.45 The skin I live in.............................21.00

Journey to the Mysterious Island 3D ........................................................18.00 John Carter 3D ...............................19.30 En gång i Phuket............................20.00 This means war .............................20.30 BioKontrast: Happy End...................17.00 Tisdag Dokumix: Living without money ........................................................18.30

BIOPROGRAM

BIOPREMIÄR 2 MARS

Kassan öppnar 17.00 Järnladyn .................................... 18.00 John Carter 3D ..................18.30, 20.00 The Artist..................................... 18.15 Nobels Testamente ..................... 21.15 En gång i Phuket......................... 21.00 Tisdag Dokumix: Living without money ..................................................... 18.30 Onsdag Seniorbio: Simon och Ekarna sv.text ..12.30, 15.00 Järnladyn .................................... 13.00 Nobels Testamente ..................... 13.30

The Artist..................................... 18.00 John Carter, 3D ........................... 20.00 Extraföreställning måndag 12/3: Midnatt i Paris 50:- ..................... 19.00

The Artist..................................... 18.00 John Carter, 3D ........................... 20.00

Mästerkatten, 3D (Sv.tal) ................15.00 The Artist........................................17.00 John Carter, 3D ..............................19.00

Kvarteret Skatan

PÅ FREGATTEN, TRAPPAN & SAGA BIO

Nobels Testamente ........................13.30

Sv kortfilm: Have a nice day ...........18.15 Cine français: Elle förhandsvisning ..18.30 The Artist........................................18.00 Våga minnas ..................................18.45 John Carter, 3D ..............................20.00 Big Boys gone Bananas!* ..............19.00 Yo también-Jag med! ....................20.30 Mannen från le Havre ....................20.45 The skin I live in.............................21.00 The Artist........................................18.00 John Carter, 3D ..............................20.00 BIO VINGEN Torslanda tel. 031 - 92 45 45 Kassan öppnar kl 15.00 THE ARTIST ....................................16.00 Underkastelsen av Stefan Jarl med samtal. Fri entré. Arr: Coop, ABF och Naturskyddsföreningen ....................18.00 Big Boys Gone Bananas!* Sista! ....20.30

Nobels Testamente ........................19.00 SAGA BIO SKÄRHAMN The Artist........................................19.30 BIO VÅGEN Lerum tel. 0302 - 150 80 Tinker tailor soldier spy 85:- .........19.00 www.biovagen.se

KAIRO 678 ......................................19.15 Kungsbacka 0300-104 78 www.facklan.se

BIO VÅGEN Lerum tel. 0302 - 150 80 Järnladyn 80:-............................. 16.45 Tinker tailor soldier spy 85:- ...... 19.00 www.biovagen.se

Fre 18.10, 21.00 Barntillåten Fre-ti 16.40, 19.00, 21.20 Lö-sö 14.20, 18.10, 21.00 Lö även 23.40 sf.se • facklan.se PREMIÄR ÄVEN ONSDAG 14 MARS 2012

Järnladyn ................. 13.00, 14.45, 19.00

Kassan öppnen 11.30-15.15, 17.00-19.30 En gång i Phuket............................18.00 The Artist........................................18.45 John Carter 3D ...............................19.15 Seniorbio: Simon och Ekarna sv.text .... 12.30, 15.00 Järnladyn .......................................13.00

BIO VÅGEN Lerum tel. 0302 - 150 80

Prinsessan Lillifee 2 70:- ...............13.00 Mästerkatten 70:- ..........................14.45 Järnladyn 80:-................................16.45 Tinker tailor soldier spy 85:- .........19.00 Kassan öppnar kl 9.00 www.biovagen.se KAIRO 678 endast idag + 19/3 ........15.30 NATIVE VISION filmfestival om ursprungsfolk Biljetter 40 kr/film eller 120 kr heldag Our spirits don´t speak English (eng tal).10.00 Kautokeino – Upproret (sv text) .....13.00 JÄRNLADYN....................................18.15 Spirits for Sale (sv text) ..................17.30 KAIRO 678 ......................................20.15 Paneldebatt om indianer och samer .18.40 CINEMATEKET: www.cinemateket.se Reel Injun Sverigepremiär! (eng tal) ..20.00 Panik på öppen gata Elia Kazan ..........14 Dans, bar, mingel, musik med Morvern Callar + Gasman Lynne Ramsay .. 16 Leche Burre .....................................21.30 The Artist på Roy fr.o.m. måndag

KAIRO 678 Premiär! ..................... 18.30

Kungsbacka 0300-104 78 www.facklan.se

Kassan öppnar 12.00 ................................ Mästerkatten I stövlarna sv.tal ......13.00 Mästerkatten I stövlarna 3D sv.tal ............................................. 13.30, 15.00 Isdraken .........................................14.00 Järnladyn .......................................15.45 The Artist............................. 16.00, 18.15

BIOPROGRAM TORSDAG 15 MARS 2012 Kungsbacka 0300-104 78 www.facklan.se

Sv kortfilm: Have a nice day ...........18.15 Våga minnas ..................................18.30 Yo también-Jag med! ....................18.45 Big Boys gone Bananas!* ..............19.00 Mannen från le Havre ....................20.15 Pojken med cykeln ........................20.45 The skin I live in.............................21.00

Kassan öppnar kl 15.00 Wuthering Heights Kort tid! ............16.00 THE ARTIST ....................................18.30 A HAWK AND A HACKSAW spelar till filmen SHADOWS OF FORGOTTEN ANCESTORS ........................................................20.30

Kassan öppnar 18.00 John Carter 3D ...............................19.00 The Artist........................................19.00 BIO VÅGEN Lerum tel. 0302 - 150 80 Nobels Testamente 80:- .................19.00 www.biovagen.se

På Hammarkullens Folkets Hus:The Sixpack-movie språk: finska,sv.txt .18.00

KAIRO 678 ......................................18.30

BIOPREMIÄR IDAG! KÖP/RESERVERA BILJETTER PÅ: närmaste SF Bio, sf.se, facklan.se. Från 11 år

FILMSTADEN BERGAKUNGEN

Fre-ti 15.00, 18.00, 21.00 Lö även 23.59 On-to 18.00, 21.00

FACKLAN/KUNGSBACKA

Fre 18.30, 20.00 Lö 19.30 Sö 16.00, 20.15 Må-on 19.15 To 19.00

BIOPALATSET 15.50, 21.10 Fre-lö NATTBIO 23.59 FREGATTEN OCH TRAPPAN

John Carter


7>DEGD<G6B .ร„&*B6GH

.*$,%`g, ;gZ"bย€&(#'%

UNT

MAMA

CdWZahiZhiVbZciZ ''%`g ;gZ&-#%%!'&#'% AยŽ"hยŽ&)#(%!&-#%%!'&#'% Bย€ dc"id&.#%%

B~hiZg`ViiZc(9 "hkZch`iiVa &%%`g7i

8]gdc^XaZ

&%%`g&* ;gZ"i^&-#'%AยŽ~k'(#(%

9Zk^a>ch^YZ

&%%`g&* ;gZ"hยŽ i^"id&.#(%!'&#(% AยŽ~k'(#*%Bย€'&#(%

:c\ย€c\^E]j`Zi

&%%`g7i ;gZ"i^&*#*%!&-#(%!'&#'% AยŽ~k'(#*%Dc&-#(%! '&#'%Id'&#'%

&'*$&%%`g, ;gZ"i^&(#%%!&*#)%

B^hh^dc/>bedhh^WaZ <]dhiEgdidXda

&&%`g&* ;gZ"i^&*#&%!&-#%%!'%#*% AยŽ~k'(#)%Dc"id&-#%%! '%#*%

CVaaZEj]ร„CnV ~kZcing^H_jb^aV" h`d\Zc"hkiVa

CdWZahiZhiVbZciZ &%%`g&*

&%*`g&* '%#)%AยŽ~k'(#&%

>hYgV`Zc

.*$,%`g&& ;gZ"i^&'#%%!&)#%%

?~gcaVYnc ยœ DhXVg WZaยŽcVY

;gZ"bย€&'#%%

HV[Z=djhZ

&%%`g&* ;gZ"dc&-#&%!'&#%% AยŽ~k'(#(%Id'&#%%

?d]c8VgiZg(9

HZVc7VcVc">cji^ HZVc[g^`V

&'*`g&& ;gZ"i^&*#%%!&-#%%!'&#%% AยŽ~k'(#*.Dc"id&-#%%! '&#%%

?djgcZnidi]Z BnhiZg^djh>haVcY(9 &'*`g&& ;gZ"i^&'#(%!&*#'%!&-#'%! '%#*%AยŽ~k'(#*%Dc"id &-#'%!'%#*%

AZ_dc`jc\Zc(9 "hkZch`iiVa

The Artist George Valentin รคr stumfilmens stora stjรคrna i denna 5-faldi gt Oscarsbelรถnade snackis. Peppy รคr en ung skรฅdespeler ska som lyckas fรฅ en roll i en av hans filmer. Nรคr ljudfilmen gรถr sitt intรฅg i Hollywood รคr rollerna plรถtsligt ombytta, Peppy รคr stjรคrnan alla vill ha. ร–det vill dock att deras vรคgar korsas igen. HiVgLVgh:e^hdYZ> (9"Zc\Zah`iiVa &(%`g&& AยŽ'(#&%

HiVgLVgh:e^hdYZ> Eg^chZhhVcA^aa^[ZZ'/ (9"hkZch`iiVa 9Zca^aaVZc]ยŽgc^c\Zc ;gZ"i^&'#%% &(%`g&& "hkZch`iiVa .*$,%`g7i I]Z6gi^hi

&%*`g&& ;gZ"i^&(#*%!&+#(%!&-#**! '&#'%Dc"id&-#**!'&#'%

EG:B>tG

EG:B>tG

.*$,%`g7i ;gZ"i^&'#%%

=Vb^aidc ;gZ"i^&(#'%!&-#*%!'&#&% ร„>cVi^dcZch^cigZhhZ Dc"id&-#*%!'&#&%

.*$,%`g, ;gZ"hยŽ i^&(#(%!&*#(%! &,#(%Bย€&(#(%!&*#(%

H]ZgadX`=dabZh/ 6<VbZd[H]VYdlh &&%`g&& ;gZ"i^&+#%%AยŽ~k'(#'%

H]dd7gZ

.*`g&& ;gZ"i^&+#%%!'&#(% Dc"id&-#'%AยŽ~k'(#)%

 EG:B>tG ยœ

DhXVg WZaยŽcVY

&%*`g, ;gZ"i^&(#%%!&+#%%!&.#%%! '&#'%AยŽ~k'(#)% Dc"id&.#%%!'&#'%

I]^hBZVchLVg

&%%`g&& &-#)%!'&#%%AยŽ~k'(#'%

LVg=dghZ

&&%`g&& ;gZ"i^&)#*%!&-#&%!'%#(% Dc"id'%#(%

Lji]Zg^c\=Z^\]ih &&%`g&* ;gZ"i^&'#&%!&*#%%!&,#*% Dc"id&,#*%

&'*$&%%`g, ;gZ"i^&(#&%

@jc\hidg\Zi# @#ยŽ#&&#(%!aยŽ"hยŽ&&#%%! dc%.#(%

B~hiZg`ViiZc "hkiVa

6kVadc

.*$,%`g, ;gZ"i^&(#'%! &*#*%

KULTURBLOGGEN

RONNY SVENSSON, NYHETSMORGON TV 4

I^aaig~YZi^aaadjc\Z$WVg &i^b^ccVc[ยŽgZhi~aac^c\#  A~h`dX]edeXdgc^c\ย€g# >c\VgVWViiZg\~aaZg#&-ย€g#

6ak^cdX]\~c\Zi( "hkZch`iiVa

;gZ"i^&'#&%

โ€Mร„STERLIGโ€

ยฎ

H`ย€cZ\ViVc&+# @VhhVcยŽeecVg[gZ"i^&&#%%! dc"id&,#%%

7^\B^gVXaZ

- COMMUN TER FILMFANTAS

ร…RETS STORA OSCAR VINNARE

EajhhidaVg

9Z~gWgZYVgZdX]]Vg ZmigVWZcjignbbZ# A~hbZgdX]Wd`Veย€ h[#hZ#

K BIOSNAC ITY Fร–R

.*`g&& ;gZ"hยŽ id&*#)%!'&#%% Bย€"dc&)#)%!'&#%%

8VgcV\Z

.*`g&* &-#'%

9ZhXZcYVcih ยœ DhXVg WZaยŽcVY

&%%`g, &+#&%!&-#)%!'&#'% ;gZ"aยŽC6II7>D '(#*.

Cd" WZahiZhiVbZciZ

9Zk^a>ch^YZ &%%`g&* ;gZ"aยŽC6II7>D'(#)%

:c\ย€c\^E]j`Zi

&%%`g7i ;gZ id&(#%%!&,#*%AยŽ"hยŽ &'#(%!&,#*%Bย€"dc&,#*%

:migZbi]ยŽ\i dX]digda^\ic~gV

&%%`g&* ;gZ"hยŽ&-#'%Bย€"id&*#'%! &-#'%Dc~k&&#%% HkZch`iZmiVY/ ;gZ"hยŽ&(#&%

Eg^chZhhVcA^aa^[ZZ'/ 9Zca^aaVZc]ยŽgc^c\Zc "hkZch`iiVa .*$,%`g7i ;gZ"aยŽ&(#*%

&%*`g&& &*#(%!'%#'% ;gZ"aยŽC6II7>D'(#'%

HV[Z=djhZ

=Vb^aidc &%%`g&* ร„>cVi^dcZch^cigZhhZ ;gZ"hยŽ i^&-#)% &%*`g&* ;gZ"aยŽC6II7>D'(#&%

H^bdcdX]Z`VgcV

>hYgV`Zc

.*$,%`g&& ;gZ"hยŽ id&)#&% HkZch`iZmiVY/;gZ"hยŽ&(#'%

&%*`g&& ;gZ id&(#%%!&,#)% AยŽ"hยŽ&'#)%!&,#)% Bย€"dc&,#)%

I]Z6gi^hi

?~gcaVYnc ยœ DhXVg WZaยŽcVY

EG:B>tG ยœ

DhXVg WZaยŽcVY

&%*`g&& ;gZ&*#&%!&,#(% AยŽ"hยŽ&)#*%!&,#(% Bย€ dc&)#*%!&-#)% I^&)#*%!&,#(% Id&*#&%!&-#)%

&%*`g, ;gZ"hยŽ id&(#&%!&*#)%! &-#&%!'%#)%;gZ"aยŽC6II7>D '(#&%Bย€"dc&*#)%!&-#&%! '%#)% 7VgckV\chW^d/Dc&%#(%

?d]c8VgiZg(9

  

    

BIOPREMIร„R IDAG! Mรฅ+to 18.30 Ti-on 16.00

Fre-sรถ+to 13.10, 15.40, 18.10, 20.40 Fre-lรถ NATTBIO 23.10 Mรฅ-on 15.40, 18.10, 20.40 Fre 18.15 Lรถ 16.00, 18.15 Sรถ 18.00 Mรฅ-on 18.45 To 19.00 TGTF GBDLMBOTF CJPSPZTFt'SรŒOรŒS

Fre-ti 13.00, 16.00, 19.00, 21.20 Lรถ รคv 23.40 On-to 19.00, 21.20

โ€DET ร„R OAVBRUTET UNDERHร…LLANDE...โ€

The Artist

- AMELIA

BASERAD Pร…

โ€MALIN CRร‰PIN Gร–R EN MYCKET TROVร„RDIG ANNIKA BENGTZON.โ€

SUCCร‰BOKEN

- TT SPEKTRA

HUNGERSPELEN

โ€œ...MALIN CRร‰PIN ร„R ETT FYND SOM ANNIKA BENGTZON.โ€ - NORRBOTTENS KURIREN

I]^hBZVchLVg

EG:B>tG

&%%`g&& ;gZ"hยŽ id&*#(%!'%#*% ;gZ"aยŽC6II7>D'(#(% Bย€"dc&)#)%!'%#*%

&'*`g&& &*#*%!'&#&% ;gZ"aยŽC6II7>D'(#*.

BVbbVcdX]YZc k^aYVWZW^c

I]^hBjhi7Zi]Z EaVXZ

)%`g7i @cViiZW^d/AยŽ"hยŽ&'#&%

EG:B>tG

&%*`g&& &-#(%!'&#&% ;gZ"aยŽC6II7>D'(#*% 7VgckV\chW^d/Dc&%#(%

B~hiZg`ViiZc "hkZch`iiVa

.*$,%`g, ;gZ"hยŽ id&)#%%!&+#&% Bย€"dc&+#&%

I^c`Zg!IV^adg! HdaY^Zg!Hen

B~hiZg`ViiZc(9 "hkZch`iiVa

&'*$&%%`g, ;gZ id&(#%%AยŽ"hยŽ&'#'%

B^hh^dc/>bedhh^WaZ <]dhiEgdidXda &&%`g&* ;gZ"hยŽ i^'%#&% Bย€ dc"id'%#'%

&%*`g&* ;gZ id&(#%%!&*#)*!&-#(%! '&#'%AยŽ"hยŽ&'#%%!&*#%%! &-#%%!'&#%%Bย€"dc&*#%%! &-#%%!'&#%%

LVg=dghZ &&%`g&& '%#(%

?d]

c8V 9Zc giZg bnh i^h`V _VYZ `  ]ย€aaZ eaVciZc g^\h]~g" EaVc geย€Vii 7Vghddb ZiZc  hยŽY \ย€jcYZ  Z g 8Vg i Zgh] a^\\Zgc # EG: ~cYZg# j^

@ยŽe$gZhZgkZgVW^a_Ziieย€/h[#hZZaaZgbdW^a#h[#hZ

B>t

G

Eg^h^c[dgbVi^dc/mdgY$mjcYZg&'ย€g`g EZch^dc~gheg^h,%`gi^aa~\\k^Y(9\~aaZgZ_heZX^Vak^hc^c\Vg!iZmdeZgV#;ยŽg^c[ddbH;7^dhgVWVii`dgihZh[#hZ

THE WORLD WILL BE WATCHING

facebook.com/thehungergamessverige hungergamessweden.se

FILMSTADEN BERGAKUNGEN Fre-ti 13.20, 18.50, 21.10 On-to 18.50, 21.10

FILMSTADEN BERGAKUNGEN VIP Fre 18.00, 21.20 Lรถ-sรถ 14.30, 18.00, 21.20 Mรฅ+on-to 19.00

BIOPALATSET

Fre-sรถ 18.20 Mรฅ-to 15.20, 18.20 On รคven 11.00 TEXTAD KOPIA Fre-sรถ 13.10 FACKLAN Fre 21.15 Sรถ 19.00 sf.se, facklan.se. Frรฅn 15 รฅr

biopremiรคr 23 mars


Photo Sven Prim

IN PARTNERSHIP WITH

VI KAN TA DIG TILL RYMDEN! Metro kommer som den första dagstidningen någonsin att skicka en läsare till rymden – och det kan bli du! Tänk att få känna tyngdlöshet och se planeten från ovan. En sådan här chans dyker bara upp en gång i livet. Delta i Metro Race for Space tävlingen!

WWW.METRO.SE/SPACE

There are things that only world’s largest newspaper can do.

20120309_se_weekendgoteborg  
20120309_se_weekendgoteborg  

KROG BIO 11111 Masthuggs- teatern rar med maraton till en av helgens premiärer Carl äter klassisk hotellmat RIV UR OCH TA MED HEM Alla snack...

Advertisement