Page 1

wkd FREDAG 17 FEBRUARI 2012

KROG

”Riktig mat” för din hungriga middagspartner RIV UR OCH TA MED HEM

BIOVÅRduEN Filmerna inte får missa i vår. Metro wkd har listat de hetaste biopremiärerna

FOTO: LMK, JAAP BUITENDIJK, MURRAY CLOSE, SF, NORDISK FILM, SCANBOX, ZADE ROSENTHAL, NOBLE, SONY, ATLANTIC


02 PÅ ALLAS LÄPPAR

metro wkd fredag 17 februari 2012

En svensk 1 i Hollywood KLARA LEO

regissörer i Den senaste i raden av framgångsrika svenska e premiär för Hollywood är Daniel Espinosa som i onsdags hadRyan Reynolds. ”Safe house”. I rollerna syns Denzel Washington och ”Safe house” är en Hollywoodrulle med två stora namn i huvudrollerna. Hur lyckades Daniel Espinosa? – Det var tre stycken som de valde mellan och jag sa ”vill ni göra detta med en typiskt amerikanskt stil så ska ni välja någon annan”. Jag ville göra den smutsigare, med handkamera och såna effekter och de lockades av det, säger regissören Daniel Espinosa till Metro.

DANIEL ESPINOSA

Ålder: 34 Bor: Hornstull Stockholm Familj: Fru, mamma, pappa, nio syskon Aktuell: Med filmen ”Safe house” som gick upp på bio i onsdags med Denzel Washington och Ryan Reynolds i huvudrollen. I rolllistan märks också svenskarna Fares Fares och Joel Kinnaman. ”Jag var tvungen att skapa mina egna regler för att kunna göra filmen som jag ville och ta bort allt som var på låtsas. Jag har inspirerats av biljakter och action från 70-talet och då ville jag utgå från de förutsättningar som fanns då. Då kunde jag bli kreativ igen.”, berättar Daniel om skapandet av ”Safe house”.

det och ville gärna skådespela och jobba med regissörer han gillade. Han var fin. Jag var nervös men det var inspirerande att lyssna på hans historier, om de processer han gått igenom som skådespelare. Espinosa är inte den enda framgångsrika regissören utomlands. Vad är det med svenskar och film? – Björn Stein och Måns Mårlind har skapat sin egen karriär men jag och till exempel Tomas Alfredson har gjort filmer på svenska böcker, så det är kanske mer ett litterärt under än ett filmiskt? Sen är skälet till att vi skandinaviska regissörer får chansen att jobba utomlands att de har något att erbjuda oss, för vi har en sån liten filmbransch. Det är nog så att USA sträcker sig mer utanför sitt eget territorium än att vi svenskar går utanför.

Det måste ha varit enorm skillnad att spela in film i USA jämfört med Sverige? – I USA jobbar man med en budget där man i stort sett kan göra vad man vill. Det är väldigt bakvänt för en skandinav och i början upplevde jag det till och med som ångestladdat. Och i Sverige så är regissören den viktigaste personen. I Hollywood är det skådespelarna. Denzel och Ryan valde att göra filmen på grund av ”Snabba cash” och Ska Daniel överge Sverige nu? det gav mycket respekt. – Jag har min fru här och vi har en fin lägenhet. Jag har Hur var Denzel och Ryan inget intresse av att lämna att jobba med? – Det var kul att jobba med Sverige alls. Men kommer dem, de är väldigt gulliga skå- det ett bra manus så tackar disar. Denzel hade just läm- jag ja, men detsamma gäller nat teatern och gått tillbaka om det kommer från Sverige. till filmen, han var trött på ANNELI SANDBERG

EXPORT

Fem svenska regissörer De är heta utomlands

Tomas Alfredson

Gjorde succé med ”Låt den rätte komma in” 2008 och 2011 kom britiska spionfilmen ”Tinker tailor, soldier, spy” med Gary Oldman i huvudrollen.

Mikael Håfström

Slog igenom på allvar då han regisserade Jan Guillous ”Ondskan” 2003. Nu senast gjorde han ”Ritualen” med Anthony Hopkins i huvudrollen.

Fredrik Bond

Den svenska reklamfilmaren ska börja filma ”The necessary death of Charlie countryman” i maj med Shia LaBeouf i huvudrollen. Premiär 2013.

Björn Stein & Måns Mårlind Jonas Åkerlund Filmduon debuterade i Hollywood med ”Shelter” 2010 och den 16 mars har ”Underworld: awakening”, med Kate Beckinsale i huvudrollen, premiär.

Havets färger 2 H&M 99 KR

i tropiska mönster H&M 39 KR BLOOMINGDALES ACNE 2995 KR

480 KR H&M 79 KR

STELLA MCCARTNEY 1 430 EURO

FLER SHOPPINGTIPS OCH BLOGGAR PÅ METROMODE.SE

Främst känd för sina musikvideor men har gett sig in i filmens värld. Under 2012 har ”Small apartments” med Dolph Lundgren och James Caan premiär.

TROPISKA VINDAR Förträng kylan och dröm dig bort mot varmare breddgrader. Den här säsongen badar vi i tropiska mönster i alla regnbågens färger. Hämta inspiration från havets botten och våga ta ut svängarna med galna glittriga accessoarer föreställandes allt från bläckfiskar till sjöstjärnor. Trenden matchar du bäst med ännu mera färg. Perfekt till brunbrända ben och solblekta lockar. Får du inte nog av printet? Hämta mer inspiration från franska modehusets Givenchys och Célines vårkollektioner!


PĂ… ALLAS LĂ„PPAR 03

metro wkd fredag 17 februari 2012

Ă–VRIGA NĂ–JEN

BO HĂ…KANSSON/SVT

FULLOFHATETOURBEHMOTHCANNIBALCORPSEMFL MĂœNCHENBRYGGERIETFEB

Par i par pĂĽ spĂĽret

AMONAMARTHSUPPORT PROFANEOMEN GĂ–TAKĂ„LLAREMARS

THEORYOFADEADMAN GĂ–TAKĂ„LLAREMARS

3

FÜr fÜrsta güngen nügonsin mÜts tvü äkta par i �Pü spürets� final. Jenny och Niklas StrÜmstedt mot Martina och Erik Haag. Paret Haag ükte ut i finalen fÜrra säsongen. Kanske für de revansch i kväll? SVT 1 20.00. METRO

4

BeyoncÊ redo fÜr nya musikprojekt Det är bara en dryg münad sedan hon blev mamma, men BeyoncÊ har redan bÜrjat planera fÜr att üteruppta sin musikkarriär. Lütskrivaren Ryan Tedder säger till tidningen Rolling Stone att BeyoncÊ har tvü olika musikprojekt pü güng. Enligt tidningen ska det ena projektet vara musiken till nya versionen av musikalfilmen �A star is born� där BeyoncÊ spelar huvudrollen och Clint Eastwood regisserar.

Filmen beräknas ha premiär nästa ür. Tedder berättar vidare att han och BeyoncÊ har bÜrjat prata om hennes nästa skiva och att stjärnan kollar pü nya musiktrender. – Hon är inte intresserad av 2012, hon är intresserad av vad som gäller 2013. Tedder, som även frontar gruppen One Republic, har skrivit bland annat superhitten �Halo� till BeyoncÊ. Beyonce släppte albumet �4� i juni. METRO-TT SPEKTRA

SCANPIX

ALL OVER PRESS

�OM JAG KUNDE ÄNDRA EN SAK HÄR I VÄRLDEN SÅ SKULLE DET VARA DEN BRITTISKA FAMILJERÄTTEN.�

PAINOFSALVATION

OMAR&THEHOWLERS

IMMORTALTECHNIQUE

STEVENWILSON

LEVELLERS

THERASMUS

GĂ–TAKĂ„LLAREMARS

GĂ–TAKĂ„LLAREAPRIL

GĂ–TAKĂ„LLAREAPRIL

GĂ–TAKĂ„LLAREMARS

GĂ–TAKĂ„LLAREAPRIL

GĂ–TAKĂ„LLAREMAJ

BRIAN MCFADDEN TWITTRAR OM VĂ…RDNADSTVISTEN MED EXET KERRY KATONA.

�JAG HAR RÖKT MIN BESKÄRDA DEL.

5

THEMAGNETICFIELDS FILADELFIAKYRKANMAJ

PAUL MCCARTNEY OM ATT HAN SLUTAT RĂ–KA CANNABIS TILL ROLLING STONE, ENLIGT DAILY MAIL.

Paul McCartney.

Brian McFadden.

Utges av Tidnings AB Metro, ett fÜretag inom Metro International SA. Ansvarig utgivare Per Gunne. Bilagechef Pontus Hammarlund. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehüllet lagras/publiceras elektroniskt. FÜrbehüll mot detta accepteras i princip ej. FÜr obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem glober är hÜgsta betyg.

FĂ–RHELAVĂ…RTPROGRAMOCHBILJETTERSE

WWWKULTURBOLAGETSE


04 NÖJE Skönt glid

metro wkd fredag 17 februari 2012

URBAN BRÅDHE

LADDAR UPP MED HOCKEY

Ranelid äger hela Leksand

URBAN BRÅDHE

De sju låtar som tävlar i Leksand har hamnat i skymundan. Allt handlar om Björn Ranelid och hans låt ”Mirakel”. Andreas Johnson och Love Generation värmde upp inför gårdagens torrepetitioner med att spela ishockey mot Leksands A-lag. Love Generations Cornelia Jakobsdotter stod för artistlagets enda mål. – Det här kommer jag att bära med mig i hjärtat länge, sa hon efter matchen som slutade 2–1 till Leksands fördel. METRO

Youngbloods show strulade

Vinn biljetter till Malmö

De fem killarna i Youngblood har tre vapen som ska charma tittarna: rök, pyroteknik och facklor. Men facklorna strulade under gårdagens repetition. En fackla tändes inte över huvud taget men de är inte oroliga inför i morgon. – Nej, det löser sig, säger Simon Johansson. METRO

Sugen på att uppleva Melodifestivalen på plats? Varje vecka kan du tävla om biljetter till deltävlingarna i Melodifestivalen. Genom att svara rätt på frågorna på metro.se/melodifestivalen senast på söndag har du chansen att vinna två biljetter till deltävlingen i Malmö. METRO

folket. Det finns inte några tydliga vinnarkandidater här i Leksand så därför hamnar fokus på Björn Ranelid, säger Tobbe Ek, Aftonbladets schlagerreporter. – Jag kan inte hjälpa det. Jag gör ingenting för att bidra till det och jag tycker att Sara Li är viktigare än vad jag är, säger Björn Ranelid. Han ställer sig också frå- Ranelid själv förstår inte varför gande till att hans textrad medierna flockas runt honom. om mannens säd har fått så mycket uppmärksamhet. – Säd är så harmlöst. Det är ett faktum att det krävs säd för att det ska bli barn. Efter den första genomlyssningen tippade Svenska Spel att Björn Ranelids bidrag kommer att vara bland de fyra bästa på lördag. Det tror också de journalister på plats som Metro har pratat med. EMMA BJÖRKMAN

Schlagerkvittrat Björn Ranelid har skrivit låten tillsammans med Fredrik Andersson, samma man som har skrivit Zlatanlåten ”Who´s da man”. När Björn Ranelid bombarderas med presssens frågor tittar Fredrik Andersson beskyddande på honom och säger: ”Han är en äldre man med en ung själ”.

M E L Lo

VI SÖKER FRAMTIDENS VINNARE.

LING! UNIK TÄVT FLYGA

TESTA AIMT ULATOR FLYGS OVSITT

OCH PR

EN JAS GRIP

På karriärssajten Futurestars.se finns unika möjligheter för landets alla unga och vassa hjärnor att skaffa sig sina drömkarriärer. Är du student eller young professional med höga ambitioner är det här ett gyllene tillfälle att visa vad du går för. Gör våra tester och bygg din profil så matchar vi dig mot jobb hos Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Om du går vidare i våra uttagningar har du dessutom chansen att få ett jobb hos din drömarbetsgivare. Lycka till!

E RESTARS.S WWW.FUTU

BERNTZONBYLUND

DITT ANSI KTE HÄR.

Björn Ranelid skapade rubriker när det blev klart att han skulle tävla i Melodifestivalen tillsammans med artisten Sara Li. Och det blev inte bättre när hans bidrag ”Mirakel” spelades upp för den samlade journalistkåren. Låten liknar inget annat. Björn Ranelid mässar om kärleken, kvinnan och ”om kvinnan vägrar att ta emot mannens säd i 60 år så dör mänskligheten ut”. Bidraget har redan kallats för kult och Ranelid är mannen på allas läppar. Varför handlar allt om Björn Ranelid? – Folk är så nyfikna på vad han kommer att hitta på. Vissa är nyfikna på vad han ska i Melodifestivalen att göra. Andra hoppas att han ska göra en Christer Sjögren och charma svenska


NÖJE 05

metro wkd fredag 17 februari 2012

Sandéns ballad och Johnsons pop hetast Melodifestivalens andra tävling är i Leksand och bjuder på allt från pojkband till dansdängor och Ranelid. Metros schlagerexpert Mello tar tempen på deltagarna.

Youngblood

1

”Youngblood”. Text och musik: Fredrik Kempe och David Kreuger.

Maria BenHajji

2

”I mina drömmar”. Text och musik: Nanna Svensdottir och Thomas Cars.

Mattias Andréasson

3

”Förlåt mig”. Text och musik: Mattias Andréasson.

Love Generation

”Just a little bit”. Text och musik: RedOne, John Mamann, Jean-Claude Sindres, Teddy Sky, Yohanne Simon och Bilal ”The Chef” Hajji.

4

MELLOMETRO Mello tar tempen på helgens startfält

HETA

10 SÅ GÅR RÖSTNINGEN TILL

9

Årets Melodifestival består av fyra deltävlingar, andra chansen och final i Globen den 10 mars. I deltävlingarna och andra chansen avgör tittarnas röster vilka som går vidare. I finalen har tittarna 50 procent av makten och elva internationella jurygrupper 50 procent.

8 ANDREAS JOHNSON

”Sanningen”. Text och musik: Carolina Wallin Pérez, Michael Clauss och Martin Bjelke.

5

Andreas Johnson

6

”Lovelight”. Text och musik: Andreas Johnson och Peter Kvint.

Molly Sandén

”Why am I crying”. Text och musik: Molly Sandén, Aleena Gibson och Windy Wagner.

7

Schlagerkvittrat Med tanke på David Lindgrens skräll i lördags är det extra svårt att gissa hur det ska gå den här veckan. Även om Love Generations snygga nummer inte är fy skam är det de tre sista bidragen som får mig att göra fågeldansen – veteranen Andreas Johnsons väloljade pop, Molly Sandéns powerballad och så Björn Ranelid och Sara Li:s galna ”Mirakel” som grädde på moset.

5

”Mirakel”. Text och musik: Björn Ranelid och Fredrik Andersson.

BJÖRN RANELID

4 CAROLINA WALLIN PÉREZ

3

2 1

Björn Ranelid feat. Sara Li

8

7 6

M E L Lo

Carolina Wallin Pérez

MOLLY SANDÉN

MARIA BENHAJJI

KALLA

MOTOR

Forever Floydian

SÅNGERNAS SÅNGER Pärlor från körrepertoaren: Bach, Brahms, Daniel-Lesur m.fl.

MIKAELI KAMMARKÖR | Anders Eby, dirigent Fredag 17 februari kl. 18.00 After work-konsert i Adolf Fredriks kyrka Lördag 18 februari kl. 18.00 Hjo kyrka Söndag 19 februari kl. 17.00 Nicolaikyrkan, Lidköping

MÄSS AN FÖR KREATIVA SINNEN

A Festival and Tribute to Pink Floyd

P-FLOYD, Echoes m.fl.

Lördag den 14/4, Åsensbruk Mellerud foreverfloydian.se

17–19 februari Stockholmsmässan, Älvsjö

Allt för dig som gillar sömnad, handarbete, smyckestillverkning och eget skapande. Största mässan i Sverige!

FRI ENTRÉ www.mikaeli.se

✓ Bli inspirerad och få idéer ✓ Handla på plats ✓ Delta i workshops ✓ Många utställare PS. Kolla in vår sida på

Facebook!

Sportlovskul

på Sandhamn

BOENDE, MIDDAG, FRUKOST, KORVGRILLNING, SKATTJAKT, POOLPARTY, LEKRUM, FILMVISNING, PIRATKIT M.M.

FRÅN 445:-/BARN & 1145:-/VUXEN Läs mer på

www.sandhamn.com

17–19 februari Stockholmsmässan, Älvsjö LIVE HILTON

PRIS FRÅN 160 KR

SLUSSEN TICNET.SE

ÖPPET fre–lör 10–18, sön 10–16. ENTRÉ vuxen 120 kr, barn 7–14 år 40 kr.

120130_syfestivalen_Metro_107X180mm.indd 1

Skaparglädje och kreativitet från Numera Mässor.

www.syfestivalen.se

2012-02-02 16:35:46


06 REPORTAGE

metro wkd fredag 10 februari 2012

Vårens premiärer

Svensk humor, stumfilm, Scorsese och super-superhjältar är bara några av höjdpunkterna på bio i vår. Metro satte tänderna i det samlade bioutbudet, plockade russinen ur filmkakan och listade de allra hetaste premiärerna. JOHAN KELLMAN LARSSON LIONSGATE/KANAL 9

THE ARTIST Knappast någon i Sverige – förutom möjligen ett gäng torrent-gangsters som fått skakiga ”cam”-versioner på halsen – har sett årets stora förhandsfavorit på Oscarsgalan. Ändå är ”The artist” redan vårens stora biosnackis. Filmen handlar om George Valentin som är stumfilmens superstjärna i Hollywood på 1920-talet. Om du – trots tio Oscarsnomineringar – frågar dig hur i hela fridens namn det är möjligt att en fransk-belgisk svartvit stumfilm toppar Wkd:s lista över vårens biosnackisar är det enkla svaret: kanske just därför. För att den inte är ännu en trött uppföljare eller en trist romcom. Stumma (jodå) av beundran, är vi. Premiär: 9 mars.

1

20TH CENTURY FOX/TV4

2

5

AVALON

Martin Scorseses nya skapelse är den film som av kritikerna väntas utmana ”The artist” på Oscarsgalan. Och detta vill jag lova er: trailern till äventyrsfilmen om pojken Hugo har precis allt. Den Sauron-mörka voice overn: ”A memory from his past… An incredible journey…”, brådmogna tolvåringar, en ondsint tågkonduktör (skurken!) samt den obligatoriska avslutande: ”Huuuuugo!!”. Premiär 16 mars.

WUTHERING HEIGHTS I januari 1978 nådde den brittiska musikern Kate Bushs debutsingel ”Wuthering heights” skivhyllorna. Låten, som fick ett massivt genomslag över hela världen, var direkt inspirerad av författaren Emily Brontës klassiska bok med samma namn (gavs ut 1847). Historien handlar om en fattig pojke, Heathcliff, som tas omhand av den förmögna familjen Earnshaw. På godset som ägs av familjen, utvecklar Heathcliff en relation med sin fostersyster Cathy. 165 år efter boken och 34 år efter Bushs låt, kommer nu en ny tolkning – den här gången på bioduken. För regin står superhajpade Andrea Arnold (”Fish tank”). Är ”Wuthering heights” – filmen – hälften så bra som romanen eller sången, väntar garanterat ett nytt mästerverk. Premiär: 2 mars.

4

HUGO CABRET

3

THE HUNGER GAMES

På 2000-talet kan en roman – innan någon hinner säga ”tonårskärlek plus science fiction” – förvandlas till en miljardindustri. Fråga bara J K Rowling (”Harry Potter”) och Stephenie Meyer (”Twilight”-sagan). Suzanne Collins heter författaren som nu tar över stafettpinnen. Hennes ungdomsromantrilogi ”Hungerspelen” går snart upp på bioduken – och filmerna förväntas bli lika stora kassasuccéer som böckerna. Detsamma gäller soundtracket, vad sägs om Taylor Swift och Arcade Fire?, lär bli en stor hit. Premiär: 23 mars.

Någon på Twitter föreslog nyligen att Johannes Brost är Sveriges Ted Danson; båda skådespelarna slog igenom i mediokra budgetserier, ”Rederiet” och ”Skål”, för att först på ålderns höst börja göra kvalitetsproduktioner, ”Bored to death” och, just det, ”Avalon”. Redan i höstas vann ”Avalon” ett prestigefullt filmpris i Toronto. Premiär: 24 april.


REPORTAGE 07

metro wkd fredag 10 februari 2012

NICLAS SKÖLD/SVT

ÖVRIGA NÖJEN

ling 3 v ä t l e D

Rösta fram dina favoriter på Facebook!

18/2

ten k a j g n Tala

6

KVARTERET SKATAN

Stjärnorna i Skärholmen!

På många sätt var det naturligt att just ”Kvarteret Skatan” tog över den gula ledartröjan i HumorSverige i mitten av 2000-talet. Detta efter att Killinggänget drog ner på produktionstakten efter ”Fyra nyanser av brunt” (2004). Killinggängets vassa ironi och ofta abstrakta, smarta, satir ersattes av en ofarlig och i regel snäll humor. På många sätt ett paradigmsskifte som sedan dess hållt i sig. Nu ska humorgruppens omtyckta karaktärer upp på bioduken. Premiär 16 mars.

7

Gästartist: SOJO er: Konferenci lgren h a W Niclas

THIS MUST BE THE PLACE

Supercharmiga, Cannes-belönade, ”This must be the place” – som döpts efter den klassiska Talking Heads-låten med samma namn (David Byrne har skrivit soundtracket) – visades på Stockholms filmfestival i höstas. Filmens huvudkaraktär Cheyenne, en före detta glamrockstjärna, spelas av en lysande Sean Penn. När Cheyenne nås av beskedet om sin fars bortgång väljer han att att återuppta det fadern påbörjade – jakten efter en nazistbödel. Premiär: 9 mars.

HAYWIRE

Nu på lördag den 18 februari är det dags för den tredje deltävlingen i talangjakten Stjärnorna i Skärholmen! Ta med familjen och vännerna, och kom och heja fram dina favoriter!

AVENGERS

8

Hösten 1963 satt Stan Lee och Jack Kirby i New York och ritade på en ny serie. De ville skapa en ny superhjältegrupp – med hjälp av existerande karaktärer. Under hashtaggen #AvengersFacts på Twitter får alla fans kontinuerliga fakta som: ”Den första serietidning där Iron Man medverkade var ’Tales of suspense’ nummer 39, år 1963!” Premiär den 27 april.

10

9

Man kan bli lätt snurrig av förväntan enbart av att skumma birollslistan i kommande action-thrillern ”Haywire”: Antonio Banderas, Michael Douglas, Michael Fassbender, Channing Tatum, Ewan McGregor och Bill Paxton. Regi? Steven Soderbergh (”Contagion” ”Oceans”-trilogin, ”Syriana”). Handlingen då? Det tycks röra sig om en slags low key-variant av ”Mission impossible” med en kvinnlig agent (MMA-fightern Gina Carano) i huvdrollen. Premiär 20 april.

UNDERWORLD: AWAKENING

Kvinnliga superhjältar är, föga förvånande, rejält underrepresenterade i Hollywood. I ”Underworld: Awakening” gör dock Kate Beckinsale (”Pearl Harbour”, ”The aviator”) comeback som vampyrkrigaren Selene (karaktären för osökt tankarna till Neo i ”Matrix”). Frågan måste dock ställas: börjar det inte gå inflation i de blodtörstiga hybriderna mellan människa och fladdermöss som dyker upp överallt? Den 16 mars (premiär) får filmbolagspamparna svaret. Kul kuriosa: filmen har en tydlig svensk koppling, för regin står Måns Mårlind och Björn Stein.

Gästartist är duon SOJO, bestående av syskonen Johan och Sofie Larsson. Och för dig som vill bli helgfin i håret bjuder våra stylister på hårstyling, tips och råd. Missa inte det. Plats: Skärholmen Centrum Tid: kl. 13.00 Hårstyling: kl. 11-15 Välkomna!

Vardagar 10–20. Lördag 10–18. Söndag 11–18. Livs 8–22.


08GATSMART

ÖVRIGA NÖJEN

metro wkd fredag 17 februari 2012

MIN FESTKVÄLL BÖRJAR MED...

metro_106x50

12-02-16

09.47

Sida 1

Skandinaviens största inomhuskarneval 4 DANSGOLV BRAZIL-CARIBBEAN-LATIN LIVE! SAMBASHOW, BATUCADA, STEELPANS, SOCA, SALSA, CUMBIA… 100 ARTISTER BARER, MAT, DANS, FIESTA! MISSA INTE ÅRETS PARTY!

... att jag kommer flängandes från jobbet säkert. Ser därför rätt trashig ut men brukar glömma det när jag har kul. Kan också oftast rädda det med nåt kul läppstift. Spontanbörjar ofta med en AW eller grym spelning på Söder kanske. Finns inga rutiner (hatar dessa). Nu på sistone har jag haft cava kvar från nyårsfesten jag och en polare ordnade på slottet jag bodde i då. Den har jag matat mina vänner med hemma hos mig. Obs! Väldigt farligt, på egen risk och så vidare!

FORTSÄTTER TILL...

... Kåken och sen Spy Bars gubbrum när jag är hemma i Stockholm. Gillar också Berns och Vardagsrummet. Här kommer en klyscha: Har inget favoritställe utan det beror mer på vilka jag hänger med. Mest älskar jag äventyrskvällar på otippade hak med skruvade människor.

OPEN 21.00–04.00

BILJETTER: www.tickster.com | INFO: www.barbrasil.se

Vägrar gulligt eller propert

unHedda Båverud Olsson, 23, är nyinflyttad på Folk g. bola gagatan och jobbar som projektledare på skiv

KONSERTER Luger presenterar:

HAR PÅ MIG ...

27 februari Stockholm Annexet BILJETTER: Globens telefonbokning 077-131 0000, www.ticnet.se, Ticnet Ombud, Globe Arenas biljettkassa, samt www.globearenas.se

NEW ALBUM “The Whole Love” OUT NOW! www.wilcoworld.net

... nåt spejsat, känner mig fett tråkig annars. Blandar vilt hippie/hip hop/glam & typ häxstil. Favoriter för tillfället är Jeremy Cambell-klackar och Acne silverskinnjackan i bikermodell alternativt den fransiga Nike-kamouflagebombarjackan och till det typ billig hoodie och klänning. Vägrar propert eller gulligt.

DANSAR TILL...

... min feta remixlista eller någon tung hip hop-låt. Hatar lugna låtar eller grinar bara. Älskar att dansa så började på det nu men har tyvärr sämst kroppskontroll och koreografiförmåga. Flaxar bara hit och dit men jag bryr mig som tur är inte …

UNDVIKER...

... prettofolk som bara läst vad de får gilla och hata. Usch, så stelt och tråkigt tycker jag. Försöker även undvika att fylletwittra/blogga om känslostormar (@hetshedda & hetshedda. com). Går så där! Blir lite dagbok ibland och mycket pinsamheter men det bjuder jag på. TEXT & FOTO: JOHANNES HELJE


GÖR SKOTTDAGEN TILL ETT MINNE I år har kalendern en extra dag. Fira 29/2 och bjud någon du tycker om på en spännande resa i SkyView. Ni färdas längs utsidan av Ericsson Globe ända upp till toppen, hela 130 meter över havet. Det går såklart utmärkt att förgylla åkturen med varsitt glas champagne! Köp dina biljetter på globearenas.se/skyview så slipper du köa.

Öppet skottdagen 29/2: 09:00-19:00


10 NÖJE

metro wkd fredag 17 februari 2012

Jolies debut upprör på filmfestivalen

AMEL EMRIC/AP/SCANPIX

”In the land of blood and honey” är Angelina Jolies debutfilm. Hon har själv skrivit manus och regisserat. ”Ligger mig närmast om hjärtat” Få filmer har väckt så starka känslor på årets Berlinfestival som Angelina Jolies ”In the land of blood and honey”. Filmen utspelas under kriget i det forna Jugoslavien i början av 1990-talet och Jolie håller inte med dem som menar att den på ett enögt sätt målar upp serber som skurkar och bosnier som oskyldiga offer. – Alla ser självfallet en film som denna på sitt sätt. Men vi avsåg inte att göra en enögd film, och de flesta tycker inte heller att vi har gjort det, säger hon. Hon har själv skrivit manuset, som berättar om hur en serbisk man och en bosnisk kvinna blir förälskade,

Ur ”The land of blood and honey”.

men när kriget bryter ut blir hon fånge och han hennes fångvaktare. Angelina Jolie berättar om hur hon efter ett besök i området greps av en längtan att berätta om konflikten, inte minst för att sprida kunskap om den i USA. Filmen är ofta brutal,

med våldtäkter och nerskjutningar i bild. Jolie säger att det ändå är nertonat. – Jag tycker inte om att se krigsfilmer med tillrättalagt våld. Det ska vara obehagligt att se. Ändå var det mycket som vi undvek här. Mycket händer utanför bild. Jag ville inte visa allt – som till exem-

pel mordet på ett spädbarn. Inte minst serbiska journalister är kritiska. – Det här är inte en dokumentärfilm, det är en konstnärlig tolkning av en konflikt, säger Angelina Jolie. I två års tid har hon jobbat med ”In the land of blood and honey” och har under den tiden följaktligen inte stått framför kameran. – Nu ska jag göra det, i en Disney-film. Men jag känner att det i framtiden kommer bli svårt att hitta filmer som betyder lika mycket för mig som den här. Av alla de filmer jag gjort är det denna som ligger mitt hjärta närmast. Angelina Jolies regidebut har blivit kritiserad för att den visar fel GUNNAR REHLIN/TT SPEKTRA

bild av krigen på Balkan.

KONSERT FÖR HEMLÖSA

DALAKÖREN & FOLKMUSIKGRUPPEN BLÅSTRÅK DIKTER: MARIA LAKRIMOSA DIRIGENT: CURT ANDREAS

FRI ENTRÉ, KOLLEKT

Arr: Studiefrämjandet

Söndag 19/2 kl 11.00, Stefanskyrkan Frejgatan 20 B i Vanadislunden Fastlagssöndagen – Kärlekens väg

Musikmässa S:t Johannes kammarkör sjunger musik av Sven-David Sandström, Calixto Alvarez, Pelle Olofson med flera. Dirigent: Karin Oldgren. Ingmar Johánsson, präst. Gilla församlingen på Facebook! www.johannesforsamling-sth.se

Dansfest på Beckis lördag 18/2!

4 JULI / GÖTEBORG ULLEVI LIVENATION.SE, TICNET.SE / 077-170 70 70, GOT EVENT BILJETT 031-81 10 20, SAMT DIREKTKÖP HOS TICNET-OMBUD. OBSERVERA ATT DET INTE GÅR ATT KÖPA ELLER HÄMTA BILJETTER HOS ATG-OMBUD.

Frifot

19.00 Dansföreställningen Dans för vuxna 20.30 Frifot konsert & dans OBS! Plats: Beckis (vid Bromma sjukhus) Bilj: tickster.com Info: www.stallet.st Samarr: Musikcentrum Öst & Stallet

NYTT ALBUM “MDNA” I BUTIK 26 MARS FOR COMPLETE TOUR, VIP PACKAGES, TICKET INFORMATION AND MORE, VISIT: WWW.MADONNA.COM & WWW.LIVENATION.COM PRODUCED BY LIVE NATION

readmetro.com

KLARA KYRKA, SÖND. 19 FEBR. 16.00

Vill du veta allt om de senaste trenderna i New York?

KONSERTER


NÖJE 11

metro wkd fredag 17 februari 2012

”Det finns så många störda barn där ute”

AP/SCANPIX

Tyska Rammstein kommer till Globen.

Ezra Miller spelar huvudrollen i filmen ”Vi måste prata om Kevin” som går upp i dag. NICOLE RIVELLI

Det måste vara något med Ezra Miller, 18, som gör honom perfekt för rollen som mentalt störd tonåring. Förutom rollen som en yngling som begår en oförsvarbar handling i ”Vi måste prata om Kevin” spelar han rollen som den självmordsbenägne och fentanyl-beroende Elliot i filmen ”Another happy day”. Men om det är så att Ezra Miller har fastnat i ett rollfack är det något han inte bekymrar sig över. – Om du hamnar i en nisch som är så bred som att spela unga med avvikande beteende räcker det länge. Jag kan göra vad som helst inom den genren. Det finns så många störda

barn där ute, säger han. Artonåringen från Hoboken, New Jersey är eftertänksam när han berättar om hur det varit att arbeta med de skådespelerskor som spelar hans mammor: Tilda Swinton i ”Vi måste prata om Kevin” och Ellen Barkin i ”Another happy day”. – När man spelar en familj – särskilt när man spelar förälder och barn – finns det ett tydligt känslomässigt band mellan mor och son som alltid är detsamma. Om man bara kan hitta den länken som människor är det som att man har skapat en duk för rollfigurerna att skapa sina roller på, säger han. NED EHRBAR/MWN

HAR PREMIÄR I DAG

Namn: Ezra Miller. Ålder: 18 år. Bor: Hoboken, New Jersey. Aktuell: I filmen ”Vi måste prata om Kevin” som har biopremiär i dag. I övriga roller syns bland andra Tilda Swinton, John C. Reilly, Jasper Newell med flera. Ezra Miller hyllas av motspelerskan Tilda Swinton för sin roll.

3 NÖJEN I HELGEN

Humor, klubb och tysk hårdrock 1

Scen. För 12:e året i rad är R.E.A tillbaka i kväll. Lite vassare, lite elakare, lite roligare om ensemblen själv får säga det. Anders Lundin, Sussie Eriksson, Ola Forssmed och Anna Carlsson står på scenen i år. Var: Hamburger börs. När: I kväll. Tid: 18.00. Kostnad: från 395 kronor.

2

Konsert. Tyska metalbandet Rammstein intar Ericsson Globe i kväll. Gruppen besökte Sverige senast då de spelade på Metaltown 2010. Nu är de aktuella

med en greatest hits-platta ”Made in Germany 1995–2011”. Var: Ericsson Globe. När: I kväll. Tid: 19.00. Kostnad: 335–750 kronor.

3

Klubb. I Marie Laveaus källare på Södermalm tar de gamla favoriterna Bangers ´n´mashs arrangörer Magnus Carlson och Robert Plaszczyk över spakarna på lördag. De kommer att stå för musiken själva hela kvällen. Var: lördag 18 februari. Tid: 22.00. Kostnad: 120 kronor.

RESTAURANGER 08-669 58 55

WWW.BARAS.S E

B OR D@BARAS.S E

Södermalm

Gilla oss på facebook

ÖL Vin Cider Alkoholfritt alt. 19:-

25:-

Plankstek 75:† Hornstull. Långholmsg 40. 08-669 02 02 Öppet alla dagar 13–01

MÅNDAGS-

BIRA 29:-

NYTT PÅ BARAS 2012

BRA MAT - BRA VAL!

GRATIS

GARDEROB!

WOK & SUSHI BUFFÉ

Mat för under hundringen från kl 16:00 måndag–torsdag. After Work alla dagar i veckan. Välj ur vår a la carte meny och få 25% mellan 16:00–18:00 alla dagar. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

+ GLASSBUFFÉ

Månadens öl. 35:- alla dagar.

8 sorter

INSPIRERAS PÅ METROMODE.SE

155:-

UNDERBARA BAR & BARA BISTRO BAR: ÖSTGÖTAGATAN 33 BARA VI: SKÅNEGATAN 59, T-BANA MEDBORGARPLATSEN

Prova gärna vår berömda fisk- och skaldjursfondue! Endast 355:-/person Minimum två personer

När du har läst färdigt din Metro... ...ta med den till en kollega eller vän. Hjälp oss att hålla rent i kollektivtrafiken och i stan.

• The big ben • Fre-lör Partycovers, Farbror barbro Sön & tors big ben Stand-up Mån Åkerheim/Aspegren Tis KAOS Teatersport Ons Plain blue Alla fotbollsmatcher visas på storbilds-tv Folkungag. 97 tel: 08-641 40 44. www.bigben.nu

BAMBOO CITY

Kungsgatan 17, mittemot Rigoletto Tel: 08-21 82 41 Mongolisk, Thailändsk, Japansk & Kinesisk rest. i exklusiv miljö.

Vid best. för minst 6 personer bjuder vi på en blombukett, samt en present. Drottningg. 28. Bordsbest. 08-24 36 55, fax 24 68 63

Asiatisk middag

Kycklingfilésatay med kokos och jord nötssås. Nötkött med ingefära och ostronsås (thai). Friterade stora räkor med sesamfrö. Friterad fläskfilé i sötsursås (Kina). Efterrätt

109:-

Tre stora lunchbufféer: thai, sushi och dimsum för

95:-

Thaibuffé

Njut så mycket Ni orkar. Salladsbuffé. 2 sorters soppa. 20 olika av Asiens mest populära maträtter, deribland många thailändska rätter och den världsberömda WOKADE ANKAN. Färsk fruktbuffé.

Mongolian Barbeque

Njut så mycket Ni vill. Här har vi garanterat stans fräschaste och mest välfyllda Mongolian Barbeque-bord med produkter av högsta kvalité. Stor frukt och salladsbuffé. Soppa m. bröd. 20 olika sorters kött & skaldjur. 35 olika grönsaker. 12 såser. Efterrätt.

OBS! Vi erbjuder de 5 största asiatiska bufféborden för

158:-

Firmafest • Shoppingmiddag • Familjeträff • Högtidsarrangemang • Fullständiga rättigheter

Nyhet! Stor dim sum och grillbuffé 14 sorter

Stor sushibuffé 8 sorter


Öppet må-fr 12-17. Fri entré. Stora Nygatan 10, Gamla Stan. www.levandehistoria.se

Museer Sevärdheter Utställningar 17 februari - 23 februari

Fredsgatan 12 / Jakobsgatan 27C.

Hagaparken är Sveriges främsta Tel Kafé Mejan 08-22 89 02. exempel på en engelsk park. I mu- www.konstakademien.se seets utställningar berättas om Hagaparkens historia, byggnader och 200 år av folkliv och teater. Dessutom visas den samtida modellen av det som skulle bli Gustav III:s storslagna slott. Hämta kostnadsfritt broschyren Hagapromenader eller lyssna på parkens audioguide. Öppet to-sö 10-15. Fri entré. Mellersta Koppartältet. Tel 08-27 42 52. www.hagaparkmuseum.se

Anpassat Audioguide Butik Café Ej barnvagnar Guidade visningar Nära SL

Öppet alla dagar 10-21. Tel 08-509 005 00. www.fotografiska.eu

Restaurang

SPÅRVÄGSMUSEET

PROGRAM OCH UTSTÄLLNINGAR

08-519 550 00

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Från vår restaurang och bar har du utsikt över Stockholms vackra inlopp. Aktuella utställningar: Anton Corbijn, Aitor Ortiz och Margaret M. de Lange.

.SE .SE .SE

växthus ons o sön kl 13. Entré gäller för visning. Öppet i parken dagl, fri entré. E.A. växthus dagl 11-17, entré 50 kr. Entré 50 kr. Gustafsborgsv 4, T-Universitetet. Tel 08-545 917 00. www.bergianska.se

Biologiska museet

Nordens djurvärld sedd i naturen. Öppet tis-fre 12-15, lör-sön 10-15. Tel 08-442 82 15.

Ny utställning, Ulrika Hägglöf ställer ut textiler 7/2-4/3. Nordens sista sidenväveri. En gång Skandinaviens största kvinnoarbetsplats. Här produceras på originalmaskinerna i originalmiljö. Upplev materialets sensualitet och industrihistoria. Museibutik. Öppet må-fr 10-16, lö-sö 11-15. Visningar: Må, on, lö, sö kl 13. Må kl 18. Entré 65 kr. Repslagargatan 15. Tel 08-642 56 16. www.kasiden.se

Vandra genom en levande regnskog med dag och natt, regn och åska. Kom och se våra komulerockor och våra nya hammarhajar Doris och Harriet. Nordisk miljö med öringsfors och kloakäventyr. För mer information om våra aktiviteter titta in på vår hemsida: aquaria.se eller besök oss på Facebook. Öppet ti-sö 10-16.30, må stängt. Adress: Falkenbergsgatan 2, Djurgården. Tel 08-660 90 89. www.aquaria.se

Under Verket - Stockholms stadshus på Arkitekturmuseet, Klas Anselm - samlade ting, Arkitektur i Sverige. Familjesöndag kl 13. Visning av Under Verket: ons 12 och sön 14. Öppet ti 10-20, on-sö 10-18. 60 kr, fri entré fredagar 16-18. Skeppsholmen. Buss 65, hållplats Arkitekturmusseet/Moderna museet, Djurgårdsfärjan. Tel 08-587 270 00. www.arkitekturmuseet.se

Visar utställningar med svenska och internationell samtidskonst. Resan till månen. Säsongens stora grupputställning handlar om kärlekshistorien mellan konst och film. Douglas Gordon, Rosa Barba, Ming Wong mfl. Tom 8 april. Lisa Jonasson Människans inre i genomsnitt. Tom 29 april. Veckans visningar: Konstaterat: Visning med Catti Brandelius lö kl 14. Familjevisning med Eva Funck sö kl 13. Barnvagnsvisning to kl 14. Lugna visningen fr kl 13.

Drottningsholms Slott

Öppet lö-sö 12-15.30. Slottsboden lö-sö 11.30-16. Tel 08-402 62 80. T Brommaplan, därifrån buss 301-323. Ett privatpalats från sekelskiftet 1900. www.kungahuset.se/drottningholm

Se Vackert Vikt - Skulpturala mäsHovstallet terverk av linne, Le Poupées - Glas & kermaik. Visn vard 12.30, 14.30, lö- Guidad visning av Hovstallets unisö 12.30, 13, 14, 14.30, Eng lö 13.30. ka miljö mitt i city - se paradvagnar, selkammare och stallar.

meter tejp.) Projektrummen: Anna Perssons - Aberrationen kom som en frälsning för dem alla. (Utställning med skulptur och måleri.) Öppet on-sö kl 11-16. Lövholmsbrinken 1, T-Liljeholmen, TvB Trekanten. Tel 08-645 07 07. www.fargfabriken.se

Öppet ti-sö kl 11-17, samt on kl 11-20. Entré 80 kr från 19 år, 60 kr pens och stud. FRI ENTRÈ fredagar kl 13-17. Narvavägen 13-17. Tel 08-519 556 00. Restaurang. Museibutik. www.historiska.se

Lör 18/2 13 Visning: 1800-talets krig. Lör 18/2 14 Barnvisning, 6-12 år. Sön 19/2 13 Visning: Karoliner. Tis 21/2 17-20 Fri entré - Kulturell after-work 17:30 Visning: Sveriges krig under 1600-talet. Fjärilshuset i Hagaparken +27C. Alltid sommar på Fjärilshuset. En tropisk regnskog i Stockholm. Öppet ti 11-20, on-sö 11-17. 3000 kvm med fritt flygande fjäriBiblioteket ti-fr 13-16. Vuxna 80 kr, lar, fiskar, fåglar, pilgiftsgrodor mm. pensionär/student 50 kr, fri entré Stort växthuscafé. t o m 19 år. Riddarg 13, T-bana Öppet alla dagar 10-16. Tel 08-730 39 81. www.fjarilshuset.se

P.K. – en utställning om intolerans. Seminarium: Raoul Wallenberg i Botanisk trädgård med växthus. Budapest: Vad vet vi idag? Tid: tisdaVårblomning i Edvard Andersons gen den 14 feb, kl 18. Plats: Lidingö växthus! Öppen visning av E.A. stadshus. Fri entré.

Vernissage 18 feb kl 12-17  ­­€‚ƒ„…†

‡‡‡ˆ‰Š…‹…€ˆ‚Œ…‹ŽŒ…‘’‹‘“”•€Œ…‘’‹’–

PRINS EUGENS

WALDEMARSUDDE

Vandra på egen hand i slottet eller låt våra museilärare guida dig genom historien; visning av paradvåningarna kl 13, Skattkammaren kl 14, Museum Tre Kronor kl 15. Familjevisning ”Borgen Tre Kronor” lör-sön kl 12.15. Föredrag 18/2 kl 13: Hovstallmästaren berättar om hästkorteger. Temakväll 22/2 kl 18: Nyfiken på Bernadottebiblioteket, med fil.dr. Göran Alm. Program på www.kungahuset.se Öppet ti-sö 12-16. Slottsboden ti-sö 12-16.30. Tel 08-402 61 30 (vard 9-12). T Gamla Stan. www.kungahuset.se/kungligaslottet

Öppet för bokande grupper: Gripsholms Slott, Strömsholms Slott, Ulriksdals Slott med Orangerimuseet. www.kungahuset.se/kungligaslotten

Samtida konst mitt i city. 1 feb25 mars: Runo Lagomarsino: Even Heroes Grow Old.

drama 10/2-2/9 2012. Guidad vis- ställningen Runmarö med etsningning sö kl 14. Dansfilmprogram ar av Jan Persson & dikter av Tomas i filmrummet. Läs mer på www. Tranströmer. OBS: Utställningarna förlängda pga besökssuccé! dansmuseet.se

Konsthall Öst: ”Det mörka rummet” - Realism och narration i samtida skandinaviskt måleri, 14 jan-4 mars. Tio av Skandinaviens mest betydelsefulla konstnärer medverkar: Roj Friberg, Ola Billgren, Michael Kvium, Marianne Wiig Storaas , Christer Karlstad, Christopher Rådlund, Nina Sten- Knudsen, Ulrik Møller, Peter Martensen och Lars Elling. Konsthall Väst: Jiri Anderle, 21 jan26 feb- Tjeckisk målare och grafiker, en av de främsta grafikerna i vår tid.

Öppet Guidad visn lö-sö kl 14. Väpnarg 1 Tel 08-402 61 06 (vard 10-17) T Östermalm www.kungahuset.se/hovstallet

EUGÈNE JANSSON

Kungliga Slottet Fri entré varje fre kl 13-17 med After work-visn kl 15.30. Familjehelg lör-sön kl 13-16. Fam.visn kl 13. Utställning för barn: Resan fram och tillbaka. Lunchvisn varje tis kl 12.30. Het Historia tis kl 15-17: Heliga mammor, dubbla pappor och andra föräldrar. Ingår i entréavgiften. Boka plats på www.historiska.se Onsdagasvisn kl 17. Föredrag ons kl 18: Tio tusen år av möten. Ingår i entréavgiften. Boka plats på www.historiska.se

Öppet ti-fr 12-16, lö-sö 12-17. Fri entré. Kungsbro strand 19. Museum för dans, teater, konst och Grafik av Jesper Waldersten och T-Centralen. Tel 08-502 198 38. foto. Ny Utställning Korolys kostym musik av Martin Sköld samt ut- www.indexfoundation.se

Öppet ti-fr 11-16, lö-sö 12-16. Fri entré till museet samlingar och filmserier. Gustav Adolfs torg 22-24. Tel 08-441 76 51.

kungahuset.se/kungligaslotten

Vandra på egen hand i slottets paradrum eller följ med på guidad visning kl 12 och 14. Familjevisning sö kl 13. Butik och kafé.

Öppet fr-sö, ti, to, fr 12-16, on 12-19. Stora salen: Numens/For use - Tejp Entré 70:-, visn 100:- Hamng 4. Stockholm (Tejpinstallation av 27 500 www.hallwylskamuseet.se

Öppet on-fr 12-19, lö-sö 11-17. Entré 70 kr, pens/stud 50 kr, under 18 år fritt. Torsg 19, T-bana S:t Erikspl. Tel 08-736 42 48. www.bonnierskonsthall.se

Öppet ti-sö 11-17. Landsnoravägen 42 i Sollentuna. Tel 08-92 05 00. www.edsvik.com

Östermalmstorg. Tel 08-519 563 00. www.armemuseum.se

samtida konst och arkitektur

Kungliga kulturarvet

THIELSKA GALLERIET

Öppet to-sö 12-16. www.grafikenshus.se

Judisk tradition, kultur och historia i Sverige. Guidning on, sö 13.30. Museiteater. Känner du Josephsons? En otrolig familjesaga! Visning må 13.30.

Sveriges ekonomiska museum på Slottsbacken. Aktuellt: Vårens föreläsningar har startat. Nästa föreläsning 22 februari kl 18 (se annons 19 feb i DN o SvD kultur). Detaljerad information på hemsidan. För barn: Summa Summarum och pysselbok (gratis). Öppet må-sö kl 10-16. Fri entré måndagar. Slottsbacken 6, Gamla stan. Tel 08-519 553 04. www.myntkabinettet.se

Eugène Jansson

– blå skymning och nakna atleter 18 februari – 10 juni 2012 Eugène Jansson var en pionjär för det moderna måleriet och skildrade Stockholm insvept i ett skymningsljus. Efter 1907 fram till sin död ägnade han sig enbart åt figurmåleri. Föredrag Torsdag 23 februari kl. 18.00 Stadens män och modeller. Eugène Janssons figurmåleri Föredrag av Patrik Steorn, fil dr i konstvetenskap, Stockholms universitet.

Öppet: tisd-sönd kl 11-17, torsd kl 11-20 Prins Eugens väg 6, Djurgården Telefon 08-545 837 00 www.waldemarsudde.se

Öppet sö-fr 12-16. Hälsingegatan 2. www.judiska-museet.se

På Gustavsberg skapades under mer än 40 år modern konst mitt i en bullrande badkarsfabrik.Många namnkunniga konstnärer var verksamma på emaljverkstaden från 1949 till 1993, då fabriken stängdes. Det finns idag många emaljkonstverk i storformat i offentlig miljö, t ex i T-banan. Men det skapades också emaljkonst i mindre format och den s k emaljgrafiken blev poppis på 60-talet. Porslinsmuseet öppnar lö 18/2 utställningen Emalj på G som visar ett stort antal emaljkonstverk, verk av bl.a. Stig Lindberg, Bengt Lundberg, Endre Nemes, Egon Møller Nielsen, Margareta Carlstedt, Carl Fredrik Reuterswärd, m.fl. Samtidigt öppnar också utställningen Emalj från KKV med verk av nio samtida emaljkonstnärer verksamma vid Konstnärernas Kollektivverkstad i Nacka. Öppet ti-fr 10-18, lö-sö 11-16. Må stängt. Odelbergs väg 5 B Tel 08-570 356 58, Gustavsberg www.porslinsmuseum.varmdo.se

Åk Sagotåg genom Astrid Lindgrens fantastiska sagor, lek i Villa Villekulla och se våra föreställningar varje dag kl 11, 12, 13.30, 14.30 och 15.30. Kom och se vår nya utställning Skrot på Junibacken som bygger på Jan Lööfs bilderböcker! Öppet tis-sön kl 10-17. Vi finns på Djurgården och på www.junibacken.se

Konstakademien

17-19/2 Market 2012, öppettider, entréavgift se www.market-art.se Hörsal tis 21/2 kl 18 Viveka Bosson föreläser om ”Erik Olson en vandring genom en sökares drömmar och visioner”. Föreläsningen äger tum i samband med Erik Olsons utställning på Waldemarsudde. Sv. Konstkritikersamfundet i samarbete med Konstakademinen. Ons 22/2 kl 18 Beate Sydhoff: Receptioner vad är det?

Är du mellan 0–19 år och vill visa någonting på Moderna Museet som JUST DU HAR GJORT? Har du inte gjort något än? Gör det NU och lämna in det till oss! Du får medverka i en rolig, myllrande, kryllande utställning som kommer att visa alla fantastiska barns och ungdomars alster år 2012. Gå in på modernamuseet.se och läs hur du ska göra för att vara med.

j


n

Sid 2 Föredrag 22 feb kl 18: Östersjön lever! Se annons intill. Sveriges kungl historia i Slottets källarvalv. Se Öppet on-sö 11-17. Walling 12. Kungliga med dig & mig, Tel 08-411 85 05. Utställning o lek. Målade fantasier. Dagens Butik. www.leksaksland.se visning 14, Barnvisning lö, sö 13. Temavisn to 18 Tre Karlar - Karl X Gustav, Karl XI, Karl XII med 1:e intendent. fil dr Per Sandin. Sportlov 18.2-4.3 Kungen Stans roligaste och billigaste famil& jag, vi målar och gör collage öppet jealternativ inkl Spårvägsmuseet, 2 dagar 11-13, barnvisn 13, stängt må. vuxna+barn för 100 kr. Barbie, Lego, bilar, mjukisar, Märklin, StarWars, tåg Öppet fr-sö, ti-to 11-17, to 11-20. mm. Barnteater varje vecka. En magisk leksaksvärld mitt i city!

Entré 80 kr. Slottsbacken 3. www.livrustkammaren.se

Öppet vard 10-17, helger 11-16. Vuxna 40 kr, 7-18 år/pensionär 20 kr. Barn gratis. Tegelviksg 22, buss 66 och 2. Tel 08-641 61 00. www.leksaksmuseet.se

Uglycute 18/2 - 13/5. En retrospektiv utställning med konst & designgruppen Uglycute. Hilding Linnqvist, Utställning pågår: rum med utsikt. Monsterklubben, söndagsaktiviteter för barn och unga är tillbaka! Först ut den 19/2, kl 13-16: origami. Öppet ti-sö 11-17, on 11-20. Löfströmsvägen 8, Sundbyberg. Tel 08-29 45 90. www.marabouparken.se

Fre kl 11 Musiklek i Klåjnk. Sjung, spela och dansa med Monica Åslund Forsén och Anna Rosén. Kölappar fr 10.30. Bilj 50/20 kr. Tor kl 19 Helt akustiskt: Alla Fagra, Bilj 100/70 kr. Tis-fre kl 13 Arabiskt slagverk med Mohammed Rubaie. Öppet ti-sö 12-17, to 12-19. Entré 50/30 kr, fritt under 19 år. Sibyllegatan 2. Tel 08-519 554 90. www.musikochteatermuseet.se

Öppet ti-on 12-17, to 12-20, fr 12-15, sö 12-16. Öppen verkstad från 7 år. Fri entré. T-bana Fittja. Ingrid Vang Nyman, Pippi och lite till Tel 08-531 850 21. Öppen verkstad 28 jan 20 maj. Allmänna visningar för barn. mkc.botkyrka.se Grundades 1987 och är

under

institutioner för samtida konst. Utställningar: Ai Weiwei. Den kinesiske konstnären och regimkritikern presenteras i sin första utställning i Sverige med fokus på ett antal monumentala installationer och hans politiska arbete. Stor samtalsserie under våren med internationella deltagare startar 21/2. Se vår hemsida för program. Museum Magasin 3 - presentationer från samlingen i två av salarna: med Cosima von Bonins maritima bildvärld samt ett möte mellan Danmarks målarnestor Per Kirkeby och den yngre danske konstnärenTal R. För barn: gå på konstjakt med Violetta i utställningarna!

tjugo

Vårsalongen 2012. Här visas 130 konstnärer/grupper med totalt 264 verk, allt från måleri, foto, skulptur till installationer, film. Årets jury är Ernst Billgren, Annika von Hausswolff och Peter Johansson. Tom 25 mars. Liljevalchs konstvärd presenterar utställningen två gånger dagligen kl 12.15 och 14.30. Ung vårsalong. Här visas 45 verk av gymnasieelever från Stockholms län. 14 feb-25 mars. Öppet ti-sö 11-17, ti och to även 17-20. Entré 80 kr, pensionärer och studerande 60 kr. Fri entré upp till 18 år. Djurgårdsvägen 60. Tel 08-508 313 30. www.liljevalchs.se

Öppet to 11-19, fr-sö 11-17. Guidad visning alla lö kl 14. Extra visningar söndag 19/2, 26/2 kl 14. Entré 60 kr, stud/pensionär 40 kr, under 20 år fritt. Entréavgiften inkuderar ett säsongskort. Magasin 3, Frihamnen. Buss 1 & 76 mot Frihamnen/Ropsten. Tel 08-545 680 40. Espressobar med dumplings, soppor och belgiska våfflor från Jin & Peeters. Fri audioguide, lånebarnvagnar. Barnvagnsparkering utomhus. www.magasin3.com

Mitt i Gamla stan presenteras Nobelpristagarna, Nobelpriset och Alfred Nobel. 18/2-19/2 kl 14 familjevisning Vetenskapens detektiver - familjevisning i forskarens spår. Aktuella utställningar: Marie Sktodowska/Madame Curie. Svensk visning kl 14 varje dag, samt kl 17 tis. Besök Bistro Nobel, goda luncher varje dag.

Motorcyklar från 1894 och fram till idag med fokus på design och teknik. Årets tema är Amerika. Lekrum. Tillsammans – om att leva, tänka och handla tillsammans. Black Box: Öppet ti 11-20, on-sö 11-17. Joanna Lombard: En studie i tillfälÖppet ti-sö 11-17. Landsnorav 42 Börshuset, Stortorget, Gamla stan. ligheternas spel. i Sollentuna. Tel 08-35 07 07. www.mc-collection.com

gratis en av Sveriges ledande

Öppet ti-fr kl 10-18, lö-sö kl 11-18. T-bana Universitetet. Buss 40/540. Tel 08-519 540 40. www.nrm.se

tis och tor kl 13.15.

Öppet tis-sön 11-17. Herserudsvägen 32, Lidingö. www.millesgarden.se

NATIONALMUSEUM Aktuella utställningar: De fyra årstiderna,visning fred 17/2 kl 13, Skimrande silver, visning ons 22/2 kl 13. Lördagsvisning: Kvinnoporträtt från 1700-talet, lör 18/2 kl 13. Ateljé för alla, Färgtrolleri, sön 19/2 kl 1216, visning för barn kl 12, fri entré. Teckna modell, tis 21/2 kl 17-19.30, 150 kr, köp biljett i entrékassan.

Eija-Liisa Ahtila, Marie bebådelse/ The Annunciation, 2010© Eija-Liisa Ahtila

freq_out8- en ljudinstallation med 12 verk, öppet dygnet runt 17-19/2! Eija-Liisa Ahtila. En annan historia fotografi ur Moderna Museets samling 2011 -obs! tom 19/2. Öppet ti kl 10-20, on-sö kl 10-18. Entré 100/80 kr fr o m 19 år. Skeppsholmen. Buss 65 eller Djurgårdsfärjan. Tel 08-519 552 00. Följ oss på: www.modernamuseet.se www.facebook.com/ModernaMuseet http://twitter.com/ModernaMuseet mobil.modernamuseet.se

Ny permanent utställning

KOREA

I – 2 SEPTEMBER

Öppet ti, to 11-20, on, fr-sö 11-17, mån stängt. Entré 100/80 kr. Fri entré t o m 18 år. Blasieholmen. Tel 08-519 544 10. www.nationalmuseum.se

Cosmonova-filmer och utställningar om dinosaurier, jorden, människan, universum, klimatet och naturen. Guidade visningar 18 feb.

Tel 08-534 818 00. e-post: bokning@nobelmuseum.se Nobelmuseet.se

Välkommen till Sveriges största kulturhistoriska museum och den nya utställningen Skolslöjd. Bläddra även i Strindbergs ockulta dagbok (digitalt), titta på Guldknappen 1981-2011 och utställningar om folkkonst, mode, möbler och traditioner. Utställningen Flaggor visas 22/2 kl. 17.30 (kostnadsfritt). Studiecirklar i museet i samarbete med ABF: Kläder och mode under 300 år startar 6/3. Mer info och om övriga cirklar under våren www.nordiskamuseet.se/program

Öppet sö och on 12-16. Spetsg 2, Solna. Tel 08-83 97 44. Film, café. www.solna.se/olleolssonmuseet

Barnen kan leka i en riktig polisbil Öppet ti-fr 12-17, lö-sö 11-17. och lösa ett knivigt fall. Öppet ti-fr 12-17, lö-sö kl 11-17. Museiv 7. Buss 69. polismuseet.se, facebook.com/polismuseet

11 februari – 2 september

Djurgårdsbrunnsv 26. Buss 69, hållplats Sjöhistoriska museet. Tel 08-699 60 10. www.riksidrottsmuseet.se

Arkeologisk utställning Kungen, Postmuseum Kristus och Sigtuna. Aktuella utställningar: HEJ! Vår nya utställning om kommunikation och det skrivna ordet. Raketpost – en an- Öppet ti-sö 12-16. Stora gatan 55. norlunda samling. Lilla Posten 18-19/2, Tel 08-591 266 70. kl 12-15 Tema: Frimärksmålningar. www.sigtunamuseum.se Öppet ti-sö 11-16, on 11-19. Fri entré upp till 19 år. Vuxna 50 kr, Guidad tur till nordiska djur kl pensionärer 40 kr. Lilla Nygatan 6, T-bana Gamla stan. Tel 08-781 17 59. 13 start kl 13 från varghängnet. Museishop. Restaurang Treskillingen. Guided tour to our Nordic animals www.postmuseum.posten.se

at 15.00 (in English) starts at the Reindeer enclosure. För program se www.skansen.se

Öppet 10-16. Skansenbutiken öppet 11-16, Skansen-Akvariet Aktuella utställningar: Eugéne öppet må-fr 10-16, lö-sö 10-17. Jansson - Blå skymning och nakna Tel 08-442 80 00.

atleter (Öppnar 18/2). Guidad visn. tis samt tor kl 14. Visas tom 10/6 2012. Se även Eugéne Janssons verk på Thielska Galleriet. Erik Olson, guidade visn ons samt fre kl 14. Visas Öppet to-ti kl 10-17, on kl 10-20. Entré 90 kr från 19 år. Fri entré ons fr tom 26/2 2012. 22/2 samt 24/2 kl kl 17. Öppet i Lekstugan må-fr 13-16 14 Viveka Bosson, konstnären Erik Olsons dotter, ger en visning av utoch lö-sö 12-16 (entré 20kr/barn). ställningen Erik Olson. 23/2 kl 18 Djurgårdsvägen 6-16. Tel 08-519 547 70. Butik, restaurang Stadens män och modeller. Eugéne Janssons figurmåleri. föredrag av och bibliotek. Patrik Steorn, fil dr i konstvetenwww.nordiskamuseet.se skap, Stockholms universitet. Nu smyckas prinsens sällskapsvåning av tulpanarrangemang. Observatorium från 1700-talet. Öppet sö 12-15 visn varje timme. Ti-to 13-15 visn av Berzelius 13. Ti & to 18-21 visn med telskop. Drottninggatan 120. Tel 08-545 483 90. www.observatoriet.kva.se

SPORT har nu stängt och nu bygger vi om och nytt. Bland annat en ny aktivitetsyta och en utställning inför OSjubileet. Vi har fortsatt öppet som vanligt med massor av spännande idrottshistoria och aktiviteter. Gratis entré!

Öppet ti-sö kl 11-17, to kl 11-20. Prins Eugens väg 6. Spårvagn från Sergels torg. Tel 08-545 837 00. Butik. Restaurang. www.waldemarsudde.se

Kollektivtrafikens historia i Stockholms län. Utställningar: Design: SL – en resa genom SL:s visuella värld 18772011. Sommaren 1976. Fotografier från Stockholm 1976 av fotografen Peter Gullers. Banarbete pågår – Citybanan i bilder och modell. Visning av museet lö kl 14. Minitunnelbanan kör dagligen. Öppet må-fr 10-17, lö-sö 11-16. Tegelviksgatan 22. Buss 2 & 66 mot Sofia. Tel 08-686 17 60. sparvagsmuseet.sl.se

12 november 2011 – 25 mars

ETRUSKERNA AFGHANISTAN

Aktuella program

Aktuella program

Aktuella program

TEMADAG KOREA, K-POP, ORIGAMI M.M. 18/2 TEPROVNING 21/2

ETRUSKISK GRAVKULTUR 23/2 LÄTTFOTADE KVINNOR 8/3 DÖDA SPRÅK 22/3

TRE FRAMTIDSSCENER 18/2 KVÄLLSVISNINGAR ONSDAGAR KL 17.30

Mer info: www.ostasiatiskamuseet.se

Mer info: www.medelhavsmuseet.se

Mer info: www.etnografiskamuseet.se

Skeppsholmen, 08-519 Fredsgatan 2, 557 50

Fredsgatan 2, 08-519 550 50

Museiparken Gärdet, 08-519 550 00


Sid 3 Museer Sevärdheter Utställningar 17 februari - 23 februari

-sö 11-17. 6. Buss 69, ka museet.

Solstickan 75 år, tillf utställning t.o.m. 2/3. Om design, välgörenhet och dess föregångare. Se orginalmålningen av Einar Nerman. Lyssna på Thore Skogmans Solstickans sång. Nyöppnad museibutik. Välkommen!

SPÅRVÄGSMUSEET

seet.se

Torsdag 23 februari kl. 19.00

Öppet tis-sön 12-17, tor till 20. Sjötullsbacken 8, Djurgården. Buss 69. Tel 08-662 58 84. Café i bankirens badrum. www.thielska-galleriet.se

Helt akustiskt! Alla Fagra Foto: Michel Thomas

t och nu bygger d annat en ny aktällning inför OSt öppet som vanännande idrottster. Gratis entré!

Zorn, Vilhelm Hammershøi och Edvard Much. Café i bankirens badrum.

Folkmusik-crossover med svänginnovatörerna från Malmö!

Biljettpris: 100/70 kr

Sibyllegatan 2 tel. 08-519 554 90 www.musikochteatermuseet.se

Östersjön lever! Föredrag 22 februari kl 18.00 Hans Kautsky, marinbiolog Även på nrm.se/webbtv Nytt vårprogram med Science caféer, föredrag, framför & bakom kulisserna, vandringar: www.nrm.se

llning Kungen,Sverige från ovan - flygfotografier

m.se

Öppet fr-sö 12-16, ti-to 12-17. Fri entré. dieselverksataden, Sickla.

Stockholms

ordiska djur kl medeltidsmuseum varghängnet.Lör 18/2 14 Familjevisning - Så levNordic animalsde man i Stockholm under medeltih) starts at theden med Sara Sandell. Sön 19/2 14 För program seFörfattarbesök - Författaren, tecknaren och arkeologen Jonathan enbutiken Lindström berättar för barn och en-Akvariet vuxna om sin hemstads historia utö-sö 10-17. ifrån de senaste forskningsrönen.

Öppet ti, to, fr, lö-sö 12-17, on 12-19. Må stängt. Presentation av museet, ti-sö 13. Årsbiljett 70 kr, fri entré tom 19 år. Strömparterren, Norrbro. Tel 08-508 31 620. oria i Stockholms www.medeltidsmuseet.stockholm.se

esign: SL – en reella värld 1877976. Fotografier 976 av fotogranarbete pågår – h modell. Visning Minitunnelbanan

ö-sö 11-16. Buss 2 & 66 6 17 60. e

Öppet ti-sö 11-16, må stängt. Fri entré för Skansenbesökare. Gubbhyllan, Skansen. www.tobaksochtandsticksmuseum.se

Öppet ti-sö 11-17, to 11-20, mån stängt. Årsbilj 70 kr, tom 19 år fri entré. Faktarummet öppet sö, ti & on 12-16, to 12-19, fri entré. Torget - ett lekrum för barn öppet tis-sön 11-16. Faktarummet öppet sön, tis & ons 12-16, tor 12-19, fri entré. Ryssgården, Slussen. Tel 08-508 316 20. Kafé Ryssgården. Butik. www.stadsmuseum.stockholm.se

Strindberg i centrum STRINDBERGSMUSEET

Foto: M. Testorf

tora gatan 55.

av Lars Bygdemark.Lunchvisningar torsdagar kl 12. Helgvisn 11 feb och 17 mars, kl 14.

Biljettbokning: 08-519 551 30 Rundvandring i Sven-Harrys (hem). Besökare indelas i grupper om högst 15. Vi har dessvärre ingen möjlighet till förköp så kom i god tid. Se veckans tider för rundvandring på www. sven-harrys.se 22/2, 23/2 och 25/2 begränsat antal turer. I konsthallen: Torsten Andersson och Kristina Eriksson. Allmän visning av utställningen onsdagar kl 14. Öppet on-fr 11-19, lö-sö 11-17. Entré takvåningen 120/100 kr. Entré endast konsthallen 70/50 kr. Eastmanvägen 10 i Vasaparken, T S:t Eriksplan el Odenplan. Tel 08-511 600 60. www.sven-harrys.se

Magiskt sportlov utan lång resa. Hundratals experiment att testa tillsammans en hel dag. Minishower och specialvisningar varje dag. Fundera och undersök tillsammans. Tävling i bästa iskanebygge - inomhus. Hoppa, peta, kika, dra - för nyfikna, stora som små. Fyra våningar, vatten, luft, ljud, ljus och synvillor. Café och restaurang är öppna som vanligt.

Thielska Galleriet

Vernissage lö 12-16: Eugéne Jansson, pågår Strindbergs sista bostad och bibliotom 6 maj. Museet har tek. Visas av guide to-sö 13. Utställn: en unik samling nordStrindberg i centrum. isk sekelskifteskonst med verk av bl Öppet ti-sö 12-16. Drottningg 85. a Richard Bergh, Eugéne Jansson, Tel 08-411 53 54. Ernst Josephson, Carl Larsson, Bruno www.strindbergsmuseet.se Liljefors, Karl Nordström, Anders

UNIKT TILLFÄLLE ATT SE AUGUST SANDER OCH HELA FOTOGRAFINS HISTORIA t.o.m. 19.2 2012

Öppet ti-on, sö 11-16. Fri entré. Alströmerg 39, T-Fridhemsplan. Tel 08-653 05 03. www.tullverket.se/museum

STANS SPETSIGASTE KONSTVISNINGAR! KONSTATERAT. LÖRDAGSVISNING MED CATTI BRANDELIUS LÖR 18 FEB KL. 14 SÅ FUNKAR KONSTEN! FAMILJEVISNING MED EVA FUNCK SÖN 19 FEB KL. 13.

n hia. Larse yia C rim Chuo: Arng Fot

Upptäck världen! Möt 80 konstnärsdrivna gallerier från 30 länder under en fullmatad festivalhelg med möten, samtal och performancekonst. Fre 17/2–sön 19/2

LEVE FREDAG! Premiär i kväll! Högoktanigt möte mellan Miami och Barcelona för alla favoritmänniskor som vill ha kul.

LUNCH BEAT STHLM

Öppet lör-sön kl 11-16, visning kl 12. Övrig tid enl ök. Fri entré. Tel 08-519 553 46. Butik, café, konferens. www.tumbabruksmuseum.se

En timme energiboostning mitt på dan är precis vad du behöver.

VAC K E R T V I K T m ä s t erv er k av l in n e 17 f e b – 19 a u g

Tis 21/2 kl 12. Bilj 100 kr (inkl lunch)

HOTADE ORD: ORDENS ASYL OCH FRIHETENS TYSTNAD Hur ser vardagen ut för dagens exilförfattare i Sverige? Möt Jila Mossaed och Zinat Pirzadeh i samtal med Anders Olsson och Ola Larsmo. Tis 21/2 kl 19

48 TIMMAR LJUDKONST VI HÅLLER ÖPPET DYGNET RUNT! 17 FEB KL 19–19 FEB KL 19 Stanna hela natten och ät frukost på museet! freq_out 8 är en ljudinstallation som består av 12 ljudverk som vart och ett utnyttjar en specifik ljudfrekvens, verken bildar tillsammans ett ljudlandskap. I sju tomma salar (i samlingen) presenteras endast ljudkonst under 48 timmar

SUPERMARKET 2012

Fre 17/2. 50 kr i dörren (fri entré före kl 22). 20 år

Da Xieyi - expressionistiskt kinesiskt tuschmåleri av Anders Öfverström. Anmäl dig till workshop 11/3.

BILJETTER FINNS PÅ KONSTHALLEN FRÅN KL 11 SAMMA DAG INGEN FÖRHANDSBOKNING . FRI ENTRE´ UNDER 18 ÅR

Entré: 120/100 kr för 48 timmar I samarbete med Kungl. Musikhögskolan och EMS modernamuseet.se

TID FÖR KONST

Öppet v.8: lö-sö 11-17, ti-fr 10-16. Tel 08-550 225 00. tomtit.se, facebook.com/tomtits

Träffa universalgeniet Christopher Tillfällig utställning Tullskolan 100 år. Polhem i en färgsprakande och lekfull utställning. Ny utställning om Alla tiders tull. Tullmiljöer. Smuggling världens 100 viktigaste innovatio- och kontroll. Visning on, sö kl 13. ner öppnar 25/2! Upplev film med hela kroppen i Cino4. Öppet Må-fr 10-17, on 10-20, lö-sö 11-17. Arkiv & bibliotek on 13-17. Entré 120/40 kr, halva priset t o m 24/2. Tel 08-450 56 00. www.tekniskamuseet.se

ÖVRIGA NÖJEN

FRI ENTRÉ

UNIVERSITETET PÅ PLATTAN Professorer och publiken samtalar om den gränslöse Strindberg, Nationalupplagan och Folkrätten. Lör 18/2 kl 13

hallwylska museet hamng 4, stockholm w w w.h a llw y l sk a museet. se

FRI ENTRÉ

INFO/BILJETT kulturhuset.stockholm.se, 08-508 315 08


15 KROG

metro wkd fredag 17 februari 2012

ANDREAS H NILSSON

HUSMAN

ANDREAS H NILSSON

Uppstoppad inredning.

Klassiker som smakar som det ska

MISSA INTE

Crème bruléen serveras i ett grunt men brett fat. Smart, om man föredrar mer crunch till det krämiga.

UNDVIK

För vegetarianer har Matboden än så länge inget huvudrättsalternativ.

På Matboden serveras klassiska rätter på det sätt du förväntar dig. Ett ställe att gå till med vännen som vill ha ”riktig mat”, skriver Cramby.

PRISER

Förrätter: 85 − 115 kronor. Varmrätter: 140 − 295 kronor. ANDREAS H NILSSON

Matsalen. ANDREAS H NILSSON

Matboden på Folkungagatan är en fransk/svensk kvartersbistro som serverar kötbullar, fiskgryta och andra klassiker.

”D

en minsta gemensamma nämnaren är alltid bearnaisesås”, brukar en kompis säga när vi är ute på krogen. ”Det kvittar om folk beställer fisksoppan eller pratar sig varma om långkok, vegetariskt och närodlat. Vad alla människor egentligen vill ha när de går ut är bearnaise. Så enkelt är det.” ”Eh, okej”, säger jag då och beställer fisksoppan. Grejen är dock att han har en liten, men dock, poäng: få rätter, och inga såser, kan mäta sig med bearnaisen när det kommer till att vara så universellt älskade av det svenska folket. Det är ofta något bearnaisåsbaserat som vi vet att vi kommer beställa, fastän vi låtsas fundera på rödspättan. Vi äter den på pizzan när vi är bakis, som pulver utrörd i lite kesella när vi har träningsperioder och vi försöker slå den själva till den hängmörade KRAV-biffen när vi vill vara modernt,

MATBODEN

11111 MATBODEN

Folkungagatan 78. Fransk/svensk kvartersbistro helt utan överraskningar.

urbant kött-trendiga (och svär sedan som småländska 1700-talstorpare när den skär sig.) Fransk/svenska kvartersbistron Matboden är exakt den typ av restaurang man går till när man är sugen på lite bearnaise. Trots att krogen är relativt nyöppnad så ser den ut som ett sådant sorts ställe ens föräldrar gick ut och dinerade på efter en Sylvia Vrethammar-show på Hamburger Börs 1979. Stämningen är avslappnad och trevlig och gästerna består av boende i kvarteret, vuxna barn som är ute och äter med sina föräldrar och kompisgäng där minst en person vill ha ”riktig mat” som man ”blir mätt på”. Här är nämligen menyn totalt inriktad på klassikerna. Till förrätt hittar vi till exempel rätter som Toast Skagen (110 kronor), Chevre Chaud (90 kronor) och Sikromstoast (115 kronor). Och till dessert: Chokladfondant

(85 kronor), citrontarte (65 kronor) och crème brulée (95 kronor). Inga överraskningar alltså, och detsamma gäller även hur det smakar. Men är man typen som vill veta vad man får så är väl detta bara en fördel, eller hur? Huvudrätterna känns även de lika ingångna som ett par gamla seglarskor. Vi har köttbullar (140 kronor), schnitzel (185 kronor) och fiskgryta (175 kronor) samt en stor grillmeny bestående av rejäla köttbitar av den typ som inte har uppfödarens gårdsnamn efter sig. Till detta: klassiska tillbehör för 25 kronor styck, inklusive, naturligtvis, en lagom syrlig bearnaiseås vars doft när den ställs ner på bordet får mig att i tysthet jubla över att jag inte tog fisksoppan i stället.

INDIER 11111 INDIAN GARDEN

PERUANSKT 11111 CEVICHERIA AJI Y AJO

Goda klassiker.

JONAS CRAMBY, KROGSKRIBENT

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

VEDELDAT 11111 EKSTEDT

Humlegårdsgatan 17. Folklig gastronomi på Niklas Ekstedts vedeldskrog.

Västgötagatan 18. Nyöppnad finindier av brittisk klass.

FINKROG 11111 GASTROLOGIK

Artillerigatan 14. Råvaran styr med järnhand på menylös finkrog.

Hökarängsplan 5. Skandinaviens första cevicheria ligger i Hökarängen.

ASIATISKT 11111 MISS VOON

Sturegatan 22. Kul och gott käk i stora portioner på svensk-asiatisk fusionskrog.

CENTRALEUROPÉ 11111 BAR CENTRAL Skånegatan 83. Centraleuropeiskt gemyt mitt på hippa Nytorget.


16 BIO

metro wkd fredag 17 februari 2012

SF

DEBUTFILM

11111 SEAN BANAN – INUTI SEANAFRIKA

Actionspäckat

UNIVERSAL

är actionspäckad Daniel Espinosas Hollywoodfilm ”Safe house” ger filmen godkänt och sneglar mot Bournefilmerna. C-G Karlsson våga lite mer. men hoppas att Espinosas fortsatta filmer ska

Komedi. Humornivån på figuren Sean Banans resa till ”Afrika” (?) är leopardstring på hårig röv, luftjuck, tandlösa eller tjocka statister, bajsande kalkoner och knasiga kläder. Vill bara klargöra det. Tråkhumorn överskuggar inte heller händelsefattigdomen. EL

ZCVA

11111 CARNAGE

Drama. Två föräldrapar möts för att göra upp om sönernas konflikt. Roman Polanskis avtryck på Yasmina Rezas filmatiserade pjäs är otydligt, men kvartetten Foster-ReillyWinslet-Waltz vältajmade skådespeleri är stor underhållning. EL Denzel Washington och Ryan Reynolds i Espinosas ”Safe house”.

E 11111 SAFE HOUSE

Action. En godkänd och actionspäckad Hollywooddebut för ”Snabba cash”-regissören Daniel Espinosa – men någon genreförnyare är han knappast.

tt safe house är ett slags hemligt CIApensionat där man gömmer vittnen eller förhör fiender. Avhoppade agenten Tobin Frost (Denzel Washington) hör till de senare och förs till ett safe house i Kapstaden, som vaktas av CIA-rookien Weston (Ryan Reynolds). Den uttråkade Weston har längtat efter att hamna i hetluften – och gör det nu med råge. Efter en attack mot hans safe house lyckas han fly, med Frost som sin fånge, varpå vi får en road movie där Frost och Weston leker katt-och-råtta med såväl varandra som sina förföljare och CIA. ”Snabba Cash”-regissören Daniel Espinosas Hollywooddebut präglas inte av originalitet. Det är en bruksfilm i en genre där varje filmmakare numera sneglar mot Bournefilmerna – detta lyckade möte mellan modern adrenalinaction och old schooltänkande. Ingen av efterföljarna har nått trilogins höga nivå, men jag har sett betydligt blekare försök än ”Safe house”. (Spinosa har för övrigt använt filmklipparen från

SVENSKA BIROLLER

Polarna. Kul att Daniel Espinosa fixat biroller till kompisarna Fares Fares och Joel Kinnaman! Inte ens med den mest blågula blick kan man dock påstå att deras för genren så typiska dussinfigurer ger dem chans att lämna några större avtryck.

”The Bourne supremacy”.) Förutom från Bournehåll märks inspiration även från tvserien ”24”, dock utan att man når dess bitvis infernaliska spänningshöjder. Espinosa är sålunda ingen genreförnyare men rör sig med en imponerande trygghet i sin nya Hollywoodroll. ”Safe house” har biffiga actionmuskler och även om den aldrig blir riktigt spännande – laddningen skjuts ofta sönder i de alltför frekventa pangpang-scenerna – svänger den ändå rätt hyfsat. Denzel Washington, en av filmens exekutiva producenter, har, föga förvånande, gett sin skurk försonande drag. Rollen tillhör inte hans intressantare och det samma kan sägas om Ryan Reynolds ganska endimensionelle hjälte. Sammantaget dock en godkänd Hollywooddebut för Daniel Espinosa som – i och med filmens dollarstinna USA-öppning – lär få fler chanser, och då kanske kan våga lite mer?

FOX

11111 EXTREMT HÖGT OCH OTROLIGT NÄRA

C-G KARLSSON, FILMRECENSENT

Drama. Udda 11-åringen Oskar – vars far dog i 11/9-attacken – letar igenom New York efter låset till en nyckel som han tror har en särskild mening. Ojämn och sentimental bokfilmatisering. C-G K

RECENSERAT

Högst betyg just nu

Vilsen? Här är de bästa filmerna i respektive genre som spelas i helgen

SPIONDRAMATHRILLER KOMEDI 11111 11111 TINKER, TAILOR, THE SOLDIER, SPY DESCENDANTS

Tomas Alfredsons retrodoftande Le Carré-filmatisering är en lågmäld, stilistisk triumf. EL

Personligt, rörande och oförutsägbart med finstämd humor och känsligt spel av George Clooney. C-G K

THRILLER 11111 THE GIRL WITH THE DRAGON TATOO

Rooney Mara stjäl showen i Finchers stilsäkra, välspelade och snygga film. EL

DRAMA 11111 POJKEN MED CYKELN

”Cykeltjuven”-inspirerat om en pojke som övergetts av sin far. Bröderna Dardennes minst deppiga hittills. EL

ACTION 11111 MISSION IMPOSSIBLE: GHOST PROTOCOL

Tom Cruise gör en storstilad actioninsats som agenten Ethan Hunt i seriens fjärde film. EL

FAMILJ 11111 EN KATT I PARIS

Fartig, spännande och läskig mix av familjefilm och film noir i animerad tappning. Om en flicka, en katt och en hygglo inbrottstjuv. EL


NATTKLUBBAR

Fredag & Lördag 21.00 till 03.00

PÅ SCEN Nypremiär för succéföreställningen "La Brodeuse"

PRIVATTEATRAR

Camilla Ringquist ”Helt enastående!” - Cercle Suédois Paris ”Camilla sjunger franska ballader så det ryser i kroppen” - Bärgslagsbladet

Kafé Klavér den 23 & 25 februari kl 19 (begränsat antal platser) Rutger Fuchsgatan 5, T-Skanstull. www.kafeklaver.se

SALSA KURS Drop In Fredagar kl 19-21

BROLLE ROCK´N´ROLL

En personlig berättelse om konstnärsöden i Paris, från 1800-talets ljuvliga La Belle Époque, till Édith Piaf, Jacques Brel och Barbara.

FESTIVALER

”Rocken far fram som en snöplog” +++ AB A night of pure and wild Rock´n´Roll. SCALATEATERN Wallingatan 34. Bilj 08-14 35 75. www.scalateatern.se

SVERIGES FRÄMSTE TANKELÄSARE ÄR TILLBAKA MED NY SHOW!

Galenskaparna After Shave

HAGMANS KONDITORI En revyretro med kaffesmak. Spelas t o m 3 mars, to-lö 19.30 samt lö 16.00 Extra 26/2 kl 15.00.

Succé! Stående ovationer! Biljettrusning pågår, boka idag!

INTIMAN Odengatan 81. Bilj 08-301250, ticnet.se 077-1707070

Spelas endast t o m 18 mars Biljetter: Ticnet 077-170 70 70, www.ticnet.se, www.iditthuvud.se

ROBERT GUSTAFSSON ”I bättre form än någonsin” GP. Spelas våren 2012.

EN VILLMAN/FEXEUS PRODUKTION. REGI: PEDER BJURMAN

CIRKUS Djurgården. Bilj 08-660 10 20. 077-170 70 70, ticnet.se

HENRIK FEXEUS I DITT HUVUD

GÖRAN ENGMAN OCH KETTIL MEDELIUS GÄSTAR SCALATEATERN FÖR ETT UNIKT FRAMTRÄDANDE. EN KVÄLL FYLLD MED ELVIS PRESLEY OCH JOHNNY CASH.

Cash & Elvis

SUCK•BOKA EN ARTIST! 08-662 71 10 • www.suck.se

KROGSHOWER IKVÄLL

OSCARSTEATERN Kungsgatan 63, 08-205000. www.spamalot.se

ing

www.scalateatern.se

Vicky Nöjesproduktion i samarbete med Julius Production & 2Entertain presenterar

FRITTE FRITZSON MIKAEL KOPPELMAN HASSE BRONTÉN SURBRUNNSG. 33 · BILJ. I KASSAN FRÅN 18.30 · TEL. 16 61 80 · WWW.NORRABRUNNCOMEDY.SE

FÖREDRAG

Fredag - lördag 21-03

FÖRELÄSNINGAR I ÅRSTA KYRKA

Vårens galnaste musikal! Med bl.a Henrik Dorsin, Johan Glans, Henrik Hjelt. Tor-lö t.o.m 28/4.

sin himmel” Trollhättans Tidn

Scalateatern, Wallingatan 32-34, Stockholm. Biljettkassan är öppen tis-fre kl 12-18, lör kl 12-15 samt 1 timme innan förest. Tel: 08-14 35 75

LÖRDAG 18/2

MONTY PYTHON´S SPAMALOT

SÖNDAG 26 FEB KL 16 • SÖNDAG 18 MARS KL 16 ”Elvis log säkert belåtet i

ISAK JANSSON JACOB ÖQVIST LASSE KARLSSON

RIVAL. Mariatorget 3 Bilj 077-170 70 70, ticnet.se

Fotograf: Urban Jörén

Tempo dokumentärfestival 6–11 mars Biograf Victoria, Bio Rio & Moderna Museet Biljetter och program: www.tempofestival.se

- NY FÖRBLUFFANDE SHOW Spelas t o m 18 mars.

HENRIK DORSIN JOHAN GLANS HENRIK HJELT ADDE MALMBERG NINA SÖDERQUIST ROBERT RYDBERG KIM SULOCKI MATTIAS LINDEROTH

ing erän känsla för tajm erhållande” AB Suv ”Oemotståndligt und

Stockholm

” DN

TRÄDE GRATIS IN

ONSDAG 22/2 19.30: ”Beroende – en mångfacetterad sjukdom” Föreläsning med Matias Olsson, alkoholterapeut inom öppenvården på EnskedeÅrsta, Vantörs och Skarpnäcks öppenvård Pelaren.

SÖNDAG 18/3 13.00: ”När det regnar manna har den fattige ingen sked” Mats Hårsmar, forskare på Nordiska Afrikainstitutet. Det nya Afrika är den ekonomiska tillväxtens kontinent. Men varför dröjer sig fattigdomen kvar medan somliga lyckas ta sig ut ur fattigdomsträsket?

SÖNDAG 22/4 13.00: ”Glädje och tårar i Pakistan, Zambia & Södertälje”

Regi: Anders Albien Koreografi: Siân Playsted Spelas to–lö 5 jan–28 april på Oscarsteatern Biljetter: Oscarsteatern: 08-20 50 00, ticnet: 077 170 70 70, www.ticnet.se Förmånliga tågpaket: SJ Resebutik eller 0771-75 75 75 www.spamalot.se BILJ FINNS TILL FÖLJ FÖREST: FR 17/2 19:30 BEGR ANTAL LÖ 18/2 15:00 FÅTAL KVAR LÖ 18/2 19:30 FÅTAL KVAR TO 23/2 19.30 BILJ FINNS! FR 24/2 19.30 BEGR ANTAL LÖ 25/2 15.00 FÅTAL KVAR LÖ 25/2 19.30 FÅTAL KVAR TO 1/3 19.30 BILJ FINNS! FR 2/3 19.30 BEGR ANTAL

LÖ 3/3 LÖ 3/3 TO 8/3 FR 9/3 LÖ 10/3 LÖ 10/3 TO 15/3 FR 16/3 LÖ 17/3 LÖ 17/3

15:00 19:30 19.30 19.30 15:00 19.30 19.30 19.30 15.00 19.30

FÅTAL KVAR BEGR ANTAL BILJ FINNS! BILJ FINNS! FÅTAL KVAR BEGR ANTAL BILJ FINNS! BILJ FINNS! FÅTAL KVAR BEGR ANTAL

EXTRA SHOWER SLÄPPTA!

RIVAL 11 & 12 MAJ BILJETTER: ticnet.se 077-170 70 70 | www.filipochfredrik.com

Stockholm City Voices

Mimansa Madheden, barnmorska från Läkare utan Gränser, delar erfarenheter från Pakistan, Zambia och Sverige.

under ledning av Mo Field presenterar stolt

ONSDAG 2/5 19.30: Föreläsning med Benny Haag

sig själva,  ­ €‚ &   „    ‚    i ƒ 

Årsta kyrka, Bråviksv 47, Årsta svenskakyrkan.se/enskede-arsta | Växel: 08-556 133 30

- en sylvass show regi: Helena Collert

SÖDRA TEATERN

17 feb kl 19.30 18 feb kl 15.00 & kl 19.30 19 feb kl 15.00 ‘‘‘’“”••„’–‚—˜ ™š›œœžœ—‘‘‘’“•–Ÿ€¡‚–¢•£¤¢–“’“


18 NÖJE Filmroller

metro wkd fredag 17 februari 2012

ANDREAS H NILSSON

AP

SPELAR MOR OCH DOTTER

BOB HUND Består av: Thomas Öberg (sång), Johnny Essing (gitarr), Conny Nimmersjö (gitarr), Mats Hellquist (bas), Jonas Jonasson (synt) och Christian Gabel (trummis). Aktuell med nya albumet ”Låter som miljarder”, släpptes i onsdags. Bildades 1991 i Stockholm och har gett ut tio studioalbum.

Meryl Streep och Julia Roberts ska spela mor och dotter i filmatiseringen av Tracy Letts Tony-belönade pjäs ”En familj”. Streeps rollfigur är en tablettmissbrukande matriark, vars döttrar återvänder hem för en familjeuppgörelse när fadern dött. TT SPEKTRA

Nytt med Kings of Leon

AP

Kings of Leon kan börja spela in en skiva det närmaste halvåret, berättar gruppen för MTV News. I juli förra året avbröt bandet en spelning i Dallas efter det att frontmannen Caleb Followill lämnat scenen. Medlemmarna berättade kort därefter att det fanns interna problem i gruppen, men nu verkar striderna vara över. Trummisen Nathan Fol-

lowill säger till MTV att bandet har börjat repa och att det inom de närmaste sex månaderna kommer att visa sig om låtarna blir ett album. TT SPEKTRA

AP

ALL OVER PRESS

Metro träffade ett bakfullt Bob Hund dagen efter releasefesten för det nya albumet ”Låter som miljarder”.

Whitney Houston.

Goran Kajfes.

Begravningen visas på Sjuan

Goran Kajfes får musikpris

Även svenska tv-tittare kan följa Whitney Houstons begravning i morgon. Sjuan, TV 4:s systerkanal, kommer att visa gudstjänsten i direktsändning från New Hope Baptist Church, i Newark utanför New York. Sändningen, som inleds klockan 17, svensk tid, kommer även att visas på TV 4 Play, uppger TV 4. TT SPEKTRA

Historiens andra Nordic Music Prize delades ut i går kväll i Oslo. För första gången gick det till en svensk – jazzmusikern Goran Kajfes och albumet ”X Y”. Priset på 20 000 euro, motsvarande 180000 svenska kronor, delades ut av den danske kulturministern Uffe Elbaek. TT SPEKTRA

”Kan fortfarande göra varandra mållösa”

20 år. 10 album. Bob Hund är tillbaka med en ny skiva – ”Låter som miljarder”. Metro träffade bandet och pratade politik, mord, Coldplay och betydelsen av att vara ett splittrat rockband. ”Conny var så arg att han slog handen i väggen och bröt den.” – Ingen journalist ska behöva gå hungrig från en Bob Hundintervju, säger Thomas Öberg, rättar till den svarta Zorromasken och häller upp en kopp morgonkaffe. Vi träffar Conny Nimmersjö, Mats Hellquist och Thomas Öberg i Bob Hund – gruppen som genom åren ofta beskrivits som Sveriges bästa och mest unika rockband – över en frukost på Södermalm. Kvällen innan har bandet haft releasefest för sitt tionde album, ”Låter som miljarder”, och stämningen är bakfull och pratsam. Vi inleder med att tala om dödsskjutningarna i sångaren och textförfatta-

ren Thomas Öbergs hemstad Malmö; ett av morden inträffade på samma gata som han bor. – Jag tror att problemen bottnar i de djupa klyftor som finns i samhället, säger han. Att samtalsämnet leds in på politik är kanske ingen slump. Bob Hund har alltid varit ett politiskt rockband, även om det oftast varit outtalat. – Vi gör rörig musik eftersom vi vill spegla samhället. Att fabricera harmonisk popmusik intresserar oss inte. Det är både ointressant och farligt, säger Thomas Öberg. Hur klarar man att hålla ihop i 20 år som band? – Vi har oerhört olika

uppfattningar inom bandet. Skulle vi bevittna ett bankrån skulle det vara sex olika berättelser i polisrapporten. Huruvida rånarna var kvinnor eller män och huruvida de hade apkostymer eller sportbyxor skulle vara oklart, säger Thomas Öberg. – Det här speglar också musiken, säger basisten Mats Hellquist. Gitarristen Conny Nimmersjö fortsätter: – Recensenter gillar att beskriva vår musik som ”ojämn”, det ser vi som en hyllning. ”Låter som miljarder”, är också spretig. Han fortsätter: – Jonas tycker att Cold-

play gjorde förra årets bästa skiva och jag tycker att Coldplay gjorde förra årets sämsta skiva. – En gång när vi åkte propellerplan mellan två konserter hävdade Jonas att det var den bästa dagen i Bob Hunds historia. Conny blev så arg att han slog handen i väggen och bröt den. Varför? För han tyckte att det var den sämsta dagen i Bob Hunds historia, säger Thomas Öberg. Mats Hellquist summerar det hela: – Vi har stått 30 centimeter från varandra på scen i 20 år men kan fortfarande göra varandra mållösa. JOHAN KELLMAN LARSSON

ÄR DU REDO FÖR NÄSTA KARRIÄRSTEG? På Metrojobb.se kan du hitta ett jobb som stämmer bättre med din nuvarande kompetens. Ett inspirerande arbete som kan ge dig större utmaningar. Metrojobb.se är en av Sveriges största jobbsökarsajter. Här hittar du värdefulla tips, artiklar och tusentals jobb varje dag.

Sök nytt jobb på www.metrojobb.se


FĂ–REDRAG

UTSTĂ„LLNINGAR

Mündag 20/2 Mültid 18.00. 60 kr, begränsat antal platser, info & anmälan pü hemsidan eller 08-441 39 90. FÜredrag 19.00. Fri entrÊ, ej anmälan. Den som vill kan komma direkt till fÜredraget. Essinge fÜrsamlingsgürd, Essinge Kyrkväg 11.

Margerite Waltin drabbades av herpes-encefalit och fÜrlorade nästan helt sina minnen. Hon berättar om hur hon hittat ett nytt liv.

Vem är du utan dina minnen?

GAR! ONSTVISNIN SIGASTE K ET SP S AN IN N ST SVIS G AT. LĂ–RDAG KONSTATER TI BRANDELIUS MED CAT B KL. 14 LĂ–R 18 FE KONSTEN! SĂ… FUNKAR ED EVA FUNCK M G IN SN VI FAMILJE 19 FEB KL. 13. SĂ–N

ART FAIR 2012

17–19 FEBRUARI

KONSTAKADEMIEN FREDSGATAN 12 MARKET-ART.SE

Margerite Waltin Essinge fÜrsamling, Essinge Kyrkväg 13 www.svenskakyrkan.se/essinge

BILJETTER FINNS PÅ KONSTHALLEN FRÅN KL 11 SAMMA DAG . INGEN FÖRHANDSBOKNING FRI ENTRE´ UNDER 18 ÅR

BIO

Upplevelser i 4D!

Se film med hela kroppen i Cino4. Vi visar 3D-film med stolar som rÜr sig, vindpustar och dofter. Välj mellan 5 spännande 4D-upplevelser. KÜp biljett pü cino4.se

�VINTERNS BÄSTA KOMEDI� Roger Moore, ORLANDO SENTINEL

�KNÄPPT OCH ROLIGT� SVD

DN

KAMRATPOSTEN

�HISNANDE, FARTFYLLT ÄVENTYR� FILM.NU

BIOPROGRAM FREDAG 17 FEBRUARI 2012

SOLLENTUNA BIO Tel: 96 12 14 Star Wars (Sv.tal) (3D) 100:- ......... 16.15

En güng i Phuket 80:- .................. 19.00 Järnladyn 85:-................... 16.30, 19.00 Sean Banan 80:- .......................... 16.30 Hamilton 80:- ............................... 18.45 FALKEN JAKOBSBERG Tel: 580 358 00 Simon och ekarna 80:- ..................... 18

Sean Banan 80:- .......................... 18.15 Star Wars 3D textad 100:- . 18.15, 21.20 Chronicle 80:-......................... 18.45, 21 En gĂĽng i Phuket 80:- .................. 18.45 Safe House 80:-............................ 20.30 Mission Impossible 4 80:- ........... 20.40 Tyrannosaur 80:-............................... 21  

  

AVALON         

 

 

  

Masterkattenfilmen.se

Se trailern och boka biljetter pĂĽ mobil.sf.se

ETTA PĂ… BIOTOPPEN!

3D - ENG TAL

PARK FILMSTADEN SĂ–DER FILMSTADEN SERGEL FILMSTADEN VĂ„LLINGBY FILMSTADEN KISTA FILMSTADEN HERON CITY FILMSTADEN RĂ…SUNDA FILMSTADEN CAMERA 3D - SV TAL FILMSTADEN HERON CITY FILMSTADEN SERGEL

Bt i vuxet sällskap annars frün 7 ür.

FILMSTADEN SICKLA FILMSTADEN KISTA

2D - SV TAL

FILMSTADEN SERGEL FILMSTADEN SĂ–DER FILMSTADEN VĂ„LLINGBY

FS SICKLA FS KISTA FILMSTADEN CAMERA GRAND LIDINGĂ– FILMSTADEN HERON CITY

BIOPREMIÄR NÄSTA FREDAG! SKANDIA Mästerkatten

BIOPREMIĂ„R 24 FEBRUARI FACEBOOK.COM/AVALONTHEFILM

sf.se, mobil.sf.se

Fre 17.30, 21.00 LĂś 14.00, 17.30, 21.00 SĂś 15.15, 19.00

FALKEN JAKOBSBERG Fre-sĂś 19.30

KĂ–P/RESERVERA: sf.se, mobil.sf.se

FILMSTADEN SERGEL FILMSTADEN KISTA FILMSTADEN SĂ–DER FILMSTADEN HERON CITY SOLLENTUNA BIO

FĂ–RKĂ–P STARTAR IDAG!

War Horse


PUBLIKSUCCร‰! - AMELIA

TILL JENNY SKAVLAN - EXPRESSEN

โ€DEN ROLIGASTE SVENSKA FILM JAG SETT Pร… Lร„NGEโ€- SUNDSVALLS TIDNING - 8 SIDOR

- PLAZA KVINNA

- SvD

โ€...DEFINITIVT DET Bร„STA PETER MAGNUSSON HAR GJORT...โ€ - CITY

(lQlCJPFUUTUFOLBTUGSlO 4UVSFQMBO

GSFEBHGFCSVBSJ

Klarabiografen Kulturhuset Sergels torg

130(3".ยฐ'&#36"3*

Kassan รถppnar 13.15 Balkan New Film Festival: 18-19 februari - info: www.zita.se

Kassan รถppnar klockan 12.30

Alper ...fr, sรถ-mรฅ, on-to 16.30, 19.00, 21.00 ............................................. lรถ, ti 16.30, 21.00 Katinkas kalas ............... fr, mรฅ-to 16.00, 20.45, lรถ-sรถ 20.45 Pojken med cykeln ...................14.15, 18.15 Mannen frรฅn Le Havre.. fr, mรฅ, on-to 14.00, ...................16.15, 20.15, lรถ-sรถ, ti 16.15, 20.15 En katt i Paris..................lรถ-sรถ 13.00, 15.00 Nader och Simin โ€“ en separation Guldbaggevinnare! ................fr, mรฅ-to 13.45, 18.30, lรถ-sรถ 18.30 Knattebio: Tigrar och tatueringar ............................................lรถ-sรถ 13.00, 14.00 Franska tisdagar: De som blir kvar ...ti 18.30

Carnage Roman Polanski ...............................14.00, 16.30, 19.00, 21.00 Jรคrnladyn .............13.00, 15.20, 17.45, 20.15 My Week with Marilyn ................................13.00, 15.20, 17.45, 20.15 Premiรคr fredag 2 mars:

Wuthering Heights av Andrea Arnold Premiรคr 9/3: The Artist Kafรฉ Gunvor รถppet varje dag!

XXX[JUBTFย…XXXCJPTUVSFTFย…XXX[JUBTFย…XXXCJPTUVSFTFย…XXX[JUBTFย…XXXCJPTUVSFTF

&)*+)* ,"#!!" 

 ('&

PROGRAM 17 FEB

Carnage PREMIร„R!............... 14.00, 16.00 Komedi, J Foster, Kate Winslet, C Waltz

Polis...................................................... 18.10 Franskt drama i polismiljรถ

Tigrar och tatueringar .....................12.30 Animerad barnfilm

Svenska

rรถster

mond Amy Dia l Fakir Nassim A aucedo S ny an D

Kร–P/RESERVERA BILJETTER Pร…: sf.se

T. 665 12 56

The Story of Film filmhistoriemaraton ...18 -   !/ / ! !/  / ! .$   ! % / # #-. !/ / " ""#  !/  #!" ! !/ $ !/

www.cinemateket.se

T-bana Karlaplan. Cafรฉet รถppet fรถre visningarna!

www.cinemateket.se

Alla ta svensklar a! BIOPREMIร„R 24 FEBRUARI

LยˆยยiรŒรŒiร€ยฐรŠLยˆยœร€ยˆยœยฐรƒiรŠUรŠ

 

STOCKHOLMS KVALITETSFILMBIOGRAFER PROGRAM 17 โ€“ 23 FEBRUARI

JENNY SKAVLAN DAVID HELLENIUS PETER MAGNUSSON SUSANNE THORSON    SERGEL Fre-lรถ 12.40, 15.40,16, 18.10, 18.40, 20.40, 21.20, 23.20 Sรถ 12.40,

15.40, 16, 18.10, 18.40, 20.40, 21.20 Mรฅ-to 12.40, 16.20, 17.30, 18.50, t4ยฝ%&3  t7ยญ--*/(#:Fre 14.30, 17.10, 20 -รšTรš .รŒUP t3ยฏ46/%"Fre-sรถ 16.30, 19, 21.30 -รšTรšรŠW.รŒUP 5JรŠWt4*$,-"Fre-sรถ 16, 18.50, 21.30 .รŒUP t,*45" Fre-on 16, 18.30, 21, 21.30 Lรถ-sรถ รคv 16.30 To  t$".&3"Fre-sรถ 14.15, 18.35, 21 Mรฅ-to 18.30, 21 t(3"/%-*%*/(ยฝ-รšTรšรŠWt)&30/$*5:Fre-sรถ 15.05, 17.15, 18.05, 20.15, 20.55 Lรถ-sรถ รคv 12.05 Mรฅ-to 18.05, 20.15, 20.55 On รคv 13.45 ,ยฝ13&4&37&3"QรŒOรŠSNBTUF4'#JP TGTF NPCJMTGTFt#BSOUJMMรŒUFO

GRAND Sveavรคgen 45 Kassan รถppnar fre+mรฅ+on-to 14.30, lรถ-sรถ 12.00 Ti 14.00

Carnage PREMIร„R!

15 รฅr/95 kr

Smรฅ vita lรถgner

11 รฅr/105 kr Mannen frรฅn Le Havre Bt/95 kr 16.40, 18.45, 21.15 Vi mรฅste prata om Kevin PREMIร„R! 15 รฅr/95 kr Play Fre-mรฅ+to 16.00, 18.30, 21.00 Lรถ-sรถ รคv Guldbaggebelรถnad!

Ti 14.30

13.30 Ti 18.30, 21.00 On 18.30, 21.15

VICTORIA Gรถtgatan 67 18.00 Jรคrnladyn 11 รฅr/95 kr Kassan รถppnar 14.30, lรถ-sรถ 12.00 15.30, 20.00 Lรถ-sรถ รคven 13.00 Apflickorna 7 รฅr/90 kr Mannen frรฅn Le Havre Bt/95 kr Guldbaggebelรถnad! Lรถ-sรถ 14.30 15.00, 20.30 Carnage 15 รฅr/95 kr Pojken med cykeln 11 รฅr/95 kr PREMIร„R! 17.45 Fre-ti+to 15.40, 18.15 On 15.40 Polis 15 รฅr/100 kr En enkel till Antibes Bt/90 kr Fre-ti+to 18.30, 21.00 On 21.00 Guldbaggebelรถnad! Shame 15 รฅr/95 kr Lรถ-sรถ 12.50 Ti-to15.20 Lรถ-sรถ 12.30 Sista dagarna! J. Edgar 17.45, 20.45 11 รฅr/105 kr Simon och ekarna 11 รฅr/95 kr Jรคrnladyn 11 รฅr/95 kr Guldbaggebelรถnad! 16.00, 18.15, 20.45 Lรถ-sรถ รคven 13.30 16.00 Lรถ-sรถ รคven 13.30

11 รฅr/95 kr

15.00 Lรถ-sรถ รคven 12.30

Pojken med cykeln

11 รฅr/95 kr

15.00, 17.45

Polis 17.45, 20.15 Shame

20.45 Lรถ-sรถ รคven 12.30

15 รฅr/100 kr 15 รฅr/95 kr

Simon och ekarna 11 รฅr/95 kr Guldbaggebelรถnad! Fre-mรฅ 15.20 Tinker, Tailor, Soldier, Spy 20.15 Lรถ-sรถ รคven 13.10

SERGEL Fre-sรถ 11.40, 13.40 Mรฅ-to 12.10 4ยฝ%&313.15 7ยญ--*/(#:

Lรถ-sรถ 13.10 3ยฏ46/%"Lรถ-sรถ 14.00

4*$,-"

Lรถ-sรถ 13.50

,*45"

Fre 14.30, 16.15 Lรถ-sรถ 12.30, 14.30 Mรฅ-to 16.15

$".&3"Fre 14.55 Lรถ-sรถ 12.50, 14.55 )&30/$*5:

Fre 15.15 Lรถ-sรถ 12.15, 15.15

Kร–P/RESERVERA: TGTF NPCJMTGTF#BSOUJMMรŒUFO

Prinsessan Lillifee 2

15 รฅr/95 kr

Vi mรฅste prata om Kevin 15 รฅr/95 kr PREMIร„R! 16.20, 18.45, 21.15 Lรถ-sรถ รคven 14.00

www.svenskabio.se

โ€IMPONERANDE ACTIONTHRILLERโ€ Ronny Svensson, Nyhetsmorgon, TV4

DENZEL

โ€Hร–GOKTANIG THRILLERโ€

WASHINGTON

Aftonbladet Aftonbladet

RYAN

โ€DANIEL ESPINOSA Hร…LLER TEMPOT OCH SPร„NNINGEN UPPEโ€

REYNOLDS

Expressen Expressen

NO ONE IS SAFE WWW.SAFEHOUSEFILMEN.SE

Se trailern och boka biljetter pรฅ mobil.sf.se

VISAS Pร… BIO NU!

4&3(&-t4ยฝ%&3t7ยญ--*/(#: ,*45"t$".&3"t)&30/$*5:

#*013&.*ยญ3*%"(1ยฏ '"-,&/+",0#4#&3( Kร–P/RESERVERA BILJETTER: sf.se, NPCJMTGTFt'SรŒOรŒS

Safe House


”HELT BANANAS”

”ROLIGARE ÄN SÅ HÄR

HAR JAG INTE HAFT PÅ BIO” AMELIA

”TÄNKVÄRT OCH UNDERHÅLLANDE

till Dr Alban

OCH FRAMFÖRALLT OTROLIGT ROLIGT”

EXPRESSEN

RONNY SVENSSON, TV4

M-MAGASIN

GP Graffiti

Lilla Aktuellt

MOVIEZINE.SE

CARNAGE

”VÄLDIGT ”VASS, SKARP OCH VÄLSPELAD” SP Ä NNANDE” GOMORRON SVERIGE

KULTURNYHETERNA

BIOPREMIÄR IDAG! STURE1 14.00, 16.30, 19.00, 21.00 KLARA BIOGRAFEN 14.00, 16.00 GRAND SVEAVÄGEN 18.00

VICTORIA

Fre-ti+to 15.40, 18.15 On 15.40 BIO RIO Fre-må+on-to18.30 Lö även 14.15 Ti 20.30

KÖP/RESERVERA: biosture.se, zzbiorio.se, sf.se, svenskabio • Från 15 år

Carnage

MERYL STREEP OSCAR NOMINERAD ®

BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL

”JAG VAR HELT FASCINERAD” mona sahlin, p4 extra

”MERYL STREEP BARA MÅSTE FÅ EN OSCAR” nyhetsmorgon, tv4

”UTSÖKT SKÅDESPEL” hit fm

expressen

”MERYL STREEP BRILJERAR IGEN!”

amelia

SEAN BANAN KIKKI DANIELSSON DR ALBAN JOHANNES BROST

”MERYL STREEP ÄR MAKALÖS!” king

m magasin

upsala nya tidning

”ETT FANTASTISKT PORTRÄTT” situation sthlm

MAKTEN. BERÖMMELSEN. UPPOFFRINGARNA.

TILDA SWINTON JOHN C. REILLY EZRA MILLER

HISTORIEN OM EN ENASTÅENDE KVINNA http://www.facebook.com/jarnladyn

STURE 13, 15.20, 17.45, 20.15 • SAGA 13, 15.30, 18.15, 21 • CAMERA Fre-sö 17, 19.20 Må-to 18 • SÖDER 13.45, 16.15, 18.45, 21.15 • VÄLLINGBY Fre-sö 15.20, 17.50 Må-to 18 RÅSUNDA Fre-sö 16, 18.30 Må-to 18.30 • sickla Fre-sö 15, 18 Lö-sö 12 Må-to 18 • KISTA 16.30, 19 Lö-sö äv 11.50, 14.10 Fr 11 år • GRAND LIDINGÖ Fre-sö+ti-to 18.30 Må 17.45, 20.15 • HERON CITY Fre-sö 14.35, 17.35, 20.35 Lö-sö äv 11.55 Må-to 17.35, 20.35 • GRAND SVEAV. 15.30, 20 Lö-sö äv 13 VICTORIA 16, 18.15, 20.45 Lö-sö äv 13.30 biosture.se, sf.se, svenskabio.se

BIOPREMIÄR IDAG! SAGA GRAND SVEAVÄGEN 14.45, 17.45, 20.30

VICTORIA

16.20, 18.45, 21.15 Lö-sö även 14.00

HAPPY FICTION PRESENTERAR I SAMPRODUKTION MED SONET FILM CANAL+ CHIMNEY POT LIBELLA ARTISTS MONKEY FILMS & MAHLA FILMES HENNIG-NICHOLLS LINE TILLNERT SCENOGRAFIJAMES MADER KOSTYMISAQUE REGIMOHAMED MASK NADINE PRIGGE PRODUCER PHILLIP KILLINGBECK SEAN BANAN KIKKI DANIELSSON DR ALBAN JOHANNES BROST KLIPPNINGANDREAS EXEKUTIVA OCH FOTO TONY ÖIEN PRODUCENT LUKAS WOJARSKI PRODUCENTER JOHAN CARLSTRÖM JOHAN LINDFORS MANUS JESPER ANDERSSON

Fre-må+to 16.00, 18.30, 21.00 Lö-sö även 13.30 Ti 18.30, 21.00 On 18.30, 21.15

Vi måste prata om Kevin

sf.se, svenskabio.se • Från 15 år

JOH ANNE S BROS T P ETER CARLB ERG

LÉONORE EKSTRAND

AVALON EN FI LM AV A XEL PET ERSÉN

BIOPREMIÄR 24 FEBRUARI

FACEBOOK.COM/AVALONTHEFILM

SERGEL Fre-sö 11.50, 12.30, 13.50, 14.30, 16.30, 18.50, 20.50 Må-to 11.50, 12.30, 14.20, 15.00, 17.50, 20.20

Lö-sö även 12.00 Må-to 18.00

HERON CITY Fre-sö 15.45, 18.25, 20.45 Lö-sö även 12.25 Må-to 18.25, 20.45

12.30, 15.00, 17.15

14.40, 16.40, 18.40, 20.40 Lö-sö även 12.40

Fre 16.30 Lö-sö 14.30, 16.30 Ti-to 17.00

Fre-sö 15.20, 17.50, 20.40 Lö-sö även 11.00 Må-to 18.00, 20.00

Fre 17.40 Lö-sö 10.30, 12.20, 17.40 Må-to 17.30 Från 7 år

SÖDER

VÄLLINGBY

SICKLA Fre-sö 15.00, 18.00 KISTA

CAMERA

SOLLENTUNA BIO

FALKEN JAKOBSBERG

Fre 18.15 Lö-sö 15.30, 18.15 Må-to 19.00

KÖP/RESERVERA: sf.se, mobil.sf.se, eurostar.se, sollentunabio.se

Sean Banan inuti Seanfrika


BIOPROGRAM 17 – 23 FEBRUARI 50/50

100 kr (7) HERON CITY: 21.05

Alvin och gänget 3 - svenskt tal 95/70 kr (7)

GRAND LIDINGÖ: Lö-sö 13.00 HERON CITY: Fre 15.20 Lö-sö 12.30, 15.20 KISTA: Fre+må-to 16.00 Lö-sö 11.45, 13.50, 16.00 SERGEL: Fre-sö 12.50 Må-to 12.10 SICKLA: Fre-sö 16.00 SÖDER: 15.15 VÄLLINGBY: Lö-sö 12.00

SERGEL: Fre-lö 12.40, 15.40, 16.00, 18.10, 18.40, 20.40, 21.20, 23.20 Sö 12.40, 15.40, 16.00, 18.10, 18.40, 20.40, 21.20 Må-to 12.40, 16.20, 17.30, 18.50, 20.10, 21.20 SICKLA: Fre-sö 16.00, 18.50, 21.30 Må-to 18.50, 21.30 SÖDER: 12.00, 16.00, 18.30, 21.00 Barnvagnsbio: On 11.00 VÄLLINGBY: Fre 14.30, 17.10, 20.00 Lö-sö 14.30, 17.10, 19.30 Må-to 17.30, 20.00

En katt i Paris - svenskt tal ®

Oscar nominerad! 70 kr (7)

Breaking Dawn – Del 1

SÖDER: Lö-sö 11.30

HERON CITY: Lö-sö 12.15

PREMIÄR! ® Oscar nominerad!

110 kr (11)

Carnage

PREMIÄR! 95 kr (15)

KLARA: 14.00, 16.00 STURE: 14.00, 16.30, 19.00, 21.00

Chronicle PREMIÄR! 100 kr (15)

HERON CITY: Fre 15.30, 17.30, 19.45, 21.45 Lö 12.40, 15.30, 17.30, 19.45, 21.45 Sö 12.40, 15.30, 18.30, 20.40 Må-to 18.30, 20.40 KISTA: Fre-lö 15.20, 17.30, 19.30, 21.30 Sö-to 15.20, 18.00, 20.45 PARK: Fre-sö 21.00 SERGEL: Fre-lö 16.45, 19.00, 21.15, 23.30, 24 Sö 16.45, 19.00, 21.15, 23.30 Må-to 16.00, 18.20, 20.30 SICKLA: 21.20 SÖDER: 19.15, 21.30

Descendants ®

Oscar nominerad! 100 kr (7)

GRAND LIDINGÖ: Fre-sö+ti-to 17.45, 20.15 HERON CITY: Fre-sö 14.50, 17.40, 20.20 Lö-sö även 11.50 Må-to 17.40, 20.20 On även 13.15 KISTA: 15.45, 18.20, 21.00 RÅSUNDA: 21.00 SERGEL: Fre 12.20, 15.00 Lö-sö 12.20 Må-to 12.20, 14.30, 15.00, 17.40, 20.30, 20.40 SICKLA: 18.30, 21.20 SKANDIA: Fre 18.15, 21.00 Lö 15.30, 18.15, 21.00 Sö 16.15, 19.15 SÖDER: Fre+må-to 12.15, 15.00, 17.45, 20.45 Lö-sö 13.15, 16.00, 18.45, 21.30

En enkel till Antibes Guldbaggebelönad!

Extremt högt och otroligt nära 105 kr (11)

HERON CITY: Fre-sö 14.35, 17.35, 20.35 Må-to 17.35, 20.35 On även 14.00 KISTA: 15.50, 18.45 Lö-sö även 13.00 PARK: Fre-sö 18.00 Må+on 21.15 Ti 18.00, 21.00 SAGA: 14.45, 17.45, 20.30 SICKLA: 18.30

Lejonkungen 3D - svenskt tal 125/100 kr (7)

SERGEL: Fre-sö 13.00 Må-to 12.00

95/70 kr (7)

SÖDER: 13.30

New Year’s Eve

Lånaren Arrietty - svenskt tal

Mission: Impossible Ghost Protocol 110 kr (15)

CAMERA: Fre-sö 20.00 HERON CITY: Fre 14.45, 17.55, 20.00, 21.15 Lö-sö 11.45, 14.45, 17.55, 21.15 Lö även 20.00 Må-to 17.55, 20.00, 21.15 KISTA: Fre-lö+må-to 18.10, 21.20 Sö 18.10 RÅSUNDA: 20.45 SERGEL: Fre-lö 15.00, 18.20, 21.20, 21.30, 23.20 Sö 15.00, 18.20, 21.20, 21.30 Må-to 15.00, 18.20, 21.00, 21.30 SICKLA: 21.10 SÖDER: 17.30, 21.15 VÄLLINGBY: Fre-sö 17.10, 20.00 Må-to 17.30, 20.40

My Week with Marilyn ®

Oscar nominerad! 100 kr (Bt)

105 kr (15)

13.00, 15.20, 17.45, 20.15

CAMERA: Fre-sö 21.45 Må-to 20.30 HERON CITY: Fre-sö 14.50, 17.40, 18.20, 20.20, 21.20 Må-to 17.40, 18.20, 20.20, 21.20 On även 13.15 KISTA: 19.00, 21.15 SERGEL: Fre-lö 14.40, 15.30, 17.30, 18.20, 20.30, 21.00, 21.20, 23.40 Sö 14.40, 15.30, 17.30, 18.20, 20.30, 21.00, 21.20 Må-to 14.40, 15.30, 18.30, 21.20 SICKLA: 21.10 SÖDER: 16.00, 18.45, 21.30 VÄLLINGBY: 20.40

Mästerkatten - sv tal ®

95/70 kr (7)

HERON CITY: Lö-sö 11.50 KISTA: Lö-sö 13.00 SERGEL: 13.10

J. Edgar

110 kr (11) SAGA: 20.15

Jägarna 2

70 kr inkl fika (15) VÄLLINGBY: On 14.00

Oscar nominerad! 95/70 kr (7)

CAMERA: Fre 17.00 Lö-sö 10.50, 12.50, 14.55, 17.00 GRAND LIDINGÖ: Lö-sö 12.00, 14.05 HERON CITY: Fre 15.20, 18.00 Lö-sö 12.20, 15.20, 18.00 Må-to 18.00 KISTA: 16.10 Lö-sö även 11.45, 14.00 SERGEL: Fre-sö 12.10, 12.40, 14.30 Må-to 12.20, 12.50 SICKLA: Lö-sö 11.40, 13.50 SÖDER: 12.00, 14.30 VÄLLINGBY: Lö-sö 11.00, 13.10

Mästerkatten 3D - engelskt tal ® Oscar nominerad! 125/100 kr (7)

HERON CITY: 20.55 KISTA: 20.50 SERGEL: Fre-lö 18.20, 20.40, 23.10 Sö-to 18.20, 20.40

Järnladyn ®

Mästerkatten 3D - svenskt tal ®

105 kr (11)

125/100 kr (7)

Oscar nominerad!

95/70 kr (Bt)

HERON CITY: Lö-sö 11.55 KISTA: Lö-sö 13.45 SERGEL: 12.40 SÖDER: 12.45

SERGEL: 15.40, 18.10 Hamilton – I nationens intresse STURE:

Happy Feet 2 - svenskt tal

Nalle Puhs film Star Wars Episode I – Nya äventyr i 3D - eng tal Sjumilaskogen - sv tal 130 kr (Bt)

Oscar nominerad!

100 kr (7)

HERON CITY: 21.00

Polis

100 kr (15) KLARA: 18.10

Prinsessan Lillifee 2: Den lilla enhörningen - svenskt tal

HERON CITY: 18.05, 21.00 On även 13.45 KISTA: 18.20 SERGEL: 18.00, 21.00 SÖDER: 17.30

Star Wars Episode I 3D - sv tal 130 kr (Bt)

CAMERA: Fre-sö 15.40 HERON CITY: Fre-sö 15.05, 18.00 Lö-sö även 12.05 Må-to 18.00 KISTA: 15.20 Lö-sö även 12.20 SERGEL: 12.20, 15.20 SICKLA: Fre-sö 15.50 SÖDER: 14.30

Carnage Två familjers söner hamnar i slag smål och de vuxna möts för att diskutera det inträffade och förs öka hitta en lösning. Men snart är barnens konflikt glömd och hel t andra frågor ställs på sin spets.

Mission: Impossible Ghost Protocol, Mästerkatten, Nalle Puhs CAMERA: Fre 14.55 För visningsdagar och The Girl with the Lö-sö 12.50, 14.55 film – Nya äventyr i Sjumitider se ovan Dragon Tattoo laskogen, Prinsessan Lillifee HERON CITY: Fre 15.15 ® Oscar nominerad! 2: Den lilla enhörningen, Lö-sö 12.15, 15.15 120 kr (15) Safe House, Sean Banan KISTA: Fre 14.30, 16.15 Täby Centrum. Lö-sö 12.30, 14.30 Kassan öppnar fre 13.45, inuti Seanfrika, HERON CITY: 20.50 Sherlock Holmes: A Game Må-to 16.15 lö-sö 10, må-to 17 SERGEL: 20.40 of Shadows, Star Wars RÅSUNDA: Lö-sö 14.00 En gång i Phuket, Episode , Tinker, Tailor, SERGEL: Fre-sö 11.40, 13.40 The Stig-Helmer Story Hamilton – I nationens Soldier, Spy, Vem? – film 100 kr (Bt) Må-to 12.10 intresse, Järnladyn, Mission: för de små Impossible Ghost Protocol, SICKLA: Lö-sö 13.50 HERON CITY: Fre-sö 15.00, Mästerkatten, PrinsesSÖDER: 13.15 17.50 Må-to 17.50 san Lillifee 2: Den lilla On även 13.00 VÄLLINGBY: Lö-sö 13.10 enhörningen, Safe House, biografen SÖDER: Fre-må+on-to 15.30 Sean Banan inuti Seanfrika, Ti 14.45 Kulturhuset, Sergels Torg. Safe House Star Wars Episode I, Tinker, Kassan öppnar 11.45 PREMIÄR! Tailor, Soldier, Spy, Vem? – Tigrar och tatueringar film för de små 100 kr (15) Carnage, Polis, Tigrar och - svenskt tal tatueringar CAMERA: Fre-sö 19.20, 60 kr (Bt) 21.45 Må-to 18.00, 20.30 KLARA: 12.30 HERON CITY: Fre-sö 15.10, 18.10, 21.10 Lidingö Centrum. Tinker, Tailor, Må-to 18.10, 21.10 K.ö. 17.15, lö-sö 11.30 Sturegatan 18. Soldier, Spy KISTA: 18.40, 21.10 ® Park, den klassiska cityAlvin och gänget 3, Oscar nominerad! biografen med ny foajé. SERGEL: Fre-lö 15.50, 18.30, 105 kr (15) Descendants, En gång i Kassan öppnar fre+ti 17, 21.10, 23.45 Sö 15.50, Phuket, Järnladyn, Mästerlö 12, sö 14, må+on 19.30, 18.30, 21.10 Må-to 14.40, CAMERA: Må-to 19.30 katten, Simon och ekarna to abbonerat 18.00, 20.40 HERON CITY: 17.50, 20.50 SÖDER: Fre-må+on-to Chronicle, Extremt högt och On även 13.00 14.45, 18.15, 21.00, 21.15 otroligt nära, Mästerkatten KISTA: 21.30 Ti 14.45, 18.15, 21.15 Kungens kurva. RÅSUNDA: Kassan öppnar fre 14, VÄLLINGBY: Fre-ti+to 18.30, 18.00 Ti även 13.00 lö-sö 11, må-to 17, 21.20 On 21.20 SAGA: 12.00 on även 09.30-14 Kungsgatan 16. Sean Banan SERGEL: 50/50, Alvin och gänget Stängt pga renovering Fre-sö 15.10, 18.10, 21.10 3, Breaking Dawn – Del 1, - Inuti Seanfrika Må-to 14.30, 17.40, 20.40 Chronicle, Descendants, En PREMIÄR! 95/70 kr (7) SÖDER: 18.00, 21.00 enkel till Antibes, En gång i Phuket, Extremt högt och CAMERA: Råsundavägen 150. Tintins äventyr: otroligt nära, Hamilton – I Fre 17.40 Lö-sö 10.30, Kassan öppnar fre 15, Enhörningens nationens intresse, Happy 12.20, 17.40 Må-to 17.30 lö-sö 11, må-to 17, hemlighet - sv tal Feet 2, Järnladyn, Mission: ti även 12.30-13.15 ® HERON CITY: Fre-sö 15.45, Oscar nominerad! Impossible Ghost Protocol, 18.25, 20.45 Lö-sö även Descendants, 100 kr (11) Mästerkatten, Nalle 12.25 Må-to 18.25, 20.45 En gång i Phuket, Puhs film – Nya äventyr i KISTA: 14.40, 16.40, 18.40, HERON CITY: Lö-sö 12.00 Sjumilaskogen, New Year’s Järnladyn, Mission: 20.40 Lö-sö även 12.40 Impossible Ghost Protocol, Eve, Prinsessan Lillifee 2: Tintins äventyr: SERGEL: Den lilla enhörningen, Safe Mästerkatten, PrinsesFre-sö 11.50, 12.30, 13.50, Enhörningens san Lillifee 2: Den lilla House, Sean Banan inuti 14.30, 16.30, 18.50, 20.50 hemlighet 3D - sv tal Seanfrika, Sherlock Holmes: enhörningen, Tinker, Tailor, ® Må-to 11.50, 12.30, 14.20, Oscar nominerad! Soldier, Spy, Vem? – film A Game of Shadows, Star 15.00, 17.50, 20.20 130 kr (11) för de små Wars Episode I, The Girl SICKLA: Fre-sö 15.00, 18.00 with the Dragon Tattoo, The HERON CITY: Lö-sö 12.20 Lö-sö även 12.00 Stig-Helmer Story, Tinker, Må-to 18.00 Tinker, Tailor, Soldier, Spy, Vem? SÖDER: 12.30, 15.00, 17.15 Tintins äventyr: Enhörning– film för de små ens hemlighet, Vem? – film VÄLLINGBY: Fre-sö 15.20, 40 kr (Bt) Knattebio: 17.50, 20.40 Lö-sö även för de små CAMERA: Lö-sö 10.50 11.00 Må-to 18.00, 20.00 HERON CITY: Sherlock Holmes: Lö-sö 12.00, 13.00 A Game of Shadows On 10.00 (30 kr) Kista Galleria. 110 kr (11) Kassan öppnar 11 KISTA: Lö-sö 12.00 HERON CITY: Fre-sö 15.15, RÅSUNDA: Alvin och gänget 3, Chro18.15 Må-to 18.15 Lö-sö 12.00, 13.00 nicle, Descendants, En gång i Phuket, Extremt högt och KISTA: 21.20 SERGEL: Lö-sö 12.10 otroligt nära, Hamilton – I SERGEL: Fre 18.30 SICKLA: Lö-sö 11.40 nationens intresse, Happy Lö-sö 15.00, 18.30 SÖDER: Feet 2, Järnladyn, SÖDER: Fre-må+on-to 21.30 Fre-må+on-to 12.30 Ti 21.00 Ti 10.00 (30 kr) VÄLLINGBY: Simon och ekarna Lö 11.00 Sö 11.00, 12.00 Guldbaggebelönad! On 10.00 (30 kr) 105 kr (11) 95/70 kr (Bt)

Din biograf

Klara

CAMERA: Fre-sö 17.00, 19.20 Må-to 18.00 HERON CITY: Fre-sö 15.00 GRAND LIDINGÖ: On 14.00 Fre-sö+ti-to 18.30 Må 17.45, 20.15 SAGA: 12.00 HERON CITY: Fre-sö 14.35, 17.35, 20.35 En gång i Phuket Lö-sö även 11.55 100 kr (Bt) Må-to 17.35, 20.35 CAMERA: Fre-sö 14.15, 18.35, KISTA: 16.30, 19.00 21.00 Må-to 18.30, 21.00 Lö-sö även 11.50, 14.10 GRAND LIDINGÖ: RÅSUNDA: Fre-sö 16.00, 20.50 Lö-sö även 16.10 18.30 Må-to 18.30 HERON CITY: Fre-sö 15.05, 17.15, 18.05, 20.15, 20.55 SAGA: Lö-sö äv 12.05 Må-to 18.05, 13.00, 15.30, 18.15, 21.00 SICKLA: Fre-sö 15.00, 18.00 20.15, 20.55 On äv 13.45 Lö-sö 12.00 Må-to 18.00 Barnvagnsbio: On 11.00 KISTA: Fre-on 16.00, 18.30, STURE: 21.00, 21.30 Lö-sö äv 16.30 13.00, 15.20, 17.45, 20.15 To 14.30, 18.15, 21.00, SÖDER: 21.30 13.45, 16.15, 18.45, 21.15 RÅSUNDA: Fre-sö 16.30, VÄLLINGBY: Fre-sö 15.20, 19.00, 21.30 Lö-sö även 17.50 Må-to 18.00 12.30 Må-to 19.00, 21.30 Barnvagnsbio: On 11.00 Ti även 13.15

CAMERA: Fre 14.55 Lö-sö 11.20, 13.30 HERON CITY: Fre 14.55, 15.40, 17.45 Lö-sö 12.10, 12.35, 14.55, 15.40, 17.45 Må-to 17.45 KISTA: Fre+må-on 16.20, 18.40 Lö-sö 11.30, 12.00, 13.45, 14.10, 16.20, 18.40 To 16.20 PARK: Lö 12.30, 15.00 Sö 15.00 RÅSUNDA: Fre 15.30 Lö-sö 11.30, 13.30, 15.30 SERGEL: Fre-sö 12.00, 13.30, 14.20, 15.30, 16.40, 19.00 Må-to 12.00, 12.10, 14.20, 18.40 SICKLA: Lö-sö 11.30, 13.40 SÖDER: 13.45 Lö-sö även 11.30 VÄLLINGBY: Fre 16.15 Lö-sö 11.30, 13.50, 16.15

Köp/reservera biljett på: sf.se eller mobil.sf.se

Prisinformation: x(ord)/x(under 12 år) kr • Pensionärspris 70 kr (tillägg vid 3D) gäller ej specialvisningar, t ex opera. För info om SF Bios rabattkort se sf.se

100 kr (Bt)

PREMIÄR!

GRAND LIDINGÖ: Lö-sö 15.00 Vi måste prata om SAGA: 11.30, 14.15, 17.30 Kevin

PREMIÄR!

SÖDER: Fre-må+on-to 100 kr (15) 12.45, 18.00 Ti 12.00, 17.30 SAGA: 14.45, 17.45, 20.30 VÄLLINGBY: Fre-sö 14.30

Plusstolar! På Filmstaden Sergel och Filmstaden Söder kan du sitta på extra bekväma Plusstolar. De är bredare och har extra benutrymme. Läs mer och boka på sf.se.

Kungsgatan 24. K.ö. 11 Drottningg. 82. Kassan öppnar fre 17.30, En enkel till Antibes, lö-sö 14.30, Extremt högt och otroligt må-to abonnerat nära, J.Edgar, Järnladyn, Descendants Simon och ekarna, Tinker, Tailor, Soldier, Spy, Vi måste prata om Kevin Birger Jarlsgatan 41. Kassan öppnar 12.30

Hötorget. Kassan öppnar 10 Alvin och gänget 3, Chronicle, Descendants, En gång i Phuket, Hamilton – I nationens intresse, Happy Feet 2, Lejonkungen, Mission: Impossible Ghost Protocol, My Week with Marilyn, Mästerkatten, Nalle Puhs film – Nya äventyr i Sjumilaskogen, Prinsessan Lillifee 2: Den lilla enhörningen, Safe House, Sean Banan inuti Seanfrika, Sherlock Holmes: A Game of Shadows, Star Wars Episode I, The Girl with the Dragon Tattoo, Tinker, Tailor, Soldier, Spy, Vem? – film för de små

Sickla köpkvarter. Kassan öppnar fre 14, lö-sö 11, må-to 17 Alvin och gänget 3, Chronicle, Descendants, En gång i Phuket, Extremt högt och otroligt nära, Hamilton – I nationens intresse, Järnladyn, Mission: Impossible Ghost Protocol, Mästerkatten, Prinsessan Lillifee 2: Den lilla enhörningen, Sean Banan inuti Seanfrika, Star Wars Episode I, Vem? – film för de små

Carnage, Järnladyn, My Week with Marilyn

Medborgarplatsen – Folkungatrappan 2. Kassan öppnar 11 Alvin och gänget 3, Chronicle, Descendants, En gång i Phuket, En katt i Paris, Hamilton – I nationens intresse, Järnladyn, Lånaren Arrietty, Mission: Impossible Ghost Protocol, Mästerkatten, Nalle Puhs film – Nya äventyr i Sjumilaskogen, Prinsessan Lillifee 2: Den lilla enhörningen, Safe House, Sean Banan inuti Seanfrika, Sherlock Holmes: A Game of Shadows, Simon och ekarna, Star Wars Episode I, The Stig-Helmer Story, Tinker, Tailor, Soldier, Spy, Vem? – film för de små

Vällingby Centrum. K.ö. fre 14, lö-sö 10.30, må-to 17, on äv 09.30-14 Alvin och gänget 3, En gång i Phuket, Hamilton – I nationens intresse, Jägarna 2, Järnladyn, Mission: Impossible Ghost Protocol, Mästerkatten, Prinsessan Lillifee 2: Den lilla enhörningen, Safe House, Sean Banan inuti Seanfrika, Simon och ekarna, Vem? – film för de små

u se SafeaHshoington och

W ma Denzel lds måste for i o lle n ä y t e Ryan R är deras göms t av r n e t k en pak om ansågs sä ad av r s s s u s i h ett Reg e osa . s a r e k n c i CIA atta ke Daniel Esp Cash’ svens de ’Snabba r so m g jo !

R PREMIÄ


UTMANINGEN 23

metro wkd fredag 17 februari 2012

URBAN BRÅDHE

GRADERAT

Tuffometro Inför varje fråga får den intervjuade välja om frågan ska vara snäll eller tuff.

= tuff fråga = snäll fråga Så här många tuffa frågor har de intervjuade svarat på.

RICKARD ENGFORS

PAOLO FREDRIK ROBERTO SKAVLAN

10 REGINA LUND

ANDERS TIMELL

EVA NAZEMSON

9

FREDRIK WIKINGSSON

PETER SETTMAN

Schlagerkvittrat

INTE SÅ HELYLLE ”Ta Gina på rumpan”

MAGNUS UGGLA

Molly Sandén verkar känna alla artister, och alla som jobbar med Melodifestivalen också för den delen. Under intervjun hejar hon glatt till höger och vänster på alla som går förbi. Men bara låtskrivaren Fredrik Kempe vågar sig fram för en hejkram.

Du måste utbyta saliv med någon av de andra i deltävlingen, vem blir

Du var med 2009 och kom sist i finalen. Hur går det i år? – Jag har ingen aning, det går inte att veta. Jag försöker att gå in med inställningen att inte fokusera på tävlingen utan på det som jag tycker är viktigast – att få beröra och berätta med låten. Texten betyder jättemycket för mig så jag hoppas att många kan relatera till den. Varför tog det slut mellan dig och Eric Saade? – Jag kan faktiskt inte svara på det. Vi hade våra anledningar och det är inte så viktigt vem som gjorde vad, ett uppbrott är alltid jobbigt. Det var ömsesidigt och min låt handlar om uppbrottet, den skrevs i ett ögonblick när jag kände samma sak som nu. – Om vi är vänner i dag? Ja, vi är inte ovänner men vi är kanske inte bästa vänner heller.

det? – Kan jag ta hela Youngblood? De kommer ju i ett paket, haha. Det är väl bara en av dem som är singel, Simon tror jag så det får bli honom.

TÄVLAR MED ”WHY AM I CRYING”

Namn: Molly Sandén. Ålder: 19 år. Bor: I Stockholm. Familj: Mamma, pappa, två bonusföräldrar, systrarna Frida, 17 och Mimmi, 16 och katten Måns. Aktuell: Tävlar i Leksand i morgon med ”Why am I crying”. Melodifestivalen sänds klockan 20.00 i SVT 1. Låten har Molly skrivit tillsammans med Aleena Gibson och Windy Wagner.

På din blogg verkar du vara världens helylletjej – hur blir du när du släpper loss? – Jag tycker inte att jag är en helylletjej. När jag släpper loss blir jag väldigt glad och tycker att allt är möjligt. Senast fick jag för mig att vi skulle åka till Gävle och festa så det gjorde vi. Sådant tycker jag är kul även om det inte var lika kul dagen efter, haha. Du har berättat att du tidigare mått dåligt över din kropp – vad har du för relation till den i dag? – Den största förändringen skedde med ”Let’s dance” 2010. Då skrevs en artikel om att jag mobbades för min övervikt och efter det skrev folk så himla snälla saker till mig att jag började gråta. ”Let’s dance” lärde mig att bli trygg i mig själv och i dag känner jag mig nöjd. Pest eller kolera: Ta Gina Dirawi på rumpan i green room eller göra en M.I.A på scenen – det vill säga peka fing-

ADAM ALSING

M E L Lo

ANDERS

7

ANDERS KJELL JANSSON ERIKSSON

ANDREAS LUNDSTEDT SEAN BANAN

er in i kameran? – Ta Gina på rumpan. Det skulle nog diskuteras en hel del kring varför jag gjorde. Gina verkar vara trygg i sig själv så därför skulle jag kunna göra det. Vad är det mest kriminella du har gjort? – Jag har brutit mig in på Globens luciakonsert. Jag gick på Adolf Fredrik och då gjorde vi en luciakonsert i Globen varje år. När vi hade slutat på skolan ville jag och några tjejkompisar vara med ändå så vi smög in i tåget. – Efter det skickade musikläraren ett argt mejl och skrev att de hade fått sätta in extra vakter eftersom alla ville ”göra en Molly”.

6

5

JESSICA ANDERSSON

PELLE LIDELL

Har du testat knark? – Nej, det skulle jag aldrig göra. Jag har blivit erbjuden men trodde att det var ett skämt. Jag har nolltolerans mot knark. Jag har inte ens provat att röka.

CAROLA

MARKOOLIO

JOSEFIN CRAFOORD DR ALBAN

4

LINA HEDLUND

DOGGE DOGGELITO

3

ROBIN PAULSSON

Du är nybliven singel – vågar killarna ragga på dig? – Lite. Jag letar inte och känner att jag behöver vara ensam så jag kanske inte är så öppen för det men jag får beundrarmejl från killar som vill bjuda ut mig.

EMMA BJÖRKMAN

BJÖRN KJELLMAN

ÖFVERGÅRD MOLLY SANDÉN

PERNILLA ANDERSSON

ometro berättar hon vem hon helst Molly Sandén är tillbaka i Melodifestivalen. I Tuff har våldgästat ett luciatåg i Globen. vill hångla med bland de tävlande och varför hon

Din låt heter ”Why am I crying”. Ja, varför gråter du? – Det är det jag frågar mig i låten. Låten handlar om att man känner sig ensam men intalar sig att man är stark och kommer att klara det själv. Min tolkning till varför man gråter är för att man har insett att man kanske inte klarar allt själv.

8

SARAH DAWN FINER

2

CARINA BERG

1

AGNETA SJÖDIN


Efter 15 år i Operans tjänst och lite drygt 3.200 föreställningar säger vi inte farväl utan: På återseende med en Grand Final med närmast orgiastiska förtecken!

GRAND FINALE Spaghettiopera 15

Onsdag-lördag t.o.m. 31 mars!

”..ovanligt hög klass..” ”..framfört med högburet huvud, gott humör och stil.”

EXTRA: 15-årsgala 8 mars

”.. hög internationell klass i Stockholms kulturliv.”

Svd

E-K

OperaCirkus OperaCarnevale

OperaJulShow 2010

OperaCabaré

Efter 31 mars 2012:

KONFERENS CATERING EVENT UNDERHÅLLNING Den permanenta föreställningsverksamheten upphör tills vidare. Regina blir en event-, konferens- och möteslokal. Men också skräddarsydda arrangemang (med eller utan middag) med opera, jazz och all möjlig underhållning. Det omöjliga kommer endast vara ett problem som kan lösas.

 ­­€‚ƒ„…†‡

Vi erbjuder allt från total eventproduktion på Regina eller andra lokaler till enkla konferenser och möten. ORIGINALE 3-rätters Teatermeny ingår i biljetten.

Drottninggatan 71 A - Stockholm spaghettioperan.se eller 08- 411 63 20 ticnet.se el 077-170 70 70

OPERAJULSHOW

20120217_se_weekend stockholm  

KROG ”Riktig mat” för din hungriga middagspartner HEM RIV UR OCH TA MED HEM Metro wkd har listat de hetaste biopremiärerna i vår. FREDAG FE...