Page 1

KROGEN DÄR DU ÄR KOCK Ta över köket på lyxrestaurangen

ANNONS

VECKANS GÅ-BORTPRESENT! En bok vissnar aldrig.

SID 05

HÅKAN LARSSON Fredagkväll med mat och vin

129:-

STOCKHOLM

wkd

min –2O max +0O sunny

snow

FREDAG 17 FEBRUARI 2012

hazy

showers

Fredag 17 februari 2012 www.metro.se rain

partly sunny

Att läsa är att resa.

cloudy

sleet

KROG

”Riktig mat” för din hungriga middagspartner RIV UR OCH TA MED HEM

BIOVÅRduEN

FOTO: LMK, JAAP BUITENDIJK, MURRAY CLOSE, SF, NORDISK FILM, SCANBOX, ZADE ROSENTHAL, NOBLE, SONY, ATLANTIC

STOCKHOLMS HETASTE NÖJESBILAGA

Vi listar: Så blir biovåren PAPPER AB

part sunny/ showers

thunder showers

windy

Här vill cityborna helst köpa drömstugan

i vår.

NORDINS

Så lite sänker din bank räntan

thunder

Giriga. I går sänkte Riksbanken reporäntan. Det betyder att bankerna också borde kunna sänka sina räntor – men det gör de knappt. Deras bortförklaringar håller inte, menar en expert. SID 02

Filmerna inte får missa Metro wkd har listat de hetaste biopremiärerna

(179:-)

Lovisa blev besatt av Nordkorea – skrev bok

Reportern Lovisa Lamm berättar om världens kanske mest slutna land. SID 15

Åtal för försök till våldtäkt i t-banan

Stockholmare. Två skärgårdskommuner toppar listan över stockholmares sökningar efter fritidshus, enligt bostadsökssajten Booli. Drömstugan vill 36-åring misstänks för att ha försökt våldta de köpa i Norrtälje eller Värmdö. SID 08 en kvinna i rulltrappa. SID 10


1

02

www.metro.se fredag 2012-02-17

Metrofrågan

Tycker du att bankerna tjänar för mycket på sina kunder?

– Ja, jag betalar lite mycket på bolånet. Det är lite dålig konkurrens mellan bankerna, men det är inte så mycket du kan göra just nu, det är bara att vänta och se. Lars Andersson, 30, behandlingssekreterare, Skövde.

NYHETER

Välkommen!

VI GÅR PÅ BIO TROTS PIRATE BAY Med facit i hand är det tydligt att de mest högljudda fildelningsmotståndarna – som stod på barrikaderna i mitten av 2000-talet – fick fel. Trots Pirate Bay går vi nämligen fortfarande på bio. Och trendkurvan pekar uppåt. 16,4 miljoner biobesök registrerades under 2011 – drygt 600 000 fler än 2010. På sidan 6 i WKD kan du läsa mitt reportage om vilka biofilmer du inte får missa i vår. JOHAN KELLMAN LARSSON, REPORTER

– Bankerna är en ganska svår fråga, de höjer ju räntan hela tiden utan att informera om det så du måste hela tiden kontrollera. Lotta Aral, 46, supportkoordinator, Stockholm.

– Ja, de tjänar för mycket, de skulle kunna bjuda på lite mer. De tar mycket i avgift som de heller inte informerar om. Tina Skilje Alkryd, 50, produktionssamordnare, Stockholm.

Bankerna sågas för sina argument Minimal skillnad. I går sänkte Riksbanken reporäntan – men bankerna gör inte detsamma för bolånen. Ekonomen: Deras argument håller inte.

Beskedet att reporäntan sänks till 1,5 procent för att försöka stabilisera inflationen och få svenskarna att börja konsumera igen, visar sig inte göra någon större skillnad i din plånbok. I stället för ett par hundralappar över i månaden blir det bara någon tia. Annika Winsth är chefekonom på Nordea, där räntan på både långa och korta lån endast sänks med 0,10

procentenheter. Anledningen är att det kostar mer för bankerna att låna pengar. – När vi lånar ut till hushållen på kort löptid måste vi låna upp pengarna på längre löptid och göra om till tremånaderspengar. Där har vi en kostnad, säger hon. Daniel Liljeberg, chefsekonom på Villaägarnas riksförbund, säger att bankernas argument inte håller då bankerna skulle kunna sänka sina upplåningskostnader om de bara ville: – Vi måste driva opinion mot det här och försöka få kunder och politiker att se att här är konkurrensen otillräcklig. LINA NYBERG ANDERS GÖRANSSON

Därför sänker inte din bank räntan mer Nordea • 3-månadersränta: 4,20 procent • Förändring i går: 0,10 procentenheter • Motivering: Det kostar pengar för banken att låna upp till korta lån.

Anna-Karin Hatt, IT- och energiminister, om att regeringen vill att elbolagen ska erbjuda konsumenterna elmätning timme för timme. Tanken är enligt ministern att det ska bli enklare att förstå sin elförbrukning. Läs mer på sidan 8.

SEB

Sbab

Länsförsäkringar

• 3-månadersränta: 4,29 procent • Förändring i går: Ingen • Motivering: Sänkte i onsdags med 0,14 procentenheter. Bankens upplåningskostnader inte direkt kopplade till reporäntan.

• 3-månadersränta: 4,15 procent • Förändring i går: Sänkte 0,15 procentenheter • Motivering: Marknadsräntorna har gått ner – därmed har Sbab utrymme att sänka också.

• 3-månandersränta: 4,35 procent • Förändring i går: Ingen, osäkert om så sker framöver • Motivering: Kopplingen mellan reporäntan och 3-månaders bolåneränta är inte lika stark som tidigare.

Kvinnors gratisjobb lyfts fram Sveriges kvinnor jobbar gratis efter klockan 15.51. Det har organisationen Sveriges Kvinnolobby räknat ut utifrån att löneskillnaden mellan kvinnor och män i landet är 14,3 procent. I går upmärksammade de orättvisan med en manifestation på Sergels torg i Stockholm. FOTO: SCANPIX

Swedbank • 3-månadersränta: 4,30 procent • Förändring i går: Ingen. • Motivering: Sänkte räntan i onsdags. Boräntan sätts efter bankens egna upplåningskostnader, och man lånar inte en krona av Riksbanken till dess reporänta.

Den totala näthandeln med varor ökade i fjol med nästan 11 procent till 27,7 miljarder kronor, vilket motsvarar 5 procent av den svenska detaljhandeln. TT 95% HANDEL

Elpriset

Stadshypotek /Handelsbanken • 3-månadersränta: 4,30 procent • Förändring i går: Ingen • Motivering: En sänkning gjordes i onsdags. Bolåneräntorna styrs inte längre av reporäntan utan av marknadsräntorna.

E-handel

”Jag vill inte vara en orsak till att människor ligger vakna om natten.”

– De har ganska hög ränta. Men du har inte så många alternativ, det är kanske det de behöver. Olivia Arvidsson, 25, på väg till anställningsintervju, Linköping.

5%

E-HANDEL

Flera års våld. Kvinnan högg och slog sin man – för att han blivit sjuk I flera års tid utsattes mannen för våld och bestraffningar från sin hustru. Han polisanmälde henne aldrig och plåstrade om sina skador själv. Men när kvinnan i början av december högg honom med en kniv i bröstet blev han tvungen att larma 112. Nu döms hustrun till ett år och tio månaders fängelse för grov misshandel. – Det känns overkligt att

bli utsatt för detta av sin egen fru, mycket värre psykiskt än fysiskt, säger mannen i förhör. Det var när mannen gick i väggen efter 25 års arbete i näringslivets toppskikt som hans hustru sedan 20 år tillbaka började misshandla honom. I domen framgår det att mannen bestraffats för att han inte orkat ”rycka upp sig” ur sin sjukdom. EVELINA OLSSON

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Postadress: Box 45075, 104 30 Stockholm. Telefon: 08-402 20 30. Internet: www.metro.se Chefredaktör: Per Gunne. Tf ansvarig utgivare: Mona Johansson. Trycks av Bold, 2012. RS-kontrollerad upplaga mån–fre 289 700 ex. Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej.


49:Ord. 79:-

2 för

99:-

ROCKO RACE/RETURN. Klassisk pulka tillverkad i slitstark plast och försedd med dragsnöre och handtag i ryggstödet. Gäller t o m 19/2.

Ord. 59:-/st.

Ladda för sportlov!

STIGA SLIDER WALRUS. Hopkopplingsbar stjärtlapp i slitstarkt plastmaterial. Gäller t o m 19/2.

K2 SUPERSMOOTH. Lättåkta och förlåtande skidor för nybörjare och medelåkare. Medföljande bindning: Marker ERP 10.0. Dam. Gäller tom 19/2.

Paketpris

1999:-

349:-

349:-

Ord. 2999:-

Paketpris REEBOK 315 ALLROUND U.G. Lekhjälm med grönt utlösningsspänne. Justerbar storlek. CE-godkänd. Juniorstorlekar. Flera färger.

2999:Ord. 5499:-

HEAD i.PEAK 78 XP. Alpinskidor för åkare som gillar höga hastigheter i och utanför pisten. Medföljande bindning: Head PR11. Senior.

PZ T U PULSE3.0 SR. Stabila hockeyskridskor. Anatomisk ankelsupport och EVA-innersula. Seniorstorlekar. Finns även i Juniorstorlekar 299:-

149:Ord. 299:-

299:Ord. 699:-

HEAD BEACON. Lätt och säker skid- och snowboardhjälm med effektiv fukttransport. Seniorstorlekar.

SCOTT 89 X. Goggles med imskyddsbehandlad lins. Försedd med justerbart band. Passar tilll hjälm. Senior.

699:99:Ord. 199::--

999:Ord. 1999:-

HEAD ST NEXT EDGE 80/One. Alpinpjäxor för nybörjare och medelåkare som fokuserar på komfort. Dam- och herrstorlekar.

STIGA SNOWRACER CURVE. Snowracer med stabil stålram, dragsnöre och twintip-medar.

Erbjudandet gäller ej Stadium Outlet eller Stadium Ski.

Sveriges största. Världens roligaste! Anmäl dig på www.stadiumsportscamp.se

REVOLUTION SNOWBOW 33”. Snowglider tillverkad i skumplast. Mått: 84x50 cm. Blå, rosa.

© STADIUM COMMUNICATIONS 2012. Reservation för slutförsäljning, lokala avvikelser och ev. tryckfel.

Rocko pulka


04

www.metro.se fredag 2012-02-17

Dödade sin mor – tros ha mördat även fadern

Dubbelmordet. Han knivmördade sin mamma för 15 år sedan. Nu misstänks 40-åringen för mordet på sin pappa och hans sambo.

Den 9 augusti 1996 mördade han sin mamma med ett 30tal knivhugg i familjens villa i Tullinge. Han friades i tingsrätten med dömdes mot sitt nekande i Svea hovrätt till rättspsykiatrisk vård för mord.

Nu misstänks den 40-årige mannen ha knivmördat sin 65-åriga pappa och hans jämnåriga sambo i deras lägenhet i Tullinge – bara två kilometer från den första mordplatsen. – Med den profession som finns inom rättspsykiatrin borde sådant här kunna förebyggas, säger kriminolog Jerzy Sarnecki. Det var i onsdags förmiddag som polisen fick larm om ett lägenhetsbråk i Tullinge. Efter att ha brutit upp dörren påträffade polisen det mördade paret på golvet. Efter en intensiv jakt

kunde den mördade mannens 40-årige son senare på kvällen, efter tips från allmänheten, gripas i bostadsområdet. Han ska då bland annat ha haft blod på kläderna. I dag ska den misstänkte dubbelmördaren pressas i polisförhör om sin eventuella inblandning i dådet. Polisen vill varken kommentera bevisning eller ett eventuellt motiv. – Utredningen fortskrider, det är allt jag kan säga, säger Björn Åhlin vid Södertörnspolisen. Enligt en dom från Svea

hovrätt led 40-åringen av psykiska störningar när han på ett ”brutalt” och ”grymt” sätt mördade sin mamma för 15 år sedan. Enligt vittnen uttalade han ett växande hat för sin mamma och bara dagar före dådet ska han ha sagt att han skulle ”hacka ihjäl henne”. Efter fem års rättspsykiatrisk vård skrevs mannen ut och har efter det dömts för ett flertal mindre brott. CLARENCE FRENKER

clarence.frenker@metro.se

ANNONS

Ägandetvist

Staten versus tre privatpersoner Är det staten eller ett par privatpersoner som äger skäret Bräsken i skärgården utanför Norrtälje? Det ska Högsta domstolen nu avgöra. Det var Lantmäteriet som kom fram till att skäret tillhörde staten när de var ute och utredde äganderätten till holmar och skär i Norrtälje. Privatpersonerna äger en ö som gränsar till skäret. TT Häktesmördaren

Ljungströms psyke undersöks igen

Res osportsligt billigt på sportlovet Köp din biljett på flygbussarna.se eller ladda ned vår app så blir resan smidigare. Appen hittar du på Android Market och App Store. Då har du dessutom tillgång till hållplatsinfo och tidtabell var du än befinner dig.

landa

:– 9 9

holm Stock

C – Ar

när 79

ensio

om/p ( ungd

Socialstyrelsens rättsliga råd ska yttra sig över de två rättspsykiatriska undersökningar som gjorts av 29-årige Erik Ljungström. Det har Svea hovrätt beslutat. TT

:– )

Vi trafikerar även Skavsta, Bromma, Västerås Airport samt Gotlandsfärjorna och Viking Line.

Industrin förvandlas till bostäder Förvandlingen av Årstadal från industri- till bostadsområde fortsätter. Nu är det klart att ytterligare 400 nya hyresrätter ska byggas på tvärbanans västra sida mot Södertäljevägen. Hyresrätterna kommer byggas där det i dag finns ett antal industri- och kontorsfastigheter samt en del naturmark. – Det är en omdaning av Årstadal, säger Calle Wikerman, chef för fastighetsutveckling på Stockholms-

hem som ska bygga fastigheterna. Byggstart planeras om ett år och de första hyresgästerna ska kunna flytta in 2015. De nya husen kommer bli sju våningar höga och innehålla en jämn spridning av tvåor, treor och fyror. Utöver hyresrätter planeras två förskolor, ett parkeringsgarage insprängt i berget och en del shopping. VIKTOR BENDZ

I förrgår hittades två döda personer i den här lägenheten i Tullinge. FOTO: KLARA LEO

Glädjebesked. Ridsporten belönas extra när idrotten får mer pengar Landstingets kulturnämnd har beslutat om fördelningen av de drygt 24 miljoner kronor som årligen delas ut till länets idrotts- och friluftsorganisationer. Precis som de senaste åren går 20,1 miljoner kronor till den centrala organisationen Stockholms Idrottsförbund. Friluftsfrämjandet får 3,1 miljoner kronor och Sisu Idrottsutbildarna en knapp miljon kronor. – Ridsportförbundet som

har speciella förutsättningar får just i år ett särskilt riktat stöd, säger kulturlandstingsrådet Anna Starbrink (FP) i ett uttalande. Stödet från landstingets kulturnämnd till ridsportförbundet är på 800 000 kronor. Inom Stockholms läns ridsportförbund, som är ett av 19 distrikt i landet, finns 120 ridklubbar som tillsammans har nästan 30 000 medlemmar. JOSEFIN SVENBERG

Tunnelbanan. Problem på blå linjen – normal trafik först på måndag Trafiken på tunnelbanans blå linje drabbades av störningar igår på grund av ett misstänkt spårfel mellan Tcentralen och Kungsträdgården. Sträckan var tidvis avstängd. – Vi har upptäckt att hjulen på tågen slits onormalt mycket och undersöker om det kan bero på ett fel på banan, säger MTR:s informatör Rasmus Sandsten. Utredningen var inte klar i går, men sträckan till Kungsträdgården ska gå att trafikera igen i dag, fredag. De drabbade vagnarna har tagits ur trafik med följden att något färre tåg än

den 26/2 iV stänger

Störningar på blåa linjen. FOTO: SCANPIX

normalt kör i rusningstrafik. Först på måndag beräknas trafiken gå med full kapacitet igen. METRO

TOTAL UTFÖRSÄLJNING!

Inredning • Möbler Trädgård • Kläder Så här är det tänkt att se bostäderna ska se ut. FOTO: GOLVLÄGGAREN

Industriområdet i Årstadal är snart ett minne blott. FOTO: KLARA LEO

Öppettider 11-18 Lörd 12-16 Österlånggatan 37, Stockholm 08-23 90 23, www.kronanpaverket.eu

50-70%


05

www.metro.se fredag 2012-02-17

Kocken Céline Fauvelle visar Johan Brunnberg och Jonas Hanberger hur man lagar till en lyxrätt på matstudion Aveqia. FOTO: HENRIC LINDSTEN

Nya trenden: Lyxkrogen där du själv är kock Matlagning. Lyxkrogen där du får laga maten själv. Så kan man beskriva Aveqia i Stockholm. Grundaren ser på fenomenet som ett nytt sätt att umgås. Gå på lyxrestaurang – men du får ändå laga maten själv. Det är nya trendkonceptet på de så kallade matstudior som nu dykt upp i Sveriges största städer. Aveqia i Stockholm har Europas största matstudio. Här får gästerna tillaga gourmetmiddagar till sig själva med hjälp av en eller ett par stjärnkockar. Maten i sig blir allt mindre intressant, det är i stället upplevelsen som är relevant. Att gästerna själva medverkar i matlagningen

Matstudion Aveqia i Stockholm. FOTO: HENRIC LINDSTEN

tror trendspanaren Stefan Nilsson bara är ett steg i en eskalerande utveckling. – Jag tror att det framöver kommer bli inne att ta med gästerna till en bondgård där de får plocka upp morötterna ur jorden och själva

Kungligt pris Fantasivärld

Uppfostrade son i fantasivärld Therese Alshammar. FOTO: SCANPIX

Prisades med medalj på slottet Therese Alshammar mottog medaljen Litteris et Artibus i 8:e storleken från kung Carl Gustaf och drottning Silvia i går. Medaljen utdelas för framstående konstnärliga insatser inom främst musik och litteratur. TT

En pojke i Halmstad som är beroende av personlig assistans har uppfostrats av sin mamma i en fantasivärld där rymdvarelser påstås finnas på riktigt. Kommunen har nu lex Sarahanmält mamman till Socialstyrelsen, uppger DN.se och SR:s P 4 Halland. TT

peka ut lammet de vill äta, säger han. Att upplevelsen är i fokus är något Aveqia tagit fasta på och förklarar konceptet som en hybrid mellan ett restaurangbesök och en matlagningskurs. – Gästerna kommer inte hit för att lära sig laga mat utan för att umgås runt den, säger grundaren David Berggren. Mat och matlagning har varit trendigt i många år. Stefan Nilsson förutspår att maten kommer att bli 10-talets motsvarighet till 90-talets svenska popunder och 00-talets modeunder. – Matvärlden inspirerar övriga lifestylevärlden just nu och kommer fortsätta göra det ett bra tag framöver, säger Stefan Nilsson. VIKTOR BENDZ viktor.bendz@metro.se

skola i Dalsland misstänks för misshandel och olaga hot sedan han tagit sig till skolan för att skydda sin egen son från två andra elever, uppger P 4 Väst. TT Fel pensionsbesked

29 000

svenskar födda 1948 har fått felaktiga besked om sina pensioner från Pensionsmyndigheten. TT

En pappa till en elev på en

Beställ på bredbandsbolaget.se eller ring 0770-111 700

Dagens fel

Misshandel

Pappa lade sig i elevbråk på skola

Nu kan du få upp till 250 Mbit/s bredband för 249 kr/mån i 1 år. Plus våra 13 mest populära tv-kanaler & telefoni!

I onsdagens tidning blev det fel om låtarna med mattema. Lasse Holms låt ”Canneloni macaroni” har inte deltagit i Melodifestivalen.

Bindningstid 18 mån. Kortavgift 299 kr/halvår + startavgift 295 kr tillkommer för tv. Erbjudandet gäller t o m 15/3 2012 och förutsätter bredband, tv och telefoni från Bredbandsbolaget under hela bindningstiden. Lägsta totalkostnad med Bredband 250 är 7 978 kr (249 kr x 12 mån, pris efter 12 mån: bredband 499 kr/mån, tv 99 kr/mån + startavgift 295 kr, telefoni 19 kr/mån och kortavgift 299 kr/halvår, fraktavgift 96 kr). Ångerrätt 14 dagar vid distansköp. Uppsägningstid 3 kalendermånader för tv och bredband. 1 kalendermånad för telefoni. Tekniska begränsningar gör att tv inte kan levereras till alla adresser. Går inte att kombinera med andra erbjudanden. Mer info och villkor på bredbandsbolaget.se


06

www.metro.se fredag 2012-02-17

De utkämpar ett sjöslag för valarna

Besättningen på det japanska valfångstfartyget Yushin Maru No. 2 använde vattenkanoner när en gummibåt med aktivister närmade sig. FOTO: BILLY DANGER/SEA SHEPHERD/AP

Båda släpper bilder

Miljökämpar vs valfångstskepp Valfångstsäsongen har börjat i Södra ishavet. Både Japans valforskningsinstitut och miljöorganisationen Sea Shepherd har släppt bilder från dramatiska sammandrabbningar under de senaste dagarna. METRO

Lokaliserar valskepp

”Jakten har börjat” Sea Shepherds grundare Paul Watson på organisationens Facebooksida i december. För första gången i organisationens historia användes ett obemannat flygplan för att lokalisera och jaga valfångstfartygen.

Kolumn

FRIDAH JÖNSSON FRILANSSKRIBENT

V

Hävdar forskning

Från 250 000 blåvalar

2 300

”Granaten” kan innehålla smörsyra En av aktivisterna från Sea Shepherd håller något i handen – en ”granat” med illaluktande smörsyra, hävdar Japans valforskningsinstitut som tagit bilden. Institutet står fast vid att den valjakt som bedrivs görs i rent forskningssyfte.

ungefär så många blåvalar tros finnas i vattnen på södra halvklotet. Innan valfångsteran inleddes var populationen omkring en kvarts miljon.

KÄLLA: VÄRLDSNATURFONDEN

Aktivisterna har ”granater” med smörsyra. FOTO: INSTITUTE OF CETACEAN RESEARCH/AP

HJÄLP STJÄRNORNA INNAN DE DÖR

ärlden hyllar Whitney Houston och we will always love you och she had such a great heart och hon var en av de största. Men jag är inte intresserad av hur Lady Gaga influerades av Whitney. Jag vill veta varför ingen agerade. För vi har sett det så många gånger. Bara de senaste fem åren har både Whitney och Anna Nicole Smith och Amy Winehouse dött innan sin femtioårsdag, på grund av depressioner och droger. Och dagarna efteråt har media berättat om hur de skrivit in sig på rehab efter rehab, hur de deklarerat att nu är det minsann slut på misären, hur de gång på gång misslyckats och till slut hittats döda i sitt hem eller på något hotellrum. Samtidigt berättar deras vänner hur mycket de älskade personen ifråga, hur mycket de sörjer henom och hur mycket de önskar att hen kunde komma tillbaka. Den enda frågan jag vill ställa är ”men varför gjorde du inget då?”. Flera tidningar har rapporterat om hur Whitney kunde isolera sig i flera dagar och bara knarka. Var var hennes vänner då? Men vi behöver inte gå så långt som till Beverly Hills. Det räcker med att gå till Växjö. För två veckor sedan tafsade en svensk man som inte direkt sponsrar IOGT-NTO på en kvinna i ett stort direktsänt tv-program. Vad gjorde publiken? Jo, de applåderade. Vi som lite försynt försökte påpeka att mannen faktiskt gjorde sig skyldig till ett lagbrott fick direkt höra vrålande argument om att ”amen han är ju en knarkare, han är ju en så komplex person!”. EH, JA. Därför ska vi kanske försöka hjälpa honom? Det

Drömvärvningar Aftonbladet har precis fått Tara Moshizi och Niklas Orrenius går till Expressen! Kvällisarna gör ju drömrekryteringarna nu.

Inte direkt ”The office” Alla ni som älskar ”The office” och som sågar ”Kontoret”: Vad fan hade ni väntat er?

kanske inte är helt rätt metod att klappa händerna åt Thorsten Flinck och avfärda sexuellt ofredande med ”amen han knarkar ju”. Vi kanske kan försöka hjälpa Kleerup i stället för att skratta åt Nyhetsmorgon-intervjun med honom på Youtube där han är totalt borta. Någon kanske ska försöka ge stöd när Jay Smith vill ta tag i sitt beroende i stället för att garva åt att han två år efter sin Idol-vinst fortfarande tar droger.

V

i vet inte hur länge våra svenska stjärnor fortsätter. Det är så enkelt att hålla Pete Doherty och Lindsay Lohan på en armlängds, eller oceans, avstånd – men hur stor distans har vi till Thorsten

Flinck? Hur många Facebookvänner är vi ifrån Kleerup? Hur många av våra döttrar blev besvikna när Jay Smiths band Von Benzo inte fick spela på en drogfri festival i Söderhamn? Eller så kan vi ju fortsätta som nu. Fortsätt garva åt Flinck och fortsätt tycka att Sanna Bråding var hetare när hon var som mest beroende (jo, jag har läst era kommentarer) – men kom för guds skull inte och skriv R.I.P med hjärtan på Facebook när de inte orkar mer. Metro.se

Läs och kommentera fler kolumnister


42 % kan ägna mer tid åt kunder tack vare mejl i mobilen.

Telia Jobbmobil Plus eller Max

399 kr per mån i 6 mån

Kom-igång med effektiva arbetssätt, välj smartphone från Telia. En smartphone som ska avlasta din arbetsdag kräver rätt företagsabonnemang. Ett bra exempel är kampanjerbjudandet Telia Jobbmobil Max, som ger maximalt med samtal, sms och hela 10 GB mobilsurf. Med Nokias nya Windowstelefoner förvandlar du snabbt dötid till arbetstid tack vare Office365 med Outlook, Word, Excel och PowerPoint. Besök Telias butiker, återförsäljare, telia.se/kampanjer eller ring 90 400. Välkommen till bättre affärer.

Gäller t.o.m. 22/3, 2012. 399 kr/mån i 6 månader, vid 24 mån bindning. Engångsavgift 200 kr. Jobbmobil Plus, pris under kvarvarande bindningstid 529 kr/mån. I månadsavgiften ingår 3 500 min, 500 sms & 500 mms, samt 1 GB mobilsurf. Jobbmobil Max, pris under kvarvarande bindningstid 599 kr/mån. I månadsavgiften ingår 10 000 min/sms/mms samt 10 GB mobilsurf. 0 kr kontant för Nokia Lumia 800 + 120 kr/mån i 24 månader. Erbjudandet Microsoft Office 365 Max50 med 6 fria månader upp till 3 användare. Därefter 49 kr/mån och användare. Priserna gäller inom Sverige och är exkl moms. Fullständiga villkor se www.telia.se


FINANS 08

www.metro.se fredag 2012-02-17

börsen i går

+0,5%

OMXS. Vid stängning hade OMXS-index ökat 0,5 procent till 341,7 efter att ha legat på minus länge. TT

NASDAQ/DOW JONES +1,47% / +0,91% %

FRANKFURT -0,09%

PARIS 0,09%

LONDON -0,12 %

HELSINGFORS -0,22%

MOSKVA -1,10%

Nattlig tvätt ska sänka elkostnad Lagrådsremiss. Regeringen vill att elbolagen ska erbjuda konsumenterna mätning av elen timme för timme. Genom att till exempel tvätta på nätterna skulle hushåll kunna spara pengar, enligt energiminister Anna-Karin Hatt.

Från den 1 oktober i år vill regeringen att konsumenter ska kunna teckna avtal där elförbrukningen mäts timme för timme, enligt en ny lagrådsremiss. Med den nya lagen hoppas regeringen att fler elkonsumenter ska använda mer el under de timmar när den är som billigast, till exempel genom att tvätta på nätterna. Hur grannsämjan skulle påverkas framgår dock inte.

– Jag vill inte vara en orsak till att människor ligger vakna om natten. Det ska bli enklare att förstå sin energiförbrukning, säger energiminister Anna-Karin Hatt (C). Ofta är elpriset som allra lägst på natten, för att sedan stiga under dagen och nå en dagstopp under sen eftermiddag. Om elförbrukningen sprids jämnare över dygnet kan det i sin tur göra att elpristopparna under dagen blir lägre, enligt Hatt. Regeringen bedömer att stora delar av det mätsystem för el som finns i dag klarar timmätning. Men enligt Peter Silverhjärta, ansvarig för mätfrågor på branschorganisationen Svensk Energi, stämmer det inte, och enligt honom skulle merkostnaderna för att byta ut mätare bli betydligt högre än vad regeringen uppger i sitt förslag. TT/METRO

KL 13-14: 34,55 NÄRMAST DYGNSSNITTET

KL. 02-03: 30,42 LÄGST

KL. 08-09: 40,69 NÄST HÖGST

KL 17-18: 41,92 HÖGST

Så förändras elpriset under dygnet KÄLLA: DAGENS ELSPOTPRIS FÖR SVERIGE PÅ DEN NORDISKA ELBÖRSEN NORDPOOL. PRISERNA ÄR ETT SNITT FÖR HELA SVERIGE OCH RÄKNADE I ÖRE PER KWH.

Här ligger stugorna som stockholmare letar efter När stockholmarna söker efter drömstugan är det i Norrtälje och Värmdö de letar först. De två skärgårdskommunerna toppar listan över sökningar efter fritidshus på bostadssöktjänsten Booli, visar en ny sammanställning. – Undersökningen visar två saker om stockholmarnas preferenser: det ena är att man vill ha fritidshuset på behändigt avstånd, det andra att man vill ha närhet till vatten och hav. Åtta av de tio mest populära kommunerna har havskust, säger Anders Kyhlstedt, vd på Booli. Härjedalen ligger trea på listan över sökningar, men däremot hamnar vanligtvis attraktiva Åre utanför tio-itopp. Generellt är utbudet av fritidshus ovanligt stort i år, vilket sannolikt hänger samman med den ekonomiska osäkerheten i vår omvärld. Booli noterar också att det blivit vanligare med sänkningar av utropspriserna. – För många är fritidshus typisk lyxkonsumtion, och i turbulenta tider är det en av de första saker man sparar in på, säger Anders Kyhlstedt. ANDERS GÖRANSSON anders.goransson@metro.se

Erbjudandet är inte särskilt svårsålt: inga bindningstider eller månadsavgifter. Bara en startavgift på 499 kronor som låter dig surfa i 10 Mbit/s. Villkoret: Reklamfilm när du ska börja surfa och återkommande annonser som dyker upp längst ner på skärmen. – Feedbacken vi har fått från de 500 användare vi har i dag är att det känns bra. Reklamen förstör inte surfupplevelsen, säger Joors medgrundare och vd Tomas Olsson. Tjänsten lanserades för tre veckor sedan och grundarna hoppas nu på snabb spridning. Förhoppningen är en internationell lansering, särskilt i Asien där företaget har en inflytelserik Nätdejting

1 Norrtälje

Antal objekt 118

Genomsnittligt utropspris 1 800 000

2 Värmdö

92

4 330 000

3 Härjedalen

148

1 080 000

4 Strängnäs

29

5 Haninge

20

Kommun

6 Östhammar

Antal objekt 64

Genomsnittligt utropspris 1 600 000

7 Gotland

49

1 200 000

8 Österåker

23

1 900 000

1 930 000

9 Uppsala

21

1 020 000

2 600 000

10 Tanum

53

4 700 000

Kommun

Listan baseras på sökningar gjorda av personer i Stockholms län under vecka 6 år 2012 hos Booli.

PUND 10,62

Siffror från kl 21 i går

investerare i ryggen. Tidigare försök med bland annat reklamfinansierade telefonabonnemang har dock misslyckats. Kunderna upplevde det som allt för störande med reklamen som dök upp mitt under samtalen. Men Joors vd Tomas Olsson ser inga likheter utan talar hellre om hur annonsörerna nu ostört kan fånga användarnas uppmärksamhet. – Det vi gör är att erbjuda ett videoformat som kan liknas vid tv, annonsören får då lugn och ro. Det löser en del av problemen som de digitala kanalerna har i dag när man är ute på nätet och det är så många olika budskap, det blir svårt att se och ta till sig. ANDERS MOLIN Annonser

Hitta partner kan kosta skjortan

Marknaden för reklam mattas av

Flera dejtingsidor på internet skyltar med gratis medlemskap. Men att hitta en partner utan att betala är nästan omöjligt, visar en ny undersökning. – För att svara på en kontakt eller se skarpa bilder måste du generellt betala, säger Lotta Gustavsson på Konsument Göteborg som testat fyra sajter. Hon menar att det är vilseledande att marknadsföra sig som gratis när det i själva verket kan gå på hundratals kronor i månaden. Hanna Bergholm på Match.com delar inte kritiken. – Det går alltid att se vem som kontaktar dig hos oss, men för att själv ta kontakt måste man teckna prenumeration. TT

Långsammare tillväxt och avmattning präglar reklammarknaden. Men det blev trots det en tillväxt för reklamköp på 1,2 procent till drygt 9 procent under fjärde kvartalet 2011, enligt ett pressmeddelande från Institutet för reklam- och mediestatistik (IRM). För hela 2011 innebär det att den svenska reklammarknaden växte med 4,2 procent till 32 miljarder kronor. TT

Sabuni slutar som minister 2014

Topplistan över sökningar på fritidshus

DOLLAR 6,72

Ny nättjänst. Erbjuder gratis surfande – om du står ut med reklamen

Byter jobb

Den här stugan på populära Väddö har ett utropspris på 1 600 000 kronor. FOTO:SKANDIAMÄKLARNA

EURO 8,83

Folkpartiets Nyamko Sabuni, biträdande utbildningsminister och med ansvar för jämställdhet, lägger av med politiken vid nästa val, oavsett hur det går. Tolv år i politiken får räcka, säger Sabuni till Chefstidningen. – Det är dags att göra något annat. Kanske inom näringslivet. Eller plugga, säger Sabuni som valdes in i riksdagen 2002.TT

Pensionsålder

Eu vill att alla jobbar längre EU-kommissionen vill att EU-medborgarna jobbar längre upp i åldrarna. I en rapport om trygga och tillräckliga pensioner uppmanas EU-länderna och arbetsmarknadens parter att anpassa arbetsplatser för äldre och uppmuntra privat pensionssparande genom skattelättnader. TT Dalande marknad

Lovande minus för Volvo PV Volvo Personvagnar minskade i EU och Efta under januari månad, men inte så mycket som konkurrenterna. Januarisiffrorna kommer via branschorganet Acea och visar att marknaden totalt dalade med 6,6 procent medan Volvo klarade sig med minus 2,2 procent. TT


John Doe Worldwide AB

Bli först i världen med att köpa solel. Undrar du hur det funkar? Vi berättar allt på telgeenergi.se/solel eller på 020-34 40 40.


10

www.metro.se fredag 2012-02-17

Stockholmarna som inte kan glömma tv-eken

36-åring åtalas för våldtäktsförsök i rulltrappan En tonårsflicka utsattes i höstas för ett våldtäktsförsök mitt i en rulltrappa på Sundbybergs tunnelbanestation. Den misstänkte 36-årige gärningsmannen åtalas nu i Solna tingsrätt för försök till våldtäkt. Mannen förnekar brott.

Övervakningsbilder visar dock hur han väntar ut sitt offer. Den 19-åriga flickan var på hemväg från en kompis vid 6-tiden en lördagsmorgon då en okänd man plötsligt överföll henne bakifrån i rulltrappan. Enligt åtalet ska mannen ha hållit fast henne och flera gånger hårdhänt försökt föra in fingrarna, genom byxorna, i underlivet. 19-åringen förhindrade den fortsatta gärningen genom att sätta sig ner i rulltrappan. En hundpatrull kunde kort därefter gripa mannen.

36-åringen hävdar i förhör nom att greppa om rumpan att han tagit emot flickan i för att hindra fallet. rulltrappan då hon föll bakLILIAN länges på högklackade skor. ANDERSSON red@metro.se – Jag tog emot henne geANNONS

& 16-19 februari 2012, Kistamässan Missa inte mellansveriges största mässa för camping och fritidsfordon!

www.caravancamping.se

Nu börjar rättegången om mutor vid arenabygget Solnas förre stadsdirektör Sune Reinhold fick drygt 900 000 kronor i ersättning av företagen som bygger nationalarenan för fotboll. FOTO: KLARA LEO

Bakgrund

Polis får fängelse för rattfylla

Tre män häktades i går misstänkta för medhjälp till det så kallade taximordet i Malmö i höstas. Därmed är fyra personer häktade. Men den huvudmisstänkte, en 44-årig man som häktats i sin frånvaro misstänkt för mordet, är fortfarande på fri fot.

En polis i Norrköping fastnade den 18 juni i en nykterhetskontroll under ledighet och fick sitt körkort taget. Men mannen satte sig ändå bakom ratten igen, och åkte dit igen. Enligt SR Östergötland har nu polisen dömts till två månaders fängelse för grovt rattfylleri och olovlig körning. TT

TT

–—†˜™—š›œ—˜ž†Ÿ¡¢†Ÿ£

GULD & SILVER!

 ­€‚ƒ„… †……‡­ ˆ‰€€Š… ‹ŠŒ‚ 24Pantbank.se Sveavägen 74 08-403 074 70

NA

SÄL J

T

A

Ö PA K

ANDERS GÖRANSSON

Tre häktade för taximordet

G

– I takt med att arenan växer upp så går inte folk och tänker på någon ersättning som betalats ut till någon – de kommer att se fram emot de evenemang som ska ske på arenan. Sune Reinhold är åtalad för grovt mutbrott, medan åtalet mot övriga fem – bland dem Salminen och Erik Paulsson, miljardär och storägare i byggbolaget Peab, gäller bestickning. Samtliga åtalade nekar. Lars-Åke Lagrell ser sitt vittnesmål som okomplicerat. – Jag kommer att säga som det är. Rättegången beräknas ta tio förhandlingsdagar och pågå till slutet av mars.

Rattfull polis

Malmömord

G

merades om detta var kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen (M). Enligt Alf Johansson, chefsåklagare vid riksenheten mot korruption, har Reinhold i flera fall fått dubbelt betalt när han arbetat med projektet dels från Solna stad, dels från ett bolag som ansvarade för projekteringen av nationalarenan. TT

Solna förre stadsdirektör Sune Reinhold fick drygt 900 000 kronor i ersättning av företagen som bygger nationalarenan i fotboll. Muta eller inte – det avgörs i rättegången som inleds i tingsrätten på måndag. Men oavsett hur domstolen ställer sig i skuldfrågan finns redan flera förlorare. – Det är klart att en sådan här negativ nyhet skadar, och det drabbar väl i första hand arenan och Solna stad, säger Lars-Åke Lagrell, avgående ordförande för Svenska Fotbollförbundet och själv kallad som vittne vid rättegången. Han tycker dock inte att de negativa följderna för nationalarenan ska överdrivas.

Många stockholmare har hört av sig med idéer vad som bör göras med stubben från TV-eken och platsen runt omkring. FOTO: SCANPIX

TRY

• Utredningen. En artikel i tidningen Dagens Samhälle i mars 2010 blev upprinnelsen till den utredning som ledde till rättegången. I artikeln avslöjades att Solnas tidigare stadsdirektör Sune Reinhold tjänat grova pengar på att extraknäcka som konsult åt bolagen bakom arenaprojektet. Den ende i Solnas politiska ledning som infor-

JOHAN KELLMAN LARSSON

T

Våldtäktsförsök. I höstas överfölls en flicka bakifrån i en rulltrappa på Sundbybergs tunnelbanestation. Nu åtalas den misstänkte 36-årige mannen.

Mannen går efter flicka samtidigt som rulltrappan rullar. FOTO: POLISEN

en informationsskylt om ekens historia. Några av förslagen som inkommit till stadsdelsnämnden, som Metro tittat på, uttrycker också en vilja att den så kallade Lill-eken ska återplanteras. Något som stadsdelsnämnden också hörsammat. Just nu koncentreras det fortsatta arbetet till att genomföra ytterligare undersökningar av tv-ekens stubbe. – Med hjälp av utomstående expertis kommer man under våren att titta närmare på stubben för att om möjligt kunna utveckla och förfina nuvarande undersökningsmetoder, säger Mats Freij.

BE

Mannen vänder sig om och tittar på tonårsflickan. FOTO: POLISEN

Natten till den 25 november fälldes tv-eken på Oxenstiernsgatan i Stockholm. Trädet har som bekant väckt ett stort engagemang – och enligt Mats Freij på trafikkontoret har striden fortsatt att rasa. – Vi har löpande kontakt med allmänheten och många har hört av sig med synpunkter till stadsdelsnämnden på vad som bör göras med stubben och med platsen runt omkring, säger Mats Freij, informatör vid trafikkontoret. Vad har det rört sig om för förslag? – Det har varit allt möjligt. Någon ville gräva ner en soffa intill stubben. En annan tyckte att vi skulle sätta upp en parkbänk och

OC

H SÄK

ER


da r ng ide r lä t t Fö pe öp (Rabatt på mer än hundra leverantörers totala sortiment och 200 demonstrationer på tio dagar!)

Kom-igång-dagar på Fredells! Ok, våren är kanske inte här riktigt ännu men det är aldrig för tidigt att ta tag i vårens projekt! För att hjälpa dig på traven drar vi av 20% på hela sortimentet från mer än 100 leverantörer mellan 10-19 februari. Utöver vårkänslor på prislappen så kommer mängder av leverantörer demonstrera sina produkter i varuhuset.

Vi har så klart extra generösa öppettider under veckan och de är måndag-fredag kl. 6-20 och lördag-söndag kl. 9-18. Dessutom öppnar vi ROT-skola på facebook under samma tid. Där svarar vi på frågor kring ROT och hur det går till i praktiken. Välkommen in!

www.fredells.com. Öppettider varuhuset under kampanjen: måndag–fredag 06.00–20.00, lördag–söndag 9.00–18.00. Sickla Allé 2– 4. Erbjudanden gäller under perioden 10-19 februari 2012. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.


Morris Pinewood Stockholm

VEM BURRAR UPP SIG MEST? Följ festivalen med Metro Vi ger dig en heltäckande bevakning av uppgörelsen mellan årets sångfåglar. Intervjuer, guider, filmklipp bakom scenen, experttips, bloggar, modereportage och mycket annat. Dessutom får du möjlighet att tävla och vinna biljetter till deltävlingarna och finalen i Globen! Följ Melodifestivalen i tidningen Metro och på

metro.se/melodifestivalen


www.metro.se fredag 2012-02-17

STOCKHOLM I HELGEN 13

Natt(sudd) på museet – och nakna karlar

Hallonbergens Guld

Guld köpes!

Vi köper guldsmycken, tandguld (även orensat), guldmynt, guldklockor, silverföremål (ej nysilver).

Psst!...

Gratis värdering, prisgaranti & kontant betalning i butiken.

Ring för uppdaterade priser 08-628 55 23 Ta med annonspåen så bjuder vi ! kaffe och bullar Hallonbergen C, plan 5, Sundbyberg Obs! Butiken ligger på entréplan bakom cafeterian.

...ta med tidningen till en kollega eller vän. Hjälp oss att hålla rent i kollektivtrafiken och i stan.

Vårby! i a d n y f s v o l t r o p S

En riktig konsthelg väntar. Med konstmässor, nakenkonst, barnkonst och ljudkonst – mitt i natten.

Din handling gör skillnad!

ÖPPET: Tis 12-18 Tor 12-18 Lör 10-15 I samarbete med S:ta Clara kyrka

Vårby Allé 53, VÅRBY 08-680 00 20 www.erikshjalpen.se/varby T Masmo, röd linje mot Norsborg

VILL DU SKÄNKA? Välkommen att lämna varor tis-fre 10-15, samt när butiken är öppen.

S

akn a r d u k äns m edel havs

? n la

Chuiya Chia kommer att göra en performance på Kulturhuset. FOTO:ARNGRIM LARSEN

2 x mässa

Gör upp i grenen modern konst Dags för årliga duellen i modernaste konsten. Market, ”Nordens ledande mässa för samtidskonst”, på Konstakademien mot internationella och konstnärsdrivna Supermarket på Kulturhuset.

Var: Fredsgatan 12/Sergels torg. T: Kungsträdgården/T-Centralen. När: Fredag – söndag (se hemsidor för tider). Pris: 100-120 kr Mer: market-art.se, supermarketartfair.com

Färgglatt ska det bli. FOTO: PRESSENS BILD

Sportiga män. (Bilden är beskuren.)

Håll dig vaken

Jansson firas

”Hairball” av Lilibeth Cuenca Rasmussen.

Upplev sagan.

Omtyckta bilder

Nattsudda på Moderna museet

Nakna atleter på Djurgården

Barnfavorit ställer ut på Junibacken

”Hem till mig, till dig eller på museum?” Användbar replik när Moderna museet håller öppet dygnet runt för ljudinstallationen ”freq_ out”. Ska ”dränka salarna i regnbågens alla färger”.

Massor av nakna, atletiska karlar hänger på Djurgården när Thielska galleriet och Prins Eugens Waldemarsudde firar den moderna konstpionjären Eugène Jansson. Född för 150 år sedan.

Bildkonstnären Jan Lööf, som fick Astrid Lindgrenpriset i fjol, ställer ut ”Skrot på Junibacken”. Med motiv från bilderböcker som” Sagan om det röda äpplet”, vilken även ges som teater.

Var: Sjötullsbacken 8/Prins Eugens väg 6. När: Lördag-söndag kl 11/12-17. Pris: 100 kr (under 19 år gratis). Mer: thielska-galleriet.se, waldemarsudde.se

Var: Galärvarvsvägen, Djurgården. Spårvagn 7. När: Fredag-söndag kl 10-17. Pris: 125 kr (2-15 år 110 kr). Mer: junibacken.se

Var: Exercisplan, Skeppsholmen. T: Kungsträdgården. När: Fredag kl 19 till söndag kl 19. Pris: 100 kr (gratis under 19 år) Mer: modernamuseet.se, freqout.org

Vi har tagit ombord de läckra grönsakerna, frukterna, olivoljorna och vinerna, komponerat somriga menyer som väcker känslor och får det att vattnas i var mun. Vi har värmt upp poolen, skruvat upp temperaturen och så har vi satt paraplyer i drinkarna för att isen i dem inte ska smälta i värmen. Vi bjuder på medelhavsshowen Tribute del Sol, söndag-onsdag och torsdag-lördag är det Beach Party med DJ och dansare på Paradise Beach. Kom nu och unna dig lite Medelhav i vintermörkret. Temat pågår t o m 31/3. Läs mer om våra Medelhavspaket och boka på birka.se. Bara hytten kostar från 25:-/person utvalda dagar.

www.birka.se | 08-702 72 30


14

www.metro.se fredag 2012-02-17

USA. Elektronisk cigarett Österrike. Lavinolyckan exploderade och slog ut där en svensk man rökares framtänder omkom ska utredas I stället för att bli av med sitt cigarettberoende förlorade en amerikansk 57-åring några framtänder och en bit av tungan när den elektroniska cigarett han använde exploderade medan han sög på den. Brandmyndigheten misstänker att ett defekt batteri orsakade olyckan i Niceville, Florida, rapporterar AP. Offret ådrog sig även brännskador i ansiktet och batteriet satte eld på en matta och kuddar. Elektroniska cigaretter

Experter varnar för att använda elektroniska cigaretter som ett medel för att sluta röka. FOTO: ALL OVER PRESS

består av ett plaströr och en ampull med kemikalier som förångas med hjälp av elektricitet. En företrädare för branschen säger till AP att han inte har hört talas om liknande olyckor trots att 2,5 miljoner amerikaner använder sådana. METRO

1

Nyheter i bilder

Åklagare i Österrike inleder en förundersökning om möjlig försumlighet sedan en svensk man i onsdags svepts med av en lavin och omkommit i Ischgl. Olyckan var ovanlig eftersom lavinen gick när mannen åkte i en röd, preparerad pist som skulle vara lavinsäkrad. Åklagarna ska granska Metro i går. varför pisten inte var stängd och riktar in sig på den lo- som driver skidanläggningkala, rådgivande lavinkom- en i Ischgl, Silvretta Seilmissionen och på företaget bahn AG. TT

2 3

Minst åtta barn döda i busskrasch Palestinska och israeliska räddningsarbetare arbetade tillsammans vid busskraschen. FOTO: NASSER SHIYOUKH/AP

Israel. Ett 50-tal barn på utflykt hamnade i ett brinnande inferno när deras buss krockade med en lastbil. Minst 8 barn befaras ha omkommit.

Minst åtta barn omkom och många skadades svårt. – Vi har mellan åtta och tio palestinska barn döda, i åldrarna 10–16 år, och fler än 30 skadade som förts till sjukhus i Ramallah och Jerusalem, sade polistaleskvinnan Luba Samri. Sjukhusanställda i Ramallah berättade för AFP att Utflykten blev ett inferno för några av offren var i ”dagisett 50-tal palestinska barn se- åldern” och att många hade dan deras buss krockat med fått allvarliga brännskador. Samtidigt uppgav en läkare en lastbil nära Jerusalem.

USA. Starbuckskaffe i korselden i strid om rätten att bära vapen offentligt En organisation som arbetar för striktare vapenkontroll har siktat in sig på Starbucks då kaffekedjan tillåter kunder att bära vapen. Nu har deras motståndare, bland annat medlemmar i National Rifle Association (NRA) gett sig in i striden, rapporterar Los Angeles Times. Sedan

vapenmotståndarna utlyste en bojkott av kaffekedjan har NRA-medlemmar inlett en anti-bojkott och stödköper kaffe, skriver tidningen. Flera företag som verkar i USA, bland annat Ikea, tillåter inte kunder att bära synliga vapen trots att det är lagligt i 43 delstater. METRO

i staden för Reuters att även en lärare omkommit. Barnen skulle på utflykt i en park när bussen av allt att döma frontalkrockade med lastbilen. Enligt Doron Yisraeli, chef för den israeliska trafikpolisen i området, skedde olyckan i regn, när lastbilen trots att den försökte bromsa gled rätt in i bussen. – Mänskligt misstag, kombinerat med svåra förhållanden, fick dödliga konFolkomröstning

sekvenser, sade Yisraeli. Bussen välte och började brinna nästan omedelbart. – Hela bussen är utbränd på insidan. Det fanns väldigt lite tid för barnen att ta sig ut, sade polistalesmannen Micky Rosenfeld till tidningen The Jerusalem Post. Palestiniernas president Mahmud Abbas har utlyst tre dagars landssorg och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har uttryckt sitt deltagande. TT Honduras

Letter säger nej till ryskan

Minst 355 döda i fängelsebrand

På lördag folkomröstar Lettland om ryska ska bli ett officiellt språk. Omröstningen är en framgång för lettiska ryssar, som samlat de namnunderskrifter som krävdes. Men letterna säger nej. De värnar om den lettiska identiteten, som höll på att utplånas under Sovjetockupationen. TT

En brand i ett fängelse i Comayagua i Honduras natten mot onsdagen krävde totalt 355 människoliv, bekräftade landets åklagarmyndighet i går. – Det är samtliga som förts från fastigheten, sade myndighetens talesman, Melvin Duarte. Orsaken till branden är inte fastställd. TT

4 5

1

Grekland. Atens äldre flockades vid gratis fastebuffé

”Fettorsdag” kallas den i många länder, första dagen på fastan. I Aten bjöd staden i går på traditionell grillbuffé. Festligheterna fick dock en annan stämning än vanligt när stadens fattiga äldre trängdes för att få sig en bit mat i kristider. METRO FOTO: DIMITRI MESSINIS/AP

2

Frankrike. Citrusfrukt firas med festival i Menton

I Menton i södra Frankrike hålls i helgen den 79:e Citonfestivalen. Trehundra arbetare har med hjälp av 145 ton frukt byggt bland annat ett Eiffeltorn, en parisisk tunnelbanenedgång och en jättelik champagneflaska. TT FOTO: LIONEL CIRONNEAU/AP

5

Nordkorea. Fyrverkerier och ballonger i parad för avliden Kim

Med militärparad, fyrverkerier och utsläppta ballonger hedrade Nordkorea i går avlidne ledaren Kim Jong-Il på 70-årsdagen av hans födelse. Det mausoleum där han och fadern Kim Il-Sung vilar döptes samtidigt om till Kumsusans solpalats. TT FOTO: AP

4

Storbritannien. Cameron helt emot att Skottland bryter sig loss

Storbritanniens premiärminister David Cameron besökte i går Skottland och svor då på att göra allt för att Skottland inte ska bryta sig loss. Den skotske ledaren Alex Salmond vill hålla en folkomröstning 2014 om självständighet. TT FOTO: DAVID MOIR/REUTERS

5

Polen. Långa köer för att köpa traditionella syltmunkar

Polacker köade i går för att köpa paczki, en syltfylld munk som traditionellt äts på den polska ”fettorsdagen”. Vissa köade i upp till fyra timmar för att köpa de varma, florsockerpudrade bakverken på särskilt populära butiker i Warszawa. METRO FOTO: CZAREK SOKOLOWSKI/AP


+ PLUS

Välkommen!

BISYSSLAN I FOKUS Den här veckan präglas boksidan av författare med bisysslor. Lovisa Lamm är radioreporter, Fredrik Härén föreläsare inom kreativitet och Mark Billingham var ståuppkomiker innan han började skriva bästsäljande deckare. CAROLINE ENGVALL, POCKETREDAKTÖR

BÖCKER 15

www.metro.se fredag 2012-02-17

Hon blev besatt av Nordkorea

Reportern Lovisa Lamms besatthet av Nordkorea blev en inblick i det slutna land med förvriden världsbild som få har besökt. Nordkorea är drömmen som blev en mardröm. Så sent som på 1970-talet ville näringslivet åka dit och starta företag, diplomaterna ville rädda landet. Det gick aldrig. I reportageboken ”Ambassaden i Paradiset” skildrar radioreportern Lovisa Lamm vad som gick snett i det slutna landet. – Under all research jag gjorde under flera år för den här boken blev jag besatt av Nordkorea, säger hon. Det är kulisserna som fascinerar henne. Det som inte är vad det ser ut att vara. Under tre år var Dramaten Lovisa Lamms arbetsplats och hon har också gjort radiodokumentärer, film och teater – under flera år som regiassistent åt filmregissören Johan ”Stakka Bo” Renck. – Men en bok ger större

möjligheter att breda ut sig och foga samman flera berättelser. Det var en utmaning för mig personligen. I mitt radioarbete skriver jag egna texter, men skulle jag klara av att skriva en hel bok? Det tog många år – men det gick. Utmaningen att byta radio mot text blev dock hur Lovisa skulle an-

vända alla intervjuer. – I radio lägger intervjupersonens röst och närvaro till mycket. Man hör om någon är spänd eller glad, och får andetag och pauser på köpet. – När man skriver måste det återskapas på ett sätt som blir intressant. Det var svårt i början, först efter några månaders arbete började jag känna att jag faktiskt hade insett hur man skrev. För boken har hon träffat diplomater, gruvingenjörer och en av få nordkoreanska flyktingar som lyckats ta sig ända till Sverige, allt för att ta sig in bakom Nordkoreas kulisser. Vad drömmer du om att skriva just nu? – En ny reportagebok. Jag har en idé, men den ligger än så länge på researchstadiet. CAROLINE ENGVALL

GRUNDLIGT OCH AKTUELLT Ambassaden i Paradiset Lovisa Lamm (Norstedts). Under vintern såg vi tusentals gråtande nordkoreaner på tv när deras älskade diktator dog – men vad har vi svenskar egentligen för relation till det slutna landet Nordkorea? Reportern Lovisa Lamms reportagebok bygger på spännande arkivfynd, UD-rapporter och Säpoprotokoll plus svenskar som haft med landet att göra. Grundligt, nytt och aktuellt.

Lovisa Lamm • Ålder: 31 år. • Bor: På Södermalm • Familj: Sambo Tomas Nordenskiöld och sonen Fred, tre veckor. • Aktuell: Med boken ”Ambassaden i Paradiset – Sveriges unika relation till Nordkorea”.

Lovisa Lamm fascineras av Nordkorea. FOTO: KLARA LEO

Författarfavoriten Lovisa Lamms favoritbok ”Med Stalin som Gud”. Av Magnus Utvik. En skakande bok som grep tag i mig. När jag läste be-

rättelsen om Magnus Utviks tre tonår i en kommunistisk sekt hade jag hela tiden Nordkorea som ett eko i bakhuvudet.

LÅTSASKOMPISAR MÅLLGAN-STYLE

KRIMTWISTAR OCH EN AHA-LÄSCHOCK

NAKET OM TOLVÅRIGE KLAS

De ickesynliga Fredrik Härén (Månpocket) Mållgan-style i mystisk form. Föreläsaren Fredrik Härén har skrivit en underlig roman om en journaliststuderandes låtsaskompisar, dolda människoliknande väsen som styr våra liv. Sant eller inte? Tanken kittlar.

Från de döda Mark Billingham (Månpocket). Mark Billingham är den brittiske komikern som har gjort en kullerbytta och blivit en utmärkt deckarförfattare, här i nionde boken om Tom Thorne. Härliga krimtwistar och en blodig ahaläschock i mitten av storyn.

Korparna Tomas Bannerhed (Månpocket) Efterlängtad Augustprispocket som är en slaskigt vårgrå, långsam, naken och vacker skildring av tolvårige Klas liv. Han växer upp i en lantbrukarfamilj i Småland på sjuttiotalet, ett BondeSverige som inte ligger så långt tillbaka i tiden som vi vill tro.

Lästipset – här är veckans favoriter Småländskt

”Jag var rädd att det bara skulle kännas gäspigt med en skildring av småländska jordbrukare.” Tomas Bannerhed, Augustpristagare

Dalgången moderna och trivsamma bostadsrätter i Nockebyhov VISNING: söndag 19 februari kl 14.00 – 15.00 Visningsadress: Stockholms Villabyrå AB, Tyska Bottens väg 32, 168 41 Bromma Torsten Stövander, M: 0704 – 936 744

www.jarntorget.se


2 SPORT

Åtråvärd tröja

Leverkusen-spelare utan Messi-tröja Leverkusen-spelarnas jakt på Lionel Messis matchtröjor, i samband med Champions League-matchen, irriterar sportdirektören Rudi Völler. Han har beslutat att Michal Kadlec och Manuel Friedrich inte får behålla tröjorna, utan måste auktionera ut dem och skänka pengarna till välgörande ändamål. TT

Doldisen Lundström räddade AIK Ishockey. I höstas hette han Markus Svensson. Den här gången Niklas Lundström. Ännu en målvaktsdoldis i AIK klev fram och blev derbyhjälte mot Djurgården. AIK vann med 4–1.

Lundström fick hoppa in sedan AIK drabbats av akut målvaktskris. Viktor Fasth dras fortfarande med en magmuskelskada, och andrekeepern Markus Svensson blev febersjuk i går. Så i stället fick juniorlandslagsmålvakten Niklas Lundström ta plats mellan stolparna. – Skitkul. Visst fick man lite fjärilar i magen, men mest av allt kändes det bara roligt, sa Lundström. Djurgården såg dock ut att ha matchen i sin hand fram till mitten av andra perioden. Då vände allt och AIK gjorde tre mål på drygt tre minuter mellan 14.55 och 18.07 – och vann till sist med 4–1. AIK har nu två poäng ned till slutspelsstrecket och hela åtta poäng ned till Djurgården som är på väg mot kvalserien i expressfart. TT

Tifot lyste med sin frånvaro i Globen. FOTO: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Friidrott

Niklas Lundström räddade 37 av 38 skott mot Dif. FOTO: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX

Glest på läktaren Tomt på klacksektionerna, och i stort sett knäpptyst i Globen när spelarna kom in på isen. Djurgården och AIK:s fans genomförde sin planerade bojkott och Stockholmsderbyt i elitserieishockeyn blev en märklig upplevelse.

(Butiken upphör den 26 februari)

25-70% Skidstjärnan Anna Haags manager Bo Johansson om att den svenska OS-silvermedaljören bestämt sig för att köra Tjejvasan den 25 februari. TT

Fotboll

Klüft opererad – tvingas till vila

Redknapp öppnar för EM-jobb

Carolina Klüft har tvingats till en ny operation av ena smalbenet och missar resten av inomhussäsongen. ”Mitt fokus är nu inställt på träningen i vår och tävlingarna i sommar, där OS i London är det stora målet”, säger Klüft enligt ett pressmeddelande. London-OS blir Klüfts sista mästerskap. TT

Tottenhams manager Harry Redknapp öppnar för att vara både Premier League-manager och engelsk förbundskapten – men bara under en kort period. – Kortsiktigt tror jag att det är möjligt under EM i sommar. Men långsiktigt är det inte möjligt, säger Redknapp som är favorit till att ta över som förbundskapten. TT

Resultat

TOTAL UTFÖRSÄLJNING!

”Anna tycker att det ska bli kul eftersom hon aldrig har gjort det tidigare.”

Seger för Manchester-lagen Manchesterlagens Europaäventyr är inte över än. Efter 2–0 borta mot Ajax är United nära åttondelsfinal i Europa League-fotbollen. På bilden firar Ashley Young sitt 1–0-mål. City vann sedan med 2–1 borta mot Porto. Landslagsstjärnan Ola Toivonen såg till att hans PSV Eindhoven bortaslog Trabzonspor med 2–1. Toivonen satte 2–0-målet redan efter elva minuters spel. TT FOTO: PETER DEJONG/AP

Guldsmedsateljén Pärlan

Dragplåster

16

www.metro.se fredag 2012-02-17

De supportrar som i vanliga fall fyller lagens klacksektioner protesterade mot polisens insats i det förra derbyt i januari. Justitieombudsmannen har fått ta emot över 800 anmälningar mot polisen från den matchen. TT

Hjälp oss hålla din stad ren! När du har läst färdigt din tidning så ta med den hem eller lämna den för återvinning. Tack!

Innebandy Superligan

Borås–LF Basket ............................118–91 (32–25, 31–16, 34–30, 21–20)

Pixbo–Warberg ......... 7–1 (3–0, 3–1, 1–0)

Fotboll Europa League

HV 71–Timrå .............. 1–0 (1–0, 0–0, 0–0) Färjestad–Brynäs ....... 4–1 (2–0, 1–0, 1–1) Växjö–Linköping.........................3–2 e str (0–1, 1–1, 1–0, 0–0, 1–0) Djurgården–AIK ......... 1–4 (1–0, 0–3, 0–1) Skellefteå–Frölunda .. 3–6 (0–2, 3–2, 0–2) Luleå–Modo............... 1–4 (0–1, 0–1, 1–2) Luleå 48 20 16 12 105–93 83 Frölunda 48 20 15 13 127–99 82 Brynäs 47 22 10 15 129–118 81 Skellefteå 47 22 10 15 123–107 80 HV 71 47 17 17 13 128–109 77 Färjestad 47 18 14 15 103–106 72 AIK 47 16 14 17 127–116 70 Modo 47 17 11 19 127–127 69

Steaua Bukarest–Twente ...........0–1 (0–0) • Rasmus Bengtsson blev inbytt i den 85:e minuten och Emir Bajrami blev inbytt i den 75:e minuten för Twente. AZ Alkmaar–Anderlecht.............1–0 (1–0) • Rasmus Elm spelade hela matchen för AZ Alkmaar. Trabzonspor–PSV Eindhoven .....1–2 (1–2) • Andreas Isaksson och Ola Toivonen spelade hela matchen för PSV Eindhoven. Salzburg–Metalist Charkiv .........0–4 (0–3) Hannover–Club Brygge ..............2–1 (0–0) Stoke–Valencia ..........................0–1 (0–1) Porto–Manchester C...................1–2 (1–0) Legia Warszawa–Sporting .........2–2 (1–0) Viktoria Plzen–Schalke ..............1–1 (1–0) Lazio–Atletico Madrid................1–3 (1–2) Udinese–PAOK Thessaloniki ...............0–0 Wisla Krakow–Standard Liege ...1–1 (0–1) Ajax–Manchester U....................0–2 (0–0) Lokomotiv Moskva–Bilbao ........2–1 (0–1)

Ishockey Elitserien

Växjö Linköping

47 15 15 17 109–118 68 47 15 11 21 98–110 63

Djurgården Timrå

47 14 13 20 111–130 62 47 8 12 27 95–149 42

Ishockey Allsvenskan Västerås–Almtuna ...... 3–1 (0–1, 0–0, 3–0)

NJUTNINGSTIPS FRÅN USVIDEO - NORDENS I SÄRKLASS STÖRSTA EROTIKBUTIK

Vibe Therapy Ascendancy

Intim-massage för HELA kroppen - hejdå vardagsstress

Med hela 7 stimuleringsprogram är Ascendancy något man verkligen längtar hem till. Med sin stilfulla och ergonomiska design växlar du med lätthet från avslappande massage till intensiv extas.

rabatt på alla guld- och silversmycken

Västerlånggatan 45, Gamla Stan • 08-20 27 23

Basket Basketligan

Ord. Pris Nu Nu

360 kr

199 kr US VIDEO

BUTIKEN SOM ALLTID ÄR ÖPPEN FÖR DIG

REGERINGSGATAN 76 � MITT I CITY �

��Helt vattentät ��Medicinskt silikon

50 kr RABATT PÅ VALFRITT KÖP ÖVER 300 kr MOT UPPVISADE AV DENNA ANNONS

T -HÖTORGET ��08-545 158 30 � USVIDEO.SE


17

www.metro.se fredag 2012-02-17

�DET KAN GÖRA HONOM HUR STOR SOM HELST� Fredagspanelen. Panelen imponeras av John Guidettis vilja och väljer NHL fÜre Mellon

METRO I SAMARBETE MED

OLA WENNSTRĂ–M

FRIDA NORDSTRAND

NIKLAS JIHDE

Vilket lag fĂĽr fĂślja TimrĂĽ till Kvalserien, och hur stora chanser har man att klara kontraktet?

Som att tippa ett lotteri; LinkĂśping i en ovan sits? TimrĂĽ har fĂśrlorat mycket under lĂĽng tid, fĂĽr svĂĽrt att hitta vinnarlinjen direkt till kvalserien.

Djurgürden känns stressat. Tränarbytet har inte ett nügon stÜrre effekt och tongivande spelare har inte nütt upp i fjolürets standard.

Det där müste man vara raketforskare fÜr att kunna svara pü. Luktar dock mycket LinkÜping eller Djurgürden just nu. Men det lär svänga.

Ă„r John Guidetti den stĂśrsta fotbollstalang vi fĂĽtt fram sedan Zlatan?

Stor talang, ja. Ännu stÜrre beslutsamhet. Folk i mina Brommakvarter har bara skakat pü huvudet üt hans ständiga tränande. Härligt att han lyckas.

Det har funnits stÜrre talanger rent tekniskt, men det är inte ofta man ser nügon med südan vilja. Det kan gÜra honom hur stor som helst.

Ja, om man slür ihop kombinationen fotbollsteknik och självsäkerhet sü är det garanterat sü. EM kan bli kul büde pü och utanfÜr planen.

Vilken idrottshändelse missar du inte i helgen?

Brottningsmatchen med min tvü veckors-fÜrkylning. Nu jäklar ska den avgÜras. Vitaminrace, teorgie, grÜna äpplen – och sü FA-cupen i tv:n.

Jag ĂĽker till Ryssland och tar pulsen pĂĽ Pontus Wernbloom och hans CSKA infĂśr mĂśtet med Real Madrid.

Hoppar Üver Melodifestivalen igen‌ fÜr NHL pü bästa sändningstid: Flyers–Penguins. Sedan MalmÜ–Örebro pü plats pü sÜndag.

PROGRAMLEDARE

Zlatanometern John Guidetti i U21-landslaget. FOTO: ANDREAS HILLERGREN/SCANPIX

Vüra tre experter sätter betyg pü Zlatansvecka.

BOSTAD

FOTBOLLS- & MOTORREPORTER

5

4

ZLATAN OCH MILAN – TVÅ JÄTTAR VAKNADE TILL LIV. MÄKTIGT.

SLET SOM ETT DJUR OCH TYSTADE ENGELSMĂ„NNENS KRITIK.

HOCKEYANKARE

4

NU SKA DEN DÄR CHAMPIONS FÅ SMAKA‌

ALLASTUDIER.SE beckmans designhÜgskola beckmans kvällsskola visuell kommunikation, mode, form

Üppet hus fÜr sÜkande till läsüret 2012/2013 mündag 20 februari kl 18 – 20 brahegatan 10, stockholm www.beckmans.se

RESOR

Känner du att dagarna bÜrjar upprepa sig? Att du behÜver helt ny kunskap eller fÜrfina den du har? En distanskurs pü Berghs i vür kan vara vägen dit. Med kurser inom en rad omrüden har du mycket att välja mellan. Frün Projektledning och Illustration till Interactive Communication och Copywriting. Vi erbjuder kurser büde pü engelska och svenska. FÜr mer info, ring 08-587 550 00 eller besÜk berghs.se

SĂ–NDAGSVISNING 19 februari kl 13-14

Lilla SkÜndal - Stockholm Citynära boende i naturskÜn miljÜ. Lilla SkÜndal ligger i kanten av Flatens naturreservat, 10 min frün city.

Adress Maria RÜhls väg

I vüra representativa stadshus für du ett välutrustat boende med generÜs takhÜjd, stora fÜnsterpartier och ett fantastiskt vindsplan med büde takkupor och vindsfÜnster. FÜr bästa komfort finns carport pü tomten alternativt garage i länga.

Inflyttning under 2012

NY KATALO

G!

Hustyp villor och radhus

SVERIGES AMERIKAPSTĂ–RSTA ROGRAM

Boyta 131 + 50-56 kvm vind Pris frün 4.775.000 kr FÜrsäljning HusmanHagberg Petrah Gustafsson 073-390 64 67

Om du inte kan komma till Berghs, kan Berghs komma till dig.

FĂśrkĂśpsrabat te pĂĽ de flesta rur 700-1000:ndresor

Amerikaspecialistens IdÊhandbok 2012 Rundresor • Paketresor • Skräddarsytt Hämta katalogen pü din resebyrü eller beställ hos:

Swanson´s Travel • Tfn 0479-144 70 Katalog 0479-144 80 • www.swansons.se

Välkommen till vårt möblerade visningshus! 

 


LÄSARE 18

www.metro.se fredag 2012-02-17

Insändare

”ALLA BARN SKA FÅ TRÄNA PÅ LIKA VILLKOR” Barnidrott. Elitsatsningar strider mot idrottsrörelsens verksamhetsidé, enligt ”fotbollsförälder”. Och vad gör Riksidrottsförbundet? Jag håller med ”idrottspappa”i Metro . Jag är själv förälder till två fotbollsspelande barn och verksam som ledare i deras förening. Om de kommer att bli nästa Zlatan vet jag inte och uppriktigt sagt är det ointressant. De har roligt och finner glädje i att träna med sina kompisar och så ska det vara, tycker jag. Tidig elitsatsning är inget för barn. Barnidrott ska vara fostrande och uppmuntra till långvarigt idrottsutövande, inte vara ”rovfiske” i barnkammaren i syfte att så tidigt som

Barnidrott ska uppmuntra till långvarigt idrottsutövande, skriver ”fotbollsförälder”. FOTO: SCANPIX

möjligt hitta A-lagets ”talanger”. Något som enligt forskning inom området dessutom är ganska osannolikt att man lyckas med. Det är märkligt att Riksidrottsförbundet är så passiva när allt fler klubbar i sin verksamhet tar avstånd från ”idrottsrörelsens verksamhetsidé”, i vilken det tydligt uttrycks att leken ska vara central i barnidrott och att tävling alltid ska ske på barnens villkor.

De som förespråkar elitsatsningar hänvisar också ofta till Jantelagen, och säger att i Sverige får ingen vara duktigare än andra. I stället hävdar man att vi måste satsa om vi ska bli lika bra som topplagen i Europa och att den svenska lagommentaliteten är ett hinder för detta. Det är även upprörande att man som skattebetalare indirekt också riskerar att bidra till att finansiera dessa elitsatsningar via statligt och kommunalt aktivitetsstöd, trots att verksamheten går stick i stäv med riktlinjerna för stöd till barn- och ungdomsverksamhet som brukar ges under förutsättning att verksamheten är öppen för alla och att alla, får träna och tävla i samma utsträckning – vilket elitsatsningar inte innebär.

PROMENERA EN STATION

Denna årstid i Stockholms stad ligger det mycket snö och is på taken. En snöskottares jobb är att ta ner snön från taket under säkra förhållanden i stället för att snö och is faller ner oväntat och skadar människor som går på gatan. Så snälla ni som går! Snövakterna ser till er säkerhet och berättar för er hur ni ska ta er in till ert jobb/ kafé och de är inte där för att se till att ni kommer för sent. Man ser skrämmande situationer då människor försöker smita förbi eller börjar diskutera befogenheter att hindra folk. Varsågod att gå förbi, men på egen risk! SIMON

Jag förstår din tanke, ”Smulan”, men det skulle aldrig fungera. Hur ska exempelvis biljettkontrollen veta att du bara rest en station? Tycker du att det är onödigt dyrt, så promenera då i stället. Det är både billigt och bra för hälsan. JESSICA PETTERSSON

FOTO: KLARA LEO

singelliv i stället. Att både få kakan och äta den trodde jag bara att tvååringar tog för givet. ELIN ÖSTFALK

Vaska? Jag trodde du sa plaska! KRISTOFER SPÅNG, GÖTEBORG

Skriv en rolig pratbubbla till bilden till höger. Gör så här: Skriv BILDEN följt av ditt förslag. Skicka SMS till 72700. Varje SMS kostar 5 kr. Vinnaren får boken ”Postkodsmiljonären – 2 500 frågor för heta stolen” från Bokförlaget Max Ström.

FOTBOLLSFÖRÄLDER

HINDRA INTE SNÖVAKTERNA

Frida Lee Tinglöf, 21, skrev boken om otrohet som nu får kritik.

Läsartävling

SLUSSEN ÄR GENIALISKT BYGGD

Jag åker från Slussen i riktning T-centralen. Tåget passerar den öppna brosträckan över vattnet till ROSOR TILL FARSTA Gamla stans station. Det slår mig plötsligt hur geniDJURKLINIK alt Slussen är byggd. BilVill skicka ett fång rosor till bron, den korta viadukten på Skeppsbron, över slussFarsta djurklinik,som har en underbar personal. Tack kanalen jag ser löper i perBLI SINGEL för er omtanke om vår stora fekt linje med horisonten I STÄLLET mot bakgrund av Skeppsvita vovve. MATTE OCH HUSSE holmen och Saltsjön. BilLäste artikeln om någon vägen verkar arkitektosom skrivit en bok om hur REKLAMFÅRET niskt och matematiskt utman smartast bedrar sin DISSAR SVENSKAN tänkt för att man ska kunflickvän.Jag har väldigt na se horisonten bakom. svårt att förstå otrohet, i Robert ”Hellre engelska än Har arkitekterna bakalla fall om det sker plane- svenska” (16/2) påminner om det vinnande förslaget rat och man dagligen lägoss om att Tele2:s engelskav nya Slussen och Sten ger ner energi på att hitta talande, svarta får försökt Nordin sett horisontlinjen strategier för att dölja sina lära sig svenska men han smutsiga hemligheter. har glömt bort fårets förakt- från tunnelbanan? Eller kommer ”nya Och att vi i dag inte nöjer fulla kommentar efteråt: oss med vår partner utan ”Who speaks swedish, any- Slussen” med dess bilvägsleder att bli så hög att den måste söka oss till andra way? Swedes”. döljer den vackra linjen för att uppnå total tillVårt språk är alltså som visar Stockholms infredsställelse? Tragiskt. struntviktigt, enligt detta fart via vattenvägen? Alla ni som är otrogna, utländska reklamfår. dumpa din partner och lev STELLAN ÅBERG SÖDERBO

Dagens sudoku och korsord

Sudoku – så funkar det • Fyll i de tomma rutorna så att alla siffror från 1–9 finns med i varje vågrät och lodrät rad, och i varje markerad låda med 9 rutor. • Ingen siffra får finnas mer än en gång i varje rad och låda. • Inga siffror får summeras. • Lösningen hittar du på vädersidan till höger.

Vinstchans varje dag Skriv KRYSS följt av ordet i det markerade fältet. Skicka sms till 72700 före klockan 24 i dag. Varje sms kostar 5 kronor. Vinnaren får spelet Pentago från Mindtwister.

• Mejla ditt inlägg till insandare@metro.se Uppge namn och adress även om du använder signatur. Inläggen kan komma att redigeras. Inskickat inlägg garanterar inte plats i tidningen. • SMS:a ditt inlägg till 72700. Skriv TYCK följt av texten. Du får skriva max 150 tecken. Varje SMS kostar 5 kronor. Inskickat SMS garanterar inte plats i tidningen. Vinnarna presenteras på tisdagar.


VÄDER 19

www.metro.se fredag 2012-02-17

Soligt på de flesta håll –20

–15

–10

–5

±0

+5

+10

+15

Idag

+20

+25

Lör

1 1

-12

2

0

6

Falun

8

8 +2

9

Stockholm

+3

10

Linköping

+2

Göteborg

9

10

12

Sibirien bord high gloss + 6 stolar Sienna L 240 cm (inkl. 1 iläggsskiva) B 90 cm (10.184:-)

7

+1

7

5.990:-

6

-1

5

PRISERNA GÄLLER T.O.M. 4 MARS ELLER SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER

5

-3

Östersund

+1

11

1.990:-

11

Trentorn 100 cm + 4 stolar Mellow (2.686:-)

I morgon

+1

Tierp

299:-

+1

Uppsala

+1

Norrtälje

0

+2

+2

Stockholm

Södertälje

+2

(°c)

Norrland Järnäsklubb Svealand Naven Götaland Väderöarna

Kallast i går Norrland Naimakka Svealand Särna Götaland Kymbo

Blötast i går

-1 0 +2

(°c) -33 -20 -19

(mm)

Norrland Västmarkum 17 Svealand Arvika 2 Götaland Gotska Sandön 2

2.490:-

Manga klaffbord L 165 B 90 cm + 2 stolar York (3.688:-)

Nynäshamn

+1

Varmast i går

199:119:-

+2

Nynäshamn

+2

gryta med lock 5,0 L (599:-) kastrull med lock 1,5 L (399:-)

Södertälje

0

Nynäshamn

Norrtälje

+2

Stockholm

Södertälje

+2

Uppsala

+1

Stockholm

+2

Tierp

+1

Uppsala

Norrtälje

Söndag

0

Tierp

Bella 142x75 cm

Traktörpanna 28 cm teflonbelgd, glaslock (899:-)

Malmö

Stockholm i dag

1.590:-

Andalen

12

+4

Mängder av förmånliga gruppriser i butikerna! Köp nu, betala om 4 månader! Kreditgivare Nordea Finans

4 Skellefteå

4

MATGRUPPSVECKOR

3

3

-1

-2

Sön

2

Kiruna

-14

+30

+2

Världen i morgon (°c) Aten Bangkok Barcelona Helsingfors Hongkong Kanarieöarna Köpenhamn London Los Angeles New York Paris Peking Rio de Janeiro Sydney Tokyo

+8 +31 +10 -7 +15 +17 +2 +10 +16 +6 +9 +1 +24 +22 +4

Sudokulösningen Dagens sudoku hittar du på sidan till vänster.

2.290:-

Bowie L 164 cm B 90 cm + 4 stolar Sienna (4.386:-)

www.chilli.se BARKARBY - KUNGENS KURVA - SICKLA


20

www.metro.se Fredag 2012-02-17

Andreas Johnson tävlar i ”Melodifestivalen”. FOTO: SVT

SVT 1

”Max Raabe – tredje gången gillt”. FOTO: FUNKY ZEBRA MEDIA

SVT 2

TV LÖRDAG 6.00 Fråga doktorn. 6.45 Uppdrag granskning. 7.45 Vintermagasin. 8.45 Vinterstudion. 9.00 Alpint Herrar, storslalom, första åket. 9.45 Vinterstudion. 10.00 Alpint Damer, störtlopp. 11.00 Vinterstudion. 12.00 Alpint Herrar, storslalom, andra åket. 12.45 Skidor Herrar, 15 km, klassisk stil. 14.30 Skidor Världscupen. Damer, 10 km, klassisk stil. 15.40 Vinterstudion. 16.00 Rapport. 16.05 Bliv den du är. 16.30 Bröderna Reyes. 17.25 Dag. 17.50 Helgmålsringning. 17.55 Sportnytt. 18.00 Rapport. 18.15 Go’kväll. Magasin. 19.00 Sverige. Svenskt kulturmagasin från 2012. 19.30 Rapport. 19.45 Sportnytt. 20.00 Melodifestivalen 2012: Deltävling 3. Musikunderhållning. 21.30 Sherlock. Brittisk kriminalserie från 2011. 23.05 X-Games. 23.35 Jonathan Ross show. 0.25 Bröderna Reyes. 1.20 Äkta människor. 2.25–3.25 På spåret. 3.25 Rapport.

Carin da Silva i musikleken ”Så ska det låta”. FOTO: SVT

TV SÖNDAG 6.45 Antikrundan. 7.45 Vinterstudion. 8.00 Alpint Damer, superkombination, första åket. 8.45 Vinterstudion. 9.00 Alpint Herrar, slalom, första åket. 9.45 Längdskidor Ski classics. Långlopp, 63 km. 10.40 Vinterstudion. 11.00 Alpint Damer, superkombination, andra åket. 11.45 Vinterstudion. 12.00 Alpint. Herrar, slalom, andra åket. 12.45 Vinterstudion. 14.00 Handboll: Ystad–Kristianstad Elitserien. Herrar. 16.00 Rapport. 16.05 Det ljuva livet i Alaska. 16.55 Från Lark Rise till Candleford. 17.55 Sportnytt. 18.00 Rapport. 18.10 Regionala nyheter. 18.15 Landet runt. 19.00 Sportspegeln. 19.30 Rapport. 19.55 Regionala nyheter. 20.00 Så ska det låta. 21.00 Äkta människor. 22.00 Damages. 22.45 X-Games. 23.15 Melodifestivalen 2012: Deltävling 3. 0.50 Antikrundan. 1.55–2.50 30 grader i februari.

TV 3

9.05 Minnenas television: Partaj. 9.55 Den dödliga mobiltelefonen. 10.20 Född att vara annorlunda. 11.10 Bli en dåre! 11.40 Gavin och Stacey. 12.10 Löftet – leva utan alkohol. 12.40 Vem vet mest? 13.10 Österlenska trädgårdar. 13.40 Vetenskapens värld. 14.40 Farmors tatueringar. 15.40 Brottsplats Sverige. 16.10 Den övervakade skolan. 17.00 Korrespondenterna. 17.30 Nyhetsbyrån. 18.00 Född att vara annorlunda. 18.50 Lägenhet 27. 19.00 Jascha Heifetz, den bäste av dem alla. Musik special. 20.30 Max Raabe – tredje gången gillt. Veckans föreställning. Konsert. Max Raabe och hans ekvilibristiska Palast Orchester turnerar i USA, och vi möter dem i en konsert i New York, utsåld som vanligt. 21.15 Virgin suicides. Drama från 1999 med Kirsten Dunst, James Woods, Kathleen Turner. Regi: Sofia Coppola. 22.50 The wire. 23.50 The wire. 0.50 Hårdrockens historia. 1.35 Big love. 2.35–3.25 Född att vara annorlunda.

7.30 Hot in Cleveland. 8.00 Jims värld. 8.30 Jims värld. 9.00 Jims värld. 9.30 Jims värld. 10.00 Jims värld. 10.30 Double exposure. 11.30 Bring it on: In it to win it. Komedi från 2007 med Ashley Benson, Cassie Scerbo, Michael Copon. Regi: Steve Rash. 13.25 Födelsedagen. Komedi från 1984 med Molly Ringwald, Justin Henry, Michael Schoeffling. Regi: John Hughes. 15.25 Livet blir bättre. 16.25 Kniven mot strupen. 17.25 Lyxfällan. 18.25 2 1/2 män. 18.55 Keno. 19.00 Whitney. 19.30 Not another teen movie. Komedi från 2001 med Chyler Leigh, Chris Evans- Regi: Joel Gallen. 21.30 Bodyguard. Thriller från 1992 med Kevin Costner, Whitney Houston. Regi: Mick Jackson. 0.10 Up all night. 0.40 2 1/2 män. 1.10 Alien autopsy. Tysk-brittisk komedi från 2006 med Declan Donnelly, Anthony McPartlin. Regi: Jonny Campbell. 2.50–4.10 Polisorkestern som kom bort. Franskamerikansk-israelisk dramakomedi från 2007.

”Madagaskar”, brittisk naturserie. FOTO: BARRIE BRITTON

”Duplicity”, thriller med bland andra Clive Owen.

SVT 2

SVT 1

Whitney Houston i dramat ”Bodyguard”.

9.00 Rapport. 9.05 Född att vara annorlunda. 9.55 Radiohjälpen: Pippi Långstrump i Bagdad. 10.00 Gudstjänst. 10.45 Vid lägerelden. 11.25 Snökoja. 11.35 Chaplin: Butikschefen. 12.00 Konstnären som försvann. 13.00 Vem vet mest? 15.30 Jascha Heifetz, den bäste av dem alla. 17.00–18.00 UR. 17.00 Kortfilmsklubben. 17.15 Kortfilmsklubben. 17.30 Världens språk: Maktspråk. 18.00 Född att vara annorlunda. 18.50 Mer än ett keldjur. 19.00 Madagaskar. Brittisk naturserie från 2010. 19.50 Världens underverk. 20.00 Den övervakade skolan. Brittisk realityserie från 2011. 20.50 Hästkrafter. Reportageserie. Om kärleken till gamla bilar. 21.00 Aktuellt. 21.15 Agenda. Svenskt samhällsmagasin från 2012. 22.00 Dokument utifrån. 23.00 Rapport. 23.10 Klubben. 23.25 Korrespondenterna. 23.55 Nyhetsbyrån. 0.25 Farmors tatueringar. 1.25–2.15 Född att vara annorlunda.

TV 3 6.00 Nanny. 6.30 Ska du säga. 7.00 I nöd och lust. 7.30 Hot in Cleveland. 8.00 The bachelorette. 9.00 The bachelorette. 10.00 Drop dead diva. 11.00 Inne till varje pris: The clique. Komedi från 2008 med Elizabeth McLaughlin, Ellen Marlow, Sophie Anna Everhard. Regi: Michael Lembeck. 12.50 Pretty little liars. 13.50 Bantardrottningarna: vad hände sen? 14.55 Mammor & minimodeller. 15.55 Project runway. 16.55 Project runway. 17.55 Revenge. Dramaserie från 2011. 18.55 Keno. 19.00 Top model Sverige. 20.00 The mentalist. Kriminalserie från 2011. 21.00 Firman. Kanadensisk dramaserie från 2011. 22.00 Duplicity. Thriller från 2009 med Clive Owen, Julia Roberts, Tom Wilkinson. Regi: Tony Gilroy. 0.30 D-tox. Thriller från 2002 med Sylvester Stallone, Charles S. Dutton. Regi: Jim Gillespie. 2.20 Unforgettable. 3.10 Kath and Kim. 3.35– 4.50 Re-animated. Animation från 2006.

Utmanarna får det kämpigt i ”Gladiatorerna”. / FOTO: TV 4

TV 4 5.55 Barnprogram. 7.58 Nyhetsmorgon lördag. 11.30 The voice Sverige. 12.55 Nördskolan. Komedi från 2006 med Billy Bob Thornton, Jon Heder, Jacinda Barrett. Regi: Todd Phillips. 15.15 Varning Washington. Komedi från 1992 med Eddie Murphy, Lane Smith, Sheryl Lee Ralph. Regi: Jonathan Lynn. 17.30 Kontoret. 18.00 Trav: Vinnare: V75. 19.00 Nyheterna. 19.20 Väder. 19.25 Postkodmiljonären. 19.55 Lotto, Joker och Drömvinsten. 20.00 Gladiatorerna. Svensk underhållningsserie från 2012. 21.30 Världen räcker inte till. Action från 1999 med Pierce Brosnan, Sophie Marceau, Robert Carlyle. Regi: Michael Apted. 22.00 Nyheterna. 22.05 Vädret. 22.15 Världen räcker inte till, forts. Action från 1999 med Pierce Brosnan, Sophie Marceau, Robert Carlyle. Regi: Michael Apted. 0.25 Big daddy. Komedi från 1999 med Adam Sandler, Joey Lauren Adams. Regi: Dennis Dugan. 2.20–4.35 Illusionisten. Drama från 2006.

Björn Gustafsson som Viking i ”Kontoret”. FOTO: TV 4

TV 4 5.55 Barnprogram. 7.58 Nyhetsmorgon söndag. 11.30 Gladiatorerna. 13.00 Familjen Annorlunda. 14.00 Trishna och Krishna - delade för livet. 15.00 102 dalmatiner. Familjefilm från 2000 med Glenn Close, Gérard Depardieu, Ion Gruffudd. Regi: Kevin Lima. 17.05 Vinnare söndag. 18.00 Chefen undercover. 19.00 Nyheterna. 19.20 Väder. 19.30 Sporten. 20.00 Kontoret. Svensk komediserie från 2012. 20.30 Time out. Svensk underhållning från 2012. 21.00 Wallander: Arvet. Svenskt kriminaldrama från 2010 med Krister Henriksson, Lena Endre, Mats Bergman. Regi: Mikael Marcimain. 22.00 Nyheterna. 22.05 Vädret. 22.15 Wallander: Arvet, forts. 23.15 Fotbollskanalen Europa. 23.55 Poliser i paradiset. 0.55 I shouldn’t be alive. 2.00 15 minutes. Action från 2001 med Robert De Niro, Edward Burns, Oleg Taktarov. Regi: John Herzfeld. 4.55 Hem till gården. 5.20–5.50 Hem till gården.

”Vad kvinnor vill ha”, med Mel Gibson och Helen Hunt.

Kanal 5 7.20 Brothers & sisters. 8.10–8.34 America’s funniest home videos. 8.35 Gilmore girls. 9.25 Greek. 10.20 America’s funniest home videos. 10.50 The buried life. 11.20 Bortspolad. Animerad komedi från 2006. Regi: David Bowers,Sam Fell. 12.55 Jamies matrevolution USA. 13.55 Tunnelbanan. 14.55 Den hemlige miljonären. 15.55 No ordinary family. 16.55 Rules of engagement. 17.25 The middle. 17.55 Race to witch Mountain. Actionäventyr från 2009 med Dwayne Johnson, AnnaSophia Robb, Alexander Ludwig. Regi: Andy Fickman. 20.00 America’s funniest home videos. från 2010. 21.00 The Big bang theory. Komediserie från 2011. 21.30 Vad kvinnor vill ha. Romantisk komedi från 2000 med Mel Gibson, Helen Hunt, Marisa Tomei. Regi: Nancy Meyers. 0.05 The river. 1.05 Babas bilar. Svensk action från 2005 med Andreas Wilson, Sara Sommerfeld, Göran Forsmark. Regi: Rafael Edholm. 2.35 Criminal minds. 3.20–4.05 Reaper.

Gordon Ramsay hjälper en restaurang med problem.

Kanal 5 6.05 Magi på Waverly Place. 6.30 Eli Stone. 7.20 Brothers & sisters. 8.10–8.35 America’s funniest home videos. 9.05 Gilmore girls. 9.55 Greek. 10.45 America’s funniest home videos. 11.15 Sonnys chans. 11.40 Sonnys chans. 12.10 The fashionista diaries. 13.10 Familjen Kardashian. 13.40 Familjen Kardashian. 14.10 Girls of the Playboy mansion. 14.40 The buried life. 15.10 Body of proof. 16.10 The Big bang theory. 16.35 Happy endings. 17.00 Real housewives of New Jersey. 18.00 Once upon a time. 19.00 Sofias änglar. Svensk livsstilsserie från 2012. 20.00 Gordon’s kitchen nightmares. Matlagningsserie från 2011. 21.00 Dirty dancing. Romantiskt drama från 1987 med Patrick Swayze, Jennifer Grey. Regi: Emile Ardolino. 22.55 Får vi följa med? Svensk reportageserie från 2012. 23.55 CSI NY. 0.55 CSI Miami. 1.45 En callgirls dagbok. 2.15 Reaper. 3.05–3.35 United States of Tara.

Paul Hogan i ”Crocodile Dundee i Los Angeles”.

TV 6 7.30 Scrapheap challenge. 8.25 Fab 5. 9.20 Fear factor USA. 10.15 Miami ink. 11.10 Weatherproof. 11.35 Speeders. 12.05 Speeders. 12.35 Community. 13.05 The Bill Engvall show. 13.30 Skål. 14.00 Spin city. 14.30 Spin city. 15.00 Running Russell Simmons. 16.00 Royal pains. 17.00 Eureka. 18.00 The legend of the seeker. 19.00 Simpsons. Animerad komediserie från 2001-02. 20.00 Family guy. Animerad serie från 2001. 20.30 Family guy. Animerad serie från 2001. 21.00 Family guy. Animerad serie från 2007. 21.30 Crocodile Dundee i Los Angeles. Komedi från 2001 med Paul Hogan, Linda Kozlowski, Jere Burns. Regi: Simon Wincer. 23.20 Hell on wheels. 0.20 Ett tufft jobb. Actionkomedi från 1991 med Michael J Fox, James Woods, Annabella Sciorra. Regi: John Badham. 2.30 The frighteners. Thrillerkomedi från 1996 med Michael J. Fox, Trini Alvarado. Regi: Peter Jackson. 4.25 Breaking bad. 5.15 Spin city. 5.35– 6.00 Spin city.

Deltagarna sätts på tuffa prov i ”Fear Factor USA”.

TV 6 7.30 Robot wars. 8.25 Fab 5. 9.20 Running Russell Simmons. 10.15 Miami ink. 11.10 Eureka. 12.05 Urban legends. 12.35 Operation Repo. 13.05 Community. 13.35 Erik & Mackan – snygga och smärta. 14.35 Sit down, shut up. 15.00 Simpsons. 15.30 Simpsons. 16.00 Family guy. 16.30 Family guy. 17.00 Fear factor USA. 18.00 LA Ink. 19.00 Amazing race. Realityserie från 2009. 20.00 How I met your mother. Romantisk komediserie från 2009. 20.30 How I met your mother. Romantisk komediserie från 2009. 21.00 2 1/2 män. Komediserie från 2009. 21.30 2 1/2 män. Komediserie från 2009. 22.00 NCIS: Los Angeles. 23.00 Franklin & Bash. 0.00 Entourage. 0.35 How I met your mother. 1.05 How I met your mother. 1.35 2 1/2 män. 2.05 2 1/2 män. 2.35 NCIS: Los Angeles. 3.25 Penn and Teller: Bullshit! 3.55 My own worst enemy. 4.40 Urban legends. 5.05 Operation Repo. 5.30–5.50 Community.

Nya fall för Barnaby (John Nettles) i ”Morden i Midsomer”.

TV 8 6.00 Rachael Ray. 7.00 Drömhem vid havet. 8.00 En plats på landet. 8.50 Tropic of Cancer. 10.00 Junior Masterchef Australia. 11.00 Antiques roadtrip. 11.35 Rhodes across Italy. 12.30 Drömhem vid havet. 13.30 En plats på landet. Brittisk realityserie. 14.25 Havets mat. Svensk matlagningsserie från 2011. 15.15 Restoration home. Brittisk realityserie från 2010. 16.25 En plats i solen. Brittisk livsstilsserie från 2005. 16.55 Slottsliv. Svenskt historieprogram från 2011. 17.55 Million dollar decorators. Realityserie från 2011. 18.55 Mary Portas – secret shopper. Brittisk realityserie från 2010. 20.00 Morden i Midsomer. Brittisk kriminalserie från 1998. 22.10 Southland. Dramaserie från 2010. 23.05 Mördare okänd. 0.10 Law and order. 1.05 Spelets regler. Dramakomedi från 1998 med Billy Bob Thornton, John Travolta, Emma Thompson.3.50 Southland. 4.35–5.20 Law and order.

Heston Blumenthal kliver ombord på en u-båt.

TV 8 6.00 Rachael Ray. 7.00 Drömhem vid havet. 8.00 En plats på landet. 9.00 Slottsliv. 10.00 Million dollar decorators. 11.00 En plats i solen. 11.30 Tropic of Cancer. 12.40 Drömhem vid havet. 13.30 En plats på landet. Brittisk realityserie. 14.20 Junior Masterchef Australia. Australisk realityserie från 2010. 15.20 Antiques roadshow. Realityserie från 2010. 16.25 Antiques roadtrip. Brittisk livsstilsserie från 2009. 17.00 Country house rescue revisited. Brittisk realityserie från 2010. 18.00 Hustoppen. Svensk livsstilsserie från 2012. 19.00 Heston’s mission impossible. Brittisk realityserie från 2011. 20.00 Morden i Midsomer. Brittisk kriminalserie från 2004. 22.10 The closer. Kriminaldramaserie från 2011. 23.05 Inspector Lynley mysteries. 1.00 In plain sight. 1.55 Nightmare in suburbia. 2.55 The closer. 3.45 The whistle blower. 4.35–5.35 Russian spy searching for happiness.

Oriental Supermarket Nordens största asiatiska livsmedelspecialist. Vi har över 4000 prisvärda varor från Thailand, Kina, Korea, Japan m.fl. Tel: 08-24 28 88, www.orientalsupermarket.se Sergelgatan 16-18/Sveavägen 17, Hötorget, inne i T-banan

Psst!... ...ta med tidningen till en kollega eller vän. Hjälp oss att hålla rent i kollektivtrafiken och i stan.


 

        

…† ­ ‡ˆ‰‡‡Š‡‡‡ ƒ  … ‹Œ …

 ƒ †ƒ Ž ‰ ˆŠ‘ ˆŠ’ƒˆŠ“

  

     

†™ „ …Ÿ……¥ €  ­ ˆ

”–—‚”   ­‚Ž

 ƒ ­•ƒ

ƒŠ’‰  Š’’ ­ ˜™š‚– —Ž   ƒ˜ ­­    ˜™‚–   ™š ˜­ ­  ›­

™š ––‚– ‹   †  ‡†‚–   ­ †Ž­›­ ™š   ˜­­   …ƒ

 Ž

ƒ  › •œ†‚  ­

 ­ œ 

­  ƒ ‡‘“ž Ÿ ­

‘ ’  ‘ „ ‹ €’ ’‘ Š ‘‰  ‚ƒ  ’€››ˆ  ˆ ’ ’ ¡‚

’€›› „  

 ž­‰”‰ œ…Ÿžœ‰ ž‰œ‚  ¡ Ž    ¢ 

‡‡£‡

 ƒ„­

 ¤ƒ¢  ­ 

ƒ 

  ‹ ¦‡Š¦

‹ €’ Š‘    ™ ¡ Ž ­

 ¦‡Š¦ ­   €­¡ Ž­¦‡Š’ 



 ‡™‡   

 ­

˜ † ­ ¦ž ¦£  ‹ ­

  

Ž

Ž     

 ­

—

 ­Ž  

 ­  ©

 ƒƒ

 

ƒ­­     ­   

„  › ›‘Š ‘ › €

­­ ƒ­ Ž ­  ƒ­ ƒ 

 ƒ

‘ ’ ’€›› ˆ  ™ 

Ž  ­­  ƒ

 ­ ¦‡Š£   ¦‡Š“  ƒ­ ­  ­ ­

 ­  ƒ ­

Ž

 Ž  

Ž­Ž

–‹  ­ ­ ­ ƒ£  Š£ ” ™  ­¦‰ 

  €  ‚

 ”•

  ’  ››’ ˜

  

  € 

Ž 

 ­    ƒ

 ƒ ‚ ­ ‹  ƒ ­ Šˆ  ’ ­˜  ­ † †  – ­ Ÿ’ ›

“

Ž ‘ˆ € „ ’  “

 ƒ „…†‡ … ­ ˆ     ­  ­ 

 •”•

  › — 

 ƒ Ž ƒŠ‘’‡ ­ ƒ   ­­ƒ—

ƒ 

 ƒŠ‘’¦   

 ƒ  

      ƒŸ    ­ƒ  ƒŽ § œ  Ÿ    ›  ¨ † ­

   ­ †  ­    ­ 

 ƒ

 ƒ

­ Ž­

— ˜  … ƒ  Ž€­­­ ­ ƒ —   ‹ 

‹   ƒ

 ’  ‘ ››‘ ¤  Š ‘   ˆ ’  ‚

 ƒŠ‘ Š£‡‡ Ž  œ  

 

” ™ €  „ † „ ™€

„  Š ‘ ‰   ‘ £ ˆ‘ˆ‰  › › „ ˆ 

  ‰

 › ’ ‚€  ’  ›  Šˆ ›‰

 ‚ ‡™‡› „ „¡ ’ 

­ˆ  ›  Š›   ˆ ‰ ’ › ‘›  ¡ „  ’ “

‹Š  €…Œ … „  € 

‚…  Š‡‡ 

¢‚…  ¦‡‡ ‡‚…  £‡‡ 

 

­  ­  

­ … … ‰ Š  €  ‚ ƒ 

 ¦„

 

 

£‡‡ 


22

www.metro.se fredag 2012-02-17

Inrutat – av Frode Øverli

Dagens horoskop – varje dag i Metro

Väduren

Oxen

Tvillingarna

Kräftan

Lejonet

Jungfrun

En dag med en del påfrestningar för Väduren som just nu tenderar att överdriva saker och tings betydelse.

Du försöker driva din vilja igenom i något sammanhang, men tecknen råder dig att inte vara för omedgörlig.

I tecknen indikeras att du i dag kommer att göra något som du inte så ofta brukar ägna dig åt.

Kräftan tycks kunna få goda chanser att komma ut och träffa nya, intressanta personer!

Orosmoln börjar dyka upp, men är du bara observant på något som håller på att ske, behöver du nog inte vara så orolig.

Som Jungfru kan du nu konfronteras med en del problem du förmodligen inte hade räknat med.

Vågen

Skorpionen

Skytten

Stenbocken

Vattumannen Fiskarna

Du kan inte riktigt göra dig fri från funderingarna på ett misstag du gjort och är kanske därför överdrivet försiktig i något sammanhang.

Någons glömska verkar kunna ställa till en del besvär för Skorpionen. En viss person behöver nu ditt stöd och din uppmuntran.

Ett och annat kan för ögonblicket kännas lite jobbigt, och det tycks vara lite si och så med din kampvilja.

Stenbocken ser ut att ha en ganska bra dag framför sig, och du tycks bland annat kunna hitta något du en tid har sökt.

I tecknet En dag då förekomdu tycks mer indikatio- unna dig en ner på att du lyx av något nu riktar in dig slag och då på något spenära vänskap ciellt du vill – och möjligen ska klaras av romantik – fatämligen omvoriseras av gående. Tosse_annons_39x90mm_metro_003 tecknen!

21/3–19/4

23/9–22/10

20/4–20/5

23/10–22/11

21/5–21/6

23/11–21/12

r köp e v l i s h c o Guld

22/6–22/7

22/12–20/1

es!

Vi köper allt ditt guld och silver till högsta dagspris kontant eller insatt på konto. Ingen väntan, ingen frakt, ingen risk. Du är själv med när vi väger och kontrollerar ditt guld eller silver.

C

M

T-banehallen hötorget 08-20 20 10 www.guldcompagniet.se

Y

CM

MY

CY

CMY

Välkommen till vår version av himlen! Här hittar du inte bara en, utan två sorters nybakade semlor. En traditionell semla med mandelmassa och grädde, och vår egen drömsemla med vaniljkräm och extra mycket kardemumma. Kom in och prova båda!

K

23/7–22/8

21/1–19/2

23/8–22/9

20/2–20/3


23

www.metro.se Fredag 2012-02-17

Erik Haag och Martina Haag i ”På spåret”-final. FOTO: SVT

Jesper Henke studerar den svenska brottsligheten. FOTO: SVT

Frågesport

Dokumentär

Carola är en av coacherna i ”The voice Sverige”. FOTO: TV4

Underhållning

Dokumentär om konstnären Nils Olof Bonnier. FOTO: PRIVAT

Anders Blomquist kommenterar.

Emily Spears, ett av barnen i serien.

FOTO: JOCKE LAGERCRANTZ/HÄRJEDALSBILD

FOTO: OUTRIGHT DISTRIBUTIONS

Skidor

Dokumentär

Dokumentärserie

Makarna Haag redo för revansch

Brottslighetens grå vardag

Sing-off avgör vem som går vidare

Försvann från en Finlandsfärja

Sprinttävlingar i världscupen

Nya avsnitt med annorlunda barn

I förra årets ”På spåret” snubblade de på mållinjen. Nu har äkta makarna Martina och Erik Haag tagit sig ända till final igen. – Jag är mest stolt över att vi har haft så roligt, säger Martina Haag. I finalen möter de ett annat äkta par – Niklas och Jenny Strömstedt. Oavsett vilka de hade mött i finalen tycker Martina Haag att hennes och Eriks vinstchanser är goda.

I dokumentären ”Brottsplats Sverige” försöker man råda bot på nyheternas krav på dramatik. Brottsligheten visas i stället som den ser ut under en helt vanlig dag i Sverige, från kraschade rutor till mord. Jesper Henke, som gjort dokumentären, tror att medierna ger folk en skev uppfattning om den vardagliga brottsligheten. – Saker som händer varje dag väljer medierna ofta bort att berätta om, säger Jesper Henke.

Tre dueller återstår i ”The Voice Sverige” – men att man vunnit sin duell innebär inte att man sitter säkert. Varje coach kommer att välja ut två personer ur laget som får tävla med sin auditionlåt i en sing-off. Först därefter står det klart vilka fem i varje lag som går vidare till de livesända veckofinalerna. Coacher är Magnus Uggla, Carola, Petter och Ola Salo. Programmet leds av Carina Berg.

I dokumentären ”Konstnären som försvann” tas det 40 år gamla mysteriet med Nils Olof Bonnier upp. Han var en konstnär som ville göra vackra saker i en tid när konsten enbart skulle vara politisk. 1969 försvann han spårlöst från en Finlandsfärja. 40 år senare är han fortfarande försvunnen, men dödförklarad sedan länge. Vad var det egentligen som hände i hytt 175?.

Världscupen i längdskidor har kommit till polska Szklarska Poreba där det i dag väntar sprinttävlingar i fristil för både damer och herrar. Elin Mohlin, Eva Svensson, Hanna Brodin, Ida Ingemarsdotter, Magdalena Pajala och Charlotte Kalla är de svenska damerna som tävlar. I morgon står 10 respektive 15 km klassisk stil på schemat. Jacob Hård och Anders Blomquist kommenterar. 14.20, SVT 1.

Den brittiska dokumentärserien ”Född att vara annorlunda” följde sex barn med olika funktionshinder från födseln och fram till att de var sju år gamla. Förra säsongen har gått i repris under veckan och med start i kväll visas tre nya avsnitt. Nu har barnen hunnit bli 9–10 år. Emily Spears föddes med ryggmärgsbråck och är ett av de barn som vi får följa i programmet.

SVT 1 6.00 Rapport. 6.05 Regionala nyheter. 6.25 Gomorron Sverige. 10.00 Go’kväll. 10.45 Debatt. 11.30 Plus. 12.30 Bästa frisören. 13.20 Antikrundan. 14.20 Skidor Världscupen. Sprinttävling, fristil. 16.15 Rapport. 16.20 Intervju ur Gomorron Sverige. 16.35 Simons kök. 17.05 Bröderna Reyes. 17.55 Sportnytt. 18.00 Rapport. 18.10 Regionala nyheter. 18.15 Go’kväll. Magasin. 19.00 Kulturnyheterna. 19.15 Regionala nyheter. 19.30 Rapport. 20.00 På spåret. Svensk frågesport från 2012. 21.00 Skavlan. Svensknorsk pratshow från 2012. 22.00 The forgotten. Drama från 2004 med Julianne Moore, Christopher Kovaleski, Matthew Pleszewicz. Regi: Joseph Ruben. 23.30 X-Games. 0.00 Step up. Drama från 2006 med Channing Tatum, Jenna Dewan, Damaine Radcliff. Regi: Anne Fletcher. 1.40 Rapport. 1.45 Homeland. 3.05 Rapport. 3.10 Så ska det låta. 4.10 Rapport. 4.15 Strömsö. 4.55–5.00 Rapport. 5.15–6.00 Go’kväll.

BROTTSPLATS SVERIGE. 21.3O, SVT 2.

SVT 2

TV 3

8.10 Född att vara annorlunda. 9.00 SVT Forum. 12.00–12.25 Chaplin: Butikschefen. 12.30 Vem vet mest? 13.00–15.30 UR. 15.50 Farmors tatueringar. 16.50 Hockeykväll. 17.20 Nyhetstecken. 17.30 Oddasat. 17.45 Uutiset. 18.00 Född att vara annorlunda. 18.50 Mer än ett keldjur. 19.00 Vem vet mest? Svensk frågesport från 2012. 19.30 Korrespondenterna. Svenskt utrikesmagasin från 2012. Skuld. Europa har lånat lättjefullt och tyngs nu under skuldkrisen. Men är det bra eller dåligt med skulder? 20.00 Konstnären som försvann. K special. Svensk dokumentär från 2011. 1969 försvann den hyllade konstnären Nils Olof Bonnier spårlöst från en Finlandsfärja. 21.00 Aktuellt. 21.30 Brottsplats Sverige. Svensk nyhetsdokumentär. 22.00 Sportnytt. 22.15 Regionala nyheter. 22.25 Rapport. 22.35 Kulturnyheterna. 22.45 Big love. 23.45 The wire. 0.45 Vetenskapens värld. 1.45–2.35 Född att vara annorlunda.

Outletpriser

– upp till 70% lägre pris!

249 kr (rek. pris 449 kr)

KONSTNÄREN SOM FÖRSVANN. 20.OO, SVT 2.

TV 4

6.00 Rachael Ray. 6.55 Nanny. 7.25 Alla älskar Raymond. 7.55 Jims värld. 8.25 Extreme home makeover. 9.20 Lyxfällan. 10.20 Våra bästa år. 11.10 Top model 14. 12.10 Project runway. 13.05 Real housewives of Beverly Hills. 14.00 Hawthorne. 15.00 Lyxfällan. 16.00 Top model 14. 16.55 Project runway. 17.55 Adam live. 18.55 Keno. 19.00 2 1/2 män. Komediserie från 2008. 19.30 2 1/2 män. Komediserie från 2011. 20.00 Get Smart. Actionäventyr från 2008 med Steve Carell, Anne Hathaway, Bill Murray.22.15 Georgia rule. Komedi från 2007 med Jane Fonda, Lindsay Lohan, Felicity Huffman. Regi: Garry Marshall. 0.25 Firman. 1.25 The best man. Dramakomedi från 1999 med Taye Diggs, Nia Long, Morris Chestnut. Regi: Malcolm D. Lee. 3.25 Mr Rock’n’roll. Drama från 1999 med Judd Nelson, Mädchen Amick, David Gianopoulos. Regi: Andy Wolk. 4.50 Adam live. 5.35–6.00 The Bill Engvall show.

Fynda och inspireras bland våra välkända varumärken.

Hackman, Classic stekpanna 28 cm. 2:a sortering 249 kr (rek. pris 449 kr)

THE VOICE SVERIGE. 20.OO, TV 4.

5.50 Nyhetsmorgon. 10.00 Efter tio. 11.35 Hem till gården. 12.10 Hem till gården. 12.45 Holby city. 13.55 Äntligen hemma. 14.55 Fuskbyggarna. 15.55 Biggest loser Sverige. 16.55 Sveriges värsta bilförare. 17.55 Trav: V75-klubben. 18.00 Sveriges mästerkock. 19.00 Nyheterna. 19.15 Lokala nyheter. 19.20 Väder. 19.30 Postkodmiljonären. 20.00 The voice Sverige. Svensk underhållning från 2012. 21.30 X-Men origins: Wolverine. Action från 2009 med Hugh Jackman, Liev Schreiber, Danny Huston. Regi: Gavin Hood. 22.00 Nyheterna. 22.05 Vädret. 22.15 X-Men origins: Wolverine, forts. 23.55 Snygg, sexig & singel. Romantisk komedi från 2002 med Cameron Diaz, Christina Applegate. Regi: Roger Kumble. 1.50 En kvinnas hämnd. Thriller från 2002 med Jennifer Lopez, Billy Campbell, Tessa Allen. Regi: Michael Apted. 4.15–5.55 Ska vi slå vad? Familjefilm från 2006 med Luke Benward, Adam Hicks.

Kanal 5 6.05 America’s funniest home videos. 6.30–9.00 Vakna med The Voice/Mix Megapols morrongäng. 9.40 Unga mödrar. 10.05 Grey’s anatomy. 10.55 Sjunde himlen. 11.50 Familjen Kardashian. 12.20 The buried life. 12.50 Ellen DeGeneres show. 13.40 Biggest loser. 14.35 Vänner. 15.05 OC. 16.05 Unga mödrar. 16.35 America’s funniest home videos. 17.05 Grey’s anatomy. 18.00 Rules of engagement. 18.30 The middle. 19.00 Wipeout vinter. 20.00 America’s funniest home videos. 21.00 Criminal minds. Thrillerserie från 2010. 22.00 Ensam ung kvinna söker. Thriller från 1992 med Bridget Fonda, Jennifer Jason Leigh, Steven Weber. Regi: Barbet Schroeder. 0.10 Fringe. 1.10 Cabaret. Musikaldrama från 1972 med Liza Minnelli, Michael York, Marisa Berenson. Regi: Bob Fosse. 3.30 Murdoch mysteries. 4.20 United States of Tara. 4.50 Ellen DeGeneres show. 5.35– 6.00 Pantertanter.

”SKOMAKARHANTVERK I VÄRLDSKLASS” GRÜNTEN r Handskmjukt kromfritt skinnfoder r Handlästade i Bavaria

WWW.HANWAG.DE

PÅ SPÅRET. 20.OO, SVT 1.

Gäller så långt lagret räcker

Erbjudandet gäller i

Iittala outlet, Gustavsberg. Tel: 08-570 356 55. Öppet alla dagar. www.iittalaoutlet.se

Hanwag-kängor hittar Du hos Naturkompaniet och andra välsorterade outdoor-butiker. För info ring 0660-21 10 40

FÖDD ATT VARA ANNORLUNDA. 18.OO, SVT 2.

TV 6

TV 8

7.25 Lois & Clark. 8.20 Jims värld. 8.50 Skål. 9.20–10.15 Chuck. 10.45 Våra värsta år. 11.15 Våra värsta år. 11.45 Stargate Atlantis. 12.40 Stargate SG-1. 13.35 Jims värld. 14.05 Chuck. 15.00 Simpsons. 15.30 Simpsons. 16.00 Family guy. 16.30 My name is Earl. 17.00 Miami ink. 18.00 Weatherproof. Realityserie från 2010. 18.30 Speeders. Realityserie från 2007. 19.00 Cops. Realityserie från 2009. 19.30 Simpsons. Animerad komediserie från 199899. 20.00 Simpsons. Animerad komediserie från 1998-99. 20.30 Family guy. Animerad serie från 2005. 21.00 Hell on wheels. Kanadensisk dramaserie från 2011. 22.00 Smokin’ aces. Action från 2006 med Ben Affleck, Andy Garcia, Alicia Keys. Regi: Joe Carnahan. 0.10 Burn notice. 1.05 Våra värsta år. 1.35 Våra värsta år. 2.05 Stargate Atlantis. 3.00 Stargate SG-1. 3.50 Battlestar Galactica. 4.35 Smallville. 5.20 Cops. 5.40–6.05 Whacked out sports.

6.30 Våra bästa år. 7.15 Rachael Ray. 8.10 Sjukhuset. 8.35 Sjukhuset. 9.05 En plats på landet. 10.05– 11.05 Property ladder. 11.35 Masterchef. 12.15 En plats i solen. 12.45 En plats i solen – borta eller hemma bäst? 13.45 Antiques roadshow. 14.50 Sjukhuset. 15.15 Sjukhuset. 15.45 En plats på landet. Brittisk realityserie från 2009. 16.45 Property ladder. Brittisk realityserie från 2001. 17.45 Masterchef. Brittisk matlagningsserie från 2009. 18.30 En plats i solen. Brittisk livsstilsserie från 2005. 19.00 En plats i solen – borta eller hemma bäst? Brittisk realityserie från 2009. 20.00 The mentalist. Kriminaldramaserie från 2009. 21.00 Inspector Lynley mysteries. Brittisk kriminalserie från 2006. 23.00 Polisstationen. 0.00 Brottskod: Försvunnen. 0.55 Cityakuten. 1.55 Rom – en maffiahistoria. 3.10 Between the lines. 4.05 In plain sight. 4.50–6.00 The arabian dream.


R E D A N Å M

N E S N A H C A T IS

S

60

! T T I R F E T N RÄ

9/2 1 G A D N Ö MS O T T S A D R EN E L L Ä G ! FTER I G V A A G - IN A T N Ä R INGEN

5990

Nya Intel Core i7-2670QM 6 GB internminne 640 GB hårddisk

599 KR/MÅN I 10 MÅN

321® GS DVD underhållningssystem Bilduppskalning upp till 1080p

6490

15,6” Laptop

• Intel Core i7-2670QM Quad-Core processor för krävande uppgifter • Minneskortsläsare, webbkamera & WLAN • Intel HD 3000 grafik med HDMI-anslutning • Windows 7 Home Premium 64-bit

PADV66B42EO

Hepa - Allergifilter Parkettmunstycke 10 meter räckvidd

649 KR/MÅN I 10 MÅN

2.1 Hemmabiosystem • • • •

DVD-hemmabiosystem med 2 högtalare Enkel installation: Bara tre kablar och en nätsladd DVD/CD-spelare med HDMI-utgång, FM/AM-tuner Viss leveranstid kan förekomma

BOSE321GSGRA

799 Dammsugare

Ingen ränta, Inga avgifter. Dela upp din betalning i upp till 60 månader Antal delbetalningar

10 MÅN 20 MÅN 40 MÅN 60 MÅN

MånadsKreditLägsta kreditbelopp kostnad kostnad Effektivränta 2000 200 0 kr 0% 10 000

500

0 kr

0%

20 000

500

0 kr

0%

30 000

500

0 kr

0%

Kreditgivare: Handelsbanken Finans Annonsen gäller Elgigantens varuhus så långt lagret räcker, dock längst tom 19/2-2012. Se våra öppettider på www.elgiganten.se Max en av varje annonsvara per kund.

• Maximal effekt: 2000 watt • Tvättbart HEPA allergi-filter • Upp till 400W sugförmåga för ett skinande rent städresultat varje gång

FC8130

20120217_se_stockholm  

STOCKHOLMS HETASTE NÖJESBILAGA Giriga. I går sänkte Riksbanken reporäntan. Det betyder att bankerna också borde kunna sänka sina räntor – me...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you