Page 1

wkd FREDAG 20 JANUARI 2012

KROG

Lyxig semesterresa till Italien RIV UR OCH TA MED HEM

P 3-GULD

Al Fakir debuterar i Göteborg

BIO

Här är helgens bästa filmer

NEW YORK

Sofi på jakt efter brudklänningen Ny säsong av ”Stylisterna”. Vi hängde med på

inspelningen i New York.

PONTUS HÖÖK


02 26 -01 PÅ ALLAS LÄPPAR

metro wkd gbg

www.metro.se fredag 20 januari 2012 FREDAG 2012-01-20

1 k c a b e Com med robotar HENRY LUNDHOLM

storsatsAndreas Wilson är tillbaka på allvar. I SVT:s nya han en gör ning, science fiction-serien ”Äkta människor”, comebacken. av huvudrollerna. Metro träffade honom inför ”Äkta människor” utspelar sig i en alternativ samtid där människoliknande robotar förvandlats till hjälpredor – hur gick tankarna när du läste manus första gången?

– Jag tänkte ungefär: Vad kul att bli tillfrågad och vad spännande att de vågar göra något annorlunda men – shit! – hur ska det här bli egentligen? (skratt). Jag hade tusen frågor under provfilmningen men mitt intresse växte i takt med att jag fick veta mer. Vad kan man säger mer om ”Äkta människor”, vad gör serien speciell?

GIFT MED NICOLE Namn: Andreas Wilson. Ålder: 30. Familj: Gift med modedesignern Nicole Wilson. Tidigare roller: ”Ondskan” (2003), ”Den utvalde” (2005), ”Kill your darlings” (2006). Seriestart: söndag kl 21 i SVT 1.

– Det riktigt briljanta tycker jag är just att det utspelar sig i en alternativ samtid. Det gör det mycket enklare att relatera till, till skillnad från om det vore någon mystisk framtid eller så. Genremässigt är det science fiction men samtidigt är det på många sätt en socialrealistisk serie. Där finns också en relevant samhällskritik i botten, säger Andreas Wilson. Vad är skillnaden mellan tv och film skulle du säga?

– Det som är kul med ett

tiotimmars tv-drama är att man kan låta sin karaktär utvecklas över tid på ett annat sätt. En annan skillnad är förstås att det är en mycket större ensemble. I ”Äkta människor”, som är en väldigt stor produktion, är det uppemot 100 roller totalt. Talar vi om en comeback för dig, Andreas?

– Med tanke på att jag inte gjort någonting i Sverige på fem år så är det klart att det i någon mening går att tala om en comeback. Dessutom är det ju min premiär när det gäller tv-drama. Kan du känna dig besviken över att framgångssagan inte rullade vidare efter monstersuccén ”Ondskan” (som hade premiär för snart tio år sedan)?

– Nej, inte i dag. Visst hade det varit spännande med en Hollywoodkarriär men nu blev det inte så och det finns säkert nackdelar med det också. Jag trivs ganska bra med den stabila och trygga tillvaro som jag byggt upp här hemma. JOHAN KELLMAN LARSSON

Andreas Wilson gör en av huvudrollerna i STV:s nya serie ”Äkta människor”, med premiär på söndag. MLM/ZJF

CHARLES SYKES/AP PHOTO

PICTURELUX

HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

SCANPIX

Skurk – Att spela en skurk! Jag blir ofta castad för en viss typ av roll, det skulle vara kul att spela en svårsmält karaktär.

Fassbender – Om Michael Fassbender frågar om jag vill jobba med honom så säger jag inte nej. Jag är ett stort fan.

Humor – Jag skulle gärna jobba med humor. Senaste komedin jag såg var ”The trip”, den var helt fantastisk.

Marcimain – Jag gillar Mikael Marcimain. Vi gjorde reklamfilmen ”Knullträdet” och skulle gärna jobba med honom igen.

Eget – En dröm är förstås att utveckla ett eget projekt. Jag håller på med en grej men det är fortfarande på idéstadiet.

FRAMTID

Vill han också göra Andreas Wilsons drömkarriär.

499 KR H&M

Dags att 2 dansa i neon

LYS UPP I VINTERMÖRKRET 2 900 MATTHEW WILLIAMSON

395 KR TIMEX

1 264 KR ASOS

1 300 KR NIKE AIR

Butikerna svämmar över av plagg i lysande neon, från 220 KR TOPSHOP starkaste gult till bländade rosa. Bär trenden från topp till tå, om du vågar! Är du inte redo att chockera din omgivning, välj plagg med enkla detaljer i neon. Addera roliga attribut som ett par skor eller en färgstark väska. Gympaskorna är de nya klackarna – liva upp din konFLER SHOPPINGTIPS OCH torsuniform med ett par .SE utstickande skor! BudBLOGGAR PÅ METROMODEgetalternativet är neonskosnören till dina sneakers.


www.metro.se PÅ ALLAS LÄPPAR -01 03 27

metro wkd gbg fredag 20 januari 2012

FREDAG 2012-01-20 2012-01-20 FREDAG

LEONARD ORTIZ/ALLOVER PRESS

Gravid igen?

3

Är Angelina Jolie, 36, gravid i tredje månaden med sitt och Brad Pitts, 48, sjunde barn? Det spekulerar bland andra brittiska OK! Magazine i. Men på Golden Globegalan i helgen sågs inget spår av någon gravidmage. METO

4

Frankrike sägs vara historia. Numera har de sin hemvist i Los Angeles – när de är i samma stad överhuvudtaget. People nämner flera källor som alla hävdar att stjärnornas relation är över men att det ännu inte är officiellt. Paret har barnen Lily-Rose, 12, and Jack, 9 tillsammans. METRO

I nästan 14 år har skådespelaren Johnny Depp, 48, och skönsjungande multitalangen Vanessa Paradis, 39, varit ett par. Men nu sägs deras förhållande vara över, skriver magasinet People. De två har inte synts tillsammans på röda mattan på över ett år. Depps och Paradis familjeliv i byn Plan-de-la-Tour i

Foto: Anna Hult

Depp syns inte längre med Paradis

Johny Depp sägs ha separerat.

ALLOVER PRESS

MATT SAYLES/AP PHOTO

”’IDOL’ GICK FRÅN ATT KÄNNAS SOM ETT NYTT PROGRAM VARJE VECKA TILL ATT AVSNITTEN LIKNADE VARANDRA FÖR MYCKET.”

CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX

295 kr/ månad* Du tränar på åtta anläggningar i Göteborg. *Pris för Allkort autogiro, rullande minst 12 mån. Medlemsavgift 100 kr per kalenderår tillkommer.

DAVID HELLENIUS TILL TT SPEKTRA OM ATT HAN SKA LEDA MUSIKTÄVLLINGEN ”X FACTOR” I TV 4.

”JAG ÄR VISSERLIGEN PÅ VÄG TILL IKEA MEN JAG RÖKER GRÄS OCH KOLLAR PÅ PORR HELA VÄGEN DIT.”

5

FÖRSÖKER EVAN RACHEL WOOD PLOCKA NER VUXENPOÄNGEN SOM ETT IKEABESÖK GER MED DEN HÄR TWEETEN?

Evan Rachel Wood.

friskissvettis.se/gbg David Hellenius.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Ansvarig utgivare Per Gunne. Bilagechef Pontus Hammarlund. Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem glober är högsta betyg.


04 28 NÖJE -01

metro wkd gbg

www.metro.se fredag 20 januari 2012 FREDAG 2012-01-20

Salem Al Fakir är sig själv i Göteborg

EERO HANNUKAINEN/ALLOVER PRESS

I morgon är det dags för årets P 3-Guldgala i Göteborg. Och det är Salem Al Fakir som håller i trådarna. ”Jag behöver inte göra något annat än att vara mig själv.” JOHAN NILSSON/SCANPIX

Hur kommer du att prägla galan?

– Det fina med P 3-Guld är att de väljer programle-

Veronica Maggio är nominerad.

dare efter personlighet så jag behöver inte göra något annat än att vara mig själv. Därför tackade jag ja, säger han. Hemlighetsmakeriet kring vad Salem Al Fakir kommer att krydda sitt

värduppdrag med är stort men bli inte förvånad om han själv uppträder. I så fall sällar han sig till bland andra Laleh, Frantic Amber, Fibes, Oh Fibes!, Markus Krunegård och First Aid Kit som alla kommer att spela och sjunga under galan. För två år sedan släppte Salem Al Fakir sin senaste skiva ”Ignore this”. När album nummer fyra kommer är oklart. – Nu är det mycket roligt som händer med P 3Guld. Jag skulle vilja vara mer i radiovärlden överlag men om det innebär att jag ska prata i radio eller om min musik ska spelas i radio får vi se, säger han. EMMA BJÖRKMAN

Regi Graham Vick

Katerina Ismajlova är en uttråkad hemmafru. Hon lever med sin frånvarande mes till make och sin tjatige, gubbsjuke svärfar – och längtar bara bort. Till brädden fylld av tomhet, sexuell frustration och livsleda letar hon sig in i armarna på den lyckosökande slusken Sergej. Men, i samma stund som hon hänger sig åt sina vilda lustar släpper Katerina även våldet och ondskan lösa. Hon blir en mörderska. En efter en faller de som står i vägen för passionen offer: svärfadern förgiftas, maken stryps, rivalen förgiftas och till slut tar Katerina även livet av sig själv. Men, innan det går så långt hinner det kärleksgalna paret uppleva flera erotiska äventyr, bli påkomna av polisen, fira bröllop och hamna i fängelse. Den fylliga, brutala och erotiska musiken lyfter fram den passion som har kraft att förgöra oss alla. Med rollen som den mångfacetterade Katerina Ismajlova gör den internationellt verksamma sopranen Gitta-Maria Sjöberg sin debut på GöteborgsOperan. Omgiven av namnkunniga, svenska sångare visar hon sitt och Katerinas hela spektrum i en iscensättning som slår det mesta inom den nordeuropeiska operavärlden. Premiär 4 februari. Spelas t o m 14 april.

STJÄRNOR PÅ SCENEN Vad: P 3-Guld. När: Direktsänds i morgon i P 3 kl 20.03 och i SVT 1 kl 21.00. Vilka: De nominerade på Sverigesradio.se/p3. Uppträdande artister: Laleh, Frantic Amber, Fibes, Oh Fibes!, Rebecca & Fiona, Kapten Röd, Markus Krunegård, First Aid Kit, Maskinen och Veronica Maggio.

I morgon gör Salem Al Fakir debut som programledare i P 3-Guldgalan. Framöver vill han skriva och producera mer musik åt andra – till exempel har han gjort låten ”Remedy” med rapparen JSon.

noBody

För tionde året i rad anordnas P 3-Guld och för andra året i rad året i rad hålls galan på Lisebergshallen i Göteborg. Flera av dem som dominerade musikåret 2011 kan gå hem som vinnare när kvällen är slut. Bland de nominerade kan nämnas stjärnor som Veronica Maggio, Lykke Li, Rebecca & Fiona, Avicii och Newkid. På P 3-Guld gör Salem Al Fakir, 30, debut som programledare och går i bland andra Howlin’ Pelle Almqvists, Timo Räisänens och Kitty Jutbrings fotspår.

GöteborgsOperans Balett

KÄRLEKEN KÄNNER INGA GRÄNSER. Se filmklipp på opera.se

Se filmklipp på opera.se

K m om ed bi da nat ns ion ve se rk rb et ju no da Bo nd dy e .

noBody no oBody

West Wes st Side Story

I Shal Shalll die in Florence

Va Vad ad är vi bortom våra kroppar? Poetiskt Po oetiskt och drabbande dansverk da ansverk av Sasha Waltz. Musik Mu usik av Hans Peter Kuhn. GöteborgsOperans Gö öteborgsOperans Balett Premiär Pre emiär 25 februari, med efter efterföljande eft terföljande After Dance Party. Spelas Sp pelas t o m 30 mars.

Musik Musikal kal med musik av Leonard Bernstein. Berns stein. Regi Stina Ancker. Spelas Spela as t o m 6 mars. Framförs Framf förs på svenska. Speltid Spelt tid ca 3 tim inkl paus. I afto afton n kl 19.30. Föreställningar. Föres ställningar. v 3:

Dansverk av Jérôme Delbey Dansverk dansare Med da nsare ur GöteborgsOperans Balett.. Götebo rgsOperans Balett Världspremiär Världsp remiär 26 januari. Spelas t o m 10 mars. GöteborgsOperan Götebo rgsOperan Lilla scenen.. Kombinationserbjudande nde med dansverket erbjuda noBody. noBody y. 1, 7 och 10 mars. opera.se Se oper ra.se för mer information.

20/1 kl 19.30, 22/1 kl 18.00

Titta, T itta, i lyssna o och läs mer på opera.se op pera.se Biljetter och Götebo GöteborgsOperans orgsOperans Restaurang 031-13 13 00


GATSMART 05

metro wkd gbg fredag 20 januari 2012

LUNCH 89:Á la carte serveras efter kl 15

Vard. 10.30-15

MIN FESTKVÄLL BÖRJAR ...

SHOPPAR HELST ...

… med en martini och goda kakor på Hagabion. Därefter går jag till Bommens Salonger med Titti och Fredrik och dricker en cosmopolitan gjord av antingen Henke eller Juanjo. De är de enda i stan – eller kanske hela världen – som kan göra en riktig cosmopolitan! Sedan går jag till Tranquilo och dansar hela natten med min kompis Paula de Hollanda.

Jag bär bara ekologiskt, secondhand eller hemmasytt. Jag gillar att sy allt möjligt men mina 50talsinspirerade helklockade kjolar av gamla bordsdukar har blivit en klassiker. Mina secondhandfavoriter är Myrorna, Kommersen, Kvibergs marknad och Miss Ragtime. Jag skulle inte klara mig utan en glittertopp i garderoben, så när min gamla blev stulen blev jag tvungen att köpa en ny, på secondhand.

Även avhämtning!

Svenskt | Kina | Thai | Sushi | Mongoliskt | Sallad

ÖPPNINGSERBJUDANDE!

SUPERBUFFÉ 100:Ord. pris 169:Gäller lördag & söndag hela januari kl. 12–22

Öppettider: mån–fre 10:30–20:00 · lör 12–22 · sön 12–20 Mölndalsvägen 93 · Tel. 733 29 66 · www.mrjohanssons.se

3-rätters helgmeny

195:-

Vedugnsbakade pizzor

Välkommen att prova vår á la carte meny!

Mariagatan 15, Göteborg, Tel: 031 – 12 26 92, www.gotasbarokok.se

”Jag syr allt möjligt”

Matilda Lidberg, 28, dansare och koreograf som ssel. pendlar mellan Linnéstan och Saint Gilles i Bry

>65""$> >:=;2C56C2 2?5C2 Fira det kinesiska nyåret på Casino Cosmopol! Vi bjuder på Pekingopera, traditionell kinesisk magi, akrobatik med hitresta kinesiska artister på högsta nivå och mycket mer. Lägg därtill en kinesisk buffé fylld av specialkomponerade rätter tillagade av kinesiska kockar.

3F77§F?56C9£==?:?8 G¢=<@>>6? @496?EC§

195KR

3@ @<?::?8@ @49:? ?7@C C>2E:@? ?! !$"$$$& &&! !!

HAR PÅ MIG ... Jacka från Emmaus på Linnégatan, paljettopp från en vintageaffär i Bryssel, tights från Monki som jag fått från en kompis utrensade garderob och Nellyskor från en annan kompis. Det ena armbandet är från en loppis i Bryssel och det andra är en julklapp. Klockan har jag fått av min svåger. Min enda princip när jag klär mig är att jag ska känna mig vacker.

22 JAN, KL 19.30

ÄTER HELST... Mitt bästa restaurangtips är sushistället Tabeilu på Karl Gustavsgatan. Om jag ska på kafé går jag helst till Språkcafét på Esperantoplatsen och dricker varm choklad. Nattamat äter jag helst på Creperiet i Linné.

FAVORITPLATS ... När jag tar min morgonpromenad brukar jag gå förbi ”pepparkakshusen” uppe på Guldheden och beundra den fantastiska arkitekturen. Där skulle jag gärna bo en dag. Om jag vill se en bra alternativ dansföreställning går jag gärna till Atalante på Övre Husargatan. TEXT & FOTO: EMELIE LAGER

A24<9FDA=2ED6?(´AA6E""$!!&2==2G:D2C:5£=56C#!£CHHH42D:?@4@D>@A@=D6


06 30 REPORTAGE

metro wkd gbg

Uppdraget: Sofis

www.metro.se fredag 20 januari 2012 FREDAG 2012-01-20

På måndag är ”Stylisterna” tillbaka i Kanal 5 Play – och den här gången åker de över Atlanten. Finalisternas stora utmaning blir att klä Sofi Fahrman till brud. ”Det var första gången jag provade klänningar inför mitt bröllop”, säger hon när Metro wkd möter systrarna Fahrman i New York.

F

rån Stockholm till det stora äpplet. Och fullt allvar från första början. Så beskriver Sofi och Frida Fahrman årets omgång av ”Stylisterna”. – I år vet deltagarna vad som står på spel. Det här är ingen dokusåpa, det kan verkligen leda till ett jobb. Titta bara på Caroline, som jobbar på Metro Mode nu, säger Frida när Metro wkd tar en pratstund med systrarna på Plaza Hotel vid Central Park i New York. För att höja ribban och öka pressen på deltagarna lägger de tidigt New York i potten. Dit reser de två finalisterna för tre avgörande utmaningar. De träffar designern Johan Lindeberg i hans nya BLK DNM-butik, stajlar New York-bloggaren och Sofis Mode-krönikören Sandra Beijer – och letar efter den perfekta brudklänningen till Sofi. – Jag gifter mig i vår, så det är en verklig utmaning. Man kan kanske säga att jag är ute i sista sekunden. Jag har skjutit på det, jag trodde inte att det skulle vara så kul som det var, säger Sofi och skrattar. De beger sig till bröllopsdesignern Jane Wilson-Marquis på New Yorks Upper East Side med målet att hitta klänningen som Sofi kommer att bära när hon säger ”I do” till holländske fästmannen och finansmannen Nick Zijlstra senare i vår. Känslorna svallar hos Frida, som kommer att vara tärna på bröllopet, men uppgiften visar sig vara svårare än väntat. – Jag gick in med inställningen att de skulle hitta något fantastiskt. Det brukar vara lätt att stajla mig, men nu hade jag helt plötsligt väldigt mycket åsikter och tyckte att väldigt mycket var fult. Det var slutuppgiften och något jag kommer att kolla mycket på, säger Sofi.

TRE PROFILER I ”STYLISTERNA”

Johan Lindeberg: Den skäggiga designern har gått från J Lindeberg till Justin Timberlakes klädmärke William Rasts till nya egna jeansmärket BLK DNM. I New York är han en av årets gästdomare i ”Stylisterna”. Sandra Beijer: New York-baserade livsstilsbloggaren och fashionistan Sandra Beijer har gjort sig känd för sin personliga stil. För de två finalisterna blir det en utmaning att stajla henne. Mini Andén: Toppmodell, skådespelerska och en av Sofi Fahrmans bästa vänner, tillika tärna på hennes bröllop. Lämnar Los Angeles för New York för att peppa finalisterna inför bröllopsutmaningen.

New York har verkligen öppnat famnen för den svenska modevärlden. Bara i fjol öppnade Efva Attling butik i the Meatpacking District, Acne hade sin första visning i det stora äpplet, Johan Lindeberg startade nya jeansmärket BLK DNM och modeskaparen Carin Rodebjer flyttade tillbaka till staden där hon började sin designkarriär för drygt tio år sedan. För finalisterna blir resan ett kliv rakt in i modebranschens finrum. – De får möjligheter att träffa alla de här personerna som de annars bara läser om. Knyta kontakter, ställa frågor. En av deltagarna hade aldrig varit här förut vilket gjorde det hela ännu lite härligare, säger Sofi. För henne har New York möjliggjort det intensiva tempo hon hållit de senaste tre åren. – Det räcker med att gå ut på gatan så har jag blogginlägg till nästa dag, en rolig anekdot till nästa kapitel om Elsa och inspiration till Sofis mode, säger Sofi. Även för Frida betyder det stora äpplet energi och inspiration. – Att åka hit förlänger mitt liv i Sverige med några veckor, jag kommer tillbaka som Frida 2.0. Och så får jag ju träffa Sofi, det är jag inte bortskämd med, säger hon.

KATARINA MATSSON, REPORTER KANAL 5

PONTUS HÖÖK

Lillasystern Frida Fahrman hjälper Sofi att stänga igen klänningen i bröllopsdesignern Jane Wilson-Marquis butik på Upper East Side. ALL OVER PRESS

I New York besöker ”Stylisterna” svenska designern Johan Lindebergs nyöppnade butik BLD DNM i Soho. Här med programledarna för programmet, Frida och Sofi Fahrman samt stylisten Helene Falk.

Mini Andén.

SCANPIX

Sandra Beijer.

Finalisterna i ”Stylisterna” får i uppdrag att hjälpa Sofi att hitta en mannen Nick Zijlstra. Kanske är det just denna klänning från


metro wkd gbg fredag 20 januari 2012

www.metro.se 07 REPORTAGE 31

klänning FREDAG 2012-01-20

THEBLANKSAKATED´SBANDFROMSCRUBS STENHAMMARSALEN JAN

PONTUS HĂ&#x2013;Ă&#x2013;K

THESOUNDS

ALESANA  WECAMEASROMANS

KAJSAGRYTT

ASKINGALEXANDRIA

FOURYEARSTRONG

LOKE&LILLALEGIONEN

TRĂ&#x201E;DGĂ&#x2026;R´NJAN

FOLKTEATERNSFOAJĂ&#x2030;JAN

BREWHOUSEFEB

BREWHOUSEJAN

BREWHOUSEJAN

FOLKTEATERNSFOAJĂ&#x2030; FEB

WISHBONEASH

STICKYFINGERS FEB

SUSANNEALFVENGREN HAGAKYRKAN FEB

AABONDY

STICKYFINGERS FEB

GĂ&#x2013;TEBORGSKONSERTSCEN! FĂ&#x2013;RHELAVĂ&#x2026;RTPROGRAMOCHBILJETTERSE potentiell brĂśllopsklänning till hennes stora dag i vĂĽr, när hon gifter sig med holländske fästJane Wilson-Marquis vi fĂĽr se Sofi säga: â&#x20AC;?I doâ&#x20AC;? i.

WWWKULTURBOLAGETSE


08 KROG

metro wkd gbg fredag 20 januari 2012

CHRISTINA BLOM

CHRISTINA BLOM

LYXIGT

Göteborgs bästa italienare

Ägaren Pietro Fioriniello

MISSA INTE

En 24-rätters avsmakningsmeny. Italien runt på 4 timmar.

UNDVIK

Toaletten. Pytteliten och indiskret.

La Cucina Italiana är en gastronomisk resa på hög nivå. En lyxsemester till hela Italien serverad på din tallrik, tycker Carl Reinholdtzon Belfrage.

PRISER

Fyra rätter – 499 kr. Åtta rätter – 899 kr. 24 rätter – 1 899 kr.

ÖPPET

Måndag–Lördag 17–23 ALESSIO SIORINIELLO

Torta caprese med yogurtjordgubbglass CHRISTINA BLOM

På La Cucina Italiana får du en gastronomisk resa på hög nivå med enkel och bra råvarubehandling.

N

u när det gastronomiska ljuset lyser över Norden tack vare internationella stjärnor som Nomas René Redzepi, Fävikens Magnus Nilsson, Hedones Mikael Jönsson och Chez Dominiques Hans Välimäki, så har fransk, spansk och italiensk gastronomi tvingats ta ett steg tillbaka. Det har visat sig vara väldigt sunt. Särskilt för det nordliga italienska köket som länge levt uppe bland molnen, men nu tvingats uppdatera sig. Öppensinnade stjärnkockar som min favorit Massimo Bottura har nu utvecklat en fantastisk matlagning på sin restaurang Osteria Francescana. Mycket, ironiskt kan tyckas, tack vare Nordens frammarsch. Men vad är statusen för det italienska köket i Göteborg? Ja, vi har ingen kock i klass med Massimo Bottura, men jag skulle vilja lyfta fram två restauranger: Casa Nostra och La Cucina Italiana. Casa Nostra har en härligt rå, rustik och

LA CUCINA ITALIANA

88888 LA CUCINA ITALIANA

Skånegatan 33 Göteborgs bästa italienare.

CHRISTINA BLOM

Bäst just nu

lantlig filosofi med fin känsla för råvaror och trattoriakulturen. Men Göteborgs bästa italienska restaurang är La Cucina Italiana. Det fina med La Cucina Italiana är, trots restaurangens tydliga nordliga, lyxiga Milano/Florens-stil, att man här också får ta del av den sydliga, uppkäftiga, napolitanska street food-kulturen. Man kan se spår av såväl Neapels ”hål-i-väggen”restauranger och lokala torghandel som till norra Italiens lyxigare och klassiska fine dining-gastronomi. La Cucina Italiana är helt enkelt hela Italien. Detta tack vare Pietro Fiorinelli – La Cucina Italianas hjärta och hjärna. Pietro är uppvuxen med pasta, tryffel och tomat. Och Gazzetta dello Sport. Det är bara att slå upp en sida i någon av hans böcker, stega in på hans minimala restaurang (drygt 20 platser) eller sätta dig ner och prata med honom för att förstå detta. Men det effektivaste, och roligaste, sättet är naturligtvis att uppleva LENA GARNOLD

CHRISTINA BLOM

La Cucina Italiana.

hans mat. Jag väljer hans 24-rättersavsmakning (1 899 kr), en total resa genom Italiens avlånga land. Låt nu inte 24 rätter avskräcka er, det handlar om små portioner, alla med sin unika lilla historia och karaktär. Ta till exempel en fräsch hummercarpaccio, en pappersstrut med pizza fritta, vaktelägg med tryffelsalsiccia eller Pietros berömda risotto. Bara för att nämna några. Det är en gastronomisk resa på hög nivå med enkel och bra råvarubehandling. Det är mer klassiskt än fantasirikt, mer tradition än cross-over, även om Pietro ofta överraskar med att blanda svenska och italienska råvaror. Men vad du än får på tallriken är detta den billigaste lyxsemestern till Italiens samtliga provinser. Och detta på knappa på fyra timmar.

CARL REINHOLDTZON BELFRAGE, KROGSKRIBENT CHRISTINA BLOM

LENA GARNOLD

CHRISTINA BLOM

RECENSERAT

Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

FINKROG 88888 MAGNUS MAGNUS

Magasinsgatan 8 Den perfekta kombinationen av mat och fest.

MEXIKANSKT DIM SUM 88888 88888 HELLO MONKEY PUTA MADRE Magasinsgatan 26 Kulinariskt harmonisk dim sum-inspirerad mat i avspänd miljö på Magasinsgatan.

Magasinsgatan 3 Smakrik mexikansk gastronomi i färgsprakande, maximalistisk miljö.

ASIAT 88888 PEACOCK DINNER CLUB

Kungsportsavenyn 21 Göteborgs motsvarighet till hypertrendiga Momofuku i New York. Och maten håller hög klass.

BISTRO 88888 BJÖRNS BAR

Viktoriagatan 12 En gastronomisk godisbutik för både kött- och ostälskare

ASIATISKT 88888 DUBBEL DUBBEL

Kastellgatan 14 Bra barhäng, bra dumplingar, bra priser.


Athena grekisk restaur ang och tapas bar

Tapas 30:-/st

Även Grekiska specialiteter

En liten bit

D n Grekli Ga öteborg.

?A>E0?>:4A?¬ C8B3060A>27C>AB3060A

Roliga pokerturneringar med låga insatser för dig som vill bli bättre eller aldrig testat. Boka plats via vår hemsida.

Mest Grekland för minst peng.

Öppet mån-fre fr. 17.00 lör-sön fr. 13.00 Engelbrektsgatan 53 tel 031-18 07 18 www.restaurangathena.se

?02:7DB?;0CB4=&~" """$$~½??4C "$~0;;0E8B0A83 ¬;34AB6A«=B!¬A~FFF20B8=>2>B<>?>;B4

Öppet alla dagar: Mån-fre från 17.00, lör och sön från 13.00. Ej bordsbokning fre–sön • Välkommen önskar Stefanos med personal! Olivedalsgatan 17 • 031-12 88 05 • www.lillatavernan.se

LuBAECC;DJ?BB ?DL?=D?D=7L0

87HDAKBJKHvH;J =zJ;8EH=(&'(

AFTER WORK FIRST HOTEL G & CRISTAL BAR FREDAGAR 16-20

=jWfbWji[dbhZW]('`WdkWh_ab'*$&& ?dl_]d_d]ijWbš<Wd\WhWl;bI_ij[cWiXbiWh[š=j[Xeh]:hkc9ehfi =j[Xeh]iEf[hWdiXWhdaheY^;bI_ij[cWiah[hšLWhcY^eabWZj_bbWbbWXWhd

Cristal bar öppet: onsdag-lördag NILS ERICSONPLATSEN 4 | TEL 031-63 72 64

STORA TEATERN I GÖTEBORG 11 januari – 11 februari Biljetter: www.ticnet.se 077 170 70 70

BzH:7=('@7DK7H?

FRÖLUNDA KULTURHUS

Pustervik intar Stora Teatern i Göteborg januari 2012

Sagopåsar och sagokläder kl 10 -16

GÖTEBORGSOPERAN Sagofoajén kl 10.45, 11.30 och 14.30

GÖTEBORGS KONSERTHUS Göteborgs Symfoniker i musikaliskt möte med barn från El SistemaGöteborg kl 13 och 15

FREDAG 30 MARS LISEBERGSHALLEN, GÖTEBORG gain.se

ers

ing Sticky F

INSPIRERAS PÅ METROMODE.SE

sonymusic.se

GÖTEBORGS KONSTMUSEUM Jan Lööf - bildmakaren Maratonvisning av Tårtan kl 11-13.55 Familjevisning kl 13 och 15 Allmän visning, hörsalen kl 14

ÖPPET 21-04 FRI ENTRE FÖRE 22 HAPPY HOUR 21-23

GÖTEBORGS STADSBIBLIOTEK

REENACT + DECEPTIC

Bokfest kl. 11-17. Fri entré Ge oss ett boktips och få en bok! Vi maratonläser böcker av Jan Lööf hela dagen och får besök av Allas Barnbarn, BarnBoksNätet, BUS-biblioteket, Barnboksbildens Vänner med flera.

Ikväll kl 20 & Lördag 21/1 kl 19

nationalteaterns rockorkester “framför plattan Rövarkungens ö”

THE RESISTANCE, MINORA

Lör 28/1. Kl 17.30 & kl 21.00 - RELEASEGIG Lör 21 jan. PETTER SEANDER Fre 27 jan. The TRACKS Lör 28 jan. JP GEORGE Lör 4 feb. The PERCIVALS Kaserntorget 7 Tel.7010017

GÖTEBORGS KONSTMUSEUM

Jan Lööf - bildmakaren intar STORA TEATERN Maratonvisning av Tårtan kl 11-13.55 Prova på nycirkusens alla konster kl 11-14 Verkstad kl 11.30-13 och 14-15.30 Allmän visning, hörsalen kl 14 RÖHSSKA MUSEET Gratis ansiktsmålning utifrån våra utställningar och ballongdesign. kl 11-17.

SJÖFARTSMUSEET AKVARIET

Klappa havet kl 12 FOR FUN=PLAKATWORKSHOP kl 12-14 Museets hemligheter kl 13

På scen kl 22.30 

Fre 27/1.

PUSTERVIK

GÖTEBORGS KONSTHALL

Biljetter: LiveNation.se, Liseberg 031-400 200, Ticnet 077-170 70 70 samt Ticnet-ombud. Ingen försäljning via ATG-ombud, dock uthämtning. livenation.se

FRÖLUNDA KULTURHUS

Lek & bus i Barnens museum kl 10-17 Systern från havet – Marionetteatern/ Stockholm Stadsteater kl 15. För 4-9 år GÖTEBORGS STADSTEATER Dockteaterverkstad med havstema! Backa Teaters julgransplundring BIOGRAF DRAKEN kl 13-14.30 ackompanjerad av Marina Nyström Göteborgs Lilla Filmfestival och Bo Stenholm. Barnen bjuds på saft GÖTEBORGS KONSTHALL Workshop och vimmel kl 16 FOR FUN=KONSTJAKT kl 11-17 Invigningsgala, premiär av Isdraken kl 17 och bulle samt smått och teatergott i granen. kl 13.30 -16

Live Nation & Nöjet Konsert presenterar

mustasch.net

GÖTEBORGS STADSMUSEUM

GÖTEBORGS STADSBIBLIOTEK Bokfest kl. 11-17. Fri entré Ge oss ett boktips och få en bok! Stor FIFA-turnering startar kl 13. Workshop i att teckna manga.

RÖHSSKA MUSEET

IzD:7=((@7DK7H?

Vi går in i drakens år! Fira det kinesiska nyåret med sagor, workshops och musik kl 11-17

BARNAKADEMIN OCH DE UNGAS PÅ KONSTEPIDEMIN

RÖDA STEN KONSTHALL

Drop-in-verkstad. Vi skapar ett stort verk tillsammans! Alla åldrar. En manifestation över den metod som Konstepidemin utvecklat under 20 år. Hus 10, kl 13-16.

En heldag med graffitimålaren Jonathan Josefsson/Ollio Föreläsning kl 12.30 -13.30 Workshop kl 14-16.30, 12-26 år

SJÖFARTSMUSEET AKVARIET Sjöodjursverkstad kl 12-14

BIOGRAF DRAKEN Göteborgs Lilla Filmfestival Vi fyller Draken med film, seminarium och aktiviteter kl 10-19

Begränsat antal platser på alla workshops. För mer information se respektive hemsida. Lör 11 feb. FRONT 242 Lör 11 feb. EF, Samuraj Cities Lör 18 feb. VON BENZO Sön 19 feb. WISHBONE ASH www.stickyfingers.nu

Justera 3D-effekten steglöst eller spela i 2D-läge

Exklusivt till

www.nintendo.se © CAPCOM CO., LTD. 2012 ALL RIGHTS RESERVED. © 2011 Nintendo. TM, ® and the Nintendo 3DS logo are trademarks of Nintendo.

Release 27/1


A N N O N S

Fredag 20 januari 2012

pling

Tipsa Pling: e-post: pling@vasttrafik.se

Västtrafik Box 405, 401 26 Göteborg www.vasttrafik.se

Västtrafik: Har du frågor om tider, priser och biljetter eller vill lämna synpunkter på kollektivtrafiken – ring: 0771-41 43 00

Produktion: www.newsroom.se

Din guide till kollektivtrafiken

utflyktstips Premiär för Göteborgs lilla filmfestival I helgen är det premiär för Göteborgs lilla filmfestival (21–23 januari) för yngre biobesökare. Festivalen invigs med familjeäventyret Isdraken. Filmen är fritt baserad på Mikael Engströms Augustnominerade roman med samma namn. Helgen fortsätter sedan med ett fullspäckat schema med förhandsvisningar, nya filmer, seminarier, workshops och besök av gäster. Allt genomfört med fokus på barnen och utifrån deras perspektiv. Det kommer att finnas filmer och aktiviteter för barn och unga upp till 15 år. Festivalen sker i samarbete med Göteborgs stad och är en del av barnkulturåret 2012. Biljetterna köps genom Göteborgs filmfestival. För mer information se: www.giff.se.

Tack! Din lästa Metrotidning kan glädja andra. Lägg tillbaka den när du läst klart.

Lättare att åka i Landvetter – nya resecentrumet en fullträff för både förare och resenärer I dag invigs Landvetters nya resecentrum, med smidigare lösningar för bussarna och kapacitet för att ta hand om starkt ökat resande. Varje dag stiger 3 000 resenärer på här, men år 2025 beräknas det vara mer än dubbelt så många. De nya hållplatserna – blir de inte svåra att hitta? – Nej, de bara flyttas över till den nya terminalen, säger Thomas Larsson, leveransansvarig buss på Västtrafik. Det blir alltså samma bussar på samma tider. Fast i en mycket bättre resemiljö. Bättre överblick för förarna och lättare att både köra in till hållplatserna och att ta sig därifrån. – Om du tänker på bussarna så fick de stå på rad förut. Det blev konstigt, till exempel om en buss långt bak i raden skulle åka iväg före dem som stod framför, säger Thomas Larsson.

Avskilda hållplatslägen Nu får linjerna i stället nio egna avskilda hållplatslägen vid sidan av varandra. Mycket bättre, tycker Thomas Larsson. Bättre också för de cirka 3 000 resenärer som stiger på här varje dag. Även Christer Johansson på Västtrafiks infraavdelning – den avdelning som ansvarar för resecentrum och hållplatser – tycker att nybygget blev riktigt lyckat. Bussterminalen är placerad mellan riksväg 40 och centrum och har nio hållplatser med dockning in mot byggnaden, vilket underlättar vid på- och avstigning. – Det är ett mycket bra läge, säger Christer Johansson.

”Det är ett mycket bra läge”

Bildgåtan

Invigning i dag. För bussåkare i Landvetter är det en högtidsdag i dag, när ortens nya resecentrum invigs. Bakom utformningen står Sweco arkitekter tillsammans med Västtrafik och Härryda kommun. Klockan 12 ska premiärtrafiken komma igång. FOTO: JEANETTE LARSSON

– Nära motorvägen och lätt att nå för chaufförerna.

Hälften från staten Men smakar det så kostar det. Bygget gick på 45 miljoner kronor, fast ungefär hälften kommer från staten. Resten står Härryda kommun och Västtrafik för, tolv respektive tio miljoner. Fast det blir inte bara en massa nya, förbättrade hållplatser. Resecentrumet får även fin vänthall med en kiosk. Vill du se premiärtrafiken till ochfrån resecentrumet? Då är det klockan 12 i dag som gäller.

fakta BUSSARNA Här är de linjer som stannar vid Landvetter resecentrum: 511, 611, 616, 620, 773 och Röd express. LANDVETTER I dag bor drygt 6 000 perso-

ner i Landvetters tätort. Från resecentrumet görs cirka 3 000 resor per dygn, men både antalet invånare och antalet resor väntas öka kraftigt de närmaste åren. Invånarna i tätorten väntas öka till drygt 8 000 personer

fram till cirka 2020. Runt 2025 har – enligt prognoserna – ytterligare ett par tusen personer flyttat till orten. Då beräknas antalet resor vara cirka 7 000 per dygn, mer än dubbelt så många som i dag.

Thomas Drakenfors

? ?? ?? ???? ???? ??? ??? ???? ? ????????? ???????? ???? ??????? ?? ???? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?? ? ??? ? ? ? ? ? ? ?? ?

?

?

Känn igen platsen – tävla om presentkort Bildgåtan är en tävling där det gäller att känna sin stad. Lösningen skickar du i ett mejl till plingsvar@vasttrafik.se. Det går Grattis! även bra att skicka vykort till Plings bildgåta, Västtrafik, Box 405, 401 26 Göteborg. Senast onsdag måste vi ha ditt svar. Bland svaren lottar vi ut tre presentkort värda 100 kronor. Rätt svar och vinnarna publiceras nästa fredag. Vid kanalen: Från det vi söker går det att blicka ut över en känd byggnad, på en gata som leder parallellt med svaret på veckans gåta. Det går även att se både båtar och fisk, för den som tittar noga. Den kända byggnaden är ritad av en stadsarkitekt från förr, som även har designat Ölhallen 7:an. Inspirationen till den kända byggnaden fick han bland annat från norska stavkyrkor, och det är kanske därför den har fått sitt märkliga namn. Men vi söker alltså en gata, på andra sidan kanalen, som fått sitt namn efter ett byggnadsverk som det går att färdas på – och under.

Rätt svar på förra veckans tävling är Askimsgatan. Västtrafik säger grattis till följande vinnare: Joel Vogler, Friggagatan 3 A, Göteborg, Patrik Peterson, Doktor Håléns gata 5, Göteborg, Kerstin Pålsson, Södra Dragspelsgatan 39, Västra Frölunda. Presentkorten skickas per post.

Känner du igen dig?

?

?


NÖJE 11

metro wkd gbg fredag 20 januari 2012

SCANPIX

Nationalteatern à la 1981.

3 NÖJEN I HELGEN

Indiedisko, progg och ensamma artister Nationalteaterns Rockorkester

Indiedisko på Jazzhuset

Solo 2012 på Teater Trixter

Konsert. Ett av Sveriges mest kända proggband stämmer sina instrument och bjuder publiken på hela albumet ”Rövarkungens ö”. Efter det kör bandet ett set med det bästa från sina andra plattor. Var: Sticky Fingers, Kaserntorget 7. När: 19.00 i kväll och i morgon lördag. Pris: 250 kronor (biljetter köpes på Biljettforum), åldersgräns 20 år.

Klubb. Jazzhuset kör på lördag ett koncept som har provats runt om i Europa. Lördagens Indiedisko bjuder självklart på indiepop men även synth, punk och disko kommer att spinnas. Hanterar skivspelarna gör Makthaverskan, Tur & Retur plus dj På Semester. Var: Jazzhuset, Erik Dahlbergsgatan 3. När: lördag 22.00–03.00. Pris: 80 kronor (40 kronor innan 23), ålder 18.

Festival. Tvådagarsfestival för soloartister och konstnärer. Festivalen bjuder på provokativ film, monologer framförs, det trollas och flera musiker spelar under helgen. Var: Teater Trixter, Andréegatan 13. När: lördag öppnar 17.30 och söndag öppnar 16.30. Pris: 2 dagar 200 kronor och 150 kronor för en dag lördag eller söndag.

1

2

3

TV 4 sänder nya ”Dallas” ”Dallas” är tillbaka och får svensk premiär i TV 4. Enligt ett pressmeddelande från kanalen väntas serien ha premiär i USA till sommaren och sänds i svensk tv senare under året. I den nya versionen av 1980-talets största såpopera får tittarna återse både Southfork och karaktärerna JR, Bobby och Sue Ellen i oljefamiljen Ewing. Larry Hagman, Patrick Duffy och Linda Gray spelar rollerna men även nya stjärnor som Josh Henderson och Jesse Metcalf syns. Tio nya avsnitt har spelats in. TT SPEKTRA

A 6 NY R VI I MAJ! E P P SLÄ GAR – NU ÄLLNIN É C T SUC FÖRES G HEL

”BLAND DET BÄSTA JAG HAR SETT. EN BRILJANT SHOWMAN” /AB

”SNYGG SHOW, LEDIN” /GP ”HELT LYSANDE” /DN 2 E N T E R TA I N , V I C K Y N Ö J E S P R O D U K T I O N & L I V E N AT I O N P R E S E N T E R A R

Bossens nya: ”Wrecking ball” ”Wrecking ball” blir titeln på Bruce Springsteens kommande album. Skivan släpps den 5 mars och innehåller 13 låtar med namn som ”This depression”, ”Land of hope and dreams” och ”American land”, skriver NME. I en intervju i Rolling Stone säger managern Jon Landau att skivan innehåller försök med nya stilar. Albumet är Springsteens 17:e i ordningen. Bruce Springsteen spelar på Ullevi i Göteborg den 27 och 28 juli. TT SPEKTRA

SPELAS TORSDAG-LÖRDAG VÅREN 2012 REGI: EDWARD AF SILLÉN.

NU SLÄPPER VI FÖLJANDE EXTRAFÖRESTÄLLNINGAR: Fredag 4 maj Lördag 5 maj Lördag 5 maj

kl 21.00 kl 15.00 kl 21.00

Fredag 11 maj kl 21.00 Lördag 12 maj kl 15.00 Lördag 12 maj kl 21.00

BILJETTER: Lisebergs Nöjesbokning 031-400 200, www.liseberg.se, 2Entertain 0771-36 37 00, www.2entertain.com, ticnet.se 077-170 70 70. Förmånliga tågpaket: SJ Resebutik eller 0771-75 75 75.

Tio år efter Festen är inget begravt

Vinter Begravelsen av Thomas Vinterberg och Mogens Rukov

En kärlekshistoria av Jon Fosse En man och en kvinna träffas vid en parkbänk. En ovanlig, udda och trevande kärlekshistoria inleds.

En grym historia om de förödande konsekvenserna av att försöka begrava familjehemligheter. Den fristående fortsättningen på Festen!

Premiär 24 februari

Regi: Vibeke Bjelke Scenografi/Kostym: Steffen Aarfing

Skandinavienpremiär 9 februari Spelas februari, mars och april. Boka nu!

Apatiska för nybörjare en svart komedi av Jonas Hassen Khemiri inspirerad av Gellert Tamas bok ”De apatiska” Succén är tillbaka! Välkommen in i en manipulationsmaskin där sanningen vänds ut och in. Regi: Nina Wester Scenografi/kostym: Lisa Hjertén Folkteatern i samarbete med Riksteatern.

”dräpande komik ... lysande teaterkonst” GP Spelas 27, 28, 29 mars Boka nu!

Vargtimma

Kajsa Grytt

För barn 5-9 år

En magisk föreställning inspirerad av de klassiska folksagorna. Idé, koreografi, regi: Peter Svenzon Regi: Sofia Jupither Scenografi/Kostym: Erlend Birkeland ”det är outsägligt befriande” Expressen Spelas februari, mars och april. Boka nu!

Expectations

Gä st

sp el av Kristina Brändén Whitaker GESTs största succé någonsin är tillbaka, vinnaren av Fringe Review’s Outstanding Theatre Award! GEST i samarbete med Folkteatern Göteborg.

Nypremiär 18 april Boka nu!

Folkteaterns Kafé & Restaurang Lunch mån-fre 12-13.30. Välkommen! After work fre 16.30-19.30. 20% på allt. Öppet: må 12-15, ti-to 12-18, fr 12-24, lö 12-15 Bordsbeställning/Information: 0735-24 97 24

Nypremiär 6 mars

Entré 170:- + förköp Biljetter: eventim.se

Spelas mars, april – även lördagar! Boka nu!

Idol - Musikteaterföreställning

27 jan kl 21.30 Kulturbolaget i Göteborg arrangerar konserter i teaterns foajé.

Gä st

sp av och med gruppen Jag är här nu! el Vad kan en idol eller beundran skapa i oss?

För unga mellan 8-13 år och vuxna i deras närhet

Nypremiär 31 januari Spelas till 15 feb bl a lör 4, 11 feb och sportlovet.

whatever LOVE means

Oromantiska betraktelser av kärlek

Gä st

Boka direkt/Info

sp

www.folkteatern.se

el

Efter Liv Strömquists serier Regi Anders Friberg, Sara Klingvall

Ett gästspel från Teater Tamauer.

Gästspel 17, 18 feb och 6 mars.

Biljettbokning 031-60 75 75 tis–fre 12–18, lör 12–15 Gruppbokning 031-60 75 95 mån 11–16, tis–fre 10–16


12 BIO

metro wkd gbg fredag 20 januari 2012

TUNG KOMEDeIr

ATLANTIC

Undviker kliché

88888 SMÅ, VITA LÖGNER

en komedi – om en Jonathan Levines ”50/50” är något så udda som lywoodsnyftarens Hol ung man som får cancer. Filmen lyckas undvika an, skriver Elin Larsson. fallgropar men framstår ändå som tam i slutänd

NOBLE ENTERTAINMENT

Drama Tar avstamp i en olycka och hur offrets (”The artists” Jean Dujardin) vänner hanterar den. Fint, men långt, och ett ensembledrama mår bäst av fler än två starka huvudrollsinsatser (Benoît Magimel, Marion Cotillard). EL

FOX

88888 J EDGAR

Drama Mer kvantitet än kvalitet i Clint Eastwoods (regi) röriga, otympliga porträtt av legendariske och fruktade FBI-chefen J Edgar Hoover (Leonardo DiCaprio). De duktiga skådespelarna kämpar även mot rätt hopplös ålderssminkning. C-G K Joseph Gordon-Levitt och Seth Rogen spelar bästa vännerna Adam och Kyle i ”cancerkomedin” ”50/50”. NOBLE ENTERTAINMENT

88888 50/50

Dramakomedi ”50/50” är, något motsägelsefullt, en småputtrig, rar cancerkomedi – inte mer, inte mindre.

O

NOBLE ENTERTAINMENT

m ordet ”cancerkomedi” provocerar dig så bör du eventuellt undvika ”50/50”, men gör det i vetskap om att du kommer att missa en rätt rar film. ”50/50” är nu inte den första berättelse som hanterar sjukdomsångest med humor. Men Jonathan Levines sätt att angripa ämnet påminner om hur regissören för ett par år sedan lade ett trevnadens skimmer över den annars typiska doperullen ”The wackness”. Låt mig förklara: ”50/50” är inte ”The wackness”, men Levine tar sig an ämnet cancer på samma sätt som han tog sig an ”The wackness” drogromantik: med öppna armar. Han ryggar inte tillbaka från småtråkiga vardagsdetaljer, visar obekymrat upp sina rollfigurers bästa och sämsta egenheter och har förmågan att skapa en stark närvarokänsla i sina filmer – allt detta skapar en myspysighet som känns, tja, rätt sympatisk. Berättelsen om medelmåttan Adam (Joseph Gordon-Levitt), som får veta att han vid 27 års ålder drabbats av en allvarlig

SF

Högst betyg just nu

KOMPIS BAKOM MANUS

Självbiografisk Seth Rogens kompis Will Reisner står bakom filmens självbiografiska manus. Rogen spelar alltså i princip sig själv här.

SONY

form av cancer, undviker skickligt Hollywoodsnyftarens fallgropar. Det tackar jag för. I sammanhanget taskiga sjukdomar är det förstås helt onödigt att ta till de stora gesterna. Att ”50/50”, som ändå är en snyftare trots allt, lämnar klichéerna därhän gör den till en lite annorlunda film. Det medför inte per automatik ett högre betyg. För även om jag liksom bara av farten vill omfamna ”50/50” förutsättningslöst, så framstår den i slutänden som ganska lös i kanterna. Lite tam. Skådespeleriet är genomgående fint, med enstaka förbehåll. Amerikanska kritiker har svamlat om hur Seth Rogen här tar steget från det Judd Apatow-träsk han trampat ner sig i och gör sin första övertygande seriösa roll. Det är bara delvis sant – Rogen har en handfull fina ögonblick som Adams bästis, men lika ofta återanvänder han dammiga hö-hö-skämt om sex, kroppsbehåring och gräs. Knappast banbrytande. Angelica Hustons nojiga hönsmamma är dubbelt så ELIN LARSSON, FILMRECENSENT underhållande.

FOLKETS BIO

FOX

FOLKETS BIO

FOLKETS BIO

88888 KATINKAS KALAS

Drama Trendängsliga hipsters firar födelsedag när värdinnans bror anländer med nytt ragg: en blonderad programledartjej från Kanal 5. Bitvis roande kulturkrock med vissa poänger – men spelet svajar och kalaset blir lite tjatigt i längden. C-G K

NOBLE ENTERTAINMENT

RECENSERAT

Vilsen? Här är de bästa filmerna i respektive genre som spelas i helgen

SPIONACTIONTHRILLER THRILLER 88888 88888 TINKER, TAILOR, THE GIRL WITH SOLDIER, SPY THE DRAGON TATTOO Tomas Alfredsons retrodoftande Le Carréfilmatisering är en lågmäld, stilistisk triumf. EL

Rooney Mara stjäl showen i Finchers stilsäkra, välspelade och snygga film. EL

DRAMA 88888 POJKEN MED CYKELN

”Cykeltjuven”-inspirerad film om en pojke som övergetts av sin far är bröderna Dardennes minst deppiga hittills. EL

DRAMATHRILLER 88888 MARTHA MARCY MAY MARLENE

Ont i magenspänning med en fantastisk Elizabeth Olsen som avhoppad sekttjej. C-GK

FAMILJ RYSARE 88888 88888 EN KATT I PARIS THE SKIN I LIVE IN Fartig, spännande och stundvis rätt läskig mix av familjefilm och film noir i animerad tappning. EL

En sedvanligt snygg, spännande och oförutsägbar Almodóvarfilm som ändå inte engagerar helt och fullt. C-GK


Två skickliga musiker från Mali som gjort succé både i Afrika och Europa.

5 MARS KL 19.30 KONSERTHUSET GÖTAPLATSEN. BILJETTER & INFORMATION: TEL 031-726 53 10. VARD. 12-18, LÖRD 11-15. WWW.GSO.SE GÖTEBORGS SYMFONIKER ÄR SVERIGES NATIONALORKESTER. FÖRSTE HUVUDSPOSOR VOLVO. HUVUDSPONSOR SEB, GÖTEBORGS-POSTEN OCH SKF.

Göteborgs Symfoniker – en del av

AMADOU & MARIAM


DITT ANSI KTE HÄR.

BERNTZONBYLUND

VI SÖKER FRAMTIDENS VINNARE.

EN TÄVLA OM TTA

SURFPLCAONIA

AC2GEBRWII-FI + 3G! 3

R . 5 300 K VÄRDE CA TARS.SE ES WWW.FUTUR

På karriärssajten Futurestars.se finns unika möjligheter för landets alla unga och vassa hjärnor att skaffa sig sina drömkarriärer. Är du student eller young professional med höga ambitioner är det här ett gyllene tillfälle att visa vad du går för. Gör våra tester och bygg din profil så matchar vi dig mot jobb hos Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Om du går vidare i våra uttagningar har du dessutom chansen att få ett jobb hos din drömarbetsgivare. Lycka till!

SMYGPREMIÄR TORSDAG!

FILMSTADEN BERGAKUNGEN To 21.15

BIOPREMIÄR NÄSTA FREDAG! FILMSTADEN BERGAKUNGEN 17.40, 20.50 Lö även 24.00

FACKLAN KUNGSBACKA

FILMSTADEN BERGAKUNGEN VIP Fre-sö 17.40, 21.20 Lö-sö även 14.00

FÖRKÖP STARTAR IDAG!

KÖP/RESERVERA BILJETTER PÅ: SF Bio, sf.se, mobil.sf.se. PREMIÄR ÄVEN PÅ SAGA BIO/SKÄRHAMN, FREGATTEN/STENUNGSUND & TRAPPAN/KUNGÄLV. Från 15 år.

Mission: Impossible Ghost...


7>DEGD<G6B

Bio pรฅ lรถrdagar och sรถndagar fรถr de allra minsta.

'%ร„'+?6CJ6G> EG:B>tG eย€H;7^d <ยŽiZWdg\

9Z~gWgZYVgZdX]]Vg ZmigVWZcjignbbZ# A~hbZgdX]Wd`Veย€ h[#hZ# H`ย€cZ\ViVc&+# @VhhVcยŽeecVg&&#%%

*%$*%

9gVbV`dbZY^!HZi]Gd\Zc

6ak^cdX]\~c\Zi( "hkZch`iiVa

.*$,%`g, ;gZ bย€"i^&'#&*!&(#%%! &)#)%!&*#&*AยŽ"hยŽ&'#&*! &(#%%!&*#&*Dc"id&'#&*! &)#)%

?#:Y\Vg

9gVbVVk8a^ci:VhilddY

7gZV`^c\9Vlc ร„9Za& &&%`g&& &(#%%!'&#%%AยŽ~k'(#)*

9g^kZ @Vi^c`Vh`VaVh

9gVbV`dbZY^VkA6`^c

&%%`g&* ;gZ"bย€'&#&*

:c`Vii^EVg^h "hkZch`iiVa ,%`g, AยŽ"id&'#%%

Hbย€k^iVaยŽ\cZg

9gVbV`dbZY^Vk<8VcZi

6Xi^dc!Idb8gj^hZ

I^aaig~YZi^aaadjc\Z$WVg &i^b^ccVc[ยŽgZhi~aac^c\#  A~h`dX]edeXdgc^c\ย€g# >c\VgVWViiZg\~aaZg#&-ย€g#

H^bdcdX]Z`VgcV <jaYWV\\Zcdb^cZgVY ;gZ&,#*%!'&#'% AยŽ"hยŽ&)#%%!&,#*%! '&#'% ''*`g

>cI^bZ

&%%`g&& ;gZ"bย€&-#)*AยŽ~k'(#)%

@Vi^c`Vh`VaVh EG:B>tG

1!-!+/-%$)!5%5!. +).-%$.)3(!#(4,-!. 0%,3)$ 3)- -). &%%`g&* &*#)*!&-#(*

AZ_dc`jc\Zc(9 "hkZch`iiVa &'*$&%%`g, &'#&%!&+#(%

B^hh^dc/>bedhh^WaZ <]dhiEgdidXda

.%$,%`g7i AยŽ"bย€&'#%%

H]ZgadX`=dabZh/6 <VbZd[H]VYdlh &&%`g&& ;gZ&)#(%!&,#(%!'%#(% AยŽ"hยŽ dc"id&)#(%!&,#(%! '%#(%!'%#)*AยŽ~k'(#)% Bย€"i^'%#)*

H^bdcdX]Z`VgcV &%*`g&& ;gZ"hยŽ dc"id&'#&%!&*#%%! &,#**!'%#*%Bย€"i^&*#%%! &,#**!'%#*%

&%*`g&* ;gZ"dc&'#)%!&*#'%!&-#%%! CVaaZEj]ร„CnV &-#(%!'%#)%!'&#&% ~kZcing^H_jb^aV" AยŽ"hยŽ~k&)#)%AยŽ~k'(#'%! h`d\Zc"hkiVa '(#**Id&'#)%!&*#'%! .*$,%`g7i &-#%%!'%#)% ;gZ"dc&'#&%!&)#%%

&'*$&%%`g, &)#%%

.*$,%`g, ;gZ id&(#%%!&*#(% AยŽ"hยŽ&'#(%!&)#(% Bย€"i^&)#(%Dc&*#(%

I^ci^ch~kZcing/ :c]ยŽgc^c\Zch ]Zba^\]Zi "Zc\Zah`iiVa(9

#3)/.-)+!%, %12"1!.$3%1.),,!4'423 Cย€\dcVccVchiVch ^HkZg^\Z %/1%'/16 <jaYWV\\Zcdb^cZgVY 0%,3)$ 3)- -). .*`g&& &%*`g&* ;gZ id&*#'%!&-#%%!'&#&% ;gZ"hยŽ id&(#*% AยŽ"dc&)#)%!&,#)%!'%#'%

I^ci^ch~kZcing/ :c]ยŽgc^c\Zch ]Zba^\]Zi "hkZch`iiVa(9

Hbย€k^iVaยŽ\cZg

&(%`g&& &'#%%

EG:B>tG

1!-!+/-%$)!5!.%3- 1!.;/)2,47%3/3),,!1$ I^ci^ch~kZcing/ 0%,3)$ 3)- -). :c]ยŽgc^c\Zch &&%`g&& ]Zba^\]Zi"hkiVa &,#(%!'%#*% &%%`g&& ;gZ"bย€ dc"id&'#'%!&*#%%

I]Z9Vg`Zhi=djg(9

@cViiZW^d/&'#)*

CZlNZVgร‰h:kZ

&%%`g, ;gZ"bย€ dc"id&*#)%

=Veen;ZZi'"hkiVa .*$,%`g, ;gZ id&(#%%AยŽ"hยŽ&'#%%

EaVn <jaYWV\\Zcdb^cZgVY

?#:Y\Vg

.*`g&& Bย€"dc&)#)%Id&*#(%

EG:B>tG &&%`g&& ;gZ id&*#&%!&-#%*!'&#%% AยŽ"dc&)#(%!&,#(%!'%#(% 7VgckV\chW^d/Dc&%#(%

&'*$&%%`g, ;gZ"hยŽ id&(#&%

I]Z<^gal^i]i]Z 9gV\dcIViidd @jc\hidg\Zi# @VhhVcยŽeecVg&&#(%! aยŽ"hยŽ&&#%%!Dc%.#(%

;gZ&,#(%!'%#** AยŽ"id&(#)*!&,#(%!'%#** AยŽ~k'(#)%

I]ZHi^\"=ZabZgHidgn <jaYWV\\Zcdb^cZgVY

&%%`g7i ;gZ&(#)%!&+#&*!&-#)*! '&#&*AยŽ"bย€ id&(#)%! &%%`g, ;gZ"dc&*#*%!&-#(%!'&#&* &+#&*!&,#)%!&-#)*!'&#&* I^"dc&,#)% AยŽ~k'(#**

CZlNZVgร‰h:kZ

=Vb^aidc ร„>cVi^dcZch^cigZhhZ

AZ_dc`jc\Zc(9 KZb~gkVg4 )%`g7i "hkZch`iiVa

&'*`g&& &-#*%!'&#&%AยŽ~k'(#'%

1!-!-)#(%,,%),,)!-2 /#(%..%3(1!.!'( 0%,3)$ 3)- -). &%%`g7i ;gZ"hยŽ id&(#)%!&+#%%! &-#'%!'%#)%Bย€"dc&+#%%! &-#'%!'%#)%

(1),,%1!5/-!2,&1%$2/. -/-!1$6!16,$-!. 0%,3)$ 3)- -). &%*`g&* &)#%%!&,#(%!'%#)* AยŽ~k'(#(%

&(%`g&& &)#*%

<jaYWV\\Zcdb^cZgVY

BnlZZ`l^i] BVg^anc

6ak^cdX]\~c\Zi( "hkZch`iiVa

I^c`Zg!IV^adg! HdaY^Zg!Hen

=Vb^aidc HBN<EG:B>tGIDGH &&%`g&* &'%`g&* ร„>cVi^dcZch^cigZhhZ Id'&#&*

HBN<EG:B>tGIDGH96< =Veen;ZZi' B^hh^dc/>bedhh^WaZ "hkZch`iiVa(9

<]dhiEgdidXda

EZiihdcdX];^cYjh ร„<aยŽba^\]ZiZg

EajhhidaVg

Lรคs mer pรฅ sf.se/knattebio

H]VbZ 1!-!!53%5%#4%%. -!22"%.$%14,,)'!. 0%,3)$ 3)- -). ;gZ"hยŽ dc"id&-#)%!'&#%% Bย€"i^'&#%% &%%`g&*

H]ZgadX`=dabZh/ 6<VbZd[H]VYdlh &&%`g&& &*#(%!&-#(%!'&#'%

Aย€cVgZc6gg^Ziin "hkZch`iiVa

.)-%1!3!5)1/-!2! /.%"!6!2()0%,3)$ 3)-  -). *%$*% .*$,%`g, EG:B>tG 1!-!+/-%$)-%$/2%0( ;gZ id&(#%%AยŽ"hยŽ&'#&% /1$/.%5)33%3(/'%. BVgi]V!BVgXn!BVn! 0%,3)$ 3)- -). &%%`g, BVgaZcZ &-#*%!'&#&% .*`g&* 7VgckV\chW^d/Dc&%#(% &+#&%

I]Z<^gal^i]i]Z 9gV\dcIViidd

H;7>D IDEE:C

&'%`g&* ;gZ dc"id&,#)%!'&#%% AยŽ"i^&,#'%!'%#)%

I]ZGjb9^Vgn 85%.3612$1!-!-%$%00 )/5!..))")2)-"%1%!1$ 0%,3)$ 3)-

-). &%%`g&& &-#'%!'&#%%

I]ZHi^\"=ZabZgHidgn <jaYWV\\Zcdb^cZgVY /-%$)!5-%$!22% 9"%1'-%$/.+/,-%. 0%,3)$ 3)- -). &%%`g7i ;gZ"hยŽ id&(#'%

<ยŽiZWdg\

& =Vb^aidc ร„>cVi^dcZch ^cigZhhZ

6Xi^dc!B^`VZaEZghWgVcYi

'

I^c`Zg!IV^adg! HdaY^Zg!Hen &%*`g&* ;gZ id&*#&%!&-#(%!'&#'% AยŽ"hยŽ&)#*%!&-#%%!'&#%% Bย€"dc&*#&%!&-#%%!'&#%%

I^ci^ch~kZcing/ :c]ยŽgc^c\Zch ]Zba^\]Zi"hkiVa(9

H]ZgadX`=dabZh/ 6<VbZd[H]VYdlh 6Xi^dc`dbZY^!G9dlcZn?g

(

&(%`g&& ;gZ&(#%%AยŽ"hยŽ&'#%%

I]Z<^gal^i]i]Z 9gV\dcIViidd

<jaYWV\\Zcdb^cZgVY

I^ci^ch~kZcing/ :c]ยŽgc^c\Zch ]Zba^\]Zi "hkZch`iiVa

1!-!!5)2!(,).-%$ %,%.*<(/,-),,+!12':1$ 0%,3)$ 3)--). &%*`g&& ;gZ id&(#%%!&*#)%!&-#)%! '&#'%AยŽ"hยŽ&'#(%!&*#'%! &-#&%!'%#*%Bย€"dc&*#'%! &-#&%!'%#*%Dc~k&&#%%

KZb~gkVg4 @cViiZW^d/ 7i)%`g I]ZHi^\"=ZabZg AยŽ"hยŽ&'#)% Hidgn Dc&%#%%(%`g @dbZY^VkAVhhZuWZg\

H^bdcdX]Z`VgcV&%%`g&& ;gZ"hยŽ&(#%%!&*#(% Id&(#%%

I]g^aaZg!98gV^\!GBVgV

)

@ยŽe$gZhZgkZgVW^a_Ziieย€/h[#hZZaaZgbdW^a#h[#hZEg^h^c[dgbVi^dc/mdgY$mjcYZg&'ย€g`gย™EZch^dc~gheg^h,%`gi^aa~\\k^Y(9\~aaZgZ_heZX^Vak^hc^c\Vg!iZmdeZgV#;ยŽg^c[ddbH;7^dhgVWVii`dgihZh[#hZ VINNARE AV PUBLIKPRISET - STOCKHOLMS FILMFESTIVAL 2011

CINEMA

Nร–JESGUIDEN

AMELIA

โ€JOSEPH GORDON-LEVITT OCH SETH ROGEN ร„R ETT DREAM TEAMโ€ ROLLING STONE

โ€EN SKARP, KOMISK JUVEL MED ETT STORT HJร„RTAโ€ DALLAS MORNING NEWS

BIOPROGRAM FREDAG 20 JANUARI 2012

Kungsbacka 0300-104 78 www.facklan.se

MIDNATT I PARIS................. 18.30, 20.20 Kassan รถppnar 17.00 Simon och Ekarna..........................18.00 Hamilton, I Nationens Intresse ............................................. 18.30, 21.00 The Stig-Helmer Story ...................19.00 Tinker, Taylor, soldier, spy..............20.30 Sherlock Holmes: A game of shadows ........................................................21.15 Dagbio Mรฅndag: Simon och Ekarna ..14.00 Hamilton, I Nationens Intresse ......14.15

Katinkas kalas Premiรคr ..................18.30 Pojken med cykeln ........................18.45 Tyrannosaur ...................................19.00 Play kort tid.....................................20.15 Mannen frรฅn le Havre ....................20.30 At night I fly ...................................20.45

Kassan รถppnar kl 15.00 Stig-Helmer The story ............ sรถn 19.00 Pojken med cykeln ........................16.00 RADIOBIO P3 Guld .............. 18.30, 20.15 Gรถteborg Film Festival pรฅ Roy 27/1-5/2. Dรฅ inga egna biovisningar Simon och Ekarna..........................19.30 BIO Vร…GEN Lerum tel. 0302 - 150 80 The Stig-Helmer Story 80:-............17.00 My week with Marilyn 85:-............19.00 I Nationens Intresse.......................19.30 www.biovagen.se

BIOPREMIร„R IDAG! 18.50, 21.10

SF Bio, sf.se eller mobil.sf.se. Frรฅn 7 รฅr

50/50

JENNY SKAVLAN DAVID HELLENIUS PETER MAGNUSSON SUSANNE THORSON

PUBLIKRUSNING!

CARNAGE

FS BERGAKUNGEN Fre-on 12.40, 15.20, 18.00, 18.30, 20.40, 21.10 Lรถ-sรถ รคv 14.40 Lรถ รคv 23.20, 23.55 To 12.40, 15.20, 18.00, 20.40

BIOPALATSET Fre+to 15.20, 18.00, 21.10 Lรถ-on 14.40, 17.40, 20.20 FACKLAN Fre+mรฅ-to 18.30, 21.00 Lรถ 17.30, 20.00 Sรถ 20.15, 21.00

www.sf.se, www.facklan.se. Visas รคven pรฅ Fragatten. Frรฅn 15 รฅr

Hamilton

FACEBOOK.COM/ENGANGIPHUKET

BIOPREMI ร„ R 17 FEBRUARI


BLOOD SWEAT& TEARS MOSTLY SWEAT THOUGH. WE PROMISE.

P책 bilden: Angelica Bengtsson kl채dd i NIKE WOMENS TRAINING produkter fr책n Stadium.

Topp: Shape Bra Tank 349:Byxa: Obsessed Capri* 499:* Finns i utvalda butiker

20120120_se_weekendgoteborg  
20120120_se_weekendgoteborg  

P 3-GULD BIO Lyxig semesterresa till Italien Al Fakir debuterar i Göteborg Här är helgens bästa filmer RIV UR OCH TA MED HEM Ny säsong av ”S...

Advertisement