Page 1

wkd FREDAG 4 NOVEMBER 2011

KROG

Almqvist gillar priset, hänget och maten RIV UR OCH TA MED HEM

IDOL

Hon är favoriten i årets ”Idol”

FILM

Nu ska Norge ta över Sverige

DÖDLIGT

Därför törstar vi efter skräck ker Febern kring det övernaturliga i tv, film och böc

sprider sig

JOHANNES HELJE


02 -01 PÅ ALLAS LÄPPAR

metro wkd gbg

www.metro.se fredag 4 november 2011 FREDAG 2011-11-04

1 t e d a Nu sk vara norskt Men bara en I år har Norge producerat nästan 40 nya filmer. den går handfull av dem har fått svensk premiär. I dag e Helgeland Stin . norska filmen ”Huvudjägarna” upp i Sverige da trenden. på Norska filminstitutet hoppas att den ska vän Vad är synen på norsk film i Sverige i dag?

STJÄRNA FRÅN ”GAME OF THRONES” Vad: Premiär för norska filmen ”Huvudjägarna”. När: I dag. Regissör: Morten Tyldum. I rollerna: Bland andra Aksel Hennie, Nikolaj Coster-Waldau (från ”Game of thrones”) och Julie R. Ølgaard.

Inte så bra enligt Metros filmrecensent Elin Larsson och Stine Helgeland, avdelningsdirektör för lanseringsavdelningen på Norska filminstitutet. – Tyvärr verkar vi svenskar lida av någon sorts storebrorskomplex gentemot vårt grannland, säger Elin Larsson. Hon påpekar att synen på norsk film internationellt är mycket positiv. – Norsk film har varit på stark frammarsch under flera år och haft stora framgångar med filmer från alla möjliga genrer, säger hon och nämner drama/thrillers som ”Max Manus”, ”Kungen av Bastøy” och ”Limbo” till ren genrefilm som ”Trolljägaren”, ”Död snö” och ”Norwegian ninja”. – Jag tror att ni har fördomar mot norsk film och ser dem som lite töntiga, säger Stine Helgeland. Visst satsar Norge på att marknadsföra norsk film i Sverige?

Ja. Stine Helgeland berättar att de länge klurat hur de ska knäcka koden för att få svenskarna att få

”Huvudjägarna” handlar om en man (Nikolaj Coster-Waldau) som stjäl konst för att upprätthålla sin alldeles för kostsamma livsstil och riskerar allt för att lägga vantarna på en Rubensmålning i hundramiljonersklassen. SCANPIX

upp ögonen för norsk film. De satsar på att arrangera norska filmveckor och arbetar med svenska filmfestivaler som Stockholms filmfestival. En annan viktig del i satsningen är att skapa samarbeten mellan bland annat norska och svenska producenter. Hjälper Norges satsningar då?

Nja, det går långsamt framåt. Stine Helgeland berättar att ”Elling” är den norska film som hittills gått bäst i Sverige och att den sågs av 100 00 svenska biobesökare. Nu hoppas hon att ”Huvudjägarna” kan vända trenden. Visst ska ytterligare en Jo Nesbø-roman bli film?

Ja. Elin Larsson berättar att det nyss blev klart att hans roman "Snömannen" ska bli film. Det brittiska produktionsbolaget Working Title (som gjort Tomas Alfredsons hyllade ”Tinker, tailor, soldier, spy) har köpt rättigheterna. – Det ryktas att självaste Martin Scorsese kan bli aktuell för regi, säger hon. Kanske blir det Norges nästa internationella filmsuccé. EMMA BJÖRKMAN

AP/SCANPIX

FILMER

Fem norska filmer På väg till vita duken

”Ligg med mig” Jannicke Systad Jacobsens film om 15-åriga, frispråkiga Alma kommer att visas på Stockholms filmfestival.

499 KRONOR VILA

”Oslo 31 augusti” Även Joachim Triers internationellt hyllade livskrisdrama om 34-årige Anders kommer att visas på Stockholms filmfestival.

”Kon-Tiki” Gustaf Skarsgård ska spela den svenska upptäcktsresanden och författaren Bengt Danielsson i storfilmen om Kon-Tikiexpeditionen. Norsk premiär nästa höst.

”Comrade” Rupert Grint har en stor roll i dramat om engelska och tyska soldater som tvingas samarbeta för att överleva i vildmarken. Premiär 24 februari i Norge.

Minimalism 2 i garderoben

RAKA LINJER I SVART OCH VITT

299 KRONOR H&M

249 KRONOR H&M

”Help” Tragisk komedi om tre kvinnor vars ömma punkter får hårda slag när deras egenheter kommer upp i ljuset. Norsk premiär i maj nästa år.

297 KRONOR ASOS

649 KRONOR SHOES BY TEDDY

FLER SHOPPINGTIPS AV PETRA PÅ METROMODE.SE

Använd raka linjer och levande siluetter men skala ner på färger och detaljer – fokusera i stället på kontraster och material. Den här säsongen är färgerna vitt och svart heta, men våga addera lite färg i form av en väska eller en lekfull sko. Sparka liv i din klassiska kontorsuniform med en rolig kavaj i skinn eller lack eller byt ut den traditionella svarta kostymen till en i helvitt.


www.metro.se PÅ ALLAS LÄPPAR -01 03

metro wkd gbg fredag 4 november 2011

Feel Fee el tthe he bbeat eat

FREDAG 2011-11-04

ALL OVER PRESS

Kamera på 8 megapixlar Kamera meg gapixlar K ameran har autofokus autof o okus och Kameran le vereras med du ubbel LED-blixt. levereras dubbel

Extra lång batteritid Extra batteritid Ba tteri med d längr e ba tteritid så Batteri längre batteritid a tt du k an ly llyssna ssna på musik, pr ata att kan prata och surfa surfa utan utan att att k ompromissa. kompromissa.

Beats™ b Beats™ by y Dr Dr.. Dr Dre e urBea urBeats™ ts™ hörlur ar hörlurar Skr äddarsydd beatsprofil beatsprofil Skräddarsydd ak tiveras automatiskt automatisk kt när aktiveras hörlur arna kopplas kopplas in och hörlurarna optimer ar outputen. outputen. optimerar

Cool design Cool S vart med en ttouch ouch a v rrött ött och Svart av utf ormad i aluminium – skön s ön att sk att utformad titta hålla i och vacker vacker att att titt ta på.

Klanen växer

3

Hollywoodfrun Isabel Adrians ”mafia”klan växer. Hon och maken Steve Angello i Swedish House Mafia väntar sitt andra barn, skriver TT Spektra. METRO

Live Nation vill få tillbaka 4 Rihanna Efter att Rihanna ställde in i Malmö i måndags och i Stockholm i onsdags jobbar konsertarrangören Live Nation för att boka in nya konserter med henne. – Alla är måna om det, även från hennes håll. Än så länge kan jag inte ge besked exakt hur det blir, säger Kristofer Åkesson, marknads- och pressansvarig på Live Nation.

Kommer publiken få tillbaka sina pengar?

– Självklart. Man får kontakta stället där man köpte biljetterna, säger Kristofer Åkesson. Det var efter att Rihanna undersökts av läkare i onsdags kväll som konserten i Globen ställdes in. – Det handlade om att hon inte var kapabel att genomföra konserten, säger Kristofer Åkesson. METRO

ALL OVER PRESS

Blixtsnab Blixtsnabb bb 1,5 GHz c core-processor ore-processor Du k an utan uttan bek ymmer multitask a kan bekymmer multitaska och surfa surfa på grafiktunga grafiktunga webbsidor webbsidor mycket hastighet. med m ycket hög has tighet.

Allt vad vad du vill ha i en smartphone. sma artphone. En supersnabb processor, processo orr, extra extra lång batteritid batteritid och en stor stor snygg snygg skärm skärm m gör det lätt lätt att att multitaska. multitaska. a Den unika u unika mjukvaran mjukvaran med int integrerad egrerad Bea Beats ts A Audio™ udio o™ och Bea Beats™ ts™ b by y Dr Dr.. Dr Dre e urBea urBeats™ ts™ hörlur hörlurarna arna lyft lyfter er ljudupple ljudupplevelsen velsen till en he helt elt ny ny niv nivå å fför ör smartphones – oavsett oavsett s om du vill spela, se film eller lyssna lyssna på p musik. Den coola coola designen med d läckra läckra detaljer i rrött ött markerar markerar tydligt tydlig gt att att det här är en smartphone ut utöver över det vanliga. vanliga.

htcbeats.se ht cbeats.se

KAFKASTÄMNING PÅ HELT NYTT SÄTT!

EXISTENTIELL

BAR

SCANPIX

”SÅ FORT EPIDURALEN HAR BÖRJAT VERKA SÅ SKA JAG FRÅGA MARIE OM HON FANTISERAR OM SEX MED NARKOSLÄKAREN.” JONAS INDE TWITTRAR DIREKT FRÅN BB DÄR FLICKVÄNNEN MARIE BACKMAN FÖDER DERAS FÖRSTA GEMENSAMMA BARN.

12 nov, 10 dec och 14 jan Direkt efter föreställningen av ”Processen”. Barquiz som du aldrig tidigare skådat – missa inte!

5

”VI HAR VARIT IHOP ETT BRA TAG, SÅ ÄR DET JU”

VARMT VÄLKOMNA!

AMANDA OOMS TILL AFTONBLADET OM ATT HON OCH JOAKIM THÅSTRÖM HITTAT TILLBAKA TILL VARANDRA EFTER ATT DE GJORDE SLUT FÖR 20 ÅR SEDAN.

Amanda Ooms.

Jonas Inde.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Ansvarig utgivare Per Gunne. Tf bilagechef Anneli Sandberg Grafisk form Christofer Ahlqvist. Telefon 08-402 20 30. Postadress Box 45075, 104 30 Stockholm. E-post noje@metro.se Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej. Betygskalan 55555 Fem glober är högsta betyg.

LINDHOLMEN HISINGEN | WWW.BACKATEATER.SE | 031 708 71 00


04 -01 NÖJE

metro wkd gbg

www.metro.se fredag 4 november 2011 FREDAG 2011-11-04 2011-10-21

ANDERS WIKLUND/SCANPIX

Amanda är redan favorit till segern Det enda som står i vägen för stjärnskottet inför kvällens final är förra veckans framgångar. ”Jag har inte kunnat släppa det och gå vidare till nästa nummer.” CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX

Amanda Fondell.

LÅTLISTAN

Alla kvällens låtar

– Jag har lyssnat på min första audition i efterhand och tycker att jag sjöng surt. Men det är så när man är nervös. Nu ska Amanda Fondell försöka ladda om inför kvällens final. – Jag är lite slarvig av mig, så jag övar inte så jättemycket. Jag får inte samma känsla när jag övar själv som när jag står framför en publik. Det är då jag kan ge 100 procent.

Kvällstidningarnas webbundersökningar talar sitt tydliga språk. Amanda Fondell är publikfavorit och fick efter förra fredagen nästan 40 procent av rösterna. Då fick hon också stående ovationer av juryn efter tolkningen av Ray Charles ”I’ve got a woman”. – Jag hade väntat på just det numret länge. Jag har drömt att spela jazz med ett storband. Det var så maffigt, säger Amanda . Det var det första uppträdandet som 17-åringen från Linderöd var nöjd med i tävlingen. Känslan av lyckorus har varit så stark att hon haft svårt att

fokusera på nästa final. – Jag är perfektionist och det är inte ofta som jag är så här nöjd. Juryn säger att jag har utvecklats hela tiden, men själv känner jag inte så. Vissa framträdanden blir man bara inte nöjd med, säger hon. Kvällens utmaning är att göra om ett nummer som Idolerna redan gjort under uttagningarna till programmet. Amanda har valt Miss Lis ”My man” som hon sjöng under slutaudition. Hon gör allt för att hålla sig borta från vad som skrivs om henne i tidningar och på nätet, men att se gamla framträdanden går bra.

1. Olle Hammar

du” (Barrington Levy/Oskar Linnros)

6. Molly Pettersson Hammar

4. Amanda Persson

”White light moment” (Tove Styrke)

”Keep on walking” (Salem al Fakir)

7. Moa Lignell

5. Robin Stjernberg

”When I held you” (Moa Lignell)

”Feeling good” (Michael Buble)

2. Amanda Fondell ”My man” (Miss Li)

3. André Zuniga Asplund

Hur känns det att vara favorit i tävlingen?

”Who are you” (Jessie J)

”Here I Come/Från och med

AMANDA FONDELL

– Det är jätteroligt, men jag försöker att inte tänka så. Jag tror att det är viktigt att vara närvarande i nuet. LIV SANDER/TT SPEKTRA

TEMA: MIN AUDITION

Ålder: 17. Bor: I Linderöd med familjen som består av mamma, pappa och en storasyster. Musikaliska förebilder: Cookies n Beans, She Keeps Bees och Susan Tedeschi. Gör: Tävlar på fredag i ”Idol”. Läser musik på C4gymnasiet i Kristianstad.

– Jag känner att jag gjorde skitbra ifrån mig och har inte riktigt kunnat släppa det, säger hon om förra fredagsfinalen.

MATS BÄCKER

3 NÖJEN I HELGEN

Cirkus Cirkör i stan Ljusshow på scen

Akrobatshow

Sexigt och vågat

Konsert Färska Göteborgsbandet The Animation har redan spelat in en skiva med Robynproducenten Henrik Edenhed och nu ger de sig ut på Sverigeturné i samband med releasen. Räkna med häftig ljusshow på scen, Sticky Fingers, i morgon, 21, fri entré till 22 sedan 80 kronor, 20 år.

Scen Sveriges kändaste cirkusartister i Cirkus Cirkör kommer till Göteborg för att uppträda med sin föreställning ”Undermän”, om tre akrobater som blivit lämnade och nu tar revansch, i dag 19.30 (även fler dagar, se storateaterngbg.se), Stora Teatern, 150–225 kronor.

Klubb Club Milk är det nya tillskottet på gaygöteborgs klubbscen och lokalen är nya Lagerhuset bredvid Draken. Alla är välkomna och arrangörerna lovar sexigt och vågat med dj Gretchen bakom skivspelarna, i morgon, 22–03, 120 kronor.

1

2

Pan Am Prepare for takeoff.

Söndag 21.00

3

Cirkus Cirkör med föreställningen ”Undermän”.


ANDE DELTA R A F T R O F U D KAN ! ÖLUNDA TORG ERBJUDANDEN A T E I BUTIKEN I FR H R E L F A HITT STÄVLING OCH G IN N P P Ö R Å V I

VI FORTSÄTTER FIRA VÅR 3:E BUTIK I GÖTEBORG!

TESTVINNARE! SPARA 400:-

VIA

GÄLLE

R ENB

ART I F

RÖLUN

DABUT

EN MÄSTARE I NÄTVERKET DENON HEMMABIORECEIVER

7 x 90 watt, nätverksfunktion och AirPlay som gör att du trådlöst kan streama all din musik inkl. WiMP/Spotify från iPhone/iPad/ iPod touch över till anläggningen. AVR-1912. ORD. PRIS 4 698:-

4 298:-

SNYGG HÖGGLANSFINISH

Övertygande flerkanaligt bioljud utan stora klumpiga högtalare. Väldigt små yttermått och snygg högglansfinish i svart eller vitt. STILE / FAZON SUB 1

6 998:- / SET

SÅ ENKELT KAN DU KOMMA IGÅNG

SONOS TRÅDLÖS MUSIKANLÄGGNING OCH NÄTVERKSADAPTER

Allt-i-ett-anläggning med Spotify. Styrs via Wi-Fi med iPad/iPhone/iPod touch/Android. Med nätverksadapteren kan du ansluta en nätverkshårddisk, så att du kan placera all teknik utom synhåll, t.ex. i ett skåp. PLAY:3 MUSIKAN-

46-TUM

4 990:- ORD. PRIS 9 980:-

UBBEN ÄR KL I F

MEDLE

MA MEDLEM

SPARA 498:-

Full-HD och ultratunn design, Smart TV och 3D-stöd. Du kan använda din smartphone som fjärrkontroll. Plug-and-play och svenska menyer bidrar till en läcker TV-upplevelse, och du får inbyggda digitala TV-mottagare för sändningar via både antenn, kabel och satellit (Canal Digital). UE46D6205

R

LLA RA FÖ

TRÅDLÖS MUSIK

SAMSUNG 46-TUMS LED-TV

RESTLAGERPRIS SPARA 700:-

MSPRI

S

NE R

DALI 5.1-HÖGTALARSYSTEM

KVALITET TILL KANONPRIS

HI -

STORT FILMLJUD UTAN STORA HÖGTALARE

Å HA R EXTRA FÖRM

LÄGGNING, BR100 BRIDGE NÄTVERKSADAPTER. EJ MEDLEM 3 196:-

MEDLEMSPRIS

2 698:-

GÖR DIN IPOD 7 KILO TYNGRE B&W IPOD-HÖGTALARE

Ett av världens läckraste iPod-högtalarsystem. Den nya Air-versionen har kommit, och vi har köpt in restlagret av originalet till ett kanonpris. Begränsat antal! Zeppelin. ORD. PRIS 3 698:-

2 998:SKÅNEGATAN 25 - KUNGSGATAN 28 - FRÖLUNDA TORG | 031-7884310 | HIFIKLUBBEN.SE

IKEN!


06 -01 REPORTAGE

”True blood” – Vampyrserie med Alexander Skarsgård. Inne på den fjärde säsongen.

metro wkd gbg

www.metro.se fredag 4 november 2011 FREDAG 2011-11-04

”Walking dead” – Kritikerrosad zombieserie som är inne på sin andra säsong.

”Harry Potter” – fantasyromaner av JK Rowling. Även filmerna har rönt stora framgångar.

”Sagan om ringen” – fantasy av JRR Tolkien. Revival efter Peter Jacksons filmatisering.

”Don’t be afraid of the dark” – omtalad skräckfilm från 2010 med Katie Holmes i huvudroll.

”Pirates of the Caribbean” – filmserie med Johnny Depp i huvudrollen.

Nu suktar vi efter skräcken Suget efter skräck och fantasy är rysligt stort. Film, böcker och serietidningar – inom snart varje del av populärkulturen dominerar det övernaturliga. Men varför har blodsugare, zombier och våldsamma döingar plötsligt blivit så populära? Metro reder ut varför Robert Pattinson blivit vår tids John Lennon.

V

åren 1961 köar tonåringarna utanför Top Ten Club i Hamburg för att få se vad som ska komma att bli världens största popband, The Beatles. 50 år senare köar en ny generation skrikande tonårstjejer fortfarande. Men 2011 lirar den stora idolen inte gitarr – han dricker i stället människoblod. Robert Pattinson – som spelar vampyren Edward i ”Twilight”-serien, filmatiserad efter Stephenie Meyers böcker – har blivit vår tids John Lennon. Över huvud taget tycks samtidens begär efter det ockulta vara större än någonsin. – Jag tror inte att ”Cirkeln” hade fungerat lika bra för tio år sedan, skräck och fantasy har ganska nyligen etablerat sig och blivit mainstream i Sverige, säger Sara Bergmark Elfgren som tillsammans med Mats Strandberg skrivit ungdomsboken som kallats för en svensk ”Twilight”. Augustprisnominerade ”Cirkeln” (Rabén & Sjögren), som är den första delen i en trilogi, ska översättas till 19 språk. Och filmbolag i Hollywood slåss om rättigheterna. – 1980-talister som läst Stephen King och spelat rollspel växer nu upp. Och de letar efter smarta böcker om skräck i hyllorna, säger Sara Bergmark Elfgren. I en artikel i DN Kultur nyligen (17/10) – ”Skräcken är vår trygghet” – menade författaren och kulturskribenten Ann Heberlein att det ökade intresset för skräcklitteratur speglar en grundläggande osäkerhet i samhället. ”Skräcklitteraturen fungerar som tröst i en föränderlig värld, rädslan som en relation till något

FÖRLÖSER FANTASIER

Episka serier. Skräckseriemagasinet Utopi lanserades i februari 2011 och syftar till att ”förlösa fantasier och nå fram till läsarna som hungrar efter saftigare bilder och berättelser”. Finns i välsorterade butiker och pressbyråer. Teckna prenumeration via utopimagasin.se, kommer ut med fyra nummer per år.

äkta, något som känns på riktigt.” Skräckförfattaren Åsa Schwarz, vars böcker översatts till 16 språk, är inne på samma spår som Heberlein. – De renodlade deckarna har ju dominerat under lång tid, men många verkar nu vilja överge socialrealismen för en annan typ av spänning. En typ av dramatik som inte finns i vår egen vardag. I Åsa Schwarz senaste bok ”En död ängel” (Telegram Bokförlag) fortsätter hon förena skräck, deckare och mysticism. – John Ajvide Lindqvist banade väg för den här typen av berättelser i Sverige, inte minst märktes en skillnad efter filmatiseringen av ”Låt den rätte komma in”. Skräck med extremt hög kvalitet. Det är faktiskt rätt så nytt. Inte bara inom böcker och film dominerar skräck och fantasy; även i serietidningsvärlden finns ett uppdämt sug. Fabian Göransson är chefredaktör för ett nystartat seriemagasin. Utopi (Kolik förlag) beskrivs som ett episkt magasin för skräck, fantasy, mystik och äventyr. – Responsen på de två första numren har varit extremt positiv. Den här typen av serier har ju funnits tidigare – men knappast några svenska. Intresset för skräckmagasin som skapats av svenska serietecknare verkar stort.

JOHAN KELLMAN LARSSON, REPORTER

16 november har nästa del i ”Twilight”-sagan rollen som vampyren Edward blivit superstjärna


www.metro.se -01 REPORTAGE 07 Athena

metro wkd gbg fredag 4 november 2011

FREDAG 2011-11-04

grekisk restaur ang och tapas bar

Höst på Palace Torsdagar

Tapas

Liveband på scen kl 23

Fredagar

30:-/st

MOJITO Friday kl 16-21 AW DJ

Även Grekiska specialiteter

Lördagar

Öppet mån-fre fr. 17.00 lör-sön fr. 13.00

Trubadurer på förkvällen kl 17-20

Engelbrektsgatan 53 tel 031-18 07 18 www.restaurangathena.se

Nattklubb Torsdag-lördag

Alltid fri entré Välkomna!

PALACE Restaurang t Nattklubb t Festvåning t Konferens t Provningar Brunnsparken t 031-80 75 50 t www.palace.se

”Insidous” – amerikansk skräckfilm från 2010. Regisserad av James Wan.

”Narnia” – en av de stora fantasyfavoriterna. Filmerna bygger på CS Lewis böcker.

”Scream” – modern skräckklassiker. Den fjärde filmen i serien hade svensk premiär i år.

GETTY IMAGES & SCANPIX

EXPERTPANELEN

Skräck är en trygghet Henny Holmqvist (Forma förlag), som gett ut ”Twilight”-böckerna i Sverige. Varför tror du att ”Twilight”böckerna blivit så enormt populära i världen och i Sverige?

– ”Twilight”-böckernas popularitet har trots skräck-, action- och thrillerinslagen mycket lite med skräck eller vampyrer att göra. Berättelsens storhet ligger i den omöjliga kärlekshistorien. Stephanie Meyer låter dessutom sin huvudperson Bella få det som människor drömmer om: evigt liv och evig kärlek. Mikael Håfström, ”skräckmästaren”, som ligger bakom storfilmer som ”Strandvaskaren”, ”1408” och ”Ritualen”.

Celso Paco, musiker och berättare är uppväxt i en berättarkultur i Mozambique. Han spelar, sjunger och berättar sagor från Afrikas heta savann, till tonerna av traditionella afrikanska musikinstrument. Från 4 år. Lilla salen. Entré 45 kr. Sö 6 nov, 15:00. frolunda-kulturhus.goteborg.se

Biljettkassan 031-366 27 25

bland det coolaste ”Freuds cigarr är teater just nu” som går att se på /SvD

GöteborgsOperan i samarbete med StockholmsMusikTeater presenterar

FREUDS CIGARR Musikal av JAN-ERIK SÄÄF

SER DIN FRU UT SOM DIN MAMMA? ÄR DINA INSTINKTER OTÄMJDA? VILL DU HA SVAR PÅ VARFÖR? KOM OCH LÄGG DIG PÅ FREUDS DIVAN!

SPELAS 6 OCH 13 NOVEMBER PÅ GÖTEBORGSOPERAN LILLA SCENEN BILJETTER OCH GÖTEBORGSOPERANS RESTAURANG 031-13 13 00 TITTA, LYSSNA OCH LÄS MER PÅ OPERA.SE.

Vad är det som lockar med skräck?

– Jag har alltid känt mig dragen till skräck av den enkla anledningen att jag blir rädd. Jag gillade att utsätta mig för det redan som barn även om jag ofta ångrade mig efteråt då jag fick svårt att sova. Och den här känslan har jag burit med mig i mitt professionella liv, sa den svenske regissören tidigare i år. Magnus Blomdahl, författare till nya boken ”Äkta skräck – Den nya vågen av extrem film". Vad tror du att skräckboomen bottnar i?

svensk premiär. Skådespelaren Robert Pattinson har genom – en vår tids svar på Beatlesikonen John Lennon.

– Det kan vara en tröst att ta del av andras svårigheter, samtidigt som det finns en trygghet i att man vet att det är på låtsas. Under svåra tider tror jag också att människor i högre grad blir medvetna om sin dödlighet, skräck och fantasy är ett sätt att tackla den insikten. Skräckfilmen har alltid reflekterat samtiden, och i dag tycks allt fler söka efter mer extrema uttryck inom populärkulturen.

SKANDINAVIENS FRÄMSTA NYCIRKUS Stopp under världsturnén på Stora Teatern i Göteborg 11 jan – 11 feb Biljetter: www.ticnet.se / 077 170 70 70 PUSTERVIK INTAR STORA TEATERN I GÖTEBORG 1 JANUARI 2012


08 GATSMART

metro wkd gbg fredag 4 november 2011

ÄTER...

SÅ ÄR MIN FESTKVÄLL ...

FÅTAL

 CC

VERONICAMAGGIO

WATAINSUPPORTIN SOLITUDEOCHDEGIAL TRÄDGÅR´NNOV

DANBAIRD

LORENSBORGSTEATERN NOV

Börjar på en hemmafest. Där har vi ofta fyllelekar eller spelar tv-spel. Street Fighter är jätteroligt när man är flera och har tagit en shot eller två. Vi chillerillar, liksom! När vi ska vidare kan det bli allt från Sticky Fingers till Yaki-Da.

TRÄDGÅR´N NOV

Moon Thai vid Hagakyrkan rekommenderar jag jättevarmt. De har jättemysig thailändsk inredning med pärlor och bambu, och tre olika priskategorier på menyn som gör den väldigt flexibel. Moon Thai är det bästa dejtingstället. När jag fikar med Malin eller Sibel från Avenue Modeller går jag helst till Condeco eller Espresso House.

STICKYFINGERSNOV

MONSTERMAGNET TRÄDGÅR´NNOV

TAJMAHAL

TRÄDGÅR´N NOV

KVELERTAK

BREWHOUSE NOV

Njuter längst bak i bussen

eller Izabella Dehner, 19, är modell på Avenue Mod och makeupartist, stylist och bloggare på Rokas.

THEHAUNTED&ENTOMBED BREWHOUSE NOV

GÖTEBORGSKONSERTSCEN! BILJETTEROCHMERINFO WWWKULTURBOLAGETSE

HAR PÅ MIG ... Klänning från Missäy under en kimono från en liten boutique i Stockholm, skor från KFUM:s second hand, kappa från H & M och väska från Tiger of Sweden. Halsbandet är mammas och turbanen har jag gjort av två halsdukar – en från JC och en från NK – och tygblommor från H & M. Min stil är väldigt maximalistisk. En av mina största stilförebilder är Vivienne Westwood. Henne tänkte jag på när jag klädde mig i dag.

SHOPPAR ...

AVSLUTAR MED ...

Om jag måste hitta någonting akut går jag till QC på Engelbrektsgatan. När jag behöver unika detaljer till stylingen för Rokas Prestige letar jag över hela stan men hittar oftast bra saker på Acneavdelningen på Åhléns och Design Only.

Tin Tin är helt klart den bästa nattfikan. Annars älskar jag att åka buss hem. Jag sitter där, långt bak i bussen, och bara njuter! Något jag alltid har i väskan när jag är ute är Resorb vätskeersättning. Det är bra att ta innan man går och lägger sig. TEXT & FOTO: EMELIE LAGER


NĂ–JE 09

metro wkd gbg fredag 4 november 2011

www.metro.se -01 FREDAG 2011-11-04

Füngar skärgürden De har turnerat runt Europa – och är till och med pappfigurer i en skivaffär i Japan. Men hemma i Sverige är GÜteborgsbandet Immanu el fortfarande oupptäckta I en liten lada i byn Ebbarp i Smüland bildades bandet Immanu el av tvillingarna Claes och Per Strängberg samt basisten Emil Karlsson. Nu, sju ür senare, har de hunnit släppa tre album och gjort ett tiotal turnÊer runt om i Europa. Dessutom har de även blivit ett GÜteborgsband. – Det är sü vi ser pü det. Vi är tre snubbar frün Smü-

land, en frün Vänersborg och en frün skärgürden, men det är ju här vi bott sedan flera ür, säger Claes och nämner att musiken frün senaste plattan �In Passage� inspirerats av den gÜteborgska skärgürden. Med drygt tre turnÊer per ür runt om i Centraleuropa har de lyckats etablera sin postrockinspirerade musik väl, speciellt i Tyskland.

samt bandets fÜrsta tripp till Asien – där de inte minst blivit kända i form av pappfigurer. – Ja, när vi släppte vür fÜrra platta sü hade en skivaffär i Tokyo stora pappfigurer av oss. Det kändes lite overkligt när vi süg bilder pü folk stü och lyssna pü vür musik medan man själv stod där i full figur, skrattar Claes.

Men trots framgüngarna utomlands har bokningarna i Sverige uteblivit. – Det är svürt att fü nügonting att hända här. Om man lägger ner samma arbete i Sverige som man gÜr utomlands für man mycket mer feedback i andra länder, säger Claes. I almanackan finns en spelning i Stockolm inbokad pü mündag. Sedan stundar en ny EuropaturnÊ

ANNA ANDERSSON

Efter en spelning i Stockholm pü mündag väntar en EuropaturnÊ fÜr Immanu el. Nya skivan �In Passage� släpptes i helgen.

Vill du veta mer om...

SÜndag 6 november kl 16.00 �HYSTERISKT KUL OCH HELT CRAZY� /Aftonbladet

�EN RIKTIG FULLTRÄFF� /GT

Det trotsiga hoppet HÜr om män och kvinnor som ovetandes blev vüra hjältar och trons Üverlevare. Willy Aronsen presenterar del 3 i serien

Ă–VERLEVARNATid fĂśr frĂĽgor och ďŹ ka. â€?FANTASTISKT ROLIGTâ€? /GP

Adventkyrkan GÜteborg, N. AllÊgatan 6 (Hpl Järntorget) Värdefullt – idag och i framtiden

AFTER WORK FIRST HOTEL G & CRISTAL BAR FREDAGAR 16-20

vad som händer i GÜteborgs kyrkor? Früga oss! Tel: 031-731 88 80 BesÜk: Domkyrkan, Västra Hamngatan www.svenskakyrkan.se/goteborg

Psst!... ...ta med tidningen till en kollega eller vän. Hjälp oss att hĂĽlla rent i kollektivtraďŹ ken och i stan.

Cristal bar Ăśppet: onsdag-lĂśrdag NILS ERICSONPLATSEN 4 | TEL 031-63 72 64

SuccÊn är tillbaka. Boka nu!

HELGEN? ?A8B %$:A

LUNCH fr. 59:Misosoppa och te ingĂĽr alltid! Per Andersson Tobias Lundqvist Robin Stegmar & Mobile Mama Jazz Band. Regi: Christoffer Bendixen

Er bjudande 10% rabatt mĂĽnaden ut!

Sushi House ¡ Norra hamngatan 38, 411 06 GÜteborg ¡ Tel: 031-15 21 10 ¡ www.sushihousegbg.se Öppet mündag–fredag 11.00–20.00, lÜrdag–sÜndag 12.00–19.00

EXKLUSIVT GĂ„STSPEL I NOV.

22-23/11 & 29-30/11 Biljettpris endast 295:-

BILJ: Lisebergs NĂśjesbokning 031-400 200, 2Entertain 077136 37 00, ticnet.se 077-170 70 70 www.2entertain.com

2-6 november novemb ber

festival IDAG F FREDAG DAG 4/11 13.00 Lunchkonsert: Seko! & Kani, CafÊ Hängmattan 19.00 Musik frün Kap Verde: Val Xalino, FrÜlunda Kulturhus 19.00 Tassili (gnawa), Kulturhuset Oceanen 19.00 TrÜst, HÜgsbo kyrka 19.30 Musik fÜr en fri värld: Abjeez/Bardia/Mahdar, GÜteborgs Konserthus – INSTÄLLD 20.00 Mellan Buenos Aires och Bohuslän, Silvis KÜk och Bar (Vasag. 5) 20.00 Natacha Atlas (Egy/Fr), Ekenäs Hotell, Sydkoster 20.30 Danskväll & Üppen scen, FolkmusikkafÊet AllÊgürden 21.00 Manolito y su Trabuco (Kuba), Musikens Hus

ABSOLUT BĂ„STA HĂ–STLOVST IPSET!

�En succÊfÜreställning� KANAL5 �Müns Nathanaelson briljerar� EXPRESSEN �En dundershow fÜr stora & smü.� EXTRA

WORKSHOP 18.30 Drumming and Chanting from SeneGambia Area, Andra LĂĽngg. 29 19.00 Folklig dans fĂśr nybĂśrjare, FolkmusikkafĂŠet AllĂŠgĂĽrden

Läs hela programmet pü www.planeta.se

LĂśrdagar kl 15-18 20% pĂĽ allt

gers n i F y k c Sti

?02:7DB?;0CB4=&~" """$$ ½??4C "$~0;;0E8B0A83~;34AB 6A=B!A~FFF20B8=>2>B<>?>;B4

2Entertain och Vicky NĂśjesproduktion presenterar

Ă&#x2013;ppet 21-04 Happy Hour 21-23 Fri entre fĂśr 23

Ikväll pü scen kl 22.30

VAINS OF JENNA NITRODIVE

;;;;;;;;;;;;;;;;

Ikväll kl 22. TOP FLOOR

NACHTMAR

LĂśrdag 29/10

HALLOWEEN PARTY Ons 9/11. Kln 20.00

KMFDM LĂśr 5/11

Fre 11/11

EVERGREY

DAN BAIRD

LĂśr 26/11

LĂśr 3/12

Ons 7/12

LĂśr 10/12

BLINDSIDE MOLLY HATCHET

FĂśr biljetter och mer info www.stickyďŹ ngers.nu

INSPIRERAS PĂ&#x2026; METROMODE.SE

1AD=27§;0<>=C420A;>;½A306 1AD=27§;0E460BB½=306

Olskroksgatan 23, GĂśteborg Tel. 707 50 00

MAGNUS UGGLA

OBS! SISTA CHANSEN BILJETTER: Lorensbergsteatern 031-708 62 00, biljett@lorensbergsteatern.se, ticnet.se 077-170 70 70, 2Entertain  sBAMSETEATERSE

Julbord 395:-

DUNGEN

SPELAS ENDAST T.O.M. 6/11

1AD=278

Sticky Fingers ROCK & NIGHTCLUB Kaserntorget 7 Tel.7010017

En komisk monolog om att mogna med behag Spelas fredag-sÜndag vüren 2012. Premiär 27 januari. BILJETTER: Lisebergs nÜjesbokning 031-400 200, www.liseberg.se, 2Entertain 0771-36 37 00, ticnet.se, 077-170 70 70, sedvanliga biljettfÜrsäljningsställen. HOTELLPAKET: Lisebergs boende- & matpaket 031-400 200, Scandic 08-517 517 00. www.facebook.com/2entertainAB


10 KROG

metro wkd gbg fredag 4 november 2011

CHRISTINA BLOM

CHRISTINA BLOM

DIM SUM

Redan ett givet hak i Göteborg

Mysigt.

MISSA INTE

Mantao med anka i hoisinsås.

UNDVIK

Den gröna algsalladen.

PRISER

Nyöppnade Dubbel dubbel genererade mycket intresse innan den hade öppnat. Och trots barnsjukdomar känns krogen redan som en naturlig del av Göteborg.

95–240 kronor.

ÖPPETTIDER Tis–Tors 17–00 Fre–Lör 17–01

CHRISTINA BLOM

Veggodumplings. CHRISTINA BLOM

Avslappnad stämning, goda dumplings men några barnsjukdomar lyder omdömet om Dubbel dubbel.

D

et är sällan en bar i Göteborg snackas upp så här mycket innan den öppnar. Redan i somras när det blev känt att John Wigelius från Uppåt Framåt skulle öppna ett dim sum-hak tillsammans med Blenda-Lars Olsson och Erik Sundfeldt från klubb Svanen och ställa författaren Per Hagman i baren började Göteborgs samtliga hipsters i yngre medelåldern googla efter Dubbel dubbels meny. Någon vecka efter den hysteriskt fullknökade öppningshelgen stiger vi in i den lilla lokalen, som tidigare inrymde det shabby chic-präglade sconeskaféet Castellet. Nu ser här ut som om någon smällt upp en fjällstugas träinteriör i ett svettigt hål i väggen i centrala Peking. Kondensen rinner längs med fönsterrutorna och mina glasögon immar igen innan vi hunnit fram till bordet i den avskilda matavdelningen. Trots att det är en tidig onsdagskväll är det så trångt att jag och gästen på

pallen bakom mig sitter med ryggarna mot varandra.

DUBBEL DUBBEL Kastellgatan 14

88888

DUBBEL DUBBEL

Kastellgatan 14 Bra barhäng, bra dumplings, bra priser.

LENA GARNOLD

S

tämningen är avslappnad, men det känns onekligen som att Dubbel dubbel lider av en del barnsjukdomar – kanske till och med nybörjarmisstag? I det kantiga sorlet springer krögar-John med svettig lugg runt mellan borden och ber om ursäkt för att maten dröjer. Medan vi väntar på våra dumplings hinner hela restaurangen slockna två gånger efter att en säkring gått i köket. Men så snart vi till slut fått in maten framstår allt det där mest som charmigt. Vi börjar med varsin underbar mantao – som små, fluffiga, runda hamburgerbröd – fyllda med anka i hoisinsås. Vi prövar också en vegetarisk variant där ankan är utbytt mot den, en aning nötiga, tofukusinen tempeh. Kökschefen Emma Kolback och kocken

CHRISTINA BLOM

LENA GARNOLD

Grön algsallad.

Yan Zhang förtjänar ett hedersomnämnande för sina dumplings; de hör till de bästa jag ätit. Fylligt lena, men lätta. Bäst är de med tofu, shitake, glasnudlar och kinesisk vårlök. Priserna är också så sympatiska att man utan ångest kan tillåta sig att prova lite av allt möjligt i menyn. Mättnaden är dessutom så behaglig att man behåller lättheten i steget, nästan hur mycket man än äter. Missa inte att beställa in deras oljiga wontons med räkor och koriander. På det stora hela känns Dubbel dubbel, trots att de ännu inte är helt varma i kläderna, redan som en naturlig del av Göteborgs krogliv. Jag hoppas dock att krögarna snart får bättre koll på rutinerna. Om inte annat så för sin egen skull. De såg emellanåt ohälsosamt stressade ut.

ERIK ALMQVIST, KROGSKRIBENT Mellan måltiderna skriver Erik för magasinet Filter

LENA GARNOLD

LENA GARNOLD

CHRISTINA BLOM

RECENSERAT

Bäst just nu Vilsen? Här är de bästa krogarna i respektive genre som vi besökt

DIM SUM 88888 HELLO MONKEY Magasinsgatan 26 Kulinariskt harmonisk, dim suminspirerad mat i avspänd miljö på Magasinsgatan.

OKONSTLAT 88888 LAGERHUSET

Heurlins plats 1 Hos Pelles lillebror bjuder köket på okomplicerad mat gjord på fina råvaror.

TAPAS 88888 TAPASBAREN

Mariagatan 17 Hål i väggen mellan Kafé Marmelad och Cum Pane som serverar ljuvliga tapas.

KINESISKT 88888 CANTON HOUSE Olivedalsgatan 12 Kantonesisk restaurang med grön innergård som tar ut svängarna i köket.

FRANSKT 88888 BON

Arkivgatan 4 Ett koncentrat av föreställningar om en fransk bistro. Bra mat och mycket bistro för pengarna.

ÖSTEUROPÉ 88888 GYLLENE PRAG

Sveagatan 25 En institution för Östeuropavurmande kulturarbetare sedan 1973.


metrophotochallenge.com

NU ÄR DET DAGS ATT RÖSTA. VI SES I NORDSTAN!

2-6/11 RG GÖTEBO N NORDSTA

Metro Photo Challenge - världens största fototävling är nu på turné. De 100 svenska finalisterna är klara och nu behöver vi din hjälp. Besök vår utställning i Nordstan den 2 - 6 november, rösta fram dina favoritbilder och hjälp dem att gå vidare till den globala fi nalen. Genom att rösta har du även chans att vinna fina priser.

Du kan även rösta och se alla bilder på metrophotochallenge.com

HUVUDSPONSOR


12 -01 BIO

metro wkd gbg

www.metro.se fredag 4 november 2011 FREDAG 2011-11-04

KUPPFÖRSÖKt

SCANBOX

Gränslöst korka

88888

LÅNAREN ARRIETTY

inte är en total C-G Karlsson har sett en Eddie Murphy-rulle som sationell kupp stinkare – en småmysig actionkomedi om en sen mot en girig bioskurk.

UIP

Familj. Pyttelilla Arrietty blir vän med människopojken Sho i japanska Studio Ghiblis vackert handanimerade filmatisering av Mary Nortons ”Lånarna”, med manus av Hayayo Miyazaki. En film att avnjuta för alla åldrar. C-G KARLSSON

NORDISK FILM

88888

HUVUDJÄGARNA

Thriller. Utflippad filmatisering av Jo Nesbøs roman om den iskalle headhuntern Roger som frilansar som konsttjuv på fritiden. Underhållande, med två av grannländernas mest lysande stjärnor i huvudrollerna: Axel Hennie och Nicolaj CostauWalder. ELIN LARSSON Eddie Murphy teamar upp med Ben Stiller för att genomföra en ytterst vågad kupp. UIP

88888

TOWER HEIST

Actionkomedi. Det börjar lite snyggt old school men snart märks bristen på såväl humor som spänning och finalen är för korkad.

I

UIP

dessa tider av ekonomisk kris och tältprotester på Wall Street känns det logiskt att även biodukens skurkar är giriga kapitalister som spekulerat bort småfolkets pengar. Här heter han Arthur Shaw (Alan Alda), är finanskung och bor högst upp i en lyxig Manhattanskrapa vars personal i samband med en FBI-razzia får veta att den på ytan jovialiske Shaw har svindlat dem på alla deras surt förvärvade pensionsbesparingar. (Den högst verklige finansboven Bernie Madoff torde vara en av filmmakarnas förebilder). Ett av Shaws offer, Josh Kovacs (Ben Stiller), har skäl att känna sig extra sviken och när han inser att Shaw kommer att glida undan FBI:s nät bestämmer han sig för att tillsammans med några kolleger iscensätta en ytterst vågad kupp där de ska stjäla tillbaka pengar från mannen som lurat dem. Eftersom de saknar kriminell erfarenhet lockar de med sig en gatusmart småtjuv (Eddie Murphy) för hjälp med planeringen.

FALL FRAMÅT

Numera är man ju glad om en Eddie Murphy-film inte är en total stinkare, så även om han här återupprepar sin 80-talsrutin för femtielfte gången får väl en medioker actionkomedi ändå ses som ett fall framåt.

SF

Brett Ratner är en typisk bruksregissör med ”Rush hour”-filmerna, ”Röd drake” och ”X-Men: The last stand” på cv:t. Här börjar han i småmysig old schoolanda: snyggt slickad soul av klassiskt thrillersnitt och urban puls i bilderna. Skådisensemblen är hyfsat namnkunnig, om än inte stekhet. Förutom de nämnda ser vi bland andra Casey Affleck, Matthew Broderick och Téa Leoni. Just Leonis FBIagent har en småkul fyllescen på en bar – men annars står det snart klart att humor är en bristvara i denna film. Den spänning som byggts upp av hjältarnas hämndlystnad mot Shaw sipprar också bort ju närmare klimax vi kommer och försvinner helt i den totalbisarra finalen. En actionkomedi måste inte vara trovärdig och logisk på varenda punkt, men om man ska bry sig det minsta finns det en gräns för hur korkat det får bli. Den passeras här med råge.

88888

MAKTENS MÄN

C-G KARLSSON, FILMRECENSENT

Dramathriller. George Clooney står både bakom och framför kameran här, där han spelar en till synes genomreko presidentkandidat för demokraterna. Ryan Gosling är hans drivne presstalesman. Välgjort, men samtidigt lite substanslöst och förutsägbart. ELIN LARSSON

RECENSERAT

Högst betyg just nu

Vilsen? Här är de bästa filmerna i respektive genre som spelas i helgen

SCI-FI 88888 ATTACK THE BLOCK

Underhållande, hårt och coolt när ett gäng thugs och en sjuksköterska slåss mot kräk från yttre rymden. EL

DRAMA 88888 MYSTERIET I MOUTHE

Välspelat, vackert och udda om en död Monroekopia och en spänningssökande författare i en fransk håla. EL

FAMILJ 88888 NALLE PUHS FILM: NYA ÄVENTYR I SJUMILASKOGEN

Snällmysigt och spännande med fin handanimation och lekfulla formgrepp. C-GK

ÄVENTYR KOSTYMDRAMA 88888 88888 TINTINS JANE EYRE ÄVENTYR: ENFilmatiseringen av HÖRNINGENS Charlotte Brontës klasHEMLIGHET siker är ett kostymdrama utöver det vanliga där kemin mellan Wasikowska och Fassbender är perfekt. C-G K

Visuellt imponerande och fin detaljkänsla men actionexcesserna ger viss mättnad. C-G K

DRAMATHRILLER 88888 CONTAGION Ett virus med dödlig utgång drabbar världen. Spännande, intressant, men mer kallt registrerande än med något egentligt budskap. EL


Det finns ingen gräns för hur passionerad kärleken kan vara. Inte när det gäller fotboll, det viktigaste av alla oviktiga ting i världen. Läs Simon Bank, Erik Niva, Jennifer Wegerup, Robert Laul och Sportbladets alla andra profiler och låt dig dras med, varje dag i tidningen, på nätet och i mobilen.


BIOPROGRAM FREDAG 4 NOVEMBER 2011

KEIRA KNIGHTLEY VIGGO MORTENSEN

Kungsbacka 0300-104 78 www.facklan.se

Sv kortfilm: Muhammed................... 18.15 Det är upp till dig! ........................... 18.30 This is not a film premiär ................ 18.45 Submarine....................................... 20.30 Bobby Fischer against the world ... 20.45 Ung Filmfest 4-6/11 2011: Tre rÜvare ........................................ 13.15 Kalla mig bara Aksel ...................... 13.30 Strings ............................................. 15.00 Attenberg ........................................ 19.00 Free Jimmy ..................................... 21.00 Barnhemmet ................................... 23.15

Kassan Ăśppnar 10.00 Bilar 2 2D sv.tal................................ 11.00 Bilar 2 3D sv.tal................................ 11.15 Nalle Puh sv.ta. ................................ 11.30 Smurfarna 2D sv.tal ......................... 13.00 Tintin 2D sv.tal ................................. 13.15 Tintin 3D sv.tal ................................. 13.30 Smurfarna 3D sv.tal ......................... 15.30 Tintin 3D org.ver. Sv.text ....... 16.00, 18.30 LĂĽnaren Arietty ............................... 16.00 Footloose......................................... 18.00 Svensson, Svensson â&#x20AC;&#x201C; I nĂśd och lust....19

o&55'Â?/(4-"/%&0$)41Â?//"/%&7&3,p RONNY SVENSSON, TV4

Tintins Ă&#x201E;ventyr (Sv.tal) .................... 16.30 Huvudjägarna.................................. 19.00

o'ÂŻ35"/,"3/"5*-- '"3(0461&3#p

Nalle Puhs Film (Sv.tal).................... 13.00 Tintins Ă&#x201E;ventyr 2D (Sv.tal) ............... 14.30 Tintins Ă&#x201E;ventyr 3D (Sv.tal) ............... 17.00 Huvudjägarna.................................. 19.30

EXPRESSEN

SAGA BIO SKĂ&#x201E;RHAMN Vem är var? ..................................... 11.00 Nalle Puh ......................................... 14.00 VI HAR EN PĂ&#x2026;VE.................... 18.30, 20.30 Huvudjägarna.................................. 19.00 BIO VĂ&#x2026;GEN Lerum tel. 0302 - 150 80

Nalle Puh 70:- ................................. 13.00 Kassan Üppnar kl 15.00 Tintin (3D) 100:- .............................. 15.00 PINA dansfilm i 3D HÜstlovsrabatt. Johnny English 80:- ........................ 19.00 Biljettpris 100 kr! .............................. 16.00 www.biovagen.se Vi har en püve! Premiär ................... 18.30 Huvudjägarna.................................. 20.30 Franska Nerver ............................... 20.30 Tower heist...................................... 21.00 XXXGBDLMBOTFtXXXIBHBCJPOTF FÜrfilm: Muhammed......................... 20.30 In Time ............................................ 21.30 XXXCJPSPZTFtXXXGSFHBUUFOCJPTF

SVENSKA DAGBLADET

Nalle Puhs film...........11.00, 13.00, 15.00 BIO VINGEN Torslanda tel. 031 - 92 45 45 Tintin 3D sv.tal. ................................ 16.00 Huvudjägarna.................................. 19.00

FRĂ&#x2026;N REGISSĂ&#x2013;REN BAKOM â&#x20AC;?A HISTORY OF VIOLENCEâ&#x20AC;? OCH â&#x20AC;?EASTERN PROMISESâ&#x20AC;?

A DANGEROUS METHOD BIOPREMIĂ&#x201E;R 18 NOVEMBER www.sf.se

o4Â?--"/)*55"3."/ '*-.&340.%&//"p METRO

WWW.NJUTAFILMS.COM

18.00 Frün 11 ür www.studiosentertainment.se On äv 11.00

KĂ&#x2013;P/RESERVERA: pĂĽ närmaste SF Bio, sf.se eller mobil.sf.se

COPYRIGHT Š2011 BIG BEACH, LLC. ALL RIGHTS RESERVED.

%47&/4,55"-'*-.45"%&/#&3(",6/(&/ ¡ #*01"-"54&5 '"$,-"/,6/(4#"$," %&/(&-4,55"-'*-.45"%&/#&3(",6/(&/ #*01"-"54&5 '"$,-"/,6/(4#"$," ¡ 47&/4,55"-'4#&3(",6/(&/ #*01"-"54&5 ¡ '"$,-"/,6/(4#"$," 13&.*­3­7&/1¯53"11"/ '3&("55&/ #*07*/(&/0$)#*07¯(&/

,½13&4&37&3"QĂ&#x152;OĂ&#x160;SNBTUF4'#JP TGTF NPCJMTGTF GBDLMBOTFt'SĂ&#x152;OĂ&#x152;S

'*-.45"%&/#&3(",6/(&/ #*01"-"54&5t'"$,-"/ 7*4"4­7&/*45&6/(46/% 4,­3)"./ -&36. .½-/-:$,& '3& 4½ 0$).½--"/ -½

KĂ&#x2013;P/RESERVERA:QĂ&#x152;OĂ&#x160;SNBTUF4'#JP TGTF NPCJMTGTFt#BSOUJMMĂ&#x152;UFO

â&#x20AC;?KUL, CHARMIG, OEMOTSTĂ&#x2026;NDLIG OCH VĂ&#x201E;LDIGT UNDERHĂ&#x2026;LLANDEâ&#x20AC;? ACCESS HOLLYWOOD

â&#x20AC;?DANSSCENERNA Ă&#x201E;R FANTASTISKAâ&#x20AC;?

FRĂ&#x2026;N PRODUCENTERNA AV

19.00, 21.15 BarntillĂĽten

KĂ&#x2013;P/RESERVERA: sf.se eller mobil.sf.se

300

BIOPREMIĂ&#x201E;R 11-11-11 EXPERIENCE IT IN 3D

Theyâ&#x20AC;&#x2122;re taking comedy to new heights

PEOPLE

PĂ&#x2026; BIO 25 NOV. NONSTOPENTERTAINMENT

BASERAD PĂ&#x2026; INTERNATIONELLA BĂ&#x201E;STSĂ&#x201E;LJAREN

BILL SKARSGĂ&#x2026;RD HELEN SJĂ&#x2013;HOLM JAN JOSEF LIEFERS

Se trailern och boka biljetter pĂĽ mobil.sf.se

VISAS PĂ&#x2026; BIO NU!

'*-.45"%&/#&3(",6/(&/t'"$,-"/ KĂ&#x2013;P/RESERVERA: pĂĽ närmaste SF Bio TGTF NPCJMTGTFt'SĂ&#x152;OĂ&#x152;S

STEFAN GĂ&#x2013;DICKE CECILIA NILSSON

MARIANNE FREDRIKSSONS EN FILM AV LISA OHLIN BIOPREMIĂ&#x201E;R 9 DECEMBER 2011 FACEBOOK.COM/SIMONOCHEKARNA

Se trailern och boka biljetter pĂĽ mobil.sf.se

VISAS PĂ&#x2026; BIO NU!

#&3(",6/(&/t#&3(",6/(&/7*1t#*01"-"54&5t'"$,-"/ KĂ&#x2013;P/RESERVERA: pĂĽ närmaste SF Bio TGTF NPCJMTGTFt'SĂ&#x152;OĂ&#x152;S


7>DEGD<G6B )Ă&#x201E;&%CDK:B7:G

EVgVcdgbVa6Xi^k^in( I^ci^ch~kZcing/ ;gVch`VcZgkZg HVkVccZch]_~aiVg(9 &%%`g&* :c]Â&#x17D;gc^c\Zch]Zba^\" .*`g&* "hkZch`iiVa ;gZ id&(#'%!&+#%%!'%#)% &'*$&%%`g, ;gZ"bÂ&#x20AC; dc"id&+#)*!&.#%%! ]Zi(9"Zc\iVa

EajhhidaVg

9Z~gWgZYVgZdX]]Vg ZmigVWZcjignbbZ# A~hbZgdX]Wd`VeÂ&#x20AC; h[#hZ#

I^aaig~YZi^aaadjc\Z$WVg &i^b^ccVc[Â&#x17D;gZhi~aac^c\# A~h`dX]edeXdgc^c\Â&#x20AC;g# >c\VgVWViiZg\~aaZg#&-Â&#x20AC;g#

6WYjXi^dc &%%`g&*

;gZ&-#%%!'&#'% AÂ&#x17D;"hÂ&#x17D;&)#(%!&-#%%!'&#'% BÂ&#x20AC;'&#'% ''%`g

=jkjY_~\VgcV EG:B>tG

6e[a^X`dgcV

.*`g, &%%`g&* ;gZ"bÂ&#x20AC; dc"id&)#(% ;gZ"bÂ&#x20AC; id&)#)*!&,#)*! '%#*%AÂ&#x17D;~k'(#&% 6iiVX`i]Z7adX` I^"dc&)#)*!'%#*% .*`g&* '&#%% >cI^bZ &%%`g&& 7^aVg'"hkZch`iiVa ;gZ"dc&-#(%!'&#&% .*$,%`g7i AÂ&#x17D;~k'(#*%Id'&#&% ;gZ"i^ id&'#%% 

BV`iZchb~c

8dadbW^VcV

EG:B>tG

&%%`g&* AÂ&#x17D;'(#(%

 &+#&*!&-#)%!'&#'% AÂ&#x17D;~k'(#)* &%%`g7i

8dciV\^dc &%%`g&*

&*#(%!&-#(%!'&#%% AÂ&#x17D;~k'(#)%

EZiihdcdX];^cYjh Ă&#x201E;<aÂ&#x17D;ba^\]ZiZg .%$,%`g7i

IdlZg=Z^hiEG:B>tG ;gZ"i^ id&'#%%!&(#*%

H`Â&#x20AC;cZ\ViVc&+# @#Â&#x17D;#[gZ"i^ id&&#%%!dc&(#%% ;gZ"i^ id&'#)*!&-#'% AÂ&#x17D;~k'(#&*Dc&-#'%

'&#&%AÂ&#x17D;~k'(#'%

CVaaZEj]h[^ab Ă&#x201E;CnV~kZcing^H_j" b^aVh`d\Zc"hkiVa

EdeeZghe^c\k^cZg "hkZch`iiVa .*`g, ;gZ"i^ id&'#&%

HVkVccZch]_~aiVg(9 "hkZch`iiVa &'*$&%%`g, ;gZ"i^ id&(#)*

Hbjg[VgcV"hkiVa .*$,%`g, ;gZ"i^ id&(#&%

AÂ&#x17D;"hÂ&#x17D;&(#'%!'%#)% ;gZ"i^ id&'#%%!&)#*%! BÂ&#x20AC;"dc&*#(%!'%#)% &-#%%!'%#)%!'&#%% AÂ&#x17D;~k'(#'%!'(#*% ?d]ccn:c\a^h] Dc&)#*%!&-#%%!'%#)%! &%%`g&& '&#%% &(%`g&& GZWdgc ;gZ"hÂ&#x17D; id&(#*%!&+#'%! &-#*%!'&#'%BÂ&#x20AC;"dc&+#'%! I^ci^ch~kZcing/ :c]Â&#x17D;gc^c\Zch]Zba^\" &-#*%!'&#'%

]Zi(9"hkiVa

&(%`g&& ;gZ"i^ id&'#(%!&*#&*! &+#%%!&,#(%!&-#)%Dc &*#&*!&+#%%!&,#(%!&-#)%

?~\VgcV'

&-#(%!'&#'%

&&%`g&*

&'*$&%%`g, &+#&*

@jc\hidg\Zi#@#Â&#x17D;#&&#%%! bÂ&#x20AC;"i^ id&&#(%!dc%.#(%

Hen@^Yh)9 "hkZch`iiVa

7^aVg'"hkZch`iiVa

&'*`g&* '&#'%AÂ&#x17D;~k'(#*%

Djg>Y^di7gdi]Zg .*`g7i &.#%%!'&#&*

Hbjg[VgcV(9"hkiVa &'*$&%%`g, ;gZ"hÂ&#x17D; id&(#%%

Hen@^Yh)9"hkiVa KVg I^ci^ch~kZcing/ I^ci^ch~kZcing/ :c]Â&#x17D;gc^c\Zch]Zba^\" :c]Â&#x17D;gc^c\Zch]Zba^\" ^ciZg~YYAÂ&#x20AC;c\V +%`g7i ;VgWgdgc ]Zi(9"hkiVa ]Zi(9"Zc\iVa ;gZ"hÂ&#x17D;&'#&%!&(#(%Id&(#(% ;gZ"hÂ&#x17D; id&(#&%!&*#)% BÂ&#x20AC;"dc&*#)% &(%`g&&

&(%`g&& &*#'%!&,#*%

IdlZg=Z^hi EG:B>tG &%%`g, &-#&%!'%#*% 7VgckV\ch" W^d/ Dc&%#(%

&%%`g7i &*#%%!&-#'%!'&#%%

BnhiZg^Zi^Bdji]Z

&'*`g&& ;gZ" hÂ&#x17D; i^ id '%#(%

.*`g&& AÂ&#x17D;"hÂ&#x17D;&(#%% .*$,%`g7i &-#%%Dc~k&&#%%

I^ci^ch ~kZcing/ :c]Â&#x17D;g" 8dciV\^dc &%%`g&* CVaaZEj]h[^ab c^c\Zch ;gZ"hÂ&#x17D;&*#&%!&,#)%!'%#'% Ă&#x201E;CnV~kZcing^H_j" ]Zba^\]Zi b^aVh`d\Zc"hkiVa ;gZ"hÂ&#x17D;&'#%% .*$,%`g7i "hkZch`iiVa 8gVon!Hije^Y!AdkZ

&'*$&%%`g, ;gZ"i^ id&(#(%

&-#)*

;g^\]iC^\]i(9

Detta är en berättelse om sex, ambitioner, lojalitet, svek och hämnd. I centrum stür en ung pres stalesman som faller offer fÜr mak tspelet som äger rum bako m kulisserna i det politiska livet, liksom fÜr fÜrrädiska manipulatione r och lockelser.

(9

B^YcVii^EVg^h

I]ZI]gZZ .*$,%`g7i &%%`g, ;gZ"i^ id&'#&*!&(#%%! Bjh`ZiZZgh(9 &)#&*!&*#%%!&,#%% &'*`g&& '%#)% &%%`g7i Dc&)#&*!&*#%%!&,#%% '&#&*AÂ&#x17D;~k'(#*% ;ddiaddhZ E^cV EG:B>tG &%%`g&& :cYV\ &%%`g, .*`g&* I^ci^ch~kZcing/ ;gZ"bÂ&#x20AC; dc"id&*#)%!&-#&*! C^XZk^aaZ &+#&%!&-#)%!'&#&% AÂ&#x17D;"hÂ&#x17D;&*#'% '%#**AÂ&#x17D;~k'(#)%I^'%#** &)#'%!&,#)* &&%`g&& :c]Â&#x17D;gc^c\Zch]Zba^\" :cYV\

.*$,%`g, ;gZ"hÂ&#x17D; id&(#*%

)%`g7i @cViiZW^d/;gZ"hÂ&#x17D;&'#%% HkZchhdc!HkZchhdc IdlZg=Z^hi EG:B>tG &%%`g, ;Â&#x17D;gh`daZW^d/Dc&%#%%'%`g Ă&#x201E;>cÂ&#x17D;YdX]ajhi &%%`g7i &*#)%!'%#*%AÂ&#x17D;~k'(#'% AÂ&#x20AC;cVgZc6gg^Ziin &-#'%!'&#%% KZb~gkVg4 *%`g7i "hkiVaEG:B>tG ;gZ"hÂ&#x17D; id&(#(%!&+#%% I]ZI]gZZ  ;gZ"i^ id&'#'%!&(#'% BÂ&#x20AC;"dc&+#%% .*$,%`g, Bjh`ZiZZgh

Hbjg[VgcV(9 "hkZch`iiVa

Maktens män

Hbjg[VgcV"hkiVa

&'*$&%%`g, ;gZ"hÂ&#x17D; id&)#%%

@VaVh6a[dch

EG:B>tG

&+#'%

]Zi"hkZch`iiVa

&%%`g&& ;gZ"i^&(#&%!&*#*% Dc&*#*%Id&'#%%!&)#(%

&%%`g&& ;gZ"hÂ&#x17D;&'#(% 7VgckV\chW^d/ Dc&%#(%

= jkj

Y _ ~\ ?dC hbV ZhWÂłhgd VgcV g Y~gk iVXi^dc[ bVc~gZ c n a a Y ^bÂ&#x17D; i]g  iZg h`jg YZcX]V ^aaZg `Zc Gd\Z gb^\V g#

:cZc`Zai^aa6ci^WZh

&%%`g7i ;gZ id&(#%%!&*#(%!&-#%% AÂ&#x17D;"dc&*#(%!&-#%%

EG:B

@Â&#x17D;e$gZhZgkZgVW^a_ZiieÂ&#x20AC;/h[#hZZaaZgbdW^a#h[#hZ Eg^h^c[dgbVi^dc/mdgY$mjcYZg&'Â&#x20AC;g`gÂ&#x2122;EZch^dc~gheg^h,%`gi^aa~\\k^Y(9\~aaZgZ_heZX^Vak^hc^c\Vg!iZmdeZgV#;Â&#x17D;g^c[ddbH;7^dhgVWVii`dgihZh[#hZ

PUBLIKSUCCĂ&#x2030;! 500.000 BESĂ&#x2013;KARE â&#x20AC;?LASSGĂ&#x2026;RD OCH STORMARE Ă&#x201E;R LYSANDEâ&#x20AC;?

5 â&#x20AC;?HELT ENKELT ETT MĂ&#x201E;STERVERK.â&#x20AC;? kulturbloggen.com

>tG

INTERNATIONELL SUCCĂ&#x2030; â&#x20AC;&#x201C; EN HALV MILJON HAR REDAN SETT DEN

Norrbottenskuriren

â&#x20AC;?Ett mĂĽste fĂśr alla som älskar animerad ďŹ lm.â&#x20AC;?

â&#x20AC;?Vackert, charmigt och spännande.â&#x20AC;?

Nyhetsmorgon, TV4

AKSEL HENNIE

Kommunalarbetaren

â&#x20AC;?Studio Ghibli har lyft den animerade ďŹ lmen till nya hĂśjder.â&#x20AC;?

â&#x20AC;?FĂśrtrollande, mystisk, rolig och rĂśrande.â&#x20AC;?

NIKOLAJ COSTERWALDAU

ICA Kuriren

SvD

Pyttelilla Arrietty upptäcks av pojken Sho och de tvü blir bästa vänner.

SR, P4

Baserad pĂĽ Mary Nortons populära roman â&#x20AC;?LĂĽnarnaâ&#x20AC;?

JAKTEN Ă&#x201E;R IGĂ&#x2026;NG

JO NESBĂ&#x2DC;S EN FILM AV MORTEN TYLDUM WWW.FACEBOOK.COM/HUVUDJAGARNA

www.sf.se

BIOPREMIĂ&#x201E;R IDAG! 16.15, 18.40, 21.20 LĂś äv 23.45 BarntillĂĽten

KĂ&#x2013;P/RESERVERA: sf.se eller mobil.sf.se

70 kr fĂśr dig under 12 ĂĽr

Fre-sĂś+to 13.30, 16.00 Fre 16.00 MĂĽ-on 16.00 TGTF GBDLMBOTFt'SĂ&#x152;OĂ&#x152;S

BIOPREMIĂ&#x201E;R IDAG! Fre-mĂĽ+to 14.45, 17.45, 20.50 LĂś äv 23.10 Ti-on 14.45, 20.50

KĂ&#x2013;P/RESERVERA BILJETTER PĂ&#x2026;: SF Bio, sf.se, facklan.se. FrĂĽn 15 ĂĽr

Fre-lĂś+ti 20.30 SĂś-mĂĽ+on-to 19.30

Premiär även pü Trappan, Fregatten, Bio Vingen och Saga Bio


INT TER RNA ATIO ONEL LLT T KA ASINO OSPE EL | MAGI | MUSIK KUND DERH HÅLL LNIING

BA ARER | À LA CARTE E REST TAURAN NG | CA AFÉ

PACKHUSPLATSEN 7 • 031-333 55 00 • ÖPPET ALLA DAGAR 11.30-05 • ÅLDERSGRÄNS 20 ÅR • ALLA VISAR ID • WWW.CASINOCOSMOPOL.SE

20111104_se_weekendgoteborg  
20111104_se_weekendgoteborg  

FILM IDOL Almqvist gillar priset, hänget och maten Hon är favoriten i årets ”Idol” Nu ska Norge ta över Sverige RIV UR OCH TA MED HEM Febern...

Advertisement