Page 1

Småblommigt Ta vara på sommarkänslan – häng på den småblommiga trenden SKÅNE

Onsdag 10 augusti 2011 www.metro.se Min 14° Max 16°

Linas blogg och fler tips på Metromode.se

De slåss om makten i V

Utrikes

UD:s tips till svenskar i London

Vänsterpartiet har backat i flera val Och partiledaren Lars Ohly har fått ta emot allt mer intern kritik Nu stiger han åt sidan Här är de som vill ta över {sid 02}

Upploppen i Storbritannien fortsätter Utrikesdepartementet ger nu råd för svenskar i landet och svenskar på väg dit {sid 07} ANNONS

Sänkt ränta för dig som tar vårt nya billån!

Malmö. Bango och Linda sköter gräset

Ta ditt lån på www.ikanobank.se eller ring 0476-64 64 14

Killar som säljer sex ”finns” inte Tonårskillar som säljer sex uppmärksammas inte {sid 06}

Nu gräver GW guld i USA Leif GW Perssons boksuccé ska bli amerikansk tv-serie {sid 14}

Ivan Vargas och hans arbetshästar Bango och Linda är de nya gräsklipparna i Malmö. {sid 03} PETER BRINCH

WHOPPER MEAL

NYINVIGNING 12-14 AUGUSTI (FRE-SÖN) KOM OCH BESÖK VÅRT NYA STORA LEKRUM Erbjudandet gäller endast Burger King Gustav Adolfs Torg 12-14/8 2011 och kan ej kombineras med andra erbjudande eller rabatter.

35 KR (ORD. PRIS 67 KR)

KIDS MEAL

19 KR (ORD. PRIS 32 KR)


02

nyheter BERTIL ERICSON/SCANPIX

1

nyheter

Välkommen!

Haffa inte första bästa musiker Första gången jag skulle intervjua musiker gick det illa. Jag haffade bandet när de klev ur logen och hann ställa ett tiotal frågor innan de började titta konstigt på mig. ”Du vill nog gå in i logen och göra din intervju” sa sångaren. ”Vi är förbandet.” På sidan 12 kan du läsa om en ny DJskola där alla garanterat vet mer om musik än jag. PER SAMUELSON, REDAKTÖR FÖR ALLASTUDIER.SE

Termometro Leif GW Persson Kriminologens och författarens böcker om Evert Bäckström ska bli tv-serie i USA. Och han behöver inte ens skriva själv då han har sålt rättigheterna till karaktären. {sid 14}

Bashar al-Assad Trots allt hårdare kritik verkar Syriens president inte låta sig påverkas. {sid 07}

JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

BERTIL ERICSON/SCANPIX

YVONNE ÅSELL/SCANPIX

MAJA SUSLIN/SCANPIX

OHLYS KARRIÄR SOM PARTILEDARE

19 feb 2004 Ohly tar över som partiledare Lars Ohly tar över som partiledare efter Ulla Hoffman, som ersatt posten tillfälligt efter Gudrun Schymans avgång.

20 feb 2004

30 okt 2005

7 dec 2008

”Måste stått vid sidan”

Slut som kommunist

Ohly får ta tillbaka sin berättelse om hur han spelade mot ”Nacka” Skoglund. Han var, visar det sig, bara 11 år när matchen spelades.

Ohly meddelar i SVT:s Agenda att han slutar att kalla sig kommunist. Detta sker efter en granskning av hans tidigare inställning till regimerna i Östeuropa.

Rödgrönt samarbete inför valet Sahlin, Ohly, Eriksson och Wetterstrand meddelar att de är överens om rödgrönt samarbete inför valet 2010.

19 sep 2010 Vägrar sitta med SD Efter förlusten i riksdagsvalet vägrar Ohly att sätta sig i samma sminkloge på SVT som SD:s Jimmie Åkesson. ”Jag företräder dem som Åkesson vill kasta ut.”

V-kandidaterna som vill ta över I går meddelade Vänsterpartiets partiordförande Lars Ohly, 54, att han inte ställer upp för omval Metros politiske expert visar vilka som vill ta över – och hur stor chans de har HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Analys

OHLY – DEN SISTE AV SIN SORT

JANNE SUNDLING

METROS POLITISKE EXPERT

När Lars Ohly slutar som partiledare försvinner den sista resten av det parti som en gång var kommunistiskt. Oavsett vem som tar över så slipper han eller hon den historiska belastning som Ohly aldrig lyckats frigöra sig ifrån. Men det betyder också att kampen om vänsterväljarna hårdnar. När Håkan Juholt skruvar partiet mot mer traditionella S-värderingar kommer han att konkurrera med en (eller två) V-ledare som också vill stoppa nedskärningar och privatiseringar och som inte lider av det gamla kommunistspöket. Om V tänker strategiskt är det inte givet att Ohlys efterträdare blir en medelålders lätt grånad man. Och Jonas Sjöstedt, favorit som efterträdare, har själv öppnat för en lösning med två partiledare som i Miljöpartiet.

CHANS ATT VÄLJAS:

CHANS ATT VÄLJAS:

60 %

30 %

Populär men medelålders man

Rätt bakgrund och gay

Jonas Sjöstedt, 47 Plus: Populär och känd, inkryssad av 32 procent i sin valkrets. Minus: Medelålders man, kanske för snabb att utmana Ohly.

Hans Linde, 32 Plus: Rätt bakgrund, stark utrikespolitiker, gay och modemedveten. Minus: Kort erfarenhet från rikspolitiken, inte känd bland folk.

HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Ohly: Flera skulle passa Flera förlustval, fortsatt kräftgång i opinionen – och en allt mer utbredd kritik från de egna. I går tog Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly konsekvenserna och meddelade att han avgår vid kongressen i januari. – Vi har inte lyft tillräckligt i opinionen, det har påverkat mitt beslut. Dessutom är det här ett bra tillfälle att lämna eftersom flera andra bra kandidater står till förfogande, säger han till Metro. V har backat i samtliga fyra val då du lett partiet. Vad beror det på?

– Det har blåst högervindar, och både vi och S har haft problem. Men självklart har vi ett eget ansvar: vi har inte tillräckligt väl lyckats beskriva ett visionärt och genomförbart alternativ till högerpolitiken. Sju år som partiledare – vad är du mest nöjd med?

– Vi är ett mer enat parti än när jag tog över 2004. Dessutom är vi regeringsdugligt – det var vi inte då. Vi fick 3 000 nya medlemmar i fjol, så någonting måste vi har gjort rätt.

CHANS ATT VÄLJAS:

CHANS ATT VÄLJAS:

10 %

10 %

Saknar en stark profil

Möjlig utmanare

Ulla Andersson, 48 Plus: Ekonomisk talesperson och starkt förankrad i Vänsterpartiet. Minus: Okänd för allmänheten, lite profillös.

Josefin Brink, 42 Plus: Färgstark och debattglad, stark i typiska V-frågor, gay. Minus: Säger att hon inte kandiderar, men kan bli en av två i delat ledarskap.

Vilket är ditt största misstag?

– Att jag under lång tid försökte påverka synen på begreppet kommunism. Det var dödfött, eftersom de allra flesta människor förknippar det med Sovjetunionen och det förtryck som utövats i dess namn. Vi borde ha slopat det redan när jag blev vald. ANDERS GÖRANSSON

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Postadress: Box 125, 201 21 Malmö. Telefon: 040-660 07 70. Internet: www.metro.se Chefredaktör och ansvarig utgivare: Per Gunne. Tryck: Bold/Sydsvenskan Tryck AB 2011. Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej.


www.metro.se 03 ONSDAG 2011-08-10

Rabatt i butiken när du checkat in på FB

Att checka in på ett ställe via Facebook Places innebär att man visar sina

närheten. – Förmodligen blir det vanligare att själva försäljningen också sker via sociala medier, säger Katarina Chowra på Mobile Marta, som arbetar med mobil marknadsföring. Hur ska man veta om ens Facebookvän har checkat in på en restaurang för att den gillar den – eller för att få en gratis läsk? – Det etiska i den här indirekta marknadsföringen kan ju diskuteras. Jag tror att de flesta bara checkar in där de vill visa att de är, säger Hans Tjernström.

UPPSALA. Fadime

Sahindal, som 2002 hedersmördades av sin far, får en minnesplats i Uppsala. Den invigs den 21 januari nästa år, på tioårsdagen av mordet. TT

Pojke försökte rädda farfar

@METRO.SE

PETER BRINCH

Fadime mördades 2002.

Minnesplats för Fadime

JOSEFIN SVENBERG

Facebookvänner var man befinner sig. Ett företag ger dig ett erbjudande eftersom företag exponeras för dina FB-vänner.

”Det vill jag inte lära ut, när så många lyssnar.” VILLE UNDER RÄTTEGÅNGEN

KLARA LEO

Så går det till

JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

pojken ha tappat taget och ropat på hjälp. TT

EN 64-ÅRIG MAN I GUBBLIGAN

Visa dina Facebookvänner att du är i en butik – och få rabatt Nya marknadsföringstrenden växer snabbt Glöm de traditionella rabattkupongerna. Med en smartphone kan du till exempel checka in i en butik via Facebook för att ta del av affärens erbjudanden – något som syns allt mer ute på stan. – Det är bara i sin linda än så länge och kommer nog att bli ännu större i framtiden, säger Hans Tjernström, Svensk Handels expert på sociala medier. Marknadsföringsfenomenet förekommer i olika varianter – du kan även visa var du befinner dig via Twitter för att få rabatt, eller använda smartphone-appar som lokaliserar dig och ger erbjudanden hos företag i

Nyheter i korthet

Allt fler butiker ger rabatt om du visar dina Facebookvänner att du checkat in just där.

VARBERG. En man i 70-årsåldern ramlade i går i vattnet norr om Varberg under en båttur med sitt barnbarn. Efter att hans farfar fallit i vattnet ska den 11-årige pojken lyckats hålla fast honom under flera timmar. När båten drev in vid en hamn ska

INTE SVARA PÅ HUR MAN SPRÄNGER ETT BANKVALV. TT

Målade grönt – tvingas betala GÖTEBORG. En hyresgäst i Göteborg som målade i en lägenhet får punga ut med över 30 000 i skadestånd till sin tidigare hyresvärd. Den slarviga målningen har minskat lägenhetens värde, anser Hyresnämnden. Och det var inte bara kladdigt och dåligt gjort. Det var fult också. En illgrön färg i ett sovrum anser nämnden ”avviker från vad som får anses normalt och vedertaget”. TT

Dagens fel I gårdagens Metro har inga fel rapporterats.

Kraftigt ökad butiksdöd i Skåne PETER BRINCH

I resten av Sverige minskar antalet butikskonkurser Men inte i Skåne Nästan 50 procent fler gick under i år jämfört med förra året Butiksägare: ”Det är svårt nu, mycket svårt”

Ivan Vargas och hans ardennerhästar Bango och Linda sköter gräsklippningen i ekologiska Bulltoftaparken.

Bango och Linda – två riktiga klippor Gräset är blött och arbetshästarna Linda och Bango sliter framför slåttermaskinen i ekologiska Bulltoftaparken. Under åtta dagar klipper Ivan Vargas hästar parkens 200 000 kvadratmeter gräs, med hjälp av traditionella slåttermaskiner. Nu startar han ett samarbete med ett antal företagare runt om i landet som spe-

cialiserat sig på hästdragna arbetsmaskiner. Syftet är att vässa de tekniska lösningarna och hitta fler användningsområden där arbetshästen kan göra jobbet i stället för bensindrivna maskiner. – Hästarna kvaddar ingenting med sina hovar och släpper inte ut några avgaser, säger Ivan Vargas. JOHANNA G JIMENEZ

Helena Crona har drivit butik i 30 år, men det är tufft nu. – Man måste ändå jobba hårt och investera så mycket det går, säger hon.

Antal butikskonkurser Övriga Sverige Skåne Malmö

Jan–juli 2010 381 54 16

Jan–juli 2011 378 78 26

Förändring –1 procent 44 procent 63 procent

Antalet butikskonkurser ökar kraftigt i Skåne. Mellan januari och juli i år kraschade 50 procent fler butiksrörelser, 78 stycken, än samma period förra året. Det är mycket värre än snittet i resten av landet, som ligger kvar oförändrat sedan förra året. I Malmö var ökningen hela 63 procent. Det visar färska siffror från Upplysningscentralen (UC). – Det har startats för många nya företag i Skåne och det har blivit en överetablering, säger Fredrik Polland på UC. På Svensk Handel håller man med, men med viss optimism. – Ja, det finns en överetablering. Men det är ju bra också, att det startar många företag i vår expan-

siva region. Man måste spänna bågen för att kunna träffa, säger Lars Olof Larsson, ordförande för Svensk handel Syd. Helena Crona har drivit butiker i Malmö sedan 30 år, men flyttade nyss ut från köpcentret Triangeln. – Det är svårt nu, mycket svårt. Men man måste ändå jobba hårt och investera så mycket det går. Jag tror mycket på att ge bra service för att klara sig, säger Helena som startade en ny butik förra året, rakt över gatan från Triangeln. – Jag tror att det blir bra snart, särskilt om beslutet om att göra Södra Förstadsgatan till gågata går igenom, säger Helena Crona. JOHAN ALLGOTH @METRO.SE


04

www.metro.se

nyheter

ONSDAG 2011-08-10

PHIL YEOMANS/BNPS

”Vare sig våra humboldtpingviner låter sig luras eller inte av de otroligt verklighetstrogna skulpturerna, så verkar de verkligen vara gladare.” CRAIG DUNKELEY, CHEF PÅ SEA LIFE PARK TILL DAILY MAIL.

Lång simtur från Antarktis STORBRITANNIEN. Humboldtpingvinerna i Weymouth må ha varit vilsna, men än vilsnare var den kejsarpingvin som i juni påträffades i Nya Zeeland. Happy Feet, som han döptes till, hade simmat vilse från Antarktis och nu strömmar bidragen in så att han ska ha råd med en biljett hem. METRO

Ruvar i kylan

Ledsna pingviner fick kompisar i sand Humboldtpingvinerna på Sea Life Park i brittiska Weymouth såg ledsna ut när åsnepingvinerna flyttades. Då fick den lokale sandkonstnären Mark Anderson idén att bygga åsnepingviner i sand för att trösta dem.

Trots att det kan vara minus 40 när vissa pingvinarter ruvar sina ägg – hos de flesta arter består kullen av två ägg – är det 39 grader i den hudflik där äggen ligger. Temperaturskillnaden beror bland annat på att blodkärlen i benen och vingarna fungerar som värmeväxlare. KÄLLA: NRM.SE

1685

Det året förekom ordet ”pingvin”, ett låneord från franskan, för första gången i svenska språket. KÄLLA: NRM.SE

BÖRJA SOPA FRAMFÖR DIN EGEN DÖRR Kolumn

HELENA SANDKLEF FRILANSSKRIBENT OCH PRODUCENT

Dagens samhälle slår rekord i oansvar. Genom att bestraffa andra med skuldplus så kan vi själva kamma hem poäng. Helena Sandklef efterlyser lite gammalt hederligt ansvarstagande.

P

å en stor amerikansk hamburger-kedja utspelar sig följande: En man och en kvinna köper mat och dryck men hamnar strax efteråt i luven på varandra. I stundens hetta kastar kvinnan sin läsk på mannen, en läsk som hon några sekunder senare halkar i. Hon stämmer den amerikanska hamburgerkedjan för vårdslöshet eftersom de inte fort nog torkat upp den utspillda läsken. Hennes roll var noll. Hur gräsligt oansvariga får vi lov att bli? Det är förkastligt att inte ta ansvar, det skulle vi alla skriva under på. Ändå har det blivit vår vana trogen att bete oss precis så. I vårt desperata försök att byta ångest mot ilska skyller vi sprickan i vasen vi precis tappat på den som ”hänsynslöst diskat den skör i diskmaskin”. Redan innan vi hunnit känna skuld har vi lyckats med konststycket att ljuga för oss själva. Men ännu jävligare är det att inte klara av att bära det högst medvetna ansvaret och besatt söka en skyldigare skyldig. När jag konfronterar en man från Provisoriska IRA om deras skuld i bombattentatet på Shankill Road, där tio personer miste livet, svarar han: De började! I metadebattens skuldbeläggande bleknar händelsen på Utøya på ett bryskt sätt. I min dotters motvilja att städa för

Sommaren lärde mig att fiska och jag njöt. Även om det aldrig nappade. –AAA till AA+ är ett litet steg på papperet men ett enormt steg för världsekonomin.

att de kompisar som nu har gått hem också har använt lekleran glömmer hon förmånen att ha leklera att ta fram när kompisarna kommer. Min killes pinsamma försök att beskylla mig för att Ipaden, som han själv packat i väskan vilken han i sin tur själv packat in i bilen, är trasig för att … ja … våra väskor låg också där! När vi faller av cykeln är det cykelns fel och när vi kuggar en tenta har lektorn brutalt misslyckats. Vi skickar ett mejl som aldrig når mottagaren men det kan så klart aldrig vara avsändarens fel att budskapet inte nådde hela vägen; avsändaren hade ju tryckt på sänd i god tro. Hetsen att söka ansvar hos andra har blivit en tävling värre än båt, hus, bil. Genom att bestraffa andra med skuldplus kammar vi själva hem poäng. Hur sexigt vore det inte om vi började ta lite ansvar? Lite mer ”Hallå, det var jag!” i livet skulle göra oss så sabla gott! Vi vinner inte bara lösningar, vi vinner framför allt respekt. Å jag kan börja: det var jag, och tyvärr ingen annan än just jag, som slog igen bakluckan på Ipadjäveln. Förlåt.

LÄS OCH KOMMENTERA FLER KOLUMNISTER PÅ METRO.SE


www.metro.se 05

nyheter

ONSDAG 2011-08-10

finans

”Det är en börs som absolut inte mår bra”

Börsen i går

+3, 3 %

OMX 30. Stockholmsbörsen avslutade med att stiga kraftigt, efter att ha svängt upp och ner under gårdagen.

ERIK MÅRTENSSON/SCANPIX

Börsen sjönk som mest med drygt 4 procent i går men slutade på plus 3,3 Liknande i Europa Stockholmsbörsen avslutade gårdagen med att stiga kraftigt, efter att ha svängt upp och ner under dagen. Utvecklingen var i linje med flertalet ledande Europabörser. När börsen stängde hade OMXS-index stigit med 3,3 procent efter att som mest ha varit ner drygt 4 procent och då USA-börserna inledde med stigande kurser blev även den svenska börsuppgången mer robust, men Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, tror att det tar fyra fem år innan marknaden stabiliseras. – Det här är en börs som absolut inte mår bra. Gårdagens uppgång berodde mycket på marknadens förhoppningar på ett positivt besked från den amerikanska centralbanken, men Bergqvist pekar

Nas/Dow London Frankfurt Helsing. Paris Moskva +0,5% +1,9% -0,1% +3,7% +1,6% -2,9% -0,7%

Euro 9,31

Guldrekord – nu dyrare än platina

”Historien och erfarenheten från andra sådana här kriser visar att återhämtningen tar åtta till tio år.”

Guldpriset fortsätter mot nya rekordnivåer. I går låg prislappen på 1 778 dollar per uns. De senaste tre dagarna har guldet blivit 7 procent dyrare, vilket är den största uppgången på tre dagar sedan november 2008. Orsaken är investerare som söker sig mot mer solida placeringar när världens börser svajar. För första gången sedan december 2008 kostar guldet också mer än platina. TT-REUTERS

ROBERT BERGQVIST, CHEFSEKONOM PÅ SEB

på att framtiden är mycket oviss. – Konjunkturen är mycket osäker. Ingen vet riktigt hur pass mycket den kommer att mattas eller hur vi ska bearbeta konjunkturen om den mattas. – Historien och erfarenheten från andra sådana här kriser visar att återhämtningen tar åtta till tio år, säger han. Därav slutsatsen att det bör ta ytterligare fyra fem år innan svängningarna på börsen avtar.

Mäklarna på Avanza Bank följde den oroliga börsen i går.

TT-METRO

20

procent lägre elräkningar väntar hotell

Kidnappning i Rosengård var fejkad Den man i 20-årsåldern som kidnappades i Rosengård i går misstänks nu själv ligga bakom brottet. Polisen tror efter förhör med anhöriga att kidnappningen var arrangerad som en del av ett familjedrama. Orsaken till att kidnappningen iscensattes ska ha klarnat för polisen, som ännu inte vill gå ut med den. De två män som i går greps var den kidnappades pappa och en bekant till pappan, rapporterar Skånska Dagbladet. TT

POLISEN

Här gömdes kokainet.

ring avslöjat att stora mängder kokain var på väg till Malmö. – Agenterna spionerade

Guld ses som en säker investering.

och restauranger som byter till energieffektiva glödlampor, lysrör och ventilationsaggregat, enligt Energimyndigheten. TT

sedan på de utpekade när de landade i USA och kunde följa förloppet, säger kammaråklagare Michael Hansson. I baklyktorna på en Chevrolet Corvette låg 18 kilo kokain. Politikern och de misstänkta medbrottslingarna ska ha smugglat ytterligare fem kilo på liknande vis. De riskerar tio års fängelse. JOHAN MÅRTENSSON

ÄR DU INTRESSERAD AV KOSMETIK OCH SKÖNHET? Du nöjer dig inte med att produkter fungerar bra, utan är också noga med vad de innehåller och att varumärket stämmer överens med dina egna värderingar. Du har bra koll på utbudet och följer med i utvecklingen. Du kan dessutom tänka dig att delta i en gruppdiskussion för att delge oss dina synpunkter och erfarenheter när det gäller kosmetik och skönhetsprodukter. Gruppdiskussionen äger rum i centrala Malmö på kvällstid under v 34. Vi bjuder på förfriskningar och som tack för din medverkan får du en gåva från vår uppdragsgivare. Kontakta Cathrine Standar på Brand Clinic via mailadress standar@telia.com för mer information och intresseanmälan. OBS!! Begränsat antal deltagare

Supervolym direkt! Nya fylliga mascaran Big Bold ger dig en fantastisk intensiv blick. En perfekt kombination av konsistens och borste skapar volymeffekten du tidigare bara kunnat drömma om. Nu till lanseringspris! Håll även utkik efter andra nyheter från IsaDora!

ISADORA Big Bold mascara

99:

(139:–)

Gäller t o m 23/8, så länge lagret räcker.

Pund 10,61

SCANPIX

Skånsk knarkliga avslöjad av agenter – smugglade i lyxbil Lyxbilarna som importerades var inte bara krockskadade – de var också preparerade med kokain. Vid Malmö tingsrätt åtalas en moderatpolitiker och sex andra skåningar nu för grov narkotikasmuggling. Amerikanska agenter kom männen på spåren efter att en annan ligamedlem åkt fast i Los Angeles och i utbyte mot strafflind-

Dollar 6,52


06

www.metro.se

nyheter

ONSDAG 2011-08-10

reportage Tonårskillar säljer sex i högre utsträckning än flickor Vi pratar sällan om dem De pratar inte om det själva Metros skribent Caroline Engvall har släppt boken ”Skamfläck” om unga som säljer sex Jocke, 17: ”Pappa frågar aldrig var pengarna kommer ifrån” TEXT: CAROLINE ENGVALL FOTO: GUSTAV GRÄLL

Jocke, 17, säljer sex för att dämpa sin ångest

V

i hör ofta om tonårstjejer som säljer sex – men killarna är osynliga. Men faktum är att det i flera enkätundersökningar bland unga visar att fler tonårskillar än tjejer säljer sex. I den senaste enkäten, från 2009, hade 1 500 ungdomar – varav hälften pojkar – i årskurs tre på gymnasiet fått ersättning för sex. Metro har träffat Jocke, 17, som sålt sex till män under sina tonår för att dämpa ångesten efter att mamma bröt upp från familjen. – Jag horade för att hjälpa pappa, för att vi skulle kunna leva ett normalt liv efter mamma. För mig var sex ingenting speciellt, ingenting fint, så att använda min egen kropp var faktiskt inte problem alls, säger han. Han gör upp träffar med män på nätet, män som ofta har fru och barn. – De orkar nog inte med misslyckandet det skulle innebära, att skiljas, sälja villan, inte träffa barnen. Jag är faktiskt en ärlig kille i grunden, trots att jag ljuger för min pappa … och mina kompisar. Men de skulle aldrig fråga ut mig om vad jag sysslar med. De orkar inte bry sig och det är jag glad för. Jocke säljer fortfarande sex till män ibland. Han har ännu inte sökt hjälp, men vet att han måste göra det för att ta sig ur den onda cirkel av bekräftelsebehov han har hamnat i. – Pappa frågar aldrig var pengarna kommer ifrån, jag tror mest att han tycker att det är bekvämt att någon tar hand om räkningarna. Kanske anar han, men han skulle aldrig säga något. Vi har aldrig pratat om känslor eller sagt saker rakt ut till varandra. Och det känns ganska skönt just nu, tycker jag. I ”Skamfläck” berättar unga om att sälja sex.

GUSTAV GRÄLL

1,7 procent av killarna och 1,2 procent av tjejerna i årskurs tre på gymnasiet har fått ersättning för sex, enligt en enkätundersökning från Ungdomsstyrelsen. Bilden är arrangerad.

”Finns över hela landet” Vilka är killarna som säljer sex? – Alla typer. De här unga pojkarna går i skolan, de är inte de utslagna missbrukarna som omvärlden fortfarande tror. Och de kan vara väldigt unga när de börjar: 10–12 år. Jag har haft kontakt med killar som sålt sex i de minsta små svenska byarna, min känsla är att det här finns över hela landet, säger Anneli Svensson, socionom och psykoterapeut. – Många längtar efter be-

kräftelse och att uppvärdera en låg självkänsla. Sex kan ibland användas som andra självdestruktiva handlingar, som att skära sig. Det blir beroendeframkallande och kan utvecklas till att bli något självdestruktivt. Jag måste hantera ångesten i stunden – hur gör jag? Då har jag sex att ta till. Man vill få ett eget värde och det enda sättet är andras uppskattning, säger Mina Gäredal, ansvarig för sex- och hälsofrågor på RFSL Ungdom.

Vem ser dem? – Ingen. Det finns ingen förståelse hos myndigheter. En viktig del av rehabiliteringen är att få dem att berätta. För att de ska få rätt hjälp måste man fråga på rätt sätt – inte ställa frågan varför. Det vet inte de unga och frågan är anklagande. När det gäller sexuella övergrepp och våld är vi fega och vi orkar inte höra berättelserna, säger Olof Risberg, leg psykolog på Pojkmottagningen i Stockholm.

Vad gör det här med dem? – Om du inte syns finns du inte. Och eftersom killarna inte syns anser många att de inte finns och att det därför inte behöver någon hjälp. Skamfaktorn är stor och killarna vet inte vart de ska vända sig. En del jag möter säger att det inte spelar någon roll vad de gör med sin kropp, de vill inte ha den i alla fall. I den kategorin finns ofta unga transpersoner, säger Anneli Svensson.

Manifestation I Ungdomsstyrelsens rapport ”Se mig”, från 2009, deltog 3 503 elever i årskurs tre på gymnasiet i en undersökning. 1,7 procent av killarna och 1,2 procent av tjejerna hade fått ersättning för sex – ungefär en i var tredje klass. Den 23 augusti anordnas manifestationen ”Våra unga är inte till salu” i Kungsträdgården i Stockholm med justitieminister Beatrice och flera artister. Läs mer om Jocke och unga som säljer sex i Caroline Engvalls nya bok ”Skamfläck” och på www.intetillsalu.se


www.metro.se 07

nyheter

ONSDAG 2011-08-10

FOTO

Nyheter i bilder

1. AMR NABIL/AP 2. HUSSEIN MALLA/AP 3. BINSAR BAKKARA/AP 4. KYODO NEWS/AP 5. CHU YANG/AP

1

2 En kvinna hoppar ut ur ett brinnande hus i London. Upplopp och plundring har drabbat staden och sprider sig nu ut över Storbritannien.

3

4

16 000 poliser ute på gatorna Oroligheterna i London sprider sig till andra städer Butiker och klädkedjor plundras Tills i går hade 500 personer gripits i landet

5

1

Direkt från Wall Street

2

Irak fördömer våldet

3 4 5

USA. Tv-team och journalister fyller börstäta

finansgatan Wall Street i New York. Börserna i världen fortsätter gunga och USA hade natten till i går sitt handelsmässigt sämsta dygn sedan 2008. METRO

IRAK. Irak sällar sig nu till de länder som fördömer våldet mot civila i Syrien. I går kom också Turkiets utrikesminister till Syrien med ett ”starkt budskap” om att upphöra med våldet. TT

De firar ramadan

INDONESIEN. I indonesiska staden Medan deltar folk i en ceremoni för den pågående muslimska högtiden ramadan. Den innebär att man avstår från mat, dryck, rökning och sex under dagens ljusa timmar. METRO

66 år sedan atombomben JAPAN. Det var i går 66 år sedan som atom-

bomb nummer två utlöstes i den japanska staden Nagasaki. Bomben har i åratal setts som slutet på andra världskriget när Japan valde att dra tillbaka sina trupper. METRO

Storm för tre miljarder KINA. Den tropiska

stormen Muifa, som slog till mot Kinas östkust på måndagen, beräknas ha orsakat skador för över 3 miljarder kronor. 1,3 miljoner människor har fått fly sina hem. TT

Omkring 16 000 poliser skickades i går ut på Londons gator i ett försök att sätta stopp för våldsamma upplopp, plundrande ungdomsgäng och bränder. Natten till i går spreds upploppen till nya delar av den brittiska huvudstaden där vissa kvarter mer liknar krigszoner än en stad som fräschas upp inför sommarOS. De våldsamma oroligheterna har också spritt sig till Birmingham, Manchester, Liverpool och Bristol.

– Jag såg ungdomar, vissa bara 14 år gamla, lugnt gå ut ur affärer som om de var ute och handlade, säger socialarbetaren Floyd Duke som under måndagskvällen såg organiserade gäng utrustade med bultsaxar metodiskt bryta sig in i butiker i Croydon i södra London. – Det tog polisen mer än fyra timmar att komma till platsen. Gängen bryr sig inte om sirener och ljudet från polisens helikoptrar och slår

till mot butiker som har varor de vill åt: hemelektronikbutiker, mobiltelefonaffärer, klädkedjor och snabbmatshak är särskilt utsatta. Ögonvittnet James Franklin berättar om ungdomar som tar allt de vill ha. – De bröt sig in i en partyaffär bara för att stjäla masker. Förutom extra personal har polisen även planer på att använda plastkulor, något som aldrig tidigare

har gjorts i samband med upplopp i Storbritannien. I går hade över 500 personer gripits i London sedan kravallerna utbröt i lördags. I går kom också kravallernas första dödsoffer. En 26-årig man som sent på måndagskvällen hittades skjuten i en bil i Croydon avled på sjukhus av sina skador. RICHARD PECKETT

METRO WORLD NEWS

Ska du till London – håll koll på läget Svenskar som befinner sig i London och andra brittiska städer där oroligheter har förekommit bör vara uppmärksamma på situationen och följa nyheter-

na. Oroligheterna har under de senaste dagarna hastigt spritts från en stadsdel till en annan och det är därför viktigt att via medierna kontinuerligt

hålla sig underrättad om händelseutvecklingen, skriver utrikesdepartementet på sin webbsajt. – Vi följer läget, men i första hand måste man

Här är råttan som kan döda en elefant Den som får för sig att angripa den afrikanska manråttan gör det bara en gång. Djuret smetar in sin rufsiga päls med ett dödligt gift – ett unikt och mycket effektivt sätt att försvara sig mot fiender. Forskare har länge misstänkt att manråttan, som lever i östra Afrika, är giftig. Hundar som vågar sig

på att bita tag i manråttans rygg eller nacke har blivit akut sjuka. Direkt efter bettet vinglar de omkring och tuggar fradga. Många dör sedan mycket snabbt, i hjärtsvikt. I några rapporterade fall har hundar överlevt men varit sjuka i flera veckor innan de tillfrisknat. En internationell forskargrupp, ledd av utveck-

lingsbiologen Jonathan Kingdon vid brittiska Oxforduniversitetet, har nu detaljstuderat manråttan och funnit bevis för att dess försvarssystem mycket riktigt innehåller ett gift. Och inte vilket gift som helst. Det är kraftfullt nog att döda en elefant. TT

vara uppmärksam på de råd och anvisningar som lokala myndigheter ger, säger Anders Jörle, presschef på UD:s presstjänst. METRO

SUSAN ROUSE/WILDLIFE CONSERVATION SOCIETY

Manråttan är runt 30 centimeter lång med en 18 centimeter lång svans.


08

plus

+ plus

mode

Småblommigt ingen vissen trend Sista sommarmånaden bör vi ta vara på den härligt småblommiga trenden Lina tipsar om stora kjolar som flyger i sommarvinden, minishorts och korta klänningar till klubben GETTY IMAGES

Missa inte!

250 kr Vila

549 kr Topshop

”I går efter jobbet åkte jag och Marith ut till landet för att äta grillat och dricka vin, kvällen eskalerade i stället i vispgräddekrig och nattbad.”

749 kr

299 kr Bik Bok

Topshop

Olivia Palermo visar upp sig i vackert småblommigt på Paris Haute Couture Fashion Week.

METROS NYA

MODEREDAKTÖR PETRA TUNGÅRDEN I SIN BLOGG.

Petra bloggar på Metromode.se

”I går blev det återigen en fantastiskt trevlig plåtning för L’Ecole National med det magiska paret Odier!”

99 kr Bik Bok

1 299 kr Topshop

699 kr

399 kr

Topshop

H&M

299 kr

LINA OM ATT STÅ MODELL

Indiska

LÅNGT UTANFÖR STAN.

549 kr Topshop

Lina bloggar på Metromode.se

e .s e d o m o tr e M å p s p ti g in p p o sh r le F Köpställen: Xxxx


www.metro.se 09 ONSDAG 2011-08-10

GUSTAV GRÄLL

30% RABATT* PÅ EN VALFRI VARA! Beställ på ellos.se/metro

1099,Cape

Bloggaren Scott Schuman, alias The Sartorialist, besöker modeveckan i Stockholm. På sin hyrcykel ska han även fotografera välklädda svenskar.

Stjärnbloggaren: Jag älskar att plåta i Sverige Streetstyle-bloggaren The Sartorialist är i Sverige ”En elegans och ett lugn över svenskarna” I veckan gästar den omtalade streetstyle-bloggaren Scott Schuman, mer känd som The Sartorialist, Stockholms modevecka för att signera sin senaste bok. Schuman har genom att fota vanliga människor på gatan blivit en av de mest inflytelserika trendsättarna inom modevärlden. – Jag bryr mig inte om trender utan fascineras mer av mode som konstform. Jag älskar att ta foton på olika typer av människor. Foton jag vill titta

på om och om igen, säger han. Under Sverigebesöket kommer han inte bara att signera böcker och besöka modevisningar. Han kommer också att bege sig ut på sin hyrcykel i hopp om att hitta välklädda stockholmare att fotografera. – Jag älskar att plåta här. Den låga solen och den blå himlen gör ljuset fantastiskt. Stockholm har också en unik och varierande stil. Det finns en elegans och ett lugn över svenskarna som jag tycker om.

Trots att Scott Schuman är här med anledning av sin senaste bok planerar han redan ett nytt bokprojekt. – Jag skulle vilja åka till Peru eller Kenya och ta bilder på människor i mer traditionella dräkter. Det skulle ge bloggen en ny dimension. Jag har startat idéprocessen och sedan när jag är klar är det bara att trycka på startknappen, säger han. ELIN JÄDERSTRÖM @METRO.SE

Signerar bok Scott Schuman grundade The Sartorialist 2005. I dag har bloggen 300 000 besökare per dag. Scott Schuman är 43 år gammal och är bosatt på Manhattan i New York, USA. Boken ”The Sartorialist” är en samling med bilder från bloggen. Många av fotona är tagna i Stockholm. Onsdag 10 augusti signerar Schuman sin bok på NK mellan kl 17.30 och 19.30.

MEST MODE & HEM PÅ NÄTET Bloggen ”The Sartorialist”.

* Erbjudandet gäller vid nybeställning på ellos.se om minst 200 kr på kläder, skor, accessoarer, hemtextil, inomhusbelysning eller mattor ur Ellos sortiment 2011. Giltigt t.o.m. 2011-12-12, max en gång/hushåll. Kan ej kombineras/användas på med andra rabatter eller erbjudanden, varor från Catalog Outlet, varumärkena Esprit/edc, Adidas, Nike, Puma och Reebok samt produkter märkta med ”Bästa pris” eller ”Exklusiv”.


14

www.metro.se

sport

2 sport Bloggat

Rio.

�Bra beslut. Vem vill se fotboll när vürt land är i uppror?�

ONSDAG 2011-08-10

Ukraina – EMvärd i trubbel Tvü arenor stür halvfärdiga – med bara ett ür kvar till mästerskapet I kväll mÜter Sverige EM-arrangÜren Ukraina Uefa ännu inte oroliga

Vid omrÜstningen i Cardiff i april 2007 fick Polen och Ukraina nügot Üverraskande värdskapet fÜr EM 2012 (8 juni–1 juli). FÜrberedelserna har kantats av svürigheter och Europeiska fotbollsfÜrbundet, Uefa, har i omgüngar skickat propüer om att snabba pü arbetet. En nyligen presenterad rapport visade att länderna gür en kamp mot klockan. Men frün Uefa kommer just nu lugnande besked. – Med tanke pü att allt arbete som normalt gÜrs

LANDSKAMP MOT HOLLAND

Flera saker ĂĽterstĂĽr att fĂśr Ukraina som med Polen arrangerar EM 2012.

I KVĂ„LL PĂ… GRUND AV UPPLOPPEN I LONDON.

Arenor: EM-arenorna i Lviv och Kiev är bara halvklara.

+HOVLQJERUJ

+HOVLQJ|U

.|SHQKDPQ

I Umeü senast blev Manon Melis poängräddare fÜr MalmÜ (1–1) och i gür gjorde hon 1–0 i seriefinalen hemma mot Umeü i den 26:e minuten. Men efter ett mycket snyggt anfall, skisserat av Ramona Bachmann, kunde Hanna Pettersson kvittera i den 39:e minuten. 1–1 blev ocksü slutresultatet och gÜr att MalmÜ behüller serieledningen, en poäng fÜre Umeü. TT

MalmÜ–Umeü IK ....................1–1 (1–1) 1–0 Manon Melis (26), 1–1 Hanna Pettersson (39). Publik: 1 913.

Speedway Elitserien Behrang Safari och resten av landslaget tränade i gür pü EM-arenan i Kharkiv, där kvällens match ocksü spelas.

Hammarby–Indianerna ..............47–42 Vetlanda–Vargarna ....................54–36 Valsarna–Dackarna......................45–45 Lejonen–Västervik ......................51–39

.ULVWLDQVWDG

/XQG

0DOP|&

Den 15 augusti kommer MalmÜ och Lund närmare Österlen!

7ULDQJHOQ

6LPULVKDPQ

+\OOLH .DVWUXS

Melis mül räckte inte

Fotboll Damallsvenskan Kommunikationer: Snabbjärnvägen mellan Kievs flygplats och staden är inte klar. LogimÜjligheter: Ont om bäddar fÜr de supporterhorder som väntas välla in fÜr att fÜlja mästerskapet.

UNITEDS BACK RIO FERDINAND OM ATT POLISEN

Manon Melis.

Resultat

Ukraina–Sverige, TV3, klockan 19.30.

Mycket kvar

ENGLANDS OCH MANCHESTER

BESLUTAT ATT STĂ„LLA IN

FREDRIK PERSSON/SCANPIX

pü 20 ür nu har gjorts pü fyra ür, är det ofrünkomligt att Gianni det framInfantino kommer kritik när vissa saker inte uppfyllts. Det finns vissa problem, men sü länge de inte püverkar turneringen negativt, finns det inte anledning fÜr oss att ingripa, säger Uefas generalsekreterare Gianni Infantino. TT

ARKIV: SCANPIX

6YnJHUWRUS

<VWDG

Ta PĂĽgatĂĽget direkt till Triangeln, Lund och vidare norrut.

(QJODGQ\KHWI|UGLJVRPWDUWnJHWWLOORFKIUnQgVWHUOHQ'HQDXJXVWLE|UMDUWnJHQIUnQ6LPULVKDPQ RFK<VWDGDWWJnJHQRP&LW\WXQQHOQRFKGnVWlQJHUVWDWLRQHQL3HUVERUJ3nJDWnJHQIUnQ<VWDGN|U YDUMHKDOYWLPPHIUnQWLGLJPRUJRQWLOOVHQNYlOOPRW0DOP|/XQGRFKYLGDUHQRUUXWXWDQE\WHQ )UnQ6LPULVKDPQJnUHWWWnJLWLPPHQ6NDGXUHVDYLGDUHPRW.DVWUXSRFK.|SHQKDPQE\WHUGX VQDEEDVWWLOOgUHVXQGVWnJL+\OOLH $YJnQJVWLGHURFKUHVYlJKLWWDUGXLUHVHSODQHUDUHQSnVNDQHWUDILNHQVH7UHYOLJUHVD


Turen tar inte semester! Drรถmvinsten =

91 miljoner

Sveriges stรถrsta spelvinst


12

www.metro.se

nĂśje

ONSDAG 2011-08-10

KLARA LEO

3

Denise Lopez har en DJ-agentur pĂĽ sin hemsida.

Välkomnar DJ-skolan

nĂśje

Mest lyssnat Musiktoppen. Mest nedladdat pĂĽ Itunes fĂśrra veckan

1 Frün vänster Carl M Sundevall, konceptansvarig fÜr Stureplansgruppen, Amie Bramme, projektledare fÜr DJ-fÜrmedlingen, Caroline OdÊn, projektledare fÜr DJ-fÜrmedlingen och Lina Thomsgürd, grundare av RättvisefÜrmedlingen.

â&#x20AC;?What are wordsâ&#x20AC;? Chris Medina

2 â&#x20AC;?Party in my headâ&#x20AC;? September

3 â&#x20AC;?Rolling in the deepâ&#x20AC;? Adele

4 â&#x20AC;?BĂśgarnas felâ&#x20AC;? Grotesco

5

Artisten och DJ:n Denise Lopez välkomnar en DJskola fĂśr tjejer. Lopez, 39, har varit DJ i 15 ĂĽr vid sidan av sin artistkarriär. â&#x20AC;&#x201C; Jättekul att det startas en DJ-skola fĂśr tjejer. Det är viktigt att tjejer satsar pĂĽ det om de vill, säger hon. Men Denise Lopez vet ocksĂĽ att musikspelandet inte är nĂĽgon glamourĂśs värld. â&#x20AC;&#x201C; Det kan krävas flera ĂĽr av hĂĽrt kneg innan man kommer nĂĽgon vart. Bara fĂśr att man gĂĽr en utbildning innebär inte att man blir en bra dj, man mĂĽste se till att praktisera yrket och lära sig vad publiken gillar. METRO

FÜr fler tjejer i büsen Fler tjejer ska inta stans DJ-büs RättvisefÜrmedlingen och Stureplansgruppen startar DJ-skola ihop Mület: En mer jämställd klubbvärld

Debatten har rasat om mansdominansen i DJbĂĽsen â&#x20AC;&#x201C; men nu ska det bli ändring pĂĽ det. I slutet av augusti startar RättvisefĂśrmedlingen en gratis DJskola fĂśr tjejer i samarbete med Stureplansgruppen. â&#x20AC;&#x201C; Att det ser ut pĂĽ ett visst sätt behĂśver inte betyda att det alltid kommer att se ut sĂĽ, det gĂĽr att gĂśra skillnad, säger Lina ThomsgĂĽrd, grundare av RättvisefĂśrmedlingen och DJ

Meltzer gĂĽr till Femman

än killar. Mitt ansvar som bokare är dock att inte fastna i ett stereotypt tänkande där DJ:n är en man, utan att aktivt sÜka kvinnliga DJ:ar, säger Carl M Sundevall.

i Chapel Hill Crew Hon och Carl M Sundevall, konceptansvarig pĂĽ Stureplansgruppen, fĂśdde idĂŠn till skolan fĂśr tvĂĽ mĂĽnader sedan. â&#x20AC;&#x201C; Det är tyvärr sĂĽ att det finns färre tjejer som DJ:ar

Vad är mület med DJ-skolan? ANNONS

tjkjwwnvrpj{jk{~wj|}jĂ&#x; juujyÂ&#x2039;sxkkn}no}n{|nvn|}n{wĂ&#x; jkrjÄ&#x2013;Ä&#x2DC;Ä&#x2022;Ă&#x2022;Ä&#x2DC;Ä&#x2022;Ä&#x2022;Ă&#x2DC;Ă&#x;

Christine Meltzer lämnar SVT fĂśr Kanal 5, skriver kvällstidningarna. SVT fĂśrlorar därmed en av sina stora kvinnliga profiler som lett Â&#x2021;usvnuujwĂ&#x2DC; n}Ă&#x201D;ww|nwjkrjo²{juujĂ&#x2022; sĂĽväl Melodifesti~tjwm~txvkrwn{jmrwtxmjjkrj Ăšj||x{jxurtjoÂ&#x2021;{pn{ valen som â&#x20AC;?Dansrwtu~|rnvn}juurlujlt unpjwlnvnmjuun }{j~}{~|}wrwp bandskampenâ&#x20AC;?. Ăšxvkrnuun{|run{Ä&#x192;r}}}jt m~|n{qÂ&#x2021;{k{nmrmy{nlr||xvm~ruu Tv-profilen är Ăšu~|yjtn}rwwnqÂ&#x2039;uujwmnt~{mrvĂ&#x; Ă ~}jwj}}mn}yÂ&#x2039;n{tj{y{r|n}Ă&#x2022; redan klar fĂśr ett us~|Ă&#x2013;lurvj}{xwrlturvj}jwuÂ&#x2021;ppwrwp nytt humorproxlqkjlt|nw|x{Ă&#x2022; UtxmjjkrjunpjwlnÄ&#x153;Ä&#x2022;qtÄ&#x2013;Ä&#x2DC;Ä&#x2022;Ă&#x2022;Ä&#x2DC;Ä&#x2022;Ä&#x2022;Ă&#x2DC;Ă&#x; gram som ska Č&#x2013;{Â&#x2021;w|uno²{k{~twrwpkujwmjmt²{wrwpo{Â&#x2039;wÄ&#x161;Ă&#x2013;Ä&#x161;uÄ&#x192;Ä&#x2013;Ä&#x2022;Ä&#x2022;tvĂ&#x2013; o{Â&#x2039;wÄ&#x2013;Ä&#x2014;Ä?pÄ&#x192;tvĂ&#x2022;Â&#x2021;uun{}Ă&#x2022;xĂ&#x2022;vĂ&#x2022;Ä&#x2DC;Ä&#x2013;j~p~|}rÄ&#x2014;Ä&#x2022;Ä&#x2013;Ä&#x2013;Ă&#x2022; sändas pĂĽ Kanal 5 {r|}ruuÂ&#x2021;ppo²{²{rpjvx}x{ju}n{wj}rĂ&#x2022; i hĂśst. â&#x20AC;&#x201C; Det känns jätteroligt. Jag var pĂĽ Femman och gjorde â&#x20AC;?Popstarsâ&#x20AC;? tidigare, sĂĽ det är kul att En lagerlokal med album fĂśrstĂśrdes under upplopvara tillbaka, säger MeltfrĂĽn Storbritanniens ledan- pen i London i gĂĽr kväll, zer till Expressen. TT SPEKTRA de, oberoende skivbolag rapporterar NME. TT SPEKTRA Ä&#x2014;

Skivlager fĂśrstĂśrdes i upplopp

â&#x20AC;?Moves like Jaggerâ&#x20AC;? Maroon 5 feat Christina Aguilera

EERO HANNUKAINEN/ALL OVER PRESS

â&#x20AC;&#x201C; I en drĂśmvärld är mĂĽlet att ingen kommer att använda uttrycket â&#x20AC;?tjejDJâ&#x20AC;? mer, säger Lina ThomsgĂĽrd. RättvisefĂśrmedlingen har ocksĂĽ startat en DJ-fĂśrmedling dit klubbar kan vända sig fĂśr att boka kvinnliga plattvändare. â&#x20AC;&#x201C; Vi startade i torsdags och redan har flera klubbar hĂśrt av sig, säger Caroline OdĂŠn, en av projektledarna fĂśr fĂśrmedlingen. EMMA BJĂ&#x2013;RKMAN @METRO.SE

DJ-skolan Anmälan: Mejla till dj@rattviseformedlingen.se fĂśr att gĂśra en intresseanmälan. De ĂĽterkommer sedan med närmare information. Ă&#x2026;ldersgräns: 18 ĂĽr. SĂĽ gĂĽr det till: Skolan kommer att hĂĽllas pĂĽ Spy Bar i Stockholm vid tio tillfällen under hĂśsten. Under tre timmar fĂĽr varje grupp elever lära sig grunderna i DJ:ande av en etablerad DJ. Läs mer: Rattviseformedlingen.se METRO

HĂĽnad. Ny look

SinĂŠad Oâ&#x20AC;&#x2122;Connor 2000 och 2011. LISE Ă&#x2026;SERUD/SCANPIX/MARK DOYLE/SPLASH NEWS

När â&#x20AC;?Nothing compares to youâ&#x20AC;?-sĂĽngerskan SinĂŠad Oâ&#x20AC;&#x2122;Connor framträdde pĂĽ en musikfestival pĂĽ Irland i helgen var det mĂĽnga som hĂśjde pĂĽ Ăśgonbrynen. Hennes utseende har, milt uttryckt, fĂśrändrats sedan glansdagarna pĂĽ 1990-talet. Bland annat reagerade komikern Michael Rudolph Clos pĂĽ Twitter: â&#x20AC;?Har ni sett de nya bilderna pĂĽ SinĂŠad Oâ&#x20AC;&#x2122;Connor? Hon har lĂĽngsamt fĂśrvandlats till Grenade Oâ&#x20AC;&#x2122;Connor.â&#x20AC;? METRO


www.metro.se 13

nĂśje

Michelle Williams och Seth Rogen i relationsdrama SkĂĽdespelerskan Michelle Williams och Seth Rogen ska vara med i ett nytt relationsdrama. Filmen â&#x20AC;?Take this waltzâ&#x20AC;? handlar om ett gift par vars fĂśrhĂĽllande sätts pĂĽ spel när en ny granne kommer in i bilden, skriver Huffington Post. Filmen, som regisseras av Sarah Polley, spelas in i Toronto. I Ăśvriga roller ses bland

andra Luke Kirkby och Sarah Silverman. Williams blev Oscarsnominerad fĂśr sin roll i Ang Lees â&#x20AC;?Brokeback mountainâ&#x20AC;?. Hon är även aktuell med filmen â&#x20AC;?My week with Marilynâ&#x20AC;?, där hon spelar Marilyn Monroe. Seth Rogen är känd frĂĽn filmer som â&#x20AC;?PĂĽ smällenâ&#x20AC;? och â&#x20AC;?The green hornetâ&#x20AC;?. TT

ONSDAG 2011-08-10

PETER KRAMER/AP PHOTO

Way Out West satsar pĂĽ filmfest Michelle Williams.

SPEKTRA ANNONS

FREDRIK PERSSON/SCANPIX

Way Out West storsatsar i ür pü ett filmprogram: West side stories FÜrst ut är en helt ny film om Hükan HellstrÜm FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Fibes, oh Fibes.

Fibes, oh Fibes till Way Out West Way Out West, som startar i morgon, presenterar i sista stund flera nya akter till festivalen. Bland andra är rapparen MF Doom, hajpade singer songwritern The Tallest Man on Earth, rockbandet DundertĂĽget och Fibes, oh Fibes nu klara. Ă&#x2026;rets affischnamn pĂĽ WOW är Kanye West, Prince, Robyn och Pulp. METRO

Â&#x2039;|}nqr}}jnwkruurplqj{}n{Ă&#x; vÂ&#x2039;|}nqr}}jnwkruurplqj{}n{Ă&#x; jkrjÄ&#x2013;Ä&#x2DC;Ä&#x2022;Ă&#x2022;Ä&#x2DC;Ä&#x2022;Ä&#x2022;Ă&#x2DC;Ă&#x;

n}Ă&#x201D;ww|nwjkrjo²{juujĂ&#x2022; ~tjwm~txvkrwn{jmrwtxmjjkrj unpjwlnvnmjuun }{j~}{~|}wrwp m~|n{qÂ&#x2021;{k{nmrmy{nlr||xvm~ruu Ă ~}jwj}}mn}yÂ&#x2039;n{tj{y{r|n}Ă&#x2022; UtxmjjkrjunpjwlnÄ&#x153;Ä&#x2022;qtÄ&#x2013;Ä&#x2DC;Ä&#x2022;Ă&#x2022;Ä&#x2DC;Ä&#x2022;Ä&#x2022;Ă&#x2DC;Ă&#x;

Â&#x2021;usvnuujwĂ&#x2DC; Ăšj||x{jxurtjoÂ&#x2021;{pn{ rwtu~|rnvn}juurlujlt Ăšxvkrnuun{|run{Ä&#x192;r}}}jt Ăšu~|yjtn}rwwnqÂ&#x2039;uujwmnt~{mrvĂ&#x; us~|Ă&#x2013;lurvj}{xwrlturvj}jwuÂ&#x2021;ppwrwp xlqkjlt|nw|x{Ă&#x2022;

Č&#x2013;{Â&#x2021;w|uno²{k{~twrwpkujwmjmt²{wrwpo{Â&#x2039;wÄ&#x161;Ă&#x2013;Ä&#x161;uÄ&#x192;Ä&#x2013;Ä&#x2022;Ä&#x2022;tvĂ&#x2013;Ä&#x2014;o{Â&#x2039;wÄ&#x2013;Ä&#x2014;Ä?pÄ&#x192;tvĂ&#x2022;Â&#x2021;uun{}Ă&#x2022;xĂ&#x2022;vĂ&#x2022;Ä&#x2DC;Ä&#x2013;j~p~|}rÄ&#x2014;Ä&#x2022;Ä&#x2013;Ä&#x2013;Ă&#x2022; {r|}ruuÂ&#x2021;ppo²{²{rpjvx}x{ju}n{wj}rĂ&#x2022;

Den nya filmen â&#x20AC;?2 steg frĂĽn HĂĽkanâ&#x20AC;? om FrĂślundasonen â&#x20AC;&#x201C; popikonen â&#x20AC;&#x201C; HĂĽkan HellstrĂśm, inleder Way Out Wests nya digra filmsatsning. BjĂśrn Fävremark, TorbjĂśrn Martin, och John Boisen pĂĽ produktionsbolaget Stark har regisserat filmen som enligt BjĂśrn handlar om fenomenet HĂĽkan HellstrĂśm snarare än om privatpersonen. â&#x20AC;&#x201C; IdĂŠn fĂśddes efter att vi spelat in videon till HĂĽkans singel frĂĽn det senaste albumet: â&#x20AC;?River en vacker drĂśmâ&#x20AC;?. Dokumentären är snarare reflekterande än sanningssĂśkande. FĂśrenklat är det en berättelse om relationen mellan en unik popartist och hans fans. Vi har ocksĂĽ ställt frĂĽgor som: Hur mycket moraliskt ansvar kan man avkräva av en popidol? Journalisten och dokumentärfilmaren Svante

3 andra ďŹ lmer 3 andra filmer pĂĽ West side stories â&#x20AC;?Happy endâ&#x20AC;? av BjĂśrn Runge â&#x20AC;?Apflickornaâ&#x20AC;? Lisa Aschan â&#x20AC;?Jag saknar digâ&#x20AC;? av Anders GrĂśnros

Tidholm är ansvarig fĂśr WOW:s nya filmprogram. â&#x20AC;&#x201C; Filmsatsningen handlar om att bygga vidare pĂĽ det unika koncept som är WOW. Men naturligtvis blir det en utmaning att locka folk till biografen när det stĂĽr världsartister pĂĽ en scen utanfĂśr. Samtidigt har jag hĂśga fĂśrväntningar med tanke pĂĽ att vi har ett sĂĽ jäkla starkt program, säger Svante Tidholm. JOHAN KELLMAN LARSSON

â&#x20AC;?2 steg frĂĽn HĂĽkanâ&#x20AC;? om HĂĽkan HellstrĂśm inleder West side stories.

@METRO.SE

ANNONS

SNEJBJERG CARSTEN/SCANPIX

KLARA LEO

n{o{jvnvx}j}}|t{Â&#x201A;}jxvĂ&#x; vrw|nvn|}n{rmtjoonj~}xĂ&#x; vj}nwĂ&#x;jkrjÄ&#x2013;Ä&#x2DC;Ä&#x2022;Ă&#x2022;Ä&#x2DC;Ä&#x2022;Ä&#x2022;Ă&#x2DC;Ă&#x;

Danny Saucedo coachar i TV 3:s â&#x20AC;?True talentâ&#x20AC;?.

â&#x20AC;?Vi är bĂĽde bredare och bättre än â&#x20AC;&#x2122;Idolâ&#x20AC;&#x2122;â&#x20AC;? Inspelningarna av hĂśstens storsatsning frĂĽn TV 3 â&#x20AC;&#x201C; â&#x20AC;?True talentâ&#x20AC;? â&#x20AC;&#x201C; är i gĂĽng. InfĂśr en jury bestĂĽende av en studiopublik i tre generationer sĂĽllas agnarna frĂĽn vetet. Juryn kommer fĂśrst inte att kunna se artisterna, utan bedĂśmer enbart utifrĂĽn vad de hĂśr. Danny Saucedo, som till-

sammans med Tommy KĂśrberg och Pernilla Andersson coachar talangerna, understryker att det helsvenska tv-formatet â&#x20AC;?True talentâ&#x20AC;? skiljer sig kraftigt frĂĽn konkurrenten â&#x20AC;?Idolâ&#x20AC;?. â&#x20AC;&#x201C; I â&#x20AC;?Idolâ&#x20AC;? kan du hamna fĂśr att du har stora brĂśst â&#x20AC;&#x201C; hos oss är det rĂśsten som stĂĽr i centrum. â&#x20AC;?True talentâ&#x20AC;?

n}Ă&#x201D;ww|nwjkrjo²{juujĂ&#x2022; ~tjwm~txvkrwn{jmrwtxmjjkrj unpjwlnvnmjuun }{j~}{~|}wrwp m~|n{qÂ&#x2021;{k{nmrmy{nlr||xvm~ruu Ă ~}jwj}}mn}yÂ&#x2039;n{tj{y{r|n}Ă&#x2022;

Â&#x2021;usvnuujwĂ&#x2DC; Ăšj||x{jxurtjoÂ&#x2021;{pn{ rwtu~|rnvn}juurlujlt Ăšxvkrnuun{|run{Ä&#x192;r}}}jt Ăšu~|yjtn}rwwnqÂ&#x2039;uujwmnt~{mrvĂ&#x; us~|Ă&#x2013;lurvj}{xwrlturvj}jwuÂ&#x2021;ppwrwp xlqkjlt|nw|x{Ă&#x2022;

släpper dessutom UtxmjjkrjunpjwlnÄ&#x153;Ä&#x2022;qtÄ&#x2013;Ä&#x2DC;Ä&#x2022;Ă&#x2022;Ä&#x2DC;Ä&#x2022;Ä&#x2022;Ă&#x2DC;Ă&#x; fram alla genrer. Vi är bĂĽde bredaČ&#x2013;{Â&#x2021;w|uno²{k{~twrwpkujwmjmt²{wrwpo{Â&#x2039;wÄ&#x161;Ă&#x2013;Ä&#x161;uÄ&#x192;Ä&#x2013;Ä&#x2022;Ä&#x2022;tvĂ&#x2013; o{Â&#x2039;wÄ&#x2013;Ä&#x2014;Ä?pÄ&#x192;tvĂ&#x2022;Â&#x2021;uun{}Ă&#x2022;xĂ&#x2022;vĂ&#x2022;Ä&#x2DC;Ä&#x2013;j~p~|}rÄ&#x2014;Ä&#x2022;Ä&#x2013;Ä&#x2013;Ă&#x2022; {r|}ruuÂ&#x2021;ppo²{²{rpjvx}x{ju}n{wj}rĂ&#x2022; re och bättre än â&#x20AC;?Idolâ&#x20AC;?, säger Danny Saucedo som själv har â&#x20AC;?Idolâ&#x20AC;? att tacka fĂśr sitt genombrott. SkĂĽdespelarna Russell Cro- thriller. Filmen â&#x20AC;?Broken ciJOHAN we och Mark Wahlberg är tyâ&#x20AC;? ska regisseras av Allen KELLMAN LARSSON @METRO.SE klara fĂśr en ny politisk Hughes. TT SPEKTRA Ä&#x2014;

Crowe klar fĂśr politisk thriller

Anthony Kiedis i Red Hot Chili Peppers.

Red Hot Chili Peppers spelar pĂĽ bio FĂśr den som inte har mĂśjlighet att se Red Hot Chili Peppers live i hĂśst finns alternativ. Den 30 augusti kommer ett flertal biografer landet runt att sända en konsert med bandet i KĂśln. Det är Folkets hus och parker som stĂĽr bakom satsningen. De kommer att spela bĂĽde klassiska hittar och lĂĽtar frĂĽn sitt nya album â&#x20AC;?Iâ&#x20AC;&#x2122;m with youâ&#x20AC;?, som släpps dagen efter. Klara orter är: AlingsĂĽs, Arvika, Boxholm, Edsbyn, GĂśteborg, Heby, Helsingborg, Karlskoga, Kumla, Lysekil, MalmĂś, Nynäshamn, SĂśrĂĽker, Tumba och Varberg. TT SPEKTRA


14

www.metro.se

nöje HÅKON MÅSVOLD LARSEN/SCANPIX

ONSDAG 2011-08-10

KRISTOFER SANDBERG

Emilia fick drömrollen Lycklig. 25-åriga Emilia Runsteen från Göteborg har fått sin absoluta drömroll. När musikalen ”Dirty

dancing” har premiär på Chinateatern i Stockholm i februari, är det hon som spelar Baby. TT SPEKTRA

Emilia Runsteen.

RESOR

Resa Leif GW:s serie & Hotell ”Jag skrattar hela vägen till banken”, säger Leif GW Persson.

blir serie i USA Kriminologens deckare blir amerikansk tv-serie

Leif GW Perssons kriminalromaner ska bli tv-serie i USA. Rättigheterna till hans böcker om den cyniske polisen Evert Bäckström har sålts till USA, uppger Hollywood Reporter. Det är tv-bolaget Twentieth Television som ska göra serien, med Oscarsbelönade Stephen Gaghan (”Traffic”, ”Syriana”) som manusförfattare och regissör. Inspelningen väntas starta till våren. Ännu är det inte klart vem som ska spela den osympatiske och politiskt inkorrekte Evert Bäckström som bland annat varit huvudperson i

Perssons böcker ”Den som dödar draken” och ”Linda – som i Lindamordet”. – Bäckström ligger i en amerikansk tradition. Minns du polisen Andy Sipowicz i ”På spaning i New York”? Det var ett riktigt arselhål till en början, men i och med att han blev så jävla poppis började de putsa upp honom så på slutet blev han riktigt sympatisk, säger Leif GW Persson. I USA är Leif GW Persson inget stort namn ännu, men den planerade tv-serien väntas ge ett ökat sug efter författarens alster. SARA ULLBERG/ TT SPEKTRA

Nyhet! Schlossgut Gross Schwansee FR 1458:– Rostock Radisson Blu 1 DUBBELRUM I 2 NÄTTER 1750:– SPARA 570:– 2 DUBBELRUM 1 NATT 875:– Prisex/person för båtresa med bil + boende inkl. frukost. Boka till returresa för endast 700:–

Flyg

80:– Bangkofråkn Kö7pe.3 nhamn Tur och retur

Hotell fr. 405:–/natt Del i dubbelrum på Furama Silom

Bang kok

+

Paketresa

Phuket 2v 10.998:– + Del i dubbelrum på Kantary Bay Avresa 8/3 från Malmö

Fler erbjudanden finns på

www.ttline.com Boka på www.ttline.com eller ring 0410-562 00 (Telefonbokningsavgift 40 kr)

Priser na är Priserna är endast endast prisexempel prise xempel och och gäller g äller per per person. pe r s on. B eg r änsat an t al p lat ser. Begränsat antal platser.

Malmö 0 Malmö 040-10 40-10 11 770 0 Hel singborg 0 42-12 05 00 Helsingborg 042-12 Landskrona Land skrona 0418-280 0418-280 80 Kristianstad 044-20 Kri stianstad 0 44-20 82 770 0 Hässleholm 0451-495 40 Häs sleholm 045 1-495 4 0 Än gelholm 0431-44 0431-44 42 40 Ängelholm Trelleborg–Travemünde Trelleborg–Rostock

www.resia.se 0 0771-92 771-92 9 92 2 92 92

ANNONS

INFORMATION OCH INSPIRATION FRÅN SKÅNETRAFIKEN • ONSDAG 10 AUGUSTI 2011

Bussar ersätter tåg på Skånebanan FOTO: KASPER DUDZIK

Den 15 augusti och en vecka framåt ersätts tågtrafiken på sträckan Åstorp – Hässleholm med bussar. Underhåll och upprustningsarbete ska ge säkrare drift, större säkerhet och bättre komfort för resenärerna. På Skånebanan, sträckan Åstorp – Hässleholm, har omfattande förbättringar länge varit på gång. Ett komplett spårbyte var tidigare inplanerat till sommaren 2011. Tanken var att byta all räls, alla växlar och sliprar på den 42 kilometer långa sträckan mellan Klippan och Hässleholm. Men upphandlingen blev överklagad och spårbytet har skjutits upp till nästa sommar.

UNDERHÅLL PÅ SKÅNEBANAN Underhållsarbetet är inledningen på Skånebanans hela spårbyte som kommer att fortsätta under sommaren 2012 och även sommaren 2013. Ersättningsbussarna som går mellan Åstorp och Kristianstad under vecka 33 kommer att ta cirka femton minuter längre tid än tågen. Det kommer att gå både expressbussar och bussar som stannar på samtliga av sträckans hållplatser.

Akut underhållsarbete I stället har Trafikverket beslutat att göra vad som är nödvändigt i höst och påbörjar ett veckolångt akut underhållsarbete med start 15 augusti. – Vi behöver lappa och laga redan i år och passar på att samköra detta underhåll med den nya plattform som håller på att byggas i Klippan, säger Jonas Gustafsson, informatör på Trafikverket. Samtidigt som sträckan är helt avstängd för passagerartrafik kommer den nya plattformen att kopplas in. – Vi förstår att många kommer att bli påverkade under vecka 33. Även om det troligen blir ett komplett spårbyte redan nästa sommar är risken stor för reducerad hastighet och därmed förseningar i vinter om vi inte genomför dessa

Arbetet med de nya spåren på Skånebanan, sträckan Åstorp – Hässleholm är redan igång. Själva spårbytet får dock vänta på sig.

åtgärder i sommar, säger Jonas Gustafsson. Buss till resenärerna Viss godstågstrafik kommer att tillåtas under underhållsarbetet medan Skånetrafikens resenärer kommer att erbjudas ersättningstrafik med bussar.

– Det kommer att gå buss från Åstorp till Kristianstad och även i motsatt riktning, säger Anders Jönsson, trafikplanerare på Skånetrafiken. De resenärer som ska till Vinslöv får byta till Öresundståg eller Pågatåg i Hässleholm eller Kristianstad. Åstorp blir ett nav och för en så

smidig och kort restid som möjligt avgår bussarna omgående. – Vi har goda förhoppningar om att det, trots arbetet, kan fungera smidigt för resenärerna. På www.skanetrafiken.se kan du läsa mer om aktuell trafikinformation och störningar. TEXT: GIV AKT

Redaktör: Helen Nilsson, redaktionen@skanetrafiken.se Kundtjänst: 0771-77 77 77 Talsvar: 020-77 77 24 Mobil reseplanerare: mobil.skanetrafiken.se Webb: skanetrafiken.se, facebook.com/skanetrafiken, twitter.com/skanetrafiken


NĂ&#x2013;JEN

BIO

Se bara utmärkt film

BIOPROGRAM

Läs mer pü sf.se

10 â&#x20AC;&#x201C; 11 AUGUSTI MALMĂ&#x2013;

SF BIO TOPPEN

Plusstolar!

SkĂĽne

Animerad familjeďŹ lm

125 kr (11) 18.20, 21.20

110 kr (11)

110 kr (11) 14.40, 21.00

SĂśdra Tullgatan 4. Kassan Ăśppnar 14.45

Harry Potter och dĂśdsrelikerna 3D - Del 2

Bad Teacher

Bilar 2 3D - eng tal

140 kr (11) 14.50, 17.50, 21.10

100 kr (11) 125/100 kr (7) 21.15

Horrible Bosses

Baksmällan del II 105 kr (11) 18.30

Bilar 2 3D - sv tal

Bilar 2 - svenskt tal

125/100 kr (7) 15.45, 18.30

Harry Potter och dĂśdsrelikerna - Del 2 Bilar 2 3D - eng tal

3

125/100 kr (7) 18.20 100 kr (Bt) 18.10, 21.10 21.30

100 kr (11) To 21.00

Storgatan 22. Kassan Ăśppnar 14.00

Potiche â&#x20AC;&#x201C; en fransk trofĂŠfru 100 kr (Bt) 18.20

100 kr (11) 18.00

Bilar 2 - svenskt tal

Bridesmaids

Julias Ăśgon

SMYGPREMIĂ&#x201E;R TORSDAG!

Kronjuvelerna

95/70 kr (Bt) 18.10

Fantasyäventyr

Pirates of the Caribbean: I främmande farvatten

Harry Potter och dĂśds- 21.00 relikerna - Del 2

Värnhemstorget. Kassan Üppnar 17.00

18.30, 21.10

2

Green Lantern 3D

140 kr (11) 21.00

De är bredare och har extra benutrymme. Finns pü biograferna Tropa de Elite 2 Royal, FS Storgatan. 100 kr (15) Läs mer och boka pü sf.se 21.20

1

Bilar 2

Transformers 3 3D

Source Code 95 kr (11) 18.30, 21.30

Kung Fu Panda 2 3D - svenskt tal

Super 8

95/70 kr (Bt) 15.00

125/100 kr (7) 15.00

100 kr (11) 21.10

Bridesmaids

Kyss mig

Transformers 3

On 18.00, 21.00 100 kr (7) 100 kr (Bt) 14.40, 18.20, 21.30 95 kr (15) To 21.00

110 kr (11) 17.50

Bridesmaids Komedi av Paul Feig

www.skanesdansteater.se

LUND

4

Bilar 2 - svenskt tal V. MĂĽrtensgatan 12. Kassan Ăśppnar 14.30

Dags att boka ĂĽlagille.

Plusstolar! De är bredare och har extra benutrymme. Läs mer och boka pü sf.se.

Green Lantern Action, Ryan Reynolds

5

Source Code

95/70 kr (Bt) 15.30

Bilar 2 3D - eng tal 125/100 kr (Bt) 21.20

Bilar 2 3D - sv tal

Harry Potter och dĂśds- Kyss mig relikerna - Del 2   110 kr (11) 15.10, 18.10

  18.30, 21.10 100 kr (7)

Harry Potter och dĂśdsrelikerna 3D - Del 2 Poppers pingviner 140 kr (11) - svenskt tal 15.00, 18.00, 21.00

125/100 kr (Bt) 15.20, 18.20

Kronjuvelerna

100 kr (11) 21.20

Bridesmaids

100 kr (11) 18.00

Baksmällan del II

Green Lantern 3D

Kung Fu Panda 2 - svenskt tal

105 kr (11) 21.10

125 kr (11) 21.20

95/70 kr (7) 15.30

Bad Teacher

18.10, 21.10

100 kr (Bt)

95 kr (7) 15.30

Source Code 95 kr (11) 18.30

Transformers 3 3D 140 kr (11) 14.50

Actionthriller, Jake Gyllenhaal

6

HELSINGBORG Bridesmaids 18.15, 21.00 SĂśderg 19, Helsingborg Kassan Ăśppnar 14.30

Transformers 3 Action av Michael Bay

7

Bilar 2 - svenskt tal 95/70 kr (Bt) 16.00, 18.45

Bilar 2 3D - eng tal 125/100 kr (7) 21.15

Kyss mig Drama med Lena Endre

Kronjuvelerna 100 kr (Bt) 16.00

Green Lantern 3D 18.30, 21.00

125 kr (11)

100 kr (11)

JAKE

GYLLENHAAL

Kung Fu Panda 2 - svenskt tal 95/70 kr (7)

Harry Potter och dĂśds- 16.00 relikerna - Del 2 110 kr (11) Kyss mig On 15.30, 18.30, 21.30

18.45, 21.15

To 15.30

100 kr (7)

Harry Potter och dĂśds- Poppers pingviner relikerna 3D - Del 2 - svenskt tal

Source Code

Bilar 2 3D - sv tal 125/100 kr (7) 16.15, 18.45

140 kr (11) 15.30, 18.30, 21.15

Transformers 3

95 kr (7) 16.15

19.00, 21.15 21.30

95 kr (11) 110 kr (11)

KÜp/reservera biljett pü: sf.se eller mobil.sf.se Prisinformation: x(ord)/x(under12 ür) kr Pensionärspris 70 kr (tillägg vid 3D) gäller ej specialvisningar, t ex opera. FÜr info om SF Bios rabattkort se sf.se

â&#x20AC;&#x153;Ett äkta ĂĽlagille kan bara upplevas i en ĂĽlabod utmed ĂĽlagilleskusten mellan Ă&#x2026;hus och Haväng.â&#x20AC;? Allt enligt Ă&#x2026;lakademin.

Ă&#x2026;lagillespremiär den 10 augusti Ă&#x2026;lagillesweekend frĂĽn 1.295:Ă&#x2026;lagilleskonferens. Boka ditt datum i dag. Ring 044-28 93 00 eller läs mer pĂĽ www.ahusstrand.com

BIOPROGRAM ONSDAG 10 AUGUSTI 2011 La Prima Cosa Bella.......................18.00 Bilar 2 OBS 2D! ...............................16.30 Harry Potter 7 del 2 Obs! 2D! .........16.45 Bilar 2 3D (Sv tal) ............................18.45 Bridesmaids ...................................19.10 Green Lantern 3D ...........................21.00

Cirkus Columbia ............................18.15 The Trip Winterbottom .......... 18.30, 21.15 Poesi Chand-dong Lee ...................20.45 Tropa de Elite 2 ..............................21.00 Source Code ...................................21.30 Premiär fredag: Captain America: First Avenger 3D The Trip Winterbottom.......... 16.15, 21.00 Potiche -en fransk trofÊfru............16.30 Cirkus Columbia ............................18.30 Bilar 2 3D (Sv tal) ............................18.00 La prima cosa bella .......................18.30 Green Lantern 3D Sista chansen! ...20.15 Poesi Sydkorea ...............................20.45 GRAND BIO Trelleborg Tel: 0410-71 15 35

www.biografspegeln.se XXXLJOPOVtXXXCJPIVTFUOV

Bilar 2 70:- .....................................18.30 Harry Potter & dĂśdsrelikerna del 2 .. 19.00

BIOPREMIĂ&#x201E;R 2 SEPTEMBER! FĂ&#x2013;R MER INFO: besĂśk närmaste SF Bio, sf.se, mobil.sf.se 0   0  .

  0

 /   

 . ---# "**' *(&$,')+!%$

BIOPREMIĂ&#x201E;R 26 AUGUSTI

VĂ&#x201E;RLDSPREMIĂ&#x201E;R 19 AUGUSTI

FACEBOOK.COM/NONSTOPENTERTAINMENT


16

läsare Läsartävling JON SUPER/AP PHOTO

Insändare

Vi har halkat efter i service och renhet Insändarskribenten Helena skriver att hon brukade skryta om hur rena Sveriges gator var Men nu tycker hon att landet har halkat efter – även i servicenivån Jag har bott i Sverige i många år och har alltid berättat för mina vänner om hur underbart rent det är här. Tyvärr så stämmer inte detta längre. Jag reser mycket och bara i år har jag varit i Barcelona, Bordeaux, Venedig och München. Överallt möttes jag av skinande rena flygplatser,

Så håller du hastigheten Svar till Stellan Åberg på inlägget om många skyltar (9/8). Att sätta hastighetsgränserna i 10-steg i stället för 20-steg gör att man bättre kan anpassa hastighetsgränsen efter rådande förhållande på just den vägsträckan. Detta motiverar fler att hålla rätt hastighet. Nackdelen kan vara att det blir svårt att komma ihåg vilken hastighetsgräns som gäller. ANDREAS ARVIDSSON

Vi klarar oss utan USA Hur kan man kalla USA för världens ekonomiska stormakt? Amerikanerna utgör cirka 5 procent av jordens befolkning men förbrukar stora delar av jordens råvaror. Det kan ju vara okej om de betalar för sig men det gör de ju inte. USA betalar på krita och har nu stora skulder. Och när USA faller, så gör resten av världen samma sak eftersom många har satsat sina resurser i USA. Detta är fullständigt vansinne. Världen klarar sig utan USA. FRANK WIEDERKEHR

både inomhus och utanför där bussar och taxibilar går. Servicenivån är mycket lägre på restauranger och hotell än i andra länder, vi har helt enkelt halkat efter. Svenskarna verkar inte vara ett serviceinriktat folk, sköt dig själv och håll tyst är deras motto. Kontrasten blir ganska SCANPIX

stor när man kommer hem från olika länder där man möts av gästfrihet, leende, hjälpsamma och utåtriktade människor. Det är inte bara i välmående länder/städer som servicenivån är högre, även i före detta östblocket blir man bättre bemött. Varför har det blivit så? HELENA

Älskar dig av hela mitt hjärta Du är min dröm, Niklas, mitt liv och min framtid. Älskar dig av hela mitt hjärta. PLOPP

En kassa som försämrar Jens Stoltenberg ska få fredspris, tycker Karin.

Vi har inte bara Arbetsförnedringen utan även Försämringskassan i Sverige. PETER

Utöya ska inte bli sorgeplats

Fredspriset till Stoltenberg

Svar till Iris Andresson (9/8). Att Utöya skulle bli en sorgeplats låter helt befängt. En plats som under så många år gett människor lycka ska inte på grund av en enda händelse (som visserligen var otroligt hemsk) bli en sorgeplats. Ingen mår bra av att leva i det förgångna, och om vi skulle döma alla platser där det hänt något hemskt till sorgeplatser så skulle världen vara miserabel. Låt Utöya återgå till att vara den glädjande plats den var och låt den hjälpa människor att gå vidare. Sedan håller jag med dig om att ett minnesmonument inte är en helt fel idé. En plats att minnas de starka ungdomar som fick ett för tidigt slut, inte för att minnas händelsen. ULRIKA NORMAN

Nobels fredspris bör tilldelas Norges statsminister Jens Stoltenberg 2011. KARIN EKENLYRA, HELSINGBORG

Visa respekt för varandra Har folk helt tappat respekt för sina medmänniskor? Man ser folk kasta skräp på marken, när de är tio meter ifrån soptunnan. Man ser bilister köra mot rött vid övergångsställena, till och med när folk passerar. Cyklister trampar förbi fotgängare i 25 kilometer i timmen på trottoaren. Det är inte klokt. Sluta bete er som ignoranta, lata arslen och visa respekt för era medmänniskor. EN ONÖDIGT

Vilka röstar för en vit vecka? LEIF ARNE REINHOLDS, STOCKHOLM

SCANPIX

Läsartävling Skriv en rolig pratbubbla till bilden till höger. Gör så här: Skriv BILDEN följt av ditt förslag. Skicka SMS till 72700. Varje SMS kostar 5 kronor. Vinnaren får skivan ”Director’s cut” med Kate Bush.

Dagens sudoku och korsord

Missa inte Stort kräfttest i morgon Vinnare varje dag Skriv KRYSS följt av ordet i det markerade fältet. Skicka sms till 72700 före klockan 24 i dag. Varje sms kostar 5 kronor. Vinnaren får pocketboken ”I det sista regnet”, av Janesh Vaidya.

Gårdagens kryss

FÖRARGAD PERSON

Mejla ditt inlägg till insandare@metro.se Uppge namn och adress även om du använder signatur. Inläggen kan komma att redigeras. Inskickat inlägg garanterar inte plats i tidningen. SMS:a ditt inlägg till 72700. Skriv TYCK följt av texten. Du får skriva max 150 tecken. Varje SMS kostar 5 kronor. Inskickat SMS garanterar inte plats i tidningen. Vinnarna presenteras på tisdagar.


www.metro.se 17 ONSDAG 2011-08-10

väder Regn i söder och i norr –20

–15

–10

–5

±0

+5

+10

+15

+20

+25

Idag

+30

Tor

Fre

1 2

Kiruna

1

+10

+12

2

4

+14 Skellefteå

4

Östersund

+13

7

6

6

+19

5

7

+15 Falun

8 8 +21

Stockholm

+17

9 10

Linköping

+16

Göteborg

9

Live onsdag 10/8 kl.19.00

5

+11

+10

Se en exklusiv livekonsert direkt i din dator!

3

3

TOVE STYRKE

10

+19

11

11

12

12

LIVELÖPET

Malmö

+15

Skåne I dag i dag

I morgon

Fredag

+13

+16

+18

+16

+15

+17

Helsingborg

+17

+15 Malmö

+18

Helsingborg Kristianstad

+15

+15

+15 Ystad (°c)

Varmast i går Norrland Kuggören Svealand Film Götaland Bergarud

20 22 21

(°c)

Kallast i går Norrland Naimakka Svealand Gustavsfors Götaland Skara

Blötast i går

+17

+16 Malmö

1 4 8

(mm)

Norrland Vidsel 26 Svealand Kristinehamn 11 19 Götaland Torup

+18

Kristianstad

+18

+18

+18 Malmö

+16 Ystad

Världen i morgon (°c) Aten Bangkok Barcelona Helsingfors Hongkong Kanarieöarna Köpenhamn London Los Angeles New York Paris Peking Rio de Janeiro Sydney Tokyo

Via Facebook-connect Allt du behöver är en dator och uppkoppling. er, applådera och till och kan du ropa till artisten, prata med dina vänn med hångla! kan tillkomma. Kostnadsfrit t. Eventuella trafikkostnader

Helsingborg Kristianstad

+17

Plats: livelopet.aftonbladet.se

+27 +29 +26 +18 +26 +26 +16 +20 +23 +25 +23 +33 +20 +14 +32

+18 Ystad

Sudokulösningen Dagens sudoku hittar du på sidan till vänster. Sponsor:


$8*867,(5%-8'$1'(

18

www.metro.se

läsare

ONSDAG 2011-08-10

Inrutat – av Frode Øverli

VW

NU LQNOSDQW

VW

NU Dagens horoskop – varje dag i MetroNU

Väduren

Oxen

Tvillingarna

Kräftan

Lejonet

Jungfrun

21/3–19/4.

20/4–20/5.

21/5–21/6.

22/6–22/7.

23/7–22/8.

23/8–22/9.

Se över vissa planer ännu en gång! Ge inte någon på båten innan du gett den en till chans.

Som Oxe är du just nu lite onödigt kritisk. Försök att se det positiva i tillvaron.

Det kan vara lärorikt att lyssna till andras synpunkter. Just nu splittrar du dig på för många saker samtidigt.

Vissa fördelar i sikte för Kräftans tecken. Det är dock din sak att finna dem – och begagna dig av dem!

I en besvärligt läge råder tecknen nu Lejonet att tänka logiskt och att gå systematiskt tillväga!

Din rastlöshet kan ställa till besvär för dig. Försök koppla av lite emellanåt och vila tankarna.

Vågen

Skorpionen

Skytten

Stenbocken

Vattumannen

Fiskarna

23/9–22/10.

23/10–22/11.

23/11–21/12.

22/12–20/1.

21/1–19/2.

20/2–20/3.

En motgång kan kännas jobbig, men mycket tyder på att du snart är på rätt köl igen!

Något du tidigare knappt uppmärksammat känns nu allt mer betydelsefullt för dig.

Nya kontakter stimulerar, och en viss bekantskap tycks kunna bli något bestående.

Stenbockens känslor rusar i väg – var sansad, framför allt när det rör hjärtats affärer!

Du tycks ha kört fast med något speciellt – tecknen råder dig att vara bestämd och stå fast!

Samla dig inför en prövning – något du misstänkt en tid ser nu ut att bli bekräftat!

GÅ EN GRUPPKURS MED DINA VÄNNINOR! GRUPPKURS TID: 180 MINUTER / REK. PRIS: 350 KR PER PERSON

VW

NU

Boka en inspirerande kurs idag! Lär dig framhäva din skönhet under ledning av vår makeupartist som delar med sig av sin kunskap inom makeup och hudvård. Efter kursen får du plocka ut produkter för kursavgiften! Kristianstad 044-102126, Lund 046-120021, Malmö 040-124170 www.makeupstore.se

MOTOR

,6$0$5%(7( 0(' (UEMXGDQGHWJlOOHUKHODVRUWLPHQWHWDYUHVSHNWLYHSURGXNWL0\:D\EXWLNHUDXJXVWL

INSPIRERAS PÅ METROMODE.SE


www.metro.se 19

tv

ONSDAG 2011-08-10

ANNONS

TRIANGELNS TANDLĂ&#x201E;KARGRUPP Vi har nu fĂĽtt mer kapacitet att ta emot nya patienter. Tandläkare Tore Hallmer har bĂśrjat arbeta hos oss och arbetar med estetisk tandvĂĽrd, protetik (kronor och broar) inklusive implantat samt allmäntandvĂĽrd. Välkommen och kontakta oss om du vill ha en tid! Triangelns Tandläkargrupp SĂśdra FĂśrstadsgatan 30 211 43 MalmĂś Telefon 040-723 85

Romola Garai som Bel Rowley i den nya serien.

Tina NordstrÜm gästar ett kolonilottsomrüde.

E-post triangelnstandlakargrupp.peter@ptj.se

Johan Elmander är en av anfallarna i truppen.

Kroppsbyggaren Susanna deltar i serien.

StyrbjĂśrn Ejneby har ett naturanpassat jordbruk.

Premiär Dramaserie om tv:s barndom

Mat Tina bjuder pĂĽ musslor

Livsstil Brott Sport Hur viktig är GW utreder Uppvärmning mord frün 1988 infÜr EM-kvalet gruppen i dag?

MiljĂś Jordbruk pĂĽ traditionellt vis

The hour. 21.30, SVT 1. HĂĽrd konkurrens, svartsjuka och ett triangeldrama är nĂĽgra av ingredienserna i brittiska dramaserien â&#x20AC;?The hourâ&#x20AC;?. Tittarna fĂĽr fĂślja med in bakom nyhetsdesken pĂĽ en tv-kanal i mitten av 1950-talet, när tv var det nya mediet och det ännu inte fanns nĂĽgra regler. Namnkunniga trion Ben Whishaw, Romola Garai och Dominic West stĂĽr i centrum som journalister pĂĽ nyhetsmagasinet â&#x20AC;?The hourâ&#x20AC;?.

Tinas sommarkĂśk. 20.00, TV 4. I â&#x20AC;?Tinas sommarkĂśkâ&#x20AC;? ĂĽker Tina NordstrĂśm runt i Sommar-Sverige och lagar mat ute i det fria. I dag besĂśker hon ett kolonilottsomrĂĽde i Karlstad och bjuder stugägarna pĂĽ bland annat kall gurk- och myntasoppa med halstrade pilgrimsmusslor. Hon delar även med sig av smarta tips fĂśr att sätta lite guldkant pĂĽ semesterkĂśket.

Sommarmord. 21.00, SVT 1. Sex ouppklarade mord, sex okända gärningsmän. I sista avsnittet av â&#x20AC;?Sommarmordâ&#x20AC;? tar Leif GW Persson upp mordet pĂĽ 24-ĂĽriga Anneli 23 ĂĽr efter att hennes dĂśda kropp hittats pĂĽ ett kalhygge utanfĂśr Gävle, halvnaken och knivhuggen, en vecka efter fĂśrsvinnandet. Men han stĂśter pĂĽ flera svĂĽrigheter, bland annat beträffande mordplatsen och när mordet inträffade.

Bondens tid pĂĽ jorden. 20.00, SVT 1. När pappa dog 1971 tog StyrbjĂśrn Ăśver familjegĂĽrden i SmĂĽland. Tillsammans med sin fru Solveig driver han den pĂĽ traditionellt vis, med naturliga hästkrafter och utan gifter och konstgĂśdsel. Filmarna Peter Gerdehag och Tell Johansson har i â&#x20AC;?Bondens tid pĂĽ jordenâ&#x20AC;? fĂśljt livet pĂĽ gĂĽrden under tre ĂĽr och visar i sin film upp ett starkt engagemang fĂśr det svenska kulturlandskapet.

SVT 1

SVT 2

6.25 Gomorron Sverige. 9.30 StrĂśmsĂś. 10.10 Vem tror du att du är? 10.50 SĂĽ sĂĽg vi sommaren dĂĽ. 11.00 Cleo. 11.30 Sommarkväll. 12.30 Mitt i naturen. 13.00 Genialt eller galet. 13.20 Bikini. 13.30 Singinâ&#x20AC;&#x2122; in the rain. Musikal frĂĽn 1952. 15.10 Gomorron Sverige. 16.00 Rapport. 16.05 Kristus heliga lans. 16.55 AllsĂĽng pĂĽ Skansen. 17.55 Sportnytt. 18.00 Rapport. 18.10 Regionala nyheter. 18.15 Kockens omĂśjliga uppdrag. 19.05 K-märkt form. 19.10 Kulturnyheterna. 19.20 Sverige i dag sommar. 19.30 Rapport. 19.52 Regionala nyheter. 20.00 Bondens tid pĂĽ jorden. 21.00 Sommarmord. 21.30 The hour. 22.30 Undercover boss. 23.15 Onda cirklar. 0.00 Sean-Magnus älskar man. 1.00 Rapport. 1.05â&#x20AC;&#x201C;1.45 Damages.

16.10 Hemligheten. 17.10 Antikmagasinet. 17.40 Nyhetstecken. 17.50 Uutiset. 18.00 Naturens stora skĂĽdespel. 18.50 Samlaren. 18.55 Oddasat. 19.00 Vem vet mest? 19.30 Mitt gäng. 20.00 Mitt liv som homo. Norsk dokumentärserie frĂĽn 2010. Den svĂĽra kärleken. Känslorna är desamma, fĂśrälskelsen är densamma. Att komma ut är en sak, att hitta nĂĽgon att verkligen älska är en annan. 20.30 Kvinnor om sina kroppar. Dokumentär frĂĽn 2007. 21.00 Aktuellt. 21.22 Regionala nyheter. 21.30 Korrespondenterna sommar. Vägen till havet. 22.00 Sportnytt. 22.15 Regionala nyheter. 22.25 Rapport. 22.35 Kulturnytt. 22.45 In treatment. 23.10 VäxthusdrĂśmmar. 23.40 FrĂĽn Sverige till himlen. 0.10â&#x20AC;&#x201C;0.40 Lisa goes to Hollywood.

TV 3 6.40 Funniest pets and people. 7.05 Ska du säga. 7.30 Jims värld. 8.25 Alla älskar Raymond. 9.25 Rachael Ray. 10.20 VĂĽra bästa ĂĽr. 11.10 New Zealandâ&#x20AC;&#x2122;s next top model. 12.10 Project runway. 13.05 Oprah Winfrey show. 14.00 Itâ&#x20AC;&#x2122;s me or the dog. 14.55 Extreme home makeover. 15.50 New Zealandâ&#x20AC;&#x2122;s next top model. 16.55 Project runway. 17.55 Hellâ&#x20AC;&#x2122;s kitchen. 18.55 Keno. 19.00 How I met your mother. 19.30 Fotboll: Ukrainaâ&#x20AC;&#x201C; Sverige Landskamp. 22.30 2 1/2 män. 23.00 Navy CIS. 0.00 How I met your mother. 0.30 It only hurts when I laugh. 1.00 2 1/2 män. 1.30 Hellâ&#x20AC;&#x2122;s kitchen. 2.25 Real housewives of Beverly Hills. 4.15 Afterworld. 4.40 Afterworld. 5.05 Cityakuten. 5.55â&#x20AC;&#x201C;6.40 The Tyra Banks show.

Fotboll: Ukrainaâ&#x20AC;&#x201C;Sverige. 19.30, TV 3. Med en knapp mĂĽnad kvar till nästa EM-kvalmatch, Ungern borta 2 september, beger sig herrlandslaget i fotboll till Ukraina fĂśr en träningslandskamp. När länderna mĂśttes i februari slutade matchen oavgjort (1â&#x20AC;&#x201C;1). Ă&#x2026;terstĂĽr att se om Erik HamrĂŠn har vässat laget tillräckligt fĂśr en seger pĂĽ bortaplan. Zlatan Ibrahimovic och Olof Mellberg är tvĂĽ av spelarna som vilar mot Ukraina.

TV 4 6.50 Nyhetsmorgon. 10.00 Doctors. 10.55 Världens strängaste fĂśräldrar. 11.50 Hem till gĂĽrden. 12.20 Hem till gĂĽrden. 12.50 Holby City. 14.00 Bonde sĂśker fru. 15.00 I nĂśd och skuld. 15.35 Raising Hope. 16.05 Samantha. 16.35 Grease. Musikal frĂĽn 1978 med John Travolta, Olivia Newton-John, Jeff Conaway. Regi: Randal Kleiser. 18.25 Lotto, Joker och DrĂśmvinsten. 18.30 Grease, forts. 19.00 Nyheterna. 19.15 Lokala nyheter. 19.20 Väder. 19.25 Full frys. 20.00 Tinas sommarkĂśk. 21.00 Murderland. 22.00 Nyheterna. 22.15 Murderland, forts. 0.00 Livräddarna pĂĽ Bondi Beach â&#x20AC;&#x201C; Bali. 0.30 Hawaii fiveâ&#x20AC;&#x201C;0. 1.30 Parkeringskriget. 2.00 Numbers. 3.00 Arkiv X. 4.00 Dead zone. 5.05 Världens strängaste fĂśräldrar. 5.55â&#x20AC;&#x201C;6.50 Doctors.

Mitt gäng. 19.30, SVT 2. FĂśrr var grupptillhĂśrigheten livsavgĂśrande fĂśr människan. Vad handlar den om i dag? I den nya finska serien â&#x20AC;?Mitt gängâ&#x20AC;? tar fotografen Tatu Hiltunen, som arbetar pĂĽ en fotoutställning om vĂĽr tids olika gemenskaper, ett grepp pĂĽ frĂĽgan om gruppdynamik genom mĂśten med människor. I premiäravsnittet träffar han kroppsbyggarna Jari, Susanna och Mikko.

Kanal 5 6.05 Atom. 6.30 AFV. 6.55 Gossip girl. 7.45â&#x20AC;&#x201C;8.35 High school reunion. 9.10 Greyâ&#x20AC;&#x2122;s anatomy. 10.00 Sjunde himlen. 10.50 Sjunde himlen. 11.45 Roomservice. 12.45 Ellen DeGeneres show. 13.40 Gordon Ramsayâ&#x20AC;&#x2122;s the F-word. 14.40 Vänner. 15.10 Gossip girl. 16.05 Unga mĂśdrar. 16.35 AFV. 17.05 Greyâ&#x20AC;&#x2122;s anatomy. 18.00 Roomservice. 19.00 Vänner. 19.30 The Big bang theory. Komediserie frĂĽn 2008. 20.00 VĂĽra pinsamma kroppar. Brittisk dokumentärserie frĂĽn 2011. 21.00 Livet pĂĽ BB. 22.00 Celebrity rehab with Dr Drew. 22.55 Criminal minds. 23.55 The Big bang theory. 0.20 CSI. 1.20 Las Vegas. 2.15 Cracker. 3.20 Psych. 4.10â&#x20AC;&#x201C;5.00 Dawn Porter-dokumentären: Dawn goes lesbian. 5.05â&#x20AC;&#x201C; 5.50 Ellen DeGeneres show.

TV 6 7.25 Magnum. 8.20 Jims värld. 9.20â&#x20AC;&#x201C;10.15 Smallville. 10.45 VĂĽra värsta ĂĽr. 11.45 Simpsons. 12.15 Stargate Atlantis. 13.10 Stargate SG-1. 14.05 Jims värld. 14.35 Jims värld. 15.05 Smallville. 16.00 Simpsons. 16.30 Simpsons. 17.00 Family guy. 17.30 Scrubs. 18.00 How I met your mother. 18.30 2 1/2 män. 19.00 Cops. 19.30 Simpsons. 20.00 Simpsons. 20.30 Family guy. 21.00 American pie: The wedding. Komedi frĂĽn 2003 med Jason Biggs, Seann William Scott, Alyson Hannigan. 23.00 2 1/2 män. 23.30 Scrubs. 0.00 My name is Earl. 0.30 How I met your mother. 1.00 Spin city. 1.30 SkĂĽl. 2.00 Simpsons. 2.30 VĂĽra värsta ĂĽr. 3.25 Magnum. 4.15 Stargate Atlantis. 5.00 My name is Earl. 5.25â&#x20AC;&#x201C;5.50 Spin city.

Ă&#x201E;R DU RĂ&#x2013;KARE?

Vill du ha hjälp med att sluta rÜka?

FÜr en kommande läkemedelsstudie sÜker vi dig som vill ha hjälp till ett rÜkfritt liv. Du r r r r

kan delta om: %VĂ&#x2026;SNBOFMMFSLWJOOBĂ&#x2021;S %VSĂ&#x2022;LFSNJOTUDJHBSFUUFSPNEBHFOTFEBONJOTUĂ&#x2021;S %VuCMBOECSVLBSuJOUFNFETOVT %VĂ&#x2026;SNPUJWFSBEBUUTMVUBBOWĂ&#x2026;OEBUPCBLBWBMMBTMBH

%FMUBHBOEFJOOFCĂ&#x2026;SBUU%VCFTĂ&#x2022;LFSPTTHĂ&#x2021;OHFSVOEFSTFYWFDLPS 6OEFSEFTTBWFDLPSQSĂ&#x2022;WBS%VFUUOZUUMĂ&#x2026;LFNFEFMGĂ&#x2022;SSĂ&#x2022;LBWWĂ&#x2026;OKOJOH PDINĂ&#x2021;TUFWBSBSĂ&#x2022;LGSJ

4UVEJFEFMUBHBSOBGĂ&#x2021;SDPBDIOJOHJOEJWJEVFMMUPDIJHSVQQ%Ă&#x2026;SUJMM GĂ&#x2021;SOJLPTUPDINPUJPOTSĂ&#x2021;E4UVEJFOMFETBWMĂ&#x2026;LBSF"MMBCFTĂ&#x2022;L PDINFEJDJOFSĂ&#x2026;SLPTUOBETGSJB*OHFOFLPOPNJTLFSTĂ&#x2026;UUOJOHVUHĂ&#x2021;S Intresserad? RING.BSJBOOFFMMFSNBJMBcroelab@gmail.com fĂśr mer info. Inget svar?1SPWB+PIBOFMMFSjlunell@gmail.com Forskningsansvariga: Dr Erik Lunell $30FM"# .FEFPO4DJFODF1BSL .BMNĂ&#x2022; TBNU EPDFOU(VOJMMB"OEFSTTPO 5BOEMĂ&#x2026;LBSIĂ&#x2022;HTLPMBO .BMNĂ&#x2022; Din medverkan är frivillig och du kan när som helst avbryta ditt deltagande. Studien är godkänd av EtikprĂśvningsnämnd och Läkemedelsverket.

TV 8 6.00 Rachael Ray. 7.00 VĂĽra bästa ĂĽr. 7.45 Cityakuten. 8.40 En plats pĂĽ landet. 9.35 Masterchef Australia. 10.35â&#x20AC;&#x201C;11.05 Masterchef Australia. 11.35 Cityakuten. 12.30 The restaurant. 13.35 Masterchef Australia. 14.30 Masterchef Australia. 15.00 En plats i solen â&#x20AC;&#x201C; borta eller hemma bäst? 15.55 En plats pĂĽ landet. 16.50 Antiques roadtrip. 17.45 The restaurant. 19.00 En plats i solen â&#x20AC;&#x201C; borta eller hemma bäst? Brittisk realityserie frĂĽn 2006.20.00 Navy CIS. Kriminalserie frĂĽn 2007.21.00 Moonlight mile. Drama frĂĽn 2002 med Dustin Hoffman, Susan Sarandon, Jake Gyllenhaal. Regi: Brad Silberling. 23.25 Seinfeld. 23.55 The closer. 0.50 Navy CIS. 1.50 Dragonsâ&#x20AC;&#x2122; den. 3.05 Second sight. 4.05 Seinfeld. 4.35â&#x20AC;&#x201C; 5.30 The closer.


Nu dubblar vi hastigheten på mobilt bredband.

Mobilt bredband Stor 4G för

299 Nu sänker vi priset på Mobilt bredband Stor 4G med 50 kr till 299 kr i månaden. Dessutom dubblar vi din hastighet, 20 Mbit/s blir 40 Mbit/s. På Telia gör vi nämligen vår största bredbandssatsning någonsin. Det innebär bland annat snabbare internet och mer 4G. Om det blir för mycket av det goda, besök någon av våra internetfria zoner som vi placerat ut runt om i Sverige.

kr/mån

Välkommen till maximal uppkoppling och maximal avkoppling. Besök Telias butiker, våra återförsäljare eller telia.se/maximalt

Erbjudandet gäller tom 22/9 2011. Bindningstid 18 mån, modem ingår. 299 kr/månad i 18 mån, därefter 349 kr/mån. Engångsavgift 250 kr. Minsta totalkostnad 5632 kr. Vid uppkoppling utomlands tillkommer trafikavgifter. Hastigheten 10-40 Mbit/s inom Telias 4G-nät, upp till 32 Mbit/s i 3G-nätet och och upp till 22 Mbit/s via wlan i Telias Homerun Wirelss Zones. Modemet är operatörslåst till Telia i 12 månader. För fullständiga priser och villkor se telia.se/villkor. För info om täckning se telia.se/tackning.

20110810_se_malmo  

WHOPPER MEAL Malmö. Bango och Linda sköter gräset KIDS MEAL NYINVIGNING 12-14 AUGUSTI (FRE-SÖN) Vänsterpartiet har backat i flera val Och par...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you