Page 8

www.metronieuws.nl vrijdag 12 mei 2017

IN HET NIEUWS

8

CONSUMENT KIEST LIEVER ZELF DE SMAAK Het is een handige marketingtruc in de voedselindustrie: je klanten betrekken bij het ontwikkelen van je producten, oftewel crowdsourcing. Daar een aantrekkelijke prijs voor uitloven zorgt voor nog meer animo. Een jaar lang gratis je favoriete chocolade eten bijvoorbeeld, of een flinke geldprijs winnen. Half miljoen dollar bij Oreo

1

Een half miljoen dollar kun je winnen als je de nieuwe smaak van het populaire koekje Oreo bedenkt. Je kunt je idee inzenden via social media met de hashtag #MyOreoCreation. Voor de prijsvraag wordt er een beroep gedaan op je gevoel voor smaak, je creativiteit en je originaliteit.

25.000 euro voor patatje Joppie-chips

2 Ook hier kun je je ideeën kwijt

Ook in Nederland zijn er dergelijke prijsvragen. De bekendste is waarschijnlijk de campagne van Lay’s met de naam Maak je Smaak. De eerste winnaar was Peter Boogaard, die destijds 25.000 euro ontving, plus 1 procent van de omzet die zijn winnende chipsmaak binnen het jaar dat het in de schappen lag, opleverde.

3

Dol op chocolade? Bij Tony's Chocolonely stellen ze prijs op de mening van hun klanten en staan ze open voor nieuwe smaakideeën. De toetjesmakers van Mona staan er eveneens om bekend waarde te hechten aan de smaak van hun klanten met bijvoorbeeld het 'toetje van de maand'.

Coq au vin, maar dan voor de lente Aan tafel bij. Metro schuift aan bij lezers en stelt de vraag: wat is jouw lievelingsrecept? Deze week: het succes van foodblogger Kim Alstede begon met een dronken kip.

Nieuwe koffiesmaak bij Starbucks

4

Het traditionele Franse recept voor coq au vin was de inspiratie voor Kims eigen dronken kip. ‘Maar door witte wijn te gebruiken in plaats van rode, is het gerecht een stuk lichter. Goed geschikt voor het voorjaar.’ / FLORIS SCHEPLITZ

Ook Starbucks heeft een virtuele ideeënbus, die niet per se gericht is op het ‘stemmen’ op een nieuwe koffiesmaak, maar waarin je je hersenspinsels wel kwijt kunt. Minder suiker gebruiken, of de introductie van amandelmelk bij de koffieketen, een idee dat al een tijdje doorgevoerd is.

Andere creatieve prijsvragen Het platform eYeka is iets soortgelijks, hierop vind je een aantal 'contests' waarop je jouw creativiteit met betrekking tot producten kwijt kunt. Een half miljoen dollar krijg je er niet voor, maar invloed heb je dus wel.

Maak kennis met Kim Alstede. Sinds anderhalf jaar fulltime foodblogger voor haar eigen blog degenietendefoodie.nl. Een blog dat, de naam verraadt het al, over genieten gaat. En daarom deelt ze vandaag haar variant op de traditionele coq au vin met ons. „Met dit gerecht kun je net even extra genieten op een doordeweekse dag en het is nog makkelijk te bereiden ook.” Maar er zit voor Kim meer achter de goed ruikende kip in zijn vrolijke gele saus. „Met dit gerecht is het echt allemaal uit de hand gelopen”, zegt ze, doelend op het moment waarop de pas geopende Rotterdamse Markthal haar en nog enkele foodbloggers vroeg een recept te ontwikkelen. In één klap groeide degnietendefoodie.nl uit van een hobbyproject tot een platform over eten, reizen en genieten met ruim twintigduizend unieke bezoekers.

„Dit recept liet me inzien wat ik kon bereiken. Een aanmoediging. Durf te leven, ga verder met je passie.” Dronken kip, doopte ze het gerecht dat ze ontwikkelde aan de hand van de ingrediënten die ze in de Markthal tegenkwam. „Ik ga altijd aan de slag met een leeg hoofd en een volle koelkast. Zo ontstaan de beste recepten. Al kokend. Ik bedenk nooit iets vooraf.” Het traditionele Franse recept voor coq au vin was de inspiratie voor Kims eigen dronken kip. „Maar door witte wijn te gebruiken in plaats van rode, is het gerecht een stuk lichter. Goed geschikt voor het voorjaar.” De paprikapoeder zorgt voor de vrolijke gele kleur en met een beetje geraspte pecorino is het gerecht helemaal af. In de keuken moet je gewoon niet te moeilijk doen, als het aan Kim ligt. „Echt, ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan koken. Als je maar een goede basis van ingrediënten hebt. In dit gerecht heb ik bijvoorbeeld gekozen voor kippendijfilet in plaats van een kippenpoot, omdat het vlees van de kippendij net wat malser is. En, eerlijk is eerlijk, omdat ik dan ook niet hoef te kluiven.”

ELLEN MANNENS nieuwsredactie@metronieuws.nl

Uitscheuren

5

‘Gewoon uitscheuren dit recept, meenemen en vanavond thuis maken.’ Kim A l s te d e

Recept

Dronken kip 2 personen Bereidingstijd: 20 minuten Ingrediënten 4 kippendijen 180g verse tagliatelle 300g geraspte wortelen 250ml slagroom 250ml droge witte wijn 25g boter 3 tl paprikapoeder 1 el olijfolie peper en zout 15g verse peterselie 50g gebrande en gezouten cashewnoten 100g pecorino

Bereiden Meng voor de marinade de olijfolie met de paprikapoeder. Voeg naar smaak peper en zout toe. Smeer de huid van de kippendijen in met de marinade. Verhit de boter in een hapjespan en bak de kippendijen tot ze een goudbruin laagje hebben (ongeveer vier minuten). Meng ondertussen de witte wijn met de slagroom in een kom. Hak de helft van peterselie fijn en voeg toe aan het slagroommengsel. Schenk het mengsel bij de bruin gebraden kippendijen en laat alles 13 minuten stomen met het deksel op de pan op laag vuur. Snijd de schoongemaakte wortelen in dunne plakjes en voeg na 13 minuten toe aan de kip. Laat het gerecht nu nogmaals 7 minuten stomen voor beetgare wortelen. Kook water in de waterkoker en kook de verse tagliatelle volgens instructies op de verpakking beetgaar. Voeg een scheutje olijfolie toe zodat de pasta niet gaat plakken. Hak de cashewnoten en de overgebleven peterselie fijn. Rasp de pecorinokaas. Leg de tagliatelle in een toren midden op een bord en daarop het mengsel met de dronken kip. Garneer met de cashewnoten, peterselie en pecorino.

20170512_nl_metro holland  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you