Page 3

IN HET NIEUWS

Turkije en westen raken steeds verder uit elkaar Onrust. Turkije isoleert zichzelf steeds meer van de westerse wereld. De spanning tussen Europa en de Verenigde Staten aan de ene kant en Turkije aan de andere loopt verder op. Duitsland liet de Turkse president Recep Tayyip Erdogan niet spreken via een videoverbinding tijdens een grote demonstratie in Keulen. Turkije sloot afgelopen weekend de luchtbasis Incirlik, van waar de Amerikanen ISdoelen bestoken, opnieuw af. Zondag waren tienduizenden Turken op de been in Keulen om te demonstreren tegen de mislukte staatsgreep. Erdogan zou via een videoverbinding speechen, maar dat werd verboden. Wel werd er een schriftelijke verklaring van de Turkse president voorgelezen. De Turkse overheid heeft de Duitse ambassadeur op het matje geroepen om opheldering te vragen, meldt het Duitse blad Die Zeit. De Turkse regering vindt het onacceptabel dat Erdogan niet mocht speechen en wil een „bevredigende verklaring”. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken gebruikte zondagavond al grote woorden over het verbod op de speech van Erdogan. Hij had het op Twitter over een „grove schen-

Gülen Turkije beschuldigt de geestelijk leider Fethullah Gülen achter de couppoging te zitten. «

Premier

‘Het is intimiderend voor de Turks-Nederlandse gemeenschap. Dat is niet acceptabel.’ P re m i e r Mar k Ru t te reageert op een uitspraak van de Turkse vicepremier die zei dat de Turkse regering het Gülen-netwerk totaal gaat uitroeien.

Gülen woont in ballingschap in de Verenigde Staten, en Turkije wil dat de VS Gülen uitleveren. Dat zijn de Amerikanen echter niet zomaar van plan.

ding van de rechtstaat en democratie”, en noemde het verbod „onbeschoft”. Het conflict komt op een moment waarop Turkije de druk op de EU aan het opvoeren was wat betreft de vluchtelingendeal. Turken zouden als onderdeel van die deal onder meer visumvrij naar Europa mogen reizen, maar de EU schoof dat op de lange baan. De Turkse regering wil nu een datum waarop het visumvrije reizen realiteit wordt, anders dreigt het de deal op te zeggen. De Duitsers reageerden gisteren hard op de „chantage”

3

Gewond

Pitbull bijt kind in het gezicht Een pitbull heeft zondagavond in Amsterdam een zesjarig meisje meerdere malen in haar gezicht gebeten. Ze is in een ziekenhuis geopereerd aan haar verwondingen, liet de politie weten. De pitbull is door een hondengeleider van de politie in beslag genomen. Het is nog niet bekend wat er met het dier gaat gebeuren. A N P Hotelboten De demonstratie in Keulen dit weekend. / HENNING KAISER | EPA

van Turkije rond de vluchtelingendeal. „Het is aan Turkije of er wel of geen visumliberalisatie komt”, stelt de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel volgens het ANP. „Een land dat zich voorneemt de doodstraf weer in te voeren, verwijdert zich zo drastisch van Europa, dat daarmee alle toetredings-

onderhandelingen uiteindelijk overbodig worden.” Ook met de Verenigde Staten lopen de spanningen verder op. De Turkse politie omsingelde afgelopen weekend opnieuw de luchtmachtbasis Incirlik. De Verenigde Staten maakt gebruik van dat militaire vliegveld in de strijd tegen

IS. Het wordt gezien als een cruciale basis. De Turken stellen dat gevechtsvliegtuigen die bij de coup werden gebruikt, vanaf Incirlik zijn opgestegen.

11 Amsterdam heeft in juli elf illegale hotelboten opgespoord. De eigenaren moeten met de verhuur stoppen anders riskeren ze een boete van 50.000 euro. De gemeente heeft de afgelopen tijd 52 boten bezocht.

WOUTER VAN LOON

Wat vind jij de mooiste treinreis van Nederland? De trein voert je langs de meest bijzondere plekken vol natuur, cultuur en geschiedenis. Stem mee op ns.nl/mooistetreinreis en maak kans op een exclusief dagje uit langs het winnende tracé.

20160802_nl_rotterdam  
20160802_nl_rotterdam  
Advertisement