20150915_nl_metro holland

Page 17

EXTRA TIME GAMES Column

17

www.metronieuws.nl

#Destiny

JAN MEIJROOS

TOP DRIE GAMES

DE ENTERTAINMENTEXPERTS VAN METRO BELICHTEN ELKE DAG HUN SPECIALISME. VANDAAG: JAN MEIJROOS OVER GAMES.

1. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain (PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One) De laatste Metal Gear Solid van bedenker Hideo Kojima is niet minder dan een stealth-action meesterwerk. De openwereldbenadering zorgt voor ongekende ‘replay value’.

LEKKER AGRESSIEF In de jaren negentig vierde de RTS (real-time strategy-game) hoogtij. Dat kwam door de populariteit van titels als Command & Conquer en WarCraft: Orcs & Humans. De RTS explodeerde en met name C & C-klonen schoten als paddenstoelen uit de grond. Briljant in hun eenvoud, en het steen-papier-schaar-principe is nooit meer weggegaan uit het genre. In de jaren erna werden strategiegames steeds groter en complexer. Tegelijkertijd werd WarCraft na drie delen een online RPG en Electronic Arts draaide eigenhandig de Command & Conquer-franchise de nek om. C & C: Generals 2 zou een free-toplay game worden maar werd halverwege productie gecanceld. Gelukkig is er nu Act of Aggression van ontwikkelaar Eugene Systems. Deze studio maakt enkel RTS-games en brak in 2005 door met Act of War. Daarna volgden vele spellen, maar nu grijpen de makers terug naar de jaren negentig. Uiteraard citeert men rijkelijk uit haar eigen portfolio maar Command & Conquer: Generals is nooit ver weg. Drie strijdende partijen, een focus op basis bouwen en grondstoffen vergaren, je basis upgraden en een oorlogsmachine eruit stampen en vervolgens oprukken naar de vijand. Je hoeft geen briljant strateeg te zijn om Act of Aggression te kunnen spelen en ervan te genieten. Vooral wanneer super-wapens worden ingezet, is het ouderwets genieten.

Jesse van Dijk is lead concept artist bij Bungie, de studio achter Destiny.

/ ACTIVISION

Destiny: The Taken King is beetje van ons Uitbreiding. Een jaar na release van Destiny verschijnt een flinke uitbreiding: The Taken King. Wij spraken met Jesse van Dijk; lead concept artist bij Bungie. Toen Destiny in 2014 verscheen waren de reacties wisselend. Het sciencefiction universum die de voormalig Halo-ontwikkelaar had gecreëerd werd vol lof ontvangen maar op de gameplay viel volgens sommigen nog wel wat af te dingen. Sowieso waren de ambities voor de online shooter-RPG (een

‘shared world’-shooter, aldus Activision) torenhoog. Destiny moet gamers tien jaar aan zich weten te binden met een immer uitdijend universum. Vandaag ligt The Taken King in de winkels; de grootste uitbreiding voor Destiny sinds de release. We hebben bij Bungie het afgelopen jaar enorm veel lessen geleerd. Je kunt in de jaren voor release nog alles zo goed bedenken en uitstippelen, om het moment dat de consument zelf met de game aan de slag gaat, weet je pas écht of alles werkt. Ook wij ervoeren dat toen we zelf, op de bank thuis, online gingen spelen met gamers. Dat is anders dan wanneer je in de studio aan het testen bent. Is jouw manier van werken veranderd? In basis niet. Mijn team en ik zijn heel vroeg in het proces betrokken bij het bedenken en creëren van de werelden en de personages en wapens die daarbij horen. Daarna volgt de productie door die teams die daadwerkelijk de game gaan bouwen en programmeren. Natuurlijk is er tijdens dat proces een voortdurende wisselwerking maar als concept-artist ben je altijd bezig met dingen die in de toekomst liggen.

Destiny heeft een eigen look, een eigen stijl. Hoe bewaak je die? Jesse van Dijk, lead concept artist.

2. Super Mario Maker (Wii U) Deze level-editor is zo leuk. Zelfs als je alleen maar platformlevels van anderen speelt, is dit een game voor jong en oud.

PlayStation exclusief? Destiny: The Taken King is vanaf nu beschikbaar voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One en Xbox 360. ●

Bij de lancering hebben PlayStation-gamers toegang tot extra content van The Taken King, zoals een Strike, een Crucible map, drie gear-sets en een speciaal wapen. Deze extra's blijven exclusief minstens beschikbaar tot het najaar van 2016.

Enerzijds door gewoon kritisch te blijven kijken en zelf te spelen. In alles wat we maken, stellen we onszelf de vraag: past dit bij de wereld die we proberen neer te zetten? Daarnaast willen we spelers het gevoel geven dat Destiny een uitnodigend, bijzonder universum is om in rond te dwalen. Je moet graag in onze game wíllen zijn. En het is belangrijk dat de wereld, ondanks dreiging en gevaar, altijd hoop uitstraalt. Je kunt dus spreken van een Destiny canon? Oh zeker. We weten nu wat werkt en niet, wat goed voelt en wat net niet past. Van tevoren hebben we heel duidelijk bepaald invloeden omlijnd. Klassieke films zoals Solaris en Stalker van de Russische filmmaker Adrei Tarkovsky en Terry Gilliam’s Time Bandits vallen daar binnen. Maar ook de jaren zeventig sci-fi van John Harris, Zdzilas Beksinski en Peter Gric

OP METRONIEUWS.NL • OMG POKÉMON-GAME KOMT NAAR SMARTPHONES!

diende als inspiratie. Destiny is een project van tien jaar. Werkt dat niet beangstigend? Dat je nog minstens acht jaar door moet met dit project? Ja en nee. Enerzijds wil je die stijgende lijn van kwaliteit vasthouden. Daarnaast zorgen de schier oneindige mogelijkheden en vele verhalen die we nog kunnen verkennen, voor heel veel inspiratie en creativiteit. Tegelijkertijd is het ook wel een beetje intimiderend. Hoe gaan we die hoge lat nog hoger leggen? Hoe houden we de wereld rijk en de verhalen van Destiny levendig? Maar ik denk dat we die klus met Bungie kunnen klaren. Wat is het leukste van werken bij een gerenommeerde studio als Bungie? Ondanks de omvang van Bungie (een slordige 600 man – red.) is het een hele open studio. Iedereen, van het management tot juniors, uit alle disciplines, kan input leveren en daar wordt serieus naar gekeken. Iedereen draagt zijn steentje bij.

JAN MEIJROOS @janmeijroos janmeijroos@gmail.com

3. Everybody’s Gone To The Rapture (PS4) Een unieke, ontroerende, overrompelende ervaring die je nog niet eerder meemaakte. EGTTR laat zien waar het medium games nog meer toe in staat is.

Prijsvraag

Win 4x Mega Man Legacy Collection De Mega Man Legacy Collection is een verzameling van de eerste zes klassieke Mega Man-games, die oorspronkelijk verschenen van 1987 tot en met 1993. Wij geven vier keer digitaal de game weg, 2x voor PS4 en 2x voor Xbox One. Meedoen? metronieuws.nl/winactie


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.