__MAIN_TEXT__

Page 1

Vermeer: zo snel mogelijk terug in Champions League

24

ALESSANDRA DOET EIGEN WORKOUT

PAGINA 18

DÉ GRATIS KRANT VAN NEDERLAND

volg ons: www.metronieuws.nl |

donderdag 11 december 2014

@metro |

metro |

metroholland

FASHIONISTA? LIKE METROMODE OP FACEBOOK EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET MODENIEUWS

Onno Hoes houdt eer aan zichzelf

DRIE PAGINA’S JAMIE-RECEPTEN

De keuken in!

Opstappen. Burgemeester Onno Hoes van Maastricht houdt de eer aan zichzelf en vertrekt. De positie van de VVD’er stond opnieuw ter discussie na recente publicaties over privéontmoetingen met een jonge man. PAGINA 2

5

Kwart van reizigers neemt risico

15

2014 warmste jaar in drie eeuwen

Geen idee wat je uit de keuken moet toveren met Kerst? Tijdschrift Jamie magazine geeft drie pagina’s vol inspiratie voor de feestdagen! Speciaal voor Metro-lezers deelt hoofdredacteur Suzanne Pronk recepten en kersttips van haar magazine. Blader snel verder voor een kerstmenu, tips voor het gourmetten en kindvriendelijke recepten. PAGINA 9-10-11


1

www.metronieuws.nl donderdag 11 december 2014

99woorden.nl

JAN DIJKGRAAF COLUMNIST TWITTER: @JNDKGRF

NIEUWS

IN HET NIEUWS

CHIQUE ONNO? Noem mij een fossiel. Maar ik vind het helemaal niet normaal dat een vrijgezel van 53 tegen een twintiger zegt dat hij of zij ‘een lekker pijpmondje’ heeft. Laat staan een burgemeester. Laat staan in het openbaar. Dus dat Onno Hoes gisteren zijn vertrek als burgemeester van Maastricht aankondigde: volkomen logisch. Chic? Dat nou weer niet.

Want dat Hoes zich meteen profileerde als vurig pleitbezorger van meer privacy voor openbaar bestuurders, daarvoor is een mooi joods woord: gotspe. Je kunt niet dertien jaar Albert Verlindes man zijn en nu opeens gaan lopen jankmuilen over privacy. Dát vind ik wel.

2

Argus

Liquidatiegolf Mocromaffia in Amsterdam.

#hoesgate

Vliegtuig

Airbus stopt productie A380 Vliegtuigmaker Airbus staakt mogelijk de productie van de A380 nadat het dit jaar niet is gelukt een koper te vinden voor de superjumbo. De Europese vliegtuigmaker erkende gisteren dat het zich heeft verkeken op de markt voor het toestel. 2014 is het eerste jaar waarin het Airbus niet is gelukt een nieuwe koper te vinden voor de A380.

OP METRONIEUWS.NL • MEDEDOGEN VOOR DATENDE ONNO HOES

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht blijft aan tot er een nieuwe burgemeester is. Hij overweegt juridische stappen tegen PowNews.

/ MARCEL VAN HOORN | ANP

Het doek valt voor burgemeester Hoes Einde. Het hoge woord is er uit: Onno Hoes stopt als burgemeester van Maastricht. Privémomenten nekten de burgemeester.

Gabriella en Jacques

Tweeling Monaco geboren Prinses Charlene van Monaco is gisteravond bevallen van een tweeling. Dit heeft het prinselijk paleis in het vorstendommetje aan de Middellandse Zee laten weten. De baby’s, een jongen en een meisje, gaan Gabriella en Jacques heten. Moeder en kinderen maken het goed. Met de geboorte van de eerste kinderen van prinses Charlene is de erfopvolging in het op een na kleinste land ter wereld eindelijk geregeld.

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht heeft gisteren zijn vertrek aangekondigd. „De stad worstelt enorm met de gevolgen van een zeer omstreden perspublicatie, en die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen”, zo laat Hoes weten in een verklaring. Het besluit om te vertrekken

was een zelfstandige beslissing van Hoes, zo onderstreept fractievoorzitter Michel Severijns van de Maastrichtse VVD. „De gemeenteraad heeft het besluit bij de burgemeester neergelegd. Het was zijn beslissing.” De positie van de 53-jarige VVD-burgemeester stond ter discussie na recente publicaties en een uitzending van PowNews over privéontmoetingen van Hoes met een 20-jarige man. PowNews zond vorige week beelden uit waarin een afspraakje van Hoes met de ruim dertig jaar jongere man te zien is. Hoes maakte seksuele toespelingen tijdens het etentje en de jongen kreeg delen van de inhoud van Hoes’ werkagenda te zien. PowNews zou

December 2013

December 2013

Oktober 2014

December 2014

ZOENFOTO

GEMEENTERAAD

SCHEIDING

FILMPJE

Na 22 jaar huwelijk kondigt Albert Verlinde in RTLBoulevard aan dat hij en Onno Hoes gaan scheiden. De twee zouden te veel langs elkaar heen leven.

Precies een jaar na de zoenfoto duikt er een seksueel getint privéfilmpje op van Onno Hoes. Zonder dat hij het wist, filmde een 20jarige jongen hem tijdens hun eetafspraak. De twee hadden elkaar via sociale media leren kennen. Hoes maakte seksuele toespelingen naar de jongen en liet hem in zijn werkagenda kijken. PowNews zou de ’loktoyboy’ hebben ingezet.

Onno Hoes, sinds 2010 burgemeester van Maastricht, wordt zoenend met een 24-jarige man gefotografeerd. Hoes heeft dan nog een relatie met Albert Verlinde. Een andere jongen (25) vertelt dat hij een seksrelatie met Hoes had. Ook komt naar buiten dat Hoes actief is op Grindr, een app waarmee homoseksuelen afspraakjes maken. Op zijn profielfoto is zijn ontblote bovenlijf te zien.

De gemeenteraad van Maastricht komt bij elkaar om over de ’Onnogate’ te praten en oordeelt dat de gefotografeerde affaire een privézaak is en zonder politieke gevolgen kan blijven. Hoes moet wel toezeggen dat het bij dit incident blijft.

de ’loktoyboy’ opzettelijk hebben ingezet. Nadat het filmpje naar buiten was gekomen, praatten de fractievoorzitters in de Maastrichtse gemeenteraad vorige week een uur lang met de burgemeester. Het overleg ging deze week verder, met gisteren het gevolg dat Hoes zelf bekend maakte te stoppen als burgemeester. Hoes liet in zijn verklaring weten ontsteld te zijn dat zijn privéleven moedwillig en schaamteloos publiek is gemaakt. Ook zegt hij bezig te zijn met een advocaat om stappen voor te bereiden tegen de mensen die verantwoordelijk zijn. „Ik zal er voor strijden dat een bestuurder niet vogelvrij wordt verklaard en er een ze-

ker privédomein blijft. Ik zal daarom de rechter vragen in dit conflict tussen privé en publiek een uitspraak te doen.” Precies een jaar geleden raakte Hoes ook in opspraak. In de lobby van een Maastrichts hotel werd hij zoenend gefotografeerd met een 24-jarige man. In de gemeenteraad werd toen afgesproken dat Hoes de stad niet nog eens in verlegenheid zou brengen. Maastrichtse wethouders reageerden gisteren toch ontsteld en noemen het vertrek van Hoes ’een persoonlijke tragedie’. „Ikzelf en het college vinden het een dramatische beslissing”, zei wethouder André Willems. Het vertrek van burgemeester Onno Hoes was niet

Strot

‘Dit raakt me ongelooflijk, het grijpt me naar de strot.’ Albert Verlinde

nodig volgens de PvdA in Maastricht. „Wat de PvdA betreft was dit besluit onder deze omstandigheden niet noodzakelijk.” Ook Hoes’ ex-partner Albert Verlinde reageerde op het nieuws: „Dit raakt me ongelooflijk, het grijpt me naar de strot”, zei Verlinde in RTL Boulevard.

BIANCA BRASSER

@BiancaBrasser bianca.brasser@metronieuws.nl


IN HET NIEUWS

PvdA: Politie moet meer Marokkanen inzetten Kwaliteit. In plaats van te roepen om meer politie, is het beter om de juiste mensen in te zetten. In het geval van de liquidaties: Marokkanen.

Forensisch experts van de politie doen een sporenonderzoek rondom het slachtoffer van een schietpartij in de Rijnstraat.

Vervuiling. Vijf biljoen stukjes plastic in zee Het is bekend dat er gigantische hoeveelheden plastic in zee drijven. Hoeveel precies is nu duidelijk, aldus een onderzoek van het Five Gyres Instituut in Los Angeles. Er drijven 5 biljoen plasticdelen in de wereldzeeën, oftewel 269.000 ton aan plastic. Onderzoeker Mar-

cus Eriksen en zijn team ontdekten dat langs de kusten de meeste grote stukken plastic, zoals flesjes en visnetten, drijven. In vijf grote kolken in de oceaan drijven de meeste kleine deeltjes en daarmee ook de grootste hoeveelheid plastic.

Er gaat cruciale informatie verloren bij het onderzoek naar de Amsterdamse liquidatiegolf, omdat er geen Marokkaanse en Turkse rechercheurs worden ingezet. ‘Een gotspe’ noemt Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) dit. „Er is altijd een pleidooi voor meer politiecapaciteit, maar het is te gemakkelijk het over deze boeg te gooien. In dit geval zit de sleutel in de kwaliteit, niet de kwantiteit.” Dinsdagavond werd een 25jarige Turkse man in Amsterdam Zuid op straat doodgeschoten. Hij wordt in verband gebracht met de dood van de dit jaar geliquideerde Turkse oud-eigenaar van club The Sand in de hoofdstad. Maandagavond werd voor de ogen van haar twee kinderen de 34jarige vriendin van een Amsterdamse crimineel van de zogeheten ’Mocro-maffia’ geliquideerd in Amstelveen. Het criminele circuit lijkt steeds meedogenlozer te worden. Politiechef Pim Jansonius die leiding geeft aan het rechercheteam en officier van justitie Jeroen van Berkel lieten gisteren weten dat zij vrezen dat er geen enkele rem zit op het geweld binnen de Mocro-maffia. Ze zeggen onder meer aan te lopen tegen een lage bereidheid tot medewerking van verdachten, familie of vrienden van slachtoffers. „Ze kunnen er geen grip op krijgen, zeggen ze. Zet er dan mensen op die dit

Liquidaties

De meest recente liquidaties. ●

5 november. Oud-kickbokser Hans Nijman (55), doodgeschoten bij zijn sportschool in Beverwijk.

1 december. In Amersfoort overlijdt de 38-jarige Samir Jabli nadat zijn auto onder vuur is genomen.

8 december. Voor de ogen van haar twee kinderen wordt Luana Luz Xavier (34) op straat doodgeschoten, vlak bij haar woning in Amstelveen. Ze was de vriendin van een bekende Amsterdamse crimineel.

9 december. Een 25-jarige man uit Almere sterft voor de deur van een café aan de Uiterwaardenstraat in Amsterdam-Zuid nadat hij op straat onder vuur is genomen. Het slachtoffer is een bekende van de politie.

wel kunnen”, gaat Marcouch, zelf oud-politieman in Amsterdam Nieuw-West, verder. „Rechercheurs uit de eigen cultuur zijn meer benaderbaar. Herkenbaarheid wekt vertrouwen. Zij hebben de kennis en kunde om trefzeker deze groep aan te pakken en betrokkenen over de drempel te krijgen. Ook kunnen ze effectiever rechercheren door de juiste vragen te stellen.” Onbegrijpelijk, noemt de PvdA-er het. „Het gaat niet alleen om de criminelen, maar ook om buurtbewoners die mensen afgeknald zien worden in straten waar kinderwagens rijden. Sommige getuigen durven weken lang niet door de eigen straat te lopen.” Volgens Marcouch staan agenten van Marokkaanse en Turkse afkomst ’te popelen’ om ingezet te worden. A N N E - FL EU R P E L

300 min/sms 500 MB

NIET ALLEEN VOOR GOOISE VROUWEN

12 GRATIS BIOSCOOPKAARTJE* BIJ AANKOOP VAN 1 OF 2 ACTIEPRODUCTEN VAN L’ORÉAL, GARNIER EN MAYBELLINE

*Zie onze folder

T.W.V. €

9.0 0

STEEDS VERRASSEND, ALTIJD VOORDELIG!

Zwarte Piet

VVD boos over EU-overleg Piet De VVD is boos dat in het Europees Parlement een discussie wordt gehouden over Zwarte Piet. De liberalen vinden het initiatief van een linkse fractie, waarin de Nederlandse SP en de Partij voor de Dieren zitten, bespottelijk en ongepast. Sinterklaas en Zwarte Piet zijn Nederlands cultureel erfgoed waar het EU-parlement niets mee van doen heeft, stelde de leider van de VVD in het EU-parlement. A N P Oostenrijk

‘Onze nieuwe islamwet betekent rechtszekerheid maar ook plichten voor de moslims.’ Sebastian Kurz, Oostenr ijkse minister van Integratie. De Oostenrijkse centrumlinkse regering wil een omstreden wet invoeren waarin de positie van de islam in het alpenland wordt vastgelegd. In de wet staat onder andere dat islamitische organisaties in Oostenrijk niet vanuit het buitenland gefinancierd mogen worden.

Televisieprijs

Zij maken kans op de Televizier-ring De Televizier-Ring wordt pas in oktober uitgereikt, maar de eerste vijf kandidaten zijn al bekend. RTL Late Night, Heel Holland Bakt, Over Mijn Lijk, Dokter Tinus en SynDROOM dingen mee naar de belangrijkste televisieprijs van Nederland. Kijkers konden tot gisteren stemmen op programma’s van het afgelopen kwartaal. Ze konden kiezen uit zo’n tweehonderd titels. A N P

je toe aan een voordeliger abonnement?

ANP

Nu verkrijgbaar bij Ben.nl *Aanbieding is in combinatie met een 2-jarig contract. Eenmalige kosten: 14,99. Ook verkrijgbaar bij:

Studentmobiel.nl

3


www.metronieuws.nl donderdag 11 december 2014

IN HET NIEUWS

4

‘Europa heeft rol in martelschandaal’

DJAMILA DJAMILA’S VADER ZIT TIEN JAAR VAST IN EEN AZIATISCHE CEL. DE DOODSTRAF OF EEN LEVENSLANGE CELSTRAF DREIGT. IN DECEMBER GAAT ZIJ HEM OPZOEKEN. WEKELIJKS SCHRIJFT ZIJ EEN COLUMN IN METRO EN ZE HOUDT EEN BLOG BIJ: DJAOPBEZOEK.WORDPRESS.COM.

HELAAS ‘AZIATISCHE’ PINDAKAAS Hallo politie, Het is maandagochtend, half zeven. Ik heb niet zo heel lekker geslapen en ben een beetje zenuwachtig. Mister Aris staat met zijn fietstaxi voor het hotel op me te wachten. Het is nog niet zo warm, maar het voelt al klam aan. De etensgeuren van curry en vis bereiken mijn neus al. Overal groeten ze me hartelijk. ‘Hello sister’ en ‘Morning, how are you?’ zijn de woorden die ik op deze vroege morgen hoor. We zijn er. Ik tover mijn toestemmingsformulieren uit mijn tas en trek mijn vestje aan zodat ik bedekt naar binnen kan. Ik ben er klaar voor. De politieman, die twee koppen kleiner is, pakt mijn papieren aan. Hij leest de papieren door en kijkt me vragend aan. Ik leg de man uit dat ik toestemming heb gekregen voor extra bezoekdagen. Hij legt mij uit dat vandaag geen bezoekdag is. De papieren gaan door naar andere mensen. Iedereen zegt me hetzelfde. Vandaag is geen bezoekdag. Even heb ik geen woorden meer. Ik voel de tranen opkomen en laat ze over m’n wangen rollen. Ondertussen gaan de papieren weer door naar andere politiemannen, lokale bevolking en ook mister Aris leest ze nog een keer door. ‘Kom morgen maar terug’. Door de tranen heen probeer ik nog uit te leggen dat ik helemaal vanuit Nederland . kom en dat ik mijn vader al jaren niet heb gezien. Dat mocht niet baten. Helaas! Mister Aris slaat z’n arm om me heen en zegt dat we morgen samen terug komen. Ik kan er niks aan doen en begin te snikken. Met de muziek van Ben Howard in mijn oren stap ik in de fietstaxi. Ik droog mijn tranen en wordt langzaam aan weer rustig. Even in de verte zie ik een ‘groene vlek’ van mensen. Ze roepen me allemaal vriendelijke dingen toe. Al snel zie ik alleen maar mannen in legerpakken. Hun vrolijkheid en opmerkingen toveren weer een lach op mijn gezicht. Beste politiemannen, stel dat ik jullie dochter was die jou op kwam zoeken. Hoe zou je dan handelen? Liefs, Dja-niet-op-bezoek

Martelverhoren. Het is hoog tijd dat Europa zijn rol in het martelschandaal rond de Amerikaanse CIA erkent, concludeert Amnesty International. ‘Europa heeft een enorm pak boter op het hoofd.’

Niet alleen de Verenigde Staten, ook Europa moet consequenties verbinden aan het dinsdag verschenen onderzoek naar de brute verhoormethoden van de Amerikaanse geheime dienst CIA. „De Europese betrokkenheid bij het van straat plukken van mensen, die in geheime gevangenissen werden gemarteld, is klip en klaar”, concludeert Ruud Bosgraaf van Amnesty International. Al jaren wordt beweerd dat de CIA terreurverdachten in geheime gevangenissen martelt. Deze zouden niet alleen in Afghanistan, Egypte en Marokko zijn opgericht, maar ook in Europese landen als Roemenië, Polen en Litouwen. Ook zouden Europese luchthavens door de CIA zijn gebruikt om verdachten te vervoeren naar de martelcentra. Officieel werd dit alles altijd ontkend. In het vernietigende ‘Torture Report’ van de Amerikaanse Senaat wordt voor het eerst openlijk over het internationale gevangenenvervoer en de detentiecentra gesproken. Wel zijn alle details in de vrijgegeven versie weggestreept. Amnesty vindt dat het rapport aanleiding moet zijn voor de erkenning van de Europese rol in de mensenrechtenschen-

OP METRONIEUWS.NL • MEER OVER DE ‘VERBETERDE VERHOORTECHNIEKEN’ VAN DE CIA

#geheimeverhoren

Demonstranten gaan al jaren de straat op om sluiting van Guantánamo Bay op Cuba af te dwingen. Hand in eigen boezem

‘Europa werkte soms zelfs actief mee aan dit programma van de CIA. Het is de hoogste tijd dat niet alleen het Parlement reageert. Ook de lidstaten moeten eindelijk hun zwijgen doorbreken’ Europarlementar ier Sophie in ’t Veld (D66)

dingen van de VS in de strijd tegen terrorisme na de aanslagen van ‘nine eleven’. „Het Europees Parlement en de Raad van Europa hebben er al rapporten over uitgebracht. Er lopen nog enkele zaken bij het Europese Hof. Wat dat betreft is Europa wel iets verder dan de VS. Maar Europa heeft nog altijd een enorm pak boter op het hoofd.” Europarlementarier Sophie in ’t Veld (D66) is het daar mee eens. Zij eist dat het onderwerp opnieuw op de Europese agenda wordt geplaatst. „We moe-

ten niet alleen naar Amerika kijken”, reageert zij. „Europa heeft ook steun gegeven en werkte soms zelfs actief mee aan dit programma van de CIA. Het is de hoogste tijd dat niet alleen het Parlement reageert. Ook de lidstaten moeten nu eindelijk hun zwijgen doorbreken.” Ook Amerika-specialist Willem Post vindt dat er een ‘internationaal debat’ over verhoortechnieken moet worden gevoerd. „Dit is grensoverstijgend. Nederland is één van de

Elke maand

32,-

300 min 500 MB 100 sms

iPhone 5c 0,- bijbetalen

/ EPA

hoeders van het internationaal recht. De spanning tussen internationaal recht en veiligheid is duidelijk. Maar het mag geen niemandsland worden waarin geheime diensten hun gang kunnen gaan. Dan is het hek van de dam.” Het valt Post in het rapport op dat de CIA behoorlijk ver ging en vaak op eigen houtje opereerde: „De politiek werd onjuist of niet geïnformeerd. Amerikaanse ambassadeurs in landen met geheime gevangenissen, kregen van de CIA opdracht om medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet te informeren. Dat is de omgekeerde wereld; een staat binnen een staat.”

RUBEN EG

@_RubenEg ruben.eg@metronieuws.nl

Geldt bij een 2-jarig contract met Telfort Toestelbundel. Aansluitkosten 30,-. Thuiskopieheffing eenmalig max. 6,05. Kijk voor de voorwaarden op telfort.nl

Column

.


IN HET NIEUWS

5

Kwart van vakantiegangers neemt onnodig risico op reis Risicogedrag. Een kwart van de Nederlanders neemt op reis behoorlijk wat onnodige risico’s.

M T ili ip eu v Ce an nt ra al

Verboden souvenirs meenemen, gevaarlijke landen bezoeken of niet alle aanbevolen vaccinaties halen. Al dan niet bewust nemen Nederlanders op reis behoorlijk wat onnodige risico’s. Volgens onderzoek van ANWB Reisverzekering neemt een kwart van de vakantiegangers risico’s in het buitenland. Onwetendheid is de belangrijkste bron van risicogedrag, constateert Annelies Tichelaar van de ANWB. „Als je drugs of wapens meeneemt, dan zal iedereen begrijpen dat het niet mag. Maar ook dingen die onschuldig lijken, zoals nepmerkkleding op die leuke lokale markt, kunnen verboden zijn. En dan kan een fijne herinnering aan een prachtige vakantie bij terugkomst opeens heel anders uitpakken.” Vooral illegale souvenirs blijken een onweerstaanbare invloed uit te oefenen op vakantiegangers. Met het invoeren van gekopieerde cd’s, dvd’s en

Top 5

Risico op reis

1

Verboden souvernirs meenemen naar Nederland, zoals illegale dvd’s of inheemse dieren. (6,8 procent)

2 3

Onverzekerd op reis gaan. (5,8 procent)

Meer belastingvrij kopen dan de toegestane 430 euro. (5,6 procent)

4

Niet alle aanbevolen vaccinaties nemen. (5,5 procent)

5

Naar een land gaan met een negatief reisadvies. (2,7 procent)

games, maar ook nagemaakte merkkleding of kunst en antiek, blijken reislustige Nederlanders regelmatig in de fout te gaan. „Je kunt er op rekenen dat je souvenirs in beslag worden genomen en mogelijk volgt er dan ook nog een fikse boete”, zegt Tichelaar. Hetzelfde geldt voor het be-

lastingvrij invoeren van bijvoorbeeld drank en sigaretten. Bij aankomst in Nederland moet over producten van buiten de Europese Unie boven de 430 euro belasting worden betaald. Maar niet iedereen is zich daar van bewust bij aanschaf van de geliefde genotsmiddelen. Vooral mannen zijn geneigd om in grote hoeveelheden goedkoop in te slaan, zonder bij terugkomst belasting te willen betalen. Blijft het bij illegale souvenirs nog bij een boete, de gevolgen van onverzekerd op reis gaan of het vergeten van aanbevolen vaccinaties zijn een stuk groter. „De negatieve impact op je vakantie kan dan wel heel erg groot worden”, zegt Tichelaar. „Zeker als je echt ziek wordt, ook als je weer thuis bent. Zorg dus dat je van te voren goed op de hoogte bent van de regels en wat je precies nodig hebt als je op reis gaat. Dan is er ook geen reden voor zorgen op vakantie.”

RENS OVING

@RensOving rens.oving@metronieuws.nl

Exotische souvenirtjes zijn vaak verboden.

/ ANP

Meer comfort met isolatie Voelt het vaak kil in huis? Grote kans dat uw woning slecht geïsoleerd is. Met isolatie zit u er comfortabel bij en bespaart u op uw stookkosten. Spouwmuurisolatie kost bijvoorbeeld 2.000 euro en bespaart gemiddeld 870 m3 gas oftewel 550 euro aan jaarlijkse energiekosten. Milieu Centraal berekende dat het rendement op spouwmuurisolatie vergelijkbaar is met een rente van twaalf procent op een spaarrekening. Meer weten over isolatie? Kijk op www.milieucentraal.nl/isoleren.

De Tuinen úw speciali s in voedings t supplemen ten!

0% Korting

Op alle voedingssupplementen van het merk De Tuinen Voedingssupplementen bevatten actieve stoffen die effect hebben op uw gezondheid. Maak een keuze uit ruim 300 supplementen waaronder: vitaminen, mineralen, visolie, Q10, glucosamine en kruiden. Bezoek één van onze 148 winkels of detuinen.nl Geldig t/m 28 december 2014

www.milieucentraal.nl Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Gezonde senioren

Wratten?

Het Centre for Human Drug Research zoekt voor de komende periode gezonde senioren (65 jaar en ouder) die bereid zijn mee te werken aan een onderzoek naar de veiligheid en werkzaamheid van een nieuw middel voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer.

Het Centre for Human Drug Research zoekt voor de komende periode vrijwilligers (18-65 jaar) die mee willen werken aan een onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van een nieuw middel voor de behandeling van wratten.

Voor deelname ontvangt u een vergoeding van £ 1.070,00.

Het CHDR (Centre for Human Drug Research) verricht sinds 1987 hoogwaardig geneesmiddelonderzoek met

gezonde vrijwilligers. De onderzoeken vinden plaats in

Vrijwilligers zijn gezond en roken niet. U wordt voor deelname medisch gekeurd. Het onderzoek bestaat uit 5 periodes van 1 dag en 2 nachten.

Voor deelname ontvangt u een vergoeding van £ 595,00.

nieuwe en bestaande geneesmiddelen bij patiënten en

ons, volledig ingerichte, klinisch centrum. De onderzoeken dragen bij aan de wetenschappelijke ontwikkeling van

Vrijwilligers hebben minimaal 2 wratten op de handen en/of 2 op de voeten en zijn verder gezond. Voor deelname is er een informatiegesprek (1 uur) en een medische keuring (1 uur). Het onderzoek bestaat uit 3 losse onderzoeksdagen en 3 korte terugkommomenten.

geneesmiddelen en vinden plaats conform de internatio-

Geïnteresseerd? Voor meer informatie en/of aanmelden:

nale regelgeving en volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Het CHDR is gevestigd in Leiden en werkt nauw samen

Geïnteresseerd? Voor informatie en/of aanmelden:

met de Universiteit Leiden en de klinische afdelingen van

U kunt mailen naar recruit@chdr.nl of bellen met (071)5246464

het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum).

U kunt mailen naar recruit@chdr.nl of bellen met (071)5246464


www.metronieuws.nl donderdag 11 december 2014

Column

JAN KOUWENHOVEN LEZERSCOLUMNIST

www.metronieuws.nl

MEEST GEDEELD

@METRO

6

DAG TELEVISIE, TOT VOLGEND JAAR! Nog even, dan begint de Top 2000 weer. Muziek, die eigenlijk het hele jaar door wordt gedraaid op de radio, krijgt er een dimensie bij. Ik weet niet wat het is. Magie of zo. Televisie krijgt spontaan kerstvakantie, favoriete radiozenders klinken niet meer uit de boxen, er is slechts plaats voor Radio2. Al staat de wereld in brand, wordt Peter R. de Vries eindelijk zelf ook moe van zijn betweterige geleuter, heeft de FIFA belangrijk nieuws over Blatter, Qatar en echte onderzoeken naar omkopingen. Ja, al laat Geert Wilders in hartje Venlo een moskee bouwen… Radio 2. Even niet denken aan terreurdreiging, de crisis die maar blijft irriteren, Groningen, dat een etage zakt. Het boeit niet of het wel of niet winter wordt, of het regent.

Topkoorts

‘Begint de dag normaal gesproken met koffie en Teletekst, nu wordt de radio aanzetten de eerste actie, meteen daarna de paginagrote lijst bekijken die aan de binnenkant van de kastdeur hangt, pas dan koffie. Tussendoor reken je uit wanneer je ongeveer kunt gaan douchen’ J a n Ko u w e n h o v e n

Nou en? Veel belangrijker is of op Oudjaarsavond November Rain van Guns ’n’ Roses wel tot de laatste noot gedraaid wordt. Heerlijk die afsluitende week. Begint de dag normaal gesproken met koffie en Teletekst, nu wordt de radio aanzetten de eerste actie, meteen daarna de paginagrote lijst bekijken die aan de binnenkant van de kastdeur hangt, pas dan koffie. Tussendoor reken je uit wanneer je

ongeveer kunt gaan douchen. Vijf voor acht reclame, dan het nieuws, weer reclame, daarna de Bee Gees gevolgd door Kadeng Kadeng. Ach, ruim een kwartier, heel veel tijd is het niet, maar het is absoluut haalbaar. Het moet, want net na tien over acht draaien ze I Can’t Dance van Genesis.Vroeg naar bed zit er ook niet in. Tegen de klok van twaalf komt eerst Golden Years van David Bowie, dan Ruby van de Kaiser

@metro

Chiefs. Waarom ik er op wacht, is eigenlijk belachelijk, ik kan zo de cd’s opzetten. Ooit deed ik dat trouwens, maar toen waren het ineens weer gewoon mooie liedjes. De magie van de Top 2000 is dat mooie nummers fantastische stukken worden die overal kippenvel bezorgen. Alsof het gisteren was, denk je terug aan de eerste zoen, het examenfeest, een jeugdvakantie, dat lekkere stuk in de bar. Maar ook aan begrafenissen.

Je voelt weer wat je voelde. Alleen eind december is dat zo sterk. Is het eenmaal weer januari dan zijn alle noteringen weer gewoon mooie of minder mooie platen. De tv mag weer, en anders zoeken we op de radio een zender waar we zin in hebben. En in het nieuwe jaar staan we ineens weer open voor de actualiteiten. Is er weer plaats voor kleine en grote irritaties. Maar voor het zover is… men , wat heb ik weer gruwelijk veel zin in al die gouwe ouwen!

Metro plaatst elke dag een lezerscolumn. Upload jouw column van vierhonderd woorden en een foto op onze website metrocolumn.nl en maak kans op honderd euro!

Twitter

CONTACT ONS VIA FACEBOOK, TWITTER OF INSTAGRAM

REACTIES OP METRO VIA SOCIAL MEDIA

Dit zijn de meest gedeelde verhalen op onze website. Volg ons hier: facebook.com/ metro instagram: metroholland Twitter: @metro

TWITTER MEE VIA #TREINLEVEN @sander2009 Lieve mevrouw, wilt u alstublieft uw koffer vasthouden zodat die niet steeds tegen m’n been aan rolt. Alvast bedankt #treinleven @Owlhoodie Gaaf idee: hou je mond in de stiltecoupé #treinleven @Verbje Het nieuwe ritsen: spoorreizigers die van verschillende kanten komend allemaal bij dezelfde paal moeten uitchecken. #treinleven

1 Ebolabestrijders persoon van het jaar Een groep hulpverleners verdient volgens Time Magazine de titel ’Persoon van het Jaar’. Het tijdschrift gunt de eer dit jaar aan de hulpverleners die de uitbraak van ebola in West-Afrika het hoofd proberen te bieden.

@AJMeulen via Twitter: „Fusie tussen Israëlische en Cypriotische club? @Metro”

Gevalletje natgeregend

Metro plaatst elke dag foto’s die jij ons via Scoopshot, Twitter, Facebook of Instagram stuurt. Wat zie je onderweg en wil je met ons delen?

2

Doe mee! Download de Scoopshot-app op je mobiele telefoon en verdien geld met je foto’s.

Albert Hepping genoot van het ’lekkere’ weer, zo meldt hij op Twitter. „Weer heerlijk weertje buiten. #regen #treinleven.” Morgen beter Albert!

Greenpeace sloopt wereldberoemde Nazca-lijnen Greenpeace kan de organisatie nu een rechtszaak tegemoet zien wegens het slopen van erfgoed tijdens een actie. De wereldverbeteraars trapten de de unieke, Peruaanse Nazca-lijnen kapot.

3 Crèche verhoogt kans op buikgriep Kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan, bezoeken tweemaal zo vaak de huisarts en worden tweemaal zo vaak opgenomen in het ziekenhuis.

„Leuke en rake column over #bank en consument van @ivandenberg in Metro”, twittert @arjenmeul.

@awvander: „#treinleven Rainy days in Nederland. Tussen Buitenpost en Leeuwarden 20 minuten de broek op enkels......”

@hoeklp: „Eens kijken hoe effectief Twitter is. Bron: Metro van 10 december.”

Metro is de grootste krant ter wereld en verschijnt in 73 edities in 23 landen. Wereldwijd heeft Metro 18 miljoen lezers. Hoofdredacteur: Robert van Brandwijk Algemeen directeur/uitgever: Cees Polman Geen krant? Mail: distributie@metronieuws.nl Metro is een uitgave van TMG Landelijke Media B.V. Adres: Basisweg 30 1043 AP Amsterdam tel: 088-8244000 | Westblaak 224 3012 KP Rotterdam tel: 010 -2060320

@VanLotje Met m’n krantje en m’n petje lekker in de trein. Buiten regen#treinleven @debbieheijne First time ever kaartje 1e klas gekocht voor trein - is er geen plek :( Hoe zot is dat? #treinleven @Stultuscreatrix ‘Beste reizigers, we hebben iets van beton geraakt, maar rijden toch door’ weet niet of ik nu bang of blij moet zijn. #treinleven @SanderJanssen95 De twee jongens naast me liggen al de hele reis te slapen. Heb het idee dat ze er in Groningen al uit hadden gemoeten :-) #treinleven @lexieplex De jongen naast mij in de trein typt een wachtwoord van minstens 15 tekens om z’n laptop op te starten. Super secret. #treinleven @heroforAriana Met de trein dit keer, bus kwam niet :( #treinleven


IN HET NIEUWS China

#instagram

KFC nodigt klanten uit in de keuken Fastfoodketen KFC nodigt Chinese klanten uit een kijkje in de keuken te nemen om met eigen ogen te zien hoe het eten wordt klaargemaakt. Dat maakte het kiprestaurant gisteren bekend. KFC wil het vertrouwen van klanten in China terugwinnen. Die laten het restaurant links liggen als gevolg van een voedselschandaal met bedorven vlees bij moederbedrijf Yum! Brands. N O V U M

Instagram heeft nu meer dan 300 miljoen gebruikers, die elke dag samen 70 miljoen foto’s plaatsen en 2,5 miljard keer iets ’liken’. / LIONEL BONAVENTURE | AFP

Instagram steekt nu Twitter naar de kroon Foto’s. Instagram zit behoorlijk in de lift. Gisteren bleek dat het sociale platform meer gebruikers heeft dan Twitter.

Instagram heeft voor het eerst meer gebruikers dan Twitter. Een mijlpaal voor de fotodeeldienst, zo meldde de Amerikaanse nieuwszender CNBC gisteren.

Instagram heeft nu meer dan 300 miljoen gebruikers, die elke dag samen 70 miljoen foto’s plaatsen en 2,5 miljard keer iets ’liken’. Twitter heeft ’slechts’ 284 miljoen gebruikers. Instagram maakt een stormachtige groei door. Het werd dit jaar door Facebook gekocht voor een miljard dollar en had in het voorjaar nog maar 100 miljoen gebruikers. Om die groei door te zetten, wil de directeur van het bedrijf, Kevin Systrom, ervoor zorgen dat mensen beter wegwijs kunnen

@METROHOLLAND VOLG METRO OOK OP INSTAGRAM VOOR EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN

in de massa aan fotomateriaal. Facebook spant overigens nog altijd de kroon als het gaat om actieve leden, met 1,35 miljard gebruikers. Qzone,het sociale medium dat in China het populairst is, staat tweede met 650 miljoen gebruikers. A N P

NIEUWSGIERIGHEID BRENGT ONS VERDER. Nieuwsgierigheid heeft ons vele innovaties gebracht. Belangrijk, want die zijn hard nodig voor de toekomst. Daarom investeert Shell meer in Research & Development dan welk energiebedrijf ook. En stimuleren we jonge mensen vooral nieuwsgierig te blijven en te kiezen voor technisch onderwijs. Zo werken we al ruim tien jaar met andere bedrijven samen in Jet -Net, waar leerlingen ervaren hoe uitdagend en relevant technologie kan zijn. En verleggen studenten jaarlijks ruimschoots de grenzen van efficiënt brandstofgebruik op onze Shell Eco-marathon in Rotterdam. Dit jaar hebben onze technologische vernieuwingen ons ook nog eens een prijs opgeleverd: Innovator of the Year. En daar zijn we best trots op. Samen hard werken aan meer en schonere energie. Daar kun je niet jong genoeg mee beginnen.

LET’S GO.

7

Boot. Recordaantal vluchtelingen steekt Middellandse Zee over Sinds het begin van dit jaar zijn meer dan 207.000 migranten en vluchtelingen de Middellandse Zee overgestoken. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr. Wereldwijd hebben minstens 348.000 mensen een riskante zeereis ondernomen op zoek naar een veilig heenkomen of een betere toekomst, aldus de organisatie. Vermoedelijk gaat het om een recordaantal overtochten, al maakt „de clandestiene aard van de overtochten een betrouwbare vergelijking met voorgaande jaren lastig”.

Slachtoffers

3419 Bij overtochten zouden dit jaar zo´n 4272 mensen om het leven zijn gekomen. Op de Middellandse Zee vielen zo’n 3419 slachtoffers, waarmee het „de dodelijkste route van allemaal” is.

Vooral Europa blijkt een steeds populairdere bestemming. Zo lag het aantal mensen dat de Middellandse Zee overstak naar schatting bijna drie keer hoger dan in 2011. M E T R O

Dood

PVV’er verwijdert haastig retweet Europarlementariër Marcel de Graaff van de PVV heeft inderhaast een retweet verwijderd. De politicus plaatste een tweet van iemand ook op zijn eigen timeline, maar toen hij de oorspronkelijke tweet beter las, zag hij dat die eindigde met ’dood aan moslims’. Hierop haalde hij de tweet snel weer weg. In het bericht dat De Graaff retweette werd verwezen naar een peiling waaruit zou blijken dat vier op de vijf Palestijnen vinden dat het doodsteken van Joden legaal verzet is. M E T R O

Nobelprijs voor Vrede uitgereikt De Pakistaanse tiener Malala Yousafzai en de Indiase activist Kailash Satyarthi hebben gisteren in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt gekregen. Malala is met 17 jaar veruit de jongste ooit die de onderscheiding kreeg. De activiste die strijdt voor onderwijs voor meisjes, werd wereldberoemd nadat ze in 2012 door Taliban in een schoolbus door het hoofd geschoten werd.


www.metronieuws.nl donderdag 11 december 2014

IN HET NIEUWS

En dan ben je plots professioneel gamer Gamen. Dat je van je hobby ook je beroep kunt maken, is iets waarover Thijs Molendijk mee kan praten. Hij verdient de kost als professioneel gamer. 15.000 euro in een klein half jaar tijd ‘in the pocket’ en gratis heel Europa doorreizen door slechts je hobby te beoefenen. Voor de 20-jarige Thijs Molendijk is het werkelijkheid. Hij is sinds kort professioneel gamer en is een van de beste esporters in Europa als het gaat om het online kaartspel Hearthstone. Een jaar geleden had Molendijk nog geen idee van de omvang van de professionele esportwereld, laat staan van de fikse bedragen die hierin omgaan. Hij speelde het toen nieuwe online-kaartspel Hearthstone regelmatig thuis achter zijn computer. Niets meer dan een hobby, tot hij werd benaderd door het Duitse e-sportbedrijf Meet your Makers. Ze boden hem een gamecontract en inmiddels reist Molendijk van toernooi naar toernooi. „Alles wordt voor mij betaald, vlucht, hotel, noem maar op. Daarvoor hoef ik alleen deel te nemen aan een toernooi in een T-shirt van Meet your Makers met daarop hun sponsors afgebeeld.” Tijdens die e-sportoernooien valt er serieus geld te verdienen. „Gemiddeld is er een prijzenpot van zo’n 20.000 euro”, zegt Molendijk. „Bij bijvoorbeeld het wereldkampioenschap praat je al over 250.000 euro.” Een klein deel van wat hij wint, staat hij af aan het esportbedrijf. „Dat is een mini-

#gamenvoorgeld

20.000 euro is de gemiddelde prijzenpot. Gaat het om een wereldkampioenschap, dan vertienvoudigt dat bedrag met gemak.

maal bedrag. Het belangrijkst vinden zij dat ik daar zit en hun sponsors promoot. Je kunt het vergelijken met bijvoorbeeld de voetbalwereld. Ik speel voor een ‘club’ en zij hebben sponsors die ik laat zien. Er is net als met voetbal ook sprake van contracten en soms word je benaderd door andere e-sportbedrijven om voor hen te komen

Column

SYLVESTER EIJFFINGER SYLVESTER EIJFFINGER IS HOOGLERAAR FINANCIËLE ECONOMIE AAN DE UNIVERSITEIT VAN TILBURG EN IS TE VOLGEN OP ZIJN WEBLOG (WWW.SYLVESTEREIJFFINGER.COM) EN OP TWITTER (@SCWEIJFFINGER).

GOUD IS VOER SPECULANTEN

Thijs Molendijk (20) is professioneel gamer. Hij heeft een contract bij een Duits e-sportbedrijf en reist van toernooi naar toernooi door Europa. / AW FOTO Prijzenpot

8

spelen. Als ik in een stadion speel, kijken er zo 100.000 mensen mee, daar hebben sponsors baat bij. In de wereld van e-sport gaat meer geld om dan in de film- of muziekwereld.” Iets wat Molendijk aan Nederlanders nog vaak moet uitleggen. „Nederland loopt achter op het gebied van e-sport”, zegt Molendijk. „Professioneel gamer zijn, is iets wat veel Nederlanders niet kennen. In China en Amerika is het al een aantal jaar ontzettend groot. Net als in Europese landen als Duitsland en Zweden." Omdat Molendijk nog maar ‘net komt kijken’ in de professionele e-sportwereld verdient hij alleen geld als hij iets wint.

Een maandsalaris heeft hij nog niet. „Mijn eerste contract loopt bijna af. In het afgelopen half jaar ben ik enorm gegroeid. Van iets wat ik deed als hobby naar het winnen van grote toernooien. Een maandsalaris zit er bij een volgend contract zeker in. En dat zijn echt goede salarissen. Als 20-jarige jongen zou ik dat nooit kunnen verdienen met een fulltime baan.” En dus gaat zijn studie bedrijfseconomie op een lager pitje. „Dit is me overkomen en ik vind het geweldig. Het professioneel gamen komt nu op de eerste plaats.”

BIANCA BRASSER

@BiancaBrasser bianca.brasser@metronieuws.nl

Ruim twee weken geleden maakte De Nederlandsche Bank (DNB) bekend dat een deel van de Nederlandse goudvoorraad die in New York lag opgeslagen, is teruggehaald naar Amsterdam. DNB wil een evenwichtiger verdeling van onze goudvoorraad en hoopt daarbij dat het bijdraagt aan een positief vertrouwenseffect bij het publiek. Het consumentenvertrouwen zal er niet door worden beïnvloed, het is meer een gevoelskwestie. We hebben de capaciteit om het op te bergen, dan is het ook logisch dat het teruggehaald wordt naar ons land. Daarnaast kan het terughalen van ons goud ook te maken hebben met de veiligheid. New York is niet meer zo veilig als het was sinds de aanslagen op de ‘Twin Towers’ van 11 september 2011. In de nieuwe verdeling ligt 31% van het Nederlandse goud nu in AmKosten sterdam, 31% in de Verenigde Staten, 20% in Canada en 18% in het Verenigd Koninkrijk. In ‘Goud is het minst rende oude situatie lag slechts 11% dabele deel van onze in Nederland en 51% in de VS. reserves. Daarbij komt De goudvoorraden in Londen en Ottawa zijn onveranderd dat de kosten voor het gebleven. De rol van goud als beheer heel hoog zijn.’ dekking van valuta is sinds de jaren zeventig van de vorige S y l v e s te r E ij ffi n g e r eeuw aanzienlijk afgenomen. Centrale banken namen steeds meer andere valuta’s zoals dollars en ponden in reserve en verkochten een deel van hun goudvoorraad. Veel van dat goud ging naar Aziatische centrale banken, omdat die juist erg weinig goud hadden. Ooit was de waarde van onze gulden rechtstreeks gekoppeld aan het goud. Dit noemde wij de gouden standaard. Maar na de Tweede Wereldoorlog kwam daar verandering in. Bij de oprichting in Bretton Woods (VS) in 1944 van het IMF en de Wereldbank werd afgesproken alle valuta’s aan de dollar te koppelen en die weer aan het goud. Dat bleef zo tot de jaren zeventig. Toen begon de stabiliteit van het stelsel scheuren te vertonen omdat de VS steeds meer dollars bijdrukten en de koppeling aan het goud niet meer kon garanderen. Centrale banken begonnen hun goudvoorraden af te bouwen, ook omdat ze er nauwelijks rendement op haalden. Goud is het minst rendabele deel van onze reserves. Daarbij komt dat de kosten voor het beheer heel hoog zijn. De goudvoorraad heeft voor de internationale reserves van de centrale banken aan belang ingeboet. Goud is geworden tot voer voor speculanten.

Ziekte. Dodental ebola boven de zesduizend Het aantal doden door ebola is gestegen naar 6388. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tot afgelopen zondag. De WHO meldde gisteren dat de levensgevaarlijke ziekte bij 17.942 mensen is vastgesteld. Alleen al in Sierra Leone groeide het aantal ebolagevallen in een week met bijna 400. Dat is ongeveer drie keer zoveel als in de

Wijzigingen

Zieken

17.942

De WHO meldde gisteren dat de levensgevaarlijke ziekte bij 17.942 mensen is vastgesteld.

twee andere landen die zwaar zijn getroffen, Guinee en Liberia. A N P

per 14 december

Dit weekend 3 dagen GRATIS

Check onze nieuwe dienstregeling, dan bent u altijd op tijd Op 14 december gaat de nieuwe dienstregeling in. Zo kunnen bijvoorbeeld de vertrek- en aankomsttijden veranderen. Of er voor u iets wijzigt, leest u op arriva.nl/dienstregeling. Goede reis!

gengratis

ARRIVA.NL/DIENSTREGELING

www.relatieplanet.nl/3da

Meer dan 50.000 singles online


OLIVER IN JAMIE HET NIEUWS

Kerst is dé tijd om uit te pakken in de keuken, om met elkaar aan tafel te genieten van heel veel lekkers. Of dat nu een 8-gangen diner is, of een relaxte gourmetavond. Speciaal voor Metro lezers deelt hoofdredacteur Suzanne Pronk recepten en kersttips van Jamie magazine. Trek gekregen in meer? Het kerstnummer van Jamie magazine met daarin nog veel meer tips en tricks ligt nu in de winkel!

9

Regenboogschuimpjes voor in boom

Voor ca. 50 kleine schuimpjes • 4 grote eiwitten (60 g) • 200 g fijne kristalsuiker • fijngeraspte schil van 1 citroen • fijngeraspte schil van 1 sinaasappel • 2 el fijngehakte pistachtenoten • 2 el gevriesdroogde frambozen, gemalen in een vijzel (verkrijgbaar via droogfruit.nl)

sche mixer tot zich zachte pieken vormen.

1

3

Verwarm de oven voor op 150 oC en bekleed 2 grote bakplaten met bakpapier. Klop de eiwitten met een elektri-

2

Voeg de suiker met 1 eetlepel tegelijk toe; blijf kloppen tot je stijf, glanzend eiwitschuim hebt. Zet de mixer op de hoogste stand en klop het schuim nog 2 minuten, of tot alle suiker is opgelost. Verdeel het schuim over schone kommen en schep door elke hoeveelheid een andere smaakmaker(citroen, sinaas-

appel, pistache of framboos).

4

Schep met een eetlepel kleine hoopjes van het schuim op de beklede bakplaten en laat er telkens 1 à 2 cm tussen. Bak de schuimpjes 35–45 minuten, tot ze stevig en droog aanvoelen en makkelijk van het papier loslaten. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

Knutselen in de keuken Tijdens de kerstvakantie is er eindelijk weer eens tijd voor knusse knutselpraktijken, vrolijke uitstapjes en andere activiteiten om samen met je kinderen te doen. En wat is er nu leuker dan samen kerstkoekjes bakken of warme chocolademelk maken? Dit zijn een paar kidsproof recepten van Jamie magazine om met het hele gezin van te genieten.

BEELDMATERIAAL EN RECEPTEN AFKOMSTIG UIT JAMIE MAGAZINE

Chocoladekoekjes met zuurstok Deze koekjes staan mooi in de kerstboom – het is alleen de vraag of ze daar lang blijven hangen, want ze zijn veel te lekker! Voor 50 stuks • 125 g zachte boter • 250 g lichte basterdsuiker of ruwe rietsuiker • 1 tl pepermuntextract • 50 g cacao • 1 ei, geklopt • 1 tl bakpoeder • 150 g volkorenmeel • 60 g bloem, plus extra voor het bestuiven • 2–3 zuurstokken, vergruisd Voor het chocoladeglazuur • 100 g poedersuiker • 50 g cacao

1

Verwarm de oven voor op 180 oC en bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Klop de boter en suiker met een mixer tot een licht, luchtig mengsel.

2

Roer het pepermuntextract, de cacao, het ei en een klein snufje zout erdoor; mix tot de cacao goed is verwerkt en het beslag glad is, met de consistentie van dik glazuur.

5

Verwijder de folie en rol beide deegschijven uit tot een dunne lap van ongeveer 2,5 mm dik. Steek de koekjes uit met een uitsteekvorm van 6 cm.

6

Leg de koekjes op de beklede bakplaten en prik er aan de bovenkant telkens een gaatje in – voor een lintje. Bak de koekjes in 7–10 minuten stevig. Neem ze uit de oven, leg ze op een rooster en laat ze helemaal afkoelen.

3

7

4

8

Voeg het bakpoeder, het meel en de bloem toe en mix tot je een deeg hebt (het mag best iets kruimelig zijn).

Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het heel kort. Verdeel het in tweeën en maak van elke helft een schijf van 2,5 cm dik. Wikkel de deegschijven in vershoudfolie en laat ze 20 minuten koud worden in de koelkast.

Maak het glazuur door de poedersuiker en cacao in een kom te mengen en beetje bij beetje wat heet water toe te voegen tot je een glad maar dik glazuur hebt. Bestrijk de volledig afgekoelde koekjes met glazuur en strooi de zuurstokstukjes erop. Als het glazuur is gestold, rijg je lintjes door de koekjes en hang je ze op in de kerstboom. Ze zijn 1–2 weken houdbaar.

Kruidige warme chocomelk Een rijke traktatie voor Kerstavond: met warme melk, zoete honing en geurige kaneel maak je extra lekkere chocolademelk.

Voor 4 bekers • 1 l amandelmelk of volle melk • 75 g pure of melkchocolade, geraspt • 2 el cacao • 1 tl kaneel • 2 el honing

1

Verwarm de melk tot-ie heel zachtjes kookt. Laat hem niet aanbranden of overkoken.

2

Roer de chocolade, cacao, kaneel en honing erdoor; voeg wat meer honing toe voor een zoetere versie. Schenk de warme chocolademelk in 4 bekers, schep er een paar marshmallows op en serveer meteen.

Gemberkoekjes voor een eetbare kerstboom Voor 60 koekjes • 250 g gezouten boter • 200 g bruine basterdsuiker • 4 el schenkstroop • 4 el ahornsiroop • 600 g bloem, plus extra • 2 tl zuiveringszout • 4 tl gemberpoeder • 2 tl kaneel • rasp en sap van 1 sinaasappel

1

Verwarm de oven voor op 200 oC. Smelt de boter, suiker en beide siroopsoorten in een kleine pan. Breng aan de kook en houd apart.

2

Meng de bloem, het zuiveringszout, de specerijen en rasp in een grote kom. Roer deze mix door het hete mengsel en maak er een stevig deeg van – kneed er een beetje sinaasappelsap door

als het te droog is.

3

Bekleed twee bakplaten met bakpapier en houd je stervormige uitsteekvormen paraat. Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een lap van circa 2 mm dik. Steek zo veel mogelijk sterren in verschillende groottes uit en leg ze op het papier; ze mogen elkaar niet raken. (Bak ze in

porties als er niet genoeg plaats is.)

4

Laat voor het beste resultaat de sterren 30 minuten in de koelkast opstijven voordat je ze bakt. Bak de sterren 10 minuten – ze worden hard tijdens het afkoelen. Laat ze volledig afkoelen op een rooster.


JAMIE OLIVER IN HET NIEUWS 10

www.metronieuws.nl donderdag 11 december 2014

Gourmetten à la Jamie magazine Het kan heerlijk zijn om voor de feestdagen uren in de keuken te staan voor vrienden, familie of je geliefde, maar soms is het nóg lekkerder om de hele dag te relaxen op de bank of in de sneeuw en niet te hoeven stressen over het kerstdiner. Tover op zo’n dag je gourmetstel tevoorschijn en laat je gasten al het werk verrichten. Het enige wat je dan zelf nog hoeft te doen is de tafel dekken met gezellige bakjes vol lekkere ingrediënten en het bereiden van een paar simpele bijgerechten om te delen. Jamie magazine deelt een paar favoriete gerechten en tips. Wil je meer? Koop dan het kerstnummer van Jamie magazine dat nu in de winkel ligt.

Aardappelsalade met makreel en sperziebonen bijgerecht voor 6 personen • 750 g vastkokende aardappels, geschild • 175 g gerookte makreel • 250 g sperziebonen, gehalveerd • 1 grote rode ui, gesnipperd • 150 g augurken, in stukjes • 125 g zure room • 1 el mayonaise • 2 el kappertjes • 3 takjes platte peterselie, grof gehakt • peper en zout

1

Kook de aardappels gaar en snijd ze in stukken. Doe

ze in een schaal met de gesnipperde ui en de augurkjes.

2

Pluk de makreel uit elkaar en voeg toe aan de schaal. Kook de sperziebonen beetgaar, spoel ze af onder koud water en doe ze bij de rest.

3

Klop de zure room met de mayonaise en kappertjes tot een dressing. Meng het goed door het aardappelmakreelmengsel. Breng op smaak met wat peterselie, peper en zout.

BEELDMATERIAAL EN RECEPTEN AFKOMSTIG UIT JAMIE MAGAZINE

Kruidige bulgur-kikkererwtensalade bijgerecht voor 6 personen • 150 g bulgur • 400 g kikkererwten, uit blik • 1 bosui, in ringetjes • ½ komkommer, in dunne korte reepjes • 100 g kerstomaten, gehalveerd • ½ rode paprika, in stukjes • klein bosje bieslook, grof gehakt • klein bosje munt, grof gehakt • flinke bos bladpeterselie, grof gehakt • ½ citroen • olijfolie • peper en zeezout

1

Kook de bulgur volgens de aanwijzing op de verpakking. Spoel de kikkererwten af en laat goed uitlekken.

2

Meng in een grote schaal de bieslook, kikkererwten, bosui, komkommer, kerstomaten en alle kruiden. Pers de halve citroen erboven uit en voeg een flinke scheut olijfolie toe. Meng nog een keer goed zodat alles bedekt is. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Lekkere combi’s voor in je pannetje • Sprenkel een scheutje olijfolie over een stukje witvis en strooi er wat broodkruim over. Bak de ene kant van de vis aan en laat de bovenkant met de broodkruim gaar en krokant worden onder de grill. Lekker met kappertjes en peterselie of dragon. • Bak voor een Aziatisch gerechtje wat stukjes kippendij goudbruin. Voeg een lepel bosui toe, bak kort mee en giet er een scheutje sojasaus met limoenrasp over.

• Hak wat pruimen fijn en stoof ze met een scheutje water en salie. Lekker bij een gebakken kippetje. • Bak wat pompoen en prei in olie zacht. Bak de laatste minuten een plakje haloumi mee en zet kort onder de grill. Serveer met chilipoeder en verse tijm. • Marineer blokjes tofu in 4 el sojasaus, sap van 1 limoen, wat geraspte gember en zwarte peper. • Laat minstens 15 min. staan voor je het krokant bakt in je pannetje. Combineer met wat champignons.

In wijn en boter gestoofde prei met kappertjes en dragon De combi van romig gestoofde prei met de zure, ziltige smaak van kappertjes en het iets bittere, anijsachtige van de dragon is heel speciaal. Dit bijgerecht zorgt voor een wow-effect aan tafel en heb je in een mum van tijd gemaakt. bijgerecht voor 6 personen • 3 preien, in stukken van 4 cm

• 25 g boter • 150 ml droge witte wijn • 2 takjes dragon, de blaadjes grof gehakt • 2 el kappertjes

1

Smelt de boter in een stoofpan en voeg de stukken prei toe. Fruit kort aan en giet dan de witte wijn erbij. Breng langzaam aan de kook.

2

Leg het deksel op de pan en laat de prei circa 10 minuten zachtjes stoven.

3

Voeg op het laatst de dragon en de kappertjes toe, schep om en breng op smaak met peper en zout.


OLIVER IN JAMIE HET NIEUWS

11

Kerstmenu à la Jamie

Zin om uit te pakken met de kerstdagen? Dit traditionele kerstmenu zorgt voor instant succes: een terrine vooraf, rollade als pronkstuk en een pavlova als kerstdessert. Ga voor een voorproefje naar Taste of Christmas dit weekend! Van 12 t/m 14 december staat de redactie van Jamie magazine in de Jaarbeurs in Utrecht en laat je elke dag van 15.00-15.45u zien hoe je de pavlova gemakkelijk zelf maakt!

Voorgerecht: Terrine met pistache en cantharellen Paté, maar dan anders: kalfsvlees wordt hier gecombineerd met de aardse smaak van paddenstoelen en noten. Het resultaat is niet alleen prachtig om te zien, maar ook verrassend lekker en licht. 6 à 8 personen (ca. 12 plakken) • 1 kg cantharellen • 200 ml kalfsfond (potje) • 2 el cognac • 200 ml room • olie, om te bakken • 2 sneetjes witbrood, zonder korst • 4 el melk • 2 el (slag)room • 500 g kalfsvlees (bijv. kalfsschnitzel) • 1 eiwit

• 1 klein bosje platte peterselie • 75 g pistachenootjes, gepeld • 1 tl karwijzaad • zout en peper • 1 bosje salie • extra nodig: 2 L cakeblik, braadslede, aluminiumfolie, stuk karton

1

Was de cantharellen en halveer de grote exemplaren. Leg ze uitgespreid op een theedoek en dep ze met een andere doek zo goed mogelijk droog.

2

Breng de fond met de cognac aan de kook, voeg de room toe, laat tot de helft inkoken tot roomsaus en laat afkoelen. Bak de cantharellen in etappes (zo behouden ze hun

smaak) in wat olie op hoog vuur. Na een paar minuten zijn ze goudbruin. Breng op smaak met zout en peper en laat ze afkoelen.

3

Laat het brood weken in de melk met 2 el room. Snijd het vlees in reepjes en maal het in de keukenmachine met het geweekte brood en het eiwit zo fijn mogelijk. Hak de peterselie fijn. Hak de pistachenootjes grof en het karwijzaad (evt. in een vijzel) fijn. Meng het fijngemalen vlees met de roomsaus, pistachenootjes, peterselie en karwijzaad en de paddenstoelen. Het mengsel moet lekker smeuïg zijn. Voeg evt. iets meer room toe. Breng

het mengsel royaal op smaak met zout en peper.

4

Verwarm de oven voor op 160 oC. Schep het mengsel in het (licht met olie ingesmeerde) cakeblik en druk het goed aan, zodat er geen luchtbellen ontstaan. Bestrooi met de overige pistachenootjes en druk ze er wat in. Dek de terrine af met alufolie en prik er een paar gaatjes in. Vul de braadslede (in de oven, dat scheelt gedoe) voor met kokend water. Zet de terrine in het water en laat de terrine in ca. 1 uur en 10 min. gaar worden.

5

Prik met een kernthermometer in de terrine om de

temperatuur te meten. De temperatuur moet boven de 72 °C zijn.

6

Neem de terrine uit het water. Knip een stuk karton gelijk aan de bovenzijde van de terrine en bekleed het met aluminiumfolie. Leg op de terrine en leg daarop een pak melk of een paar blikjes zodat de terrine onder druk komt te staan. Laat op die manier 1 nacht in de koelkast staan.

7

Stort de terrine op een bord/plank/schaal, snijd in plakken en serveer met kleine zoute augurkjes, appelkappertjes, gebakken blaadjes salie en brood.

Nagerecht: Chocoladepavlova met amarenekersen Niets zo feestelijk als een pavlova van krokant meringueschuim. Deze chocoladeversie combineert geweldig met de zoete kersen. Lijkt ingewikkeld, maar is supermakkelijk.

3

6 à 8 personen • 6 eiwitten (van grote eieren, op kamertemperatuur) • 1 el wijnsteenzuur of azijn • 350 g fijne kristalsuiker • 2 el maizena • 2 a 3 el cacao • 500 ml slagroom • 3 el suiker • 1 blikje of potje amarenekersen • 2 repen witte chocolade Extra nodig • mixer • ruime (liefst) rvs beslagkom • bakpapier

4

1

Verwarm de oven voor op 180oC. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

2

Mix de eiwitten en de azijn stijf in een vetvrije beslagkom.

Voeg al kloppend de suiker toe. Klop tot een stevig schuim en spatel de maïzena erdoor. Schep de helft van het schuim in een andere vetvrije kom, zeef er 2 el cacao boven en meng voorzichtig. Schep zowel het witte als het bruine schuim als een berg (Ø ca. 25 cm) naast elkaar op de bakplaat. Spatel het voorzichtig door elkaar zodat een marmereffect ontstaat. Maak met een lepel in het midden een flauwe holte. Zet de oventemperatuur terug naar 110°C en laat 2½-3 uur bakken.

5

Laat afkoelen en dek af met alufolie. Klop de slagroom stijf met suiker en verdeel over de meringue. Schep de uitgelekte kersen erop. Schaaf de chocolade boven de pavlova en bestrooi met poedersuiker en eventueel cacao.

Ga naar jamiemagazine.nl voor een How-to filmpje.

Hoofdgerecht: Kalfsrollade met champignons en geroosterde groente 10 personen • olijfolie • 500 g champignons, fijngesneden • 2 sjalotjes, fijngesnipperd • 15 tenen knoflook, 3 fijngehakt • 1 el Provençaalse kruiden (zoals tijm, marjolein, basilicum en oregano) • 1 tl rozemarijnnaaldjes, gehakt • 2 el korianderzaad • 1 el chilipoeder • 2,5 kg kalfsborst, ontbeend, vet eraf gesneden, in de lengte in plakken gesneden (vraag je slager om advies en hulp bij het snijden) • 600 ml witte wijn

Geroosterde groenten • 6 kleine pastinaken, in de lengte gehalveerd • 6 wortels, in de lengte gehalveerd • 6 vastkokende aardappels, bijv. maris piper, in vieren

1

Verwarm de oven voor op 130 oC. Verhit een beetje olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de champignons, sjalotsnippers, gehakte knoflook, kruiden en specerijen 5–7 minuten, tot het vocht uit de champignons is verdwenen. Voeg zout en peper toe.

2

Leg de kalfsborst plat in een braadslee en verdeel het

champignonmengsel erover; laat aan één kort uiteinde een rand van 2 cm vrij. Rol het kalfsvlees op, te beginnen met het uiteinde met champignons en bind het om de 2 cm vast met keukentouw. Druppel er olijfolie over en bestrooi het geheel met de rest van de knoflook.

3

Braad de rollade 4–5 uur in de oven. Keer de rol geregeld om en bedruip hem om de 40 minuten met een beetje wijn. Het vlees is gaar wanneer je er makkelijk een vleespen doorheen kunt steken.

4

Doe intussen de groenten in een grote pan water en

breng dat aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes koken, tot de groenten gedeeltelijk gaar zijn; laat ze uitlekken.

5

Neem de rollade uit de oven en schik de groenten eromheen. Zet de braadslee terug in de oven en bak de groenten 15 minuten; roer af en toe, zodat ze bedekt raken met het braadvocht. Neem het gare vlees uit de braadslee en laat het rusten, bedekt met alufolie. Verhoog de oventemperatuur naar 180 o C en rooster de groenten nog 15 minuten.

6

Serveer de rollade in plakken en geef de groenten erbij.

BEELDMATERIAAL EN RECEPTEN AFKOMSTIG UIT JAMIE MAGAZINE


www.metronieuws.nl donderdag 11 december 2014

IN HET NIEUWS

12

Smerige lucht levert meer huidproblemen op dan gedacht Verontreiniging. Vergeet

rimpels, want de huid heeft een groter probleem: vervuilde lucht.

In Europa leeft 83 procent in vervuilde steden. / COLOURBOX

Luchtverontreiniging is een groter probleem voor de huid dan veel mensen weten. En met maar weinig middelen is het gevaar in te perken, zo bleek op de P&G Vision conferentie, die in Marrakech werd gehouden. Omdat luchtverontreiniging niet altijd direct zichtbaar is, krijgt het probleem nog niet veel aandacht, aldus wetenschapper Frauke

Column

LUUK KOELMAN COLUMNIST

Fijnstof

‘Er is veel aandacht voor rimpels en huidveroudering, maar minder voor luchtverontreiniging, omdat dat minder zichtbaar is’ Frauke Neuser wetenschapper

Neuser. „Alleen al in fijnstof zitten zo’n 224 verschillende chemicaliën. Die komen allemaal op of zelfs in de huid terecht zodra je buiten komt.” Luchtverontreiniging kan een droge of gevoelige huid veroorzaken en kan leiden ac-

né of allergieën. „Uit onderzoek van de Wereld Gezondheidsorganisatie blijkt dat 88 procent van de mensen in vervuilde steden leeft. In Europa leeft 83 procent van de mensen in vervuilde steden en luchtverontreiniging kostte in 2012 aan 2,7 miljoen mensen het leven”, zo duidt Neuser de grootte van het probleem. „Er is veel aandacht voor rimpels en huidveroudering, maar minder voor luchtverontreiniging, omdat dat minder zichtbaar is”, is de zorg van Neuser. „We hebben inmiddels aandacht voor de gevaren van de eveneens onzichtbare UVstraling, en weten wat we er tegen moeten doen, nu moet er

aandacht komen voor de gevaren van luchtverontreiniging voor de huid, en dus voor onze gezondheid.” Oplossingen zijn er: anti-oxidanten als vitamine E bouwen een beschermlaag voor de huid op. Daarnaast is tweemaal daags het gezicht schoonmaken een simpele oplossing. Ook gezichtscrèmes met niacinamide, een in de beautywereld opkomend ingrediënt dat onder meer in geneesmiddelen tegen huidziekten zit, kunnen het probleem verhelpen.

SIGRID STAMKOT

@SigridS sigrid.stamkot@metronieuws.nl

RUTTE MOORDENAAR! Het is om depressief van te worden. Vorig jaar pleegden 1854 Nederlanders zelfmoord. Daarmee steeg het aantal zelfdodingen voor het zesde achtereenvolgende jaar. Nooit eerder maakten zoveel personen een einde aan hun leven. En hopla, daar ging het los op sociale media en websites als NuJij.nl, in ongekende felheid. Als een enorm vliegwiel dat langzaam op gang komt, maar dan ook niet meer stopt: „Het ligt aan de politiek en nergens anders aan!” Daar zijn bijna alle reageerders het over eens: „Dat krijg je met die fijne regering van nu!” want „dit kabinet gaat al jaren over lijken!” Een ander weet precies wat ons te wachten staat: „Eind van de maand krijgt Nederland te horen dat

Suïcidetop

‘Al die reageerders. Toch knap dat elk van hen precies weet waarom al die Nederlanders zelfmoord pleegden. Hoe komen ze aan die kennis?’ L u u k Koe l m a n

het aantal werklozen gedaald is. Niet gek als een groot aantal van hen ervoor kiest om op deze manier een einde aan hun uitzichtloze situatie te maken!” Instemming alom: „Het is gewoon moord door Den Haag. Zelfmoord is geen zelfmoord meer tegenwoordig, maar zelfbevrijding.” Daarna volgt de samenvatting: „Rutte moordenaar!” Andere politiek gefrustreerden zien een groter verband dan enkel de Haagse kaas-

stolp: „De EU brengt vrede en welvaart, ja ja, vandaar.” Natuurlijk is er ook duiding van gelovigen („wij moeten terug naar de bron: de Here God”) en een enkele macrobioot die suïcide per definitie wijdt aan „intolerantie voor bepaalde voeding, maar daar wil de medische wereld niets van weten.” Al die reageerders. Toch knap dat elk van hen precies weet waarom al die Nederlanders zelfmoord pleegden. Hoe

komen ze aan die kennis? Aan de suïcide-plegers kunnen ze het niet meer vragen, dus het kan niet anders of ze hebben in 2013 massaal exit-gesprekken langs het spoor en op hoge gebouwen gehouden. In ploegendienst, de klok rond. Met nachtkijker en notitieblok in de hand. Dat zal nooit 1854 verslagen hebben opgeleverd, maar voor de enkeling die hen te snel af was, huurden ze gewoon Derek Ogilvie in. Ook moeten reageerders

honderden afscheidsbrieven in hun bezit hebben. Krabbeltjes, steeds met één constante: Mark Rutte. „Niet schrikken zoonlief, maar ik hang in het trappenhuis. Nu papa de duizend euro niet meer krijgt, die premier Rutte hem tijdens de vorige verkiezingscampagne heeft beloofd, zag hij geen andere uitweg. Oh ja, mama is er vandoor met ome Kees.” De waarheid is: dat zoveel Nederlanders vorig jaar zelfmoord pleegden, interesseert reageerders geen ene ruk. Ze gebruiken het nieuwsfeit enkel voor het uitventen van het eigen gelijk. Eigenlijk snap ik best wel dat 1854 Nederlanders niet in een dergelijk land willen leven. *spoorboekje pakt*


IN HET NIEUWS

CDA: geef jongeren ruimte voor koop huis Streng. Jongeren moeten de ruimte krijgen om een huis te kopen. Blok moet de hypotheekregels vieren, vindt het CDA. De nieuwe strenge hypotheeknorm die vanaf januari zou gelden wordt mogelijk uitgesteld. De Tweede Kamercommissie Wonen wil in januari nog in debat met Minister Blok van Wonen over het aanscherpen van de leenregels. Tot die tijd zou hij de huidige normen ongemoeid moeten laten. Omdat te veel huishoudens in de problemen komen vanwege een hoge hypotheekschuld adviseerde het Nibud de hypotheeknorm vanaf 1 januari verlagen. Door de nieuwe regels mag er minder geleend worden om een huis te kopen. Huishoudens kunnen dan meer buffers opbouwen om onSlecht

‘Het kabinet staat op het punt om een slecht advies over te nemen. Hou op met het korset te strak aan te trekken.’

OP METRONIEUWS.NL • HOGERE MAANDLASTEN, LAGER LEENBEDRAG NA 1 JULI

#hypotheek

der andere de stijging van de zorgkosten te kunnen dragen. Met name de maximale hypotheek voor lagere inkomens zal daarom flink omlaag gaan. Minister Blok van Wonen was van plan het Nibud-advies over te nemen. Vooral het CDA was tegen deze beslissing. CDAKamerlid Sander de Rouwe heeft nu de rest van de Kamercommissie meegekregen om zo Blok tot actie te dwingen. Volgens De Rouwe is de woningmarkt nu gebaat bij rust en voorspelbaarheid. „De afgelopen jaren zijn er al veel maatregelen genomen om teveel krediet en teveel schulden tegen te gaan. Nu slaan we door. Het kabinet staat op het punt om een slecht advies over te nemen. Hou op met het korset te strak aan te trekken. Geef jongeren de ruimte om een woning aan te schaffen.” Als Blok het advies van Nibud overneemt, kunnen particulieren 5 tot 8 procent minder geld lenen om een huis te kopen. Veel partijen zien dat als een ongewenste rem op de woningmarkt.

RENS OVING

Sander de Rouwe Tweede Kamerlid CDA

@RensOving rens.oving@metronieuws.nl

Eretitel. Time verkiest ebolabestrijders tot ‘Persoon van het Jaar’ Niet één persoon, maar een hele groep hulpverleners verdient volgens Time Magazine de titel ‘Persoon van het Jaar’. Het Amerikaanse tijdschrift gunt de eer dit jaar aan de hulpverleners die de uitbraak van ebola in West-Afrika het hoofd proberen te bieden. „Ze riskeerden en volhardden, offerden zich op en redden”, motiveerde Time gisteren de keuze. Het blad noemt de dodelijke ziekte ‘een oorlog’ en schrijft dat ‘de rest van de wereld ‘s nachts kan slapen doordat een groep mannen en vrouwen bereid is te vechten’. Onder de andere genomineerden waren oprichter Jack Ma van het succesvolle Chinese internetbedrijf Alibaba, de Russische president Vladimir Poetin en de demonstranten in het Amerikaanse Ferguson die de politie Maastricht

Doden

6331 doden zouden inmiddels zijn gevallen in West-Afrika, volgens de World Health Organization. Meer dan 17.000 mensen zouden besmet zijn met de ziekte.

van racisme beschuldigden, nadat een blanke agent een achttienjarige zwarte jongen had doodgeschoten. Hoewel de titel opgevat kan worden als eerbetoon, houdt Time het erop dat het gaat om de persoon die het meest zijn stempel op het afgelopen jaar heeft gedrukt. Vorig jaar was dat paus Franciscus. A N P Wonderwet

Complex ontruimd om koolmonoxide

Sander de Rouwe vindt dat ‘we’ doorslaan met strenge regels voor het verkrijgen van een hypotheek. / ANP

De hulpdiensten hebben gisteren in Maastricht een appartementencomplex ontruimd nadat daar twintig mensen onwel waren geworden als gevolg van koolmonoxide. Volgens een woordvoerster van de brandweer zijn meerdere slachtoffers naar het ziekenhuis gebracht. Bewoners zijn tijdelijk elders ondergebracht. A N P

‘Deze wet geeft de Franse economie haar vitaliteit teruggeeft, terwijl niemand iets wordt afgenomen.’ Emmanuel Macron Franse minister van Economie denkt het lek boven te hebben.

In december de eerste 2 zones

t.w.v. € 9 gratis! o.v.v. decemberactie

Comfortabel van én naar het station met NS Zonetaxi. Maak van uw treinreis een comfortabele reis van deur tot deur met NS Zonetaxi. Hiermee reist u gemakkelijk én snel van en naar het station tegen een aantrekkelijk vast tarief per zone. NS Zonetaxi vindt u op meer dan 100 stations. Een taxirit heeft u al van € 6 voor de 1ste zone tot 2 kilometer. Voor iedere volgende zone van 2 kilometer betaalt u € 3 per zone. U boekt de NS Zonetaxi eenvoudig online waarbij de ritprijs direct inzichtelijk is. Bovendien betaalt u pas achteraf via automatische incasso. ns.nl/zonetaxi

Waar ga jij naartoe vandaag?

13


Ruim 50.000 singles online!

Schrijf je nu GRATIS in!


IN HET NIEUWS

15

Hete lente en zachte winter maken 2014 tot warmste jaar

Record. Een hittegolf hoefde er niet eens aan te pas te komen om van 2014 het warmste jaar in zeker 300 jaar te maken.

2014 wordt voor Nederland het warmste jaar in de afgelopen drie eeuwen. Dat heeft het KNMI gisteren naar buiten gebracht. Volgens het nationale weerinstituut komt de jaargemiddelde temperatuur dit jaar uit op circa 11,5 graden, waar 10,1 graden normaal is. De temperatuur ligt ook aanzienlijk hoger dan de tot nu toe warm-

ste jaren 2006 en 2007, toen het gemiddeld 11,2 graden was. In 2014 eindigden bijna alle maanden met een hogere gemiddelde temperatuur dan normaal. Alleen in augustus was dat niet het geval. Acht van de twaalf maanden behoren zelfs tot de tien warmste. Ondanks het warme weer was er in de zomer geen hittegolf. Ook zomerse dagen van 25 graden of warmer waren er niet veel. Het zomerweer viel in augustus zelfs tegen, maar door de zachte winter en uitzonderlijk warme lente en herfst is er toch sprake van een hoge jaargemiddelde temperatuur. De jaargemiddelde temperatuur is vastgesteld terwijl het

jaar nog niet voorbij is, maar zelfs al mocht het de komende twee weken kouder worden dan voorspeld, heeft dat weinig tot geen effect op het jaargemiddelde. Volgens het KNMI ontstaat een uitzonderlijk warm jaar altijd door een combinatie van factoren. Een daarvan was dat de wind vaak uit het zuiden kwam. Momenteel ligt de gemiddelde temperatuur zo’n 1,6 graden hoger dan aan het begin van de twintigste eeuw. De kans op een extreem warm jaar is daardoor tegenwoordig minstens 300 keer groter dan 100 jaar geleden. Volgens klimaatscenario’s van het KNMI is zo’n warm jaar rond 2050 heel normaal. M E TR O

Genieten van tropische temperaturen op het strand van Hoek van Holland gebeurde dit jaar meer voor dan in de zomer. Het werd vooral gemiddeld een warm jaar met weinig hete dagen in de zomer. /ANP

‘Bijna altijd binnen gestaan’ Deze Talbot Lago T26 Grand Sport coupé was ooit eigendom van de Egyptische koning Farouk (koning van 1936 tot 1952). Samen met nog een schat aan andere oldtimers werd dit stoffige exemplaar gevonden. De auto’s behoorden tot de collectie van de Franse ondernemer Roger Baillon. Zijn kleinkinderen besloten de zestig auto’s te laten taxeren en wat bleek: de gemotoriseerde schroothoop, met auto’s van de vroege jaren van de automobielindustrie tot de jaren 70, is zo’n 15 miljoen euro waard. /Artcurial

Sionsberg. Huisartsen blij met plan doorstart Dokkummer ziekenhuis De huisartsen van de vier Friese gemeenten rond Dokkum steunen het plan voor een doorstart van ziekenhuis De Sionsberg. Ze vinden het cruciaal voor de zorg in de regio dat het ziekenhuis open blijft. Dat heeft Jan Leendert Brouwer, de voorzitter van de medische staf van De Sionsberg, gisteren laten weten. De situatie rond De Sionsberg werd gisteren besproken in de Tweede Kamer. De sluiting van het ziekenhuis leidde ook direct tot de sluiting in de nacht van de huisartsenpost bij het ziekenhuis. Als het failliete ziekenhuis inderdaad een doorstart maakt, gaat het weer samenwerken met de huisartsen. A N P

Demonstratie in Dokkum voor het openblijven Sionsberg. /ANP

Arnhem

Ontroerd

Trolleybus zonder bovenleiding

Meisje dat hart Kate stal overleden

In Arnhem gaat eind volgend jaar de eerste trolleybus rijden die geen bovenleiding nodig heeft. De 18 meter lange, elektrische bus kan doorrijden als de trolleydraden ophouden. Arnhem is de enige stad in Nederland waar nog trolleybussen rijden. Het gaat 3 miljoen euro kosten om de eerste twee ‘trolleybussen 2.0’ te bouwen. Dat bedrag wordt grotendeels opgebracht door het bedrijfsleven, maar ook Arnhem, de stadsregio en vervoersbedrijf Hermes/Connexxion dragen bij, zo maakte de gemeente gisteren bekend. Trolleybussen zijn schoon en geruisloos en iconisch voor Arnhem. A N P

Een jong meisje met een zeldzame vorm van kanker, dat in 2011 het hart van Kate Middleton stal, is overleden. Het meisje werd wereldnieuws toen ze de hertogin bloemen en een knuffel gaf toen die een bezoek bracht aan Canada. Dat meldt CBC. Diamond Marshall was zes jaar oud toen ze wereldwijd aandacht kreeg door het bezoek van Kate. M E T R O

Leningen. Bezorgdheid om hard oplopende rente Griekse staatsobligaties De zorgen over de politieke toekomst van Griekenland zorgden ook gisteren voor onrust op de financiële markten. De rente op Griekse staatsobligaties loopt hard op, terwijl de aandelenbeurs in Athene opnieuw in het rood staat. Vooral Griekse staatsleningen gingen weer in de uitverkoop. De rente op tienjarige Griekse leningen liep daardoor op tot 8,4 procent, tegen 7 procent eind vorige week. De rente op obligaties beweegt tegengesteld aan de waarde. Een stijgende rente wijst op een dalende waarde en een afnemende vraag naar het betreffende schuldenpapier. De zorgen over Griekenland blijken nog duidelijker uit de

Rente

8,4 procent bedraagt inmiddels de rente op tienjarige Griekse leningen. Eind vorige week was dat nog 7 procent. Een stijgende rente wijst op een dalende waarde en een afnemende vraag naar het betreffende schuldenpapier.

sterke stijging van de rente op korte leningen. Het rendement op leningen voor drie jaar liep op tot 9,4 procent en kwam daarmee op het hoogste peil sinds de Grieken aan het financiële infuus van de eurolanden en het IMF werden gelegd. A N P


www.metronieuws.nl donderdag 11 december 2014

WEER & MEER

Wat eten we vandaag?

16

Het weer

Mooie zonsopkomst in Eindhoven, gefotografeerd door Esther van Weert. „Frisse neus halen met mijn kleine meid”, laat Mariska Leemhuis weten. Doe mee! Download de Scoopshot-app op je mobiele telefoon en verdien geld met je foto’s.

Chicken tikka masala Voor 6-8 personen 1 uur en 20 minuten plus tijd om te marineren 415 calorieën Afgestreken tl gemalen kruidnagel, 1 afgestreken tl gemalen komijn volle tl van elk: zoet gerookt paprikapoeder en garam masala citroenen 6 tenen knoflook 1 stuk gemberwortel ter grootte van een duim 6 volle el yoghurt 800 g kipfilets 3 verse groene of gele Spaanse pepers saus 2 uien 4 tenen knoflook 1-2 verse rode Spaanse pepers 1 bosje verse koriander (30 g) olijfolie 1 afgestreken el gemalen koriander 2 afgestreken tl kurkuma 6 el gemalen amandelen 2 blikken van 400 g gepelde tomaten blokje kippenbouillon blikken van 400 g kokosmelk light Kip tikka masala is een briljante curry waar mensen enorm blij van worden. Het is natuurlijk geïnspireerd op de fantastische Indiase keuken, maar eigenlijk is dit een Anglo-Indiase versie. Het is een gerecht om supertrots op te zijn – je kunt kip van topkwaliteit gebruiken, het marineren en roosteren is enorm leuk, de werkwijze is te gek en een betere versie is nauwelijks denkbaar. Ik bak er graag mijn eigen paratha-

Love is in the air! Maar dan letterlijk, zag Anne Boeser.

broodjes (zie blz. 19) bij. Graaf snel een kuil in je tuin en ga aan de gril! Pel de uien en knoflook voor de saus en snijd ze samen met de rode pepers en de steeltjes van de koriander (bewaar de blaadjes voor later) fijn. Zet ze met een scheutje olie in een grote braadpan op matig-hoog vuur en blijf 20 minuten regelmatig roeren tot ze goudbruin zijn. Voeg de gemalen koriander, kurkuma en de resterende theelepel paprikapoeder en theelepel garam masala toe, 2 minuten later gevolgd door de gemalen amandelen, en rooster die. Doe er de tomaten bij, verkruimel er het bouillonblokje over en giet 300 ml kokend water in de pan. Laat 5 minuten pruttelen en roer er dan de kokosmelk door. Laat de saus 20 minuten zachtjes pruttelen en breng hem perfect op smaak. Besprenkel de kipspiesjes wanneer je zover bent met een beetje olie en rooster ze op een hete barbecue, in een gloeiend hete grillpan of onder een hete grill, keer ze om tot ze rondom goudbruin en krokant zijn. Snijd de stukjes kip van de spiesjes in de saus en houd de stukjes citroen apart. Laat de tikka 2 minuten pruttelen terwijl je er met een keukentang naar smaak stukjes citroen boven uitknijpt. Roer er nog een extra scheutje yoghurt door, strooi er de korianderblaadjes over en serveer met paratha’s (zie blz. 19) of geurige basmatirijst.

Verwachting Nederland en weercijfer

Uit: Jamie's Comfort Food Jamie Oliver 29,99 euro

Horoscopen

Ram 21/3-19/4 Je kunt rustig voor je mening uitkomen, jouw mening is niet beter of slechter dan die van ieder ander. Dus als jouw mening wordt gevraagd, kom daar dan open en eerlijk mee naar buiten. Stier 20/4-20/5 Jij speelt vandaag met vuur! Pas op dat je je billen niet brandt... De gevolgen zouden veel groter kunnen zijn dan je in eerste instantie denkt. Tweeling 21/5-20/6 Je bent een tevreden en gelukkig mens. Je hebt mooie resultaten behaald. Je eigenwaarde heeft hierdoor een enorme opkikker gehad. En dat stelt je in staat nieuwe toekomstplannen te maken. Kreeft 21/6-22/7 Je bent aan het wikken en wegen en kunt

nog niet beslissen. Als jij je nog niet zeker voelt over deze kwestie, stel dan de beslissing gewoon uit. Dat kan toch niemand jou kwalijk nemen en wat dan nog?

Leeuw 23/7-22/8 Zeg wat je wilt. Als je iets wilt of juist niet, laat de ander dat dan duidelijk weten. Men kan geen gedachten lezen en de reactie die je krijgt zal echt meevallen. Mensen helpen graag. Maagd 23/8-22/9 Verwarring alom vandaag. Probeer doelen te stellen zodat je weet wat je wilt en waar je naar toe gaat. Ook je partner heeft duidelijkheid over wat jij wilt nodig, jaloezie ligt op de loer. Weegschaal 23/9-22/10 Pas op je woorden. Met een flapuitopmerking kun je gemakkelijk het gevoel

van eigenwaarde van je partner kwetsen. De gevolgen daarvan zijn heel wat groter dan je nu kunt overzien. Schorpioen 23/10-21/11 Je partner is wisselvallig en daar heb jij het moeilijk mee. Je wilt duidelijkheid en eist die van je partner. Als hij/zij die niet kan of wil geven, zet je dan je relatie op het spel? Boogschutter 22/11-21/12 Ga lekker op stap vandaag, neem een dagje vrijaf. Het zal je goed doen en de drukte van de laatste tijd doen vergeten. Jouw emoties komen dan tot rust en je zult het leven weer heel anders ervaren. Steenbok 22/12-19/1 Op je werk gaat het allemaal heel soepel. Je werkt zeer precies en dat leidt tot een kwalitatief hoogstaand resultaat. Jij bent niet de enige die daar trots op is, dat zul je

binnenkort wel merken.

Waterman 20/1-19/2 Oppassen, het kan zijn dat je onenigheid met je partner krijgt. Denk daarom eerst na voordat je iets zegt. Vandaag ben jij, waarschijnlijk onbewust, de ruziemaker. Vissen 20/2-20/3 Als je iets toezegt moet je je er ook aanhouden. Je bent in wezen niet onbetrouwbaar, maar op deze manier wek je wel die indruk.

Meer horoscopen vind je op www.metronieuws.nl/ horoscopen


EXTRA TIME Manteljacht

Huwelijksellende

Ontwerpen

17

Aansluiting

Kleding Kate is weer uitverkocht

Vandaag foute Kersttruiendag

NPO gaat actief twintigers winnen

De jas van Mulberry die Kate Middleton onlangs tijdens haar bezoek aan New York droeg, is de winkels uitgevlogen. De roze mantel kost bijna 2000 euro, maar dat mag niet baten: het kledingstuk is online uitverkocht. Ook de zwarte zwangerschapsjurk van Tory Burch die Kate de dag ervoor droeg, is uitverkocht. Eerder werd ze gespot en geroemd om een jurk van Jenny Packham. M E T R O M O D E.NL

Vandaag is het Foute Kersttruiendag. Althans, dat de modewebsites Modemusthaves en Fashionchick hebben 11 december daartoe aangewezen. De twee modeplatformen hebben een eigen collectie betaalbare foute kersttruien ontworpen, voor hem én haar (drie verschillende modellen). Onder de hashtag #foutekersttruiendag kan iedereen vandaag meetwitteren. M E T R O MO D E . N L

De Nederlandse Publieke Omroep gaat in 2015 proberen meer aansluiting te vinden bij twintigers en dertigers. Dat heeft Frans Klein, directeur TV, gisteren gemeld bij de NPOjaarpresentatie. Dit zal niet alleen op NPO3, maar ook vooral op NPO1 gebeuren. ’’We dreigen de aansluiting met de nieuwe generatie te missen. De doelgroep 20-49 jaar spreken we op dit moment te weinig aan’’, zegt Klein. A N P

‘Kanye heeft Kim met Thanksgiving nog gevraagd of ze naar Parijs wilde komen, maar zij wilde graag bij haar familie blijven.’ ’Een insider’ gisteren tegen Daily Star; deze persoon vertelt dat Kim Kardashian en haar man Kanye West voornamelijk ruzie maken en dat Kim haar derde scheiding vreest.

Een van de foute kersttruien.

2 EXTRA TIME

Deze artiesten gaan het helemaal maken in 2015

Impact. Muziekdienst Spotify heeft een lijstje samengesteld van opkomende artiesten waarvan wordt verwacht dat zij in 2015 gaan doorbreken.

De zogenaamde Spotlight on 2015-lijst is samengesteld met behulp van muziekexperts en inzicht in gegevens waaronder de ‘Viral Charts’ van de muziekdienst. Op die manier is er voorspeld welke nieuwe artiesten naar verwachting komend jaar de meeste impact gaan hebben. In de lijst opvallend veel Nederlandse artiesten. Onder hen de band Sunday Sun, wier debuutplaat We Let Go een kleine maand geleden uitkwam. De vier heren en hun vrolijke popliedjes stonden dit jaar al op Concert at Sea, De Beschaving en Metropolis. Je zou ze al kunnen kennen van hun single Highly Respected Rebel die ze in 2012 uitbrachten en een klein hitje werd. Sharon Kovacs, beter bekend onder haar artiestennaam Kovacs, staat ook in het lijstje. Zij brak afgelopen jaar door met haar single My Love en is sindsdien niet meer van de radio te slaan. De 24-jarige zangeres stond afgelopen jaar op North Sea Jazz en Lowlands en is fysiek te herkennen aan de bontkraag die ze vrijwel altijd draagt. De hiphop en R’n B-klanken in de lijst met beloften voor

OP METRONIEUWS.NL • DEZE MENSEN GAAN HET MAKEN IN 2015: MET VIDEOCLIPS

De band SundaySun staat er volgens Spotify ook in 2015 weer fris bij.

2015 komen van de Nederlandse zanger Jayh. De 32-jarige Amsterdammer draait al wel even mee, maar volgens de Spotifyspecialisten wordt 2015 zijn jaar. Hij zong al met The Partysquad, Dio en Lange Frans, maar doet het nu alleen in zijn nieuwe r&b-single ’Ik Heb Je’. Aan een nieuw album wordt bovendien hard gewerkt. Singersongwriter Lucas Hamming deed mee aan de tweede editie van De Beste Singer Songwriter van Nederland en dat heeft hem geen windeieren gelegd. De geboren Blaricummer werd benoemd tot

/ MARK JANSSEN

3FM Serious Talent en zijn single Mojo Mischief werd megahit op die zender. Op dit moment doet Hamming een tour door het land. Rotterdam wordt in de talentenlijst van de muziekdienst vertegenwoordigd door zanger Dillenburg. Dit Radio 2-talent maakt catchy popmuziek en is naast muzikaal, ook sportief. Hij is namelijk ook personal trainer. Hopelijk doet hij de naam van zijn single Man on Fire in 2015 eer aan. Onder de naam Ayden staat ook de 19-jarige Sanne Veerbeek uit Hoogeveen in de lijst.

Ze deed mee aan Xfactor en ondanks dat ze daar niet verder kwam dan de bootkamp-ronde zag de band Yellow Claw wel wat in haar. Ze lieten haar de vocalen doen in het liedje Till it Hurts, een nummer dat op 1 binnenkwam in de iTunes

charts. Ayden werkt nu aan haar eerste EP. Het Amsterdamse trio The Elementary Penguins doet alles in de verkeerde volgorde, dus ook hun toeving in een lijstje met talenten. Waar een band normaal eerst optreedt, dan een single uitbrengt en dan o de radio te horen is, deden de Penguins dit omgekeerd. Hun album WeekendTransition is net uit. De dj-klanken in de lijst komen van Sam Feldt, een Nederlandse dj/producer. Verder in de lijst: het Engelse Causes, de eveneens Britse Kwabs en James Bay. Dat deze data en experts het vaak bij het juiste eind hebben, bewijst de lijst van vorig jaar. Daarin stonden onder meer Hozier, Jungle en G-Eazy, muzikanten die van zich hebben laten horen in 2014.

Songfestival

Wat zingt Trijntje? Trijntje Oosterhuis maakt vandaag haar Songfestivalinzending bekend. Zij doet dat bij Daniël Dekker in De Gouden Uren op Radio 2. Voor wie dat mist: op www.metronieuws.nl vind je het liedje van Trijntje vanaf een uur of elf.

CONSTANCE VAN AMSTEL @Constanzie constance.van.amstel@metronieuws.nl

Victoria Beckham

Nieuwe behandeling voor

‘Reacties op het bobkapsel bizar’ Ben Cooke, die tien jaar geleden verantwoordelijk was voor het veelbesproken bobkapsel van Victoria Beckham, denkt nog met plezier aan dat moment terug. „Het was een rare dag”, zo zei hij onlangs tijdens P&G Vision House, in Marrakech. De Wella-ambassadeur: „Victoria en ik hadden het er maanden over en opeens zei ze: gewoon doen! De volgende dag bleven de berichtjes op mijn telefoon maar binnenkomen. Iédereen had het erover. Het was bizar.” M E T R O MO D E . N L

wijnvlekken In het Erasmus Medisch Centrum is de afdeling dermatologie op zoek naar vrijwilligers die willen deelnemen aan een onderzoek naar een nieuwe behandelmethode voor wijnvlekken.

PRESENTS

U komt in aanmerking voor dit onderzoek indien u: • 18 jaar of ouder bent, • een (vlakke) wijnvlek heeft buiten het gezicht, • een wijnvlek heeft van ten minste 6 centimeter. U wordt behandeld met 2 lasers en een op de huid aangebracht geneesmiddel. Heeft u interesse in studiedeelname, of wilt u meer informatie, dan kunt u zich aanmelden via: • dermaresearch@erasmusmc.nl • of bellen met: 010-7032063 / 06-33330596 Mede mogelijk

gemaakt door:

DONDERDAG 19 MAART 2015 KAARTVERKOOP START OP VRIJDAG 12 DECEMBER OM 09.00 UUR VIA WWW.TICKETMASTER.NL EN 0900 - 300 1250 (€ 0,60 P/M)


www.metronieuws.nl donderdag 11 december 2014

EXTRA TIME LIFESTYLE 18

Alessandra Ambrioso haat het als Lingerie. De beelden van de Victoria’s Secret Fashion Show van vorige week staan ons nog helder voor de geest. Eén van de hoogtepunten was het tonen van de twee miljoen dollar kostende beha’s, getoond door onder andere Alessandra Ambrosio. ‘Ik voelde me zo vereerd!’ Een week geleden liepen 47 prachtige modellen met even zo prachtige lijven over de catwalk van Earls Court in Londen. Het was voor het eerst dat de grootse Victoria’s Secret Fashion Show in Londen werd gehouden. En het was ook voor het eerst dat er niet één, maar twee showpieces werden getoond; glinsterende beha’s, doorgaans ingezet met diamanten en juwelen en, voor dit jaar, saffieren. De 18-karaats bustehouders waren ontworpen door juwelier Pascal Mouawad, en per stuk twee miljoen dollar waard. Oh, en het kostte de juwelier welgeteld 1380 uur om ze te maken, zo weet Alessandra Ambrioso – naast Adriana Lima één van de draagsters – als Metro haar backstage spreekt. Natuurlijk willen we vooral van haar weten hoe ze haar lijf zo afgetraind kreeg voor de show.

„Ik heb geen trainer, dus ik doe mijn eigen workout. Ik denk dat ik inmiddels wel weet wat mijn lijf nodig heeft. Ik doe vooral verschillende dingen: ik hou bijvoorbeeld van bootcamp, 30 minuten rennen en 30 minuten oefeningen met gewichten. Het is een goede training voor mijn hele lijf, en dat doe ik twee keer per week. Ik ben ook fan van pilates, dat doe ik twee tot drie keer per week, en ballet. Eén keer per week doe ik yoga, om mijn spieren te stretchen. Ik probeer altijd drie keer per week te trainen, maar één of twee maanden voor de show wordt dat dagelijks.”

Pas je je voedingspatroon ook aan? „Hoewel ik altijd al heel gezond eet, probeer ik dan nóg gezonder te eten. Als ik iedere dag train, stop ik in ieder geval met junkfood. Wil ik echt pizza, dan neem ik er een met geitenkaas en champignons, altijd maar één stuk. Ik zeg niet tegen mezelf dat ik iets niet mag eten, want dan word ik gek. Ik eet dan liever iets minder en ga zo voor de minst slechte oplossing. Maar als ik eenmaal naar de show Training

‘Ik denk dat ik inmiddels wel weet wat mijn lijf nodig heeft’ Alessandra Ambrosio

OP METROMODE.NL • HAARSTYLIST BEN COOKE VERTELT OVER ‘ZIJN’ VICTORIA BECKHAM-BOB

toewerk, ben ik er wel heel bewust mee bezig.”

Hoe ziet je gewone voedingspatroon eruit? „Ik ben in Brazilië opgegroeid, waar gezonde, zelfbereide maaltijden voor mij heel gewoon waren. Ook nu eet ik zoveel mogelijk vers. Als lunch neem ik vaak kip met salade. En als diner eet ik graag sushi.” Hoe ziet je ontbijt eruit? „Oeh, vandaag is geen goed voorbeeld: ik had maar twee minuten voor mijn ontbijt en heb alleen maar een stukje cake op. Normaal eet ik eiwitten met glutenvrije toast en wat avocado. Tenminste, als ik tijd heb om te koken.” Waar kun je niet vanaf blijven? „Franse frietjes!” Aan welk eten denk je als je aan vroeger terugdenkt? „Mijn oma maakte altijd zelf frietjes en die vond ik zó lekker. Ik herinner me ook haar chocoladetaart. Mijn oma is Pools en ze maakt ook vaak pierogi, een soort pasta gevuld met aardappelen en een saus van spek en boter. Heel, heel zwaar, maar heerlijk! Iedere keer als ik terug naar Brazilië ga, eet ik dat.” M W N

Alessandra Ambrosio, vorige week op de catwalk in Londen. Inzet: de waardevolle en handgemaakte beha van twee miljoen dollar. / FOTO’S EPA

5,

00

KINDERTICKET NU ALTIJD VOORDELIG NAAR DE FILM!

BELEEF DE LEUKSTE KINDERFILMS MET HET PATHÉ KINDERTICKET VOOR SLECHTS € 5,-*! *Geldig voor kinderen t/m 11 jaar. Exclusief toeslagen.

www.pathe.nl/kinderticket


EXTRA TIME LIFESTYLE 19

s ze iets niet mag eten

JA/NEE

Dagelijks slijten er heel wat rode lopers door alle sterren die er over schrijden op al die evenementen. En dagelijks spotten we heel wat mooie, en ook iets minder mooie, outfits. De opvallendste halen de rubriek JA/NEE.

JA

Keira Knightley draagt tijdens de British Independent Film Awards een jurk van de Simone Rocha’s spring/ summer 2015 collectie waar je naar moét blijven kijken. De prachtige stof, de interessante (op een positieve manier) afwerking, en dan gecombineerd met goed gekozen donkergrijze pumps: de actrice laat zien dat je ook in de winter heel goed in jurk over de rode loper kunt. /AFP

NEE

Column

SIGRID STAMKOT

Het is niet eens dat gladgetrokken smoeltje van Nicole Kidman, hoewel dat natuurlijk met iedere première voor meer plaatsvervangende schaamte zorgt. Het is ook niet de Vera Wang jurk an sich, maar meer de combinatie met de snel gemaakte vlecht, die zorgt dat de actrice als een soort Heidi over de rode loper in Australië dartelt, om te vieren dat de film Paddington draait. Daar helpen dan Chistian Louboutin-schoenen en Jimmy Choo-tas ook niet meer aan… / EPA

Modeweek in beeld

DE ENTERTAINMENTEXPERTS VAN METRO BELICHTEN ELKE DAG HUN SPECIALISME. VANDAAG: SIGRID STAMKOT OVER LIFESTYLE.

COMFORTABELE KERSTDAGEN Het kan gewoon dit jaar hoor: in je lompen kerst vieren. Met dank aan de trend van enorm wijde truien, oversized jassen, zachte sportkleding en platte schoenen ziet het er de komende feestdagen bijzonder comfortabel uit, zo prediken de lookbooks vol kerstoutfits. Niets geen te strakke jurkjes waaronder de rand van de panty ongemakkelijk in je muffintop schuurt. Tabee pijnlijk hoge hakken, die je het liefst bij binnenkomst uit wilt schoppen omdat je anders bang bent je evenwicht te verliezen en met kerstboom, ballen en al op de plavuizen te belanden. Blijf lekker in de kast, dunne panty’s die net even te koud zijn, maar de enige optie waren omdat een legging er niet uit ziet. En dus ook geen gênant moment om zonder dat iemand het ziet je riem op het eetgaatje te zetten, of extra lang op het toilet te zitten om even wat adem te kunnen halen, omdat shapewear wel shapet, maar echt niet zo prettig zit als de verpakking doet geloven. Dat hele opgedirkte met kerst heb ik stiekem nooit zo begrepen. Natuurlijk hoef je niet in je pyjama aan het twaalfgangendiner te zitten (hoewel dat overigens vorig jaar ook had gekund, met dank aan onder anderen Marc Jacobs die de pyjamatrend zette), maar driedelig grijs of alles afknellend jurkje is ook weer het andere uiterste. Dus dank, Mary Kate en Ashley Olsen (oversized truien), Céline (wijde zachte broeken) en Victoria Beckham (platte schoenen). Zij predikten vorig jaar met hun herfst/wintercollectie een comfortabele kerst. En ik zeg amen. Volg Metro Mode ook op Twitter: @metromode_nl en op Facebook:www.facebook.com/metromode.nl

In het kader van de Gehandicaptenweek in Tokio lieten ontwerpers Akira Takeuchi en Miwa Fujiwara personen met een lichamelijke handicap hun creaties tonen. Kijk voor meer foto’s op metromode.nl. / AFP

Actievoerders voor het Place de l’Opera in Parijs vragen op deze manier aandacht voor het feit dat Benetton nog steeds niet heeft meebetaald aan de schadevergoeding voor het intsorten van Rana Plaze in Bangladesh.

/ AFP


www.metronieuws.nl donderdag 11 december 2014

Voetbal. NOS en FOX doen niet aan schimmige deals Directeur Jan de Jong van de NOS heeft gisteren tijdens de jaarpresentatie van de omroep duidelijkheid gegeven over de afspraken met sportzender FOX over het uitzenden van wedstrijden uit de Eredivisie. Naar deze afspraken loopt momenteel een onderzoek door het Commissariaat voor de Media, omdat een dergelijke afspraak mogelijk de redactionele onafhankelijkheid van de NOS aantast. Ook kan er sprake zijn van het bevoordelen van een commerciële partij. „Er circuleren allerlei wilde verhalen over geheimzinnige deals met FOX, maar die zijn er niet”, aldus De Jong. Om aan de speculaties een eind te maken, maakte de NOS-directeur de drie afspraken bekend. Zo mogen NOS en FOX mogen tegen betaling gebruikmaken van elkaars archief, mag de NOS tegen een marktconforme vergoeding FOX-analisten, zoals Kees Jansma en Jan van Halst, uitnodigen voor Studio Voetbal, maar alleen als zij van toe-

Directeur Jan de Jong.

gevoegde waarde zijn voor het programma. Verder wordt op zondagmiddag aandacht besteed aan de al gespeelde wedstrijden en als dat journalistiek relevant is, vooruitgeblikt op een dat weekend nog te spelen wedstrijd. „Meer is het niet”, zei De Jong, „maar als het Commissariaat voor de Media vindt dat het niet door de beugel kan, dan passen we ze aan.” M E T R O

Ruzie. Hommeles tussen Roy Donders en zus Rian Het schijnt hommeles te zijn tussen Roy Donders en zijn onafscheidelijke zus Rian. De twee zouden zelfs niet eens meer samen in hun Broekhovense kledingwinkel staan en ieder hun eigen winkel hebben. In een groot artikel in De Telegraaf van woensdag wordt de ruzie tussen de Donders-kinderen uit de doeken gedaan.

Waar de ruzie precies om gaat is niet bekend, maar het zou erop neer komen dat Roy naast zijn schoenen is gaan lopen en inhalig zou zijn dat er niet meer met hem te werken valt. Een buurtbewoner zegt in het artikel: „Die jongen is zichzelf niet meer! We kennen hem niet terug. Roy is naast zijn schoenen gaan lopen.” M E T R O

EXTRA TIME

20

Johannes Rypma: Ik ga gewoon door Terug. Hij werd tweede bij The Voice of Holland, maar daarna werd het vrij stil rond Johannes Rypma. Zaterdag laat de 22-jarige Fries als deelnemer aan The Winner Takes It All weer van zich horen. Johannes, hoe gaat het met je? Het gaat goed. Ik heb net een eenmalige theatervoorstelling gedaan in Sneek, waarin ik verteld heb over mijn deelname aan The Voice. Over de audities bijvoorbeeld en dan speelde ik in het theater het nummer dat ik tijdens de auditie ook speelde. Dat zou ik nog wel eens willen doen. Treed je verder nog op? In Friesland gaan de optredens nog wel door, maar in de rest van het land ligt het een beetje stil. Na The Voice ging ik echt als een vuurpijl, maar zodra je niet meer in de hitlijsten staat, word je ook niet voor festivals en zo gevraagd. Maar ik ga gewoon door, er komt vanzelf wel weer iets leuks. Zoals nu The Winner Takes It

Net niet

2

was de notering van Johannes Rypma in The Voice of Holland seizoen 3. Hij eindigde achter Leona Philippo en voor Floortje Smit en Ivar Oosterloo.

all op SBS6? Ja, ik werd gevraagd of ik het leuk zou vinden om mee te doen. Mijn stem lijkt wel wat op die van Jon Bon Jovi, dus ik doe met een liedje van hem mee. Met een leren jackie aan lijk ik er ook nog wel op ook! Wil je niet liever met je eigen muziek doorbreken? Maakt me niet uit, ik vind optreden gewoon hartstikke leuk. En als dat dan als imitator is, ook goed. Al is in elk geval niet m’n bedoeling om hierna als een Bon Jovi-coverband door het land te gaan. Dit is nu eenmalig en daarna kijken we wel wat het gaat doen. Kan je op dit moment leven van de muziek? Ja, dat kan, want ik woon bij mijn ouders en heb dus niet zo heel veel kosten, haha! The Winner Takes It All, zaterdag om 21.00 uur op SBS6

CONSTANCE VAN AMSTEL @Constanzie constance.van.amstel@metronieuws.nl

Johannes Rypma: ‘Met een leren jackie aan lijk ik op Jon Bon Jovi.’

/ ELVIN | SBS


BRANDED CONTENT IN SAMENWERKING MET 20TH CENTURY FOX

Huiveren met gladiatoren in harde Spartactus serie

De hele vriendengroep van How I Met Your Mother bij elkaar.

76 uur gieren om How I Met Your Mother Compleet. De vriendengroep in How I Met Your Mother is na negen hilarische seizoenen klaar met de net zo hilarische avonturen in New York. Die zijn nu verzameld in een 76 uur durende DVD-box. Josh Radnor is de legendarische Ted, die op z’n zachtst gezegd wat ongelukkig in de liefde is. Pamela Fryman is de producente van de serie, die 20th Century Fox nu als complete verzamel-DVD op de markt heeft gebracht. Josh, je loopt mank… Josh: Ja, ik heb een middenvoetsbeentje gebroken. Onvoorstelbaar: we hebben tijdens al die seizoenen drie zwangerschappen weten te verbergen, maar met zo’n gebroken teen lukt dat niet. Heb je bij kunnen houden hoeveel nachtmerrie-vriendinnen je in al die seizoenen hebt gescoord? Josh: Nee, maar dat hebben de fans van de serie ongetwijfeld wel gedaan. Iemand stuurde een collage van alle vriendinnen van Ted en dat

tijdsprongen, totaal onverwachte verwikkelingen en heerlijke situaties die keer op keer grappig blijven: van The Bro Code, dubbelgangers en Robin Sparkles tot de beruchte ‘Slap Bet’ tussen Marshall en Barney.

How I Met Your Mother How I Met Your Mother is nu als ‘de complete collectie’ op DVD verkrijgbaar. ●

Genre. Komische serie, sitcom.

Verhaal. Negen legendarische seizoenen over een groep vrienden in New York. Volg Barney, Robin, Marshall, Lily en Ted - hun beste vriend die met wisselend succes de ware liefde zoekt tijdens meer dan tweehonderd afleveringen. Herbeleef alle inside jokes, gekke

waren er eh… veel, schokkend! Van sommige dames wist ik niet eens meer wie het waren. Pamela: De fans verzamelen werkelijk van alles. Op YouTube kun je bijvoorbeeld veel vinden. Jullie houden van de fans? Josh: Ja, nogal. Veel van hen kennen de show nog beter dan wijzelf. Wij draaien een aflevering en gaan weer door met de volgende. De fans bekijken een afleveringen vijf keer en praten er over met hun vrienden. Het is daarom geweldig om op een serie-evenement als Comic Con te zijn. Daar ontmoeten we die fans en merken we weer wat voor impact How I Met Your Mother heeft. Dat

Cast. Josh Radnor, Jason Segel, Cobie Smulders, Neil Patrick Harris, Alyson Hannigan.

Lengte. 9 seizoenen, 28 DVD’s, in totaal 76 uur!

Extra’s. Een gloednieuwe bonuscd (je zit onder meer aan tafel met de hele cast voor de laatste aflevering).

krijg je anders veel minder mee. Je draait de serie en vergeet op z’n moment dat je dat voor miljoenen mensen aan het doen bent. Pamela: Het zou anders zijn geweest als we gedraaid hadden met publiek erbij, dan krijg je de feedback meteen. Ik had het wel mooi gevonden als je direct de lach en het applaus van de fans had meegekregen, maar helaas. Dus de ontmoetingen op Comic Con zijn inderdaad geweldig. Was er een moment dat je dacht: we maken een populaire serie? Pamela: Ik had dat na de Brit-

ney Spears-aflevering. In die tijd kreeg ik door hoe zeer How I Met Your Moter werd gewaardeerd. Josh: Het is langzaam opgebouwd voordat we gemeengoed werden, maar ik vind dat kwaliteit er in de serie altijd is geweest. Het uitbrengen van DVD’s heeft volgens mij geholpen. Vanaf dat moment ‘ging de serie rond’. Hebben jullie zelf veel gelachen? Er staan nogal wat extra bloopers op de dvd’s… Josh: Hebben wij veel bloopers? Niet toch? Haha. Pamela: Ehm, de reeks bloopers is inderdaad nogal lang! Josh: Het onthullen van de bloopers die er zijn geweest is voor mij wel een van de favoriete momenten van het jaar. En ach, het is toch mooi? Het ligt aan onze losse manier van werken op de set en dan gaat er wel eens iets mis. Pamela: Zoals gezegd werken we niet met een live-publiek, dus we maken elkaar graag aan het lachen. Josh: Soms dacht ik wel eens: Josh, je bent een professioneel acteur en ik heb me volgens mij zojuist niet zo gedragen. Maar nu zeg ik natuurlijk te veel.

Geweld en seks en alles wat daar tussen kan zitten, dat vind je in Spartactus. De actie- en dramaserie is door 20th Century Fox nu als complete collectie in een dvd-box op de markt gebracht. Dat betekent vier seizoenen lang een bloederig spektakel tot en met het laatste deel, waarin gladiator Spartacus net wraak heeft genomen op de Romeinen die hem tot slaaf hadden gemaakt. Dat moet je dus nou net niet doen. In het laatste seizoenen zagen we daarom dat Spartacus samen met enkele kompanen de leiding over een leger van bevrijde slaven had en waarbij de Romeinse overheersers het moesten ontgelden. De rebellen behalen mooie overwinningen en de paniek in Rome is gigantisch. Maar ja, niet alles gaat goed, ook binnen het rebellenleger treden de nodige spanningen op. En zo krijg je ook met de eerdere seizoen tientallen afleveringen vol spanning tussen meesters en slaven, geweld, een dosis seks, prachtige gevechten en een vrijheidsstrijder (Spartacus) die zich ondanks grote successen niet in laat met corruptie. Daarvoor kun je urenlang gaan zitten, op weg naar een - hopelijk - bevre-

Woeste mannen in Spartacus.

Spartacus Ook Spartactus is nu als ‘de complete collectie’ op DVD verkrijgbaar. ●

Genre. serie.

Verhaal. Epische vertelling over Spartacus, een rebelse gladiator, in de hardste, bloedigste en meest sexy TV-serie ooit. De Spartacus Saga bestaat uit de delen Gods of the Arena, Blood and Sand, Vengeance en War of the Damned. Dat betekent explosieve actie, verbluffende decors en een intrigerende verhaallijn.

Cast. John Hannah, Manu Bennett, Lucy Lawless, Peter Mensah, Nick Tarabay.

Lengte. 4 seizoenen, 16 DVD’s, in totaal 36 uur!

Extra’s. De collectie zit boordevol exclusieve extra’s (onder meer een selectie ‘too hot for TVbeeldmateriaal’).

Actie- en drama-

digende finale waarin de hele Spartacus-saga haar beslag krijgt. Recensisten noemden de serie ‘expliciet’ en ‘brutaal’ en spraken van ‘sexy spierbundels’. Dat geven we dus even mee…


www.metronieuws.nl donderdag 11 december 2014

FUN & PLAY

Beestjes

22

SPEURDERS Algemeen Mr Oscar med. helpt bij alle probl. liefde terugk. partner geluk, zaken, exam. werkeloos 100% res. 06-28867691

Mr. Latif. geresp. medium helpt met probl. rel. zaken, liefde, succes. Binnen 2 dgn. 100% result, daarna betalen. 06-34566850.

Personeel

Zoekt u een ZZP'er of bent u een ZZP'er kijk dan op de website www.zzper-beschikbaar.nl Dating For Geeks

Leuk THUISWERK, tot â‚Ź2500! Inpakken snoep, stickeren. Bel: 0909-2400.400 (90cpm)

Ruim 300 rubrieken waarin u uw Speurder kunt plaatsen!

Erotiek

Lkkr strln? 100 sexy topmeiden! Meteen live! 55 cpm.

Bel 0906-9850 Breda â‚Ź65 all-in 30 mooie stoute meiden 076-5811733 Huizesandra.nl (58096} FC Knudde

Speurders in De Telegraaf kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week opgeven via www.speurdersindekrant.nl

Bij ons zijn alle dames van huis uit heet! Echte kerels komen 't liefst bij Hollandse meiden: webcammen, beeldchatten en meekijken, meteen live, 100% anoniem, ook op je mobiel!

Thuis.nl of bel gewoon (80 cpm):

0906-0901

2+1 gratis* Snippers

en gratis verz

ending *

Koop nu 3 boekjes naar keuze en betaal er slechts 2! Ga snel naar www.denksport.nl. *Ga voor de actievoorwaarden naar www.denksport.nl/actie

Puzzels


EXTRA TIME ETEN

23

Recept

Bueno bloemkoolpizza Hoofdgerecht 4 personen Bereidingstijd: 75 minuten

Ingrediënten bodem: 1 grote bloemkool 1 ei 1 flinke knoflookteen 1 bol mozzarella 100 gr havermoutmeel 1 theelepel oregano Peper en zout Ingrediënten pizza topping: 350 gr pastasaus blik tonijn op water 70 gr champignons 70 gr serranoham 1 bol mozzarella 1 rode ui verse basilicum 70 gr zongedroogde tomaten

#metrokomtbijjeeten

Vivian Acquah veranderde na de geboorte van zoon Orlando haar eetgewoonten om af te vallen: ‘Er zijn zoveel slanke alternatieven. Als de mannen pasta eten, maak ik voor mezelf courgettepasta. De bloemkoolpizza is een slank alternatief voor de gewone pizzabodem.’ / FLORIS SCHEPLITZ

Gezonde pizza met verstopte groente Aan tafel bij. Metro schuift aan bij lezers en stelt de vraag: wat is jouw lievelingsrecept? Deze week pizza met verborgen bloemkool van Vivian. Alles moest anders, zo besloot Vivian Acquah anderhalf jaar geleden. En hoewel ‘alles’ in dit geval meer behelsde dan alleen haar recept voor pizzabodem, waarvoor ze hiernaast de ingrediënten verklapt, staat het recept wel symbool voor de verandering die ze doormaakte. „Ik was net bevallen van mijn zoontje en tijdens mijn zwangerschap flink aangekomen. Daarnaast hield ik ook best wel van een patatje of een döner op z’n tijd. Ik was te zwaar en ik vond dat ik daardoor geen goed voorbeeld was voor mijn zoon.” Afvallen was dus het devies. Hoe? „Door te blijven eten”, zegt Vivian. „Maar dan wel bewust. Met gezonde alternatieven voor mijn toenmalige eetgewoonten.” Minder suiker, minder vet, geen gebakken banaan uit de frituur meer. „Maar Stiekem

‘Je kinderen eten groente, zonder dat ze het door hebben’ Vivian Acquah

Bereiden Verwarm de oven voor op 200 graden. Rasp de bloemkoolroosjes met een keukenmachine. Verwarm de bloemkool vijf minuten in de magnetron op de hoogste stand. Laat het geheel afkoelen, plaats de bloemkool in een hydrofiel doek en wring er zoveel mogelijk vocht uit. Kluts het ei samen met de geraspte mozzarella, versnipperde knoflook, oregano, havermoutmeel, zout en peper. Voeg de bloemkool toe en kneed het geheel met de hand tot een bal (rijzen is niet nodig). Rol het pizzadeeg uit tot het gewenste formaat. Bak de bloemkoolpizza ca. 20 minuten in de oven, of totdat de

bodem goudbruin is. Beleg de pizza met de pastasaus, dunne plakken mozzarella, champignons en voor de helft met tonijn, ui en de andere helft met serranoham (of voeg je eigen favoriete topping toe). Bak de

Wie is wie?

Vivian Acquah (34) ITspecialist / Health blogger. Sinds haar zoektocht naar sexy en gezond eten 38 kilo lichter. “En ik ben veel vitaler en durf veel meer.” Orlando (1,5) Inspiratie voor Vivians kookkunsten. Maakte dankzij de smoothies van zijn moeder al vroeg kennis met de smaak van sharonfruit, bietenblaadjes en andere gezonde ingrediënten. Jan van Grootheest (34) Kan de hernieuwde kookkunsten van zijn vrouw zeker waarderen. Heeft wel nog zijn eigen voorraad snoep in huis, die hij op verzoek van zijn vrouw geheim houdt. ik eet ze nog steeds hoor. Nu gewoon uit de oven. Dat apparaat heeft samen met de sapcentrifuge en de blender mijn leven gered.” Suiker en wit meel bleken haar vijanden, dus ruilde Vivian brood in voor sappen en smoothies. „En de oven is perfect voor het grillen en poffen van groenten. Er zijn zoveel alternatieven. Als de mannen pasta eten, maak ik voor mezelf courgettepasta. De topping is gewoon hetzelfde. Ik hield mijn zoektocht bij op mijn blog Juices en Smoothies, om te laten zien dat gezond eten ook heel sexy kan zijn.” De

bloemkoolpizza is slechts een van de creatieve voorbeelden van een slanke en voedzame maaltijd. „Ik vind hem zo leuk, omdat de bloemkool verstopt zit. Dit is dus ook de ideale tip voor ouders: zo eten je kinderen groente, zonder dat ze het door hebben.” Mogen we bij jou aanschuiven? Heb jij ook een recept met een bijzonder verhaal? Dan schuift Metro graag bij je aan. Meld je aan via nieuwsredactie@metronieuws.nl.

ELLEN MANNENS

nieuwsredactie@metronieuws.nl

O.A. VERKRIJGBAAR BIJ

belegde pizza een kwartier op 175 graden. Beleg de pizza hierna met de zongedroogde tomaten en verse basilicum.Eet de pizza met mes en vork, want hij is iets minder stevig dan een gewone pizzabodem.


www.metronieuws.nl donderdag 11 december 2014

SPORT

24

Wat zeg je?

Metro verzamelt elke week opvallende quotes van sporters.

‘Je bent nooit te jong of te oud om te dromen. Dus ja, ook ik droom van een WKfinale tegen Real Madrid.’ Anouar Hadouir De ex-speler van NAC tegen BN De Stem over het WK voor clubteams. Hij speelt bij het Marokkaanse Moghreb Athletic de Tétouan.

Smalling

Nog een afvaller Louis van Gaal kan in de komende wedstrijden van Manchester United geen beroep doen op Chris Smalling. De Engelse verdediger viel maandag in de gewonnen confrontatie met Southampton (1-2) al na een kwartier uit met een liesblessure. Naar verwachting staat Smalling daardoor zeker twee weken aan de kant.

‘Dit is de gaafste avond die ik in lange tijd heb meegemaakt, zeker weten. Ook voor de fans is dit historisch.’ Fabian Frei De speler van FC Basel maakte de 0-1 tegen Liverpool. De uiteindelijke 1-1 was genoeg om door te gaan naar de volgende ronde.

‘Vandaag ben ik God zelf in de Indiase media. Als we donderdag de kwartfinale tegen België verliezen, ben ik dood en begraven. Zo gaat dat hier.’ Roelant Oltmans De Nederlandse hockeybondscoach van India in de Volkskrant over de zege op Oranje.

Op proef

De Zeeuw naar NAC Demy de Zeeuw keert mogelijk terug op de Nederlandse voetbalvelden. De 31-jarige middenvelder traint vanaf vandaag tien dagen mee bij NAC Breda. De Zeeuw sluit in eerste instantie aan bij de selectie van trainer Eric Hellemons om zijn conditie op peil te houden, maar de mogelijkheid is dat hij ook voor NAC gaat spelen.

‘Zelfs ik had na die wedstrijd tegen Atléti niet voor mogelijk kunnen houden dat we de daaropvolgende 19 duels zouden winnen.’ Carlo Ancelotti De coach van Real Madrid is blij met de 19 winstpartijen op een rij.

Volg Metro’s sportredactie ook op Twitter: @johanvanboven @meub69 @jeroenhaverkort

Kenneth Vermeer genoot volop van de thuiswedstrijden in de Europa League. ‘De sfeer in de Kuip is Champions Leaguewaardig.’

/ JOEP LEENEN | PRO SHOTS

Knokken voor Sfeer. Volgens Kenneth Vermeer heeft de Europa League best z’n charmes, maar hij wil met Feyenoord zo snel mogelijk in de Champions League spelen. Bij Ajax was hij gewend om voor de winterstop eens in de zoveel weken naar de hymne van de Champions League te luisteren. En niet in de minste stadions, bijvoorbeeld die van Real Madrid, Manchester City, Borussia Dortmund en FC Barcelona. Bomvolle tribunes, miljoenen tv-kijkers, tegenstanders van wereldklasse. In de meeste gevallen ging Kenneth Vermeer met zijn toenmalige ploeggenoten onderuit, maar de avonturen op het miljoenenbal zal hij nooit vergeten.

In dienst van Feyenoord moet de doelman het voor de winterpauze doen met de Europa League. In het troosttoernooi zijn de stadions niet altijd geheel gevuld, zitten er veel minder mensen voor de buis en zijn de opponenten een stuk minder aantrekkelijk. „Bij ons in de groep is alleen Sevilla een grote naam”, verwijst Vermeer naar poule G, waar HNK Rijeka en Standard Luik het kwartet completeren. Dat de Europa League minder grandeur heeft dan de Champions League betekent echter niet dat Vermeer niet geniet van de wedstrijden over de grens. Neem alleen al de reis naar het Kroatische Rijeka, waar een van de bijzonderste stadions ter wereld staat. „We speelden bijna ín zee”, lacht de 28-jarige keeper. Het 102 jaar oude Kantrida Stadion grenst aan de ene kant aan de Adriatische Zee en aan de andere kant zorgt een enorme rotswand voor een surrealistische omge-

ving. „Dergelijke stadions komen we niet zo snel tegen, dat is leuk om mee te maken. Het is niet zo dat een groot stadion altijd mooier is om in te spelen. In een kleiner stadion kan de sfeer ook heel goed zijn, net zoals in Rijeka. Het is een mooie herinnering, al hebben we daar natuurlijk wel verloren. En als spelers moeten we ons niet te veel met randzaken bezighouden.” In eigen huis is dat bijna onmogelijk. De spelers van Feyenoord keken hun ogen uit toen ze in de Kuip het veld op kwamen voor de wedstrijd tegen Sevilla. De supporters rolden een enorm spandoek uit waarop de Rotterdamse Piet Hein de Spaanse Zilvervloot veroverde. En na de doelpunten van Karim El Ahmadi en Jens Toornstra raasde er een orkaan van geluid van de tribunes. „Tijdens onze thuiswedstrijden merkte je dat de Europa League leeft. De sfeer in de

OP METRONIEUWS.NL • STANDARD LUIK TEGEN FEYENOORD BEGINT OM 21:05 UUR

Kuip is Champions Leaguewaardig.” Uit die opmerking spreekt ook een vorm van heimwee naar het grootste clubtoernooi van Europa. „Missen is een groot woord, maar het is natuurlijk wel mooi om die hymne te horen. De Champions League is nu eenmaal het allerhoogste voor een voetballer. Het zou mooi zijn als ik er met Feyenoord kan terugkeren. Dat zou goed voor de spelers en de club zijn, hopelijk kunnen we daar naartoe groeien. In de Europa League hebben we in ieder geval geleerd dat er in zulke toernooien maar één wet is: winnen om te overleven. Je kunt wel mooi voetbal spelen,


SPORT

Europa League. Phillip Cocu gaat voor geld, eer en punten voor PSV Hoewel voor PSV in sportief opzicht vanavond weinig meer op het spel staat tegen Dinamo Moskou, neemt trainer Phillip Cocu de laatste groepswedstrijd in de Europa League toch heel serieus. „We kunnen nog een behoorlijk bedrag verdienen, hebben de eer in eigen stadion hoog te houden en kunnen punten verdienen voor de coëfficiëntenranglijst namens Nederland”, zei Cocu gisteren op de persconferentie vooarfgaand aan de wedstrijd. „Op basis van die lijst worden de Europese tickets verdeeld over de landen. Dit alles maakt het voor PSV een belangrijke wedstrijd.” De trainer is daarom niet van plan veel spelers te sparen in de thuiswedstrijd tegen Dinamo Moskou, dat zich samen met PSV al heeft geplaatst voor Dopingvrij

de volgende ronde. „Als je een goede wedstrijd speelt en wint, neem je die energie mee naar de volgende duels. Er komen bovendien veel supporters naar het stadion. Er is ons daarom alles aan gelegen een mooie wedstrijd op de mat te leggen.” PSV verwacht dat zo’n 25.000 supporters naar het Philips Stadion komen voor de laatste wedstrijd in groep E. Voor de aftrap kunnen ze afscheid nemen van Stanislav Manolev, de Bulgaarse rechtsback die tussen 2009 en 2013 een cultstatus verwierf in Eindhoven. Manolev speelt nu, net als oud-PSV’er Balázs Dzsudzsák, voor Dinamo Moskou, dat met de maximale score van vijftien punten verzekerd is van de eerste plek in de poule. PSV heeft acht punten. A N P

25

metronieuws.nl/sport

TOP 3 ONLINE VIDEO’S

1 Alexander Büttner neemt het vanavond met Dinamo Moskou op tegen PSV. Er gebeurt altijd wel wat als er een camera op hem gericht staat. De kerstman omver schieten bijvoorbeeld.

2

Olympische Spelen

Roompot bij schone wielerbeweging

Kasseienparcours in Rio de Janeiro

Het nieuwe wielerteam Roompot heeft zich aangesloten bij de MPCC, de beweging die zich sterk maakt voor een geloofwaardige en dopingvrije wielersport. De ploeg van Michael Zijlaard kreeg vorige week een pro-continentale licentie van de UCI en debuteert volgend seizoen in het peloton. Belkin (volgend jaar LottoNL-Jumbo) en GiantShimano (Giant-Alpecin) zijn al langer lid. A N P

Het wielerparcours van de wegwedstrijd bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 bevat een kasseistrook van 2 kilometer. De renners fietsen ook langs de stranden van de Copacabana en Ipanema. De internationale wielrenunie gaf woensdag zijn goedkeuring aan de trajecten. De mannen rijden op 6 augustus 2016 een wedstrijd over 256,4 kilometer, de vrouwen een dag later 130,3 kilometer. A N P

3 Ook met zijn familieleden en vrienden in de buurt is Büttner op zijn best. Zo kan hij smakelijk vertellen over een villa die hij laat bouwen en over de overgang van Manchester United naar Dinamo Moskou. OP METRONIEUWS.NL • TOP 3 SPORTVIDEO’S • TIP ONS VIA FACEBOOK OF TWITTER

r terugkeer maar als je verliest heb je daar helemaal niets aan.” Dankzij drie thuiszeges op Standard Luik, HNK Rijeka en Sevilla is Feyenoord koploper in groep G en al zeker van de knock-outfase. De Rotterdammers hopen vanavond in België de eerste uitoverwinning te boeken. „We leven niet anders toe naar deze wedstrijd, omdat we ons al geplaatst hebben voor de volgende ronde. Nee, wij willen onze koppositie verdedigen. Standard Luik bevindt zich niet in een heel goede fase, dus zij willen er alles aan doen om voor eigen publiek te winnen. Maar ook wij gaan vol voor de winst. Voor het Nederlandse voetbal is het belangrijk dat we punten pakken.”

JOHAN VAN BOVEN @johanvanboven j.van.boven@tmg.nl

Twitter

@Jonadoum Een Kenneth Vermeer. Daar had Liverpool toch voor 1 miljoen tien keer een betere keeper dan Mignolet gehad? @KDVDH1985 Al zijn wel al geplaatst, toch al weer zin in #staFEY. Stadion halfvol, uitvak daarentegen uitverkocht. Komt hier eindelijk Europese uitzege? @FrAdrieFr Ghe ghe. ’Vermijd het risico dat je vanwege dronkenschap de toegang tot De Kuip en de bussen wordt geweigerd.’ #luiFEY #staFey @Ego2nl Dus, met de combi naar #Luik kost je 5,5 uur. Volgens mij waren we zelfs sneller in #Sevilla en #Rijeka. #Bizar #staFEY @zegmaarluc Ga je donderdag toch op eigen vervoer?! Dan loop je het risico op een arrestatie en een geldboete van 250 euro. #luiFey

Laat vluchtelingenkinderen niet in de kou staan deze winter. Vul hun verlanglijstje in op vluchteling.nl/pakzegoedin of geef direct op IBAN 999.


www.metronieuws.nl donderdag 11 december 2014

Heerenveen

Wüst niet op de ploegachtervolging Olympisch schaatskampioene Ireen Wüst laat zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen de ploegachtervolging schieten. „Ze sloeg afgelopen weekeinde de 1000 meter over in Berlijn, deze keer heeft ze zich afgemeld voor de ploegachtervolging. Het wordt haar anders wat te veel”, legde bondscoach Geert Kuiper gisteren uit. Kuiper heeft Carlijn Achtereekte aangewezen als vervanger van Wüst in Thialf. „Carlijn maakte in Berlijn een goede indruk op de 3000 meter”, gaf Kuiper aan. Achtereekte zegevierde in het Sportforum in de B-divisie met een tijd van 4.00,80. A N P Beachvolleybal

2

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst zijn het Mangaung Open, het laatste toernooi van de World Tour 2014, goed begonnen. De Nederlandse beachvolleyballers, in Zuid-Afrika als eerste geplaatst, wonnen gisteren twee groepsduels. Tegen het Iraanse duo Iman Karaminezhad/Abolhamed Mirzaali hadden ze ruim een half uur nodig: 21-13 21-19. De Oostenrijkers Thomas Kunert en Christoph Dressler stribbelden feller tegen, maar slaagden er ook niet in een set te pakken: 23-21 21-19.

SPORT

26

‘Ik zou toch minder goed slapen als ik Blatter was’ FBI. Zal de corruptie binnen de FIFA dan eindelijk worden aangepakt, nu de FBI zich met de zaak bemoeit? ‘De VS laat zich niet graag foppen.’

Met het beschermen van Phaedra Almajid, het voormalige hoofd communicatie van het organisatiecomité van Qatar 2022, heeft de FBI zich weer iets steviger vastgebeten in de FIFA. Almajid zegt bewijs te hebben dat Qatar verschillende Afrikaanse voetbalfunctionarissen voor miljoenen dollars heeft omgekocht in ruil voor hun stem. Onder meer in januari 2010 zouden afgevaardigden van Qatar met meerdere Afrikanen hebben afgesproken in een hotel in de Angolese hoofdstad Luanda, waar destijds de Afrika Cup werd gehouden. „Ach, een miljoen dollar... Waarom niet anderhalf miljoen?”, zou een Afrikaan hebben gereageerd op het Qatarese voorstel, waarna de deal snel beklonken was. Dit zei Almajid deze week in het blad France Football. Volgens Amerika-deskundige Willem Post beschermt de FBI Almajid niet zomaar. „Het zijn wel harde jongens”, lacht Post. „Natuurlijk doen ze dat voor haar veiligheid, maar ze

Ajax-APOEL

Bij het ter perse gaan van deze krant was het duel Ajax-APOEL nog bezig, kijk op metronieuws.nl voor een verslag van deze CLwedstrijd.

De FIFA liet de voetbalwereld in 2010 verbijsterd achter nadat Qatar het WK van 2022 kreeg toegewezen. EPA

willen daar wel iets voor terug.” FIFA-voorzitter Sepp Blatter moet zich zo langzamerhand zorgen gaan maken nu de VS zich met de wereldvoetbalbond zijn gaat bemoeien. „De FBI is een Amerikaans staatsorgaan met een gigantisch budget. Het is toch andere koek als

de FBI bewijzen aan het verzamelen is of als bijvoorbeeld de Solomon Eilanden dat doen. De FBI legt gewicht in de schaal.” Post verwacht snel resultaat van het Amerikaanse onderzoek. „De FBI heeft in november gezegd dat ze het proces gaan versnellen. Dan staat er prestige op het spel en kunnen

/ WALTER BIERI |

ze niet pas over een jaar met resultaten komen. Ik denk dat ze rond de jaarwisseling wel met iets komen. Maar ze brengen het pas naar buiten als ze zeker weten de zaak te kunnen winnen. De FBI is al drie jaar bezig met een onderzoek naar corruptie binnen FIFA en heeft het voormalige kopstuk Chuck Bla-

De vernieuwde dienstregeling.

zer gebruikt als informant.” Dat deed de FBI overigens op James Bond-achtige wijze. De onder druk gezette Blazer, die meewerkte omdat hij in twintig jaar over een bedrag van 29 miljoen dollar geen belasting had betaald, werd op pad gestuurd met een microfoontje in zijn sleutelhanger. Telkens als hij een gesprek had met een bobo van de FIFA legde Blazer zijn sleutelbos, met daaraan de bewerkte sleutelhanger, op tafel. De FBI kon zo tientallen gesprekken opnemen. „En tapes gelden als bewijsmateriaal in Amerika”, vult Post aan. Waarom de FBI zich plotseling op FIFA stort, heeft volgens Post meerdere redenen. „Amerika is een keihard businessland en in het voetbal gaan enorme bedragen om. Amerika deed bovendien ook mee in het bid voor het WK 2022 en verloor van Qatar. Als zij belazerd zijn, willen zij dat weten. Amerikanen laten zich niet graag foppen en ze laten zich al helemaal niet met een kluitje in het riet sturen. Als ik Blatter was zou ik toch minder goed slapen nu. Van dictators als Pinochet en Saddam Hoessein dachten we ook dat ze het eeuwige leven hadden, tot Amerika zich ermee ging bemoeien. Niemand heeft het eeuwige leven, ook Blatter niet.”

SANDER SCHOMAKER

@Meub69 sander.schomaker@metronieuws.nl

Vanaf 14 december

Kijk op de NS Reisplanner wat er voor jou verandert. Vanaf 14 december gaan er op een aantal trajecten overdag meer treinen rijden, zowel in de daluren als in de spits. Voor wie het laat wil maken, rijden veel Intercity’s op vrijdag- en zaterdagnacht langer door tot ongeveer 1.00 uur ‘s nachts. Tussen Utrecht en Nijmegen zelfs tot 2.00 uur ‘s nachts. Daarnaast is er een aantal wijzigingen in vertrektijden en -sporen. Kijk voor alle veranderingen op ns.nl/dienstregeling2015.


SPORT

27

FC Basel is vergelijkbare clubs als Ajax al voorbijgestreefd

Succes. FC Basel doet het al jaren wonderbaarlijk goed. Opnieuw hoort de Zwitserse club bij de beste 16 van Europa. Hoe komt dit toch?

Sinds de ommekeer begin deze eeuw timmert FC Basel ook Europees gezien aan de weg. De hoogtepunten:

De bewuste spotprent.

FC Basel-speler Breel Embolo schreeuwt het uit van blijdschap na de wedstrijd tegen Liverpool.

meer ook aandelen in Tottenham Hotspur (29,8 procent) en is eigenaar van het Italiaanse Vicenza (99,9 procent). Ironisch genoeg was Levy twee jaar geleden dus zelf verantwoordelijk voor de uitschakeling van zijn Spurs in de kwartfinale in de Europa League tegen Basel. Een andere belangrijke pijler onder het succes was de terugkeer in 2001 naar het St. Jakob Park. Omdat Zwitserland samen met Oostenrijk het EK

van 2008 mocht organiseren, werd de oorspronkelijke thuisbasis van de club gerenoveerd. Basel heeft de meest trouwe supporters van het land, gemiddeld zitten er zo’n 30.000 man in het stadion. De financiële draagkracht en de brede steun zorgen sinds 2002 voor een ongekende reeks van sportieve successen. Basel heeft sinds 2002 negen titels veroverd en won zes keer de Zwitserse beker. De chef sport van de Zwitserse krant

2003 Champions League. FC Basel overleeft de groep met Valencia, Spartak Moskou en Liverpool. In de tweede groepsfase komt Basel op doelsaldo tekort voor de tweede plek in een groep met Manchester United, Juventus en Deportivo La Coruna.

2006 UEFA Cup. FC Basel wordt in de kwartfinale van de toenmalige UEFA Cup uitgeschakeld door Middlesbrough.

2009 Champions League. FC Basel verrast vriend en vijand door in de groepsfase van de Champions League Barcelona in eigen huis op 1-1 te houden.

2012 Champions League. Manchester United weet zich door toedoen van Basel zich voor het eerst in de historie niet te plaatsen voor de knock outfase. Basel wordt vervolgens uitgeschakeld door Bayern München.

2013 Europa League. Basel wordt in de halve finales uitgeschakeld door Chelsea, nadat het in de kwartfinale Tottenham Hotspur had uitgeschakeld.

2014 Champions League. Ondanks dat FC Basel in de groepsfase twee keer weet te winnen van Chelsea wordt het toch maar derde in de groep. Valencia is in de kwartfinale van de Europa League te sterk.

/ EPA

Blick, Felix Bingesser, vergeleek de prestaties van FC Basel twee jaar geleden niet voor niks met die van Ajax: „Basel is een club in een kleine competitie, die nationaal zelden honderd procent hoeft te geven maar internationaal al jaren meedoet.” Inmiddels zijn de Zwitsers Ajax voorbijgestreefd.

JEROEN HAVERKORT @jeroenhaverkort j.haverkort@tmg.nl

M

E

AA

OMEGA 3 VITAMINEN MINERALEN

T

P ,

a n e

s i

n en

j

a ,

.

u

x

l ,

gra

. r

.

a

rs

op te zien is hoe een groggy Liverpool-speler van het veld gedragen wordt door een speler van Chelsea en een van Tottenham, begeleid met de tekst ‘You’ll never walk alone’. De tekening werd overigens snel weer verwijderd. De print zegt wel iets over de veranderde situatie van de Zwitserse landskampioen. Basel is al lang niet meer de tobbende club van weleer. Na de succesvolle jaren 70 in de vorige eeuw zakte Basel ver terug en degradeerde het zelfs in 1988. Pas in 1994 promoveerde ‘RotBlau’ weer. Begin deze eeuw werden de eerste stappen naar de top gezet. De Britse investeringsmaatschappij ENIC, waarvan Spurs-voorzitter Daniel Levy mede-eigenaar van is, werd voor de helft eigenaar van de club. Momenteel heeft ENIC nog 11,8 procent van de aandelen in bezit. ENIC bezit onder

N

Woest zijn ze bij Liverpool op Björn Kuipers. De Nederlandse scheidsrechter had dinsdagavond de leiding over Liverpool – FC Basel. Liverpool moest winnen om te overwinteren in de Champions League, maar slaagde hier niet in. Het bleef op Anfield Road 1-1. Hierdoor werden niet The Reds tweede achter het ongenaakbare Real Madrid in Groep B, maar de Zwitserse formatie. Kuipers gaf na een uur spelen Lazar Markovic een rode kaart nadat hij zijn arm uitstak en het gezicht van Behrang Safari raakte. „Ik vond het een vreselijk slechte beslissing”, zei de geplaagde Brendan Rodgers na afloop. Het gaat echter te ver om de Kuipers de schuld te geven. Basel is in Europa uitgegroeid tot een geduchte tegenstander (zie kader). Liverpool is niet de eerste Engelse club die dit ondervindt. Eerder volgden al Manchester United, Tottenham Hotspur en Chelsea. Het verleidde het officiële clubaccount fcbasel1893_offiziell gisteren tot het plaatsen van een spotprent op Instagram waar-

Europese successen


www.metronieuws.nl donderdag 11 december 2014

Down Under

SPORT

‘Sportgala is slechts bezigheidstherapie’

Laserklasse

Debuut Wippert als kopman van Dropac

Heiner zevende in zeilrace Melbourne

De Nederlandse wielrenner Wouter Wippert maakt volgende maand in Australië zijn debuut tussen de grote jongens. De 24-jarige sprinter is door de ploegleiding van Drapac aangewezen als kopman voor de Tour Down Under, de eerste wedstrijd uit de UCI WorldTour. „Afgelopen seizoen was Wouter de neoprof met de meeste overwinningen, hij is klaar voor zijn eerste WorldTourrace”, zei ploegleider Jonathan Breekveldt. A N P

Zeiler Nicholas Heiner ligt bij de wereldbekerwedstrijden in Melbourne zevende na vier races in de Laser-klasse. De wereldkampioen in deze olympische boot eindigde gisteren als veertiende en achtste. Die veertiende plaats is zijn slechtste tot nog toe en geldt als aftrek. De 25jarige Heiner won dinsdag nog de tweede race van de regatta voor de kust van de Australische stad. A N P

Beeld. Na Sven Kramer mengt ook Dorian van Rijsselberghe zich in de discussie over de verkiezing Sporter van het Jaar.

#Sportgala

De discussie laait in december steeds opnieuw op en dat is dit jaar niet anders. Heeft het Sportgala van NOC*NSF nu wel of geen meerwaarde? Is de verkiezing van Sportman en Sportvrouw van het Jaar puur gebaseerd op de prestaties of draait het slechts om de gunfactor? Telkens weer worden deze vragen gesteld, maar duidelijk is wel dat de antwoorden steeds harder en duidelijker worden. Na Sven Kramer heeft nu ook surfer Dorian van Rijsselberghe zich in het verbale gevecht gemengd. De goudenmedaillewinnaar van de Olympische Spelen in Londen schrijft op zijn blog de frustraties van

Lastig. Choukoud wil geen marathon in de smog van Peking lopen Khalid Choukoud wil zich volgend jaar kwalificeren voor de marathon bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. „Rennen in Rio is mijn droom”, zegt de 28-jarige atleet in een voorbeschouwing van de Atletiekunie op de EK cross komende zondag in het Bulgaarse Samokov. Hij mikt niet op de marathon bij de WK van 2015 in de Chinese hoofdstad Peking. „Ik denk niet dat ik daar een marathon wil lopen. De omstandigheden zijn vanwege de smog erg lastig. Ik zal dus ergens anders een marathon lopen.” Choukoud debuteerde dit voorjaar in Rotterdam met een tijd van 2.10.52 op de marathon. Hij had lang nodig om te herstellen van die inspanning.

Uitwijken

‘De omstandigheden zijn vanwege de smog erg lastig. Ik zal dus ergens anders een marathon lopen’ Khalid Choukoud Marathonloper

Pesten

Dit najaar kwam hij sterk terug met een persoonlijk record van 43.38 in de Zevenheuvelenloop (15 kilometer) en winst in de Tilburgse Warandeloop. Hij wil in Samokov zijn beste prestatie op de EK cross verbeteren. In 2011 eindige hij in het Sloveense Velenje als achtste. A N P

‘Aan schaatsmedailles zijn we gewend. Haha, ik hoor Sven nu grommen, ik schrijf het ook maar om te sarren’ Dorian van Rijsselberghe vindt het Sportgala een kwestie van appels met peren vergelijken. / ANP

Dor ian van Rijsselberghe Windsurfer

zich af. „Het is appels met peren vergelijken, bezigheidstherapie. Ik begreep dat Sven vindt dat Ireen moet winnen omdat ze twee gouden medailles won op de Spelen. Maar wat te denken van de prestatie van Dafne Schippers, de eerste Nederlandse sinds Fanny BlankersKoen die Europees kampioen 100 meter sprint werd? En ook nog eens de 200 won. Dat is toch echt heel uitzonderlijk zou je zeggen. Moet je dat ook niet meewegen, dat iets ongewoner is? Aan schaatsmedailles zijn we gewend. Haha, ik hoor Sven nu grommen, ik schrijf het ook maar om te sarren. Tuurlijk zijn de twee gouden en drie zilveren medailles van Ireen keihard bevochten, ongekend ook. Maar ik persoonlijk zou voor Dafne stemmen omdat ik het zo bijzonder vind wat zij deed. Over Sifan en Jorien ter Mors weet ik wat minder, dat zegt op zich al genoeg.” Bij de mannen zou hij voor Epke Zonderland kiezen, die hem in 2012 versloeg. „We zaten toen naast elkaar in de zaal. Ik denk dat Epke het ook best had gevonden als ik het was geworden. Dat komt doordat we er hetzelfde in staan: we maken het niet te belangrijk. Want wat is nou een hogere prestatie? De verkiezing is bezigheidstherapie.” Tijdens het Sportgala komende dinsdag zit Van Rijsselberghe in Rio de Janeiro, waar hij aan het trainen is. M E TR O

powered by Ford EcoBoost AutoWeek.nl:

“Heel goed

gedaan” De nieuwe Ford Focus De geheel vernieuwde Ford Focus. Boordevol met de laatste technologieën. Zo kunt u met het geavanceerde Ford SYNC via spraakopdrachten het audiosysteem bedienen, bellen en gebeld worden. En kunt u met de nieuwste handsfree-technologie zelfs loodrecht achteruit inparkeren. De aantrekkelijke First Edition (v.a. 24.995) heeft deze uitrusting zelfs standaard! Benieuwd hoe dit werkt? Kom langs en test het uit. Leverbaar vanaf

Alle bedragen in euro’s. Prijzen zijn incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage, tenzij anders aangegeven. Wijzigingen voorbehouden.Zie voor kosten en verkoopvoorwaarden ford.nl. Afgebeelde auto’s kunnen afwijken van standaardspecificaties. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 14,7-26,3; liter/km: 3,8-6,8; CO2 g/km: 98-159.

ford.nl

28

18.965,-

Profile for Metro Netherlands

20141211_nl_metro holland  

20141211_nl_metro holland  

Advertisement