Page 1

VA

'S WEREL

% 0 5 NG T KOR I

DS

N

NO1

merk in gezichtsverzorging*

*P&G berekening gebaseerd op verkoop data van Nielsen Juli 2012-Juni 2013

GROOTSTE GRATIS KRANT VAN NEDERLAND dinsdag 24 juni 2014

www.metronieuws.nl | www.twitter.com/metro | www.facebook.com/metro

VANDAAG OP HET WK VOETBAL: 18.00 ITALIË - URUGUAY 18.00 COSTA RICA - ENGELAND 22.00 JAPAN - COLOMBIA 22.00 GRIEKENLAND - IVOORKUST | WWW.METRONIEUWS.NL/WK2014

Meer kilometers gemaakt met trein De crisis zorgde in 2012 voor een dip in het aantal reizigerskilometers, maar nu de economie langzaam opkrabbelt, wordt weer meer met de trein gereisd. Dat blijkt uit CBS-cijfers. Volgend jaar moet blijken of forensen de trein trouw blijven of meer betalen voor de auto. PAGINA 6

Onduidelijk lot van Kris Kremers In Panama werd gisteren bevestigd dat gevonden menselijke resten van Lisanne Froon zijn. Het lot van Kris Kremers blijft onduidelijk. Hoofdofficier van justitie Betzaida Pittí beklemtoonde gisteravond dat de zoektocht verder gaat tot het lot van beide dames is achterhaald. PAGINA 5

Haa... haa.... haa.. smartphone-klik! De ene selfiehype is na een paar dagen verdwenen en de volgende dient zich al weer aan. De ideetjes lijken niet te stoppen. Wanneer je nu de bom bent? Als je je eigen nies op PAGINA 15 de foto zet!

DERDE WK-ZEGE NEDERLAND (2-0) EN NU DOOR…

ORANJE LEEUWEN! Geldt bij een 2-jarig contract met Telfort Toestelbundel. Aansluitkosten 30,-. Thuiskopieheffing eenmalig max. 6,05. Kijk voor de voorwaarden op telfort.nl

”We zijn de Oranje Leeuwen!”, riep Arjen Robben luttele minuten na de derde WK-zege van het Nederlands Elftal gisteravond (2-0 tegen Chili). Oranje is groepswinnaar met de volle buit en maakt zich op voor de achtste finale (zondag). Twee invallers, Fer en Depay, scoorden de goals. / TOLGA BOZOGLU | EPA

Elke maand

Toestel is 22,van jou

Samsung Galaxy S4 Mini 0,- bijbetalen

150 min 500 MB 100 sms telfort.nl 0800 1707

Telfort winkels


1 NIEUWS

www.metronieuws.nl dinsdag 24 juni 2014

NIEUWS

2

Waar keken we naar Oranje? Kroeg, thuis, bij vrienden... we keken gisteravond met miljoenen op tal van plekken naar Nederland - Chili. Ook Metro’s Scoopshooters gingen er goed voor zitten, met van links naar rechts: Maastricht (Scoopshooter Daniëlle van Zuilen), Lelystad (Allan Hippolite), Ridderkerk (Shirley Maaskant), Hengelo (Kelly Beverborg), een hele kleine Oranjefan in Almere (Roland Hoogendoorn) en Capelle aan den IJssel (Amber Visser). De oranje spullen mogen na de 2-0 winst weer een paar dagen in de kast, om ze er zondagmiddag voor de achtste finale massaal weer uit te halen. Dan wordt het pas echt nagelbijten...

René Froger

Donderse stem stop René Froger heeft de laatste tijd zijn WK-hit Juich voor Oranje, in een Donders Juichpak, vast veel te vaak gezongen. Door stemproblemen, zo maakte hij gisteren bekend, heeft de zanger al zijn publieke optredens tot en met 7 augustus geannuleerd: ”Het spijt me voor mijn fans, maar ik heb even tijd nodig.”

240

kilometer file stond er gisteren voorafgaand aan de WK-wedstrijd Nederland – Chili. Daarmee was de avondspits rond 17.30 uur vier keer zo druk als normaal. Op een tiental plaatsen leiden ongelukken tot extra drukte. De meest opvallende knelpunten bevonden zich volgens de ANWB rond Rotterdam en Utrecht.

Bondscoach Louis van Gaal gisteravond tijdens Nederland – Chili kenmerkend in actie. / KOEN VAN WEEL | ANP

Er is altijd wel wat, als van Gaal op z’n praatsto Bondscoach. Met zijn provocerende pressing wil Louis van Gaal de wereldtitel veroveren. Gisteren won Oranje ook zijn derde groepsduel (2-0 tegen Chili) ”Als we in balbezit beter spelen, kunnen we wereldkampioen worden.” Bondscoach Louis van Gaal is overtuigd van zijn eigen gelijk. Op zijn kenmerkende directe manier van communiceren haalt het beste in zijn spelers naar boven, maar haalt hij ook regelmatig de media met opvallende uitspraken. Een bloemlezing van WK-quotes.

Voor het WK, over de finale vier jaar geleden. ”Het was een beetje dubbel. Nederland stond daar, maar in de Spaanse ploeg stonden vijf spelers die ik getraind en gecoacht heb. Dus ik dacht eigenlijk dat ik misschien maar voor Spanje moest zijn, ook al heb ik de Nederland-

se nationaliteit. Dat heeft me uiteindelijk doen besluiten om toch maar de kant van Nederland te kiezen. Maar toen Spanje won, was ik absoluut trots.”

Na de wedstrijd tegen Spanje op dit WK. ”Ik dacht nadat die penalty was gegeven: dit wordt weer zo’n avond dat de wereldkampioen de zege krijgt. Daarvoor had Spanje geen kans gehad. Ik zat al te denken wat ik in de rust moest doen, want zij gingen de bal rond spelen. Ik had voor 1-4-3-3 gekozen, omdat er druk op de bal moest komen.”

al bijna onder de grond zit, de wedstrijd volgen. Door die camerapositie is dat onmogelijk, ook voor mijn assistenten. We zullen zien of de FIFA het aanpast voor de wedstrijd. Als ik de wedstrijd tegen Australië niet kan zien vanuit de dug-out, dan kan ik misschien beter op een barkruk gaan zitten.” Van Gaal kreeg zijn zin. De camera werd verplaatst.

Over Robin van Persie, die na zijn zweefgoal naar Van Gaal rende. ”Het is prachtig als een speler naar je toe komt, een teken van waardering. En dat respect is wederzijds.”

Na Australië-Nederland (waarin hij toch, tegen zijn eerdere speculaties in, voor 1-5-3-2 had gekozen). ”Ik wist van tevoren dat Australië een moeilijke wedstrijd zou worden. Die gasten spelen met passie en overtuiging. In balbezit hadden we grote problemen. De verdedigers speelden ook te vaak terug op de keeper. Ik heb het uiteindelijk omgezet naar 1-4-3-3 omdat we dan met meer druk naar voren kunnen spelen. Hopelijk om terug in de wedstrijd te komen en dat is gebeurd.”

Voor de wedstrijd tegen Australië, over een camera die hem hindert. ”Ik ben geen staande, maar een zittende coach en wil vanuit de dug-out, die

Over de FIFA, die besloot dat Brazilië-Kameroen pas ná Nederland-Chili gespeeld wordt, zodat de Brazilianen eventueel zouden kunnen uit-

”Ik vond ons niet goed genoeg om Spanje met 1-4-3-3 te bestrijden. Tegen Australië kan dat anders zijn."

kiezen wie ze het liefst treffen. ”De FIFA heeft voor elke wedstrijd zo’n reclamestuntje met fair play. Met dit soort grappen doet de FIFA dat niet goed. Dit is geen fair play. Maar wij gaan voor de winst spelen tegen Chili. Ik ga ervan uit dat ze bij Brazilië ook hun sportieve plicht vervullen. Maar een situatie als deze leidt altijd tot discussie. Dus waarom doe je dat?” Over de media die een besloten training openbaar maakten. ”Ik dacht dat wij als Nederlanders allemaal aan hetzelfde touwtje trokken, maar dat is dus niet zo.” Weer over de FIFA. ”De FIFA heeft in al zijn wijsheid besloten een persconferentie vóór de training te geven. Maar ik vind dat spelers zich juist moeten focussen op de training. Bruno (Martins-Indi, red.) is het ergst geblesseerd. Daarom zit hij hier.” Na de wedstrijd tegen Chili die beslist werd door de wisselspelers Leroy Fer en Memphis Depay. ”Ik weet niet of ik een gouden pik heb. Truus heeft dat in ieder geval nooit gezegd.”


NIEUWS

LEZERSFOTO

05 euro

Download de scoopshotapp op je telefoon en stuur je foto naar Metro.

3

Argus. Nederland scoort twee keer tegen Chili

WK-acties met een knipoog

Oranje tompouces, zegeltjes plakken voor een WK-bal of korting per doelpunt, honderden lokale ondernemers zijn met WK-acties in de weer. Maar slechts enkelen doen dit op een originele manier. Metro selecteerde er twee.

Ben jij een ondernemer met een echt originele WK-actie? Mail bianca.brasser@metronieuws.nl

24 juni

Oranjetrekking

WK-knuffelauto voor bekendheid woningstoffeerder

Louis oel zit

Wie: Jeroen Verhouden, Verhouden Woningstoffering Wat: WK-knuffelauto ”Op een originele manier wilde ik reclame maken voor mijn stofferingsbedrijf. Auto’s met reclameteksten zie ik vaak door de straat rijden, maar ik dacht: dat kan leuker. Speciaal voor deze WK-actie heb ik een Volkswagen golf uit 1994 gekocht en ben ik op zoek gegaan naar een leverancier die oranje tapijt kon leveren. Zeker zes uur ben ik bezig geweest met het bekleden, zo’n 20 vierkante meter oranje tapijt zit er op de auto. Maar het was het waard, elke dag rijd ik een rondje en de reacties zijn geweldig. Mensen gaan ermee op de foto en delen deze weer via sociale media. Daarom heb ik een extra actie bedacht: wie een selfie met de auto maakt en deelt via Facebook, maakt kans de auto te winnen. De actie heeft me tot nu toe niks concreets opgeleverd, geen grote nieuwe klanten, maar daar gaat het mij niet om. Ik vind dit vooral heel leuk en het zou geweldig zijn als mijn auto landelijk bekend werd.”

Koop uw lot vóór 18.00!

Eco-vriendelijke Deo Spray

”Ook nu was ik ontevreden over het balbezit, al waren er fases dat het beter ging. Als we dat verbeteren kunnen we wereldkampioen worden.”

Nu met korting bij

”Foutieve passes zijn in dit systeem niet dodelijk. Dat ik voor dit systeem heb gekozen is dan ook niet zonder reden.” ”De spelers zijn fit. In de rust heb ik gezegd dat er ruimtes zouden komen in het laatste kwartier. Toen vielen ook de goals. Dat is leuk.”

Over het verdere verloop van het toernooi. ”Ik heb geen voorkeur tegen wie we in de achtste finales spelen. Als ik namen ga noemen, provoceer ik alleen maar. De sfeer in de groep is fantastisch. Spelers willen dit systeem uitvoeren, voelen zich er prettig bij.”

TJERKDE VRIES

tjerk.de.vries@metronieuws.nl

JEROENHAVERKORT

jeroen.haverkort@metronieuws.nl

Grashappers en Robbensteaks in Bedum Wie: Willard Havinga, Slagerij Teerling Wat: Robbensteaks, Lowietjes (tactisch gezien erg lekker), Grashappers (met dank aan Robin van Persie) en Opvretertjes met chilisaus ”Arjen Robben komt hier uit het dorp (Bedum red.), met een EK of WK maken we daarom altijd iets met zijn naam. Van Robbenrolletjes tot de Robbensteaks die we dit jaar verkopen. En ze lopen goed. Honderden Robbensteaks zijn al over de toonbank gegaan. Daarnaast liggen de Grashappers, die hebben we na de eerste wedstrijd van Nederland bedacht, met dank aan Robin van Persie en zijn fantastische goal. Dit zijn schnitzels in de vorm van een grasveld, met groen paneermeel aan de zijkant. Ook hebben we nog de Lowietjes, oranje gehaktburgers met het bijschrift: tactisch gezien erg lekker. Gemaakt van gehakt, precies wat het Nederlands elftal ook met zijn tegenstander doet. Net als de opvretertjes met chilisaus. Na elke wedstrijd van Oranje, bedenken we weer nieuwe woordgrappen. Ik merk vooral dat klanten het erg leuk vinden, maar of het ook meer omzet oplevert, is moeilijk te zeggen. Sowieso is het zo dat hoe verder de jongens van Oranje komen, hoe meer de omzet zal stijgen, zeker als straks met het mooie weer de barbecues worden aangezet.”

Keuze uit alle varianten.

T I S* A R G 1 1+

50 ml Keuze uit alle varianten.

*Deze acties zijn geldig van 24 juni tot en met 13 juli 2014. Korting wordt verrekend als 50% kassakorting, per combinatie kan de prijs verschillen,m.u.v. mini’s en geschenksets


www.metronieuws.nl dinsdag 24 juni 2014

NIEUWS

Nederland = oranje

4

Televisie lekker buiten en de poes kijkt mee

Fotograaf Arthur van Beveren reist tijdens het WK voetbal rond in Nederland op jacht naar Oranjetaferelen. In Utrecht zag hij gisteravond Nederland van Chili winnen. �Het is 17.52 uur. Danny (in Nederlands elftalshirt) en Koen hebben de tv buiten gezet. De zon schijnt lekker in de Lange Rozendaal in Utrecht. Guusje de poes kijkt mee. Het kijkt toch wat rustiger als de wedstrijd er niet meer echt omgaat. Een beetje angst was er wel. Voor oververhitting.� M E T R O

Fotograaf Arthur van Beveren (1986, Rotterdam) brengt de Oranjekoorts in Nederland in beeld.

JAAP.NL ALLES OVER HUIZEN


NIEUWS

5

Wereld. Scherpe reacties op veroordeling van journalisten tot lange celstraffen in Egypte De veroordeling van journalisten tot lange celstraffen in Egypte, onder wie de Nederlandse Rena Netjes, heeft wereldwijd tot scherpe veroordelingen geleid. De Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop liet weten ”geschokt” te zijn door de uitspraak waarbij de Australische Al Jazeera-journalist Peter Greste tot zeven jaar cel is veroordeeld. ”Wij begrijpen gewoon niet hoe een rechtbank tot dit besluit kon komen”, zei Bishop. De Britse premier David Cameron zei ”volledig verbijsterd” te zijn door het vonnis. De Egyptische ambassadeur in Groot-Brittannië is op het matje geroepen, net als de Egyptische ambassadeur in Nederland. Al Jazeera heeft er bij Egypte op aangedrongen het vonnis tegen de drie journalisten die voor de nieuwszender werkten, te vernietigen. Behalve Greste zijn ook twee Britse Al Jazeerajour-

Donker

”Dit is een donkere dag voor de persvrijheid in Egypte, als journalisten worden opgesloten en als criminelen of terroristen worden bestempeld terwijl ze hun werk doen.” A m n e s t y I n te r n a t i o n a l

nalisten veroordeeld. Ook Amnesty International veroordeelt de uitspraak van de Egyptische rechtbank. ”Dit is een donkere dag voor de persvrijheid in Egypte, als journalisten worden opgesloten en als criminelen of terroristen worden bestempeld terwijl ze gewoon hun werk doen”, aldus de mensenrechtenorganisatie. A N P

Welke vraag heb jij over McDonald’s? Metro gaat op zoek naar het antwoord Wie ben je? Ik ben Angelique Beerenfenger, 36 jaar en ik woon in Leiden.

Voor de ouders van Kris, Hans en Roeli Kremers, blijft de onzekerheid. / EPA

Onzekerheid over lot Kris Kremers Resten. In Panama werd gisteren bevestigd dat gevonden menselijke resten van Lisanne Froon zijn. Het lot van Kris Kremers blijft onduidelijk.

Vondsten

”Met de vondsten kan nog niet worden vastgesteld wanneer de dood is ingetreden en wat er gebeurd kan zijn.” Silvia Bandel Gerechtelijk medisch onderzoeker

Misser

De vraag van Angelique

“Hoegaanjullie ommethet gebruikvan E-nummersen geur-en kleurstoffen?” Metro stelt deze vraag aan aan David Cleynhens, Manager Voedselveiligheid bij McDonald´s. “In de producten die we aanbieden in

Meer internet met 500.000 WifiSpots bij het UPC Alles-in-1 Power Pakket

Belgische koningin verwisselt spelers

Koningin Mathilde in Brazilie. / STEPHANIE LECOCQ | EPA

De Belgische koningin Mathilde heeft een pijnlijke misser begaan bij de ontmoeting van het Belgische voetbalteam. Zij feliciteerde Romelu Lukaku met zijn winnende doelpunt, maar de spits was gewisseld en het was juist zijn vervanger Divock Origi die de goal maakte. Dat was gisteren te zien op beelden van de Vlaamse zender VTM. Zondag speelden de Rode Duivels op het WK voetbal tegen Rusland. Na afloop van de wedstrijd, schudde ze de hand van Lukaku en zei: ”Bravo! Het is dankzij u toch? Het was jouw doelpunt.” Daarop verwees de spits naar Origi die verderop in de rij stond. De misser van Mathilde is extra pijnlijk omdat de wissel geheel tegen de zin in was van Lukaku. A N P

het Happy Meal zitten geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Zo worden onze Franse Frietjes gesneden uit hele aardappelen. En als je een rundvleesburger bij McDonald’s bestelt, kun je erop vertrouwen dat je honderd procent rundvlees eet. Ook de nieuwe producten in het Happy Meal, zoals de Snoeptomaatjes en het Smulmeloentje, bevatten geen conserveringsmiddelen of geur-, kleur en smaakstoffen.

Meer Internet Meer TV 30 juni n met e at ! t o t Nu Kruidv ij b g in ro kort

Meer Bellen

5 eu

Perspirex geeft bescherming tegen zweet en een nare zweetlucht betrouwbare bescherming Nu voor €12,99

€7,99 bij

€ 55,p.m. Ga naar upc.nl Kijk voor de voorwaarden en beschikbaarheid op upc.nl

Meer Service

n or én nte Vo we kla u e nie and sta

net zo lang wordt doorgezocht tot het lot van Froon en Kremers is achterhaald. Gisteren keerden de twee Nederlandse rechercheurs terug die hebben geholpen bij het onderzoek naar de vermiste vrouwen. Direct na hun aankomst op Schiphol gingen ze naar het Nationaal Forensisch Instituut voor het onderzoek naar spullen die zijn gevonden en waarvan de Panamese politie nog niet kon bevestigen of ze van Lisanne Froon en Kris Kremers zijn. A N P

Wat is je favoriete menu? Het Happy Meal heeft voor mij precies het goede formaat. Bovendien gaan de speeltjes automatisch naar de kinderen. Daarnaast is de McFlurry Magnum White mijn favoriet.

be

Er is nog geen uitsluitsel te geven over de vraag of de gevonden menselijke resten die nog niet waren onderzocht van Kris Kremers zijn. Dat meldde hoofdofficier van justitie Betzaida Pittí gistermiddag op een persconferentie in David, de hoofdstad van de Panamese provincie Chiriquí, waar Lisanne Froon en Kris Kremers verdwenen. Pittí bevestigde dat de resten die zondag door het forensisch laboratorium in Panama-Stad waren onderzocht van Lisanne Froon zijn. Een onderzoeker van het laboratorium had

dat eerder al laten weten. Het gaat om een linkervoet, waarvan het forensisch laboratorium heeft vastgesteld dat het DNA overeenkomt met dat van beide ouders van Lisanne Froon. Een patholoog-anatoom onderzocht zondag een stuk van een bekken om te kijken of er iets over de doodsoorzaak kon worden gezegd, zo verklaarde onderzoeker Diomedes van het forensisch instituut in Panama-Stad. Op de persconferentie gisteren zei gerechtelijk medisch onderzoeker Silvia Bandel dat met de vondsten tot dusverre niet kan worden vastgesteld wanneer de dood zou zijn ingetreden en wat er gebeurd kan zijn. De onderzoekers hopen het DNA-onderzoek van het stuk bekken vandaag af te ronden. Pittí beklemtoonde dat de zoektocht verdergaat. Hevige regen belemmert echter het zoeken. De Panamese autoriteiten hebben tijdens de persconferentie laten weten dat er

Kom je hier vaak? Ik kom hier eens in de twee maanden.


www.metronieuws.nl dinsdag 24 juni 2014

NIEUWS

6

Mishandeling

Twee jongens opgepakt na berucht filmpje De Rotterdamse politie heeft twee nieuwe verdachten aangehouden die betrokken zouden zijn bij de zware mishandeling van een meisje vorige week in Rotterdam. Dat heeft de politie gisteren gemeld. Een 16-jarige jongen uit Rotterdam is vrijdagavond aangehouden vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij het incident. Zaterdagmiddag heeft de politie een derde verdachte opgepakt. Deze 15-jarige Rotterdammer zou de mishandeling hebben gefilmd. De jongen die vrijdag werd aangehouden, werd gisteren weer vrijgelaten. De maker van het filmpje blijft tot vrijdag vastzitten. A N P Afghanistan

”Je moet altijd naar de voors en tegens kijken, maar ik sta er in principe positief tegenover.” D 6 6 - l e i d e r A l exan d e r Pec h to l d staat positief tegenover een Nederlandse bijdrage aan een nieuwe Afghanistanmissie.

Trainingen

Onderzoek naar nieuwe missie Afghanistan Het kabinet onderzoekt de wenselijkheid en mogelijkheid van een nieuwe, beperkte missie om Afghaanse militairen en politieagenten in het noorden van Afghanistan te trainen. Dat hebben de ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) gisteren aan de Tweede Kamer gemeld. Het gaat om een bijdrage aan de NAVO-missie die in 2015 begint. Als het kabinet er heil in ziet, zullen de Nederlanders er samen met Duitsers actief worden. Om hoeveel Nederlandse militairen het zou gaan, staat niet in de brief. A N P

Frans Timmermans. / ANP

Reizigers maakten na een dip uit 2012 vorig jaar weer meer kilometers met de trein. / FEMMY WEIJS

Openbaar vervoer zit na dip weer in de lift Prijsstijging Ov-groei. Meer reizigerskilometers voor de ”De trein is ten opzichte van trein en het stad- en de auto goedkoper geworden.” streekvervoer na de crisis van W i l m a M a n s v e l d Staatssecretaris in Kamerbrief over verschil kostengroei een jaar eerder. trein en auto.

De trein is na de teruggang van twee jaar geleden bezig aan een nieuwe opmars. Het aantal reizigerskilometers op het spoor groeide vorig jaar naar 17,7 miljard kilometer. Dat is een stijging van 1,6 miljard kilometer in vergelijking met 2012, toen er juist minder kilometers gemaakt werden in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook in de bus, tram en metro nam het aantal reizigerskilometers toe, van 5,3 miljard in 2012 naar 5,5 vorig jaar. De stijging lijkt vooral veroorzaakt door meer jongeren die gebruikmaken van het openbaar vervoer. In de leeftijd 15 tot 25 jaar groeide het aantal ov-reizigers in 2013 van 20,2 procent naar 22,4 procent. Ook in de leeftijd 25 tot 45 jaar nam het aantal reizigers toe, maar van

7,2 naar 7,7 procent slechts licht. Uit de CBS-cijfers blijkt dat vooral meer meisjes en vrouwen vorig jaar meer het ov pakten. De terugloop in reizigerskilometers uit 2012 werd door vervoersbedrijven indertijd toegeschreven aan de gevolgen van de economische crisis en opgelopen werkloosheid. Vooral de regionale vervoerders merkten de gevolgen. Van de 16,1 miljard gemaakte reizigerskilometers uit 2012, werden er 15,99 miljard bij NS gemaakt. In 2011 werden bij de regionale spoorbedrijven nog 752 miljoen kilometers afgelegd: ruim zes keer zoveel. Volgend jaar moet blijken of forensen door het economisch herstel trouw blijven aan het ov of besluiten toch weer een auto aan te schaffen. Bij een kostenafweging kunnen de hogere kosten voor het autorijden worden afgewogen. De

afgelopen tien jaar stegen de kosten van het gebruik van een auto met 47 procent, terwijl dit voor de trein 37 procent was. Dat berekende het ministerie van Infrastructuur en Milieu onlangs op basis van verschillende CBS-cijfers. De trein is ten opzichte van de auto goedkoper geworden, schreef staatssecretaris Wilma Mansveld in een brief

aan de Tweede Kamer. Wel erkende ze dat de stijgingen hoger zijn dan de inflatie, die de afgelopen tien jaar 20 procent was.

Reizigerskilometers

RUBEN EG

ruben.eg@metronieuws.nl

Reizigerskilometers

Trein in miljarden

10

20 16,5

16,1

Bus, tram en metro in miljarden

17,7 5,9

10

5

0

0

5,3

5,5

Gezonde vrijwilligers

Diabetes patiënten

Het Centre for Human Drug Research zoekt voor de komende periode gezonde vrijwilligers (m/v / 18-55 jaar) die mee willen werken aan een onderzoek naar de veiligheid en werking van een nieuwe ontstekingsremmer.

sinds 1987 hoogwaardig geneesmiddelonderzoek met

Het Centre for Human Drug Research zoekt voor de komende periode diabeten (type 1 en 2 / 18-80 jaar) die tevens pijn in de benen (neuropathie) hebben en bereid zijn mee te werken aan een onderzoek naar nieuwe testen voor het meten van zenuwfunctie.

nieuwe en bestaande geneesmiddelen bij patiënten en

Voor deelname ontvangt u een vergoeding van £ 256,00.

gezonde vrijwilligers. De onderzoeken vinden plaats in

Deelnemers hebben Diabetes, roken maximaal 5 sigaretten per dag en hebben tevens pijn in de benen (neuropathie). U wordt voor deelname medisch gekeurd. Het onderzoek bestaat uit 3 losse studiedagen.

Voor deelname ontvangt u een vergoeding van £ 1.040,00. Vrijwilligers zijn gezond en gebruiken geen medicatie. Voor deelname is er een informatiegesprek (1 uur) en een medische keuring (1 uur). Het onderzoek bestaat uit een periode van 2 dagen en 1 nacht en 22 korte terugkommomenten. Het onderzoek duurt 10-14 weken. Geïnteresseerd? Voor informatie en/of aanmelden:

Het CHDR (Centre for Human Drug Research) verricht

ons, volledig ingerichte, klinisch centrum. De onderzoeken dragen bij aan de wetenschappelijke ontwikkeling van geneesmiddelen en vinden plaats conform de internationale regelgeving en volgens de hoogste kwaliteitsnormen.

Geïnteresseerd? Voor informatie en/of aanmelden:

Het CHDR is gevestigd in Leiden en werkt nauw samen met de Universiteit Leiden en de klinische afdelingen van

U kunt mailen naar recruit@chdr.nl of bellen met (071)5246464

het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum).

U kunt mailen naar recruit@chdr.nl of bellen met (071)5246464


NIEUWS Wapens

7

Sint Michielsgestel

OPCW: alle chemische wapens weg uit Syrië

Lijk in uitgebrande auto is van onbekende man

Alle door Syrië opgegeven chemische wapens zijn overgedragen en weggehaald. Dat heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) gisteren bekendgemaakt. De OPCW laat weten dat niet zeker is of Syrië helemaal geen chemische wapens meer heeft, maar de door Syrië opgegeven voorraden zijn weg. De OPCW en de Verenigde Naties hebben een gezamenlijke missie in Syrië. A N P

Het lichaam dat zondagochtend vroeg werd gevonden in een uitgebrande auto in Sint Michielsgestel (Noord-Brabant) is van een man. Zijn identiteit is nog niet bekend. Er wordt sectie verricht op het lichaam om de doodsoorzaak te vinden.Vanwege de omstandigheden houdt de politie er rekening mee dat de man slachtoffer is geworden van een misdrijf. Een team van twintig rechercheurs onderzoekt de zaak. A N P

Opgelost. Vanaf morgen geldt langeafstandskorting op het spoor ook voor ov-chipkaart

IRENE FABER

Treinreizigers met een ov-chipkaart krijgen vanaf morgen ook steeds meer korting als ze meer kilometers met de trein afleggen, ook als ze overstappen op een ander spoorbedrijf. Dat werd gisteren bekend via het Nationaal Openbaar Vervoerberaad (NOVB), het overleg tussen de diverse vervoersbedrijven en de overheid. Tot nu toe profiteerden alleen treinreizigers met een papieren kaartje van de zogenoemde ‘lange afstandskorting’. Door het verplicht in- en uitchecken van NS op een regionale vervoerder op het spoor werd het voordeeltje geblokkeerd. Regionale vervoerders hanteren vaak andere tarieven, meestal door afspraken met de provincie. Het oplossen van dit probleem was lang het grootste struikelblok om het papieren treinkaartje ook bij NS af te schaffen. Voor een deel van de reizigers

Einde

9 juli is de dag waarop NS stopt met het verkopen van het oude papieren treinkaartje. Hier komt een ‘eenmalige chipkaart’ voor in de plaats: een wegwerpkaartje met chip.

zou de rit anders aanzienlijk duurder worden. Jaren geleden werd geregeld dat het reizen met de trein vanaf 40 afgelegde kilometer goedkoper wordt per kilometer. Vanaf woensdag is dit verschil tussen het oude papieren kaartje en de ov-chipkaart in de trein voorbij. R U B E N E G

Een nieuwe ’voetbaltest’ kan in een jongetje de toekomstige Van Persie herkennen. Voor scouts is deze oog hand-coördinatietest een uitkomst, zegt bewegingswetenschapper Irene Faber van de Radboudumc/Saxion.

ZOEKEN NAAR TALENTJES Hoe bent u tot de voetbaltest gekomen? Sinds 2008 heb ik op verzoek van de Nederlandse tafeltennisbond onderzoek gedaan naar kinderen met veel talent. De vraag was hoe je hen kunt opsporen via een objectieve test. Daarvoor heb ik een speciale oog hand-coördinatietest ontworpen, die meer dan honderd jonge sporters hebben uitgevoerd. Wat heeft u precies bekeken? We hebben gekeken naar de onderliggende motorische vaardigheden. Het blijkt dat kinderen die hoog scoorden, succesvoller waren in tafeltennis dan andere kinderen. We zijn vervolgens verder gaan zoeken. Het bleek dat deze test bij meer balsporten kan worden ingezet om talenten op te sporen. Hoe werkt de test? Een kind gaat een meter van de muur staan met een tafeltennisballetje. Met de ene hand gooit het kind het balletje tegen de muur, en vangt vervolgens met de andere hand het balletje weer op. Met de hand waarmee de bal gevangen is, wordt de bal weer op de muur gegooid. En zo verder. Dit moet zo vaak mogelijk gedaan worden binnen 30 seconden. Hoe meer ballen gevangen, hoe beter. Dat lijkt bijna te simpel. Het lijkt inderdaad eenvoudig, maar bij deze bewegingen spelen veel processen tegelijkertijd een rol. De kinderen met een hoge score blijken meer aanleg te hebben voor balsporten dan kinderen die lager scoren, of ’t nu gaat om tafeltennis, tennis, volleybal en voetbal. Wie kan de test uitvoeren? Kinderen van 8 tot 13 jaar kunnen deze oog-hand coördinatietest doen. In deze leeftijdscategorie moet een kind zijn/haar aanleg wel laten zien. Daarna zit het er waarschijnlijk ook niet meer in. Het is niet handig voor

Scoren

”Kinderen met een hoge score op de oog hand-coördinatietest hebben meer aanleg voor balsporten dan kinderen die lager scoren. Of ’t nu gaat om tafeltennis, tennis, volleybal en voetbal.” I re n e Fab e r Bewegingswetenschapper

kinderen jonger dan 8 jaar omdat de test dan nog te moeilijk is. Bij volwassenen zien we overigens dezelfde resultaten. Ook bij topspelers in tafeltennis blijkt de hand-en coördinatie bepalend voor succes. Ook daar bleek dat de (inter-)nationale toppers beter scoorden dan de subtop.

Kun je nu zelf kijken of je een Van Persie in huis hebt? Je kunt de test zeker thuis uitvoeren. Er zijn voorbeeldfilmpjes op internet in het tijdschrift PLOS ONE. Maar we geven natuurlijk geen garantie! We zouden overigens graag grotere aantallen kinderen testen. Als een kind nu een talent lijkt, kan dat ook door leeftijd en jarenlange speelervaring in de balsport komen.

structurele wijze. Wij denken dat scouts nu een objectief instrument in handen hebben.

Kun je motorische vaardigheden van jongsafaan trainen? Je kunt zeker jonge kinderen extra stimuleren om motorische vaardigheden te ontwikkelen. Die zijn heel belangrijk voor het ontwikkelen van technische vaardigheden. Snelheid, wendbaarheid, oog-hand coördinatie en balcontrole lijken cruciale kwaliteiten. Zonder deze eigenschappen wordt een kind geen topsporter in een sport met moeilijk technische vaardigheden.

Ook chippers krijgen lange afstandskorting.

ROBIN VAN LONKHUIJSEN | ANP

Spelen andere factoren nog een rol? Ik keek met neuropsycholoog Sjoerd de Vries ook naar cognitieve functies zoals het vinden van creatieve oplossingen. Als een sporter in staat is de juiste informatie te selecteren, maakt dat tevens het onderscheid tussen een topspeler en subtopper. Een voetballer moet in het spel goed in staat zijn te reageren op zijn omgeving en de juiste informatie gebruiken om zijn acties in te zetten. A N N E T TE K A R I M I

Wat is de grootste winst van de test? De selectie van jonge talentvolle spelers blijft vaak een beetje gokken. Op dit moment wordt er vaak met een subjectief oog naar het talent van kinderen gekeken. Er wordt hier en daar wel getest, ook in de voetbalsport, maar dat Woont de nieuwe Van Persie gewoon bij jou in huis? / ANP gebeurt niet op

Marketing bij de Maasai Liselotte Vaessen deelt haar marketingkennis in Kenia. Steun de Maasai-vrouwen, koop een kralensieraad. Kijk op vso.nl/shop

Kennis ontwikkelt. Kennis helpt!


www.metronieuws.nl dinsdag 24 juni 2014

PERSONAL FINANCE

8

Eigen auto, dure hobby Prijs. Het financiële plaatje bij de keuze voor een nieuwe of tweedehands auto begint al bij de aanschafprijs.

Het bedrag dat je voor een nieuwe auto moet neertellen is niet iets wat je zomaar op de bankrekening hebt staan. Voor een populaire middenklasser (VW Golf, Ford Focus, Renault Mégane) ben je al gauw rond de 20.000 euro kwijt voor het instapmodel. Voor de meeste mensen is dat een rib uit het lijf. De autodealers hebben daar wat op gevonden. Bij de aankoop kun je de financiering regelen. Je betaalt het eerste deel zelf, de rest betaal je in maandelijkse termijnen. Tel je de afschrijving, brandstof, verzekering, motorrijtuigenbelasting et cetera bij elkaar op, dan zit je voor een kleine middenklasser toch al ruim boven de vijfhonderd euro per maand. Budgetinstituut Nibud heeft berekend dat je bij een klein autootje zo’n 0,33 cent per kilometer aan kosten kwijt bent. Voor een kleine middenklasser is dat 0,43 cent. Kosten voor een parkeervergunning of garage zijn daar nog niet bij inbegrepen. Lenen voor je nieuwe auto evenmin. Het laatste maakt het autorijden niet alleen nog duurder, de maandelijkse aflossing raakt je midscheeps in je bestedingsruimte. Een van de grootste kostenposten en bij duurdere modellen met afstand de grootste kostenpost is de afschrijving. Lever je je nieuwe auto na één jaar rijden in voor een nieuwe, dan krijg je nog maar ongeveer 75 procent van het oorspronkelijke bedrag. Bij een nieuwwaarde van 20.000 euro, gaat het om maar liefst 5.000 euro. Binnen drie jaar is je auto als je pech hebt nog maar on-

Leaseauto's

Leeftijd

17

717.400

Auto’s gaan steeds langer mee. In 1996 kon een auto gemiddeld na zo’n 13,6 jaar naar de sloop, in 2012 was dat 17,0 jaar.

Aantal leaseauto’s op de Nederlandse weg. Bijna de helft van de leaserijders heeft een auto met een lage bijtelling (tot 14 procent) voor zuinige auto’s.

Youngtimers

geveer de helft waard. Koop je een tweedehands auto, dan pak je daar de winst. Zoals iedere autoliefhebber weet, maakt het wél uit welk merk of model je rijdt. Een criterium dat de prijs van een tweedehands auto positief beïnvloedt is het brandstofverbruik. Hoe zuiniger de auto, des te lager de afschrijving. Daarnaast geldt: hoe kleiner de auto, des te hoger de restwaarde. Omgekeerd doet een SUV of grote limo het goed voor je status, maar laat je bij de verkoop een flinke veer. Met de ANWB Koerslijst kun je online kijken wat de dagwaarde van de auto van je dromen is. Hecht je aan comfort, of ben je op zoek naar een ruime gezinsauto, dan is een grote auto van 10 jaar of ouder een optie. Duurdere, grote modellen gaan in de regel langer mee. Logisch, je betaalt voor de kwaliteit. Dus kies je voor tweedehands, kies dan voor klein, zuinig en redelijk nieuw of kies voor een oudere, grote limo. Kijk wel naar de (reparatie)geschiedenis van de auto. En houd er bij de keuze voor een grote auto rekening mee dat de reparaties over het algemeen duurder zijn, omdat de onderdelen duurder zijn.

HANS PIETERS

redactie@metronieuws.nl

Zzp'er? Zet je auto op de zaak Als zzp’er kun je ervoor kiezen om de auto op de zaak te zetten. Koop je een zogenoemde youngtimer, een auto ouder dan vijftien jaar, dan geldt een bijtelling van 35 procent op basis van de waarde in het economisch verkeer. Betaal je 5000 euro voor je youngtimer, dan bedraagt je bijtelling (0,35 x 5000) = 1.750 euro. Dat bedrag heb je snel terugverdiend. De aanschafprijs, brandstofkosten en reparaties betaal je namelijk op de zaak. METRO

Het bedrag dat je voor een nieuwe auto moet neertellen is niet iets wat je zomaar op de bankrekening hebt staan. / ANP

Het kan lucratief zijn om als zzp’er jouw auto op de zaak te zetten. / ANP

Ontwikkeling. Economisch herstel in de eurozone verliest deze maand aan kracht Het economische herstel in de eurozone heeft deze maand aan kracht verloren. Vooral in Frankrijk vielen de ontwikkelingen tegen, terwijl in veel zuidelijke landen de groei juist verder aantrekt. Dat concludeerde onderzoeksbureau Markit gisteren op basis van eerste schattingen. De graadmeter waarmee Markit de economische activiteit in de economie van de eurozone meet, daalde van deze maand van 53,5 naar 52,8. Dat is het laagste niveau van het afgelopen halfjaar en lager dan de stand van 53,4 waarop economen in doorsnee rekenden. Een indexcijfer boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp. Zowel in de industrie als in de dienstensector viel de groei deze maand terug. De graadmeter voor de industrie zakte daarbij naar het laagste niveau in zeven maanden, in de dienstensector Garage

Honda roept meer dan 2 miljoen auto’s terug Ervaar de nieuwste ASUS producten tijdens de ASUS Makes My Day tour! Laat een originele foto maken met spectaculaire achtergrond. De gekste foto krijgt van ons een ASUS Transformer Book T100! Dus wil jij kans maken op deze waanzinnige 2-in-1? Kom dan snel langs op onze stand! Kijk op facebook.com/asusbenelux voor meer informatie Je kunt ons vinden op de volgende locaties: Duinrell 28 & 29 Juni | Ouwehands dierenpark 1 & 2 Juli | Plopsaland De Panne (BE) 5 & 6 Juli

Ruim twee miljoen auto’s van het merk Honda moeten terug naar de garage om een probleem met de airbag te verhelpen. Ook van het merk Nissan moeten 130.000 wagens wegens hetzelfde euvel weer naar de werkplaats. Dat maakten de Japanse autofabrikanten gisteren bekend. Het gaat onder meer om de modellen Honda Fit en de Nissan Cube. De airbags zijn van de Japanse leverancier Takata. A N P

Maanden

7

De graadmeter voor de industrie zakte daarbij naar het laagste niveau in zeven maanden, in de dienstensector was de groei in drie maanden niet zo laag.

was de groei in drie maanden niet zo laag. Markit wees erop dat het tweede kwartaal van dit jaar het sterkste kwartaal van de afgelopen drie jaar is geweest. Tegelijk is het echter zorgelijk dat de graadmeters zowel in mei als in juni verslechterden, stelde hoofdeconoom Chris Williamson. ”Het herstel verliest momentum”, concludeerde hij. A N P Nieuw

’’Foxconn neemt 100.000 man aan voor iPhone 6’’ Het Chinese Foxconn neemt meer dan honderdduizend mensen aan om de nieuwste iPhone van Apple in elkaar te zetten. Dat meldde persbureau Reuters gisteren op basis van een lokale Taiwanese krant. Nooit eerder nam een bedrijf in China in een klap zo veel nieuw personeel aan. Ook branchegenoot Pegatron Corp, eveneens fabrikant van computeronderdelen, zou zijn personeelsbestand in een klap met dertig procent willen vergroten. N O V U M


NIEUWS

9

Kraken

Ziggo daagt uit tot hacken WifiSpots Ziggo daagt hackers, studenten en IT’ers uit om de nieuwe WifiSpots te kraken. Het telecombedrijf organiseert volgende week maandag een zogeheten hackaton. Deelnemers krijgen de opdracht in te breken in het wifi-netwerk dat gebruik maakt van de thuismodems van klanten. Met de actie hoopt Ziggo eventuele lekken of verbeterpunten in de beveiliging te ontdekken. Het bedrijf is ervan overtuigd dat de beveiliging goed is dichtgetimmerd. Maar de WifiSpots zijn tot nu toe alleen op kleinere schaal getest, door technici van Ziggo zelf en door een extern bedrijf. De thuismodems van 1,2 miljoen klanten van Ziggo zijn sinds vorige zomer tegelijkertijd een ’wifi-hotspot’ voor vreemden die buiten op straat lopen. Ze hoeven overigens niet bang te zijn dat bij hen wordt ingebroken. A N P

Vrouwen die in 2030 geboren worden, worden naar verwachting met ruim 85 jaar nog altijd ouder dan de mannen waarvan de levensverwachting dan 82,5 jaar is, maar het verschil wordt steeds kleiner. / ANP

Man in de toekomst net zo oud als vrouw Cijfers. De levensverwachting van mannen en vrouwen in Nederland stijgt. Vrouwen worden nog altijd ouder, maar mannen zijn hard op weg net zo oud te worden.

Dat vrouwen in ons land over het algemeen ouder worden dan mannen zal snel verleden tijd zijn. Dat voorspelt Theo van Tilburg, hoogleraar sociale gerontologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zowel mannen als vrouwen zullen in 2030 ouder worden dan in 2012, maar de levensverwachting van mannen stijgt met vier jaar harder dan die van vrouwen, die naar verwachting twee jaar ouder worden, zo blijkt uit een gisteren gepubliceerde prognose van het centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Vrouwen,geboren in 2030, worden naar verwachting met ruim 85 jaar nog altijd ouder dan de mannen (82,5 jaar), maar volgens Van Tilburg is het slechts een kwestie van tijd voordat het gat gedicht is. ”Uiteindelijk zal de levensverwachting van mannen en vrouwen gelijk zijn.” Roken en stress zijn volgens Van Tilburg belangrijke factoren waardoor het verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen afneemt. ”Mannen zijn gezonder gaan leven”, zegt Van Tilburg. ”Ze zijn minder gaan roken, terwijl het aantal vrouwen dat rookt in de afgelopen twintig jaar juist is toegenomen. Daarnaast is hartfalen een veelvoorkomende doodsoorzaak onder mannen. Vaak veroorzaakt door stress van het werk. Vrouwen hebben allerlei soorten nieuwe taken en functies gekregen, carrières die ook stress bezorgen. Vrouwen zijn eigenlijk steeds meer op mannen gaan lijken.” Ook na 2030 zal de levensverwach-

Man zonder fysieke beperking

Vrouw zonder fysieke beperking

75,5

jaar zullen mannen in 2030 naar verwachting leven zonder fysieke beperkingen. In de periode 2009-2012 was dit 71 jaar

74

jaar zullen vrouwen in 2030 naar verwachting leven zonder fysieke beperkingen. In de periode 2009-2012 was dit 69,5 jaar.

Roken

”Mannen zijn minder gaan roken, terwijl het aantal vrouwen dat rookt in de afgelopen twintig jaar juist is toegenomen.”

Auto. Nederlander die ongeluk veroorzaakte in Nieuw-Zeeland had eerder ook al een ongeluk De Nederlandse man die eind mei een dodelijk ongeluk veroorzaakte in Nieuw-Zeeland had eerder op die dag ook al een ongeluk gehad. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse politie gisteren naar buiten gebracht. Bij het ongeval in Canterbury was niemand anders betrokken. Verdere details wilde de politie niet bekendmaken. De 52-jarige Nederlander gaf gisteren voor de rechter toe dat hij door nalatigheid het dodelijke ongeluk heeft veroorzaakt waarbij drie mensen omkwamen: een Nieuw-Zeelandse vrouw van 49, haar dochter van 12 en een even oude vriendin van het meisje. Volgens

Hele Waddenzee op werelderfgoedlijst

ting van zowel mannen als vrouwen in ons land blijven toenemen, zo verwacht Van Tilburg. ”Maar niet oneindig. Er zal steeds meer moeten worden geïnvesteerd om de levensduur van mensen te verlengen. Waar honderd jaar geleden schoon drinkwater relatief makkelijk voor een langere levensduur zorgde, moet er nu veel geld geïnvesteerd worden in bijvoorbeeld medicijnen om ziektes als kanker niet langer dodelijk te laten zijn. Aan dat steeds meer investeren om de levensduur te verlengen zit een maatschappelijke eindigheid. Het blijft toekomst voorspellen, maar ik verwacht dat de stijgende lijn in 2050 zal stoppen. Een jaar of 95 zal dan de levensverwachting voor zowel mannen als vrouwen zijn.”

bianca.brasser@metronieuws.nl

HET DRAAGINSIGNE VETERANEN Iedere uitgezonden militair krijgt van Defensie het ‘het Veteraneninsigne’. Door dit insigne herken je een veteraan.

Nederlandse veteranen, ingezet van de Tweede Wereldoorlog tot in Mali, hebben allemaal hun eigen verhaal.

Zaterdag 28 juni is de 10e Nederlandse Veteranendag. Als je de komende dagen iemand ziet met dit insigne, vraag eens naar het verhaal erachter. Want 115.000

Wat weet jij eigenlijk van veteranen? Test snel je kennis op facebook.com/Veteraneninstituut en win een exclusieve ballonvaart met de Koninklijke Luchtmacht.

KIJK OOK OP WWW.VETERANENDAG.NL EN WWW.VETERANENINSTITUUT.NL

zijn advocaat kan de Nederlander zich niets herinneren van het ongeluk, meldden Nieuw-Zeelandse media gisteren. De toerist negeerde een stopteken op een kruispunt. Hij reed in op een andere auto. De man die achter het stuur van die auto zat, raakte zwaargewond. De Nederlander liep lichte verwondingen op. Hij is op borgtocht vrij, maar mag Nieuw-Zeeland niet uit en heeft zijn paspoort ingeleverd. Het ongeluk gebeurde in de plaats Rakaia, ten zuiden van Christchurch op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. A N P Natuur

T h e o va n T i l b u rg

BIANCA BRASSER

WIE DRAAGT DIT?

WAT BETEKENT DIT?

Het Deense deel van de Waddenzee komt op de werelderfgoedlijst te staan. Dat heeft het werelderfgoedcomité van Unesco besloten. Na het Nederlandse en Duitse gedeelte, is daarmee de hele Waddenzee één werelderfgoedgebied. Het Nederlandse en Duitse deel van de Waddenzee staan al sinds 2009 op de lijst. Het Gezamenlijke Waddenzee Secretariaat in Wilhelmshaven reageerde gisteren verheugd op de uitbreiding met de Deense Waddenzee. De Waddenzee is met ongeveer 11.500 vierkante kilometer het grootste aaneengesloten gebied met wad- en zandplaten en eilanden ter wereld. Miljoenen trekvogels maken er jaarlijks in de lente en de herfst een tussenstop. Nederland, Duitsland en Denemarken zijn samen verantwoordelijk voor de Waddenzee. A N P


www.metronieuws.nl dinsdag 24 juni 2014

MENINGEN Burgeroorlog in Irak, geweld tussen Israël en de Palestijnen; ik word er moedeloos van.

Column

THOM ARISMAN

”Ik maak me vooral zorgen over de toenemende dreiging van jihadsten in Nederland.”

COLUMNIST Rob i n A re n d s

EEN VROUW MET VOETBALVERSTAND Raemon Sluiter is een mazzelpik. Hij ziet er verdomd goed uit, is een ongelooflijk sympathieke gast, heeft een echte baard en verdient zijn geld door tegen een tennisbal te slaan. En of dit allemaal nog niet genoeg is, heeft Raemon ook nog eens vaste verkering met Fatima Moreiro de Melo. Over smaak valt te twisten natuurlijk, maar niet over Fatima: zij is een van de verrukkelijkste vrouwen van Nederland. Raemon gaat ermee naar bed en staat ermee op – lucky bastard. Je zou haast denken: mooier wordt het leven voor Raemon niet. Nou, toch wel. Want wie zit er naast hem op de bank naar de WK-wedstrijden van Oranje te kijken? Inderdaad: ook Fatima. Normaal gesproken leidt zo’n babe naast je je enorm af, want je kijkt ernaar, je zit eraan, je duikt erop, maar Fatima niet, want zij houdt van voetbal. Fatima is gefocust. Op de wedstrijd. Sterker nog: ze heeft er echt verstand van. Fatima zat de afgelopen weken in verschillende Deskundig voetbalprogramma’s en ze zei alleen maar zinnige dingen. Kan Johan Derksen nog een puntje aan zuigen. “In tegenstelling tot Johan Want wie werd er volgens Johan ook Derksen is Fatima Moreiro de alweer wereldkampioen? Spanje. Melo een ware kenner.” Zulke gekke dingen zul je Fatima never-nooit horen roepen. Want in tegenstelling tot Johan is Fatima een Thom Arisman ware kenner. Columnist Wat ook zo heerlijk is aan Fatima is dat ze bloedfanatiek is. Ze lijkt me het type vrouw dat met dingen gaat gooien als het met Oranje even niet zo lekker loopt. Een fles bier tegen de muur, een tennisracket van Raemon tegen de tv. Ik zie haar er zelfs voor aan dat ze de bank met Raemon er nog op uit het raam flikkert als Nederland verliest. Geweldig vind ik dat, en ontzettend sfeerverhogend. Het houdt Raemon ook bij de les, die van nature soms een beetje te relaxed is. Maar met Fatima naast je is er geen ontspannen aan en zit je volledig in de wedstrijd. Totaalbeleving heet dat. Machtig. Dan fluit de scheidsrechter af en heeft Nederland weer gewonnen. Dat moet natuurlijk gevierd worden. Nou is Fatima een hockeymeisje en wie wel eens op een hockeyfeestje is geweest (ik), weet dat het er heftig aan toe gaat. Holy moly, wat gaan die meiden los – ze spreken Algemeen Beschaafd Nederlands, maar zo gedragen ze zich niet. Beesten zijn het, wilde, onverzadigbare beesten. En dat maakt Raemon allemaal mee, op die bank. Ik zei het al: de mazzelpik. Fatima heeft voorspeld wie wereldkampioen wordt: Duitsland. Dat zal Raemon als hardcore Rotterdammer en dus Duitsland-hater gruwelijk veel pijn doen, maar het zegt wel alles over Fatima’s voetbalverstand – ze heeft gelijk: Duitsland wordt inderdaad wereldkampioen.

Kans maken op honderd euro? Upload jouw column van exact vierhonderd woorden en een foto op onze website metrocolumn.nl. Columns voor volgende week maandag moeten uiterlijk donderdag 16.00 uur binnen zijn. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Horoscoop

Ram | 21/3 - 19/4

Jij beschikt de komende dagen over een bepaalde fijngevoeligheid. Dit stelt je in staat om jezelf en de dingen die jij wilt bijzonder aantrekkelijk te presenteren.

Stier | 20/4 - 20/5

Je ergerde je tot voor kort altijd aan mensen die dat doen wat jij nu zelf aan het doen bent. Je vrienden staan beslist vol verbazing naar je te kijken. Je bent weer volop in beweging.

Tweelingen | 21/5 - 20/6

Jij bent een gravertje. Altijd met je emoties bezig. Waarom toon je dat niet aan de buitenwereld? Misschien krijg je dan zomaar hulp uit onverwachte hoek, iedereen heeft immers emoties.

Kreeft | 21/6 - 22/7

Geef voor die nieuwe relatie niet alles op. Wees zuinig op je eigen vriendenkring, het kan zijn dat je jouw vrienden binnenkort hard nodig hebt. Zorg dat je terug kunt keren naar je "oude" leventje.

Leeuw | 23/7 - 22/8

Jij wilt een paar kilo’s gewicht verliezen, maar het is zo moeilijk. Probeer het eens anders. Niet alleen minder eten maar ook meer bewegen, dan komt dat gevoel dat je niet wilt snoepen vanzelf.

Maagd | 23/8 - 22/9

Je hebt een prima idee. Zorg echter dat je met sterke plannen komt om je idee te realiseren. Dan zal er niemand zijn die je ook maar een haarbreed in de weg zit.

10

Weegschaal | 23/9 - 22/10

Jij hebt, zonder je daarvan bewust te zijn, iemand op de tenen gestapt. De inhoud van de boodschap was voor jou belangrijker dan de verpakking. Doe moeite om het weer goed te maken.

Schorpioen | 23/10 - 21/11

Ook meedoen? Stuur ons jouw belevenissen (tekst en foto’s) in de trein via Twitter voorzien van #treinleven.

Regeringen weten van misstanden in Brazilië Mooi stukje, mevr Lubeck, maar dit zijn dingen die regeringen al jaren weten. Meneer Blatter weet het ook en wordt gesteund door allerlei bollebozen. In Qatar krijg je hetzelfde verhaal. Daar zijn ze vrouwonvriendelijk. Mensenrechten worden geschonden. De enige die daaraan iets kunnen doen, zijn alle regeringen van de wereld. En die doen dat niet. De Nederlandse regering biedt liever excuses aan voor stickers van Geert en waarom? Poen. M A R C E L V D L I N D E N Bladluis

Probeer het eens met met brandnetelthee Vreemd dat hobbytuiniers nù pas het lieveheersbeestje ontdekken als remedie tegen bladluis, terwijl dit al heel lang bekend is bij mij via een lange ketting van vader op zoon. Toch slim dat Claudia van Bruggen op een idee is gekomen Snippers

Steenbok | 22/12 - 19/1

Vissen | 20/2 - 20/3

Wat je zelf te zeggen hebt, heb jij allang naar voren gebracht. Luister eens naar wat andere mensen zeggen. Dan kom je misschien tot nieuwe verrassende inzichten.

@AARCLAY

Poen

Boogschutter | 22/11 - 21/12

Waterman | 20/1 - 19/2

J e n n i fe r D e l a n o

@aarclay Een eerste klas kennel, als de baas eventjes weg is :-)... #treinleven (foto) @TdeV_ Haha, de conducteur lijkt op David Hasselhoff. #treinleven @jannekemaas11 Leuk! Er wordt chocolade uitgedeeld in de intercity van Hilversum naar Amsterdam :) #treinleven @pepijnnagtzaam Een paar meisjes spelen verstoppertje in mijn coupe en maken daarbij dierengeluiden. Ik amuseer me kostelijk. #treinleven

Jij geeft je huiselijkheid er aan. Tijdelijk of permanent? Wie zal het zeggen? Handel de lopende zaken goed af voordat jij - voorgoed je koffers pakt, je weet het maar nooit.

Jij leert vandaag dat het niet om de aardse en tastbare zaken gaat in het leven. Dat is het niet wat jou gelukkig maakt. Die arm om je schouder, die aai over je bolletje, die erkenning dat is wat telt.

E l s N ij m e ij e r

”Wij Nederlanders hebben eigenlijk niets te zeuren toch?”

Jouw tweet hier? Twitter mee via #treinleven

Jij krijgt vandaag een klein cadeautje van iemand. Dat gebaar brengt je danig van je stuk. Het is niet de inhoud die dat teweegbrengt maar het idee dat juist die ene persoon dat doet.

Jij reageert wat overdreven op opmerkingen van anderen. Reageer je stress niet af op anderen. Neem als het te gek wordt vrij om weer een beetje tot rust te komen. Dat is voor iedereen fijner.

”Ik vind het afschuwelijk om te zien hoe mensen elkaar naar het leven staan!”

Mother Goose & Grimm

via haar site er een slaatje uit te gaan slaan. Toch is er ooit via die ketting een nòg goedkopere oplosssing: brandnetelthee. Loop eens langs een grasland, zoek met een paar handschoenen aan wat stekken, zet er thee van, neem een plantenspuit en spuit het daarmee op de besmette planten. Het ruikt bovendien nog lekker ook, alsof je bij een traditionele boerderij bent waar groente gekweekt wordt! R O B LAMMERS

Kinderdagverblijf

Laat Sytze van der V. in hutje op hei wonen Sytze van der V. woont boven een kinderdagverblijf in Amersfoort. Hoe is dat nu toch mogelijk gezien zijn achtergrond? Ik begrijp best dat deze meneer ook ergens moet wonen, maar toch niet op een kinderrijke plek. Als hij dan nergens terecht kan, zet hem dan in een hutje op de hei. Waarom laat men hem niet wonen buiten de rand van een kleine plaats? Daar leeft hij dan vrij anoniem en hoe-

ven ouders met kinderen niet constant bezorgd te zijn. J A C Q UE L I N E V A N D E R S T E EN

Ondertoontje

Veel mensen gaan niet mee in Oranjehysterie Ik vraag me af waarom Metro de kijkcijfers van Kijkonderzoek in twijfel trekt. Die opgeteld zijn er dus circa 1,1 miljoen mensen die NIET naar het voetbal en die Oranjehysterie kijken. Het is blijkbaar voor Metro, gezien het ondertoontje in dat bericht, zo moeilijk te accepteren en te begrijpen dat niet iedereen daar een liefhebber van is? Persoonlijk vind ik de detectivemaand van de KRO een......schot in de roos. R O Y B O E S S E N

Ook in Metro? Stuur je brief van maximaal honderd woorden per e-mail naar brieven@metronieuws.nl. Geef je volledige naam en adres op. De redactie behoudt zich het recht voor brieven in te korten.


NIEUWS Strijd

Deadline

Genocide

Kamer: voorkom lange procedures veteranen

Laatste dag om fractie te vormen in EU-parlement

OM vindt uitlevering aan Rwanda toelaatbaar

Het ministerie van Defensie moet voorkomen dat het verwikkeld raakt in langdurige juridische procedures met veteranen. Daarvoor pleitte gisteren een meerderheid van de Tweede Kamer tijdens een overleg met ministerie Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) over de Veteranennota. Vorig jaar kwam Dutchbat-veteraan Dave Maat met het ministerie tot een regeling, maar hier ging wel meer dan 10 jaar juridische strijd aan vooraf. Hij raakte tijdens zijn uitzending naar Srebrenica getraumatiseerd. Hij wilde een vergoeding van Defensie omdat de nazorg gebrekkig zou zijn geweest. De hoogste rechter gaf hem gelijk.

De laatste dag is aangebroken voor de vorming van nieuwe fracties in het Europees Parlement. Voor de PVV van Geert Wilders zal het erom spannen of genoeg gelijkgestemden zijn te vinden voor aansluiting. Als fractie in het EUparlement kun je meer invloed uitoefenen en is er ook meer geld beschikbaar. Bovendien worden de belangrijke banen zoals de voorzitterschappen van commissies verdeeld over de fracties, maar ook de te onderhandelen rapporten. Om een fractie te vormen in het Europees Parlement, zijn er minimaal 25 zetels uit zeven EU-landen nodig. De PVV en het Franse Front National hebben nu zes partijen voor hun nieuwe fractie. A N P

Het Openbaar Ministerie vindt de uitlevering van de Rwandees JeanBaptiste Mugimba (54) aan Rwanda toelaatbaar. Dat liet het gisteren weten tijdens de uitleveringszaak voor de rechtbank in Den Haag. De Rwandese autoriteiten hebben om uitlevering van Mugima gevraagd, omdat hij volgens hen leiding heeft gegeven en meegedaan aan vele aanvallen op Tutsi's in de jaren 90. ”Hij heeft zelf ook deelgenomen aan grootschalige moordpartijen”, beweren de Rwandese autoriteiten. Mugima onkent dit. Hij zegt dat het gaat om ‘verzinsels’ van zijn politieke tegenstanders. Bij de moordpartijen kwamen honderdduizenden mensen om. A N P

ANP

Geert Wilders (PVV) en Marine Le Pen (Front National) op zoek naar nog een partner. / EPA

11

Moestuin

”Uiteraard heb ik niet het beeld willen oproepen dat mensen een moestuin nodig hebben als aanvulling op hun pensioen. In het interview heb ik duidelijk willen maken dat het een goed idee is als men nadenkt over de eigen oudedagsvoorziening.” S t a a t s s e c re t a r i s J e t t a K l ij n s m a va n S o c i a l e Z a k e n heeft helemaal niet willen beweren dat mensen hun pensioen moeten aanvullen met de opbrengst van een moestuin.

De Amsterdamse Wallen worden steeds creatiever Vestiging. De Amsterdamse Wallen worden steeds meer een gebied waar creatieve bedrijfjes hun plaats vinden. Zoals retro-speelhal De Tontonclub. ”De Wallen zijn we met z’n allen.” Hotdogs, flipperkasten en een ballenbak: de Tontonclub, om de hoek bij het Oudekerksplein in Amsterdam, is een plek waar je prima met je kinderen heen kunt gaan. En dit terwijl menig Amsterdams gezin hier decennialang met een grote boog omheen liep. De wat knullige jaren ’80-sfeer van de speelhal staat in groot contrast met de dames achter de ramen aan de overkant van de straat. De Tontonclub is een van de vele creatieve bedrijven die zich hebben gevestigd in het Wallengebied. Dat steeds meer creatieve ondernemers een zaak starten op de Wallen, is het gevolg van Project 1012. Met dit opschoningsproject wil de gemeente een nieuwe invulling geven aan het Wallengebied. Doel is om de diversiteit in het gebied te vergroten en de criminaliteit in te dammen. Dit gebeurt door coffeeshops te sluiten en minder prostitutie toe te staan. ”De sfeer hier is gemoedelijk”, zegt Serdan Tonkas, eigenaar van de Tontonclub. ”De variatie aan mensen hier is heel fijn. De meiden van de overkant komen tegenwoordig bij ons koffiedrinken, voordat ze beginnen met hun werk.” Met de Tontonclub wilde Tonkas een ander soort vermaak bieden dan mensen op de Wallen gewend zijn. Even verderop siert een groot het logo van Red Light Radio een raam naast een pand waarin dames in lingerie

Kader Project 1012 In 2007 is Project 1012 van start gegaan. De naam refereert aan de postcode van het Amsterdamse gebied.

Serdan Tonkas , eigenaar van de Tontonclub: ”De creatieve ondernemers zijn allemaal blij hier te zitten, we werken goed samen en promoten elkaar. Het zou zonde zijn als dat zou verdwijnen, want de Wallen zijn we met z’n allen.” / JOHN VAN IPEREN

Koffie

”De variatie aan mensen hier is heel fijn. De meiden van de overkant komen tegenwoordig bij ons koffiedrinken, voordat ze beginnen met hun werk.” S e rd a n To n k a s , e i g e n a ar va n d e Ton to n c l u b

staan. Binnen in de roodverlichte ruimte van het radiostation staan muziekin-

strumenten en leren banken. De eigenaars van dit internetradiostation, Hugo van Heijningen en Orpheu de Jong, vinden het fijn om op de Wallen te zitten. Ze organiseren in deze voormalige peeskamer ook feesten en optredens. ”We begonnen hier op antikraakbasis, achter een raam aan de straatkant. Daar stonden dus vroeger prostituees. Wij vallen op in het straatbeeld.” De twee sloten een huurcontract af voor de komende drie jaar. ”Wat na die tijd het plan van de gemeente is met deze ruimte, is ons nog niet bekend.” Wat is er wel bekend over de nieuwe

plannen voor het Wallengebied? ”In principe weinig”, zegt Laurens Ivens, tegenwoordig SP-wethouder in het Amsterdamse college. ”Veel ondernemers zitten in zogeheten wisselpanden. De bedoeling is dat raamexploitanten die in een straat zitten waar veel prostitutie is, zich gaan verplaatsen naar de rustigere gebieden. Maar welke panden dit zijn, dat weet nog niemand. Voor Project 1012 worden constant indicaties gegeven voor hoe het gebied eruit moet zien, maar wat er nu concreet gebeurt, is niet duidelijk.” De ondernemers weten niets van de

Doel is om misstanden aan te pakken en de diversiteit van het gebied te vergroten. Zo wil de gemeente mensenhandel tegengaan.

Diverse raamexploitanten moesten het veld ruimen en ook kregen coffeeshophouders geen vergunning meer voor het gebied. Op het project is veel kritiek vanuit de politiek.

Zo zouden raamexploitanten voor een groot geldbedrag zijn uitgekocht en is er onduidelijkheid over hoe het gebied eruit komt te zien in de toekomst. Veel culturele broedplaatsen hebben een tijdelijke vergunning. Ze mogen blijven zitten, tot de gemeente een andere bestemming voor de panden kiest.

term ‘wisselpanden’. ”Ik maak mij niet al te druk dat ik hier na een tijdje uit moet”, zegt De Jong van Red Light Radio. ”Alle bedrijven in ons pand groeien. De toekomst hoeft dus niet per se negatief te zijn.” Ook Tonkas maakt zich nog geen zorgen. ”Ik denk dat de gemeente niet altijd weet wat goede plannen zijn op de lange termijn. De creatieve ondernemers zijn allemaal blij hier te zitten, we werken goed samen en promoten elkaar. Het zou zonde zijn als dat zou verdwijnen, want de Wallen, dat zijn we met z’n allen.”

EMMA ANNAERT

e.annaert@tmg.nl

Iets minder verslaafden zochten hulp in 2013

GHB in vaste pure vorm. / ANP

Vorig jaar zochten 66.000 mensen hulp bij een instelling voor verslavingszorg. Dat is 2 procent minder dan in 2012. Verreweg de meeste hulpvragen (30.000) gingen over alcohol. Daarna volgden problemen met cannabis. Dat meldt de stichting Informatievoorziening Zorg (IVZ) op basis van cijfers van reguliere instellingen voor verslavingszorg. Onder jongeren is cannabis de belangrijkste problematiek in de verslavingszorg: 51 procent van de cliënten onder de 25 jaar heeft cannabis als belangrijkste probleem. 41 procent van de cliënten van de instellingen heeft problemen met meerdere verslavingen. Driekwart van de verslaafden die hulp krijgen van instellingen, zijn mannen.

Heroïnecliënten worden steeds ouder: inmiddels is 20 procent ouder dan 55. De spectaculaire toename van het aantal GHB-verslaafden in de verslavingszorg zet niet door. Tussen 2007 en 2012 was het aantal hulpvragers met een GHB-verslaving toegenomen van 60 naar ruim 750. In 2013 zochten 769 mensen met een probleem met deze zogenoemde partydrug hulp. Het aantal mensen dat hulp zocht voor een verslaving aan (internet)gamen, is toegenomen van 69 in 2009 naar 529 vorig jaar. IVZ tekent bij de cijfers aan dat een groot deel van de internethulpverlening niet is meegenomen in de cijfers. Ook ontbreken gegevens van cliënten die hulp krijgen bij particuliere zorgaanbieders en privéklinieken. A N P

Gameverslaving

1000

500

0 2009: 69 VERSLAVINGEN 2013: 529 VERSLAVINGEN


Met wie ga jij dit jaar naar Spanje? De nr.1 i n PUZZE LS


NIEUWS

13

Gevaarlijk. Jeugd wordt in driekwart van de gevallen niet geweerd bij zonnebank Jongeren onder de 18 worden in driekwart van de gevallen niet geweerd als ze onder de zonnebank willen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd op verzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 18 jaar is de minimumleeftijd voor zonnebankgebruik. Voor het onderzoek werden 16-jarige ’mystery kids’ naar zonnestudio’s gestuurd. Slechts een kwart van die jongeren werd tegengehouden toen ze onder de zonnebank wilden gaan. Probleem bij de handhaving van de minimumleeftijd bij zonnebanken, is dat er geen legitimatieplicht is. De leeftijd kan dus niet worden gecontroleerd. Wel is het zo dat nieuwe klanten een vragenlijst moeten invullen, waarop ze ook hun leeftijd moeten invullen. ”Maar als iemand van 17 invult dat hij Paniek

Een Syrische tiener laadt een Kalasjnikov AK-47 in Tlaleen, in het noorden van de provincie Aleppo.

/ JM LOPEZ | AFP

“De sluipschutters in Syrië schieten toch niet op kinderen” Bij de bloedige burgeroorlog in Syrië zetten alle rebellengroepen kindsoldaten in. Extremistische groeperingen, waaronder de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS), rekruteren zelfs specifiek kinderen. Dat staat in een nieuw rapport van Human Rights Watch. De mensenrechtenorganisatie sprak met 25 kinderen, die bij diverse milities in Syrië vochten. R U B E N E G

2 1 3 4 6

”Toen de opstand begon zat ik op de middelbare school. Wij organiseerden op school demonstraties, maar de politie en regeringsmilities vielen ons aan. We sloten ons daarop allemaal aan bij het Vrije Syrische Leger. Ik vocht en zat later op een politiebureau van de rebellen. Toen kwam ISIS. Ik hield van hun manier van optreden en hoe ze er uit zagen. Dus ik sloot mij bij hen aan. In het trainingskamp zaten jongens van 13 en 14 jaar, of zelfs jonger. De kampleider zei dat ze van jongens hielden, omdat die sterke strijders zouden worden. In januari 2013 kwam ik bij Ahrar al-Sham. Ik kreeg een Kalasjnikov en vocht bij Latakia en in Aleppo.”

Riad, 17 jaar. Vocht met het Vrije Syrische Leger, ISIS en Ahrar al-Sham.

”Ik sloot mij aan bij het Vrije Syrische Leger nadat ik was gearresteerd en gemarteld door veiligheidstroepen van het Syrische leger. Ik was toen 17 jaar. Een maand of twee nadat ik werd vrijgelaten, besloot ik de wapens op te pakken. Eén van mijn vrienden was lid van het Vrije Syrische Leger. Ik vertelde hem dat ik mee wilde strijden. In twee verschillende trainingskampen leerde ik hoe ik op het slagveld moest vechten. Mijn rol was om controleposten van het leger met andere strijders aan te vallen. Ik zat in de frontlinie met een Kalasjnikov. In de nacht waakte ik bij eigen controleposten en checkte ID’s.”

Samir, 19 jaar. Vocht bij het Vrije Syrische Leger.

”Ik werkte op een tomatenboerderij. Maar ons veld werd verwoest. Toen Jabhat al-Nusra kwam, ging ik bij hen in de moskee in de leer. Er waren zo’n zestig anderen, van 12 tot 20 jaar oud. Ze haalden ons met auto’s op van huis, leerden ons de koran lezen en om te gaan met wapens. Buiten de moskee was een schietbaan. Als je een doel raakte, kreeg je een beloning zoals voedsel voor je familie. Een jongen zei me dat hij martelaar wilde worden. In mijn groep van zestig tot honderd man zaten veel kinderen van mijn leeftijd. We vochten vaak met regeringstroepen. Sommige strijders kregen de taak zichzelf op te blazen. Soms vrijwillig, soms zei de commandant: ‘Allah heeft je uitgekozen’.”

”Ik ben van school geschopt omdat ik met vrienden demonstreerde. Toen het leger kwam vocht ik met de rebellen. In het begin was ik heel bang. Maar het wende. Misschien bleven we leven, misschien gingen we dood. Zij hadden tanks, wij niets. Maar onze leider moedigde mij aan te vechten. Het leger zou mijn moeder vermoorden. Er waren twee of drie anderen van mijn leeftijd. In mijn derde gevecht raakte ik gewond aan mijn been toen een raket insloeg. Het kostte twee maanden om weer te kunnen lopen. Bij de strijd in Aleppo brachten kinderen jonger dan 15 jaar ons voedsel en munitie. We zaten vast in het kruisvuur, maar de sluipschutters schieten toch niet op kinderen.”

Majed, 16 jaar. Komt uit Inkhil in de regio Daraa, vocht met Jabhat al-Nusra.

Ayman. Komt uit Salqin, vocht bij het Vrije Syrische Leger en Ahrar al-Sham.

”Ik voelde mij aangetrokken tot ISIS, hoewel ik met de groep aanvankelijk geen persoonlijke banden had. Toen de strijders naar mijn stad kwamen, vond ik hun kleding mooi. Ze waren als één kudde. Ze hadden ook enorm veel wapens. Ik maakte een praatje met ze. Uiteindelijk besloot ik naar een trainingskamp van ISIS te gaan in Kafr Hamra, in Aleppo. Ik was toen 16 jaar oud. De commandant van het kamp zei dat ISIS vooral hield van jonge kinderen. ‘Morgen zullen zij sterke leiders of sterke strijders zijn’, vertelde hij me.”

5 Raed, 17 jaar. Vocht met ISIS.

”Toen ik 15 jaar was heeft het leger mij opgepakt en gemarteld. Ik sloot mij na mijn vrijlating aan bij de Idlib Martelaren, een bataljon van het Vrije Syrische Leger. De commandant vertelde ik dat ik 20 jaar was. Niemand vroeg of ik mijn leeftijd kon bewijzen. Ik kreeg geen enkele training en heb op verschillende plaatsen gevochten, onder meer bij de stad Harem. Na na zeven maanden ben ik op mijn zestiende van de Idlib Martelaren overgestapt naar Ahrar al-Sham. Later verruilde ik hen voor Jund al-Aqsa. Ik heb vaak gedacht om de strijd te verlaten. Maar ik was alles kwijt: mijn school, mijn toekomst. Ik probeer nu werk te zoeken, maar er is geen werk.”

Saleh, 17 jaar. Vocht met het Vrije Syrische Leger, Ahrar al-Sham en Jund al-Aqsa.

Kleine buit bij overval casino Valkenburg

Bij een overval op een vestiging van Holland Casino in Valkenburg hebben vijf daders in de nacht van zondag op maandag een paar duizend euro meegenomen. De gemaskerde overvallers drongen gewapend met vuurwapens de speelzalen van het gebouw op de Cauberg binnen, meldde Holland Casino. De overvallers dwongen personeel bij de kassa om geld te geven. Volgens een woordvoerster van Holland Casino waren nog een paar honderd bezoekers aanwezig en was het voor hen een heftige situatie. “Er was paniek.” A N P

Checken

”Maar als iemand van 17 invult dat hij 19 is, valt dat niet te checken.” w o o rd vo e r s te r va n d e N V WA

19 is, valt dat niet te checken”, zei een woordvoerster van de NVWA gisteren. Door op jonge leeftijd te zonnen onder de zonnebank, neemt de kans op huidkanker met zeker 20 procent toe, stelt de NVWA op basis van internationaal onderzoek. A N P Verandering

Kamer werkt aan ander vragenuur

Het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer op dinsdagmiddag gaat veranderen. Dat wil een ruime meerderheid van de Tweede Kamer zelf, zo bleek gisteren tijdens een Kameroverleg over de begroting voor het komende jaar. Het vragenuur moet wat de partijen betreft actueler, relevanter en ook attractiever worden voor burgers, die het kunnen volgen op televisie. Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg komt in september met een notitie over de mogelijkheden. A N P

Nijmegen. Na ruim een jaar kan het verkeer weer gebruik maken van de Waalkade Na ruim een jaar kan het verkeer vanaf komende vrijdag weer gebruik maken van de Waalkade in Nijmegen. Dat maakte de gemeente gisteren bekend. De kade lag er lang uit omdat ongeveer de helft van de damwand is vernieuwd. De kosten waren in totaal ruim 15 miljoen euro, meldde een woordvoerster van de gemeente Nijmegen. Vorig jaar bleek de kade zo instabiel dat plannen voor verbetering vervroegd zijn uitgevoerd. Stalen damwandplaten van 12 meter lengte zijn over een afstand van 660 meter vervangen door platen van 26 meter lang. A N P

De Waalkade. / ANP

Máxima krachtig op tournee

Koningin Máxima woonde gisteren de bijeenkomst Kracht on Tour bij op IGLUU Eindhoven. Tijdens het evenement tekenen betrokken Brabantse bedrijven een intentieverklaring, om samen tot nieuwe initiatieven te komen. Zij vinden dat meer vrouwen financieel voor zichzelf moeten kunnen zorgen. / PIROSCHKA VAN DE WOUW | ANP


www.metronieuws.nl dinsdag 24 juni 2014

Medicijnen

NIEUWS

Crisis

Tweede Wereldoorlog

Apotheek: waarschuwing voor vastende moslim

John Kerry onverwacht naar Bagdad

Botten in Brabantse polder van twee soldaten

Moslims die vasten tijdens de ramadan moeten goed letten op hun medicijngebruik. Wanneer dagelijkse medicatie verkeerd of helemaal niet wordt ingenomen, kunnen gezondheidsproblemen ontstaan. Daarvoor waarschuwt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). In de periode van 28 juni tot 28 juli onthouden moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang van eten, drinken en andere genoegens. Sommige patiënten gebruiken in die vastperiode minder medicijnen dan voorgeschreven. Anderen nemen de medicatie wel, maar doen dat in één keer na het ondergaan van de zon. A N P

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is gisteren onverwacht naar de Iraakse hoofdstad Bagdad gegaan om de crisis in het land te bespreken. Hij wil er bij premier Nuri al-Maliki op aandringen om een regering te vormen die de belangen van alle groeperingen behartigt, zowel soennitisch als sjiitisch. Afgelopen weekend vielen nog meer steden in het noordwesten van Irak in handen van de soennitische terreurorganisatie Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS). Kerry bezocht zondag al Egypte en Jordanië voor gesprekken over Irak. Jordanië heeft zondag troepen naar de grens gestuurd, nadat een grenspost was veroverd. A N P

In de Overdiepse Polder aan de Maas in Brabant zijn de resten van twee dode soldaten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De Bergings- en Identificatiedienst van de landmacht heeft dat gisteren gemeld. De landmacht werd door de politie ingeschakeld nadat mensen met een metaaldetector donderdag botten hadden gevonden in de polder bij Waspik. In het Brabantse gebied aan de Maas is in de oorlog fel gevochten. Vanwege de vondst van knopen en haarkammen gaat de Landmacht ervan uit dat het om militairen gaat. Hun nationaliteit is onbekend. A N P De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. / BRENDAN SMIALOWSKI | AFP

14

Rusland

”Willen de Russen nu vrede of niet?” M i n i s te r F ra n s T i m m e r ma n s va n B u i te n landse Zaken vindt dat de Europese Unie meer helderheid moet krijgen over de Russische houding tegenover het buurland Oekraïne.

Gewonden bij brand op trawler in Scheveningen

Haven

Brand op vissersschip in Scheveningen Twee mensen zijn gisterochtend gewond geraakt door een brand op een vissersschip in de haven van Scheveningen. Een persoon is voor controle naar een ziekenhuis gebracht, omdat hij of zij rook had ingeademd. Het is niet bekend hoe de tweede gewonde er aan toe is. ”Iedereen is van boord af, er zijn geen vermisten”, aldus een brandweerwoordvoerder. A N P

Lastig

Explosie

Reddingsmaatschappij KNRM ingezet

”Een scheepsbrand is heel lastig om te bestrijden, vanwege de constructie van het schip en de warmte die erbij vrijkomt.” B ra n d we e r w o o rd vo e rd e r

Belangstellenden kijken naar het blussen van trawler Johanna Maria in de haven van Scheveningen. / LEX VAN LIESHOUT | ANP

Over de oorzaak van de brand op de trawler Johanna Maria (SCH-118) is nog niets bekend. Mogelijk is er ook een explosie aan boord geweest, maar de brandweer kon dat niet bevestigen. Het is niet duidelijk hoeveel mensen aan boord waren toen de brand uitbrak. Behalve brandweer en ambulances werd ook de reddingsmaatschappij KNRM ingezet. A N P


ENTERTAINMENT

15

2

ENTERTAINMENT

Niezend op de kiek is hip Na onder meer de healthie (op de foto vanuit de sportschool) en de celbie (een kiekje met een celeb) is er weer een nieuwe variant op de overigens onverminderd populair blijvende selfie. De snelfie - samenvoeging van sneezing en selfie - laat mensen zien die zichzelf fotograferen vlak voor, tijdens of na een nies. Kleine oogjes, een opgetrokken neus en een vertrokken mond. Niet erg aantrekkelijk, maar zeker vermakelijk. Overigens heeft de potentiële opvolger van de #snelfie zich ook al aangediend: de dronie, een digitale foto van in de camera kijkende mensen, genomen door een drone. S I G R I D S T A M KO T

Ziggo

Lenny Kravitz naar Nederland Lenny Kravitz geeft 19 november een optreden in de Ziggo Dome. Zijn Europese tour gaat langs 40 verschillende steden. De Europese data vormen het eerste gedeelte van Lenny's wereldtournee. Zijn tiende studioalbum Strut komt in september uit, de nieuwe single The Chamber is alvast onthuld. Volgens Lenny is het een echt rock-'n-roll-album geworden. ”Het is rauw, het heeft soul en het is heel snel ontstaan”, aldus de zanger. De kaartverkoop voor het concert in de Ziggo Dome start 27 juni om 10.00 uur.

DJ Isis. Isis van der Wel verzorgt programmering op Magneet Festival in Amsterdam Isis van der Wel, beter bekend als DJ Isis, verzorgt de danceprogrammering op het Magneet Festival dat eind augustus in Amsterdam plaatsvindt. Dat heeft het festival gisteren bekendgemaakt. Het evenement maakt dit jaar een doorstart nadat het eerder failliet werd verklaard. Op het Magneet Festival staan allerlei nieuwe, soms experimentele uitingen op het gebied van muziek, theater, bouw en dans centraal. Het is een crowdsourced festival, waarvoor onbekende kunstenaars, geïnteresseerden en gelijkgestemden zich via de website en Facebook kunnen aanmelden. Het Magneet Festival stond de afgelopen jaren bekend als een speeltuin voor gevestigde artiesten en een springplank voor jong talent. A N P Nieuwe namen

Isis van der Wel.

/ ANP| KOEN VAN WEEL

Watertank

Havertong, Simons, Smit in Ranking the Stars

Kate Bush filmt stunt voor concert in Londen

Monique Smit, Sylvana Simons, Gerda Havertong en Patty Brard zijn vanaf 20 juli te zien in Ranking The Stars. BNN maakte gisteren de laatste namen bekend van de BN’ers die meedoen aan het programma van Paul de Leeuw. Eerder werd al bekend dat Freek Bartels, Richard Groenendijk en Edsilia Rombley het vaste team vormen dat wekelijks terugkeert. Daarnaast komen er telkens andere BN’ers langs. Dat zijn onder anderen Anny Schilder, Douwsma en Christina Curry. A N P

Kate Bush heeft drie dagen doorgebracht in een Britse filmstudio, voor beelden die worden vertoond tijdens haar concerten in Londen in augustus. De zangeres zat volgens Mirror drie dagen in een watertank. De 55-jarige Bush doet binnenkort voor het eerst sinds 1979 een reeks concerten. Ze doet 22 optredens in de Hammersmith Apollo. Tijdens de show is op een gegeven moment te zien hoe de zangeres in de zee drijft en gered wordt door een helikopter. A N P


www.metronieuws.nl dinsdag 24 juni 2014

ENTERTAINMENT

16

Met Tjitske Reidinga weet je wat je in de zomer krijgt Bedscènes. Theaterzalen lopen voor toneel niet bepaald vol, maar voor Tjitske Reidinga zijn de kaartjes al drie zomers lang niet aan te slepen. Hoe komt dat toch?

In de zomer van 2012 was daar opeens het toneelstuk Het Geheugen van Water ‘met Tjitske Reidinga’ in DeLaMar Amsterdam. Het theater produceerde de voorstelling zelf. Om even de rustige vakantiemaanden te overbruggen, zo leek het. Het resultaat: volle zalen, net als de opvolger Een Ideale Vrouw vorig jaar. Zondag liet DeLaMar zomerkomedie drie in première gaan, Bedscènes. Uiteraard met Tjitske Reidinga, maar aangevuld met een topcast (Dick van den Toorn, Loes Luca, Peter Bolhuis, Lies Visschedijk, Guy Clemens, Tina de Bruin en Xander van Vledder). Tot eind juli zijn vier echtparen in drie slaapkamers een eindeloze zaterdagnacht te zien, vol echtelijke ruzies, herkenbare genante momenten en pijnlijke vergissingen. Wat maakt die stukken van Tjitske Reidinga in zware toneeltijden nou tot zo’n succes? Metro vroeg het de premièregasten.

Alex Klaasen, cabaretier / acteur / zanger (Lang en Gelukkig, Woef Side Story, Gooische Vrouwen): ”Je krijgt deze keer een goede cast in een haast kluchtachtig stuk over herkenbare relatiesituaties. Dit is toegankelijk voor jong en oud, met - zeker qua vrouwen - de comedytop van Nederland. Door het el-

Analyse

”Toneel voor iedereen”

Dick van den Toorn en Tjitske Reidinga hebben in Bedscènes een op z’n zachtst gezegd niet zo goede relatie. / FOTO’S: LEO VAN VELZEN / BRUNOPRESS / ANP

ke zomer te doen bouw je een publiek op dat voor voorstellingen komt met een herkenbaar profiel. Je weet wat je in de zomer in DeLaMar krijgt. Dat werkt. Bij succesvolle voorstellingen komen mensen terug.”

Pepijn Schoneveld, acteur / cabaretier (Mixed Up, Feuten): ”Goed en grappig toneel en een leuke avond uit, dat is het gewoon. Wat het tot een succes maakt is volgens mij een hele goede pr. DeLaMar heeft het ‘om’ Tjitske ge-

maakt, op één plek en mensen weten wat ze krijgen. Het is een serie geworden en dat is heel slim aangepakt. Dus weten wat je krijgt, plus de nu bekende kwaliteit van DeLaMar en een dagje Amsterdam. Maar dat de zomervoorstelling rond één persoon is gebouwd, dat vind ik goed bedacht. En dat terwijl Tjitske als gezicht niet eens de grootste rol heeft.”

Rop Verheijen, acteur (Goede Tijden Slechte Tijden, Zorro, Urinetown): ”Je krijgt in DeLaMar in de zomer een te gek genre dat in Nederland bijna niet meer gedaan wordt. Goede spelers met een technisch hoog niveau, het is gewoon fijn dat dit soort komedies weer te zien is. Door wie Tjitske is en

door haar talent bindt ze heel veel mensen aan zich. Bovendien ademt DeLaMar een complete avond-uit in Amsterdam uit. Eén plus één is hier eigenlijk drie. De leuke traditie van laagdrempeligheid op de goede manier wordt inmiddels door mond tot mond-reclame doorgegeven.”

”Je moet absoluut naar Bedscènes. In DeLaMar is een zomerse traditie ontstaan met intelligente komedies en mooie acteurs. Het voelt alsof het nooit anders is geweest. Dat alle toneel in Nederland niet goed gaat vind ik niet helemaal waar, maar de stukken van Tjitske Reidinga spreken ook mensen aan die niet vaak naar toneel gaan. Toen ik jong was ging ik eerst naar toneelstukken met mensen die ik van televisie kende, daarna zag ik pas briljante acteurs die niet op tv waren. Het is belangrijk dat je een mix van die acteurs hebt, die daardoor een groter publiek aanspreken. Nederlands toneel behoort tot het beste ter wereld. Ik overdrijf niet, er worden hier zulke mooie stukken gemaakt. Veel heeft te maken met geld voor promotie. Dat is er vaak niet, maar is in DeLaMar wel goed gelukt. Ik hoop dat de overheid gaat meehelpen, zodat we het wereldniveau in de Nederlandse theaters bekender kunnen maken en mensen hun horizon verbreden. Als je eenmaal naar War Horse in Carré bent geweest, ga je later misschien ook naar iets ingewikkelders kijken. Ja, dat vond ik ook toen ik nog Tweede Kamerlid was.” Boris van der Ham Oud-Tweede Kamerlid D66 en juryvoorzitter Nederlands Theaterfestival dat toneelprijzen uitreikt.

ERIK JONK

erik.jonk@metronieuws.nl

Geëerd. Theatervoorstelling over televisiejaren populaire presentator Willem Ruis VARA-coryfee Willem Ruis wordt het onderwerp van een nieuwe muzikale theatervoorstelling. Janke Dekker Producties presenteert 70 jaar na zijn geboortedag, in het seizoen 2015/2016, Willem Ruis: De show van zijn leven. De voorstelling wordt gemaakt met de volledige medewerking van de familie van de beroemde presentator. Het stuk, dat wordt geschreven door Johan Timmers, speelt zich vooral af rondom de televisiejaren van Ruis. De presentator en quizmaster ging in 1970 voor de VARA-radio werken, waar hij onder meer Langs de lijn presenteerde. Ruis vertrok halverwege de jaren zeventig naar de KRO en maakte daar zijn televisiedebuut. In 1981 keerde hij terug naar het VARA-nest als presentator van populaire programma’s Vertegenwoordiging

Intel, the Intel L ogo, Intel Inside , Intel Core, Intel Atom, and Core Inside are trademarks of Intel Cor poration in the U.S. and/or other countries.

Willem Ruis. / ANP

als Vijf tegen Vijf, De Willem Ruis Lottoshow en De Sterrenshow. De presentator stierf in 1986 op 41jarige leeftijd aan een hartaanval. Het is nog niet bekend wie de hoofdrol gaat spelen. A N P Twitter

Shary-An naar WorldPride Toronto

Jelka van Houten bevallen van dochtertje

Shary-An, bekend van The Voice of Holland, vertegenwoordigt dit jaar Nederland op de WorldPride in Toronto. Ze is de enige Nederlandse artiest die optreedt op het evenement. Ook internationale sterren als Boy George en Melissa Etheridge zijn aanwezig bij het festival. De WorldPride is een van de grootste gayprides ter wereld waar jaarlijks zo’n 1,2 miljoen mensen op afkomen. Het evenement begon afgelopen vrijdag. Shary-An treedt op tijdens de WorldPride Parade op zondag 29 juni. A N P

Jelka van Houten is bevallen van een dochtertje. De baby is vorige week geboren en luistert naar de naam Jean, zo laat de actrice op Twitter weten. ”Onze dochter is vandaag al weer 1 week oud!” aldus Jelka. ”Ze is de liefste!” Jelka bedankt in haar tweet ook het ziekenhuis en in het bijzonder de kraamafdeling. ” Hulde voor het bovenij ziekenhuis en hun kraamafdeling. Helden!” De Aaf- en Jeuk!-actrice en haar man Koppe Koppeschaar hebben al een 5-jarige zoon, genaamd Walt. ANP


PUZZELS & WEER

17

Puzzels

Weer

Hoofdredacteur: Robert van Brandwijk Algemeen directeur/uitgever: Cees Polman Geen krant? Mail: distributie@metronieuws.nl

Metro is een uitgave van TMG Landelijke Media B.V.

Metro is de grootste krant ter wereld en verschijnt in 73 edities in 23 landen. Wereldwijd heeft Metro 18 miljoen lezers.

Metro Amsterdam Basisweg 30 1043 AP Amsterdam tel: 020 - 511 40 00

Babette’s grote droom: met haar zus even topmodel zijn.

We zetten alles in om gezinnen met een langdurig ziek kind de dag van hun leven te geven. Ook onze reclame.

Ga naar opkikker.nl en word donateur. STICHTING

Metro Rotterdam Westblaak 224 3012 KP Rotterdam tel: 010 - 206 03 20


+ PLUS

www.metronieuws.nl dinsdag 24 juni 2014

GEZONDHEID

18

Anticonceptiepil raakt uit, spiraaltje wint terrein Anticonceptie. De pil verliest aan populariteit, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Wat zijn de alternatieven? Metro zet drie alternatieve anticonceptiemiddelen voor vrouwen op een rij en bespreekt ze met huisarts (i.o.) Eva van Sebille.

Baby

Dochter voor Jandino

Jandino Asporaat is vader geworden van een meisje. Dat maakt de comedian bekend via Instagram. De kleine heet Amy-Lee Avery Asporaat. Amy-Lee is geboren op 20 juni. Volgens Jandino is de bevalling goed gegaan: ”Mama heeft het heel goed gedaan en papa ook want hij is niet flauw gevallen. En Elijah is super blij met zijn nieuwe titel: Trotse grote broer”, aldus de presentator van De Dino Show.

Anticonceptiestaafje Het anticonceptiestaafje biedt drie jaar bescherming tegen zwangerschap. De huisarts plaatst het staafje vlak onder de huid aan de binnenkant van de bovenarm. Wat doet het? Het staafje geeft de hele dag een lage hormoondosis af aan het lichaam. Daardoor is er geen sprake van een eisprong. Overigens heeft dit anticonceptiemiddel geen stopweek. Een menstruatie kan dus niet worden overgeslagen. In sommige gevallen blijft menstruatie wel uit. Eva van Sebille: “Niet alle huisartsen verrichten deze ingreep, omdat het verwijderen van het staafje meer tijd kost dan het plaatsen. In dat geval wordt er doorverwezen naar de gynaecoloog. Het nadeel daarvan is dat patienten zelf opdraaien voor het eigen risico, terwijl ingrepen bij de huisarts worden vergoed.” Spiraaltje Het meest gekozen alternatief voor de anticonceptiepil is het spiraaltje. In tien jaar tijd is het gebruik met acht

Het meest gekozen alternatief voor de anticonceptiepil is het spiraaltje. / ISTOCK

procent toegenomen onder vrouwen tussen de 18 en 45 jaar. Van het spiraaltje zijn er twee soorten. Het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje. Wat doet het? Beide spiraaltjes worden in de baarmoeder geplaatst en zorgen er onder meer voor dat een bevruchte eicel zich niet kan innestelen. Het hormoonspiraaltje geeft een kleine hoeveelheid progesteron af. Eva van Sebille: “Voordeel van het spiraaltje is dat het vijf jaar lang beschermt tegen een zwangerschap. Ook de ingreep valt reuze mee. In het begin kan het even pijnlijk zijn, maar daar wordt medicatie voor gegeven. Voor

vrouwen die hormonen niet goed kunnen verdragen of deze om medische redenen niet mogen hebben, is het koperspiraaltje een goed alternatief.”

Pleister De anticonceptiepleister moet gedurende drie weken iedere week op het lichaam worden geplakt. Het beste is om de pleister op een schoon en droog stukje huid te plaatsen, bijvoorbeeld op de bovenarm of buik. Na drie weken gaat de pleister eraf en is er een stopweek waarin de menstruatie plaatsvindt. Wat doet het? De pleister geeft ver-

schillende hormonen af die in de bloedbaan terecht komen. Hierdoor vindt er geen eisprong meer plaats. Eva van Sebille: “Hoewel de anticonceptiepleister bestand is tegen water, kan hij bij overmatig zweten of na een bezoek aan de sauna wel losraken. Het is daarom verstandig om dagelijks te controleren of de pleister nog op z’n plaats zit. Laat de pleister los? Plak dan binnen 24 uur een nieuwe op.”

MIRTHE DIEMEL

nieuwsredactie@metronieuws.nl

Vanaf 9 juli checken alle treinreizigers in en uit. Vanaf 9 juli checkt iedereen op alle treinstations in en uit met een OV-chipkaart. Reis je niet zo vaak? Dan kun je ook gewoon een eenmalige chipkaart kopen bij de kaartautomaat of balie. Onze medewerkers staan op de grotere stations klaar om te helpen. Vragen? Bel 030 - 75 15 155* of lees meer op ns.nl/ovchipkaart. *Maandag t/m vrijdag 08.00-22.00 uur en zaterdag 09.00-17.00 uur.


TRAVEL

19

Laos als een local Binnenkort naar Laos en op zoek naar het echte werk? Volg deze bezoektips en wees verzekerd van een authentieke ervaring met de lokale bevolking.

2

WILKE MARTENS

4

Glimlach en neem er een

Potje petanque

Eten op de markt

1

• Glimlach. Wees niet bang om contact te leggen met locals. Zeg sabaidee en vergeet vooral niet te glimlachen. • Beer Lao. Geen betere manier om het ijs te breken dan het drinken van Beer Lao. Proost met iedereen aan je tafel en hef het glas. Let op: het is onbeleefd een slok te nemen van je biertje zonder eerst te proosten! • Bedanken. Vergeet niet je lokale gezelschap te bedanken als je weggaat. Zeg kop chai lai lai, buig je hoofd en houd even je handpalmen tegen elkaar onder je kin. Reken op nog een paar afscheidsbiertjes die in één teug leeg moeten…

Of je nou in de hoofdstad Vientiane bent of in kleinere steden, petanque-banen zijn overal te vinden. Aan deze erfenis van de Franse kolonisatoren, wordt uiteraard een Laotiaans tintje gegeven: er wordt geen pot gespeeld zonder Beer Lao te drinken. Speel een partijtje ‘Laos – falang (westerling)’ en het wordt ongetwijfeld een fanatieke bedoening. Doe je best om te winnen, want de verliezer betaalt de barrekening.

Klinkt logisch, maar toch gemakkelijker gezegd dan gedaan. Probeer eens wat lokale gerechten op de markt of op de volop aanwezige night markets. Lokale klassiekers zijn larb, salade van rotanscheuten en jeow, pittige Laotiaanse dip. Avonturiers kunnen zich tegoed doen aan gefrituurde kippentenen, insecten of ingewandenstoof. Vergeet niet er kleefrijst bij te bestellen! Zeker willen weten wat je eet? Probeer dan eens een Lao BBQrestaurant, waar je kunt gourmetten op z’n Laotiaans. Bestel je favoriete vlees- of vissoort van het menu, of kies vlees en groenten van het buffet. Leg de stukjes varkensvet bovenop de bolle bakplaat, braad het vlees op de zijkanten van de bol en giet de geul eromheen vol met bouillon om daar de groenten in te koken. Zo blijft er een heerlijke soep over voor wie nog trek heeft!

Verkoelen in de rivier

Verzot op karaoke

3

Zoals in vrijwel elk Aziatisch land, zijn ook de mensen in Laos verzot op karaoke. De grootste Laotiaanse en Thaise hits knallen met veel te veel decibellen uit de speakers. Zoek een tafeltje uit, vraag een nummer aan bij de bar (vrijwel iedere karaokebar heeft een aantal Engelstalige hits in de collectie) en wacht tot het jouw beurt is om de microfoon over te nemen. Maak je geen zorgen als je niet de beste zanger bent, over valse noten wordt niet moeilijk gedaan. Toch te onzeker over je stem? Wacht dan tot de Thaise ballades worden verruild voor discohits en vind je weg naar de dansvloer!

5

Jong of oud, in Laos zoeken mensen verkoeling in rivieren. Waar de kinderen hele dagen spelen in het water, wassen de vrouwen kleding en de mannen hun scooters in de rivier. Breng een grote binnenband of een bal mee en je bent verzekerd van lokale speelmaatjes. Een paar dingen zijn van belang bij het zwemmen in de rivier. Let goed op waar de locals zelf zwemmen: sommige rivieren hebben gevaarlijke (onder)stromingen. Voor vrouwen is het onbeleefd om in bikini te gaan zwemmen, draag een sarong of ga gewoon in je korte broek en T-shirt.

Er blijven altijd mensen nodig die opkomen voor andere mensen Hulp bij internationale conflicten. Veiligheid en stabiliteit proberen te herstellen, zoals nu in Mali. Defensie moet áltijd inzetbaar zijn. Ook nu we onze organisatie en taken anders inrichten. Om die taken ook in de toekomst te kunnen uitvoeren, blijft de instroom van jonge, enthousiaste mensen nodig. Daarom werven we ook nu: vliegers, matrozen, commando’s, luchtverkeersleiders, verpleegkundigen, tandartsen en technici.

WERKEN BIJ DEFENSIE

Bekijk alle vacatures op werkenbijdefensie.nl


3

www.metronieuws.nl dinsdag 24 juni 2014

SPORT

20

Wk 2014: Uitslagen

SPORT

Memphis Depay maakt opnieuw als invaller een cruciaal doelpunt voor Oranje. / DAMIEN MEYER | AFP

Van Gaals ‘gou Invallers. De grote heren van Oranje waren tijdens de voorbereiding al trots op de jonkies in de groep en nu de WK-debutanten wedstrijden beslissen wordt die bewondering alleen maar groter. Prioriteiten

”Let maar op”, zei Arjen Robben gisteren in Sao Paulo na de 2-0 zege op Chili, over de trainingen van het Nederlands elftal. ”Daar zie je hoe ongelooflijk fit en in vorm de jongens zijn die normaal gesproken niet in de basis staan. Ze trainen echt ontzettend goed en dat betaalt zich uit in de wedstrijden.” De routinier doelde uiteraard op de pas 20-jarige Memphis Depay en Leroy Fer (24) die gisteren namens Oranje

”Dit is wat we willen. We zijn een rotploeg om tegen te spelen. Natuurlijk wil ik ook mooi voetbal spelen, maar ik sta liever met die beker.” We s l e y S n e ij d e r w e e t wa a r ze h e t vo o r doen.

FC Knudde

hoogstpersoonlijk Chili met 2-0 over de knie legden. De PSV’er verving twintig minuten voor tijd Jeremain Lens en de middenvelder van Norwich City mocht in de 75e minuut het veld inkomen voor Wesley Sneijder. Het eerste balcontact van Fer verdween via zijn hoofd in het Chileense doel en in de laatste minuut maakte Depay zijn tweede goal van het toernooi. Zo waren het weer de invallers die de dienst uitmaakten bij Oranje. ”Misschien heeft hij wel een gouden pik”, lachte Robben over het wisselbeleid van Louis van Gaal. De bondscoach deed het zelf af als geluk. Hoewel: ”Ik weet natuurlijk wel dat Fer langer is dan de tegenstanders en goed kan koppen. En we hadden geanalyseerd dat Chili in het laatste kwartier meer ruimtes weggeeft. Als je dan een creatieve speler als Memphis inbrengt, kun je er van uit gaan dat hij daar gebruik van maakt. Dat zag je al bij het afstandsschot en even later bij zijn wereldgoal.

Wereldgoal ja, want hij hield eerst in om de verdediger in verwarring te brengen en daarna versnelde hij juist om de voorzet van Arjen binnen te werken.” Jorge Sampaoli, de coach van Chili, zei na de wedstrijd dat Nederland niet durfde te voetballen in tegenstelling tot zijn eigen ploeg. Van Gaal schouderophalend: ”Het interesseert me niet zo veel wat hij ervan vindt. Dit was een wedstrijd van het hoogste niveau die is gewonnen door het slimste team. Zij hebben in de eerste helft één kansje gehad en dat was het wel, terwijl ze tegen Australië en Spanje juist heel aanvallend hebben gespeeld. Dat hebben wij kunnen nivelleren. We hebben op dit WK inmiddels bewezen dat we heel weinig weggeven en zelf altijd kansen creëren.” Dat er van die kansen maar liefst tien werden gepromoveerd tot doelpunt is bewonderenswaardig. Al wil Robben niets weten van de term ’effec-


SPORT

21

Column

Nieuws in beeld

1

JOHAN VAN BOVEN ONZE VERSLAGGEVER VOLGT ORANJE TIJDENS HET WK, MAAR DOMPELT ZICH OOK ONDER IN HET BRAZILIAANSE LEVEN. TWITTER: @JOHANVANBOVEN

FLATS EN HUTJES

2 3

4

uden pik’ 5 tief’. ”Met tien goals voor en twee tegen is het meer dan dat. Bovendien kwamen die tegendoelpunten ook nog voort uit zwaar onterechte strafschoppen. Wij vertrouwen gewoon op onze organisatie. Als die goed staat krijgen we altijd wel een mogelijkheid. Dat was in de eerste helft ook al een paar keer het geval en in de tweede helft maken we het goed af. Dat de treffers afkomstig waren van twee invallers bewijst maar weer eens dat we het écht met 23 spelers moeten doen, we hebben iedereen hard nodig.” Janmaat, die verantwoordelijk was voor de fraaie voorzet op Fer, looft de goede sfeer in de groep. Zonder uitzondering schikt iedereen zich in zijn rol. ”De reserves houden zich heel goed, er zijn totaal geen irritaties. We zijn echt een team, dat stralen we ook uit.” Matchwinner Fer kon het nauwelijks geloven dat hij bij zijn debuut op een wereldkampioenschap direct van doorslaggevende betekenis was. ”Toen

Slim

”Dit was een wedstrijd van het hoogste niveau die is gewonnen door het slimste team.” Lou i s va n G a a l

Daryl die geweldige voorzet gaf had ik volgens mij nog geen bal geraakt. En toen lag ’ie er ineens in. We hadden weliswaar aan een puntje genoeg, maar we spelen altijd om te winnen. Dat benadrukt de bondscoach ook steeds. Spelen we een vreemd soort voetbal? Daarmee hebben we wel negen punten gehaald en staan we in de volgende ronde.”

JOHAN VAN BOVEN

johan.van.boven@metronieuws.nl

Ideale speler. Dirk Kuijt is altijd handig om erbij te hebben, ook als linksback Hij begon ooit als spits en vervolgens werd de rechterkant van het voetbalveld zijn werkterrein. Dirk Kuijt bewees tegen Chili (2-0) dat hij al met al zijn ervaring ook als opkomende linksback aardig uit de voeten kan. Zowel verdedigend als aanvallend behoorde Kuijt tot de betere spelers bij Oranje. ”Ik heb op veel posities gespeeld, deze kan er ook wel bij”, lachte de katwijker na het duel. ”In Portugal kwam deze optie ter sprake. Dat ik zo van waarde kan zijn voor het team. Ik was het daarmee eens en vervolgens hebben we erop getraind.” M E TR O /A N P

1Rechtsbenige aanvaller Kuijt linksback

Dirk Kuijt was gisteren tegen Chili de verrassende vervanger van de geblesseerde Bruno Martins Indi bij Oranje. De rechtsbenige aanvaller van Fenerbahçe vulde zijn rol als linksback opvallend goed in. ”Ik heb op veel posities gespeeld en daar komt deze nu bij”, lachte de 99-voudig international.

2 Het komt van Fer

Amper drie minuten nadat hij in het veld kwam voor Wesley Sneijder zette Leroy Fer het Nederlands elftal op voorsprong met een snoeiharde kopbal. Op aangeven van Daryl Janmaat kopte de middenvelder Oranje naar de groepswinst.

3

Depay scoort weer als invaller

Net als tegen Australië scoorde invaller Memphis Depay gisteren ook in de laatste groepswedstrijd tegen Chili. Op aangeven van Arjen Robben schoot de PSV’er de 2-0 achter de Chileense goalie.

4 Van Gaal is de grote winnaar

Bondscoach Louis van Gaal liet een rechtsbuiten als linksback spelen en twee wissels van zijn wissels maakten een doelpunt. Het verleidde een lachende Arjen Robben tot de uitspraak: ”Van Gaal heeft een gouden pik”

5 Robben ook als aangever man of the match Bijna de gehele wedstrijd moest sterspeler Arjen Robben het alleen doen, maar in de slotfase was uitgerekend de aanvaller van Bayern München de aangever bij de beslissende 2-0 van Memphis Depay. Dirk kuit. / ANP

Een vreemde mix van pakweg New York, Johannesburg en Londen. Tijdens het verblijf van het Nederlands elftal in Sao Paulo was het lastig hoogte krijgen van de grootste stad van Zuid-Amerika. Het exacte aantal inwoners is blijkbaar moeilijk te registreren, want er duiken overal verschillende getallen op. Wikipedia heeft het over iets meer dan 11 miljoen, maar in lijstjes met de tien grootste steden ter wereld gaat het om 20.568.000 mensen. Met alle niet-geregistreerde inwoners (je struikelt er over de zwervers) en favela’s die aan de stad kleven kom je al snel aan de 30 miljoen mensen, zo beweren de locals. Onvoorstelbaar, wat een grootsheid. Een collegajournalist zat een ’stukje’ verderop in de stad: meer dan een half uur met de taxi. De metrorit van mijn hotel naar het stadion waar Oranje tegen Chili speelde duurde maar liefst een uur. Turend uit het raam zag ik van alles aan me voorbij trekken: ultramoderne wolkenkrabbers, vervallen torenflatjes en houten hutjes vormen er een onoverzichtelijke jungle. Alles staat door elkaar. In de schaduw van een glimmend bankgebouw kan zomaar een verpauperd restaurant staan. Het openbaar vervoer is de verstandigste manier om door het mierennest van Sao Paulo te reizen, want met de auto ben je altijd vijf keer langer onderweg dan Google Maps belooft. De metro biedt zelfs een structuur die ik in nog geen enkele andere grote stad heb gezien. Op de stations moet je in speciale vakken gaan staan om in te stappen, nadat aan de andere kant van het perron de andere forensen zijn uitgestapt. Zo worden botsingen en woordenwisselingen met uitstappers voorkomen. Even weg uit de drukte, even rust. Maar zodra je het metrostation uitloopt word je weer volledig opgeslokt door de chaos en voel je je kleiner dan ooit met al die 11 miljoen andere mensen om je heen. Of 20 miljoen. Of 30 miljoen. Klein

“Zodra je het metrostation uitloopt word je weer volledig opgeslokt door de chaos en voel je je kleiner dan ooit.” J o h a n va n B o v e n

Mild

FIFA: geen straf na spreekkoren Mexicanen De tuchtcommissie van de FIFA heeft de zaak tegen de Mexicaanse voetbalbond wegens homofoob gedrag van zijn fans geseponeerd. Tijdens de eerste WK-wedstrijd tegen Kameroen in Natal klonk er bij elke uittrap van doelman Charles Itandje luidkeels ’Puto’’ (schandknaap) vanaf de tribune. In de Mexicaanse competitie is het gezang ’hij is een tippelaar’ sinds enkele jaren algemeen gebruik. De tucghtcommissie van de FIFa heeft nog geen besluit genomen na de klacht wegens mogelijk racistische uitingen van Kroatische en Russische supporters. A N P


www.metronieuws.nl dinsdag 24 juni 2014

SPORT

22

Veel doelpunten, aanvallend spel, spectaculaire wedstrijden en veel verrassingen. Het WK in Brazilië heeft voldoende te bieden voor de liefhebbers. De volgende spelers zullen dit WK echter snel willen vergeten. JEROEN HAVERKORT

Eindelijk maakte Wayne Rooney dan een doelpunt in een WK-wedstrijd. Tien wedstrijden lang lukte het de duurbetaalde vedette van Manchester United maar niet om te scoren op het hoogste podium, maar tegen Uruguay was het dan eindelijk zo ver. Jammer voor Rooney liep ene Luis Suárez aan de andere kant te ballen, waardoor zijn goal niets minder blijkt dan een voetnootje tijdens de avond van ‘El Pistolero’. De Engelse ploeg ging naar Brazilië met de grootste begeleidingsstaf van alle teams en de FA stopte miljoenen in de voorbereiding om Rooney en co. zo optimaal voorbereid aan de aftrap te krijgen. Maar de Britten kunnen al na drie groepswedstrijden naar huis. Dat doet pijn in het land waar ze denken voetbal te hebben uitgevonden en waar ze denken dat hun competitie de beste van de wereld the is. Dus moet er opnieuw hill een zondebok worden is’. gevonden: Rooney die volgens de critici ‘over

2

1

Tsja, wat nog te zeggen van Iker Casillas? San Iker is een icoon van het Spaanse voetbal en in het bijzondere van Real Madrid. De keeper die alles won wat er te winnen valt, raakte zijn basisplek bij Real al kwijt. Maar bondscoach Vicente Del Bosque behield het vertrouwen in zijn sluitpost. De wedstrijd tegen Nederland was een nachtmerrie. Mede door blunders van Casillas walste Oranje met 5-1 over de regerend wereldkampioen heen. Na het 2-0 verlies tegen Chili kan de ploeg al naar huis. En dus richten de gifpijlen van de Spaanse media zich vooral op de doelman. Het WK lijkt de ogen te hebben geopend van Real-preses Perez. Ondanks dat Casillas bij de Koninklijke zijn basisplek kwijtraakte, wilde de club met hem door. Sportkrant AS meldt nu echter dat de keeper gratist weg mag.

5

keer schlemiel

De scheidsrechter moet ook naar huis

Bosnië-Herzegovina had zich wel iets meer voorgesteld van het WK-debuut. In een poule met Nigeria, Argentinië en Iran dichtten de Balkan-bewoners zich goede kansen toe om de knock-outfase te bereiken. Maar na twee nederlagen kan de ploeg van oud-AZ’er Haris Medunjanin al naar huis. Het had echter heel anders kunnen lopen als scheidsrechter Peter O'Leary uit Nieuw-Zeeland een loepzuivere treffer van Edin Dzeko in het duel tegen Nigeria afkeurde. De Afrikanen wonnen vervolgens met 1-0. Dag WK voor Bosnië-Herzegovina. ”De arbiter was schandalig”, brieste Dzeko na het duel. ”Wij moeten naar huis en daar zijn wij teleurgesteld over natuurlijk, maar eigenlijk moet de scheidsrechter ook naar huis. Hij heeft het resultaat dusdanig beïnvloed en veranderde daarmee de wedstrijd. Vandaar dat wij verloren hebben.”

Wimbledon. Robin Haase in vier sets langs geplaatste Canadees Vasek Pospisil Tennisser Robin Haase heeft de tweede ronde van Wimbledon bereikt door in vier sets te winnen van de als 31e geplaatste Canadees Vasek Pospisil. Haase, 53e op de wereldranglijst, won gisteren met 7-6 (6) 4-6 7-5 6-3. Haase won de eerste set in een tiebreak, maar werd aan het begin van de tweede set zelf gebroken. Die set ging daardoor de Canadees, die zijn 24e verjaardag vierde. In de derde set kreeg Pospisil vier breekpunten, maar hij liet na deze te verzilveren. Daardoor ging de set wederom gelijk op tot Haase zijn eerste breekpunt en tevens setpoint kreeg. Dat punt verloor hij, maar toen hij direct daarna weer een breekpunt kreeg, benutte hij die wel: 7-5. Pospisil begon de vierde set slordig met een aantal dubbele fouten en di-

5

San Iker valt van voetstuk

verse missers. Haase kwam met 3-1 voor en won de volgende game zonder een punt tegen, waarmee de wedstrijd zo goed als beslist was. Drie matchpoints waren echter niet aan de 27-jarige Haase besteed, waarna hij vanuit deuce toch nog de twee punten achter elkaar wist te maken die kwalificatie voor de tweede ronde betekenden. Daarin is Gilles Simon zijn tegenstander. Ook Novak Djokovic heeft gisteren de tweede ronde bereikt. De als tweede geplaatste Serviër won in drie sets gemakkelijk van de Kazach Andrei Goloebev. Op het centre court werd het 6-0 6-1 6-4. Djokovic speelt in de tweede ronde tegen Radek Stepanek. De Tsjech van de wereld won in drie sets van de Uruguayaan Pablo Cuevas (112e). A N P

3

Vlag op Portugese modderschuit

Knie, kop, hamstring, exit

Cristiano Ronaldo is dit seizoen de beste speler ter wereld en won met Real Madrid de Champions League, maar op het hoogste podium kan de vedette niet stralen. Ronaldo is de vlag op de Portugese modderschuit die hoogstwaarschijnlijk na de groepsfase al naar huis kan. Weliswaar werd in blessuretijd tegen de VS nog een gelijkspel uit het vuur gesleept, maar de Amerikanen en Duitsers hebben in hun onderlinge duel genoeg aan een gelijkspel om door te gaan. Ronaldo gelooft dan ook niet meer in een vervolg: ”Misschien zijn we gewoon een middelmatige ploeg.” Maar de beste speler ter wereld mag ook zelf het boetekleed aantrekken. Op geen enkele manier nam hij zijn landgenoten bij de hand.

Bij Arsenal is hij op een zijspoor geraakt en ook bij De Rode Duivels is hij niet zeker van een basisplek. Toch stond Thomas Vermaelen ineens op het wedstrijdformulier van het duel België - Rusland. Jan Vertonghen ging tegen Algerije pijnlijk in de fout en bondscoach Wilmots was onverbiddelijk. Vertonghen werd gepasseerd, Verde warmaelen kwam er in. De ene oud-Ajacied mingup voor de ander, een typisch geval van ‘de een zijn dood is de ander zijn brood’. door Maar zondag 22 juni 2014 werd een een pechdag voor de arme Vermaelen. botsing Het ongeluk diende zich aan in met aanvoerder Vincent Kompany. De knie zag er niet goed uit, maar Vermaelen wilde niet van opgeven weten. In de wedsrijd klapte hij met zijn hoofd op een Russisch hoofd en was het in de 31e minuut einde oefening. Niet zijn knie, maar zijn hamstring was de boosdoener.

4

SPECIALE AANBIEDING

gsmtopdeal 300 min + 500 mb data =

€19

0 0 , p/mnd

€ 40

van ,50 nu voor slechts

UW VOORDEEL

€1024,-

GRATIS SONY XPERIA Z

• 5“ Full HD Reality display • 13 MP camera • 1,5 GHz Quad Core processor • 16 GB geheugen • 4G toestel De goedkoopste Bestand tegen met 4G internet! water en stof

MIKY HEEFT EEN SPECIALE T-MOBILE AANBIEDING SAMENGESTELD. JE ONTVANGT NAMELIJK GRATIS DE SONY XPERIA Z EN 24 MAANDEN 53% KORTING OP JE ABONNEMENT! VOOR €19,00 PER MAAND ONTVANG JE 300 BELMINUTEN EN 500 MB INTERNET. JE KUNT HIERNA ONBEPERKT BLIJVEN POSTEN EN WHATSAPPEN EN JE BENT ALTIJD ONLINE. JE KUNT HET ABONNEMENT TOT DRIE MAANDEN LATER LATEN INGAAN. JE BETAALT SLECHTS €30,00 AANSLUITKOSTEN. NUMMERBEHOUD EN BEZORGING ZIJN GRATIS.

Robin Haase balt de vuist in zijn eerste Wimbledonpartij. / FACUNDO ARRIZABALAGA | EPA

BESTEL DIRECT

070-7101101

OF ONLINE

www.miky.nl

DRUK - EN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN EN ZOLANG DE VOORRAAD STREKT.

Doelpunt zonder waarde


SPORT

23

Spanjaarden zwaaien af met klein beetje trots Eer. Wereldkampioen Spanje redt de eer tegen Australië (0-3), maar kan desondanks met de staart tussen de benen naar huis. De Spaanse furie was al getemd dit WK, maar richtte zich nog één keer op om met opgeheven hoofd afscheid te nemen van Brazilië. Na de ontluisterende nederlagen tegen Oranje (1-5) en Chili (0-2) was de Spaanse wereldkampioen al definitief uitgeschakeld voor titelprolongatie. In het laatste groepsduel tegen Australië werd de eer gered, al was er ook gisteravond weinig te zien van het flitsende voetbal waarmee de Spanjaarden in de afgelopen zes jaar twee Europese titels en een wereldtitel veroverden. Veel vreugde viel er bij de Spaanse doelpuntenmakers niet te bespeuren. Bij de maker van de eerste goal, David Villa die met een hakje achter het standbeen langs de 1-0 binnentikte, waren er vooral tranen toen hij werd gewisseld door bondscoach Vicente del Bosque. Villa speelde zijn laatste interland voor La Roja en realiseerde zich dat toen hij van het veld liep. Ook Fernando Torres, die Spanje met zijn treffer in de finale van 2008 de eerste van de drie prijzen bezorgde, schoot zichzelf nog op het scorebord van dit WK. Juan Mata bracht de eindstand nog op 0-3. De Spanjaarden kunnen terugkijken op een mooie regeerperiode van zes jaar. Net als bij de vorige twee Europese wereldkampioenen, Frankrijk in 1998 en Italië in 2006, eindigt het daaropvolgende WK in de groepsfase. De volgende wereldkampioen uit Europa is alvast gewaarschuwd.

David Villa wordt bij zijn laatste wissel als international getroost door doelman Iker Casillas. / LLUIS GENE | AFP

goordraaitdoor.nl

GJ_Siesling

LUC WIERTS

luc.wierts@metronieuws.nl

Yan

Bulle van Berkel In Niet Lullen Maar Vullen (NLMV) kun je op GoorDraaitDoor.nl elke dag een strip van Toon van Driel zelf afmaken. De leukste teksten plaatsen wij in Metro.

Ervaar de nieuwste ASUS producten tijdens de ASUS Makes My Day tour! Laat een originele foto maken met spectaculaire achtergrond. De gekste foto krijgt van ons een ASUS Transformer Book T100! Dus wil jij kans maken op deze waanzinnige 2-in-1? Kom dan snel langs op onze stand! Kijk op facebook.com/asusbenelux voor meer informatie Je kunt ons vinden op de volgende locaties: Duinrell 28 & 29 Juni | Ouwehands dierenpark 1 & 2 Juli | Plopsaland De Panne (BE) 5 & 6 Juli


Met Metro ben je in één krant weer helemaal op de hoogte van het wereldnieuws. En van personal finance, carrière, reizen en nog veel meer. Als dat geen wereldkrant is?

Een wereldkrant. metronieuws.nl

20140624_nl_metro holland  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you