Page 1

uit

Mysterious in De Kuip

VRIJ | ZAT | ZON |MAA 5 t/m 9 juni 2014

in rotterdam

PAGINA 5 KWABENA

SCAPINO BALLET DANST TWOOLS MET

Danny Boom Ultimate Black Gospel

Katinka Polderman

Voorproefje Poetry

Dineren op de Luchtsingel

Een ode aan de vrouwen door wie gospelmuziek bekend werd. Dat is het Ultimate Black Gospel Festival, zondag in Theater Zuidplein.

Katinka Polderman is een van de meest bijzondere cabaretiers van dit moment. Zaterdag speelt en zingt ze in Theater Zuidplein.

Ernest van der Kwast geeft in zijn talkshow Rotterdam Late Night onder meer een voorproefje op het verrassende festival Poetry International.

Festival ZigZagCity duurt met tientallen evenementen nog tot en met Pinkstermaandag. Zo kun je morgen dineren op de Luchtsingel.

PAGINA 3

PAGINA 3

PAGINA 6

PAGINA 7


2

www.metronieuws.nl donderdag 5 juni 2014

UIT IN ROTTERDAM

222

UIT IN ROTTERDAM

Een droom van Danny Boom komt uit. Hier repeteert hij met het Scapino Ballet.

Filmpje

1

A Million Ways to Die in the West [Pathé] In deze komedie van Seth MacFarlane speelt de regisseur en producent zelf een schijterige schapenboer, genaamd Albert. Zijn vriendin Louise (Amanda Seyfried) heeft hem verlaten voor een andere man (Neil Patrick Harris) omdat hij te laf was een vuurgevecht aan te gaan. Maar Albert zal laten zien dat er een echte cowboy in hem schuilt.

2

Grace of Monaco [Cinerama] Biopic met Nicole Kidman als prinses Grace Kelly die in 1962 haar charmes in de strijd moest gooien om haar land Monaco te redden van de ondergang. Grace Kelly was een actrice die midden jaren vijftig haar grote doorbraak kende in Hollywood. Door haar huwelijk met Prins Reinier gaf ze het acteren op en werd ze gekroond tot Prinses van Monaco.

3

Starred Up [LantarenVenster] Hartverscheurende en overtuigende blik op het leven achter de tralies vanuit het perspectief van een angstige maar ook kwade tiener. Hij is bang, maar vastbesloten te overleven. De heftigste confrontatie die hem te wachten staat, is het weerzien met zijn vader, die al jaren in dezelfde vleugel gevangen zit.

Colofon Uit in Rotterdam is een uitgave van Rotterdam Festivals in samenwerking met Metro Rotterdam. Mail uitinrotterdam@metronieuws.nl voor vragen, opmerkingen, suggesties en informatie over adverteren in deze bijlage. De toegangsprijzen vermeld in deze bijlage zijn de reguliere prijzen exclusief eventuele kortingen. De redactie is niet aansprakelijk voor eventueel gemaakte fouten. Wijzigingen voorbehouden.

/ HANS GERRITSEN

High speed achtbaan v Dans. Het was een van zijn grote wensen: ooit meedansen met Scapino. Als winnaar van de tv-show SYTYCD mag Rotterdammer Danny Boom meedoen aan Twools, een spectaculaire dans-zap-avond en high-speed choreografische achtbaan.

Jurylid Jan Kooijman van het tv-programma ‘So You Think You Can Dance’ (SYTYCD) had goed geluisterd naar winnaar Danny Boom. Kooijman dans-

5

x danssneakers

te zelf jaren bij het toonaangevende Scapino Ballet Rotterdam en kon daarom de grote wens van Danny Boom maar al te goed begrijpen. Dat Danny Boom graag wilde meedansen was artistiek leider Ed Wubbe van Scapino dan ook via Kooijman ter ore gekomen. Tot zijn grote verrassing werd Danny Boom tijdens een uitzending van Radio Rijnmond gevraagd: ‘Wil je een keertje meetrainen?’ Makkelijk heeft Boom het meteen na het halen van de finale niet gehad. SYTYCD ging toeren in het theater en juist de première moest Boom missen. Tijdens de halve finales van het tv-programma’s had hij de pijntjes al gevoeld. Vijf dagen belandde hij in het ziekenhuis en kreeg een zware antibioticakuur. Net op tijd voor het optreden in Rotterdam was hij hersteld. ”Ik heb mijn première in mijn eigen stad gehad”, vertelt hij. “Dat was

TWOOLS 16

Scapino Ballet. Dit toonaangevende ballet- en dansgezelschap is gevestigd in Rotterdam en staat sinds 1992 onder leiding van Ed Wubbe.

Danny Boom. Winnaar van het 6e en meest recente seizoen van het Belgisch-Nederlands tv-programmma So You Think You Can Dance.

In deze smeltkroes van Twools. dans door Scapino Ballet waren de afgelopen 15 jaar ruim 100 stukken te zien van dik 60 choreografen.

Roy Julen. Oud hiphopdanser is nu choreograaf, werkte onder meer voor SYTYCD, Diana Ross en Yes-R, maakte één dans van Twools.

Michiel Borstlap. Een van de beste pianisten van Nederland, volgens Wubbe ‘de Satie van nu’, speelt live mee.

Scapino Ballet Rotterdam presenteert zes wereldpremières. ●

een hoogtepunt. Het toeren vind ik leuk. In zo’n groep kun je met de andere dansers lekker gek doen.” Hoe getraind ook, repeteren voor Twools met de doorgewinterde professionals van Scapino Ballet viel aanvan-

kelijk niet mee. Boom: ”Hoe langer ik er dans, hoe gemakkelijker het wordt. Maar in het begin was het flink bijpoten, hard werken. Als ik dansers zie van wie ik iets kan leren, dan ga ik die observeren. Daar probeer ik iets van mee

Woei

Goliath

PIM Meent

Met je voetjes van de vloer doe je met de nieuwste en hipste sneakers en die kan je vinden bij Woei op de Hoogstraat. Scoor een special edition of een echt collector’s item bij deze zaak op de Hoogstraat. Ook voor een nieuwe outfit bij je sneakers is er van alles te vinden.

De sneakers van Goliath zijn volgens kenners een samensmelting van sport, mode, kwaliteit en stijl. In een prachtig oud pand aan de Witte de Withstraat kun je je ogen goed de kost geven. De schoenen staan in prachtige oude kasten, maar ook in moderne meubels.

Oud-Feyenoorder Pim Doesburg heeft inmiddels een hele keten van sneakerzaken onder de naam PIM in de markt gezet. En niet zonder succes, want het aantal filialen groeit in de regio. De meest prominente zaak is te vinden in hartje Rotterdam, de Meent.


UIT IN ROTTERDAM Concert

3 23

Metro Bezoekt

Lekker luisteren naar Spinvis

RICHARD VAN DER KLAAUW

Begin juni repeteert Spinvis een week lang in Rotterdam voor zijn nieuwste project, de dansopera ’Kintsukuroi’ die op 13 juni op Oerol in première gaat. Motel Mozaïque en LantarenVenster grepen deze kans aan om hem met zijn band uit te nodigen. Het wordt een ’gewoon’ concert, met liedjes van zijn zeer gewaardeerde albums ’Spinvis’, ’Dagen van Gras, Dagen van Stro’ en het meest recente ’tot ziens, Justine Keller’. Spinvis ontwikkelde zich in korte tijd van een mysterieuze geluidsknutselaar op een zolderkamertje in Nieuwegein tot een zelfverzekerde bandleider. In 2006 ontving hij de Popprijs voor de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek dat jaar. Tussen het maken van zijn albums door hield Spinvis zich onder andere bezig met filmmuziek, diverse theatertours, en projecten in Nederland en België waaronder zijproject Dorléac, een band samen met ex-Hooverphonic-zangers Geike Arnaert.

LantarenVenster, donderdag 5 juni 20.30 uur

Spinvis.

van dans te pakken wat ik kan omzetten in mijn eigen manier van bewegen. Ik ben heel kritisch en ga net zo lang door met zo’n beweging tot ik er tevreden mee ben.” Danny Boom danst in een stuk van Ed Wubbe en in een stuk van choreograaf Roy Julen die hij kent van SYTYCD. In het stuk van Wubbe draagt Boom een jurkachtig kledingstuk. Daar heeft hij geen probleem mee, maar het is wel onderwerp van een plagende grap tussen Roy en hem. Julen: ”Ja, ik heb hem daarmee geplaagd. Ik ken Danny nog uit zijn stoere tijd. Van toen zijn broek nog onder zijn billen hing. Overigens hou ik juist van zo’n rok en van Ed zijn manier van werken.” Julen vertelt hoe eervol hij het vindt om voor Scapino te werken. Zijn choreografie is heel persoonlijk, gaat over een verbroken relatie en alle twijfel die daarbij komt. Dat ligt gevoelig, maar

Ambitie

”Danny wil steeds verder dan hij op dat moment kan. Daardoor is hij een gedreven danser waar de passie vanaf straalt.” Roy J u l e n choreograaf

met Danny Boom als vertolker van zijn intiemste zielenroerselen, zal het wel goed komen.

Rotterdamse Schouwburg, donderdag 5 t/m zaterdag 7 juni 20.15 uur

Women ’n gospel

Ultimate Black Gospel Festival voor vrouwen Een ode aan de vrouwen door wie gospelmuziek bekend werd bij het grote publiek. Dat is het Ultimate Black Gospel Festival 2014. Want vanaf het prille begin speelden vrouwen daarin een belangrijke rol. Hun rol komt op verschillende manieren tot uiting. Zo worden alle optredens verzorgd door vrouwen onder wie Evelyn Amo, Hellen Simson, Bellita Carol en G-Roots. Naast zang is er op deze Pinkstereditie ook spoken word van Nadira Jansen en Jimmursia Wezer. Tussen de optredens door wordt achtergrondinformatie gegeven. Daarbij komen namen van internationale vrouwelijke sterren voorbij waaronder Mahalia Jackson, maar ook Nederlandse zangkanonnen als Birgit Lewis. Wat organisator TRC Promotion vooral wil is de gospelmuziek uit de traditionele, religieuze setting halen en toegankelijk maken voor een breed publiek. Special guest is Tacha’s World en de presentatie is in handen van Jostha Delima.

Theater Zuidplein, zondag 8 juni 16.00 uur

Pomms. Biologisch snacken op de Coolsingel Tijdens het winkelen even lekker snacken kan natuurlijk op vele punten in de stad. Sinds enkele maanden is er echter een nieuwe hotspot op de Coolsingel waar je even kunt ontspannen. Volgens de uitbaters is Pomms echter geen gewone zaak. Men streeft ernaar om de allerlekkerste snacks te maken volgens authentiek recept uit grootmoeders tijd. ”Bij het eten van een kroket proef je biologisch rundvlees. En onze verse zelfgemaakte biologische friet smaakt zoals ie moet smaken, naar aardappel en is afkomstig vaneen Biologische Hollandse boer.”

Interview

Polderman baart zorgen Haar zelfspot, taalgevoel, nuchterheid en originele liedjes maken Katinka Polderman tot een van de meest bijzondere cabaretiers van dit moment. Dit weekend speelt ze haar nieuwste programma ‘Polderman baart zorgen’.

omdat het op elektrische gitaar was. Totdat ik Jeroen van Merwijk hoorde, toen bleek het cabaret te zijn wat ik deed. Zo belandde ik na mijn middelbare schoolexamen op de cabaretacademie van Bert Klunder, in Theater Zuidplein. Je zou dus kunnen zeggen dat mijn roots een beetje in Theater Zuidplein liggen.

Theater Zuidplein, zaterdag 7 juni 20.15 uur

Waar gaat de voorstelling over? Dat moeten de mensen zelf maar bepalen. Iedereen zal er iets anders in zien. In ieder geval is het een voorstelling met liedjes, knutselwerken en er valt veel te lachen. Wat kenmerkt jou als cabaretière? Liedjes, onverstoorbaarheid en een bepaalde dwarsheid.

Betsy Palmer

JD Rotterdam

Een echte hippe zaak met sneakers is te vinden op de Witte de Withstraat. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden is Betsy Palmer toch echt een sneakerzaak. De zaak is al 15 jaar actief in Nederland en heeft nu ook Rotterdam gevonden.

De grootste sneakerzaak van Europa zit sinds december natuurlijk in Rotterdam. Op de Lijnbaan kun je dan ook struinen tussen de wanden om de perfecte danssneakers te vinden. Het merk JD is afkomstig uit Engeland, waar al veel filialen bestaan.

Waar haal je inspiratie voor je liedjes vandaan? Uit alles. Iets wat ik denk of meemaak, iets waar ik me kwaad over maak of wat ik niet begrijp, tvprogramma’s, boeken, muziek. Er zitten altijd wel autobiografische elementen in, al zoek ik er, omdat het theater is en geen therapie of verhoor, wel altijd een vorm bij.

Tasha’s World.

Was je van jongs af aan al gefascineerd door cabaret en muziek? Ik schreef altijd al wel. Toen ik in mijn puberteit liedjes op gitaar maakte, dacht ik dat het punk was,

Katinka Polderman.

/ JAAP REEDIJK


www.metronieuws.nl donderdag 5 juni 2014

UIT IN ROTTERDAM

Alle wedstrijden WK op megadoek bij Sfeerhoreca.nl WK 2014. Eén groot oranje gekkenhuis de komende weken bij Sfeerhoreca Rotterdam. Nederland Oh Nederland Jij bent een kampioen Wij houden van Oranje Om zijn daden en zijn doen

Babel-Ish trakeert op vrijkaarten Gespot in één van de zaken van Sfeerhoreca? Eens per week wordt in Metro een foto uitgelicht. Sta jij in deze rubriek dan wacht jou een verrassing. De dames op deze foto hoeven vanavond geen entree te betalen voor het verjaardagsfeest van Babel-Ish in Saint Tropez/Kissed by St. Tropez. Ben jij in de prijzen gevallen? Stuur dan uiterlijk 17.00 uur vandaag een mail naar pr@sfeerhoreca.nl. / FOTO TAUFAN PUTRA

Rode Oortjes

Rio aan de Maas Elke week onderwerpen we iemand aan prikkelende, ondeugende vragen. Vandaag: Vincent Breuseker (25), manager van Kissed by St. Tropez Rotterdam. Met buurman Saint Tropez wordt deze club tijdens WK 2014 omgebouwd tot mini-stadion. Hoe hard klopt jouw voetbalhart? Op zondagavond kijk ik steevast met mijn schoonmoeder naar Studio Sport. Mijn schoonmoeder is nog fanatieker dan ik. Die juicht de hele boel bij elkaar als Feyenoord of Oranje heeft gescoord. Je vriendin staat ondertussen te strijken? Soms zit ze erbij maar meestal trekt ze zich boven terug op zondagavond. Je had tot voor kort hetzelfde kapsel als Graziano Pellè, met die zijscheiding … Die look had ik inderdaad. Ik ben nu meer Robin van Persie, met korte stekels. Hoever gaat het Oranje het schoppen op het WK 2014? Iedereen onderschat het Nederlands elftal. Ik denk dat we er heel verrassend met de beker vandoor gaan. Op vrijdag 13 juni gaan we gelijk een tik uitdelen aan Spanje. Met Spanje hebben we nog wat af te rekenen. Wie wordt de tegenstander van

Oranje in de finale? Duitsland. De finale wordt een klassieker: Nederland-Duitsland, ditmaal met een goede afloop. Al een weddenschap afgesloten? Met de collega’s van Saint Tropez /Kissed by St. Tropez heb ik een pool ingevuld. Inleg vijf euro. Een ticket naar Brazilië zit er niet in voor de winnaar van deze pool … Voor de sfeer hoef ik niet naar Brazilië. Bij Saint Tropez/Kissed by St. Tropez zit je de komende weken in Rio aan de Maas. We bouwen het terras tegenover het stadhuis om tot een mini-stadion. Met tribunes, kunstgrasveld. Gaat heel leuk worden. Jij en je schoonmoeder juichen tijdens het WK 2014 in Saint Tropez/Kissed by St. Tropez in een pak van Roy Donders? Ik juich in een oranje shirt met achterop mijn geboortejaar: Breuseker 88.

Uit volle borst zal deze DOELtreffende tekst de komende weken worden meegezongen bij Sfeerhoreca Rotterdam. Geen feest dat zo verbroedert als het WK. Met z’n allen achter Oranje, kippenvel. De Après Skihut en Get Back –beide gelegen op het leukste feestplein van Rotterdam- zijn uitgeroepen tot Jupiler Officiële WK Bar. Door middel van kraskaarten zijn daar gedurende het WK 2014 veel leuke prijzen te winnen. De clubs Saint Tropez en Kissed by St. Tropez –pal tegenover het stadhuis- worden omgebouwd tot een mini-stadion met tribunes en kunstgrasveld. Alle ballen op Café Beurs, hoek Kruiskade/Lijnbaan, want ook daar zijn alle WK-wedstrijden op megaschermen te volgen. In De Vrienden Live in de Oude Haven worden op vrijdag 13 juni tijdens de cruciale pot tegen Spanje de grootste voetbalhits live gespeeld door De Jongens van Je Weet Wel. Op het strand van Hoek van Holland kan er voorafgaand aan de wedstrijden van Oranje volop worden gesnoept van de grill. Wie gebruik wil maken van de gratis barbecue bij De Waterskihut dient alleen wel van tevoren te reserveren via 0174-620933 of via info@dewaterskihut.nl.

De Après Skihut is uitgeroepen tot Officiële Jupiler FIFA WK Bar. / FOTO’S DIJLAN VAN VLIMMEREN

Met z’n allen achter het Nederlands elftal. Aanraders Kijk voor de volledige feestagenda op www.sfeerhoreca.nl

Vincent Breuseker is de Pellè-look voorbij. ‘Ben nu meer Robin van Persie’. / FOTO TAUFAN PUTRA

Nederland Oh Nederland.

Vandaag. Babel-Ish Birthday Bash. Met tal van topdj’s en gratis mojito cupcakes. Vanaf 22.00 uur. Saint Tropez + Kissed by St. Tropez, Coolsingel 63/65 Rotterdam www.saint -tropez.nu

Morgen. La Mode. Secret dj lineup. Pictures provided by Dani Gutierrez. Dresscode: Be fashion. Aanvang 22.00 uur. The VIP Room, Stadhuisplein 39 Rotterdam. www.theviproom.eu

Oranje gekkenhuis in Get Back.

424


UIT IN ROTTERDAM

Tweejarig Mysterious wordt groter en beter

Dit weekend ga ik...

”Naar The Ultimate Black Gospel Festival met als speciale gast Tasha’s World.” M o n i s h a Po e ra n , 2 4 , m e d e w e r k e r b e d r ijf s b u re a u Theater Zuidplein, zondag 16.00 uur

Hit. Een regelrechte Rotterdamse hit onder de dancefestivals. Dat is Mysterious dat in de Maassilo telkens binnen no time is uitverkocht en nu voor de tweede keer in De Kuip groter uitpakt dan ooit.

Een groot succes was het een jaar geleden al, toen Mysterious één jaar bestond. Dat werd toen outdoor gevierd in De Kuip als ‘Mysterious Outdoor Stadium Project’. Duizenden mensen gingen toen los op de beats van een reeks van grote namen waaronder organisator Marc MacRowland. De dj, die eigenlijk Mark Roeland heet, is een geboren en getogen Rotterdammer. In het oude Nighttown werd hij ooit ontdekt tijdens een dj contest. Zo’n vijftien jaar later is hij bekend in de grote clubs en bij de grote festivals, levert hij puik studiowerk af en is hij de drijvende kracht achter meerdere events, waaronder Mysterious dat hij met Third Floor organiseert. Zeker acht keer vond dit feest al plaats in de Maassilo en zaterdag is Mysterious terug in De Kuip. Marc MacRowland: ”Het idee was een super dik feest voor Rotterdam neer te zetten waar ook mensen uit het hele land naartoe komen. We kozen indoor onder meer voor de Maassilo, omdat het undergroundsfeertje goed past bij Mysterious. Dat we blijven groeien, komt, denk ik, omdat we altijd zwaar uitpakken met het licht, het decor en

5 25

”Naar Twools 16, waar choreografen de nieuwste ontwikkeling laten zien in theaterdans.” J e s s i e i n ’ t Ve e n , 19 , s t a g i a re m a r k e t in g e n co m m u n i c a t i e Rotterdamse Schouwburg, vanavond 20.15 uur

”Meedansen met bruisende beats van allerlei culturen tijdens Werelds Delfshaven. “ A m b e r Ve r b e e k , 21, s t u d e n t m e d i a & co m m u nicatie Heemraadsplein, zaterdag en zondag 12.00 u

Mysterious is terug in De Kuip. / ROY LAROS Feest

We gaan er alles aan doen om er een feest van te maken dat bezoekers nooit meer vergeten M a rc M a c Ro w l a n d , d j e n o rg a n i s a to r

de artiesten. Mysterious in De Kuip is buiten, overdag van 12.00 tot 23.00 uur. Het is ook groter en beter dan ooit. Groter, omdat we 12.000 mensen verwachten. Het wordt het feest van het jaar op

de meest bijzondere outdoorlocatie. Beter, vanwege de geweldige special effects, de decors en de line-up met Bassjackers, Quintino, Shermanology, Alvaro, Yellow Claw, Oliver Heldens, Sta-

diumx, Vato Gonzalez, Billy The Kit, Dyna. La Fuente, Superior en een mystery guest. Quintino is de grootste naam. Hij draait echt altijd goed en is internationaal helemaal aan het doorbreken. Zelf heb ik natuurlijk ook veel zin om achter de draaitafels te staan. We gaan er alles aan doen om er een feest van te maken dat bezoekers nooit meer vergeten.”

”Naar Stadsverwarring van ZigZagCity met een zes kanaals audio live uitvoering.” A r t S to o p , 2 7 , k u n s te n a a r Stadsverwarming E.ON, vrijdag 19.00 uur

De Kuip, zaterdag 7 juni 12.00 uur

Onze aangepaste reis

Werkzaamheden metro A, B en C bij Capelsebrug Metro A na 19.20 u. ingekort tot Binnenhof – Graskruid

Reisadvies dinsdag 10 juni - vrijdag 13 juni

Metro A rijdt vanaf 19:20 uur alleen tussen Binnenhof en Graskruid vice versa: • Richting Schiedam: stap bij Graskruid over op metro B • Richting Binnenhof: reis met metro B naar Graskruid en stap over op metro A Metro A, B en C richting Binnenhof, Nesselande en De Terp stoppen niet bij Capelsebrug: • Vanuit Rotterdam centrum naar Capelsebrug: - reis door tot Schenkel en stap daar over op de metro richting Rotterdam centrum en reis terug tot Capelsebrug. Check op Schenkel niet uit of in - reis door tot De Terp, blijf in de metro zitten en reis terug tot Capelsebrug • Vanaf Capelsebrug richting Binnenhof, Nesselande of De Terp: neem de metro richting Rotterdam centrum en stap bij Kralingse Zoom over op metro A richting Binnenhof, metro B richting Nesselande of metro C richting De Terp

Oosterflank

A Binnenhof – Schiedam Centrum C De Terp – De Akkers

A B C Eindpunt metrolijn Overstapstation metro en / of NS

Prinsenlaan

el

ap

C

Schenkel

e

ot

gs

ug

lin

br

ra

se

K om

n

a la

Zo

er

an

rp Te e D le el m ap u C ntr e C

la

ot

Sl

www.ret.nl/omleidingen

Graskruid

B Nesselande – Schiedam Centrum

ch

Wilt u meer weten over werkzaamheden die invloed hebben op uw reis? We bieden actuele informatie aan via: • ret.nl/omleidingen • RET Alert app • Twitter @RETRotterdam • Omleidingen Alert (e-mail) Tot slot informeren we u bij haltes, op stations en in voertuigen.

Legenda

rs

Meer informatie?

A

Alexander

o Vo

Metro A, B en C rijden tijdens de werkzaamheden volgens een aangepaste dienstregeling: • Houd rekening met overstappen en extra reistijd • Let op de bestemming op de metro en de dynamische informatieborden vóór u instapt • Kijk goed op welk perron u moet instappen • Raadpleeg voor vertrek de RET reisplanner voor actuele vertrek- en aankomsttijden

e nd la se n es te N ch To d n e D sla t ch at ba rla e Am V s uw at ie pla se es

f

f

Metro A en B richting Schiedam Centrum rijden net als metro C richting De Akkers over spoor 3. De laatste metro richting Capelsebrug vertrekt om 00:40 uur vanaf Station Schiedam en is om 00:59 uur op Capelsebrug: • Let op de bestemming op de metro en de dynamische informatieborden vóór u instapt • Kijk goed op welk perron u moet instappen • Raadpleeg voor vertrek de RET reisplanner in verband met vervallen of vervroegde reistijden

N

ho

ns

ho

en

ey

om

nn

Bi

Reisadvies tot en met zondag 8 juni

H

R

Van zaterdag 31 mei t/m vrijdag 11 juli voeren we spoorwerkzaamheden uit. Afhankelijk van de locatie waar we werken, heeft dit gevolgen voor de dienstregelingen van metro A, B en C.

Reisadvies 10 t/m 13 juni


UIT IN ROTTERDAM

www.metronieuws.nl donderdag 5 juni 2014

donderdag 5 juni FESTIVALS

ZigZagCity Zie pagina 7. Laurenskwartier POP/JAZZ/WERELD

Beats & Bites Kom lekker jammen en eet mee van de Thursday Special. Om 20:00 speelt de nieuwe Rotterdamse band BOMBYX. RAAF 17.30 u gratis, maaltijd € 6,Home Grown: Twentysomething Twentysomething bestaat uit een wisselende bezetting van de beste aanstormende jazzmusici in Nederland. BIRD 21.30 u gratis Spinvis Zie pagina 3. LantarenVenster 20.30 u € 17,- (ex. servicekosten) Tini Thomsen De Koningin van de Baritonsax! Met: Joost Kroon (drums), Tom Trapp (gitaar) en Mark Haanstra (bas). Dizzy 21.00 u € 7,CLUB

No House Wine Fijnproeverij van house classics en relevante stijlen. Rotown 23.00 u gratis KLASSIEK

Rotterdams Philharmonisch & Eric Vloeimans Met dit project gaat een van Eric Vloeimans’ grootste wensen in vervulling: een rol als solist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Concerten congresgebouw de Doelen 20.15 u € 32,- / 65+/R’pas € 30,- / t/m 26 jr/CJP€ 9,THEATER

Cabaretdiner Schellings met K&M Heerlijk lachen om improvisaties tijdens de optredens, genieten van heerlijke gerechten en vanaf het begin tot het einde in de watten worden gelegd door de enthousiaste medewerkers in de bediening. Hal4.1 19.00-23.15 u € 62,50 (incl. buffet & cabaret) Jochem Myjer - Even geduld a.u.b.! Onder de toepasselijke titel Even geduld aub! is Jochem Myjer weer terug in het theater! nieuwe Luxor Theater 20.00 u € 23,- t/m € 35,Samurai Korte absurde lunchvoorstelling met Jack Wouterse en Yahya Gaier. In de foyer van het theater kun je vooraf lunchen. Ro Theater 13.00 u € 12,50 / met lunch € 20,DANS/BALLET

Diamond & Dragons Dansvoorstelling door studenten van de bacheloropleiding Docent Dans, Codarts Rotterdam. Theater Zuidplein 19.00 u € 10,SPACE door Loïc Perela TijdensZigZagCity presenteert choreograaf Loïc Perela dagelijks de dansperformance SPACE. Laurenskwartier Twools 16 Zie pagina 2 en 3. Rotterdamse Schouwburg 20.15 u € 13,50 t/m € 34,DIVERS

Roffa Mon Amour Salon Het dakpaviljoen is gedeco-

6

reerd als kamer van vertier en nodigt de bezoeker uit in bed te komen liggen en fragmenten te bekijken van soft erotische wereldcinema gemaakt tussen de jaren 60 en 80. De Heuvel 17.00-22.00 u Literaire zussen: duodebuteren met Eva en Renee Kelder Beide zussen hebben voor het eerst een boek gepubliceerd en zullen het land rond trekken om dit te bespreken. De Machinist 19.30 u € 5,Rotterdam Late Night Zie pagina 7. WORM 21.30 u € 6,50 / vvk € 5,-

vrijdag 6 juni FESTIVALS

Multifestival Europa Zie hoe kleurrijk Nederland is en hoe cultuur zich van haar allerbeste kant laat zien. Met ruim 350 stands en 15 voorstellingen. Ahoy Rotterdam € 5,ZigZagCity Zie pagina 7. Laurenskwartier POP/JAZZ/WERELD

Juan Tajes & Pavadita String Quartet Dit kwartet vertaalde de mooiste tangoteksten over vrouwen, zodat ook het Nederlandse publiek er helemaal door kan worden meegevoerd. Concert- en congresgebouw de Doelen 20.30 u € 20,- / 65+/R’pas € 18,- / t/m 26 jr/ CJP € 9,Masterplan, Martyr en Lord Volture Power- en heavymetalconcert. Baroeg 19.00 u € 18,- / vvk € 16,Rhythm & Blues Jamsession Gitaristen, zangers, drummers, bassisten en toetsenisten zijn welkom. Opgeven bij Herman: 0623004505. Bluessocieteit L’Esprit 20.00 u gratis Shirma Rouse en Kim Hoorweg Twee jonge, maar nu al indrukwekkende zangeressen. Met Codarts Big Band o.l.v. Ilja Reijngoud. LantarenVenster 20.30 u € 14,Talentshow Music Madness Talentshow voor muzikanten die muziek maken in de genres: pop, alternative, rock, singer/songwriter en Indie. RAAF 20.30 u € 2,CLUB

Cinéma in De Kuip Feest op de middenstip van de Kuip, met o.a. Housequake, Benny Rodrigues en Fajah Lourens. De Kuip 17.00-23.00 u vvk € 15,Gay Bar Avondje voor de homoseksuele medemens met o.a. Ari Versluis en Spacemaker. BAR 23.00 u € 5,Welcome to Los Bangeles Avond waar de experimentele beats, bass, jazz, funk, hiphop en kunst in een spannende mix samenkomen. Rotown 23.00 u gratis THEATER

Comedy Central Presents: Lewis Black Met zijn show ‘The Rant Is Due’ komt de Amerikaanse stand-up comedian Lewis Black naar Theater Zuidplein. Engelstalige voorstelling. Theater Zuidplein 20.00 u € 33,Jochem Myjer - Even geduld a.u.b.! Zie donderdag 5 juni. nieuwe Luxor Theater 20.00 u € 23,t/m € 35,-

Hij is een van de meest uitgesproken artiesten uit de Scandinavische rock scene. Anderhalf jaar geleden maakte Sivert Høyem grote indruk met zijn solo-optreden in de uur op met zijn volledige band naar de Maassilo. Dat wordt weer een melodramatische avond in broeierige sfeer.

Miami Moonlight Cruise Een prachtige havencruise met entertainment en hapjes buffetten. Heerlijk genieten van het eten en drinken én van het uitzicht. Schip “De Ameland” 19:30 u € 49,50 excl. drankenpakket Samurai Zie donderdag 5 juni. Ro Theater 13.00 u € 12,50 / met lunch € 20,Ta yu di ken bota? (Wiens kind ben je?) In de nieuwe voorstelling van Grupo di komedia Bal8 gaat een kind dat op zoek naar haar vader. Papiaments gesproken. Theater Zuidplein 20.30 u € 17,Wonderland Theater - Snelkookfestival Het uitdagende festival waar theatermakers in twee dagen scènes maken en presenteren. Theater ‘t Kapelletje 20.00 u € 7,DANS/BALLET

SKVR Dansmakers XL/L – TWOOLS Twee oud-dansers van Scapino Ballet Rotterdam en amateurdansers van de SKVR maken een bijzondere editie van TWOOLS. Schouwburgplein 19.50 u gratis SPACE door Loïc Perela Zie donderdag 5 juni. Laurenskwartier The Hause of ShoQlat Laat de schoonheid, energie en uitbundigheid zien van Ballroom & Vogueing. Schouwburgplein 19.00 u gratis Twools 16 Zie pagina 2 en 3. Rotterdamse

Schouwburg 20.15 u € 13,50 t/m € 34,VANG! Energiek tapconcert van tapdansers Marije Nie en Janne Eraker en bassist Bruno Ferro Xavier da Silva. Schouwburgplein 19.30 u gratis DIVERS

Roffa Mon Amour Salon Zie donderdag 5 juni. De Heuvel 17.00-22.00 u

zaterdag 7 juni FESTIVALS

Multifestival Europa Zie vrijdag 6 juni. Ahoy Rotterdam € 5,Mysterious Outdoor Stadium Project Zie pagina 5. De Kuip 12.0023.00 u vvk € 27,50 Rotterdamse Oogst Markt De meest feestelijke markt voor boeren uit de omgeving van Rotterdam en buren uit de stad. Noordplein 10.00 - 17.00 u gratis Werelds Delfshaven 2014 Bruisende melting pot van groovy beats, Javaanse dans, Baitak Ghana, urban dans, kawina, cross-overs, straattheater, capoeira en meer. Heemraadsplein 12.00-23.00 gratis ZigZagCity Zie donderdag 5 juni. Laurenskwartier POP/JAZZ/WERELD

Bruja Fest Met optredens van Paralyzed Society, KGA, Dead Instrument (DK), Teethgrinder en PLF (USA). WORM 20.00 u € 4,Fat Harry & The Fuzzy Licks Eigentijdse blues. Bluessocieteit L’Esprit 22.00 u € 7,50 / leden € 5,Letieres Leite & Orkestra Rumpilezz Twintigkoppige Orkestra Rumpilezz is een veelvuldig bekroond spectaculair percussie- en blazersorkest uit Brazilië. LantarenVenster 20.30 u € 18,Matiota Muzikale Kaapverdiaanse avond met gastvocalisten Mirri Lobo en Douriz. Concert- en congresgebouw de Doelen 21.00 u € 15,Melissa Oliveira + JAM Samba, blues, world music, originele liedjes en jazz standards met een twist. De Gouvernestraat 20.00 u € 12,50 / CJP/R’pas € 7,50 / student/ kind € 5,Openingsconcert Boekhandel Donner De Koninklijke Rotterdamse Post Harmonie (KRPH) verzorgt het openingsconcert met o.a. swingende muziek van Henry Mancini en Frank Sinatra. Donner 11.30 en 12.30 u gratis Rotterdam Songcrafters: Showcase Bont collectief van songwriters in pop, rock, jazz en R&B - presenteert hun nieuwste werk. RAAF 20.30 u gratis Sivert Høyem Zie grote foto. Maassilo 20.00 u € 17,- excl. servicek.

CLUB

Club von Westen Alles tussen italo en techno. Line up: Delta Funktionen, Celestial Terrestrial en Stun & Rijben. BAR 22.00 u € 10,SaturdayClub ‘Ice Imperial Summer Edition’ Leuke mensen, een mooie entourage, heerlijke hapjes & drankjes en vooral niet te vergeten héél veel gezelligheid is wat je te wachten staat! Dj’s Rei Lopes, Vinny James en Metin Moore verwelkomen je vanaf 21.00 uur met de beste house en urban beats! Het Schielandshuis 21.00 u € 12,50 Skank Grime rave van Progressive Intelligence Records met Brutuzz, JLSXND7RS, Creative en Sun O.D. Roodkapje 23.00 u € 7,Stompin’ at the Savoy Feest voor lindy hop, jitterbug & jive liefhebbers. Compleet met cocktailbar en plaatjes van DJ Tin Tin. Dizzy 22.00 u € 7,THEATER

Jandino LIVE! in Ahoy De afsluiter van zijn meest succesvolle theatertour tot nu toe: De Revue. Ahoy Rotterdam 20.15 u € 25,- t/m € 32,50 Jochem Myjer - Even geduld a.u.b.! Zie donderdag 5 juni. nieuwe Luxor Theater 20.00 u € 23,t/m € 35,Katinka Polderman: Polderman baart zorgen Zie pagina 3. Theater Zuidplein 20.15 u vvk € 15,-


UIT IN ROTTERDAM 23.00 u € 12,THEATER

Broadway Babies XIV: De Fantast De laatstejaars studenten van de Frank Sanders’ Akademie voor Musicaltheater in hun allerlaatste, gezamenlijke voorstelling. Theater Zuidplein 14.30 u vvk € 15,Samurai Zie donderdag 5 juni. Ro Theater 13.00 u € 12,50 / met lunch € 20,DANS/BALLET

3x dans van Codarts Dansstudenten van Codarts presenteren drie heel verschillende choreografieën. Schouwburgplein 15.00 u gratis SPACE door Loïc Perela Zie donderdag 5 juni. Laurenskwartier Tangosalon, OTRA Maandelijkse Tango Buitensalon in samenwerking met TangoWorks. Dit keer met Rotterdams trots: OTRA. Stadspodium-Rotterdam 15.00-18.00 u gratis DIVERS

Roffa Mon Amour Salon Zie donderdag 5 juni. De Heuvel 13.00-22.00 u Abseilen & Tokkelen Zie zaterdag 7 juni. Euromast € 52,50 De Rotterdamse Zwarte Markt Vlooienmarkt met nieuwe en gebruikte artikelen, antiek, kleding, huishoudelijke artikelen, curiosa en meer. Charlotec Hallen 9.00-17.00 u € 3,50 / 65+ € 3,- / t/m 12 jr gratis De Rotterdam Tours Zie zaterdag 7 juni. De Rotterdam 14.00-15.00 u €14,95 Paradijskerk. Maar zaterdag treedt de Noor met de fenomenale stem vanaf 20.30

Wonderland Theater - Snelkookfestival Zie vrijdag 6 juni. Theater ‘t Kapelletje 20.00 u € 7,DANS/BALLET

Eggs Are Good For Your Hair – Katja Heitmann Slappekoorddanseres Melanie Hagedorn plaatst zich zelf in een verwrongen realiteit. Schouwburgplein 15.00 u gratis SPACE door Loïc Perela Zie donderdag 5 juni. Laurenskwartier The Hause of ShoQlat Zie vrijdag 6 juni. Schouwburgplein 15.30 u gratis Twools 16 Zie pagina 2 en 3. Rotterdamse Schouwburg 20.15 u € 13,50 t/m € 34,DIVERS

Roffa Mon Amour Salon Zie donderdag 5 juni. De Heuvel 17.00-22.00 u DIVERS

Judith Visser Judith Visser presenteert haar nieuwste boek Vreemden in de nacht. Signeersessie na afloop. Centrale Bibliotheek 13.00 u € 3,50 / leden bieb € 2,50 Vraag het de bieb! Programma van Radio Rijnmond met bijzondere vragen van luisteraars en bibliotheekbezoekers. Café Restaurant dikT. 12.00-14.00 u gratis

zondag 8 juni FESTIVALS

Multicultureel Festival 150 Ook dit jaar verzorgt stichting Whatever een culturele explosie aan zang, dans en muziek van verschillende nationaliteiten. Zuiderpark 14.00 u gratis Multifestival Europa Zie vrijdag 6 juni. Ahoy Rotterdam € 5,The Ultimate Black Gospel Festival Zie pagina 3. Theater Zuidplein 16.00 u € 17,50 / tot 12 jr €10,Werelds Delfshaven 2014 Zie zaterdag 7 juni. Heemraadsplein 12.00-22.00 u gratis ZigZagCity Zie pagina 7. Laurenskwartier Zomerzondagen ZomerZondagen bestaat 15 jaar! Op alle zondagen in juni wordt daarom extra feestelijk uitgepakt met ludieke theateracts en zomerse muziek. Park bij de Euromast 14.00-20.00 u gratis POP/JAZZ/WERELD

Hallo Venray Hallo Venray is zonder twijfel een van de grootste bands in de Nederlandse popgeschiedenis. Rotown 21.30 u € 10,- excl. servicek. CLUB

LatinXpress Pinkster Lekker dansen op salsa en bachata. Grounds (WMDC)

Hotel Rotterdam, Wake up in Architecture Zie zaterdag 7 juni. diverse locaties € 60 voor één persoon en € 100 voor twee, incl. ontbijt Rotterdamse Stadsmarkt Zie zaterdag 7 juni. Uit je eigen stad Storytrail Rotterdam Zie het oude Rotterdam verrijzen tijdens de crisistijd van de jaren ‘30 tijdens deze stoere en romantische verhalenwandeling. Oude Haven 13.30 u € 12,50 Sunday Dinner Het Sunday dinner bestaat uit een glaasje Prosecco bij ontvangst en een maandelijks wisselend 4-gangen verrassingsdiner. Speciale dieetwensen kunnen doorgegeven worden bij de reservering. The Hospitality Club 17.00 u € 49,50 Techniek onder de waterlijn tour Alles weten over de techniek aan boord? Ga dan mee op deze tour. ss Rotterdam 11.0013.30 u € 19,95

maandag 9 juni FESTIVALS

Multifestival Europa Zie vrijdag 6 juni. Ahoy Rotterdam € 5,ZigZagCity Zie pagina 7. Laurenskwartier POP/JAZZ/WERELD

Grrruwelijk Twee gerenommeerde dj’s draaien ‘back to back’ en dagen elkaar muzikaal uit. Dizzy 21.00 u gratis

The Kids, The Dirty Denims, Subrockers, The Blues Junkies en Jacklust Punk, rock-’n-roll en speedrock. Baroeg 15.00 u € 12,- / vvk € 10,DANS/BALLET

SPACE door Loïc Perela Zie donderdag 5 juni. Laurenskwartier FILM

Sneak Preview Iedere maandagavond een verrassende voorpremière. LantarenVenster 21.30 u DIVERS

7

Voorproefje Poetry op laatste Late Night Meteen na Pinksteren gaat dinsdag in de Schouwburg het altijd verrassende festival Poetry International van start. Een boeiend voorproefje hierop geeft presentator Ernest van der Kwast vanavond in zijn talkshow Rotterdam Late Night, de laatste editie voor de zomervakantie. Te gast is de Turkse dichter Roni Margulies die op uitnodiging van Poetry een aantal weken op Rotterdam-Zuid verblijft. Aan de hand van soms kleine gebeurtenissen, schrijft hij

over grote onderwerpen als identiteit of onderdrukking. Een andere interessante gast is Albert Barbosa, de portier van Rotown die na dertien jaar aan de deur met pensioen gaat en daar heel wat heeft beleefd. Kunsthistoricus en journalist Wilma Sütö geeft een minihoorcollege over Rotterdamse ontwikkelingen in de kunst en er is een optreden van het Rotterdamse tango, samba en jazzquintet Tango Extremo. Worm, donderdag 5 juni 21.00 uur

Finish Roparun 23e editie: estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Doel is in teamverband een sportieve prestatie leveren om geld op te halen voor mensen met kanker. Coolsingel

Musea

Hieronder een wisselende selectie van tentoonstellingen. Kunsthal Rotterdam di t/m za 10.00-17.00 u zo en fd 11.00-17.00 u IABR 2014 - Urban by Nature Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. De hoofdtentoonstelling is te bezoeken in de Kunsthal en in het Natuurhistorisch Museum. 29/5/2014 t/m 24/8/2014 Natuurhistorisch Museum Rotterdam di t/m zo 11.00-17.00 u Pure Veerkracht Welke dieren en planten hebben de stad als leefgebied en hoe passen zij zich aan. Onderdeel IABR 2014. 29/5/2014 t/m 24/8/2014 Het Nieuwe Instituut di t/m za 10.00-17.00 u zo en fd 11.00-17.00 u The Progress Trap De hoofdtentoonstelling van DEAF 2014 bekijkt innovatie door een kritische lens. Met o.a The Blind Robot van Louis Phillippe Demers. t/m 9/6/2014 Het Nieuwe Paviljoen 2014 Yourtopia by SeARCH Tijdelijk huis van architect Bjarne Mastenbroek is een reactie op maatschappelijke thema’s als globalisering en privacy. 29/5/2014 t/m 28/9/2014

Expositie ruimten

Ernest van der Kwast. /

PAUL LEVITTON

Eten op Luchtsingel of Blaakse Paradijs Architectuurfestival ZigZagCity gaat nog tot en met tweede Pinksterdag door. Rond het opvallende paarse lint dat kriskras door de stad gaat, zijn tientallen bijzondere happenings. Zo kun je zaterdag de Laurenstoren beklimmen of zondagochtend yoga doen op een surfplank in de Oude Haven. Bijzonder is dat het gebouw van de Stadsverwarming aan het Grotekerkplein vrijdagavond vanaf 19.00 uur is opengesteld voor rondleidingen met een bijzonder live klankconcert. Uit eten

kan vrijdag op Luchtsingel waarvan net een nieuw stuk klaar is. Op het menu staan wijn en gerechten van alle bezorgrestaurants in Rotterdam Noord. Met scooters wordt het eten tot aan de grote, chique gedekte tafel gebracht. Exclusief ontbijten kan ook, zaterdag vanaf 8.00 uur in het tot Blaakse Paradijs omgedoopte Blaakse Bos dat met veel beplanting in een exotische oase is omgetoverd. Centrum, t/m maandag 9 juni

Hieronder een wisselende selectie van exposities. Van Nelle Ontwerpfabriek Li Wei / ‘Happiness Theory’ De internationale fotografiebiennale GRID2014 presenteert werk van de internationaal gerenommeerde Chinese kunstenaar Li Wei. t/m 30/6/2014 Post Rotterdam di t/m zo 10.00-18.30 u Living Dinosaurs Duik 400 miljoen jaar terug in de tijd en waan je in de prehistorie met levensgrote dinosaurussen. t/m 15/6/2014 Hommes do t/m za 14.00-18.00 u en op afspraak Beyond the Visible Yoshiyuki Koinuma (JP, 1982) laat zich inspireren door Boeddhisme, Shintoïsme, vreemde dieren en computergames. t/m 12/7/2014 Meer informatie Surf naar www.rotterdam.info en www.rotterdamsuitburo.nl voor meer informatie.

Het Blaakse Bos in tropische sfeer. / ZIGZAGCITY 2014


JAAP.NL

Fotograaf: Govert de Roos

ALLES OVER HUIZEN

EATER H T R O X U L E W U IE ERDAM! - N T T O R IN E R UARI IÈ N M A E J 4 PR /M T R E B M E R EN 25 DEC E B M E T P E S 8 2 /M 26 T BERGET LEWIS, PEARL JOZEFZOON, AÏCHA GILL, EDWIN JONKER E.V.A.

WWW.LUXORTHEATER.NL | 010 – 484 33 33

20140605_nl_uitrotterdam  
20140605_nl_uitrotterdam  
Advertisement