Page 1

ONBEPERKT NAAR PATHÉ TOT 25% KORTING OP HAPJES EN DRANKJES

VANAF

VERKRIJGBAAR BIJ: PATHÉ DE KUIP EN SCHOUWBURGPLEIN

€19,-

UNLIMITED

PER MAAND

uit

MEYER-TENDANCE FLOUE

DON | VRIJ | ZAT | ZON | 15 t/m 18 mei 2014

in rotterdam

Broederschap op spannende Operadagen PAGINA 5 RENÉ CASTELIJN

LUNCHEN MET JACK WOUTERSE TIJDENS

Samurai Skateheld Zombie

Nacht van de fooi

Afrobeat herleeft

Stand Out to Sea festival

De film Zombie over de Rotterdamse skateheld Tim Zom draait vanavond in Pathé. Vooraf is het Schouwburgplein een mini pop-up skatePAGINA 3 park.

Een fooi geven in de Rotterdamse horeca is zaterdag extra van belang. De fooien van overdag en ’s avonds gaan naar goede doelen.

De populaire, meeslepende en dansbare afrobeat wordt nu ook gespeeld door de Nederlandse band Jungle by Night. Morgen in BIRD.

De historische Oude Haven en de Leuvehaven zijn dit weekend het toneel van een festival vol kunst, muziek en rondleidingen.

PAGINA 3

PAGINA 7

PAGINA 7


2

www.metronieuws.nl donderdag 15 mei 2014

UIT IN ROTTERDAM

2 18

UIT IN ROTTERDAM

Filmpje

1

Brick Mansions (Pathé) De criminele buitenwijken van Detroit worden overspoeld door geweld en drugs. Maar freerunner Lino probeert een eerlijk leven te leiden. Als zijn vriendin wordt gekidnapt door drugsbaas Tremaine, schakelt hij keurig de politie in. Vervolgens duikt hij met een undercoveragent de onderwereld in en knokt zich een weg naar de grote baas.

2

Tracks (LantarenVenster) In de zeventiger jaren trekt Robyn Davidson in het gezelschap van haar hond en vier kamelen solo door de Australische outback. Al snel wordt ze een van de meest fascinerende reizigers van haar tijd. De zoektocht naar zichzelf wordt echter herhaaldelijk verstoord door toeristen en journalisten.

3

Bad Neighbours (Cinerama) Hilarische komedie waarin de rust van het jonge stel Mac (Seth Rogen) en Kelly (Rose Byrne) en hun pasgeboren baby wordt verstoord als er een dispuut bestaande uit vijftig wilde studenten naast hen komt wonen. Dan beginnen namelijk de heftige feesten met veel drank, drugs, seks en lawaai.

Colofon Uit in Rotterdam is een uitgave van Rotterdam Festivals in samenwerking met Metro Rotterdam. Mail uitinrotterdam@metronieuws.nl voor vragen, opmerkingen, suggesties en informatie over adverteren in deze bijlage. De toegangsprijzen vermeld in deze bijlage zijn de reguliere prijzen exclusief eventuele kortingen. De redactie is niet aansprakelijk voor eventueel gemaakte fouten. Wijzigingen voorbehouden.

Jack Wouterse speelt een portier die zich soms laat verlammen door zijn hersenspinsels en ten onder gaat aan zijn perfectionisme, aan zijn angst om niet te voldoen. / WINFRED VAN DEN BOR

Lunchtheater inspiree

Pauze. Het is een ideaal moment van ontspanning en inspiratie tijdens de werkdag. Nieuw en exclusief in het Ro Theater is nu de korte, prikkelende voorstelling Samurai door Jack Wouterse en Yahya Gaier.

Voor wie het kan inplannen, is het een geweldig moment om kort aan de sleur van de werkdag te ontsnappen en vervolgens vol goede moed en inspiratie weer aan de slag te gaan. De korte voorstelling Samurai leent zich daar prima voor en is een gouden idee van het Ro Theater. Herkenbare thema’s van de

5 x lunchen

werkvloer als faalangst en perfectionisme worden lichtvoetig uitvergroot. Overigens zal Samurai in de zomer ook op festivals als Oerol worden opgevoerd. Maar tot die tijd is het een exclusief pareltje dat alleen in Rotterdam kan worden beleefd. Zeker omdat de uitstekende lunch, inclusief koffie, thee en jus voor het bedrag van 7,50 euro kan worden bijgeboekt. In de aanloop naar de repetities ontmoet het duo auteur Marijn van der Jagt waarvan hij verslag doet op de Ro-site. Hem valt dan het grote verschil in uiterlijk meteen op: Wouterse is een reus-opleeftijd, Gaier fragiel en watervlug. ”We zijn de Dikke en de Dunne, of de Grote en de Kleine”, zegt Wouterse. Wat ze delen is een plezier in fysieke slapstick: Wouterse heeft zijn wortels in het circus, Gaier komt van de Amsterdamse

Samurai

Lunch en theater. ●

Exclusief. De voorstelling speelt alleen in het gebouw van het Ro Theater aan de William Boothlaan 8.

Lunch. Tussen 12.00 en 13.00 is hier een lunch bij te boeken met Rotterdamse lekkernijen, vers brood, melk, jus, koffie en thee.

Thé dansant. Op zondagen en Hemelvaartsdag is er geen lunch, maar

Mimeschool. De titel ‘Samurai’ klink Japans. Toch is het een Westerse jongeman die in deze monoloog van Dea Loher zijn gedachten deelt met het publiek; een jongeman die een onbeduidend leventje

na afloop thé dansant met live muziek en smakelijke verrassingen. ●

Jack Wouterse. Is sinds 2008 verbonden aan het Ro Theater en bekend van tientallen filmrollen en een tvreclame voor een supermarkt.

Yahya Gaier. Deze film- en theateracteur won in 2005 een Gouden Kalf voor zijn bijrol in de film ‘Het Schnitzelparadijs’.

leidt. Hij is portier bij een grote bank, een functie die hij met grote toewijding vervult: ”Nooit ziek geweest, nooit afwezig.” Als hij zich op een ochtend verslaapt, raakt hij zo in paniek dat zijn angst met hem op de loop gaat. De direc-

Bazar

King Kong

Hopper

Met een goed gevulde maag naar de voorstelling in het Ro Theater? Dan kan je eerst terecht bij Bazar op de Witte de Withstraat voor een wereldlunch. Wat dacht je van bijvoorbeeld een broodje pita, lawash of pide? Of een uitgebreide lunch met verschillende gerechten.

Je kunt er niet alleen slapen, maar ook prima lunchen. Begin dit jaar opende Hostel King Kong de deuren in de Witte de Withstraat en het is meteen een nieuwe hotspot geworden. Je kunt er terecht voor een heerlijk broodje met divers beleg of gewoon om een drankje te doen.

Heel gezellig en sfeervol. Dat zeggen mensen over Hopper op de Schiedamse Vest. Een heerlijke plek om een broodje te eten en als je het lekker vindt, kun je brood kopen om mee naar huis te nemen. Proef vooral de koffie in deze zaak eens. Die is voor de echte fijnproever.


UIT IN ROTTERDAM Filmpremière

3 19

Metro bezoekt..

Evenement rond skateheld Zombie De Rotterdamse publiekspremière van de film ‘Zombie, the ressurrection of Tim Zom’ gaat niet ongemerkt voorbij. Eerder was de film te zien op het International Film Festival Rotterdam waar hij hoog scoorde in de publieksenquête (tweede). Zombie gaat over Tim Zom. Hij is geboren en getogen in Rotterdam Zuid, vecht zich los van een duister verleden en staat op het punt internationaal door te breken als professioneel skateboarder. Zijn carrière brengt hem van de harde realiteit in Rotterdam tot de American Dream in Los Angeles. Zombie is een film over een zeldzaam en verrassend karakter dat door zijn talent en persoonlijkheid tegen alle verwachtingen en tegenslagen in uitgroeit tot een held. Vanmiddag verandert om 16.00 uur het Schouwburgplein in een mini pop-up skatepark waarna om 19.00 uur de film draait in aanwezigheid van regisseur Billy Pols en Tim Zom zelf. Schouwburgplein, donderdag 15 mei

Tim Zorn, alias Zombie. / RAHI REZVANI

rt werkdag teur die hij bij binnenkomst altijd groet, is zijn naam vergeten. ”Ik wilde hem helpen”, vertelt de portier, ”en fluisterde hem mijn naam toe: ‘Zomeren’. Maar ik sprak het zo uit dat het klonk als ‘Samurai’.” Omdat ‘Samurai’ in het Japans ‘hij die dient’ betekent, past die naam goed bij een portier. De portier wordt er zelfs heldhaftig van. Gaier en Wouterse zien er de humor van in. In de wilde paniek van de te laat komende portier herkennen de twee acteurs ook hun eigen worsteling en angst om te falen. ”Je wil het niet wéten hoe moeilijk het soms is om ’s morgens voor een repetitie je bed uit te komen”, zegt Wouterse. ”Zelfs bij een voorstelling die je dertig keer hebt gespeeld, denk je de volgende avond: ik kan het niet, ik weet mijn tekst niet meer.” Wouterse neemt Lohers tekst voor zijn rekening. Gaier

Variatie

”We zijn de Dikke en de Dunne, of de Grote en de Kleine.” J a c k Wo u te r s e Acteur

regisseert Wouterse, maar speelt ook de hulp van de portier, die macht put uit zijn dienstbare rol. Inspiratie daarvoor vond Gaier in ‘The Dresser’, het succesvol verfilmde toneelstuk over een acteur die niet meer weet wie hij is: zichzelf of zijn personage. Ze hebben er zin in, de Grote en de Kleine. Ro Theater, woensdag t/m zondag t/m 8 juni 13.00 uur

Charity event

Nacht van de fooi voor het goede doel Een fooi geven in de Rotterdamse horeca is zaterdag extra van belang tijdens de Nacht van de fooi die overigens overdag al begint. Met de fooien die bij de deelnemende horeca worden opgehaald, worden namelijk vijf ontwikkelingsprojecten gesteund. Al maandenlang zijn ongeveer honderd enthousiaste studenten hard aan het werk om in veertien studentensteden, waaronder Rotterdam, deze Nacht van de Fooi te organiseren. Om de actie te laten opvallen wordt veel georganiseerd waarbij steeds de kleur blauw opvalt. Bij de Koopgoot kun je op de foto en een etentje winnen. Rond het middaguur wordt hier een originele, spetterende, maar verder nog geheime show verwacht. Aan het eind van de dag verzorgt het Doelencafé live muziek van The Cool Quest. Bovendien is er een borrel bij Restaurant Dertien. De hele opbrengst van het uur tussen 23.00 en 24.00 uur gaat naar het goede doel.

Gemak. Een verse maaltijd ophalen bij Angie’s Geen zin om ’s avonds nog de keuken in te duiken voor een verse maaltijd? Dan heeft Angie’s de oplossing. Deze zaak aan de Karel Doormanstraat biedt voor alle momenten van de dag verse afhaalmaaltijden. Heb je ook geen zin om thuis de keuken vuil te maken, dan is er ook de mogelijkheid om je net gekochte voedsel ter plekke op te warmen. De prijs van een maaltijd ligt rond de 7,5 euro en voor een lekker broodje ben je ongeveer de helft kwijt. Interview

Vogels huilen niet Sinds 2012 is Anjès Gesink vrijwilliger bij Vogelklas Karel Schot in de Afrikaanderwijk. Als fotograaf raakte ze geïnspireerd door deze plek en besloot de vogels niet alleen te verzorgen, maar ook te fotograferen. Wat fascineert je zo aan deze vogels? Dat ze zo sterk zijn. Ook al zijn ze zwaargewond, ze geven geen kik. Tegelijkertijd hebben ze iets kwetsbaars en bijna iets knulligs. Dit zie je terug op de foto’s: de één ziet er heel krachtig uit, terwijl de ander wat suffig oogt.

Centrum, zaterdag 17 mei

NRC

Bagel Bakery

Waar vroeger de kranten van de band rolden, worden nu de broodjes vers gemaakt. Bij NRC op de Witte de Withstraat is er genoeg keus voor een broodje. Ook als je iets meer wil, dan kan je hier goed terecht. Vooral bij lekker weer is het op het terras voor de ingang goed toeven.

In de Schildersstraat zit de Bagel Bakery. En daar kun je terecht voor een bagel met alles maar wat je zo ongeveer kunt bedenken. Een bagel gezond, met kruidenkaas of een warme variant? Er valt genoeg te kiezen. Ook leuk; een high tea met een club vriendinnen.

ANJÈS GESINK

The Cool Quest.

Op elke foto staat dezelfde blauwe handschoen. Waarom? De handschoen staat symbool voor de verzorging die de vogels krijgen, maar verwijst ook naar de ingrijpende rol die mensen spelen in het leven van stadsvogels. Wanneer beschouw jij een foto als gelukt? Ten eerste als hij op de juiste plek scherp is. Dat is soms best lastig als ze erg beweeglijk zijn. Ook vind ik het fijn als hij een goede kant op kijkt, ietwat dromerig kijkt of juist heel alert is. Hoe vind je het dat de foto’s in het Natuurhistorisch worden getoond? Het is een mooie plek. Vooral omdat deze foto’s niet alleen vogels laten zien, maar ook het verhaal vertellen van de vogels in de stad, waar ze in deze menselijke omgeving tegenaan lopen.

Natuurhistorisch Museum Rotterdam, 17 mei t/m 31 augustus.


www.metronieuws.nl donderdag 15 mei 2014

UIT IN ROTTERDAM

4 20

Fiets ‘m d’r in, vandaag in Oude Haven Rotterdam Samen naar voetbalgala Gespot in één van de zaken van Sfeerhoreca? Eens per week wordt in Metro een foto uitgelicht. Sta jij in deze rubriek dan wacht jou een verrassing? Het duo op deze foto, hetzij verliefd hetzij bevriend, krijgt twee toegangskaarten voor het Regio Rijnmond Voetbalgala komende zaterdag in The VIP Room. Ben jij in de prijzen gevallen? Stuur dan uiterlijk 17.00 uur morgenmiddag een mail naar pr@sfeerhoreca.nl. / DIJLAN VAN VLIMMEREN

Rode Oortjes

Dertigplussers in de rij voor Broodrooster

hem te strikken, we hebben ook diep in de buidel moeten tasten. We zijn trots dat hij morgenavond op ons feest draait. Zijn sound past bij Broodrooster, een dancefeest voor dertigplussers.

Elke week onderwerpen we iemand aan ondeugende, prikkelende vragen. Vandaag: René Cieremans (43), medeorganisator van het populaire 30+ feest Broodrooster morgenavond in The VIP Room Rotterdam.

Wie 29 is, komt er bij jullie niet in? Broodrooster is een feest voor dertigplussers. Als je als enige 29 bent in een groep van boven de 30 gaan we je niet weigeren. Ben je veel jonger kom je er niet in. Met een twintigjarige heeft een dertigplusser nu eenmaal minder gespreksstof.

Voor een geroosterde boterham kunnen we jou wakker maken? Toast belegd met oude kaas, dat gaat er doorgaans wel in. Toast met filet américain is eveneens favoriet. Zonder Broodrooster ben je nergens? Ik heb thuis een broodrooster, maar hij is niet van goud of diamant. Mijn broodrooster is mij niet heilig. Van mijn feest kan ik inmiddels geen afstand meer doen. Hoe kom je in hemelsnaam op de titel Broodrooster? Broodrooster is begonnen als een geintje, als een feest voor medewerkers en relaties van Hans Boodt Mannequins. Dat feest vroeg om een opvallende, gekke naam. Het betrof een eenmalig feest maar het was zo'n gigasucces dat de locatiehouder Marco Ouwerkerk –eigenaar van Hans Boodt- vroeg samen met mij er een vervolg aan te geven. Morgen is de negende editie van Broodrooster met Sander Kleinenberg als headliner. Sander Kleinenberg in Rotterdam, dat is een unicum. De laatste keer dat hij in de Maasstad draaide, dateert van zeven jaar terug. Wat hebben jullie wat andere organisaties niet hebben? Veel poen? We zijn er lang mee bezig geweest

Jij laat niets aanbranden? Een opstootje hebben we nog nooit gehad. Haantjesgedrag zie je niet onder dertigplussers, niemand die zich op die leeftijd nog moet bewijzen. Broodrooster is een feest voor gelijkgestemden, een vrienden-vanvriendenfeest. Op Broodrooster geven mensen elkaar een high five, op Broodrooster bestellen mensen een rondje bier voor de halve zaal. Dat ons-kent-onssfeertje, dat is de kracht van Broodrooster. Broodrooster. Met Sander Kleinenberg, Illfort Grantz, Sidness Peak, Bornettov & Richy La Garra. Morgenavond vanaf 21.00 uur in The VIP Room, Stadhuisplein 39 Rotterdam. Meer informatie www.theviproom.eu of op www.broodroosterfeest.nl.

René Cieremans.

Fiets ‘m d’r in. Wie trekt er vandaag in de Oude Haven Rotterdam als snelste aan de bel en wie gaat gelijk kopje onder?

Wie heeft er nog nooit ondersteboven van het gelachen gelegen bij Te land, ter zee en in de lucht? Bijna veertig jaar lang werd er wat af geblunderd op de buis, van Badkuiprace tot Met je as over de plas tot Fiets ‘m d’r in. De ene aflevering was nog hilarischer dan de andere. Een buitenkans om dit spektakel met eigen ogen te aanschouwen, vandaag op het Gelderseplein in de Oude Haven Rotterdam. Leden van het Rotterdamsch Studenten Corps (R.S.C.) openen hun 20ste lustrumfeest met een eigentijdse versie van Fiets ‘m d’r in. Bijna zestig waaghalzen glijden vanaf 15.00 uur een voor een van de 35 meter lange, spekgladde schans. Het applaus is voor die fietser die de bel weet te bereiken voordat hij/zij kopje ondergaat. De hoofdprijs is voor die fietser die het snelst de bel weet te bereiken. Zelfs de grootste pechvogel komt ongeschonden uit de strijd, ook voor hem/ haar is een plek op het podium gereserveerd. Fiets ‘m d’r in wordt vandaag gepresenteerd door Johan Vlemmix, hij die zich meer dan honderd keer kandidaat heeft gesteld voor Te land, ter zee en in de lucht. Die andere vrolijke noot is afkomstig van De Jongens van Je Weet Wel, de huisband van De Vrienden Live dat op steenworp afstand van het Gelderseplein ligt. De dorst is te lessen bij een van de buitenbarren op het festivalterrein. ‘s Werelds beste flyboarders geven na de prijsuitreiking een exclusieve show weg. Na afloop van het spektakel kan tot laat worden doorgefeest in De Vrienden Live.

Sexy danseressen brengen de voetbalhoofden nog verder op hol, komende zaterdag in The VIP Room. / TAUFAN PUTRA

Lucas de Jong (rechts) en Hidde Petrie gaan op de tandem van de schans af, vanmiddag in de Oude Haven. / CASPER DORRESTEIJN

Na afloop van Fiets ‘m d’r in kan er tot laat worden doorgefeest in De Vrienden Live in de Oude Haven. / SILA CHAISAENG Aanraders Kijk voor de volledige feestagenda op www.sfeerhoreca.nl ●

Regio Rijnmond Voetbalgala. Wie is de beste speler/trainer/scheidsrechter van Rotterdam en omstreken? Zaterdag 20.00 uur. Kaarten te koop via www.theviproom.eu. The VIP Room, Stadhuisplein 39.

Benefietdiner. Met live performances van zangeres Dominique Eissing, dj Niles Alister en toneelgroep Naakt. Prijs viergangendiner 35 euro pp waarvan 15 euro voor de Roparun. Zondag, aanvang 17.00 uur. Locatie: Café Beurs, Kruiskade 55.

In The VIP Room kan het je zomaar gebeuren dat je Afrojack tegen het lijf loopt. / TAUFAN PUTRA


UIT IN ROTTERDAM

Voetbal verbroedert ook op Operadagen

Dit weekend ga ik...

”Naar comedian Murth Mossel met twee mooie dingen in het leven: de lach en de liefde.” M o n i s h a Po e ra n Theater Zuidplein, vrijdag 20.00 uur

Seksclub. Broederschap is het thema van het aangenaam veelzijdige festival Operadagen Rotterdam. Iedereen kan aan zijn trekken komen. Van zingende Sparta-supporters tot liefhebbers van liefdesliedjes in seksclub OQ.

Stonden vorig jaar ‘vrijheid en gelijkheid’ nog centraal, dit jaar draaien de Operadagen Rotterdam om ‘broederschap’. Daardoor staat op het negendaagse festival vooral de gemeenschappelijke beleving van muziek centraal. Daarnaast wordt het avontuur gezocht op bijzondere plekken. Niet alleen de Rotterdamse Schouwburg, het nieuwe Luxor Theater en de Doelen doen mee, maar ook Onderzeebootloods op Heijplaat (inclusief boottocht), het dak van de Bijenkorf, diverse Rotterdamse huiskamers en zelfs club OQ waar ‘Love Songs’ ten gehore worden gebracht. Behalve in deze seksclub, klinken de Toegankelijk

”Het zal niet-kenners verwonderen hoe toegankelijk en veelzijdig muziektheater en opera kunnen zijn.” G u y Coo l e n Artistiek directeur Operadagen

5 21

”Kleding, sieraden en accessoires kopen en naar liveoptredens op het Swan Market Festival.” J e s s i e i n ’ t Ve e n Museumpark, zondag 18 mei 12.00 uur

”Genieten van de negenkoppige band Jungle by Night onder het genot van een drankje.” A m b e r Ve r b e e k BIRD, vrijdag 20.00 uur

Dé sensatie van New York: Timur and the Dime Museum, zaterdag om 19.00 en 22.30 uur in de Schouwburg. / KELLIE SMITH

Love Songs ook bij Roodkapje en op spannende plekken als De Fruitvis in de haven en een duinbunker in Hoek van Holland. Artistiek leider Guy Coolen wil dat vernieuwing en actualiteit in zijn programma voelbaar is. Ook wil hij voor veel meer mensen dan alleen operaliefhebbers aantrekkelijke voorstellingen programmeren. Coolen: ”Tijdens Operadagen Rotterdam zie je werk van jonge makers die met beide benen in het nu staan. Het zal niet-kenners verwonderen hoe toegankelijk en

veelzijdig muziektheater en opera kan zijn.” Neem die voetbalopera ‘Hi ha Hondenlul’ (onder meer zaterdag en zondag in De Gouvernestraat). Die zit vol voetbalemoties. Het stadion haalt immers het beste en slechtste in de voetbalsupporter naar boven. Van ware vriendschap tot echtelijke ruzies, van discussies over de juiste zitplaats tot het elkaar in de armen vliegen na het beslissende doelpunt en vooral het samen zingen. Iedereen zal het groepsge-

voel bij geluk en tegenslagen van het supporter-zijn herkennen. Meeslepend is ook het glam- indie-rock-operaconcert met videobeelden van Timur and the Dime Museum, dé sensatie uit New York, (volgende week zaterdag in de Schouwburg). In elk nummer staat een andere natuurramp centraal in dit satirische concert over het einde van de wereld.

”Naar het G'rof festival voor het veelzijdige muziekprogramma, bier en leuke side acts."

Diverse locaties, zaterdag 17 t/m zondag 25 mei

A r t S to o p Pompenburg, zaterdag 13.00 uur

Onze aangepaste reis

Werkzaamheden metro E Op 18 mei werken wij aan de bovenleiding van metro E. Dit betekent dat metro E in beide richtingen tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal niet rijdt tot 11.00 uur ’s ochtends.

3

Den Haag Centraal Station

4

Voorburg ’t Loo Leidschendam-Voorburg

Reisadvies

3 4

Laan van NOI

Forepark Leidschenveen

• Den Haag CS – Rotterdam CS vice versa: reis met de NS • Den Haag Centraal – Leidschenveen vice versa: maak gebruik van lijn 3 en 4 van HTM • Leidschenveen – Melanchthonweg vice versa: maak gebruik van de pendelbus • Melanchthonweg – Rotterdam Centraal vice versa: maak gebruik van tram 25 • Blijdorp – Rotterdam Centraal vice versa: maak gebruik van bus 33

3 4

Leidschenveen

Nootdorp

Pijnacker Centrum pendelbus

Pijnacker Zuid

Berkel Westpolder

Rodenrijs pendelbus

Meijersplein

Meer informatie? Wilt u meer weten over werkzaamheden die invloed hebben op uw reis? Wij bieden actuele informatie aan via: • ret.nl/omleidingen • RET Alert app • Twitter @RETRotterdam • Omleidingen Alert (e-mail) Tot slot informeren wij u bij haltes, op stations en in voertuigen.

Melanchthonweg

Legenda Metrostation Treinstation

Melanchthonweg

33

25

33

Blijdorp

Pendelbus Melanchthonweg – Leidschenveen tram 3 & 4 (HTM) Den Haag – Zoetermeer tram 25 Carnisselande – Schiebroek bus 33 Rotterdam Centraal – Rotterdam Airport D De Akkers – Rotterdam Centraal E Slinge – Rotterdam Centraal Vervallen metro E

www.ret.nl/omleidingen

25

Rotterdam Airport

Rotterdam Centraal D E


UIT IN ROTTERDAM

www.metronieuws.nl donderdag 15 mei 2014

6

donderdag 15 mei FESTIVALS

Shell Eco-marathon en Shell Energy Lab Zie grote foto. Ahoy Rotterdam 9.00 u gratis na voorregistratie MUZIEK

Home Grown: The Altered Destiny Adembenemend trio dat met intelligente composities, avontuurlijke improvisaties en aanstekelijke ritmes zijn ziel deelt met het publiek. BIRD 21.30 u gratis Terence Blanchard Trompettist Terence Blanchard bracht in 2013 Magnetic uit, een van de beste jazzalbums van het jaar. LantarenVenster 21.00 u € 22,The Membranes + Underground Publishing talk + Repetitor Punk en DIY op z’n allerbest. WORM 20.00 u € 6,Yellow Ostrich Deze band uit Brooklyn houdt zich vol verwondering bezig met existentiële vraagstukken op hun album ‘Cosmos’. Rotown 21.30 u € 8,CLUBBING

NIKO Eclectic en urban. Met Jeff Solo, Rough & Maximoes, Tobias Prins en Freddie Mercure. Blender 22.30 u gratis Noodlebar Electronische muziek met OSC1899, Zenn, Proffesor Azzacove en Franknoise. Roodkapje 20.30 u € 4,Pigeons of Rotterdam Maandelijkse houseavond van kunstenaarscollectief. Rotown 23.00 u gratis Repeat Eerste editie ooit met: Job Smit & Marc Nolte, Brahim Louie Official, Dani White en High Soundsystem. TwentySix 22.00 u € 10,THEATER

De Vloer Op... Gebaseerd op het bekende televisieprogramma. Twee acteurs, een bijna leeg toneel en een spelopdracht. Theater ’t Kapelletje 20.30 u € 5,Het Geheugen van Rotterdam Tragikomedie op locatie over het herdenken van de Tweede Wereldoorlog. Hoe moet dat anno 2014 in Rotterdam? Arminius Congres- & Debatcentrum 20.30 u € 15,Johan Goossens - Leer Mij De Mensen Kennen Cabaretier vertelt over zijn ervaringen als docent op een ROC. Theater Zuidplein 20.15 u € 13,50 Op de bodem Voorstelling van Erik van der Horst, Michiel de Regt en Oscar van Woensel. Zij zijn drie muziektheatertalenten bij Orkater. Rotterdamse Schouwburg 20.15 u v.a. € 13,50 Samurai Zie pagina 2/3. Ro Theater 13.00 u € 12,50 DIVERS

Burning Man Café Heb jij altijd al naar het festival gewild, maar zit je vol met vragen? Stel ze dan aan de doorgewinterde ‘Burners’. RAAF 17.30 u gratis Zombie Zie pagina 3. Schouwburgplein

Shell Eco-marathon is één van ’s werelds meest uitdagende studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, techniek en duurzaamheid. Teams van over de hele wereld komen naar Rotterdam met hun kunnen worden gedaan in het Shell Energy Lab. Vanaf vandaag tot en met zondag gratis te bezoeken in Ahoy van 9.00 tot 18.00 uur en zondag tot 17.00 uur. / EMINDO ARMINO

16.00 u gratis / film 19.00 u € 10,-

vrijdag 16 mei FESTIVALS

Shell Eco-marathon en Shell Energy Lab Zie grote foto. Ahoy Rotterdam 9.00 u gratis na voorregistratie MUZIEK

Finale Sena Dutch Jazz Competition Talentvolle Nederlandse jazzmuzikanten en groepen presenteren zicht aan het grote publiek. LantarenVenster 20.00 u € 6,Izaline Calister - Kandela Ode aan Latijns-Amerika met nieuw zelfgeschreven repertoire, doorspekt met LatijnsAmerikaanse invloeden. de Doelen 20.30 u € 19,Jungle by Night Zie pagina 7. BIRD 20.00 u € 14,RAvond: CATA + Pancake Special CATA raakt je in het hart met haar mix van kleinkunst en popmuziek. RAAF 20.00 u gratis CLUBBING

360 Degrees: Osunlade Aanstekelijke en soulvolle housemuziek van deze goedlachse Amerikaan. BIRD 23.00 u € 15,-

Broodrooster Housefeestje met o.a. Sander Kleinenberg. The VIP Room 21.00 u € 20,DJ-collectief Dave Grohl & the Topless DJ’s Het dj-team van Rock ‘n’ Roll Highschool heeft een hekel aan hokjes- en blokjesdenken, dus je kunt van alles verwachten. Rotown 23.00 u gratis Len Faki Techno met hoofdletter T met de legendarische Duitser Len Faki. Perron Rotterdam 23.55 u vvk € 10,Pantropical Afrikaanse en Caraïbische muziek & meer met Color Rumba, Alex Figueira, Sebcat en La Panthère Noire. WORM 22.00 u € 7,The Deep Deephouse in de tunnel van Dyed Soundorom en Sandeep. Toffler 23.00 u € 13,THEATERS

Een Vrouwending Leuke, grappige en herkenbare musical voor en door vrouwen. The Scots International Church 20.00 u € 10,Het Geheugen van Rotterdam Zie donderdag 15 mei. Arminius Congres- & Debatcentrum 20.30 u € 15,Lysistrata De vrouwen van Athene en hun zusters uit andere steden smeden een complot om hun mannen tot vrede te dwingen. Door Toneelgroep Risk. Theater ’t Kapelletje 20.15 u € 8,-

Murth Mossel - Louter liefde De energieke stand-upper Murth Mossel praat vanavond met jou over de liefde. Theater Zuidplein 20.00 u € 17,50 Op de ziel Samenwerkingsverband van Mutua Amicitia Theaterproducties met beeldbouwer Chris Ripken, kunstenares Ivi van Keulen en Saskia Jonker en haar muziekensemble. Atelier van Chris Ripken 20.00 u € 15,Samurai Zie pagina 2/3. Ro Theater 16.00 u (première) € 12,50 Woyzeck Drijfzand Theaterproducties speelt een toneelstuk van Georg Büchner. Over een soldaat met een hard en moeizaam leven. De Gouvernestraat 20.30 u € 12,50 DIVERS

Early Runnovation Run Werk aan je conditie onder begeleiding van een professioneel team! Iedereen kan in zijn of haar eigen tempo mee doen. Schouwburgplein 6.30 u gratis

zaterdag 17 mei FESTIVALS

Festivalopening Operadagen Rotterdam Met twee premières: Soselo in Siberia van 33⅓ Collective en Rosa Ensemble. En Being Arthur van het Kameroperahuis. Onderzeebootloods 19.00 u € 29,50 incl. boottocht

G’rof Twee podia met bands, dj’s en een tent met hierin de eerste voorrondes van Poetryslam Rotterdam, cabaret en jonge kunstenaars. Raampoorstraat 13.00 u € 8,50

Around the DJ Nieuw concept wordt gelanceerd. Met Michel de Hey. Social Underground Rotterdam 22.00 u € 10,-

Operadagen Rotterdam Zie pagina 5. diverse locaties, tijden en prijzen

Buddha’s Belly Sit back, relax en geniet van een eclectische reis langs de meest frisse black music. BIRD 23.00 u € 5,-

Rotterdamse Oogst Zaait! Markt vol met zaadjes. Deliplein 10.00 u gratis

G’rof afterparty Afterparty van dit nieuwe festival. BAR 23.00 u € 4,-

Shell Eco-marathon en Shell Energy Lab Zie grote foto. Ahoy Rotterdam 9.00 u gratis na voorregistratie

Hoelahoep Draai je heupen maar los en get ready voor de dikste dancehall tunes en de tropische gastvrijheid. Met o.a. Le’Main en Lucky Gio. TwentySix 23.00 u € 5,-

Stand Out To Sea Festival Zie pagina 7. Havenmuseum Scheepshelling Koningspoort € 3,50 / Havenmuseum gratis Nacht van de fooi Zie pagina 3. Diverse locaties in centrum, middag en avond. MUZIEK

Daybreak Fest Met optredens van My Worst Case Scenario, Facelifter en As Prayers Fail. WORM 20.00 u Peter Pan Speedrock Ook met Komatsu, Joe Madman & The Sidewalkers en Speckneck. Baroeg 19.00 u € 15,CLUBBING

All Night Long Het duo Flashmob, van het bekende label Defected, komt 7 uur lang draaien. Toffler 23.00 u € 15,-

JomakaMedia presents: The High Bash Van diepe dubstep naar funky beats tot neurofunk! Met o.a. Red Lebanon B2B Mr Multiplex, Oby Nine en Dawa. Roodkapje 23.00 u € 3,The Love Inn Nieuw feestje in Rotterdam met disco nouveau en future house. Dj’s: Moody Mehran, Jeff Solo, CHEZZ - The Bump Shop Edits en SHMLSS. Hilton Rotterdam Hotel 23.00 u € 12,THEATERS

De prooi Een van de grote theaterhits van Het Nationale Toneel van vorig seizoen komt terug. Een ontluisterende inkijk in de ondergang van ABN Amro. Rotterdamse Schouwburg 20.15 u v.a. € 13,50 Het Geheugen van Rotterdam Zie donderdag 15 mei. Armi-


UIT IN ROTTERDAM deren van Hugo Wolf en Franz Schubert en fragmenten van opera’s door VieVox. Operadagen Rotterdam. De Bijenkorf 11.00 u € 6,Sunday Music Lounge Muzikale duizendpoot Stanley Alejandro Clementina (1975) alias Pure The Artist, r&b en soul tot funk. Maaspodium 16.00 u v.a. € 8,The Breakfast Club - Marc O’Reilly Brunchen en dan luisteren naar het optreden van folk- en bluestroubadour. BIRD 15.30 u / brunch 13.00 u / € 11,- / incl. brunch € 23,Xiu Xiu De band rondom zanger en multi-instrumentalist Jamie Stewart uit Los Angeles. WORM 21.00 u € 7,CLUBBING

Salsa Sunday Swingend salsafeest van Typical Tropical vol pittige salsa, sensuele bachata en vrolijke merengue. Grounds (WMDC) 19.00 u € 7,Vinyl Verbond Vinylplaat draaiavond om bij te dineren, te ontmoeten en te praten over muziek. Met DJ Okkie. Rotown 16.00 u gratis THEATERS

Amikejo – Het vergeten land van Moresnet I.s.m. mannenkoor VieVox reconstrueert acteursgroep Wunderbaum een bijeenkomst uit het jaar 1908. Onderdeel Operadagen Rotterdam. Rotterdamse Schouwburg 20.15 u € 16,De wachter aan de drempel Het Drempeltheater voert sinds 1987 de vier Mysteriedrama´s van Rudolf Steiner in het Nederlands op. Theater Zuidplein 12.30 u € 50,energiezuinige auto’s. Opmerkelijke proefjes, zoals deze met statische elektriciteit,

nius Congres- & Debatcentrum 20.30 u € 15,Hi ha hondenlul De tribune met de diehard fan. De plek haalt het beste en slechtste in de voetbalsupporter boven. Onderdeel Operadagen Rotterdam. De Gouvernestraat 21.30 u € 16,In my pocket Jongeren brengen een verrassende mix van theater en dans. Maaspodium 20.15 u v.a. € 8,Lysistrata Zie vrijdag 16 mei. Theater ’t Kapelletje 20.15 u € 8,Op de ziel Zie vrijdag 16 mei. Atelier van Chris Ripken 20.00 u € 15,Radler Comedy Night Met Gijs Nillessen, Anne Jan Toonstra, Vincent Geers en rookie Paul Schoolderman. De Machinist 21.00 u € 8,50 Woyzeck Zie vrijdag 16 mei. De Gouvernestraat 20.30 u € 12,50 DIVERS

010-Actueel debat Praat met een bekende presentator en een panel mee over de verkiezingen voor het Europees Parlement. Centrale Bibliotheek 14.00 u gratis Restaurant Day Pannenkoeken eten op de stoep, aanschuiven bij een barbecue in het park of ontbijten in een oud Volkswagenbusje. Het kan allemaal. Diverse locaties, tijden en prijzen Stadsdichtersavond Rotterdam & Antwerpen

Met Daniël Dee, Bernard Dewulf, Joke van Leeuwen, Jana Beranová en moderator Ernest van der Kwast. Bibliotheektheater 20.00 u gratis, vooraf aanmelden

zondag 18 mei FESTIVALS

Operadagen Rotterdam Zie pagina 5. diverse locaties, tijden en prijzen Shell Eco-marathon en Shell Energy Lab Zie grote foto. Ahoy Rotterdam 9.00 u gratis na voorregistratie Stand Out To Sea Festival Zie pagina 7. Havenmuseum Scheepshelling Koningspoort € 3,50 / Havenmuseum gratis MUZIEK

Booked on stage Op de Jongerenvloer stelen ambitieuze singer-songwriters van Codarts de show. Centrale Bibliotheek 15.00 u gratis Happy Camper Na het grote succes van de eerste plaat is de band terug met The Daily Drumbeat en een clubtour. LantarenVenster 20.30 u € 15,Music Generations Audities en masterclass singer/ songwriter door Ger Beukenkamp en Paul Mayer. De Unie 14.00 u audities / 16.00 u workshop Rooftop Concert Wakker worden met o.a. lie-

Het Geheugen van Rotterdam Zie donderdag 15 mei. Arminius Congres- & Debatcentrum 15.00 u € 15,Hi ha hondenlul Zie zaterdag 17 mei. Onderdeel Operadagen Rotterdam. De Gouvernestraat 21.30 u € 16,Janice Piece of My Heart Hartverscheurend muziektheater over Janis Joplin, vertolkt door Margje Wittermans. Theater Walhalla 15.00 u € 12,50 Lysistrata Zie vrijdag 16 mei. Theater ’t Kapelletje 20.15 u € 8,Op de ziel Zie vrijdag 16 mei. Atelier van Chris Ripken 14.00 u € 15,Woyzeck Zie vrijdag 16 mei. De Gouvernestraat 14.30 u € 12,50 DANS

Typical Tropical in the City Gratis workshop en vrijdansen in de buitenlucht op het Schouwburgplein door Typical Tropical. Schouwburgplein workshop 15.00, vrij dansen 15.30 u gratis DIVERS

Benefietdiner Viergangenmenu voor 35 euro, waarvan 15 euro naar de Roparun gaat. Café de Beurs 17.00 u v.a. € 35,Cinema Culinair: Io Sono L’amore Film kijken en dan eten wat er in de film wordt gegeten en gedronken! Niet na elkaar, maar synchroon. BIRD 19.00 u € 59,50

7

City Mountainbike Rotterdam Unieke reeks wedstrijden waarin fietsers het op de mountainbike tegen elkaar opnemen in een spannende race. Grotekerkplein 13.00 u gratis

Afrobeat herleeft met opzwepende formatie

Dagtocht Tweede Maasvlakte Tocht van circa zeven uur naar de Maasvlakte 2, met bezoek aan Futureland. Vooraf aanmelden. Spido Willemsplein 10.30 u € 57,50

Je kunt zeggen: afrobeat is de housemuziek van Afrika. Drummer Tony Allen maakte het genre groot in de jaren zeventig en tachtig samen met de legendarische bandleider Fela Kuti wiens zoon Seun onlangs in Rotterdam een geweldig afrobeatconcert gaf op het festival Motel Mozaïque. Afrobeat is: lekker veel muzikanten op het podium, een energieke, uptempo, niet al te moeilijke beat en heerlijk lange nummers met veel herhalingen om extra goed in het ritme en de trance van de muziek

Documentaire: Verder onder vreemd gezag In de eerste maanden na de Duitse inval leek op veel plaatsen het leven gewoon door te gaan. OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam 14.00 u €4,Swan Market Festival Lifestyle markt met een divers creatief aanbod: mode, sieraden, vintage, accessoires, betaalbare kunst, etc. Museumpark 12.00 u € 1,-

te komen. In 2010 omarmde de band Jungle by Night het genre en deed dat zo goed dat voormalige bandleden van Fela Kuti de Nederlandse formatie ‘de toekomst van de afrobeat’ noemden. Op hun ‘Felabrations’ eren ze de eind vorige eeuw overleden Fela Kuti wat zoon Seun tijdens een concert in Paradiso wel kon waarderen. De negenkoppige band flirt overigens ook met rock, dance, hiphop en dub, allemaal net zo dansbare muzieksoorten. BIRD, vrijdag 16 mei 20.00 uur

Musea

Hieronder een wisselende selectie van tentoonstellingen. Museum Boijmans Van Beuningen di t/m zo 11.00-17.00 u Co Westerik 90 Beknopt retrospectief met circa twintig schilderijen, ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van de schilder. t/m 31/8/2014 De Collectie Verrijkt - Van Bruegel en Bosch, tot Magritte en Dalí Europese schilderkunst. Semipermanent Maritiem Museum Rotterdam di t/m za 10.00-17.00 u zo en fd 11.00-17.00 u Met dank aan Bewonder parels uit de collectie, maak kennis met soms onverwachte schenkers en ontdek wat elke gift zo waardevol maakt voor de gever en het museum. t/m 15/6/2014 Natuurhistorisch Museum Rotterdam di t/m zo 11.00-17.00 u Vogels huilen niet Zie pagina 3. 17/5/2014 t/m 31/8/2014 Het Nieuwe Instituut di t/m za 10.00-17.00 u zo en fd 11.00-17.00 u Hout Over hout, gezien vanuit het landschap waar het vandaan komt: het bos. 16/5/2014 t/m 10/8/2014

Expositie ruimten

Hieronder een wisselende selectie van exposities. De 13e Maand do t/m zo 12.00-18.00 u Crisiskleding Openingsexpositie waarvoor kunstenaars zich lieten zich inspireren door hun eigen geldgebrek met passende outfits voor moeilijke tijden. t/m 29/6/2014

Jungle by Night.

Havens leven op met Stand Out to Sea De historische havens Oude Haven en Leuvehaven worden dit weekend opgeluisterd met de tweede editie van het festival Stand Out to Sea. Dat betekent dat het publiek wordt vermaakt door een bont gezelschap van kunstenaars, muzikanten, verhalenvertellers, dansers en theatermakers. Zo spelen De Blitzkikkers zaterdag vanaf 19.00 uur bij de Koningspoort. Gewapend met djembé, drumset en saxofoon is deze driemans rock-’n-rollformatie in staat om elk publiek te laten dansen. Workshops voor

Roodkapje wo t/m vr 17.00-00.00 u, zo & za 12.00-00.00 u SWEAT Van Jasper Griepink over het menselijk lichaam. 16/5/2014 t/m 15/6/2014 Zic Zerp Galerie wo en do 11.00-18.00 u, vr 11.00-21.00 u, za en zo 11.0017.00 en op afspraak The one less traveled by Kunstwerken van Wout Berger, Jeroen Kuster en Fiona Weir. t/m 28/5/2014

Meer informatie Surf naar www.rotterdam.info en www.rotterdamsuitburo.nl voor meer informatie.

De Blitzkikkers. / SALIH KILIC

kids en tieners zijn er ook, bijvoorbeeld over tatoeages. Het Havenmuseum stelt alle schepen, graanelevatoren en andere bijzondere historische objecten open voor publiek en verzorgt er rondleidingen. Bovendien is er in het Verolme Paviljoen een bijzondere expostie van havenschilderijen. Tussen de beide havens vaart een Waterbus en worden wandelaars op ludieke wijze de goede kant opgestuurd. Oude Haven en Leuvehaven, zaterdag 17 en zondag 18 mei 11.00 uur


OVER

DE GRENS

DOE MEE AAN DE GROTE COLUMNWEDSTRIJD

Ga jij wel eens over je eigen grens heen? Hoe bereiken anderen jouw grens? Welke avonturen heb jij over de grens beleefd? Upload voor 31 mei jouw column op metrocolumn.nl, in de categorie ‘Over de grens’. Het mag ‘over de grens’ zijn in de breedste zin van het woord. De 40 beste columnschrijvers worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking op 12 juni in het Bibliotheektheater in Rotterdam. De winnende columnist wint een één-op-één consult met een professionele schrijfdocent, publicatie in dagblad Metro en een geldprijs van 300 euro. De nummer twee gaat naar huis met 150 euro en de nummer 3 met 50 euro.

METROCOLUMN.NL www.metronieuws.nl

20140515_nl_uitrotterdam  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you