Page 1

BENFICA BLIJKT TOCH EEN MAATJE TE GROOT VOOR AZ PAGINA 13

GROOTSTE GRATIS KRANT VAN NEDERLAND vrijdag 4 april 2014

ROTTERDAM E.O.

www.metronieuws.nl | www.twitter.com/metro | www.facebook.com/metro

Markthal nu deels vol met speciaalzaken

Levendig. Naast de Albert Heijn, de Etos en de Gall en Gall openen de Chinese bakkerij Mei Sum en slagerij J&S een tweede filiaal in de Markthal. Ook zouden er onderhandelingen lopen met vishandel Andaluce en komen er nog een sushitent en een tapasrestaurant op de eerste overdekte marktvloer van het land. Vijftig van de honderd beschikbare food-units zijn een half jaar voor de opening verhuurd, meldt eindverantwoordelijke Hans Schröder van Provast.

Volop gedonder in het vooronder Opnieuw brengt een feestje met veel drank en een iets te seksuele lading de Koninklijke Marine in verlegenheid. ”Het wordt geen ’Oh oh Cherso’ maar het lijkt aan boord toch op Utopia”, verklaart vakbond AFMP de perikelen aan boord van marineschepen. Dat is onprofessioneel. PAGINA 3

Lefgozer Verweij van de duikplank

Metro Mode Man

Marijke Helwegen hoopt als sprookjesfiguur de show te stelen, Peter-jan Rens gaat voor techniek en schaatser Koen Verweij gaat gewoon voluit. Sterren Springen gaat morgen van start op SBS.

ALLES OVER FASHION

PAGINA 11

Mega Surf Data Bundel

1.5 Mobiel Internet

De Holland Bundel

(1)

Onbeperkt

10

bellen & sms’en

Voor slechts

GB €

30 dagen

(1)

Activeer nu : SMS 111000 naar 3535

+

€19.90

voor slechts

/30 dagen

Gratis

bellen & sms’en

Lycamobile naar Lycamobile

150 MB

Nu verkrijgbaar in de winkel en online

Voor meer informatie en tarieven bezoek www.lycamobile.nl of bel 020 754 3030

(1) De Algemene Voorwaarden zijn van toepassing, bezoek www.lycamobile.nl


1

www.metronieuws.nl vrijdag 4 april 2014

NIEUWS

2

NIEUWS

Met Hemelvaart, Pinksteren en in de tweede week van augustus ligt Utrecht Centraal voor treinreizigers gedeeltelijk plat. / LEX VAN LIESHOUT | AN

Werk aan spoor treft stoptreinreiziger hard Openbaar vervoer. Vooral treinreizigers die reizen op korte trajecten en met stoptreinen zullen hinder ondervinden van de spoorvernieuwing rond Utrecht Centraal.

Lijstje

Mariah staat boven Kim

De Amerikaanse zangeres Mariah Carey is niet boos op haar echtgenoot Nick Cannon die onlangs zijn ’sekslijst’ van exen onthulde. Daarop staan namen als Kim Kardashian, Cristina Milian en Nicole Scherzinger. ”Mariah is zo goed. Ze staat hier volledig boven”, meent Cannon.

Met Hemelvaart, Pinksteren en in de tweede week van augustus ligt Utrecht Centraal voor treinreizigers gedeeltelijk plat. Mensen die gebruik maken van kortere trajecten en stoptreinen zullen de grootste hinder ondervinden, zo maakten NS en ProRail gisteren tijdens een persconferentie bekend. Zij moeten mogelijk noodgedwongen met de bus in plaats van de trein. Intercity’s blijven wel rijden, maar vaak slechts twee in plaats van vier keer per uur. ProRail werkt aan een nieuw spoornetwerk rond Utrecht Centraal, hét spoorknooppunt van Nederland. Dagelijks maken 285.000 mensen gebruik van het station. Over tien jaar moet Utrecht Centraal 360.000 reizigers kunnen vervoeren. Op veel drukke tra-

Belangrijkste data werkzaamheden NS waarschuwt reizigers in het bijzonder voor de volgende data: ●

Donderdag 29 mei (Hemelvaart) tot en met zondag 1 juni

Zaterdag 7 juni tot en met maandag 9 juni (Pinksteren)

Zaterdag 9 tot en met zondag 17 augustus (zomervakantie)

jecten zal straks elke tien minuten een trein vertrekken. Het traject Amsterdam – Eindhoven heeft als het goed is in 2017 de primeur. Om dit allemaal te bewerkstelligen, worden bij het drukke spoorknooppunt op Utrecht Centraal veel wissels weggehaald. Treinen kunnen zodoende minder makkelijk verschillende perrons bereiken. Maar met minder storingsgevoelige wissels moet de kans op grote problemen met verstoringen op meerdere trajecten ook afnemen. ”Dit kan een zogenoemd infarct van het treinverkeer zeker voorkomen”, stelt Cees de Vries, regiodirecteur van ProRail. ”Het is straks niet meer zo dat de hele noord- of zuidkant van Utrecht Centraal plat ligt als er iets is met de

Reactie Rover

Rover is niet blij met aanpak wissels ProRail Reizigersvereniging Rover is allerminst blij met de omvangrijke spoorvernieuwing rond Utrecht Centraal. ”Met het huidige systeem kunnen treinen nog makkelijk uitwijken naar andere sporen. Zonder al die wissels wordt dat straks onmogelijk”, stelt woordvoerder Chris Vonk. ”Wanneer er dan een defecte trein pal voor perron 5 staat, kan dat voor grote ellende zorgen als de

treinen daarachter ook op dat perron moeten binnenkomen”, vervolgt Vonk. ”Wij zouden liever zien dat ProRail meer tijd steekt in het onderhouden van de wissels, in plaats van deze te verwijderen. Dat zou voor reizigers ook veel ellende voorkomen.” Cees de Vries, regiodirecteur van ProRail, liet gisteren al weten dat het de spoorinfrastructuurbeheerder nog niet is gelukt om Rover te overtuigen.

voeding van de bovenleiding.” Voor het zover is, zullen treinreizigers 2,5 jaar lang echter hinder blijven ondervinden van de spoorvernieuwing rond station Utrecht Centraal. Dit jaar wordt immers gebruikt als voorbereiding op de werkzaamheden in 2015 en 2016. NS en ProRail laten vooralsnog in het midden hoe groot de problemen voor reizigers na dit jaar zullen worden. Beide partijen konden gisteren niet uitsluiten dat Utrecht Centraal volgend jaar langer dan een week plat

ligt. ”Ik weet sowieso niet of dat noodzakelijk is”, zegt NS-regiodirecteur Heike Luiten. ”Maar ik durf verder geen uitspraken te doen over wat voor ons acceptabel is.” Binnenkort start ProRail met een campagne om mensen voor te bereiden op alle werkzaamheden en de gevolgen voor reizigers.

MARIEKE VAN DER VOORT

marieke.vander.voort@metronieuws.nl

Wat vind jij?

”Ik vind het irritant dat er juist werkzaamheden zijn met Hemelvaart, Pinksteren en in de zomer. Dan werk ik juist veel. En het zou ook prettig zijn als ik gewoon met het ov naar Pinkpop kan.”

”Het is heel vervelend dat reizigers hinder gaan ondervinden van de spoorvernieuwing. Maar als er over een paar jaar minder uitval en vertraging van treinen is, vind ik het prima.”

”Van mij hoeft de spoorvernieuwing niet. Zes keer per uur een trein, vind ik niet nodig. Dan wacht je toch gewoon vijf minuutjes langer?”

”Ik ben best al tevreden met het ov. En als ik dan toch iets wil veranderen? Dan heb liever dat er om 7.00 uur ’s ochtends langere treinen worden ingezet dan dat ze iets vaker per uur rijden.”

N i ck van d e n B r u l , 21 jaar

M aar tj e E ggi n k , 21 jaar

J e l m e r S mit , 18 jaar

Cha nt a l van M e e n e n , 18 jaar


NIEUWS

Valse loonstroken ware plaag voor woningverhuurders Ellende. Met valse loonstroken kun je een spoor van ellende achterlaten op de huurdersmarkt. En dat gebeurt aan de lopende band.

Argus. Veel interesse voor spionagevrije telefoon

Plaag Vervalsingen loonstroken en huurhoppers: een ellende.

Rutger Wisbrun (l) en Rob Jozee bij de stapel vervalste papieren. ”En dit is slechts een schijntje”.

En dus koppelen makelaars woningeigenaren aan louche huurders, die normaliter nooit in aanmerking zouden komen voor een woning omdat ze bijvoorbeeld geen vast inkomen hebben, op de vlucht zijn voor justitie of in de schulden zitten en incassobureaus achter zich aan hebben. Ook worden veel huizen gehuurd om er hennep in te kweken. ”Daar zit vaak georganiseerde misdaad achter”, zegt Jozee. Wisbrun en Jozee zijn druk doende om het voor elkaar te krijgen dat er een zwarte lijst komt met daarop malafide huurders. Makelaars kunnen dan kijken of ze wel in zee moeten gaan met bepaalde lieden. ”Er wordt nauwelijks aangifte gedaan tegen iemand die met valse papieren een huis heeft gehuurd. Dat kost de makelaar namelijk uren tijd op het politiebureau. En zij hebben er weinig belang bij, het leed is voor hen inmiddels al geschied. Maar intussen gaat de dader vrolijk verder bij an-

Goedkoper.Er zijn ook mensen die een loonstrook vervalsen om in aanmerking te komen voor een goedkopere woning. Sommigen doen het juist voor een duurdere woning, met betalingsproblemen als gevolg.

Schade. Zogenoemde huurshoppers, lieden die met valse papieren de ene na de andere woning huren en een puinhoop achterlaten, zorgen gemiddeld voor 7000 euro schade aan een woning. Een hennepplantage betekent gemiddeld per huis 30.000 euro schade.

dere makelaars. Het zou makkelijker gemaakt moeten worden om aangifte te doen. Bijvoorbeeld door digitale aangifte mogelijk te maken.” Uit de enorme stapel valse loonstroken blijkt dat de fraudeurs misbruik maken van de namen van gerenommeerde bedrijven. De bedrijfsnamen staan keurig gestempeld met stempels die bij de Action zijn gekocht. Zo werkt een vrouw zogenaamd bij Nutricia en een man bij ACB Administratie, nota bene een bedrijf dat loonstroken voor andere ondernemingen verzorgt. De salarissen die ’verdiend’ worden zijn imposant. Een binnenhuisarchitect, die op zijn zelfgekunstelde en bijgevoegd visitekaartje zijn achternaam verkeerd heeft gespeld, is goed voor bijna 7000 euro netto in de maand. ”Daar doen makelaars graag zaken mee”, aldus Jozee.

TJERK DE VRIES

tjerk.de.vries@metronieuws.nl

Weg

Oplossing

President-directeur Gout van ProRail stapt op

”Minder wisselstoringen door andere aanpak”

ProRail-baas Marion Gout vertrekt per 1 juli. Dat heeft de spoorbeheerder gisteren bekendgemaakt. ”Met de afronding van de Lange Termijn Spooragenda komt ProRail in een volgende fase van haar ontwikkeling. De onderneming zal transformeren van een zelfstandige overheidsdeelneming naar een uitvoeringsorganisatie onder strakkere regie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu”, aldus een verklaring van de raad van commissarissen. Deze belangrijke wijziging in de aansturing heeft ertoe geleid dat Gout haar functie ter beschikking stelt. Haar opvolger is nog niet bekend. AN P

Een nieuwe manier om het spoor te onderhouden, lijkt zijn vruchten af te werpen. Spoorbeheerder ProRail meldde gisteren dat het aantal wisselstoringen, vooral in de Randstad, flink is afgenomen. In voorgaande jaren lag het treinverkeer geregeld stil door wisselstoringen. De nieuwe aanpak houdt in dat onderdelen eerder preventief worden vervangen en dat wissels vaker een onderhoudsbeurt krijgen. In de afgelopen 12 maanden waren er daardoor tussen Hoofddorp en Schiphol 71 procent minder storingen en rond Utrecht Centraal 27 procent. AN P

Kijk naar het nieuwste seizoen van Game of Thrones HBO nu 4 maanden 50% korting

Logeren in een havenkraan

Uitzicht op de haven vanuit een hotelkamer van het Faralda NDSM Kraanhotel in Amsterdam. De voormalige Kraan 13 is gerestaureerd en verbouwd tot een zeer exclusief designhotel en televisiestudio. De kraan is gezichtsbepalend voor de NDSM-werf. / KOEN VAN WEEL | ANP

15.-

7.⁵⁰

Hetze. Wilders slaat terug: doe aangifte tegen Samsom Geert Wilders slaat terug in de strijd tegen wat hij noemt ”een hetze” tegen hem. Ruim 5000 aangiften zijn inmiddels gedaan tegen de PVV-leider wegens zijn omstreden uitlatingen over Marokkanen. In een reactie riep hij Nederlanders donderdag op aangifte te doen tegen PvdA-leider Diederik Samsom en PvdA-voorzitter Hans Spekman voor uitspraken die zij over Marokkanen hebben gedaan. Volgens Samsom is Wilders’ oproep een ”wilde actie” en blijkt daaruit dat de PVV-leider zich ook wel realiseert wat hij heeft aangericht. ”Iedereen ziet

dat er problemen zijn. De Partij van de Arbeid lost die problemen op. Wilders gebruikt ze om haat te zaaien en mensen op te hitsen. Dat is een fundamenteel verschil”, zei Samsom gisteren. Wilders vindt dat bepaalde uitlatingen van Spekman en Samsom veel verder gaan dan wat hijzelf over Marokkanen heeft gezegd. Wilders vindt wel dat Samsom en Spekman moeten kunnen zeggen wat ze hebben gezegd. Maar als het OM Wilders zou vervolgen, dan zou justitie dat ook bij deze PvdA-kopstukken moeten doen. A NP

/mnd*

Series en films kijken zoals het jou uitkomt met HBO bij Interactieve TV van KPN kpn.com/hbo

*Na 4 maanden betaal je 15,- /mnd voor het HBO Pakket. Deze kosten komen bovenop de kosten van je Alles-in-1 Thuis pakket. Kijk voor beschikbaarheid en voorwaarden op kpn.com.

© 2014. HBO all rights reserved.

Duizenden mensen maken valse loonstroken om daarmee woningen te kunnen huren. Op internet zijn volop voorbeelden te vinden voor het namaken van salarisstroken. Omdat er nauwelijks aangifte van wordt gedaan, woekert de zwendel voort en zorgde die vorig jaar mede voor 400 miljoen euro aan vastgoedschade. Het Keurmerk Verhuur Veilig doet onderzoek naar valse werkgeversverklaringen, paspoorten en loonstroken. Op de burelen van de directeuren Rutger Wisbrun en Rob Jozee ligt een indrukwekkende stapel valse papieren. ”En dit is nog slechts een schijntje”, zegt Wisbrun. ”Met ongeveer een kwart van de huurders is wel iets mis.” De miljoenen euro’s vastgoedschade ontstaan onder meer door gemolesteerde woningen en niet betaalde huren. Probleem is dat makelaars te makkelijk in zee gaan met potentiële huurders. De controle op de benodigde papieren is matig. ”En woningeigenaren hebben, onterecht, een blind vertrouwen in makelaars”, zegt Wisbrun. ”Terwijl je de goede met een loep moet zoeken en struikelt over de slechte. Niet dat die makelaars het bewust doen hoor. Het is laksheid en ze willen gewoon transacties maken. De courtage (geld dat de makelaar als vergoeding voor het bemiddelen ontvangt, TdV) gaat voor de controle.”

3


NVM OPEN HUIZEN DAG 5 A PRI L

r u u 0 :0 5 1 0 11:0

facebook.com/NVMopenhuis

twitter.com/NVMopenhuis

Kijk niet alleen op funda, ervaar uw favoriete huizen ‘live’! Als u wilt verhuizen is internet natuurlijk een prima middel om u te oriënteren. Maar tijdens de NVM Open Huizen Dag op zaterdag 5 april heeft u de gelegenheid om geheel vrijblijvend ‘live’ bij uw favoriete huizen binnen te kijken. Dan pas ‘voelt’ u écht welke woning het beste bij u past. Bent u daarna enthousiast om een volgende stap te zetten, schakel dan een NVM-aankoopmakelaar in. Hij werkt in úw belang en kan voor u onderhandelen en u tijdens de verdere aankoop ontzorgen. Kijk op nvm.nl voor meer informatie en op funda.nl voor de deelnemende huizen. Tot 5 april!


NIEUWS

5 RICHARD VAN DER KLAAUW

PENNY HOLLOWAY

Nog altijd is zo’n derde van de 16.000 kinderen met autisme uitgesloten van regulier onderwijs. Wanhopige moeders steken zich in de schulden en zetten zelf privéklasjes op. Penny Holloway, moeder van Alex (11), is één van hen: “Onze gezinnen raken steeds verder ontwricht. Het aantal psychische problemen en echtscheidingen groeit dramatisch.” Aan het eind van de week van autisme vertelt ze over de moeilijke situatie waarin veel ouders verkeren.

WEEK VAN AUTISME

Penny Holloway (42) zegde haar baan als wetenschappelijk onderzoeker op, huurde met geleend geld een groot kantoorpand en startte voor zoon Alex en een groep leeftijdsgenoten in de regio een particuliere dagbestedingsorganisatie: Autisme Centrum 2Play in Alphen aan den Rijn. “Als dit soort initiatieven niet snel overheidssteun krijgen, is het binnen de kortste keren ook weer met ze gedaan.” Hoe ernstig is de situatie? We zijn de wanhoop nabij. Ik ben hartstikke blij dat ik Alex heb, maar zijn opvoeding is ingewikkeld. En als je daarnaast steeds nadrukkelijker op belemmeringen en bezuinigingen binnen het onderwijs en de zorg stuit, dan is het fysiek en mentaal lastig vol te houden. Tientallen ouders liggen momenteel zelfs in scheiding doordat ze zo gestrest zijn dat ze het samen niet meer kunnen bolwerken. Geluk-

kig kon mijn man, nadat ik met mijn werk stopte, meer gaan werken en kunnen we het financieel net opvangen. Wat 2Play betreft sta ik fors in het rood. Zonder leningen bij familie was de tent nu al failliet. Waarom vormen jullie kinderen zo’n groot probleem? De kwestie is dat kinderen met autisme behoefte hebben aan maatwerk op school. Helaas blijkt dat de meeste scholen, ook al doen ze nog zo hun best, op de lange baan geen individuele aandacht en klassikale les kunnen blijven leveren. Gevolg: hun leerlingen moeten vroeg of laat van school af, terwijl die, net als alle andere kinderen van 4 tot en met 18 jaar, officieel onder de leerplichtwet vallen. Om te voorkomen dat ouders hun kroost illegaal thuis houden en bijvoobeeld een AMK-melding aan hun broek krijgen, zien zij zich genood-

zaakt om - al is het onder protest - een leerplichtontheffing voor hun kind aan te vragen. Het ministerie van OCW trekt haar handen in zo’n geval dan definitief van een scholier af en schuift diens case door naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Wat is daar mis mee? Onze kinderen vallen dan tussen wal en schip. Ze verdwijnen bij OCW compleet van de kaart, er is geen onderwijsgeld meer voor hen beschikbaar en ze zijn voor de kosten van hun nieuwe dagbesteding voortaan afhankelijk van een veel lager bedrag uit de ABWZ-pot. Van dat geld kun je deze kinderen alleen nog pappen en nat houden. Er zijn wel zorgboerderijen, maar van onderwijs is hier geen sprake. Dit terwijl kinderen met autisme net zo veel behoefte hebben aan onderwijs als andere kinderen. Ze

Mama Vita

Nieuw landelijk platform Ouderkracht voor ‘t Kind Saskia Buma , directeur van Stichting Mama Vita, heeft samen met een tiental ouderorganisaties de landelijke coöperatie ‘Ouderkracht voor ’t Kind’ in het leven geroepen. Het platform streeft ernaar een overkoepelend samenwerkingsverband voor individuele ouders en ouderorganisaties te worden. Buma: “We gaan ons niet alleen inzetten voor de belangen van de duizenden thuiszitters in ons land,

hebben alleen extra begeleiding nodig. Inmiddels zijn er in Nederland al vijf particuliere dagbestedingscentra actief, die zowel onderwijs als begeleiding kunnen leveren. Die zijn

Saharazand

Vijf miljoen kilo zand uit Sahara verwacht Als het de komende dagen gaat regenen, daalt ruim 5 miljoen kilo saharazand neer in Nederland. Dat komt neer op zo’n 36.000 kruiwagens of 270 betonwagens vol. Dat berekende weeronline.nl. Het laagje zand wordt echter keurig verdeeld over het land, waardoor het per vierkante meter op 130 milligram (0,13 gram) aan zand neerkomt. Dat laat zich zien als een laagje stof op het dak van een auto. Als het regent, komt het fijne zand met de druppels naar beneden. Een deel spoelt direct weg, een deel blijft achter. Vrijdag en zaterdag gaat het op veel plaatsen in Nederland regenen, verwachten de meteorologen. ANP

Eerlijk.

Mobiel zoals het hoort. Voor Ziggo klanten de beste deal voor € 15 p/m*. Stel, je gooit je tank vol. Dan betaal je toch ook alleen voor wat je hebt getankt? Dat hoeft met een mobiel abonnement niet anders te zijn. Daarom betaal je bij Ziggo Mobiel alleen voor de secondes en kilobytes die je echt hebt verbruikt. Bovendien betaal je nooit een starttarief en ben je altijd flexibel met een maandcontract. Dat vinden wij: mobiel zoals het hoort. Gun jezelf ook het beste en stap over op ziggo.nl/mobiel

Auto bedekt met saharazand. / ANP

*Deze bundelprijs is alleen geldig voor Internet klanten van Ziggo.

maar ook voor kinderen die passend of regulier onderwijs volgen. Dat we veel expertise in huis hebben rondom thema’s als pesten op school, passend onderwijs en kinderen met autisme is een groot voordeel.” Belangrijkste issues van de nieuwe coöperatie zijn: het bieden van een stem voor ouders, advies en ondersteuning, het realiseren van een sociaal netwerk en het leveren van kennis en ondersteuning rondom zorg en onderwijs. Het initiatief vindt steun bij verschillende fracties in de Tweede Kamer en de Landelijke Ouderraad (LOR).

net als 2Play aangesloten bij Mama Vita, hét steunpunt door en voor moeders met autistische kinderen.

PETER VIERING


www.metronieuws.nl vrijdag 4 april 2014

Column

NIEUWS

6

PvdA-Kamerlid Vos wil dat de koning fors inlevert. Terecht!

EBRU UMAR

”Graag! En met hem de overige leden van het koningshuis.”

COLUMNIST Robi n A re n ds

AANGIFTE? DOEN! #NOT Omdat hoger geplaatste medewerkers van de politie het me zelf vroegen, me belden en meldden dat ik toch écht aangifte moest doen, deed ik het. Ik was drie dagen in Nederland en de politie in 020 Bos en Lommer was zo vriendelijk om mij in te plannen voor mijn vlucht richting de zon weer vertrok. Keurig voorbereid kwam ik aan: 100 uitgedraaide tweets met bedreigingen op een usb-stick. Twee uur die ik ook anders had kunnen besteden, bracht ik door op het politiebureau. De zaak was ernstig. Zeiden ze. Heftig hoor, die bedreigingen. Vonden ze. Of ik wel over straat durfde. Vroegen ze. Dat m’n huis in de gaten gehouden werd. Meldden ze. Ik hoefde me ‘dus’ nergens zorgen over te maken. Informeerden ze. Vreemd genoeg werd ik met de seconde wantrouwender. Hoezo mijn huis in de gaten houden?! Hoezo weet de pliesie überhaupt waar ik woon?! 100 tweets leverde ik aan. Enkele met naam, toenaam, adres Onvindbaar? en telefoongegevens. Relatiegegevens. Meer kun je niet van een burger ”Een bedreiger die de zoon verwachten hé? Ik voldoe aan mijn van vrienden van mijn ouders plichten, geen centje pijn. U vraagt, ik is, niet kunnen traceren ondraai. Niet omdat ik er ook maar enige verwachting van heb, maar hey, danks dat ik gegevens aanleaan mij zal het niet liggen. ver. En dan nu trots op 5000 Dan, een maand of drie, vier na de aangiftes tegen Wilders.” aangifte word je gebeld. De pliesie. Je hoort de brombeer aan de andere Eb ru U ma r kant van de lijn denken: “Kutcolumnist hou dan ook je bek, ik heb wel wat beters te doen dan me met jou te bemoeien.” De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik dat ook denk, maar niet geloof dat brombeer daadwerkelijk iets beters doet. De man meldt dat hij niets met de aangifte heeft kunnen doen. Niets met de tweets heeft kunnen doen. Dat die 100 man niet op te sporen zijn. En nee, ook die mensen die ik met naam en toenaam, relatiegegevens en al heb aangeleverd, ook die zijn niet te traceren. Mijn stoppen slaan door – niet omdat ik bang dan wel boos ben over het falen van de politie maar omdat ik wist dat de aangifte tot niets zou leiden. Niets nada noppes. De politie kan nog geen eens een dief aanhouden als z’n eigen wapen onder z’n neus gestolen wordt. Hels ben ik, omdat ik twee uur van mijn kostbare tijd heb verspild. Omdat ik erin ben getrapt, in het verhaal van de politie: bedreigen mag niet. We gaan die lui oppakken. Aanpakken. Yeah right. Een rapper als MurdaTurk niet kunnen traceren ondanks dat ik gegevens aanlever. Een bedreiger die de zoon van vrienden van mijn ouders is, niet kunnen traceren ondanks dat ik gegevens aanlever. En dan nu trots op 5000 aangiftes tegen Wilders. Wedden dat de pliesie en het OM zich daar razenddruk over gaan maken? Vies stelletje Gutmenschen, ik zeg dit maar één keer: Blijf. Uit. Mijn. Buurt. Kans maken op honderd euro? Upload jouw column van exact vierhonderd woorden en een foto op onze website metrocolumn.nl. Columns voor volgende week maandag moeten uiterlijk donderdag 16.00 uur binnen zijn. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Horoscoop

Ram | 21/3 - 19/4

Jouw gevoel verwart je vandaag. Waarschijnlijk is er iets dat jou niet uitkomt. Probeer gevoel en verstand op een lijn te brengen.

Stier | 20/4 - 20/5

Een spontane actie om een goede vriend een steuntje in de rug te bieden. Dat is nog eens een goede besteding van je vrije tijd. Het pleit voor je dat jij niet altijd aan jezelf denkt.

Tweelingen | 21/5 - 20/6

Als jij weet wat je wilt met je leven, dan kun je vandaag een paar goede kansen ontdekken om je ideaal te bereiken. Het is wel zaak ogen en oren goed open te houden.

Kreeft | 21/6 - 22/7

Je moet meer actie ondernemen. Dat lui in de stoel zitten doet jou helemaal geen goed. Zowel je geest als je lichaam hebben beweging nodig. Dus kom op, ga er lekker op uit en ga iets nieuws doen.

Leeuw | 23/7 - 22/8

Geef gerust toe. Je moet niet denken dat je daarmee iets verliest, integendeel je wint daardoor heel veel! Om op de lange termijn iets te kunnen oogsten, zul je op de korte termijn iets moeten zaaien.

Maagd | 23/8 - 22/9

Ga vandaag eens naar die persoon toe, die jij door de drukte van de afgelopen tijd een beetje bent vergeten. Het zal je niet verbazen dat dat jullie beiden goed zal doen.

Weegschaal | 23/9 - 22/10

Je maakt je druk omdat je economische positie niet zo is als je je wensen zou? Als je niet alles kunt kopen wat je wel zou willen, ben je niet uniek. Het is soms nog mooier om te willen dan te hebben.

Schorpioen | 23/10 - 21/11

@TrainCommute Best time of year to have to commute to Den Haag. Can't beat the view en route. #tulipdagen #treinleven @hannybal74 Gezellig, man fluit mee met 'all of me' in de bus van Boxtel naar den Bosch ipv #treinleven @Bradleyzom De stoelen zijn blijkbaar zo comfortabel, er wordt vol op geslapen hier. #treinleven Ook meedoen? Stuur ons jouw belevenissen (tekst en foto’s) in de trein via Twitter voorzien van #treinleven.

Overlast

We kunnen ons over alles wel opwinden

Tuurlijk, prima voorstel om overlastveroorzakers een stationsverbod op te leggen! Maar uuuuh wie gaat dat handhaven? Niemand, want er zit hooguit nog een worstenbroodjesverkoper op het station. Misschien kunnen de duurbetaalde adviseurs van de minister, NS, ProRail en vakbonden een keer op excursie naar Spanje. Ze kunnen daar uitstekende, op tijd rijdende, comfortabele treinen laten rijden. Bovendien zijn ze daar wel in staat om op ieder stations toegangspoortjes te plaatsen die je alleen met een geldig kaartje open krijgt. En op ieder station staat wel ergens een indrukwekkende Spanjool in uniform waar niet mee te spotten valt. In Nederland zijn duurbetaalde ambtenaren, bonden en NS en Prorail in staat om onuitvoerbare plannen te bedenken. Zo staan ook de duurbetaalde toegangspoortjes op de grote stations al jaren wijd open. Het mag wat kosten!

Ik wil het laten vliegen van lichaamsgas hiermee niet aanmoedigen hoor, maar niet alleen winden laten in de trein levert irritatie op. Waar ikzelf onpasselijk word van een energiedrankje van mijn medereiziger om 10 over 7 's ochtends, wordt de ander misselijk als de buurman of vrouw een boterham met pindakaas zit weg te werken. Zo kunnen we ons weer over van alles op winden, letterlijk en figuurlijk... CIN DY VAN DER VEL DE

LE O DE KA M

Snippers

Steenbok | 22/12 - 19/1

Vissen | 20/2 - 20/3

Vriendschappen zijn belangrijk in het leven. Denk daaraan vandaag, als je keuzes maakt en prioriteiten moet stellen.

@TRAINCOMMUTE

Energiedrankje

Stationsverbod: wie gaat het handhaven?

Boogschutter | 22/11 - 21/12

Waterman | 20/1 - 19/2

B a s van Thiel

@JuliaSophiee_ Kindertjes die de hele tijd vragen waar Schiphol nou woont #treinleven

Stel je doelen niet te hoog als het gaat om een nieuwe job. De kans dat je dan tevreden bent met het resultaat is veel groter. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je niets mag verwachten.

Die financiële dip waar jij je in bevindt, zal nog wel even aanhouden. Pas je uitgave patroon daar dus op aan. Je kunt niet met geld blijven smijten. Bedenk een goede manier om te bezuinigen.

Kar in Ven v e r l o o

”Nee, ik wil dat ons koningspaar uit gouden schaaltjes en met diamanten lepels kan blijven eten.”

Jouw tweet hier? Twitter mee via #treinleven

Vandaag ben je zeer gevoelig en onzeker. Dat kun je merken aan je eigen verlangen naar complimentjes. Als iemand je naar de mond praat ga je om. Doe geen dingen waar je spijt van krijgt.

Op je werk gaat het niet naar je zin. Jij hebt het gevoel als enige keihard te werken en daarvoor "0,0"-waardering te ontvangen. Neem een snipperdag en laat zien hoe het gaat als je er plots niet bent.

”Prima hoor, maar kunnen ook alle topmanagers eens even kijken waar ze nou mee bezig zijn?”

Mother Goose & Grimm

Radler

De pot verwijt de ketel dat 'ie zwart ziet Beste Rinus uit Metro van gisteren. De reclame waar je op doelt is toch echt van Bavaria Radler. Amstel heeft inderdaad ook een Radler maar is zeker niet de enige, Warsteiner namelijk ook. Radler betekent namelijk gewoon een drank die voor de helft uit bier en voor

de helft uit limonade bestaat. Als je dus nog eens iemand op fouten wilt wijzen kijk dan eerst naar jezelf. MARCEL HOOGTEIJ L IN G Renovatie

Kies alsjeblieft voor goedkoopste nieuwe Kuip Hoeveel geld er van de gemeente nodig is voor een vernieuwde Kuip wil Van Sluis nog niet zeggen. Dat ligt eraan voor welk ontwerp gekozen wordt! Met andere woorden, er hangen dus twee verschillende prijskaartjes aan. Wat mij betreft wordt er gekozen voor de goedkoopste versie, immers, het geld dat vanuit de gemeente komt, komt van de burger. Hoe minder hoe beter...maar, wedden dat ze voor dat witte ding kiezen? Dat is over ‘n paar jaar net zo grijs is als dat andere. W IM KOEL EW IJ N Ook in Metro? Stuur je brief van maximaal honderd woorden per e-mail naar brieven@metronieuws.nl. Geef je volledige naam en adres op. De redactie behoudt zich het recht voor brieven in te korten.


in dit

range rover

Waylon

nummer

Sergio Herman

Dries van Noten

Kanye West

Ryan Reynolds

MAN APRIL 2014

Metro Mode

VOORJAARS

LAUREN VERSTER

Over mannenmode en liefdesverdriet “Ik voer oorlog tegen de instapschoen”

TRENDS

Baarden nummer Salvatore Ferragamo

Dries van Noten

Dolce & Gabbana

SIMON BAKER VOOR GIVENCHY: “Verleiden laat ik aan mijn vrouw over”

John Galliano

METRO MAN X SPORTS


THE CONVERSE CHUCK TAYLOR ALL STAR TIE-DYE SNEAKER


FOLLOW YOUR NATURE

JEFF BRIDGES WWW.MARC-O-POLO.COM


METRO MODE MAN

S HARON JA NE D.

REDACTIE FAVORIETEN

APRIL

Fleur la Meilleure

AFRIKAANSE ROOTS Het Amsterdamse Daily Paper is een street couture label met Afrikaanse roots en dat komt er heel fijn in terug. Dit is er één om in de gaten te houden. dailypaperclothing.com

PERFECTE COMBINATIE Het project tussen Nike en de Creative Director van Givenchy, Riccardo Tisci, resulteerde in de Nike + R.T. Air Force 1. De perfecte combinatie tussen high end fashion en streetwear. Zeker de moeite waard om aan te schaffen, mocht je de kans krijgen ze te bemachtigen. Nike + R.T. Air Force 1, vanaf 230 euro. nike.com

MOODBOARD

GADGETS

4X DE BELGEN

Leroy Aznam

KUSSENTJE

WE LIKE

Kun je verliefd worden op een kussentje? Het overkwam mijn vrouw en mij: dit kussen van designersduo Job Smeets en Nynke Tynagel past namelijk precies bij onze nieuwe designstoel. Ja, je valt er heerlijk mee in slaap. Dus nee, we liggen niet wakker van de prijs. Handgemaakt kussen in kleurrijk Vliscodesign, oplage van 200 stuks, 150 euro via Studio Job Gallery Antwerpen. studiojob.be

Hein van Dam

BLAUW + BAARD BLAUW IS HET nieuwe zwart en de baard is de nieuwe mannelijkheid. Mode houdt nooit op met vernieuwen, dat maakt mode zo leuk. In deze Metro Mode Man alle nieuwe zaken om er goed uit te zien dit voorjaar. Een van de trends is de baard. Een mooie volle baard staat voor mannelijkheid en geeft een oergevoel. Maar zo simpel is het nog niet om zo’n volle baard te krijgen, zegt zanger Waylon in dit nummer. Hij noemt zijn eigen baard een “kneuzenbaard”. Met één voordeel: “hij prikt niet”. Op prikkende baarden heeft l’Oréal iets gevonden. De 3-dagen gel van Men Expert verzacht baardharen en stoppels. Onze gezamenlijke oproep om een foto van jezelf te sturen met je baard leverde honderden reacties op. Op de pagina streetstyle vind je de leukste inzendingen. En 150 mannen krijgen de gel van Men Expert thuis gestuurd. En de

bekendste barbier van Nederland, Schorem, geeft tips hoe je een perfecte, klassieke baard kunt krijgen. Verder hebben we het over blauw, dat het nieuwe zwart is. Alle tinten blauw zijn hot. Ik word er vrolijk van. Net als van de shoot die we in samenwerking met het Perscentrum Mode hebben gemaakt over de sporttrend. Het was topsport voor ons redactieteam, dat zich letterlijk in het zweet heeft gewerkt om de mooiste kleding, de leukste locatie en het beste model te kiezen. Tel daarbij hun eigen creativiteit op en je krijgt vier pagina’s om van te smullen. Happy spring!

Volg mij op twitter: @karinkuijpers.

KARIN KUIJPERS Hoofdredacteur

METRO MODE IS EEN UITGAVE VA N ME T RO H O L L A ND BV. U ITG E VER : CEES P O LMAN . HO O F D REDACTIE: KARIN KU IJP ERS (ME T R O MODE ) & R OB E RT VA N BRANDWIJK . ART DIRECTION: ERIK ZETTERBERG EN EEFJE SAVELKOUL. METRO MODE SALESMANAGER : SIMON DE BEST (S. DE. BEST@TMG.NL). REDACTIE: RAQUEL REMONDO GOMEZ , FLEUR HOOGE VEEN, LIZA DIKKERBOOM , CHRISTABEL BATEMAN, DESI RIDDER, LEROY AZNAM EN HEIN VAN DAM . EINDREDACTIE: MARIJE VA N ’ T HOOG.

05


METRO MODE MAN

STREETSTYLE Doree: “Ik vind zijn baard zo leuk omdat hij daar sterker en ouder door lijkt, iets wat hij nodig heeft als topjudoka in de klasse zwaargewicht.” Foto: Roy Meyer, 22 jaar, Breda

Henriette: “Met baard vind ik mijn man er lekker stoer uitzien.” Foto: Erwin Spelier, 45 jaar, Zoetermeer

Britt: “Getrimd of niet getrimd, zijn baard hoort bij wie hij is. Namelijk iemand die liever de krachten van de natuur trotseert dan op de bank hangt.” Foto: Mark Oudraad, 25 jaar, Groningen

Lianne: “Ik vind zijn baard zo leuk omdat het onze relatie prikkelt!” Foto: Marcel Knols, 44 jaar, Heerlen

Femke: “Ik vind zijn baard mooi, omdat hij er echt een modellen look van krijgt.” Foto: Michel van der Steen, 25 jaar, Den Haag

PRIKKENDE BAARDEN

Er werd massaal gereageerd op de vraag om een foto van de baard van je vriend in te sturen. Op deze pagina selecteerde de jury van Metro Mode en L’Oréal de leukste inzendingen.Alle 150 winnaars krijgen de 3-dagen baard hydraterende gel van Men Expert thuisgestuurd.

Tom van den Berg, 23 jaar, Rotterdam

Tiza: “Zijn baard maakt hem stoer en mannelijk, maar dat prikken is wel een minpunt!” Foto: Nick van Schaik, 20 jaar, Delft

Vrouwe de baar n over hun sto d van ere man

Sabrina: “Dit is de baard van de aller leukste man op aarde. Zijn baard maakt hem extra knap en mannelijk.” Foto: Vital de Frel, 31 jaar, Amsterdam

5X SHORT(ER)

Nu het voorjaar er is en de eerste rokjesdag geweest is, gaan we langzaam aan steeds korter met de broek. Hier in vijf stappen hoe je rustig aan naar de benen bloot gaat. De Chino, Lee, 89,95 euro. Door FLEUR LA MEILLEURE

De legging combi, Zara, 45,95 euro.

Over de knie, H&M, 34,95 euro. 06

Korter, PS by Paul Smith, 183 euro via stylebop.com

Kortst, Samsøe samsøe, 69 euro.


METRO MODE MAN

MOODBOARD

Het kan af en toe nog een beetje koel zijn tijdens de lente, maar met dit jack ga je van koel naar cool. Gant Rugger chambray varsity jack, 199,95 euro.

Rennen of stilstaan, met deze sportieve schoen zit je met beide voeten goed. G-star footwear, 120 euro.

Geïnspireerd op de Galapagos eilanden met de zilverglinsterende Stille Oceaan. Je kan er nu ook nog dieper mee duiken, van 120 naar 300 meter diepte. IWC Aquatimer Automatic, vanaf 4900 euro.

HETNIEUWEZWART Blauw op blauw, in verschillende tinten, vormen en soorten, het kan allemaal. Door FLEUR LA MEILLEURE

Het Parijse fietsenmerk Smog is een samenwerking aangegaan met het Amsterdamse handmade tassen en accessoires merk Atelier de l’Armée en wat daar uitgekomen is zeg je u tegen. Met deze fixed gear bike is geen berg te hoog. www.atelierdelarmee.com Een beetje opvallen mag, zeker in een goed pak en de kansen op het lopen van een blauwtje worden zeker geminimaliseerd. Marc by Marc Jacobs colbert 410 euro, pantalon 220 euro via stylebop.com

Of het nu voor business of pleasure is, reizen is altijd fijn en zeker wanneer je daar het juiste materiaal voor hebt zoals deze koffer. Rimowa salsa business trolley, 319 euro via bagageonline.nl De paisley print is weer terug van weggeweest. H&M, 9,95 euro.

08


METRO MODE MAN

icoon

GETTY IMAGES

Blauw is dus het nieuwe zwart, bleek na de afgelopen mannenshows, zeker voor het voorjaar is dat absoluut niet verkeerd. Samsøe Samsøe blue iris overhemd, 79 euro.

KANYE WEST

Kanye West. Hij rapt, is vader en staat eerder bekend om zijn liefde voor mode dan om zijn goede sociale vaardigheden. Hij liep stage bij het Italiaanse modemerk Fendi, ontwerpt kleding en werkte samen met modemerken als Nike, Louis Vuitton, Bape, A.P.C. en Giuseppe Zanotti.

Blauw op blauw, in verschillende tinten, vormen en soorten, het kan allemaal. En met een goede jeans sla je nooit de plank mis. Citizens of humanity mauro, 130 euro.

‘Je moet het verleden vergeten en je geen zorgen maken over de toekomst. Kracht vind je alleen in het heden’, aldus acteur Jeff Bridges die model staat in de campagne van Marc’o Polo en een paar keer per dag mediteert. Wijze lessen van een wijze man.

van Kanye is casual chic, ook in grote, sportieve truien ziet hij er stijlvol uit. En zelfs in een leren rok loopt hij er zelfverzekerder bij dan ooit. Zijn stijl is in de loop der jaren veranderd. Zag Kanye er eerst nog uit als een echte hiphopper met grote T-shirts en wijde broeken, zo loopt hij er nu bij als een mode icoon met zijn eigen finishing touch. Naast ontwerpen en muziek maken, heeft Kanye ook een grote liefde voor Vogue. Hij heeft er bijna een dagtaak van gemaakt om te zorgen dat zijn liefje Kim Kardashian ooit op de cover van het modetijdschrift komt. En met succes, want deze maand is het zover. Dan staat Kim, wel samen met Kanye natuurlijk, dan eindelijk op de cover van de Amerikaanse Vogue. Tijdens de shoot was hun dochtertje North ook aanwezig, want Kanye heeft meerdere keren duidelijk gemaakt dat alleen Vogue het waard is om haar te fotograferen.

DE KLEDINGSTIJL

“IK WORD DE EERSTE HIPHOP ONTWERPER EN DAAROM ZAL IK GROTER WORDEN DAN WAL-MART”

KANYE alles behalve nuchter is, blijkt maar weer als hij zichzelf vergelijkt met Kate Moss, Azzedine Alaïa, Pablo Picasso en Michelangelo en zichzelf een erg machtige man noemt. In een interview met een New Yorkse zender zei hij: “Ik word de eerste hiphop ontwerper en daarom zal ik groter worden dan Wal-Mart.”

F OT O’S : GET TY IMA GES

DAT

MAAR , OOK al ben je nog zo ‘machtig’, zelfs Kanye lukt niet alles. Eind vorig jaar was hij in Parijs en wilde hij graag met Yves Carcelle, directeur van Louis Vuitton, spreken. Carcelle zag hier het nut niet echt van in, waarop Kanye des duivels was. “Als je me niet wilt ontvangen, zul je het wel merken. Eén woord van mij en niemand in New York koopt tot aan januari nog Louis Vuitton. Wil je nu met me spreken?” Vervolgens riep Kanye al zijn fans op om tot januari geen spullen van het modehuis te kopen. Dus, don’t fuck with Kanye, want gebeurt er iets wat hem niet zint, dan moet de hele wereld het horen ook. Zo beëindigde hij onlangs zijn samenwerking met Nike en ging hij vervolgens in zee met Adidas. So Kanye.

Van chique Italiaans naar tres Français met Gucci en Carven.

DESI RIDDER

09


METRO MODE MAN

SIMONBAKER:EVERY Een succesvolle carrière, goede looks, een Australische accent… Givenchy ziet in acteur Simon Baker een echte gentleman. Metro Mode vloog naar Los Angeles om hem het hemd van het lijf te vragen. Door RAQUEL REMONDO GOMEZ

GIVENCHY’S GEBODEN VOOR DE VERLEIDELIJKE GENTLEMAN

1 2 3

Luister naar de verlangens en wensen van een dame. Zorg bij elke gelegenheid voor een gevatte babbel.

Doe nooit je jasje uit, behalve om jouw dame tegen de kou te beschermen.

4 5

Wees bekend met ‘around the world in 80 cocktails’.

Geniet van een avondje samen naar haar favoriete tv-series kijken.

“VERLEIDEN LAAT IK AAN MIJN VROUW OVER…”

CV Naam: Simon Baker. Bijnaam: Smiley. Geboren: 30 juli 1969 in Launceston, Tasmanië, Australië. Opleiding: Startte een opleiding geneeskunde in Sidney, maar stopte hiermee voor het acteursvak. Carrière: Begon in 1987 met acteren op de Australische televisie in onder andere Heartbreak High. Emigreerde in 1995 naar de VS waar een kleine rol in de film L.A. Confidental leidde tot rollen in The Devil Wears Prada, de hoofdrol in serie The Guardian en sinds 2008 de hoofdrol in serie The Mentalist. Hollywood: In februari 2013 kreeg Simon een ster op de Hollywood Walk of Fame.

OPEN AIR-FESTIVAL Als je met het dak open rijdt, verandert de zomer in één groot open air-festival. Deze ‘line up’ van cabrio’s staat garant voor optimaal ‘wind-door-deharen’-spektakel Door HEIN VAN DAM

Porsche 911 Targa

Wie herinnert zich de politie-Porsche nog? Liefhebbers noemen dit model de oer-Targa. De nieuwe 911 Targa is goed voor minstens 350 pk en 282 km/h snel. Een auto om van te dromen. Prijs: vanaf 132.500 euro.

10

BMW 4 Serie Cabrio

Deze zomer op de markt, de BMW 4 Serie Cabrio. Mooi gelijnd, een echte eyecatcher voor een flaneerrit op de boulevard. De stoelen bieden trouwens nekverwarming. Dit maakt een shawl op een koude dag overbodig. Vanaf 58.000 euro.


METRO MODE MAN

REPORTAGE

INCHAGENTLEMAN

A

ustralische acteur Simon Baker (44) is met zijn 1 meter 78 niet direct de meest imposante verschijning, maar zijn charisma maakt dit meer dan goed. Netjes in Givenchy pak gestoken met daarboven het bekende golvende, blonde kapsel, begroet de acteur de laatste groep journalisten met wie hij een interview zal houden: “Ah, allemaal dames, dat wordt gezellig.” De man weet hoe hij met vrouwen moet omgaan, want opvallend in Hollywood is dat de acteur al meer dan twintig jaar gelukkig is met zijn vrouw. Samen hebben ze drie kinderen en wonen ze in Los Angeles. Simon is voornamelijk bekend van serie The Mentalist waarin hij Patrick Jane, een onafhankelijke consulent van het California Bureau Of Investigation, speelt. Hierbij gebruikt Patrick vaardigheden uit zijn vroegere carrière als succesvol doch frauduleus helderziend medium. Combineer dit stukje mysterie met Simon’s verleidelijke looks en je hebt de ingrediënten van het nieuwe Givenchy Only Intense parfum. Niet zo gek dus dat het Franse modehuis in hem de perfecte gentleman ziet en hem als boegbeeld voor het parfum strikte.

Verleid jij vrouwen met de gentleman aanpak?

Verleiden laat ik aan mijn vrouw over. Ik ben al zo lang getrouwd dat ik het allemaal niet meer zo goed weet. Iedereen is anders en vindt andere dingen aantrekkelijk, maar ik denk dat de meeste mensen gehoord willen worden en een verbinding willen maken. Dat is de sleutel tot verleiding. En lekker ruiken helpt ook, toch? Puur door iemand te ruiken, maakt je onderbewuste al een connectie met iemand. Over geuren gesproken… Draag je ook parfum tijdens het acteren om in je karakter te komen?

Wat een interessant idee. Ik gebruik wel muziek waar ik emotionele, fysieke herinneringen aan heb. Maar ook geuren doen dit inderdaad, dus ik zal het eens proberen. Mijn eerste geurherinnering is die van Australische dikke, witte Zinc crème tegen zonnebrand. Dit doet me denken aan mijn jeugd, naar de heldere zon en lange stranddagen. En ik had rond mijn achttiende een ‘casual vriendin’ die patchoeli olie droeg. Toen één van mijn beste vrienden op een dag vol naar de patchoeli rook, wist ik genoeg. Mijn moeder wist ook altijd wanneer ik bij haar was geweest.

Volgens Givenchy ben jij dus de perfecte gentleman, hoe zie je dat zelf?

Toen Givenchy mij vroeg , gaf ik mijn standaardreactie; hoe pas ik dan in dit plaatje? Ze zijn heel fashion forward, toen ik ze online opzocht dacht ik: ‘Oeh, ik ga er uitzien als een oude gast.’ Ik twijfel altijd aan mezelf. Maar toen ze mij het parfum uitlegden, gebaseerd op het originele Gentlemen parfum uit 1975, zag ik mijzelf al beter in het plaatje passen. Een perfecte gentleman bestaat niet, al is het wel een doel waar we naar streven. Mijn moeder heeft mij met simpele dingen opgeleid, zoals dat ik voor oudere mensen op moet staan. Het begrip geldt voor mij ook niet voor één sekse. Het gaat om hoffelijkheid, om anderen op de eerste plek zetten. We hebben in deze tijd de neiging om simpele etiquette te verliezen. Het is 2014; is het niet tijd voor een herdefinitie van de ouderwetse gentleman?

Wat ik bewonder in Givenchy is de retro aanpak; ze pakken het beste van vroeger en updaten en vertalen het naar de moderne wereld. Ik denk dat het grootste verschil tussen de ouderwetse en moderne gentleman is dat het in het verleden een soort verplichting was en vandaag de dag een keuze.

Jaguar F-Type Convertible

De vormgeving van de Jaguar F-Type Convertible is net zo mooi als het geluid dat deze auto produceert. Niets leukers dan het dak te laten zakken om zelf van dit geluid te genieten. Tip: kies als de portemonnee het toelaat voor de zescilinder S, met 380 pk. De open F-Type is er vanaf 92.900 euro.

En wat betekent deze Givenchy geur voor jou?

Ik heb een soort liefdesaffaire met Givenchy Gentlemen Only Intense. Maar van de week sprayde iemand de Gentlemen Only geur en toen dacht ik: ‘Oeh deze is ook erg lekker’. Vooral de variatie werkt goed. Gentlemen Only is lekker licht en fris en Intense is zoals de bas in een band; je hoort hem niet automatisch, maar als je ‘m weghaalt, mis je hem meteen. Mijn vrouw vindt deze ook erg lekker. Luister je naar jouw vrouw?

Mijn vrouw beslist veel dingen voor me. Dat betekent niet automatisch dat ik overal in meega. Ik houd van de manier waarop ze denkt. Alleen zegt ze dat ik altijd haar mening vraag, maar haar advies nooit opvolg. Dat klopt, ik ben geïnteresseerd in haar mening, maar ben het niet altijd met haar eens. Dat houdt de relatie fris. Ben je loyaal?

Als ik zeg dat ik iets ga doen, blijf ik bij mijn besluit. Als je mij een tuinpad laat vegen, zal ik ‘m zo goed mogelijk vegen. Het meest succesvolle in mijn leven is mijn familie. Al het andere is een bijproduct. Daar ben ik trots op. In het geval van Givenchy, stap ik in een wereld waar ik weinig vanaf weet, maar ik ben niet bang voor het onbekende. Ik voel me een student, ik kan altijd leren en ik ben geïnteresseerd in nieuwe dingen. Ik ben trots op mijn commitment. Ik wil niet door het leven gaan met het gevoel van ‘daar heb ik me doorheen gebluft en daar ben ik mee weggekomen’. Gentlemen Only Intense Eau de toilette, verkrijgbaar vanaf 28 april, 50ml 66,50 euro en 100ml 91,50 euro.

Mazda MX-5

Een ‘golden oldie’. Maar één die zich nog makkelijk met de jongste versie cabrio’s kan meten. ’s Werelds best verkochte sportauto heeft een geweldige gewichtsverdeling en een perfecte achterwielaandrijving. Vanaf 32.690 euro.

11

Audi S3 Cabriolet

Pas ná deze zomer op de markt. Is dat erg? Een beetje wel. Maar open Audi’s zijn ook in het najaar heerlijk om al dan niet met gesloten dak in te rijden. Deze cabrio S3 draagt een TFSI-motor met maar liefst 300 pk in zich. Vier personen kunnen er in plaats nemen. De prijs is nog niet bekend.


METRO MODE MAN

INSPIRATIE

WELIKE

De kleinste Senseo ooit, de Marine look en een opgepimpte Land Rover. Spullen waar mannen blij van worden. Door KARIN KUIJPERS en RAQUEL REMONDO GOMEZ

PUUR Nederlandse singer-songwriter Dotan lanceerde dit voorjaar zijn nieuwe, autobiografische album 7 Layers. Het gelijknamige lied 7 Layers bevat volgens Dotan ‘de essentie van zijn leven’. Het resultaat is pure muziek met diepgang die je niet mag missen. Dotan, 7 Layers, 16,99 euro via dotanmusic.com

ANKER Vintage T-shirt met US Marine look uit de Chasin’ collectie. Een moderne twist van Popeye the sailorman. 39,95 euro. www. chasin.com.

GELD ALS WATER Jarenlang verdienden makelaars geld als water en daar hoefden ze bijzonder weinig voor te doen. Inmiddels liggen de kaarten anders, maar hun streken zijn ze niet verleerd. De Makelaar schetst de creatieve werkwijze van de Nederlandse makelaar. De Makelaar, Joost van Kleef en Henk Willem Smits, 14,95 euro.

MEN TRAVEL DIARIES De mannenlijn van modeketen Mango werkt samen met lifestylefotograaf en voormalig model Bill Gentle, bekend van zijn blog Backyard Bill.

De Amerikaanse blogger Bill is bekend van zijn samenwerkingen met merken en magazines als The New York Times en GQ. Het visitekaartje van deze streetstyle professional zijn zijn authentieke portretten. Zijn achtertuin - back yard - heeft meer dan eens als achtergrond gediend voor shoots om trends, cultuur en echte mensen en hun unieke stijl te fotograferen én te interviewen. Ditmaal zet hij zijn expertise in voor H.E. by Mango. In zijn ‘Men Travel Diaries by Backyard Bill’ fotografeert hij elke maand een bijzonder persoon in zijn dagelijkse omgeving in H.E. by Mango kleding. Konrad Lindholm, een ondernemer uit Londen, mag de samenwerking aftrappen. Dat wordt dus smullen van interessante mensen in goed gecombineerde outfits. hebymango.com

HOTSPOTS Vintage, design, denim en bier; hotspots voor de man anno 2014. Door DESI RIDDER

TIKJE RETRO Koffieliefhebbers opgelet; deze maand wordt het kleinste Senseo apparaat ooit gelanceerd. Dat betekent makkelijk en snel koffie uit een tikje retro design in zes toffe kleuren. Philips Senseo Up, vanaf half april verkrijgbaar, vanaf 89 euro.

DRIE STREPEN De drie iconische adidas strepen kun je nu ook doorvoeren in je gadgets. adidas Originals komt namelijk met een collectie accessoires voor smartphone, (mini) tablet en laptop met voor ieder wat wils. Adidas Originals, van 19,95 tot 39,95 euro.

MAATWERK John Miller ontwerpt en produceert al vijfentwintig jaar lang overhemden van superieure kwaliteit, waaronder het maatwerk ‘Personal Made shirt’. In dit jubileumjaar introduceert het merk een nieuwe campagne: Inspired by John Miller. Eerste gezicht van de campagne is internetondernemer Boris Veldhuijzen van Zanten. John Miller shirts, vanaf 99,95 euro.

AUTOCANDY Deze Land Rover is niet om mee te rijden en dus ook onbetaalbaar. Studio Job maakte hem in opdracht van Land Rover, de wagen die zestig jaar bestaat. Gewoon om naar te kijken. www.landrover.com.

Ben je op zoek naar de ultieme walk in closet waar vintage met design wordt gecombineerd? Neem dan een kijkje bij AERT, een nieuwe kledingwinkel voor mannen. Aert van Nesstraat 25, Rotterdam. aert.co

Multibrand modeketen Men At Work heeft hun nieuwe xl conceptstores in onder ander Rotterdam, Eindhoven, Tilburg en Haarlem gelanceerd. het nieuwe interieurdesign en de sterke focus op denim klinken veelbelovend. menatwork.nl

12

In de Bierfabriek kun je een tafel met eigen biertap krijgen, zodat je zelf bier kunt tappen. Deze locatie blijft dé plek voor een gezellig teamuitje of om lekker te borrelen met je vrienden. Rokin 75, Amsterdam. bierfabriek.com


SPORTS

METRO MODE MAN F O TO G RAF I E & ARTW O RK : BATEM AN + D I KKERBO O M S TY L I N G : F L EU R L A M EI L L EU RE H AAR & M AKE- U P: N I KI VO S M O D EL : S AM

Van basketbal tot tennis: Deze spring/summer komen alle sportinvloeden samen tot een minimalistisch cool geheel.

S TY L I N G AS S I S TEN T: W EN DY WAN G

M ET DAN K AAN :

Deze is ontwikkeld in samenwerking met het Perscentrum Mode. Voor meer informatie www.perscentrummode.nl.

S TU D I O U M S J ATKA , PATTA & P ERS CEN TRU M M O D E.

CO LBERT THE SU ITS, OV ER HEM D PATTA , SHORTS AMERICAN APPAREL, SOKKEN AMERICAN APPAREL, SCHOENEN FLORIS VAN B OM M E L .

13


METRO MODE MAN

J AS AVE L O N , T R U I Z Z E G N A , S H O RT S A M E R I C A N A P PA R E L , S O K K E N A L F R E D O GONZALES, SCHOENEN NIKE.

14


METRO MODE MAN

POL O S H I RT G AN T, J O G G I N G S H O RTS BJ Ö RN BO RG

15


METRO MODE MAN

BEAN I E & O VERH EM D PATTA

16


onzichtbaar maar onmisbaar onder je overhemd

voor len te en zo mer

noshirt lite d ®

Noshirt is onzichtbaar maar onmisbaar onder je overhemd. Het houdt je warm in de winter en cool in de zomer. Zonder lelijke contouren of suf wit boordje. Of je je overhemd nu met één of twee

unner en cooler

knoopjes open draagt. Want met noshirt ben je altijd op je best. Bestel ‘m dus snel op noshirt.nl

there’s no shirt like noshirt

®

®


KARL.COM #KARLPARFUMS

THE NEW SIGNATURE SCENT FOR WOMEN AND MEN

‘PERFUME IS FASHION FOR THE NOSE’ Winactie Metro Mode & Karl Lagerfeld Wil jij kans maken op één van de 20 ikonische geurenpakketten, bestaande uit een mannen- en vrouwenparfum? Maak dan een foto van jezelf met vriend(in) en jouw favoriete Karl Lagerfeld fashion item(s) en stuur deze vòòr 11 april naar metromode@metronieuws.nl, o.v.v. parfum Karl. De leukste reacties komen in de Metro Mode van 25 april.


METRO MODE MAN

WIE DRAAGTWAT

4XDEBELGEN

Onze Zuiderburen weten wel wat ontwerpen is. Met hun visie, vakmanschap en elegantie verwerven ze wereldfaam. En deze vier zijn nog maar een greep uit de kast. Door FLEUR LA MEILLEURE

TIM COPPENS

RAF SIMONS Modern, silhouette en grensverleggend. Simons begon zijn carrière als meubelontwerper. Hij gooide het roer om en ging voor een stage bij modemeester Walter van Beirendonck en werkte met kleermaker Renzo Loppa. In 1995 lanceerde Raf zijn eerste najaarscollectie voor mannen waarin schooluniformen en Bauhaus centraal staan; zijn doorbraak in de internationale modewereld. Simons gaat keihard aan de slag, maar de snelheid van de collecties breekt hem op en in 2000 neemt hij een gedurfde sabbatical. Datzelfde jaar gaat hij als modedocent aan de slag, maar het ontwerpen blijft kriebelen. Hij maakt een indrukwekkende comeback collectie van modebewuste terroristen, modellen met gezicht bedekkende sjaals en riemen met kogels. Niet wetend dat even later 9/11 plaatsvind. In 2005 gaat Raf werken bij het merk Jil Sander als creatief directeur. Hij geeft het een strakke stijl en maakt het tot een zeer gewild merk. Na veel speculatie wordt Raf Simons in 2012 op de troon gezet van Dior. Zijn lastigste keuze ooit, want het merk was een groot succes onder het bewind van voorganger John Galliano. In zijn debuut, de Haute Couture collectie, grijpt Simons terug naar de beginjaren van Dior waarbij hij zijn respect voor het modehuis laat zien. Normaal heeft een ontwerper vijf maanden; Raf moet de klus in acht weken klaren. De documentaire over dit proces verschijnt in april. Ready, set, go!

Vakmanschap, innovatie en athletiek. Tim Coppens begon zijn carrière bij luxemerk Bogner in München en stapte in 2004 over naar Adidas waar hij de conceptuele ontwikkeling van hun nieuwe high-end men’s performance afdeling leidde. Vier jaar later merkte Ralph Lauren zijn kennis van stoffen en techniek op waarna Tim hoofd van de designafdeling in New York werd en RLX een totaal nieuw en uniek fashion concept gaf. In 2011 begon Coppens zijn eigen label en bracht daarmee zijn vakmanschap en innovatie samen. Zijn moderne visie op mannelijkheid brengt het atletische en elegante samen met een ingewikkeld kantje: “Constructie is voor mij niet alleen stoffen samenbrengen en het er goed uit laten zien in een foto, het gaat vooral om de details die je alleen kunt zien en voelen van dichtbij.” En dat blijft niet onopgemerkt. Ook Jay-Z is fan en al vanaf zijn eerste show waren de modemensen zeer enthousiast. Coppens gaat nu voor de tweede keer op voor de ‘Oscar van de mode’, de CFDA Swarovski Award voor menswear design. Daarnaast zit hij ook bij de laatste tien van de LVMH prijs waar Karl Lagerfeld en Riccardo Tisci als jury de grote winnaar mogen uitkiezen. De prijs: 300.00 euro en een jaar coaching. Tim for the win.

DRIES VAN NOTEN KRIS VAN ASSCHE

Luxe, wereldse texturen en patronen. Dries onderscheidt zich door zijn keuze voor delicate en bonte stoffen. Die vaak etnische stoffen combineert hij met draagbare losse vormen die de vrouw vrijheid geeft. De shows van Dries van Noten in Parijs zijn altijd anders. Zijn collecties toont hij in lege treinstations of maneges en altijd wordt de modepers gastvrij ontvangen met een glaasje cider of Kriek Lambiek, Belgische chocolaatjes of een zakje friet. De Belg, die deel uitmaakte van de beroemde modelichting de Zes van Antwerpen in de jaren 80 (zo genoemd omdat de buitenlanders de namen van de Belgen niet konden uitspreken) heeft een feilloos gevoel voor de tijdgeest zonder dat deze uitmondt in groteske kledingstukken en overdreven statements. De telg uit een kleermakersfamilie begon als eerste met de strokenrok, blies de parka nieuw leven in en is nu de vertegenwoordiger van de terugkeer van de Amerikaanse sportswear. Verfijning, moderniteit en bescheidenheid sieren zijn signatuur. Een ‘Drieske’ is nooit ordinair. Van Noten heeft zijn Modepaleis in Antwerpen en winkels in Parijs, Hong Kong en Tokyo. Tot 31 augustus is er een expo over het brein van Dries van Noten in het musee des Arts Decoratifs in Parijs. www.lesartsdecoratifs.fr.

Ingetogen, verfijnde elegantie. Kris van Assche studeerde in 1998 af aan de Antwerpse ModeAcademie en verhuisde vervolgens naar Parijs om stage te lopen bij Hedi Slimane die destijds bij Yves Saint Laurent ontwerper was. Twee jaar later volgde Van Assche Hedi Slimane naar Dior Homme, waar hij een wereldwijde nieuwe trend lanceerde met zijn skinny pakken. Karl Lagerfeld viel er 47 kilo voor af om in zijn pakken te passen. In 2004 besloot Van Assche Dior Homme te verlaten om zijn eigen label op te zetten, KRISVANASSCHE werd gelanceerd in januari 2005. Zijn label mixt klassieke pakken met sportswear. Toen Hedi Slimane in 2007 vertrok bij Dior Homme, werd Kris gevraagd om artistiek directeur te worden. “Ik moest een succes-verhaal overnemen, wat heel zwaar is. Je kunt niet hetzelfde ontwerpen, maar het mag ook niet heel erg veranderen”, aldus Van Assche. Toch laat hij zijn sporen na. Van Assche heeft Dior Homme van de skinny leg look van Slimane gebracht naar een meer ingetogen, verfijnde elegantie. Naast zijn werk voor Dior werkt Kris ook verder aan zijn eigen collectie en opende hij in 2013 zijn eerste winkel in Parijs.

5 X HOEDEN De hoed gaat makkelijk mee van het najaar tot het voorjaar. Van hoosbuien tot zonnestralen; de hoed houdt het allemaal tegen. Zo is de hoed uitgegroeid van maffioso tot mode accessoire. Door FLEUR LA MEILLEURE

Etro, 260 euro via stylebop. com

River Island, 17 euro.

Hackett London, 120 euro.

19

Loro Piana, 580 euro via mrporter.com.

Pepe Jeans, 30 euro.


METRO MODE MAN

INTERVIEW

STYLISH GADGETS

EXTRA POWER Eén van de grootste frustraties van nu; dat de batterijen van mobiele telefoons binnen no time leeg zijn. De draagbare batterijen van Incase zorgen ervoor dat je mobiele telefoon opgeladen blijft. Super compact en op te laden via USB. Incase Portable Power 2500, 59,95 euro. goincase.com

Tegenwoordig zijn trendy gadgets voor mannen net zo belangrijk als het stoere paar schoenen of het perfect zittende overhemd. Hier alle stijlvolle accessoires op een rij. Door LEROY AZNAM

ULTRA DUN De iPad Air is zo licht en dun, dat je hem wel heel goed moet beschermen. De Logitech Ultrathin Keyboard Folio is absoluut één van de beste. Deze hoes is dun, licht en nauwkeurig ontworpen om snel, soepel en comfortabel te kunnen typen. Je merkt bijna niet dat er een hoes omheen zit. Logitech Ultrathin Keyboard Folio, 99 euro. logitech.com

“IK HEB EEN KNEUZENBAARD”

Zanger Waylon (32) gaat naar het Songfestival met een baard, die hij het liefst voller zou willen zien. “Maar hij prikt niet.” Stelling: Een baard siert de man. Wat vind je? Ja, maar helaas heb ik een kneuzenbaard. Ik kreeg pas rond mijn 23ste haar op mijn gezicht en toen kwamen ze niet met duizenden tegelijk, maar één voor één. Ik zou graag een vollere baard willen. Er is één voordeel… hij prikt niet. Hoe omschrijf je je kledingstijl? Dat het eruit ziet alsof ik er geen aandacht aan heb besteed, maar ondertussen… Zwarte jeans, zwart leren jack, gebreide zwarte trui, drie verschillende texturen. Nooit van de kleuren? Nee, het is bij mij zwart, wit of grijs. Als ze in een winkel met kleurtjes aankomen zeg ik vaak op de hanger al “nee”. Wat zijn je favoriete merken? Ik houd van de jeans van Neil Barrett, broeken van Jan Boelo en Patricia Pepe en van ontwerpers John Galliano en Saint Laurent. Wat is je laatste aanwinst? Een zwart slangenleren jasje van Aphero, gekocht bij Azzuro in Amsterdam. Ik trok hem aan en dacht “die is van mij”. Tot ik op het prijskaartje keek. Dat was even slikken. Met die stomme kop van mij heb ik hem toch gekocht. Een paar duizend euro verder… Maar ja, wel gelukkig. Ben je van de schoenen? Ja, heel erg. Ik heb zo’n vijftig paar sneakers, schoenen en half hoge laarzen. Hoe luiden jouw groomingrituelen? Smeren doe ik nooit. Aan mijn haar besteed ik wel tijd, maar ik ben dat nu weer even zat. Ik heb weer zin in lang haar. Parfums vind ik heerlijk. Black Orchid van Tom Ford en Egoïste van Chanel.

STERKE MIX Het Japanse modemerk Comme des Garçons staat bekend om haar uitgesproken creaties, maar heeft naast kleding ook andere must-haves. Het eerste geurtje dat het merk ooit heeft uitgebracht was de grote inspiratiebron voor de Candle Bougie geurkaars, een sterke mix van o.a. cederhout, kaneel, zwarte peper en honing. Comme des Garçons Candle Bougie, 45 euro, Comme des Garçons Pocket Store Amsterdam.

STADSFIETS De vorm van de fiets zoals wij die kennen is ontstaan aan het eind van de 19e eeuw. Tot nu toe houden fietsfabrikanten zich aan het design van de traditionele fiets. Maar fietsenmerk Minute brengt daar verandering in. Minute (spreek uit op z’n Frans) is een snelle, sterke, compacte en wendbare fiets voor in de stad. Een mini ‘commuter’ met opvallend kleine wielen en een oersterk stalen frame. Minute, 695 euro. 100minutes.nl

TECHPACK De rugzak heeft afgelopen seizoen een enorme comeback gemaakt en is niet meer uit het Nederlandse straatbeeld weg te denken. Dit seizoen introduceert Levi’s de Communter Tech Messenger Backpack - een combinatie van stoer, klassiek en efficiency. Levi’s Tech Messenger Bag, 114,95. levi.com

Door KARIN KUIJPERS

BAARDEN VOLGENS SCHOREM Hoe krijg je een goede baard? Tips van barbier Schorem. Door KARIN KUIJPERS

Skateboarder en DJ Tim Koedood is een goed voorbeeld hoe een baard een coupe kan accentueren. Deze overdreven vierkante baard past perfect bij zijn rooie haar. Wel elke dag in model kammen.

Dit is de ultiem verzorgde baard van Sybrand Klompstra, een Rotterdandy. De baard heeft een hoop onderhoud nodig door de strakke contouren. ‘s Morgens een beetje Reuzel pomade om hem strak in vorm te houden.

Herbert is een moderne Raspoetin met een lange en wilde baard. Mannelijker als deze viking baard vind je ze niet, extra mooi door alle grijstonen. Kammen met je vingers en beetje tonic om hem lekker te laten ruiken. F O TO’ S : DAV I D R A C C U G L I A , J E L L E M O L L E M A

20


METRO MODE MAN

FAVORIETEN

TIFFANY MEN Bij Tiffany & Co. denken we meteen aan dames en dan vooral aan Audrey Hepburn. Maar het Amerikaanse merk heeft ook een stoere mannenlijn. Deze titanium en sterling zilveren manchetknopen zijn een must-have voor de pak dragende man. Tiffany & Co., prijs op aanvraag. tiffany. com

ULTIMATE BOOM De UE BOOM van Ultimate Ears is een mobiele draadloze speaker die een nieuwe standaard heeft gezet voor het luisteren naar muziek in elke omgeving. Dankzij het veelzijdige ontwerp is de speaker makkelijk mee te nemen en past deze perfect in elke rugzak of bidonhouder. UE BOOM, 199 euro. ultimateears.com

THE NOTEBOOK

AVRO - INGO CAL Y

In tijden van innoverende technologie, is het soms weer eens fijn om terug te grijpen naar ‘vroeger’. Hoe fijn is het om weer eens een pen te pakken en je plannen of dagelijkse bevindingen heel ouderwets op te schrijven? De Traveler’s Notebooks van Midori nemen je weer naar de tijd van het schipperslogboek – heel oldskool! Midori Traveler’s Notebook, 44,90 euro. misc-store. com.

LAUREN VERSTER

Programmamaakster, presentatrice en schrijfster Lauren Verster vertelt over mannenmode en snikken boven de boxershorts van haar ex. MAN VAN STAAL Het van oorsprong Zwitserse horlogemerk Bomberg, is door judoka Dennis van der Geest naar Nederland gehaald. Het merk introduceert een reeks stoere horloges van Zwitserse klasse voor de mannen van staal. Bomberg, 575 euro. bomberg.ch

MODE-INSPIRATIE De wereldberoemde fotograaf en blogger, Todd Selby, introduceert zijn derde boek: The Fashionable Selby. Dit perfecte koffietafelboek weergeeft de modewereld in Selby’s kenmerkende stijl - een mix van fotografie, aquarellen, grappige anekdotes en handgeschreven interviews. Het boek geeft de lezer een openhartige kijk in de keukens van inspirerende mensen uit de internationale mode-industrie. The Fashionable Selby, 30 euro. mendo.nl

INSIDER TIPS

Zeg je pakken dan zeg je Oger. Oger gaf Metro 3 tips voor het perfecte pak. Door FLEUR LA MEILLEURE

MINI COMPUTER Je portemonnee thuis vergeten is geen probleem! Maar als we onze mobiele telefoon vergeten, gaan we hoe dan ook terug naar huis om hem op te halen. De kleine ‘beste vriend’ is uitgegroeid tot een mini-computer en daar doet Samsung met de GALAXY S5 nog eens een schepje bovenop. De GALAXY S5 heeft een flashy design en is de meest complete smartphone van dit moment, een voorbeeld van innovatie die puur op mensen gericht is. Samsung GALAXY S5, 699 euro. samsung.com

TAILLERING Een goed jasje kenmerkt zich, ongeacht het postuur van de drager, door een mooie lijn vanuit de borstnaar de taillebreedte. Het jasje moet dicht kunnen zonder dat er teveel spanning op de sluitknoop ontstaat. Bij een tweeknoopsjasje sluit je alleen de bovenste knoop, bij een drieknoopsjasje alleen de middelste.

MOUWLENGTE Zowel een te lange als een te korte mouw van een jasje geven een armoedig beeld. Ideaal gezien komt het manchet van het shirt een tot twee centimeter onder de mouw van het jasje vandaan.

21

Mannelijke stijlicoon? Johnny Depp. Ik houd wel van die mix van vintage, mannelijk en romantisch. Grote, brede armen in een mooi jaren 60 pak; veel beter gaat het niet worden. Hij draagt ook vaak een hoed - leuk! -, mooie, nonchalante overhemden of nét dat goede, simpele T-shirt. Must-have item voor de man? Een mooie, dikke, gebreide trui. Heel mannelijk vind ik dat. Het is het soort kledingstuk dat ervoor zorgt dat je weg wilt kruipen in iemands armen. Alsof je beschermd wordt door zo’n grote, zachte torso. Stijl-afknapper? Een man die van top tot teen in opzichtige merken is gehuld; van Prada pet tot Burberry jas en Rolex horloge. Ik houd niet van wandelende reclames. Dat geldt trouwens ook voor vrouwen. Trek je weleens wat bij jouw vriend Jort Kelder uit de kast? Elke dag. Tot grote ergernis van mijn geliefde. Hij heeft namelijk de meest fijne, exclusieve stofjes in zijn kast hangen. Truien van kasjmier van de huppelepup geit uit het Himalaya gebergte, overhemden van blabla katoen van de linker Nijl oever en wanten van 100% baby-Alpaca wol. Beïnvloed jij de kledingstijl van je partners? En andersom? Als ik weet mijn geliefde iets héél lelijk vindt, trek ik dat minder snel aan. Op dit moment voer ik zelf oorlog tegen de instapschoen. Mijn doel is om alle exemplaren anno 2015 uit dit huis en op de vuilstort te hebben. Want zeg nou zelf; een man met een instapschoen, dat kan echt vele malen beter. Hoe ga je om met spullen van een ex? Ik heb weleens snikkend boven een stapel boxershorts gehangen. En daarna besloot ik dan dat ze in de –terug-naar-de-ex tas moesten. Ook viel er een keer onverwacht een naar parfum ruikende trui van mijn ex uit de kast, waarmee alle herinneringen weer boven kwamen. En dus ook de pijnlijke. Au… Liefdesverdriet kan verschrikkelijk zijn… Uit, Zuurzoete verhalen over liefdesverdriet, Lauren Verster, 17,95 euro.

BROEKLENGTE De broekspijpen worden de laatste jaren wat smaller en korter gedragen. Zorg ervoor dat de achterkant van de pijp in een rechte lijn naar naar beneden valt en dat de broek aan de voorkant iets knikt op de schoen.

Door RAQUEL REMONDO GOMEZ


METRO MODE MAN

INTERVIEW

MRJANE

Sergio Herman ruilde zijn driesterrenrestaurant in het Zeeuwse Oud Sluis in voor een sprankelende kapel in hartje Antwerpen.The Jane is een feit.

“IK HEB HET GEVOEL DAT IK MET DIT BESLUIT DOOR HET DAK BEN GESCHOTEN EN NU WEER AAN HET NEERKOMEN BEN.”

O

Door KARIN KUIJPERS

ud Sluis Goodbye

Ja, eind december heb ik na 25 jaar mijn levenswerk, waar ik alles aan te danken heb, gesloten. Ik heb het gevoel dat ik met dit besluit door het dak ben geschoten en nu weer aan het neerkomen ben. Ik rijd nog met een flinke bocht om Oud Sluis heen, want het doet ook pijn. Maar het moest, ik had het mezelf kwalijk genomen als ik het niet had gedaan.

The Jane

Nu zijn we met ons team keihard aan het beuken in The Jane. Een wereldse zaak in een grote stad, waar het nog altijd draait om lekker eten. Nick Bril, mijn chef bij Oud Sluis, is mede-eigenaar. Met een hechte club gepassioneerden gaan we deze nieuwe uitdaging aan.

zonde. Negerzoenen, roze biggetjes, sleutelhangers, zo’n potje is zo leeg. Vissoep

Een van de “classics” uit Oud Sluis, een ode aan mijn vader, die mij heeft opgeleid en aan wie ik alles te danken heb. Hij is ziek en woont een deel van de week in een opvanghuis. Vind ik heel moeilijk om te accepteren. Tomaatjes

Kijk, het leuke van The Jane is dat ik nu kan koken naar wat de boeren me kunnen bieden. Bij Oud Sluis zaten we met vier, vijf man op één gerecht te broeien, nu hebben we acht tot negen, handelingen per bord minder dan vroeger. Dat geeft vrijheid. Fast food

Kibbeling met remouladesaus vind ik heerlijk. En een pita shoarma bij Finjan in Antwerpen.

Champagne

Inspiratie

Voor elke lunch en elk diner drink ik een glas champagne. Noem het moed indrinken, mijn vader deed het ook. Dat nemen ze me niet af.

Mijn gevoel volgen. Bij alles wat ik zie denk ik na over hoe ik het kan gebruiken. De ene dag ben ik minder bij mezelf dan de andere. Ik zou meer rust willen, maar ja, hoe doe je dat…

Ratjetoe

Zo is mijn kledingstijl, een rommeltje. Leren jack van Dsquared, schoenen van het Belgische merk March 23, jeans van G-Star, shawl van Marc Jacobs, ik pak van alles wat. Alleen bij de winkel van Ann Demeulemeester in Antwerpen moet ik op mijn tanden bijten om niet te stoppen en de zaak leeg te kopen. Mode prikkelt me, ik heb net met G-Star een collectie werkmanskleding gelanceerd. In The Jane dragen we deze uniformen. Roze biggetjes

DE KAPEL The Jane huist in een kapel van een voormalig militair ziekenhuis in Antwerpen. Een 800 kilo wegende kroonluchter, een getatoeëerde keuken, geprinte ramen en een neon schedel sieren het restaurant. Het interieur werd gedaan door Piet Boon. In The Jane is plaats voor 60 gasten, boven in de Upper Room Bar is een food- en cocktailbar voor 35 gasten. www.thejaneantwerp.com.

Goedkoop snoep is mijn grootste

5X SCHOENEN In Nederland geniet je het ene moment volop van de zon, het volgende moment komt de regen met bakken uit de hemel. Met deze schoenen ben jij helemaal klaar voor de lente, wat voor weer het ook is.

Chuck Taylor TieDye, 74,95 euro, Converse All Star.

Toms instapschoenen, 49,95 euro, via Assem.nl.

Espadrilla Washed Print Slip-on, 59,99 euro, Crocs. Lage leren sneakers, 99,95 euro, Chasin’.

Door DESI RIDDER

22

Giorgio, 210 euro, via JR Schoenenmode.


Complete bril op iedere sterkte!

Eyelove® multifocale bril

Eyelove® bril op sterkte (voor veraf óf dichtbij)

met onzichtbaar leesgedeelte

+ Incl. montuur, keuze uit 175 monturen

+ Incl. montuur, keuze uit 175 monturen

+ Incl. beide glazen op iedere sterkte

+ Incl. beide glazen op iedere sterkte

Eyelove® gratis oogmeting in 63 winkels, zonder afspraak!

(ook met iedere cilinder mogelijk)

(ook met iedere cilinder mogelijk)

+ Incl. niet goed = geld terug garantie

+ Incl. niet goed = geld terug garantie + Gratis ontspiegeling

+ Gratis onzichtbaar leesgedeelte

+ Gratis kraswerende laag

+ Gratis ontspiegeling

+ Gratis dunner geslepen

+ Gratis kraswerende laag

+ Gratis luxe brillenkoker

+ Gratis dunner geslepen

+ Gratis oogmeting in 63 winkels

+ Gratis luxe brillenkoker

Met deze coupon:

+ Gratis oogmeting in 63 winkels

€ 39,- € 99,Vaste lage prijs:

Deze kortingsactie loopt t/m 19 april 2014 en uitsluitend bij inlevering van deze coupon.

KORTINGSCODE: 52622

Gevestigd in 125 winkels in:

ROTTERDAM

TIP

NU

NIEUWE COLLECTIE NU IN DE WINKEL!

Eyelove® zonnebril

Iedere bril is ook als zonnebril op sterkte verkrijgbaar voor dezelfde prijs met bruin, grijs of groen glas!

Barendrecht

Bergeijk

Kijk voor alle winkels op www.eyelovebrillen.nl of bel ons op 073-800.00.10 (maandag t/m vrijdag)

Win 4 x rugzak van Fjällräven No.21

174,95 euro De rugzak is hot.

Deze rugzak van Fjällräven is een absolute klassieker, uitgevoerd in een trendy kleur blauw. De stof is gewaxte G-1000 dus goed voor alle weersomstandigheden, de details zijn van natuurlijk gelooid leer. Met uitneembaar zitmatje en flessenhouder.

Mail & Win 5 knipbeurten bij dé Barbier van Nederland

SCHOREM

Geef antwoord op de vraag wie er wél en wie er niet bij Schorem naar binnen mogen. Mail dit met je contactgegevens voor 11 april naar metromode@metronieuws.nl en maak kans op een verwenbeurd van haar of baard en twee blikken pomade!

totaal

Bij Schorem,

60 euro

de leukste Barbier van Nederland.


METRO MODE MAN

GROOMING

BACKSTAGE

Elke editie tipt de Metro Mode redactie de nieuwste items op mannelijk beautygebied. Door RAQUEL REMONDO GOMEZ

BAARD De Hydra Energetic X-Treme “3-dagen baard” is de eerste hydraterende gezichtsgel voor mannen. De gel verzorgt zowel de baard als de huid. Voor de baard: De gel bevat een haarverzachter die baardharen en stoppels direct zachter maakt. En de gel gaat jeuk tegen door een anti-bacterieel bestanddeel dat de baard & huid reinigt en irritaties voorkomt. Voor het gezicht: Tot 24uur hydratatie voor een langdurig comfortabel gevoel. De gel geeft energie, is versterkt met vitamine E waardoor tekenen van vermoeidheid zichtbaar verminderen. Hydra Energetic X-treme is makkelijk aan te brengen en niet plakkerig. Zo krijg je een ruige, maar een verzorgde look. Hydra Energetic X-Treme “3-dagen baard”, 16,99 euro. Varen is het belangrijkste ingrediënt van het nieuwe mannenparfum van Karl Lagerfeld. Met appel, viool en sandelhout, 50 ml 55 euro.

Sprankelende energie van bruisend fruit en krachtige kruiden; ‘alleen voor mannen met lef’. bruno banani Absolute Man Eau de Toilette 50ml, 27 euro.

SMEREN Bestrijdt de eerste tekenen van veroudering voor een stevigere, veerkrachtigere, gladdere huid. Biotherm Homme actieve anti-age verzorging. Age Fitness Day Care 50ml, 55 euro.

Een ode aan de klassieker én het groene briefje. Paco Rabanne 1 Million $ Limited Editon 100ml, verkrijgbaar vanaf half mei, 79,65 euro.

Simpel reinigen en voeden met dit toffe merk uit New York. (MALIN+ GOETZ) Hair Gift Box met Peppermint Shampoo en Cilantro Conditioner, 43 euro via malinandgoetz.eu

KRACHTIG Fris en krachtig met een kruidig en houtachtig karakter. Guess Night Eau de Toilette 50ml, verkrijgbaar vanaf half april, 40 euro. Sisleÿum for Men is een organische anti-age crème met een complete verzorging. De crème voedt, biedt weerstand tegen stress en vermindert huidveroudering, 187 euro.

AM/PM Designer Hans Ubbink lanceert zijn allereerste geurlijn voor mannen. Een frisse, pittige geur voor de vroege ochtend en een sensuele variant voor een later tijdstip. Hans Ubbink AM en PM Eau de parfums Magnum 200ml, 119 euro per stuk.

5 X LENTE Frisse tonen voor de lente. Deze vijf eau de toilettes ruiken naar zon en vakantie. Door LIZA DIKKERBOOM Dior Eau Sauvage, Eau de Toilette 100 ml, 68,40 euro.

Versace Men Eau Fraîche, Eau de Toilette 50 ml, 49,95 euro. 24

Jil Sander SUN RISE, Eau de Toilette 100 ml, 41,06 euro.

Giorgio Armani Acqua di Gio Homme, Eau de Toilette 100 ml, 78,75 euro.

CK One, Eau de Toilette 100 ml, 39,90 euro.


a Introducing new Stretch twist on comfort Sole. An innovation in comfort. Stretches and flexes to fit you.

www.crocs.nl


NZANEWZEALAND.COM


METRO MODE MAN

SPOTLIGHT

ONZICHTBAARMOOI Een man in een mooi pak en dan met een T-shirt dat door zijn overhemd schijnt.“Lelijk”, vonden Martijn Licht en Jan Willem Onderwater. Dus bedachten ze het onzichtbare ondershirt Noshirt by Passeggio. Door DESI RIDDER

NOSHIRT Een goed shirt onder een overhemd is van de fijnste katoen, transparant en heeft een V-hals. Die comfortabele fit voor onder een pak bedachten ondernemers Martijn Licht en Jan Willem Onderwater van Noshirt by Passeggio. “Wij ergerden ons aan mannen die overhemden dragen waar hun T-shirt doorheen schijnt en waarbij het boordje van het shirt zichtbaar is bij de kraag”, aldus Martijn Licht. Ze bedachten het concept Noshirt by Passeggio. Dat laatste woord betekent flaneren in het Italiaans, het eerste staat voor een shirt dat er niet is. Met andere woorden: Onzichtbaar. Onderwater: “Onze shirts zijn onder meer verkrijgbaar in een mooie huidskleur en we hebben een V-hals in twee dieptes. Voor mannen die één of twee knoopjes van hun overhemd open willen hebben. De shirts worden gemaakt van Pima katoen, een van de beste soorten katoen ter wereld met een lange vezel zodat die goed in de was blijft. En de vorm is slimfit zodat overtollige textiel op het lijf wordt voorkomen en het pak de hele dag comfortabel aanvoelt. www.noshirt.nl.

VERKOOP ADRESSEN METRO MODE MAN APRIL Adidas adidas.nl AERT aert.co Audi audi.nl

Bierfabriek bierfabriek.com Biotherm biotherm.nl Björn Borg bjornborg.nl BMW bmw.nl Bomberg bomberg.ch Bread & Boxers breadandboxers.com Bruno Banani brunobanani.de Calvin Klein calvinklein.com Carven carven.com Chasin’ chasin.com Citizens of Humanity citizensofhumanity. com

Comme des Garçons comme-desgarcons.com Converse converse.nl Crocs crocs.nl Daily Paper dailypaperclothing.com De Makelaar bol.com Dior dior.com Dotan dotanmusic.com Dries van Noten driesvannoten.be Element elementbrand.com Etro stylebop.com G-Star g-star.com/nl

Gant nl.gant.com Giorgio Armani armani.com/giorgioarmani Giorgio jrschoenmode.nl Givenchy givenchy.com Gucci gucci.com/nl Guess guess.eu H.E. by Mango hebymango.com H&M hm.com/nl Hackett London hackett.com Hans Ubbink AM store.hansubbink.com/ perfume

Instore | online | mobile

assem.nl

Volg ons via Facebook.com/assemschoenen | Twitter.com/assemschoenen | Instagram.com/vandenassem

Houbigant houbigant-parfum.com IWC iwc.com Jaguar jaguar.nl Jil Sander jilsander.com Job Smeets & Nynke Tynagel studiojob.be John Miller johnmillershirts.com Komono wearekomono.com Kris van Assche krisvanassche.com L’Oréal loreal-paris.nl Land Rover landrover.com Lee eu.lee.com Levi’s levi.com

Loro Piana mrporter.com Malin + Goetz malinandgoetz.eu Marc by Marc Jacobs stylebop.com Marc’o Polo marc-o-polo.nl Mazda mazda.nl Men at Work menatwork.nl Midori Traveler’s Notebook misc-store.com Minute 100minutes.nl Nike nike.com/nl Noshirt by Passeggio noshirt.nl Oger oger.nl Patta patta.nl

Pepe Jeans pepejeans.com Philips Senseo Up philipsstore.nl Porsche porsche.com/netherlands PS by Paul Smith stylebop.com Raf Simons rafsimons.com Rimowa bagageonline.nl River Island riverisland.com Samsøe & Samsøe samsoe.com Samsung samsung.com Smog & Atelier de l’Armée atelierdelarmee.com The Fashionable Selby mendo.nl

The Jane thejaneantwerp.com Tiffany & Co. tiffany.com Tim Coppens timcoppens.com Toms assem.nl UE Boom ultimateears.com Versace versace.com Viktor & Rolf viktor-rolf.com Zara zara.com/nl

adverteren? mail naar metromode@metronieuws.nl


NIEUW HYDRA ENERGETIC

3-DAGEN BAARD

DRIEVOUDIGE ACTIE: 1. VERZACHT DE BAARD 2. VERMINDERT JEUK 3. HYDRATEERT DE HUID

OMDAT JE EEN BAARD HEBT


NIEUWS

7

Verleiding ligt voor matrozen altijd op de loer Marine. In de wateren voor Somalië werd een recent marinefeestje te gezellig. Twee mariniers doken samen met twee marinevrouwen de kooi in. ”Het lijkt aan boord toch op Utopia.” Aan boord van de Zr. Ms. Evertsen liep een met alcohol overladen feestje onlangs flink uit de hand. Twee mariniers en twee marinevrouwen raakten in beschonken toestand, gevieren in een hut verzeild. Volgens de Koninklijke Marine was er geen sprake van seksueel contact, maar het kwartet werd wel direct op het vliegtuig naar huis gezet. Het was de tweede keer in korte tijd dat het aan boord van een van Zijner Majesteits zeebodems iets te gezellig werd. Nog maar een paar maanden geleden ging het ook al mis op een piratenjager. In de haven Djibouti bleek de vrouwelijke scheepsarts toen in haar dronkenschap iets te ontvankelijk voor een aantal van haar medeopvarenden. De Koninklijke Marine deed aangifte van de orgie, maar tot vervolging kwam het niet. Er was geen sprake van verkrachting of onvrijwillige seks. Volgens Skip Springer, secretaris van vakbond voor defensiepersoneel, AFMP, is enige spanning onder de opvarende nauwelijks te voorkomen. ”Er komen steeds weer nieuwe jonge mensen bij op die schepen. Het is uiteindelijk een clubje frisse twintigers bij elkaar. Het wordt natuurlijk geen ’Oh oh Cherso’ maar het lijkt aan boord toch op Utopia. Je bent de hele tijd samen in dat schip, zit letterlijk op elkaar. Dat is toch wel anders dan bij de landmacht

of de luchtmacht. De kans om in de verleiding te komen is groter. Maar daar moet je natuurlijk wel te allen tijde professioneel mee omgaan.” Want de regels zijn duidelijk: niet meer dan twee biertjes drinken aan boord, geen mannen op de vrouwenafdeling en absoluut geen seksueel contact. Maar de verhouding van het zeeleger met haar vrouwelijke soldaten blijft moeizaam. In 2006 werd de Koninklijke Marine nog opgeschrikt door een seksschandaal op het fregat Tjerk Hiddes. Een vrouwelijke matroos trok toen aan de bel na in haar ogen stelselmatig seksueel geïntimideerd en betast te zijn. Ook zou er sprake zijn geweest van wijdverbreide seksuele escapades en drugsgebruik onder de bemanning. Hoewel deze verhalen nooit zijn bewezen leidde het wel tot een nieuwe gedragscode voor militairen. Ook kwam er een meldpunt voor Ongewenst Gedrag, waar iedereen die zich lastig gevallen, gepest of geïntimideerd voelt kenbaar kan maken. Dat heeft er in ieder geval toe geleid dat de excessen gemakkelijker naar buiten komen denkt Springer. ”Vroeger werd dat nogal eens met de mantel der liefde bedekt. Maar waar het nog duidelijk aan schort is de cultuurverandering die ervoor zorgt dat dit niet meer voorkomt. Uiteindelijk is het toch meestal de drank die losser maakt. Als deze mensen daadwerkelijk onbeperkt konden drinken aan boord dan is dat een grove fout. Zolang marinemensen elkaar niet aanspreken op dit soort gedrag dan los je het nooit op.”

Nieuwe vlag voor eerste Koningsdag Bij de Dokkumer Vlaggen Centrale zijn ze al druk doende een speciale vlag ter ere van de eerste Koningsdag in elkaar te zetten. ”Bij zo’n historische gebeurtenis hoort een speciale vlag”, aldus directeur Robert-Jan Hageman. Op de vlag is in oranje het profiel van de koning te zien met een kroon en de tekst ’koningsdag’. Koningsdag is dit jaar op 26 april, omdat de verjaardag Willem-Alexander op 27 april op een zondag valt. AN P

RENS OVING

rens.oving@metronieuws.nl

Stormloop. Kaarten voor lezing Stephen Hawking waren binnen een minuut uitverkocht

Stephen Hawking spreekt in mei in het Utechtse Beatrixtheater. / EPA

Privacy

De populariteit van de wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking heeft gisteren geen problemen meer opgeleverd bij de kaartverkoop voor zijn lezing in Utrecht op 23 mei. De 500 beschikbare kaarten waren in een minuut uitverkocht. Dat meldde een student van studievereniging A-Eskwadraat, die de lezing organiseert. Eerder deze week zorgde een stormloop op de kaarten ervoor dat de website van de organisatie direct plat kwam te liggen en er geen kaarten konden worden verkocht. Donderdag konden belangstellenden in de herhaling. De verkoop ging deze keer goed; Ticketmaster was ingeschakeld om problemen te voorkomen. ANP Communicatieprobleem

Politie mag beelden kentekens opslaan

Ruzie artsen Haga leidt tot twee onnodige doden

De kans is groot dat vanaf begin 2015 van iedereen die met zijn auto langs een politiecamera rijdt, de kentekengegevens worden opgeslagen en 4 weken lang bewaard. De politie mag in deze periode de gegevens inzien en gebruiken als dat nodig is voor een opsporingsonderzoek naar een misdrijf. Een meerderheid van de Tweede Kamer leek zich donderdag te scharen achter een wetsvoorstel hierover van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). ANP

De samenwerkings- en communicatieproblemen binnen de vakgroep cardiochirurgie van het HagaZiekenhuis in Den Haag zijn de directe oorzaak van twee sterfgevallen tussen 2007 en 2012. Deze problemen behoren inmiddels tot het verleden. Vorig jaar, kwam naar buiten dat tussen 2007 en 2010 opvallend veel mensen stierven op de afdeling cardiochirurgie. In samenspraak met de nabestaanden is besloten geen verder onderzoek te doen. A NP

Early Bird Tickets Powered by:


www.metronieuws.nl vrijdag 4 april 2014

Column

EDIN MUJAGIC EDIN MUJAGIC IS MONETAIR ECONOOM VERBONDEN AAN DE UNIVERSITEIT VAN TILBURG, PUBLICIST EN AUTEUR VAN HET BOEK GELDMOORD WWW.GELDMOORD.NL TWITTER @EDINMUJAGIC

NIEUWS

8

EXIT EURO, WELKOM TERUG GULDEN? ”Buiten de EU is Nederland weer in staat om de economische en monetaire politiek af te stemmen op onze eigen noden.” Zo begint punt 6 van het verkiezingsprogramma van de PVV voor de Europese verkiezingen 2014. Het was het woord ‘weer’ waarover ik als monetair econoom en liefhebber van (monetaire) geschiedenis viel. In zijn bestaan was de gulden bijna altijd ergens aan gekoppeld: goud, zilver, dollar of de Duitse mark. Daardoor voerde Nederland slechts sporadisch in de afgelopen eeuwen een (semi)autonoom monetair beleid. En telkens wanneer dat gebeurde, waren de gevolgen desastreus: de gulden zakte fors in waarde tegenover de voor Nederland belangrijke Duitse mark en de Nederlanders kregen de rekening gepresenteerd in de vorm van hoge inflatie.

Soevereiniteit

”Wim Duisenberg, voormalig hoogste monetaire baas van Nederland, zei ooit: ‘Als de Duitsers de rente aanpassen, heb ik een kwartier de tijd om ze te volgen. Die vijftien minuten, dát is de Nederlandse soevereiniteit’.” E di n M u j agi c

Het is natuurlijk mogelijk dat Nederland nu wél succesvol zou zijn. Maar…Sinds begin jaren tachtig hebben we de gulden vastgeklonken aan de munt van onze belangrijkste handelspartner, de Duitse mark. Onze kleine economie had dat in een wereld die snel globaliseerde, nodig. Die koppeling betekende in feite dat de Duitse centrale bank onze rente en de koers van de gulden bepaalde. Onze

monetaire soevereiniteit duurde een kwartiertje, zoals Wim Duisenberg, een ex-President van De Nederlandsche Bank, ooit zei. Monetair beleid ‘op onze eigen noden’ afstemmen betekent dus voor Nederland onvermijdelijk de gulden koppelen aan de Duitse munt. Maar als Nederland de euro zou afschaffen terwijl de rest ermee doorgaat, en die kans is zeer groot aangezien Duits-

land luid en duidelijk laat weten én merken de euro te willen redden, zou de euro de Duitse munt zijn. De gulden zou dus vastgeklonken worden aan de munt die we net het land uitgegooid hebben! De Nederlandse monetaire soevereiniteit zou toenemen…van 0 naar maximaal 15 minuten, zo niet minder. Elk euroland en elke politieke partij heeft het volste recht ervoor te pleiten uit de euro te stappen en terug te keren naar zijn oude munt. Echter, als hét argument daarvoor is dat Nederland weer een eigen monetair beleid kan voeren, dan is het goed te weten dat Nederland dat in het verleden slechts sporadisch deed én daar slechte ervaringen mee heeft. PVV, haal het woordje ‘weer’ uit het zesde punt van het verkiezingsprogramma weg, want nu is het argument simpelweg onjuist.

STAP: zet Bob niet altijd neer als het lulletje van de groep Cool. Het zou cool moeten zijn om de Bob te zijn. Toch wordt de bewust onbeschonken bestuurder in campagnes als sul neergezet.

Veel testers schrikken van het effect dat een alcoholpromillage van 0,8 in het bloed al heeft op het rijgedrag. / MARCEL ANTONISSE | ANP

De Bob moet niet altijd maar weggezet worden als het lulletje. Wim van Dalen, directeur van STAP, het Nederlands instituut voor alcoholbeleid, vindt dat de campagnes van Nederland Veilig totaal de plank misslaan. ”Ik vind het niet kunnen dat de Bob altijd maar de loser is”, zegt Van Dalen. Hij noemt de campagne een ’blamage’. Onzin, volgens Jules van de Ven van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Volgens Van de Ven wordt er in de reclamecampagnes juist gekozen voor mensen waarmee een grote groep zich kan identificeren. ”De boodschap is dat je van tevoren afspreekt wie de Bob is en dat iedereen die rol wel eens op zich neemt.” Toch zegt Van Dalen dat de Bob nu

Duidelijkheid

”De boodschap is dat je van tevoren afspreekt wie de Bob is en dat iedereen die rol wel eens op zich neemt.” J u l e s va n d e Ve n ministerie van Infrastructuur en Milieu

vaak weggezet wordt als iemand die de klos is. Hij vindt juist dat de campagne meer gebruik moet maken van normale mensen. Hij verwijst naar de reclamecampagne met Bonnie St. Claire, waarin de Bob toch een beetje de suffe schoonzoon is. ”Dat is geen persoon waar de gemiddelde Nederlander zich mee kan identificeren.” Van Dalen vindt dat de nadruk sowieso te veel ligt op gezellig bier drinken. ”In de laatste campagne gaat het ook weer om het feit dat iedereen een gezellige tijd heeft met drank en de Bob moet het doen met een cola.” Reint-Jan Renes, lector crossmediale communicatie aan de Hogeschool

Utrecht, vindt ook dat de Bob cooler moet zijn. Al vraagt hij zich af of het de taak van de overheid is. ”Natuurlijk moet de Bob een ander imago krijgen, maar ik denk dat het bedrijfsleven dat beter zou kunnen doen. Denk dan bijvoorbeeld aan bierproducenten”, aldus Renes. Van Dalen vindt dat de Bob-reclamecampagne een gezonde mix moet zijn tussen de ’leuke’ alcoholvrije chauffeur en het af en toe onder de aandacht brengen van de gevolgen van rijden onder invloed. ”Natuurlijk weten we dat je ongevallen kunt veroorzaken, maar dit kun je je niet genoeg realiseren”, legt Van Dalen uit. Het ministerie laat echter weten dat dit minder effectief is dan de huidige Bob campagnes. ”Angstaanjagende verkeersveiligheidsvoorlichting bij mannen en jonge mensen bereikt minder gunstige effecten dan voorlichting die gebruik maakt van positieve emoties zoals humor en positieve gedragsvoorbeelden”, aldus Van de Ven.

DOMINIQUE HEUS d.heus@tmg.nl

Eci.nl stuurde onterecht aanmaningen In Metro’s consumentenrubriek Van Klacht Naar Pluim? worden bedrijven en/of instellingen, die een klacht naar tevredenheid van de betrokken consument hebben opgelost, door Metro van een Pluim voorzien. Case Robert-Jan de Raad (Soest) is lid van eci.nl. Tot zijn onvrede heeft hij al maanden een onterechte aanmaning (bedrag: 96,67 euro) aan zijn broek. Hoe vaak Robert-Jan ook belt of emailt: verder dan loze beloften om deze aanmaning terug te draaien, komt eci.nl niet. Robert-Jan: “De aanmaning is vanwege artikelen die ik nooit heb ontvangen. En waarvoor ik dus ook niet ga betalen. Maar ook voor artikelen die ik heb geretourneerd omdat ze met veel vertra-

wordt ingeschakeld. Vanwege de doorstart die eci.nl maakt (sinds 3 februari 2014 is eci.nl eigendom van Novamedia, red.), is de administratie niet op orde. Maar daar wens ik natuurlijk niet de dupe van te worden.”

ging (sowieso niet binnen de beloofde 24 uur) zijn afgeleverd. De aanmaningskosten zijn al met 10 euro ver-

hoogd. En als ik niet binnen zeven dagen betaal, komt er nog eens 40 euro bovenop. Waarna een incassobureau

Traject klacht Omdat Robert-Jan moedeloos wordt van de slepende situatie, schakelt hij deze rubriek in. Tot overmaat van ramp krijgt hij er afgelopen weekend een (wederom onterechte) aanmaning overheen van een nog bij eci.nl openstaand bedrag van 41,99 euro. Verhoogd met 40 euro incassokosten. Interventie van deze rubriek levert op dat eci.nl speersnel contact opneemt met Robert-Jan. Naast excuses voor de twee onterechte aanmaningen (die per direct komen te vervallen) biedt eci.nl Robert-Jan een cadeaubon

ter waarde van 15 euro aan.

Reactie eci.nl “Eci.nl vond snel een passende oplossing voor Robert-Jan. Doordat communicatiewegen elkaar kruisten kreeg hij wederom een onterechte aanmaning. Onze geste: een extra cadeaubon. Hopelijk is komend weekend er een vol rust en ontspanning. Met een goed boek bijvoorbeeld! Eci.nl wil RobertJan graag bedanken voor zijn geduld.” Juryrapport Eci.nl verkeert in een doorstartfase. Ook de administratieve processen moeten nog worden fijngeslepen. Hopelijk draagt deze case ertoe bij dat er zorgvuldiger met klachten wordt omgesprongen. De nu getoonde handelingssnelheid van eci.nl stemt hoopvol. En is een Pluim waard. TON BROEKHUISEN

Spotlights op jouw klacht? Wil je ook spotlights op je klacht? Mail dan naar: ton@tonbroek.nl Groene Pluim De door Pluimen beschikbaar gestelde Groene Pluim (de cadeaubon vol belevenissen ter waarde van 35 euro) van deze week gaat naar Robert-Jan de Raad (Soest).


ROTTERDAM

9

Hebben we al een college?

Voor het eerst met zijn vijven Nu de verkiezingen zijn geweest, is het aan de politieke partijen. Metro volgt het proces op de voet. Vandaag dag 15: Eindverslag

De Markthal opent in oktober zijn deuren. Volgens eindverantwoordelijke Hans Schröder van Provast loopt de verhuur van food-units op schema. / VINCENT VAN DORDRECHT

Eetkramen in Markthal voor de helft bezet

Markthal. Vijftig van de honderd beschikbare food-units in de Rotterdamse markthal zijn een half jaar voor de opening verhuurd. Ongeveer tien ondernemers, die met hun waar op de Binnenrotte staan, verplaatsen naar binnen.

Naast supermarkt Albert Heijn, drogisterijketen Etos en slijterij Gall en Gall openen de Chinese bakkerij Mei Sum en slagerij J&S – nu beide gehuisvest op de West Kruiskade- een tweede filiaal in de markthal. Dit bevestigen bronnen rondom het project. Ook zouden er onderhandelingen lopen met vishandel Andaluce, aan de eerste Middellandstraat, en komt er naar verluidt een sushitent en een tapasrestaurant

in de eerste overdekte marktvloer van het land. Ontwikkelaar Provast wil nog geen namen bevestigen, omdat ze binnen niet al te lange tijd zelf naar buiten willen met nieuws. Eindverantwoordelijke Hans Schröder van Provast vertelt: ”We willen ’local heroes’ uit binnen- en buitenland trekken. We kijken bij de selectie dan ook streng naar welke ondernemers er wel en niet binnen ons concept passen.” De bouw van de markthal aan de Binnenrotte nadert zijn voltooiing. Volgens Schröder, ligt de verkoop van de 100 beschikbare kramen een half jaar voor de officiële opening in oktober op schema. ”Vijftig procent van de kramen zijn er inmiddels verhuurd, voor vijfentwintig procent geldt dat er serieuze onderhandelingen plaatsvinden en op de andere 25 procent hebben ondernemers een optie genomen.” De vorderingen rondom de aanmeldingen stemmen Schröder tevreden, maar op straat –op de Binnenrotte- ge-

Bedenkingen

Kraamhouders zien stand in Markthal niet zitten Ondernemers op de Binnenrotte hebben zo hun bedenkingen over de Markthal. ”Het wordt een overdekte markt genoemd omdat het bij een markt ligt, maar het wordt gewoon een winkelcentrum”, klinken er geluiden. ”Ik zie het niet zitten om me daar te vestigen.Waarom? Het is er veel te warm, waardoor ik genoodzaakt ben om dure koelinstallaties aan te schaffen,” vertelt groentevrouw Willeke Grinwis. Ze vervolgt”Bovendien zal ik qua ruimte flink moeten inleveren. Daar komt nog bij dat het een dure grap wordt. Ik ken trouwens geen enkele markt-

koopman die erin wil!” Ook Kamil Sönmez ziet het niet zitten. ”Ik als groenteman zou er niet in trekken, want het is te klein voor de prijs die je moet betalen. Ik denk dat ik er alleen maar meer verlies op zou lijden zodra ik erin trek.” Onderneemster Simone Bijster van Vishandel Bijster denkt er niet aan haar viskraam te verkassen. ”De prijzen die worden gerekend zijn onacceptabel, 2700 euro per maand heb ik gehoord en dan moet ik nog een verplichte koelruimte afnemen. Daarbij is het voor ons geen doen om zeven dagen per week open te zijn. Dan moet ik met dubbele ploegendiensten werken. Het is niet op te brengen.”

Trouwe Metrolezers wisten het sinds maandag al. Leefbaar Rotterdam, D66, CDA, VVD en GroenLinks gaan in gesprek over de vorming van een nieuw stadsbestuur voor Rotterdam. Volgens verkenner Jan Kees de Jager bleek deze combinatie het meest succesvol nadat 23 andere mogelijke varianten het niet haalde. “Bijzonder om met vijf partijen aan tafel te zitten”, constateerde Leefbaar Rotterdam-lijsttrekker Joost Eerdmans. En hij heeft gelijk. In de historie van Rotterdam is dit niet eerder voorgekomen. Dat ook GroenLinks meepraat, echt een tegenpool van Leefbaar, is volgens Eerdmans niet raar. “Judith Bokhove (lijsttrekker Groen Links) is plezierig om mee te praten. Ik zie echt lichtpuntjes.” Bokhove zelf is ook tevreden. “De opstelling van Leefbaar Rotterdam is veranderd. Ze hebben echt een ontwikkeling doorgemaakt.” GroenLinks verloor op 19 maart een zetel. “Ik had niet gedacht die avond dat ik nu hier zo staan. Dat voelt wel bijzonder.” Ook D66-lijsttrekker Salima Belhaj laat het woord bijzonder vallen. “We kunnen nu via de inhoud gaan kijken welke coalitie er mogelijk is.” Maar ze wil, net als de afgelopen vier jaar, constructief samenwerken met alle partijen in de raad. “De lijn van de open bestuursstijl trekken we door.” Jeannette Baljeu van de VVD is blij dat er eindelijk over de inhoud wordt gesproken. “Er zijn met vijf partijen mooie combinaties mogelijk.” Hugo de Jonge (CDA) verheugt zich ook al op de onderhandelingen. “Het spel begint nu pas.” En wanneer is er dan een college? “Half mei hoop ik”, aldus Eerdmans en De Jonge sluit zich daar bij aan. Want de belangrijkste achterban van de twee heren, het gezin, is wat ongeduldig aan het worden. Eerdmans. “Ik ben hier al een jaar druk mee. Dus het is straks tijd voor hen.” J OB HAL KES

& ROTTERDAM

Op schema

“Vijftig procent van de kramen zijn er inmiddels verhuurd, voor vijfentwintig procent geldt dat er serieuze onderhandelingen plaatsvinden.” H an s S c h rö de r Provast

loven de marktkooplui niet in het concept van de Markhal. Volgens hen zou er een te hoge prijs worden gerekend voor een kraam, zouden er ’onmogelijke’ randvoorwaarden worden gesteld en is er volgens hen weinig animo om daar binnen te gaan staan. Marktondenemers betalen nu voor een buitenplaats van 30 vierkante meter zo’n 60 euro per dag. ”Dit bedrag is voor het grondgebruik, de verlichting en de huur”, aldus de gemeente. Geluiden over te hoge kosten pareert de eindverantwoordelijke bij Provast. ”Wie bij ons een unit huurt van 20 vierkante meter betaalt 41 euro per dag. Dat kost het gebruik van de vloer en de kraam. Dat is exclusief het promotiebedrag dat wij vragen om de Markthal op de kaart te zetten, maar zo’n bedrag is gebruikelijk. Daar krijgen ondernemers ook wat voor terug.” Ook een spookbeeld van een lege hal wijst Schröder resoluut van de hand: ”Uit mijn hoofd hebben tien food-ondernemers van buiten, die nu op de Binnenrotte staan, een contract getekend voor een van de units binnen. Als wij in oktober opengaan, dan staat de hal vol met kramen die in gebruik zijn.” Hij voegt eraan toe: ”Als je bang bent voor concurrentie, dan pas je niet in de moderne tijd.”

DANIËLLE RIJSDIJK

danielle.rijsdijk@metronieuws.nl

Verkenner Jan Kees de Jager presenteerde gisteren het eindverslag. / ANP De politie zoekt

Politie zoekt getuigen overval

Vergrijp: overval Locatie: Sikkelstraat Rotterdam Datum: 07-03-2014 Tijd: rond 19.15 uur

Op vrijdag 7 maart 2014 rond 19.15 uur had een rijinstructeur in de Sikkelstraat in Rotterdam een afspraak voor een rijles. Toen hij daar aankwam, stapten er vier in plaats van één jongen in de lesauto. De rijinstructeur kreeg enkele klappen tegen zijn hoofd en werd gedwongen naar de Pretorialaan te rijden om geld te pinnen en dit bedrag af te geven. Het slachtoffer moest ook zijn telefoon inleveren. Vervolgens reden ze via de Groene Hilledijk naar de Weimanweg. Daar stapte het viertal uit en rende weg. Het slachtoffer schat dat de overvallers tussen de 19 en 26 jaar oud zijn. Informatie? Neem dan contact op met 0900-8844. Als je anoniem wilt blijven, bel je Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Familiestrijd

Koeman geeft kaartjes weg Met je broer naar Feyenoord – RKC? Dat kan, want Feyenoord-trainer Ronald Koeman geeft ze via de Facebookpagina weg. Dit vanwege de strijd tussen de boers Ronald en Erwin als trainer van de Rotterdammers en Waalwijkers. Voor Ronald was dit de aanleiding om via zijn facebookpagina (koeman.official) kaartjes weg te geven voor de wedstrijd.


www.metronieuws.nl vrijdag 4 april 2014

ROTTERDAM

10

Stem van de Stad Een pagina voor Rotterdam door Rotterdam. Met Stem van de Stad geven we Rotterdammers inspraak in onze krant door lezers bijvoorbeeld te vragen hun foto’s in te sturen via Scoopshot. Door deze werkwijze kunnen wij nieuws brengen dat Rotterdammers boeit en inspelen op wat zich op straat afspeelt. Creatieveling

“Zing wanneer ik zin heb” Rotterdam bruist van de creativiteit en dus ook van de creatieve mensen. Metro belicht daarom een Rotterdamse creatieveling die uitblinkt in datgene wat hij of zij doet. Annika de Hoogh (11) uit Hillegersberg doet mee aan het Junior Songfestival. Aanstaande zondag hoopt zij als enige Rotterdamse deelnemer de volgende ronde te bereiken. LEZERSFOTO

Wanneer wist je dat je mee wilde doen aan het songfestival? Ik wilde al heel lang meedoen, maar ik had nog geen eigen liedje geschreven. Toen ik mijn liedje ’Greep laat me los’ had geschreven, greep ik me kans en schreef ik me in.

5 euro

Download de scoopshotapp op je telefoon en stuur je foto naar Metro.

Even uitrusten in de pauze na inspanning Lekker een ijsje halen, genieten met je collega’s van de zon of gezellig buiten relaxen met je medestudenten? Het is vandaag weer een mooie lentedag en Metro is benieuwd hoe de Rotterdammer pauze houdt. Voor Judith Veltstra kwam deze als geroepen. ”Na het harde werk in de thuiszorg, nu genieten van mijn pauze in de tuin van het appartementencomplex waar een aantal van mijn cliënten wonen.” Lisa Priester zat niet stil toen zij even niet aan het werk hoefde. ”In mijn pauze maak ik een gezonde smoothie met mijn blender. Lekker gezond en een stevige lunch waar ik heel de dag mee door kom!” Scoopshooter Gabriel geniet op een stoel voor de kapperszaak van het weer en een rijkelijk belegd broodje. Na een ochtendje staan besloot Shirley Maaskant om binnen te relaxen met haar voeten omhoog, onder het genot van bij een kopje koffie. De stadstoezicht-stagiaires Jayjay Koevermans en Isa Eijkman tenslotte wisten waar ze wilden zijn tijdens hun pauze: Lekker gezellig buiten in het zonnetje.

Had je verwacht dat je auditie mocht doen? Aan de ene kant wel en aan de andere kant niet. Mijn liedje is namelijk niet echt een typisch liedje voor het songfestival. Ik hoopte het wel, want ik kreeg best veel positieve reacties. Hoe lang zing je al? Ik zit niet op zangles. Ik zing wel vaak en dat is eigenlijk altijd wanneer ik er zin in heb. Wel speel ik zo’n vier jaar piano, daar begeleid ik mezelf soms ook mee. In het verleden heb ik ook veel blokfluit gespeeld. Ben je nog van plan zangles te nemen? Ja, ik wil heel graag zangles krijgen. Mijn tante zingt ook en zij heeft me wel eens zanglessen gegeven, maar dat was hooguit vijf keer. Wat ben je met muziek van plan in de toekomst? Ik wil naar een middelbare school toe waar er muziek gegeven wordt en waar je instrumenten kan bespelen. Dat vind ik wel belangrijk. Bovendien is het een grote hobby van me, alleen al daarom zou ik dat graag willen.

Genieten

Hoe veilig voel jij je in het Rotterdamse openbaar vervoer?

T REVO R WAG ENER

“Ik voel me best veilig in het Rotterdamse openbaar vervoer, hoewel dat ook kan komen doordat ik vaak in de spits reis. Het hangt bij mij dus vooral van de drukte af.” Annika de Hoogh is klaar voor haar audities morgen. / JESSICA DE HOOGH

Nadia

“Het openbaar vervoer binnen voelt veiliger. Buiten bij sommige metrostations is het echter vaak wat grimmig en dreigend.”

“Ik voel me overdag gewoon veilig in de metro. Maar ’s avonds probeer ik eigenlijk altijd iets anders te regelen. Er zou van mij meer personeel in de avond mogen zijn.”

“Erg veilig, ik heb eigenlijk nog nooit iets ernstigs meegemaakt in het openbaar vervoer. (Klopt af op hout)”

C i n dy

Kel l y

R a q uel

Doodmoe geboren en geen medicijn

Uw steun is dringend nodig. Word donateur! Kijk voor meer informatie op www.energy4all.nl

Stop energiestofwisselingsziekten


ENTERTAINMENT

11

2

ENTERTAINMENT

Deelnemers aan Sterren Springen Marijke Helwegen, Koen Verweij en Peter Jan Rens. / SBS | ELVIN

Rens: Zij die gaan sterven groeten u

Schoonspringen. Seizoen twee van Sterren Springen gaat morgen weer van start. Deelnemers Peter Jan Rens, Marijke Helwegen en Koen Verweij over hun voorbereiding, angsten en geheime tactieken.

Een opmerkelijk gezelschap, zo kun je de kandidaten van dit seizoen gerust noemen. Van dikke tattoeëerder tot piepjonge zangeres en wereldkampioen boksen. De 66-jarige Marijke Helwegen en 63-jarige Peter Jan Rens zijn de oudste deelnemers van het stel. Om de enorme concurrentie van jonge, onbezonnen sporters een beetje aan te kunnen, heeft Rens zich in de techniek van het springen verdiept. ”Ik doe veel research op internet en in boeken, het is bijna een obsessie. Zo bekijk ik de beweegwijze van professionele springers plaatje voor plaatje. Ik wil de vaardigheid om te te springen namelijk perfect beheersen en me daar helemaal op kunnen focussen.” De voormalig televisiepresentator heeft veel last van hoogtevrees en hoopt, door zich te concentreren op de techniek, die angst deels te overwinnen. ”Al zal het me

waarschijnlijk niet lukken om het helemaal te overwinnen”, zegt hij schouderophalend. ”Ik leer er wel steeds beter mee om te gaan, door me te focussen op de techniek.” Rens doet dit programma echt voor zichzelf, hij gaat dan ook niet per se voor de winst. ”Ik heb al genoeg gewonnen in mijn leven hoor, ik maak me geen illusies”, stelt hij glimlachend. Ook mede-kandidaat Marijke Helwegen gaat niet voor de winst. ”Ik ben al wat ouder, dus het gaat allemaal wat moeilijker. Daarom doe ik het rustig aan.” De extreme sprongen zijn niets voor haar, zo zegt ze, terwijl ze van haar jus d’orange nipt. ”Ik ben één keer gesprongen van de hoogste plank, maar toen was ik zo bont en blauw dat ik een week in bed moest liggen. Ik ben nu dus extra voorzichtig.” Helwegen denkt dat ze het vooral moet hebben van haar flair, humor en opkomst. Ze doet ook mee om te laten zien dat mensen niet zoveel vooroordelen moeten hebben tegenover vrouwen die veel met het uiterlijk bezig zijn. ”Ik wil graag laten zien dat ik ballen heb, en niet alleen aan de bovenkant”, grapt ze. Ook topsporter Koen Verweij heeft behoorlijk wat lef. Er is eigenlijk niets wat hij niet zou durven doen, zegt hij laconiek. ”Ik ga er gewoon helemaal voor. Vroeger was ik ook al een echte waterliefhebber. Zo sprong ik met

Springen

“Ik wil graag laten zien dat ik ballen heb, en niet alleen aan de bovenkant.” M ar ijk e H e l w e ge n Deelnemer

vrienden van hele hoge rotsen in Ibiza, ook best wel gevaarlijk natuurlijk.” Helwegen was vroeger ook al een echte waterrat. ”Ik was niet echt een duiker, maar van water hield ik wel”, vertelt ze enthousiast. ”We gingen altijd in Limburg in het kanaal zwemmen, dat was hartstikke gevaarlijk. Vrienden van me probeerden dan ook onder van die grote sleepboten met haken door te zwemmen, maar dat deed ik niet. Ik was wel een hele goede zwemmer.” Helwegen, Verweij en Rens zijn het er allemaal over eens dat Jeffrey Wammes een van de grootste concurrenten is. Toch denkt Verweij dat veel anderen ook kans zullen maken, door ’de gunfactor’. ”Als zij veel vooruitgang laten zien, kan het publiek dat ook als heel positief zien.” De schaatser denkt wel dat er van hem en Wammes het meeste verwacht wordt. ”Wij moeten daar echt een knap staaltje werk neer gaan zetten, omdat we topsporters zijn. We moeten onze reputatie natuurlijk wel waarmaken.” Xscape

Noogedwongen

Zieke Thé Lau neemt afscheid van het vak

“Jackson zou niet blij zijn met album”

Thé Lau stopt met zijn band The Scene. De 61-jarige zanger neemt noodgedwongen afscheid van zijn vak, omdat hij onlangs te horen heeft gekregen dat hij niet lang meer zal leven. De oprichter en frontman van The Scene heeft al enige tijd kanker. Er staan nog een paar optredens gepland: op 7 juni op Pinkpop, waar The Scene niet eerder stond en op 17 juni in Paradiso. Zijn laatste show is op 21 juni in de AB in Brussel. ANP

Michael Jackson zou niet blij zijn geweest met de release van een album waar werk op staat dat nog niet af is. Dat heeft zijn neefje TJ Jackson gezegd, over het nieuwe album Xscape. Volgens TJ was zijn oom een perfectionist die er niets van moest hebben dat zijn tracks openbaar zouden worden gemaakt zonder zijn goedkeuring. Op 13 mei verschijnt een nieuw album van de in 2009 overleden popster.

Thé Lau van The Scene. / ANP

A NP

Daar maken Helwegen en Rens zich dan weer wat minder druk om. ”Ik ga er op mijn manier ’tussendoor dwarrelen’”, zegt Helwegen, terwijl ze met armen cirkelachtige bewegingen maakt. ”Iedereen is natuurlijk heel sportief en ik ben, in vergelijking met de anderen, wel een beetje krakkemikkig. Daarom wil ik als een soort sprookjesfiguur de show stelen.” Rens is vooral bezig met de landing na zijn sprongen. ”Je kunt keihard terecht komen en van alles breken of scheuren. Plat water is namelijk heel hard, maar daar kun je twee dingen tegen doen, zo heb ik opgezocht. Ik heb al wasverzachter voorgesteld, maar dat wilde de organisatie natuurlijk niet. Daarnaast kun je ook bubbeltjes in het water creëeren, dan wordt het water zachter omdat er zuurstof inzit. Je kunt het eigenlijk zien als een soort Brosreep.” Rens ziet zichzelf en de andere kandidaten als een soort gladiatoren die naar de arena gaan om te vechten. ”Zij die gaan sterven groeten u”, zegt hij met een serieuze blik. Sterren Springen, zaterdag om 20.00 uur op SBS6.

RENSKE DERKX

r.derkx@tmg.nl

Naaktscène

“Ik signeer die foto niet. Het voelt héél oncomfortabel. Waarom zou ik het überhaupt doen?”

Kate W ins l et (3 8 ) l a a t in een inter view m e t Ya h o o w e te n d a t ze het niet kan wa arde ren d a t fan s h a a r n o g re g e l m a t i g v ra g e n o m e e n foto va n de beroemde naaktscène uit Titanic te signeren.

Bruidsjurk

Wendy trouwt in Jan Taminiau Wendy van Dijk zal haar verloofde Erland Galjaard het jawoord geven in een jurk van de Nederlandse topontwerper Jan Taminiau. Dat zei de presentatrice gisterochtend tegen aan Giel Beelen in zijn radioshow op 3FM. De twee zullen op 5 september trouwen op Ibiza. Begin deze week werd bekend dat Erland zijn aanstaande in januari al ten huwelijk vroeg in Parijs.


PUZZELS & WEER

12

Puzzels

Weer

Hoofdredacteur: Robert van Brandwijk Algemeen directeur/uitgever: Cees Polman Geen krant? Mail: distributie@metronieuws.nl

Metro is een uitgave van TMG Landelijke Media B.V.

Metro is de grootste krant ter wereld en verschijnt in 73 edities in 23 landen. Wereldwijd heeft Metro 18 miljoen lezers.

Metro Amsterdam Basisweg 30 1043 AP Amsterdam tel: 020 - 511 40 00

FULL MEMBERSHIP Schrijf je nu in op www.relatieplanet.nl/3dagengratis en ontvang een gratis Full Membership

ALTIJD GRATIS ADVERTEREN? AR NL A N S. U N DER A G UR E SP

Metro Rotterdam Westblaak 224 3012 KP Rotterdam tel: 010 - 206 03 20


www.metronieuws.nl vrijdag 4 april 2014

SPORT

13

FC Knudde

3 SPORT

AZ moet hopen op wonder na verlies Europa League. AZ verliest in eigen huis met 0-1 van Benfica, waardoor er een wonder moet gebeuren willen de Alkmaarders doorgaan naar de halve finale in de Europa League.

Het rommelt bij AZ. Tussen de trainersstaf en technisch directeur Earnest Stewart, die de touwtjes binnen de club naar zich toe lijkt te trekken met het mogelijke vertrek van algemeen directeur Toon Gerbrands naar PSV. En dan zijn er nog de plannen om het trainingscomplex te verplaatsen van Alkmaar naar de Zaanstreek, wat niet bij iedereen goed valt. Een aantal sponsors plaatste zelfs een grote advertentie, waarin andere geldschieters werden opgeroepen om afstand te nemen van de club. Je zou bijna vergeten dat AZ in de kwartfinale van de Europa League staat. Gisteren ontving de ploeg van Dick Advocaat Benfica in eigen huis voor het eerste duel van het tweeluik. Dus moesten de rijen gesloten blijven, luidde het credo in Alkmaar. “Hier moeten we niet in door blijven gaan”, zei Advocaat in aanloop naar de Europa Leaguekraker. Veelzeggend was ook de reactie van Nemanja Gudelj: “Het is jammer en onnodig dat Advocaat vertrekt. Maar het is niet aan mij om conclusies te trekken. Ik hou me er niet mee bezig, het is niet onze zaak.” Hij verwoordde zo de houding van de spelersgroep die ge-

Benfica-speler Eduardo Salvio in duel met Nick Viergever van AZ. Salvio zette de Portugezen vlak na rust op voorsprong. / JASPER RUHE | PRO SHOTS

concentreerd toewerkte naar de kwartfinale. Advocaat heeft ook wel voor heter vuren gestaan, gepokt en gemazeld als hij is. Opvallend rustig was de Haagse oefenmeester, zo zat hij bijvoorbeeld tien minuten voor het duel begon nog gezellig te keuvelen naast het veld met Johan Derksen aan de tafel van RTL. Die ontspannenheid wist Advocaat ook goed over te brengen op zijn team.

De thuisploeg zette Benfica, waar oud-Eredivisiespelers Filip Djuricic en Miralem Sulejmani op de bank zaten en bleven, in de eerste helft onder druk. De gasten waren vooral in de omschakeling gevaarlijk via de lepe aanvallers Oscar Cardozo en Rodrigo. Maar zoals zo vaak bij Nederlandse ploegen ontbrak het bij AZ ook aan effectiviteit. Iets waarmee je Europees gezien niet mee wegkomt, dat bleek in

de 48e minuut. Na een fout van Nick Viergever redde Esteban nog wel op een inzet van Cardozo, maar Salvio scoorde fraai uit de rebound, waardoor het mooie Europese avontuur van AZ waarschijnlijk in de kwartfinale strandt.

JEROEN HAVERKORT

jeroen.haverkort@metronieuws.nl

Minuutje

Stadionverboden. Cambuur wil “Fietsen en rusten op fans die Dwight Lodeweges bedreigden keihard aanpakken een berg” Cambuur Leeuwarden gaat vandaagaangifte doen tegen fans die dinsdag voor grote onrust zorgden op de training bij de club. Dat heeft voorzitter Ype Smid gisteren gezegd. Boze supporters kwamen op de training verhaal halen omdat coach Dwight Lodeweges na dit seizoen aan de slag gaat bij rivaal sc Heerenveen. De heftige reacties van de aanhang leidden tot het voortijdige vertrek van de coach. ”We hebben de rivaliteit tussen de clubs niet onderschat, maar misschien wel de mate van intimidatie en geweld die deze zaak met zich zou meebrengen”, aldus Smid. ”Een aantal supporters is letterlijk en figuurlijk in beeld. Er zijn nog geen verdachten opgepakt. Maar alle mogelijke straffen die er zijn, gaan we bekijken. Dat betekent dat we naar strafrechtelijke maatregelen en langdurige stadionverboden kijken.” Lodeweges gaf gisteren een persconferentie om op de ontstane onrust

te reageren. ”Ik laat niemand in de steek en heb niets illegaals gedaan. Ik schrok me kapot toen de fans op me af kwamen. Ik moest vluchten en dat is te gek voor woorden.” AN P Maatregelen

”Een aantal supporters is letterlijk en figuurlijk in beeld. Er zijn nog geen verdachten opgepakt. Maar alle mogelijke straffen die er zijn, gaan we bekijken. Dat betekent dat we naar strafrechtelijke maatregelen en langdurige stadionverboden kijken.” Y p e Sm i d Voorzitter van SC Cambuur

Wilco Kelderman rijdt in mei voor het eerst de ronde van Italië als kopman van Belkin. Metro volgt hem in zijn voorbereiding op de Giro.

In de ronde van Catalonië klom je in de eerste bergetappe mee met de topvier van de vorige Tour. Je leek niet onder de indruk. Zeker niet, maar je moet in de koers ook niet onder de indruk zijn, maar zo goed mogelijk van voren proberen te zitten. Jammer was dat ik de volgende dag met 60 per uur onderuit ga. Dat merkte ik toch in de slotklim. Als dat goed loopt, rijd ik een mooie top tien. Je rijdt morgen in Limburg je eerste eendaagse koers met de Volta Classic. Hoe anders is dat? Toch best een groot verschil. De klimmetjes zijn anders en het is een ander deelnemersveld, wat niet wil

zeggen dat het minder zwaar wordt. Ik vind het leuk om weer eens in eigen land te fietsen. We willen als ploeg deze wedstrijd winnen. Als ik in een groepje mee zit, ga ik voor de winst, maar we kunnen rijden voor onze sprinter Moreno Hofland. Hoe sta je in je voorbereiding op de Giro? We vertrekken maandag met vier renners en trainer Louis Delahaye voor drie weken op trainingskamp naar Tenerife. Daar zitten we drie weken boven op een berg en is het fietsen en rusten. Daar ga ik nog aan mijn duurvermogen werken en blokken hard bergop rijden trainen. LU C WI E RTS

Luxe positie

”Ik zou het fantastisch vinden als twee Ajax-keepers naar het WK gaan. Ik denk erover om Kenneth Vermeer nog een aantal duels te laten spelen. Wij zijn superblij met hem en Jasper Cillessen. Kenneth heeft met zijn goede spel tegen AZ een signaal afgegeven. Het is nu aan de bondscoach.” Ajax-t ra i n e r F ra n k d e B o e r g i s te re n o v e r z ij n t w e e d o e l m a n n e n . Ve rmeer stopte eerder deze maand een strafschop in het bekerduel met AZ. Mede dankzij een aantal re d d ing en van hem plaatste Ajax zich voor d e fi n a l e . Ve rmeer verloor dit seizoen zijn basisplaats aan Cillessen, maar verdedigt het doel wel in de beker wedstr ijd en.

Wilco Kelderman.

/ BAS CZERWINSKI | ANP


‘n Lekkere LENTE met Lidl

www.lidl.nl

-50% Verse zalmfilet 2 smaakvolle zalmmoten met huid. Actie geldig t/m zo. 6 april 2014

4.99

280 g

2.

49

Het wordt ’n smakelijk Pasen! Aanbiedingen gelden zolang voorraad strekt. Mochten zij ondanks zorgvuldige planning te snel zijn uitverkocht, dan vragen wij hiervoor begrip. De afgebeelde artikelen kunnen afwijken. Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

14A

20140404_nl_rotterdam  
20140404_nl_rotterdam  
Advertisement