Page 1

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

Studeren

IN AMSTERDAM

Afwisseling van wo, hbo en praktijk p3 Live ‘how-to’ workshop voor ROC-studenten Haarverzorging p7

“Je leert hier echt een vak” p5


DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

Nieuw: Business Studies Bepaal je eigen toekomst! Kies voor de nieuwe businessopleiding van Inholland. Kom Proefstuderen en ontdek of de opleiding Business Studies ĂŠcht bij je past. Woensdag 12 maart in Diemen Dinsdag 18 maart in Haarlem Woensdag 19 maart in Alkmaar Woensdag 26 maart in Rotterdam Donderdag 27 maart in Den Haag Meld je aan via www.inholland.nl/proefstuderen


3

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

Meer waard op de arbeidsmarkt Wil je naar de pabo, maar meer dan alleen de bevoegdheid voor leraar basisonderwijs halen? Dat kan. Naast de ‘reguliere’ pabo bestaan er namelijk nog twee andere studietrajecten op de iPabo. Docent Rob en student Esther vertellen er meer over.

“Je bent straks gewoon meer waard op de arbeidsmarkt” Rob Moggré

Esther Prins, tweedejaars student aan de universitaire pabo

“Een vol programma, echt een uitdaging, maar superleuk door de afwisseling van wo, hbo en praktijk” Esther Prins

Rob Moggré is docent Nederlands, en geeft les in het zogeheten bidiplomeringstraject. Waarbij studenten de pabo doen, en daarbij nog een tweedegraads lerarenopleiding voor Aardrijkskunde of Nederlands volgen. “Aan het einde van dit traject, dat maar zo’n jaartje langer duurt, krijgen studenten twee volwaardige diploma’s. Met een pabo-diploma kun je alleen lesgeven op de basisschool. Terwijl je door deze dubbele studie zowel op de basisschool, als op het vmbo, de mavo, het mbo en aan de onderbouw van havo en vwo les kunt geven.” Het kost iets meer tijd, maar dat is het zeker waard, verzekert Rob. “Omdat er in de lessen van beide lerarenopleidingen overlappingen zitten, kunnen er vrijstellingen worden verleend. En dat scheelt weer wat uren. Er is natuurlijk niets mis met het volgen van uitsluitend de pabo - het is een prima opleiding. Maar het profijt dat je van een dubbele studie hebt, is simpel: je bent straks gewoon meer waard op de arbeidsmarkt. Dus waarom zou je daar als student niet voor gaan? Het lijkt mij een prachtige keuze.”

ik juf op een basisschool wil worden - dat is echt mijn droom. Toch heb ik voordat ik ging studeren nog wel getwijfeld of ik dat aan de pabo zou doen. Ik heb namelijk het VWO gedaan, en ik vond het ergens toch zonde om dan niets universitairs te doen. Daarom heb ik nu in deze opleiding - waarbij ik dus zowel pabo doe, als Pedagogische Wetenschappen aan de universiteit - de ideale combinatie gevonden. Een vol programma, echt een uitdaging, maar superleuk door de afwisseling van wo, hbo en praktijk.” Zwaar vindt Esther het echter niet. “Op maandag loop ik stage op een basisschool, op dinsdag en woensdag ga ik

naar de universiteit, op donderdag en vrijdag ga ik naar de pabo. Deze uren zijn helemaal op elkaar afgestemd, ik hoef dus niet zelf te puzzelen met mijn roosters.” Wat Esther straks wil gaan doen met haar twee diploma’s op zak, weet ze nog niet precies. “Ik ga sowieso een paar jaar lesgeven, maar misschien wil ik daarna ook nog wel iets anders doen. Het is een fijn idee dat ik straks meer keuze heb: ik kan nog alle kanten op. Ik leer in ieder geval veel over de ontwikkeling van kinderen op de universiteit, en dat is hoe dan ook handig - dat merk ik zelfs nu al tijdens mijn stagedagen.”

De ideale combinatie

Esther Prins is tweedejaars student aan de universitaire pabo - waarbij studenten ook een dubbel diploma halen: de bachelor van de pabo en de bachelor van Pedagogische Wetenschappen. Esther: “Ik weet sinds groep 3 al dat

Colofon

Project Manager: Michiel Burgering, Hans Sahusilawane

‘Studeren in Amsterdam’ is een publicatie van

Editorial Manager: Jessica van Leeuwen Redactie: Yvette Bax,

Publishing of als u zelf een idee heeft voor een uitgave kunt u

Metro Custom Publishing.

Ilja Post, Marianne Wenneker Vormgeving: Lydia Hotting

contact opnemen met Sales Manager Dennis Lanson, 088 824 2898

Voor meer informatie over de themakranten van Metro Custom


DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

WAT WORDT JOUW BESTEMMING? START JE REIS HIER: WWW.ROCVA.NL


5

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

“Je leert hier echt een vak!” Bij het HMC (Hout- en Meubileringscollege) kun je terecht voor creatieve opleidingen van meubelmaker tot interieuradviseur. We spreken Jaap Buitelaar, docent Meubelmaken: “De vakschool ademt een prettige sfeer uit”.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk de sfeerfilm op hmcollege.nl.

Het HMC is sinds 1929 een kleinschalige, zelfstandige mbo-vakschool met locaties in Amsterdam en Rotterdam. De school is gespecialiseerd in creativiteit, vakmanschap en ondernemerschap en leidt op voor de hout- en meubelbranche of voor de woon- en interieurbranche. Je kunt leren voor beroepen als meubelmaker, timmerman, interieuradviseur, creatief vakman, verkoper wonen, meubelstoffeerder, pianotechnicus of werkvoorbereider. Binnen deze opleidingen kunnen leerlingen zich nog verder specialiseren in onder andere meubelontwerpen, meubelrestauratie, houten jachtbouw en houten muziekinstrumentenbouw.

Veel mogelijkheden

“Veel van onze leerlingen gaan aan de slag bij interieurbouwbedrijven. Ze maken balies voor bedrijven en ontwerpen het interieur van restaurants”, zo vertelt Jaap Buitelaar. Er is meer werk voor meubelmakers dan over het algemeen wordt gedacht. De

opleiding heet ook voluit Meubelmakers/(scheeps)interieurbouwer en dit laat al meteen de vele mogelijkheden zien. “In Nederland worden nog steeds veel boten gebouwd. Ook die moeten van een interieur worden voorzien. De meubelmakers bouwen dit in, maar de interieuradviseurs maken bijvoorbeeld het complete interieurontwerp en –advies. Ook die leiden we op!”

Veilig en betrokken

“De vakschool ademt een prettige sfeer uit”, zegt Buitelaar. “Het is gezellig en informeel en iedereen is met het vak bezig. Daarbij scoren we hoog als het gaat om veiligheid en betrokkenheid.” Op zaterdag 22 maart zijn vmbo- en havo-leerlingen en hun ouders van harte welkom om dit zelf te komen ervaren tijdens de open dag van 10.00-14.00 uur. Ook volwassenen die aan een cursus of deeltijdopleiding denken kunnen langskomen om al hun vragen beantwoord te krijgen.

Open dag Kom kijken bij de open dag van het HMC! Datum: Zaterdag 22 maart Tijd: van 10.00 uur - 14.00 uur Adres Amsterdam: Arlandaweg 173-175 Adres Rotterdam: Erasmuspad 10

Meer info: www.hmcollege.nl

KLAAR VOOR HET BEDRIJFSLEVEN:

Business Studies bij Inholland Inholland start met een nieuwe opleiding: Business Studies. In deze brede opleiding maken studenten kennis met alle belangrijke aspecten van de bedrijfsvoering. Een specialisme kiezen ze na twee jaar. Petra Biemans: “Het bedrijfsleven zit hier echt op te wachten.” Petra Biemans is betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe opleiding Business Studies. Volgens Petra zitten bedrijven echt te wachten op mensen die verder kunnen kijken dan hun eigen vakgebied. “Mensen die zich bijvoorbeeld bezig houden met financiële bedrijfsvoering, moeten ook iets weten van de maatschappelijke kant.” Daarnaast is er de ontwikkeling dat managementfuncties verdwijnen. “Werknemers moeten steeds vaker verschillende rollen vervullen: dan weer managen, dan weer uitvoeren. Natuurlijk moet je een specialisme hebben, maar je moet ook de bedrijfsprocessen snappen. En dát leer je in onze nieuwe studie.”

Eerst breed, dan specialiseren

In Business Studies zijn zes opleidingen samengebracht, waaronder commerciële economie, bedrijfskunde en human resource management (HRM). “Studenten krijgen deels dezelfde stof aangeboden als voorheen,” licht docent William Hazenbroek toe. “Alleen de volgorde waarin verschilt én er worden meer verbanden gelegd. Ze krijgen nu in de eerste twee jaar een brede basis waarin ze het bedrijfsleven leren kennen om pas daarna een specialisme te kiezen, bijvoorbeeld HRM. Het grote voordeel is dat ze dan veel bewuster een keuze kunnen maken, omdat ze alle bedrijfsonderdelen hebben leren kennen.”

Bedrijfsleven

In het eerste leerjaar komen de vier belangrijkste bedrijfsvoeringsaspecten aan bod: markt, business economics, mensen en processen&systemen. Om de praktijk te leren kennen, wordt het bedrijfsleven volop ingezet voor masterclasses en brengen studenten al snel bezoeken aan bedrijven. Ook is het belangrijk dat studenten hun eigen netwerk opbouwen en inzetten. Hazenbroek: “Door studenten met andere ogen te laten kijken naar bijvoorbeeld hun bijbanen en hoe het daar werkt, leren ze de theorie plaatsen.” Toch is de student de eerste tijd ook veel op school. De opleiding werkt met dagdelen: instructie en hoorcollege, daarna samenwerken in groepjes, en aan het einde van de dag ‘ feedback en feedforward’: wat heb ik geleerd en hoe ga ik daarmee naar het volgende dagdeel? Biemans: “Op deze manier dagen we studenten uit om meer zelf aan het werk te gaan.”

Je toekomst bepaal je zelf!

De werving van studenten is al in volle gang. Dit jaar moeten aankomende hbo-studenten zich voor het eerst onderwerpen aan een studiekeuzecheck. Bij Business Studies betekent dit: een dagdeel op school komen, een test en een aantal opdrachten maken, en een week later een presentatie geven. Zo kan de student goed onderbouwd aangeven dat hij achter de keuze voor de

opleiding staat. “Hierdoor worden de motivatie en de kans op studiesucces verhoogd,” zegt Hazenbroek. “Ons motto is niet voor niets Je toekomst

“De eerste twee jaar een brede basis en daarna een specialisme kiezen”

bepaal je zelf!” Hij erkent dat de studiekeuzecheck behoorlijk pittig is. “We verwachten veel van de studenten. Ze moeten hard werken en écht gemotiveerd zijn.”

Business Studies is op alle vijf de Inholland-locaties te volgen. Studenten moeten zich voor 1 mei aanmelden.

“Ze krijgen nu in de eerste twee jaar een brede basis waarin ze het bedrijfsleven leren kennen om pas daarna een specialisme te kiezen”


DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING


7

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

KAPPERSWEDSTRIJD BIJ ROC VAN AMSTERDAM

“Een mooie manier om je visitekaartje af te geven” In maart barst een ware stylingstrijd los onder studenten Haarverzorging van ROC van Amsterdam Mbo College Zuid. Via het speciale cursusprogramma ‘The Chair Talents’ krijgen ze de kans om hun talent in het kappersvak te laten zien en er prijzen mee te winnen. Jeffrey Jansen heeft een missie: ‘de Nederlander’ iets – nou ja: een stuk – stijl bewuster maken. Qua garderobe, maar vooral ook qua haardracht. Want daar valt is volgens de topkapper en initiator van het online haar en beauty platform The Chair nog een wereld te winnen. “De look die ik op straat tegenkom, laat zich toch vooral omschreven als ‘net niet’. Ik mis een stukje creativiteit. Kijk naar de plotselinge populariteit van Roy Donders’ zigeunerkrul. Er zijn genoeg volgers, maar slechts weinig mensen met een eigen stijl.” Een stijl die de leerling kappers van ROCvA Mbo College Zuid naar hij hoopt wél hebben. Vandaar dat daar onlangs de kick-off plaatsvond van het speciale cursusprogramma ‘The Chair Talents’. Een project dat studenten Haarverzorging uitdaagt hun eigen unieke ‘haar look’ te creëren en deze via Facebook te delen met de wereld.

Live ‘how to’-workshop

“Een mooie manier om je visitekaartje af te geven. En jezelf nu alvast in de kijker te spelen bij de grote salons”, aldus Jeffrey die jong talent graag een zetje in de goede richting geeft. “Bovendien kunnen deelnemers mooie prijzen winnen. Naast gratis producten van merken als L’Oreal Professionel en Babyliss krijgen de twintig winnende studenten een exclusieve vierdaagse training van het The Chair Professionals Team. ”Om de leerling-kappers te inspireren, kwamen Jeffrey en zijn team persoonlijk bij hen langs voor een live ‘how to’-workshop in de aula van de school. In zijn team zit ook de 20-jarige Suzanne van den Engel, die tot een paar maanden geleden zelf nog op de

kappersacademie zat. Net als Jeffrey is zij het levende voorbeeld dat je ook op jonge leeftijd al een plekje aan de top kunt bemachtigen. Jeffrey deed het door als 16-jarig ventje in de leer te gaan bij één van de topsalons in Nederland. Suzanne door Jeffrey zo lang achter de broek te zitten dat hij haar uiteindelijk wel een kans moest geven.

Gedreven door passie

Dat de show effect had, blijkt wel uit de reacties van Rowelle Boots (18) en Kirsten Velthuijsen (17), beiden tweedejaars aan de niveau 3 opleiding Haarverzorging. Met open mond volgden ze de stylingtechnieken van het The Chair Professionals Team die hun modellen in luttele minuten (en zonder knippen) omtoverden in ware vamps. Net als Jeffrey worden zij gedreven door een passie om het mooiste uit de mens te halen. Kirsten: “Als ik in de bus een meisje zie met enorme uitgroei, begint het al te kriebelen. Het liefst zou ik zo iemand ter plekke een make-over geven.” Dus toen Paul Turner, bekend van de Voice of Holland en klant bij The Chair, levensgroot op het videoscherm verscheen om de leerlingen in een uniek instructiefilmpje te laten zien hoe zij zelf hun eigen filmpje kunnen maken en kunnen uploaden op Facebook waren de meiden direct verkocht. Rowena, haar vriendin enthousiast aanstotend: “Misschien mag ik tijdens de trainingsavond bij de salon waar ik vier dagen per week stage loop wel oefenen op een paar modellen.” “Ja, of vraag gewoon een paar vrienden of familieleden”, moedigt Kirsten aan. “Hoe dan ook, die finaleplek is voor ons!”

“Als ik in de bus een meisje zie met enorme uitgroei, begint het al te kriebelen” Student Kirsten Velthuijsen (17)

Wil je naar de opleiding Haarverzorging of andere opleiding van het ROC van Amsterdam? Bezoek dan op 11 maart de open dag. www.rocva.nl

Bovenste rij van links naar rechts (team van The Chair): Suzanne, Anand, Jeffrey Jansen (initiatiefnemer) en Jorden. Op de voorgrond: Studenten Kirsten en Rowelle Beeld: Richard van der Klaauw


DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

Open dag 15 maart

Amsterdam en Alkmaar 12.00 - 16.00 uur Het is ook mogelijk om naast je pabo-diploma een 2e graads lerarenbevoegdheid te halen!

Doe de test! www.alsjehetlefhebt.nl www.ipabo.nl

20140306_nl_metro special