Page 13

ENTERTAINMENT

13

Game-jaar in tops en flops In 2013 zagen veel mooie games het licht maar er zaten natuurlijk ook weer een paar misbaksels tussen. Game-expert Jan Meijroos vat het game-jaar 2013 samen.

Grand Theft Auto V (PS 3, Xbox 360) Miljoenen gamers keken er vijf jaar lang naar uit en toen het spel zich uiteindelijk aandiende, werd GTA V unaniem lovend ontvangen. Toch verraste het overweldigende succes van Grand Theft Auto V dit jaar vriend en vijand. Het spel scoorde binnen 24 uur 800 miljoen dollar aan omzet en wist binnen drie dagen tijd het duizelingwekkende bedrag van één miljard dollar op te halen. Het liet weer eens zien dat computerspellen de zolderkamer al jaren geleden ontgroeid zijn. Het gratis aanvullende GTA: Online zorgt er bovendien voor dat gamers nog weken, zo niet maanden zoet kunnen zijn met het spel.

1

Voorlopig geen Xbox One in Nederland Terwijl bijna de hele wereld dit najaar van twee nieuwe next-gen spelcomputers kon genieten – de PS4 en de Xbox One – staan Nederlandse gamers voorlopig in de kou wat betreft die laatste. Microsoft koos er in al haar 'wijsheid' voor om een aantal landen niet te voorzien van de Xbox One ten faveure van Amerika, Engeland en andere, grotere Europese markten. Het gevolg is dat veel Nederlandse gamers alsnog voor de PS4 gaan of via Duitsland of Engeland een Xbox One importeren. Ondertussen is er nog steeds geen duidelijkheid over een officiële Nederlandse lancering en worden geruchten over nog meer uitstel van het apparaat alleen maar hardnekkiger. Een nachtmerrie.

5

The Last Of Us (PS 3)

De PlayStation 4

The Last Of Us vertelt het verhaal van de geharde kerel Joel en het 14-jarige meisje Ellie die samen een reis door Amerika moeten maken. De wereld is getroffen door een dodelijk virus dat grote delen van de mensheid geïnfecteerd heeft. Afgezien van de veilige quarantaine zones liggen steden er verpauperd bij. Buiten die zones schuilt overal gevaar. Komt het niet van The Infected dan wel van overlevenden die elkaar naar het leven staan voor een paar kogels en een fles water. De game ademt de sfeer uit van films als I Am Legend en The Road, en is hard, grimmig, intens maar ook emotionerend en ontwapenend. Verplichte kost voor iedereen met een PS3.

Ook al was het aantal nieuwe, beschikbare consoles verre van bevredigend en kon de line-up aan games echt wel een heel stuk beter, toch is het fijn dat er na bijna zeven jaar eindelijk een nieuwe console beschikbaar is. Grafisch zijn de games er weer flink op vooruit gegaan, de nieuwe PS4- controller ligt heerlijk in de hand en de sociale media functionaliteiten zorgen ervoor dat gamers hun ervaringen nog makkelijker kunnen delen met de hele wereld.

2

SimCity lancering Op de game zelf valt ook wel het één en ander af te dingen, maar het met name de lancering van de moeder aller steden-sims was een grote flop. Het idee achter het spel was dat spelers altijd online moesten zijn en zo overal ter wereld via internet konden wedijveren met elkaars steden. De servers van Electronic Arts konden de capaciteit echter niet aan. Het gevolg was dat het spel dagenlang slecht of niet speelbaar was en dat veel beloftes van het spel niet waargemaakt konden worden. Zo werd de introductie van de nieuwe SimCity, tien jaar na SimCity 4, een grote sof.

6

BioShock Infinite In wezen is BioShock Infinite een first person shooter en niet eens zozeer de beste shooter die er momenteel beschikbaar is. Veel belangrijker, deze uniek vormgegeven, wonderbaarlijke en indrukwekkende game is zoveel meer. Zeer bijzonder is de relatie die ontstaat tussen hoofdrolspeler Booker en dame-in-nood Elizabeth. Het personage Elizabeth is fraai uitgewerkt en komt knap tot leven. Het spel kent bovendien vele lagen en huisvest thema’s als politiek, religie, xenofobie en racisme. BioShock Infinite laat zien dat het medium videogames tot zoveel meer in staat is en stemt spelers tot nadenken.

3

Aliens: Colonial Marines

7

Net als de filmfranchise zelf zijn ook de games gebaseerd op het engste sciencefiction monster aller tijden de laatste jaren niet echt om over naar huis te schrijven. Aliens: Colonial Marines was een nieuwe fluim in het gezicht van de fans. Het spel werd meerdere malen uitgesteld, kende een ronduit slordige afwerking en werd eigenlijk nooit eng. Het beroemde monster werd een inwisselbare schietschijf waarvan je er als speler honderden mocht neermaaien. Hopelijk kan Creative Assembly volgend jaar met een frisse blik het aankomende Alien: Isolation de franchise in ere herstellen.

2

ENTERTAINMENT

4

The Walking Dead: Survival Instinct

8

Games gebaseerd op filmlicenties of tv-series… ze zijn bijna nooit de moeite waard. The Walking Dead: Survival Instinct markeerde het afgelopen jaar weer een nieuw dieptepunt in dezen. Waar de serie veel verder gaat dan zombies ontwijken en uitschakelen, is Survival Instinct een zielloze, lelijke, slecht uitgewerkte, volslagen oninteressante game die niet weet of het Left 4 Dead wil imiteren of een afgeraffeld survival horrorspel wil zijn. Mocht je deze game alsnog, tegen beter weten in, overwegen als je hem in de budgetbak tegenkomt: doe het niet.

Jelka van Houten

Opnieuw in verwachting Jelka van Houten en haar echtgenoot verwachten hun tweede kind. De 35-jarige actrice is 3,5 maand zwanger, vertelde ze gisteren aan Novum. De baby van Van Houten en haar echtgenoot Koppe Koppeschaar moet in juni of juli ter wereld komen. Walt, het zoontje van Jelka en Koppe, is inmiddels 4 jaar oud.

20131217_nl_metro holland  
20131217_nl_metro holland  
Advertisement