Page 1

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

PAGINA 4: PAGINA 6:

DOE MEE!

Waterinnovatieprijs 2013

Van lelijke eend tot elektrische sportwagen


DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

HOE ZIET JOUW ENERGY MIX VAN 2050 ERUIT?

Denk jij dat we in de toekomst over voldoende energie beschikken? Hoe duurzaam zal de energievoorziening zijn? Voorspel welke energiebronnen in 2050 een belangrijke rol spelen. Denk jij bijvoorbeeld dat de

Denk mee en deel je visie. Ga naar Energyfuture.nl, beantwoord de vragen en ontdek hoe jouw energiemix er voor 2050 uitziet.

elektrische auto het toekomstige straatbeeld zal domineren? Rijden vrachtauto’s op 100% biodiesel? En hebben we straks wel genoeg aan alleen wind- en zonne-energie, of blijven fossiele brandstoffen nog een rol spelen?

De Energy Mixer maakt deel uit van het Energy Future programma en is door de mensen achter het Energietransitiemodel ontwikkeld.

Een initiatief van


DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

Het laatste zetje naar een DUURZAAM Nederland Veel mooie duurzame initiatieven stranden in goede bedoelingen. Bij Nudge gaat het anders. Nudge brengt een duurzamer Nederland écht dichterbij, met als toverwoord: samen. Want samen met anderen kun jij het verschil maken.

Stel je hebt een in jouw ogen briljant idee, waarmee Nederland een klein beetje duurzamer wordt. Korte tijd daarna is dat idee in je hele woonwijk gerealiseerd. En nauwelijks een jaar later wordt jouw idee in 200 wijken dwars door Nederland uitgevoerd. Kan het mooier? Volgens Jan van Betten, directeur van Nudge, illustreert dit waargebeurde voorbeeld de kracht van Nudge: “Iemand uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn wilde graag zonnepanelen op zijn dak, om zijn woning te voorzien van duurzame energie. Via ons kwam hij in contact met buurtgenoten die zich bij ons hadden ingeschreven. Hij wilde weten of ook zijn buurtgenoten interesse hadden in zonnepanelen. Zo ja, dan konden ze de panelen gezamenlijk wellicht goedkoper inkopen. Ook wilde hij onderzoeken of de gemeente een subsidie kon geven. Twee weken later zaten er 60 buren in een zaaltje. Dat is nu een jaar geleden, en inmiddels zijn er talloze zonnepanelen in zijn wijk aangebracht. En met behulp van zijn ervaringen en leerpunten rondom de gezamenlijke aanschaf wordt iets dergelijks nu in ongeveer 200 wijken in Nederland uitgevoerd.”

Druppels op gloeiende plaat

Bijna drie jaar geleden richtte Jan Van Betten Nudge op. “Je voelde toen dat er verandering in de lucht hing: Nederland wilde duurzamer worden. Die verandering wilde ik versnellen, een zetje geven zogezegd. Vandaar ook de naam Nudge, dat ‘duwtje’ of ‘zetje’ betekent. Ik geloof erin dat ieder individu het verschil kan maken, samen met anderen. Als het er immers heel veel zijn, werken druppels op een gloeiende plaat écht. Nudge wil al die individuen en hun initiatieven met elkaar verbinden, en waar mogelijk ook met ondernemingen. Die spelen een belangrijke rol, want Nudge ontvangt geen cent subsidie. Bewust overigens, want wij hebben de overtuiging dat als je ergens waarde aan toevoegt, iemand bereid is daarvoor te betalen. Ondernemingen die Vrienden van Nudge willen worden, leveren een kleine financiële bijdrage.”

Veel klein maakt groot

“Veel kleins maakt immers iets groots. Daarnaast leveren die bedrijven een bijdrage in natura. Dat kan een product zijn, maar ook expertise en kennis, of iets concreets als een vergaderruimte die ze beschikbaar stellen voor een groep individuen. Door zoiets relatief kleins kan een goed initiatief net dat laatste zetje krijgen.”

COLOFON

‘Duurzaamheid’ is een publicatie van Metro Custom Publishing.

Sociale waarden

Verbinden van individuen en ondernemingen is één, het daadwerkelijk realiseren van een goed initiatief is twee. Volgens Van Betten speelt Nudge ook daarin een rol: “Een concreet voorbeeld. Jij woont in een wijk met veel eenzame ouderen en vindt het belangrijk dat je wijk zich verantwoordelijk voelt voor deze mensen, bijvoorbeeld door klusjes voor hen uit te voeren. Duurzaam gaat in onze ogen trouwens niet alleen om milieu of klimaat, maar ook om sociale waarden. Op onze website kun je jouw initiatief plaatsen op de zogenaamde Broedplaats. Andere nudgers kunnen het lezen en erop reageren. Is het een goed idee? Is het al eens ergens uitgevoerd en zitten daar handige tips bij? Zijn er aanvullingen voor je idee? Zo krijgt je plan nog meer vorm.”

Bel op zonne-energie

Tot slot nog één voorbeeld om te laten zien hoe Nudge werkt, en vooral dát Nudge werkt. Van Betten: “Een professor uit Delft stelde: als iedereen zijn elektrische deurbel zou vervangen door een ouderwetse drukbel, scheelt dat enorm veel stroom. Immers, de transformatortjes van die elektrische bel staan de hele dag aan en al die tijd loopt de stroom. Hij becijferde dat als heel Europa die bel zou vervangen, dit de hoeveelheid stroom van één kolencentrale zou besparen. Via Nudge is er nu een bel ontwikkeld die zijn energie krijgt door een heel klein zonnepaneeltje. Een groep studenten is met het idee van de professor aan de slag gegaan en inmiddels is deze deurbel op zonne-energie op de markt!”

Bloeiend idee

“Belangrijker nog: via ons kun je heel direct je wijkgenoten benaderen. Samen kun je zo het idee uitvoeren. Een bedrijf in jouw buurt dat Vriend van Nudge is, kan wellicht vergaderruimte beschikbaar stellen. Wij volgen op de website nauwgezet hoe het idee zich ontwikkelt. Als het idee gaat bloeien, dan kunnen wij er zelfs een projectteam opzetten dat zorgt voor verspreiding over de rest van Nederland. Zo wordt jouw idee écht gerealiseerd! Om te meten welke impact initiatieven hebben, heeft TU Delft een bijdrage geleverd. Met hun hulp hebben we uitgezocht wat een initiatief nu precies oplevert. Een van hun studenten is er zojuist op afgestudeerd. Met een negen!”

Wil jij je voegen bij de snel groeiende groep Nudgers en zo écht een steentje bijdragen aan een duurzamer Nederland? Dat kan heel eenvoudig door je in te schrijven op www.nudge.nl. Maar liefst 30.000 anderen gingen je al voor…

Project Manager Jan Papperse Editorial Manager Jessica van Leeuwen Eindredactie Marianne Wenneker Redactie Ilja Post Vormgeving Lydia Hotting Beeld Colourbox

Voor meer informatie over Metro Custom Publishing of als u zelf een idee heeft voor een uitgave kunt u contact opnemen met Dennis Lanson, 088 824 2898 of d.lanson@tmg.nl

3


4

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

Ondernemen voor een Voor veruit de meeste jongeren zijn natuur, milieu en duurzaamheid al lang geen loze kreten meer. Ze gooien netjes hun afval weg en zijn zuinig met energie en water. Zij weten: een beter milieu begint bij jezelf. Maar ook een groeiende groep jonge ondernemers maakt zich hard voor duurzaamheid. Om samen een betere, eerlijkere en zuinigere wereld te creëren.

Surfen op ‘groene’ boards

Eigenaar van JY Surfboards, Julian Yoshi van Vliet (27), studeert Industrial Ecology aan de TU Delft en is gepassioneerd over het thema duurzaamheid. Hij hoopt de wereld te veroveren met zijn uit suikerrietplantjes geperste surfboards.

Elektrische sportwagen van Lelijke Eend

Vierdejaars autotechniek Paul Kokke (26) is helemaal weg van elektrische aandrijvingsystemen. Samen met het HR GTZero team bouwde hij een door de Rijksdienst Wegverkeer goedgekeurde elektrische sportwagen, gebouwd op het frame van een Lelijke Eend. “Elektrisch aangedreven voertuigen zijn helemaal mijn ding. Dus toen de opleiding Autotechniek van Hogeschool Rotterdam besloot deel te nemen aan de ESCBO twijfelde ik geen moment. De Electric Sports Car Build-off, daar moest ik bij zijn. Een initiatief van Siemens Nederland waar teams van hogescholen in competitieverband de beste elektrische sportauto proberen te bouwen. Juni 2013 wonnen we de tweede prijs. Een knappe prestatie. Maar het knapst vind ik dat we de wagen door de keuring hebben gekregen. We mogen er nu officieel mee op de openbare weg. Het ontwerpen en bouwen van de wagen was een flinke klus. Zo’n zes maanden lang heb ik er minimaal veertig uur per week aan gewerkt. En dan zijn we nog niet helemaal klaar. Zo willen we ‘m nog een mooi kleurtje meegeven. Maar technisch zit alles prima in elkaar. Onze HR GTZero heeft een topsnelheid van 100 km per uur en een actieradius van zo’n 150 kilometer. En dat alles voor nog geen 25.000 euro. Om binnen budget te blijven, hebben we zoveel mogelijk onderdelen opgeknapt en hergebruikt. Al met al is het een mooi project geweest. Ik heb er veel van geleerd. Lessen die ik meeneem wanneer ik na mijn studie op zoek ga naar een baan. Mijn droom is om ooit bij Tesla Motors te werken. Makers van de ultieme elektrische sportwagen:de Tesla Roadster.” ga chts) en colle Paul Kokke (re o. er TZ G R H de Dirk Vos testen er kk Foto: Sven Ba

Wikken en wegen met energie Een vaak gehoord argument is: waarom zou ik energieprijzen vergelijken? Meer dan de helft van de energierekening bestaat toch uit energiebelasting, netwerkkosten en BTW. Toch valt er flink te besparen door ieder jaar van energieleverancier te veranderen. “Vorig jaar is een miljoen huishoudens terecht overgestapt van energieleverancier,” aldus internet-ondernemer en Gaslicht.com-oprichter Ben Woldring. “Veel consumenten kunnen tot zo’n viermaal meer besparen dan dat zij zelf denken. Dan hebben we het letterlijk over honderden euro’s op jaarbasis.” Om consumenten te helpen bepalen welke leverancier voor hen het beste is, is tien jaar geleden de onafhankelijke website Gaslicht.com opge-

richt. Daar kunnen mensen op basis van hun postcode en energieverbruik een vergelijking maken om te zien welke leverancier het voordeligst is. Maandelijks beoordeelt de vergelijkingssite energieleveranciers op een aantal aspecten, waaronder prijs, facturering, overstapproces, online dienstverlening, klachtenafhandeling en duurzaamheid. De bevindingen zijn niet alleen afkomstig van Gaslicht.com, maar ook van het landelijke tevredenheidonderzoek van Vereniging Eigen Huis. En van ervaringen van overstappers via Gaslicht.co m. Dit alles resulteert in een rapportcijfer, de Prijskwaliteitscore. Bekijk de score op http://www.gaslicht.com/ energieleveranciers

s.

urfboard

rzame s

zijn duu den van id m te t Julian van Vlie meline m o P : Foto

“Surfers zeggen vaak dat ze één zijn met de natuur. Helaas is ook de surfindustrie verantwoordelijk voor de nodige vervuiling op onze mooie planeet. Constructiematerialen zoals de schuimkern, polyester en epoxies zijn afkomstig uit de olie-industrie. Hoe graag we ook willen dat het niet zo is, alle surfboards hebben een negatieve impact op het milieu! De meeste moderne surfboards komen uit Azië. Handwerk is het allang niet meer. Die paar Amerikaanse of Australische surfdudes die nog uren achtereen aan een board schuren, zijn een uitstervend ras. Bedrijven rammen er in één keer honderden uit de fabriek. Kwalitatief stelt het niet zoveel voor. En de omstandigheden waaronder ze geproduceerd worden, zijn voor de werknemers niet al te best. Dat het ook anders kan, bewijst JY Surfboards. Door zoveel mogelijk materiaal te recyclen en onze schuimkern uit suikerrietplantjes te vervaardigen. Stevig, duurzaam en een stuk milieuvriendelijker. Ook werken we voor onze reparaties en shape your own surfboard clinics uitsluitend met de groenste epoxy op de markt, genaamd ‘Supersap’. Maar het mooiste van al is onze unieke, zelf ontwikkelde freesmachine. Die zaagt surfboards met zo min mogelijk materiaalverlies. Doel is om met onze sustainable surfboards de wereld te veroveren. Het opzetten van een productielijn is best pittig. Vooral omdat ik momenteel nogal druk ben met afstuderen. Maar ik heb vertrouwen in de toekomst. De Nederlandse kampioen surft al af en toe met één van onze boards. Het wachten is op meer groene surfers.” * www.jysurf.com

Niet iedereen tankt stoïcijns de Energy Future: informeert wagen vol, om over energie van morgen daarna fluitend zijn weg te vervolgen. Zonder zorgen voor morgen. Er zijn ook mensen komende decennia zal zijn. Want die zich ook afvragen waar ‘hun’ inderdaad, fossiele brandstoffen benzine en gas vandaan komt. Of zijn eindig, we hebben alle eneronze fossiele brandstoffen niet gievormen nodig en we zullen er langzaam op raken. Of energie zuinig mee om moeten springen. betaalbaar blijft. Maar ook of al Het goede nieuws is dat er veel die energie wel op een acceptagebeurt op gebied van toekombele manier worden gewonnen. stige energievoorziening. Maar is “Deze vragen komen zelfs zo dit genoeg? Om het antwoord op vaak terug, dat Shell Nederland die vraag te beantwoorden is het besloot er een website omheen Energy Future programma in het te bouwen”, aldus Ewald Breuleven geroepen.” nesse, Manager Energie transities. “Of liever: een interactief “Het programma wil inspireren en platform met filmpjes, documenbetrekken”, vervolgt Breunesse. taires, toetsen, kennistesten en “Daarnaast wil het meer heldereen blog. Energyfuture.nl is een heid scheppen door feiten en inspiratiebron voor iedereen die inzichten over alle energievoreen visie heeft op, of wil leren men te delen. Om mensen geen over de energietoekomst.” mening op te leggen, bemoeit Shell Nederland zich niet met de Communications Manager inhoud. Energyfuture.nl is een Susan Kimkes: “Een actueel en neutraal platform. Welke energieinteressant onderwerp, omdat vorm mensen het beste vinden, voldoende betaalbare en schone waar ze de meeste toekomst in energie één van de belangrijkste zien, is aan henzelf.” mondiale vraagstukken voor de * www.energyfuture.nl


DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

duurzame toekomst Krom-kommer eens kijken Samen met Lisanne van Zwol (23) richtte Jente de Vries (26) Kromkommer op. Om imperfecte groente en fruit alsnog een plekje op ons bord te geven. “Tijdens een master in Stakeholder Management kreeg ik te maken met issues als honger en voedselverspilling. De conclusie, na die soms deprimerende lessen: de wereld staat er niet goed voor. Wereldwijd verspillen we 1,3 miljard ton voedsel: een derde van de gehele productie! Op hetzelfde moment lijdt een miljard mensen honger. Zo’n 5 tot 10 procent van alle groente en fruit wordt verspild vanwege hun looks. Met de smaak en kwaliteit van deze groente is niets mis. Toch belanden ze vaak op de afvalberg, bij veevoer of in de biovergister. Wij zagen de potentie van deze vaak prachtig gevormde groenten en richtten Kromkommer op. Kromkommer gaat verspilling tegen en brengt deze groente op allerlei manieren terug op je bord. Aanvankelijk wilden we groentepakketten samenstellen uit kromme komkommers, ‘tweebeenwortels’ en kronkelige courgettes. Maar dat bleek logistiek te moeilijk. En vooral te duur. Beter was het om het probleem bij de bron

aan te pakken, de kwekers. Nu doen we bijvoorbeeld een pilotproject met de Rotterdamse groothandel Zegro. Lisanne en Jente Zij leveren (in pak) Kromko van m mer. Fo de ‘gekke to: Kiki Kouthoo fd groenten’ en overschotten nu aan meer dan twintig restaurants in de regio. Ook zetten we een eigen productenlijn op. Ketchup, mosterd, jam en soep; gemaakt van imperfecte groente die anders rechtstreeks naar de afvalbak waren gegaan. Daarnaast zijn we regelmatig op evenementen te vinden. Zoals binnenkort, tijdens 38h Waste & Glory. Een wereldrecordpoging waarbij Robbert van Gammeren in de Rotterdamse Pauluskerk 38 uur achter elkaar gaat koken met onder andere gekke groente. Verder kunnen mensen zich aansluiten bij onze Krommunity via facebook.com/ kromkommer en @krommunity.” * www.kromkommer.com

Slimme thermostaat helpt energie besparen Overal ter wereld de verwarming thuis bedienen met je smartphone, tablet of pc? Altijd automatisch de temperatuur die jij prettig vindt? Zonder moeite energie besparen? Dat kan allemaal met de nieuwe slimme thermostaat ‘Easy’ van verwarmingsfabrikant Nefit. Deze thermostaat is te koop zonder energiecontract of een maandelijks abonnement. Easy stelt de verwarming automatisch in op de voorkeuren van mensen in huis. Hij is eenvoudig te bedienen, zowel via het touchscreen van de thermostaat als via de bijbehorende app. Easy herkent de aanwezige smartphones in huis. Daardoor gaat de thermostaat omhoog wanneer de koukleum van het gezin thuiskomt en automatisch omlaag wanneer de laatste bewoner het huis uit gaat. Met de app kun je onder andere het gasverbruik voor verwarming en warm water zien en vergelijken met vorige perioden. De Easy maakt energiebesparing dus heel makkelijk. Kijk voor meer informatie op www.nefit.nl/easy

Duurzame energie voor en door iedereen Energie is niet langer een ‘product’ dat je slechts afneemt. Je wekt het zelf op, samen met buren, wijken, gemeenten. Je bespaart energie, met je gezinsleden of collega’s. Je denkt erover na. En terecht. Want energie is onmisbaar in onze maatschappij voor werken, wonen en leven. Het is belangrijk voor iedereen. En we weten allemaal dat het duurzamer moet en dat ons energielandschap volledig zal veranderen. Maar hoe? En wat komt er allemaal bij kijken? Zonnepanelen en windturbines kennen we, maar hoe zit het met energie uit algen, en wat is geothermie precies? In het boek Veranderingen in het energielandschap heeft Eneco alle ins-en-outs op een heldere manier bij elkaar gebracht. Zo weet iedereen hoe het zit met duurzame energie.

Het basisboek voor duurzaamheidsambities Duurzame energie… we praten er allemaal over. Maar hoe zit het nou precies? Welke initiatieven worden al genomen? Wat zet echt zoden aan de dijk? En wat kan jijzelf doen? Je ontdekt het in ‘Veranderingen in ons energielandschap’. Bestel het boek nu via eneco.nl/studieboek en doe ook mee.

Bestel, ontdek en doe mee!

5


DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

Afvalwater als energie De droom: elke druppel afvalwater die Nederland binnenkomt, via rivieren, de zee of riolen, opnieuw gebruiken. Hennie Roorda, bestuurslid Unie van Waterschappen en dagelijks bestuurslid van het waterschap Rivierenland, over onze duurzame waterhuishouding.

“Toch bestaat er veel onduidelijkheid over wat die doen”, weet Roorda. “De gemiddelde burger heeft vaak geen idee. Waterschappen zorgen niet voor drinkwater – dat is de taak van drinkwaterbedrijven. Wél voor de aanleg en exploitatie van waterzuiveringsinstallaties waar het

Al die taken tezamen vreten energie, weet Roorda. En dat brengt de nodige kosten met zich mee. “Dus waar we kunnen, besparen we liefst zoveel mogelijk en wekken we zelf energie op. Afvalwater is niet langer ‘afval’, maar een belangrijke bron van energie en van grondstoffen. Zo maken we bijvoorbeeld biogas uit het rioolslib. Dit gas zetten we om in elektriciteit, en gebruiken het ook om

Doe mee met de Waterinnovatieprijs 2013 Een Friese woonwijk waar het afvalwater van 232 huizen aan de bron wordt gescheiden, ingezameld en schoongemaakt in een kleine zuiveringsinstallatie. Of een terpenplan waar bij overstroming de Overdiepse Polder behouden blijft voor agrarische activiteiten. Toekomstgerichte, vernieuwende initiatieven om belemmeringen in de dagelijkse praktijk van het waterbeheer weg te nemen. Daarom draait het bij de Waterinnovatieprijs.

Deelnemen kan in één van de vier categorieën: Droge voeten, Schoon water, Voldoende water en Water in de buurt (categorie bedoeld voor projecten van particulieren en belangenorganisaties). Meedoen? Schrijf je dan vóór 10 oktober in via www.waterinnovatieprijs.nl. Na de sluitingsdatum buigt een deskundige jury zich over de inzendingen. Op 10 december worden de winnaars bekend gemaakt.

ap p

en

.

afvalwater wordt schoongemaakt. Ook houden ze de waterstanden op peil. Door juiste aan- en afvoer worden overschotten en tekorten voorkomen. En misschien wel de bekendste taak: ze beschermen Nederland tegen overstromingen en houden de dijken veilig.”

ch

Zonder goed waterbeheer had Nederland in zijn huidige vorm nooit bestaan, stelt Hennie Roorda. “In ons land stroomt het water uit de grote rivieren binnen. Tegelijkertijd hebben we, als gevolg van klimaatverandering, te maken met een stijgende zeespiegel. We leven als het ware in een grote badkuip. Dat we droge voeten hebben, is mede de verdienste van de waterschappen.”

He

rs

6

nn

ie R

van oord a van de Unie

e at W

onze bedrijfswagens op te laten rijden.” “Afvalwater biedt ons tal van toepassingsmogelijkheden”, aldus Roorda. “De vrijkomende warmte benutten we steeds meer. Daarnaast kunnen we papier terugwinnen uit het ongezuiverde water, maken we bioplastics van cellulosevezels en kan het fosfaat dienen als meststof in de landbouw. Vroeger werd dat allemaal verbrand; nu recyclen we. Groen, maar vooral efficiënt en kostenbesparend.” Het doel van de waterschappen is om in 2020 40 procent (nu 25) van de eigen energie op te wekken. Maar op termijn moeten zuiveringen helemaal energieneutraal worden. Of zelfs energieleverend. Roorda: “Daarvoor hebben de waterschappen een nieuw, uniek concept ontwikkeld: de Energiefabriek. Deze fabrieken maken het mogelijk biogas te winnen uit afvalwater. Energie voor waterzuiveringen. Maar ook voor burgers en bedrijven.”

Straatkinderen naar de Streetchild Worldcup Straatkinderen raken Martien Witsenburg recht in zijn hart. Om iets terug te doen voor het land waar twee van zijn bedrijven staan, sponsort hij het Filipijnse meisjesteam dat in april 2014 meedoet aan de Streetchild Worldcup. “Deze meiden zijn super gemotiveerd.”

opnames ben ik geraakt door de problematiek van straatkinderen. Heel graag wil ik iets positiefs voor hen doen, iets waar ze blij van worden. Nou, dat worden ze van voetbal! En juist de meiden zijn super gemotiveerd om iets te bereiken.” Straatkinderen raken Witsenburg, omdat “zij niets hebben van alles wat mijn eigen kinderen wél hebben.”

Glimlach

“Er zijn maar een paar plekken op de wereld waar de kokospalmen staan waarmee we onze duurzame kokosproducten kunnen maken. Eén van die plekken bevindt zich op de Filipijnen,” vertelt Martien Witsenburg. Twee van zijn vier bedrijven zijn daar gevestigd. Ook privé heeft Witsenburg ‘iets’ met de Filipijnen: zijn schoonzoon is Filippijn en zijn twee kleinkinderen daarom ook.

Gemotiveerde meiden

Omdat Witsenburg een groot deel van zijn inkomen haalt uit de Filipijnen, wil hij graag iets terugdoen voor de bevolking. Daarom sponsort hij sinds een half jaar het meisjesvoetbalteam dat volgend jaar april meedoet aan de Streetchild Worldcup 2014 in Brazilië. Waarom juist de meisjes? “Dit jaar heb ik een film gemaakt over het onderwerp kinderprostitutie. Johanna Ter Steege speelt één van de hoofdrollen en we hebben er al verschillende prijzen mee gewonnen. Tijdens de

Witsenburg is bewust hoofdsponsor van het Filipijnse meisjesteam. “Op deze manier kan ik het project mijn volle aandacht geven en weet ik zeker dat het geld goed terechtkomt.” Sinds april sponsort hij maandelijks een selectieweekend voor de Streetchild Worldcup. “Voor elk selectieweekend worden zo’n 120 jongens en meisjes tussen de 16 en 18 jaar geselecteerd door een lokale opvangstichting voor straatkinderen. Als ik voor m’n werk naar de Filipijnen ga, plan ik het om zo’n weekend heen. We geven ze volop eten en drinken. Ze hebben veel plezier met elkaar en zijn zó fanatiek. Het is echt genieten, ik loop er de hele dag rond met een glimlach.”

Bijzonder verhaal

De bedoeling is om in december de 11 uitverkoren meisjes en jongens te kiezen die in april 2014 mee mogen naar Brazilië. “Na de selectie houd ik me alleen nog bezig met het meisjesteam. Ik neem ze ook persoonlijk mee naar Brazilië. Van één meisje is de selectie al duidelijk: zij heeft een bijzonder verhaal en springt eruit qua voetballen. Ik hoop dat ik haar na het toernooi in Nederland een opleiding kan bieden. Zo probeer ik haar en misschien ook een aantal kinderen een betere toekomst te geven.” Witsenburg wil over dit project ook een documentaire maken, als vervolg op de documentaire Streetkids United I die zijn première beleefde op het Film Festival van Berlijn.

Gezond en duurzaam De Nederlandse firma Witsenburg produceert duurzame en heel gezonde producten van kokos, zoals kokosolie, kokoswater en kokossuiker. Ze worden geproduceerd met respect voor het milieu én de lokale bewoners. Deze kokosproducten bevatten veel gezonde mineralen en vitaminen. Meer info op www.kokosolie.info, www.kokoswater.info en www.kokossuiker.info


advertorial

Duurzame projecten van De waterschappen energie halen uit afvalwater. het kan en het gebeurt. steeds meer waterschappen bouwen hun zuiveringen om tot energie- en grondstoffabriek. want behalve dat je er energie mee kunt opwekken, bevat rioolslib ook tal van grondstoffen die je kunt hergebruiken; voor cola tot cosmetica. en zo hebben de waterschappen nog wel meer duurzame vondsten.

“rioolslib, een biologische oliebron onder onze voeten” Grondstoffen winnen uit het afvalwater dat we dagelijks wegspoelen door douche en toilet. Waterschappen noemen het ‘sewege mining’. De droom: om een nieuwe, nog niet-ontdekte biologische oliebron aan te boren die dagelijks onder onze voeten stroomt. Ons afvalwater.

Het potentieel van afvalwater voor een biobased economy is enorm. Zo kunnen waterschappen elk jaar 14.000 ton fosfaat terugwinnen. Nuttig, omdat je daarvan weer kunstmest of vaatwasmiddelen kunt maken. Of kunt gebruiken in de voedingsmiddelenindustrie: fosforzuur zit namelijk ETRO CUSTOM PUBLISHING ook in frisdrank. Cellulose uit wc-papier kan worden hergebruikt in papier, isolatiemateriaal of kunststof auto-onderdelen. Elk jaar kunnen we 140.000 ton cellulose terugwinnen, dat staat gelijk aan 3 miljard plastic bekertjes. Algen die kunnen groeien op ons afvalwater kunnen worden gebruikt in voedsel en veevoer. En ook in de cosmetische industrie. Alginaat, 40.000 ton per jaar, kan worden gebruikt voor het verdikken van inkt en sauzen.

Van stikstof kunnen ammoniakverbindingen gemaakt worden die nodig zijn voor kunstmest. Van CO2 kan calciumcarbonaat gemaakt worden. Dat dient als grondstof voor gips of als meststof voor de glastuinbouw. Het koolzuur in frisdrank is ook van CO2 gemaakt. Syngas is een halffabricaat van chemicaliën en dient als basis voor lijm, verf en cosmetica. Zwavel kan worden toegepast in kunstmest of als toevoeging aan rubber. Sulfaat wordt gebruikt in gips en als grondstof in de levensmiddelenindustrie. Voor lucifers bijvoorbeeld. En het water zelf? Dat kan worden gebruikt als proces- of koelwater voor de industrie. Of irrigatiewater voor de landbouw en kassenteelt. Jaarlijks kunnen de waterschappen 2000 miljard liter water leveren. En het mooie is, afvalwater is overal. Het concept is toepasbaar van Afrika tot Alaska. Een duurzaam exportproduct dat niet alleen geld oplevert, maar ook nog eens de mondiale ecologische voetafdruk substantieel verlaagt. www.grondstoffenfabriek.com

van drol naar elektriciteit Rioolwater wordt naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie getransporteerd. Vandaag de dag wordt dat mengsel van water en drollen heel hard belucht en door bacteriën afgebroken tot CO2. Dan heb je wel schoon water, maar echt duurzaam is dat niet. En het kost erg veel energie. Maar diezelfde drol bevat energie die je kunt winnen. Dat kun je doen door hem voor de beluchting te verwijderen en daarna te vergisten. Dat is eigenlijk een rottingsproces, waarbij je methaan vormt. Het gas waar je ook op kookt. Als je dat gas in een verbrandingsmotor stopt, kun je via een dynamo elektriciteit opwekken. Van drol naar elektriciteit dus. Dit is, in een notendop, wat er gebeurt in de Energiefabriek. Een nieuw en uniek concept, waarmee de waterschappen zichzelf energieneutraal of zelfs energieleverend willen maken. Deze ‘waterschapsenergie’ wordt in de eerste plaats benut om de

eigen waterzuivering op te laten draaien. Maar de energie kan ook worden gebruikt als brandstof voor vuilniswagens, voor de verwarming van zwembaden, verzorgingshuizen en zelfs hele woonwijken. Waterschappen hebben de potentie om uit te groeien tot de grootste, groene energieproducent van Nederland. Inmiddels zijn de waterschappen volop gestart met het realiseren van deze Energiefabrieken in onder andere Tilburg, Den Bosch, Breda, Amersfoort, Hengelo, Olburgen en Nieuwegein. In Apeldoorn is al een energieneutrale situatie ontstaan en door het vergisten van afvalstromen en door warmtelevering aan een naastgelegen woonwijk. In Kampen en Nijmegen hetzelfde verhaal. En in de Achterhoek levert waterschap Rijn & IJssel energie aan frietproducent Aviko. Op deze manier verdienen investeringen in duurzaamheid zich binnen een korte tijd terug. www.energiefabriek.com

Building with nature: natuurlijke oplossingen voor het beheersen van water Pui Mee Chan, projectcoördinator bij STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer) heeft een geweldige baan. Ze is constant op zoek naar nieuwe, innovatieve manieren om onze waterhuishouding nóg beter te regelen. Voor STOWA, hét kenniscentrum voor waterschappen, houdt ze zich vooral bezig met Building with Nature. Een programma, waarin kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid samenwerken, dat ‘natuurlijke’ oplossingen zoekt voor het beheersen van de zee, rivieren, beken en polders. “De ‘zandmotor’, een experiment van Rijkswaterstaat in het kader van dynamisch kustbeheer, is hier een voorbeeld van”, legt ze uit. “Een kunstmatig aangelegde zandbank in de vorm van een schiereiland. Door de inwerking van golven, wind en stroming wordt het zand daarvan gelijkmatig langs de kust verspreid. Althans, dat is de bedoeling. Als het werkt, scheelt dat weer zandopspuitingen.”

“Het plaatsen van rietkragen rond waterkeringen is een ander voorbeeld. Bedoeld om ervoor te zorgen dat de voet van de kering niet wordt uitgehold door golven en stroming”, gaat ze verder. “Riet is een goede golfbreker. Of het even betrouwbaar is als stortsteen, moet worden onderzocht. Maar je kunt zeker besparen op onderhoudskosten.” “Weer een ander onderzoek spitst zich toe op veenweidegebieden. Als gevolg van menselijk ingrijpen klinken deze steeds meer in. De bodem zakt in en wordt dus natter. In plaats van dat tegen te gaan, onderzoeken we momenteel of boeren er geen andere, ‘natte’ teelt kunnen kweken om verdere klink te voorkomen. Of iets werkt of niet blijft een gecalculeerd risico. Maar áls onze oplossingen werken, betaalt de investering zich vaak snel uit. Ook omdat we die duurzame vondsten dan gemakkelijk kunnen vermarkten naar het buitenland.”


Nef it houdt Nederland war m

DIT IS EEN UITGAVE VAN ME

20130926_nl_metro special  
20130926_nl_metro special  
Advertisement