Page 1

DIT IS EEN SPECIALE UITGAVE VAN METRO IN SAMENWERKING MET TECHNIEK BEDRIJVEN EVENEMENT 2013

Buitenlandervaring geeft open blik en pre op cv Pagina 8

Promoveren of toch maar niet? Pagina 13

Het programma van Techniek Bedrijven Evenement 2013 vind je op pagina 14!

Techniek SPECIAL

Je carrière begint hier! 15 november 2013


DIT IS EEN SPECIALE UITGAVE VAN METRO IN SAMENWERKING MET TECHNIEK BEDRIJVEN EVENEMENT 2013

2

15 november 2013

TECHNIEK BEDRIJVEN EVENEMENT 2013:

Een nieuwe jas, vertrouwde kwaliteit

Steeds meer studenten kiezen voor een technische studie. Een slimme zet, techniek is een onmiskenbare aanjager van economische groei. Techniek Bedrijven Evenement 2013 slaat bruggen tussen topstudenten en topbedrijven. Een uitgelezen kans om je te oriënteren en waardevolle contacten te leggen.

Dames (vlnr): Karen Thomson, Sarah Sangster, Nienke Weller; en heren (vlnr): Ben Arntz, Roy Bergsma, Tom Willemse, Paul Bergmans

De Nederlandse overheid heeft de afgelopen jaren miljoenen euro’s in campagnes gestoken om techniek populairder te maken. Voornamelijk onder scholieren om hun studiekeuze te beïnvloeden. In het voorjaar van 2013 sloten het kabinet, onderwijs en bedrijfsleven het ‘Techniekpact’ met het doel samen de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector te verbeteren. Deze aanpak begint zijn vruchten af te werpen: steeds meer studenten kiezen voor een technische studie. Volgens de VSNU, de vereniging van universiteiten, is het aantal techniekstudenten dit jaar met 20 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Echter, de vraag naar hoogopgeleide technici stijgt nog steeds explosief. Vraag en aanbod zijn dus nog lang niet in balans.

Economische aanjager

De nog altijd stijgende vraag naar technici laat zich goed verklaren. Economische vooruitgang en maatschappelijk welzijn worden voor een

groot deel aangejaagd door inhoudelijk technologische verbeteringen. Hiervoor zijn technisch opgeleide mensen nodig. Indirect kun je dus stellen dat de Nederlandse economie voor een groot gedeelte draait op bèta’s en technici. Bovendien wil Nederland haar positie in de wereldtop behouden als het gaat om concurrentiekracht, innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Ook hier zijn hoogopgeleide technici onmisbaar.

Breed draagvlak

De groeiende vraag en de status van de Nederlandse economie zorgen voor een breed draagvlak om deze nieuwe editie van dit jaarlijks terugkerende carrièreevenement te organiseren. Dit jaar gebeurt dat in een geheel nieuwe stijl, met een nieuw logo en een nieuwe naam: Techniek Bedrijven Evenement 2013. Uiteraard werken wij ook dit jaar weer samen met dé topbedrijven in de (inter) nationale technieksectoren. Zo zal onder meer de Nederlandse luchtvaartindustrie, waarin dit jaar met miljoenenorders vele successen zijn geboekt, aanwezig

zijn. Ook de offshore-industrie, waarin Nederland koploper is als het gaat om vernieuwing en innovatie, is weer goed vertegenwoordigd. Voorts spelen sectoren als consultancy en electronics een actieve rol tijdens Techniek Bedrijven Evenement 2013.

Je carrière begint hier!

In het Beurs–WTC in Rotterdam kom je via bedrijfspresentaties, casestudies en workshops in contact met zeer verschillende bedrijven. Je ontmoet techniekstudenten van opleidingen uit het hele land. De locatie zorgt voor een zakelijke maar laagdrempelige sfeer om nieuwe contacten op te doen. Laat je verrassen door je óók te oriënteren op bedrijven of vakgebieden waar je in eerste instantie misschien niet aan had gedacht. Op de pagina’s 14 en 15 van deze krant kun je lezen welke bedrijven deelnemen, hoe het dagprogramma eruitziet en hoe je je kunt aanmelden voor het Techniek Bedrijven Evenement 2013. Ga erheen met een ‘open mind’, je carrière begint hier!

Roy Bergsma

Roy Bergsma, voorzitter Stichting

Techniek Bedrijven

“Een dag waar ambities samenvloeien” “Stichting Techniek Bedrijven brengt technische studenten en bedrijven met elkaar in contact. Dit professionele carrière-evenement voor topstudenten en topbedrijven is een van onze activiteiten. Omdat we middenin de doelgroep staan, kunnen we zeer snel inspelen op de wensen van deelnemers. Onze positie binnen de doelgroep in combinatie met ons jarenlang opgebouwde professionele netwerk leidt ertoe dat we studenten een stap verder in hun carrière kunnen helpen. We hebben ons met volle overtuiging ingezet voor de organisatie van het Techniek Bedrijven Evenement 2013 en verheugen ons op deze dag waar ambities tussen studenten en bedrijven samenvloeien.”

COLOFON METRO EN TBE 2013 Deze Techniek special is een publicatie van Metro Custom Publishing in samenwerking met Techniek Bedrijven Evenement 2013.

Een onderdeel van

Projectleider Marianne de Macker, Key-accountmanager recruitment, 06-48139505 Editorial Manager Jessica van Leeuwen Coördinatie en redactie Loft 238 tekst & communicatie Redactie Paul Claasen, Astrid van Pelt, Hans Pieters, Paul Postema Vormgeving Lydia Hotting Beeld Colourbox, e.a.


3

DIT IS EEN SPECIALE UITGAVE VAN METRO IN SAMENWERKING MET TECHNIEK BEDRIJVEN EVENEMENT 2013

15 november 2013

Ron Heynens koos na zijn studie werktuigbouwkunde in Eindhoven voor een carrière als consultant bij Accenture. Niet de meest voor de hand liggende keuze, maar wel een hele bewuste. Hij adviseert energiebedrijven, onder andere bij complexe systeemimplementaties. “Je levert een concreet resultaat. Als ik klaar ben wil ik geen rapport achterlaten, maar iets tastbaars.”

Stappen maken in een

wereldomvattend netwerk Heynens hield altijd al van prutsen en klussen. “Dat was voor mij de reden om Mechanical Engineering in Eindhoven te gaan doen,” vertelt hij. Op het eind van zijn studie werd het onderzoeksveld fundamenteler. “In mijn afstudeeropdracht onderzocht ik de verbranding in een microturbine. Je bent met een heel klein stukje van het geheel bezig. In trajecten van vier jaar onderzoek. Bij consultancy werk je in een dynamische omgeving en zie je sneller resultaat, dat spreekt me aan.” Zijn studie-ervaring zet hij nu in binnen resources, de energietak van Accenture. “Ook die industrie was een bewuste keuze. Vanuit mijn opleiding zat ik al binnen de energiewereld. Binnen deze sector zijn veel ontwikkelingen gaande, zoals duurzame energie, schaliegas, smart grids. Inhoudelijk zijn die heel interessant.”

Internationale training

Nieuwkomers bij Accenture gaan eerst voor een training naar Bangalore of Chicago. Alle starters wereldwijd komen daar samen. “In Chicago werk je aan je inhoudelijke en sociale vaardigheden die je nodig hebt in de dagelijkse werkzaamheden als consultant. Je simuleert gesprekken en situaties zoals je die ook in je dagelijks werk tegenkomt,” vertelt Heynens. “Bovendien bouw je ook meteen een internationaal netwerk op.” Accenture biedt je veel groeimogelijkheden, vervolgt hij. Bij terugkomst in Nederland begin je aan je eerste project. “Mijn eerste rol was het in kaart brengen van de bedrijfsprocessen en het maken van een systeemontwerp. Als dat goed gaat, kun je vrij snel doorgroeien tot teamleider of projectleider. Je kunt zelf sturen waarin je je wilt specialiseren en kiest daar dan de relevante trainingen voor. Binnen projecten kun je al snel stappen maken.”

Uit je ‘comfort zone’

Bij Heynens is dat organisch gegroeid. “Als er een nieuw project start bij de klant waar je al zit, dan biedt dit vaak weer mogelijkheden voor een meer uitdagende rol. Heb je je vorige rol goed gedaan, dan word je daarvoor beloond en kun je een volgende stap maken. Je leidt een klein ontwerpteam, mag de projectplanning erbij doen, enzovoort. Je wordt elke keer gemotiveerd om uit je ‘comfort zone’ te stappen. Bovendien werk je samen met ambitieuze collega’s die ook allemaal snel willen groeien in hun carrière, dat motiveert jezelf om hard te lopen. Het leuke van consultancy is ook dat je breder kan kijken dan alleen het project waarmee je op dat moment bezig

bent.” Heynens roemt de open cultuur. “Als je op een bepaald expertisegebied informatie zoekt, dan verwijst een leidinggevende je als een spin in het web naar de juiste persoon die je verder kan helpen. Of je stelt simpelweg je vraag heel gericht aan een groep experts via onze wereldwijde Knowledge Exchange. Gegarandeerd antwoord.”

Ron Heynens


DIT IS EEN SPECIALE UITGAVE VAN METRO IN SAMENWERKING MET TECHNIEK BEDRIJVEN EVENEMENT 2013

4

15 november 2013

Wat ondernemen de TU’s? TU/e: Het TU/e Innovation Lab organiseert verschillende activiteiten voor zowel studenten met ondernemersaspiraties als beginnende en meer gevorderde ondernemers. Studenten die starten als ondernemers biedt TU/e flexibele werkplekken of kantoorruimte (met gebruik van universitaire faciliteiten) op de campus.

De uitdaging van

technisch ondernemerschap

Kijk op: www.tue.nl/innoveren.

TU Delft: YES!Delft is incuba-

tor en hightech ondernemerscentrum van gemeente Delft, TNO en de TU. Dit platform inspireert studenten, professionals en wetenschappers om hun eerste stappen op het ondernemerspad te zetten met uitgebreide ontwikkelingsen ondersteuningsprogramma’s. Kijk op: www.yesdelft.nl.

Universiteit Twente:

De ondernemende activiteiten van de UT zijn ondergebracht bij Kennispark Twente. De universiteit heeft een coördinator studentondernemerschap die onder meer kennis- en netwerkactiviteiten als de studentondernemersdag organiseert. Verder bieden ze veel juridische en bedrijfseconomische ondersteuning. Kijk op: www.studentondernemer.nl.

“Witzig, een Hollander die een sneeuwruimer maakt”

Henk Arntz (r) en boer Hermann Heidenreich

Een technische opleiding lijkt met de talloze start-ups onder studenten een ideale basis voor innovatief ondernemerschap. Henk Arntz en Bart Bergmans begonnen tijdens en net na hun studie met een eigen bedrijf. Eigenlijk wilde Henk Arntz (1988) de problemen op het spoor oplossen toen hij eind 2010 door sneeuwval uren vast zat in een trein. “Maar al googlend zag ik die avond meer technische uitdaging bij Schiphol.” Daar schuiven acht machines de sneeuw ’s winters in banen van vijf meter trapsgewijs van de landingsbaan. Henk bedacht een slim, efficiënt alternatief: twee grote machines die de sneeuw als een maaidorser intern verwerken en naar de

zijkant schuiven. Na een enthousiaste reactie van de Amsterdamse luchthaven ging het snel: sinds maart 2013 leidt hij de start-up SNOCOM en is hij in gesprek met vier luchthavens.

Sparringpartner

Na een periode buitenlandstudie startte de TU/e-student Procestechnologie begin 2012 zijn afstudeeropdracht bij Schiphol. Vanwege de zeer grote investeringen die nodig zijn

voor de ontwikkeling van de grote machines, maakte hij een kleiner product dat volgens dezelfde module werkt. “Een tractoruitbouw die op drukke locaties sneeuw opzuigt en in een bak opvangt.” Afgelopen winter testte Henk het prototype in de omgeving van Wenen. Van een bouwbedrijf mocht hij een oude landingsbaan gebruiken en tijdens een autozoektocht naar een tractor met chauffeur strikte hij een boer op zijn erf. Die lachte: “Ja, das soll witzig sein. Wenn ein Holländer ein neue Schneeraummachine entwickelt!” Naast lokale hulp kreeg Henk veel Nederlandse steun. “Het afdelingshoofd van Schiphols innovatieafdeling theGROUNDS bleek een echte sparringpartner. Ook ben ik een dag meegegaan met de sneeuwvloot: essentiële input.” Verdere steun krijgt hij van de Stichting Technische Wetenschappen, Climate-KIC, Eindhoven Airport, de Luchtmacht en uiteraard TU/e.

Honderd treden Na de laatste verbeteringen en straks een nieuwe Finse wintertest zet SNOCOM begin 2014 de Snowharvester in de markt. Bij genoeg investeringsmogelijkheden hoopt hij een jaar later de grote sneeuwmachines te kunnen ontwikkelen. “Dit project blijft een trap van honderd treden die je allemaal moet nemen, maar alles verloopt tot nu toe vrij soepel. Mijn tip aan jonge technische ondernemers is dus vooral: geef niet op en zoek niet geforceerd naar het nieuwe product. Creatieve verbeteringen voor een bestaande situatie zorgen vaak voor genoeg innovatie.”

“Met een zak van 100 kuub kun je zonder fundering toch veel afvalwater zuiveren” Na enkele jaren werken bij ingenieursbureaus kwamen Bart Bergmans (1984) en zijn oude studievriend Joas Boeyinga bij elkaar om te kijken naar de mogelijkheden om zelf iets te beginnen. Bart, afgestudeerd civieltechnicus Watermanagement aan de TU Delft: “Deze stad zit vol slimme technici, die vaak innovaties bedenken en daar een markt voor zoeken. Wij zijn andersom begonnen: voor een bestaand probleem een oplossing zoeken.” Tijdens hun reizen als studenten en consultants zagen Bart en Joas op veel plaatsen dat afvalwater ongezuiverd op het oppervlaktewater wordt geloosd. Hun bedrijf EcoBrix werkt aan toegankelijke, mobiele oplossingen die toch grote hoeveelheden afvalwater kunnen behandelen, zoals afvalwaterzuivering in een grote zak van 100 kuub.

Festivals

Al snel zagen zij dat dit ook interessante mogelijkheden biedt voor tijdelijke voorzieningen bij grote bouwplaatsen en mijnen op afgelegen locaties. “Omdat je geen

fundering nodig hebt, win je veel waardevolle tijd voor dit soort projecten.” Een derde markt kwam naar voren via het ondernemerscentrum YES!Delft dat hen in contact bracht met festivalorganisator ID&T. “Festivals voeren veel afvalwater af dat wel voor het grootste deel uit herbruikbaar water bestaat. Eerste tests op Mysteryland tonen aan dat we deze afvalstroom met zo’n 80 procent kunnen reduceren.”

Pilots

EcoBrix is afgelopen augustus officieel begonnen. Er is veel interesse en eind 2013 moeten al pilots lopen voor de verschillende markten. Markt en businessmodel scherp krijgen is nu belangrijk. “We doen ook mee aan het Climate-KIC Acceleration Programme, dat ons helpt met dit soort zaken. Tegelijk blijven we nieuwe oplossingen uitdenken. Hoe we straks op festivals energie uit afvalwater kunnen halen is bijvoorbeeld onze volgende uitdaging.”

www.ecobrix.nl Bart Bergmans met testmonsters in het lab


DIT IS EEN SPECIALE UITGAVE VAN METRO IN SAMENWERKING MET TECHNIEK BEDRIJVEN EVENEMENT 2013

5

15 november 2013

Teamwork op de nanometer Nog voor haar afstuderen had Lotte Willems een baan bij ASML. “Ik zoek reuring. Een organisatie waar iets gebeurt en waar je wordt uitgedaagd. In dit geval om de grenzen van de chiptechnologie op te zoeken.” Lotte Willems studeerde werktuigbouw in Delft, afstudeerrichting micro- en nanotechnologie. “Voor mijn afstuderen heb ik zelf een chip ontworpen en getest.” Het was haar snel duidelijk dat ze graag in dezelfde richting verder wilde.

Oriëntatie

“Ik ben gaan praten met mensen die bekend zijn met de industrie. Welke organisatie het beste past qua vakgebied en qua karakter en ambities.” Lotte kwam via een campus promotor van ASML in contact met de leverancier van chipmachines. “Mijn cv is doorgespeeld. Vervolgens ben ik door een recruiter gebeld en zijn een aantal vacatures voor mij uitgezocht, waarvan één meteen goed was.” Daarna is het heel snel gegaan. “Voordat ik was afgestudeerd was het allemaal geregeld.”

Hoger doel “Bij ASML zit je aan de top. Teamwork is heel belangrijk. Je kunt niks alleen. De machines die ze maken zijn complex en daardoor ook heel uitdagend. Je hebt andere mensen nodig om een oplossing te bedenken. Het is heel normaal om bij collega’s langs te lopen om te vragen ‘Hoe zit dit ook alweer?’ Tijdens haar afstudeerproject

is Lotte gevraagd of ze niet wilde promoveren. “De reden dat ik dat niet heb gedaan, is dat ik tijdens mijn afstuderen merkte dat het in je eentje vieren van successen helemaal niet zo leuk is. Ik werk liever met meer mensen naar iets toe. Voor mij is het fijn dat ik niet in mijn eentje naar een hoger doel toewerk, maar dat je dat samen doet.”

Maatwerk advies

Lotte werkt bij de afdeling customer support voor Yieldstar. “We zitten met z’n tienen, waarvan de helft afkomstig is uit China, Korea, Engeland, Rusland. Die diversiteit is heel leuk.” Het hoofdproduct van ASML is een zogenoemde wafer scanner. De machine brengt de patronen van chips over. “Na verloop van tijd is dat patroon soms niet langer perfect uitgelijnd als je meerdere lagen hebt. Yieldstar meet hoe de verschillende lagen ten opzichte van elkaar zijn gepositioneerd en kan de machine opnieuw instellen. Dat is maatwerk, elke klant maakt een ander product met de wafer scanner.”

Rollen

“Het is heel normaal binnen ASML om je ambities en carrièrepad te bespreken.” Hiertoe heeft

Lotte Willems

ze een coach binnen de groep en nauw contact met haar manager. “Ik ben nog maar kort bezig, dus ik blijf dit de komende tijd nog wel doen. Ondertussen kijk je samen welke kant je op wilt. Je hebt verschillende rollen waarin je verder kunt groeien,” vertelt Lotte. “Na drie jaar is het logisch dat je een volgende stap zet. Eigenlijk doe je dat ook al gedurende het werk, door op bepaalde vaardigheden te sturen.”

“ Voor mij is het fijn dat ik niet in mijn eentje naar een hoger doel toewerk, maar dat je dat samen doet”

Engineer Your Future ASML

We are engineers. We take on the toughest and biggest challenges. And we excel at them. We believe that we are only as good as our people. So, we make sure we get the best.

We Are Fluor.

www.fluor.com © 2013 Fluor Corporation.


6

DIT IS EEN SPECIALE UITGAVE VAN METRO IN SAMENWERKING MET TECHNIEK BEDRIJVEN EVENEMENT 2013

15 november 2013

“Deloitte biedt je alle kansen” Deloitte is een werkgever met aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt de ruimte om je ideeën en ambities werkelijkheid te laten worden. Peter Brill en Jouke Dessens vertellen over hun ervaringen als young professional bij Deloitte. Wil je na je studie verder in de techniek, óf biedt het bedrijfsleven ook andere interessante functies? Dit is een vraag die onder veel net afgestudeerde Delftse ingenieurs leeft, constateert Jouke Dessens (technische bestuurskunde). Hij koos voor consulting bij Deloitte Strategy & Operations, vanwege zijn interesse in het oplossen van complexe vraagstukken en de uitdagende opdrachten voor diverse klanten. “Een groot pluspunt van een carrière in de consulting: je groeit razendsnel! Ik hoef nu niet te kiezen tussen engineer of consultant en kan mijn technische vaardigheden prima kwijt in de complexiteit van de analyses.” Als senior consultant Strategy & Operations bij Deloitte lost hij bedrijfsmatige vraagstukken op. “Als Delfts ingenieur ben je gewend om complexe vraagstukken in behapbare stukken op te breken. De inzichten uit de analyse rol je vervolgens op tot een consistent verhaal. Je leert snel te schakelen tussen de details van een analyse en de realiteit van de klant. Uiteinde-

lijk is dat waar je van toegevoegde waarde kunt zijn.”

Verder leren Ook Peter Brill koos met zijn technische studie-achtergrond voor een carrière bij Deloitte. Na zijn bachelor technische bestuurskunde in Delft rondde hij de master business analytics & management science af in Southampton. Eenmaal afgestudeerd kwam hij als data-analyticus terecht bij Deloitte Risk Services. Na enkele maanden maakte hij de overstap naar Financial Risk Management, één van de andere teams binnen Risk Services. “Doordat ik bij Risk Services met veel mensen uit verschillende teams werkte, ontdekte ik dat Financial Risk Management beter aansloot op mijn ambities.” In deze functie adviseert Brill banken en verzekeraars bij het ontwikkelen van kwantitatieve modellen en het optimaliseren van kapitaalposities op basis van nieuwe richtlijnen zoals Basel III en Solvency II. “Banken en verzekeraars moeten de risico’s van producten

Peter Brill en Jouke Dessens

en diensten inzichtelijk maken en kwantificeren.” In dit kader is hij in de afrondende fase van het behalen van zijn FRM-titel, en begint hij volgend jaar aan zijn opleiding tot Chartered Financial Analyst.

Open cultuur

Brill prijst de open cultuur binnen Deloitte. “Iedereen is altijd bereid

om je ergens mee te helpen. En er wordt echt naar je geluisterd. Het gaat erom dat je idee hout snijdt.” Dessens vult aan: “Als je ambitieus bent en de ‘brainpower’ hebt, biedt Deloitte je alle kansen. Het is een inhoudgedreven bedrijf. Het gaat niet om wie je bent of op welk niveau je zit.” Naast het werk worden tal van sociale events georga-

niseerd, zoals een jaarlijkse skitrip. Dessens: “Als het werk klaar is, is er ruimte voor een feestje.”

Meer weten? Kijk op: Werkenbijdeloitte.nl/ techniek

“De constante dynamiek van Tata Steel is ideaal voor ambitieuze toptechnici” “Tata Steel heeft jonge Het terrein van Tata Steel in IJmuitechnische talenten veel den is 750 hectare groot en heeft een jaarlijkse productie van ruim meer te bieden dan twee 7 miljoen ton hoogwaardig staal. jaar bureauwerk”, aldus “Ondanks deze enorme omvang Maurits de Boer (1984). gebeurt alles hier dichtbij, van grondstof tot en met de verzinkte Als trainee en Improvement staalrollen. Daar gaat je bloed wel Engineer is hij vanaf dag sneller van stromen.” één echt betrokken bij de complexe onderhouds- en Complex en veelzijdig Na zijn master Management of productieprocessen en Technology aan de TU in Delft staat regelmatig in contact startte Maurits begin 2012 bij Tata met de werkvloer. Steel. In het traineeship staan zowel zijn technisch inhoudelijke als “Je draait mee in ploegen- persoonlijke ontwikkeling cendiensten, groeit inhoudelijk traal. Hierbij krijgt hij onder meer sterk én wordt op de site ondersteuning van een mentor uit de bedrijfstop. Inhoudelijk doorloop een volwassen gespreks- je vier werkblokken van globaal zes partner van het manage- maanden, met steeds toenemende mentteam.” taken en verantwoordelijkheden. Na anderhalf jaar is Maurits nu projectleider Onderhoudsconcepten. “Ik werk met een multidisciplinair team en draag eindverantwoordelijkheid voor het risico gebaseerd maken van bestaande onderhoudsplannen, waar nodig breng ik verbeteringen

aan. Na dit complexe en veelzijdige project ben ik klaar en stroom ik door in een reguliere functie die aansluit op mijn ontwikkeling.”

Met het MT aan tafel

Ondanks het immense terrein en ruim 9000 medewerkers is het bedrijf verre van onpersoonlijk. Iedereen is benaderbaar en als trainee krijg je ook genoeg mogelijkheden om aan te schuiven bij het managementteam (MT). “Zelf heb ik in een speciale opdracht onderzocht hoe verbeteringen in de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van onze installaties samenhangen met de leverbetrouwbaarheid voor onze klanten. Hiervoor heb ik met allerlei partijen van onderhoudsorganisaties, Sales en Supply Chain gesproken. De resultaten presenteerde ik aan het MT.”

Inspelen op de markt

Toenemende concurrentie, hoge grondstofprijzen en lagere staalopbrengsten zijn marktontwikkelingen waar Tata Steel steeds alert moet zijn. Die veranderingen in goede

banen leiden vraagt van jonge professionals naast analytische en communicatieve vaardigheden de durf om nieuwe wegen in te slaan. “We staan voor een ommekeer, maar tegelijkertijd heeft dit bedrijf een rijke historie en medewerkers die hier tientallen jaren werken. Voor ambitieuze toptechnici maakt die interne en externe dynamiek Tata Steel tot een ideaal werkterrein.”

Kijk voor meer informatie op: www.tatasteeljobs.nl/ top-traineeship-techniek Maurits de Boer

“ Voor mij is het fijn dat ik niet in mijn eentje naar een hoger doel toewerk, maar dat je dat samen doet”


DIT IS EEN SPECIALE UITGAVE VAN METRO IN SAMENWERKING MET TECHNIEK BEDRIJVEN EVENEMENT 2013

Ook aan de slag met techniek die tot de verbeelding spreekt?

7

werkenbijns.nl/werkgebied/ stages-traineeships/

“Warmtepomp is mooi staaltje Herrie tijdens een treinreis is het laatste waar de reiziger vandaag de dag op zit te wachten. De tijd van open raampjes is daarom voorbij. Om de reiziger toch van frisse lucht te voorzien, is er nu een ingenieuze warmtepomp, die in de nieuwe DDZ-trein functioneert.

Arno Kok

Een van de technici die zijn tanden in dit duurzaamheidproject zette, is Arno Kok (27). Hij studeerde werktuigbouwkunde en werkt als senior engineer bij NedTrain in Haarlem en vertelt vol vuur over deze mooie ‘uitvinding’. “Tegenwoordig kun je bij warmte geen raampjes meer open zetten. Open ramen zijn hinderlijk, niet alleen vanwege de herrie maar ook vanwege de tocht. Daarom hebben we gekeken hoe de reiziger zo comfortabel mogelijk kan reizen zonder dat hij het te warm of te koud heeft. Daarnaast was het van belang om een duurzame oplossing te verzinnen. De warmtepomp kan koelen én verwarmen. Dit in tegenstelling tot een aircosysteem waarmee je alleen lucht van buiten naar binnen verplaatst.”

Energierekening gehalveerd “Bij gebouwen wordt deze manier van koelen en verwarmen al

langer toegepast, maar bij mijn weten is het voor het eerst dat zo’n warmtepomp in treinstellen is geïnstalleerd. Het is een innovatief concept waar de grote winst komt uit het feit dat je in principe geen kachel hoeft te branden.” De besparing door het aangepaste klimaatsysteem van de DDZ-treinen, 50 treinstellen en 250 wagons staat gelijk aan tien miljoen kWh en scheelt NS een miljoen euro per jaar op de energierekening die hiermee gehalveerd is. Dit komt allemaal door de warmtepomp die ervoor zorgt dat er als het koel moet zijn warmte van binnen naar buiten transporteert en andersom als het warm moet zijn in de treinen. “Werken met een team aan een complexe en uitdagende opdracht zoals deze warmtepomp, daar word ik erg blij van. Alle aspecten van techniek komen erbij kijken. Het werk wat wij doen is vaak niet zo zichtbaar, maar wel heel wezenlijk.”

How do you make a lithography system that goes to the limit of what is physically possible? At ASML we bring together the most creative minds in science and technology to develop lithography machines that are key to producing cheaper, faster, more energy-efficient microchips. Our machines need to image billions of structures in a few seconds with an accuracy of a few silicon atoms. So if you’re a team player who enjoys the company of brilliant minds, who is passionate about solving complex technological problems, you’ll find working at ASML a highly rewarding experience. Per employee we’re one of Europe’s largest private investors in R&D, giving you the freedom to experiment and a culture that will let you get things done. Join ASML’s expanding multidisciplinary teams and help us to continue pushing the boundaries of what’s possible.

www.asml.com/careers /ASML

@ASMLcompany

technisch vernuft”


DIT IS EEN SPECIALE UITGAVE VAN METRO IN SAMENW

8

15 november 2013

Buitenlandervaring geeft open blik én pre op cv Met een tijdelijk verblijf in het buitenland leer je openstaan voor andere culturen, toon je lef en flexibiliteit. Dat is niet alleen goed voor je persoonlijke ontwikkeling, uit internationaal onderzoek blijkt het ook erg waardevol te zijn voor je cv. Drie techniekstudenten delen hun ervaringen.

“Als eerste naar huis gaan is in Japan not done” Op de lijst met buitenlandse universiteiten stond een kleine kolom met nietEuropese onderwijsinstellingen, waaronder de University of Tokyo. Aimee Ferouge (1991), masterstudent Elektrotechniek aan de TU Delft, koos Japan voor een minor van vijf maanden. “Mijn oom heeft daar gezeten en ik wilde er daarom altijd al een keer heen. Het is een duur land dus ik zag dit als mijn kans.” Via een Japanse professor in Delft wist ze een opdracht te krijgen aan de faculteit

voor Industrial Engineering & Management. Aimee heeft daar een universeel user interface voor een datamanagementsysteem voor onder meer veiligheidsdata en klanttevredenheid ontwikkeld, dat alle Japanse ziekenhuizen straks kunnen gebruiken. “Iedereen heeft nu nog zijn eigen methode en beoordeelt zichzelf. Een centrale organisatie kan leiden tot een objectievere beoordeling en verbeteringen op grotere schaal waar meer mensen van profiteren.” Als Aimee terugkijkt op haar periode in Japan denkt ze naast de universiteit aan de reizen die ze heeft gemaakt, de schone straten, de vriendelijke mensen en de gebruiken die zo 180 graden anders zijn dan hier. “Ook op de faculteit. Zo gaan we hier redelijk op gelijke voet met onze professoren om, terwijl daar iedereen buigt als hij langsloopt in de gang. Verder is het not done om als eerste naar huis te gaan en je begint vaak vroeg. Toch is de sfeer heel familiair. Zo werd ik bij aankomst warm ontvangen en hebben we tot diep in de nacht karaokebars bezocht.” Naast dertig punten en een aangewakkerde reislust kan Aimee Japan

Midden: Aimee Ferouge iedereen aanraden als een unieke ervaring. “Je doet nieuwe kennis op, leert een andere cultuur kennen, kunt reizen en treedt uit je Nederlandse comfortzone. Daarnaast staat het niet slecht op je cv en heb je tijdens sollicitatiegesprekken aardige gespreksstof.”

Je denkt niet alleen mee over duurzame werking van de 250 kW AC motoren van de nieuwe Sprin


9

WERKING MET TECHNIEK BEDRIJVEN EVENEMENT 2013

“Zakelijk contact is persoonlijk en minder direct” Zon, zee, strand, een mooi historisch centrum en een technische universiteit. Valencia had het allemaal voor Lieke van den Brandt (1989). De masterstudent Technische Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente verbleef de tweede helft van 2012 een semester in de Stad van de Paella en volgde vier vakken. “Zelfstandigheid en een andere cultuur écht leren kennen vormden de motivatie om naar het buitenland te gaan. Bij International Business was nog een plaats vrij.” Niet echt Liekes richting, maar met haar technische achtergrond kreeg ze toch toestemming. “Het meest interessant vond ik het vak ‘World Economy’, waarbij we onder meer een businessplan moesten opstellen om Valencia meer op de kaart te zetten. Daarnaast leerden we veel over de economische verschillen tussen landen.” Het houtje-touwtje Spaans dat ze sprak kwam van pas toen ze twee examens op hetzelfde moment bleek te hebben. “Op mijn e-mails werd niet gereageerd, maar toen ik aan de hoofddocent zo goed

‘China biedt veel kansen om van te profiteren’

Lieke van den Brandt mogelijk, met het nodige drama en veel handgebaren de situatie voorlegde, kwam er al snel een oplossing. In vergelijking met Nederland gaat het hier veel meer om hoe je met elkaar omgaat: familie is erg belangrijk en ook zakelijk contact is persoonlijk en minder direct. Mensen werken wel hard, maar de lange lunch is heilig.” Wonend in het centrum heeft Lieke echt genoten van de stad en de gastvrijheid van de mensen. “Ook ben ik Nederland meer gaan waarderen, na mijn studie hoef ik niet permanent in het buitenland te wonen. Toch kan ik het iedere student aanraden om zijn horizon te verbreden. Het stimuleert eigen initiatief en je flexibiliteit, want veel zaken pakken anders uit dan verwacht. Sowieso is het leuk en leerzaam om te werken met andere culturen.”

Voor zijn thesis verbleef masterstudent Maarten van Brenk (1989) vier maanden in Beijing. Dat de verschillen tussen China en Nederland groot zijn merkte hij al in de metro: “Iedereen duwt, belt, praat voluit en geeft weinig om persoonlijke ruimte.” Toch raadt hij iedereen een bezoek aan. “Dit land krijgt nog zoveel meer invloed, we kunnen het beter leren begrijpen.” Naast Operations Management & Logistics aan de Technische Universiteit Eindhoven volgt Maarten een tweede master Chinese Economy & Business aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Eind augustus vertrok hij voor een onderzoek naar het verband tussen het inkomen in verschillende wijken en de lokale retailers. “Mijn basis daar was de prestigieuze universiteit Tsinghua en die goede naam heeft me daarbij geholpen. Ik moest de volle en smalle straten in om de winkeliers te interviewen. Wanneer ze het universiteitslogo op de enquêteformulieren zagen werkten de meesten graag mee.” Maarten ontdekte dat hoe rijker de buurt is, hoe meer Westers de retailers zijn. Daarnaast bleek dat de traditionele winkeltjes ook vaker het veld ruimen voor Chinese franchisers als het inkomen in armere

Als talentvolle starter kun je vele stappen maken. En die eerste stap in je carrière is misschien wel de belangrijkste. Kies je voor NS, dan kies je voor een marktleider die de verantwoordelijkheid neemt om de dienstverlening aan haar klanten dagelijks te optimaliseren.

Links: Maarten van Brenk buurten stijgt. Verder onderzocht Maarten de logistiek van de detailhandel. “Vanwege de massale drukte is een tricycle, een kleine bakfiets, het belangrijkste bevoorradingsmiddel in het centrum van Beijing. Voor de retailbranche vereist dat nieuwe distributiemodellen. Die ontwikkelen is, weer thuis, een volgende stap in mijn onderzoek.” Naast de massale drukte is Maarten bijgebleven hoe ambitieus de mensen zijn. “Ze werken keihard en ouders zetten alles opzij om hun kind te laten studeren.” Alleen al voor de levenservaring en het avontuur is het goed om naar het buitenland te gaan. “Mijn universiteit promoot dat ook. Wat mij betreft ga je naar China als je de kans krijgt, want dit opkomende land biedt Nederland veel kansen om van te profiteren.”

aan interessante en complexe projecten, die je uitdagen en je kennis vergroten. Denk bijvoorbeeld aan het ombouwen van ‘oudere’ treinen naar moderne, duur-

Veelzijdig

veilig, comfortabel

Dagelijks brengen wij meer dan 1,2 miljoen mensen naar

en duurzaam zijn.

aan de techniek van een trein, maar je denkt ook mee over

hun bestemming. Ons werkterrein is daarbij steeds gevari-

NS geeft je de ruimte

verbetering en optimalisering van alle toegepaste tech-

eerder geworden – van treinen naar treinen én stations. Van

om jouw liefde en

nieken. Je verdiept je in zaken als design, elektrotechniek,

alleen Nederland

passie voor techniek

energiegebruik en kwaliteitsmanagement. Hierdoor kun

naar Europa. Van

in de praktijk te

je op heel veel niveaus in de techniek aan de slag te gaan,

stoelen in een trein

brengen en doet een

verder groeien en – als daar je ambities liggen – uiteindelijk

naar stoelen, banken,

beroep op jouw ver-

een managementpositie bekleden.

zame en energiezuinige treinen. Je werkt dus niet alleen

wifi en actuele reis-

mogen om met goede oplossingen te komen. Hier kun jij je

informatie. Van

helemaal richten op waar je goed in bent met techniek die

Dus ben je pas of bijna afgestudeerd in de richtingen

sprinters tot hoge-

tot de verbeelding spreekt.

Elektrotechniek, Werktuigbouw,

snelheidstreinen. Van OV Fiets en

Mogelijkheden

Lucht en Ruimte-

Greenwheels tot andere concepten. Van Kiosk tot Starbucks,

Ons Techniek

vaart of Vliegtuig-

van Julia’s tot de Hema. Het is állemaal NS. Die veelzijdigheid

Traineeship is daar-

techniek, kom naar

maakt NS tot een aantrekkelijke werkgever voor starters.

bij een eerste stap

ons toe tijdens

Want met zoveel werkgebieden kun je bij ons alle kanten op.

voor ambitieuze

Techniek Bedrijven

Basis van het succes

technisch starters

Talents en maak

die de top in hun

kennis met NS.

Techniek is al 150 jaar lang dé basis van het succes van NS.

vak willen bereiken.

Het zorgt ervoor dat de treinen rijden, maar ook dat deze

Je kunt deelnemen

Kijk voor meer informatie op www.werkenbijns.nl

nters, maar zorgt er ook voor dat onze machinisten veilig kunnen rijden.


DIT IS EEN SPECIALE UITGAVE VAN METRO IN SAMENWERKING MET TECHNIEK BEDRIJVEN EVENEMENT 2013

10

15 november 2013

Wist je dat... t De bedrijven op Techniek Bedrijven Evenement 2013 (TBE) bij elkaar in meer dan 178 landen opereren? t De totale omzet van de bedrijven die op TBE staan in 2012 ongeveer € 1456 miljard was? De studenten van vorig jaar van 17 verschillende universiteiten én 18 verschillende hogescholen kwamen? t De organisatie van TBE uit zeven techniekstudenten bestaat? t Er een exclusieve lunch is in de WTC Art Gallery, een fraaie expositieruimte met kunstwerken uit binnen- en buitenland? t De nieuwe promotiefilm op de website is te vinden? www.techniekbedrijven.nl

Comité van Aanbeveling Techniek Bedrijven Evenement 2013 t t t t t t t t t t t t t t t

Prof. dr. ir. K.C.A.M. Luyben, Rector magnificus TU Delft Prof. dr. ir. C. J. van Duijn, Rector magnificus TU/e Prof. dr. H. Brinksma, Rector magnificus Utwente Drs. Sj. S. Vollebregt, Chairman of the Board, Stork Drs. Ir. J. van der Veer, Voorzitter Platform Beta Techniek Drs. A.F. van der Touw, Chairman of the Board, Siemens Ing. M.C.J. van Pernis, President, KIVI NIRIA Dhr. L.C. Brinkman, Voorzitter Bouwend Nederland Dhr. P. Voser, Chief Executive Officer, Shell Drs. R.H.J. Mooren, General Director Arcadis Mr. ing. J.H. Dronkers, Directeur-generaal Rijkswaterstaat Mr. ing. J.H. Dronkers, Directeur-generaal Rijkswaterstaat Drs. E.H.T.M. Nijpels, Voorzitter Nlingenieurs Mw. Drs. C. Booy, Directeur VHTO J.A. Nijhuis RA, Directeur Schiphol

“Exo-L is eerste innovatie tegen verzwikte enkels in veertig jaar” Industrieel ontwerper Marcel Fleuren heeft dé oplossing voor de 600.000 verzwikte enkels per jaar in Nederland. Exo-L is net als Marcels start-up de naam van een externe enkelband op maat die je de vrijheid geeft om te presteren. “Na veertig jaar protheses en braces die je beweging beperken is dit echt iets nieuws.” Als hobbyvoetballer met zwakke enkels en Delftse TU-student met interesse voor biomechanica kreeg het idee voor het product vorm als afstudeeropdracht. Op de snijtafel van Erasmus MC zag Marcel hoe de enkelbanden en spieren precies lopen. “In lijn daarmee bedacht ik een kopie van de eigen enkelband met hulp van een 3d-scan en 3d-print. Die plaats je om de enkel en voelt dan alleen iets van de bescherming bij een verkeerde beweging.” Na het eerste prototype startte het bedrijf Exo-L in 2012 met vijf man. Afgelopen jaar werd het product geoptimaliseerd met als eerste proefpersoon hijzelf. Uiteinde-

lijk testten honderd sporters de Exo-L en veel waren erg tevreden. “Tachtig procent schafte het na de testfase aan. Ook de fysiotherapeuten met wie we werken zijn erg positief.” Zakelijke hulp kreeg Marcel via incubator YES!Delft. “Hun netwerk en verschillende masterworkshops over commerciele en financiële aspecten helpen je verder als ondernemer.” Een grootschalige launch en marketingcampagne start eind 2013 en Marcel is daarvoor onder meer in gesprek met verschillende professionele sporters. Enthousiast voorspelt hij: “Binnenkort kom je de Exo-L steeds vaker tegen op de sportvelden en zal hij tot de standaarduitrusting van veel sporters behoren.”

“Na veertig jaar protheses en braces die je beweging beperken is dit echt iets nieuws”

Marcel Fleuren

Met Bluerise 24/7 duurzame energie uit tropische zeeën “Met onze

technologie voorzien we straks de Curaçaose luchthaven van schone stroom”

Berend Jan Kleute

De warmte en koude van tropische zeeën gebruiken voor het aandrijven van een warmtemotor, met duurzame energie als resultaat. Dat is in het kort het idee achter Bluerise. Medeoprichter Berend Jan Kleute: “Met onze technologie voorzien we straks de Curaçaose luchthaven van schone stroom.”

Berend Jan leerde via zijn masteropleiding ‘Offshore Engineering’ veel over booreilanden op zee voor oliewinning. Zijn interesse voor duurzame energiealternatieven werd daardoor steeds groter. Hij werd pleitbezorger voor het idee om in tropische gebieden schone energie te winnen via de warmte van het oppervlaktewater

en de koude van de diepzee. “Je kunt hiermee de stoomcyclus van kolencentrales imiteren met een vloeistof die eerder verdampt dan water. Hierover schreef ik in verschillende vakbladen en werd daarna steeds vaker uitgenodigd presentaties te geven op allerlei internationale congressen.” Daar ontmoette hij de drie

ervaren ondernemers met wie hij in zomer 2010 Bluerise oprichtte. Snel na de oprichting toonde de Curaçaose luchthaven interesse (net als recentelijk het Colombiaanse eiland San Andrés). “Dankzij het via incubator Yes!Delft beschikbare laboratorium van de TU Delft hebben we een slimme vloeistoffenmix ontwikkeld en verschillende tests gedaan. Nu zijn wij de technologie aan het opschalen voor ons eerste project op Curaçao.” Omdat de oceanen veel warmtebuffer hebben wekt de installatie straks continu, dag en nacht, energie op. Berend Jan enthousiast: “Dat maakt Curaçao tot een paradijs voor een duurzame energietransitie. Het is heel inspirerend om dit soort eilanden hierbij te helpen.”


DIT IS EEN SPECIALE UITGAVE VAN METRO IN SAMENWERKING MET TECHNIEK BEDRIJVEN EVENEMENT 2013

11

15 november 2013

Schone én comfortabele trein vraagt samenwerking tussen verschillende technici

Abdullah Topal

“De reizigers

willen ook een schone trein of één die niet om de haverklap voor reparaties uit de dienstregeling gehaald moet worden”

Abdullah Topal en Margot Peters werken allebei bij NS. Elke dag zetten zij zich in voor de reiziger. Het hoger gelegen doel is hetzelfde, maar de invalshoeken van waaruit deze technisch opgeleide mensen werken, zijn verschillend. De een werkt bij NS Reizigers, de ander voor NedTrain. De bedachtzame Abdullah werkt voor NS Reizigers. Hij kiest zorgvuldig zijn woorden en vertelt zeer betrokken over de afwegingen die hij als materieel manager maakt. “Bij NS Reizigers willen we zoveel mogelijk van de klant weten. Hoe reist hij het liefst? Wat vindt hij belangrijk als hij met de trein reist? WiFi op de trein is mooi. Maar hoe gaan we dat uitvoeren? Meer ruimte voor het sanitair is zeker handig, maar niet als dat ‘gewone’ zitplaatsen kost. Met onze technische kennis gaan we aan de slag en puzzelen we net zolang totdat we er het juiste antwoord op hebben.’’

Vroegtijdige afstemming

Dat een mooi treinontwerp met veel comfort voor de reizigers soms niet gemakkelijk te onderhouden is, maakt dat een goede samenwerking tussen beide bedrijfsonderdelen essentieel is om alles op rolletjes te laten lopen. Mooie recente voorbeelden daarvan zijn GOIDS, wat

staat voor ‘Geen Onderhoud In De Spits’ en het project ‘Design for Maintenance’ waarbij er in een vroegtijdig stadium al sprake is van een afstemming tussen de ontwerpers die werken voor NS Reizigers en de technici van NedTrain. Het is dankzij de grote diversiteit aan mensen bij NS dat zulke ideeën ontstaan en voortvarend worden uitgewerkt. Abdullah: “Door goed samen te werken ontstaat er een zo efficiënt mogelijke manier van werken. Wij luisteren naar de wensen van de reiziger en brengen dat in balans met wat nodig is voor goed en snel onderhoud. Want de reizigers willen ook een schone trein of één die niet om de haverklap voor reparaties uit de dienstregeling gehaald moet worden.’’

informatie en dat bieden wij. Tegelijk moet NedTrain goed onderhoud kunnen doen aan deze treinen, zodat ze na onderhoud of een klein defect snel weer ‘de baan op kunnen’ zoals dat in de spoorwereld heet. Compressors en motoren moeten snel vervangen kunnen worden en schoonmakers moeten overal goed bij kunnen. Een compressor die niet los te koppelen is, hoe moeten onze technici die vervangen? Met dat soort vragen zijn wij dag in dag uit bezig, terwijl wij tegelijkertijd het comfort en de service aan boord steeds verder uitbreiden. Kortom: een boeiende klus voor elke technicus die op hoog niveau aan de slag wil en waar je de resultaten van je werk ziet.’’

Margot Peters

Onderhoud en modernisering

Bij NS-dochter NedTrain – eigenlijk het grootste garagebedrijf van Nederland – maakt Margot Peters op haar beurt ook onderdeel uit van een team. Margot is een snelle prater en denker. NedTrain verzorgt het onderhoud van de treinen van NS Reizigers en moderniseert zelfs volledige treinen. Margot: ”NS Reizigers wil een mooie en fijne trein voor de reizigers. Reizigers willen maximaal comfort en bijvoorbeeld stopcontacten, WiFi en schermen met reis-

Tata Steel daagt je uit om grenzen te verleggen Tata Tata Steel is één van de grootste staalproducenten van Europa en wij hebben de ambitie om de benchmark te zijn voor de wereldwijde staalindustrie. Dat betekent blijvend voorop lopen, visies waarmaken en grenzen verleggen op het gebied van productie, onderhoud en energie-efficiency.

Technisch specialisten spelen een cruciale rol in het verbeteren van onze productkwaliteit en productieprocessen. Of het nu gaat om renovaties, nieuwbouwprojecten of om het verbeteren van onderhoudsprogramma’s. Jij bent dé kennisautoriteit op gebied van installaties, processen, materialen of regelgeving.

challenging you

www.tatasteeljobs.nl

Wij zoeken technisch top talent voor:


DIT IS EEN SPECIALE UITGAVE VAN METRO IN SAMENWERKING MET TECHNIEK BEDRIJVEN EVENEMENT 2013

12

15 november 2013

“Je wordt voortdurend uitgedaagd” De teams van Fluor ontwerpen en bouwen stateof-the-art fabrieken voor de olie- en gasindustrie, chemie, mijnbouw en energiebedrijven. Projecten die variëren van 10 miljoen tot 10 miljard euro. Met 1.100 werknemers in Nederland en 41.000 wereldwijd is Fluor een speler van wereldformaat. Nick Nieuwlaar en Martijn Glass vertellen enthousiast over de dynamische wereld van Fluor.

Nick Nieuwlaar(links) en Martijn Glass

“Klanten kloppen aan met de wens om een bepaald product te maken. Het liefst tegen een zo laag mogelijke kostprijs en met oog voor veiligheid en duurzaamheid. Tussen die wens en de werkende fabriek die dat product maakt, zit Fluor,” vertelt innovation catalyst Martijn Glass. “Wij maken het voorontwerp, prijzen het uit, kopen de materialen, begeleiden de constructie en, als de klant interesse heeft, doen we ook het onderhoud van de nieuwe fabriek.”

Carrière “Als je op zoek bent naar een baan waarbij je precies weet wat je over drie jaar gaat doen, dan zit je bij Fluor op de verkeerde plek,” stelt hij. “Maar als je het onverwachte – op een plezierige manier – leuk vindt, dan zit je bij Fluor goed. Je wordt voortdurend uitgedaagd.” Zo begon Martijn twintig jaar geleden als techneut (Wtb) en hielp met het ontwerpen van allerlei installaties: “met een helikopter naar een nietig boorplatform vliegen om polshoogte te nemen was een mooie ervaring”. “Daarna heb ik om de vier jaar wat anders gedaan: automatiseren van interne processen, de wereld afgereisd als Sales Engeneer, risico management behartigd en sinds kort ben ik verantwoordelijk voor innovatie binnen onze Energy & Chemicals divisie wereldwijd.” Behalve veelvuldig van werk veranderen, wisselde Martijn ook een paar keer van woonomgeving. “Ik kreeg een telefoontje

Overstijg jezelf Lanceer je carrière bij Deloitte De keuze van je eerste werkgever is heel belangrijk. Je wilt goed beginnen en ambities kunnen waarmaken. Daarom is er geen betere plek om je carrière te starten dan bij Deloitte. En dat heeft alles te maken met de mogelijkheden die je krijgt aangereikt. Je werkt al snel voor verschillende opdrachtgevers aan interessante projecten. Dat maakt je werk afwisselend en inspirerend. Met je eigen initiatieven en ideeën geef je richting aan je carrière. Bij Deloitte is de ambitie letterlijk voelbaar en dat motiveert. Je leert snel, je groeit snel en stijgt boven jezelf uit. Lanceer je carrière en kijk op werkenbijdeloitte.nl

© 2013 Deloitte The Netherlands

en nog geen maand later zat ik met mijn hele gezin voor een paar jaar in Californië.”

Teamwork

Nick Nieuwlaar werkt sinds anderhalf jaar als planner voor Fluor. “Aan het eind van mijn studie technische bedrijfskunde heb ik een wensenlijst geformuleerd voor mijn ideale baan: internationaal, dynamisch en opdrachten in projectverband. Fluor voldeed en overtrof zelfs de verwachtingen. “Zo werd ik na zes maanden op woensdagmiddag gebeld door mijn afdelingshoofd, met de vraag of ik de volgende dag naar Duitsland kon vliegen om assistentie te verlenen op de construction site,” vertelt Nick. Vanaf het eerste moment werd zijn verantwoordelijkheidsgevoel geprikkeld. “Omdat je in een team werkt, is er een grote afhankelijkheid van elkaar. Als ik persoonlijk mijn zaken niet in orde op heb, kunnen andere mensen hun werk ook niet uitvoeren.” Juist deze multidisciplinaire interactie maakt het werken bij Fluor zo dynamisch. In zijn ontwikkeling werd hij begeleid door een senior. “Die assisteert je en brengt zijn of haar kennis aan jou over. Ook wordt je discipline-specifiek getraind en volg je met alle nieuwkomers het Employee Development Program gedurende je eerste jaar, zodat je ook begrip krijgt voor het werk van collega’s.” “Bij Fluor word je vaak in het diepe gegooid, maar we geven je wel zwemflippers mee!” lacht Martijn.

Voorbeeld Fluorproject: OakGrove

Oakland Bay Bridge constructie (fotograaf: Joseph A. Blum)

Bekijk de project video's van Fluor op: www.fluor.com/about_fluor


13

DIT IS EEN SPECIALE UITGAVE VAN METRO IN SAMENWERKING MET TECHNIEK BEDRIJVEN EVENEMENT 2013

15 november 2013

Promoveren Max Radermacher had al een aanbieding voor een baan op zak, maar koos toch voor een promotieplek. “Aan het enthousiasme waarmee ik anderen over mijn voorgenomen sollicitatie vertelde, merkte ik dat het met de motivatie wel goed zat.”

Max Radermacher

of toch maar niet?

“Tijdens mijn Master speelde ik al vaker met de gedachte om te gaan promoveren, maar ik zag het niet echt als een reële optie. Om te beginnen moet er al een interessante promotieplek in de aanbieding zijn. Daarnaast wil je het liefst gevraagd of gepolst worden voor een promotieplek, als teken van vertrouwen, zodat je niet blind de sollicitatieprocedure in hoeft. En hoe kun je nu zeker weten dat je genoeg creativiteit en motivatie in je hebt om een vierjarig onderzoek tot een goed einde te brengen?” Het afstudeeronderzoek bracht Max dichter bij de definitieve keuze. “Je merkt vrij snel of academisch onderzoek in je straatje ligt. Tijdens mijn afstudeerstage viel me al op dat werknemers met een doctorstitel op zak vaak het soort werkzaamheden doen dat mij aanspreekt.” Tegen het eind van het afstudeeronderzoek werd Max geattendeerd op de vacature van zijn huidige promotieplek. “Je moet het vooral zien zitten om vier jaar als het ware voor het peloton van je vakgebied uit te fietsen. Als die motivatie er is en je hebt een aansprekend onderwerp gevonden, dan is een promotieplek een ontzettend leuke en inspirerende eerste baan.”

Salaris Hoewel het salaris van een promovendus een stuk lager is dan dat van de gemiddelde technische starter, speelde dit voor Max niet echt een rol. “Als je je zinnen hebt gezet op promoveren, moet je je zeker niet laten tegenhouden door de financiële kant van het verhaal. Van het promotiesalaris kun je zonder problemen rondkomen.” Bovendien is het unieke karakter van een promotietraject lastig te vergelijken met een gewone baan, meent hij. “Het is een investering in je kwaliteiten. Over vier jaar heb ik hopelijk een veel sterkere uitgangspositie en kan ik de geleden ‘schade’ wellicht compenseren. Hoe dan ook heb je op dat moment een fantastische periode achter de rug waar je met trots op terug mag kijken. De vrijheid om je eigen onderzoekspad uit te stippelen zal je niet snel bij een andere startersbaan vinden. Om die reden is promoveren ook een waardevolle investering in jezelf.”

Onderzoeksveld

Het promotieonderzoek betreft de zwemveiligheid aan de Nederlandse kust, met relatief lage golven, de invloed van

getijde- en windgedreven stromingen en de menselijke factor. “Als die knoop over vier jaar is ontrafeld en er ook nog eens een effectief voorspellingsmodel voor zwemveiligheid op de plank ligt, kan ik terugkijken op een geslaagd onderzoek, waarmee zowel reddingsbrigades als ingenieursbureaus hun voordeel kunnen hebben.” Max’ beslissing om te promoveren is zeker geen definitieve keuze voor ofwel de academische wereld ofwel het bedrijfsleven. “Genoeg promovendi hebben eerst een aantal jaren praktijkervaring opgedaan bij een bedrijf. Aan de andere kant is de kans ook groot dat je na je promotie bij een bedrijf aan de slag gaat.”

“De vrijheid om je eigen onderzoekspad uit te stippelen zal je niet snel bij een andere startersbaan vinden

Socie: alle verenigingsinformatie “We verkopen geen product, maar leveren een dienst” Een eigen app voor verenigingen en evenementen, ontwikkeld door studentondernemers uit Groningen. “Socie is ontworpen om zoveel mogelijk verenigingen te kunnen bedienen, maar toch persoonlijk te blijven.” Aan het woord zijn Jurjen Rammeloo (28, afgestudeerd Rechten en freelance designer) en Jürgen Visser (23, bachelorstudent Informatica). Ongeveer een jaar geleden kregen zij het idee voor de app. “Op een borrel van onze studentenvereniging zaten we met een goed glas speciaalbier te brainstormen over hoe een app voor onze vereniging eruit zou kunnen zien. Toen ontstond het idee om een app zo flexibel op te zetten dat we hem aan meerdere verenigingen zouden kunnen verkopen.” Jurjen, die zelf een bestuursjaar bij de vereniging heeft gedaan, voegt toe: “Bestuurders hebben het steeds moeilijker om de beschikbare informatiekanalen goed te gebruiken. Waar vroeger een website en een wekelijkse e-mail voldeden, is inmiddels een wildgroei ont-

in één app bijeen

staan aan media, waarvan het vaak onduidelijk is welke informatie er te vinden is. Voor dit probleem bieden we met Socie een oplossing door al deze kanalen overzichtelijk samen te brengen in een mobiele app die de leden altijd bij zich hebben.” Om het bestuurders zo gemakkelijk mogelijk te maken wordt vooral gebruikgemaakt van bestaande bronnen als RSS-nieuwsfeeds, Google Calendar, Picasa fotoalbums en koppelingen met Facebook en Twitter. “Zo hoef je nooit berichten dubbel te plaatsen: ze komen auto magisch in de app.”

Partnerschap

“Onze plannen waren iets te groot om vanuit onze studentenkamers op te zetten. Daarom zijn we een partnerschap aangegaan met Tizin, een ervaren speler op de mobiele markt. We zijn nu ongeveer een jaar aan het ontwikkelen, en sinds februari actief aan het verkopen. Inmiddels bedienen we ruim 30 verenigingen en evenementen in heel Nederland, van Groningen tot Leiden, Utrecht, Amsterdam en Breda. De app voor het Techniek Bedrijven Evenement is bijvoorbeeld een op maat gemaakte Socie app. Een belangrijk deel van onze doelgroep wordt gevormd

door studenten. Om die te bereiken bieden we de app aan evenementen in veel gevallen gratis aan.”

Modules

Toekomstplannen voor de app zijn er ook al. De app, die nu ondersteuning biedt voor nieuwsberichten, activiteiten, foto’s, social media en een ledenlijst wordt continu uitgebreid met nieuwe modules. “De modules kunnen we per vereniging inschakelen. Zo kunnen we in de toekomst bijvoorbeeld wedstrijduitslagen aanbieden aan sportverenigingen. Het grote voordeel is dat alle klanten blijven profiteren van onze updates: we verkopen geen product, maar leveren een dienst. Zo kunnen we bovendien heel goedkoop blijven.” Grote plannen zijn er ook voor mobiel betalen, een van de stokpaardjes van het bedrijf: “We gaan binnenkort een pilot doen bij een grote vereniging in Groningen, waarbij we cashbetalingen aan de bar bijna volledig gaan vervangen door mobiel betalen vanuit Socie.” Socie wordt op abonnementsbasis verstrekt, en leden gebruiken de app gratis.

Kijk voor meer informatie op www.socie.nl


DIT IS EEN SPECIALE UITGAVE VAN METRO IN SAMENW

14

15 november 2013

Techniek Bedrijven Evene TECHNIEK BEDRIJVEN EVENEMENT 2013 IS HÉT LANDELIJKE CARRIÈRE-EVENEMENT VOOR DE TECHNIEK- EN BÈTASTUDENT OP BASIS VAN WEDERZIJDSE INTERESSE WORDEN STUDENTEN EN BEDRIJVEN AAN ELKAAR GEKOPPELD, WAARDOOR DE PERFECTE MATCH ONTSTAAT VRIJDAG 15 NOVEMBER IN HET BEURS–WTC IN ROTTERDAM Met 22 jaar ervaring geeft Stichting Techniek Bedrijven techniekstudenten door heel Nederland ook dit jaar weer de kans om op een interactieve manier in contact te komen met bedrijven uit het topsegment van de techniek. Techniek Bedrijven Evenement 2013 vindt wederom plaats in het luxueuze Beurs–World Trade Center in Rotterdam. Uniek aan dit evenement is dat je geselecteerd moet worden. Eenmaal uitgenodigd krijg je een persoonlijk dagprogramma dat aansluit bij jouw interesses en ambities.

Het match-principe

workshops

Als student bepaal je zelf bij welk bedrijf je aan tafel zou willen zitten. Studenten worden aan bedrijven gekoppeld op basis van wederzijdse interesse – zo wordt ‘de match’ gemaakt. Dit is een zeer effectieve en persoonlijke manier om je te oriënteren op je toekomst. De bedrijven geven aan in welk soort student ze geïnteresseerd zijn. De selectie van deelnemers vindt plaats op basis van studieresultaten, nevenactiviteiten en andere persoonlijke kwaliteiten. Pas jij binnen het plaatje van het bedrijf, dan word je uitgenodigd voor Techniek Bedrijven Evenement 2013. Zo ben je verzekerd van een persoonlijk en uitdagend dagprogramma.

Persoonlijk dagprogramma

Als deelnemende student krijgt je een persoonlijk dagprogramma dat is toegespitst op jouw interesses én ambities. Hierdoor is de effectiviteit van het contact tussen jou en de bedrijven zeer hoog. Na de opening neem je in de ochtend deel aan een van de 24 casestudies. Na een uitgebreide lunch volg je bij een ander bedrijf een van de 16 (interactieve) bedrijfspresentaties. Vervolgens kun je deelnemen aan een van de carrièreworkshops. Hierna kun je de bedrijvenmarkt bezoeken. De dag wordt afgesloten met een borrel, waarbij je met alle bedrijven de dag nog eens kunt doornemen.

Exclusieve bedrijvenlunch

Naast de algemene lunch is er de mogelijkheid om met een kleine groep studenten met werknemers van een bedrijf te lunchen in de sfeervolle WTC Art Gallery. Bedrijf en student ontmoeten elkaar hier in een sfeervolle setting. Tijdens de exclusieve bedrijvenlunch kun je kennismaken met Fluor, KPN en PostNL. Voor de exclusieve lunch word je voorafgaand geselecteerd of op de dag zelf uitgenodigd.

Workshops De wereld van een ander – KIVI NIRIA

Deze workshop heeft alles te maken met voorkeuren die we hebben voor het omgaan met de wereld om ons heen. Dit begint al bij de zintuigen: sommige personen zijn heel visueel ingesteld, terwijl anderen meer afgaan op hun gehoor of reuk. Op het niveau van de persoonlijkheid en waarneming heeft dit betrekking op processen als heel gedetailleerd tegenover heel globaal waarnemen en interpreteren. Vanuit een logische indeling van deze systemen die in de workshop wordt gegeven, kom je achter die van jezelf en die van‘de ander’. Meer inzicht hierin kan je helpen om beter in‘De

wereld van de ander’te komen, van waaruit je iemand beter begrijpt en ook meer tools ter beschikking hebt om de ander te beïnvloeden. Het kan je dus helpen in praktische situaties die je dagelijks tegenkomt, waarbij je tot betere communicatie wilt komen of iemand wil overtuigen van je idee of product.

Loopbaanoriëntatie – Ormit

Deelnemers ervaren hoe belangrijk het is een weloverwogen carrièrekeuze te maken, gebaseerd op persoonlijkheid, waarden en normen en het van daaruit voor de hand liggende gedrag. Aan de hand van een korte inventarisatie van persoonlijkheid en belangrijke waarden, wordt een eerste, ruwe aanzet gegeven tot een persoonlijke missie die de basis vormt voor de loopbaankeuze.

De beste voorbereiding voor een assessmentcenter– Qompas

De workshop van Qompas behandelt alle facetten van het solliciteren waarbij de sollicitatiebrief, het cv, gesprekken, assessmentcenters en sollicitatietests de revue passeren. Je krijgt concrete tools aangereikt waarmee je jezelf optimaal kunt voorbereiden op de diverse sollicitatierondes. Allereerst breng je je persoonlijke vaardigheden en wensen in kaart door middel van een grondige zelfanalyse. Vervolgens komt het oriënteren op bedrijven aan bod en wordt besproken hoe je met de juiste personen in contact kunt komen. Daarbij hoort uiteraard het opstellen van je cv en je sollicitatiebrief die jou boven de rest van de sollicitanten moet laten uitspringen. Ook wordt dieper ingegaan op diverse technieken in het sollicitatiegesprek. Tot slot wordt inzicht gegeven in de wereld van de assessmentcenters. Tijdens de workshop worden concrete voorbeelden gesimuleerd en voorbereidingstips gegeven.

Discussie: Consultancy vs. Management Traineeship – McKinsey & Company vs. ASML

Een bekende afweging voor techniek- en bètastudenten is die tussen werken bij een strategy consultant of het volgen van een management traineeship bij een technisch bedrijf. Om je rich-

ting te geven in deze afweging voeren McKinsey & Company en ASML een interactieve discussie.

Discussie: Aannemer vs. Ingenieursbureau – Boskalis vs. Grontmij

Een andere, bekende afweging voor techniekstudenten is die tussen werken bij een aannemer of een ingenieursbureau. Om je richting te geven in deze afweging voeren Boskalis en Grontmij een interactieve discussie. In elk van de twee discussies worden beide partijen vertegenwoordigd door een senior werknemer met veel werkervaring en een starter. Onder leiding van een onafhankelijke gespreksleider krijg je aan de hand van verschillende thema’s handvatten aangereikt om de afweging tussen beide carrières te kunnen maken. Uiteraard kun je deelnemen aan de discussie door vragen te stellen.

Solliciteren van A-Z – Memory

In deze workshop wordt het gehele sollicitatieproces doorgelopen. Waar vind je vacatures en hoe stel je hiervoor je CV op? Hoe schrijf je een sollicitatiebrief en bereid je je het beste voor op het gesprek en het assessmentcenter. Op al deze vragen krijg je in deze workshop een uitgebreid antwoord.


15

ement 2013

programma

WERKING MET TECHNIEK BEDRIJVEN EVENEMENT 2013

Het programma van 15 november 8:30 – 9:30 uur Ontvangst

Tijdens de ontvangst is er de gelegenheid voor een kop koffie of thee en kun je kennismaken met de andere deelnemende studenten.

9:30 – 10:00 uur Opening

Nadat iedereen binnen is, wordt de dag geopend door Henk Nieboer, directielid van de vereniging van ingenieurs en techniekstudenten KIVI NIRIA.

10:00 – 13:00 uur

Casestudies

Tijdens een casestudy krijg je de kans om intensief kennis te maken met een bedrijf en zijn werkwijze. Maar liefst 24 verschillende bedrijven verzorgen tijdens het evenement een casestudy. De bedrijven presenteren een vraagstuk in de vorm van een bestaand of fictief probleem. In groepsverband proberen studenten het probleem te tackelen. De casestudy wordt afgesloten met korte presentaties van de bedachte oplossingen en feedback van de bedrijven.

13:00 – 14:00 uur Lunch

Na het intensieve ochtendprogramma is het tijd voor een gezamenlijke lunch met alle deelnemers en bedrijven. Dit uur dient voornamelijk ter ontspanning, maar biedt uiteraard de mogelijkheid om informeel met de bedrijven na te praten over de casestudy. Voor een 24-tal studenten is er de mogelijkheid om met drie geselecteerde bedrijven te lunchen in de bijzondere WTC Art Gallery. Zie elders op deze pagina onder het kopje‘Exclusieve bedrijvenlunch’.

14:00 – 15:00 uur

Bedrijfspresentaties | Q & A

Om inzicht te krijgen in het profiel en de werkzaamheden van een bedrijf kun je na de lunch deelnemen aan

Bedrijven die een casestudy verzorgen op Techniek Bedrijven Evenement 2013:

een van de 16 verschillende bedrijfspresentaties. Bij een aantal bedrijven verzorgt de CEO de presentatie. Andere bedrijven presenteren een innovatief project waaraan zij recentelijk hebben gewerkt. Ook zijn er bedrijven met een Q&A-uur, waarbij de studenten onder leiding van een gespreksleider aan de hand van verschillende onderwerpen al hun prangende vragen kunnen stellen.

15:00 – 16:00 uur Workshops

Dit uur kun je een carrièreworkshop bijwonen. Zie elders op deze pagina onder het kopje‘Workshops’de workshop-omschrijving.

15:00 – 17:00 uur

Bedrijvenmarkt

Na een intensief en persoonlijk dagprogramma komen alle deelnemers en bedrijven samen op de bedrijvenmarkt. Hier heb je alle gelegenheid om alsnog contact te leggen met bedrijven die je nog niet hebt gesproken. Als je nog bezig ben je te oriënteren is deze bedrijvenmarkt een mooie gelegenheid om meer te weten te komen over verschillende bedrijven. Sta je open voor verdieping, dan kun je informeren naar stage- en/of afstudeermogelijkheden bij bedrijven die je interesse hebben gewekt.

17:00 – 18:00 uur

Borrel

Ter afsluiting van de dag vindt er een borrel plaats. De ideale setting om op informele wijze terug te blikken op je ervaringen gedurende de dag. Dit is voor zowel de studenten als de bedrijven de gelegenheid om de nieuwe contacten tijdens de dag verder uit te bouwen. Meer informatie over de programmaonderdelen vind je op www.techniekbedrijven.nl.

Bedrijven die een interactieve bedrijfspresentatie verzorgen op Techniek Bedrijven Evenement 2013:


Nieuws uit binnen- en buitenland, entertainment en sport

Columns en fotoreportages

Reageer en deel het nieuws met je vrienden

WWW.METRONIEUWS.NL LEES ALS EERSTE HET LAATSTE NIEUWS

Metronieuws.nl geeft je toegang tot een breed nieuwsportal met uiteenlopende nieuwsberichten in o.a. de categorieĂŤn binnen- en buitenland, economie, sport en entertainment. Naast actualiteiten zijn er spraakmakende columns, reportages, horoscopen en prijsvragen te vinden. Metronieuws.nl houdt jou 24 uur per dag, 7 dagen per week op de hoogte van het laatste nieuws.

www.metronieuws.nl

20130920_nl_metro special  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you