Page 8

www.metronieuws.nl vrijdag 23 augustus 2013

MENIINGEN

8

Europa moet ingrijpen in Syrië.

Column

EBRU UMAR

Nee, ingrijpen moet men aan een militaire grootmacht als de VS overlaten.

Nee, in Syrië moeten een paar mensen wakker worden!

Europa moet zich niet zoveel met anderen bemoeien.

COLUMNIST Robi n A re n ds

FC EUROPA Ja we kunnen wel allemaal over Dijsselbloem vallen maar de man wijst alleen maar op feiten: nieuwe steun aan Griekenland is noodzakelijk. Als we tenminste willen dat Griekenland bij de club blijft die Europa heet en ja, dat willen we. Nee, niet wij. Individuele huishoudens willen dat misschien niet maar jammer dan, daar hebben de mensen die de baas zijn in Europa geen boodschap aan. Als Europa een voetbalclub zou zijn, was het kind van wie de ouders de contributie niet kunnen betalen, er allang afgetrapt. Wellicht dat er nog een voetbalclub ergens te vinden is die omwille van de teamspirit het kind nog een jaar, vooruit twéé jaar, had laten meespelen. Maar dan zou de koek op zijn, zeker als er nog meer kinderen blijken te zijn van wie de ouders het lidmaatschap niet kunnen betalen. Geen voetbalclub die het in zijn hoofd haalt om alle kinderen gratis te laten spelen. Of op kosten van de andere ouders. Gaat niet gebeuren. Ergens moet een streep getrokken worden en elke ouder begrijpt dat. Zelfs kinderen begrijpen dat. Maar de bestuurders van de voetFC Europa balclub die Europa heet willen het niet begrijpen. De arme kinderen moeten blijven meespelen – reuze Hoe kan het, dat mannen die sociaal. Reuze sociaal dat in de werkegeeneens een huishouden lijkheid die Europa heet, clubleden draaiende kunnen houden, met alle mogelijke argumenten binnenboord worden gehouden, terwijl beschikken over de spreadsziet, weet en voelt dat het heets van Europa en de uitga- iedereen niet kán. Behalve de bestuurders van ven bepalen? FC Europa. Hoe kan het, dat mannen die geeneens een huishouden draaienEbr u U ma r de kunnen houden, beschikken over de spreadsheets van Europa en de uitgaven bepalen? Elke vrouw weet dat als het geld op is, je van voetbal af moet; maar in de werkelijkheid die FC Europa heet, bedenken mannen drogredenen om het clublid erbij te houden. Het zijn zulke goeie spelers. Ze tonen zoveel inzet. Ze verdienen het om erbij te blijven. Ja, als het om het huishoudbudget van Europa gaat, bepalen mannen in welke bodemloze put de centen verdwijnen. En dan nu de gewetensvraag: wat zou er gebeuren, als de echtgenotes van de bestuursleden van FC Europa thuis consequent meer zouden uitgeven dan de heren verdienen? Als ze, zeg maar, hetzelfde zouden doen als hun mannen doen, geld sturen naar het arme neefje? De arme neefjes? En dit na herhaaldelijke ruzies blijven doen? Hint: Diederik Samsom doet het ook – zij het om andere redenen. Het wordt tijd dat Samsom zijn voorlichter inschakelt om dit principe uit te leggen aan het bestuur van FC Europa en Jeroen Dijsselbloem.

Kans maken op honderd euro? Upload jouw column van exact vierhonderd woorden en een foto op onze website metrocolumn.nl. Columns voor volgende week maandag moeten uiterlijk donderdag 16.00 uur binnen zijn. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Horoscoop

Ram | 21/3 - 19/4

Jij probeert altijd je verplichtingen na te komen, ook als de situatie uit de hand loopt. Soms is opgeven niet verkeerd en kun je toch stellen dat jij je uiterste best hebt gedaan.

Stier | 20/4 - 20/5

Jij hebt vandaag een bepaalde innerlijke rust waardoor je gemakkelijk contact met andere mensen legt. Dat kan gunstig uitpakken, zowel privé als op het werk.

Tweelingen | 21/5 - 20/6

Jij weet wat je wilt en daar vecht je voor. Als men jou iets in de weg legt, sla je meteen terug of je neemt op een ander moment wraak. Wees niet haatdragend en gun anderen hun eigen mening.

Kreeft | 21/6 - 22/7

Jij bent een beetje onbezonnen. Heerlijk voor nu. Maar het kan op de lange termijn problemen veroorzaken. In je relatie moet je meer duidelijkheid brengen.

Leeuw | 23/7 - 22/8

Jij kunt je gelukkig wat beter ontspannen tijdens je werkzaamheden. Daardoor gaat alles je ook gemakkelijker af. De druk, die jij je overigens zelf op had gelegd, is verdwenen.

Maagd | 23/8 - 22/9

Jij bent erg bezig met je gezondheid de laatste tijd. Dat is goed. Maak van de gelegenheid gebruik om slechte gewoontes de deur uit te werken.

Weegschaal | 23/9 - 22/10

Schorpioen | 23/10 - 21/11

René van der Gijp is luchtig en uniek Men kan veel over René van der Gijp zeggen, maar niet, zoals een briefschrijver deze week stelde, dat hij geen kijk op het spel heeft en belabberde analyses geeft. Nee, hij doorziet het spel prima, praat in begrijpelijke taal en legt de vinger vaak op de zere plek. Gelukkig heeft hij een hekel aan analyseren met de computer op schoot en doorspekt hij zijn kijk op het voetbal met grappen en mooie anekdotes. Het feit dat hij luchtig tegen het voetbalwereldje aankijkt, maakt hem juist zo uniek én een uitstekend analist! B A S O VE R M A R S

René van der Gijp is voor veel kijkers van Voetbal International een smaakmaker. Syrië

Niets veranderd in honderd jaar Tijdens de eerste wereldoorlog (1914-1918) werden de soldaten in de loopgraven geteisterd door mosterdgas, wat toen net was ’uitgevonden’. Er vielen veel slachtoffers. Maar soldaten hadden toen nog enigszins de kans om zich er tegen het mosterdgas te beschermen. Een kans die in Damascus niemand kreeg toen het gifgas over vele mensen, waaronder kinderen, neerdaalde en voor ziekmakende beelden zorgde. De mensheid blijkt bijna honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog nog steeds de beestachtige neiging te hebben om vermeende vijanden gewoonweg om te brengen, zelfs als daar kinderen bij omkomen! En de Wereld? Die kijkt toe en doet niets om die waanzin te stoppen, ook dat is bijna niets veranderd in die honderd jaar. WI LLE M VI Z E E

Zorgvuldig omgaan met drones?

Op de voorpagina van Metro van 21-08 wordt in de kop vermeld:

Snippers

Jij bent op zoek naar nieuwe uitdagingen. Je denkt na over een nieuwe baan. Kijk bij het nemen van een beslissing niet alleen naar de financiën. Het gaat om het gevoel dat je bij het totale plaatje hebt.

Boogschutter | 22/11 - 21/12

Zonder je niet af, overwin jezelf. Als mensen jou kwetsen mag je dat zeggen. Veel mensen kwetsen anderen zonder het te weten. Maak mensen attent op hun kwetsende gedrag. Het zal je opluchten.

Steenbok | 22/12 - 19/1

Jij zult je niet kunnen beheersen en iemand die een fout maakt in zijn werk, de ongecensureerde waarheid zeggen. Dat leidt natuurlijk tot nog meer spanningen en jij hebt het toch al zo druk.

Waterman | 20/1 - 19/2

Jij zult je partner duidelijk moeten maken dat je zo niet langer verder kunt. Wacht daarmee niet tot de relatie of erger nog jijzelf kapot gaat. Daar is jouw partner uiteindelijk ook niet mee geholpen.

Vissen | 20/2 - 20/3

Je hebt veel te veel hooi op je vork genomen. Dat kun jij allemaal niet trekken. Neem even rust en bepaal welke zaken je kunt afbouwen, zodat je genoeg energie overhoudt.

Pat r ic k van d e r Ve l d

Topanalist

Spionage

Je hebt het volste vertrouwen in de toekomst. Dat is niet zo gek als men naar jouw werkzaamheden kijkt. Je hebt werkelijk zeer veel geluk. Alles wat je aanpakt lijkt als vanzelf in goede banen te lopen.

J e n n i fe r D el a no

Heinz de kat

’Gemeentes mogen met vliegtuigjes spioneren’, alsof het al besloten is. De vergadering moet nog plaats hebben, zoals in het stuk zelf duidelijk wordt. Vervolgens komt er in het stuk ene Liane ter Maat van VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) aan het woord die stelt dat zij ’hoopt dat gemeentes zorgvuldig om zullen gaan met de drones en dat goed wordt onderbouwd waarom ze worden ingezet’, waarna zij afsluit met: ’maar ze zijn er nu eenmaal, daar kunnen we niet omheen.’ Zorgvuldig omgaan met drones, maar ze zijn er nu eenmaal en daar kunnen we niet om heen... Kernwapens zijn er ook. Moeten we ze daarom gebruiken? Leert men tegenwoordig op de universiteit nog rede te scheiden van drogreden? J IRI TEUN IS

hebt karakter en besluit je er niet bij neer te leggen. Je krijgt totaal geen gehoor bij je leidinggevenden en andere, reguliere kanalen. Dus je luidt de noodklok en laat je landgenoten zo zien waar hun overheid mee bezig is. Je gaat eerst een paar jaar de cel in, zonder proces. Je wordt gemarteld, met onder meer slaaponthouding en lange verblijven in de isoleercel. Je draagt je straf als een man, je wist tenslotte wat je deed. Vervolgens krijg je er nog even ruim 30 jaar celstraf bij. En de meerderheid van je landgenoten vindt dat gewoon terecht. Dag Bradley Manning. Had je je kop maar moeten houden en een brave robot moeten blijven. Maar goed, heb je gehoord wat Justin Bieber nu weer heeft gezegd? ROB VAN KOL

Noodklok

Blijf een brave robot Bradley Dag Bradley Manning,Je bent een jonge, tikje idealistische militair. Je wordt geconfronteerd met zware misstanden die jouw land overzees ongestraft aanricht. Je

Ook in Metro? Stuur je brief van maximaal honderd woorden per e-mail naar brieven@metronieuws.nl. Geef je volledige naam en adres op. De redactie behoudt zich het recht voor brieven in te korten.

20130823_nl_rotterdam  
20130823_nl_rotterdam