Page 1

DOORSTART VOOR FAILLIET BEDRIJF MARLIES DEKKERS ROTTERDAMSE LINGERIEKONINGIN HOUDT VAST AAN FILOSOFIE GROOTSTE GRATIS KRANT VAN NEDERLAND

www.metronieuws.nl | www.twitter.com/metro | www.facebook.com/metro

donderdag 22 augustus 2013

Helft kleuters krijgt zakgeld van ouders

Financieel. Bijna de helft van alle 5-jarige kinderen krijgt zakgeld. Gemiddeld ontvangen zij 0,50 eurocent per week. Twee op de tien kinderen krijgt op 10-jarige leeftijd nog geen zakgeld. Dat blijkt uit het Kinderonderzoek 2013 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. “Zowel het hoge percentage 5-jarigen dat zakgeld krijgt, als de grote groep 10-jarigen dat dit niet krijgt, verbaast ons”, stelt Gabriëlla Bettonville, persvoorlichter van het Nibud.

“Wat meteen opvalt zijn de zachte rondingen in zijn gezicht. Het is een jong gezicht waarin alle karaktertrekken al aanwezig zijn, maar nog niet geheel uit de verf komen. Zijn persoonlijkheid is nog niet volgroeid. Zijn zachte, tengere, bijna vrouwelijke handen weerspiegelen een kwetsbaar persoon. De vorm van zijn gezicht laat zien dat hij een vriendelijke man is die snel dingen begrijpt. Maar hij is ook erg op zichzelf gericht.”

WIKILEAKS-KLOKKENLUIDER BRADLEY MANNING VEROORDEELD

Vol g ens g el a a t s d es kund ig e Ma r ia Vas t hout van het Ho l is t is c h Energ et is c h Thera p ie Ce nt rum in Do rs t is d e Amer ika a ns e s t a a t s vija nd nummer 1 e en zachte jongen die nog vol wa s s en mo et wo rd en.

Manning 35 jaar de cel in

OUR

16th BIRTHDAY

ICI PARIS XL TRAKTEERT OP €5,- KORTING!

€5,KORTING

*

BIJ BESTEDING VANAF 25 EURO

Deze waardevoucher is van 22 augustus t/m 22 september 2013 geldig in alle ICI PARIS XL winkels in Nederland en op www.iciparisxl.nl. Niet geldig i.c.m. kortingsacties en niet inwisselbaar tegen contanten of bij aankoop van Gift Cards. Deze voucher kan eenmalig worden gebruikt.

*


www.metronieuws.nl donderdag 22 augustus 2013

NIEUWS

2

Wat vind jij?

"Mijn kinderen zijn nog te jong voor zakgeld. Maar ik spaar wel voor ze." Ca rl a R ijnb eek, moeder van een 5-jarige zoon en 6-jarige dochter.

"Ik ben begonnen met het geven van zakgeld op het moment dat mijn kinderen konden rekenen. Ik houd me daarbij aan de gemiddelde bedragen van het Nibud." Ma r ike B ro ed el et , moeder van een 7- en 10-jarige zoon.

"Ik krijg nog geen zakgeld. Maar ik heb wel al twee hele grote spaarpotten!" Syl via n van d e r Voo r t , 6 jaar.

"Mijn dochter krijgt nu al zo’n twee jaar zakgeld. Ze wil er later goud van kopen." Li l ia n Sol is , moeder van een 8-jarige dochter.

Moeder Lilian Solis geeft dochter Sahira haar wekelijkse zakgeld. / FEMMY WEIJS

Anna Drijver

Sneeuwwitje Actrice Anna Drijver is het gezicht van de campagne ’Smeer je in’. In die campagne worden tien bekende Nederlanders ingezet, die vertellen hoe zij zich tegen de zon beschermen. Behalve Drijver zijn dat onder anderen voetballer Johnny Heitinga, surfer Dorian van Rijsselberghe en Lieke van Lexmond. ’Smeer je in’ is een initiatief van Stichting Sunwiser.

Helft ouders geeft 5-jarig kind zakgeld Financiële opvoeding. Drie op de tien basisschoolkinderen mogen zelf weten waar ze hun zakgeld aan besteden, zo laat onderzoek van het Nibud zien.

Bijna de helft van alle 5-jarige kinderen krijgt zakgeld. Gemiddeld ontvangen zij 0,50 eurocent per week. Twee op de tien kinderen krijgen op 10-jarige leeftijd nog geen zakgeld. Dat blijkt uit het Kinderonderzoek 2013 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), onder ruim 1600 ouders van basisschoolleerlingen. "Zowel het hoge percentage 5jarigen dat zakgeld krijgt, als de grote

groep 10-jarigen dat dit niet krijgt, verbaast ons", stelt Gabriëlla Bettonville, persvoorlichter van het Nibud. Ouders die geen zakgeld geven, kiezen daar meestal voor omdat ze het overbodig vinden of omdat het kind nog niet met geld bezig is. Het Nibud adviseert ouders echter om kinderen vanaf hun zesde levensjaar zakgeld te geven. "Als het kind op school officieel begint met rekenen en tellen, kan de financiële opvoeding beginnen", stelt Bettonville. Drie op de tien kinderen met zakgeld zijn volledig vrij in de besteding ervan. Ouders die wel afspraken maken, willen onder meer dat kinderen nadenken voordat ze iets kopen (28 procent), een deel van het zakgeld sparen (27 procent) of dat er voor een aankoop eerst met de ouder(s) wordt overlegd (22 procent). Bijna de helft (47 procent)van de

basisschoolleerlingen heeft een bankrekening op zijn of haar eigen naam staan. Het Nibud juicht het toe dat ouders met hun kinderen afspraken maken over geld. Daarnaast geeft het instituut aan dat het belangrijk is om kinderen wekelijks op een vast tijdstip een vast bedrag te geven. "Zodoende leren zij beter met geld om te gaan en beseffen ze eerder dat geld ook op kan raken", aldus Bettonville. Uit het onderzoek blijk dat kinderen dit laatste lang niet altijd doorhebben. Een op de vijf ouders geeft immers aan dat zijn of haar kind denkt dat geld onbeperkt uit de automaat komt. Acht op de tien kinderen kopen af en toe iets van hun eigen geld. Zij besteden dit meestal aan kleine speeltjes en gadgets (40 procent), gevolgd door snoep en snacks (31 procent) en teken- en knutselspullen (29 procent).

Om extra geld te verdienen, doet bijna de helft van de basisschoolleerlingen weleens betaalde klusjes. Meehelpen in de tuin (53 procent), de auto wassen (39 procent) en de kamer opruimen (31 procent) zijn het populairst. Negen op de tien kinderen krijgt wel eens geld voor rapport, verjaardag of vakantie. Uit het onderzoek blijkt verder dat een derde van de basisschoolleerlingen een mobieltje heeft. Een omslag is wat dat betreft zichtbaar rond de leeftijd van 9 en 10 jaar. Van de 8- en 9-jarigen heeft een kwart een mobiele telefoon, van de kinderen tussen de 10 en 12 jaar 64 procent. Veruit de meeste ouders betalen de telefoonkosten van hun kinderen.

MARIEKE VAN DER VOORT

marieke.vander.voort@metronieuws.nl

Elke maand dezelfde lage prijs

45,50

30,elke maand

Huawei Ascend P6 300 min 500 MB 100 sms

Zolang je abonnement loopt i.c.m. Telfort ToestelLease

Geldt bij een 2-jarig contract met Telfort ToestelLease, excl. kosten buiten genoemde bundels en inflatiecorrectie. Aansluitkosten 30,-. Thuiskopieheffing eenmalig max. 6,05. Check de voorwaarden op telfort.nl of vraag er naar bij de verkoper.

Huisarrest

Ex-president Mubarak van Egypte uit de cel Ex-president Hosni Mubarak van Egypte mag de gevangenis verlaten. Een rechtbank bepaalde gisteren dat hij niet langer in voorarrest mag worden gehouden met het oog op zijn proces. De legerleiding bepaalde daarop dat hij huisarrest krijgt zodra hij vrijkomt. De maximale tijd dat de 85-jarige Mubarak in dit proces in voorlopige hechtenis kan worden gehouden, is volgens de rechters verlopen. AN P Voornemen

Plasterk gebrand op aanpak misbruik Wob Het misbruik van de Wet openbaarheid van bestuur moet aan banden worden gelegd. Daarop is ook minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken gebrand, zo blijkt uit navraag bij zijn ministerie. Hij wacht nog op een initiatiefwetsvoorstel voor de Wob van GroenLinks, maar mocht dat uiteindelijk niets of onvoldoende opleveren, kan hij zelf nog nieuwe plannen maken. AN P


NIEUWS

Onbemand vliegtuig is brokkenpiloot in lucht

Neerstorten. Onbemande vliegtuigjes, de zogenoemde drones, die minister Opstelten wil inzetten, zorgen voor brokken.

De drones waarvan minister Opstelten (Veiligheid) de inzet wil uitbreiden, zoals Metro gisteren meldde, kunnen een serieus probleem voor de luchtvaart vormen. Bovendien blijken professionele toestellen inmiddels te zijn neergestort. Uit gegevens van de ministeries van Defensie en Veiligheid, die de fractie van D66 opvroeg en in het bezit zijn van deze krant, blijkt nu dat er met verschillende onbemande toestellen van Defensie ongelukken zijn gebeurd. Met de Raven, een drone van 1,37 meter en 2,1 kilo, waren vijf ongelukken. Drie keer was er sprake van een bedieningsfout en twee keer van een technisch mankement. Eerder al blijken er vijf incidenten te zijn geweest met de Nederlandse Sperwer in Afghanistan. In Duitsland zijn er dertig ongelukken met onbemande geteld. „Als er met dergelijke professionele toestellen al iets fout gaat, dan moet je er toch helemaal niet aan denken dat straks iedere boa met een afstandbediening dat soort vliegtuigjes boven het publiek laat vliegen”, zegt Tweede Kamerlid Gerard Schouw van D66. „Totdat er duidelijke regelgeving over is”, zegt Schouw. „Ik begrijp de gretigheid tot het inzetten van nieuwe technieken, maar we moeten niet voorbij gaan aan de fysieke gevaren en de privacy. Laat Opstelten eerst maar eens orde op zaken stellen. We hebben geen bewij-

Privacy Het ministerie van Veiligheid en Justitie reageerde gisteren op het artikel over inzet van drones. ●

Metro. "Het ministerie van Veiligheid en Justitie herkent zich niet in de suggestie van dagblad Metro dat minister Opstelten met drones burgers wil bespieden. Het is absoluut niet zo dat burgemeesters straks willekeurig en ongecontroleerd burgers kunnen bespioneren." Het ministerie belooft rekening te houden met privacy van burgers.

Rusland weigert schip van Greenpeace toegang De Russische regering weigert een schip van Greenpeace de toegang tot de noordelijke doorgangsroute bij de Noordpool. Het schip vaart onder Nederlandse vlag. De milieuorganisatie is in het gebied om de aandacht te vestigen op olieboringen die voorbereid worden in de ijszee. De Russen geven geen toestemming omdat het schip technisch niet goed toegerust zou zijn om in de extreem koude omstandigheden te varen, maar volgens de milieuorganisatie is het schip daarop juist gebouwd. Greenpeace denkt dat Rusland dit argument alleen maar gebruikt om te voorkomen dat de activisten de Russische staatsoliemaatschappij zal hinderen.AN P

Thailand pakt illegaal vangen olifanten aan

zen, maar we weten dat drones zelfs al zijn ingezet om te controleren of mensen geen schutting hadden neergezet zonder vergunning.” Ook de Luchtverkeersleiding Nederland erkent de gevaren van drones. „Er is een zeer reële kans dat ze op een hoogte vliegen waar ook vliegtuigen zich bevinden”, zegt woordvoerster Brit Wijkniet. „Zeker in de buurt van luchthavens, waar vliegtuigen op allerlei hoogtes en laagtes vliegen.” Zo heeft een drone inmiddels al een keer voor veel problemen op Schiphol gezorgd. „Er vloog er toen eentje met camera boven de Amsterdam ArenA. Piloten vertrouwden het niet en wilden niet landen.” De Onderzoeksraad voor de Veiligheid stelde vast dat afgelopen mei een lesvliegtuig op het traject Lelystad-Harderwijk bijna met een drone botste.

TJERK DE VRIES

tjerk.de.vries@metronieuws.nl

Bradley Manning is gisteren veroordeeld tot 35 jaar cel door de krijgsraad in het Amerikaanse Fort Meade. De 25jarige Amerikaanse militair heeft vertrouwelijke documenten doorgespeeld aan ‘onthullingssite’ WikiLeaks. Manning krijgt ook oneervol ontslag. De straf is veel lager dan de 60 jaar cel die eerder deze week was geëist. Burgerorganisaties hekelen het vonnis en wijzen erop dat Manning strenger wordt gestraft dan degenen die bijvoorbeeld gevangenen hebben gemarteld. Manning toonde geen emoties toen de rechter, kolonel Denise Lind, de straf bekendmaakte. Hij was eind juli al schuldig bevonden aan 20 punten van de aanklacht, onder meer spionage en diefstal van vertrouwelijke gegevens. Hij werd vrijgesproken van het zwaarste punt van de tenlastelegging:

ARNHEM - Defensie presenteert de ScanEagle, een onbemand vliegtuigje dat vanaf 5 kilometer hoogte foto’s of video’s van de grond kan maken en meteen naar een grondstation kan sturen. Defensie heeft 12 toestellen van het type ScanEagle aangeschaft. / LEX VAN LIESHOUT | ANP

hulp aan de vijand. Manning werkte vanaf 2009 in Irak als militair van lage rang bij de inlichtingenafdeling. Daar had hij toegang tot een enorme hoeveelheid vertrouwelijke informatie. De jonge soldaat lekte meer dan 700.000 vertrouwelijke en geheime Amerikaanse video’s en documenten, onder meer zogeheten ‘cables’, diplomatieke berichten. Geruchtmakend was de video Collateral Murder. Daarin is te zien hoe Amerikaanse gevechtshelikopters in 2007 burgers en journalisten beschieten in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Manning werd in 2010 in Irak gearresteerd en zit sindsdien in de gevangenis. Daar is hij volgens mensenrechtenorganisaties zeer slecht behandeld. De tijd dat Manning al vastzit wordt afgetrokken celstraf die hij opgelegd heeft gekregen. M E T R O

Ravijn

Doden bij ongeluk met toeristenbus in Maleisië Bij een busongeluk in Maleisië zijn gisteren zeker 37 doden en 16 gewonden gevallen. Het is het ergste busongeluk ooit in de geschiedenis van het Aziatische land.De bus met 53 inzittenden kwam uit de toeristische trekpleister Genting Highlands, dat ook wel ’het Las Vegas van Maleisië’ wordt genoemd. Het ligt circa 50 kilometer ten noorden van de hoofdstad Kuala Lumpur. ANP

NÚ VERLENGD T/M APRIL FOTO: AFP

Geweerd

Jacht

Klokkenluider Wikileaks Manning krijgt 35 jaar

Bradley Manning. / A F P

3

Thailand maakt werk van de opsporing van illegaal gevangen olifanten, die vaak in toeristenshows moeten optreden. De autoriteiten in het Aziatische land hebben onlangs zeker 16 olifanten ontdekt in drie provincies in het zuiden van het land die in het wild waren gevangen. De dieren zijn in beslag genomen. Het Wereld Natuur Fonds en onderzoeksbureau Traffic hebben dat gisteren laten weten. De organisaties zijn blij dat de Thai deze illegale praktijken rond de olifanten nu serieus aanpakken en roepen ze op hiermee door te gaan. De dieren worden vaak in het wild gevangen en dan de grens over gesmokkeld waarna ze vervalste certificaten krijgen. Ze worden vaak gebrukt in het toerisme. AN P


FASHION FEVER UP TO

25

% OFF

BRA €29,99 €25

Browse & reserveer gratis op hunkemoller.nl Verzamel en betaal in de winkel.


NIEUWS

NS lokt dagjesmensen met korting voor groep

5

Argus. Egypte staat op de rand van burgeroorlog

Korting. Groep van vier kan voor 12,25 euro per persoon een dagje met de trein op stap. NS lanceert over twee weken een nieuw kaartje om grotere groepen reizigers te verleiden er met de trein een dagje op uit te gaan in plaats van met de auto. De vanaf begin volgende maand verkrijgbare ‘Groepsretour’ is een soort dagkaart voor vier personen naar elke treinbestemming in Nederland. De reizigers kunnen los van elkaar op elk willekeurig station instappen. De kaart kost in totaal 49 euro. Elke extra reiziger betaalt 2,50 euro extra. Uiteindelijk kunnen tien reizigers met één Groepsretour gezamenlijk reizen. Het speciale groepskaartje is ook geldig bij een overstap op een regionale treinvervoerder, benadrukt NS. De Groepsretour ontstond na onderzoek onder klanten. Hieruit bleek dat groepen van vier personen of meer de auto vanwege de prijs prefereren boven de trein voor een dagje uit. Commercieel Directeur NS-reizigers Hans Peters denkt met dit aanbod de trein aantrekkelijker te maken voor groepsreizen naar bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd, een dagje Maastricht of het Spoorwegmuseum. Vanaf het station noemt hij de OV-fiets als ‘prima mogelijkheid’ voor verder vervoer. Peters hoopt dat ook de schonere manier van reizen groepen over de streep trekt. “Als alle autobezitters één keer per jaar de trein pakken voor een afstand van 60 kilometer en terug, bespaar je al de CO2-uitstoot vergelijkbaar met die van een stad als Arnhem”, rekent hij uit. NS biedt de Groepsretour alleen aan via de eticketshop op ns.nl. De kaart geldt in de daluren en in het weekend de hele dag. NS wil met goedkope dagkaart groepen interesseren voor een dagje uit de trein te kiezen, in plaats van de auto. / EVERT ELZINGA | ANP

Shirts, 100% katoen, regular fit, 38 t/m 45, slimfit, 37 t/m 45, ook met extra lange mouw, normaal 49,95/59,95

2 voor 79,-

Geldig t/m 25 augustus of zolang de voorraad strekt.

Bekijk het volledige Verbijsterend! aanbod op

RUBEN EG

ruben.eg@metronieuws.nl

Internet

Geroosterd

Duitse cybercriminaliteit neemt snel toe

Zwaan Britse koningin op de barbecue

De geregistreerde criminaliteit via internet is in Duitsland in 5 jaar tijd verdubbeld. Dit heeft de president van de federale politie, Jörg Ziercke, woensdag gezegd. In 2012 zijn in Duitsland bijna 64.000 gevallen van ’cybercrime’ geregistreerd. Veel slachtoffers zouden niet eens de moeite nemen om aangifte te doen. Van de wel geregistreerde misdaden op internet wordt slechts 30 procent opgehelderd. Volgens Ziercke komt dat omdat Duitsland geen internet- en telefonieverbindingsgegevens opslaat. AN P

Een zwaan van de Britse koningin Elizabeth is geroosterd en vermoedelijk grotendeels opgegeten. De overblijfselen werden gevonden in de buurt van Windsor Castle. Dat meldde de BBC gisteren. De resten van de zwaan zijn op Baths Island gevonden. De daders hebben het dier ’gevild en op een barbecue gegooid’, vermoedt een medewerker van zwanenorganisatie Swan Lifeline, die de resten van de dode vogel heeft opgeruimd. Tot de twaalfde eeuw gold het doden van een dier van de koninklijke familie als hoogverraad. AN P


www.metronieuws.nl donderdag 22 augustus 2013

Asbest

NIEUWS

Risicogroep

Afgesloten

Privacy

Bruidsparen moeten uitwijken voor asbest

Asielregeling Kopten wordt niet versoepeld

Hinder op de weg door werk en evenementen

Bruidsparen in Vlaardingen kunnen tot juni volgend jaar niet terecht in het stadhuis van hun gemeente. De vondst van asbest is de boosdoener. Hierdoor moeten 63 geplande huwelijken elders worden gesloten, liet de gemeente gisteren weten. Tijdens renovatiewerkzaamheden in het stadhuis is op meer plaatsen asbest gevonden dan was verwacht. Het kankerverwekkende goedje is aangetroffen in lijmlagen onder vloerbedekking en in luchtkanalen.

Het kabinet ziet in de huidige situatie nog geen reden voor een speciale asielregeling voor koptische christenen uit Egypte. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans schrijft dat in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer. Tientallen kerken en andere bezittingen van christenen in Egypte zijn de afgelopen week in brand gestoken. De ChristenUnie wil daarom dat het kabinet de koptische religieuze minderheid aanmerkt als risicogroep.

De ANWB verwacht dat het aan het eind van de week en komend weekend druk wordt op de wegen. De toeristenbond meldde gisteren dat er wegafsluitingen zijn op de A4, A10, A27, A65, A73 en A79. Daarnaast is tot en met zondag Sail de Ruyter Zeeland in Vlissingen. Vrijdag en zaterdag vindt het Vuurwerkfestival in Scheveningen plaats. Zaterdag is Mysteryland in de Haarlemmermeer en zijn de Alfa Romeodagen in Zandvoort.

AMSTERDAM - Demonstratie in Amsterdam tegen het geweld tegen kopten in Egypte. / MARCEL ANTONISSE

6

“Opstelten heeft lak aan de privacy van onschuldige Nederlanders. Hoe ver wil hij gaan?” G era rd Sc houw, Kamerlid D66

Rekenen of taal? Kind mag zelf kiezen op iPad-school Basisonderwijs. De eerste Steve JobsScholen in Nederland zijn een feit. Maurice de Hond: "Kinderen worden hier opgeleid voor de wereld van 2030." Driftig gaan de vingertjes van de 4-jarige Lianne over haar iPad. ‘Mislukt’, plopt in bewegende letters op het scherm. Het cijfer 5 is volgens het apparaat niet goed overgetrokken. Haar leeftijdsgenootjes gaat het beter af, te horen aan de riedeltjes en bliepjes die een volgend leven in het ‘cijfers overtrekken’ aankondigen. Een enkel kind wroet nog met zijn handen in de zandhoek, maar de iPad is op de Master Steve JobsSchool in Sneek veruit het populairste middel om de zelfstandige tijd, die de kinderen in ruime mate krijgen, in te vullen. De eerste zeven Steve JobsScholen in ons land werden gisteren officieel geopend. De komende maanden volgen er nog vijf. De scholen werken volgens de uitgangspunten van O4NT (Onderwijs voor een Nieuwe Tijd), een initiatief van Maurice de Hond. Geen juffen en meesters, maar coaches. Geen schoolboeken, maar iPads. Reken- of taalles? Ook dat is de keuze van het kind. "Met de iPad kunnen kinderen op sommige momenten zelf bepalen waar ze aan gaan werken", legt Janet Visser, directrice van de school in Sneek uit. "Wij zullen nooit tegen een kind zeggen: ‘die moeilijke puzzel kan jij nog niet maken, want jij zit pas in groep 1.’ Als een kind goed is in puzzelen kan hij of zij dankzij de iPad op het eigen niveau puzzelen." Bang dat een kind op deze manier alleen nog maar puzzelt en

Steve JobsScholen

Flexibel

De Hond: lesuren kun je ook virtueel invullen

Deze maand starten zeven scholen in Nederland met de O4NT-aanpak (Onderwijs voor een Nieuwe Tijd). Voor het einde van het schooljaar zullen dit er twaalf zijn. ●

Als het aan Maurice de Hond ligt, initiatiefnemer van Onderwijs voor een Nieuwe Tijd, zullen de schooldagen van de kinderen nog flexibeler worden dan ze nu al zijn. Op de Steve JobsSchool in Sneek begint de schooldag nu nog om 8.30 uur of om 9.30 uur. Ouders kunnen de begintijd van hun kind vastzetten voor een periode van tenminste zes weken. Als een kind om9.30 uur begint, gaat het een uur langer door tot 15.30 uur. Wettelijk moet een kind in Nederland een bepaald aantal uur onderwijs krijgen. De Hond wil dat dit wettelijk aantal uren ook virtueel ingevuld mag worden. De PO-raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, noemt de Steve JobsScholen een ‘interessante ontwikkeling’. ”We staan positief tegenover het initiatief, maar hopen dat de kinderen niet als proefkonijn worden gebruikt”, laat een woordvoerder weten.

De Master Steve JobsSchool in Sneek en de Steve JobsSchool in Breda voeren alle elementen van deze nieuwe onderwijsvorm in een keer uit. Andere scholen beginnen in de onderbouw en gaan geleidelijk over op het concept. Een kleine duizend kinderen in Nederland gaat sinds dit schooljaar naar een Steve JobsSchool. Deze scholen zijn te vinden in Sneek, Breda, Almere, Emmen, Heenvliet en Amsterdam.

de rekensommetjes links laat liggen, is Visser niet. "Coaches houden alles in de gaten. Op de iPad wordt ook precies geregistreerd op welk niveau een kind is. Als een coach ziet dat het rekenniveau te laag is of dat het kind helemaal niet meer rekent, gaat hij kijken of er misschien een andere rekenapp is, die wel werkt voor dat kind." Ouders kunnen thuis precies zien wat hun kind doet, waar het in het gebouw is en op welk niveau het is vergeleken met klasgenootjes. Voor Harmen de Wind, vader van de 9-jarige Tom, genoeg redenen om zijn zoon van de ‘reguliere’ basisschool en hem aan te melden voor de Master Steve JobsSchool. "Tom heeft wat moeite met rekenen, maar hij is wel heel creatief en goed met muziek. Op deze school kan hij zich ontwikkelen op zijn niveau."

BIANCA BRASSER

biancabrasser@metronieuws.nl

De Master Steve JobsSchool in Sneek werd gisteren officieel geopend. Elk kind heeft met zijn iPad toegang tot een virtuele school. Op het virtuele schoolplein kunnen de kinderen elkaar ontmoeten en met elkaar communiceren. / ANP

EXTRA VERDIENEN?

50% KORTING

KOM WERKEN OP HET BOEKENFESTIJN IN DE JAARBEURS UTRECHT *46% van Nederland kiest NIVEA als meest betrouwbare zonbeschermingsmerk (representatief onderzoek N=507, 16-65 jaar)

DENK AAN NIVEA ZONBESCHERMING

**Korting wordt verrekend als 50% kassakorting en is geldig op het gehele NIVEA SUN assortiment. Alle combinaties zijn mogelijk.

OP ALLE NIVEA SUN PRODUCTEN**

DE ZON IN?

/EPA

Maandag 2 t/m zondag 8 september hebben wij veel mensen nodig die komen meehelpen op de beurs. Ben je de hele week of meerdere (hele) dagen beschikbaar? Kijk dan voor meer informatie en het aanmeldingsformulier op

WWW.BOEKENFESTIJN.COM/WERKEN Heb je daarna nog vragen? Mail naar jobs@boekenfestijn.com.


NIEUWS

7

Zuid-Soedan. Noodhulp alleen is niet genoeg, structurele oplossingen zijn hard nodig De circa 100.000 vluchtelingen in het Zuid-Soedanese Agok hebben huis en haard achter moeten laten toen zij op de vlucht sloegen voor de soldaten van het Noord- Soedanese leger. Nu zitten zij opeengepakt onder een boom of in schamele hutjes en kunnen geen kant op. Cordaid Mensen in Nood zorgt, via haar lokale partnerorganisatie Caritas Internationalis, voor schoon drinkwater en onderdak. Ook deelt de hulporganisatie kleren uit, muskietennetten en wat spullen om te koken en te wassen. Maar daar blijft het niet bij. De vluchtelingen krijgen ook zaden zodat ze weer wat voedsel kunnen verbouwen, voor zichzelf en om op de markt te verkopen. Anders blijven ze afhankelijk van noodhulp. En wie weet hoe lang ze hier nog moeten blijven? Vooralsnog blijft het onrustig in het grensgebied van Soedan en Zuid-Soedan. Totdat via een langverwacht maar steeds uitgesteld referendum besloten wordt waar Abyei nou bij hoort, bij

Televisie Meer weten over het werk van Cordaid Mensen in Nood in Zuid-Soedan? ●

Kijk dan op zondag 25 augustus om 19.25 uur naar Reisadvies Negatief, Nederland 3. Sander de Kramer bezoekt de vluchtelingen in Agok. Laat deze vluchtelingen niet in de steek! Helpen kan: sms VLUCHTEN naar 4333 en doneer eenmalig €3,-

het noorden of het zuiden, zal dat wel zo blijven. Daarom zet Cordaid Mensen in Nood ook in op structurele verbeteringen. De graanmolens die in Agok geplaatst worden, zijn daarvan een goed voorbeeld. Door weduwen op te leiden tot molenaars verdienen zij hun eigen inkomen. Dat stelt hen in staat hun kinderen te voeden en naar school te sturen. Zo kunnen ze in elk geval overleven. GL OBAL VIL L AGE MEDIA

In Zuid-Soedan worden waterpompen aangelegd voor de vluchtelingen. / P. JEFFREY/CARITAS INTERNATIONALIS

Op de vlucht in Zuid-Soedan Vluchtelingen. Zo’n 100.000 zitten er opeengepakt in het grensgebied van Soedan en Zuid-Soedan. Zonder water, eten en fatsoenlijk onderdak. De zon brandt, maar de vele plassen op de grond verraden dat het regenseizoen weer is losgebarsten. Father Biong loopt rond door Agok, een dorpje in de buurt van de stad Abyei, dat op de grens van Soedan en Zuid-Soedan ligt. Normaal wonen er in Agok zo’n 3.000 mensen, nu zijn er tienduizenden vluchtelingen neergestreken. Net als de priester zelf op de vlucht geslagen toen in de lente van 2011 het Soedanese leger vanuit het noorden hun stad binnenviel. “De aanval op de stad Abyei duurde weken. Het was verschrikkelijk. Elke dag hielp ik tientallen mensen begraven.” Father Biong is een goedlachse man, maar als hij terugdenkt aan de ellende van toen worden zijn ogen vochtig. “Er is niets meer over van onze prachtige stad. Alles ligt Een minuutje

“Deze mensen hebben echt niets meer” Presentator Sander de Kramer reisde voor het KRO-programma Reisadvies Negatief naar Zuid-Soedan om het werk van Cordaid Mensen in Nood in beeld te brengen. Je bent al in heel wat gevaarlijke gebieden geweest. Hoe was ZuidSoedan? Heftig. De vluchtelingen in Agok zijn zo getraumatiseerd door wat ze hebben meegemaakt. Bombardementen, kogels die om hun oren vlogen… Je ziet het aan hun ogen.

in puin.” Noodgedwongen wonen de inwoners van Abyei nog steeds hier in Agok, 30 kilometer verderop. Toen Zuid-Soedan twee jaar geleden na ruim 20 jaar burgeroorlog onafhankelijk werd, keerde de rust in grote delen van het land terug. Maar niet in Abyei. Die stad blijft vooralsnog het toneel van strijd tussen noord en zuid, vanwege de olie en het uranium in de grond. Voor de bijna 100.000 vluchtelingen blijft het daarom te gevaarlijk om terug te keren. Maar in Agok is het leven ook zwaar. Biong: “Thuis had iedereen een lapje grond om voedsel te verbouwen, hier niets. Mensen hebben alleen de kleren die ze aanhadden toen ze vluchtten. Ze leven onder een boom of in een krakkemikkig hutje. Die hutjes van palen en wat zeil zijn niet bestand tegen de regen, en slangen en muggen hebben er vrij spel. Er is geen drinkwater, geen voedsel. Malaria, tyfus en cholera liggen op de loer.” Father Biong helpt, gesteund door Cordaid Mensen in Nood, zoveel mogelijk mensen. “We bouwen nieuwe Rucuba’s, traditionele rieten hutten, voor de meest kwetsbare vluchtelingen, Oorlog slaat zulke diepe wonden. Daar werd ik heel triest van. Hoe kun je deze mensen helpen? Ik was er bij toen Cordaid Mensen in Nood tassen vol spullen uitdeelde aan de vluchtelingen, vooral weduwen met kinderen. Dat was indrukwekkend. Je moet je voorstellen: het zijn mensen die echt niets meer hebben. Ze leven onder een boom, zitten onder de luizen. Wat schieten ze dan op met een tas vol spullen? De vluchtelingen zijn ontzettend blij met zo’n tas vol kleren, dekens, een muskietennet, kookspullen en zeep! Die noodhulp is het begin van een nieuwe start. Het conflict los je er niet mee op, maar het maakt het leven van de vluchtelingen wel draaglijker.

Vergeten

“Wij blijven de vluchtelingen in Zuid-Soedan steunen, ook al lijkt de rest van de wereld hen vergeten te zijn.” Fa t h e r B i o n g uit Zuid-Soedan

vooral weduwen met jonge kinderen. Ook leggen we waterpompen aan zodat schoon drinkwater voorhanden is en geven we voorlichting over hygiëne. Daarnaast plaatsen we twee graanmolens. De vluchtelingen krijgen namelijk wel graan, maar ze hebben geen geld om het te laten malen. Wij leiden een groep vrouwen op zodat zij de molen kunnen beheren en meteen wat geld verdienen. Zo slaan we twee vliegen in een klap.” Father Biong is blij dat hij de mensen wat hoop kan bieden. “Opgeven is geen optie. Wij blijven hen steunen, ook al lijkt de rest van de wereld hen vergeten te zijn.” VA LE R I E KI E R KE LS - VA LM A A KT

Je hebt zelf ook de handen uit de mouwen gestoken hè? Jazeker. Stilzitten is geen optie. Ik heb geholpen een huis te bouwen voor een weduwe en haar kinderen. Veel mensen weten niet eens dat Zuid-Soedan bestaat, laat staan wat er gebeurt. Ik ben blij dat ik deze vergeten oorlog onder de aandacht kan brengen. VA LE R I E KI E R KE LS

Sander de Kramer in actie. /GIDEON VAN AARTSEN

Ga naar cordaidmenseninnood.nl en doneer. Zo kunnen de mensen daar hun veestapel inenten tegen ziekten. Tijdens de droogte verzwakt het vee en wordt het ziek. Met inentingen beschermen we hun belangrijkste voedselbron en voorkom je een ramp. Vertel het door.


ZON&

Q B B eek!

www.lidl.nl

Kijk Schouderkarbonades BBQ • Stevige karbonades oor meer gen v • Gaan uitstekend samen met diverse sauzen aanbiedin kel! in de win

3. Vers vlees

Chardonnay

• Volle wijn met accenten van tropisch fruit en fleurige aroma’s • Inhoud: 750 ml per fles

Marinade

• In de varianten 3 pepers, groene kruiden of honing-mosterd

- 23% 89

22 AUGUSTUS

art in! a k r a a p s e l l uw vo k e e w e z e d r leve

w e t s t a la

2 flessen!

2 STUKS!

700 g

2 x 750 ml 38

2 x 150 g

2.

99

1.-

2.78

Varkens- en kipspiesjes

• Malse hamburgers, sappige BBQ-worstjes en gekruide speklapjes

• Spiesjes van mals kalkoenfilet • In de smaken arizona en kruiden-olijven

• 8 gemarineerde spiesjes in de varianten kip- en varkenssaté

- 33%

- 33%

ACTIE! 5 x 80 g

3.

99

5.99

1 kg

3.

99

5.99 Diepvries

Andijvie

Galia meloen

Per krop 55

0.

0.

29

1.19

560 g

3.

99

Diepvries

Californische walnoten

• Premium kwaliteit, perfecte smaak! • Inhoud: 200 g per zak

2 zakken!

- 33%

Groente & fruit

- 47%

5.

50

6.

BBQ-box

Kalkoenspiesjes

Groente & fruit

VANAF DONDERDAG

2 x 200 g 58

Per stuk

0.

79

5.

4.50

CRIVIT SPORTS®

CRIVIT SPORTS®

Lichtgewicht hardloopjack

• Extreem licht en winddicht • Dames: S t/m L, heren: M t/m XL Per stuk

12.

99

Hardloopbroek • Dames: S t/m L, heren: M t/m XL

LIGHT

• Ademend, waterdicht en windafstotend • Dames: 37 t/m 40, heren: 42 t/m 45 ZOOFARI®

Per paar

19.99 CRIVIT SPORTS®

CRIVIT SPORTS®

HIGH

Hardloopschoenen

Kattenkrabpaal Kijk voor atie rm meer info dingen ie b n en aa .lidl.nl! op www

4 reflectorbandjes

• Voor armen en benen, ideaal bij o.a. hardlopen, fietsen en paardrijden • In geel of zilver

ca. 70 x 120 x 55 cm

39.99

MERADISO®

Vloerkleed

• Keuze uit 3 designs • Afm.: 170 x 230 cm

Per stuk

Per set

Per stuk

9.99

5.99

29.99

De hoogste kwaliteit voor de laagste prijs!

Aanbiedingen gelden zolang voorraad strekt. Mochten zij ondanks zorgvuldige planning te snel zijn uitverkocht, dan vragen wij hiervoor begrip. De afgebeelde artikelen kunnen afwijken. Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

34A/G12345_LK


MENINGEN

9

Bradley Manning krijgt 35 jaar cel, belachelijk voor iemand die de waarheid toont.

Column

LUUK KOELMAN

“Ben bang dat dit nog maar het topje van de ijsberg is!”

COLUMNIST M ar t ij n Roo s t

JEUGDPSYCHIATER IN 6 DAGEN De waanzin: ruim vierhonderd gemeenteambtenaren, verspreid over heel Nederland, krijgen komend jaar een basiscursus jeugdpsychiatrie. Na deze zesdaagse cursus is het hun taak te beoordelen of jongeren psychiatrische hulp nodig hebben of niet. Iets wat nu nog is voorbehouden aan deskundigen die hiervoor jaren hebben gestudeerd. Ik verzin dit niet. Waarom deze stoomcursus? Op 1 januari 2015 treedt de nieuwe Wet op de Jeugdzorg in werking. Vanaf die datum zijn gemeenten zelf financieel verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdzorg. Aan de ruim vierhonderd overheidsdienaren dus de taak de kosten zo laag mogelijk te houden. Het gevolg? Recht op jeugdzorg wordt een gunst, van een ambtenaar. Mits de gemeentelijke budgetten het toelaten natuurlijk. Geen onafhankelijke, objectieve beslissingen meer van gekwalificeerde professionals. Voortaan is het een gemeenteambtenaar die beslist of uw kind wordt doorverwezen naar een jeugdHel psychiater. Want stoomcursus van zes dagen, dus deskundig. Oh, die be“Dit wordt de hel voor ouders stuurlijke arrogantie! Alle macht aan de incapabelen, want we weten alledie met de handen in het haar maal hoe ambtenaren zijn wanneer zitten. Zij mogen opboksen ze macht ruiken: “Ja mevrouw, dat kan wel zo zijn dat uw zoontje elke tegen een plaatselijke overdag zijn hoofd kapot bonkt tegen de heid die nergens zin in heeft deurpost, maar heeft u al eens Sinawanneer het geld kost.”` spril geprobeerd? Een vertrouwde kinderpijnstiller hoor. Wacht, dan Lu u k Ko e l m a n pak ik de cursusmap erbij. Kijk, hier staat het: Sinaspril kauwtabletten, bij voorkeur de frisse pepermuntsmaak. Bent u voor iets meer dan drie euro klaar. Ook handig op vakantie of onderweg. Makkelijk mee te nemen en ze kunnen zonder water overal worden ingenomen. Kunt u daar iets mee? Nee? Hoezo zware gedragsproblematiek en DSM-5? Nu niet met moeilijke termen gaan smijten hè! Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat veel buitenlucht kinderen echt goed doet. Toen ik nog stadswacht was, had ik nooit hoofdpijn. Machtig mooi werk was dat. En over DSM hoeft u mij ook niets te vertellen. Mijn zwager heeft daar nog gewerkt. Nee, nu niet huilen. Heeft u al een helmpje aangeschaft voor uw zoon? Die zijn op Marktplaats helemaal niet duur.” En dat is het dan. Hopla, voldongen feit, succes ermee. Dit wordt de hel voor ouders die met de handen in het haar zitten. Zij mogen opboksen tegen een plaatselijke overheid die nergens zin in heeft wanneer het geld kost. Oh, die bestuurlijke waanzin in barre tijden. Waar is de eerste gemeente die liever failliet gaat, dan dit wanbeleid door te voeren? Waar is de weigerambtenaar waneer je hem écht nodig hebt?

Kans maken op honderd euro? Upload jouw column van exact vierhonderd woorden en een foto op onze website metrocolumn.nl. Columns voor volgende week maandag moeten uiterlijk donderdag 16.00 uur binnen zijn. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Horoscoop

Ram | 21/3 - 19/4

Je bent onconventioneel in je opvattingen. Doe de dingen op jouw eigen manier en eis geen goedkeuring van je omgeving, pas dan kun je gelukkig worden.

Stier | 20/4 - 20/5

Een teleurstelling kan alleen maar groot, zijn als de verwachtingen groot zijn. Als jij deze relativiteit in gedachten houdt, dan valt het allemaal best mee.

Tweelingen | 21/5 - 20/6

Met jouw charmes zal het niet moeilijk zijn om die belangrijke en invloedrijke persoon naar je kamp over te halen. Gooi ze in de strijd.

Kreeft | 21/6 - 22/7

Je gaat een onbezorgde tijd tegemoet. Je partner kan een beetje moeilijk doen maar dat kun jij zonder problemen weer glad strijken. Veel plezier!

Leeuw | 23/7 - 22/8

Jij borrelt van de energie, dat is niets nieuws. Wel nieuw zijn je plannen om je beroepsleven opnieuw vorm te geven. Je zult deze plannen met zorg uitwerken en voorbereiden. Succes is zo verzekerd.

Maagd | 23/8 - 22/9

Jij bent begaan met het welzijn van anderen. Dat uit zich niet alleen in een gift aan een goed doel, je pakt zelf ook aan. Iedereen profiteert van je goede daden, petje af.

Weegschaal | 23/9 - 22/10

Er komen tal van nieuwe mogelijkheden op je af. Je krijgt kansen die grote veranderingen in je leven te weeg brengen. Om deze belangrijke kansen te benutten zul jij je uiterste best moeten doen.

Schorpioen | 23/10 - 21/11

Dinsdag kopte Metro dat hele wijken radeloos zijn omdat ze in huis slecht bereik hebben met hun mobiele telefoon. Is dit niet erg overdreven? Een jaar of vijftien geleden had bijna niemand een mobieltje en die mensen waren echt niet radeloos daardoor. Het is daarnaast voor iedereen ook wel eens goed om gewoon even niet bereikbaar te zijn want het mooie van het leven speelt zich echt af buiten de 4 inch van je telefoon schermpje. NI E NKE DE JO NG

Egypte

Volg het Arabische nieuws niet Mevrouw R. Sarkis schreef gisteren dat men het Arabische nieuws niet genoeg volgt en dat Morsi-aanhangers banden hebben met terreurorganisaties. Er zijn tot op heden meer dan drieduizend Morsiaanhangers op een wrede wijze vermoord, maar hierover kunnen we niks terugvinden in het Arabische nieuws.Tevens gebruiken de Morsi-aanhangers geen geweld en wapens. De godsdienst is hun enige houvast. H U M E YR A KA Z A N

Vrede, geen illusie

We worden door niets buitenaards bedreigd De aanname dat oorlog onuitroeibaar is, gaat voorbij aan het feit dat onze planeet een gesloten systeem is, zonder vijanden. In onze zonnestelsel worden wij immers door niets buitenaards bedreigd! In wezen is vijanddenken daardoor vreemd aan ons bestaan. Dit impliceert dat niet oorlog maar vrede als de kernactiviteit van onze planeet bestempeld moet worden. Voor de politieke vertaling daarvan zullen we alleen afstand moeten nemen van het Snippers

Boogschutter | 22/11 - 21/12

Steenbok | 22/12 - 19/1

Waterman | 20/1 - 19/2

Vissen | 20/2 - 20/3

Je beleeft een periode van passie, vooral in je liefdesrelatie. Jij en je partner hebben elkaar helemaal gevonden. Blijf goed praten zodat duidelijk is wat je voor elkaar voelt.

B a r t Meijer

Radeloos omdat je geen bereik hebt?

Jij hebt het erg druk en laat je door iedereen van alles opdragen. Bepaal zelf wat jij nog wel en niet aankunt. Stel prioriteiten en laat je niet gek maken.

Jij twijfelt aan de haalbaarheid van je eigen plannen. Het is verstandig ze nog even voor je te houden zolang je nog zo onzeker bent. Als je zelf al twijfelt, hoe kun je dan een ander overtuigen?

van.”

“Mensen kunnen niet tegen de waarheid, we leven dagelijks met leugens en dit is daar bewijs

Get a life

Jij hebt de neiging jouw wil op te leggen bij je partner. Over het algemeen zal hij/zij daar geen problemen mee hebben zolang je het niet overdrijft. Vandaag moet jij op tegengas rekenen.

Neem geen overhaaste beslissingen, laat je daar niet toe overhalen. Neem de tijd, wik en weeg, dat is immers de manier waarop jij een beslissing neemt. En alleen dan kun je leven met je beslissing.

“Inderdaad, maar de rechtspraak en regering in de VS zijn net zo onafhankelijk als in China, alleen in China spreken we er schande van.” Pat r ic k van d e r Ve l d

Heinz de kat

Duizenden bewoners in ons land hebben inmiddels thuis een serieus probleem met de mobiele telefoon. / ANP

gangbare dualistische gedachtegoed, waarin oorlog zit ingebakken. Om dit huzarenstukje wereldwijd handen en voeten te geven zal de publieke opinie in stelling gebracht moeten worden, waarvoor de medewerking van onze media onontbeerlijk is. WO U T E R TER HEIDE

Racen

Racewagens slecht voor volksgezondheid In uw krant van maandag jl. is melding gemaakt van de Rotterdamse City Racing met brullende auto’s en motoren en smeulend rubber op het wegdek. Maar waarom staat de gemeente Rotterdam dit overlast gevende lawaai/spektakel toe? Sport en beweging bevorderen de volksgezondheid. Lawaai en uitlaatgassen door de Rotterdamse City Racing verhogen de kans op gehoorschade en de kans op longkanker. Dat lijkt me niet de bedoeling van een gemeentebestuur. De volksgezondheid kan worden bevorderd en moet niet worden bedreigd. A LPH O N S F . MAN TEL

Betaalbaar

Niet iedereen heeft geld om scharrelkip te kopen Ik lees het berichtje over plofkip die ons opgedrongen wordt in de supermarkten. De mensen van Wakker Dier denken nog steeds dat iedereen genoeg geld heeft om scharrelkip te kopen. Ik weet onder welke omstandigheden de plofkip word grootgebracht maar het kan gewoon niet anders. Als we in Nederland allemaal een stukje kip willen eten weet men dan hoeveel kip er nodig is? Als alle Nederlanders bijvoorbeeld vier boterhammen eten per dag weet men dan hoeveel brood je nodig hebt? Ik wil best wel scharrelkip eten maar dan moet hij wel betaalbaar zijn. J . BOERS

Ook in Metro? Stuur je brief van maximaal honderd woorden per e-mail naar brieven@metronieuws.nl. Geef je volledige naam en adres op. De redactie behoudt zich het recht voor brieven in te korten.


Nieuws uit binnen- en buitenland, entertainment en sport

Columns en fotoreportages

Reageer en deel het nieuws met je vrienden

WWW.METRONIEUWS.NL LEES ALS EERSTE HET LAATSTE NIEUWS

Metronieuws.nl geeft je toegang tot een breed nieuwsportal met uiteenlopende nieuwsberichten in o.a. de categorieĂŤn binnen- en buitenland, economie, sport en entertainment. Naast actualiteiten zijn er spraakmakende columns, reportages, horoscopen en prijsvragen te vinden. Metronieuws.nl houdt jou 24 uur per dag, 7 dagen per week op de hoogte van het laatste nieuws.

www.metronieuws.nl


NIEUWS

Pups krijgen huilles

Hinckley, Minnesota

Coyote en pups huilen op uitbundige wijze Deze twee coyote pups doen hun uiterste best om van hun moeder te leren hoe ze uitbundig moeten huilen. De mooie foto werd gemaakt door amateur natuurfotografe Debbie DiCarlo, die er in slaagde om precies op het juiste moment – terwijl de volwassen coyote de kop in de nek gooit en het op een onbedaarlijk en oorverdovend huilen zet – af te drukken. MWN

Minuutje

Hoop en emoties Amateurfotografe Debbie DiCarlo (58) uit Cleveland, Ohio maakte deze foto van een coyote met jongen. Wat een fantastische foto – waar en wanneer heb je die gemaakt? Ik maakte hem in juni tijdens een fotografie workshop in een wildpark in Hinckley, Minnesota. Het wemel-

de daar van allerlei soorten dieren en hun jongen – ze waren allemaal schattig. Hoe is deze foto tot stand gekomen? We observeerden de interactie tussen een aantal coyotes en hoe ze met elkaar spelen toen plotseling een roedel coyotes in de verte begon te huilen. ’Onze’ coyotes huilden terug. Wat fascineerde je aan het

tafereel dat we hier zien? Hoe deze coyote zich uitrekt en daarbij zijn hele lijf en hoofd in de strijd gooit. Ook was ik onder de indruk van het geluid dat de coyote maakt, veel mensen omschrijven dat als spookachtig of griezelig, maar ik vind het vooral magisch klinken, recht uit de natuur. Het maakte veel emotie bij mij

los. En niet alleen bij mij, je ziet hoe gelukkig de pups zijn. Ik zie de pups hun ouder nabootsen. Krijgen ze huilles? Ja, maar dat is wel heel erg vanuit menselijk perspectief bekeken. Wij denken dat dieren zich net zo gedragen als wij. Maar dat perspectief is tegelijkertijd wat dierenfotografie zo aantrekkelijk maakt. Het helpt onze fantasie aan de gang en het roept emoties op. -

11


www.metronieuws.nl donderdag 22 augustus 2013

ENTERTAINMENT

12

‘Dieren houden ons een spiegel voor’

Natuur. In Noord-Amerika wonen niet alleen de dikste mensen, ze hebben er ook de vetste natuur. Zo lijkt het althans in North America, de nieuwe natuurserie van Discovery Channel waarin de echte hoofdrol natuurlijk voor de dieren is weggelegd.

Tweede keus

Cotillard Lady Macbeth Marion Cotillard gaat de rol van Lady Macbeth spelen in de nieuwe verfilming van het beroemde Shakespeare-stuk Macbeth met Michael Fassbender in de titelrol. Ze vervangt daarmee Natalie Portman, die het te druk heeft met haar regiedebuut over de Israëlische schrijver Amos Oz.

Uitgestrekte steppes, eindeloze ijskappen, dichtbegroeide oerwouden, gezien het recente succes van tv-series als Planet Earth, Africa en Frozen Planet lijken we er geen genoeg van te krijgen. Als er dan ook nog wat knuffelige beestjes in voorkomen, moet je van goede huize komen wil je de huidige televisiekijker nog weg krijgen voor het toestel. Of het nu de BBC of de EO is die het uitzendt, is er een natuurserie als de voornoemde op tv, dan we zitten met miljoenen tegelijk voor de buis. Niet gek dus dat ook Discovery Channel nu met een eigen, groots opgezette natuurserie komt. Drie jaar deden de makers erover om in 250 filmexpedities de flora en fauna van het 24.709.000 vierkante kilometer grote continent vast te leggen. Van de gortdroge vlaktes in Death Valley tot de ijzige gletsjers in Alaska en weer terug naar het frisse, groene zuiden rond het Panamakanaal. Maar de echte hoofdrol is natuurlijk voor de dieren weggelegd. "Dieren laten ons zien waar het leven om draait: born to be wild! Ze houden ons een spiegel voor. Dat wanneer we de kracht van de natuur ervaren, alles wel komt goed", zegt uitvoerend producent van North America Iain Riddick. Hij werkte eerder mee aan Discovery-serie From Earth to Space en snapt wel waarom natuurseries tegenwoordig zo succesvol zijn. "Planet Earth was de serie die de natuurdocumentaire heeft veranderd in cinema. Alles wat er nu nog aan natuurseries en films verschijnt is daarop geïnspireerd. De populariteit van series als deze wijt ik aan de verhoogde kwaliteit van het beeld, maar voor een groot deel ook aan het

North America, vanaf vanavond om 21.00 uur op Discovery Channel en Discovery Channel HD.

hectische leven dat we tegenwoordig leiden. Als je bedenkt dat de helft van de totale wereldbevolking in een drukke stad leeft dan denk ik dat veel mensen natuurfilms gebruiken als een ontsnapping uit de hectiek van alledag." Dat de producent in dat laatste wel eens gelijk kon hebben, blijkt tijdens zijn recente bezoek aan Amsterdam wanneer de eerste aflevering van North America wordt vertoond in het Openlucht Theater in het Vondelpark. Zo’n 1200 jonge mensen kijken ademloos toe hoe een klein berggeitje een kolkende rivier moet oversteken, maar niet durft. Als het geitje na een bemoedigende blik van moeder geit de sprong toch waagt, maar daarbij in het woeste water valt, kan je een speld horen vallen in het normaal zo drukke stads-

DI. 27 AUGUSTUS

ALBOROSIE

MOJO CONCERTS PRESENTEERT

VR. 13 SEPTEMBER

RESIDENTIE ORKEST IN 3D ZA. 14 SEPTEMBER

BURST: JORIS VOORN / KOLSCH

+ SUPPORT ACT

ZA. 21 SEPTEMBER

BURST: WILL SAUL / BICEP ZA. 05 OKTOBER

WENDE

DO. 10 OKTOBER

DOUWE BOB ZO. 13 OKTOBER

SEASICK STEVE DO. 17 OKTOBER

VIVE LA FETE DO. 24 OKTOBER

MARCUS MILLER VR. 25 OKTOBER

park. Een luid applaus klinkt als het kleine geitje met alles wat hij in zich heeft tóch op de rotsen aan de overkant klimt en herenigt wordt met zijn moeder. Een hipstermeisje pinkt zelfs een traantje weg van ontroering. "Ik vind het ook hartverwarmend om zoiets te zien", reageert de producent. "Ik hoop dat de tv-kijkers precies dat gevoel zullen hebben wanneer zij het zien. Als dat zo is, dan is het project voor mij geslaagd." Gezien het voorproefje in het Vondelpark lijkt dat geen probleem.

CONSTANCE VAN AMSTEL

WOENSDAG 11 SEPTEMBER KAARTVERKOOP VIA WWW.LIVENATION.NL EN WWW.TICKETMASTER.NL

OUT NOW

SOUNDGARDENWORLD.COM

Alles over North America. ●

Meer dan 3 jaar in productie. 110 diersoorten gefilmd

2.830 filmdagen. 250 afzonderlijke filmexpedities

29 staten in de VS. 8 Canadese provincies.

10 landen bezocht die zich uitstrekken van de poolcirkel to het Panamakanaal. 51 cameramensen.

Nederlandse voice-over Rutger Hauer. 600 uur in een helikopter gevlogen. Meer dan 8.000 km gereisd om het Noorderlicht te filmen.

constance.van.amstel@metronieuws.nl

Bank. Serie over val ABN AMRO in première op Nederlands Film Festival De driedelige tv-serie De Prooi, over bankier Rijkman Groenink en de val van ABN AMRO, gaat in première op de 33e editie van het Nederlands Film Festival. Dat maakte de festivalorganisatie gisteren bekend. Pierre Bokma vertolkt de hoofdrol van Groenink, die in 2000 aantreedt als opvolger van bestuursvoorzitter Jan Kalff. Andere rollen zijn voor Victor Löw, die DNB-president Nout Wellink speelt, en Anniek Pheifer, die de rol van de (fictieve) econome Julia Bouwens op zich neemt. De Prooi, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jeroen Smit, is geschreven door Frank Ketelaar. AN P Ontwerpen

DE STAAT

De cijfers

Pierre Bokma vertolkt de rol van bankier Rijkman Groenink. /ANP Regisseur

Wedstrijd voor albumhoes 3JS

Guy Ritchie produceert Empire Rising

De 3JS geven het ontwerpen van de nieuwe albumhoes uit handen. De band daagt getalenteerde designers uit om hun idee voor de voorkant van de nieuwe plaat op te sturen. Inzendingen moeten uiterlijk 9 september binnen zijn, laat het management weten. Het gaat om de albumhoes voor de cd Dichter bij de Horizon, die 8 november uitkomt. AN P

Guy Ritchie gaat het romantische drama Empire Rising produceren. De Brit, bekend van snelle actiefilms als Snatch en Sherlock Holmes, is ook in beeld als regisseur, schrijft The Hollywood Reporter. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Kelly en vertelt over een driehoeksverhouding tijdens de bouw van het Empire State Building. AN P


ENTERTAINMENT

13

HARALD ZWART

Van oorsprong Nederlandse regisseur staat met twee voeten op de grond in Los Angeles, waar hij de nieuwe fantasy-filmreeks The Mortal Instruments aan het maken is.

MAAKT HET IN HOLLYWOOD Hij werd in Nederland geboren, maar groeide op in Noorwegen. Doordat hij de filmacademie in Amsterdam deed, spreekt Harald Zwart echter nog een aardig woordje Hollands. "Mag ik het in het Nederlands proberen? Dan schakel ik wel over naar Engels als ik het niet meer weet," vraagt hij als Metro hem belt in Toronto. De 48jarige regisseur was daar dit weekend voor de première van The Mortal

Instruments: City of Bones, zijn verfilming van het eerste deel van de vooral in Noord-Amerika razendpopulaire fantasyboekenreeks. Fans kijken al weken reikhalzend uit naar de film, in zijn thuisstad Los Angeles deelde Zwart zelfs soep uit aan de tieners die voor de bioscoop kampeerden in de hoop een glimp op te vangen van hoofdrolspelers Lily Collins, Jamie Campbell Bower en

Kevin Zegers. Alhoewel hij drie jaar geleden met Karate Kid al eens meemaakte hoe de release van een grote Hollywoodproductie verloopt, zijn dit soort taferelen nieuw voor Zwart: "Het is haast een beetje Beatlemania overal waar we komen." Dertien jaar geleden werden de regisseur en zijn vrouw door niemand minder dan Steven Spielberg, die onder de indruk was van Zwarts werk

Elke nieuwe film zijn eigen voetbalvlag Zwart heeft tot nu toe nog in elke film die hij maakte de vlag van zijn favoriete voetbalteam weten te verwerken. Ook in The Mortal Instruments: City of Bones zit de vaandel van de Fredrikstad Fotballklubb verstopt. "Heb je ´m niet gezien? Mooi! De voetbalfans ontdekken ‘m steeds eerder, dus ik doe elke keer hard mijn best om ´m goed weg te werken. Maar als ik je zou zeggen in welke scène hij zit, zou je het meteen zien!" De regisseur kan alweer op zoek naar een nieuwe verstopplaats: nog voor de release van City of Bones kreeg hij groen licht om te starten met de opnames van opvolger City of Ashes. "Dat is best bijzonder in deze tijd, ja. Ik heb er heel veel zin in, zeker nu we Sigourney Weaver hebben gestrikt."

Een scène uit The Mortal Instruments: City of Bones. Inmiddels is toegezegd dat de opvolger, City of Ashes, er zeker zal komen.

in commercials, uitgenodigd om naar Los Angeles te komen. Tot een samenwerking kwam het niet ('eigenlijk sprak ook vooral mijn vrouw met hem, ik wist geen woord uit te brengen'), maar het stel verhuisde een week later wel naar Hollywood. Zwart raakte al snel aan het werk aan projecten als One Night at McCool’s en Agent Cody Banks. In 2009 volgde de sequel Pink Panther 2, het jaar erop de remake van Karate Kid. Na het succes van dat laatste project had Zwart de klussen voor het uitzoeken. Met hun achtjarige dochter in het achterhoofd kozen hij en zijn vrouw, die producer is van de film, voor The Mortal Instruments. "Natuurlijk, het is fantasy met veel special effects. Maar het is vooral het verhaal van een jonge vrouw die haar eigen kracht vindt. Ze is de heldin van de film door wat ze doet, niet om hoe ze er uitziet." En dat is wel eens anders in film en op tv, vindt Zwart. "Er zijn meer sterke vrouwenrollen, maar ik zie bijvoorbeeld in reclames die op meisjes van mijn dochters leeftijd zijn gericht, heel veel verkeerde voorbeelden. Daar gaat het alleen maar om het plaatje." De twee kinderen van de regisseur, die elke zomer met zijn familie in Noorwegen doorbrengt, krijgen ‘the best of both worlds’, vindt Zwart. "Ik vind Amerika een leuk land om in te wonen, omdat er een hele stimulerende cultuur is. Iedereen wordt aangemoedigd er iets van te maken. Maar ik

Hysterie

“Het is haast een beetje Beatlemania overal waar we komen.” Ha ra l d Zwar t Regisseur

hou ook enorm van de Europese scepsis. Mensen daar nemen niet alles aan, durven vragen te stellen." Maar beide continenten hebben ook zo hun nadelen. "In Noorwegen, misschien nog wel meer dan in Nederland, moet je als je succesvol bent wel met beide voeten op de grond blijven, anders denken ze ‘wie denk je wel dat je bent’. Maar in Hollywood heb je dan weer handenvol mensen van wie de voeten de grond al tijden niet meer hebben geraakt, haha." Naast de Noorse cultuur, wil de regisseur ook zijn Nederlandse roots in ere houden. "We vinden dat het tijd wordt om onze kinderen ook meer van Nederland te laten zien, dus we zullen daar vaker naartoe gaan. Ik denk er zelfs over om voor het volgende deel een grote première in Nederland te houden. Ik heb het vak daar geleerd, dan zou het toch heel mooi zijn om met een film terug te komen naar Amsterdam."

DANIËLLE KOOL

entertainment@metronieuws.nl


www.metronieuws.nl donderdag 22 augustus 2013

FILM

14

Mini-recensies

Cate in de kreukels in nieuwe Allenfilm Blue Jasmine Regie: Woody Allen Genre: Drama Met: Cate Blanchett, Alec Baldwin, Bobby Cannavale ★★★★✩ Het verhaal: Jasmine raakt de greep op haar leven volledig kwijt wanneer het malafide bedrijf van haar stinkend rijke echtgenoot aan de crisis ten onder gaat. Zij trekt noodgedwongen in bij haar adoptiefzus Ginger, in alles de tegenpool van de verwende en arrogante Jasmine. Ga naar de bioscoop want: Blue Jasmine is zonder twijfel de beste film van Woody Allen in jaren. Met de treurige teloorgang van zijn heldin weet hij de problemen, waar veel mensen door de crisis onder lijden, messcherp te schetsen. En beter acteerwerk dan dat van Cate Blanchett – die volgens kenners nu al verzekerd is van een Oscarnominatie – vind je dit jaar waarschijnlijk niet. Blijf thuis want: Ook een verrassende Woody Allen betekent stiekem toch meer van hetzelfde. Weer mensen die op zoek naar het geluk tegen muren oplopen, weer personages met botsende karakters die ontdekken dat het leven niet altijd zo loopt als ze hoopten… die boodschap kennen we ondertussen wel, Woody! ROB B ERT BLOKLAND

Profiel van charmante zakenman in softporno Kick-Ass 2 weinig meer dan herhaling van zetten Kick-Ass 2 Regie: Jeff Wadlow Genre: Comicverfilming Met: Aaron Taylor-Johnson, Chloë Grace Moretz, Christopher Mintz-Plasse ★★✩✩✩ Het verhaal: Kick-Ass wordt lid van een clubje collega-superhelden in spé. Als blijkt dat zijn aartsvijand Red Mist, die zich tegenwoordig The Motherfucker noemt, het op hun heeft voorzien, barst er een bloederige strijd los. Jammer genoeg kan Kick-Ass deze keer niet rekenen op de legendarische Hit-Girl. Ga naar de bioscoop want: Je hebt zin in opspuitende bloedfonteinen en afgehakte ledematen. Kick-Ass 2 is zo mogelijk nog gewelddadiger dan deel één, dus wie houdt van een stevig knokpartijtje zal zich geen buil aan deze film vallen. Blijf thuis want: Je wilt de herinnering aan het leuke, frisse, origineel niet verpesten. Dit vervolg is daar namelijk slechts een slap aftreksel van, en wat in 2010 nog spannend en schokkend was (een klein meisje dat ’cunt’ zegt), doet nu geforceerd aan. MAR IE KE KR E ME R

The Look Of Love Regie: Michael Winterbottom Genre: Drama/komedie Met: Steve Coogan, Imogen Poots, Anna Friel ★★✩✩✩ Het verhaal: Paul Raymond (Steve Coogan) groeit in het Londen van de jaren zestig en zeventig uit tot een zeer succesvol zakenman. Hij heeft stripclubs, brengt ‘vieze blaadjes’ uit en bezit een hele reeks panden. Privé maakt hij er een groot feest van, hetgeen hem huwelijken en contact met zijn kinderen kost. Alleen met zijn dochter Debbie (Imogen Poots) is hij close, maar zij glijdt af wanneer een ‘girlie revue’ waarin zij de hoofdrol speelt, jammerlijk mislukt. Ga naar de bioscoop want: Steve Coogan, die eerder met regisseur Winterbottom samenwerkte in de geprezen muziekfilm 24 Hour Party People, zet de charmante, grappige en schijnbaar gevoelloze Raymond knap neer. Ook de sfeer en de soundtrack (Roxy Music, T-Rex, David Bowie) zijn in orde. Blijf thuis want: De makers diepen de personages niet uit zodat het als kijker lastig is om met hen mee te voelen. De film blijft daardoor niet hangen. M A R I O WI S S E

Het is druk in de wereld van de shadowhunters The Mortal Instruments: City of Bones Regie: Harald Zwart Genre: Fantasy Met: Lily Collins, Robert Sheehan, Jamie Bower Campbell ★★✩✩✩ Het verhaal: Tiener Clary Fray komt steeds vaker een haar onbekend symbool tegen. In een discotheek is ze getuige van een moord die niemand anders kan zien. De daders blijken zogenoemde shadowhunters, en Clary ontdekt dat zij deel uitmaakt van hun wereld vol bovennatuurlijke krachten. Ga naar de bioscoop want: Als Clary het parallele universum van de shadowhunters betreedt, komt een mooi vormgegeven, duistere wereld tot leven. Dat universum houdt vooral in NoordAmerika al jaren vele tieners bezig, dus het zou zomaar kunnen dat na Twilight ook de Mortal Instrumentsreferenties ons nog jaren om de oren vliegen. Blijf thuis want: De wereld van de shadowhunters heeft niets te bieden dat niet eerder aan bod kwam in andere reeksen. Twilight, Harry Potter en Buffy the Vampire Slayer waren hofleveranciers voor het gedachtegoed van schrijfster Cassandra Clare. Daarbij stort deze film werkelijk alle informatie over de wereld van de demonenjagers over de kijker. DAN IËL L E KOOL

Gezin komt onder vuur van bijlmoordenaars You’re Next Regie: Adam Wingard Genre: Horror Met: Sharni Vinson, AJ Bowen, Nicholas Tucci ★★★✩✩ Het verhaal: Een tien leden tellend gezin komt voor een feest bijeen in een landhuis. Daar komen ze echter onder vuur te liggen van een stel bloeddorstige, nietsontziende, van kruisbogen en hakbijlen voorziene moordenaars. Ga naar de bioscoop want: Regisseur Adam Wingard schuift een onverwacht sterke heldin naar voren, in de persoon van de normaal zo keurige Erin die in noodsituaties van wanten weet. Hij houdt de vaart er in en heeft een paar aardige twists voor zijn publiek in petto. Dat alles maakt van You’re Next een onderhoudende, zij het weinig opzienbarende slasher. Blijf thuis want: Je kent het nu wel, die opzet van een gezelschap dat zich op een geïsoleerde plek bevindt waar vervolgens indringers opduiken. En het is waar: in dit subgenre zijn er betere gemaakt. You’re Next heeft bovendien een slap en clichématig begin, dat je moet uitzitten tot de actie goed en wel begint. MARIEKE KREMER

Geen Studentenreisproduct meer? Blijf toch lekker reizen met een gratis Dal Voordeel abonnement! Duurt je studie langer dan gepland of ben je net klaar? Dan raak je je Studentenreisproduct

jaar helemaal gratis! Daarmee reis je in de daluren én in het weekend met 40% korting.

kwijt. Jammer. Vraag daarom vandaag nog je Dal Voordeel abonnement aan, het eerste

Een mooie meevaller. Kijk voor alle abonnementen met korting op ns.nl/meevaller

Kijk op ns.nl/meevaller


WEER

15

Puzzels

Weer

Hoofdredacteur: Robert van Brandwijk Algemeen directeur/uitgever: Cees Polman Geen krant? mail: distributie@metronieuws.nl. Metro is de grootste krant ter wereld en verschijnt in 73 editites in 23 landen. Wereldwijd heeft Metro 18 miljoen lezers.

Een onderdeel van

Metro Holland BV Postbus 90009 1006 BA Amsterdam tel: 020-5114000

Metro Rotterdam Westblaak 224 3012 KP Rotterdam tel: 010-2060320

Samen helpen we kinderkanker de wereld uit!

WWW.RUNFORKIKA.NL


+ PLUS

Afslanktip

Kate Moss De belangrijkste afslanktip van Kate Moss? Veel roken! Omdat het model zich toch zorgen begint te maken over haar gezondheid en huid is ze overgestapt op elektrische sigaretten. Helemaal stoppen is blijkbaar nog een brug te ver.

www.metronieuws.nl donderdag 22 augustus 2013

METRO MODE

Vries je vetcellen weg met cryolipolysis Test. In Amerika is het koelen van vetcellen waardoor ze verdwijnen een hit. Ook in Nederland wint de methode aan terrein. Hoogste tijd om het zelf uit te proberen.

Mail en win

Catrice make-up pakket

Sinds dokter Oz – Amerika’s bekendste showbiz arts – de mogelijkheid om vetcellen te laten verdwijnen door afkoeling in zijn programma heeft besproken, wint ‘Coolsculpting’ aan populairiteit. Ook onder sterren als Jennifer Lopez en Drew Barrymore. Maar doet de behandeling wel wat het belooft, ofwel: is het mogelijk om plaatselijk vet te verliezen zónder operatie en lange herstelperiode? Ik besluit het zelf te testen en neem contact op met dermatoloog Jim Wikler. In zijn praktijk Dermatologisch Medisch Centrum Amsterdam legt hij uit hoe Coolsculpting werkt: “Het geheim achter de methode is cryolipolysis. Door precieze en gecontroleerde koeling worden vetcellen onder de huid afgekoeld. Dit heeft tot gevolg dat ze gaan kristalliseren en door het lichaam op natuurlijke wijze worden afgevoerd. Een mes of naald komt er niet aan te pas.” Dat de behandeling als gevolg daarvan niet al te pijnlijk is, ervaar ik enkele weken later. Na een uitgebreid intakegesprek laat ik de binnenkant van mijn bovenbenen behandelen. Hoewel ik regelmatig sport en gezond eet, lukt het me maar niet om juist daar wat af te slanken. “Dat maakt je tot de ideale kandidaat. Cools-

Donker en mysterieus zijn sleutelbegrippen voor komend modeseizoen. Make-up merk Catrice heeft zich volop laten inspireren door toonaangevende modetrends op de belangrijkste catwalks. Het resultaat? Een prachtige collectie met diepe kleuren, intense texturen en een glamourous ‘finish’. Speciaal voor lezers van Metro Mode geeft Catrice een fijn herfst/winter make-up pakket ter waarde van 62,05 euro weg. Winnen? Mail dan vandaag nog naar trends@metronieuws.nl

Drew Barrymore is een fan van de coolsculpting methode. / GETTY IMAGES

culpting pakt namelijk kleine, plaatselijke vetophopingen aan. Het is geen middel om veel gewichtsverlies te bewerkstelligen.” De behandeling zelf verloopt vlot. Het Coolsculpting apparaat zuigt het te behandeling gebied vacuüm en koelt vervolgens de vetcellen. Na een uur verwijdert dokter Wikler het apparaat. Hoewel ik van te voren ben gewaarschuwd, schrik ik toch een beetje. Het lijkt alsof er onder mijn huid een recht-

MEER INTERNET

hoekig blokje ijs zit. Nadat dokter Wikler deze gekristalliseerde vetcellen enkele minuten heeft gemasseerd, is het blokje echter verdwenen. Al met al is de behandeling me meegevallen en is het wachten op het resultaat. Dat laatste is misschien wel het enige nadeel van Coolsculpting. Pas na een week of vijf worden mijn benen zichtbaar slanker. “Het lichaam heeft deze tijd nodig om de vetcellen definitief af te voeren. Na twaalf weken zie je het

uiteindelijke resultaat.” Mijn conclusie? Voor mensen met kleine vetophopingen en een gezonde dosis geduld is Coolsculpting een aanrader. Voor meer informatie: www.dermatologischmedischcentrum.nl

EVELYN VAN HASSELT

trends@metronieuws.nl

Elke dag sterven 19.000 kinderen door oorzaken die te voorkomen zijn.

meer voordeel

Mobiel internet 200MB

1GB 10 voor €

16

BlackBerry®

BBM™ | Internet | Push e-mails

200MB

1GB 12

voor €

,50

Meer bellen | Meer internet | Meer voordeel | Prepaid Mobiel Bij aankoop van een Lebara Online 200 opwaardering, Lebara BlackBerry® 200 opwaardering, Lebara Online SIM-kaart of een Lebara BlackBerry SIM-kaart ontvangt u 1GB mobiel internet ipv 200MB. Het datategoed blijft geldig voor de duur van 30 dagen na activatie. Lebara producten zijn bedoeld voor persoonlijk gebruik en mogen alleen worden gebruikt voor niet commerciële doeleinden. Aan deze uiting kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden. Voor alle voorwaarden en tarieven zie www.lebara.nl

lebara.nl

Monique gaat voor nul. En jij? Kijk op unicef.nl wat jij kunt doen.


METRO MODE

17

Marlies Dekkers tijdens de opening van haar Undressed Store in Rotterdam, in 2011. / ADE JOHNSON | ANP KIPPA

Doorstart failliet Marlies Dekkers

Faillissement. Het bedrijf van lingeriekoningin Marlies Dekkers is gisteren door de rechtbank failliet verklaard, maar maakt met dank aan nieuwe investeerders direct een doorstart.

Het bedrijf van Marlies Dekkers is gisteren door de rechtbank in Rotterdam failliet verklaard. Vlak na de bekendmaking van het bankroet liet de zoge-

heten MD Group BV, het lingeriebedrijf van Marlies Dekkers, weten dat zij met behulp van een nieuwe investeerder, investeringsfonds Karmijn Kapitaal, een doorstart maakt. Dekkers wordt zelf lid van de directie van de nieuwe onderneming worden. Een aantal winkels zal worden gesloten, die in Amsterdam, Rotterdam, Maasmechelen, Breda, Utrecht en Antwerpen blijven behouden. De verkoop zal voornamelijk via de eigen webshop en online winkels plaatsvinden. Vijfendertig van de ongeveer honderd arbeidsplaatsen blijven open. Het lingeriebedrijf zat al langer financieel in zwaar weer, aldus het ver-

PROFITEER VAN GIGANTISCHE KORTINGEN Vakanties & restaurants, maar ook tv’s, tablets & gadgets tot wel 80% korting!

WWW.METRONIEUWS.NL LEES ALS EERSTE HET LAATSTE NIEUWS

Metronieuws.nl geeft je toegang tot een breed nieuwsportal met uiteenlopende nieuwsberichten in o.a. de categorieën binnen- en buitenland, economie, sport en entertainment. Naast actualiteiten zijn er spraakmakende columns, reportages, horoscopen en prijsvragen te vinden. Metronieuws.nl houdt jou 24 uur per dag, 7 dagen per week op de hoogte van het laatste nieuws.

www.metronieuws.nl

rassend openhartige persbericht dat het bedrijf gisteren uitstuurde. Dat had onder meer te maken met het faillissement van twee belangrijke leveranciers en de extra kosten die het werken met twee nieuwe producenten met zich mee brachten. Ook het feit dat op dat moment geen producten konden worden uitgeleverd, heeft veel geld gekost. Verder heeft het bedrijf veel afnemers, veelal kleinere lingeriewinkels, vanwege de economische malaise zien verdwijnen of in geldnood zien raken. Marlies Dekkers zet in 1993 met behulp van subsidiegeld van de overheid haar lingerielijn Undressed op. Sindsdien, en dankzij het dragen van de be-

roemde blotebillenjurk, gaat haar bedrijf als een speer: aan het portfolio met haar zo kenmerkende lingerie – met die bandjes – worden een herenlijn, een damesbadkledinglijn, nachten avondkleding en zonnebrillen toegevoegd. Grote sterren als Lady Gaga, Britney Spears, Kate Moss, Jessie J en Lindsay Lohan worden met en in de ontwerpen van de Rotterdamse gespot en uit onderzoek blijkt dat het merk Marlies Dekkers een naamsbekendheid van maar liefst 80 procent heeft. "We zitten nu toch sneller in deze situatie dan verwacht", zegt Marlies Dekkers in een reactie. "Vooral voor de medewerkers die hun baan verliezen doet

dit natuurlijk heel erg pijn. Zij hebben zich met hart en ziel voor mijn zaak ingezet en daarvoor ben ik ze heel erg dankbaar. En hoewel het dus een moeilijke dag is, heb ik gemengde gevoelens. Ik ben namelijk ook heel blij dat Karmijn is ingestapt en gezamenlijk de doorstart wil maken. Ik blijf vasthouden aan mijn ‘dare to dream, dare to be’-filosofie, juist in deze situatie".

SIGRID STAMKOT

sigrid.stamkot@metronieuws.nl


www.metronieuws.nl donderdag 22 augustus 2013

SPORT

Feyenoord-trainer Ronald Koeman treedt vanavond met zijn ploeg aan tegen Koeban Krasnodar en hoopt in het Europese treffen de pijn van de slechte competitiestart te verzachten.

18

/ JERRY LAMPEN | ANP

Playoff is uitje voor aangeslagen ploeg Europa League. Even heel ver weg van alle ellende in de Eredivisie hoopt Ronald Koeman dat Feyenoord vanavond opstaat tegen Koeban Krasnodar, terwijl AZ speelt bij Atromitos.

Oranje

Bondscoach negeert Sneijder nog steeds

PSV’ers Jeffrey Bruma en Karim Rekik zijn door bondscoach Louis van Gaal opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlandse elftal voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Estland en Andorra. Ook Paul Verhaegh va FC Augsburg is opnieuw opgeroepen. Oud-aanvoerder Wesley Sneijder zit net als bij de oefeninterland tegen Portugal niet bij de groep.

Na een dramatische seizoensstart, de slechtste in de clubgeschiedenis, komt het ‘uitje’ in de playoffs van de Europa League Feyenoord niet slecht uit. Vanavond speelt de geplaagde ploeg van trainer Ronald Koeman de eerste wedstrijd van een tweeluik tegen het onbekende Koeban Krasnodar uit Rusland. Heel ver weg van de kritische eigen aanhang hoopt Koeman in relatieve rust zijn ploeg weer op de rails te krijgen. De reis naar het Koeban Stadion (32.000 toeschouwers), ergens ‘in the middle of nowhere’ tussen Oekraïne en Georgië, was zelfs voor de fanatieke Feyenoord-aanhang een brug te ver. Toch wordt de Rotterdamse club vanavond nog door zo’n 75 die-hard fans aangemoedigd bij een Russische voetFC Knudde

balclub die in ons land vooral lachend wordt uitgesproken, omdat de naam zoveel op die van trainer Koeman lijkt. Toch is Koeban absoluut geen lachertje. De Russische club werd afgelopen seizoen vijfde in de Premjer Liga, slechts twee puntjes achter miljoenenploeg Anzhi Makhachkala. De voormalige club van trainer Guus Hiddink wordt momenteel weliswaar in rap tempo ontmanteld, maar was vorige seizoen een serieuze titekandidaat in de Russische competitie. Opvallend is dat oud-Ajacied Aras Özbiliz vorig seizoen topscorer werd bij Koeban met negen treffers. De prestatie van de Armeniër bleef niet onopgemerkt, want Özbiliz werd gekozen tot beste buitenspeler in de Russische competitie en hij verkaste vervolgens voor maar liefst tien miljoen euro naar concurrent Spartak Moskou. Dus om vanavond het eerste resultaat van het seizoen neer te zetten, na drie nederlagen op rij in de Eredivisie, zal Feyenoord nog behoorlijk aan de bak moeten in het Koeban Stadion. Ook AZ heeft vanavond een weinig tot de verbeelding sprekende tegenstander. Het Griekse Atromitos is geen bekende in het Europese voetbal,

maar de club is dan ook pas sinds 2009 vast actief op het hoogste niveau in Griekenland. Atromitos werd vorig seizoen vierde in de Griekse competitie en dankzij een tweede plek in de playoffs plaatste de ploeg zich voor de laatste voorronde van de Europa League. Dat het niet alleen voor AZ, maar ook voor de Nederlandse commentatoren een zware avond gaat worden tegen de club die vorig seizoen thuis het Engelse Newcastle United op 1-1 hield, wordt duidelijk bij bestudering van de namen in de slectie van de Grieken. Uiteraard speelt er voorin een Dimitri Papadopoulos en als tegenhanger van AZ-verdediger Thomas Lam, die geblesseerd in Alkmaar moest achterblijven, heeft Atromitos een Nikos Lazaridis. Maar dat gaat allemaal nog wel voor de tv- en radioverslaggevers. Echt lastig wordt het pas bij de verdediger met rugnummer 2: Theodoros Papoutsogiannopoulos. Ga er maar aanstaan.

SANDER SCHOMAKER

sander.schomaker@metronieuws.nl

Europa League

AZ-selectie maakt een 'krachtige' doorstart De vliegreis van de AZ-selectie naar Griekenland is gisteren niet helemaal vlekkeloos verlopen. Het toestel van een Estse luchtvaartmaatschappij moest bij de luchthaven van Athene een 'krachtige' doorstart maken. Dat meldde de Alkmaarse club gisteren op de eigen website. Volgens AZ, dat ook al met enige vertraging was vertrokken van Schiphol, had het vliegtuig het dalingsproces al ruimschoots ingezet. De doorstart was noodzakelijk vanwege de organisatorische problemen op de luchthaven van de Griekse hoofdstad, aldus de Alkmaarse club. In tweede instantie landde het toestel zonder problemen. AZ speelt vanavond tegen Atromitos FC in de play-offs van de Europa League. AN P


SPORT Rust

Druiven

Blessure

Rentree

19

Schoon

Marianne Vos laat Ladies Tour schieten

Vier op een rij voor Leukemans in Overijse

Real drie maanden zonder Xabi Alonso

Martina Hingis alleen terug in dubbelspel

WK Zwemmen zonder positieve dopingtests

De Holland Ladies Tour moet het begin september stellen zonder grootste ster. Marianne Vos heeft gisteren haar forfait gegeven voor de grootste etappekoers in Nederland. De kopvrouw van RabobankLiv/Giant plant met het oog op het WK in Florence een extra rustperiode in voor haar rug, waaraan ze pas is behandeld. "Het is vervelend voor Marianne en voor de organisatie van de Ladies Tour, maar het kan helaas niet anders", liet ploegleider Koos Moerenhout weten.

Björn Leukemans heeft zijn kwartet zeges in de Belgische Druivenkoers voltooid. De wielrenner van Vacansoleil-DCM was in Overijse medevluchters en landgenoten Jurgen van Goolen en Kenneth Vanbilsen te snel af. Leukemans stond als topfavoriet aan de start van het heuvelachtige parcours. Hij had immers de vorige drie edities van de Druivenkoers ook al op zijn naam geschreven. Met zijn vierde overwinning is hij op gelijke hoogte gekomen met recordhouder Roger de Vlaeminck.

De Spaanse voetballer Xabi Alonso moet zijn rentree bij Real Madrid uitstellen. De 31-jarige middenvelder heeft tijdens een training van de Spaanse recordkampioen een botje in zijn rechtervoet gebroken en is volgens Spaanse media zo’n drie maanden uitgeschakeld. Alonso was juist hard op weg terug, nadat hij in juni een operatie aan zijn lies had ondergaan. Door die ingreep miste hij al het toernooi om de Confederations Cup, waarop de Spaanse wereldkampioen in de finale verloor van gastland Brazilië. A NP

Martina Hingis komt wel terug in het dubbelspel, niet in het enkelspel. De 32-jarige Zwitserse heeft tijdens het WTA-toernooi van New Haven nog maar eens benadrukt dat ze niet te zien zal zijn in het enkelspel. "Ik heb altijd gezegd dat ik geen enkelspelpartijen meer wil spelen. Dat is zeker, voor 200 procent, onder geen beding”, bezwoer ze. Hingis keerde voor de tweede keer terug in het tenniscircuit, na een eerdere comeback in 2006. Ze speelt nu dubbeltoernooien samen met de Slowaakse Daniela Hantuchova. AN P

Bij de WK zwemmen in Barcelona afgelopen maand is geen enkele deelnemer betrapt op doping. Dat heeft de internationale zwemfederatie FINA gisteren bekendgemaakt. In totaal werden voor en tijdens het toernooi 820 testen afgenomen. De FINA onderzocht 378 urinestalen tijdens het toernooi, waarvan 69 op sporen van epo. Er vonden controles plaats op 84 bloedstalen, en voor het toernooi al op 358. De FINA wil het aantal biologische paspoorten uitbreiden van 30 zwemmers naar zeker 500. AN P

M ET RO

ME TR O

FOTO: ANP

LAURENS TEN DAM

Na een succesvolle Ronde van Frankrijk waarin Laurens ten Dam onderdeel werd van het wielerduo ’Bau en Lau’, staat de 32-jarige kopman van Belkin Pro Cycling samen met de andere kopman Bauke Mollema klaar voor een tweede grote ronde deze zomer: de Vuelta.

”NIET ALLEEN PROF IN TOUR” Amper vier weken na een uitputtende Tour de France (dertiende in het eindklassement na ruim twee weken in de top tien) volgt opnieuw drie weken koers in Spanje. Zin in? Zeker. Mentaal is het zwaar, maar ik had me er al op ingesteld. Ik wist al in december dat ik na de Tour net als vorig jaar ook de Vuelta zou rijden. Wordt het weer ’Bau en Lau’? Als het aan mij ligt wel. Bauke gaat net als ik voor het klassement. Het is afwachten hoe het gaat, maar als ik niet hard rijd, hoop ik dat in ieder geval Bauke voor het klassement kan gaan. Het zou jammer zijn als het ons beide niet zou lukken. We moeten meteen met de billen bloot. Je kende geen goede generale met een val in de Tour des Fjords in Noorwegen vorige week. Hoe staat het met de vorm? Dat had ik inderdaad al gezegd. Het afgelopen weekend ging niet zoals ik had gehoopt, ook omdat ik daarvoor hard had getraind. Ik hoop dat het goed komt voor de Vuelta. We zullen het snel genoeg weten met het lastige parcours. Opnieuw pieken, amper vier weken na de Tour. Dat lijkt me niet makkelijk. Ja, maar ik ben het hele jaar professioneel wielrenner, niet alleen in de maand juli. Na de Tour was ik heel

Vuelta 2013 De Ronde van Spanje start morgen in Vilanova de Arousa in Noordwest Spanje. ●

Loodzwaar. Met elf aankomsten bergop kent de Vuelta dit jaar opnieuw een loodzwaar programma. Meteen zondag is er de bergrit naar Monte da Groba. Op de voorlaatste dag volgt de beklimming van de supersteile Angliru.

Oranje. Elf Nederlanders gaan van start. Naast Ten Dam en Mollema zijn dat Stef Clement en Theo Bos bij Belkin, Johnny Hoogerland, Wout Poels, Lieuwe Westra en Barry Markus bij Vacansoleil-DCM, Ramon Sinkeldam en Tom Stamsnijder bij Argos-Shimano en Michel Kreder bij Garmin

moe. Ik heb echter heel goed op mezelf gelet, goed gegeten, getraind en geslapen. Daar staat of valt het leven van een prof toch mee. Als je dat consequent doet, moet het goed komen. Nu is het hopen dat mijn lijf er komende weken ook in meegaat. Elf aankomsten bergop, het programma is loodzwaar. Als je voor het klassement gaat wel. Je zult elke etappe vooraan erbij moeten zitten. Word je er af gereden, dan hoef je niet meer elke etappe vooraan te zitten. Het is echter wel degelijk het plan om voor het klassement te gaan. Bauke en ik zullen meteen zondag moeten zorgen dat we ons niet laten lossen. Ik bekijk het verder per week, van rustdag tot rustdag.

Jullie reden de Tour vol in beeld. Wordt het nu rustiger? De Tour was stressvol. Er kwam heel veel op ons af. Daarna is het vier weken rustig geweest. Ik vind het lekker om weer te gaan koersen. Dat er nu opnieuw aandacht van de media voor ons is, betekent alleen maar dat we het goed hebben gedaan. Vorig jaar kregen we ook veel aandacht toen Robert Gesink zesde stond en ik achtste. Dat is alleen maar goed. Het rondewerk in Spanje ligt jullie ploeg. Vorig jaar twee keer top tien en Bauke het jaar ervoor vierde. Mij in principe wel. Het is veel bergop in Spanje. Maar eigenlijk kan ik dat pas over drie weken zeggen. Vorig jaar ging het tussen de Spaanse kopmannen Joaquim Rodriguez, Alejandro Valverde en de uiteindelijke winnaar Alberto Contador. Contador is er nu niet bij. Zijn die andere twee de mannen om op te letten, samen met Girowinnaar Vincenzo Nibali ? Dat kun jij net zo goed zeggen als ik. Je kunt de bekende namen opschrijven. Of het dit weekend al duidelijk wordt? De Ronde van Spanje duurt drie weken, dus dat denk ik niet. Je kunt in de derde week ook nog wegzakken.

LUC WIERTS

luc.wierts@metronieuws.nl

Gezond. Spelers van Ajax gaan dit seizoen massaal aan de gezonde voedselpakketten

Twee fronten. Epke Zonderland komt uit op twee toestellen op WK Turnen in Antwerpen

Op vrijwillige basis krijgen 22 spelers van Ajax dit seizoen iedere week op de club een ’maaltijdbox’ aangeleverd. HelloFresh levert deze voedselpakketten zodat de voetballers zelf (of hun vrouw) thuis een gezonde maaltijd kunnen koken, met daarin een optimale samenstelling van voedingsstoffen. De Ajacieden betalen zelf voor deze service en zijn dus niet verplicht om mee te doen aan het initiatief. ”Wij hebben HelloFresh benaderd om gerechten zo samen te stellen dat ze zorgen voor voldoende nieuwe energie en herstel van spieren”, zegt Peter Res, voedingsdeskundige van Ajax. „In één doos zit voedsel voor drie maaltijden voor een topsporter en een supporter, bijvoorbeeld zijn vriendin of vrouw.” METRO

Epke Zonderland komt bij de komende wereldkampioenschappen turnen in Antwerpen uit op twee toestellen. Dat meldde de turnbond gisteren. Uiteraard start hij op rekstok, het toestel waarop de Fries olympisch kampioen is, maar ook op brug. Op dat toestel veroverde Zonderland in juni de Nederlandse titel. Yuri van Gelder maakt ook deel uit van de zeskoppige selectie voor het WK, dat duurt van 30 september tot en met 6 oktober. De ringenspecialist sloeg de NK nog over vanwege een overbelaste elleboog. Bondscoach Mitch Fenner selecteerde verder Bart Deurloo en Nederlands kampioen Casimir Schmidt voor de meerkamp. Jeffrey Wammes zal in Antwerpen zijn favoriete onderdelen sprong en vloer turnen. Glenn Smink

"Ongelofelijk" Kip, garnaaltjes en groenten voor de Ajacieden. / METRO

Honkballer Xander Bogaerts heeft bij Boston Red Sox zijn debuut gemaakt in de Major League. De Nederlander kon zijn debuut niet opluisteren met een honkslag. "Toch was het een ongelofelijke ervaring. Hier heb ik mijn hele leven op gewacht”, zei Bogaerts. A F P

Tevreden

"Er zijn nog verbeterpunten. Dus ik ben nog niet klaar." Ep ke Zonderland was desondanks tevreden over zijn oefening op de WK-kwailificatie in Gent afgelopen weekend

komt uit op het toestel voltige. ”Dit WK is een individuele wedstrijd. Onze doelstelling is om minimaal twee individuele finales en één medaille te behalen, maar ik beschouw dit WK nog meer als een belangrijk onderdeel van het teambuildingproces voor 2014”, aldus Fenner. Voor de definitieve selectie van de vrouwen vinden nog de komend weekenden kwalificaties plaats. AN P


20130822_nl_metro holland  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you