Page 4

www.metronieuws.nl woensdag 17 juli 2013

NIEUWS

04

Noodhulp. Tweederde van de Giro555-opbrengsten voor Syrië aan noodhulp uitgegeven Het geld dat de Samenwerkende Hulporganisaties eerder dit jaar ophaalden om de slachtoffers van het conflict in Syrië te helpen, is voor tweederde uitgegeven aan noodhulp. Dat blijkt uit een tussenreportage van de besteding van de giften die werden overgemaakt aan Giro555. In totaal is nu 74 procent van de gedoneerde 4,9 miljoen uitgegeven. Vóór 30 september is al het geld besteed, aldus een SHO-woordvoerder. De bij de SHO aangesloten hulporganisaties gebruiken het geld voornamelijk voor de distributie van voedsel en huishoudelijke materialen zoals kookgerei en matrassen. Ook worden aan vluchtelingen bonnen uitgedeeld om zelf zeep, luiers en tandpasta aan te schaffen. Tienduizenden mensen ontvangen volgens de SHO noodhulp met de opbrengst van de Giro555-actie ‘Help slachtoffers Syrië’. Door de al twee jaar heersende burgeroorlog in Syrië is nu één op de drie inwoners dagelijks afhankelijk van hulp. Onder hen zijn drie miljoen kinderen, aldus de SHO. Veel hulporganisaties zijn ook actief in buurlanden, die inmiddels bezwijken onder het aantal Syrische vluchtelingen. METRO

Syrische kinderen in de stad Raqqa. / ANP Respect

“Het geweld in Syrië maakt vele slachtoffers. Het maakt hulpverlening niet zelden zeer gevaarlijk en dat vraagt moed van hulpverleners, waarvoor we alleen maar respect kunnen hebben.” Jan Bouke Wijbrandi. Actievoorzitter Giro555-actie voor slachtoffers Syrië.

Reageer vandaag, start morgen in de sales! ĞŶũŝũƐŽĐŝĂĂůŝŶŐĞƐƚĞůĚ͕ĐŽŵŵƵŶŝĐĂƟĞĨƐƚĞƌŬΘůĞĞƌŐŝĞƌŝŐ͍ Wij bieden jou volledige training. ůůĞĞŶĨƵůůƟŵĞŵŽŐĞůŝũŬŚĞĚĞŶ͘ƌǀĂƌŝŶŐŝƐŶŝĞƚǀĞƌĞŝƐƚ͘ Q 100 mensen gezocht! Q€250 - 600 pw - commissie + bonussen Q /ŶƚĞƌŶĂƟŽŶĂůĞƌĞŝnjĞŶ Bel vandaag voor een gesprek in jouw stad: 020 2050285

ŝŶĚŚŽǀĞŶ͕'ƌŽŶŝŶŐĞŶ͕ŵƐƚĞƌĚĂŵ͕ZŽƩĞƌĚĂŵ͕ƌŶŚĞŵ

LISA SCHUT

ƌĞĐƌƵŝƚŵĞŶƚΛĂƉƉĐŽŐƌŽƵƉƐĂůĞƐ͘Ŷůƚ͘Ă͘ǀ͘<ŝŵďĞƌůĞLJ ǁǁǁ͘ĂƉƉĐŽŐƌŽƵƉƐĂůĞƐ͘Ŷů

Ze is jong, mooi en zet menig man schaakmat. De Tilburgse Lisa Schut (19) kroonde zich afgelopen week tot Nederlands kampioen schaken en wil nu vlammen op het EK, dat maandag begint.

PASSIE VOOR SCHAKEN

*

powered by TSM Business School

LEADERSHIP CHALLENGE

2013

Meld je nu aan voor de Nudge Leadership Challenge 2013 op 27, 28 en 29 september en win een reis naar China. www.nudge.nl/leadershipchallenge

BEN JIJ DE LEIDER IN DUURZAAMHEID VAN DE TOEKOMST?

*

Hoe is je liefde voor schaken begonnen? Via mijn ouders. Toen mijn zus en ik klein waren, gaven ze schaaktrainingen in Brabant. We waren erg nieuwsgierig en besloten het ook te leren. In het begin vond ik schaken vooral leuk omdat we het met de hele familie deden. Het had eigenlijk net zo goed bowlen of tennis kunnen zijn. Langzaam maar zeker begon ik het echter steeds interessanter te vinden.

die schaken, zijn er 99 man. Er zijn aparte NK’s, EK’s en WK’s voor vrouwen, maar verder speel je heel vaak tegen mannen. Soms kijken ze vreemd op als ze ineens tegen een vrouw moeten spelen. Sommigen willen per se winnen en worden heel boos als ze verliezen. Ik ben ook weleens uitgescholden nadat mijn tegenstander had verloren. Verder merk ik dat er nog regelmatig mannen zijn die het idee hebben dat vrouwen niet kunnen schaken.

Had je verwacht dat je Nederlands kampioen zou worden? Nee, het was een totale verrassing. Ik had nog nooit eerder aan het Nederlands kampioenschap meegedaan en behoorde ook niet tot de favorieten. Ik hoopte alleen een paar partijen te winnen. Misschien was het voor mij ook wel goed dat de lat niet zo hoog lag. Ik voelde geen druk, ging elke avond lekker uit eten en kon onbevangen spelen.

Dat lijkt me frustrerend… Het went. Maar het is soms wel eenzaam als vrouw in de schaakwereld. Wat dat betreft vind ik het jammer dat mijn zus Donna op haar zestiende is gestopt met schaken. Het is toch leuker om samen met haar naar toernooien te gaan en ervaringen te kunnen delen.

Komende maandag begint het Europees kampioenschap in Belgrado, waar je als enige Nederlandse aan meedoet. Ga je daar ook hoge ogen gooien? Het niveau ligt wel een stuk hoger dan bij het NK, maar met een beetje geluk moet ik kunnen verrassen. Een plek bij de eerste veertien zou mooi zijn. Dan mag ik namelijk ook aan het wereldkampioenschap meedoen, wat me fantastisch lijkt. Deelname aan het WK is mijn kortetermijndoel, over een aantal jaar hoop ik ook echt wereldkampioen te kunnen worden. Hoe is het om je als jonge vrouw in de schaakwereld te begeven? Best apart. Het is echt een mannenbolwerk. Van de honderd mensen

Misschien kun jij als Nederlands kampioen meer vrouwen

enthousiasmeren… Wellicht. Ik heb na mijn titel vorige week in elk geval al veel nieuwe uitnodigingen voor toernooien gekregen. Het lijkt me best leuk om schaken onder vrouwen te promoten. Wat zou je tegen vrouwen willen zeggen? Dat het absoluut geen saaie sport is. Elke partij is anders en het is echt een uitdaging om jezelf continu te verbeteren. Daarnaast is het fantastisch om door het schaken zó veel te kunnen reizen. Ik ben onder meer in Vietnam, Servië, Siberië en Italië geweest. Ik vind het heerlijk om met veel verschillende culturen in aanraking te komen.

MARIEKE VAN DER VOORT marieke.vander.voort@metronieuws.nl

Topcoaches

Lisa Schut steekt veel op van topcoaches. Ʉ &ÑÑĤĺÑĨĮåÝėÑÝþÿĨûĤėėĮđååĨĮåĤ _ČÑáÿđÿĤþıÝþåČėĺȩ De Belgische schaker van Russische oorsprong is tevens bondscoach van de Nederlandse mannen. “Hij leert me onder meer hoe je het spel van ’s werelds sterkste spelers kunt analyseren. Zodoende word ik zelf ook een betere schaker.”

“Tips helpen me verder.”

Ʉ =ĒČÑĒûĨþååîĮáĤÿÑĒ7ÿĊþÑČÝþÿĨþÿĒ ıÿĮ=åĊĤÑăĒåþÑÑĤûåÝėÑÝþĮĮÿĉáåĒĨååĒ ĮĤÑÿĒÿĒûĨĨĮÑûåȩ “Dat was een hele eer. Mikhalchishin heeft met enkele van de beste schakers ter wereld gewerkt. Zijn tips zullen me zeker verder helpen.”

20130717_nl_rotterdam  
Advertisement