Page 1

Trekking 10 april

Tot T ot 13.00 13.00 uur uur m orgenmiddag! morgenmiddag! Pakt u de hoogste Jackpot ooit?

GROOTSTE GRATIS KRANT VAN NEDERLAND dinsdag 9 april 2013

www.metronieuws.nl | www.twitter.com/metro | www.facebook.com/metro

Na twintig jaar werk gedumpt voor Polen Goedkoper. De rechtbank in Leiden bekijkt vandaag de juridische houdbaarheid van het fenomeen contracting, waarmee bloembinder Sierafor tientallen werknemers de zak gaf en hun werk door Polen liet doen. “Het is stelselmatig”, ziet vakbond FNV Bondgenoten. Uitvoeringsinstantie UWV oordeelde contracting als ontoelaatbaar. Werkgevers besteden daarbij werk uit aan onderaannemers die gebruik maken van goedkopere Oost-Europese werknemers. PAGINA 3

Koningsdag is doorgaans kouder De toekomstige Koningsdag 27 april is gemiddeld kouder dan Koninginnedag. Dat blijkt uit cijfers van Weeronline.nl. Deel 6 uit Metro’s serie de Troonwisseling. PAGINA 6

Margaret Thatcher was een tijdsicoon De Britse oud-premier Margaret Thatcher is gisteren overleden. Metro zet uiteen wie deze Iron Lady van de Britten precies was. PAGINA 2

ÉÉN OP DE DRIE 1-JARIGEN SPEELT AL OP DE TABLET

Jong geleerd, oud gedaan Prijs gebaseerd op 2-jarig contract en alleen geldig bij deze combinatie met Telfort ToestelLease. Aansluitkosten eenmalig 30,-. Sim Only: geen aansluitkosten. Kijk voor de voorwaarden op telfort.nl.

Liv van der Weij is 1,5 jaar oud en speelt graag op de tablet. “Het is een onderdeel van haar opvoeding”, zegt moeder Inge. In Nederland is het tabletgebruik van 1-jarige kinderen het afgelopen jaar verdubbeld. PAGINA 5 FRANK VERSTEEGEN | &CREATIVE

Elke maand dezelfde lage prijs

Samsung Galaxy SII Plus 300 min 500 MB 100 sms

Nu met 16 GB MicroSD cadeau

43,-

28,i.c.m. Telfort ToestelLease

Sim Only 400 min 500 MB 100 sms

32,-

17,50


www.metronieuws.nl dinsdag 9 april 2013

1925 1975 1990

1984

1982

NIEUWS

Voorvechter

“Met het overlijden van barones Margaret Thatcher heeft de wereld een van de grote voorvechters van onafhankelijkheid en vrijheid verloren en de Verenigde Staten hebben een echte vriendin verloren. Ze geldt als een voorbeeld voor onze dochters dat er geen glazen plafond is dat niet kan verbrijzelen.” President van Amerika Barack Obama

Margaret Roberts wordt op 13 oktober 1925 geboren in de marktstad Grantham als dochter van een kruidenier.

PARTIJLEIDER Na een periode in het Lagerhuis en minister voor Onderwijs en Wetenschap wordt Thatcher gekozen tot leider van de Conservative Party.

PREMIER Thatcher wint de verkiezingen en wordt zo de eerste en tot nu toe enige vrouwelijke premier van Groot-Brittannië. Ook is ze de eerste vrouwelijke regeringsleider in Europa. Thatcher wil het in verval geraakte land hervormen, door onder meer de rol van de overheid in te perken.

FALKAN Thatcher stuurt na een inval van Argentinië het leger naar de Falklandeilanden. De Britten verjagen de Argentijnen in twee maanden. De oorlog speelt de tot dan toe zeer impopulaire premier in de kaart. Door het gegroeide nationalisme wint ze een jaar later met gemak opnieuw de verkiezingen.

‘IJZEREN DAME’ Het beleid van de regeringThatcher komt hard in botsing met de Britse vakbonden. Mijnarbeiders slaan door naderend ontslag massaal aan het staken, met harde confrontaties met de politie als gevolg. Thatcher sluit de mijnen desondanks. Ook tegen Europa stelt de ‘IJzeren Dame’ zich spijkerhard op. Met de kreet ‘I want my money back!’ dwingt ze een korting op de Europese bijdrage af.

AFTREDEN Na twee keer te zijn herkozen, eindigt het politieke leven van Thatcher. Plannen voor nieuwe belastingheffingen luiden haar vertrek in. Thatcher maakt plaats voor John Major. Labour wint de verkiezingen en blijft tot 2010 aan de macht.

Begrafenis

33

JAAR LANG WAS MARGARET THATCHER LID VAN HET BRITSE LAGERHUIS.

Datum begrafenis is nog onbekend. Ʉ 7ÑĤûÑĤåĮSþÑĮÝþåĤĊĤÿĉûĮėġĺåĤŀėåĊ ĺÑĒþÑÑĤîÑđÿČÿåûååĒĨĮÑÑĮĨÜåûĤÑîåȿ nis. De voormalige Britse premier krijgt een ceremoniële uitvaart met militaire eer.

Ʉ ȫ`åþåÜÜåĒååĒûĤėėĮČåÿáåĤȦååĒ ûĤėėĮġĤåđÿåĤåĒååĒûĤėĮåĤÿĮĨå ĺåĤČėĤåĒȩȯ Dat zei premier David Cameron gisteren over zijn voorgangster als leider van de Britse Conservatieven en premier van 1979 tot 1990. Ʉ 2ÑÜėıĤþåĤÿĒĒåĤĮSþÑĮÝþåĤÑČĨȭååĒ uniek figuur’. Dat zei partijleider Ed Miliband. “Wij waren het oneens met het meeste wat ze deed. Maar we kunnen toch groot respect hebben voor haar politieke verworvenheden en persoonlijke kracht.”

11

JAAR DAARVAN WAS ZIJ PREMIER VAN DE BRITTEN.

Margaret Thatcher in 2009 bij de onthulling van een portret van haar in de ambtswoning van Britse premiers, op Downing Street 10 in Londen. / DOWNING STREET | AP

‘IJzeren Dame’ Thatcher was een tijdsicoon Beroerte. De Britse oudpremier Margaret Thatcher is gisteren overleden. De 87-jarige invloedrijke politica overleed na een beroerte.

Ʉ åıÿĮĺÑÑĤĮĺÑĒSþÑĮÝþåĤĊĤÿĉûĮ áåŀåČîáåĨĮÑĮıĨÑČĨáÿåĺÑĒġĤÿĒĨåĨ ÿÑĒÑåĒáåĊėĒÿĒûÿĒȿđėåáåĤȩ De dienst wordt gehouden in St. Paul’s Cathedral.

Politieke carrière

02

KRUIDENIERSDOCHTER

1979

1

NIEUWS

Ʉ ȫSþÑĮÝþåĤþååîĮđÿĉÑČĮÿĉáåĒėĤđûåȿ ĨĮåıĒáÑČĨġĤåđÿåĤȦėėĊÑČĺåĤĮåûåĒȿ ĻėėĤáÿûáåĒĻåĺåĤĨÝþÿČČåĒáåĊÑĒĮåĒ ĺÑĒáåġėČÿĮÿåĊȩȯ Dat zei oud-premier Tony Blair (Labour). “Zelfs als je het zo oneens met haar was als ik over bepaalde onderwerpen, soms ernstig oneens, kon je niet anders dan respect hebben voor haar karakter en haar bijdrage aan het Britse leven.”

Inspiratie Thatcher werd in 1979 niet alleen de eerste vrouwelijke Britse premier, maar ook de eerste vrouwelijke regeringsleider in de westerse wereld. Door haar politieke dominantie en leiderschap werd ze twee keer herkozen. Thatcher inspireerde vrouwen over de gehele wereld door het glazen plafond te doorbreken voor vrouwen in de politieke wereld, waarin tot dan toe mannen de dienst uitmaakten. In ijzer gegoten De bijnaam ‘The Iron Lady’ (De IJzeren Dame) verdiende Thatcher niet voor niets. Overtuigd van haar sociale en economische visie, sloot ze de landelijke koolmijnen, snoeide spijkerhard in sociale zekerheid, weigerde Noord-Ierse politieke gevangenen te erkennen, wilde een zeer impopulaire inkomensonafhankelijke belasting introduceren, was fel anticommunist en Resultaat

“Thatcher was één van de grote politieke leiders van de late twintigste eeuw. Een icoon. Ze heeft realisme gebracht in het debat over Europa. Ze ging niet voor de populariteitsprijs, maar voor het resultaat.” Mark Rutte. Lof van Nederlandse premier over Thatcher.

groot euroscepticus. Via stemlessen lukte het Thatcher haar stemgeluid met 46 hertz te verlagen en zo meer autoritair te klinken. Koningin van de eighties Met haar voorliefde voor de private sector, deregulering en grote raketten, belichaamde ‘Maggie’ de tijdsgeest van de jaren tachtig: agressief kapitalisme en oorlogszucht. Thatcher was er echter geliefd om. Dankzij de Falklandoorlog groeide haar populariteit. Met de Amerikaanse president Ronald Reagan vormde ze het superkoppel tegen het communisme. Slapen deed ze naar eigen zeggen amper: slechts vier uur per dag. Look De kledingstijl van Thatcher is net zo beroemd als haar politiek. Met haar rode haar als een helm over haar hoofd, brede koningsblauwe rokken en koffer-achtige handtassen, werd ze een pionier voor de look waarin vrouwen zich qua uiterlijk niet voor mannen laten onderdoen. Anderzijds stond ze er tijdens haar premierschap van elf jaar op elke avond zelf te koken voor haar man Denis. Het paar nam op Downing Street 10 nooit een kok in dienst. Verfilmd Het leven van Thatcher haalde in 2011 met de film The Iron Lady het witte doek. Meryl Streep won een Oscar voor de rol van de oud-premier. De film toonde niet alleen de harde politica, maar ook haar aftakeling van de ooit zo machtige politica door Alzheimer.

ANTHONY JOHNSTON EN RUBEN EG redactie@metronieuws.nl

Wat vind jij?

“Ik ben geschokt. Thatcher was een inspirerende leider, die niet bang was belangrijke besluiten te nemen en te zorgen dat de wereld Groot-Brittannië serieus nam.” Richard Gayle. 46 jaar uit Londen, ondernemer.

“Thatcher heeft een plaats in de historie, maar alleen als held voor conservatieve hardliners. Alleen deze mensen zijn nu verdrietig.” James Mee. 21 jaar uit Londen, student.

“Ze was een icoon, of je het nu wel of niet met haar eens was. Thatcher was belangrijk voor vrouwen. Ik herinner haar om de Falklandoorlog.” Yvonne Donavon. 51 jaar uit Londen, verkoopster.


NIEUWS

03

Na twintig jaar baan kwijt aan veel goedkopere Pool Ingeruild. Een groep werknemers van bloembinderij Sierafor vecht vandaag het ontslag aan. Ze zouden zijn ingeruild voor goedkopere Polen. Ze werden door hun werkgever Sierafor naar boven geroepen en kregen te horen dat de bloembinderij geen werk meer voor ze had. Toen ze beneden kwamen waren ze inmiddels vervangen door Poolse arbeidskrachten. Zo is het volgens bestuurder Jeroen Brandenburg van FNV Bondgenoten van op 16 november gegaan met 27 werknemers. Vandaag buigt de rechtbank in Leiden zich over de zaak. Sommige ontslagen bloembinders werkten al meer dan twintig jaar voor Sierafor. “Je ziet dit steeds vaker gebeuren”, zegt Brandenburg. “Niet alleen in de bloemenbranche, maar bijvoorbeeld ook in de transportsector.” Het is stelselmatig, meent de vakbond, dat uitbesteden van werk. Bedrijven besteden bepaalde onderdelen van hun werk uit aan een onderaannemers, die de klus laten opknappen door goedkope Oost-Europese werknemers. Het UWV heeft eind februari geweigerd ontslagvergunningen te verlenen aan Sierafor. Volgens de juristen van FNV Bondgenoten toont dat aan dat de uitkeringsinstantie door de zogenoemde ‘contracting-constructie’ heen heeft gekeken. “Het UWV heeft namelijk geconstateerd dat de werkzaamheden van de eigen vaste medewerkers weliswaar door Sierafor zijn

Analyse

Aan rechter de vraag: mag dit?

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher sprak in december ontslagen werknemers van Sierafor toe op het Plein voor de Tweede Kamer. Ze boden hem een petitie aan om aandacht te vragen voor hun situatie. / ANP | PHIL NIJHUIS

uitbesteed, maar nu worden verricht door flexibel personeel van het door Sierafor ingehuurde Ruigrok. Hierdoor heeft Sierafor feitelijk het vaste personeel via een derde vervangen door flexibel personeel”, meent juriste Eva van Bavel van de vakbond. Een deel van de werkzaamheden bij Sierafor is uitbesteed aan contracting-bedrijf Ruigrok. Bij contracting worden volgens de FNV uitzendkrachten ingehuurd die niet onder een cao

*5$7,6$'9(57(17,(

9$.$17,(,6

9$.$17,(,6 :,(/(:$$/ %H]RUJMLMKHP HHQRQYHUJHWHOLMNH YDNDQWLHWLMG"

+(7%(67(,1+(0 1$$5%29(1 +$/(1

ZZZZLHOHZDDOQO YULMZLOOLJHUV

Boek nu! ...en profiteer van onze diverse voorjaarskortingen!

Limburgs mooiste vrijstaande vakantiewoningen! Op een park met vele topvoorzieningen

vallen, geen vergoeding krijgen voor overwerk en nachtwerk en dus niet meer verdienen dan het minimumloon. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher is op de hoogte van de situatie bij Sierafor. In december is hem door de werknemers een petitie aangeboden. “Ik kan als minister niet de beslissing van het UWV beïnvloeden. Maar zoals er met u wordt omgesprongen, dat is

niet eerlijk. Dat kan gewoon niet. Ik heb als minister de plicht om dit soort constructies aan te pakken”, zei hij tegen de ontslagen werknemers. Vandaag bekijkt de rechter of de door Sierafor gekozen constructie door de beugel kan.

“Je ziet dat bedrijven nu verschillende constructies bedenken om van werknemers af te komen. Inmiddels zijn er al zeker twee rechters geweest die door zulke constructies heen hebben gekeken. Een van deze constructies, waar door de rechter nog geen oordeel over gegeven is, is contracting. Deze constructie houdt in dat een werkgever personeel naar huis stuurt met de mededeling dat hij geen werk meer voor ze heeft. Vervolgens worden de taken die de oude werknemers verrichtten uitbesteed aan een contractingbedrijf. De belangrijkste vraag die rechter moet beantwoorden is of deze vorm van contracting een onaanvaardbare inbreuk is op het recht van de ontslagen werknemers. Of de voor hen in de plaats gekomen Poolse werknemers onder het minimumloon werken? Volgens Sierafor verdienen zij niet minder dan het minimumloon, maar daar bestaan twijfels over.”

EVA VAN BAVEL

KLAAS BOOMSMA

klaas.boomsma@metronieuws.nl

Juriste FNV Bondgenoten


www.metronieuws.nl dinsdag 9 april 2013

04

NIEUWS

Poetin opgewacht door boze demonstranten

Argus. Steeds minder arme ouderen in Nederland

Bezoek. Demonstranten grepen gisteren de komst van Poetin aan om te demonstreren voor de mensenrechten in Rusland.

President Poetin en koningin Beatrix gisteren.

Noch in Nederland, noch in Duitsland kon president Poetin gisteren op een warm welkom rekenen. Voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar de Russische president een diner bijwoonde met premier Rutte en vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven, hadden zich duizenden demonstranten verzameld. Ze protesteren tegen de schending van homorechten in Rusland. Gisteren protesteerde het COC ook al bij de Hermitage, waar Poetin samen met de koningin de tentoonstelling over Peter de Grote bezocht. De Tweede Kamer drong er bij premier Mark Rutte op aan dat hij de mensenrechtenkwestie met Poetin zou bespreken. Na afloop stelde Poetin dat dit thema “tot in detail” aan de orde is gekomen. Hij stelde dat hij geen geheimen heeft op dat vlak. “In Rusland is geen enkele vervolging of inperking van de rechten van minderheden. Zij hebben net als anderen volledige rechten. Ze maken gewoon carrière, worden onderscheiden met overheidsordes en krijgen oorkondes.” Op het gebied van handel werden tijdens het eendaagse bezoek van Poetin belangrijke beslissingen genomen. Er worden in totaal 19 contracten, overeenkomsten en intentieverklaringen gesloten.

/ FOTO’S ANP: ROBIN UTRECHT.

Demonstranten tegen de Russische antihomowet bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

MARLIES DINJENS

marlies.dinjens@metronieuws.nl

Computers. PvdA wil dat leraar beter met computer en tablet leert omgaan tijdens opleiding De PvdA wil dat op lerarenopleidingen voor het voortgezet en primair onderwijs meer aandacht wordt besteed aan ICT. Ook vindt de partij dat leraren op bijscholingen beter moeten worden opgeleid over het gebruik van laptops en tablets. Vandaag dient PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis een motie over de kwestie in. Hij vindt het van belang dat alle docenten goed kunnen omgaan met een

smartboard, tablet of digitaal registratiesysteem. “Het effectief gebruik van elektronische hulpmiddelen verhoogt de kwaliteit van het onderwijs en bevordert de variatie in de lessen,” aldus Mohandis. “Dit moet een hoofdzaak worden op de opleiding.” Uit recent onderzoek van het 1V Jongerenpanel blijkt dat ruim de helft van de leerlingen wil dat er meer digitale middelen worden ingezet in de klas. METRO

de voordelen van het voorjaar

NP370R5E-A03

649.-

Deze scherp geprijsde notebook met strak en minimalistisch design heeft een helder 15” anti-reflectie beeldscherm. Door de krachtige Intel® Core™ i5-3210M processor werkt hij razendsnel. 6GB werkgeheugen. 500GB opslag. Intel® HD Graphics 4000 videokaart. Windows 8.

579.-

1 1199. Deze superdunne (14.9mm) en lichte Ultrabook™ heeft een prachtig hoogwaardig design en een super helder ontspiegeld 15” HD+ scherm. Door de krachtige Intel® Core™ i5 processor start hij op in 9 seconden en is hij ideaal voor onderweg dankzij een batterijduur tot 7 uur.

Aanbiedingen lopen t/m 14 april. *Prijs na 50.- cashback, aanvragen via samsung.com/promotions Ultrabook™ is a trademark of Intel® Corporation in the U.S. and/or other countries

949.-*


NIEUWS

Veel meer 1-jarigen al actief op de tablet Onderzoek. Eén op de drie 1-jarigen in Nederland speelt regelmatig op een tablet. Bij 3-jarigen speelt meer dan de helft hier op.

Tablets

Pedofielenvereniging

OM naar Hoge Raad in zaak-Martijn Het Openbaar Ministerie (OM) legt zich niet neer bij de uitspraak van het gerechtshof dat pedofielenvereniging Martijn niet kan worden verboden. Justitie wil daarom een oordeel van de Hoge Raad en heeft cassatie ingesteld. Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelde vorige week in hoger beroep dat Martijn niet verboden kan worden. ANP

AANTAL JONGE GEZINNEN (KINDEREN TOT 7 JAAR) MET EEN TABLET IN HUIS

BIG-register

100%

Horrorarts na jaren in Nederland berispt

67 %

Het tabletgebruik van 1-jarige kinderen is het afgelopen jaar fors toegenomen. Eén op de drie 1-jarigen speelt vandaag de dag geregeld op een tablet. Vorig jaar was dit nog één op de acht. Dat blijkt uit onderzoek van stichting Mijn Kind Online in opdracht van Mediawijzer.net onder ruim duizend ouders. Van de 3-jarigen speelt meer dan de helft op een tablet. “Nu mijn dochtertje kan praten, vraagt ze regelmatig waar de iPad ligt”, zegt Inge van der Weij, moeder van de 1,5 jaar oude Liv. “Ze kan zelf met haar vingertje de zijwaartse beweging op het scherm maken en als ze via Youtube filmpjes kijkt, snapt ze dat ze op andere suggesties, rechts in het scherm kan drukken om een ander filmpje te zien.” Twee op de drie peuters weten precies wat ze moeten doen om geluidjes of bewegingen op het scherm van de tablet te krijgen. Vier op de tien 2-jarigen weten hoe zij een computer moeten opstarten en juist moeten afsluiten en hoe ze met een mobiele telefoon moeten bellen. 63 procent van de ondervraagde ouders vindt dat het gebruik van digitale media goed is voor de ontwikkeling van hun kind. “Het is een nieuwe

50

De Nederlandse arts die ruim tien jaar geleden in een Brits ziekenhuis zonder toestemming 850 organen van overleden kinderen verwijderde, mag ook in Nederland nooit meer aan het werk als patholoog-anatoom. Dick van Velzen is definitief verwijderd uit het BIG-register, waar alle artsen ingeschreven staan. Van Velzen werkte tussen 1988 en 1995 in het Alder Hey ziekenhuis in Liverpool. Daar verwijderde en bewaarde hij jarenlang organen van overleden kinderen. De autopsieën gebeurden zonder toestemming van de ouders. ANP

35 %

0 2012

2013

manier om spelenderwijs dingen te leren”, vindt ook Van der Weij. “Ze groeien hiermee op. Ik zie dit als een onderdeel van haar opvoeding.” Remco Pijpers, directeur van stichting Mijn Kind Online is het daarmee eens, maar ziet ook een keerzijde. “Van goede educatieve apps kunnen kinderen veel opsteken, maar het gebruik moet niet doorslaan. Er zijn nog zoveel andere dingen waar ze mee bezig horen te zijn. Lichaamsbeweging bijvoorbeeld en dan bedoel ik meer dan alleen met de vinger over een scherm bewegen.” Van der Weij laat haar dochter Liv dan ook niet elke dag op de tablet. “Ze speelt twee, soms drie keer per week op de iPad. Het is voor haar echt een rustmomentje.”

BIANCA BRASSER

bianca.brasser@metronieuws.nl

Overname

Bolletje beschuit nu in handen Duitsers

Inge van der Weij ziet het gebruik van een tablet door haar 1,5 jaar oude dochter Liv als een onderdeel van haar opvoeding. / FRANK VERSTEEGEN | &CREATIVE

Het Duitse bedrijf Borggreve neemt Bolletje over. De producent van koekjes, beschuit en andere bakkersproducten blijft wel zelfstandig actief op de Nederlandse markt. Dat liet het Almelose bedrijf gisteren weten. ANP

Magere vrijwilligers (M/V)

Psoriasis patiënten

Het Centre for Human Drug Research zoekt voor een nieuw onderzoek naar de effecten van een calorierijke drank:

Het Centre for Human Drug Research zoekt voor de komende periode psoriasis patiënten (18-70 jaar) die willen meewerken aan een onderzoek naar een nieuw middel voor de behandeling van psoriasis.

Gezonde vrijwilligers (30-59 jaar) met een laag vetpercentage.

Het CHDR (Centre for Human Drug Research) verricht sinds 1987 hoogwaardig geneesmiddelon-

De studie bestaat uit 1 studiedag. De vergoeding is € 200,00

Voor deelname ontvangt u een vergoeding van € 1592,00.

derzoek met nieuwe en bestaande geneesmiddelen bij patiënten en gezonde vrijwilligers. De onderzoeken

Vrijwilligers zijn gezond en gebruiken geen medicatie. Voor deelname is er een medische keuring (1 uur).

vinden plaats in ons, volledig ingerichte, klinisch centrum. De onderzoeken dragen bij aan de weten-

Patiënten hebben matige tot ernstige psoriasis waarbij minimaal 10% van de lichaamsoppervlakte is aangedaan. U wordt voor deelname medisch gekeurd. Het onderzoek bestaat uit 14 losse studiedagen van enkele uren en 4 terugkommomenten.

schappelijke ontwikkeling van geneesmiddelen en

Geïnteresseerd? Voor informatie en/of aanmelden:

vinden plaats conform de internationale regelgeving en volgens de hoogste kwaliteitsnormen.

Geïnteresseerd? Voor informatie en/of aanmelden:

Het CHDR is gevestigd in Leiden en werkt samen met de Universiteit Leiden en de klinische afdelingen

U kunt ook mailen met recruit@chdr.nl of bellen met (071) 524 64 64. Alle info wordt vertrouwelijk behandeld.

van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum).

U kunt ook mailen met recruit@chdr.nl of bellen met (071) 524 64 64. Alle info wordt vertrouwelijk behandeld.

Bel+Sms+Web nu €16,25 p.mnd. voor de eerste 6 mnd. bij een 2-jarig abonnement. Daarna €32,50 p.mnd. N

ú

200 MB

5 0 0 MB data Bel+Sms+Web Vodafone winkel

Ř

05

200 MIN

ONBEPERKT SMS

vodafone.nl/Metro

Onbeperkt sms’en is geldig naar nationale nummers m.u.v. sms-diensten.

MOBILE PROTECT

Ř

MAX. 3.6 MBPS SNELHEID

MY VODAFONE APP

TOESTEL IS VAN JOU

i.c.m Samsung Galaxy SIII Mini

i.c.m HTC 8S

Gratis

Gratis


www.metronieuws.nl dinsdag 9 april 2013

TROONSWISSELING

06

Koningsdag kouder dan Koninginnedag Weer. Koninginnedag vieren op 30 april is straks verleden tijd. De nieuwe datum voor Koningsdag is (met uitzondering van volgend jaar) 27 april. Hoe was het weer de afgelopen jaren?

Beatrix & ik De destijds 6-jarige Tobyn gaf in mei 2009 de koningin een bloemetje. Oma Annemieke Woud legde dit vast. “Tobyn was net verhuisd en belandde op een nieuwe school met nieuwe klasgenootjes”, schrijft Woud. “Er werd geloot wie van de jongste leerlingen de koningin een boeketje mocht overhandigen. Tobyn was de gelukkige!”

Een zonnige dag zonder regen, dat is waar het grootste deel van Nederland op hoopt op Koninginnedag. De maximale temperatuur op deze dag schommelde de afgelopen 32 jaar tussen 9,6 en 27 graden. De maximale temperatuur op de toekomstige Koningsdatum (27 april, red.) lag de laatste 32 jaar een stukje lager; tussen de 8 en 22 graden. Dat blijkt uit cijfers van weeronline.nl op verzoek van Metro. Gemiddeld over de afgelopen jaren was de maximale temperatuur de Gem. temperatuur over 32 jaar

GRADEN CELSIUS

16,4 15,4

0

GEMIDDELD

@ritzotencate

27 APRIL

11 30 APRIL

11,6 30 APRIL

LOL. “Ere koningin Maxima! De maxi-tango.” Stijlloos dansen.

27 APRIL

15

Tweet

Vorig jaar liep de temperatuur op Koninginnedag op tot 22,2 graden. Datzelfde jaar werd het op 27 april niet warmer dan 17,4 graden. / ROBIN UTRECHT | ANP

30

MAX

laatste dag van april 15,4 graden. Dat is een graad warmer dan drie dagen daarvoor. Ook viel er in totaal meer regen op 27 april dan op de 30e. Op de 32 Koninginnedagen die wij vierden met Beatrix als koningin viel in totaal ‘slechts’ 24,9 millimeter neerslag: 0,8 per dag gemiddeld. Op de Koningsdagdatum viel meer dan het dubbele 55,7 millimeter (1,7 gemiddeld per dag). Daaraan is vooral 27 april 1982 debet. Toen viel er 22,8 millimeter regen op één dag. Op de natste Koninginnedag (2002) viel 7 millime-

ter regen. “April is een maand waarin het weer van week tot week sterk kan wisselen”, zegt een woordvoerder van weeronline.nl. “Er zijn ook jaren aan te wijzen waarop 27 april warmer en droger verliep dan de 30e. En natuurlijk geldt: resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.” De weerresultaten van de afgelopen 32 jaar laten ook iets positiefs zien. De zon liet zich namelijk gemiddeld wel vaker zien op 27 april dan

op Koninginnedag. Ondanks dat de daglichtperiode op 27 april elf minuten korter is dan op 30 april scheen de zon gemiddeld 0,6 uur langer. Hoe het weer in Amsterdam tijdens de troonswisseling zal zijn, is nog even afwachten. “Over de 30e kan nog niemand iets zinnigs zeggen”, aldus weeronline.nl.

BIANCA BRASSER

bianca.brasser@metronieuws.nl

NU EXTRA VOORDELIG NAAR

BULGARIJE

Inclusief:

ht  Retourvluc tel  7 nachten ho  Transfer ng  Reisleidi

Sunny Beach:

Zornitsa Appartementen 3*

Zoover: 8.8 ŔPopulair complex ŔLevendige omgeving ŔNabij het strand ŔGroot zwembad ŔRuime appartementen

Dit populaire complex biedt ruime en zeer comfortabele appartementen aan die u voorzien van alle moderne gemakken. Zornitsa beschikt over een receptie waar u een kluisje kunt huren, lift en biedt gratis draadloos internet aan. In het restaurant kunt u van heerlijke Bulgaarse gerechten genieten. SUPER AANBIEDING:

NAJAARS AANBIEDING:

2-PERS APP NU 8 DAGEN VANAF

2-PERS APP NU 8 DAGEN VANAF

249

Vertrek 10 t/m 26 juni

Logies ŔBeoordeeld op

Zornitsa heeft een ligging op slechts 250 meter van het strand en 900 meter van het centrum. Diverse winkeltjes en sfeervolle en betaalbare restaurants vindt u in de directe omgeving. Het centrum is gemakkelijk per openbaar vervoer te bereiken. De bushalte ligt al op ca. 100 meter.

€399

Vertrek 6 t/m 16 september

Sunny Beach:

www.corendon.nl

Royal Sun App. 3*+

Bulgarije heeft de hedendaagse toerist heel wat te bieden! Hotel Royal Sun is gelegen in Sunny Beach. In de directe omgeving treft u een ruim aanbod aan van winkeltjes, restaurants, bars en clubs. Op 450 meter van het strand en 1 km van het centrum van Sunny Beach. Royal Sun heeft 539 eenheden (appartementen en studio’s) en zijn verdeeld over meerdere gebouwen van maximaal 6 verdiepingen. Ieder gebouw is voorzien van een lift. U kunt in het restaurant van Royal Sun genieten van een heerlijk ontbijt, lunch of diner. Drankjes kunt u verkrijgen bij een van de bars. Voor de dagelijkse boodschappen kunt u terecht in de supermarkt. U vindt er een buitenzwembad met een apart kinderbadje omringd door ligstoelen en parasols. SUPER AANBIEDING:

BOEK SNEL!

OP=OP Voor overige prijzen en vertrek periodes zie onze website.

STUDIO 2 PERSONEN NU 8 DAGEN VANAF

249 Vertrek 10 juni

Prijzen zijn gebaseerd op 2 pers. bezetting p.p. voor 8 dagen exclusief evt. weekend- en/of datatoeslag. Druk- en zetfouten voorbehouden.

023-751 06 06

Logies ŔBeoordeeld op Zoover: 8.3 Ŕ450 m van het strand ŔDiverse bars ŔSupermarkt ŔFitness center ŔApp. met balkon/terras


heel veel spanje... voor weinig! #spanjeweek alleen deze week!

b boek nu!

barcelo ona vanaf €

89 119 119 reto our

valencia

vanaf

mallorca €

retour

vanaf

retour

ibiza

madrid

119

7 9 119 119 239

malaga vanaf

vanaf

van naf

alicante

e canarisch eilanden

vvanaf

retour

retour

retour

n f vana

retour

retour

prijzen zijn obv retour, incl. belastingen en toeslagen. boekbaar t/m 16 april 7.59 uur voor vluchten t/m 30 juni 2013. wijzigingen voorbehouden.

posted by transavia.com - 6 minutes ago


WORD JIJ METROCOLUMNIST VOOR 1 DAG?

Elke maandag publiceert Metro een column van een Metrolezer in de krant. Wil jij jouw column ook graag terug zien in Metro? Upload dan jouw column van maximaal 400 woorden op www.metrocolumn.nl. De redactie kiest wekelijks een winnaar uit alle ingezonden columns van die maand. Naast de kans op een literaire doorbraak wordt elke column die de krant haalt beloond met 100 euro.

WWW.METROCOLUMN.NL www.metronieuws.nl


PERSONAL FINANCE

09

Schulden: lang gedonder Betalingsproblemen

BKR-notering

10%

Steeds meer mensen hebben betalingsproblemen. De afgesloten lening is meestal het probleem niet. Consumenten met een betalingsachterstand hebben vooral moeite om hun openstaande rekeningen af te lossen, stelt Peter van den Bosch, algemeen directeur BKR in een toelichting op de BKR Kredietbarometer. Niet de lening, maar de huur, zorgverzekering of een abonnement doet je de das om. De rekeningen stapelen zich sluipenderwijs op. HÊt advies voor mensen met weinig financieel overzicht luidt: betaal eerst je rekeningen en koop dan pas die toffe laarzen. Houd overzicht Een onbetaalde rekening is een schuld. Het is niet jouw geld. Het is een van de meest waardevolle lessen op het gebied van geldzaken die ikzelf ooit heb gehad. En waar ik veel plezier van heb. Ook ik liet m’n rekeningen vaak liggen tot de eerste aanmaning en ging ondertussen op vakantie. Een vriend van me vond dat oerdom en z’n argumenten waren ijzersterk. EÊn rekening is geen probleem. Maar als je met al je rekeningen - huur, energie, telefoon, sportschool - ÊÊn maand achterloopt, zit je opgeteld al gauw rond de duizend euro aan achterstallige bedragen. Duizend euro schuld. Als je daarbovenop ook nog eens rood staat op je betaalrekening, dan hoeft er maar dít te gebeuren - een kapotte wasmachine, een duur uitgevallen APK van je auto - en je zit klem. Het leven is een stuk eenvoudiger als al je rekeningen zijn betaald en je geld dat op je rekening staat ook echt jóuw eigen geld is. Het geheim van ge-

6,1%

Maar liefst 700.000 consumenten hadden in 2012 een BKR-notering. Dat is een toename van 30.000 mensen.

zonde financiĂŤn is overzicht houden. Dat overzicht raak je kwijt zodra de rekeningen zich opstapelen. Een rekening meteen betalen luidt dan ook het devies. Rekeningen waar je toch niet omheen kunt betaal je door middel van een automatische incasso. En de rest betaal je zo snel mogelijk na ontvangst.

5

0 2008

Domme BKR-registratie Een negatieve BKR-registratie heb je zo te pakken. Maar is vooral ook te voorkomen. Het Bureau Krediet Registratie registreert je kredieten, maar zaken als inkomen, huurschuld, belastingschuld of onbetaalde rekeningen bij het energiebedrijf staan niet geregistreerd. Dat geldt ook voor de studiefinanciering. Het enige wat telt, is dat er geen betalingsachterstanden van jou staan geregistreerd. Daar heb je zelf de hand in. Een kredietverstrekker is verplicht om je vooraf te waarschuwen dat hij een betalingsachterstand wil melden. Betaal dus meteen als je zo’n brief krijgt! Andere rekeningen moeten op zo’n moment maar even wachten. Die ene schuldeiser kan je leven namelijk behoorlijk vergallen, ook al gaat het maar om 100 euro. Een BKR-notering achtervolgt je minimaal vijf jaar! Al die tijd ben je ‘besmet’ als je een nieuw telefooncontract wilt afsluiten, een nieuwe lening of een hypotheek wilt etc. Pas vijf jaar nadat je schuldeiser meldt dat de betalingsachterstand is ingelopen, wordt je notering verwijderd uit het BKR-register!

HANS PIETERS

redactie@metronieuws.nl

7,9%

PERCENTAGE KREDIETNEMERS MET BETALINGSPROBLEMEN

700.000

7,0%

BKR. Een negatieve BKRregistratie heb je zo te pakken. Het levert je jaren later gegarandeerd nog gedonder op.

2011

2013

Brochure

BKR-gegevens kun je via je bank opvragen Nieuwsgierig naar je eigen gegevens? Via je eigen bank kun de brochure ‘Wat doet BKR voor mij?’ opvragen. Hierin vind je een aanvraagformulier. Met het ingevulde formulier en een geldig identiteitsbewijs kun je vervolgens bij je bank de aanvraag indienen. De kosten zijn 4,95 euro. Je kunt ook nog even wachten: binnenkort kun je online inzage doen via mijnBKR. METRO

Hoe langer je schuldenvrij kunt blijven, hoe beter het is. / ANP

EXTRA VERDIENEN? KOM WERKEN OP HET BOEKENFESTIJN IN HET MECC IN MAASTRICHT

Maandag 22 t/m zondag 28 april hebben wij veel mensen nodig die komen meehelpen op de beurs. Ben je de hele week of meerdere (hele) dagen beschikbaar? Kijk voor meer informatie en het aanmeldingsformulier op

WWW.BOEKENFESTIJN.COM/WERKEN Heb je daarna nog vragen? Mail naar jobs@boekenfestijn.com.

NU BIJ Hi PREPAY

â‚Ź45 CASHBACK

+ â‚Ź20 EXTRA

PREPAY-TEGOED! BLACKBERRY CURVE™ 9320 ₏179,99 na cashback:

IS JOUW MOBIELE WERK EEN AWARD WAARD? STUUR NU JE CASE IN VOOR:

13499*

+ â‚Ź20 extra PrePay-tegoed

t.0#*-&$0.1"/:0'5)&:&"3 t#&45.0#*-&$0/46.&31-"5'03. t#&45.0#*-&#64*/&441-"5'03. t#&45.0#*-&"%7&35*4*/($".1"*(/ 7003.&&3*/'03."5*&,*+,01888..."/Powered by

* Je betaalt bij aankoop de originele prijs. Na aanmelding op prepaidkorting.nl ontvang je â‚Ź45 op je bankrekening en het extra beltegoed op je sim-kaart. Check hi.nl voor meer info en de voorwaarden.


MENINGEN Column

10

De twee Korea’s bijna in oorlog? Er zijn belangrijkere zaken.

ANNELIES VAN DER VEER COLUMNIST

“Als er oorlog komt, dan gaat de bondgenoten zich ermee bemoeien. Ik zit daar niet op te wachten!”

dingen!”

Karin Venverloo

Cathelijne Wassenaar

“Zij moeten zich eens een keer bezig gaan houden met echt belangrijke

“Half Nederland ligt meer wakker van de drukte van Gordon en hoe het nu verder moet met LA the voices.” Maarten Dortmond

GROEI DAN, PENSIOENTJE! Columnisten die géén spaargeld hebben, weten het wel. Als zij spaargeld hadden, schrijven ze in de krant, dan waren ze waarschijnlijk vorig jaar al naar de bank ‘gerund’ om alles eraf te halen. Nou wil ik wel geloven dat lang niet alle columnisten spaargeld hebben, en zeker niet boven de gevreesde 100.000 euri. Maar wat als ze ‘t wel hadden, zouden ze dat dan even onomwonden en openhartig in de krant geschreven hebben? Zo van: “Geloof me nou maar, de banken zijn niet meer te vertrouwen, kijk naar Cyprus, dat krijgen we hier ook en daarom heb ik gisteren mijn tonnetje-plus van de bank gehaald. Op de bank is je euro een gulden waard!” Lijkt me niet waarschijnlijk. Nog onwaarschijnlijker dat die ‘gefortuneerde’ columnisten vervolgens schrijven wat ze nu met hun cash gaan doen. Columnisten zijn niet per se achterlijk. Toch had ik het wel leuk gevonden de afgelopen weken tips te mogen lezen over wat-te-doen-met-je-poen. En dan bedoel ik niet de beruchte oude sok waardoor je je huis niet meer uitdurft en je - hoewel het al die jaren dat je er woont nooit is voorgekomen - gaat vrezen voor dat ene brandje. Niet dat ik rijk ben hoor, maar bij ons thuis zijn we zzp’ers (zelfstandig zonder personeel). Spaargeld is daarom pensioengeld, zo eenvoudig is het. Maar al eerder is gebleken dat het toch niet eenvoudig is dat geld veilig bij elke Gulden bank te parkeren. Ja, ik heb destijds ‘45K’ op de IJslandse bank Icesave gezet. “Op de bank is je euro een Niet omdat ik inhalig ben, maar omdat de Postbank (nu ING) dusdanig weinig gulden waard!” rente gaf dat ik een dief van m’n eigen Annelies van der Veer portemonnee zou zijn geweest als ik het op die bank had laten staan. Dat is één. Twee is dat Icesave adverteerde dat je geld bij hen volledig onder het Nederlandse depositogarantiestelsel viel. Dus. Geen grammetje risico. Ook mijn pensioentje moet groeien! Het avontuur met de IJslandse bankrovers is dankzij Wouter Bos (PvdA) met een sisser afgelopen, dat wel. Veel vertrouwen dat m’n spaargeld - lees: pensioengeld - behouden blijft, heb ik niet meer, ook niet als ik het over verschillende banken spreid. Daarom was het zo fijn geweest als die collega-columnisten mét spaargeld, wat tips hadden prijsgegeven. Van de weersomstuit ben ik afgelopen dagen geld gaan spenderen aan niet direct noodzakelijke zaken: stoelen, een nieuw, iets te stoer koffiezetapparaat, een fraaie zonnebril, garderobeaanvullingen en andere luxeartikelen. Heel onverantwoord dus, want daar gaat mijn pensioenreservering. Maar als met mij vele anderen dat nu ook doen, komt het misschien toch nog een beetje goed met de economie. Kans maken op honderd euro? Upload jouw column van exact vierhonderd woorden en een foto op onze website metrocolumn.nl. Columns voor volgende week maandag moeten uiterlijk donderdag 16.00 uur binnen zijn. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Jij beschikt vandaag over een bijzonder goed humeur. Daardoor heb je een enorme aantrekkingskracht op andere mensen. Geniet van die aandacht.

Stier | 20/4 - 20/5 Ben je aan het “wolkenfietsen” de laatste dagen? Keer weer eens terug op aarde en vergeet niet dat je nog alledaagse dingen hebt liggen die moeten worden afgehandeld.

Tweelingen | 21/5 - 20/6 Vandaag ben je zeer evenwichtig. Je kunt alles aan. Onthoud dat goed, dan zul jij je niet uit je evenwicht laten brengen door een onverwachte aangelegenheid die zich zal aandienen.

Kreeft | 21/6 - 22/7 Zolang jij geen “nee” zegt, krijg je steeds meer te doen. Pas op dat je jezelf niet over de kop werkt. Misschien moet jij dat “nee” zeggen vast gaan oefenen. Wacht niet tot het te laat is.

Leeuw | 23/7 - 22/8 Een klein voorvalletje dreigt jouw hele dag te bederven. Vind je nu zelf ook niet dat je van een mug een olifant maakt? Laat je niet zo uit het veld slaan, dat is echt niet nodig.

Maagd | 23/8 - 22/9 Je bent een stijfkop met een ijzeren wil. Je geeft geen haarbreed toe en hebt het zelf niet eens door. Op elk voorstel van je partner heb jij iets aan te merken. Het wordt tijd iets toegeeflijker te worden.

Chinese gastouders in strijd tegen problemen Ik vind het terecht dat fatsoenlijke Marokkanen protesteren tegen de term ‘Marokkanenprobleem’, zoals de PVV het noemt. Een gelijkwaardige - of betere begripsaanduiding is echter niet genoemd. De beste oplossing is de oplossing van het probleem door opvoeding. In de samenleving zijn de wensen van de jeugd (smartphone, scooter en dergelijke) vergelijkbaar. In de wijze om dit alles te verkrijgen, is de culturele achtergrond bepalend. Chinese jongeren werken hard, vermaken zichzelf en geven - bij mislukking of afwijzing - niet de schuld aan anderen. Dit alles voortvloeiend uit het basisprincipe: respect voor ouderen. Derhalve zeg ik: geef geen subsidies aan welzijnswerkers of belangenorganisaties, maar rekruteer Chinese gastouders. H. WAGENAAR Ouderen

Waar zijn cijfers over de minder-productieveling? Graag wil ik een reactie geven op de brief van de dag van vrijdag van David Frankenhuis. Vanaf 2015 is de arbeidsmarkt zodanig in beweging dat bijna alle werklozen aan de slag moeten om aan de vraag van de werkgevers te voldoen. Waar ik moeite mee heb, is de ongenuanceerdheid van Frankenhuis over de ‘grijze prop’ met zijn stelling dat ouderen minder productief zijn in onze huidige digitale tijdperk. Graag wil ik David uitdagen om zijn bewering te onderbouwen met cijfers of onderzoeken waar uit blijkt dat ouderen minder productief zijn danwel duurder? Daarom mijn reactie. ROB MEIJER

Horoscoop

Ram | 21/3 - 19/4

Brief van de dag

Weegschaal | 23/9 - 22/10 Je hebt het gevoel dat je telkens dezelfde fout maakt. Dat kan heel goed waar zijn, omdat mensen nou eenmaal telkens dezelfde strategie gebruiken. Onderzoek dus niet de fout, maar je werkwijze.

Schorpioen | 23/10 - 21/11 Jij gedraagt je stug en nors. Als jij je relatie wilt verbeteren zul jij je minder gespannen moeten opstellen. Sta open voor een goed gesprek. Aan je partner zal dat, zoals je weet, niet liggen.

Oorlog?

Meer aandacht voor het Koreaconflict is nodig Het valt me op dat in Nederland zo weinig aandacht is voor de naderende nieuwe wereldoorlog, die Noord-

Meer respect voor ouderen is volgens de briefschrijver van de dag dé oplossing voor veel jongerenproblemen. / COLOURBOX.COM

Korea ongetwijfeld gaat beginnen. De stukken in de kranten gaan vaak over het relativeren van het probleem: Noord-Korea zou vooral veel geblaat, maar weinig wol hebben. Toch ben ik bang dat het dit keer meer is dan dat. Het wordt volgens mij dan ook tijd dat de Nederlandse overheid meer gaat doen om ons, de inwoners, in te lichten over de mogelijke problemen. Want waar zijn bijvoorbeeld de schuilkelders? Je kunt erom lachen, maar de wereld is figuurlijk erg klein geworden met alle moderne wapens... P. JANSEN, GRONINGEN

Links

Pauw & Witteman zijn waardeloos geworden Dat praatavondprogramma van Jeroen Pauw en Paul Witteman is langzaam maar zeker een waardeloos programma geworden. Het is eigenlijk puur linkse propaganda. Iedere avond nodigen ze gasten van de linkerkant uit en elke avond zijn ze tegen Wilders. Inmiddels is bij iedereen bekend dat de VARA links is, alsmede haar programma’s, maar wat ze daar doen, is ronduit schan-

dalig. Hun presentatie komt neer op hersenspoeling met linkse opvattingen naar de kijkers. G. PETALAS Journaal

Annechien en NOS zijn mijn favorieten Mijnheer Diepstraten vraagt zich verschillende zaken af over de nieuwe presentatrice voor de NOS. Wat maakt het uit dat Annechien de nieuwe is? Wees blij dat ze een betere uitstraling kan neerzetten dan die muppets van RTL4 of die barbies van WNL. Ik geniet van de NOS omdat het serieus nieuws is en geen domme katfilmpjes, en omdat de nieuwslezer altijd professioneel en strak overkomt. Annechien heeft een prachtstem, vind ik. PIETER RAADGERS

Ook in Metro? Stuur je brief van maximaal honderd woorden per e-mail naar brieven@metronieuws. nl. Geef je volledige naam en adres op. De redactie behoudt zich het recht voor brieven in te korten. Het copyright van brieven vervalt aan Metro.

Snippers AIMÉE DE JONGH

Boogschutter | 22/11 - 21/12 Je bent in een heel originele bui en dat gevoel leef je ook uit. Vooral op het gebied van de vriendschappen is er van alles mogelijk. In ieder geval wordt jouw originaliteit enorm gewaardeerd.

Steenbok | 22/12 - 19/1 Vandaag speelt het lekkere eten je weer eens parten. Als je moeite hebt met de lijn, dan kun je vandaag rekenen op een pondje extra. Maar ook andere klachten kunnen opkomen.

Waterman | 20/1 - 19/2 Je gaat iets doen wat helemaal in je straatje ligt. Je hebt er echt zin in en wie weet komen er verborgen talenten van je naar boven. Je uitstraling, aanpak en energie wijzen in die richting.

Vissen | 20/2 - 20/3 Houd je eens in. Je neemt zo vaak het beste voor jezelf. Mensen uit jouw omgeving zullen het zeer waarderen als ze jouw veranderde gedrag zien. Want geloof maar niet dat je gedrag niet opvalt.

Meer horoscopen? Ga dan snel naar www.metronieuws.nl/extra/horoscoop

Heinz de kat

WINDIG & DEJONG


www.metronieuws.nl dinsdag 9 april 2013

Een minuutje

Bloedmysterie ontrafeld Na zestig jaar mysterie hebben onderzoekers het gen ontdekt voor een nieuwe bloedgroep: de Vel-bloedgroep. Wat is dit voor bloedgroep? Iedereen kent de bloedgroepen A, B en 0, en de resusfactor. Maar er zijn nog 34 bloedgroepsystemen. Wij hebben een gen ontdekt dat ervoor zorgt dat 1 op de 5000 mensen Velnegatief is. Waarom is dit belangrijk? Ernstige transfusiereacties konden we al voorkomen door met een serum te testen, maar daar is maar een beperkte hoeveelheid van beschikbaar. Nu kan je de Vel-bloedgroep aantonen met een simpele DNA-test.

Hacker

Wat gebeurt er als je Vel-negatief bent en Vel-positief bloed ontvangt? Je kan een antistof aanmaken. Bij de volgende bloedtransfusie kunnen dan ernstige transfusiereacties optreden. Voorheen hadden we een tiental donoren waarvan we wisten dat zij negatief bloed hadden. Nu kunnen we veel meer donoren testen en hebben we meer VELnegatief donorbloed beschikbaar. BIANCA BRASSER

Ellen van der Schoot, Professor Sanquin Bloedvoorziening

11

NIEUWS Winter

DDoS-aanvaller wordt zelden gearresteerd

Record kouopvang daklozen in Utrecht

Plegers van DDoS-aanvallen, zoals vorige week bij ING en gisteren bij De Telegraaf, worden zelden of nooit gepakt. In de afgelopen tien jaar zijn in de jurisprudentie maar twee zaken bekend waarbij de zogenaamde verstikkingsaanvallen op websites met succes tot strafrechtelijke vervolging hebben geleid. Dat stelt de Utrechtse ICTjurist Engelfriet, gespecialiseerd in vraagstukken over internetrecht. De eerste zaak betrof een veroordeling van twee minderjarigen, die in 2004 overheid.nl met een denial of service-aanval hadden platgelegd. In 2010 werd een Nederlandse verdachte veroordeeld voor het lamleggen van twee Turkse internetfora. De man kreeg vijftien maanden cel.

Opvanginstellingen voor daklozen in Utrecht hebben in het afgelopen winterseizoen extreem lang onderdak georganiseerd vanwege de kou. Op 76 dagen waren er extra opvangplekken en dat is een record, aldus de gemeente. Utrecht hanteert sinds 1999 de regel dat alle dak- en thuislozen recht hebben op een warm bed als het zo koud is dat er kans bestaat op gezondheidsschade. Dat is het geval als de gevoelstemperatuur richting de 10 graden vorst gaat. In het seizoen 2012- 2013 waren er vijf van zulke periodes. Per koude nacht sliepen in de extra opvangbedden gemiddeld 45 mensen die gewoonlijk niet worden toegelaten. Velen meldden zichzelf. Onder hen waren opvallend veel Polen. ANP

ANP

ING is slachtoffer geworden van DDoSaanvallers. / ANP

Opkikker voor de liefde

CYRIL RUOSO/MINDEN/SOLENT

Wildlifefotografie

Romantische knuffel kikkers in ijskoud water Deze kikkers worden niet afgeschrikt door de ijskoude temperatuur wanneer ze een snelle duik nemen in een ijskoude vijver. De dappere amfibieën houden zich aan elkaar vast wanneer ze door de meren glijden naast een paar besneeuwde bergen. Fotograaf Cyril Ruoso was door het dolle toen hij deze foto schoot in het Beaufort Massief in de Franse Alpen. METRO

Kikkerliefde

Een minuutje

“Ze hielden van mijn lens” Hoe ben je erin geslaagd om deze prachtige foto te maken? Cyril Ruoso: Ik heb een drijvende zelfgemaakte standaard voor de camera en een afstandsbediening om deze te bedienen in een waterdichte behuizing. Niet het meest gangbare materieel, maar het werkte. Het lijkt een erg moeilijk shot om te maken, omdat kikkers normaal gesproken niet tegen zulke koude

condities kunnen. Wat waren de belangrijkste uitdagingen waar je tegenaan liep bij het maken van deze foto? Het juiste moment om de kikkers te vangen voor de camera, met overal om hen heen een poollandschap, is heel, heel erg kort. Sterker nog, dat moment duurt slechts twee dagen omdat de sneeuw snel smelt en stukjes gras zichtbaar worden. Een ander obstakel vormen de kikkers zelf. Ze lijken wel gefascineerd door de glimmende bolling van de cameralens. Iedere keer als ze er mee in contact kwamen, moest ik het glas schoonmaken en wachten

tot de kikkers weer op de juiste plek verschenen. Het moet zeker wel een bijzonder type kikker zijn die deze kou kon weerstaan? Nee. Het was een gewone Europese kikker (Rana temporaria), een heel normale soort. Maar dit zijn zeker de meest extreme omstandigheden, voor een kikker die zijn best doet om veel uv-straling op te vangen. Welke drie woorden zou je gebruiken om deze foto te omschrijven? Onverwacht, vriendelijk en mysterieus. METRO

Romantiek van kikkers Ʉ GÑĤåĒȩ De paringspositie van kikkers: het kleinere mannetje pakt de vrouw van achteren vast. Dit kan twee dagen duren. Ʉ åĺĤıÝþĮÿĒûȩ Dat gebeurt buiten het vrouwtjeslichaam. Vlak nadat de eitjes zijn vrijgelaten en voordat er een geleiachtig laagje omheen komt, beginnen de eitjes op te zwellen. Het mannetje laat sperma vrij om ze te bevruchten.

CYRIL RUOSO


www.metronieuws.nl dinsdag 9 april 2013

2

ENTERTAINMENT

Angela Schijf: “Wat heb ik een ontzettend raar vak” Spannend. Angela Schijf speelt de hoofdrol in de thriller Daglicht. Iris Iris combineert gezin en werk en daar zit ik zelf ook middenin. Ik houd van vrouwen met ballen, niet van vrouwen die achter mannen aanlopen. Iris is onafhankelijk. Nee, zij mag haar moeder niet, dat is een kille vrouw. Maar die heeft ze toch nodig om op haar kind te passen Ik noem mijn werk altijd de verwenplek. Daar heb ik tenminste één focus. Thuis is het aanpoten hoor.

Festival

Carice op Isle Of Wight ÑĤÿÝåĺÑĒ&ėıĮåĒĨĮÑÑĮėġɴɹĉıĒÿėġ þåĮîÑđåıŀå'ĨČå=î`ÿûþĮ"åĨĮÿĺÑČȦ ĺėėĤáåŀıÿáĊıĨĮĺÑĒĒûåČÑĒáȩĤĮÿåĨȿ ĮåĒĻÑÑĤđååŀåþåĮÑô ÝþåáååČĮŀÿĉĒ ėĒ/ėĺÿȦSþåNÝĤÿġĮåĒ/ÑĊåıûûȩ_ÑĒ &ėıĮåĒÜĤÑÝþĮåÿĒáĺėĤÿûåĉÑÑĤþÑÑĤ áåÜııĮÑČÜıđNååbėı=ĒSþå'ÝåıÿĮȩ

ENTERTAINMENT

Sterke cast Het is een genot wanneer je met goede mensen mag spelen. Je geeft elkaar wat je hebt en dat geeft veel energie. Ik praat misschien een beetje als een blij kind, maar zo voelde ik me ook op de set. Ik wilde al heel lang met Fedja (van Huêt) werken. Elke keer dat ik een scène in de TBS-kliniek met hem speelde, kreeg ik een krop in mijn keel. Hij is zo goed. Als ik eraan terugdenk, merk ik dat het nog steeds wat met me doet. Monique van de Ven Wanneer Monique van de Ven op de set komt, dan voel je dat. Alsof ze die rijke carrière bij zich heeft. Altijd al had ik het gevoel dat zij een keer mijn moeder zou spelen. Omdat wij niet zo’n goede verstandhouding hebben in de film, namen wij op de set afstand. Zij in de ene hoek, en ik in de andere. Ik denk dat zij dat meer nodig had dan ik. Begrijpelijk, want

Daglicht

Gruwelijk geheim Ʉ "ÿČđÿĒȭĮĊėĤĮȩ Advocate Iris (Angela Schijf) ontdekt dat haar moeder (Monique van de Ven) een groot geheim met zich meedraagt. Iris blijkt een oudere halfbroer te hebben waarvan het bestaan is verzwegen. De autistische Ray (Fedja van Huêt) verblijft in een tbs-kliniek vanwege een moord.

zij moest voor haar rol echt naar haar eigen narigheid op zoek. Bijzonder vak ‘Wat hebben wij acteurs toch een ontzettend raar vak’, denk ik geregeld. Loop je daar weer ‘in vrijheid’ terug naar de kleedkamer, handen op elkaars schouder, terwijl je net de laatste scène van de dag hebt gehad waarin je tranen met tuiten hebt gehuild. In zo’n film zeg je hele rare dingen tegen elkaar en je doet gekke dingen, en dan opeens is het klaar. Ben je weer gewoon Monique, Fedja en Angela. België Mijn bestaan is druk omdat ik in Antwerpen, dus tweehonderd kilometer verderop woon. Tegenwoordig word ik er herkend, omdat Flikken Maastricht nu ook door de Vlaamse televisie wordt uitgezonden. Wij vinden de Belgen altijd heel schattig met die zachte g, maar ze zijn niet zo zot van Hollanders. De waarheid is: wij zijn niet zo arrogant als zij denken en zij zijn niet zo bescheiden als wij denken. MARIO WISSE Daglicht draait vanaf donderdag in de bioscopen.

Angela Schijf: “Het is een genot wanneer je met goede mensen mag spelen.” / CARLI HERMÈS

www.peugeot.nl ww

PEUGEOT

Peugeot introduceert: Peugeot To Go! Dat zijn kant-en-klare t en klare voorraadmodellen, d d zo af te halen bij de dealer. Nu zelfs tijdelijk met 25% korting. De Peugeot To Go!-actie is geldig van 11 t/m 13 april 2013 op specifiek geselecteerde, nieuwe Peugeot-personenauto’s uit voorraad, niet in combinatie met andere acties. Uiterlijke registratiedatum 22 april 2013. Zolang de voorraad strekt. Deze actie is niet geldig op Peugeot-bedrijfsauto’s en Blue Lease-modellen. Actie geldt alleen bij officiële deelnemende Peugeot-dealers in Nederland. Wijzigingen en fouten voorbehouden. Ga naar Peugeot.nl of vraag uw Peugeot-dealer naar de voorwaarden.

12


ENTERTAINMENT

13

IN SAMENWERKING MET THE WALT DISNEY COMPANY

Rammende Ralph, de slechterik met een goed hart in het vintage computerspelletje Fix-it Felix, is na een enorm bioscoopsucces nu ook op dvd, blu-ray (3D) en video on demand te zien. De vier hoofdkarakters in deze Disneyfilm praten in de originele versie met de stemmen van de acteurs John C. Reilly, Jack McBrayer, Sarah Silverman en Jane Lynch. Een korte introductie van de hoofdkarakters in Wreck-it Ralph door de ogen van de acteurs. BIANCA BRASSER

bianca.brasser@metronieuws.nl

1

Wie is Ralph? “Een geweldig karakter. Hij heeft alle zwakheden van een echt persoon, ook al is hij een computerspelpoppetje. Hij heeft een groot hart, maar hij zit vast in het leven. Hij doet hetzelfde werk al dertig jaar, hij is geboren om dingen kapot te maken. Een slechterik, die hij niet wil zijn.”

Wat wil hij? “Een medaille winnen in het spel Hero’s Duty, zodat iedereen eindelijk eens tegen hem als held op zal kijken. Het leuke aan Ralph is dat hij zo kinderlijk is. Hij is nooit verder gekomen dan zijn eigen achtertuin. Als hij in Hero’s Duty terecht komt en erachter komt dat cyber-insecten hem willen vernietigen, is hij totaal onvoorbereid.”

3

4

John C. Reilly als rammende Ralph

Sarah Silverman als Vanellope von Schweetz

Wie is Venellope? “Een klein meisje in het spel Sugar Rush. Een racespel dat zich afspeelt in een land dat gemaakt is uit snoep. Venellope heeft geen vrienden, ze is alleen. Ze is een glitch, een fout in het computerspel.”

x Wreck it Ralph door de ogen van de acteurs

Nederlandse stem: Frank Lammers.

Wat wil ze? “Het enige wat ze wil is racen, maar ze wordt niet geaccepteerd door de andere racers. Als ze Ralph ontmoet, vinden ze elkaar niks. Ik vind het geweldig om het moment te zien waarop Venellope en Ralph zich realiseren dat ze eigenlijk hetzelfde zijn. Ze zitten allebei in een spel waar ze door niemand worden geaccepteerd, terwijl ze er zo wanhopig graag bij willen horen.” Nederlandse stem: Georgina Verbaan.

4

2

Jane Lynch als Sergeant Calhoun

Jack McBrayer als fiksende Felix

Wie is Calhoun? “Ze is spijkerhard, mooi, maar onbereikbaar. Ze leidt in Hero’s Duty een militaire eenheid, uitgerust met de meest geavanceerde wapens en lasers. Apparatuur waar niemand in de jaren tachtig, toen het spelletje Wreck-it Ralph werd gemaakt, ooit van gehoord had.”

Wie is Fix-it Felix Jr.? “De ultieme goedzak en de ster van het Fix-it Felix spel. Dag in dag uit repareert hij wat Ralph kapot maakt en daar wordt hij voor beloond met medailles.”

Wat wil hij? “Hij vindt het geweldig om goed te doen en hij houdt van zijn werk. Als hij Sergeant Calhoun ontmoet, is hij gefascineerd door haar. Zij komt uit een high-tech videogame en is zo anders dan hij, maar hij wordt verliefd.”

Wat wil ze? “Door een groot verdriet heeft ze geen enkel ander doel in haar leven dan alle cyber-insecten in Hero’s Duty vernietigen.”

Nederlandse stem: Sascha Visser.

Nederlandse stem: Irene Moors.

Bonus. Oscarwinnende korte animatiefilm Paperman op dvd en blu-ray Wreck-it Ralph

App

De Oscarwinnende zwart-witfilm Paperman is toegevoegd op dvd en blu-ray van Wreck-it Ralph. / DISNEY Prijs

Speel Fix-it Felix en Hero’s Duty zelf

Wreck-it Ralph-pakket met dvd winnen?

Via de app Wreck-it Ralph kunnen ‘originele’ 8-bit spellen, gebaseerd op de film Wreckit Ralph, gespeeld worden. De ene app, die te downloaden is via Google Play, geeft toegang tot de drie spellen Fix-it Felix, Hero’s Duty en Sweet Climber. Wie de Wreck-it Ralph-app via iTunes download, krijgt er nog twee spellen bij: het racespelletje Turbo Time en de vluchtsimulator Flight Command. METRO

Metro geeft samen met Disney vijf Wreck-it Ralphpakketten weg. Met daarin de dvd, een tas en een notitieboekje. Wil jij een van deze pakketten winnen? Stuur dan een mail naar disney@ metronieuws.nl en misschien win jij dit pakket. Vergeet niet je naam, adres en de reden waarom jij dit pakket wilt winnen in de mail te zetten. METRO

© 2013 Nintendo. Nintendo 3DS is a trademark of Nintendo. © 2013 Nintendo.

Als bonusmateriaal op de dvd en bluray (3D) Wreck-it Ralph is de korte animatiefilm Paperman toegevoegd. Deze zwart-witfilm, waarin niet gesproken wordt, won dit jaar de Oscar voor beste korte animatiefilm. Door middel van een nieuwe techniek zijn computeranimaties omgetoverd tot ‘handgetekende’ beelden. De film, geregisseerd door John Kahrs vertelt het verhaal van de eenzame George die door middel van gevouwen papieren vliegtuigjes er alles aan probeert te doen de aandacht te trekken van de jonge vrouw Meg. De film speelt zich af in de jaren vijftig in New York. METRO

en van het verkenn t Help Luigi bij spookhuizen en he de verschillen n akelige geesten zoalsn! ka va opzuigen hte groene held dat ec alleen een

in puzzels op Los bizarreookhuis om ieder sp hatten op sc verborgen orren! te sn

itser e Fantoomflen gloednieuw Gebruik je re apparatuur om spokn met te zuige en ande op ze en en te verlamm uwbare Spookzuiger! je betro

Nintendo3DSNederland


+HWZRUGW ]RPHU =RQYDNDQWLH.RV  WPGDDJVH]RQYDNDQWLHREY$OO,QFOXVLYH

YD

-39%Prachti 4-sterr g gelegen en topr esort! st 7 f e i l r Maa baden! zwem

! l e e d r o o v p o t e v i s u All Incl Vertrek apr. t/m okt. Inclusief: vliegreis, transfers en verblijf in het ruim opgezette 4-sterren Aegean View Aqua Resort in Kos-Stad o.b.v. All Inclusive en 3 DAGENlETSVERHUUR+OSISEENVEELZIJDIGENDAARDOORGELIEFD'RIEKSVAKANTIE EILAND(ETHEERLIJKEKLIMAAT UITSTEKENDESTRANDEN EENRIJKECULTUUR VEEL natuurschoon en een bruisend uitgaansleven vormen de basis voor een heerlijke zonvakantie. Stip Reizen selecteerde speciaal voor u dit 4-sterren topresort en dat is niet zomaar! Zie stipreizen.nl/koava

YD

-27%

YDn voor 11 dage n 8! va de prijs

ZĂŠĂŠr co m excurs plete iereis!

%XVUHLV%LM]RQGHU3ROHQ

-38%

YDZoover .8! eling 8 beoord

Gratis het wel toegang tot lnessco mplex!

6WHGHQWULS%HUOLMQ

-13%

YDvan afstand Op loop gtepunten! vele hoo

Comfort 4-sterre abel n hotel!

6WHGHQWULS,VWDQEXO

-15%All Inclu sive!

Superlage prijzen!

=RQYDNDQWLH$OJDUYH 

11-daagse excursiereis incl. ontbijt en 9 x diner

3- t/m 5-daagse autovakantie

2- t/m 19-daagse vliegvakantie

8- t/m 15-daagse zonvakantie

Vertrek mei t/m okt. Inclusief: gratis voorovernachting, excursiereis, hotels met ontbijt, 9 x diner en Ned. spr. chauffeur/reisbegeleider.

Aankomst apr. t/m dec. Inclusief: VERBLIJFIN(OTEL met ontbijt, parkeren en gratis toegang tot het enorme wellness complex.

Vertrek apr. t/m okt. Inclusief: vliegreis, transfers, verblijf in het luxe 4-sterren hotel Orka Royal met ontbijt.

Zie stipreizen.nl/plbbp

Vertrek apr. t/m okt. Inclusief: vliegreis, transfers en verblijf in het 3-sterren-plus 2ESORT'OLDEN#LUBOBV!LL)NCLUSIVE

Zie stipreizen.nl/decen

Zie stipreizen.nl/isork

Zie stipreizen.nl/pocab

VWLSUHL]HQQOJUHQVYHUOHJJHQG Prijzen p.p. o.b.v. 2 pers. kamer excl. Calamiteitenfonds/reserveringskosten. De kortingen zijn reeds verwerkt in de prijs. Drukfouten en prijswijzigingen voorbehouden.

boek on-line of bel met 020 - 66 22 222


TELEVISIE EN WEER Ned 1

Ned 3

Ned 2

15

SBS 6

RTL 4

18:00. NOS Journaal 18:15. EenVandaag 18:45. NOS Sportjournaal 19:00. Lingo Ʉ ɵɵȩɵɳııĤȿåJÿĉáåĒáå JåÝþĮåĤȩ Mr. Frank Visser beslecht burenruzies, familievetes en andere conflicten. De uitspraak van mr. Frank Visser is juridisch bindend voor de partijen; zij zijn verplicht zijn beslissing te aanvaarden.

Actie

Spektakelfilm met Willis en Affleck

19:25. Blik op de weg

Armageddon 20.30 uur. Veronica/Disney

Een meteoor nadert de aarde. Harry Stamper krijgt van de NASA de taak om op de meteoor te landen, een gat te boren in het oppervlak en een nucleaire bom in de kern te laten zakken.

18:05. VRijland 18:23. Het Klokhuis 18:45. NOS Jeugdjournaal 18:55. SpangaS

18:15. Editie NL 18:35. RTL Boulevard 19:30. RTL Nieuws 19:55. RTL Weer

19:00. Hart van Nederland 19:25. Shownieuws 19:30. Recht van Nederland 20:00. Trauma centrum

Ʉ ɵɳȩɵɸııĤȿČėåáȦŀĻååĮåĒ snaren. De mensen van het Koninklijk Concertgebouworkest. Het orkest gaat op reis. Iedereen staat op scherp. Het echtpaar Annebeth en Hein, beiden orkestleden, moeten hun vier kinderen thuis achter laten.

Ʉ ɴɼȩɶɳııĤȿå`åĤåČá ĤÑÑÿĮėėĤȩ Live programma vanuit Amsterdam, met actuele gasten uit de politiek, wetenschap, sport, cultuur en media. Met optredens, opmerkelijke tv-fragmenten, de Jakhalzen en LuckyTV.

Ʉ ɵɴȩɶɳııĤȿ_åĤÜėıĻåĒ ŀėĒáåĤûĤåĒŀåĒȩ Realityprogramma waarin Nederlanders worden gevolgd die in het buitenland voor een grote verbouwing staan. Een taxatie biedt het antwoord op de vraag: heeft de verbouwing ook wat opgeleverd?

Ʉ ɵɶȩɵɸııĤȿČėåáȦŀĻååĮåĒ tranen. Entertainmentprogramma. Wat zou het toch fijn zijn als Nederland er weer een rasechte volkszanger zoals Hazes bij krijgt. Zijn kinderen, Dré en Roxeanne, gaan daar samen met Danny de Munk en Gerard Joling naar op zoek.

De mensen van het Koninklijk Concertgebouworkest 21:05. Altijd Wat 22:00. Nieuwsuur 23:00. Het Uur van de Wolf: Charles Bradley - Ziel van Amerika

Actiekomedie

Grinniken met Ben Stiller en Owen Wilson Night at the Museum

18:55. Man bijt Hond 19:25. Vroege Vogels 19:55. Cheetah Kingdom 20:25. Bloed, zweet en snaren.

RTL 5

RTL 7

19:29. Nederland 3 19:30. De Wereld Draait Door 20:15. NOS UEFA Champions League Live, voorbeschouwing 20:40. NOS UEFA Champions League Live, 1ste helft 21:37. NOS UEFA Champions League Live, wedstrijdanalyse

RTL 8

20:00. Goede tijden, slechte tijden 20:30. Mijn leven in puin 21:30. Verbouwen zonder grenzen 22:30. Gordon Ramsay: Oorlog In De Keuken!

Net 5

20:30. Elementary 21:30. The following 22:30. Hart van Nederland 22:45. Piets weerbericht 22:50. Shownieuws 23:25. Bloed, zweet en tranen

Veronica

Comedy Central

20.30 uur. RTL7

Larry Daley gelooft dat er iets groots voor hem staat te gebeuren. Dan wordt hij aangenomen als nachtwaker bij het Museum of Natural History. Tijdens zijn diensten gebeuren er vreemde dingen.

18:00. Flodder 18:30. Het beste van Idols worldwide 19:00. Malaika 19:30. Take me out 20:00. Oh oh Tirol... weet je nog?

18:00. Autodieven Betrapt! 18:30. Politie Op Je Hielen 19:30. Helden Van 7: Ice Road Truckers

17:50. Goede tijden, slechte tijden 18:15. The bold and the beautiful 18:40. The Ellen DeGeneres Show 19:35. Dr. Phil

18:00. MasterChef UK 19:00. Achter gesloten deuren 19:55. Dokters 20:30. Sydney White 22:45. Prinses zoekt man

18:00. World’s craziest fools 18:15. That 70’s Show 18:40. Rules of engagement 19:10. According to Jim

18:00. American Dad! 18:25. Futurama 18:50. South Park 19:15. It’s always sunny in Philadelphia 19:40. 30 Rock 20:00. Futurama

Puzzels

Weer

Hoofdredacteur: Robert van Brandwijk Eindredactie: Marije van ’t Hoog, Erik Jonk Nieuws: Klaas Boomsma, Bianca Brasser, Marlies Dinjens, Ruben Eg, Marieke van der Voort, Jeroen van Wieringen Entertainment: Mario Wisse, Merike Woning Sport: Jeroen Haverkort, Luc Wierts Amsterdam: Anne-Fleur Pel Rotterdam: Job Halkes, Wilke Martens Webredactie: Dave van Aken Beeld en vormgeving: Linda Oudendijk, Enzo Peters, Eefje Savelkoul, Marcel Smit Stagiairs: Charlotte Boudesteijn, Jurgen van der Hoeven, Sander Jacobs, Linda Leestemaker, Nikki Veerbeek, Romanca van Vuure en Marjolein de Wit Algemeen directeur/uitgever: Cees Polman Distributie: Jurriaan Otting.

7åĮĤė&ėČČÑĒá_ Postbus 90009 1006 BA Amsterdam tel: 020 - 511 4000

7åĮĤėJėĮĮåĤáÑđ Westblaak 224 3012 KP Rotterdam tel: 010 - 206 03 20


www.metronieuws.nl dinsdag 9 april 2013

+ PLUS

Kooktips van Angela

Groenten en Fruit Angela Groothuizen en Leontine Borsato geven morgen in Amsterdam kooktips in het kader van de campagne 2x2. Kinderen laten ouders zien hoe zij hun groenten en fruit het liefste eten.

16

FAMILY

Vraag het de expert

Mama is moe! Mijn kind slaapt niet! Wat is je advies? Esther uit Gouda Emmelieks antwoord Gebroken nachten, om het uur ’s nachts wakker en dan overdag niet kunnen bijtanken. Dat trekt een wissel op je. Twee weken slecht slapen staat gelijk aan 6 glazen alcohol per dag. Zo groggy voel je je als je er steeds weer uit moet voor een van je kinderen. En niemand die eens roept: goed gedaan, zeg! Dat laatste is misschien nog wel het moeilijkst te verteren. En zeker als je geduld dan overdag ook aardig op de proef wordt gesteld. Want jonge kinderen houden geen rekening mee met hoe jij je voelt. Ze verwachten dat je 24/7 voor hen beschikbaar bent. En geef je hen 100 procent van je aandacht, dan vragen ze morgen 150 procent. Als jezelf niet ingrijpt, wordt moederschap een uitputtende klus. Wat gisteren was, kan morgen anders! Tip 1: Teken onder elkaar voor je kind hoe de dag er ongeveer uit ziet. Gebruik daarvoor pictogrammen. Kijk op www.picto-archief.nl. Tip 2: Reserveer iedere dag een paar keer Me time door een glas water op de tekening te zetten. Maak duidelijk aan je kind(eren) dat mama op de bank ligt, totdat dat het glas water leeg is. Tip 3: Breng dit positief en zeg dat jij van hen verwacht dat zij even lekker voor zichzelf spelen. Wil je meer praktische tips, neem een vriendin of je partner mee naar de favoriete workshop Als je kind niet luistert op donderdag avond 18 april bij de Opvoeddesk te Laren! Men komt vanuit heel Midden Nederland! Bel

Indianenverhalen over onderwijs: klassiek maakt baby’s slimmer Mozart-effect. Zijn jongens beter in wiskunde en worden baby’s slimmer van klassieke muziek? Het boek ‘Jongens zijn slimmer dan meisjes’ geeft antwoord. Het boek Jongens zijn slimmer dan meisjes neemt indianenverhalen over onderwijs en leren onder de loep en weerlegt ze op basis van recent onderzoek. Casper Hulshof, psycholoog en docent onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht, is een van de auteurs. Metro liet hem reageren op drie misvattingen. 1. Jongens zijn beter in wiskunde dan meisjes. Een ouderwets en seksistisch beeld. In Nederland doen jongens het weliswaar iets beter, maar dat is een typisch westers fenomeen. Meisjes hebben evenveel aanleg voor wiskunde, ze worden in Nederland alleen minder gestimuleerd om er goed in te zijn. Het is niet voor niets dat er in meerdere niet-westerse landen geen verschil is in de prestaties tussen jongens en meisjes.

035 6957020.

EMMELIEK BOOST Emmeliek Boost is opvoedcoach bij www. opvoeddesk.nl. Stel ook jouw vraag aan info@opvoeddesk.nl en maak kans op een workshop bij de Opvoeddesk t.w. 65 euro.

2. Baby’s worden slimmer van klassieke muziek. Nee. Het heeft voor de intelligentie absoluut geen nut om een baby naar klassieke muziek te laten luisteren. De verwarring ontstond na een arti-

Casper Hulshof samen met het boek ‘Jongens zijn slimmer dan meisjes’ dat hij met Pedro De Bruyckere schreef. / MENNO RINGNALDA

kel in 1993 waarin onderzoekers beweerden dat studenten opvallend beter presteerden na het luisteren naar klassieke muziek. Het zogenaamde Mozart-effect zou een IQ-verhoging van acht tot negen punten opleveren. Walt Disney ontwikkelde daarop een Baby Einstein-reeks. De hogere prestaties van het onderzoek waren echter slechts van zeer korte duur. In 2009 organiseerde Disney een terugbetalingsactie, waarbij het aangaf dat de producten onterecht als educatief werden bestempeld. 3. Van games leer je niets, behalve geweld

De nieuwe NS-Business Card: dé alles-in-1 reisoplossing. Wat uw doelstellingen ook zijn op het gebied van zakelijk reizen, het kan met de nieuwe NS-Business Card. Deze slimme alles-in-1 reisoplossing biedt uw organisatie: , Reizen op rekening met trein, bus, tram en metro

, Op basis van reisgedrag een aanvullend abonnement: Dal, Traject Vrij of Trein Vrij

, Deur-tot-deurdiensten zoals taxi, fiets en autohuur

, Minder administratie: één doorlopende overeenkomst en achteraf één factuur voor alle reizen

, Parkeren en werk- en vergaderplekken op het station U bereikt steeds meer met de nieuwe NS-Business Card. Bestel ’m nu op ns.nl/zakelijk

Niet waar. Uit recent onderzoek aan de universiteit van Rochester blijkt dat het reactievermogen door schietspellen verbetert. Spelers van actiespelletjes maken meer concrete beslissingen per tijdseenheid. Dit kan het leervermogen op school ten goede komen. Er is nog veel onderzoek nodig om te kunnen bepalen of games effectief kunnen zijn op school, maar je kunt er zeker meer van leren dan geweld alleen.

MARIEKE VAN DER VOORT

marieke.vander.voort@metronieuws.nl


GEZONDHEID

Helft Nederlanders heeft last van poepprobleem Poepdagboek. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft last van een of meerdere poepproblemen, zoals winderigheid. Problemen met de maag, de darmen of de stoelgang. Drie op de vier Nederlanders hebben hier last van. En meer dan de helft van de Nederlanders heeft last van een specifiek poepprobleem. Dat blijkt uit het Nationale Poepdagboek dat meer dan zeshonderd Nederlanders gedurende twee weken bijhielden. Onderzoeksbureau Panteia analyseerde in opdracht van Bional Medical de resultaten van het dagboek. Winderigheid is veruit het meest voorkomende probleem bij de ondervraagden: 89 procent van de mannen gaf aan hier last van te hebben, tegenover 72 procent van de vrouwen. Brandend maagzuur en oprispingen zijn andere dingen waar mannen last van hebben. Vrouwen geven aan vaker met onrustige darmen te kampen. “Uit andere onderzoeken wisten we al dat het probleem aanzienlijk was�, zegt Annelies van der Stouw, woordvoerder van Bional Medical. “Maar dat driekwart van de ondervraagden met maag-, darm- of stoelgangproblemen te maken hebben, was verrassend. Het onderzoek bevestigt dat er rondom de stoelgang een grote problematiek heerst.� De klachten kunnen een negatieve

17

(On)gezond

Niet ontbijten om af te vallen? Je probeert gezond te leven, maar wat is nu gezond? Dat het moeilijk kan zijn om de juiste keus te maken, laat de Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds wekelijks met een stelling zien. Vandaag: Het ontbijt overslaan, helpt om af te vallen.

De Coolsingel in Rotterdam was gisterochtend volgezet met bezette toiletpotten om aandacht te vragen voor de problematiek rondom de stoelgang.

Uitleg Wereld Kanker Onderzoek Fonds: Niet waar. Uit onderzoek blijkt dat mensen die niet ontbijten later op de dag ongezonde tussendoortjes moeilijker kunnen weerstaan. Hierdoor krijgen zij vaak in totaal meer calorieĂŤn per dag binnen. Het ontbijt overslaan, helpt dus niet om af te vallen. Een gezond ontbijt is bovendien heel belangrijk. Na een nacht zonder eten heeft je lichaam veel belangrijke voedingsstoffen verbruikt. Een gezond ontbijt, met voldoende vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen, kan voor een deel van de voedingsstoffen zorgen die je lichaam dagelijks nodig heeft. Ook krijg je door goed te ontbijten voldoende energie binnen voor de hele ochtend. Sommige mensen zeggen vlak na het opstaan niet te kunnen eten. Maar ontbijten is iets waar je aan kunt wennen. Begin bijvoorbeeld met iets lichts, zoals een schaaltje fruit of een plakje volkoren ontbijtkoek.

/ VINCENT VAN DORDRECHT

MARIEKE VAN DER VOORT

invloed hebben op het dagelijks functioneren. Zo ondervindt 75 procent van de respondenten overlast door een opgeblazen gevoel, maar ook brandend maagzuur en verstopping (allebei 78 procent) zijn overlastgevers. Om problemen te voorkomen laten mensen onder meer wit brood, frituur en koolsoorten liggen. “Veel klachten hangen samen met stress en spanning, zo blijkt uit

het onderzoek�, zegt Van der Stouw. “Maar ook je leefstijl hangt er nauw mee samen. Door gezond en vezelrijk te eten, te stoppen met roken, voldoende te bewegen en genoeg water te drinken, zijn veel van de klachten te verhelpen.�

WILKE MARTENS

wilke.martens@metronieuws.nl

Thuis

92 procent van de deelnemers aan het Nationaal Poepdagboek poept het liefste thuis. Van de mannen vindt 42 procent het geen probleem om op werk te poepen. Onder vrouwen wordt maar in 18 procent van de gevallen gepoept onder werktijd.

Het ontbijt overslaan, helpt niet om af te vallen. / COLOURBOX.COM

Gevraagd: Gezonde vrijwilligers

de voordelen van het voorjaar

Voor het onderzoek “Veranderingen in neurale netwerken bij schizofrenie. Een studie naar veranderingen in de hersenen bij schizofrenie, en de invloed ǀĂŜĹ?ĞŜĞŜĞŜĹŻÄžÄžĹŒĹ?ŊĚŚĹ?ÄžĆŒĹ˝Ć‰Í˜Í&#x; zijn wij op zoek naar: Mensen tussen de 18 en 40 jaar die zelf geen psychiatrische problemen hebben en die geen eerstegraads familieleden hebben met een psychiatrische aandoening.

Het onderzoek: ,ĞƚĹ˝ĹśÄšÄžĆŒÇŒĹ˝ÄžĹŹĆŒĹ?Ä?ŚƚÇŒĹ?Ä?ĹšŽƉĚĞÇ€ĆŒÄ‚Ä‚Ĺ?ŽĨÄžĆŒÇ€ÄžĆŒÄ‚ĹśÄšÄžĆŒĹ?ĹśĹ?ĞŜĹ˝Ć‰ĆšĆŒÄžÄšÄžĹśĹ?ĹśĚĞĹšÄžĆŒĆ?ĞŜĞŜĆ&#x;ŊĚĞŜĆ?ŚĞƚÇ€ÄžĆŒloop van de ziekte schizofrenie. Met behulp van MRI-hersenfoto’s worden hersenstructuren en ĹšÄžĆŒĆ?ĞŜĨƾŜÄ?Ć&#x;ÄžĆ?Ä?ÄžĆ?ĆšĆľÄšÄžÄžĆŒÄšÍ˜KŽŏÇ Ĺ˝ĆŒÄšĆšÄ?ůŽĞĚĹ˝ĹśÄšÄžĆŒÇŒĹ˝Ä?ŚƚŽƉÄžĆŒÄ¨ÄžĹŻĹ?ĹŠĹŹÄžĨĂÄ?ĆšĹ˝ĆŒÄžĹśÄšĹ?Äž͞žŽĹ?ĞůĹ?ĹŠĹŹÍż Ä?ÄžĆšĆŒĹ˝ĹŹĹŹÄžĹśÇŒĹ?ĹŠĹśÄ?Ĺ?ĹŠĆ?Ä?ĹšĹ?ÇŒĹ˝Ä¨ĆŒÄžĹśĹ?Ğ͘ůŽĞĚÇ Ĺ˝ĆŒÄšĆšĂĨĹ?ĞŜŽžĞŜÄšĹ˝Ĺ˝ĆŒĹľĹ?ĚĚĞůǀĂŜŚĞƚÄ‚Ä‚ĹśĆ‰ĆŒĹ?ŏŏĞŜǀĂŜ ĞĞŜÄ‚ÄšÄžĆŒĹ?ĹśĚĞĞůůĞÄ?ŽŽĹ?ƉůŽŽĹ?͘ĆŒÇ Ĺ˝ĆŒÄšÄžĹśĎ°Ä?ĆľĹ?Ć?ĹŠÄžĆ?ǀĂŜĞůŏĎ­ĎŹĹľĹ?ĹŻĹŻĹ?ĹŻĹ?ĆšÄžĆŒÄ?ůŽĞĚĂĨĹ?ÄžĹśĹ˝ĹľÄžĹśÍ˜

Wat houdt het onderzoek in? hÇ Ĺ˝ĆŒÄšĆšĎ­ĹŹÄžÄžĆŒĹ?ÄžÇ€ĆŒÄ‚Ä‚Ĺ?ÄšÇ€Ĺ˝Ĺ˝ĆŒĚĞĂĨŜĂžĞǀĂŜĹ?ĹśĆšÄžĆŒÇ€Ĺ?ÄžÇ Ć?ĞŜÇ€ĆŒÄ‚Ĺ?ĞŜůĹ?ĹŠĆ?ƚĞŜĞŜÇ€Ĺ˝Ĺ˝ĆŒĞĞŜDZ/Í˛Ĺ˝ĹśÄšÄžĆŒÇŒĹ˝ÄžĹŹÍ˜ dĹ?ŊĚĞŜĆ?ŚĞƚÄ?ÄžÇŒĹ˝ÄžĹŹÇ Ĺ˝ĆŒÄšĆšŽŽŏÄ?ůŽĞĚĂĨĹ?ĞŜŽžĞŜÇ€Ĺ˝Ĺ˝ĆŒÄžĆŒÄ¨ÄžĹŻĹ?ŊŏŚĞĹ?ÄšĆ?Ĺ˝ĹśÄšÄžĆŒÇŒĹ˝ÄžĹŹÍ˜,ĞƚĹ˝ĹśÄšÄžĆŒÇŒĹ˝ÄžĹŹŜĞĞžƚ ongeveer 3 uur in beslag. De vergoeding bedraagt â‚Ź 50, ook worden reis- en onkosten vergoed.

Hoe kan ik deelnemen aan het onderzoek? hŏƾŜĆ&#x161;Ç&#x152;Ĺ?Ä?Ĺ&#x161;Ä&#x201A;Ä&#x201A;ŜžÄ&#x17E;ĹŻÄ&#x161;Ä&#x17E;ĹśÄ?Ĺ?ĹŠ/Ć&#x152;Ĺ?Ć?<ůŽŽĆ?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹľÄ&#x201A;ĹśÍ&#x2022; Ä&#x17E;ͲžÄ&#x201A;Ĺ?ĹŻÍ&#x2014;Ĺ?Í&#x2DC;Ä&#x17E;Í&#x2DC;ĹľÍ&#x2DC;ŏůŽŽĆ?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹľÄ&#x201A;ĹśÎ&#x203A;ƾžÄ?ĆľĆ&#x161;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ä?Ĺ&#x161;Ć&#x161;Í&#x2DC;ŜůŽĨĆ&#x161;Ä&#x17E;ĹŻÍ&#x2DC;ĎŹĎ´Ď´ϳϹϹϲϏϯώ (bereikbaar: dinsdag en woensdag tussen 10:00 en 13:00)

1 J2 + 10-30mm VR De opvolger van de populaire J1 heeft een hogere schermresolutie dan het voorgaande model. Hoewel het klein en eenvoudig oogt, is de kwaliteit hoog en zijn de creatieve instelmogelijkheden enorm uitgebreid. De Nikon J2 heeft een 10.1 megapixel sensor.

399.-

op=op

Daar heb je toch geen prik voor nodig!

329.Aanbiedingen lopen t/m 14 april.

*5$7,6$'9(57(17,(

9$.$17,( ,6

9$.$17,(,6 :,(/(:$$/ 6WLFKWLQJ:LHOHZDDO]RHNWYULMZLOOLJHUV RPNLQGHUHQMRQJHUHQHQYROZDVVHQHQ PHWHHQEHSHUNLQJHHQRQYHUJHWHOLMNH YDNDQWLHWLMGWHEH]RUJHQ 0DDNMLMKHWPRJHOLMN" ZZZZLHOHZDDOQOYULMZLOOLJHUV

((1.,-.-(,1 ((1$1'(5(:(5(/'

De dagen worden weer langer, het zonnetje begint voorzichtig te schijnen. Nog even en de eerste mensen om ons heen gaan alweer op vakantie. Een heerlijk vooruitzicht. Met vrienden bespreken we de vakantieplannen. Zij gaan in mei al weg, Egypte wordt het.

Met hun twee kinderen in de basisschoolleeftijd. â&#x20AC;&#x2DC;Daar heb je toch zeker geen prikken voor nodig?â&#x20AC;&#x2122; is de reactie. Ik neem de proef op de som en ga naar ggdreisvaccinaties.nl. Daar zie ik dat er wel degelijk vaccinaties nodig zijn voor Egypte, ĂŠĂŠn voor DTP en ĂŠĂŠn voor geelzucht (Hepatitis A). Dus toch. Die geelzucht nemen reizigers, vooral kinderen, mee terug naar Nederland. Met name voor volwassenen kan de ziekte, een ontsteking aan de lever, ernstig verlopen. Het virus verspreidt zich via toiletten, deurklinken en andere plekken thuis en op school. Dat gebeurt vaker na de schoolvakanties. Soms verspreidt het virus zich dusdanig dat de GGD een hele school moet vaccineren om verdere verspreiding te voorkomen. En wat blijkt? Ook voor landen zoals KroatiĂŤ, Bulgarije, TunesiĂŤ en Marokko adviseert de GGD vaccinaties. Dus gaat u op vakantie, zelfs dichtbij huis, zorg dan dat u op tijd uw vaccinatie haalt. Reageren op deze column kan via communicatie@ggd.nl. U kunt mij ook volgen op Twitter via http://twitter.com/laurentdevries. Laurent de Vries, directeur GGD Nederland


www.metronieuws.nl dinsdag 9 april 2013

18

TRAVEL

All-inclusive: vreselijk of helemaal ‘t einde?

Onderzoek

Muscat duurste voor overnachting in hotel Muscat, hoofstad van Oman, was vorig jaar de duurste bestemming als het gaat om een hotelkamer. Gemiddeld telden toeristen uit de eurozone er omgerekend 252 euro per nacht uit, blijkt uit onderzoek van hotels.com. Op de tweede plaats staat, verrassend, het Italiaanse eiland Capri met 242 euro per nacht. Amsterdam was de duurste Nederlandse stad. Daar betaalden toeristen per nacht gemiddeld 120 euro. METRO

All-inclusive is dit jaar hip tijdens de zomervakantie. Dat verwachten de grote reisorganisaties, waaronder Corendon, Tui en Oad op basis van de voorlopige boekingen van Nederlandse vakantiegangers. Ook beoordelingssite Zoover.nl ziet een toenemende interesse in deze vakantievorm. Is op vakantie gaan “zonder portemonnee” nu echt dé oplossing voor een onbezorgde tijd? Een voor- en tegenstander aan het woord. JEROEN VAN WIERINGEN reizen@metronieuws.nl

Waar wij ons ook aan hebben geërgerd, is de hebberigheid van mensen. Het Italiaanse was in het hotel echt heerlijk. Maar als mensen in twintig minuten tijd vijf gangen naar binnen schrokken en de watermeloen op hun pasta leggen omdat ze bang zijn dat er anders niets meer is, is voor ons de lol er af. Wij betalen liever wat meer om dan in alle rust te genieten.

Robert Hoogenboom (37) uit Gorinchem, getrouwd en twee kinderen Niet voor ons. We hebben het drie jaar geleden één keer geprobeerd in Calabrië (Italië, red.). Voor ons gold: eens maar niet meer. Bij allinclusive is er geen enkele limiet op het gebruik van zaken en dat trekt mensen aan die daarvan misbruik maken. De winnaars van de Aviation Awards op een rijtje. / SCHIPHOL

Ja

Schiphol

Aviation Award voor Arke, China Southern

Anita te Gussinklo (41), getrouwd en een zoontje

ArkeFly en China Southern Airlines hebben onlangs een Schiphol Aviation Award gewonnen. Het gaat om jaarlijkse prijzen die de luchthaven uitdeelt aan zakenpartners die zich op positieve manier hebben onderscheiden. ArkeFly kreeg de prijs voor beste luchtvaartmaatschappij naar Noord- en Zuid-Amerika. China Souther wordt gezien als beste airliner voor Azië. METRO

All-inclusive doen wij met regelmaat, al voor ons zoontje geboren was. De eerste keer was naar de Dominicaanse Republiek en daarover hebben we het nu nog altijd. Dit jaar gaan we naar Egypte. Onze zoon wordt bijna 8 en hij wilde iets met veel waterglijbanen. Die hebben ze daar ook

Nee

in het resort. Onze zoon is nogal een moeilijke eter en het is dus handig dat het in buffetvorm is. Bovendien hoeven we niet voor de drankje te betalen. We hebben eens op Gran Canaria alleen logies-ontbijt gehad. Toen we thuis de rekening opmaakten, bleek dat we een extra vakantie hadden betaald aan eten en drinken, dus doe ons maar all-inclusive.

BENT U HET KOUDE WEER OOK ZO BEU? WIJ MAKEN EEN WEEK ECHTE ZON IN TURKIJE NU SUPER BETAALBAAR

ZONNIG TURKIJE

www.corendon.nl 023-751 06 06

Inclusief:

ht  Retourvluc tel  7 nachten ho  Transfer ng  Reisleidi

Bodrum:

Diamond of Bodrum 5* AI / 8 dagen

Diamond of Bodrum heeft een unieke ligging ten opzichte van het strand en het centrum van Bodrum. Na een korte wandeling staat u op de boulevard van Bodrum. De keur aan faciliteiten en comfort maken dat Diamond of Bodrum een plezierig hotel is om te verblijven, u zult zich goed vermaken.

ŔDirect aan het strand ŔOp wandelafstand van de boulevard ŔFamiliekamers ŔÀ la carte restaurant

Diamond of Bodrum is direct gelegen aan het strand van Bodrum en op wandel afstand van de bekende Halikarnas discotheek en de boulevard. Het hotel is tegen een helling gebouwd en heeft een prachtig uitzicht over de baai en de StPetersburcht. APRIL AANBIEDING:

MEIVAKANTIE AANBIEDING:

MEI AANBIEDING:

NU 8 DAGEN VANAF

NU 8 DAGEN VANAF

399

Vertrek op 16, 19 & 20 april

719

Linda 4* AI / 8 dagen

All Inclusive

Het populaire hotel Linda ligt vlak bij de oever van het meertje Titreyengöl in Side. Het hotel is een plezierig complex en al jaren favoriet onder Nederlandse gasten. Het schitterende privé strand van hotel Linda bevindt zich op ongeveer 600 meter van het hotel. Hotel Linda wordt door velen met name geroemd om zijn goede service, het gevarieerde eten, de kind vriendelijkheid en de afwisselende animatie programma’s. Kortom: hotel Linda is ideale plek voor jong en oud!

ŔKlantbeoordeling: 8.0

Side:

Gelegen op een afstand van slechts 600 meter van het kiezelstrand van Titreyengöl en op een afstand van 5 kilometer van het historische centrum van Side.

NU 8 DAGEN VANAF

All Inclusive ŔKlantbeoordeling: 7.6

565

Familiekamer 2 volw. + 2 kind. €2675

Familiekamer 2 volw. + 2 kind. €1999

Vertrek op 28 april

Vertrek op 17 t/m 19 mei

Bekijk onze website voor overige vertrekdata en prijzen.

BOEK SNEL!

OP=OP Voor overige prijzen en vertrek periodes zie onze website.

SUPER AANBIEDING: NU 8 DAGEN VANAF

425 Vertrek 24 april

Prijzen zijn gebaseerd op 2 pers. bezetting p.p. voor 8 dagen exclusief evt. weekend- en/of datatoeslag. Druk- en zetfouten voorbehouden.

Ŕ600m van het strand ŔZwembad met glijbaan ŔLeuke animatie ŔOnze bestseller in Side ŔTurks bad & sauna


SPORT

19

3

FC Knudde

SPORT

TOON VAN DRIEL

Verdedigers cruciaal? Blijft Ajax koploper na zondag, of neemt PSV de koppositie weer over? Metro telt af naar de topper PSV-Ajax en zet de linies van beide teams tegenover elkaar. Het grootste verschil? De Ajax-defensie scoort en die van PSV nauwelijks. LUC WIERTS

luc.wierts@metronieuws.nl

Ajax-verdediging heeft meer scorend vermogen

Middenvelders PSV krijgen vaker geel dan Ajacieden

Met acht tegentreffers (Ajax) tegen veertien (PSV) sinds de winterstop, steekt de PSV-verdediging schril af tegen die van Ajax. Consequentie daarvan is dat PSV sindsdien al dertien punten gemorst heeft tegen zeven voor Ajax. Vooral het centrale verdedigingsduo Marcelo met Bouma/Derijck ligt onder vuur. En daar bovenop: de Ajax-verdedigers scoren ook nog af en toe, getuige de treffers van Moisander (2, foto), Blind (2) en Alderweireld (1). Dat is de verdedigers van PSV na de winter nauwelijks gelukt. Alleen Derijck scoorde één keer.

Verdedigers

Buitenspelers zorgen bij beide clubs voor de doelpunten

Het middenveld van PSV heeft meer gif dan dat van Ajax. Vooral wat betreft de straffen staan de PSV’ers veel meer in het geel dan de Ajacieden. De Jong kreeg vier gele kaarten, Eriksen en Poulsen er zelfs geen een. Van Bommel (9), Strootman (6) en Toivonen (1) staan samen op het viervoudige. Het middenveld van PSV is minder aanvallend ingesteld dan dat van Ajax waar Eriksen en De Jong en Schøne samen voor acht goals zorgden. Bij PSV waren dat er zes. De net teruggekeerde Toivonen scoorde wel al drie keer.

Wat betreft scorend vermogen (27 PSV, tegen 28 Ajax sinds de winterstop) ontlopen de clubs elkaar niet veel. In tegenstelling tot bij Vitesse en Feyenoord scoort de spits nauwelijks. De goals kwamen bij Ajax vooral van Fischer (5) of van achter de spits. Zo was De Jong vaker trefzeker als hij niet als diepste spits speelde (3 tegen 2). Bij PSV waren spitsen Matavz en Lens (respectievelijk 2 en 3 goals) maar zelden beslissend. Buitenspelers Mertens (5, foto) en Wijnaldum (6) scoorden meer. En Mertens heeft één zekerheid; scoort Wijnaldum, dan scoort hij zelf ook.

Middenvelders

Aanvallers

Winst

“Als we met 2-0 of 3-1 verliezen zijn we weliswaar door naar de halve finales, maar ik keer dan niet als een tevreden man terug naar Madrid. Ik wil dat we ook deze wedstrijd winnen.” Real Madrid-coach José Mourinho neemt alleen genoegen met een overwinning bij Galatasaray.

Programma Champions League vanavond: Galatasaray - Real Madrid (0-3) Borussia Dortmund - Malaga (0-0)

de voordelen van het voorjaar Trainingscomplex voor een topclub Vitesse-eigenaar Merab Jordania opent samen met burgemeester Pauline Krikken van Arnhem onder toeziend oog van de hele selectie het gloednieuwe trainingscomplex van de club op Papendal. / ANP

Twee duels

Amandelen

Ajax niet akkoord met schorsing Vermeer

PSV enkele weken zonder spits Locadia

Ajax gaat er niet mee akkoord dat Kenneth Vermeer voor twee wedstrijden wordt geschorst. De doelman kreeg in de thuiswedstrijd tegen Heracles (4-0) een rode kaart van scheidsrechter Ruud Bossen, omdat hij de doorgebroken Geoffrey Castillion vloerde. De tuchtcommissie van de KNVB moet zich nu buigen over de overtreding. Bij vrijspraak is Vermeer speelgerechtigd tegen PSV. ANP

PSV-coach Dick Advocaat kan enkele weken niet beschikken over spits Jürgen Locadia. De 19-jarige aanvaller ondergaat een operatie aan zijn amandelen, waar hij al een tijd last van heeft. Locadia zou eigenlijk pas na afloop van het seizoen worden geopereerd, maar de pijn is inmiddels zo heftig dat hij nu al onder het mes gaat. Voor het herstel staat twee tot drie weken. ANP

Galaxy SIII mini simlockvrij

+

gratis t.w.v. 99.-*

Aanbiedingen lopen t/m 14 april. *Aanvragen via actiebon.com/dixons

De mini versie van de Samsung Galaxy SIII heeft dezelfde functies, maar dan in een kleiner jasje. Met een 4” Super AMOLED scherm en een 5 megapixel camera. De smartphone draait op Android 4.1 Jelly Bean. Ook verkrijgbaar in metallic blue.

349.-

299.-


20130409_nl_metro holland  
20130409_nl_metro holland  
Advertisement