Page 2

2

www.metronieuws.nl donderdag 24 januari 2013

UIT IN ROTTERDAM

02

UIT IN ROTTERDAM

Op het IFFR zijn ook Rotterdamse films te zien, zoals ‘Toegetakeld door de liefde’ van Ari Deelder.

Rotterdamse parels tijde Filmpje

1

The Master Regisseur Paul Thomas Anderson analyseert de bijzondere relatie tussen sekteleider Lancaster Dodd en zijn volgeling, de gekwelde alcoholist Freddie IıåČČȩ7åĮGþÿČÿġNåĽđėıĤ&ėðđÑĒåĒ Joaquin Phoenix (foto).

2

No Een commerciële reclamemaker zet de Chileense politieke oppositie aan tot een vrolijke, optimistische Neecampagne. Het resulteert uiteindelijk in de val van de dictatuur van generaal Pinochet.

3

De wederopstanding van een klootzak In de nieuwe film van Guido van Driel komen de Amsterdamse penoze, een Angolese asielzoeker en een wraakzuchtige Friese boer samen in Dokkum. Of all places. Genomineerd voor een Hivos Tiger Award.

Colofon Uit in Rotterdam is een uitgave van Rotterdam Festivals en Rotterdam Marketing, in samenwerking met Metro Rotterdam. Mail uitinrotterdam@metronieuws.nl voor vragen, opmerkingen, suggesties en informatie over adverteren in deze bijlage. De toegangsprijzen vermeld in deze bijlage zijn de reguliere prijzen exclusief eventuele kortingen. De redactie is niet aansprakelijk voor eventueel gemaakte fouten. Wijzigingen voorbehouden.

Filmfestival. Het IFFR is gisteren van start gegaan en dat betekent anderhalve week lang films kijken, naborrelen, doorfeesten en weer films kijken. Tijdens de 42e editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) worden circa 220 lange en 300 korte films uit ongeveer zestig landen getoond aan een al net zo’n internationaal publiek. Tussen al het buitenlands geweld is er ook genoeg moois te ontdekken van eigen Rotterdamse bodem - films die hier zijn opgenomen en/of zijn gemaakt door stadsgenoten. Opvallend is de documentaire Lee Towers: The Voice of Rotterdam, die een klein inkijkje geeft in het leven van de zanger met de gouden microfoon en karakteristieke elleboogbewegin-

gen. Regisseur Hans Heijnen volgt Lee Towers rondom het concert dat hij in 2011 in Ahoy gaf, na een afwezigheid van elf jaar. De Rotterdamse Ari Deelder debuteert met haar eerste lange speelfilm Toegetakeld door de liefde, gebaseerd op het boek Door de liefde toegetakeld van Aat Ceelen. Hierin wordt een man hopeloos verliefd op een trambestuurster. Wanneer haar lijn wordt opgeheven, probeert hij op allerlei manieren met haar in contact te komen. Toegetakeld door de liefde gaat op het IFFR in wereldpremière. Deelder: “Het is een beetje een raar gevoel. Ik kijk er aan de ene kant naar uit, veel mensen heb ik al lange tijd niet gezien en als ik ze zag gingen alle gesprekken alleen maar over ‘de film dit’ en ‘de film dat’. Dus het is wel fijn om eindelijk het eindresultaat te laten zien. Maar aan de andere kant schijt ik in mijn broek en borrelt het zweet in mijn navel.” “Het maken van een film is het al-

51 x naast de film

Hoofdprogramma’s

Het International Film Festival Rotterdam bestaat uit drie hoofdprogramma’s. Ʉ ĤÿûþĮ"ıĮıĤåȩ Opkomend filmtalent uit 38 landen presenteert zijn of haar eerste of tweede film. De Hivos Tiger Awards Competitie is onderdeel van dit programma. Ʉ NġåÝĮĤıđȩ Het IFFR houdt de vinger aan de pols van de wereldcinema en komt

lerleukste maar tegelijkertijd ook het allerengste op de wereld. Mijn adrenalinepeil zit al twee jaar boven maximum en eigenlijk is het allemaal heel erg goed gegaan. Het is dan wel míjn eerste lange speelfilm, maar de cast en crew waarmee ik heb gewerkt waren allemaal volbloed professionals. En als ik het soms niet meer zo goed

met recente hoogtepunten uit het internationale festivalcircuit. Spectrum toont nieuw werk van ervaren filmmakers, inclusief korte films. Ʉ NÿûĒÑČĨȩ In Signals presenteert het IFFR themaprogramma’s en retrospectieven over actuele of juist tijdloze aspecten van filmkunst. Enkele thema’s zijn Inside Iran en Changing Channels.

wist, dan was er altijd wel iemand met een goed idee of een oplossing. Deze film is dan ook echt een resultaat van ons allen.” De hoofdpersoon in de film heet ook Arie, alleen dan net anders geschreven. Toeval? Deelder: “Ik vond het een mooi idee om de initialen te houden van Aat Ceelen. Dus zijn

VPRO Nacht

Dance, Dance, Dance

Mind The Gap

De VPRO Nacht start vandaag om 20.30 uur in het Oude Luxor Theater. Onder meer de moordkomedie Sightseers is te zien. Nog even doorfeesten? Dat kan vanaf 22.00 uur tot in de kleine uurtjes op livemuziek geprogrammeerd door 3voor12 in Corso op de Kruiskade.

Na de film uit je dak? Dan moet je in de Rotterdamse Schouwburg wezen. Achter de draaitafel staan oude bekenden als Ted Langebach, Seutek, David Vunk en L’Azizzi, maar ook nieuwe talenten als Jeff Solo, Freek en D-Ribeiro. Met een filmkaartje krijg je gratis entree.

Het IFFR en Gonzo presenteren Mind The Gap-Nights, een late-nightprogramma in WORM aan de Boomgaardsstraat. Tot en met maandag zijn er vijf avonden vol unieke samenwerkingen tussen muzikanten en videokunstenaars, filmmakers en andere beeldproducenten.

2

3

20130124_nl_uitrotterdam  
Advertisement