Page 1

Oudejaarstrekking 31 december

!

n ge

a

g

No

d 10

GROOTSTE GRATIS KRANT VAN NEDERLAND vrijdag 21 december 2012

www.metronieuws.nl | www.twitter.com/metro | www.facebook.com/metro

Na kerst en oud en nieuw verslaafd

David van Koeverden

Milan en Xavi uit Bergschenhoek

Dex uit Wierden

Eten en drinken. Feestdagen zijn funest voor eet- en alcoholverslaafden. GGZ verslavingszorginstelling Trubendorffer verwacht eind januari een piek in het aantal aanmeldingen van verslaafden. “De feestdagen zijn een excuus om veel te drinken en te eten.”, zegt directeur Dick Trubendorffer. “Door familie worden verslaafden onbewust aangemoedigd.” PAGINA 3 Nikki Rijnen, als vrijwilliger in Malawi

Jesper ten Brinke uit Veenendaal

Meer Fyra’s gaan nu keurig op tijd

Flore uit Waalre

Waar vorige week nog 50 procent van de Fyra’s niet op tijd vertrok of stilviel, daar ging deze week 71 procent van de Fyra’s op tijd weg. Nieuwe software in de treinen heeft daarbij geholpen. PAGINA 4

Smoorverliefd door de trein

LET’S HEAR IT FOR THE BABIES

Onze Serious Request-baby’s Dit zijn de ‘baby’s van Metro’. Deze week riepen we op - in verband met het Serious Requestthema let’s hear it for the babies - om foto’s van de kleine in te sturen en gelijk te doneren voor de 3 FM-actie. Deze schattige ukkies hebben de voorpagina gehaald. Het geld (honderden euro’s) brengen we naar het Glazen Huis. Serious Request had tot gisteravond 1,7 miljoen euro tegen babysterfte opgehaald. ! PAGINA 7

Jongerentrends: online leren en knuffelrappers Metro presenteert jaarlijks de jongerentrends voor het nieuwe jaar, opgesteld door YoungWorks. We houden bijvoorbeeld allemaal van knuffelrappers als Kleine Viezerik. PAGINA 2

Wekelijks plaatst Metro de rubriek Hartklopping. Daarin staan verhalen van treinreizigers die hun liefde voor een medereiziger niet kenbaar hebben gemaakt. Marcello en Laura vonden elkaar wel in de coupé. PAGINA 9

De Hampshire Hotels Winterweken:

Extra lang genieten! Ga naar www.hampshire-hotels.com/metro

2e nacht

50%

korting


www.metronieuws.nl vrijdag 21 december 2012

1 NIEUWS

NIEUWS

02

Knuffelrappers en tattoo met missie Jongerencommunicatiebureau YoungWorks presenteert vandaag in Metro de top 10 Jongerentrends 2013. Een mix van bizarre, grappige en hyperrealistische voorspellingen.

1 23 4 56 8 7 9 10 PETER VIERING

PartYcipatie

In 2013 nemen jongeren het heft in handen op feestjes en festivals. Zij kiezen zelf hun muziek uit en hun favoriete dj. Ze bouwen op het Solar Weekend Festival mee aan het decor en maken op Edelwise hun eigen cocktails en prakkie klaar.

Sharification

Internet Universiteit

Priktivism

Klopboor of kampeertent nodig? Via Peerby.nl kun je ze lenen bij mensen uit je eigen buurt. Wil je opvallen in een peperdure designjurk, bij Rent the Runaway en Le Tote kun je je hele outfit huren. Mode wordt wisselmode. Delen is het nieuwe bezitten.

Studenten volgen gratis online onderwijs via bijvoorbeeld Udacity en worden opgeleid voor de nieuwe banen van de toekomst: zoekmachinebouwer, webapplicatieontwikkelaar. Internet is de school, YouTube het klaslokaal.

Ook al een Human Rights Tattoo achter je oor? Of ga je straks een stukje van je eigen huid veilen voor een goed doel? De hoogste bieder bepaalt wat er op komt te staan. De tattoo met een missie rukt op.

Uniekchic

De happy few van de uitgaansscène gaan voor uniek en chic. Zij zijn in het bezit van één van de duizend kaartjes voor Diesel Island Party. Om hét album van hun favoriete artiest te kunnen beluisteren moeten ze wel wat doen: online dansen, of in de virtuele wachtrij staan.

Amstelvrienden

Uitverkocht De Vrienden van Amstel Live! is voor het vierde jaar op rij volledig uitverkocht. Onder meer Ilse de Lange (foto), Marco Borsato, Nick & Simon, Bløf en De Dijk treden tussen 18 en 27 januari acht avonden op in Rotterdam Ahoy. Er waren 105.000 tickets beschikbaar.

Vakantiesites

60

WEBSITES DIE REIZEN AANBIEDEN ZIJN ONDERZOCHT DOOR DE CONSUMENTENBOND

26

DAARVAN HEBBEN TIJDENS HET BOEKINGSPROCES PLOTSELING ONVERMIJDBARE EXTRA KOSTEN

Knuffelrap 2013

Programma’s als Rappers in de Sneeuw, het werk van Greenpeace en Kleine Viezerik als dirigent (Avro’s Maestro) laten een compleet andere kant zien van onze stoere boys. Lief, kwetsbaar, betrouwbaar...

Studentencrisis

Studenten worden steeds creatiever om volgend jaar hun studie te kunnen betalen. Ze zetten een online fundraising (studiesponsoring) op. Of erger: ze overwegen de seksindustrie in te duiken om aan geld te komen.

Die once live twice

Je bioritme naar de knoppen, maar wel ‘s nachts mooi om drie uur naar de sportschool, om 14.00 uur je eerste feestje, ’s morgens rond zessen aan het Whatsappen. De 24-uurs mentaliteit onder jongeren viert hoogtij.

Image galore

De visie van twee collega-experts

Metro vroeg Ingeborg Bruinewoud (26) van Science of the Time en Thimon de Jong (35) van TrendsActive om een reactie op de jongerentrendlijst 2013. Bruinewoud: “Dat jongeren zelf een stem krijgen in de line-up van feesten komt echt van de grond. Het verschijnsel goede-doelen-tattoo zou een hype kunnen zijn, maar dat de tattoowereld sterk in beweging is, herken ik zeker. Trends als Sharification en Internet Universiteit vind ik persoonlijk de interessantste. Consumeren an sich is niet meer het hoofddoel. Samen delen, elkaar iets gunnen en van elkaar leren , dat zie ik professioneel ook zo.” Ook Thimon de Jong licht de trends over samen delen en de internetuniversiteit er als meest opvallende uit. “Dit zijn lange termijntrends, die een ommezwaai in denken vergen. Jongeren vragen zich als ze iets uitgeven of lenen steeds meer af aan wie ze dat ’t liefste doen. Delen, samenwerken en kennis overdragen aan mensen die jou hetzelfde gunnen, levert meerwaarde op.”

Nieuws in beeld en status-updates in foto’s. Na Instagram sluiten jongeren nu ook Pinterest in de armen en bekijken ze nieuws niet meer in tekst, maar in beeld via NowThisNews.

Terugblik 2012

Wake up, stranger

Met de gratis wake-up service van Budist worden jongeren wakker gebeld door een vreemde leeftijdgenoot aan de andere kant van de wereld. Opstaan wordt leuk.

De voelhorens van YoungWorks

YoungWorks maakt ook voor de trendlijst 2013 weer gebruik van een landelijk trendteam bestaande uit jongeren (innovators) tussen de 13 en 26 jaar. “Dat zijn scholieren, studenten, maar ook werkende jongeren met speciale voelhorens voor trends”, zegt Bas Delmee, senior adviseur van de afdeling Onderzoek en & Trends bij YoungWorks. De jonge trendwatchers doen elk maand verslag van ontwikkelingen op het gebied van onder meer muziek, lifestyle, gadgets, mode, merken en koopgedrag. “Zij snappen de tijdgeest en weten onderstromen te herkennen die groot kunnen worden. Daarna kruisen wij hun input met de bevindingen van andere jongeren, media en professionals binnen ons netwerk”, zegt Delmee.

Metro blikt terug op de Top 10 Jongerentrends 2012 van YoungWorks. Wat hadden ze goed, wat niet? Het bureau schoot midden in de roos met Asianation: de verwachting dat Nederlandse jongeren de Aziatische mode-, film- en popcultuur zouden omarmen. Zie het enorme succes van Gangnam Style en animeseries als Death Note en Naruto. Maar ook de voorspelde hausse in muziek- en fitnessapps (Gympact, Habu), gezelschapsspellen en kneuterfeesten blijkt een voltreffer. Ouderwets ‘gezellie’ wordt het dan ook vast en zeker weer in bungalowpark De Eemhof, waar van 8 tot 10 maart 2013 het festival Were the Wild Things Are (follow-up van Bungalup) wordt gehouden. De verwachting dat jongeren elkaar dit jaar massaal koosnaampjes als ‘gore marmot’ en ‘armoedige amoebe’ zouden geven, leverde géén overtuigende match op.


NIEUWS

Verslaving door feestdagen flink aangewakkerd Feestdagen. GGZ verslavingszorginstelling vreest na de feestdagen een piek in het aantal aanmeldingen van alcoholen eetverslaafden.

03

Toezicht

LEZERSFOTO

10 euro

Download de Scoopshotapp op je telefoon en stuur je foto naar Metro.

Alcohol- en eetverslaving GEMIDDELD AANTAL AANMELDINGEN BIJ GGZ TRUBENDORFFER

75

MAANDWISSELING JANUARI FEBRUARI:

Zeeuwse cardiologen komen onder toezicht De cardiologen van het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Zeeland komen onder supervisie van de afdeling cardiologie van het Amphia Ziekenhuis in Breda. De raad van toezicht van het Admiraal de Ruyter heeft daarover afspraken gemaakt met het Bredase ziekenhuis, zo meldde een woordvoerder van het Zeeuwse ziekenhuis gisteren. Aanleiding is volgens de zegsman niet het individuele functioneren van de artsen maar hoe ze onderling als groep functioneren. ANP Steun

Rutte blijft achter ‘zijn’ Frans Weekers staan Premier Mark Rutte blijft achter zijn staatssecretaris Frans Weekers van Financiën staan. Volgens hem is Weekers ‘brandschoon’. Die was onder vuur komen liggen wegens onder meer de financiering van een reclamezuil tijdens de laatste verkiezingscampagne en de vestiging van belastingkantoren. ANP

50

REST VAN DE MAANDWISSELINGEN: 50

teruggeblikt en verslaafden vluchten dan nog verder in de alcohol.” Ook mensen met een eetstoornis krijgen het moeilijk tijdens de feestdagen, waarschuwt Trubendorffer. “Tafels zijn mooi gedekt en staan vol met eten. Door familie wordt onbewust aangemoedigd extreem veel te eten, wat daarna bij verslaafden vaak gepaard gaat met overgeven.” In de hoop dat mensen hun verslaving voor de feestdagen erkennen en om familieleden te helpen een verslaving te signaleren, heeft GGZ Trubendorffer online zelftests ontwikkeld. “Zo’n vragenlijst waar te vaak ja op geantwoord wordt, kan familieleden een handvat geven om een verslaving aan te kaarten”, zegt Trubendorffer. “Zelf je de test ook doen. Hoe eerder de verslaving wordt ingezien hoe beter, zodat het tijdens de feestdagen niet uit de hand loopt.”

BIANCA BRASSER

Gepeperd

Riante ontslagpremie is Dekker doorn in oog

Kerstsfeer op de stations Meisjes brengen Amsterdam Centraal alvast in kerstsferen. Maxime Caton legde het feestelijk uitgedoste duo vast voor Scoopshot en verdiende 10 euro. Ook geld verdienen met jouw mobiele foto’s? Download de Scoopshot-app op je mobiele telefoon en stuur je foto’s naar Metro. / SCOOPSHOT/ MAXIME CATON

bianca.brasser@metronieuws.nl

Verzend- en administratiekosten 25,-. Check de voorwaarden en beschikbaarheid op telfort.nl of bij de verkoper.

Feestdagen zijn funest voor eet- en alcoholverslaafden. Aan het eind van volgende maand verwacht verslavingszorginstelling GGZ Trubendorffer net als voorgaande jaren een piek in het aantal aanmeldingen. “De feestdagen zijn voor verslaafden een excuus om veel te drinken en eten”, zegt Dick Trubendorffer, directeur van twee verslavingszorginstellingen. “1 januari wordt door hen gezien als symbolische datum om te stoppen, een soort schijnveiligheid, maar een paar weken later is er niks veranderd.” Rond de maandwisseling januari / februari meldden de afgelopen drie jaar 50 procent meer verslaafden zich voor een intakegesprek om af te kicken dan rond andere maandwisselingen, stelt Trubendorffer. Hij verwacht dat ook de komende feestdagen verslavingen flink worden aangewakkerd. “Voor alcoholisten begint de kerstvakantie al op vrijdag met een borrel op het werk en eindigt pas halverwege januari na de laatste Nieuwjaarsborrels”, zegt Trubendorffer. “De tussenliggende periode is een excuus om exceptioneel veel te drinken. Ook emoties rond de feestdagen spelen een grote rol. 2012 was voor veel mensen geen mooi jaar. Tijdens deze dagen wordt

De ontslagvergoeding voor de vertrekkend algemeen directeur van de Wereldomroep is buitensporig hoog, vindt staatssecretaris Sander Dekker van Media. Algemeen directeur Jan Hoek krijgt een vergoeding van 1,1 miljoen euro. Na een dringend verzoek van Dekker en zijn voorganger is afgesproken de ontslagvergoeding terug te brengen naar 800.000 euro. ANP

Interactieve TV op 2 tv’s + Internet + Bellen

Vaste lage prijs

38,50 p/mnd

Nu met gratis monteur!

telfort.nl 0800 1707

Telfort winkels


www.metronieuws.nl vrijdag 21 december 2012

NIEUWS

Doorstart. Ruwaard van Putten Ziekenhuis gaat verder, maar niet als zelfstandig ziekenhuis Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis houdt op te functioneren als zelfstandig ziekenhuis. Dat liet het ziekenhuis gisteren weten. “Door de financiële positie waarin het Ruwaard van Putten Ziekenhuis verkeert, is een voortbestaan als zelfstandig ziekenhuis niet langer mogelijk.” “Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis vervult een belangrijke zorgfunctie voor de bewoners in de regio Voorne-Putten”, meldt het ziekenhuis. Het ziekenhuis draait dan ook door als satellietziekenhuis van het Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Zorgverzekeraars CZ en Achmea hebben zich bereid getoond om financiële afspraken te maken, zodat het Ruwaard van Putten Ziekenhuis de periode tussen nu en de nieuwe bestuurlijke situatie kan overbruggen. Het was gisteren nog niet bekend wat de nieuwe situatie betekent voor het personeel en of er banen verdwijnen. Ook staat nog niet vast of de inmiddels behoorlijk besmet geraakte naam gehandhaafd blijft. Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis raakte in opspraak door een bijzonder en onverklaarbaar hoog sterftecijfer op de afdeling cardiologie in 2010. Vorige maand werd die afdeDieptepunt

“Ruim 70 procent van de Fyra’s is nu op tijd”

Commissie Danner

HSL. Ellende met de Fyra naar Brussel neemt dankzij nieuwe software langzaam af: 71 procent op tijd.

Een commissie onderzoekt alle sterfgevallen sinds 2010. Ʉ ɻɳɳȩ In totaal overleden in die periode achthonderd mensen.

De problemen met de nieuwe hogesnelheidstrein Fyra lijken langzaam af te nemen. Van zaterdag tot en met dinsdag reed 71 procent van de V250-treinen van Amsterdam naar Brussel op tijd, zo laat een woordvoerder van NS weten. In de eerste week was dit nog 50 procent. NS wijdt het pijnlijke falen van de Fyra naar België in de eerste dagen aan opstartproblemen. De V250treinen zouden frequent vastlopen bij het opstarten. Hierdoor vertrokken veel Fyra’s te laat, of konden onderweg moeilijk worden opgestart als de trein stilviel. Volgens NS is het probleem in de testfase niet opgemerkt. Het bleek pas in de praktijk met een drukke dienstregeling en het moderne beveiligingssysteem op de HSL. In 2009 kampten de Thalys en de Eurostar met dezelfde problemen, aldus NS. Een upgrade van de software aan boord moet veel van deze ‘opstartproblemen’ hebben verholpen. NS heeft met de gemeente Den Haag afgesproken te onderzoeken of een rechtstreekse Thalys of Fyra van en naar de Hofstad toch mogelijk is. Ondertussen wordt de overstap-optie in Rotterdam extra gepromoot. De Haagse wethouder Peter Smit is hier mee akkoord gegaan.

Ʉ ɸɴȩ Van 51 onderzochte gevallen zouden er elf patiënten mogelijk vermijdbaar zijn geweest.

ling tijdelijk gesloten. Vorige week is begonnen cardiologie gefaseerd weer te openen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het hele ziekenhuis onder verscherpt toezicht gesteld. Vier cardiologen zijn op non-actief gesteld. Inmiddels hebben zeker 21 mensen aangifte gedaan tegen het ziekenhuis of een behandelaar daarvan. Omdat medische strafzaken ingewikkeld zijn, zijn deze gespecialiseerde politiemensen met de zaak bezig. Een onderzoek naar de manier waarop ‘het Ruwaard’ en de eerder genoemde ziekenhuizen gaan samenwerken wordt afgerond in het eerste kwartaal van volgend jaar. METRO Misser

CBS: crisis beïnvloedt ook persoonlijk leven

Gezochte auto in zaak Hillis blijkt van politie

De recente jaren van economische tegenwind lijken tot op zekere hoogte ook gevolgen te hebben in de persoonlijke levenssfeer. Dit jaar zijn er minder geboorten, huwelijken en verhuizingen. Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek over 2012. Het consumentenvertrouwen daalde tot een dieptepunt, bedrijven investeerden minder en de woningmarkt bleef in mineur. ANP

Een zwarte Volkswagen Golf waar de politie naar op zoek was in het onderzoek naar de liquidatie van topcrimineel Stanley Hillis, blijkt van de politie zelf. De politie vroeg vorige week dinsdag ook de hulp van het publiek via een uitzending van Opsporing Verzocht. Volgens een woordvoerder van justitie zal worden nagegaan hoe een en ander is gelopen. Hillis werd op 21 februari 2011 in Amsterdam-Oost gedood. ANP

Lenovo® raadt Windows 8 aan.

RUBEN EG

ruben.eg@metronieuws.nl

Verbetering

“De reiziger merkt dat de punctualiteit van de Fyra omhoog gaat.” De helft van de moderne Fyra-treinen stond in de eerste week vooral stil.

RELOAD. REINVENT.

/ THIERRY ROGE | ANP

Eric Trinthamer. Woordvoerder NS

VanHarte ontmoeten? VanHarte meedoen? Help nu één van onze tafels dekken. Ga naar restovanharte.nl

Recept voor een betere buurt

35,6 cm/14” Lenovo® IdeaPad® U410 – UltrabookTM Intel® Core™ i7 processor van de derde generatie | Windows 8 | 1TB harde schijf + 24GB SSD | NVIDIA GT610 1GB LENOVO® IDEAPAD® U410

€ 899.00

39,6 cm/15,6“ Lenovo® IdeaPad® Y500 Intel® Core™ i5 processor van de derde generatie | Windows 8 | 8GB werkgeheugen | 500GB harde schijf | 39,6 cm/15,6“ Full HD scherm | NVIDIA GT550 2GB DDR5 LENOVO® IDEAPAD® Y500

VANAF

€ 799.00 Copyright ® 2012, Intel Corporation. Alle rechten voorbehouden. Intel Inside,Intel Core, Ultrabook, Intel en het Intel logo zijn handelsmerken van Intel Corporation in de Verenigde Staten en/ of andere landen.

04


STMANNEN KOME KER NE US RA AS AN E D

DE

KERST ACTIE

Kerst is dé tijd van het jaar om elkaar te verwennen met cadeaus dus ASUS deelt uit! Onder verschillende kerstbomen in Vlaanderen en Nederland leggen onze kerstmannen ongelooflijke cadeaus. Wil je weten welke steden we bezoeken? Kijk snel op onze Facebook pagina voor alle hints.

ASUS wenst iedereen een ongelooflijke kerst!


)ULFDQGHDXUROODGH Fijn gekruide rollade van mager varkensvlees.

*5$0 van 4.49

2X 0DJQXP )UL]]DQWH 3URVHFFR

Droge lichtmousserende wijn. Komt uitstekend tot zijn recht als aperitief.

van/,7 7.99 (5

9¡( /X[HEDQNHWEDNNHUV NHUVWWDDUW Voor 6 personen.

7RVFDDQVH YDUNHQVILOHWUROODGH

Met kruidencrème en bistrokruidenolie. Ovenschaal voor 4 personen.

4

oodschappen doen is bij Dirk het hele jaar al een feest. Maar tijdens de feestdagen pakken we graag nog eens extra uit! Met de allerlekkerste producten van de hoogste kwaliteit voor een geslaagd kerstfeest. Dat wordt gegarandeerd lekker genieten, gezellig samen met uw familie of vrienden. Culinair pieken met kerst, ook daarvoor gaat u naar Dirk dus! Wij wensen u fantastische feestdagen!

*HYXOGH SRUWREHOOD¡V

.DDVSODWHDX Mild of pittig. Per stuk.

Supermals stuk rundvlees voor 2 personen.

*DUQDOHQULQJ

4XHHQVVXVKL

200 gram + 70 gram saus.

2e

5e Pak 12 stuks.

3e

Als beste getest bij Tros Radar.

&DQDGHVH NUHHIW

6HUUDQRKDP

Gesneden, per 100 gram.

Per stuk 375 gram.

1X e rs t K t me Ju is t

*HURRNWH]DOPILOHW

Handgezouten en ambachtelijk gerookt op een melange van 3 soorten hout. Pak 100 gram.

3e

van 2.49

1e /X[HVDODGHVFKRWHO Russisch ei, rundvlees of zalm. 900 gram.

6¡(

1DDU'LUNGXV

Acties geldig t/m woensdag 26 december 2012

4e

&KDWHDXEULDQG

Schaal 2 stuks.

6e

*5$0

*5$0

6R

+HOHNDONRHQ

5$0 van*4.99

3e

/X[HJRXUPHWRI IRQGXHVFKRWHO

Met o.a. biefstuk, varkenslapjes en vinkjes.

3e

.,/2

van 14.90

12e


NIEUWS

Meer boekingen voor vakantie Griekenland

07

Serious Request

Zomer. Griekenland kan volgend jaar meer Nederlanders tegemoet zien dan afgelopen zomer. Dat blijkt uit het aantal boekingen tot nu toe. Nederlandse toeristen lijken hun angst voor de economische malaise in Griekenland opzij te zetten. Diverse reisorganisaties melden “flinke plussen” in het aantal zomervakantieboekingen voor het Zuid-Europese land, blijkt uit een rondgang van Metro. “Die soort rare psychologie van mensen dat ze door de crisis daar niet meer op vakantie zouden kunnen, lijkt eindelijk voorbij”, zegt woordvoerder Jonas de Groot van de Sundio Group – eigenaar van onder meer Kras Vakanties. Ook Tui, Neckermann en VrijUit zien dat de vraag naar Griekenland weer stijgt. “Als is dat natuurlijk niet heel verbazingwekkend. Vorig jaar was écht een slecht jaar voor het land”, weet woordvoerder Hanita van der Meer. Evenals OAD Reizen constateert zij dat de zonvakanties rond de Middellandse Zee het sowieso goed lijken te doen. Turkije is vooralsnog het populairst. JEROEN VAN WIERINGEN

Wachten

“Ze wachten langer in de hoop op een goedkoper ticket.” Het toerisme naar Griekenland lijkt langzaam weer uit het dal te klimmen.

/ AP

Steven van Nieuwenhuijzen, directeur D-reizen ziet, in tegenstelling tot andere organisaties, dat het aantal boekingen voor de zomervakantie achterblijft.

Fanny Phiri met haar pasgeboren dochtertje. / RUBEN EG | METRO

“Nooit meer thuis bevallen” 3FM Serious Request zamelt deze week geld in voor de stille ramp babysterfte. Metro nam een kijkje in Malawi. Naam: Fanny Phiri Leeftijd: 32 jaar Verblijfplaats: Kasungu District Hospital, Malawi Situatie: Vijf keer zwanger geweest, heeft vier kinderen “Ik heb gisteravond een dochtertje gekregen. Anderhalve week geleden ben ik naar het ziekenhuis in Kasungu gegaan, om daar te bevallen. Ik woon 120 kilometer hier vandaan. De lokale kliniek had mij hier naar toe gestuurd. Ze vreesden complicaties bij de geboorte. De baby is gelukkig normaal geboren.

Wel ben ik ingeknipt. Ik ben blij dat ik naar het ziekenhuis ben gegaan. Bij mijn vorige zwangerschap heb ik mij laten verzorgen door een vroedvrouw uit het dorp. Dat ging verkeerd. De baby werd na negen maanden doodgeboren. Alleen bij mijn eerste zwangerschap ben ik naar de kliniek gegaan. Ik had gehoord dat dit bij de eerste keer verstandig is, vanwege het hoge risico. Daarna ben ik thuis bevallen. De volgende keer ga ik opnieuw naar het ziekenhuis. Hier heb ik veel advies gekregen. Ook heeft de baby vaccinaties gekregen, onder meer tegen TBC. Uiteindelijk wil ik nog één kind, maar ik wacht minimaal zes maanden voor ik weer met mijn man ga slapen. Ik ga bij de lokale kliniek een injectie halen om zwangerschap te voorkomen.” RUBEN EG Kijk voor meer Serious Request-verhalen op www. metronieuws.nl.

TV + Internet + Bellen voor thuis. Nu met Samsung Galaxy Tab 2. Zeer voordelig alles-in-1 pakket voor thuis. Digitale TV, razendsnel internet en voordelig bellen via de vaste telefoon. Nu met Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) Wi-Fi voor € 0,-. De voorraad is beperkt, dus wees er snel bij.

Samsung Galaxy Tab 2 voor €

0,-

+ Vaste lage prijs van € 37,50 per maand.*

Kijk voor meer informatie over deze speciale actie op t-mobile.nl/metro of bel 0800 8048 (gratis)

* Deze actie is i.c.m. een 2-jarig Digitale TV Direct Kijken +Snel Internet + Bellen Soms abonnement van € 37,50 /mnd. Eenmalige aansluitkosten € 25,42. Actie is geldig tot 15 januari 2013, zolang de voorraad strekt.


Met het oog op de feestdagen

EINDEJAARSKNALLERS Sola wenst u mooie, smakelijke en gezellige feestdagen.

NIEUW VOOR EEN SMAKELIJK, FEESTDINER Zilverwit edelstaal

 

VOOR EEN FEESTELIJK EN STIJLVOL GEDEKTE TAFEL

sol  A line WEBSHOP

WITTE PANNEN MET

keramische

VOORDEEL

KRASVASTE ANTI-AANBAKLAAG Natuurproduct zonder schadelijke stoffen 60% minder co2 uitstoot

4-delige kookset van Tri-ply Tri-ply is de ideale combinatie van een laag edelstaal 18-0, een laag aluminium en een laag edelstaal 18-10. De pannen warmen snel op en de warmte wordt perfect verdeeld. Elke warmtebron model CarrĂŠ de Luxe

70-delige bestekset

398. 229. KNALPRIJS

Hapjespan met deksel ø 28 cm 29.95 KNALPRIJS

Zilverwit edelstaal

 

8-persoons, model Victoria

169. 89.

Zilverwit edelstaal

 

kortingscode vic70

44.-

.BESPAAR 45

90-delige bestekset

Zilverwit edelstaal

 

4-delige kookset zilverwit edelstaal Elke warmtebron model Piazza

229. 115. KNALPRIJS Zilverwit edelstaal

in mahoniecassettebox zilverwit edelstaal topmodel Haagsch Lofje

399. KNALPRIJS

Koekenpan ø 24 cm 24.95 14.95 Koekenpan ø 28 cm 27.95 18.95 Koekenpan ø 30 cm 29.95 19.95 Koekenpan ø 20 cm 16.95 KNALPRIJS

www.sola-fabriekswinkel.nl

CADEAU-IDEEEN

Ook verkrijgbaar in zwaar verzilverde uitvoering

Professioneel messenblok

1599. KNALPRIJS

6-delig gehard molybdeen staal

699.-

 

219. 99. KNALPRIJS

Wok ø 28 cm 29.95 KNALPRIJS

DE NIEUWE TREND 4-delige kookset zilverwit edelstaal Elke warmtebron model Oslo

model Capri

199. 99. KNALPRIJS

SPOTGOEDKOOP model Privilege

Zeist Van Reenenweg 155 Haarlem Grote Houtstraat 135 Koopzondag 23 december 12.00-17.00 uur

Lelystad Bataviaplein 34

messenblok in 4 sprekende kleuren

59.95 39.95 KNALPRIJS

Koopzondag 23 december 12.00-17.00 uur ZILVERWIT EDELSTAAL

32-delige bestekset 4-persoons zilverwit edelstaal model Diana

169. 89.95 KNALPRIJS

 

102-delige bestekset 12-persoons zilverwit edelstaal model Capri of Privilege

549. 299. KNALPRIJS

Leidschendam Weigelia 17

WC Leidsenhage Koopzondag 23 december 12.00-17.00 uur

Rotterdam Meent 7a+9a Koopzondag 23 december 12.00-17.00 uur Haarlem, Lelystad, Leidschendam en Rotterdam: maandag 24 december 09.30-17.30 uur

HANDIG Uitschuifbare panonderzetter

14.95 KNALPRIJS


NIEUWS

Smoorverliefd stel bij elkaar door treinreis Glimlach. Marcello en Laura zagen elkaar voor het eerst in de sprinter naar Den Haag. Ze hebben nog steeds vlinders in de buik. Jaarlijks ontstaan er vierduizend nieuwe liefdes in de trein. Metro zocht een stelletje op dat elkaar twee maanden geleden in de sprinter van Leiden naar Den Haag leerde kennen. Marcello (23) zwichtte voor haar groenblauwe ogen, Laura (28) voor zijn stralende lach. “Ik kan me onze eerste blikken nog goed herinneren”, vertelt Marcello. “De deur van de sprinter haperde. Ik probeerde ‘m open te trekken en zag een mooi meisje naar me glimlachen. Ik was meteen heel benieuwd naar haar.” Laura had het al snel door. “De hele trein was leeg en hij ging precies tegenover me zitten. Ik wist dat hij tegen me zou gaan praten. Het duurde alleen nog best lang voor hij wat zei.” Marcello: “Ik heb ongeveer tien minuten getwijfeld hoe ik het aan moest pakken. Gelukkig was mijn vraag over haar turquoise ring een schot in de roos.” “Ik vertelde hem dat de ring uit Brazilië kwam”, vervolgt Laura. “‘Hé, daar heb ik ook gewoond’, zei hij meteen. Daarna hebben we nog volop gepraat. We zijn samen naar de Grote Markt gelopen. Ik had kunnen

Marcello en Laura kunnen hun geluk niet op. Twee maanden geleden leerden ze elkaar kennen in de trein van Leiden naar Den Haag. / DAVID VAN DAM

fietsen, maar dit was veel gezelliger.” Marcello en Laura wisselden nummers uit en de eerste date kwam via WhatsApp al snel tot stand: tapas in Den Haag. Inmiddels zien ze elkaar bijna elke dag. Marcello’s blik verraadt dat hij ontzettend trots is op zijn meisje, aan Laura’s stralende ogen kan iedereen zien hoe gelukkig zij is. “Ja, we zijn verliefd”, zeggen ze in koor. “We hebben ook zó veel gemeen. Reizen, dansen, noem maar op. En we zijn allebei even klunzig. Saai is het nooit.”

Dat ze elkaar uitgerekend in de trein voor het eerst hebben ontmoet, is bijzonder. “We zijn een jaar lang bijna buren geweest en hebben ook nog eens in hetzelfde gebouw gewerkt”, legt Laura uit. “Toch hadden we elkaar nog nooit gezien. Heel grappig dat de trein je dan alsnog samen brengt.” Dat er veel nieuwe liefdes in de trein ontstaan, verbaast het stel niet. Laura: “Je bent in een kleine ruimte en moet ergens naar kijken. Ideaal om een gesprek met iemand aan te

knopen.” Kijk om je heen, wees positief en durf iemand aan te spreken, is de boodschap van Marcello. “Toen ik Laura voor het eerst ontmoette, had ik net mijn trein gemist. Ik had vervolgens heel boos kunnen zijn en gesloten. Maar dan was Laura waarschijnlijk nooit in mijn leven geweest.”

MARIEKE VAN DER VOORT

marieke.vander.voort@metronieuws.nl

09

Hartklopping

Gouden ringen om wijsvinger Wil jij die jongen uit de trein met die prachtige ogen nog eens terugzien? Via een hartklopping, oftewel een leuk berichtje op Tumblr, kunnen treinreizigers elkaar na een ontmoeting weer terugvinden. Dinsdag 13 november. Intercity van Amsterdam naar Amersfoort Schothorst rond 14.00 uur. Jij: mooie vrouw, krullend, donkerblond haar en met een Apple 15 inch-laptop op je schoot. Donkerblauw jack met embleem op de linkerkant en een grijs/blauw geblokte sjaal. Bruine sportschoenen. Jij vond mij ook leuk: je lachte vele malen naar mij. Je droeg twee gouden ringen om de wijsvinger. Zo dom was ik, om je niet aan te spreken en je te vragen naar je personalia! Ik durfde niet, was bang je te horen zeggen dat je niet single bent. Ik moest uitstappen (had een afspraak) in Hilversum. Grijze haren, baard en een klein zwart vouwfietsje. Ik kan je niet uit m’n hoofd krijgen. Jij mij ook niet? Laat het me weten. #HK61301 Reageren? Mail naar hartkloppingen@ns.nl Wil jij meer weten over NSHartkloppingen? Surf dan naar http://nshartkloppingen.tumblr.com/

Er ontstaan jaarlijks zo’n 4000 nieuwe relaties in de trein.


www.metronieuws.nl vrijdag 21 december 2012

Column

10

MENINGEN Ik zie heel erg uit naar de kerstdagen.

EBRU UMAR

“Nee, ik haat die verplichte familiedagen.”

COLUMNIST

Jennifer Delano

“Heerlijk tot rust komen in zonnig Lissabon. Beste kerst ooit!” Oliver de Leeuw

“Ja zeker! Heerlijk een paar vrije dagen doorbrengen vol gezelligheid en even de crisis vergeten.” Patrick van der Veld

BEROOFD BIJ ABOUTALEB In de buurt waar de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb woont is het schering en inslag: kut-jochies met messen beroven kinderen van hun mobieltjes en portemonnees. En scooters. De kut-jochies zijn Marokkanen en de politie heeft één advies: geef onmiddellijk je mobieltje af. En portemonnee. En doe die scooter erbij. Gewoon, doe wat de berover zegt. De buurt waar de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb woont, is de buurt waar ik ben opgegroeid. Tegenwoordig woont de Rotterdamse burgemeester van Marokkaanse afkomst er. En ook zijn voorganger Ivo Opstelten. En waar Ivo Opstelten hardhandig optreden tegen criminelen predikt, adviseert de politie de ouders van beroofde en mishandelde kinderen om vooral geen geweld uit te lokken. Sterker nog, als je van je scooter beroofd wordt, je daarna de crimineel op je scooter ziet rijden, hem volgt, weet te traceren en hier melding van maakt bij de politie, zegt de politie doodleuk dat ze er niets aan gaan doen. Lekker laten gaan. Geef je spullen af. Dat is veilig. En makkelijk. Hetzelfde advies kreeg ik in 2006, toen ik door een stel kut-Marokkanen gehoekt werd voor mijn deur: “Ebru, als ze om je iPod vragen (toen was er Buurt nog geen iPhone) dan geef je ’m af”. De agent die dat zei moest het vier keer “De buurt waar de Rotterherhalen eer ik akkoord ging. En alleen damse burgemeester Ahmed om er vanaf te zijn natuurlijk. Wat is er toch aan de hand in Aboutaleb woont, is de buurt Nederland dat de politie adviseert om waar ik ben opgegroeid.” mee te werken aan de beroving van iphone/ portemonnee/ scooter? What’s Ebru Umar next? Het jatten van m’n huis? M’n auto? Hoezo kan de politie niet optreden tegen kinderen die met messen rondlopen en hun leeftijdsgenoten bedreigen? Waarom loopt er geen blauw op straat, die deze kinderen oppakt en tenminste één draai om de oren geeft? Tenminste. Hoezo zet het blauw op straat deze kinderen niet vast en haalt ze de ouders er niet bij? Allebei de ouders. Voordat die ouders op het politiebureau komen (de ouders, geen broers, geen zussen, geen buren, maar de fokking ouders), gaan die kids nergens heen. Waarom wordt die ouders niet uitgelegd wat hun kinderen doen, waarom biechten die kinderen niet op hoe ze aan hun wapens komen en waarom wordt met de ouders niet afgesproken hoe hun kroost gestraft wordt? Hoe moeilijk kan dat zijn? “Spullen zijn vervangbaar en geld is maar geld,” zei de moeder van het beroofde jongetje. Een jongetje dat zich niet meer veilig voelt op straat omdat hij beroofd is en zijn vriendje mishandeld. In Kralingen, de buurt waar de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en zijn voorganger Opstelten wonen, is dit schering en inslag. Kans maken op honderd euro? Upload jouw column van exact vierhonderd woorden en een foto op onze website metrocolumn.nl. Columns voor volgende week maandag moeten uiterlijk donderdag 16.00 uur binnen zijn. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Ram | 21/3 - 19/4

Stier | 20/4 - 20/5 Jij bokst het vandaag allemaal voor elkaar voor iedereen. En dat mag ook wel eens gezegd worden. Petje af; een topprestatie.

Tweelingen | 21/5 - 20/6 Graaf in je gevoel en je weet haarfijn wat je partner wil. Jij voelt jouw partner vandaag zo goed aan, dat een romantische avond niet meer kan fout gaan. Je hoeft alleen maar je gevoel te volgen.

Kreeft | 21/6 - 22/7 Je hebt een duwtje in de goede richting nodig om eindelijk eens dat te doen wat je graag wilt. Als je goed oplet, kun jij dat zetje vandaag krijgen.

Leeuw | 23/7 - 22/8 In plaats van eerst te handelen en daarna te denken, zou het verstandig zijn als je het in ieder geval vandaag eens andersom probeert. Je zult zien hoeveel effect dat heeft.

Maagd | 23/8 - 22/9 Als jij grote zorgen hebt, kun je deze vandaag door je positieve instelling en filosofische natuur wonderwel aan. Jij laat je niet uit het veld slaan en zult een steun en toeverlaat zijn voor je dierbaren.

Afschieten die damherten en opeten In de Amsterdamse Waterleidingduinen leven heel veel damherten. Zo veel dat er te weinig voedsel is en de weilanden en tuinen van mensen in de buurt worden leegvreten. Vanwege Marianne Thieme-sentimentjes in de gemeente Amsterdam mogen ze niet doodgeschoten worden. Nu vinden boswachters vele dode herten in de duinen, omdat ze geen voedsel meer kunnen vinden. Dan blijft dus gewoon, gezond, natuurbeheer over waarbij je jaarlijks zoveel dieren afschiet dat de rest voldoende ruimte heeft om zonder honger goed te leven. Gisteren bambistoofpotschotel gegeten. Zonder gewetensbezwaren. Was heerlijk! MAARTEN VAN VEEN

Ruzie

Twee machinisten en maar één trein Naar aanleiding van de brief van Mark Deen moest ik terug denken aan een grappige gebeurtenis met de NS een paar jaar geleden. Onze machinist was toen niet vermist, maar we hadden het tegenovergestelde probleem. Twee machinisten en maar één trein. Grappig was dat deze machinisten op het perron ruzie stonden te maken over de bestemming. De ene machinist wilde met deze trein naar Roosendaal en de ander naar Amsterdam. Het is gelukkig voor mij het laatste geworden maar ik vond het destijds wel grappig. Er was sprake van materieeltekort maar dat het zo erg was wist ik toen niet. NIENKE DE JONG

Horoscoop

Je bent veel te krampachtig op zoek naar de ware liefde in je leven. Die heb jij toch allang gevonden, doe je ogen open en ontspan. Dan zul je een aantal dingen heel anders gaan bekijken.

Brief van de dag

Weegschaal | 23/9 - 22/10 Je hebt een afspraak en je kunt nauwelijks wachten tot het zo ver is. Om je zo op te winden is toch niets voor jou? Wil dat zeggen dat deze persoon iets meer is dan een gewone vriend of vriendin?

Schorpioen | 23/10 - 21/11 Je probeert het geluk af te dwingen. Maar zo werkt dat niet. Doe dat wat je doet omdat je het wilt en niet omdat je dan iets terug kunt verwachten van een ander. Die ander zal je slechts teleurstellen.

Honderden

Studenten kunnen leren van Johanna In zijn brief stelt Nico van der Stok (Metro, gisteren) dat er geen

Snippers

Damhert is heerlijk als stoofschotel, aldus de briefschrijver van de dag. / JOHN VAN IPEREN

compassie is voor dieren. De wereld is in shock na een aanslag op de basisschool in Newtown waar twintig kinderen zijn vermoord en in Nederland staan de kranten vol met een vis die is aangespoeld. Om maar te zwijgen over alle andere ellende in de wereld. Zullen we zolang we stille tochten moeten lopen voor mensen, die voor dieren even uitstellen? Iedereen zag die vis liever wegzwemmen dan overlijden. Nu kunnen studenten leren van zo’n vis. RALPH BAKKER Serious Request

Luuk, niemand dwingt je om iets te geven Beste Luuk, naar aanleiding van je column of ik met een schuldgevoel zit, heb ik een paar vragen voor je. Hoeveel mensen zijn er nodig om jou iets te laten doen? Als je van drie dj’s in een glazen huis al een schuldgevoel krijgt ben ik wel benieuwd. Er is niemand die je dwingt iets te geven. Is er stiekem iemand anders die zegt wat je in je columns moet schrijven? Ik zelf vind het super om te zien hoe al die mensen in actie komen voor

Serious Request en uit vrije wil geld geven. Dat geeft mij, en ik denk heel veel mensen, een goed gevoel. DIEDERIK DEMEIJER

Kennis

Wel voorspellingen doen met sterren Zonder veel kennis van het onderwerp sterrenkunde doet André Noordzij uitspraken over dat onderwerp. “Kijken naar sterren is kijken naar het verleden.” Ik zal een hint geven: ons zonnestelsel is opgebouwd uit materie (metalen) afkomstig van oudere stelsels. Door die te bestuderen neem je “een kijkje in de toekomst”, niet letterlijk, daar heeft André gelijk in, maar je kunt wel een voorspelling doen over wat er met vergelijkbare sterren gaat gebeuren. PAUL KROON Ook in Metro? Stuur je brief van maximaal honderd woorden per e-mail naar brieven@metronieuws.nl. Geef je volledige naam en adres op. De redactie behoudt zich het recht voor brieven in te korten. Het copyright van brieven vervalt aan Metro.

AIMÉE DE JONGH

Boogschutter | 22/11 - 21/12 Je maakt je veel zorgen en je moet er voor oppassen dat dit je niet lamlegt. Als er in de privésfeer dingen goed aflopen, kom je in een positievere stemming en gaat het zienderogen beter met je.

Steenbok | 22/12 - 19/1 Houd je vandaag eens bezig met je financiën. Je bent erg vindingrijk op dat gebied. Je vindt misschien een nieuwe bron van inkomsten of een goedkopere lening of...

Waterman | 20/1 - 19/2 Op je werk lijkt alles zijn gangetje te gaan, maar pas op voor geroddel achter je rug om. Zorg dat er geen twijfel bestaat over jouw motieven en handelswijze. Dan geef je roddels geen kans.

Vissen | 20/2 - 20/3 Laat je emoties de vrije loop. Met het afremmen of wegstoppen van je gevoelens zul jij veel schade oplopen. Niet doen dus. Als anderen er niet tegen kunnen, gaan ze maar een blokje om.

Meer horoscopen? Ga dan snel naar www.metronieuws.nl/extra/horoscoop

Heinz de kat

WINDIG & DEJONG


ENTERTAINMENT

David Guetta: het ultieme feestbeest David Guetta. Hij heeft van zijn passie zijn werk gemaakt en presenteert zijn playlist voor Oud en Nieuw. Hoe belangrijk is internet voor de muziekindustrie? Ik begon met het organiseren van feesten toen ik heel jong was. De enige manier om ze te organiseren, was door heel close te blijven met de mensen die je muziek luisteren. Wij gebruikten daar toen flyers voor. Nu is de technologie natuurlijk veel beter, maar het idee is hetzelfde. Ik vind het geweldig dat ik nu veel beter kan communiceren met mijn fans. Internet biedt ook veel kansen voor de nieuwe mensen in de industrie.

Wat kunnen wij in 2013 van je verwachten? Mijn album Nothing But the Beats 2.0 is net af en ik ben bezig met een paar singles. Ik wil mijn shows visueler maken en mijn fans blijven verrassen.

Tussenstand 100% NL: Bløf gaat aan kop Als de 100% NL Awards vandaag zouden zijn uitgereikt, dan had Bløf nu een prijs op de schoorsteenmantel staan. De Zeeuwse band gaat met 37 procent van de stemmen aan de leiding in de categorie artiest(en) van het jaar. Op plaats twee en drie staan Nick & Simon en Guus Meeuwis. Luisteraars kunnen de situatie nog tot en met 31 december veranderen. Op 9 januari is de uitreiking. Tussenstand album van het jaar: 1. Nick & Simon – Sterker. 2. Ilse DeLange – Eye Of The Hurricane. 3. Glennis Grace – This Is My Voice. Tussenstand hit van het jaar: 1. Jan Smit & Gerard Joling – Echte Vrienden. 1. Gers Pardoel ft Sef – Bagagedrager (beide 38 procent). 3. Racoon – Liverpool Rain. Tussenstand nieuwkomer van het jaar: 1. Nielson. 2. Chris Hordijk. 3. Charly Luske. METRO

2

ENTERTAINMENT

Christina

AVRO-dramaserie over Ramses in de maak De AVRO komt in 2014 met een dramaserie over Ramses Shaffy. De serie, die wordt geregisseerd door Michiel van Erp, gaat over de jonge jaren van de in 2009 overleden chansonnier. Dat maakte AVRO gisteren bekend. Acteur Maarten Heijmans, die eerder te zien was Spangas, speelt Ramses. De vierdelige reeks moet in het voorjaar van 2014 uitgezonden worden. NOVUM

Speciale prijs Christina Aguilera krijgt volgende maand een speciale prijs. Tijdens de uitreiking van de People’s Choice Awards mag de zangeres de People’s Voice Award in ontvangst nemen. Aguilera wordt in het zonnetje gezet wegens haar bijzondere bijdrage aan de muziekindustrie. De 32-jarige zangeres en coach van The Voice is daarnaast genomineerd voor de onderscheiding voor favoriet jurylid.

David Guetta wil zijn fans blijven verrassen met visuele shows. / AP

((1=20(5%$$1,1 +(7%8,7(1/$1'"

David Guetta’s ultimate NYE-playlist

1

2

6 7

3 4 5

8 9 10

David Guetta ft Taped Rai – Just One Last Time (Extended Mix) (What A Music) Ludacris ft Usher & David Guetta –Rest Of My Life (Extended Mix Edit) (Def Jam) Rihanna ft David Guetta - Right Now (Def Jam)

Thomas Gold – MIAO (Fly Eye)

Daddy’s Groove - Turn The Lights Down (David Guetta Re-Work) (Jack Back) Chuckie & Junxterjack – Make Some Noise (Cr2/Big Beat)

Tony Romera – Pandor (Protocol)

Alesso – Clash (Refune)

David Guetta & Nicky Romero – Metropolis (Jack Back)

RICHARD PECKETT

Radio-awards

Shay

Zijn er daardoor ook meer getalenteerde dj’s? Je kunt je muziek gewoon op internet zetten zonder afhankelijk te zijn van een platenmaatschappij. Maar met alleen talent kom je er niet. Je moet creatieve ideeÍn hebben en een carrière opbouwen. Er zijn meer kansen, maar er is ook meer concurrentie. Het is misschien makkelijker om iets te bereiken, maar de volgende dag kan iedereen je naam vergeten zijn. Vorig jaar speelde je voor drie miljoen mensen in Rio de Janeiro. Geeft zo’n feest meer energie? Niet per se. Ik houd van grote en van kleine feesten. Vroeger vond ik Pacha in Ibiza geweldig, maar nu speel ik meestal op grotere plekken. Volgend jaar doe ik in Mexico nog wat kleine, intieme feesten. Toch geeft het een kick om vijftigduizend man voor je neus te zien springen.

11

%(1-,‡ HQWKRXVLDVWHQVHUYLFHJHULFKW" ‡ MDDURIRXGHU" ‡ GH]RPHUYDQ3 EHVFKLNEDDU" ‡ HQVSUHHNMHJRHG(QJHOV" 6ROOLFLWHHUGDQDOV&$03,1*0('(:(5.(5 ELM(XURFDPS0DUNWOHLGHURSKHWJHEHLGYDQOX[H FDPSLQJYDNDQWLHV2SUXLPFDPSLQJVVWDDQ FRPIRUWDEHOHEXQJDORZWHQWHQHQOX[XHX]HVWD FDUDYDQVNODDUYRRUUXLPJDVWHQSHUMDDU

0HHUZHWHQ" ZZZHXURFDPSMREVQO

David Guetta ft Ne-Yo & Akon – Play Hard (Edit) (What A Music)

entertainment@metronieuws.nl

KORTINGSBON

WE ZIJN ER NOG.

De Maya profetie met â‚Ź 5,00 korting! Steve Alten De Maya profetie Normale prijs: â‚Ź 19,95 Actieprijs: â‚Ź 14,95 ISBN 978 90 245 5798 1 Korting: â‚Ź 5,00 Uitgeverij Luitingh-Sijthoff Actienummer: 90198663

LOVE IT...

MET AL JE VRIENDEN IN ACTIE KOMEN

KOM OOK IN ACTIE CHECK FIGHTCANCER.NL

December 2012 Geld versturen met Western Union Bij GWK Travelex

Deze kortingsbon is geldig van 21 december 2012 tot 1 februari 2013 en in te leveren bij alle boekhandels in Nederland.

Een gratis Lucky Day voucher t.w.v. â‚Ź 1,50

+HWOOHX XNVWWHFFDG GHD DX DJHHQ YRRUGHIHHHVWWGD

Maak kans op

â‚Ź 450.000

.HX]HXLWYHOHG GXL]HQ QGHQS SURGXFFWHQHQEHOHYHQLVVHQ LIWFRP P 2RNLQGH<RXU*LIW:HEVKRSRSZZZ\RXUJLI

HQRSZZZ\RXUJLIWFRP

-HNRRSW]HELM NODQWHQVHUYLFH

.LMNYRRUGHGHHOQHPHQGH&ZLQNHOV RSZZZ\RXUJLIWFRP

Bij elke Western Union money transfer bij GWK Travelex in december 2012 krijgt u een voucher waarmee u 1x gratis online kunt meespelen met Lucky Day. Een compleet overzicht van alle GWK Travelex vestigingen en servicepunten vindt u op www.gwktravelex.nl. Kijk voor de volledige voorwaarden op luckyday.nl/gwk. t.POFZUSBOTGFSt

1988

*HHIHHQ<RXU* *LIW&DUG GHQWRYHUHHQJOLPODFFKWHYRRUVFKLMQ:DQW<RXU*LIW PDČ V=H]LMQRQ QHLQGLJ JHOGLJHQLQGHOHQWH &DUGV]LMQHULQOHXNNHWKHP HXLWGXL]]HQGHQ EHVWHGHQ(QPHWHHQ<RXU*LIW&DUGJHHIMHLHPDQGGHNHX]H OHXNHSURGXFWHQEHOHYHQLVVHQHWHQWMHVDWWUDFWLHVHQQRJYHHOPHHU-H QNHORSLQWHUQH HWÂŤQLQGH<RXUU*LIW :H HEVKRS NXQWHUPHHEHWDOHQLQGHZLQ

met Lucky Day


www.metronieuws.nl vrijdag 21 december 2012

TELEVISIE EN WEER

Ned 1

Ned 3

Ned 2

12

SBS 6

RTL 4

19:25. Een huis vol 20:00. NOS Journaal 20:30. Flikken Maastricht 21:30. Kerstfeest op de Dam

Fantasy

Een stad vol schitterende lichtjes

Ʉ ɵɳȩɶɳııĤɁ"ČÿĊĊåĒ7ÑÑĨȿ tricht. Een plaatselijke politicus wordt tijdens het jagen neergeschoten. Eva en Wolfs zoeken uit of het om een ongeluk of moord gaat. De rechercheurs ontdekken al snel dat de man niet geliefd was.

City of Ember 22.35 uur. RTL5

22:50. 5 Jaar later 23:45. NOS Journaal

De inwoners van City of Ember leven al generaties lang in een stad vol schitterende lichten. Op een dag merken ze dat de bron van het licht in kracht begint af te nemen. Twee tieners besluiten op onderzoek uit te gaan en ervoor te zorgen dat het licht niet definitef zal doven.

19:25. Melk en Honing 19:55. De wandeling 20:25. De kunst van het maken 21:15. Zembla

19:30. Serious Request 20:25. Vrijdag met Vrienden 21:20. World of Jenks 21:50. Come fly with me

19:55. RTL Weer 20:00. Goede tijden, slechte tijden 20:30. The Voice Kids

19:35. Wegmisbruikers! 20:30. Harry Potter and the halfblood prince 22:30. Hart van Nederland - Late

Ʉ ɵɳȩɵɸııĤȿåĊıĒĨĮĺÑĒ þåĮđÑĊåĒȩ Live vanuit het Haarlemmermeerstation in Amsterdam ontvangt Claudia de Breij mediamakers en volgers over de achterkant van de media.

Ʉ ɵɳȩɵɸııĤȿ_ĤÿĉáÑûđåĮ _ĤÿåĒáåĒȩ We komen om in de vrienden op Facebook en Twitter. Maar wie zijn onze echte vrienden? Eva Jinek ontvangt een inspirerende, bekende Nederlander met zijn/haar vriendenclub.

Ʉ ɵɳȩɶɳııĤɁSþå_ėÿÝå0ÿáĨȩ Zoektocht naar vocaal talent bij kinderen tussen de zes en veertien jaar. Zij worden gescout en gecoacht door Marco Borsato, Angela Groothuizen en Nick & Simon.

Ʉ ɵɵȩɶɳııĤɁ&ÑĤĮĺÑĒ8åáåĤȿ ČÑĒáȩ Waar praat Nederland vandaag over? Toegankelijk nieuwsprogramma dat het gesprek van de dag op verrassende wijze in beeld brengt.

22:30. NOS op 3

22:30. My big fat Gypsy Christmas 23:30. RTL Nieuws 23:40. RTL Weer 23:45. RTL Boulevard

22:00. Nieuwsuur 22:55. NOS Studio Sport Eredivisie 23:15. One Night Stand - Cabo

Drama

Artur draagt gevaarlijk geheim met zich mee

editie 22:50. Piets weerbericht 23:55. Operation Delta Force 5: Random Fire

One Night Stand – Cabo 23.15 uur. Nederland 2

De ambitieuze Kaapverdiaan Artur studeert medicijnen en heeft een leuke Nederlandse vriendin. Hij is de trots van zijn moeder en doorn in het oog van broer Harold. Arturs succesvolle leven blijkt echter deels façade als hij onverwachts bezoek krijgt.

RTL 5 19:00. Wipeout 20:00. Modern family 20:30. The golden compass 22:35. City of Ember

RTL 7 20:00. RTL 7 Darts: WK 2013 20:30. Voetbal International 22:00. RTL 7 Darts: WK 2013

RTL 8 19:00. The Ellen DeGeneres Show 20:00. The nanny 20:30. The object of my affection

Net 5 21:25. Law & Order: Special Victims Unit 22:15. Without a trace 23:05. Achter gesloten deuren

Veronica

Comedy Central

19:35. The big bang theory 20:00. Two and a half men 20:30. Storage wars

19:30. Family guy 19:55. The Cleveland show 20:20. South Park 21:00. The Big white

Puzzels

Weer Hoofdredacteur: Robert van Brandwijk Eindredactie: Marije van ’t Hoog, Erik Jonk Nieuws: Klaas Boomsma, Bianca Brasser, Marlies Dinjens, Ruben Eg, Niels Rigter, Marieke van der Voort, Jeroen van Wieringen Entertainment: Mario Wisse, Merike Woning Sport: Jeroen Haverkort, Luc Wierts Amsterdam: Anne-Fleur Pel Rotterdam: Job Halkes, Wilke Martens Webredactie: Dave van Aken, Joost Tadema Beeld en vormgeving: Linda Oudendijk, Enzo Peters, Eefje Savelkoul, Marcel Smit Stagiaires: Monique Bankras, Carmen Dorlo, Savanne Estourgie, Mitchell Scheerder en Hugo Westendorp Algemeen directeur/uitgever: Tim Scholte Distributie: Jurriaan Otting.

7åĮĤė&ėČČÑĒá_ Postbus 90009 1006 BA Amsterdam tel: 020 - 511 4000

7åĮĤėJėĮĮåĤáÑđ Westblaak 224 3012 KP Rotterdam tel: 010 - 206 03 20


TRAVEL

Gooi het op de Nijl over andere boeg Avontuur. Een bootreis op een Egyptische felucca over de Nijl is een avontuur vol sterke verhalen en onverwachte ontmoetingen. Vanuit onze felucca, de traditionele Egyptische zeilboot, zien we de drukke kade van Aswan langzaam verdwijnen in de verte. De honderden riviercruiseboten, sluwe handelaars en toeristen in te korte broek laten we opgelucht achter ons. Stroomopwaarts, aan de Nijloevers, hopen we nog een glimp van het onbedorven Egypte te vinden. We worden bijgestaan door kapiteins Hassan en Atta en kok Nasser. De drie hebben twee dingen gemeen: ze werken al hun hele leven op zeilboten en ze zijn gek op alles wat met Jamaica te maken heeft. Onze boot heet de Breenc of Love (lees: Prince of Love, Egyptenaren kunnen de â&#x20AC;&#x2DC;pâ&#x20AC;&#x2122; niet uitspreken) en is met kleurrijke graffiti versierd. Bob Marley, met een enorme toeter van een joint, siert de binnenkant van de boot. Kapitein Hassan stuurt de felucca vakkundig tussen de andere boten door naar rustiger vaarwater. Even voorbij Aswan zijn we alleen en nestelen we ons op de grote matrassen in de boot, genietend van de rust om ons heen. Het is alweer een paar uur donker als we uiteindelijk aanleggen op een verlaten strandje.

13

Columbus magazine

Ontdek de wereld buiten de gebaande paden met reismagazine Columbus. É&#x201E;#Ă&#x2018;Ä&#x2019;Ă&#x2018;Ă&#x2018;ĤĂ?Ä&#x2014;Ä&#x152;ÄąÄ&#x2018;Čż busmagazine.nl/ metro en proďŹ teer ÄşĂ&#x2018;Ä&#x2019;Ä&#x2014;Ä&#x2019;Ĺ&#x20AC;ĂĽĂ&#x2018;Ă&#x2018;Ä&#x2019;Ă&#x153;ÿüȿ ding. Vier edities van het tijdschrift en een gratis reisplanner voor 10 euro.

+ PLUS

LEES MEER OP COLUMBUSMAGAZINE.NL

Onder het genot van een hapje en drankje zie je het Egyptische leven van alledag voorbijglijden. / ANOEK STEKETEE

Op het kabbelende water, de zacht ruisende palmbomen en de tjirpende krekels na, is het volledig stil, totdat Hassan zijn met kamelenhuid bespannen trommel tevoorschijn haalt en melancholische Soedanese en Egyptische liederen begint te zingen. Hij vertelt ook over zijn dorp en hoe het leven er vroeger aan toe ging. Tot twintig jaar geleden hadden de dorpen hier geen elektriciteit. Iedereen leefde van zijn eigen landbouwgrond

en er was nooit ergens een tekort aan. Het grote geheim van een lang en energiek leven? Dadels, vertrouwt Hassan ons toe. Zijn opa at er wel twee kilo per dag van. Kamelenvlees Het hoogtepunt van de meerdaagse boottocht is een bezoek aan Daraw, een marktplaatsje tussen Aswan en Kom Ombo. Elke week worden hier honderden, soms wel duizenden, ka-

melen uit Soedan verhandeld. Het is er ongelofelijk druk. Ezels, schapen, zwaarbeladen karren en taxiâ&#x20AC;&#x2122;s banen zich een weg door de nauwe straten. Op weg naar de veemarkt ontmoeten we de 82-jarige Haji Mohammad. Elke zondag en dinsdag worden onder zijn leiding op de grote marktplaats de kamelen, waarvan het overgrote deel bestemd is voor de slacht, verhandeld. Haji is nog geen ĂŠĂŠn meter vijftig en is slecht ter been. Maar pit heeft hij nog wel. Steunend op zijn twee krukken laat hij zich voorzichtig op een bankje zakken en haalt hij uit een smoezelig tasje zijn trofeeĂŤn tevoorschijn: een krantenartikel over zijn leven, fotoâ&#x20AC;&#x2122;s van een beroemde buitenlandse fotograaf, bedankbrieven van toeristen. Tussen zijn verhalen door doet hij meerdere malen een huwelijksvoorstel. In zijn paspoort is nog plek voor een extra vrouw, laat hij hoopvol zien. Voordat we afscheid nemen drukt hij ons een envelop in de handen. Zijn adres staat er al op: Daraw Camel Market, Egypt, Haji Mohammad. â&#x20AC;&#x153;Wel schrijven, hè?â&#x20AC;?

EEFJE BLANKEVOORT

Klooster

Kameel Sahel Island is een mooi en zanderig Nubisch eiland, een half uur varen vanaf Aswan. De chief geeft voor een goede fooi graag een uitgebreide rondleiding en uitleg over het eiland. Het klooster van St. Simeon Ligt op de westbank tegenover Aswan. Laat je op een kameel door de woestijn omhoog naar het klooster dragen en geniet van het uitzicht over de Nijl en Aswan. COLUMBUS MAGAZINE

Columbus Magazine

de videocamera die elk avontuur aankan De HDR-AS15 Action Cam maakt ultieme stabiele Full HD opnames door gebruik van SteadyShot. De stevige behuizing (waterdicht tot 60m) is overal op te bevestigen. En met de ingebouwde Wi-Fi deel je direct de ďŹ lmbeelden.

@3ONY @MAKEBELIEVEANDTHEIRLOGOSAREREGISTEREDTRADEMARKSORTRADEMARKSOF3ONY#ORPORATION

sony.nl/actioncam


www.metronieuws.nl vrijdag 21 december 2012

TRAVEL

14

Privéjet, vijfsterrenhotel en achtgangenmenu bij Ramsay Miljonair. Op een doodgewone dinsdagmiddag in een privévliegtuig naar Londen vliegen. Als je miljonair bent, dan kan dat. Nog een beetje onwennig stappen Firas (24) en vader Rad (60) over de groene loper het luxueuze Amstelhotel in Amsterdam binnen. Op de PC Hooftstraat nemen ze even later - in peperduur maatpak - plaats in een enorme limousine. Ze laten zich naar Schiphol rijden, waar een privéjet ze naar Londen brengt. De twee mogen samen met achttien andere prijswinnaars van Staatsloterij’s Miljoenenspel twee dagen het leven van een miljonair beleven. Firas uit Amsterdam won de prijs via Metro en heeft zijn vader meegenomen. Prijswinnaarbegeleider David Selier van de Nederlandse Staatsloterij stelt dat kersverse winnaars van grote prijzen meestal even moeten wennen aan het idee dat ze miljonair zijn. Daar hebben deze miljonairsvoor-een-dag totaal geen last van, zo laten ze al snel zien. Een winnend stel dat geniet van een lichaamsmassage in het Amstelhotel, het eerste onderdeel van de Miljoenenspel Miljonairsexperience, informeert nog voor het middaguur of er meer champagne voor ze is. In de winkel van Oger op de PC Hooftstraat laat Firas zich gewillig een pak van zo’n duizend euro aanmeten, waarna hij tevreden in de spiegel kijkt. “Hoewel ik niet zo vaak een pak aan heb, voelt dit toch heel vertrouwd”, zegt hij. Alle winnaars worden per stel in een limousine onder politie-escorte naar het vliegveld gebracht. Firas

Programma

Tien mensen wonnen de Miljoenenspel Miljonairsexperience. Zij mochten allemaal een persoon meenemen. Ʉ &åĮĻÿĒĒÑÑĤĨĊėġġåČÜåĨĮėĒáıÿĮ twee personen die via Metro met de reis mee gingen. De anderen wonnen via Radio 538 of zijn abonnee van de Nederlandse Staatsloterij.

Ʉ &åĮĺėČČåġĤėûĤÑđđÑȨ ÿĒĨáÑûɴɻáåÝåđÜåĤ 

ɴɳȩɳɳııĤȩ Lichaamsmassage en make-over in het AmstelhotelɴɴȩɶɳııĤȩ High Tea in AmstelhotelɴɶȩɳɳııĤȩ Nieuwe outfit shoppen op de PC Hooftstraat bij OgerɴɷȩɷɳııĤȩ Patty Zomer en Kelly Pfaff geven advies aan de dames en herenɴɸȩɳɳııĤȩ Op naar Schiphol met 10 limousines onder politiebegeleidingɴɻȩɳɳııĤȩ Inchecken in Savoy Hotel in LondenɴɻȩɶɳııĤȩ Vertrek richting Maze by Gordon Ramsay voor dinerɵɵȩɶɳııĤȩ Bezoek Sky BarɳɳȩɶɳııĤȩ Clubbezoek

De prijswinnaars van de Miljoenenspel Miljonairsexperience. Firas en Rad rechts in blauwe en grijze pakken. / JUDITH SCHLÜTER

neemt plaats in een van de vijftig stoelen van het vliegtuig, maar is lichtelijk teleurgesteld. “Ze hadden een privéjet beloofd en dit is toch meer een vliegtuig. Het miljonairsgevoel brokkelt zo wel een beetje af”, zegt hij met een brede grijns op zijn gezicht. In vijfsterrenhotel The Savoy in Londen wordt zijn gevoel snel opgevijzeld. Ook het achtgangenmenu in restaurant Maze van tv-kok Gordon Ramsay, waar Firas erg naar uitkeek, komt zijn miljonairsgevoel ten goede. “De kalkoen is wat gewoontjes, maar verder is het eten echt heel lekker”, zegt hij. Het menu bestaat naast kalkoen uit kreeft, konijn en

gerookte eend. Inmiddels is duidelijk dat zelfs het miljonairsleven minder plezierige kanten kent. De hak van de splinternieuwe schoen van winnares Eline (32) uit Amsterdam is afgebroken. “Wat armoedig. Dit past toch niet bij het leven als miljonair!”, zegt ze lachend. De Sky Bar, een luxe drinkgelegenheid op de 28e verdieping van het Hilton Hotel, is voor Firas letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Gebiologeerd staart hij vanachter het raam naar het weidse uitzicht over de stad vol lichtjes, dat vanaf hier perfect te zien is. Voordat het grote bed in het erg

luxe hotel wordt beslapen, schenken de winnaars hun glazen nog maar eens vol whisky en champagne in hippe club Aura. De stropdassen gaan af, op de vip-tafel gaan ze swingend uit hun bol. “Dit leven bevalt mij wel. Ik heb wel ambities om miljonair te worden”, zegt Firas. Tot die tijd zal de student van de Technische Universiteit het met deze miljoenenervaring moeten doen.

MONIQUE BANKRAS

Ʉ `ėåĒĨáÑûɴɼáåÝåđÜåĤȩ 

ɴɳȩɳɳııĤȩ RoomserviceɴɴȩɳɳııĤȩ Vertrek uit hotelɴɸȩɳɳııĤȩ Aankomst op Schiphol

reporter.nl@metronieuws.nl

Het Groot Niet Te Vermijden op TV! 30 & 31 december a.s. op TV Rijnmond en in het hele land via uw digitale tv ontvanger.

Word jij onze verslaggever in Latijns-Amerika? Ga vóór 27 december naar reiskrantreporter.nl en maak kans op een reis naar Ecuador.

De mooiste vakanties ontdekken we samen. Een initiatief van:


SPORT

15

Europa League

Ajax stuit op Steaua en bij zege op Chelsea Ajax moet na de winterstop naar Roemenië in de Europa League. De Amsterdammers lootten gisteren Steaua Boekarest, een tegenstander die Ajax nog niet eerder trof. “De loting had naar mijn idee slechter gekund. Ik heb er wel een goed gevoel bij”, liet Frank de Boer voorafgaand aan het bekerduel met FC Groningen weten. De ploeg van De Boer werd ook meteen gekoppeld voor de volgende ronde. Bij winst op de Roemenen wacht de winnaar van de duels tussen Sparta Praag en Chelsea. Vooral die laatste ziet algemeen directeur Edwin van der Sar wel zitten. “Heel mooi als je zo’n ploeg mag ontvangen.”

3 SPORT

METRO

Champions League

Real tegen United, Barça treft weer Milan

FC Groningen niet aan het zuurstof: Ajax wint met 0-3 FC Groningentrainer Robert Maaskant had voor het bekerduel tegen Ajax een ploeg aangekondigd die “aan het zuurstof moest”. Als dat gisteravond al gebeurde was het omdat zijn spelers achter de oppermachtige Ajacieden aan holden. De Amsterdammers plaatsten zich door goals van Siem de Jong (links), Christian Eriksen en Viktor Fischer (rechts) met 0-3 voor de kwartfinale. De supporters van FC Groningen lieten zich negatief gelden door Ajax-keeper Jasper Cillissen met enkele voorwerpen te bekogelen. / VI IMAGES

Ajax is rode lap bij Utrecht Gemotiveerd. Drie keer op rij ging Ajax in de competitie onderuit in Utrecht. Voor de Domstedelingen is het de wedstrijd van het jaar. Tegen geen enkele ploeg in de eredivisie verspeelde Ajax in de afgelopen jaren zoveel punten als tegen FC Utrecht. In de competitie was de ploeg uit de Domstad de Amsterdammers zelfs drie keer op rij de baas. Hoe kan dat? Toegegeven, Ajax wist in september met 0-3 in Utrecht te winnen in de KNVB Beker. De balans over de laatste tien eredivisieduels is echter in het voordeel van de Domstedelingen. Sterker nog, geen enkele andere ploeg wist de laatste jaren zoveel punten af te snoepen van Ajax. Vijf keer ging de zege naar FC Utrecht, twee keer werd het gelijk en drie keer beliste Ajax het duel in zijn voordeel. “Je hoeft de spelers niet te motiveren voor een wedstrijd als deze”, kijkt John van Loen, voormalig assistent-trainer van FC Utrecht en speler bij beide clubs, naar de pikante duels.

“Er komt iets naar boven wat voor een buitenstaander niet te begrijpen is. Dan kan het zo maar zijn dat Utrecht de bovenliggende partij is.” De Amsterdammers hebben in totaal nog steeds een positieve balans tegen Utrecht in de Galgenwaard (twintig zeges tegen dertien nederlagen, negen keer gelijk), maar de club uit Utrecht loopt hard in. Het laatste duel resulteerde in een bizarre uitslag: 6-4. In de laatste krachtmeting in de Arena knokte Utrecht zich terug naar 1-1. Van Loen: “Je moet tegen Ajax met lef en durf gaan voetballen en hen het voetballen onmogelijk maken. Dat kan FC Utrecht.” Toonbeeld van dat extra’s is de laatste jaren de Fransman Edouard Duplan. Die was met vijf treffers tegen Ajax al meerdere keren beslissend. De wedstrijd van zondag is volgens Van Loen een momentopname en staat los van eerdere goede series. “In het bekerduel liet Ajax heel goed positiespel zien. Maar de laatste tijd vind ik ze uit niet zo overtuigend. Ze willen de aansluiting houden, maar weten ook dat de Utrechtspelers voor 200 procent gaan.”

LUC WIERTS

luc.wierts@metronieuws.nl

De loting van de achtste finales in de Champions League heeft voor vuurwerk gezorgd. De absolute topper van de acht duels is het treffen tussen Real Madrid en Manchester United. “Ik weet zeker dat dit een speciale wedstrijd voor Ronaldo wordt’’, reageerde Madrid-directeur Emilio Butragueno. “Liever had ik pas in een latere fase tegen Manchester gespeeld, maar ik denk dat United daar precies zo over denkt.” FC Barcelona stuit opnieuw op AC Milan. Vorig seizoen speelden de twee clubs vier keer tegen elkaar in de Champions League en schakelden de Catalanen Milan uit. METRO

Eredivisie

Laatste competitieprogramma voor de winterstop. Ʉ ČåĨĨıĤåȩ FC Twente en AZ trappen vanavond af. De Tukkers hopen dat de zieke Leroy Fer teruggekeerd is in de selectie, maar missen onder meer nog Andreas Bjelland en Edson Braafheid. Ʉ =ĒŀåĊåĤȩ Bij AZ zijn Viktor Elm en Jozy Altidore onzeker. Maarten Martens ontbreekt in ieder geval wegens een knieblessure. Ʉ _ÑĒÑĺėĒáȩ AZ - FC Twente. Ʉ 7ėĤûåĒȩ SC Heerenveen - Vitesse, ADO Den Haag - NEC, Heracles Almelo - PEC Zwolle, NAC Breda - PSV. Ʉ eėĒáÑûȩ RKC Waalwijk - Willem II, FC Utrecht - Ajax, Feyenoord - FC Groningen, VVV Venlo - Roda JC .

De acht wedstrijden in de Champions League. / GETTY IMAGES

Licentie

Joaquim Rodriguez blijft Katusha trouw Joaquim Rodriguez is niet van plan Katusha te verlaten als de ploeg geen World Tourlicentie krijgt. “Ik heb mijn woord aan het team gegeven en daar houd ik me aan”, zei de Spaanse wielrenner bij de presentatie van de ploeg in Brescia.” Rodriguez won afgelopen seizoen het klassement van de World Tour, maar zijn ploeg kreeg van de UCI geen licentie voor 2013 wegens enkele dopinggevallen. Ploeggenoot Denis Galimzjanov werd gisteren door de Russische bond voor twee jaar geschorst wegens een positieve test op epo. METRO

FC Knudde

Eerlijk

“PSV heeft wel talenten in de eigen jeugd, maar die zijn nog niet goed genoeg. Ik wil ze best opstellen, maar dan moet je net als in Rotterdam zeggen dat je niet voor de titel gaat.” Dick Advocaat wijst bij VI erop dat ze bij PSV andere doelstellingen hebben uitgesproken.

Wat was de ware toedracht van de moord op de 35e president van de Verenigde Staten? Lees het in Killing Kennedy, een bestseller die je niet mag missen! Financiën

NAC uit de gevarenzone NAC Breda is uit de financiële gevarenzone. De eredivisionist is door de licentiecommissie van de KNVB ingedeeld in categorie 2, voor clubs waarvan de financiën ‘voldoende’ zijn. NAC was de laatste club uit de eredivisie die nog ‘onder curatele’ stond.

95 €19, Verkrijgbaar in de boekhandel of via www.nieuwamsterdam.nl TOON VAN DRIEL


20121221_nl_metro holland