Page 1

(ADVERTENTIE)

Team Glazen Huis gewijzigd De samenstelling van het team in het Glazen Huis is gewijzigd. Hoewel Gerard, Giel en Michiel in eerste instantie de aangewezen personen zijn om een dergelijk initiatief te leiden, wordt dit team op aangegeven van de gemeente Enschede verder aangevuld. De personen die aan het team worden toegevoegd zijn Homer, Marge, Bart, Lisa en Maggie.

Grootste Gratis Krant Van Nederland

woensdag 19 december 2012

Metr

www.metronieuws.nl | www.twitter.com/metro | www.facebook.com/metro

the Simpsons seizoen 15 vanaf vandaag op DVD

Twee vragen aan ‘onze’ Carice

Diederik van der Laan

Bart Simpson in Nederland voor dvd lancering

Je hebt veel gepresteerd in je leven, is er één ultiem doel dat je nog wilt bereiken? “Mijn echte carrièredoel is een stem van The Simpsons inspreken.”

Waarom hou je van The Simpsons? “Ik hou van The Simpsons om de intelligentie en perfectie van grappen. Het maakt me gelukkig en rustig om naar dingen te kijken die kloppen en die met heel veel liefde Donuts. Roze glazuur, stápels donuts en een bijzondere DVD-box. Het ging gisteren hard tegen hard tijdens de ‘The Simpsons’ gemaakt zijn. Het nieuwste donutrace in het centrum van Amsterdam. Een grote groep fans van de animatieserie streden voor één van de eerste exemplaren van het 15e seizoen van ‘The Simpsons’ op DVD. De wedstrijd stond onder leiding van niemand minder dan Bart Simpson, die speciaal seizoen, seizoen 15, is opnieuw zo’n voorbeeld.” voor deze unieke gelegenheid naar Nederland was afgereisd.

Simpsons seizoen 15 vanaf vandaag op DVD

SIMPSON GESTRIKT VOOR PLAYBOY

‘n Kerstrecept voor smulpapen

The Simpsons is, met alweer het 15e seizoen dat vandaag op DVD verschijnt, de langstlopende animatieserie in de TV-geschiedenis. Onder andere Sarah Michelle Gellar, Michael Moore, Ashley Olsen, de Britse ex-minister-president Tony Blair, auteur J.K. Rowling, Jennifer Garner en Simon Cowell lenen hun stemmen voor dit nieuwe seizoen. Seizoen 15 van de populaire serie is overal verkrijgbaar.

Wederom heeft Playboy een sexy ster weten te strikken voor de eerst komende Nederlandse editie van het magazine. Het gerucht gaat dat niemand minder dan de wereldberoemde Marge Simpson uit de kleren zal gaan voor het eerste nummer van 2013. Wij kijken er alvast naar uit. Pagina 2.

Met Kerst voor de deur stijgt de drukte ons naar het hoofd. Familie over de vloer, vrienden op de koffie en cadeaus uitpakken. Om eenieder wat te ontzien heeft de familie Simpson een speciaal kerstrecept ontwikkeld en dit ook nog eens voor ons op papier gezet, geen Allerhande meer nodig. Pagina 2.


De sterren uit the Simpsons seizoen 15

Sarah Michelle Gellar wordt als het ruige meisje Gina Vendetti smoorverliefd op Bart in het 15e seizoen van The Simpsons!

Simon Cowell speelt zichzelf in aflevering 13. Mede dankzij hem komen we erachter dat Maggie slimmer blijkt dan Lisa.

(ADVERTENTIE)

OH MY! MMM, food... Marge Simpson! Na Tatjana Simic heeft het toonaangevende mannenblad Playboy niemand minder dan Marge Simpson aan zich weten te binden om model te staan voor de januari editie. De wereldberoemde Simpson is al meerdere malen, tevergeefs, benaderd voor een sexy shoot. Waarom ze nu pas instemde met een naaktshoot licht Marge toe in een persbericht: “Het is een enorme eer om gevraagd te worden door

Playboy maar niet eerder zat ik (letterlijk) zo goed in mijn vel als nu. Daarbij is de lancering van het 15e seizoen van onze serie op DVD een feestelijke aanleiding om in te gaan op dit geweldige aanbod!” De lancering van het eerste nummer zal plaatsvinden in Marge haar woonplaats Springfield. Marge is de eerste bewoonster uit deze industriestad die een nietje door haar navel krijgt.

Uiteraard eet u het liefst worteltjes en kool met yoghurtsaus voor de televisie. Maar voor terminale smulpapen geven we hier het ideale recept voor de kerstdagen. Simpsons-kenners spoelen deze topburger weg met minstens één sixpack Duff. Burp. Wat heb je nodig? sHSSVOEFSHFIBLU sVJ sFJ sFMCSPPELSVJN sCSPPEKFT sTUVLKFTLSVJEFOCPUFS sQMBLKFTDIFEEBS Voor de garnering: sVJ sTOFEFO*UBMJBBOTF pancetta (spek) sFFOQBBSCMBBEKFTSPEF krulsla sFOLFMFHFNBSJOFFSEF tomaatjes Saus: sHSNBZPOBJTF sTKBMPUKF sFMLFUDIVQ sFMQFTUP sFMHFTOFEFOQFUFSTFMJF

Meng het rundergehakt met een gesnipperd uitje, het ei en broodkruim tot een mooie bol. Verdeel die in vier gelijke delen en steek in iedere bol een stukje kruidenboter. Vorm de bollen tot mooie platte hamburgers. Doe alle ingrediënten voor de saus in een potje en meng dat door elkaar. Wrijf de hamburgers in met olie en Provençaalse kruiden.

pancetta kort en wrijf de gehalveerde broodjes in met olijfolie en grill ze gedurende 30 seconden. Laat de broodjes zeker niet zwart worden. Leg de onderkant van de broodjes op een bord, schik hierop een blaadje sla, stukjes gemarineerde tomaat, een lepel saus, de hamburger, het spek en het schijfje kaas. D’Oh!

Grill ze vijf minuten aan beide zijden op een matig heet rooster. Grill ook de

Glenn Close komt voorbij als… de moeder van Homer!

The Simpsons gaan naar Engeland daar ontmoeten ze… Tony Blair… …J.K. Rowling…en… Sir Ian McKellen!

The Simpsons zorgen voor ophef in Londen

Aflevering 4, seizoen 15 M. Burns verliest een briefje van duizend dollar en Bart stelt het briefje tentoon. Daar verdient hij zoveel geld mee, dat hij de familie kan trakteren op een reis naar Engeland. Daar ontmoeten ze naast veel andere toeristen J.K. Rowling, Sir Ian McKellen en eerste minister Tony Blair. Maar dan knalt Homer op de koets van de koningin, waarna hij wordt opgesloten in de Tower of London.

the Simpsons seizoen 15 vanaf vandaag op DVD

Mary-Kate en Ashley Olsen mogen als zichzelf opdraven in aflevering 10 waarin Marge een succesvolle roman schrijft (die vrouw kan ook alles!)

Michael Moore komt voorbij in aflevering 3. Een spannende aflevering voor Lisa; ze wordt verbannen naar een school voor begaafde en lastige kinderen.

Baby slimste kind ter wereld Het is wetenschappelijk vastgesteld: jongste telg Maggie is vanaf nu het slimste kind van de familie Simpsons. Niemand minder dan X Factor jurylid Simon Cowell stelde dit feit vast. Maggie deed een test om toegelaten te worden tot de peuterschool. Lisa, het voorheen slimste kind van de familie, reageerde afwijzend op de verkiezing van haar zusje. De saxofoonspelende wijsneus heeft inmiddels besloten het ouderlijk huis te verlaten en woont vanaf nu in het museum. Ze was niet bereikbaar voor commentaar.


RELEASES: ZWIJMELEN BIJ KERST-CD’S

METRO’S BEOORDELINGEN DE GROOTSTE KRANT VAN AMSTERDAM

PAGINA 18

AMSTERDAM woensdag 19 december 2012

Maak kans op

€ 450.000

met Lucky Day bij elke Western Union money transfer bij GWK Travelex kijk op blz 4

www.metronieuws.nl | www.twitter.com/metro | www.facebook.com/metro

Basiszorgverzekering wel, aanvulling niet Kostenbesparing. Het merendeel van de Nederlanders heeft volgend jaar geen aanvullende zorgverzekering meer. Om kosten te besparen kiezen steeds meer mensen alleen voor een basiszorgverzekering. Dat voorspelt Zorgkiezer.nl. Nederlanders verhogen ook massaal hun eigen risico, blijkt uit voorlopige resultaten van een onderzoek door de vergelijkingssite voor zorgverzekeringen. “Mensen vragen zich af of aanvullend verzekeren nog nodig is.” PAGINA 2

Schijnwerpers op Amsterdam DRIE DJ’S OPGESLOTEN VOOR SERIOUS REQUEST

Nog één keer smikkelen

“De schijnwerpers staan in 2013 op Amsterdam gericht”, zegt burgemeester Van der Laan in zijn Metrocolumn. “In de Lonely Planet staan we op twee als place to be.” PAGINA 16

Vroege aftrap door WK voetbal Vanwege het WK in de zomer van 2014 in Brazilië, kent volgend seizoen een vroege start. Eind juli wordt al om de Johan Cruyff Schaal gespeeld, meldt de KNVB. PAGINA 20

Tuktuk als extra optie voor ov Nieuw-West gaat experimenteren met elektrische tuktuks als aanvulling op het openbaar vervoer in Amsterdam. Dit omdat veel ov-lijnen zijn ingekort. PAGINA 14

“Mijn man vindt de documentaire kwetsbaar” In het jaar dat Paul de Leeuw 50 werd, werd hij gevolgd door camera’s. Dit leverde de docu De Entertainer op. Een interview. PAGINA 17

Michiel Veenstra, Gerard Ekdom en Giel Beelen (buiten beeld) genoten gisteren in Het Glazen Huis van hun laatste maaltijd voor de komende zes dagen. De dj’s gaan vanuit de tijdelijke studio op de Oude Markt in Enschede onafgebroken radio en televisie maken voor 3FM Serious Request. Metro bericht dagelijks over de actie met een verhaal uit Malawi. PAGINA 7 / ADE JOHNSON | ANP


1

www.metronieuws.nl woensdag 19 december 2012

NIEUWS

02

NIEUWS

Nederlanders schrappen hun aanvullende verzekering om zo kosten te besparen. / ANP XTRA

Verzekeren zonder franje lijkt de trend Overstappen. Volgend Schrappen jaar zal het merendeel “Mensen openen nu de ogen: is aanvullend verzekeren eigenvan de Nederlanders geen aanvullende zorgverzekering lijk wel nodig?, gaan ze zich afvragen.” Peter Ruys van Zorgkiezer.nl hebben, voorspelt Zorgkiezer.nl. Ook het Nivel onderzoek van de gezondheidszorg stappen van zorgverzekeraar of niet? signaleert de trend.

Tarantino

Afgelast De première van Django Unchained van regisseur Quentin Tarantino (foto) is gisteren afgelast. Filmmaatschappij The Weinstein Company (TWC) zag af van de feestelijke vertoning van de film in Los Angeles in verband met de dodelijke schietpartij op de basisschool in Newton.

Om kosten te besparen kiezen steeds meer mensen ervoor om alleen een basiszorgverzekering af te sluiten en zich niet aanvullend te verzekeren. Ook verhogen Nederlanders massaal hun eigen risico. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van de vergelijkingssite voor zorgverzekeringen Zorgkiezer.nl. Zes op de tien Nederlanders zal volgend jaar geen aanvullende verzekering hebben, voorspelt Peter Ruys van Zorgkiezer.nl. Het afgelopen jaar was dit nog één op de tien Nederlanders. Het Nederlands instituut voor

(Nivel) zegt de stijgende lijn van mensen die hun aanvullende verzekering schrappen ook te zien. Uit hun cijfers blijkt dat het afgelopen jaar 11 procent van de Nederlanders geen aanvullende verzekering had, terwijl dit aantal vorig jaar nog 9 procent was. De jaren daarvoor ging het om 6 procent van de Nederlanders. “We verwachten dat deze trend zich doorzet en dat de komende periode nog meer mensen van de aanvullende verzekering zullen afzien”, zegt Margreet Reitsma, onderzoeker Nivel. “Mensen willen geld besparen.” Het is op dit moment de grote vraag bij veel Nederlanders: over-

Tot het einde van volgende maand is die mogelijkheid er. “Alles wordt duurder, de basispremies stijgen en het eigen risico gaat verplicht omhoog”, zegt Ruys. “Mensen openen nu de ogen: is aanvullend verzekeren eigenlijk wel nodig?, gaan ze zich afvragen.” Omdat het eigen risico vanaf volgend jaar verplicht wordt verhoogd van 220 naar 350 euro, verhogen vooral jongeren volgens Ruys massaal hun eigen risico naar een nog hoger bedrag. “Die 350 euro maken jonge, gezonde mensen toch niet vol”, legt hij uit. “Door het eigen risico te verhogen naar bijvoorbeeld

850 euro, kan je meer dan 300 euro per jaar besparen.” Uit cijfers van Nivel blijkt dat het afgelopen jaar 8,4 procent van de Nederlanders overstapte naar een andere zorgverzekeraar. In 2011 stapte 7,6 procent van de bevolking over, terwijl het in de jaren daarvoor rond de 5 procent schommelde. De hoogte van de totale premie blijkt nog steeds de belangrijkste reden om over te stappen. Ruys verwacht dat er de komende maand meer mensen dan ooit zullen overstappen. “Nu zien we op onze site al bijna 50 procent meer oriënterende bezoekers dan vorig jaar rond deze tijd. De grote bulk verwachten we tussen kerst en oud en nieuw.”

BIANCA BRASSER

bianca.brasser@metronieuws.nl

Drie situaties drie verzekeringsadviezen Twitteren

200

MILJOEN ACTIEVE TWITTERAARS HEEFT TWITTER SINDS GISTEREN

100

Vrouwelijke student

Zwangere vrouw

Sportieve man

Situatie: Vrouw, hbo-student, gebruikt anticonceptie, gaat nooit naar de fysiotherapeut en gaat elk halfjaar naar de tandarts voor controle, maar heeft nooit gaatjes. Goedkoopste verzekering: Zilveren Kruis Achmea Studentenpakket: 95,82 euro Duurste verzekering: 125,80 euro Studenten: Zilveren Kruis Achmea en de studentenorganisaties ISO en LSVb hebben samen het StudentenZorgpakket ontwikkeld. Fysiotherapie: Wie nooit naar de fysiotherapeut gaat kan dit beter niet aanvullend verzekeren. Een behandeling kost ongeveer 30 euro. Tandarts: Een halfjaarlijkse controle kost ongeveer 20 euro. Een tandverzekering kost al snel 9 euro per maand.

Situatie: Zwangere vrouw, gaat af en toe naar de fysiotherapeut, laat tandsteen verwijderen en heeft soms een gaatje. Goedkoopste verzekering: Ik! 110,90 euro Duurste verzekering: 173,20 euro Zwanger: Kraamhulp en de verloskundige worden vanuit de basisverzekering vergoed, maar als je in het ziekenhuis wilt bevallen zonder medische noodzaak betaal je een eigen risico. Ook voor kraamzorg betaal je per uur een eigen bijdrage. Wie een aanvullende verzekering neemt, betaalt deze niet. Fysiotherapie: Wie af en toe de fysiotherapeut nodig heeft, kan een kleine aanvulling nemen. Zo kun je negen keer gaan. Tandarts: Als je niet meer dan twee gaatjes per jaar hebt en af en toe tandsteen laat verwijderen, heb je meestal genoeg aan een aanvullende tandartsverzekering tot 250 euro per jaar.

Situatie: Sportieve man met regelmatig blessures waarvoor hij naar de fysiotherapeut moet. Heeft een slecht gebit en reist veel buiten Europa. Goedkoopste: FBTO 139,66 euro Duurste verzekering: 228 euro Reizen: Met een basisverzekering ben je wereldwijd verzekerd voor eerste hulp. De verzekering gaat wel uit van wat de behandeling in Nederland kost. Ga je op vakantie buiten Europa dan kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Fysiotherapie: Wie vaak naar de fysiotherapeut gaat kan zich het beste voor 18 behandelingen verzekeren. Wie meer wil, heeft een flink uitgebreid pakket nodig, de premie stijgt dan hard. Tandarts: Kroon nodig? Dan kan je een aanvullende verzekering met een dekking van 750 euro afsluiten. Sommige verzekeraars vragen dan een tandartsverklaring.

MILJOEN TWITTERAARS WAREN ER IN APRIL 2010 BRON: INDEPENDER.NL MET EEN EIGEN RISICO VAN 350 EURO


NIEUWS Dubbel

Bloedbad

Mekong

SP: foute bestuurders zwaarder bestraffen

Scholen in Newtown aarzelend weer open

Zingende kikker in regio Azië ontdekt

De SP wil een dubbele strafeis van het Openbaar Ministerie tegen sjoemelende bestuurders. Dat bleek gisteravond bij de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken. Ronald van Raak van de SP-fractie verwees naar de strengere aanpak van wangedrag tegen hulpverleners zoals ambulancepersoneel, brandweermensen en politieagenten. Hij ziet een parallel. ANP

Onder verscherpte veiligheidsmaatregelen hebben de scholen in het Amerikaanse stadje Newtown gisteren weer hun deuren geopend. Vier dagen na de bloedige schietpartij, die 20 kinderen en zes volwassenen het leven kostte, blijft de Sandy Hook basisschool nog wel dicht. Sommige ouders hielden hun kinderen uit angst nog thuis of laten hun kind zelf beslissen. ANP

Wetenschappers hebben meer dan 126 plant- en diersoorten ontdekt in de Mekong-regio in Zuidoost-Azië. Onder de dieren zijn een kikker die zingt als een vogel en de Beëlzebub-vleermuis, die zo heet vanwege zijn duivelachtige uiterlijk. De Mekong-regio is een gebied in Zuidoost-Azië dat heet naar de Mekong-rivier. Het omvat onder meer Thailand, Vietnam en Myanmar. ANP

Een schoolbus rijdt weer in Newtown. / BRENDAN SMIALOWSKI | ANP

Brussel maant auto’s tot helft minder lawaai Herrie. Auto-industrie krijgt van Europa acht jaar om auto’s meer dan de helft stiller te maken. Het moet binnen enkele jaren een stuk stiller zijn in Europa. De Europese Unie gaat autoproducenten verplichten de geluidsproductie van hun voertuigen de komende acht jaar met minimaal de helft te verminderen. Een nipte meerderheid van het Europees Parlement ging gisteren akkoord met dit voorstel, waar de Europese Commissie ook mee instemt. Een poging er na tien jaar een extra geluidsreductie van nog eens 2 decibel aan vast te plakken, haalde het niet. Brussel werkt al lang aan een plan om verplicht stillere auto’s en vrachtwagens op de weg te krijgen. Onderzoekers schatten dat jaarlijks 50.000 Europeanen overlijden aan de gevolgen van permanent geluidsoverlast door verkeer. “Dit leidt tot stress en hart- en slaapstoornissen”, reageert Europarlementariër Judith Merkies. De PvdA’er werkte als schaduwrapporteur aan het gisteren gesloten akkoord. Vooral burgers met

Personenauto

Samsung wil vrede met Apple in Europa

3

decibel stiller moeten nieuwe personenauto’s binnen acht jaar zijn in Europa. Dit levert een geluidsreductie van meer dan 50 procent op.

decibel stiller moeten nieuwe vrachtwagens binnen acht jaar zijn in Europa. Dit levert een geluidsreductie van 50 procent op.

een laag inkomen worden volgens haar getroffen door geluidsoverlast van voertuigen. “Zij wonen vaak in lawaaiige buurten, hebben een woning met slechte geluidsisolatie of wonen bij drukke verkeersaders.” De kosten om geluidshinder binnen de EU tegen te gaan worden op 40 miljard euro per jaar geschat. Tegen de nieuwe wetgeving voor stillere voertuigen heerst veel verzet. Zo meent de toch al geplaagde Europese auto-industrie dat ze al moet voldoen aan te veel regeltjes uit Brussel, zoals CO2-normen en bandenlabels. Ook werd tevergeefs gepro-

beerd sportauto’s vrij te stellen van geluidsreductieregels. Wel wordt nog overleg gevoerd om de gevaren voor blinden met stillere auto’s te verminderen. “Door het achtergrondgeluid hoor je ze nauwelijks, met name elektrische auto’s”, erkent Merkies. “De bedoeling is om een oplossing te vinden zodat blinden en slechtzienden ze toch kunnen opmerken.”

Samsung zal zijn patentgeschillen met concurrent Apple in Europa laten vallen. Het Zuid-Koreaanse concern zei gisteren dat het zal zijn rechtszaken in onder meer Nederland gaat staken. De bedrijven vechten al lang over vermeende patentbreuk. Een rechter weigerde gisteren de eis van Apple in te willigen om de verkoop van 26 Samsung-producten op de Amerikaanse markt te verbieden. ANP

Wat was de ware toedracht van de moord op de 35e president van de Verenigde Staten? Lees het in Killing Kennedy, een bestseller die je niet mag missen!

Wapens

Obama voor voorstel tegen wapenbezit De Amerikaanse president Barack Obama wil dat het bezit van semi-automatische wapens aan banden wordt gelegd. Hij liet gisteren weten een wetsvoorstel daarover van de Democratische senator Dianne Feinstein te steunen. Obama wil ook zorgen dat mensen zonder vergunning niet meer zomaar een wapen kunnen kopen. ANP Hartinfarct

Official overlijdt tijdens wereldbeker skiën Tijdens de wereldbekerslalom in Madonna di Campiglio is gisteravond een piste-official overleden aan de gevolgen van een hartinfarct. De wedstrijd lag enige tijd stil. ANP

95 €19, Verkrijgbaar in de boekhandel of via www.nieuwamsterdam.nl

Onschuld

“Laat zien wie je bent, je weet zelf het beste hoe het zit en ik hoop dat ze de moed gaan vinden hun eigen verhaal te vertellen.” Ina Post raadt de ‘Zes van Breda’ aan te vechten totdat hun onschuld bewezen is. Post zat zelf jaren onschuldig vast voor moord.

LEZERSFOTO

10 euro

Download de Scoopshotapp op je telefoon en stuur je foto naar Metro.

Vrachtwagen

4

Patentruzie

03

RUBEN EG

ruben.eg@metronieuws.nl

Kerstbomen verkopen goed Kerstboomverkopers hebben de afgelopen weken naar schatting zo’n 3 miljoen bomen aan de man gebracht. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar. Één daarvan zien we hier. Chandler plaatst de piek op de kerstboom van de familie Alsemgeest uit Alphen aan den Rijn. Duncan Alsemgeest verdiende 10 euro met deze foto via Scoopshot. ALSEMGEEST


www.metronieuws.nl woensdag 19 december 2012

NIEUWS

04

Middeling kan Nederlanders geld opleveren Miljoenen. Mensen met een sterk wisselend inkomen kunnen baat hebben bij de middelingsregeling van de Belastingdienst. Nederlanders lopen jaarlijks vele miljoenen mis omdat ze onbekend zijn met de middelingsregeling van de Belastingdienst. Vijf vragen aan financieel specialist Robbert-Jan Sparreboom, oprichter van www.belastingvoordeel.nl.

Het Metropole Orkest kan tot 2017 blijven bestaan en krijgt tot die tijd 16 miljoen euro subsidie. De regeringspartijen PvdA en VVD zijn het daarover eens geworden, heeft PvdA-Kamerlid Martijn van Dam gisteren gemeld. Daarmee lijkt een einde gekomen aan een periode waarin het voortbestaan van het orkest aan een zijden draadje hing. Gistermiddag gaf het Metropole Orkest nog een protestconcert in Den Haag. SP-leider Emile Roemer en tv-kok en restaurateur Joop Braakhekke klapten de handen stuk. / BART MAAT | NOVUM

Verbod. Ook senaat stemt voor verbod op fokken van nertsen Het fokken van nertsen is vanaf 2024 verboden, besloot de Eerste Kamer gisteren. Een historisch moment, voor beide partijen. Voorstanders vinden het een mijlpaal omdat dieren volgens hen niet voor elk doel mogen worden gehouden. Tegenstanders noemen het historisch omdat een goed draaiende sector wordt opgeheven. Dierenactivisten toonden zich verheugd, de nertsenfokkers zelf kon-

digden eerder aan zeker 1 miljard euro te claimen. Volgens directeur Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) moeten straks 160 bedrijven hun deuren sluiten, zonder dat ze een schadeloosstelling krijgen. De sector biedt werk aan 1200 mensen, aldus Verhagen, die zei dat opheffing ervan ertoe leidt dat de overheid minimaal 60 miljoen euro aan belastinggeld misloopt. ANP

Beter

Mandela gaat vooruit, blijft in ziekenhuis Nelson Mandela ziet er volgens zijn dokters een stuk beter uit maar moet voorlopig in het ziekenhuis blijven. De 94-jarige Mandela ligt in het ziekenhuis vanwege een longinfectie en galstenen zijn weggehaald. Dokters zijn tevreden met de vooruitgang van het icoon, zeker gezien zijn leeftijd. Mandela werd op zaterdag 8 december opgenomen. ANP

Voor wie is dit interessant? Voor jonge starters, zzp’ers en ondernemers bijvoorbeeld. Maar ook voor mensen die onbetaald verlof opnemen, minder gaan werken of een gouden handdruk krijgen. Wat kan het opleveren? Dat ligt er natuurlijk aan wat je verdient. Maar uit onderzoek blijkt dat middeling jaarlijks voor zo’n 300.000 Nederlanders enkele honderden tot duizenden euro’s kan opleveren.

Tips om erachter te komen of jij geld kunt terugkrijgen met de middelingsregeling. Ʉ NıĤîĒÑÑĤĻĻĻȩÜåČÑĨĮÿĒûáÿåĒĨĮȩĒČȩ Zoek vervolgens op middeling. Ʉ #ÑĒÑÑĤĻĻĻȩÜåČÑĨĮÿĒûĺėėĤáååČȩĒČ ėîĻĻĻȩÜåČÑĨĮÿĒûđÿááåČÿĒûȩĒČȩ Via deze sites zie je vrijwel meteen of je geld kunt terugkrijgen.

Toch krijgt de Belastingdienst slechts een slordige 12.000 aanvragen per jaar. Naar schatting lopen we zo’n 200 miljoen euro op jaarbasis mis. Waarom doen we onszelf zo tekort? De meeste mensen kennen de regeling simpelweg niet. Bovendien is de drempel om er echt achteraan te gaan voor velen groot. Zij willen het liefst zo min mogelijk met de Belastingdienst te maken hebben. En degenen die er wel achteraan willen, weten vaak niet hoe. Is het zo moeilijk om de belastingteruggaaf te berekenen? Moeilijk niet, maar het is als particulier wel tijdrovend om de belasting per jaar te herrekenen en er precies achter te komen hoeveel geld je kunt terugvragen. Mensen die geen zin of tijd hebben om uren bezig te zijn, kunnen de klus uit handen geven.

MARIEKE VAN DER VOORT

marieke.vander.voort@metronieuws.nl

December 2012 Geld versturen met Western Union Bij GWK Travelex

Een gratis Lucky Day voucher t.w.v. € 1,50

Maak kans op

€ 450.000 met Lucky Day

Bij elke Western Union money transfer bij GWK Travelex in december 2012 krijgt u een voucher waarmee u 1x gratis online kunt meespelen met Lucky Day. Een compleet overzicht van alle GWK Travelex vestigingen en servicepunten vindt u op www.gwktravelex.nl. Kijk voor de volledige voorwaarden op luckyday.nl/gwk. t.POFZUSBOTGFSt

1988

Metropole Orkest voorlopig vijf jaar gered

Wat is middeling? Een regeling bedoeld voor mensen met een sterk fluctuerend inkomen. Doordat we in Nederland een progressief belastingstelsel hebben, betaalt deze groep uiteindelijk vaak meer belasting dan mensen met een gelijkmatig verdeeld inkomen. Met behulp van middeling kun je de belastingaanslag laten baseren op het gemiddelde inkomen over een periode van drie jaar. Als het verschil hoger is dan 545 euro, krijg je het teveel betaalde bedrag terug.

Middelingsregeling


NIEUWS

05

Mannen zaten mogelijk tien jaar onterecht vast Dwaling. De Hoge Raad heeft de Bredase moordzaak heropend, mogelijk de grootste dwaling in de Nederlandse rechtsgeschiedenis. Drie mannen hebben mogelijk jaren onterecht in de cel gezeten wegens doodslag. De Hoge Raad maakte gisteren bekend een moordzaak uit 1993 te heropenen, omdat nieuwe feiten aan het licht zijn gekomen die de veroordelingen in de zaak op losse schroeven zetten. Het gaat om de doodslag op een 56-jarige vrouw in Chinees restaurant Peacock in Breda, de moeder van de eigenaar. Ze werd beroofd, mishandeld en gewurgd gevonden. Na een tip werden zes Brabantse tieners opgepakt, drie vrouwen en drie mannen. Na nachtenlang te zijn verhoord bekenden de drie vrouwelijke verdachten en wezen de mannen als hoofddaders. Ander bewijs was er niet. De dames werden veroordeeld Hartklopping van de week

Rood haar, witte trouwjurk? Wil jij die jongen uit de trein met die prachtige ogen nog eens terugzien? Via een hartklopping, oftewel een leuk berichtje op Tumblr, kunnen treinreizigers elkaar na een ontmoeting weer terugvinden. Geen dag gaat voorbij zonder te denken aan jou. Wat nou als? Waarom deed ik niet? Wat zal ze denken? Normaal gesproken ben ik een stoere jongen en durf ik iedereen aan te spreken. Maar bij jou was het anders. Ik keek in je ogen en viel van een waterval van geluk. Het bruin rond je pupillen laat me de wereld om ons heen vergeten. Je wimpers lijken op jonge bomen die vol moed uit de grond rijzen. De moed zakte ver in de schoenen. Je hebt me niet eens aangekeken toen ik al die keren langs je liep in de trein van Den Haag naar Nijmegen. Het maakte me niet uit, ik was toch veel te zenuwachtig. Ik heb hoop dat je dit leest en beseft wie ik ben. Dat je me stiekem wel hebt gezien en dat je hetzelfde voelt. Je rode haar zou heel mooi staan boven de witte trouwjurk die ik voor je gekocht heb. #HK70313 Reageren? Mail naar hartkloppingen@ns.nl Wil jij meer weten over NSHartkloppingen? Surf dan naar http://nshartkloppingen.tumblr.com/

Er ontstaan jaarlijks zo’n 4000 nieuwe relaties in de trein.

scan de QR code en schrijf je direct in!

manier om Er is een betere en horen jouw stem te lat niemand luistert? te maken wanneer dagblad. of een statement ’s werelds grootste zin om te speechen stem horen aan Wat heeft het voor PANEL en laat jouw het METROPOLITAN Word nu lid van

Metropolitan Panel is een online onderzoekspanel dat graag met jou de dialoog aan wil gaan! Wanneer jij lid wordt van ons panel, klinkt jouw stem samen met die van duizenden anderen over de hele wereld. Schrijf je in op metropolitanpanel.nl en maak deel uit van onze wereldwijde discussies!

metropolitanpanel.nl

Over

“Het hof Den Haag moet deze zaak opnieuw behandelen.” Hoge Raad

tot straffen tot twee jaar cel. De mannen kregen wegens medeplegen van doodslag tien jaar celstraf. Een van de mannelijke veroordeelden stapte naar rechtspsycholoog Peter van Koppen, die een grote reputatie heeft opgebouwd in het onderzoeken van mogelijke rechtelijke dwalingen. Zijn bevindingen in de Bredase zaak waren aanleiding voor justitie om de zaak nog eens te bekijken. Gisteren besloot de Hoge Raad dat de zaak heropend wordt. Het gerechtshof in Den Haag gaat de zaak in herziening behandelen. “De Hoge Raad komt tot dit oordeel op basis van getuigenverklaringen die wel in het bij de politie achtergebleven politiedossier zaten maar niet in het justitiedossier.” Hadden de rechters die verklaringen in de jaren negentig

wel gekend, dan hadden ze mogelijk anders beslist. Nadat in de zogenoemde Schiedammer Parkmoord een man onschuldig werd veroordeeld, ontstonden grote vraagtekens rond de werkwijze van justitie. In de politiek en maatschappij rees de vraag of er niet nog meer mensen onschuldig in de cel zaten. Om zaken te onderzoeken waarin mogelijk grove fouten waren gemaakt, werd de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS) in het leven geroepen. Die commissie bekijkt of er voldoende gronden zijn om een strafrechtelijk onderzoek in een zaak die al is afgerond te heropenen. Na bemoeienis van de CEAS zijn onder meer Ina Post en Lucia de Berk vrijgesproken. Als de ‘Zes van Breda’ in herziening worden vrijgesproken, dan is dit de grootste rechterlijk dwaling in de Nederlandse geschiedenis.

KLAAS BOOMSMA

klaas.boomsma@metronieuws.nl

Bultrug ‘Johannes’ is een vrouwtje De bultrug die aanspoelde en doodging op een zandplaat bij Texel, is een vrouwtje. Dat meldde gisteren een woordvoerster van Naturalis Biodiversity Center, dat het dier op Texel ontleedt. Het onderzoek naar de doodsoorzaak heeft nog geen resultaat opgeleverd. Monsters van het dier zullen nog wel microscopisch worden onderzocht. / CATRINUS VAN DER VEEN | ANP


www.metronieuws.nl woensdag 19 december 2012

06

NIEUWS

Sprookjesachtige sfeer door ijsbloemen

MATTHIAS WIETZ | IGERT

Een minuutje

IJsstructuren

Noordpoolbloemen willen extreme kou

3D-ijsbloemen

Sommige ‘bloemen’ houden van warmte, andere, zoals deze op de Noordpool, geven de voorkeur aan extreme kou. IJsbloemen: een natuurverschijnsel waarbij ijs groeit op warmer water in een extreem koude omgeving. Oceanoloog Jeff Bowman legt uit. MWN

Hoe ontstaan deze ijsbloemen? Ze groeien op een vers laagje ijs met barsten. De extreem koude lucht (kouder dan -8 graden Celsius) vervormt zich op het reliëf van het ijs. In combinatie met het zoute water en micro-organismen

Jeff Bowman verzamelt monsters in het water.

groeien uit de barsten bloemstructuren. Het zijn net ijsbloemen op het raam, maar dan in 3D. Wat is het nut van ijsbloemen? Door chemische reacties in de bloemen worden wolkjes gevormd. Deze lage wolkendeken kan het lokale klimaat veranderen, omdat zonlicht geweerd

wordt. Het kan dienen als een parasol, die beschermt tegen het dunner worden van de ozonlaag, maar dat is een speculatie. Wat dacht je toen je ze zag? Ze zijn prachtig, je kunt ze van kilometers ver zien. En ze vormen zich heel abrupt, binnen een paar uur. MWN

/ MATTHIAS WIETZ

Advertentie

“Tijdens de feestdagen denk ik terug aan mijn missie” sĞƚĞƌĂĂŶKůĂǀsĞůĚŚƵŝnjĞŶ;ϱϭͿŵĂĂŬƚĞŝŶϭϵϴϯƟũĚĞŶƐ njŝũŶĞĞƌƐƚĞĞŶĞŶŝŐĞŵŝƐƐŝĞŝŶ>ŝďĂŶŽŶǀĞĞůŵĞĞ͘ůƐ ϮϭͲũĂƌŝŐĞ͕ŵĞƚĂůůĞĞŶĞĞŶstKĚŝƉůŽŵĂŽƉnjĂŬ͕ŐĂĨŚŝũ ůĞŝĚŝŶŐĂĂŶĞĞŶƉĞůŽƚŽŶ͘KůĂǀǁĞƌĚŝŶ>ŝďĂŶŽŶŵĞĞƌĚĞƌĞ ŬĞƌĞŶŽŶĚĞƌƐĐŚŽƚŐĞŶŽŵĞŶ͘KŽŬǁĞƌĚŚŝũƚŽƚƚǁĞĞŬĞĞƌ ƚŽĞŐĞŐŝũnjĞůĚŐĞŚŽƵĚĞŶ͘sĂŶĚĞŬĞĞƌĚĂƚĞƌĚŽĞůďĞǁƵƐƚ ǁĞƌĚŐĞƐĐŚŽƚĞŶnjŝƩĞŶĚĞƐĐŚĞƌǀĞŶŶŽŐĂůƟũĚŝŶnjŝũŶ ŽŶĚĞƌďĞĞŶ͘EĂnjŝũŶĚŝĞŶƐƚƉůŝĐŚƚǁĞƌĚŚŝũĞŝŐĞŶĂĂƌǀĂŶ ĞĞŶŵĂŬĞůĂĂƌƐŬĂŶƚŽŽƌŝŶƌĂďĂŶƚ͘sŽŽƌĂůƟũĚĞŶƐĚĞ ĚĞĐĞŵďĞƌŵĂĂŶĚŬŝũŬƚKůĂǀƚĞƌƵŐŽƉnjŝũŶŵŝƐƐŝĞƟũĚ͘ ͞/ŬǁĂƐĞĞŶĚŝĞŶƐƚƉůŝĐŚƟŐƐŽůĚĂĂƚŝŶϭϵϴϯ͘ƌŐŝŶŐĞŶ ǀĞĞůǀĞƌŚĂůĞŶĚĞƌŽŶĚĞŽǀĞƌũŽŶŐĞŶƐĚŝĞnjŝĐŚŬĂƉŽƚ ǀĞƌǀĞĞůĚĞŶ͘/ŬǁŝůĚĞŝĞƚƐǀĂŶŵŝũŶĚŝĞŶƐƫũĚŵĂŬĞŶ ĞŶŝŬŚĞďŵĞĚĂĂƌŽŵǀƌŝũǁŝůůŝŐǀŽŽƌĚĞƵŝƚnjĞŶĚŝŶŐ ŶĂĂƌ>ŝďĂŶŽŶĂĂŶŐĞŵĞůĚ͘ůƐƚǁĞĞĚĞůƵŝƚĞŶĂŶƚǁĂƐŝŬ ƉĞůŽƚŽŶƐĐŽŵŵĂŶĚĂŶƚŽŶĚĞƌWĞƚĞƌǀĂŶhŚŵ͕ǀŽŽƌŵĂůŝŐ ĐŽŵŵĂŶĚĂŶƚĚĞƌ^ƚƌŝũĚŬƌĂĐŚƚĞŶ͘DĞƚŚĞƚƉĞůŽƚŽŶ ŚĂĚĚĞŶǁĞĚĂĂƌĚĞǀĞƌĂŶƚǁŽŽƌĚĞůŝũŬŚĞŝĚŽǀĞƌĞĞŶ ŬůĞŝŶĚŽƌƉŵĞƚĞĞŶƌŽĂĚďůŽĐŬ͕ĞĞŶƵŝƚŬŝũŬƉŽƐƚĞŶĞĞŶ ĐĞŶƚƌĂůĞƉŽƐƚ͘KŶnjĞƚĂĂŬǁĂƐŽŵĞƌǀŽŽƌƚĞnjŽƌŐĞŶĚĂƚ ŐĞǁĂƉĞŶĚĞŵĂŶŶĞŶĚŝƚŐĞďŝĞĚŶŝĞƚŝŶŬǁĂŵĞŶ͘KƉ ĞĞŶĚĂŐƌĞĞĚĞĞŶnjŝĐŚƚďĂĂƌŐĞǁĂƉĞŶĚĞŵĂŶŽƉŽŶnjĞ ĐŽŶƚƌŽůĞƉŽƐƚĂĨ͘,ŝũŶĞŐĞĞƌĚĞŵŝũŶƐƚŽƉƚĞŬĞŶ͘ĂĂƌŽƉ ŐŽŽŝĚĞŝŬĞĞŶƐƉŝũŬĞƌƉůĂĂƚŽƉĚĞǁĞŐ͘ĞŵĂŶƐƚĂƉƚĞƵŝƚ ĞŶƌŝĐŚƩĞnjŝũŶŐĞǁĞĞƌŽƉĚĞŐƌŽŶĚĞŶƐĐŚŽŽƚ͘ĞŬŽŐĞů ƐƉĂƩĞƵŝƚĞĞŶ͕ĞŶŬĞůĞƌĞƐƚĞŶŬǁĂŵĞŶŝŶŵŝũŶŽŶĚĞƌďĞĞŶ͘ KƉĚĂƚŵŽŵĞŶƚŐĂũĞŶŝĞƚ>ƵĐŬLJ>ƵŬĞƵŝƚŚĂŶŐĞŶ͕ǁĂŶƚ ĚĂƚŚĞĞŌŐĞĞŶnjŝŶ͘tĞŵŽĞƐƚĞŶŽŶnjĞǁĂƉĞŶƐŝŶůĞǀĞƌĞŶ

ĞŶŵĞƚŚĞŵŵĞĞůŽƉĞŶ͘/ŶŚĞƚŐĞďŝĞĚ ƐƚŽŶĚŚŝũďĞŬĞŶĚĂůƐĞĞŶĐƌŝŵŝŶĞĞůĞŶ ŚŝũǀĞƌĚŝĞŶĚĞǁĂĂƌƐĐŚŝũŶůŝũŬnjŝũŶŐĞůĚ ŵĞƚĚĞnjĞŽŽƌůŽŐ͘tĞǁĞƌĚĞŶďŝũĞĞŶ ƌŽĂĚďůŽĐŬǀĞƌnjĂŵĞůĚĞŶĚĂĂƌůĂŐŽŽŬ ĞĞŶĚŽŽƌŐĞůĂĚĞŶŵŝƚƌĂŝůůĞƵƌ͘/ŬǁĂƐ ĚŽŽĚƐďĂŶŐĚĂƚĚĞƐŝƚƵĂƟĞŶŽŐǀĞƌĚĞƌ ƵŝƚĚĞŚĂŶĚnjŽƵůŽƉĞŶĞŶŽƉĞĞŶ ŽŶďĞǁĂĂŬƚŵŽŵĞŶƚďĞŶŝŬǁĞŐŐĞƌĞŶĚƵŝƚĚĞŐŝũnjĞůŝŶŐ͘ ĂƚǁĂƌĞŶŵŝũŶůĂŶŐƐƚĞĞŶnjǁĂĂƌƐƚĞϮϬϬŵĞƚĞƌŽŽŝƚ͘/Ŭ ŚĞďĂůĂƌŵŐĞƐůĂŐĞŶĞŶŚƵůƉŐĞŚĂĂůĚ͘ĞǁŽŶĚŝŶŵŝũŶ ďĞĞŶďůĞĞŬŐĞůƵŬŬŝŐĂůůĞĞŶĞĞŶǀůĞĞƐďĞƐĐŚĂĚŝŐŝŶŐƚĞnjŝũŶ͘ ĞŶŵĂĂůƚĞƌƵŐŝŶEĞĚĞƌůĂŶĚnjĂƚŶŝĞŵĂŶĚƚĞǁĂĐŚƚĞŶŽƉ ŵŝũŶĐŽǁďŽLJǀĞƌŚĂůĞŶ͘/ŬŐŝŶŐŐĞǁŽŽŶǀĞƌĚĞƌŵĞƚŵŝũŶ ǀĞƌǀŽůŐƐƚƵĚŝĞ͘EƵŝŬŽƵĚĞƌďĞŶǀŝŶĚŝŬŚĞƚŵĂŬŬĞůŝũŬĞƌ ŽŵŽǀĞƌŵŝũŶĞƌǀĂƌŝŶŐĞŶƚĞƉƌĂƚĞŶ͘/ŬƉƌŽďĞĞƌŵŝũŶ ĞƌǀĂƌŝŶŐĞŶƚĞĚĞůĞŶĞŶŝŬŐĞĞĨƌĞŐĞůŵĂƟŐůĞnjŝŶŐĞŶ͘tĂŶƚ ŽŶĚĂŶŬƐĚĞnjĞŚĞŌŝŐĞĞƌǀĂƌŝŶŐĞŶŬŝũŬŝŬƉŽƐŝƟĞĨƚĞƌƵŐŽƉ ŵŝũŶŵŝƐƐŝĞƟũĚ͘,ĞƚŝƐĞĞŶůĞǀĞŶƐĞƌǀĂƌŝŶŐ͘/ŬŚĞďŐĞůĞĞƌĚ ŽŵĚŝŶŐĞŶǀĞĞůƐŶĞůůĞƌƚĞƌĞůĂƟǀĞƌĞŶĞŶŝŬnjŽƵnjŽǁĞĞƌ ŽƉŵŝƐƐŝĞŐĂĂŶ͘dŝũĚĞŶƐĚĞĚŽŶŬĞƌĞĚĂŐĞŶĚĞŶŬŝŬǀĂŬĞƌ ĚĂŶĂŶĚĞƌƐƚĞƌƵŐĂĂŶŵŝũŶŵŝƐƐŝĞƟũĚ͘sŽŽƌŵŝũǀŽƌŵĞŶ ĚĞĨĞĞƐƚĚĂŐĞŶĚĂĂƌŽŵŽŽŬĞĞŶŵŽŵĞŶƚǀĂŶďĞnjŝŶŶŝŶŐ͘ <ĞƌƐƚŝƐǀŽŽƌŵŝũĞĞŶĮũŶĞƟũĚŵĞƚĨĂŵŝůŝĞĞŶǀƌŝĞŶĚĞŶ͘ /ŬƉƌŽďĞĞƌĚĂŶŽŽŬƐƟůƚĞƐƚĂĂŶďŝũĚŝŶŐĞŶĚŝĞĞĐŚƚ ďĞůĂŶŐƌŝũŬnjŝũŶŝŶŚĞƚůĞǀĞŶ͘

Het Comité Nederlandse Veteranendag wenst alle EĞĚĞƌůĂŶĚƐĞǀĞƚĞƌĂŶĞŶĞŶŚƵŶŶĂĂƐƚĞŶƉƌĞƫŐĞĚĂŐĞŶ͘

DĞĞƌůĞnjĞŶŽǀĞƌǀĞƌŚĂůĞŶǀĂŶǀĞƚĞƌĂŶĞŶ͍<ŝũŬŽƉǁǁǁ͘ǀĞƚĞƌĂŶĞŶĚĂŐ͘Ŷů


NIEUWS

Weekers wil niets weten van corruptie

VanHarte ontplooien? VanHarte meedoen? Help nu één van onze tafels dekken. Ga naar restovanharte.nl

Verdacht. De Tweede Kamer spreekt morgen over de relatie tussen staatssecretaris Weekers en zijn van corruptie verdachte partijgenoot Van Rey.

Verdacht: lekken, corruptie

Oud-wethouder van Roermond Jos van Rey wordt verdacht van corruptie en lekken uit een vertrouwenscommissie voor de voordracht van een nieuwe burgemeester. Ʉ ėČČåûÑȩ Het ging om de benoeming van VVD-collega Ricardo Offermanns. Ʉ =ġûåĨĮÑġĮȩ Onder aanhoudende druk besloot Van Rey in oktober zijn functies per direct neer te leggen.

Daarmee ging de staatssecretaris in tegen adviezen om het kantoor onder te brengen in Venlo. Ook vroeg Van Rey Weekers om advies in een belastingkwestie. De oppositie wil nu het naadje van de kous weten, maar volgens de coalitiepartijen VVD en PvdA is er niets aan de hand. Fractieleider Halbe Zijlstra (VVD) verwees gisteren naar een brief die Weekers over de kwestie heeft geschreven. Daaruit wordt duidelijk dat niet Financiën, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken besluit over de vestigingsplaats van belastingkantoren. Deze brief stelt Zijlstra gerust. “Als er echt niets aan de hand is, is er echt niets aan de hand.” Ook PvdA-leider Diederik Samsom ziet geen problemen. Hij wijst er ook op dat Binnenlandse Zaken besluit over de belastingkantoren. En voor wat betreft het billboard geldt dat Weekers Van Rey heeft doorgewezen naar de lokale VVD. Het geld is vervolgens daar gestort en dat is niet tegen de regels, aldus Samsom. Voor de afhandeling van de belastingkwestie geldt dat Van Rey is doorverwezen naar de Belastingdienst. Dat is de normale gang van zaken, aldus Weekers. Tegenover de NOS deed hij de aantijgingen aan zijn adres gisteren af als ‘een complottheorie’. NOVUM

Cecilia uit Malawai. / RUBEN EG | METRO

Serious Request zamelt deze week geld in voor de stille ramp babysterfte. Metro nam een kijkje in Malawi. Naam: Cecilia Leeftijd: 24 jaar Verblijfplaats: Mitula, Kasungu district, Malawi Situatie: Vijf keer zwanger geweest, heeft twee kinderen. “Ik heb twee kinderen, een meisje van 7 jaar en een jongen van 4. Zij zijn thuis geboren, met hulp van een traditionele vroedvrouw. Bij mijn derde zwangerschap kreeg ik na vijf maanden een miskraam. Ik was ziek geworden, maar weet

RELOAD. REINVENT.

Staatssecretaris Frans Weekers praat morgen met de Tweede Kamer. / ANP

Serious Request

“Geen traditionele vroedvrouw meer”

Recept voor een betere buurt

Lenovo® raadt Windows 8 aan.

niet precies wat er mis ging. Bij mijn vierde zwangerschap hielp de lokale vroedvrouw opnieuw bij de bevalling thuis in het dorp. Dat was vorig jaar december. Ik verloor de baby omdat er complicaties ontstonden. Toen ik in het ziekenhuis arriveerde was de baby al dood. Bij deze zwangerschap neem ik geen risico meer. Na acht maanden ga ik naar de dichtstbijzijnde kliniek, om daar te wachten op de bevalling. Ik ben nu vijf maanden zwanger. Na drie maanden ontstonden al problemen omdat ik ziek werd. Ik ben toen naar het ziekenhuis gegaan voor hulp. Bij de lokale hulppost van het Rode Kruis krijg ik voorlichting. Ik heb daar veel geleerd over wat wel en niet te doen tijdens de zwangerschap.” RUBEN EG Kijk voor meer Serious Request-verhalen op: www. metronieuws.nl.

35,6 cm/14” Lenovo® IdeaPad® U410 – UltrabookTM Intel® Core™ i7 processor van de derde generatie | Windows 8 | 1TB harde schijf + 24GB SSD | NVIDIA GT610 1GB LENOVO® IDEAPAD® U410

€ 899.00

39,6 cm/15,6“ Lenovo® IdeaPad® Y500 Intel® Core™ i5 processor van de derde generatie | Windows 8 | 8GB werkgeheugen | 500GB harde schijf | 39,6 cm/15,6“ Full HD scherm | NVIDIA GT550 2GB DDR5 LENOVO® IDEAPAD® Y500

VANAF

€ 799.00 Copyright ® 2012, Intel Corporation. Alle rechten voorbehouden. Intel Inside,Intel Core, Ultrabook, Intel en het Intel logo zijn handelsmerken van Intel Corporation in de Verenigde Staten en/ of andere landen.

Prijs gebaseerd op 2-jarig contract en alleen geldig bij deze combinatie met Telfort ToestelLease. Aansluitkosten eenmalig 30,-. Kijk voor de voorwaarden op telfort.nl.

De Tweede Kamer debatteert morgenavond over de banden tussen staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) en zijn partijgenoot, de van corruptie verdachte ex-wethouder van Roermond Jos van Rey. Dat gebeurt op verzoek van de oppositie. Bij het debat, dat om 21.20 uur gepland staat, zal ook premier Mark Rutte (VVD) aanwezig zijn. Pieter Omtzigt (CDA) eiste dat de Kamer voorafgaand aan het debat een feitenrelaas over de kwestie krijgt. Dat draait onder meer om de betrokkenheid van Van Rey bij een billboard langs de A73 met een verkiezingsposter van Weekers. Aanvankelijk ontkende Weekers te weten wie daarachter zat, maar later gaf hij toch toe dat Van Rey hem had aangeboden om het billboard te plaatsen. Bovendien adviseerde de staatssecretaris om een kantoor van de Belastingdienst in Roermond te houden, de woonplaats van Van Rey.

07

Korting zolang je abonnement loopt!

38% korting

300 min + 500MB + 100 sms

van 40,50

voor 25,p/mnd

Inclusief Samsung Galaxy SII i.c.m. Telfort ToestelLease

telfort.nl 0800 1707

Telfort winkels


www.metronieuws.nl woensdag 19 december 2012

Column

08

MENINGEN Geen kerstpakket? Dan werk ik komend jaar ook wat minder hard voor de baas.

HADJAR BENMILOUD

“Elk jaar dezelfde beoordeling werkt ook niet motiverend.”

COLUMNIST

“Dat ga ik hier niet zeggen, mijn baas leest deze krant ook elke dag.”

Dick Veldhuisen Rishie Oedit

“Ik krijg al jaren geen kerstpakket. Mij maakt het niet uit hoor, ik heb tenminste leuk werk!” Suzanne Onderdelinden

DINGEN DIE JE HEBT GEMIST Er zijn dingen aan de hand, mensen. Serieuze dingen. Er spoelen potvissen en bultruggen aan op Texel, in Amerika worden kinderen vermoord, Justin Bieber en Selena Gomez zijn nu ècht - ècht - (ècht!) geen stel meer, en dan is overmorgen ook nog eens de apocalyps. Alsof het niets is. Maar er gebeuren ook leuke dingen. Dingen die de krant niet gehaald hebben, omdat we te druk zijn met ruzie maken over bultruggen, rouwen om vermoorde kinderen of ons voorbereiden op de apocalyps (lees: alvast een speklaag opbouwen met een zak chips op de bank, met Doomsday Preppers op de buis). Dingen die we eigenlijk wel zouden willen weten, omdat ze ons nog kunnen opvrolijken in deze duistere tijden. Omdat Metro weet wat service betekent - wie staat jou elke ochtend op te wachten? Juist. - zet ik voor je op een rijtje wat je hebt gemist door de bultrug. Shetlandpony rijdt zwart in Berlijnse metro: Nee, niet de krant Metro. Maar in het Berlijnse openbaar vervoer kon je afgelopen vrijdag een Shetlandpony tegenkomen. Een 16-jarig meisje was chagrijnig omdat zij en haar pony niet werden opgehaald zoals afgesproken, en besloot toen maar de trein te pakken. Het was zo gezellig dat ze daarna ook nog de McDonalds en H&M besloot mee te pakken. Score op de schaal van Tijdens de bultrug Bultrug: 6.

“Maar er gebeuren ook leuke dingen. Dingen die de krant niet gehaald hebben.”

Facebook maskeert privacy-lek: Weblog Spunk besloot vorige week als underdog eens uit te zoeken hoe het precies zat met het op internet circuleHadjar Benmiloud praat de Metrolezer bij. rende broncodetrucje waarmee je jouw Facebookstalkers kon achterhalen. Leuk, maar ook een beetje gevaarlijk, aangezien andere mensen het ook bij jou kunnen doen. Facebook kregen ze niet te pakken, maar de broncode was wel opeens verdwenen. Na een vriendelijk bezoekje aan het Nederlandse kantoor van Facebook werden ze op gewelddadige wijze het gebouw uitgegegooid. Wat heeft Facebook te verbergen? Score op de schaal van Bultrug: 8 Megan Fox spoelt niet door: Megan Fox is de Pamela Anderson van de 21e eeuw, maar doet hard haar best om haar sexy imago te verliezen. Nu heeft ze toegegeven dat ze vaak vergeet door te spoelen. Dan zeggen haar vrienden: “Megan, je heb net een een drol gelegd en laat ‘m gewoon liggen!” De mythe dat mooie vrouwen niet poepen is hiermee nu officieel ontkrachtigd. Dit is ongetwijfeld het belangrijkste nieuws dat je hebt gemist deze week. Score op de schaal van Bultrug: 10+.

Kans maken op honderd euro? Upload jouw column van exact vierhonderd woorden en een foto op onze website metrocolumn.nl. Columns voor volgende week maandag moeten uiterlijk donderdag 16.00 uur binnen zijn. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Horoscoop

Ram | 21/3 - 19/4 Je geheimzinnigheid is een wapen dat jij graag gebruikt. Vandaag mist het zijn werking niet. Je hebt een grote aantrekkingskracht en als jij uit bent op een flirt heb je goede kansen.

Stier | 20/4 - 20/5 Ben jij vandaag slechtgehumeurd? Daar kun je toch niet de mensen om je heen de dupe van laten worden? Denk aan de leuke dingen in het leven en laat je hoofd niet zo hangen.

Tweelingen | 21/5 - 20/6 In een belangrijke kwestie kun jij vandaag beter niet alleen beslissen. Je kunt waarschijnlijk het geheel niet overzien. Het is verstandig een vriend met kennis van zaken om raad te vragen.

Kreeft | 21/6 - 22/7 Jouw huidige plannen zijn dermate ingewikkeld dat het zeer verstandig is om advies in te winnen van iemand die hier verstand van heeft. Het is jammer als je plannen voor niets fout lopen.

Leeuw | 23/7 - 22/8 Bel die goede vriend van je gauw op. Je hebt daar iets goed te maken en uitstel kan meer kapot maken dan jij je nu realiseert. Zonde van die goede vriendschap.

Maagd | 23/8 - 22/9 Wees geduldig. Iedereen heeft punten waar nog veel geleerd kan worden en dat geldt ook voor jou. Probeer anderen te helpen met hun leerpunten, dan word jij ook geholpen met jouw leerpunten.

Weegschaal | 23/9 - 22/10 Jij bent teleurgesteld en je stopt geen extra tijd of energie in wat dan ook. Alleen thuis zul je extra actief zijn. Je compenseert je passieve houding op het werk/school met een actieve houding thuis.

Schorpioen | 23/10 - 21/11 Er gebeurt iets wat je volledig uit je evenwicht kan brengen. Je kunt je er niet op voorbereiden of tegen beschermen, laat het dus maar gewoon gebeuren en probeer het hoofd koel te houden.

Brief van de dag

Komt het personeel zelf ook te laat? De NS verklaart dat bij sneeuw een aangepaste dienstregeling vaak maar 15 tot 20 minuten extra reistijd kost evenals de onlangs nieuw ingevoerde dienstregeling. Zou de NS het op prijs stellen als hun eigen personeel elke dag zoveel later op het werk komt? Of is het later (kunnen) komen van het personeel juist de oorzaak van een aangepaste dan wel die nieuwe dienstregeling? Al met al geen vooruitgang! WALTER BRUININKS

Deze NS-medewerker was ongetwijfeld keurig op tijd op het werk. / VINCENT JANNINK | ANP Astrologie

Sterren kijken is naar het verleden kijken In de brief van Michiel van Geel geeft hij aan dat sterren een ruwe indicatie van toekomstige ontwikkelingen geven. En hoe had hij dat gedacht? Het licht dat je van welke ster dan ook (de zon uitgezonderd) kunt zien is minimaal 4 jaar, 2 maanden en 19 dagen oud. Dat zou Alpha Centauri zijn. De verste die we kunnen zien zouden misschien niet eens meer bestaan, dat licht is 2 miljoen jaar oud! Kijken naar de sterren is kijken naar het verleden, niet naar de toekomst. ANDRÉ NOORDZIJ NS

Ga dan gewoon met de auto naar je werk Ik word dus echt gek van al dat gezeur over die NS hè. Accepteer nou eens dat de NS soms vertraging heeft. Met al die boze berichten en vervelende reacties schieten we niks op. Ik reis elke dag het traject Alkmaar - Amsterdam Sloterdijk en

Snippers

in het weekend Alkmaar - Arnhem. Ik heb bijna nooit vertraging en ik kan voor dat hele eind in één trein blijven zitten. Ik ben blij met de NS en ook met de nieuwe dienstregeling. Wees blij dat je lekker warm en droog in de trein kunt zitten. En als de NS toch zo slecht is kun je beter met de auto gaan. Dan wordt er vast wel gezeurd over een file. Maak er het beste van! NATALIE LODDER Trein

Als je klaagt, doe dan wel je huiswerk Heer Jansen klaagt over de NS. Niks nieuws, denk ik dan. Maar klachten zonder juiste weergave, daar heb ik een hekel aan. Zaterdag was er inderdaad een storing, echter niet door NS maar door een persoon die voor de trein gesprongen was. Verder oppert heer Jansen dat de NS maar via Utrecht had moeten rijden. Als je klaagt, doe dan wel je huiswerk! Tussen Utrecht en Den Haag/Rotterdam waren werkzaamheden en deels busvervoer. Klagen is oké, maar geef wel de juiste gang van zaken weer. Een omroeper meldde ook waarom er een strem-

ming was, ik was namelijk ook onderweg naar huis die avond. R.J. VAN DER HAAR

Natuur

Boete voor redden van een bultrug Het wordt inderdaad steeds gekker in dit land: namelijk dat twee reddingswerkers die de bultrug Johannes wilden redden een boete hebben gekregen!! Ik vind het logisch dat mensen zich hier druk om maken, aangezien het dier nog jong en vol wilskracht was!! Het is de omgekeerde wereld. CHARLOTTE BERGSMA

Ook in Metro? Stuur je brief van maximaal honderd woorden per e-mail naar brieven@metronieuws.nl. Geef je volledige naam en adres op. De redactie behoudt zich het recht voor brieven in te korten. Het copyright van brieven vervalt aan Metro.

AIMÉE DE JONGH

Boogschutter | 22/11 - 21/12 Je hebt niet altijd even veel zin om met je partner in discussie te gaan. Het is niet eens het feit zelf, maar veel meer de manier waarop je dat je partner duidelijk maakt, die tot die heftige ruzies leidt.

Steenbok | 22/12 - 19/1 Als jij van intense emoties houdt en van veel afwisseling op dat gebied, dan kom jij vandaag flink aan je trekken. Zo niet, dan kun je vandaag beter in je bed blijven liggen.

Waterman | 20/1 - 19/2 Jij bent niet gemakkelijk uit het veld te slaan. Je partner geeft je daar wellicht alle reden toe, maar jij bent in staat de zaak te relativeren en je partner te steunen in zijn/ haar zoektocht.

Vissen | 20/2 - 20/3 Het gaat niet zo goed met jou vandaag. Je voelt je bekneld door allerlei banden. Werk aan die vrijheid waar je zo naar verlangt. Dat kan ook zonder dat je meteen je banden verbreekt.

Meer horoscopen? Ga dan snel naar www.metronieuws.nl/extra/horoscoop

Heinz de kat

WINDIG & DEJONG


NIEUWS

09

Poep- en piespretpark met een serieuze boodschap Zuid-Korea. Mr. Toilet, de voormalige burgemeester van het Koreaanse Suwon, richtte het enige toiletpretpark ter wereld op.

GELD VERDIENEN MET AFRIKA.

Op vakantie in Korea? Land zit in de lift Zuid-Korea is niet het eerste vakantieland waar Europeanen aan denken. Toch zit het enorm in de lift als toeristenbestemming. Doordat Koreaanse tv en muziek (‘Gangnam Style’!) steeds populairder worden, weten vooral Aziaten de weg naar het schiereiland te vinden. De voorzieningen zijn daarom vaak gloednieuw en van hoge kwaliteit. En wat kun je er doen? Korea is bezaaid met oude tempels en paleizen, maar het land is veel goedkoper dan Japan. De winkels hebben de allernieuwste, hipste kleding. In de bergen kun je wandelen en skiën en er zijn veel mooie stranden, al zijn die meer om over te wandelen dan om op te bakken. METRO

Suwon, Zuid-Korea.

schoon te vegen. Voor publiek gebruik.” Lee gruwelt er zelf ook van. Terwijl ze op de wc zit, vertelt Lee dat ze haar werk doet uit idealisme. Ook Jae-Duck Sim, die zelf geboren werd in een wc, besteedde een groot deel van zijn leven aan het bevorderen van schone toiletten. Hij was apetrots op zijn bijnaam Mr. Toilet. In Suwon bouwde hij elk publiek toilet om tot een klein paleisje,

brandschoon, met muziek en Van Gogh-replica’s aan de muur. Maar hij keek verder, hij wilde dat ook in de rest van Korea en de wereld. Goede hygiëne is immers van levensbelang. “Mensen praten eigenlijk nooit over hoe en waar ze schijten”, zegt Lee. “Dat hoort niet, mensen zien het als privé. Maar als je er niet over spreekt, ga je de omstandigheden ook niet verbeteren. Hier lopen mensen

de hele tijd te giechelen en te keten. Logisch, want het is hartstikke maf. Maar ondertussen praten ze voor het eerst met elkaar over poep. Zo kunnen we het taboe doorbreken.”

FRANKA HUMMELS

Zuid-Korea zit in de lift als toeristenbestemming.

redactie@metronieuws.nl

LOVE IT...

MET AL JE VRIENDEN IN ACTIE KOMEN

KOM OOK IN ACTIE CHECK FIGHTCANCER.NL

Zo werkt ontwikkelingshulp anno NU. www.ontwikkelingshulp.NU

Namens onze Macedonische relatie FAM Inzenering DOOEL zoeken wij op korte termijn:

30 Lassers en 15 Bouwbankwerkers met minimal 2 jaar ervaring in bruggen-bouw met kennis van: - Montagelaswerkzaamheden - Zelfstandig lezen van bouwtekeningen De gezochte kandidaten moeten in het bezit zijn van benodigde diploma’s zoals EWS-Diploma (EN 287). De werkzaamheden vinden plaats in ploegendienst (2 ploegen) Arbeidsvoorwaarden en beloning conform CAO. Voertaal op de bouwplaats is Duits. Het betreft alleen tijdelijke contracten voor de duur van het project. Uw sollicitatiebrief met CV en kopie diploma kunt u binnen 10 dagen sturen aan: ASV Adviesburo Sociale Verzekeringen B.V. – Postbus 709 4200 AS Gorinchem o.v.v. FAM Inzenering DOOEL Acquisitie wordt niet op prijs gesteld. Alleen schriftelijke reacties worden in behandeling genomen.

Voor Interactieve TV heeft u internet van XS4ALL nodig (v.a. & 30,50 p.mnd). Na 6 maanden betaalt u voor Interactieve TV & 15,25 p.mnd.

Schuilen in een enorme traditionele hurkplee? Op de foto met ‘De Denker’, die nu voor het gemak op een wc is neergestreken? Drollen kleien? Welkom in Suwon, Zuid-Korea. Hier is het enige toiletpretpark van de wereld gevestigd. In het midden van het kleine park staat een enorm huis in de vorm van een wc. Hier woonde Jae-Duck Sim, alias ‘Mr. Toilet’, de voormalige burgemeester van Suwon. Zijn familie heeft het na zijn dood in 2009 aan de gemeente geschonken. Nu is het een museum, het park kwam daar deze zomer bij. Manager Youn-Sook Lee strijkt schaamteloos neer op het belangrijkste toilet, in het midden van het huis. “Kijk”, zegt ze, “vanaf hier kon meneer Sim de hele woonkamer overzien. Hij kon met zijn familie en zijn personeel praten.” Ze drukt op een knopje. “En als hij dan toch privacy wilde, dan werd het glas in een keer ondoorzichtig.” Het park grossiert in pies- en poeplolligheden, maar het is bij vlagen ook educatief. Neem bijvoorbeeld een bronzen beeld van een grijnzende man die wijdbeens boven een laaggespannen touw hangt. “Dat vond je vroeger in Korea, om je kont aan

Toeristen

Nu 6 maanden gratis Actie Interactieve TV loopt tot 31-12-2012 Kijk op xs4all.nl


www.metronieuws.nl woensdag 19 december 2012

DE WERELD

10

EEN INITIATIEF VAN GLOBAL VILLAGE MEDIA

Jongerenactie. Organisatie NJR werft veertig jongeren voor gratis leiderschapsmasterclass De overkoepelende jongerenorganisatie NJR heeft een nieuwe actie op touw gezet: er worden jonge leiders gezocht op het gebied van voedselzekerheid in de wereld. Iedereen kan zich opgeven. De veertig uiteindelijk geselecteerde jongeren krijgen een leiderschapsmasterclass, waarna ze zelfstandig aan de slag gaan. Voorzitter Marcel René Bamberg: “Één van onze succesformules is dat jongeren leren van andere jongeren. In dit project kunnen ze als leider andere jongeren inspireren.” De aankomende leiders leren hoe je dat inspireren aanpakt en hoe je anderen in beweging zet. Marcel: “We willen duidelijk maken dat elke jongere wat kan doen, ook de jongere lezers van Metro.” De leiders richten zich op voedselzekerheid en duurzaamheid. “Jongeren weten daar verrassend veel van, ze horen het regelmatig in de media, maar denken dat de oplossingen buiten hun macht liggen. Maar kijk eens naar hoe jongeren de

Doe mee!

Ook interesse om een nieuwe jongerenleider te worden? Ʉ ÝĮÿåȩ Geïnteresseerden kunnen zich voor deze actie opgeven via de website: www.njr.nl/takethelead Ʉ 0ÑĒĨȩ NJR geeft jongeren de kans om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen.

Arabische Lente hebben neergezet.” Actie is nu nodig, zegt Marcel. “De komende vijftig jaar zullen duurzaamheid, voedsel- en brandstofschaarste een grote rol spelen. Temperaturen stijgen en er komen meer droogtes en overstromingen voor. Je vraagt je soms af waarom overheden en bedrijven niet allang tot actie zijn overgegaan. Daarom gaan wij hard aan de slag. Nu is het tijd.” GVM

Een minuutje

Droogte in Kenia. Klimaatverandering laat zich het hardst voelen in ontwikkelingslanden. / BRENDAN BANNON | HOLLANDSE HOOGTE

Klimaattop zeer teleurstellend Doha-top. Oxfam Novib vraagt zich ernstig af of het nieuwe klimaatakkoord echt een wereldstap vooruit is.

Oxfam Novib in reactie op het Klimaatakkoord.

Unilever Director Willem-Jan Laan. / RON VAN MARK

“We kunnen niet langer wachten” Director global external affairs Willem-Jan Laan over wat Unilever doet voor een meer duurzame wereld. Hoe draagt Unilever bij aan de wereldwijde voedselzekerheid? Unilever heeft het programma ‘Sustainable Living Plan’, onze agenda op het terrein van duurzaamheid tot 2020. Er staan verschillende onderwerpen op, zoals het terugdringen van het gebruik van water en energie. Eerder dit jaar kwam het aan de orde op de wereldconferentie in Rio de Janeiro, waar onze CEO Paul Polman zei dat de industrie het grotere doel vóór moeten laten gaan op het eigen kortetermijnbelang. Wat is Unilevers visie op het voedselzekerheidsprobleem? Overheden stellen punten op over duurzaamheid tijdens klimaattops en andere wereldbesprekingen. Maar het is ons duidelijk dat activiteiten van de private sector inmiddels dringend gewenst zijn. We kunnen het ons niet veroorloven daar nog langer mee te wachten. Is het voor grote bedrijven als

Verliezer

“De ontwikkelingslanden komen als grootste verliezer uit de strijd. Elk jaar laten 300.000 mensen het leven door de gevolgen van de klimaatverandering.”

Unilever niet makkelijk om nú te roepen dat het tijd is? Zijn jullie niet te laat? Wij leveren sinds de jaren negentig een concrete bijdrage op bijvoorbeeld het gebied van duurzame landbouw. We hebben het steeds over macro-ontwikkelingen, maar uiteindelijk gaat het om de concrete stappen. Zo nemen we onze partners in de productieketen mee in een gezamenlijke verantwoordelijkheid en maken we afspraken met hen. En we zien dat het uitwisselen van kennis met kleine boeren in ontwikkelingslanden veel oplevert - daar investeren we in via de ‘Farmer Field Schools’. Kleinere boeren kunnen zo meer produceren en hun levensstandaard verbeteren. Hoe betrekken jullie de medewerkers van Unilever op alle niveaus? CEO Paul Polman zet zich internationaal in voor dit doel. Door secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN is hij net gevraagd toe te treden tot de raad van advies van de VN op dit gebied. Ons bedrijf is doordrongen van dit grotere doel. De medewerkers die bij Unilever werken of komen werken, zijn zich daarvan bewust. Ik denk dat Unilever ook daarom is uitgeroepen tot een van de meest gewilde werkgevers wereldwijd. GVM

“Een mager klimaatakkoord”, “Nog lange weg te gaan”, “Stap in goede richting”, “Bereikt akkoord onvoldoende”. Zomaar wat koppen uit kranten en van websites nadat 200 landen op 8 december hun handtekening hebben gezet onder het nieuwe akkoord tijdens de klimaattop in Doha (Qatar). Het oude klimaatakkoord stamt uit 1997. Dat zogeheten Kyoto-protocol had als doel de opwarming van de aarde tegen te gaan. Erg succesvol is dat protocol nog niet geweest en daarom was een verlenging noodzakelijk. Want inmiddels is duidelijk dat de opwarming van de aarde serieuze vormen aanneemt. In 2013 loopt dat Kyoto-verdrag af, dus het was in Doha de hoogste tijd voor nieuwe en bindende afspraken. Maar over het nieuwe Doha-protocol is het enthousiasme onder hulporganisaties gematigd. Zo vindt Oxfam Novib bijvoorbeeld dat in Doha ‘het Zuiden’ in de steek is gelaten. Ton

Vrijenhoek van Oxfam Novib legt dat uit. “Het akkoord over klimaatfinanciering is bedroevend slecht. Zonder concrete cijfers op tafel, komt er minder geld beschikbaar in plaats van meer. En meer geld is juist zo noodzakelijk! Een klein lichtpuntje is dat er nadruk wordt gelegd op financiering voor maatregelen waarmee mensen zich kunnen aanpassen aan de gevolgen van klimaatopwarming.” Verontwaardiging over het akkoord van 8 december overheerst echter bij Oxfam. “Het ging tot op het laatste moment hard tegen hard, maar het Zuiden (de ontwikkelingslanden, red.) komt als grootste verliezer uit de strijd. Elk jaar laten 300.000 mensen het leven door de gevolgen van de klimaatverandering. Doha had hier geen oren naar.” Ook secretaris-generaal Ban Kimoon van de Verenigde Naties bezocht de klimaattop. Hij sprak uit

dat hij het niet meer dan billijk zou vinden als de ontwikkelde landen de grootste verantwoordelijkheid zouden nemen voor de klimaatproblemen. Want deze problemen zouden volgens hem het gevolg zijn van de industrialisatie in die ontwikkelde wereld. Ban Ki-moon spoort de wereld aan om snel over te stappen op schone energiebronnen, maar ook wil hij dat kwetsbare landen geholpen worden om zich aan te passen aan de opwarming van de aarde. Hiermee onderstreept hij de mening van Oxfam Novib. In het Kyotoverdrag werd er inderdaad nog van uitgegaan dat het Westen (nu wordt dat het Noorden genoemd) historisch verantwoordelijk was voor de grootste uitstoot en daarom ook de grootste inspanning moet doen.

WILLEMIJN VAN BENTHEM Global Village Media

Winnaar Scoopshot Show to Grow-actie

POWERED BY

Winnaar Show to Grow fotowedstrijd. / SCOOPSHOT

De afgelopen zes weken deden meer dan honderd scoopshooters mee aan de fotowedstrijd Show to Grow van Global Village Media. De beste ingezonden foto’s werden gepubliceerd in de krant en moesten de Metrolezer prikkelen om na te denken over de herkomst en consumptie van voedsel. De winnende foto van Ronald (27) uit Enschede brengt op een heldere manier overvloed in beeld, zowel letterlijk als figuurlijk. Op de plaat zie je een enorme stapel koeken, die net over datum waren en daarom werden weggegooid door een supermarkt. Met zijn huisgenoten ‘redde’ Ronald deze koeken uit de afvalcontainer, zodat ze er nog wekenlang van hebben kunnen genieten. Vijf jaar geleden is Ronald

begonnen met het zoeken naar weggegooid voedsel. Hij doet het voor de kick en omdat hij het zonde vindt dat goed voedsel zomaar wordt weggedaan. “Mensen werken hard om dit voedsel te maken en worden er soms zelfs voor uitgebuit. Dat vind ik een trieste gedachte. Het minste dat ik kan doen is het opeten.” Het beeld staat in schril contrast met de voedseltekorten die zo pijnlijk aanwezig zijn in de ontwikkelingslanden. De tekorten door onder andere landjepik, klimaatcrisis, stijgende voedselprijzen en (de productie van) biobrandstof. De winnaar van de fotowedstrijd Show to Grow krijgt de foto afgedrukt op een groot houten paneel thuisgestuurd. GLOBAL VILLAGE MEDIA


&

www.metronieuws.nl woensdag 19 december 2012

AMSTERDAM

Tuktuk als extra optie voor openbaar vervoer

Onwel

Vrouw in ziekenhuis door koolmonoxide Een bewoonster van een flat aan het Oostelijk Halfrond in Amstelveen is gisterochtend in het ziekenhuis opgenomen met een koolmonoxidevergiftiging. Oorzaak was een slecht onderhouden cv-installatie. De vrouw belde de ambulancedienst omdat zij zich niet lekker voelde. De koolmonoxidemelders die de ambulancebroeders bij zich droegen gingen direct af. METRO

AMSTERDAM

Extra

Elektrische laadpunten in garage bij Stopera In de openbare parkeergarage bij de Stopera in de Amsterdamse binnenstad zijn in een klap twintig laadpunten voor elektrische auto’s erbij gekomen. Parkeren kost hier 50 eurocent per acht minuten. De gemeente plaatst de oplaadpunten omdat zij ernaar streeft dat er in 2015 tienduizend elektrische auto’s in de hoofdstad rond rijden. METRO

Amsterdam stimuleert elektrisch rijden door oplaadpunten te plaatsen. / ANP

L.E.D.E.R PALEIS

14

Proef. Nieuw-West gaat experimenteren met elektrische tuktuks als aanvulling op het ov. Amsterdam Nieuw-West gaat experimenteren met elektrische tuktuks en iYo’s - kleine autootjes - als aanvullend openbaar vervoer. Deze brengen bewoners die shoppen bij winkelcentra naar huis of naar andere winkelgebieden in het stadsdeel. “Door de bezuinigingen in het stads- en streekvervoer zijn veel ov-lijnen ingekort of worden er andere routes gereden”, zegt een stadsdeelwoordvoerder. “Bewoners laten ons weten hierdoor niet meer overal te kunnen komen of vaker te moeten overstappen. Er is veel behoefte aan aanvullende opties voor het bestaande openbaar vervoer.” Volgens stadsdeelwethouder Ronald Mauer (verkeer en vervoer) geldt hetzelfde voor werknemers die in Westpoort of Riekerhaven werken. “Het gebied is niet goed bereikbaar, terwijl er wel heel veel mensen wonen”, zegt Mauer. “De nieuwe Westrandweg die snel helemaal opent, komt ook niet verder dan Sloterdijk. Ondernemers hebben laten weten extra vervoer nodig te hebben. We denken hiervoor aan busjes waar tien tot twaalf mensen in kunnen.” In het buitenland heeft Mauer voorbeelden gezien van busjes die

/ HUGO WESTENDORP

kriskras door de wijk rijden. Daar is het een succes. Nieuw-West wil volgend najaar beginnen met een driejarig experiment voor dit zogeheten fijnmazige openbaar vervoer. Doel is te ontdekken of dit soort vormen van elektrisch en kleinschalig personenvervoer aanslaan en levensvatbaar zijn. “Na die periode moet het kostendekkend zijn en door een commerciële partij of een groep ondernemers geëxploiteerd gaan worden”, zegt de gemeentewoordvoerder. Iedereen die tot aan de voordeur van zijn of haar woning in NieuwWest gebracht wil worden, of naar een ander winkelgebied in het stads-

deel, kan instappen. Het kleinschalige elektrisch vervoer is bestemd voor ritten binnen een straal van 2 à 3 kilometer. De wachttijden moeten kort zijn en het tarief niet meer dan een paar euro. Extra vervoersopties creëren is het eerste doel, maar er wordt ook een werkgelegenheidstraject aan gekoppeld. De voertuigen worden bestuurd door mensen met een uitkering die worden begeleid naar een vaste baan.

ANNE-FLEUR PEL

anne.fleur@metronieuws.nl

Samenwerking. KLM stapt in Schiphol College dat mensen opleidt voor de luchtvaart

Wees de trendsetter met Froccella !

KLM stapt als partner in het Schiphol College. Hiervoor heeft de vliegmaatschappij gisteren een intentieverklaring ondertekend met luchthaven Schiphol en het ROC van Amsterdam. De toetreding moet op 1 juni 2013 rond zijn. Het Schiphol College maakt werken en leren mogelijk op de luchthaven. Samen met de aanwezige bedrijven ontwikkelt zij beroepsopleidingen gericht op de praktijk van de luchtvaart. Werknemers krijgen leerprogramma’s op maat aangeboden. Per jaar worden zeshonderd studenten opgeleid voor werk op het vliegveld. Duizend mensen per jaar worden getraind en geschoold via maatwerktraining of een

Eindejaars voordeel o p 20/21/22/2 3 December

KLM stapt in het Schiphol College. / ANP

vakopleiding. Met de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer werkt de opleiding ook samen om werk- en leerbanen te creëren voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Dit jaar bestond het Schiphol College vijf jaar. METRO

Eerste namen

prettige Wenst u ig nieuwjaar is le a p er Led ukk en een gel feestdagen

ing t r o k 0% 4 t o t 20% Lederpaleis Nieuwendijk 229 Tel: 020 420 06 74

Elektrische tuktuks in winkelgebieden in Nieuw-West rijden bewoners tot aan hun voordeur.

Lederpaleis Kalverstraat 120 Tel: 020 421 29 60

Debat

Nobelprijswinnaar op Sonic Acts festival

Jongeren in discussie over voetbalgeweld

Nobelprijswinnaar en natuurkundige Gerard ’t Hoofd spreekt in februari op de conferentie van het Sonic Acts festival. Het festival op het snijvlak van kunst, muziek en wetenschap vindt plaats in NASA, Paradiso en het Stedelijk Museum Amsterdam. Gisteren werden de eerste namen bekendgemaakt. Op het festival spelen dark ambient-pioniers Lustmord en Biosphere, en noise-kunstenaar Maja Ratkje die met lichtkunstenaar HC Gilje samenwerkt. De vijftiende editie van Sonic Acts heeft als titel ‘The Dark Universe’. METRO

Tweehonderd jongeren gaan vandaag in Felix Meritis met elkaar in gesprek over hun eigen rol in een veilige samenleving. De jongeren duiken in de rol van de officier van justitie en bespreken zo een spraakmakende ontvoeringszaak. Daarnaast zoeken zij oplossingen voor het toenemende (voetbal)geweld en discussiëren zij over vriendschap, verraad en grenzen met ex-bendelid Jonathan Martinez. Er doen Amsterdamse en Haagse jongeren van tussen de 14 en 22 jaar mee. Het is een initiatief van JAA! - Jeugd Actief voor Amsterdam. METRO

NU VERKRIJGBAAR BIJ DE (ONLINE) BOEKHANDEL Over deel 1, Val der titanen ‘Zeer vlot... Het is mooi om op zoveel plekken te kunnen meekijken.’ NRC Handelsblad

Deel 2 van Ken Folletts Century-trilogie, Nacht van het kwaad

€ 29,99 | OOK VERKRIJGBAAR ALS E-BOOK

‘Een mooi staaltje vertelkunst.’ Crimezone.nl

WWW.UNIEBOEKSPECTRUM.NL


www.metronieuws.nl woensdag 19 december 2012

14

DE SCHIJNWERPERS STAAN OP AMSTERDAM IN 2013

Column

EBERHARD VAN DER LAAN BURGEMEESTER VAN AMSTERDAM, SCHRIJFT ELKE WEEK EEN COLUMN IN METRO. DE ENE WEEK OVER ZIJN EIGEN ERVARINGEN, DE ANDERE WEEK EEN ANTWOORD OP EEN LEZERSVRAAG.

AMSTERDAM

Begin deze maand mocht ik het Amsterdam Light Festival openen. Een evenement dat letterlijk de schijnwerpers zet op Amsterdam. Op verschillende plekken in de binnenstad staan lichtkunstwerken en er is een lichtparade door de grachten. Alle bruggen en sluizen zijn verlicht met de Magere Brug als stralend middelpunt. Met dit evenement, dat duurt tot en met 20 januari, rollen we 2013 in. Een jaar waarin Amsterdam aan de wereld laat zien wat zij als stad te bieden heeft. Het Stedelijk Museum is inmiddels geopend. Het vernieuwde Rijksmuseum opent in 2013 zijn deuren en het Van Gogh Museum wordt opgeknapt. Ook bestaan onze wereldberoemde grachten dan 400 jaar, wordt Artis 175 jaar en het Concertgebouw 125 jaar.

Uitgelicht

“In de reisgids Lonely Planet staat Amsterdam op de tweede plek als ‘place to be’ in 2013.”

en de Amsterdammers maken Amsterdam tot de stad die zij is. Zij die er hard aan werken om Amsterdam zichtbaar te maken, verdienen een plaatsje in de spotlight.

Eberhard van der Laan

In 2010 is besloten om het jaar 2013 eruit te lichten. In de rest van Europa, de Verenigde Staten, Brazilië, India en China brengen we onder de aandacht wat Amsterdam te bieden heeft, bijvoorbeeld aan kunst en cultuur. En niet zonder resultaat. In de reisgids Lonely Planet staat Amsterdam op de tweede plek als ‘place to be’ in 2013. Als er veel toeristen naar onze stad komen is dat, zeker in deze economische tijden, goed voor de

Amsterdammers. In de toeristische sector werken ruim 50.000 mensen. Als er meer toeristen komen, verkoopt de winkelier meer, heeft de horeca een hogere omzet, de taxichauffeur meer ritten en hebben de hotels een betere bezetting. Daar profiteert de hele stad van. Zo’n veertig tot vijftig bedrijven en instellingen dragen hun steentje bij aan de promotie van Amsterdam, waaronder KLM, de RAI en veel 4- en 5-sterren hotels. Al deze bedrijven

Heb jij een vraag voor burgemeester Van der Laan van Amsterdam? Mail ‘m voorzien van naam en adres naar vraaghetvanderlaan@metronieuws.nl

Amsterdam investeert in allround ambtenaren Opleiden. Nieuwe master aan de HvA sluit perfect aan bij het profiel van de ideale ambtenaar van de toekomst. De gemeente roept om ambtenaren met bredere kennis. Het resultaat is de splinternieuwe master Urban Management aan de Hogeschool van Amsterdam. Binnen de master, die in september 2013 van start gaat, komen maatschappelijke vraagstukken zoals armoedebestrijding en de situatie op de woningmarkt aan bod. “Met deze master spelen we in op de vraag naar een combinatie van theoretische kennis en een oplossingsgerichte aanpak”, vertelt Sandra Bos, programmaleider van de master. Naast Amsterdam hebben ook Limburg en Berlijn hun interesse in de master getoond. Urban Management is uitsluitend bedoeld voor mensen met een hboof wo-achtergrond en minimaal drie jaar werkervaring, ook in de private sector. De gemeente Amsterdam is nauw betrokken bij de invulling van het lesprogramma. “Er werken nu tal van professionals bij de gemeente

De gemeente Amsterdam heeft behoefte aan breedgeschoolde ambtenaren.

van de mensen voor wie ze werken en een concreet resultaatgerichte uitvoering”, stelt Hettie Politiek, hoofd Wijkaanpak van de gemeente Amsterdam. “De vraag naar breed opgeleide professionals zal, door de aankomende bezuinigingen, flink toenemen”, vertelt Bos. “Waar ze nu met een aantal om de tafel zitten, moet dat in de toekomst efficiënter kunnen. Bijvoorbeeld door minder ambtenaren die dezelfde kennis vertegenwoordigen.” Politiek zet met haar bijdrage aan de invulling van de master in op de ideale ambtenaar van de toekomst. “Naast een beter inlevingsvermogen zal de ideale ambtenaar de burger meer moeten wijzen op zijn of haar eigen kracht”, vertelt Politiek. “In principe is de master voor iedereen uit welk vakgebied ook. Maar ook bij de gemeente zijn allround professionals van harte welkom”, voegt Politiek er aan toe.

/ EVERT ELZINGA | WFA

ANJEL PUNTE

die allemaal uitstekend zijn in hun eigen vakgebied. Maar er ontbreekt vaak een gevoel voor de leefwereld

reporter.ams@metronieuws.nl

Eye ziet kwart miljoen bezoekers Het Amsterdamse filmmuseum Eye heeft sinds de opening in april een kwart miljoen betalende bezoekers langs de kassa gehad. Als ook de niet-betalende bezoekers worden meegerekend, zijn er ruim een half miljoen mensen een kijkje komen nemen in het museum aan de noordelijke IJ-oever. Vooral de tentoonstellingen ‘Found Footage: Cinema Exposed’, ‘Stanley Kubrick’ en ‘Expanded Cinema’ zijn goed bezocht. / KOEN SUYK | ANP Veiligheid

De burgemeester van Amsterdam

De burgemeester van Amsterdam

De burgemeester van Amsterdam

beveelt ter handhaving van de openbare orde: Gelet op artikel 2.9A lid 2 van de Algemene Plaatselijke Verordening, dat het volgende verwijderingbevel voor dealeroverlastgebied 1.1 is opgelegd, aan:

beveelt ter handhaving van de openbare orde: Gelet op artikel 2.9A lid 1 van de Algemene Plaatselijke Verordening, dat het volgende verwijderingbevel voor dealeroverlastgebied 1.1 is opgelegd, aan:

beveelt ter handhaving van de openbare orde: Gelet op artikel 2.9A lid 1 van de Algemene Plaatselijke Verordening, dat het volgende verwijderingbevel voor dealeroverlastgebied 1.2, voor de periode van 22 december 2012 tot en met 21 maart 2013, is opgelegd aan:Dhr. I. Oztoprak, geboren op 17 maart 1992, einddatum verblijfsverbod 7 juni 2013 (2012/6871)Dhr. E.R. Banel, geboren op 26 augustus 1969, einddatum verblijfsverbod 7 maart 2013 (2012/6854)

Eerder genoemd persoon dient zich, tot en met de einddatum van het verblijfsverbod, uit dealeroverlastgebied 1.1 te verwijderen. Aanleiding hiervoor is dat het aannemelijk is dat deze persoon zich op of aan de weg hebben opgehouden om middelen als bedoeld in de artikelen 2 en 3 van de Opiumwet of daarop gelijkende waar, dan wel slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen of stimulerende middelen of daaraan gelijkende waar, te verkopen of te koop aan te bieden. Aan deze persoon is eerder medegedeeld dat de Burgemeester het voornemen heeft om hem een dealerverblijfsverbod op te leggen.

Eerder genoemd persoon dient zich, tot en met de einddatum van het verblijfsverbod, uit dealeroverlastgebied 1.1 te verwijderen. Aanleiding hiervoor is dat het aannemelijk is dat deze persoon zich op of aan de weg heeft opgehouden om middelen als bedoeld in de artikelen 2 en 3 van de Opiumwet of daarop gelijkende waar, dan wel slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen of stimulerende middelen of daaraan gelijkende waar, te verkopen of te koop aan te bieden. Aan deze persoon is eerder medegedeeld dat de Burgemeester het voor nemen heeft om hem een dealerverblijfs verbod op te leggen.

Voor de grenzen van het dealeroverlast gebied zie www.eenveiligamsterdam.nl Vanaf heden tot en met de einddatum van het bevel ligt het volledige verblijfsverbod voor betrokkene ter inzage in het Voorlichtingscentrum van het stadhuis.

Voor de grenzen van het dealeroverlast gebied zie www.eenveiligamsterdam.nl Vanaf heden tot de einddatum van het verblijfsverbod ligt het volledige verblijfs verbod voor betrokkene ter inzage in het Voorlichtingscentrum van het stadhuis.Dhr. G. Kastiel, geboren op 16 oktober 1978, gehoord op 25 november 2012 (2012/7229)

Eerder genoemd persoon dient zich, tot en met de einddatum van het verblijfsverbod, uit dealeroverlastgebied 1.2 te verwijderen. Aanleiding hiervoor is dat het aannemelijk is dat deze persoon zich op of aan de weg heeft opgehouden om middelen als bedoeld in de artikelen 2 en 3 van de Opiumwet of daarop gelijkende waar, dan wel slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen of stimulerende middelen of daaraan gelijkende waar, te verkopen of te koop aan te bieden. Aan deze persoon is eerder medegedeeld dat de Burgemeester het voor nemen heeft om hem een dealerverblijfs verbod op te leggen. Voor de grenzen van het dealeroverlast gebied zie www.eenveiligamsterdam.nl Vanaf heden tot de einddatum van het verblijfsverbod ligt het volledige verblijfs verbod voor betrokkene ter inzage in het Voorlichtingscentrum van het stadhuis.

De burgemeester van Amsterdam beveelt ter handhaving van de openbare orde: Gelet op artikel 2.9A lid 1 van de Algemene Plaatselijke Verordening, dat de volgende verwijderingbevelen voor dealeroverlastgebied 1.1, voor de periode van 22 december 2012 tot en met 21 maart 2013, zijn opgelegd aan: hr. I. El Yakoubi, geboren op 24 april 1990, gehoord op 30 november 2012 (2012/7246) Dhr. Mahamud Ismail Geelqaad, geboren op 25 november 1982, gehoord op 1 december 2012 (2012/7248) Dhr. A. Hariri, geboren op 6 augustus 1964, gehoord op 30 november 2012 (2012/7253) Dhr. G.R. Elstak, geboren op 10 december 1963, gehoord op 1 december 2012 (2012/7257) Eerder genoemde personen dienen zich, tot en met de einddatum van het verblijfsverbod, uit dealeroverlastgebied 1.1 te verwijderen. Aanleiding hiervoor is dat het aannemelijk is dat deze personen zich op of aan de weg hebben opgehouden om middelen als bedoeld in de artikelen 2 en 3 van de Opiumwet of daarop gelijkende waar, dan wel slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen of stimulerende middelen of daaraan gelijkende waar, te verkopen of te koop aan te bieden. Aan deze personen is eerder medegedeeld dat de Burgemeester het voornemen heeft om hen een dealerverblijfsverbod op te leggen. Voor de grenzen van het dealeroverlastgebied zie www.eenveiligamsterdam.nl Vanaf heden tot de einddatum van het verblijfsverbod ligt het volledige verblijfsverbod voor betrokkenen ter inzage in het Voorlichtingscentrum van het stadhuis.

Cameratoezicht in het Stadshart Amstelveen Amstelveen wil nog voor 1 maart 2013 straatcamera’s op het Stadsplein. Het cameratoezicht moet de politie helpen om de veiligheid en openbare orde beter te kunnen handhaven. Rond het Stadshart vinden jaarlijks 550 incidenten plaats op het gebied van criminaliteit en overlast. Het gaat vooral om zaken als zakkenrollerij, winkeldiefstal, fietsendiefstal, diefstal uit auto’s en vernielingen. Al sinds 2008 wordt hierom samengewerkt met straatcoaches, handhavers, politie en ondernemers. METRO Pop-up

In stilte herdenken in de drukke winkelstraat Als je iemand wilt herdenken maar niet helemaal naar de kerk toe wilt, kan je deze dagen ook terecht in de Kalverstraat in Amsterdam. Een uitvaartmaatschappij heeft als marketingstunt een tijdelijk herdenkingscentrum ingericht in de drukke winkelstraat. Op digitale schermen kan je er je herdenkingstekst of een boodschap achterlaten. METRO


AMSTERDAM WONEN

15

“Na Hilversum mocht ‘t wat meer rock ’n roll zijn” Wonen. Twee keer per maand bezoekt Metro de woning van een Amsterdammer. Vandaag: Thea Tijssen en Jurgen Latijnhouwers over wonen en leven in de Lumeijstraat.

Paspoort

Thea Tijssen en Jurgen Latijnhouwers Ʉ 2ååîĮÿĉáȩ 38 en 43 jaar Ʉ åĤėåġȩ Chef redactie bij het tijdschrift Kinderen en mediatrainer- en adviseur bij Latijnhouwers media en communicatie. Ʉ 7åĮȩ zoontjes Jimi (4) en Siem (0)

Na jarenlang in Brabant en Hilversum te hebben gewoond, verhuisden Thea Tijssen en Jurgen Latijnhouwers bijna zes jaar geleden naar Amsterdam. “We waren allebei toe aan een nieuwe uitdaging, het mocht wat meer rock ’n roll zijn dan Hilversum”, vertelt Latijnhouwers. Ook voor Tijssen was Amsterdam een logische keuze. “Ik was altijd al gek op de stad en we kwamen er zó vaak, dat we ons afvroegen wat we nog in Hilversum deden.” Na meerdere buurten te hebben bezocht, werd het Amsterdam-West. Toch waren ze niet meteen enthousiast toen ze hun woning bekeken. Tijssen: “Het huis boven onze woning stond ook te koop. Het zag er supermooi uit, maar werd vrij snel verkocht.” Er bleek nóg een woning vrij, maar veel minder mooi qua inrichting. “Op de muren waren paarse golven geschilderd, echt lelijk. Gelukkig kon ik erdoorheen kijken. Nu is het helemaal ingericht naar onze smaak met veel licht, ruimte en bijzondere

9 52 / , - . - , - 6 7 5 $ . 6 0 , - 1 9$ . $ 1 7 , ( 23"

Ʉ NÿĒáĨȩ begin 2007 Ʉ &ııĤȹĊėėġȩ Koopwoning

Drie hotspots in de buurt

De kerstboom is traditie bij Thea Tijssen en Jurgen Latijnhouwers. Zoon Jimi hielp dit jaar met het optuigen ervan. / FEMMY WEIJS Blikveld

“Ik vind het juist leuk dat de kinderen in Amsterdam opgroeien. Er gebeurt zoveel, daardoor krijgen ze een breder blikveld.” Thea Tijssen

accessoires.” Ook de kerstsfeer zit er al goed in, getuige de feestelijk versierde boom in de woonkamer. “De kerstboom is hier echt traditie. Nu we kinderen hebben, is het extra leuk. Onze zoon Jimi wilde dit jaar heel graag helpen met optuigen.” Hoewel veel ouders uit Amster-

dam weggaan zodra ze kinderen krijgen, moeten Tijssen en Latijnhouwers er niet aan denken. Tijssen: “Ik vind het juist leuk dat ze hier opgroeien. Er gebeurt zoveel, daardoor krijgen ze een breder blikveld. Bovendien is deze buurt kindvriendelijk, met speeltuinen en parken

Wonen in Overhoeks Elke vrijdag om 14:00 uur open huis!

Open huis huur vrijdag 21 december om 14:00 uur. U bent van harte welkom aan de Overhoeksparklaan 144. NET OPGELEVERD! GRATIS ADVERTENTIE

PER DIRECT BESCHIKBAAR

op loopafstand.” Toch sluit Latijnhouwers een vertrek niet helemaal uit. “Ik zie ze over een paar jaar nog niet zelfstandig fietsen op de Jan van Galenstraat, dus zeg nooit nooit. Maar als de kinderen de deur uit zijn, keren we hoe dan ook terug naar Amsterdam.” Lachend: “Het liefst in een pand aan de Prinsengracht.” Wil jij ook met jouw huis in Metro Amsterdam? Mail je gegevens en een omschrijving van je woonsituatie dan naar amsterdam@metronieuws.nl o.v.v. wonen Amsterdam.

MIRTHE DIEMEL

1

ȫÿĉåĨġĤåĨĨėÜÑĤıėĒ#ÿėĤĒė þåÜÜåĒŀåþååĤČÿĉĊåĊėô åȦååĒ ĤåČÑļĮåĨîååĤåĒååĒĨġååČþėåĊĺėėĤ áåĊÿĒáåĤåĒȩ`åĊėđåĒþÿåĤÑČĨÿĒáĨ ĻåþÿåĤĻėĒåĒȩ/ÿđÿĺĤÑÑûĮĤåûåČđÑĮÿû ĻÑĒĒååĤĻåĻååĤĊėô åûÑÑĒáĤÿĒĊåĒȩȯ ˤáđÿĤÑÑČáåJıÿĉĮåĤĻåûɵɶȩ

2

ȫ`ÑĤıĒûNėČėÿĨþåĮÜåĨĮå'Ēáėȿ ĒåĨÿĨÝþåÑòÑÑČĤåĨĮÑıĤÑĒĮĺÑĒ đĨĮåĤáÑđȿ`åĨĮȩGĤėÜååĤŀåĊåĤååĒĨ áåĤåĒáÑĒûȢȯˤėĨåĒ2ėđđåĤĻåûɻɸȩ

3

ȫ&åĮåČûÿĨÝþȿ2ÿđÜıĤûĨåååĮÝÑîç"ÿåĤ ŀÿĮåĤĒėûĒÿåĮþååČČÑĒûȦđÑÑĤþååîĮ ġĤÿđÑåĮåĒåĒþååČóĉĒġåĤĨėĒååČȩȯˤå ČåĤÝģĨĮĤÑÑĮɺɼȩ

amsterdam@metronieuws.nl

GOLD CENTER AMSTERDAM “AANKOOP VAN GOUD”

T DIREC LD NT GE CONTA

ook B E

KE in LEID ND Voor uw Goud, Zilver EN & Luxe Horloges Breitling, Rolex etc......

‡ Oud goud ‡ Gouden tanden ‡ Beschadigd goud ‡ Goud & Zilver Baren ‡ Bestek ‡ Gouden munten ‡ Afval goud ‡ Fijn goud ‡ Alle gouden sieraden.....

Kinkerstraat 338 & Rijnstraat 21 Amsterdam De Willem Barendsz en De Zee-Arend

De Europa

De Willem Barendsz en De Zee-Arend De Europa • • • •

VRIJWILLIGERS GEZOCHT!

Stichting Wielewaal organiseert vakanties en kinderthemaweken voor kinderen en jongeren met een beperking. De begeleiding is in handen van jonge, enthousiaste vrijwilligers. Iets voor jou? Lees verder op:

Luxe appartementen • Luxe appartementen aan het IJ Kleinschalig woongebouw met eigen parkeerplaats Met uitzicht op park, IJ of binnentuin • Per direct beschikbaar Te koop vanaf €367.500,- v.o.n. • Te koop vanaf €459.200,- v.o.n.

Vesteda verhuurt ook diverse appartementen op Overhoeks vanaf €1400,per maand. Bel 020-524 69 99. woneninoverhoeks.nl

Dirk Voet Makelaars 075 - 684 01 51 Voet & van der Velden makelaars 020 -305 88 22

zoekt een

MEDEWERKER INKOOP Ingrid (32): “Die ene week heeft mij meer voldoening gegeven dan de 5 jaar die ik als telemarketeer werk.”

(38 upw) Meer informatie op www.concertgebouw.nl/vacatures

tel 020-751 09 41 / 020-341 72 23 www.goldcenteramsterdam.nl


2

www.metronieuws.nl woensdag 19 december 2012

ENTERTAINMENT

16

Wie wordt nieuwe coach? Na drie seizoenen stopen Nick & Simon als coaches bij The Voice. Omdat het nog angstaanjagend stil blijft vanuit RTL, helpen wij John de Mol een beetje met deze, in onze ogen, uitermate geschikte kandidaten om het Volendamse zangduo op te volgen. METRO

ENTERTAINMENT

De gevoelige Voice van Ilse DeLange Als iemand weet hoe je gevoel in je stem moet leggen, dan is het Ilse DeLange wel. Buiten het feit dat ze misschien wel de beste zangeres van Nederland is, zit ze ook nog eens in een hoek - countrypop - die heel anders is dan de genres waarin de overige coaches zich bewegen.

Voor een nuchtere, Zeeuwse blik

Ervaring als coach en als artiest

Waar Borsato en Van Velzen popzangers zijn, is Paskal Jakobsen meer een rockzanger. Van die achtergrond kan The Voice, waar wel heel vaak voor wat laffe, gepolijste pop wordt gekozen, profiteren. Jakobsen beschikt over een zeer nuchtere Zeeuwse blik.

Koen Wauters heeft ervaring als coach (The Voice van Vlaanderen), hij weet alles van het artiestenvak (hij was ooit dé ster van de Lage Landen) en iedere Nederlander boven de 30 kent hem ( hij was ooit zo populair dat hij nauwelijks over straat kon).

Deskundigheid en dosis platte humor Nick & Simon brachten, vooral in combinatie met Van Velzen, humor in The Voice. Die kan worden teruggebracht door De Toppers, behalve ervaren zangers ook gekende lolbroeken. Oké, de humor zal wat meer richting poep- en piesgrappen gaan, maar daar is John de Mol niet vies van.

Een minuutje

Maradona van de Nederlandse muziek De Jeugd Van Tegenwoordig strijdt morgenavond in de HMH tegen Go Back To The Zoo tijdens de Red Bull Soundclash. Het betreft een muzikale confrontatie tussen twee bands uit verschillende hoek die het in vier rondes - ieder heeft een eigen podium - tegen elkaar opnemen. Het publiek bepaald via applaus wie er wint. Wij belden met Willie Wartaal van DJVT. Eerder dit jaar gingen jullie tijdens de Red Bull Soundclash in Antwerpen ten onder tegen Triggerfinger. Last van gehad? We slapen nog steeds niet goed. Waar ging het fout? We wisten niet wat we konden verwachten. Nu wel. Er is bovendien dagelijks gerepeteerd.

opeens een ballad begint te zingen. We hebben er nu een voor hem geschreven, een remake van een grote hit. Is hij de enige die zo’n ballad aankan? Hij heeft een goede stem, maar alle leden van De Jeugd Van Tegenwoordig hebben het in zich om een ballad tot een goed einde te brengen. Ik denk dat er veel vrouwen gaan huilen tijdens de Red Bull Soundclash. En mannen gaan meer seks krijgen dan ooit. Ik las dat beide bands ook een mystery guest mogen laten opdraven. Kun je een tipje van de sluier oplichten? Het is niet zomaar iemand uit de buurt of van Kane, het is een legende. De Maradona van de Nederlandse muziek. We hebben hem of haar gebeld met angst in ons lichaam. En deze held heeft ‘ja’ gezegd! Kennen jullie de jongens van Go Back To The Zoo? Ik kom ze wel eens tegen in het uitgaansleven en dan trakteren we elkaar op een vijandelijk knikje.

Hebben jullie een bijzonder wapen in petto? Zeker. Het gebeurt heel vaak dat Freddie uit het niets

Kindermode

MARIO WISSE

Willie Wartaal.

Kale Knar

Tienjarige zoon David Beckham wordt model

Vin Diesel in huid van Detective Kojak

Burberry heeft een Beckham aan zich weten te binden. Romeo, de 10-jarige zoon van Victoria en David, is het nieuwe gezicht van het modehuis. Romeo is te zien in reclames voor de collectie van de voorjaars- en zomercollectie van volgend jaar. Het jongetje draagt onder meer een trenchcoat, een bekend onderdeel van de Burberrycollectie. Romeo is na Brooklyn de op-een-na oudste van de vier Beckham-kinderen. NOVUM

Vin Diesel is in beeld voor de rol van de kale detective Kojak. Producent Universal heeft Neal Purvis en Robert Wade, die eerder het script van Skyfall schreven, aan het werk gezet voor het scenario. Detective Theo Kojak verscheen voor het eerst op het witte doek in The Marcus-Nelson Murders uit 1973. Nog datzelfde jaar kreeg het personage zijn eigen tv-serie, die uiteindelijk vijf seizoenen zou beslaan. NOVUM


ENTERTAINMENT

17

ANP

PAUL DE LEEUW In het jaar dat Paul de Leeuw 50 werd, ‘Pau!l’ maakte, een kookboek schreef, het theater in dook met ‘Poephoofd’ en ‘Manneke Paul’ in België ging maken, werd hij gevolgd door camera’s. Het leverde de documentaire ‘De Entertainer’ op.

ENTERTAINER “Ik voel me zó zielig”, roept Paul de Leeuw wanhopig uit, als hij voor de zoveelste keer het gevoel heeft dat hij in zijn eentje zijn tv-show moet dragen. “En dan moet ik zelf in mijn handen klappen om nog een beetje…” Dan slaat hij zijn handen voor het gezicht. In de documentaire De Entertainer komt onverbloemd naar voren dat het niet altijd op rolletjes loopt in het werkzame leven van tv-fenomeen Paul de Leeuw. Heb je je nog ingehouden? Nee. In het het begin keek ik veel in de camera, maar op een gegeven moment had ik niet eens meer door dat ze er waren en dacht ik: ‘O, zijn ze er al weer?’ Toen ik hieraan begon wist ik: er staan komend jaar veel projecten op stapel. En als ik aan iets nieuws begin, ben ik uitermate gestresst en leg ik de lat hoog. Het was erop of eronder. Mocht de camera overal bij zijn? Ik had met mijn man afgesproken dat ons privéleven niet gefilmd mocht worden. En verder zijn een paar momenten niet gefilmd: een belangrijk overleg met de VARA, en ook Joop van den Ende heeft op een gegeven moment gezegd: nu de camera’s uit. Je praat toch anders met de camera’s erbij.

Manneke Paul

“De Vlaamse pers is volgens mij heel positief. Het wordt goed bekeken voor het tijdstip, maar niet elke Vlaming zegt: daar blijf ik voor op. Het is meer een culthit.” Paul de Leeuw wil niet dat de ballon van Manneke Paul te groot wordt.

de VARA, heb je er aan gedacht om de stekker eruit te trekken? Volgens mij wel. Ik heb het even ‘on hold’ gezet. Maar of ik dat gedaan heb om de boel even op scherp te zetten, dat weet ik niet meer. Ik denk dat ik het niet had afgeblazen hoor. Joop van den Ende heeft daar voor mij een goede rol in gespeeld. En nu ik het terugzie vind ik het veel minder heftig dan dat ik het destijds ervaren heb. Sonja geeft eigenlijk wel een goed advies, maar ik heb dat zo niet geïnterpreteerd. Het kwam als een mokerslag. We zien je ook naar België gaan waar je Manneke Paul maakt, dat

Wat vindt je man van het eindresultaat? Hij vindt het een persoonlijke en kwetsbare film. In eerste instantie dacht hij: ‘waar gaat het in godsnaam naartoe?’ Maar later in de film ziet hij dat ik weer op mijn oude niveau en energie zit. En hij vond - net als de makers overigens - aanvankelijk dat het conflict met Sonja (Sonja Barend had bij De Wereld Draait Door gezegd dat Paul misschien maar een jaartje vrijaf moest nemen om zich te bezinnen op een nieuw programma, red.) te groot was gemaakt. Dat is aangepast. Dat is de film echt ten goede gekomen.

Wat is het grote verschil tussen het Nederlandse en Vlaamse publiek? Vlaamse mensen zijn ingetogener. Maar zodra de lichten in de zaal aan gaan, gaan ze uit hun dak. Ze hebben nog nooit meegemaakt dat een programma nagenoeg niet gescript is, dat ze mee kunnen doen, dat ze kunnen improviseren. Het Nederlandse publiek is dat al jaren gewend. In Nederland vinden ze het misschien leuk dat ik aan een tafel ga zitten met een lamp en een uur een gesprek voer. Maar dat wil ik niet. Daar zijn anderen beter in. De Entertainer, 29 december, 22.05 uur, Nederland 1 MERIKE WONING

“Zó spectaculair, zó overweldigend, zó levensecht”

Nog even over dat conflict met Sonja. Je was woest op de VARA en voelde je afgeschoten in je eigen clubhuis. Er ontstond een crisis. De Entertainer is ook van

MORGEN IN DE BIOSCOOP WWW.LIFEOFPI.NL

een succes is. Gaf dat wat lucht in een jaar waarin je Nederlandse show Pau!l niet zo lekker liep? Nou, die lucht was er wel hoor. Ik deed ondertussen ook nog mijn theatershow Poephoofd. Over Manneke Paul: het is fantastisch om te maken, maar we moeten ervoor oppassen dat het niet een te grote ballon wordt. De Vlaamse pers is volgens mij heel positief. Het wordt goed bekeken voor het tijdstip, maar niet elke Vlaming zegt: daar blijf ik voor op. Het is meer een culthit.

VARA GIDS

“3D-spektakel” HP/DE TIJD


www.metronieuws.nl woensdag 19 december 2012

Cd

Cd

RELEASES Cd

Cd

Cd

Statler en Waldorf denken er anders over

Ouwe Rod klinkt zeer ongeĂŻnspireerd

Atypische kerstplaat en heilig haardvuur

Meezingen met het gevoelige â&#x20AC;&#x2DC;Sandalenâ&#x20AC;&#x2122;

Colbie Caillat haalt kerst naar â&#x20AC;&#x2DC;t strand

Cee Loâ&#x20AC;&#x2122;s Magic Moment

Merry Christmas, Baby

Tinsel And Lights

Christmas Island

Christmas In The Sand

Artiest. Cee Lo Green

Artiest. Rod Stewart

Artiest. Tracey Thorn

Artiest. How To Throw A Christmas Party lll

Artiest. Colbie Caillat

Genre. hiphop, funk, soul (12,99 euro)

Genre. popballads, easylistening (16,99 euro)

Genre. singer-songwriter (12,99 euro)

Cee Lo Green hoeft zich sinds â&#x20AC;&#x2DC;Crazyâ&#x20AC;&#x2122;, het nummer dat hij in 2006 als zanger van Gnarls Barkly naar nummer 1 in tientallen landen zong, geen zorgen meer te maken of hij wel kerstcadeautjes kan kopen. De man kan sindsdien bovendien bij elke productie rekenen op hulp uit beroemde hoek. Zo dragen op de verzameling klassieke covers waaruit Cee Loâ&#x20AC;&#x2122;s Magic Moment bestaat, Christina Aguilera (horrorversie van â&#x20AC;&#x2DC;Baby, Itâ&#x20AC;&#x2122;s Cold Outsideâ&#x20AC;&#x2122;) en Rod Stewart (â&#x20AC;&#x2DC;Merry Christmas, Babyâ&#x20AC;&#x2122;) een steentje bij. Cee Loâ&#x20AC;&#x2122;s Magic Moment is een leuk plaatje voor een soulvolle kerst. Na een paar wijntjes moet je niet raar opkijken wanneer oma het gourmetstel links laat liggen en aan het dansen slaat. Op het swingende â&#x20AC;&#x2DC;All I Need Is Loveâ&#x20AC;&#x2122; met The Muppets bijvoorbeeld. Statler en Waldorf vinden dat nummer niks trouwens: â&#x20AC;&#x153;I think The Muppets hit a new lowâ&#x20AC;?. â&#x20AC;&#x153;Yeah, and his name is Cee.â&#x20AC;? MARIO WISSE

18

Genre. pop (18,99 euro) Genre. pop, gospel (downloaden op www.howtothrowachristmasparty.nl tegen vrijwillige bijdrage)

Het is om koude tenen van te krijgen wat de ouwe Rod ons op zijn eerste kerstalbum ooit voorschotelt: ongeĂŻnspireerde versies van uitgemolken kerstliedjes. Die fijne, gruizige stem is verre van voldoende om ons in te pakken en de duetten met Michael BublĂŠ (een werkelijk mierzoete versie van â&#x20AC;&#x2DC;Winter Wonderlandâ&#x20AC;&#x2122;), Cee Lo Green (zie de kerstplaat van Cee Lo Green), Ella Fitzgerald (doet gewoon mee, al is ze al zestien jaar dood) en soulkoningin Mary J. Blige zijn dat evenmin. Gelukkig zijn er twee uitzonderingen: â&#x20AC;&#x2DC;Silent Nightâ&#x20AC;&#x2122; waarin Stewart prachtig wordt begeleid door een kindergospelkoor en â&#x20AC;&#x2DC;Red-suited Super Manâ&#x20AC;&#x2122; dat laat horen wat hij het best kan, maar al sinds de jaren zeventig niet meer doet: rocken! Zeker niet â&#x20AC;&#x2DC;The Perfect Christmas Giftâ&#x20AC;&#x2122;, zoals de platenmaatschappij ons via een sticker op het cd-doosje doet geloven.

Popquizfanaten weten dat Tracey Thorn ooit de helft was van Everything But The Girl (en als je dat ergens hebt opgeslagen, win je ook vast wel eens een quizje), dat halverwege de jaren negentig een wereldhit scoorde met â&#x20AC;&#x2DC;Missingâ&#x20AC;&#x2122;. Tinsel And Lights is Thorns derde studioalbum sinds het einde van het Engelse duo - haar vierde in totaal - en haar eerste kerstalbum. Ondanks de cover met kerstballen, kerstkaarten en een verdwaalde dennenappel is het een atypische kerstplaat. Tinsel And Lights staat vol sobere doch sfeervolle muziek die wordt gedragen door de prachtige, karakteristieke stem van Thorn. Het album staat weliswaar vol covers - van Low, Dolly Parton en The White Stripes - maar â&#x20AC;&#x2DC;Have Yourself A Merry Little Christmasâ&#x20AC;&#x2122; is het enige echte kerstnummer. Bij de rest is het vooral goed melancholisch voor je uit staren bij knapperend haardvuur.

Een nieuwe kudde liedjes noemen ze het zelf, de leden van het flink uit de kluiten gewassen gezelschap How To Throw A Christmas Party. Vorig jaar maakte het collectief rondom de Utrechtse indiepopband Brown Feather Sparrow een zegetocht langs concertzaaltjes van Leeuwarden tot Middelburg en dit jaar doen ze dat nog eens dunnetjes over. En bij zoâ&#x20AC;&#x2122;n tour hoort natuurlijk een verzameling nieuwe liedjes. Christmas Island bevat een acht mooie popnummers met titels als â&#x20AC;&#x2DC;Jesus Was A Refugeeâ&#x20AC;&#x2122;, â&#x20AC;&#x2DC;The Kid Of Bethlehemâ&#x20AC;&#x2122; en het gevoelige â&#x20AC;&#x2DC;Sandalenâ&#x20AC;&#x2122;. EO-achtige samenzang en zuiver gezongen achterkoortjes, wat wil een kerstminnend mensch eigenlijk nog meer? Ja, af en toe een uit de bocht vliegende gitaar misschien, maar dat hoort misschien niet echt bij Kerstmis.

Zangeres Colbie Caillat komt uit Malibu en weet dus niks van witte kerst en klappertanden. Arme Colbie vierde kerst terwijl ze in haar bikini zat na te denken of ze nog een duik moest nemen in de Pacific, ondertussen een paar zweetdruppels van haar bovenlip vegend. Met Christmas In The Sand heeft ze kerst naar het Californische strand gebracht. Kerst klonk zelden zo zomers en luchtig als op haar versies van daar is-ie weer - â&#x20AC;&#x2DC;Merry Christmas Babyâ&#x20AC;&#x2122; en â&#x20AC;&#x2DC;Baby Itâ&#x20AC;&#x2122;s Cold Outsideâ&#x20AC;&#x2122;. Dat laatste is een duet met Gavin DeGraw, wiens stem zeer goed â&#x20AC;&#x2DC;matchtâ&#x20AC;&#x2122; met de mooie vrouwelijke klank van Caillat. Duetten horen blijkbaar net zo bij kerst als de evangeliĂŤn van Lucas en MattheĂźs, want Colbie kreeg ook de Hawaiiaanse singer-songwriter Justin Young - nog zoâ&#x20AC;&#x2122;n iemand die niet opkijkt van een hittegolf tijdens de kerstdagen - nog over de studiovloer.

MARIO WISSE

MARIO WISSE

MARIO WISSE

MARIO WISSE

LEES HET VOORDAT DE WERELD VERGAAT! Wereldwijd meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. Nu in de boekwinkel! www.facebook.com/lsamsterdam

BWMS]__QVSMT"

1VUMMZLIV,)Ě&#x2030;_QVSMT[QV6MLMZTIVL

+WUXTM\MJZQTWXQMLMZM[\MZS\M +WUX XTM\MJZQTWX QMLMZM[\MZS\ -aMTW^MÂ?JZQTWX[\MZ S\M

DE HONGER SPELEN-TRILOGIE WERELD WIJDE BESTSELLER

â&#x201A;Ź 12,50 PE R ST UK

1VKT][QMNUWV\]]Z VIIZSM]bM 1VKT][QMNJMQLMOTIb MVWXQMLMZM[\MZS\M WWSUM\UM\QMLMZM KQTQVLMZUWOMTQRS 1VKTVQM\OWML%OMTL \MZ]OOIZIV\QM /ZI\Q[WV\[XQMOMTQVO /ZI\Q[SZI[_MZMVLM TIIO /ZI\Q[M`\ZIL]VOM [TMXMV /ZI\Q[T]`MJZQTTMVSW SMZ 5M\LMbMKW]XWV"

Ă&#x201A;!Ě&#x2030;

+WUXTM\MU]T\QNWKITMJZQT^WWZĂ&#x201A;!!Ě&#x2030; + +WU XTM\MU]TT\QNWKI \QN QNWKI WKITM TM JZQT TMJZQ JZQ Z T^WWZ T ^WWZĂ&#x201A; WWZZ Ă&#x201A; !! !! !!Ě&#x2030; !Ě&#x2030;

MJZQT VVMJZQT T[bWVV SIT[bW Q[WWSI ZQTQ[WW MZMJZQT 1MLMZMJ 1M WX[\MZS\M^MZSZQROJIIZ

,MbM SWZ\ ,MbMSWZ\QVO[IK\QMTWWX\\ULMKMUJMZMV]Q\[T]Q\MVLJQRQVTM^MZQVO^IVLMbMKW]XWV ,MbMS WZ\QVOO[IK\QMTWWX\\ULMKMUJMZMV]Q\[T]Q\MVL MVLJQ JQRQ RQVTM VTM^MZ ^MZQVO QVO^I ^IVLMbMKW]XWV

MEER DAN 60 MILJOE N EXEM P LAREN V ERKO CH T www.unieboe k spe ct rum. n l

3QRSWX___MaMTW^MJZQTTMVVTWNJMTWV[WXĚ&#x2030; 3QRSWX ___MaMTW^MJZQTTMVVTWNJMTWV Q 


2013 resolution:

LQQRYDWHP\OLIH TV

Wasmachines

USB opname Neem je favoriete programmaâ&#x20AC;&#x2122;s RSPHWHON86%DSSDUDDW

ABT â&#x201E;˘ ([FOXVLHYHDQWLEDFWHUL­OHEHKDQGHOLQJ $%7Ć ELHGWGHPHHVWK\JL­QLVFKH ZDVRPJHYLQJ

3D koelkasten

KNIGHTWORKS

Uitschuifbare laden 'HHUJRQRPLVFKRQWZRUSHQXLWVFKXLIEDUH YULHVODGHQPD[LPDOLVHUHQGHEHVFKLNEDUH UXLPWHHQ]RUJHQYRRUHHQJHPDNNHOLMNH WRHJDQJWRWDOXZGLHSYULHVSURGXFWHQ

De innovaties van Haier vereenvoudigen het dagelijkse leven Met 9,237 geregistreerde patenten en 8 Research & Development centra wereldwijd, heeft Haier als doel om huishoudelijke apparaten te creĂŤren die intelligenter, HÇ&#x17D; FL­QWHUPHHUEUXLNEDDUHQVWLMOYRO]LMQ

haier.nl


www.metronieuws.nl woensdag 19 december 2012

ENTERTAINMENT

20

Claire Danes won met haar vertolking in Homeland een Golden Globe. / 20TH CENTURY FOX

IJzingwekkende Homeland Dvd / blu-ray. 20th Century Fox pakt deze maand uit (of in) met drie series op dvd: Homeland (ook blu-ray), New Girl en Terra Nova.

vangen. Totdat de briljante CIA-agente Carrie Mathison (Golden Globewinnares Claire Danes) hem ervan verdenkt lid te zijn van al-Qaida en een terroristische aanval te plannen. Vertrouwend op haar instinct riskeert Mathison haar reputatie, haar carrière en zelfs haar verstand om de waarheid te achterhalen…

“Homeland is de serie op blu-ray en dvd dit najaar voor de veeleisende liefhebbers van hoogstaand drama en ijzingwekkende spanning.” Dat meldt 20th Century Fox trots bij het uitbrengen ervan. Deze al zwaar bekroonde serie speelt zich af in het Amerika van na 9/11, een wereld waarin terrorisme en fundamentalisme topprioriteit zijn geworden bij de veiligheidsdiensten. Homeland is zelfs de lievelingsserie van president Obama en de favoriet van ontelbare recensenten.

Wie doen er mee? De vertolkingen Homeland zijn be-

Waar gaat het over? In Homeland keert de Amerikaanse marinier sergeant Nicholas Brody (Damian Lewis) acht jaar na zijn verdwijning - ‘missing in action’ - terug naar zijn thuisland. De soldaat die werd geacht te zijn vermoord in Irak wordt aanvankelijk als held ontSeizoen 1

in

kroond. Hoofdacteur Damian Lewis zette al een sterke prestatie neer in Band of Brothers, de hitserie van Steven Spielberg. Lewis is een meester in beheersing, die zijn personages precies genoeg emotie geeft om ze overtuigend tot leven te brengen. Claire Danes (My So-Called Life, Romeo + Juliet) won met haar rol een Golden Globe. Ze is dan ook schitterend als de agente die tegen de mainstream in durft te gaan en onafhankelijk denkt. Andere goede vertolkingen zijn die van Morena Baccarin, bekend van The Good Wife, V en Serenity, en David Harewood, die zich al liet opmerken in Blood Diamond en The Merchant of Venice. Wie zijn de makers? Homeland, geïnspireerd op de Israëlische serie Hatufim, is geschreven door Howard Gordon en Alex Gansa. Gordon heeft naam opgebouwd als schrijver voor 24, daarvoor werkte hij m e e

aan topseries als Beauty and the Beast, The X-Files, Buffy the Vampire Slayer en Angel. Ook Alex Gansa werkte mee aan 24 en Beauty and the Beast. Hij was daarnaast betrokken bij Numb3rs en Entourage. Gideon Raff, de derde auteur, werkte mee aan The Killing Floor (ook als regisseur en producer) en Prisoners of War. Hoe waren de kijkcijfers? BNN haalde met Homeland een waar kijkcijferkanon in huis en scoorde met gemiddeld 400.000 kijkers per aflevering de best bekeken Amerikaanse tv-serie ooit. Homeland was met een score van 8,5 het hoogst gewaardeerde programma, nog voor Frozen Planet en Wie is de mol?, een geweldige binnenkomer voor deze nieuwe tv-franchise. Is Homeland een prijzenpakker? Zelden werd een tv-serie zo overeenkomstig geprezen. Bij de uitreiking van de Golden Globes was het feest:

Homeland nam twee Golden Globes en één Golden Globe-nominatie mee naar huis. De nominatie was voor het acteerwerk van Damian Lewis, Claire Danes won de titel beste actrice en Homeland won de titel van beste dramaserie. Beter kan een nieuwe veelbelovende serie niet van start gaan! De serie won bovendien twee bekroningen van de Writers Guild of America, een instituut met naam en faam. Hoe zijn de fans? De serie kan rekenen op trouwe fans, waarvan de bekendste ongetwijfeld president Obama is. Maar ook zijn voorganger Bill Clinton is een liefhebber. Is er bonusmateriaal? Zowel de blu-ray als de dvd bevatten opmerkelijk bonusmateriaal zoals een uitgebreide ‘blik achter de schermen’ en een boeiende ‘making of’. Maar mogelijk de spannendste extra is de proloog over Seizoen 2, waarin de kijkers al kunnen vooruitblikken op het volgende seizoen. METRO

Reis door de tijd

Charmante New Girl

Avontuur Terra Nova op dvd

Onlangs kwam hij uit op dvd, de charmantste tv-komedie van het jaar: New Girl, seizoen 1. Kenners prijzen de serie om z’n schitterende cast met daarin de onweerstaanbaar charmante Zooey Deschanel als leading lady.

Terra Nova, een visueel spektakel dat je volgens de makers van de eerste tot de laatste minuut in spanning houdt, komt uit op dvd. “Actie en drama op een zelden gezien hoog niveau, in een toekomst gecreëerd volgens de geniale visie van Steven Spielberg.” Die staat.

Waar gaat het over? New Girl is een onalledaagse komedie over vrienden, scharrels en relaties. Na een ellendige liefdesbreuk trekt de optimistische en ruimdenkende Jess (Deschanel) in bij drie mannelijke vrijgezellen die ook zelf problemen genoeg hebben. Wat valt op? Deschanel is inmiddels een styleicoon. Ze sierde de Cosmopolitan.

Waar gaat het over? De mensheid staat aan de rand van de afgrond in het jaar 2149. De aarde is overbevolkt en uitgeput. Slechts enkelen krijgen het geluk om te ontsnappen. Zij mogen 85 miljoen jaar terug in de tijd reizen, naar een kolonie die Terra Nova heet.

METRO

METRO


GAMES

21

IN SAMENWERKING MET POWER UNLIMITED

Voor de ondersteuning van het College van Bestuur van onze bijzondere onderwijsinstelling zijn wij op zoek naar een krachtige en enthousiaste

Directiesecretaresse (m/v) SOLLICITATIES versturen aan: STC-Group, t.a.v.

Afdeling Personeelszaken, Postbus 63140, 3002 JC Rotterdam of sollicitaties@stc-r.nl INFORMATIE over de vacature staat op de website: W W W . S T C - G R O U P. N L

Far Cry 3 (PC, PS 3, Xbox 360) Reis af naar een tropisch eiland vol gevaar en krankzinnigheid. De genres first-person shooter en sandbox game komen op meesterlijke wijze samen in deze fantastische game.

Sneeuw en ijs spelen een cruciale rol in Company of Heroes 2. / THQ

Strategiegame in de bittere kou Preview. Hooggewaardeerd strategiespel Company of Heroes krijgt begin 2013 een vervolg. Het Amerikaanse bedrijf THQ verkeert al een tijdje in zwaar weer. De uitgever kende in 2011 en 2012 flink wat reorganisaties met heftige ontslagen en het sluiten van studioâ&#x20AC;&#x2122;s als gevolg. Het aandeel kelderde naar beneden, het bedrijf zou op de rand van de afgrond staan maar... het leeft nog steeds. â&#x20AC;&#x2DC;Veel minder games, meer kwaliteitâ&#x20AC;&#x2122; lijkt nu de focus waarbij core games de dienst uitmaken. Een van die core games is Company of Heroes 2, dat begin 2013 uit moet komen. Het betreft een opvolger van het bejubelende Company of Heroes uit 2006. Het is prijzenswaardig dat studio Relic een opvolger heeft mogen maken van moederberdrijf THQ, aangezien de populariteit van het real-time strategy-genre (RTS) de laatste jaren is afgenomen. Bovendien verschijnt Company of Heroes 2 enkel voor de PC. â&#x20AC;&#x153;Het klopt dat de RTS wat minder populair is dan vijf, zes jaar geleden, maar dat betekent niet dat er geen markt meer voor isâ&#x20AC;?, stelt Jonathan Dowdeswell, producer van Company of Heroes 2. â&#x20AC;&#x153;Kijk naar een game als StarCraft II bijvoorbeeld. Daarnaast spelen nog dagelijks heel veel gamers Company of Heroes en dat spel is al 6 jaar oud. Wij weten wat onze fans willen en hoe we een betere game kunnen maken.â&#x20AC;? In Company of Heroes 2 wordt het Oostfront belicht; een front dat veel minder vaak verbeeld is in boeken, films en games dan bijvoorbeeld NormandiĂŤ en D-Day. De strijd op het Oostfront was echter vele malen langer, harder en bloederiger dan welk front tijdens de Tweede Wereldoorlog dan ook. Van de totale populatie van Rusland liet ĂŠĂŠn op de zeven Russen tijdens de Tweede Wereldoorlog

het leven. Bovendien duurde de strijd aan het Oostfront veel langer dan de Duitsers hadden voorzien. De strijd duurde vier jaar en luidde uiteindelijk de val van Hitler in. â&#x20AC;&#x153;Deze periode is enorm interessant en biedt tientallen mogelijkheden voor ons spelâ&#x20AC;?, stelt Dowdeswell. De bittere kou van de winter speelt een hele belangrijke rol in Company of Heroes 2. Soldaten zakken weg in diepe sneeuw en dienen hun route aan te passen. Tanks laten diepe sporen achter, en granaat- en mortierinslagen maken kraters die zich eveneens weer kunnen vullen met sneeuw. Je manschappen kunnen onderkoeld raken, waardoor hun moraal daalt en ze minder vlot kunnen bewegen. Warm je ze niet op bij kampvuurtjes dan zullen ze uiteindelijk bevriezen. Bevroren watertjes en rivieren zorgen voor extra oversteekmogelijkheden, maar tanks kunnen door het ijs zakken. Voertuigen kunnen aan de randen van het ijs wegslippen en moeilijker hun bochten maken. Wanneer je inzoomt zie je de details bij de soldaten pas, met name qua animaties. Je krijgt bijna medelijden met de blauwbekkende mannetjes die je met je muiscursor voortIJzers in het vuur

Meer games van THQ op komst Naast â&#x20AC;&#x2DC;Company of Heroes 2â&#x20AC;&#x2122; heeft THQ nog meer op stapel staan in de eerste maanden van 2013. Het first-person-schietspel â&#x20AC;&#x2DC;Metro: Last Lightâ&#x20AC;&#x2122; laat spelers een spannend avontuur meemaken in de metro van Moskou nadat de bom is gevallen. Voorts wordt door gamers erg uitgekeken naar â&#x20AC;&#x2DC;South Park: The Stick of Truthâ&#x20AC;&#x2122;; een hilarische role-playinggame met de bekende figuren uit de gelijknamige serie.

durend opdrachten geeft. Company of Heroes was in 2006 een van de eerste strategiespellen waarin controlepunten op de map ingenomen moesten worden om brandstof en munitie te genereren. Bevoorradingslijnen waren van levensbelang. Veroverde je als tegenstander bepaalde punten op de kaart, dan sneed je daarmee de bevoorrading van de vijand af en kon deze zâ&#x20AC;&#x2122;n leger niet meer uitbreiden en het voorzien van genoeg brandstof en wapens. Dit principe is nog steeds gehandhaafd in CoH 2, ware het niet dat het nu iets meer op vechten en iets minder op micromanagement aankomt. Spelers kunnen zich bovendien specialiseren in een type Commander, waarbij ze de keuze hebben uit zeven verschillende legerleiders. Iedere Commander heeft voor- en nadelen qua speelstijl, al zullen ze stuk voor stuk de genadeloze vrieskou het hoofd moeten bieden... Company of Heroes 2 verschijnt begin 2013 voor PC en wordt uitgegeven door THQ. Meer informatie vind je op www. companyofheroes.com

JAN MEIJROOS

Power Unlimited

Hitman: Absolution (PC, PS 3, Xbox 360) De kale killer in maatpak is terug van weggeweest. 20 bloedstollende missies waarbij je naar eigen inzicht moorden tot kunst mag verheffen.

New Super Mario Bros. U (Wii U) Bij de lancering van de nieuwe spelcomputer van Nintendo, de Wii U, mag een nieuwe platform-game met Mario natuurlijk niet ontbreken. Alhoewel de makers wel erg veel leunen op de voorgaande Super Mario games, is het toch weer genieten, vooral in multiplayer.

+HWOOHX XNVWHFFDG GHD DX YRRUGHIHHHVWWGD DJHHQ .HX]HXLWYHOHG GXL]HQ QGHQS SURGXFFWHQHQEHOHYHQLVVHQ LIWFRP P 2RNLQGH<RXU*LIW:HEVKRSRSZZZ\RXUJLI

*HHIHHQ<RXU* *LIW&DUG GHQWRYHUHHQJOLPODFFKWHYRRUVFKLMQ:DQW<RXU*LIW &DUGV]LMQHULQOHXNNHWKHP PDČ V=H]LMQRQ QHLQGLJ JHOGLJHQLQGHOHQWH EHVWHGHQ(QPHWHHQ<RXU*LIW&DUGJHHIMHLHPDQGGHNHX]HXLWGXL]]HQGHQ OHXNHSURGXFWHQEHOHYHQLVVHQHWHQWMHVDWWUDFWLHVHQQRJYHHOPHHU-H QNHORSLQWHUQH HWÂŤQLQGH<RXU* *LIW :H HEVKRS NXQWHUPHHEHWDOHQLQGHZLQ HQRSZZZ\RXUJLIWFRP

-HNRRSW]HELM NODQWHQVHUYLFH

.LMNYRRUGHGHHOQHPHQGH&ZLQNHOV RSZZZ\RXUJLIWFRP

VRAAG METRO PRIJS WIN:

3X JUST DANCE 4 (PS3, XBOX 360, Wii, WiiU)

Doe mee op www.metronieuws.nl/prijsvragen

www.metronieuws.nl


www.metronieuws.nl woensdag 19 december 2012

TELEVISIE EN WEER

Ned 1

Ned 3

Ned 2

22

SBS 6

RTL 4

19:25. Een huis vol 20:00. NOS Journaal 20:30. Gouden Loeki 2012 21:35. 15 Jaar Jan Smit-concert

Romantische komedie

Met kerst wordt iedereen verliefd

Ʉ ɵɳȩɶɳııĤɁ#ėıáåĒ2ėåĊÿ 2012. Vandaag weten we welke commercial het Nederlands publiek kiest als beste van het afgelopen jaar. De 18e editie van de Ster Gouden Loeki. 23:00. Pauw & Witteman

19:25. Goudmijn 19:55. Rail away 20:25. De wilde keuken van Wouter Klootwijk

19:30. Serious Request 20:25. Ali B op volle toeren 21:10. De tiende van Tijl 21:55. De confrontatie

19:30. RTL Nieuws 19:55. RTL Weer 20:00. Goede tijden, slechte tijden

19:00. Hart van Nederland Vroege editie 19:20. Shownieuws - Vroege editie

Ʉ ɵɴȩɵɸııĤɁ7ėĤÑÑČĤÿáȿ ders. Tijs van den Brink en Andries Knevel worden wat niemand wil zijn: moraalridders. Zij ontvangen diverse gasten uit de actualiteit.

Ʉ ɵɴȩɴɳııĤɁåĮÿåĒáåĺÑĒ Tijl. Op geheel eigen wijze deelt Tijl Beckand zijn passie voor klassieke muziek met een groot publiek. Tijl Beckand vertelt interessante verhalen over klassieke muziek.

Ʉ ɵɳȩɳɳııĤɁ#ėåáåSÿĉáåĒȦ NČåÝþĮåSÿĉáåĒȩ Mike zet Nina onder druk om er achter te komen wat zij met Noud heeft gedaan. Trapt Maarten in de val die Janine voor hem heeft gezet?

Ʉ ɵɳȩɶɳııĤȿČČåĨÿĨ2ÿåîáåȩ Elke week gaan Johnny en Leontine de strijd met elkaar aan om voor een vrijgezel de meest perfecte date te vinden. Wie is de beste matchmaker?

Love actually 20.30 uur. RTL5

Het is de maand voor Kerst en in Londen hangt er liefde in de lucht. Cupido heeft rare streken, want hij schiet pijlen af op de set van een erotische film. Ook David, de nieuwe premier van het land, voelt vlinders voor zijn nieuwe huishoudster.

20:55. Labyrint 21:25. Moraalridders 22:00. Nieuwsuur 23:00. Paul Rosenmöller en de scherpe randen van de Euro

Familiefilm

22:30. NOS op 3 22:45. PowNews 23:10. Serious Request

20:30. Matilda 22:30. Ontvoerd

19:35. Wegmisbruikers! 20:30. Alles is Liefde 21:30. Bizarre aandoeningen: de vissenjongen 22:30. Hart van Nederland - Late editie 22:50. Piets weerbericht

Matilda zet de wereld volledig op zijn kop Matilda

RTL 5

RTL 7

RTL 8

Net 5

Veronica

Comedy Central

20.30 uur. RTL4

Matilda is slim, lief en heeft magische krachten. Haar ouders hebben het te druk met zichzelf om te beseffen hoe speciaal hun dochter is. Het meisje wordt naar een strenge school gestuurd.

19:00. Wipeout 20:00. Modern family 20:30. Love actually 23:10. RTL Sneak preview: Playing for keeps 23:15. Along came Polly

18:25. Politie Op Je Hielen 19:25. VI Vandaag 20:00. RTL 7 Darts: WK 2013 01:00. VI Vandaag

20:00. The nanny 20:30. The night listener 22:15. The Ellen DeGeneres Show 23:05. Dr. Phil

20:30. Once upon a time 21:25. Once upon a time 22:20. The vampire diaries 23:15. Achter gesloten deuren

19:35. The big bang theory 20:00. Two and a half men 20:30. Criminal minds 21:25. Criminal minds

19:55. The Cleveland show 20:20. South Park 20:45. Scrubs 21:25. Off centre 21:50. Friends

Puzzels

Weer Hoofdredacteur: Robert van Brandwijk Eindredactie: Marije van ’t Hoog, Erik Jonk Nieuws: Klaas Boomsma, Bianca Brasser, Marlies Dinjens, Ruben Eg, Niels Rigter, Marieke van der Voort, Jeroen van Wieringen Entertainment: Mario Wisse, Merike Woning Sport: Jeroen Haverkort, Luc Wierts Amsterdam: Anne-Fleur Pel Rotterdam: Job Halkes, Wilke Martens Webredactie: Dave van Aken, Joost Tadema Beeld en vormgeving: Linda Oudendijk, Enzo Peters, Eefje Savelkoul, Marcel Smit Stagiaires: Monique Bankras, Carmen Dorlo, Savanne Estourgie, Mitchell Scheerder en Hugo Westendorp Algemeen directeur/uitgever: Tim Scholte Distributie: Jurriaan Otting.

7åĮĤė&ėČČÑĒá_ Postbus 90009 1006 BA Amsterdam tel: 020 - 511 4000

Metro Rotterdam Westblaak 224 3012 KP Rotterdam tel: 010 - 206 03 20


WONEN

23

Elke week zakken met de vraagprijs van je huis Onderdeklok. Nieuw concept betrekt particulieren meer bij een huizenveiling en zorgt voor een zo hoog mogelijke opbrengst.

PLUS

Dankzij veilen onder de klok is het huis van Hennie en Simon Koster eindelijk verkocht. / INGEBORG VAN ELVEN

houden ze zo het hoogst mogelijke rendement. De werkwijze is simpel, vertelt Steneker. “Als verkoper meld je via je makelaar je woning aan bij Onderdeklok. De verkopende partij bepaalt zelf met welk bedrag de woning per week wordt afgemijnd. Zodra de afgesproken bodemprijs - die alleen bekend is bij de makelaar en Onderdeklok - is bereikt, blijft de woning nog vier weken op de website staan voor hij wordt verwijderd. Wil je tijdens het afmijnproces je woning terugtrekken of een nieuwe bodemprijs doorgeven, dan kan dat.” Op de website loopt bij elk aangeboden woning een echte klok mee. Zodra er een bod is geeft Onderdeklok dit door aan de verkopend makelaar.

Die kan vervolgens de aspirantkopers uitnodigen voor een bezichtiging en het verdere verkooptraject regelen. Hennie en Simon Koster zijn blij dat ze de stap naar veilen onder de klok hebben gezet. Binnen een paar weken was hun huis verkocht en konden ze daarmee een executoriale veiling voorkomen. De opbrengst is weliswaar ver onder de vraagprijs, maar ze kunnen nu zonder stress gaan genieten van hun appartement in Zaandam.

JOSÉ SCHELLEKENS

wonen@metronieuws.nl

M T ili ip eu v Ce an nt ra al

Steeds meer huizenverkopers zijn de wanhoop nabij omdat ze hun woning aan de straatstenen niet kwijtraken. Hennie en Simon Koster in het Noord-Hollandse Hem hebben het hele traject van te koop zetten, in prijs zakken en switchen van makelaar doorlopen. Vijf jaar geleden besloten ze hun huis te verkopen. “Het vraagt nogal wat onderhoud, en omdat we elk jaar een paar maanden naar ons chaletje in Frankrijk gaan wilden we liever een appartement waar we de deur zo achter ons kunnen dichttrekken”, vertelt Hennie. Ze vonden een geschikt appartement in Zaandam, maar een maand nadat het huis in Hem in de verkoop was gegaan brak de crisis uit en was het over. “We hebben de oorspronkelijke vraagprijs van 239.000 euro keer op keer naar beneden bijgesteld. Toen we op 175.000 euro zaten gebeurde er nog niets en zijn we na vijf jaar gestopt met onze makelaar.” In de tussentijd hadden Hennie en Simon hun appartement in Zaandam ook te koop gezet. Toen ze in de krant lazen over de huizenveiling Onderdeklok besloten ze daaraan mee te doen. Onderdeklok is een nieuw concept waarbij huizen bij afslag worden geveild. Dat betekent dat er elke week minimaal 1000 euro van de vraagprijs af gaat. Volgens makelaar Sieta Steneker uit Hoogkarspel, initiatiefnemer van www.onderdeklok.nl, worden particulieren op deze manier meer bij een huizenveiling betrokken en be-

+

Tips voor duurzame kerst en nieuwjaar

Prettige feestdagen! Gezelligheid en duurzaamheid gaan prima samen met de feestdagen. Milieu Centraal geeft tips.

Kerstverlichting is gezellig, maar gebruikt ook veel stroom. Houd de rekening in toom door de verlichting alleen ’s avonds aan te zetten, bijvoorbeeld met een timer. En denk eens aan kerstverlichting met led-lampjes. Wist u dat (legaal) knalvuurwerk minder milieubelastend is dan siervuurwerk? Kies dus eens voor een knallend nieuwjaar.

www.c4me.nl

www.milieucentraal.nl Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

WIST JE DAT?

TE VEEL

€112,-

80% VAN DE

€ 70,45

STUDENTEN

BETAALT

VOOR HUN

per maand ZORGVERZEKERING?

Goedkoopste studentenverzekering! Vanaf € 70,45 per maand verzekerd

inclusief aanvullende verzekering Verdien je premie terug en steun je studievereniging of

www.c4me.nl

Meer tips en goede voornemens voor het milieu vindt u op www.milieucentraal.nl/ prettige-feestdagen

we care 4 you!


3 SPORT

www.metronieuws.nl woensdag 19 december 2012

SPORT

24

BBC Awards

Lance Armstrong weer een prijs ontnomen De naam van Lance Armstrong prijkt na zijn dopingperikelen niet langer op de lijst met oudwinnaars van de prestigieuze BBC Awards. De Amerikaan werd in 2003 na zijn vijfde tourzege op het Britse sportgala uitgeroepen tot buitenlandse sportpersoonlijkheid van het jaar, maar de oud-wielrenner ontbreekt in het overzicht van de editie van dit jaar. NOVUM Rechtszaak

Rasmussen: Breukink wist wel waar ik was Michael Rasmussen heeft gisteren nogmaals verklaard dat Rabobank wist dat hij zich niet in Mexico maar in Italië voorbereidde op de Tour de France van 2007. De Deense renner had dat al in april tijdens de Ronde van Baskenland besproken met ploegleider Erik Breukink, zo zei hij voor het gerechtshof in Arnhem. Rasmussen en zijn voormalige ploeg stonden opnieuw tegenover elkaar in de zaak die draait om de hoogte van de ontslagvergoeding. NOVUM Liverpool

Voetballer Suso krijgt boete voor homotweet Aanvaller Jesus Fernandez Saez van FC Liverpool moet een boete van ruim 12.000 euro betalen omdat hij zijn ploeggenoot José Enrique op Twitter voor homo heeft uitgemaakt. De Spanjaard met de voetbalnaam Suso reageerde in een tweet op een foto waarop Enrique met hagelwitte tanden was afgebeeld. “Deze jongen is homo”, stelde Suso. “Hij doet alles, behalve voetballen.” ANP Bekerduel

Daryl Janmaat terug in basis bij Feyenoord

Sneijder

Op vakantie Wesley Sneijder mag van Internazionale al kerstvakantie vieren. De middenvelder trainde gisteren voor het laatst dit kalenderjaar bij de Italiaanse club. Trainer Andrea Stramaccioni heeft Sneijder zaterdag ook niet nodig tijdens de competitiewedstrijd tegen Genoa.

Daryl Janmaat keert vanavond terug in de basisformatie van Feyenoord voor het bekerduel bij SC Heerenveen. De rechtsback miste zondag het duel met ADO Den Haag wegens een schorsing. Trainer Ronald Koeman moet nog beslissen of hij Wesley Verhoek of Jean-Paul Boëtius als vleugelspits laat beginnen. Bruno Martins Indi is beschikbaar. De rode kaart die de verdediger tegen ADO Den Haag kreeg is geseponeerd. ANP ANP

Uitslagen / programma

KNVB Beker FC Dordrecht - AZ FC Den Bosch - Cambuur Rijnsburgse Boys - PSV

2-4 1-0 0-4

Ranomi Kromowidjojo is sportkoningin van het jaar Zwemster Ranomi Kromowidjojo is gisteravond tijdens het sportgala in Amsterdam gekroond tot sportvrouw van het jaar 2012. Sportman werd Epke Zonderland, zijn coach Daniël Knibbeler sportcoach van het jaar. De prijs voor sportploeg van het jaar ging naar de hockeydames, van talent naar crossfietster Laura Smulders. Anky van Grunsven kreeg voor haar hele carrière de Fanny Blankers-Koen Oeuvre Prijs. / ROBIN UTRECHT | ANP

Vroege aftrap vanwege WK Vroeg. Vanwege het WK in de zomer van 2014 in Brazilië, kent volgend seizoen een vroege start. Eind juli wordt al om de Johan Cruyff Schaal gespeeld. Het betaald voetbal kent volgend seizoen een vroege start. De inmiddels traditionele opening van het seizoen, de wedstrijd tussen de kampioen van de eredivisie en de bekerwinnaar om de Johan Cruyff Schaal, wordt al op 27 juli gespeeld. De eerste wedstrijden in de ere- en eerste divisie vinden plaats op 2 augustus. Dat heeft voetbalbond KNVB gisteren bekend gemaakt. De reden voor de vroege start is het WK dat in de zomer van 2014 plaatsvindt in Brazilië. “FIFA-bepalingen schrijven namelijk voor dat de competitie 25 dagen voorafgaand aan het WK moet zijn beëindigd. Zo zijn de internationals verzekerd van voldoende rust en een gedegen voorbereiding tussen competitie en eind-

toernooi”, verklaart competitieleider Gijs de Jong. In jaren waarin er geen eindtoernooien zijn, begint de competitie altijd pas in het tweede weekeinde van augustus. De laatste speeldag van de eredivisie voor volgend seizoen is op zaterdag 3 mei, als alle wedstrijden gelijktijdig om 18.45 uur gespeeld worden. De daaropvolgende play-offs worden uiterlijk 18 mei beslist. Ander opvallend nieuws uit Zeist betrof scheidsrechter Serdar Gözübüyük. De KNVB maakte bekend dat hij aankomend weekend geen wedstrijd fluit. Gözübüyük baarde afgelopen zondag opzien toen hij trainer Robert Maaskant van FC Groningen nogal opzichtig terecht wees. Maaskant uitte kritiek op de wedstrijdleiding, waarop de Haarlemse arbiter het veld overstak en de trainer het bandje toonde met daarop het woord ‘respect’. Volgens de KNVB heeft het niet inroosteren van Gözübüyük niets te maken met zijn actie tegen Maaskant. “Ik snap dat één en één vaak twee is, maar niet in dit geval”, laat een woordvoerder weten. “We hebben elk weekend 18 wedstrijden, terwijl we meer dan 18 scheidsrechters

hebben. Er zit verder niets achter.” Vanuit de KNVB was er weinig steun voor de actie van de arbiter. Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond noemde het statement dinsdag ‘goed bedoeld, maar niet handig’, terwijl directeur betaald voetbal Bert van Oostveen sprak van een onnodige actie: “Ik ben absoluut overtuigd van zijn goede bedoelingen, maar eigen acties zijn niet nodig.” De KNVB kondigde gisteren aan de gedragsregels binnen het betaalde voetbal al tijdens de komende winterstop aan te scherpen. Dat zei directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. “Wij willen de scherpere gedragsregels via heldere richtlijnen al meteen na de winterstop invoeren. Vandaag komen in Zeist vertegenwoordigers van de spelersvakbond (VVCS), de scheidsrechters (BSBV) en de coaches betaald voetbal (CBV) met de KNVB bijeen om over dat onderwerp te praten.” Maandag maakte de amateurtak van de voetbalbond al bekend vóór 1 maart een actieplan te willen presenteren. Aanleiding is de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen ruim twee weken geleden. METRO | ANP

FC Knudde

Vandaag: NAC Breda - Heracles Almelo Go Ahead Eagles - PEC Zwolle Vitesse - ADO’20 SC Heerenveen - Feyenoord

TOON VAN DRIEL


SPORT

25

Paleis vol met OlympiĂŤrs

DENKSPORT PUZZELS

â&#x201A;Ź

5,- VOORDEEL ĂŠn kans op een 3D TV

4 edities â&#x201A;Ź11,- voor

van

van

â&#x201A;Ź6,-

4 edities â&#x201A;Ź13,60 voor

â&#x201A;Ź8,60

van

4 edities â&#x201A;Ź13,60 voor

â&#x201A;Ź8,60

van

4 edities â&#x201A;Ź11,80 voor

â&#x201A;Ź6,80

Dit is slechts een kleine selectie. Kijk voor voor meer (actie)titels op www.denksportactie.com

Denksport Decembervoordeel

NU

IN D

E WI N K E L

N WI TV 3D

Direct â&#x201A;Ź 5,- korting op een proefabonnement (stopt automatisch). Meer informatie? Ga naar www.denksportactie.com De Denksport Decembervoordeel actie is te herkennen aan de gouden klokjes.

((1=20(5%$$1,1 +(7%8,7(1/$1'" ROBIN UTRECHT | ANP

Medailles

Royale lunchdate voor sporters in Paleis Koningin Beatrix wordt geflankeerd door turner Epke Zonderland en wielrenster Marianne Vos, die beiden goud wonnen op de Olympische Spelen in Londen. De Olympische en Paralympische sporters werden gisteren in Amsterdam ontvangen door de koningin, prins Willem-Alexander, prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven. METRO

Jubileum

100 jaar bestaat de sportkoepel NOC*NSF dit jaar. Voor koningin Beatrix was dat reden om gisteren alle atleten uit te nodigen die meededen aan de Olympische en Paralympische Spelen in Londen afgelopen zomer.

Edelmetaal

Opbrengst sportieve zomer van 2012 De Nederlandse atleten namen vanuit de Britse hoofdstad in totaal 59 medailles mee. De Olympische sporters brachten zes gouden, zes zilveren en acht bronzen plakken mee terug naar Nederland. De Paralympische equipe was succesvoller en tekende voor tien gouden, tien zilveren en negentien bronzen medailles. METRO

%(1-,Â&#x2021; HQWKRXVLDVWHQVHUYLFHJHULFKW" Â&#x2021; MDDURIRXGHU" Â&#x2021; GH]RPHUYDQ3 EHVFKLNEDDU" Â&#x2021; HQVSUHHNMHJRHG(QJHOV" 6ROOLFLWHHUGDQDOV&$03,1*0('(:(5.(5 ELM(XURFDPS0DUNWOHLGHURSKHWJHEHLGYDQOX[H FDPSLQJYDNDQWLHV2SUXLPFDPSLQJVVWDDQ FRPIRUWDEHOHEXQJDORZWHQWHQHQOX[XHX]HVWD FDUDYDQVNODDUYRRUUXLPJDVWHQSHUMDDU

0HHUZHWHQ" ZZZHXURFDPSMREVQO

100 MENSEN GEZOCHT!          

 &*+)$,))# .        

   " 

     

 !)*)*)+)*-+ %  " "  "

O.A. VERKRIJGBAAR BIJ

EN BIJ DE BETERE BOEKHANDEL


n Boek nu e10 € g ontvan rt! korting per kaa

GLOEDNIEUWE LOCATIE

DE DRIE PRESENTATOREN

BRAND NEW SHOW

ZIGGO DOME – 27 APRIL – AMSTERDAM KOOP NU KAARTEN

www.topgearlive.nl

Photographer: Ferdy Damman

Ga naar earlive.nl/metro pg to w. ww aken van om gebruik te m rting. deze speciale ko

20121219_nl_amsterdam  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you