Page 1

PELLÈ DOET GUIDETTI EVEN VERGETEN

NIEUWE DOELPUNTENMACHINE DE GROOTSTE KRANT VAN ROTTERDAM

Bloed kruipt waar het niet gaan kan...

PAGINA 21

ROTTERDAM E.O. maandag 19 november 2012

Nu in de boekhandel www.kimmoelands.nl

www.metronieuws.nl | www.twitter.com/metro | www.facebook.com/metro

Tweedehandssites in crisis razendpopulair Koopjes. Vraag en aanbod op sites als Marktplaats.nl en Speurders.nl is de afgelopen jaren explosief gestegen. Consumenten winkelen in tijden van crisis graag online, op jacht naar koopjes. De veruit populairste zoekopdracht luidt van achter de laptop ‘gratis’. Marktplaats.nl heeft op dit moment 8 miljoen advertenties online, Speuders.nl 5 miljoen. “Mensen letten in deze tijd meer op de kosten”, zegt Evert Littooy van laatstgenoemde site. PAGINA 4

Niet alleen zorg wordt duurder... Behalve de zorgpremie gaat de Nederlander volgend jaar ook een paar tientjes meer betalen voor een schadeverzekering. Dat is een extra tegenvaller voor de knip. PAGINA 3

Palestijnen en Israëliërs vast tussen het geweld Een weekend vol geweld tussen de Gazastrook en Israël. En vooral de burgers liggen onder vuur. “Toch leeft iedereen zijn leven.” PAGINA 2

LEERLINGEN VAN DE VUURVOGEL IN AMERSFOORT

Metro’s Kids-hoofdredactie Dit zijn de ‘groep achters’ van De Vuurvogel in Amersfoort. Zij hebben de Kids Metrowedstrijd gewonnen en mogen op 13 december een dag hoofdredacteur zijn van deze krant. Vandaag alvast drie pagina’s Kids Metro. PAGINA 9-10-11 / TON BORSBOOM

12 MAANDEN

50% KORTING

SAMSUNG GALAXY NOTE II

SAMSUNG GALAXY SII

€52,00

€37,00

500 MB + 75 MIN + Hi TOESTELLEASE

50% korting geldt 12 maanden bij een 2-jarig Hi Messaging M/L/XL Abonnement i.c.m. Hi ToestelLease. Na 6 maanden gratis Hi Spotify Premium 500 MB-bundel, betaal je €10 p.m. (maandelijks opzegbaar). Check hi.nl voor de voorwaarden.

voor

00

26

/ mnd

500 MB + 75 MIN + Hi TOESTELLEASE

voor

50

18

/ mnd


Vrijdag 16 november

Donderdag 15 november

Woensdag 14 november

NIEUWS

Zaterdag 11 november

1

Eind oktober

www.metronieuws.nl maandag 19 november 2012

Courtney Love werkt niet mee aan een documentaire over Kurt Cobain. Eerder liet regisseur Brett Morgen weten dat hij de weduwe van de Nirvana-frontman had gestrikt voor een film over Cobain. Maar nu ontkennen beide partijen dat Love bij het project betrokken is.

TON

“De kiezer heeft strategisch gestemd, met alle gevolgen van dien.’’ Trots op Nederland (TON) gaat niet verder met de partij van Hero Brinkman. Tijdens een algemene ledenvergadering zaterdag besloot de partij zelfstandig door te gaan, zonder fusie.

Zondag 18 november

Geen Kurt-docu

Zaterdag 17 november

Courtney

NIEUWS

02

OVER EN WEER Beschietingen vanuit en op de Gazastrook. Israël voert een vergeldingsaanval uit na een aanval op een grenspatrouille door een Palestijnse groepering. Vanuit Gaza worden nieuwe raketten op Israël afgeschoten, met een volgende vergelding als gevolg.

RAKETAANVALLEN Vanuit de Gazastrook worden 36 raketten afgevuurd op Israël. Er vallen gewonden in de stad Sderot. Israël neemt een dag later in Gaza wapendepots en lanceerinstallaties onder vuur. Ook in Gaza vallen gewonden.

HAMASLEIDER De belangrijke Hamasleider Ahmed al-Jaabari wordt met een raketaanval gedood. Israël spreekt van een vergelding na een reeks beschietingen vanuit de Gazastrook en enkele vanuit Egypte. Hamas zweert wraak.

TEL AVIV Voor het eerst in twintig jaar gaat in Tel Aviv het luchtalarm af. Een Palestijnse raket komt 15 kilometer bij de stad neer. Een andere raket komt bij Tel Aviv in zee terecht. Hamas zegt meer dan 100 raketten op Israël te hebben afgeschoten.

EGYPTE De Egyptische premier Hisham Kandil betuigt steun via een bezoek aan Gaza. Ondanks een afgesproken staakt-het-vuren gaan de beschietingen over en weer door. Zelfs nabij Jeruzalem slaat een raket in. Israël mobiliseert zestienduizend reservisten.

HOOFDKWARTIER Israël bombardeert het hoofdkwartier van de Hamas-regering, samen met nog 85 andere locaties in Gaza. Hamas spreekt van ruim 45 doden door het aanhoudende geweld, waaronder burgers en kinderen. Drie Israëlische soldaten raken gewond door raketaanvallen vanuit Gaza.

EISEN De beide partijen hinten op een wapenstilstand. Israël wil dat de raketaanvallen stoppen, Hamas eist een einde aan de bombardementen en de blokkade van de Gazastrook. Gazastrook

Kleine kuststrook aan de Middellandse Zee, iets groter dan Vlieland. Ʉ &ėėĤáåĮėĮáåeåĨáÑÑûĨå=ėĤČėû van 1967 bij Egypte. Israël trok zich in 2004 terug uit de Gazastrook. Ʉ _ÿĉîĉÑÑĤûåČåáåĒĊĻÑđþåĮĤÑáÿÝÑČå &ÑđÑĨÿĒ#ÑŀÑÑÑĒáåđÑÝþĮȩ De Palestijnse Autoriteit werd verjaagd, Israël grendelde de kuststrook hermetisch af. Ʉ ÿĒáɵɳɳɻĺÿåČ'ĨĤÑêČáå#ÑŀÑȿ strook binnen. Het wilde een einde maken aan jarenlange raket- en mortieraanvallen door Hamas. Bij het grondoffensief vielen talloze doden, waaronder burgers.

Twee Palestijnse meisjes tussen de puinhopen van een verwoest huis in Beit Lahiya, in het noorden van de Gazastrook.

/ MOHAMMED SABER | ANP

Palestijnen en Israëliërs vast tussen geweld Beschietingen. Burgers onder vuur in weekend vol geweld tussen Gazastrook en Israël. Hoewel het in Israël al dagen raketten regent en de Gazastrook frequent wordt bestookt vanuit de lucht, proberen inwoners aan beide kanten van de grens hun normale leven zo veel mogelijk door te laten gaan. Hoe moeilijk dat vaak ook is. “We staan hier niet de hele dag naar de lucht te kijken of er een nieuw bombardement komt”, zegt Aeed Yaghi uit Gaza Stad. “Iedereen leeft zijn leven, gaat zo veel mogelijk naar zijn werk of naar de winkel. Er zit niets anders op. Hoewel het heel lastig is met elke paar minuten een bombardement in de buurt of een raket die afgaat.” In Tel Aviv, waar vorige week voor het eerst in twintig jaar het luchtalarm klonk, hoor je soortgelijke verhalen. “Dit weekend ging het alarm toen ik in een taxi zat, omdat ik schoenen ging kopen”, vertelt Michael Hess. “Ik moest schuilen naast de taxi. De meter liep gewoon door. Daarna ben ik gewoon die schoenen gaan kopen. Het leven gaat verder. Mensen hier zijn enorm geschrokken, maar proberen zo goed mogelijk het normale leven door te laten gaan. We proberen de liberale gedachte waar Tel Aviv voor staat in stand te houden en niet toe te geven aan de angst. Maar die illusie is wel gebroken.” Gevaar

“Je kunt het huis wel uit, maar je weet niet wanneer en waar een nieuw bombardement is.” Aeed Yaghi. Woont in centrum Gaza Stad.

In Gaza vreest men een mogelijke nieuwe grondoorlog. Yaghi: “Nu zijn er nog geen grotere tekorten aan voedsel en medicijnen dan normaal, maar niemand weet hoe het verder gaat. Ik kom net uit het ziekenhuis, dat vol ligt met gewonden. Gelukkig is het nog niet zo erg als tijdens de oorlog van vier jaar geleden. Van de Hamas-regering horen we weinig. Die is verdwenen. Je ziet ook geen politie meer op straat. We hopen op een wapenstilstand. Mensen willen in vrede leven.” Raketten uit Gaza

Hess wenst in Tel Aviv hetzelfde. “Hoewel het lastig blijft in een tweestatenoplossing te geloven als je zelf onder vuur wordt genomen. De schuilkelders hier waren flink verstoft. Het geweld voelde altijd ver weg. Ik zei donderdagmorgen nog tegen vrienden die nabij Gaza wonen dat ze hier altijd konden slapen. In de middag ging het eerste alarm af.”

RUBEN EG

ruben.eg@metronieuws.nl


NIEUWS

Ook premies van schadeverzekering gaan flink omhoog Duurder. Premies voor schadeverzekeringen stijgen volgend jaar. Dat kost de consument weer een paar tientjes per jaar.

NAVO

Koopkracht: wat hou ik over?

De afgelopen maanden regent het berichten over stijgende kosten en teruglopende inkomsten. Het Nibud houdt bij wat verschillende maatregelen voor verschillende groepen betekenen. Ʉ _åĤĨÝþÿČȩ Tussen 2012 en 2017 ziet het Nibud koopkrachtverschillen die variëren van min 15,9 procent tot plus 5,2 procent.

Weekers wil voorkomen dat consument verhoging van assurantiebelasting omzeilt. / PHIL NIJHUIS | ANP

aan om in december hun maandbetaling voor schadeverzekeringen om te zetten in een jaarbetaling. Door de premie voor volgend jaar in een keer vooruit te betalen kan de assurantiebelasting worden omzeild. Daarmee is zo’n 150 tot 200 euro te besparen. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers heeft aangekondigd dat hij die ‘ontsnappingsroute’ zoveel mogelijk wil afstoppen. De verhoging gaat daarom al per 1 januari in. Als te veel mensen er gebruik van maken, kan Weekers een naheffing opleggen. Zo’n naheffing zou voor de branche flink wat administratieve kosten opleveren. De verzekeraars hebben aan Weekers toegezegd hun klanten niet actief te wijzen op de mogelijkheid om de verhoging van de assurantiebelasting te omzeilen. Het grootste deel van de verzekeraars heeft ook het minimale dekkingsbedrag verhoogd. Gangbaar was een dekking van 1.000.000 euro, maar dat is nu bij de meeste maatschappijen 1.250.000 euro. Die verho-

Ʉ ÑġÑĨĨÿĒûȩ In vergelijking met het oorspronkelijke regeerakkoord laat het aangepaste akkoord zien dat huishoudens maximaal 2,9 procent extra aan koopkracht inleveren. Ʉ _ėėĤıÿĮȩ ‘Gelukkige’ huishoudens gaan er maximaal 6,1 procent extra op vooruit.

Mayakalender

Ʉ 0ėėġĊĤÑÝþĮȩ Het Nibud heeft op Nibud.nl voor honderd voorbeeldhuishoudens de koopkracht berekend.

ging is volgens de verzekeraars gebaseerd op uitspraken van de rechter, waaruit zou blijken ‘dat 1.000.000 euro niet meer voldoende is’. “Die verhoging is gebaseerd op de schadestatistieken en is een algemeen gangbaar bedrag”, laat het Verbond van Verzekeraars weten. Volgens Independer zijn er nog dertien verzekeraars die het miljoen als ondergrens hanteren van de 32 die in Nederland schadeverzekeringen aanbieden.

KLAAS BOOMSMA

klaas.boomsma@metronieuws.nl

Spookrijder

Paus: wereld vergaat niet op 21-12-12

Duits verkeersongeluk op A5 eist zes doden

Paus Benedictus XVI heeft christenen opgeroepen geen geloof te hechten aan waarschuwingen van doemdenkers dat de wereld zal vergaan op 21 december 2012. Volgens een oude kalender van de Maya-indianen valt de laatste dag op 21-12-12. Volgens de paus wil Jezus dat zijn volgelingen niet nieuwsgierig zijn naar voorspellingen over de dag des oordeels, maar wil hij hen ‘de sleutel geven om vandaag de juiste weg te bewandelen en morgen het eeuwige leven in te gaan’. Naar verwachting zullen negentigduizend mensen op 21 december een grote manifestatie bijwonen in Guatemala-Stad voor het geval de wereld vergaat. ANP

Bij een groot verkeersongeval in Duitsland op de A5 bij Offenburg zijn gisterochtend zes mensen omgekomen. Vijf mensen raakten gewond, onder wie een vrouw die probeerde te helpen maar werd gegrepen door een andere auto. Dat meldde de politie. Het ongeluk werd veroorzaakt door een 20-jarige spookrijder, die in dichte mist in de verkeerde rijrichting reed en op een minibusje botste met vijf inzittenden. De plek van het ongeluk was bezaaid met brokstukken. Het was het derde grote ongeval op snelwegen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg in enkele weken tijd. ANP

Goudzoeken

Nederlandse Patriots mogelijk naar Turkije

Nederlandse bedrijven op ‘jacht’ in Brazilië

Nederland stuurt mogelijk Patriot-luchtverdedigingswapens naar Turkije om de NAVO-bondgenoot te beschermen tegen raketaanvallen uit Syrië. Den Haag wacht een officieel verzoek van de Turkse regering bij de NAVO af voordat de knoop wordt doorgehakt. “De NAVO is er natuurlijk niet voor niets’’, stelde minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert gisteren in Brussel aan de vooravond van overleg met haar EU-collega’s. Ze benadrukte dat eerst het parlement zal worden geïnformeerd.

Nederlandse bedrijven kloppen de komende dagen massaal aan in Brazilië in de hoop mee te liften op de groei van de op zes na grootste economie van de wereld. Die groei is niet meer zo royaal als 2 jaar geleden - 7,5 procent in 2010 tegen een verwachte 1,5 procent dit jaar - maar er zijn voor bedrijven in de landbouwindustrie, energie, waterbeheer, infrastructuur en afvalverwerking nog volop kansen. Met prins Willem-Alexander en prinses Máxima als boegbeeld trekken ondernemers in 5 dagen langs vijf steden om contacten te leggen. ANP

ANP

Argus. Samsung komt met oprolbaar beeldscherm

* Onderzoek Blauw Research juni 2012 naar pakketten in het midden prijssegment. ** Kijk voor de voorwaarden en beschikbaarheid op kpn.com

Consumenten kunnen niet alleen een stijging verwachten van de premie van hun zorgverzekering, ook de kosten van schadeverzekeringen stijgen bij veel verzekeraars. Volgens verzekeraars is de verhoging noodzakelijk, omdat er ‘meer en hogere schades worden geclaimd’. Het gaat om een ‘paar tientjes’ per huishouden, geen astronomische bedrag, maar opgeteld bij andere voorziene kostenstijgingen voor veel Nederlanders een extra tegenvaller. ASR Verzekeringen liet tussenpersoon Independer.nl onlangs weten dat de premie voor inboedelverzekeringen stijgt met 9,4 procent. “Premiestijgingen of -dalingen zijn het beleid van verzekeringsmaatschappijen zelf”, laat een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars weten. “Hier doet de markt zijn werk.” Verzekeringen zijn de laatste jaren ongeveer 4 procent per jaar duurder geworden. In de eerste zeven maanden van dit jaar kwamen bij verzekeraars al meer claims binnen dan in heel 2011. Het gaat daarbij om schademeldingen voor inboedel- en opstalverzekeringen. De bedrijven zien zich daardoor genoodzaakt de premies te verhogen. De verhoging staat los van de stijging van de assurantiebelasting. Die gaat volgend jaar van 9,7 naar 21 procent. Edmond Hilhorst van Independer raadde consumenten eerder al

03

Stap nu over op Alles-in-één Standaard Met gratis monteur

Boos. Werknemers in bouw boos over kabinetsplannen voor kortere WW en ontslag Vakbondsleden van FNV Bouw zullen de WW- en ontslagplannen van het kabinet niet accepteren. Dat bleek afgelopen weekend tijdens een bijeenkomst van de bond. De onrust is groot. “Net als de bereidheid om de plannen hoe dan ook van tafel te krijgen.” Volgens de bond voelen werknemers in de bouw ‘de pijn van de crisis als geen ander’ en verliezen werknemers ‘in moordend tempo’ hun banen. “Binnen die context de WW uitkleden en de bescherming tegen ontslag de nek omdraaien, zorgt voor zoveel boosheid dat het kabinet hier duidelijk over een grens gaat. Een grens die mensen bereid zijn te verdedigen’’, reageert

Werkloos

“Handen af van de WW en de de preventieve toets bij ontslag.” FNV Bouw

vicevoorzitter Charley Ramdas. Een meerderheid van de aanwezige leden gaf aan best een werknemerspremie te willen betalen om de WW te behouden. Ramdas: “Handen af van de WW en de de preventieve toets bij ontslag. Investeer in hulp bij het vinden van nieuw werk, maar mét oog voor leeftijd.” ANP

Overstappen was nog nooit zo eenvoudig De eerste 3 maanden 56.94

35./mnd**

kpn winkel | kpn.com | 0800 0115

 G\_TRY\\` R[ ã_NaV` TR[`aNYYRR_Q Q\\_ \[gR Z\[aRb_  :Ra QR UN[QVTR \cR_`aN]`R_cVPR V` URa \]gRTTR[ cN[ WR \bQR NO\[[RZR[a g\ TR_RTRYQ


www.metronieuws.nl maandag 19 november 2012

Zaandam

04

NIEUWS

Steun

Drugscrimineel

De bibbers

Consternatie om lekkende brommer

“Nieuw pakket voor Griekenland nodig�

Groot onderzoeksteam moord in Eindhoven

Een lekkende brommer in Zaandam veroorzaakte gistermiddag een hoop consternatie. Vier flatwoningen werden ontruimd toen een bewoner een gaslucht meende te ruiken. Uit onderzoek bleek dat de lucht van een bromfiets kwam. ANP

Waarschijnlijk is er een nieuw steunpakket nodig voor Griekenland voor de jaren na 2014. Dat zei bestuurder JĂśrg Asmussen van de Europese Centrale Bank gisteren in een interview met de Duitse tv-zender ZDF.

In Griekenland wordt al lang geprotesteerd.

ANP

/ AP

Een team van 25 politiemensen gaat onderzoek doen naar de moord op de verdachte drugscrimineel Aran de Jong, die zaterdag voor zijn huis in Eindhoven is doodgeschoten. De Jong (41) zat zaterdag met zijn vrouw in zijn auto voor zijn huis. ANP

“In het begin was het erg moeilijk, omdat ik er nog niet aan gewend was.� Zangeres Susan Boyle vond het in het begin erg moeilijk om naar de musical over haar leven te kijken.

Tweedehandssites varen wel bij crisis in Nederland Crisis. Online marktplaatsen zien gevolgen van de crisis. Sites die gebruikte producten aanbieden zijn razendpopulair. Nu we steeds minder te besteden hebben, kopen en verkopen we steeds vaker onze spullen op tweedehandssites. Alle grotere online marktplaatsen signaleren een flinke stijging in het aantal geplaatste advertenties. Advertentiesite Marktplaats.nl noteert 40 procent meer advertenties dan in 2008, toen de crisis net begon. “Zowel de vraag als het aanbod is explosief gestegen. Mensen gaan op zoek naar alternatieve inkomstenbronnen door hun spullen aan te bieden via Marktplaats�, verklaart woordvoerster Sanne Godron. “Ondanks de stijging in het aantal advertenties staan producten korter te koop, omdat consumenten steeds vaker op Marktplaats ‘winkelen’ op zoek naar een goede deal.� Marktplaats.nl heeft momenteel zo’n 8 miljoen advertenties online staan. Speurders.nl volgt met 5 miljoen advertenties, dat waren er vorig jaar nog 3 miljoen. “Dit jaar zijn wij hard gegroeid en we denken dat dit voor een deel aan de crisis te danken is. Mensen letten meer op de kosten�, zegt Evert Littooy. Een andere reden voor de stijging is dat mensen bij Marktplaats voor sommige rubrieken moeten betalen, Speurders is gratis. Opvallend hier is de stijging in het

Zoeken

Crisis

5240

“Dit jaar zijn wij hard gegroeid en we denken dat dit voor een deel aan de crisis te danken is.� Evert Littooy

ZOEKOPDRACHTEN PER MAAND WAREN ER EIND 2011 BIJ SPEURDERS.NL NAAR HET WOORD IPHONE.

aantal aangeboden oldtimers. “Vorig jaar werden er maandelijks 3500 oldtimers per maand geplaatst, nu meer dan 7400. In crisistijd doen steeds meer mensen luxe producten van de hand.� Kleinere tweedehandssites merken eveneens meer drukte. Tweedehands.net had in 2007 nog een kleine vijfhonderd advertenties per dag, inmiddels zijn dat er dagelijks zo’n 2.300. “Veruit de meest populaire zoekopdracht is ‘gratis’�, laat oprichter Wouter Twisk weten. “Dat geeft aan dat de meeste mensen hun hand zoveel mogelijk op de knip houden.� De site 2dehands.nl ziet vooral sinds vorig jaar een stijging. Ze ging van 20.000 naar 25.000 plaatsingen per dag. “Velen omarmen de tweedehandstrend. De crisis wordt blijkbaar erger. Nu voelen mensen echt de gevolgen en ze gaan op zoek naar alternatieven�, zegt woordvoerster Aldine Reinink. Marktplaats verwacht dat zich voorlopig geen daling inzet. “De door crisis versterkte trend van bewust koopgedrag zal blijvend zijn.�

MONIQUE BANKRAS

reporter.nl@metronieuws.nl

17.883

KEER WERD AL WERD RICHTING HET EINDE VAN 2012 NAAR IPHONE GEZOCHT.

Top 3 zoeken

1 2 3

Gratis

iPhone

Automaat

Het zijn drukke tijden voor Marktplaats. / ANP Imagoprobleem

&UXLVH'XEDL GH(PLUDWHQ TOTWEL

sseldorf! Vertrek vanaf Amsterdam en DĂź YD

%CHTWAARinclusief vliegreis per Emirates, transfers en 1 WEEKCRUISENOBVVOLPENSIONĂĽ. OFNOOIT

Let op: deze ve rlaagde prijzen zijn slechts boekba ar tot 1 decemb er!

EXCLUSIEVE DEAL:

VLIEGENPER%MIRATES .UOOKVA$žSSELDORFü

-38%

5WCRUISE

U vliegt non-stop per topairline Emirates naar Dubai (vanaf Amsterdam per Airbus A380), waar u na de transfer* inscheept op het gezellige cruiseschip Costa Classica. Via Muscat, de hoofdstad van Oman varen we naar Fujairah-stad met haar ongerepte schoonheid. Daarna meren we aan in Khasab, bekend om haar onderwaterwereld en Abu Dhabi, gelegen op een zandeiland. Tot slot staat Dubai centraal waar u op eigen gelegenheid kennismaakt met deze gevarieerde stad. 5KUNTDEZECRUISEOOKBOEKENPER STERREN#OSTA!TLANTICA *bij vertrek vanaf DĂźsseldorf inclusief citytour.

Prijzen en informatie: 8 dagen vanaf A’dam - zie stipreizen.nl/crccd

januari v.a. 

9 dagen vanaf D’dorf, incl. citytour Dubai - zie stipreizen.nl/crcc1 9 dagen vanaf A’dam, incl. 1 nacht Dubai - zie stipreizen.nl/crc1d 10 dagen vanaf A’dam, incl. 2 nachten Dubai - zie stipreizen.nl/crcce

februari v.a. 

maart v.a. 

v.a. 

v.a. 

v.a. 

v.a. 

v.a. 

v.a. 

v.a. 

v.a. 

v.a. 

11 dagen vanaf A’dam, incl. 3 nachten Dubai - zie stipreizen.nl/crc3d v.a. v.a. VOL $EZECRUISEISOOKTEBOEKENPER STERREN#OSTA!TLANTICAVAf Prijs p.p. o.b.v. 2 pers. per kamer/hut. Voor toeslagen, kortingen, voorwaarden en overige informatie zie internet. Reserveringskosten ₏ 25 en Calamiteitenfonds ₏ 2,50 per boeking.

6OOREENTOTAALOVERZICHTZIEWWWSTIPREIZENNLDUBAI

uOWLMGNRUWLQJRS VWLSUHL]HQQO

Prijzen p.p. o.b.v. 2 pers. per kamer/hut excl. Calamiteitenfonds/reserveringskosten. De kortingen zijn reeds verwerkt in de prijs. Drukfouten en prijswijzigingen voorbehouden.

...of bel met 020 - 66 22 222

Hoogopgeleide werknemers van buiten de EU blijven Duitsland mijden. De ‘Blue Card’ die was bedoeld om ze te lokken is een flop. De Blue Card werd in augustus geĂŻntroduceerd maar werpt geen vruchten af, aldus experts. Van de 139 kaarten die zijn uitgegeven zijn er 112 naar hooggekwalificeerde werknemers gegaan die al toestemming hadden om in Duitsland te werken. Volgens nieuwkomers is het land bureaucratisch en ongastvrij zijn. ANP Gevaarlijk

WPGDDJVHWRSFUXLVHVSHUVWHUUHQSOXV&RVWD&ODVVLFD

Niets is onmogelijk bij Stip‌ ook niet deze vlieg- en cruisebeleving naar Dubai en de Emiraten! Door een annulering van een buitenlandse touroperator heeft Stip Reizen extra capaciteit kunnen inkopen ENDAARPROlTEERTUVANMEEü$AAROMKUNNENWIJDEZECRUISESNUAANBIEDENVASLECHTSf.UOOK vertrek vanaf Dßsseldorf! Let op: deze verlaagde prijzen zijn slechts boekbaar tot 1 december!

Hoogopgeleiden mijden Duitsland

300.000 stuks giftig speelgoed in beslag De Italiaanse fiscale recherche heeft driehonderdduizend stuks giftig speelgoed in beslag genomen. Er zitten chemische stoffen in die de natuurlijke groei van kinderen belemmeren. Het gevaarlijke spul is afkomstig uit China. Er zitten ftalaten in die worden gebruikt als weekmakers van kunststof. Uit analyses in laboratoria blijkt dat in heel ItaliĂŤ speelgoed met de gevaarlijke stof te koop werd aangeboden. ANP


NIEUWS

Jesse R. vraagt alsnog vervolging Mohammed B. Gerechtshof. Liquidatieverdachte Jesse R. wil dat medegedetineerde Mohammed B. alsnog wordt vervolgd voor een vechtpartij tussen de twee. Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, moet alsnog worden vervolgd voor een vechtpartij in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught in mei vorig jaar. Dat wil liquidatieverdachte Jesse R., die door B. zou zijn aangevallen. Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch besloot de aangifte van R. in april te seponeren, maar R. wil nu alsnog vervolging afdwingen. Het gerechtshof in Den Bosch buigt zich morgen over de eis van R., zo heeft zijn advocaat Hettie Cremers gisteren gezegd. R. zegt dat hij op 27 mei 2011 tijdens het luchten werd aangevallen door medegedetineerde Mohammed B. B. zou R. schoppend en slaand over de luchtplaats hebben gejaagd. De advocate meent dat B. tegen anderen gezegd heeft dat hij R. wilde vermoorden. Hij zou die dag ook bergschoenen hebben gedragen, al maanden bokstraining hebben gevolgd en boeken hebben gelezen over vechtsporten. De gevangenisdirecteur spreekt dit tegen.

05

Politiek. Na lange daling stijgt VVD weer een zetel in de nieuwste peiling van De Hond Na twee weken met grote verschuivingen in het aantal zetels, lijken de VVD en PvdA deze week stabieler. Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond krijgt de VVD er zelfs een zetel bij en verliest de PvdA er een. De VVD komt daarmee op 24 zetels en de PvdA op 26. Samen goed voor 50 zetels, en dat is een verlies van 29 zetels. De grote winnaar sinds de verkiezingen is volgens de peiling de 50PLUS partij. De partij blijft stijgen in het aantal zetels, met deze week weer ĂŠĂŠn erbij. Daarmee staat de partij nu op zeven zetels en dat zijn er vijf meer dan ze op dit moment in de Kamer hebben. Meer dan 10 procent van de kiezers boven de vijftig jaar zegt nu 50PLUS te stemmen. VVD-kiezers zijn volgens de peiling deze week positiever over het regeerakkoord. Was vorige week nog 28 procent positief, nu is dit cijfer gestegen naar 34 procent. Dit in tegen-

Premier Rutte CIJFER DAT PREMIER RUTTE SCOORT IN DE PEILINGEN

10

6,4

5,7

5

0

5,0

DEC 2011 OKT 2012 NU

stelling tot de PvdA-kiezers, zij zijn juist minder positief ten opzichten van vorige week, van 44 procent naar 38 procent. De meeste Nederlanders (69 procent) zeggen het sterk van premier Rutte te vinden dat hij zijn excuses heeft aangeboden. Toch is zijn positie nog niet veel verbeterd (zie kader). METRO

Judo

Clubgebouw

78-jarige man sterker dan berover dacht

Drie gewonden na steekpartij skatebaan

Een 78-jarige man is gisterochtend in Almere door eigen kracht tot twee keer toe aan een beroving ontkomen. Toen hij ging pinnen werd hij belaagd door een 23-jarige man. Wat de berover niet wist, was dat de oude man vroeger aan judo en jiujitsu deed. De 78-jarige man sloeg de berover van zich af en gooide hem op de grond. Ook een tweede poging om het geld af te pakken, mislukte. Opnieuw was de opa te sterk. ANP

Bij een vecht- en steekpartij in een clubgebouw van een rollerskatebaan in Den Haag zijn gisterochtend drie Hagenaars van 26, 42 en 44 jaar gewond geraakt. Twee van hen zijn gestoken, vermoedelijk met een mes. Rond drie uur ‘s nachts kreeg de politie een melding van een massale vechtpartij in het clubgebouw. De dader is nog niet opgepakt, maar zijn identiteit is bekend bij de politie. De slachtoffers zijn behandeld in een ziekenhuis. NOVUM

100 MENSEN GEZOCHT!

METRO/ANP

Advocaat

          

Mohammed B. werd voor het incident twee weken in de isoleercel gezet.

 %)*(#+((" -     

É„ ĂĽŀÑÑĊĝüĤåÄşÄ—ÄŒĂťĂĽÄ’Ä¨/üĨĨüJȹĨ advocaat geseponeerd. Dit omdat B. een levenslange gevangenisstraf uitzit. “Het geeft mensen een vrijbrief te doen wat ze willen, onbegrijpelijk.â€?

Mohammed B. zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op Theo van Gogh. Jesse R. wil dat hij ook vervolgd wordt voor een vechtpartij in de gevangenis. / ANP

     

    ! 

        ()()(*(),*  $  !! !! !  !

GRATIS ADVERTENTIE

952/,-.-,- 675$.60,-1 9$.$17,( 23"

12

Ontbijten met BEAU

MAANDEN

50% KORTING

VRIJWILLIGERS GEZOCHT!

In bad met BRACHA

LOVE IT...

SIM-ONLY

MET AL JE VRIENDEN IN ACTIE KOMEN

› 1000 MB › 75 MINUTEN › ONBEPERKT SMS

â‚Ź27,50

Op de bank met BRITNEY

KOM OOK IN ACTIE CHECK FIGHTCANCER.NL

Studenten krijgen â‚Ź3,50 / mnd extra korting!

OVERAL PRIVÉ, ALTIJD EEN GOED VERHAAL ELKE WEEK EEN MAGAZINE, ELKE DAG IN DE TELEGRAAF, ELK MOMENT OP PRIVE.NL

13

voor

75 / mnd

50% korting geldt 12 maanden bij een 2-jarig Hi Sim-only Messaging M/L/XL Abonnement. Na 6 maanden gratis Hi Spotify Premium 500 MB-bundel, betaal je â‚Ź10 / mnd (maandelijks opzegbaar). Studentenkorting geldt op vertoon van je Studenten OV-chipkaart. Check hi.nl voor de voorwaarden.


www.metronieuws.nl maandag 19 november 2012

NIEUWS

06

IN SAMENWERKING MET FAQT.NL

Boarden

Oma als laatste het vliegtuig in Hoe board je een vliegtuig het snelste? Op die vraag broeden luchtvaartmaatschappijen al decennia. Bij KLM krijg je een vast stoelnummer, zodat je in het vliegtuig op zoek moet naar je plek. Bij easyJet mag je op elke willekeurige plek gaan zitten, alleen de stoelen met extra beenruimte kun je reserveren. Die laatste methode is het snelste, blijkt uit nieuw Chinees onderzoek. Maar zou het nóg sneller kunnen? Om die vraag te beantwoorden zijn onderzoekers van de universiteiten Curtin en Beihang in Beijing gaan experimenteren. Ze kwamen er achter dat het boarden vaak wordt opgehouden door mensen met lastige bagage en langzame passagiers, bijvoorbeeld ouderen. Om boarden te bespoedigen zou je de snelste mensen dus eerst aan boord moeten laten gaan en ze stoelnummers moeten geven achterin het toestel en bij het raam. Pas als zij zitten, stuur je de mensen met veel bagage en de medemens die minder snel ter been is aan boord. Die vullen de lege plekken, vaak bij het gangpad en voorin. Hoeven ze ook minder ver te lopen. Het onderzoek staat in het wetenschappelijke vakblad Transportation Research Part C.

KLM: vaste stoelnummers. / LEX VAN LIESHOUT | ANP

Veel minder vis dan wetenschap dacht Schatting. UNESCO brengt nieuwe cijfers over leven in het water. Talloze dieren moeten nog worden ontdekt.

Boringen

Hoeveelheid leven zwaar overschat Ze gelden als grootste groep wezens op aarde: prokaryoten, ééncelligen die voornamelijk in de zeebodem leven. In 1998 stelde een studie vast dat een derde van het leven op aarde bestaat uit deze wezens, ze zijn ‘de onzichtbare meerderheid’. Die status is in gevaar, er zijn wereldwijd 70 tot 92 procent minder prokaryoten dan geschat. Dat blijkt uit boringen in de zeebodem door de universiteit Potsdam. Dankzij deze metingen is de totale hoeveelheid biomassa op aarde zelfs met een derde teruggebracht. Prokaryoten bedragen volgens deze studie nog geen 0,6 procent van al het leven.

In oceanen van de wereld leven tussen de 700.000 en 1 miljoen soorten dieren. Dat is de uitkomst van een grondige nieuwe analyse. Zo’n 30 tot 60 procent daarvan is nog niet ontdekt; die dieren moeten nog worden benoemd en beschreven. Deze nieuwe getallen zijn veel lager dan eerdere schattingen, die uitgingen van 10 miljoen of meer soorten. Daarbij werd overschat hoeveel dieren er in de diepzee leven. De nieuwe schatting is gemaakt door de Oceanografische Commissie van de UNESCO in Oostende, België. Deze organisatie wil uiteindelijk ieder schepsel in de zee beschrijven. Alleen dan kunnen effectieve pogingen worden gedaan om de zee te beschermen tegen vervuiling en overbevissing. Momenteel worden elk jaar tweeduizend nieuwe mariene soorten beschreven. Daarmee duurt het nog decennia voor alle wezens in de zee bekend zijn. Ook het aantal bekende zeedieren is naar beneden bijgesteld tot ongeveer 226.000; eerder was dat 400.000.

LEES MEER OP FAQT.NL

Oceanen hebben nog tal van verrassingen. / COLOURBOX.COM

Scan de code, ga naar Faqt.nl


NIEUWS

Burgemeester baalt van optreden neonaziband Verrassing. Zaterdag trad de band Kategorie C – Hungrige WÜlfe op in Kerkrade. De burgemeester wist van niets. Burgemeester van Kerkrade Jos Som wil weten hoe het kon gebeuren dat een Duitse extreemrechtse band in zijn gemeente optrad zonder dat hij dat wist. De band Kategorie C – Hungrige WÜlfe speelde zaterdag in discotheek Black Onyx, terwijl een optreden van die band in Duitsland was verboden. Dat zou ook de reden zijn geweest dat de Duitsers naar grensplaats Kerkrade uitweken. Som had wel geruchten opgevangen over een optreden van Kategorie C en had naar aanleiding daarvan contact gezocht met de uitbater van Black Onyx. Die zou ontkend hebben dat de beruchte Duitsers daar optraden. Kategorie C is afkomstig uit het circuit van extreemrechtse hooligans. Teksten van de band staan bol van de vreemdelingenhaat en verheerlijking van geweld. De bandnaam is ontleend aan de Duitse juridische benaming voor voetbalsupporters die bereid zijn geweld te gebruiken. Het concert in Kerkrade is zonder problemen verlopen. Burgemeester Som heeft aangekondigd dat hij gaat onderzoeken wat er mis is gegaan. METRO Paraat

Burgemeester Jos Som, hier op archiefbeeld, wil onderzoek naar het optreden van een extreemrechtse band in zijn gemeente. / ANP

“Aan de Duitse kant was de politie paraat. Ik werd erdoor overvallen.’’

Een opleiding volgen tot

(luchthaven) )L]LPSPNLY of )L]LPSPNLY niveau * Bel voor informatie naar TCE; Amersfoort 033-4612792 of Rotterdam 010-5119966.

The United States Embassy in The Hague is seeking individuals for the following positions:

1.Human Resources Assistant (extended closing date and additional information)

2.Warehouse Man For more information and how to apply: Please visit our Job Announcements website: http://thehague.usembassy.gov/about_the_embassy2/ job-announcements4.html

6SHFLDOH0HWUROH]HUVDDQELHGLQJ

MDDUNRUWLQJ RSMHDERQQHPHQW

$SSOHL3KRQH

Burgemeester Jos Som

 R&#&^&n1&Rj # z9Mj&`6&E

PLQVPV0%LQWHUQHW YDQÂźQ~

 Âź

EN U STAAT NIET IN DE KOU! Â…Ă?ۏÂœÂ‰ĂĽĂŠĂ&#x;ü‰ÛüÀ‰‰Û•Â&#x;ĂˆĂĽĂ´Ă?Ă?Ă›ÂœÂ&#x;ĂľÂ´ĂˆĂĽÂ&#x;ÛĖ#Ă?Â&#x;ÂœÂ&#x;^Â&#x;ĂŠÂŹÂ&#x;Ă?ĂĽzÂ´ĂˆĂĽÂ&#x;ۖ¹Â&#x;–ÀÂ&#x;Ăˆ Ă?ĂˆĂĽĂ´Â‰ĂˆÂŹÂ&#x;Â&#x;ĂˆÛ‰ü´Ă&#x;`Â&#x;Ă&#x;_ÇÂ&#x;Ä–G‰‰üĂŠĂľ‰ÊüĂ?–Ă?ĂˆĂĽĂ›Ă?Ă‚Â&#x;Ă›Â&#x;ĂˆĂ?Ă™lj‰Û´Â&#x;ŠĂ&#x;ĂĽÄ?Ä” Ă™ĂŠĂˆĂĽÂ&#x;ĂˆĂ´Ă?Ă?Ă›Ă&#x;Ă‚Â&#x;–¹üĂ&#x;ÄšČĔĕĔÄ?ÄĽ#‰ü´Ă&#x;ÂŹÂ&#x;Â&#x;ĂˆÂŹÂ&#x;Ă‚ÂœÄ–&ĂˆÇÂ&#x;ĂĽÂ&#x;Â&#x;ĂˆLĂť^Â&#x;ĂŠÂŹÂ&#x;Ă?ĂĽÂ‰Ă›Âœ ´Ă&#x;ÂœÂ&#x;zÂ´ĂˆĂĽÂ&#x;ۖ¹Â&#x;–ÀÄ€Â&#x;ŠĂ&#x;ÂąÂ&#x;Ă‚Â&#x;lj‰ÂÛ‰ü´Ă&#x;Ä–Ă?Ă´Â&#x;ĂˆÂœÂ´Â&#x;ĂˆĂĽĂ?ĂĽĂľÂ&#x;Ă‚Ä?Ä?Ĺ–Ă€Ă?Ă›ĂĽÂ´ĂˆÂŹĂ?Ă™ Ă?ĂˆÄ€Â&#x;ĂľÂ´ĂˆĂĽÂ&#x;Ă›Â‰Â‰ĂˆÂ•Â´Â&#x;ÂœÂ´ĂˆÂŹÂ&#x;ĂˆÄ–EĂ?ÇĂ‚Â‰ĂˆÂŹĂ&#x;•´žÂ&#x;Â&#x;Ăˆ^Â&#x;ĂŠÂŹÂ&#x;Ă?ĂĽdÂ&#x;Ûô´–Â&#x;Ă™ĂŠĂˆĂĽÂ&#x;Ăˆ‰‰ü ÂœÂ&#x;ĂľÂ´ĂˆĂĽÂ&#x;Ă›lj‰ÛĂ€Ă?ÇÂ&#x;ĂˆÄ– yĂ?Ă?Ă›Ă&#x;Ă‚Â&#x;–¹üĂ&#x;ÄšČĔĕĔÄ?–Ă?ĂˆĂĽĂ›Ă?Ă‚Â&#x;Ă›Â&#x;ĂˆĂľÂ&#x;ĂŠĂľ‰ÊüĂ?Ă?Ă™Ä?Ä”Ă™ĂŠĂˆĂĽÂ&#x;ĂˆÄĽ þþþĖÙÂ&#x;ĂŠÂŹÂ&#x;Ă?ĂĽÄ–ĂˆĂ‚Ä˛ĂľÂ´ĂˆĂĽÂ&#x;ۖ¹Â&#x;–À

07

SPQG

,QVDPHQZHUNLQJPHW

ME

NU MET GRATIS RESQ

*60 7RSGHDO KHHIW YRRU MRX HHQ VSHFLDOH 70RELOH DDQELHGLQJ VDPHQJHVWHOG-HRQWYDQJWQDPHOLMNGH$SSOHL3KRQH*%YRRUVOHFKWV ÂźHQNULMJWMDDULHGHUHPDDQGNRUWLQJRSMHDERQQHPHQW-H NXQW KHW DERQQHPHQW WRW GULH PDDQGHQ ODWHU ODWHQ LQJDDQ HQ MH EHWDDOW VOHFKWVÂźDDQVOXLWNRVWHQ1XPPHUEHKRXGHQGHEH]RUJLQJ]LMQJUDWLV

'LUHFWEHVWHOOHQ"%HO ORNDDOWDULHI

ZZZJVPWRSGHDOQOPHWUR

'UXNHQ]HWIRXWHQYRRUEHKRXGHQ


e t s e b e d r a a j 3 l A in groente & fruit

www.lidl.nl

MA. 19 NOVEMBER 5.80&/07&.#&3

 )YVU!.M2=LYZYHWWVY[ Perssinaasappels

KipямБletreepjes t -FLLFSWFFM[─НEJH WPPSBMMFSMFJ HFSFDIUFOUFHFCSVJLFO t /BUVSFMPG iTIPBSNBw

- 28% 2 kg

2.49

1.79 Hollandse mini trostomaten

- 33%

- 25%

500 g

500 g

3.

99

Vers vlees

1.

49

2.99 Kaasfondue

Lasagne

t )FFSM─НLFLBBTGPOEVFWPMHFOT PSJHJOFFM;XJUTFSTFSFDFQUVVS

0.99

Bloedsinaasappelsap Kijk voor atie rm meer info dingen en aanbie.lidl.nl! op www

t,FV[FVJUCPMPHOFTF HSPFOUFPGLBBT IN DE

KOELING VERKRIJGBAAR

t 7FSTTBQNFU WSVDIUHFIBMUF

Ananassap t &YPUJTDIFOGSVJUJH WSVDIUHFIBMUF t *OIPVEMQFSQBL

IN DE

KOELING VERKRIJGBAAR

Altijd goedkoop! 400 g

2.99

IN DE

KOELING VERKRIJGBAAR

Elektrische fondueset t 7PPSLBBT PMJFFO CPVJMMPOGPOEVF t *OIPVENBYM t .BY8

ACTIE! 99

18.

- 25%

- 23%

400 g

1l

1.59

KWALITEIT IN DE KEUKEN

1.19

1.69

1.29

2 pakken! 2x1l

2.38

2.-

HIGH LIGHT

LIVARNO LUX┬о

Kijk r voor mee en g aanbiedin kel! in de win

Energiebesparende onderbouwlamp t*EFBBMWPPSPOEFSCPVXPGXBOENPOUBHF t,FV[FVJUXJUPG[JMWFSNPEFM t"GNDBYYDN

Per stuk

11.99

Per set

69.99 ERNESTO┬о

Pannenset t#FTUBBUVJUQBOOFOFOTUPPNJO[FU t(FTDIJLUWPPSBMMFHBT FMFLUSJTDIF LFSBNJTDIFFOJOEVDUJFLPPLQMBUFO t1BOOFODB┬Н  FODN

SILVERCREST┬о

PRODUCT-VIDEO www.lidl.nl

Keukenmachine t.JYFS SBTQFOCMFOEFSJO├П├ПO t8 t*OIPVENFOHLPNDB M CMFOEFSDBM

SILVERCREST┬о

PRODUCT-VIDEO www.lidl.nl

Grill-/bakautomaat

79.99

t$ PNQBDUFPWFONFUSWTWFSXBSNJOHT FMFNFOUFOFOHSJMMHBBSDPNCJOBUJFT t8 t*OIPVEM

39.99

De hoogste kwaliteit voor de laagste prijs! "BOCJFEJOHFOHFMEFO[PMBOHWPPSSBBETUSFLU.PDIUFO[─НPOEBOLT[PSHWVMEJHFQMBOOJOHUFTOFM[─НOVJUWFSLPDIU EBOWSBHFOX─НIJFSWPPSCFHSJQ%FBGHFCFFMEFBSUJLFMFOLVOOFOBGX─НLFO;FUFOESVLGPVUFO[─НOWPPSCFIPVEFO

#(@-,


KIDS METRO

09

GUUS SCHOONEWILLE

MARC DULLAERT De Kinderombudsman in Nederland bestaat nu een jaar en acht maanden. Metro sprak met Marc Dullaert over de resultaten tot nu toe en de ambities voor de toekomst. “Kinderen zijn ons toekomstig kapitaal.”

STRIJDER VOOR KINDERRECHTEN Hoe is het met de Kinderombudsman? Het is goed. Ik heb er nu een jaar en acht maanden opzitten. En nu al weten erg veel kinderen en volwassenen ons te vinden. Het is gelukt om een aantal prangende zaken op de politieke agenda te zetten én in kaart te brengen. Welke zaken zijn dat? Helaas staat het onderwerp kindermishandeling hoog op de agenda. Vorig jaar november hebben we een brandbrief naar de Kamer gestuurd: er zijn 118.000 gevallen gemeld. Dat is een van onze hoofdzorgen. En verder? Aan het begin van het jaar leefden nog 327.000 kinderen in armoede; aan het eind van het jaar zullen dat er 40.000 meer zijn. Een ernstige zaak… Ook is er veel aandacht geweest voor de positie van gewortelde asielkinderen die vijf jaar of langer in Nederland zijn. We zijn erg blij dat het nieuwe kabinet nu wil dat deze groep mag blijven. Wat ook een heikel punt is, is het probleem van de thuiszitters. Vijfduizend kinderen in Nederland willen wel maar school, maar kunnen dat niet.

Zet je in voor schoenen zonder kinderarbeid! Juist rond Sinterklaas kun je je duidelijk uitspreken tegen kinderarbeid! Doe mee en vraag het gratis shoelabel aan! Ga naar: www.stopkinderarbeid.nl/shoelabel

Gelukkig is een aantal gemeenten, waaronder Den Haag, erin geslaagd het aantal te halveren. Maar toch is daar nog veel te winnen.

Eigenlijk niet. Wel heb ik – achteraf gezien – onderschat hoe klein het team is. We hebben veel publiciteit gekregen en ons niet gerealiseerd hoeveel reacties daarop zouden komen. Toen we bijvoorbeeld het thuiszittersmeldpunt openden, werden we letterlijk platgebeld en -gemaild. Aan de ene kant is dat prettig, want je weet dat het leeft bij de mensen. Aan de andere kant: met te weinig capaciteit is het soms lastig om alles goed te kunnen afhandelen.

Zijn er ook ‘nieuwe’ zaken bijgekomen sinds de Kinderombudsman bestaat? De Kinderrechtenmonitor. Het is letterlijk de eerste keer geweest dat alle veertig rechten in Nederland zijn doorgemeten. Nu ligt voor de komende jaren systematisch vast wat de hoofdproblemen zijn.

Tot slot, wat hoopt u nog te bereiken? Dat Nederland op dezelfde manier gaat werken als in Scandinavië gebeurt. In Noorwegen bestaat een kindereffectmeting: op al het beleid in wording wordt onderzocht wat de effecten ervan zijn voor kinderen en jongeren.

Onderzoek

“Wij zijn nog een jong instituut, dus dat stemt zeker tot tevredenheid.” Marc Dullaert is blij dat veel Metrolezers de Kinderombudsman kennen.

Metro heeft lezers gevraagd of zij u kennen en 55 procent zegt ‘ja’… Een heel hoog percentage. Wij zijn nog een jong instituut, dus dat stemt zeker tot tevredenheid. Zijn er ook teleurstellingen geweest?

JEROEN VAN WIERINGEN

jeroen.van.wieringen@metronieuws.nl

Beste Sint en Piet,

Ik wil geen kinderarbeid in mijn schoen!

Mr. Scribble staat symbool in de strijd tegen kinderarbeid. Help Mr. Scribble en laat met het shoelabel zien dat je geen kinderarbeid in je schoenen wilt!

Download deze kleurplaat via www.stopkinderarbeid.nl

Wereldwijd werken meer dan 215 miljoen kinderen. In de schoenensector bijvoorbeeld. Leer looien, schoenzolen plakken, onderdelen aan elkaar stikken: voor kinderen is het zwaar en gevaarlijk werk! Ontwikkelingsorganisatie Hivos zet zich met de campagne ‘Stop Kinderarbeid – school, de beste werkplaats’ in voor een wereld zonder kinderarbeid. Dit doen we samen met andere Nederlandse organisaties en partners wereldwijd. Samen maken we ons er sterk voor dat kinderen kunnen spelen en gewoon naar school kunnen gaan. En zo een kans op een betere toekomst krijgen. 

Op www.stopkinderarbeid.nl/shoelabel kun je ook een Mr. Scribble-filmpje maken waarmee je schoenenbedrijven kunt aansporen tot actie. Verder vind je op de site informatie over verantwoorde cadeau’s. Doen! 

Like ons op www.facebook.com/ stopkinderarbeid


www.metronieuws.nl maandag 19 november 2012

KIDS METRO

10

Brei een mutsje en doneer één euro op giro 809 voor de baby’s in Centraal-Azië! Kijk op www.savethechildren.nl/breien

Leerlingen De Vuurvogel winnaar Kids Metro Leerlingen uit groep 8A en 8B van basisschool De Vuurvogel uit Amersfoort konden eind vorige week hun geluk niet op. Zij krijgen toen te horen dat zij winnaar zijn geworden van de wedstrijd die door Metro is uitgeschreven voor de Kids-editie van 14 december. Een deel van de leerlingen komt op 13 december naar de redactie van de krant en is er die dag de baas. Leerkracht Rein van der Laan is ook blij met het winnen van de prijs. “Fantastisch, dit vinden we echt heel leuk.” / TON BORSBOOM

Kind heeft het goed, maar... Wa

nd

el

en

voor

Water

elk kind op de

Onderzoek. Nederlandse kinderen hebben weinig te klagen, vinden veel mensen. Een enkeling stelt dat de positie van jongeren wel onder druk staat in eigen land.

wereld heeft recht op veilig drinkwater! Schrijf je nu in met je school! Doe mee met Wandelen voor Water 2013!

Kinderen in Nederland hebben het over het algemeen goed. Er zijn voorzieningen, ze hebben recht op onderwijs en gaan door de bank genomen niet met lege maag naar school. Maar toch kan het altijd beter, vindt iets meer dan de helft van de ruim duizend mensen die hebben meegedaan aan onderzoek van Metro’s Metropolitan Report. Veel mensen vinden echter dat kinderen in eigen land niets te klagen hebben. Enkelen (7 procent) stellen dat de positie van kinderen wel degelijk onder druk staat. “Kinderen in Nederland krijgen het in de toekomst lastig op Positie van kind in Nederland

41%

KINDEREN HEBBEN NIETS TE KLAGEN

51%

www.wandelenvoorwater.nl

HET IS GOED, MAAR HET KAN BETER

7%

POSITIE STAAT ONDER DRUK

1%

KINDEREN HEBBEN HET SLECHT

Kinderen in Nederland boffen dat ze hier zijn geboren, vinden veel deelnemers aan het Metropolitan Report. / RUUD VERHALLE | ANP

diverse gebieden!”, reageert een deelnemer aan het onderzoek. “Kinderen in Nederland boffen dat ze hier geboren zijn”, vindt een ander. Dat er een internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind bestaat, is bij een overgrote meerderheid van de mensen bekend. Toch weet één op de drie niet wat er precies in dit verdrag staat. En hoewel 92 procent het verdrag heel belangrijk of belangrijk vindt, is 34 procent niet zo of helemaal niet geïnteresseerd in de inhoud ervan. Veel mensen weten wel wat ze zouden doen als ze één ding mogen aandragen om de positie van kinderen in eigen land te verbeteren. “Beter onderwijs”, “jeugdzorg verbeteren” en “bestrijden van de armoede” zijn enkele termen die meerdere malen worden genoemd. Metro heeft gekeken naar het verschil in opvattingen tussen mensen mét kinderen (43 procent) en zonder kinderen (57 procent). In totaal 31 procent van laatstgenoemde groep zegt anders te zullen kijken naar

het Verdrag voor de Rechten van het Kind als hij zélf een kleine zou hebben. Volgens 48 procent verandert de komst van een baby niets aan zijn opvattingen ten aanzien van het verdrag. De Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, die morgen wordt gehouden, is een grote onbekende in Nederland. Meer dan acht op de tien mensen zeggen niet van het bestaan ervan te weten. Op de vraag wat mensen van een dergelijke dag vinden, antwoordt 63 procent het belangrijk of zelfs heel belangrijk te vinden dat die er is. Dat Nederland een Kinderombudsman heeft, weet wel ruim de helft van de ondervraagden. Dat deze wordt gewaardeerd, blijkt wel uit het feit dat 62 procent zijn aanwezigheid zeer belangrijk noemt.

JEROEN VAN WIERINGEN

jeroen.van.wieringen@metronieuws.nl


KIDS METRO

11

Breien. Oma’s on tour richting basisscholen om breien voor het goede doel te promoten Enthousiaste mensen breiden twee jaar geleden meer dan tweehonderdduizend mutsen voor kinderen in Centraal-AziĂŤ. Reden genoeg voor initiatiefnemer Save the Children om een nieuwe actie op poten te zetten. Vorige maand is de organisatie begonnen met een landelijke breiactie. Tot eind februari kan iedereen die het wil een zelfgebreide muts insturen. Uiteindelijk worden deze naar Tadzjikistan en KirgiziĂŤ gebracht, waar mensen vaak zonder warme kleding in ronde hutjes extreem koude winters moeten zien te overleven. Om de actie kracht bij te zetten, trekt morgen een bus met ‘brei-oma’s’ langs basisscholen, vertelt Tirsa Hofstee van Save the Children. Waar de bus precies naartoe rijdt, blijkt pas

Bij de vorige actie kregen vele kinderen in AziĂŤ, onder wie deze jongen in India, een gebreide muts uit Nederland. / CHRIS DE BODE | SAVE THE CHILDREN

dan. Meer informatie over de breiactie is te vinden via www.savethechildren.nl/breien. METRO

Een fragment uit de nieuwe voorstelling HARD van PlayBack, over geweld onder jongeren. / INGRID KOENEN

Schooltoneel houdt jongeren die kijken een spiegel voor PlayBack. Zelfs de meest stoere jongens op de middelbare school hebben een moment waarop ze zich openstellen voor de acteurs van toneelgroep PlayBack. Thema’s als drank, drugs, seks en pesten bespreekbaar maken bij middelbare scholieren: theatergroep PlayBack doet het sinds 2006. Het is een succesvol concept, ziet Janine de Krijger van de organisatie. In maart wordt de honderdduizendste scholier bereikt met de voorstellingen. En ook de stoerste leerling laat vaak wel een glimp van herkenning zien, weet zij. “Soms is iemand vastbesloten het niet stoer te vinden, maar elke voorstelling is er wel een moment waarop we iedereen mee krijgen. We houden ze een spiegel voor.� Het idee van dit theatergezelschap WereldOuders

Gala ten bate van het Kinderziekenhuis HaĂŻti Sylvana Simons presenteert zaterdag in Amsterdam de eerste editie van het Angels of Light Gala. Het gaat om een initiatief van WereldOuders, een organisatie voor kinderen in Latijns-Amerika. Meer informatie is te vinden op www.wereldouders.nl. METRO Pakjesavond

Stichting Sinterklaas wil kinderen helpen Het aantal gezinnen dat in armoede leeft: 588.000. Stichting Sinterklaas Bestaat wil kinderen uit arme gezinnen daarom tóch een leuke Pakjesavond te bezorgen. Dit jaar krijgt het 20.000e kind zo’n avond. METRO

is ontstaan in Eindhoven, waar een groep acteurs van de Academie voor Drama (nu gevestigd in Tilburg, red.) theater wilde maken om zo in gesprek te kunnen gaan met jongeren over actuele thema’s. De voorstellingen die zij speelden bleken dermate succesvol, dat al snel de rest van het land werd aangedaan. Momenteel speelt PlayBack vijfhonderd voorstellingen per jaar en heeft de groep drie pijlers, legt De Krijger uit. “In eerste instantie spelen we voor jongeren. Ook organiseren we thema-avonden voor ouders over dezelfde onderwerpen. En we betrekken docenten erbij.� De acteurs krijgen veel reacties van leerlingen. PlayBack zorgt daarom ook voor nazorg. Dat gebeurt onder meer met hulp van maatschappelijke organisaties. Meer informatie vind je op www.tgplayback.nl.

JEROEN VAN WIERINGEN

jeroen.van.wieringen@metronieuws.nl

Twitter @ingridvveen Nieuwste voorstelling gezien van @tgPlayBack over veiligheid op school. Zo’n actueel thema in deze tijd!

@tgplayback Onze ouderavond over communiceren met pubers, krijgt gemiddeld een 8,6 van de ouders van leerlingen van het Stedelijk Gymnasiun Nijmegen.

@teljegeld Aanrader! RT @RaboOsseo: Vanmiddag zijn er twee voorstellingen #Crisis van @tgPlayBack voor leerlingen Maasland College

Een minuutje

“Zo veel doden onacceptabel� Wie deze week RTL4 kijkt, ontkomt er niet aan: een campagne van Unicef tegen kindersterfte. Martin de Beer van Unicef Nederland licht de campagne toe. Waarom deze campagne? Dagelijks sterven wereldwijd nog negentienduizend kinderen. Dat is onacceptabel. Daarom hebben we gezegd: “We gaan voor nul.�

doodsoorzaken? Malaria, longontsteking en diarree. Daarover gesproken: wat kunnen mensen doen? Je kunt onder meer lid worden van Unicef of je als vrijwilliger aanmelden. Ook kun je sms’en naar 4333 met de tekst ‘unicef’. Dat kost 2 euro, maar je draagt bij aan het vaccineren van vijf kinderen tegen mazelen. JEROEN VAN WIERINGEN

Renate gaat voor nul. En jij? Sms unicef naar 4333.

Dat is toch een utopie? Natuurlijk realiseren we ons dat het niet helemaal gaat lukken, want er sterven ook kinderen als gevolg van aangeboren afwijkingen. Maar we willen wel een duidelijk doel hebben. Wat zijn de voornaamste

J.K. Rowling SAMEN Zeven delen, â‚Ź50 ,ĂŠĂŠn verhaal

Elke dag sterven 19.000 kinderen door oorzaken die te voorkomen zijn.

(HQPDOLJ ÂźLWHP

Martin de Beer. / UNICEF.

Het ideale cadeau!

De complete Harry Potter-serie in pocket Speciale prijs t/m 31 december 2012 www.deharmonie.nl www.harrypotter.nl


www.metronieuws.nl maandag 19 november 2012

Column

12

MENINGEN Wat mijn persoonlijke koopkracht voor 2013 is, werkelijk géén idee!

REMCO DE RIDDER

“Ik denk dat mijn koopkracht 0,0 gaat worden, aangezien ik nergens word aangenomen. Help.”

LEZERSCOLUMNIST

“In ieder geval nog steeds meer dan de gemiddelde Griek.”

“Inderdaad. Ik zet maar gewoon de tering naar de nering.” Maarten Pieter Bakker

Elise Blanken

Rik Valk

MEISJES SPREKEN IN DE TREIN Meisje 1: Heb jij geen Bosatlas? Meisje 2: Ja die wilde ik kopen, maar die kost dus 67,95! Dat is veel te duur. Meisje 3: Dat komt omdat ze geen concurrenten hebben. Er is maar één Bosatlas. Meisje 4: Ik zoek toch alles op op internet. Meisje 1 haalt een Blackberry uit haar rugzak. Meisje 2: Is het nou Backberry of Blackberry? Meisje 3: Blackberry. Meisje 2: Kent iemand een goeie Samsung met wifi? Meisje 4: Cleo. Meisje 3: Ik ken Cleo niet. Meisje 4: Cleo heeft een Samsung. Meisje 2: Met wifi? Meisje 4: Weet ik niet. Meisje 2: O, want ik wil wel met wifi. Meisje 4: Ik weet niet of Cleo wifi heeft. Meisje 2: O… Meisje 3: Ze heeft een heel mooi handschrift. Op de pof Meisje 4: Dat weet ik wel. Meisje 1: Wel stom dat ze je mousse “Dat is net zoiets als pofheeft geleend. fertje of poffetje. Dat heeft Meisje 2: Dat vind ik echt onacceptabel. 3: Ja, als je nou een heel klein niets met poffen te maken.” Meisje beetje gebruikt… Wetenschap in de trein Meisje 2: Is het nou parika of paprika? Meisje 1: Maakt niet uit. Meisje 4: Hoe bedoel je maakt niet uit? Meisje 1: Gewoon… Meisje 3: Dat is net zoiets als poffertje of poffetje. Dat heeft niets met poffen te maken. Meisje 4: Jawel, het poft. Meisje 1: Deze discussie hebben we vanochtend ook al gehad. Wat kan jou het schelen! Meisje 3: Ja inderdaad! De meisjes zijn even stil. Meisje 4: Haha, parika...

Brief van de dag

Gelukkig, kerstman nog niet in Roermond Het was zaterdag duidelijk te zien op televisie. Sint was bij zijn aankomst in ons mooie landje aan de zee duidelijk opgelucht dat hij in Roermond niet werd opgewacht door de Kerstman. Dat is iets wat de eerbiedwaardige grijze kindervriend wel nog eens boven het hoofd hangt als het tenminste aan de onvolprezen middenstand ligt in ons aller Nederland. Want de pietermannen moeten nog met pepernoten strooien beginnen en de Kerstman lacht je al weken van te voren uit diverse etalages tegemoet! WILLEM VIZEE

Sinterklaas maakte zaterdag een rondrit nadat hij met de pakjesboot is aangekomen in Roermond. / MARCEL VAN HOORN | ANP Zondagsrust

Laat die kerkklokken zich ook bekeren Beste lezer Krijn Schoonderwoerd. Het is natuurlijk erg lullig dat jij door winkelende mensen je een weg moet zoeken naar de kerk. Misschien moet je ze eens wat meer voor anderen open staan. Misschien komen ze zelf dan wel eens langs in de leegelopende kerken. Moet je me wel een ding beloven: dat die herrie van de kerkklokken op zondagochtend zich ook ‘bekeert’. TESSA DE GEUS

Kans maken op honderd euro? Upload jouw column van exact vierhonderd woorden en een foto op onze website metrocolumn.nl. Columns voor volgende week maandag moeten uiterlijk donderdag 16.00 uur binnen zijn. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Horoscoop

Ram | 21/3 - 19/4 Waarom doe je vandaag niet dat wat je al zolang in je hoofd hebt? Gewoon beginnen, je ziet wel waar het schip strandt. Alleen al het proberen jouw plannen te realiseren zal je gelukkig maken.

Stier | 20/4 - 20/5 Neem gerust wat risico, het is er de dag voor. Wees niet bang om iets fout te doen. Van fouten kan men leren. Een kritische houding is daarbij natuurlijk altijd goed.

Tweelingen | 21/5 - 20/6 Raak niet in paniek als jouw werk niet helemaal zo loopt als gepland. Gewoon blijven ademen en doorwerken. Het lukt je wel, ook al wordt het misschien een uurtje later.

Kreeft | 21/6 - 22/7 Jij gaat vandaag (in een bijeenkomst) iets presenteren waar je helemaal achter staat. Het is te merken dat jij vanuit jouw hart spreekt. Je zult dan ook veel positieve reacties ontvangen.

Leeuw | 23/7 - 22/8 Je voelt je vandaag helemaal niet lekker en eigenlijk is dat niet zo vreemd, dat weet je. Het is beslist niet onverstandig om jouw manier van leven eens flink onder de loep te nemen.

Maagd | 23/8 - 22/9 Jij hebt het gevoel dat je partner je niet serieus neemt. Uit deze gevoelens direct en blijf er niet mee door lopen. Zeg wat je voelt. Je partner zal daar zeker serieus op reageren.

Weegschaal | 23/9 - 22/10 Jij bent vrolijk, opgewekt en je voelt je supergoed. Je laat dat goed zien aan iedereen en vooral aan die ene persoon waar jij een oogje op hebt. Als het kwartje valt kan er iets moois opbloeien.

Schorpioen | 23/10 - 21/11 Vergeet niet dat jij reeds een schat aan ervaringen hebt opgedaan. Het is dus niet voor niets dat men bij jou aanklopt om een paar nuttige tips te krijgen. Vertrouw jezelf, dat doen anderen ook.

Economie

Je moet juist slim en efficiënt werken Iedereen heeft het over hard werken. Zelfs onze minister-president Mark Rutte denkt dat we met hard werken onze economie uit het slop kunnen halen. Met hard werken red je het niet alleen. Beter is om slim en efficiënt te werken. In de jaren zestig werkte Nederlanders meer uren dan eind jaren negentig.

Snippers

Eind jaren negentig werkten we minder uren,maar waren productiever. Als we ook investeren in innovatie kunnen we de economie uit het slop halen. MARINA VAN OOIJEN Week van het Geld

Reacties jongeren in Metro zijn te volwassen Ik las met grote verbazing de reacties van basisschoolleerlingen die les hadden gekregen over geld. Ik wist niet dat de jeugd van tegenwoordig zo volwassen kon praten. Zo zou de 12-jarige Aike hebben gezegd: “Van huis uit krijg ik weinig mee over omgaan met geld. Maar dat hoeft ook niet. Ik ben immers al zuinig op wat ik heb.” En de 11-jarige Jimmy probeert daar nog overheen te komen met: “Wel hield ik altijd al mijn verdiensten bij.” Juist. Wat leren die kinderen daar? Dit gelooft toch niemand? Beste Metro, laat citaten van kinderen voortaan iets geloofwaardiger overkomen… THALINA KOELEMAN

Nivelleren

Solidariteit van achter de dijken Merkwaardig; er wordt van de bovengemiddeld verdiende Nederlander gevraagd om solidair te zijn met de lagere inkomens. Nog meer nivellering binnen Nederland. Terwijl de Nederlanders in overgrote meerderheid een korting op ontwikkelingsamenwerking goedkeuren. Solidariteit van achter de dijken. Bedenk wel dat je met een minimum inkomen in Nederland, behoort tot de 25 procent rijkste wereldbewoners. En dan korten op de armsten in de wereld? Beschamend. RITS DIJKSTRA

Ook in Metro? Stuur je brief van maximaal honderd woorden per e-mail naar brieven@metronieuws.nl. Geef je volledige naam en adres op. De redactie behoudt zich het recht voor brieven in te korten. Het copyright van brieven vervalt aan Metro.

AIMÉE DE JONGH

Boogschutter | 22/11 - 21/12 Je gevoel dat je de mensen om je heen niet begrijpt en zij jou niet, maakt je onzeker. Er is helemaal niets mis met jou of met jouw ideeën. Het kost gewoon wat meer tijd om aan elkaar te wennen.

Steenbok | 22/12 - 19/1 Om de band met je vrienden voldoende inhoud te geven is wederzijds vertrouwen noodzakelijk. Leg het initiatief voor een open gesprek niet bij hen. Neem vandaag eens zelf het initiatief.

Waterman | 20/1 - 19/2 Zorg voor een ontspannen avondje met goede vrienden. Zorg voor een veilig gevoel zodat jij je diepste ‘ik’-je kunt laten zien. Dat is iets wat je veel zelfvertrouwen kan en zal schenken.

Vissen | 20/2 - 20/3 Laat vanmiddag de touwtjes eens wat vieren. Jij bent toe aan een beetje ontspanning. Als je vanmorgen het hoognodige regelt kun je vanmiddag ook werkelijk eens lekker aan jezelf denken.

Meer horoscopen? Ga dan snel naar www.metronieuws.nl/extra/horoscoop

Heinz de kat

WINDIG & DEJONG


ROTTERDAM

13

&

Spijkenisse. De Inspectie voor de Gezondheidszorg staat achter het plan van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis om in gesprek te gaan met nabestaanden.

Maandag 12 november 2012

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) staat achter het voornemen van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis om in gesprek te gaan met de nabestaanden van hartpatienten die mogelijk door verkeerde diagnoses van cardiologen zijn overleden. “Communicatie is erg belangrijk: als ziekenhuis moet je ervoor zorgen dat patiënten goed worden geïnformeerd over de gang van zaken”, laat een woordvoerder van de inspectie weten. “Dat geldt ook in zogezegd normale tijden, maar ook als je vermoedt dat er iets mis is.” Hoewel de sterftecijfers in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in 2010 hoger lagen dan het landelijk gemiddelde, benadrukt de woordvoerder dat de sterftecijfers op zich weinig zeggen. “De cijfers waren aanleiding om te peilen of er iets aan de hand is”, legt hij uit. Uit nader onderzoek moet nog blijken wat de precieze oorzaak voor de hogere sterftecijfers geweest kan zijn. Het ziekenhuis heeft een commissie ingesteld die alle gevallen gaat bestuderen. Zodra bekend is om welke patiënten het precies gaat, kan het ziekenhuis in gesprek met de nabestaanden over eventuele fouten.

Dinsdag 13 november 2012

Ziekenhuis wil in gesprek met nabestaanden

WILKE MARTENS

RAPPORT De Inspectie voor de Gezondheidszorg ontvangt een extern onderzoeksrapport dat op verzoek van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis is opgesteld. Dit rapport moest inzicht geven in de hoge sterftecijfers van de hartafdeling die eind 2011 beschikbaar kwamen.

SLUITEN AFDELING De afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse is per direct gesloten op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Aanleiding is een onderzoek uit 2010 waaruit blijkt dat het aantal sterfgevallen op de afdeling hoger ligt dan het landelijk gemiddelde.

Woensdag 14 november 2012

Muziek

Kroeshaar. Beurs over black hair voor de allereerste keer in Rotterdamse Thalia Lounge

Onderzoek

“Het is belangrijk dat hier aandacht is voor de muziekcultuur van Jamaica. Daarom zijn we hier met een grote delegatie naar toe gekomen.”

TOEZICHT Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis is door de Inspectie voor de Gezondheidszorg voor zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld. De inspectie zal toetsen hoe de te nemen maatregelen door het ziekenhuis worden uitgevoerd.

wilke.martens@metronieuws.nl

Workshops, haarshows en demonstraties over ‘black hair’: gisteren vond de Divine & Natural beurs voor de allereerste keer plaats in Rotterdam. In The Thalia Lounge aan de Kruiskade in Rotterdam kon iedereen terecht voor de laatste trends op het gebied van kroeshaar. Initiatiefnemer Chantel Zalmijn merkte in haar kapsalon dat er veel behoefte is aan informatie over black hair. Experts uit binnen- en buitenland waren dan ook op de beurs aanwezig om adviezen en tips te delen. Speciale aandacht was er voor de zogenoemde ‘Sisterlocks’: specialist Alya S gaf een presentatie over deze haarstijl waarbij kroeshaar in hele dunne locks wordt gedragen. Naast alle aandacht voor haar, was er ook muziek en konden bezoekers genieten van Caraïbische hapjes. METRO

ROTTERDAM

Cocktailworkshop voor kinderen

Zanger Shaggy bracht afgelopen weekend een bezoek aan Buma Rotterdam Beats. Het driedaagse internationale zakenplatform en showcasefestival trok 5500 bezoekers.

De kleine Julia leerde gisteren tijdens de eerste editie van Blender XXS hoe ze een heerlijke – uiteraard alcoholvrije – cocktail kon shaken. Het nieuwe concept van restaurant/ cocktailbar Blender aan de Schiedamse Vest in Rotterdam vermaakt kinderen van 5 tot en met 12 jaar met het leren shaken van cocktails, maar ook met het maken van lekkere culinaire creaties. / VINCENT VAN DORDRECHT

19 t/m 30 november

Zwart haar staat centraal op de Divine & Natural Beurs. / VINCENT VAN DORDRECHT Hilligersberg

Man gewond na steekpartij in ‘Hoek’

Hagenaars gepakt na overval woning

Bij een steekpartij in Hoek van Holland is gisteravond een man gewond geraakt. Hij is met meerdere steekwonden naar het ziekenhuis gebracht nadat eerste hulp was verleend door medewerkers van de traumahelikopter. Het slachtoffer werd gevonden op de 1e Scheepvaartstraat. Wat er precies is gebeurd, was gisteravond nog niet duidelijk. De politie heeft een onderzoek ingesteld. METRO

Een woning in RotterdamHilligersberg is zaterdagavond op gewelddadige wijze overvallen door drie Hagenaars. Iets na middernacht kon de politie drie verdachten aanhouden. Het gaat om Hagenaars van 25, 28 en 30 jaar. De verdachten zijn opgepakt en zitten in volledige beperkingen. Politie en het Openbaar Ministerie zijn daarom terughoudend met het verstrekken van informatie. METRO

Gratis kraslot* voor elke bezoeker met kans op extra geldprijzen! * zolang de voorraad strekt

Rotterdam: Coolsingel 191, tegenover C&A MA T/M DO 09.00 - 24.00 / VRIJ EN ZA 09.00 - 01.00 / ZO 10.00 - 24.00 8AGE88:E4G<F—GB8:4A:I4A49$+=44E—JJJ!94<EC?4L64F<AB!A?


www.metronieuws.nl maandag 19 november 2012

14

ROTTERDAM

Vijf keer Sint in de stad Ook dit jaar is Sinterklaas goed aangekomen in Rotterdam. De intocht van de goedheiligman trok jong en oud naar het Willemsplein. Een heleboel kinderen heetten de Sint welkom en daarna trok hij met zijn pieten door de stad. Maar de komende tijd is er nog veel meer te doen op Sinterklaas-gebied. Metro zet vijf tips op een rij. WILKE MARTENS

wilke.martens@metronieuws.nl

Sint slaapt op SS Rotterdam

Letters zoeken in Maritiem Museum De kindertentoonstelling Professor Plons van het Maritiem Museum Rotterdam is van 21 november tot en met 5 december de thuishaven van Sinterklaas. In deze periode schallen de sinterklaasliedjes van de kades. Kinderen kunnen op zoek gaan naar de vier vermiste chocoladeletters die de pieten kwijt zijn. Op 25 november en op 2 december is er bovendien een workshop ‘Sint en Piet van marsepein’, waarbij de kinderen zelf een marsepeinen traktatie maken om mee naar huis te nemen. www.maritiemmuseum.nl

Sinterklaas en zijn pieten verblijven komende tijd op het ss Rotterdam. Zaterdag checkte hij al in bij het hotel, dus komende weken zou je hem op het schip zomaar tegen het lijf kunnen lopen. Op 5 december is het dan ook groot feest op het stoomschip: tussen 14.00 en 16.00 uur zijn er spelletjes en is er een swingende pietendisco voor kinderen tussen de 3 en 9 jaar. Natuurlijk mogen de cadeautjes ook niet ontbreken. www.ssrotterdam.nl

Film van Club van Sinterklaas

Het Grote Sinterview Op zaterdag 1 december kun je vanaf 11.00 uur Sinterklaas alle vragen stellen die je maar wilt. In het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam vindt het Grote Sinterview plaats. Want we weten al een heleboel van de goedheiligman, maar bijvoorbeeld niet of hij verliefd is. Praatjesmaker Jochem van Gelder zal samen met het publiek alle antwoorden op prangende vragen van kinderen vinden. www.luxortheater.nl

De Brief aan Sinterklaas

De Club van Sinterklaas, al jarenlang te zien als serie op televisie, heeft dit jaar voor het eerst een eigen bioscoopfilm: De Club van Sinterklaas en het Geheim van de Speelgoeddokter. Sinterklaas raakt in de film vlak voor 5 december vermist. Als hij plotseling weer opduikt gedraagt hij zich erg vreemd. De Pieten van de Club maken zich zorgen. In bioscoop Pathé Rotterdam De Kuip kun je aanstaande zondag zelfs Sinterklaas en de pieten zelf ontmoeten. www.declubvansinterklaas.nl

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt op zondag 2 december het muzikale verhaal De Brief aan Sinterklaas in De Doelen in Rotterdam. Op muziek van Tsjaikovski en Bizet krijg je het verhaal te horen van Casper, die een held wil zijn. Maar Casper is eigenlijk best bang. Daarom vraagt hij aan Sinterklaas een portieheldenmoed. www.rpho.nl

U-SAFE

zoekt beveil m/v voor in het wknd / horeca Diploma beveil 2 of een abm op oproepbasis Neem dan contact met ons op

tel.0102234051

Of mail naar info@usafesecurity.com (met je cv,motivatiebrief en een foto)

Van Roosendaal technisch uitzendbureau zoekt:

‡(OHNWURPRQWHXUV‡/DVVHUV (Industrieel project België)

(FCAW en GTAW/SMAW)

‡)OHQVPRQWHXUV ‡2QGHUKRXGVPRQWHXUV LEYÀHQV 9&$FHUWL¿FDDW 6FKHHSYDDUWHQLQGXVWULH

toestelprijs

‡ste,-]HUZHUNHUV‡ste 3LMS¿WWHUV (Scheepsbouw/zware constructies)

Interesse? Neem z.s.m. contact met ons op! 0184-410960 info@vrtu.nl www.vrtu.nl

2 jaar lang slechts 75 . € p.mnd

18

Gratis

Samsung Galaxy S III mini

abonnementskosten: Nu € 32,50

18

.75 p.mnd

SuperDeal geldig t/m 30 nov. 2012


ROTTERDAM Britten

EK Volleybal

Wegafsluiting

Twee gewonden op ferry naar Rotterdam

Onderzoek OM naar schietincident politie

Twee Engelsen zijn in de nacht van zaterdag op zondag bij verschillende incidenten zwaargewond geraakt aan boord van de ferry van Engeland naar Rotterdam. De twee zijn met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Het eerste slachtoffer betrof een 25-jarige Brit die bij een ruzie van de trap viel. Hierbij liep hij mogelijk nekletsel op. Bij aankomst in Rotterdam zijn twee Engelse mannen van 23 en 27 jaar aangehouden die betrokken waren bij de mishandeling. Later die nacht ontstond weer ruzie aan boord van de ferry. Drie 18-jarige Britten belaagden een 26-jarige passagier. Deze pakte een glas en stak daarmee een van de anderen, die ernstig gewond raakte. De 26-jarige werd aangehouden. METRO

Het Openbaar Ministerie hield gisteren een reconstructie in het onderzoek naar het schietincident op de Eendrachtsweg waarbij de politie op een automobilist schoot. Hiervoor was een groot gedeelte van de dag een deel van de Eendrachtsweg en de Westblaak afgesloten. Eind van de middag werden de wegen weer vrijgegeven. Bij het incident van 24 augustus raakte de bestuurder van de auto ernstig gewond. Agenten hielden de automobilist tegen bij een verkeerscontrole. Hij bleek te veel te hebben gedronken. De bestuurder ging er echter vandoor en reed op de agenten af. Hierop schoten de agenten op de auto. Zowel naar het inrijden als het schieten door agenten wordt onderzoek gedaan.

“Dit EK is opnieuw een prachtig internationaal sportevenement op onze kalender. Rotterdam is en blijft immers dé sportstad van Nederland. Wat zou het geweldig zijn als het Nederlands damesteam in ons Sportpaleis Ahoy in de finale zou staan!” Antoinette Laan, wethouder Sport is blij met de komst van het EK Volleybal voor Vrouwen in 2015.

15

METRO

www.fancy-palace.nl Bergweg 45 D 3037 ea Rotterdam info@fancy-palace.nl tel: 0633004400

Fancy palace kinder &tiener beautysalon Goed lopende nieuwe concept in Nederland !!! volgend jaar komt er ook een filiaal in Amsterdam. Wil jij verwend worden als een echte ster of wil je een uniek beautyfeestje met je vriendinnen in onze kinder&tiener salon ? Dat kan !!! want hier kun je o.a terecht voor : Chocolade gezichtsbehandeling, spa pedicure, spa manicure, vip hairstyling, make up,kleding garderobe, foto shoot, mode show op de catwalk,beauty bag presentjes, limousine service, high tea en nog veel meer. Ben je binnenkort jarig of wil je een meiden verwendag? reserveer snel en je krijgt elke dinsdag en donderdag 25% korting op een van onze beautyfeest arrangementen vanaf 6 personen van 1 Dec. tot 1 Maart 2013.

Ondernemers Hans van Bussel van Gall & Gall en Dieter Twenhoven van Albert Heijn van de winkeliersvereniging, die het initiatief namen tot cameratoezicht op de Vuurplaat in Rotterdam. / VINCENT VAN DORDRECHT

Ondernemers van de Vuurplaat blij met cameratoezicht Toezicht. Winkeliersvereniging neemt zelf initiatief tot plaatsen van camera’s om straat veiliger te maken. Het cameratoezicht dat er binnenkort komt bij het winkelcentrum op de Vuurplaat en Laan op Zuid in de deelgemeente Feijenoord, valt in goede aarde bij de ondernemers. Het initiatief, dat is genomen door het bestuur van de winkeliersvereniging, kan op bijval rekenen van de leden. “De Vuurplaat is een prima winkelstraat en dat willen we ook graag zo houden”, zegt Hans van Bussel, eigenaar van drankwinkel Gall & Gall en tevens voorzitter van de winkeliersvereniging. Daarom heeft het bestuur van de vereniging, waar ook Marco de Vries van fastfoodrestaurant Verhage en Dieter Twenhoven van de Albert Heijn toe behoren, besloten om camera’s te laten plaatsen in de straat.

Toezicht

“De camera’s houden geen toezicht op de openbare ruimte, maar worden bijvoorbeeld gericht op de deuren van winkels, zodat dieven of overvallers beter in de gaten gehouden kunnen worden.” Bas Ockeloen, bestuursvoorlichter deelgemeente Feijenoord

Hoewel de meeste ondernemers in hun eigen winkels al camera’s hebben opgehangen of andere veiligheidsmaatregelen hebben getroffen, zijn ze blij dat nu ook de straat van camera’s is voorzien. “Met de camera’s in de winkel mag je niet op straat filmen”, legt Van Bussel uit. “Met deze camera’s kunnen dieven en overvallers ook buiten gevolgd worden. De politie kan bij calamiteiten direct meekijken en later de beelden veiligstellen voor het onderzoek.” “Hartstikke goed”, vindt Elena Da-

niliouk, filiaalmanager van Kruidvat. “Dagelijks hebben we te maken met winkeldiefstal, daarom staat er een beveiliger in de winkel. De veiligheid van klanten en medewerkers moet vooropstaan.” Ook mevrouw Simsek van de juwelier is blij met de camera’s. “Niet iedereen kan onze winkel binnenlopen”, vertelt ze, “want de deur wordt pas ontgrendeld als er is aangebeld. Zelf hebben we gelukkig niets ergs meegemaakt, maar ik weet dat de oudere mensen die hierboven wonen zich niet meer veilig voelen op straat. Dat wordt vast beter als de camera’s hangen.” Mevrouw Holman van Bloemenhuis Online, hoopt dat vooral de overlast van hangjongeren zal afnemen. “Ik heb veel last van hangjongeren die tegen de ramen spugen of blikjes tegen de deur gooien”, vertelt ze. “Als dat met het cameratoezicht wordt verholpen, dan ben ik er erg blij mee.”

WILKE MARTENS

wilke.martens@metronieuws.nl

De vernieuwde kindertentoonstelling ‘Professor Plons’ in het Maritiem Museum Rotterdam is voor even de thuishaven van Sinterklaas.

PRoFessoR PLons HeLPT SInTeRKLaaS Chocoladeletters spoorloos in haven van Professor Plons Van 21 november tot en met 5 december is de vernieuwde kinderexpo ‘Professor Plons’ van het Maritiem Museum Rotterdam de thuishaven van Sinterklaas. Er klinkt ‘Zie ginds komt de stoomboot’ van de kades en de schepen staan vol cadeaus die uitgeladen moeten worden. Er is alleen een groot probleem waar Sinterklaas de hulp van de kinderen goed bij kan gebruiken: de inpakpieten zijn vier chocoladeletters kwijt. Ze zitten in een van de containers. Maar welke? De professor heeft hulppietenpakken aan boord!

WORKSHOP MARSEPEIN Op zondag 25 november en 2 december kunnen kinderen deelnemen aan de workshop ‘Sinterklaas van marsepein’. Onder begeleiding maken zij de goedheiligman, een zwarte piet of stoere kapitein. GRATIS SCHOEN ZETTEN Kinderen die lid zijn van Professor Plons’ Spetterclub mogen gratis hun schoen zetten. Sint en Piet stoppen er een leuke verrassing in. Nog geen Spetter? Schrijf uw kind in op maritiemmuseum.nl/spetterclub Bezoek ook de familietentoonstellingen ‘Echte Piraten’ en ‘Recht zo die gaat!’ of stap aan boord van marineschip ‘Buffel’.

www.MARITIEMMUSEUM.NL


www.metronieuws.nl maandag 19 november 2012

ROTTERDAM

16

SAMENWERKING MET SFEERHORECA.NL

In de schijnwerpers

Het overkomt je in Rotterdam niet elke dag, dat je ineens oog in oog staat met een wereldster. Het spontane bezoek van Shaggy, Mr. Boombastic, aan de club Vief + Vief zal lang in het collectieve geheugen gegrift staan. Ook onverwacht bezoek in Get Back. Een grijns van oor tot oor bij Zwarte Piet, de roe kon ‘hij’ ongemoeid laten. DIJLAN VAN VLIMMEREN

1

Get Back. Grijns van oor tot oor

Elke maandag een feestganger in de schijnwerpers. Deze week: Leo Langstraat (50) van het feestduo Helemaal Hollands, dat met een Nederlandse versie van het nummer ‘Delilah’ een plek wist te veroveren op De Après Skihut-cd deel 35. Deze cd, gemixt door dj Laurens, wordt overmorgen gelanceerd in - hoe kan het ook anders - De Après Skihut Rotterdam.

Een roe had Zwarte Piet afgelopen zaterdag niet nodig. Stouterds gaan aan Get Back voorbij. DIJLAN VAN VLIMMEREN

2

Vief + Vuig. Plots bezoek van de wereldster Shaggy

In het originele nummer pakt Tom Jones een mes in zijn hand. Niet bepaald een feestnummer... We hebben de tekst ook niet letterlijk vertaald. Onze tekst is een heel stuk vrolijker. ‘Delilah’ blijft bij ons gewoon lachen.

It wasn’t me. Hij was ’t wel. Shaggy –Mr. Boombastic- was afgelopen week in Vief + Vuig. DIJLAN VAN VLIMMEREN

3

Get Back. Blij op stap in Rotterdam

Waarom juist dit nummer? Het is een nummer dat werkelijk iedereen kent. Of je nu 15, 50 of 75 bent, iedereen veert bij dit nummer op. Het is een klassieker. We liepen er al een paar jaar mee rond, met het idee dit nummer te vertalen. We kwamen er aanvankelijk niet uit. Afgelopen augustus is Carlo (andere helft duo Helemaal Hollands) er opnieuw voor gaan zitten. Er rolde zowaar een tekst uit die ergens op sloeg.

Deze vriendinnen hebben de tijd van hun leven in Get Back. DIJLAN VAN VLIMMEREN

4

De Waterskihut. Wild worden van strippende parel Black Pearl brengt menig vrouwenhoofd op hol in De Waterskihut Hoek van Holland.

Hoe zijn de reacties? Aan aandacht geen gebrek. In het feestcircuit wordt ‘Delilah’ volop gedraaid. We vinden een plaat geen hit als die in top 3 staat, een plaat is een hit als die in de koffer zit of op een usb stick staat van de feestdj’s.

DIJLAN VAN VLIMMEREN

1 2

Delilah blijft hard lachen op de nieuwe Skihut-cd

Wereldster aan bar van Vief + Vuig

Trots dat het nummer is meegenomen op tracklist van De Après Skihut-cd deel 35? Apetrots. De Après Skihut-cd is na Hitzone de populairste verzamelcd in Nederland. Je bent niet alleen Helemaal Hollands, je bent ook helemaal Rotterdams. Klopt. Ik ben geboren en getogen in Rotterdam. Kun je dat niet horen dan? Presentatie De Après Skihut-cd deel 35. Woensdag 21 november vanaf 20.00 uur. Eerste 100 bezoekers krijgen cd cadeau. Vrij entree. De Après Skihut, Stadhuisplein 29 Rotterdam www.deapresskihut.nl

3 4

Helemaal Hollands met links Leo.

Aanraders

Kijk voor de volledige feestagenda op www.sfeerhoreca.nl Ʉ _ÑĒáÑÑûȩ Ik hou van Holland. Verschillenden sport/vriendenteams strijden om een Skihut on Tour ter waarde van 2900 euro tijdens dit doldwaze spel. Gratis pannenkoeken voor deelnemers en supporters. De Après Skihut, Stadhuisplein 29 Rotterdam. www.deapresskihut.nl Ʉ _ÑĒáÑÑûȩ Megastad Rotterdam 93.0 FM. Luister voor de leukste uitgaanstips naar de middagshow van Joris Reer. Van 16.00 tot 18.00 uur. www. megastad.nl


ENTERTAINMENT

17

Tsja, achteraf kijk je een koe in de kont Leut. Bij de koffiemachine van Metro werd gisteravond nagepraat over Boer Zoekt Vrouw. Een registratie.

Merike: Het mooiste nieuws is dat de komkommerboer een vriendin heeft! Klaas: Wat mooi voor Arthur! En dat dit die vrouw was waar hij mee gezoend had! Merike: Ik ben benieuwd of ze hem kan bijhouden met het komkommer eten. Collega Jonk heeft het destijds uitgerekend: die man eet er 3285 per jaar. Negen per dag. Klaas: Een paar komkommers... Nee, ik ga hier verder niet op in. Het mooiste nieuws is Hans! Hans en Femke, pure liefde! Merike: Oja, de man die pestgrapjes maakte. Yvon wist ervan, zei hij. Nou, ik heb er niks van gemerkt hoor. Hebben ze dat even goed voor de kijker verborgen gehouden. Klaas: Volgend seizoen moeten ze niet selecteren op de meeste brieven, maar op de leukste boeren, of de raarste of boeren die duizenden komkommers eten of tweeling zijn of in hun eentje tachtig kilo lasagne opeten. Merike: Ah ja, Doede! Die man eet nog steeds in z’n eentje een hele schaal. ‘s Middags de ene helft, ‘s avonds de andere. Boer Willem dacht trouwens ook dat hij en Klaas de frictie goed verborgen hadden kunnen houden. Hij denkt echt dat wij onze ogen in onze zak hebben. Klaas: Was pijnlijk, vooral dat Yvon nog even dat fragment liet zien waarin Klaas zegt dat hij nog lang niet wil samenwonen. Was Willem ook even vergeten. Merike: Die man heeft zelf zijn ogen in z’n zak.

Klaas: Hij is toch voor het ‘groene’ blaadje gegaan, waar hij voor de meer bedachtzame Jurjen had moeten gaan. Maar ja, zoals ze op de boerderij zeggen: achteraf kijk je een koe in de kont. Merike: Henrieke en Bert is ook niks geworden. Na Parijs zijn ze nog bij elkaar gekomen om een en ander uit te spreken. Ik ben benieuwd hoe dat ging. Ze hebben nooit een woord gewisseld! Klaas: “Ja, dat was nie wat, of nie?” “Nee, was nie super, nee. Of wel dan?” “Nee.” “Nou doei hè.” “Ja. Doei.” Zoiets denk ik. Merike: Het gebruikelijke repertoire. Hé, wat denk je van Aad en Jeannet? Klaas: Ik geloof nog steeds niet dat het voor Jeannet de real deal is. Voor Aad wel degelijk. Merike: Die zat alweer te snikken. Terwijl Jeannet maar niet kon geloven dat Aad haar echt leuk vindt, had Aad een momentje van ‘bezinking’. Klaas: Duurt vast niet heel lang voordat Aad weer alleen op de plavuizen zit. Even over Martin. Die zag er wel heel vrolijk uit, vond je niet? Merike: Ik vond Wilma hem zo bezwerend aankijken aan de lange tafel bij Yvon. Zo van: waag niet te zeggen dat het niet leuk is. Klaas: Ik denk dat de dochter van Martin Wilma leuk vindt. Daarmee is de zaak beklonken. Merike: Dit is onze laatste terugblik. Geen spetterend seizoen was het hè? Klaas: Nee, zeker niet. Maar, het blijft een fantastisch format. Ze moeten alleen wat kleurrijker boeren kiezen. Deze waren ronduit flets, op Aad na. Ze moeten leuk zijn, zoals Doede. Merike: Je wilt een stukkie leuke nieuwe boeren? Ik vind het een super idee. Klaas: Ik vond het super om er lekker over door te akkeren. Echt super. Merike: Nou, doei hè. Klaas: Ja. Doei.

Boer in beeld

FOTO’S LISELORE CHEVALIER

Ʉ &åÜĉÿĉáåÑîûåČėġåĒđÑÑĒȿ den ook zo met boerin &åĒĤÿåĊåđååûåČååîá åĒŀėıĉåþÑÑĤĻåČååĒĨ ÿĒČåĺåĒáåĒČÿĉĺåĻÿČČåĒ ontmoeten? Dat kan! Ga met Metro mee naar

ENTERTAINMENT

TV Top 10

Prijsvraag

Win een ontmoeting met boerin Henrieke van Boer Zoekt Vrouw op haar boerderij!

2

BVZ wint weer 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Boer Zoekt Vrouw ɇŀėɴɴȿɴɴȦ8åáɴɉɷȩɳɳɳȩɳɳɳ

haar boerderij en ontmoet deze charmante boerin!

NĮıáÿėNġėĤĮĤåáÿĺÿĨÿå ɇŀėɴɴȿɴɴȦ8åáɴɉɵȩɼɴɳȩɳɳɳ

Ʉ`ÑĮđėåĮĉåáėåĒȤ Wij zijn benieuwd wat jij van boerin Henrieke zou willen weten. Geef jouw originele vraag door via www.metronieuws. nl/prijsvragen en wie weet win jij wel de meet & greet op haar eigen boerderij!

_ėÿÝåėî&ėČČÑĒá2ÿĺå ɇĺĤɴɹȿɴɴȦJS2ɷɉɵȩɺɵɷȩɳɳɳ

/ėıĤĒÑÑČɵɳȩɳɳııĤ ɇŀėɴɴȿɴɴȦ8åáɴɉɵȩɻɷɹȩɳɳɳ

'Ċ&ėı_ÑĒ&ėČČÑĒá ɇŀÑɴɺȿɴɴȦJS2ɷɉɵȩɵɶɺȩɳɳɳ

Op Sterk Water. Na veertien jaar de allereerste première voor impro-cabaretgroep recensie

=ġNĮåĤĊ`ÑĮåĤȨČîÑ Gezien. Première vrijdag 16 november Waar. Theater Diligentia Den Haag

ɄɄɄɄɄ De mannen van Op Sterk Water. / M. DOOMERNIK

Al veertien jaar lang trekt Op Sterk Water volle zalen met hun improvisatiecabaret, maar toch beleefden de heren pas afgelopen vrijdag hun allereerste première ooit. En speciaal voor deze gelegenheid gaven de mannen hun nieuwe show ook nog een titel mee: Alfa. Met behulp van een uitzinnig publiek, die met suggesties kwamen van Spongebob tot Gangnam Style, zorgden Arjen Lubach, Roemer van

der Steeg, Dave Luza en Tim Zeegers vrijdag voor een hilarische geïmproviseerde show. Daniel Koopmans stond dit keer niet op het podium, maar nam achter de schermen de artistieke leiding op zich. Wat ook nieuw was, was de tekenaar/vj die tijdens de voorstelling live-animaties maakte die op het indrukwekkende decorstuk werden geprojecteerd. WILKE MARTENS Lees meer op www.metronieuws.nl

Jubileum. Danny de Munk na dertig jaar carrière feestend in volle Heineken Music Hall Volkszanger Danny de Munk heeft zijn 30-jarige carrière zaterdag voor een volle een feestende Heineken Musical gevierd. Zijn ruim twee uur durende concert Hoe Ouder Hoe Gekker in Amsterdam stond bol van de covers (veel meer dan eigen werk) en gasten als Henk Poort, Ad ‘Toppop’ Visser en Peter Koelewijn. De Munk bracht veel werk van zijn helden als Johnny Jordaan en André Hazes. Hoogtepunt was zijn gezamenlijke optreden met Rox en Dré Hazes. ‘Bloed Zweet en Tranen’ werd werkelijk meegeschrééuwd. Deze week kwam De Munks nieuwe single ‘Na Al De Tijd’ uit en gisteren werd bekendgemaakt dat de Purmerender zijn programma Jeugdherinneringen (samen met Henk Poort) op woensdag 29 april ook in Paradiso brengt. ERIK JONK Lees meer over het jubileum op www.metronieuws.nl

_ėåĮÜÑČȨ8åáåĤČÑĒáɁıÿĮĨČÑĒá ɇĻėɴɷȿɴɴȦNNɹɉɵȩɵɳɵȩɳɳɳ

Earthflight ɇáÿɴɶȿɴɴȦ8åáɴɉɵȩɴɻɳȩɳɳɳ

7åđėĤÿåĨ ɇđÑɴɵȿɴɴȦ8åáɴɉɵȩɳɺɺȩɳɳɳ

VĨþÿÑĒáĮþå"ÑđÿČĽ ɇŀÑɴɺȿɴɴȦJS2ɷɉɴȩɼɷɻȩɳɳɳ

S_Show (zo 11-11, Ned 1) 1.946.000

Kijkonderzoek.nl

Danny de Munk in opmerkelijke openingsoutfit. / PAUL BERGEN | ANP


www.metronieuws.nl maandag 19 november 2012

TELEVISIE EN WEER

Ned 1

Ned 3

Ned 2

18

SBS 6

RTL 4

18:00. NOS Journaal 18:15. EenVandaag 18:45. NOS Sportjournaal 19:00. Lingo Ʉ ɵɵȩɴɳııĤȿ7ėåáåĤȦÿĊ ĻÿČÜÿĉáåJåĺıåȩ Bobs comeback in het theater is ruw beeïndigd door de plotselinge dood van zijn schoonvader. Hij bestiert de winkel nu samen met Aagje.

Thriller

Valse informatie speelt parten

19:25. Een wereld op zee 20:00. NOS Journaal 20:30. Radar

Green Zone 20.30 uur. Veronica

Een Amerikaanse officier en zijn team moeten verborgen massavernietigingswapens zien op te sporen. Ze ontdekken echter dat ze met opzet valse informatie toegespeeld krijgen. Romantisch filmdrama

Onbekende huisvader krijgt ticket

18:20. Toen was geluk heel gewoon 18:55. Man bijt hond 19:20. 10xBeter: Geld

18:10. Freek in het wild 18:23. Het Klokhuis 18:45. NOS Jeugdjournaal 18:55. SpangaS

18:00. RTL Nieuws 18:15. Editie NL 18:35. RTL Boulevard 19:30. RTL Nieuws

18:00. Lachen om home video’s 19:00. Hart van Nederland Vroege editie 19:20. Shownieuws - Vroege

Ʉ ɵɳȩɵɸııĤȿåĨČÑûėđ ĤıĨĨåČȩ Met subsidie van de Europese Unie zette de Amerikaanse varkensgigant Smithfield in tien jaar tijd vijftig megastallen in Roemenië neer.

Ʉ ɵɳȩɵɸııĤȿļġåáÿĮÿåGėėČȿ ÝÿĤĊåČȩ Avonturenprogramma waarin tien bekende Nederlanders het onder barre omstandigheden opnemen tegen elkaar, zichzelf en de ijskoude elementen.

Ʉ ɵɳȩɶɳııĤȿĤÿđåNÝåĒå 'ĒĺåĨĮÿûÑĮÿėĒȩ Een bom doodt een bestuurder die deelneemt aan een truckrace over onverharde wegen. Het CSI-team gaat op onderzoek uit.

Ʉ ɵɳȩɶɳııĤȿ`ÑÑĤÿĨå7ėČȤ Reisprogramma waarin Johnny de Mol met bekende gasten naar het buitenland vertrekt. In deze aflevering is Guus Meeuwis te gast.

19:55. Natuur op 2: Good morning Kalimantan 20:25 . De slag om Brussel 21:00. Tegenlicht: De kolonisten van Hebron 22:00. Nieuwsuur 22:55. NCRV Dokument: Alleen in de wereld

19:29. Nederland 3 19:30. De Wereld Draait Door 20:25. Expeditie Poolcirkel 21:30. Ruben vs Sophie 22:30. NOS op 3 22:45. PowNews 23:10. De Dino Show 23:45. De Wereld Draait Door

19:55. RTL Weer 20:00. Goede tijden, slechte tijden 20:30. Crime Scene Investigation 21:25. Bones 22:25. Crime Scene Investigation 23:25. RTL Nieuws

editie 19:35. Wegmisbruikers! 20:30. Waar is De Mol? 21:30. Waar is De Mol? 22:30. Hart van Nederland - Late editie 22:50. Piets weerbericht 22:55. Shownieuws - Late editie 23:25. Undercover in Nederland

Bounce

RTL 5

RTL 7

RTL 8

Net 5

Veronica

Comedy Central

20.30 uur. RTL 8

Buddy Amaral staat zijn vliegticket af aan een onbekende huisvader, zodat die op tijd bij zijn vrouw Abby en twee zoontjes kan zijn. Het vliegtuig stort neer en niemand overleeft de ramp.

18:05. Everybody loves Raymond 18:30. The king of Queens 19:00. Topchef tegen Sterrenchef 20:00. Modern family

18:00. Helden van 7: Operation repo 18:25. Politie Op Je Hielen 19:25. VI Vandaag 19:55. Stop! Politie 20:30. VI

18:05. Judge Hatchett 18:35. Judge Maria Lopez 19:00. The Ellen DeGeneres Show 20:00. The nanny 20:30. Bounce

17:55. MasterChef Australia 18:55. Achter gesloten deuren 19:55. Dokters 20:30. Grey’s anatomy 21:25. De bachelor

18:45. According to Jim 19:10. The big bang theory 19:35. The big bang theory 20:00. Two and a half men

18:00. Family guy 18:25. South Park 18:55. Community 19:20. The office 19:40. Family guy 20:05. American Dad 20:30. South Park

Puzzels

Weer Hoofdredacteur: Robert van Brandwijk Eindredactie: Marije van ’t Hoog, Erik Jonk Nieuws: Klaas Boomsma, Bianca Brasser, Marlies Dinjens, Ruben Eg, Niels Rigter, Marieke van der Voort, Jeroen van Wieringen Entertainment: Mario Wisse, Merike Woning Sport: Jeroen Haverkort, Luc Wierts Amsterdam: Anne-Fleur Pel Rotterdam: Job Halkes, Wilke Martens Webredactie: Dave van Aken, Joost Tadema Beeld en vormgeving: Linda Oudendijk, Enzo Peters, Eefje Savelkoul, Marcel Smit Stagiaires: Monique Bankras, Carmen Dorlo, Savanne Estourgie, Mitchell Scheerder en Hugo Westendorp Algemeen directeur/uitgever: Tim Scholte Distributie: Jurriaan Otting.

7åĮĤė&ėČČÑĒá_ Postbus 90009 1006 BA Amsterdam tel: 020 - 511 4000

7åĮĤėJėĮĮåĤáÑđ Westblaak 224 3012 KP Rotterdam tel: 010 - 206 03 20


CARRIÈRE

+

Kleding kado voor als je gaat solliciteren Gift. Heb je een minimum inkomen? Dress for Success geeft kleding voor sollicitatiegesprekken. Met duim en wijsvinger pakt ze haar donkergrijze slobbertrui vast. “In dit vodje kan ik toch niet solliciteren?” Selina (34) verloor haar baan als afslankcoach. “In deze economische tijden houden mensen de hand op de knip. Ik baal als een stekker.” Selina is op bezoek bij Dress for Success, een vrijwilligersorganisatie waar mensen met een minimum inkomen mooie kleding cadeau krijgen voor hun sollicitatiegesprek. “Een goede eerste indruk maken, daar gaat het om”, vertelt Tayebeh Jawadi, een van de medewerkers. “Want een werkgever ziet bij een sollicitatiegesprek eerst jouw kleding.” In de etalage van het Amsterdamse filiaal van Dress for Success (de organisatie heeft twaalf vestigingen, red.) staan opgetuigde modepoppen en binnen is alle kleding gesorteerd op kleur. Thirza Termeulen, een collega van Jawadi, voert een gesprek met Selina. “Wat voor werk zoek je?” Selina: “Ik kijk naar banen in de administratieve sector. Maar ik ben nu op een punt dat ik denk: Al moet ik achter de kassa.” Jawadi haalt een zwarte rok met kleine, witte stippen uit een kledingrek. Selina: “Ik draag nooit rokken en ben niet van de stippeltjes. Maar ik ga het gewoon proberen.”

19

Kledingtips

PLUS

In welke kleding ben je bij een sollicitatiegesprek succesvol? Ʉ ÑČÿåđåáåĻåĤĊåĤȩ Mannen in pak met overhemd en nette schoenen. Vrouwen in een pak of ander net outfit, met hakken. Géén decolleté, zware make-up, kort rokje of tijgerprintjes. Ʉ ėÝåĒĮȩ Mannen een pantalon met casual colbertje en nette schoenen. Vrouwen een mooie broek of jurk (op of net boven de knie). Verder een blouse en/of jasje. De schoen met hak of platte zolen.

Het gaat niet alleen om kleding, leggen de medewerkers uit als Selina de jurk past. Jawadi: “Je moet ook luisteren naar ons advies.” Termeulen: “Dat gaat soms verder dan kleding alleen. Mensen moeten ook hun nagels knippen en zorgen dat hun haar netjes zit.” Vaak zijn de klanten van Dress for Success dankbaar. Jawadi: “We krijgen regelmatig bloemetjes en chocola.” Selina verlaat stralend het pand. Jawadi: “We hebben haar vandaag vertrouwen gegeven. Ze gaat die baan krijgen.”

Carrièrestap

Rijke prins åÿĒĺåĨĮåĤÿĒûĨđÑÑĮĨÝþÑġġÿĉ0ÿĒûȿ áėđ&ėČáÿĒûĺÑĒáåNÑıáÿĨÝþåġĤÿĒĨ `ÑČÿáÜÿĒSÑČÑČþååîĮþåĮČıļıåıŀå þėĮåČ"ėıĤNåÑĨėĒĨSėĤėĒĮėÿĒÑĒÑáÑ ûåĊėÝþĮĺėėĤååĒÜåáĤÑûĺÑĒɵɳɳ đÿČĉėåĒáėČČÑĤȩ_ėČûåĒĨþåĮŀÑĊåĒĮÿĉáȿ ĨÝþĤÿîĮ"ėĤÜåĨþååîĮġĤÿĒĨ`ÑČÿáååĒ ĺåĤđėûåĒĺÑĒååĒĊČåÿĒåɵɳđÿČĉÑĤá áėČČÑĤȩ

Meer info: www.dressforsuccess.nl

WOUTER SCHEEPSTRA

redactie@metronieuws.nl

Selina krijgt een nieuw outfit aangemeten bij Dress for Success. / MARLOES VAN DOORN


www.metronieuws.nl maandag 19 november 2012

3 SPORT

Nieuw begin

“Eindelijk weer een doelpunt, ik was hier zo aan toe. Laat dit doelpunt het begin van een nieuwe periode zijn.” Derk, Boerrigter schoot uit een vrije trap de 1-0 tegen VVV Venlo binnen, zijn eerste sinds april. Via Danny Hoesen werd het uiteindelijk een 2-0 -zege voor Ajax, dat zich kan opmaken voor Borussia Dortmund (Champions League).

Doelpuntenmachine

PSV nadert de vijftig Door de 1-6 zege bij ADO Den Haag staat de teller bij koploper PSV ondertussen op 48 doelpunten. Zes verschillende spelers maakten de doelpunten bij PSV, oud-ADO-speler Timothy Derijck (de 1-5) liet het juichen achterwege.

SPORT

20

FC Twente mist fris Gat. FC Twente heeft voor de tweede achtereenvolgende keer gelijk gespeeld en ziet het gat met koploper PSV groter worden. FC Utrecht hield de nummer twee thuis op 1-1. Het begon nog zo goed voor de Tukkers toen Willem Janssen in de tweede minuut een vrije trap ongehinderd binnenkopte. Maar de voorsprong werd al in de achttiende minuut verspeeld toen de thuisclub uit een identieke situatie scoorde. Een vrije trap van Tommy Oar belandde op het hoofd van Jacob Mulenga, die Edson Braafheid in de lucht de baas was. Hoewel FC Twente mogelijkheden had, was FC Utrecht voetballend beter. Tot grote frustratie van Twentemanager Steve McClaren. “Waar zijn we mee bezig voorin?”, vroeg de Engelsman zich openlijk af. “We namen steeds de verkeerde beslissingen.” Hoewel McClaren geen spelers bij naam noemde, was de kritiek vooral gericht op Luc Castaignos die in de 22e minuut een dot van een kans miste. Edwin Gyasi legde de bal mooi klaar voor de spits die ter hoogte van de strafschopstip echter hoog over schoot. McClaren had wel een verklaring voor het tegenvallende spel van Castaignos: “Hij heeft tot dusverre alles gespeeld, volgens mij zit hij nu al op 26 duels. Dat is een situatie die hij niet gewend is”, doelde McClaren op het feit dat Castaignos vorig seizoen bij Internazionale amper speelde. “Het is dan ook logisch dat je minder fris bent. Ik had hem graag wat meer rust willen geven, maar dat kon niet door de blessure van Dmitri Bulykin. We hebben een goed team, maar door blessures en het feit dat sommige jongens moe zijn, komt de kwaliteit er momenteel niet uit. En met het team bedoel ik niet nummer één tot en met elf, maar ook nummer twaalf tot en met 23. Ik wanhoop niet. Op de training zie ik genoeg goede dingen, die komen er straks ook uit tijdens de wedstrijd.” Het duel tegen Utrecht kwam voor Nacer Chadli te vroeg. McClaren hoopt donderdag voor het Europa Leagueduel tegen Hannover ’96 weer over de Belgische vleugelaanvaller te kunnen beschikken. Jerson Cabral, die de afgelopen twee wedstrijden tegen Levante en Vitesse (beide 0-0) de kans kreeg, ontbrak gisteren in de wedstrijdselectie door een knieblessure die hij opliep in de afsluitende training. De buitenspeler is naar Topclub

“We hebben nu twee keer gelijk gespeeld en zo veel punten verloren. We moeten weer gaan winnen. Maar we zijn een topclub. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het goed komt.” Dusan Tadic

De 42-jarige Sander Boschker maakte in de 65e minuut van de wedstrijd indruk met een knappe redding op een kopbal van Dave Bulthuis.

verwachting drie weken niet inzetbaar. Leroy Fer was wel weer van de partij en begon op de bank, waarop ook Bulykin zich terugvond. Beide spelers vielen in. Ook in de basis stond Sander Boschker. De 42-jarige doelman krijgt door de blessure van Nikolai Mihailov kans om op gepaste wijze afscheid te nemen van zijn imposante loopbaan. Aangezien FC Twente al uitgeschakeld is in het bekertoernooi, waarin Boschker wel keept, was het nog maar de vraag of Boschker zijn totaal van 555 Eredivisieduels kon opvijzelen. Overigens valt de blessure van Mihailov mee. De Bulgaarse doelman meldde dat hij dit jaar door een meniscusblessure niet meer aan spelen toe zou komen nadat hij van een dokter in zijn geboorteland had gehoord dat hij geopereerd moest worden. Een second opinion wees echter uit dat dit niet nodig is en dat de doelman waarschijnlijk maar twee weken aan de kant moet zitten. “Na de uitschakeling tegen Den Bosch, riep ik gekscherend dat het wel eens mijn laatste wedstrijd kon zijn”, zei Boschker na afloop. “Maar je weet ook dat Nikolai blessuregevoelig

is. Met dat in je achterhoofd moet je ervoor zorgen dat je klaarstaat als het moment daar is.” En dat deed Boschker met verve. In de 65e minuut tikte hij een kopbal van Dave Bulthuis met een katachtige reflex uit zijn doel. “Dat was wel een lekkere, ja”, glimlachte Boschker die er vanuit gaat dat dit zijn laatste seizoen is. Lang had hij moeite met zijn rol als reservedoelman. “Ik had op meer krediet gerekend na het kampioensjaar en het feit dat ik in de WK-selectie zat. Toen ik terugkwam had ik tijd nodig voor mezelf en ben ik achteraf gezien te lang weg gebleven. Logisch, maar ik vond het wel moeilijk te accepteren. Ik ben de toenmalige trainer Preud’homme dan ook dankbaar dat hij mij wel in de beker liet keepen. Het feit dat we de beker wonnen gaf me ook een heel goed gevoel.” Nog drie, misschien vier duels staat Boschker onder de lat. Het zullen waarschijnlijk zijn laatste wedstrijden zijn. “Ik ga er dan ook van genieten.”

JEROEN HAVERKORT

/ NOVUM JACK JACOBS

“Roulatiesysteem is wel wennen”

Ook aanwezig bij FC Utrecht-FC Twente (1-1) was Michel Vorm (foto). De geblesseerde keeper van Swansea United en Oranje-international vindt het mooi dat zijn oude club zo goed draait. Vorm herstelt van een liesblessure die hij vorige maand opliep. “Het gaat goed. In eerste instantie mikte ik op een rentree rond kerst, maar nu hoop ik iets eerder. Maar het is moeilijk te zeggen, gezien de hoeveelheid wedstrijden.” Waar menigeen verrast was dat Kenneth Vermeer tegen Duitsland onder de lat stond, had Vorm dit wel verwacht. “Kenneth zit in een goede periode. Tel daarbij op dat Tim Krul geblesseerd is geweest en de tactische uitleg van de bondscoach, dan is het ook wel logisch.” Waar de meeste coaches een vaste nummer één kiezen, rouleert Van Gaal veelvuldig met zijn doelmannen. “Dat is voor keepers

jeroen.haverkort@metronieuws.nl

FC Knudde

BEVEILIGER WORDEN KAN SUPERSNEL Goed betaald lerend werken als Beveiliger, Schipholbeveiliger, Directiechauffeur en/of Persoonsbeveiliger. Tevens ervaren docenten gevraagd. Bel nu voor de gratis studiegids, 0499 375567 En kijk op www.beveiliger.nl

TOON VAN DRIEL


SPORT

sheid

21

Doelpuntenmachine. Pellè doet Guidetti langzaam maar zeker vergeten in De Kuip Feyenoord blijft met een gemakkelijke zege op Willem II samen met Ajax in het spoor van koploper PSV. De Rotterdammers zagen hun ongeslagen status in eigen huis ook tegen nummer laatst niet in gevaar komen: 3-0. En vooral constateerde coach Ronald Koeman tevreden dat zijn ploeg eindelijk sinds september weer eens de nul had gehouden. â&#x20AC;&#x153;We waren vandaag alerter bij standaardsituaties dan vorige weekâ&#x20AC;?, zei de coach die wel vond dat er best nog vaker gescoord had mogen worden. Na de 1-0 voor rust van Lex Immers - een zacht rollertje dat doelman David Meul niet meer kon keren - was het goalgetter Graziano Pellè het opnieuw liet zien in de Kuip. De 2-0 was een simpele intikker van de Italiaan, de 3-0 - zijn achtste in totaal - was een

Weerzien

â&#x20AC;&#x153;Het waren vier geweldige jaren, ook al heb mijn kwaliteiten niet voor de volle 100 procent kunnen laten zien.â&#x20AC;? Graziano Pellè kijkt alvast vooruit naar zijn rentree in Almaar volgende week.

goeie afmaker op een steekpassje van Jordy Clasie. â&#x20AC;&#x153;Hij brengt meer dan we vooraf van hem verwachttenâ&#x20AC;?, prees Koeman zijn spits die hij in de rust nog vermanend had toegesproken. â&#x20AC;&#x153;Na de rust sloeg hij weer op de juiste momenten toe. Laten we hem maar niet te veel druk opleggen.â&#x20AC;?

Willem II-speler Jordens Peters kan Feyenoord-spits Graziano Pellè niet stoppen in De Kuip.

METRO

/ TIM VERSNEL | NOVUM

Ranglijst eredivisie

ALES KREEG 4,5 JA?AR GEEF JIJ 4 WEKEN Dit is Ales Bialiatski, oprichter van mensenrechtenbeweging Viasna in 9KV4WUNCPFGPXCFGTXCPGGP\QQP0CFCVJÄ&#x17D;GGPDCPMTGMGPKPIJCFIGQRGPF XQQT\Ä&#x17D;PQTICPKUCVKGYGTFJÄ&#x17D;QRIGRCMVGPXGTQQTFGGNFVQVXKGTGPJCNHLCCTEGN

P

DS

13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13

33 30 28 24 24 22 19 17 16 16 15 14 13 11 11 10 9 6

48-11 25-7 25-10 31-16 26-18 18-14 20-24 29-26 19-17 22-23 14-23 20-24 18-26 12-23 11-25 13-26 16-32 9-31

Uitslagen

#EVKGUQOJGOXTÄ&#x17D;VGMTÄ&#x17D;IGPJGDDGPPQIPKMUQRIGNGXGTF0WKUJGVVÄ&#x17D;FXQQT DE poging'PFCCTJGDDGPYGLQWDÄ&#x17D;PQFKI

Heracles Almelo - Roda JC 5-1 15. Duarte 1-0, 33. Malki 1-1, 37. Duarte 2-1, 58. Overtoom 3-1 (pen.), 69. Castillion 4-1, 76. Armenteros 5-1.

We zoeken mensen die vier weken lang vanuit het pand van Amnesty +PVGTPCVKQPCNKP#OUVGTFCOCNNGUQRCNNGU\GVVGPQO#NGUXTÄ&#x17D;VGMTÄ&#x17D;IGP 'PYG\QGMGPOGPUGPFKGFGCEVKGYKNNGPQPFGTUVGWPGP8GTURTGKFGP 1PNKPG1HĆ&#x192;KPG8KCOQDKGN9CVFCPQQM

FC Utrecht - FC Twente 2. Janssen 0-1, 17. Mulenga 1-1.

1-1

Feyenoord - Willem II 33. Immers 1-0, 54. Pellè 2-0, 60. Pellè 3-0.

3-0

GA NAAR 4WEEKSFORFREEDOM.NL EN MELD JE AAN Thermometro

wel wennenâ&#x20AC;?, bekende Vorm. â&#x20AC;&#x153;Maar Van Gaal legt alles duidelijk uit. In februari is er weer een interlandperiode. Wie weet wat er dan gebeurt.â&#x20AC;?

RONNIE RENIERS WEES PEC ZWOLLE DE WEG NAAR DE EERSTE THUISZEGE IN DE EREDIVISIE ( 2-0 TEGEN NAC) WAARMEE DE PLOEG OOK EEN KLEIN BEETJE AFSTAND VAN DE DEGRADATIESTREEP HEEFT GENOMEN.

Elke dag sterven 19.000 kinderen door oorzaken die te voorkomen zijn. UNICEF gaat voor nul. En jij? Koop hulpgoederen op unicef.nl en geef vaccins.

1 PSV 2 FC Twente 3 Vitesse 4 Ajax 5 Feyenoord 6 FC Utrecht 7 NEC 8 Heracles 9 RKC Waalwijk 10 ADO Den H. 11 FC Groningen 12 AZ 13 Heerenveen 14 PEC Zwolle 15 NAC Breda 16 Roda JC 17 VVV-Venlo 18 Willem II

G

RODA JC-DOELMAN KURTO GING MET ROOD VAN HET VELD IN DE 5-1 NEDERLAAG BIJ HERACLES. HET WAS DE TACHTIGSTE RODE KAART VOOR RODA DAT UIT ZEVEN UITWEDSTRIJDEN SLECHTS Ă&#x2030;Ă&#x2030;N PUNT WIST TE VEROVEREN.

Burenruzie. NEC met acht man en nederlaag van het veld na enerverende derby in Arnhem In een echte derby waarbij de stoppen enkele keren doorsloegen heeft Vitesse op voetballend gebied gemakkelijk afstand genomen van NEC. De thuisploeg uit Arnhem boekte zijn tweede thuiszege en dat werd de ploeg van coach Fred Rutten gemakkelijk gemaakt doordat Victor Palsson met twee maal geel nog voor rust van het veld moest. Toen stond het 1-1 door een vroege treffer van Platje na een blunder van doelman Velthuizen en de rappe gelijkmaker van Bony. Kahia schoot de thuisploeg vlak naar rust op voorsprong en Bony maakte zijn tweede. Nadat bij NEC ook Amieux en Koolwijk van arbiter Bossen mochten inrukken, schoot Havenaar Vitesse nog naar 4-1. Het was voor het eerst sinds november 1997 dat een ploeg een wedstrijd met acht man eindigde. Toen was dat FC Groningen, ook tegen Vitesse overigens. â&#x20AC;&#x153;Jammer, een wedstrijd van elf tegen

Vitesse - NEC 4-1 3. Platje 0-1, 11. Bony 1-1, 46. Kashia 2-1, 80. Bony 3-1, 87. Havenaar 4-1. FC Groningen - AZ 57. Sparv 1-0, 72. Maher 1-1.

1-1

PEC Zwolle - NAC Breda 69. Reniers 1-0, 79. Avdic 2-0.

2-0

SC Heerenveen - RKC Waalwijk 7. Jozefzoon 0-1, 60. Jozefzoon 0-2.

0-2

Ajax - VVV-Venlo 47. Boerrigter 1-0, 84. Hoesen 2-0.

2-0

ADO Den Haag - PSV 1-6 14. Narsingh 0-1, 23. Strootman 0-2, 33. Mertens 0-3, 53. Wijnaldum 0-4, 62. Vicento 1-4, 72. Derijck 1-5, 81. Engelaar 1-6.

Topscorer

1. Bony (Vitesse) 14

Programma

NEC-coach Alex Pastoor: â&#x20AC;&#x153;Ik heb me voorgenomen niets over de arbitrage te zeggen en dat is een statement.â&#x20AC;? / VI IMAGES

elf was leuker om te zien, maar ja, lekker belangrijkâ&#x20AC;?, zei Vitesse-speler Theo Janssen. METRO

vrijdag 23 november NAC Breda - ADO Den Haag

20.00 uur

zaterdag 24 november NEC - FC Utrecht RKC Waalwijk - FC Groningen VVV-Venlo - SC Heerenveen Willem II - Heracles Almelo

18.45 uur 19.45 uur 19.45 uur 20.45 uur

zondag 25 november Roda JC - Ajax PSV - Vitesse AZ - Feyenoord FC Twente - PEC Zwolle

12.30 uur 14.30 uur 14.30 uur 16.30 uur


www.metronieuws.nl maandag 19 november 2012

SPORT Ongeslagen

Verrasing. Maurice Vriend debuteert met gouden randje in internationale schaatsen Natuurlijk worden de prijzen niet al verdeeld in het eerste World Cup weekend, maar het land met de meeste deelnemers, gastland Nederland, haalde dit weekend maar weinig World Cupgoud binnen. Twee keer was er oude bekende Sven Kramer - vrijdag op de 5000 meter en een dag later met Blokhuijsen en Verweij in de ploegachtervolging. En gisteren was daar opeens debutant Maurice Vriend. De 20-jarige schaatser uit het team van Jan van Veen won in zijn allereerste optreden op de wereldbeker de 1500 meter door de Noren Havard Bøkko en Sverre-Lund Pedersen van het goud af te houden. “Ik kan het nog niet bevatten. Vorig jaar moest ik nog tot het uiterste gaan om me op de Holland Cup te plaatsen voor de NK Afstanden en nu win ik hier.” Met een derde plek in een pr van 1.47,66 op de NK Afstanden vorige week, verraste Maurice Vriend al en was hij verzekerd van een plek in de World Cups. Een week later verbaast hij vriend en vijand door opnieuw anderhalve seconden van zijn persoonlijk beste tijd af te snoepen en met 1.46,13 de snelste tijd neer te zetten. “Vorige week zat er er nog veel fouten in de rit. Nu schaatste ik veel stabieler”, keek Vriend bij de NOS terug op zijn tot dusverre beste 1500 meter. Waarom het zo goed gaat met de schaatsers van het nog steeds sponsorloze Team Van Veen wist de schaatser uit Midwoud ook wel. “Met wereldtoppers als Marrit (Leenstra) en Koen (Verweij ) ligt het niveau ongelofelijk hoog. Daarnaast weet Jan ons te triggeren het beste uit jezelf te halen.” En dat bleek. Ook debutante Lotte van Beek vond zich twee keer terug op het podium (1000 en 1500 meter) en Leenstra bleef in een rechtstreeks

ManCity blijft winnen in Premier League Manchester City-coach Roberto Mancini raakt niet uitgeklaagd over de zware loting in de Champions League, maar zijn ploeg veroverde wel de koppositie in de Premier League. City deklasseerde het Aston Villa van Vlaar: 5-0. Omdat United onderuit ging bij Norwich City heeft het nog ongeslagen City de koppositie met één punt overgenomen. METRO

Thermometro

LOTTE VAN BEEK PAKT TWEE KEER BRONS IN HAAR WERELDBEKERDEBUUT. OP DE 1000 METER MAAKT ZE INDRUK MET EEN PR VAN 1.15,83.

Puntverlies

Bayern ondanks 1-1 puntje verder weg Bayern München kwam dan niet verder dan 1-1- bij FC Nürnberg, de koploper in de Bundesliga - zonder de geblesseerde Robben - liep wel twee punten uit op naaste achtervolger Schalke 0-4. De ploeg van Stevens verloor met 2-0 bij Bayer Leverkusen en volgt nu met Frankfurt op acht punten. Borussia Dortmund (woensdag tegenstander van Ajax) won met 3-1 van Greuter Furth. METRO

MICHEL MULDER WERD ZATERDAG SLECHTS ZESDE. GISTEREN BLEEF HIJ BIJ DE START MET ZIJN SCHAATS STEKEN EN KWAM TEN VAL.

duel met Christine Nesbitt een dag eerder op de schaatsmijl slechts 6 honderdste van een seconde achter op de Canadese en pakte zilver. Nu die sponsor nog. Bij de andere Nederlanders, de schaatsers van sprinters van Jac Orie en Gerard van Velde, klopte het dit weekend niet helemaal. Jan Smeekens sprong er positief uit door twee podiumplekken op de 500 meter (brons en zilver achter respectievelijk Pekka Koskela en Joji Kato), maar hij kwam net niet tot een tijd onder de 35 seconden. Wel voert hij het klassement aan.

LUC WIERTS

luc.wierts@metronieuws.nl

22

Foutloos

FC Barcelona houdt voorsprong intact

Maurice Vriend: debuteren volgens het boekje. / ANP

FC Barcelona blijft ongeslagen in de Primera Division. De Catalanen wonnen zaterdag voor de elfde keer (3-1 tegen Zaragoza) en houden een voorsprong van acht punten op Real Madrid. De ploeg van Mourinho walste over Bilbao heen (5-1) en kan zich gaan opmaken voor het bezoek bij Manchester City. METRO

METRO OP JE iPAD Met Metro’s iPad app heb je 24 uur per dag toegang tot het laatste nieuws in o.a. de categorieën binnen- en buitenland, economie, sport, entertainment en fashion. Ook is het mogelijk om via de app de krant als pdf te downloaden. Download Metro’s iPad app nu gratis in de iTunes Store door te zoeken op ‘metronieuws’ of scan de QR-code in deze advertentie.

www.metronieuws.nl


SPORT

23

De Duitse Red Bull-coureur Sebastian Vettel mag nog niet uit zijn dak gaan, want de wereldtitel is nog niet binnen. Een zuinig lachje resteert. / DAVID EBENER | EPA

Alonso dwingt apotheose af Geduld. Vettel schrijft geen geschiedenis in zijn honderdste Grand Prix. Hij moet even geduld hebben.

Tactiek

“We doen dit uit strategische overwegingen. Het doel is om Alonso een maximale startpositie te geven.” Ferrari haalde weer alles uit de kast om naar Vettel toe te sluipen, maar bleef met de ‘wissel’ van de coureurs op de startopstelling binnen de regels.

Hoewel er tal van voortekenen voor Sebastian Vettel waren om gisteren de derde wereldtitel op rij binnen te halen, moet de Duitser in ieder geval een week geduld hebben. De eerste race op het nieuwe circuit in Austin, Texas, leverde een overwinning op van de Brit Lewis Hamilton. En belangrijker nog, het verschil tussen de twee kemphanen Vettel en Fernando Alonso bleef dusdanig klein dat er nog geen wereldkampioen uitgeroepen kon worden. Vettel was met afstand de snelste in de kwalificatie van zijn honderdste Grand Prix. Omdat rivaal Alonso zich slechts als achtste kwalificeerde, leek een beslissing in de maak. De Duitse Red Bull-coureur had immers tien punten voorsprong op de Span-

jaard van Ferrari. Bij de Italiaanse renstal deden ze er vervolgens van alles aan om Alonso dichter bij Vettel krijgen. Een truc met het wisselen van de versnellingsbak van Alonso’s teamgenoot Felipe Massa zorgde ervoor dat de Braziliaan vijf plekken werd teruggezet in de startvolgorde en Alonso van acht naar zeven opschoof. Daar, aan de ‘schone’ kant van de baan in plaats van de vuile had de Spanjaard een superstart, waarmee hij zich naar plek vier katapulteerde. Door het uitvallen van Vettels teamgenoot Mark Webber schoof Alonso op naar drie waarmee hij het verschil met Vettel zo klein mogelijk hield, hij gaf slechts drie punten toe. Vettel moest zelf in de 42e ronde

toestaan dat Lewis Hamilton hem voorbij ging. De McLarencoureur boekte daarmee de vierde zege van het seizoen, één minder dan Vettel, maar één meer dan Alonso. Toch doet de Brit doordat hij vijf keer uitviel niet meer mee om de WK-titel. Ondanks het uitvallen van Mark Webber heeft Red Bull voor de derde jaar op rij de constructeurstitel veroverd. Het team zal het feestje waarschijnlijk een week uitstellen. Volgende week op circuit Interlagos in het Braziliaanse Sao Paulo valt de beslissing. Vettel start dan met dertien punten voorsprong op Alonso.

LUC WIERTS

luc.wierts@metronieuws.nl

Darts

‘Barnie’ pakt hoofdprijs in finale Hoewel Michael van Gerwen met het uitschakelen van Phil Taylor indruk had gemaakt deze week, heeft Raymond van Barneveld de Grand Slam of Darts op zijn naam geschreven. De Hagenaar besliste de ‘al-Dutch’ finale van het toernooi waar de beste darters van beide bonden elkaar treffen met 16-14 en mag 125.000 euro op zijn bankrekening bijschrijven. Koploper

Anderlecht met goed gevoel naar AC Milan

Tsjechië: na Fed ook Davis Cup Tsjechië heeft na de Fed Cup bij de vrouwen ook de Davis Cup veroverd. Nadat David Ferrer de spanning had teruggebracht met een zege op Thomas Berdych, besliste Radek Stepanek tegen Nicolas Almagro de wedstrijd alsnog in het voordeel van de Tsjechen. Het is de tweede Davis Cupzege voor Tsjechië, dat in 1980 als Tsjecho-Slowakije won. / EPA

Trainer John van den Brom heeft een goede generale gehad voor het treffen van zijn Anderlecht met AC Milan woensdag. De club uit Brussel won dankzij een treffer van Mbokani met 1-0 van Kortrijk en staat nu vier punten los in de Belgische Jupiler League. METRO


20121119_nl_rotterdam  
20121119_nl_rotterdam  
Advertisement