Page 1

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

INNOVATIEVE INITIATIEVEN 4 OKTOBER 2012

P2 AMBITIEUZE ALLESKUNNERS “Ik geef gas in plaats van te remmen”

P3 ENERGIE BESPAREN En klanten winnen

P4 ONDERNEMEN ANNO 2012 Duurzaam en bewust

Bew u ond erne st men à la Rich ar B d rans on

P5 HET ‘LOW CAR DIET’

Laat je auto eens staan

P6 INSPIRERENDE IDEEËN

“Waar een wil is, is altijd een weg”

P7 ÉÉN FINANCIELE INBOX Voor al je nota’s

NBBU UITZENDBUREAU’S ZIJN BETROUWBAAR EN DESKUNDIG

KIJK OP www.nbbu.nl EN IN DEZE UITGAVE Insert Metro banner 260x48 V02.indd 1

14-10-11 12:12


2

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

Ik sta elke ochtend juichend op Net als Richard Branson lijkt Michiel Mol een alleskunner op ondernemersgebied. Hij is de (mede-)oprichter van het digitale marketing bedrijf ‘Lost Boys’, het formule 1-team ‘Force India’ en commercieel ruimtevaartbedrijf ‘SXC’. Een interview in vijf steekwoorden.

1. Succes

“Innovatie is de rode draad van mijn Michiel Mol ondernemerschap. Je begint een onderneming natuurlijk om die succesvol te maken. Maar wat dat inhoudt weet je niet. Toen we met Lost Boys begonnen was internet helemaal nieuw. We zijn gewoon maar gaan proberen. We leerden veel, maar haalden geen opdrachten binnen. Op een gegeven moment denk je: doen we iets structureel verkeerd? Tot in een keer blijkt dat je een mooi product hebt. Dat bleek de katalysator. Dat dat toevallig net samenvalt met de internethype is puur geluk.”

2. Falen

“Tot de internetbubbel kon het niet op. Daar word je lui en verwend van. Als een leuke klant belde, mocht-ie langskomen. Tegen anderen zeiden we dat we geen tijd hadden. Zo gek was het. Als dan plots het tegenovergestelde gebeurt, dan is dat schrikken. Mensen moeten ontslaan voelt als falen. Maar we hebben het op tijd gedaan en de crisis overleefd. Wat ik sinds die tijd veel meer doe, is de focus in de gaten houden. We waren een digitaal reclamebureau, we maakten internetsites, eigen formats, games, hadden een eigen uitgever. De gamesactiviteiten hebben we na 2001 verzelfstandigd als ‘Guerrilla Games’,

de formats zijn als ‘Media Republic’ verder gegaan en met de rest zijn we gestopt.”

3. Leiderschap

“Ik ben van nature een optimist. Gas geven in plaats van remmen. Ik heb iemand naast me nodig voor de balans. Het leiden van een bedrijf van een paar honderd man moet je mij niet laten doen. Ik ben van de langetermijnstrategie, de visie. Wat ik goed kan is een kleine groep slimme, gedreven en gemotiveerde mensen stimuleren om samen iets fantastisch te laten ontstaan. Dat in een klein team een energie ontstaat om echt heel bijzondere dingen te doen.”

om te laten zien dat we een rijke Rus kosmonaut kunnen maken. Ik zie dit echt als het begin van een nieuw tijdperk in reizen. Honderd jaar geleden is KLM begonnen met rondvluchten vanaf Amsterdam. Dat is uitgegroeid tot de luchtvaartindustrie die wij nu kennen. Straks vliegen we niet meer van Curaçao naar

“Ik v olgd een Telea e al c-cu ruim rsus teva a r t ik ne toen gen was ”

de ruimte en terug naar Curaçao. Dan vliegen we van Amsterdam naar Sydney in twee uur. Ik weet zeker dat dat gaat gebeuren. En om daar als een van de twee eerste bedrijven ter wereld bij te kunnen zijn, zorgt ervoor dat ik elke ochtend juichend opsta. Fantastisch!”

4. Inspiratie

“Ik heb al vroeg besloten dat, als ik ging ondernemen, het in iets moest zijn waar ik een passie voor heb. Van kinds af aan heb ik een fascinatie gehad voor techniek. Vroeger zei ik: ‘Ik wou dat ik niet het vak geschiedenis, maar het vak toekomst had.’ Het is onbegrijpelijk dat er zo weinig interesse is in bètavakken. Als er iets spannend en in ontwikkeling is, dan is het dat wel. Ik volgde al een Teleac-cursus ruimtevaart toen ik negen was.”

5. Ambitie

“Mijn ambitie met SXC is niet zozeer

Colofon ‘Innovatieve initiatieven’ is een publicatie van Metro Custom Publishing.

Sales Manager: Robin Jahshan Business Developer: Jan David Kleppe CoÖrdinatie: Hans Pieters Redactie: Joris van Groningen, Paul Postema Eindredactie: Sander Hehanussa Grafische Vormgeving: Lydia Hotting Beeld: Colourbox, e.a.

Voor meer informatie over Metro Custom Publishing of als u zelf een idee heeft voor een uitgave kunt u contact opnemen met Robin Jahshan, 020-5114027 of robin.jahshan@metronieuws.nl

* Nederlandse Bond van Bemiddelingsbedrijven- en Uitzendondernemingen (780 uitzendbureaus zijn lid; zij bieden werk aan ruim 200.000 uitzendkrachten)

> > > > > >

U MAAKT GEBRUIK VAN DE MEEST FLEXIBELE CAO DIE ER BESTAAT: DE NBBU CAO VOOR UITZENDKRACHTEN U BIEDT UW OPDRACHTGEVERS DE ZEKERHEID EN KWALITEIT DIE ZIJ ZOEKEN EENVOUDIG GEBRUIK VAN NBBU-MODELOVEREENKOMSTEN DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING EN GEBRUIK VAN DE NBBU SERVICEDESK TOEGANG TOT ALLE VAKINFORMATIE OP HET BESLOTEN DEEL VAN ONZE WEBSITE UW LIDMAATSCHAP BIEDT U VEEL INKOOPVOORDELEN

MEER WETEN? KIJK OP www.nbbu.nl EN VRAAG HET INFOPAKKET AAN.

Insert Metro 2 Advertenties 260x125 DEF 1

14-10-11 12:10


3

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

Alleen al door het inzicht bespaar je Niet veel ondernemers kunnen zeggen dat ze door Richard Branson persoonlijk in het zonnetje zijn gezet. Het overkwam Igor Kluin, oprichter van Qurrent©, ‘het eerste energiebedrijf dat zo min mogelijk energie wil verkopen’.

Be

eld :

Qu

rre

nt

Met zijn vinding de Qbox won Igor in 2007 de grote duurzame innovatie-challenge: de Postcode Loterij Green Challenge, met Richard Branson in de jury. De hoofdprijs: een half miljoen euro om het idee te verwezenlijken. Vijf jaar later is het zover en is Qurrent een energiebedrijf met ‘een heel eigen DNA’: “Het businessmodel van het klassieke energiebedrijf is zo veel mogelijk omzet genereren. Wij willen juist dat mensen minder geld uitgeven aan energie.” Dat kan heel eenvoudig door energiebesparing en door zelf energie op te wekken. Zie hier in de kern het businessmodel van Qurrent.

Makkelijk besparen

Bij traditionele energiebedrijven geef je één keer per jaar je meterstand door. Zonder tussentijds inzicht in je verbruik. “Alsof je maar één keer

50057_Bluem_260x192_MetroAdv_3_LC.indd 1

per jaar je banksaldo krijgt te zien,” roept Igor uit. Met de Qbox krijg je gedetailleerd inzicht in hoe en hoeveel stroom en gas je verbruikt en kun je je energieverbruik vergelijken met andere huishoudens. De Qbox is een simpele tool, waarvoor je niet eens van energieleverancier hoeft te wisselen. “Je plakt een sensor op de energiemeter en opeens zie je ‘live’ op je telefoon of via internet je verbruik in de vorm van een grafiekje,” vertelt Igor. “Alleen al het inzicht, het grafiekje, genereert tussen de 5 en 15 procent besparing.” Hij geeft een voorbeeld: “Terwijl ik lig te slapen, gaat er nog steeds 600 Watt de deur uit van alle apparaten die in de slaapstand staan. Daar word je wakker van! Ik kwam er bijvoorbeeld heel snel achter dat ik een keukenboilertje onder het aanrecht had, dat gigantische pieken gaf.”

“J een e plakt sens or op ener opee giemete de n r ener s zie je ‘ en live’ giev je e je te rbruik o lefoo p n”

Zelf energie opwekken

Besparing is de ene pijler van de Qurrentfilosofie. Met de Qbox, groene stroom en gas en isolatieadvies. Energieopwekking is de tweede pijler. “Daar verdienen we op. Er zit geen marge op de levering van energie,” vertelt Igor. Qurrent helpt je om zelf zonne-energie op te wekken en bij de subsidieaanvraag bij de aanschaf van zonnepanelen. “Doel is dat onze klanten in 5 jaar 50 procent op hun energieverbruik besparen.”

Op de foto links: Igor Kluin, rechts: Richard Branson Fotograaf: Roy Beusker

01-10-12 08:40


4

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

‘‘ Wat doe jíj uit? 10 Oktober is de dag van de duurzaamheid. Een dag zonder tv, een dag met (of zelfs week) zonder auto. Je kunt het zelf verzinnen en organiseren. Thuis dat energie besparen niet alleen noodzakelijk is, maar ook best makkelijk in binnen vijf thema’s: kleding, voeding, apparaten, in huis en vervoer. We daRuilen zonder huilen

Wat doe je als de helft van je kledingstukken nooit meer van de hanger komt? Of als je vijfentwintig tassen toch iets te veel vindt? Maartje Maas van ‘Little Green Dress’ bedacht een even voor de hand liggend als duurzaam antwoord: gezellig ruilen. Op de Dag van de Duurzaamheid organiseert Maartje samen met 10:10 een kledingruil voor Sanomamedewerkers. “Ik hoop een aantal nieuwe kledingruilfans te maken, die inzien dat je met ruilen heel goed kunt slagen.” Het idee voor Little Green Dress ontstond toen Maartje na haar studie op zichzelf ging wonen. “Ik had geen geld voor nieuwe kleren en geen ruimte in mijn

kledingkast.” Heel anders dan de tijd dat ze in Utrecht met vier vriendinnen in een studentenhuis woonde. “Dat was superhandig bij feestjes. Je kon altijd wel wat lenen.” Een normaal Little Green Dress-feestje wordt gehouden met veertig vrouwen. Iedereen levert drie tot vijf kledingstukken in. De enige spelregel: de kleding moet in goede staat zijn. “Je moet je kleding met opgeheven hoofd doorgeven. Ik ben geen modepolitie.” Het is niet zo dat je 1-op-1 kleren moet ruilen. Je ruilt onderling, maar met z’n allen. “Je kunt passen tot je er bij neervalt. Er is een styliste bij die je helpt. De kleren die je echt heel graag wil hebben, hang je op een rek. Zijn er meer liefhebbers voor hetzelfde jasje of dezelfde jurk, dan wordt er geloot met de online bingomachine.” Little Green Dress komt voort uit idealisme. “Ik wil mensen iets duurzaams laten doen, zonder dat ze daar bewust mee bezig zijn. Al je overbodige

Fotograaf: Leendert Jansen

Rode bieten risotto – lekker en low carbon! Restaurant ‘Fifteen’ in Amsterdam heeft speciaal voor de dag van de duurzaamheid vanaf 10 oktober een heerlijke low carbon rode bieten risotto op de kaart. Je kunt het ook zelf maken!

Fotograaf: Hans de Kort

Ingrediënten: • 250 g risotto rijst • 1 dl witte wijn

• • • • • • • • • • •

½ l groente bouillon ½ sjalot ½ knoflookteen ½ stengel bleekselderij 1/3 rode peper 250 g rode bieten gaar sap van 1 citroen ½ dl olijfolie 40 g boter 30 g gemalen geitenkaas 50 g Parmezaanse kaas

Bereidingswijze: • De rode bieten goed wassen en drogen. Wrijf ze in met olijfolie. • Leg de bieten op een ovenschaal, bestrooi ze met zout en rooster ze in de oven (175 °C, 75 minuten). • Laat de bieten afkoelen, verwijder de schil en snijd de bieten in stukjes.

• Snijd de bleekselderij, knoflook, sjalot, en rode peper in fijne stukjes en fruit deze met olijfolie in een koekenpan. • Voeg de risotto rijst toe. Blus de rijst als deze glazig wordt af met de witte wijn. Laat de wijn verdampen. • Voeg steeds een beetje bouillon toe tot de risotto half gaar is. Blijf regelmatig roeren. • Voeg de rode biet toe

en laat de rijst 3 minuten doorgaren. • Voeg nu citroensap, olijfolie, geitenkaas en boter toe. Dek de pan af met een deksel en laat de risotto kort ‘rusten’. Roer de risotto nog een keer goed door. • Dien op met geraspte Parmezaan, olijfolie en eventueel wat krokant broodkruim en gesneden munt.

t n e c o r p Texel en Sumba 100 duurzaam Stel je een gezin voor in de veenkoloniën in de negentiende eeuw. Vader werkt als turfsteker. Moeder heeft haar handen vol aan de kinderen. Ze kookt op houtvuur, de rook vult het hele huisje. Door de rook kampen moeder en kinderen met ademhalingsproblemen en aandoeningen aan de luchtwegen. Wat voor Nederland inmiddels een vergeeld hoofdstuk uit de geschiedenisboeken is, tekent de dagelijkse realiteit op Sumba. Dit middelgrote Indonesische eiland waar 650.000 mensen wonen ligt afgelegen, is moeilijk bereikbaar en om die reden achtergesteld. Zeventig procent van de bevolking moet het stellen onder gas en elektriciteit. Op walmende houtvuurtjes wordt gekookt. Dat gaat snel veranderen, als het aan de Sumbanezen en ontwikkelingsorganisatie Hivos ligt. Op Sumba verrijzen zon-

nepanelen, waterkrachtcentrales en biogasinstallaties. Dat betekent een positieve verandering in het leven van gezinnen. Koken op schoon gas, stroom en licht in de avonduren. En bovendien meer kansen om te ondernemen en een weg te zoeken uit de armoede. Sumba heeft gekozen voor het pad van duurzame ontwikkeling. Zo is het eiland hard op weg een voorbeeld te worden in de strijd tegen de negatieve effecten van klimaatverandering. Een voorbeeld voor velen van hoe het anders kan.

Word Sumbasupporter Een goede aanleiding om je te scharen bij de Sumba-supporters is de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober. Ga naar www.sumbasupporter.nl om te kijken wat jij kunt doen en hoe je kunt meedoen aan de milieu-actie 10:10. Een van de eerste Sumba-supporters is Texel, dat de campagne van Hivos steunt en rond 10:10 tal van energiebesparende acties heeft georganiseerd.


‘‘

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

“Me nsen duu iets rzaa ms l doen aten , zo daar nder da t bew ust m ze bezi ee g zij n”

een lekkere vegetarische maaltijd, een dag of samen met je bedrijf. Om te ontdekken de praktijk. Stichting 10:10 biedt tips gen je uit om mee te doen! kleren komen goed terecht. Ofwel bij een heel erg blije eigenaresse, ofwel bij de stichting Humana, waar de weeskleding na afloop naar toe gaat.” Zelf een ruilbeurs organiseren? Op www.1010nl.org vind je een 10 stappenplan!

10

Het ‘Low Car Diet’

5

eitst i c i r t Elek rs in slurpe huis

Tien topbestuurders van Nederlandse bedrijven gaan vanaf woensdag 10 oktober op een Low Car Diet. Ze laten tien dagen lang hun auto John Reynders staan. John Reynders, directielid van Microsoft Nederland vertelt.

Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 770 euro aan elektriciteit. Breng op 10 oktober de meter omlaag door bewust(er) om te gaan met elektriciteit en die dag zoveel mogelijk apparaten uit te laten. Want natuurlijk zijn er best apparaten waar je een dagje zonder kunt*:

Waar ziet u het meeste tegen op? “Slecht weer. We gaan de herfst in.” Kunt u wel zonder auto? “Tien dagen lang is een nieuwe ervaring. Ik ben geen onbekende met het openbaar vervoer. Ik gebruik het nu al af en toe. Maar tien dagen? Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan.” Hoeveel kilometers legt u jaarlijks af? “Ongeveer 40.000 kilometer. Een autorit bestaat voor mij voor 99 procent uit bellen. Door het vele bellen en niet kunnen bereiken van mensen rijd ik letterlijk in een voicemailfuik. Als ik thuis uitstap staan er meer dan vijf berichten op mijn telefoon en is mijn mailbox weer volgelopen. Waar ik bij het Low Car Diet benieuwd naar ben: iedereen kan in mijn agenda zien wanneer ik onderweg ben en met welk vervoersmiddel. Vergroot het mijn bereikbaarheid en vermogen om mensen te bereiken, als ik in de trein zit en online beschikbaar ben? Ik kan via Lync chatten en samen aan documenten of presentaties werken.” Wat doet Microsoft Nederland? “We hebben door het nieuwe werken al dertig procent CO2-uitstoot weten te reduceren. Vanaf 10 oktober zetten we zeven van de tien printers uit, die duizend werknemers bedienen. We zamelen elektronisch afval in en we gaan een energieopwekkende vloer neerleggen, waarmee we een werktafel van energie gaan voorzien. De dag staat in het teken van experimenteren dus we willen nieuwe ervaringen opdoen die we structureel kunnen doorvoeren.”

Hang de was liever aan 1. Wasdroger? de waslijn. Op lage temperatuur en 2. Wasmachine? altijd met volle trommel. Ga weer eens gezellig 3. Vaatwasmachine? samen afwassen. Deze kun je best af en toe 4. Boiler? uitzetten. Dat scheelt weer. desktop? Een laptop is veel zuiniger 5. De (winst: 40 euro per jaar). opladers + mobieltjes? Met de 6. Oude overige ‘e-waste’ naar het juiste afvalpunt. tv? Een grootverbruiker! Sowie7. Plasma so een dagje de (plasma) tv uit vandaag. Ga zelf weer eens 8. Keukenapparatuur? persen, mixen, snijden en poetsen. Die vervang je door 9. (Gloei)lampen? spaar- of LED lampen. De sauna, zon10. Luxe-grootverbruiker? nebank, vijverpomp of het waterbed kunnen best een dagje uit.

* vanuit de gedachte dat als je eenmaal weet ‘hoe’ je kunt besparen je daar snel een gewoonte van zal maken. Kijk op www.milieucentraal.nl voor de toelichting en voor andere bespaartips.

De 10:10 Post-it actie Het idee is simpel: plak op dinsdag 9 oktober na werktijd met een klein team onaangekondigd – leiding en beveiliging zijn uiteraard op de hoogte – ‘dat kan beter’-post-it’s op apparaten (printers, lichten, computers, waterkoelers, koffieapparaten, etc.) die nog elektriciteit verbruiken en ‘goed gedaan’post-it’s op apparaten die zijn uitgeschakeld. De actie stimuleert mensen om op 10 oktober zelf de apparatuur uit te zetten en extra zuinig met elektriciteit om te gaan. Fotograaf: Bert Brons

LAAT HET ZIEN OP 10/10 Op woensdag 10 oktober (10-10), de dag van de duurzaamheid, vinden er in heel nederland duizenden duurzame activiteiten plaats! Doe ook mee! Het internationale klimaatinitiatief 10:10 geeft tips en ideeën hoe jij deze dag een duurzame invulling kunt geven. De mogelijkheden om mee te doen, thuis en op het werk, zijn eindeloos.

10:10 wil heel Nederland mobiliseren om elektriciteit, gas, water en brandstof te besparen. En: iedereen is uitgenodigd! Dit jaar staan, naast elektrische apparaten, ook gas/waterverbruik, kleding, voeding en vervoer centraal. Want, wie kiest voor een moderne leefstijl kan niet om energiebesparing heen, daarbij gaat het om ons hele leefpatroon, van wat we eten (en verspillen) tot ons consumptiegedrag. Dus aarzel niet en draag ook je steentje bij. Iedere stap telt! Wie meedoet met 10:10, zet daadwerkelijk zelf een stap en gaat op weg naar 10% CO2 besparing. Thuis, op school, op het werk, in de gemeente. Het is simpel en voor iedereen. Moet je je eens voorstellen wat er gebeurt als we al die klimaatstappen bij elkaar optellen! We gaan het zelf doen en inspireren zo de rest van de wereld.

10:10 Nederland wordt mogelijk gemaakt door hoofdpartners Microsoft en Liander, met steun van Hivos, de gemeente Haarlemmermeer, Milieu Centraal en VARA.

10:10 helpt je op weg! Lees hier wat jij kunt doen op 10 oktober of ga naar www.1010nl.org voor meer tips en meld je aan voor onze nieuwsbrief

1. Zet je computer uit in de pauze, ook het beeldscherm 2. Een dagje zonder vlees. Eet de 10:10 risotto van Fifteen! 3. Werk eens vanuit huis en ontmoet je collega’s online ‘Het Nieuwe Werken ’ 4. Laat de auto staan en pak de fiets of het OV 5. Vervang alle gloeilampen door spaar- of LED 6. Organiseer zelf een kledingruil 7. Verzamel centraal alle E-waste en lever dit in voor recycling. 8. Korter douchen en de verwarming een graadje lager. 9. Doe de was op lage temperatuur 10. MAAK JE EIGEN POSTER! ga naar www.1010nl.org

Volg 10:10 ook op twitter.com/1010nl (@1010nl / #watdoejijuit) en op facebook.com/1010nl


6

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

De kracht van de Richard Branson was een van de eersten die ondernemen ‘cool’ maakte. Zijn motto: “Waar een wil is, is altijd een weg!” Een motto dat ook geldt voor bij je als individu het verschil maakt.

Stadse Boer Johan Bosman en zijn compagnons Bas de Groot en Huibert de Leede hebben de landbouw naar de stad gehaald. Op Beeld: Frank Hanswijk © een desolaat industrieterrein aan de Rotterdamse haven is stadslandbouwbedrijf ‘Uit Je Eigen Stad’ verrezen. De plek zou anders tien, twintig jaar hebben braakgelegen. Nu heeft het een tijdelijke, maar langjarige invulling. De investering van een miljoen euro kwam deels via crowdfunding binnen.

Ideeënmakelaar

‘Uit Je Eigen Stad’ is een stadslandbouwbedrijf met groenten en fruit, maar ook met vis uit eigen loods. De producten worden verkocht in de eigen winkel en bereid in het eigen restaurant. Wat niet zelf kan worden verbouwd, komt van boeren net buiten Rotterdam. “We zijn drie jaar geleden begonnen na te denken over hoe we stadslandbouw op een duurzame, economisch rendabele manier kunnen vormgeven. Bij de zoektocht naar een professio-

Een interactieve crowdsourcing adventure game moet de kloof overbruggen tussen Toon Buddingh’ de wetenschap en het bedrijfsleven. “Als tien gamers met dezelfde oplossing komen, dan weet je dat je een idee met hoge slagingskans hebt,” vertelt bedenker Toon Buddingh’, directeur van ‘Akebia Interim Management’.

neel bedrijfsmodel kom je er al gauw achter dat je volume nodig hebt. De landbouwlocatie beslaat 20.000 vierkante meter,” vertelt Bosman. “We zijn een echt team, met complementaire kwaliteiten. Als de een het even niet zag zitten, gaf de ander gas. Met name het vergunningtraject was een hels karwei: De gemeente kan je niet plaatsen. De instanties die de vergunning verlenen weten het vaak zelf niet. De bestemming van het gebied is industrie. Opeens komen wij aanzetten, met een mix van activiteiten, zoals horeca, maar ook een kas waarvoor je een omgevingsvergunning nodig hebt.” De financiering was een vergelijkbare zoektocht. “Het bedrag dat je nodig hebt, is niet in het reguliere circuit op te halen. We hebben een aantal grotere organisaties en bedrijven, maar ook particulieren om ons heen weten te verzamelen, die wat we proberen te doen interessant vinden. Het is een conceptmatig idee. Als het in Rotterdam lukt, dan lukt het ook elders. In 2018 willen we in vijf steden vertegenwoordigd zijn. Daarbij hebben we er bewust voor gekozen om desolate gebieden te transformeren tot landbouwgrond, zodat de stadsbewoner weer met voedsel in contact komt. Het is gek dat de prijs van voedsel wordt gedicteerd door de inkopers. Mijn droom is om de voedselketen te veranderen. Achter elke krop sla zit een verhaal. Mensen vinden het fantastisch dat ze de herkomst kunnen zien van wat ze zo meteen gaan bereiden.”

Buddingh’ is een ideeënmakelaar, een zogenoemde ‘start-up incubator’, die beginnende ondernemers met duurzame producten en diensten op weg helpt. De aanpak van Buddingh’ is het simpelst samen te vatten als het samenbrengen van mensen en ideeën. “Een vriend die een supercomputer bouwde vroeg mijn hulp. Hij had nog 300 gulden over voor een traject van twee maanden. Zijn compagnon die de software ontwikkelde zat

‘Buitengewoon’ lekker

Het begon met een bezoek aan een Nederlandse melkveehouder die in Portugal was neergestreken, zo’n vijf jaar geleden. De boer nam Wim Meulenkamp van ‘Buitengewone Varkens’ mee naar een restaurant, waar hij een goddelijk lekker stukje vlees kreeg voorgeschoteld. Dat wilde hij ook wel in Nederland op tafel. Eenmaal terug gaan Meulenkamp en zijn compagnon op onderzoek uit: “Wil je zo’n mooie smaak

hebben, dan komt het dierenwelzijn erbij kijken. Het vlees komt van het Iberico-varken, dat zijn leven lang vrij rondloopt onder en rond de kurkbomen.” Vervolgens kwam de vraag: hoe gaan we dit financieren? “We hadden geen onderpand en er was geen referentiemateriaal, waardoor we niet bij de bank hoefden aan te kloppen. De volgende vraag was hoe we mensen enthousiast konden krijgen om in ons bedrijf te investeren.” De oplossing

in hetzelfde schuitje. Ik heb ze samengebracht en voor 2 x 300 gulden en een nieuwe computer ben ik aan de slag gegaan. Inmiddels biedt het bedrijf dertig man werk.”

de Verenigde Staten! Jaarlijks wordt door de ESA alleen al een miljard euro uitgegeven aan onderzoek en innovatie. Al die kennis verdwijnt in het spreekwoordelijke zwarte gat.”

Buddingh’ is gefascineerd door de zogenoemde kennisparadox. “De driehoek Noordwijk-Leiden-Delft herbergt meer kennis op het gebied van ruimtevaart dan welke andere regio ter wereld. Méér dan regio’s in

Buddingh’ ziet het als uitdaging een brug naar het bedrijfsleven te slaan en die kennis ten goede te laten komen van onze economie. Hij denkt de oplossing te hebben gevonden in een interactieve crowdsourcing adventure

is het vlees te verkopen voordat je de varkens kunt slachten. “De deelnemers worden uitgenodigd voor het ‘Biggenbal’, zodat ze kunnen zien dat het geld goed wordt besteed.” Meulenkamp wil meer dan alleen een financiële band: “De bank neemt pas contact met je op als je de rente niet betaalt. Dat is onvergelijkbaar met de band die je opbouwt met mensen die honderd euro in je bedrijf inleggen. We willen mensen betrekken in ons bedrijf. Ze actief laten meeleven en -denken. Iemand kwam met het idee om strohutten als onderkomen te bouwen. Stro isoleert, is een natuurlijk materiaal, past perfect in het landschap en is honderd procent afbreekbaar.”

game, waarbij creatieve gamers opdrachten uitvoeren, waarbij ze bestaande innovatievragen proberen op te lossen. “Gamers vinden competitie en uitdagingen leuk. Als een groep van tien gamers met dezelfde oplossing komt, weet je dat er sprake is van een optimale match tussen technologie en marktvraag. Daarmee verhoog je de slagingskans, wat een prettig gegeven is voor investeerders.”

* Nederlandse Bond van Bemiddelingsbedrijven- en Uitzendondernemingen (780 uitzendbureaus zijn lid; zij bieden werk aan ruim 200.000 uitzendkrachten)

> > > > >

EIGEN NBBU-CAO: LEDEN WORDEN GECONTROLEERD OP ZORGVULDIGE TOEPASSING ZELFDE LOON ALS VASTE MEDEWERKER DESKUNDIGE INTERCEDENTEN, PERSOONLIJKE BEHANDELING NBBU-UITZENDBUREAUS VOLDOEN AAN DE HOOGSTE EISEN VAN ADMINISTRATIE EN ORGANISATIE REGELINGEN VOOR SCHOLING

ZOEKT U EEN BETROUWBAAR UITZENDBUREAU BIJ U IN DE BUURT? KIJK OP www.nbbu.nl/ledenlijst.

Insert Metro 2 Advertenties 260x125 DEF 2

14-10-11 12:10


DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

crowd de onderstaande inspirerende initiatieven. Ideeën waar-

Met de kerk in ‘de cloud’ Kun je een grote kerk of een monumentaal pand op een duurzame manier verwarmen? Duurzaam consumentenplatform Nudge bedacht Holy Warming, een wedstrijd om een duurzame, innovatieve oplossing voor dit aloude koudeprobleem te bedenken. Met als aanjager dat het winnende idee ook echt toepassing zou krijgen in de Sint Bavokerk in Haarlem. Maar liefst vijftig inzendingen kwamen binnen. Afkomstig van grote bouwconcerns, architectenbureaus en installateurs, maar ook van studententeams, jonge ondernemers en een aantal creatieve consumenten. Gezamenlijk droegen zij een veelheid van oplossingen aan die gebruikmaken van vloerverwarming, stralingswarmte, verwarmde banken, restwarmte uit de omgeving, convectie

of luchtcirculatie. Eind juni maakte een vakkundige jury onder leiding van Ruud Lubbers tijdens NudgeLive 2012 in Rotterdam de winnaar bekend: de Roosendaalse architect Geert van der Aa. Zijn zeer innovatieve ontwerp ‘Church on a Cloud’ bezorgt zowel het kerkgebouw als de ICT-industrie een duurzame klimaatbeheersing. Hoe het werkt? In de kelders van de kerk huisvestte hij een datacenter van een commercieel bedrijf. Datacenters zijn grootverbruikers van energie: wereldwijd verbruiken ze ongeveer vijf procent van de totale energiebehoefte in de wereld, waarvan meer dan de helft uitsluitend om de servers te koelen. Het effect is tweeledig: de koude lucht uit de kerk koelt de computers, de verwarmde lucht wordt daarna teruggeleid en stookt de kerk aangenaam warm.

Facturen betalen en loonstroken ontvangen via internetbankieren Voordat een acceptgiro op de deurmat ploft, is al veel werk verricht. Facturen uitprinten, in enveloppen stoppen, postzegels plakken en verzenden. En dan hopen dat de klant snel betaalt, want een papieren factuur verdwijnt vaak op de grote stapel. Dit kan beter en makkelijker, dachten de Nederlandse banken met een aantal zogenoemde billing service providers. Ze bedachten FiNBOX: de financiële inbox binnen internetbankieren. Jaarlijks worden in Nederland 220 miljoen acceptgiro’s en een veelvoud aan facturen, loonstroken en polisbladen verspreid, vertelt Gijs Boudewijn, hoofd betalingsverkeer bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Minder dan een kwart wordt door de klant ondertekend en via de post weer naar de bank gestuurd. “De rest ligt naast het toetsenbord van de consument, die de gegevens overtypt om te betalen.”

Innovatie en inspiratie

Marlies van Wijhe

Zoals wel meer ondernemers is Marlies van Wijhe een bewonderaar van Richard Branson. Ze is algemeen directeur van verffabrikant Van Wijhe Verf. Het bedrijf bracht onlangs een duurzame muurverf op de markt, een latex op basis van zetmeel in plaats van fossiele olie.

Van Wijhe: “Wat me in Branson aanspreekt, is dat hij een heel imperium heeft opgebouwd met veel uiteenlopende activiteiten. En daarbij is hij ook een innemende, bescheiden persoonlijkheid. Waar het ondernemerschap om draait, is het nemen van beslissingen op basis van de beschikbare informatie, zonder dat je precies kunt zeggen wat de uitkomst zal zijn.” In de verfmarkt is het momenteel kraken en piepen, aldus Van Wijhe: “Nieuwbouw-

Ove rzich en m telijk ilie bew uust

7

Met FiNBOX verschijnt de financiële post in de bankomgeving. Alle documenten worden zeven jaar veilig bewaard. De klant krijgt een melding wanneer een nieuwe nota of loonstrook klaarstaat. “Betalen is nu nóg eenvoudiger. De klant hoeft alleen maar de betaalopdracht digitaal te ondertekenen.” Makkelijker kun je het niet maken. FiNBOX is ook minimaal de helft goedkoper in vergelijking met papier. Een betaling matcht automatisch met de juiste factuur in de administratie. Het betalingskenmerk en bedrag waren immers al ingevuld. Nota’s raken niet meer kwijt en worden sneller betaald. “De papierstroom neemt fors af, dat is ook goed voor het milieu.” Het voegt een nieuwe dimensie toe aan internetbankieren. Naast betaalomgeving is het nu ook een brievenbus voor financiële post. Alle facturen en waardedocumenten op één plek digitaal en veilig bewaard en altijd met één klik toegankelijk.

projecten liggen stil en mensen stellen onderhoud aan huizen en bedrijven uit. Bovendien vinden consumenten schilderen over het algemeen geen leuke klus. Maar het gekke is dat als het werk eenmaal achter de rug is, ze het resultaat uiterst bevredigend vinden. Schilderen is een relatief goedkope investering met een enorme wowfactor. Ik ben wel benieuwd naar Bransons ideeën om een vastgelopen markt te activeren – bijvoorbeeld om in de winter onderhoud te doen. Dat kan namelijk heel makkelijk met onze 4 Seizoenen Verf, die verrassend snel droogt. Daar valt veel winst te behalen. Dat is wat Branson uniek maakt; mensen weten te inspireren om het anders aan te pakken, nieuwe wegen in te slaan.”

Qurrent metro Qurrent advertentie260192x.indd 1

10/3/12 9:20 AM


s

ġdid

jauns

NOVO

nobo новае

S

шинэ

ADIS

B

HO

KUR A

YANGI NOVÝ

novi

NUEVO

UU

au

o nouv

nauja

o v no

nye NYA

nova

nowy

nua

NEW

Het gebruik van Tolerantie® maakt ‘t makkelijker om met mensen om te gaan. Het stimuleert je open te staan voor andere meningen, culturen en gewoontes. Dankzij Tolerantie® ontmoet je nieuwe mensen en kom je in aanraking met al het moois dat ons land te bieden heeft. Probeer het zelf ook, het levert alleen maar mooie dingen op. Tolerantie® verrijkt je leven en maakt je een leuker mens. Dus hoe meer mensen Tolerantie® gebruiken, hoe leuker Nederland wordt.

www.tolerantie.nu

20121004_nl_metro special  
20121004_nl_metro special  
Advertisement