Page 1

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

Vrouw &

gezondheid 27 september 2012

P2 | Tips tegen een winterdip P5 | Kies je anticonceptie bewust

P3 | Maak je huid winterklaar P4 | Zo blijf je gezond P6 | De anticonceptiewijzer

Steun ons in de strijd tegen littekens!

geef op 20.21.22

www.brandwondenstichting.nl


F 2

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

it en vrolijk de donkere maanden door

Met de winter voor de deur kan het geen kwaad om wat voorbereidingen te treffen. Hoe komen we fit en vrolijk die donkere maanden door? Met een aantal simpele acties blijf je fit en voorkom je een winterdip.

O

ok de neiging om vitaminen te gaan slikken zodra de ‘r’ in de maand komt? Als je gezond en gevarieerd eet, zijn extra vitamines niet nodig. Wel heeft je lichaam in de wintermaanden meer behoefte aan vitamine D. We hebben behoefte aan een portie zonnestralen op de huid en daar ontbreekt het in onze Hollandse winters aan. Vitamine D zit wel in voeding, zoals in vette vis, volle melkproducten en margarine. Maar daar eten we vaak te weinig van om het gebrek aan zon te compenseren. Dus in de winter kan het – zeker als je je een beetje down voelt – reden zijn om aanvullend vitamine D te slikken.

V

oldoende beweging

Het klinkt bijna te vanzelfsprekend: maar blijf ook in de winter voldoende bewegen. Ook al heb je misschien de neiging om onder een dekentje op de bank te gaan liggen. Intensief sporten is niet noodzakelijk, maar elke activiteit waarbij de ademhaling en het hart sneller gaat kloppen is gezond. En het resultaat mag er zijn: je voelt je fitter, bent meer ontspannen en je wordt er strakker van. Waar is het nog meer goed voor? Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten, het helpt de spijsvertering, maar bovenal verkleint het de kans op kanker. Colofon

'Vrouw en gezondheid’ is een publicatie van Metro Custom Publishing.

N

o stress

Wist je dat stress je weerstand vermindert? Eén van de lichamelijke reacties op stress is de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Dit hormoon heeft een negatief effect op het afweersysteem, omdat het de aanmaak van witte bloedlichaampjes remt. Bovendien worden de witte bloedlichaampjes minder actief.

G

oede nachtrust

Uitgerust aan de dag beginnen geeft je een flinke voorsprong. Dan is een goede nachtrust essentieel. Hoeveel slaap je nodig hebt, dat weet je zelf het beste. Het is een fabel dat iedereen per nacht acht uur moet slapen. Belangrijker is het dat je een paar uur in een ontspannen slaap bent. Creëer je de juiste omstandigheden voor goed slapen? Dan is de kans groter dan je een goede nachtrust pakt. Zorg bijvoorbeeld voor een goed matras en kussen. Een speciaalzaak adviseert je graag. De ideale slaapkamer is donker en stil en heeft voldoende frisse lucht. Rook hier dus niet.

Sales Manager: Robin Jahshan Project Manager: Jeffrey Faraco Editorial Manager: Jessica van Leeuwen Eindredactie: Yvette Bax Redactie: Paul Poley, Astrid Pel | Loft 238 Grafische Vormgeving: Lydia Hotting Beeld: Colourbox, e.a.

GENIET VAN DE PREMIUM SPORTS & HEALTH CLUB

Voor meer informatie over Metro Custom Publishing of als u zelf een idee heeft voor een uitgave kunt u contact opnemen met Robin Jahshan, 020-5114027 of robin.jahshan@metronieuws.nl

WORD VOOR 31 OKTOBER LID EN SPORT

1 MAAND

GRATIS*

WAT UW FITNESSDOELEN OOK ZIJN, WIJ HELPEN U MET EEN VLIEGENDE START Ga naar davidlloyd.nl/metro, kom naar een van onze clubs of bel een van de onderstaande nummers: Amsterdam 088-020 21 06 • Capelle a/d IJssel 088-020 21 16 • Rotterdam Akragon 088-020 21 36 Dordrecht 088-020 21 26 • Utrecht 088-020 21 56 Rotterdam Blijdorp 088-020 21 46 • Veldhoven 088-020 21 66 lokaal tarief

METRO

*De algemene voorwaarden zijn van toepassing. Faciliteiten, kosten, lessen en lidmaatschapscontracten verschillen per club. Inschrijfgeld en administratiekosten zijn van toepassing. De aanbieding is alleen geldig als u lid wordt voor 31 oktober 2012. De gratis maand is de laatste maand van het jaarcontract. Vraag in de club naar de volledige voorwaarden.


M

3

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

aak je huid winterklaar In de winter is de huid vaak droog en soms zelfs rood of schilferig. De belangrijkste oorzaak hiervoor is de lage luchtvochtigheid.

E

Yvonne Beentjes

n door de verwarming aan te zetten, wordt de luchtvochtigheid nog lager en ontstaat er een gebrek aan vocht in de huid. Bovendien lijdt de huid onder het temperatuurverschil tussen binnen en buiten, en van kou en wind. De huid heeft het dus sterk te verduren. Hoe kun je de huid winterklaar maken? Schoonheidsspecialiste Yvonne Beentjes geeft tips.

S

crubben

• Scrub in de winter tenminste drie keer in de week. Hierdoor worden crèmes beter opgenomen. Je kunt eventueel zelf een scrubmiddel maken, met keukenzout (grof zeezout of fijn tafelzout), gemengd met wat olie. • Vergeet bij het scrubben je lippen niet. Met een lipscrub, of zachtjes scrubben met een tandenborstel.

S

meren en masseren

• Geef je gezichtshuid één keer per week een masker, het liefst na het scrubben. • Gebruik voor je gezicht een volle dagcrème en een herstellende nachtcrème. Hierdoor wordt het vocht beter vastgehouden en krijgen schadelijke invloeden minder vat op de huid. • Smeer jezelf na het douchen – als je huid nog een beetje vochtig is – in met een rijke, vochtinbrengende crème of lotion, liefst op oliebasis. • Douche korter en minder warm en gebruik geen producten met zeep. Door water, warmte en zeep wordt het vetlaagje van de huid aangetast en droogt je huid nog meer uit. • Zet een handcrème bij de kraan en smeer je handen elke keer na het wassen in. • Door je lippen na het scrubben met een balsem in te smeren worden ze lekker zacht. • Kies zoveel mogelijk voor spullen met ingre-­ diënten op natuurlijke basis. • Masseer je huid regelmatig, om een goede doorbloeding te stimuleren.

E

ten en drinken

• Juist in de winter heb je extra vocht nodig. Blijf dus veel water drinken, of thee zonder looizuur. Of voeding echt bijdraagt aan een betere huid, is wetenschappelijk niet bewezen. Maar het eten van (meervoudig) onverzadigde vetzuren zou goed zijn voor de huid. Eet daarom regelmatig vette vis, zoals zalm en makreel, en noten, avocado en olijfolie. • Laat suiker zoveel mogelijk staan. • Het eten van rauwe groenten als wortels, komkommer en tomaat houden de vochthuishouding op peil. • Je weerstand – en daarmee de huid – kun je van binnenuit versterken met vitamine C, multi­­vitaminen en omega-3 en 6 vetzuren.


T 4

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

ips voor een gezond lijf

1

Eet gezond

Gezond(er) eten, wie wil dat niet? Maar wat is nu wel gezond en wat niet? Is het gezond als de verpakking ons dat vertelt, of je grootmoeder? Een betrouwbare bron is de Eet Wijzer. Deze app is een persoonlijke voedingscoach. De app scant de afspraken in je agenda en geeft daarbij praktische voedingstips. Feestje gepland? De app vertelt je wat de alternatieven zijn voor de ongezonde snacks. Avondje sporten? De app toont manieren om slim bij te tanken. Uit recent onderzoek blijkt dat 41 procent van de Nederlanders graag gezonder wil eten, maar 43 procent heeft er moeite mee dat ook daadwerkelijk te doen. Meer dan de helft van de Nederlanders wil daarom graag praktische informatie over gezonde voeding. Deze gratis app helpt erbij. De app scant de agenda op trefwoorden zoals vergadering, sporten of bruiloft en geeft daarbij gerichte eettips.

3

Blijf in beweging

De sportschool zat? Maar toch op zoek naar een sportieve uitdaging? Denk dan eens aan Belly Dance. Maryam Amrouche Maryam Amrouche raakte vijftien jaar geleden verslaafd. Nu geeft ze les in buikdansen. Het is verrassend en effectief. Belly Dance, dat klinkt exotisch. Is het wat voor Hollandse dames? “Jazeker. Het is gezond en iedereen kan het leren.” Echt iedereen? “Ik heb dames in mijn klassen van 18 tot 65 jaar. Je hoeft er ook niet mager voor te zijn. Juist dames met een gezonde buik kunnen die goed laten rollen.”

Kijk op www.voedingscentrum.nl

Wat is er gezond aan Belly Dance? “Je traint veel delen van het lichaam. Vrouwen die buikdansen hebben een sterke rug en een sierlijke houding. Ook komen ze zelfbewuster en vrouwelijker over.”

2

Klinkt intensief. Is dat ook het geval? “Je moet zeker twee keer in de week oefenen om resultaat te boeken. Maar je krijgt er veel dansplezier voor terug. De bewegingen zijn lastig, maar wel vrij en expressief.”

Zorg voor je hart

• Leef gezond. Zo nu en dan zondigen is dan minder erg. • Zorg voor een goed gewicht door de juiste balans te vinden tussen bewegen en gezonde voeding. • Gezond eten betekent veel variatie, niet te veel, minder verzadigd en meer onverzadigd vet (olie, vloeibare margarine, vis, noten) en veel groenten en fruit. • Dagelijks een half uur bewegen is goed voor uw hart. Wist je dat je die 30 minuten ook mag verdelen in 3 keer 10 minuten? • De gemiddelde Nederlander eet tien gram zout per dag. Zes gram zout is een mooie streefhoeveelheid. Maar eerlijk is eerlijk: uw lichaam heeft aan één tot drie gram per dag al voldoende. • De Body Mass Index, kortweg BMI, zegt iets over de verhouding tussen gewicht en lengte. De gemiddelde Nederlander heeft met een BMI van 24,9 nog net een gezond gewicht (gezond is tussen de 18.5 en 25).

Voor meer informatie, zie www.maryamdance.wordpress.com

H

art- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Dat weten te veel mensen niet. Draag rood op Dress Red Day en help mee om aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Dus trek dat rode shirtje of jurkje uit de kast. Ook een shawl of rood armbandje is goed. Zie ook facebook.com/dressredday.

De dagelijkse smaakmakers! Deze gegrilde beenham en gerookte kipfilet van Zandvliet zijn traditioneel bereid en hebben een verfijnde smaak waardoor ze geliefd zijn bij iedereen. Heerlijk in je salade of maaltijd, maar ook lekker op brood of als snack tussendoor. Oordeel zelf!

www.zandvliet.com Je vindt ze in het vleeswaren koelschap van de supermarkt


K

ies bewust

A

5

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

Nederlandse vrouwen weten weinig van anticonceptie, zo blijkt uit onderzoek. Ze gebruiken het vaak dagelijks en dat jaren lang. Maar wat de nieuwste ontwikkelingen zijn (en of hun anticonceptiemiddel wel het beste bij ze past), daar staan ze niet bij stil.

ls tiener ga je naar de huisarts, je vertelt dat je een vriendje hebt en dat je graag aan de pil wil. Tien minuten later sta je weer buiten met het recept. De kans is groot dat je het de komende twintig à dertig jaar blijft slikken zonder er verder over na te denken. “Er wordt gewoon niet bij stil gestaan wat er nog meer is”, zegt Catherine van Heest, directeur bij Care for Women. “Het is heel belangrijk dat vrouwen zich meer bewust worden van de keuzemogelijkheden die er zijn. Ik zeg niet dat iedereen op de nieuwste pil moet overstappen, maar maak een bewuste keuze die bij je past.”

A

nticonceptiespreekuur

Van Heest: “Voor een stewardess, die veel door verschillende tijdzones reist, is het bijvoorbeeld niet logisch dat ze aan de pil is. Care for Women heeft een anticonceptiespreekuur dat een uur duurt. Daarin worden alle vormen van anticonceptie besproken, de levensstijl, de medische voorgeschiedenis en wat je zelf het prettigst lijkt. Dan bepalen we samen welke vorm het beste bij je past. Ook is het verstandig om iedere vijf jaar te evalueren wat je gebruikt en wat er nieuw is. Het zijn toch medicijnen, blijf daar kritisch over.” Op anticonceptie.nl staan ook alle vormen van anticonceptie en daar kun je kijken wat het beste aansluit bij jouw wensen en levensstijl.

D

e Herinneringsservice App Voor vrouwen die hun anticonceptie net iets te vaak vergeten, is er nu de Herinneringsservice App. De app stuurt een herinnering wanneer je de anticonceptie moet gebruiken, het maakt hiervoor niet uit welke vorm van anticonceptie wordt gebruikt. Of het nu gaat om het dagelijks nemen van de pil, het wekelijks plakken van een pleister of het maandelijks verwisselen van de ring; voor alle vormen is de app in te stellen. Ook geeft de app informatie bij het vergeten van de anticonceptie of bij het overslaan van een menstruatie. De app kan worden gedownload op iPhone, iPad en Android telefoons.

J

ouw anticonceptie keuze Hoge betrouwbaarheid is voor de meeste vrouwen het belangrijkste punt waaraan anticonceptie moet voldoen. Maar in de regel zijn ze allemaal betrouwbaar, mits je ze goed gebruikt. Hieronder andere factoren die van belang zijn bij het kiezen van een anticonceptie die bij jou past: • Levensstijl • Gevoeligheid voor bijwerkingen • Huidproblemen • Menstruatieproblemen (Premenstrueel Syndroom) • Welke anticonceptie spreekt je het meeste aan • Leeftijd • Kinderwens • Verhoogde kans op trombose


6

Welke anticonceptie DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

D

e combinatiepil

Wat is het? De combinatiepil bevat twee hormonen. De een beschermt tegen zwangerschap en de ander regelt de menstruatie. Hoe lang werkt het? De pil slik je dagelijks gedurende drie weken. Dan heb je een stopweek waarin je ongesteld wordt. Ook in de stopweek ben je beschermt. Wat zijn de voordelen? Je menstrueert vaak lichter en korter en je kunt deze probleemloos overslaan of uitstellen. Wat zijn de nadelen? Je moet er dagelijks aan denken om de pil in te nemen. En je hebt dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte.

D

e anticonceptiering

Wat is het? De anticonceptiering is een kleine flexibele ring die je zelf inbrengt in je vagina (net als een tampon) en daar geleidelijk hormonen afgeeft. De ring kan er niet zomaar uitvallen en je voelt het niet zitten. Hoe lang werkt het? De anticonceptiering breng je zelf een keer per maand vaginaal in. Na drie weken haal je de ring er uit en heb je een stopweek. Wat zijn de voordelen? Er zijn een aantal voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld niet dagelijks om je anticonceptie te denken wat de betrouwbaarheid ten goede komt. Bovendien heeft de ring een lage dosering hormonen die geleidelijk worden afgegeven. Dus geen pieken en dalen op een dag. Wat zijn de nadelen? Je moet er wel om denken om na drie weken de ring te verwijderen (of verwisselen) en na de stopweek weer in te brengen.

D

e pil met lichaamseigen hormoon

Wat is het? Deze pil bevat een lichaamseigen hormoon, gelijk aan het hormoon dat je als vrouw van nature aanmaakt in de eierstokken. Hoe lang werkt het? Je slikt de pil dagelijks volgens een zogeheten 24/4-innameschema. Er zijn 24 actieve tabletten en 4 placebo tabletten. Tijdens het slikken van de vier placebo tabletten word je ongesteld. Het is net als bij de andere pillen mogelijk om je menstruatie over te slaan of op te schuiven. Wat zijn de voordelen? Een belangrijk voordeel van dit lichaamseigen hormoon is dat het wordt afgebroken zoals je lichaam dit van nature doet. Daardoor is het sneller uit het lichaam verdwenen dan bij de andere anticonceptiepillen. Wat zijn de nadelen? Net als bij andere pillen moet je dagelijks er om denken om het in te nemen anders verminderd het de betrouwbaarheid. En je hebt dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte.

D

e pil met alleen progestageen

Wat is het? Deze pil bevat alleen het hormoon dat je beschermt tegen de zwangerschap. Hoe lang werkt het? Je slikt deze pil dagelijks, je hebt dus geen stopweek. Wat zijn de voordelen? Het wordt ook wel eens de “borstvoeding pil” genoemd, omdat je deze ook tijdens de borstvoeding mag slikken. Wat zijn de nadelen? Je kunt met deze pil niet zelf je menstruatie regelen en dus overslaan of uitstellen. Het kan wel zijn dat door het gebruik van deze pil je menstruatiepatroon verandert of zelfs helemaal weg blijft.

D

e prikpil

D

e hormoonspiraal

Wat is het? De prikpil is een injectie waarbij je hormonen in je bilspier of arm ingespoten krijgt. Hoe lang werkt het? Met één injectie ben je twaalf weken beschermt. Wat zijn de voordelen? Je hoeft niet dagelijks, wekelijks of maandelijks om je anticonceptie te denken en het is zeer betrouwbaar. Wat zijn de nadelen? Heb je last van bijwerkingen dan moet je twaalf weken wachten voor het hormoon is uitgewerkt. Ook moet je elke twaalf weken naar je arts die je de injectie geeft. Daarnaast duurt het langer voor je weer vruchtbaar bent als je er mee stopt en je kunt niet zelf je menstruatie regelen.

Wat is het? Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk hormonen af aan je baarmoederwand. Het wordt ingebracht door een arts in je baarmoeder. Hoe lang werkt het? Het spiraaltje kan maximaal vijf jaar in je baarmoeder blijven zitten. Wat zijn de voordelen? Het spiraaltje is zeer betrouwbaar en na verwijdering ben je weer snel vruchtbaar. Ook geeft het geleidelijk hormonen af, zonder dagelijkse pieken en dalen. Wat zijn de nadelen? Je moet het laten inbrengen en verwijderen door een arts en dit kan soms pijnlijk zijn. Ook kun je niet zelf je menstruatiepatroon regelen, deze kan ook veranderen of zelfs helemaal weg blijven.


7

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

past bij jou? D

D e anticonceptiepleister

Wat is het? De anticonceptiepleister plak je op je huid en daar geeft het hormonen af. Hoe lang werkt het? De pleister werkt één week. Je gebruikt er drie achter elkaar en hebt dan een stopweek. Wat zijn de voordelen? De pleister heeft een geleidelijke hormoonafgifte, zonder dagelijkse pieken en dalen en je kunt je menstruatie overslaan, uitstellen of verschuiven. Wat zijn de nadelen? Het is niet meer betrouwbaar als de pleister loslaat, dus het is verstandig om dit dagelijks te controleren. Ook is de pleister soms zichtbaar en mag je rondom de pleister geen huidverzorgingsproducten gebruiken.

F

e koperspiraal

Wat is het? Het koperspiraaltje is een T-vormig of hoefijzervormig stukje plastic met een koperdraadje er om heen. Een arts zal deze in je baarmoeder plaatsen. De eerste drie maanden zal je menstruatie uitblijven en daarna zal je eigen cyclus weer beginnen. Hoe lang werkt het? Het spiraaltje beschermt je vijf jaar tegen zwangerschap. Wat zijn de voordelen? Het is zeer betrouwbaar en bevat geen hormonen. Na het verwijderen ben je weer snel vruchtbaar. Wat zijn de nadelen? Het inbrengen en verwijderen van het spiraaltje moet een arts doen en dit kan pijnlijk zijn. Je menstruatie kan wat pijnlijker zijn dan zonder spiraal en je kunt het niet overslaan of uitstellen.

H

et anticonceptiestaafje

Wat is het? Een flexibel buisje van twee millimeter dik en vier centimeter lang dat dagelijks een constante hoeveelheid hormonen afgeeft aan je bloed. Hoe lang werkt het? Het staafje beschermt je drie jaar tegen zwangerschap. Wat zijn de voordelen? Je hoeft jaren niet aan anticonceptie te denken. Het staafje zit onzichtbaar in je bovenarm en geeft continu een lage dosis hormonen af. Tijdens de ruim twintig jaar onderzoek is er geen enkele zwangerschap uit voortgekomen. Wat zijn de nadelen? Een arts moet het staafje inbrengen; wat gebeurt onder lokale verdoving met een naald. Je kunt niet zelf je menstruatiepatroon regelen, deze kan wel veranderen of uitblijven.

eiten en cijfers op een rij Uit een recent onderzoek van Motivaction onder Nederlandse vrouwen tussen de 16 en 55 jaar blijkt het volgende: • 77 procent van de vrouwen uit het onderzoek geeft aan bij de keuze van anticonceptie de hoeveelheid hormonen erg belangrijk te vinden. Maar 54 procent weet eigenlijk helemaal niet welke anticonceptiemiddelen veel of weinig hormonen bevatten. • Betrouwbaarheid blijft voor vrouwen het belangrijkste criterium bij de keuze van een anticonceptiemiddel, 96 procent vindt dit belangrijk tot zeer belangrijk. • Voor 92 procent is het wegblijven van eventuele bijwerkingen een belangrijk criterium. Vrouwen zien de pil als het meest betrouwbare anticonceptiemiddel. Dit terwijl veel overige anticonceptiemiddelen niet onder doen aan de betrouwbaarheid van de pil. [tussenkop] Beperkte kennis 30 procent weet niet welk merk anticonceptiemiddel ze gebruiken of

welke dagelijkse aandacht behoeven en welke je voor een langere termijn beschermen. • Verder heeft 65 procent nog nooit een ander middel overwogen dan ze nu gebruiken. De huisarts De vrouwen uit het onderzoek geven aan dat de huisarts vooral met hen de pil (84 procent) heeft besproken. Daarna het hormoonspiraal (20 procent), de prikpil (11 procent) en de koperspiraal (10 procent). Internationaal onderzoek Uit een internationaal onderzoek naar anticonceptie gebruik en de kennis van anticonceptie onder 4.199 vrouwen uit Australië, Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Mexico, Rusland, Spanje, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten (van 22 juni 2012) blijkt dat: • 19 procent van de vrouwen weet niet dat je zwanger kunt worden als je een pil overslaat.

• 60 procent van de vrouwen die de pil gebruiken zich er niet van bewust zijn dat wanneer je door verschillende tijdzones reist, dit de effectiviteit van de pil kan beïnvloeden en het innametijdstip aangepast moet worden. • 58 procent van de vrouwen denkt ten onrechte dat lange termijn anticonceptiemiddelen (zoals de spiraal, hormoonstaafje) niet geschikt zijn als je misschien tussentijds nog zwanger wilt worden. Zij denken dat het niet mogelijk is het anticonceptiemiddel tussentijds te laten verwijderen.


Postbus 581 | 2003 PC Haarlem | www.msd.nl

SOMMIGE DINGEN KUN JE MAAR BETER NIET VERGETEN

Anticonceptie wil je niet vergeten. Deze app helpt je o.a. herinneren aan het innemen van je dagelijkse anticonceptiepil, aan het plakken van je wekelijkse anticonceptiepleister of aan het inbrengen en verwijderen van je maandelijkse anticonceptiering. De ‘herinneringsservice app’ kun je downloaden in jouw app store of via Anticonceptie.nl. De app is geschikt voor de iPhone, iPad en Android Phones. Kijk op www.anticonceptie.nl voor meer gratis services en informatie over anticonceptie.

WOMN-1033724-0018

HERINNERINGSSERVICE APP VOOR IPHONE EN ANDROID

GRATIS!

KIJK OP

32906029_Adv 260x390 krant.indd 1

26-09-12 17:39

20120927_nl_metro special  
Advertisement