Page 1

METRO’S FILMRECENSIES

DE GROOTSTE KRANT VAN AMSTERDAM

PAGINA 13

AMSTERDAM donderdag 19 juli 2012

Passief 3D Internetbrowser *Bij besteding vanaf €50,-. Aanbieding geldig van 16 juli t/m 22 juli 2012 zolang de voorraad strekt. Prijs- en zetfouten voorbehouden.

MADAGASCAR 3 LAAT JE DUIZELEN

NIEUW IN AMSTERDAM: 7000M2 ELEKTRONICA! TEN 5 MINNU VANAF

LOPE CENTRAAL STATION

Ambilight Spectra 2

32" / 81 CM

32PFL7606H/12 FULL HD LED-TELEVISIE 32" / 81 CM Full HD 3d Edge-LED televisie, 400 Hz Perfect Motion Rate, 4 x HDMI, 2 x USB 2.0, VGA, CI+ gecertificeerd, DVB-T, DVB-C, DVB-C (HD). Art. Nr.: 1160127

1E UUR GRATIS PARKEREN* AMSTERDAM I OOSTERDOKSEILAND OOSTERDOKSKADE 67

www.metronieuws.nl | www.twitter.com/metro | www.facebook.com/metro

Ziekenhuis pleit voor hiv-pil in Nederland Pil. In navolging van de VS zou het middel Truvada ook in Nederland gebruikt moeten kunnen worden om besmetting met het hiv-virus te voorkomen. Dat stelt Michiel van Agtmael, internist - infectioloog van het VU medisch centrum. Prostituees en hiv-negatieve homoseksuele mannen behoren tot de doelgroep. Ondanks doorbraak in hiv-bestrijding zijn er ook risico’s, zoals een vals gevoel van veiligheid en schade aan botten en nieren. PAGINA 6

Burgers helpen politie vaak Politie Amsterdam vraagt om de dag hulp aan de burgers via Burgernet. Daarmee worden overvallers en vermiste personen opgespoord. Het is een succes. PAGINA 9

SongPop: leuke verslaving! SongPop, een muziequiz op internet, wordt ‘opeens’ gespeeld door talloze liefhebbers. Wat maakt de game toch zo verslavend leuk? PAGINA 4

Thomas ‘Titi’ Voeckler wordt onsterfelijk “MISDADIGERS ZIJN HET”

Woede in Waalre na aanslag Het monumentale pand van de gemeente Waalre brandde gisteren volledig uit na een vermoedelijke aanslag. Twee met brandstof gevulde auto’s ramden het gemeentehuis. PAGINA 2

Met een een zware is Voeckler succesvolle renner in tien de France.

alweer zege in bergetappe de meest Franse wieljaar Tour PAGINA 19

/ HANS VAN HAMERSVELD | SQ VISION

Hi MESSAGING MEDIUM 500 MB + 150 MIN DE EERSTE 6 MAANDEN €27,50

Hi MESSAGING MEDIUM 500 MB + 150 MIN DE EERSTE 6 MAANDEN €27,50

000

000

SAMSUNG GALAXY SII

HTC ONE X

/ MND

I.C.M.

MET Hi TOESTELLEASE €12,00 / MND Korting geldt op een 2-jarig Hi Messaging Medium/Large/XL Abonnement en Hi Bel&Sms-bundel. Korting geldt niet op buitenbundelgebruik, gebruik in het buitenland en Hi ToestelLease. Voor meer info en de voorwaarden check hi.nl.

/ MND

I.C.M.

MET Hi TOESTELLEASE €21,00 / MND


1 NIEUWS

www.metronieuws.nl donderdag 19 juli 2012

NIEUWS

02

Waalre vreest na bizarre aanslag Aanslag. De gemeente Waalre heeft vijanden gemaakt. Die ramden het gemeentehuis vervolgens met twee auto’s, gevuld met brandstof.

Ambtelijk Waalre heeft wat te vrezen. Types die geweld niet schuwen hebben duidelijk een appeltje te schillen met de gemeente. Gisternacht werd het monumentale pand met twee auto’s geramd. De brand die daar op volgde liet van het prachtig gelegen onderkomen van de gemeente weinig over. Burgemeester Henri de Wijkerslooth moest van zijn Italiaanse vakantieadres terugkomen. Misdadigers zijn het, de figuren die dinsdagnacht brand stichtten in het gemeentehuis van Waalre. Dat vindt een gepensioneerd paar dat bij het politielint vlakbij de brand staat. “Je mag het natuurlijk niet zomaar zeggen, maar het waren die kampers”, weet de man die liever niet met zijn naam in de krant wil. “Straks staat mijn huis in de fik.” De man weet te vertellen dat De Wijkerslooth niet de eerste bedreigde burgemeester van Waalre is. In 1994 werd het huis van de toenmalige burgervader Johan Berger met hagel beschoten en werd een poging tot brandstichting gedaan in het gemeentehuis. Eind juni liet de huidige burgemeester via Twitter weten dat hij in de clinch lag met bewoners van het woonwagenkamp. Hij wil in het bestemmingsplan de bewoning van

Gerucht

“Je mag het natuurlijk niet zomaar zeggen, maar het waren die kampers.” Inwoners Waalre

het stuk grond legaliseren, maar er geen bedrijvigheid op dulden. “Gisteravond woonwagenbewoners geinformeerd over bestemmingsplan. Reacties afwijzend; de toon waarop is onacceptabel”, twitterde de burgemeester. Een dag na die tweet viel de FIOD het kamp binnen en nam zeshonderd kilo aan grondstoffen voor xtc in beslag. “Het woord aanslag veronderstelt dat dit iets met terrorisme te maken heeft en daar hebben we vooralsnog geen aanwijzingen voor”, zegt officier van justitie Jolande Vermeulen. Justitie houdt alle opties open. Een link tussen de aanslag en de aanpak van de drugshandel in Brabant Zuidoost lijkt voor de hand te liggen. Het is daar al jaren onrustig. Politie, justitie en de overheid bestrijden er met vereende krachten drugsgerelateerde criminaliteit. Dat die strijd normaal ver blijft van de ‘gewone burger’ bewijst de uitspraak van scholieren Bram (16) en Wouter (17) dat ‘in Waalre nooit wat gebeurt’.

KLAAS BOOMSMA

klaas.boomsma@metronieuws.nl

Analyse

“Ondermijning van rechtsstaat” 911 bellen

Halle Berry &ÑČČååĤĤĽÿĨûåĻėĒáûåĤÑÑĊĮėġáå set van haar nieuwe thriller The Hive. De 45-jarige Oscarwinnares viel met þÑÑĤþėėîáėġÜåĮėĒȩ'ĤėĒÿĨÝþûåĒėåû ĨġååČĮåĤĤĽÿĒáåóČđååĒĮåČåîėĒÿĨĮå bij het Amerikaanse alarmnummer 911.

Thermometro

HET SPAANSE KONINGSHUIS VAN JUAN CARLOS IS VIER KEER MINDER DUUR DAN HET NEDERLANDSE KONINGSHUIS, BEREKENDE DE BELGISCHE HOOGLERAAR HERMAN MATTHIJS.

VIA RTL NIEUWS MAAKTE HIJ BEKEND DAT HET NEDERLANDSE KONINGSHUIS VAN BEATRIX MET 39,4 MILJOEN EURO PER JAAR HET DUURSTE VAN EUROPA IS.

De gemeente Waalre is vanochtend zwaar getroffen door een grote brand die het gemeentehuis volledig onbruikbaar heeft gemaakt. Er is geen enkele reden of omstandigheid die deze daad kan rechtvaardigen. Deze daad is buitenproportioneel, treft onze hele gemeenschap en is als volstrekt onaanvaardbaar te duiden. Persoonlijk vind ik dit een ondermijning van onze rechtsstaat.

Bram (links) en Wouter: “In Waalre gebeurt nooit wat.” / RICHARD VAN DER KLAAUW | METRO

We zijn met de inwoners van Waalre, de bewoners in de directe omgeving en de medewerkers van de gemeente erg geschrokken. Een belangrijk gebouw voor onze gemeente is verloren gegaan. Over de oorzaak van de brand kunnen wij nog geen uispraken doen, buiten dat er sprake is van opzet. Duidelijke opzet. Het strafrechtelijk onderzoek is inmiddels door het Openbaar Ministerie opgezet.” TON BONOUVRIÉ Locoburgemeester Waalre

Treinen. Metro zoekt mooiste tienertoerverhaal, stuur in en win een treinkaart en 50 euro Deze zomer keert de tienertoer terug. Drie dagen onbeperkt met de trein reizen door heel Nederland om in een vreemde stad te gaan shoppen of stappen, op het stand te liggen óf een pretpark te bezoeken. Wie heeft er geen onuitwisbare herinnering aan dit nostalgische treinkaartje? Metro is heel benieuwd naar de mooiste tienertoerherinneringen. Dus, ben jij ooit eens op tienertour geweest? Vertel ons jouw mooiste verhaal en maak kans op geweldige prijzen! De vier beste verhalen worden namelijk beloond met een tienertoer. De beste inzending wordt daarnaast ook nog eens beloond met 50 euro zakgeld en publicatie van zijn/haar verhaal in Metro. Inzenden van jouw tienertoer verhaal kan tot en met morgen. Surf naar www.metrocolumn.nl, log in en upload jouw tienertoerverhaal!

Stuur je mooiste tienertoerverhaal naar Metro en win 50 euro zakgeld.

METRO

/ RICHARD VAN DER KLAAUW | METRO

Onrust in Brabant: bedreiging

Burgemeester van Waalre Henri de Wijkerslooth is niet de eerste burgemeester in Brabant-Zuidoost die met geweld of bedreiging daarmee krijgt te maken. Ʉ 0Ñđġȩ Burgemeester Alexander Sakkers van Eindhoven liet een woonwagenkamp ontruimen. Dat was voor een van de bewoners aanleiding om Sakkers te bedreigen. Sakker werd wekenlang bewaakt, de bedreiger moest een paar weken zitten.

Bulgarije

Ʉ &åČđėĒáȩ Burgemeester Fons Jacobs van Helmond moest eind 2010 tijdelijk zijn taken neerleggen vanwege bedreigingen. Die kwamen waarschijnlijk vanuit het drugscircuit. Een jaar later ging Jacobs met vervroegd pensioen. Ʉ &ÑûåČȩ Het huis van toenmalig burgemeester Johan Berger wordt in 1994 beschoten met hagel. Volgens de politie was er twee keer gericht geschoten.

Vierdaagse

Dodelijke aanslag op bus vol met toeristen

Ruim 900 afvallers op tweede dag loopfeest

Bij een aanslag op een bus nabij de Bulgaarse stad Burgas zijn gisteren tenminste zes doden en meer dan dertig gewonden gevallen. Een bus vol Israelische toeristen stond bij de luchthaven Sarafovo en explodeerde. Bulgarije is een populaire vakantiebestemming onder jongeren. De luchthaven Sarafovo, waar de aanslag plaatsvond, ligt zo’n 30 kilometer onder het populaire Sunny Beach. De luchthaven werd direct gesloten. Jongerenreisorganisatie Gogo heeft voor vandaag vluchten gepland op dit vliegveld, maar wist gisteren nog niet te zeggen of deze door kunnen gaan. “We weten nu niet hoelang het vliegveld dicht blijft en of we kunnen uitwijken naar een ander vliegveld”, zei een woordvoerder. Reisorganisatie Beachmasters liet weten dat zij niet op dit vliegveld vliegen, maar op Varna zo’n honderd kilometer boven Sunny Beach. METRO

Op de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 908 wandelaars uitgevallen. Op de traditioneel zwaarste dag wisten 39.405 deelnemers wel de eindstreep te halen. Zes wandelaars hielden zich niet aan de regels door een korter parcours af te leggen, twee militairen speelden vals door met een te lichte bepakking te lopen. Een vrouw liep verwondingen op na een val. Berichten dat een over het parcours gespannen touw de val had veroorzaakt lijken niet te kloppen, zegt een woordvoerder “We hebben geen touw of koord gevonden.” NOVUM Deze dame is nog vrolijk in de race.


Alles in huis voor een vaste lage prijs Met het Alles-in-1 basispakket van Telfort haal je alles in huis wat je nodig hebt. Genieten van Interactieve TV, internet tot 30 Mb/s en bellen voor een vaste lage prijs per maand. En als je nu bestelt, wordt het pakket gratis door een monteur geĂŻnstalleerd!

Nu met gratis monteur Vaste lage prijs

34, 7FS[FOEFOBENJOJTUSBUJFLPTUFO $IFDLEFWPPSXBBSEFOFOCFTDIJLCBBSIFJEPQUFMGPSUOMPGCJKEFWFSLPQFS

50 41,p/mnd

Voordelen van het Alles-in-1 basispakket t*OUFSBDUJFWF57NFUNFFSEBOQPQVMBJSFUWFO SBEJP[FOEFSTNFUIBBSTDIFSQCFFMEFOHFMVJE t-JWFUWQBV[FSFOFO1SPHSBNNB(FNJTUWPPSQSPHSBNNBT WBO/FEFSMBOE PGWBOWBOEBBHFOHJTUFSFO t-JWFUWLJKLFOPQKFDPNQVUFS MBQUPQ J1BEFO"OESPJEUBCMFU t%SJFNBBOEFOHSBUJT1MVTQBLLFU t%SBBEMPPTNPEFNUXW HSBUJTJOCSVJLMFFO"MTCFTUF HFUFTUEPPSEF$POTVNFOUFOCPOE


www.metronieuws.nl donderdag 19 juli 2012

Gaskraan

Drontenaar wilde woning opblazen De man uit Dronten die dinsdag door een arrestatieteam uit zijn woning werd gehaald, heeft ondanks dat zijn 2-jarige kleindochter in het pand was de gaskranen opengedraaid en geprobeerd brand te stichten. De man gooide ook messen naar agenten. Familie kon het kind ongedeerd uit de woning halen, zo liet de politie gisteren weten. De 47-jarige man had ruzie gekregen met een taxichauffeur, die hij weigerde te betalen. NOVUM Dreigbrieven

Werkstraf en cel voor beledigen Beatrix Een 47-jarige man uit Terneuzen is gisteren veroordeeld tot tachtig uur werkstraf voor het beledigen van koningin Beatrix. De rechtbank in Utrecht legde hem ook negentig dagen celstraf op, grotendeels voorwaardelijk. De Zeeuw stuurde ook dreigbrieven naar de burgemeesters van Rhenen en Veenendaal voorafgaand aan Koninginnedag. NOVUM Hacker

Lek in de website van GGZ Drenthe Door een lek in de website van GGZ Drenthe konden onbevoegden namen, e-mailadressen en wachtwoorden van sitebezoekers uit de database plukken. Er is geen toegang geweest tot dossiers van patiënten, aldus de instelling. De bezoekersgegevens waar onbevoegden bij konden, zijn onder meer opgegeven voor inschrijving voor een nieuwsbrief of een evenement, of om een vraag op het forum te stellen. NOVUM

ACTIE! 250 minuten

04

NIEUWS

SongPop is verslavend leuk voor miljoenen Internethype. Opeens speelt ‘iedereen’ muziekquiz SongPop, maar waarom?

Twitter @myrthe0016 Maar weer even SongPop spelen. Long time agooo.

SongPop groeide in slechts twee maanden van vijfduizend dagelijkse spelers naar maar liefst 8,9 miljoen. Van alle ‘verslaafden’ speelt 50 procent de nieuwe internethype via Facebook, zo meldt het grootste sociale netwerk ter wereld. Leuk, gevarieerd en ontspannend, omschrijven de meeste mensen de game waarbij je liedjes van een ander moet raden. “Het is leuker dan andere spelletjes”, vindt Whitney Soudain. De 24-jarige uit Leusden speelt SongPop nu zo’n drie weken, gemiddeld drie keer per dag. “Je moet wel interesse in muziek hebben, anders vind je er niets aan. Het is ontspannend, je hoeft nergens aan te denken.” Mellanie Vellinga (22) uit Schiedam speelt ‘extreem vaak’ SongPop. “Zodra ik de reactie binnenkrijg ga ik gelijk verder”, laat ze weten. “Het werkt verslavend, maar is ook leuk om muziekkennis op te doen.” De veel spelende Elroy Enrico van Dommelen Candary wil PopSong niet verslavend noemen. Hij noemt het leuk vanwege de vele variatie in muzieksoorten. “Hierdoor verveelt het niet snel.”

@RalfRathbone Even songpop spelen en dan als een malle douchen.

@Wen_81 Nog even #Songpop spelen en dadelijk gezellig een hapje en een drankje doen. #fb

@xsammieeee Soms als ik Songpop aan het spelen ben hè… Dan zing ik die liedjes mee en vergeet ik snel te klikken!

Gamehits

Populaire games op iPhone/iPad, Android en Facebook:

Meer genieten

Ʉ "ÑĤđĺÿČČåȩ 20 miljoen personen spelen dit spel.

“Het is leuker dan andere spelletjes.” Whitney Soudain RUBEN EG

Ʉ ĤÑĻĨėđåĮþÿĒûȩ 18 miljoen personen spelen dit. Ʉ JıđÜČåȩ 385.903 personen spelen dit.

ruben.eg@metronieuws.nl

‘SongPoppen’: dagelijks spelen bijna 9 miljoen mensen het. / RICHARD VAN DER KLAAUW | METRO

9,95 vanaf

2,95

*

per maand

De nr. 1 Sim Only volgens 01/07/2012

Stap nu over naar de nr. 1 goedkoopste Sim Only

STUNTS!

Betrouwbaar KPN-netwerk

www.youfone.nl

* Het actietarief geldt bij een tweejarig abonnement. Het eerste jaar wordt er Û 2,95 p/mnd in rekening gebracht en het tweede jaar Û 5,95 p/mnd. Prijswijzigingen en drukfouten voorbehouden. Ga voor alle tarieven en voorwaarden naar www.youfone.nl.

E T U N I M T S A L

De prijs is het bewijs.

Turkije Kusadasi App. Tuntas**** Vertrek in augustus o.b.v. logies

Spanje 8 dagen va.

349 per persoon

Bulgarije Zonnestrand Hotel Alba**** Vertrek in augustus o.b.v. logies & ontbijt

Mallorca App. Casas D’or/Es Bolero*** Vertrek in augustus o.b.v. logies

8 dagen va.

379 per persoon

Griekenland 8 dagen va.

499 per persoon

Rhodos App. The Residence*** Vertrek in augustus o.b.v. All Inclusive

Kijk voor nog meer spectaculaire aanbiedingen en de voorwaarden op oad.nl/lastminutes, bel 0900-8482 (0,15 p.m.) of ga naar uw ANVR- reisbureau.

8 dagen va.

549 per persoon


NIEUWS

Vakprijs. 11-jarige Cem wint prijs voor het beste idee om ov in Overijssel te verbeteren “Goed idee? Inspireer ons.” Dat was de oproep van vervoersbedrijf Syntus Overijssel voor het project Reiziger aan het stuur. De 11-jarige Cem Kalsbeek uit Zwolle pijnigde zijn hersenen avond na avond en stuurde verschillende ideeën in. En met succes, want de 11-jarige won. Zijn winnende idee: een informatiebalie op het station in Zwolle waar busreizigers terecht kunnen met vragen. “NS heeft al informatiebalies, maar deze zijn niet voor businformatie”, zegt Cem. “Ik zie vaak mensen op het station die bijvoorbeeld niet weten op welke bus ze moeten overstappen en voor toeristen is een balie ook handig.” Dat dit idee door de vakjury bestaande uit experts op het gebied van openbaar vervoer,

gekozen zou worden had Cem nooit verwacht. “Ik vond mijn andere idee eigenlijk veel beter”, lacht hij. “Verderop zit een seniorenflat en die mensen moeten echt belachelijk ver lopen naar de bushalte. Mijn andere idee was om een bushalte voor de flat te maken.” Toch is de 11-jarige wel trots dat hij gewonnen heeft. Hij mag voor 100 euro gratis reizen. “Geweldig als er nu ook echt een informatiebalie komt, dan heb ik veel mensen kunnen helpen.” Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog even afwachten. “90 procent kans schat ik zo”, zegt Cem. “Als ze het niet gaan uitvoeren, hadden ze wel een ander idee gekozen. Het zijn ov-experts.” BIANCA BRASSER

Schadevergoeding

Hof spreekt man vrij van doden dakloze

Argus. TV-zender Egypte met alleen gesluierde vrouwen

Een 22-jarige man is gisteren in hoger beroep vrijgesproken van doodslag op een Poolse dakloze in een slooppand in Den Haag. De rechtbank in Den Haag had de man tien jaar cel opgelegd voor de geweldpleging in 2009 waaraan de 33-jarige Pool uiteindelijk overleed. De man kan aanspraak maken op een schadevergoeding als het OM niet naar de Hoge Raad stapt. NOVUM Onderzoek

Val wordt dakdekker van 24 jaar fataal Een 24-jarige dakdekker is gisterochtend overleden na een val van een schuur in het Utrechtse Montfoort. De man was aan de slag bij een boerderij, laat een woordvoerder van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten. Het slachtoffer stond op een golfplaat en viel meters naar beneden. Hoe dat kon gebeuren wordt onderzocht. NOVUM Tanzania

Een informatiebalie voor businformatie op het station in Zwolle, dat was het idee van de 11-jarige Cem Kalsbeek. Hij won de vakjuryprijs van vervoersbedrijf Syntus.

Minibar

Geluk

Nederlanders gered bij veerbootongeluk

Insluiper slaapt gratis in hotel op Schiphol

Loterijwinnaar na jaar gevonden

Vijf Nederlanders die aan boord waren van de gisteren bij Tanzania verongelukte veerboot zijn gered. De vijf zijn niet gewond geraakt en inmiddels ondergebracht in een hotel op Zanzibar. Dat meldde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteravond.

Een 49-jarige man uit Dordrecht heeft dinsdag een paar uur in een hotel op Schiphol geslapen, daar gedoucht en spullen uit de minibar gehaald zonder te betalen. Hij sloeg zijn slag toen iemand die wel een kamer had gereserveerd, deze verliet. De Marechaussee heeft de Dordtenaar weten op te pakken. METRO

De winnaar van een prijs van twee ton in de Lotto is na bijna een jaar gevonden. Een 59-jarige man uit Almere won het bedrag eind juli 2011, maar kwam zijn prijs nooit innen. Het lukte de loterij vervolgens niet om contact te krijgen met de man, aldus de Lotto. De man bleek van telefoonnummer te zijn veranderd. NOVUM

NOVUM

Samsung Galaxy Y PrePaid

89,95

inclusief € 15,- beltegoed.*

T-Mobile Shop | t-mobile.nl | 0800 - 236 2668 | ook verkrijgbaar bij:

rnet PrePaid Inte a tr maand X B Bundel 1 G 5 € 14,9

* Waarvan € 10,- via het T-Mobile beloningsprogramma. Zie t-mobile.nl voor overige voorwaarden.

Altijd samen met T-Mobile PrePaid. €

05


www.metronieuws.nl donderdag 19 juli 2012

06

NIEUWS

VUmc: risicogroep heeft baat bij hiv-preventiepil Besmetting. Internist - infectioloog VU wil prostituees en sommige homoseksuele mannen medicijn laten slikken ter preventie van hiv. In navolging van de VS zou het middel Truvada ook in Nederland onder strikte voorwaarden gebruikt kunnen worden om besmetting met het hiv-virus te voorkomen. Dat vindt Michiel van Agtmael, internist - infectioloog van het VU medisch centrum. “Met de preventiepil Truvada kun je spreken van een doorbraak in de strijd tegen hiv.” Uit een grootschalig onderzoek in Afrika, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, blijkt dat Truvada de kans op besmetting met hiv met 44 tot 73 procent kan verminderen. Mede daarom pleit Van Agtmael ervoor om hoge risicogroepen preventief te behandelen met het middel. “Je kunt denken aan ongelijkwaardige relaties, waarbij prostituees bijvoorbeeld verplicht onbeschermde seks moeten hebben. Ook hiv-negatieve homoseksuele mannen die regelmatig voor een kuur komen na onbeschermde seks kun je het medicijn geven. Maar dan moeten zij zich wel regelmatig laten testen en onder controle van een hiv-centrum komen voor counseling en het controleren op bijwerkingen. Eventueel zou je

Analyse

“Truvada voor kleine groep”

Ook in Nederland kan de hiv-preventiepil een uitkomst zijn voor risicogroepen, denkt Michiel van Agtmael, internist – infectioloog van het VU medisch centrum. / VU

kunnen denken aan het preventief behandelen van mensen waarvan de partner hiv-positief is, alhoewel het beter is om dan de hiv-positieve partner te behandelen. Zodoende wordt het risico op besmetting immers ook een stuk kleiner.” Ondanks de doorbraak kleven er volgens Van Agtmael risico’s aan het middel, dat al jaren wordt gebruikt bij de behandeling van hiv-patiënten. “Het gevaar bestaat dat mensen een vals gevoel van veiligheid krijgen. De gedachte dat je niets meer kan over-

komen als je een pil neemt, is gevaarlijk. Dat de kans op besmetting halveert, betekent nog niet dat je zonder condoom kunt vrijen. Daarnaast blijft het risico op andere soa’s onverminderd groot en heeft het middel bijwerkingen. De nieren en botten kunnen bij langdurig gebruik schade oplopen.” Verder is het volgens hem nog maar de vraag of de zorgverzekeraar deze dure pil van 18 à 19 euro per dag wil vergoeden. De angst dat er een hiv-virus ontstaat dat resistent is tegen Truvada,

is volgens Van Agtmael alleen gegrond voor mensen die (zonder het te weten) zijn besmet. “Alleen dan kan het virus ongevoelig worden voor dit middel. Vervelend, aangezien Truvada vaak de eerste keus in de behandeling is. Dat maakt het dus nog belangrijker dat mensen uit hoge risicogroepen zich regelmatig op hiv laten testen.”

“Nu Truvada in de VS is toegelaten als geneesmiddel dat hiv kan voorkomen, verwacht ik dat Europa straks ook zal volgen. Een aantal studies laat zien dat Truvada preventief kan werken. Toch denk ik niet dat het middel voor veel mensen is weggelegd. Het werkt immers alleen goed als je het permanent en heel precies inneemt. Zo niet, dan geeft Truvada een vals gevoel van veiligheid. Mensen kunnen denken dat ze beschermd zijn en daardoor wellicht meer risico nemen, met een averechts effect. Wel kan het voor een beperkte groep een aanvulling zijn op andere preventiemaatregelen. Daarbij denk ik vooral aan hiv-negatieve homoseksuele mannen of iemand waarvan de partner hiv-positief is. Verder is het wel belangrijk dat iedereen zich realiseert dat de pil, ook bij goed gebruik, geen absolute bescherming biedt tegen een hiv-infectie.”

MARIEKE VAN DER VOORT

marieke.vander.voort@metronieuws.nl

Zo dichtbij zijn de Olympische Spelen maar zelden. En NS brengt ze nog dichterbij! Als Partner in Sport van NOC*NSF doet NS er alles aan om er een onvergetelijk evenement van te maken. In Londen, maar ook in eigen land. Tot aan het einde van de Spelen op 13 augustus organiseert NS vele activiteiten en winacties. Word fan van ‘Nederlandse Spoorwegen’ op Facebook of volg @LondenCentraal op Twitter en mis niets! Lees meer op ns.nl/londencentraal

ROEL COUTINHO Directeur Centrum Infectieziektebestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)


NIEUWS

Bom treft vertrouweling van Syrische president SyriĂŤ. Defensieminister en schoonbroer president Assad omgekomen bij aanslag in Damascus. Met een aanslag op enkele hooggeplaatste leden van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, lijkt de al anderhalf jaar durende strijd in het land een nieuwe fase te zijn ingegaan. Bij een bomaanslag in de hoofdstad Damascus werden gisteren minister Dawoud Rajiha van Defensie, zijn onderminister Asef Shawkat en generaal Hassan Turkmani gedood. Shawkat was getrouwd met de oudste zus van president Assad, Bushra. Diverse andere topofficials raakten gewond bij de aanslag. In diverse wijken van Damascus wordt al enkele dagen zwaar gevochten. Over de toedracht van de aanslag tijdens een veiligheidsbijeenkomst heerst onduidelijkheid. Zowel het Vrije Syrische Leger als enkele extreem-islamitische opstandelingen eisten gisteren de verantwoordelijkheid op. Een bericht dat een lijfwacht zichzelf had opgeblazen, werd later veranderd in een aanslag via een geplande bom. Enkele uren Democratie

Twitter @svhoorn Explosie in centrum Damascus. Sprake van doden en gewonden. Onduidelijk wat en waar. Gebied afgegren-

GĤüĨÿåüĒĎĂ‘ÄŒČżĨĨÑåȌÄ‘ĂĽÄŽĒÑÑĨĎÞüđĂĄĂĽÄ—Ä‘ ÝüĊėđüĒüÎüĒĨÿüđÿĒÿĨĎüĤÑĝėĹåJÑĉÞÑȊ/ AP

later werden ook enkele zware explosies gemeld nabij een kazerne van een door Assad’s broer Maher geleide elite-eenheid. De 65-jarige oud-generaal Rajiha, een christen, is de tot nu toe hoogste functionaris uit het regime van Assad die omkomt tijdens de strijd in SyriĂŤ. Volgens de opstandelingen vormt de aanslag het begin van het einde van het decennia heersende dictatoriale bewind in het land. “Hopelijk is Bashar de volgendeâ€?, zei de naar buurland Turkije gevluchte rebellenleider Riad al-Asaad tegen persbureau AP. De vrijwel onmiddellijk als nieuwe defensieminister benoemde generaal Fahd Jassem al-Frei sprak via het staatspersbureau Sana van ‘een laffe terreurdaad’. Bondgenoot Rusland beschuldigde het Westen ervan een hand te hebben gehad in de aanslag.

deld. #SyriĂŤ

@IvanCNN Overgelopen kolonel die gedode Defensieminister Rajha kende: Ik ben zo blij, omdat hij een misdadiger is. Hij gaf orders om mensen te vermoorden.

@Samsomhoms De constante bombardementen op Homs zijn tot nu toe nog niet veranderd, ondanks al het goede nieuws en de ontwikkelingen in Damascus.

RUBEN EG

07

Een minuutje met‌ Gert Brink

“Heerlijk samen terugblikken�

in juni zo’n 30 kilometer om te kijken of onze schoenen goed zitten, that’s it. Het is niet alleen een fysieke tocht, maar ook een mentale. Natuurlijk heb ik last van pijntjes, alleen zet ik een knop om. Voor mij werkt dat, al weet ik natuurlijk ook wat ik kan verwachten. Mensen die voor de eerste keer meedoen, zou ik wel adviseren om van te voren te trainen.�

De Nijmeegse Vierdaagse is in volle gang. Metro spreekt dagelijks met een aantal deelnemers over hun ervaringen. Gert Brink (56) loopt samen met zijn vrouw Marian (54) en blikt terug op de tweede wandeldag van gisteren. Je loopt voor de 33e keer mee dit jaar. Ben je het niet een keer beu? “Nee, nooit! De Vierdaagse is voor mij een inspannende ontspanningoefening. Na vier dagen kom ik als herboren thuis. Je loopt met zoveel verschillende mensen die hetzelfde meemaken, zoals blaren en een zere rug. Als ik dan aan het einde van de dag over de finish kom en met een biertje in mijn hand sta, voer ik hele gesprekken met wildvreemde mensen. Heerlijk, om dan samen terug te blikken.�

De route over de Waalkade was afgesloten. Jammer? “Ik vond de alternatieve route veel leuker. Normaal is woensdag een saaie dag, maar nu stonden er veel meer mensen aan de kant. Bovendien was er overal muziek. Dat loopt een stuk plezieriger.� Lopen jullie ‘m uit? “Oh ja, we gaan het zeker halen. Of we moeten voor die tijd onder een trein komen!� MIRTHE DIEMEL

En, hoe blik je terug op gisteren? “Het was geweldig. We hadden mooi weer, ondanks de regenachtige voorspellingen. Ook hebben we allebei goed gelopen. Die eerste twee dagen zijn bepalend voor de rest van de Vierdaagse. Mijn vrouw had geen enkele blaar, ik had twee kleine. Die heb ik overigens gewoon zelf doorgeprikt.â€? Toch train je nauwelijks‌ “Mijn vrouw en ik lopen elk jaar

Gert en zijn vrouw Marian.

ruben.eg@metronieuws.nl

On the guestlist

2ĂżĂœĂĽÄ¤Ă‘ÄŒĂĽÄ’2ĂżĂœĂżĂŞÝĤėĎü ĝÿĒĒÑÑĤĺüĤĊÿüŀÿĒÝüĒ De liberale alliantie onder leiding van de voormalige Libische interim-premier Mahmoud Jibril heeft bij de parlementsverkiezingen in LibiĂŤ de meeste zetels weten te veroveren. Dat maakte de kiescommissie dinsdagavond laat bekend. Het Verbond van Nationale Krachten van Jibril kreeg 39 zetels, bijna de helft van de zetels die beschikbaar waren voor politieke partijen. De Partij voor Gerechtigheid en Opbouw van de Moslimbroederschap eindigde op plaats twee met zeventien zetels. NOVUM/AP

ĂĽĝÿĒĒÑÑĤĺÑĒĂĄĂĽ2ĂżĂœĂżÄ¨Ă?ÞüĺüĤĊÿüŀÿĒÝüĒȌ 7ÑÞđėĹå/ĂżĂœÄ¤ĂżÄŒČŠ/ AP

Kritiek

NĂ?ėĹĎÿĒÝ_NÞÑĒåÞÑÑÎĎ hun homoverbod De Amerikaanse scouting, de Boy Scouts of America, blijft homoseksuelen weren, ondanks felle kritiek op dit beleid. De scouting beroept zich op steun van de ouders als belangrijkste reden om homo’s niet tot de organisatie toe te laten. Critici hadden gehoopt dat protestacties zouden leiden tot verandering. Volgens scouting-woordvoerder Deron Smith werd in 2010 in het geheim een elfkoppig panel in het leven geroepen dat de kwestie moest onderzoeken. Het panel kwam in 2012 unaniem tot de conclusie dat het uitsluitingsbeleid ‘het beste beleid’ is voor de organisatie en dat het dus niet gewijzigd moet worden. NOVUM/AP

Win kaarten voor de vetste feesten Metro en Betribes, de party- en uitgaanssite van Nederland, slaan de handen ineen. Elke week maak je kans op mooie prijzenpakketten voor de leukste feesten. Betribes is de partysite met de meest complete uitgaansagenda, vrijkaarten, het laatste dancenews en partyfoto’s. Surf snel naar www.metronieuws.nl/ uitgaan en win!

Alles-in-ÊÊn Standaard. Boordevol gratis extra’s. Standaard. Zoals:

Winnen Voor nop naar de hipste feesten? Dat kan met Metro en Betribes. Deze week: É„_ÿüĤ_'GĊÑÑĤĎüĒȌĂĽĂĽÄ’ÄşĂżÄĄÄŽĂ‘ĂŽĂĽÄŒÄ‘ĂĽÄŽĂĽĂĽÄ’ øüĨåĤÑĒĊĂĽÄ’ÎĤÿĨȌĂĽĂĽÄ’ÄŠÄŒĂĽĂĄĂżÄ’ĂťĂœÄ—Ä’ĺÑĒ ĽėĹĤÄ—Ä’ÄŒĂżÄ’ĂĽÎÑĨÞÿėĒĨĎėĤüÄŒĂ‘ĂœĂĽÄŒÉ¸ÉˇČŠÄ’ÄŒČŚĂĽĂĽÄ’ ÄĄÄ—ÄťĂĽÄ¤ÄŠĂżÄŽĂĽÄŒĂĽÄ¨ĺėėĤĎĝüüĥüĤĨėĒüĒüĺüĒĎȿ ÄŽĂĽĂ‘Ä‘ČŠÄ’ÄŒČŚĂĽĂĽÄ’ĨÑĹĒÑĺüĤĝüĒÑĤĤÑĒÝüđüĒĎ ĺėėĤĎĝüüĥüĤĨėĒüĒĂœĂżÄ‰SÞüĤđüĒSĂżÄŒĂœÄąÄ¤ĂťČŠ Thomas Gold, Air, Amsterdam, 21 juli 2012 Line up: Thomas Gold, Leroy Styles, Jaz von D, MC Ambush É„_ÿĉÎĊüüĤĎĝüüĊÑÑĤĎüĒĺėėĤ Phenomenal Deejays, Anno, Almere, 21 juli 2012 Line up: Lucien Foort, Genairo Nvilla, Pascal Moreno &Tyron Kemble, Jennifer Cooke É„SÿüĒĊüüĤĎĝüüĊÑÑĤĎüĒĺėėĤ Beachclub, Vroeger, 22 juli Line up: Gregor Salto, DJ Jean, Lady Bee, DJ Irwan, Ralvero, Goodgrip, Suyano, Fullscale

Â? 4_NaV` @]\aVSf =_RZVbZ adc š Ä&#x2026; Z[Q Â? 4_NaV` <][RZR[ =NXXRa adc š "Ä&#x2026; Z[Q Â? 4_NaV` aUbV` YVcR ac \] WR YN]a\] R[ aNOYRa

Nu de eerste 3 maanden â&#x201A;Ź 35,- /mnd

56.-

35.-

/mnd /mnd*

 C_NNT QR cR_X\]R_ [NN_ QR c\\_dNN_QR[ R[ OR`PUVXONN_URVQ \S XVWX \] X][P\Z

kpn winkel | kpn.com | 0800 0115


www.metronieuws.nl donderdag 19 juli 2012

Column

Frank Schleck is niet de enige wielrenner in de Tour die doping gebruikt.

LUUK KOELMAN COLUMNIST

NOORD-KOREA HEEFT ER SCHIK IN Sinds deze week heb ik er een nieuwe hobby bij. Ik ben Noord-Korea kenner geworden. Dat komt door Kim Jong Un, de nieuwe Grote Leider. Hij doet enkel onverwachte dingen. Eerst schoof hij een hoge militair aan de kant. Daarna kwamen beelden naar buiten waarop Kim, samen met een onbekende schone, een grote theater- en muziekshow bezoekt. Omringd door zijn generaals genoot hij van een optreden van een hippe meidenband. Stuk voor stuk mooie dames in minirok, voor driekwart uit been opgetrokken. Tijdens de show klommen ook levensgrote Disneyfiguren op het podium. Kim amuseerde zich kostelijk. Samen met zijn generaals gaf hij Mickey Mouse een staande ovatie. Waarschijnlijk denkt u op zo’n moment: zou Wibi Soerjadi in dat pak zitten? Maar Noord-Korea deskundigen zien zoveel meer! Zij kijken naar de minirokjes. Die zouden duiden op een “brutale koerswijziging” van het regime, want tot voor kort droeg iedereen in Noord-Korea maoïstische werkkledij. Nu gaan vrouwen in de hoofdstad Pyongyang massaal over straat in minirokjes. Ook het optreden van Mickey Mouse is uitvoerig geanalyseerd. Noord-Korea watchers zien hierin een eerste teken van meer openheid richting het Westen. Tekort Zelf zie ik iets anders. In een land waar een tekort is aan alles, kun je uit “In een land waar een tekort één Mao-pakje vijf minirokjes knippen. Zo simpel is het. En dan Mickey Mouse. is aan alles, kun je uit één Ik denk dat Kim Jong Un er gewoon Mao-pakje vijf minirokjes schik in heeft het Westen te laten gisknippen.” sen naar de diepere betekenis van al zijn fratsen. Waarom ook niet? Als heel Luuk Koelman de wereld je vijand is, kun je er maar beter zélf het beste van maken. Je gaat bijvoorbeeld gezellig met je complete generale staf op de eerste rij zitten bij een optreden van Mickey Mouse. De volgende dag lees je gierend van de pret hoe het westen hieraan duiding geeft. Onbetaalbaar! Ik zie Kim verder groeien in deze rol. Ik voorspel dat hij binnenkort staand, met zijn blote voeten in een bak vers schepijs, een militair defilé afneemt. Of nog mooier: hij laat zich in een open limousine stapvoets door Pyongyang rijden, met een opblaaspop onder de arm. Nog diezelfde avond zal een deskundige van instituut Clingendael aanschuiven bij Pauw & Witteman. Terwijl achter hem een foto van Kim met zijn opblaaspop wordt geprojecteerd, prachtig geschoten vanuit kikkerperspectief, legt hij met ernstige blik uit dat het hier gaat om een zogenaamde self inflating rubber doll: “Harde tepels en drie lustopeningen. We studeren nog op de merites van elke opening afzonderlijk.”

“Laten we doping veranderen in verboden middelen. Is eerlijker, duidelijker en minder beladen.”

“Correct, met alleen een glas melk en een boterham met pindakaas, klim je echt de berg niet op!”

“Nee hoor, het is doodnormaal dat het peloton met een gemiddelde van 44 km/u de Alpen doorkruist.”

Peter Nelissen, 51, Senior communicatieadviseur.

Caroline Fieret, 48, Medewerkster Thuiszorg.

Rene van Stekelenborg, 42, Muziekjournalist.

Brief van de dag

Stoer? Dan ook gevolgen accepteren Met enige verbazing heb ik het artikel gelezen over de zogenoemde ‘mishandeling’ na de klacht over eten bij Happy Italy in Rotterdam. Ik wil voorop stellen dat ik het niet eens ben met de reactie van de uitbater, maar vind het ronduit belachelijk om een glas wijn over iemand heen te gieten omdat deze persoon alleen maar over je praat. Om vervolgens als reden op te geven dat iemand je niet mag slaan omdat je een meisje bent vind ik laf. Als je ‘stoer’ wilt doen moet je ook de consequenties accepteren. M. SCHELLENBACH, DORDRECHT

Cathy-Merâl Esen werd mishandeld door een leidinggevende van restaurant Happy Italy nadat een klacht over het eten escaleerde. / RICHARD VAN DER KLAAUW | METRO Politiek

Eenzijdige en zwarte blik op politiek Metro-lezer A.S. de Bekker heeft een wel erg eenzijdige en zwartgallige blik op de politiek. Toevallig kom ik Esther Ouwehand, de nummer twee van de Partij voor de Dieren, wel eens tegen. Ik heb haar op geen van de door De Bekker genoemde eigenschappen kunnen betrappen. Wel op gedrevenheid, doorzettingsvermogen, idealisme en de bereidheid om zich rot te werken voor haar idealen. MARCEL VAN DE GEVEL, HAARLEM

Kans maken op honderd euro? Upload jouw column van exact vierhonderd woorden en een foto op onze website metrocolumn.nl. Columns voor volgende week maandag moeten uiterlijk donderdag 16.00 uur binnen zijn. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Horoscoop

Ram | 21/3 - 19/4 Op je werk gaat het allemaal heel soepel. Je werkt zeer precies en dat leidt tot een kwalitatief hoogstaand resultaat. Jij bent niet de enige die daar trots op is, dat zul je binnenkort wel merken.

Stier | 20/4 - 20/5 Vandaag is de dag om te doen wat jij al zo lang wilt. Je ondervindt misschien veel tegenstand, gewoon doorzetten. Het resultaat is de moeite waard.

Tweelingen | 21/5 - 20/6 De weg uit de eenzaamheid loopt via eigen initiatief naar contacten. En dat kun jij ook, echt waar.

Kreeft | 21/6 - 22/7 Jij hebt je goed voorbereid. Dus is de tijd gekomen om alles op alles te zetten en de grote stap te wagen. Breng je plannen vandaag nog tot uitvoering.

Leeuw | 23/7 - 22/8 Jij maakt er vandaag een potje van. Je houdt je hoofd er niet bij en daardoor weet je al gauw niet meer waar je eigenlijk mee bezig was. Tijd voor bezinning.

Maagd | 23/8 - 22/9 Vandaag loopt alles op rolletjes. Dat zal je extra motiveren en jij zult dan ook veel meer gedaan krijgen dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Een dag om tevreden op terug te kijken.

08

MENINGEN

Weegschaal | 23/9 - 22/10 Je bent aan het wikken en wegen en kunt nog niet beslissen. Als jij je nog niet zeker voelt over deze kwestie, stel dan de beslissing gewoon uit. Dat kan toch niemand jou kwalijk nemen en wat dan nog?

Schorpioen | 23/10 - 21/11 Een verliefdheid brengt jou uit je evenwicht. Geniet van dit gevoel en je energie, maar bedenk dat de wereld er morgen wellicht weer anders uit kan zien. Ga niet te snel nieuwe verbintenissen aan.

Werkloosheid

Voorkeur voor mensen die echt willen werken Die Marco Florijn (Wethouder Sociale Zaken Rotterdam,red.), probeert ie ons wijs te maken dat er van de tweehonderd die aan ’t werk zouden moeten gaan in de kassen er maar 25 daadwerkelijk zijn geplaatst. Nu blijken het er hooguit vijf te zijn. Het zoveelste

Snippers

fiasco waar eigenlijk omheen gedraaid (zacht uitgedrukt) wordt. De tuinders geven de voorkeur aan Oost-Europeanen en vakantiewerkers, die écht willen werken, niet die gedwongen worden, of beter gezegd, eigenlijk geen of weinig zin hebben. WIM KOELEWIJN, ROTTERDAM

Doping

Frank dacht: dat doen we gewoon weer Ja hoor het is weer zover. Weer een dopingzondaar. Houdt het dan nooit op? Ik had al vanaf het begin het idee dat Frank Schleck er totaal geen zin in had zonder zijn jongere broer Andy. Blijft natuurlijk geen reden om die rommel te gebruiken. Frank Schleck had vier jaar geleden 7000 euro overgemaakt op de bankrekening van de dopingarts Eufemiano Fuentes. Frank is toen vrijgesproken. Frank dacht, gaan we weer doen. Van die ezel en die steen en dat stoten is bij Frank zeker niet bekend. Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. Ben benieuwd of dit ook voor Lance Armstrong ooit nog

eens gaat gelden. KRIJN SCHOONDERWOERD, LEIDEN

Klagen

Waar wonen die mensen dan langs A2? Waarom klagen de bewoners langs de A2 over de snelheid die niet hoger mag dan 100 kilometer per uur? Er is op die weg altijd met 120 kilometer per uur gereden en toen hoorde je niemand klagen. Overigens vraag ik mij af waar die mensen dan wonen, want ik zie tussen Amsterdam en Utrecht alleen maar bedrijven en weilanden langs de snelweg. ROB HAAK, HAARLEM

Ook in Metro? Stuur je brief van maximaal honderd woorden per e-mail naar brieven@metronieuws.nl. Geef je volledige naam en adres op. De redactie behoudt zich het recht voor brieven in te korten. Het copyright van brieven vervalt aan Metro.

AIMÉE DE JONGH

Boogschutter | 22/11 - 21/12 Laat vandaag eens zien wat je allemaal in huis hebt. Daarmee kun je juist nu op die ene belangrijke persoon een goede indruk maken. Dat kan je leven een hele andere wending geven.

Steenbok | 22/12 - 19/1 Een verandering lijkt voor jou in eerste instantie slechts nadelige gevolgen te hebben. Maar als je je aanpast aan de nieuwe situatie zul je snel genoeg merken waar de voordelen voor jou liggen.

Waterman | 20/1 - 19/2 Dit is een dag om uit te zoeken op welke punten jij jezelf niet durft te zijn. Een tip daarbij is dat je dat kunt opmaken uit hoe anderen met je omgaan. Makkelijk is het natuurlijk niet.

Vissen | 20/2 - 20/3 Je leven is verschrikkelijk saai, althans dat vind jij. Daarom grijp je elke kans aan om een beetje leven in de brouwerij te brengen. Pas op dat je met deze acties geen geliefde personen kwetst.

Meer horoscopen? Ga dan snel naar www.metronieuws.nl/extra/horoscoop

Heinz de kat

WINDIG & DEJONG


AMSTERDAM

Politie Amsterdam vraagt burger om de dag hulp via Burgernet Animo. Een op de 45 Amsterdammers is lid van Burgernet. Politie zet vier keer in de week acties uit.

Wat vind jij?

09

Tijdelijk

Fietstunnel Johan van Hasseltweg dicht De Varenweg in Amsterdam Noord word opnieuw ingericht. Hiervoor wordt de weg vanaf maandag tot en met 31 augustus afgesloten voor auto- en fietsverkeer. Door de werkzaamheden gaat ook de fietstunnel onder de Johan van Hasseltweg dicht. Tijdens de zomervakantie worden hier de brugliggers geplaatst. De fietstunnel moet aan het einde van het jaar weer open zijn. METRO Oplichting

De politie Amsterdam-Amstelland zet om de dag via Burgernetacties burgers aan het werk als extra oren en ogen op straat. Inmiddels heeft 1 op de 45 Amsterdammers zich aangemeld voor het telefonische netwerk dat bijdraagt aan de opsporing van onder meer overvallers of vermiste personen. Maar de politie zou graag meer leden zien om de pakkans in heterdaadsituaties te vergroten. Daarom gaat ze nog actiever en specifieker werven. “Bijvoorbeeld bij een bekende uitvalsroute van overvallers kijken wij hoeveel leden we in die buurt hebben. Is dat niet genoeg dan gaan we werven onder bewoners en samenwerking met ondernemers zoeken”, zegt een politiewoordvoerder. “Dit werpt drempels voor de daders op en vergroot de pakkans aanzienlijk.” Burgernet wordt momenteel het meest ingezet bij vermissingen die over het algemeen goed aflopen. Een aantal keer ook met aantoonbare inzet van Burgernet. Vanwege de bekendheid van BurgerNet verdwijnt MailAlert binnenkort. In de regio zijn 22.000 mensen lid van Burgernet. Stadsdeel Centrum heeft de meeste leden. De animo in de twee westelijke stadsdelen is niet zo groot.

ANNE-FLEUR PEL

anne.fleur@metronieuws.nl

Nep-brandweerlieden aan deur in Zuidoost

AMSTERDAM

In Amsterdam Zuidoost hebben twee mannen geprobeerd een woning binnen te komen door te zeggen dat zij uit naam van de brandweer brandveiligheidscontroles kwamen doen. Het stadsdeel waarschuwt dat het om oplichters gaat. De brandweermedewerkers die in het kader van het project Samen Brandveilig controles uitvoeren dragen herkenbare brandweerkleding en identificatie op zak. METRO “Er is nu te weinig blauw op straat, dus dan is het wel goed als we elkaar zo kunnen helpen bij het oplossen van zaken. Je zag ook bij het Amber-alert op Hyves en rondom Milly Boelen hoe zo iets kan helpen en hoe een hele community bij de opsporing betrokken raakt. Dan zijn die zaken sneller opgelost.” Jolanda de Jager, 41

“Ik had nog niet van Burgernet gehoord, maar als je inderdaad de politie kan helpen bij bijvoorbeeld een overval, dan is het wel heel handig. Misschien dat ik me wel ga aanmelden bij Burgernet.” Adrie Zomer, 59

“Ik sta wel open om mee te doen, maar ik weet gewoon niet hoe ik mijn account bij Burgernet moet activeren. Als ik dat wel wist zou ik er gebruik van gaan maken. Dan is er misschien sneller hulp als dat nodig is.” Olaf Hart, 47

Geld. Grootste filmbibliotheek door bezuinigingen alleen nog op afspraak te bezoeken De bibliotheek van het Eye filminstituut, de grootste aan film gewijde bibliotheek van Nederland, is vanaf september alleen nog op afspraak te bezoeken. Oorzaak zijn de bezuinigingen die nodig zijn voor de kunstenperiode 2013-2016. Na de zomerstop die maandag begint en 1 september eindigt, gaat dit in. Van 31 oktober tot en met 31 januari is de bibliotheek dicht vanwege de verhuizing van de Vondelstraat naar Overamstel. “Daarna is het alleen mogelijk op aanvraag langs te komen op vier middagen in de week”, zegt een woordvoerder van Eye. “Belangrijker is dat het toegankelijk blijft. En er

&

Bezuinigingen

“De maatregel is een gevolg van de bezuinigingen, waardoor Eye minder bibliotheekpersoneel beschikbaar heeft.” Eye filminstituut

is online veel informatie te vinden.” De directie van Eye zegt het spijtig te vinden om de dienstverlening te beperken. “De maatregel is een gevolg van de bezuinigingen, waardoor Eye minder bibliotheekpersoneel beschikbaar heeft.” METRO

Overval

Twee jongens plegen overval op juwelier Op het Tussenmeer in Amsterdam Nieuw-West is gistermiddag een juwelierszaak overvallen. Een jongen had een vuurwapen en vertrok met de buit. Een metgezel stond met een grijze vluchtscooter te wachten. De eigenaar van een naastgelegen kledingwinkel is door de dader met het vuurwapen bedreigd. Lees meer op www.metronieuws.nl METRO

Zomerconcert

Wouter Hamel Wouter Hamel staat 28 juli en 15 augustus op de planken van Het Concertgebouw in Amsterdam in het kader van de Robeco Zomerconcerten. Hamel heeft de concerten zelf samengesteld. De eerste avond speelt hij samen met collega’s als Benny Sings, Giovanca, Lucky Fonz III en Janne Schra.

GOUDAANKOOP AMSTERDAM 3x in Amsterdam

ZET UW GOUD OM IN GELD!

WIJ KOPEN:

«

Pandbrieven van Sierarden Oud goud Tandgoud (ook met tanden) Platina Gouden en Zilveren Munten Goud en Zilver Baren Sieraden uit erfenissen Briljant en Diamant sieraden Krügerrand/Puurgoud Goudaankoop Amsterdam Zeilstraat 54 1075 SK Amsterdam Telefoon 020 - 3790103

Openingstijden: ma 11.00 uur-17.00 di t/m vr 10.00-17.30 za 10.00-17.00

Wij betalen topprijzen voor diamanten! 1Ct. Tot 10Ct.

Directe kontante betaling!

Luxe polshorloges: - Rolex - Cartier - Breitling - Audemars Piguet - Hublot - Patek Philippe - IWC - A. Lange & Söhne

Vertrouwd u op de vakman! Huisbezoek op uw verzoek mogelijk. Goudaankoop Amsterdam Openingstijden: Eerste van der Helststraat 57 ma 12.00 uur-18.00 1073 AD Amsterdam di t/m vr 10.00-18.00 Telefoon 020 - 3790103 za 10.00-17.00

www.goudaankoopamsterdam.nl

info@goudaankoopamsterdam.nl

NIEUW! Goudaankoop Amsterdam Eerste van Swindenstraat 18 1093 GD AMSTERDAM Telefoon 020 - 3790103

Openingstijden: ma 11.00 uur-17.00 di t/m vr 10.00-17.30 za 10.00-17.00

Mobiel: 06 - 340 60 354

KOM WERKEN ALS DESIGNER BIJ METRO ONTWERP CONCEPTEN, PITCHES & CAMPAGNES (40 UUR, PER DIRECT)

Metro is voor het marketingteam (hoofdkantoor

Je maakt deel uit van het marketingteam, de creatieve

in Amsterdam) op zoek naar een energieke en

denktank van Metro en je beheert de corporate I.D. van

creatieve vormgever met HBO werk- en denk-

Metro International. Commercieel en out-of-the-box

niveau. Je kunt goed omgaan met briefings en

kunnen meedenken met de sales-afdeling is een must.

deadlines en optimaal gebruik maken van Photoshop, Illustrator en InDesign.

Metro is de beste keuze voor jou om je iedere dag weer creatief uit te leven en je portfolio aan te vullen

Met deze programma’s werk je concepten, pitches

met talloze succescases.

en complete campagnes uit, in samenwerking met grote reclamebureau’s en klanten (zowel

Interesse?

nationaal als internationaal). Hierbij kun jij een

Mail je motivatie, C.V. en een preview van je portfolio

eindproduct afleveren dat tot in de puntjes is

(max 7MB) naar marielle.besselink@metronieuws.nl

verzorgd. Zowel creatief als technisch.

onder vermelding van ‘Creative’.

www.metronieuws.nl


www.metronieuws.nl donderdag 19 juli 2012

AMSTERDAM CITYLIFE

10

Work-out. â&#x20AC;&#x153;Twee minuten dansen en je bent verknocht aan bevrijdende Dance-Walkâ&#x20AC;? â&#x20AC;&#x153;Twee minuten meedoen en je bent helemaal verkochtâ&#x20AC;?, zegt initiatiefnemer Jolijn Fiddelaers over Dance Walk. â&#x20AC;&#x153;In het begin heeft iedereen nog een beetje schaamte om dansend over straat te lopen, maar als ze dan die drempel over zijn werkt het bevrijdend.â&#x20AC;? Zaterdag om twaalf uur vertrekt de dansende optocht vanaf het Centraal Station. De stoet is een soort silent disco, waar iedereen met zijn eigen muziek en in zijn eigen ritme over straat danst. â&#x20AC;&#x153;Het is best intensief. Het is een work-out die bestaat uit anderhalf uur lang dansenâ&#x20AC;?, zegt Fiddelaers, die Dance Walk overnam uit Amerika en het in Nederland introduceerde. Het is de tweede Dance Walk die Fiddelaers organiseert, maar haar bedoeling is dat het â&#x20AC;&#x2DC;Dance Walk-gevoelâ&#x20AC;&#x2122; zichzelf verspreidt. En dat lukt. On the guestlist

Dansers in actie tijdens de eerste Dance Walk in Amsterdam. / VICENT CARMIGGELT

â&#x20AC;&#x153;Er is er deze week een in Utrecht die ik niet heb opgestart. En het beperkt zich niet tot de straat. In augustus organiseren we in IJmuiden een Beach Dance Walk. Dat is het mooie eraan. Je kan het overal doen en je hebt niets anders dan muziek nodig.â&#x20AC;? KASPER HERMANS

Milkshake

Geniet van de muziek en elkaars diversiteit

Win kaarten voor de vetste feesten Metro en Betribes, de party- en uitgaanssite van Nederland, slaan de handen ineen. Vanaf komend weekend maak je elke week kans op mooie prijzenpakketten voor de leukste feesten. Betribes is de partysite met de meest complete uitgaansagenda, vrijkaarten en het laatste dancenews. Surf snel naar www.metronieuws.nl/ uitgaan en win!

Niets moet, alles mag is het motto van Milkshake. De organisatie van het festival in het Westerpark roept op om vooral blij te zijn met elkaars verschillende huidskleuren, religies, seksuele voorkeuren en mannelijke en vrouwelijke verschijningsvormen. Het festival moedigt bezoekers aan om zichzelf te zijn en zorgt bovendien voor een niet mis te verstane line-up, met bijvoorbeeld Sabine Starke en Don Diablo (foto). Als het festival om elf uur sluit, kan er gewoon door gefeest worden op de afterparty in het Mc-theater. METRO Don Diablo staat komend weekend op Milkshake / MARLOES VAN DOORN

www.aub.nl --- ticketshop leidseplein

do 19 juli vr 20 juli za 21 juli zo 22 juli ma 23 juli di 24 juli wo 25 juli

Van enkele djâ&#x20AC;&#x2122;s naar drie podia Hiphop. Festival Appelsap beslaat dit jaar voor het eerst drie podia. Niet alleen hiphop komt aan bod, maar ook de zijtakken.

Winnen Voor nop naar de hipste feesten? Dat kan met Metro en Betribes. Deze week: É&#x201E;_ĂżÄ&#x2030;ĂŽÄ&#x160;üüĤĎĝüüÄ&#x160;Ă&#x2018;Ă&#x2018;ĤĎüÄ&#x2019;ÄşÄ&#x2014;Ä&#x2014;Ĥ I Do Groupies, Rain, Amsterdam, 21 juli Line up: Duane Franklin, Johnny DeďŹ&#x20AC;, Dwight Neville, Daryll Nevin É&#x201E;_ĂżÄ&#x2030;ĂŽÄ&#x160;üüĤĎĝüüÄ&#x160;Ă&#x2018;Ă&#x2018;ĤĎüÄ&#x2019;ÄşÄ&#x2014;Ä&#x2014;Ĥ TikTak, Air, Amsterdam, 22 juli 2012 Line up: FeestDJ Ruud, Cherr du Perr, Chocomel, Ebel É&#x201E;_ĂżÄ&#x2030;ĂŽÄ&#x160;üüĤĎĝüüÄ&#x160;Ă&#x2018;Ă&#x2018;ĤĎüÄ&#x2019;ÄşÄ&#x2014;Ä&#x2014;Ĥ #Epic, Panama, Amsterdam 20 juli 2012 Line up: Duane Franklin,Kid Q, Steviie Wonder, Waylon Pereira

PARADISO

Clipse twee jaar geleden op de tiende verjaardag van Appelsap. / PIET VAN DER MEER|NOVUM

Weteringschans 6-8 Tel. 020-626 45 21 / www.paradiso.nl

Far East Movement 19.30 u. / Noodl. 23.30 u. / Teengirl Fantasy 24.00 u. CafĂŠ Paradiso 20.00 u. / Going to a Go-Go! 22.00 u. / Boss 24.00 u. CafĂŠ Paradiso 20.00 u. / Bassline 24.00 u. - girls free entry â&#x20AC;&#x2DC;till 01.00 u. Milkshake Festival, Westerpark 12.00-23.00 u. / Morgan Heritage 20.30 u. Marillion 20.30 u. / North Mississippi Allstars 21.00 u. Marillion 20.30 u. / Glen Hansard - De Duif 21.00 u. De La Soul 20.30 u. / MC Melodee x Cookinâ&#x20AC;&#x2122;Soul 22.30 u. / Cl. Noodlanding

PALEIS SOESTDIJK VIJVER

Amsterdamsestraatweg 1, Baarn Tel. 010-238 21 50 / www.deutrechtsespelen.nl / @dusonline

t/m wo 8 aug. Tienduizenden mensen bezochten inmiddels de opera Orfeo ed Euridice van De Utrechtse Spelen op Paleis Soestdijk %FMBBUTUFLBBSUFO[JKOOVJOEFWFSLPPQ.JTIFUOJFU t 21.30 u.

Tiller Galerie 1e Jacob van Campenstraat 1 1072 BB Amsterdam www.tillergalerie.com T +31 (0)20 66 227 25 M +31(0)6 24 999 721 George Heidweiller â&#x20AC;&#x201C; Peter Donkersloot â&#x20AC;&#x201C; Herman Brood â&#x20AC;&#x201C; Fabrice

Het hiphop-minded festival Appelsap in het Amsterdamse Oosterpark maakt zich op voor haar elfde editie en doet dit met een wel heel speciale presentatie. â&#x20AC;&#x153;We hebben geprobeerd de grens tussen een foto en een filmpje op te zoekenâ&#x20AC;?, zegt organisator en oprichter Rogier Smalhout, over de bewegende flyer die speciaal voor het festival is ontworpen. â&#x20AC;&#x153;Op Tumblr zagen we veel gifjes (korte bewegende beelden, red.) en hoe populair dat was. Toen hebben we bekeken of wij niet op die manier een Appelsapflyer konden maken.â&#x20AC;? Op Appelsap staan veel internationale namen zoals Schoolboy Q en Danny Brown. Maar tussen het internationale geweld door krijgt lokaal talent de kans om zich te laten zien. En het is niet zo dat ze afgeserveerd worden naar de kleine podia. Zo is

Talent

â&#x20AC;&#x153;Voor de jonge talenten is het heel tof om met grote hiphopartiesten op het podium te staanâ&#x20AC;? Organisator Rogier Smalhout over mix van jonge talenten en buitenlandse namen op Appelsap

rapper Lilâ&#x20AC;&#x2122; Kleine een van de openingsacts op het hoofdpodium. â&#x20AC;&#x153;Lilâ&#x20AC;&#x2122; Kleine staat nog aan het begin van zijn carrière en wij proberen zulke talenten een boost te gevenâ&#x20AC;?, zegt Smalhout. â&#x20AC;&#x153;Zo hebben we met Lilâ&#x20AC;&#x2122; Kleine onlangs een EP met vijf tracks uitgebracht. Voor de jonge talenten is het natuurlijk heel tof om met grote hiphopartiesten uit bijvoorbeeld Amerika op het podium te staan.â&#x20AC;? Hoewel hiphop de boventoon voert, worden er ook uitstapjes gemaakt naar andere muziekstijlen. â&#x20AC;&#x153;We maken vanuit de hiphopfilosofie een uitstapje naar electronic. Die stijlen liggen dichter bij elkaar dan je denkt. In de hiphop wordt steeds meer met elektronische beats gewerkt. Ook zijn er artiesten als dj Cinnaman die zich vanuit de hiphop door ontwikkeld hebben naar het

elektronische.â&#x20AC;? Niet alleen de artiesten ontwikkelen zich door, het festival zelf heeft eveneens een transformatie ondergaan. â&#x20AC;&#x153;In 2000 begonnen we als een gratis feestje met een paar djâ&#x20AC;&#x2122;s en een podium. Dit jaar zijn er voor het eerst drie podiaâ&#x20AC;?, vertelt Smalhout. Ook internationaal heeft Appelsap een naam opgebouwd. Het festival kreeg nog nooit zoveel persaccreditaties uit het buitenland en naar verwachting komt zondag 15 procent van de bezoekers van buiten Nederland.

KASPER HERMANS

reporter.ams@metronieuws.nl

Hoogtepunten

Waar moet je zondag bij zijn op Appelsap 2012. É&#x201E; =ÄĄÞüĎĂžÄ&#x2014;Ä&#x2014;ĂŽĂĄÄĄÄ&#x2014;åÿĹÄ&#x2018;ĎĤĂ&#x2018;ÄĄÄŽÄ&#x2030;ĂĽĂŽĂ&#x2018;ĂŽ Ä&#x2014;Ä&#x2018;ɴɾȊɳɳĹĹĤȊ Daarna volgen onder meer Abstract, Lilâ&#x20AC;&#x2122; Kleine, Sjaak, Mr. Polska, de Hydroboys en Fs Green. Vic Crezee sluit even na 21.00 af. É&#x201E; 'Ä&#x2019;ĂĄĂĽĹ&#x20AC;Ä&#x2014;ÝüÄ&#x2019;Ă&#x2018;Ă&#x2018;Ä&#x2018;ĂĄĂĽÄ&#x2014;Ä&#x152;Ä&#x2014;ĤĨȚĂ&#x153;Ä&#x2014;ĂżÄ&#x152;ĂżÄ&#x2019;Ăť ĤÄ&#x2014;Ä&#x2014;Ä&#x2018;Ă&#x153;üÝÿÄ&#x2019;ÄŽÄ&#x2019;ĂĽÄŽÄ&#x2019;Ă&#x2018;ÞüĎÄ&#x2018;ÿååĂ&#x2018;ÝĹĹĤ ĂĄÄ&#x2030;SĂżÄ&#x2018;8ÿüĂ&#x153;ĹĤÝȌÝüĺÄ&#x2014;Ä&#x152;ÝåĂĄÄ&#x2014;Ä&#x2014;ĤGĤüĨÄ&#x160;ČŠ De laatste uren zijn voor Disclosure en Cinnaman. É&#x201E; &ĂĽÄŽåüĤåüÄĄÄ&#x2014;åÿĹÄ&#x2018;ČŚĂĄĂĽ2ÿĺüNÄŽĂ&#x2018;ÝüȌ ÿĨÄ&#x2019;Ă&#x2018;ĂĄĂĽĨĎĂ&#x2018;ĤĎÄşĂ&#x2018;Ä&#x2019;ÞüĎÎüĨĎÿĺĂ&#x2018;Ä&#x152;üüĤĨĎ ÄşÄ&#x2014;Ä&#x2014;Ĥ"ÄąÄ&#x152;Ä&#x152;ĤüĂ&#x2018;ÄŽĂĽČŚÝüĺÄ&#x2014;Ä&#x152;ÝåĂĄÄ&#x2014;Ä&#x2014;Ĥ 2morrows Victory. Sef, Full Create en Lefto staan aan het eind van de avond op het podium.

Mr. Polska staat zondag op de main stage. / KEES SPRUIJT \ NOVUM


ENTERTAINMENT

Flying Dutchman Sandor vliegt â&#x20AC;&#x2DC;echtâ&#x20AC;&#x2122; als Peter Pan Arenashow. Aanstormend theatertalent Sandor StĂźrbl heeft een internationale rol als Peter Pan te pakken. Sandor StĂźrbl (26) uit Amsterdam vliegt binnenkort als de beroemde Peter Pan door concertarenaâ&#x20AC;&#x2122;s in BelgiĂŤ, Nederland, Engeland, Ierland en Duitsland. Hij werd uit zeshonderd kandidaten gekozen voor de World Arena Tour van de nieuwe show Peter Pan The Never Ending Story. Gisteren maakte de Belgische producent Music Hall in Amsterdam bekend dat StĂźrbl tot tien meter hoogte â&#x20AC;&#x2DC;echtâ&#x20AC;&#x2122; en dus zonder touwen zal vliegen door arenaâ&#x20AC;&#x2122;s als de Ziggo Dome in Amsterdam (februari) en Vorst Nationaal in Brussel. Hoe, dat wilde baas Geert Allaert niet verklappen. Wel had hij lovende woorden voor het talent, dat Nederland misschien kent van Op Zoek Naar Zorro. â&#x20AC;&#x153;Hij is een beetje rebels. Sandor is met recht onze Flying Dutchman.â&#x20AC;? Peter Pan The Never Ending Story is een theater/concert-spektakel op een set van 1600 vierkante meter. Achttien cinema-projectoren zorgen voor extra filmbeelden, waarin ook de cast acteert. De muziek bestaat uit hits als â&#x20AC;&#x2DC;I Am Sailingâ&#x20AC;&#x2122; van Rod Stewart en â&#x20AC;&#x2DC;Angelsâ&#x20AC;&#x2122; (Robbie Williams), maar ook uit nieuw werk dat wordt gecomponeerd door Matt Dunkley, maker van de muziek van de Pirates of the Caribbean-films. Lees meer op: www.metronieuws.nl.

ERIK JONK

erik.jonk@metronieuws.nl

11

Wonderboy

Motown-oprichter zoekt supertalentje Motown-oprichter Berry Gordy is op zoek naar een jongen met bijzonder acteertalent voor de musical over het soullabel. De acteur moet zowel een jonge Gordy, een kleine Michael Jackson en een jeugdige Stevie Wonder kunnen spelen. Gordy heeft een speciale website gelanceerd om de acteur te vinden. Hij zoekt een â&#x20AC;&#x2DC;charismatische Afro-Amerikaanse jongemanâ&#x20AC;&#x2122;, die tussen de 8 en 11 jaar oud moet zijn. NOVUM Sidekick

2

ENTERTAINMENT

Nieman en Heerschop doen De Zomer Van 4 Rick Nieman wordt als presentator van De Zomer Van 4: De Spelen bijgestaan door Peter Heerschop. De cabaretier schuift dagelijks aan in het RTL-programma, dat vanuit het Holland Heineken House in Londen wordt uitgezonden tijdens de Olympische Spelen. De andere vaste gasten zijn Dennis van der Geest en Joop Alberda. NOVUM

SUPERAANBIEDING VOOR DE LEZERS VAN METRO

UNIEK: 24 maanden 50% korting ĂŠn de Galaxy S Advance voor maar â&#x201A;Ź29,-

Na de popconcerten

â&#x20AC;&#x153;Ik ben trots de eerste familieshow in de Ziggo Dome te mogen brengen.â&#x20AC;? Sandor StĂźrbl trad gisteren in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam op met een nummer uit Peter Pan, onder meer met zijn Britse tegenspeelster Lilly-Jane Young (midden). / MARLOES VAN DOORN

VAN â&#x201A;Ź45,- VOOR

â&#x201A;Ź22,50

Geert Allaert Producent van Peter Pan The Never Ending Story.

p/mnd

Korting op telefoon â&#x201A;Ź390,Korting op maandtarief â&#x201A;Ź540,Uw voordeel

â&#x201A;Ź930,-

@4*75/* 95+89+2 @/4). :6+7 touchscreen @3+-'6/=+23+9++4 720p HD-video @ .?:5)57+675)+8857 @!5+89+267/08A 

TOPMODEL UIT DE GALAXY S LINE

Vodafone Voordeel Web Minuten + SMS + Internet Van (p/mnd) Voor (p/mnd) Toestelprijs Totaal voordeel 180 + 120 + 300 MB

â&#x201A;Ź40,-

â&#x201A;Ź20,-

â&#x201A;Ź49,-

240 + 180 + 400 MB

â&#x201A;Ź45,-

â&#x201A;Ź22,50

â&#x201A;Ź29,-

â&#x201A;Ź850,â&#x201A;Ź930,-

360 + 240 + 400 MB

â&#x201A;Ź55,-

â&#x201A;Ź27,50

â&#x201A;Ź9,-

â&#x201A;Ź1070,-

Kijk op de website voor meer Vodafone aanbiedingen met 24 maanden 50% korting. Abonnementen al vanaf â&#x201A;Ź 7,50 en altijd in combinatie met een toestel. Bovenstaande actie abonnementen hebben een contractduur van 24 maanden. De aansluitkosten bedragen â&#x201A;Ź30,- Zolang de voorraad strekt. Alleen online verkrijgbaar. Type-, druk- of zetfouten voorbehouden.

Snel bestellen op:

Meer dan 120 bestemmingen wereldwijd. Om uw stop-over in Dubai te boeken kunt u contact opnemen met uw reisagent of Emirates. De Onboard Lounge is exclusief voor First en Business Class reizigers. De Onboard Spa is exclusief voor First Class reizigers. Boek en betaal gemakkelijk met iDEAL of creditcard. Voor meer informatie kijk op emirates.nl of bel (020) 203 5163. Ontdek nu de voordelen van het frequentflyerprogramma op skywards.com

www.superdeal.nl/metro of bel: 0900-0603 (â&#x201A;Ź0,45 cpm)


7"/"'

WIN EEN JAAR LANG PATHĂ&#x2030; UNLIMITED GOLD MET THE DARK KNIGHT RISES! Ga naar http://thedarkknightrises.imaxpathe.nl en maak kans op een jaar lang gratis PathĂŠ Unlimited Gold! Of win een andere mooie prijs, zoals 50 of 100 euro tegoed voor PathĂŠ Thuis! Op de actiesite vind je ook de voorwaarden.

3D, IMAX EN IMAX 3D ZIE JE ONBEPERKT MET PATHĂ&#x2030; UNLIMITED GOLD! t0/#&1&3,57"/'*-.(&/*&5&/70034-&$)54ĂŠ 1&3.""/% t(²²/50&4-"(7003% *."9&/*."9% t,035*/(01)"1+&4&/%3"/,+&4

VAN PRODUCENT TIM BURTON EN DE REGISSEUR VAN â&#x20AC;&#x2DC;WANTEDâ&#x20AC;&#x2122;, TIMUR BEKMAMBETOV

12 JULI IN DE BIOSCOOP ABRAHAMLINNCOLNVAMPI COLNVAMPIREHUNTER. NL NL WWW.WWW. ABRAHAMLI REHUNTER.

www.madagascarfilm.nl

2 AUGUSTUS IN DE BIOSCOOP IN 3D

www.pathe.nl/unlimited


FILM

13

Powered by Belbios: 0900-0255 (55 ct per minuut)

Mini-recensies

Afsluiting met een epische knal

Geestig tijdverdrijf voor de kinderen

Geen irritante tiener, maar een oprecht kind

Duizelen in je stoeltje bij actie Madagascar 3

Slechts drie van zeven films scoren voldoende

The Dark Knight Rises

Joris en Boris het geheim van de tempel

Brave

Madagascar 3: Europe’s Most Wanted

7 Days In Havana

Regie. Christopher Nolan

Regie. Aram van de Rest, Martijn van Nellestijn

Regie. Mark Andrews, Brenda Chapman en Steve Purcell

Regie. Eric Darnell, Tom McGrath en Conrad Vernon

Regie. Ondermeer Laurent Cantet, Benicio Del Toro en Julio Medem

Genre. Familie, avontuur

Genre. animatie, actie

Genre. animatie, comedy

Genre. drama

Met. Martijn van Nellestijn, Richard de Ruijter, Inge Ipenburg

Met. Kelly Macdonald, Billy Connolly en Emma Thompson

Met. Ben Stiller, Jada Pinkett Smith en Chris Rock

Met. Josh Hutcherson, Daniël Brühl en Emir Kusturica

ɄɄɄɄɄ

ɄɄɄɄɄ

ɄɄɄɄɄ

ɄɄɄɄɄ

Het verhaal: Joris en Boris, het duo uit de bekende sinterklaasfilms, erven van hun voorouders een geheimzinnig houten kistje. Dat blijkt aanwijzingen te bevatten die het duo naar Cyprus leidt, waar Joris en Boris op zoek gaan naar de waardevolle bezittingen die hun voorvaderen hen hebben nagelaten. Ondertussen worden de twee gevolgd door inspecteur Jankers, die ervan overtuigd is dat ze iets kwaads van plan zijn.

Het verhaal: Merida, de dochter van de Schotse koning Fergus en koningin Elinor, is een eigenwijze tiener. Ze gaat recht tegen de koninklijke opvoeding van haar moeder in en is vastbesloten haar eigen lot te bepalen. Als haar moeder wil dat zij een man kiest, ontmoet Merida een heks. Ze vraagt de heks haar moeder te veranderen, maar als die dan daadwerkelijk verandert, in een beer, heeft Merida spijt.

Ga naar de bioscoop want: Van Nellestijn is als Joris erg geestig. Zijn komische timing geeft de film dynamiek en humor.

Ga naar de bioscoop want: Na John Carter en The Avengers komt Disney weer met een echt sprookje, inclusief Disneymuziek en boze heks. De koppige Merida is mooi geanimeerd. Geen irritante tiener, maar een oprecht eigenwijs kind.

Het verhaal: Het illustere gezelschap Marty de zebra, Melman de giraffe, Alex de leeuw en Gloria het nijlpaard is uit Afrika ontsnapt en wil naar New York. Dankzij technische onkunde van de pinguïns en chimpansees stranden ze echter in Monte Carlo. Ze sluiten zich, zonder dat ze het eigenlijk willen, aan bij een rondreizend circus om zo te ontsnappen aan het dierenasiel. Met dat circus doen ze de ene na de andere Europese stad aan.

Het verhaal: 7 Days In Havana is een episodefilm; verschillende korte verhalen die samen één lange film vormen. De zeven ingeschakelde regisseurs namen ieder een dag in de Cubaanse hoofdstad voor hun rekening. Kleine greep: Benicio Del Toro maakt zijn regiedebuut met een film over een Amerikaanse tourist (Hutcherson) die per ongeluk een travestiet naar zijn hotel meeneemt en Julio Medem verhaalt over een driehoeksverhouding.

Ga naar de bioscoop want: Madagascar 3 is mooi vormgegeven en grappig familie-entertainment. En je ziet het niet vaak, maar deze serie wordt met elke film weer net even iets beter. Film is ook goed te doen als je zonder kinderen op stap bent.

Ga naar de bioscoop want: Drie van de zeven episodes zijn goed gelukt, met name die van Pablo Trapero over een beroemde en dranklustige regisseur (rol van regisseur Emir Kusturica) die in Havana is uitgenodigd om een prijs in ontvangst te nemen op een filmfestival, is geweldig.

Genre. actie, avontuur Met. Christian Bale, Anne Hathaway, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt

ɄɄɄɄɄ Het verhaal: Het is acht jaar nadat de inwoners van Gotham Batman onterecht brandmerkten als aartsvijand nummer één, en Bruce Wayne zijn superheldenstatus aan de wilgen hing. Wanneer een gemaskerde slechterik, Bane, opeens chaos creëert in het eens zo vredige Gotham is Wayne gedwongen om zijn zwarte oortjes uit de mottenballen te halen. Ga naar de bioscoop want: Nagenoeg alles klopt aan dit waanzinnige epos: de sterrencast, de muziek en de rauwe realistische actie. Hathaway, Hardy en Gordon-Levitt behoren tot een nieuwe lichting zeer getalenteerde en veelzijdige acteurs. Ze spelen iedere mogelijke rol met verve. Anne Hathaway weet als Catwoman zelfs de nare smaak die Halle Berry (Catwoman, 2004) achterliet, weg te spoelen. Blijf thuis want: De film laat je achter met grote honger naar meer door het einde dat zowel mooi gesloten als wijd open is. EVELIEN VAN BAEKEL

Blijf thuis want: Zelfs voor een kinderfilm blijven sommige karakters erg tweedimensionaal. Bartho Braat kan als Grudo enkel grommen en Inge Ipenburg’s slechterik komt ook slecht uit de verf. Ondanks dat, en andere mankementen, is de film prima tijdverdrijf voor kinderen die door het rotweer geen kant op kunnen. EVELIEN VAN BAEKEL

Blijf lekker thuis want: Een heks, een oud huisje in een donker bos en een spreuk waardoor iemand verandert in een beer… we hebben het eerder gezien: Sneeuwwitje, Brother Bear, maar dan anders. BIANCA BRASSER

Blijf thuis want: De film is zo snel en zit zo boordevol actie dat de kans groot is dat je bij de aftiteling zit te duizelen in je bioscoopstoeltje. MARIO WISSE

Blijf thuis want: Bij vier van de zeven zou je niet zeggen dat het om korte films gaat, zo lang lijken ze te duren. MARIO WISSE

IN DE T IN G E B T S E E F T E H RESS! ROZEMAANDAGEXP

23 juli

Roze Maandag Tilburg

LIONEL RICHIE TUSKEGEE TOUR 2012

KAARTVERKOOP VIA VVVTILBURG.NL/KERMIS

ZATERDAG 6 OKTOBER 2012 ZIGGO DOME - AMSTERDAM Kaartverkoop via www.livenation.nl NIEUW ALBUM ‘TUSKEGEE’ NU OVERAL VERKRIJGBAAR

WWW.LIONELRICHIE.COM

Vertrek 10.11 uur

Vertrek 10.47 uur

Vertrek 11.36 uur

Amsterdam

Utrecht

‘s Hertogenbosch

Aankomst 11.55 uur

Tilburg


www.metronieuws.nl donderdag 19 juli 2012

TELEVISIE EN WEER

Ned 1

Ned 3

Ned 2

14

SBS 6

RTL 4

19:25. Het gevoel van de Vierdaagse 20:00. NOS Journaal 20:30. NCRV Babyboom

Documentaire

Rel en overspel in The Big Apple Once in a lifetime: The extraordinary story of the New York Cosmos

Ʉ ɴɼȩɵɸııĤȿ&åĮûåĺėåČĺÑĒ áå_ÿåĤáÑÑûĨåȩ Het laatste nieuws, portretten van betrokkenen en alles wat met wandelen en Nijmeegse Vierdaagse te maken heeft. Dit jaar is Erik Hulzebosch als speciale verslaggever van de partij bij de Vierdaagse. 21:25. Generatie 2010 22:20 . Andere Tijden Sport

13.05 uur. RTL4

In 1977 kende New York de opkomst van de eerste grote voetbalclub in de VS: De New York Cosmos met wereldster Pelé. Daardoor ontstond er een enorme buzz rond de ploeg.

19:25. Verborgen verleden 20:20. Per seconde wijzer 20:55. HUMAN Doc: Wat de kat ziet

19:30. NOS Tourjournaal 20:00. Met je neus in de boter 20:25. Keuringsdienst van Waarde

19:55. RTL Weer 20:00. Ik kom bij je eten 20:30. Bonje met de buren 21:30. Help, mijn man is klusser

19:20. Shownieuws - Vroege editie 20:00. Burgers’ Zoo: Drukte in de dierentuin

Ʉ ɵɳȩɵɳııĤȿGåĤĨåÝėĒáåĻÿĉȿ zer. Kennisquiz. Twee spelers beantwoorden binnen 200 seconden vier vragen. Hoe zullen zij hun jokers inzetten, hoeveel rondes zullen zij het volhouden? En met welk bedrag gaan de spelers uiteindelijk naar huis?

Ʉ ɴɼȩɶɳııĤȿ8=NSėıĤȿ ĉėıĤĒÑÑČȩ De kijker wordt bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in de Ronde van Frankrijk. Met een ruime samenvatting van de diezelfde dag verreden etappe, interviews en reportages.

Ʉ ɵɳȩɶɳııĤȿėĒĉåđåĮáå buren. John Williams en Natasja Froger pakken bonje tussen buren aan. Het duo komt langs om poolshoogte te nemen, bekijkt het probleem van alle kanten en draagt oplossingen aan.

Ʉ ɵɴȩɶɳııĤȿ&ėıĨåȩ Ziekenhuisserie. James Sidas is een erkende natuurkundige die lijdt aan een burnout. Hij raakt besmet met een onbekende ziekte tijdens zijn baantje als koerier.

20:55. Metropolis 21:35. NOS Studio Sport 22:30. NOS op 3

22:30. De zomer van 4: Tour du Jour

21:15. Spraakmakende zaken 22:00. Nieuwsuur 22:45. Holland Doc: Compassie

Actie

20:30. The mentalist 21:30. House 22:30. Hart van Nederland - Late editie

Autorace op leven en dood Death race

RTL 5

RTL 7

RTL 8

Net 5

Veronica

Comedy Central

22.35 uur. RTL7

In een futuristische woestenij beheerst oud-speedwaykampioen Jensen Ames de kunst van het overleven als geen ander. Valselijk beticht van de moord op zijn gezin, belandt Ames in de gevangenis.

20:00. Dames en heren in de dop 20:30. Terra Nova 21:30. Terra Nova 22:30. CSI: Miami

19:00. De politie op je hielen! 20:00. Destroyed in seconds 20:30. War 22:35. Death race

20:30. House 21:25. Mercy 22:20. RTL Boulevard 23:15. De Pfaff’s

19:35. Surf rescue 20:30. Conspiracy theory 23:25. Medical examiners 00:15. McLeod’s daughters

20:00. Rules of engagement 20:30. Batman begins 23:10. The Dark knight rises: The making of

20:45. Chuck 21:35. That ‘70s Show 22:05. That ‘70s Show 22:30. That ‘70s Show 22:50. Seinfeld

Puzzels

Weer

Hoofdredacteur: Robert van Brandwijk Eindredactie: Job Halkes, Marije van ’t Hoog, Erik Jonk Nieuws: Klaas Boomsma, Bianca Brasser, Marlies Dinjens, Ruben Eg, Niels Rigter, Marieke van der Voort, Jeroen van Wieringen Entertainment: Mario Wisse, Merike Woning Sport: Jeroen Haverkort, Luc Wierts Amsterdam: AnneFleur Pel Rotterdam: Jelle van de Kamp Webredactie: Dave van Aken, Joost Tadema Beeld en vormgeving: Linda Oudendijk, Enzo Peters, Eefje Savelkoul, Marcel Smit Fotograaf: Richard van der Klaauw Stagiaires: Carmen Dorlo, Kasper Hermans, Esther Lock en Kees van Unen Algemeen directeur/uitgever: Tim Scholte Commercieel directeur: Marcel den Hoed Distributie: Jurriaan Otting.

Metro is ‘s werelds grootste gratis dagblad met 67 edities in 22 landen in Europa, Noord- en ZuidAmerika en Azië. Metro is politiek en religieus onafhankelijk en wil lezers in 20 minuten op de hoogte brengen van het nieuws van de afgelopen 24 uur. Metro wordt dagelijks gelezen door meer dan 17 miljoen wereldburgers. Metro Holland BV Postbus 90009 1006 BA Amsterdam tel: 020 - 511 4000

Metro Rotterdam Westblaak 224 3012 KP Rotterdam tel: 010 - 206 03 20


METROMODE

15

Ik ga op reis en neem de volgende zaken mee... Zomerse must-haves. De zomer laat het afweten. Hoogste tijd om een last minute vakantie te boeken. Deze zomerse musthaves mogen niet ontbreken in jouw koffer. 100% reisgids Biologisch slow food eten, wereldberoemde muurschilderingen van Leonardo da Vinci bewonderen, ontspannen aan het Gardameer met de plaatselijke jetset: het kan allemaal in Noord Italië. Geen wonder dat deze streek zo populair is. De nieuwe reisgids 100% Noord-Italië van mo’media brengt je naar niet te missen highlights én authentieke adresjes waar nog niet iedereen is geweest. Met de gratis bijgeleverde cd-rom zet je alle adressen uit de gids eenvoudig in je navigatiesysteem. (ISBN: 978 90 5767 537 9, 24,95 euro) www.100procenttravel.com

Take away nagellak De Take Away Nail Colours van Herôme zijn perfect om mee te nemen op vakantie. Want of het nu gaat om een citytrip of strandvakantie: jouw nagels moeten natuurlijk gelakt zijn in de couleur du jour.

+ PLUS

100% Reisgids.

Last van keuzestress heb je niet. Je neemt gewoon alle kleurtjes mee! (2,99 euro) Hip sprayen Als het aan Sprean ligt, horen vette vinger op de glazen van je zonnebril definitief tot het verleden. Je poetst ze binnen no time weg met deze hippe spray. Sprean wordt verkocht in een kek flesje en heeft een frisse fruitgeur. De 100% natuurlijke spray leent zich ook perfect voor het reinigen van het beeldscherm van je telefoon, computer, camera en televisie. (Sprean, 3,95 euro) www.sprean.com

Molton Brown Met deze travel-set van het Londense merk Molton Brown wordt het vanzelf zomer in je badkamer. De 10 mini bath & shower gels hebben exotische namen als Inspiring wild-indigo, Re-charge black pepper en Heavenly gingerlily. Afhankelijk van je stemming kies je een kleur en geur. Verkrijgbaar bij Babassu skin & spa. (30 euro). www.babassu.nl

Eyecatcher Ook al ga je hiken in de bergen, één mooie jurk mag niet ontbreken in je reisbagage. Dit supervrouwelijke exemplaar is een echte eyecatcher. Draag het jurkje op een zonnige dag met fel gekleurde hakken en maak je look af met simpele goudkleurige oorbellen. (Ana Alcazar, 79,95 euro) www.dressesonly.nl

EVELYN VAN HASSELT

Favorieten

Blake Lively Of ze nu een weekendje weg gaat of een hele week, actrice Blake Lively gaat de deur niet uit zonder haar drie favoriete beautyproducten: lipgloss en mascara van Chanel en een wimperkrultang van Shu Uemura.

trends@metronieuws.nl

Mail en win

METRO ZOEKT:

De favoriete koffie van Italië bij je thuis Al sinds 1895 verwerkt Lavazza haar passie voor koffie in kwalitatieve, authentieke Italiaanse espresso. De A Modo Mio Favola is het sprookje dat geboren is uit de samenwerking tussen Lavazza en Electrolux. Elegantie, stijl, technologie en unieke smaak zijn gecombineerd in een machine met een minimalistisch ontwerp. De Favola Plus is onlangs door de Consumentenbond zelfs uitge-

roepen tot beste machine. Lavazza geeft één chocoladebruine A Modo Mio Favola Plus weg ter waarde van 179 euro inclusief vier pakjes koffiecups. Winnen? Mail dan vandaag nog naar trends@metronieuws. nlwww.lavazzamodomio.nl. METRO

KRANTENUITDELERS PER 3 SEPTEMBER 2012 MINIMAAL 18 JAAR

MAANDAG T/M VRIJDAG

VAN 06:00 TOT 09:00

IN DE VOLGENDE PLAATSEN: Vacaturenr.: 2601348

4HYRL[PUN4HUHNLY AutoTrack.nl - Diemen Vacaturenr.: 2592263

=LYaVYNLUKLU0. Azora - Ulft Vacaturenr.: 2604251

;LJOUPJHS7YVQLJ[4HUHNLY OCI Terminal - Rotterdam Vacaturenr.: 2584766

*HSJ\SH[VY>LYR]VVYILYLPKLY A. de Reus Aannemersbedrijf B.V - Spijkenisse

AMSTERDAM, ROTTERDAM DEN HAAG, UTRECHT & LEIDEN VOOR MEER INFORMATIE: DISTRIBUTIE@METRONIEUWS.NL

Vacaturenr.: 2574940

*VUZ[Y\J[L\Y(\[VTV[P]L Nobru Technisch Personeel - Veldhoven www.metronieuws.nl

2PQR]VVYKLaLLUTLLY]HJH[\YLZVWTL[YVQVIZUS


www.metronieuws.nl donderdag 19 juli 2012

TRAVEL

16

EEN SAMENWERKING MET COLUMBUS MAGAZINE

Tot jezelf komen op de EgeĂŻsche Zee met de yogamatten aan boord Cruisen. Nederlands bekendste yogadocente neemt je mee op een zeilcruise langs de zuidkust van Turkije.

Cruisen in Turkije met yogi Myrna van Kemenade.

Ontwaakt uit een diepe slaap, loop je het dek op en neem je een frisse duik in de EgeĂŻsche Zee. Je ochtenddouche. Als je weer boven water komt, zie je het afgelegen strandje al liggen waar je straks je yoga-oefeningen gaat doen. Je docente is niemand minder dan Myrna van Kemenade, bekend van haar yogaprogramma op tv-kanaal Spirit 24. Zij reist acht dagen lang met jou en een dozijn andere yogiâ&#x20AC;&#x2122;s mee op een luxe houten zeilboot dat van alle gemakken is voorzien. Vanuit Bodrum voert de reis langs de zuidwestkust van Turkije dat, afgezien van enkele drukke toeristische badplaatsen, een spectaculaire natuurlijke achtergrond vormt: lange zandstranden omgeven door olijfgaarden en naaldwouden worden afgewisseld met lieflijke vissersplaatjes. Waar je precies aanmeert, is geheel aan jou en de andere passagiers. Dagelijks staan twee yogaworkshops op het programma. Een energieke sessie in de ochtend op het vasteland â&#x20AC;&#x201C; bij voorkeur aan een stille baai â&#x20AC;&#x201C; en een serie ontspanningshou-

/ SWS SAILING

dingen in de avond op de boot. Het programma is geschikt voor zowel beginners als gevorderden â&#x20AC;&#x201C; iedereen werkt op zijn eigen niveau. Vanwege de kleine groep is er veel persoonlijke aandacht mogelijk. Je krijgt de ruimte om dingen die je tegenkomt tijdens de les of uit je leven met elkaar of met Van Kemenade te bespreken. De boeddhistische leer dat de materiĂŤle wereld bestaat uit de vier elementen aarde, water, vuur en lucht staat daarbij centraal. â&#x20AC;&#x153;Tijdens de boottocht, in de openlucht, voel je heel duidelijk hun aanwezigheidâ&#x20AC;?, vertelt Van Kemenade. â&#x20AC;&#x153;Maar de elementen zitten ook in ons lichaam. Via meditatie en yoga kom je er direct mee in contact en krijg je beter inzicht in hoe je lichaam en geest samenwerken.â&#x20AC;? Het gevolg is ontspanning â&#x20AC;&#x201C; een mentale balans. Het heerlijke eten, dat van verse ingrediĂŤnten aan boord wordt bereid, helpt een handje mee. Buiten de lessen, als de boot voor anker ligt in rustige baaien, kun je zwemmen, snorkelen, kanoĂŤn of eenvoudigweg genieten van de stilte. De eerstvolgende yogazeiltocht vertrekt op 29 september. De kosten bedragen 665 euro. Dat is inclusief yogaworkshops. Meer info vind je op www.swssailing.nl

Columbus magazine

=Ä&#x2019;ÄŽĂĄĂĽÄ&#x160;ĂĄĂĽĝüĤüÄ&#x152;ĂĄĂ&#x153;ĹÿĎüÄ&#x2019;ĂĄĂĽÝüĂ&#x153;Ă&#x2018;Ă&#x2018;Ä&#x2019;ĂĄĂĽ ÄĄĂ&#x2018;ĂĄĂĽÄ&#x2019;Ä&#x2018;ĂĽÄŽĤüÿĨÄ&#x2018;Ă&#x2018;ĂťĂ&#x2018;Ĺ&#x20AC;ĂżÄ&#x2019;ĂĽÄ&#x2014;Ä&#x152;ÄąÄ&#x2018;Ă&#x153;ĹĨȊ É&#x201E;#Ă&#x2018;Ä&#x2019;Ă&#x2018;Ă&#x2018;ĤĂ?Ä&#x2014;Ä&#x152;ÄąÄ&#x2018;Čż Ă&#x153;ĹĨÄ&#x2018;Ă&#x2018;ĂťĂ&#x2018;Ĺ&#x20AC;ĂżÄ&#x2019;ĂĽČš Ä&#x2018;üĎĤÄ&#x2014;ĂĽÄ&#x2019;ĥĤÄ&#x2014;ĂłĎüüĤ ÄşĂ&#x2018;Ä&#x2019;Ä&#x2014;Ä&#x2019;Ĺ&#x20AC;ĂĽĂ&#x2018;Ă&#x2018;Ä&#x2019;Ă&#x153;ÿüȿ ĂĄĂżÄ&#x2019;ÝȊ Vier edities van het tijdschrift en een gratis reisplanner voor tien euro.

Cruisen op een vrachtschip

Het Nederlandse bedrijf Sea Travel Holidays biedt â&#x20AC;&#x2DC;vrachtcruisesâ&#x20AC;&#x2122; aan. É&#x201E; &ĂĽÄŽĂťĂ&#x2018;Ă&#x2018;ÄŽÄ&#x2014;Ä&#x2018;ÄşĂ&#x2018;Ä&#x160;Ă&#x2018;Ä&#x2019;ĎÿüĨÄťĂ&#x2018;Ă&#x2018;ĤÄ&#x2014;ÄĄÄ&#x2030;ĂĽÄŽĂĽ ĂťĂ&#x2018;ĨĎĂ&#x153;ĂĽÄ&#x2019;ÄŽÄ&#x2014;ÄĄĂĽĂĽÄ&#x2019;ĝüĤÄ&#x160;ĂĽÄ&#x2019;ĂĄĺĤĂ&#x2018;Ă?ÞĎȿ ĨĂ?ÞÿĥȊ Onder het dek staan tussen de normale vracht ook containers die zijn veranderd in comfortabele ruimtes om de nacht in door te brengen, compleet met televisie en airco. É&#x201E; `üĤÄ&#x160;ĂĽÄ&#x2019;ĂžÄ&#x2014;ĂĽĂŽÄ&#x2030;ĂĽĂ&#x2018;Ä&#x152;ĨÄĄĂ&#x2018;ĨĨĂ&#x2018;ÝÿüĤÄ&#x2019;ÿüĎȌ Ä&#x2018;Ă&#x2018;Ă&#x2018;ĤÄ&#x2030;ĂĽÄťÄ&#x2014;ĤåĎĝüÄ&#x152;ÄşÄ&#x2014;Ä&#x152;Ä&#x2014;ÄĄĂ&#x153;üĎĤÄ&#x2014;Ä&#x160;Čż Ä&#x160;ĂĽÄ&#x2019;Ă&#x153;ĂżÄ&#x2030;ÞüĎĤüÿÄ&#x152;ĂĽÄ&#x2019;ĂĽÄ&#x2019;Ĺ&#x20AC;ĂĽĂżÄ&#x152;ĂĽÄ&#x2019;ÄşĂ&#x2018;Ä&#x2019;ÞüĎ ĨĂ?ÞÿĥȊ Je hebt de keuze uit bestemmingen in onder meer Europa, de Cariben en Afrika.

LEES MEER OP COLUMBUSMAGAZINE.NL

ELMQD

2QPRJHOLMN

&UXLVHQPHWNRUWLQJ 1RJPHHUFUXLVHNRUWLQJ Incl. vliegreis ĂŠn cruise o.b.v. volpension!

YDNormaal â&#x201A;Ź 760, bij Stip vanaf â&#x201A;Ź 379! Beperkt plaats! Wees hier snel bij! Inclusief: vliegreis, taxen en cruise per Costa Luminosa met alle maaltijden aan boord

GDJHQ Marseille Barcelona

Marseille

Savona

Barcelona Mallorca

Ibiza

Cruises Westelijke Middellandse Zee!

Corsica

-48%

reprijs Brochu 1530! â&#x201A;Ź tot wel

Prijzen en informatie:

5 dagen

419 398 459 379

19-24 september 10 oktober 19 oktober 31 oktober 9 november

6 dagen

479 398 489 398 379

AllĂŠĂŠn ve 3 en 14 rtrek op oktobe r!

:HVW0LGGHOODQGVH=HH

iegdeze vl Beleef sensatie! se en crui r gen pe IEF: vlie ! EXCLUS AIRBUS A380 s EmirateElders tot w â&#x201A;Ź 400500 du el urde

r!

&UXLVH'XEDL GH(PLUDWHQ

12 dagen inclusief vliegreis, transfers en cruise

8 t/m 11 dagen inclusief vliegreis, transfers en cruise

Vertrek 3 en 14 okt. Incl.: vliegreis, transfers, cruise per 4-sterren Costa Mediterranea met alle maaltijden aan boord.

Vertrek dec. t/m apr. Incl.: vliegreis, transfers, cruise per Costa Atlantica**** of Costa Classica***+ met alle maaltijden aan boord.

Zie stipreizen.nl/crcnw

Zie stipreizen.nl/dubai

-15%

Costa Luminosa****+

29 september 6 oktober 27 oktober 17-21 november

YDn o.b.v. 12 dage sion! volpen

Topcruises voor topprijzen! Vaar vanuit Barcelona per Costa Luminosa mee naar diverse hoogtepunten van de Westelijke Middellandse Zee! Maak uw keuze uit 2 routes en bezoek o.a. Mallorca, Corsica en Marseille of Ibiza en Savona! U boekt al vanaf slechts â&#x201A;Ź 379 en dat is inclusief vliegreis en cruise per luxe 4-sterren-plus Costa Luminosa met alle maaltijden aan boord... Stip Ahoy! $ITUNIEKECRUISESCHIPLAATDANKZIJHETONTWERP DEVERlJNDEEN kostbare materialen en moderne technieken een schouwspel van licht centraal staan. Het schip beschikt o.a. over 4 restaurants, 11 bars, theater, bioscoop, casino, 2 zwembaden en uitgebreid wellNESSGEDEELTEMETOAEENlTNESSRUIMTE SAUNAEN4URKSBAD

-38%

YD

HQGDDJVHFUXLVHVSHU VWHUUHQSOXV&RVWD/XPLQRVD

GDJHQ

Savona

-50%

s NĂŠrgen r! lige voorde

-31%

YD

YD

Sterk in pr verlaagd ijs !

2RVW0LGGHOODQGVH=HH 

Forse g! lagin prijsver

En... 2 of 4 dagen Istanbul !

&UXLVH(JHwVFKH=HH  ,VWDQEXO

9 dagen inclusief vliegreis, transfers en cruise

9- en 11-daagse cruise & stedentrip Istanbul

Vertrekaug. t/m okt. Incl.: vliegreis, transfers, 1 nacht VenetiĂŤ, cruise per 4-sterren-plus Norwegian Jade met alle maaltijden aan boord.

Vertrek aug. t/m okt. Incl.: vliegreis, transfers, 1 of 3 nachten Istanbul en cruise per MV Louis Cristal**** met alle maaltijden aan boord.

Prijzen p.p. o.b.v. 2 pers. per hut. Voor toeslagen, kortingen, voorwaarden en overige informatie zie internet. Reserveringskosten â&#x201A;Ź 25 en Calamiteitenfonds â&#x201A;Ź 2,50 per boeking.

Zie www.stipreizen.nl/crclb

Zie stipreizen.nl/crnas

Zie stipreizen.nl/crlei of stipreizen.nl/crlht

uOWLMGNRUWLQJRS VWLSUHL]HQQO Prijzen p.p. o.b.v. 2 pers. per kamer/hut excl. Calamiteitenfonds/reserveringskosten. De kortingen zijn reeds verwerkt in de prijs. Drukfouten en prijswijzigingen voorbehouden.

...of bel met 020 - 66 22 222


TRAVEL

17

Leren. Met wijntje in de hand op het water Italiaans leren kan op de Middellandse Zee Een goed glas rode wijn, een mediterraan zonnetje, uitzicht op een vulkaan en een Italiaans werkboek met tientallen ezelsoren. En dat allemaal op volle zee. Het zijn de hoofdingrediënten van een bijzondere cursus van het Siciliaanse taalinstituut Laboratorio Linguistico. Elk jaar in september en oktober gaan twee docenten met maximaal acht cursisten een weekje zeilen naar de Eolische Eilanden. De zeven vulkanische eilandjes ten noordoosten

Ook op het water kun je je prima vermaken tijdens je vakantie.

/ COLOURBOX.COM

Leuker dan op deze cruises krijg je ‘t niet Positief. Cruisemaatschappijen houden soms met moeite het hoofd boven water. Toch zijn er prachtige reizen. De ramp met de Costa Concordia heeft de cruisebranche geen goed gedaan. Toch zijn er genoeg bijzondere schepen in de vaart, waaronder die van Disney Cruise Lines. Je hebt mensen die ze haten en mensen die er van houden, maar de Disneyfiguren die je overal aan boord vindt zorgen in ieder geval voor veel blije gezichten bij de opvarenden. Dit jaar nog is de Disney Fantasy in de vaart

WWW.CRUISEDIRECT.NL

van het eiland Sicilië doemen als een droom op uit de Middellandse Zee: plukjes rotsachtig land met kleine vissersdorpjes, prachtstranden en een gastvrije bevolking. Uiteraard is er ook buiten de lessen om volop gelegenheid om je Italiaans te oefenen – op terrasjes met eilandbewoners, tijdens vulkaanwandelingen met de gids en op de zeilboot met de bemanning. De cruise kost zo’n 720 euro en meer info vind je op laboratoriolinguistico.com. COLUMBUS MAGAZINE

Hip?

“Vraag jongeren maar wat ze liever doen: op een boot langs de Spaanse kust of zelf liggen óp de Spaanse kust...” Jeroen van Wieringen, Metro’s reisverslaggever twijfelt of cruisen echt zo hip is geworden.

genomen met ruimte voor vierduizend passagiers (disneycruise.disney. go.com). Geheel ander vermaak vind je aan boord van de schepen van Crystal Cruises. Travel + Leisure heeft de maatschappij gewaardeerd als ‘s werelds beste. En een ding is zeker: rust vind je er. Onder de bestemmingen

010-2823888

die de schepen aandoen zijn landen als Ghana en Tonga. Er zijn cruises die 94 (!) dagen duren. Tip: wie een jaar of twee vooruit boekt, kan flinke korting krijgen. Meer informatie vind je op crystalcruises.com. “Leuk hoor”, denk je nu misschien, “maar al die cruises kosten klauwen met geld.” Ja en nee. De meeste vakanties op het water kosten je al snel duizenden euro’s, zonder alle extraatjes. Maar onder meer Norwegian Cruises (ncl.com) bieden ook reizen aan voor ongeveer 1.000 euro, onder meer van Venetië naar Griekenland.

JEROEN VAN WIERINGEN

jeroen.van.wieringen@metronieuws.nl

“Plukjes rotsachtig land met kleine vissersdorpjes, prachtstranden en een gastvrije bevolking.”


“Tonzon: een prima besteding van spaargeld. Onder de vloer heeft het meer rendement en je krijgt een prettiger huis op de koop toe.”

“Het verschil is direct merkbaar. Hadden we dat maar eerder gedaan.”

Wel eens gedacht aan Tonzon vloerisolatie? Een onaangenaam koude vloer, een vochtige kruipruimte en hoge stookkosten? Dit probleem kan eenvoudig verholpen worden met TONZON vloerisolatie. U kunt uw vloer (extra) isoleren via de kruipruimte. Het zand in de kruipruimte van uw huis dekt u af met een speciaal ontwikkeld zeil; de Bodemfolie. Aan de onderkant van de vloer bevestigt u een een flexibel isolatiemateriaal; de Thermoskussens. Deze combinatie zorgt ervoor dat er geen vocht uit de grond doordringt en dat de warmtestraling vanuit het huis niet wegvloeit door de vloer. Doorsnee van een kruipruimte met TONZON vloerisolatie

Het beste bewijs Bij woningen met vloerverwarming voorkomt de vloerisolatie van TONZON dat de kruipruimte onnodig wordt verwarmd. Met als resultaat een besparing van wel 34% op uw gasverbruik. De voordelen op een rij • Besparing op stookkosten • Warmer en gezonder binnenklimaat • Betaalbaar in aanschaf • Vloerisolatie zelf aan te brengen Waarom TONZON vloerisolatie? • Hoogwaardige kwaliteit door unieke isolatietechniek • Ruim 30 jaar praktijkervaring in Nederlandse kruipruimtes • Veilig; geen gif, vezeltjes of stof • Bewezen beter dan alle andere vloerisolaties • Uw vloer wordt warmer (passieve vloerverwarming) • Bij vloerverwarming: 34% extra besparing op gasverbruik Uw woning is pas af met TONZON vloerisolatie. Een duurzame, veilige en gezonde oplossing. Wacht niet op de winter, neem nu actie en kijk voor meer informatie op www.tonzon.nl

TONZON BV Enschede • 053 - 433 23 91 info@tonzon.nl • www.tonzon.nl YouTube: TONZONHR

TONZON isolatiematerialen zijn online te bestellen. Kijk op www.tonzon.nl of scan de QR-code.


SPORT

19

positief

Betrapte Fränk Schleck zegt te zijn vergiftigd De dinsdag op op het verboden middel Xipamide betrapte wielrenner Fränk Schleck vermoedt te zijn vergiftigd. In een verklaring liet de kopman van de ploeg Radioshack-Nissan Trek weten dat hij geen verboden middel heeft genomen en dat hij een contra-expertise aanvraagt. “Als deze de uitslag van de eerste test bevestigt, dien ik een klacht in tegen een voor mij nog onbekend persoon voor vergiftiging.” METRO Europa League

3 SPORT

McClaren waakt voor onderschatting Finnen

Thomas Voeckler solo op de Peyresourde.

FC Twente-coach Steve McClaren waakt voor onderschatting van tegenstander FC Inter Turku. De Tukkers spelen vanavond in Finland hun eerste duel in de tweede voorronde van de Europa League tegen de Finnen en McClaren waarschuwde zijn spelers. “We treffen een tegenstander van een niveau dat we in deze voorbereiding nog niet zijn tegengekomen”, zei de coach. Ook Vitesse komt in actie. De Arnhemmers spelen tegen het Bulgaarse Lokomotiv Plovdiv. METRO

‘Titi’ al bijna onsterfelijk / AP IMAGES

Bergetappe. Thomas ‘Titi’ Voeckler is na tweede dubbelslag in deze Ronde van Frankrijk meest succesvolle Franse Tourrenner van de laatste tien jaar. Met zijn tweede dubbelslag deze Tour de France is de Franse wielrenner Thomas Voeckler hard op weg om onsterfelijk te worden. Na de tiende schreef de kopman van Europcar ook de zestiende etappe, de koninginnerit door de Pyreneeën, op zijn naam en opnieuw op grootse wijze. En passant nam hij ook voor de tweede keer de bolletjestrui over van de Zweed Fredrik Kessiakoff. Na de tiende etappe kon hij die slechts een dag vasthouden. Nu zal ‘Titi’ van plan zijn de bollen naar Parijs te brengen. Met zijn vierde etappezege van de Tour in zijn carrière (net als eerder deze week André Greipel, Luis León Sánchez en Pierrick Fédrigo) en vooral met het veroveren van de bolletjestrui stapt Voeckler in de voetsporen van Richard Virenque, Frankrijks meest succesvolle Tourrenner sinds Bernard Hinault. Qua populariteit

kan hij zich al meten en dan heeft de kleine kopman van Europcar ook nog geen dopingzaak achter zich aan. Toch is de bekkentrekkende Fransman niet altijd geliefd bij zijn collega’s. “De meesten vinden het een eikel van een vent, maar het is een fantastische coureur”, zei Johnny Hoogerland, die in het begin van de etappe mee zat in de grote groep die de aanval had gekozen. Op de Tourmalet moest de Zeeuw van Vacansoleil-DCM Voeckler echter laten gaan. Die loosde op de slotklim, de Peyresourde, zijn laatste medevluchter Brice Feillu en kwam solo aan in Bagnères-de-Luchon. Geletruidrager Bradley Wiggins kwam in gezelschap van de nummers twee en drie, Chris Froome en Vicenzo Nibali, op ruim zeven minuten van Voeckler binnen. De grote verliezer van de dag was titelverdediger Cadel Evans die gekweld door de hitte en maagklachten ruim vijf minuten verloor op Wiggins. De Australiër zakte naar de zesde plek achter zijn ploeggenoot Tejay van Garderen. “Mijn Tour is voorbij”, erkende Evans zijn nederlaag. Laurens ten Dam was de beste Nederlander. Hij maakte lang deel uit van de kopgroep, maar moest Voeckler laten gaan en finishte als tiende.

Overstap

Boulahrouz ook naar Sporting Portgual

Khalid Bouhlarouz.

/ GETTY IMAGES

Uitslag

Evans kan zijn tweede Tourzege vergeten. Hij verloor gisteren vijf minuten. / AP Ʉ eåĨĮÿåĒáååĮÑġġå GÑıɁÑĒæĤåĨȿáåȿ2ıÝþėĒɇɴɼɺĊđɉȩ 1. Thomas Voeckler (Eur) 5.35.02 2. Chris Sørensen (Sax) + 1.40 3. Gorka Izagirre (Eus) + 3.22 4. Aleksander Vinokoerov (Ast) z.t. 5. Brice Feillu (Sau) + 3.58 10. Laurens ten Dam (Rab) + 6.11 Ʉ 0ČÑĨĨåđåĒĮĒÑɴɹáåĤÿĮȩ 1. Bradley Wiggins (Sky) 74.15.32 2. Chris Froome (Sky) + 2.05 3. Vincenzo Nibali (Liq) + 2.23 4. Jurgen v.d. Broeck (Lot) + 5.46 5. Haimar Zubeldia (RSh) + 7.13

LUC WIERTS

luc.wierts@metronieuws.nl

Khalid Boulahrouz verruilt de Bundesliga voor de Portguese Primeira Liga. De verdediger tekent een contract voor twee jaar bij Sporting Portugal. Boulahrouz zag zijn contract bij VfB Stuttgart na vijf jaar niet verlengd worden en mocht transfervrij vertrekken. Bij Sporting treft hij landgenoten Stijn Schaars, Ricky van Wolfswinkel en Zakaria Labyad. METRO Spits

Droomteam

Spits Németh volgt Brood naar Kerkrade Roda JC heeft de Hongaarse spits Krisztián Németh overgenomen. De 23-jarige aanvaller komt transfervrij over van Olympiakos Pireaus en tekent in Kerkrade een contract voor een jaar met een optie voor nog een jaar. De Limburgse ploeg van coach Ruud Brood zag aanvaller Mads Junker vertrekken en moet ook vrezen voor een nieuwe stap van clubtopscorer Sanharib Malki. METRO

“Ik ben naar het droomteam gekomen. Wie wil hier nu niet zijn? Paris Saint-Germain gaat prijzen winnen. Dit is het team van de toekomst.” Zlatan Ibrahimovic tijdens zijn presentatie in Parijs.

Bonus

Kassa Ajax bij transfer Zlatan

Grijpvogel

åĮĤÑĒĨîåĤĺÑĒeČÑĮÑĒ'ÜĤÑþÿđėĺÿÝ ĒÑÑĤGN#áėåĮėėĊÿĒđĨĮåĤáÑđáå ĊÑĨĨÑĤÿĒĊåČåĒȩåėıáȿĻåĤĊûåĺåĤĺÑĒ áåɶɳȿĉÑĤÿûåeĻååáĨåĨġÿĮĨĊĤÿĉûĮååĒ ġåĤÝåĒĮÑûåĺÑĒáåɵɸđÿČĉėåĒåıĤė ĺÑĒáåĮĤÑĒĨîåĤȩĉÑļĊĤÿĉûĮɶɺɸȩɳɳ åıĤėėġȩ

TOON VAN DRIEL


SUPERAANBIEDING VOOR DE LEZERS VAN METRO

UNIEK: 24 maanden 50% korting ĂŠn de Galaxy S Advance voor maar â&#x201A;Ź29,VAN â&#x201A;Ź45,- VOOR

â&#x201A;Ź22,

50 p/mnd

TOPMODEL 8,7'(*$/$;<6/,1(

Korting op telefoon Korting op maandtarief

â&#x201A;Ź390,â&#x201A;Ź540,-

Uw voordeel

â&#x201A;Ź930,-

Ć&#x2C6;$QGURLGWRHVWHO Ć&#x2C6;LQFK6XSHU$02/('WRXFKVFUHHQ Ć&#x2C6;PHJDSL[HOPHWHHQS+'YLGHR Ć&#x2C6;*K]'XRFRUHSURFHVVRU Ć&#x2C6;7RHVWHOSULMVĆŞ

Vodafone Voordeel Web 0LQXWHQ606,QWHUQHW

Van (p/mnd)

Voor (p/mnd)

Toestelprijs

Totaal voordeel

0%

â&#x201A;Ź40,-

â&#x201A;Ź20,-

ĆŞ

ĆŞ

â&#x201A;Ź45,-

50

ĆŞ

ĆŞ

50

ĆŞ

ĆŞ

240 0% 360  240 0%

â&#x201A;Ź55,-

â&#x201A;Ź22, â&#x201A;Ź27,

Kijk op de website voor meer Vodafone aanbiedingen met 24 maanden 50% korting. Abonnementen al vanaf â&#x201A;Ź7,50 en altijd in combinatie met een toestel. Bovenstaande actie abonnementen hebben een contractduur van 24 maanden. De aansluitkosten bedragen â&#x201A;Ź30,- Zolang de voorraad strekt. Alleen online verkrijgbaar. Type-, druk- of zetfouten voorbehouden.

www.superdeal.nl/metro of bel: 0900-0603

Snel bestellen op:

(â&#x201A;Ź0,45 /gesprek)

20120719_nl_amsterdam  

“MISDADIGERS ZIJN HET” 1E UUR GRATIS PARKEREN* 5 MINUTEN SAMSUNG GALAXY SII HTC ONE X www.metronieuws.nl | www.twitter.com/metro | www.faceb...

20120719_nl_amsterdam  

“MISDADIGERS ZIJN HET” 1E UUR GRATIS PARKEREN* 5 MINUTEN SAMSUNG GALAXY SII HTC ONE X www.metronieuws.nl | www.twitter.com/metro | www.faceb...

Advertisement