Page 1

gninnalpsnizeg ne n

Alles over zwanger worden en gezinsplanning

t or A vo ze r R u E e D k OE z M N R A e EZ E BAarh I

A

FO

en

N

gnithc In verwachting

omst ek tba h

ha nd GE el ZO ing al ND DO te H N r BE na EI ATI W ti e D v E U ve r to S uc

I NV n IJNR id A R TZ T S e l f by o WICHT ba n p d TEGE l a t n i n e g VRUCHTWATE OOR B betriae rs ZORGELOO R stuit zoDVIES aadcellen E e RYO z GE S l I k i B ude C Os c E m y L D o inder wens G clu gging EM CH naa b T y E a F b E S r s E ZI TE AN R k n E e de INIE HO K I E N i L g KB P RE S d e S P o BE n BUI P n RO G eile gK NG N s a m t ZWA lin i e L AN loo a N a twee ING zorge n

31 mei 2012

d e n

wens GEZIN r e nd r KIND GS i k de tw PL R e e e o lin AN GE m g N D N gelijkhed N I E en E L G O E OS to TU ou ze t z de S rs E ba ve lfo wa e n by IS n n KEU PRO a EC de ger ZE p ap r yo HO rzoe scha BE p CY V RU k b e CHTING alt M CLU aarm MAMA oude rs INVRIEZEN oed TC S er H EICEL vrouw

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

ZORG r na t i emb

NG m o

S Z P A W N A N


2

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

Negen zorgeloze maanden Wie zwanger is vindt op internet een legio aan websites met tips, waarschuwingen en ervaringen. “Helaas spreekt het ene advies het andere tegen. Bovendien is de informatie altijd algemeen en nooit persoonlijk. Hetzelfde geldt voor de informatie die er is voor vrouwelijke kwalen zoals urineverlies, borstkanker, de overgang, menstruatieproblemen, opvliegers of haaruitval. Ik besloot daar iets aan te doen”, vertelt Catherine van Heest, die veertien jaar geleden Care for Women oprichtte. Deze organisatie bestaat uit meer dan zeventig praktijken door heel Nederland, waar speciaal opgeleide verpleegkundigen werken. “Zij helpen vrouwen met overgangsklachten, menstruatieproblemen of een zwangerschapswens.”

Geen wachtlijst

In januari 2012 is Care for Women gestart met een nieuw gespecialiseerd gezondheid- en welzijnscentrum in Amersfoort. “Meer dan twintig verschillende soorten zorgverleners, vanuit de reguliere en alternatieve geneeskunde, zorgen ervoor dat de vrouwen die hier komen zich begrepen voelen en snel geholpen worden, zonder wachtlijst. Hier kun je met alle klachten terecht, of het nu gaat om hormonale problemen, hoofdpijn, gewrichtsproblemen,

Colofon

Catherine van Heest

darmklachten of psychische klachten. Het centrum is er speciaal voor vrouwen en dat vinden veel vrouwen prettig.”

Eerst carrière

Zwangerschap is een belangrijk onderwerp, benadrukt Van Heest. “Zeker omdat zwanger worden moeilijker is dan vroeger. Dat heeft verschillende oorzaken. Zo willen veel vrouwen eerst carrière maken en dan pas kinderen krijgen, maar beseffen zij niet dat je op je 35e minder vruchtbaar bent dan op je 24e. We gaan daarnaast steeds ongezonder leven, wat van invloed is op onze vruchtbaarheid. Denk maar eens aan overgewicht, roken en stress. Er is te weinig aandacht voor deze oorzaken. Als je op je 34e nog niet zwanger bent, maar je het wel al hebt geprobeerd, moet je het niet nog twee jaar proberen. Je moet actief naar de oorzaak zoeken en dat gebeurt naar mijn idee nog te weinig, waardoor kostbare tijd verloren gaat.”

Zorgeloos zwanger

Care for Women heeft in samenwerking met het Utrechts Medisch Centrum (UMC) het speciale programma Zorgeloos Zwanger opgesteld. Dit programma bestaat uit drie consults van een uur, die bedoeld zijn voor vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn en zijn bevallen. Hier kunnen vrouwen alle informatie krijgen die ze nodig hebben. “Hoe zorg je dat je zo snel mogelijk zwanger wordt? Wat kan ik doen om een gezond kindje te krijgen? Of: wat kan ik doen om me na de zwangerschap zo snel mogelijk weer fit te voelen? Laat je goed informeren. Zwangerschap is een bijzondere periode uit je leven en negen zorgeloze maanden maakt het alleen nog maar leuker.”

Sales manager: Robin Project manager: Jeffrey Logo MCK zonder-onderschrift-CMYK.pdf 1 Jahshan 5/14/12 1:26 PM

‘In verwachting’ is een publicatie van Metro Custom Publishing.

Faraco Editorial Manager: Jessica van Leeuwen Redactie: Iris Kranenburg Vormgeving: Lydia Hotting Beeld: Colourbox, e.a.

Als natuurlijk zwanger worden niet lukt

Anticonceptie: Weet jij wat je slikt?

Zwanger worden over de grens

Alternatieve anticonceptie op een rij

3 4 5

6 7

Voor meer informatie over Metro Custom Publishing of als u zelf een idee heeft voor een uitgave kunt u contact opnemen met Robin Jahshan, 020-5114027 of robin.jahshan@metronieuws.nl

Bij MC Kinderwens, een gespecialiseerde kliniek, hebben wij een eigen professionele kijk op de behandeling van onvruchtbaarheid en vinden dat de vervulling van kinderwens speciale aandacht verdient. Speciale aandacht op medisch, maar zeker ook op menselijk gebied. Om nog meer en beter te kunnen helpen met het vervullen van de kinderwens van vrouwen / paren hebben wij behoefte aan C

EICELDONOREN EN SPERMADONOREN

M

Y

Veel vrouwen hebben zelf geen of geen goede eicellen, hebben donoreicellen nodig en gaan hiervoor tegen hoge kosten naar het buitenland. MC Kinderwens CMwil deze vrouwen graag in Nederland kunnen helpen en zoekt gezonde vrouwen tussen 23 en 33 jaar, die tegen een passende onkostenvergoeding van € 900,- bereid zijn eicellen af te staan. Ook zoeken wij spermadonoren (tussen 21 en 49 jaar) voor vrouwen / paren waarbij het zaad een probleem MY vormt om zwanger te kunnen worden. CY

CMY

Bent u geïnteresseerd in het donorschap? Ga dan naar onze website www.mckinderwens.nl voor uitgebreidere informatie. Via de e-mail info@mckinderwens.nl kunt u nadere informatie vragen of zich direct aanmelden.

K

Medisch Centrum Kinderwens Simon Smitweg 16, 2353 GA Leiderdorp

Tel: 071 – 5812300 Fax: 071 – 5812309

www.mckinderwens.nl info@mckinderwens.nl


3

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

Er is meer mogelijk dan je denkt Wie niet op de reguliere manier zwanger kan worden, heeft anno 2012 genoeg alternatieven. “Er komen zelfs steeds meer nieuwe technieken op de markt”, zegt Peter Hompes, hoofd Voortplantingsgeneeskunde bij het VUmc.

Verminderde vruchtbaarheid komt in Nederland regelmatig voor. Ongeveer een op de zes stellen heeft hiermee te maken. Hompes: “Dat kan bijvoorbeeld komen door een afgesloten eileider, traag zaad of een afwijkende eisprong. Maar ook leeftijd speelt een belangrijke rol. De eicellen van oudere vrouwen zijn van mindere kwaliteit, waardoor de kans op zwangerschap ook kleiner is.”

Bij vrouwen

Toch zijn er voor onvruchtbare mannen en vrouwen voldoende manieren om kinderen te krijgen. “Bij een afgesloten eileider kan, als een operatie geen zin meer heeft, een eicel buiten het lichaam in een reageerbuis worden bevrucht door zaadcellen. Bij deze IVF-behandeling wordt het ontstane embryo in de baarmoeder geplaatst. Vaak zijn er meer embryo’s verkregen dan dat er in een keer aangebracht kunnen worden. Deze worden dan ingevroren en eventueel later alsnog teruggeplaatst, zodat een vrouw veel minder belastende behandelingen hoeft te ondergaan.”

Bij mannen

Maar onvruchtbaarheid kan natuurlijk ook aan de man liggen, legt Hompes uit. “Als zijn zaad niet goed of traag is, is IUI-behandeling een optie.” Bij deze techniek wordt het sperma van de man bewerkt in het laboratorium, waarbij de beste zaadcellen worden geselecteerd. Deze worden vlak voor de eisprong met een dun rietje bij de vrouw in de baarmoeder gebracht om in contact te komen met de eicellen. “Tenslotte is ICSI een manier om zwanger te worden als er extreem weinig levende zaadcellen in het sperma zitten, er antistoffen tegen zaadcellen in het sperma zitten of als er na IVF geen bevruchting heeft plaatsgevonden.” Bij deze vorm van bevruchting wordt een zaadcel na bewerking in het laboratorium met een kleine naald direct in de eicel gebracht, waarna een embryo kan ontstaan.

GM 900054_Banner Print_MijnAnticoncetie_Mirena_260x125_0311_LC.indd 1

In de toekomst

Hompes benadrukt dat er in de toekomst steeds meer technieken komen om zwanger te worden. Die zijn vooral bruikbaar bij vrouwen zonder medische redenen. “Je kunt bijvoorbeeld eicellen op een ‘gunstige’ leeftijd laten invriezen, zodat een vrouw deze later kan geKans op succes: bruiken voor bevruchting. Dit noemen we social freezing. In Nederland staat deze techniek nog in IUI: ± 10% per cyclus de kinderschoenen. Het gebeurt wel, maar patiëntIVF: ± 23% per cyclus zonder vriezen, met vriezen 40% en gaan hiervoor meestal naar het buitenland. ICSI: ± 26% per cyclus zonder vriezen, met vriezen 40% Ook het invriezen van stukjes eierstokweefsel is mogelijk, maar is nog geen reguliere behandeling.”

02-03-11 17:34


4

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

Kies je anticonceptiemiddel bewust Anticonceptie is een onderwerp waar bijna iedereen mee te maken heeft. Toch weten veel vrouwen maar weinig over het middel dat zij zelf gebruiken en zijn zij zich niet bewust van alle mogelijkheden op het gebied van anticonceptie.

Wist je dat… …77% van de vrouwen de hoeveelheid hormo-

nen in een anticonceptiemiddel belangrijk vindt? …Maar dat van de vrouwen geen idee heeft hoeveel hormonen er in het anticonceptiemiddel zitten dat zij gebruikt? …Vrouwen de pil als het meest betrouwbare anticonceptiemiddel zien (mits correct gebruikt), ondanks dat andere anticonceptiemiddelen ook gewoon betrouwbaar zijn? … van de vrouwen niet weet welk merk anticonceptiemiddel zij gebruikt? … van de vrouwen nooit een andere methode heeft overwogen dan het middel dat zij nu gebruikt? … van de vrouwen niet weet met welke anticonceptiemiddelen er een snelle terugkeer van de vruchtbaarheid is te verwachten?

54%

30% 65% 67%

77 procent van de vrouwen vindt het belangrijk om te weten hoeveel hormonen er in het anticonceptiemiddel zitten dat zij gebruikt. Echter geeft 54 procent van de vrouwen aan geen idee te hebben welke anticonceptiemiddelen veel of weinig hormonen bevatten. Dat blijkt uit recent onderzoek van Motivication, onder Nederlandse vrouwen in de leeftijd van 16 tot 55 jaar. De pil is hier een goed voorbeeld van: het gros van de Nederlandse vrouwen slikt de pil, maar is niet op de hoogte van de hormoonsamenstelling van hun pil. Meestal schrijft de huisarts de ‘klassieke’ combinatiepil voor: een pil die bestaat uit de twee hormonen oestrogeen en progestageen. Maar je kunt ook kiezen voor een pil zonder het hormoon oestrogeen of voor een nieuwe pil die bestaat uit lichaamseigen hormonen (zie kader). Allen hebben in elk geval een ding gemeen: de eisprong wordt geremd, het slijm in de baarmoederhals wordt minder toegankelijk voor zaadcellen en de slijmvliesbekleding van de baarmoederwand wordt ongeschikt voor innesteling. Voor welke pil je kiest, hangt af van verschillende factoren. Heb je bijvoorbeeld last van acne? Dan zijn er bepaalde pillen die dat tegengaan (pillen met een anti-

androgeen progestageen). Of wil je een zo licht mogelijke pil om bijwerkingen te voorkomen en zo min mogelijk hormonen binnen te krijgen? Kies dan voor een pil met een lage dosis oestrogeen of een pil met lichaamseigen hormonen. Natuurlijk zijn er ook alternatieven voor de pil. Zo ben je met een anticonceptiepleister een week beschermd tegen zwangerschap, met een prikpil twaalf weken en met een hormoonspiraaltje vijf jaar. Nieuwere anticonceptievormen zijn er ook, zoals de anticonceptiering, die je zelf inbrengt en een maand beschermt tegen zwangerschap, en het anticonceptiestaafje, dat door een arts in de arm wordt geplaatst waarna een vrouw drie jaar beschermd is tegen zwangerschap. Welk anticonceptiemiddel je ook kiest, het gaat altijd in overleg met de huisarts. Wil je specifiek weten welke vorm van anticonceptie jou het best past? Maak dan gebruik van het speciale spreekuur bij de organisatie Care for Women (www.careforwomen.nl) of kijk voor meer informatie op verschillende websites zoals www.anticonceptie.nl Bron: Catherine van Heest, Care for Women


5

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

Straatinterviews Pilopties op een rij Combinatiepil: de ‘klassieke’ combinatiepil bevat de hormonen oestrogeen en progestageen. Je slikt 21 dagen lang een pil, waarna je een stopweek hebt en ongesteld wordt. Er zijn verschillende soorten combinatiepillen: de één-fase-pil (alle tabletten hebben evenveel van de twee hormonen) en de meerfasenpil (de tabletten bevatten een andere hoeveelheid van de twee hormonen). Een meerfasenpil moet je precies innemen in de volgorde die op de pilstrip staat aangegeven, omdat er een bepaalde opbouw gedurende de cyclus in zit. Pil zonder oestrogeen: De pil zonder oestrogeen bevat alleen progestageen. Deze pil heeft geen stopweek, dus je slikt elke dag van de maand een pil. Als de strip op is, begin je meteen weer aan een nieuwe. Deze pil is een optie voor vrouwen die bijvoorbeeld geen oestrogenen mogen gebruiken of last hebben

van de bijwerkingen van oestrogeen. Deze pil is ook geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven, want de pil heeft geen effect op de kwaliteit en hoeveelheid van de borstvoeding. Pil met lichaamseigen hormoon: sinds kort kunnen vrouwen ook kiezen voor een pil die een hormoon bevat die de vrouw van nature in de eierstokken aanmaakt, en een progestageen, dat is afgeleid van het lichaamseigen progesteron. De lichaamseigen hormonen kan het lichaam net zo gemakkelijk afbreken als de hormonen die de vrouw van nature aanmaakt. De afbraaktijd is daardoor korter. Omdat het progestageen specifiek werkt, heeft de pil bovendien een neutraal effect op bijvoorbeeld acne, gewicht of bloeddruk. Deze pil heeft een één-fase innameschema en zorgt voor een korte, lichte menstruatie. Je kunt je stopweek ook overslaan met deze pil.

Naam: Alice Reichert Leeftijd: 27 Woonplaats: Utrecht

veelheden oestrogeen verwerkt. Als ik eerlijk ben heb ik verder geen idee wat er nog meer in zit.”

Weet je welke pil je gebruikt? “Ik gebruik een drie-fasen-pil.” Weet je wat de bestandsdelen zijn? “Volgens mij zitten in deze pil verschillende hoe-

Heb je bewust gekozen voor deze pil? “Ik kreeg last van buik- en rugklachten met mijn vorige pil. Toen ben ik met de dokter gaan kijken naar een pil met een andere hoeveelheid hormonen. En dat hielp!”

Naam: Tanya van de Dag Leeftijd: 26 Woonplaats: Groningen

“Ik weet dat er twee stoffen inzitten. De een is een oestrogeen en de ander heeft een progesteronachtige werking.”

Weet je welke pil je gebruikt? “Het merk weet ik wel, daar heb ik bewust voor gekozen.”

Heb je bewust gekozen voor deze pil? “Ja, met de pil die ik eerst slikte had ik last van gewichtstoename en versterkende emoties. De huisarts schreef me toen een lichtere pil voor en die bevalt prima.”

Weet je wat de bestandsdelen zijn?

Ken jij deze topbestemming al?

Of je nou houdt van exclusiviteit of van natuurlijk en puur, het Zwitserse gebied Graubünden heeft voor ieder wat wils. Ben je er nog niet helemaal uit welke vakantiebelevenis in Graubünden bij jou past? Op de nieuwe website puur.graubuenden.ch kun je dat nu testen. Aan het eind van de test krijg je een op maat gesneden vakantievoorstel met passende aanbiedingen. En met een beetje geluk win je zelfs een droomreis naar Graubünden. In Graubünden zijn veel bijzondere dingen te vinden. Van hoogwaardige verzorgingsproducten uit bergkruiden tot traditionele slaapplaatsen en van diners in exclusieve restaurants tot prachtige natuurwonderen. Natuurlijk zijn er ook prachtige bergen. Neem nou de zonsopgang in het dorpje Lenzerheide. In de zomer kun je op speciale dagen heel vroeg in de ochtend met de kabelbaan omhoog de berg op voor een bijzonder ontbijt op de top tijdens zonsopgang. “Een waar natuurwonder”, wordt de zonsopkomst hier iedere dag weer genoemd. Leuk weetje: gasten van veel accommodaties in Lenzerheide kunnen gratis gebruik maken van de kabelbanen. Naast Lenzerheide bieden ook andere dorpen in Graubünden dit soort all inclusive deals. Ook bij een overnachting in Savognin en Engadin Scuol Samnaun kun je als gast gratis gebruik maken van de kabelbanen. Daarnaast biedt het speciale all inclusive aanbod op deze bestemmingen de mogelijkheid om tegen gereduceerde prijzen (soms zelfs helemaal gratis) gebruik te maken van verschillende bijzondere activiteiten. Voor meer informatie over Graubünden kun je kijken op nl.graubuenden.ch


6

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

Zwanger over de grens Steeds meer Nederlandse stellen die moeite hebben met zwanger worden reizen af naar het buitenland voor een behandeling. Zo is anonieme eiceldonatie in sommige andere landen wel toegestaan en in Nederland niet. “Spanje is wat betreft vruchtbaarheidsbehandelingen samen met Verenigde Staten één van de voorlopers. De minder restrictieve wetten in deze landen geven de mogelijkheid verschillende technieken te ontwikkelen”, begint Dr. Jon Aizpurua, hoofd van vruchtbaarheidskliniek IVF Spain. Dr. Jon Aizpurua Buiten Nederland zijn er meerdere klinieken waar koppels die niet zwanger kunnen worden op natuurlijke wijze terecht kunnen voor geassisteerde voortplantingsbehandelingen. “In onze kliniek komen per jaar ongeveer vierhonderd koppels voor een behandeling, waarvan een groot deel voor anonieme eiceldonatie komt. Daar zitten ook een hoop Nederlandse koppels tussen, want eiceldonatie wordt in Nederland alleen met bekende donoren gedaan.” Donatie van de eicellen Wat is eiceldonatie precies? Aizpurua: “Kort gezegd geeft een donor vrijwillig haar eicellen aan een vrouw die zelf geen of geen goede eicellen produceert. De eicellen worden vervolgens in het IVF-laboratorium bevrucht met het sperma van de toekomstige vader. De donor krijgt medicatie om haar eierstokken te stimuleren en zoveel mogelijke eicellen te produceren, en de ontvangende vrouw krijgt medicatie om het baarmoederslijmvlies voor te bereiden op de implantatie van de embryo’s. Bij ons zijn 75-80 procent van de eiceldonatie-

behandelingen succesvol.” “Eiceldonatie is niet altijd aanbevolen”, vervolgt Aizpurua. “Dit een optie, die overigens deels wordt vergoed door de zorgverzekeraar, voor vrouwen tussen dertig en vijftig jaar bij wie andere vruchtbaarheidsbehandelingen niet aanslaan.” Genetische screening Aizpurua benadrukt dat een donor zorgvuldig wordt uitgekozen. “De donor en de ontvangende vrouw moeten op bepaalde vlakken met elkaar matchen. Denk daarbij aan uiterlijke kenmerken, zoals het kleur haar en ogen, persoonlijke achtergrond, zoals studierichting of hobby’s en de medische geschiedenis. Wij matchen daarnaast de donor en toekomstige ouders op genetische achtergronden om zo mogelijke genetische aandoeningen voorkomen. Ook daarin lopen wij voor op andere landen.”

Naast eiceldonatie zijn er in het buitenland nog meer mogelijkheden die niet zijn toegestaan in Nederland. Zo is het mogelijk om in het buitenland een PGS-behandeling, waarbij de gezondste embryo’s na een IVF-behandeling en een genetische screening worden teruggeplaatst in de baarmoeder, te ondergaan. Het doel van PGS is het tot stand brengen van een zwangerschap vanwege onvruchtbaarheid. In Nederland is deze embryoselectie verboden. Aizpurua : “Wij hebben kunnen bewijzen dat onder andere deze techniek een hogere kans op zwangerschap geeft bij vrouwen boven de 38 jaar.” In Nederland is alleen PGD, waarbij een IVF-behandeling wordt gebruikt om een diagnose van het embryo in een vroeg stadium te kunnen vaststellen, toegestaan als er in de familie ernstige genetische aandoeningen bekend zijn. Hierdoor kan de geboorte van kinderen met een ernstige aandoening voorkomen worden.


7

DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING

Alternatieve anticonceptie Wat is het hormoonspiraaltje? Wat is het? Het hormoonspiraaltje is een anticonceptie-spiraaltje dat het progestageen hormoon levonorgestrel bevat. Dit wordt ook wel het hormoonspiraaltje genoemd. Naast dat het beschermt tegen zwangerschap, wordt dit middel ook vaak gebruikt bij vrouwen die last hebben van veel bloedverlies tijdens hun menstruatie. De hoeveelheid bloedverlies met het spiraaltje vermindert namelijk aanzienlijk. Hoe werkt het? Het spiraaltje wordt door een arts in de baarmoeder geplaatst. Omdat dit spiraaltje plaatselijk werkt, is afgifte van een relatief kleine hoeveelheid hormoon genoeg om zwangerschap te voorkomen. Na plaatsing is de baarmoeder minder geschikt voor het innestelen van een bevruchte eicel en maakt het spiraaltje de slijmprop in de baarmoederhals moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Omdat er geen hormonen aan het lichaam worden afgegeven zijn er minder bijwerkingen dan bij de pil. Hoe lang werkt het? Het hormoonspiraaltje is vijf jaar werkzaam. Nadat het spiraaltje is verwijderd ben je snel weer vruchtbaar.

De pil is in Nederland een populair anticonceptiemiddel, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om zwangerschap te voorkomen. We lichten er drie toe.

Wat is de anticonceptiepleister?

Wat is de prikpil?

Wat is het? Deze dunne pleister van ongeveer 4,5 bij 4,5 centimeter geeft de hormonen oestrogeen en progestageen af, die via de huid in het bloed worden opgenomen. Hierdoor wordt de eisprong afgeremd en wordt het baarmoederslijmvlies dikker, zodat er geen zaadcellen door het slijmvlies kunnen.

Wat is het? De prikpil is een injectie met het hormoon progestageen.

Hoe werkt het? Drie weken lang moet wekelijks een nieuwe pleister ergens op de huid worden geplakt, het liefst waar de huid niet wordt gevouwen of uitgerekt. De pleister moet niet altijd op dezelfde plek geplakt worden, zodat irritatie wordt voorkomen. De vierde week is een pleistervrije week en wordt je ongesteld. Je bent dan wel beschermd tegen zwangerschap. Net als bij de pil kan de stopweek worden overgeslagen of verkort om de menstruatie anders te plannen. Hoe lang werkt het? De pleister, waarmee je gewoon kunt zwemmen en douchen, geeft een week lang hormonen af. Daarna moet er weer een nieuwe pleister worden opgeplakt.

Hoe werkt het? Eens in de circa twaalf weken, het aantal weken is afhankelijk van de soort prikpil die er wordt gebruikt, wordt er door een arts een injectie in het lichaam gezet, meestal in de bovenarm of bilspier. De hormonen die in je lichaam komen, zorgen ervoor dat de eisprong wordt afgeremd, dat het slijm van de baarmoedermond dikker wordt zodat zaadcellen er moeilijk doorheen kunnen en dat het baarmoederslijmvlies verandert, zodat de baarmoeder ongeschikt is voor een zwangerschap. De eerste drie maanden van het gebruik van dit middel kan onregelmatig bloedverlies optreden, na drie tot zes maanden is dit voorbij en kan het bloedverlies helemaal stoppen. Hoe lang werkt het? Dit anticonceptiemiddel beschermt twaalf weken, het aantal weken is afhankelijk van de soort prikpil die er wordt gebruikt, tegen zwangerschap. Als een vrouw stopt met de prikpil, kan het wel een hele tijd duren voor de normale cyclus weer op gang komt.


“

Postbus 581 | 2003 PC Haarlem | www.msd.nl

IEDERE VROUW IS ANDERS

ALLES OVER ANTICONCEPTIE Anticonceptie gebruik je misschien wel tientallen jaren. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een anticonceptiemiddel dat het beste bij jou past.

WOMN-1033724-0028

Kijk op www.anticonceptie.nl voor de diverse anticonceptiemethoden waaruit je kunt kiezen.

KIJK OP

20120531_nl_metro special  
20120531_nl_metro special  

G E L O O S c y c l u s E I S P R O N G e i l e i d e r E M B R Y O z a a d c e l l e n E I C E L INVRIE Z E N e m b r a Z O R G E LOOS CY C...

Advertisement