Page 1

AMERICAN PIE REÜNIE IS ALS FIETSEN

TARA REID IS WEER VICKY DE GROOTSTE KRANT VAN ROTTERDAM

PAGINA 15

ROTTERDAM E.O. dinsdag 3 april 2012

www.metronieuws.nl | www.twitter.com/metro | www.facebook.com/metro

Vakbond hekelt stad om bezuinigingsplan Ambtenaren. Als Rotterdam 2.450 ambtenaren ontslaat, moet zij ook uitleggen welke gevolgen dat heeft voor inwoners. Nu gebeurt dat niet en daarom worden ambtenaren ten onrechte gezien als “makkelijk te vervangen”. Dat stelt vakbond Abvakabo FNV in reactie op een brief van het college. Daarin staat dat de gemeente de komende jaren 93 miljoen euro kan bezuinigen door het personeelsbestand 20 procent te verkleinen. PAGINA 11

? EERSTE SKATEBOARDER MET EEN ‘1080’ NOG MAAR 12 JAAR

Drie keer om zijn as in de lucht

Dit zijn de onopvallendste Kamerleden Metro ging op zoek naar de acht onopvallendste leden van de Tweede Kamer. Heb jij ooit gehoord van Willie Dille, Anja Hazekamp, Johan Driessen, Myrthe Hilkens, Karen Gerbrands, Johan Houwers, Cisca Joldersma of Joost Taverne? Hun namen in combinatie met het woord ‘kamerlid’ gaven de minste hits op internet. De reactie van de nummer één: “Ik geef niet zoveel om bekendheid.” PAGINA 2

Björn Kuipers fluit Lionel Messi Messi, Seedorf, Emanuelson, Zlatan, ze komen Björn Kuipers vanavond allemaal tegen. Hij fluit de kraker Barcelona AC Milan. “Dat is verdiend.” PAGINA 22

De 12-jarige Tom Schaar (Amerika) heeft de skateboardwereld versteld doen staan met de eerste ‘1080’: de manoeuvre waarbij de skateboarder in de lucht driemaal om zijn as draait. Heel wat professionals proberen al jaren om de beweging onder de knie te krijgen. Veel skaters zijn vol lof, al zijn er ook die minder enthousiast zijn en geloven dat Schaar de ‘1080’ alleen maar kan doen omdat hij op een speciale ramp zat, waarop hij snelheid kon winnen. Hij noemde het op de zender ESPN “de moeilijkste truc die ik ooit heb gedaan, maar toch nog makkelijker dan ik dacht”. / YOUTUBE


www.metronieuws.nl dinsdag 3 april 2012

1 NIEUWS

NIEUWS

Dit zijn eh... politici Metro ging, na het plotseling opduiken van ene Lutz Jacobi, op zoek naar de acht onbekendste leden van de Tweede Kamer. De acht leverden in combinatie met het woord ‘kamerlid’ 14 dagen terug de minste hits van de Kamerleden op. En minder dan de verslaggever... MARTIJN VERVEST reporter.nl@metronieuws.nl

FOTO’S NOVUM

Willie Dille

Anja Hazekamp

Johan Driessen

Myrthe Hilkens

ɄɹɸɻáÑûåĒČÿáĺÑĒáå SĻååáå0ÑđåĤĺėėĤáåG__ ɄɷɴɷɳŀėåĊĤåĨıČĮÑĮåĒ

ɄɺɵáÑûåĒČÿáĺÑĒáå SĻååáå0ÑđåĤĺėėĤGĺá ɄɷɷɸɳŀėåĊĤåĨıČĮÑĮåĒ

ɄɹɸɻáÑûåĒČÿáĺÑĒáå SĻååáå0ÑđåĤĺėėĤáåG__ ɄɺɹɶɳŀėåĊĤåĨıČĮÑĮåĒ

Willie Dille (46) houdt zich in de Tweede Kamer bezig met de onderwerpen Jeugd en Gezin en Gehandicaptenzorg. Haar motto: “Hard waar het moet, soft waar het kan”. Ze begon haar politieke carrière in 2010 als lid van de gemeenteraad in Den Haag maar stapte dat zelfde jaar al over naar de Tweede Kamer. Daarvoor was Dille vijfentwintig jaar werkzaam in de gehandicaptenzorg.

Omdat de fractie van Partij van de Dieren maar uit twee leden bestaat, houdt Anja Hazekamp (44) bezig met een verscheidenheid aan onderwerpen. Van 2007 tot haar beëdiging in de Tweede Kamer was Hazekamp Statenlid in Groningen. Hazekamp is daarnaast werkzaam geweest bij de Dierenbescherming, de Zeehondencrèche en nog steeds voor stichting AAP.

Johan Driessen (30) houdt zich in de Tweede Kamer bezig met Buitenlandse zaken. Hij is lid van de contactgroep België, die de band tussen parlementsleden van beide landen moet versterken. Zijn motto: “Voor een beter Nederland”. Drie jaar lang was Driessen werkzaam als beleidsmedewerker bij de Partij voor de Vrijheid. Voor 2010 was hij advocaat.

ɄɴɼɴáÑûåĒČÿáĺÑĒáå SĻååáå0ÑđåĤĺėėĤáå Gĺá ɄɴɴɻɳɳŀėåĊĤåĨıČĮÑĮåĒ

1234 5 67 8

Record

Gratis toestel bij de aangeven bundel i.c.m. een 1-jarig abonnement. Actieprijs geldt voor gebruik binnen de bundel de eerste maand. Aansluitkosten éénmalig 29,95. Kijk voor de voorwaarden op telfort.nl. Actie is geldig t/m 15.04.2012.

Madonna heeft met haar nieuwe plaat MDNA voor de twaalfde keer een eerste plaats in de Britse hitlijsten te pakken. Daarmee breekt het popicoon het record van Elvis Presley. De Amerikaanse zanger stond elf keer aan de top. Dat meldt de website van The Official Charts Company, die de albumlijst samenstelt.

Dierhouderij en Koninkrijkrelaties zijn de onderwerpen waar Myrthe Hilkens (33) zich mee bezig houdt. In januari kwam ze als tijdelijke vervanger van Nebahat Albayrak in de Tweede Kamer terecht. Toen Job Cohen opstapte werd haar plaats echter definitief. Hoewel ze als kamerlid nog niet echt bekend is, heeft ze als journalist al wel naam gemaakt.

VVD

VVD

7ÑáėĒĒÑ

02

Karen Gerbrands

Johan Houwers

Cisca Joldersma

Joost Taverne

ɄɹɸɻáÑûåĒČÿáĺÑĒáå SĻååáå0ÑđåĤĺėėĤáåG__ ɄɴɵɴɳɳŀėåĊĤåĨıČĮÑĮåĒ

ɄɸɵɺáÑûåĒČÿáĺÑĒáå SĻååáå0ÑđåĤĺėėĤáå_ ɄɴɵɵɳɳŀėåĊĤåĨıČĮÑĮåĒ

ɄɶɳɵɸáÑûåĒČÿáĺÑĒáå SĻååáå0ÑđåĤĺėėĤþåĮ ɄɴɵɼɳɳŀėåĊĤåĨıČĮÑĮåĒ

ɄɸɵɹáÑûåĒČÿáĺÑĒáå SĻååáå0ÑđåĤĺėėĤáå__ ɄɴɶɶɳɳŀėåĊĤåĨıČĮÑĮåĒ

Karin Gerbrands (44) houdt zich in de Tweede Kamer voornamelijk bezig met zorggerelateerde onderwerpen. Haar motto: “Wij moeten écht luisteren naar de bevolking”. In 2009 startte haar politieke loopbaan ze als beleidsmedewerker zorg. In 2010 werd ze gemeenteraadslid in Den Haag.

Johan Houwers (54) houdt zich bezig met Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en Infrastructuur & Milieu. Zijn motto: “Kiezen voor eigen verantwoordelijkheid”. Hij was gemeenteraadslid, wethouder en lid van de Provinciale Staten voordat hij in de Tweede Kamer aan de slag ging.

Cisca Joldersma (47) houdt zich voornamelijk bezig met onderwerpen die betrekking hebben op de zorg. Tijdens haar studie werd ze lid van de jongerenvereniging van het CDA en in 2002 kwam ze voor het eerst in de Tweede Kamer voor het CDA. Nu vervangt ze tijdelijk Sabine Uitslag.

Joost Taverne (40) is in de Tweede Kamer woordvoerder staatsrecht, financiering politieke partijen, bestuursen procesrecht, auteursrecht en adoptie. In 1998 begon hij als persoonlijk medewerker van VVD-Tweede Kamerlid Clemens Cornielje. Van 2006 tot 2010 was hij diplomaat in Washington DC.

NġėėĤÜėåĊĉå

Reizigersorganisaties eisen garanties van NS De diverse consumentenorganisaties stemmen pas in met de nieuwe dienstregeling van de NS voor volgend jaar als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Ze willen dat de NS geen prijsverhoging doorvoert en dat op enkele trajecten aansluitingen en overstap wordt verbeterd. Als dat is opgelost, zien de organisaties ‘duidelijke voordelen’ in het nieuwe spoorboekje. METRO

200 minuten plus internet op je mobiel 1GB 1-jaarsaanbieding Gratis Samsung Galaxy Ace

Eerste maand gratis van 36,90 voor

0,-

p/mnd

telfort.nl 0800 1707

Telfort winkels

ÑČÿîėĤĒÿê

Doden bij schietpartij op school in Oakland Bij een schietpartij op een christelijke school voor hoger onderwijs in Oakland in de Amerikaanse staat Californië zijn gisteren vijf mensen om het leven gekomen (situatie gisteravond laat). De politie heeft de vermoedelijke dader aangehouden. De schietpartij speelde zich in de ochtend af op de Oikos University. NOVUM


www.metronieuws.nl dinsdag 3 april 2012

NIEUWS

04

Dierverzorger of horlogemaker? Minder ‘pretstudies’ in het mbo, dat wil minister van Onderwijs Van Bijsterveldt. Nu mogen mboinstellingen zelf bepalen welke opleidingen zij aanbieden. Populaire studies zoals Dierverzorging zijn overal te volgen, waardoor er nauwelijks werk is. Een meer gespecialiseerde opleiding, zoals horlogemaker, wordt op maar één plaats in Nederland aangeboden. BIANCA BRASSER

Minoes Moeskops, 18 jaar, mbo Dierverzorging eerste jaar op het Wellantcollege in Houten. FEMMY WEIJS

Trekkingsuitslag 02 april 2012 LOTNUMMER LETTERS ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

X X Z F X F A M M O

■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

M R Y B F

DATUM

■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

■ ■ ■ ■

11 12 01 10

25 13 10 06 27 06 27 16 15 31 30 17 07 25 30

■ ■ ■ ■ ■

PRIJS IN €

2,50 2,50 2,50 2,50 3,00 3,00 3,50 3,50 3,50 100,00 100,00 100,00 100,00 100,00 450,00 450,00 450,00 450,00 450,00

07 04 04 05 05 12 06 04 01 11

De wekelijkse Grote Prijzen V R T V C R X K H A A R X E P Y Q G

25 13 04 06 11 23

10 05 08 11 11 06

10.000,00 10.000,00 10.000,00 10.000,00 10.000,00 25.000,00

De wekelijkse Hoofdprijs W G

J

19 05

“Dierverzorging is heel veelzijdig”

Rick Eleveld, 24 jaar, mbo Uurwerktechnicus derde jaar op de Vakschool in Schoonhoven. RICHARD VAN DER KLAAUW | METRO

“Ik zit met één ander in de klas”

Waarom heb je deze studie gekozen? Ik wilde iets met dieren doen. Eerst wilde ik alleen een opleiding gericht op paarden, maar dat vond ik uiteindelijk toch te eenzijdig. Dit eerste jaar Dierverzorging is heel veelzijdig, volgend jaar stroom ik door naar Dierenartsassistent en dan leer ik ook dingen als baliewerk.

Waarom heb je deze studie gekozen? Ik heb eerst een grafische opleiding gedaan, maar dat was zo’n populaire studie dat ik er geen werk in kon vinden. Toen ik de open dag van deze school bezocht, was ik gelijk enthousiast. Het is echt een eer om werk te herstellen dat honderden jaren geleden is gemaakt.

Maar met zo’n populaire studie heb je straks wel minder kans op een baan. Dit is inderdaad een heel populaire studie, dat wist ik toen ik eraan begon, maar ik vind het gewoon een leuke studie. Verder weet ik ook niks waar ik verder nog goed in ben. En je hebt met elke opleiding concurrentie van andere afgestudeerden. Je moet gewoon je best doen.

En hoe zit het met de kans op een baan? Als je deze opleiding hebt afgerond heb je bijna 100 procent baangarantie. De meesten houden een baan aan hun stage over. Ook mijn stagebegeleider heeft al aangegeven met me te willen praten als ik klaar ben. Ik krijg nu al vaak buurvrouwen en oma’s aan de deur met een kapotte klok.

Erg volle klassen? Dat valt wel mee, ik zit met zeventien leerlingen in een klas. Deze opleiding kan je in heel veel plaatsen volgen, dus de klassen zijn niet overvol.

Erg lege klassen? Ja, we zitten vaak met z’n tweeën in de klas. Ik doe de richting groot uurwerk samen met één andere student. Tijdens praktijklessen zitten er nog zes leerlingen van de richting horlogemaker bij en drie leerlingen die beide richtingen doen.

Wat leer je nu eigenlijk? We leren hoe we kunnen zien of een dier gezond is, welk voer het nodig heeft, hoe je dit noemt en hoe je de dieren het beste kunt oppakken. Ik loop nu stage op een kinderboerderij, hier let ik op of de dieren gezond zijn, verder ben ik vooral bezig met hokken schoonmaken en de dieren voeren.

Hoe zien de lessen eruit? Je haalt veel klokken uit elkaar en zet ze vervolgens weer in elkaar. Het is vooral heel uitdagend om iets wat tweehonderd jaar heeft gelopen te repareren door zelf onderdelen te maken.

Prins Friso

Test

100.000,00

Speel al mee voor 3,50 euro per lot Alle geldprijzen worden, waar van toepassing, onder inhouding van kansspelbelasting uitgekeerd. Vanaf de eerste dinsdag na de week waarin de trekking plaatsvindt kunnen gewonnen geldprijzen worden geïnd. De aanspraak op de geldprijzen vervalt een jaar na de trekkingsdatum van de betreffende loterij. Spelers die via bank- of girorekening deelnemen krijgen de gewonnen geldprijzen automatisch op hun rekening bijgeschreven. Het deelnemersreglement staat op www.dayzers.nl en is opvraagbaar via 0900-777 0 777 (€ 0,10 p.m.). Druk- en zetfouten voorbehouden.

Koop je loten via www.dayzers.nl.

Mabel niet bij viering van Koninginnedag

Sirenes in deel Venlo gaan twee uur te vroeg

Prinses Mabel zal niet aanwezig zijn bij de viering van Koninginnedag in Rhenen en Veenendaal. Dat heeft commissaris van de Koningin van Utrecht Roel Robbertsen gisteren bekendgemaakt. Mabel is afwezig vanwege de gezondheidstoestand van haar echtgenoot, prins Friso. In februari liep Friso door een skiongeval een hersenbeschadiging op en raakte hij in coma. NOVUM

In een deel van Venlo zijn gisterochtend de sirenes te vroeg afgegaan. Doordat er iets misging bij de voorbereiding van de maandelijkse test loeide het alarm al rond 10.00 uur, twee uur eerder dan normaal. Medewerkers van de meldkamer activeerden per ongeluk al een deel van de sirenes terwijl ze bezig waren met de voorbereidingen. Om 12.00 uur klonken de sirenes weer. NOVUM

Mabel is niet aanwezig bij de viering van Koninginnedag dit jaar. / NOVUM

nr. 1 goedkoopste sim only 250 belminuten 9.95 /mnd Geldt voor het eerste jaar van een 2-jarig abonnement.

nr. 1 in de sim only top 5 volgens

95ACTIE!

2.

12 aar t 20 t 31 m o t t ld ge

Daarna betaal je voor 250 belminuten 5,95 per maand. *Besteltelefoon open ma-vr 09:00 - 18:00 uur.

BETROUWBAAR KPN NETWERK

BESTEL SNEL OP 010 - 742 24 22* OF GA NAAR YOUFONE.NL


NIEUWS

Leed moeilijk uit te drukken in geldbedrag

05

Argus. Medisch dossier criminelen openbaar

Bedrag. Bij strafzaken zoals de Amsterdamse zedenzaak is het vaak moeilijk om het leed dat de slachtoffers is aangedaan uit te drukken in een willekeurig geldbedrag. In de Amsterdamse zedenzaak heeft advocaat Richard Korver gisteren achtduizend euro smartengeld geëist per slachtoffer. Korver, die de ouders van 47 slachtoffers vertegenwoordigt die zijn misbruikt door Robert M., eist daarnaast nog eens hetzelfde bedrag voor de kinderen van wie foto’s of video’s zijn gemaakt. In totaal gaat het om meer dan een miljoen euro schadevergoeding. Het bedrag per kind lijkt uit de lucht gegrepen, en is dat ook voor een deel. “Er zijn geen wettelijke normen voor smartengeld”, zegt Jolanda van der Winden van Maet Advocaten, “er is dus geen eenduidige manier om de hoogte te bepalen”. Verschillende factoren kunnen meewegen in het vaststellen van de hoogte van een schadevergoeding. “De enige manier waarop een dergelijk bedrag bepaald kan worden is om de zaak te vergelijken met andere zaken”, verklaart Van der Winden. Korver baseert het geëiste bedrag per slachtoffer op een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, waarin wordt gesteld dat een schadevergoeding van achtduizend euro gepast is in geval van schending van een mensenrecht. Volgens Korver zijn er in de Amsterdamse zedenzaak drie mensenrechten geschonden: het recht op lichamelijke integriteit, het recht op eerbiediging van het gezinsleven en het recht op privacy. Naast de immateriële schade laat Korver ook materiële schade meewegen in zijn eis. Het gaat daarbij dan voornamelijk om therapiekosten en verminderde inkomsten omdat een aantal ouders thuis moet blijven om voor hun kind te zorgen. Het is volgens Van der Winden logisch dat Korver het bedrag heeft afgerond. “Wel vind ik dat je eigen-

Consumentenvertrouwen Europa

De Nederlandse consument is in een ĉÑÑĤĮÿĉáĺååČĺåĤĮĤėıĻåĒĺåĤČėĤåĒȩå daling in maart op jaarbasis was in ıĤėġÑĒåĤûåĒĨŀėĨĮåĤĊÑČĨþÿåĤȩ'Ē Denemarken blijkt men het positiefst, ÿĒ#ĤÿåĊåĒČÑĒáþåĮĒåûÑĮÿåîĨĮȩ

1 2 3 4 5 6 7 13 26

Denemarken

Zweden

Advocaat Richard Korver gisterenochtend bij de Rechtbank in Amsterdam. Hij eist een schadevergoeding van achtduizend euro per slachtoffer. / REIN VAN ZANEN | NOVUM Smartengeld

“Er zijn geen wettelijke normen voor smartengeld, er is dus geen eenduidige manier om de hoogte te bepalen.” Jolanda van der Winden, Advocaat bij Maet Advocaten

lijk niet één bedrag kan noemen voor alle slachtoffers, omdat ieder geval verschillend is”, zegt ze. Dat het nu wel wordt gedaan ligt volgens haar aan de omvang en de complexiteit van de zaak.

MARTIJN VERVEST

Mensenrechten

De geschonden mensenrechten staan in artikel 8 van het Europees verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) Ʉ GĤėĮėÝėČČåĒȩ Sinds het verdrag is opgesteld in 1950 zijn er veertien protocollen toegevoegd waaronder het verbod op de doodstraf. Ʉ ÿĒáåĒáȩ Sinds 1998 is het verdrag bindend voor alle 47 lidstaten van de Raad van Europa. Ʉ SėåĮĨåĒȩ In Nederland moeten alle wetten direct getoetst worden aan het EVRM. Dit geldt niet voor alle lidstaten.

Finland

Duitsland

Luxemburg

Oostenrijk

åČûÿê

Axel-Springer-Ehrenpreis

Hirsi Ali krijgt Duitse journalistieke ereprijs Ayaan Hirsi Ali krijgt de Duitse Axel-Springer-Ehrenpreis. Het voormalig VVD-Kamerlid ontvangt de prijs van de Axel Springer Akademie, die de geboren Somalische onder meer een pleitbezorger voor vrouwenrechten en de vrijheid van meningsuiting noemt. Hirsi Ali wordt geëerd voor haar onverschrokkenheid in het debat over de islam, waarin ze volgens de jury niet bang is een afwijkende mening te verkondigen. Hirsi Ali ontvangt de prijs van 25.000 euro op 10 mei in Berlijn. Schrijver Leon de Winter spreekt daarbij de lofrede voor Hirsi Ali uit. NOVUM

Nederland

Griekenland

Ayaan Hirsi Ali.

reporter.nl@metronieuws.nl

Slaags

HTC One X

Politie wil beelden rellen publiceren De politie in Doetinchem wil beelden van rellen vorige week na De Graafschap - Feyenoord op internet zetten en hoopt dat relschoppers zich zodoende vrijwillig aangeven. Bij de ongeregeldheden vorige week raakten zo’n honderd fans van beide ploegen slaags met elkaar nadat Rotterdamse fans verspreid door het stadion een plaats hadden gekregen. NOVUM Tevredenheid

Buitenlandse student prijst Rijksuniversiteit De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is volgens buitenlandse studenten de beste Nederlandse universiteit. De RUG is voor het derde jaar op rij de beste in de Internationale Studenten Barometer, een onderzoek naar tevredenheid onder buitenlandse studenten in Nederland. Ruim 8700 studenten aan acht universiteiten en vier hbo-instellingen vulden de enquête in. NOVUM

€0

Bij een 2-jarig Bel+Sms+Web nu p.mnd. 350 abonnement Na 6 mnd. €46,50 p.mnd.

€23,25

Aantal belminuten/sms

Nu de eerste 6 maanden 50% korting op je Bel+Sms+Web abonnement*

Mobiel internet

350 700 MB

Voor dit aanbod of meer informatie kijk op vodafone.nl, ga naar de Vodafone winkel of BelCompany

Ook bij de HTC One X voor €0

* Korting geldt bij een 2-jarig Bel+Sms+Web 350 abonnement. Nu de eerste 6 maanden €23,25 p.mnd.

Waarom Vodafone  Onze smartphone crew staat voor je klaar  Altijd inzicht in je verbruik via my.vodafone.nl  Voordelig bellen, sms’en en internetten in het buitenland


www.metronieuws.nl dinsdag 3 april 2012

NIEUWS

06

Trends in beeld

2

Euro. D66: terugkeren naar de gulden kost Nederlanders per jaar structureel 4500 euro

Twitter. Politie houdt oogje in zeil bij school in Sneek na dreigtweet over brand

Een terugkeer naar de gulden maakt de schuldencrisis erger. “Een terugkeer naar de gulden of neuro kost iedere Nederlander tussen de tweeen drieduizend euro in het eerste jaar. En structureel 4.500 euro per jaar”, staat in het euro-onderzoek van D66. De komst van de euro is geen aanleiding voor de crisis geweest, vindt D66, maar heeft een rol gespeeld. “Door de euro zijn economische bubbels - als een slechte huizenmarkt, maar bijvoorbeeld ook een onhoudbare arbeidsmarkt in landen - te lang verborgen gebleven.” Terugkeren naar oude valuta zou onverstandig en duur zijn. “Veel landen hebben schulden uitstaan in euro’s en die schuld wordt hoger als landen teruggaan naar een zwakke, nationale munt.” D66 pleit voor een

Tientallen agenten hielden gisteren een oogje in het zeil op een middelbare school in Sneek, nadat vrijdag een tweet werd gevonden waarin werd gedreigd de school in brand te steken. In het twitterbericht werd ook gedreigd met geweld. Drie leerlingen werden even na het middaguur opgepakt vanwege de dreigtweet. De rector van het Bogerman College aan de Hemdijk stuitte vrijdag op de tweet, meldde de politie gisteren. De politie besloot daarop in overleg met de burgemeester, het Openbaar Ministerie en de school tot de preventieve actie, die ‘dergelijk gedrag’ moet ontmoedigen. Volgens de politie kan het bericht een uit de hand gelopen grap zijn, maar is dat niet zeker. Daarom is besloten tot de massale inzet van

Een terugkeer naar de gulden maakt de schuldencrisis erger. / NOVUM

bankenunie ‘om de gijzeling tussen banken en overheden te doorbreken’, banken moeten failliet kunnen gaan zonder dat de belastingbetaler daarvoor opdraait. Lidstaten moeten zich aan begrotingsafspraken houden. METRO

Verdachten

“Die jongens zijn nog niet veroordeeld, maar slechts verdachten. Maar we lijken met hun arrestatie in de goede richting te zitten.” aldus de woordvoerder

agenten. “We willen geen enkel risico nemen. Er zijn altijd mensen die rare dingen willen uitspoken”, vertelde een woordvoerder van de politie. Naast de tientallen agenten waren er ook veel politieauto’s bij de school. De drie aangehouden verdachten zijn jongens van rond de 14 jaar. Zij zijn naar een politiebureau gebracht. NOVUM

Eicelbank geeft vrouw nieuwe hoop op kind

3

Eicel. Bij het Universitair Medisch Centrum in Utrecht is gisteren de werving van donoren van start gegaan voor de eerste eicelbank van Nederland.

4 1

Strijd. Upload jouw stijl

Metromode.nl heeft naast de rubriek Streetstyle, waar je je eigen outfits kan uploaden, een heuse Streetstyle Battle. Kruip in de ring en battle tegen mede-uploaders op de website.

2

Bloggers. Lees wat zij doen

Waar is een modewebsite zonder bloggers? Nergens. Ook Metromode.nl heeft een scala aan bloggers onder haar vleugels. Onder de rubriek Features blogt onder anderen Sabrina Meijer van AfterDRK.

3

Nieuws. Alle modenieuwtjes

Wat is er gebeurd in modeland? De laatste nieuwtjes, reportages en sfeerverslagen zijn op onze website terug te lezen onder de rubriek Nieuws.

4

Portretten. De grote namen

De grote namen, de bekende ontwerpers, de mensen waar vele modeliefhebbers tegenop kijken worden geportretteerd onder de rubriek Portretten. FLOOR GIJSBERTSE

meer trends op metromode.nl

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht is gisteren gestart met de werving van eiceldonoren voor de eerste eicelbank van Nederland. Hier kunnen vrouwen terecht die om wat voor redenen dan ook niet op een reguliere wijze zwanger raken. Initiatiefnemer is hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde Bart Fauser. Vrij vragen aan de professor. Hebben zich al veel donoren aangemeld? Naar aanleiding van eerdere berichten over de eicelbank hebben zich inmiddels enkele donoren gemeld. Deze vrouwen geven aan dat ze graag iets willen betekenen voor anderen die moeilijk kinderen kunnen krijgen. Aanleiding is bijvoorbeeld iemand in hun omgeving die onvruchtbaar is. Met een reclamecampagne gaan we op zoek naar meer donoren. Voor wie is de eicelbank bedoeld? Vrouwen die vanwege ziekte geen goed werkende eierstokken meer hebben. Anderen zijn vervroegd in de overgang of kunnen om andere redenen niet op de normale weg kinderen krijgen. Zit er ook een leeftijdsgrens aan? Donoren moeten minsten 26 jaar oud zijn en maximaal 38 jaar. Daarna neemt vruchtbaarheid sterk af en hebben zelfs vrouwen van midden veertig daar weinig profijt van. Overname

Identiteit

“Op zestienjarige leeftijd kan het kind informatie opvragen en de donor ontmoeten.” Bart Fauser, hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde

De maximale leeftijd van ontvangers is bij wet vastgelegd op 45 jaar. De kans dat vrouwen van 45 met hun eigen eitjes of door middel van een ivf-behandeling zwanger raken is vrijwil nihil. Als ze bijvoorbeeld een eitje ontvangen van een vrouw van 21, is die kans even groot als van deze jonge donor. De ideale donor is 30 jaar oud en heeft al meerdere kinderen op de wereld gezet. Waarom krijgen de donoren een onkostenvergoeding? Je vraagt veel van vrouwen die aan een eicelbank doneren. Ze moeten soms zes keer terugkomen naar het ziekenhuis en krijgen hormonen ingespoten. Hierdoor rijpen meerdere eiblaasjes. In de ideale situaties komen hierdoor tien eitjes vrij, die aan twee vrouwen en hun partner kunnen worden gedoneerd. De onkostenvergoeding is ook bedoeld voor bijvoorbeeld reiskosten of het regelen van een oppas voor kinderen. Binnen een jaar hopen we van start te gaan, als er twintig tot dertig donoren gevonden zijn. Blijft de donoridentiteit geheim? Dat is hetzelfde als bij spermadonoren. Die zijn ook ‘semi-anoniem’. Op 16-jarige leeftijd kan het kind informatie opvragen en de donor ontmoeten. Deze stemt daar bij het ingaan van de procedure mee in.

MARLIES DINJENS

marlies.dinjens@metronieuws.nl

Misverstand

Een eicel. Vrouwen kunnen binnen een jaar terecht bij de eerste eicelbank van Nederland. / COLOURBOX.COM

Ongeluk

Reptielenbeurs

Friesland Bank gaat over naar Rabobank

Ontvoerd meisje blijkt 25-jarige man

Meisje zwaargewond bij val uit een boom

Fransman probeert varaan te stelen

Friesland Bank komt volledig in handen van de Rabobank. Reden is dat de Friese bank moeite heeft om aan de kapitaalregels voor banken te voldoen. Hierdoor was een zelfstandig bestaan niet meer mogelijk. Dat maakten de twee banken gisteren gezamenlijk bekend. In eerste instantie wordt Friesland Bank een 100 procent dochter van Rabobank. In de komende twee jaar gaan vervolgens alle vestigingen op in lokale vestigingen van de Rabo. NOVUM

De politie heeft zondag ten onrechte melding gemaakt van de ontvoering van een meisje in Zwolle. Er bleek geen meisje te zijn ontvoerd, maar een 25-jarige man. In de woning waaruit het slachtoffer werd meegenomen, was een 2-jarig meisje aanwezig. Zij bleef ongedeerd. Hoe het kan dat aanvankelijk werd gesproken van een meisje in plaats van een man, stelt de politie voor raadsels. “We gaan maar uit van een misverstand.” NOVUM

Een 8-jarig meisje uit Zeist is zondag zwaargewond geraakt bij een val uit een boom in haar woonplaats. Het kind liep een slagaderlijke bloeding in haar lies op. Haar vader drukte de wond dicht om de bloeding te stoppen, waarna ze naar een ziekenhuis is vervoerd, meldde de politie gisteren. Het ongeval vond zondag rond een uur of een uur plaats in het Panbos, achter de Jozef Israellaan. Hoe het nu met het kind is, is onbekend. NOVUM

Een 17-jarige jongen uit Frankrijk krijgt geen toegang meer tot reptielenbeurzen in eigen land, omdat hij zondag in Houten betrapt is op het stelen van de varaan. Hij pakte er een uit een terrarium en stopte deze in zijn tas. Een omstander greep in en liet de jongen het dier terugleggen. De politie sprak met de jongen, diens leraar en medewerkers van de Franse reptielenbond. Die meldde dat hij niet meer zal worden toegelaten tot reptielenbeurzen. NOVUM


NIEUWS Geweld

Bouterse. Surinamers woest over mogelijke amnestiewet voor omstreden Bouterse Surinaamse Nederlanders zijn woedend over een mogelijk amnestiewet in Suriname. Als de wet wordt aangenomen, betekent dit dat de Surinaamse president Desi Bouterse niet gestraft wordt voor zijn aandeel bij de Decembermoorden in de jaren 80. “Belachelijk dat hij niet vervolgd wordt voor zijn daden en andere criminelen wel�, vindt de 35-jarige Surinaamse Evie Draafheid, die in Rotterdam woont. De amnestiewet zorgt ervoor dat Bouterse en andere verdachten niet bestraft worden voor de moord op vijftien tegenstanders van zijn toenmalige militaire regime. Draafheid en haar vriend Renaldo Pinas (41) snappen niet waarom het Surinaams parlement daarmee akkoord gaat. Toch houdt het stel zich liever op de vlakte. “Wij gaan vaak op vakantie naar Suriname, dus voor ons is het een gevoelige kwestie. Praten tegen de media kan ons het leven kosten�, denkt Pinas. Familieleden van het stel uit Suriname twijfelen er niet aan dat de amnestiewet er gaat komen. Coalitiepartner Pertjajah Luhur stemde vorige week al in met de wet. Hierdoor is een meerderheid ontstaan in het parlement. Een moeilijke en uiterst gevoelige situatie, blijkt ook uit de woorden van een 53-jarige Javaanse Surinamer. Hij wil niet met zijn naam in de krant. “Straks word ik nog door mijn hoofd geschoten als ik praat.� Toch stelt hij dat de meeste mensen in Suriname zelf ook tegen de amnestiewet zijn. “Ze durven alleen niks te zeggen.� Draafheid en Pinas kunnen dat begrijpen. “Het blijft onterecht dat Bouterse niet veroordeeld wordt, maar hij blijft de president van Suriname, dus hij heeft veel macht.� Pinas roept andere landen op actie te ondernemen, omdat zij zouden weten wat er in Suriname gaande is.

07

Leger SyriĂŤ richt zich nu op dorpen noorden Het Syrische regeringsleger is twee dorpen in het noorden van het land binnengevallen. Bij de operatie zijn zeker twee doden gevallen. Dat zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Speciaal gezant Kofi Annan bracht gisteren bij de VNVeiligheidsraad rapport uit over zijn plan dat een einde aan het geweld in SyriĂŤ. AP

Feiten op een rijtje: Bouterse

Enkele feiten over Desi Bouterse sinds het moment dat hij president is van Suriname. Ʉ üĨÿėĹĎüĤĨüĝėĤåĎĥĤüĨÿåüĒĎėĥɴɟ ĉĹĒÿɾɳɴɳȊ Hij volgde daarmee Ronald Venetiaan op.

Werkloosheid É„ Ä¤ÄąĂťÄ¨Ä¨Ä‘Ä—ÄŠÄŠĂĽÄŒČŠ De president is in Nederland veroordeeld tot elf jaar cel vanwege het smokkelen van cocaĂŻne.

Eurozone heeft record mensen zonder baan

Ʉ 7ėėĤåüĒȊ Het proces rondom de Decembermoorden is in 2007 begonnen. Met 24 anderen staat hij terecht.

De werkloosheid in de zeventien landen van de eurozone is gestegen tot het hoogste niveau sinds de introductie van de euro. Het grote aantal werklozen in de eurozone, in februari 10,8 procent, zorgt voor groeiende angst voor een nieuwe Europese recessie. In totaal zijn er nu 17,1 miljoen werklozen. Spanje heeft de meeste werklozen. Ook in Griekenland is de situatie zeer slecht. AP

É„ JÄ—Ĺ€ĂĽÄ’ĂĄĂ‘Ă‘ÄŒČŠ Medeverdachte Ruben Rozendaal heeft vorige week tijdens het proces over de moorden verteld dat Bouterse persoonlijk de slachtoffers Cyrill Daal en Soerindre Rambocus heeft doodgeschoten.

De discussie over de amnestiewet volgt kort voor het uitspreken van de strafeisen in het proces rond de Decembermoorden, op 13 april. Zowel de advocaat van de nabestaanden als de raadsman van Bouterse verwacht dat de zittingen in ieder geval doorgaan. Draafheid en Pina geloven daar echter weinig van. “We horen van verschillende Surinaamse media en juristen dat de wet geen invloed zal hebben op het proces. Maar dat kun je ons niet wijsmaken. Bouterse gaat vrijuit�, vertellen ze boos. Nederlandse bemoeienis verwacht het tweetal niet meer. “Het is een binnenlandse kwestie.�

Illegaal

Celstraf voor weduwen en dochters Bin Laden

Exit plagiaatpresident Hongarije De Hongaarse president Pal Schmitt is gisteren alsnog afgetreden vanwege een plagiaatschandaal. Hij concludeerde dat de ‘persoonlijke kwestie’ zijn land geen goed doet. Schmitt weigerde aanvankelijk op te stappen nadat hij donderdag zijn doctorstitel verloor. Hij had zijn proefschrift uit 1992 bijna compleet overgeschreven. / LASZLO BELICZAY | AP

NINA CERIC

reporter.rot@metronieuws.nl

Drie weduwen en twee dochters van Osama bin Laden zijn in Pakistan veroordeeld tot 45 dagen gevangenisstraf. Ze waren aangeklaagd omdat ze zich samen met de terroristenleider illegaal in Pakistan hadden opgehouden. Bin Laden werd vorig jaar mei in het Pakistaanse Abbottabad door Amerikaanse Navy Seals geliquideerd. AP

LEES MEER.

WEET MEER.

LEEF MEER.

Metro is het grootste dagblad ter wereld.

www.metronieuws.nl

SUPERAANBIEDING VOOR DE LEZERS VAN METRO

2 jaar lang 50% goedkoper bellen UNIEK: 24 MAANDEN VAN â‚Ź35,voor slechts

â‚Ź17,

50 PM

+ GRATIS

1RGPKPIUHGUVKXCNCRTKN Programma en tickets via www.eyeďŹ lm.nl

Samsung Galaxy Ace t.w.v. ₏299,E Swype tekstinvoer E 800 MhZ processor E 3,5� full touch screen E Android besturingssysteem E 5MP camera met LED f lits

TOTALE VOORDEEL RUIM ₏715,UNIEK: Nu eindelijk supervoordelig bellen, sms’en en internetten. Want deze aanbieding is geldig i.c.m. een tweejarig Vodafone Voordeel Web 35 abonnement t.w.v. ₏35,- (120 min. en 80 sms-berichten + 200 MB data). Hiervoor betaal je als lezer van Metro de gehele contractsperiode geen ₏35,- maar slechts ₏17,50,- p/m! Dus ₏420,- korting op het betrouwbare en uitstekende netwerk van Vodafone! Ja, je leest het goed. Je ontvangt 24 maanden lang 50% korting en ook nog eens gratis de Samsung Galaxy Ace t.w.v. ₏299,-*! Bel je meer, geen probleem. Deze aanbieding is ook beschikbaar met meer belminuten. Allemaal met 50% korting op abonnementskosten en de Samsung Galaxy Ace gratis! Wil je gebruik maken van deze aanbieding en je bestaande nummer van een andere aanbieder behouden, dan kan dit ook. Als je nu deze speciale aanbieding bestelt wordt het toestel gratis bij je thuis bezorgd!

Snel bestellen, bel 0900-9290 (â‚Ź0,10 cpm) of ga naar:

www.superdeal.nl/metro

*Deze aanbieding is geldig zolang de voorraad strekt, exclusief â‚Ź30,- aansluitkosten. Druk- en zetfouten voorbehouden.*GVPKGWYG Ă„NOOWUGWO CCPJGV+, KP#OUVGTFCO

ONDERNEMER WORDEN? KOM NAAR DE BEURS! KIJK OP DE WEBSITE VOOR GRATIS KAARTEN VRIJDAG EN ZATERDAG 13/14 APRIL 2012 Intres, Hoevelaken www.ikwordondernemer.nl


POWERED BY

METRO’S

SPACE EDITIE 12 APRIL

www.metronieuws.nl Er zijn dingen die alleen het grootste dagblad ter wereld kan doen.


MENINGEN Column

De schadevergoeding in de Amsterdamse zedenzaak is veel te laag.

THOM ARISMAN

“De schade die zovele levens door deze zaak hebben opgelopen is niet in geld uit te drukken, hoe hoog of laag het bedrag ook is.”

COLUMNIST

Frans Heemskerk, 46, Boekhandelaar

VROUW, GA OP MIJN GEZICHT ZITTEN! Als single moet ik alles alleen doen. Mijn hypotheek ophoesten, mijn hap in de magnetron zetten, mijn veters strikken, mijn billen afvegen, flossen - alles moet ik zelf doen. Ook de meeste seks heb ik met mezelf. Zelfs dit stukje schrijf ik moederziel alleen. Je zou misschien denken dat ik een zielige, eenzame stakker ben, maar nee hoor: ik vind het heerlijk om in mijn uppie aan te klooien. Ik ben dan ook gemaakt voor het singleleven. Ik haat de term, maar ik ben een ‘happy single’. Toch zou ik nu heel graag een vriendin hebben. Tijdelijk, laten we zeggen een maand; daarna heb ik haar niet meer nodig. Ze mag van mij zo lelijk zijn als de nacht, zo dom als het achtereind van een varken, ze mag stinken als een hond die in zijn eigen stront heeft liggen rollen, ze mag zelfs van musicals houden. I don’t care. Maar ze moet aan twee eisen voldoen: ze moet minstens 200 kilo wegen en ze moet zo’n irritante, militante antirookster zijn. Zo’n Stivoro-bitch. Meer vraag ik niet. 200 kilo en een schurfthekel aan roken. Zo’n vriendin wil ik. Ik rook. Nog steeds. Dat was niet de bedoeling, want het is 3 april. Uiterlijk 1 april, wanneer de prijs van sigaretten omhoog zou gaan, zou ik een niet-roker zijn. Dat was het plan. Die prijsverhoging was mijn stok achter de deur. Maar mijn plan is mislukt. Ik rook wel veel minder, zeker de helft, Eisen ik rook zelfs Philip Morris One (rook je dus gewoon lucht, wat een loser ben je “Ik wil een vriendin. Ze moet dan), maar ik rook dus nog. Ik walg van aan twee eisen voldoen: ze mezelf. De zelfhaat spuit uit mijn kont. is zo erg dat ik mezelf een meedomoet minstens 200 kilo we- Het genloze straf heb opgelegd: iedere week gen en ze moet zo’n irritante, verplicht kijken naar Barbie’s Bruiloft. Geloof me, dan ben je niet blij met militante antirookster zijn. jezelf. Acht jaar geleden ben ik gestopt Meer vraag ik niet.” met roken, van de ene op de andere Thom Arisman is geen lastige man. dag. Ik had toen een vriendin, zo’n nare antirookster. Ze zei tegen me: “Jij kunt niet stoppen.” O nee, dacht ik, dan zal ik jou eens een poepie laten ruiken. Dat heb ik gedaan: drie jaar geen sigaret aangeraakt. Maar de verkering ging uit en toen stak ik er gezellig eentje op en toen was ik weer hooked. Kutsigaretten. De boodschap is duidelijk: om te kappen met roken heb ik een vriendin nodig. Want alleen krijg ik het niet voor elkaar. Een gruwelijke conclusie, helemaal voor een hardcore single als ik die het liefst alles in zijn eentje doet, maar het is niet anders. En ik wil dat die vriendin zwaar is, heel zwaar. Minstens 200 kilo. En iedere keer als ik trek krijg in een sigaret, zeg ik dat tegen haar en dat moet ze op mijn gezicht gaan zitten. Zodat ik niet kan roken. Vrijwilligsters kunnen zich nu melden. Beloning: ik heb een grote neus.

Horoscoop

Jij denkt veel na over jezelf. Bepaalde karaktertrekjes kunnen wel wat beter. Vergeet niet dat elke eigenschap op bepaalde momenten handig is en op andere momenten onhandig. Wat is goed?

Stier | 20/4 - 20/5 Je zit heerlijk in je vel. Het is vandaag dan ook een goede dag om een presentatie te houden of om belangrijke gesprekken te voeren. Communicatief ben je bijzonder sterk en je kunt veel bereiken.

Tweelingen | 21/5 - 20/6 Pas op, jij geeft gemakkelijk meer geld uit dan je in je portemonnee hebt. Je zult je koopgedrag en uitgavenpatroon echt eens onder de loep moeten nemen.

Kreeft | 21/6 - 22/7 Je leeft in de veronderstelling dat men jouw manier van leven accepteert. Vandaag kun je wel eens tot de conclusie komen dat dat helemaal niet zo is.

Leeuw | 23/7 - 22/8 Er liggen nog veel dingen die jij moet afhandelen. Wacht het juiste tijdstip af voor je stappen onderneemt. Dat kan je zeer veel tijd en energie schelen.

Maagd | 23/8 - 22/9 Dat goede humeur staat je goed. Gebruik het om die dingen te doen waar je je anders voor drukt. Dan zullen de mensen in je omgeving ook een goed humeur krijgen. Jouw dag kan sowieso niet meer stuk.

Weegschaal | 23/9 - 22/10 Vandaag kan er naar jouw smaak niet genoeg opwinding zijn. Je begroet elke gebeurtenis met groot enthousiasme. Neem zelf initiatief en laat niet alles op je afkomen. Zo geef jij je leven meer inhoud.

Schorpioen | 23/10 - 21/11 Jij zet vandaag de laatste puntjes op de i op je werk. En wat voor puntjes! Je creativiteit viert hoogtij en dat is te zien. De mensen in je omgeving zijn verrukt van je werk en dat laten ze merken ook.

plukken...”

“Hoe hoog de schadevergoeding ook is, van een kale kip kun je niet

Patrick van der Veld 29, Advocaat

“Bij elkaar opgeteld is het bedrag zo groot dat de slachtoffers alsnog met lege handen blijven zitten.” Rishie Oedit 53, Senior medewerker Infra

Brief van de dag

Rutte gaat niet vrijuit bij missie naar Kunduz Het Ministerie van Defensie heeft geen idee waar de door Nederland opgeleide politieagenten in Kunduz naartoe zijn gegaan en wat ze precies doen. Dat is een ernstige constatering, want Hillen zet zo premier Rutte voor schut. Waarom? Omdat Rutte zich er persoonlijk garant voor stelde dat dit wel zou gebeuren en omdat GroenLinksleider Sap juist daarom haar fiat aan de missie gaf. Rutte gaat overigens ook niet vrijuit. Door zijn persoonlijke garantie had hij Hillen bij dit dossier dichter op de huid moeten zitten. Sap moet nu de regie in handen nemen en Rutte in de Tweede Kamer ter verantwoording roepen. JAN TOLSMA, AMSTERDAM Vervoer

NS-medewerker, klap uit de school Jahoor, weer vertraging door een defect. Totale chaos heerst. Wanneer je meer duidelijkheid wilt om je reis te kunnen vervolgen wordt je afgeblaft door een overwerkte NS-medewerker. Het is niet mijn schuld dat zij dit werk doen! Ik wil alleen van de diensten gebruik maken waar ik voor betaal en op tijd bij mijn afspraken zijn! Ben benieuwd wanneer een keer een NS-medewerker uit de school klapt over zijn werkgever. SANNE KOERTS, HOORN

Kans maken op honderd euro? Mail jouw column van exact vierhonderd woorden en een foto van jezelf naar lezerscolumn@metronieuws.nl. Columns voor volgende week maandag moeten uiterlijk donderdag 16.00 uur binnen zijn. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Ram | 21/3 - 19/4

09

Twitter

Geniet gewoon van de omgeving Precies wat Alexander in z’n column schrijft, is wat ik vaak zat zie: mensen die gekluisterd aan hun tabs of BlackBerrys zitten, zogenaamd social media nakijken. Noem het eerder a-social media, aangezien alles om deze mensen heen niet meer schijnen te bestaan,

Snippers

Premier Rutte en Minister Hillen van Defensie.

zoals het aanbieden van een zitplaats of gewoon eens genieten van de omgeving. Ik denk dat als er een landelijke storing of een defect voorkomt, dat deze mensen eindelijk het leven weer als vroeger zien. RICK DE BRUIN Voetbal

Vechtlust van Theo is lust voor het oog Theo Janssen voelt zich gelukkig eindelijk thuis bij Ajax. Hij staat op de juiste positie, eist zijn rol van aanjager op en strooit met passjes. Janssen is zo’n speler die zijn mouwen opstroopt als het echt nodig is, een kwaliteit die veel Ajax spelers helaas missen. Mooi ook dat hij tijdens de 6 tegen 0 overwinning op Heracles het zesde doelpunt aan de maandenlang geblesseerde Sigthòrsson gunde. De omhelzing na het doelpunt en de dankbaarheid van Sigthòrsson waren mooi om te zien. Ja, de vechtlust, het spelinzicht en de bescheidenheid van Tika Taka Theo zijn een lust voor het oog en een perfecte aanvulling op de reeds bestaande Ajax kwaliteiten. BAS OVERMARS, AMSTERDAM

/BART MAAT | NOVUM

Social media

Blijf goed op je omgeving letten In Metro gaf A.H.J. van Gooi aan dat bij veel mensen hun sociale leven zich online afspeelt en ze nauwelijks nog een oogje hebben voor een leuke jongen of meid. Ik vraag me zelf ook al een poosje af hoe sociaal social media werkelijk zijn. Pesten via Hyves, dreigtweets en recentelijk het verspreiden van bangalijstjes. Ook zie je niet zelden dat mensen gezellig uit eten of naar de kroeg gaan maar eenmaal ter plaatse meer aandacht hebben voor hun smartphone dan voor het gezelschap. Lekker sociaal en gezellig.... Er is niks mis met het gebruik van social media, maar hou het sociaal en hou een oogje open voor je omgeving. HARALD DEN BRABER, OUDENBOSCH

Ook in Metro? Stuur je brief van maximaal honderd woorden per e-mail naar brieven@metronieuws.nl. Geef je volledige naam en adres op. De redactie behoudt zich het recht voor brieven in te korten. Het copyright van brieven vervalt aan Metro.

AIMÉE DE JONGH

Boogschutter | 22/11 - 21/12 Jij wilt nieuwe emoties beleven en spannende dingen opzoeken. Alles om uit de dagelijkse sleur te ontsnappen. Het leidt in ieder geval tot een zwoele zomernacht (zelfs bij slecht weer).

Steenbok | 22/12 - 19/1 Jij voelt je onzeker in je relatie. Jij wilt niet alleen woorden maar ook daden. Probeer jezelf niet te bewijzen, je partner heeft dat niet nodig en jij ook niet. Bespreek je twijfels liever met je partner.

Waterman | 20/1 - 19/2 Vandaag leer jij jezelf kennen. Je wordt je bewust van je onbewuste en vooral van dat wat je onbewust onderdrukt. Laat het naar boven komen en leer er mee omgaan.

Vissen | 20/2 - 20/3 Tot werken kun jij vandaag alleen komen wanneer je jezelf forceert. Dat is niet aan te bevelen, het is geen dag voor werk en plicht. Maak van de nood een deugd en geniet van een lui dagje.

Meer horoscopen? Ga dan snel naar www.metronieuws.nl/extra/horoscoop

Heinz de kat

WINDIG & DEJONG


2ULJLQHOH

o r t Re

VLQGV

6FRRWHUV

&ODVVLF & &O DVVL DV VLF VL F

'ROFH9LWD 'ROF 'R OFH H 9L 9LWD WD WDNWNPK

Âź

%HOOD0LODQR %HOO %H OOOOD D 0LLOD ODQR QR R

WDNWNPK

WDNWNPK

Âź

Âź

%HULQLLQGH

$OEODV7ZHHZLHOHUV

$OO%LNHVDQGPRUH

-DQ9HUVFKRRU6FRRWHUV

3DXO.UXJHUVWUDDW *(5RWWHUGDP 

-RQNHU)UDQVVWUDDW $35RWWHUGDP 

1LMYHUKHLGVWUDDW $+5LGGHUNHUN 

+HW0RWRUSDOHLV

5RSD6FRRWHUV

9UHXJGHQKLO7ZHHZLHOHUV

/HHXZHQKRHNZHJ' &=%HUJVFKHQKRHN 

(GLVRQVWUDDW 57=RHWHUPHHU 

(PPDVWUDDW *&5R]HQEXUJ 

.HL]HUVWUDDW %0'HQ+DDJ 

.RUHYDDUVWUDDW -9/HLGHQ 

WDNWNPK

RSDDQYUDDJ

'HRULJLQHOH%HULQLUHWURVFRRWHUVYLQGWXRDELM

6FRRWHU&HQWUXP'HQ+DDJ 6FRRWHU&HQWUXP1HGHUODQG

1DSROL 1DSR 1D SR S ROLL

60s

6FRRWHUZHUNSODDWVGH:DWHUWRUHQ 8WUHFKWVH-DDJSDG% $5/HLGHQ 

YRRUPHHULQIRUPDWLH ZZZEHULQLHX

'H]HSULM]HQ]LMQDGYLHVYHUNRRSSULM]HQH[FOOHJHV ULMNODDUPDNHQ

REIZEN

Station Zalmplaat gesloten voor alle metrolijnen Van maandag 2 april tot en met zondag 24 juni is station Zalmplaat door renovatie gesloten voor alle metrolijnen; de metro zal er niet stoppen. Reizigers kunnen gebruikmaken van de pendelbus die rijdt tussen Hoogvliet en Zalmplaat en v.v. Doorgaande reizigers die hun bestemming voorbij Zalmplaat hebben, kunnen gewoon in de metro blijven zitten.

De pendelbus vertrekt vanaf Hoogvliet perron E, en rijdt naar Zalmplaat waar een tijdelijke halte is aangelegd voor het station. De looproute wordt met pijlen aangegeven. Door de overstap op de pendelbus zal meer wachttijd en reistijd nodig zijn, houdt u daarmee rekening bij het plannen van uw reis. Het is helaas niet mogelijk een fiets mee te nemen in de pendelbus. In de metro en in de pendelbus is een geldige OV-chipkaart verplicht. Reizigers die overstappen moeten niet vergeten om in- en uit te checken. Uw reiskosten blijven hetzelfde. Het gehele station Zalmplaat is afge-

sloten. Voor de aanschaf of het opladen van de OV-chipkaart kunt u terecht op een ander metrostation of bij een verkoop-, oplaad- of ophaalpunt. Op maandag 25 juni is station Zalmplaat weer open en stoppen de lijnen C en D daar weer. Onze excuses voor het ongemak. De actuele vertrektijden en dienstregeling zijn te vinden op de haltes en online op www.ret.nl. Heeft u vragen, neemt u dan contact op met RET Klant Contact Center (KCC). Telefoon 0900 - 500 6010 (â‚Ź 0,15 p/m) of e-mail kcc@ret.nl.

In 2012 zijn er veel werkzaamheden aan tram- en metrobaan. Daarom publiceren we regelmatig een overzicht van de locaties en lijnen waar omleidingen gaan plaatsvinden. De planning is onder voorbehoud van wijzigingen. Wilt u vooraf per e-mail geĂŻnformeerd worden over geplande omleidingen op uw lijn? Geef u dan op via www.ret.nl omleidingen alert.

waar

welke lijnen

wanneer

Nieuwe Binnenweg

tramlijn 4

2 jan. – 1 okt.

Oudedijk

tramlijn 7

Rotterdam Centraal, tramlijnen 21,23,25 perron A

9 jan. – 23 nov. 19 mrt. – 5 sept.

Station Zalmplaat

metrolijn C en D

2 april – 25 juni

Poortstraat/Weena

alle tramlijnen in centrum

1 mei – 3 juni

Slinge, rioolpersleiding

tramlijn 25 bus 70

5 en 6 mei 1 – 11 mei


ROTTERDAM

11

Ambtenaren moeten vrezen voor positie Bezuinigen. Mogelijk verdwijnen duizenden ambtenaren bij de gemeente Rotterdam als gevolg van bezuinigingen. Bang voor gedwongen ontslagen hoeven ze nog niet te zijn. Maar als het aan de gemeente ligt, krijgt Rotterdam de komende jaren fors minder ambtenaren. Liefst 93 miljoen euro denkt het college te kunnen besparen door het ambtenarenapparaat met 2.450 mensen te verkleinen tot 10.500 fulltimers in 2015. Het plan maakt deel uit van een grotere bezuinigingsoperatie. De gemeenteraad had het college gevraagd te kijken of het mogelijk is de jaarlijkse kosten in 2015 met een vijfde te hebben gereduceerd ten opzichte van twee jaar geleden. Volgens het college is die 20 procent inderdaad realiseerbaar. “De gemeente Rotterdam kan de kosten van haar eigen organisatie de komende jaren met 193 miljoen euro omlaag brengen.â€? Los van het snijden in de ambtenaren, kan ook worden bespaard op zaken als ICT en huisvestingskosten, menen burgemeester en wethouders. Het besparen op ambtenaren komt niet uit de lucht vallen. Tussen 2010 en begin dit jaar zijn al zeshonderd voltijdbanen verdwenen, in principe zonder gedwongen ontslagen. Door ‘efficiĂŤnter te werken en de dalende vraag uit de markt op te vangen’ kan dit aantal nog flink omhoog, staat in de brief aan de gemeenteraad. Maar vakbond Abvakabo FNV vindt dat veel te kort door de bocht. â€œĂ ls de gemeente dit al wil doorvoeren, dan moeten ze in ieder geval de ballen hebben om aan de bevolking uit te leggen wat dit

Wat vind jij?

& ROTTERDAM

“Bezuinigen moet je vooral op Stadstoezicht. Wat doen die mensen eigenlijk?� Dexter Vanoverdijk, 24, student Technische Bedrijfskunde

“De gemeente moet in geen enkel geval bezuinigen op kunst en cultuur.� Rianne Vermaas, 26, studente Communicatie

Rotterdamse ambtenaren protesteerden in 2010 voor een betere cao. Mogelijk krimpt het ambtenarenapparaat de komende jaren met 2.450 plekken. / RICHARD VAN DER KLAAUW | METRO

allemaal voor gevolgen heeft�, zegt vakbondsbestuurder Xander van de Scheur. “Ik doe dit werk nu 22 jaar en 22 jaar lang roepen gemeenten dat ze met minder personeel afkunnen. Maar tegelijkertijd moeten veel minder mensen wel veel meer doen. Eens houdt het op.� Ook Leefbaar Rotterdam is niet blij met de inhoud van de brief, vertelt raadslid Robert Simons. “We hebben diverse alternatieven aangedragen, zoals het inleveren van vier

uur werk per ambtenaar. Daar moest men niets van weten, maar nu moeten opeens 2.500 ambtenaren het veld ruimen.� Volgens de oppositiepartij is het nu aan het college om de gemeente weer financieel gezond te krijgen. Simons: “Wij zitten niet aan de knoppen, dus college: succes!�

JEROEN VAN WIERINGEN

jeroen.van.wieringen@metronieuws.nl

RET

Trots 80 procent van de Rotterdammers is er trots op Rotterdammer te zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van Meijers Research voor de Aardig Onderweg Award 2012 van de RET. “Rotterdam is een bijzondere stad met een eigen mentaliteit. Het is mooi dat tweederde van de inwoners trots is op de RET,� aldus RET-directeur Pedro Peters (foto).

“De gemeente moet eens op zichzelf bezuinigen. Een paar ambtenaren minder.� Davey Waterreus, 22, werkzaam bij een kledingzaak

Heeft u VCA ?! Heeft u een rijbewijs (= prĂŠ) en eigen vervoer?

Op zoek naar een uitdaging binnen de dynamische wereld van Schiphol of Rotterdam Airport?

Wij zoeken voor direct te starten:

(industriĂŤle) Pompenmonteurs (ervaren) mechanisch, gedeeltelijk hydrauliek en pnaumatiek. Voor onderhoud, reviseren en herplaatsen.

Heb je interesse in vliegtuigenschoonmaak of een logistieke functie?

Bel dan snel met 06-23414037

Bel ons op normale werkdagen (ma tot vrij) tussen 08.30 en 17.00 uur voor een afspraak op tel. nummer 010-2467582 ! Wij zien u graag snel tegemoet !

*5$7,6352()/(6

8ZULMVFKRROLQUHJLR5RWWHUGDPHQ6SLMNHQLVVH

.LMNRSZZZULMVFKRROODDJODQGQO 2IEHO 6SRHGFXUVXV 'LUHFWVWDUWHQ /HVYD½

4!!,#%.42562)*%Ă›!#!$%-)!

).3#(2)*6%.Ă›!,4)*$Ă›-/'%,)*+

4!!,#523533%. ‍ב‏Û.%$%2,!.$3 ‍ב‏Û%.'%,3

‍ב‏Û!2!")3#( ‍ב‏Û452+3

Û7%+%.Û ÛÛ552ÛÛ.%$%2,!.$3ÛɓÛÛ^Û%.'%,3ÛɓÛÛ^Û!2!")3#(ÛɓÛ

Û^ÛÛÛ۞Û77762)*%!#!$%-)!.,


www.metronieuws.nl dinsdag 3 april 2012

ROTTERDAM

12

? ?

WORD JIJ ONZE NIEUWE COLLEGA?

Breur IJzerhandel is een groothandel voor bouw en industrie met vestigingen in Capelle a/d IJssel, Gouda en Den Haag. Wij leveren een groot assortiment ijzerwaren, gereedschappen, hang- en sluitwerk, bevestigingsmaterialen, machines, persoonlijke beschermingsmiddelen, kantoormeubilair, kantoorartikelen en bedrijfskleding. Wij zijn op zoek naar een fulltime

INKOPER m/v Wij zoeken een collega die zich bezig gaat houden met het plaatsen van orders bij leveranciers, het bijhouden van prijswijzigingen, het op peil houden van de voorraad en het up-to-date houden van ons assortiment. Functie-eisen: een opleiding op MTS/MEAO niveau en het goed kunnen werken in teamverband. Werkervaring in een vergelijkbare functie en kennis van MS Excel is een must. Daarnaast gaat onze voorkeur uit naar kandidaten die kennis hebben van onze handel.

Stuur uw sollicitatie, uitsluitend schriftelijk, naar: Breur IJzerhandel Rivium I Rivium Boulevard 147 2909 LK Capelle a/d IJssel I Tel. 010 - 2 888 444 sollicitatie@breur.nl

WWW.BREUR.NL

CZZb \‚‚c ]dcY

=dj_ZkVc]dcYZc4 @^_`de]dcYZcWZhX]Zgb^c\#cad[ZZc ]dcYZ^\Zca^_`lZa^Zihkddg_dj^h#

Binnenkort heb je vanaf de achttiende verdieping van het voormalige Shellgebouw aan het Rotterdamse Hofplein tijdelijk een prachtig uitzicht op de fontein en de rest van de stad. / RICHARD VAN DER KLAAUW | METRO

Kunstenaar maakt nieuwe Euromast Geschiedenis. Rotterdammer maakt van toren bij Hofplein tijdelijk koďŹƒepunt met prachtig uitzicht op de fontein. Vroeger was het Hofplein zo’n beetje hĂŠt horecaknooppunt van de stad. Nu rijdt er alleen maar verkeer en is er nauwelijks een kop koffie te krijgen. De Rotterdamse kunstenaar Gyz La Rivière wil hier verandering in brengen. Tijdens het evenement ZigZagCity opent hij een tijdelijk cafĂŠ op de achttiende etage van De Hofpoort, het beroemde Shell-gebouw. ZigZagCity is een route door de binnenstad van Rotterdam die plekken met elkaar verbindt. Bekende gebouwen, straten en pleinen worden afgewisseld met verborgen hoven en steegjes. Het centrum van Rotterdam vormt zo twee weken lang een van de hoogtepunten van de Internationale Architectuur BiĂŤnnale Rotterdam, van 20 april tot 12 augustus. “Het wordt echt een soort alter-

natieve Euromastbelevingâ€?, zegt de kunstenaar. Hij is onder meer bekend van zijn boek Rotterdam 2040, waarin hij ingaat op de toekomst van zijn stad. “Het uitzicht vanaf deze plek is echt geweldig, helaas kom je er normaal gesproken niet zo snel.â€? Het minicafĂŠ komt in een enorme ruimte, waar je uitkijkt op onder meer het Hofplein met zijn fontein en andere locaties van ZigZagCity. Wanneer bezoekers een kop koffie bestellen krijgen zij het speciaal voor het evenement gemaakte boekje Pschorry! - een verwijzing naar de in de oorlog weggebombardeerde roemruchte dancing Pschorr - cadeau. La Rivière: “Hierin vertel ik de geschiedenis en toekomst van het gebied, aan de hand van een stripverhaal, een interview en essays met veel beeldmateriaal. Het lijkt me leuk als mensen anders over de omgeving gaan nadenken. En natuurlijk vertellen we het verhaal over het gebouw de Hofpoort zelf. Wat ik zelf bijvoorbeeld leuk vind, is dat wij allebei hetzelfde bouwjaar hebben: 1976. Dat versterkt de band natuurlijk.â€? JELLE VAN DE KAMP

ZigZagCity: buiten de paden

ZigZagCity is een nieuw architectuurfestival dat zich afspeelt op bekend terrein. É„ Ä—ĂĽÄŒÿĨđüĒĨüĒÄŽĂĽÄşĂĽÄ¤ÄŒĂĽĂżĂĄĂĽÄ’ČŠ Tussen 20 april en 12 augustus moeten zij worden uitgedaagd de gebaande paden te verlaten. É„ &ĂĽÄŽüĺüĒüđüĒĎÄŠĂ‘Ä’Ä—ÄĄåÿĺüĤĨü đÑĒÿüĤüĒĝėĤåüĒĂœĂĽÄŒĂĽĂĽĂŽĂĄČŠ Je kunt onder meer zelfstandig de route lopen of een uitgebreide toer boeken. É„ SÿĉåüĒĨeÿÝeĂ‘ĂťÿĎĽĨĎÑÑĒÄ—Ä—ÄŠåÿĺüĤĨü optredens gepland. Verder zijn er gidsen aanwezig die alles vertellen over verleden, heden en toekomst van de binnenstad. É„ &Ä—Ä—ĂŽĂĄÄŒÄ—Ă?ÑĎÿüĺÑĒÞüĎüĺüĒüđüĒĎÿĨ het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Daar zijn diverse tentoonstellingen te zien en vinden debatten plaats over de stad.

Bij Lidl willen we altijd de beste zijn. De beste service, de beste producten, de beste winkel en de beste prijs natuurlijk. Daar werken we, als Europa’s grootste discounter, elke dag keihard aan. Met 9.000 medewerkers in Nederland. En daar zijn we trots op!

Neem het voortouw. Als (Assistent-)Filiaalmanager Daar gebeurt het, de winkel. DÊ plek waar jij verschillende ballen in de lucht houdt en zelf ook de handen uit de mouwen steekt. Zo is het jouw taak om ervoor te zorgen dat de winkel er perfect uitziet. Zorg je dat alles aan de kassa’s vlot verloopt, er voldoende wisselgeld is en de kas opgemaakt wordt. En zie je er op toe dat de bevoorrading zo verloopt dat alle schappen op tijd aangevuld kunnen worden. Wat er zo uitdagend aan je baan is? Dat is het feit dat je door zelf het goede voorbeeld te geven je team inspireert. En dat je elke dag het resultaat van jullie teamwork in prima cijfers en tevreden gezichten terugziet!

Collega’s die Æ6  66  6 66  6 6l

Kijk voor de volledige omschrijving op werkenbijlidl.nl of solliciteer direct via werken@lidl.nl. We kijken uit naar jouw sollicitatie!

Altijd de beste willen zijn


ROTTERDAM WERKT

13

IN SAMENWERKING MET ALBEDA COLLEGE, GEMEENTE ROTTERDAM, KMR, LEERWERKLOKET EN ZADKINE

Apart. Opleiding Optiek bij Zadkine is zowel een trendy als ambachtelijke opleiding

Over tien jaar hoopt Lars van Veen zijn eigen bv’tje in de techniek te hebben. Vooralsnog is hij druk met zijn leerwerkbaan bij Goflex.

Het mag met recht een aparte studie worden genoemd. In positieve zin! De opleiding Optiek bij Zadkine combineert zowel mode, handel, zorg als techniek. Niet alleen een trendy, maar ook een ambachtelijke opleiding, omdat je als student op de hoogte moet zijn van de laatste mode, maar ook handmatig lenzen leert slijpen en brillen in elkaar zet. Van het slijpen van de lenzen tot het op maat uitzoeken van een modieus montuur. “Voor ieder wat wils dus”, lacht Alice van Leeuwen, Marketing en Communicatie Zadkine West. “Studenten kunnen kiezen uit drie afstudeerrichtingen: de tweejarige opleiding tot verkoopmedewerker Optiek en de vierjarige studies tot opticien of opticien/manager. Bij de laatste worden leerlingen klaargestoomd om hun eigen zaak of filiaal draaiende te houden. Verder kan worden gekozen uit een BOL of BBL-traject.” Handig is dat de school, gevestigd aan de Marconistraat 16, beschikt over een eigen winkel. Of, zoals Alice

Combinatie

“Opleiding Optiek is combinatie van mode, handel, zorg en techniek.” Alice van Leeuwen van Zadkine

het zegt: “Een minionderneming, gerund door studenten. Hier leren ze etaleren, bestellingen plaatsen, de voorraad beheren, brillen stellen en natuurlijk met klanten omgaan. Het ultieme practicumlokaal dus.” “Het beroep van opticien of opticien/manager - de populairste richting onder de 175 studenten - is zeer divers”, gaat ze verder. “Dan praat je met klanten, dan zit je aan je financiele administratie en dan zet je, heel precies, een bril in elkaar. En dat allemaal op één dag! Over het vinden van een baan hoeven studenten zich geen zorgen te maken. Met de werkgelegenheid in deze branche zit het helemaal goed.” METRO

/ VINCENT VAN DORDRECHT

Liever aan de slag dan in leslokaal Aanpakken. In plaats van wegsuffen in de schoolbanken koos Lars van Veen voor een leerwerktraject in de techniek bij Goflex. Lars van Veen (19) had het echt helemaal gehad met dat vijf dagen per week naar school gaan. Na zijn vmbo kader opleiding, en een onafgeronde studie podiumbouw, besloot hij een half jaar in een supermarkt te gaan werken. Om zijn hoofd leeg te maken, en in alle rust te bedenken welke richting hij hierna zou opgaan. Want dat hij niet eeuwig vakken wilde blijven vullen, was hem al lang duidelijk. Hij wilde zich verder ontwikkelen, diploma’s halen, maar in wat… Na een speurtocht op internet stuitte hij op de site van Goflex Young Professionals. Een opleidingsbedrijf in de techniek dat jongeren opleidt tot mbo-niveau via de Beroeps Begeleidende Leerweg. Dus geen vijf, maar slechts één dag per week naar school. De rest van de tijd leer je, terwijl je werkt bij een leerwerkbedrijf. Dat leek hem wel wat. “Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in techniek. Vroeger vond

School

“Vijf dagen school had ik niet getrokken” Lars van Veen over zijn leerwerkbaan

De havenwereld is een wereld die ertoe doet. / RICHARD VD KLAAUW | METRO

ik het heerlijk om oude radio’s uit elkaar te halen. Ik miste alleen de kennis om ze daarna weer ín elkaar te zetten”, lacht hij. “Sinds ik bij Goflex een BOL2 traject volg, heb ik veel bijgeleerd. Monteren, onderhoud, lassen; in één kalenderjaar heb ik mijn niveau 2 diploma gehaald. Momenteel zit ik in het tweede jaar en loop ik stage bij Kerry, waar ik verantwoordelijk ben voor het smeren, reviseren en vervangen van de pompen van het levensmiddelbedrijf.” Warner Rosenboom, regiomanager West bij Goflex: “Veel van de jongens die bij ons een opleiding volgen, zijn uit hetzelfde hout gesneden als Lars. Ze houden van aanpakken, maar willen niet fulltime op school zitten. Vandaar dat de praktijk bij ons centraal staat. Leerlingen worden al gauw gedetacheerd bij verschillende opdrachtgevers, en intensief begeleid door coaches vanuit Goflex. Doel is om de technicus van de 21e eeuw te creëren: flexibel, goed opgeleid, breed inzetbaar, communicatief en zelfstandig.” “Interessant voor opdrachtgevers

is dat ze medewerkers flexibel kunnen inroosteren”, gaat hij verder. “Leerlingen krijgen vanaf het tweede jaar, wanneer ze van een BOL naar BBL traject stromen, direct salaris. Als je goed presteert kun je bovendien tot en met 12 procent extra prestatiebeloning verdienen.” Lars gedijt prima onder die omstandigheden. Het geld dat hij nu al verdient, komt goed van pas. Bijvoorbeeld voor de auto die hij binnenkort, na zijn afrijden, hoopt te kopen. Maar hij geniet vooral van het al werkende leren. “Elke las is een nieuwe uitdaging. Ik vind het heerlijk om te spelen met metaal. Net als toen ik vroeger met een soldeerboutje. Maar dan nu iets professioneler, en met behulp van een lasapparaat. Elk vrij uurtje op mijn leerwerkbedrijf probeer ik nog betere lasnaden te maken.”

ILJA POST

rotterdam@metronieuws.nl

BBL-Infomarkt loodst jeugd naar een leerwerkbaan Lars van Veen kwam via internet bij Goflex terecht. Maar het opleidingsbedrijf in de techniek gaat ook zelf actief op zoek naar nieuwe medewerkers. Bijvoorbeeld door havo opleidingen te bezoeken, waar wellicht jongeren zitten die meer geschikt zijn voor de techniek. Door deelname aan de Skills Masters, waar jongeren iedere jaar in de praktijk brengen wat ze geleerd hebben. Maar ook door hun aanwezigheid op de BBL informatiemarkt. “Een waardevol evenement, waar jongeren die aan een BBL traject willen beginnen direct alle informatie krijgen over waar ze een goede leerwerkbaan kunnen vinden”, aldus

Keuze. Arbeidsmarktbijsluiter helpt jongeren bij kiezen van een opleiding met toekomst

Informatie

Een waardevol evenement, waar jongeren direct alle informatie krijgen over waar ze een goede leerwerkbaan kunnen vinden.” Warner Rosenboom

Warner Rosenboom van Goflex. Donderdag 19 april organiseert Actieteam WERK de derde editie van de BBL informatiemarkt met vier info-pleinen, Haven, Techniek, Zorg en Horeca, en een algemeen plein over

leren en werken voor (aankomende) studenten. Deze markt beoogt jongeren te informeren over kansrijke BBL-leerwerkbanen. Op de pleinen presenteren verschillende organisaties zich en gaan in gesprek met de jongeren. Deze krijgen zo direct informatie over waar deze banen te vinden zijn, in welke sector de kansen het grootst zijn en wat zo’n leerwerktraject precies inhoudt. Daarnaast kunnen ze tegelijk hun cv en sollicitatiebrief laten screenen. De informatiemarkt, die wordt gehouden bij Zadkine aan de Motorstraat 124-130 in Rotterdam, begint om 14.00 uur en is gratis te bezoeken. METRO

Websites

Meer informatie: Ʉ ĻĻĻȩŀÑáĊÿĒåȩĒČ Ʉ ĻĻĻȩÑČÜåáÑȩĒČ Ʉ ĻĻĻȩČååĤĻåĤĊČėĊåĮĤÿĉĒđėĒáȩĒČ Ʉ ĻĻĻȩĤėĮĮåĤáÑđȩĒČȹĉėĒûåĤåĒČėĊåĮ Ʉ ĻĻĻȩĊđĤȩĒČ

Iedereen wil graag werken in een wereld die er toe doet. In het gebied tussen Hoek van Holland en Gorinchem ligt een zeer belangrijke economische motor van Nederland, met veel verschillende interessante beroepen. Namelijk: de wereld van haven en industrie. Hier vind je allerlei grote bedrijven uit de procesen petrochemie, energiesector, logistieke dienstverleners, bouwers van schepen, machines en installaties én bedrijven die zorgen voor het onderhoud van al die apparatuur en installaties. Om jongeren te helpen een goede keuze te maken voor een opleiding met goede carrièrekansen hebben Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs & Bedrijfsleven (SBB) en Stichting Kennisinfrastructuur Mainport Rotterdam (KMR) samen de Arbeidsmarktbijsluiter opgesteld. De Arbeidsmarktbijsluiter is een handig overzicht, waarop je direct kunt zien hoe groot de kans is op een carrière in de studie of richting die je leuk vindt. Ook laat de bijsluiter handig en overzichtelijk zien wat een mbo-vakman na zijn opleiding kan verdienen in deze wereld. METRO


www.metronieuws.nl dinsdag 3 april 2012

2 Monster

William Spaaij gaat de rol van Shrek vertolken in Shrek de Musical. De 29-jarige acteur is vanaf oktober te zien als het groene monster. “Het neerzetten van het fenomeen Shrek is een enorme uitdaging”, vindt Spaaij, die op 1 april nog een grap uithaalde door te verkondigen dat hij de komende twee jaar niet op het toneel zou staan. NOVUM

14

Boemklatsch: “Meer dan alleen maar beuken”

ENTERTAINMENT

William Spaaij

ENTERTAINMENT

Boem! Klatsch! Boemklatsch. Boem boem klatch. Voel je hem al? Juist! Het feestcollectief uit Utrecht is terug met een nieuw album: Equalizer. Het zestal van Boemklatsch is na een sabbatical van een klein jaar vers uit de wasstraat komen rollen en is ingevet met een flinke laag nieuwe inspiratie. De jongens verbraken de band met hun management, kozen voor een nieuwe sound, doken de studio in met soulzanger Aloe Blacc en bedachten een live-gimmick die naadloos aansluit op het nieuwe mix-album Equalizer. “We waren behoorlijk burned-out na de Spontaneous Combustion tour. Het was tijd om weer de studio in te duiken, verse sounds te ontdekken en te werken aan ons nieuwe kindje. We zijn meer dan klaar voor dit avontuur”, vertelt Cas Boland alias dj Illvester. Wie zagende electro verwacht, komt bedrogen uit. Het geluid op Equalizer is warmer, minder bot. Nog steeds vol energie, maar subtieler. Boland: “We werden vaak als afsluiter geboekt op een clubavond. Het idee: Boemklatsch komt de toko wel even kapot beuken. Dat was niet leuk meer. Er zit meer in het vat.” Ook het podiumdecor kreeg een figuurlijk likje verf. Onder aanvoering

Dj Illvester: “De beelden die op de zuilen verschijnen worden deels aangestuurd door de muziek die wij draaien.” / MAEVE STAM

van vj Ramkraak, de man achter de visuals en tevens industrieel ontwerper, werd een installatie van zestien projectiezuilen en verschillende beamers ontworpen en gebouwd (zie foto). “De beelden die op de zuilen verschijnen, worden deels aangestuurd door de muziek die wij draaien. Dit werkt via midi en, naja, heel technisch allemaal... Geloof me, het ziet er heel vet uit”, aldus Illvester. Op het mix-album staan drie tracks die door Boemklatsch zelf zijn geproduceerd, waaronder ‘All The Time’ met Aloe Blacc. Andere namen die

voorbij komen zijn George Fitzgerald, Mashup, Alex Niggemann en Roni Size. In totaal telt het album achttien nummers. De hamvraag: zijn de gekozen tracks op de plaat terecht gekomen met een hoop gekissebis of is er democratisch gestemd? Illvester: “We hebben allemaal verschillende smaken en visies. Dat maakt het juist spannend. Over een groot deel waren we het gelukkig al snel eens.” Tijdens Eurosonic ging Equalizer in première. Een try-out. De reacties waren lovend, maar ook kritisch. “De zuilen stonden verkeerd opgesteld

waardoor we zelf nauwelijks te zien waren. Dan mis je toch een beetje de kracht van het feesten mét je publiek. Je moet immers ook lekker uit je plaat kunnen gaan!” Equalizer ligt vanaf morgen in de winkel. De EP met Aloe Blacc is na de aankoop gratis te downloaden. De Equalizer-tour start op 21 april in Rotterdam.

LEROY VAN DEN BERG

reporter.ams@metronieuws.nl

Dal Vrij abonnement: onbeperkt reizen in daluren én hele weekend!

NS heeft verschillende voordeelabonnementen. Vermijdt u de drukte liever,

En uw kinderen t/m 11 jaar kunt u gratis meenemen. Als u vóór 1 mei 2012

dan is het Dal Vrij abonnement iets voor u. Daarmee reist u onbeperkt

een Dal Vrij abonnement koopt, betaalt u een jaar lang geen = 95,- maar

tijdens de daluren (09.00 - 16.00 uur en 18.30 - 06.30 uur) en in het

= 75,- per maand. Bent u 65 jaar of ouder? Dan betaalt u = 40,- per maand.

weekend de hele dag. Door heel Nederland! Voor een vast bedrag per maand. Ontdek je eigen voordeel op ns.nl/abonnementen Ook geldig in de treinen van:


ENTERTAINMENT

15

American Pie’s Tara Reid: Het is als fietsen, dat verleer je niet American Pie: Reunion. American Pie, American Pie 2, American Wedding en dan nu de reĂźnie, vanaf donderdag in de bioscoop. Tara Reid was er 1999 al bij. Waarbij? Bij de allereerste film van de American Pie-reeks. Ze speelde de brave highschool student Vicky en deed dat zo overtuigend, dat ze er bij deel twee ook weer bij was. Deel drie, American Wedding, sloeg de actrice over, maar nu met de reĂźnie is ze er weer. Het verhaal in het kort: voor een schoolreĂźnie komt de klas uit 1999 weer bij elkaar en beleven net als toen weer een hoop hilariteiten. Als we Reid spreken in een hotelsuite hangt boven haar hoofd een heliumballon met Reids lachende hoofd als opdruk. Het leidt een beetje af, maar gelukkig, de echte Reid is net zo sprankelend en vrolijk als de opdruk. Reid had voor American Reunion geen enkele moeite haar karakter weer op te pikken. “Het is als fietsen. Dat verleer je niet. Ik ben echt dol op de Vicky. Ik draag haar al dertien jaar bij me. Ze is zo leuk om te spelen. Regisseurs Jon Hurwitz en Hayden Schlossberg hebben haar verhaal helemaal rond gemaakt.â€? Tieners die eind jaren 90 dol waren op de coming of age-film groeiden door de jaren met de cast mee. Is Reid niet bang dat de huidige tieners zich niet in de film herkennen? Of richten de filmmakers zich niet op die doelgroep? Reid: “Zeker, er zit iets in voor iedereen.â€?

NED EHRBAR

entertainment@metronieuws.nl

In de tussentijd

Wat heeft de cast gedaan? rø*ASONø"IGGSø*IM øø.AøFILMSø als Saving Silverman en Loser is hij zich gaan focussen op tv. Momenteel doet hij de stem van Leonardo in de Teenage Mutant .INJAø4URTLES-series. rø!LYSONø(ANNIGANø-ICHELLE ø Misschien degene met het meeste succes: ze speelt sinds 2005 in How I Met Your Mother. rø3EANNø7ILLIAMø3COTTø3TIFLER ø .AøKOMEDIESøALSøDude, Where’s My Car?, The Rundown en Role Models liet hij zich voor de opnames van American Reunion laten opnemen in een afkickkliniek. rø4HOMASø)ANø.ICHOLASø+EVIN ø Was een kindsterretje voordat hij met American Pie begon, maar ruilde zijn acteercarrière in voor een muziekcarrière. rø#HRISø+LEINø/Z ø)SøEENøAANTALø keer aangehouden wegens rijden onder invloed en is zelfs opgenomen geweest vanwege zijn alcoholverslaving. Hij werkt aan een come-back, om te beginnen met een rol in de FX serie Willard. rø%DDIEø+AYEø4HOMASø&INCH ø Heeft in verschillende producties als (AROLDøANDø+UMAR gestaan. rø4ARAø2EIDø6ICKY ø.AøEENøTURbulente tijd met onder meer problematische plastische chirurgie dook ze vorig jaar op in Celebrity "IGø"ROTHERø5+.

Drie keer is scheepsrecht. Take That-zanger Mark Owen wordt voor derde keer vader Mark Owen wordt voor de derde keer vader. De Take That-zanger en zijn VROUWø %MMAø &ERGUSONø VERWACHTENø hun spruit in de zomer. “We zijn heel blij dat we zes maanden zwanger zijnâ€?, laat de 40-jarige zanger weten op de website van Take That. “We kunnen niet wachten tot we de nieuwe aanwinst van ons gezin ontmoeten.â€? Owen en Ferguson hebben sinds 2005 een relatie en trouwden in 2009. Samen hebben ze al TWEEø KINDEREN ø DEø  JARIGEø %LWOODø Jack en de 3-jarige Willow Rose. Het huwelijk van Owen en Ferguson kwam in 2010 in zwaar weer toen Ziggo Dome

Papa

“We zijn heel blij dat we zes maanden zwanger zijn.�

Luister I00% NL en win een verblijf in Disneyland Paris Zet je radio op 100% NL

Laat de 40-jarige zanger weten op de website van Take That weten.

Owen veelvuldig vreemd was gegaan. Owen is niet de enige Take That-zanger die gezinsuitbreiding verwacht. Zo kondigde Gary Barlow in februari aan dat zijn vrouw in verwachting is van hun vierde kind en meldde Robbie Williams vorige week dat hij voor de eerste keer vader wordt. NOVUM Hoofdrol

The Black Keys komen naar Amsterdam

Ashton Kutcher gaat Steve Jobs spelen

Het Amerikaanse rockduo The "LACKø+EYSøKOMTøNAARø!MSTERdam. De mannen geven op 3 december een concert in de Ziggo Dome. De kaartverkoop start morgenochtend. De aanleiding voor het concert in de hoofdstad is een wereldtournee. De heren STONDENøINøFEBRUARIøALøINøHETø+LOKGEBOUWøINø%INDHOVENøENøDOENø later dit jaar meerdere festivals aan, waaronder Lowlands en het Vlaamse Pukkelpop. The Black +EYSøHEBBENøZEVENøSTUDIOPLATENø uitgebracht. Het laatste album, %Lø#AMINO, kwam eind vorig jaar uit. De band is bekend van nummers als ‘Lonely Boy’.

!SHTONø+UTCHERøHEEFTøDEøHOOFDrol in een biografische film over Apple-oprichter Steve Jobs te pakken. De opnames voor de film beginnen in mei. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De film laat zien hoe Steve Jobs, die vorig najaar overleed, zich ontwikkelt van hippie uit CaliforniÍ tot grote baas van Apple. De film, getiteld Jobs, wordt geregisseerd door Joshua Michael Stern, die eerder verantwoordelijk was voor onder meer Swing Vote en .EVERWASø+UTCHERøMOETøNOGø flink vaart maken met zijn film, aangezien Sony ook al bezig is met een film over Jobs. NOVUM

NOVUM

Kevin (Thomas Ian Nicholas) samen met zijn jeugdliefde Vicky (Tara Reid) in American Pie: Reunion.

Kijk voor informatie en frequenties op 100p.nl


www.metronieuws.nl dinsdag 3 april 2012

DISNEY

16

IN SAMENWERKING MET THE WALT DISNEY COMPANY

“Gek om in een winkel mijn hoofd op een petje te zien” Tv-serie. Disney komt met een nieuwe jeugdserie: On Tour. Metro nam een kijkje op de set in het Belgische Leuven en sprak met twee jonge hoofdrolspelers. “3,2,1… en actie! Cut! Opnieuw jongens en dan nog een keer, concentreer je.” Op de set van de nieuwste Disneyserie On Tour stellen de zeven hoofdrolspelers zich opnieuw op in de positie waarin ze een paar seconden geleden ook stonden. Een van die hoofdrolspelers is Matthew Michel, hij speelt de populaire en zelfverzekerde Daan. Naast hem staat Liss Walravens als Sara: een stoere meid en altijd positief. Maar in het echte leven zijn de twee hoofdrolspelers niet altijd zo zelfverzekerd en stoer. Deze tv-serie is voor beiden de eerste stap in de televisiewereld. Tussen de scènes door sprak Metro de twee even in de visagiekamer. Jullie hebben allebei een berg musicalervaring op zak, hoe is het om opeens voor een camera te staan? Liss: Bij musical moeten mensen op de achterste rij je kunnen horen, nu zit iedereen op de eerste rij dus alles moet wat meer ingetogen. Kijkers moeten niet thuis op de bank zitten en denken: wow, wat gaat dat hard. Matthew: Ik miste in het begin vooral de reactie van het publiek, die krijg je bij musical natuurlijk gelijk. En technisch is het even wennen met verschillende camerastandpunten, maar het lijkt ook wel op musical. Eigenlijk is het logisch dat er mensen zijn gekozen met musicalervaring. We spelen bandleden, we moeten kunnen zingen en dansen. Musicalervaring komt dan goed van pas. Hoe was het om jezelf voor het eerst terug te zien op tv?

Op de set in het Belgische Leuven wordt hard gerepeteerd voor de nieuwste Disneyserie On Tour. Links op de foto de 23-jarige Liss Walravens en in het midden de even oude Matthew Michel. / DINSEY CHANNEL

Liss: Ik heb alleen nog maar kleine stukjes gezien. De regisseur kijkt wel eens wat beelden terug, dan rennen we met z’n allen naar het scherm en proberen we achter hem mee te kijken. Ik herken mezelf dan bijna niet, heb op tv altijd krullen terwijl mijn haar normaal heel steil is. Matthew: Wat ik vooral heb gezien van die paar keer meespieken, is dat alles er heel kleurrijk en mooi uitziet. Ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat, maar het kan bijna niet misgaan. Toen jullie hoorden van deze serie, dachten jullie gelijk: daar ga ik auditie voor doen? Liss: Toen ik auditie deed, wist ik eigenlijk helemaal niet waar het

precies voor was, alleen dat het een nieuwe jeugdserie was. In eerste instantie twijfelde ik nog een beetje, ben ik wel zo’n kindervriend? Maar nadat ik auditie had gedaan en een stukje van het script had gelezen, was ik gelijk enthousiast. Matthew: Ik kende iedereen die eraan meedeed, dus ik was vooral enthousiast omdat ik wist dat het er met iedereen samen mooi uit zou komen te zien. Matthew, in de serie speel jij een populaire gitarist met een fan die alles spaart waar jij op staat. Gaan we straks in de winkels ook kussens en mokken met jouw hoofd erop tegenkomen? Nou, het lijkt me heel leuk om

fanmail te krijgen, maar die mokken met mijn hoofd erop zou ik een beetje vreemd vinden om te zien in een winkel. Tijdens de repetities kwam er een doos vol spullen binnen met goodies erin waar mijn gezicht op stond. Klokken, puzzels, mokken, dat vond ik al raar om te zien en dat was alleen voor in de serie. Het lijkt me gek om in een winkel te lopen en een petje met mijn hoofd erop te zien liggen. On Tour is vanaf 5 mei elk weekend om 9.30 uur te zien op Disney Channel.

BIANCA BRASSER

On Tour

On Tour is gebaseerd op de serie La Gira uit Spanje. De opnames vinden plaats in het Belgische Leuven. Ʉ 8ÑÑĨĮáåþėėîáĤėČĨġåČåĤĨŀÿĉĒåĤėėĊ ûÑĨĮėġĮĤåáåĒĨÿĒáåĨåĤÿåĮåŀÿåĒȩ Zoals Monique Smit en Disney Channelpresentator Dean Delannoit. Ʉ åĨåĤÿåÜåĨĮÑÑĮıÿĮɵɹÑøåĺåĤÿĒûåĒȩ Elke aflevering duurt ongeveer acht minuten. Ʉ ÿĨĒåĽþÑĒĒåČÿĨĮåŀÿåĒÿĒɴɹɼ landen en in 34 talen. In Nederland is Disney Channel te ontvangen via UPC , kanaal 20 en Ziggo, kanaal 16.

bianca.brasser@metronieuws.nl

Andere vier bandleden Het verhaal

Twee rivaliserende bands in On Tour In On Tour worden twee bands gevolgd tijdens hun concerten. De drie hippe bandleden uit de popgroep Pop4You reizen met een luxe tourbus door Nederland en België. In hun voorprogramma staat de rockband De Nitwits, bestaande uit drie alternatieve bandleden. De Nitwits vinden zichzelf beter dan Pop4You en vinden dat zij eigenlijk de hoofdact zouden moeten zijn.

KARO LEADZANGERES VAN POP4YOU. GESPEELD DOOR DE 18-JARIGE PIP PELLENS.

METRO

BILLIE

Muziek

ZANGER EN LEIDER VAN DE BAND DE NITWITS. GESPEELD DOOR DE 23-JARIGE THOMAS VAN GOETHEM.

Videoclip en single van popband Pop4You De eerste single en videoclip van de popband Pop4You is ‘Gaan’. Gecomponeerd door Aris Archontis, Chen Neeman en Jeannie Lurie. Lurie schreef onder andere de muziek voor High School Musical en Hannah Montana. De vertaling is gedaan door Edwin de Groot, hij schreef eerder voor Jeroen van der Boom en speelt regelmatig in de bands van Nick en Simon, Jan Smit en Marco Borsato. De single ‘Gaan’ is binnenkort te koop via iTunes. Op de facebookpagina van de band Pop4You (www.facebook. com/Pop4You) vind je nieuwtjes en updates over de serie. METRO

JIMMIE DRUMMER VAN DE BAND DE NITWITS. GESPEELD DOOR DE 22-JARIGE BART VAN VELDHOVEN

WILLIE CONTRABASSIST VAN DE BAND DE NITWITS. GESPEELD DOOR DE 17-JARIGE LENNERT VERCAMMEN.


TELEVISIE EN WEER Ned 1

Ned 3

Ned 2

17

SBS 6

RTL 4

19:00. Lingo 19:25. De wooncorporatie 20:00. NOS Journaal 20:30. Opgelicht?!

Thriller

Psychiater kan zaak niet loslaten Stay 20.30 uur. RTL 8

Ʉ ɵɵȩɵɳııĤȿåĤÿĉáåĒáå rechter. Mr. Frank Visser beslecht burenruzies, familievetes en andere conflicten. De uitspraak van mr. Frank Visser is juridisch bindend voor de partijen; zij zijn verplicht zijn beslissing te aanvaarden. 21:30. Opsporing verzocht 22:20. De rijdende rechter 23:00. Pauw & Witteman 23:50. NOS Journaal

Psychiater Sam Foster kan de zaak van Henry maar niet loslaten. Hij is bang dat zijn jonge patiënt zelfmoord zal plegen en hij probeert er alles aan te doen om dit te voorkomen.

18:55. Man bijt hond 19:20. Vroege vogels 19:55. Natuur op 2 20:25. De Mattheüs Masterclass

20:15. NOS UEFA Champions League: voorbeschouwing FC Barcelona - AC Milan 20:40. 1ste helft

20:00. Goede tijden, slechte tijden 20:30. TV Makelaar 21:30. Herman den Blijker:

Ʉ ɵɳȩɵɸııĤȿå7ÑĮĮþåĵĨ 7ÑĨĮåĤÝČÑĨĨȩ Nederlandse sterren wagen zich aan Bachs Matthäus Passion. Gerard Joling, Jon van Eerd, Annick Boer, Pearl Jozefzoon, Lenny Kuhr en Ivo Niehe worden door Maarten Koningsberger voorbereid.

Ʉ ɴɼȩɶɳııĤȿå`åĤåČá ĤÑÑÿĮėėĤȩ Liveprogramma vanuit Amsterdam, met actuele gasten uit de politiek, wetenschap, sport, cultuur en media. Met optredens, opmerkelijke tv-fragmenten, de Jakhalzen en LuckyTV.

Ʉ ɵɴȩɶɳııĤȿ&åĤđÑĒáåĒ ČÿĉĊåĤȨ&åĤĤÿåaa2ȩ Culinair programma Meesterkok Herman den Blijker trekt het land in om horecaondernemers, die hun hoofd nauwelijks boven water kunnen houden, hulp te bieden.

21:38. Wedstrijdanalyse 21:45. 2de helft 22:40. Nabeschouwing FC Barcelona - AC Milan 23:00. NOS UEFA Champions League: samenvatting

Herrie XXL 22:30. Knallen in de horeca 23:30. RTL Nieuws 23:40. RTL Weer 23:45. RTL Boulevard

21:05. Altijd Wat 22:00. Nieuwsuur 23:00. AVRO Close Up: Modeontwerper Ozwald Boateng - A man’s story

Actiekomedie

De zaken zijn niet wat ze lijken

20:00. Drukte in de dierentuin 20:30. NCIS 21:30. NCIS: Los Angeles 22:30. Hart van Nederland - Late editie Ʉ ɵɳȩɶɳııĤȿ8'Nȩ Wanneer een kapitein van de marine dood gevonden wordt met een ongebruikelijk kostuum onder zijn uniform, komt het NCIS-team uit bij een geheim genootschap dat bestaat uit ‘real life’ superhelden. 22:50. Piets weerbericht 22:55. Shownieuws - Late editie 23:20. Trauma NL

Camouflage

RTL 5

RTL 7

RTL 8

Net 5

Veronica

Comedy Central

22.30 uur. RTL 7

Jack Potter is een norse privédetective die een jonge collega op sleeptouw neemt. Samen proberen ze een zaak op te lossen in het smerige stadje Beaver Ridge, maar de zaken zijn niet wat ze lijken.

20:30. Barbie’s bruiloft 21:30. De weddingcrasher 22:00. Gênante lijven 23:00. Shock doc: Mijn gigantisch misvormde hoofd

19:00. De politie op je hielen! 20:00. Operation repo: Payback time! 20:30. Blue streak 22:30. Camouflage

19:40. De Pfaff’s 20:30. Stay 22:30. RTL Boulevard 23:25. De Pfaff’s

20:00. Zon, zee & 1-1-2 20:30. Beauty & The Beast 21:25. Nederlandse Hollywood vrouwen 22:25. Without a trace 23:15. Numb3rs

18:45. Dr. Phil 19:40. De Pfaff’s 20:30. Stay 22:30. RTL Boulevard 23:25. De Pfaff’s

20:55. Off Centre 21:20. Dharma & Greg 21:45. Dharma & Greg 22:10. That ‘70s Show 22:35. That ‘70s Show 23:00. Seinfeld 23:25. Seinfeld

Puzzels

Weer Hoofdredacteur: Robert van Brandwijk Eindredactie: Job Halkes, Marije van ’t Hoog, Erik Jonk Nieuws: Klaas Boomsma, Bianca Brasser, Marlies Dinjens, Ruben Eg, Niels Rigter, Marieke van der Voort, Jeroen van Wieringen Entertainment: Mario Wisse, Merike Woning Sport: Jeroen Haverkort, Luc Wierts Amsterdam: Anne-Fleur Pel, Ellen Waaijer Rotterdam: Jelle van de Kamp, Laura Tenret Webredactie: Dave van Aken, Joost Tadema Beeld en vormgeving: Linda Oudendijk, Enzo Peters, Eefje Savelkoul, Marcel Smit Fotograaf: Richard van der Klaauw Stagiaires: Nina Ceric, Floor Gijsbertse, Floor Simonse, Martijn Vervest, Femmy Weijs Algemeen directeur/ uitgever: Tim Scholte Commercieel directeur: Marcel den Hoed Distributie: Jurriaan Otting.

Metro is ‘s werelds grootste gratis dagblad met 67 edities in 22 landen in Europa, Noord- en ZuidAmerika en Azië. Metro is politiek en religieus onafhankelijk en wil lezers in 20 minuten op de hoogte brengen van het nieuws van de afgelopen 24 uur. Metro wordt dagelijks gelezen door meer dan 17 miljoen wereldburgers. Metro Holland BV Postbus 90009 1006 BA Amsterdam tel: 020 - 511 4000

Metro Rotterdam Westblaak 224 3012 KP Rotterdam tel: 010 - 206 03 20


www.metronieuws.nl dinsdag 3 april 2012

+ PLUS

Voice Kids

Niet zingen The Voice Kids-winnares Fabiënne Bergmans bereidt zich erop voor dat haar zangcarrière mislukt. De 13-jarige zangeres gaat haar studiebeurs, die ze won met de talentenjacht, dan ook niet gebruiken voor een muzikale opleiding. “Als mijn zangcarrière flopt, moet ik iets anders kunnen”, zegt ze.

Vraag het de expert

FAMILY

18

Mijn dochter zoekt op me via Google

Hoera een baby. Wat nu?

Onze baby is geboren Onze baby is geboren… En ik kom tot niets! Hoe krijg ik ooit weer een normaal dagritme? Janneke uit Rozendaal 5 TIPS van Emmeliek In de eerste weken ben je zo gericht op alles wat je baby van je vraagt, dat de rest je niet meer interesseert. Maar na een tijdje wil je het gewone leven weer oppakken. Dat valt tegen! Het kost tijd om je kindje te leren kennen. Het is negen maanden op en negen maanden af, zegt men. Naast blijdschap en ontroering kom je ook je onzekerheden en twijfels tegen. Tip 1: Bekijk het zo: moederschap is eigenlijk de enige ‘functie’, waarvan iedereen verwacht dat je het vanaf dag één kan. Dat weegt in het begin zwaarder dan welke projectopdracht ook! Tip 2: Gun jezelf een rustige inwerkperiode en vraag hulp in je verloftijd als het tegenzit. Tip 3: Focus op dat wat voor jou en je kindje goed is en niet op een schoon huis. Tip 4: Neem na de eerste weken wat meer de regie wat de voedingstijden betreft. En Tip 5: Staar je niet blind op borstvoeding. Geen kind wordt later gevraagd of hij of zij borstof flesvoeding heeft gehad! Stel ook jouw vraag aan info@opvoeddesk.nl en maak kans op de unieke houten Baby- Peuter koffer t.w. van 49,95 euro bij de Opvoeddesk. Kijk op www.opvoeddesk.nl

EMMELIEK BOOST Emmeliek Boost is opvoedcoach bij www. opvoeddesk.nl.

Wat staat er van jezelf op het internet? Voor je het weet gaan je kinderen op zoek naar je digitale verleden via Google. / COLOURBOX.COM

Boos. Mijn dochter heeft me gegoogled en nu is ze boos op me. Ze heeft artikelen gevonden die ik over haar heb geschreven, en een aantal pikante foto’s. Hoewel ik een trotse ‘mommy’-blogger ben, had ik recent wel even het gevoel dat ik er misschien mee op moest houden. Dit kwam door Google. Of beter gezegd: door mijn dochter, die recentelijk heeft geleerd hoe ze de zoekmachine moet gebruiken. Het begon allemaal toen ze op internet op zoek ging naar het antwoord op de vraag of knuffels echt

zijn. Ze zocht: “Zijn knuffels echt?” en kwam uit bij een artikel dat ik had geschreven over haar en haar knuffel Ellie die ooit bijna verdronk in ons zwembad. Ik had haar ‘gereanimeerd’, waarna alles weer goed was. Toen ze het stuk had gelezen kwam ze in tranen naar me toe. “Waarom heb je dat geschreven?” vroeg ze me snikkend. Mijn hart brak. Ze ging door. Op een avond kwam ik er achter dat ze op mijn naam had gezocht via Google Afbeeldingen om mij aan vriendinnetjes te laten zien. Dat waren foto’s van mij in lingerie, die waren gemaakt voor bij een verhaal over boudoir-fotografie. Het goede nieuws is dat ik er goed uitzie op die foto’s. Het slechte nieuws is dat ik niet wil dat vreemden, en in het bijzonder kinderen, mij zo zien.

Dit alles gebeurde op vakantie. Thuis mag mijn dochter niet op de computer. Ze heeft er zelf geen en weet dat ze niet aan die van mij mag komen. Maar dit jaar moet ze af en toe mensen opzoeken die in haar klas wat komen vertellen. Ik zorg dat ik er altijd bij ben als ze dat doet maar ik kan haar niet altijd controleren. Het maakt niet uit hoe open en sterk de band met mijn dochter is, ik weet dat ik op een dag een hoop aan haar heb uit te leggen over de dingen die ik over haar heb geschreven. Ik probeer de positieve kant van de situatie te zien. Er is één ding waar ik heel blij om ben: ik heb nooit een sekstape gemaakt en ben niet van plan dit ooit te doen. Daarnaast kan ik blij zijn dat ze kan lezen…. REBECCA ECKLER | MOMMYISH.COM

LOOP MEE IN DE NACHT

VAN DE VLUCHTELING

ROTTERDAM - DEN HAAG 17 - 18 MEI 2012 www.nachtvandevluchteling.nl

NIEUW: METRO iPAD APP

Met Metro’s iPad app heb je toegang tot een breed nieuwsportal met uiteenlopende nieuwsberichten uit binnen- en buitenland, economie, sport en entertainment. Download de Metro iPad app nu gratis in de iTunes Store. Zoek op ‘metronieuws’ of scan de QR code in deze advertentie en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

NU

€10,-

HARDCOVER FOTOBOEK

KOOP DE VOUCHER OP WWW.SAVEMYDAY.NL

BESPAAR

64

DE BESTE DEALS MIS HET NIET!

%

Een A4 fotoalbum van 24 pagina’s, voorzien van een hardcover omslag met eigen foto ontwerp, van €27,99 voor €10!

WEES SLIM, KOOP SLIM

www.metronieuws.nl

powered by


GEZONDHEID

19

Productiever

Honden op werkvloer verminderen stress Werknemers die hun hond meenemen naar werk zijn productiever en hebben minder stress. Dit blijkt uit een studie van Amerikaanse wetenschappers die 550 werknemers in North Carolina onderzochten. De uitkomsten zijn in lijn met eerder onderzoek over dieren op de werkvloer. METRO

Stress? Neem je hond mee naar werk! / COLOURBOX.COM

Wil jij afvallen, meer energie, beter slapen, er stralend uitzien en leren omgaan met stress? Individueel of groepstraject? Je eigen persoonlijke lifestylemanager? Voeding consult, personal trainer en mindfulness coach gewoon bij je thuis op jouw tijden! Of in groepsverband in zes weken begeleid, geadviseerd en trainen we samen naar een strakker lichaam, meer energie, beter slapen en leren we je omgaan met stress! Leer hoe je d.m.v. voeding je energiepeil constant kunt houden. Leer hoe je jouw gezondheid met superfoods kunt verbeteren, leer hoe je met een korte training van 2 x 20 minuten kunt afvallen jouw persoonlijke doelen en wensen! En wij zullen dit samen bereiken! Inspiratie, motivatie en doorzettingsvermogen! Om jouw doel te behalen.

VOUCHER

€ 50,-

........................

YES LIFESTYLE Kijk voor meer info en de voorwaarden op www.yeslife.nl

“Ga naar de dokter als de vermoeidheid chronisch lijkt te zijn en je niet meer goed kunt functioneren”, stelt psycholoog Ad Bergsma. / COLOURBOX

Voorjaarsmoeheid effectief te lijf gaan Expert. “Door ’s ochtends een half uur buiten te bewegen kun je de biologische klok weer op orde krijgen.” De vogeltjes tjilpen, het zonnetje laat zich steeds vaker zien en toch blijf je maar lusteloos en slap. “Probeer de vermoeidheid als een positief signaal te zien”, stelt Ad Bergsma, psycholoog en voorlichter van het Fonds Psychische Gezondheid. “Geef je lichaam de weerstand die het nodig heeft.” Wat is voorjaarsmoeheid? Een verzamelnaam voor de lamlendigheid en het gebrek aan energie dat bij sommige mensen optreedt in de lente. Het is een algemene beschrijving van klachten, geen medische diagnose. Hoe ontstaat het? Als het echt om voorjaarsmoeheid gaat, vaak door een verschil tussen Fruit

Lente

“Voorjaarsmoeheid ontstaat door een verschil tussen de hoge verwachtingen van de lente en het daadwerkelijke gevoel daarbij.” Psycholoog Ad Bergsma.

de hoge verwachtingen van de lente en het daadwerkelijke gevoel daarbij. Sommige mensen denken vooraf dat ze zich vrolijk en energiek zullen voelen als ze de winter hebben ‘overleefd’. Omdat de accu nog leeg is, valt dat in de praktijk soms tegen, met vermoeidheid als gevolg. Maar het kan ook heel goed zijn dat kwalen ten onrechte als voorjaarsmoeheid worden gekwalificeerd. Een depressie bijvoorbeeld, of de ziekte van Pfeiffer. Wanneer moet ik naar de huisarts? Als de vermoeidheid chronisch lijkt te zijn en je niet meer goed kunt functioneren. Het is verstandig om naar de dokter te gaan wanneer je klachten zonder aantoonbare reden meer dan twee weken aanhouden.

Wat kun je zelf doen om voorjaarsmoeheid tegen te gaan? Met een gezonde leefstijl, voldoende rust en beweging kom je meestal al een heel eind. Moeheid komt vaak voort uit een verstoord dag- en nachtritme. Door ’s ochtends een half uur buiten te bewegen kun je de biologische klok weer op orde krijgen. Ga niet bij de pakken neerzitten als je vermoeid bent, maar zie het als een signaal dat je meer weerstand nodig hebt. Ga leuke dingen doen die je energie geven. Praat ook met iemand die je vertrouwt om te kijken of je jouw leven goed op de rit hebt.

MARIEKE VAN DER VOORT

marieke.vander.voort@metronieuws.nl

Longfunctie

Kwart Nederlandse werknemers op dieet

Joint roken niet slecht volgens onderzoek VS

Een kwart van de Nederlandse werknemers is op dieet. Vooral gezonde snacks, maaltijdsalades, fruit en melkproducten doen het goed, zo blijkt uit onderzoek van cateraar Eurest. Zowel mannen als vrouwen lijnen, maar jongere werknemers hechten hier meer waarde aan. In de leeftijd tot 34 jaar volgt 30 procent een dieet, in de categorie van 35 tot 55 jaar 20 procent. METRO

Af en toe een jointje opsteken is niet slecht voor de longen, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Jongeren die dagelijks een joint roken, of 49 jaar lang elke week één, zouden zelfs een iets betere longfunctie hebben dan nietjointrokers. Na die tijd neemt de longfuctie wel af. De onderzoekers onderzochten ruim twintig jaar lang 5000 jongeren om tot deze conclusies te komen. METRO

WELKE M/V ZIT ER TUSSEN BLOEDDONOR EN PATIËNT?

EEN PROCESOPERATOR DIE ONZE HOOGWAARDIGE BLOEDPRODUCTEN BEREIDT EN CONTROLEERT. Sanquin Plasmaproducten maakt een breed assortiment hoogwaardige producten uit bloedplasma. Deze producten worden in huis bereid. Als Procesoperator ben je betrokken bij het bereiden, controleren en bemonsteren van plasmaproducten. Het is een verantwoordelijke baan, waarmee je bijdraagt aan de beschikbaarheid van levensreddende geneesmiddelen.

Ga voor de uitgebreide vacatureomschrijving naar werkenbijsanquin.nl Sanquin voorziet in Nederland in de behoefte aan bloed en bloedproducten. Sanquin verricht daarnaast wetenschappelijk onderzoek, bevordert de kennis rond transfusiegeneeskunde en produceert geneesmiddelen uit bloed. Voor wetenschappers, artsen en specialisten is Sanquin een toonaangevend kenniscentrum.

Een jointje roken is mogelijk minder slecht dan voorheen werd gedacht. / COLOURBOX.COM


www.metronieuws.nl dinsdag 3 april 2012

TRAVEL

20

Zagreb: stad van café en terras, van café en terras Italiaans. Wie door de straten van Zagreb dwaalt, waant zich in Italiaanse sferen. “Het café is alles voor ons.” Het wolkendek breekt langzaam maar zeker open. Een voorzichtig zonnetje komt tevoorschijn. Niet veel later lijkt het alsof de straten van Zagreb voller, drukker en levendiger zijn. Geschraap van terrasstoelen klinkt, bierglazen worden opgepoetst en wijnflessen ontkurkt. Een uurtje later is het stampvol op de vele terrassen in het centrum. Gelach en muziek weerklinken, de alcohol vloeit rijkelijk en vriendelijk kijkende obers rennen af en aan. Welkom in de ontspannen hoofdstad van Kroatië, waar het leven is zoals je het ook in de Italiaanse steden regelmatig aantreft. En die vergelijking met plekken als Rome en Milaan komt niet uit de lucht vallen. Het centrum van

Mooi leven

“Leven in Zagreb is als leven in de hemel. De vrouwen zijn mooi, het weer is mooi, de alcohol goedkoop en de muzieksmaak van de mensen goed.” Student Boris (21). Hij vermaakt zich prima in de Kroatische hoofdstad.

Zagreb is volgestouwd met kroegjes, bistro’s en clubs. Stuk voor stuk zijn die gevuld met mensen, of het nu in de ochtend, de middag of de avond is. “Kroaten zijn net als Italianen. Het maakt niet uit hoe veel geld ze hebben, maar ze zitten altijd in de kroeg of op het terras. Het is een levenswijze die zich maar moeilijk laat omschrijven”, weet ook mijn gids. “Wil je nog een kopje koffie?” Wie de Kroatische keuken wil ontdekken, doet er goed aan in de avonduren de vele gezellige steegjes achter het centrale plein op te

zoeken. In de straat die de voor Nederlanders bijna niet uit te spreken naam Tkalčićeva heeft meegekregen, vind je restaurants in overvloed. Probeer er vooral de lokale specialiteiten, zoals gevulde pasta (pasticada) of gegrild vlees. “Want ook met je tong ontdek je Zagreb”, stelt de eigenaar van het nabijgelegen restaurant Agava. “Drink niet te veel, want dat gaat ten koste van de smaak.” Na het eten ben je er echter nog niet. Ook het nachtleven in Zagreb doet niet onder voor dat in elk willekeurige westerse club. Van jazz tot rock en van opera tot house: wie weet waar hij naartoe moet, vindt het overal in de stad. Dit ontdekken moet geen probleem zijn. De Kroaten spreken over prima Engels en zijn niet te beroerd je wat tips - en drankje - te geven. “Hallo vreemde, jij ook een biertje?”, klinkt het naast me in de jazzclub. Tuurlijk, živjeli. Of zal ik gewoon ‘proost’ zeggen?

JEROEN VAN WIERINGEN

jeroen.van.wieringen@metronieuws.nl

Zodra het weer het toelaat, stromen de terrasen in Zagreb vol. / JEROEN VAN WIERINGEN | METRO Analyse

Stedentrip met nieuw gevoel

Gedroomd. Geboekt. Beleefd. Azië

vanaf

499€

*Inclusief belastingen en toeslagen.

Boek nu online

*

Zagreb, Kroatië. Een grauwe stad, grijs en somber. Wellicht in ontwikkeling, maar toch... Dat waren althans mijn verwachtingen voordat ik er een bezoek aan bracht. Wonderbaarlijk hoe mensen op basis van verhalen en de geschiedenis op het verkeerde been kunnen worden gezet. Want Zagreb schreeuwt om ontdekt te worden. Aardige mensen, geen bomvolle wegen en chagrijnige bediening. Bovendien een enorme variëteit aan musea, prachtige hotels en knus ingerichte kroegjes. Een stedentrip roept altijd gevoelens op. Vaak is het groot (New York), machtig (Tokio) of chaotisch (Bangkok). Voor Zagreb wil ik een nieuw gevoel introduceren: ontspannend. Want slenterend kun je bijna de volledige de stad in twee dagen tijd. Ben je het zat? Dan is het terras altijd dichtbij. JEROEN VAN WIERINGEN Reisverslaggever bij Metro.

Zoover.nl

Hotels Zagreb hoog op lijst met recensies Niet ieder hotel in Zagreb is even schoon, maar met name het wat duurdere segment scoort erg hoog. Dat blijkt uit een inventarisatie van beoordelingssite Zoover. nl. Hotel Esplanada, tegenover het station in de stad, scoort maar liefst een 9,9. Op gepaste afstand volgt het oudste hotel van de stad, Palace (9,0). METRO

Bezoekers van Zoover.nl beoordelen hotel Esplanade als beste. / JEROEN VAN WIERINGEN | METRO


TRAVEL

Compacte Kroatische stad met veel inhoud Kroatië. Een stedentrip naar Zagreb is leuk voor dagen vermaak. Een ontspannen en betaalbaar reisje, zoveel is zeker.

Eigenaresse Olinka Vistica met haar bijdrage aan het museum. / JEROEN VAN WIERINGEN | METRO

“Na drie jaar kwam mijn vriend met deze nepborsten aan (…) Natuurlijk waren ze groter dan mijn eigen buste. Hij vroeg me deze te dragen, omdat hij er opgewonden van werd. Het ging al niet zo goed met onze relatie en als gevolg hiervan ben ik definitief bij hem weg gegaan”, heeft een anoniem gebleven vrouw geschreven. Haar tekst is uitgeprint en hangt naast het bewuste stel nepborsten. Deze zijn te vinden in het oude deel van Zagreb, en wel in het Museum of Broken Relationshops (www.brokenships.com). Het kleine, maar gezellige museum is volledig gewijd aan verbroken relaties. Initiatiefnemers waren Olinka Vistica en Drazen Grubisic, die ooit met elkaar samen waren. Als herinnering staat in het museum een klein knuffelkonijn. “We kunnen zelf nog goed met elkaar opschieten, maar merkten dat we bij bepaalde spullen een sterke herinnering hadden aan onze relatietijd”, licht Vistica toe. “Het museum is niet alleen bedoeld om een glimlach teweeg te Voetbal

Museum

“Het museum is niet alleen bedoeld om een glimlach teweeg te brengen bij de bezoeker, maar ook om de mensen te eren die zijn bedrogen of bedonderd door hun partner.”

Praktische informatie over een stedentrip naar Zagreb.

Wie tijdens een stadwandeling trek krijgt, kan natuurlijk altijd even een broodje worst kopen. / JEROEN VAN WIERINGEN | METRO

de bankjes die een prachtig uitzicht bieden over het lager gelegen deel. De fundamenten van Zagreb zijn gebouwd op een heuvel en je vindt er nog delen van de oude stadsmuur terug. Het lager gelegen deel van de stad is overzichtelijk. Rechte wegen, voorzien van lange rijen met bomen, doorkruisen stadsparken en maken er een overzichtelijk geheel van. En als je tóch de weg kwijt bent: iedereen helpt je graag, in het Engels.

JEROEN VAN WIERINGEN

jeroen.van.wieringen@metronieuws.nl

Ʉ 7åĮĤėĺČėėûĺÑĒÑîNÝþÿġþėČÿĒĮĻåå uurtjes naar Zagreb met Croatia ÿĤČÿĒåĨȩ Vanaf het vliegveld is het een kwartiertje met de taxi naar het centrum. Ʉ 0ĤėÑĮåĒÜåĮÑČåĒđåĮáåĊıĒÑȩ Een euro staat gelijk aan zo’n 6,5 kuna. Ʉ _ėėĤđååĤÿĒîėėĺåĤ0ĤėÑĮÿêȨĻĻĻȩ ĊĤėÑĮÿĨÝþĺåĤĊååĤĨÜıĤåÑıȩĒČȩ Meer info over Zagreb op www.zagrebtouristinfo.hr.

Sfeervol Zagreb. / JEROEN VAN WIERINGEN | METRO

Olinka Vistica

brengen bij de bezoeker, maar ook om de mensen te eren die zijn bedrogen of bedonderd door hun partner. Regelmatig komen mensen langs om steun te vinden en hun hart te luchten.” Het is volgens de initiatiefnemers de bedoeling dat de tentoonstelling volgend jaar naar Rotterdam komt. Waar en wanneer, is nog onduidelijk. “We zijn nog in onderhandeling.”

JEROEN VAN WIERINGEN

jeroen.van.wieringen@metronieuws.nl

TORONTO € 409* airtransat.nl

00800 872 672 88 (GRATIS)

Mirogoj

Fanatieke aanhang bij club Dinamo Zagreb

Begraafplaats als een rustgevend stadspark

Voetbalfans die de kans krijgen een wedstrijd van Dinamo Zagreb te bekijken, moeten dit zeker doen. Voetbal leeft in de stad, en hoewel jongeren meer geïnteresseerd lijken in Engels voetbal dan in de eigen competitie zit het vaak stampvol in het stadion. Is het een mooie dag, ga dan in de middag die kant op. Naast het stadion ligt een prachtig park.

Net buiten het centrum van Zagreb ligt de begraafplaats Mirogoj, twee kilometer lang en een kilometer breed. De inwoners van de stad gaan er niet alleen naartoe om dierbaren te begraven, maar gebruiken de plek ook om er lekker te wandelen. Het moet gezegd: de begraafplaats ziet er prachtig uit, mede door de lange en versierde overdekte galerijen. METRO

METRO

Nederlanders kennen Kroatië voornamelijk van (kampeer)vakanties aan de kust en wellicht van het Joegoslavië-tijdperk eind vorige eeuw. Zagreb is nog relatief onbekend, maar wie op zoek is naar een ontspannen en betaalbare stedentrip moét deze naam op zijn lijstje zetten. Verwacht in Zagreb geen architectonische hoogstandjes. Denk ook niet dat een hypermodern metronetwerk je van A naar B brengt. Daarvoor is de stad nog te puur en ontbreekt massale hoogbouw, hetgeen de uitstraling ervan ten goede komt. Dat blijkt onder meer tijdens een rondwandeling door het oude deel van de stad, met zijn kronkelende weggetjes. Op het plein voor het parlementsgebouw hangt een serene rust, terwijl enkele verliefde stelletjes zich tegoed doen aan elkaar op

Zagreb praktisch

* RETOUR VANAF AMSTERDAM, INCL. TOESLAGEN. VERTREK: 5, 12, 17, 28 APRIL.

Museum. Nepborsten en een knuffelkonijntje in museum met knipoog naar relatiepijn

21

Tijd om Belfast te ontdekken, baby! Vlieg van Amsterdam naar Belfast City vanaf f 24,99 incl. belasting! Maak een Titanic tour...

Ga lekker shoppen...

Op vakantie? Wij rijden voor u.

Met je eigen auto op je vakantiebestemming. Met ons reist u slapend naar de mooiste vakantiebestemmingen. En uw auto neemt u gewoon mee. Zo komt u overal uitgerust en helemaal zonder files op uw bestemming aan en blijft de hele vakantie mobiel. Informatie en boeking overal waar u tickets kunt kopen of onder www.dbautozug.nl

Tarieven zijn afhankelijk van beschikbaarheid. Prijs per persoon en op basis van een enkele reis incl. luchthavenbelastingen. Zie website voor meer details. De informatie was correct tijdens het ter perse gaan.

Laat je verrassen in het Ulster Museum...

Of geniet van een avond in de pub!


www.metronieuws.nl dinsdag 3 april 2012

3 SPORT

SPORT

22

Aanwinst

Te Vrede nieuwe spits voor Feyenoord Feyenoord heeft een nieuwe spits binnen voor het komend seizoen. De 20-jarige aanvaller Mitchell te Vrede verruilt satellietclub Excelsior in de zomer voor de grote broer op Zuid. Daardoor hoeft Feyenoord geen transfersom te betalen. “Mitchell is een jonge spits met veel groeipotentie”, aldus technisch directeur Martin van Geel. “We zien in hem een waardevolle toevoeging aan de selectie.” Van Geel hoopt op korte termijn ook de talenten Kelvin Leerdam en Jerson Cabral langer vast te leggen. METRO

Mitchell te Vrede verhuist naar Zuid. / VI IMAGES

Baskenland

Wout Poels grijpt net naast sprintzege Wout Poels heeft net naast de ritzege gegrepen in de eerste etappe van de Ronde van Baskenland. De Nederlandse klimmer van Vacansoleil-DCM zag de Spanjaard José Joaquin Rojas van Movistar net voor zich finishen in de massasprint. “Mijn eerste World Tourzege in een massasprint was wel heel cool geweest”, keek Poels terug. METRO Programma Champions League 0ĻÑĤĮîÿĒÑČåĨĺÑĒÑĺėĒá FC Barcelona - AC Milan Bayern München Olympique Marseille

20.45 uur 20.45 uur

0ĻÑĤĮîÿĒÑČåĨđėĤûåĒ Chelsea - Benfica Real Madrid - APOEL

20.45 uur 20.45 uur

Robben tekent bij

Akkoord ĤĉåĒJėÜÜåĒÜČÿĉîĮČÑĒûåĤÜÿĉÑĽåĤĒ 7ĵĒÝþåĒȩåɵɻȿĉÑĤÿûå8åáåĤČÑĒáåĤ þååîĮĺėČûåĒĨÝėÑÝþ/ıġġ&åĽĒÝĊåĨ ėġþėėîáČÿĉĒåĒååĒÑĊĊėėĤáÜåĤåÿĊĮ đåĮáåÝČıÜåĒûÑÑĮėġĊėĤĮåĮåĤđÿĉĒ ååĒĒÿåıĻÝėĒĮĤÑÝĮĮėĮđåáÿėɵɳɴɸ ondertekenen. METRO

Franck Ribéry van FC Bayern is klaar voor treffen met zijn oude club Olympique. / GETTY IMAGES

Björn Kuipers vanavond in actie in Camp Nou bij FC Barcelona - AC Milan en straks op het EK. / VI IMAGES

“Kuipers heeft kraker verdiend” Prestatie. Björn Kuipers heeft volgens KNVB met zijn eigen prestaties topper FC Barcelona-AC Milan binnengehaald.

Björn Kuipers begon het Europese voetbalseizoen al groots met het fluiten van de Super Cup tussen FC Barcelona en FC Porto en kreeg halverwege het seizoen de zekerheid dat hij opereert op het EK voetbal. Vanavond volgt het voorlopige hoogtepunt. Hij leidt dé kraker in de Champions League tussen FC Barcelona en AC Milan. Volgens coördinator scheidsrechterszaken Dick van Egmond van de KNVB dankt Kuipers de aanstelling aan de goede reeks die hij kent. “De verdeling van de wedstrijden gaat op basis van prestaties en kwaliteit wie het beste bezig is. De UEFA is erg tevreden over Kuipers en de toewijzing van deze wedstrijd is daar het gevolg van.” Volgens Van Egmond moet de toewijzing los worden gezien van het EK. “Het is geen logisch gevolg van zijn EK-uitverkiezing of een generale. De elite-arbiters in Europa worden geacht deze wedstrijden heel goed te fluiten. De

UEFA zal de scheidsrechters hooguit met extra aandacht bekijken.” Dat Kuipers in eigen land dit seizoen nogal eens onder vuur lag bij voetballers en coaches, overkomt volgens Van Egmond iedere scheidsrechter. “De UEFA weet ook dat alle arbiters in de eigen competities te maken hebben met discutabele besluiten. Ze kijken naar het gemiddelde”, aldus de scheidsrechtersbaas die nog maar eens benadrukt dat hij zelf geen enkele invloed op de aanstellingen in Europa heeft. “Het is aan de UEFA en die beslissen puur op basis van de prestaties.” Tenslotte, wat zijn dan de kwaliteiten waarmee Kuipers dat voor elkaar heeft gekregen? Van Egmond: “Hij heeft rust, leiderschap en een goed oog voor het vinden van de juiste oplossingen.” Zwakke punten? “Nee, niet direct. Hij is niet voor niets een topscheidsrechter en Björn is zo professioneel dat hij zich wil blijven verbeteren. Hij is zelf nooit tevreden.” Kuipers liet vooraf al weten dat de wedstrijd waarschijnlijk in zijn voorlopige top drie zal belanden. “Dit zijn de wedstrijden waar je het allemaal voor doet.”

Kritiek

In de Eredivisie kreeg Björn Kuipers dit seizoen enkele keren zware kritiek te verduren. Ʉ eȿÝėÑÝþ#åĤĮĉÑĒ_åĤÜååĊĻÑĨŀė ÜėėĨėġÑĤÜÿĮåĤ0ıÿġåĤĨáÑĮþÿĉŀåČîĨ ŀÿĉĒûåČÿĉĊûÿĒûþÑČåĒÜÿĉÿÝĊĺÑĒ Egmond. Verbeek pikte de uitleg van Kuipers over een penalty van Ajax na een overtreding van Marcellis niet. “Dat was lulkoek”, vond de AZ-coach de uitleg over het doorglijden. Ʉ 7åĮååĒÿĒĮåĤĺÿåĻĮÿĉáåĒĨáåĤıĨĮ ȿėĺåĤÿûåĒĨĺėėĤÑîûėåáûåĊåıĤá áėėĤáå08_ȿûÿĒû0ıÿġåĤĨáå landsgrenzen over. Pikant was echter dat de scheidsrechter net daarvoor Feyenoord een discutabele penalty had gegeven na een overtreding van Vertonghen. Die bleek de bal te hebben gespeeld. Ʉ 8ȿĨġåČåĤĒĮþėĒĽ2ıĤČÿĒûĻåĤá áėėĤáå08_ŀåČîĨėô ÝÿååČÜåĤÿĨġĮ voor kritiek op Kuipers. Hij kreeg van Kuipers in blessuretijd zijn tweede geel en noemde de scheids “een verschrikkelijke man”.

LUC WIERTS

luc.wierts@metronieuws.nl

FC Knudde

Cassano mag weer

AC Milan 7ÿČÑĒȿĨġåČåĤĒĮėĒÿėÑĨĨÑĒė þååîĮĺÑĒáåÑĤĮĨåĒûĤėåĒČÿÝþĮûåȿ ĊĤåûåĒėđĮåÜČÿĉĺåĒĺėåĮÜÑČČåĒȩå ɵɼȿĉÑĤÿûå'ĮÑČÿÑÑĒĻåĤáåÿĒáėĊĮėÜåĤ ÿĒþåĮáıåČđåĮNJėđÑġČėĮĨåČÿĒû ėĒĻåČȩ&ÿĉėĒáåĤûÿĒûååĒþÑĤĮėġåĤÑȿ ĮÿåȦĒÑáÑĮååĒûÑÑĮĉåÿĒŀÿĉĒþÑĤĮĻÑĨ gevonden. METRO TOON VAN DRIEL


SPORT

ZWART-WIT GRAAG ZWART OP WIT

Column

JEROEN HAVERKORT SPORTVERSLAGGEVER

Soms is de voorpret op een wedstrijd leuker dan de wedstrijd zelf. Ogenschijnlijk kleine dingen worden dan opgeblazen. Zo ook met de bekerfinale van komende zondag. Het officiële voorpretje is te verwaarlozen en vindt donderdag plaats als de coaches en twee aanvoerders van beide teams zich in Zeist verzamelen voor een persbabbeltje en een fotootje met ‘de dennenappel’, PSV zal dan de favoriet worden genoemd en Heracles Almelo de niet te onderschatten tegenstander. Handen worden dan nog eenmaal geschud en dat was het: tot zondag, moge de beste winnen. Nee, ik heb het over de échte voorpret. Die van afgelopen week toen, tussen de stormloop op kaarten in Almelo door, Heracles-voorzitter Jan Smit zich zorgen maakte. De man die Heracles transformeerde van lelijk eendje tot voorbeeldclub

Bezuinigingen. NOS gaat voor Eredivisie, maar dient contract met Champions League uit De NOS zendt in de toekomst niet meer zowel de Champions League als de Eredivisie uit. Dat schreef Henk Hagoort, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gisteren in een brief aan minister Van Bijsterveldt van media. Volgens algemeen directeur Jan de Jong van de NOS, hoeven de voorgenomen bezuinigingen (620 miljoen euro op de Publieke omroep) niet automatisch te betekenen dat de NOS de twee competities niet meer kan uitzenden. “De prijsontwikkeling van de televisierechten bepaalt hoeveel contracten bemachtigd kunnen worden. Dat is een spel van vraag en aanbod” De NOS heeft in 2008 de eredivisierechten voor vijf jaar vergaard voor naar verluidt 20 miljoen euro per jaar, maar die lopen na het seizoen 2012-2013 af. Verwacht wordt dat er eind dit jaar een nieuwe biedingsronde komt voor de tv-rechten. John de Mol liet namens SBS en Sanoma dit jaar al weten geïnteresseerd te zijn in de voetbalrechten. In 2004 kocht De Mol de rechten voor de Eredivisie voor zijn zender Talpa die in 2005 van start ging, maar die zender ging in 2008 zonder het voetbal op in RTL 8. “Als de bedragen teruggaan naar de tijd van Talpa (destijds 35 miljoen euro per jaar, red), dan doen wij niet meer mee”, zei De Jong gisteren bij BNR Radio. “We zijn gek op sport bij de NOS, maar niet gek.” Wel liet De Jong weten dat de uitzendrechten van de Eredivisie voor zijn omroep belangrijker zijn dan die van de Champions League die de omroep nog tot 2015 in haar bezit heeft.

23

Tv rechten

De NOS heeft in 2008 voor vijf jaar de tv-rechten voor de (samenvattingen van de) eredivisie bemachtigd. Ʉ _ėėĤáåĮĺȿĤåÝþĮåĒþååîĮáå8=N in de volgende biedingsronde waarschijnlijk sterke concurrentie. Een samenwerkingsverband van SBS, Sanoma en Group 538 zou zowel voor tv als voor radio geïnteresseerd zijn.

Gruwel

“Hij gruwelde bij het feit dat zijn jongens 8 april in een blauw shirt zouden moeten spelen.” Jeroen Haverkort

gruwelde bij het feit dat zijn jongens 8 april in een blauw shirt zouden moeten spelen. Hét hoogtepunt in de clubhistorie zou immers moeten worden beleefd in het zo geliefde zwart-witte shirt, vond hij. Dus maakte Smit stampij en hing vervolgens aan de bel bij de bondsburelen in Zeist. Wat volgde moet wel een gesprek met een hoog Jiskefet-gehalte zijn geweest: “Goedemorgen, met Jan Smit. Voorzitter Heracles Almelo. Ik ben op zoek naar Bert van Oostveen, directeur Betaald Voetbal.” “Mag ik vragen waar het over gaat?”

“Wij willen de bekerfinale niet in het blauw spelen…” “Ik ga even kijken of meneer Van Oostveen er is…” “Met Bert.” “Hallo Bert, met Jan.” “Hallo Jan, wat kan ik voor je doen?” “Wij willen de bekerfinale niet in het blauw spelen…” “Maar jullie zwart-witte shirt lijkt veel op het rood-witte shirt van PSV.” “Maar de broekjes zijn anders…” “Bovendien zijn jullie bij de loting aangewezen als de uitspelende club en de regels zijn dan zo dat jullie in het uitshirt moeten spelen.” “Maar in de competitie is het geen

Manipulatie

probleem, dan kan het gewoon wel. Waarom nu dan niet?” “Omdat de regels nu eenmaal zo zijn. Het staat er zwart op wit…” “Maar wij spelen voor het eerst in ons 109-jarige bestaan de bekerfinale. Een unieke gebeurtenis die we graag willen beleven in onze clubkleuren. Valt hier geen mouw aan te passen?” “Mmm, hierin zou misschien wel eens de oplossing kunnen liggen…” “Wat heb je in gedachten?” “Als jullie de streep op jullie mouw eens weghalen en wit zouden laten, dan kan de rest van het shirt wat mij betreft zwart-wit blijven. Zou dat eventueel kunnen werken voor jullie?” “Dat lijkt me prima. Mag ik het allemaal wel even zwart op wit wat we hebben besproken?” “Komt voor elkaar. Succes in de bekerfinale.” “Bedankt, tot dan.”

Pechvogels

Atalanta-speler vast in gokschandaal

Fabian Cancellara kan alweer trainen

De Italiaanse voetballer Andrea Masiello van Atalanta is gisteren opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het gokschandaal in het Italiaanse voetbal. De 26-jarige verdediger wordt beschuldigd van het meewerken aan manipulatie van duels in de Serie A. Masiello is niet de enige speler in het onderzoek, acht van zijn voormalige ploeggenoten liggen onder de loep. In tegenstelling tot Masiello zijn die echter niet gearresteerd. Sinds juli zijn al meer dan dertig mensen opgepakt in het gokschandaal. METRO/NOVUM

Fabian Cancellara is in het ziekenhuis in Basel met succes geopereerd aan de sleutelbeenbreuk die hij opliep bij een val in de Ronde van Vlaanderen. Er zaten vier breuken in het bot bij de Zwitser. De Zwitser kan volgens de teamarts van zijn ploeg Radioshack - Nissan-Trek vandaag alweer de training hervatten. Ook Sebastian Langeveld is gisteren onder het mes gegaan. De kopman van GreenEdge mist door de sleutelbeenbreuk de andere grote kasseienklassieker Parijs-Roubaix. METRO

Fabian Cancellara. / AP

Ʉ å8=NŀÑČėėĊþåĮ`0ĺėåĮÜÑČ ĺÑĒɵɳɴɻåĒɵɳɵɵıÿĮŀåĒáåĒȩ Vorige week maakte Jan de Jong bekend dat de publieke zender de rechter had gekregen voor de WK’s in Rusland en Qatar.

“Als we moeten kiezen, gaan we voor de Eredivisie. Maar soms kun je niet kiezen.” De Jong bevestigt dat de NOS het contract met de UEFA Champions League netjes zal uitdienen. “Dat hebben we met ons volle verstand getekend.” Daardoor zou de NOS achter het net kunnen vissen voor de Eredivisierechten. “Het zijn communicerende vaten. Dat betekent dat als je de rechten van de Champions League koopt er inderdaad minder geld beschikbaar is voor de Eredivisie. Maar de Champions League biedt ons zekerheid tot 2015.”

Het is tijd voor Fair Finance! www.microkrediet.nl

LUC WIERTS

luc.wierts@metronieuws.nl

HEMOFILIE PATIËNTEN Het Centre for Human Drug Research zoekt voor de komende periode hemofilie patiënten die bereid zijn mee te werken aan een onderzoek naar de veiligheid van een nieuw middel voor de behandeling van hemofilie. Voor deelname ontvangt u een vergoeding van ca. € 400,00. Wij zoeken patiënten met matige of ernstige aangeboren hemofilie A en/of B. Voor deelname wordt u goed voorgelicht en medisch gekeurd (2x 1 uur). Het onderzoek duurt ca. 1 week.

GEINTERESSEERD?

U kunt ook mailen naar recruit@chdr.nl of bellen met (071) 5246435.

EPILEPSIE PATIËNTEN Het CHDR (Centre for Human Drug Research) verricht sinds 1987 hoogwaardig geneesmiddelenonderzoek met nieuwe en bestaande geneesmiddelen bij patiënten en gezonde vrijwilligers. De onderzoeken vinden plaats in ons, volledig ingerichte, klinisch centrum. De onderzoeken dragen bij aan de wetenschappelijke ontwikkeling van geneesmiddelen en vinden plaats conform de internationale regelgeving en volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Het CHDR is gevestigd in Leiden en werkt nauw samen met de Universiteit Leiden en de klinische afdelingen van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum).

Het Centre for Human Drug Research zoekt voor de komende periode mensen met epilepsie (18-65 jaar) die bereid zijn mee te werken aan een onderzoek naar de werking van een toevoeging aan uw huidige medicatie. Voor deelname ontvangt u een vergoeding van ca. € 900,00. Wij zoeken mensen met epilepsie die alléén Tegretol (carbamazepine) òf Lamictal (lamotrigine) òf Keppra (levetiracetam gebruiken. Voor deelname wordt u goed voorgelicht en medisch gekeurd. Het onderzoek duurt ca. 6 weken.

GEINTERESSEERD?

U kunt ook mailen naar recruit@chdr.nl of bellen met (071) 5246435.


Hotels in Vlaanderen & Brussel

Review

Nabij Gent

8.0

Nabij Brussel

Review

8.1

Nabij Antwerpen

Review

7.7

Vlaams Brabant

Van der Valk Gent-Nazareth 4*

Golden Tulip Brussel Diegem 4*

Van der Valk Hotel Beveren Waas 4*

The Lodge Vilvoorde 3*

2 nachten, 2 personen

2 nachten, 2 personen

2 nachten, 2 personen

2 nachten, 2 personen

incl. ontbijt vanaf

incl. ontbijt vanaf

incl. ontbijt vanaf

incl. ontbijt vanaf

€ 89,-

€ 99,-

€ 99,-

€ 118,-

Boek nú op: Weekendjeweg.nl/aanbiedingen/vlaanderen 24 uur per dag of bel 0900 - 8079 30cpm, 7 dagen per week bereikbaar Alle genoemde prijzen zijn vanaf prijzen op basis van beschikbaarheid, exclusief reserveringskosten. Bij 1 hotelovernachting € 9,25 en 2 hotelovernachtingen of meer € 18,50. Prijzen en drukfouten zijn onder voorbehoud.

20120403_nl_rotterdam  

Björn Kuipers fluit Lionel Messi ROTTERDAM E.O. TARA REID IS WEER VICKY PAGINA 15 EERSTE SKATEBOARDER MET EEN ‘1080’ NOG MAAR 12 JAAR DE GRO...

20120403_nl_rotterdam  

Björn Kuipers fluit Lionel Messi ROTTERDAM E.O. TARA REID IS WEER VICKY PAGINA 15 EERSTE SKATEBOARDER MET EEN ‘1080’ NOG MAAR 12 JAAR DE GRO...

Advertisement