Page 1

DIT IS EEN SPECIALE UITGAVE VAN METRO TER GELEGENHEID VAN DE NATIONALE CARRIEREBEURS

Hoger Technisch Personeel Is de blokkendoos ook de basis van jouw technische kennis? En wil je die kennis toepassen in een uitdagende baan binnen de techniek? Kijk dan op onze site of bezoek ons op de Nationale Carrièrebeurs 2012 - stand 67 en maak kans op je eigen LegoRobot !

Ambieer jij ook een internationale carrière? Kijk snel op pagina 5

Pagina 8: Laurence van der Sande kwam hogerop op de Zuidas

www.tcsolutions.nl

CARRIÈRE SPECIAL

Boordevol carrièrekansen Vind jouw ideale job! maart 2012


2

Dit is een speciale uitgave van Metro ter gelegenheid van de Nationale Carrièrebeurs

“Een soort marktplaats… …maar dan honderd procent live”

Op 16 en 17 maart is het weer zover: dan vindt De Nationale Carrièrebeurs plaats in Amsterdam RAI. Wat kun je op de beurs verwachten? En hoe kun je je het beste voorbereiden? Geert Nab, directeur Memory Group, en organisator van De Nationale Carrièrebeurs, vertelt:

Programma: Vrijdag 16 maart 2012 09:00 Deuren open 10:15 Opening door Prins Willem-Alexander 10:30  Aanvang workshopprogramma 16:30 Almanak Award 16:45 Lezersaward 17:00 Optreden René Froger 17.30 Deuren Sluiten Zaterdag 17 maart 2012

“Met zevenduizend vierkante meter en honderdzestig werkgevers gaat vrijdag de vijftiende Nationale Carrièrebeurs van start. Net zoals voorgaande jaren is het dé plek waar je je kunt oriënteren op je carrièremogelijkheden. Het wordt vaak vergeten in het tijdperk van internet en social media, maar persoonlijk contact is nog altijd de beste manier om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. De Nationale Carrièrebeurs is dan ook een soort marktplaats, maar dan honderd procent live.

gaan naar vooral technisch talent uit Nederland. Ook Abercrombie & Fitch, de trendy kledinglijn uit de VS, zal aanwezig zijn met het oog op de opening van een superstore

“Persoonlijk contact is nog

Dit jaar is de beurs meer dan ooit internationaal georiënteerd. Een aantal Duitse werkgevers staat bij elkaar om op zoek te

in Nederland. Interessant voor mensen met commerciële talenten. Voor het eerst hebben we een Nationaal

altijd de beste manier om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten

Mastercongres op zaterdag, waar niet alleen workshops worden verzorgd, maar waar ook allerlei onderwijsinstellingen uit binnenen buitenland zich presenteren. De vraag hiernaar kwam vanuit de ‘young professionals’ zelf, en dus hebben wij daar gehoor aan gegeven.

09:30 Deuren open 11:00 Aanvang workshopprogramma 16:45 Award beste stand 17:00 Optreden van Iris Kroes van ‘The Voice of Holland’ 17.30 Deuren sluiten Voor de exacte tijden van de workshops en verdere informatie over de beurs, zie:

De bezoekers kunnen hun carrièrekansen vergroten door zich tijdens de beurs te laten bijspijkeren door het volgen van workshops. Er is een aanbod van negentig verschillende workshops die zowel carrièregerelateerd zijn, als vakinhoudelijk.” Al met al een beurs om niet te missen!

www.denationalecarrierebeurs.nl

Haal het meeste voordeel uit je bezoek aan De Nationale Carrièrebeurs! • Bereid je allereerst goed voor. Bestudeer onze website en stippel een route uit om de bedrijven te bezoeken die voor jou interessant lijken. • Verdiep je in de bedrijven, en stel vervolgens gerichte vragen om te laten zien dat je geïnteresseerd bent. • Draai cv’s uit en neem ze mee. Deze kun je ook al van tevoren via onze website doorsturen naar de gewenste bedrijven. • Zie het als een sollicitatiegesprek en besteed dus aandacht aan je kleding en persoonlijke verzorging. • Ook belangrijk: kom zo vroeg mogelijk zodat je alle tijd hebt om alles mee te maken!

Colofon Carrière Special is een publicatie van Metro Custom Publishing ter gelegenheid van de Nationale Carrièrebeurs.

Accountmanagers  Marianne de Macker, Jessica Bhawani Editorial Manager Jessica van Leeuwen Redactie Marielle van Bussel, Lisette Hoes Vormgeving Hanane Marroun, Lydia Hotting Beeld Colourbox, e.a.

Voor meer informatie over Metro Custom Publising of als u zelf een idee heeft voor een uitgave, kunt u contact opnemen met: Robin Jahshan, 020-5114027 of robin.jahshan@metronieuws.nl


4

Dit is een speciale uitgave van Metro ter gelegenheid van de Nationale Carrièrebeurs

Beland niet in de prullenbak! Profielschets

Het is zinvoller om meteen al op de eerste pagina in vier regels een helder persoonlijk profiel te presenteren. Potentiële werkgevers zien dan in een oogopslag wat voor vlees ze in de kuip hebben. Een zin als ‘Door mijn assertieve houding herken ik mezelf in een persoon die teamgericht leiderschap toont’ is volgens Van Rijn ‘the way to go’. Als je jezelf maar herkent in wat je schrijft.

Onzeker over je cv? Michiel van Rijn (28) helpt werkzoekenden om met een spetterend cv de brievenselectie te overleven en een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek in de wacht te slepen. En dat lukt de oprichter van de LetterFactory in 60% van de gevallen. Zijn eigen cv ziet er strak uit. De personalia niet in een saai rijtje onder elkaar, maar mooi weggewerkt in de koptekst. “Je moet spelen met de krappe ruimte van maximaal twee pagina’s, anders belandt je cv meteen al in de prullenbak.” Dus geen lange autobiografische verhalen. “En wie wil nu per se weten of je gehuwd bent of samenwoont? Dat kun je gewoon weglaten.”

Stripverhaal

Met een creatief cv kan een werkzoekende het verschil maken. “Je kunt bijvoorbeeld een stripboek maken van je levensverhaal. Maar overdrijf niet. Solliciteer je als bankdirecteur? Dan is een ander lettertype misschien al voldoende.” Het kan ook pakkend zijn om prominent een passend, persoonlijk motto te voeren. Zie je in jezelf de gedroomde directeur van KLM, dan kan ‘the sky is the limit’ een statement zijn.

Gratis check

Het valt Van Rijn op dat veel mensen onzeker zijn over hun cv. Niet alleen jonge, onervaren werkzoekenden vinden het moeilijk om zichzelf te verkopen, ook 40-plussers die misschien maar één keer eerder in hun leven

“Laat potentiële werkgevers zien wat voor vlees ze in de kuip hebben

hebben gesolliciteerd, stoeien hiermee. Van Rijn helpt ze graag verder. Om te beginnen op De Nationale Carrièrebeurs waar hij de cvcheck doet. Voor deze keer gratis.

1“WijMinuutje delen een passie voor techniek” CRM Consultant Sander Bockting (28) leeft zijn passie voor techniek uit op zijn werk. Een high potential, noemt zijn werkgever hem. Drie jaar geleden koos hij voor Avanade in Almere, een bedrijf dat voor de klant op zoek gaat naar de perfecte oplossing op ICT-vraagstukken.

Wat maakt je zo goed?

“Ik heb een enorme drive om complexe problemen tot op de bodem uit te zoeken. Bij Avanade werken gelijkgestemden die mijn passie voor techniek delen. Of je nu alleen of met een team werkt, je kunt altijd rekenen op behulpzame collega’s.”

Waarom Avanade?

“Wij richten ons op de top 500 ondernemingen in Nederland. Bedrijven die vaak miljoenen klanten bedienen. Dan gáát het meteen ergens over. Het is heel dynamisch werk. Ik heb nu tien projecten gedaan bij even zoveel bedrijven. Je mag overal in het hart van het bedrijf kijken. Ook mooi is dat we vijftien trainingdagen per jaar moeten volgen. Het lesprogramma mag je zelf invullen.”

Carrièretips?

“Ik studeerde cum laude af aan de TU in Twente, toch viel ik meer op door initiatieven buiten de studie. Zo had ik een bestuursfunctie en was ik fotograaf bij veel studentenevents zoals de World Solar Challenge. Zorg dat je dit soort informatie paraat hebt als je naar een carrièrebeurs gaat. En blijf vooral jezelf.”

Werk zoeken is een vak apart! Wil je weten wat jouw kansen zijn op de arbeidsmarkt? Wil je beter voorbereid op gesprek bij bedrijven die technische vacatures hebben? Of wil je ook weten wat de mogelijkheden voor jou zijn bij bedrijven die niet zelf adverteren? Dan kan een oriënterend gesprek bij TC Solutions je daarbij helpen. De consultants van TC Solutions hebben meer dan twintig jaar ervaring op de technische arbeidsmarkt, en helpen jaarlijks vele technici direct of indirect aan een baan.

Je kansen vergroten

In Nederland bestaat de Total Groep uit meer dan 10 bedrijven die bij elkaar ruim 2.500 medewerkers in dienst hebben. Zij houden zich bezig met de verkoop van olieproducten, exploitatie van tankstations en de research, productie en verkoop van chemische producten.

Op www.total.nl staan de laatste vacatures vermeld!

“Het netwerk, de kennis en de ervaring van TC Solutions biedt de werkzoekende ingenieur een groot aantal voordelen. Wij kennen veel technische bedrijven binnen Nederland en weten ook wat voor cultuur er heerst. Dit kan helpen bij het maken van een keuze of een bedrijf bij iemand past. Daarnaast kunnen wij sollicitanten direct in contact brengen met de afdelingsmanagers of HRM-medewerkers van een bedrijf, wat de kansen om op gesprek te komen vergroot,” zegt consultant Arie Bruine de Bruin vanuit een modern kan-

“Ik wist niet wat ik wilde, maar TC Solutions wist dat wel! Ze konden zoveel vertellen over de functie en het bedrijf waar ik nu werk dat het leek of ze daar zelf al jaren werkten. En dat maakte de keuze voor mij heel makkelijk.” toor bij het station van Maarssen. “Het grootste voordeel is misschien wel dat TC Solutions het netwerk en de technische kennis heeft om functies voor te leggen die men nooit verwacht had. Of om technici in contact te brengen met bedrijven die ze niet eerder als potentiële werkgever hadden gezien.” Op die manier kunnen technisch specialisten hun horizon verbreden en tegelijkertijd hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroten.

Uitdagende functie

Een nieuwe baan zoeken doe je – als het goed is – slechts een paar keer in je leven. Een leuke en uitdagende baan zoeken voor technici is voor TC Solutions dagelijks werk. Daarnaast regelt TC Solutions het sollicitatiegesprek voor je, en als het nodig is helpen ze je ook met je presentatie. Op die manier krijg je kansen op de arbeidsmarkt die je zelf niet voor mogelijk had gehouden, én heb je ook een grotere kans om die leuke en uitdagende baan ook echt te krijgen!

Contact

Nieuwsgierig geworden hoe TC Solutions jouw kansen op de technische arbeidsmarkt kan vergroten? Neem dan contact op via telefoonnummer 088 850 67 60, of kijk op www.tcsolutions.nl. Je kunt ook direct je CV sturen naar werken@tcsolutions.nl.

TOTAL kies je niet toevallig

Dé bemiddelaar voor Hoger Technisch Personeel


Dit is een speciale uitgave van Metro ter gelegenheid van de Nationale Carrièrebeurs

5

Een groot Europees avontuur Nieuwsgierigheid. Dat is kort gezegd wat de Sloveense Veronika Simonovska (31) naar het Joint Research Centre-Instituut voor Energie en Transport in Petten dreef. De wetenschappers die daar werken, geven technische adviezen op het gebied van energie en transport aan Europese beleidsmakers in Brussel. Simonovska vertelt over haar avontuur. vroeg me af hoe het was om met hen te werken. Het interesseert me hoe ze denken. Ik was gewoon nieuwsgierig.”

Haar verhaal begint met een masterstudie European Political and Administrative Studies in Brussel en Brugge. Na haar studie kan ze aan de slag als trainee Science and Research bij de Europese Commissie. “Ik ben zelf geen wetenschapper, maar ik kom uit een familie van wetenschappers. Ik

In 2010 ligt er voor Veronika Simonovska een kans op het JRC-Instituut voor Energie en Transport in Petten, met de klinkende naam: ‘scientific projectofficer in the safety of nuclear reactor unit’. Daar richt ze haar blik op de kwaliteit van veiligheidsplannen van kernreactoren, in heel Europa natuurlijk. En dan vooral op de kwaliteit van de veiligheidstrainingen. Is er een upto-date calamiteitenplan? Weet het personeel wat ze moeten doen om gevaarlijke situaties te voorkomen? Zijn ze goed getraind? Daarvoor reist ze in een

5 DAGEN, _4_MAN, _______________ _ _230 ___TON, ___________ 40O_C MAMMOET STAAT 16, EN 17 MAART OP DE NATIONALE CARRIEREBEURS, RAI AMSTERDAM

week met groot gemak van Petten naar Barcelona, om via Brussel weer terug te keren.

Openstaan voor verschillen

Toegegeven, het was voor Veronika Simonovska een grote overgang van Brussel naar Petten. “In Brussel heb je twintigduizend collega’s, in Petten driehonderd. Brussel bruist van alle verschillende nationaliteiten. Dat is meteen ook het meest aantrekkelijke eraan. Het zijn niet zozeer de verschillende talen die een rol spelen in de samenwerking, maar veel

meer de cultuurverschillen. Als bijvoorbeeld een Noord-Europeaan gereserveerd doet, wil dat nog niet zeggen dat hij het vervelend vindt om met je te werken. Om misverstanden te voorkomen moet je open staan voor die verschillen. ”En hoe houdt dit Europese dier stand op het platteland achter de duinen? “Ik hou van fietsen en hardlopen. De duinen lenen zich daar uitstekend voor. En als ik de bergen mis, dan boek ik een vlucht naar Slovenië om een top van tweeduizend meter te beklimmen. Zo groot is Europa ook weer niet.”

Het was al langer een wens: we hadden nog nooit op Antartica gewerkt. Een vier man sterke ploeg van Mammoet had de primeur. Ze liftten een 230 ton zware radiotelescoop om de enorme kogellager te vervangen. Met speciaal gemaakt materieel van koudebestendig staal. Ook de powerpacks en de software waren bestand tegen de extreme temperaturen. In vijf dagen werd de kogellager op zijn plaats gebracht met een nauwkeurigheid van 0,1 mm.

MAMMOET ZOEKT: . NAVAL ARCHITECT . DRAFTSMAN . (SENIOR) DESIGN ENGINEER . TEAMLEADER ENGINEERING MARITIME KIJK OOK VOOR ONZE ANDERE VACATURES OP WWW.BEATGRAVITY.NL

gigantische objecten. We zeggen weleens: we zijn altijd bezig met het verslaan van de zwaartekracht. Alles bij Mammoet is indrukwekkend. Ook onze precisie en zorgvuldigheid. En onze constante aandacht voor veiligheid. We werken met meer dan 4000 medewerkers in de petrochemie, de energiesector, de offshore, de maritieme sector en op civiele projecten. Mammoet is een informeel bedrijf waar je alle vrijheid krijgt om in je carrière keuzes te maken die passen bij je wensen. Wij zoeken enthousiaste collega’s die hun grenzen willen verleggen. Vakbekwaam en met een ‘hands-on’-mentaliteit. Flexibele, enthousiaste doorzetters die hun verantwoordelijkheden kennen. We maken graag kennis met talentvolle mensen die zichzelf willen ontwikkelen. Kijk op www.beatgravity.nl voor meer informatie en om te solliciteren of bel met Tessa Ledda, HR Advisor, 010 - 204 26 03.

worldwide specialists in heavy lifting and transport


Dit is een speciale uitgave van Metro ter gelegenheid van de Nationale Carrièrebeurs

6

“Ik moet hier van veel markten thuis zijn” Je weet het misschien niet, maar de 450 tankstations van Total zijn maar een deel van het geheel. Exploratie & Productie en Raffinage & Chemie vormen ook flinke loten aan de stam. “Ik moet hier van veel markten thuis zijn”, zegt bedrijfsjurist Anne-Marie Bakker (33). Ze is een van de 2.500 medewerkers binnen de Total groep in Nederland. “Mijn werk is erg afwisselend”, zegt Anne-Marie Bakker. Sinds anderhalf jaar versterkt ze als bedrijfsjurist de afdeling Legal. De voormalig advocate houdt kantoor op twee locaties. Twee dagen bij Total Nederland N.V., onderdeel van Supply & Marketing, in Voorburg. Drie dagen bij de Zeeland Refinery N.V. in Vlissingen. In Voorburg belanden vooral vragen over zakelijke contracten op haar bord, terwijl ze in Vlissingen vaker de milieuwetgeving induikt. “Zo blijf ik op de hoogte van mijn specialisaties, bestuursrecht en milieurecht, uit de tijd dat ik advocaat was.”

Intermediair

Die ervaring als advocaat komt haar regelmatig goed van pas. “Je bent hier een intermediair tussen het recht en het bedrijfsleven. Ik moet intern kunnen uitleggen wat een verandering in de milieuwetgeving betekent voor Total. Omgekeerd moet ik in een juridische zaak de advocaat van otal voorzien van de juiste informatie om een rechtszaak op te bouwen.”

Internationaal karakter

Niet alleen de inhoud van haar werk ervaart ze als boeiend, ook de bedrijfscultuur van Total staat haar aan. “Mensen houden hier van aanpakken, de mouwen opstropen, is mijn ervaring.” De bedrijfsjurist houdt van de sector. “Het spreekt me aan omdat je in het dagelijks leven veelvuldig met deze sector geconfronteerd wordt, bijvoorbeeld als je een tankstation onderweg ziet. Ik krijg een kijkje in de keuken van de wereld die hierachter zit.” Als extra dimensie noemt Anne-Marie Bakker het internationale karakter van het olieconcern. Ze heeft vaak te maken met collega’s in onder andere België, Frankrijk of Rusland. “Het is een aangename confrontatie met veel culturen. Ik zie dat er meer wegen naar Rome leiden en dat de Nederlandse weg niet per se de beste hoeft te zijn.”

Jobrotation

Over carrièremogelijkheden bij Total is zij ook lovend. Iedere paar jaar krijgen medewerkers

Zoek jij een uitdagende stage of baan in de IT? Studenten bieden wij uitdagende stageopdrachten met de nieuwste Microsofttechnologieën binnen interessante ondezoeksgebieden, zoals Cloud, Mobile, Advanced Software Engineering en BI. Starters en ervaren Microsoft professionals bieden wij de kans zich breed te oriënteren met goede begeleiding en uitgebreide trainings- en ontwikkelingsmogelijkheden.

Heb jij een passie voor Microsoft-technologie en wil je in een ambitieus team werken aan interessante projecten? Kijk voor meer informatie op www.werkenbijavanade.nl. Solliciteer direct via nl.recruitment@avanade.com of bel naar 036 5475107

From Accenture and Microsoft

een andere functie aangeboden. Dat kan een promotie zijn binnen het filiaal of een functie bij onder meer een zusterbedrijf in een ander land.

De jobrotation is altijd een agendapunt tijdens het jaargesprek met de leidinggevende. “Ik kijk uit naar nieuwe kansen bij Total.”

Verken de wereld vanuit IJmuiden Ingenieursbureau Danieli Corus ontwerpt en bouwt al 35 jaar wereldwijd installaties voor de ijzer–, staal– en aluminiumindustrie. Vanuit de hoofdvestiging worden door circa 200 medewerkers enerzijds projecten voorbereid en uitgevoerd en anderzijds technologieën en producten ontwikkeld en verbeterd. De business wordt voor een groot deel behaald in de opkomende economieën. In deze boeiende, internationale en afwisselende omgeving zoekt Danieli Corus versterking. Geboden wordt een zelfstandige functie in een multidisciplinaire projectomgeving, waarin een beroep wordt gedaan op creativiteit en veelzijdigheid.

Wij zoeken: Senior Project Manager Senior Process Engineer Process Engineer Steelmaking Project Engineer System Engineer (Software) Steelmaking Senior Mechanical Engineer Mechanical Specialist Piping Engineer Manager Design Department Technical Inspector

Op de dienstverbanden van Danieli Corus zijn de uitstekende arbeidsvoorwaarden van Tata Steel Nederland van toepassing. Nieuwsgierig? Kijk voor de vacatures op onze website.

www.danieli–corus.com/careers


Dit is een speciale uitgave van Metro ter gelegenheid van de Nationale Carrièrebeurs

7

“Bemiddelaars die goede matches maken” Ze zijn ervaren en hebben een goede reputatie bij bedrijven. Soms sturen ze maar één sollicitant naar een klant en dat advies wordt dan meestal overgenomen. Ze maken sterke matches tussen sollicitant en bedrijf.”

Zit je goed nu? “Ja! Na mijn inwerkperiode krijg ik meerdere projecten toegewezen. De vorige keer zat ik ook goed, maar net op het moment dat ik weer eens een beetje om me heen keek, informeerde TC Solutions hoe het met me ging. Sterk hè.”

1 Minuutje

Een internationale leerervaring

Aernout Welschen (32) heeft het goed getroffen. TC Solutions, een bedrijf dat bemiddelt in hoger opgeleid technisch personeel, wist hem twee keer te strikken voor een leuke job. Welschen: “Er zijn veel soorten recruiters, maar zij vallen op door hun persoonlijke manier van werken.”

Waar werk je nu?

“Ik werk als projectmanager bij SAS Gouda. Wij maken onder meer pipe lay-systemen voor de wereldwijde offshore olie- en gasmarkt. TC Solutions hielp mij vier jaar geleden al aan een baan en ook hier ben ik via hen terecht gekomen.”

Hoe doen ze dat?

“TC Solutions onderhoudt langdurig contact met werkzoekenden en werkgevers. Dat doen ze vanuit een oprechte persoonlijke interesse. En dat merk je, want veel mensen keren na een eerste bemiddeling bij hen terug.

Bas Admiraal (27) studeerde Werktuigbouwkunde en werkt nu ruim drie jaar als mechanical engineer bij Danieli Corus. Meer dan positief is hij over zijn toekomst bij de organisatie: “Juist door de persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden, de afwisseling in werkzaamheden en de informele sfeer zie ik me hier nog wel een aantal jaren werken.” Waarom heb je voor deze organisatie gekozen? “Danieli Corus opereert met het bouwen van hoogovens in een unieke business, die ook nog eens internationaal georiënteerd is. Er is dus de mogelijkheid tot reizen, naar bijvoorbeeld India. Het samenwerken met totaal verschillende culturen is soms wat lastig. Maar het

is dan bevredigend om samen een eindproduct neer te zetten. Omdat ik hier mijn afstudeeropdracht heb afgerond, wist ik dat het bedrijf open-minded is. Als jonge enthousiasteling kun je zeggen wat je wilt zeggen, en dat wordt ook gehoord.” Wat maakt het anders dan andere werkgevers? “Vaak wordt er in hokjes gedacht, je bent engineer, that’s it. Hier wordt breder gedacht en gekeken. Zo is er een grote overlap met andere disciplines, zodat je ook andere aspecten van het bedrijf leert kennen en andere kwaliteiten tot uiting kunnen komen.” Heb je jezelf kunnen ontwikkelen? “Zeker. De aanpak en uitvoering van projecten en proposals, de praktijkervaring, de kennisverbreding op het gebied van techniek én het leren samenwerken met mensen afkomstig uit verschillende culturen. Ik heb twee maanden in Australië gezeten, waar ik heb gewerkt met locals. Een toffe ervaring met heel veel leermomenten. Het ging me goed af.”


8

Dit is een speciale uitgave van Metro ter gelegenheid van de Nationale Carrièrebeurs

Hogerop op de Zuidas Naam: Laurence van der Sande Functie: Senior Business Intelligence Consultant

Ambities maak je waar op de Zuidas. Het is dé plek om snel carrière te maken. Consultant Laurence van der Sande van het aan de Zuidas gevestigde consultancybedrijf Accenture vertelt over haar loopbaan. “Momenteel ben ik projectleider van twee Accenture teams op projecten bij grote internationale organisaties. In beide projecten helpen we de klant met het verkrijgen van meer inzicht in hun data en hierdoor in hun prestaties. Bijvoorbeeld op het gebied van finance, voorraadbeheer en in- en verkoop. Zulke uitdagende projecten doen we bij Accenture in hechte teams.

Mijn collega’s zijn ambitieuze en gedreven mensen die allen beschikken over de juiste vaardigheden voor hun rol in het project. Hierdoor kan ik ze behoorlijk vrij laten en de no-dige verantwoordelijkheid geven.” “Wat ik zo fijn vind aan het werken bij Accenture is dat mijn collega’s, waar ze ook ter wereld zitten, veel kennis hebben, snel dingen

oppakken en dezelfde gedreven instelling hebben als ik. Samen gaan we er altijd voor om op tijd het beste resultaat voor de klant op te leveren. Dat geeft enorm veel energie.” Lees meer over hoe de mensen van Accenture hun ambities waarmaken op accenture-blogpodium.nl/careers

© 2012 Accenture. All rights reserved.

1 Minuutje Mammoet knalt met kleur en beeld Alles wat groot, stomp en lomp is, wordt vervoerd door Mammoet Transport; zwaar hijswerk en multimodaal transport, over land en over water. Het bedrijf staat al jaren op De Nationale Carrièrebeurs. “Omdat we niet kunnen ontbreken in het rijtje van vooral technische bedrijven”, zegt Peggy Croes, die onder meer zorgt voor de interne en externe communicatie van het bedrijf.

Dit is jouw kans om bij een organisatie te werken die je meer mogelijkheden, meer uitdaging en meer voldoening biedt. Een organisatie waar teamwork en samenwerking voorop staan. En een organisatie die pioniert in technologische ontwikkelingen en 94 bedrijven uit de Fortune Global 100 nieuwe wegen tot succes helpt ontdekken. We hebben zo veel te bieden, dat je nieuwe carrièrestappen kunt blijven nemen zonder van werkgever te wisselen. Ontmoet Accenture en ontdek hoe groot jij kunt zijn. Maak kennis met de consultancy-tak van Accenture op de Nationale Carrièrebeurs 2012 (Academische straat, standnummer 73) of kom meer te weten over jouw mogelijkheden via accenture.nl/carriere of facebook.com/accenturenl.

Hebben jullie een ‘mammoet’-stand op de beurs?

“Nee, met 18 vierkante meter is het geen megagrote stand. We vallen op door de rode kleur. We tonen foto’s en films van diverse projecten over de hele wereld. Het is een mooie manier om jezelf als bedrijf te presenteren.”

Is dat nodig?

“Op de Nationale Carrièrebeurs presenteren veel technische bedrijven zich. Wij kunnen hierin niet achterblijven. Bovendien hebben we vacatures, dus is het goed om aan werving te doen. Als internationaal georiënteerd bedrijf hebben we veel te bieden en dat willen we graag laten zien. Bij ons in de stand tref je niet alleen recruiters, maar ook bijvoorbeeld project engineers die iets over hun werk kunnen vertellen. Dat zegt meer dan alleen algemene informatie over het bedrijf. We lichten de bezoekers van onze stand graag in over de vele carrièremogelijkheden binnen Mammoet.”


Dit is een speciale uitgave van Metro ter gelegenheid van de Nationale Carrièrebeurs

9

“Mijn toekomst ligt nog open” Traineeprogra mma gericht op leiderschap én leraarschap

Op maandag in de collegebanken, op dinsdag, woensdag en donderdag zelf voor de klas, en last but not least op vrijdag aan de slag bij bijvoorbeeld Philips, ABN Amro of de Schiphol Group. Op het eerste oog misschien een niet voor de hand liggende combinatie, maar wél het uitgangspunt van ‘Eerst de Klas’. Trainee Laura ten Thije Boonkkamp (25): “Het is een ontzettend druk programma, maar ik krijg er veel voor terug.”

zag ik een advertentie voor ‘Eerst de Klas’”, vertelt Ten Thije Boonkkamp. “Het onderwijs trok me altijd al, maar niet om er fulltime mee bezig te zijn. Omdat het bedrijfsleven ook in het programma zit, leek me dat erg leuk. Het is geen keuze voor het een of het ander, ik kan gaan ontdekken welke kant ik op wil.”

‘Eerst de klas’ is een traineeprogramma voor academici die zich willen ontwikkelen op het gebied van leiderschap en leraarschap. “Nadat ik mijn onderzoeksmaster Amerikaanse literatuur had gehaald,

Sollicitatie sluit op 31 maart a.s.

Een uitdagend tweejarig traineeprogramma in onderwijs en bedrijfsleven Direct een baan als leraar in het voortgezet onderwijs Een universitaire opleiding tot eerstegraads leraar Een hoogwaardig leiderschapsprogramma aangeboden door topbedrijven Training gericht op talentontwikkeling en brede oriëntatie Een uitstekende start voor een carrière in onderwijs en/of bedrijfsleven Goede arbeidsvoorwaarden

Naar wie zijn we op zoek? Excellente bijna/recent afgestudeerde academici, die de uitdaging van onderwijs en bedrijfsleven willen aangaan en de competenties van leraar en leider willen ontwikkelen.

Meer weten en solliciteren: www.eerstdeklas.nl

Bezoek onze stand op de Nationale Carrièrebeurs van 16&17 maart

“De afwisseling maakt het leuk”

Kennis opdoen en gebruiken

Wat bieden we?

Solliciteer nu!

Het gebrek aan academisch geschoolde leraren en de behoefte aan betere leiders zorgde ervoor dat het onderwijs samen met het bedrijfsleven en de overheid in 2009 ‘Eerst de Klas’ opzette. Inmiddels is in september 2011 de derde lichting van start gegaan, onder wie Ten Thije Boonkkamp. “Het mooie is dat ik direct een aanstelling heb in het onderwijs voor drie dagen per week. Je wordt dus meteen in het diepe gegooid, maar tegelijkertijd heb je meer vrijheid dan een stagiaire zou hebben.”

“Ook is het erg prettig dat ik de informatie die ik op maandag tijdens de college’s krijg, op dinsdag meteen kan toepassen in mijn eigen les. Op vrijdag moet ik schakelen naar het bedrijfsleven. Met een groepje studenten zijn we bij Philips bezig met een onderzoek naar de arbeidsomstandigheden. Dat is totaal iets anders, maar de afwisseling maakt het juist zo leuk. Daarbij is het goed om ook nog op academisch niveau bezig te zijn.”

Hét traineeprogramma voor excellente academici, in onderwijs én bedrijfsleven!

• • • • • • •

In het diepe

Direct een baan in het onderwijs en een intensief leiderschapsprogramma.

w w w. e e r s t d e k l a s . n l

Hoewel Ten Thije Boonkkamp in eerste instantie de link tussen het onderwijs en het bedrijfsleven niet goed zag, beseft ze nu dat die er wel degelijk is. “Een leider stuurt mensen aan, eigenlijk doe je dat in de klas natuurlijk ook. De kennis die ik opdoe tijdens een workshop ‘Hoe presenteer ik mezelf ’, kan ik vervolgens ook in de klas gebruiken.” “Ik kom nu bij bedrijven binnen waar ik met mijn alfa-achtergrond niet snel zou komen. Ik werk samen met afgestudeerden in de sterrenkunde en marketing. Dat is een meerwaarde, iedereen leert van elkaar. Waar mijn toekomst ligt? Die ligt nog helemaal open, en dat is nou precies het fijne van ‘Eerst de Klas’. ”

Lees meer over de voorwaarden, het programma, de deelnemende bedrijven en hoe je je kunt aanmelden op: www.eerstdeklas.nl. Let op: geïnteresseerden moeten voor 31 maart solliciteren!

20120312_nl_metro special  

SPECIAL maart 2012 Pagina 8: Laurence van der Sande kwam hogerop op de Zuidas Ambieer jij ook een internationale carrière? Kijk snel op pagi...