Page 1

© 2011 Paramount Pictures. All Rights Reserved. TM, ® & Copyright © 2011 by Paramount Pictures. All Rights Reserved.

NU OP BLU-RAYTM EN DVD

ALI B GAAT WEER OP

VOLLE TOEREN NIEUWE REEKS

‘Onweerstaanbaar.’ – NU.NL

{pagina 14}

woensdag 14 december 2011

www.metronieuws.nl m.metronieuws.nl www.twitter.com/metro www.facebook.com/metro

De Stockholm-trilogie is compleet www.awbruna.nl

MICHEL KRAKOWSKI / BELGA PHOTO

Bloedbad in hartje van Luik

nieuws

Ons land in een recessie beland Economie Nederland krimpt Kabinet moet extra bezuinigen Metro zocht uit: wat betekent de recessie voor net-afgestudeerden? “Het zal er niet gemakkelijker op worden” {pagina 02}

2012: méér Wordfeud Trends in phones, tv en games {pagina 20}

Control stopt met schaatsen Mark Tuitert en coach Orie zoeken nieuwe geldschieter {pagina 23}

Veroordeelde misdadiger gooit met granaten en opent vuur op centrale plein in Luik Zeker vier doden, waaronder de dader, en meer dan honderd gewonden “Het was chaos hier. Niet normaal” “Er was iemand die geen ogen meer had” {pagina 03}

in het hart van deze krant:

‘FEEST DAGEN’


nieuws

02

1

nieuws

www.metronieuws.nl WOENSDAG 14 DECEMBER 2011

Afgestudeerden staan voor een moeilijk jaar Nederland zit officieel in een recessie meldt het Centraal Planbureau (CPB) Minister Verhagen: 2012 wordt een moeilijk jaar Econoom Jules Theeuwes legt uit wat dat betekent voor net-afgestudeerden Martin Mussche studeerde vorige week af en is nu druk op zoek naar een baan JURRIAAN NOLLES Econoom Jules Theeuwes

Afgestudeerde Martin Mussche

Wetenschappelijk directeur van SEO Economisch Onderzoek. Dat is een wetenschappelijk instituut dat economisch onderzoek verricht in opdracht van ministeries en bedrijven.

Quotes

Martin Mussche is 25 jaar en komt uit het Zeeuwse Oostburg. Hij rondde vorige week donderdag zijn universitaire studie Human Resource Studies (Personeelswetenschappen) af.

1

“De hypotheekrenteaftrek is onbespreekbaar.’’ PVV-LEIDER GEERT WILDERS OVER DE BEZUINIGINGEN.

“Bezuinigen terwijl de economie in een recessie verkeert, is niet goed voor de groei.” DIRECTEUR COEN TEULINGS VAN HET CENTRAAL PLANBUREAU (CPB)

Werken Afgestudeerden krijgen het moeilijker een baan te vinden, voorspelt Theeuwes. “Vooral jongeren met een kunst- of talenopleiding, krijgen het zwaar. Ook juristen en bedrijfskundigen zullen langer op zoek zijn.” Voor afstudeerders met een medische of technische opleiding heeft Theeuwes beter nieuws. Deze sectoren van de arbeidsmarkt zullen weinig merken van de crisis. Theeuwes denkt dat een aantal van de studenten die op het punt van afstuderen staan, nog even wacht met werken. “Ze zien dat het voorlopig moeilijk wordt een baan te vinden, daarom studeren ze nog even door of ze doen iets langer over hun scriptie.”

2

Wonen Voor de kredietcrisis van 2008 verstrekten banken gemakkelijk een hypotheek. Banken waren optimistisch. Ze verstrekten afgestudeerde hoogopgeleiden snel een lening omdat ze verwachtten dat hun inkomens snel zouden stijgen en dat ze voor lange tijd aan het werk zouden zijn. Banken zijn nu een stuk negatiever. Theeuwes: “Werkgevers geven veel jongeren een tijdelijk contract.” Hierdoor durven banken geen grote hypotheken af te sluiten. “Ook moeten banken zich tegenwoordig aan strengere regels houden.”

3

Leven “De salarissen zullen in 2012 minder riant zijn. Vooral het salaris van een eerste baan zal minder zijn dan dat het een aantal jaren geleden was”, aldus Theeuwes. Ze zullen hun geld het eerst uitgeven aan basale behoeften als eten en huur. Uitgaven aan luxe artikelen zullen ze vaak laten. “Mensen doen bijvoorbeeld wat langer met hun meubels en hun wasmachine. Als het economisch wat beter gaat, zullen ze pas een nieuwe kopen.”

1

Werken “Ik hoop bij een groot bedrijf op de personeelsafdeling te werken. Het lijkt me leuk werknemers te selecteren en trainingen aan personeel te geven.” Mussche studeerde vorige week af aan de Universiteit van Tilburg en probeert nu zijn eerste baan te vinden. Op de universiteit hoorde hij dat het op dit moment niet makkelijk is om een baan in zijn werkgebied te vinden. Op sites van uitzendbureaus zoekt hij naar vacatures, maar heel makkelijk is dat niet. “Er is wel iets te vinden, maar uitgebreid is het niet.” Tot de tijd dat hij een goede baan heeft gevonden, gaat Mussche uitzendwerk doen dat eigenlijk onder zijn niveau ligt.

2

Wonen Totdat Mussche een baan heeft, is hij niet bezig met een hypotheek of het vinden van een huis. Op dit moment woont hij nog in een groot studentenhuis in Tilburg. “Hier blijf ik voorlopig, dat is tenminste niet zo duur.” Mussche laat de plaats waar hij zich vestigt, afhangen van de plek waar hij een baan vindt. “Ik ben best bereid bijvoorbeeld in Rotterdam te wonen.” Mussche hoopt binnen twee jaar zijn eerste woning te huren of te kopen.

3

Leven Mussche leest in de kranten berichten over een dreigende crisis en recessie. “Het zal er niet makkelijk op worden”, vertelt hij. Toch denkt hij er niet heel veel over na en ook zijn uitgaven zijn niet veel veranderd. Als je iets nodig hebt, zal je het toch moeten kopen, vindt hij. Mussche heeft tijdens zijn studietijd nooit hoeven lenen en zal dat nu ook niet gaan doen. “Ik heb altijd een bijbaantje voor in het weekend gehad. En in de zomer heb ik altijd veel gewerkt. Hierdoor heb ik wat spaargeld opgebouwd.”

Zolang de voorraad strekt. Voucher geldig t/m 29 feb 2012.

PHIL NIJHUIS/ANP

Prepaid LG C360

De Jager: extra maatregelen onontkoombaar

Nu met tijdschriften pakket cadeau! T.w.v. 7,50

LG C360

49,95 Incl. max. 7,50 starttegoed

telfort.nl

0800 1707

Telfort winkels

Het is niet de vraag of het kabinet extra maatregelen moet nemen, maar in welke mate. Dat heeft minister Jan Kees de Jager van Financiën gisteren gezegd in reactie op de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). In welke mate maatregelen genomen moeten worden, zal in februari duidelijk worden. Dan publiceert het CPB nieuwe ramingen over 2013. Volgens De Jager is het duidelijk dat de economie in zwaar weer zit. “We voelden het aankomen. Dit is zeker niet positief. Er komen geen gemakkelijke tijden aan”, stelde hij. ANP


nieuws

Chaos en paniek bij bloedbad in Luik

MICHEL KRAKOWSKI/EPA/BELGA

‘Wapenfreak’ gooit granaten en opent vuur in Luik Twee tieners en bejaarde komen om het leven “Mensen belden bloedend op de grond met hun geliefden” Een veroordeelde misdadiger heeft gisteren een bloedbad aangericht in het centrum van de Belgische stad Luik. Twee jongens van 15 en 17 jaar, die net terugkwamen van een examen op school, kwamen om het leven. Ook een 75-jarige vrouw werd gedood. Voor het leven van een 2jarige meisje en een andere zwaargewonde werd gisteravond nog gevreesd. Het aantal gewonden liep op tot meer dan honderd. De dader achter het drama, Nordine Amrani, gooide rond half één ’s middags zeven granaten richting een bushalte vlak voor het Justitiepaleis op het Place Saint-Lambert. Vervolgens opende hij met een automatisch wapen het vuur op willekeurige voorbijgangers. Uiteindelijk pleegde Amrani zelfmoord, door zich door het hoofd te schieten met een revolver die hij eveneens bij zich had. Belgische media omschreven hem als ‘wapenfreak’. De chaos op het met gewonden bezaaide plein was enorm. Omdat er berichten over meerdere schutters de ronde deden, zochten mensen in alle paniek schuil in nabijgelegen winkels, cafés en openbare gebouwen. Pas na enkele uren maakte het Belgische Crisiscentrum bekend dat het om één schutter ging en dat die was overleden. In het Justitiepaleis lag de vloer in de hal vol bloedende slachtoffers die in alle chaos naar binnen waren gebracht en daar werden verzorgd. Aan het einde van de middag reden de ambulances nog af en aan op het plein.

“Ik zag een enorme explosie bij de bushalte op het plein. Er was iemand die geen ogen meer had, iemand met een gewonde enkel. Van alles.”

RUBEN EG

RUBEN.EG@METRONIEUWS.NL

Reacties Dimitri Degryse “Ik passeerde op het moment van de ontploffing de bushalte. Eerst dacht ik dat er iets aan mijn auto was. Kort daarop ontplofte een tweede granaat en sneuvelden de ruiten van de halte. Er werd ook geschoten. Overal rook op de markt. Ik zag gewonde mensen op de grond liggen. Niemand wist wat er gebeurde. Gewapende agenten duwden ons naar binnen, ook de gewonden. Totale chaos en paniek. Binnen, op de vloer, zag je mensen bloedend bellen met hun geliefden. Ik was niet bang, wel in shock. Je ziet het op tv. Gebeurt dat nu ook hier?”

Hervé Taveirne “Wij waren in het gerechtsgebouw. Toen we naar buiten kwamen zag ik iemand een handgranaat smijten. Ik heb een jongetje opgeraapt en meegenomen naar binnen. Ik hoorde die man in het rond schieten. Tientallen gewonden werden naar binnen gebracht. Het was chaos hier. Niet normaal. Ik heb in mijn leven nooit zoiets meegemaakt.”

OOGGETUIGE TEGEN DE RTBF

Zes slachtoffers werden opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Vragen over het motief van de 33-jarige Amrani konden gisteren niet worden beantwoord. Het Openbaar Ministerie verklaarde op een persconferentie dat hij zich die middag had moeten melden op een politiepost aan het Place Saint-Lambert voor een verhoor. Waarover dit onderhoud zou gaan werd niet bekendgemaakt. Amrani was in oktober vorig jaar voorwaardelijk vrijgelaten, nadat hij eerder vijf jaar celstraf had gekregen voor het bezit van een flinke collectie illegale wapens plus een grote cannabiskwekerij. Daarvoor was hij al eens veroordeeld voor verkrachting van een minderjarige. Banden met terroristische organisaties werden door het OM uitgesloten. De Belgische justitie deed na het drama uitvoerig onderzoek in zijn woning in Luik. Het is niet bekend of daar aanwijzingen voor zijn motieven werden gevonden.

03

www.metronieuws.nl WOENSDAG 14 DECEMBER 2011

DIRK WAEM/EPA

Het stoffelijk overschot van ‘wapenfreak’ Nordine Amrani.

Drama in Luik PHOTONEWS VIA GETTY IMAGES

Het aantal gewonden liep op naar 123. Er was lang onduidelijkheid over het juiste aantal, omdat veel slachtoffers zelf naar het ziekenhuis waren gegaan.

Het lichaam van de dader Nordine Amrani lag gisteren nog lang op het Place Saint-Lambert voor onderzoek door de politie. In een tas die naast zijn lichaam lag werd nog meer munitie aangetroffen. De politie vreest dat het dodental en aantal slachtoffers nog groter hadden kunnen zijn. Koning Albert II en koningin Paola brachten enkele uren na het drama een bezoek aan Luik. Ook een grote delegatie ministers onder leiding van premier Elio Di Rupo was in de stad aanwezig. Het Place Saint-Lambert was vele uren afgesloten. De explosieve opsporingsdienst zocht lang naar eventuele geplaatste explosieven op en rond het plein.

Elio Di Rupo, premier van België “Dit is een tragedie waar woorden voor tekortschieten. Mijn eerste gedachten gaan naar de slachtoffers, hun families en vrienden, en naar alle inwoners van Luik.”

Kort nieuws

Straatverkopers doodgeschoten in Florence

CARLO FERRARO/EPA

Bij de iPhone 4 nu 8 maanden 50% korting op je abonnement Nu van €42,50 voor €21,25 p.mnd.

OP = OP

*

SCHIETPARTIJ. Een extreem-

rechtse schutter heeft in de Italiaanse stad Florence op klaarlichte dag twee straatverkopers uit Senegal doodgeschoten. Drie mensen raakten gewond. De 50-jarige dader schoot zichzelf daarna dood in een parkeergarage. Volgens ooggetuigen stapte de man kalm uit zijn auto bij een straatmarkt op de Piazza Dalmazia en begon hij te schieten. Daarna stapte hij weer in om twee uur later op een andere plek opnieuw het vuur te openen. ANP

Met de iPhone 4 8GB voor €49

* Actie is geldig bij een 2-jarig Bel+Sms+Web Smart 100 abonnement.

Kom voor deze aanbieding naar de Vodafone winkel, BelCompany of kijk op vodafone.nl

TM and © 2011 Apple Inc. All rights reserved.


04

nieuws

www.metronieuws.nl WOENSDAG 14 DECEMBER 2011

MARCEL ANTONISSE /ANP

“Tolk hielp mee met grillen Joran” De mensenrechtenadvocaat van Joran van der Sloot neemt de uitspraken die zijn Nederlandse tolk Maurice Steins over hem op internet deed, mee in zijn klacht tegen de Peruaanse staat

Joran van der Sloot.

De mensenrechtenadvocaat van Joran van der Sloot neemt de uitspraken die zijn Nederlandse tolk Maurice Steins over hem op internet deed, mee in zijn klacht tegen de Peruaanse staat. Dat de tolk Joran op de website van een Peruaanse krant drie dagen voor zijn bekentenis een ‘psychopaat’ noemde, is volgens de New Yorkse raadsman schadelijk voor zijn verdediging. Van der Sloot eist van de Chileense en Peruaanse overheid inmiddels een schadevergoeding van 50 miljoen euro, vanwege vermeende fouten bij zijn uitlevering en het toewijzen van advocaten en tolken. Metro meldde vorige week dat de tolk uitspraken lijkt te hebben gedaan in commentaren op de website van de krant El Commercio. Dit was voordat hij op 6 juni 2010 aanwezig was bij het eerste verhoor van Joran in Peru. In deze week werd Joran opgepakt als verdachte van de moord op de 21-jarige Stephany Flores. De tolk noemde Joran een ‘psychopaat’, voor wie nu ‘gerechtigheid’ zou komen. Drie dagen na zijn uit-

Brief

Spanglish

Metro is in het bezit van een brief van de Peruaanse politie aan de Nederlandse ambassade, waaruit blijkt dat de politie op 16 juli 2010 nog steeds geen officiële Nederlandse tolk heeft gevonden. Terwijl zijn proces op 2 augustus zou beginnen. Ambassadeur Barend van der Heijden laat de politie in de brief weten dat zijn ambassade de gevraagde vertaler niet kan leveren. Hij wijst erop dat de verdachte recht heeft op verhoor in eigen taal en dat Peru een tolk met vinden.

De Peruaanse jurist Sandro Monteblanco was kort betrokken bij Jorans zaak. Hij heeft de op internet gelekte beelden van zijn bekentenis bekeken en laat weten dat het Spaans van de Nederlander ‘slecht’ was: “Joran was aan het blunderen met slecht ‘Spanglish’. Daarbij vulden de politiemensen zijn zinnen aan, of verzonnen ze simpelweg antwoorden voor hem. Justitie en politie staan erg onder druk in deze zaak. Maar Joran had een officiële tolk moeten hebben.”

spraken moest hij Joran bijstaan. In dit verhoor bekende Van der Sloot de moord. Jorans advocaat Cotrina dient deze week een klacht in bij de Inter-Amerikaanse mensenrechtencommissie, vertelt hij Metro. Hierin stelt hij dat Steins met zijn uitspraken ‘tegen’ de belangen van Joran in heeft gehandeld. “Steins heeft laten zien dat hij bevooroordeeld was met zijn uit-

spraken. Hij was niet deskundig genoeg om te beoordelen of Joran een psychopaat is. Met zijn uitspraken en doordat hij zich onterecht heeft voorgedaan als een officiële tolk, heeft hij de Peruaanse overheid meegeholpen bij het ‘grillen’ van mijn cliënt. Daarvoor moet hij boeten.” JOOST VAN DER WEGEN

REDACTIE@METRONIEUWS.NL

Maak kans op 100 Oudejaarsloten! SMS

OUDJAAR naar

4411

Deelname vanaf 18 jaar. Voor het verzenden van de sms gelden de reguliere kosten van uw abonnement. De ontvangen SMS is gratis. Alle deelnemers aan deze actie kunnen eenmalig telefonisch benaderd worden door de Staatsloterij met een aanbod om mee te spelen. Deze actie loopt t/m 16 december 2011. Kijk voor de actievoorwaarden op www.staatsloterij.nl/actie


06

nieuws

www.metronieuws.nl WOENSDAG 14 DECEMBER 2011

Afwijzing om kinderwens COLOURBOX.COM

Vrouwen vaak afgewezen vanwege kinderwens of zwangerschap Commissie Gelijke Behandeling start campagne om vrouwen op rechten te wijzen Een werkgever mag een vrouw niet afwijzen tijdens een sollicitatiegesprek, omdat zij een kinderwens heeft. Dat is wettelijk zo bepaald, maar toch gebeurt het nog vaak. Dat stelt de Commissie Gelijke Behandeling (CGB), die vandaag uitspraak doet in een dergelijke zaak (zie kader). Ook lanceert de CGB vandaag de campagne Flauwekulexcuus om vrouwen en werkgevers erop te wijzen dat dit soort praktijken niet geoorloofd is. “Jaarlijks komen via e-mail en het telefonische spreekuur een paar honderd vragen en klachten bij ons binnen die onder meer betrekking hebben op zwangerschappen of kinderwensen”, zegt voorzitter Laurien Koster van de CGB. “Ook staat dit soort kwesties in de top 3 van zaken die we behandelen. En zaken staan bij ons symbool voor het topje van de ijsberg. Het is dus een hardnekkig probleem.” De campagne moet vrouwen prikkelen om via Twitter of de website hun ervaringen te delen. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld de excuses achterlaten die zij hoorden bij het niet

doorgaan van een promotie of een salarisverhoging. “Ook willen we werkgevers bewust maken van hun eigen gedrag.” Tussen mannen en vrouwen bestaat nog steeds een groot verschil in beloning. “Uit ons onderzoek in de ziekenhuissector bleek dat vrouwen twee keer zo vaak gediscrimineerd worden dan mannen bij de beloning. Ze kregen voor hetzelfde werk minder betaald dan mannen in een soortgelijke functie”, zegt Koster. Een oorzaak van die ongelijkheid is dat mannen vaker onderhandelen dan vrouwen. Ook zetten patronen zich voort in volgende functies, omdat de hoogte van het loon vaak gebaseerd is op het laatst verdiende salaris. Om meer inzicht te krijgen in de gevallen van zwangerschapsdiscriminatie is de CGB een grootschalig onderzoek gestart. De resultaten hiervan worden in februari bekendgemaakt. Zie ook www.flauwekulexcuus.nl

MARLIES DINJENS

Vrouwen krijgen tijdens een solliciatiegesprek geregeld vragen over hun kinderwens.

Kinderdagverblijft wil geen medewerker met kinderwens Een sollicitante liet tijdens het gesprek bij kinderdagverblijf Valentijn in Den Haag weten in de toekomst graag kinderen te willen krijgen. Enkele dagen later kreeg zij via de telefoon te

horen dat ze vanwege haar kinderwens voor de functie was afgewezen. Ze schakelde hierop de Commissie Gelijke Behandeling in. Die oordeelde dat het kinderdagverblijf de vrouw dis-

crimineert vanwege haar kinderwens. Het kinderdagverblijf ontkent dit en stelt dat de vrouw is afgewezen, omdat zij haar geen jaarcontract kan bieden. METRO

MARLIES.DINJENS@METRONIEUWS.NL

HARDWARE EN SPEELGOED UIT EXECUTIEPARTIJEN

ALLES MOET WEG! U BETAALT ALLÉÉN DE VERWIJDERINGSBIJDRAGE! CATCH HARDWARE EN THE BUTTERFLY SPEELGOED UIT EXECUTIEPARTIJEN

INTERNATIONAAL SPEL VAN HET JAAR!

KINDEREN ZIJN ER WEG VAN!

WWW.KNALOPRUIMING.NL


nieuws

www.metronieuws.nl

Aanpak van mishandeling verschilt veel Kindermishandeling overal anders aangepakt Het aantal meldingen van kindermishandeling loopt sterk uiteen

Kort nieuws

Metro. Weggeefweek

Cadeaubox Tijd voor jezelf.

COLOURBOX.COM

Gemeenten hebben geen eenduidig beleid over de aanpak van kindermishandeling. In vergelijkbare gemeenten en wijken loopt het aantal meldingen van mogelijke mishandelingen sterk uiteen. Dat blijkt uit de gisteren verschenen rapportage Kinderen in Tel. Daarin zijn de gegevens verzameld van alle meldingen die tussen 2003 en 2009 zijn binnengekomen bij een Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Uit de rapportage blijkt dat veel is geĂŻnvesteerd in een hogere instroom van meldingen, maar de doorstroom naar hulpverlening moet nog verbeterd worden. Ieder jaar worden er meer gevallen van kindermishandeling gemeld. In 2009 kwamen er 28.000 meldingen binnen, in 2003 waren dat er 10.000. Er zijn grote verschillen per gemeente tussen het aantal meldingen en de aanpak ervan. Zo liggen de 25 gemeenten met de meeste meldingen allemaal in

Win een cadeaubon van cadeaubox.nl

Zuid-Holland en Friesland. Bovenaan staat Dordrecht met de meeste meldingen, gevolgd door Zwijndrecht en Sliedrecht. De Limburgse gemeentes Mook en Middelaar en Simpelveld staan onderaan met de minste meldingen. In een vervolgonderzoek moet bekeken worden waarom de ene gemeente meer meldingen binnenkrijgt dan de andere. ANP besproken akkoord, dat hierdoor alleen nog door het Europarlement kan worden verworpen. METRO

Groenen: gegevens Ruim tweeduizend vliegpassagiers mensen bij stille niet doorspelen tocht Almelo PRIVACY. De Groene fractie in het Europees Parlement gaat zich verzetten tegen de nieuwe overeenkomst gegevens van vliegtuigpassagiers aan de Verenigde Staten door te spelen. “Het akkoord is een vrijbrief voor het schenden van de rechten van Europeanen. Daar kan het Europarlement niet mee akkoord gaanâ€?, aldus GroenLinksEuroparlementariĂŤr Judith Sargentini. De Raad van Ministers stemde gisteren in met het veel-

A TR EX

Heb jij zin om te ontsnappen aan alle drukte rondom de feestdagen? Dan is de “Tijd voor jezelf� cadeaubon van Cadeaubox.nl perfect voor jou. Deze bon t.w.v. 24,90 euro kun je besteden aan verschillende ontspannende activiteiten in Nederland. Metro mag er vandaag vijf weggeven. Ga naar metronieuws.nl/prijsvragen en laat ons weten waarom jij deze Cadeaubox wilt winnen. Vergeet niet je adres te vermelden.

VĂŠĂŠl voorig wein

SCHIETPARTIJ. Ruim tweeduizend mensen hebben zich gisteravond verzameld op het parkeerterrein bij winkelcentrum De Schelfhorst in Almelo, waar een herdenking en een stille tocht werden gehouden voor de 18-jarige caissière van een supermarkt. Zij werd vrijdagavond achter de kassa doodgeschoten door een 25-jarige man, die even later zichzelf doodschoot. ANP

K DI

BEL & WIN: JUWELEN & SIERADEN T.W.V. â‚Ź5.978

GROTE GLAMOUR JAARHOROSCOOP

2012

OVER MANNEN, SHOPPEN EN CARRIĂˆRE

LIEFDESSETJE?

    

NĂš OVERAL TE KOOP! DIT WAS 2011

10 PAGINA’S SHOWBIZZJAAROVERZICHT

 

NADJA SWAROVSKI

SHOPT IN FEESTELIJK MAASTRICHT

DE TRANEN VAN

ANGELA GROOTHUIZEN

NICOLETTE

SEXY MANNEN-INTERVIEWS

DANIEL CRZAIG & TIJL BECKAND

07

WOENSDAG 14 DECEMBER 2011

158

 

 


08

reportage

www.metronieuws.nl WOENSDAG 14 DECEMBER 2011

ROB VOSS

Bank reikt hand door crisis Metro neemt een kijkje achter de schermen bij de ING Bank Bank wil door crisis deskundigheid delen met klant Marketingdirecteur: Voor de crisis draaide het om de portemonnee van de klant, nu om het hart “Mijn salaris is nog niet binnen en ik moet allerlei rekeningen betalen”, klinkt het aan de andere kant van de lijn. Een tikkeltje wanhopig vraagt een vrouw wanneer ze haar geld gestort krijgt. Vliegensvlug schiet de telefonisch adviseur door het systeem op haar computer. “Voor vanavond zeven uur moet het gestort zijn”, is haar antwoord. Zodra ze weer beschikbaar is, hangt de volgende klant alweer aan de lijn. “Het is ontzettend druk momenteel bij de telefoondienst”, vertelt Sandra Blom, teammanager Call bij ING. “We hebben te maken met een ‘spaarloonhoos’.” Sinds de bekendmaking van de afschaffing van de belastingvriendelijke spaarloonregeling staan de telefoons roodgloeiend. “Dan kan de wachttijd nog wel eens langer duren, want hier konden we ons niet op voorbereiden”, zegt Blom. Het contact met de klanten is sinds de economische crisis bij ING voorop komen te staan. “We hebben moeten leren om te communiceren met onze klanten”, vertelt marketingdirecteur Vincent van den Boogert. “Sinds de crisis zijn we gaan inzien hoe belangrijk dat is.” Het idee is klanten echt kennis te laten opdoen van zaken. “We hebben veel geïnvesteerd in service en een uitgebreide kennisbank.

“We hebben moeten leren communiceren met onze klanten. Sinds de crisis zijn we gaan inzien hoe belangrijk dat is.” MARKETINGDIRECTEUR VINCENT VAN DEN BOOGERT, ING

ING in CIJFERS Jaarlijks bellen 9 miljoen klanten naar ING met een vraag over hun financiën. 700 miljoen keer bekijken bezoekers op internet hun geldzaken.

“Mijn kinderen staan bijgeschreven op mijn polis. Vallen die dan ook onder mijn eigen risico?”

ING kantoren krijgen bij elkaar 4.500 bezoekers per dag. In 77 procent van de gevallen wordt een telefoontje naar de bank binnen 20 seconden beantwoord. Bij ING gaan jaarlijks 160 miljoen enveloppen de deur uit.

“Het eigen risico geldt niet voor kinderen tot 18 jaar. Alle kosten voor uw kinderen, die onder uw dekking vallen, worden dus vergoed.”

Heeft u ook een vraag over zorgverzekeringen? Wij geven antwoord op al uw vragen op zilverenkruis.nl

Altijd antwoord. Dat is de Plus van Zilveren Kruis

KOEN VAN WEEL /ANP

Voorheen waren we gericht op de portemonnee van de klant, nu op hun hart. ING moet draaien om dagelijks bankgemak, het delen van deskundigheid en de klant moet het idee hebben dat we aan hun zijde staan.” Op de ING-vestiging in Arnhem zijn dertienhonderd medewerkers actief. Een gedeelte daarvan werkt op de onderste verdieping, bij Print & Mail. In de ruimte is het warm van de loeiende machines. Gigantische rollen papier staan klaar om bedrukt te worden en de drukmachines zijn continu bezig met het bedrukken van meters papier waarop onder andere afschriften staan. In de hoek van de drukkerij staat wel

een heel bijzondere machine. Deze drukt ook rekeningen, maar lezen kunnen de mannen van de drukkerij ze niet. Hier worden de afschriften van de drie- tot vier-

honderd blinde klanten van ING in braille gemaakt. “We zijn hier zes dagen in de week volop aan het werk”, vertelt een medewerker. “We drukken voor ING en

Nationale Nederlanden.” Deze laatste is een probleem, want bij het splitsen van bank en verzekering vervalt Nationale Nederlanden als opdrachtgever. ING is in 2009 met de Europese Commissie overeengekomen om het bankbedrijf en het verzekeringsbedrijf/vermogensbeheer van elkaar te scheiden en voor eind 2013 het verzekeringsbedrijf/vermogenbeheer af te stoten. Dit was onderdeel van een pakket reorganisatiemaatregelen die door de Europese Commissie werden gesteld om goedkeuring te krijgen voor de staatshulp die de Nederlandse overheid in 2008 en begin 2009 aan ING heeft gegeven. “Onze Print & Mail-afdelingen in zowel Arnhem als Leeuwarden zullen dit gaan voelen”, vertelt locatiemanager Arnold van Dam. “Dit betekent waarschijnlijk dat we onze afdeling in Arnhem moeten sluiten.” Na bijna een kwart eeuw zou er dan een einde komen aan deze drukkerij. Net zoals het aantal telefoontjes, loopt ook het aantal te versturen enveloppen terug door de komst van internet. Maar die komst heeft ook een groot voordeel: het delen van informatie met mensen is een stuk eenvoudiger geworden. “We zijn heel goed op weg de band met onze klanten te versterken”, zegt Van den Boogert. “Het advies dat we geven wordt hoogwaardiger, dat is belangrijk. Het is als het lopen van een marathon, dat duurt ook lang. Je moet een hoop zuurstof hebben, maar tot zover gaat het ons goed af.” NIKKI VAN DUUREN

REDACTIE@METRONIEUWS.NL


nieuws

www.metronieuws.nl

09

WOENSDAG 14 DECEMBER 2011

JASPER JUINEN/ ANP

Rotterdam Centraal gestolen

Zes van de letters die vroeger op het dak van het treinstation van Rotterdam de woorden Rotterdam Centraal vormden, zijn gestolen. De letters moeten op de nieuwe stationshal komen te staan als verwijzing naar het oude stationsgebouw dat werd ontworpen door de Nederlandse

architect Sijbold van Ravesteijn. Dat schrijft het college van Rotterdam in een brief aan de Rotterdamse gemeenteraad. De gemeente acht de kans dat de letters nog boven water komen klein en wil nu replica’s van alle letters op het nieuwe stationsgebouw plaatsen. “Het ver-

Die moet ik hebben...

trouwde beeld van de letters Rotterdam Centraal kan hiermee behouden blijven”, aldus het college in de brief. De letters werden ontvreemd uit een loods van ProRail waar ze waren opgeslagen. ProRail heeft aangifte gedaan van de diefstal.

Sony Tablet S WiFi + 3G

METRO

Gratis

vanaf 40,- 20,- p/mnd bijv. met Vodafone MBB Basis 40 2 jaar (1e 3 maanden 20,- p/mnd, daarna 40,- p/mnd), los: 549,99

Snelle herkenning supporters Utrecht Drie mannen die rellen schopten tijdens de voetbalwedstrijd FC Utrecht - FC Twente, zijn na openbare beelden aangehouden De politie heeft gisteravond voor het eerst beelden vrijgegeven van rellende supporters na de wedstrijd FC Utrecht - FC Twente op zondag 4 december. Het gezicht van een van de verdachten werd vertoond in Opsporing Verzocht. Alle beelden waren te zien bij RTV Utrecht en op politie.nl. Dat leverde binnen een paar uur herkenning van drie van de vier de relschoppers op. Het kwartet gezichten verscheen gisteravond om 18.00 uur online. Bij het begin van de tv-uitzending van Opsporing Verzocht, kon presentator Frits Sissing al melden dat drie van de vier heren waren herkend. Tijdens de uitzending werd nummer vier nog niet herkend. Sinds de supportersrellen bij stadion Galgenwaard zijn in

Kort nieuws

totaal twaalf relschoppers aangehouden. Na de wedstrijd dreven honderden FC Utrechthooligans de politie in het nauw. Onder meer werd er gericht met stenen naar agenten gegooid. Tijdens de ongeregeldheden loste de politie waarschuwingsschoten. Vijf agenten werden geraakt door stenen. De onrust begon al tijdens de wedstrijd, die korte tijd werd stilgelegd. De aanhang van de thuisclub werd kwaad toen supporters van de tegenstander met vuurwerk gooiden. Een team van 25 rechercheurs is met het onderzoek bezig. Volgens de politie zijn er veel beelden van de relschoppers beschikbaar. “Het zal niet bij deze vier blijven”, aldus de woordvoerder.

JEROEN JUMELET/ANP

Met gratis Sony Cradle (tabletstandaard) t.w.v. 35,Nu gratis

,40 ACCESSOIRES AAN

NAAR

KE

RST

KEUZE *

* Vraag in de winkel naar de voorwaarden.

dé tabletspecialist De rellen in beeld en - als inzet de nog niet herkende ‘fan’.

ERIK JONK

Wordt u de 1 miljoenste UPC Digitale TV-abonnee?

Gewonden brand A12 in Beverwijk TANKSTATION. Een 18-jarige

man uit Scherpenzeel en een 43-jarige inwoner van Almere zijn overgebracht naar het brandwondencentrum in Beverwijk wegens de verwondingen die zij maandag opliepen bij een ongeluk bij tankstation De Forten langs de A12 ter hoogte van Bunnik. ANP

Stakers hopen op coulante school

Maak kans op feestelijke prijzen Al bijna 1 miljoen huishoudens kozen voor digitale tv van UPC. Daarom pakken we ink uit. Bent u straks die miljoenste digitale tv-abonnee? Dan krijgt u één jaar gratis het UPC Alles-in-1 Voordeelpakket met 50 Mb Internet, Digitale TV, Bellen en Kabel TV en Radio plus ruim € 3.000,- aan fantastische kado’s, inclusief een full HD-TV! En kiest u vóór 17 december 2011 voor digitale tv van UPC, dan maakt u ook kans op een van de tien extra full HD-TV’s! Dus wees er snel bij en vier het mee met UPC.

SCHOLIER. De koepelorganisatie

in het voortgezet onderwijs, de VO-raad, steunt de scholierendemonstratie op 21 december. De organisatie roept samen met het Landelijk Aktie Komitee Scholieren schooldirecteuren op coulant om te gaan met leerlingen die dan demonstreren tegen de urennorm van 1040 per jaar. ANP

Actie loopt van 12 tot en met 16 december 2011 en geldt alleen voor nieuwe UPC Digitale TV-abonnees. Prijswinnaars worden op 20 december 2011 door UPC geselecteerd en op de hoogte gesteld. Op deze actie zijn de Algemene Spelvoorwaarden Promotionele Kansspelen van toepassing. Kijk voor alle voorwaarden en specicaties van de prijzen op upc.nl/miljoen


10

nieuws

www.metronieuws.nl WOENSDAG 14 DECEMBER 2011

Verraderlijke trekjes proberen te ontdekken op het gezicht van je tegenstanders Zelf je beste pokerface opzetten En: het spel kunnen winnen door maar één vraag goed te beantwoorden Dat zijn belangrijke nieuwe zaken in Hasbro’s opvolger van Trivial Pursuit: Trivial Pursuit, Wedden Dat Je ’t Weet? Jij kunt het spel winnen EEFJE SAVELKOUL/METRO

Trivial Pursuit met pokerface

Fiches om in te zetten en raden of je tegenstander het antwoord weet, dat is nieuw in Trivial Pursuit, Wedden Dat Je ’t Weet?

Trivial Pursuit, Wedden Dat Je ‘t Weet? wordt gespeeld in de bekende categorieën. Echter, het jagen op de trivianten middels hersenkrakers geldt niet meer alleen. Je hoeft namelijk helemaal geen vragen meer te beantwoorden om partjes te winnen. Elke beurt weer wedt iedere speler of de tegenstander die aan de beurt is het antwoord op een vraag wel of niet weet en zet een aantal pokerfiches in. Heeft de tegenstander het antwoord goed, dan krijgt hij het partje én alle fiches die ‘op fout stonden’. Is het antwoord fout, dan krijgt hij niets en ontvangen de spelers die ‘op fout hadden ingezet’ twee maal hun inzet. Belangrijk dus: ken jij je tegenspelers goed genoeg? Slim zijn, tactisch spelen en oefenen op je pokerface, dat zijn ingrediënten van deze nieuwe Trivial Pursuit, Wedden Dat Je ‘t Weet?. Hasbro en Metro geven twintig spellen weg. Het gaat vandaag niet om één vraag die je moet weten, maar om acht (uit het echte spel, maar ‘meerkeuze’). Je beste pokerface kun je voor later bewaren. ERIK JONK

1. Categorie: huwelijk. Welke tennisser trouwde eerst met Brooke Shields en later met Steffi Graf?

Stefan Edberg (S) Andre Agassi (T) Pete Sampras (M)

2. Categorie: Songfestival. Hoe vaak won Nederland het Songfestival tot 2010?

4 (R) 5 (T) 6 (N)

JE HOEFT MAAR ÉÉN VRAAG JUIST TE BEANT WOORDEN! Het spel waarbij het er niet om draait hoeveel je weet, maar om ho

Doe mee en win! Beantwoord je de acht vragen goed, dan vormen de letters die bij je antwoorden horen samen de oplossing van deze prijsvraag. Om vervolgens kans op Trivial Pursuit, Wedden Dat Je ’t Weet? te maken, ga je naar www.metronieuws.nl/ prijsvragen. Daar vul je je antwoord en je adres in. Op Metro’s website verschijnen vrijdag de twintig winnaars van het nieuwe spel. Veel succes!

3. Categorie: Kindersterretjes. In welke sport blonk Bobby Fischer uit als een wonderkind van 15?

Voetbal (A) Schaatsen (E) Schaken (I)

8.

Kalkoenkwab (E) Halskwab (I) Pluimveeprobleem (O)

4. Categorie: Bier. Welke bierbrouwer werd ooit samen met zijn chauffeur ontvoerd?

Freddy Heineken (V) Arend-Jan Amstel (W) Gerrit Grolsch (P)

5. Categorie: Kerst. Hoe heet het vlezige aanhangsel onder de bek van een

Categorie: Televisie. Welk wetenschappelijk tijdschrift uit 1888 heeft nu een eigen televisiezender?

kalkoen?

6. Categorie: Kaas. Wie noemde de verdediging van een voetbalteam ooit ‘net een geitenkaas’ in plaats van ‘net een gatenkaas’?

Johan Cruijff (A) Louis van Gaal (I) Lionel Messi (U)

7. Categorie: Ontdekkingen. Wat zag lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers bij Sex and the City-actrice Sarah Jessica Parker?

Meer vet dan zij kan verdragen (F) Een bh van haar eigen ontwerp (N) Een bh van haar grootste concurrent (M)

Discovery (K) Veronica (S) National Geographic (T)

ERIK JONK

ERIK.JONK@METRONIEUWS.NL


Auto-onderhoud kan véél voordeliger!

DE PRIJS IS HET BEWIJS S N O Kwik-Fit staat al jaren voor kwaliteit en degelijkheid. Die degelijkheid ervaart u in onze prijsstelling. OOK NU WEER!

Welkom bij het grootste autoservicebedrijf van Nederland.

Accu’s VOOR DE LAAGSTE PRIJS VAN NEDERLAND

• Vakkundige montage • Vooraf vaste prijsopgave • Laagste prijsgarantie • De beste kwaliteitsonderdelen • Uitgebreide productgaranties

Gratis montage. Klaar terwijl u wacht.

Olie verversen • Olie verversen met Mobil olie + oliefilter

Vanaf

v.a.

59.-

Uitlaten + KATALYSATOREN Binnen zonder afspraak, klaar terwijl u wacht

Kleine Beurt

BANDEN

• Olie verversen + oliefilter • Inspectie remsysteem • Bijvullen diverse vloeistoffen • Controle op slijtagegevoelige onderdelen

IN PRIJS VERLAAGD!

Vanaf

20% KORTING

Zomerbanden 175/70 R 13 175/65 R 14 185/65 R 15 195/65 R 15 205/55 R 16

82T 82T 88T 91H 91V

Energy E3B Energy Saver Energy Saver Energy Saver Primacy HP

van 83 84 100 100 130

Remmen

Overige zomerbanden van Michelin nu met 25% korting!

LEVENSLANGE GARANTIE OP REMBLOKKEN & REMSCHOENEN

Winterbanden OP=OP van voor

Zolang u de auto bezit.

GRATIS

195/65 R 15 91H Acelere Winter

86

64

205/55 R 16 91H 146 Winter Sport 3D

109

225/55 R 16 95H 203 W210 S. Zero 2

142

Kom snel langs zonder afspraak of bestel uw banden op Kwik-Fit.nl en plan zelf het tijdstip van montage.

30%

tot

KORTING

ELKE 2e

Schokdemper HALVE PRIJS

APK-KEURING van 39.95

• Inclusief afmelden en btw • Exclusief verplichte roetmeting voor dieselauto’s

25.-

Maak snel een afspraak op www.kwik-fit.nl

Adressen en openingstijden: www.kwik-fit.nl of bel 0900-8698 ( ( 0,10 p/m

Bandenprijzen inclusief montage, garantie en btw, exclusief balanceren, ventielen en verwijderingsbijdrage. Geldig t/m zaterdag 24 december 2011. Niet in combinatie met andere aanbiedingen. Prijzen van de onderhoudsbeurten zijn op basis van 10W40 Mobil olie en op basis 2/3 cilinders.

GA TOCH GEWOON NAAR KWIK-FIT!

• Olie verversen + oliefilter • Inspectie + reiniging remsysteem • Vervangen bougies (benzineauto’s) • Bijvullen diverse vloeistoffen • Controle op slijtagegevoelige onderdelen • Vervanging filters • Volledige inspectie auto

Vanaf

169.-

Boek nu zelf uw afspraak op www.kwik-fit.nl

REMTEST

100% geld terug garantie wanneer u geen verbetering ervaart met uw nieuwe schokdempers.

69.-

Grote Beurt

voor

58 59 70 70 91

39.-

• Reparatie • Vervanging • Noodruiten 180 VESTIGINGEN OF BIJ U VOOR DE DEUR Vergoeding via uw verzekering mogelijk.

Voor ruitvervanging belt u 0800-7007 of kijk op www.kwik-fit.nl


meningen

12

www.metronieuws.nl WOENSDAG 14 DECEMBER 2011

KRIJG NOU TIETEN! Bijna elke vrouw wil grotere borsten. We hebben alles over voor de felbegeerde spleet in het decolleté. En als het even kan willen we ook die halve - witte dan wel bruine - kwarkbollen die boven ons shirtje uitstijgen, zo hoog mogelijk, als een soort airbags voor onder je kin. Er zijn maar een paar vrouwen die gezegend zijn met zo’n natuurlijk onnatuurlijke voorgevel, maar ook die zijn niet tevreden, zij willen weer kleinere borsten die vanzelf omhoog blijven staan.

Column

HADJAR BENMILOUD

O

COLUMNISTE

“Zo sexy en voluptueus als Hemafrodiet Andrej op de foto’s staat, zo sexy zijn weinig vrouwen.”

m een lang verhaal kort te maken: vrouwen zijn nooit tevreden met hun HADJAR BENMILOUD buste, en willen allemaal een corrigerende beha. Het liefst zo’n beha waar niet alleen ijzeren beugels inzitten, maar ook lekker veel gelvulling om het zaakje zover mogelijk omhoog te drukken. En als je echt kleine borsten hebt neem je gewoon zo’n voorgevormde schuimbeha - Hema verkoopt van oudsher de beste - waar zelfs een magere man tieten van krijgt. Letterlijk. Hema lanceerde gisteren een campagne waarin de beroemde pushupbeha op spectaculaire wijze wordt aangeprezen:

het model is geen vrouw, maar Andrej Pejic, de 20-jarige androgyne jongen die het afgelopen jaar furore maakte als high- fashion manvrouw voor Jean Paul Gaultier en consorten. Maar dat Hema nu als eerste Nederlandse merk met Andrej in zee gaat, bewijst niet alleen de effectiviteit van Hema’s schuimrubberen beha’s, maar ook vooral hoe onhaalbaar het vrouwelijke schoonheidsideaal is. Want zo sexy en voluptueus als Hemafrodiet Andrej op de foto’s staat, zo sexy zijn weinig vrouwen. Zelfs mét schuimrubberen voorbindtieten.

A

ls de campagne van Hema bedoeld is om mannenemancipatie aan te moedigen, juich ik dat natuurlijk toe. Elke actie die de vooroordelen over stereotypische mannelijkheid en vrouwelijkheid onderuit haalt, verdient het om met applaus onthaald te worden. Maar het (non-chirurgische) mes moet wel aan twee kanten snijden: daarom pleit ik voor een vrouwvriendelijk alternatief om de grenzen tussen mannen en vrouwen nog wat onzichtbaarder te maken. Ik wacht met smart op een schuimrubberen voorbindpiemel van Hollands favoriete warenhuis. En tot die tijd kan ik Hema’s assortiment sportsokken van harte aanbevelen. Reageren op columns? Ga naar www.metronieuws.nl/columns

Heinz de kat

Wat vind jij?

RENÉ WINDIG EN EDDIE DE JONG

Hells Angels naar het pittoreske Den Ilp moet kunnen.

Dick Velthuisen 45, FREELANCE FOTOGRAAF

“Niets mis mee, kunnen ze gezellig meedoen met de kerstverlichtingroute van Den Ilp.”

Jeroen Dielemans

Brief van de dag

28, VORMGEVER

COLOURBOX.COM

“Natuurlijk, statistisch gezien wordt het er alleen maar veiliger op.”

Er zit een knop op je radio

Brieven

RADIO. Beste meneer Evengroen, er zit een heel mooi knopje op je radio waarmee je zo naar Skyradio kunt zappen. Daar draaien ze op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur nooit twee keer dezelfde plaat. Dus het is niet noodgedwongen, de keus is aan u!! Wie is hier de dombo?

Bart Meijer 31, MEDEW. TECHNISCHE DIENST

“Den Ilp? Ik had eigenlijk gedacht dat ze nu eindelijk wel eens naar Vught zouden gaan.”

Horoscoop Ram 21/3–19/4. Zonnige tijden breken voor je aan. De zware tijd die jij hebt meegemaakt kun je al achter je laten. Stier 20/4–20/5. Niets is zeker in het leven, hoe graag je dat ook zou willen. Tweelingen 21/5– 20/6. Jij bent erg gevoelig en dat komt goed uit. Gebruik je gevoeligheid en kies het juiste tijdstip om in te grijpen.

Weegschaal

23/9-

22/10. Jij hebt een scherpe tong de laatste tijd. Dat kan heel verhelderend en opluchtend werken.

Schorpioen 23/10– 21/11. In jouw relatie is op

het moment niet alles koek en ei. Toch kun jij je laten afleiden door een uitje met vrienden.

Boogschutter 22/11–21/12. Je mogelijkhe-

den zul jij zelf moeten vergroten, bijvoorbeeld door je kennis up-to-date te brengen.

Kreeft 21/6–22/7. Je houdt niet van raadselachtige zaken. Jij overziet graag de dingen voordat je eraan begint.

Blijf toch met beide benen op de grond staan.

Leeuw 23/7–22/8. Er is een persoon in je omgeving die altijd zoveel voor je doet en altijd voor je klaarstaat.

Jij bent in een zeer charmante bui. Je optreden zal dan ook menig hart sneller doen kloppen.

Maagd 23/8–22/9. Je ontvangt nog niet het applaus waar je op wacht.

Vissen 20/2–20/3. Verlang niet naar de problemen als die wegvallen.

Steenbok 22/12–19/1.

Waterman 20/1– 19/2.

NS, luister eens naar klachten TREIN. Sanne van Breemen was blij met een zitplaats. Tycho ter Hark was één van de andere weinige tevreden NS-reizigers. Reden: zijn trein had gisteren geen vertraging. Dat was bij mij ook het geval maar vandaag was het alweer prijs. Oud nieuws dus en zeker geen gevolg van de nieuwe dienstregeling. Gezien de tarieven en structurele prijsverhogingen mag je dit zelfs verwachten. Het is nu te hopen dat de NS luistert naar alle klachten met betrekking tot overgeslagen stations, te korte treinen en te lange reistijden en daar iets mee doet. Maar ja, die monopoliepositie hè. JOLANDA DE PEE, RIDDERKERK

Doe maar een peloton ME’ers REIZEN. Met zoveel domme b(l)ondjes in de trein en zoveel domme aso’s met een mobiele telefoon die wel geplakt lijkt aan het oor, in de trein en met zoveel kakelende kippen in de trein stel ik voor om in elke stiltecoupé een groep stille ME’ers te plaatsen om de orde te handhaven. BAS RÜHL, DEN HAAG

MARK BLOM, BERGAMBACHT

Accepteer geen files meer

Eerst eten voor ons eigen volk

VERKEER. Elke dag staan er files in het land. Mensen betalen wegenbelasting, belasting op brandstof, op voertuigen. Waarom accepteren automobilisten het dan nog wel als zij - als een kudde mechanisch vee moeten stilstaan op de snelwegen? Als een voorstelling of film is uitverkocht, maar ik wil toch, zou ik blij zijn met een optie om te staan. Als ik ergens heen wil, maar de trein is vol, ben ik net zo blij met die optie.

ETEN. Even een korte reactie op columnist Ton BroekhuiOok in Metro? sen in Metro maandag: Geld pompen in landen die er zelf een zooitje van maken. HalStuur je brief van lo 50.000 voedselbankafhanmaximaal 100 woorden kelijke mensen, per e-mail naar 520.000 werklozen in brieven@metro2013 en honderdduinieuws.nl. Geef je zenden wegkwijnende volledige naam en winkeliers en ZZP’ers. adres op. De En dat allemaal in ons redactie behoudt eigen Nederland. Zou zich het recht voor www.metronieuws.nl eigen volk misschien brieven in te koreerst mogen worden gered? ten. Het copyright van

JEROEN MARTTIN, APELDOORN

LEIDEN

KRIJN SCHOONDERWOERD,

brieven vervalt aan Metro.


DIT IS EEN UITGAVE VA N METRO CUSTOM PUBLISHING

anneer Waar & W cht? iser opgeri is Sennhe ar twoord na Stuur je an s.nl etronieuw m n@ ne in w

Wil jij ook de ultieme geluidservaring als je onderweg bent ? Doe mee en win één van de 5 PX 200i portable headphones twv € 90,-! Tip: check out www.facebook.com/sennheiserbnl


DIT IS EEN UITGAVE VA N METRO CUSTOM PUBLISHING

 

Bekijk onze uitgebreide collectie sexy lingerie en erotische kerstcadeaus...

Stout de voordeligste in sextoys en lingerie

     

www.willie.nl

      

,+**+)&%$# ,+**+)('*

&"""% " " ""

 """"

&%$#"%)!") $!+&%)") &!#)!"'"


 

 

  

       


DIT IS EEN UITGAVE VA N METRO CUSTOM PUBLISHING

    

&%$#"! "" #% """%"% #"% "!$ "" #% ! $$"" """%"% % $ " $ "# " % "! #"# " %$#"!$ #" "!!" %$%" ""% %"" ""! " "% ""% #"% "$ ""! " $"$ #" "#" " % """%"% $ #" %$%" ""% !"" !% !"%

  ""% #" % €  


DIT IS EEN UITGAVE VA N METRO CUSTOM PUBLISHING


DIT IS EEN UITGAVE VA N METRO CUSTOM PUBLISHING


DIT IS EEN UITGAVE VA N METRO CUSTOM PUBLISHINGEen themakrant die bij jou past Bereik jouw doelgroep met een publicatie op maat. De mogelijkheden zijn divers, zoals adverteren in een relevant thema of een volledige afname waarbij jij de inhoud bepaalt. Metro Custom Publishing brengt jouw boodschap gericht over op de doelgroep die jij wilt aanspreken.

HET O WILOG OO WATK DEK DE JKHED TER ZIEEN N

DIT IS EEN UITG AVE

O CUST OM PUBL ISHIN

G

VAN METR

OM O CUST

PUBL ISHIN

G

ng! 0,- korti Nu 3 15

2

l.nl cvkete

jnnieuwe

www.mi

5

el:

50 0800 17

HOW TE S AGEN! EUKS DE L E FEESTD RATIS* EG RD VOO E KAARTJ NU 2

APRIL 201

AVE EEN UITG DIT IS

dig? -ketel no euwe CV

VAN METR

NU TE ZIEN IN MAASTRICHT, UTRECHT & ZWOLLE:

6

Maik de Boe draagt elke r dag een and ere bril

Joke Me eder 99% van mist haar gezicht svermo gen

 

    Martin van Zaanen liet ogen lase zijn ren in Turkije

Neem contact op voor meer informatie: David Beentjes

david.beentjes@metronieuws.nl

Tel: 020-5114 073

www.metronieuws.nl

* RESERVEER O.V.V. ‘METRO FEESTDAGEN’

RESERVEER NU: 0900-300 3000 OF VIA HOLIDAYONICE.NL/METRO 

  

ook verkrijgbaar bij

(45CT/MIN)


DIT IS EEN UITGAVE VA N METRO CUSTOM PUBLISHING

Hopelijk ben je dit morgen weer vergeten…

Vana 1 januaf verplic ri ht …maar vergeet niet om altijd in én uit te checken met je Studentenreisproduct. Wakker worden! Vanaf 1 januari 2012 zijn alle studenten die in Nederland met een Studentenreisproduct reizen verplicht om ook bij NS in en uit te checken. Net als in de bus, tram en metro. In plaats van een papieren treinkaartje heb je dan voor het hele openbaar vervoer nog maar één OV-chipkaart nodig.

Zorg daarom dat er voldoende saldo op staat (minimaal v 10,-) en check altijd in en uit, óók in je vrij-reizen periode. Dan krijg je altijd de juiste korting, betaal je de juiste prijs en heb je een geldig vervoerbewijs. Meer weten? Kijk op ns.nl/studenten


DIT IS EEN UITGAVE VA N METRO CUSTOM PUBLISHING

N IEUW NICORETTE速 inhaler helpt je te stoppen met roken, en houdt je handen bezig

De NICORETTE速 inhaler is geschikt voor rokers waarbij het hand-mond ritueel van groot belang is. Door tegelijkertijd de nicotinebehoefte te bestrijden wordt het tabaksgebruik verminderd. De inhaler is makkelijk in gebruik, waar en wanneer dan ook, en helpt je te stoppen met roken. Lees voor gebruik de bijsluiter. Werkzaam bestanddeel: nicotine. Niet gebruiken wanneer u een ernstige hartaandoening heeft, recent een beroerte heeft gehad of een ontsteking in de mond, keel of slokdarm heeft, of indien u borstvoeding geeft. Raadpleeg uw arts voordat u nicorette速 gebruikt tijdens de zwangerschap. KOAG nr.: 33-0711-0901 NL2011/054 Johnson & Johnson Consumer BV, Rooseveltweg 15, 1314 SJ Almere. www.nicorette.nl


DIT IS EEN UITGAVE VA N METRO CUSTOM PUBLISHING

  


*

t f e o h n e k a r t Je koffer kwij g e e n p r o b l e e m t e z i j n

www.spain.info


entertainment

14

www.metronieuws.nl WOENSDAG 14 DECEMBER 2011

TROS

2

Over rokken en tranentre Ali B, Armand en Nina.

entertainment

Nieuwe reeks Ali B Op Volle Toeren Ali B: We worden weggeblazen door Armand In Ali B Op Volle Toeren worden rappers aan zangers van het Nederlandse levenslied gekoppeld om elkaars nummer in een nieuw jasje te steken. Ali B over een aantal spraakmakende samenwerkingen:

Nieuws

ARMAND EN NINA

Ali B, Rob de Nijs en Hef.

CORRY KONINGS EN KEMPI

GETTY IMAGES

De Britse singer-songwriters James Morrison en Jesse J zijn vrijdag te gast in de derde live-uitzending van The Voice Of Holland. Zij spelen solo een eigen nummer, doen een duet en zingen samen met The Voice-kandidaten. Speciale aandacht is er voor het Wereld Natuur Fonds. METRO

“Daar waar de rappers vaak onvoorspelbaar en rebels zijn, worden Nina en ik in deze aflevering weggeblazen door Armand. Het is een grappige aflevering geworden, maar ook mooi, omdat Armand zich voor het eerst op de Nederlandse televisie kwetsbaar toont; hij is zenuwachtig.� “Dat wordt een tranentrekker. Ze stellen zich allebei zo kwetsbaar op en geven zoveel van zichzelf, dat hoor je terug in de muziek.�

op het randje zijn. Denk maar aan ‘Het werd Zomer’ van De Nijs.� GEORGE BAKER EN DIO

“Dio had geen idee dat George 20 miljoen platen heeft verkocht. Mooi om te zien hoe die twee werelden elkaar ontmoeten. Ik denk dat onze bewerking van ‘Una Paloma Blanca’ van George een potentiĂŤle radiosingle is.â€? LIESBETH LIST EN STICKS

“Dat is een echte afsluiter. Liesbeth is grandioos. Daar heb je er maar een van. Net als Mies Bouwman. Ze ademen hetgeen wat ze doen. Met Sticks hebben we een hele mooie ‘Pastorale’ weten te maken. Er komen bijzondere verhalen naar buiten. In deze serie zijn de mensen heel openhartig. Het lijkt wel alsof ze denken: als ik het een keer moet vertellen, dan is dit misschien wel hĂŠt moment.â€?

ROB DE NIJS EN HEF

Sticks, Liesbeth List en Ali B.

“De mannen lijken heel verschillend, maar ze zijn allebei... ik wil niet zeggen rokkenjagers, maar het komt er in de buurt. Voor hun tijd maken ze allebei teksten die

De Samsung Galaxy SII Voor de laagste prijs van Nederland!

Ga naar tele2.nl of bel 0900-1730 (10 ct p/min) $DQELHGLQJLFPHHQMDULJFRQWUDFW'HHPQGÂźSPQGGDDUQDÂźSPQG.LMNYRRUGHYRRUZDDUGHQRSWHOHQO 3HLOGDWXPODDJVWHSULMVYDQ1HGHUODQG'H]HDFWLHORRSWWRW

Ali B op Volle Toeren, vanavond, 20.25 uur, Nederland 3

MERIKE WONING

MERIKE.WONING@METRONIEUWS.NL


entertainment

15

www.metronieuws.nl WOENSDAG 14 DECEMBER 2011

VALERIE KUYPERS/ANP

njagers ekkers Ouwe Nieuw jasje

rockers

HUILEN IS TE LAAT

De Amsterdamse band De Dijk, die morgen het eerste van drie uitverkochte concerten in Paradiso geeft, bestaat dertig jaar. Het is niet de enige Nederlandse groep die al decennia meegaat. Sterker nog: er zijn zelfs die al langer meedraaien.

Golden Earring OPGERICHT IN: 1961 MARCEL ANTONISSE/ANP

CORRY KONINGS ZANGERES

“Ik was zeer vereerd dat ik mee mocht doen. Vorig seizoen werd ik ook al gevraagd, maar toen dacht ik: dat kan ik niet, een nummer in een nieuw jasje steken. Maar toen ik het programma zag, had ik spijt en kwam ik tot de conclusie dat ik het misschien toch wel kan met de hulp van mijn producer Waylon van der Heijden. Ali B. heeft me aan Kempi gekoppeld. Een hele gevoelige jongen. Ik bewerk zijn nummer ‘Stress’ en hij mijn nummer ‘Huilen is voor Jou te Laat’. We hebben ieder op onze eigen manier het nodige meegemaakt. Zoiets komt samen bij het maken van een liedje voor elkaar.”

Met afstand de langst actieve band in de Nederlandse rockmuziek. De rockopa’s uit Den Haag vierden dit jaar hun vijftig(!)-jarig bestaan en draaien daarmee zelfs een jaar langer mee dan de Rolling Stones. Scoorden met name in de jaren zestig, zeventig en tachtig grote hits, ook in de Verenigde Staten. Vooral ‘Radar Love’ sloeg hard in en schopte het tot internationale klassieker.

Normaal OPGERICHT IN: 1974 VALERIE KUYPERS/ ANP

Grondleggers van de boerenknalrock vierden in 2010 hun 35-jarig bestaan met het boek Ik Zeg Oeh... 35 Jaar Deurdonderen. Grootste hits: ‘Oerend Hard’, ‘Mama, Woar Is Mien Pils’ en ‘Hiekikkowokan’. Dat is Achterhoeks. Zelfs Jovink en de Voederbietels, met de zoon van Normaalzanger Bennie Jolink, is inmiddels één van de langst meedraaiende bands (sinds ’92).

Nits OPGERICHT IN: 1974 KOEN SUYK/ANP

3st

NU OP BLU-RAY EN DVD!

Nits? Nits? Jazeker. Toen Nits populair was vooral in de jaren tachtig heette de Amsterdamse popgroep rond zanger en liedjesschrijver Henk Hofstede en toetsenist Robert Jan Stips nog The Nits. En tegenwoordig Nits dus. Bekendste nummers: ‘Urk’, ‘Adieu Sweet Bahnhof’ en ‘In The Dutch Mountains’. Om te bewijzen dat ze echt nog bestaan: kijk op www.nits.nl. In maart en april gaan ze weer uitgebreid touren. METRO


games

16

www.metronieuws.nl WOENSDAG 14 DECEMBER 2011

powered by

Top 3 games

www.pu.nl

1

The Elder Scrolls V: Skyrim (PC, PS 3, Xbox 360) De langverwachte openwereld RPG lost zijn hoge verwachtingen in. Voor velen de game van het jaar.

Skyward Sword is niets minder dan een meesterwerk.

3

Uncharted 3: Drake’s Deception (PS 3) Het derde deel in de fantastische Uncharted reeks oogt verblindend en speelt als een avontuurlijke blockbuster.

2

The Legend of Zelda: Skyward Sword (Wii) Een nieuwe Zelda is altijd reden voor een feestje maar

DEAL VAN DE DAG

OTTO’S KANTOORCENTRUM: ARBO GOEDGEKEURDE BUREAUSTOEL VOOR KANTOOR OF THUIS IN ZWART OF BLAUW van

599,00 50% 00 â‚Ź299,

â‚Ź

korting

voor

Topmodel bureaustoel met hoge instelbare voorgevormde rug. Â…;JUEJFQUFJOTUFMMJOHÂ…%FTJHODISPPNWPFUFOLSVJT Â…4ZODISPPONFDIBOJFLHFXJDIUJOTUFMCBBSÂ…"SNMFHHFST IPPHUF EJFQUFFOCSFFEUFJOTUFMCBBSÂ…*ODMVTJFGXJFMFOWPPS IBSEFPG[BDIUFWMPFSFOÂ…7FSLSJKHCBBSJO[XBSUPGCMBVX

Remake Halo overtuigt na tien jaar nog steeds Halo: Combat Evolved zette Xbox op de kaart Met een druk op de knop wisselen tussen graphics van nu en tien jaar geleden Gamerecensie Halo Combat Evolved Anniversary Genre: First-personshooter Gespeeld op: Xbox 360 Beoordeling: 3333

Tien jaar geleden betrad Microsoft de markt van de spelcomputers met haar Xbox. Sony en Nintendo keken met argusogen naar de Amerikaanse verrichtingen. De markt bleek uiteindelijk groot genoeg voor drie partijen. Maar zonder goede games, wordt je spelcomputer geen succes. Halo: Combat Evolved was toen een launchgame en was een schot in de roos. Het schietspel heeft ontzagwekkend veel betekend voor Microsoft en is ook voor de Xbox 360 nog steeds de belangrijkste platformexclusieve titel. Halo: Combat Evolved - Anniversary is een remake van de game waar

Het originele Halo: Combat Evolved heeft enorm veel betekend voor de Xbox.

alles mee begon. Het spel heeft na al die jaren nog weinig aan kracht ingeboet. Uiteraard kent de game nu HD-graphics: het aardige is dat je met een druk op de knop kunt wisselen tussen de graphics van het originele spel en de remake. Zo zie je mooi hoe ver games zijn geĂŤvolueerd in het

Marathon Zelda voor goede doel Een groep enthousiaste gamers organiseert een Zelda-marathon met als doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor de Hartstichting. Het zestal gamers houdt vanaf vanavond 20.00 uur

tot zondag 18 december 23.59 uur een honderd uur durende Zelda-marathon. Ze sluiten zich

afgelopen decennium. Kleine veranderingen daargelaten zal het voor Halo-fans vooral een aangename ‘trip down memory lane’ zijn, in afwachting op Halo 4 die kerst 2012 verschijnt. JAN MEIJROOS, POWER UNLIMITED POWERUNLIMITED@METRONIEUWS.NL

hiervoor op in een woonkamer, waar zij achter elkaar zeven verschillende Zelda-games spelen. Middels een camera in de huiskamer zijn de gamers honderd uur lang live te volgen. Dit gebeurt via een livestream op de website www.zeldamarathon.nl. Tijdens de marathon zullen de Zelda-fans volgers oproepen om geld te doneren. METRO

#FTUFMEFWPVDIFS PQXXXTBWFNZEBZOM

SCAN DE QR-CODE! powered by

Gran Turismo 5, “2â€?, “PlayStationâ€?, “PS3â€? and “ â€? are trademarks or registered trademarks of Sony Computer Entertainment â€? is a trademark of the same company.â€œĂ”â€? is a registered trademark of Sony Corporation. “Blu-ray Discâ€? and “BDâ€? are Inc. “ trademarks. All rights reserved. Manufacturers, cars, names, brands and associated imagery featured in this game in some cases include trademarks and/or copyrighted materials of their respective owners.

The Best Of PlayStationÂŽ3


weer

17

www.metronieuws.nl WOENSDAG 14 DECEMBER 2011

Puzzels

Colofon

Weer

Hoofdredacteur: Robert van Brandwijk Eindredactie: Marije van ’t Hoog, Erik Jonk Nieuwsredactie: Klaas Boomsma, Iris Cohen, Marlies Dinjens, Ruben Eg, Niels Rigter, Jeroen van Wieringen Entertainment: Edwin van Dalen, Mario Wisse, Merike Woning Sport: Jeroen Haverkort, Marieke van der Voort, Luc Wierts Amsterdam: Wout Maas, Anne-Fleur Pel Rotterdam: Job Halkes, Jelle van de Kamp, Laura Tenret Webredactie: Dave van Aken, Joost Tadema Beeld en vormgeving: Linda Oudendijk, Enzo Peters, Eefje Savelkoul, Marcel Smit Fotograaf: Richard van der Klaauw Correctie: Wilke Martens Stagiaires: Nikki van Duuren, Laurens Groeneveld, Puck Roest Algemeen directeur/uitgever:Silvio de Groot Commercieel directeur: Marcel den Hoed Distributie: Jurriaan Otting. Metro is ‘s werelds grootste gratis dagblad met 67 edities in 22 landen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Metro is politiek en religieus onafhankelijk en wil lezers in 20 minuten op de hoogte brengen van het nieuws van de afgelopen 24 uur. Metro wordt dagelijks gelezen door meer dan 17 miljoen wereldburgers. Metro Holland BV Postbus 90009 1006 BA Amsterdam tel: 020 - 511 4000

STAAT HET OCHTENDNIEUWS WEL IN DE OCHTENDKRANT?

NU

NUzakelijk

NUsport

NUfoto

NUjij

Niets is actueler dan

Metro Rotterdam Westblaak 224 3012 KP Rotterdam tel: 010 - 206 03 20


televisie

18

www.metronieuws.nl WOENSDAG 14 DECEMBER 2011

Film keuze

LEENDERT JANSSEN

Love Actually.

Liefde hangt in de lucht Love Actually. RTL 5, 20.30 uur

Het is de maand voor kerst en in Londen hangt er liefde in de lucht. Cupido heeft rare streken, want hij schiet pijlen af op de set van een erotische film, waardoor de stand-ins voor de hoofdrolspelers echte gevoelens krijgen.

Ned 1

20.30 uur Het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2011 Thomas van Luyn, Margriet Brandsma, Brainpower, Sybrand van Haersma Buma, RouĂŠ Verveer en Peter Buwalda behoren tot de dertig prominenten die dit jaar meedoen.

Snow Dogs. SBS 6, 20.30 uur

Wanneer Ted Brooks hoort dat hij genoemd wordt in een testament, reist hij naar Alaska. Als hij aankomt, blijkt echter dat hij een team sleehonden gekregen heeft.

Ned 2

23:50 NOS Journaal

100 MENSEN GEZOCHT! 

-,+*)('&+%$#"+)&!%$#! &"*!%$(&"*!

JEROME DE LINT

Ned 3

18:20 That's the question 18:50 Man bijt hond 19:20 De nalatenschap 19:50 Het eilandgevoel van Schiermonnikoog 20:25 Slag bij Nieuwpoort 20:50 Labyrint 21:25 Moraalridders

17:59 EenVandaag 18:00 NOS Journaal 18:15 EenVandaag 18:40 NOS Sportjournaal 19:00 Lingo 19:25 Een huis vol 20:00 NOS Journaal 20:30 Het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2011 22:10 Het drama van... 22:55 Pauw & Witteman

Testament achterna

015_PHOTO CREDIT

20.25 uur Slag bij NIeuwpoort Kennisquiz waarin twee kandidaten vragen moeten beantwoorden over onze vaderlandse cultuur en geschiedenis. Presentatie: Frits.

RTL 7

21.40 uur Proefkonijnen Hoe is het om een olifant als huisdier te hebben? Hoe smaakt mensenvlees? Hoe ver kun je rijden met biogas van je eigen drol? Dennis Storm en Valerio Zeno geven nuchtere antwoorden op bezopen vragen.

RTL 8

19:00 De politie op je hielen! 20:00 Operation repo: Payback time! 20:30 RTL Voetbal: UEFA Europa League Wisla Krakow - FC Twente 23:15 RTL Voetbal: samenvattingen

RTL 4

17:35 Te land, ter zee en in de lucht 18:05 Vrijland 18:23 Het Klokhuis 18:45 NOS Jeugdjournaal 19:00 SpangaS 19:30 De Wereld Draait Door 20:25 Ali B op volle toeren 21:10 Van de straat 21:40 Proefkonijnen 22:30 PowNews 22:50 NOS op 3 23:10 Je zal het maar zijn

22:00 Nieuwsuur 22:55 Duivelse dilemma's 23:40 VPRO Import: Gewoon doen!

18:10 The bold and the beautiful 18:40 Dr. Phil 19:30 Kinderziekenhuis 20:00 Bevallingsverhalen 20:30 Cruel intentions 22:30 As the world turns 23:20 The young and the restless

RTL

SBS 6

18:15 Editie NL 18:35 RTL Boulevard 19:30 RTL Nieuws 19:55 RTL Weer 20:00 Goede tijden, slechte tijden 20:30 The voice of Holland Real life 21:30 Dit is mijn lijf 20.30 uur The voice of Holland - Real life Realityserie waarin de kandidaten van The Voice of Holland gevolgd worden in hun dagelijks leven en bij hun voorbereidingen op de show.

16:05 Little house on the prairie 17:05 De grote verhuizing 18:00 Gezellig thuis met de feestdagen 19:00 Hart van Nederland - Vroege editie 19:20 Shownieuws - Vroege editie 20:00 Dieren op spreekuur 20:30 Snow dogs 22:30 Hart van Nederland - Late editie 22:55 Piets weerbericht 23:00 Shownieuws - Late editie 23:35 Op vakantie 20.00 uur Dieren op spreekuur Verschillende dierenartsen en hun bijzondere patiĂŤnten staan centraal. De dierenarts speelt een belangrijke rol voor dieren en hun soms bezorgde verzorgers.

22:30 How the other half live 23:30 RTL Nieuws 23:40 RTL Weer 23:45 RTL Boulevard

Net 5

Veronica

16:40 Caroline in the city 17:05 Will & Grace 17:35 Will & Grace 18:05 Jesse 18:30 Junior MasterChef 19:30 Het blok AustraliĂŤ 20:30 The prestige 23:05 De co-assistent

Comedy Cen.

18:40 According to Jim 19:05 Two and a half men 19:30 Gary unmarried 20:00 The big bang theory 20:30 Criminal minds 21:25 Chase 22:20 Criminal minds 23:15 Flashpoint

19:55 Family guy 20:20 South Park 20:50 Scrubs 21:10 Melissa & Joey 21:40 That '70s Show 22:05 Friends 22:35 Two guys and a girl 23:25 Married with children

$ $$$$(!!, ,&$$(+ &+$ +&"+,(+&$"&,&+$$     ,$,&*&+$($'(&*,&$",+,+ $$  

Het is tijd voor Fair Finance!

&$'+*$'(("$&&+$& "&$,+$($ *$$$$$ Bel "&",!&+ ("( vandaag voor een gesprek in jouw stad: 020 20 50 $ 285 &

+$ ' $ ,&+& recruitment@appcogroupsales.nl t.a.v. Kirsten ("( & +$

www.microkrediet.nl

www.appcogroupsales.nl

LEZERSACTIE Win 9x The Lord of the Rings; War in the North - Collectors Edition (PC, PS 3, Xbox 360) In deze hack & slash actie-RPG kunnen maximaal drie andere spelers een Fellowship vormen om samen naar het gevaarlijke noorden van Midden-aarde af te reizen. Speel als dwerg, elf of mens en stop het leger van AgandaĂťr, een machtige onderdaan van Sauron. Wij geven negen keer de speciale Collectors Edition weg die onder andere vergezeld gaat met een LotR beeldje: drie keer voor de PC, drie keer voor de PlayStation 3 en drie keer voor de Xbox 360. Ga naar de prijsvraag op www.savemyday.nl

WEES SLIM, KOOP SLIM powered by

Want als je nĂş overstapt, ontvang je een HD ontvanger van â‚Ź 199 voor maar â‚Ź 49!* Hiermee bekÄłk je alle populaire zenders in HDkwaliteit. Deze zenders zitten standaard in je abonnement. Net als razendsnel internet en voordelig bellen.

van â‚Ź 199 voor

â‚Ź 49 *

Te vroeg

je studiekeuze gemaakt? ?

En wil je wat anders?

info Meer Ga dus snel naar ziggo.nl/overstap of bel 0900-0730 (lokaal tarief) en stap nĂş over op Alles-in-1 van Ziggo.

Chdeescitke

Twee maanden leren, intensieve begeleiding, diploma en direct een baan!

nuwatanders.nl *Deze aanbieding is alleen geldig voor nieuwe Alles-in-1 abonnees. De getoonde ontvanger kan afwijken van het werkelijke model. Zolang de voorraad strekt.


wonen

www.metronieuws.nl

Woningruil moet verkoop stimuleren Funda gaat woningruilers matchen Mogelijkheden inzichtelijk Verkopers willen koper met woninginruil tegemoet komen

Hans en Thea Luiten zijn bereid het niet verkochte huis van een potentiële koper over te nemen.

Een variant op woningruil zien we bij Hans en Thea Luiten. Hun huis in Bleiswijk staat nu twee jaar te koop. Er zijn nog maar weinig kijkers geweest en de vraagprijs is al gezakt van 790.000 euro naar 649.000 euro. Omdat de verkoop niet opschiet besloot Hans Luiten de potentiële koper tegemoet te komen. Niet met woningruil maar met woninginruil. De familie Luiten wil

Kort nieuws

Score makelaars op website BEOORDELING.

niet ruilen om er te gaan wonen want ze hebben inmiddels zelf een appartement gekocht. Maar als de potentiële koper zijn eigen huis nog niet heeft verkocht zijn ze bereid dat over te nemen. Zo wordt voor de koper een drempel weggenomen en hopen Hans en Thea hun huis sneller kwijt te raken. De ingeruilde woning willen ze dan zelf gaan verkopen of verhuren. JOSÉ SCHELLEKENS

ili Ti eu p Ce van nt ra a M

Vergelijk met de buren

Hoe scoort uw energiegebruik? Gebruikt u meer of minder energie dan de buurman? Check het met het gratis Advies op maat van Milieu Centraal.

“Vergelijk mijn energiegebruik” laat zien of u meer of minder energie gebruikt in huis dan soortgelijke huishoudens. Na een paar korte vragen over uw persoonlijke situatie ziet u hoe u scoort. Of u

“ IK WIL ME ER HARD VOOR MAKEN DAT STICHTING VLUCHTELING NOODHULP KAN BIEDEN. MAAR DAT KAN IK NIET ZONDER U. HELPT U MEE?” Femke Halsema Per 1 januari 2012 Bestuursvoorzitter

veel of weinig energie gebruikt dus. En of hem dat vooral zit in uw gas- of elektriciteitsgebruik. Wilt u uw energiegebruik verlagen? Ook hierover krijgt u informatie. U kunt bekijken wat u kunt besparen door uw woning te verbeteren. Maar u kunt ook eenvoudige tips checken, zoals slim verwarmen of radiatorfolie aanbrengen. www.milieucentraal.nl/vergelijkmijnenergiegebruik

www.milieucentraal.nl Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Met welke politicus durft u een donker steegje door? Wie mag er op uw kinderen passen? Bij welke politicus zou u onderduiken? Maurice de Hond onderzocht in opdracht van HP/DeTijd wie u wel en wie u vooral niet kunt vertrouwen in Den Haag.

www.vluchteling.nl

KOEN SUYK/ANP

Vanaf vandaag toont JAAP.nl als eerste huizensite de score van WieIsDeBesteMakelaar.nl op detailpagina’s van huizen. Makelaars die door consumenten zijn beoordeeld op WieIsDeBesteMakelaar.nl, krijgen naast het huis dat ze op JAAP.nl aanbieden een vermelding van hun gemiddelde score. Goed nieuws dus voor huizen(ver)kopers, die nu op basis van ervaringen van anderen eenvoudig kunnen vaststellen of een makelaar zijn werk goed doet. METRO

l

Hoe raak ik mijn huis kwijt? Op deze vraag zouden veel woningbezitters graag het antwoord weten. Daarom halen makelaars, huizensites en consumenten alle middelen uit de kast om de kans op verkoop te vergroten. Een van die middelen is woningruil. Makelaars zien daar weinig brood in omdat het slechts sporadisch voorkomt dat twee partijen elkaars woning willen. Ook Joep Ketelaar, directeur van Funda, acht de kans op een succesvolle woningruil klein. “Maar alle beetjes helpen”, vindt hij. En dus werkt Funda op dit moment aan het inzichtelijk maken van de mogelijkheden voor woningruil voor verkopers/kopers en hun makelaars. De lancering is naar verwachting begin 2012. Joep Ketelaar: “Ons idee is om de twee verkopers met zoekopdrachten en hun makelaars bij elkaar te brengen zodra er een potentiële woningruilmatch is.”

19

WOENSDAG 14 DECEMBER 2011

Leuker als je denkt

Advertentie

+ plus


20

dot

www.metronieuws.nl WOENSDAG 14 DECEMBER 2011

2012: games, Ajax introduceert nieuwsapps gloednieuwe app en overal tv ANP

Het nieuwe jaar gaat ons waarschijnlijk geen nieuwe schokkende technologie opleveren Maar de tablet gaat wel goedkoper worden

Advertentie

Nee hoor schat, ik bestel nooit online

A

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

â&#x20AC;&#x153;Hebben mannen nu een verkeerd beeld van hun partner of geven wij liever niet toe dat we van elke gelegenheid gebruik maken om iets uit de nieuwe MANGO-kledingcollectie te bestellen?â&#x20AC;?

<.*85)7 '::-7 *;;<7 )/9&7 :'<-7 *99&7 ./<7 4<)7 4(/&4:(.<87 -<=<;<8#7 </8.7 .<<3<-7 8<<87 6<7 :8)*)7 :97 <)7.<7)/9=<'<-7'*87.<7;<(5&)<7*99

2

Meer tablets

Meerdere trendwatchers voorzien dat het aantal nieuws en magazineapps voor met name de tablets enorm gaat toenemen. Nu al neemt de populariteit van apps als Flipboard, Zite en Pulse snel toe. Nog meer tablets, dat gaat 2012 brengen. Naast natuurlijk de iPad 3, die in het voorjaar wordt verwacht, komen ook fabrikanten als Samsung, LG en HTC met nieuwe modellen die nog sneller, dunner en platter zijn dan alle voorgangers. Ook outsiders als Amazon mengen zich in de tabletstrijd. Gevolg: de prijs gaat omlaag. Dus wie nog geen tablet heeft, wacht nog even.

3

Facebook

De applicaties van Facebook gaan nog meer je leven beheersen. Zo zal het aantal minuten dat op dit platform wordt doorgebracht nog meer toenemen en

Wordfeud werd dit jaar mateloos populair. Maar wat gaat 2012 brengen?

gaan werkgevers actiever op zoek via dit medium naar goede arbeidskrachten.

4

TV overal

Via je smartphone of tablet televisiekijken. Dat is in 2012 dichterbij dan ooit. Verschillende kabelmaatschappijen zijn achter de schermen druk bezig dit te realiseren. Zodat je straks tijdens het EK tijdens de wedstrijd van

5

Games

Bijna elk jaar komt deze wel weer terug in de lijstjes. Nu hebben echter fabrikanten de games ook ontdekt. Vooral de marketeers zien gouden bergen om hun merknaam in de spellen te verwerken. JOB HALKES

ANP

Droge lucht is moeilijk te reinigen. Bevochtigen + reinigen is effectiever. Uiterst eenvoudig: UĂ&#x160;Bediening UĂ&#x160;,iÂ&#x2C6;Â&#x2DC;Â&#x2C6;}Â&#x2C6;Â&#x2DC;} UĂ&#x160;>Â&#x2DC;Ă&#x152;iĂ&#x20AC;Â&#x2C6;Â&#x2DC;} r - Kw al elle ts

U Het Origineel U sm

eer d an 3

0

Zonder ďŹ lterkussen: UĂ&#x160;hygiĂŤnisch UĂ&#x160;ÂŤĂ&#x20AC;Â&#x153;LÂ?iiÂ&#x201C;Â?Â&#x153;Â&#x153;Ă&#x192; UĂ&#x160;iiÂ&#x2DC;Ă&#x203A;Â&#x153;Ă&#x2022;`Â&#x2C6;}Ă&#x160;Â&#x153;Â&#x2DC;`iĂ&#x20AC;Â&#x2026;Â&#x153;Ă&#x2022;` Geen stoomvorming

Venta Airwasher â&#x20AC;&#x201C; Het Origineel: > iÂ&#x2DC;Ă&#x160;LiĂ&#x192;Ă&#x152;Ă&#x192;iÂ?Â?iĂ&#x20AC;Ă&#x160;Ă&#x192;Â&#x2C6;Â&#x2DC;`Ă&#x192;Ă&#x160;Â&#x201C;iiĂ&#x20AC;Ă&#x160;`>Â&#x2DC;Ă&#x160;Ă&#x17D;äĂ&#x160;Â?>>Ă&#x20AC;° > Onovertroffen kwaliteit van de uitvinder van de Airwasher. > reddot design award winner. Binnen 14 dagen niet tevreden geld terug. Exclusief verkrijgbaar bij:

>Ă&#x20AC;iÂ&#x2DC;Ă&#x192;iĂ&#x160;-Â&#x201C;Â&#x2C6;`Ă&#x160;IĂ&#x160; 8* ,/Ă&#x160;IĂ&#x160; *Ă&#x160;IĂ&#x160; 1,"*,/Ă&#x160;IĂ&#x160;-/1, Ă&#x160;IĂ&#x160;i`Â&#x2C6;>Ă&#x160;>Ă&#x20AC;Â&#x17D;Ă&#x152;

-*=<8 7 <)-:3<;:9*8%8;

Oranje gerust met je smartphone naar de wc kan. Je mist immers niets.

Bevochtiger & Luchtreiniger. Twee in ĂŠĂŠn.

it ite

8/<(6&3-/<>73<+:-=.76:-.)#7:.*)7 .<73<&)<;3()):876<;7<-=7&8<;7=<':8, .<87 6*&%7 <7 6/85<;*99&7 '::-7 )*3;<)&7 6:-.<87 ::57 <)7 .<7 .*=7 3<)<- 7 /87 )6<<7 5;/55<87 4<37 !<7 <<87 9**-7 8/<(6<7 9(9&%7 $<87 )*3;<)7 **5)7 :8;/8<7 &4:99<87 =<6::87 &)(55<87 &8<;;<-#7 *55<;/!5<-7 87 ;<(5<-%7<87!/!7<<879**-7;<(5<7(&)7 4*'<7 6/85<;*99& 7 **)7 4<)7 <7 6<)<87<87**575*8&7:97<<87)*3;<)7 04:9+<7<87):)7':;=<8.<76<<5

Nieuws- en magazineapps

d Sin

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

=<'<87 6/!7 ;/<'<-7 8/<)7 ):<7 .*)7 6<7 </=<8;/!57 =<6::87 '*87 <;5<7 =<, ;<=<84</.7 =<3-(/57 *5<87 :7 3/!'::-3<<;.7 <'<87 /<)&7 (/)7 .<7 8/<(6<7 1,5;<./8=:;;<)/<7 )<73<&)<;;<8 7 *)<876<7<<-;/!57+/!8#7 6<7 5;/55<87 ):47 *;;<**;7 <'<87 .::-7 *;&7 6<7 /<)&7 ;<(5&7 '::-3/!7 +/<87 5:<87 /87 .<7 */; 7 /!7 /!7 =<3<(-)7 4<)7 -<=<;*)/=7 .*)7 <-7 <<87 9**-7 9(9&7 (/)7 .<7 *;*8.:,

1

r

integratie met social media. Daarnaast omvat het abonnement Exclusive TV, het online TV kanaal van Ajax met daarin specials, toelichting van trainer Frank de Boer op de opstelling, samenvattingen en â&#x20AC;&#x2DC;achter de schermenâ&#x20AC;&#x2122;-content. METRO

LEX VAN LIESHOUT/ANP

In 2011 wisten smartphones en tablets steeds meer terrein te winnen en werden spellen als Angry Birds en Wordfeud mateloos populair. Maar wat heeft 2012 ons op dit gebied te bieden? Een voorspelling van diverse wereldwijde trendwatchers samengevat.

jaa

Op de hoogte blijven van al het laatste nieuws. Ajax-app verzorgt het.

Be s

Op de hoogte van opstellingen, tactiek, jeugdteams en het laatste nieuws. Het is maar een greep uit de informatie die de Ajax-app voor smartphones ter beschikking stelt. De app is ongeveer 150.000 keer gedownload door liefhebbers van de â&#x20AC;&#x2DC;godenzonenâ&#x20AC;&#x2122;. Binnenkort worden statistieken geĂŻntroduceerd met afstanden en snelheden via de eigen cameraâ&#x20AC;&#x2122;s van Ajax. Daarbij wordt iedere wedstrijd nauwgezet geanalyseerd en meet een camerasysteem de snelheden en afstanden van spelers. Het betaalde deel van app heeft betrekking op â&#x20AC;&#x153;de wedstrijdâ&#x20AC;? en daarmee realtime wedstrijdstatistieken, individuele spelersstatistieken, minuut tot minuut liveverslag in schrift en

Made in Germany ¡ Nr. 1 in Europa Wereldwijd unieke techniek Tel: 040 - 254 43 61 ¡ Fax: 040 - 254 05 35 E-mail: info@venta.nl ¡ www.venta-airwasher.nl

The Original

iDeal.

iDeal nu mobiel voor klanten ING Het is voor klanten van de ING voortaan mogelijk om met hun mobieltje gebruik te maken van de betaaldienst iDeal. Dat heeft de bank gisteren bekendgemaakt. Wie voortaan betalen aanklikt in een webwinkel en kiest voor ING, komt automatisch terecht in een mobiel scherm. Deze is speciaal gemaakt om te bedienen via een touchscreen. Verder werkt het precies hetzelfde als de gewone versie. METRO


dieren

www.metronieuws.nl

21

WOENSDAG 14 DECEMBER 2011

Ouwehandsâ&#x20AC;&#x2122; ijsberen even wereldberoemd

Metro. Dier van de week

Twee jonge ijsberen uit Ouwehands Dierenpark blijken een hoofdrol te spelen in de populaire BBC-documentaire Frozen Planet Swimmer, een van de twee jonge ijsberen die een rol spelen in de BBC-documentaire Frozen Planet, is in 2009 overleden. Dat gebeurde kort nadat de Britse cameraploeg de ijsbeertweeling en hun moeder wekenlang vanaf het kraambed had gevolgd. De ijsberen van Ouwehands zijn internationaal nieuws sinds de BBC toegaf dat sommige beelden van de gelauwerde natuurdocumentaire niet in het wild maar in de Nederlandse dierentuin zijn gemaakt. Swimmer en zijn broertje Walker werden eind 2008 geboren. De BBC had toen al cameraâ&#x20AC;&#x2122;s geĂŻnstalleerd in het kraamhok van moeder Huggies. Swimmer had een duidelijke groeiachterstand, maar zijn dood kwam onverwacht, zei Dirk-Jan van der Kolk, manager dierverzorging van Ouwehands Dierenpark in Rhenen gisteren. â&#x20AC;&#x153;De BBC kwam bij ons terecht omdat wij heel succesvol zijn met onze ijsberen. We hebben om het jaar jongenâ&#x20AC;?, aldus Van der Kolk. Na Swimmer

RICK NEDERSTIGT/ANP

Bloem en Argos knuďŹ&#x20AC;elend op de bank.

Bloem en Argos: beste maatjes Moeder Huggies met Swimmer (l) en Walker (r).

en Walker zijn Seti en Siku geboren uit Freedom en twee weken geleden kreeg Huggies weer drie

jongen, waarvan er een kort na de geboorte overleed. ANP

Boerboelen Bloem en Argos van hondenliefhebber Mery van Vugt zijn deze week Metroâ&#x20AC;&#x2122;s Dieren van de week. De twee zijn geweldige maatjes, toen Bloem als pup bij Mery in het gezin aankwam adopteerde Argos haar meteen. Wil je jouw huisdier ook terugzien in Metro? Maak dan een foto in een leuke pose (niet met je mobieltje) en mail deze met een stukje tekst over jouw dier naar dieren@metronieuws.nl.

Advertentie

MOGELIJK GEMAAKT DOOR ROYAL CANIN

CATS & DOGS VRAAG&ANTWOORD

VRAAG

" Ă&#x160; Ă&#x160; Ă&#x160;" Ă&#x160; Ă&#x160;// Ă&#x160; <" Ă&#x160;

Ă&#x160;7 / ,Ă&#x160; "",Ă&#x160; * ÂśĂ&#x160;

ANTWOORD

DAT IS AAN U!

GA NAAR STERGOUDENLOEKI.NL EN STEM

LIVE-UITZENDING DONDERDAG 22 DECEMBER 20.30 UUR NEDERLAND

December is een maand vol gezelligheid. Maar deze periode brengt wel een aantal aandachtspunten voor huisdieren met zich mee. Hieronder tips om onze honden en katten gezond de winter door te helpen: Tips voor je hond: UĂ&#x160;Ă&#x160; Â&#x2026;Â&#x153;VÂ&#x153;Â?>`iĂ&#x160;Â&#x2C6;Ă&#x192;Ă&#x160;iĂ&#x20AC;}Ă&#x160;}iĂ&#x203A;>>Ă&#x20AC;Â?Â&#x2C6;Â?Â&#x17D;Ă&#x160;Ă&#x203A;Â&#x153;Â&#x153;Ă&#x20AC;Ă&#x160;Â&#x2026;Â&#x153;Â&#x2DC;`iÂ&#x2DC;]Ă&#x160;Â?>>Ă&#x152;Ă&#x160;Â?iĂ&#x160;Â&#x2026;Â&#x153;Â&#x2DC;`Ă&#x160;Â&#x2026;Â&#x2C6;iĂ&#x20AC;Ă&#x160;`Ă&#x2022;Ă&#x192;Ă&#x160;Â&#x2DC;Â&#x2C6;iĂ&#x152;Ă&#x192;Ă&#x160;Ă&#x203A;>Â&#x2DC;Ă&#x160;iĂ&#x152;iÂ&#x2DC;° UĂ&#x160;Ă&#x160;6Â&#x153;Â&#x153;Ă&#x20AC;Â&#x17D;Â&#x153;Â&#x201C;Ă&#x160;`>Ă&#x152;Ă&#x160;Â?iĂ&#x160;Â&#x2026;Â&#x153;Â&#x2DC;`Ă&#x160;Ă&#x192;Â&#x2DC;iiĂ&#x2022;Ă&#x153;Ă&#x160;iiĂ&#x152;°Ă&#x160;-Â&#x2DC;iiĂ&#x2022;Ă&#x153;Ă&#x160;Â&#x2C6;Ă&#x192;Ă&#x160;Ă&#x152;iĂ&#x160;Â&#x17D;Â&#x153;Ă&#x2022;`Ă&#x160;Ă&#x203A;Â&#x153;Â&#x153;Ă&#x20AC;Ă&#x160;âÂ&#x2C6;Â?Â&#x2DC;Ă&#x160;Â&#x17D;iiÂ?]Ă&#x160;Ă&#x192;Â?Â&#x153;Â&#x17D;`>Ă&#x20AC;Â&#x201C;Ă&#x160; iÂ&#x2DC;Ă&#x160;Â&#x201C;>>}°Ă&#x160;>>Ă&#x152;Ă&#x160;Â?iĂ&#x160;Â&#x2026;Â&#x153;Â&#x2DC;`Ă&#x160;`>>Ă&#x20AC;Â&#x153;Â&#x201C;Ă&#x160;Ă&#x203A;Â&#x153;Â&#x153;Ă&#x20AC;Ă&#x160;Â&#x2026;iĂ&#x152;Ă&#x160;Ă&#x2022;Â&#x2C6;Ă&#x152;Â?>Ă&#x152;iÂ&#x2DC;Ă&#x160;Ă&#x203A;Â&#x153;Â?`Â&#x153;iÂ&#x2DC;`iĂ&#x160;`Ă&#x20AC;Â&#x2C6;Â&#x2DC;Â&#x17D;iÂ&#x2DC;° UĂ&#x160;Ă&#x160;*iÂ&#x17D;iÂ?Ă&#x160;Â&#x17D;>Â&#x2DC;Ă&#x160;`iĂ&#x160;Ă&#x203A;Â&#x153;iĂ&#x152;âÂ&#x153;Â?iÂ&#x2DC;Ă&#x160;Ă&#x203A;>Â&#x2DC;Ă&#x160;Â?iĂ&#x160;Â&#x2026;Â&#x153;Â&#x2DC;`Ă&#x160;Â&#x2C6;Ă&#x20AC;Ă&#x20AC;Â&#x2C6;Ă&#x152;iĂ&#x20AC;iÂ&#x2DC;°Ă&#x160;-Â&#x201C;iiĂ&#x20AC;Ă&#x160;`iâiĂ&#x160;`>>Ă&#x20AC;Â&#x153;Â&#x201C;Ă&#x160;Ă&#x203A;Â&#x153;Â&#x153;Ă&#x20AC;Ă&#x160;Â&#x2026;iĂ&#x152;Ă&#x160; uitlaten in met vaseline en maak ze na het uitlaten schoon. UĂ&#x160;Ă&#x160;>>Ă&#x152;Ă&#x160;Â?iĂ&#x160;Â&#x2026;Â&#x153;Â&#x2DC;`Ă&#x160;Â&#x2DC;Â&#x2C6;iĂ&#x152;Ă&#x160;Â&#x153;ÂŤĂ&#x160;Â&#x2026;iĂ&#x152;Ă&#x160;Â&#x2C6;Â?Ă&#x192;Ă&#x160;Â?Â&#x153;ÂŤiÂ&#x2DC;°Ă&#x160;Â&#x2C6;Â?Ă&#x160;Â&#x17D;>Â&#x2DC;Ă&#x160;Â&#x2DC;Â&#x2C6;iĂ&#x152;Ă&#x160;Â&#x2C6;Â&#x2DC;Ă&#x192;VÂ&#x2026;>Ă&#x152;Ă&#x152;iÂ&#x2DC;Ă&#x160;Â&#x2026;Â&#x153;iĂ&#x160;`Â&#x2C6;Â&#x17D;Ă&#x160;Â&#x2026;iĂ&#x152;Ă&#x160;Â&#x2C6;Â?Ă&#x192;Ă&#x160;Â&#x2C6;Ă&#x192;Ă&#x160;iÂ&#x2DC;Ă&#x160; of het veilig is. Tips voor je kat: UĂ&#x160;Ă&#x160; iÂ&#x2DC;Â&#x2DC;iÂ&#x2DC;Â&#x2021;Ă&#x160;iÂ&#x2DC;Ă&#x160;Ă&#x192;ÂŤ>Ă&#x20AC;Ă&#x20AC;iÂ&#x2DC;Â&#x2DC;>>Â?`iÂ&#x2DC;Ă&#x160;âÂ&#x2C6;Â?Â&#x2DC;Ă&#x160;}Â&#x2C6;vĂ&#x152;Â&#x2C6;}Ă&#x160;Ă&#x203A;Â&#x153;Â&#x153;Ă&#x20AC;Ă&#x160;Â?iĂ&#x160;Â&#x17D;>Ă&#x152;°Ă&#x160;<Â&#x153;Ă&#x20AC;}Ă&#x160;`>Ă&#x152;Ă&#x160;âÂ&#x2C6;Â?Ă&#x160;Â&#x2026;Â&#x2C6;iĂ&#x20AC;Ă&#x160;Â&#x2DC;Â&#x2C6;iĂ&#x152;Ă&#x192;Ă&#x160;Ă&#x203A;>Â&#x2DC;Ă&#x160; eet. UĂ&#x160;Ă&#x160;iĂ&#x160;Â&#x17D;>Â&#x2DC;Ă&#x160;`iĂ&#x160;Â&#x17D;iĂ&#x20AC;Ă&#x192;Ă&#x152;LÂ&#x153;Â&#x153;Â&#x201C;Ă&#x160;Â&#x201C;iĂ&#x152;Ă&#x160;iiÂ&#x2DC;Ă&#x160;Â&#x2DC;Ă&#x17E;Â?Â&#x153;Â&#x2DC;Ă&#x160;`Ă&#x20AC;>>`Â?iĂ&#x160;>>Â&#x2DC;Ă&#x160;LÂ&#x2C6;Â?Ă&#x203A;°Ă&#x160;`iĂ&#x160;Â&#x201C;Ă&#x2022;Ă&#x2022;Ă&#x20AC;Ă&#x160;LiĂ&#x203A;iĂ&#x192;Ă&#x152;Â&#x2C6;}iÂ&#x2DC;°Ă&#x160; iĂ&#x160; boom kan dan niet omvallen wanneer de kat er onverhoopt toch in klimt. UĂ&#x160;Ă&#x160;<Â&#x153;Ă&#x20AC;}Ă&#x160;iĂ&#x20AC;Ă&#x160;>Â?Ă&#x152;Â&#x2C6;Â?`Ă&#x160;Ă&#x203A;Â&#x153;Â&#x153;Ă&#x20AC;Ă&#x160;`>Ă&#x152;Ă&#x160;Â?iĂ&#x160;Â&#x17D;>Ă&#x152;Ă&#x160;Ă&#x152;Â&#x2C6;Â?`iÂ&#x2DC;Ă&#x192;Ă&#x160;Â&#x153;Ă&#x2022;`Ă&#x160;iÂ&#x2DC;Ă&#x160;Â&#x2DC;Â&#x2C6;iĂ&#x2022;Ă&#x153;Ă&#x160;LÂ&#x2C6;Â&#x2DC;Â&#x2DC;iÂ&#x2DC;Ă&#x160;Â&#x2C6;Ă&#x192;°Ă&#x160;<iĂ&#x160;Â&#x17D;>Â&#x2DC;Ă&#x160;Ă&#x203A;>Â&#x2DC;Ă&#x160;Â&#x2026;iĂ&#x152;Ă&#x160; vuurwerk schrikken en zo ver wegrennen dat ze de weg naar huis niet meer kan vinden. UĂ&#x160;Ă&#x160;iĂ&#x160;Â&#x17D;>Ă&#x152;Ă&#x160;LiĂ&#x153;ii}Ă&#x152;Ă&#x160;Â&#x201C;Â&#x2C6;Â&#x2DC;`iĂ&#x20AC;Ă&#x160;Â&#x2C6;Â&#x2DC;Ă&#x160;`iĂ&#x160;Ă&#x153;Â&#x2C6;Â&#x2DC;Ă&#x152;iĂ&#x20AC;]Ă&#x160;Â?iĂ&#x152;Ă&#x160;}Â&#x153;i`Ă&#x160;Â&#x153;ÂŤĂ&#x160;Â&#x2026;iĂ&#x152;Ă&#x160;}iĂ&#x153;Â&#x2C6;VÂ&#x2026;Ă&#x152;Ă&#x160;iÂ&#x2DC;Ă&#x160;Â&#x201C;Â&#x153;Ă&#x152;Â&#x2C6;Ă&#x203A;iiĂ&#x20AC;Ă&#x160; haar om binnen wat meer te spelen. 7Â&#x2C6;Â?Ă&#x160;Â?iĂ&#x160;Â&#x201C;iiĂ&#x20AC;Ă&#x160;}iâÂ&#x153;Â&#x2DC;`Â&#x2026;iÂ&#x2C6;`Ă&#x192;Ă&#x152;Â&#x2C6;ÂŤĂ&#x192;Ă&#x160;Ă&#x203A;Â&#x153;Â&#x153;Ă&#x20AC;Ă&#x160;Â?iĂ&#x160;Â&#x2026;Â&#x153;Â&#x2DC;`Ă&#x160;Â&#x153;vĂ&#x160;Â&#x17D;>Ă&#x152;Ă&#x160;Â?iâiÂ&#x2DC;ÂśĂ&#x160;Ga dan naar www.petadvisor.nl

+DOORLNEHQ3HWW\ 2SZZZSHWDGYLVRUQONDQLNMHDOOHV YHUWHOOHQRYHUMRXZNDWRIKRQG


Geef iets bijzonders! De Nationale Bioscoopbon is geldig in alle bioscopen én filmtheaters van Nederland!

Volg ons op Facebook. www.facebook.com/bioscoopbon

Te koop in de bioscoop, het filmtheater én… www.bioscoopbon.nl


sport

“Altijd interesse voor schaatsploeg Jac Orie” ROBERT VOS/ANP

Sportmarketeer Bob van Oosterhout en coach Jac Orie maken zich geen zorgen nu hoofdsponsor Control zich terugtrekt De schaatsploeg van Jac Orie moet voor het nieuwe seizoen op zoek naar een sponsor nu financieel detacheringsbedrijf Control heeft aangekondigd te stoppen. Van paniek is echter geen sprake bij de sterrenformatie, met onder meer olympisch kampioen Mark Tuitert, Stefan Groothuis, Kjeld Nuis, Jan Smeekens, Laurine van Riessen en Diane Valkenburg. “Niemand maakt zich zorgen”, zegt coach Jac Orie. Terecht, volgens sportmarketeer Bob van Oosterhout. “Het merk staat als een huis.” Na het faillissement van DSB Bank hielp Control de schaatsploeg in 2009 uit de brand. Inmiddels lijkt het team de sponsor langzaam maar zeker te zijn ontgroeid. Orie: “Control is altijd een hele goede sponsor geweest. Helaas bleek uit de laatste gesprekken dat onze ambities, zeker ook met het oog op de Spelen van 2014, niet meer parallel lopen.” Van Oosterhout, als sportmarketeer verantwoordelijk voor Team Liga en goed ingevoerd in de schaatssport, bevestigt dat. “Juist doordat de formatie van Orie zo succesvol is, heeft hij ook een hele dure ploeg. Waarschijnlijk inmiddels te duur voor Control.” Beide heren hebben goede hoop dat de ploeg voor 1 mei 2012 een nieuwe hoofdsponsor heeft. “Iedereen heeft met Control kunnen zien hoeveel naamsbekend-

Quote

SPORTMARKETEER BOB VAN OOSTERHOUT

heid een bedrijf kan krijgen door zijn naam aan dit team te verbinden”, stelt Orie. “Wij moeten gewoon doorgaan met waar we mee bezig waren: topprestaties leveren. Dan komt het uiteindelijk met de sponsoring ook wel goed.” Van Oosterhout gelooft daar heilig in. “De schaatsploeg van Orie is naast de KNVB en NOC*NSF één van de mooiste sponsorproposities die er is. Bovendien is schaatsen in ons land enorm populair. Economische crisis of niet, voor zo’n topformatie zal altijd interesse blijven bestaan.” Volgens Jos Valentijn, voorzitter van de schaatsploeg Control, denkt de formatie aan een innovatieve manier van sponsoring. “We kunnen onszelf door commerciële activiteiten bijvoorbeeld ook beter positioneren. In deze economische tijden is het sowieso goed om jezelf ook buiten de schaatsbaan op een goede manier in de markt te zetten.” MARIEKE VAN DER VOORT

MARIEKE.VANDER.VOORT@METRONIEUWS.NL

“Het bod van Valencia was voor ons te laag.” INTERIM TECHNISCH DIRECTEUR DANNY BLIND OVER EEN BOD OP AJACIED GREGORY VAN DER WIEL

Tuitert: Respect De schaatsers van de ploeg Jac Orie reageren positief op het besluit van Control om de sponsoring na dit seizoen te beëindigen. “Respect voor hun beslissing. Een mooie en erg succesvolle periode

2

Verlies van AA Gent. De spelers die bij Willem II het verloren oefenpotje bij AA Gent hebben meegemaakt, zullen dat niet snel meer vergeten. Adriaanse liet de selectie de laatste 26 kilometer naar huis lopen, zo kwaad was hij.

1

3

Co Adriaanse.

(FOTO)

Coach Jac Orie denkt ook zonder sponsor Control samen met zijn schaatsers nog veel mooie successen te kunnen boeken. Hier viert hij (R) de olympische titel van pupil Mark Tuitert op de 1500 meter.

voor beide partijen”, twitterde Mark Tuitert, olympisch kampioen op de 1500 meter. “Jammer”, zegt Stefan Groothuis tegenover de NOS. “Maar een zwarte dag is het niet. Met onze prestaties moeten wij nieuwe sponsoren kunnen vinden.”

JACEK BEDNARCZYK /EPA

FC Sydney heeft voetballer Shannon Cole beboet voor het maken van een schwalbe nadat de club een anti-duikregel had ingesteld. Vooral coach Co Adriaanse is een meester in het beboeten van kleine vergrijpen. Een top vijf.

FC Knudde

3 sport

“Economische crisis of niet, voor zo’n topformatie zal altijd interesse blijven bestaan.”

Vijf opmerkelijke voetbalboetes Afgaan van telefoon tijdens wedstrijdbespreking. Het overkwam Ajacied Bogdan Lobont onder Adriaanse. Het kostte hem een middagje werken op de telefooncentrale van de club.

23

www.metronieuws.nl WOENSDAG 14 DECEMBER 2011

Slechte wedstrijd. De selectie van AZ moest na een mindere dag na een uitlooptraining paaseieren zoeken. Wat bleek? Er waren helemaal geen paaseieren.

Nieuws

1

Wie moet Rutten opvolgen bij PSV? En, hoe belangrijk zijn de goals van Van Persie? Zie www.metronieuws.nl/ sport

2

FC Twente speelt vanavond in de Europa League bij Wisla Krakow bij lange na niet in zijn sterkste opstelling. “Maar wij komen wel om te winnen”, stelt coach Co Adriaanse. De Tukkers zijn al zeker van de eerste plaats in de groep. METRO/ANP

4

45 seconden te laat. Aron Winter kreeg bij Ajax voor straf corvee omdat hij iets te laat aan het eten was verschenen. De schoonmaaksters hadden zodoende een makkelijke dag.

5

Niet komen opdagen voor de pers. Bij sommige clubs is het normaal, maar niet bij de ploegen die Adriaanse traint. Toen Shota Arveladze dit bij Ajax deed, moest hij maar liefst tien rondjes langs een volle perskamer rennen. MARIEKE VAN DER VOORT

TOON VAN DRIEL

Programma Europa League vandaag Groep D: Lazio - Sporting Port. FC Zürich - FC Vaslui Groep E: Besiktas - Stoke City Dinamo Kiev - Maccab.Tel Aviv Groep F: Paris S.Germain - Athletic Bilbao Slov.Bratislava - R.Bull Salzburg Groep J: Steaua Boekar. - AEK Larnaca Maccabi Haifa - Schalke 04 Groep K: Wisla Kraków - FC Twente Fulham - Odense BK Groep L: Anderlecht Lokomot.Moskou Sturm Graz - AEK Athene


20111214_nl_metro holland  

‘Onweerstaanbaar.’ – NU . NL De Stockholm-trilogie is compleet Veroordeelde misdadiger gooit met granaten en opent vuur op centrale plein in...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you