Page 1

Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

Auto-immuunziekten december 2011

2

pag Auto-immuunziekte: je lichaam vs. je lichaam

3

pag DiabetespatiĂŤnt Naomi ervaart geen beperkingen

Als je lijf zich tegen je keert 4

pag Volop genieten van het leven ondanks MS

5

pag MS, minder verlammend als weleer

6

pag Soms is haastige spoed wel goed

7

pag Voor reumapatiĂŤnt Marjan is niets onmogelijk


2

H

et immuunsysteem is een uniek systeem dat alles wat vreemd is in je lichaam moet herkennen en vernietigen.” Zo definieert medisch immunoloog Andries Bloem van het UMC Utrecht het immuunsysteem, ook wel afweersysteem genoemd.

Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

Je lichaam je lichaam

vs.

Wat is dan dat vreemde waarop het immuunsysteem zich richt? Bloem: “Dat zijn aan de ene kant indringers van buitenaf, denk aan bacteriën en virussen. En aan de andere kant ontsporingen in het lichaam zelf, zoals kankercellen. Het immuunsysteem probeert je lichaam te vrijwaren van al deze schadelijke indringers.”

Het menselijk lichaam zit wonderlijk in elkaar. Prachtig voorbeeld daarvan is het immuunsysteem. Maar ook met je immuunsysteem kan iets mis zijn, met vervelende ziekten tot gevolg.

Foute herkenning Het immuunsysteem bestaat uit cellen én eiwitten. Deze werken samen om ziektes te voorkomen. Hoe dit precies in zijn werk gaat, is bijzonder complex en vernuftig. Zo moet het immuunsysteem kunnen herkennen wat vreemd en mogelijk schadelijk is voor het lichaam, en wat juist bij het lichaam hoort. Bloem: “Soms gaat het fout in die herkenning. Het immuunsysteem reageert dan ten

onrechte op bepaalde lichaamscellen of bestanddelen van cellen. Deze afweerreactie kan leiden tot ziekten die we auto-immuunziekten noemen. Een voorbeeld daarvan is diabetes type 1, waarbij het herkenningsmechanisme van het immuunsysteem verstoord is, en het zich richt op het

vernietigen van goede, insulineproducerende cellen in de alvleesklier.”

Veel onderzoek Er zijn veel verschillende soorten auto-immuunziekten, die volgens Bloem in twee groepen te verdelen zijn. “Je hebt de zogeheten

systemische auto-immuunziekten, waarbij het hele lichaam betrokken is. Bekende voorbeelden daarvan zijn SLE (systemische lupus erythematosus of ‘lupus’) en reumatoïde arthritis (‘reuma’). Ook zijn er de orgaanspecifieke auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem zich richt op één orgaan. Voorbeeld is het zojuist genoemde diabetes type 1, maar ook multiple sclerose (‘MS’), en een schildklierziekte zoals de ziekte van Graves. Een zeer belangrijke vraag is hoe deze en andere auto-immuunziekten ontstaan. Kennis daarover moet uiteindelijk leiden tot nieuwe, effectievere behandelingen.” •

Colofon ‘Auto-immuunziekten’ is een publicatie van Metro Custom Publishing. Productmanager Jessica Gerretsen, jessica. gerretsen@metronieuws.nl, 020-5114081 Tekst en vormgeving RedactiePartners MediaGroep, www.redactiepartners.nl Beeld Nationale Beeldbank, Shutterstock Voor meer informatie over Metro Custom Publishing of als u zelf een idee heeft voor een uitgave kunt u contact opnemen met David Beentjes, 020-5114073 of via david.beentjes@metronieuws.nl •

ALTIJD eXTrA VOOrDeLIG!

DIABETES VOORDEEL DIABETES VOORDEEL DIABETES VOORDEEL DIABETES VOORDEEL Alle teststrips €29,95 LifeScan OneTouch Ultra LifeScan OneTouch Vita Accu-Chek Sensor Comfort Accu-Chek Compact Accu-Chek Aviva Freestyle Freestyle Lite Precision Xtra Plus Bayer Contour Menarini Glucocard Memory Menarini X-sensor Menarini Glucomen LX-sensor

...en natuurlijk ook lancetten, pennaalden, infuussets, etc met de hoogste kortingen! Cinnulin PF kaneelcapsules 120 stuks €22,50 rechtstreekse verrekening mogelijk met meerdere zorgverzekeraars!

www.diabetesvoordeel.nl Tel. 070 - 325 77 15


Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

3

Dagboek 7.15

uur: de wekker gaat: opstaan

8.00

Bewuster leven door diabetes

Insulinepomp

Hoe werkt de insulinepomp? De pomp is een nabootsing van de werking van het menselijk lichaam wat betreft insulineproductie (een soort alvleesklier, red.). Het reservoir van die pomp is gevuld met insuline. Doordat het reservoir heel langzaam wordt ‘leeg gedrukt’, is er een gelijkmatige afgifte van insuline in het lichaam.

“Beperkingen door diabetes? Die ervaar ik helemaal niet. Diabetes zorgt er wel voor dat ik er een extra taak bij heb, die ik altijd moet vervullen, zin of geen zin.” Naomi Castelein vertelt over haar ervaringen.

I

k ben de hele dag aan het berekenen hoeveel insuline ik mezelf moet toedienen.” Aan het woord is Naomi Castelein (39). Vanaf haar tiende heeft zij diabetes type 1. De impact van die ziekte houdt nu vooral in dat ze heel bewust met eten en drinken omgaat, en altijd alert is op factoren die invloed kunnen hebben op haar bloedsuikerwaarden. “Ik heb een insulinepomp die de hele dag door kleine beetjes insuline afgeeft. Maar bij eten en drinken moet ik zelf aan de slag. Drink ik bijvoorbeeld alcohol, dan heb ik minder insuline nodig. Eet ik koolhydraatrijk voedsel, dan heb ik juist meer insuline nodig. Zo ben ik continu bezig met m’n bloedsuikerwaarde. Als deze te laag is, is er een kans op een hypo.”

Injectiespuit De nabije omgeving merkt weinig van de ziekte van Castelein. “Heb jij diabetes dan?”, hoorde ze een directe collega ooit verbaasd uitroepen. Het is dan ook alleen maar aan haar te merken door de pomp die ze bij zich draagt, al leidt ook die tot verwarring. “Mensen denken soms dat dat mijn mobieltje is, of zo’n ouderwetse pieper.”

Maar invloed heeft de ziekte dus wel degelijk (zie ook dagboek), al heeft Naomi er in haar jeugd meer last van gehad: “Toen bij mij diabetes werd vastgesteld – ik had heel veel dorst, was erg moe en viel af – waren er nog niet zo veel hulpmiddelen als nu. Je moest zelf insuline spuiten met ouderwetse injectiespuiten, en je had vooral een streng dieet. Nu is mijn leven gelukkig minder beperkt door de insulinepomp.” •

In het kort Diabetes type 1 (officieel: diabetes mellitus type 1) is een chronische auto-immuunziekte. Het immuunsysteem vernielt bij diabetes type 1 de cellen in het lichaam die insuline aanmaken. Insuline is het hormoon waardoor suiker in je lichaam kan worden opgenomen. Bij iemand zonder of te weinig insuline blijft de suiker in het bloed zitten en kan het niet als brandstof voor het lichaam worden gebruikt. De patiënt krijgt dan klachten, zoals vermoeidheid en moet veel plassen.

Hij doet baanbrekend onderzoek naar de behandeling van diabetes en is net geïnstalleerd als bijzonder hoogleraar in de diabetologie. Eelco de Koning: “Ik verwacht dat we veel meer mensen van diabetes af kunnen gaan helpen.”

Internist en endocrinoloog Eelco de Koning heeft als kersverse hoogleraar aan het LUMC in Leiden dan ook een heldere leeropdracht: veel meer diabetespatiënten genezen door transplantatie van de eilandjes van Langerhans.

Proces van jaren “Bij diabetes type 1, dat vooral jonge

mensen treft, gaan de insulineproducerende cellen heel snel kapot. Bij type 2 is dat een proces van jaren.” Transplantatie van de hele alvleesklier of van alleen de eilandjes maakt van diabetes, voorheen ongeneeslijk, ineens een behandelbare ziekte. “Een

paar uur na een alvleeskliertransplantatie is de bloedsuikerspiegel volkomen normaal.” Nu gebeuren deze transplantaties nog mondjesmaat en uitsluitend in Leiden. “Er is een tekort aan donoren en de bijwerkingen van een

10.15

uur: weer bloedsuikerwaarde meten omdat ik me een beetje lichthoofdig en trillerig voel, en dit zou kunnen betekenen dat mijn bloedsuikerwaarde te laag is (hypo). Na meting blijk ik geen hypo te hebben.

12.00

uur: voor de lunch bloedsuikerwaarde meten, de juiste hoeveelheid insuline toedienen op geleide van mijn bloedsuikerwaarde en de hoeveelheid lunch die ik ga eten. Iemand op het werk heeft cake gebakken, ziet er lekker uit. Hoeveel koolhydraten zou zo’n cakeje ongeveer hebben? Dat moet ik inschatten om te berekenen hoeveel extra insuline ik moet toedienen voor het cakeje.

18.00

uur: voor het avondeten bloedsuikerwaarde meten, de juiste hoeveelheid insuline toedienen op geleide van mijn bloedsuikerwaarde en de hoeveelheid avondeten die ik ga eten.

20.00

uur: muntdropjes gegeten, want ik kon er niet van afblijven, extra veel insuline toegediend.

22.30

uur: naar bed, bloedsuikerwaarde meten, blijkt aan de lage kant, dit betekent dat ik ’s nachts kans loop op een hypo, dus toch nog maar wat eten, al heb ik helemaal geen honger.

2.30

Beter leven met diabetes Ze zijn minder dan een halve millimeter in doorsnee, maar van levensbelang voor de productie van insuline: de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. Diabetespatiënten weten dit als geen ander. Bij hen werken de eilandjes niet meer of niet meer goed. Velen zijn levenslang afhankelijk van insuline-injecties.

uur: voor het ontbijt bloedsuikerwaarde meten, de juiste hoeveelheid insuline toedienen op geleide van o.a. mijn bloedsuikerwaarde en de hoeveelheid ontbijt.

transplantatie zijn fors. Alleen mensen die er ernstig aan toe zijn, komen voor de ingreep in aanmerking: zo’n 25 per jaar.” De Koning onderzoekt onder meer of het mogelijk is insulineproducerende cellen te winnen uit stamcellen, in plaats van uit de alvleesklier. “Als we meer bronnen vinden, verwacht ik dat we veel meer mensen kunnen helpen.”

Epidemische vormen En dat is van het grootste belang voor een ziekte die epidemische vormen aanneemt. “Nederland heeft nu een miljoen diabetespatënten. Zij hebben een verhoogd risico op complicaties aan ogen, zenuwen en nieren. Diabetes is een van de belangrijkste oorzaken voor blindheid, amputaties, hart- en vaatziekten en afhankelijkheid van nierdialyse.”

uur: ik word met bonzend hart wakker en voel direct: ik heb een hypo, voor de zekerheid bloedsuikerwaarde meten, snel besluiten wat te eten, de keuze valt op pakje Sultana. Volg Naomi Castelein ook via haar blog: www.overlevenmetdiabetes.nl

”Nierschade onderschat” Vooral nierschade bij diabetes wordt onderschat, zegt De Koning. “Door de nierproblemen kan dit orgaan zijn filterende werking niet meer doen, stijgt de bloeddruk en is uiteindelijk dialyse nodig. Bij nierschade gaan mensen eerder dood aan hart-en vaatziekten. En je moet oppassen dat sommige medicijnen niet gaan stapelen in het lichaam, doordat de nieren niet goed werken.” De ontwikkeling van betere medicijnen voor mensen met diabetes die de nieren ontzien is daarom wenselijk.Want complicaties voorkomen is van het grootste belang voor de patiënt, maar ook voor de samenleving. “In Nederland zijn de medische kosten van diabetes vier tot vijf miljard per jaar. En nog eens zo’n bedrag aan indirecte kosten, zoals verloren arbeidsuren.”


Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

foto: Kees Boelhouwer Tergooiziekenhuizen

nog altijd ongeneeslijk, eindigt een patiënt *metHoewel Dankzij MS niet meer standaard in een rolstoel * nieuwe therapieën en medicijnen is de kans groter dat je nog decennia mobiel blijft.

MS, minder verlammend als weleer B

ij de diagnose multiple sclerose (MS) doemt meteen het schrikbeeld op van nooit meer kunnen lopen. Deels begrijpelijk, de ziekte is nog ongeneeslijk. Maar wie er vroeg bij is, hoeft zich niet langer te verzoenen met de voorheen onvermijdelijke gang naar invaliditeit. Wat niet wegneemt dat MS een uiterst vervelende ziekte is. Extra schrijnend, omdat de ziekte vooral jonge mensen tussen de 20 en 40 jaar treft, een zeer wisselend verloop heeft en inderdaad vaak eindigt in matige tot ernstige invaliditeit. Een verlamming die vreemd genoeg door het lichaam zelf wordt veroorzaakt, aldus dr. Paul Bouma, neuroloog in het Tergooiziekenhuis in Hilversum. “Want in tegenstel-

ling tot wat veel mensen denken, is MS geen spierziekte. In plaats daarvan is het een chronische aandoening van het afweersysteem.” Hoe MS precies ontstaat, is een ingewikkeld verhaal. Maar in het kort begint het met een ontsteking. “Een simpele luchtweginfectie kan al voldoende zijn”, zegt Bouma. “Vervolgens begint het lichaam antistoffen te produceren om de infectie te bestrijden. Maar op een gegeven moment gaat er iets mis, en begint het afweersysteem ook lichaamseigen weefsel aan te vallen. Vergelijk het met soldaten die sneuvelen door eigen vuur.” Maar laat het ‘slachtoffer’, het stofje myeline, nu net zorgen voor een

snelle verzending van de impulsen ‘boodschappen’ binnen het centrale zenuwstelsel. Impulsen, die vanuit de hersenen naar zenuwen in bijvoorbeeld de armen, benen of ogen worden gestuurd, lopen daardoor vertraging op. Of komen helemaal niet meer aan. De gevolgen laten zich raden: verlam-

ming, blindheid en – mits onbehandeld - de dood. Maar er is hoop! Dankzij onderzoek en nieuwe medicijnen zijn neurologen intussen in staat om de verlammende effecten van MS te verlichten of te vertragen. Bouma: “Vroeger belandde de

helft van alle patiënten binnen 10 jaar in een rolstoel. Tegenwoordig bestaat de mogelijkheid dat je tientallen jaren ongeschonden met MS kan leven. Met dank aan firma’s als o.a. Biogen Idec. Biogen Idec is een bedrijf met MS als specialisme.” “Hoe? Allereerst, omdat we de ziekte veel sneller kunnen signaleren”, vertelt Bouma. “Na de eerste aanval krijgen patiënten prednison toegediend, om de infectie te bestrijden. Direct daarop en drie maanden daarna volgt een MRI-scan. Zijn op beide scans vlekken of een verkleuring te zien, dan is de diagnose vrijwel zeker MS. En kun je al in een vroeg stadium de behandeling starten. Bijvoorbeeld door medicijnen te geven die de werking van het afweersysteem onderdrukken. Nog vóór de antistoffen schade kunnen aanrichten aan het zenuwstelsel.” “Enige uitzondering hierop is de Primair Progressieve vorm”, waarschuwt Bouma. “De minst voorkomende, maar tegelijk meest rampzalige (want onbehandelbare) variant. Maar zowel bij de Relapsing-Remitting als de Secundair Progressieve vorm van MS is sprake van een ziekteverloop met terugvallen en herstelperioden. Voor beide vormen bestaan medicijnen die, op verschillende manieren, de effecten of symptomen van MS zo lang mogelijk vertragen.” •

INNOVATIE IN MULTIPLE SCLEROSE Biogen Idec International BV, Prins Mauritslaan 13-19, 1171 LP Badhoevedorp, www.biogenidec.nl

BIIB-NED-28931

4


Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

5

‘Achter de geraniums zitten kan altijd nog’ Marjan Brouwer heeft MS

Marjan Brouwer (34) kan plotseling niets meer zien met één oog. “Het werd helemaal zwart.” De oorzaak: multiple sclerose (MS). ron jenner

Dagboek Rond 9.00 uur: rustig wakker worden, ontbijten, wassen, aankleden 10.00 uur: administratie, mails checken en beantwoorden, stukken lezen 12.30 uur: lunch 13.00 uur: rusten 14.00 uur: huishoudelijke bezigheden, stofzuigen, schoonmaken, wassen, avondeten voorbereiden, boodschapjes doen, etc. De bezigheden wisselen per dag. 17.00 uur: koken 17.30 uur: avondeten 18.00 uur: tvkijken 19.00 uur: wandelen 22.00 uur: naar bed Een dag op pad betekent: een dag van te voren rustig aan en de dag erna bijkomen van de gebeurtenissen.

I

k weet het nog goed. Het was 2002 en ik was een deur aan het schilderen toen plotseling een van mijn ogen op zwart sprong. Ik zag niets meer met dat oog. Ik dacht dat het door vermoeidheid kwam, maar de dag erna zag ik nog steeds niets.” Na een rondgang langs specialisten werd eind 2004 MS bij haar vastgesteld. Brouwer: “Via de huisarts kwam ik bij de oogarts en later bij de neuroloog. Pas na een aantal MRI-scans en een lumbaalpunctie (door een ruggenprik wordt er vocht uit het ruggenmerg gehaald, red.) kwamen artsen erachter dat een ontsteking op een van mijn zenuwbanen die leidde tot de tijdelijke blindheid, door MS kwam.”

40 uur in de bouw Inmiddels heeft Brouwer het zicht in haar oog weer terug. Wel heeft ze nu te kampen met grote vermoeidheid en krachtsverlies, bijvoorbeeld in haar handen. “Ik heb soms moeite met iets simpels als het openen van een pot of fles. Dan gebruik ik een hulp-

middel, zoals een siliconendopje of ik vraag mijn vriend of hij het wil openen.” Het leven dat Brouwer voor zich zag, is door MS in duigen komen te vallen. “Ik wilde altijd het liefst werken, 40 uur lang, bij voorkeur als leidinggevende in de bouw. Maar ik ben helemaal afgekeurd, werken is veel te intensief voor me. Al die drukte, de geluiden, de werktijden, daarvan raak ik te vermoeid.”

Volop genieten Haar omgeving helpt haar waar nodig, en alleen op straat heeft ze soms met onbegrip te maken. Brouwer: “Dan loop ik met wandelstokken in het dorp, en dan roept iemand ‘Ga je soms waterskiën’?” Maar bij de pakken neerzitten is wel het laatste wat Brouwer doet: “Nee hoor, ik doe nog van alles, zij het met mate. Ik loop, ik fiets en ik zit bij een kanovereniging. Verder ben ik vrijwilligster/bestuurslid bij de MS Vereniging Nederland. Dat ik de dag na dit soort activiteiten vermoeid ben, neem ik gewoon op de koop toe. Ik geniet volop van het leven, achter de geraniums zitten kan ik altijd nog!” •

In het kort Multiple sclerose (MS) komt relatief vaak voor bij jongvolwassenen, vooral bij vrouwen. De precieze oorzaak van de ziekte is niet bekend, maar er wordt aangenomen dat MS ontstaat door een samenspel van genetische en omgevingsfactoren. De klachten en de ernst ervan hangen af van de plaats in het zenuwstelsel waar de ontsteking is. Oogklachten, vermoeidheid, duizeligheid en bewegingsstoornissen zijn bekende klachten.

Artritis psoriatica Reumatoïde artritis De ziekte van Bechterew

Uw gezondheid is onze zorg. www.hebikartritispsoriatica.nl / www.hebikreumatoïdeartritis.nl / www.hebikbechterew.nl

0212REM11NL992PE0211

Passie voor nog betere gezondheidszorg is onze drijfveer. Bij MSD werken wij mee aan een gezonde wereld door innovatieve geneesmiddelen en vaccins te ontwikkelen en op de markt te brengen. Voor ons is immunologie, waartoe auto-immuunziekten behoren zoals artritis psoriatica, reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew, een belangrijk aandachtsgebied. Wij willen de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Daarom zullen wij onderzoek blijven doen en studies blijven opzetten om nog betere geneesmiddelen te vinden.


Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

6

Tot tien jaar geleden adviseerden artsen aan reumapatiënten om het rustig aan te doen en sprongen ze terughoudend om met medicatie. Sommige patiënten gebruikten zelfs alleen pijnstillers. Inmiddels is het roer volledig omgegooid: met een snelle en voortvarende aanpak kan de ziekte volledig worden onderdrukt.

Haastige spoed:

juist wél goed D

r. Renée Allaart is reumatologe aan het LUMC. “Het is overduidelijk gebleken dat we met een voorzichtige aanpak van reuma juist kostbare tijd verliezen. Hoe vroeger we met een uitgebreide combinatie van medicijnen beginnen, hoe meer kans de patiënt heeft om de medicatie uiteindelijk deels of volledig af te bouwen.”

Op hol geslagen Reuma is een auto-immuunziekte. Allaart legt uit: “Het immuunsysteem vliegt als het ware uit de

bocht. Door een combinatie van erfelijke factoren en invloeden van buitenaf, zoals roken, keren afweercellen zich onafgebroken tegen gezonde cellen. Dat veroorzaakt ontstekingen in gewrichten, die stijf en pijnlijk worden, en in de rest van het lichaam. Patiënten voelen zich daardoor vaak grieperig. De gewrichten raken door de ontsteking beschadigd.”

Eiwitbasis

‘Ik neem mijn petje af voor reumapatiënten’

Blijft de gewrichtsschade onbehandeld, dan gaan de gewrichten kapot. Om dat te voorkomen moeten de ontstekingen zo snel mogelijk worden onderdrukt met ontstekingsremmende medicijnen, liefst beginnend met een combinatie. Voor wie daar onvoldoende baat bij heeft, zijn er zogenaamde biologicals, waaronder TNF-alphablokkers: medicatie op basis van eiwitten die de ontstekingen afremmen. “Deze krijgen patiënten via een infuus of onderhuidse injectie toegediend.

Want als je eiwit in een pil zou verwerken, eindigt het gewoon in het toilet.”

Voor iedereen “Zware reuma veroorzaakt meer gewrichtsschade dan mildere vormen, maar de klachten zijn vaak gelijk. Daarom is mijn doel om bij al mijn patiënten zo snel mogelijk met de meest effectieve middelen te beginnen. Als de ziekte voldoende is onderdrukt probeer ik daarna om de medicatie geleidelijk af te bouwen. En dat is met deze aanpak vaak mogelijk”, gaat Allaart verder. “Op dit moment kunnen we bij ongeveer 1 op 4 à 5 patiënten de ontsteking helemaal onderdrukken en zijn medicijnen niet meer nodig.” Stellen dat de reuma dan genezen is, kan eigenlijk niet. “De patiënt behoudt de erfelijke aanleg, dus er is een kans dat het terugkeert. Daarom spreken we van ‘volledige onderdrukking’.”

Bewondering Allaart besluit: “Hoewel we zo ver zijn dat we kunnen nadenken over het voorkomen van reuma, is de ziekte al vaak zo goed te behandelen dat patiënten er weinig onder hoeven lijden. Hier moeten reumatologen zich hard voor maken, en hopelijk blijven patiënten het telkens weer van ons vragen. Ze hebben namelijk een enorm doorzettingsvermogen. Ik neem diep mijn petje voor hen af.” •

DEAL VAN DE DAG LASER SURGERY: €1.399 VOOR LIPOSTYLE LIPOSUCTIE VAN JE BUIK- EN MAAGZONE Schoonheid zit van binnen, maar om er van buiten goed uit te zien moet je de natuur soms een handje helpen. Voor €1.399 bijvoorbeeld met Lipostyle (liposuctie van je buik en maagzone) bij Laser Surgery (waarde € 2.999).

van

2.999, 53% 00 €1.399, €

korting

voor

00

Lipostyle is een verfijnde liposuctie/liposculpture-methode om overtollig vet voorgoed te verwijderen, waarbij het lichaam gelijktijdig gestyled wordt. Deze behandeling heeft een liftend effect op de huid die daardoor strakker oogt. Een consult vooraf en uitgebreide nazorg zijn inclusief.

BESTEL DE VOUCHER OP WWW.SAVEMYDAY.NL SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE DEALS!

WEES SLIM, KOOP SLIM powered by


Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

Geen berg Met reuma de hoogste bergtop van Afrika bereiken? Niets is onmogelijk. Bij Marjan Renkema (41) werd in 1996 reuma geconstateerd, maar dankzij een nieuwe generatie medicijnen kon ze in augustus 2011 haar wens in vervulling laten gaan: de Kilimanjaro beklimmen.

D

e ziekte openbaart zich meestal tussen je vijfentwintigste en veertigste”, legt Marjan uit. “Helaas zat ik aan de ondergrens en werd ik op mijn vijfentwintigste ziek.” Marjan kreeg destijds het medicijn methotrexaat, dat bekend staat als een zwaar medicijn. “Ik dacht: wat moet ik nu? De huisarts vroeg me of ik wel doorverwezen wilde worden. Natuurlijk! Ik ging toch niet afwachten?”

Teleurstellingen “Dingen die ik sporadisch deed, zoals kanoën of bowlen, gingen na een tijdje ineens niet meer. Ik vroeg me af waar dit zou eindigen.” Het was een geluk bij een ongeluk toen Marjan na enkele jaren bijwerkingen kreeg van methotrexaat en daardoor moest overstappen op een nieuwe generatie medicijnen, de zogenaamde TNF-alphablokkers. “Eerst kreeg ik een medicijn via een infuus in het ziekenhuis toegediend. Maar later kon ik een andere TNF-alphablokker zelf eens per maand thuis inspuiten. Ik bleef er pijnstillers bij innemen, maar ik merkte dat ik die kon afbouwen. Nu slik ik ze helemaal niet meer.”

7

te hoog

Doel voor ogen Dankzij dit medicijn voelde Marjan zich zo goed dat ze besloot weer te gaan hardlopen. Haar dochter Yvet, toen 9, liep mee en samen werden ze zo fit dat ze zelfs meededen aan hardloopwedstrijden. Eind 2010 gevraagd door vrienden wat ze ooit nog eens zou willen doen, antwoordde Marjan: “De Kilimanjaro beklimmen.” Ze bekeek de mogelijkheden en realiseerde zich dat het haalbaar was.

Familieprestatie Samen met haar partner en hun dochter volgde ze drie maanden lang een zwaar trainingsschema. “Soms hadden we twaalf trainingsmomenten in de week: zwemmen, hardlopen, wandelen. Dat was wel even plannen.” Maar alle inspanningen werden beloond toen ze eind augustus gezamenlijk de top van de Kilimanjaro bereikten. “Ik vond het zó fantastisch! Moest je ons zien: een reumapatiënt, een man met zwakke knieën en een elfjarig kind die de top halen! Ons fotomoment werd verknoeid door een groep soldaten die telkens in beeld stonden. Nou, die kon ik ook nog wel aan! Ik heb ze vriendelijk verzocht of ze een stapje opzij wilden doen.” Marjan is niet het type dat het erbij laat zitten. “Ik ga liever uit van wat ik wel kan, dan van wat ik niet meer kan. Als patiënt heb je de neiging om voorzichtig te doen en dingen te mijden. Maar soms is het juist beter te proberen of iets wél lukt.” •

‘Soms is het juist beter te proberen of iets wél lukt’

Feitjes • In Nederland lijden 2,3 miljoen mensen aan reuma of artrose. • Dit zijn 800.000 mannen en 1,5 miljoen vrouwen. • Er bestaan meer dan honderd verschillende soorten reuma, die worden onderverdeeld in de categorieën artrose, ontstekingsreuma en weke-delenreuma.

Wat in de volksmond reuma wordt genoemd, heet eigenlijk reumatoïde artrose en is een vorm van ontstekingsreuma. • Twee derde van de patiënten is jonger dan 65 jaar. Het is dus allerminst een ziekte die alleen onder ouderen voorkomt. Bron: www.reumafonds.nl

Het Reumafonds zoekt collectanten

Help reuma de wereld uit

www.reumafonds.nl


Gratis track&trace & telefonisch bestellen.

always wear your helmet!

safety first!

always wear your helmet!

safety first!

always wear y

always wear your helmet!

safety first!

always wear your helmet!

safety first!

always wear y

WIE WORDT

ZAP’PER 2011? HELMUS WILDEMAN

SCHOOL MET DE BIJBEL

Helmus uit Noordwijk en Leerlingenraad School met de Bijbel uit Noordeloos zijn genomineerd voor de titel ‘ZwerfAfvalPakker 2011’. Zij zetten zich binnen hun gemeente in voor het aanpakken van zwerfafval en een schonere leefomgeving voor ons allemaal. Laat zien dat u dit waardeert en stem op één van de tien genomineerden.

Ga naar nederlandschoon.nl/zap en stem!

20111201_nl_metro special  

pag 3 pag 2 pag 5 pag 7 MS, minder verlammend als weleer Auto-immuunziekte: je lichaam vs. je lichaam Voor reumapatiënt Marjan is niets onmo...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you