20111129_nl_metro special

Page 1

Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

november 2011

inhoud agina 2 p ‘ klachten worden te weinig herkend’

pagina 3

’ patiënten worden radeloos door onbegrip’

pagina 4

Mijnpijncoach biedt hulp en ondersteuning

pagina 5

’kennis is cruciaal, ook voor patiënten’

pagina 6

patiënten en artsen over pijnbehandeling

leven met

win

een gratis cursus pijnbestrijding. Lees hier meer over op pagina 4

pijn


2

Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

pijnlijke onderschatting Eén op de vijf volwassen Nederlanders heeft chronische pijn. Toch worden hun klachten nog te weinig herkend en behandeld. Onacceptabel, vindt hoogleraar Pijngeneeskunde Frank Huygen. “Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen.”

“Wie weleens kiespijn heeft gehad, weet dat pijn je dag flink kan verzieken. Stel je nu eens voor dat je maanden of jaren pijn hebt”, stelt Huygen.“Dan neemt pijn een prominente plaats in in je leven.” Wanneer pijn langer bestaat dan drie maanden of het herstel na ziekte langer duurt dan verwacht, spreken we van chronische pijn. Chronische pijn komt in Nederland vaker voor dan hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Toch wordt pijn nog vaak gezien als een symptoom van een bepaalde aandoening, en niet als aandoening op zichzelf.“Onterecht”, vindt Huygen. “Acute pijn is inderdaad vaak een symptoom, maar als de pijn lang duurt, wordt het een ziekte op zich. Chronische pijn verdient meer aandacht. Nu wachten patiënten met chronische pijn vaak onnodig lang op een diagnose en de juiste behandeling. Soms langer dan twee jaar.”

Patiënten met chronische pijn voelen zich vaak onbegrepen. Sommigen worden depressief, verliezen hun sociale contacten of raken arbeidsongeschikt. Uit Brits onderzoek is gebleken dat pijn bij volwassenen bijna 4 miljard pond per jaar kost, onder meer door arbeidsverzuim. “Vergelijkbare bedragen zullen naar rato ook voor Nederland gelden”, verwacht Huygen.

Volgens Huygen moet het roer om. Hij vraagt meer aan­ dacht voor chronische pijn. “Pijn is de meest voorkomende klacht waarmee een patiënt zich bij de dokter meldt. Toch wordt er in het medisch onderwijs nauwelijks aandacht besteed aan pijn.” Huygen vindt dat alle geneeskundigen basiskennis zouden moeten hebben over pijnbehandeling. “De patiënt mag niet aan zijn lot worden overgelaten.”

Specialisten in pijnbehandeling

Bij DC Pijncentrum wordt u uitsluitend behandeld door anesthesiologenpijnspecialisten, met jarenlange ervaring in het behandelen van mensen met acute en chronische pijn. Zij hebben zich volledig toegelegd op het vak pijnbestrijding en hebben ruime ervaring in het toepassen van zenuwblokkades ter bestrijding van pijn. Zij helpen u snel en deskundig; de behandeling wordt uitgevoerd met de modernste apparatuur en gebruikmakend van wetenschappelijk ondersteunde protocollen.

Verandering komt alleen door meer aandacht te besteden aan het probleem. “We mogen niet accepteren dat er anno 2011 nog zoveel pijn wordt geleden. Ook patiënten, zorgverzekeraars en beleidsmakers moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Pijn is van iedereen.”

hondsmoe door ‘onrustige benen’ *R estless Legs Syndrome leidt tot chronisch slaaptekort * Dankzij medicijnen is verlichting nabij * Neuroloog Al de Weerd, hoofd van Slaapcentrum SEIN in Zwolle, weet alles van aandoeningen die ons slaap kosten of overdag zo uitputten dat ze ons slaperig maken. Eén daarvan is het zogenoemde Restless Legs Syndrome (RLS), dat, letterlijk vertaald, onrustige benen betekent. “Een aandoening die zich kenmerkt door vervelende gevoelens in de benen, die vooral ’s avonds optreden, net voor het slapengaan”, legt De Weerd uit.“Het nare gevoel verdwijnt als patiënten hun benen bewegen. Maar keert, wanneer ze daarmee stoppen, weer terug.” Het resultaat: een uiterst belabberde nachtrust. Patiënten krabbelen na een nachtlang woelen hondsmoe uit bed. En de volgende dag weer, en weer… “Ontzettend vermoeiend natuurlijk”, aldus de neuroloog over de aandoening waar gemiddeld 10 procent van de bevolking in enige mate last van heeft.“Maar de irritatie is bij 2 tot 3 procent zo dwingend, dat mensen wel moeten bewegen. En vallen ze eindelijk in slaap, dan is dat nog geen garantie voor een goede nachtrust. Vaak worden ze meermaals gewekt door opvlammende pijn.”

● Vergoed door zorgverzekeraar ● Zeer korte wachttijden ● Efficiënte behandelwijze en goede nazorg top(medisch)specialisten

aan lot worden overgelaten

verantwoordelijkheid

Pijncentrum

● Behandeling door ervaren

patiënt mag niet

ALKMAAR

“Het chronische gebrek aan slaap, heeft grote invloed op de kwaliteit van het werk en het sociaal leven”, weet De Weerd. “Humeurigheid, depressies en stress komen onder deze patiënten veel voor.”

ALMERE VOORSCHOTEN ROTTERDAM

ROERMOND

www.dcpijncentrum.com

“Gelukkig zijn de meeste huisartsen inmiddels bekend met RLS”, zegt hij.“Zij kunnen een prima diagnose stellen, weten welke

medicijnen de klachten verminderen en welke ze juist verergeren, waaronder middeltjes tegen misselijkheid, verkoudheid, allergie en de meeste antidepressiva.” “Probleem is echter wel dat RLS, wanneer je het eenmaal te pakken hebt, altijd aanwezig blijft. Geen enkele therapie is effectief en veel methoden verliezen na langere tijd hun werking. Goed overleg tussen arts en patiënt blijft daarom belangrijk.”

colofon

w ww.stichting-restless-legs.org

‘leven met pijn’ is een publicatie van Metro Custom Publishing. productmanager Jessica Gerretsen, jessica.gerretsen@metronieuws.nl, 020-511 4081 tekst en vormgeving RedactiePartners MediaGroep, www.redactiepartners.nl beeld Nationale Beeldbank, Shutterstock voor meer informatie over Metro Custom Publishing of als u zelf een idee heeft voor een uitgave kunt u contact opnemen met David Beentjes, 020-511 4073 of via david.beentjes@metronieuws.nl


3

Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

‘voorlichting is een

noodzaak’

Patiënten met chronische pijn krijgen vaak niet alleen te weinig aandac ht van zorgverleners, maar voelen zich ook door hun omgeving niet altijd begrepen. De gevolgen zijn groot, vertelt Hilda Wieberneit-Tolman van de stichting PijnPlatform Nederland. “Als je altijd last hebt van pijn, gaat het je leven beheersen.”

‘Iedereen heeft weleens pijn, dat moet je gewoon accepteren’, krijgen patiënten met chronische pijn nogal eens te horen. Niet alleen van artsen, maar ook van familie of vrienden.“Het onbegrip is groot,” vertelt Wieberneit-Tolman. “Hoe leg je uit waarom je de ene dag wel iets kan, maar een andere dag niet?”

en maakt dat veel activiteiten ineens niet meer mogelijk zijn. Patiënten verliezen hun hobby’s, komen de deur niet meer uit en raken hun baan kwijt.”

verliezen Meer dan drie miljoen mensen in Nederland hebben last van pijn. De stichting PijnPlatform Nederland komt op voor hun belangen en wil de problemen rond pijn in Nederland onder de aandacht brengen.“Helaas is pijn nog altijd een zwaar onderbelicht probleem in de gezondheidszorg en in de samenleving.” De meeste patiënten zijn lang op zoek naar deskundige hulp.“Soms wordt er een oorzaak gevonden, maar soms ook niet. Ondertussen blijft de patiënt lijden, maar met name het lijden van patiënten met chronische pijn wordt erg onderschat. Terwijl alleen al de invloed van pijnklachten op het dagelijks leven enorm is. Pijn sloopt

’sommigen komen de deur niet meer uit ’

Maar ook familieleden en vrienden van iemand met chronische pijn hebben het niet gemakkelijk.“Samenleven met iemand die pijnklachten heeft, is beslist niet eenvoudig. Activiteiten die je voorheen samen kon ondernemen, zijn ineens niet meer mogelijk. En zeker als iemand met pijn soms wel en soms niet in staat is om iets te doen, wordt het ingewikkeld. Waarom kan iemand wel af en toe in de tuin werken, maar geen betaalde baan aannemen?”

Ook kunnen ze speciale lotgenotenbijeenkomsten bezoeken die georganiseerd worden door patiëntenorganisaties, zodat ze van elkaar kunnen leren hoe je kunt omgaan met pijn.” Wieberneit-Tolman onderstreept het belang van aandacht voor chronische pijn.“Voorlichting is echt noodzakelijk, zodat patiënten beter begrepen worden. Ook is er nog te veel onwetendheid over de verschillende mogelijkheden van pijnbehandeling, ook bij zorgverleners. Voorlichting, begrip en samenwerking zijn een absolute must voor een betere pijnzorg.” Meer weten? Binnenkort verschijnt het Pijnperiodiek met informatie voor zowel behandelaars als patiënten. Kijk op

w ww.pijnplatform.nl

afleiding Veel patiënten met chronische pijn worden radeloos, geïrriteerd en moedeloos. Niet alleen van het onbegrip, maar ook van de pijnklachten zelf.“Als je verschillende artsen hebt bezocht en talloze onderzoeken hebt ondergaan, maar je klachten nemen niet af, dan kun je behoorlijk somber worden. Je moet je voorstellen dat je iedere dag pijn lijdt, vrienden kwijtraakt, hobby’s niet meer kunt uitoefenen en financiële problemen hebt doordat je zonder werk zit. Somberheid kan dan omslaan in een depressie.” Voor patiënten met chronische pijn zijn combinatiebehandelingen mogelijk van medicatie en cognitieve therapie om somberheid en depressieve gevoelens te voorkomen of te bestrijden.“Patiënten gaan op zoek naar afleiding en activiteiten waar ze nog wel toe in staat zijn, ondanks hun pijnklachten.

wondermiddel Al vanaf 2004 zoekt Linda Es (47) naar een wondermiddel. “Ik ben rugpatiënt, omdat een lendenwervel is verschoven na een operatie. Hierdoor loop ik slecht, heb ik rugklachten en kan ik slechts vier uur per week werken.

Operaties hielpen maar mondjesmaat. Net als zware pijnstilling. Als ik niet zestien uur per dag een gipskorset zou dragen, zou ik niets kunnen doen. Ik heb echt het idee dat ik er in de medische wereld alleen voor sta.”

De Dutch Pain Society (DPS) heeft bekend gemaakt dat het kostenplaatje van alle chronische pijnleiders in Nederland wordt geraamd op 20 miljard euro.

RESTLESS LEGS SYNDROOM Onrustige benen? Slapeloze nachten? Doodmoe?

Iedereen kent het wel. U rust uit na een vermoeiende dag, maar in uw benen ontstaat een onrustig gevoel. Alsof ze willen doorlopen terwijl u stilzit. Mensen die aan het Restless Legs Syndroom lijden, hebben dag in dag uit dit gevoel.

De Stichting Restless Legs ondersteunt en informeert patiënten en artsen over deze neurologische aandoening. Om het lot van RLS-patiënten dragelijker te maken zetten wij graag ons beste beentje voor!

Een informatiepakket kunt u gratis aanvragen via: www.stichting-restless-legs.org 0900-7574636 / 0900-rlsinfo (ma t/m vr, 1 ct. p.m. tussen 19.00 en 20.00 uur) Antwoordnummer 319, 6700 WB, Wageningen


4

Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

‘zenuwpijn vereist specifieke aanpak’ * Eén op de vijf Nederlanders lijdt aan chronische pijn * Mijnpijncoach biedt hulp en ondersteuning Eén op de vijf Nederlanders heeft last van chronische pijn. Niet de pijn die je voelt, wanneer je je vingers brandt aan de kachel - heftig, stekend, maar van voorbijgaande aard - maar een constante, zeurende pijn waar geen ontsnappen aan is. Een pijn die zich, in tegenstelling tot zo’n kloppende vinger, niet beperkt tot één bepaalde plek, maar zich vaak uitbreidt over een deel van of zelfs over het hele lichaam.

pijnstillers werkt niet direct. Het kan één tot enkele weken duren voordat een effect op de pijn merkbaar is. Ook is het van belang te weten welke bijwerkingen mogelijk kunnen optreden en ook dat deze na verloop van tijd minder kunnen worden. En verder is het van belang om een realistisch behandeldoel vast te stellen, bijvoorbeeld over een maand weer naar het winkelcentrum te kunnen lopen.

win

Gratis cursus Pijn bestrijding voor Metrolezers. Meld je vrijblijvend aan bij E-nursing en be stel de gratis cursus Pijnbestrijding voor Metro­lezers. Ga naar www.e-nu rsing.nl en start vandaag nog.

frustrerend “En dat frustreert enorm”, weet Kees Vos, huisarts in Spijkenisse en als docent en ‘pijnonderzoeker’ verbonden aan het Erasmus MC. “De meeste mensen linken pijn aan een bepaalde ziekte. Maar helaas, zenuwpijn is een op zichzelf staande aandoening. Vaak niet te bestrijden met klassieke pijnstillers, zoals paracetamol, ibuprofen of zelfs morfine.” “Wat in deze gevallen soms wel helpt, zijn ‘zenuwpijnbestrijders’. Medicijnen die vaak oorspronkelijk voor andere doeleinden ontwikkeld zijn (bijvoorbeeld tegen depressie of epilepsie) maar daarnaast ook zenuwpijn verlichten.

hoe te handelen? Maar ook artsen weten niet altijd precies hoe te handelen bij chronische zenuwpijn. Vos: “Dat een patiënt pijn heeft, is hen wel duidelijk. Maar waar die pijn precies zit, hoe heftig die is en welk medicijn de meeste verlichting geeft, verschilt nogal eens. Bovendien werken zenuwpijnbestrijders ook niet bij iedereen. Een derde reageert goed op de pillen. Een derde haakt af wegens te heftige bijwerkingen. En nog een derde heeft er weinig profijt van.” Het is belangrijk dat de huisarts de verwachtingen van de behandeling met de patiënt goed bespreekt. Want deze groep

’de meeste mensen linken pijn aan een ziekte’ pijnmanager Chronische pijnpatiënten moeten vaak jarenlang trouw medi­cijnen slikken. Ze zouden daarom meer hun eigen pijnmanager moeten worden. Om patiënten met zenuwpijn zo goed mogelijk in de eerste fase van hun behandeling te ondersteunen, lanceerde Vos onlangs het online therapietrouwprogramma Mijnpijncoach. “Behalve dat patiënten er allerlei tips en informatie vinden, kunnen ze ook een dagboek bijhouden”, zegt hij. “Daarin geven ze per dag aan waar en wanneer de pijn het heftigst is. En kunnen ze, wanneer nodig, online advies vragen bij hun huisarts die eveneens kan inloggen. Zie het als een virtueel hart onder de riem.”

www.mijnpijncoach.nl

11.LYR.5.21 juli 2011

HERKENT U DEZE SYMPTOMEN VAN ZENUWPIJN?

654643_PFI_AdvStopDePijn 260x192.indd 1

18-11-11 17:19


Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

zelf zorgen voor minder pijn Chronische pijnklachten worden nog vaak onderbehandeld. Pijnspecialist Eric de Roode vindt dat niet alleen artsen hun verantwoordelijkheid moeten nemen, maar ook patiënten zelf. “Als patiënt mag je gerust informeren naar een goede pijnbehandeling.” Over pijn bestaan veel vooroordelen. ‘Pijn hoort erbij’ en ‘van morfine raak je verslaafd’ zijn opmerkingen die verpleegkundig specialist Eric de Roode regelmatig hoort van zijn patiënten. Soms weigeren ze zelfs pijnmedicatie in te nemen, terwijl ze er ontzettend mee geholpen zouden zijn. “Pijn is invaliderend, zeker als die chronisch is. Langdurige pijn kan de kwaliteit van leven flink verminderen.”

morfine De Roode is onder andere verbonden aan het pijncentrum DC Alkmaar. Als hij zijn patiënten goed uitlegt waarom hij pijnmedicatie voorschrijft en de vooroordelen wegneemt, zijn ze meestal wel geneigd om medicatie in te nemen. “Kennis is cruciaal, ook voor patiënten. Goed gebruik van morfine is niet verslavend en pijn hoort er niet altijd bij.”

Voor mij is pijn wat de patiënt zegt dat pijn is. Het is dus heel belangrijk dat patiënten aangeven wanneer zij pijn voelen.”

pijndagboekje Patiënten kunnen hun klachten bijhouden in een pijndagboekje. “Daarin kun je je pijnscores bijhouden tijdens de dag. Een pijnscore kan een getal zijn tussen de 0 en de 10, waarbij 0 geen pijn is en 10 de ergst denkbare pijn. Wanneer heb je veel pijn en wanneer niet? Schrijf alles op. Wanneer werd de pijn minder? Had je net een wandeling gemaakt of een warme kruik gebruikt? Allemaal informatie die een pijnspecialist kan gebruiken voor het bepalen van een behandeling.”

houd klachten

Helaas is pijn niet altijd goed te behandelen. “Het credo ‘gij zult geen pijn voelen’ gaat niet op. Soms worden mensen door hun ziekte ingehaald, bijvoorbeeld bij kanker. Het is nooit verstandig om zelfstandig veel pijnmedicatie te gaan slikken, want het langdurige gebruik van sommige pijnstillers kan nadelige gevolgen hebben, zoals bloedingen of beschadiging van het maag/darmslijmvlies.” De Roode adviseert patiënten altijd te overleggen met hun huisarts of pijnspecialist over de juiste medicatie.

en pijnscores bij in een dagboek

Wie een operatie of een behandeling ondergaat, doet er goed aan om patiëntenfolders door te nemen en contact op te nemen met patiënten­ organisaties. “Zorg dat je goed geïnformeerd bent, en aarzel niet om navraag te doen naar een behandeling of medicatie. Pijn wordt steeds serieuzer genomen, maar nog steeds krijgen niet alle mensen met chronische pijn een goede pijnbehandeling.”

verwijsbriefje Chronische pijnpatiënten kunnen bij hun huisarts of behandelaar een verwijsbriefje vragen naar een pijnspecialist of pijnbehandelcentrum. De Roode raadt patiënten aan om voorafgaand aan hun bezoek hun pijn in kaart te brengen. “Pijn is een subjectief begrip, dat je niet zomaar kunt meten.

Patiënten kunnen bij steeds meer pijnspecialisten terecht. “Pijn zit in de lift. Ziekenhuizen zijn bezig een inhaalslag te maken. Ze stellen geactualiseerde protocollen op en spijkeren de kennis van artsen en verpleegkundigen bij.” Maar patiënten hebben zelf ook een belangrijke rol, benadrukt De Roode. “Zij beleven de pijn. Als je als patiënt je pijn­ klachten goed aankaart, dan kun je sneller en gerichter behandeld worden.”

e r o c s n ij p e d n a a n e k r e w

. De kwaliteit van end patiënten met chronische pijn duiz ruim lijks jaar elt and beh erg ) gecertificeerd. Het pijncentrum Lievenb nningen (ISO9001-2008, EPP, NVA erke nale atio er)n (int met is tie het werk en de organisa sciplinair besproaanpak van de pijnklachten multidi de dt wor dig het op zijn bijvoorbeeld ook mogelijkheden die er gen, naast de pijnspecialist worden zeg Het centrum biedt alle medische wil Dat . ken per ving eling. Omdat pijnbele betrokken. gebied van chronische pijnbehand een revalidatiearts en psycholoog een met erg enb Liev van sten ciali spe persoon verschilt, werken de waarbij de pijn­ een schaal van 0 tot 10.“Deze mestreven is maximale pijnreductie lijke numeric rating scale: pijnscore op inde uite Het uit. s sen legt adviseur Reinier Goo e wordt ook de patiënttevredenting gebeurt tijdens elk contact”, score vier of lager is, bij elke control altijd optimaal, wel streven we heid gemeten.“Pijnreductie is niet erzoek en de ond end vull aan , hten klac de luit Goosens. Op basis van deze meting, naar maximale tevredenheid”, bes ënt. Zonopati de r voo an elpl and beh een voorgeschiedenis komt er

Bevrijd je van angst, verover je vrijheid, krijg weer lef! Laat je brein beter denken, onthouden en voelen! Pijn? Leer je je eigen therapeut te worden! www.fritswinter.nl Bestel via

www.bol.com

5


chronische pi 6

Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

Ongeveer drie miljoen mensen in Nederland hebben last van chronische pijn. Omdat velen van hen niet de juiste behandeling kunnen vinden, neemt hun kwaliteit van leven af. Artsen en therapeuten vertellen vanuit hun expertise wat zij voor mensen met chronische pijn kunnen doen.

Fenna de Jong, patiënt chronische hoofdpijn

ar zestiende Fenna (26) heeft vanaf ha pijn. Sinds last van chronische hoofd zogenoemde tweeënhalf jaar krijgt ze ar kwaliteit zenuwblokkades en is ha terd. Fenna:“Ik van leven stukken verbe en aanvallen. heb constante hoofdpijn pijn zo heftig Bij de aanvallen wordt de en en kan dat ik last krijg van spasm probeert zes flauwvallen. Zo’n aanval en. Ik ben in keer per dag door te kom est en heb veel veel ziekenhuizen gewe steeds weten ze diagnoses gehoord. Nog ar de zenuwniet precies wat ik heb, ma de constante blokkades helpen. Alleen n we aan. Ik heb pijn is er nog, daar werke rkt anderhalf twee blokkades, één we maanden. De jaar en de andere zeven maar ik heb het prikken zijn niet prettig, ste jaren lag er graag voor over. De eer dat is niet hoe ik alleen maar op bed en tiener. Ik doe je het leven voor je ziet als het leven en nu al veel meer mee aan rwens kunnen nu heb ik zelfs mijn kinde vervullen.”

Frits Winter, psycholoog “Ik probeer het voor elkaar te krijgen dat mensen hun eigen therapeut worden. Alles wat ze willen doen moet aansluiten bij het soort pijn dat ze hebben en de omstandigheden. En er is maar één persoon die de pijn en de omstandigheden kent en dat is de patiënt zelf. De patiënt moet weten hoe hij/zij weer goed kan functioneren zodat de pijn naar de achtergrond gaat. Een balans vinden in ontspanning en inspanning. Veel mensen worden geleefd en naarmate ze minder kunnen wordt hun energie schaarser en voelen zich steeds meer afhankelijk en hulpeloos. De belastbaarheid kun je opbouwen door zelf de regie te nemen. Mensen vinden het makkelijker iets te doen dan iets te laten. Veel blijven eindeloos bij therapeuten lopen, maar je bent maar beperkte tijd bij een therapeut en je bent heel lang in je eigen omgeving. Als je als persoon met pijn maar wat aanrommelt, dan kom je niet ver.”

Auteur van Pijn de Baas

Veering is werkzaam in het DC Pijncentrum Alkmaar

Michel Veering, neuroloog “Het belangrijkste wat je als neuroloog kunt doen is luisteren naar de patiënt en samen kijken wat voor hoofdpijn het is. Daarvoor is vaak een dagboek nodig; wanneer heb je hoofdpijn, wat is er aan vooraf gegaan, gebruik je medicatie, nuttig je veel cafeïnehoudende producten? Dan ga je samen met de patiënt een plan maken. Leefregels bekijken en zo nodig medicijnen voorschrijven, maar vaak ook de hoeveelheid medicijnen afbouwen. Er bestaat immers hoofdpijn die juist veroorzaakt wordt door het veelvuldig gebruik van hoofdpijnmedicatie. Hoofdpijn wordt vaak als gezeur bestempeld door de omgeving. Bang voor reacties als ‘zij kan weer niets doen, want ze heeft migraine’, komen mensen vaak met smoezen op het werk. Dat ze griep hebben bijvoorbeeld. Er is weinig begrip voor en dat is heel vervelend voor de patiënt.”

Ik sta op voor mijn moeder Els Brenda Schaaper (42), mede-organisator KWF SamenLoop

En wat doe jij? Mijn moeder kreeg vijf jaar geleden borstkanker. Ik moet er niet aan denken dat ik haar zou moeten missen. Daarom zet ik mij in voor een KWF SamenLoop. Met dit wandelevenement zamelen we geld in voor kankeronderzoek. Dit is mijn manier om een bijdrage te leveren. Samen opstaan helpt. Het geeft kracht en levert geld op voor onderzoek. Kijk wat jij kunt doen op staoptegenkanker.nl/inactie


ijn te lijf

7

Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

Marion Vitali, patiënt ch ronisc

he lage rugpijn Marion (49) heeft al achttie n jaar pijn in haar onderru g. Het begon met spit, ma ze kreeg ook last van he ar rnia, slijtage en ontsteking en in de zenuwen. Marjo pijnvrij ben ik nooit en da n: “Ec ht t belemmert mij wel in mi jn dagelijkse leven. Deed eerder het huishouden in ik een uur, nu ben ik daar al gauw drie uur mee bezig ben 80 tot 100 procent afg . Ik ekeurd. En ik loop ook no g wel krom, maar zonde zenuwblokkades zou da r de t nog veel erger zijn. Die bieden toch wel uitkom volgende keer wordt mi st. De jn 96e prik, ik krijg ze on geveer om de drie maan keer heeft het twee jaar den. Een gewerkt, dat is helaas no g niet weer gelukt.”

Wilco van Genderen, anesthesioloog “Eigenlijk zijn er drie soorten behandelingen die wij doen bij lage rugklachten. De eerste is zenuwbehandeling, of in de volksmond zenuwblokkade. We zoeken eerst uit welke zenuw de pijn veroorzaakt en dat bevestigen we door een testblokkade. Als dat de juiste is, doen we een meer definitieve behandeling. In feite is de blokkade een chemische of elektrische behandeling en maak je niet iets stuk. We proberen die zenuw te beïnvloeden waardoor die minder snel een onnodig pijnsignaal doorgeeft. Normaal is een pijn een waarschuwingssignaal. Bij chronische pijn is het alarmsysteem een beetje op hol geslagen. Ten tweede hebben we medicijnen. Het gaat dan vaak om medicatie die doorontwikkeld is uit de hoek van de anti-epileptica. Of ouderwetse geneesmiddelen tegen antidepressiva. Die doen iets op de overdracht van de ene zenuwcel naar de andere. Dat werkt vooral bij de chronische neuropathische pijn. Ten derde kunnen we iemand doorverwijzen naar de psycholoog. Heel kort door de bocht is het eigenlijk luisteren, prikken of pillen geven wat wij doen.”

Glerum is directeur van het Rehab Centre

Van Genderen is werkzaam in het DC Pijncentrum Alkmaar

Rob Zondervan, revalidatiearts

Edwin Glerum, fysiotherapeut “Wij kijken eerst wat de bron van ellende is. Als we die analyse gemaakt hebben, proberen we de disbalans richting het bewegen te herstellen. Als het nodig is vragen we een medisch specialist om bij de patiënt een zenuwblokkade te zetten. Die pijnvrije fase kunnen we dan benutten om mensen met training op een hoger bewegingsniveau te krijgen. Kunnen ze eerst alleen bukken, dan trainen we dat ze kunnen bukken en iets optillen. We werken functiegericht. Als mensen lang pijn hebben zijn ze angstig om te bewegen. Mensen associëren de pijn dan met schade in het lichaam. Met de blokkade proberen we door de vicieuze cirkel van de patiënt heen te breken. De vicieuze cirkel is ‘de pijn treedt op bij die bepaalde beweging dus ik ga die beweging niet meer doen’. Dit gebeurt onbewust. Patiënten kunnen daardoor vaak niets doen aan het veranderende bewegingspatroon. Primair is pijn niet de aanleiding voor de behandeling, maar de functie en daar trainen we op. Maar het neveneffect is dat ze na die pijnvrije fase ook ervaren dat de pijnbeleving minder is.”

“Als mensen bij mij komen die ernstig beperkt zijn door (rug)pijnklachten, zetten we met een heel team een behandelplan op. Als ze rugklachten hebben die langer duren dan een paar maanden, zijn er meestal meerdere factoren die een rol spelen bij het onderhouden daarvan. Mijn taak is, samen met het behandelteam, die factoren in kaart te brengen. Behalve naar fysieke factoren, wordt ook gekeken naar psychologische en omgevingsfactoren. De kern van het probleem wordt dan gedefinieerd, waarna door teamleden, ieder op zijn/haar vakgebied, wordt gewerkt om iemand weer in beweging te krijgen. Als voorbeeld iemand bij wie de klachten zijn begonnen met het optillen van een boodschappentas. Dan durven ze vaak daarna helemaal niets meer te tillen, terwijl er neurologisch of mechanisch niets mis is met de rug. Als ze dat gaan vermijden kunnen daardoor klachten worden onderhouden. Doel van de behandeling wordt dan de vermijdende bewegingen weer te gaan maken, op een ontspannen manier.” Zondervan is werkzaam in Revalidatiecentrum Heliomare, te Wijk aan Zee.

baat bij behandeling met pijnpleister De weg naar passende pijnbestrijding is voor sommige mensen erg lang. An Moonen (69) vond na een jarenlange zoektocht haar wondermiddel: een behandeling met de pijnpleister. “Ik ben veel vrolijker dan voorheen.” Al zes jaar kampt An Moonen met de pijn van gordelroos, een infectie die een acute ontsteking van de zenuwknoppen rond het ruggenmerg veroorzaakt. “Het begon met een grieperig gevoel na een vakantie. Midden in de nacht werd ik opeens veel zieker en ben ik naar de huisarts gegaan. Aan de blaasjes die ik op mijn rug had, zag hij het meteen: gordelroos.” Een lang traject om de hevige zenuwpijn te bestrijden volgde. Hierover zegt Moonen: “De zenuweinden in mijn rug gingen kapot. Dit veroorzaakte een brandende en stekende pijn die de hele dag aanhield. Het was af en toe lastig om eens niet chagrijnig te zijn.”

naar de pijnkliniek “Alle medicatie die ik kreeg voorgeschreven, hielp niet”, vervolgt ze haar verhaal. “Ik kreeg verschillende pijnbestrijders van de neuroloog. Hierdoor kon ik niet meer autorijden en kreeg ik allerlei nare bijwerkingen. Kortom, ik had de moed

‘mijn man is blij

dat ik weer vrolijk ben’

op een pijnloos leven eigenlijk al opgegeven.” Totdat Moonen een televisieprogramma zag waarin iemand aan het woord kwam die ook gordelroos had. “Deze patiënt kreeg een behandeling met pijnpleisters, op basis van rode pepers, en zei dat hij van zijn pijn af was. Van deze optie had ik nog nooit gehoord, dus ben ik mij erin gaan verdiepen.” Inmiddels heeft zij haar derde behandeling in een pijnkliniek erop zitten en is de pijn al weer vijf weken verdwenen. “Dat is niet alleen fijn voor mij, maar ook voor mijn omgeving. Mijn man is blij dat ik weer vrolijk ben.”


Changing tomorrow

Innovatie in pijnmanagement Onder het motto ‘Changing tomorrow’ zet Astellas zich in om een aantal uitdagende medische aandoeningen op een fundamenteel andere, innovatieve wijze aan te pakken. Pijnbehandeling is één van deze speerpunten. De fysieke en emotionele uitdagingen die patiënten met pijn ervaren staan hierbij centraal. Astellas werkt vanuit die optiek in haar R&D programma aan alternatieve oplossingen om de pijn te bestrijden. Momenteel werkt Astellas aan nieuwe, effectieve behandelingen om het lichamelijk en geestelijk lijden van patiënten met pijn zo goed mogelijk te verlichten. Met een zo minimaal mogelijke belasting voor de patiënt. In de hoop en overtuiging de dag van morgen voor pijnpatiënten structureel te veranderen.

www.astellas.nl

11378-AST - Adv 260x390 CT Metro.indd 1

24-11-11 16:26