Page 1

woensdag 5 oktober 2011

www.metronieuws.nl

www.metromobiel.nl

Waar droomt u van?

Extra groot prijzenpakket met

100 x â‚Ź100.000,-


Dit zouden zij doen met € 100.000,In de editie van 13 september hebben wij u gevraagd om uw droom in te zenden. Hier is massaal op gereageerd. Uit de ruim 2000 inzendingen hebben wij een selectie gemaakt van de meest inspirerende en originele dromen. De drie hoofdprijswinnaars ontvangen een Straat Staatsloten (t.w.v. €150). Zij maken dus 10x meer kans op een prijs uit de gelukstrekking van 10 oktober! Daarnaast vindt u op deze pagina nog andere mooie dromen. Deze inzenders winnen een heel Staatslot (t.w.v. €15). En wie weet € 100.000… Belastingvrij!

Winnaars van de hoofdprijs: een Straat Staatsloten! Ursula Timmer (44), Amersfoort

Gino Langestraat (23), Goes

“Ik zou 100.000 keer dankbaar zijn, het 100.000 keer niet geloven, 100.000 keer mijn zegeningen tellen en 1 keer mijn zus met haar kinderen meenemen naar een verre uitdagende bestemming, zodat zij 1 keer haar euro’s niet hoeft om te draaien en zorgeloos kan genieten.”

Saskia Koning (40), Avenhorn

“Ik zou mijn lieve vriendin, een grote shop-aholic (help!), meenemen naar Parijs, London en New York. Hopelijk halen we dan New York nog, maar ik vrees dat alles dan al op is aan schoenen, broeken, shirts, oorbellen, jassen en eigenlijk alles wat je om je lijf kan doen.”

“Mijn zus en haar gezin laat ik overkomen uit Australië, om zo de hele familie (23 mensen) voor het eerst compleet te hebben met opa, oma en (klein)kinderen. Vervolgens met z’n allen op vakantie in Nederland om volop van elkaar, van de trekdroppen, haringen en frikadellen te genieten.”

Winnaars van een heel Staatslot! Ilona Peeters (23), Kessel-Eik Gregor Lamers (27), Den Dungen Nelleke van der Steen (57), Leiderdorp “Ik denk dat ik de eerste maanden met een gelukzalige glimlach rond mijn mond voor me uit zou staren en bedenken wat ik allemaal zou doen als ik een ton zou winnen.”

“Met 100.000 euro ga ik samen met een vriendin een theater of een theaterproductiebedrijf opzetten.”

Michelle Bronkhorst (19), Harderwijk

Liesbeth Wildeman (48), Culemborg

Bastiaan Teisman (33), Utrecht

“Als ik zou winnen dan zou ik het geld gebruiken om mijn dak en een gat te repareren. Ik zou totaal uit mijn dak gaan en een gat in de lucht springen!”

“ Van 100.000 euro koop ik virtuele instrumenten en muziekprogramma’s. Daarmee ga ik zomerse en zeer dansbare muziek maken, met vette beats! Dan koop ik een autootje om langs alle coole clubs in Nederland te reizen om te DJ-en. Dan bezorg ik alle nietwinnaars een superavond.”

“ Ik zou begin volgend jaar afstuderen in Suriname, waar ik tienermoeders help hun leven (weer) op de rit te krijgen door middel van een luisterend oor te bieden en samen op zoek te gaan naar een plan om het kindje zo goed en zo veilig mogelijk op te kunnen voeden.”

“ Als ik 100.000 euro zou winnen zou ik meteen het huis uit gaan en lekker gaan samenwonen met mijn vriend! We zijn nu vier jaar samen, maar blijven om financiële redenen toch thuis wonen…”

Hester Kroeze (22), Hoorn Tijs van Nistelrooij (26), Nuland “Ik zou mijn vriendin op een romantische manier ten huwelijk vragen en haar de onvergetelijke bruiloft te geven waar we samen altijd van hebben gedroomd.”

“Mijn vriend werkt in een circus in Peru. Als ik 100.000 euro zou winnen, dan zou ik naar Peru vertrekken en een mooie caravan en een mooie auto kopen; zodat ik gezellig bij hem kan zijn, maar dan wel comfortabel.”

Lineke e Bosscher (49), Amersfoort

Vivian Wan (40), Rotterdam “ Als ons gezin 100.000 euro wint, dan investeren wij dit geld in onze dochter (6) die een droom heeft: namelijk de beste tennisster van de hele wereld te e worden! Beste van Nederland is niet genoeg voor haar. Tennis is een dure sport als je ook lessen en trainingen erbij neemt en geen sponsor hebt btt o off ouders o ouder uder die het et makkelijk kunnen betalen.” et

Jos van der Meulen (20), Almere “Ik zou een subtropisch zwembad bouwen in Almere. Met kruidenbaden, bruisbaden, whirlpools en niet te vergeten een flowrider om indruk te maken op de dames (in mijn toffe zwembroek). Kortom een waterpretpark voor jong en oud, in dit saaie gat!”

Opa (76) Roland en oma (68) ter Hal, Amsterdam “ Als wij de 100.000 winnen, betalen wij de dure rijlessen voor Estée, onze oudste kleindochter. Een droomcadeau voor haar, want 28 november m err wordt ze 18 8 jja jaar. a En slaagt ze, dan een autootje!” ootje! oot ootje!” ot !”

r in de pleegzorg. Als ik win, zou ik werk “Ik wer al mijn n pleegkinderen die ik begeleid meeneme e op een weekend of weekje vakantie. nemen Het gros g van deze kinderen komt uit zwakke gezin gezinnen en is nooit op vakantie geweest. Als de e kinderen genieten, geniet ik ook!”


INGRID

JANSEN WIL NOG MEER ACTEREN BODY LANGUAGE

WWW.ICELANDAIR.NL

REYKJAVIK VLUCHT + HOTEL

{pagina 11}

€ 339

www.icelandair.nl Vanafprijs inclusief retourvlucht, toeslagen, 3 hotelovernachtingen en ontbijt.

woensdag 5 oktober 2011

www.metronieuws.nl m.metronieuws.nl www.twitter.com/metro www.facebook.com/metro

Online onderhuren makkie voor toerist Websites waarop mensen hun huis verhuren aan toeristen nemen een vlucht en zijn een groeiend probleem voor woningcorporaties Onderverhuren wordt makkelijk, maar is bij sociale huur illegaal “Binnen drie muisklikken staat je huis online” {pagina 02}

De i-Phone 5... Kwam toch niet

nieuws

Hells Angels nog doel justitie Prominente Hells Angel zit weer Justitie lijkt niet van plan om kopstuk Stoeltie met rust te laten Tien personen opgepakt in onderzoek naar afpersing {pagina 03}

TBS geëist tegen stalker Carice van Houten krijgt haar rust {pagina 05}

Hotmail jaagt ‘junk’ uit je mail Aanval geopend op nieuwsbrieven en andere spam Nieuwe hotmail over twee weken {pagina 08}

Boulahrouz of toch Bruma? Een wereldramp werd het op Twitter nog net niet, maar een flinke teleurstelling was het voor velen gisteravond wel. Apple CEO Tim Cook zou de i-Phone 5 aankondigen en laten zien, zo dacht ‘men’. Het werd de opgewaardeerde i-Phone 4. {pagina 6}

Strijd in Oranje, Maduro (foto) haakt af {pagina 17}

KEVORK DJANSEZIAN / EPA

Kijken, kopen en direct meenemen, meer dan 12.000 artikelen op voorraad de leukste en meest inspirerende outletformule van Nederland

Alkmaar Zutphen NU OOK IN UTRECHT! (Langs de A2, afslag 7)

www.woonoutlet.nl


02

1

nieuws Quote

“Ik ga door met waar ik mee bezig ben. Ik weet waarom ik dat doe. Dat is omdat ik vind dat er veel moet veranderen in Nederland en ik vind dat het kabinet dat op een totaal verkeerde manier doet.” JOB COHEN REAGEERT OP DE KRITIEK OP ZIJN FUNCTIONEREN VAN VERTREKKEND PARTIJVOORZITTER LILIANNE PLOUMEN. ZIJ VERWIJT COHEN DAT HIJ TE ‘ONZICHTBAAR’ IS.

Bij een 1-jarig abonnement i.c.m. een Samsung Galaxy Ace. Na de eerste 2 mnd 33,90 p/mnd voor 200 belminuten en 1 GB. Aansluitkosten eenmalig 29,95. Vraag naar de voorwaarden of kijk op telfort.nl

www.metronieuws.nl

nieuws

WOENSDAG 5 OKTOBER 2011

Toerist huurt onder, corporaties balen LEX VAN LIESHOUT/ANP

Tijdelijke onderhuur aan toeristen probleem voor woningcorporaties Websites om huis te huren van ‘local’ voor korte vakantie nemen vlucht “Binnen drie muisklikken staat je huis online” Illegale onderhuur aan toeristen vormt een groeiend probleem voor woningcorporaties. Het aantal websites waarop Nederlanders hun woning per nacht kunnen verhuren neemt in rap tempo toe. Het wordt bewoners van sociale huurwoningen extreem makkelijk gemaakt op deze manier wat bij te verdienen, als ze bijvoorbeeld op vakantie gaan. Maar het onderverhuren van een sociale huurwoning is illegaal. “Het gebeurt regelmatig. Bij de 527 woningen die we vorig jaar terug hebben gevorderd wegens woonfraude, zaten er tientallen die werden aangeboden op dergelijke websites”, zegt Harm ten Zijthoff, hoofd van het team Onrechtmatige Bewoning van Amsterdamse woningcorporatie Ymere. “Er komen steeds meer websites bij. We onderscheppen zelfs woningen van ons die op Japanse sites voor 200 dollar per nacht aan toeristen worden aangeboden.” Sociale woningcorporaties in andere grote Nederlandse steden spreken van een “alarmerende situatie”. Zo laat Woonstad Rotterdam weten dat er sprake is van “woonfraude” zodra een huurder zijn woning tegen betaling aan een derde onderverhuurt. Bij Utrechtse woningcorporatie Mitros mogen “mensen hun sociale huurwoning nooit zomaar onderverhuren. Bij een langere periode kan het, mits de huurder kan aantonen dat hij voor werk of studie naar het buitenland gaat.” Maar dat is meestal niet het

“We onderscheppen woningen van ons die op Japanse websites voor 200 dollar per nacht aan toeristen worden aangeboden.” HARM TEN ZIJTHOFF, WONINGCORPORATIE YMERE

geval. ‘Word slapend rijk’, adverteert Wimdu.nl, waar je wereldwijd tijdelijk woningen kunt huren van locals. “Het is een makkelijke manier om bij te verdienen als je je huis niet gebruikt”, zegt Eline Prins over Wimdu. “Binnen drie muisklikken staat je huis online.” Prins benadrukt dat de verantwoordelijkheid volledig bij huurder en verhuurder ligt: Wimdu is slechts bemiddelaar en strijkt een commissie op. “Er wordt laagdrempeligheid gesuggereerd”, zegt civiel vastgoedavocaat Jeroen Kamphuis. “Maar er zitten veel haken en ogen aan. Als je een woning huurt, is onderhuur in negen van de tien gevallen verboden. Juridisch gezien zit je al fout wanneer je dat voor een weekend doet. En wat te denken als er bijvoorbeeld brand uitbreekt? Dan heb je een gigantisch probleem met je verzekering.” Ten Zijthoff: “Dit soort websites maken het mensen extreem makkelijk onder te verhuren. Ze realiseren zich niet dat ze er hun woning voor uitgezet worden.” IRIS COHEN

Door het toenemende aantal websites waarop je als local je huis aan toeristen kunt verhuren als je op vakantie gaat, wordt het wel heel makkelijk geld bij te verdienen. Maar het is, bij een sociale huurwoning, illegaal.

Slapend rijk worden? Er komen steeds meer websites waar je laagdrempelig je huis in de verhuur kunt zetten voor een korte periode. Wat is het fenomeen precies? Op de meeste websites kun je zonder tussenkomst van een derde je huis verhuren. De site is een soort marktplaats die adverteerder en huurder samenbrengt, maar is verder niet verantwoordelijk.

IRIS.COHEN@METRONIEUWS.NL

De meeste websites werken met een ‘sociaal systeem’: je kunt recensies achterlaten van huizen waar je geslapen hebt en de woningen ‘aanraden’. Bepaalde websites, zoals Airbnb.com, zijn geïntegreerd met sociale netwerken: zo kun je bijvoorbeeld je Facebookpagina aan je websiteprofiel linken Het fenomeen is niet te verwarren met couchsurfing: daar bieden mensen kosteloos een slaapplek aan in hun eigen huis.

Kort nieuws

Geen toezegging bij bajesopstand

1-jaarsaanbieding

200 minuten plus internet op je mobiel 1GB Eerste 2 maanden gratis

0,-

van 33,90 voor

Gratis Samsung Galaxy Ace

p/mnd

telfort.nl Telfort winkels

SASSENHEIM. Aan de jongeren die maandagavond in opstand kwamen in de jeugdgevangenis Teylingereind in Sassenheim zijn geen toezeggingen gedaan. Na gesprekken met drie onderhandelaars gaven de negen jongeren zich over. Er vielen geen gewonden en er is geen personeel gegijzeld. ANP

Van der Geest wint Griffel GOUD. Dissus van Simon van der Geest heeft de Gouden Griffel 2011 in de wacht gesleept. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek. De jury vond de bewerking van de Odyssee getuigen van “vakmanschap, passie, verbeeldingszin en schrijflust.” METRO


www.metronieuws.nl

nieuws

03

WOENSDAG 5 OKTOBER 2011

Hells Angel blijft doel van justitie Tien personen opgepakt in onderzoek naar afpersing Prominente Angel zit vast

Nieuw bewijs? Het oppakken van Hells Angel Stoeltie roept vragen op, want:

1

Justitie mag niet tweemaal iemand vervolgen voor dezelfde feiten.

2

Blijkbaar is nieuw bewijs tegen de vice-president van de Angels verzameld.

3

Het is nog niet duidelijk wat de relatie is tussen de tien personen die zijn gearresteerd.

Vier doden bij ongeluk met speedboot Hulpdiensten hebben gisteren drie omgekomen slachtoffers van het speedbootongeval van maandagavond bij Cuijk uit het water gehaald. Daarmee zijn de lichamen van alle doden geborgen. Het gaat om vier jongemannen. Een van hen was vermoedelijk de schipper van het

pleziervaartuig. Drie inzittenden van de speedboot overleefden het ongeval. EĂŠn van hen ligt nog in het ziekenhuis. De toedracht van de aanvaring tussen de speedboot en een vrachtschip op de Maas bij Cuijk is nog niet bekend. De overleden mannen komen uit de Limburgse gemeente Gennep. Het fatale ongeluk is een hele grote schok voor de hechte gemeenschap, zei burgemeester Marlies de Loo van de Limburgse gemeente. ANP

OLAF KRAAK/ANP

Vice-president Angels opgepakt.

Justitie lijkt niet van plan kopstuk van de Amsterdamse Hells Angels Harry Stoeltie met rust te laten. Gisterochtend werden 21 bedrijven en woningen, waaronder die van Stoeltie in Amsterdam-Noord, binnengevallen en werden zeven mannen en drie vrouwen opgepakt. Zij worden verdacht van afpersing en witwassen, meldt het Openbaar Ministerie (OM). Zo’n 250 rechercheurs deden invallen in Noord-Holland, Drenthe, Gelderland en Zuid-Holland. Justitie legde in samenwerking met het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM) beslag op woningen, auto’s, een motor, scooters en een tractor. Ook werden administratie, horloges, sieraden, meubilair en twee wapens in beslag genomen. De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechtercommissaris in Rotterdam. Ook Donald G. werd opgepakt. Hij was kort in beeld als verdach-

te na de liquidatie van topcrimineel Stanley Hillis in februari, maar werd snel vrijgelaten. G. zou bevriend zijn met Stoeltie. Het is niet de eerste keer dat justitie Stoeltie op de korrel heeft. Hij zat in 2007 enkele maanden vast op verdenking van afpersing, drugshandel en wapenbezit. Stoeltie zou op illegale wijze seksclub Yab Yum in handen hebben gekregen. De zaak tegen hem en zo’n twintig andere Angels liep stuk, omdat bleek dat telefoontaps waren gebruikt die vernietigd hadden moeten worden. Eerder had justitie al vergeefs geprobeerd de Hells Angels te laten verbieden. Kort geleden kwamen de Angels in het nieuws vanwege geruchten over een conflict met motorclub Satudarah. Openlijk geweld tussen de clubs is uitgebleven. KLAAS BOOMSMA

Kort nieuws

“Mogelijk al snel treinvertraging� HERFST. ProRail kan geen garanties geven dat er in de herfst geen vertragingen op het spoor zullen zijn, maar heeft wel alle mogelijke maatregelen getroffen de overlast te beperken. Vanaf morgen kunnen volgens ProRail de eerste problemen wegens gladheid op het spoor zich aandienen. ANP

Aspergeteelster krijgt 2,5 jaar cel SOMEREN. Aspergeteelster JosĂŠ J. uit Someren moet 2,5 jaar de gevangenis in voor het uit-

buiten van haar Poolse, Roemeense en Portugese werknemers. Een half jaar is voorwaardelijk. De werknemers woonden op het bedrijfsterrein. Het onderkomen was ronduit smerig, er was te weinig eten en warm water werd door Janssen vaak afgesloten. ANP

Zaak-Hurwenen: eis weer 30 jaar MOORDEN. Ook in hoger beroep moeten marktkoopman Marcel B. (50) en diens zoon Mark B. (23) uit Hellevoetsluis tot dertig jaar cel worden veroordeeld wegens moord op een 52-jarige textielleverancier en zijn 23jarige zoon in Hurwenen, september 2008. Dat eiste het Openbaar Ministerie gisteren voor het gerechtshof in Arnhem. ANP

KLAAS.BOOMSMA@METRONIEUWS.NL

Nú wegens succes verlengd! Ruim 10.000 klanten gingen je al voor‌

Eerste 6 maanden

â‚Ź20.-

p/mnd

Daarna â‚Ź 40,- p/mnd

( Interactieve TV ( Razendsnel internet tot 20Mb/s ( Goedkoop bellen " "##% "$& ""!!"$" #$&"#%&#" !!&&#"%

Doe de BespaarCheck op tele2.nl of bel 0900-1730 (10 ct p/min) '&%$#"!#% "!&""%#""%&# %&'#"$""%&# " "% &%  # !" "!# " " "##% $" #$&&"#! &&!"%""%

NIEUW!


Voor hetzelfde geld rij je nu een gloednieuwe Toyota!

Fifty Fifty deal: Alleen deze maand een Toyota Aygo vanaf

â&#x201A;Ź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


www.metronieuws.nl

nieuws

TBS geëist tegen de stalker Van Houten Man bedolf Carice van Houten onder e-mail en gooide condooms door de bus Deskundigen: Stalker gevaarlijk en vrezen herhaling ANP

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft gisteren tbs met dwangverpleging geëist tegen de 42-jarige Groninger Johannes K. De man, volgens deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar, zou Carice van Houten vorig jaar maandenlang hebben lastiggevallen, onder meer met honderden seksueel getinte e-mails. Ook verscheen hij bij de actrice aan de deur en gooide hij volgens het OM scheermesjes en condooms bij haar door de brievenbus. K. wilde met Van Houten trouwen en had daartoe in zijn woonplaats ondertrouw aangevraagd.

Halle

Barry,

Volgens deskundigen heeft de verdachte erotische waanideeën over de actrice. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Amerikaans

Daniel Radcliffe, Harry Potter in de gelijknamige films, omringde zich met

actrice. Was ‘extreem bang’ voor de stalker die telkens in haar tuin opdook. De rechtbank sommeerde de man voor drie jaar minstens 90 meter uit haar buurt te blijven.

bodyguards en wisselde driemaal per dag van auto na doodsbedreigingen van zijn stalkster, een geobsedeerde fan, die zich mevrouw Radcliffe noemde.

Margreet Beetsma, presentatrice van Editie NL.

Angela Merkel, Duitse bonskanselier. Werd las-

Kreeg een kogelbrief van een blinde man die boos was omdat hij geen foto van haar kreeg. Hij werd veroordeeld tot een geldboete van 500 euro. Zijn dochter, die de brief had geschreven, moest 250 euro betalen.

tiggevallen door een psychisch gestoorde man die boos was dat zijn brieven onbeantwoord bleven. Wist ondanks de beveiliging door te dringen tot bij haar woning en haar weekendhuisje.

Kort nieuws

Weer arrestaties om Kuiprellen FEYENOORD. De politie heeft opnieuw twee mannen (van 18 en 19 jaar) aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de rellen bij de Kuip op 17 september. Van beide mannen werd de foto maandag op de website van de politie gepubliceerd. De twee hebben zichzelf bij de politie gemeld. In totaal zijn nu 22 mensen opgepakt. ANP

“Veel jongeren zijn wanbetalers”

Fietser dood na botsing met auto

ZORGPREMIE. Ongeveer vijftigduizend jongeren in de leeftijd van 18 tot 25 jaar hebben minstens een half jaar hun zorgpremie niet betaald. Dat blijkt uit cijfers van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). In totaal staan 300.000 Nederlanders als wanbetaler geregistreerd. Volgens het CVZ vormen de jonge-

ZWARTEBROEK. Een 18-jarige inwoner van Leusden is gisterochtend in Zwartebroek (Gelderland) door een aanrijding met een auto om het leven gekomen. Vermoedelijk zag de bestuurder van de auto de fietser niet. Het slachtoffer is ter plekke aan zijn verwondingen bezweken, laat de politie weten. ANP

Sandra Bullock werd jaren-

lang lastiggevallen door een psychiatrische patiënt. Hij belde haar familie en liet vreemde tekens achter in haar tuin. De stalker kreeg meermalen een rechtelijk verbod opgelegd in de buurt van Bullock te komen. NIELS RIGTER

Op zoek naar een baan in een Call Center in Europa? Kom dan naar het EURES Europaplein op donderdag 6 oktober tussen 12-18 uur in het Zijdebalentheater, Zijdebalenstraat 2, 3513 GZ Utrecht. Europese werkgevers presenteren hun vacatures tijdens de Landelijke Banenmarkt van UWV WERKbedrijf. Je kunt direct solliciteren op banen voor Nederlandstaligen in call centers. Ook voor Europese vacatures kun je hier terecht. Bereid je voor. Check europass.nl om een goed Engelstalig CV te maken en neem dat mee! Meer informatie? Kijk op werk.nl of ga naar de website van de landelijke banenmarkt in Utrecht.

D ER VO K

LEVEN!

Take control

de zorgverzekering voor uw huisdier

Auto’s Eindhoven massaal vernield TIENTALLEN. In Eindhoven zijn tientallen auto’s door onbekenden beschadigd. In totaal hebben 46 auto-eigenaren aangifte gedaan van vernieling. Hun voertuigen blijken donderdagnacht te zijn overgoten met een bijtend middel, waardoor de lak heeft losgelaten. Ook zijn er auto’s bekrast. De wagens stonden allemaal geparkeerd in dezelfde wijk. Vijf straten zijn getroffen. ANP

HE T OR

Laat Petplan de rekening van uw dierenarts betalen

ren met 17 procent de grootste groep. ANP

Annemarie Postma, schrijfster. Kreeg een schadevergoeding van 9000 euro van haar stalkster, een onsuccesvol schrijfster, die uit jaloezie, allerlei onwaarheden over Postma had gebubliceerd op internet.

VERZE

Eén op de zeven mannen en één op de vijf vrouwen wordt ooit gestalkt. Beroemdheden lopen aanmerkelijk meer kans te worden lastiggevallen. Enkele voorbeelden:

05

WOENSDAG 5 OKTOBER 2011

petplan.nl

>

word luchtverkeersleider.nl

Heb en houd jij altijd het overzicht en ben je 100% in control? Neem dan je verantwoordelijkheid en krijg het voor het zeggen in het Nederlandse luchtruim vanaf de vliegvelden van Schiphol, Rotterdam, Maastricht of Groningen. Maak kennis met ons werk op luchtverkeersleider.nl.


06

www.metronieuws.nl

nieuws

Die moet ik hebben…

Gratis

vanaf 55,- 27,50 p/mnd bijv. met Vodafone MBB Extra (1e 3 maanden 27,50 p/mnd, daarna 55,- p/mnd)

WOENSDAG 5 OKTOBER 2011

Nieuwe iPhone krijgt geen vijf KEVORK DJANSEZIAN/GETTY IMAGES

Vol spanning keken Applefans over de hele wereld gisteravond naar de presentatie op het hoofdkantoor in Cupertino, Amerika. Maar echt een goed gevoel hielden ze er waarschijnlijk niet aan over. Op Twitter werd al gesproken van een ‘teleurstelling’ en ‘het 16 maanden wachten op de letter S niet waard’. Lang werd gedacht dat de iPhone 5 het levenslicht zou zien, maar die kwam niet tevoorschijn. Het bleef bij een opgewaardeerde iPhone 4, die de naam 4S meekrijgt. Meest in het oog springende feature van dit nieuwe toestel is de gehele spraakbesturing met de naam Siri. “Alles wat je normaal met een toetsenbord kan, kun je nu doen met je stem”, aldus vicepresident Phil Schiller. Het veelbesproken antenneprobleem is verholpen door een nieuwe constructie. Tegelijkertijd werd er een nieuwe versie van het iOS gelanceerd. De vijfde versie kan onder meer vrienden vinden in de omgeving en kent een sterke koppeling met iCloud. Daarvoor is 5 gigabyte gratis beschikbaar om bijvoorbeeld foto’s en muziek op te slaan. De iPhone 4S komt eind deze maand uit in Nederland. JOB HALKES

Apple’s Senior Vice President of Worldwide product marketing Phil Schiller tijdens de presentatie van de nieuwe iPhone 4S.

16

dollar werd het aandeel Apple minder waard tijdens de presentatie van de i-Phone 4S. Het aandeel daalde van 376 naar 360 dollar. Het aandeel stond op het dieptepunt op 354 dollar, een daling van zo’n 5 procent.

Meer Apple Naast de presentatie van de iPhone 4S komt Apple ook met twee nieuwe muziekspelers. Zo is er een opvolger van de iPod touch die volgens de maker dunner is dan ooit. Leuk is dat de nieuwe Nano als horloge gedragen kan worden met 16 verschillende klokjes.

Super vreest berg elektropuin dé tabletspecialist

Supermarkten vrezen hun magazijnen te zien veranderen in ‘afvalstraten’ nu ‘Brussel’ de richtlijnen voor het inleveren van elektronische apparaten wil veranderen. Als het aan de milieucommissie van het Europarlement ligt, kunnen consumenten straks hun afgedankte, elektronische apparaten inleveren bij alle winkels die ze verkopen, ook bij de supermarkten. Dat moet ervoor zorgen dat ook de kleine

“Supermarkten nemen batterijen in, maar zijn geen stortplaatsen voor chemisch afval” BAS EICKHOUT apparaten meer worden gerecycled. Supermarktkoepel CBL vindt de maatregel oneerlijk. “Supermarkten verkopen bijna geen elektronische apparaten, maar omdat we veel worden bezocht, krijgen we straks het

Supersnel Internet tot wel 120 Mbit/s Supersnel en betrouwbaar internet met Alles-in-1 van Ziggo. Tot wel 120 Mbit/s, en dat is wel 5x sneller dan ADSL. Nu met gratis draadloos Wi-Fi modem.

meeste elektro-afval te verwerken”, zegt een woordvoerder. “Die oude scheerapparaten en elektronische tandenborstels zijn bovendien onhygiënisch.” GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vindt de reactie overtrokken. “De supermarkten zien de elektronische apparaten nog te veel als afval, terwijl er veel kostbare grondstoffen in zitten. Partijen betalen er graag voor om ze op te halen.” METRO

Lekker los, veel bewegen. Zo o blijf n je je slank. Ben iets ouder dan moet je bewust wust sporten. Er elke dag tijd voor or uittrekken. En daarbij ook k nog en... trucjes leren... Groene thee is zo’n pt trucje. Het helpt enorm, mits je er voldoende van drinkt. Eén maatschep Green Tea Fat Burner in een groot glas of bidon gemengd met water ondersteunt je vetverbranding. Het smaakt net als ijsthee, toch verbrand je meer calorieën. Je drinkt jezelf slank, zeg maar.

R LOS! ZONDER MOEITE GA JIJ OOK LEKKE

Bel direct 0900-0730 (lokaal tarief) voor meer informatie of ga naar ziggo.nl/downloadstation.

Ieder blauw potje is voldoende voor circa 5 liter ijsthee en bevat evenveel actieve stoffen als 25 liter groene thee. Te koop bij DA, Gezond & Wel, Kruidvat, Etos, De Tuinen & VitaminStore. ONLINE?

*In het behalen van beloofde internetsnelheden aldus Consumentenbond, januari 2011.

WWW.VITAMINS.NL


www.metronieuws.nl

nieuws

Een fortuin voor je oude euromunten?

Toppers in de munten

1

Er ligt voor een kapitaal aan spullen op Nederlandse zolders Catawiki zet in een vierdelige serie de hoogtepunten op een rij Er is een kans dat jij op dit moment een euromunt in je knip hebt, die zo’n twintig keer meer waard is dan wat erop staat. Neem bijvoorbeeld de Finse 2 euromunt uit 2004, uitgegeven ter ere van de uitbreiding van de EU. Op een verzamelaarsbeurs wordt hier gemiddeld 45 euro voor neergeteld. Een andere winstgevende munt is de Sloveense 2 euro uit 2007. Hier telt de liefhebber circa 30 euro voor neer.

Kijk op catawiki.nl Heb jij een kostbare munt in je bezit? Zoek dan de waarde in de catalogus op www.catawiki.nl en mail je vondst naar gevonden@catawiki.nl. De bijzonderste vondsten zetten we volgende week in Metro in het zonnetje en maken kans op een iPod Touch met Catawiki-app!

Gouden regels 2

De drie gouden regels voor het herkennen van waardevolle munten:

1

Zeldzaamheid: hoeveel zijn ervan geslagen en in omloop gekomen.

2

Verzamelwaardigheid: hoe gewild is de munt bij verzamelaars?

3

Kwaliteit: de munt moet gaaf en in goede conditie zijn.

Kort nieuws 10 cent 1944 ED, Denver: 18.000 euro (1) Dit dubbeltje werd geslagen tijdens WO II in Denver in opdracht van de Nederlandse regering voor sanering van het geld in Nederland na de bevrijding. Vrijwel de hele oplage is direct omgesmolten en gebruikt als terugbetaling voor de VS voor het slaan van deze munten. Ook toen was de zilverwaarde hoger dan die van het dubbeltje. 2,5 cent 1942 zink: 15.000 euro (2) De oplage van deze munt was 200.000 stuks maar er zijn hiervan slechts weinig (circa twintig) exemplaren overgebleven. 2,5 centmunten werden vroeger in gasmeters gebruikt. Tijdens de bezetting werden ze door de in dienst van de Duitse bezetters zijnde meteropnemers opgehaald. Vooral van dit exemplaar zijn er weinig overgebleven. Finland 2 euro 2004, EU uitbreiding, 45 euro (3) Deze munt werd in 2004 uitgebracht vanwege het feit dat de EU werd uitgebreid van 15 naar 25 lidstaten. Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië kwamen erbij.

3

5

Slovenië 2 euro 2007 “Verdrag van Rome” 30 euro Het verdrag van Rome bestond in 2007 precies vijftig jaar. Van de Sloveense munt zijn er het minst geslagen (slechts 400.000) en dus is deze het meest zeldzaam. 5 euro 2006 “200 jaar Belastingen” 10 euro (5) Voor vrijwel alle zilveren 5 euromunten uit de periode 2003-2007 geldt dat ze in waarde verdubbeld zijn, zoals dit exemplaar. Dit komt door de gestegen zilverprijs. Na 2008 werden de munten gemaakt van verzilverd koper.

Bijna 400 doden door watersnood Zuidoost-Azië getroffen door overstromingen verwoest wegen en bruggen METRO/ANP

Noodweer eist levens, 015_PHOTO CREDIT. XXXXXXXXXXXXXXXXXX

De aanhoudende overstromingen in Zuidoost-Azië hebben de afgelopen tijd aan bijna vierhonderd mensen het leven gekost. In Thailand staat het dodental op 224, buurland Cambodja heeft de dood van 164 mensen bevestigd. Dat meldden de autoriteiten in de beide landen gisteren. Vorige week stond het aantal doden door de watersnood nog op 160 in Thailand en 61 in Cambodja. De overlast wordt veroorzaakt door de jaarlijkse moessonregens, die al in juli begonnen in plaats van augustus. Honderdduizenden mensen zijn verdreven van huis en haard, aldus de autoriteiten in de beide landen. Het noodweer heeft wegen en bruggen verwoest. Meer dan een miljoen hectare landbouwgrond staat onder water. Het water bereikte ook hoofdstad Bangkok. De autoriteiten konden met snel verstevigde dammen voorkomen dat de uit zijn oevers getreden Chao Phrayarivier de gehele stad onder water zette. Elders in het land staan ook honderden tempels blank. Eén van de getroffen complexen is het eeuwenoude Wat Chaiwatthanaram, iets ten noorden van Bangkok. Het historische complex staat op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco.

Overstromingen in Calumpit.

Meteorologen hebben voor de komende dagen meer zware regen voorspeld. De Verenigde Naties waarschuwt voor een tekort aan voedsel en drinkwater voor de getroffen inwoners.

07

WOENSDAG 5 OKTOBER 2011

Proces Vincent T. van start gegaan BUURVROUW. Voor een rechtbank in het Britse Bristol is gisteren het proces tegen Vincent T. begonnen. De Nederlander (33) gaf eerder toe dat hij schuldig is aan de gewelddadige dood van zijn 25-jarige buurvrouw Joanna Yeates in december vorig jaar. Hij bekende doodslag, maar ontkende moord. Zijn motief is nog niet bekend. ANP

Syrische kolonel al-Asaad vlucht naar Turkije OPSTAND. De Syrische kolonel Riad al-Asaad is naar Turkije gevlucht. Hij riep daar zijn landgenoten op zich te verenigen in de strijd tegen het regime van president Bashar al-Assad. De kolonel voerde al enige tijd als tot nu toe de hoogste militair vanuit Syrië verzet tegen het bewind. Volgens hem zijn al circa tienduizend Syrische militairen gedeserteerd. ANP


08

www.metronieuws.nl

nieuws

WOENSDAG 5 OKTOBER 2011

Hotmail jaagt ‘junk’ weg Vernieuwd Hotmail opent aanval op nieuwsbrieven en andere ongewenste e-mail Nieuwe functies om ‘rommelmail’ te blokkeren of te selecteren Binnen twee weken beschikbaar voor Nederlandse gebruikers Door bomen het bos weer zien. Dat is wat Microsoft naar eigen zeggen voor ogen heeft met de vernieuwde Hotmail. Van alle emails die gebruikers van gratis webmaildiensten als Hotmail en Gmail dagelijks ontvangen is slechts een fractie ‘echte’ mail tussen twee personen. De rest van de post die op je mailbox wordt afgevuurd, maar geen spam is, bestaat uit nieuwsbrieven, groepsberichten en updates van Facebook, Hyves en Twitter. “Onder Hotmail-gebruikers bestaat bijna de helft van e-mail uit nieuwsbrieven”, zegt Coen Nijkrake namens Microsoft.

35

procent van de mail die een gemiddelde gebruiker van Hotmail in 2006 ontving bestond uit spam. Door spamfilters is dit percentage nu teruggebracht naar 3 procent, aldus Microsoft.

‘Gray mail’, noemt de softwaregigant de dagelijkse stroom ongewenste e-mail. Nijkrake: “Spam is e-mail die je ongevraagd ontvangt, bijvoorbeeld mails voor Viagra. Gray mail is post van bedrijven en dergelijke waarvoor je je ooit hebt aangemaild, maar niet meer interessant vindt. Mail

die je wekelijks krijgt en zelden opent. Hoewel je er niet op zit te wachten, neem je vaak niet de moeite om je er voor af te melden.” Dergelijke post doet een mailbox eenvoudig in een onoverzichtelijke rommelbak veranderen. Hotmail rolt deze maand diverse nieuwe functies uit waarmee een mailbox weer op een mailbox zou moeten lijken. Hiermee wordt het mogelijk irritante post automatisch te laten blokkeren of met een muisklik door te sluizen naar speciale mappen zonder de mails te hoeven openen. Nijkrake spreekt van een unie-

ke update: “Belangrijke e-mail kun je altijd bovenaan laten staan, alleen de laatste statusupdates van LinkedIn worden getoond en ongewenste nieuwsbrieven kun je eenvoudig opzeggen; als de afzender ze blijft sturen stuurt Hotmail ze naar de spam-map. De functies zorgen ervoor dat belangrijke mail in je inbox staat en niet wordt vertroebeld door grijze mail.” Nederland heeft 7,68 miljoen actieve Hotmail-gebruikers, aldus onderzoeker Comscore.

Inbox Hotmail Gemiddelde inbox bij gebruikers Hotmail:

17%

UPDATES SOCIALE NETWERKEN

14%

MENS TOT MENS

50% NIEUWSBRIEVEN

9% GROEPSMAIL

6% WINKELS

2%

RUBEN EG

BRON:

RUBEN.EG@METRONIEUWS.NL

MICROSOFT

2% ANDERS

NIET GEBLOKTE SPAM

Glijbaan. Dringen

Top Actie!

Liefde en steun voor iedereen die het nodig heeft. Pink Pink Pink, hoop dat iedereen wat geeft!

Metro en Zilveren Kruis steunen Pink Ribbon de hele maand oktober! Jij ook?

Doe mee en stuur een sms met jouw gedichtje of verhaaltje in.

SMS PINK [jouw Pink Words] naar 3010. De opbrengst hiervan gaat naar Stichting Pink Ribbon*. €0,70 per ontvangen bericht (maximaal 1 bericht).

Alle sms’jes zijn te lezen op metronieuws.nl. De meest opvallende sms’jes staan dagelijks in Metro. *Na aftrek providerkosten.

Netjes in de rij voor de woestijnglijbaan. NADEEM KHAWER/EPA

Lachen na ellende in Pakistan

Ze kunnen haast niet wachten, deze kinderen uit de provincie Sindh in Pakistan. Hun gebied overstroomde onlangs, miljoenen landgenoten hadden opnieuw met waterellende te maken. Zij vluchtten naar Kunri en verblijven nu in tenten in de woestijn. Er stond 2,4 miljoen hectare land onder water, vijfhonderdduizend huizen zijn verwoest, maar een gekregen glijbaan kan nog altijd een geweldige lach op een kindergezicht toveren.

Te vroeg je studiekeuze gemaakt? En wil je wat anders? ?

info Meer

Chdeescitke

Twee maanden leren, intensieve begeleiding, diploma en direct een baan!

nuwatanders.nl


ADVERTENTIE

AANGEBODEN DOOR

K F H N D U U D 0

328()/

:)6/)21%66%/)', Een mix van culturen p. 2

()+)2)9+8)2 :%21%66%/)',

1%66%/)',´7834

Eten, bezienswaardigheden, markten, golf en meer p. 2-3

Het beste aan kunstfestivals, musea en excursies p. 4


METRO VISIT: ONTDEK MARRAKECH

ADVERTENTIE

www.marrakech.travel

EEN STAD VAN DROMEN

Marrakech is een magische stad vol contrasten, waar historische rijkdom perfect in balans is met de levendige energie van sympathieke mensen en een unieke cultuur. Marrakech, waarvan de naam vroeger gebruikt werd voor het Koninkrijk Marokko, heeft tal van felbegeerde kwaliteiten: ze is genereus, elegant, en simpelweg betoverend.

Met de besneeuwde toppen van de Hoge Atlas op de achtergrond, en omgeven door weelderige olijf- en palmgaarden, is Marrakech een oase vol curiositeiten. Deze fascinerende historische rustplaats, al bijna 1000 jaar het thuis van 5 dynastieën, barst nog steeds uit haar voegen met al die geheimen die bezoekers er kunnen ontrafelen. Zo staat Djemaa el Fna op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Dit plein met zijn okerkleurige muren is door de eeuwen heen amper veranderd en blijft het kloppend hart van de stad met een ongelofelijke culturele rijkdom. Overdag herbergt het plein een symfonie aan straatmuzikanten,

verhalenvertellers, waarzeggers, acrobaten, slangenbezweerders en hennatattoeëerders. ’s Avonds wordt de magie nog extra versterkt. Het plein verandert dan in een soort openluchttheater, met talrijke eetkraampjes en café’s met terrasjes. Alles onder een deken van sterren en

resultaat opleveren. En hoewel de moderne wijk Guéliz de eigenlijke hotspot voor modeboetiekjes is, zijn die tegenwoordig ook in de medina te vinden. De medina is ook de perfecte plaats om uit de eerste hand de lokale cultuur op te snuiven. Elegante riads bieden, verborgen gelegen voor alle drukte, een oase aan rust met in traditionele sfeer gerestaureerde Marokkaanse huizen. Op het lijstje aanbevolen toeristische attracties in Marrakech staan ook de weelderige tuinen, die Zowel Marokkaanse als in het verleden de ultieme verlichting betekenden internationale designers voor Arabieren die weken bieden er de prachtigin de woestijn rondgereste ontwerpen aan van isd hadden. De Tuin van materialen die, puttend Agdal met zijn citroen- en uit een unieke combinasinaasappelbomen en tie van traditionele en olijfgaarden is al eeuwenmoderne technieken, lang gastheer voor hoogeen verbluffend modern ambachten worden hier gepresenteerd. Ambachtslieden, of ‘maalem’, hebben er hun babouches, kleurrijke strengen wol, juwelen, voorwerpen van koper en zijde uitgestald. Heerlijk geurende exotische kruiden, cederhout en muntthee maken de beleving compleet.

“Deze fascinerende historische rustplaats met haar ongelofelijke culturele rijkdom barst nog steeds uit haar voegen met al die geheimen die bezoekers er kunnen ontrafelen.” tot de daken toe gevuld met verlokkende geuren. Intrigerende steegjes en smalle straatjes, door de lokale bevolking ‘soukhs’ genoemd, leiden de spanning ver voorbij Djemaa el Fna. Tal van de beste Marokkaanse

Regio Voor avontuurlijke enthousiastelingen zijn de heuvels van het Atlasgebergte ideaal voor wandeltochten, zoals de Ourika-vallei met haar kleistenen dorpjes. De meer stoutmoedige ontdekkingsreizigers zullen de toppen van Tizi-n-Test en Tizi-n-Tichka en het nationale park Toubkal meer waarderen, maar er zijn wandelroutes voor elk niveau. De woestijn biedt een stevigere wandelervaring, terwijl watersportliefhebbers kunnen proberen stroomafwaarts naar de Ouzoud watervallen te kayakken.

waardigheidsbekleders. Zijn natuurlijke schoonheid is ongeëvenaard. Het cyberpark Arsat Moulay Abdeslam is één van de oudste parken in de stad en is recentelijk uitgerust met internetterminals en virtuele gidsen, terwijl de traditionele hammam een onvergelijkbare relax-ervaring biedt voor een perfect gevoel van welzijn. Breng, om jezelf nog meer te verwennen, eens een bezoekje aan een van de vele kruidenwinkeltjes in de medina, of probeer eens een luxepakket van een boetiek in de nieuwe wijk. Dit is het paradijs voor fervent gebruiksters van natuurlijke cosmetica; Marokkaanse schoonheidsproducten zijn gegarandeerd 100% natuurlijk, of het nou kohl, aluinsteen, arganolie, ghassoul of Beldi-zeep is.


METRO VISIT: ONTDEK MARRAKECH

ADVERTENTIE

www.marrakech.travel

Golf De laatste jaren is Marrakech veranderd in een golfparadijs met vijf spectaculaire banen waar nu op gespeeld kan worden, en zeven anderen die wachten op de benodigde vergunningen. Het gehele jaar mooi weer, goed onderhouden banen en exotische achtergronden zijn Marokko’s sleutels tot succes. Eén van de meest beroemde banen is de Royal Golf Club, die opende in de jaren 20 van de vorige eeuw, en die vooral bekend staat voor een hole met de naam ‘Brigitte Bardot’. Er wordt gezegd dat je wel zult merken waarom, als je er bent.

De Medina

Internationaal Filmfestival

Zoals alle medina’s in Marokko, is de historische stadskern een pittoresk doolhof vol bruisende activiteiten: het is misschien wel een van de meest betoverende plaatsen ter wereld. Zwerf door haar oude steegjes naar geheime plekjes en langs ontelbare boetiekjes, en ontmoet gastvrije Marrakechi.

Treffend genoeg, gezien de geografische en culturele positie die Marokko inneemt, overbrugt het feestelijke Filmfestival van Marrakech de kloof tussen noord en zuid, tussen Europa en Afrika. Het mooie van dit evenement, dat zijn 11e jaargang beleeft en plaatsvindt van 2 tot en met 10 december, is dat het films van verschillende nationaliteiten, culturen en talen samenbrengt op één plaats.

Beaches

Op twee tot drie uur afstand van het drukke Marrakech ligt een schitterende kustlijn. Een van de meest intrigerende gebieden is Essaouira Mogador, een onbedorven kustfort met een adembenemend pittoresk strand, dat mensen als Jimi Hendrix en Orson Welles inspireerde. Onder de bijnaam ‘Windy City’ is het ook bekend als een waar paradijs voor surfers.

Ontdekking De Saadische Graven, met hun Italiaans marmeren zuilen en cederhouten koepel met verfijnd houtsnijwerk, mag je niet missen. In deze prachtige koninklijke dodenstad liggen de graven van de Saadische dynastie (14e tot 16e eeuw). Het Bahia-paleis (Paleis van de Mooie) werd aan het einde van de 19e eeuw gebouwd door grootvizier Ba Ahmed Ben Moussa, om zijn vele vrouwen en concubines te huisvesten. De opmerkelijke fonteinen en schaduwrijke binnenplaatsen waar de gebouwen zo beroemd om zijn, werden door de architecten speciaal ontworpen om ervoor te zorgen dat de dames elkaar nooit zouden tegenkomen.

0DUUDNHFK

Ga naar de officiële website van Marrakech www.marrakech.travel


METRO VISIT: ONTDEK MARRAKECH

ADVERTENTIE

5 culturele must-see locaties

DE

TOP

5

DE MAJORELLE TUINEN

DAR SI SAID MUSEUM

MÉNARA TUINEN

KOUTOUBIA

EL BADI-PALEIS

Aangelegd door de Franse schilder Jacques Majorelle. De tuinen behoren tegenwoordig tot de Yves Saint-Laurent Foundation en herbergen een Islamitisch kunstmuseum.

Oudheidkundige overblijfselen en voorwerpen die nog steeds in de bergen in gebruik zijn, hebben onderdak gevonden in dit Hispano-Moorse paleis uit de 19e eeuw.

Opnieuw aangelegd door Moulay Slimane in de 19e eeuw tijdens de Alaouitedynastie. De Ménara Tuinen zijn een toevluchtsoord om de drukte en de hitte van de stad te ontlopen.

Een van de mooiste monumenten in de Maghreb. De moskee is over een tijdspanne van 40 jaar gebouwd door de Almohaden, die eenvoudige vormen, stijlvolle decoraties en uitgebalanceerde afmetingen hanteerden. De uit de 12e eeuw stammende minaret is 77 m hoog en kan op 25 km afstand al worden gezien.

Dit mag je niet overslaan. De grote ruïne van het El Badi-paleis, dat eens beschouwd werd als een wonder in de Moslimwereld, ligt vlakbij de Saadische Graven en biedt de mogelijkheid om eens te mediteren over vergane glorie.

YUDUQDNHFK 0D

De niet-te-missen Top 5

TERRES D’AMANAR

LE JARDIN BIOAROMATIQUE D’OURIKA

SAFRANIÈRE DE L’OURIKA

HET LALLA TAKERKOUST-MEER

HET AL MAQAM KUNSTENAARSGEBOUW, TAHANAOUT

Dit met awards bekroonde avonturenpark aan de voet van de Hoge Atlas nodigt je uit om mee te doen aan tal van ‘ecologisch verantwoorde’ sportieve activiteiten. Er is niets spannender dan jezelf lanceren over een tokkelbaan die uitkijkt over de ravijnen van rode aarde.

Ontdek de natuurlijke flora van Marokko op deze locatie met meer dan vijftig soorten aromatische en medicinale planten.

Kom meer te weten over saffraan, dat al eeuwen in Marokko wordt gekweekt, en proef eens van een kop heerlijke saffraanthee.

Dit kalme meer, dat net buiten Marrakech ligt, heeft routes om te wandelen of er met de mountainbike op uit te gaan. Of je neemt het ervan en gaat liggen zonnebaden.

In dit gebouw ontwikkelen en vertonen tien Marokkaanse kunstenaars hun talenten. Dagelijks geopend voor bezoekers.

5 must-see evenementen

© Francis Leclerc

Doordat het klimaat het hele jaar door zo aangenaam is, kan je Marrakech altijd bezoeken. Er is ook altijd wel iets spannends te doen. Of je nu van adembenemende architectuur houdt, een gastronomische ervaring wilt opdoen, in hart en nieren een artiest bent of een heuse avonturier, je zult worden verwend door een overvloed aan mogelijkheden in Marrakech. Om je een handje te helpen, volgt hier het neusje van de zalm.

www.marrakech.travel

palace es saadi 30 septembre 03 octobre www. marrakech artfair.com

FESTIVAL VAN DE POPULAIRE CULTUUR

INTERNATIONAAL FILMFESTIVAL

KAFTAN MODESHOW

AWALN’ART FESTIVAL

MARRAKECH KUNSTBEURS (30 SEPT. – 3 OKT. 2011)

Hou je van meer levendigheid in Marrakech? Dit festival helpt bij het in stand houden van Marokko’s orale erfgoed, waar folkloregroepen uit heel het land naar toe komen om de Marokkaanse cultuur te vieren en te delen.

Dit evenement, ’s werelds geweldigste filmfestival genoemd, trekt producers van over de hele wereld aan.

Dit jaarlijks terugkerende mode-evenement biedt een platform waar jonge ontwerpers en volleerde meesters elkaar kunnen ontmoeten. De prachtigste ontwerpen uit de Haute Couture van Marokko worden er getoond.

Waar uitvoerende kunsten de straten vullen. Acrobaten, clowns en verhalenvertellers bundelen hun krachten om jong en oud te bekoren.

Tijdens deze beurs in Marrakech worden zowel de moderne als hedendaagse kunsten belicht, waarbij 48 internationale galeries tentoonstellen.


EX-ROKERS ZIJN NIET TE STOPPEN Nacho uit Spanje rookte vroeger soms tot 2 pakjes per dag. Zijn grootste angst was dat zijn arts hem zou zeggen dat hij hierdoor zou sterven. “Dan zou ik afscheid moeten nemen van al mijn vrienden en familie. En daarom ben ik gestopt met roken. Ik houd veel te veel van mijn leven met hen. En zonder sigaretten geniet ik er nog meer van! Ik heb meer geld, ik ben gezonder en ik ben trots op mezelf.” Doe als Nacho, word een ex-roker met de hulp van iCoach. Dit gratis onlineprogramma helpt je om je rookverslaving stap voor stap te overwinnen. Nacho zegt: “In het leven heb je niet alles in de hand, maar of je wel of niet verslaafd bent bepaal je zelf.” En gelijk heeft hij.

STOP MET ROKEN. WORD ONSTOPBAAR.

Krijg gratis hulp. Meld je aan bij iCoach op www.exsmokers.eu


10

www.metronieuws.nl

meningen

WOENSDAG 5 OKTOBER 2011

ZO’N PSYCHIATER HEEFT OOK EEN BEETJE LIEFDE NODIG Ik kom net terug van de psychiater. Hij zegt dat ik een probleem heb, en altijd al een probleem heb gehad. Hij noemt het: een hulpcomplex. Steeds meer mensen lijden aan een hulpcomplex, volgens hem.

Column

W

HADJAR BENMILOUD

eten jullie nog hoe ik een paar weken geleden 50 euro gaf aan een oplichter die zichzelf voordeed als een asielzoeker (zie metronieuws.nl)? Dat had dus niks met de goedheid van mijn onbaatzuchtige hart te maken, volgens de psych. Eerder het tegenovergestelde: volgens hem gebruik ik het leed van anderen om me beter te voelen over mezelf. Hoe sneuer iemand erbij hangt, hoe superieurder ik me voel wanneer ik een helpende hand bied. Dat zijn niet mijn woorden, maar mijn therapeut is erg overtuigd van deze theorie. Ik ben niet de enige met een hulpcomplex: Femke Halsema en Lady Gaga hebben het ook. Sowieso is het een vrouwelijke kwaal, volgens mijn - mannelijke - psychiater. Het heeft een paar jaar geduurd, voordat hij met deze theorie op de proppen kwam. Meerdere

COLUMNISTE

“Meerdere Afrikaanse hongerkindjes en twee hulpbehoevende vriendjes op wie ik nooit verliefd ben geweest moesten de revue passeren voordat mijn psych aan een hulpcomplex dacht.”

Afrikaanse hongerkindjes en twee hulpbehoevende vriendjes op wie ik nooit verliefd ben geweest moesten de revue passeren voordat mijn psych aan een hulpcomplex dacht. Maar nu is hij zo overtuigd van zijn theorie, dat ik er niet eens tegenin ga. Zodra ik dat doe wordt hij ook zichtbaar gefrustreerd. Ik krijg de indruk dat hij jaren gedaan heeft over deze theorie, dus om hem meteen te vertellen dat er niks van klopt is ook een beetje zielig natuurlijk.

S

owieso is mijn psychiater nogal een aandoenlijk type. Hij is bijna gepensioneerd en neemt allang geen nieuwe patiënten meer aan, maar de patiënten die hij nog heeft - onder wie ik dus - wil hij natuurlijk zo goed mogelijk achterlaten. Daarom komt ‘ie nu opeens met deze hulpcomplex-theorie, terwijl ik al jaren een vraagteken boven zijn hoofd zie hangen wanneer ik tegen hem praat. Alsof hij er niet mee kan leven om mij na jaren behandeling geen diagnose mee te geven. Hij zal wel onzeker zijn. Best wel zielig, eigenlijk. Daarom heb ik hem gelijk gegeven, en doe ik nu alsof ik een hulpcomplex heb... Puur om die arme stakker te helpen, natuurlijk.

HADJAR BENMILOUD

Reageren op columns? Ga naar www.metronieuws.nl/columns

Heinz de kat

Wat vind jij?

RENÉ WINDIG EN EDDIE DE JONG

Job Cohen is de beste persoon om de PvdA te leiden.

André Riemersma 18, STUDENT

Het is toch onmogelijk om dat nú te weten? De toekomst zal het leren!

Karin Venverloo 49, DOCENTE

Brief van de dag

Hij is de beste om de PvdA te leiden, maar hij is niet de beste in het debat, helaas. Hij mag wat meer sprankelen.

Jos van de Mortel

ANP

Job, heb je al een oplossing? PROBLEMEN. Tijdens de verkiezingen zei Job Cohen dat burgers zich veilig moeten kunnen voelen in hun wijk. Ruim een jaar later wordt het probleem alleen maar erger. Naast de Vogelaarwijken komen er steeds meer probleemwijken bij. En hoe gaat Job dit nu oplossen? Heeft hij al een plan? Cohen doet niets en de burgers zoeken het maar uit.

Brieven

30, FILOSOOF

Ja, mensen zijn toch aan hem gewend. Een bekend gezicht is goud waard.

Horoscoop Ram 21/3–19/4. Jouw schriftelijke communicatie is vandaag nog beter dan anders.

Zorg dat je geen agressie in je relatie brengt.

Stier 20/4–20/5. Je hebt

Schorpioen 23/10–

nu eindelijk eens genoeg tijd en rust om wat dingetjes vooraf te regelen.

Tweelingen 21/5– 20/6. Bemoei je vandaag

maar met jouw eigen zaken. Een goed bedoeld advies komt niet aan.

Kreeft 21/6–22/7. Je probeert uit alle macht een probleem op te lossen. Dat lukt zo niet.

Leeuw 23/7–22/8. Tot nu toe had jij de neiging om je te drukken voor enige vorm van verantwoordelijkheid. Maagd 23/8–22/9. Jij hebt een beslissing genomen en hebt nu het nare gevoel dat je daaraan vast zit. Maar is dat ook werkelijk waar?

Weegschaal

23/9-

22/10. Je emoties razen.

21/11. Jij wilt een bepaalde beslissing nemen, omdat die goed zal uitpakken voor jezelf.

Boogschutter 22/11–21/12. Als je toegeeft

dat een ander gelijk heeft, betekent dat nog niet dat je verloren hebt.

Steenbok 22/12–19/1. Het lukt je om over je eigen grenzen uit te stijgen. Dat blijft niet onopgemerkt door de mensen om je heen.

Waterman 20/1– Wie speelt kan ook verliezen, dat zul je moeten accepteren.

19/2.

Vissen 20/2–20/3. Als jij iets van je leven wilt maken, zul je positief moeten denken.

Diender dient de goede zaak niet DEN HAAG. Een wijkagent die bij jeugdterreur van welke etnische achtergrond dan ook adviseert om per direct te verhuizen, kan beter per direct zelf de wijk nemen. De korpsleiding zou zulke ‘dienders’ (wie dient deze diender op dit moment: de jeugdige terroristjes) per direct op straat moeten zetten. Niet in het blauw, maar in het nauw. Want op deze manier kunnen we met recht een oude slogan verachtelijk maken zoals deze agent zijn taak: “Die pet pest ons allemaal” in plaats van “Die pet pakt ze allemaal”.

J. DE BOER, AMSTERDAM

ben we het maar niet over mishandeling, porno, gebroken gezinnen, stiefbroertjes en stiefzusjes aan de ene kant en een overbevolkte wereld waarbij de leefbaarheid onder druk staat, aan de andere kant. BEN OOSTDAM, TEYLINGEN

Waarschuwing Kinderen kosten op verpakking nu eenmaal geld VLEES. Briefschrijver T. GoosDONALD BURGHARDT, BEEK EN DONK

INVESTERING. Het doen en

laten van de mens heeft egoïstische motieven. Wil je kinderen als investering zien, dan dien je dat cijfermatig te bewijzen. Dat lijkt me nauwelijks te doen. Kinderen kosten geld en deze toekomstige volwassenen zullen te zijner tijd ook een beroep gaan doen op allerlei voorzieningen. En dan heb-

sens heeft helemaal gelijk met zijn stelling dat het vleesaanbod groter zal zijn dan er vraag is. Dan zouden er dus te veel dieren worden gedood, dus moet het aanbod flink omlaag. De mens moet ook duidelijk gemaakt worden dat het eten van vlees slecht is voor de gezondheid. Ik ben er een voorstander van om dit te vermelden op de verpakking

van vleeswaren, net zoals al jaren bij sigaretten gedaan wordt. ELLE SCHOT, HILVERSUM

Kinderen krijgen is vrije keuze

het goddank geen maatschappelijke verplichting om het krijgen van kinderen te bevorderen. Een goed gevoel om kinderen te willen of juist niet, dat dient door een ieder te worden gerespecteerd. Al dan niet kinderen is hoe dan ook een vrije keuze!

KORTZICHTING. Reactie op de ingezonden brief in Metro van maandag van J. Charite: ELLE SCHOT, HILVERSUM je bent toch wel zeer dom en kortzichtig om iedereen die Ook in Metro? geen kinderen wil te clusteren onder meest egoïstische mensen. En over kinderen Stuur je brief van spreken als een goede invesmaximaal 100 woorden tering, potentiële belasper e-mail naar tingbetalers, dan sta je brieven@metrover vanaf menselijke nieuws.nl. Geef je waarden. Voor mensen volledige naam en die liefdevol van hun adres op. De kinderen genieten is redactie behoudt dat een grove beledizich het recht voor ging. Niemand heeft er www.metronieuws.nl brieven in te korom gevraagd om op deze ten. Het copyright van wereld te worden gezet en brieven vervalt aan Metro. eenmaal op deze wereld, is


www.metronieuws.nl

entertainment

Acteersmaak te pakken Na hoofdrol in Nederlandse dansfilm wil Ingrid Jansen meer acteren en minder dansen Body Language draait vanaf morgen

Zou je jouw karakter Nina omschrijven als een controlfreak?

heb je dat te danken aan het winnen van dansprogramma Dancing Queen?

Ja. Nou, ze is niet zozeer een controlfreak, ze weet gewoon heel goed wat ze wil en laat dat door niemand afpakken. Op zich past dat wel bij me, ik weet zelf ook heel goed wat ik wil. En als ik iets voor ogen heb, dan doe ik er ook echt alles aan om dat na te streven.

Ja, in de danswereld heb je natuurlijk een naam opgebouwd. En op spelgebied had ik wel enigszins ervaring vanwege een jongerenserie, TopStars, en doordat ik voor Studio 100 heb gewerkt, voor Piet Piraat. En ik denk dat die combinatie van dans en spel gewoon moeilijk te vinden is in Nederland.

Voorafgaand aan de filmrelease werd The Real Body Language uitgezonden. Dat werd een docusoap genoemd, maar dat was het toch helemaal niet?

Nee, ik had persoonlijk ook liever een echte making-of gezien van de film. Omdat ik denk dat mensen het best interessant zouden vinden om te zien hoe hard we ervoor gewerkt hebben. Maar ze hebben meer gekozen voor een serie, een soap, en ja, de één vindt het leuk en de ander niet. De meningen verschillen heel erg. Ik hoop alleen dat mensen, ondanks dat ze de realityserie misschien verschrikkelijk of gênant vinden, de film wel een kans geven omdat het absoluut niet te vergelijken is. Je bent gevraagd om auditie te komen doen voor Body Language,

11

WOENSDAG 5 OKTOBER 2011

2

entertainment

Quote ANP

Toch ben je meer danser dan actrice, wil je daar verandering in brengen?

Ik ben altijd wel bezig geweest met acteren, ik vind het echt ontzettend leuk om te doen. Maar vergeleken met mijn danskwaliteiten is het nog niet zo ver ontwikkeld, dus ik heb door de jaren heen wel workshops gevolgd en lessen genomen. En ik heb de smaak te pakken gekregen met acteren, dus ik hoop absoluut een kans te krijgen voor een speelfilm. En daarnaast lijkt het mij geweldig om te presenteren. Het lijkt me echt fantastisch om een X Factor, RTL Boulevard of The Voice te presenteren. Dus ik doe mijn best, en wie weet. EDWIN VAN DALEN

“Op het moment zelf denk je: ja, het is oké, maar nu het verder weg is, denk ik: nee, niet oké. Zo niet oké.” ALBERT VERLINDE IN REVU OVER DE DOOD VAN ZIJN ZWAGER ANTONIE KAMERLING, DIE MORGEN EEN JAAR

De 28-jarige Ingrid Jansen uit de dansfilm Body Language.

GELEDEN ZELFMOORD PLEEGDE

EDWIN.VAN.DALEN@METRONIEUWS.NL

Kan Univé nog klantvriendelijker? Wij denken van wel. Helpt u ons daarbij? Bij Univé doen we gewoon ons werk: we luisteren naar u, adviseren u en we helpen u. In onze ogen precies wat u van ons mag verwachten. Niets bijzonders dus, vinden wij. Nu heeft u ons wederom benoemd tot 'klantvriendelijkste verzekeraar'. Een prestatie waar wij zeker trots op zijn, maar wij doen het graag nog beter! Vertel ons daarom hoe wij u nog beter van dienst kunnen zijn. Ga naar www.unive.nl/klantvriendelijkste en met uw suggestie maakt u kans op een weekendje weg bij Landal Greenparks.

www.unive.nl/klantvriendelijkste


12

www.metronieuws.nl

games

WOENSDAG 5 OKTOBER 2011

Constantinopel als decor voor nieuwe Assassin’s Creed

Zelda. Prijs

Zestiende-eeuwse Constantinopel komt majestueus tot leven Iconische gebouwen zijn integraal verwerkt in game

Nintendo gamedesigner Shigeru Miyamoto (rechts) BOB RIHA NINTENDO/NINTENDO

Win een reis naar Londen Nintendo viert de 25e verjaardag van de videogameserie The Legend of Zelda met een uniek symfonieconcert. The Legend of Zelda 25th Anniversary Symphony Concert Tour komt met een zeventigkoppig orkest naar Londen voor een eenmalig Europees optreden met muziek uit de beroemde gameserie. Het concert vindt plaats op 25 oktober 2011 in de HMV Hammersmith Apollo in Londen en… jij kunt daar bij zijn! Motiveer in een mail naar actie@metronieuws.nl onder vermelding van ‘Zelda Concert’ kort waarom jij dit concert niet mag missen. Vermeld ook je naam, telefoonnummer, woonplaats en e-mailadres. De gelukkige winnaar mag samen met een vriend(in) of familielid naar het concert. Vliegtickets en hotelovernachting worden geregeld.

‘SCHONE LEVER, LEKKER LEVEN!’ Berry Blaster drink je ’s ochtends om de reinigende werking van de lever te ondersteunen, afvalƐƚŽīĞŶƚĞĚŽĞŶǀĞƌǁŝũĚĞƌĞŶĞŶĚĞĚĂŐĞůŝũŬƐĞ vetverbranding te doen verhogen. Je doet 1 à 2 dopjes siroop in een glas, koud water erbij, en je hebt een lekkere detox. Wanneer de lever op volle toeren draait, is het ůŝĐŚĂĂŵŵŝŶĚĞƌŐĞŶĞŝŐĚŽŵĂĨǀĂůƐƚŽīĞŶĞŶǀĞƩĞŶŽƉƚĞƐůĂĂŶŝŶ de cellen onder de huid. En dat zie je terug in de spiegel. ONLINE?

VITAMINS.NL

/ĞĚĞƌĞϯϬϬŵůĞƌƌLJůĂƐƚĞƌŇĞƐŝƐǀŽůĚŽĞŶĚĞǀŽŽƌϯϬŬůĞŝŶĞŽĨϭϱŐƌŽƚĞĚĞƚŽdžͲŵŽŵĞŶƚĞŶ͘ Berry Blaster kost € 17,95 en is te verkrijgen bij DA, Gezond & Wel, Etos, Kruidvat, De Tuinen & VitaminStore.

Een stadswandeling door het oude deel van Instanbul met behulp van een gids is op zichzelf indrukwekkend en leerzaam. Een wandeling door het oude stadsdeel van Instanbul met behulp van een gids én scriptwriter Darby McDewitt van Assassin’s Creed: Revelations laat je de imposante, eeuwenoude gebouwen met hele andere ogen aanschouwen. De reden dat Ubisoft een persevenement organiseert in de Turkse stad ligt voor de hand. Istanbul heette in de zestiende eeuw Constantinopel en was de parel van het Ottomaanse Rijk. En laat de kleurrijke stad van toen, waar het Westen en Oosten elkaar ontmoetten, voor een groot deel het decor zijn voor het vierde deel uit de succesvolle Assassin’s Creed-reeks. In Revelations kruipen we opnieuw in de huid van hoofdrolspeler Ezio Auditore da Firenze die deze keer naar Constantinopel is afgereisd op zoek naar vijf sleutels die toegang geven tot de mysterieuze bibliotheek van de Assassijnen. Daar zal Ezio uiteindelijk zijn lotsbestemming vin-

den. Voor het zover is klimmen en klauteren spelers over daken en torens, alsook binnenin hoftuinen, zwaarbewaakte paleizen en imponerende moskeeën. Kwam in voorganger Assassin’s Creed: Brotherhood het oude Rome majestueus tot leven, nu prikkelt het bruisende Constantinopel de verbeelding. Neem de Hagia Sophia; een indrukwekkende moskee die dagelijks duizenden toeristen trekt. De bewuste moskee heeft in Revelations de rol van klimpuzzel. Het gebouw vormt met zijn vele balken, richels, balkons en gewelven voor Ezio een grote klauteruitdaging. “In kerken en moskeeën vindt geen combat plaats”, stelt McDewitt. “Dat is een van de regels uit het Assassin’s Creed universum. In heilige plekken wordt in onze games niet gevochten.” Er wordt wél gemoord in de hoftuinen van Topkapi Paleis. Ezio en zijn vergezellende ‘moordbroeders’ dienen tijdens een van hun missies een aanslag op Prins Suleiman te verijdelen tijdens een tuinfeest. Verkleed als minstrelen komen ze langs de be-

wakers de tuinen binnen die voor speldoeleinden een stuk minder vegetatie kennen dan de historische bronnen melden. McDewitt: “De hoftuinen stonden in werkelijkheid vol met bomen en struiken maar die hebben we voor de game gereduceerd tot enkele palmbomen. Voor een third-persongame zijn bomen helemaal niet handig. Die blokken voortdurend de camera.” Wie al eens in Istanbul is geweest en goed zijn ogen de kost heeft gegeven zal straks in Revelations nog veel meer historische gebouwen herkennen zoals de Galata toren, de Grote Bazaar, de Leandertoren (ook wel bekend als de Maiden Tower) op een eilandje in het midden van de Bosperus, het Valens Aquaduct en de Beyazid Moskee. Wie nu nog beweert dat games niet leerzaam zijn… Assassin’s Cree: Revelations verschijnt 15 november voor PlayStation 3 en Xbox 360, de PC-versie komt op 2 december

JAN MEIJROOS POWER UNLIMITEDTERWIJL U METRO LEEST, KAN UW BLOED HET LEVEN REDDEN VAN EEN KERSVERSE MOEDER

Bloed geeft zieken en gewonden weer kans op een gezond en gelukkig leven. Meer over bloed en bloeddonorschap op www.sanquin.nl.


www.metronieuws.nl

televisie en weer

13

WOENSDAG 5 OKTOBER 2011

Film keuze

ROY BEUSKER

ROB SCHREUDER

015_PHOTO CREDIT

NICK VAN ORMONDT

SBS

(500) Days of Summer.

Waar ging het fout? (500) Days of Summer. RTL 5, 20.30 uur

Tom ontwerpt wenskaarten voor zijn beroep en is een hopeloze romanticus. Hij is helemaal de weg kwijt als hij door zijn vriendin Summer wordt gedumpt. Tom probeert erachter te komen waar het fout is gegaan.

Het dagboek van Bridget Bridget Jones’s Diary. RTL 5, 22.30 uur

Bridget Jones is 32, rookt als een ketter, drinkt in hoog tempo en haar liefdesleven lijkt een permanente crisissituatie. Ze wil haar leven veranderen. Haar goede voornemens zijn onder meer drastisch afvallen en op zoek gaan naar een aardige, verstandige man.

Ned 1

Ned 2 18:25 That's the question 18:55 Man bijt hond 19:25 Aanpakkers 19:50 Hollandse wereldwonderen 20:25 Achter het scherm 20:50 Labyrint 21:25 Oog in oog 22:00 Nieuwsuur

17:55 PVV 17:59 EenVandaag 18:00 NOS Journaal 18:15 EenVandaag 18:45 NOS Sportjournaal 19:00 Lingo classics 19:25 Dierenbeschermers 20:00 NOS Journaal 20:30 DNA onbekend 21:20 KRO Detectives: Lewis 22:55 Pauw & Witteman 20.30 uur DNA Onbekend Grote twijfels over familiebanden laten diepe sporen na in het leven van de mensen. Caroline Tensen helpt mensen om voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen. 23:50 NOS Journaal

RTL 5 17:25 The king of Queens 18:00 Flodder 18:30 Flodder 19:00 Topchef: De 12 provincies 20:00 Wie is de chef? 20:30 (500) days of summer 22:30 Bridget Jones's diary

Ned 3

21.25 uur Oog in Oog Journalist Sven Kockelmann ontvangt machthebbers uit binnen- en buitenland voor een uitgebreid en scherp één-op-ééngesprek.

22:55 Sarah's barbaren 23:35 Life is beautiful 23:45 VPRO Import: Staatsburger Havel

RTL 7 16:20 Business links 16:40 RTL Z Nieuws 18:00 The A-Team 19:00 De politie op je hielen! 20:00 Operation repo: Payback time! 20:30 Sahara 22:50 100 Million BC

RTL 4

18:23 Het Klokhuis 18:45 NOS Jeugdjournaal 19:00 SpangaS 19:29 Nederland 3 19:30 De Wereld Draait Door 20:25 De tiende van Tijl 21:20 Inside oud 21:55 Jong 22:30 PowNews 22:50 NOS op 3 23:10 Je zal het maar zijn 23:55 De Wereld Draait Door 20.25 uur De Tiende van Tijl Tijl Beckand laat de mooiste klassieke stukken horen én zorgt er met zijn aanstekelijke bevlogenheid voor dat je de muziek nog gaat waarderen ook.

RTL 8 19:30 Bevallingsverhalen 20:00 Het verhaal achter plastische chirurgie 20:30 Camelot 21:35 Camelot 22:40 As the world turns 23:30 The young and the restless

SBS 6

16:35 4Me 17:05 As the world turns 18:00 RTL Nieuws 18:15 Editie NL 18:35 RTL Boulevard 19:30 RTL Nieuws 19:55 RTL Weer 20:00 Goede tijden, slechte tijden 20.30 uur Wie trouwt mijn zoon? Moeders zoeken de ware liefde voor hun nog thuiswonende zonen volgens hun eigen eisen. Aan het eind van de serie blijft er één kandidate over. Steelt zij definitief zijn hart of kiest hij alsnog voor z’n moeder.

17:10 Een nieuw huis in 60 min. 18:05 Huizenjacht 19:00 Hart van Nederland Vroege editie 19:20 Shownieuws - Vroege editie 20:00 Dieren op spreekuur 20:30 Hart in aktie 21:30 Moet je me niet wat vragen? 22:30 Hart van Nederland Late editie 22:45 Piets weerbericht 22:50 Shownieuws - Late editie 23:20 Verslaafd aan verzamelen 21.30 uur Moet je me niet wat vragen? Vrouwen die het zat zijn om te wachten tot hun vriend hen eindelijk ten huwelijk vraagt nemen het heft in eigen handen met behulp van Tooske Ragas.

20:30 Wie trouwt mijn zoon? 21:30 Trinny & Susannah: Missie Holland 22:30 Obese

Net 5 18:35 MasterChef Australia 19:35 Extreme home makeover 20:30 Het Blok 21:30 MasterChef 22:25 Law & Order: Special Victims Unit 23:25 Cold case

Veronica

Comedy Cen.

18:40 According to Jim 19:10 Two and a half men 19:30 That 70's Show 20:00 The big bang theory 20:30 Criminal minds 21:25 Chase 22:20 Criminal minds 23:10 Profiler

20:00 Family guy 20:30 South Park 21:00 Friends 21:30 Melissa & Joey 22:00 Scrubs 22:25 Dharma & Greg 23:20 Two guys and a girl 23:50 Married with children

Puzzels

Weer

Colofon Hoofdredacteur: Robert van Brandwijk Eindredactie: Marije van ‘t Hoog, Erik Jonk Nieuwsredactie: Klaas Boomsma, Iris Cohen, Ruben Eg, Niels Rigter, Jeroen van Wieringen, Milou van der Will Sport: Jeroen Haverkort, Marieke van der Voort, Luc Wierts Entertainment: Edwin van Dalen, Mario Wisse, Merike Woning Amsterdam: Marlies Dinjens, Wout Maas, Anne-Fleur Pel Rotterdam: Job Halkes, Jelle van de Kamp, Laura Tenret Webredactie: Dave van Aken Beeld en vormgeving: Linda Oudendijk, Enzo Peters, Eefje Savelkoul, Marcel Smit Fotograaf: Richard van der Klaauw Correctie: Wilke Martens Stagiaires: Nikki van Duuren, Laurens Groeneveld, Puck Roest Algemeen directeur/ uitgever: Silvio de Groot Commercieel directeur: Marcel den Hoed Distributie: Jurriaan Otting. Metro is ‘s werelds grootste gratis dagblad met 65 edities in 21 landen en 15 talen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Metro is politiek en religieus onafhankelijk en wil lezers in 20 minuten op de hoogte brengen van het nieuws van de afgelopen 24 uur. Metro wordt dagelijks gelezen door meer dan 17 miljoen wereldburgers. Metro Holland BV Postbus 90009 1006 BA Amsterdam tel: 020 - 511 4000

Metro Rotterdam Westblaak 224 3012 KP Rotterdam tel: 010 - 206 03 20


14

www.metronieuws.nl

wonen

+

WOENSDAG 5 OKTOBER 2011

De Randstad uit? Het Drentse lonkt Rust, ruimte, natuur en woning voor weinig geld Verkoopstyliste Jet Luiken: De mensen zijn hier van het gunnen

plus Nieuws

Woningcorporatie de Alliantie helpt starters in de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Almere en de Gooi en Vechtstreek. Voor alle koopwoningen tot 232.000 euro is er de mogelijkheid voor kopers onder de 35 jaar om een Starterslening af te sluiten. Deze aanvullende lening is minimaal de eerste drie jaar rente- en aflossingsvrij. De lening is bedoeld voor kopers die voor de eerste keer huiseigenaar worden en een inkomen hebben tot 43.800 euro. METRO Jet Luiken en haar gezin zouden niet meer terug willen naar de Randstad.

Je hebt een jong gezin, je woont en werkt in de Randstad en je zou wel wat meer ruimte en rust willen. Dat veel jonge mensen geïnteresseerd zijn in een verhuizing naar het oosten was te merken tijdens het Proefwonen-weekend in Drenthe in september. Zo’n veertig gezinnen lieten zich informeren over de woningmarkt, de werkgelegenheid en de kansen voor ondernemers in Drenthe. Je kunt er een woonboerderij met land kopen voor rond de vier ton en er zijn zo’n achthonderd vacatures in de regio. Jet Luiken heeft de stap inmiddels gezet. Begin juli verhuisde ze met man en twee kids naar Nieuw Buinen. Na een rondje bij diverse makelaars in de omgeving kon ze meteen als verkoopstyliste aan de slag, want concurrentie is er nauwelijks. Dat was in haar vorige woonplaats Amersfoort wel anders. Jet heeft het voordeel dat ze in Nieuw Buinen is gebo-

ren en getogen en nog plat dialect spreekt. “Dat wordt hier erg gewaardeerd, de mensen zijn nog echt van het gunnen.” Na twintig jaar in de Randstad is ze blij dat ze terug is. “Voor ons is Drenthe geweldig. We hadden in Amersfoort een zeven-ondereen-kapper en hebben voor de helft van het geld een enorm landhuis teruggekocht met 1.700 meter grond, een moestuin en een zwembad. De kinderen kunnen hier naar hartenlust ravotten. Er zit een hek omheen dus ik hoef niet meer bang te zijn dat ze onder een auto komen.” Ook haar man, die in de modebranche zit en veel onderweg is, vindt het heerlijk dat hij nu thuis rust en ruimte vindt. En de kinderen? “Die willen nu al niet meer terug naar Amersfoort.” JOSÉ SCHELLEKENS WONEN@METRONIEUWS.NL

Facts & figures Drenthe is de dunst bevolkte provincie van Nederland en heeft zo’n 1000 vierkante meter per inwoner. In de Randstad is dat 180 vierkante meter per inwoner. Er zijn uitgestrekte natuurgebieden, geen files en er staan veel verschillende woningen te koop: boerderijen, historische panden en moderne huizen. Een overzicht van het aantal te koop staande huizen in verschillende prijsklassen: 3.435 woningen beneden de 200.000 euro 2.747 woningen tussen 200.000 tot 300.000 euro 2.745 woningen voor meer dan 300.000 euro Afstand tot de Randstad: ongeveer 1,5 uur Als je de grens overgaat bij Emmen ben je zo in Duitsland Zwolle en Groningen zijn dichtbij Aantrekkelijke winkelgebieden in Assen, Emmen en Hoogeveen.

Mevrouw van Hasselt, Apeldoorn

Jan Jacobsen, Maastricht

000

k.kk.

Met de gratis Aankoopindicator weet u meer

De waarde van een woning kun je niet zomaar bepalen. In samenwerking met iBlue Makelaars (NVM) biedt de ING nu de Aankoopindicator. Daarmee krijgt u binnen 3 werkdagen een professionele indicatie van de waarde van een woning. Heeft u de ideale woning gespot? Vraag dan de gratis Aankoopindicator aan via ING.nl/aankoopindicator


www.metronieuws.nl

wonen

Een lagere prijs als dé oplossing? Makelaar grotendeels verantwoordelijk voor goede vraagprijs ROB TERLINGEN

Het leek zo mooi, het kabinetsbesluit om de overdrachtsbelasting een jaar lang van 6 naar 2 procent te verlagen zou een belangrijk signaal zijn om de woningmarkt er weer bovenop te helpen. De NVM verwachtte in juli dat het aantal woningverkopen in het derde kwartaal 10 procent hoger zou zijn dan over het derde kwartaal van 2010. Maar, waarschuwde NVM-voorzitter Ger Hukker: “De druk om in prijs te zakken zal blijven, ondanks de verlaging van de overdrachtsbelasting.” Hij had gelijk want al snel bleek de opleving van korte duur te zijn. Of dat echt een gevolg is van onder meer te hoge vraagprijzen is lastig aan te tonen. Een realistische vraagprijs is voor een groot deel de verantwoordelijkheid van de makelaar. Ed van de Bijl, directeur van VastgoedPro, beroepsvereniging voor makelaars en taxateurs: “Het is de makelaar die de consument begeleidt naar de juiste vraagprijs. Dat houdt in dat hij soms slecht nieuws moet vertellen.” Volgens Van de Bijl ontstaat de meeste belangstelling

15

WOENSDAG 5 OKTOBER 2011

100 MENSEN GEZOCHT! Internationale Sales & Promotie Organisatie in Eindhoven, Arnhem, Amsterdam, Rotterdam t t

€250 – 600 pw - commissie + bonussen Internationale reizen

Ben jij sociaal ingesteld, communicatief sterk & leergierig? Wij bieden jou volledige training. Alleen full time mogelijkheden. Ervaring is niet vereist. Bel vandaag voor een gesprek in jouw stad: 020 20 50 285 recruitment@appcogroupsales.nl t.a.v. Elise www.appcogroupsales.nl

advertentie

Door het mooie weer kwamen er zaterdag minder kijkers af op de NVM Open Huizen Dag dan in het voorjaar.

voor een huis bij de eerste communicatie. “De eerste negentig dagen zijn essentieel. Is er te hoog ingezet, dan is het moeilijk later weer interesse te kweken.” In deze moeilijke woningmarkt adviseert Van de Bijl de beste makelaar te nemen, niet de goedkoopste. “En check of je makelaar is aangesloten is bij de

SGC, Stichting Geschillencommissie voor Consumentenzaken. Een makelaar die doelbewust te hoog prijst en hiermee zijn opdrachtgever benadeelt, moet tuchtrechtelijk kunnen worden aangepakt.” JOSÉ SCHELLEKENS WONEN@METRONIEUWS.NL

AMMA AMMA

IN IN NEDERLAND NEDERLA AND 18-19-20 OKTOBER 2011 EXPO HOUTEN (UTRECHT)

EMBRACING THE WORLD

DEAL VAN DE DAG

SOURCE 1 WEBSHOP: WAARDEBON VOOR DE LEUKSTE TV EN MINI-SERIES EN DOCUMENTAIRES van

25,00 50% 50 €12, €

korting

voor

De leukste TV-series, muziek, documentaires en lifestyle content op DVD en Blu-ray! Bij SaveMyDay koop je vandaag voor slechts €12,50 een waardebon van €25,- die je kunt besteden op de Source 1 Webshop. In hun uitgebreide assortiment vind je Dok 12, Anzacs, Mijn dochter en ik, Kees & co, Elvis, Doble R en nog veel meer!

Bestel de voucher op www.savemyday.nl

www.amma.nl

WEES SLIM, KOOP SLIM powered by


dĂŠ tabletspecialist

HTC gaat lek in Android dichten

Kort nieuws ANP

PATCH. HTC komt met een patch om een privacylek te dichten in Android-telefoons. Door het lek werd privacygevoelige informatie gestuurd naar servers. Zelfs als gebruikers aangaven dat ze hun informatie niet willen delen, gebeurde dat toch. De fabrikant hoopt de patch snel te kunnen uitsturen. METRO

Providers BelgiĂŤ â&#x20AC;&#x2DC;Doe eens normaalâ&#x20AC;&#x2122; moeten afsluiten BLOKKEREN. Een populair onder aantal BeliPhonebezitters gische internetANP

HIT. De â&#x20AC;&#x2DC;Doe eens normaal manâ&#x20AC;&#x2122; app is een hit onder bezitters van een iPhone. Door middel van negen knoppen kun je het complete debat tussen premier Mark Rutte en Geert Wilders naspelen. De app staat momenteel op de tweede plaats in de gratis downloads in de Nederlandse appstore. METRO

16

www.metronieuws.nl

dot

WOENSDAG 5 OKTOBER 2011

De dood of de gladiolen voor Nokia en WP7 Metro testte een maand lang het nieuwe besturingssysteem Windows Phone Mango Conclusie: systeem kan zich meten met de concurrenten Eerste toestellen worden deze maand verwacht RICHARD VAN DER KLAAUW/METRO

providers moet verschillende Pirate Baydomeinen blokkeren. De rechtbank in Antwerpen heeft die uitspraak gedaan in een proces dat was aangespannen door de piraterijbestrijder BAF. Binnen twee weken moeten de sites onbereikbaar zijn voor de abonnees. METRO

advertentie

 /.-,+ **)('*+ '&%$*'#+ "&'+ !* *$+ ,+ -*+ *)!*$.-*,+ *'+ "*+ **) ('*+ **)+ + &&,'.*+ ,"*)+ -*+ "*)(+ + &(+ .+ /*'+ **,+ ).*,".,+,&&)+)"&,-*+*+ *$*+ "&!+ "*,+ &&)+ -*+ *$+ .,+ .,+ *%'+ &'+ !* *$+ &,+ ).- *."+ *,+ ,& &,*$.-*."+ &"+ .++'*,+.+.-,+**)('*+&'+ )**!+*,+-&&)+"*+.((&,+ ,, + ,**,(+!.,!+$*''*)$.-+"*+ *)*$"+ )+ .-+ *,+ ,+ "&'+ ,& &,*$.-*+ *$"*+ .+ +    

).!+-&&)+%.-+.-,+**)('*+'&%$*'#+ **,+ &(,!+ + ., + )' &&,+ ,+ .+ &$'.-"+ *)&$+ ,$.,*+ .*'+ $&,!*)+ & &,*$.-+ **)+ &,+ ('**)(+ *,+ $&&",'*,+ & #+ "&'+ *%+ -*+ *'+ **,+ $& '+ #+ &&)+ ".*+ .(+ **,+ ('+ &&)"*)+ *,+ ,&+ *,*$*+ )*,+ $**!+ *,+ '&%$*'+ .(+ ").*+ "&!*,+ ('&,"% + *,+ *+ -*+ ,.*'+ .'+ '*+ *''*,+ !+ **,+ &,"*)+ !)'+ *)( .$+ '((*,+ **,+ $&'+ *,+ **,+'&%$*'+&&,+.-,+$&'+&!+ .*"*)**,+ *,#+ &&)+ .-,+ '&%$*'#+,**#+".*+.(+* '+ &,+.-+ .*+ .(+ **$+ *)(,$.-+ /*'+ .-,+ '(#+ .*+ *,+ &(+

+ *%+ *+ "&,+ + &$'.-"+ %.-+ *+*,+$&'+.(+"&&) )+ **$+ '*+ &&)+ *,+ % *,".*,+ &('+ ".*+ ,.*'+ .,+ .-,+ &,"'&(+ .'+ .+ *'+**,+ ).*,".,+.,+*'+&)+'*+

%*"*,*,+ &&)+ *+ ".*+ & ,"+ .'+ *'*,+ $$*,+ !&&,#+ -&#+ "&&) )+ *+ .+ &$$**,+ * *,+ .-,+ '&%$*'+ '*+ &*,+ ,+ "&,+ &,+ .+*'**,+,$.,*+)*(*) *)*,+ + .-+ + &$'.-"+ + ,.*((.'*(+ &'+*)+.,+"*+*)*$"+!*%*)'+*,+ +& *%+&'+.-,+ ).*,"*,+ &&,+ *'+ "*,+ .-,+ + %*,+ &,+ "*+ /!*,*)&'.*+ ,+ ((+ * '+ "*+ *$*+ "&!+ (,*,+ /*'+ .-,+ **)('*+ '&%$*'+ &'+ .+ ).!+ -&&)+ *)&$+'*+ *,+ +.$+&$ '.-"+ &$$*+ .,)&'.*+ .,+ "*+ %)'+ *%%*,+ *,+ !*%).+ .-,+ '&%$*'+ ++,$.,*+'*+(*,+/&&)+ .-+ .(+ )&$+ **,+ .'('+ )+ &*$.-*+ *&.$+ /*,(*,+ , ,*,+ .-+ *)&$+ %*)*.*,+ /*'+ .-,+'&%$*'+*%+.+"*+*)*$"+.,+ .-,+&,"'&(#+.(+"*+*)*$"+**)+ &,+.-#+,*'+&$(+'.-"*,(+".*+ & &,'.*+ .,+ )"&,-*+ *,+ *'+ .-,+ .((&,+ ,, + *,+ '&%$*'+ &&'+ -*+ ,& &,*$.-+ *,+ ).-+ *+&'+!&+-*+"*+*,"*++ **,+ *$*+ *,("&!+ + "**+ $*+ &,+.-+$**,+/*'+&,".!*+ '.(+ *,+ '). (+ *,+ &$$*(+ *)+ "*+ $*('*+ &(+ *,+ &,".!('*+ '* &((.,!*,+ 

  

Voor mensen die Googleâ&#x20AC;&#x2122;s Android of Apple gewend zijn, is Windows Phone wennen. De â&#x20AC;&#x2DC;tegelsâ&#x20AC;&#x2122; hebben ieder een functie.

Nokia gokt er op, HTC en LG hebben al telefoons uitgegeven met het besturingssysteem en Microsoft zegt klaar te zijn voor de strijd met Apple en Googleâ&#x20AC;&#x2122;s Android. Windows Phone 7.5, met de codenaam Mango, moet het nieuwe paradepaardje worden van de eens zo machtige softwaregigant. Maar hoe werkt het en kan het de concurrentie aan? Metro testte een maand lang â&#x20AC;&#x2DC;Mangoâ&#x20AC;&#x2122; op een HTC Trophy. Wat opvalt is dat het startscherm er compleet anders uitziet dan die van de iPhone en de Google-phones. Geen vakjes, balkjes of icoontjes, maar acht â&#x20AC;&#x2DC;tegelsâ&#x20AC;&#x2122; staan tot je beschikking, die je zelf kan ordenen. Meest in het oog springend is die met personen er op. Als je je Facebook, Twitter, mail en telefoonnummers in je telefoon zet, voegt hij ze samen. Zo kan je in ĂŠĂŠn oogop-

Nokia De eerste Nokia-toestellen met Windows Phone Mango worden eind deze maand verwacht. Of deze dan direct in Nederland te verkrijgen zijn, is nog onduidelijk. Wel komt HTC dit najaar met een serie WP7-phones.

slag zien wat je met een ander gemaild, ge-smsâ&#x20AC;&#x2122;t of getwitterd hebt. Via de Marketplace kun je zoeken op muziek, apps en games. Zo zijn Angry Birds en Whatsapp inmiddels beschikbaar. Maar ook andere bekende X-boxspellen als Need for Speed en Plants vs. Zombies zijn te downloaden. Wat vooral opvalt is de snelheid. Het internetten loopt erg soepel en

ook het bladeren door je telefoon gaat snel. De afgelopen maand liep het toestel geen ĂŠĂŠn keer vast, ondanks intensief gebruik. Nadeel is dat er nog weinig Nederlandse apps zijn, maar de Buienradarapp is er al wel. Een ander nadeel is dat bij het installeren van veel apps je een eindeloze lijst krijgt. Wel kun je je favoriete apps vastpinnen aan het startscherm als tegel. Als Nokia, Microsoft en de andere partijen dit goed in de markt weten te zetten, kan het een groot succes worden. Al is er natuurlijk wel een enorme achterstand opgelopen. Vooral jongeren die veel met sociale media bezig zijn is dit besturingssysteem een goed alternatief. J0B HALKES

JOB.HALKES@METRONIEUWS.NL

Nokia BH-806 Bluetooth headset meer het internet vanaf 82 euro.

Getest

Elke week test metro een gadget. Deze week de Nokia BH-806 Bluetooth headset, te koop op onder

Wat is het?

Een headset voor je telefoon. Deze wordt door middel van bluetooth verbonden met je gsm en zit in een houdertje. Doordat deze pas â&#x20AC;&#x2DC;wakker â&#x20AC;&#x2DC; wordt als de headset uit de houder wordt gehaald, gaat deze volgens de fabrikant erg lang mee. Door diverse toegepaste technieken belooft Nokia een goed geluid.

pas geactiveerd wordt, werkt echt prettig. Opladen is weken niet nodig bij normaal gebruik. In de auto werkt het erg goed en door de clip is het prima aan je jasje te bevestigen. Constant je headset indoen is niet nodig.

Waarom niet kopen?

Wie weinig belt, heeft er niet zoveel aan. Voor fanatieke bellers en zakelijke bellers is het apparaat erg praktisch. Must have factor:

Waarom kopen?

De techniek waarbij de headset

3333

JOB HALKES


www.metronieuws.nl

sport

17

WOENSDAG 5 OKTOBER 2011

FC Knudde

TOON VAN DRIEL

3 sport

Wordt het Bruma of toch Boulahrouz? ROBERT VOS/ANP

Maduro klapt door zijn enkel en haakt af Twijfels rond Van Bommel en Robben Het zit Hedwiges Maduro niet mee. De speler van Valencia leek een goede kans te maken op een basisplek bij het Nederlands elftal in de EK-kwalificatieduels tegen Moldavië (7 oktober) en Zweden (11 oktober) door de afwezigheid van John Heitinga. Maduro raakte gisteren tijdens de training geblesseerd aan zijn enkel en moet de komende periode rust houden. De voormalige Ajacied knokte zich onlangs in de basis bij Valencia en kreeg in het duel tegen Granada zelfs een publiekswissel. Bondscoach Bert van Marwijk heeft Feyenoorder Ron Vlaar inmiddels opgeroepen als vervanger. Andere gegadigden voor een plek centraal in de verdediging naast Joris Mathijsen zijn Jeffrey Bruma en Khalid Boulahrouz. Laatstgenoemde is meer ervaren, maar aangezien Oranje al zeker is voor plaatsing voor het EK van volgend jaar in Polen en Oekraïne, maakt Bruma een goede kans.

De speler van HSV kende sinds zijn overstap van Chelsea een moeilijk begin in de Bundesliga, maar lijkt zich inmiddels op zijn gemak te voelen in Duitsland. Het wegvallen van Maduro is de zoveelste tegenvaller voor Van Marwijk. Aanvoerder Mark van Bommel verliet gisteren ook de training. De speler van AC Milan kreeg last van zijn knie, maar lijkt vrijdag in De Kuip tegen Moldavië te kunnen spelen. Arjen Robben maakt zich daarnaast zorgen om zijn schaambeenblessure en sloeg de training over. De vleugelspeler van Bayern München deed afgelopen weekend weliswaar een helft mee tegen Hoffenheim, maar gaf toe dat hij dat beter niet had kunnen doen. Eerder vielen Maarten Stekelenburg, Wesley Sneijder en Ibrahim Afellay al af. JEROEN HAVERKORT

Hedwiges Maduro ging gisteren tijdens de training door zijn enkel en haakt af voor de EK-kwalificatieduels tegen Moldavië en Zweden.

JEROEN.HAVERKORT@METRONIEUWS.NL

JERRY LAMPEN/ANP

om via een satelliet en met buitenlands commentaar naar hun club te kijken. Het kostte voor de meeste mensen al heel veel moeite om gewend te raken aan Eredivisie Live. Bovendien zijn de tarieven die deze betaalzender rekent laag. Je bent waarschijnlijk duurder uit wanneer je Nederlandse competitiewedstrijden via een buitenlandse decoder op de buis wilt krijgen.” Van Oosterhout denkt dat de consequenties voor Europa’s populairste competitie, de Premier League, eveneens beperkt zullen blijven. “Engelsen zijn veel

1

Jan Vennegoor of Hesselink (32) traint weer mee bij zijn oude club PSV. De spits die van 2001 tot en met 2006 in Eindhoven speelde, is clubloos.

2

Judoka Edith Bosch heeft de Faas Wilkes Prijs ontvangen voor haar jarenlange prestaties op topniveau. Ze won onder meer goud op het WK 2005, EK’s 2004, 2005 en 2011. Op de Spelen van 2004 pakte ze zilver, vier jaar later brons.

3

Wielrenster Annemiek van Vleuten komt de komende twee jaar uit voor de nieuwe vrouwenploeg van Rabobank. Eerder trok Rabo al Marianne Vos, Sarah Düster en Thalita de Jong aan.

Quotes

“Geen gevaar Eredivisie Live” Particulieren mogen via een decoderkaart van een buitenlandse betaalzender voetbalwedstrijden bekijken. Dit besloot het Europese Gerechtshof in Luxemburg gisteren naar aanleiding van een ruzie tussen een eigenaresse van een Engelse pub en de Premier League over het uitzenden van duels via een Griekse decoderkaart. Sportmarketeer Bob van Oosterhout verwacht dat de gevolgen voor de Nederlandse competitie en Eredivisie Live minimaal zullen zijn. “Ik denk niet dat de Nederlander er op zit te wachten

Nieuws

meer kwijt dan wij als zij de nationale competitie live willen volgen. Op de korte termijn zullen sommigen daarom gebruik maken van de uitspraak van het Gerechtshof. Maar de grote Europese competities staan nooit toe dat hun inkomstenstroom zwaar onder druk komt te staan doordat rechten aan het buitenland worden verhandeld en via een omweg terugkomen op de thuismarkt. Als dat gebeurt, ondernemen de rechtenhouders meteen actie om dit in de toekomst onmogelijk te maken.” MARIEKE VAN DER VOORT

“Hij is bij de profs de enige die tegenstand kan bieden. Ik hoop hem te kunnen overtuigen om aan het WK mee te doen.” BONDSCOACH VELDRIJDEN JOHAN LAMMERTS OVER LARS BOOM DIE JAREN GELEDEN VOOR EEN CARRIÈRE OP DE WEG KOOS

“Eerst kwalificeren, daarna mogen ze aan de drank. Dan kan het mij niet schelen.” BONDSCOACH DICK ADVOCAAT OVER RUSLAND. DE RUSSEN GAAN IN DE EKKWALIFICATIEREEKS AAN KOP IN GROEP B. TWEE JAAR GELEDEN ZOUDEN SOMMIGE SPELERS HEBBEN

Wij kijken PSV - Ajax straks waarschijnlijk ook nog via Eredivisie Live.

GEDRONKEN VOOR DE BESLISSENDE PLAY-OFFS TEGEN SLOVENIË. RUSLAND MISTE HET WK.


Gelukstrekking 10 oktober

Extra groot prijzenpakket met

100 x â&#x201A;Ź 100.000,Nog 5 d agen! Wordt 10-10 uw geluksdag?

20111005_nl_metro holland  
20111005_nl_metro holland  

100 x €100.000,- Extra groot prijzenpakket met woensdag 5 oktober 2011 www.metronieuws.nl www.metromobiel.nl

Advertisement