Page 1

Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

Kies voor je

tanden

Inhoud Pag. 3

De kaakchirurg, niet zo eng als je denkt

Pag. 4

Nooit meer een slechte adem

Pag. 5

Gouden tips van de tandarts

Pag. 6

Stralende tanden in een handomdraai

Pag. 7

Verbeter je gebit

Pag. 8

Snoep verstandig

september 2011


Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

2 | Mondzorg

Geboord door een robot Wie een kroon of een brug nodig heeft, hoeft niet langer gips te happen. Tandartsen kunnen met een 3Dcamera een mondscan maken die het gipsmodel vervangt. Cees Kleverlaan, onderzoeker bij het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA), verwacht nog meer digitale ontwikkelingen. “Over tien jaar worden we geboord door robots.” Wie een gaatje heeft, krijgt van de tandarts een witte vulling. Dat is niet altijd zo geweest, vertelt Kleverlaan. “Vroeger gebruikten tandartsen amalgaamvullingen. Die zijn zilverkleurig, dus die vallen behoorlijk op. Bovendien heeft amalgaam een hoog kwikgehalte: geen geweldige stof voor het lichaam. Tegenwoordig gebruiken tandartsen vullingen van composiet. Die bevatten geen kwik én zijn wit.”

Met fluoride

Kleverlaan werkt al tien jaar bij ACTA, een toonaangevend centrum voor onderzoek en onderwijs op het gebied van tandheelkunde. Naast het verrichten van wetenschappelijk onderzoek houdt ACTA zich bezig met het behandelen van patiën-ten en het verzorgen van onderwijs.

Koploper

De meeste Nederlandse tandartsen zijn zo’n 25 jaar geleden overgestapt op witte

vullingen. Toch worden de zilverkleurige vullingen in landen als Engeland en Frankrijk nog veel gebruikt. “De tandheelkunde in Nederland loopt voorop, al beseffen veel mensen dat niet. Zo’n vijf tot tien procent van de Nederlandse tandartsen gebruikt bijvoorbeeld ook al een 3D-camera, zodat ze geen gipsmodellen meer hoeven te maken.” De onderzoekers van ACTA werken nauw samen

met tandartsen. “Zij komen meestal met onderzoeksvragen vanuit het veld. Wij onderzoeken bijvoorbeeld of materialen die tandartsen gebruiken allergische reacties kunnen veroorzaken en of er alternatieven zijn. Een materiaal als nikkel wordt bijvoorbeeld nog veel gebruikt in de tandheelkunde, terwijl zo’n één op de tien vrouwen daar allergisch voor is. Wij proberen daar een oplossing voor te vinden.”

Digitale wereld

De studenten die worden opgeleid binnen ACTA maken alvast kennis met de nieuwste ontwikkelingen. “Zij zijn opgegroeid in een digitale wereld. In de practicumzalen oefenen ze met computergestuurde boorsimulators. Dat klinkt misschien eng, maar het is de toekomst. Bovendien experimenteren hersenchirurgen ook al met computergestuurde instrumenten. En alles wordt uitgebreid getest…”

‘De tandheelkunde in Nederland loopt voorop, al beseffen veel mensen dat niet’

Kees Cleverlaan

Tand en Tandvlees Bescherming Meer dan frisse adem :

Versterkt de tanden en beschermt het tandvlees. Een dubbele werking dankzij de toegevoegde fluoride en de anti-bacteriële eigenschappen : • Helpt tegen GAATJES te beschermen. • Helpt TANDVLEESBLOEDING te voorkomen.

VOOR EEN TOTALE MONDHYGIËNE WWW.LISTERINE.NL


Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

Mondzorg | 3

De kaakchirurg maakt ook mensen blij Een kaakchirurg roept bij veel mensen associaties op met pijn, ongemak en onwillige verstandskiezen. “Wij hebben inderdaad een slecht imago”, beaamt Peter Valkenburg, kaakchirurg in het HagaZiekenhuis in Den Haag. “Jammer. Want kaakchirurgie is zoveel meer dan verstandskiezen en wortelpuntontstekingen.” Hoewel die kiezen en wortels toch nog zestig procent van zijn werk bepalen, houdt de kaakchirurg zich steeds meer bezig met aangezichtschirurgie. Dat varieert van een puur cosmetische ingreep zoals de kincorrectie van Heidi Montag tot een functionele kaakreconstructie na botkanker.

Centenbak

Valkenburg helpt ook steeds meer mensen met een terugwijkende of juist een te grote onderkaak, de bekende centenbak. “Zij hebben meestal problemen met afbijten en dat is tegenwoordig prima te verhelpen. Een potje-dekseltje verhaal”, aldus Valkenburg. De kaakchirurg moet soms ook opdraven op de eerste hulp. “Dan komt er weer iemand met een open mond binnenlopen, die niet meer dicht kan. Is het kaakgewricht uit het kommetje geschoten.” Of patiënten die hun mond juist niet meer open krijgen. “Het discusje tussen het kopje en kommetje is dan verschoven en blokkeert de boel. Komt voor bij hard geeuwen, lachen, in een appel bijten of door trauma.”

Met trauma bedoelt Valkenburg ontwrichting of breuken door mishandeling of ongevallen. Trauma door verkeersongevallen komt overigens steeds minder voor door het gebruik van airbags en het verplichten van helmen. Valkenburg maakt ook veel mensen met een kunstgebit blij. In de tandeloze kaak maakt hij kunstwortels aan zodat de gebitsprothese beter blijft zitten.

Gezicht in verhouding

De onderkaak van Ingeborg (24) groeide te veel naar boven, waardoor haar tanden zouden kunnen uitvallen. De kaakchirurg zaagde haar onderkaak doormidden en zette het bot opnieuw vast met schroeven. “Het gaat om millimeters, maar mijn gezicht is nu beter in verhouding. Ik ben nu ook zelfverzekerder. En wat me enorm meeviel, was de pijn.”

Ga je mond spoelen!

Multidisciplinair

De moderne kaakchirurg maakt steeds vaker deel uit van een multidisciplinair team. In het HagaZiekenhuis is bijvoorbeeld een schisis- en een snurkteam. Bij een kind met een hazenlip sluit de kaakchirurg de spleet in de kaak en gehemelte, een orthodontist zet de tanden en kiezen recht en een logopedist bemoeit zich met de spraak. Voor snurkers maakt de kaakchirurg in overleg met de KNO-, longarts een soort beugel, waardoor de onderkaak iets naar voren schuift en er meer ruimte komt in de keel om lucht door te laten. Het mooiste aan zijn vak vindt Valkenburg dat hij mensen blij kan maken met zijn werk. “Dat ze door mijn gepuzzel weer een mooie en goed functionerende kaak hebben. Niet iedereen heeft slechte herinneringen aan de kaakchirurg, heel veel mensen lopen hier met een goed en tevreden gevoel de deur uit!”

‘Niet iedereen heeft slechte herinneringen aan de kaakchirurg’

Peter Valkenburg

Ta n d e n r a g e r s

Voor extra mondverzorging kun je een mondspoelmiddel gebruiken. Zo heb je varianten voor een frisse adem of juist tegen gaatjes, tanderosie en infecties. Dus wat kies je nu? “Het basisadvies is altijd twee keer per dag je tanden poetsen met fluoridetandpasta. Dan poets je de tandplak weg en versterkt de fluoride je glazuur”, vertelt Mariëlle Nap van het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid. “Je tandarts kan adviseren om aanvullend een mondspoelmiddel te gebruiken.” “Zo lopen mensen met gevoelige tanden of beugeldragers extra risico op gaatjes. Die kunnen ter aanvulling een fluoridemondspoelmiddel gebruiken.” Mondwater met antibacteriële eigenschappen kan de ontwikkeling van tandplak verminderen.

Boosdoener

Tandplak is een laagje bacteriën op je tanden, bijna onzichtbaar. Deze grote boosdoener kan voor tandsteen, gaatjes en tandvleesproblemen zorgen. Tandenpoetsen alleen is echter niet genoeg. Het aanvullend gebruiken van een mondspoelmiddel vermindert tandplak. Het reinigt je hele mond en komt ook op plaatsen waar de tandenborstel niet komt: tussen de tanden, aan het tandvlees en op de tong. Met deze eenvoudige dagelijkse mondhygiëne kan je veel problemen voorkomen. Bovendien geeft het een heerlijk fris gevoel in je mond.

Heeft u een gezond gebit? ‘Vraag je tandarts om advies’

Waar er voldoende ruimte tussen de tanden en kiezen is voor het gebruik van ragers, genieten deze de voorkeur boven tandenstokers. Lactona tandenragers, ontwikkelt in samenwerking met tandartsen en mondhygienisten, zijn in verschillende maten en uitvoeringen te verkrijgen. Lactona streeft voortdurend naar verbetering en vernieuwing van haar producten. De naam Lactona staat daarom al jarenlang synoniem voor kwaliteit!

Vierstappenplan

Voor een optimale mondhygiëne biedt het vierstappenplan uitkomst. 1 Poets je tanden twee keer per dag twee minuten. 2 Reinig je tanden één keer per dag met flos, tandenstokers of ragers. 3 Spoel je mond twee keer per dag dertig seconden met twintig milliliter onverdund mondwater. 4 Tot slot is het belangrijk dat je één à twee keer per jaar een controlebezoek aan de tandarts brengt.

Met een goede mondhygiene houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. Het meest gebruikte mondhygiene product is de tandenborstel, maar met een tandenborstel alleen kunt u de ruimtes tussen uw tanden en kiezen niet altijd goed schoonmaken. En juist daar is de aanwezigheid van tandplak zeer gevaarlijk. Tandplak is de grootste boosdoener bij het ontstaan van tandbederf en tandvleesontsteking. De ruimtes tussen de tanden en kiezen kunnen het best gereinigd worden met een tandenstoker of tandenrager.

Mariëlle Nap

Lactona tandenragers helpen uw tandvlees gezond te houden! Lactona_adv_Metro_128x192.indd 1

22-09-2011 15:46:18


Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

4 | Mondzorg

Smile Clinic, grootste praktijk voor implantologie en prothetiek.

‘Business case, best practice of the year’

In 2005 startte in Rotterdam Ommoord Smile Clinic. Een kliniek voor implantologie, kroon- en brugwerk en kunstgebitten. Na zes jaar is er een eigen laboratorium, zijn er acht locaties waar wordt geïmplanteerd en biedt men werk aan meer dan veertig medewerkers. Daarmee is Smile Clinic de grootste praktijk in Nederland die computergestuurd implanteert.  

Vooruitstrevend

Deze groei dankt men vooral aan het feit dat de kliniek als eerste een ‘cone beam CT-scan’ gebruikte, die noodzakelijk is voor een driedimensionale implantaatplanning. Vijf jaar terug revolutionair, maar nu niet meer weg te denken uit een implantologie praktijk. Smile Clinic blijft graag innovatief. Zo biedt men aan angstige patiënten een behandeling aan onder ‘lachgas sedatie’.

Certificatie

De kliniek is  ISO- en HKZ-gecertificeerd en voldoet aan de hoogste eisen en normen. Zo heeft de kliniek een wetenschappelijk softwareprogramma, dat alle processen stuurt en ingrijpt zodra er afwijkingen ontstaan. Optimalisering van klanttevredenheid wordt bereikt dankzij continue tevredenheidsonderzoeken bij patiënten door een extern bureau.

Alles onder één dak

Smile Clinic ontvangt tegenwoordig veel patiënten die al jaren niet naar een tandarts zijn geweest. Daar zijn veel patiënten bij met niet meer te redden dentities. Voor deze mensen vervaardigt Smile Clinic protheses, die meteen na het trekken, worden geplaatst. Dit alles, inclusief de nazorg, gebeurt in eigen huis.   Meer info: www.smileclinic.nl

Frisse lucht

uit je mond

Een onwelriekende adem, het is toch nog een beetje een taboe in Nederland. Gelukkig is zo’n slechte adem heel vaak te verhelpen. Halitose is de medisch-wetenschappelijke naam voor een slechte adem. Iemand die daar alles van afweet, en ooit zelfs een slechte-adem-spreekuur introduceerde, is tandarts-parodontoloog dr. Edwin Winkel. Hij maakt duidelijk dat halitose veel verschillende oorzaken kan hebben: “Allereerst is het belangrijk onderscheid te maken tussen tijdelijke en continue halitose. Tijdelijke halitose komt bijvoorbeeld door roken, gekruid eten en het drinken van alcohol. Continue halitose is een constante slechte adem, de hele dag door. De oorzaak hiervan kan binnen de mond liggen, meestal het tandvlees of de tong, of buiten de mond (extra-oraal). Deze extra-orale halitose komt vaak uit je bloed. Overigens is de maag slechts zelden een oorzaak, hoewel dat nogal eens wordt gesuggereerd.”

‘Sommige mensen dénken dat ze een slechte adem hebben’

Uitstekend te behandelen

De extra-orale halitose is lastig te behandelen. Winkel: “We zijn druk bezig te onderzoeken welke enzymen precies betrokken zijn, of voeding iets uitmaakt et cetera. Voorlopig is deze vorm nog moeilijk behandelbaar, net als pseudo-halitose, waarbij mensen dénken dat ze halitose hebben maar waarbij dat niet uit metingen blijkt. Maar het overgrote deel is uitstekend te behandelen. Parodontologen kunnen tandvleesproblemen prima behandelen. En je tong kun je zelf schoonmaken door te schrapen, ernstige gevallen kunnen worden behandeld met een gorgelmiddel uit de apotheek. Meer dan negentig procent van de halitose heeft een oorzaak in de mond, en daarvan kunnen we ook weer negentig procent behandelen, een ongelooflijk hoog succespercentage in de medische wereld!”

Een themakrant die bij jou past

Edwin Winkel

Onfrisse adem?

Bereik jouw doelgroep met een publicatie op maat. De mogelijkheden zijn divers, zoals adverteren in een relevant thema of een volledige afname waarbij jij de inhoud bepaalt. Metro Custom Publishing brengt jouw boodschap gericht over op de doelgroep die jij wilt aanspreken.

Halita werkt snel en effectief

Eén op de vijf mensen heeft last Dit is een uit gav

Het o wilog ook wat ont mogelidek de van be jkHeden ter zien

e van Met ro Cus toM

Pub lish

van een onaangename mondgeur.

ing

Tandenpoetsen alleen is dan niet

april 20

11

genoeg. De unieke formule van Halita maskeert niet maar pakt de oorzaak aan. De producten hebben een

gav een uit Dit is

Met ro e van

Cus toM

Pub lish

2

5ie g r e n E 00 1750

6

Maik de Bo draagt elk er e een ande dag re bril

Joke M eeder mi st 99% va n haar gezichts vermoge n

ten! moet we je t a w Alles Martin van Zaanen liet zijn ogen las eren in Turkije

Bel Erg ra voo r een afs pra

100 pra ktij

ken in hee l Ned erla

ak op (070) 311 40 70 of kijk oek aan op ww hui s. w.ikw

bewezen

Producten

ing

• Halita Gorgelmiddel

g! ,- kortin u 3 150 el.nl odig? N wecvket n l te e ijnnieu CV-k www.m Nieuwe Bel: 08

wetenschappelijk

effectiviteit.

• Halita Tongreiniger

Neem contact op voor meer informatie:

• Halita Mondspray

David Beentjes

david.beentjes@metronieuws.nl

• Halita Tandpasta

Tel: 020-5114 073

www.metronieuws.nl

nd, ook ond erz

Sam enw

erk ing

ilbeterzie

me t alle zorgve

rze ker

n.nl

aar s.

ring Ben Wonldergiemarkt wil de e htelijk overzic P2 maken wuste MilieubeP5 gadgets

BENELUX BV

Verkrijgbaar bij de apotheek, DA-, DIO- en O’chelle drogisterijen en gebitshop.nl.


Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

Mondzorg | 5

Gun je gebit meer

Welk product kies ik? Een tandenborstel kan niet overal bij. Met welk product kun je de ruimte tussen je tanden en kiezen het beste reinigen? We bespreken er vier Vraag je tandarts of mondhygiënist om een persoonlijk advies. ★ Ragers Als er voldoende ruimte zit tussen je tanden en kiezen, kun je ragers gebruiken. Gebruik bij grote tussenruimtes twee ragers tegelijk. Prik niet in je tandvlees of tegen je tanden. ★ Tandenstokers Is de ruimte niet groot genoeg voor ragers, dan kies je voor tandenstokers. Gebruik een tandenstoker van zacht hout en maak de stoker voor het gebruik even nat. ★ Flosdraad Heel weinig ruimte tussen je tanden en kiezen? Gebruik flosdraad. Flossen is wel een handigheidje. Zorg dat de draad niet in je tandvlees snijdt. ★ Soft-picks Met soft-picks kom je gemakkelijk tussen je tanden en kiezen. Zonder metaaldraad, dus ook geschikt voor mensen met implantaten of beugels.

Toch gaatjes, terwijl je drie keer per dag poetst en regelmatig flost? Grote kans dat je te gehaast of verkeerd te werk gaat. Tandarts René Klaassen legt uit hoe je je gebit gezond houdt.

‘Gebruik blekende tandpasta’s niet te lang’

Een tandenborstel kan niet overal bij. Net als zijn collega’s adviseert Klaassen aanvullend tandenstokers, flosdraad of ragers te gebruiken. “Maar vraag altijd aan je tandarts of mondhygiënist hoe je zo’n product gebruikt. Tandenstokers kun je bijvoorbeeld maar op één manier gebruiken (met de platte kant op het tandvlees), maar dat weet lang niet iedereen. Als je ze verkeerd gebruikt, kun je je tandvlees beschadigen.”

‘Hoe kan dat nou?’

René Klaassen

Klaassen is al ruim twintig jaar tandarts. In 2005 richtte hij Tandartsenpraktijk Klaassen op in Velp, een praktijk waar tandartsen samenwerken met mondhygiënisten. “Meestal stellen patiënten hun vragen over mondverzorging aan onze mondhygiënisten. Tenzij ik gaatjes constateer. ‘Hoe kan dat nou?’ hoor ik dan. Meestal blijkt dat een patiënt verkeerd

poetst of slecht flost.” Flossen is volgens Klaassen ‘echt een handigheidje’ dat niet iedereen onder de knie krijgt. Zelf is hij erg enthousiast over soft-picks, een nieuw soort ragers met rubberen haartjes. “Die zijn heel makkelijk in het gebruik. Je kunt ze als vervanging zien voor tandenstokers, ragers én flosdraad. Ideaal voor mensen die een hekel hebben aan flossen.”

Bruine tanden

Minder enthousiast is Klaassen over spoelmiddelen. “Die zijn niet altijd even gezond, en ze werken ook lang niet altijd. Van sommige middeltjes kun je zelfs bruine tanden krijgen.” Klaassen adviseert patiënten om een middel te kiezen waar in ieder geval fluoride in zit. “Maar nog beter is om advies te vragen aan een specialist.” Dat geldt ook voor middeltjes met een blekende werking.

“Daar heb je bijvoorbeeld speciale tandpasta’s voor die heel populair zijn. Die werken meestal wel, maar je moet ze zeker niet te vaak gebruiken. Dat staat ook op de verpakking, maar niet iedereen leest die. Bij dagelijks gebruik kan je glazuur poreus worden. Als je dan thee drinkt, kunnen je tanden juist weer sneller gaan verkleuren.”

Haastwerk

De laatste jaren ziet Klaassen een zorgwekkende ontwikkeling. “Kindergebitjes gaan hard achteruit. Vroeger werd er veel meer aandacht besteed aan mondverzorging, maar tegenwoordig is het vaak haastwerk. Ouders poetsen het gebit van hun kinderen niet meer na, terwijl dat juist heel belangrijk is. Als een kind in zijn jeugd goed heeft leren poetsen en geen gaatjes heeft, dan is de kans groot dat het ook later nooit een gaatje zal krijgen.”

Drie gouden tips van tandarts Klaassen

1

Eet maximaal zeven keer per dag “Veel mensen eten de hele dag door. Het is beter om voor drie hoofdmaaltijden te kiezen en maximaal vier tussendoortjes. Zo kan het speeksel in je mond zich tussen de eetmomenten door herstellen.”

2

Spoel na het poetsen niet meteen na “Fluoride heeft tijd nodig om in te werken. Als je na het poetsen meteen de tandpastasmaak wegspoelt, spoel je ook de fluoride weg. Wacht liever 10 minuten voordat je een slokje water neemt.”

3

Drink een glas fris- of fruitdrank in één keer leeg “Tegenwoordig maken jongeren huiswerk met een fles cola op het bureau waar ze steeds een slokje uit drinken. Dat is funest voor je tanden. Als je frisdrank drinkt, drink het glas dan in één keer leeg, zodat je het zuur zo kort mogelijk in je mond hebt.”


Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

6 | Mondzorg

Hardware voor je tanden slapen is in ieder geval een aanrader. Veel mensen slapen met open mond, waardoor deze uitdroogt en je de natuurlijke bescherming van speeksel mist. Waarmee je flost, hangt af van de ruimte die er in je gebit is. Staan je tanden en kiezen dicht op elkaar, dan is flosdraad eigenlijk de enige mogelijkheid. Heb je wat meer ruimte dan zijn tandenstokers en ragertjes effectiever.

De meeste mensen gaan braaf twee keer per jaar naar de tandarts. Zo worden eventuele gaatjes op tijd ontdekt en behandeld. Maar wat kan je nou zelf doen om je gebit in optima forma te houden? Poetsen

Water

Tandenpoetsen is de basis van een goede mondhygiëne. Met minimaal twee keer per dag goed poetsen voorkom je tandplak. Tandplak is een witgelig laagje op en tussen tanden en kiezen dat je moeilijk kunt zien. In tandplak zitten bacteriën die suiker en zetmeel omzetten in zuren. Die zuren veroorzaken gaatjes in het gebit en ontstoken tandvlees.

Een oplossing voor mensen die flossen te pijnlijk of vies vinden, is de AirFloss. Met behulp van luchtdruk vuurt het apparaatje salvo’s waterdruppels op het gebit af. De al wat oudere Waterpik werkt met een waterstraal met regelbare druk. Het ‘waterflossen’ voelt aangenaam aan en masseert ook nog eens het tandvlees.

Tandenborstel

‘De gewone tandenborstel is passé’

Het tijdperk van poetsen met een ‘gewone’ tandenborstel is passé. Een elektrische tandenborstel is veel effectiever en ook nog sneller. Twee minuten elektrisch geeft een veel beter resultaat dan zes minuten met de hand. De elektrische tandenborstel is er ruwweg in twee uitvoeringen, met een ronde kop en een langwerpige kop. De meeste tandartsen geven de voorkeur aan de laatste omdat deze het meest lijkt op de ouderwetse tandenborstel. De manier van poetsen hoeft het minst aangepast te worden. De borstel met ronde kop vergt wat meer precisie. Je moet heel goed de contour van de tand volgen om de plak te verwijderen.

Whiteningkits

Iedereen wil tegenwoordig stralend witte tanden. Een paar tinten lichter kan, maar doe het niet thuis. De kans dat je als doe-het-zelver je tandvlees verbrandt of je glazuur beschadigt, is erg groot. Een bleekbehandeling bij de tandarts mag overigens maar maximaal zes keer in je leven. Goed alternatief zijn de whitening tandpasta’s van de betere merken, maar verwacht niet te veel.

Flossen

Een keer per dag flossen helpt een hoop. Het liefst ’s avonds voor de laatste poetsbeurt. Alles wat je loswrikt wordt daarna met de tandenborstel verwijderd. Met een schone mond gaan

T A N D P R O T H E T I E K

Voor de behandeling

Wij bieden u...

• traditionele protheses • plaatjes en frames • implantaat gedragen protheses (klikgebit) voor zowel de boven als onderkaak • één-dagsbehandelingen: ° trekken van tanden en kiezen en gelijk plaatsen prothese ° reparaties aan de prothese klaar terwijl u wacht

De beste voor uw gebit

Ve

Locatie IJsselmonde Keizerswaard 23 3078 AL Rotterdam T 010 42 000 42

Locatie Ommoord Niels Bohrplaats 15 3068 JK Rotterdam T 010 42 000 42

Locatie Gouda Lekkenburg 2-01 2804 XC Gouda T 0182 - 555 010

rG O doo edIn ver r G bij p zeke alle r r zon othes inge der n e imp met o lant aten f

Na de behandeling

In 2012 Gaat het eIGen rIsIcO OmhOOG! Meld u zich vóór 2012 aan dan krijgt u van ons het verschil terug!

eén ding is zeker! Bij ons loopt u nooit zonder tanden. ISO/HKZ gecertificeerd

www.smileclinic.nl


Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

Mondzorg | 7

Weg met de tand des tijds ‘De meeste kinderen dragen ruim twee jaar een beugel’

Door een vervelende val of door de tand des tijds kan je gebit er als een ruïne uitzien. Geen nood: er zijn tegenwoordig hulpstukken genoeg. Prof. dr. Marco Cune is tandarts, en co-voorzitter van de sectie Orale Functieleer op het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het UMC Groningen. Met hem nemen we enkele technieken onder de loep.

Kroon

Cune: “In grote lijnen gebruiken we een kroon om een verzwakte tand of kies te versterken of om de kleur of vorm van een gebitselement te herstellen. Wie een lelijk verkleurde tand heeft, kan baat hebben bij een kroon. Een kroon

is een kapje dat om een gebitselement heen wordt gelegd. De kosten van alle hulpstukken bestaan voor een deel uit het honorarium van de tandarts (grofweg 250 euro), en voor een deel uit tandtechniekkosten (ruim 250 euro). Of iets vergoed wordt, hangt volledig af van je verzekering.”

Brug

“Een brug vervangt één of meer tanden of kiezen die er niet meer zijn. Een brug heeft pijlers voor en achter het te vervangen element. Die pijlers worden dan van een

kroon voorzien en zitten vast aan een daartussen zwevend element. Voor een driedelige brug ben je algauw 750 euro aan honorarium kwijt, en 750 euro aan tandtechniekkosten.”

Beugel

“Een beugel behandelt scheefstaande tanden en kiezen, of tanden en kiezen die niet goed op elkaar aansluiten. Dergelijke tanden en kiezen zien er vaak niet mooi uit, en zijn ook nog eens moeilijk te reinigen. De draagtijd bij een kleine afwijking is gemid-

deld een jaar, maar de meeste kinderen dragen toch wel ruim twee jaar een beugel.”

Facing

“Een facing lijkt op een kroon, en wordt ook toegepast bij lelijke tanden, die bijvoorbeeld verkleurd zijn of waar grote vullingen in zitten. Het verschil met de kroon is dat bij een facing de tand niet helemaal omslepen wordt, maar er alleen een laagje van porselein of composiet om de buitenkant van de tand wordt gedaan, waardoor je ook minder hoeft te slijpen.”

Moderne ontwikkelingen

Deze hulpstukken zijn maar een greep uit het aanbod. Zo zijn er interessante moderne ontwikkelingen. Cune: “Een implantaat is daar een voorbeeld van. In dat geval wordt er een kunstwortel geplaatst met daarop een te vervangen element. Stel dat je op je voortand valt en één voortand moet missen, terwijl de rest nog gaaf is. Dan biedt zo’n implantaat uitkomst, omdat je met de gave tanden niets hoeft te doen, zoals bij een brug.”

Terugtrekkend tandvlees

Veel mensen hebben last van terugtrekkend tandvlees. Het is een bekende klacht bij ouderen maar komt ook geregeld voor bij jonge volwassenen. Als het tandvlees terugtrekt, komen de wortels van de tanden en kiezen bloot te liggen. Daar wordt het gebit niet mooier van: je krijgt ‘lange tanden’. Ook kunnen blootliggende wortels behoorlijk pijn doen bij koud voedsel en koude drank of bij het poetsen. Dat is natuurlijk geen fijn gevoel.

door een goede mondhygiëne. De tandarts en mondhygiënist kunnen daar bij helpen. Maar als tandvlees eenmaal is teruggetrokken, komt dat niet meer terug. Gelukkig kunnen blootliggende wortels weer worden bedekt. Tijdens een kleine ingreep wordt daarvoor een stukje tandvlees uit het gehemelte gehaald, op de blootliggende wortels gelegd en aan het nog aanwezige tandvlees gehecht. Het resultaat is een mooie glimlach die je hele leven mee kan.

Tandvlees trekt terug door te hard poetsen waardoor het tandvlees beschadigt. Maar ook ontsteking van het tandvlees door een slechte mondhygiëne kan daar voor zorgen. Daarnaast spelen de stand van de tanden, erfelijke aanleg en behandeling met een beugel soms een rol.

Het is gebleken dat voor een blijvend goed resultaat een goede mondhygiëne en controle en begeleiding door de tandarts of mondhygiënist erg belangrijk is! De tandarts kan deze behandelingen zelf uitvoeren of daarvoor verwijzen naar een parodontoloog. De Kliniek voor Parodontologie Amsterdam (KvPA) is al sinds 1985 een gerenommeerde kliniek waar veel van deze behandelingen plaatsvinden.

Terugtrekkend tandvlees kan worden voorkomen door niet te hard te poetsen en

WEERDESTEIN 117

1083 GH AMSTERDAM

W W W. K V P A . N L

020 - 646 07


Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

8 | Mondzorg

Snoep verstandig, let op het logo Snoep is slecht voor je tanden, zo werd je altijd voorgehouden. Maar die waarheid gaat niet meer op, want inmiddels is er snoep dat geen kwaad meer kan voor je gebit. Dit snoep draagt het vrolijke Toothfriendly-logo, dat in 1982 door Zwitserse tandartsen ontwikkeld is. Kati Weiss van Toothfriendly International vertelt: “Het Toothfriendly-logo is gemaakt om in één oogopslag duidelijk te maken dat een product veilig is voor je tanden. Mensen hoeven dus niet meer een hele ingrediëntenlijst door te worstelen om daar achter te komen, het rode logo garandeert dat het product veilig voor je tanden is. Een product krijgt bij ons het stempel ‘veilig’ als het geen schade aan je tanden veroorzaakt.”

Suiker en zuur

Toothfriendly richt zich bewust op zowel cariës (gaatjes) als tanderosie. Weiss: “Producten waarop ‘suikervrij’

Lekker snoep dat ook nog eens goed is voor je tanden, het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch bestaat het echt: tandvriendelijk snoep. Je hoeft alleen maar te letten op het Toothfriendly-logo.

staat en die geen cariës veroorzaken, zijn namelijk niet per definitie tandvriendelijk. Frisdranken kunnen bijvoorbeeld suikervrij zijn, maar wél zuren bevatten die tanderosie veroorzaken.” Het ‘veiligheidskeurmerk’ van Toothfriendly krijgt een product overigens niet zomaar. Weiss: “Als een fabrikant het logo wil dragen, moet het zijn product naar één van onze onafhankelijke universiteiten sturen. Die testen het product vervolgens wetenschappelijk, en op basis van het rapport bepalen wij of het product voor het logo in aanmerking komt.”

Kauwgum

Als je in de winkel dus snoep (lolly’s, toffees, pepermunt, kauwgum) met het Toothfriendly-logo tegenkomt, weet je dat het streng getest en gegarandeerd veilig voor je tanden is. Ook voor bedrijven heeft het logo voordelen. Weiss: “Als het op je product staat, geldt het als een

onafhankelijk keurmerk. Dat is geloofwaardiger dan dat je zelf schrijft dat je product suikervrij is. Verder heeft het logo als voordeel dat het wordt aanbevolen door tandartsen. Tot slot is het duidelijker te begrijpen voor consumenten. Kinderen die nog niet goed kunnen lezen, begrijpen het logo gemakkelijker.” Kauwgum met het Toothfriendly-logo is zelfs extra goed voor je tanden. Niet alleen heeft Toothfriendly het gebrek aan suiker en zuren aangetoond, maar ook heeft kauwgum een natuurlijk voordeel. Weiss: “Door kauwgum te kauwen, bijvoorbeeld na een maaltijd, maak je veel speeksel aan. In speeksel zitten mineralen die je gebit versterken en je zuurtegraad verlagen.” Daarnaast zijn er whitegums die zorgen voor een behoud van de natuurlijke kleur van je tanden. De suikervervanger xylitol gaat tandplak en tandbederf tegen. Mooi meegenomen dus.”

‘Suikervrij snoep is niet per definitie tandvriendelijk’

COLOFON ‘kies voor je tanden’ is een publicatie van Metro Custom Publishing Projectmanager Jessica Gerretsen, jessica.gerretsen@metronieuws.nl, 020-511 4081 Productmanager Stefan Strijk, stefan.strijk@metronieuws.nl, 020-511 4047 Redactie en vormgeving RedactiePartners MediaGroep, www.redactiepartners.nl Beeld Shutterstock Voor meer informatie over Metro Custom Publishing of als u zelf een idee heeft voor een uitgave kunt u contact opnemen met David Beentjes, 020-511 4073 of via david.beentjes@metronieuws.nl

4x

*

* Uitgaande van pakjes met 10 kauwgums

4

20110928_nl_metro special  
20110928_nl_metro special  

Pag. 4 Pag. 5 Pag. 6 Pag. 8 Nooit meer een slechte adem De kaakchirurg, niet zo eng als je denkt Stralende tanden in een handomdraai Gouden...

Advertisement