Page 1

Frisse Start

September 2011

Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

Een

2

Pag. Visie, passie en weten wat je talent is

4

Pag. Met goede moed weer aan de slag

5

Pag. Geef je carrière een boost

Haal een bezem door je leven


2

Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

Werken vanuit je eigen talent

Inhoud Gun jezelf tijd om stil te staan bij wat je doet.

4

Geef je carrière een boost door 'n opleiding te volgen.

5

Gezonde opties voor als je zin hebt in een snack.

6

Is het tijd voor een nieuwe woonomgeving?

7

Visie, passie en weten wat je talent is. En dan gewoon gaan. Zeg je baan op en begin voor jezelf. Niet bang zijn, doen! Maar wel doordacht. Dat is de boodschap van Remco Mostertman, met 15.000 leden eigenaar van de grootste HR Community op LinkedIn.

V

ijf jaar geleden werkte ik nog in loondienst voor een baas. De online netwerksite LinkedIn was in opkomst, maar ik merkte dat er nog niet zoveel met de groepen gebeurde die je er zelf kan aanmaken. Ik kwam erachter dat het juist een geweldige manier is om met gelijkgestemden informatie uit te wisselen. Maar dan moet je zo’n groep natuurlijk wel op de juiste manier opzetten.

zoeken naar geschikte contacten ervoor. Noem het een speling van het lot, maar ook mijn contract dreigde door de economische crisis niet verlengd te worden. Toen heb ik de sprong in het diepe gewaagd: ik startte mijn eigen bedrijf. Sinds 2009 ben ik fulltime bezig met mijn HR Community die inmiddels actief is in zestien landen.

LinkedIn is een ideaal visitekaartje voor werkzoekenden. En door de recessie zag ik dat er steeds meer gebruik werd gemaakt van de site. Ik deed dat zelf ook. Begon groepen aan te maken en te beheren. Ik stopte daar zelfs zoveel tijd in dat ik na overleg met mijn baas vier dagen ging werken en één dag voor mezelf werkte aan het opzetten en beheren van die groepen en

Het klinkt eenvoudig om je eigen droom te volgen, maar het is niet iets dat je ‘eventjes’ doet en zeker niet voor iedereen weggelegd. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen vanuit zijn eigen talent moet werken, dan presteer je het beste. En mijn talent – daar ben ik inmiddels achter – is het creëren van beweging. Daarmee kan ik beter uit de voeten in

Klassieke organisatie

het ondernemerschap dan binnen een klassieke organisatie. Deze grote stap, want dat is het zeker, is niet over een nacht ijs gegaan. Ik heb me goed voorbereid; veel met vrienden, familie en professionals uit mijn vakgebied gepraat. Op die manier wist ik vooraf wat de kansen en levensvatbaarheid waren voor mijn bedrijf. Een eigen onderneming beginnen is niet zoiets als ‘kantoortje huren, telefoon en computer aansluiten en dan verbaasd zijn dat de klanten niet vanzelf komen. Je moet het Meer weten? vanuit je passie doen. Check Al twee jaar lang @Remco denk ik iedere dag: Mostertman heb ik nou gewerkt op Twitter of lol gemaakt?!”

Voor jezelf beginnen? Er zijn verschillende manieren om te ondernemen, zoals franchisen. Deze ondernemingsvorm biedt voordelen. Je hoeft namelijk niet zelf het wiel uit te vinden, want je start een zaak waarvan de naam, inrichting en formule al staan én succesvol zijn. En toch ben je eigen baas. Bekende franchise formules zijn Subway, HEMA en McDonalds.

Colofon

Wie het risico aandurft kan ook vol-

‘Een Frisse Start’ is een publicatie van Metro Custom Publishing

Projectmanager Jurgen Kasim, jurgen.kasim@metronieuws.nl, 020-511 4018 Redactie en vormgeving RedactiePartners MediaGroep,

ledig eigen baas worden. Bijvoorbeeld door een bedrijf over te nemen of als zzp’er aan de slag te gaan.

www.redactiepartners.nl Beeld Nationale Beeldbank, Shutterstock Voor meer informatie over Metro Custom Publishing of als u zelf een idee heeft voor een uitgave kunt u contact opnemen met David Beentjes, 020-5114073 of via david.beentjes@metronieuws.nl

Zet uw geld aan het werk! www.microkrediet.nl


‘What We Wear’:

de kledingketen in beeld In het onlangs verschenen fotoboek ‘What We Wear’ brengt fotograaf Pieter van den Boogert de keten van kleding in beeld: van de Bengaalse kledingfabriek via de pashokjes in de Nederlandse kledingwinkel tot de dump-markten in Ghana. De speciale vormgeving van het boek symboliseert de keten, zonder begin en zonder eind.

In de periode dat Van den Boogert in Bangladesh foto’s maakte van de kledingindustrie, werd de sector getroffen door een van de grootste rampen. In de plaats Gazipur (in Zuid-Bangladesh) brak er brand uit in de kledingfabriek Garib & Garib. Daarbij kwamen 21 werknemers om het leven. Van den Boogert (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag) is dit jaar een van de genomineerden voor het Steenbergen Stipendium 2011, een prestigieuze prijs voor geslaagden aan de fotorichtingen bij de kunstacademies. Het afstudeerwerk van hem en de andere genomineerden is tot en met 30 oktober a.s. te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Op donderdag 25 oktober wordt de winnaar van de prijs bekend gemaakt.

Pieter van den Boogert: What We Wear, Keff&Dessing Publishing, 2011, €30 bij Nukuhiva in Amsterdam en Utrecht. VOOR LEZERS VAN METRO ZIJN DRIE GESIGNEERDE FOTOBOEKEN ‘WHAT WE WEAR’ BESCHIKBAAR GESTELD DOOR CNV INTERNATIONAAL. STUUR EEN E-MAIL WAAROM JIJ HIERVOOR IN AANMERKING WILT KOMEN NAAR: INTERNATIONAAL@CNV.NL ONDER VERMELDING VAN JE NAAM EN ADRESGEGEVENS.

r deze kledingarbeider Nooit een frisse start van de dag voo Boogert) in Bangladesh. (Foto: Pieter van den

“Wat mij onder meer is bijgebleven zijn de avonden in Dhaka,” vertelt Van den

Eerlijke Kleding? Draag het uit! Op 7 oktober organiseren vakbonden wereldwijd de ‘Werelddag voor Fatsoenlijk Werk’. Met StoereVrouwen voert CNV Internationaal die dag actie voor Fatsoenlijk Werk in de kledingindustrie in ontwikkelingslanden. In

Boogert. “Overal in de stad kon je de fabrieken herkennen aan de typische TLverlichting. Deze bleven vaak tot laat in de avond branden en dan weet je dat de

landen als Cambodja laten veel westerse kledingmerken hun producten voor

arbeiders overuren moeten draaien. Een werkdag van 12 uur is normaal en daar komen de overuren dan nog bij”. In Dhaka zijn meer dan 4000 kleding fabrieken die puur en alleen voor export produceren.

die in de kledingfabrieken werken: lagen lonen, extreem lange werkdagen en levensgevaarlijke werkomstandigheden. Meer info: www.cnvinternationaal.nl

een veel te lage prijs maken. Dit gaat ten koste van vrouwen en mannen

CNV voert actie voor eerlijker verdeelde bezuinigingen

Jaap Smit, voorzitter van de CNV Vakcentrale: “We zijn een samenleving, met de nadruk op samen. Dat laten we vandaag aan het kabinet zien.”

“We zijn een Samenleving!” Het kabinet krijgt vandaag kritiek op de verdeling van de bezuinigingsplannen. Voorzitter Jaap Smit voert met de CNV-bonden actie in Den Haag. “Dat er bezuinigd moet worden snap ik, maar niet alleen ten koste van de zwakken in de samenleving.” Smit: “Je moet niet tegen mensen zeggen: ‘ga meedoen in de samenleving’, en ze ondertussen de kans daartoe ontnemen. Nu worden de hoge inkomens ontzien, ten koste van de lagere. Wij zeggen: Zorg dat je de lasten eerlijk verdeelt. We zijn tenslotte een samenleving, met de klemtoon op samen!”

ZORG Tijdens de protestactie vandaag is er ook aandacht voor mensen die extra zorg nodig hebben. “Het kabinet wil de regeling voor het persoonsgebonden budget veranderen. Alles moet via de thuiszorg. Dat kost patiënten veel geld, en

JONGGEHANDICAPTEN Smit is boos dat dit kabinet opnieuw het mes zet in de hulp voor jonggehandicapten. “Je krijgt mensen niet aan het werk door hun uitkering te korten met tien procent. Er zouden afspraken gemaakt moeten worden met werkgevers om deze mensen aan het werk te helpen, en de overheid zou dat moeten stimuleren. Maar in plaats daarvan geeft die overheid gemeenten minder geld om hen te helpen. Wanneer hun ouders geld proberen te sparen verliezen ze het recht op een uitkering,” zegt de voorzitter van CNV Vakcentrale. “Een stapeling als deze leidt alleen maar tot nog grotere geldzorgen bij mensen die het al moeilijk genoeg hebben en die juist een steuntje in de rug kunnen gebruiken.”

ontneemt ze de regie over hun leven.” Ondertussen stijgt de eigen bijdrage voor de ziektekosten, en moeten mensen die geestelijke verzorging nodig hebben, een eigen bijdrage gaan betalen.

GROTE GEZINNEN Ook gezinnen met meer dan twee kinderen en met lage inkomens worden het kind van de rekening, waarschuwt Smit. “Het kabinet snijdt in zowat alle kindregelingen. Tel daarbij op: de zorgkosten die stijgen en de huurtoeslag die daalt, en je hebt een

hun persoonlijke situatie. We trekken ‘s middags samen op met onder meer de CG-Raad en andere betrokken partijen op het Malieveld in Den Haag.

groeiende tweedeling in de samenleving. Het CNV wil dat niet. Wij staan voor één samenleving!”

“Het CNV staat vandaag voor een duidelijk signaal: er moet bezuinigd worden. Maar verdeel de lasten dan eerlijk. Tref niet alleen hen die het toch al zwaar hebben. Wij zijn samen verantwoordelijk voor de samenleving.” De actiebijeenkomst van het CNV begint om half 11 in de Christus Triumfatorkerk in Den Haag. Naast toespraken van vakbondsmensen zullen ook ervaringsdeskundigen vertellen over de gevolgen van de kabinetsmaatregelen voor

ZORG DAT U ERBIJ BENT VANDAAG! VANDAAG! MEER INFORMATIE OVER DE ACTIE IS TE VINDEN OP WWW.CNV.NL/EENSAMENLEVING


4

Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

Focussen met frisse moed

Kijk mijn cv eens!

‘Je hoeft niet meteen je baan op te zeggen en op wereldreis te gaan’

Voor iedereen die bezig is met solliciteren heeft loopbaancoach Linda Commandeur nuttige tips: P J e cv is het belangrijkst: op basis daarvan wordt je brief gelezen.

Het is de eerste werkdag na je vakantie. Je collega vraagt hoe je het hebt gehad. Je gedachten dwalen weer af naar dat prachtige witte strand, en je denkt: wat doe ik hier? Loopbaancoach Linda Commandeur vertelt hoe je weer gemotiveerd aan de slag gaat.

 at zou je in je cv zetten als je PW maar één A4’tje had? Neem de opleidingen en werkzaamheden

Beeld: MajankaFotografie - Sandra Heldring

op die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert.

C

ommandeur helpt om ‘het kwartje te laten vallen’ bij haar cliënten zodat ze inzien waar ze werkelijk belang aan hechten. Haar aanpak is praktisch en realistisch. “Als je moeite hebt met je motivatie, hoef je niet meteen je baan op te zeggen en op wereldreis te gaan. Het gaat erom dat je je bewust bent van de redenen waarom je deze baan hebt gekozen, en dat je je realiseert dat de oplossing voor problemen altijd bij jezelf ligt.”

 ekijk je cv met het oog van de PB werkgever. Welk type werknemer zoekt het bedrijf voor de functie? Kies daarmee de rode draad in je cv.  mschrijf je werkzaamheden PO in punten, zodat de lezer in één oogopslag overzicht heeft. Maak ook hier keuzes, je hoeft niet volledig te zijn. PS  chrijf in twee regels op wat je graag wilt bereiken. Daarmee richt

Blijven Misschien biedt je baan je financiële zekerheid, heb je het gemak van een korte reistijd of ben je kostwinnaar. “Dat zijn

je je op de toekomst en weet de selecteur wat je belangrijk vindt.

prima redenen om te blijven zitten waar je zit. De kunst is vervolgens om het jezelf zo leuk mogelijk te maken.”

Focus “Met frisse moed je werk weer oppakken heeft alles te maken met focus,” gaat Commandeur verder. “Zeur niet over de dingen die je niet leuk vindt, maar richt je op de goede aspecten, groot of klein. Zo voorkom je dat je de negatieve punten groter maakt dan ze zijn.” Elke baan heeft minpunten, maar focus op de dingen waar je zelf iets aan kunt veranderen. “Aan die vervelende collega kun je niets doen, maar aan de invulling van je functie vaak wel.”

Daarom is het belangrijk om erover te praten. “Maak een afspraak met iemand op of juist buiten je werk. Dat is een stok achter de deur om onder woorden te brengen waar je blij van wordt. Als dit duidelijk is voor jezelf, kun je het ook anderen vertellen. Wie weet mag je met een collega meelopen, of schakelt je baas je in voor een project.” “Gun jezelf de tijd om stil te staan bij wat je doet en voorkom dat de situatie blijft voortkabbelen,” sluit Commandeur af. “Jij bent de enige die er iets aan kan veranderen, dus word je bewust van de mogelijkheden die je voorhanden hebt.”

Onbetaald is niet onbeloond Vrijwilligerswerk kan een belangrijke

Bedrijven vinden het belangrijk dat je

Petra van Loon: “Heb je al werk, dan kun

maand om aan vrijwilligerswerk te beste-

bijdrage aan je carrière leveren. Mark

midden in de maatschappij staat, omdat

je met vrijwilligerswerk je competenties

den. Goed voor het welzijn van anderen,

Molenaar, projectleider Europees jaar van

je dan weet wat er leeft bij hun doelgroe-

uitbreiden of versterken. Daarnaast zien

de medewerker én het bedrijf. Tot slot

het vrijwilligerswerk 2011: “Het staat heel

pen. Bovendien kun je via vrijwilligers-

steeds meer bedrijven in dat ze ook een

kunnen reïntegreerders met vrijwilligers-

goed op je cv. Je toekomstige werkgever

werk aan een baan in de betreffende

maatschappelijke taak hebben. Sommige

werk vaardigheden opdoen of geleidelijk

ziet dat je jezelf ontwikkelt en actief bent.

sector komen.” Collega-projectleider

bieden hun werknemers enkele uren per

weer wennen aan werken.”

BEROEPSOPLEIDINGEN • Professionele nagelstyling NIEUW! • Nagelstudio starten • Professioneel visagist worden NIEUW! • Visagie met Tom Sebastian • Haarstyling met Tom Sebastian • Modestyling met Tom Sebastian • Manicure • Allround stylist NIEUW! • Binnenhuisarchitectuur • Interieurstyling • Coaching NIEUW! • Teambuilding NIEUW! • Makelaar-taxateur o.z. (compleet) • Basistheorie taxateur o.z. • Ondernemer MKB • Vakbekwaamheid cafébedrijf • Stress-, School-, Bedrijfs- en relatiecounselling

• Life coach NIEUW! • Opvoedingsondersteuning NIEUW! • Hulpverlenen bij psychische ontwikkelingsproblemen • Basisopleiding dierenartsassistent • Dieren EHBO • Nemas® Middle Management (NMM) • Nemas® Basiskennis Management (NBM) • Bedrijfskunde NIEUW! • Succesvol verkopen met DOOR NIEUW! • Praktisch eventmanagement NIEUW! • Verandermanagement NIEUW! • Horecaportier • Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) T.w.v.

€ 89,-

GRATIS

bij inschrijving* NESCAFÉ Dolce Gusto van KRUPS

* Bekijk de actievoorwaarden op www.nti.nl

• • • • • • • • • • • • • • • •

Vakbekwaamheid restaurantbedrijf Event security officer Sportmassage Drogist en zelfzorg Verkoop in de drogisterij Desktop publisher (DTP) Journalistiek schrijven Zakelijke communicatie (Engels/Duits/Frans) NIMA Communicatie-A NIMA Marketing oriëntatie NIMA Marketing-A NIMA Consumentenmarketing-B Communicatiemedewerker Wft Hypothecair krediet Wft Basisdeskundigheid Wft Beleggen

• • • • • • • • • • •

Logistiek teamleider CCV Vakbekwaamheid goederenvervoer Basisopleiding Groepslesdocent Basisopleiding Fitness docent AALO Groepsles docent AALO Fitness docent Webshop starten Schrijven voor het web NIEUW! Professioneel weddingplanner Succesvol ondernemen voor de ZZP-er Management & organisatie

ADMINISTRATIE • Basiskennis Boekhouden (BKB)

• • • • • • • • • •

Juridisch adviseur NIEUW! Praktijkdiploma boekhouden (PDB) Financial and cost accounting Secretariële vaardigheden voor de managementassistent NIEUW! Secretariële vaardigheden met blind typen NIEUW! Basiskennis Loonadministratie (BKL) Blind typen Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL) Medewerker personeelszaken (MPZ) Boekhouden op de pc

R E B M E T P E n S e g 0 n i d 3 i e l p o m t/ n beroeps ne e s s u s r u c op alle • Wft Schadeverzekeringen • Erkend hypotheekadviseur • Logistiek medewerker

• Basiskennis Boekhouden (BKB) Klassikaal NIEUW! • Basiskennis calculatie (BKC) • Financial assistant

• Schriftelijk communicatie Nederlands (SCN) • Juridisch medewerker Bedrijfsrecht (JMB) • Moderne bedrijfsadministratie (MBA) • Medewerker loonadministratie


5

Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

Geef je carrière ‘n boost

Fantaseer je over een nieuwe, uitdagende baan? Of ben je toe aan salarisverhoging? Misschien is een opleiding naast je werk dan iets voor jou.

Vanuit huis

‘Ik zag de schoolbanken niet zitten’

Een eigen marketingbureau is leuk,

sociaal leven zie ik vooral veel boeken,

maar mist wel de diepgang waar Wendie

maar dat is helemaal geen straf. Na een

Sparling (30) naar op zoek is. Daarom

stage, die ik komende winter ga doen,

koos ze vorig jaar voor een HBO-op-

ga ik vol gas aan de slag met een minor

leiding Rechten bij het NTI, waarbij ze

Openbaar Bestuur. Dan ben ik in de

vanuit huis kan studeren. “De school-

winter van 2012 klaar.”

banken zag ik in combinatie met mijn marketingbureau en een druk gezin niet

Volgens Sparling is afstuderen binnen

zitten. De opleiding vind ik interessant.

drie jaar zeker mogelijk. Dat kost tijd,

Het is compleet iets anders dan wat

maar die heeft ze er graag voor over.

ik nu doe, maar je kunt niet veelzijdig

“Makkelijk is anders. Ambitie en support

genoeg opgeleid zijn. Ik wil straks een

van het thuisfront zijn een must. En ieder

bestuursfunctie vervullen.”

gehaald examen geeft een kick en maakt

“Ik moet toegeven, in plaats van een

alle avonden vol studie weer goed.”

• Bestuurlijke informatievoorziening (BIV) TAALCURSUSSEN • Spaans (beginners/gevorderden) • Engels (beginners/gevorderden) • Engels met klassikale lessen (beginners) • Duits (beginners/gevorderden) • Russischs (beginners/gevorderden) • Frans (beginners/gevorderden)

• Marokkaans

• Portugees

INFORMATICA/PC/INTERNET • Digitale fotografie + Photoshop NIEUW! • Photoshop • Windows XP/Vista • Basiskennis Windows 7 • Microsoft Excel/Office/Outlook/ Powerpoint/Word

• Veilig internetten voor kinderen NIEUW! • Handig met online toepassingen NIEUW! HOBBY EN VRIJE TIJD • Kinderpsychologie • Sportpsychologie

L

aten we eerlijk zijn, een opleiding kost veel tijd en vaak ook nog geld”, zegt Daniëlle Deinum van het NTI. Deze organisatie biedt opleidingen aan die thuis gevolgd kunnen worden. “Maar het kan wèl carrièremogelijkheden bieden en wellicht hangt er zelfs een leuke loonsverhoging aan. Uit onderzoek blijkt dat dit voor veel mensen ook de redenen zijn om weer te gaan studeren. Daarnaast geeft het afronden van een studie een hoop voldoening.” Maar hoe kies je nou de juiste opleiding naast je baan? Daarvoor moet je jezelf een aantal dingen afvragen, weet Deinum. “Als je een studie wilt volgen omdat je meer wilt weten van een onderwerp dat jou aanspreekt, weet je meestal wel precies welke opleiding je moet gaan doen. Als het om je carrière gaat, weet je vaak niet wat de beste keuze is.”

• Schoonheidsverzorging • Cartoon- en striptekenen • Yoga • Interculturele communicatie NIEUW! • Organisatiepsychologie

Om daar achter te komen kun je een studietest doen, een gesprek met een adviseur of een open dag bezoeken. Deinum: “Vervolgens moet je bepalen of je genoeg discipline hebt om thuis te werken of dat je liever klassikaal werkt.”

Rekening houden Dit heeft alles te maken met motivatie. “Je moet weten wat je wilt bereiken en je moet je daarvoor honderd procent inzetten. Motivatie is niet altijd vanzelfsprekend, maar je kunt er wel aan werken.” Deinum geeft enkele concentratietips: “Vertel je vrienden en kennissen dat je gestart bent met een opleiding. Zo is er meer begrip als je een keer afzegt. Ga verder na op welke tijdstippen je het best kunt studeren en houd hier rekening mee. Hoe geconcentreerder je werkt, hoe eerder je klaar bent en leuke dingen kunt gaan doen.”

• Schilderen met olieverf en acryl • Astrologie • Rekenen NIEUW! • Podcasting • Wijzer met geld

G N I T R 89,O € . v K . w . t S % UP R 20 K n a v o t s Gu

*

• Nederlands foutloos spreken en schrijven • Nederlands als tweede taal (NT2) • Nederlands voor buitenlanders • Italiaans • Indonesisch • Papiamento • Turks • Zweeds • Arabisch • Nieuwgrieks

• • • • • •

Webdesign Dreamweaver Fireworks Javascript AutoCAD Europees Computerrijbewijs (ECDL 5.0) • Online marketing NIEUW! • CompTIA A+ • CompTIA Network+

• Parapsychologie • Praktische psychologie • Korte verhalen en romans schrijven • Kinderboeken schrijven • Massage • Gezond afvallen in 12 weken met Culinair Vitaal NIEUW! • Afvallen in 15 weken NIEUW! • Cultuurgeschiedenis • Wereldgodsdiensten NIEUW!

• Wijzer met recht NIEUW! • Weddingplanner • Cultuurpsychologie • Multicultureel samenleven NIEUW! • Digitale fotografie • Fotografie • Gezonde voeding • Het verzorgen van uw paard • Persoonlijke groei • Tekenen • Tekenen & schilderen • Aquarelleren • Tuinieren

• Zelf sieraden maken • Zelf breien NIEUW! • Zelf kleding maken NIEUW!

Antwoordcoupon ☐ Ik wil snel starten met de volgende opleiding(en) : .......................................................................................................................................................... ☐ Ik wil graag bij inschrijving de NESCAFÉ Dolce Gusto van KRUPS ontvangen ☐ Ik wil graag per post meer informatie over de opleiding(en) : ......................................................................................................................................... ☐ Bel mij voor meer informatie over: .................................................................................................................................................................................. Dhr. / Mevr.: .................................................................................................................. Voorletter(s) : ................................................................................ Straat: .......................................................................................................................... Nummer: ........................................................................................ Postcode:.............................Plaats : ........................................................................................................................................................................................ Telefoon: .......................................................................E-mail: ............................................................................................................................................ Stuur deze bon in een open envelop, zonder postzegel, vandaag nog naar: NTI, Antwoordnummer 10500, 2300 VL Leiden

MET11

olce D É F A C S E S N I T A +GR


6

Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

Snacken? Dat moet kunnen! Tussendoortjes zijn essentieel om de batterij weer even op te laden. We geven vijf smakelijke tips die je door de dag kunnen helpen. Popcorn

Toast met komkommer en 30+kaas

Wie zin heeft in iets zouts en niet meteen naar een zak chips wil grijpen, kan ervoor kiezen om popcorn te maken. Voor wie een magnetron op kantoor heeft staan is dit een ideale snack. Popcorn bevat vezels die gezond zijn voor de spijsvertering in de darmen. Zout is de beste toevoeging bij popcorn. Suiker en boter zijn andere opties, maar een stuk ongezonder.

Light kazen bevatten minder vet dan volvette kazen. Wie twee broodjes met veertig gram ‘gewone’ kaas eet, krijgt negen gram verzadigd vet binnen. Beleg je je broodje met een 30+kaas, krijg je ongeveer vijf gram verzadigd vet binnen. Bij de 20+variant gaat het om 3,5 gram. Veel gezonder dus! Komkommer is calorie arm, dus prima om je toast mee te verrijken.

Kalfskroket Een tussendoortje waarin (bijna) iedereen op vrijdagmiddag wel zin heeft, is de kalfskroket. De snack is in Nederland razend populair: Nederlanders eten per jaar 350 miljoen kroketten, ongeveer 22 per persoon.

Rijstwafel met verse aardbeien Aardbeien bevatten veel anti-oxidanten, zoals vitamine C, en zijn daardoor erg gezond. Bovendien zijn aardbeien caloriearm en ze zijn goed voor je darmen. Ook een rijstwafel is caloriearm (slechts twintig kcal), wat dit gerechtje een gezond tussendoortje maakt. Natuurlijk kun je in plaats van een rijstwafel ook een beschuitje met verse aardbeien nemen. Een beschuit bevat ook weinig kilocalorieën (veertig kcal).

Plak ontbijtkoek Ontbijtkoek is in ons land een populair en vertrouwd tussendoortje. Het is vetarm en bevat weinig zout en calorieën. Overigens is suiker wel in grote mate aanwezig, waardoor je ontbijtkoek niet te vaak moet eten. In Nederland kopen we gemiddeld één hele ontbijtkoek per persoon per maand.

Nederlandse uitvinding maakt

bestaande vloeren warmer dan nieuwbouw

voor

na

Begane grondvloeren zijn vaak koud. Onderin de woning heerst een koude vochtige zone waarin voeten en onderbenen sterk afkoelen. Deze koude zone is de oorzaak van een schijntocht die ook wel optrekkende kou wordt genoemd. De Thermoskussens maken de vloer nog warmer dan nieuwbouwwoningen. Zelfs onder de meubels wordt het warmer zoals infraroodfoto’s laten zien. Het gevoel van optrekkende kou verdwijnt en schimmels en huisstofmijten hebben nauwelijks nog kans in de droge vloerbedekking. Woningen op de beganegrond krijgen met Thermoskussens het klimaat van een etagewoning. Vloerverwarming is niet meer nodig. Heeft de woning al vloerverwarming dan besparen de Thermoskussens zeer veel energie. De vloerverwarming reageert immers nu nog vaak zo traag dat de installateur adviseert het systeem maar aan te laten, ook bij nieuwe woningen. Pas als Thermoskussens zijn aangebracht, blijkt het systeem ineens veel beter te regelen en sneller te reageren. 31 jaar praktijkervaring laten zien dat TONZON absoluut veilig is voor houten vloeren. Het stopt zelfs betonrot. Het kan vakmatig worden uitgevoerd maar een handige doe-het-zelver kan het zelf. Kijk eens op www.tonzon.nl.

Popcorn is een ideaal tussen­doortje

dat comfort zo duurzaam kan zijn

Een warme vloer met een flinke energiebesparing en bijna geen milieubelasting!

Thermoskussen

Bodemfolie De Thermoskussens tegen de onderkant van de vloer werken als een thermosfles en isoleren veel beter dan dikke pakken (piep)schuim of wol. De stevige Bodemfolie stopt de verdamping van vocht en remt het radioactieve radongas dat uit de bodem komt.

TONZON BV / Postbus 1375 / 7500 BJ Enschede / Ir. E.L.C. Schiffstraat 220 / KvK 06044102 / tel. 053-4332391 / www.tonzon.nl / info@tonzon.nl


7

Dit is een uitgave va n Metro Custom Publishing

Maak een frisse start en ga op zoek naar een ander huis

Huren: vrijheid, blijheid Voor veel mensen is het een droom om een eigen huis te kopen. Maar dat is een grote en kostbare stap. Ben je toe aan een frisse start in een nieuwe woning? Denk dan eens aan huren. Al is het alleen vanwege de vele voordelen.

Vrije sector De huurmarkt is verdeeld in de sociale woningmarkt en de vrijesectormarkt. Een sociale

B

en je een starter op de woningmarkt, dan is huren een perfect begin van je ‘wooncarrière’. Voor een huurwoning heb je geen eigen vermogen nodig om deze te betalen en je maandlasten zijn lager dan die van een hypotheek. Krijg je de huurwoning toegewezen, dan hoef je daar geen notariskosten of belasting voor te betalen. Zo bouw je een financiële buffer op en werk je op je gemak toe naar het kopen van een huis. Daarnaast kun je sparen voor andere

dingen die je graag wilt doen. Misschien wil je eerst nog op reis, of ben je net gestart met je eigen bedrijf. Huren biedt je de vrijheid voor dit soort keuzes. En besluit je om te verhuizen, dan heb je je huis zo opgezegd. De woonlasten van een huurhuis veranderen, op de jaarlijkse, wettelijk vastgestelde huurverhoging na, niet. Je hebt geen zorgen over financiële verplichtingen als een hypotheek. En is de cv kapot, of zijn er problemen met

Toch liever kopen? P Een eigen huis is deel van je vermogen. Wordt je huis meer waard, dan is die

biedt vrijheid en flexibiliteit’

Aan een koophuis zitten natuurlijk ook voordelen:

huurwoning krijg je toegewezen op inschrijving (en vaak na een lange wachttijd), heeft meestal een inkomensgrens (€ 33.614 per jaar) en heeft op basis van het woonwaarderingssysteem van de overheid een maximum huurprijs. Dit bedrag ligt meestal lager dan die van een huurwoning in de vrije sector. De vrije sector is namelijk ‘geliberaliseerd’, omdat de woning volgens datzelfde systeem gewaardeerd is met 140 punten of meer. Dan mag de verhuurder een huurprijs vragen die marktconform is. In principe mag iedereen die het kan betalen zo’n woning huren, en hoef

zijn de maandlasten van een koophuis

naar eigen smaak. In een huurhuis mag

je niet op een wachtlijst. Zodra er een vrije-

op langere termijn lager dan van een

je niet zomaar een muurtje doorbreken.

sectorwoning vrijkomt, is het zaak om zo snel

overwaarde voor jou en bouw je ver-

huurhuis, onder meer door de hypo-

mogen op. Zeg je je huurhuis op, dan

theekrenteaftrek.

hou je daar niets aan over. Bovendien

de riolering? Je komt nooit voor onaangename verrassingen te staan omdat het groot onderhoud aan je woning voor rekening van de verhuurder is. De keuze voor een nieuw huis hangt natuurlijk af van je behoefte: past huren of kopen beter bij je (financiële) situatie? Maar een huurhuis biedt je vrijheid en flexibiliteit op financieel en persoonlijk gebied. En dat is precies wat een nieuwe start ‘Huurhuis extra fris kan maken.

P Jij bent de eigenaar van je huis, dus je hoeft je geen zorgen te maken over

P Je mag je huis inrichten en verbouwen

mogelijk te reageren. Vaak telt: wie het eerst komt, die het eerst maalt.

conflicten met een huisbaas.

Rooftrack.nl: gratis zoeken naar direct beschikbare huurwoningen Soms heb je snel een huurwoning nodig. Of je wilt gewoon graag een mooie woning en gaat daarom op zoek. Als je niet lang ingeschreven staat als woningzoekende, of teveel verdient voor sociale huur, is het vaak moeilijk te vinden. Op Rooftrack.nl kun je terecht voor het meest complete aanbod vrije sector huurwoningen die direct beschikbaar zijn. Ook als je niet ingeschreven staat als woningzoekende kan je gebruik maken van dit aanbod. Iets wat steeds meer mensen doen. Omdat ze de lange wachtlijsten niet zien zitten of omdat het kopen van een huis nu even minder aantrekkelijk is. Ook Isabel (28) en Sven (31) vonden hun woning via Rooftrack.nl. Isabel: “Ja, dat ging opeens snel. We hadden eigenlijk al een hele zoektocht achter de rug. We waren zelfs heel ver met het huren van een mooie verdieping in Amsterdam Oost. Ook via internet gevonden. Maar de verhuurder bleek niet de eigenaar te zijn.” Betrouwbare aanbieders “Blij dat we daar bijtijds achterkwamen,” vult Sven aan. “Dat zet je toch wel aan het denken en dat is ook de reden dat we bij Rooftrack terecht kwamen. Daar staan alleen huurwoningen van betrouwbare aanbieders zoals woningcorporaties en vastgoedbeheerders. Het zijn huurwoningen die ook echt te huur zijn, dat maakt het lekker makkelijk zoeken. En door de uitgebreide omgevingsinformatie kan je je meteen verdiepen in je toekomstige woonbuurt. Gratis zoeken Omdat het betrouwbare aanbieders zijn, betaal je dus ook geen “sleutelgeld” als je de woning wilt huren, maar hooguit een redelijke bijdrage in de administratie kosten. Momenteel staan op Rooftrack ongeveer 1000 huurwoningen in heel Nederland.

M

FORM EER IN

AT I E?

l n . k c a r t f o o www.r


13

SEPTEMBER DINSDAG 10.00 - 17.30 uur

14

SEPTEMBER WOENSDAG 10.00 - 17.30 uur

15

SEPTEMBER DONDERDAG * 10.00 - 21.00 uur

SEPTEMBER VRIJDAG ** 10.00 - 21.00 uur

16

17

BESTE KOOP

5 D NO AG G EN !

SEPTEMBER ZATERDAG 09.30 - 17.00 uur

ALLE ARTIKELEN DIRECT UIT VOORRAAD LEVERBAAR -- RESERVEREN VOOR LATER IS OOK MOGELIJK BOXSPRINGSET ZANDMANN

ELEKTRISCHE BOXSPRINGSET SEDNA

Volledig elektrisch verstelbare boxspringset. Compleet met: goed ventilerende onderstellen met stalen frame staande op 8 massief houten blokpoten, 2 krachtige motoren, 2 luxe pocketveermatrassen met comfortzones, een 10cm dik getuft drukpuntverlagend splittopdekmatras van hoogwaardig traagschuim en met een groot design hoofdbord op 2 blokpoten. Volledig meegestoffeerd in een prachtige linnen stof en verkrijgbaar in de kleur zwart of taupe.

140x200 5399a,66% KORTING

Reserveren voor later is ook mogelijk. Nu ook op comforthoogte en leverbaar op 210/220.

1799,-

NU

160x200 5699a,- NU 1949,- 180x200 5999a,- NU 1999,-

SENIORENLEDIKANT SANDY - AANBIEDINGSET Ledikant op comforthoogte in de kleur blank eiken. Inclusief een 28-lats lattenbodem en een gezondheidsmatras naar keuze. Keuze uit een koudschuimmatras of pocketveermatras met koudschuim, traagschuim of latex. Ook in andere kleuren leverbaar! 599a,-

50% KORTING GEHEEL COMPLEET

NU

298,-

Complete boxspringset, volledig meegestoffeerd in de stof kixx zwart. Inclusief stevige pocketveermatrassen, comfortable topdekmatras, hoofdbord en 12 houten blokpoten in de kleur zilver. DE MEEST VERKOCHTE BOXSPRING VAN NL

Boxspring-look met vaste bodem, inclusief binnenveringsmatras en hoofdbord. Wordt veel gebruikt door de jeugd, studenten en als logeerbed!

90x200

60% KORTING

NU

NU

699,-

140x200 4795a,73% KORTING NU

1299,-

OOK IN OPKLAPBARE UITVOERING LEVERBAAR MET VEEL OPBERGRUIMTE

140x200 1599a,- NU 799,-

160x200 5095a,- NU 1399,- | 180x200 5395a,- NU 1499,-

160x200 1699a,- NU 849,-

180x200 1799a,- NU 899,-

AANBIEDING: ALLÉÉN DEZE WEEK! NOG MAAR 5 DAGEN TE GAAN, PROFITEER NU HET NOG KAN! 1-PERSOONS ELEKTRISCHE BOXSPRING De 1-persoons elektrisch verstelbare boxspring is een betaalbare boxspring met de kwaliteiten van een boxspring uit het hogere segment! Deze uitvoering wordt veel gebruikt in gerenommeerde hotels en is daarmee een van de meest erkende en verkochte producten van Matras Direct. Ervaar deze elektrisch verstelbare boxspring nu, en alleen deze week, zelf voor de scherpste prijs van Nederland!

SCHUIFDEURKAST SANTO Deze moderne zweefdeurkast met strakke grijs/wit schuivende deuren is van het zeer degelijke Duitse merk Rauch. Met een afmeting van 197x135 cm en een diepte van 62 cm biedt deze kast volop opbergruimte. De extra diepte (62 i.p.v. de NL-standaard van 57 cm.) heeft als grote voordeel dat uw kleren kreukvrij in de kast opgehangen kunnen worden. De kast wordt geleverd met 2 inlegplanken en 2 kledingroedes. Diverse accessoires verkrijgbaar.

AAR OOK LEVERB EED IN 181 CM BR

399a,50% KORTING

197x135x62

SLAAP KLAAR

70x200

1299,-

180x200 2599a,- NU 1399,-

MD LINE ESSENZ MATRASSEN 1 & 2

Essenz is een visco-elastisch temperatuurgevoelig schuim met een unieke celstructuur, dat zich exact vormt naar de contouren van het lichaam. Het Essenz matras is beter dan elk ander in zijn soort, omdat Essenz matrassen talloze open cellen bevatten die zich zachtjes rond de lijnen van uw lichaam vormen. Door de druk op uw gewrichten en ruggengraat evenredig te verdelen wordt pijn verminderd en slaapt u dieper en rustiger. Drukverlaging is een belangrijk gedeelte in de strijd tegen slapeloze nachten, veroorzaakt door (lage) rugpijn, fibrositis, artritis en slapende lichaamsdelen. Essenz matrassen hebben een exclusieve tijk die stofafstotend is.

2

E

MATRAS

80/90x200

GRATIS

2199a,-

50% KORTING NU

1099,-

NEDERLANDS TOPPRODUCT EN ANTI-ALLERGISCH OOK MET POCKET VERKRIJGBAAR

80x200 869a,- NU 289,- | 90x200 899a,- NU 299,-

2 NASA POCKET MATRASSEN 1-PERSOONS

Soepel met 300 pocketveren per m2. Aan beide zijden afgedekt waarvan 1-zijde traagschuim is en v.v. een stevige middensector en soepele schoudercomfortzone. Dit is het meest verkochte matras van NL. Dankzij de unieke 2-in-1 matraskern heeft u het beste van 2 onovertroffen slaapsystemen. N 1 BETALE 2 HALEN, IS L 2 GRAT

NU OOK DE ESSENZ GEZONDHEIDSKUSSEN LEVERBAAR

IN ALLE MATEN & TOPDEKMATRASSEN LEVERBAAR

NU

• Uitgevoerd met de meest krachtige motor uit het assortiment van het meest verkochte A-merk van Nederland. (naam mogen wij niet noemen). Met volledige verstel mogelijkheden. • Voorzien van hoogwaardige geneste pocketvering. • Met solide stalen frame, perfect afgewerkt en gestoffeerd. • Inclusief luxe gestoffeerde matras-rem. • Inclusief massief houten blokpoten. • Ook leverbaar in 2-persoons uitvoering met hoofdbord.

INC ENS UNIEKE EIGENSCHAPPEN: NA SA KUSS • ideale ligging 200 OOK 140x • drukverlagend P/ST. 9, 24 • vormt zich naar lichaam • verdeling in comfortzones • uitstekende afvoer van lichaamsvocht • met dit matras lossen wij 80% van uw slaapproblemen op • NL kwaliteitsproduct

749a,-

66% KORTING

ACTIE VAN DE WEEK!

Deelbaar ledikant met nachtkastjes van blank eikenhout. Geheel compleet inclusief elektrisch verstelbare lattenbodems en gezondheidsmatrassen naar keuze. Keuze uit een koudschuimmatras of pocketveermatras met koudschuim, traagschuim of latex. Het ledikant is op comforthoogte en gemakkelijk om te bouwen naar 2x 1-persoons. Ook in andere kleuren en als MDF uitvoering leverbaar.

NU

199,-

197x181x62 (HxBxD) 449a,- NU 249,-

COMPLETE KOPPELSLAAPKAMER HELENA

INCL WIELTJES VOOR LEDIKANT EN NACHTKASTJES. HANDIG BIJ HET VERPLAATSEN

SLAAP KLAAR

120x200 599a,- NU 269,140x200 659a,- NU 279,- | 160x200 679a,- NU 289,-

NU

160x200 2395a,45% KORTING

199,-

SLAAP KLAAR

E WAARDIG AN HOOG ERING! V N IE Z R VOO POCKETV GENESTE

Inclusief volledig elektrisch verstelbare bodem 369,-

499a,-

120x200 1399a,50% KORTING

OOK IN 210/220 LEVERBAAR

SLAAP KLAAR

AANBIEDING BOXSET YSTAD

BOXSPRINGSET HOLMSTAD

Complete boxspringset, met ‘comfort plus’ boxsprings, stevige pocketveermatrassen, ambachtelijk getuft topdekmatras van hoogwaardig traagschuim en hoog hoofdbord. Alles is meegestoffeerd in een sterke meubelstof, in de kleur zwart of taupe. De Zandmann boxspringset staat op 12 massief houten blokpoten en behoort tot de topproducten in het hogere segment!

80x200

MATRAS DIRECT PRIJS

NU 2 st

299,-

90x200 MATRAS DIRECT PRIJS

NU 2 st

349,-

NU OOK LEVERBAAR MET LATEX VOOR DEZELFDE PRIJS

249,-

70x200 NU 2 STUKS VOOR 229,- | 80x200 NU 2 STUKS VOOR 239,- | 90x200 NU 2 STUKS VOOR 249,-

70x200

80x200 327a,- NU 109,90x200 357a,- NU 119,-

299a,-

66% KORTING NU

99,-

SUPERSTUNT! SIËSTA VLAKKE LATTENBODEM 70x200 NU 19,95 | 80x200 NU 24,95 | 90x200 NU 29,95

NU 79,NU 89,NU 89,NU 95,NU 105,NU 109,NU 95,NU 99,NU 109,-

90x220 100x200 120x190 120x200 130x190 130x200 140x190 140x200 160x200

LATTENBODEMS OOK OP 210 EN 220 LEVERBAAR

TRAAGSCHUIM TOPDEKMATRAS NASA NL

238a,278a,318a,338a,318a,338a,358a,378a,398a,-

NU 119,NU 139,NU 159,NU 169,NU 159,NU 169,NU 179,NU 189,NU 199,-

Nu de VAN DAM Pocket+schuim uitvoering voor dezelfde prijs als de Box&Trends Boston. Diverse maten leverbaar.

OOK ZONDER POCKETVEREN VERKRIJGBAAR

Potenset optioneel.

Potenset optioneel

BOX & TRENDS BOSTON Comfortschuim matras

158a,178a,178a,190a,210a,218a,190a,198a,218a,-

Het hoofd- en voeteinde van deze 28-lats lattenbodem zijn volledig elektrisch en traploos verstelbaar. De lattenbodem heeft een massief houten frame en degelijke lattenhouders.

VLAKKE BOXSPRING WONDERBOX NU VANAF 99,-

Scan de QR code met je smartphone en maak kans op een Boxspring t.w.v. € 849,-

70x190 70x200 80x190 80x200 80x210 80x220 90x190 90x200 90x210

VOLLEDIG ELEKTRISCH VERSTELBARE 28-LATS LATTENBODEM DANOLA

Drukpunt verlagend gezondheidstopdekmatras van origineel nasa traagschuim, met luxe afritsbare tijk en van Nederlands fabricaat! Het topdekmatras is makkelijk keerbaar en oprolbaar, dus ook gemakkelijk mee te nemen op vakantie, naar de boot, de camper, de caravan, een hotel etc.

Anti-allergisch, stofvrij en wasbaar

99a,-

70x200

65% KORTING NU

80x200 90x200 120x190 140x200 160x200 180x200

35,-

139,a179,a218,a259,a279,a299,a-

NU NU NU NU NU NU

69,89,- NL kwaliteitsproduct 109,NASA 129,KUSSEN 139,NU 10,149,-

KIJK VOOR MEER UITLEG OVER DE AANBIEDINGEN, * VOORWAARDEN EN DE ROUTEBESCHRIJVING OP

WWW.MATRASDIRECT.NL

45

"Zorg dat u niet te veel betaalt." (bron : consumentenbond)

FILIALEN IN NL

DE GOEDKOOPSTE BEDDENSPECIAALZAAK VAN NL

VRAAG THUIS GRATIS OP ONZE SITE UW UITGESTELDE BETALING AAN

KOFFIE STAAT KLAAR

ALTIJD

IN DE BUURT

* = DO, ** = VR KOOPAVOND, zondag en maandag altijd gesloten. * ALMERE Markerkant 11-26, 088-9005130 * AMSTERDAM Valschermkade 3b, 088-9005132 * APELDOORN Koninginnelaan 205, 088-9005118 * ARNEMUIDEN Van Cittersweg 2a, 088-9005133 ** BEILEN Ossebroeken 28, 088-9005110 ** BERGEN OP ZOOM Bredasestraat 84, 088-9005139 ** CRUQUIUS Spaarneweg 63, 088-9005108 ** DELFT Rotterdamseweg-Z 402, 088-9005122 * DEN HAAG Binckhorstlaan 168, 088-9005144 ** DRONTEN De Dieze 14-16, 088-9005104

** EINDHOVEN Brussellaan 2a, 088-9005119 ** GEFFEN Het Geffens Veld 4, 088-9005113 ** GENEMUIDEN Schering 25, 088-9005150 * GORINCHEM Spijksedijk 22b-22d, 088-9005136 * GRONINGEN Boterdiep 57, 088-9005134 * HAARLEM Spaarndamseweg 74/76, 088-9005143 * HENGELO (OV) Pasmaatweg 28, 088-9005109 ** HETEREN Poort van Midden Gld. Blauw 8b, 088-9005107 * KATWIJK (Z-H) Lageweg 35t, 088-9005145 * LEEUWARDEN Voorstreek 99, 088-9005120

P ALTIJD GRATIS PARKEREN

** LICHTENVOORDE Nobelstraat 7-02 t/m 7-03, 088-9005112 ** MIJDRECHT Kerkvaart 1-b, 088-9005135 ** MOERKAPELLE (Z-H) Bredeweg 47, 088-9005124 ** NIJKERK Gezellenstraat 2, 088-9005105 * NUTH Thermiekstraat 12a, 088-9005125 ** OUD-BEIJERLAND Willem Beukelszstraat 4, 088-9005138 * ROERMOND Burghoffweg 11, 088-9005123 ** ROTTERDAM Giessenweg 70-72, 088-9005129 * SPIERDIJK Zuid Spierdijkerweg 77c, 088-9005121 * TILBURG Bredaseweg 191, 088-9005142

= vestiging met extra outletruimte

+ DE MEESTE GOEDEREN ZIJN DIRECT MEE TE NEMEN + ALLE PRODUCTEN WORDEN MET VOLLEDIGE GARANTIE VERKOCHT + DESKUNDIGE ADVISEURS AANWEZIG + ONLINE BESTELLEN IS MOGELIJK WWW.MATRASDIRECT.NL + GRATIS OVERKAPTE AANHANGWAGEN TE LEEN* + LEVERING/MONTEREN AAN HUIS IS MOGELIJK* + AANBIEDINGEN GELDIG ZOLANG DE VOORRAAD STREKT + OUDE MATRASSEN KUNNEN GRATIS WORDEN INGENOMEN* + RESERVEREN VOOR LATER IS MOGELIJK + LID STICHTING KWALITEITS MATRASSEN

* UTRECHT Draaiweg 79-85, 088-9005131 ** VENLO-BLERICK Jacob Catsstraat 74a, 088-9005141 ** WINSCHOTEN Venne 139, 088-9005137 * WOLVEGA Grindweg 140, 088-9005103 * ZAANDAM Cornelis Ouwejanstraat 3, 088-9005111 ** ZUTPHEN Industrieweg 65, 088-9005102 * ZWIJNDRECHT H.A. Lorentzstraat 9, 088-9005126 * ZWOLLE Th. A. Kempisstraat 100, 088-9005128

20110919_nl_metro special  

Pag. 5 Geef je carrière een boost Pag. 4 Met goede moed weer aan de slag September 2011 Pag. 2 Visie, passie en weten wat je talent is Dit i...

Advertisement