Page 1

Trekking 10 september

&

Tot ag nmidd morge

Jack p o t

11,9

uur

miljoen

ROTTERDAM E.O.

vrijdag 9 september 2011

www.metronieuws.nl m.metronieuws.nl www.twitter.com/metro www.facebook.com/metro

4 vliegtuigen werden op 11 september 2001 gekaapt door leden van terreurbeweging al-Qaida van Osama Bin Laden.

19 terroristen namen de vier passagiersvliegtuigen over, die vanaf vliegvelden in Boston, Newark en Washington waren opgestegen.

17 minuten zaten er tussen het moment waarop vlucht 11 van American Airlines zich in de noordtoren van het WTC boorde en de crash van vlucht 175 van dezelfde luchtvaartmaatschappij in de zuidtoren.

schattingen, na de aanslagen van 9/11 posttraumatische stress op.

hij was toen hij het nieuws hoorde over de aanslagen, zo peilde AFP.

125

19.858

mensen die zich op 9/11 in het Pentagon bevonden kwamen om toen American Airlines-vlucht 77 om 9.37 uur op de westelijke vleugel van het ministerie van Defensie crashte. Alle 64 inzittenden van de Boeing 757 kwamen eveneens om het leven.

lichaamsdelen werden na 230 dagen zoeken gevonden op Ground Zero in New York.

40 passagiers en bemanningsleden van vlucht 93 van United Airlines kwamen om

minuten nadat de Boeing de zuidtoren raakte stortte de wolkenkrabber (om 9.59 uur lokale tijd) in elkaar. De noordtoren stortte 29 minuten later in (om 10.28 uur).

mensen zouden zich op een normale werkdag in de Twin Towers van het WTC op het moment van de aanslag bevinden. Op 9/11 waren 16.400 tot mogelijk 18.800 mensen aanwezig.

2152 burgers uit meer dan negentig landen kwamen om het leven toen de Twin Towers instortten. Nog eens 146 inzittenden van de twee gekaapte Boeings, 348 brandweerlieden en 62 politieagenten kwamen om.

422.000 New Yorkers liepen, volgens

buitenlanders werden door de FBI en Amerikaanse immigratiedienst opgepakt in de nasleep van de terreur-

225.000 mensen zijn volgens schattingen om het leven gekomen door de oorlogen na 9/11. De oorlogen kostten zeker 137.000 burgers uit Irak en Afghanistan het

toen het gekaapte vliegtuig bij Shanksville in Pennsylvania neerstortte. Het toestel stortte neer nadat passagiers tegen de kapers in verzet waren gekomen.

97 procent van de Amerikanen herinnert zich nu nog waar

aanslagen. Van hen werden er 531 het land uitgezet.

1.506.124 ton puin van de ingestorte Twin Towers werd weggehaald van Ground Zero.

6,7 miljard dollar gaat de bouw

COLOURBOX.COM

Nederlandse soldaten kwamen om tijdens Nederlandse missies in de ‘War on Terror’. In Afghanistan sneuvelden 24 soldaten, in Irak twee. Zo’n 170 van de ongeveer 20.000 naar Afghanistan uitgezonden militairen raakten gewond.

3700 miljard dollar (bijna 2600 miljard euro) hebben de VS minimaal besteed aan de strijd die sinds 2001 in

Zondag is het precies tien jaar geleden dat de Verenigde Staten werden getroffen door terreuraanslagen {pagina 04-05}

1

Brandweerlieden, politieagenten en burgers liepen na de aanslag op het WTC posttraumatische stress op.

768

dagen na 11 september begonnen de Verenigde Staten de eerste bombardementen op Afghanistan.

nieuws

26

9/11

50.000

10.000

banen gingen er tussen september 2001 tot juli 2002 verloren als gevolg van de aanslagen op 9/11.

26

men om bij de strijd in Afghanistan, Pakistan en Irak.

Getallen van

56

Nederlander overleed bij de aanslag op het WTC. De 42jarige Ingeborg Lariby werkte op de 93e verdieping van de zuidelijke toren.

83.100

van een nieuwe toren van het WTC kosten. Het nieuwe complex zou aanvankelijk de Freedom Tower gaan heten, maar dat wordt nu het One World Trade Center.

leven. Ongeveer 365.000 mensen raakten gewond en bijna 8 miljoen mensen uit Irak, Afghanistan en Pakistan sloegen op de vlucht.

Afghanistan, Pakistan en Irak wordt gevoerd. Het totaalbedrag kan oplopen tot meer dan 3000 miljard euro, aldus berekeningen.

6000

3519

Amerikaanse militairen en 2300 door de VS ingehuurde beveiligingskrachten kwa-

dagen na ‘nine-eleven’ duurde het voor de VS Osama Bin Laden te pakken kreeg.

Pensioen bijzaak voor veel mensen Helft Metro-lezers denkt volgens zichzelf te weinig na over zijn oudedagvoorziening De reden: het is veel te ingewikkeld, vinden velen Jaartje langer doorwerken vaak geen probleem {pagina 02}

Genieten van de spa Deel één van zes over wellness: sauna in eigen land {pagina 17}

Criminelen in de gaten gehouden Nieuw project in Delfshaven {pagina 09}


02

1

nieuws Thermometro

Honingbij Honingbijen zijn bruikbaar als meetinstrument. Met de fijnstof die de dieren meenemen uit de lucht, kan de kwaliteit ervan worden gemeten, stellen onderzoekers.

Victor Muller De Zweedse rechter heeft het verzoek van Saab, waar Victor Muller topman is, tot bescherming tegen schuldeisers afgewezen. Daarmee is het bedrijf dichter bij een bankroet gekomen.

Bij een 2-jarig abonnement i.c.m. een Sony Ericsson Xperia arc. Na de eerste 4 mnd 33.90 p/mnd voor 200 belminuten en 1 GB. Aansluitkosten eenmalig 29,95. Vraag naar de voorwaarden.

www.metronieuws.nl

nieuws

VRIJDAG 9 SEPTEMBER 2011

Metro-lezer ligt niet wakker van pensioen COLOURBOX.COM

Helft Metrolezers denkt niet na over pensioen, vier op tien tast in het duister over gevolgen pensioenakkoord Socioloog: Nadenken over pensioen niet noodzakelijk De helft van de Metro-lezers zegt veel te weinig na te denken over zijn pensioen. Zo’n vier op de tien lezers weet niet wat de gevolgen voor zijn of haar pensioen zijn van het nieuwe pensioenakkoord. Reden? Het is te ingewikkeld. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Metro onder 662 lezers. Aankomende maandag neemt de federatieraad van de FNV een definitief besluit over het pensioenakkoord dat vakbeweging, werkgevers en kabinet in juni sloten. In dat akkoord gaat de pensioengerechtigde leeftijd in 2020 naar 66 jaar. Al lange tijd is er gesteggel over het akkoord: veel vakbonden zijn fel tegen. En de ‘gewone man’, die weet volgens ons onderzoek niet zo goed waar het over gaat. “Voor de meesten van ons blijft het pensioen een ver-van-mijnbed-show”, vertelt hoogleraar pensioensociologie Kène Henkens. “De werkgever neemt een groot deel van de zorg uit handen, daarnaast ligt er verantwoordelijkheid bij de pensioenfondsen. We beginnen er meestal pas over na te denken als we rond de vijftig zijn. Over het algemeen neigen we te denken dat alles wel in orde is.” Onder Metro-lezers is die tendens duidelijk zichtbaar: een op de vijf ziet een nieuw stelsel niet zitten, en nog eens een op de drie weet niet of er een nieuw pensioenstelsel moet komen. De reden die het meest wordt genoemd voor behoud van het huidige stelsel, is dat mensen er zeker van willen zijn op hun 65e met pensioen te kunnen. Tweede reden is

“Langer doorwerken wordt vaak overschat. Ouderen zijn relatief duur en hun vertrek levert in de ogen vanwerkgevers vernieuwing op.” PENSIOENSOCIOLOOG KÈNE HENKENS

dat “we nu een prima stelsel hebben”. Volgens Henkens is het in de meeste gevallen zo erg nog niet dat we het nadenken over ons pensioen even voor ons uitschuiven. “Als je een reguliere carrière hebt, dan regelen veel dingen zich vanzelf. Wanneer je al een tijd werkt, in dezelfde sector zit, dan hoef je je niet zo druk te maken. Echter: bij een dynamische carrière met veel switches, periodes van werkloosheid of persoonlijke omstandigheden als een echtscheiding, dan wordt het een andere zaak.” Drie op de vier ondervraagden vindt het prima een jaartje langer door te werken. Een kwart van de lezers zegt dat zelfs te doen als daar geen hogere AOW-uitkering tegenover staat. Henkens: “Langer doorwerken wordt vaak overschat. Op de arbeidsmarkt is er geen vraag naar lange doorwerkers: ouderen zijn relatief duur en hun vertrek levert in de ogen van werkgevers vernieuwing op.”

Een jaartje extra doorwerken? Geen probleem, zegt 3 op de 4 lezers. Maar de helft van de lezers wil dan wel dat daar een hogere AOW-uitkering tegenover staat.

Oudedagvoorziening Wat vindt de Metrolezer? De helft vindt dat er een nieuw pensioenstelsel moet komen. Een op de vijf wil dat alles bij het oude blijft en nog eens 31 procent weet het niet. De lezers die graag een nieuw pensioenakkoord zien, noemen de hogere levensverwachting en vergrijzing als belangrijkste reden. Maar 3 procent van de lezers geeft aan de ontwikkelingen rond het pensioenakkoord op de voet te volgen. Een op de vijf lezers vindt het niet belangrijk om over het pensioen na te denken omdat het te ver in de toekomst ligt.

IRIS COHEN

IRIS.COHEN@METRONIEUWS.NL

Kort nieuws

Terpstra langer bij Inholland

200 minuten plus internet op je mobiel 1 GB Eerste 4 maanden gratis Gratis Sony Ericsson Xperia arc

van 33,90 voor

0,-

p/mnd

telfort.nl

0800 1707

Telfort winkels

JAAR. Bestuursvoorzitter Doekle Terpstra van Inholland blijft nog zeker een jaar langer verbonden aan de hogeschool, omdat “de klus nog niet geklaard is”. Terpstra werd eind vorig jaar in aangetrokken als puinruimer bij het in opspraak geraakte Inholland. Ook moet hij de reorganisatie van de hogeschool in gang zetten. ANP

Nieuwe jacht op snelwegschutter GESNEUVELD. De politie heeft gistermiddag in de regio Rotterdam opnieuw een grote zoekactie gehouden naar een mogelijke snelwegschutter. Rond vijf uur sneuvelde de zijruit van een personenauto die op een verbindingsweg tussen de A16 en de A20 reed. ANP


www.metronieuws.nl

nieuws

Coalitie redt het vege lijf van Wolfsen

Missers Wolfsen De affaire rond het homostel blijft burgemeester Aleid Wolfsen achtervolgen.

Utrechtse burgemeester krijgt moties aan de broek Coalitie steunt PvdA’er nog wel

1

Hans en Ton voelen zich zo onveilig dat ze in 2010 besluiten te verhuizen.

2

Het Hof in Arnhem tikt de gemeente in juli 2011 op de vingers vanwege laksheid.

3

Gisteren bleken belangrijke stukken over de affaire te zijn vernietigd.

ED OUDENAARDEN/ANP

Aleid Wolfsen, hier op archiefbeeld, ligt onder vuur in Utrecht.

Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen blijft voorlopig zitten waar hij zit. Voor het eind van het jaar moet hij maatregelen nemen zodat fouten, zoals gemaakt in de kwestie rond het weggepeste homostel in de Domstad, niet meer kunnen voorkomen. Die boodschap gaven de kritische coalitiepartijen D66 en GroenLinks Wolfsen gisteravond in een motie mee. Ook zijn eigen partij PvdA toonde zich kritisch. Zij sprak van een “tenenkrommend” optreden van Wolfsen. Met deze motie, al snel ingediend tijdens een debat over de kwestie, was het pleit in een bomvol raadhuis snel beslecht. Een motie van wantrouwen door een deel van de oppositie werd daarmee namelijk nutteloos. Wolfsen ligt in Utrecht zwaar onder vuur, mede omdat blijkt dat verslagen van gesprekken tussen de burgemeester, justitie en politie zijn vernietigd. Het gaat over documenten die betrekking hebben

op een weggepest homostel uit de wijk Leidsche Rijn. Wolfsen bood vorige week nog excuses aan voor de missers in de kwestie van het geterroriseerde stel Hans van Gemmert en Ton Daalhuizen. Nadat bleek dat stukken zijn verdwenen die meer inzicht hadden kunnen geven in wat er mis is gegaan, eisten oppositiepartijen VVD, SP en Leefbaar Utrecht tekst en uitleg. “Coalitiepartners moeten het gedoe in deze kwestie toch ook een keer zat zijn?”, vroeg Vincent Oldenborg van oppositiepartij Leefbaar Utrecht zich eerder op de dag nog hardop af tegenover Metro. Wolfsen zelf maakte gisteravond excuses in de kwestie rond het weggepeste homostel. “We hadden scherper moeten zijn.” De burgemeester zei “letterlijk vanaf dag één” bezig te zijn geweest met de problematiek rond slachtoffers: “En daarom trek ik me dit ook zo aan.” KLAAS BOOMSMA/JEROEN VAN WIERINGEN

Kort nieuws

Kabinet houdt vast aan plannen pgb PLANNEN. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid houdt vast aan haar plannen voor het persoonsgebonden budget (pgb). Volgens haar toont het rapport van het Centraal Planbureau (CPB) “onomstotelijk” aan dat de groei van het pgb zonder ingrijpen onbetaalbaar wordt. ANP

Professor doet zuurstofproef PLANTEN. De Britse professor Iain Stewart gaat 16 en 17 sep-

Aardbeving gevoeld in Nederland Een groot deel van Nederland is gisteravond rond negen uur opgeschrikt door een aardbeving. Deze had een kracht van 4,6 op de Schaal van Richter, blijkt uit gegevens van diverse meetstations. Het epicentrum lag volgens het KNMI in het Duitse Xanten, ongeveer veertig kilometer van Nijmegen. Daar was de beving ook erg goed voelbaar, zegt een

tember vrijwillig 48 uur doorbrengen in een luchtdichte kamer. Hij vertrouwt erop dat planten in de kamer hem voldoende zuurstof geven om te overleven. Hij neemt mee: een laptop en een hangmat. Speciale lampen moeten de planten aansporen om voldoende zuurstof af te geven. ANP

Griekse economie holt achteruit KRIMP. De Griekse economie is in het tweede kwartaal met 7,3 procent gekrompen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt de Griekse overheid. De daling is groter dan verwacht. Het bureau voor de statistiek van Griekenland ging eerder uit van een krimp met 6,9 procent. ANP

bewoonster: “Ik trilde van de bank af.” Direct na de beving stond de telefoon bij onder meer politie en regionale media roodgloeiend. Over eventuele schade was gisteravond laat nog niets bekend. De beving was niet voelbaar in het hele land, maar de meldingen kwamen onder meer uit Limburg, Brabant, Gelderland en Overijssel. Het gebeurt wel vaker dat de grond in delen van Nederland trilt, maar zelden is dat zo heftig als gisteravond. Meestal gaat het om bevingen als gevolg van gasboringen. METRO

Beëindigde beleggingsverzekering? Geef het ons door. Hebt u een beleggingsverzekering gehad bij Delta Lloyd, OHRA, ABN AMRO Verzekeringen*, Nationaal Spaarfonds, Erasmus Leven of een van de rechtsvoorgangers? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten. Op www.deltalloydgroep.com/beleggingsverzekeringen kunt u zien welke voorwaarden gelden. U kunt zich tot 1 oktober 2014 aanmelden om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming.

03

VRIJDAG 9 SEPTEMBER 2011

Ga om uw verzekering aan te melden naar www.deltalloydgroep.com/ beleggingsverzekeringen. Aanmelden kan eventueel ook telefonisch via 0800 - 022 61 71 (gratis) op werkdagen tussen 08.00 en 21.00 uur. Hebt u uw beleggingsverzekering al eerder aangemeld? Dan hoeft u dat niet opnieuw te doen. Ook als u een lopende polis hebt, hoeft u deze niet aan te melden.

* ABN AMRO Verzekeringen is een joint venture van Delta Lloyd Groep en ABN AMRO Bank, die verzekeringen afsluit via ABN AMRO Bank als tussenpersoon.

Er zijn speciale afspraken gemaakt voor verzekeringen die wegens bijzondere omstandigheden onvrijwillig zijn afgekocht. Onder bepaalde voorwaarden kunt u dan ook in aanmerking komen voor een tegemoetkoming. Op www.deltalloydgroep.com/ beleggingsverzekeringen vindt u deze voorwaarden en kunt u zich aanmelden. Dit kan tot 1 oktober 2016. Delta Lloyd Groep heeft een overeenkomst gesloten met de Stichting

Verliespolis en de Stichting Woekerpolis Claim, de Vereniging van Effectenbezitters en de Vereniging Eigen Huis, over een tegemoetkoming in de kosten van particuliere beleggingsverzekeringen. Deze overeenkomst geldt voor lopende en beëindigde verzekeringen. ABN AMRO Verzekeringen heeft een overeenkomst met Stichting Verliespolis, de Vereniging van Effectenbezitters en de Vereniging Eigen Huis en niet met de Stichting Woekerpolis Claim.

Delta Lloyd Groep Toekomst verzekerd


04

nieuws De herdenking van ‘nine-eleven’ dit weekend lijkt de afsluiting van een tijdperk Het is zondag tien jaar geleden dat de VS werden getroffen door terreuraanslagen Ook werd dit jaar Osama Bin Laden, het brein achter de aanslagen, uitgeschakeld “Nabestaanden worden een beetje moe van 9/11” TEKST RUBEN EG SPENCER PLATT/GETTY IMAGES

Grote veerkracht

New York na ‘nine-eleven’

Een man kijkt op naar de bouw van het One World Trade Center, dat de op 9/11 neergehaalde Twin Towers zal vervangen.

O

ns Pearl Harbourmoment”, zo omschreef Allen Payne ‘nine-eleven’ deze week in een interview met Metro New York. Payne werkte tien jaar geleden op het Amerikaanse ministerie van Justitie in Washington en maakte de aanslag op het Pentagon van nabij mee. “We wisten dat wij vijanden hadden, maar dachten veilig te zijn voor geweld.” Ook Max Westerman, tien jaar geleden correspondent voor RTL Nieuws in de Verenigde Staten, trekt de vergelijking tussen de Japanse verrassingsaanval uit 1941 op de Amerikaanse marinebasis in Hawaï en 9/11. “Het was een directe aanval op Amerika, waarvan we er maar twee hebben gezien. Dit zal net als Pearl Harbour altijd worden herdacht.” Toch heeft Westerman enigszins gemengde gevoelens over de tiende herdenking van de terreuraanslagen die zondag plaatsvindt. “Ik weet dat veel mensen hopen dat dit de afsluiting van een periode zal zijn. De nabestaanden zijn inmiddels murw gebeukt door de media. Elk jaar moeten ze opnieuw vertellen hoe het die dag was.” Zelf moest Westerman de afgelopen week eveneens ‘eindeloos’ tegen journalisten herhalen hoe hij tijdens het lezen van de krant thuis op tv zag dat het World Trade Center in brand stond, alleen op de fiets zijn kantoor in Manhattan kon bereiken en de hele

Herdenking EPA

New York neemt zondag een centrale plaats in bij de 10-jarige herdenking van de aanslagen van 9/11. President Barack Obama en zijn voorganger George W. Bush zijn bij de herdenking op Ground Zero. Op het terrein wordt ook het nationale 9/11-monument onthuld. Het gaat om twee vierkante vijvers die staan waar ooit beide torens van het World Trade Center

dag verslag deed van de gebeurtenissen voor RTL Nieuws. “Die vragen zal ik mijn hele leven wel krijgen”, vermoedt hij. “Als correspondent heb ik voor een reportage over vijftig jaar na Pearl Harbour ooit allemaal oude mannetjes voor de camera gehaald. Zij moesten ook elk jaar hun verhaal weer opnieuw doen. De verhalen blijven echter actueel, hoe vervelend het voor de betrokkenen ook is.” Tien jaar na de terreuraanslagen trilt de wereld nog steeds na van de gevolgen van 9/11, meent

stonden. In de muren rond de vijvers zijn de namen van alle 2977 slachtoffers gegraveerd. De herdenking vindt plaats tussen 15.00 en 16.30 uur Nederlandse tijd. Tien jaar geleden boorde het eerste vliegtuig zich tegen 15.00 (onze tijd) in de eerste WTC-toren. President Obama bezoekt zondag alle drie locaties van de aanslagen. Naast New York zijn dit Washington en Shanksville in Pennsylvania. Bij de laatste zijn ook oud-president George Bush en zijn voorganger Bill Clinton aanwezig. In Nederland organiseert de Amerikaanse ambassade een officiële herdenking in de Kloosterkerk aan het Lange Voorhout in Den Haag. Onder anderen premier Mark Rutte en de Amerikaanse ambassadeur Fay Hartog Levin zullen het woord nemen.

Westerman: “Kijk hoe Nederland met de opgekomen anti-islamgevoelens meer is veranderd dan de stad waarin de aanslagen plaatsvonden. New York heeft zich niet laten afbrengen van de mentaliteit van verdraagzaamheid voor andere culturen en religies, die de Hollanders er indertijd zelf naartoe hebben gebracht. De stad heeft enorme veerkracht getoond. Er hangt nog steeds dezelfde positieve sfeer die er voor 9/11 hing. Amerika neemt nog meer immigranten op dan alle landen bij elkaar.”

Terugblik

“AANGRIJPENDE MOMENTEN” MAX WESTERMAN TOENMALIG CORRESPONDENT RTL NIEUWS

“Ik heb veel herinneringen aan 9/11, maar de meeste zijn uit de maanden erna. De dag zelf ging als een roes aan mij voorbij. De meest emotionele dingen beleefde ik tijdens de reportages die ik de vier maanden na de aanslagen maakte in New York. Je zag toen veel mensen door de straten dolen met foto’s van vermisten, waarvan ze hoopten dat die nog ergens in een ziekenhuis lagen. Ze klampten mensen en journalisten aan. Snikkend toonden ze voor de camera foto’s van hun geliefden, van wie je wist dat ze die waarschijnlijk niet terug zouden vinden. Bij een ziekenhuis stond een hele muur vol foto’s. Ik herinner mij een foto van een baby met de tekst: ‘If you

have seen my father, please call this number’. Vanuit mijn woning keek ik lang uit op rook die uit Ground Zero kwam. De kuil was verlicht om ook ’s nachts te kunnen doorzoeken naar vermisten. Dat was een macaber gezicht. Ik was gek op het WTC, ging er vaak naartoe en maakte er verhalen over. Er op uitkijken was een jongensdroom die vervuld was. ’s Avonds naar die rokende puinhopen kijken waren moeilijke momenten. Een maand na 9/11 was ik bij een herdenking, waarbij nabestaanden tussen de smeulende puinhopen stonden. Journalisten zijn een hard volkje, maar ik hoorde om mij heen toen veel gesnotter. Dat waren heel aangrijpende momenten.”

“De gevolgen van 9/11 hadden nooit zo groot hoeven zijn. De oorlog tegen het terrorisme bracht onszelf uiteindelijk meer schade toe dan andersom.” MAX WESTERMAN


www.metronieuws.nl

05

VRIJDAG 9 SEPTEMBER 2011

Helden voelen zich niet welkom Anthony Flammia wil zondag graag bij het World Trade Center Memorial staan, op de plek waar hij tien jaar geleden ook stond. De inmiddels gepensioneerde New Yorkse politieagent wees de van de brandende WTC-torens wegvluchtende mensen er toen de weg naar veiligheid. Deze herdenking mag hij echter niet op de bewuste plaats komen. De meeste hulpverleners die op 9/11 als eerste ter plekke waren op de rampplek moeten de herdenking vanaf de overkant van de straat bijwonen, in Zuccotti Park. “Absurd�, noemt Flammia het

2200 hulpverleners hebben een petitie ondertekend waarin ze burgemeester Bloomberg oproepen hen toe te laten tot de ceremonie van zondag.

uitsluiten van de hulpverleners op de herdenking. Burgemeester Michael Bloomberg vindt echter dat de nabestaanden van de slachtoffers de belangrijkste plaats moeten innemen. Vanwege de beperkte ruimte kan er slechts een select aantal mensen terecht. “Er is gewoon niet genoeg ruimteâ€?, beargumenteerde Bloomberg zijn besluit. “Als je voor deze ene dag een groep moet uitkiezen, dan moeten het de familieleden zijn.â€? De nu 48-jarige Flammia, die kampt met longproblemen en posttraumatische stress als gevolg van 9/11, vindt dat de stad best een speciale plek voor hulpverleners kan creĂŤren. “Wij hebben het werk gedaan. Wij kwamen te hulp. Wij hebben de stad bijeen gehoudenâ€?, meent hij. “Het voelt nu alsof we verbannen worden.â€? Russell Mercer, wiens 32-jarige zoon Scott als brandweerman omkwam toen de zuidtoren van het WTC instortte, noemt het een

Minder met drank op achter stuur

Kort nieuws COLOURBOX.COM

Solidariteit Jack Dewan, brandweerman uit Baltimore, mag bij de plechtigheid van zondag aanwezig zijn omdat zijn oom Dewan omkwam op 9/11. Dewan heeft uit solidariteit met de geweigerde hulpverleners de uitnodiging afgeslagen. “Juist iedereen die het heeft overleefd en nu ziek is zou welkom moeten zijn.�

schande dat brandweerlieden niet mogen komen waar hij als familielid wel welkom is. “Hoe kun je deze mensen onder de bus schoppen?�, vraagt hij zich af. “Deze mensen moeten voor hun heldendaden zelfs op de eerste rij staan.� ALISON BOWEN WWW.METRONIEUWS.NL METRO WORLD NEWS IN NEW YORK

De aanslagen van 11 september 2001

VERKEER. Het aantal automobilisten dat na een avondje uit in het weekend met alcohol op achter het stuur zit, daalt. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Vergeleken met tien jaar geleden is het aantal overtreders bijna gehalveerd, zegt het departement. Iets meer dan 94 procent van de automobilisten zit nuchter (met minder dan 0,2 promille) achter het stuur. ANP

Man opgepakt na Twitterbedreiging Weg met stress langs sportveld JEUGD. Opgekropte stress is een belangrijke oorzaak van het wangedrag dat ouders in het weekend langs sportvelden uiten. Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat ruim de helft van de vaders en moeders (57 procent) erkent dat doordeweeks opgebouwde stress bijdraagt aan hun negatieve gedrag op de sportclub van hun kinderen. ANP

BLOEDBAD. De politie heeft woensdagavond een 18-jarige man uit Losser aangehouden. Hij had op Twitter gedreigd een bloedbad aan te richten op het ROC in Hengelo. Andere twitteraars hadden de politie op de tweet geattendeerd. Daarop is de man aangehouden en vastgezet. De politie onderzoekt de zaak. “Het hoeft niet zo te zijn dat hij dat ook daadwerkelijk wilde doen�, aldus een woordvoerster. ANP

Kinderen beter in taal en rekenen

Man grijpt naar politiepistool

SCHOOL. Kinderen uit groep 4 en 8 van de basisschool zijn beter in taal en rekenen geworden. Dat blijkt uit een onderzoek van Cito op basis van cijfers van vorig jaar in vergelijking met het jaar daarvoor. Bij rekenen is gekeken naar onder meer breuken, procenten en meten. Bij taal is de grootste vooruitgang te zien in de woordenschat. Voor het eerst presteren meisjes uit groep 8 daar even goed als jongens. ANP

GEWELD. Een 21-jarige man uit Almere die amok maakte in het Almeerse stadhuis, heeft tijdens zijn tirade geprobeerd het dienstpistool van een politieagent af te pakken. Agenten spraken de man aan op zijn gedrag, waarop de Almeerder plotseling naar het pistool greep en de agent uitdaagde hem neer te schieten. Na een korte worsteling wist de politie de agressieveling te overmeesteren. ANP

DEAL VAN DE DAG SWINGAWAY: 12 WEKELIJKSE GVB-LESSEN VAN 1,5 UUR INCLUSIEF THEORIE- EN PRAKTIJKEXAMEN van

GEEN PANIEK!

509,00 51% 00 â‚Ź249,

Een opleiding volgen tot

Heeft u een hoge bloeddruk? Dat kan uw nieren onherstelbaar beschadigen. 1 op de 5 mensen met een hoge bloeddruk heeft zelfs chronische nierschade. Dat is nog geen reden tot paniek. Maar wel een reden om ĂŠĂŠn keer per jaar uw nieren te laten controleren. Want als u er tijdig bij bent, is nierschade vaak te beperken. Door gezonder te leven en door behandeling met medicijnen. Meer weten? Ga naar nierstichting.nl of bespreek het met uw huisarts.

(luchthaven) Beveiliger of Beveiliger niveau C

â‚Ź

korting

Stageplekken aanwezig

Bel voor informatie naar TCE; Amersfoort 033-4610509 of Rotterdam 010-5119966.

Snelvertaler BV is the fastest growing translation agency in the Netherlands and facilitates translations for organizations, authorities and private individuals, from and into almost all languages and in  

voor

Leer hoe je het beste een hole-in-one kunt slaan op de golfbaan. Weer of geen weer, haal je golfvaardigheidsbewijs(GVB) in een handomdraai bij golfcentrum Swingaway in Den Haag!

We are looking for a fulltime:

Project Manager English Markets (Amsterdam) As a Project Manager based in Amsterdam you will manage translation      !!    "

 # ! $ work@fasttranslator.com If you have questions you can call 020-6464464  "$%&' For a full job description, take a look at our website: www.snelvertaler.nl/PMEnglish.htm

12 GVB-lessen Ă 1,5 uur, het inschrijfgeld Ă  â‚Ź25,00, materiaal, begeleiding door een ervaren instructeur, maandabonnement met onbeperkt toegang en theorieen praktijkexamen zijn bij deze deal inbegrepen.

Bestel de voucher op www.savemyday.nl WEES SLIM, KOOP SLIM powered by


06

www.metronieuws.nl

meningen

VRIJDAG 9 SEPTEMBER 2011

DE GOEDE ALLOCHTOON Mijn vraag werd nog net niet weggehoond “Wanneer promoveert een allochtoon tot Nederlander?” Het antwoord van Frits Bolkestein was bedroevend simpel: “Ja dat weet ik niet.”

E

Column

EBRU UMAR

n dat voor een man die een lezing houdt met de titel “De Goede Vreemdeling”. Vreemdeling. Politiek (in)correct taalgebruik voor allochtoon. De goede allochtoon, afgezet tegen wat? De slechte? Of de goede Nederlander? Het lijkt wel des VVD’s om uitsluiting weg te wuiven als het om allochtoon gaat. Rita Verdonk had de kans om het woord af te schaffen maar wuifde het weg “we weten allemaal ongeveer wat we bedoelen.” Ja, zo ook Bolkestein die mijn vraag pareerde met het antwoord dat ook hij allochtone (klein)kinderen had. O ja, maar niet van de niet-westerse allochtone soort. Details. Ik moest het doen met een kribbig: “Ik weet het niet, ik kan het niet zeggen.” Boeiend dat de controverse over Frits Bolkesteins lezing al dagen gaat over een andere uitspraak: “Het is het Westen met zijn ideeën over democratie, individualisme en pluralisme dat een gevaar inhoudt voor de islam.” Gut wat intellectueel, zo had de intelligentsia die zich in de Rode Hoed had verzameld het allemaal nog niet bekeken.

COLUMNIST

Maar ouderdom komt met gebreken - óók als je Frits Bolkestein heet. Het vervelende aan ouderdom is dat de ivoren toren van het intellect wel een erg warme deken om je heen slaat. Het Westen heeft álles te verliezen, namelijk de collectieve welvaart en heeft geen idee wat het betekent om te strijden voor simpele dingen als eten, onderdak, onderwijs en veiligheid. Het Oosten kent een rangen- en standenmaatschappij, waarbij het klapvee niet kan lezen of schrijven, laat staan zich druk maakt over de hypotheek of het omvallen van de euro. Het Westen weigert in te zien dat haar welvaart allang afbrokkelt en daar maatregelen tegen te nemen. Het Oosten maalt niet om een leven meer of minder, er zijn toch te veel mensen op de wereld en bovendien zijn niet alle mensen gelijk, laat staan gelijkwaardig. Mensen die onder zulke uitzichtloze omstandigheden leven, zijn tot álles in staat nog ongeacht of het (oosterse) moslims of (westerse) christenen zijn.

E

en lezing over de goede vreemdeling. De goede allochtoon. Ik wil geen goede vreemdeling zijn. Ik bén geen goede vreemdeling. Ik ben Ebru Umar, een product van de Nederlandse samenleving. Ik wens niet in de statistieken vermeld te staan als Ebru Umar, allochtoon. Wanneer houdt dat ’ns op?!

Reageren op columns? Ga naar www.metronieuws.nl/columns

Heinz de kat

Wat vind jij?

RENÉ WINDIG EN EDDIE DE JONG

Hersenspoelen moet verboden worden. Martin Schaaphok 21, STUDENT ECONOMIE&BEDRIJFSKUNDE

“Ja iedereen moet leren voor zichzelf na te denken en niet blindelings iemand volgen.”

Hilal Özkal 22, RESEARCH ANALIST

Brief van de dag

“We worden door reclames, posters, tijdschrijften, internet, radio, via andere mensen, enzovoorts al millennia gehersenspoeld.”

Jessica Verdel 23, LERAREN OPLEIDING GESCHIE-

We slachten onze medemens af VLEES. De jacht, huisdieren, vleeseters en dierentuinen: het wordt allemaal op een hoop gegooid met als conclusie dat dieren er zijn voor de mens. Zelden zo’n ongenuanceerd stukje onder ogen gekomen als afgelopen woensdag. De brief van de dag - jawel - eindigt ermee dat we beesten maar moeten afslachten. Maar dat reserveren we nu juist voor onze eigen medemensen, dat afslachten. Neem een bord eten op schoot en bekijk het 8 uurjournaal. Inderdaad, eet smakelijk.

Brieven

DENIS/ GESCHIEDENIS DOCENT

“Wat is hersenspoelen? Is je liefde voor een voetbalclub/politieke partij overbrengen op je kinderen ook niet een beetje hersenspoelen?”

Horoscoop Ram 21/3–19/4. Je moet op zijn minst elke kans die jij vandaag krijgt goed bekijken. Stier 20/4–20/5. Je voelt je op en top en hebt vandaag een zeer positieve en krachtige uitstraling.

Tweelingen 21/5– 20/6. Vandaag

voel jij je zeker van je zaakjes. Het zou erg dom zijn daar niet flink gebruik van te maken.

Kreeft 21/6–22/7. Niemand staat jou in de weg vandaag. Geen baas of collega en geen partner.

Leeuw 23/7–22/8. Vandaag word je aan het denken gezet, door iets dat er in je directe omgeving gebeurt.

Maagd 23/8–22/9. Jij speelt vandaag met vuur! Pas op dat je je billen niet verbrandt...

Weegschaal

23/9-

22/10. Men

verwacht veel van jou. Dat legt een grote druk op je.

Schorpioen 23/10– 21/11. Laat je niet van de wijs brengen. Je omgeving heeft wellicht kritiek op je maar dat alles tegelijk komt, zegt niets.

Boogschutter 22/11–21/12. Je

privéplannen worden lelijk verstoord.

Steenbok 22/12–19/1. Laat je niet tot dingen overhalen waar je geen zin in hebt, alleen om iemand anders te behagen.

Beetje vreemd allemaal LEZEN. Ieder jaar verbaas ik mij weer over alle aandacht in de geschreven media voor laaggeletterden, inclusief bijbehorende oproep dat men zich niet hoeft te schamen en zich kan inschrijven voor een cursus lezen en schrijven. Wellicht dat ik de enige ben die dergelijke vreemde verbanden legt, maar is het niet aannemelijk dat iemand die niet kan lezen ook geen krant leest? En zich al helemaal niet voelt aangesproken als ‘laaggeletterde’? Of krijgen we binnenkort oproepen op tv: cursus braille voor blinden, (of moet ik zeggen visueel minder vermogend?), of een oproep op de radio: ‘cursus gebarentaal voor doven’, (beter bekend als auditief uitgedaagden.) Ben ik nou echt de enige die dit allemaal wat vreemd vindt? AREND LOCK, ROTTERDAM

Waterman 20/1– Er is iemand die jou stevig onder druk zet en dat gaat je niet in de koude kleren zitten.

19/2.

Vissen 20/2–20/3. Vandaag ontmoet je een ruziemaker. Laat je niet tot een gevecht verleiden.

En wat mag ik dan wel wezen? WOORDEN. Nu heb ik er weer eentje bij. Knoflooklanden. Mooi, al die Hollandse etiketjes op die laatjes waarin je mensen, landen, volkeren

AAD VAN DUIN, ROTTERDAM RICHARD VAN DER KLAAUW/METRO

en culturen kan stoppen. Ben benieuwd wat u hiermee gaat doen: ik ben afkomstig uit het oostelijke buurland van Nederland, eet dagelijks knoflook en ik kijk met mijn satellietschotel naar Duitse, Engelse en Franse televisie. Knoflookmof ? Westerse schotelallochtoon? HYAZINTH SIEVERING, DEN HAAG

Dit is niet meer van deze tijd JAGER. In Metro van woensdag deed Joanne van Aalst uit de doeken dat ze de jagersinstincten van haar voorouders nog elke dag door haar systeem voelt gieren. Meid, het is 2011. We leven steeds meer naar het

besef toe dat wij ons niet zomaar mogen plaatsen boven welk dier dan ook. Joannes verlangen naar vetgemeste beesten siert haar, maar past niet meer in deze tijd. WARD DE WEERD, ALKMAAR

Ook dames reageren niet

dames laten niets van zich horen. Het zal wel niet van het geslacht afhankeljk zijn, maar de tijdsgeest waar tegenwoordig helaas wel vaker goed fatsoen ontbreekt. Laat de ander toch snel kort weten waar hij/zij aan toe is. R. DÖRENBERG, ROERMOND

Ook in Metro? DATEN. Simone Huige heeft groot gelijk als ze schrijft Stuur je brief van maximaal 100 woorden per edat het respectloos is als een mail naar man op een datingsite brieven@metroniet reageert als er nieuws.nl. Geef je anderen interesse hebvolledige naam en ben en hij niet. Simone adres op. De remaakt alleen de fout te dactie behoudt zich het recht voor denken dat dit een mannenkwaaltje is. Ik www.metronieuws.nl brieven in te korten. Het copyright (man) sta ook ingeschreven van brieven vervalt aan op dergelijke sites en mij Metro. gebeurt het ook. Dus ook


www.metronieuws.nl

nieuws

07

VRIJDAG 9 SEPTEMBER 2011

Kuipers klaar voor missie ROBIN UTRECHT/ANP

Voor de tweede keer mag de Nederlander André Kuipers de ruimte in Het is amper een weerzien te noemen, zo anders is zijn bestemming ISS geworden De Nederlandse astronaut André Kuipers is bijna klaar om voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een bezoek te brengen aan het internationale ruimtestation ISS. Het wordt zijn tweede bezoek. De nieuwe missie, gepland voor december, zal heel anders zijn. De vorige reis duurde elf dagen; net toen hij er zich een beetje thuis begon te voelen, moest hij alweer terug. De nieuwe missie duurt een half jaar. “Heerlijk", zegt Kuipers met een blije blik. "Ik kijk er echt naar uit om het ISS tot mijn huis te maken.” Hij zal zich heus niet opgesloten voelen, bezweert hij. Het ISS is nu tweemaal zo groot als toen hij er in 2004 kwam. De ene dag is Kuipers in laboratorium Columbus, soms is hij in de uitkijkpost Cupula, om nachtfoto's te maken van de aarde. Of hij is bij de Russen op bezoek, of bij de Japanners, voor wie Kuipers eveneens allerhande klussen zal klaren. Weer een verschil met de vorige missie: toen was Kuipers als ‘gebruiker’ van het ISS als een

passagier in een bus. Nu is hij ook nog chauffeur en technicus. Want behalve het besturen van de Soyuz die hem heen en terug brengt, moet er aan het ISS van alles worden gerepareerd, en moeten vrachtschepen worden aangekoppeld en uitgeladen. Dagelijks zal Kuipers een uur sporten tegen de slap makende gewichtsloosheid. In het ruimtestation gaat ‘gewicht heffen’ trouwens met vacuümcilinders. Zweten doet hij wel weer aards, met dit verschil dat de condens wordt opgevangen en, net als zijn urine, wordt teruggewonnen tot drinkwater. “We gooien steeds minder weg.” Dat is goed nieuws bij een milieubelastende bezigheid als de ruimtevaart. Dat wordt nog een uitdaging als straks het ruimtetoerisme opkomt. Want dat gaat hoe dan ook gebeuren, voorziet Kuipers. “Hotels op de maan, pleziertochtjes rond de aarde…als er geld te verdienen is, gebeurt het vanzelf.” NIELS RIGTER

NIELS.RIGTER@METRONIEUWS.NL

André Kuipers laat bij de ESA-vestiging in Noordwijk zien wie zijn reisgenoten zijn (een Amerikaan en een Rus) bij de komende ruimtereis naar het station ISS.

De aarde heeft de ruimte nodig, maar heeft de ruimtevaart bemanning nodig? “De aarde heeft de ruimte nodig”, luidt een slogan van de ESA. Want natuurlijk, de bemande ruimtevaart is duur, maar de mensheid krijgt er veel voor terug, is het argument. Wat er terugkomt immers, is wetenschappelijke kennis. Die kennis levert weer toepassingen op waar mensen

wat aan hebben: GPS, het weerbericht. Kuipers voert 57 wetenschappelijke experimenten uit, vooral fysiologische, over de invloed van gewichtsloosheid op het menselijk lichaam. Volgens critici hoef je hiervoor geen mensen meer de ruimte in te schieten. Onzin, vindt Kuipers. “Je

kunt niet zeggen: wij weten alles al. Zijn wij ooit gestopt bij de eerste berg, de eerste oceaan?” Kuipers voelt zich wat dat betreft knecht van een ontdekkingsreiziger. “Ik ben als een bemanningslid op één van de schepen waarmee Columbus naar Amerika voer.” METRO

REIZEN

Abonnement kopen: snel en gemakkelijk via internet! In deze rubriek vertellen reizigers over hun ervaringen bij de RET. Deze keer: abonnement kopen via internet. Omdat ik dagelijks met de metro naar mijn werk ga, reis ik met een Ster Maandabonnement. Iedere maand schaf ik een nieuw maandabonnement aan. Vroeger kocht ik mijn abonnement bij een RET servicepunt. Dat kan nog steeds, maar de mogelijkheid om het online te doen scheelt me een hoop tijd. Omdat ik uitsluitend reis met de RET, Qbuzz en Connexxion heb ik namelijk geen zichtcoupon bij mijn abonnement nodig. Nu kan ik het makkelijk en snel online regelen. Reizen naar een RET Servicepunt is dus niet meer nodig en dat scheelt me een hoop reistijd. Het enige wat ik hoef te doen is mijn laptop erbij pakken en het abonnement bestellen via de webwinkel. Vervolgens betaal

ik veilig via iDEAL en kan ik het abonnement direct ophalen bij een ophaalpunt bij mij in de buurt. Ik ervaar zelf hoe snel en gemakkelijk alles gaat. Waar je even op moet letten bij het kopen van een abonnement via internet, is dat je jouw centrumzone en sterwaarde bepaald. Dat vond ik de eerste keer wel lastig maar je kunt jouw sterwaarde en de centrumzone vooraf bepalen door de zonekaart te bekijken of het traject dat je reist te plannen via de website van 9292OV. Nu ik het zo vertel lijkt het misschien heel wat allemaal. Maar geloof me, in de praktijk kan een kind de was doen! MARLIES

Sterabonnement kopen? Een Sterabonnement zonder coupon kunt u kopen via internet waarna u dit kunt ophalen bij een ophaalpunt bij u in de buurt. Ga naar ov-chipkaart.nl/ webwinkel. Sterabonnementen zijn ook verkrijgbaar bij de verkoop- & oplaadautomaten in de metrostations. Meer informatie over het kopen van een abonnement via internet of een verkoop& oplaadautomaat vindt u op ret.nl/gemak. Zo makkelijk is het!

RET Maandkorting Reist u vaak, maar niet altijd in dezelfde zones? Gebruik dan RET Maandkorting; een maand lang reizen bij de RET met 20% of 40% korting op het voltarief van saldo reizen. RET Maandkorting is online verkrijgbaar of bij de verkoop- & oplaadautomaat in het metrostation.


X x x x x

x x

*Aanbiedingen max. 1 per klant • Geen verkoop aan handelaren • Zetfouten en prijswijzigingen voorbehouden • Aanbiedingen zijn geldig van 09.09 t/m 11.09.2011 • Zolang de voorraad strekt • Prijzen excl. verwijderingsbijdrage

x

Ook Limited verkrijgbaarEd ition x Bo r Ciga voor € 39,-

per Blu-ray MEDIA MARKT PRIJS

Ook verkrijgbaar op DVD voor € 12,-

MEDIA MARKT PRIJS

per CD

Ook verkrijgbaar voor:

XBOX 360

per game

MEDIA MARKT PRIJS

per game

MEDIA MARKT PRIJS

www.mediamarkt.nl ROTTERDAM BEIJERLANDSELAAN Beijerlandselaan 2

Tel. 010 - 4925900

maandag 10.00 - 21.00 uur dinsdag 10.00 - 21.00 uur woensdag 10.00 - 21.00 uur donderdag 10.00 - 21.00 uur vrijdag 10.00 - 21.00 uur zaterdag 10.00 - 18.00 uur zondag 12.00 - 17.00 uur (Iedere zondag geopend)

www.mediamarkt.nl

Abonneer u nu op de mediamail!

ROTTERDAM CENTRUM Binnenwegplein 50 - 52

Tel. 010 - 4335000

maandag 09.30 - 21.00 uur dinsdag 09.30 - 21.00 uur woensdag 09.30 - 21.00 uur donderdag 09.30 - 21.00 uur vrijdag 09.30 - 21.00 uur zaterdag 09.30 - 19.00 uur zondag 12.00 - 18.00 uur (Iedere zondag geopend)

ROTTERDAM ALEXANDRIUM W.C. - Alexandrium

Tel. 010 - 2863888

maandag 11.00 - 21.00 uur dinsdag 09.30 - 21.00 uur woensdag 09.30 - 21.00 uur donderdag 09.30 - 21.00 uur vrijdag 09.30 - 21.00 uur zaterdag 09.30 - 18.00 uur zondag 12.00 - 17.00 uur (Iedere zondag geopend)


www.metronieuws.nl

rotterdam

09

VRIJDAG 9 SEPTEMBER 2011

“Elke crimineel te kijk zetten� Project ‘10.000 eyes’ moet winkeliers en bewoners Delfshaven stimuleren op elkaar te letten en criminele zaken sneller te melden RICHARD VAN DER KLAAUW/METRO

Kort nieuws

Spanning door gaslek Maasvlakte GASLEK. In Europoort was het gisteren even spannend toen bij de nieuwe LNG-terminal vloeibaar aardgas uit een lekkende leiding ontsnapte. Rond half twee was het gaslek bij de Gate Terminal op de Maasvlakte gedicht. Als gevolg van het lek was het scheepvaartverkeer op het Beerkanaal voor korte tijd stilgelegd. METRO

Twaalf jaar voor straatmoord

rotterdam Nieuws

CEL. De Rotterdammer die in 2009 een 20-jarige jongen op de Texasweg in RotterdamHoogvliet om het leven bracht is veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar. De veroordeelde beweerde uit noodweer gehandeld te hebben, maar volgens het Hof gebeurde de moord uit wraak en jaloezie. METRO

& Een koperdief heeft vier weken celstraf gekregen voor het stelen van 80 meter koper op het spoor tussen Rotterdam en Schiedam. De man moet ook alle schade vergoeden, heeft de rechter gisteren bepaald. ProRail zegt “tevreden� te zijn met de uitspraak. METRO

Ook op de Europointgebouwen kijken de ogen van project ‘10.000 eyes’ je aan.

Voel je je bekeken als je in Rotterdam-Delfshaven loopt? Dat kan kloppen, want in de deelgemeente is een nieuw project gestart om de veiligheid en de leefbaarheid te verhogen. Verschillende partijen waaronder de politie, de RET, de deelgemeente, Stadstoezicht en Codarts werken samen in ‘10.000 eyes’, om ondernemers en buurtbewoners te stimuleren op elkaar te letten en alert te zijn om criminele zaken sneller aan de politie te melden. Volgens Edwin Boer, districtschef van de politie, is de actie opgezet na een oproep op LinkedIn, die allerlei

Ogen Al enige tijd zijn er overal in Delfshaven ogen te vinden: van straattegels tot trams en gebouwen. Wat deze tienduizend ogen (er wonen zo’n vijfduizend mensen in Delfshaven, dus tienduizend ogen) betekenen werd met opzet nog even geheim gehouden om het extra spannend te houden.

ideeĂŤn opleverde. “We willen door opvallende acties en culturele evenementen de sociale cohesie in de wijk bevorderen.

Want je helpt elkaar alleen als je elkaar ook kent.â€? Deelgemeentevoorzitter Carlos Gonçalves: “Ook onderdeel van ‘10.000 eyes’ zijn projecten Safe Art en Safe Dance. Met Safe Art willen we in een winkelstraat de etalages inrichten en opknappen met kunst om de winkelstraten aantrekkelijk te houden. Met Safe Dance willen we laten zien dat er ook mooie dingen in Delfshaven gebeuren en dat de wijk bol staat van het danstalent.â€? LAURA TENRET

Peeters Botlek BV is een industriÍle reinigers firma die al ruim 5 jaar gevestigd is in de Botlek te Rotterdam, zoekt vanwege uitbreiding van haar werkzaamheden met spoed: • •

uitvoerder cleaning industriĂŤle reiniging in de Petrochemie (min. 5 jaar ervaring in dezelfde functie) Meewerkend voorman mechanical petrochemie (min. 5 jaar ervaring in dezelfde functie)

WWW.METRONIEUWS.NL

Graag binnen een week uw schriftelijke sollicitatie mailen naar gerhard.breur@peetersoiw.be of neem telefonisch contact op

met 010-216 15 85

DEAL VAN DE DAG TRAFFIC CONTROL:

RIJD IN EEN CARVER ONE, BELEEF DEZE UNIEKE ERVARING

YDFDWXUHV

van

159,00 57% 00 â‚Ź69, â‚Ź

korting

voor

De Carver One is een zeer bijzonder voertuig, want hij heeft de stuureigenschappen van een auto, maar gedraagt zich in de bochten als een motorďŹ ets. Je ervaart de unieke rij eigenschappen en voelt de combinatie van auto- en motorrijden en zelfs de sensatie van vliegen in een vliegtuig. Hij is vlot op rechte stukken en zeer wendbaar in de bochten.

wij zijn o.a. op zoek naar:

*HFHUWLÂżFHHUGH/DVVHUV SMAW, AW, OP, GTAW GT TAW en en FCAW FC CAW lassers

3URMHFWOHLGHUV 3 3U RMHFWOHL HLGH HL G UV UV ZHUNYRRUEHUHLGHUV ZH Z UNYRRUEHUH HLGHUUV Ervaring vari riing in de piping,offshore piping,offsho ore en of tankbouw

VWH,-]HUZHUNHUV V VWH ,-] - HU HUZH Z UNHUUV Zelfstandig fstandig we werken erk rken v vanaf anaf ttekening anaf an ekening

 VWH3LMSÂżWWHUV6KRSÂżWWHUV VWH3LMSÂżWWHUV V6KRSÂżWWHUV V Voor diverse e llocaties ocaties Kijk voor al onze vacatures va acatures op:

ZZZYUWXQO

Bestel de voucher op www.savemyday.nl WEES SLIM, KOOP SLIM powered by

‡5LYLHUGLMN6OLHGUHFKW‡‡LQIR#YUWXQO


Advertentie

OoglaserCentrum Drechtsteden (OLCD)

Tobben met een is beslist niet me Heel wat mensen zien zonder hulpmiddelen niet meer scherp. Hun ogen zijn op zich gezond, maar hebben een ‘mechanisch gebrek’. Daar hoeven we niet dramatisch over te doen. Een dergelijk gebrek is eenvoudig te corrigeren met een bril. En voor wie geen bril wil dragen, zijn er contactlenzen. Niets aan de hand zult u zeggen. Maar…. Laten we eerlijk zijn, zo’n bril kan toch knap lastig zijn. Iedere brildrager heeft regelmatig last van beslagen glazen en bij snelle bewegingen blijft het ding niet altijd even vast op je neus staan. Om nog maar te zwijgen van degenen die in bed eerst moeten tasten naar hun bril om te kunnen zien hoe laat het is…. Ook voelt natuurlijk niet iedereen zich gelukkig met de invloed van een bril op het uiterlijk. Een alternatief is contactlenzen. Maar ook die hebben de nodige nadelen. Er kleven bepaalde risico’s aan, niet elk oog is geschikt en veel mensen vinden het in- en uitdoen lastig. Daarnaast wordt de verzorging met speciale vloeistoffen ervaren als een heel gedoe. En het zal niet de eerste keer zijn dat op het sportveld een wedstrijd wordt stilgelegd omdat een van de spelers een lens verliest. Kortom, een leven zonder ‘ooghulpmiddelen’ is eenvoudiger en comfortabeler. OoglaserCentrum Drechtsteden maakt het mogelijk!

Optometrist Martin Struijk

“We laten n aan het toe Angela de Roock verst

Gespecialiseerde kliniek OoglaserCentrum Drechtsteden (OLCD) in Papendrecht is als oogheelkundige privékliniek gespecialiseerd in ‘scherp zien zonder bril of lenzen’. Aan het centrum zijn drie zeer ervaren oogartsen verbonden die zijn gespecialiseerd in de zogeheten refractieve chirurgie, het verhelpen van brekingsafwijkingen van het oog. Met behulp van zeer veilige moderne oogheelkundige technieken, met name een laserbehandeling of het implanteren van lenzen, hebben zij sinds 2002 al heel

Officemanager Jeannette van der Tak:

“Cliënten moeten zich op hun gemak voelen” Als officemanager zorgt Jeannette van der Tak er natuurlijk voor dat alles bij OoglaserCentrum Drechtsteden ook administratief op rolletjes loopt. Maar haar taak is aanzienlijk omvangrijker dan alleen dat. Wie telefonisch contact opneemt met OLCD, voor informatie of een afspraak, heeft grote kans Jeannette van der Tak aan de lijn te krijgen. Voor veel mensen die graag hun bril of lenzen kwijt willen, is zij als officemanager het eerste contact. Met een plezierige stem, waarin aangeboren vrolijkheid doorklinkt, weet ze meestal meteen antwoord te geven op de vele vragen die geïnteresseerden bezig kunnen houden. Jeannette heeft niet voor niets al sinds de opening in 2002 een spilfunctie binnen de kliniek. Betrokkenheid Net als de andere leden van het OLCD-team doet Jeannette van der Tak haar werk met grote betrokkenheid. “De sfeer is hier ongedwongen, want wij willen dat de cliënten zich bij ons thuis voelen”, zegt zij. “Onze behandelingen zijn weliswaar weinig belastend, maar sommigen voelen zich best wel een beetje nerveus. Heel begrijpelijk, want het gaat per slot van rekening om hun ogen. Maar met een vriendelijk gesprek en een lekker kopje koffie weten we de meeste mensen behoorlijk op hun gemak te stellen. Wat erg helpt, is dat ook ik hier gelaserd ben en dat ik dus kan spreken uit eigen ervaring. Gelukkig vindt vrijwel iedereen na afloop dat de behandeling reuze is meegevallen.”

Officemanager Jeannette van der Tak

Neem de (gratis) eerste stap! De eerste stap naar een comfortabel leven zonder optische hulpmiddelen is heel eenvoudig en kost niets. Bel gewoon Ooglaser-Centrum Drechtsteden (078 - 615 15 24) om een afspraak te maken voor een gratis quickscan. Dit onderzoekduurt ongeveer 30 minuten. Het verschaft u duidelijkheid over de mogelijkheden voor úw ogen, maar schept geen enkele verplichting.

wat mensen verlost van hun bril of lenzen. Het bekendst is het gebruik van laserapparatuur om het oog te corrigeren. Aan deze techniek heeft OLCD zijn naam te danken. Enkele jaren geleden is echter lensimplantatie toegevoegd aan de behandelmogelijkheden. Dit heeft de mogelijkheden verder vergroot. Tegenwoordig kunnen in veel gevallen ook brildragers worden geholpen voor wie een ooglaserbehandeling geen soelaas biedt. Persoonlijke aandacht Bij OLCD is alles erop gericht om de best mogelijke oogzorg te bieden. Dit komt tot uitdrukking in zowel de organisatie als de geavanceerde faciliteiten waarover men beschikt. Het centrum heeft bovendien al vele jaren een vaste samenwerking met het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. De drie eigen specialisten houden ook praktijk als algemeen oogarts in dit ziekenhuis. Door de kleinschalige opzet heeft OLCD een belangrijk pluspunt te bieden in de vorm van maximale persoonlijke aandacht. Direct na de ingreep is zelfs 24 uurs nazorg beschikbaar: cliënten krijgen een mobiel telefoonnummer mee dat zij bij vragen of (vermeende) problemen op elk gewenst moment kunnen bellen. Tijdens het gehele traject, vanaf het vooronderzoek tot en met de laatste nacontrole, hebben cliënten steeds te maken met dezelfde personen. Dit zorgt voor wederzijdse bekendheid, waardoor de contacten informeler en plezieriger verlopen. Soms zelfs beter zien De behandelingen van OLCD hebben tot doel bril of lenzen overbodig te maken. Dit betekent dat de cliënt na de ingreep zonder optische hulpmiddelen even goed ziet als daarvoor mét. Als echter bij de ooglaserbehandeling voor een individueel behandelpatroon wordt gekozen, is béter zien na de behandeling zeker niet onmogelijk. Deze optie houdt in dat met computergestuurde precisiemeetsystemen het gehele hoornvlies in kaart wordt gebracht. Ook afwijkingen als vervormingen en littekenweefsel zijn zo digitaal vast te leggen. Deze gegevens worden vervolgens ingevoerd in de computer die de ooglaser stuurt. Op die manier kunnen met behulp van de laser naast bijziendheid of verziendheid ook bepaalde andere afwijkingen van het hoornvlies worden verholpen die niet zijn te corrigeren met een bril of contactlenzen. Dit zorgt in veel gevallen voor beter zien, bijvoorbeeld in de vorm van beter nachtzicht en/of een betere contrastwaarneming. Soms is het zelfs mogelijk op deze wijze bepaalde vormen van nachtblindheid te verhelpen. Het verwijderen van eventueel littekenweefsel kan in sommige gevallen zelfs resulteren in een 50% beter gezichtsvermogen van het betreffende oog.

OoglaserCentrum Drechtsteden ging al in 2002 van start. Initiatiefnemer en directeur is optometrist / bedrijfskundige Martin Struijk. Hij is met hart en ziel verknocht aan het centrum. Mede door zijn gevoel voor kwalieitszorg en oog voor detail behoort OLCD tot de meest vooraanstaande particuliere oogzorgklinieken. Het grootste deel van zijn leven houdt Martin Struijk zich al bezig met ‘scherp zien’. Opgeleid tot opticien bouwde hij een zeer succesvolle onderneming in de optiekbranche op. Van jongs af was Martin al gefascineerd door de werking van het menselijk oog. Op basis van deze sterke persoonlijke interesse voltooide hij de HBO-opleiding optometrie. Daarna volgde hij met veel belangstelling in de jaren negentig de opkomst van de ooglasertechniek en het ontstaan van particuliere ooglaserklinieken in het buitenland. Pas toen hij zelf helemaal overtuigd was van de waarde en veiligheid van deze techniek, achtte Martin Struijk de tijd gekomen om samen met drie oogartsen een ooglaserkliniek in de Drechtstedenregio te vestigen. Zijn vertrouwen in de toen tamelijk nieuwe behandelwijze en de vakbekwaamheid van de betrokken oogartsen blijkt wel uit het feit dat hij als een van de eersten zijn ogen liet laseren in de eigen kliniek. Hij koos hierbij voor de optie monovision (zie elders op deze pagina’s). Strenge eisen OLCD is een kleinschalige organisatie. Het vaste team werd vanaf de oprichting heel lang gevormd door dezelfde vijf gedreven ‘oogzorgers’. Naast Martin waren dat de oogartsen Eijkelenboom, Groothuizen en Vos, alsmede officemanager Jeannette van der Tak. Enige tijd geleden is dit team uitgebreid met optometrist Angela de Roock. “Ondanks de bewust kleinschalige opzet komt voor een kliniek als de onze veel kijken”, zegt Martin Struijk. “In de eerste plaats voldoen wij natuurlijk aan de zeer strenge eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en zijn we in het bezit van het belangrijke ZKN-keurmerk. Onze oogartsen bezitten uiteraard het NOG-keurmerk. Verder hebben wij ons volledig geconformeerd aan de richtlijnen van alle relevante beroepsorganisaties. Maar onze eigen protocollen, waarin onze wijze van


Advertentie

) heeft voor vrijwel iedereen een effectieve oplossing

n bril of contactlenzen eer nodig k:

Oogarts Gerard Groothuizen:

Oogarts Albert Vos:

“Lensimplantatie is een “Refractieve niets chirurgie is eval over” prachtige techniek” beslist veilig” terkt team

OLCD kan nu veel meer mensen helpen

Met een ooglaserbehandeling is niet iedereen van bril of contactlenzen af te helpen. Bijvoorbeeld wanneer de sterkte te groot is. Als uitvloeisel van de door staaroperaties opgedane kennis en ervaring zijn nieuwe lensimplantatietechnieken ontwikkeld. Hierdoor is tegenwoordig voor vrijwel iedereen een effectieve oplossing beschikbaar.

Optometristen Angela de Roock en Martin Struijk.

werken is vastgelegd, gaan een stuk verder. Daarmee maken we het onszelf niet gemakkelijk. Het betekent echter wel dat wij niets aan het toeval overlaten. Dit geeft onze cliënten de geruststellende zekerheid dat hun ogen in goede handen zijn. Ook grote verzekeraars zijn daarvan overtuigd. Zo hebben wij overeenkomsten met IZA, IZZ, Trias, Univé en VGZ.” Nieuwe optometrist Tot voor kort nam Martin Struijk alle optometrische aspecten van de behandelingen voor zijn rekening. Sinds enige tijd heeft hij versterking van HBOopgeleide optometrist Angela de Roock. Martin: “Het viel niet mee om iemand te vinden die ik mijn vertrouwen kon geven. Ik leg de lat heel hoog. Niet alleen vakmatig, maar ook wat de persoonlijke omgang met cliënten betreft. En natuurlijk moet je in ons hechte team passen. Wij zijn dus zeker niet over één nacht ijs gegaan toen we besloten om Angela aan te nemen. Zij heeft de interesse en het inzicht die in dit vak onontbeerlijk zijn. Het doet mij daarom veel genoegen dat ook onze cliënten bijzonder over haar te spreken zijn.”

Nieuwe carrièrekansen Een aantal beroepen staat niet open voor mensen die een bril of contactlenzen dragen. Soms is dit afhankelijk van de sterkte van de hulpmiddelen en bij een enkel beroep is helemaal geen hulpmiddel om scherp te zien toegestaan. Dat is een hard gelag als je een bepaalde carrière voor ogen had. Afhankelijk van de situatie kan Ooglaser Centrum Drechtsteden echter door een ooglaserbehandeling of het implanteren van lenzen soms uitkomst bieden. Zo komt een droombaan toch binnen bereik.

Oogarts Gerard Groothuizen is evenals als de andere teamleden al sinds de oprichting verbonden aan OoglaserCentrum Drechtsteden en liet zich eveneens in het eigen centrum laseren. Dat OLCD tegenwoordig ook kunstlenzen implanteert, juicht hij van harte toe: “De beperkingen van het ooglaseren waren wel eens frustrerend als een cliënt graag van zijn of haar bril af wilde, maar niet voor deze behandeling in aanmerking kwam. Tegenwoordig kunnen we gelukkig veel meer mensen helpen. Eigenlijk vrijwel iedereen!” Twee varianten Gerard Groothuizen noemt het implanteren van lenzen “een prachtige techniek, die de mogelijkheden van OLCD sterk heeft vergroot”. Hij legt uit dat ook deze ingrepen, net als de laserbehandelingen, kort duren, zeer nauwkeurig zijn en voor de cliënt weinig belasting opleveren. Bij lensimplantaties is zelfs nagenoeg nooit sprake van napijn. Het vooronderzoek vindt plaats bij

OLCD in Papendrecht, maar de ingreep gebeurt in dagbehandeling in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Eerst wordt één oog behandeld en ongeveer een week later het tweede. Alles bij elkaar verblijft de cliënt per keer zo’n twee uur in het ziekenhuis, waarvan ca. vijftien minuten voor rekening komen van de ingreep zelf. In een enkel geval kunnen de ogen na het implanteren van de lenzen desgewenst nog met de ooglaser worden nabehandeld. Dit ‘finetunen’ zorgt dan voor een absoluut optimaal resultaat. Veraf én dichtbij Oogarts Groothuizen: “Er zijn twee manieren om lenzen te implanteren. Je kunt een lens inbrengen in de voorste oogkamer, vóór de pupil. De natuurlijke ooglens blijft dan gewoon zitten. Bij het andere type ingreep verwijderen we de natuurlijke ooglens en wordt deze vervangen door een kunstlens. Met onze gratis quickscan kan snel aan het licht komen welke techniek voor de betreffende cliënt het meest geschikt is. In tegenstelling tot de ooglaserbehandeling is het bij lensimplantatie mogelijk om beide ogen zowel dichtbij als veraf scherp te laten zien. Deze mogelijkheid ontstaat door het inbrengen van multifocale lenzen met een leesdeel.”

Oogarts Marinus Eijkelenboom:

“Met de ooglaser kunnen we onvoorstelbaar nauwkeurig werken” Apparatuur OLCD is zeer geavanceerd Zo’n vijftien jaar geleden kwam de eerste ooglaserapparatuur beschikbaar. Hierdoor werden ingrepen mogelijk die voordien niet of met veel meer risico’s konden worden uitgevoerd. Inmiddels is de apparatuur verder geperfectioneerd. OLCD-oogarts Marinus Eijkelenboom is er heel enthousiast over.

gecorrigeerd. Uit veiligheidsoverwegingen passen wij uitsluitend LASEK toe. Bij deze behandelmethode hoeft niet te worden gesneden om het oppervlakkige laagje van het hoornvlies los te maken. Vroeger gebruikten we voor dat losmaken alcohol, maar door de nieuwste ontwikkelingen doen we het tegenwoordig bij OLCD nóg nauwkeuriger met onze laser. Na de ingreep herstelt het oog hierdoor sneller.”

Kromming wijzigen Hoewel de ‘oude’ laser zeker nog bij de tijd was, heeft OLCD vorig jaar compleet nieuwe ooglaserapparatuur aangeschaft. Voor geïnteresseerden: het is een Wavelight Allegretto Wave™ Eye-Q Eximer laser. Oogarts Eijkelenboom: “Onze apparatuur is het neusje van de zalm. We kunnen er onvoorstelbaar nauwkeurig mee werken en heel effectief onder meer bijziendheid, verziendheid en cilindrische afwijkingen corrigeren. De apparatuur is zeer gecompliceerd, maar het principe van wat we doen daarentegen vrij eenvoudig. De Eximer laser laat met hele korte pulsen sterk geconcentreerd laserlicht volgens een van tevoren vastgesteld patroon minieme hoeveelheden hoornweefsel verdampen. Zo veranderen we de kromming van het hoornvlies, waardoor de brekingsafwijking op natuurlijk wijze wordt

Monovision Na een laserbehandeling met beide ogen zowel in de verte als dichtbij scherp zien, is boven een leeftijd van gemiddeld 45 jaar meestal niet meer mogelijk. “Maar”, zegt Marinus Eijkelenboom, “ we hebben hiervoor wel een oplossing. We maken dan één oog geschikt om te lezen en het andere corrigeren we zodanig dat de cliënt ermee in de verte scherp kan zien. Dit heet ‘monovision’. Bij het vooronderzoek kijken we of monovision eventueel is aan te bevelen. Vrijwel iedereen die na een positief advies voor deze optie kiest, kan er prima mee overweg. Wie echter na de behandeling niet aan monovision zou kunnen wennen, kan het voor lezen geschikte oog aanvullend laten corrigeren. Je ziet dan in de verte zonder hulpmiddelen scherp, maar hebt wel een leesbril nodig.”

OLCD maakt duidelijke keuzes Brillen en contactlenzen doen niets meer of minder dan het corrigeren van brekingsafwijkingen van het oog. De refractieve chirurgie houdt zich bezig met het corrigeren van zulke afwijkingen door het oog zelf te behandelen. Na zo’n behandeling zijn geen optische hulpmiddelen meer nodig. Albert Vos benadrukt als specialist op dit boeiende medische vakgebied dat de toegepaste technieken volkomen veilig zijn. Oogarts Vos wijst erop dat laser-behandelingen en lensimplantaties kortdurende en weinig belastende behandelingen zijn die al jaren worden toegepast. De veiligheid ervan blijkt volgens hem overduidelijk uit de statistieken. Hij zegt dat refractieve chirurgie niet alleen het leven comfortabeler maakt, maar zelfs problemen kan voorkomen. “In mijn praktijk in het Albert Schweitzer ziekenhuis zie ik dat bijvoorbeeld het dragen van contactlenzen relatief vaak tot vervelende complicaties leidt. Elke collega kan dit beamen. Na een laserbehandeling of lensimplantatie zijn zulke narigheden voorbij.” Geen experimenten OLCD wil de beste en veiligste kliniek zijn. Albert Vos: “Met experimenten houden wij ons niet bezig. Bij onze keuzes staat veiligheid voorop. Een nieuwe techniek moet zich dus dubbel en dwars hebben bewezen voordat wij deze gaan toepassen. Wat de laserbehandelingen betreft, maken wij uitsluitend gebruik van LASEK omdat dit simpelweg de veiligste behandelmethode is. En bij lensimplantaties vindt de feitelijke ingreep plaats in het Albert Schweitzer ziekenhuis omdat wij daar kunnen beschikken over optimale faciliteiten.” Illustratief voor de veiligheid van bijvoorbeeld de laserbehandeling is het feit dat ook Albert Vos zijn ogen heeft laten laseren, net als drie van de vier andere leden van het OLCD-team, Vooronderzoek belangrijk Het grondige vooronderzoek vormt een belangrijk onderdeel van de gedegen werkwijze van OLCD. Daarom is aanzienlijk geïnvesteerd in de modernste computergestuurde meetapparaten. Vos: “Tijdens het vooronderzoek wordt het oog uitgebreid gescreend en leggen onze optometristen met behulp van geavanceerde apparatuur een veelheid van gegevens vast. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk dat wij bij het verrichten van de ingreep voor verrassingen komen te staan. Verder wordt uitgebreid met de cliënt van gedachte gewisseld over wat in diens specifieke situatie de juiste behandeling is. Dit draagt sterk bij aan het ontstaan van een reëel verwachtingspatroon.”

Scan de QR-code met uw smartphone of ga naar www.olcd.nl


12

www.metronieuws.nl

entertainment

2

entertainment

Quote

“Ik krijg veel vragen over een zogenaamde borstverkleining... maak je geen zorgen...ik HOU VAN MIJN BORSTEN!! Ze gaan nergens naartoe!” JESSICA SIMPSON MAAKT OP TWITTER KORTE METTEN MET GERUCHTEN OVER HAAR DUBBEL D’S

Nieuws JORIS VAN BENNEKOM

1

2

De nominaties voor de John Kraaijkamp Musical Awards worden zondag bekendgemaakt in Life4You (RTL 4). Metro voorspelt op www.metronieuws.nl nu alvast de winnaars (zoals Soldaat van Oranje, foto) en presenteert nieuwe categorieën. METRO

VRIJDAG 9 SEPTEMBER 2011

Televisie in 2031: sterren bij je thuis Netcoördinator Publieke Omroep over de televisie in 2031 “Publiek bestaat niet meer, iedereen is deelnemer” Overal schermen en holografisch televisie beleven

“Technisch kan in 2031 alles wat we nu kunnen bedenken. Misschien wordt zelfs onze eigen fantasie de grootste beperking die we gaan krijgen. Dat wil zeggen media zijn overal en altijd, dus ik heb het niet alleen over televisie. Als je wil kun je zelfs in je huiskamer holografisch televisie kijken. Er zal een techniek zijn ontwikkeld waarbij je bij wijze van spreken een zanger in je eigen huiskamer kan laten zingen alsof je hem kan aanraken. Daar zullen ongetwijfeld concepten omheen worden ontwikkeld. We spreken tegen die tijd in alle talen. Motorola is een techniek aan het ontwikkelen waarmee ik nu naar Taiwan kan bellen en dat technisch realtime mijn stem wordt vertaald in het Taiwanees. Degene in Taiwan kan in zijn eigen taal terugpraten naar mij. Wat Google nu doet in tekst, dat krijgen we straks op alle mogelijke manieren. Dat betekent dat we televisie en de media van over de hele wereld kunnen verstaan. Dat gaat op dat gebied een revolutie geven. Nog een andere revolutie die we denk ik gaan zien is dat we door de tijd kunnen gaan reizen. Met alle virtuele technieken die in 2031 voorhanden zijn, denk ik dat we de geschiedenis via media kunnen gaan herbeleven, oftewel tijdreizen. Wat betekent dat voor het publiek? Het publiek bestaat in 2031 niet meer. Iedereen is deelnemer geworden. Mensen kunnen zelf op alle mogelijke manieren media maken, maar er ook

“Is het virtuele leven in 2031 belangrijker geworden dan het echte leven in beleving van mensen?” ROEK LIPS

op allerlei manieren aan meedoen. Wat vraagt dat van de makers? Dat je dat steeds meer moet faciliteren. Dus van uitzenden is het woord voor 2031 faciliteren, het faciliteren van media. In 2031 zullen we te maken hebben met totale inflatie van content. Tegelijkertijd zullen er mooie films blijven, maar het fragmentarisch kijken zal op een hoogtepunt zijn. En dat gaat zover dat zelfs de waarneming van mensen zal veranderen, dat de hersenen van mensen ook gaan veranderen. Die voortekenen kunnen we nu al zien bij de jongste generatie die beter dan wie dan ook met verschillende schermen verschillende dingen kunnen doen, het zogenaamde multitasken. Inmiddels zien we ook dat hersenen van mensen daadwerkelijk langzaam veranderen. Als wij nu naar de televisie zouden kijken van 2031, dan zouden we helemaal gek worden van alle prikkels die op ons afkomen. Maar we groeien daar langzaam naartoe, tegen die tijd vinden we dat prachtig. Ondanks wat over twintig jaar allemaal mogelijk is, ondanks de inflatie van content, één ding komt als een paal boven water te staan en dat is dat de echte kracht van verhalen vertellen voor mediamakers belangrijker wordt dan ooit. Voor iedereen. De vraag wordt wat jouw verhaal is en hoe je dat gaat vertellen op een manier die het voor anderen prettig maakt om tot zich te nemen. Dat is nu heel belangrijk en dat zal in de toekomst nog meer zijn. Tenslotte is voor mij de grootste vraag: is het virtuele leven in 2031 belangrijker geworden dan het echte leven?” KLAAS BOOMSMA

Future Daily

Metro kijkt deze maand in het kader van het project Future Daily vooruit naar 2031. We vroegen netcoördinator bij de Publieke Omroep Roek Lips om zijn toekomstvisie. Gisteren verscheen zijn boek Ben ik in Beeld.

KLAAS.BOOMSMA@METRONIEUWS.NL

Film By The Sea: even naar het strand en terug naar de film

Een rechtbank in Parijs heeft John Galliano (50), de voormalige topontwerper van het Franse modehuis Dior, gisteren veroordeeld tot twee boetes van in totaal 6000 euro voorwaardelijk. Die straf werd opgelegd omdat Galliano antisemitische en racistische uitlatingen heeft gedaan tegen bezoekers van een café in de hoofdstad van Frankrijk. ANP Midnight in Paris met Marion Cotillard en Owen Wilson.

Meer dan vierhonderd films per jaar ziet Leo Hannewijk, de artistiek directeur van Film By The Sea. “Ik heb een wereldbaan”, zegt hij dan ook. Maar het is voor Hannewijk onmogelijk om een favoriet te pikken uit het aanbod van 136 films die vanaf vanavond in Vlissingen - en voor het eerst ook in Terneuzen - te zien zijn. “Maar als ik er echt één moet noemen kies ik Apres le Sud, een Franse mozaïekfilm die niet uitkomt in de Nederlandse bioscoop, maar dus wel bij ons te zien is.” Daarmee noemt Hannewijk bewust een aantrekkelijk aspect van Film By The Sea. Het festival vertoont films die nog geen Ne-

derlandse distributeur hebben en dus misschien alleen in Vlissingen te zien zijn. Daarnaast zijn er veel voorpremières van films die pas volgend jaar officieel in de Nederlandse bioscoop komen. Belangrijkste onderdeel van het programma is de Film- en literatuurcompetitie, waarin twaalf boekverfilmingen meedingen naar de Film By The Sea Award. Een jury met daarin regisseur Paul Verhoeven, actrice Sylvia Hoeks en schrijver Peter Buwalda bepaalt aan welke film de prijs wordt toegekend. Film By The Sea begon 1999 met tienduizend bezoekers en verwelkomde vorig jaar meer dan

Openingsfilm De dertiende editie van het festival opent vanavond met de Nederlandse première van Midnight In Paris, de nieuwe Woody Allen.

veertigduizend mensen. Geheim van het succes? Hannewijk: “Behalve het avontuurlijke programma is dat natuurlijk de omgeving. Het wordt mooi weer. Even naar het strand gaan, even de luchten zien en dan weer terug naar de bioscoop, die combinatie is uiterst aantrekkelijk.” Kijk voor het volledige programma op www.filmbythesea.nl MARIO WISSE


www.metronieuws.nl

entertainment

13

VRIJDAG 9 SEPTEMBER 2011

De lijm van De Zomer Voorbij

Een minuutje

Jan Smit, Nick & Simon, Jan Dulles, Jaap Kwakman, Jaap Witte en Kees Tol maakten weer een De Zomer Voorbij Zondag zijn de Volendammers op tv te zien Kees Tol: De meligheid is ervan af WILLIAM RUTTEN

Cas Hieltjes, zanger van Go Back to the Zoo.

CAS HIELTJES “POPRONDE IS KWEEKVIJVER VOOR TALENT” Het jaarlijks rondreizende muziekfestival Popronde gaat vandaag van start in Nijmegen, waar verspreid door de stad nieuw talent zich mag presenteren. Go Back to the Zoo nam in 2008 deel aan Popronde en is één van de bands die groots doorbrak mede dankzij dit platform, dat dit jaar na Nijmegen nog 26 andere steden aandoet. Vlnr: Jan Smit, Kees Tol, Gerard Joling, Jaap Kwakman en Simon Keizer schieten kleiduif in het zonnige Spanje. Wat herinner jij je van de Popronde in 2008?

Kees Tol is samen met zijn Volendamse vrienden weer tien dagen op pad geweest voor De Zomer Voorbij. Dit jaar toerde het gezelschap met campers door ZuidSpanje en Portugal. De gasten: Henk Westbroek, Gerard Joling, Johnny de Mol, Miss Montreal, cabaretduo JURK!, dj’s Coen en Sander en Angela Groothuizen. Dit is het vijfde seizoen, is de rek er inmiddels niet een beetje uit?

Het blijven natuurlijk zeven jongens die met z’n allen gezellig weggaan. Maar we proberen het toch ieder seizoen weer een beetje anders aan te pakken. Dit jaar is de meligheid ervan af gehaald en worden er geen spelletjes meer gespeeld. Daarvoor in de plaats is er meer muziek te horen.

Wat is jouw rol precies?

Ze noemen me wel het cement of de lijm van De Zomer Voorbij. Dat is ontstaan in het eerste seizoen, nu vijf jaar geleden. Ik ging toen mee als producer, maar als ik wat moest regelen kwam ik wel eens in beeld. En dat vonden de makers leuk, aangezien ik goede vrienden ben met de jongens. Het is altijd lachen. Nu ben ik gewoon ‘one of the guys’. Alleen zing ik niet. Baal je daar nooit van?

O nee, zeker niet. Dat is nooit mijn ambitie geweest. Gaat het niet worden ook. Ik kan er wel eens jaloers op zijn als iemand heel mooi zingt. Maar ik heb absoluut niet de behoefte om er tussen te gaan staan met m’n gitaar.

Zou je niet meer presentatiewerk willen doen?

Dat doe ik al voor Sterren.nl, maar ik heb inderdaad al meerdere keren aangegeven dat ik graag wil groeien binnen de TROS en meer presentatieklussen wil doen. Maar het is aan de TROS om te zeggen: we hebben iets. Iets anders. Aangezien jij van het regelen bent: heb je al iets georganiseerd voor het vrijgezellenfeest van Jan Smit? Hij trouwt in november.

Niet tijdens De Zomer Voorbij, en voor de rest ga ik daar natuurlijk niks over zeggen. Dat begrijp je. Het blijft een verrassing. De Zomer Voorbij, zondag, 21.20 uur, Nederland 3

Dat het heel leuk was. We hadden een demo’tje gemaakt, dat moet je dan inleveren en als je geluk hebt word je geselecteerd. Maar als je geselecteerd bent moet je ook nog gevraagd worden om te komen spelen en eigenlijk ging dat heel goed, want we werden heel vaak gevraagd. Ik denk iets van vijftien keer, van de twintig verschillende steden die er toen waren. We hadden toen nog maar vijf nummers ofzo, dus we moesten snel meer nummers maken en ook nog echt leren om live te spelen. Dus jullie werden meteen in het diepe gegooid?

Ja, nou ja, het was niet altijd diep, want soms speelde je voor

METRO

Do 17 November 2011 Heineken Music Hall

Amsterdam

www.milow.com | www.friendly-fire.nl

Ja, het is echt een kweekvijver voor talent, ik denk dat het voor nieuwe bands veruit het belangrijkste is om aan mee te doen en om van te leren. Ik zou echt zeggen ‘schaf dan maar de Grote Prijs af’. Ik vind het echt een heel goed initiatief en het heeft ons heel erg geholpen. Het is als band gewoon erg moeilijk om optredens te krijgen in het begin, want als niemand je nog echt kent heb je een soort extra zetje nodig. En de Popronde doet dat. EDWIN VAN DALEN

Zet uw geld aan het werk!

I Am Oak-frontman Thijs Kuijken.

De Utrechtse act I Am Oak heeft gisteravond de 3VOOR12AWARD 2011 gewonnen voor het album Oasem. Het is de achtste keer dat deze jaarlijkse muziekprijs voor het beste Nederlandse album is uitgereikt. “Ik vind het een grote eer om deze award winnen, ik had het echt niet verwacht”, aldus brein achter de band Thijs Kuijken. “Er waren zoveel grote namen genomineerd, ik schatte mijn kansen minimaal in. De gewonnen geldprijs ga ik gebruiken voor het nieuwe album.” Aan de prijs is een gelbedrag van 1203,12 euro verbonden.

Dus het zou zonde zijn als bijvoorbeeld door cultuurbezuinigingen dit in de toekomst niet meer zou kunnen plaatsvinden?

MERIKE WONING

presents

I Am Oak winnaar 3VOOR12AWARD

vijf mensen in een of andere kroeg. Maar ik ben wel echt groot fan van de Popronde, ik denk dat het echt heel belangrijk is voor Nederlandse bands. Als je kijkt naar welke bands allemaal hebben meegedaan aan de Popronde en het daarna goed hebben gedaan, dat zijn er toch best wel veel. Als je kijkt naar de Grote Prijs (van Nederland, red.), ik weet niet of jij een winnaar in de categorie bands zou kunnen opnoemen?

Kaartverkoop via www.ticketmaster.nl en 0900 3001250 (45 cpm)

entree 35 euro (ex. servicekosten)

www.microkrediet.nl


14

www.metronieuws.nl

weer

VRIJDAG 9 SEPTEMBER 2011

Puzzels

Colofon

Weer

Hoofdredacteur: Robert van Brandwijk Eindredactie: Marije van ‘t Hoog, Erik Jonk Nieuwsredactie: Klaas Boomsma, Iris Cohen, Ruben Eg, Niels Rigter, Jeroen van Wieringen, Milou van der Will Sport: Jeroen Haverkort, Marieke van der Voort, Luc Wierts Entertainment: Edwin van Dalen, Mario Wisse, Merike Woning Amsterdam: Marlies Dinjens, Wout Maas, Anne-Fleur Pel Rotterdam: Job Halkes, Jelle van de Kamp, Laura Tenret Webredactie: Dave van Aken Beeld en vormgeving: Linda Oudendijk, Enzo Peters, Eefje Savelkoul, Marcel Smit Fotograaf: Richard van der Klaauw Correctie: Wilke Martens Stagiaires: Nikki van Duuren, Laurens Groeneveld, Puck Roest Algemeen directeur/ uitgever: Silvio de Groot Commercieel directeur: Marcel den Hoed Distributie: Jurriaan Otting. Metro is ‘s werelds grootste gratis dagblad met 65 edities in 21 landen en 15 talen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Metro is politiek en religieus onafhankelijk en wil lezers in 20 minuten op de hoogte brengen van het nieuws van de afgelopen 24 uur. Metro wordt dagelijks gelezen door meer dan 17 miljoen wereldburgers. Metro Holland BV Postbus 90009 1006 BA Amsterdam tel: 020 - 511 4000

Gevraagd:

Productiemedewerkers Expeditiemedewerkers Vorkheftruckchauffeurs Stuwers

Wilt u Want Engels to learn leren? Dutch? INSCHRIJVING VOOR NIEUWE AVONDCURSUSSEN:

12 -16 September 2011 17.30 - 20.00

GEEN AFSP RAA NODIG K !

Tel: solliciteren tussen 9.00 uur en 13.00 uur Telefoonnummer:

010-4800082

Metro Rotterdam Westblaak 224 3012 KP Rotterdam tel: 010 - 206 03 20

Geboren om te schitteren... geef hem die kans! Geef op giro 809 acht Wereldwijd overlijden jaarlijks baby’s miljoen kinderen en pasgeboren voorkomen aan ziektes die eenvoudig te erfte! en te genezen zijn. Stop kinderst krijgen kans de moet Want elk kind om te schitteren. .nl hildren www.savethec

Een sterk dynamische groeiende onderneming in de metaal verspanende branche is opzoek naar gemotiveerde medewerkers in de volgende functies: ZELFSTANDIGE CNC-DRAAIERxAlle niveaus xCambridge exam voorbereiding xIELTS x Gespecialiseerde cursussen

(FANUC /MAZATROL -besturing)

ZELFSTANDIGE CNC FREZER(FANUC- besturing)

Meer informatie? Bel 010 282 7820 of mail naar info@british-english.nl       

Uw sollicitatie brief met uw cv gaarne richten aan:

Specialists in Language.

MDG TECHNIEK HOLLAND B.V. SEXTANTSTRAAT 51 2901 ZZ CAPELLE AAN DEN IJSSEL T.a.v. Dhr. S. Gobinda

Meent 106 (Minervahuis 1) 3011 JR Rotterdam

Santi@mdg-techniek.nl

info@british-english.nl        www.british-english.nl


www.metronieuws.nl

televisie

15

VRIJDAG 9 SEPTEMBER 2011

Film keuze

PHILE DEPREZ

Ned 1

Night At The Museum.

Rare avonden in het museum Night At The Museum RTL5, 20.30 uur

Larry Daley gelooft dat er iets groots voor hem staat te gebeuren. Dan wordt hij aangenomen als nachtwaker bij het Museum of Natural History. Tijdens zijn diensten gebeuren er vreemde dingen.

Ober wil een nieuw leven Ober Nederland2, 23.00 uur

Als de vijftigjarige ober Edgar genoeg heeft van zijn miserabele bestaan, gaat hij letterlijk verhaal halen bij de man die hem schrijft. Hij wil gelukkig zijn. Regie: Alex van Warmerdam.

Griezelverhaal wordt waarheid Sam’s Lake RTL8, 20.30 uur

Sam gaat met een groepje vrienden naar een afgelegen meer. Sam vertelt het verhaal over de jongen die zijn familie vermoordde en dat niemand weet waar hij is gebleven. Dan wordt er een moord gepleegd.

Avonturen in de jungle Welcome to the jungle RTL5, 22.45 uur

Beck is een premiejager en neemt nog één laatste klus aan. Deze opdracht brengt hem naar de jungle van Brazilië waar hij Travis, de zoon van de gangster, op moet sporen.

17:59 EenVandaag 18:00 NOS Journaal 18:15 EenVandaag 18:45 NOS Sportjournaal 19:00 Licht uit, spot aan 19:25 Dokters aan de Costa 20:00 NOS Journaal 20:30 Flikken Gent 21:25 Opgelicht?! 22:25 Blik op de weg 23:00 Knevel & Van den Brink 20.30 uur Flikken Gent: Het flikkenteam zet alles op alles om Marie terug te vinden. Emma is zwaar aangeslagen en wordt van de zaak gehaald. Als ze informatie heeft, moet ze een keuze maken: met de flikken, of zonder.

23:55 NOS Journaal

RTL 5 17:35 The king of Queens 17:50 Flodder 18:25 Flodder 19:00 Topchef: De 12 provincies 20:00 Wie is de chef? 20:30 Night at the museum 22:45 Welcome to the jungle

Heeft u een hoge bloeddruk? Dat kan uw nieren onherstelbaar beschadigen. 1 op de 5 mensen met een hoge bloeddruk heeft zelfs chronische nierschade. Dat is nog geen reden tot paniek. Maar wel een reden om één keer per jaar uw nieren te laten controleren. Want als u er tijdig bij bent, is nierschade vaak te beperken. Door gezonder te leven en door behandeling met medicijnen. Meer weten? Ga naar nierstichting.nl of bespreek het met uw huisarts.

Ned 2 17:30 Hommage Rogier van Otterloo 18:20 That's the question 18:50 Man bijt hond 19:20 Goudmijn 19:50 De wandeling 20:25 Lachen na de Twin Towers 21:15 Reporter 20.25 uur Lachen na de Twin Towers: Tien jaar na de aanslagen in New York komen Jan Jaap van der Wal, Erik van Muiswinkel, Jetty Mathurin en Claudia de Breij bijeen in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Ned 3

RTL 4

18:00 Amika 18:23 Het Klokhuis 18:45 NOS Jeugdjournaal 19:00 SpangaS 19:30 De Wereld Draait Door 20:25 De Rekenkamer 21:05 House Ibiza 21:55 Miranda 22:30 PowNews 22:55 NOS op 3 23:10 Geen probleem 23:45 De Wereld Draait Door 21.05 uur House Ibiza: In een villa op Ibiza ontvangen Rutger Castricum en Dominique Weesie gasten uit de politiek, media, sport en entertainment.

GETTY IMAGES

SBS 6

19:30 RTL Nieuws 19:55 RTL Weer 20:00 Goede tijden, slechte tijden 20:30 Holland's Got Talent 22:30 Hotter than my daughter 23:30 RTL Nieuws 23:40 RTL Weer 23:45 RTL Boulevard 20.30 uur Holland’s Got Talent: Talentenjacht waarin wordt gezocht naar verborgen talent. Iedereen die denkt talent te hebben, mag voor de jury laten zien wat hij of zij in huis heeft. Juryleden: Patricia Paay, Gordon en Dan Karaty.

17:05 Een nieuw huis in 60 min. 18:05 Huizenjacht 19:00 Hart van Nederland 19:20 Shownieuws 20:00 Dieren op spreekuur 20:30 10 jaar 9/11: 9/11 22:40 Hart van Nederland 22:55 Shownieuws 23:00 Piets weerbericht 23:05 Shownieuws 23:30 10 jaar 9/ 11: Na de val van de Twin Towers 20.30 uur 10 jaar 9/11: 9/11: Een documentaire over de brandweer van New York op 11 september 2001.

VRIJDAGAVOND FILMPREMIÈRE MAJESTEIT

RTL 7 20:10 Operation repo: Payback time! 20:30 Voetbal International 22:00 RTL Voetbal: Jupiler League 23:00 Leven als een prof

RTL 8 18:10 The bold and the beautiful 18:40 Dr. Phil 19:30 Bevallingsverhalen 20:00 Het verhaal achter plastische chirurgie 20:30 Sam's lake 22:15 As the world turns 23:05 The young and the restless

Net 5 18:10 Living with Fran 18:35 MasterChef Australia 19:35 Extreme home makeover 20:30 Law & Order: Special Victims Unit 21:25 Criminal intent 22:20 Without a trace 23:10 Cold case

Veronica

GEEN PANIEK!

NICK VAN ORMONDT

CORBINO

18:40 According to Jim 19:05 Two and a half men 19:30 That 70's Show 20:00 The big bang theory 20:30 Top Gear 21:35 Top Gear 22:40 Wegmisbruikers! 23:40 The real axmen: Houthakkers in Noord-Amerika

Comedy Central 19:30 The middle 19:55 Family guy 20:25 American dad! 20:50 South Park 21:20 Tosh.0 22:10 The Graham Norton Show

VANAVOND 20:30

ABONNEER NU! GA NAAR WWW.FILM1.NL/ABONNEREN


16

www.metronieuws.nl

auto

+ plus

VRIJDAG 9 SEPTEMBER 2011

Ford maakt veilige snufjes bereikbaar Menselijk falen blijft de grootste uitdaging voor veiliger verkeer Het goede nieuws: er komen steeds meer systemen in auto’s die de inzittenden beter beschermen. Het slechte nieuws: doorgaans zitten deze in dure auto’s, die voor Jan met de pet onbetaalbaar zijn. Hier wil Ford mee afrekenen. Ford heeft een aantal veilige en handige hulpjes in de aanbieding, die ook nog eens uiterst betaalbaar zijn. En een primeur voor Ford: het automerk heeft een paar opblaasbare gordels ontwikkeld voor de passagiers achterin. Autorijden wordt steeds veiliger. In Nederland kwamen vorig jaar 640 personen om bij een verkeersongeval. Dat zijn er nog steeds 640 te veel, maar nooit eerder overleden zo weinig mensen in het verkeer. Omdat de mens de zwakke schakel is en blijft, zoeken autofabrikanten het

steeds meer in technieken die de bestuurder een handje kunnen helpen. Ford heeft er een aantal. Het Blind Spot Information System (BLIS) bijvoorbeeld. Dit geeft met een signaal aan dat er in de dode hoek van de bestuurder een voertuig zit en dat scheelt even over de schouder kijken. Active City Stop (ACS) is een ander systeem dat bloed op het wegdek kan voorkomen. Bij ACS stopt de auto bij lage snelheden vanzelf op het moment dat er een belemmering, bijvoorbeeld een fietser of voetganger, is. Een anders systeem heet Traffic Sign Recognation (TSR), dat ervoor zorgt dat de auto zelf verkeersborden en andere aanwijzingen herkent en doorgeeft aan de bestuurder. Active Park Assistent (APS) is niet zozeer veilig, als wel erg handig, want APS zorgt ervoor dat de auto zich-

Ford en zijn foefjes

Een Ford die is uitgerust met Active City Stop stopt bij lage snelheden vanzelf als er een obstakel opdoemt.

zelf inparkeert. En voor de achterpassagiers heeft Ford veilig nieuws met de opblaasbare gordels achterin. Voorin had je ze al, maar achterin is nieuw. Door

deze gordels met een ingebouwde airbag wordt de energie die vrijkomt bij een ongeluk beter verspreid, waardoor ernstig letsel wordt voorkomen. HANS PEIJS

www.citroen.nl

NOG

51 GEEN WEGENBELASTING GEEN BPM SLECHTS 14% BIJTELLING

DAGEN VOORRAADVOORDEEL BIJ CITROËN De opblaasbare gordel.

De auto belt 112 zelf wel CITROËN C1

TOT 25% GRATIS Vanaf

€ 6.540

CITROËN C3

TOT 25% GRATIS Vanaf

€ 10.290

Ook verkrijgbaar als e-HDi diesel:

GEEN WEGENBELASTING GEEN BPM SLECHTS 14% BIJTELLING

BEKIJK DE ACTUELE VOORRAAD OP WWW.CITROENCARSTORE.NL

Gem. verbruik: 1/100 km: 4,5-6,7; km/l 14,9-27,8; CO2: 93-155 gr/km *Prijzen zijn incl. BTW en BPM, excl. verwijderingsbijdrage, leges en kosten rijklaar maken en na aftrek voorraadkorting en Citroën afscheidspremie. De afscheidspremie is geldig

voor inruilauto’s van 1995 en ouder. 25% is gebaseerd op de Citroën C1 Séduction en Citroën C3 Selection o.b.v. productvoordeel Selection, voorraadkorting en afscheidspremie. De voorraadkorting op de Citroën C3 e-HDi versies bedraagt € 1.000. Alle aanbiedingen zijn geldig t/m 31 oktober 2011 bij de aan de actie deelnemende Citroën verkooppunten. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van de standaardmodellen. Prijs- en specificatiewijzigingen voorbehouden. Bel 0800-CITROEN (0800-2487636) voor een proefrit of informatie, en kijk voor de actievoorwaarden op www.citroen.nl.

Een bestuurdersstoel die de hartslag van de bestuurder monitort en ingrijpt als dat nodig is. Dit is één van de nieuwe technieken die binnen niet al te lange tijd beschikbaar komt. Langzamerhand rijst de vraag waar nog terrein gewonnen kan worden? Veiligheidsdeskundige van Ford Dirk van Oirschot zegt daarover: “Een belangrijk aandachtspunt is momenteel dat de auto meedenkt wanneer er een ongeval is gebeurd. Zoals de auto die zelf 112 belt en de coördinaten van de auto doorgeeft.” HANS PEIJS


www.metronieuws.nl

travel Metro gaat op zoek naar de meest weldadige plekken op aarde We beginnen in eigen land Een Aziatische wellnesservaring in Zutphen bij Health Spa Ryokan

Wellness op z’n Aziatisch Natuurlijk is een avond op de bank hangen heerlijk. Maar vaak ben je het ontspannen gevoel dat je er aan overhoudt binnen no time weer kwijt. Soms is er meer nodig om tot jezelf te komen. Een dagje spa bijvoorbeeld. De komende tijd gaat Metro op zoek naar de meest weldadige plekken op aarde. En we beginnen in eigen land. Als ze érgens verstand hebben van wellness dan is het wel in Azië. Op een vliegtuig stappen om kennis te maken met de Oosterse manier van ontspannen? Nergens voor nodig. Met een dagje Zutphen kom je een heel eind. Eerlijk is eerlijk, bij Zutphen denk je niet direct aan eeuwenoude Oosterse badrituelen, shiatsu massages en Japanse theetuinen. Toch is deze Hanzestad the place to be als je een Aziatische wellnesservaring wilt ondergaan in eigen land. Want in Zutphen vind je Health Spa Ryokan. Koikarpers Het eerste wat opvalt aan deze health spa is zijn exotische naam. Ryokan verwijst naar een traditioneel Japans wellnesscentrum. Van oorsprong is een ryokan een tussenstop op de oude handels-

routes in Japan. In een ryokan draait alles om ultieme harmonie. Zo dienen het gebouw en de tuin aangepast te zijn aan de omliggende natuur en zijn de constructie, de materialen en zelfs de bedrijfsvoering hierop afgestemd. Dat Health Spa Ryokan perfect uitgebalanceerd is, zie je er aan de buitenkant echter niet aan af. Pas binnen begrijp je wat deze spa tot zo’n harmonieuze plek maakt. De sfeer is er sereen, de sushi van uitsluitend biologische ingrediënten verrukkelijk en het personeel vriendelijk. Een eyecatcher is de tuin met Japanse saunahuisjes, een vijver met koikarpers en typisch Japanse esdoorns. Zwarte zeep Wil je een typisch Japanse behandeling uitproberen dan is het

17

VRIJDAG 9 SEPTEMBER 2011

Suku-Rabu ritueel een aanrader. Dit ritueel begint in het Japanse stoombad waar je jezelf van top tot teen insmeert met ‘black soap.’ Deze zwarte zeep - die niet al te fris ruikt - is gemaakt van natuurlijke bestanddelen en schijnt wonderen te doen voor je huid. Vooral als je last hebt van eczeem en acné. Na het inzepen volgt een scrub waarbij je op verwarmde marmeren platen ligt en wordt overgoten met warm water. Vervolgens word je ingezeept met een olijfzeep en afgespoeld. Na afloop van het ritueel krijg je een kopje groene thee. Rechtop loungen Hoe uitgebalanceerd Ryokan ook is, een minpuntje is er wel. Erg groot is deze health spa namelijk niet. Het aantal loungebanken is bovendien beperkt. Op een rustige dag is dat geen probleem, maar wordt het druk dan loop je kans dat het rechtop loungen wordt op een stoel. En dat is toch wat minder aangenaam. Meer weten? Kijk dan op www.ryokan.nl

EVELYN VAN HASSELT

TRENDS@METRONIEUWS.NL

Getest

Lekker genieten van het bubbelbad.

LEKKER ETEN EN DRINKEN IN RUIM SAUNACOMPLEX Wat: Thermen Bussloo Waar: Voorst Beoordeling: 8

gerechten. Niet goedkoop, maar ook niet te duur. De verse sappen zijn een echte aanrader.

Algemeen: Thermen Bussloo heeft zijn zaken prima op orde. Genoeg ruimte in een prachtige omgeving. Volgend jaar komt er zelfs een hotel bij.

Service: Vriendelijk personeel

ontvangt je, wijst je de weg en zorgt voor het eten en drinken. Extra’s: Een bezoek aan Ther-

Temperaturen: Hoewel de temperaturen in de sauna’s zelf prima op orde zijn, laten die van de douches en de dompelbaden iets te wensen over.

men Bussloo is niet compleet zonder een behandeling aan het lichaam. Je kunt onder meer kiezen voor de traditionele massages of gezichtsbehandelingen, maar een aanrader is de zogeheten klankmassage.

Eten en drinken: Een prima kaart, met meer dan alledaagse

Lees meer op www.metronieuws.nl/ reizen JEROEN VAN WIERINGEN

Citytrip, vakantie, zaken: met airberlin de hele wereld over Een selectie uit de aanbiedingen vanaf Düsseldorf, Keulen en/of Münster

Oostenrijk, o.a. Wenen Spanje, o.a. Malaga Caribisch gebied, o.a.Curaçao All-inprijs per enkele reis op geselecteerde vluchten incl. service en topbonus miles

Informatie en boekingen via airberlin.com, onze 24 uursservice op 0900 737 8000 (€ 0,20/min.) en uw reisbureau

Vanaf Amsterdam: non-stop Mallorca

44 99 v.a. € 69 99 99 v.a. € 329 v.a. €


18

www.metronieuws.nl

sport

3 sport Quotes

“Om eerlijk te zijn, snapte ik helemaal niets van de staking. Het enige wat ik wel weet, is dat ik niet kan wachten om weer te beginnen.” ZLATAN IBRAHIMOVIC IS BLIJ DAT AC MILAN VANAVOND EINDLEIJK KAN

{{DATE}}

“De P staat voor prijzen en punten” VINCENT JANNINK/ANP

Leroy Fer is eindelijk van FC Twente “Ik heb nooit gedacht dat het niet zou rondkomen” Basisplaats nog onzeker Als een volleerd reisgids liet FC Twente-coach Co Adriaanse zijn nieuwste aanwinst Leroy Fer de Grolsch Veste zien. “Kijk, daar zit Vak P, al weet ik niet waar de P voor staat.” Alert antwoordde Fer “voor prijzen en punten”. Het ontlokte bij Adriaanse een grote glimlach op zijn gezicht. Fer, die rugnummer acht krijgt bij de Tukkers, was vooral blij en opgelucht dat hij eindelijk Twente-speler is. “Afgelopen periode was niet de leukste, maar ik heb altijd alles gegeven voor Feyenoord. Ook tijdens de voorbereiding op dit seizoen en de eerste vier competitieduels. Moeilijk vond ik dat niet, ook omdat ik wist wat ik wilde. Ik heb nooit gedacht dat het niet zou rondkomen. Het afscheid was heftig, ik heb mijn hele jeugd en vier jaar in het eerste bij Feyenoord gespeeld. Met veel mensen was ik erg close. Maar iedereen gunde

“Ik heb gejuicht”

AFTRAPPEN IN DE SERIE A.

“We hebben laten zien dat het niet noodzakelijk was om veel uit te geven” REAL MADRID-COACH JOSÉ MOURINHO VOND HET NIET NODIG MEER DAN 59 MILJOEN EURO AAN NIEUWE SPELERS UIT TE GEVEN DEZE ZOMER.

Programma Eredivisie Morgen Roda JC – FC Twente De Graafschap – NEC ADO Den Haag – RKC AZ – Vitesse Heracles Almelo – Ajax Zondag SC Heerenveen – FC Groningen NAC Breda – Feyenoord VVV Venlo – PSV Excelsior – FC Utrecht Stand 1. FC Twente 4 12 12-2 2. Ajax 4 10 15-5 3. AZ 4 9 10-3 4. PSV 4 9 11-4 5. Feyenoord 4 8 8-3 6. Vitesse 4 7 7-5 7. RKC Waalwijk 4 7 6-4 8. NEC 4 7 6-7 9. FC Utrecht 4 5 6-5 10. Heracles 4 5 6-6 11. FC Groningen 4 4 7-9 12. ADO Den Haag 4 4 5-7 13. Roda JC 4 3 9-6 14. Graafschap 4 2 4-10 15. VVV 4 2 3-10 16. Heerenveen 4 2 6-14 17. NAC 4 1 4-7 18. Excelsior 4 1 2-11

me de transfer. Dit is iets wat bij het voetbal hoort. Twente speelt om de titel en Europees. Hier kan ik me doorontwikkelen.” Of Fer morgen tegen Roda JC in de basis start is twijfelachtig. “De coach heeft me eerlijk gezegd dat het team momenteel staat. Ik moet me te bewijzen. Het zou mooi zijn als ik een paar minuten pak.” Op 18 december staat Feyenoord-FC Twente op het programma. Fer weet het: “Ik zou niet weten hoe ik onthaald word. Hopelijk goed, want Feyenoord zit voor altijd in mijn hart.” Adriaanse: “PSV en Ajax sterker geworden.” Zie www.metronieuws.nl/sport

JEROEN HAVERKORT JEROEN.HAVERKORT@METRONIEUWS.NL

Leroy Fer stapt niet helemaal een onbekende wereld binnen. Van zijn Feyenoordperiode kent hij Denny Landzaat en Dwight Tiendalli nog en in Jong Oranje speelt hij met Steven Berghuis en Ola John (foto). Laatstgenoemde is erg blij met de komst van Fer. “Met Jong Oranje zaten we vorige week in Bulgarije. Ik zat met Leroy achterin de bus en hij zat aan de telefoon. Toen hij klaar was zei hij dat het rond was. Ik heb hard gejuicht. Leroy is niet alleen een goede speler, maar ook een vriend.”

Leroy Fer, de nieuwe nummer acht van FC Twente.

VINCENT JANNINK/ANP

Partij Roddick ondanks droog weer afgebroken JASON SZENES/EPA

Na twee dagen oponthoud door zware regenbuien heben de laatste tennissers zich geplaatst voor de kwartfinales. Rafael Nadal en Andy Murray hadden weinig moeite met respectievelijk Gilles Müller (7-6 6-1 6-2) en de Amerikaanse sensatie Donald Young (6-2 6-3 6-3 ). Andy Roddick en David Ferrer moesten ondanks droog weer hun partij onderbreken. Door scheurtjes in het hardcourt kwam er alsnog regen op de baan. De partij die woensdag al snel werd afgebroken en gisteren nog eens, werd voortgezet op baan 13. Roddick klopte Ferrer met 6-3 6-4 3-6 6-3. John Isner haalde voor het eerst in zijn carrière de laatste acht van ene grandslam door Gilles Simon te verslaan (7-6 3-6 7-6 7-6) Serena Williams haalde bij de vrouwen zonder problemen de

van Marwijk tegen VI radio. METRO

Kort nieuws

Pfeiffer heeft Mollema ook maar Söderling geveld een dag in groen

NEIL MUNNS/EPA

PUNTEN. Bauke Mollema heeft de groene puntentrui na een dag weer moeten teruggeven aan Joaquin Rodriquez. De Groninger van Rabobank, die eerder ook al een dag de rode leiderstrui droeg, staat nog steeds vierde op 24 tellen van nummer drie Bradley Wiggins en 2.05 van leider José Cobo. De ritzege in de Vuelta ging naar Francesco Gavazzi van Lampre. METRO

Oranje kiest Krakow als uitvalsbasis Overleg op de werkvloer.

laatste vier (7-5 6-1 tegen Pavlyuchenkova). De organisatie van de US Open gaat er nog steeds van uit dat het toernooi zondag kan worden beëindigd. METRO

EK. Oranje zal Krakow als thuis-

basis gaan gebruiken tijdens het EK van 2012 in Polen en Oekraïne. Het Nederlands elftal zal als groepshoofd de duels gaan spelen in Kharkiv of Gdansk. “In Krakow kunnen we trainen in het prachtige stadion van Wisla Krakow”, zei bondscoach Bert

ENERGIE. Robin Söderling heeft de ziekte van Pfeiffer. De Zweedse tennisser had zich al afgemeld voor de US Open en nu is daarvoor ook de reden bekend geworden. “Het verklaart ook waarom ik zo weinig energie heb”, zei de Zweed die al al twee maanden geen wedstrijd meer heeft gespeeld. METRO


19

sport

OLAF KRAAK/ANP

Metro interview

Stijve spieren? Gebruik Spiroflor Sport Warm Gezondheidsproduct. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Hiddink onder druk, Russische club Anzji wil coach inlijven EPA

Linksbuiten Derk Boerrigter scoorde in vier competitiewedstrijden voor Ajax al drie keer.

Ajacied raakte soms in paniek als iemand hem verrot schold Maar het heeft hem wel gemaakt tot de speler die hij nu is

BOERRIGTER:

VAN BEZEMSTEEL TOT ECHTE KEREL Derk Boerrigter, vorig seizoen nog RKC’er, is een van de sensaties van de Eredivisie. “Alle tegenslag heeft van mij een echte man gemaakt”, lacht de 24-jarige linksbuiten breeduit. Metro legde de Ajacied een aantal stellingen voor. Het feit dat ik nu al moeiteloos mee kan met Ajax verbaast mij...

Nee. Ik wist dat ik niet onder zou doen voor het niveau. Die bevestiging kreeg ik al in het seizoen 2009/2010, toen ik met RKC in de Eredivisie speelde. Wel heeft het mij verrast dat de trainer me meteen een basisplaats heeft gegeven. Ik kom toch uit de Jupiler League en heb in de voorbereiding drie weken gemist door een blessure. Het publiek heeft de echte Derk Boerrigter al gezien...

Haha, ik begin pas net. In de eerste competitieduels ging het inderdaad erg lekker, maar op honderd procent zit ik nog niet. Conditioneel gezien valt nog winst te boeken. Ook wil ik straks veel meer kunnen met rechts. Dat ik in mijn eerste periode in Amsterdam niet ben doorgebroken, is mede de schuld van Ajax...

Misschien wel, ja. Mentaal en fysiek gezien was ik nog niet sterk genoeg. Maar ik heb ook geen echte kans gekregen. Wellicht had Ajax me iets meer

begeleiding moeten geven. Het is best eenzaam als je plots alleen in een appartementje zit, ver weg van vrienden en familie. Bovendien moest ik nog van alles leren. Ik kon niet eens een ei bakken. Als je dan ook nog eens in een veel hardere voetbalcultuur terecht komt, is het lastig zonder hulp. Ik heb er spijt van dat ik op mijn 18e de jeugd van FC Twente al verruilde voor Ajax...

Nee, alhoewel het zeker geen makkelijke tijd was. Vergeleken met het oosten gaat het er in Amsterdam toch een stuk harder aan toe. Ik liet me nogal eens overrompelen. Ik was misschien iets te lief, raakte soms in paniek als iemand me verrot schold. Maar ik heb uiteindelijk wel geleerd om voor mezelf op te komen. Mijn eerste periode bij Ajax heeft me gevormd tot de speler die ik nu ben. Na de aanvankelijke teleurstelling over Ajax volgden in de Jupiler League een aantal vervelende blessures. Alle tegenslag heeft mij de mentale hardheid gegeven om het te maken in de top...

Ja. Toen ik op mijn 18e naar Amsterdam kwam, was alles in mijn leven nog super gegaan. Met voetballen ging het top, tijdens gymnastiek was ik de beste en ook het vwo ging me gemakkelijk af. Bij Ajax moest ik plots genoegen nemen met de

De druk op Guus Hiddink neemt steeds verder toe. De bondscoach van Turkije was aangetrokken om het land naar het EK 2012 in Polen en Oekraïne te leiden, maar of de ploeg zich daadwerkelijk kwalificeert, is allerminst zeker. De Turkse fans en pers zijn zowel ontevreden over de resultaten als het spel. Velen van hen willen dat de Nederlandse trainer zo snel mogelijk vertrekt. Na de 0-0 van afgelopen dinsdag in Oostenrijk moest de spelersbus onder politiebegeleiding naar het hotel worden begeleid. Zo’n honderd fans riepen om het ontslag van de coach. Turkije staat na acht van de tien kwalificatieduels tweede in groep A met veertien punten uit acht wedstrijden, nummer één Duitsland is niet meer te achterhalen, nummer drie België heeft twee punten minder dan Turkije. Alleen de beste nummers twee plaatsen zich ook voor het eind-

bank of tribune, bij Haarlem raakte ik zwaar geblesseerd. Natuurlijk is het pijnlijk om voor het eerst in je leven met tegenslag om te moeten gaan. Maar misschien had ik dat juist wel nodig om volwassen te worden. Tegenslag krijgen is niet erg, zolang je er mentaal gezien maar beter uitkomt. Via Haarlem, FC Zwolle en RKC Waalwijk ben je weer op het oude nest beland. Van de 3,5 seizoenen Jupiler League heb ik veel geleerd...

Absoluut. In de Jupiler League krijg je te maken met veel fysiek geweld. Je wordt daar echt een kerel van. Pas kwam ik een oude bekende tegen. ‘De laatste keer dat ik jou bij Ajax zag, was je nog een bezemsteel’, zei hij. Dat kun je nu niet meer van mij zeggen. MARIEKE VAN DER VOORT MARIEKE.VANDER.VOORT@METRONIEUWS.NL

toernooi. Mocht het Hiddink te veel worden, dan hoeft hij waarschijnlijk niet lang te treuren. Het Russische Anzji Machatsjkala, waar ook oud-PSV’er Balázs Dzsudzsák actief is, heeft naar verluidt al een flinke zak geld klaarliggen voor zijn komst. METRO vriendschappelijke interland tegen de Verenigde Staten, maar is bijtijds hersteld. METRO

Kort nieuws NIKOS PARASCHOAS/EPA

Sjaak Swart ‘Mister Ajax’ Sjaak Swart is van grote waarde voor Derk Boerrigter. “Hij geeft me vaak tips en belt me na wedstrijden altijd op om te bespreken wat goed en minder ging”, zegt de aanvaller over de man die tevens zijn zaakwaarnemer is. “En van wie kan ik nu beter advies krijgen dan Sjaak Swart, een van de beste Nederlandse buitenspelers ooit?”

Guus Hiddink.

Turnkampioen mishandelt taxichauffeur OPGEPAKT. De Amerikaanse tur-

ner Paul Hamm, die in 2004 in Athene olympisch goud won op de meerkamp, is in Columbus opgepakt voor het mishandelen van een taxichauffeur. Hamm kon het met de chauffeur niet eens worden over de prijs van een taxirit, waarop hij de chauffeur zou hebben geslagen en getrapt. Ook een raam van de taxi sneuvelde bij de ruzie. Volgens de politie wordt Hamm onder meer vervolgd voor mishandeling. Hij moet 15 september voor de rechter verschijnen. ANP

Jan Vertonghen is weer fit voor Ajax HERSTELD. Ajacied Jan Vertong-

hen is bijtijds hersteld voor het uitduel morgen tegen Heracles Almelo. De aanvoerder miste dinsdag nog met België de

Groningen-spits David Texeira speelgerechtigd MEESPELEN. FC Groningen-aanwinst David Texeira kan zondag gewoon meespelen in de derby tegen sc Heerenveen. De werkvergunning van de Uruguayaanse jeugdinternational is op tijd afgegeven en ook de KNVB heeft geen bezwaren. Dat meldde algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen gisteren. Texeira is de opvolger van de naar PSV vertrokken Tim Matavz. ANP

Speelverbod door verlopen passen MASSAAL. Tienduizenden spelers in het amateurvoetbal mogen komende morgen en zondag niet voetballen. Volgens voetbalbond KNVB zijn tussen de 40.000 en 50.000 spelerspassen verlopen en hebben de bezitters nog geen moeite genomen een nieuwe pas aan te vragen, zo bevestigt een woordvoerder. “Spelers die nu nog een pas aanvragen zijn te laat voor komend weekend”, aldus de KNVB. ANP

Team Groenewold heeft hoofdsponsor OP=OP. Het dit jaar opgerichte vrouwenschaatsteam van coaches Renate Groenewold en Peter Kolder heeft voor komend seizoen een nieuwe hoofdsponsor: franchise-organisatie Op=Op Voordeelshop. ANP


IEDERE DAG DE BESTE DEAL op 50% korting PA R K ET ENTR EE PR

op 50% korting D E N R IJ FE R RAR I

op 50% korting TE N AR 3 H E ATS K

op 50% korting SP ELE N AA R CU RS US GIT

op 50% korting W E G JE W E E KE N D op 50% korting N E T E U IT op 50% korting HO P KS SU SH I W OR

GA NU NAAR WWW.SAVEMYDAY.NL EN SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF SaveMyDay is nieuw en brengt jou iedere werkdag de beste deal met minstens 50% korting.

WEES SLIM, KOOP SLIM de aanbiedingen in deze advertentie zullen binnenkort op SaveMyDay verschijnen

powered by

20110909_nl_rotterdam  

19 17 56 40 97 6,7 www.metronieuws.nl m.metronieuws.nl www.twitter.com/metro www.facebook.com/metro Jackpot miljoen Deel één van zes over we...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you