Page 1

Start

mandag 22. april 2013/ mX.dk

100

Pause

10

16

20

90

Horoskop – sådan bliver din dag Vægt • 23/9-23/10

Det vigtigste i dag er det fokus, du lægger på dit daglige arbejde. Det er nemlig her, du får størst tilfredsstillelse og samtidig kan få mest fra hånden.

Du kan føle dig lidt doven, og der skal ikke meget til, før du lader dig overtale til at hygge. Der skal være plads til dette, så få dine opgaver overstået.

Kærlighed: HHH✩✩✩✩ Arbejdsliv: HHHHH✩✩ Vitalitet: HHHH✩✩✩ I dag svinger du godt med:

Kærlighed: HHHHH✩✩ Arbejdsliv: HHH✩✩✩✩ Vitalitet: HHH✩✩✩✩ I dag svinger du godt med:

30 70 40 60 50

Tyren

Kærlighed: HHHH✩✩✩ Arbejdsliv: HHHHH✩✩ Vitalitet: HHHHH✩✩ I dag svinger du godt med:

20

Krebsen

Kærlighed: HHHH✩✩✩ Arbejdsliv: HHHHH✩✩ Vitalitet: HHHHH✩✩ I dag svinger du godt med:

20

Skorpionen

Vandbærer • 21/1-18/2

Der sker en masse spændende ting på dit arbejde i denne tid. Grib endelig ud efter de muligheder, der viser sig for dig. Din partner er en virkelig god støtte.

Du må regne med, at du skal bruge tid på at få gjort tingene rigtigt. Der er ingen tvivl om, at du kan være hurtig, men det kan gøre, at du begår dumme fejl.

Kærlighed: HHHH✩✩✩ Arbejdsliv: HHHHHH✩ Vitalitet: HHHHH✩✩ I dag svinger du godt med:

Kærlighed: HHHH✩✩✩ Arbejdsliv: HHHH✩✩✩ Vitalitet: HHHH✩✩✩ I dag svinger du godt med:

Kærlighed: HHHH✩✩✩ Arbejdsliv: HHHHH✩✩ Vitalitet: HH✩✩✩✩✩ I dag svinger du godt med:

Løven

Dagens horoskop er leveret af astrolog Lykke Larsen. Se mere på Kvindetid.dk

70 40 60 50 50 90 Paper

Kærlighed: HHHH✩✩✩ Arbejdsliv: HHHHH✩✩ Vitalitet: HHHHHH✩ I dag svinger du godt med:

my

Det er nu, du skal begynde at skabe et godt netværk omkring dig. Du når nemlig mere, når du arbejder sammen med andre, eller du kan få en inspirerende snak.

cm

Fisk • 19/2-20/3

Der er ikke meget, du ikke kan, hvis du beslutter dig for det. Du er samtidig mere heldig end ellers, så benyt dig af de gode aspekter og kast dig ud i tingene.

cy

Jomfru • 23/8-22/9

100

10

Skytten

Tvillingen

cmy

Jomfruen

20

Løve • 23/7-22/8

Stop

Vægten

60

Kærlighed: HHHH✩✩✩ Arbejdsliv: HHHHH✩✩ Vitalitet: HHHHH✩✩ I dag svinger du godt med: Vandbæreren

40

Kærlighed: HHH✩✩✩✩ Arbejdsliv: HHHHHH✩ Vitalitet: HHH✩✩✩✩ I dag svinger du godt med:

70

Andre mennesker kan lære meget ved at se på dig og følge dine råd. Du har en god gennemslagskraft, men du kan ikke forvente, at andre gør deres bedste.

30

Stenbuk • 22/12-20/1

Du vil sikkert have en tendens til at give andre ret frem for at tage en diskussion. Dette kan dog give bagslag, når du senere ønsker at ændre på tingene.

80

Krebs • 22/6-22/7

30

80

Fisken

100

Kærlighed: HHHH✩✩✩ Arbejdsliv: HHHH✩✩✩ Vitalitet: HHHHH✩✩ I dag svinger du godt med:

100

Er der noget, du ikke er tilfreds med i det daglige, så har du nu muligheden for at ændre på tingene. Du har nemlig en masse ressourcer til din rådighed.

10

Skytte • 23/11-21/12

Følger du din intuition, så kan intet gå galt. Du er hurtig til at finde løsninger på de udfordringer, der dukker op. Alt dette gør, at du kan komme langt.

90

Tvilling • 21/5-21/6

10

90

Stenbukken

40

Kærlighed: HHHHH✩✩ Arbejdsliv: HHHH✩✩✩ Vitalitet: HHHHH✩✩ I dag svinger du godt med:

70

Du har det bedst sammen med mennesker, du kender og føler dig tryg ved. Du vil nemlig ikke have overskud til at lære andres styrker og svagheder at kende.

30

Skorpion • 24/10-22/11

Du skal ikke regne med, at andre er særlig villige til at støtte op om dine projekter. De er samtidig alt for ’langsomme’ efter din mening. Arbejd derfor alene.

80

Tyr • 20/4-20/5

60

50

Vædderen

80

Vædder • 21/3-19/4

ECI/bvdm tvi 10 • v2


Pause

mandag 22. april 2013/ mX.dk

Krydsord

Sudoku

17

Bezzerwizzer Hvad er efternavnet på de to brødre, der bl.a. har instrueret filmen ’No Country for Old Men’ fra 2007? Hvilken forfatter har bl.a. udgivet ’Illusionernes bog’ og ’Mand i mørke’ i dansk oversættelse, før de udkom på amerikansk? Hvilken telefon blev kåret som ’Invention of the Year’ af Time Magazine i 2007? Løsning: 1) Coen (Joel og Ethan) 2) Paul Auster 3) iPhone

GÆT, SCAN OG VIND Hvilken af følgende institutioner kunne i midten af april præsentere sin første app for danskerne? A B C

Folketinget Kongehuset Sund og Bælt

Scan koden, svar på spørgsmålet og vind.

Vi trækker lod om et spil Bezzerwizzer+ Familie Se mere på www.clubmetroxpress.dk. Der tages forbehold for trykfejl.

VANDRET: AV - RAMASKRlG - FORARGER - SNIGE - LÅ - OPSENDES - ET ESTER - JR - TE - RO - LED - DÅNE - ETAGEREN LODRET: R - O - AFSPEJLE - MONSTRET - ARIE - DA - SAGNET - G - KREDSEDE ARG - ET - ÅR - VIELSERNE - GRÅ - ROEN

(LØSNING:)

LØSNING PÅ OPGAVE NR. 509


Giv os et tip om en god historie: SMS/MMS: 1205

Mail: tip@mx.dk

Telefon: 7730 5900

(skriv mx efterfulgt af dit tip)

SMS/MMS: 1205 Mail: tip@mx.dk Telefon: 7730 5900

TIRSDAG DEN 23. APRIL 2013

VEST Danmark

4

Erhvervsskolerne begår lovovertrædelser på stribe

Forsker raser over ‘grotesk’ app til bryster

Kessler er klar til at stoppe karrieren, hvis han taber

Tag et billede af dine bryster og se dem i forstørret udgave. Det får piger nu mulighed for med en ny gratis applikation, som Aleris-Hamlet Hospitaler står bag. Initiativet fra privathospitalet, der er Danmarks største udbyder af brystforstørrende operationer, møder hård kritik fra eksperter. »Det er fuldstændig grotesk, og det viser, hvor desperate de er efter at lokke kvinder ind. Markedsføringen påvirker pigerne, som får et alt for lyserødt billede af brystoperationer,« siger Birgit Petersson, der er lektor ved Afdeling for ‘Medicinsk Kvinde- og Kønsforskning, Københavns Universitet.

Vejret

Misforståelser tager livet af patienter

forstørrelser.

Digital

19

Den skal bare være større og større – skærmen vokser

Sport

27

MORGEN

EFTERMIDDAG

12°

Side 2

Patienterne på de danske hospitalsgange bliver ikke inddraget nok i deres egen behandling – og når lægerne eller sygepleSUNDHEDSVÆSENET.

jerskerne taler med dem, hører de ikke godt nok efter. Det kan koste op til 5.000 danskere livet hvert år. I hvert fald viser en ny undersøgelse

fra Videnscenter for Brugerinddragelse, at sundhedsvæsenets dårlige kommunikation fører til fejl og dårliSide 3 gere behandling.


2

News

tirsdag 23. april 2013/ mX.dk

Forskere rystede over

Kort nyt Forældre skal hjælpes

PREVIEW. Med en ny applikation kan piger se sig selv med større bryster. Grotesk, lyder det fra medicinsk kønsforsker.

ANBRINGELSE. Børn med ikke-

vestlig baggrund dominerer statistikken over anbragte børn. Derfor vil social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) sørge for, at deres forældre får hjælp til opdragelsen. RB

Fejl af Vilhelmsen FRAVÆR. Når SF ikke viser leder

og vækstminister Annette Vilhelsem udadtil i vækstforhandlingerne, skyldes det kommunikationsfejl, mener kommentator Troels Mylenberg. rb

Julehilsener kan koste STRAF. Rigsadvokaten skal tage

stilling til, om en advokat skal straffes for at hjælpe en fængslet klient med at sende julehilsener hjem til Rumænien. PD

Tip metroxpress Sådan bliver Dit Tip til en historie i metroxpress : sms/MMS: 1205 (skriv mx efterfulgt af tippet) mail: tip@mx.dk TELEFON: 77 30 59 00

Få bevæger sig på job. colourbox

Motion hjælper – og mangler Man bliver mere produktiv, hvis man får rørt sig på jobbet. Men alligevel er det kun otte procent af de beskæftigede danskere, der får tilbudt at motionere i arbejdstiden. Det viser en ny undersøgelse ifølge Magasinet Arbejdsmiljø. Det ville ellers være et gode for virksomhederne, hvis de gjorde det muligt for deres ansatte at motionere i arbejdstiden, viser produktionsmålinger. ritzau puls.

Aleris-Hamlet Hospitaler, der er Danmarks største udbyder af brystforstørrelser, lancerede i går smartphone-applikationen ‘Brystguiden’, der gør det muligt at tjekke, hvordan man vil se ud med et par større bryster. Med appen kan man tage et foto af sine egne eller andres bryster, som man efterfølgende kan se i forstørret udgave. Initiativet møder hård kritik fra både køns- og ungdomsforskere: »Det er fuldstændig grotesk, og det viser, hvor desperate de er efter at lokke kvinder ind. Markedsføringen påvirker pigerne, som får et alt for lyserødt billede af brystoperationer,« siger Birgit Petersson, der er lektor ved Afdeling for Medicinsk Kvinde- og Kønsforsk-

UDEN APP

MED APP

hvad synes du om den nye bryst-app? »Det er latterligt. Denne her app får små piger til at føle sig dårligt tilpas og lokker de forkerte. Også piger med store bryster får lavet dem større. Det er blevet meget moderne med større bryster. Det er en usund måde, og man skal være glad for det, man er udstyret med fra naturen. Denne her app er ikke for mig.« Adea Black (21), PAU-studerende fra København, uden og med app

ning, Københavns Universitet. Ungdomspsykolog Kenn Scheibel frygter, at den ny applikation vil forstærke normen hos unge piger om, at man skal have en brystforstørrelse for at se lækker ud.

»Unge får en idé om, at de får det bedre med sig selv, hvis de laver den type ændringer. Men oftest er det ikke gældende,« siger Kenn Scheibel. Aleris-Hamlet Hospitaler

Dødstal runder 200 efter kinesisk Mere og mere #politidk på nettet Over 100.000 danskere er på det sociale medie Twitter, og nu er politiet også. 10 ud af 14 politikredse har således i løbet af det seneste år oprettet en profil, og til sammen har de fået omkring 17.000 følgere. »Det er et redskab, vi er glade for,« fortæller kommunikationsmedarbejder Steen Hansen fra Københavns Politi, der med 9.500 følgere er politiets spydspids på Twitter. »Fidusen er, at man kan komme i kontakt med mange mennesker på kort tid med alt fra servicemeddelelser til katastrofer. Efter attentatforsøget mod Lars Hedegaard sendte vi for eksempel et signalement ud, og det blev delt så meget, at det i løbet af kort tid LEDEORD.

Nødhjælp nåede ikke frem. scanpix

Tiltalt: Nødhjælp skulle da videre

To bedrageritiltalte stiftere af foreningen Danmarks Børnefond havde masser af planer om at donere flere penge til børneorganisationer. Men politiet frøs foreningens konto, før de indsamlede penge blev delt ud til gode formål. Det sagde den 34-årige mand AL på anklagebænken i Københavns Byret i går. I 2010 oprettede han fonden sammen med kæresten, og ifølge sagens anklager beholdt parret godt 550.000 kroner selv. ritzau retssag.

Politiets profil. screendump

blev set af 50.000 mennesker.« Københavns Politi brugte også Twitter med succes i forbindelse med en højrisiko-fodboldkamp sidste år, hvor det blandt andet ved hjælp af det sociale medie lykkedes at få samlet flere tusinde tyske fodboldfans, så de kunne eskorteres i samlet flok fra bykernen til stadion. pelle.dam@mx.dk

Dagens tal

2 dage er alt, hvad det kræver, før et regeringsindgreb i striden mellem landets skolelærere og KL kan virke. Det kræver blot, at et stort flertal i Folketinget beslutter at dispensere fra de normale tidsfrister for lovforslag. ritzau

JORDSKÆLV. Unge drenge på vej

hjem fra skole må tildække deres

mund og næser for at undgå støvet fra faldende sten i Sichuan-


News

tirsdag 23. april 2013/ mX.dk

ny app med bryster UDEN APP

MED APP

To skarpe Bo Jønsson, ansvarlig overlæge for plastkirurgi, AlerisHamlet Hospitaler, svarer:

hvad synes du om den nye bryst-app?

»Det her ser forkert ud, og jeg skal ikke have lavet bryster på baggrund af det. Appen kan måske være god for dem, der har truffet en beslutning, men jeg tror, at den tiltrækker de forkerte – unge mennesker, der er lette at påvirke. Det er ikke noget, jeg ville hente ned.« Pernille Nielsen (19), PAU-studerende fra København

understreger, at appen skal ses i sammenhæng med deres Facebook-kampagne ‘Brystakademiet’, som blandt andet skal oplyse piger bedre om brystoperationer. »Meget grundige overvejel-

ser og mindst én undersøgelse hos en ekspert bør gå forud, inden man træffer beslutning om operation. Appen er tænkt som et af de første skridt i denne proces,« siger overlæge Bo Jønsson. lars.lindevall@mx.dk

Hvorfor har I lavet appen? »Vi ville se, om vi kunne nå de helt unge piger på en ny måde. Selvfølgelig er der noget markedsføring i det, men det er også for at informere unge piger om, at der kan være forskel på kvalitet.« Er der ikke en risiko for, at man giver et alt for lyserødt billede af brystforstørrelser? »Det kan godt være, at der er nogle, der vil tænke sådan. Men man skal lave noget, der er lidt provokerende, for at kunne fange pigernes opmærksomhed og give dem nogle mere nuancerede informationer, end de får andre steder. Jeg tror ikke, at vores tiltag vil få piger til at tænke ‘nu vil jeg have nye bryster’.«

k jordskælv

3

Canada afværgede større terrorangreb terror. Canadas politi og efter-

retningsvæsen har foretaget anholdelser og afværget et større terrorangreb, oplyser tvstationen CBC. Det Royale Canadiske Beredne Politi (Rcmp) siger i en erklæring, at efterforskningen blev koordineret af et hold bestående af repræsentanter for en række af landets vigtigste sikkerhedsorganer. CBC havde tidligere oplyst med henvisning til ‘højtstående politi- og efterretningskilder’, at der er foretaget en række anholdelser i forbindel-

se med de påståede terrorplaner. De canadiske myndigheder har samarbejdet med de amerikanske myndigheder i efterforskningen. Kilder i Boston siger, at der er ikke er nogen forbindelse mellem bombeanslaget mod Boston Marathon og terrorplanerne i Canada. Det fremgår af de foreløbig oplysninger fra myndighederne, at sikkerhedsstyrker har gennemført fælles operationer i Toronto og Montreal, Canadas to største byer. ritzau/reuters

Patienter dør af misforståelser LIVSFARLIGT. De danske sundhedsarbejdere er for dårlige til at inddrage patienter, og det kan koste tusindvis af liv hvert år.

Forvirring og uvidenhed blandt danske læger og sygeplejersker om, hvordan de skal involvere patienter i deres behandinger, skaber fejl og livsfarlige og dårligere behandlinger. Det viser en ny undersøgelse fra Videnscenter for Brugerinddragelse (ViBIS), som påpeger, at sundhedsvæsenets medarbejdere har så mange forskellige forståelser af, hvad inddragelse af patienter vil sige, at det forhindrer dem i at inddrage patienterne på den rigtige måde. Så selv om der ifølge Dansk Selskab for Patientsikkerhed hvert år dør 5.000 danskere på grund af fejl og skader, der er

sket i behandlingen, og selv om øget inddragelse af patienter i egne behandlinger vil kunne reducere dette tal væsentligt, er Danmark langt bagud med at inddrage patienter. »De sundhedsprofessionelle vil virkelig gerne inddrage patienterne, og der er mange ildsjæle blandt dem. Problemet er, at mange ikke ved, hvad det egentlig vil sige at inddrage. De efterspørger derfor en klar definition af inddragelse, men også nogle redskaber, som de kan bruge i praksis. Det håber vi at kunne bidrage med,« siger projektleder Alexandra Jönsson fra ViBIS. Hele undersøgelsen bliver offentliggjort i forsommeren 2013 og er betalt af TrygFonden, som netop har bevilget Videnscenteret yderligere fire millioner kroner til øget inddragelse af patienter og pårørende i sundhedsvæsenet. maria.cuculiza@mx.dk

Ildebefindende kan forklare uheld DØDSUHELD. Et pludseligt opstå-

provinsen. Området blev lørdag ramt af det værste jordskælv i

Kina i tre år, hvilket har gjort veje og bjergsider til farlige områder

at færdes i. 203 har foreløbig mistet livet. ap

et ildebefindende hos en ældre bilist er formentlig forklaringen på ulykken søndag i Hjørring, hvor tre mennesker mistede livet. I en bil trak den 75-årige fører ud af en kø og fortsatte med meget høj fart frem for rødt lys, hvorefter bilen ramte en anden bil. I denne bil miste-

de tre familiemedlemmer livet: en 24-årig kvinde, hendes søn på syv måneder samt barnets farmor, en kvinde på 58 år. Ved sammenstødet blev også en fireårig pige i bilen svært kvæstet. Den 75-åriges hustru, der var passager, har talt med politiet om forløbet. Manden er ikke afhørt endnu. ritzau


4

Danmark

Kort nyt Enhedslisten fejler skylD. Det parlamentariske

grundlag trækker ikke regeringen til venstre, mener et stort vælgerflertal. Gruppeformand Per Clausen giver regeringen skylden, skriver Altinget.dk. pd

Flere medlemmer FAGFORENING. Fagbevægelsen fik i alt 40.000 nye medlemmer sidste år. Halvdelen af dem er inden for LO-forbundene, der ellers har haft tilbagegang i årevis, beretter Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet. pd

Politi nedprioriterer HJÆLP. Dansk politi er blevet en pølsefabrik, og kerneopgaven – nemlig at komme, når borgerne beder om hjælp – er blevet nedprioriteret. Det mener afgående formand for Politiforbundet Peter Ibsen i Politikens kronik. pd

tirsdag 23. april 2013/ mX.dk

Arbejdstilsynet dumper erhvervsskoler i sikkerhed SIKKERHED. Der bliver uddelt sure smileys til højre og venstre, når Arbejdstilsynet besøger erhvervsskolerne, afslører rapporter. Det halter med sikkerheden på de danske erhvervsskoler. I løbet af 2012 var Arbejdstilsynet på 187 tilsynsbesøg på erhvervsskolerne, som afslørede 241 brud på arbejdsmiljøloven. Heraf udløste 138 påbud og strakspåbud om at rette op på forhold med alvorlige ulykkesog sundhedsrisici. I 2013 er tendensen den samme, viser tal fra Arbejdstilsynet. Et af de steder, hvor Arbejdstilsynet flere gange har udtalt kritik, er på Tech College Aalborg. »Vi forsøger jo så godt vi kan, men der er rigtig mange regler. En krakilsk tilsynsførende, som går hårdt til regelsættet, vil altid kunne finde 5-10 påbud. Det vil de også kunne på virksomhederne,« erkender arbejdsmiljøchef Jette Boel Hosbond. Metroxpress’ aktindsigt i Arbejdstilsynets tilsynsrapporter blotlægger massive regelbrud, fejl og mangler, når skolerne får besøg. På Svendborg Erhvervsskole var der problemer

Arbejdsforholdene på de tekniske skoler rundt om i landet er langt fra optimale. Kristian Djurhuus/arkiv foto

med et for højt støjniveau. På Københavns Tekniske Skole var der risiko for eksplosioner, et beskidt murerværksted med sundhedsfarligt støv og risiko for et frit fald på 10 meter fra skolens tag. På Tech College

Ny hovedpine-app begejstrer Mere end 15.000 gange er app’en ‘Min hovedpine’ blevet downloaded i Danmark, siden den kom på markedet i januar. Lægerne glæder sig over den nye digitale måde at holde styr på smerterne. »Det er dejligt, at der endelig er kommet en digital hovedpine-kalender. Det har vi faktisk savnet,« siger Troels Wienecke, der er læge og ph.d ved Dansk Hovedpinecenter på Glostrup Hospital. Han glæder sig over, at de selvlavede rapporter giver lægerne bedre behandlingsmuligheLEDEORD.

der, hvis man har registreret data om sine hovedpineanfald.

»Det gør det muligt at vende tilbage til den mest effektive behandling og arbejde videre derfra,« siger han. Den gratis app giver danskerne mulighed for at registrere deres hovedpineanfald digitalt. Indtil videre er den kun udkommet til iPhone, men fra i dag er den også tilgængelig på Android-markedet. Omkring 10 procent af danskerne har hovedpine mindst en gang om ugen. RH@mx.dk

Aalborg var en trykkemaskine ikke afskærmet ordentligt, og på elfagteknisk afdeling lå ’bananstik’, som kunne give eleverne hårdt elektrisk stød. Jette Boel Hosbond erkender, at det ikke er godt nok.

»Det er det gode ved, at Arbejdstilsynet kommer. De har fokus på sikkerhed og sundhed og ser derfor de ting, som vi har stirret os blinde på i det daglige,« siger arbejdsmiljøchef Jette Boel. jeppe.findalen@mx.dk

Sygehus advarer om stjålet medicin En stor mængde medicin er blevet stjålet fra sygehuset i Nykøbing Mors, og politiet advarer nu folk mod at indtage den. »Det er al slags medicin. Også nogle ampuller, som er særdeles farlige, fordi de kan give åndedrætsbesvær,« siger Andreas Søgaard advarsel.

fra lokalpolitiet i Thisted. Tyveriet er sket natten til mandag. »Der er stjålet for flere hundredetusinde kroner,« siger Andreas Søgaard. Politiet håber, at folk henvender sig, hvis de får tilbudt medicinen, eller hvis de ser den ligge et eller andet sted. rb

Elever: Aflys eksamen, Antorini! Drop eksamen – vi er ikke godt nok forberedt. Sådan lyder budskabet fra organisationen Danske Skoleelever på dagen, hvor landets skoler tager hul på den fjerde uge stort set uden undervisning på grund af den igangværende lockout af lærerne. »Hvis ikke der kommer et regeringsindgreb i denne her uge anbefaler vi også, at de mundtlige prøver lockout.

bliver udskudt eller aflyst. Det betyder meget, for eleverne har jo ikke prøvet dette her før,« siger Danske Skoleelevers formand, Agnete Vienberg Hansen, til mx.dk.Regeringen afviser imidlertid enhver snak om et indgreb, og de to parter har ikke for alvor været i forhandlinger under lockouten, og derfor fortsætter den altså nu på fjerde uge. pd


Danmark

tirsdag 23. april 2013/ mX.dk

Fagbevægelsen vil have opgør Dagpenge. Fagbevægelsen er nu

efterhånden godt trætte af, at deres medlemmer skal holde for. Og nu ruster de offentligt ansatte sig til en brydekamp med regeringen om dagpengereformen. »Vi kan ikke passivt se til, at ledige falder ud af dagpengesystemet, og vi vil kæmpe med alt, hvad vi kan, for at holde arbejdsløses vilkår på den politiske dagsorden,« siger formand for HK Kim Simonsen. RB

Skepsis omkring kræftbehandling Undersøgelse. Hver anden, der rammes af den alvorlige sygdom hjernetumor, overvejer behandling i udlandet, fordi de mener, behandlingen der er bedre. Også de pårørende vender blikket mod udlandet i håb om bedre behandling i manglende tillid til behandlingen herhjemme. rb

5

Billigere øl giver ingen nye job GRÆNSEHANDEL. Lavere afgifter på øl og vand skal skabe job i Danmark, men regeringen og oppositionen lukker øjnene for billigere priser ved grænsen. Regeringen og oppositionen brænder en lille milliard kroner af på at fjerne afgiften på sodavand og sænke afgiften på øl. Formålet er flytte handel fra tyske grænsebutikker til Danmark og dermed skabe job. Men i bedste fald vil det kun skabe nogle få hundrede job i Danmark. I værste fald vil jobeffekten være et rundt nul. Sådan lyder det fra økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen, Aarhus Universitet: »Hvis de tyske grænsebutikker sænker deres priser som modsvar, vil der ingen jobeffekt være. Men danskerne vil have fået billigere øl og sodavand – både når de handler i Danmark og i Tyskland.«

Grænsehandel

Grænsebutikken Fleggaard har planer om at sænke priserne. polfoto

Ifølge Finansministeriet vil danskerne som følge af de lavere afgifter lægge 360 millioner ekstra årligt i danske butikker. Men ministeriet har ikke taget højde for, at grænsebutikkerne vil sænke priserne som modtræk til de danske afgiftsnedsættelser. Det bekræfter Finansmini-

steriet over for metroxpress. »Hvis grænsebutikkerne i Tyskland sænker priserne, bliver de 360 millioner kroner udhulet mod nul, hvis de sænker priserne lige så meget, som afgifterne sænkes i Danmark,« siger Sandemann. Og grænse-mastodonten Fleggaard vil ikke tøve med at

• Regeringen og oppositionen indgik søndag en aftale om en vækstpakke, herunder en grænsehandelsaftale, der fjerner afgiften på sodavand og sænker afgiften på øl med 15 procent. • Grænsehandelspakken koster brutto statskassen 930 millioner kroner om året. • 1. januar 2014 vil en liter sodavand være cirka to kroner billigere. En almindelig øl vil være knap 20 øre billigere. •Regeringen har ikke regnet på jobeffekten.

reagere, hvis danskerne – mod Fleggaards forventning – nu tager færre ture over grænsen, fastslår Mike Simonsen, adm. direktør i Fleggaard Detail. »Vi forventer ingen effekt. Absolut ingen. Hvis jeg får uret, ja så trækker vi i arbejdstøjet og reagerer. « siger han. Thomasambrosius@mx.dk


6

Global

Kort nyt Google forsvarer sig AFVISNING. Det er kommet frem, at Google er sluppet billigt i selskabsskat i Storbritannien, men internetgiganten har ikke brudt loven, siger bestyrelsesformand Eric Schmidt ifølge Guardian. PD

Leder støttede offer til stede. Den hollandske premierminister, Mark Rutte, holdt et døende kvindeligt trafikoffers hånd, efter at hun var blevet påkørt af en lastbil i går. Rutte var kommet forbi i sin bil. rb

tirsdag 23. april 2013/ mX.dk

Russiske kampfly tog Sverige på sengen I LUFTEN. Under en øvelse i Rusland kom to bombefly og fire jagerfly fra Rusland tæt på svensk luftrum, uden af det svenske beredskab reagerede.

Russiske bombefly tog Sveriges forsvar på sengen i påsken. Umiddelbart efter midnat langfredag dukkede der seks fly op på det svenske luftvåbens radarskærme, uden at der blev

Politi kiggede væk reageret. Til gengæld gik alarmen hos Nato, der fra alliancens døgnbemandede base i Siauliai i Litauen sendte to F-16-jagerfly i luften for at skygge russerne på afstand. Flyene var danske,

SKYKLAP. En video af buddhister, der overfalder muslimer, mens både politi og buddhistiske munke ser på, er dukket op i Myanmar, tidligere Burma. Det rapporterer den engelske avis The Guardian. PD

Blomster, så langt øjet rækker ...

fordi Danmark for tiden har Nato-ansvaret for forsvaret af det litauiske luftrum. Episoden langfredag har været forsøgt hemmeligholdt i Sverige, hvor den øverste militærledelse nu sidder tilbage med røde ører efter det nærgående besøg af to Tu-22 M3 Backfire-bombefly og de fire Su-22-jagerfly med Nato-betegnelsen Flanker. »Normalt har vi et godt beredskab,« siger det svenske forsvars operative chef, general-

løjtnant Anders Silwer, til Svenska Dagbladet, og benægter, at Sverige skulle have været uden beredskab. »Russerne opholdt sig i internationalt luftrum 30-40 kilometer fra Gotska Sandön og gennemførte en eller anden form for øvelse. Derpå vendte de tilbage samme vej, som de var kommet,« siger Silwer, der ikke vil sige noget om, hvad den russiske øvelse gik ud på. Militærkilder har fortalt avisen, hvordan de russiske fly delte sig ved indflyvningen til Sverige. Hvorefter flyene gennemførte fingerede angreb mod to konkrete mål i Stockholm og Sydsverige, som angiveligt er to af Sveriges vigtigste militæranlæg. ritzau

Billige tandlæger i Norge NORGE. En nordmand i Moss lidt syd for Oslo vil give nordmændene billigere tandpleje. Lokalavisen Moss Avis skriver, at Nils Sundling vil flyve udenlandske tandlæger til Norge. Her vil de for en lavere løn end de norske kolleger trække tænder ud på borgerne. Tandlæ-

gerne kommer fra Letland. De skal arbejde på en klinik i seks måneder, hvorefter de flyves hjem, og et nyt hold tandlæger flyves til Moss. På den måde undgår tandlægerne at betale norsk skat, og lønnen svarer til en gennemsnitlig årsløn på en halv million norske kroner. rb

Mand i brydekamp med krokodille En franskmand måtte søndag i brydekamp med en krokodille for at slippe fri fra dens gab ud for kysten i australske Northern Territory. 29-årige Yoann Galeran var svømmet ud for at hente en lille båd, da saltvandskrokodillen angreb ham, skriver Ntnews.com.au. Det to meter lange bæst greb fiskeren ved hovedet, da han svømmede ud ved byen Nhulunbuy. Han så ikke krokodillen nærme sig, fordi det var mørkt. Franskmanden, der arbejder på en fiskebåd, kæmpede for sit liv ved slå dyret, indtil han var i stand til at komme fri fra dens greb. AUSTRALIEN.

JAPAN. Røde tulipaner i fuld flor på en tulipanmark

ved Tanto Tulipan Festival i Toyooka, Hyogo, Japan. Hundredtusindvis af tulipaner i 300 variationer udgør et farverigt blomstertæppe og bliver vist frem

ved den populære forårs-blomsterfestival. Festivalen løber fra den 15. til den 30. april og er især kendt for dens blomsterkunst, hvor blomsterne udgør forskellige mønstre. metroxpress/foto: getty

Transport under Eurovision koster kassen Malmø By og Region Skåne regner med at skulle punge ud med godt tre millioner kroner alene på at transportere artister og deres medSVERIGE.

hjælpere rundt under European Song Contest i midten af maj. Region Skåne etablerer en vagttjeneste, som delegationerne kan kontakte for at be-

stille bustransport. Ud over delegationerne ventes tusindvis af mennesker, heriblandt journalister, til Malmø for at arbejde med Eurovision. rb

Krokodillebiddet. AP/Lisa Heathcote

Han oplevede, at krokodillen gik i gang med sit frygtede dødsrul, hvor den ruller rundt med offeret for at drukne det. Den 29-årige mand slap med bidemærker på hoved, nakke og skuldre, som han måtte på hospitalet for at få behandlet. Saltvandskrokodiller har været beskyttet siden 1970’erne. ritzau


8

Global

tirsdag 23. april 2013/ mX.dk

Vreden stiger blandt de fattige og boligløse i Spanien DEMONSTRATION. Fattige spaniere, der er smidt ud af deres boliger, er begyndt at gøre deres problem meget synligt. De demonstrerer foran ministres private hjem. Der er nogle triste scener, som er blevet almindelige på de spanske tv-skærme og på internettet. Optagelser af politifolk, der med magt tvinger mænd, kvinder, børn eller ældre ud af deres boliger, fordi der ikke er betalt husleje. Det er scener, som den økonomiske krise med massearbejdsløshed har bidraget til. Netop skæbnen for de mennesker, som på grund af den økonomiske nedtur er blevet arbejdsløse, er blandt de mest dramatiske i dagens Spanien. Titusindvis af dem har mistet deres hjem. Det har fået vreden blandt dem til at vokse, hvilket igen har fået dem til at tage et nyt protestvåben i brug. Grupper af mennesker, der er smidt på gaden, er begyndt

Skoletrussel i Leiden. AP

Eks-elev anholdt for skudtrussel HOLLAND. Det er angiveligt en tidligere elev på en britisk skole i den hollandske by Leiden, der søndag fremsatte trusler om, at han i går ville skyde løs på en skole i byen. Politiet bekræfter, at de har anholdt en person. Den tidligere elev skrev søndag på internettet, at han ville ‘skyde min skolelærer og så mange studerende, som jeg kan’. rb/afp

Sanktioner mod Burma fjernes EU. EU ophæver hovedparten af

Spanske demonstranter råber slogans og bærer bannere, hvor der står ‘ja, vi kan’. AP/Andres Kudacki

at demonstrere foran ministres og andre toppolitikers private hjem. Foreløbig har snesevis af politikere fra premierminister Mariano Rajoys konservative

Hunde får menneskenavne AUSTRALIEN.. Det er ikke længere på mode at give hunde egentlige hundenavne i Queensland i Australien. Her har det tidligere været almindeligt, at hunde hed Rover eller Spot, men den tid er forbi, skriver avisen The Morning Bulletin i byen Rockhampton i Queensland.

Avisen henviser til en undersøgelse i 20.000 hjem med hund. Det mest almindelige navn til hunhunde er Lucy, mens topscorer hos hanhunde er Jack. Imidlertid er der et navn, der slår alle, og det er varianter af navnet Jessie. Det kan være Jess, Jessy, Jesse eller noget andet. rb

parti oplevet, at de, når de trækker gardinet fra, ser ud på hjemløse demonstranter. Regeringen kritiserer aktionerne og siger, at den sammen med politiet er i gang med til-

tag, der skal holde demonstranterne væk. Men de hjemløse, der har dannet en organisation – Platform for Personer Berørt af Realkreditlån – ser aktionerne som legitime. Ritzau

sine sanktioner mod Burma. Det sker ifølge udenrigsminister Villy Søvndal (SF) ‘som kvittering for de demokratiske fremskridt, der uomtvisteligt har fundet sted de sidste to år’. Beslutningen er truffet mandag på EU-udenrigsministrenes møde i Luxembourg. rb

Forbud mod håndklæder i dansk ferieparadis Myndighederne på Playa de la Arena på Tenerife har givet de lokale udlejere af liggestole ret til at kræve, at man kun må være på stranden, hvis man betaler for en liggestol. Dermed er det forbudt at lægge sig på et badehåndklæSPANIEN.

de. Både lokale og turister på den populære feriestrand raser over de nye regler. De siger, at stranden ikke er privat grund, og at kommunen derfor ikke kan forbyde, at man kommer med sit eget håndklæde. Kommunen afviser kritikken. CK

Nyvalgt præsident skælder ud ITALIEN. Jo mere Italiens 87 årige genvalgte præsident, Georgio Napolitano, skældte sit lands regeringspolitikere ud, jo mere og jo højere klappede de. Napolitano som helt usædvanligt for Italien er blevet genvalgt for endnu en syvårig periode, efter at fire dramatiske omvalg til den meget magtfulde post er mislykket, ligesom det ikke har været muligt for de samme politikere at danne regering efter landets valg i februar beskyldte samfundets politiske top for at opføre sig

uacceptabelt, destruktivt og ødelæggende: »I har opført jer uansvarligt over for demokratiet, det italienske samfund og det sociale institutioner,« skældte Georgio Napolitano, hvis skideballer, som varede lidt over en halv time, blev modtaget med gentagne klapsalver og stående ovationer af alle bortset fra klovnen Grillos folk. Berlusconi tog sig dog ifølge tv-stationen Rai’s tv-transmission tilsyneladende sig på et tidspunkt en lur midt under

det for Italien historiske øjeblik. Georgio Napolitiano vil bruge sine beføjelser til at tvinge politikerne til at danne en regering. Berlusconi udtrykte tidligere på dagen i de italienske medier ønske om hurtigt nyvalg. En vred men også nogle gange ligefrem tårevædet Napolitano truede flere gange i sin tale med, at han går af, hvis de udskældte politikere ikke straks får dannet en regering. cucu@mx.dk


10

Penge

Kort nyt Mælkelåg samles ind Miljø. Arla og virksomheden Terracycle lancerer et indsamlingsprogram, der skal forhindre, at plastiklåg fra mælke- og yoghurtprodukter ender på forbrændingen. Lågene kan man gratis sende Terracycle. CK

Flere køber økologi Frugt. Salget af de økologiske fødevarer steg en halv procent i 2012 i forhold til ’11, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Gennem krisen er økosalget steget 18 procent. Især økoæg og økofrugt og -grønt hitter. CK

Norwegian åbner fragtselskab Det norske lavprisflyselskab Norwegian, der for nylig leverede sit bedste regnskab for et første kvartal nogensinde, etablerer nu sit eget fragtselskab, fremgår det af en pressemeddelelse fra selskabet. Det skriver Epn.dk. Med etableringen af fragtselskabet vil Norwegian udvide selskabets fragttransport fra Skandinavien til ‘stort set’ samtlige 120 destinationer i flyselskabets rutenetværk. CC Udviddelse.

tirsdag 23. april 2013/ mX.dk

Brystkæden Hooters vil åbne restaurant i Danmark BRYSTER. Hooters-kæden med storbarmede kvindelige tjenere i røde minishorts vil åbne filial i Danmark i 2014. Hooters’ veloplagte og letpåklædte kvinder serverer hamburgere, steaks, fadøl og chicken wings for begejstrede gæster i kædens restauranter verden over. Og formentlig snart også for danskere. »Vi vil arbejde på at åbne Hooters i København i 2014,« siger Jim Mallam, udviklingsdirektør i Hooters of America. Hooters er amerikansk slang for bryster, men navnet beskriver også en ugles tuderi, ‘hooting’, hvilket ses i ugle-logoet, som de kvindelige servitricer bærer over brysterne. Oprindelig var planen, at Hooters skulle være åbnet i hovedstaden i sommeren 2012, men det var svært at finde en lokal placering til en overkommelig husleje, fortæller iværksætteren og ejendomsudvikleren Jacob Vestergaard, kædens danske franchise-tager. »Hooters har haft konsulenter til at undersøge optimale

Restaurantkæden med de letpåklædte servitricer kommer formentlig til Danmark i 2014. Getty Images

placeringer, men desværre har udlejerne manglet realitetssans. Det har været for dyrt. Men en masse er i gang, og projektet er ikke kulsejlet, blot udskudt,« siger han. Han forklarer, at krisen og høje danske lønninger også

Pas på tvivlsomme webshop Nethandel. Du risiker, at dit kreditkort bliver butikken op på Trustpilot.dk. Er folk tidligere lænset. blevet snydt, fremgår det normalt her«. CK Sådan lyder advarslen fra onlinehandelsekspert Jacob Worsøe Jensen fra Webdanmark, som Find et link til flere gode råd og se listen over de tvivlsomme webshops på: i går offentliggjorde en liste over 23 yderst tvivlmx.dk somme netbutikker, hvor forbrugerne risikerer at at blive snydt. »Er du heldig, får du ingenting – eller dårlige efterligninger af de sko og jakker, som butikkerne påstår er ægte,« siger han. Han forklarer, at de udspekulerede webshopejere lykkes med at få søgemaskinen Google til at tro, at der er tale om seriøse netbutikker. Derfor kommer butikkerne frem på Googles liste, når man søger på eksempelvis ‘Nike sko’ Jacob Worsøe Jensen anbefaler, at man tjekker, om butikkerne har e-mærket, om de har mange stavefejl og engelske ord, og om om de tilbyder voldsomt store og Se dig for, før du køber dine mærkevarer på nettet. Du tvivlsomme rabatter. risikerer at få sendt en dårlig kopi af det, du bestilte. getty »Det er også en idé at slå web-

har haft betydning for, at Hooters endnu ikke er åbnet. »I Tyskland er et højt antal Hooters-restauranter lukket på grund af krisen og dårlig beliggenhed. Derfor skal vi være meget grundige i Danmark,« siger han.

»Og i USA består værtindernes løn udelukkende af drikkepenge, mens danske tjenere skal have 25.000 kroner. Det gør, at det har være lidt op ad bakke at få projektet realiseret,« siger Jacob Vestergaard. christian.kloster@mx.dk

Forbrugerne holder på pengene Butikkerne lider stadig under det sortsyn, som danskerne nu har haft, siden finanskrisen brød ud i lys lue i 2008. Vi køber simpelthen mindre ind end tidligere. Detailsalget var i marts 0,5 procent lavere end i februar, viser tallene. krise.

»Forbrugerne er på femte år tynget af modvind. Vi er stadig fanget i den samme økonomiske krise som resten af Europa, og det kan de danske vækstplaner kun ændre marginalt på, lyder det fra Danske Banks privatøkonom Las Olsen.« rb

Google får tysk millionbøde I Tyskland har internetgiganten Google fået en bøde på cirka en million kroner for ‘ulovligt at indsamle massive mængder personlige oplysninger herunder mails, adgangskoder og billeder’. Ifølge nyhedsbureauet AFP skete krænkelsen af tyskernes privatliv, da Google fra 2008 til 2010 kørte rundt på tyske gader for at tage billeder til den omstridte Street STRAf.

View-tjeneste, der gør det muligt at få vist billeder på alle tænkelige adresser. rb


Penge

tirsdag 23. april 2013/ mX.dk

Pille skal hjælpe alkoholikere Det danske medicinalselskab Lundbeck sætter nu en pille mod alkoholmisbrug på hylderne. Det er pillen Selincro, der er godkendt til reduktion af alkoholforbruget hos patienter med alkoholafhængighed, oplyser Lundbeck. De kliniske forsøg med pillen har ifølge Lundbeck vist, at alkoholforbruget hos patienterne er reduceret med omkring 60 procent efter seks måneders behandling. rb Misbrug.

Dong tjener på vind og olie Overskud. Mere vind og højere olieproduktion skæpper i kassen hos energigiganten Dong Energy. Koncernen fik et driftsoverskud før skat på 4,6 milliarder kroner i første kvartal i år, hvilket er en milliard mere end året før, oplyser koncernen. Efter skat ser det dog ikke helt så overvældende ud. Her faldt overskuddet med 1,8 milliarder kroner til en halv milliard kroner. RB

13

Danske mænd afsløret i fusk med pension i Thailand PENSION. 13 danske mænd har fusket med deres danske pension i Thailand. En påstod, han boede i Spanien, men han ringede til myndighederne fra et thailandsk nummer. Et stigende antal mandlige pensionister vælger at nyde deres otium i Thailands varme, hvor pensionskronerne rækker langt længere, end de gør herhjemme. Her fås et måltid til en tier, mens danske flæskeretter er noget dyrere i dansker-kolonierne i de thailandske badebyer. 13 danske mænd bosat i byer som Pattaya og Jomtien er i 2012 og i 2013 blevet afsløret i socialt bedrageri. De har snydt den dansk stat for samlet 1,6 millioner pensionskroner, som de skal betale

Flere danske pensionister har fået udbetalt pension Thailand. Getty

tilbage med det samme. Ellers bliver pengene løbende trukket i pensionen. »Nogle førtidspensionister oplyser desværre, at de bor alene. Men det viser sig, de har en

Strejke skabte kaos i lufthavn

samlever. Og folkepensionister hævder, at de bor i Europa, men så finder vi ud af, at de bor i Thailand,« siger kontorchef i Pensionsstyrelsen Christian Svendsen.

Han forklarer, at man får mere i førtidspension, hvis man bor alene – og mere i folkepension, hvis man bor i Europa. Pensionsstyrelsen har ansat en medarbejder, der med udgangspunkt i Bangkok kontrollerer pensionisterne derude. »Hun bruger blandt andet sociale medier som Facebook til at få klarlagt, om folk vitterlig bor alene, og til at finde ud af, om de driver en virksomhed,« siger Svendsen Men en af pensionisterne afslørede sig selv. Han ringede med et spørgsmål til Pensionsstyrelsen, Han påstod, han boede i Spanien. En årvågen medarbejder i Pensionsstyrelsen bemærkede dog Thailands landekode, +66, i det nummer, han ringede fra. Det endte med, pensionisten indrømmede at bo i Thailand. christian.kloster@mx.dk

Dealsite fik en skideballe for bøde P-bøde. »Vi har lovet Københavns Kommune, at vi aldrig gør det igen,« siger Brian Köster, medejer af dealsitet Early Bird. Han har fået en reprimande af kommunen, fordi han og medarbejderne natten til fredag uddelte 40.000 p-bøder i København. Efter en forskrækkelse opdagede bilisterne, at der var tale om en reklame for Brian Köster dealsite, der giver rabat på restauranter. Langtfra alle bilisterne synes, at det markedsføringsstunt var sjovt. De brokker sig i stor stil på Facebook. »Man kan også få opmærksomhed ved at skide på gulvet.

Det gør, det stadig ikke til en god ide,« skriver Simon Møller, mens andre – ligesom kommunen – er utilfredse med, at ’pbøder’ i hundredvis flød i gader og stræder. Anders Møller, chefen for Parkering København fortæller, at der er i ‘p-afgiften’ står, at der ikke er noget galt med folks parkeringen. »Der er ikke nødvendigvis rigtigt. Den form for markedsføring bryder vi os ikke om.« ck

TDC får norsk kæmpeordre Strejke. Passagerer venter i afgangshallen i Ben Gurion-lufthavnen i Tel Aviv i Israel. Personalet i landets tre flyselskaber indledte søndag en strejke på grund af en aftale om flytrafik, som landet har indgået med EU. Ifølge de israelske flypersonales fag-

foreninger bringer aftalen tusindvis af job i fare og vil skade den israelske flystrafik. Også personalet i det tyske flyselskab Lufthansa strejkede i går. mere end 1.600 af selskabets afgange måtte aflyses, oplyser selskabet. AP

Telefoni. TDC har vundet en toårig norsk aftale om at levere 18.500 mobilabonnementer til medarbejderne i 60 norske kommuner. Det skriver Epn.dk. Aftalen er den største kontrakt, der er vundet af TDC uden for

Danmark. Aftalen har en værdi af cirka 50 millioner kroner årligt. telegiganten omsatte i 2012 for 4,7 milliarder kroner i Norge, Sverige og Finland, og TDC Nordic oplevede en vækst på 7,3 procent i 2012. CC


14

Kendte

Kort nyt Daft Punk slår rekord HIT. Med den første single i otte

år har franske Daft Punk slået Spotify-rekorden for den mest streamede sang på en dag. Sangen hedder ‘Get Lucky’, og Pharrell Williams medvirker blandt andet på nummeret. LDM

Hit-duo til TAP1 KONCERT I. Rapperen Mackle-

more og hans producer, Ryan Lewis, der har fået deres gennembrud med sangen ‘Thrift Shop’, spiller i TAP1 i Valby den 1. oktober. Duoen gæstede Roskilde Festival sidste år. ldm

Mayer til Danmark KONCERT II. Boxen i Herning og

Forum i København får besøg af John Mayer til oktober. Den 15. er han i Jylland, og dagen efter i København. I 2010 skulle Mayer senest have optrådt i Danmark, men han måtte aflyse. LDM

City of atlanta department of corrections

Witherspoon arresteret anholdt. Reese Witherspoon og

hendes mand, James Toth, blev anholdt i Atlanta i fredags. Deres bil blev stoppet af politiet efter at have slingret frem og tilbage på vejen, skriver magasinet Variety. Toth blev anholdt for spirituskørsel, mens Witherspoon ligeledes blev lagt i håndjern, efter hun kritiserede politiet og flere gange forlod bilen, mens hendes mand var ved at blive arresteret. ldm

tirsdag 23. april 2013/ mX.dk

Mikkelsen i film med Cantona Optagelse. Danske Mads Mikkelsen har efterhånden spillet over for mange forskellige skuespillere i sin karriere. Men i western-filmen ‘The Salvation’ kommer han til at gøre et nyt bekendtskab. Han skal nemlig stå ansigt til ansigt med den tidligere franske landsholdsspiller i fodbold Eric Cantona. Cantona, der i 1990’erne spillede flere sæsoner for storholdet Manchester United, har medvirket i hele 23 film, heriblandt ‘Elizabeth’ og ‘Looking for Eric’.

Eric Cantona. Getty images

I ‘The Salvation’ skal Cantona spille en fremtrædende rolle som ‘The Corsi-

Geggo: Jeg tror ikke på mig selv DIVA. Den yngste Kessler fra Bryggen, ‘Geggo’, vandt ‘Divaer i Junglen 2’, selv om hun aldrig følte sig god nok. Det var ikke skuespil, da 22-årige Stephanie ‘Geggo’ Christiansen på TV3 i aftes blev ekstremt overrasket over at vinde ‘Divaer i Junglen’. Trods hendes højtråbende personlighed er selvtilliden slet ikke i top. »Jeg mangler tit tro på mig selv. Folk tror, at os fra Bryggen synes, vi er ‘all that’, men sådan har jeg det ikke. Jeg kunne da slet ikke se, hvorfor jeg skulle være bedre end de andre deltagere, så jeg er vildt stolt,« siger Geggo, efter hun løb med de 100.000 kroner i programmet, der blev optaget i efteråret. Men det er ikke derfor, hun lige har fået lavet nye bryster. »Nej, de er betalt med min opsparing. Jeg har slet ikke fået præmiepengene endnu. Der var ellers mange, der troede, de havde regnet ud, at jeg vandt på grund af brysterne, men dem havde jeg fået alligevel. De blev lavet i Litauen til en god pris,« siger Geggo og af-

slører, at hun er så glad for de nye babser, at hun kigger på dem hele tiden. Nu glæder den barmglade vinder sig over, at hun ikke længere skal holde sin sejr hemmelig. Især over for mor, Linse Kessler. »Det har været så irriterende. Især over for min mor, for hende fortæller jeg alt. Men det lykkedes mig faktisk at holde mund, og hun troede til det sidste, at Patrick ville vinde. Det troede alle.« For gevinsten vil hun købe et kursus i permanent makeup og rejse til Thailand med kæresten, Nick Tristan. lise.benzon@mx.dk

can’. Også den danske sangerinde Oh Land spiller med i filmen. Hun har rollen som Mads Mikkelsens kone. Nordisk Film har desuden offentliggjort, at skuespillerinden Eva Green, der tidligere har arbejdet med Mads Mikkelsen i Bond-filmen ‘Casino Royal’, ligeledes medvirker i filmen. ‘The Salvation’ er i gang med at blive optaget netop nu og kan opleves i de danske biografer fra oktober 2014. ldm@mx.dk

TWITTER

@runerask: ‘Det er ikke mandage, der sutter røv, det er dit job.’ Musikproducer Rune Rask


Kendte

tirsdag 23. april 2013/ mX.dk

15

Carpark North blev røvrendt af polsk koncertarrangør TILBAGE. Carpark North er tilbage med ny single efter fem års album-pause. Vi spurgte forsanger Lau Højen, hvad de har brugt ventetiden på.

måtte sige nej hver gang, da vi ikke havde tid, men nu passede det endeligt. Vi kom med rundt i Tyskland og spillede stadion-koncerter. Vi har fundet ud af, at vores musik egner sig ret godt til stadioner.«

Det er fem år siden, I sidst var aktuelle med ny musik. Hvad har I brugt tiden på? »Vi har været ude og spille ufattelig mange koncerter. Særligt i udlandet. Vores nye single, ‘Army of Open Arms’, er en hyldest til den hær af åbne arme, vi har stået over for aften efter aften.«

Fortæl om, da I blev snydt af en polsk koncertarrangør sidste år ... »Der var den her polak, som havde kæmpestore ambitioner, men som viste sig at være en svindler. Vi har haft tre top3-singler i Polen, og han ville derfor arrangere en kæmpe koncert med os. Det hele blev sat op, men pludselig kunne vi ikke komme i kontakt med ham, og så fandt vi ud af, at han ikke havde styr på noget som helst. Heldigvis mistede vi ingen penge på det.«

I har været på turné i Tyskland med 30 Seconds to Mars? »Ja, de er åbenbart fans af os. De havde fundet os på Napster (ulovlig fildelingsside, red.) i slutningen af halvfemserne, da

Carpark North er tilbage efter fem års album-pause. Pr-foto

vi startede med ‘Transparent and Glasslike’, og har siden

spurgt os mange gange, om vi ikke ville varme op for dem. Vi

kristian.nygaard@mx.dk

Anne Linnet og sønnen. Facebook

Anne Linnet er blevet ‘far’ Fredag aften blev Linnetklanen udvidet med et nyt medlem, da Anne Linnets hustru gennem tre år, Tessa Franck, fødte parret en søn, som de allerede har navngivet Nemo. X Factor-dommeren viste i går stolt sin søn frem på Facebook, hvor hun skrev, at den lille fyr vejer 3.514 gram og er 51 cm lang. ‘Vi har det alle godt og glæder os til tiden fremover, tak for de mange dejlige lykønskninger’, skriver Anne Linnet. kdn BABY.


16

Online

tirsdag 23. april 2013/ mX.dk

#metroxpress LÆSERBILLEDER. Tag billeder af det, du læser, og skriv et par ord om, hvad du synes om det. Del det med os og verden på #metroxpress.

mx.dk Mx-barometeret Moskeer til homoseksuelle Synes du, homoseksuelle indvandrere skal have deres egen moské? Ja

Aner det ikke

16%

frk_schalde KAN altså ikke se problemet? #metroxpress #fnis #alfesex

16%

Noget for noget, lyder det fra læserne. Hvis man vil ha’, må man gi’. colourbox

Griske unge mænd forarger BLODDONATION. Unge kvinder vil gerne donere 68% blod, mens unge mænd kun gider, hvis de får penge for det. Det forarger brugerne at på mx.dk. Nej

Hjælp os til lave en god avis

LÆSERUNDERSØGELSE. På redakti-

onen er vi meget interesserede i at vide, hvad du synes om vores nye avis og site. Gennem nedenstående QR-kode kan du deltage i vores læserundersøgelse og give din mening til kende. Vi er læsernes avis, så vi lytter til de input, vi får.

Helle Melgaard Gregersen: Hvis de ikke vil gi’ blod, så skal de heller ikke have noget. Man burde automatisk blive blod- og organdonor, når man fylder 18 år. Så skal man selv melde sig fra, hvis man ikke er interesseret. Dog skal der være det ved det, at hvis man ikke donerer, skal man heller ikke have lov til at modtage. Undtagelsesvis er selvfølgelig, hvis du helbreds- eller karantænemæssigt ikke kan/må donere.

Ronald Green: Jeg tænker, at de burde skamme sig og tænke på den dag, hvor de selv har brug for hjælp. Med den hverdag, der er i dag, kan den hurtigt komme ... En øl, som vi fik i gamle dage, er rimeligt. Det har jeg da fået flere gange, Og den kunne Carlsberg jo donere, så hjælper de også. JJ Rothgarn: Tror, det er på tide, at man giver mænd, der har sex med mænd, lov til at give blod, og dermed vil der kunne komme en masse blod ind i blodbankerne. Jeg kan ikke se, hvad problemet er, da man tester blodet, når det bliver tappet, og man kunne indføre 4-6 måneders karantæne på blodet.

Lars Folmann: Jeg var selv bloddonor i mange år, indtil jeg en dag spurgte, hvordan man var stillet forsikringsmæssigt, hvis noget gik galt, og fik svaret, at det var man skam. Jeg undersøgte det selv, og det viste sig at være den almindelige patientforsikring. Hvilket vil sige, at man kun er dækket, hvis blodbanken selv erkender, der er sket en fejl. Ellers får man bare at vide, at man jo selv har indvilget i det, og bliver så sendt i rundkreds i systemet. Jeg forlanger ikke penge for blodet, men jeg vil kun afgive blod, hvis der er en fornuftig forsikringsdækning. Hvad synes du selv? Giv din mening til kende på vores site.

mx.dk

Udgiver: Pietro Supino Adm. direktør: Thomas Raun Chefredaktion: Jonas Kuld Rathje (ansv.) og Niels Pinborg Adresse: Bygmestervej 61, 2400 København NV Hovednummer: 77305757 Redaktion: red@metroxpress.dk Annoncesalg: annonce@metroxpress.dk Distribution: Distributionskompagniet 77305730 distribution@metroxpress.dk Tryk: Dansk Avis Tryk A/S Udkommer mandag-fredag. Avisen er politisk uafhængig og udgives af Metroxpress A/S Trykt oplag: 400.000 eksemplarer.

Nosseløst samfund? ... i hvert fald hvis man ser diverse artikler om kønsproblematikken og tv-udsendelser – så hedder diskursen, at det er en tid, hvor power-kvinderne har taget roret og styrer både karriere, mand og hjem! Når vi nu bevæger os væk fra den teori om, hvem der styrer hvad, og hvilket køn det er, så handler det om denne skønne balancegang, der er i det feminine og maskuline, og jeg er helt overbevist om, at vi kun kan lære af hinanden. I min praksis er det nærmest det

samme tema, som kommer op gang på gang, og det uanset om man er mand eller kvinde. Det handler om at blive set, hørt og anerkendt. Så hvis vi lige tager et skridt tilbage og kigger på vores partner: Hvornår har vi så virkelig mødt vedkommende? Har vi lyttet intenst til og interesseret os for hans/hendes problematikker? Har vi kommunikeret ud, hvordan vi inderst inde har det? Har vi anerkendt vores partner – uden at have forestillinger om at ændre noget?

I så fald svinger vi godt i dag #MetroXpress #Horoskop #Stenbuk #SådanBliverDinDag

charlisblogcom #folkeklubben I er alt for seje. Opvarmning til #petersommer #metroxpress

lars.sejr@mx.dk

Hvad vil du vide om sex? Kolofon

skrumsager Er du tilfældigvis vandbærer, @sofandersen ?

Helle Parmo er sexolog

Så det kan godt være, at vi kvinder har taget roret – men det kan lige så godt være, at vi også gerne vil ses, høres og anerkendes og om ikke andet tiltrække mænd, der er stærke nok til at vise deres feminine sider, samtidig med at de viser os deres nosser. Det er en balancegang – men hvem siger også, at det er sort/hvidt eller enten/eller? Stil spørgsmål til Helle Parmo på sex@mx.dk


18

Digital

tirsdag 23. april 2013/ mX.dk

Børnevenligt Lego-spil med masser af voksenkomik Lego City: Undercover er et godt bud på et hyggeligt familiespil, som kan underholde både børn og voksne.

Vores nationale stolthed tages under kyndig behandling i det nyeste Legocomputerspil, der sender spilleren ud i en stor, flot Lego-by. Superforbryderen Rex Fury er sluppet løs, og hans håndlangere har frit kunnet hærge Lego City, men nu er den legendariske politibetjent Chase McCain vendt tilbage for at bure alle tølperne inde. ’Lego City: Undercover’ lægger sig i slipstrømmen på den lange række af spil med åbne verdener og masser af fri udforskning kombineret med en historie, der skal følges, når spilleren har lyst til det. Spillet er mest til børn, men der er bestemt masser af at komme efter for voksne, der vil trække på smilebåndet over den mægtigt veloplagte, ’Høj Pistolføring’agtige retrokomik. Alle de charmerende Lego-figurer taler tilmed dansk – den kække

GTA-musik på Spotify Spiludgiveren Rockstar Games har nu lagt deres populære soundtracks til spillene i ’Grand Theft Auto’-spilserien på musiktjenesten Spotify – kun med enkelte undtagelser på grund af rettighedsbegrænsninger i visse lande.

Soundtrack.

MS

Hitlisten

KLODSHANS.

Mest solgte spil i Europa i uge 16

Robert Hansen spiller Chase McCain (t.h.) i det nye ’Lego City: Undercover’. billede fra spillet

Chase McCain spilles for eksempel af Robert Hansen, mens hans forførende ’love interest’, Natalia Kowalski, spilles af Barbara Rothenborg. Pudsigt nok er det dog særligt alle bifigurerne, man møder under sin udforskning af byen,

‘Splice: Tree of Life’

der virkelig giver de helt store grin med et væld af gakkede kommentarer og finurlige filmreferencer. ’Lego City: Undercover’ er et godt bud på et hyggeligt familiespil til Nintendos nye Wii U-spillekonsol.

spilanmeldelse ‘LEGO City: Undercover’ Til: Wii U Producent: Traveller’s Tales ★★★★★✩✩

Nintendo ’LUIGI’S MANSION 2’ (3DS) Irrational Games/2K Games ’BIOSHOCK INFINITE’ (Xbox 360) Trion Worlds ’DEFIANCE’ (Xbox 360) People Can Fly/Microsoft ’Bioshock infinite’ (ps3) Treyarch/Activision Blizzar ‘CALL OF DUTY: BLACK OPS II’ People Can Fly/Microsoft ‘Gears of War: Judgment’ (Xbox 360) FuRyu ’Vanguard: Ride to Victory’ Crystal Dynamics/Square Enix ‘Tomb Raider’ (ps3) 343 Industries/Microsoft ’HALO 4’ (Xbox 360) Crystal Dynamics/Square Enix ’TOMB RAIDER’ (Xbox 360) 

Kilde: VGChartz.com

Morten skovgaard

‘Space Hulk’

Ny spillicens til spiludvikler

Celler og træer er i fokus i spillet ’Slice: Tree of Life’. Foto fra spillete

Intelligent spildesign til nørder DNA. ’Splice: Tree of Life’ er et spil til nørder – særligt dem, der interesserer sig for cellebiologi og binære træer. Spilleren får et begrænset antal træk til at gensplejse og mutere celler korrekt, og det er bestemt ikke nogen opgave for de tålmodighedsudfordrede. Dem med appetit på rigtige hjernevridere vil imidlertid få deres sag for i ’Splice: Tree of Life’, der overlader det fuld-

stændigt til spilleren selv finde ud af, hvordan man løser de rasende svære hovedbrud. Intelligent og ubarmhjertigt spildesign. MS

spilanmeldelse ‘Splice: Tree of Life’ Til: iPad Producent: Cipher Prime ★★★★★✩✩

Taktik. Den danske spiludvikler Full Control har specialiseret sig i taktiske trækbaserede spil. De har i nogen tid arbejdet på en computerspilversion af det klassiske ’Warhammer’brætspil ’Space Hulk’. Spillet har allerede fået stor opmærksomhed i både ind- og udland. Arbejdet med allerede eksisterende koncepter er tilsyneladende attraktivt for Full Control. Spiludviklerne har netop indgået en aftale med firmaet bitComposer Games om også at genoplive det populære gamle 90’er-taktikspil ’Jagged Alliance’. Spillet ’Jagged Alliance 2’ fra 1999 blev rent faktisk genoplivet af en anden udvikler så sent som sidste år med ’Jagged

Alliance: Back in Action’, men det viste sig desværre at være temmelig ringe. Det er nu op til Full Control at gøre et bedre stykke arbejde: at bevare det,

der i sin tid gjorde spillet så fremragende, og kombinere det med nytænkning, der får det til at virke frisk og relevant i dag. MS

Thomas Hentschel fra Full Control fremviser spil.

foto: Morten skovgaard


Digital

tirsdag 23. april 2013/ mX.dk

Vi vil have større fjernsyn Fladskærmen har fået vokseværk både fysisk og i opløsningen. Vi vil have biografoplevelser i stuen og mulighed for at gå på internettet. Det er umuligt ikke at blive bare lidt imponeret, når fjernsynet på det nærmeste fylder en hel væg – og det er også det, der er meningen, når firmaet LG i disse dage viser deres nye 84 tommer store fjernsyn frem for den danske presse. Den store skærm fylder omkring to meter i bredden og vejer lige godt 80 kilo – foden alene vejer 10 kilo. Samtidig er fjernsynet en såkaldt 4K- eller Ultra-HD skærm med en opløsning på 3.840 x 2.160 pixel. Oplevelsen svarer derfor til, at du stiller fire almindelige 42-tommer-fjernsyn op ved siden af hinanden. Med en vejledende pris på 150.000 kr. forventer LG heller ikke, at den 84 tommer store skærm vil sælge i stort tal. Men skærmen er ifølge Martin Vest fra LG et udtryk for en tendens på markedet: »Forbrugerne vil have større skærme. Vi har set en stor vækst i salget af 47- og 55-tommer skærme

herhjemme, en tendens, vi også har set i USA.« »Folk vil have en biografoplevelse hjemme i stuen, og fordi billedopløsningen nu er så høj, behøver man ikke længere sidde fire-fem meter fra skærmen for at få en god oplevel-

se,« fortæller kommunikationschef Erling Madsen fra Branchen ForbrugerElektronik og påpeger, at to ud af tre fjernsyn solgt det seneste år har været på 42 tommer eller mere. Men både LG og Branchen ForbrugerElektronik gør samtidig

Kort nyt Danmark er ikke klar

opmærksom på, at der fortsat mangler indhold til Ultra HDskærmene. I øjeblikket er det nemlig sådan, at de nye fjernsyn selv sørger for kunstigt at opskalere for eksempel en bluray-film eller streaming til den høje opløsning. Thomas Berger

MUSIK. Twitters netop lancerede

musiktjeneste, lader dig opdage ny musik baseret på, hvad dem, du følger på Twitter, lytter til. Desværre lanceres tjenesten kun i de engelsktalende lande. Hvornår Danmark må lytte med, vides ikke. TB

Nyheder på LinkedIn Profil. I forrige uge opkøbte LinkedIn nyhedstjenesten Pulse, og i denne uge blev deres smartphone-app opdateret, så fokus nu ligger på nyheder og opdateringer fra de 200 millioner brugeres netværk. TB

Smartphone på 6,3 tommer

Forbrugerne vil have større fjernsyn med internet- og streamingfunktioner.

Den billige Windows Phone 8 er egnet til begyndere TELEFON. Nokia Lumia 620 er lige præcis det, den giver sig ud for at være, nemlig en prisvenlig smartphone baseret på Windows

19

Phone 8. Telefonen er tiltænkt et ungt publikum, og den farverige bagside kan derfor udskiftes med et snuptag. Men plastikskallen får samti-

dig telefonen til at føles meget billig. Teknologisk er Lumia 620 i stand til at løfte smartphoneopgaverne og kan mange af de samme ting som de større modeller. Den har blandt andet NFCunderstøttelse. Men specifikationerne er stadig så beherskede, at du hurtigt får appetit på flere hestekræfter og en større skærm. TB

pressefoto

SKÆRMPLADS. Samsungs kommende GALAXY Mega 6.3 er en såkaldt phablet – en mellemting mellem en telefon og en tablet, der forsøger at tage hånd om begge behov. Dyret er udstyret med en hurtig dual core processor, nyeste version af styresystemet Android, et 8 megapixel kamera og 4G-understøttelse, så der er hurtigt internet. Megatelefonen er på markedet i slutningen af maj til en pris på 3.999 kr. TB

Inviter vennerne på filmaften Lysten til at dele sin filmsamling med vennerne står sædvanligvis i stærk kontrast til underholdningsbranchens økonomiske interesser, men den præmis har den svenske streamingtjeneste Voddler vendt på hovedet i forbindelse med, at tjenesten blev lanceret globalt i fredags. Her introducerede Voddler nemlig funktionen LiveShelf, INTERNET.

der giver dig mulighed for at dele dine film med op til 10 venner. Film, du har købt, kan du dele når som helst, mens de film du lejer, kun kan deles i de 48 timer lejeperioden varer. »Det er helt naturligt at ville dele, og vores tjeneste er første lovlige digitale måde at gøre det på,« fortalte Voddlers direktør Marcus Baecklund til websiden Bloomberg. tb

Gadgetanmeldelse ‘Nokia Lumia 620’ Pris: 1.999 kr. Web: Nokia.dk ★★★★✩✩✩

Med en internetforbindelse kan alle få en hjemmebiograf. colourbox


Start

tirsdag 23. april 2013/ mX.dk

100

Pause Vægt • 23/9-23/10

Alt føles meget lettere, men samtidig kan du være meget doven. Det er ikke en god idé at starte på nye ting – tag dig i stedet for tid til at afslutte opgaver.

Der er ingen tvivl om, at du vil føle dig på mere sikker grund, end du har gjort længe. Dit energiniveau er højt, og tingene lykkes for dig. Ros dig selv.

Kærlighed: HHH✩✩✩✩ Arbejdsliv: HHHH✩✩✩ Vitalitet: HHH✩✩✩✩ I dag svinger du godt med:

Kærlighed: HHHHH✩✩ Arbejdsliv: HHH✩✩✩✩ Vitalitet: HHHHHH✩ I dag svinger du godt med:

30 70 40 60 50

Fisken

Kærlighed: HHHHH✩✩ Arbejdsliv: HHHH✩✩✩ Vitalitet: HHHH✩✩✩ I dag svinger du godt med:

20

Krebsen

Kærlighed: HHHH✩✩✩ Arbejdsliv: HHHH✩✩✩ Vitalitet: HHHH✩✩✩ I dag svinger du godt med:

20

Tvillingen

Kærlighed: HHHHH✩✩ Arbejdsliv: HHHHHH✩ Vitalitet: HHHHHH✩ I dag svinger du godt med:

Dagens horoskop er leveret af astrolog Lykke Larsen. Se mere på Kvindetid.dk

50 90 10

Kærlighed: HHHHH✩✩ Arbejdsliv: HHHH✩✩✩ Vitalitet: HHH✩✩✩✩ I dag svinger du godt med: Vandbæreren

100

Kærlighed: HHHH✩✩✩ Arbejdsliv: HHHHH✩✩ Vitalitet: HHHH✩✩✩ I dag svinger du godt med: Vandbæreren

Paper

Gå efter dine drømme – der er faktisk ikke noget, du ikke kan, hvis du bare bruger din gode intuition, dine kreative evner og tager det et skridt ad gangen.

my

Fisk • 19/2-20/3

Hvis du ikke er helt sikker på, hvad andre mener, og det kan gøre en stor forskel, så brug tid på at få det afklaret. Misforståelser opstår meget hurtigt.

cm

Jomfru • 23/8-22/9

cy

Stenbukken

cmy

Skytten

60

Kærlighed: HHHHH✩✩ Arbejdsliv: HHHHH✩✩ Vitalitet: HHHHH✩✩ I dag svinger du godt med:

40

Kærlighed: HHHH✩✩✩ Arbejdsliv: HHHHH✩✩ Vitalitet: HHHH✩✩✩ I dag svinger du godt med:

70

Du har en masse ressourcer, som du kan gøre brug af. Der er ingen grund til at vente på andre mennesker, når du faktisk kommer meget længere for dig selv.

30

Vandbærer • 21/1-18/2

Pas på med, hvad du lover – du kan blive fanget i noget, du senere fortryder. Lad dig ikke presse til at tage hurtige beslutninger – tag dig tid til at tænke.

20

Løve • 23/7-22/8

80

Løven

Stop

Tyren

70

Kærlighed: HHH✩✩✩✩ Arbejdsliv: HHHHH✩✩ Vitalitet: HHHH✩✩✩ I dag svinger du godt med:

40

Der er ingen, der kan løbe om hjørner med dig. Du har et virkelig godt overblik, og du ved, hvad der sker omkring dig. Det er en god dag til at netværke.

60

Stenbuk • 22/12-20/1

Du får brug for at slappe af efter en stressende og travl dag. Det gør du bedst hjemme, hvor du laver så lidt som muligt. Få andre til at tage sig af maden.

50

Krebs • 22/6-22/7

30

80

Skorpionen

100

Kærlighed: HHH✩✩✩✩ Arbejdsliv: HHHHH✩✩ Vitalitet: HHHHH✩✩ I dag svinger du godt med:

100

At være sammen med nogle af dine gode venner vil gøre dig glad. Hvis det er muligt, så find tid til at ses, eller i det mindste få en god snak over telefonen.

10

Skytte • 23/11-21/12

Der er ikke meget, der kan stoppe dig, andet end din egen selvkritik. Du har svært ved at blive tilfreds med dine egne præstationer. Tag lidt lettere på tingene.

90

Tvilling • 21/5-21/6

10

90

Jomfruen

40

Kærlighed: HHHH✩✩✩ Arbejdsliv: HHHHH✩✩ Vitalitet: HHHH✩✩✩ I dag svinger du godt med:

70

Du har brug for at sætte tempoet lidt ned, så du kan få fulgt op på dine igangværende opgaver. Samtidig vil det være godt for dig, hvis du gør en lille status.

30

Skorpion • 24/10-22/11

Pas på dig selv – sørg blandt andet for, at du får noget godt at spise, og ikke for meget ‘sødt’. Hvis du fryser, kan du også let redde dig en forårsforkølelse.

80

Tyr • 20/4-20/5

60

50

Vægten

80

Vædder • 21/3-19/4

20

Horoskop – sådan bliver din tirsdag

90

10

20

ECI/bvdm tvi 10 • v2


153,-


22

Pause

tirsdag 23. april 2013/ mX.dk

Krydsord

Sudoku

Bezzerwizzer Hvilken opera af Verdi fra 1871 handler om en etiopisk prinsesse? Hvilken præventionsform, der er en blanding af et pessar og et kondom, blev opfundet af danskeren Lasse Hessel i 1987? Hvilket fremmedord bruges om en ø, der er dannet af gamle koralrev? Løsning: 1) Aida 2) Femidom 3) Atol

GÆT, SCAN OG VIND Hvilken superstjerne adopterede i 2006 sønnen David og i 2008 datteren Mercy James fra Malawi? A B C

Elton John Madonna Angelina Jolie

Scan koden, svar på spørgsmålet og vind.

Vi trækker lod om et spil Bezzerwizzer+ Familie Se mere på www.clubmetroxpress.dk. Der tages forbehold for trykfejl.

LODRET: Æ - M - B - TÆRSKEDE - MIDTPUNKT - LE - ELI - O - FLAG - GEN ÆGGET - EM - ELRITSE - U - DAL - ROAR - ENER - SNE VANDRET: M - E - TILFÆLDE - ÆDELGRAN - ÆRT - AGILE - SPEGET - R - KUL TSR - MENIG - EOS - DK - EE - AN - BETONMURE

(LØSNING:)

LØSNING PÅ OPGAVE NR. 510


Markedsplads

TIRSDAG 23. APRIL 2013/ MX.DK

Uddannelse

23

Detail

Vind en iPad!

Scan QR-koden og giv os din mening om den nye metroxpress

Tjen penge på dine meninger speakearn.dk

Der trækkes lod om to iPads hver uge, kun én besvarelse pr. deltager pr. dag. Vinderne får direkte besked.

Azorerne

1 uge kun 6.998,Spar 1.000,- pr. person

Afrejse den 17. september fra Kastrup eller Billund. Så smukt at ord ikke slår til. Hotel Royal Garden – Bravo kategori 4

Din club pris

6.998,- udflugter inkluderet


24

TV

I samarbejde med

tirsdag 23. april 2013 2013/ mX.dk

DR1

TV2

TV2 Zulu

tv3

tv3+

12.30 Hammerslag (10:11) 13.10 Der er noget i luften (7:320) 13.35 De flyvende læger 14.20 De flyvende læger 15.05 Advokaterne (27) 15.55 Naboerne (37) 16.15 Kystvagten (36:68) 17.00 Hun så et mord (218) 17.50 TV AVISEN med Vejret 18.00 Skattejægerne 18.30 TV AVISEN med Vejret 18.50 Vores vejr

12.50 Air Ways 13.15 Liebhaverne 13.50 Han, hun og haven 14.20 Beverly Hills 90210 (5) 15.15 Beverly Hills 90210 (6) 16.05 Venner (84) 16.30 Venner (85) 17.00 Nyhederne og Sporten 17.15 Regionale nyheder 17.25 Go' aften Danmark 17.45 Vejret 18.00 Nyhederne 18.05 Regionale nyheder 18.20 Nyhederne 18.25 Go' aften Danmark

11.15 Lie to Me (28) 12.00 Lie to Me (29) 12.50 Castle (76) 13.35 Castle (77) 14.20 Futurama (76) 14.45 Futurama (77) 15.10 South Park (183) 15.40 South Park (184) 16.05 American Dad (97) 16.35 American Dad (98) 17.00 Will & Grace (66) 17.25 Will & Grace (67) 17.50 Kongen af Queens (179) 18.15 Kongen af Queens (180) 18.45 Venner (215)

7.30 The Kardashians (17) 8.25 Velkommen Hjem (12) 9.20 Min fede familie (10) 10.15 Vis mig dit køleskab (1) 11.15 Ramsay's Kitchen Nightmares US (6) 12.15 Masterchef parspecial 2013 (109) 13.15 Velkommen hjem (1) 14.15 The Kardashians (18) 15.15 Paradise Hotel (57) 16.00 NCIS (82) 17.00 NCIS (83) 18.00 Masterchef parspecial 2013 (109)

12.00 Hawaii Five-0 (12) 13.00 Hawaii Five-0 (13) 14.00 According to Jim (7) 14.30 According to Jim (8) 15.00 Man Vs. Food: Hyldest til kød (13) 15.30 Man Vs. Food: Hyldest til kød (14) 16.00 Vegas Tattoo (14) 16.30 Vegas Tattoo (15) 17.00 How I Met Your Mother (22) 17.30 How I Met Your Mother (1) 18.00 How I Met Your Mother (2) 18.30 How I Met Your Mother (3)

19.00 Aftenshowet DR1s aktualitetsprogram direkte fra Christianshavn. 19.55 TV AVISEN med Vejret Få dagens nyheder. 20.00 I hus til halsen (4:8) Casper og Linnea bor med deres to børn på kun 57 kvadratmeter på Amager. De har forgæves prøvet at få den lille andelslejlighed solgt for Casper har fået nyt arbejde som politibetjent i den anden ende af landet, men der er ingen købere. 20.40 Det søde liv 21.05 Kontant 21.30 TV AVISEN med Vejret Få dagens nyheder. 21.55 Hos Clement 22.20 Sporten 22.30 Wallander: Genfærdet Svensk krimi fra 2010.

19.00 Nyhederne Få dagens nyheder 19.30 Regionalprogram Regionale udsendelser fra regionalområdet. 20.00 Cecilie & madklubben Hvem kender ikke Søren Gericke? En af Danmarks største kokkeprofiler, der i år kan fejre 50-års jubilæum som kok. 20.50 Station 2 Politirapporten Kriminalmagasin 21.25 Razzia - Fødevarekontrollen rykker ud Med fødevarekontrollanterne på job 22.00 Nyhederne og Sporten Få dagens nyheder 22.20 Regionale nyheder Regionale nyheder og reportager. 22.35 CPH Lufthavnen Reportageserie om Københavns Lufthavn 23.10 Alarmcentralen

19.15 Venner (216) Amr. komedieserie 19.45 Californication (59) Amr. komedieserie 20.20 Californication (60) Amr. komedieserie 20.55 New Girl (43) Jess indser omsider, hvad hun føler for Nick. Det er ikke så let at få det sagt med mindre man er "høj" på smertestillende medicin, viser det sig. Desværre er der vist noget, Nick ikke har fortalt hende. . 21.20 New Girl (44) Amr. komedieserie fra 2011-2013 21.45 ZHit-paraden Zulus Top 13 22.15 Danish Dynamite 2 Comedy-reportage 22.45 Dumt & farligt Alt det, du ikke må!

19.00 Masterchef parspecial 2013 (110) Dansk kokkekonkurrence fra 2013 20.00 Luksusfælden (13) Dansk livstilsprogram fra 2008-2013 21.00 Køkkenkrisen (103) Lonnie og Lasse bor i Hvidovre med datteren Nikoline på 4 år. I en travl hverdag har de ikke energi til at lave mad og hinanden, så de spiser takeaway. Parret drømmer om mere overskud til fællesmadlavning og familieliv med datteren. 22.00 Paradise Hotel (58) Realityprogram på et hotel i Mexico. 22.50 America's Next Top Model (10) Amerikansk underholdningsserie fra 2012

19.00 Simpsons (4) Amerikansk kulttegnefilm fra 2007 19.30 Simpsons (5) Amerikansk kulttegnefilm fra 2007 20.00 Fodbold: UEFA Champions League Optaktsprogram 20.30 Oddset Nyt Magasin 20.35 Fodbold: Bayern München-Barcelona Semifinale i UEFA Champions League, 1. kamp 22.35 UEFA Champions League Goal Show Lige efter vores live-kamp på TV3+ får du Goal Show. Det er her, du får de eksklusive interviews, og det er her, du alle detaljerne og alle målene. Det er Champions League Goal Show.

23.50 NCIS (82) 0.45 NCIS (83)

23.30 Fire Down below 1.35 Suits

0.00 Hamish MacBeth (1:20) 0.50 OBS 0.55 En hård nyser:

23.15 Stand-up Live at The Apollo 0.05 Rude Tube - Crazy Pranks

DR2

DR3

TV2 News

Discovery

13.15 Mors øl, mor og mig 14.00 DR2 nyhedsoverblik 14.15 To slags amerikanere 15.00 DR2 nyhedsoverblik 15.10 Horisont: Pave i modvind 15.35 P1 Debat på DR2 16.00 DR2 nyhedsoverblik 16.10 DR2 Dagen - med Illeborg og Ingemann 17.00 DR2 nyhedsoverblik 17.10 DR2 Dagen - med Illeborg og Ingemann 18.00 DR2 nyhedsoverblik 18.15 DR2 Dagen - med Illeborg og Ingemann 18.35 The Daily Show 19.00 DR2 nyhedsoverblik 19.05 Gadens Parlament 19.30 Sort arbejde (7:8) 20.00 Frank ser rødt (7:10) 20.30 Dokumania: Lej en familie A/S 21.20 Ugens rapport: Lige på og hårdt (1:2) 22.00 Blachman (4:6) 22.30 Deadline 22.30 23.10 A-Klassen (1:8) 23.35 Krigsforbryderen Kony 0.25 The Daily Show

16.00 Emils damer - Joan Ørting 16.30 Misfits (20) 17.15 Coast Guard Alaska (17) 18.00 Pineapple Dance Studios (14) 18.45 Bionic Vet (1) 19.15 Family Guy (54) 19.35 Family Guy (55) 20.00 Stan Lee's Superhumans (3) 20.45 Genopfinderne (1:6) 21.10 The Walking Dead III (11) 21.50 Desert Saints

16.00 News nyhederne 16.57 Vejret 17.00 17 Finans 17.27 Vejret 17.30 News nyhederne 17.57 Vejret 18.00 News nyhederne 18.10 Tirsdagsanalysen 18.57 Vejret 19.00 Nyhederne 19.25 News nyhederne 19.30 Kulturen på News 20.00 News nyhederne 20.10 Tirsdagsanalysen 20.57 Vejret 21.00 21´eren på NEWS

15.00 Sons Of Guns (7) 16.00 Mythbusters (111) 17.00 American Chopper (9) 18.00 Mentalt bedrageri 19.00 Forklaring følger...med Peter Lund Madsen (17) 19.30 How It's Made (2) 20.00 Auction Hunters (19) 20.30 Auction Hunters (20) 21.00 Jungle Gold (5) 22.00 Alaska: The Last Frontier (2) 23.00 Gold Rush (2)


TV

tirsdag 23. april 2013/ mX.dk

Kanal 4

kanal 5

6’eren

8.00 Homeshopping (2) 9.00 De unge mødre (245) 9.30 GuthyRenker Homeshopping (9) 10.00 Gilmore Girls (107) 10.55 GuthyRenker Homeshopping (16) 11.30 The Closer (68) 12.25 Gilmore Girls (108) 13.20 McLeods døtre (72) 14.20 McLeods døtre (73) 15.10 House (147) 16.05 Ghost Whisperer (100) 17.05 Greys hvide verden (75) 18.00 Private Practice (17)

9.35 Cougar Town (16) 10.00 Cougar Town (17) 10.25 4-Stjerners Rejse: I Dubai med Christina Sederqvist (6) 11.30 Forsvundet sporløst (61) 12.25 Forsvundet sporløst (62) 13.15 CSI: New York (120) 14.10 CSI (169) 15.05 CSI (170) 16.05 CSI: New York (121) 17.00 Special Victims Unit (147) 18.00 4-Stjerners Middag: Hos Lars Sandstrøm (136)

10.35 Sams bar (81) 11.00 Frasier (60) 11.30 Frasier (61) 12.00 Ti tommelfingre (115) 12.30 Ti tommelfingre (116) 13.00 Rap fyr i L.A (1) 13.30 Rap fyr i L.A (2) 14.00 Alle elsker Raymond (131) 14.30 Alle elsker Raymond (132) 15.00 Hardcore Pawn (18) 15.30 All Worked Up (15) 16.00 Mythbusters (5) 17.05 Skrotjægerne (16) 18.00 CSI: Miami (231)

TV Tips Paradise Hotel (58) 22.00

Realityprogram på et hotel i Mexico. Hotellets nye pige skal have sig en partner, og igen i dag starter hendes valg en kædereaktion. I dag splittes de fasttømrede par dog rigtigt op, så der dannes nye, overraskende par, og en voldsomt utilfreds pige ender på Solo. De nye partnerskab testes staks ved, at fyren og pigen skal fordele et hhv. godt, rødt- og et farligt, sort hjerte mellem sig, og langt fra alle de nye par kan blive enige om, hvem der skal afspises med det farlige, sorte hjerte.

De unge mødre (401) 21.00

Special Victims Unit (147) 17.00

de unge mødre. Nadja og Kenneth skal i banken for at få styr på deres økonomi inden barnet kommer - og de tager faster med. Victoria skal i byen med sin veninde for at se på mænd. Louise har første dag på sit nye arbejde i et fitnesscenter.

Da et datingbureau bliver sat i forbindelse med tre voldtægtssager, går Olivia undercover for at lokke voldtægtsmanden frem. Hun møder nu Mike Jergens, en kirurg som nyder at udøve kontrol over kvinderne i hans liv.

Følg med i hvordan det går for

19.00 Ghost Whisperer (101) Amr. dramaserie. 20.00 Mig og min mor (45) I Bogense er Simone og Bettina bange for, at de går glip af det gode liv, fordi de ikke kan lide vin. Så nu har de lavet en aftale med en vinmand i Odense, der har indvilget i at gøre hvad han kan for at lære de to at drikke - og nyde - vin. . 21.00 De unge mødre (401) Følg med i hvordan det går for de unge mødre. 22.00 Singleliv (194) Dansk reportageserie fra 2012 23.00 Greys hvide verden (75) Amerikansk dramaserie der følger lægerne på Seattle Grace Hospital.

19.00 Big Bang Theory (125) Amerikansk komedieserie fra 2007-2013 19.30 Big Bang Theory (126) Amerikansk komedieserie fra 2007-2013 20.00 CSI (273) Holdet efterforsker mordene på tre kvinder, som er blevet fundet ganske tæt på det sted, hvor en vigtig politiske begivenhed finder sted. 21.00 Big Brother 2013 (56) Hvem tør beboerne stole på? Det er det store spørgsmål i denne uge, hvor tilliden til hinanden testes. Big Brother tester om beboerne er villige til at ofre sig for hinanden. 22.00 End Of Days Amr. actionfilm. fra 1999

23.55 Private Practice (17) 0.50 House (147) 1.50 Tough Love 2 (19) 2.40 The Closer (60)

0.35 Criminal Minds (139) 1.30 Criminal Minds (140) 2.25 Special Victims Unit (147) 3.10 Big Brother

19.00 America's funniest home videos (784) Amr. underholdningsshow. 19.30 America's funniest home videos (785) Børn, teenagere, bedsteforældre og kæledyr ingen går fri, når America's Funniest Home Videos viser pinlige optagelser sendt ind af amerikanere fra hele USA. Seerne nyder godt af de opmærksomme og hurtige hjemmefotografer.. 20.00 Skrotjægerne (17) Duoen forsøger at opkøbe en støvle på 150 kilo. 21.00 CSI: Miami (232) En skandale bringer Horatio sammen med en af sine gamle fjender. 22.00 Pale Rider Amr. western fra 1985 0.25 Hardcore Pawn (1) 0.55 All Worked Up (16) 1.20 Mythbusters

25

Amr. krimiserie.

DagsTIP Station 2 Politirapporten 20.50

Kriminalmagasin I denne episode følger vi for sidste gang politiets arbejde i Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi. En mand kaster kanonslag fra sin altan ud på en legeplads i Korsør. Da betjentene når frem viser det sig, at manden har andre hemmeligheder i sin lejlighed, der er interessante for politiet. Vi er også med, da to betjente griber en gruppe drenge i at ryge hash på havnen i Stege. Drengene er bestemt ikke tilfredse, da betjentene vælger at kontakte deres forældre.

7’eren

Canal8 Sport

Canal 9

15.00 Voodoo (46) 16.00 Musik til dig 16.15 Chuck (51) 17.10 90210 (42) 18.10 Happy Endings (33) 18.35 Happy Endings (34) 19.05 Chuck (52) 20.00 Pretty Little Liars (8) 21.00 Robot Chicken (57) 21.20 Robot Chicken (58) 21.30 Delocated (4) 21.50 Squid Billies (50) 22.00 Big Brother 2013 - Lige nu! (68) 23.00 Voodoo (46)

11.05 ATP 500 Highlights 12.00 ATP 500 Highlights (4) 12.55 ATP 500 Highlights - Dubai Duty Free Tennis Championship 13.50 Major League Soccer San Jose Earthquakes - Portland (23) 15.45 Serie A - Genoa - Atalanta (183) 17.40 La Liga - Celta Vigo - Zaragoza (324) 19.30 Frispark 20.20 Superligaen - Brøndby - Silkeborg (49) 22.10 Serie A: The Show 22.45 Serie A - Juventus Milan (186) 0.40 UFC LIVE - UFC on Fox (8) 3.35 World Extreme Cagefighting - Torres vs Tapia

8.00 Helicopter Heroes (7) 9.00 Psychic Kids (4) 11.00 Cops (33) 11.30 Road Wars (19) 12.35 JAG (13) 13.35 On Patrol With Santa Barbara PD (14) 14.00 Helicopter Heroes (7) 16.00 Pawn Stars (9) 16.30 Cops (34) 16.55 FBI Files (13) 18.00 Road Wars (20) 19.00 Real Rescues (8) 20.00 Ghost Adventures (13) 21.00 JAG (14) 22.00 Law & Order: Criminal Intent (5) 23.00 Spartacus: Vengeance (6) 0.10 FBI Files (13) 1.15 Most Daring (1) 2.15 Most Daring (2) 3.15 The First 48 (17) 4.15 Spartacus: Vengeance (6) 5.30 Pawn Stars (9) 5.55 Road Wars (20)

Rhodos 1 uge fra 2.499,Spar op til 1.550,-

Afrejse 16/6, 23/6 og 18/8 fra Kastrup & Billund samt 26/6 fra Kastrup Constantin kat. 3, Rhodos by

Din club pris fra

2.499,-

Se mere på clubmetroxpress.dk


27

tirsdag 23. april 2013/ mX.dk

Xavi og FC Barcelona vil give Bayern kamp til stregen

»Det bliver brutalt. De er i stratosfærisk form lige nu, men i Champions League er det de små nuancer, som er afgørende.« Side 28

Liverpool: Suarez bliver her PREMIER LEAGUE. Luis Suarez slip-

per med en bøde for at bide Branislav Ivanovic i søndagens kamp mod Chelsea. Det fastslår direktør Ian Ayre på Liverpools hjemmeside, hvor han også afviser enhver spekulation om, at topscoreren skulle være på vej væk fra klubben. »Han underskrev en fireårig kontrakt sidste sommer, og vi håber alle sammen, at han fuldfører den,« siger Ian Ayre. Luis Suarez er i øjeblikket topscorer i Premier League, men selv om han er holdets bedste spiller, burde klubben sælge ham til sommer. Det mener Peter Kjær, ekspert på 3+ og inkarneret Liverpool-fan. »Det ville være ærgerligt, hvis man fik et ry som en klub, hvor det er o.k., at spillerne opfører sig tosset. Man bliver nødt til at sætte foden ned og sælge ham,« siger han. Men selv hvis klubben besluttede sig for at afhænde uruguayaneren, ville de næppe være i stand til at få fuld pris. »Når man handler fodboldspillere, kigger køberen gerne på hele pakken, og her trækker Suarez’ disciplinære problemer ned i prisen,« siger spilleragent Niclas Jensen. Og det ser da heller ikke ud til at være slut for Suarez. I aftes meddelte det engelske fodboldforbund, FA, at det åbner en sag mod angriberen. FA anser Suarez’ handling for at være vold, og man vurderer, at tre spilledages karantæne umiddelbart er i underkanten. NKR@MX.DK/sam

Branislav Ivanovic og Luis Suarez.

Sauerland: Vi klarer os uden Mikkel Kessler

Kessler synes, han har haft en god karriere, og den kan bære, hvis Froch-kampen bliver hans sidste. Men han er nu ret færdig med at tabe. pol

BOKSNING. Kampen mod Carl Froch bliver karrierens sidste for Mikkel Kessler, hvis han taber, lyder det fra danskeren. Hans promotor tager det roligt. Kalle Sauerland begræder ikke umiddelbart, at Mikkel Kessler stopper karrieren efter kampen mod den engelske IBF-verdensmester, Carl Froch, i London om en måned, hvis han taber. »Som firma ved jeg ikke engang, hvor mange boksere vi har på kontrakt. Jeg tror, det er seks verdensmestre og et par europæiske mestre. Selvfølge-

lig er det en vigtig kamp, men det ville ikke være enden for os, og selv hvis det var, er det en boksers beslutning, hvis han ikke vil bokse,« sagde Sauerland i går til metroxpress, da Mikkel Kessler åbnede dørene til sit træningscenter i Dragør på Amager. Reaktionen skal ses i lyset af, at Mikkel Kessler netop havde svaret på, om han stopper karrieren, hvis han taber kampen. »Ja, det gør jeg. Så er det slut,« sagde han og forsatte: »Jeg har det sådan, at hvis jeg taber igen, så ... hvis man skal tænke på at tabe – jeg hader at snakke om at tabe – men

hvis man skal snakke om det, synes jeg også, at jeg skal stoppe. Jeg synes, jeg har haft en god karriere og så videre.« Ved pressemødet i Dragør var der troppet en stor gruppe engelske journalister og et stort tv-hold fra SkySports op. Det tyder på, at opmærksomheden fra det engelske er stor, og Kalle Sauerland ville da også gerne tale om kampen i O2 Arena, der kan huse 20.000 tilskuere, som den største i Kesslers karriere. »Det er den største platform, han nogensinde har været på: arenaen, stedet, men også at han er på toppen af sin karriere. Da han kæmpede mod Cal-

zaghe, Froch den første gang og Marco Meier, var det store kampe, uden tvivl, men forskellen var, at dengang kunne han komme tilbage og få revanche,« sagde Sauerland. Mikkel Kessler har tabt to gange i karrieren, og det har været nok. »Jeg har bokset i så mange år, og jeg har været mester fem gange, så jeg tænker, at jeg ikke kan blive ved med at tabe,« lød det fra den 34-årige bokser. jesper.kirkbak@MX.DK Hvad spiser Kessler i den sidste måned op til kampen? Metroxpress forsøgte at lokke en pose vingummier i bokseren. Se, hvordan det gik, i videoen på

mx.dk/sport


28

Sport

Kort nyt Kim A. sidder over håndbold. KIF Kolding Køben-

havn-backen Kim Andersson døjer fortsat med en skulderskade og sidder derfor over i slutspilskampen mod Sønderjyske i morgen. KIF er dog allerede videre til semifinalen. rrv

Tiden efter Okore superligaen. Jonas Okore er bare 20 år, men interessen for FC Nordsjælland-forsvareren er så stor, at træner Kasper Hjulmand allerede nu forbereder sig på alternative opstillinger i forsvaret, skriver Politiken. rrv

tirsdag 23. april 2013/ mX.dk

Belgiere skriver taber-historie cykling. For første gang i 98 år lykkedes det ikke en belgier at vinde en af de seks forårsklassikere. Fabian Cancellara snuppede Paris-Roubaix og Flandern Rundt, og søndag missede belgierne så den sidste chance for en sejr, da Philippe Gilbert blev sat på den tredjesidste stigning. Et hårdt slag for den stolte cykelnation, men der er ingen grund til panik – de manglede

førstepladser skyldes først og fremmest uheld. Tom Boonen måtte udgå med en skade i Flandern Rundt, mens Nick Nuyens stadig er mærket af sin hofteskade. »Det betyder, at Cancellara har fået frit spil, så det er lidt tilfældigt, at ingen belgier har vundet i år. Det kan de være kede af, men der er ingen grund til bekymring,« siger cy-

kelekspert Henrik Juul Hansen til metroxpress. Chefen for det belgiske hold Vacansoleil-DCM, Hilaire Van der Schueren, maner også til besindighed. »Udlændingene var bedre, og vi fik masser af podiepladser. Forskellen mellem at vinde og blive nummer to er meget lille. Man har også brug for lidt held,« siger han til Het Nieuwsblad. nkr@mx.dk

Hamilton hænger på formel 1. Trods to pole positions

i årets fire første løb er det endnu ikke blevet til en sejr for Mercedes. Det ærgrer holdets stjernekører, Lewis Hamilton: »Jeg føler, at vi lige akkurat holder fast med det yderste af neglene.« Hamilton er placeret som nummer tre i den samlede stilling – 27 point efter Sebastian Vettel, der vandt weekendens Grand Prix i Bahrain. nkr

FCK tog hævn Superligaen. FCK’s reserver tog gedigen revanche, efter at førsteholdet søndag måtte nøjes med uafgjort i Aalborg. Med to mål af Rurik Gislason og Pape Diouf og et af Daniel Jensen bankede de AaB 5-0. RRV

Brøndby-skader ikke så slemme superligaen. Det så skidt ud for Brøndby i weekenden, da to af holdets profiler blev skadet i kampen mod Silkeborg. Men hverken Dennis Rommedahl eller Jan Kristiansen er så slemt skadet som frygtet. »Umiddelbart ser det ikke så slemt ud med nogen af dem, men vi vil vurdere udviklingen hos begge i løbet af ugen, i forhold til hvornår de igen er spilleklar,« siger klublæge Eilif Larsen til klubbens hjemmeside. ritzau

Massestyrt afgjorde løb

Bayern München er godt kørende i denne sæson og kan allerede kalde sig tysk mester. Nu gælder det den største titel af dem alle. getty images

Kan Barcelonas stjerner bremse det tyske triumftog?

CHAMPIONS LEAGUE. Barcelona er i en uvant underdog-rolle, når holdet i cykling. Et massestyrt skabte en overraskende vinder af an- aftenen gæster suveræne den etape af Tour of Turkey. Bayern München. Kort før mål væltede en rytter forrest i feltet, hvilket resulterede i, at kun 15 mand slap fri til at køre om sejren. I den efterfølgende forvirring holdt Aidis Kruopis hovedet koldt, og den litauiske rytter vandt sikkert etapen med en hel cykellængde ned til nærmeste forfølger. Lotto-Belisols André Greipel fører i den samlede stilling. nkr

Bayern München ligner en ustoppelig maskine. Sydtyskerne har allerede sikret sig mesterskabet og tangerede i weekenden Bundesligaens rekord for flest point i en sæson. Det bayerske mandskab kan se tilbage på 2013 med 18 sejre i 19 kampe, og nu vil tyskerne toppe sæsonen med den for-

nemste pokal af alle – Champions League-trofæet. »Det er nu, det gælder. Vi vil krone vores sæson, så vi er klar til at gå til grænsen i alle spillets aspekter,« siger Bayern Münchens Thomas Müller til klubbens egen hjemmeside. I de seneste tre kampe har tyskerne nettet 16 gange, og det offensive es anerkender, at tingene glider på bedste vis for Bayern München i øjeblikket: »Det kører perfekt for os lige nu. Vi spiller uden nogen betænkeligheder, og selv om vi allerede har sikret os bundesli-

Champions League (Bayern München – FC Barcelona) semifinale

Hvor: Allianz Arena. Hvornår: i aften klokken 20.45. Tv: 3+.

gatitlen, fortsætter vi med at anstrenge os. Vi viser høj kvalitet, og det ser man i alle vores kampe lige nu.« Sydtyskernes form er bestemt heller ikke gået ubemærket hen i Barcelona, hvor midt-

banespilleren Xavier Hernandez venter et hårdt opgør i aftenens semifinale. »Det bliver brutalt. De er i stratosfærisk form lige nu, men i Champions League er det de små nuancer, som er afgørende. Vi er klar til at gøre alt for at få et godt resultat i München,« siger Xavi til spanske tz. Den argentinske troldmand Lionel Messi ser ud til at være klar fra start for Barcelona, som dog må undvære skadede Carlos Puyol og Javier Mascherano. rasmus.vendelbjerg@mx.dk


Sport

tirsdag 23. april 2013/ mX.dk

Dannys drømmemål sikrede midtjysk sejr i Esbjerg SUPERLIGAEN. På et drømmehug af Danny Olsen vandt FC Midtjylland gårsdagens opgør ude over ellers formstærke Esbjerg. Med et decideret drømmemål blev Danny Olsen matchvinder, da FC Midtjylland i aftes sikrede sig tre point i en ellers på papiret svær udekamp i Esbjerg. Esbjerg havde nemlig vundet seks superligakampe på hjemmebane i træk inden opgøret, men den stime blev altså brudt af FC Midtjylland. Med sejren og de tre point passerer midtjyderne Esbjerg i tabellen, hvor FC Midtjylland avancerer til sjettepladsen. Efter en intens og jævnbyrdig start på opgøret faldt kampens deltalje og afgørelse efter 22 minutters spil. Efter et lidt

superligaen (Esbjerg fB – FC Midtjylland)

0:1 (0:1)

Mål: 0-1 Danny Olsen (23.). Advarsler: J. Juelsgård, K. Afriyie, D. Olsen, FC Midtjylland.

Svendborg Rabbits mødtes i aftes for fjerde gang i finaleserien i Vejlby Risskov Hallen i Aarhus. Og det blev Svendborg Rabbits, der kunne rejse hjem med sejren.

DANSK FODBOLD Superligaen (33) 0-1

Esbjerg-FC Midtjylland FC København (P) FC Nordsjælland (M) Randers FC (O) AaB OB FC Midtjylland Esbjerg (O) AGF SønderjyskE Brøndby AC Horsens Silkeborg

28 28 28 28 28 28 28 28 28 28 28 28

61-28 51-28 32-36 45-37 45-43 41-41 28-29 43-44 44-50 31-43 26-43 32-57

62 52 45 42 37 37 35 34 33 28 28 28

Wass overvejer klubskifte

FC Midtjylland-spillerne var skarpere i deres boldomgang og mere direkte i deres spil end Esbjerg. polfoto

ligue 1. Den næstbedste række i Frankrig er ikke nogen drøm for landsholdsspiller Daniel Wass, der derfor overvejer at søge væk, hvis hans klub, Evian, ryger ud af Le Championnat til sommer. Sidste sommer skrev han ellers en fireårig kontrakt med franskmændene. »Men hvis vi rykker ned, er det selvfølgelig ikke optimalt, og så vil jeg nok prøve at se mig om efter noget andet,« siger Daniel Wass til Bold.dk. ritzau

finske keeper blev derfor fanget på mellemhånd og kunne blot passivt se til, mens bolden sejlede over i det lange målhjørne. Et sandt perlemål af Danny Olsen – det tredje fra hans støvler i indeværende sæ-

Daniel Wass er ikke helt tilfreds.

tilfældigt opspil i midtjydernes venstre angrebsside landede bolden for fødderne af Danny Olsen, der resolut trykkede af fra 25-30 meter. I Esbjerg-målet havde Lucas Hradecky taget et par skridt ud i sit felt, og den

Svendborg Rabbits sejrede i finale fire – stillingen er 2-2

basketball. Bakken Bears og

29

De første to finalekampe blev vundet af gårsdagens hjemmehold, Bakken Bears, mens Svendborg Rabbits løb med sejren i kamp tre. Det står nu altså helt lige mellem de to hold. polfoto

TWITTER

@GaryLineker: ‘Very good idea for Suarez to attend an anger management course. Worked for me’. Gary Lineker. Den tidligere landholdsstjerne Gary Lineker mener, at Luis Suarez bør tage imod spillerforeningens tilbud om hjælp til at styre temperamentet. I løbet af sin 16-årige karriere modtog engelske Lineker ikke et eneste gult eller rødt kort.

son – og noget af dukkert for hjemmeholdet, hvis forsvar generelt så langt mindre solidt ud end de hidtidige kampe i foråret. Det blev ved 0-1, og det var på ingen måde ufortjent. ritzau

Chokfyring i Viborg: Dalmose ny træner Bare fire dage før DM-semifinalen mod FC Midtjylland har Viborg HK fyret kvindernes cheftræner, Oskar Bjarni Oskarsson, og erstattet ham med Christian Dalmose. Til Tv2.dk fortæller en trist Oskarsson om den fyreseddel, han modtog mandag morgen: »Jeg har det selvfølgelig ikke godt. Jeg havde håbet på, at jeg kunne vinde med holdet på fredag og på søndag og vende billedet, og det var lige som det, jeg havde fokus på. Så selvfølgelig er jeg trist.« Viborg HK oplyser i HÅNDBOLD.

en pressemeddelelse, at Christian Dalmoses ansættelse, som foreløbigt gælder resten af sæsonen, er foretaget ‘for at skabe ekstra energi og kampgejst hos Viborg HK’s kvinder i semifinalerne og meget gerne i finalerne’. Dalmose bliver den tredje Viborg-træner i denne sæson. Oskar Bjarni Oskarsson erstattede Martin Albertsen omkring jul. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Christian Dalmose eller Viborgs hidtidige sportschef, Susanne Munk Wilbek. rrv@mx.dk

Christian Dalmose.


30

Sport

tirsdag 23. april 2013/ mX.dk

»Det er næste sæson, der bliver min sæson« ÆRESDIVISIONEN. Andreas Bjelland gik fra dansk Eks-spillere mesterskab og EMkøber BIF-aktier slutrunde til skadeshelvede superligaen. 12 tidligere Brønd- i Holland. Hans tro ligger i by-spillere – heriblandt John næste sæson.

Ebbe Sand støtter Brøndby. getty

‘Faxe’ Jensen, Ebbe Sand og Kim Vilfort – køber aktier i den kriseramte klub. Det skriver de i en pressemeddelelse, hvor de opfordrer andre til at gøre det samme: »Vi har alle den holdning, at Brøndby IF ganske enkelt ikke må gå tabt.« Gruppen af investorer tæller også aktive spillere som Mike Jensen, Daniel Wass og målmanden Casper Ankergren. nkr

Fik datter – og scorede hattrick Angriberen Jonathan Soriano vil formentlig aldrig glemme lørdag den 20. april 2013. Soriano blev nemlig far til en pige, og kort efter fødslen kaldte arbejdet for Red Bull Salzburg i den bedste østrigske fodboldrække. Den 28-årige spanier nåede ikke frem til kampstart mod Wolfsberger, men kom på banen fra anden halvlegs start. På banen gik Soriano målamok og scorede hele tre gange for Salzburg, der vandt opgøret 6-2. ritzau østrigsk Bundesliga.

Soriano er en travl mand. getty

264 dage. Så længe er det siden, Andreas Bjelland spillede sin sidste kamp for hollandske FC Twente. »Jeg har det egentlig fint nok med det. Det har ikke lige været min sæson, det her, men jeg er 100 procent klar og føler mig mere og mere ovenpå for hver træning, men ved også godt, at det er næste sæson, der bliver min sæson,« siger den 24-årige forsvarer. Andreas Bjelland måtte i sin tredje hollandske ligakamp udgå med det, der viste sig at være et brud på fodrodsknoglen, og han blev efterfølgende opereret og smidt i gips. »Jeg fik lige et par kampe i starten til at vise, at jeg godt kan være med, men jeg kan også godt se det fra trænerens side. Lige nu vinder de og spiller en fornuftig omgang fodbold. Så jeg tror ikke, han tør gøre så meget,« siger Bjelland. Han blev solgt på forhånd til FC Twente i november 2011 og nåede at blive mester med FC Nordsjælland og udtaget til EM – dog uden at spille. Siden har Twente skiftet træner to gange. Senest fyrede klubben i februar den tidligere engelske landstræner Steve McClaren, og nu styrer daværende assistenttræner, Alfred Schreuder, holdet indtil sommer.

Andreas Bjelland er spændt på, hvem han får som træner i næste sæson. Det er endnu uafklaret. polfoto

»Jeg er utroligt spændt på, hvad der sker til sommer – hvem de hiver ind – men i denne her verden er det svært

at spå om, hvem det skal være, og det bliver nok også en anden end assistenttræneren – når det er så stor en

DBU satser på EM i 2020

Miami Heat kan gå hele vejen

Dansk BoldspilUnion (DBU) går efter at blive vært for EM 2020. Værtskabet bliver delt mellem 13 lande, der alle får nogle af kampene. DBU har besluttet at byde ind på gruppespillet, da Parken ikke er stor nok til at huse knald eller fald-kampene. »Vi ser det som en unik mulighed og den eneste chance, Danmark har for at blive vært for et EM,« siger formand Allan Hansen. nkr

BASKETBALL. I weekenden blev slutspillet i NBA skudt i gang, men selv om der stadig er lang vej til finalen, ligner Miami Heat allerede et godt bud på en vinder. Det mener redaktør på Fullcourt.dk Morten Stig Jensen. »Miami spiller topbasket for tiden, og så har man ligaens absolutte stjerne i LeBron James, der er klar favorit til at snuppe titlen som MVP (Most

landshold.

Valuable Player, red.),« vurderer han. Sidste års mestre fra Miami tog søndag det første stik i serien mod Milwaukee Bucks med en sejr på 110-87. Og som altid stjal LeBron James rampelyset. »Han er 28 år og i sin absolut bedste alder. Han har fundet sit spil på alle leder og kanter, og så er han er holdets rygrad og ubestridte

leder,« siger Morten Stig Jensen. Han vurderer, at Miamis største konkurrent er sidste års finalister fra Oklahoma City Thunder, men han vil heller ikke afskrive det aldrende San Antonio Spurs. »Deres seneste titel ligger seks år tilbage, og det her kan være den nuværende trups sidste chance for at vinde,« siger han. nkr@mx.dk

klub, tror jeg, de gerne vil have et større navn,« siger Andreas Bjelland. jesper.kirkbak@mx.dk

Nye motorer til Nicki Pedersen Nicki Pedersen er ikke tilfreds med udbyttet af sæsonens to første grandprixer, hvor han har fået en tredjeplads og er røget ud i semifinalen. Derfor har han bestilt to nye motorer, der skal hjælpe ham med at få flere point. »Nu tror jeg, at vi er ved at finde løsningen, men nu må vi se, for det er jo ikke nok at tro,« siger han til Ekstra Bladet. nkr speedway.


Vejret

32

TIRSDAG 23. APRIL 2013/ mX.dk

Danmark 11°

11°

Aalborg

10°

Aarhus

Frisk

Frisk

Odense

København

13°

13°

12° 11° Sønderborg

Frisk

Nykøbing Falster

Europa -5

I går kl. 11 0

5

Lørdag

Øst

13°

13°

11°

12°

Vest

12°

11°

11°

Søndag

10

15

20

25

30

35

40

45

Algarve Alicante Antalya Athen Barcelona Berlin Cypern Frankfurt Kreta Lissabon London Madrid Mallorca Nice Paris Prag Rhodos Rom Wien

Skagen

Vejret i dag

13°

Esbjerg

-10

Fredag

Frisk

11°

-15

Torsdag

Herning Frisk

-20

Onsdag

Rønne

Hård

Næste 5 døgn

24° 18° 22° 23° 16° 18° 20° 15° 21° 25° 14° 17° 18° 16° 15° 19° 19° 15° 22°

Hele landet: Først skyet og lidt regn i øst, men en opklaring med nogen eller en del sol breder sig ned over landet vestfra, dog med mulighed for enkelte byger. Temp. mellem 8 og 13 grader, og vinden bliver frisk til hård fra vest. I nat tørt og mest klart vejr. Temp. mellem 3 og 7 grader. Svag til frisk vind fra vest og sydvest.

Aalborg Thisted 3°

Uv-tal: 3,0-5,0 Sol op: 05.55 Sol ned: 20.41 Forventet nedbør: 0,2 mm

3° 11°

Frisk

13°

Frisk

11° Frisk

Odense 4°

12°

5° 11° Sønderborg

Nyheder, sport, musik og meget andet på mx.dk

Verden Bangkok Beijing Buenos Aires Hongkong Johannesburg Kairo Las Palmas Los Angeles

11°

Aarhus

Aarhus: Først skyet, men en opklaring med nogen sol 5° breder sig ind over landet vestfra, dog med mulighed for enkelte byger. Temp. op til 13 Esbjerg grader og frisk vind fra vest. I nat tørt og mest klart vejr. Temp. mellem 3 og 7 grader.

Dagen i tal

Pollen 36° 16° 25° 22° 17° 25° 31° 23°

Melbourne Mexico City Miami Nairobi New Delhi New York Nuuk Phuket

18° 28° 26° 24° 33° 10° -5° 33°

Pretoria Rio de Janeiro San Francisco Singapore Sydney Tel Aviv Tokyo Vancouver

21° 25° 28° 31° 22° 19° 16° 15°

Birk: Bynke: El: Elm: Græs: Hassel: Alternaria: Cladosporium:

-

20130423_dk_nationaldenmark